Četvrtak, 17.11.2022.

11:33

Slovenci nam oteli ajvar, Hrvati čvarke, ali ona je samo naša: Šljivovicu čeka priznanje Uneska

Izvor: Tanjug

Slovenci nam oteli ajvar, Hrvati èvarke, ali ona je samo naša: Šljivovicu èeka priznanje Uneska IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

125 Komentari

Sortiraj po:

neutral fe

pre 1 godinu

Rvatska i Slovenija ne postoje historijski osim kao geografski pojam AustroUgarske. Srbija je nukleus svih Balkanskih pseudo tvorevina.
(Lala, 18. novembar 2022 11:43)

pozdrav iz tvorevine...

Zoki

pre 1 godinu

Prvi zapisi o rakiji su iz Bugarske, iz 14. veka. Sa druge strane, ajvar jeste srpski. Nije nastao na selu, gde su paprike bile luksuz, nego u Beogradu, kao alternativa za kavijar (havyar). Kasnije se proširio po selima. Sa širenjem Srbije na jug i kasnije formiranjem Jugosavije, postao je popularan u drugim krajevima. U Makedoniji i na jugu Srbije je postao popularan radi podneblja i velike proizvodnje paprike. Bugari kažu da je ajvar srpski ("srpski biljni kavijar"), imate i na njihovoj Vikipediji. Postoje slična jela na Balkanu (ljutenica, pinđur), mislim da i u Izraelu imaju nešto slično - ali ajvar jeste srpski.

norge

pre 1 godinu

cisto da znate ajvar, cvarke, alkohol od voca, ... prave svi, prodaju i svi jedu i piju, bas nekog briga cije je to i tako dalje, niti znaju kako se zove, niti znaju kako se pise, niti odakle dolazi, ne zanima ih apsolutno.
u norveskoj imate na policama u prodavnici ajvar iz raznih zemalja i proizvodjaca mozda se ne zove ili ne pise isto ali ukus je tu. tako da ne palite se previse.

ketiS

pre 1 godinu

Cini se da mnogi komentatori nisu procitali tekst vec samo naslov. Naime, Ministrastvo Kulture Srbije nominovalo je obicaj i umece spravljanja "srpske sljivovice, koja se pravi od izvornih, kvalitetnih sorti sljive koja se uzgaja samo u Srbiji, za Uneskovu listu "Nematerijalnog kulturnog nasledja".Sto se tice ajvara, njegovo poreklo je orijentalno, sto znaci da pripada balkanskim drzavama koje su istorijski bile pod tim uticajem. Isto vazi i za austrougarske cvarke, koje bastin esve zemlje "mitteleuropskog"uticaja. Sto se Srbije tice, njeni brendovi su "Leskovacki ajvar" koji se pravi od izvorne "Leskovacke paprike", odnosno "Valjevski duvan cvarci"koji se spremaju na poseban nacin. Sve u svemu, bespotrebna "frka", a americki pronalazac srpskog porekla Nikola Tesla je upravo to i nista vise.

Proka

pre 1 godinu

Patentrati ajvar je kao patentrati sarmu ili neku vrstu salate. Glupost ziva. Ajvar je i turski i bugarski i makedonski i srpski. Sto se tice Slovenackog - paprike sa Triglava su cuvene.

Lala

pre 1 godinu

Rvatska i Slovenija ne postoje historijski osim kao geografski pojam AustroUgarske. Srbija je nukleus svih Balkanskih pseudo tvorevina.

CheCro

pre 1 godinu

Weiner@ Tesla je bija po nacionalnosti Srbin i tu nema nikakve dvojbe ali vasi pokusaji da izbrisete ikakvu vezu njega i Hrvatske su u najmanju ruku tragikomicni. Tesla je roden u Hrvatskoj i skolova se u Gospicu i Karlovcu. Matica srpska mu je dva puta odbila dati stipendiju. Dok je u Americi mater mu je bolesna i pise joj pismo di objasnjava kuda ce putovat i u tom pismu par puta pise kako jedva ceka doci kuci di pritom opisiva svoj rodni kraj. U putovnici mu pise na hrvatskom jeziku kr. hrv.-slav.-dalm.zemaljska vlada. U putovnici mu pise na hrvatskom jeziku u ime kralja apostolskog Velicanstva Franje Josipa I cesara austrijanskog, kralja ugarskoga, dalmatinskoga, hrvatskoga, slavonskoga. Ispod tog pise putovnica, broj i potpis di se Tesla i potpisa. Sve na hrvatskom jeziku. Tesla je sam reka ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Mozemo mi pricat sta hocemo ali Tesla nikako nije moga volit vise Srbiju ili Beograd, Novi Sad, Cacak od Smiljana, Gospica, Karlovca di je roden, di je odrasta, di se skolova. Sahranjen je u Srbiji ali i Jim Morison je sahranjen u Parisu. Rodna gruda je rodna gruda. A vase price da Hrvatska tad nije postojala su urnebesne. Imali svoj sabor i izdavali putovnice s kojom je Tesla i otisa u Ameriku tako da povijest ti nije jaca strana. Tocnije pises ono sta bi ti zelia

Jozo

pre 1 godinu

Cuj sljivovica srbijanska! Ja u Srbiji nisam popio rakije da valja! Sljivovica moze biti samo krajiska! U Krajini svaki domacin pece vrhunsku sljivovicu!

ja

pre 1 godinu

OK, ali ako neki stranac poželi vidjeti rodno mjesto i kuću, da ga vodimo u Aranđelovac?
(trigger, 17. novembar 2022 18:06)


Mislis obnovljenu kucu onu staru ste digli u vazduh valjda zato sto je bio Hrvat. Sa vama uvek komedija.

P.S. Mi onda vodimo mesta gde su rodjeni rimski carevi, ima ih poprilično. To je ta filozofija svojstena vama.

Ivar

pre 1 godinu

Evo plus od mene. ako je Tesla Hrvat onda je Jelacic Srbin. na to ti nista ne odgovaraju
(Antisha, 17. novembar 2022 18:43)
Evo i od mene plus ali nisi u pravu jer Jelacic je roden kada je to bila teritorija Hrvatkse u Hasburskoj monarhiji, isto kao i Tesla. Oboje su rodeni unutar okvira Hasburske Hrvatske, a to sto je poslije Petrovaradin postao dio Srbije je neka druga stvar.

ja

pre 1 godinu

Nemci vam oteli Mercedes, amerikanci Chevrolet, italijani Ferari. Stvarno nema smisla, dokle vise.
(edi, 17. novembar 2022 16:49)

Da bre, sve nam otese. Kad su se Srbi vozili automobilom, Amerikancima je jedino prevozno sredstvo bio konj, a Nemci su jos bili Neandertalci.
(Kada je car Dusan jeo zlatnim escajgom, Skandivaci su bla, bla, bla... bla, bla, bla., 17. novembar 2022 18:43)


Tako je, prva hidroelektrana u Evropi je sagrađena u Srbiji 1900 godine.

only fools and horses

pre 1 godinu

Većina komentatira uopšte ne shvata poentu te konstatacije da su "oteli". Ajvar je autohtoni proizvod ovih prostora, pravi se i u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Ali ne i u Sloveniji, nikakve veze nemaju sa ajvarom ali su ga zaštitili kao svoj proizvod, tako da ostali ne mogu u svetu da prodaju proizvod sa nazivom ajvar. Što je neverovatan bezobrazluk, valjda su računali da otkupljuju ajvar i prodaju samo oni. Što se čvaraka tiče, hrvati ih prave oduvek, ali nije njihova ekskluziva, autohtoni su i u Srbiji, BiH, tako da je isto suludo zaštiti ih kao hrvatski proizvod.

Kada je car Dusan jeo zlatnim escajgom, Skandivaci su bla, bla, bla... bla, bla, bla.

pre 1 godinu

Nemci vam oteli Mercedes, amerikanci Chevrolet, italijani Ferari. Stvarno nema smisla, dokle vise.
(edi, 17. novembar 2022 16:49)

Da bre, sve nam otese. Kad su se Srbi vozili automobilom, Amerikancima je jedino prevozno sredstvo bio konj, a Nemci su jos bili Neandertalci.

Antisha

pre 1 godinu

Lepo od vas što ste glavni trg u Zagrebu nazvali po srbinu Jelačiću.
(Nenad, 17. novembar 2022 16:49)

Evo plus od mene. ako je Tesla Hrvat onda je Jelacic Srbin. na to ti nista ne odgovaraju

trigger

pre 1 godinu

Tesla nikada nije bio građanin Hrvatske, a etnički Srbin je bio. Da nije možda i Marco Polo bio građanin Hrvatske?
(wiener, 17. novembar 2022 17:02)
OK, ali ako neki stranac poželi vidjeti rodno mjesto i kuću, da ga vodimo u Aranđelovac?

vox

pre 1 godinu

Što se tiče Srpske pravoslavne crkve ona je nastala na Balkanu i tu gde je nastala tu i dela, dakle kao svoj na svome i zato toliko smeta vatikanskim zlotvorima, osvajačima, zavojevačima, okupatorima, kolonizatorima i njihovim genocidnim pokatoličenim slugama!
(ban Kulin, 17. novembar 2022 14:13)
Ovo je vrh, nema dalje. Napišeš sve ovo i onda se potpišeš dolje sa ban Kulin.
Jesi ti pročitao bilo šta o Kulinu?

Ziki

pre 1 godinu

Ni ajvar ni čvarci nisu nasi. Ajvar prave Bugari, Makedonci, Albanci...a čvarci su sa podrucja bivse austrougarske. Dakle, zasto ne bi mogli biti hrvatski? Prave ih i Madjari, Rumuni...doduse svako na svoj nacin.
(Indjija, 17. novembar 2022 16:14)

Upravo tako al ajde ti ubedi nekog sto nikad iz svog sela nije izasao. Komotno mozemo ubediti narod da je nas humus, falafel, kebab, buritos, choros itd.

Willim

pre 1 godinu

E pa ovakvu glupost može napisati samo Srbin. Postoje dva dijalekta, koja si ti spojio u jedan. Jedan je čakavski a drugi je kajkavski. U čakavskom ne postoji J, a Dudek iz Gruntovčana ne govori čaJkavski nego kajkavski, on je Zagorec. Vjerojatno ovaj post neće biti objavljen jer ne odgovara srbočetničkoj redakciji B92, ali neka sam vam ja napisao! Najveći uspjeh Hrvata u povijesti je što smo uspjeli pobjeći od vas i vaših mentora Rusa. Dva fašistoidna naroda koja mrzi sav normalan svijet.
(Susjed, 17. novembar 2022 13:46)

Pravo velis, sad ste sami sa sobom pa se koljite do mile volje. Videcemo tek dokle cete stici samo polako Anto, tija voda breg vodi. Sad ste gore ali opet cete biti dole tamo gde vam je i mesto.
(milojica, 17. novembar 2022 14:36)
Zasto komso ovakve crne misli i zlosutnost, pa zar vi nama zelite sve najgore? Mi u HR vam zelimo sve najbolje i da konacno izadete iz slijepe ulice i othrvate se ruskog suzenickog ropstva. Zelimo vam slobodu i demokraciju, pa mi nije jasno zasto nam planirate da budemo "dole" sad kad smo "gore". Hajde potrudite se da i vi budete "gore". Sve najbolje komso!

Svojatam sve!

pre 1 godinu

Dule, a što si radio 1991,odnosno što su ti otac, stric, ujak i ostala muška rodbina radili 1991 godine? Pitaj ih, možda će ti biti malo jasnije zašto vas ne dočekujemo s oduševljenjem?

Krle mk II

pre 1 godinu

Ko nam je sta oteo? Zasto nismo ajvar i cvarke patentirali ako mislimo da su ajvar i cvarci zaista srpsko otkrice? Nego ljudi, Bugari i Makedonci recimo prave ajvar od kada znaju za sebe, ali eto, mi smo ajvar proglasili srpskim, a posto ga Slovenci isto prave, eto, oteli su nam ajvar. Da su nam Hrvati oteli cvarke, ja mislim da ni oni to ne znaju, niti razmisljaju o tome. Nego kada cemo mi da napravimo neku masinu, motor, neki auto, koji bi se po celom svetu prodavali. Maline, ajvar, cvarke i sljivovicu je tesko patentirati, a sto mi mislimo da je to sve srpsko, pa jbg. to smo mi, mora nesto i nase da bude, iako nije.
(Krle mk II, 17. novembar 2022 12:14)

Oćeš da kažeš da makedonci prave ajvar od 1945!?
(zi, 17. novembar 2022 14:00)

Pravili su ga i ranije, samo sto je Srbija njih do '45-e tretirala kao Srbe (koja perverzija boze dragi), a Makedoniju kao juznu Srbiju. I onda se mi nesto cudimo sto nas svi u regionu mrze. Pa kako neces da mrzis nekoga ko ti je odrice etnicko poreklo i namece ti nesto sto ti nisi, niti si hteo da budes.

wiener

pre 1 godinu

(Evrotesla, 17. novembar 2022 15:02)

Tesla nikada nije bio građanin Hrvatske, a etnički Srbin je bio. Da nije možda i Marco Polo bio građanin Hrvatske?

