Ponedeljak, 12.12.2022.

15:13

Mišelin ponovo među Srbima: Tri nova restorana dobila preporuku, od zvezdica opet ništa

Izvor: B92

Mišelin ponovo meðu Srbima: Tri nova restorana dobila preporuku, od zvezdica opet ništa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

Straight Outta München

pre 1 godinu

iselin... E stvarno ne razumem snobove koji se pale na te budalastine.
Nedavno sam u Belgiji bio odveden u takav restoran, bozemoj Miselin sa nekim zvezdicama i narucio neku govedji stejk. I dalje sve vec znate: Jeo sam kuvarevo "umetnicko delo" sa oko 50g mesa, ostalo neko povrce, isprskano nekim sosom. Tanjir je bio precnika 40cm, a hrana u centru na oko 10% povrsine.

Izasao sam gladan.

Od tada idem samo po nemarkiranim restoranima, u kojima je obicno guzva.
(Joca, 12. decembar 2022 15:56)

Prica za nije se desilo… U takvim restoranima nije poenta da dobijes 400g mesine, nego da probas 5-6 razlicitih jela i da popijes dobro vino.
Ako se vec zadesite u takvom restoranu, probajte sto vise jela, jer restoran nije bez razloga na toj listi.
Svojevremeno sam u jednom Mislen restoranu u Parizu jeo corbu koja je napravljena od 60 travki. Naravno da kolicina nije kada jedes domacu supu…

Od restorana u Srbijij izdvajam Salon 1905, stvarno odskace i sigurno ce prvi imati zvezdicu.

Mebijus25

pre 1 godinu

@Dva smo sveta različita...

Ja idem da jedem, oni da plaćaju.

A to ko je elita, to će ma kraju Zna Se Ko da proceni. Imam komšiju, ne znam od čega živi i preživi. Znam da svaki dan nosi veknu narodnog hleba od koje pola da lutalicama. I javi se pristojno svaki put. Ja radim u vodovodu i čujem da mu je navodno voda isključena. Odlučim da budem faca i da namirim njegov račun. Odem u firmu i pitam za njega. Kaže žena na šalteru nit je isključen, nit je dužan. Ni dinar.

Zato je za mene kafana gde se čovek najede. Tu gde elita slika komadić nečega na pradli veličine tepsije ja ne zalazim, jer mi je neprijatno.

Sad znam i zašto. Zbog onog mog komšije. On kod mene ima pet zvezdica.

Svako dobro svakom.
(Živorad, 12. decembar 2022 19:12)

Svaka čast Živorade. Predivno je videti da ima ljudi kojima empatija i čovečnost nisu strani pojmovi. Živ bio dobri čoveče.

Dalmatinac

pre 1 godinu

Novom selekcijom MICHELIN svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne zvjezdice zadržali su svoju oznaku. Riječ je o restoranima Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj). Uz 10 restorana s MICHELINOVOM zvjezdicom, Hrvatska se može pohvaliti i s dva restorana s oznakom MICHELIN Green Star koju sada nose restorani Zinfandel’s (Zagreb) i Konoba Mate (Korčula).

Dodajmo kako je uz navedene prestižne zvjezdice, na listu Bib Gourmand, uvršten i restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas nosi ukupno 12 restorana, dok još 62 restorana imaju preporuku ovog priznatog gastronomskog vodiča.

Dalmatinac

pre 1 godinu

Nove mišelinove zvjezdice u Sloveniji idu u ljubljanski Strelec (Ljubljana tako sada ima dvije zvjezdice, dok Zagreb ima jednu) kojeg smo nedavno recenzirali, u Kranjsku Goru i njezin restoran Milka i u restoran COB u Portorožu. Svi ostali restorani su zadržali svoje zvjezdice. Ana Roš i Hiša Franko ostali su na dvije zvjezdice. Slovenija tako ima ukupno 11 Michelinovih zvjezdica i po prvi put prestiže Hrvatsku.

m

pre 1 godinu

Molim da se ova institucija vise ne zove Miselin, vec Mislen, kako izgovaraju Francuzi
(postujmo original, 12. decembar 2022 15:39)

Ja sam Amerikanac, zovem kako zovu moji, a ne Francuzi
(yo bre, 12. decembar 2022 22:01)

on amerikanaca se ne moze nista drugo ni ocekivati. upropastite i iskasapite sve sto vam padne pod ruku.

Maraja

pre 1 godinu

Kod Mišlenove zvezde je najvažniji ukus, a ne fenseraj. Mislim, pomaže, ali daleko od toga da je presudan. Ima jedan kiosk brze hrane u Singapuru sa zvezdicom, kao i na Tajlandu.

Malena

pre 1 godinu

Nisam nikad ni bila ni čula za pomenute restorane. Ne znam tačno šta je uslov za zvezdice i preporuke, ali moja preporuka je Boss u Subotici. Iako sam iz Bga.

Gari Kvoter

pre 1 godinu

jeo u Nomi u kopenhagenu..drugaciji je to vid ugostiteljstva od naseg..usluga,serviranje,izgled tanjira je iskustvo..a hrana,4 od 5.

Toni

pre 1 godinu

A onda bolesnici slikaju case sa kojekakvim tekucinama i tanjire sa papazjanijama… pa trk na instagram..
(Dali Bocek, 12. decembar 2022 22:10)

Zašto bolesnici? Zašto vrijeđaš sve koji misle drugačije od tebe i žive život na drugi način? Drži se svojih kola i volova i budi sretan, ne vrijeđaj. Već sam napisao komentar, mene nije briga za objave na mrežama, ali me i nije briga za one koji to rade. Sinko, neko ko tako priča o osobama koje ne utiču na njegov život je za ozbiljno posmatranje.

Ugasimo Blizance

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.
(Buzdovan, 12. decembar 2022 15:34)

Kako su govorili nasi stari - Magare u Bec, magare iz Bec.

Komša

pre 1 godinu

Molim da se ova institucija vise ne zove Miselin, vec Mislen, kako izgovaraju Francuzi
(postujmo original, 12. decembar 

Mislim da je u pravu čovek.
Ni Dzeksona ne zovemo Mišel Žakson.

TrtMilojka

pre 1 godinu

Kakav 'Klub književnika', pa restoran, osim imena, nema ničeg zajedničkog sa restoranom kakav je nekada bio. Dotukao ga je Branko.

Никола Николић

pre 1 godinu

Mnogo zluradih komentara ovde. Ipak je reč o hrani, a ukusi se razlikuju. Bio sam u par ovih restorana i hrana je jako dobra. Ništa nije bolja hrana u Parizu, NYC, LA-u , Čikagu, Londonu, Meksiku ili u Južnoj Americi. Meni je lično najbolja leskovačka hrana na američki način. Drug iz Leskovca završio za kuvara u Americi, i krenuo da radi po američkim restoranima...čovek obrnuo igricu.

Peki

pre 1 godinu

Najjača fora su mi ti koji odu u fensi redtoran, puknu velike pare i pojedu nešto bezveze. Onda moraju da dižu to u nebesa kako ne bi ispali glupi u društvu i namagarčeni. Uzgred jeo sam u stvarno sjajnim hotelima i restoranima po svetu, da ne pomisli neko da nisam probao i skupo i fensi.

Preporučujem

pre 1 godinu

@Pardon, napisah u prethodnom komentaru da su Francuzi u Staroj Hercegovini jeli kolenicu - pogresio sam, uzeli su kuvanu junetinu.

I tufahija im je odlična.

Peki

pre 1 godinu

Držite se vi pljeskavice i leskovačke mučkalice niste vi za MIŠLENA......
(pozdrav iz rovinja, 12. decembar 2022 22:17)

Ti si rođen za budžu.

Loreda

pre 1 godinu

Kao profesionalni kuvar koji radi pune 22 godine,mogu vam reci da je sve to jedno veliko PRO..RAVANJE.
Treba da vidite sve te strance kako jedu ili bolje reci satiru rostilj,svadbarski kupus,pecenje...
(Realno, 12. decembar 2022 22:00)

Nisu to jela za Michelin zvjezdicu, jer za to nije potrebno neko kulinarsko umijeće niti je potrebna kulinarska kreativnost. Što bi chefovi rekli to nisu jela za užitak, jedino služe za prežderavanje. Vrhunska gastronomija traži umijeće u kulinarstvu osim okusa i estetiku.

Nsndn

pre 1 godinu

“...pa sto odmah nisi napisao da je stvar u toaletu...
...znaci fensi toalet sa tanjirom od pola metra i zaprljanim centralnim delom, jelovnik obavezno na francuskom, i kelner koga ne smes nista da pitas jer te odmah gleda prezrivo...
...a i lepse zvuci kad kazes da si bio u Comunale Cafè e Cucina, nego u gradska kavani i kuhinji...“

Pa kažem, bratac. Nek je tebi lepo kad zineš na pljeku a zapahne smrad domaćinske klonje, konobar se grohotom ismeje sa tobom (nema veze što mu usput pljuca pada na tvoj tanjir), jelovnik masan i nepismen, al bitno da je bilo kilo mesišta spaljenog da nisi džaba dolazio. Razumem. Uživaj. Sličan se sličnom raduje.

Predrag

pre 1 godinu

@Sad ce serbende da daju savete, da je najbolja pljeska na cosku kod njih.
(Slovenac, 12. decembar 2022 15:37)

Koliko znam više Slovenaca dolazi da jede u Srbiju nego što Srba ide da jede u Sloveniju.

kimi

pre 1 godinu

Imam često poslovnjake sa zapada. Interesantno im bilo jednom dva puta Skadarlija, Kumbara, MB a već kasnije traže riblji restoran. Pa gde onda? Marinada, Porto
(tara, 12. decembar 2022 16:59)

malo baronije nije na odmet...
trebalo je da se raspitas jer kumbara ne radi vec godinama...
dobar pokusaj!

Slavko ugostitelj

pre 1 godinu

Kao neko ko je puno puta gostio ljude iz inostranstva, nećete verovati stranci najviše uživaju i prženicama i jednostavnim jelima poput cicvare, dave se i kiselim kupusom

posmatrac

pre 1 godinu

Mislen ocenjivanje je osmisljeno za ljude gastronome koji svetom putuju.
To je isti onaj Mislen koji preracunava rute i razdaljine.Smisao ocenjivanja restorana je bio da ako biste se negde nasli…ili do najvece ocene,***, da cete namerno posetiti neko mesto radi odlaska u taj restoran.Dakle,turizam je u pitanju.
Niti je rec o prestizu,niti zamasnosti porcija,niti nacionalnim kuhinjama.Rec je o kvalitetu i kontinuitetu ili istrajnosti.
Znate,tesko je (cak nemoguce!) slepog nauciti da cita niti gluvog da peva!
To je kako vidim zakljucak ove rasprave.
Tesko da ce “diskutanti “ ikada razumeti smisao ovih restorana.Oni koji ih posecuju verujte ne razmisljaju o ceni koju ce tamo platiti.Potpuno je deplasirano u ovom okruzenju raspravljati o tome

tacno tako

pre 1 godinu

Pardon, napisah u prethodnom komentaru da su Francuzi u Staroj Hercegovini jeli kolenicu - pogresio sam, uzeli su kuvanu junetinu.
Sve drugo u mom komentaru je tacno.

tacno tako

pre 1 godinu

Kao profesionalni kuvar koji radi pune 22 godine,mogu vam reci da je sve to jedno veliko PRO..RAVANJE.
Treba da vidite sve te strance kako jedu ili bolje reci satiru rostilj,svadbarski kupus,pecenje...
(Realno, 12. decembar 2022 22:00)

Pre dve nedelje bili mi Francuzi u poseti, skolovani ljudi videli mnogo dobrih restorana. Prvo sam mislio da idemo u Klub Knjizevnika koji smatram odlicnim restoranom, ali u poslednjem trenutku odlucim da odemo u Staru Hercegovinu - to je bas stari kafanski ambijent, a nije previse turisticki poput Skadarlije.
Uzeli su kolenicu, kupus, stare kolace (urmasice, pitu od sljiva itt) razbili se ljudi. Kazu sledeci put hoce u istu kafanu.
DA li ima sanse da Miselin poseti Staru Hercegovinu - ni u ludilu... oni, vidim, nisu pomenuli ni Klub Knjizevnika.
Inace, jeo sam u vise Miselin restorana sa 2 i 3 zvezdice dok sam ziveo na zapadu. Od svih njih pamtim samo onaj u Okura hotelu u Amsterdamu. Lepo je sve to, odlicno aranzirano, intersantni ukusi itt... ali Toskanini, italijanski restoran u Amsterdamu je tokom 15 godina bio moj omiljeni, a nije imao ni jednu zvezdicu. Pre 4-5 je postao losiji, vlasnici se razisli, ali sam u njega poceo da idem neke 2002.godine kada nije bio toliko poznat, a onda vec neke 2010. nije moglo da se nadje mesto 3 meseca unapred. Tih godina je i njihova knjiga recepata dobile silne nagrade u Holandiji.
Zakljucak, svako treba da nadje ono sto mu se svidja, kao i sa vinom. Nagrade su marketing.

preokret

pre 1 godinu

Michelin ovakav ili onakav, ali lani ste priželjkivali, a neki čak i tvrdili da će svi preporučeni bg restorani dobiti "značku". Sad kad je to izostalo, kreče druga priča...otprilike: kad nam niste dali, niti nam ne treba...

dottore di cuccina

pre 1 godinu

Iva New Balkan, ocaj zivi, probao vise jela - ispod proseka. Gej komuna prednjaci pa stoga verovatno i preporuka. Od ostalih Dvoriste ispod svakog nivoa, hrana, ambijent i higijena u rangu grckih taverni za paradajz turiste. Magelan ok, Bela reka takodje, jos i Langust a ostali cist prosek. Lista ocigledno placena, pogotovo ovogodisnja prosirenja hotelska.

