Četvrtak, 19.01.2023.

08:24

"Zbogom Rusi, snašli smo se"

Nemačka više ne zavisi od uvoza energenata iz Rusije, potvrdio je nemački ministar finansija Lindner za BBC.

Izvor: Tanjug

"Zbogom Rusi, snašli smo se" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

115 Komentari

Sortiraj po:

sardonicus

pre 1 godinu

Sjajno, majstori, samo nastavite ! Kupovaćete gas po trostruko većoj ceni, što ćete morati da uračunate u cenu svojih proizvoda, zbog čega će vam privreda postati nekonkurentna, gomila fabrika i firmi će ići u stečaj, a broj nezaposlenih će se penjati u nebo. Ono kad neko sebi puca u koleno i teši se da mu je super zato što gazda kaže da je to dobro za njega. Pa slušajte gazdu, on razmišlja umesto vas i sigurno zna šta je najbolje. Za njega.

ao

pre 1 godinu

Kao kontra mera, zabrana/200%, carina na Nemačke automobile u Rusiji, po mogucnosti, u okviru BRIKS, dogovoriti to barem sa Kinom i Indijom!
Dogodili se to - EU se gasi!!!
(SIN LOVCA NA MEDVEDE, 19. januar 2023 14:14) # Link komentara

a zasto bi kina i indija to uradile? kad se vec veselis tome, pitaj se sta bi onda bilo sa srbijom

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Srednji tanker nosi 150 tisuća kubika tekućeg plina to je cca 90 milijuna kubika kad ga uplinimo. Potrošnja u Hrvatskoj je cca 3 milijarde kubika. Mi imamo nešto svoje proizvodnje.Dakle prema izračunu naše potrebe bila bi nam i dva takva tankera mjesečno previše.Tankeri se kupuju od dvadesetak dobavljača i potrebno je samo dogovoriti najpovoljniju tranšu. Za to nam trebaju dodatna skladišta. Kad se jednom to uhoda neće biti problema niti ucjena.

Polu medjed

pre 1 godinu

Kao kontra mera, zabrana/200%, carina na Nemačke automobile u Rusiji, po mogucnosti, u okviru BRIKS, dogovoriti to barem sa Kinom i Indijom!
Dogodili se to - EU se gasi!!!
(SIN LOVCA NA MEDVEDE, 19. januar 2023 14:14)

Kina i Indija takvu taksu na bilo kakvu stranu robu vec imaju od kako postoje da slucajno mase ne osete luksuz zapada jer onda ne mogu da im uvaljuju domaci proizvod za iste pare. Samo sa druge strane Kina moze da uvozi svoje automobile u EU bez bilo kakvih dodatnih taksi kao i bez uslova da mora sa nekim evropskim proizvodjacem automobila da postane partner i da proizvodi svoj auto negde u EU. Taj uslov nisam ja izmislio vec vlada Kine koja je svim stranim proizvodjacima naredila da moraju da nadju partnera medju domacim proizvodjacima i proizvode svoje automobile u njihovim kineskim fabricima kako bi zaobisli carinsku taksu.

Aman pustite jednom komentar

pre 1 godinu

Nema drugog gasa u EU osim ruskog, e sada kupovali ga od Rusa ili 4 puta skuplje od Amerikanaca ili Engleza, gas je ruski.
(Bumbar,

Ima ima. Ali rusi nemaju kome da ga prodaju vise.

Nemanja

pre 1 godinu

Energetska nezavisnost od Rusije ima svoju cenu. kilovat struje plaćam sada nepunih 0,60 evra. Jako lepo. Videćemo sad kad dodje gas!

Skoro pa džabe

pre 1 godinu

Pre rata Nemačka je imala dugoročne ugovore i cenu od 180 eur za 1.000 m3. Ako je sada cena oko 60 eur za 1.000 Kwh, to je 3.5x skuplje (1 m3 gasa = 10.55 kWh energije).

Lego

pre 1 godinu

-"da druga strana ne koristi gas kao ucenu i pretnju" - ajd navedi bar jedan primer kako je to Rusija ucenjivala i pretila Nemackoj?! Cak je i sama Nemacaka ucestvovala u izgradnji gasovoda ST2 jer joj se isplati. Cime su to Rusi pretili i kako ucenjivali? I kada je poceo rat u Ukrajini, gas je tekao ka Nemackoj prema ugovoru bez zastoja... dok Nemci nisu poceli da uvode sankcije Rusiji! I sta sad, ti meni sankcije i pljuvanje, a ja tebi jeftin gas da ti bude lepo? Dosta se vise zivelo na grbaci Rusije, sada se snalazite sami pa da vidite kako je!
(Shonzi, 19. januar 2023 11:31)

Krivo. Kad je GB izasla iz EU. Doslo je do rasula na polju energije. prvenstveno struje jer su bili izvan EU trzista struje pa nisu imali prioritet. A nestasica je nastala iz razloga sto.. pazi sad, i to 2 godine prije invazije na Ukrajinu, zasto sto su Rusi smanjili isporuke plina prema Europi i punili svoja skladista. Tada kad sam tu vijest procitao, nije mi bilo bas jasno zasto bi to netko napravio. Ali sad, par godina kasnije, ovo sto se govori da su Rusi ucjenjivali Europu, ima smisla. Dakle smanjenje isporuke plina su pocele puno prije. I tad je Rusija postala "nepouzdan partner". Ali naravno, nije bilo nestasica kod nas (kontinet europe) pa nismo to dozivili tako

WillyWonka

pre 1 godinu

Angela Merkel je učinila sve da Njemačku dovede u situaciju da u velikoj mjeri zavisi od ruskih energenata, jer je radila po nalozima svog mentora Putina. I zbog toga je Njemačkoj trebalo ovoliko vremena da se stabilizuje u energetskom smislu. Još da nisu ugašene nuklearke (takođe Angelina zasluga), sve bi bilo i brže sanirano.
Smiješne su bile najave putinofila kako će se Evropa smrzavati, kao da je Rusija jedini izvoznik energenata. Naravno, svi osjećamo posljedice, kroz povećanje cijena, ali sigurno je da Putinov plan ucjenjivanja nije prošao i zbog toga sam optimist, jer ima sve manje i manje aduta.

Subotica

pre 1 godinu

Dobar vic!
Ne radi se o tome da li imate od koga da uvozite ili ne, nego o tome po kojoj ceni?
(Loznica, 19. januar 2023 08:33)

Znaš kako druže. Vic nije, zato što je stvarnost. Evropa se okrenula drugim prodavcima. Džaba tom što ima da proda, ako nema nikog ko će da kupi. Evo na primer, prodajem ja jabuke pod 100 dinara/kg, a tvoje su 50 din/kg. Od mene hoće svi da kupuje, od tebe samo poneko i ostane ti 90% neprodatih jabuka. Šta ćeš sa njima?! Na kraju će se pokvariti, jel tako?! Ili ćeš ih ti sve pojesti, ili ćeš pokloniti za dž. Nema četvrto. Poenta je da su se ljudi već navikli na nove cene i to je kraj ove sage. A vi i dalje možete da živite u bajkama i misliti da je stvarnost vic.

Rajko

pre 1 godinu

Mnogi komentatori mešaju cenu u evrima i dolarima po kilovat satu i cenu za 1000 metara kubnih.Nemačka je do februara plaćala gas po 270 dolara za 1000 m3.Cene od 75 i 285 evra po kwh odgovaraju cenama od 750 i 2850 evra za 1000 m3.

Stop selektivnoj istoriji

pre 1 godinu

Pravićete vi Rusiju od blata!!!
(Smuleco, 19. januar 2023 10:49)
I takva će bolje ispasti od ove sadašnje koja je dobra samo za kriminalce.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 1 godinu

Kao kontra mera, zabrana/200%, carina na Nemačke automobile u Rusiji, po mogucnosti, u okviru BRIKS, dogovoriti to barem sa Kinom i Indijom!
Dogodili se to - EU se gasi!!!

Vlada

pre 1 godinu

Kad Rusi završe posao u Ukrajini sve će se vratiti na staro, hteli to oni ili ne. Sada je pitanje rata, sve se čini da se Rusija destabilizuje ekonomski i političi. Kad se rat završi, biće bitno samo koliko gas i nafta koštaju, i kupovaće se tamo gde je jeftinije. Kupovaće se i Ruski gas preko posrednika, kao što se radi i sada. Svi to znaju ali se prave blesavi.

Filip

pre 1 godinu

Teše sami sebe. Prvo, treba im barem 5 godina da naprave terminale za prijem tečnog gasa. Drugo, brodovi koji transportuju tečni gas su vrlo deficitarna roba, nema ih puno u svetu i za normalno snabdevanje biće potrebno nekoliko flota ovih brodova, čija je izgradnja posebna tehnologa i košta neverovatne pare. Treće, snabdevanje tečnog gasa je veoma nestabilna rabota, jer se radi o vrlo osetljivoj materiji i ne biste želeli da dođe i do najmanjeg problema. Četvrto, taj gas će biti mnogostruko skuplji, pa, eto, neka izvole, tražili su.

XXL

pre 1 godinu

Putujte onda igumani rusi vas ništa nisu pitali ... nego ne zaboravite na rusku naftu što vam Indija rafinerija prerađuje u dizel ... iako rusi o tome ćute - naravno dok plaćate.

Bumbar

pre 1 godinu

Ovo 2 ista lika pišu gomilu komentara protiv Rusije. Bitovi nesrećni ....

Nema drugog gasa u EU osim ruskog, e sada kupovali ga od Rusa ili 4 puta skuplje od Amerikanaca ili Engleza, gas je ruski.