Komša

pre 1 godinu

Da bi Sljivovica postala sveCki poznata, morate prvo da zabranite kucne radinosti. JEr od njih potice tz. brlja. I ona stropostava kvalitet, jer je trenutno zastupljena preko 90% u proizvodnji rakije. Skoti pametni to uradili vec pre par vekova. I sad se viski prodaje i po stotine i hiljade € po boci. Mogli bi vi to isto, ali prosto niti umete, niti ste sposobni.
(Slovenac, 17. novembar 2022 14:47) 

Zašto bi zabranjivali kucnu radinost kada postoji način,esnafska udruženja,licence itd.
Domaca radinost nema veze sa tim.
To je kao kada bi zabranio privatno pravljenje Ajvara "jer je zaštocen" i neku domacicu optuzio da je falsifikator.
Ti koji uvaljuju brlju i srozavaju kvalitet rade protiv sebe.
Rakiju ima pravo da pece svako i tako treba i da ostane.

Njegova zemlja,njegova šljiva i koga briga da li ce od nje da pravi pekmez,knedle sa šljivama ili "turi" to u banku (ispeče rakiju).

Ko hoce "ultrakvalitet" neka se odluci za proverenu marku rakije,odreši kesu pa pije.

Leskovcanka

pre 1 godinu

1. Ajevar se pravi od paprike - ne znam da li paprika radja u Sloveniji i ako radja kog je ukusa, ali znam da se bez ajevara ne vracaju u Novo Mesto kad svrate. 2. VAR, rec slovenskog (ne slovenackog, albanskog ili turskog) porekla, bez vara nema ni spajanja paprika u ajevar. Samo u srpskom postoje sve ove reci: varjaca, varnica (zaljubljene ne spaja iskra), varenika, varivo, zavarivanje i ajevar. Svi slovenski narodi imaju samo po neku od ovih reci, ali niko sve. Braca makedonci su samo blizu Leskovca pa naucili od nas davno i veruju da je njihov. Albanci imaju varnicu?! Dobrodosli u Leskovac- imamo dovoljno i ajevara i ljubavi za sve. A i uz ajevar ponesto...

Александар

pre 1 godinu

Словенци нам нису отели ајвар,оно што они продају за ајвар је СОС од паприке,нема благе везе са ајваром.Пробао сам хиљаду пута.

Indjija

pre 1 godinu

Ni ajvar ni čvarci nisu nasi. Ajvar prave Bugari, Makedonci, Albanci...a čvarci su sa podrucja bivse austrougarske. Dakle, zasto ne bi mogli biti hrvatski? Prave ih i Madjari, Rumuni...doduse svako na svoj nacin.

Nenad

pre 1 godinu

Evropi kukali i kmečali da im Hrvatska svojata naučnika Teslu, a onda im Evropska Komisija samo postavi pitanje, kako to Hrvatska svojata svog izumitelja, svog građanina iz svoje zemlje, iz Smiljana, a koji nema nikakve veze sa Srbijom? Hahahahahahaha
Jadnici ućutali, više nisu ni reč rekli, samo šta to znači da ga Srbija neće moći svojatati ako nekad i uđe EU.
(Evrotesla, 17. novembar 2022 15:02)

Lepo od vas što ste glavni trg u Zagrebu nazvali po srbinu Jelačiću.

ban Kulin

pre 1 godinu

Što se tiče Srpske pravoslavne crkve ona je nastala na Balkanu i tu gde je nastala tu i dela, dakle kao svoj na svome i zato toliko smeta vatikanskim zlotvorima, osvajačima, zavojevačima, okupatorima, kolonizatorima i njihovim genocidnim pokatoličenim slugama!
(ban Kulin, 17. novembar 2022 14:13)

Ajde sada popij tabletice pa na spavanje. Cmok

(Ivar, 17. novembar 2022 15:37)








Boli istina? Ako nek te boli, šamo što za tu vašu bolest leka nema.

Boro

pre 1 godinu

Slovwenci vaoteli ajvar??? pa ajvar nikad nije bio vas niti pa slovenski vec Makedonski.To mu dodje isto kao da rusi kazu amerikanci nam uzeli NASU...

Komša

pre 1 godinu

Nema vam u Evropi svojatanja ničeg tuđeg, ni vina, ni zelja, ni izumitelja.... to vam mora biti kristalno jasno!
Evropa traži sve crno na belo, dokaze, a najstatiji zapis za čvarke ima hrvatska Slavonija, Slovenci za ajvar iako svi misle da je zaoravo makedonski, a neki kažu da ga donele Osmanlije.
Srbija će zaštitit šljivovicu ko izborno svoju ako to usle dokazati.
(EU, 17. novembar 2022 12:48) 

Ma da ,birokratska EU je vrhovni arbitar.
Stvar je samo volje i ulaganja da se nešto "dokazuje" i ko je rešwn može te nebuloze da obori lako.
Ali zašto bi - postoji tržište i postoji nešto što se zove geografsko poreklo.
A to je nešto što je van domašaja/uticaja sadašnjih ili ranijih društvenih konstrukcija... Zemlja,klima,voda,vazduh ne lažu - organsko vs ostalo itd.
To ko je prvi prijavio nema veze. Može Slovak i Čeh da prijavi šljivovicu koliko hoce ali tržište ce odlučiti da li je bolja ta ili naša domaca mučenica.
Isto je i sa Ajvarom.
Evo Sarma - prvi put dokumentovana u vreme Austro- Ugarske u Novom Sadu - Srpski narodni kuvar.
I sta sada,treba da se sudimo da dokazujemo nešto...Jok - jelo prosutno na Balkanu. Spoj Slovenske i Iranske kuhinje. Baštine ga svi.Ko napravi bolje neka se pohvali.

Ivar

pre 1 godinu

Što se tiče Srpske pravoslavne crkve ona je nastala na Balkanu i tu gde je nastala tu i dela, dakle kao svoj na svome i zato toliko smeta vatikanskim zlotvorima, osvajačima, zavojevačima, okupatorima, kolonizatorima i njihovim genocidnim pokatoličenim slugama!
(ban Kulin, 17. novembar 2022 14:13)
Ajde sada popij tabletice pa na spavanje. Cmok

Evrotesla

pre 1 godinu

Evropi kukali i kmečali da im Hrvatska svojata naučnika Teslu, a onda im Evropska Komisija samo postavi pitanje, kako to Hrvatska svojata svog izumitelja, svog građanina iz svoje zemlje, iz Smiljana, a koji nema nikakve veze sa Srbijom? Hahahahahahaha
Jadnici ućutali, više nisu ni reč rekli, samo šta to znači da ga Srbija neće moći svojatati ako nekad i uđe EU.

Miki

pre 1 godinu

Ne znam kako se to otimaju čvarci.eto, nekidan vidio i u budimpešti ih rade. Slovenci su davno zaštitili vino teran, nedavno smo i mi, jer teran se uzgaja ma prostorima koji nap me prate moderne granice. Ista stvar s ajvarom i šnapsom, kojeg je austrija zaštitila

Slovenac

pre 1 godinu

@Ero: svakako je i ta zagorski jezik mnogo blizi modernom srpskohrvatskom jeziku nego stari srpski jezik, tz. staroslovenski. Zato i jeste srpski jezik nastao vecim delom iz hrvatskog.

kole

pre 1 godinu

Slovenci nam oteli ajvar, ali ga svejedno jedu samo kad dodju u Srbiju. Imam prijateljicu iz Maribora koja svake godine dolazi u jesen i kupuje ajvar od neke zene iz Aleksinca. Bude tu par dana, a ajvar stigne kombijem koji snabdeva restorane i druge narucioce. Kaze da njeni prijatelji jedva cekaju da napravi sedeljku i uz veceru da posluzi taj ajvar.

Slovenac

pre 1 godinu

Da bi Sljivovica postala sveCki poznata, morate prvo da zabranite kucne radinosti. JEr od njih potice tz. brlja. I ona stropostava kvalitet, jer je trenutno zastupljena preko 90% u proizvodnji rakije. Skoti pametni to uradili vec pre par vekova. I sad se viski prodaje i po stotine i hiljade € po boci. Mogli bi vi to isto, ali prosto niti umete, niti ste sposobni.

dovla

pre 1 godinu

Od ove odluke UNESCO-a Srbija nece imati neke narocite koristi. EU je vec odlucila 2007 da je "sljivovica" genericko ime i nijedna drzava ne moze da zastiti njeno geografsko poreklo. Jedino sto Srbija moze da uradi je da doda prefiks "srpska" i zastiti "srpsku sljivovicu". Inace svet uglavnom zna sljivovicu kao cesko pice. Bice tesko proizvodjacima iz Srbije, zemlje koja je prilicno neprepoznatljiva u svetu, ima los imidz/marketing i gotovo nikakav plasman proizvoda u svetu, da se takmice sa proizvodjacima iz Ceske, Slovacke, Madjarske, Bugarske, Hrvatske. Osim toga, sljivovica nije narocito prepoznatljiv proizvod posto ima vrlo slicnih proizvoda pod drugacijim imenom, npr. zwetschgenbrand, tuica, itd.

ban Kulin

pre 1 godinu

(Komšo, 17. novembar 2022 12:50)







Najveće satanističko zlo na Balkanu je genocina okupatorska rimokatolička sekta koja ne pripada ovim prostorima i koja je došla na Balkan kao genocidni latinski okupator i to čak iz Rima, odnosno iz Vatikana, dakle sa potpuno druge teritorije, sa Apeninskog poluostrva! O terorističkom delovanju vatikanske sekte mnogo bolje od pravoslavaca svedoče PROTESTANTI, naime mnogi evropski narodi su prepoznali genocidnost Vatikanskih sekto-terorista i njihove okupatorske rimokatoličke ideologije, pa su odlučili da raskinu sve veze sa tim satanističkim zlom zbog čega je PROTESTANTIZAM i nastao kao jedna izdvojena grana hrišćanstva. Što se tiče Srpske pravoslavne crkve ona je nastala na Balkanu i tu gde je nastala tu i dela, dakle kao svoj na svome i zato toliko smeta vatikanskim zlotvorima, osvajačima, zavojevačima, okupatorima, kolonizatorima i njihovim genocidnim pokatoličenim slugama!

Мандрак

pre 1 godinu

Ово није нешто око чега се треба узрујавати али ми је само смешна Словенија и ајвар. Значи Алпи пуни паприке! Урнебес! :D

milojica

pre 1 godinu

E pa ovakvu glupost može napisati samo Srbin. Postoje dva dijalekta, koja si ti spojio u jedan. Jedan je čakavski a drugi je kajkavski. U čakavskom ne postoji J, a Dudek iz Gruntovčana ne govori čaJkavski nego kajkavski, on je Zagorec. Vjerojatno ovaj post neće biti objavljen jer ne odgovara srbočetničkoj redakciji B92, ali neka sam vam ja napisao! Najveći uspjeh Hrvata u povijesti je što smo uspjeli pobjeći od vas i vaših mentora Rusa. Dva fašistoidna naroda koja mrzi sav normalan svijet.
(Susjed, 17. novembar 2022 13:46)

Pravo velis, sad ste sami sa sobom pa se koljite do mile volje. Videcemo tek dokle cete stici samo polako Anto, tija voda breg vodi. Sad ste gore ali opet cete biti dole tamo gde vam je i mesto.

Dule

pre 1 godinu

Lako za prče i naslove po portalima, ali Evropa i UNESKO traže dokaze da li je nešto tvoje. Zato su Teslu dozvolili na hrvatskom evru jer je hrvatski izmitelj iz Smiljana i nema baš nikakve veze sa Srbijom.
(Mali Vuk, 17. novembar 2022 13:13)

Vidis, I ja sam rodjen u hrvatskoj a zovu me Srbinom i primjetio sam da nisam bas dobro dosao u rodnu zemlju.
A da sam kojim slučajem neki veliki izumitelj (kao Tesla na primjer) nesto mi se cini da bi me lakse prihvatili. Zanimljivo skroz...

bVb

pre 1 godinu

Gde se u Sloveniji pravi taj cuveni ajvar to sam oduvek hteo da saznam…
(etotako, 17. novembar 2022 12:01)

Ma mogu da ga registruju 100x, on je đubre. Zna se gde je paprika najbolja. Sam jug Srbije i naravno Makedonija. Ako ne uvezu tu papriku, mogu samo da naprave neko teško......

zi

pre 1 godinu

Ko nam je sta oteo? Zasto nismo ajvar i cvarke patentirali ako mislimo da su ajvar i cvarci zaista srpsko otkrice? Nego ljudi, Bugari i Makedonci recimo prave ajvar od kada znaju za sebe, ali eto, mi smo ajvar proglasili srpskim, a posto ga Slovenci isto prave, eto, oteli su nam ajvar. Da su nam Hrvati oteli cvarke, ja mislim da ni oni to ne znaju, niti razmisljaju o tome. Nego kada cemo mi da napravimo neku masinu, motor, neki auto, koji bi se po celom svetu prodavali. Maline, ajvar, cvarke i sljivovicu je tesko patentirati, a sto mi mislimo da je to sve srpsko, pa jbg. to smo mi, mora nesto i nase da bude, iako nije.
(Krle mk II, 17. novembar 2022 12:14)

Oćeš da kažeš da makedonci prave ajvar od 1945!?

koma

pre 1 godinu

Gruntovčana ne govori čaJkavski nego kajkavski, on je Zagorec. Vjerojatno ovaj post neće biti objavljen jer ne odgovara srbočetničkoj redakciji B92, ali neka sam vam ja napisao! Najveći uspjeh Hrvata u povijesti je što smo uspjeli pobjeći od vas i vaših mentora Rusa. Dva fašistoidna naroda koja mrzi sav normalan svijet.
(Susjed, 17. novembar 2022 13:46)
gospon Susjed sto onda dolazis ovde na ovo malo parce Srpske digitalne zemlje idi tamo na Krojatskjim sajtovima pa tamo komentarisite a Srbe ostavi na miru pobegljo si od nas kako kazes

pr

pre 1 godinu

Slovenija i ajvar imaju veze kao Srbija i pomfrit.
(Nikola, 17. novembar 2022 11:58)
Srbija i ajvar imaju veze kao Turska i "leba- svinjske masti". Izguglaj malo samu reč pa će ti biti jasno zašto ga tako zovemo i odakle potiče Što se tiče čvaraka, ceo svet ih pravi, a u SAD čak imaš vašar čvaraka gde učestvuje više ljudi nego što mi imamo stanovnika i imaju tradiciju koju stotinu godina.