Realno

pre 1 godinu

Kao profesionalni kuvar koji radi pune 22 godine,mogu vam reci da je sve to jedno veliko PRO..RAVANJE.
Treba da vidite sve te strance kako jedu ili bolje reci satiru rostilj,svadbarski kupus,pecenje...

Darko

pre 1 godinu

Kad god dodjem u Srbiju i kad idem u restoran 99 odsto restorana su zadimljeni dimom od cigareta.Koji primitivizam.
Vise I ne idem po restoranima kad sam u Srbiji,eventualno ljeti na terasu.

Nemanja

pre 1 godinu

Nesto ne stima, jel to u organizaciji Turisticke organizacije Srbije ili Beograda? Da li to znaci da izvan Beograda - Sahara, glad i zedj? Nema nista vredno? Pitam za drugaricu?

yo bre

pre 1 godinu

Molim da se ova institucija vise ne zove Miselin, vec Mislen, kako izgovaraju Francuzi
(postujmo original, 12. decembar 2022 15:39)

Ja sam Amerikanac, zovem kako zovu moji, a ne Francuzi

Toni

pre 1 godinu

Za ove koji pišu da se u neke restorane ide da bi bio viđen - otišao sam u Kobe da probam čuvenu govedinu, iako me tamo niko ne zna, niti bi moja fotografijama na portalu značila bilo kome (pa ni meni). Uživao sam u fenomenalnom ukusu za veliku cijenu, istina. Fotografiju nisam objavio.

Toto

pre 1 godinu

I ovi Mishelinovi inspektori su bash posetili sve kvalitetne srpske restorane...Ajde da se ne lazemo...Ko ima para da ih potplati taj che biti na listi...

wer

pre 1 godinu

Pa radije ću jesti ćevape nego avokado tretiran tartufima u mirisnoj cvetnoj vodici. Prosto, ukusnije je.
(Pospani Džo, 12. decembar 2022 20:14)

hahahahaha,
priznaj ti lepo da ti nije vazno ni kakvi su cevapi,
samo da su ekstra veliki, da idu sa kilo luka,
da pricas posle da si jedva pojeo..
a svi ortaci kao: gde? gde?

SrbinMusliman

pre 1 godinu

Ovi sto objašnjavaju i trude se. Ne vredi. Bio sam i obišao većinu azije i evrope i ove restorane. I to firma castila… jer sam direktor prodaje.
Klopa zna biti sasvim ok - ali razumite da je ovo privatna firma, i da restorani često plaćaju za zvezdice. Otkrili ih danci.
To je nešto kao vino - za dobro vino valja platiti, ali preko 50 evra samo budale misle da vredi. Jer im je bitnije reci da su tu bili.

ZokiZoki

pre 1 godinu

Beogradski restorani koji su svrstani u kategoriju preporučenih su, kao i prošle godine, Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Caf? e Cucina, Mezestoran Dvorište, Langouste i Bela Reka. Novi preporučeni restorani su Metropolitan Grill u hotelu Hyatt Regency, Skylounge u hotelu Hilton i Twenty Two u hotelu Metropol Palace.

Sramota od naziva restorana.
Svaka čast Beloj Reci, jedini restoran na srpskom jeziku. U one ostale ne bih ni privirio čak i da su jedini.

Pospani Džo

pre 1 godinu

Pa to je zato sto je tebi jedini cilj da se "razvalis kao budala" , a ne da uzivas u hrani.
(tralalala, 12. decembar 2022 16:03)

Pa radije ću jesti ćevape nego avokado tretiran tartufima u mirisnoj cvetnoj vodici. Prosto, ukusnije je.

Miloš Milosavljević

pre 1 godinu

U inostranstvu jedem, kada mogu i uštedim od socijale, kod Argentinca. Meso, meso i meso. I hleba, hleba, hleba. To je to. Nema boljeg.

Zeljko

pre 1 godinu

Ovi neki sto pisu su custe gluposti.
U sve restorane svijeta se ulazi samo kada si gladan a izlazi se sit.Bio miselin ili ne svima je svrha ista .

Milutin

pre 1 godinu

Drugu godinu zaredom ni jedan restoran u Srbiji ne dobija zvezdicu. Ovo je u najmanju ruku skandal. Iako kvalitet usluge nije na nivou od pre 10 godina, i dalje je dovoljno dobar. A kvalitet hrane i raznovrsnost ponude je u Beogradu a i u ostatku Srbije izvanredna! Usudjujem se da kazem, a moje misljenje dele i mnogi moji prijatelji iz inostranstva, da Beograd ulazi u top 10 gradova u svetu kada se govori o gastronomskoj ponudi.
(Milos, 12. decembar 2022 15:50)

Auu, al' ga odvali.

Beograd ne može da bude ni u prvih 100 gradova u svetu po gastronomskoj ponudi, kakvih crnih prvih 10?

Francuska, Italija, Španija, Amerika, Japan, Kina, Tajland, Meksiko. Svaka od ovih država ima minimum 10 gradova sa boljom gastronomskom ponudom od Beograda, a gde je ostatak sveta?

Porediti "specijalitete" tipa mešano meso ili leskovački voz sa pravom finom kuhinjom je kao porediti Zagor stripove sa delima Van Goga.

Antikroasan

pre 1 godinu

E nas baš zabole ćošak za Mišlen...petnaestak minuta pre nego što sam pročitao vest gledao sam gde da idemo na klopu u radijusu ( peške) i opet imam problem iako sam ih sve već posetio. Tako da samo vi hranite nepca a ja ću dušu.
PS Poslovni partneri iz inostranstvu kada treba da dođu prvo što pitaju gde ću da ih vodim...?

Djidji

pre 1 godinu

Restoran vuk i prolece nude vise klope za vase pare nego ovi miselinci,, miselin je pomodarstvo,, udjes gladan izadjes gladan a novcanik prazan

Živorad

pre 1 godinu

Dva smo sveta različita...

Ja idem da jedem, oni da plaćaju.

A to ko je elita, to će ma kraju Zna Se Ko da proceni. Imam komšiju, ne znam od čega živi i preživi. Znam da svaki dan nosi veknu narodnog hleba od koje pola da lutalicama. I javi se pristojno svaki put. Ja radim u vodovodu i čujem da mu je navodno voda isključena. Odlučim da budem faca i da namirim njegov račun. Odem u firmu i pitam za njega. Kaže žena na šalteru nit je isključen, nit je dužan. Ni dinar.

Zato je za mene kafana gde se čovek najede. Tu gde elita slika komadić nečega na pradli veličine tepsije ja ne zalazim, jer mi je neprijatno.

Sad znam i zašto. Zbog onog mog komšije. On kod mene ima pet zvezdica.

Svako dobro svakom.

dule

pre 1 godinu

Bio po svetu
tri puta i ama bas nikad ne izadjoh sit.Nisu bile male svote novca za zaista minimalne porcije.Na hranu i mezetluke ne zalim para,ali zaista nismo bazdareni na zalogajcice

Mile

pre 1 godinu

Zavisi ko sta voli, ali Michelin restorani nisu neophodno dobra mesta, niti nesto gde bi vecina ljudi volela da jede. Dobar restoran je ipak mesto gde bi trebalo dbro da se jede i pije, gde je prijatno, a cena regulise ko tu dolazi. Jeftino ili skupo, ne znaci dobro ili lose. E, povrh svega toga dolazi Michelin, i sad, neko voli da jede, a neko da gleda u tanjir i slika, pa sad, u zavisnosti od toga kojem timu covek pripada, voli ili ne voili. Evo konkretno od ovih u BG koje su nabrojali, ja u pola od tih ne bih usao jer ih je hrana katastrofa, a opet mnogo drugih, mnogo boljih nisu ni obisli, tako da to nema nikakve veze sa tim valja li nesto ili ne.

Princ od Poblaća

pre 1 godinu

Да ли су они били "Код Курте" на Калуђерским барама?
(Александар, 12. decembar 2022 17:29)

O ukusima se ne raspravlja, ali ako ti je Kurta oličenje dobre hrane, onda si svakako promašio vest ;)

Dijaspora zna

pre 1 godinu

Jeo sam po tim fansi zapadnim restoranima i ne vidoh nista specialno i jedem normalno imam novca da se hranim po restoranima nonstop.Bio sam naravno i po nasim restoranima u Srbiji naravno koji nude vrhunsku hranu sa mnogo izbora isto i tamo idem da gostiram i uzivam u hrani.Nasa hrane je vrh,prvo sam ukus po sebi posto mi ne koristimo gmo kao oni i tu odmah ima razlike u kvalitetu i ukusu to su cinjenice.Svi zapadnjaci koje poznajem ponavljaju wekend putovanja iskljucivo radi hrane i ako su proputovali svet i balkan uvek se vrate u Srbiju,Kafana Mrak u Nisu je samo jedan od primera,Kod Brke takodje u Nisu,Kazancisko sokace takodje u Nisu itd isto je i sa ostatkom Srbije.

Master Yoda

pre 1 godinu

Ovo nisu restorani sa Miselinovom zvezdicom, vec imaju njihovu preporuku, po nekom osnovu.
Nekoliko najboljih beogradskih restorana nisu tu zato sto im to ne treba, ova lista je prilicno sklepana, i tu su oni kojima treba promocije.

kraja

pre 1 godinu

"ali u realnosti normalan čovek ne može u wc tamo jer smrdi, a kamoli da jede"

...pa sto odmah nisi napisao da je stvar u toaletu...
...znaci fensi toalet sa tanjirom od pola metra i zaprljanim centralnim delom, jelovnik obavezno na francuskom, i kelner koga ne smes nista da pitas jer te odmah gleda prezrivo...
...a i lepse zvuci kad kazes da si bio u Comunale Cafè e Cucina, nego u gradska kavani i kuhinji...

Mika

pre 1 godinu

Normalno je da u restorane sa
jednom ili više * ne ideš da se
naždereš ali ima istine i u onoj
sprdnji Terija Pračeta gde je jedan
od jahača apokalipse (Glad jel'te)
batalio stari posao i postao promoter ovakvog koncepta obroka po
restoranima.

Jsjaj

pre 1 godinu

Ali najjači su mi ovi likovi što bi u elitnom restoranu da se obrždljekaju do povraćanja te su spremni da nam objašnjavaju kako je fenomenalno u kafani u Prčnjavoru - mislim, verujem da je tebi lepo ali u realnosti normalan čovek ne može u wc tamo jer smrdi, a kamoli da jede 🤷♀

I ne vidim šta je problem da se pomirimo sa tim nego se vredjamo. Dobre stvari koštaju, a mi smo siromašna zemlja. Nismo baš ni fini, jer da pustiš 30 Milisava u restoran sa 50 zvezdica, pa to više neće biti ekskluzivan restoran jer dodjete prljavi, čačkate zube i nos za stolom i ostavljate štroku svuda oko sebe… Žalosno je, ali to nam je što nam je.