Moram

pre 1 godinu

Prvo mi je teško da shvatim da Srbi podržavaju agresore, mada eto ima i drugih agresivnih sila na svetu koje mnogi podržavaju. Ali podržavati agresora koji gubi mi je sledeći nivo. Rusija je, nažalost, agresivac luzer. I za tu zemlju će biti važno da dotaknu dno i naprave neki reset. Ali kako resetovati naše društvo koje će možda i kad Rusi krenu napred nastaviti da podržava ideju propalog agresora?!?

I za Rusiju kao državu je svakako dobro da se oslobode zavisnosti ekonomije od energenata i oligarha i tajkuna koji idu uz to.
(dragan, 19. januar 2023 11:59)

Ne podrzavaju oni Rusiju vec Putina. Pitajte ih sta misle o Rusiji za vreme Jeljcina, Gorbacova, Staljina itd. Ta Rusija njih ni ne interesuje. Oni se loze na Putina i Medvedeva pa makar ta dvojica vodili tezgu na pijaci to ce im biti omiljena pijaca.

Mitropolit Jovan

pre 1 godinu

I u taj novi terminal za tecni gas ce se opet slivati ruski gas i nafta. Samo sto nece teci "Severnim tokom" nego ce obilaziti Afriku i Aziju i uz mnogo vecu cenu doci do ovog ministra finansija i njegove drzave. Kajmak ce da uberu posrednici, da im ne pominjem imena. Siguran sam da ce proizvodjaaci nafte i gasa, radije prodavati te jeftinije ruske energente od svojih, koje ce cuvati za buducu eksploataciju.

Shonzi

pre 1 godinu

Nema neke velike razlike, ali sama cinjenica da mozete normalno da poslujete i da druga strana ne koristi gas kao ucenu i pretnju je dovoljna. Jedina koja ispasta je rusija koja spaljuje viskove svog gasa. Mozda vam je tesko to shvatiti ako se ima u obzir obrnuta kampanja kod nas, ali je to cinjenica...
(Igor, 19. januar 2023 10:36)

-"Nema neke velike razlike" - Nema, naravno. Probaj da zalivas bastu pa vidi da li ti je bolje da imac crevo direktno na cesmu ili je bolje da punis cisternu iz bazena i dovezes a onda kofom zahvatas i prenosis i zalivas... cisto, bar malo razmisli.


-"da druga strana ne koristi gas kao ucenu i pretnju" - ajd navedi bar jedan primer kako je to Rusija ucenjivala i pretila Nemackoj?! Cak je i sama Nemacaka ucestvovala u izgradnji gasovoda ST2 jer joj se isplati. Cime su to Rusi pretili i kako ucenjivali? I kada je poceo rat u Ukrajini, gas je tekao ka Nemackoj prema ugovoru bez zastoja... dok Nemci nisu poceli da uvode sankcije Rusiji! I sta sad, ti meni sankcije i pljuvanje, a ja tebi jeftin gas da ti bude lepo? Dosta se vise zivelo na grbaci Rusije, sada se snalazite sami pa da vidite kako je!

ivan78bg

pre 1 godinu

@RaSt
Zapravo je cena gasa sada niza nego pre godinu dana:)A tvoj komentar dokazuje da nemas pojma o cemu pricas kao i svaki putinofil:).Sada je cena u evoropi 76 evra za megavat-sat a prosle godine u februaru je bila 88 evra.PRC:))

Crni gruja

pre 1 godinu

Eto snasli se Nemci za plin, ha,ha, pa da nije ovakvo vrene gde tem. nije pala ispod 0c vec danima.Ovi sto pisu kako su evropljani postali nezavisni od ruskog gasa neka pogledaju napolje kroz prozor i vidi sunce koje greje.Sto bi se reklo "Bog ih pogledo" sto se tice grejanja ali gde ce raditi?

Ostin A

pre 1 godinu

Nego, kada će da se zamrzne ta Evropa bez Ruskog gasa...

Gde su ona obećanja Putinofila od letos. Kada dođe zima, Lavov pada, cela Ukrajna uvodi rublju kao valutu, a u Berlinu crkavaju od gladi i zime.

HAHAHAHAHA!!!

dragan

pre 1 godinu

Prvo mi je teško da shvatim da Srbi podržavaju agresore, mada eto ima i drugih agresivnih sila na svetu koje mnogi podržavaju. Ali podržavati agresora koji gubi mi je sledeći nivo. Rusija je, nažalost, agresivac luzer. I za tu zemlju će biti važno da dotaknu dno i naprave neki reset. Ali kako resetovati naše društvo koje će možda i kad Rusi krenu napred nastaviti da podržava ideju propalog agresora?!?

I za Rusiju kao državu je svakako dobro da se oslobode zavisnosti ekonomije od energenata i oligarha i tajkuna koji idu uz to.

Слободан

pre 1 godinu

Више не зависе од увоза енергената из Русије сад увозе руске енергенте из Кине.Мало је скупље али важно је да више није из Русије!Наравно,ово одговара и Русији и Кини!

Upsss

pre 1 godinu

Pala cena gasa, sto zbog slabe zime sto zbog vracanja na loz ulje drva ugalj... ja pre neki dan zalozio jelku, grancica po grancica, mada u Briselu zabranili privatna lozista zbog zagadjenja, a arapi i crnci loze i praznim flasama i curulama, sve vuruna proguta, samo dimi, cunkova po fasadama ko klima uredjaja, sve gori, a ne ti bacis oni naplate od tebe kao djubre, pa oni spale naprave struju pa ti prodaju opet.

Kimi

pre 1 godinu

Zato častite narod sa 500+100 eura za grejanje. Samo da sačuvaju socijalni mir i da ljudi ne izađu na ulice, toliko je dobro da su računi za gas 3 puta veći. Aj objasni to. Mada koliko vidim u komentarima ima veverica koji mu veruju.

cukce

pre 1 godinu

Kolko poznavaoca prilika u dušebrižnika za energente u Nemačkoj! A ovamo prazni frižideri i udaranje po ušima i za struju i za energente i za namirnice. Al lakše je ovako da se tuđe brige brinu!

miskic

pre 1 godinu

Oslobađanje od ruskog uticaja nema cenu. Nadam se da ćemo to u sami uvideti.
(EU nema alternativu, 19. januar 2023 08:45)
I od ruskog i od americkog druze, podjednako oni gledaju samo svoj interes na stetu drugih

Plin Gas

pre 1 godinu

Nema ništa bolje od LNG terminala, ako nemaš svoj gas! A nije istina da se kupuje američki gas, kupuje se iz celog sveta ko ti proda jeftinije. Konkurencija na tim terminalima se tek diže jer se oni tek sada masovno grade, šta znači da će u buduće biti jeftiniji. Putina su njegovi zeznuli za 2 ključne stvari.
1. Da će ga Ukrajinci dočekati sa cvećem.
2. Da će uništit Evropu energetski, ako ona pomaže Ukrajini.

RaSt

pre 1 godinu

Koliko neko treba da bude glup pa da u to poveruje.
Koliko procentualno ste kupili energenata preko posrednika a izvorno Ruskih.
Naravno po višestruko višoj ceni.
Idioti.

gruja

pre 1 godinu

Možda su se snašli ali je u stanovima osetno hladnije i akontacije za gas i struju daleko veće. Eto neka se javi neko odande, pa pošteno potvrdi da je tako. Bio sam za praznike kod šuraka, 19c u stanu a čak ne može ni da pojača na kotlu jer mu zavrnu protok gasa ako je napolju preko 12c. U prevodu, štednja a uši otpadaju od zime.

Igor

pre 1 godinu

Dobar vic!
Ne radi se o tome da li imate od koga da uvozite ili ne, nego o tome po kojoj ceni?
(Loznica, 19. januar 2023 08:33)

Nema neke velike razlike, ali sama cinjenica da mozete normalno da poslujete i da druga strana ne koristi gas kao ucenu i pretnju je dovoljna. Jedina koja ispasta je rusija koja spaljuje viskove svog gasa. Mozda vam je tesko to shvatiti ako se ima u obzir obrnuta kampanja kod nas, ali je to cinjenica...

bla

pre 1 godinu

industrija se iseljava u ameriku i potraznja pada pa je i cena stabilna. kome jos treba hemijska industrija u nemackoj koja je dugi niz godina lider u tom sektoru

Неко123

pre 1 godinu

prije nego počnete o tome kako plaćaju skuplje volio bi da mi pokažete po kojoj cijeni to plaćaju...
(Marko, 19

Cena gasa i nafte je niža nego što je bila pre rata u Ukrajini.
(Hexagon, 19. januar 2023 08:45)

Кажи то мом рачуну у Минхену који је 2.5 пута већи. Вероватно мислиш на "спот цену" - да тренутно је јефтиније купити зато што је блага зима па има вишка, али то није иста ствар. Нпр пре неку годину је цена нафте била НЕГАТИВНА, али то не значи да су ти на бензинској пумпи плаћали да напуниш резервоар.

Mikisha

pre 1 godinu

Treba reći da postoje 3 tipa energetskih sirovina kojima u Evropi dominira Rusija - nafta, gas, i uranijum (za nuklearke), jedino ugalj nije više dobrodošao.
Nemačke (kao i Češke, Poljske, Mađarske i Austrijske) rafinerije su direktno vezane za ruske naftovode, kojima se doprema "navodno" nafta iz Kazakhstana i Azerbejdžana, a preko Rusije, jer nema kako drugačije.
Južni delovi Evrope imaju snabdevanje putem tankera ali i Grčka, Bugarska, Italija, pa čak i delom Francuska dobijaju naftu preko Turske (takođe Azerbejdžansku i Kazakstansku navodno).
Sličan priča je i sa gasom, s tim da su Rusi preusmerili gas ka Kini, pa je došlo do viška LNG-ja (koji su Kinezi kupovali od Katara), koji je završio u Evropi.
Uranijum je već obezbeđen, pa se i ne spominje.
Uglavnom debela je cena kojom će Nemci platiti (uglavnom Amerima) ovakvu "nezavisnost".