Објављен коментар

pre 1 godinu

Nema vam u Evropi svojatanja ničeg tuđeg, ni vina, ni zelja, ni izumitelja.... to vam mora biti kristalno jasno!
Evropa traži sve crno na belo, dokaze, a najstatiji zapis za čvarke ima hrvatska Slavonija, Slovenci za ajvar iako svi misle da je zaoravo makedonski, a neki kažu da ga donele Osmanlije.
Srbija će zaštitit šljivovicu ko izborno svoju ako to usle dokazati.
(EU, 17. novembar 2022 12:48)

Аха, па најпознатији изумитељ није Хрват сигурно, већ Аустро-угар, јер Хрватска тада није постојала као држава.

Smiljan

pre 1 godinu

Zašto neki novinar ne dođe da vidi, u knjizi rođenih u opštini Gospić piše: Imenom Nikolaj Tesla, rođen u Kraljevini Hrvatskoj i Slavonijii, vera Grčko-istočna, a nacionalnost se tada još nije pisala!
Hrvatski izumitelj iz Smiljana Nikola Tesla je napisao da je Hrvatska njegova domovina, ne Austrougatska i ne Srbija, nego HRVATSKA! On se sigurno ne bi dizao protiv svoje domovine, ni 41g i 91g i ne bi bio ubijen!
Registar hrvatskih Branitelja ima preko 10.000 Srba, a kažu još oko 8.000 je bilo u logistici, a njih niko u Beogradu ne svojata i njima niko nije morao da beži iz Hrvatske u kolonama 95g.
Akcija Labrador, sem Teslinog spomenika rušeni su i spomenici na Jevrejskom groblju u Zagrebu, podmetnuta je bomba u zgradi Jevrejske zajednice u Zagrebu, sve samo da se optuže ustaše.
Toliko je Srbin da je svom Hrvatskom narodu izgradio u Šibeniku prvu hidroelektranu u Everopi, a Srbi kad uzmu Evro stavljaju jednu nacrtanu kap-suzu vekovnog srpskog mora, da ga imaju bar na kovanici, jer im ga tako maestralno izbiše iz glave 95g.
Posle toliko godina mržnje, Tesla je ipak hrvatski izumitelj i brend i velikan, na hrvatskom je evru, a Srbima zatvorili usta! Koliko će tek zarađivati od Teslinog imena, kad turisti na evru vide da je on hrvatski izumitelj, tu blizu obale, u Smiljanu.

Smuleco

pre 1 godinu

Nisu nam oteli, samo su u pravom trenutku zaštitili ime /naziv proizvoda, kao svoj. Ko nas šmirgla, što naša država/vlast to nije uradila, kada je to trebalo da uradi.

21VEK

pre 1 godinu

Ajavr je turska reč i to je tursko jelo.
Čvarci su hrvatski iz Slavonije, cvrče dok se tope.
Šljivovica je po celom Balkanu i nema nikakvih dokaza i zapisa ko je prvi napravio.

Mali Vuk

pre 1 godinu

Lako za prče i naslove po portalima, ali Evropa i UNESKO traže dokaze da li je nešto tvoje. Zato su Teslu dozvolili na hrvatskom evru jer je hrvatski izmitelj iz Smiljana i nema baš nikakve veze sa Srbijom.

bezobrazluk

pre 1 godinu

Чуј Хрвати нам украли чварке...Шта, они не кољу свиње и не праве их? Одакле нам да је то само наше? Па и за ајвар више Македонци да се буне, него ми.

Susjed

pre 1 godinu

Hrvati oteli i jezik. Njihov je čajkavski, imate staru seriju gde je glavni lik Dudek.E to je njihov izvorni jezik sve do reforme Ljudevita Gaja. Malo pa malo pa treba prevod da razumiješ šta pričaju.
(Ero, 17. novembar 2022 12:42)
E pa ovakvu glupost može napisati samo Srbin. Postoje dva dijalekta, koja si ti spojio u jedan. Jedan je čakavski a drugi je kajkavski. U čakavskom ne postoji J, a Dudek iz Gruntovčana ne govori čaJkavski nego kajkavski, on je Zagorec. Vjerojatno ovaj post neće biti objavljen jer ne odgovara srbočetničkoj redakciji B92, ali neka sam vam ja napisao! Najveći uspjeh Hrvata u povijesti je što smo uspjeli pobjeći od vas i vaših mentora Rusa. Dva fašistoidna naroda koja mrzi sav normalan svijet.

Vera

pre 1 godinu

Ero.....nisu ti Hrvati oteli jezik, nego su Srbe od Hrvata oteli Sava i Vizantija sa pravoslabljem, tačno ovako kako sada otimaju Bunjevce i proglašavaju ih svojim narodom, to ti je to. Hrvati imaju najviše u Evropi taj južnoslovenski gen, oni jedini imaju sva južnoslovenska narečja i ekavicu koju si gledao u Gruntovčanima.

Brale

pre 1 godinu

Jeste problem. kad god mi dodju norvežani i ja izvadim čvarke iz Čačka, a oni meni "odakle ti hrvatski čvarci iz Čakovca?" ja da ih poklopim leskovačkim ajvarom, a oni ni pet ni šest nego "opa, imaš i slovenački ajvar iz Ajdovščine!?" Utopim tugu šljivovicom iz Valjeva, a oni "auuu Slivovitz aus Laipzig" i šta ću odem u Mc Donalds na pljesku.

Jasna

pre 1 godinu

Srbija treba da zaštiti Karadžića, Mladića, Stanišića, Legiju, Velju Nevolju i ......? Da ih neko ne bi preoteo u Evropi. To je izvorni srpski proizvod.

Eto

pre 1 godinu

To je brendiranje imena i tačne recepture. Siguran sam da slovenci ne spremaju ajvar isto kao mi ovde, pa i kod nas se od kuće do kuće razlikuje ko kako pravi. Pa i viski se pravi kao viski u raznim podnebljima i nikom ništa. "Čokolada" isto. Mi možemo da brendiramo npr "leskovački ajvar" koji se recimo pravi samo od leskovačke paprike i bez patlidžana itd, u nekom odnosu ulja, paprike i začina koji je karakterističan za taj kraj i eto nama našeg brenda. Tako da je vela ova priča tupljenje i lamentiranje ni za čim.

bla

pre 1 godinu

hrvati su sebi oduzeli svoju kulturu i bilo kakvo istorijsko nasledje posto su svoju proslost izmislili ili prihvatili izmisjotine zapada. ceo njihov identittet se zasniva na mrznji prema Srbiji i Srbima bas iz tih razloga.
a ovo da nama unesco treba da kaze sta je nase i da stiti bilo sta od nase kulturne zaostavstine je apsurdno. un je kriminalna organizacija. sastanak g20 je pokazao da ta organizacija nije bitna a un ce se raspasti vrlo brzo. cak i na zemlje clanice g7 niko bitan vise ne obraca paznju.

Jovan

pre 1 godinu

@Nije nama niko nista oteo...zasto niste to patentirali gospodo?Toliko bilo skupo?
(#OBJAVITE KOMENTAR#, 17. novembar 2022 12:46)

Zato sto nam je nekad davno bila nacionalna osobina inat, a u poslednjih 30 godina i vise k***obolja za sve, pa nam zato i sve tako ide. Nista ne radimo, pa se posle ljutimo, pa opet nastavimo da nista ne radimo jer nas bas zabole p**ka za sve i opet se posle zalimo i tako u krug

НеКо

pre 1 godinu

виски којег год произвођача не пијем деценијама.. проблем је са нашим жестинама што немају исти укус кроз године производње...и даље пијем само домаћа пића од кошпичастог воћа

ZokiZoki

pre 1 godinu

Ni pre mi nije smetalo što na tegli imam nalenicu od narmelade, iako je unutra ajvar. Niko meni ništa nije ukrao. Zaboli me za patente.

Ero

pre 1 godinu

Hrvati oteli i jezik. Njihov je čajkavski, imate staru seriju gde je glavni lik Dudek.E to je njihov izvorni jezik sve do reforme Ljudevita Gaja. Malo pa malo pa treba prevod da razumiješ šta pričaju.

EU

pre 1 godinu

Nema vam u Evropi svojatanja ničeg tuđeg, ni vina, ni zelja, ni izumitelja.... to vam mora biti kristalno jasno!
Evropa traži sve crno na belo, dokaze, a najstatiji zapis za čvarke ima hrvatska Slavonija, Slovenci za ajvar iako svi misle da je zaoravo makedonski, a neki kažu da ga donele Osmanlije.
Srbija će zaštitit šljivovicu ko izborno svoju ako to usle dokazati.

Krle mk II

pre 1 godinu

Ko nam je sta oteo? Zasto nismo ajvar i cvarke patentirali ako mislimo da su ajvar i cvarci zaista srpsko otkrice? Nego ljudi, Bugari i Makedonci recimo prave ajvar od kada znaju za sebe, ali eto, mi smo ajvar proglasili srpskim, a posto ga Slovenci isto prave, eto, oteli su nam ajvar. Da su nam Hrvati oteli cvarke, ja mislim da ni oni to ne znaju, niti razmisljaju o tome. Nego kada cemo mi da napravimo neku masinu, motor, neki auto, koji bi se po celom svetu prodavali. Maline, ajvar, cvarke i sljivovicu je tesko patentirati, a sto mi mislimo da je to sve srpsko, pa jbg. to smo mi, mora nesto i nase da bude, iako nije.

Nick from Munich

pre 1 godinu

Pa ne znam bas da li nam Hrvati, a i Slovenci, nisu i Sljivovicu oteli. U Minhenu u kome zivim mogu svuda da kupim BADEL Slivovicu, a srpsku jos nigde nisam video. Badelova Sljivovica se ni po cemu ne razlikuje od srpske, a ko je jednom probao slovenacku "Pleterska Slivovka", koja se proizvodi u manastiru Pleterje taj se kune u nju i pita se sta je do sada pio. Mi bi trebali da razmislimo da li je Sljivovica zaista samo srpska rakija, ja bih rekao da nije, jer rakiju od sljive ceo svet proizvodi, ta rakija nema veze samo sa Srbijom. Mi smo navikli sve zivo da svojatamo i proglasavamo srpskim specijalitetom, srpskim brendom, a to je vrlo cesto, tj. skoro uvek daleko od istine.

Batsy

pre 1 godinu

Jedno od gorih pica.. Vodka takodje uzas.. Viski single malt nista posebno, izdvojio bih konjak kao dobro zestoko pice. Ovo ostalo smao marketing i ispiranje mozga.. Alkohol je otrov

Igorsulic

pre 1 godinu

Niko vam nista nije oteo. Ni cevapi ni ajvar ni söjivovica nisu vasi. Proizvode se u mnogim drzavama .Najskuplja i najbolja söjivoviva se proizvodi u lici i nosi ime "Tesla medicin " ,jer su sljive iz njegovog rodnog kraja. Pravi je srbin i toci se , kao exluzivan i skup proizvod , po vrhunskim hotelima na jadranu i u zg!

SMario

pre 1 godinu

Zar nisu Hrvati ukrali i šljivovicu još odavno i ćevape i sarme? Čini mi se da su nam i gibanicu maznuli, burek sigurno... Kad smo glupi, ko nas šljivi...

nebriga

pre 1 godinu

nije sljivovica srpski autenticni proizvod, iako bi voleli da jeste....pravi se odavno u zemljama istocne evrope, koje imaju tradiciju duzu od srba

VukSev

pre 1 godinu

(Nenad, 17. novembar 2022 11:52)

Nema to veze. I ranije se desavale promene kulturnog nasledja, kao na primer FETA sir koja je Grcka dobila. Tako cemo i mi dobiti Sljivovicu.

A Slovenci i Nemci mogu da je svojataju koliko hoce.

Matematicar

pre 1 godinu

Donicemo priznanje, ali zamalo.! Cesi je imaju brendiranu kao "Sljivovica" i ako zovu Sljivu , Svestka. Znas kad ce da prodje ovo, kad drzava EU lupi zabranu, nikad!

Krle mk II

pre 1 godinu

Ko nam je sta oteo? Zasto nismo ajvar i cvarke patentirali ako mislimo da su ajvar i cvarci zaista srpsko otkrice? Nego ljudi, Bugari i Makedonci recimo prave ajvar od kada znaju za sebe, ali eto, mi smo ajvar proglasili srpskim, a posto ga Slovenci isto prave, eto, oteli su nam ajvar. Da su nam Hrvati oteli cvarke, ja mislim da ni oni to ne znaju, niti razmisljaju o tome. Nego kada cemo mi da napravimo neku masinu, motor, neki auto, koji bi se po celom svetu prodavali. Maline, ajvar, cvarke i sljivovicu je tesko patentirati, a sto mi mislimo da je to sve srpsko, pa jbg. to smo mi, mora nesto i nase da bude, iako nije.