Milisav

pre 1 godinu

Kad gledam na Kichen o tim "Mišlenovim" restoranima, uvek pomislim da kuvar kad počne posao pita konobara, koliko budaletine ćemo večeras odrati...?

situacija na terenu

pre 1 godinu

Tješite se, ni Hrvatska ove godine nije dobila nijednu novu zvjezdicu, ali su potvrdili 10 starih, a imamo i ovih vaših Bip-ova mislim 13 komada. Nama dovoljno!

Macak

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.
(Buzdovan, 12. decembar 2022 15:34)

Od sveg sto si nazvrljao verujem da je istinit samo tvoj nick.

Hrana bez GMO

pre 1 godinu

Ma daj bre kakve gluposti,ko su pa oni da odlucuju sta valja a sta ne valja.Korupirani su kao i oni koji pisu o raznim turistickim destinacijama,ko plati vise prvi je na naslovnoj strani.
Umislili se da su neko i nesto pa dobrom restoranu ne treba reklama nit neki tamo mihilin.

tralalala

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.
(Buzdovan, 12. decembar 2022 15:34)

Pa to je zato sto je tebi jedini cilj da se "razvalis kao budala" , a ne da uzivas u hrani.

Nepristrasni gledalac

pre 1 godinu

Ovo nisu restorani gde cete pojesti sniclu od 500 grama.
Ovde se ide da budes vidjen, da te slikaju.
Posle to dodje u novine i ljudi onda to gledaju na internetu.
Posle krenu placeni clanci ko sta radi i koliko je uspesan i dragicka, imate formiranu elitu.
A druga jedna zanimljivost, od svih tih restorana samo jedan ili dva imaju neka domaca, srpska imena.
Beograd se mnogo forsira da bude metropola, poput Njujorka ili Londona.
Toliko da je zaboravio da bude Beograd.

Yaya Toure

pre 1 godinu

Šta mi Srbi imamo i kako se jede kod nas? Roštilj, a predjelo proja, kajmak, pršuta. U fensi restoranima sve ono što ima na zapadu. Neko jelo na sredini tanjira. Ništa naše originalno. Mišelin ocenjuje sve. Od restorana, atmosfere, toaleta, usluge, hrane, cene. Ja zato idem na kolenice, pihtije, švarglu, crevca, brizle, škembiće. Ne interesuju me zvezdice. Bio sam u Istri u Rovinju. Riba na njihov način, paste na njihov način sa tartufima

tara

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.
(Buzdovan, 12. decembar 2022 15:34)

Na zapadu se ne ide u restoran da se najedeš ko svinja. Ide se da nešto prezaligajiš, popiješ vino i ispričaš sa prijateljima. Dva sata i gotovo a ne kao kod nas. Udješ za ručak i isteraju te kada je fajront. Nema tamo leskovački voz pa da pukneš. Imam često poslovnjake sa zapada. Interesantno im bilo jednom dva puta Skadarlija, Kumbara, MB a već kasnije traže riblji restoran. Pa gde onda? Marinada, Porto

Miki

pre 1 godinu

Molim da se ova institucija vise ne zove Miselin, vec Mislen, kako izgovaraju Francuzi
(postujmo original, 12. decembar 2022 15:39)

Original je The MICHELIN Guide, malo informisanja nije na odmet pre nego sto se nesto napise a gospodinu koji kaze da je ostao gladan mogu reci da laze, ja volim da jedemi obilno jedem i u Agriculture u Stokholmu ne da nisam ostao gladan vec sam bio pun do vrha u tome i jeste car kombinacije jela koja se prozimaju i preklapaju.

Gong

pre 1 godinu

@SrbinMusliman,

Vidi, da je skupo, jeste. Ali da je vanserijski ukus, jeste. U Francuskoj sam imao to zadovoljstvo (jer je jako teško pronaći mesto, pošto je sve mesecima ranije rezervisano) i iskren da budem, tako male porcije po tanjiru, a u razmacima po 20-30 minuta donose porcije, bude dobra mera, iako sam ješan. Bude 7-8 jela po malo, tako da nema nabacivanja u želudac, nego sve mu legne lako i zaista se bude sit.

Kod ovih naših nisam bio, a nemam ni neku želju. Možda grešim, ali, recimo, u Toro Latin ima dnevni meni sa više pláta po više vrsta fenomenalnih gurmanluka za 5 puta manje para (ako neko voli taj fazon).

Macak

pre 1 godinu

Korumpirana organizacija. Prodaja magle. A ljudi ko ljudi…. U stado.
(SrbinMusliman, 12. decembar 2022 15:19)

Da malo poznajes tu materiju ne bi tako pisao. Ovi sto kazu -mani to, ja kod Baje u mom kraju kupim plecku pa se ozderem ko svinja- promasili ste temu.
postoji menza a postoji i restoran visoke kuhinje- takav restoran ne sluzi obzderavanju.
Skupo da, Kvalitet da vrhunski. Ali ne mozes osjetiti kvalitet ako nisi zainteresovan a niko te nije naucio.
To je kao nepismenom dati Dostojevskog.
Nepismen ce reci- moj toalet papir kod Baje u kiosku je mnogo bolji i meksi od ovog.
E to je otprilike taj nivo.
Shvacas?

za komunalije i samoposlugu jedva

pre 1 godinu

Čuj ništa od mišelin zvezdica?
Pa koliko košta večera u restoranu sa samo jednom miselin zvezdicom? Kao prosječna plata u Srbiji. I ko da onda tamo jede? Samo kriminalci sa parama iz mutnih poslova? Ali i njima dosadi i oni se pozele sarme, bureka, ćevapa, ajvara, pljeski...

Slovenac

pre 1 godinu

Srbinmusliman, nikad u tim krugovima nece biti stada. To je ipak opasno probrana klijentela. Stado je na kioscima sa brzom hranom i restoranima kvazi domace kuhinje.

Marko

pre 1 godinu

U Bg može fino da se jede, posebno ko voli domaću kuhinju. Što se tiče neke internacionalne kuhinje, još uvek fino zaostajemo za konkurencijom (recimo, Zg ili Budimpešta).

Lično, kad izbegavam i ekipu koja se skuplja po ovim restoranima kod nas. Kad neko glumi elitu u Nemačkoj, Austriji ili Hrvatskoj, baš me briga, ali ne moram gledati njuške koje to rade u Srbiji... Više volim vani spiskati pare, bar ne znam ko je sve oko mene.

Joca

pre 1 godinu

Miselin... E stvarno ne razumem snobove koji se pale na te budalastine.
Nedavno sam u Belgiji bio odveden u takav restoran, bozemoj Miselin sa nekim zvezdicama i narucio neku govedji stejk. I dalje sve vec znate: Jeo sam kuvarevo "umetnicko delo" sa oko 50g mesa, ostalo neko povrce, isprskano nekim sosom. Tanjir je bio precnika 40cm, a hrana u centru na oko 10% povrsine.

Izasao sam gladan.

Od tada idem samo po nemarkiranim restoranima, u kojima je obicno guzva.

Aleksa 78

pre 1 godinu

Buzdovan - e jesi pravi buzdovan, nisi ti video restorana sa " zvezdicom" , a kebab je tebi jedini " specijalitet" koji si video na tom zapadu. Ne vredi, ne mogu se ljudi integrisati pa to ti je....

Milos

pre 1 godinu

Drugu godinu zaredom ni jedan restoran u Srbiji ne dobija zvezdicu. Ovo je u najmanju ruku skandal. Iako kvalitet usluge nije na nivou od pre 10 godina, i dalje je dovoljno dobar. A kvalitet hrane i raznovrsnost ponude je u Beogradu a i u ostatku Srbije izvanredna! Usudjujem se da kazem, a moje misljenje dele i mnogi moji prijatelji iz inostranstva, da Beograd ulazi u top 10 gradova u svetu kada se govori o gastronomskoj ponudi.

Buzdovan

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.

Ivanos

pre 1 godinu

Beograd moze da ispuni samo uslove objekta, enterijera, sanitarije itd. Sto se hrane tice mnogo je tanak u odnosu recimo na Nis, Leskovac, Vranje, Pirot, ili na manja mesta u Vojvodini koja se odlikuju ponudom raznih specijaliteta od divljaci,po cemu je madjarsko stanovnistvo najprepoznatljivije. Srbija to moze da iskoristi i ponudi pravu domacu kuhinju, a miselinove zvezde joj nece ni trebati.

Joca

pre 1 godinu

Miselin... E stvarno ne razumem snobove koji se pale na te budalastine.
Nedavno sam u Belgiji bio odveden u takav restoran, bozemoj Miselin sa nekim zvezdicama i narucio neku govedji stejk. I dalje sve vec znate: Jeo sam kuvarevo "umetnicko delo" sa oko 50g mesa, ostalo neko povrce, isprskano nekim sosom. Tanjir je bio precnika 40cm, a hrana u centru na oko 10% povrsine.

Izasao sam gladan.

Od tada idem samo po nemarkiranim restoranima, u kojima je obicno guzva.

Buzdovan

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.

Marko

pre 1 godinu

U Bg može fino da se jede, posebno ko voli domaću kuhinju. Što se tiče neke internacionalne kuhinje, još uvek fino zaostajemo za konkurencijom (recimo, Zg ili Budimpešta).

Lično, kad izbegavam i ekipu koja se skuplja po ovim restoranima kod nas. Kad neko glumi elitu u Nemačkoj, Austriji ili Hrvatskoj, baš me briga, ali ne moram gledati njuške koje to rade u Srbiji... Više volim vani spiskati pare, bar ne znam ko je sve oko mene.

Milos

pre 1 godinu

Drugu godinu zaredom ni jedan restoran u Srbiji ne dobija zvezdicu. Ovo je u najmanju ruku skandal. Iako kvalitet usluge nije na nivou od pre 10 godina, i dalje je dovoljno dobar. A kvalitet hrane i raznovrsnost ponude je u Beogradu a i u ostatku Srbije izvanredna! Usudjujem se da kazem, a moje misljenje dele i mnogi moji prijatelji iz inostranstva, da Beograd ulazi u top 10 gradova u svetu kada se govori o gastronomskoj ponudi.

Macak

pre 1 godinu

Korumpirana organizacija. Prodaja magle. A ljudi ko ljudi…. U stado.
(SrbinMusliman, 12. decembar 2022 15:19)

Da malo poznajes tu materiju ne bi tako pisao. Ovi sto kazu -mani to, ja kod Baje u mom kraju kupim plecku pa se ozderem ko svinja- promasili ste temu.
postoji menza a postoji i restoran visoke kuhinje- takav restoran ne sluzi obzderavanju.
Skupo da, Kvalitet da vrhunski. Ali ne mozes osjetiti kvalitet ako nisi zainteresovan a niko te nije naucio.
To je kao nepismenom dati Dostojevskog.
Nepismen ce reci- moj toalet papir kod Baje u kiosku je mnogo bolji i meksi od ovog.
E to je otprilike taj nivo.
Shvacas?

Milutin

pre 1 godinu

Drugu godinu zaredom ni jedan restoran u Srbiji ne dobija zvezdicu. Ovo je u najmanju ruku skandal. Iako kvalitet usluge nije na nivou od pre 10 godina, i dalje je dovoljno dobar. A kvalitet hrane i raznovrsnost ponude je u Beogradu a i u ostatku Srbije izvanredna! Usudjujem se da kazem, a moje misljenje dele i mnogi moji prijatelji iz inostranstva, da Beograd ulazi u top 10 gradova u svetu kada se govori o gastronomskoj ponudi.
(Milos, 12. decembar 2022 15:50)

Auu, al' ga odvali.

Beograd ne može da bude ni u prvih 100 gradova u svetu po gastronomskoj ponudi, kakvih crnih prvih 10?

Francuska, Italija, Španija, Amerika, Japan, Kina, Tajland, Meksiko. Svaka od ovih država ima minimum 10 gradova sa boljom gastronomskom ponudom od Beograda, a gde je ostatak sveta?

Porediti "specijalitete" tipa mešano meso ili leskovački voz sa pravom finom kuhinjom je kao porediti Zagor stripove sa delima Van Goga.

Nepristrasni gledalac

pre 1 godinu

Ovo nisu restorani gde cete pojesti sniclu od 500 grama.
Ovde se ide da budes vidjen, da te slikaju.
Posle to dodje u novine i ljudi onda to gledaju na internetu.
Posle krenu placeni clanci ko sta radi i koliko je uspesan i dragicka, imate formiranu elitu.
A druga jedna zanimljivost, od svih tih restorana samo jedan ili dva imaju neka domaca, srpska imena.
Beograd se mnogo forsira da bude metropola, poput Njujorka ili Londona.
Toliko da je zaboravio da bude Beograd.