Sale

pre 1 godinu

Zao mi je samo sto na ovim komentarima nemam opciju da Vam pokazem sliku računa cene gasa koji placam, a zivim u Nemackoj. Tek tada bi videli koliko ste u zabludi i videli da je gas u Nemackoj jeftiniji nego pre rata.
Hvala i postovanje

Dr.mr.

pre 1 godinu

Komentari tipa: cena je 75% niža sada nego pre rata. Pa ja evo živim preko i plaćam cenu 300% veću nego pre rata... tako da to što država nabavlja jeftinije meni baš ništa ne znači.

Vuk

pre 1 godinu

Rusija je izgubila zlatnu koku, može samo da poklanja energente jer Kina i Indija hoće da kupe samo ako je budzašto. Zapad se snašao daleko brže nego što je Putin očekivao, pomogla je i topla zima. Putin je naneo neprocenjivu štetu svom narodu, cela Rusija je živela od tih para od energenata, ništa drugo ne proizvode.

aaaaa

pre 1 godinu

@ Kad je rat počeo tad je plin koštao oko 285 eura po kWh danas je cijena na nekih 75 eura... I neznam otkud ta priča da su Amerikanci prodavali po četri puta većoj cijeni kad nisu, prodavali su tadašnjoj ruskoj cijeni plina i opet su imali zaradu... Problem je za Rusiju gubitak velikog i sigurnog tržišta to niti Kina niti Indija može u dogledno vrijeme da zamjeni...
(Bo_Sana_c, 19. januar 2023 09:45

Zasto onda obican covek placa skuplje

zhol

pre 1 godinu

Utisak mi je da je od ovog rata ekonomski nagrabusila EU koliko i Rusija. Rusija svoje energente prodaje po nizoj ceni drugim klijentima, a EU po visim cenama od Amera. Amerima je najbolje legao ovaj rat. Za njih, u najgoru ruku, morace malo da povuku svoj uticaj zapadnije od Ukrajine, i opet ce biti Rusiji pred kapijom, utrosili su nesto oruzja, a zaradili lepo na energentima. U najbolju ruku za njih, Ukrajina pobedjuje, njihovi su duznici zauvek, i mogu da rade bukvalno sta hoce od te zemlje. Znaci ne mogu da izgube nista, a mogu da dobiju mnogo. U tom smislu ne vidim kako Rusija moze ovde pobediti, osim ako ne igraju na kartu da pripoje Ukrajinu, pa da onda druge zemlje u okolini dva puta razmisle pre nego sto dozvole uticaj Amerikancima, ali mislim da je to nerealno, jer je i Rusiju ovaj rat iscrpeo, ne mogu da napadaju zemlju za zemljom zauvek, iscrpeli bi i ljudstvo i sredstva. Najgore su prosli Ukrajinci, kako god da okrenes...

sascha

pre 1 godinu

i koliko Rusija time gubi. Nemačka je bila jedan od najvećih i najpouzdanijih kupaca ruskih energenata, plativši mnogo više Rusiji u prošlosti nego Kina.

DaLanik

pre 1 godinu

@Hexagon: Ma jel? Pre rata sam placao plin 10 evra mesecno a sad placam 30. Nisam primetio da su mi snizili cenu, kao krajnjem potrosacu. Plus sto su sve ostale cene otisle u nebo. Hrana, pre svega.

eho

pre 1 godinu

Snasli su se i Rusi. Cucemo se dogodine.
(Boza, 19. januar 2023 09:19) # Link komentara

Cek, zar nije evropa vec ove zime trebala da se smrzava, okovana u ledu? Pa nemoj da pomeras na iducu godinu..uostalom, ako su se snasli vec za ovu zimu na brzinu, za iducu ce se tek puno bolje pripremiti..

Milos

pre 1 godinu

Cijena gasa je trenutno niža nego prije rata.
Ali taj gas treba i dopremiti u Njemačku.
Brodom.
A to je jako jeftino, pogotovo kad znamo da je u čitavom svijetu registrovano samo 700 brodova za prevoz LNG-a, i da već imaju ugovore.
I to je jako brzo. Nekih 20km/h. Na ruti od 5000 km u jednom pravcu.
A kapacitet prosječnog LNG tankera je 150 000 kubičnih metara.
Kad bi priča sa LNG-om radila, niko nikada niđe ne bi radio gasovode, pogotovo ne podvodne.
Dakle, klasična priča o piti i tepsiji.

Joca

pre 1 godinu

Dobar vic!
Ne radi se o tome da li imate od koga da uvozite ili ne, nego o tome po kojoj ceni?
(Loznica, 19. januar 2023 08:33)

Po kojoj ceni :

Pa po ceni koja je danas 75% jeftinija od cene pre početka agresije na Ukrajinu.

Bosanac

pre 1 godinu

Bravo, samo je sada pitanje po kojoj ceni i zašto je standard gradjana lošiji a privreda nekonkurentna u odnosu na druge države sveta...
(Kinez, 19. januar 2023 08:33)

Po bilo kojoj cijeni. Ovdje na zapadu se ipak bolje živi nego na Balkanu. Bar 10 puta.

Vuk

pre 1 godinu

Problem je najveći u delu rečenice iz naslova, a nakon zareza "snašli smo se". Ko zna šta je sve moralo biti dato za to snalaženje. I da je to pravi put, ne bi se ovako javno to objavljivalo i ne bi se dizala onolika panika od februara prošle godine. Lepo sad, brodovima doterujte tečni, povećavajte rizike (slabo ko ovde zna šta to znači) i zavisite od dodatnih uslova Amerikanaca. Rusija se okrene Aziji i svima je lepo. Do jednog trenutka... a do tada, vidimo se.

Bo_Sana_c

pre 1 godinu

Kad je rat počeo tad je plin koštao oko 285 eura po kWh danas je cijena na nekih 75 eura... I neznam otkud ta priča da su Amerikanci prodavali po četri puta većoj cijeni kad nisu, prodavali su tadašnjoj ruskoj cijeni plina i opet su imali zaradu... Problem je za Rusiju gubitak velikog i sigurnog tržišta to niti Kina niti Indija može u dogledno vrijeme da zamjeni...

Hexagon

pre 1 godinu

prije nego počnete o tome kako plaćaju skuplje volio bi da mi pokažete po kojoj cijeni to plaćaju...
(Marko, 19

Cena gasa i nafte je niža nego što je bila pre rata u Ukrajini.

Неко123

pre 1 godinu

prije nego počnete o tome kako plaćaju skuplje volio bi da mi pokažete po kojoj cijeni to plaćaju...
(Marko, 19

Cena gasa i nafte je niža nego što je bila pre rata u Ukrajini.
(Hexagon, 19. januar 2023 08:45)

Кажи то мом рачуну у Минхену који је 2.5 пута већи. Вероватно мислиш на "спот цену" - да тренутно је јефтиније купити зато што је блага зима па има вишка, али то није иста ствар. Нпр пре неку годину је цена нафте била НЕГАТИВНА, али то не значи да су ти на бензинској пумпи плаћали да напуниш резервоар.

DaLanik

pre 1 godinu

@Hexagon: Ma jel? Pre rata sam placao plin 10 evra mesecno a sad placam 30. Nisam primetio da su mi snizili cenu, kao krajnjem potrosacu. Plus sto su sve ostale cene otisle u nebo. Hrana, pre svega.

Milos

pre 1 godinu

Cijena gasa je trenutno niža nego prije rata.
Ali taj gas treba i dopremiti u Njemačku.
Brodom.
A to je jako jeftino, pogotovo kad znamo da je u čitavom svijetu registrovano samo 700 brodova za prevoz LNG-a, i da već imaju ugovore.
I to je jako brzo. Nekih 20km/h. Na ruti od 5000 km u jednom pravcu.
A kapacitet prosječnog LNG tankera je 150 000 kubičnih metara.
Kad bi priča sa LNG-om radila, niko nikada niđe ne bi radio gasovode, pogotovo ne podvodne.
Dakle, klasična priča o piti i tepsiji.

Hexagon

pre 1 godinu

prije nego počnete o tome kako plaćaju skuplje volio bi da mi pokažete po kojoj cijeni to plaćaju...
(Marko, 19

Cena gasa i nafte je niža nego što je bila pre rata u Ukrajini.

Vuk

pre 1 godinu

Problem je najveći u delu rečenice iz naslova, a nakon zareza "snašli smo se". Ko zna šta je sve moralo biti dato za to snalaženje. I da je to pravi put, ne bi se ovako javno to objavljivalo i ne bi se dizala onolika panika od februara prošle godine. Lepo sad, brodovima doterujte tečni, povećavajte rizike (slabo ko ovde zna šta to znači) i zavisite od dodatnih uslova Amerikanaca. Rusija se okrene Aziji i svima je lepo. Do jednog trenutka... a do tada, vidimo se.

Dr.mr.

pre 1 godinu

Komentari tipa: cena je 75% niža sada nego pre rata. Pa ja evo živim preko i plaćam cenu 300% veću nego pre rata... tako da to što država nabavlja jeftinije meni baš ništa ne znači.

Bosanac

pre 1 godinu

Bravo, samo je sada pitanje po kojoj ceni i zašto je standard gradjana lošiji a privreda nekonkurentna u odnosu na druge države sveta...
(Kinez, 19. januar 2023 08:33)

Po bilo kojoj cijeni. Ovdje na zapadu se ipak bolje živi nego na Balkanu. Bar 10 puta.