Nick from Munich

pre 1 godinu

Pa ne znam bas da li nam Hrvati, a i Slovenci, nisu i Sljivovicu oteli. U Minhenu u kome zivim mogu svuda da kupim BADEL Slivovicu, a srpsku jos nigde nisam video. Badelova Sljivovica se ni po cemu ne razlikuje od srpske, a ko je jednom probao slovenacku "Pleterska Slivovka", koja se proizvodi u manastiru Pleterje taj se kune u nju i pita se sta je do sada pio. Mi bi trebali da razmislimo da li je Sljivovica zaista samo srpska rakija, ja bih rekao da nije, jer rakiju od sljive ceo svet proizvodi, ta rakija nema veze samo sa Srbijom. Mi smo navikli sve zivo da svojatamo i proglasavamo srpskim specijalitetom, srpskim brendom, a to je vrlo cesto, tj. skoro uvek daleko od istine.

nebriga

pre 1 godinu

nije sljivovica srpski autenticni proizvod, iako bi voleli da jeste....pravi se odavno u zemljama istocne evrope, koje imaju tradiciju duzu od srba

Dule

pre 1 godinu

Lako za prče i naslove po portalima, ali Evropa i UNESKO traže dokaze da li je nešto tvoje. Zato su Teslu dozvolili na hrvatskom evru jer je hrvatski izmitelj iz Smiljana i nema baš nikakve veze sa Srbijom.
(Mali Vuk, 17. novembar 2022 13:13)

Vidis, I ja sam rodjen u hrvatskoj a zovu me Srbinom i primjetio sam da nisam bas dobro dosao u rodnu zemlju.
A da sam kojim slučajem neki veliki izumitelj (kao Tesla na primjer) nesto mi se cini da bi me lakse prihvatili. Zanimljivo skroz...

ZokiZoki

pre 1 godinu

Ni pre mi nije smetalo što na tegli imam nalenicu od narmelade, iako je unutra ajvar. Niko meni ništa nije ukrao. Zaboli me za patente.

Susjed

pre 1 godinu

Hrvati oteli i jezik. Njihov je čajkavski, imate staru seriju gde je glavni lik Dudek.E to je njihov izvorni jezik sve do reforme Ljudevita Gaja. Malo pa malo pa treba prevod da razumiješ šta pričaju.
(Ero, 17. novembar 2022 12:42)
E pa ovakvu glupost može napisati samo Srbin. Postoje dva dijalekta, koja si ti spojio u jedan. Jedan je čakavski a drugi je kajkavski. U čakavskom ne postoji J, a Dudek iz Gruntovčana ne govori čaJkavski nego kajkavski, on je Zagorec. Vjerojatno ovaj post neće biti objavljen jer ne odgovara srbočetničkoj redakciji B92, ali neka sam vam ja napisao! Najveći uspjeh Hrvata u povijesti je što smo uspjeli pobjeći od vas i vaših mentora Rusa. Dva fašistoidna naroda koja mrzi sav normalan svijet.

Jasna

pre 1 godinu

Srbija treba da zaštiti Karadžića, Mladića, Stanišića, Legiju, Velju Nevolju i ......? Da ih neko ne bi preoteo u Evropi. To je izvorni srpski proizvod.

Brale

pre 1 godinu

Jeste problem. kad god mi dodju norvežani i ja izvadim čvarke iz Čačka, a oni meni "odakle ti hrvatski čvarci iz Čakovca?" ja da ih poklopim leskovačkim ajvarom, a oni ni pet ni šest nego "opa, imaš i slovenački ajvar iz Ajdovščine!?" Utopim tugu šljivovicom iz Valjeva, a oni "auuu Slivovitz aus Laipzig" i šta ću odem u Mc Donalds na pljesku.

Мандрак

pre 1 godinu

Ово није нешто око чега се треба узрујавати али ми је само смешна Словенија и ајвар. Значи Алпи пуни паприке! Урнебес! :D

Ziki

pre 1 godinu

Ni ajvar ni čvarci nisu nasi. Ajvar prave Bugari, Makedonci, Albanci...a čvarci su sa podrucja bivse austrougarske. Dakle, zasto ne bi mogli biti hrvatski? Prave ih i Madjari, Rumuni...doduse svako na svoj nacin.
(Indjija, 17. novembar 2022 16:14)

Upravo tako al ajde ti ubedi nekog sto nikad iz svog sela nije izasao. Komotno mozemo ubediti narod da je nas humus, falafel, kebab, buritos, choros itd.

Krle mk II

pre 1 godinu

Ko nam je sta oteo? Zasto nismo ajvar i cvarke patentirali ako mislimo da su ajvar i cvarci zaista srpsko otkrice? Nego ljudi, Bugari i Makedonci recimo prave ajvar od kada znaju za sebe, ali eto, mi smo ajvar proglasili srpskim, a posto ga Slovenci isto prave, eto, oteli su nam ajvar. Da su nam Hrvati oteli cvarke, ja mislim da ni oni to ne znaju, niti razmisljaju o tome. Nego kada cemo mi da napravimo neku masinu, motor, neki auto, koji bi se po celom svetu prodavali. Maline, ajvar, cvarke i sljivovicu je tesko patentirati, a sto mi mislimo da je to sve srpsko, pa jbg. to smo mi, mora nesto i nase da bude, iako nije.
(Krle mk II, 17. novembar 2022 12:14)

Oćeš da kažeš da makedonci prave ajvar od 1945!?
(zi, 17. novembar 2022 14:00)

Pravili su ga i ranije, samo sto je Srbija njih do '45-e tretirala kao Srbe (koja perverzija boze dragi), a Makedoniju kao juznu Srbiju. I onda se mi nesto cudimo sto nas svi u regionu mrze. Pa kako neces da mrzis nekoga ko ti je odrice etnicko poreklo i namece ti nesto sto ti nisi, niti si hteo da budes.

Igorsulic

pre 1 godinu

Niko vam nista nije oteo. Ni cevapi ni ajvar ni söjivovica nisu vasi. Proizvode se u mnogim drzavama .Najskuplja i najbolja söjivoviva se proizvodi u lici i nosi ime "Tesla medicin " ,jer su sljive iz njegovog rodnog kraja. Pravi je srbin i toci se , kao exluzivan i skup proizvod , po vrhunskim hotelima na jadranu i u zg!

Batsy

pre 1 godinu

Jedno od gorih pica.. Vodka takodje uzas.. Viski single malt nista posebno, izdvojio bih konjak kao dobro zestoko pice. Ovo ostalo smao marketing i ispiranje mozga.. Alkohol je otrov

Smiljan

pre 1 godinu

Zašto neki novinar ne dođe da vidi, u knjizi rođenih u opštini Gospić piše: Imenom Nikolaj Tesla, rođen u Kraljevini Hrvatskoj i Slavonijii, vera Grčko-istočna, a nacionalnost se tada još nije pisala!
Hrvatski izumitelj iz Smiljana Nikola Tesla je napisao da je Hrvatska njegova domovina, ne Austrougatska i ne Srbija, nego HRVATSKA! On se sigurno ne bi dizao protiv svoje domovine, ni 41g i 91g i ne bi bio ubijen!
Registar hrvatskih Branitelja ima preko 10.000 Srba, a kažu još oko 8.000 je bilo u logistici, a njih niko u Beogradu ne svojata i njima niko nije morao da beži iz Hrvatske u kolonama 95g.
Akcija Labrador, sem Teslinog spomenika rušeni su i spomenici na Jevrejskom groblju u Zagrebu, podmetnuta je bomba u zgradi Jevrejske zajednice u Zagrebu, sve samo da se optuže ustaše.
Toliko je Srbin da je svom Hrvatskom narodu izgradio u Šibeniku prvu hidroelektranu u Everopi, a Srbi kad uzmu Evro stavljaju jednu nacrtanu kap-suzu vekovnog srpskog mora, da ga imaju bar na kovanici, jer im ga tako maestralno izbiše iz glave 95g.
Posle toliko godina mržnje, Tesla je ipak hrvatski izumitelj i brend i velikan, na hrvatskom je evru, a Srbima zatvorili usta! Koliko će tek zarađivati od Teslinog imena, kad turisti na evru vide da je on hrvatski izumitelj, tu blizu obale, u Smiljanu.

koma

pre 1 godinu

Gruntovčana ne govori čaJkavski nego kajkavski, on je Zagorec. Vjerojatno ovaj post neće biti objavljen jer ne odgovara srbočetničkoj redakciji B92, ali neka sam vam ja napisao! Najveći uspjeh Hrvata u povijesti je što smo uspjeli pobjeći od vas i vaših mentora Rusa. Dva fašistoidna naroda koja mrzi sav normalan svijet.
(Susjed, 17. novembar 2022 13:46)
gospon Susjed sto onda dolazis ovde na ovo malo parce Srpske digitalne zemlje idi tamo na Krojatskjim sajtovima pa tamo komentarisite a Srbe ostavi na miru pobegljo si od nas kako kazes

trigger

pre 1 godinu

Tesla nikada nije bio građanin Hrvatske, a etnički Srbin je bio. Da nije možda i Marco Polo bio građanin Hrvatske?
(wiener, 17. novembar 2022 17:02)
OK, ali ako neki stranac poželi vidjeti rodno mjesto i kuću, da ga vodimo u Aranđelovac?

EU

pre 1 godinu

Nema vam u Evropi svojatanja ničeg tuđeg, ni vina, ni zelja, ni izumitelja.... to vam mora biti kristalno jasno!
Evropa traži sve crno na belo, dokaze, a najstatiji zapis za čvarke ima hrvatska Slavonija, Slovenci za ajvar iako svi misle da je zaoravo makedonski, a neki kažu da ga donele Osmanlije.
Srbija će zaštitit šljivovicu ko izborno svoju ako to usle dokazati.

SMario

pre 1 godinu

Zar nisu Hrvati ukrali i šljivovicu još odavno i ćevape i sarme? Čini mi se da su nam i gibanicu maznuli, burek sigurno... Kad smo glupi, ko nas šljivi...

zi

pre 1 godinu

Ko nam je sta oteo? Zasto nismo ajvar i cvarke patentirali ako mislimo da su ajvar i cvarci zaista srpsko otkrice? Nego ljudi, Bugari i Makedonci recimo prave ajvar od kada znaju za sebe, ali eto, mi smo ajvar proglasili srpskim, a posto ga Slovenci isto prave, eto, oteli su nam ajvar. Da su nam Hrvati oteli cvarke, ja mislim da ni oni to ne znaju, niti razmisljaju o tome. Nego kada cemo mi da napravimo neku masinu, motor, neki auto, koji bi se po celom svetu prodavali. Maline, ajvar, cvarke i sljivovicu je tesko patentirati, a sto mi mislimo da je to sve srpsko, pa jbg. to smo mi, mora nesto i nase da bude, iako nije.
(Krle mk II, 17. novembar 2022 12:14)

Oćeš da kažeš da makedonci prave ajvar od 1945!?

21VEK

pre 1 godinu

Ajavr je turska reč i to je tursko jelo.
Čvarci su hrvatski iz Slavonije, cvrče dok se tope.
Šljivovica je po celom Balkanu i nema nikakvih dokaza i zapisa ko je prvi napravio.

Indjija

pre 1 godinu

Ni ajvar ni čvarci nisu nasi. Ajvar prave Bugari, Makedonci, Albanci...a čvarci su sa podrucja bivse austrougarske. Dakle, zasto ne bi mogli biti hrvatski? Prave ih i Madjari, Rumuni...doduse svako na svoj nacin.

Willim

pre 1 godinu

E pa ovakvu glupost može napisati samo Srbin. Postoje dva dijalekta, koja si ti spojio u jedan. Jedan je čakavski a drugi je kajkavski. U čakavskom ne postoji J, a Dudek iz Gruntovčana ne govori čaJkavski nego kajkavski, on je Zagorec. Vjerojatno ovaj post neće biti objavljen jer ne odgovara srbočetničkoj redakciji B92, ali neka sam vam ja napisao! Najveći uspjeh Hrvata u povijesti je što smo uspjeli pobjeći od vas i vaših mentora Rusa. Dva fašistoidna naroda koja mrzi sav normalan svijet.
(Susjed, 17. novembar 2022 13:46)

Pravo velis, sad ste sami sa sobom pa se koljite do mile volje. Videcemo tek dokle cete stici samo polako Anto, tija voda breg vodi. Sad ste gore ali opet cete biti dole tamo gde vam je i mesto.
(milojica, 17. novembar 2022 14:36)
Zasto komso ovakve crne misli i zlosutnost, pa zar vi nama zelite sve najgore? Mi u HR vam zelimo sve najbolje i da konacno izadete iz slijepe ulice i othrvate se ruskog suzenickog ropstva. Zelimo vam slobodu i demokraciju, pa mi nije jasno zasto nam planirate da budemo "dole" sad kad smo "gore". Hajde potrudite se da i vi budete "gore". Sve najbolje komso!