Aleksa 78

pre 1 godinu

Buzdovan - e jesi pravi buzdovan, nisi ti video restorana sa " zvezdicom" , a kebab je tebi jedini " specijalitet" koji si video na tom zapadu. Ne vredi, ne mogu se ljudi integrisati pa to ti je....

Živorad

pre 1 godinu

Dva smo sveta različita...

Ja idem da jedem, oni da plaćaju.

A to ko je elita, to će ma kraju Zna Se Ko da proceni. Imam komšiju, ne znam od čega živi i preživi. Znam da svaki dan nosi veknu narodnog hleba od koje pola da lutalicama. I javi se pristojno svaki put. Ja radim u vodovodu i čujem da mu je navodno voda isključena. Odlučim da budem faca i da namirim njegov račun. Odem u firmu i pitam za njega. Kaže žena na šalteru nit je isključen, nit je dužan. Ni dinar.

Zato je za mene kafana gde se čovek najede. Tu gde elita slika komadić nečega na pradli veličine tepsije ja ne zalazim, jer mi je neprijatno.

Sad znam i zašto. Zbog onog mog komšije. On kod mene ima pet zvezdica.

Svako dobro svakom.

Slovenac

pre 1 godinu

Srbinmusliman, nikad u tim krugovima nece biti stada. To je ipak opasno probrana klijentela. Stado je na kioscima sa brzom hranom i restoranima kvazi domace kuhinje.

tara

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.
(Buzdovan, 12. decembar 2022 15:34)

Na zapadu se ne ide u restoran da se najedeš ko svinja. Ide se da nešto prezaligajiš, popiješ vino i ispričaš sa prijateljima. Dva sata i gotovo a ne kao kod nas. Udješ za ručak i isteraju te kada je fajront. Nema tamo leskovački voz pa da pukneš. Imam često poslovnjake sa zapada. Interesantno im bilo jednom dva puta Skadarlija, Kumbara, MB a već kasnije traže riblji restoran. Pa gde onda? Marinada, Porto

ZokiZoki

pre 1 godinu

Beogradski restorani koji su svrstani u kategoriju preporučenih su, kao i prošle godine, Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Caf? e Cucina, Mezestoran Dvorište, Langouste i Bela Reka. Novi preporučeni restorani su Metropolitan Grill u hotelu Hyatt Regency, Skylounge u hotelu Hilton i Twenty Two u hotelu Metropol Palace.

Sramota od naziva restorana.
Svaka čast Beloj Reci, jedini restoran na srpskom jeziku. U one ostale ne bih ni privirio čak i da su jedini.

Macak

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.
(Buzdovan, 12. decembar 2022 15:34)

Od sveg sto si nazvrljao verujem da je istinit samo tvoj nick.

tacno tako

pre 1 godinu

Kao profesionalni kuvar koji radi pune 22 godine,mogu vam reci da je sve to jedno veliko PRO..RAVANJE.
Treba da vidite sve te strance kako jedu ili bolje reci satiru rostilj,svadbarski kupus,pecenje...
(Realno, 12. decembar 2022 22:00)

Pre dve nedelje bili mi Francuzi u poseti, skolovani ljudi videli mnogo dobrih restorana. Prvo sam mislio da idemo u Klub Knjizevnika koji smatram odlicnim restoranom, ali u poslednjem trenutku odlucim da odemo u Staru Hercegovinu - to je bas stari kafanski ambijent, a nije previse turisticki poput Skadarlije.
Uzeli su kolenicu, kupus, stare kolace (urmasice, pitu od sljiva itt) razbili se ljudi. Kazu sledeci put hoce u istu kafanu.
DA li ima sanse da Miselin poseti Staru Hercegovinu - ni u ludilu... oni, vidim, nisu pomenuli ni Klub Knjizevnika.
Inace, jeo sam u vise Miselin restorana sa 2 i 3 zvezdice dok sam ziveo na zapadu. Od svih njih pamtim samo onaj u Okura hotelu u Amsterdamu. Lepo je sve to, odlicno aranzirano, intersantni ukusi itt... ali Toskanini, italijanski restoran u Amsterdamu je tokom 15 godina bio moj omiljeni, a nije imao ni jednu zvezdicu. Pre 4-5 je postao losiji, vlasnici se razisli, ali sam u njega poceo da idem neke 2002.godine kada nije bio toliko poznat, a onda vec neke 2010. nije moglo da se nadje mesto 3 meseca unapred. Tih godina je i njihova knjiga recepata dobile silne nagrade u Holandiji.
Zakljucak, svako treba da nadje ono sto mu se svidja, kao i sa vinom. Nagrade su marketing.

wer

pre 1 godinu

Pa radije ću jesti ćevape nego avokado tretiran tartufima u mirisnoj cvetnoj vodici. Prosto, ukusnije je.
(Pospani Džo, 12. decembar 2022 20:14)

hahahahaha,
priznaj ti lepo da ti nije vazno ni kakvi su cevapi,
samo da su ekstra veliki, da idu sa kilo luka,
da pricas posle da si jedva pojeo..
a svi ortaci kao: gde? gde?

Ivanos

pre 1 godinu

Beograd moze da ispuni samo uslove objekta, enterijera, sanitarije itd. Sto se hrane tice mnogo je tanak u odnosu recimo na Nis, Leskovac, Vranje, Pirot, ili na manja mesta u Vojvodini koja se odlikuju ponudom raznih specijaliteta od divljaci,po cemu je madjarsko stanovnistvo najprepoznatljivije. Srbija to moze da iskoristi i ponudi pravu domacu kuhinju, a miselinove zvezde joj nece ni trebati.

Jsjaj

pre 1 godinu

Ali najjači su mi ovi likovi što bi u elitnom restoranu da se obrždljekaju do povraćanja te su spremni da nam objašnjavaju kako je fenomenalno u kafani u Prčnjavoru - mislim, verujem da je tebi lepo ali u realnosti normalan čovek ne može u wc tamo jer smrdi, a kamoli da jede 🤷♀

I ne vidim šta je problem da se pomirimo sa tim nego se vredjamo. Dobre stvari koštaju, a mi smo siromašna zemlja. Nismo baš ni fini, jer da pustiš 30 Milisava u restoran sa 50 zvezdica, pa to više neće biti ekskluzivan restoran jer dodjete prljavi, čačkate zube i nos za stolom i ostavljate štroku svuda oko sebe… Žalosno je, ali to nam je što nam je.

tralalala

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.
(Buzdovan, 12. decembar 2022 15:34)

Pa to je zato sto je tebi jedini cilj da se "razvalis kao budala" , a ne da uzivas u hrani.

SrbinMusliman

pre 1 godinu

Ovi sto objašnjavaju i trude se. Ne vredi. Bio sam i obišao većinu azije i evrope i ove restorane. I to firma castila… jer sam direktor prodaje.
Klopa zna biti sasvim ok - ali razumite da je ovo privatna firma, i da restorani često plaćaju za zvezdice. Otkrili ih danci.
To je nešto kao vino - za dobro vino valja platiti, ali preko 50 evra samo budale misle da vredi. Jer im je bitnije reci da su tu bili.

Yaya Toure

pre 1 godinu

Šta mi Srbi imamo i kako se jede kod nas? Roštilj, a predjelo proja, kajmak, pršuta. U fensi restoranima sve ono što ima na zapadu. Neko jelo na sredini tanjira. Ništa naše originalno. Mišelin ocenjuje sve. Od restorana, atmosfere, toaleta, usluge, hrane, cene. Ja zato idem na kolenice, pihtije, švarglu, crevca, brizle, škembiće. Ne interesuju me zvezdice. Bio sam u Istri u Rovinju. Riba na njihov način, paste na njihov način sa tartufima

Zeljko

pre 1 godinu

Ovi neki sto pisu su custe gluposti.
U sve restorane svijeta se ulazi samo kada si gladan a izlazi se sit.Bio miselin ili ne svima je svrha ista .

Pospani Džo

pre 1 godinu

Pa to je zato sto je tebi jedini cilj da se "razvalis kao budala" , a ne da uzivas u hrani.
(tralalala, 12. decembar 2022 16:03)

Pa radije ću jesti ćevape nego avokado tretiran tartufima u mirisnoj cvetnoj vodici. Prosto, ukusnije je.

Djidji

pre 1 godinu

Restoran vuk i prolece nude vise klope za vase pare nego ovi miselinci,, miselin je pomodarstvo,, udjes gladan izadjes gladan a novcanik prazan

Darko

pre 1 godinu

Kad god dodjem u Srbiju i kad idem u restoran 99 odsto restorana su zadimljeni dimom od cigareta.Koji primitivizam.
Vise I ne idem po restoranima kad sam u Srbiji,eventualno ljeti na terasu.

Mika

pre 1 godinu

Normalno je da u restorane sa
jednom ili više * ne ideš da se
naždereš ali ima istine i u onoj
sprdnji Terija Pračeta gde je jedan
od jahača apokalipse (Glad jel'te)
batalio stari posao i postao promoter ovakvog koncepta obroka po
restoranima.

Antikroasan

pre 1 godinu

E nas baš zabole ćošak za Mišlen...petnaestak minuta pre nego što sam pročitao vest gledao sam gde da idemo na klopu u radijusu ( peške) i opet imam problem iako sam ih sve već posetio. Tako da samo vi hranite nepca a ja ću dušu.
PS Poslovni partneri iz inostranstvu kada treba da dođu prvo što pitaju gde ću da ih vodim...?

Princ od Poblaća

pre 1 godinu

Да ли су они били "Код Курте" на Калуђерским барама?
(Александар, 12. decembar 2022 17:29)

O ukusima se ne raspravlja, ali ako ti je Kurta oličenje dobre hrane, onda si svakako promašio vest ;)

Gong

pre 1 godinu

@SrbinMusliman,

Vidi, da je skupo, jeste. Ali da je vanserijski ukus, jeste. U Francuskoj sam imao to zadovoljstvo (jer je jako teško pronaći mesto, pošto je sve mesecima ranije rezervisano) i iskren da budem, tako male porcije po tanjiru, a u razmacima po 20-30 minuta donose porcije, bude dobra mera, iako sam ješan. Bude 7-8 jela po malo, tako da nema nabacivanja u želudac, nego sve mu legne lako i zaista se bude sit.

Kod ovih naših nisam bio, a nemam ni neku želju. Možda grešim, ali, recimo, u Toro Latin ima dnevni meni sa više pláta po više vrsta fenomenalnih gurmanluka za 5 puta manje para (ako neko voli taj fazon).

za komunalije i samoposlugu jedva

pre 1 godinu

Čuj ništa od mišelin zvezdica?
Pa koliko košta večera u restoranu sa samo jednom miselin zvezdicom? Kao prosječna plata u Srbiji. I ko da onda tamo jede? Samo kriminalci sa parama iz mutnih poslova? Ali i njima dosadi i oni se pozele sarme, bureka, ćevapa, ajvara, pljeski...

Master Yoda

pre 1 godinu

Ovo nisu restorani sa Miselinovom zvezdicom, vec imaju njihovu preporuku, po nekom osnovu.
Nekoliko najboljih beogradskih restorana nisu tu zato sto im to ne treba, ova lista je prilicno sklepana, i tu su oni kojima treba promocije.

Milisav

pre 1 godinu

Kad gledam na Kichen o tim "Mišlenovim" restoranima, uvek pomislim da kuvar kad počne posao pita konobara, koliko budaletine ćemo večeras odrati...?

situacija na terenu

pre 1 godinu

Tješite se, ni Hrvatska ove godine nije dobila nijednu novu zvjezdicu, ali su potvrdili 10 starih, a imamo i ovih vaših Bip-ova mislim 13 komada. Nama dovoljno!

Toto

pre 1 godinu

I ovi Mishelinovi inspektori su bash posetili sve kvalitetne srpske restorane...Ajde da se ne lazemo...Ko ima para da ih potplati taj che biti na listi...

Toni

pre 1 godinu

Za ove koji pišu da se u neke restorane ide da bi bio viđen - otišao sam u Kobe da probam čuvenu govedinu, iako me tamo niko ne zna, niti bi moja fotografijama na portalu značila bilo kome (pa ni meni). Uživao sam u fenomenalnom ukusu za veliku cijenu, istina. Fotografiju nisam objavio.