RaSt

pre 1 godinu

Koliko neko treba da bude glup pa da u to poveruje.
Koliko procentualno ste kupili energenata preko posrednika a izvorno Ruskih.
Naravno po višestruko višoj ceni.
Idioti.

eho

pre 1 godinu

Snasli su se i Rusi. Cucemo se dogodine.
(Boza, 19. januar 2023 09:19) # Link komentara

Cek, zar nije evropa vec ove zime trebala da se smrzava, okovana u ledu? Pa nemoj da pomeras na iducu godinu..uostalom, ako su se snasli vec za ovu zimu na brzinu, za iducu ce se tek puno bolje pripremiti..

Слободан

pre 1 godinu

Више не зависе од увоза енергената из Русије сад увозе руске енергенте из Кине.Мало је скупље али важно је да више није из Русије!Наравно,ово одговара и Русији и Кини!

Kimi

pre 1 godinu

Zato častite narod sa 500+100 eura za grejanje. Samo da sačuvaju socijalni mir i da ljudi ne izađu na ulice, toliko je dobro da su računi za gas 3 puta veći. Aj objasni to. Mada koliko vidim u komentarima ima veverica koji mu veruju.

aaaaa

pre 1 godinu

@ Kad je rat počeo tad je plin koštao oko 285 eura po kWh danas je cijena na nekih 75 eura... I neznam otkud ta priča da su Amerikanci prodavali po četri puta većoj cijeni kad nisu, prodavali su tadašnjoj ruskoj cijeni plina i opet su imali zaradu... Problem je za Rusiju gubitak velikog i sigurnog tržišta to niti Kina niti Indija može u dogledno vrijeme da zamjeni...
(Bo_Sana_c, 19. januar 2023 09:45

Zasto onda obican covek placa skuplje

gruja

pre 1 godinu

Možda su se snašli ali je u stanovima osetno hladnije i akontacije za gas i struju daleko veće. Eto neka se javi neko odande, pa pošteno potvrdi da je tako. Bio sam za praznike kod šuraka, 19c u stanu a čak ne može ni da pojača na kotlu jer mu zavrnu protok gasa ako je napolju preko 12c. U prevodu, štednja a uši otpadaju od zime.

Mikisha

pre 1 godinu

Treba reći da postoje 3 tipa energetskih sirovina kojima u Evropi dominira Rusija - nafta, gas, i uranijum (za nuklearke), jedino ugalj nije više dobrodošao.
Nemačke (kao i Češke, Poljske, Mađarske i Austrijske) rafinerije su direktno vezane za ruske naftovode, kojima se doprema "navodno" nafta iz Kazakhstana i Azerbejdžana, a preko Rusije, jer nema kako drugačije.
Južni delovi Evrope imaju snabdevanje putem tankera ali i Grčka, Bugarska, Italija, pa čak i delom Francuska dobijaju naftu preko Turske (takođe Azerbejdžansku i Kazakstansku navodno).
Sličan priča je i sa gasom, s tim da su Rusi preusmerili gas ka Kini, pa je došlo do viška LNG-ja (koji su Kinezi kupovali od Katara), koji je završio u Evropi.
Uranijum je već obezbeđen, pa se i ne spominje.
Uglavnom debela je cena kojom će Nemci platiti (uglavnom Amerima) ovakvu "nezavisnost".

miskic

pre 1 godinu

Oslobađanje od ruskog uticaja nema cenu. Nadam se da ćemo to u sami uvideti.
(EU nema alternativu, 19. januar 2023 08:45)
I od ruskog i od americkog druze, podjednako oni gledaju samo svoj interes na stetu drugih

Vuk

pre 1 godinu

Rusija je izgubila zlatnu koku, može samo da poklanja energente jer Kina i Indija hoće da kupe samo ako je budzašto. Zapad se snašao daleko brže nego što je Putin očekivao, pomogla je i topla zima. Putin je naneo neprocenjivu štetu svom narodu, cela Rusija je živela od tih para od energenata, ništa drugo ne proizvode.

sascha

pre 1 godinu

i koliko Rusija time gubi. Nemačka je bila jedan od najvećih i najpouzdanijih kupaca ruskih energenata, plativši mnogo više Rusiji u prošlosti nego Kina.

zhol

pre 1 godinu

Utisak mi je da je od ovog rata ekonomski nagrabusila EU koliko i Rusija. Rusija svoje energente prodaje po nizoj ceni drugim klijentima, a EU po visim cenama od Amera. Amerima je najbolje legao ovaj rat. Za njih, u najgoru ruku, morace malo da povuku svoj uticaj zapadnije od Ukrajine, i opet ce biti Rusiji pred kapijom, utrosili su nesto oruzja, a zaradili lepo na energentima. U najbolju ruku za njih, Ukrajina pobedjuje, njihovi su duznici zauvek, i mogu da rade bukvalno sta hoce od te zemlje. Znaci ne mogu da izgube nista, a mogu da dobiju mnogo. U tom smislu ne vidim kako Rusija moze ovde pobediti, osim ako ne igraju na kartu da pripoje Ukrajinu, pa da onda druge zemlje u okolini dva puta razmisle pre nego sto dozvole uticaj Amerikancima, ali mislim da je to nerealno, jer je i Rusiju ovaj rat iscrpeo, ne mogu da napadaju zemlju za zemljom zauvek, iscrpeli bi i ljudstvo i sredstva. Najgore su prosli Ukrajinci, kako god da okrenes...

Joca

pre 1 godinu

Dobar vic!
Ne radi se o tome da li imate od koga da uvozite ili ne, nego o tome po kojoj ceni?
(Loznica, 19. januar 2023 08:33)

Po kojoj ceni :

Pa po ceni koja je danas 75% jeftinija od cene pre početka agresije na Ukrajinu.

Plin Gas

pre 1 godinu

Nema ništa bolje od LNG terminala, ako nemaš svoj gas! A nije istina da se kupuje američki gas, kupuje se iz celog sveta ko ti proda jeftinije. Konkurencija na tim terminalima se tek diže jer se oni tek sada masovno grade, šta znači da će u buduće biti jeftiniji. Putina su njegovi zeznuli za 2 ključne stvari.
1. Da će ga Ukrajinci dočekati sa cvećem.
2. Da će uništit Evropu energetski, ako ona pomaže Ukrajini.

cukce

pre 1 godinu

Kolko poznavaoca prilika u dušebrižnika za energente u Nemačkoj! A ovamo prazni frižideri i udaranje po ušima i za struju i za energente i za namirnice. Al lakše je ovako da se tuđe brige brinu!

Ostin A

pre 1 godinu

Nego, kada će da se zamrzne ta Evropa bez Ruskog gasa...

Gde su ona obećanja Putinofila od letos. Kada dođe zima, Lavov pada, cela Ukrajna uvodi rublju kao valutu, a u Berlinu crkavaju od gladi i zime.

HAHAHAHAHA!!!

Moram

pre 1 godinu

Prvo mi je teško da shvatim da Srbi podržavaju agresore, mada eto ima i drugih agresivnih sila na svetu koje mnogi podržavaju. Ali podržavati agresora koji gubi mi je sledeći nivo. Rusija je, nažalost, agresivac luzer. I za tu zemlju će biti važno da dotaknu dno i naprave neki reset. Ali kako resetovati naše društvo koje će možda i kad Rusi krenu napred nastaviti da podržava ideju propalog agresora?!?

I za Rusiju kao državu je svakako dobro da se oslobode zavisnosti ekonomije od energenata i oligarha i tajkuna koji idu uz to.
(dragan, 19. januar 2023 11:59)

Ne podrzavaju oni Rusiju vec Putina. Pitajte ih sta misle o Rusiji za vreme Jeljcina, Gorbacova, Staljina itd. Ta Rusija njih ni ne interesuje. Oni se loze na Putina i Medvedeva pa makar ta dvojica vodili tezgu na pijaci to ce im biti omiljena pijaca.

Bo_Sana_c

pre 1 godinu

Kad je rat počeo tad je plin koštao oko 285 eura po kWh danas je cijena na nekih 75 eura... I neznam otkud ta priča da su Amerikanci prodavali po četri puta većoj cijeni kad nisu, prodavali su tadašnjoj ruskoj cijeni plina i opet su imali zaradu... Problem je za Rusiju gubitak velikog i sigurnog tržišta to niti Kina niti Indija može u dogledno vrijeme da zamjeni...

Shonzi

pre 1 godinu

Nema neke velike razlike, ali sama cinjenica da mozete normalno da poslujete i da druga strana ne koristi gas kao ucenu i pretnju je dovoljna. Jedina koja ispasta je rusija koja spaljuje viskove svog gasa. Mozda vam je tesko to shvatiti ako se ima u obzir obrnuta kampanja kod nas, ali je to cinjenica...
(Igor, 19. januar 2023 10:36)

-"Nema neke velike razlike" - Nema, naravno. Probaj da zalivas bastu pa vidi da li ti je bolje da imac crevo direktno na cesmu ili je bolje da punis cisternu iz bazena i dovezes a onda kofom zahvatas i prenosis i zalivas... cisto, bar malo razmisli.