Vera

pre 1 godinu

Ero.....nisu ti Hrvati oteli jezik, nego su Srbe od Hrvata oteli Sava i Vizantija sa pravoslabljem, tačno ovako kako sada otimaju Bunjevce i proglašavaju ih svojim narodom, to ti je to. Hrvati imaju najviše u Evropi taj južnoslovenski gen, oni jedini imaju sva južnoslovenska narečja i ekavicu koju si gledao u Gruntovčanima.

Svojatam sve!

pre 1 godinu

Dule, a što si radio 1991,odnosno što su ti otac, stric, ujak i ostala muška rodbina radili 1991 godine? Pitaj ih, možda će ti biti malo jasnije zašto vas ne dočekujemo s oduševljenjem?

Kada je car Dusan jeo zlatnim escajgom, Skandivaci su bla, bla, bla... bla, bla, bla.

pre 1 godinu

Nemci vam oteli Mercedes, amerikanci Chevrolet, italijani Ferari. Stvarno nema smisla, dokle vise.
(edi, 17. novembar 2022 16:49)

Da bre, sve nam otese. Kad su se Srbi vozili automobilom, Amerikancima je jedino prevozno sredstvo bio konj, a Nemci su jos bili Neandertalci.

Eto

pre 1 godinu

To je brendiranje imena i tačne recepture. Siguran sam da slovenci ne spremaju ajvar isto kao mi ovde, pa i kod nas se od kuće do kuće razlikuje ko kako pravi. Pa i viski se pravi kao viski u raznim podnebljima i nikom ništa. "Čokolada" isto. Mi možemo da brendiramo npr "leskovački ajvar" koji se recimo pravi samo od leskovačke paprike i bez patlidžana itd, u nekom odnosu ulja, paprike i začina koji je karakterističan za taj kraj i eto nama našeg brenda. Tako da je vela ova priča tupljenje i lamentiranje ni za čim.

ban Kulin

pre 1 godinu

(Komšo, 17. novembar 2022 12:50)







Najveće satanističko zlo na Balkanu je genocina okupatorska rimokatolička sekta koja ne pripada ovim prostorima i koja je došla na Balkan kao genocidni latinski okupator i to čak iz Rima, odnosno iz Vatikana, dakle sa potpuno druge teritorije, sa Apeninskog poluostrva! O terorističkom delovanju vatikanske sekte mnogo bolje od pravoslavaca svedoče PROTESTANTI, naime mnogi evropski narodi su prepoznali genocidnost Vatikanskih sekto-terorista i njihove okupatorske rimokatoličke ideologije, pa su odlučili da raskinu sve veze sa tim satanističkim zlom zbog čega je PROTESTANTIZAM i nastao kao jedna izdvojena grana hrišćanstva. Što se tiče Srpske pravoslavne crkve ona je nastala na Balkanu i tu gde je nastala tu i dela, dakle kao svoj na svome i zato toliko smeta vatikanskim zlotvorima, osvajačima, zavojevačima, okupatorima, kolonizatorima i njihovim genocidnim pokatoličenim slugama!

bezobrazluk

pre 1 godinu

Чуј Хрвати нам украли чварке...Шта, они не кољу свиње и не праве их? Одакле нам да је то само наше? Па и за ајвар више Македонци да се буне, него ми.

Објављен коментар

pre 1 godinu

Nema vam u Evropi svojatanja ničeg tuđeg, ni vina, ni zelja, ni izumitelja.... to vam mora biti kristalno jasno!
Evropa traži sve crno na belo, dokaze, a najstatiji zapis za čvarke ima hrvatska Slavonija, Slovenci za ajvar iako svi misle da je zaoravo makedonski, a neki kažu da ga donele Osmanlije.
Srbija će zaštitit šljivovicu ko izborno svoju ako to usle dokazati.
(EU, 17. novembar 2022 12:48)

Аха, па најпознатији изумитељ није Хрват сигурно, већ Аустро-угар, јер Хрватска тада није постојала као држава.

Evrotesla

pre 1 godinu

Evropi kukali i kmečali da im Hrvatska svojata naučnika Teslu, a onda im Evropska Komisija samo postavi pitanje, kako to Hrvatska svojata svog izumitelja, svog građanina iz svoje zemlje, iz Smiljana, a koji nema nikakve veze sa Srbijom? Hahahahahahaha
Jadnici ućutali, više nisu ni reč rekli, samo šta to znači da ga Srbija neće moći svojatati ako nekad i uđe EU.

vox

pre 1 godinu

Što se tiče Srpske pravoslavne crkve ona je nastala na Balkanu i tu gde je nastala tu i dela, dakle kao svoj na svome i zato toliko smeta vatikanskim zlotvorima, osvajačima, zavojevačima, okupatorima, kolonizatorima i njihovim genocidnim pokatoličenim slugama!
(ban Kulin, 17. novembar 2022 14:13)
Ovo je vrh, nema dalje. Napišeš sve ovo i onda se potpišeš dolje sa ban Kulin.
Jesi ti pročitao bilo šta o Kulinu?

НеКо

pre 1 godinu

виски којег год произвођача не пијем деценијама.. проблем је са нашим жестинама што немају исти укус кроз године производње...и даље пијем само домаћа пића од кошпичастог воћа

wiener

pre 1 godinu

(Evrotesla, 17. novembar 2022 15:02)

Tesla nikada nije bio građanin Hrvatske, a etnički Srbin je bio. Da nije možda i Marco Polo bio građanin Hrvatske?

Mali Vuk

pre 1 godinu

Lako za prče i naslove po portalima, ali Evropa i UNESKO traže dokaze da li je nešto tvoje. Zato su Teslu dozvolili na hrvatskom evru jer je hrvatski izmitelj iz Smiljana i nema baš nikakve veze sa Srbijom.

Ivar

pre 1 godinu

Što se tiče Srpske pravoslavne crkve ona je nastala na Balkanu i tu gde je nastala tu i dela, dakle kao svoj na svome i zato toliko smeta vatikanskim zlotvorima, osvajačima, zavojevačima, okupatorima, kolonizatorima i njihovim genocidnim pokatoličenim slugama!
(ban Kulin, 17. novembar 2022 14:13)
Ajde sada popij tabletice pa na spavanje. Cmok

Nenad

pre 1 godinu

Evropi kukali i kmečali da im Hrvatska svojata naučnika Teslu, a onda im Evropska Komisija samo postavi pitanje, kako to Hrvatska svojata svog izumitelja, svog građanina iz svoje zemlje, iz Smiljana, a koji nema nikakve veze sa Srbijom? Hahahahahahaha
Jadnici ućutali, više nisu ni reč rekli, samo šta to znači da ga Srbija neće moći svojatati ako nekad i uđe EU.
(Evrotesla, 17. novembar 2022 15:02)

Lepo od vas što ste glavni trg u Zagrebu nazvali po srbinu Jelačiću.

Matematicar

pre 1 godinu

Donicemo priznanje, ali zamalo.! Cesi je imaju brendiranu kao "Sljivovica" i ako zovu Sljivu , Svestka. Znas kad ce da prodje ovo, kad drzava EU lupi zabranu, nikad!

Jovan

pre 1 godinu

@Nije nama niko nista oteo...zasto niste to patentirali gospodo?Toliko bilo skupo?
(#OBJAVITE KOMENTAR#, 17. novembar 2022 12:46)

Zato sto nam je nekad davno bila nacionalna osobina inat, a u poslednjih 30 godina i vise k***obolja za sve, pa nam zato i sve tako ide. Nista ne radimo, pa se posle ljutimo, pa opet nastavimo da nista ne radimo jer nas bas zabole p**ka za sve i opet se posle zalimo i tako u krug

Александар

pre 1 godinu

Словенци нам нису отели ајвар,оно што они продају за ајвар је СОС од паприке,нема благе везе са ајваром.Пробао сам хиљаду пута.

Antisha

pre 1 godinu

Lepo od vas što ste glavni trg u Zagrebu nazvali po srbinu Jelačiću.
(Nenad, 17. novembar 2022 16:49)

Evo plus od mene. ako je Tesla Hrvat onda je Jelacic Srbin. na to ti nista ne odgovaraju

Ero

pre 1 godinu

Hrvati oteli i jezik. Njihov je čajkavski, imate staru seriju gde je glavni lik Dudek.E to je njihov izvorni jezik sve do reforme Ljudevita Gaja. Malo pa malo pa treba prevod da razumiješ šta pričaju.

pr

pre 1 godinu

Slovenija i ajvar imaju veze kao Srbija i pomfrit.
(Nikola, 17. novembar 2022 11:58)
Srbija i ajvar imaju veze kao Turska i "leba- svinjske masti". Izguglaj malo samu reč pa će ti biti jasno zašto ga tako zovemo i odakle potiče Što se tiče čvaraka, ceo svet ih pravi, a u SAD čak imaš vašar čvaraka gde učestvuje više ljudi nego što mi imamo stanovnika i imaju tradiciju koju stotinu godina.

Slovenac

pre 1 godinu

@Ero: svakako je i ta zagorski jezik mnogo blizi modernom srpskohrvatskom jeziku nego stari srpski jezik, tz. staroslovenski. Zato i jeste srpski jezik nastao vecim delom iz hrvatskog.

Boro

pre 1 godinu

Slovwenci vaoteli ajvar??? pa ajvar nikad nije bio vas niti pa slovenski vec Makedonski.To mu dodje isto kao da rusi kazu amerikanci nam uzeli NASU...

Komša

pre 1 godinu

Da bi Sljivovica postala sveCki poznata, morate prvo da zabranite kucne radinosti. JEr od njih potice tz. brlja. I ona stropostava kvalitet, jer je trenutno zastupljena preko 90% u proizvodnji rakije. Skoti pametni to uradili vec pre par vekova. I sad se viski prodaje i po stotine i hiljade € po boci. Mogli bi vi to isto, ali prosto niti umete, niti ste sposobni.
(Slovenac, 17. novembar 2022 14:47) 

Zašto bi zabranjivali kucnu radinost kada postoji način,esnafska udruženja,licence itd.
Domaca radinost nema veze sa tim.
To je kao kada bi zabranio privatno pravljenje Ajvara "jer je zaštocen" i neku domacicu optuzio da je falsifikator.
Ti koji uvaljuju brlju i srozavaju kvalitet rade protiv sebe.
Rakiju ima pravo da pece svako i tako treba i da ostane.

Njegova zemlja,njegova šljiva i koga briga da li ce od nje da pravi pekmez,knedle sa šljivama ili "turi" to u banku (ispeče rakiju).

Ko hoce "ultrakvalitet" neka se odluci za proverenu marku rakije,odreši kesu pa pije.

Komša

pre 1 godinu

Nema vam u Evropi svojatanja ničeg tuđeg, ni vina, ni zelja, ni izumitelja.... to vam mora biti kristalno jasno!
Evropa traži sve crno na belo, dokaze, a najstatiji zapis za čvarke ima hrvatska Slavonija, Slovenci za ajvar iako svi misle da je zaoravo makedonski, a neki kažu da ga donele Osmanlije.
Srbija će zaštitit šljivovicu ko izborno svoju ako to usle dokazati.
(EU, 17. novembar 2022 12:48) 

Ma da ,birokratska EU je vrhovni arbitar.
Stvar je samo volje i ulaganja da se nešto "dokazuje" i ko je rešwn može te nebuloze da obori lako.
Ali zašto bi - postoji tržište i postoji nešto što se zove geografsko poreklo.
A to je nešto što je van domašaja/uticaja sadašnjih ili ranijih društvenih konstrukcija... Zemlja,klima,voda,vazduh ne lažu - organsko vs ostalo itd.
To ko je prvi prijavio nema veze. Može Slovak i Čeh da prijavi šljivovicu koliko hoce ali tržište ce odlučiti da li je bolja ta ili naša domaca mučenica.
Isto je i sa Ajvarom.
Evo Sarma - prvi put dokumentovana u vreme Austro- Ugarske u Novom Sadu - Srpski narodni kuvar.
I sta sada,treba da se sudimo da dokazujemo nešto...Jok - jelo prosutno na Balkanu. Spoj Slovenske i Iranske kuhinje. Baštine ga svi.Ko napravi bolje neka se pohvali.

VukSev

pre 1 godinu

(Nenad, 17. novembar 2022 11:52)

Nema to veze. I ranije se desavale promene kulturnog nasledja, kao na primer FETA sir koja je Grcka dobila. Tako cemo i mi dobiti Sljivovicu.

A Slovenci i Nemci mogu da je svojataju koliko hoce.

Smuleco

pre 1 godinu

Nisu nam oteli, samo su u pravom trenutku zaštitili ime /naziv proizvoda, kao svoj. Ko nas šmirgla, što naša država/vlast to nije uradila, kada je to trebalo da uradi.

ban Kulin

pre 1 godinu

Što se tiče Srpske pravoslavne crkve ona je nastala na Balkanu i tu gde je nastala tu i dela, dakle kao svoj na svome i zato toliko smeta vatikanskim zlotvorima, osvajačima, zavojevačima, okupatorima, kolonizatorima i njihovim genocidnim pokatoličenim slugama!
(ban Kulin, 17. novembar 2022 14:13)

Ajde sada popij tabletice pa na spavanje. Cmok

(Ivar, 17. novembar 2022 15:37)








Boli istina? Ako nek te boli, šamo što za tu vašu bolest leka nema.

Slovenac

pre 1 godinu

Da bi Sljivovica postala sveCki poznata, morate prvo da zabranite kucne radinosti. JEr od njih potice tz. brlja. I ona stropostava kvalitet, jer je trenutno zastupljena preko 90% u proizvodnji rakije. Skoti pametni to uradili vec pre par vekova. I sad se viski prodaje i po stotine i hiljade € po boci. Mogli bi vi to isto, ali prosto niti umete, niti ste sposobni.