Hrana bez GMO

pre 1 godinu

Ma daj bre kakve gluposti,ko su pa oni da odlucuju sta valja a sta ne valja.Korupirani su kao i oni koji pisu o raznim turistickim destinacijama,ko plati vise prvi je na naslovnoj strani.
Umislili se da su neko i nesto pa dobrom restoranu ne treba reklama nit neki tamo mihilin.

dottore di cuccina

pre 1 godinu

Iva New Balkan, ocaj zivi, probao vise jela - ispod proseka. Gej komuna prednjaci pa stoga verovatno i preporuka. Od ostalih Dvoriste ispod svakog nivoa, hrana, ambijent i higijena u rangu grckih taverni za paradajz turiste. Magelan ok, Bela reka takodje, jos i Langust a ostali cist prosek. Lista ocigledno placena, pogotovo ovogodisnja prosirenja hotelska.

kraja

pre 1 godinu

"ali u realnosti normalan čovek ne može u wc tamo jer smrdi, a kamoli da jede"

...pa sto odmah nisi napisao da je stvar u toaletu...
...znaci fensi toalet sa tanjirom od pola metra i zaprljanim centralnim delom, jelovnik obavezno na francuskom, i kelner koga ne smes nista da pitas jer te odmah gleda prezrivo...
...a i lepse zvuci kad kazes da si bio u Comunale Cafè e Cucina, nego u gradska kavani i kuhinji...

Nemanja

pre 1 godinu

Nesto ne stima, jel to u organizaciji Turisticke organizacije Srbije ili Beograda? Da li to znaci da izvan Beograda - Sahara, glad i zedj? Nema nista vredno? Pitam za drugaricu?

preokret

pre 1 godinu

Michelin ovakav ili onakav, ali lani ste priželjkivali, a neki čak i tvrdili da će svi preporučeni bg restorani dobiti "značku". Sad kad je to izostalo, kreče druga priča...otprilike: kad nam niste dali, niti nam ne treba...

Realno

pre 1 godinu

Kao profesionalni kuvar koji radi pune 22 godine,mogu vam reci da je sve to jedno veliko PRO..RAVANJE.
Treba da vidite sve te strance kako jedu ili bolje reci satiru rostilj,svadbarski kupus,pecenje...

dule

pre 1 godinu

Bio po svetu
tri puta i ama bas nikad ne izadjoh sit.Nisu bile male svote novca za zaista minimalne porcije.Na hranu i mezetluke ne zalim para,ali zaista nismo bazdareni na zalogajcice

Miloš Milosavljević

pre 1 godinu

U inostranstvu jedem, kada mogu i uštedim od socijale, kod Argentinca. Meso, meso i meso. I hleba, hleba, hleba. To je to. Nema boljeg.

Mile

pre 1 godinu

Zavisi ko sta voli, ali Michelin restorani nisu neophodno dobra mesta, niti nesto gde bi vecina ljudi volela da jede. Dobar restoran je ipak mesto gde bi trebalo dbro da se jede i pije, gde je prijatno, a cena regulise ko tu dolazi. Jeftino ili skupo, ne znaci dobro ili lose. E, povrh svega toga dolazi Michelin, i sad, neko voli da jede, a neko da gleda u tanjir i slika, pa sad, u zavisnosti od toga kojem timu covek pripada, voli ili ne voili. Evo konkretno od ovih u BG koje su nabrojali, ja u pola od tih ne bih usao jer ih je hrana katastrofa, a opet mnogo drugih, mnogo boljih nisu ni obisli, tako da to nema nikakve veze sa tim valja li nesto ili ne.

yo bre

pre 1 godinu

Molim da se ova institucija vise ne zove Miselin, vec Mislen, kako izgovaraju Francuzi
(postujmo original, 12. decembar 2022 15:39)

Ja sam Amerikanac, zovem kako zovu moji, a ne Francuzi

Dijaspora zna

pre 1 godinu

Jeo sam po tim fansi zapadnim restoranima i ne vidoh nista specialno i jedem normalno imam novca da se hranim po restoranima nonstop.Bio sam naravno i po nasim restoranima u Srbiji naravno koji nude vrhunsku hranu sa mnogo izbora isto i tamo idem da gostiram i uzivam u hrani.Nasa hrane je vrh,prvo sam ukus po sebi posto mi ne koristimo gmo kao oni i tu odmah ima razlike u kvalitetu i ukusu to su cinjenice.Svi zapadnjaci koje poznajem ponavljaju wekend putovanja iskljucivo radi hrane i ako su proputovali svet i balkan uvek se vrate u Srbiju,Kafana Mrak u Nisu je samo jedan od primera,Kod Brke takodje u Nisu,Kazancisko sokace takodje u Nisu itd isto je i sa ostatkom Srbije.

tacno tako

pre 1 godinu

Pardon, napisah u prethodnom komentaru da su Francuzi u Staroj Hercegovini jeli kolenicu - pogresio sam, uzeli su kuvanu junetinu.
Sve drugo u mom komentaru je tacno.

Miki

pre 1 godinu

Molim da se ova institucija vise ne zove Miselin, vec Mislen, kako izgovaraju Francuzi
(postujmo original, 12. decembar 2022 15:39)

Original je The MICHELIN Guide, malo informisanja nije na odmet pre nego sto se nesto napise a gospodinu koji kaze da je ostao gladan mogu reci da laze, ja volim da jedemi obilno jedem i u Agriculture u Stokholmu ne da nisam ostao gladan vec sam bio pun do vrha u tome i jeste car kombinacije jela koja se prozimaju i preklapaju.

Mebijus25

pre 1 godinu

@Dva smo sveta različita...

Ja idem da jedem, oni da plaćaju.

A to ko je elita, to će ma kraju Zna Se Ko da proceni. Imam komšiju, ne znam od čega živi i preživi. Znam da svaki dan nosi veknu narodnog hleba od koje pola da lutalicama. I javi se pristojno svaki put. Ja radim u vodovodu i čujem da mu je navodno voda isključena. Odlučim da budem faca i da namirim njegov račun. Odem u firmu i pitam za njega. Kaže žena na šalteru nit je isključen, nit je dužan. Ni dinar.

Zato je za mene kafana gde se čovek najede. Tu gde elita slika komadić nečega na pradli veličine tepsije ja ne zalazim, jer mi je neprijatno.

Sad znam i zašto. Zbog onog mog komšije. On kod mene ima pet zvezdica.

Svako dobro svakom.
(Živorad, 12. decembar 2022 19:12)

Svaka čast Živorade. Predivno je videti da ima ljudi kojima empatija i čovečnost nisu strani pojmovi. Živ bio dobri čoveče.

Straight Outta München

pre 1 godinu

iselin... E stvarno ne razumem snobove koji se pale na te budalastine.
Nedavno sam u Belgiji bio odveden u takav restoran, bozemoj Miselin sa nekim zvezdicama i narucio neku govedji stejk. I dalje sve vec znate: Jeo sam kuvarevo "umetnicko delo" sa oko 50g mesa, ostalo neko povrce, isprskano nekim sosom. Tanjir je bio precnika 40cm, a hrana u centru na oko 10% povrsine.

Izasao sam gladan.

Od tada idem samo po nemarkiranim restoranima, u kojima je obicno guzva.
(Joca, 12. decembar 2022 15:56)

Prica za nije se desilo… U takvim restoranima nije poenta da dobijes 400g mesine, nego da probas 5-6 razlicitih jela i da popijes dobro vino.
Ako se vec zadesite u takvom restoranu, probajte sto vise jela, jer restoran nije bez razloga na toj listi.
Svojevremeno sam u jednom Mislen restoranu u Parizu jeo corbu koja je napravljena od 60 travki. Naravno da kolicina nije kada jedes domacu supu…

Od restorana u Srbijij izdvajam Salon 1905, stvarno odskace i sigurno ce prvi imati zvezdicu.

Nsndn

pre 1 godinu

“...pa sto odmah nisi napisao da je stvar u toaletu...
...znaci fensi toalet sa tanjirom od pola metra i zaprljanim centralnim delom, jelovnik obavezno na francuskom, i kelner koga ne smes nista da pitas jer te odmah gleda prezrivo...
...a i lepse zvuci kad kazes da si bio u Comunale Cafè e Cucina, nego u gradska kavani i kuhinji...“

Pa kažem, bratac. Nek je tebi lepo kad zineš na pljeku a zapahne smrad domaćinske klonje, konobar se grohotom ismeje sa tobom (nema veze što mu usput pljuca pada na tvoj tanjir), jelovnik masan i nepismen, al bitno da je bilo kilo mesišta spaljenog da nisi džaba dolazio. Razumem. Uživaj. Sličan se sličnom raduje.

Ugasimo Blizance

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.
(Buzdovan, 12. decembar 2022 15:34)

Kako su govorili nasi stari - Magare u Bec, magare iz Bec.

Toni

pre 1 godinu

A onda bolesnici slikaju case sa kojekakvim tekucinama i tanjire sa papazjanijama… pa trk na instagram..
(Dali Bocek, 12. decembar 2022 22:10)

Zašto bolesnici? Zašto vrijeđaš sve koji misle drugačije od tebe i žive život na drugi način? Drži se svojih kola i volova i budi sretan, ne vrijeđaj. Već sam napisao komentar, mene nije briga za objave na mrežama, ali me i nije briga za one koji to rade. Sinko, neko ko tako priča o osobama koje ne utiču na njegov život je za ozbiljno posmatranje.

posmatrac

pre 1 godinu

Mislen ocenjivanje je osmisljeno za ljude gastronome koji svetom putuju.
To je isti onaj Mislen koji preracunava rute i razdaljine.Smisao ocenjivanja restorana je bio da ako biste se negde nasli…ili do najvece ocene,***, da cete namerno posetiti neko mesto radi odlaska u taj restoran.Dakle,turizam je u pitanju.
Niti je rec o prestizu,niti zamasnosti porcija,niti nacionalnim kuhinjama.Rec je o kvalitetu i kontinuitetu ili istrajnosti.
Znate,tesko je (cak nemoguce!) slepog nauciti da cita niti gluvog da peva!
To je kako vidim zakljucak ove rasprave.
Tesko da ce “diskutanti “ ikada razumeti smisao ovih restorana.Oni koji ih posecuju verujte ne razmisljaju o ceni koju ce tamo platiti.Potpuno je deplasirano u ovom okruzenju raspravljati o tome

Loreda

pre 1 godinu

Kao profesionalni kuvar koji radi pune 22 godine,mogu vam reci da je sve to jedno veliko PRO..RAVANJE.
Treba da vidite sve te strance kako jedu ili bolje reci satiru rostilj,svadbarski kupus,pecenje...
(Realno, 12. decembar 2022 22:00)

Nisu to jela za Michelin zvjezdicu, jer za to nije potrebno neko kulinarsko umijeće niti je potrebna kulinarska kreativnost. Što bi chefovi rekli to nisu jela za užitak, jedino služe za prežderavanje. Vrhunska gastronomija traži umijeće u kulinarstvu osim okusa i estetiku.

Никола Николић

pre 1 godinu

Mnogo zluradih komentara ovde. Ipak je reč o hrani, a ukusi se razlikuju. Bio sam u par ovih restorana i hrana je jako dobra. Ništa nije bolja hrana u Parizu, NYC, LA-u , Čikagu, Londonu, Meksiku ili u Južnoj Americi. Meni je lično najbolja leskovačka hrana na američki način. Drug iz Leskovca završio za kuvara u Americi, i krenuo da radi po američkim restoranima...čovek obrnuo igricu.

Komša

pre 1 godinu

Molim da se ova institucija vise ne zove Miselin, vec Mislen, kako izgovaraju Francuzi
(postujmo original, 12. decembar 

Mislim da je u pravu čovek.
Ni Dzeksona ne zovemo Mišel Žakson.

Gari Kvoter

pre 1 godinu

jeo u Nomi u kopenhagenu..drugaciji je to vid ugostiteljstva od naseg..usluga,serviranje,izgled tanjira je iskustvo..a hrana,4 od 5.