-"da druga strana ne koristi gas kao ucenu i pretnju" - ajd navedi bar jedan primer kako je to Rusija ucenjivala i pretila Nemackoj?! Cak je i sama Nemacaka ucestvovala u izgradnji gasovoda ST2 jer joj se isplati. Cime su to Rusi pretili i kako ucenjivali? I kada je poceo rat u Ukrajini, gas je tekao ka Nemackoj prema ugovoru bez zastoja... dok Nemci nisu poceli da uvode sankcije Rusiji! I sta sad, ti meni sankcije i pljuvanje, a ja tebi jeftin gas da ti bude lepo? Dosta se vise zivelo na grbaci Rusije, sada se snalazite sami pa da vidite kako je!

bla

pre 1 godinu

industrija se iseljava u ameriku i potraznja pada pa je i cena stabilna. kome jos treba hemijska industrija u nemackoj koja je dugi niz godina lider u tom sektoru

Igor

pre 1 godinu

Dobar vic!
Ne radi se o tome da li imate od koga da uvozite ili ne, nego o tome po kojoj ceni?
(Loznica, 19. januar 2023 08:33)

Nema neke velike razlike, ali sama cinjenica da mozete normalno da poslujete i da druga strana ne koristi gas kao ucenu i pretnju je dovoljna. Jedina koja ispasta je rusija koja spaljuje viskove svog gasa. Mozda vam je tesko to shvatiti ako se ima u obzir obrnuta kampanja kod nas, ali je to cinjenica...

Mitropolit Jovan

pre 1 godinu

I u taj novi terminal za tecni gas ce se opet slivati ruski gas i nafta. Samo sto nece teci "Severnim tokom" nego ce obilaziti Afriku i Aziju i uz mnogo vecu cenu doci do ovog ministra finansija i njegove drzave. Kajmak ce da uberu posrednici, da im ne pominjem imena. Siguran sam da ce proizvodjaaci nafte i gasa, radije prodavati te jeftinije ruske energente od svojih, koje ce cuvati za buducu eksploataciju.

Sale

pre 1 godinu

Zao mi je samo sto na ovim komentarima nemam opciju da Vam pokazem sliku računa cene gasa koji placam, a zivim u Nemackoj. Tek tada bi videli koliko ste u zabludi i videli da je gas u Nemackoj jeftiniji nego pre rata.
Hvala i postovanje

sardonicus

pre 1 godinu

Sjajno, majstori, samo nastavite ! Kupovaćete gas po trostruko većoj ceni, što ćete morati da uračunate u cenu svojih proizvoda, zbog čega će vam privreda postati nekonkurentna, gomila fabrika i firmi će ići u stečaj, a broj nezaposlenih će se penjati u nebo. Ono kad neko sebi puca u koleno i teši se da mu je super zato što gazda kaže da je to dobro za njega. Pa slušajte gazdu, on razmišlja umesto vas i sigurno zna šta je najbolje. Za njega.

dragan

pre 1 godinu

Prvo mi je teško da shvatim da Srbi podržavaju agresore, mada eto ima i drugih agresivnih sila na svetu koje mnogi podržavaju. Ali podržavati agresora koji gubi mi je sledeći nivo. Rusija je, nažalost, agresivac luzer. I za tu zemlju će biti važno da dotaknu dno i naprave neki reset. Ali kako resetovati naše društvo koje će možda i kad Rusi krenu napred nastaviti da podržava ideju propalog agresora?!?

I za Rusiju kao državu je svakako dobro da se oslobode zavisnosti ekonomije od energenata i oligarha i tajkuna koji idu uz to.

ivan78bg

pre 1 godinu

@RaSt
Zapravo je cena gasa sada niza nego pre godinu dana:)A tvoj komentar dokazuje da nemas pojma o cemu pricas kao i svaki putinofil:).Sada je cena u evoropi 76 evra za megavat-sat a prosle godine u februaru je bila 88 evra.PRC:))

Filip

pre 1 godinu

Teše sami sebe. Prvo, treba im barem 5 godina da naprave terminale za prijem tečnog gasa. Drugo, brodovi koji transportuju tečni gas su vrlo deficitarna roba, nema ih puno u svetu i za normalno snabdevanje biće potrebno nekoliko flota ovih brodova, čija je izgradnja posebna tehnologa i košta neverovatne pare. Treće, snabdevanje tečnog gasa je veoma nestabilna rabota, jer se radi o vrlo osetljivoj materiji i ne biste želeli da dođe i do najmanjeg problema. Četvrto, taj gas će biti mnogostruko skuplji, pa, eto, neka izvole, tražili su.

Skoro pa džabe

pre 1 godinu

Pre rata Nemačka je imala dugoročne ugovore i cenu od 180 eur za 1.000 m3. Ako je sada cena oko 60 eur za 1.000 Kwh, to je 3.5x skuplje (1 m3 gasa = 10.55 kWh energije).

Subotica

pre 1 godinu

Dobar vic!
Ne radi se o tome da li imate od koga da uvozite ili ne, nego o tome po kojoj ceni?
(Loznica, 19. januar 2023 08:33)

Znaš kako druže. Vic nije, zato što je stvarnost. Evropa se okrenula drugim prodavcima. Džaba tom što ima da proda, ako nema nikog ko će da kupi. Evo na primer, prodajem ja jabuke pod 100 dinara/kg, a tvoje su 50 din/kg. Od mene hoće svi da kupuje, od tebe samo poneko i ostane ti 90% neprodatih jabuka. Šta ćeš sa njima?! Na kraju će se pokvariti, jel tako?! Ili ćeš ih ti sve pojesti, ili ćeš pokloniti za dž. Nema četvrto. Poenta je da su se ljudi već navikli na nove cene i to je kraj ove sage. A vi i dalje možete da živite u bajkama i misliti da je stvarnost vic.

Vlada

pre 1 godinu

Kad Rusi završe posao u Ukrajini sve će se vratiti na staro, hteli to oni ili ne. Sada je pitanje rata, sve se čini da se Rusija destabilizuje ekonomski i političi. Kad se rat završi, biće bitno samo koliko gas i nafta koštaju, i kupovaće se tamo gde je jeftinije. Kupovaće se i Ruski gas preko posrednika, kao što se radi i sada. Svi to znaju ali se prave blesavi.

WillyWonka

pre 1 godinu

Angela Merkel je učinila sve da Njemačku dovede u situaciju da u velikoj mjeri zavisi od ruskih energenata, jer je radila po nalozima svog mentora Putina. I zbog toga je Njemačkoj trebalo ovoliko vremena da se stabilizuje u energetskom smislu. Još da nisu ugašene nuklearke (takođe Angelina zasluga), sve bi bilo i brže sanirano.
Smiješne su bile najave putinofila kako će se Evropa smrzavati, kao da je Rusija jedini izvoznik energenata. Naravno, svi osjećamo posljedice, kroz povećanje cijena, ali sigurno je da Putinov plan ucjenjivanja nije prošao i zbog toga sam optimist, jer ima sve manje i manje aduta.

Bumbar

pre 1 godinu

Ovo 2 ista lika pišu gomilu komentara protiv Rusije. Bitovi nesrećni ....

Nema drugog gasa u EU osim ruskog, e sada kupovali ga od Rusa ili 4 puta skuplje od Amerikanaca ili Engleza, gas je ruski.

Stop selektivnoj istoriji

pre 1 godinu

Pravićete vi Rusiju od blata!!!
(Smuleco, 19. januar 2023 10:49)
I takva će bolje ispasti od ove sadašnje koja je dobra samo za kriminalce.

Crni gruja

pre 1 godinu

Eto snasli se Nemci za plin, ha,ha, pa da nije ovakvo vrene gde tem. nije pala ispod 0c vec danima.Ovi sto pisu kako su evropljani postali nezavisni od ruskog gasa neka pogledaju napolje kroz prozor i vidi sunce koje greje.Sto bi se reklo "Bog ih pogledo" sto se tice grejanja ali gde ce raditi?

XXL

pre 1 godinu

Putujte onda igumani rusi vas ništa nisu pitali ... nego ne zaboravite na rusku naftu što vam Indija rafinerija prerađuje u dizel ... iako rusi o tome ćute - naravno dok plaćate.

Nemanja

pre 1 godinu

Energetska nezavisnost od Rusije ima svoju cenu. kilovat struje plaćam sada nepunih 0,60 evra. Jako lepo. Videćemo sad kad dodje gas!

Upsss

pre 1 godinu

Pala cena gasa, sto zbog slabe zime sto zbog vracanja na loz ulje drva ugalj... ja pre neki dan zalozio jelku, grancica po grancica, mada u Briselu zabranili privatna lozista zbog zagadjenja, a arapi i crnci loze i praznim flasama i curulama, sve vuruna proguta, samo dimi, cunkova po fasadama ko klima uredjaja, sve gori, a ne ti bacis oni naplate od tebe kao djubre, pa oni spale naprave struju pa ti prodaju opet.

Aman pustite jednom komentar

pre 1 godinu

Nema drugog gasa u EU osim ruskog, e sada kupovali ga od Rusa ili 4 puta skuplje od Amerikanaca ili Engleza, gas je ruski.
(Bumbar,

Ima ima. Ali rusi nemaju kome da ga prodaju vise.

Rajko

pre 1 godinu

Mnogi komentatori mešaju cenu u evrima i dolarima po kilovat satu i cenu za 1000 metara kubnih.Nemačka je do februara plaćala gas po 270 dolara za 1000 m3.Cene od 75 i 285 evra po kwh odgovaraju cenama od 750 i 2850 evra za 1000 m3.