Leskovcanka

pre 1 godinu

1. Ajevar se pravi od paprike - ne znam da li paprika radja u Sloveniji i ako radja kog je ukusa, ali znam da se bez ajevara ne vracaju u Novo Mesto kad svrate. 2. VAR, rec slovenskog (ne slovenackog, albanskog ili turskog) porekla, bez vara nema ni spajanja paprika u ajevar. Samo u srpskom postoje sve ove reci: varjaca, varnica (zaljubljene ne spaja iskra), varenika, varivo, zavarivanje i ajevar. Svi slovenski narodi imaju samo po neku od ovih reci, ali niko sve. Braca makedonci su samo blizu Leskovca pa naucili od nas davno i veruju da je njihov. Albanci imaju varnicu?! Dobrodosli u Leskovac- imamo dovoljno i ajevara i ljubavi za sve. A i uz ajevar ponesto...

Miki

pre 1 godinu

Ne znam kako se to otimaju čvarci.eto, nekidan vidio i u budimpešti ih rade. Slovenci su davno zaštitili vino teran, nedavno smo i mi, jer teran se uzgaja ma prostorima koji nap me prate moderne granice. Ista stvar s ajvarom i šnapsom, kojeg je austrija zaštitila

bla

pre 1 godinu

hrvati su sebi oduzeli svoju kulturu i bilo kakvo istorijsko nasledje posto su svoju proslost izmislili ili prihvatili izmisjotine zapada. ceo njihov identittet se zasniva na mrznji prema Srbiji i Srbima bas iz tih razloga.
a ovo da nama unesco treba da kaze sta je nase i da stiti bilo sta od nase kulturne zaostavstine je apsurdno. un je kriminalna organizacija. sastanak g20 je pokazao da ta organizacija nije bitna a un ce se raspasti vrlo brzo. cak i na zemlje clanice g7 niko bitan vise ne obraca paznju.

dovla

pre 1 godinu

Od ove odluke UNESCO-a Srbija nece imati neke narocite koristi. EU je vec odlucila 2007 da je "sljivovica" genericko ime i nijedna drzava ne moze da zastiti njeno geografsko poreklo. Jedino sto Srbija moze da uradi je da doda prefiks "srpska" i zastiti "srpsku sljivovicu". Inace svet uglavnom zna sljivovicu kao cesko pice. Bice tesko proizvodjacima iz Srbije, zemlje koja je prilicno neprepoznatljiva u svetu, ima los imidz/marketing i gotovo nikakav plasman proizvoda u svetu, da se takmice sa proizvodjacima iz Ceske, Slovacke, Madjarske, Bugarske, Hrvatske. Osim toga, sljivovica nije narocito prepoznatljiv proizvod posto ima vrlo slicnih proizvoda pod drugacijim imenom, npr. zwetschgenbrand, tuica, itd.

kole

pre 1 godinu

Slovenci nam oteli ajvar, ali ga svejedno jedu samo kad dodju u Srbiju. Imam prijateljicu iz Maribora koja svake godine dolazi u jesen i kupuje ajvar od neke zene iz Aleksinca. Bude tu par dana, a ajvar stigne kombijem koji snabdeva restorane i druge narucioce. Kaze da njeni prijatelji jedva cekaju da napravi sedeljku i uz veceru da posluzi taj ajvar.

bVb

pre 1 godinu

Gde se u Sloveniji pravi taj cuveni ajvar to sam oduvek hteo da saznam…
(etotako, 17. novembar 2022 12:01)

Ma mogu da ga registruju 100x, on je đubre. Zna se gde je paprika najbolja. Sam jug Srbije i naravno Makedonija. Ako ne uvezu tu papriku, mogu samo da naprave neko teško......

milojica

pre 1 godinu

E pa ovakvu glupost može napisati samo Srbin. Postoje dva dijalekta, koja si ti spojio u jedan. Jedan je čakavski a drugi je kajkavski. U čakavskom ne postoji J, a Dudek iz Gruntovčana ne govori čaJkavski nego kajkavski, on je Zagorec. Vjerojatno ovaj post neće biti objavljen jer ne odgovara srbočetničkoj redakciji B92, ali neka sam vam ja napisao! Najveći uspjeh Hrvata u povijesti je što smo uspjeli pobjeći od vas i vaših mentora Rusa. Dva fašistoidna naroda koja mrzi sav normalan svijet.
(Susjed, 17. novembar 2022 13:46)

Pravo velis, sad ste sami sa sobom pa se koljite do mile volje. Videcemo tek dokle cete stici samo polako Anto, tija voda breg vodi. Sad ste gore ali opet cete biti dole tamo gde vam je i mesto.

CheCro

pre 1 godinu

Weiner@ Tesla je bija po nacionalnosti Srbin i tu nema nikakve dvojbe ali vasi pokusaji da izbrisete ikakvu vezu njega i Hrvatske su u najmanju ruku tragikomicni. Tesla je roden u Hrvatskoj i skolova se u Gospicu i Karlovcu. Matica srpska mu je dva puta odbila dati stipendiju. Dok je u Americi mater mu je bolesna i pise joj pismo di objasnjava kuda ce putovat i u tom pismu par puta pise kako jedva ceka doci kuci di pritom opisiva svoj rodni kraj. U putovnici mu pise na hrvatskom jeziku kr. hrv.-slav.-dalm.zemaljska vlada. U putovnici mu pise na hrvatskom jeziku u ime kralja apostolskog Velicanstva Franje Josipa I cesara austrijanskog, kralja ugarskoga, dalmatinskoga, hrvatskoga, slavonskoga. Ispod tog pise putovnica, broj i potpis di se Tesla i potpisa. Sve na hrvatskom jeziku. Tesla je sam reka ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Mozemo mi pricat sta hocemo ali Tesla nikako nije moga volit vise Srbiju ili Beograd, Novi Sad, Cacak od Smiljana, Gospica, Karlovca di je roden, di je odrasta, di se skolova. Sahranjen je u Srbiji ali i Jim Morison je sahranjen u Parisu. Rodna gruda je rodna gruda. A vase price da Hrvatska tad nije postojala su urnebesne. Imali svoj sabor i izdavali putovnice s kojom je Tesla i otisa u Ameriku tako da povijest ti nije jaca strana. Tocnije pises ono sta bi ti zelia

Ivar

pre 1 godinu

Evo plus od mene. ako je Tesla Hrvat onda je Jelacic Srbin. na to ti nista ne odgovaraju
(Antisha, 17. novembar 2022 18:43)
Evo i od mene plus ali nisi u pravu jer Jelacic je roden kada je to bila teritorija Hrvatkse u Hasburskoj monarhiji, isto kao i Tesla. Oboje su rodeni unutar okvira Hasburske Hrvatske, a to sto je poslije Petrovaradin postao dio Srbije je neka druga stvar.

norge

pre 1 godinu

cisto da znate ajvar, cvarke, alkohol od voca, ... prave svi, prodaju i svi jedu i piju, bas nekog briga cije je to i tako dalje, niti znaju kako se zove, niti znaju kako se pise, niti odakle dolazi, ne zanima ih apsolutno.
u norveskoj imate na policama u prodavnici ajvar iz raznih zemalja i proizvodjaca mozda se ne zove ili ne pise isto ali ukus je tu. tako da ne palite se previse.

neutral fe

pre 1 godinu

Rvatska i Slovenija ne postoje historijski osim kao geografski pojam AustroUgarske. Srbija je nukleus svih Balkanskih pseudo tvorevina.
(Lala, 18. novembar 2022 11:43)

pozdrav iz tvorevine...

ketiS

pre 1 godinu

Cini se da mnogi komentatori nisu procitali tekst vec samo naslov. Naime, Ministrastvo Kulture Srbije nominovalo je obicaj i umece spravljanja "srpske sljivovice, koja se pravi od izvornih, kvalitetnih sorti sljive koja se uzgaja samo u Srbiji, za Uneskovu listu "Nematerijalnog kulturnog nasledja".Sto se tice ajvara, njegovo poreklo je orijentalno, sto znaci da pripada balkanskim drzavama koje su istorijski bile pod tim uticajem. Isto vazi i za austrougarske cvarke, koje bastin esve zemlje "mitteleuropskog"uticaja. Sto se Srbije tice, njeni brendovi su "Leskovacki ajvar" koji se pravi od izvorne "Leskovacke paprike", odnosno "Valjevski duvan cvarci"koji se spremaju na poseban nacin. Sve u svemu, bespotrebna "frka", a americki pronalazac srpskog porekla Nikola Tesla je upravo to i nista vise.

only fools and horses

pre 1 godinu

Većina komentatira uopšte ne shvata poentu te konstatacije da su "oteli". Ajvar je autohtoni proizvod ovih prostora, pravi se i u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Ali ne i u Sloveniji, nikakve veze nemaju sa ajvarom ali su ga zaštitili kao svoj proizvod, tako da ostali ne mogu u svetu da prodaju proizvod sa nazivom ajvar. Što je neverovatan bezobrazluk, valjda su računali da otkupljuju ajvar i prodaju samo oni. Što se čvaraka tiče, hrvati ih prave oduvek, ali nije njihova ekskluziva, autohtoni su i u Srbiji, BiH, tako da je isto suludo zaštiti ih kao hrvatski proizvod.

Lala

pre 1 godinu

Rvatska i Slovenija ne postoje historijski osim kao geografski pojam AustroUgarske. Srbija je nukleus svih Balkanskih pseudo tvorevina.

Zoki

pre 1 godinu

Prvi zapisi o rakiji su iz Bugarske, iz 14. veka. Sa druge strane, ajvar jeste srpski. Nije nastao na selu, gde su paprike bile luksuz, nego u Beogradu, kao alternativa za kavijar (havyar). Kasnije se proširio po selima. Sa širenjem Srbije na jug i kasnije formiranjem Jugosavije, postao je popularan u drugim krajevima. U Makedoniji i na jugu Srbije je postao popularan radi podneblja i velike proizvodnje paprike. Bugari kažu da je ajvar srpski ("srpski biljni kavijar"), imate i na njihovoj Vikipediji. Postoje slična jela na Balkanu (ljutenica, pinđur), mislim da i u Izraelu imaju nešto slično - ali ajvar jeste srpski.

Jozo

pre 1 godinu

Cuj sljivovica srbijanska! Ja u Srbiji nisam popio rakije da valja! Sljivovica moze biti samo krajiska! U Krajini svaki domacin pece vrhunsku sljivovicu!

Proka

pre 1 godinu

Patentrati ajvar je kao patentrati sarmu ili neku vrstu salate. Glupost ziva. Ajvar je i turski i bugarski i makedonski i srpski. Sto se tice Slovenackog - paprike sa Triglava su cuvene.

ja

pre 1 godinu

Nemci vam oteli Mercedes, amerikanci Chevrolet, italijani Ferari. Stvarno nema smisla, dokle vise.
(edi, 17. novembar 2022 16:49)

Da bre, sve nam otese. Kad su se Srbi vozili automobilom, Amerikancima je jedino prevozno sredstvo bio konj, a Nemci su jos bili Neandertalci.
(Kada je car Dusan jeo zlatnim escajgom, Skandivaci su bla, bla, bla... bla, bla, bla., 17. novembar 2022 18:43)


Tako je, prva hidroelektrana u Evropi je sagrađena u Srbiji 1900 godine.

ja

pre 1 godinu

OK, ali ako neki stranac poželi vidjeti rodno mjesto i kuću, da ga vodimo u Aranđelovac?
(trigger, 17. novembar 2022 18:06)


Mislis obnovljenu kucu onu staru ste digli u vazduh valjda zato sto je bio Hrvat. Sa vama uvek komedija.

P.S. Mi onda vodimo mesta gde su rodjeni rimski carevi, ima ih poprilično. To je ta filozofija svojstena vama.

nebriga

pre 1 godinu

nije sljivovica srpski autenticni proizvod, iako bi voleli da jeste....pravi se odavno u zemljama istocne evrope, koje imaju tradiciju duzu od srba

Igorsulic

pre 1 godinu

Niko vam nista nije oteo. Ni cevapi ni ajvar ni söjivovica nisu vasi. Proizvode se u mnogim drzavama .Najskuplja i najbolja söjivoviva se proizvodi u lici i nosi ime "Tesla medicin " ,jer su sljive iz njegovog rodnog kraja. Pravi je srbin i toci se , kao exluzivan i skup proizvod , po vrhunskim hotelima na jadranu i u zg!

ban Kulin

pre 1 godinu

(Komšo, 17. novembar 2022 12:50)







Najveće satanističko zlo na Balkanu je genocina okupatorska rimokatolička sekta koja ne pripada ovim prostorima i koja je došla na Balkan kao genocidni latinski okupator i to čak iz Rima, odnosno iz Vatikana, dakle sa potpuno druge teritorije, sa Apeninskog poluostrva! O terorističkom delovanju vatikanske sekte mnogo bolje od pravoslavaca svedoče PROTESTANTI, naime mnogi evropski narodi su prepoznali genocidnost Vatikanskih sekto-terorista i njihove okupatorske rimokatoličke ideologije, pa su odlučili da raskinu sve veze sa tim satanističkim zlom zbog čega je PROTESTANTIZAM i nastao kao jedna izdvojena grana hrišćanstva. Što se tiče Srpske pravoslavne crkve ona je nastala na Balkanu i tu gde je nastala tu i dela, dakle kao svoj na svome i zato toliko smeta vatikanskim zlotvorima, osvajačima, zavojevačima, okupatorima, kolonizatorima i njihovim genocidnim pokatoličenim slugama!