Malena

pre 1 godinu

Nisam nikad ni bila ni čula za pomenute restorane. Ne znam tačno šta je uslov za zvezdice i preporuke, ali moja preporuka je Boss u Subotici. Iako sam iz Bga.

m

pre 1 godinu

Molim da se ova institucija vise ne zove Miselin, vec Mislen, kako izgovaraju Francuzi
(postujmo original, 12. decembar 2022 15:39)

Ja sam Amerikanac, zovem kako zovu moji, a ne Francuzi
(yo bre, 12. decembar 2022 22:01)

on amerikanaca se ne moze nista drugo ni ocekivati. upropastite i iskasapite sve sto vam padne pod ruku.

kimi

pre 1 godinu

Imam često poslovnjake sa zapada. Interesantno im bilo jednom dva puta Skadarlija, Kumbara, MB a već kasnije traže riblji restoran. Pa gde onda? Marinada, Porto
(tara, 12. decembar 2022 16:59)

malo baronije nije na odmet...
trebalo je da se raspitas jer kumbara ne radi vec godinama...
dobar pokusaj!

Slavko ugostitelj

pre 1 godinu

Kao neko ko je puno puta gostio ljude iz inostranstva, nećete verovati stranci najviše uživaju i prženicama i jednostavnim jelima poput cicvare, dave se i kiselim kupusom

Predrag

pre 1 godinu

@Sad ce serbende da daju savete, da je najbolja pljeska na cosku kod njih.
(Slovenac, 12. decembar 2022 15:37)

Koliko znam više Slovenaca dolazi da jede u Srbiju nego što Srba ide da jede u Sloveniju.

Peki

pre 1 godinu

Najjača fora su mi ti koji odu u fensi redtoran, puknu velike pare i pojedu nešto bezveze. Onda moraju da dižu to u nebesa kako ne bi ispali glupi u društvu i namagarčeni. Uzgred jeo sam u stvarno sjajnim hotelima i restoranima po svetu, da ne pomisli neko da nisam probao i skupo i fensi.

Peki

pre 1 godinu

Držite se vi pljeskavice i leskovačke mučkalice niste vi za MIŠLENA......
(pozdrav iz rovinja, 12. decembar 2022 22:17)

Ti si rođen za budžu.

Preporučujem

pre 1 godinu

@Pardon, napisah u prethodnom komentaru da su Francuzi u Staroj Hercegovini jeli kolenicu - pogresio sam, uzeli su kuvanu junetinu.

I tufahija im je odlična.

TrtMilojka

pre 1 godinu

Kakav 'Klub književnika', pa restoran, osim imena, nema ničeg zajedničkog sa restoranom kakav je nekada bio. Dotukao ga je Branko.

Dalmatinac

pre 1 godinu

Novom selekcijom MICHELIN svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne zvjezdice zadržali su svoju oznaku. Riječ je o restoranima Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj). Uz 10 restorana s MICHELINOVOM zvjezdicom, Hrvatska se može pohvaliti i s dva restorana s oznakom MICHELIN Green Star koju sada nose restorani Zinfandel’s (Zagreb) i Konoba Mate (Korčula).

Dodajmo kako je uz navedene prestižne zvjezdice, na listu Bib Gourmand, uvršten i restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas nosi ukupno 12 restorana, dok još 62 restorana imaju preporuku ovog priznatog gastronomskog vodiča.

Dalmatinac

pre 1 godinu

Nove mišelinove zvjezdice u Sloveniji idu u ljubljanski Strelec (Ljubljana tako sada ima dvije zvjezdice, dok Zagreb ima jednu) kojeg smo nedavno recenzirali, u Kranjsku Goru i njezin restoran Milka i u restoran COB u Portorožu. Svi ostali restorani su zadržali svoje zvjezdice. Ana Roš i Hiša Franko ostali su na dvije zvjezdice. Slovenija tako ima ukupno 11 Michelinovih zvjezdica i po prvi put prestiže Hrvatsku.

Maraja

pre 1 godinu

Kod Mišlenove zvezde je najvažniji ukus, a ne fenseraj. Mislim, pomaže, ali daleko od toga da je presudan. Ima jedan kiosk brze hrane u Singapuru sa zvezdicom, kao i na Tajlandu.

Buzdovan

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.

Milos

pre 1 godinu

Drugu godinu zaredom ni jedan restoran u Srbiji ne dobija zvezdicu. Ovo je u najmanju ruku skandal. Iako kvalitet usluge nije na nivou od pre 10 godina, i dalje je dovoljno dobar. A kvalitet hrane i raznovrsnost ponude je u Beogradu a i u ostatku Srbije izvanredna! Usudjujem se da kazem, a moje misljenje dele i mnogi moji prijatelji iz inostranstva, da Beograd ulazi u top 10 gradova u svetu kada se govori o gastronomskoj ponudi.

Aleksa 78

pre 1 godinu

Buzdovan - e jesi pravi buzdovan, nisi ti video restorana sa " zvezdicom" , a kebab je tebi jedini " specijalitet" koji si video na tom zapadu. Ne vredi, ne mogu se ljudi integrisati pa to ti je....

Joca

pre 1 godinu

Miselin... E stvarno ne razumem snobove koji se pale na te budalastine.
Nedavno sam u Belgiji bio odveden u takav restoran, bozemoj Miselin sa nekim zvezdicama i narucio neku govedji stejk. I dalje sve vec znate: Jeo sam kuvarevo "umetnicko delo" sa oko 50g mesa, ostalo neko povrce, isprskano nekim sosom. Tanjir je bio precnika 40cm, a hrana u centru na oko 10% povrsine.

Izasao sam gladan.

Od tada idem samo po nemarkiranim restoranima, u kojima je obicno guzva.

Ivanos

pre 1 godinu

Beograd moze da ispuni samo uslove objekta, enterijera, sanitarije itd. Sto se hrane tice mnogo je tanak u odnosu recimo na Nis, Leskovac, Vranje, Pirot, ili na manja mesta u Vojvodini koja se odlikuju ponudom raznih specijaliteta od divljaci,po cemu je madjarsko stanovnistvo najprepoznatljivije. Srbija to moze da iskoristi i ponudi pravu domacu kuhinju, a miselinove zvezde joj nece ni trebati.

situacija na terenu

pre 1 godinu

Tješite se, ni Hrvatska ove godine nije dobila nijednu novu zvjezdicu, ali su potvrdili 10 starih, a imamo i ovih vaših Bip-ova mislim 13 komada. Nama dovoljno!

Slovenac

pre 1 godinu

Srbinmusliman, nikad u tim krugovima nece biti stada. To je ipak opasno probrana klijentela. Stado je na kioscima sa brzom hranom i restoranima kvazi domace kuhinje.

Jsjaj

pre 1 godinu

Ali najjači su mi ovi likovi što bi u elitnom restoranu da se obrždljekaju do povraćanja te su spremni da nam objašnjavaju kako je fenomenalno u kafani u Prčnjavoru - mislim, verujem da je tebi lepo ali u realnosti normalan čovek ne može u wc tamo jer smrdi, a kamoli da jede 🤷♀

I ne vidim šta je problem da se pomirimo sa tim nego se vredjamo. Dobre stvari koštaju, a mi smo siromašna zemlja. Nismo baš ni fini, jer da pustiš 30 Milisava u restoran sa 50 zvezdica, pa to više neće biti ekskluzivan restoran jer dodjete prljavi, čačkate zube i nos za stolom i ostavljate štroku svuda oko sebe… Žalosno je, ali to nam je što nam je.

Pospani Džo

pre 1 godinu

Pa to je zato sto je tebi jedini cilj da se "razvalis kao budala" , a ne da uzivas u hrani.
(tralalala, 12. decembar 2022 16:03)

Pa radije ću jesti ćevape nego avokado tretiran tartufima u mirisnoj cvetnoj vodici. Prosto, ukusnije je.

Macak

pre 1 godinu

Korumpirana organizacija. Prodaja magle. A ljudi ko ljudi…. U stado.
(SrbinMusliman, 12. decembar 2022 15:19)

Da malo poznajes tu materiju ne bi tako pisao. Ovi sto kazu -mani to, ja kod Baje u mom kraju kupim plecku pa se ozderem ko svinja- promasili ste temu.
postoji menza a postoji i restoran visoke kuhinje- takav restoran ne sluzi obzderavanju.
Skupo da, Kvalitet da vrhunski. Ali ne mozes osjetiti kvalitet ako nisi zainteresovan a niko te nije naucio.
To je kao nepismenom dati Dostojevskog.
Nepismen ce reci- moj toalet papir kod Baje u kiosku je mnogo bolji i meksi od ovog.
E to je otprilike taj nivo.
Shvacas?

Marko

pre 1 godinu

U Bg može fino da se jede, posebno ko voli domaću kuhinju. Što se tiče neke internacionalne kuhinje, još uvek fino zaostajemo za konkurencijom (recimo, Zg ili Budimpešta).

Lično, kad izbegavam i ekipu koja se skuplja po ovim restoranima kod nas. Kad neko glumi elitu u Nemačkoj, Austriji ili Hrvatskoj, baš me briga, ali ne moram gledati njuške koje to rade u Srbiji... Više volim vani spiskati pare, bar ne znam ko je sve oko mene.

ZokiZoki

pre 1 godinu

Beogradski restorani koji su svrstani u kategoriju preporučenih su, kao i prošle godine, Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Caf? e Cucina, Mezestoran Dvorište, Langouste i Bela Reka. Novi preporučeni restorani su Metropolitan Grill u hotelu Hyatt Regency, Skylounge u hotelu Hilton i Twenty Two u hotelu Metropol Palace.

Sramota od naziva restorana.
Svaka čast Beloj Reci, jedini restoran na srpskom jeziku. U one ostale ne bih ni privirio čak i da su jedini.

Hrana bez GMO

pre 1 godinu

Ma daj bre kakve gluposti,ko su pa oni da odlucuju sta valja a sta ne valja.Korupirani su kao i oni koji pisu o raznim turistickim destinacijama,ko plati vise prvi je na naslovnoj strani.
Umislili se da su neko i nesto pa dobrom restoranu ne treba reklama nit neki tamo mihilin.

tara

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.
(Buzdovan, 12. decembar 2022 15:34)

Na zapadu se ne ide u restoran da se najedeš ko svinja. Ide se da nešto prezaligajiš, popiješ vino i ispričaš sa prijateljima. Dva sata i gotovo a ne kao kod nas. Udješ za ručak i isteraju te kada je fajront. Nema tamo leskovački voz pa da pukneš. Imam često poslovnjake sa zapada. Interesantno im bilo jednom dva puta Skadarlija, Kumbara, MB a već kasnije traže riblji restoran. Pa gde onda? Marinada, Porto

wer

pre 1 godinu

Pa radije ću jesti ćevape nego avokado tretiran tartufima u mirisnoj cvetnoj vodici. Prosto, ukusnije je.
(Pospani Džo, 12. decembar 2022 20:14)

hahahahaha,
priznaj ti lepo da ti nije vazno ni kakvi su cevapi,
samo da su ekstra veliki, da idu sa kilo luka,
da pricas posle da si jedva pojeo..
a svi ortaci kao: gde? gde?

Nepristrasni gledalac

pre 1 godinu

Ovo nisu restorani gde cete pojesti sniclu od 500 grama.
Ovde se ide da budes vidjen, da te slikaju.
Posle to dodje u novine i ljudi onda to gledaju na internetu.
Posle krenu placeni clanci ko sta radi i koliko je uspesan i dragicka, imate formiranu elitu.
A druga jedna zanimljivost, od svih tih restorana samo jedan ili dva imaju neka domaca, srpska imena.
Beograd se mnogo forsira da bude metropola, poput Njujorka ili Londona.
Toliko da je zaboravio da bude Beograd.

Dijaspora zna

pre 1 godinu

Jeo sam po tim fansi zapadnim restoranima i ne vidoh nista specialno i jedem normalno imam novca da se hranim po restoranima nonstop.Bio sam naravno i po nasim restoranima u Srbiji naravno koji nude vrhunsku hranu sa mnogo izbora isto i tamo idem da gostiram i uzivam u hrani.Nasa hrane je vrh,prvo sam ukus po sebi posto mi ne koristimo gmo kao oni i tu odmah ima razlike u kvalitetu i ukusu to su cinjenice.Svi zapadnjaci koje poznajem ponavljaju wekend putovanja iskljucivo radi hrane i ako su proputovali svet i balkan uvek se vrate u Srbiju,Kafana Mrak u Nisu je samo jedan od primera,Kod Brke takodje u Nisu,Kazancisko sokace takodje u Nisu itd isto je i sa ostatkom Srbije.