Lego

pre 1 godinu

-"da druga strana ne koristi gas kao ucenu i pretnju" - ajd navedi bar jedan primer kako je to Rusija ucenjivala i pretila Nemackoj?! Cak je i sama Nemacaka ucestvovala u izgradnji gasovoda ST2 jer joj se isplati. Cime su to Rusi pretili i kako ucenjivali? I kada je poceo rat u Ukrajini, gas je tekao ka Nemackoj prema ugovoru bez zastoja... dok Nemci nisu poceli da uvode sankcije Rusiji! I sta sad, ti meni sankcije i pljuvanje, a ja tebi jeftin gas da ti bude lepo? Dosta se vise zivelo na grbaci Rusije, sada se snalazite sami pa da vidite kako je!
(Shonzi, 19. januar 2023 11:31)

Krivo. Kad je GB izasla iz EU. Doslo je do rasula na polju energije. prvenstveno struje jer su bili izvan EU trzista struje pa nisu imali prioritet. A nestasica je nastala iz razloga sto.. pazi sad, i to 2 godine prije invazije na Ukrajinu, zasto sto su Rusi smanjili isporuke plina prema Europi i punili svoja skladista. Tada kad sam tu vijest procitao, nije mi bilo bas jasno zasto bi to netko napravio. Ali sad, par godina kasnije, ovo sto se govori da su Rusi ucjenjivali Europu, ima smisla. Dakle smanjenje isporuke plina su pocele puno prije. I tad je Rusija postala "nepouzdan partner". Ali naravno, nije bilo nestasica kod nas (kontinet europe) pa nismo to dozivili tako

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Srednji tanker nosi 150 tisuća kubika tekućeg plina to je cca 90 milijuna kubika kad ga uplinimo. Potrošnja u Hrvatskoj je cca 3 milijarde kubika. Mi imamo nešto svoje proizvodnje.Dakle prema izračunu naše potrebe bila bi nam i dva takva tankera mjesečno previše.Tankeri se kupuju od dvadesetak dobavljača i potrebno je samo dogovoriti najpovoljniju tranšu. Za to nam trebaju dodatna skladišta. Kad se jednom to uhoda neće biti problema niti ucjena.

ao

pre 1 godinu

Kao kontra mera, zabrana/200%, carina na Nemačke automobile u Rusiji, po mogucnosti, u okviru BRIKS, dogovoriti to barem sa Kinom i Indijom!
Dogodili se to - EU se gasi!!!
(SIN LOVCA NA MEDVEDE, 19. januar 2023 14:14) # Link komentara

a zasto bi kina i indija to uradile? kad se vec veselis tome, pitaj se sta bi onda bilo sa srbijom

Polu medjed

pre 1 godinu

Kao kontra mera, zabrana/200%, carina na Nemačke automobile u Rusiji, po mogucnosti, u okviru BRIKS, dogovoriti to barem sa Kinom i Indijom!
Dogodili se to - EU se gasi!!!
(SIN LOVCA NA MEDVEDE, 19. januar 2023 14:14)

Kina i Indija takvu taksu na bilo kakvu stranu robu vec imaju od kako postoje da slucajno mase ne osete luksuz zapada jer onda ne mogu da im uvaljuju domaci proizvod za iste pare. Samo sa druge strane Kina moze da uvozi svoje automobile u EU bez bilo kakvih dodatnih taksi kao i bez uslova da mora sa nekim evropskim proizvodjacem automobila da postane partner i da proizvodi svoj auto negde u EU. Taj uslov nisam ja izmislio vec vlada Kine koja je svim stranim proizvodjacima naredila da moraju da nadju partnera medju domacim proizvodjacima i proizvode svoje automobile u njihovim kineskim fabricima kako bi zaobisli carinsku taksu.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 1 godinu

Kao kontra mera, zabrana/200%, carina na Nemačke automobile u Rusiji, po mogucnosti, u okviru BRIKS, dogovoriti to barem sa Kinom i Indijom!
Dogodili se to - EU se gasi!!!

Bosanac

pre 1 godinu

Bravo, samo je sada pitanje po kojoj ceni i zašto je standard gradjana lošiji a privreda nekonkurentna u odnosu na druge države sveta...
(Kinez, 19. januar 2023 08:33)

Po bilo kojoj cijeni. Ovdje na zapadu se ipak bolje živi nego na Balkanu. Bar 10 puta.

Hexagon

pre 1 godinu

prije nego počnete o tome kako plaćaju skuplje volio bi da mi pokažete po kojoj cijeni to plaćaju...
(Marko, 19

Cena gasa i nafte je niža nego što je bila pre rata u Ukrajini.

Bo_Sana_c

pre 1 godinu

Kad je rat počeo tad je plin koštao oko 285 eura po kWh danas je cijena na nekih 75 eura... I neznam otkud ta priča da su Amerikanci prodavali po četri puta većoj cijeni kad nisu, prodavali su tadašnjoj ruskoj cijeni plina i opet su imali zaradu... Problem je za Rusiju gubitak velikog i sigurnog tržišta to niti Kina niti Indija može u dogledno vrijeme da zamjeni...

Igor

pre 1 godinu

Dobar vic!
Ne radi se o tome da li imate od koga da uvozite ili ne, nego o tome po kojoj ceni?
(Loznica, 19. januar 2023 08:33)

Nema neke velike razlike, ali sama cinjenica da mozete normalno da poslujete i da druga strana ne koristi gas kao ucenu i pretnju je dovoljna. Jedina koja ispasta je rusija koja spaljuje viskove svog gasa. Mozda vam je tesko to shvatiti ako se ima u obzir obrnuta kampanja kod nas, ali je to cinjenica...

Joca

pre 1 godinu

Dobar vic!
Ne radi se o tome da li imate od koga da uvozite ili ne, nego o tome po kojoj ceni?
(Loznica, 19. januar 2023 08:33)

Po kojoj ceni :

Pa po ceni koja je danas 75% jeftinija od cene pre početka agresije na Ukrajinu.

Vuk

pre 1 godinu

Rusija je izgubila zlatnu koku, može samo da poklanja energente jer Kina i Indija hoće da kupe samo ako je budzašto. Zapad se snašao daleko brže nego što je Putin očekivao, pomogla je i topla zima. Putin je naneo neprocenjivu štetu svom narodu, cela Rusija je živela od tih para od energenata, ništa drugo ne proizvode.

Moram

pre 1 godinu

Prvo mi je teško da shvatim da Srbi podržavaju agresore, mada eto ima i drugih agresivnih sila na svetu koje mnogi podržavaju. Ali podržavati agresora koji gubi mi je sledeći nivo. Rusija je, nažalost, agresivac luzer. I za tu zemlju će biti važno da dotaknu dno i naprave neki reset. Ali kako resetovati naše društvo koje će možda i kad Rusi krenu napred nastaviti da podržava ideju propalog agresora?!?

I za Rusiju kao državu je svakako dobro da se oslobode zavisnosti ekonomije od energenata i oligarha i tajkuna koji idu uz to.
(dragan, 19. januar 2023 11:59)

Ne podrzavaju oni Rusiju vec Putina. Pitajte ih sta misle o Rusiji za vreme Jeljcina, Gorbacova, Staljina itd. Ta Rusija njih ni ne interesuje. Oni se loze na Putina i Medvedeva pa makar ta dvojica vodili tezgu na pijaci to ce im biti omiljena pijaca.

Ostin A

pre 1 godinu

Nego, kada će da se zamrzne ta Evropa bez Ruskog gasa...

Gde su ona obećanja Putinofila od letos. Kada dođe zima, Lavov pada, cela Ukrajna uvodi rublju kao valutu, a u Berlinu crkavaju od gladi i zime.

HAHAHAHAHA!!!

eho

pre 1 godinu

Snasli su se i Rusi. Cucemo se dogodine.
(Boza, 19. januar 2023 09:19) # Link komentara

Cek, zar nije evropa vec ove zime trebala da se smrzava, okovana u ledu? Pa nemoj da pomeras na iducu godinu..uostalom, ako su se snasli vec za ovu zimu na brzinu, za iducu ce se tek puno bolje pripremiti..

WillyWonka

pre 1 godinu

Angela Merkel je učinila sve da Njemačku dovede u situaciju da u velikoj mjeri zavisi od ruskih energenata, jer je radila po nalozima svog mentora Putina. I zbog toga je Njemačkoj trebalo ovoliko vremena da se stabilizuje u energetskom smislu. Još da nisu ugašene nuklearke (takođe Angelina zasluga), sve bi bilo i brže sanirano.
Smiješne su bile najave putinofila kako će se Evropa smrzavati, kao da je Rusija jedini izvoznik energenata. Naravno, svi osjećamo posljedice, kroz povećanje cijena, ali sigurno je da Putinov plan ucjenjivanja nije prošao i zbog toga sam optimist, jer ima sve manje i manje aduta.

ivan78bg

pre 1 godinu

@RaSt
Zapravo je cena gasa sada niza nego pre godinu dana:)A tvoj komentar dokazuje da nemas pojma o cemu pricas kao i svaki putinofil:).Sada je cena u evoropi 76 evra za megavat-sat a prosle godine u februaru je bila 88 evra.PRC:))

sascha

pre 1 godinu

i koliko Rusija time gubi. Nemačka je bila jedan od najvećih i najpouzdanijih kupaca ruskih energenata, plativši mnogo više Rusiji u prošlosti nego Kina.

Sale

pre 1 godinu

Zao mi je samo sto na ovim komentarima nemam opciju da Vam pokazem sliku računa cene gasa koji placam, a zivim u Nemackoj. Tek tada bi videli koliko ste u zabludi i videli da je gas u Nemackoj jeftiniji nego pre rata.
Hvala i postovanje

Plin Gas

pre 1 godinu

Nema ništa bolje od LNG terminala, ako nemaš svoj gas! A nije istina da se kupuje američki gas, kupuje se iz celog sveta ko ti proda jeftinije. Konkurencija na tim terminalima se tek diže jer se oni tek sada masovno grade, šta znači da će u buduće biti jeftiniji. Putina su njegovi zeznuli za 2 ključne stvari.
1. Da će ga Ukrajinci dočekati sa cvećem.
2. Da će uništit Evropu energetski, ako ona pomaže Ukrajini.