Nick from Munich

pre 1 godinu

Pa ne znam bas da li nam Hrvati, a i Slovenci, nisu i Sljivovicu oteli. U Minhenu u kome zivim mogu svuda da kupim BADEL Slivovicu, a srpsku jos nigde nisam video. Badelova Sljivovica se ni po cemu ne razlikuje od srpske, a ko je jednom probao slovenacku "Pleterska Slivovka", koja se proizvodi u manastiru Pleterje taj se kune u nju i pita se sta je do sada pio. Mi bi trebali da razmislimo da li je Sljivovica zaista samo srpska rakija, ja bih rekao da nije, jer rakiju od sljive ceo svet proizvodi, ta rakija nema veze samo sa Srbijom. Mi smo navikli sve zivo da svojatamo i proglasavamo srpskim specijalitetom, srpskim brendom, a to je vrlo cesto, tj. skoro uvek daleko od istine.

Ero

pre 1 godinu

Hrvati oteli i jezik. Njihov je čajkavski, imate staru seriju gde je glavni lik Dudek.E to je njihov izvorni jezik sve do reforme Ljudevita Gaja. Malo pa malo pa treba prevod da razumiješ šta pričaju.

Batsy

pre 1 godinu

Jedno od gorih pica.. Vodka takodje uzas.. Viski single malt nista posebno, izdvojio bih konjak kao dobro zestoko pice. Ovo ostalo smao marketing i ispiranje mozga.. Alkohol je otrov

Susjed

pre 1 godinu

Hrvati oteli i jezik. Njihov je čajkavski, imate staru seriju gde je glavni lik Dudek.E to je njihov izvorni jezik sve do reforme Ljudevita Gaja. Malo pa malo pa treba prevod da razumiješ šta pričaju.
(Ero, 17. novembar 2022 12:42)
E pa ovakvu glupost može napisati samo Srbin. Postoje dva dijalekta, koja si ti spojio u jedan. Jedan je čakavski a drugi je kajkavski. U čakavskom ne postoji J, a Dudek iz Gruntovčana ne govori čaJkavski nego kajkavski, on je Zagorec. Vjerojatno ovaj post neće biti objavljen jer ne odgovara srbočetničkoj redakciji B92, ali neka sam vam ja napisao! Najveći uspjeh Hrvata u povijesti je što smo uspjeli pobjeći od vas i vaših mentora Rusa. Dva fašistoidna naroda koja mrzi sav normalan svijet.

Smiljan

pre 1 godinu

Zašto neki novinar ne dođe da vidi, u knjizi rođenih u opštini Gospić piše: Imenom Nikolaj Tesla, rođen u Kraljevini Hrvatskoj i Slavonijii, vera Grčko-istočna, a nacionalnost se tada još nije pisala!
Hrvatski izumitelj iz Smiljana Nikola Tesla je napisao da je Hrvatska njegova domovina, ne Austrougatska i ne Srbija, nego HRVATSKA! On se sigurno ne bi dizao protiv svoje domovine, ni 41g i 91g i ne bi bio ubijen!
Registar hrvatskih Branitelja ima preko 10.000 Srba, a kažu još oko 8.000 je bilo u logistici, a njih niko u Beogradu ne svojata i njima niko nije morao da beži iz Hrvatske u kolonama 95g.
Akcija Labrador, sem Teslinog spomenika rušeni su i spomenici na Jevrejskom groblju u Zagrebu, podmetnuta je bomba u zgradi Jevrejske zajednice u Zagrebu, sve samo da se optuže ustaše.
Toliko je Srbin da je svom Hrvatskom narodu izgradio u Šibeniku prvu hidroelektranu u Everopi, a Srbi kad uzmu Evro stavljaju jednu nacrtanu kap-suzu vekovnog srpskog mora, da ga imaju bar na kovanici, jer im ga tako maestralno izbiše iz glave 95g.
Posle toliko godina mržnje, Tesla je ipak hrvatski izumitelj i brend i velikan, na hrvatskom je evru, a Srbima zatvorili usta! Koliko će tek zarađivati od Teslinog imena, kad turisti na evru vide da je on hrvatski izumitelj, tu blizu obale, u Smiljanu.

EU

pre 1 godinu

Nema vam u Evropi svojatanja ničeg tuđeg, ni vina, ni zelja, ni izumitelja.... to vam mora biti kristalno jasno!
Evropa traži sve crno na belo, dokaze, a najstatiji zapis za čvarke ima hrvatska Slavonija, Slovenci za ajvar iako svi misle da je zaoravo makedonski, a neki kažu da ga donele Osmanlije.
Srbija će zaštitit šljivovicu ko izborno svoju ako to usle dokazati.

koma

pre 1 godinu

Gruntovčana ne govori čaJkavski nego kajkavski, on je Zagorec. Vjerojatno ovaj post neće biti objavljen jer ne odgovara srbočetničkoj redakciji B92, ali neka sam vam ja napisao! Najveći uspjeh Hrvata u povijesti je što smo uspjeli pobjeći od vas i vaših mentora Rusa. Dva fašistoidna naroda koja mrzi sav normalan svijet.
(Susjed, 17. novembar 2022 13:46)
gospon Susjed sto onda dolazis ovde na ovo malo parce Srpske digitalne zemlje idi tamo na Krojatskjim sajtovima pa tamo komentarisite a Srbe ostavi na miru pobegljo si od nas kako kazes

wiener

pre 1 godinu

(Evrotesla, 17. novembar 2022 15:02)

Tesla nikada nije bio građanin Hrvatske, a etnički Srbin je bio. Da nije možda i Marco Polo bio građanin Hrvatske?

Krle mk II

pre 1 godinu

Ko nam je sta oteo? Zasto nismo ajvar i cvarke patentirali ako mislimo da su ajvar i cvarci zaista srpsko otkrice? Nego ljudi, Bugari i Makedonci recimo prave ajvar od kada znaju za sebe, ali eto, mi smo ajvar proglasili srpskim, a posto ga Slovenci isto prave, eto, oteli su nam ajvar. Da su nam Hrvati oteli cvarke, ja mislim da ni oni to ne znaju, niti razmisljaju o tome. Nego kada cemo mi da napravimo neku masinu, motor, neki auto, koji bi se po celom svetu prodavali. Maline, ajvar, cvarke i sljivovicu je tesko patentirati, a sto mi mislimo da je to sve srpsko, pa jbg. to smo mi, mora nesto i nase da bude, iako nije.

bla

pre 1 godinu

hrvati su sebi oduzeli svoju kulturu i bilo kakvo istorijsko nasledje posto su svoju proslost izmislili ili prihvatili izmisjotine zapada. ceo njihov identittet se zasniva na mrznji prema Srbiji i Srbima bas iz tih razloga.
a ovo da nama unesco treba da kaze sta je nase i da stiti bilo sta od nase kulturne zaostavstine je apsurdno. un je kriminalna organizacija. sastanak g20 je pokazao da ta organizacija nije bitna a un ce se raspasti vrlo brzo. cak i na zemlje clanice g7 niko bitan vise ne obraca paznju.

Dule

pre 1 godinu

Lako za prče i naslove po portalima, ali Evropa i UNESKO traže dokaze da li je nešto tvoje. Zato su Teslu dozvolili na hrvatskom evru jer je hrvatski izmitelj iz Smiljana i nema baš nikakve veze sa Srbijom.
(Mali Vuk, 17. novembar 2022 13:13)

Vidis, I ja sam rodjen u hrvatskoj a zovu me Srbinom i primjetio sam da nisam bas dobro dosao u rodnu zemlju.
A da sam kojim slučajem neki veliki izumitelj (kao Tesla na primjer) nesto mi se cini da bi me lakse prihvatili. Zanimljivo skroz...

zi

pre 1 godinu

Ko nam je sta oteo? Zasto nismo ajvar i cvarke patentirali ako mislimo da su ajvar i cvarci zaista srpsko otkrice? Nego ljudi, Bugari i Makedonci recimo prave ajvar od kada znaju za sebe, ali eto, mi smo ajvar proglasili srpskim, a posto ga Slovenci isto prave, eto, oteli su nam ajvar. Da su nam Hrvati oteli cvarke, ja mislim da ni oni to ne znaju, niti razmisljaju o tome. Nego kada cemo mi da napravimo neku masinu, motor, neki auto, koji bi se po celom svetu prodavali. Maline, ajvar, cvarke i sljivovicu je tesko patentirati, a sto mi mislimo da je to sve srpsko, pa jbg. to smo mi, mora nesto i nase da bude, iako nije.
(Krle mk II, 17. novembar 2022 12:14)

Oćeš da kažeš da makedonci prave ajvar od 1945!?

Nenad

pre 1 godinu

Evropi kukali i kmečali da im Hrvatska svojata naučnika Teslu, a onda im Evropska Komisija samo postavi pitanje, kako to Hrvatska svojata svog izumitelja, svog građanina iz svoje zemlje, iz Smiljana, a koji nema nikakve veze sa Srbijom? Hahahahahahaha
Jadnici ućutali, više nisu ni reč rekli, samo šta to znači da ga Srbija neće moći svojatati ako nekad i uđe EU.
(Evrotesla, 17. novembar 2022 15:02)

Lepo od vas što ste glavni trg u Zagrebu nazvali po srbinu Jelačiću.

ban Kulin

pre 1 godinu

Što se tiče Srpske pravoslavne crkve ona je nastala na Balkanu i tu gde je nastala tu i dela, dakle kao svoj na svome i zato toliko smeta vatikanskim zlotvorima, osvajačima, zavojevačima, okupatorima, kolonizatorima i njihovim genocidnim pokatoličenim slugama!
(ban Kulin, 17. novembar 2022 14:13)

Ajde sada popij tabletice pa na spavanje. Cmok

(Ivar, 17. novembar 2022 15:37)








Boli istina? Ako nek te boli, šamo što za tu vašu bolest leka nema.

Vera

pre 1 godinu

Ero.....nisu ti Hrvati oteli jezik, nego su Srbe od Hrvata oteli Sava i Vizantija sa pravoslabljem, tačno ovako kako sada otimaju Bunjevce i proglašavaju ih svojim narodom, to ti je to. Hrvati imaju najviše u Evropi taj južnoslovenski gen, oni jedini imaju sva južnoslovenska narečja i ekavicu koju si gledao u Gruntovčanima.

Evrotesla

pre 1 godinu

Evropi kukali i kmečali da im Hrvatska svojata naučnika Teslu, a onda im Evropska Komisija samo postavi pitanje, kako to Hrvatska svojata svog izumitelja, svog građanina iz svoje zemlje, iz Smiljana, a koji nema nikakve veze sa Srbijom? Hahahahahahaha
Jadnici ućutali, više nisu ni reč rekli, samo šta to znači da ga Srbija neće moći svojatati ako nekad i uđe EU.

21VEK

pre 1 godinu

Ajavr je turska reč i to je tursko jelo.
Čvarci su hrvatski iz Slavonije, cvrče dok se tope.
Šljivovica je po celom Balkanu i nema nikakvih dokaza i zapisa ko je prvi napravio.

Jasna

pre 1 godinu

Srbija treba da zaštiti Karadžića, Mladića, Stanišića, Legiju, Velju Nevolju i ......? Da ih neko ne bi preoteo u Evropi. To je izvorni srpski proizvod.

milojica

pre 1 godinu

E pa ovakvu glupost može napisati samo Srbin. Postoje dva dijalekta, koja si ti spojio u jedan. Jedan je čakavski a drugi je kajkavski. U čakavskom ne postoji J, a Dudek iz Gruntovčana ne govori čaJkavski nego kajkavski, on je Zagorec. Vjerojatno ovaj post neće biti objavljen jer ne odgovara srbočetničkoj redakciji B92, ali neka sam vam ja napisao! Najveći uspjeh Hrvata u povijesti je što smo uspjeli pobjeći od vas i vaših mentora Rusa. Dva fašistoidna naroda koja mrzi sav normalan svijet.
(Susjed, 17. novembar 2022 13:46)

Pravo velis, sad ste sami sa sobom pa se koljite do mile volje. Videcemo tek dokle cete stici samo polako Anto, tija voda breg vodi. Sad ste gore ali opet cete biti dole tamo gde vam je i mesto.

Објављен коментар

pre 1 godinu

Nema vam u Evropi svojatanja ničeg tuđeg, ni vina, ni zelja, ni izumitelja.... to vam mora biti kristalno jasno!
Evropa traži sve crno na belo, dokaze, a najstatiji zapis za čvarke ima hrvatska Slavonija, Slovenci za ajvar iako svi misle da je zaoravo makedonski, a neki kažu da ga donele Osmanlije.
Srbija će zaštitit šljivovicu ko izborno svoju ako to usle dokazati.
(EU, 17. novembar 2022 12:48)

Аха, па најпознатији изумитељ није Хрват сигурно, већ Аустро-угар, јер Хрватска тада није постојала као држава.