Djidji

pre 1 godinu

Restoran vuk i prolece nude vise klope za vase pare nego ovi miselinci,, miselin je pomodarstvo,, udjes gladan izadjes gladan a novcanik prazan

Miki

pre 1 godinu

Molim da se ova institucija vise ne zove Miselin, vec Mislen, kako izgovaraju Francuzi
(postujmo original, 12. decembar 2022 15:39)

Original je The MICHELIN Guide, malo informisanja nije na odmet pre nego sto se nesto napise a gospodinu koji kaze da je ostao gladan mogu reci da laze, ja volim da jedemi obilno jedem i u Agriculture u Stokholmu ne da nisam ostao gladan vec sam bio pun do vrha u tome i jeste car kombinacije jela koja se prozimaju i preklapaju.

Realno

pre 1 godinu

Kao profesionalni kuvar koji radi pune 22 godine,mogu vam reci da je sve to jedno veliko PRO..RAVANJE.
Treba da vidite sve te strance kako jedu ili bolje reci satiru rostilj,svadbarski kupus,pecenje...

Milutin

pre 1 godinu

Drugu godinu zaredom ni jedan restoran u Srbiji ne dobija zvezdicu. Ovo je u najmanju ruku skandal. Iako kvalitet usluge nije na nivou od pre 10 godina, i dalje je dovoljno dobar. A kvalitet hrane i raznovrsnost ponude je u Beogradu a i u ostatku Srbije izvanredna! Usudjujem se da kazem, a moje misljenje dele i mnogi moji prijatelji iz inostranstva, da Beograd ulazi u top 10 gradova u svetu kada se govori o gastronomskoj ponudi.
(Milos, 12. decembar 2022 15:50)

Auu, al' ga odvali.

Beograd ne može da bude ni u prvih 100 gradova u svetu po gastronomskoj ponudi, kakvih crnih prvih 10?

Francuska, Italija, Španija, Amerika, Japan, Kina, Tajland, Meksiko. Svaka od ovih država ima minimum 10 gradova sa boljom gastronomskom ponudom od Beograda, a gde je ostatak sveta?

Porediti "specijalitete" tipa mešano meso ili leskovački voz sa pravom finom kuhinjom je kao porediti Zagor stripove sa delima Van Goga.

Macak

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.
(Buzdovan, 12. decembar 2022 15:34)

Od sveg sto si nazvrljao verujem da je istinit samo tvoj nick.

Milisav

pre 1 godinu

Kad gledam na Kichen o tim "Mišlenovim" restoranima, uvek pomislim da kuvar kad počne posao pita konobara, koliko budaletine ćemo večeras odrati...?

Antikroasan

pre 1 godinu

E nas baš zabole ćošak za Mišlen...petnaestak minuta pre nego što sam pročitao vest gledao sam gde da idemo na klopu u radijusu ( peške) i opet imam problem iako sam ih sve već posetio. Tako da samo vi hranite nepca a ja ću dušu.
PS Poslovni partneri iz inostranstvu kada treba da dođu prvo što pitaju gde ću da ih vodim...?

Darko

pre 1 godinu

Kad god dodjem u Srbiju i kad idem u restoran 99 odsto restorana su zadimljeni dimom od cigareta.Koji primitivizam.
Vise I ne idem po restoranima kad sam u Srbiji,eventualno ljeti na terasu.

Miloš Milosavljević

pre 1 godinu

U inostranstvu jedem, kada mogu i uštedim od socijale, kod Argentinca. Meso, meso i meso. I hleba, hleba, hleba. To je to. Nema boljeg.

SrbinMusliman

pre 1 godinu

Ovi sto objašnjavaju i trude se. Ne vredi. Bio sam i obišao većinu azije i evrope i ove restorane. I to firma castila… jer sam direktor prodaje.
Klopa zna biti sasvim ok - ali razumite da je ovo privatna firma, i da restorani često plaćaju za zvezdice. Otkrili ih danci.
To je nešto kao vino - za dobro vino valja platiti, ali preko 50 evra samo budale misle da vredi. Jer im je bitnije reci da su tu bili.

Toto

pre 1 godinu

I ovi Mishelinovi inspektori su bash posetili sve kvalitetne srpske restorane...Ajde da se ne lazemo...Ko ima para da ih potplati taj che biti na listi...

dule

pre 1 godinu

Bio po svetu
tri puta i ama bas nikad ne izadjoh sit.Nisu bile male svote novca za zaista minimalne porcije.Na hranu i mezetluke ne zalim para,ali zaista nismo bazdareni na zalogajcice

tralalala

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.
(Buzdovan, 12. decembar 2022 15:34)

Pa to je zato sto je tebi jedini cilj da se "razvalis kao budala" , a ne da uzivas u hrani.

yo bre

pre 1 godinu

Molim da se ova institucija vise ne zove Miselin, vec Mislen, kako izgovaraju Francuzi
(postujmo original, 12. decembar 2022 15:39)

Ja sam Amerikanac, zovem kako zovu moji, a ne Francuzi

dottore di cuccina

pre 1 godinu

Iva New Balkan, ocaj zivi, probao vise jela - ispod proseka. Gej komuna prednjaci pa stoga verovatno i preporuka. Od ostalih Dvoriste ispod svakog nivoa, hrana, ambijent i higijena u rangu grckih taverni za paradajz turiste. Magelan ok, Bela reka takodje, jos i Langust a ostali cist prosek. Lista ocigledno placena, pogotovo ovogodisnja prosirenja hotelska.

Živorad

pre 1 godinu

Dva smo sveta različita...

Ja idem da jedem, oni da plaćaju.

A to ko je elita, to će ma kraju Zna Se Ko da proceni. Imam komšiju, ne znam od čega živi i preživi. Znam da svaki dan nosi veknu narodnog hleba od koje pola da lutalicama. I javi se pristojno svaki put. Ja radim u vodovodu i čujem da mu je navodno voda isključena. Odlučim da budem faca i da namirim njegov račun. Odem u firmu i pitam za njega. Kaže žena na šalteru nit je isključen, nit je dužan. Ni dinar.

Zato je za mene kafana gde se čovek najede. Tu gde elita slika komadić nečega na pradli veličine tepsije ja ne zalazim, jer mi je neprijatno.

Sad znam i zašto. Zbog onog mog komšije. On kod mene ima pet zvezdica.

Svako dobro svakom.

kraja

pre 1 godinu

"ali u realnosti normalan čovek ne može u wc tamo jer smrdi, a kamoli da jede"

...pa sto odmah nisi napisao da je stvar u toaletu...
...znaci fensi toalet sa tanjirom od pola metra i zaprljanim centralnim delom, jelovnik obavezno na francuskom, i kelner koga ne smes nista da pitas jer te odmah gleda prezrivo...
...a i lepse zvuci kad kazes da si bio u Comunale Cafè e Cucina, nego u gradska kavani i kuhinji...

Zeljko

pre 1 godinu

Ovi neki sto pisu su custe gluposti.
U sve restorane svijeta se ulazi samo kada si gladan a izlazi se sit.Bio miselin ili ne svima je svrha ista .

za komunalije i samoposlugu jedva

pre 1 godinu

Čuj ništa od mišelin zvezdica?
Pa koliko košta večera u restoranu sa samo jednom miselin zvezdicom? Kao prosječna plata u Srbiji. I ko da onda tamo jede? Samo kriminalci sa parama iz mutnih poslova? Ali i njima dosadi i oni se pozele sarme, bureka, ćevapa, ajvara, pljeski...

Master Yoda

pre 1 godinu

Ovo nisu restorani sa Miselinovom zvezdicom, vec imaju njihovu preporuku, po nekom osnovu.
Nekoliko najboljih beogradskih restorana nisu tu zato sto im to ne treba, ova lista je prilicno sklepana, i tu su oni kojima treba promocije.

Yaya Toure

pre 1 godinu

Šta mi Srbi imamo i kako se jede kod nas? Roštilj, a predjelo proja, kajmak, pršuta. U fensi restoranima sve ono što ima na zapadu. Neko jelo na sredini tanjira. Ništa naše originalno. Mišelin ocenjuje sve. Od restorana, atmosfere, toaleta, usluge, hrane, cene. Ja zato idem na kolenice, pihtije, švarglu, crevca, brizle, škembiće. Ne interesuju me zvezdice. Bio sam u Istri u Rovinju. Riba na njihov način, paste na njihov način sa tartufima

Princ od Poblaća

pre 1 godinu

Да ли су они били "Код Курте" на Калуђерским барама?
(Александар, 12. decembar 2022 17:29)

O ukusima se ne raspravlja, ali ako ti je Kurta oličenje dobre hrane, onda si svakako promašio vest ;)

Mile

pre 1 godinu

Zavisi ko sta voli, ali Michelin restorani nisu neophodno dobra mesta, niti nesto gde bi vecina ljudi volela da jede. Dobar restoran je ipak mesto gde bi trebalo dbro da se jede i pije, gde je prijatno, a cena regulise ko tu dolazi. Jeftino ili skupo, ne znaci dobro ili lose. E, povrh svega toga dolazi Michelin, i sad, neko voli da jede, a neko da gleda u tanjir i slika, pa sad, u zavisnosti od toga kojem timu covek pripada, voli ili ne voili. Evo konkretno od ovih u BG koje su nabrojali, ja u pola od tih ne bih usao jer ih je hrana katastrofa, a opet mnogo drugih, mnogo boljih nisu ni obisli, tako da to nema nikakve veze sa tim valja li nesto ili ne.

preokret

pre 1 godinu

Michelin ovakav ili onakav, ali lani ste priželjkivali, a neki čak i tvrdili da će svi preporučeni bg restorani dobiti "značku". Sad kad je to izostalo, kreče druga priča...otprilike: kad nam niste dali, niti nam ne treba...

tacno tako

pre 1 godinu

Kao profesionalni kuvar koji radi pune 22 godine,mogu vam reci da je sve to jedno veliko PRO..RAVANJE.
Treba da vidite sve te strance kako jedu ili bolje reci satiru rostilj,svadbarski kupus,pecenje...
(Realno, 12. decembar 2022 22:00)

Pre dve nedelje bili mi Francuzi u poseti, skolovani ljudi videli mnogo dobrih restorana. Prvo sam mislio da idemo u Klub Knjizevnika koji smatram odlicnim restoranom, ali u poslednjem trenutku odlucim da odemo u Staru Hercegovinu - to je bas stari kafanski ambijent, a nije previse turisticki poput Skadarlije.
Uzeli su kolenicu, kupus, stare kolace (urmasice, pitu od sljiva itt) razbili se ljudi. Kazu sledeci put hoce u istu kafanu.
DA li ima sanse da Miselin poseti Staru Hercegovinu - ni u ludilu... oni, vidim, nisu pomenuli ni Klub Knjizevnika.
Inace, jeo sam u vise Miselin restorana sa 2 i 3 zvezdice dok sam ziveo na zapadu. Od svih njih pamtim samo onaj u Okura hotelu u Amsterdamu. Lepo je sve to, odlicno aranzirano, intersantni ukusi itt... ali Toskanini, italijanski restoran u Amsterdamu je tokom 15 godina bio moj omiljeni, a nije imao ni jednu zvezdicu. Pre 4-5 je postao losiji, vlasnici se razisli, ali sam u njega poceo da idem neke 2002.godine kada nije bio toliko poznat, a onda vec neke 2010. nije moglo da se nadje mesto 3 meseca unapred. Tih godina je i njihova knjiga recepata dobile silne nagrade u Holandiji.
Zakljucak, svako treba da nadje ono sto mu se svidja, kao i sa vinom. Nagrade su marketing.

Mika

pre 1 godinu

Normalno je da u restorane sa
jednom ili više * ne ideš da se
naždereš ali ima istine i u onoj
sprdnji Terija Pračeta gde je jedan
od jahača apokalipse (Glad jel'te)
batalio stari posao i postao promoter ovakvog koncepta obroka po
restoranima.

Nemanja

pre 1 godinu

Nesto ne stima, jel to u organizaciji Turisticke organizacije Srbije ili Beograda? Da li to znaci da izvan Beograda - Sahara, glad i zedj? Nema nista vredno? Pitam za drugaricu?

Gong

pre 1 godinu

@SrbinMusliman,

Vidi, da je skupo, jeste. Ali da je vanserijski ukus, jeste. U Francuskoj sam imao to zadovoljstvo (jer je jako teško pronaći mesto, pošto je sve mesecima ranije rezervisano) i iskren da budem, tako male porcije po tanjiru, a u razmacima po 20-30 minuta donose porcije, bude dobra mera, iako sam ješan. Bude 7-8 jela po malo, tako da nema nabacivanja u želudac, nego sve mu legne lako i zaista se bude sit.