Subotica

pre 1 godinu

Dobar vic!
Ne radi se o tome da li imate od koga da uvozite ili ne, nego o tome po kojoj ceni?
(Loznica, 19. januar 2023 08:33)

Znaš kako druže. Vic nije, zato što je stvarnost. Evropa se okrenula drugim prodavcima. Džaba tom što ima da proda, ako nema nikog ko će da kupi. Evo na primer, prodajem ja jabuke pod 100 dinara/kg, a tvoje su 50 din/kg. Od mene hoće svi da kupuje, od tebe samo poneko i ostane ti 90% neprodatih jabuka. Šta ćeš sa njima?! Na kraju će se pokvariti, jel tako?! Ili ćeš ih ti sve pojesti, ili ćeš pokloniti za dž. Nema četvrto. Poenta je da su se ljudi već navikli na nove cene i to je kraj ove sage. A vi i dalje možete da živite u bajkama i misliti da je stvarnost vic.

Vuk

pre 1 godinu

Problem je najveći u delu rečenice iz naslova, a nakon zareza "snašli smo se". Ko zna šta je sve moralo biti dato za to snalaženje. I da je to pravi put, ne bi se ovako javno to objavljivalo i ne bi se dizala onolika panika od februara prošle godine. Lepo sad, brodovima doterujte tečni, povećavajte rizike (slabo ko ovde zna šta to znači) i zavisite od dodatnih uslova Amerikanaca. Rusija se okrene Aziji i svima je lepo. Do jednog trenutka... a do tada, vidimo se.

Milos

pre 1 godinu

Cijena gasa je trenutno niža nego prije rata.
Ali taj gas treba i dopremiti u Njemačku.
Brodom.
A to je jako jeftino, pogotovo kad znamo da je u čitavom svijetu registrovano samo 700 brodova za prevoz LNG-a, i da već imaju ugovore.
I to je jako brzo. Nekih 20km/h. Na ruti od 5000 km u jednom pravcu.
A kapacitet prosječnog LNG tankera je 150 000 kubičnih metara.
Kad bi priča sa LNG-om radila, niko nikada niđe ne bi radio gasovode, pogotovo ne podvodne.
Dakle, klasična priča o piti i tepsiji.

zhol

pre 1 godinu

Utisak mi je da je od ovog rata ekonomski nagrabusila EU koliko i Rusija. Rusija svoje energente prodaje po nizoj ceni drugim klijentima, a EU po visim cenama od Amera. Amerima je najbolje legao ovaj rat. Za njih, u najgoru ruku, morace malo da povuku svoj uticaj zapadnije od Ukrajine, i opet ce biti Rusiji pred kapijom, utrosili su nesto oruzja, a zaradili lepo na energentima. U najbolju ruku za njih, Ukrajina pobedjuje, njihovi su duznici zauvek, i mogu da rade bukvalno sta hoce od te zemlje. Znaci ne mogu da izgube nista, a mogu da dobiju mnogo. U tom smislu ne vidim kako Rusija moze ovde pobediti, osim ako ne igraju na kartu da pripoje Ukrajinu, pa da onda druge zemlje u okolini dva puta razmisle pre nego sto dozvole uticaj Amerikancima, ali mislim da je to nerealno, jer je i Rusiju ovaj rat iscrpeo, ne mogu da napadaju zemlju za zemljom zauvek, iscrpeli bi i ljudstvo i sredstva. Najgore su prosli Ukrajinci, kako god da okrenes...

Bumbar

pre 1 godinu

Ovo 2 ista lika pišu gomilu komentara protiv Rusije. Bitovi nesrećni ....

Nema drugog gasa u EU osim ruskog, e sada kupovali ga od Rusa ili 4 puta skuplje od Amerikanaca ili Engleza, gas je ruski.

dragan

pre 1 godinu

Prvo mi je teško da shvatim da Srbi podržavaju agresore, mada eto ima i drugih agresivnih sila na svetu koje mnogi podržavaju. Ali podržavati agresora koji gubi mi je sledeći nivo. Rusija je, nažalost, agresivac luzer. I za tu zemlju će biti važno da dotaknu dno i naprave neki reset. Ali kako resetovati naše društvo koje će možda i kad Rusi krenu napred nastaviti da podržava ideju propalog agresora?!?

I za Rusiju kao državu je svakako dobro da se oslobode zavisnosti ekonomije od energenata i oligarha i tajkuna koji idu uz to.

Aman pustite jednom komentar

pre 1 godinu

Nema drugog gasa u EU osim ruskog, e sada kupovali ga od Rusa ili 4 puta skuplje od Amerikanaca ili Engleza, gas je ruski.
(Bumbar,

Ima ima. Ali rusi nemaju kome da ga prodaju vise.

Lego

pre 1 godinu

-"da druga strana ne koristi gas kao ucenu i pretnju" - ajd navedi bar jedan primer kako je to Rusija ucenjivala i pretila Nemackoj?! Cak je i sama Nemacaka ucestvovala u izgradnji gasovoda ST2 jer joj se isplati. Cime su to Rusi pretili i kako ucenjivali? I kada je poceo rat u Ukrajini, gas je tekao ka Nemackoj prema ugovoru bez zastoja... dok Nemci nisu poceli da uvode sankcije Rusiji! I sta sad, ti meni sankcije i pljuvanje, a ja tebi jeftin gas da ti bude lepo? Dosta se vise zivelo na grbaci Rusije, sada se snalazite sami pa da vidite kako je!
(Shonzi, 19. januar 2023 11:31)

Krivo. Kad je GB izasla iz EU. Doslo je do rasula na polju energije. prvenstveno struje jer su bili izvan EU trzista struje pa nisu imali prioritet. A nestasica je nastala iz razloga sto.. pazi sad, i to 2 godine prije invazije na Ukrajinu, zasto sto su Rusi smanjili isporuke plina prema Europi i punili svoja skladista. Tada kad sam tu vijest procitao, nije mi bilo bas jasno zasto bi to netko napravio. Ali sad, par godina kasnije, ovo sto se govori da su Rusi ucjenjivali Europu, ima smisla. Dakle smanjenje isporuke plina su pocele puno prije. I tad je Rusija postala "nepouzdan partner". Ali naravno, nije bilo nestasica kod nas (kontinet europe) pa nismo to dozivili tako

RaSt

pre 1 godinu

Koliko neko treba da bude glup pa da u to poveruje.
Koliko procentualno ste kupili energenata preko posrednika a izvorno Ruskih.
Naravno po višestruko višoj ceni.
Idioti.

sardonicus

pre 1 godinu

Sjajno, majstori, samo nastavite ! Kupovaćete gas po trostruko većoj ceni, što ćete morati da uračunate u cenu svojih proizvoda, zbog čega će vam privreda postati nekonkurentna, gomila fabrika i firmi će ići u stečaj, a broj nezaposlenih će se penjati u nebo. Ono kad neko sebi puca u koleno i teši se da mu je super zato što gazda kaže da je to dobro za njega. Pa slušajte gazdu, on razmišlja umesto vas i sigurno zna šta je najbolje. Za njega.

Shonzi

pre 1 godinu

Nema neke velike razlike, ali sama cinjenica da mozete normalno da poslujete i da druga strana ne koristi gas kao ucenu i pretnju je dovoljna. Jedina koja ispasta je rusija koja spaljuje viskove svog gasa. Mozda vam je tesko to shvatiti ako se ima u obzir obrnuta kampanja kod nas, ali je to cinjenica...
(Igor, 19. januar 2023 10:36)

-"Nema neke velike razlike" - Nema, naravno. Probaj da zalivas bastu pa vidi da li ti je bolje da imac crevo direktno na cesmu ili je bolje da punis cisternu iz bazena i dovezes a onda kofom zahvatas i prenosis i zalivas... cisto, bar malo razmisli.


-"da druga strana ne koristi gas kao ucenu i pretnju" - ajd navedi bar jedan primer kako je to Rusija ucenjivala i pretila Nemackoj?! Cak je i sama Nemacaka ucestvovala u izgradnji gasovoda ST2 jer joj se isplati. Cime su to Rusi pretili i kako ucenjivali? I kada je poceo rat u Ukrajini, gas je tekao ka Nemackoj prema ugovoru bez zastoja... dok Nemci nisu poceli da uvode sankcije Rusiji! I sta sad, ti meni sankcije i pljuvanje, a ja tebi jeftin gas da ti bude lepo? Dosta se vise zivelo na grbaci Rusije, sada se snalazite sami pa da vidite kako je!

Mitropolit Jovan

pre 1 godinu

I u taj novi terminal za tecni gas ce se opet slivati ruski gas i nafta. Samo sto nece teci "Severnim tokom" nego ce obilaziti Afriku i Aziju i uz mnogo vecu cenu doci do ovog ministra finansija i njegove drzave. Kajmak ce da uberu posrednici, da im ne pominjem imena. Siguran sam da ce proizvodjaaci nafte i gasa, radije prodavati te jeftinije ruske energente od svojih, koje ce cuvati za buducu eksploataciju.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 1 godinu

Kao kontra mera, zabrana/200%, carina na Nemačke automobile u Rusiji, po mogucnosti, u okviru BRIKS, dogovoriti to barem sa Kinom i Indijom!
Dogodili se to - EU se gasi!!!

Kimi

pre 1 godinu

Zato častite narod sa 500+100 eura za grejanje. Samo da sačuvaju socijalni mir i da ljudi ne izađu na ulice, toliko je dobro da su računi za gas 3 puta veći. Aj objasni to. Mada koliko vidim u komentarima ima veverica koji mu veruju.

cukce

pre 1 godinu

Kolko poznavaoca prilika u dušebrižnika za energente u Nemačkoj! A ovamo prazni frižideri i udaranje po ušima i za struju i za energente i za namirnice. Al lakše je ovako da se tuđe brige brinu!

Filip

pre 1 godinu

Teše sami sebe. Prvo, treba im barem 5 godina da naprave terminale za prijem tečnog gasa. Drugo, brodovi koji transportuju tečni gas su vrlo deficitarna roba, nema ih puno u svetu i za normalno snabdevanje biće potrebno nekoliko flota ovih brodova, čija je izgradnja posebna tehnologa i košta neverovatne pare. Treće, snabdevanje tečnog gasa je veoma nestabilna rabota, jer se radi o vrlo osetljivoj materiji i ne biste želeli da dođe i do najmanjeg problema. Četvrto, taj gas će biti mnogostruko skuplji, pa, eto, neka izvole, tražili su.

gruja

pre 1 godinu

Možda su se snašli ali je u stanovima osetno hladnije i akontacije za gas i struju daleko veće. Eto neka se javi neko odande, pa pošteno potvrdi da je tako. Bio sam za praznike kod šuraka, 19c u stanu a čak ne može ni da pojača na kotlu jer mu zavrnu protok gasa ako je napolju preko 12c. U prevodu, štednja a uši otpadaju od zime.

Слободан

pre 1 godinu

Више не зависе од увоза енергената из Русије сад увозе руске енергенте из Кине.Мало је скупље али важно је да више није из Русије!Наравно,ово одговара и Русији и Кини!

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Srednji tanker nosi 150 tisuća kubika tekućeg plina to je cca 90 milijuna kubika kad ga uplinimo. Potrošnja u Hrvatskoj je cca 3 milijarde kubika. Mi imamo nešto svoje proizvodnje.Dakle prema izračunu naše potrebe bila bi nam i dva takva tankera mjesečno previše.Tankeri se kupuju od dvadesetak dobavljača i potrebno je samo dogovoriti najpovoljniju tranšu. Za to nam trebaju dodatna skladišta. Kad se jednom to uhoda neće biti problema niti ucjena.

aaaaa

pre 1 godinu

@ Kad je rat počeo tad je plin koštao oko 285 eura po kWh danas je cijena na nekih 75 eura... I neznam otkud ta priča da su Amerikanci prodavali po četri puta većoj cijeni kad nisu, prodavali su tadašnjoj ruskoj cijeni plina i opet su imali zaradu... Problem je za Rusiju gubitak velikog i sigurnog tržišta to niti Kina niti Indija može u dogledno vrijeme da zamjeni...
(Bo_Sana_c, 19. januar 2023 09:45

Zasto onda obican covek placa skuplje

Stop selektivnoj istoriji

pre 1 godinu

Pravićete vi Rusiju od blata!!!
(Smuleco, 19. januar 2023 10:49)
I takva će bolje ispasti od ove sadašnje koja je dobra samo za kriminalce.

Crni gruja

pre 1 godinu

Eto snasli se Nemci za plin, ha,ha, pa da nije ovakvo vrene gde tem. nije pala ispod 0c vec danima.Ovi sto pisu kako su evropljani postali nezavisni od ruskog gasa neka pogledaju napolje kroz prozor i vidi sunce koje greje.Sto bi se reklo "Bog ih pogledo" sto se tice grejanja ali gde ce raditi?

DaLanik

pre 1 godinu

@Hexagon: Ma jel? Pre rata sam placao plin 10 evra mesecno a sad placam 30. Nisam primetio da su mi snizili cenu, kao krajnjem potrosacu. Plus sto su sve ostale cene otisle u nebo. Hrana, pre svega.

Vlada

pre 1 godinu

Kad Rusi završe posao u Ukrajini sve će se vratiti na staro, hteli to oni ili ne. Sada je pitanje rata, sve se čini da se Rusija destabilizuje ekonomski i političi. Kad se rat završi, biće bitno samo koliko gas i nafta koštaju, i kupovaće se tamo gde je jeftinije. Kupovaće se i Ruski gas preko posrednika, kao što se radi i sada. Svi to znaju ali se prave blesavi.

XXL

pre 1 godinu

Putujte onda igumani rusi vas ništa nisu pitali ... nego ne zaboravite na rusku naftu što vam Indija rafinerija prerađuje u dizel ... iako rusi o tome ćute - naravno dok plaćate.

Mikisha

pre 1 godinu

Treba reći da postoje 3 tipa energetskih sirovina kojima u Evropi dominira Rusija - nafta, gas, i uranijum (za nuklearke), jedino ugalj nije više dobrodošao.
Nemačke (kao i Češke, Poljske, Mađarske i Austrijske) rafinerije su direktno vezane za ruske naftovode, kojima se doprema "navodno" nafta iz Kazakhstana i Azerbejdžana, a preko Rusije, jer nema kako drugačije.
Južni delovi Evrope imaju snabdevanje putem tankera ali i Grčka, Bugarska, Italija, pa čak i delom Francuska dobijaju naftu preko Turske (takođe Azerbejdžansku i Kazakstansku navodno).
Sličan priča je i sa gasom, s tim da su Rusi preusmerili gas ka Kini, pa je došlo do viška LNG-ja (koji su Kinezi kupovali od Katara), koji je završio u Evropi.
Uranijum je već obezbeđen, pa se i ne spominje.
Uglavnom debela je cena kojom će Nemci platiti (uglavnom Amerima) ovakvu "nezavisnost".

Неко123

pre 1 godinu

prije nego počnete o tome kako plaćaju skuplje volio bi da mi pokažete po kojoj cijeni to plaćaju...
(Marko, 19

Cena gasa i nafte je niža nego što je bila pre rata u Ukrajini.
(Hexagon, 19. januar 2023 08:45)

Кажи то мом рачуну у Минхену који је 2.5 пута већи. Вероватно мислиш на "спот цену" - да тренутно је јефтиније купити зато што је блага зима па има вишка, али то није иста ствар. Нпр пре неку годину је цена нафте била НЕГАТИВНА, али то не значи да су ти на бензинској пумпи плаћали да напуниш резервоар.

Dr.mr.

pre 1 godinu

Komentari tipa: cena je 75% niža sada nego pre rata. Pa ja evo živim preko i plaćam cenu 300% veću nego pre rata... tako da to što država nabavlja jeftinije meni baš ništa ne znači.

miskic

pre 1 godinu

Oslobađanje od ruskog uticaja nema cenu. Nadam se da ćemo to u sami uvideti.
(EU nema alternativu, 19. januar 2023 08:45)
I od ruskog i od americkog druze, podjednako oni gledaju samo svoj interes na stetu drugih

Upsss

pre 1 godinu

Pala cena gasa, sto zbog slabe zime sto zbog vracanja na loz ulje drva ugalj... ja pre neki dan zalozio jelku, grancica po grancica, mada u Briselu zabranili privatna lozista zbog zagadjenja, a arapi i crnci loze i praznim flasama i curulama, sve vuruna proguta, samo dimi, cunkova po fasadama ko klima uredjaja, sve gori, a ne ti bacis oni naplate od tebe kao djubre, pa oni spale naprave struju pa ti prodaju opet.

bla

pre 1 godinu

industrija se iseljava u ameriku i potraznja pada pa je i cena stabilna. kome jos treba hemijska industrija u nemackoj koja je dugi niz godina lider u tom sektoru

Skoro pa džabe

pre 1 godinu

Pre rata Nemačka je imala dugoročne ugovore i cenu od 180 eur za 1.000 m3. Ako je sada cena oko 60 eur za 1.000 Kwh, to je 3.5x skuplje (1 m3 gasa = 10.55 kWh energije).

Nemanja

pre 1 godinu

Energetska nezavisnost od Rusije ima svoju cenu. kilovat struje plaćam sada nepunih 0,60 evra. Jako lepo. Videćemo sad kad dodje gas!

ao

pre 1 godinu

Kao kontra mera, zabrana/200%, carina na Nemačke automobile u Rusiji, po mogucnosti, u okviru BRIKS, dogovoriti to barem sa Kinom i Indijom!
Dogodili se to - EU se gasi!!!
(SIN LOVCA NA MEDVEDE, 19. januar 2023 14:14) # Link komentara

a zasto bi kina i indija to uradile? kad se vec veselis tome, pitaj se sta bi onda bilo sa srbijom

Rajko

pre 1 godinu

Mnogi komentatori mešaju cenu u evrima i dolarima po kilovat satu i cenu za 1000 metara kubnih.Nemačka je do februara plaćala gas po 270 dolara za 1000 m3.Cene od 75 i 285 evra po kwh odgovaraju cenama od 750 i 2850 evra za 1000 m3.

Polu medjed

pre 1 godinu

Kao kontra mera, zabrana/200%, carina na Nemačke automobile u Rusiji, po mogucnosti, u okviru BRIKS, dogovoriti to barem sa Kinom i Indijom!
Dogodili se to - EU se gasi!!!
(SIN LOVCA NA MEDVEDE, 19. januar 2023 14:14)

Kina i Indija takvu taksu na bilo kakvu stranu robu vec imaju od kako postoje da slucajno mase ne osete luksuz zapada jer onda ne mogu da im uvaljuju domaci proizvod za iste pare. Samo sa druge strane Kina moze da uvozi svoje automobile u EU bez bilo kakvih dodatnih taksi kao i bez uslova da mora sa nekim evropskim proizvodjacem automobila da postane partner i da proizvodi svoj auto negde u EU. Taj uslov nisam ja izmislio vec vlada Kine koja je svim stranim proizvodjacima naredila da moraju da nadju partnera medju domacim proizvodjacima i proizvode svoje automobile u njihovim kineskim fabricima kako bi zaobisli carinsku taksu.