Kod ovih naših nisam bio, a nemam ni neku želju. Možda grešim, ali, recimo, u Toro Latin ima dnevni meni sa više pláta po više vrsta fenomenalnih gurmanluka za 5 puta manje para (ako neko voli taj fazon).

Toni

pre 1 godinu

Za ove koji pišu da se u neke restorane ide da bi bio viđen - otišao sam u Kobe da probam čuvenu govedinu, iako me tamo niko ne zna, niti bi moja fotografijama na portalu značila bilo kome (pa ni meni). Uživao sam u fenomenalnom ukusu za veliku cijenu, istina. Fotografiju nisam objavio.

tacno tako

pre 1 godinu

Pardon, napisah u prethodnom komentaru da su Francuzi u Staroj Hercegovini jeli kolenicu - pogresio sam, uzeli su kuvanu junetinu.
Sve drugo u mom komentaru je tacno.

Straight Outta München

pre 1 godinu

iselin... E stvarno ne razumem snobove koji se pale na te budalastine.
Nedavno sam u Belgiji bio odveden u takav restoran, bozemoj Miselin sa nekim zvezdicama i narucio neku govedji stejk. I dalje sve vec znate: Jeo sam kuvarevo "umetnicko delo" sa oko 50g mesa, ostalo neko povrce, isprskano nekim sosom. Tanjir je bio precnika 40cm, a hrana u centru na oko 10% povrsine.

Izasao sam gladan.

Od tada idem samo po nemarkiranim restoranima, u kojima je obicno guzva.
(Joca, 12. decembar 2022 15:56)

Prica za nije se desilo… U takvim restoranima nije poenta da dobijes 400g mesine, nego da probas 5-6 razlicitih jela i da popijes dobro vino.
Ako se vec zadesite u takvom restoranu, probajte sto vise jela, jer restoran nije bez razloga na toj listi.
Svojevremeno sam u jednom Mislen restoranu u Parizu jeo corbu koja je napravljena od 60 travki. Naravno da kolicina nije kada jedes domacu supu…

Od restorana u Srbijij izdvajam Salon 1905, stvarno odskace i sigurno ce prvi imati zvezdicu.

Predrag

pre 1 godinu

@Sad ce serbende da daju savete, da je najbolja pljeska na cosku kod njih.
(Slovenac, 12. decembar 2022 15:37)

Koliko znam više Slovenaca dolazi da jede u Srbiju nego što Srba ide da jede u Sloveniju.

Peki

pre 1 godinu

Najjača fora su mi ti koji odu u fensi redtoran, puknu velike pare i pojedu nešto bezveze. Onda moraju da dižu to u nebesa kako ne bi ispali glupi u društvu i namagarčeni. Uzgred jeo sam u stvarno sjajnim hotelima i restoranima po svetu, da ne pomisli neko da nisam probao i skupo i fensi.

Slavko ugostitelj

pre 1 godinu

Kao neko ko je puno puta gostio ljude iz inostranstva, nećete verovati stranci najviše uživaju i prženicama i jednostavnim jelima poput cicvare, dave se i kiselim kupusom

Nsndn

pre 1 godinu

“...pa sto odmah nisi napisao da je stvar u toaletu...
...znaci fensi toalet sa tanjirom od pola metra i zaprljanim centralnim delom, jelovnik obavezno na francuskom, i kelner koga ne smes nista da pitas jer te odmah gleda prezrivo...
...a i lepse zvuci kad kazes da si bio u Comunale Cafè e Cucina, nego u gradska kavani i kuhinji...“

Pa kažem, bratac. Nek je tebi lepo kad zineš na pljeku a zapahne smrad domaćinske klonje, konobar se grohotom ismeje sa tobom (nema veze što mu usput pljuca pada na tvoj tanjir), jelovnik masan i nepismen, al bitno da je bilo kilo mesišta spaljenog da nisi džaba dolazio. Razumem. Uživaj. Sličan se sličnom raduje.

Никола Николић

pre 1 godinu

Mnogo zluradih komentara ovde. Ipak je reč o hrani, a ukusi se razlikuju. Bio sam u par ovih restorana i hrana je jako dobra. Ništa nije bolja hrana u Parizu, NYC, LA-u , Čikagu, Londonu, Meksiku ili u Južnoj Americi. Meni je lično najbolja leskovačka hrana na američki način. Drug iz Leskovca završio za kuvara u Americi, i krenuo da radi po američkim restoranima...čovek obrnuo igricu.

Peki

pre 1 godinu

Držite se vi pljeskavice i leskovačke mučkalice niste vi za MIŠLENA......
(pozdrav iz rovinja, 12. decembar 2022 22:17)

Ti si rođen za budžu.

Malena

pre 1 godinu

Nisam nikad ni bila ni čula za pomenute restorane. Ne znam tačno šta je uslov za zvezdice i preporuke, ali moja preporuka je Boss u Subotici. Iako sam iz Bga.

m

pre 1 godinu

Molim da se ova institucija vise ne zove Miselin, vec Mislen, kako izgovaraju Francuzi
(postujmo original, 12. decembar 2022 15:39)

Ja sam Amerikanac, zovem kako zovu moji, a ne Francuzi
(yo bre, 12. decembar 2022 22:01)

on amerikanaca se ne moze nista drugo ni ocekivati. upropastite i iskasapite sve sto vam padne pod ruku.

Maraja

pre 1 godinu

Kod Mišlenove zvezde je najvažniji ukus, a ne fenseraj. Mislim, pomaže, ali daleko od toga da je presudan. Ima jedan kiosk brze hrane u Singapuru sa zvezdicom, kao i na Tajlandu.

posmatrac

pre 1 godinu

Mislen ocenjivanje je osmisljeno za ljude gastronome koji svetom putuju.
To je isti onaj Mislen koji preracunava rute i razdaljine.Smisao ocenjivanja restorana je bio da ako biste se negde nasli…ili do najvece ocene,***, da cete namerno posetiti neko mesto radi odlaska u taj restoran.Dakle,turizam je u pitanju.
Niti je rec o prestizu,niti zamasnosti porcija,niti nacionalnim kuhinjama.Rec je o kvalitetu i kontinuitetu ili istrajnosti.
Znate,tesko je (cak nemoguce!) slepog nauciti da cita niti gluvog da peva!
To je kako vidim zakljucak ove rasprave.
Tesko da ce “diskutanti “ ikada razumeti smisao ovih restorana.Oni koji ih posecuju verujte ne razmisljaju o ceni koju ce tamo platiti.Potpuno je deplasirano u ovom okruzenju raspravljati o tome

kimi

pre 1 godinu

Imam često poslovnjake sa zapada. Interesantno im bilo jednom dva puta Skadarlija, Kumbara, MB a već kasnije traže riblji restoran. Pa gde onda? Marinada, Porto
(tara, 12. decembar 2022 16:59)

malo baronije nije na odmet...
trebalo je da se raspitas jer kumbara ne radi vec godinama...
dobar pokusaj!

Loreda

pre 1 godinu

Kao profesionalni kuvar koji radi pune 22 godine,mogu vam reci da je sve to jedno veliko PRO..RAVANJE.
Treba da vidite sve te strance kako jedu ili bolje reci satiru rostilj,svadbarski kupus,pecenje...
(Realno, 12. decembar 2022 22:00)

Nisu to jela za Michelin zvjezdicu, jer za to nije potrebno neko kulinarsko umijeće niti je potrebna kulinarska kreativnost. Što bi chefovi rekli to nisu jela za užitak, jedino služe za prežderavanje. Vrhunska gastronomija traži umijeće u kulinarstvu osim okusa i estetiku.

Preporučujem

pre 1 godinu

@Pardon, napisah u prethodnom komentaru da su Francuzi u Staroj Hercegovini jeli kolenicu - pogresio sam, uzeli su kuvanu junetinu.

I tufahija im je odlična.

TrtMilojka

pre 1 godinu

Kakav 'Klub književnika', pa restoran, osim imena, nema ničeg zajedničkog sa restoranom kakav je nekada bio. Dotukao ga je Branko.

Komša

pre 1 godinu

Molim da se ova institucija vise ne zove Miselin, vec Mislen, kako izgovaraju Francuzi
(postujmo original, 12. decembar 

Mislim da je u pravu čovek.
Ni Dzeksona ne zovemo Mišel Žakson.

Ugasimo Blizance

pre 1 godinu

Kakva glupost. Igrom slučaja imao sam prilike ra ručam u jednom od najelitnijih restorana u Nemačkoj (kad uštediš klijentu milione, pa te menadžer zove na večeru da ti lično zahvali), gde kuvar ima ne znam kakve sve preporuke i mišlenove zvezde, gde se govedina kuva 8 sati na 70 stepeni, gde se bosiljku pušta Betoven, i šta ja sve znam, al ja posle večere stanem ispred kioska kod iračana na stanici metroa, kupim doner kebab (giro što bi mi rekli) i razvalim se ko budala, kakve mišlenove zvezdice, kakve gluposti. Aj ćao.
(Buzdovan, 12. decembar 2022 15:34)

Kako su govorili nasi stari - Magare u Bec, magare iz Bec.

Toni

pre 1 godinu

A onda bolesnici slikaju case sa kojekakvim tekucinama i tanjire sa papazjanijama… pa trk na instagram..
(Dali Bocek, 12. decembar 2022 22:10)

Zašto bolesnici? Zašto vrijeđaš sve koji misle drugačije od tebe i žive život na drugi način? Drži se svojih kola i volova i budi sretan, ne vrijeđaj. Već sam napisao komentar, mene nije briga za objave na mrežama, ali me i nije briga za one koji to rade. Sinko, neko ko tako priča o osobama koje ne utiču na njegov život je za ozbiljno posmatranje.

Gari Kvoter

pre 1 godinu

jeo u Nomi u kopenhagenu..drugaciji je to vid ugostiteljstva od naseg..usluga,serviranje,izgled tanjira je iskustvo..a hrana,4 od 5.

Dalmatinac

pre 1 godinu

Novom selekcijom MICHELIN svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne zvjezdice zadržali su svoju oznaku. Riječ je o restoranima Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj). Uz 10 restorana s MICHELINOVOM zvjezdicom, Hrvatska se može pohvaliti i s dva restorana s oznakom MICHELIN Green Star koju sada nose restorani Zinfandel’s (Zagreb) i Konoba Mate (Korčula).

Dodajmo kako je uz navedene prestižne zvjezdice, na listu Bib Gourmand, uvršten i restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas nosi ukupno 12 restorana, dok još 62 restorana imaju preporuku ovog priznatog gastronomskog vodiča.

Dalmatinac

pre 1 godinu

Nove mišelinove zvjezdice u Sloveniji idu u ljubljanski Strelec (Ljubljana tako sada ima dvije zvjezdice, dok Zagreb ima jednu) kojeg smo nedavno recenzirali, u Kranjsku Goru i njezin restoran Milka i u restoran COB u Portorožu. Svi ostali restorani su zadržali svoje zvjezdice. Ana Roš i Hiša Franko ostali su na dvije zvjezdice. Slovenija tako ima ukupno 11 Michelinovih zvjezdica i po prvi put prestiže Hrvatsku.

Mebijus25

pre 1 godinu

@Dva smo sveta različita...

Ja idem da jedem, oni da plaćaju.

A to ko je elita, to će ma kraju Zna Se Ko da proceni. Imam komšiju, ne znam od čega živi i preživi. Znam da svaki dan nosi veknu narodnog hleba od koje pola da lutalicama. I javi se pristojno svaki put. Ja radim u vodovodu i čujem da mu je navodno voda isključena. Odlučim da budem faca i da namirim njegov račun. Odem u firmu i pitam za njega. Kaže žena na šalteru nit je isključen, nit je dužan. Ni dinar.

Zato je za mene kafana gde se čovek najede. Tu gde elita slika komadić nečega na pradli veličine tepsije ja ne zalazim, jer mi je neprijatno.

Sad znam i zašto. Zbog onog mog komšije. On kod mene ima pet zvezdica.

Svako dobro svakom.
(Živorad, 12. decembar 2022 19:12)

Svaka čast Živorade. Predivno je videti da ima ljudi kojima empatija i čovečnost nisu strani pojmovi. Živ bio dobri čoveče.