Leskovcanka

pre 1 godinu

1. Ajevar se pravi od paprike - ne znam da li paprika radja u Sloveniji i ako radja kog je ukusa, ali znam da se bez ajevara ne vracaju u Novo Mesto kad svrate. 2. VAR, rec slovenskog (ne slovenackog, albanskog ili turskog) porekla, bez vara nema ni spajanja paprika u ajevar. Samo u srpskom postoje sve ove reci: varjaca, varnica (zaljubljene ne spaja iskra), varenika, varivo, zavarivanje i ajevar. Svi slovenski narodi imaju samo po neku od ovih reci, ali niko sve. Braca makedonci su samo blizu Leskovca pa naucili od nas davno i veruju da je njihov. Albanci imaju varnicu?! Dobrodosli u Leskovac- imamo dovoljno i ajevara i ljubavi za sve. A i uz ajevar ponesto...

SMario

pre 1 godinu

Zar nisu Hrvati ukrali i šljivovicu još odavno i ćevape i sarme? Čini mi se da su nam i gibanicu maznuli, burek sigurno... Kad smo glupi, ko nas šljivi...

Kada je car Dusan jeo zlatnim escajgom, Skandivaci su bla, bla, bla... bla, bla, bla.

pre 1 godinu

Nemci vam oteli Mercedes, amerikanci Chevrolet, italijani Ferari. Stvarno nema smisla, dokle vise.
(edi, 17. novembar 2022 16:49)

Da bre, sve nam otese. Kad su se Srbi vozili automobilom, Amerikancima je jedino prevozno sredstvo bio konj, a Nemci su jos bili Neandertalci.

VukSev

pre 1 godinu

(Nenad, 17. novembar 2022 11:52)

Nema to veze. I ranije se desavale promene kulturnog nasledja, kao na primer FETA sir koja je Grcka dobila. Tako cemo i mi dobiti Sljivovicu.

A Slovenci i Nemci mogu da je svojataju koliko hoce.

Krle mk II

pre 1 godinu

Ko nam je sta oteo? Zasto nismo ajvar i cvarke patentirali ako mislimo da su ajvar i cvarci zaista srpsko otkrice? Nego ljudi, Bugari i Makedonci recimo prave ajvar od kada znaju za sebe, ali eto, mi smo ajvar proglasili srpskim, a posto ga Slovenci isto prave, eto, oteli su nam ajvar. Da su nam Hrvati oteli cvarke, ja mislim da ni oni to ne znaju, niti razmisljaju o tome. Nego kada cemo mi da napravimo neku masinu, motor, neki auto, koji bi se po celom svetu prodavali. Maline, ajvar, cvarke i sljivovicu je tesko patentirati, a sto mi mislimo da je to sve srpsko, pa jbg. to smo mi, mora nesto i nase da bude, iako nije.
(Krle mk II, 17. novembar 2022 12:14)

Oćeš da kažeš da makedonci prave ajvar od 1945!?
(zi, 17. novembar 2022 14:00)

Pravili su ga i ranije, samo sto je Srbija njih do '45-e tretirala kao Srbe (koja perverzija boze dragi), a Makedoniju kao juznu Srbiju. I onda se mi nesto cudimo sto nas svi u regionu mrze. Pa kako neces da mrzis nekoga ko ti je odrice etnicko poreklo i namece ti nesto sto ti nisi, niti si hteo da budes.

Svojatam sve!

pre 1 godinu

Dule, a što si radio 1991,odnosno što su ti otac, stric, ujak i ostala muška rodbina radili 1991 godine? Pitaj ih, možda će ti biti malo jasnije zašto vas ne dočekujemo s oduševljenjem?

Mali Vuk

pre 1 godinu

Lako za prče i naslove po portalima, ali Evropa i UNESKO traže dokaze da li je nešto tvoje. Zato su Teslu dozvolili na hrvatskom evru jer je hrvatski izmitelj iz Smiljana i nema baš nikakve veze sa Srbijom.

Boro

pre 1 godinu

Slovwenci vaoteli ajvar??? pa ajvar nikad nije bio vas niti pa slovenski vec Makedonski.To mu dodje isto kao da rusi kazu amerikanci nam uzeli NASU...

Slovenac

pre 1 godinu

@Ero: svakako je i ta zagorski jezik mnogo blizi modernom srpskohrvatskom jeziku nego stari srpski jezik, tz. staroslovenski. Zato i jeste srpski jezik nastao vecim delom iz hrvatskog.

Ivar

pre 1 godinu

Što se tiče Srpske pravoslavne crkve ona je nastala na Balkanu i tu gde je nastala tu i dela, dakle kao svoj na svome i zato toliko smeta vatikanskim zlotvorima, osvajačima, zavojevačima, okupatorima, kolonizatorima i njihovim genocidnim pokatoličenim slugama!
(ban Kulin, 17. novembar 2022 14:13)
Ajde sada popij tabletice pa na spavanje. Cmok

Ziki

pre 1 godinu

Ni ajvar ni čvarci nisu nasi. Ajvar prave Bugari, Makedonci, Albanci...a čvarci su sa podrucja bivse austrougarske. Dakle, zasto ne bi mogli biti hrvatski? Prave ih i Madjari, Rumuni...doduse svako na svoj nacin.
(Indjija, 17. novembar 2022 16:14)

Upravo tako al ajde ti ubedi nekog sto nikad iz svog sela nije izasao. Komotno mozemo ubediti narod da je nas humus, falafel, kebab, buritos, choros itd.

kole

pre 1 godinu

Slovenci nam oteli ajvar, ali ga svejedno jedu samo kad dodju u Srbiju. Imam prijateljicu iz Maribora koja svake godine dolazi u jesen i kupuje ajvar od neke zene iz Aleksinca. Bude tu par dana, a ajvar stigne kombijem koji snabdeva restorane i druge narucioce. Kaze da njeni prijatelji jedva cekaju da napravi sedeljku i uz veceru da posluzi taj ajvar.

trigger

pre 1 godinu

Tesla nikada nije bio građanin Hrvatske, a etnički Srbin je bio. Da nije možda i Marco Polo bio građanin Hrvatske?
(wiener, 17. novembar 2022 17:02)
OK, ali ako neki stranac poželi vidjeti rodno mjesto i kuću, da ga vodimo u Aranđelovac?

Antisha

pre 1 godinu

Lepo od vas što ste glavni trg u Zagrebu nazvali po srbinu Jelačiću.
(Nenad, 17. novembar 2022 16:49)

Evo plus od mene. ako je Tesla Hrvat onda je Jelacic Srbin. na to ti nista ne odgovaraju

Slovenac

pre 1 godinu

Da bi Sljivovica postala sveCki poznata, morate prvo da zabranite kucne radinosti. JEr od njih potice tz. brlja. I ona stropostava kvalitet, jer je trenutno zastupljena preko 90% u proizvodnji rakije. Skoti pametni to uradili vec pre par vekova. I sad se viski prodaje i po stotine i hiljade € po boci. Mogli bi vi to isto, ali prosto niti umete, niti ste sposobni.

Indjija

pre 1 godinu

Ni ajvar ni čvarci nisu nasi. Ajvar prave Bugari, Makedonci, Albanci...a čvarci su sa podrucja bivse austrougarske. Dakle, zasto ne bi mogli biti hrvatski? Prave ih i Madjari, Rumuni...doduse svako na svoj nacin.

Willim

pre 1 godinu

E pa ovakvu glupost može napisati samo Srbin. Postoje dva dijalekta, koja si ti spojio u jedan. Jedan je čakavski a drugi je kajkavski. U čakavskom ne postoji J, a Dudek iz Gruntovčana ne govori čaJkavski nego kajkavski, on je Zagorec. Vjerojatno ovaj post neće biti objavljen jer ne odgovara srbočetničkoj redakciji B92, ali neka sam vam ja napisao! Najveći uspjeh Hrvata u povijesti je što smo uspjeli pobjeći od vas i vaših mentora Rusa. Dva fašistoidna naroda koja mrzi sav normalan svijet.
(Susjed, 17. novembar 2022 13:46)

Pravo velis, sad ste sami sa sobom pa se koljite do mile volje. Videcemo tek dokle cete stici samo polako Anto, tija voda breg vodi. Sad ste gore ali opet cete biti dole tamo gde vam je i mesto.
(milojica, 17. novembar 2022 14:36)
Zasto komso ovakve crne misli i zlosutnost, pa zar vi nama zelite sve najgore? Mi u HR vam zelimo sve najbolje i da konacno izadete iz slijepe ulice i othrvate se ruskog suzenickog ropstva. Zelimo vam slobodu i demokraciju, pa mi nije jasno zasto nam planirate da budemo "dole" sad kad smo "gore". Hajde potrudite se da i vi budete "gore". Sve najbolje komso!

vox

pre 1 godinu

Što se tiče Srpske pravoslavne crkve ona je nastala na Balkanu i tu gde je nastala tu i dela, dakle kao svoj na svome i zato toliko smeta vatikanskim zlotvorima, osvajačima, zavojevačima, okupatorima, kolonizatorima i njihovim genocidnim pokatoličenim slugama!
(ban Kulin, 17. novembar 2022 14:13)
Ovo je vrh, nema dalje. Napišeš sve ovo i onda se potpišeš dolje sa ban Kulin.
Jesi ti pročitao bilo šta o Kulinu?

bVb

pre 1 godinu

Gde se u Sloveniji pravi taj cuveni ajvar to sam oduvek hteo da saznam…
(etotako, 17. novembar 2022 12:01)

Ma mogu da ga registruju 100x, on je đubre. Zna se gde je paprika najbolja. Sam jug Srbije i naravno Makedonija. Ako ne uvezu tu papriku, mogu samo da naprave neko teško......

Мандрак

pre 1 godinu

Ово није нешто око чега се треба узрујавати али ми је само смешна Словенија и ајвар. Значи Алпи пуни паприке! Урнебес! :D

Александар

pre 1 godinu

Словенци нам нису отели ајвар,оно што они продају за ајвар је СОС од паприке,нема благе везе са ајваром.Пробао сам хиљаду пута.

НеКо

pre 1 godinu

виски којег год произвођача не пијем деценијама.. проблем је са нашим жестинама што немају исти укус кроз године производње...и даље пијем само домаћа пића од кошпичастог воћа

bezobrazluk

pre 1 godinu

Чуј Хрвати нам украли чварке...Шта, они не кољу свиње и не праве их? Одакле нам да је то само наше? Па и за ајвар више Македонци да се буне, него ми.

Brale

pre 1 godinu

Jeste problem. kad god mi dodju norvežani i ja izvadim čvarke iz Čačka, a oni meni "odakle ti hrvatski čvarci iz Čakovca?" ja da ih poklopim leskovačkim ajvarom, a oni ni pet ni šest nego "opa, imaš i slovenački ajvar iz Ajdovščine!?" Utopim tugu šljivovicom iz Valjeva, a oni "auuu Slivovitz aus Laipzig" i šta ću odem u Mc Donalds na pljesku.

pr

pre 1 godinu

Slovenija i ajvar imaju veze kao Srbija i pomfrit.
(Nikola, 17. novembar 2022 11:58)
Srbija i ajvar imaju veze kao Turska i "leba- svinjske masti". Izguglaj malo samu reč pa će ti biti jasno zašto ga tako zovemo i odakle potiče Što se tiče čvaraka, ceo svet ih pravi, a u SAD čak imaš vašar čvaraka gde učestvuje više ljudi nego što mi imamo stanovnika i imaju tradiciju koju stotinu godina.

Matematicar

pre 1 godinu

Donicemo priznanje, ali zamalo.! Cesi je imaju brendiranu kao "Sljivovica" i ako zovu Sljivu , Svestka. Znas kad ce da prodje ovo, kad drzava EU lupi zabranu, nikad!

Komša

pre 1 godinu

Nema vam u Evropi svojatanja ničeg tuđeg, ni vina, ni zelja, ni izumitelja.... to vam mora biti kristalno jasno!
Evropa traži sve crno na belo, dokaze, a najstatiji zapis za čvarke ima hrvatska Slavonija, Slovenci za ajvar iako svi misle da je zaoravo makedonski, a neki kažu da ga donele Osmanlije.
Srbija će zaštitit šljivovicu ko izborno svoju ako to usle dokazati.
(EU, 17. novembar 2022 12:48) 

Ma da ,birokratska EU je vrhovni arbitar.
Stvar je samo volje i ulaganja da se nešto "dokazuje" i ko je rešwn može te nebuloze da obori lako.
Ali zašto bi - postoji tržište i postoji nešto što se zove geografsko poreklo.
A to je nešto što je van domašaja/uticaja sadašnjih ili ranijih društvenih konstrukcija... Zemlja,klima,voda,vazduh ne lažu - organsko vs ostalo itd.
To ko je prvi prijavio nema veze. Može Slovak i Čeh da prijavi šljivovicu koliko hoce ali tržište ce odlučiti da li je bolja ta ili naša domaca mučenica.
Isto je i sa Ajvarom.
Evo Sarma - prvi put dokumentovana u vreme Austro- Ugarske u Novom Sadu - Srpski narodni kuvar.
I sta sada,treba da se sudimo da dokazujemo nešto...Jok - jelo prosutno na Balkanu. Spoj Slovenske i Iranske kuhinje. Baštine ga svi.Ko napravi bolje neka se pohvali.

ZokiZoki

pre 1 godinu

Ni pre mi nije smetalo što na tegli imam nalenicu od narmelade, iako je unutra ajvar. Niko meni ništa nije ukrao. Zaboli me za patente.

dovla

pre 1 godinu

Od ove odluke UNESCO-a Srbija nece imati neke narocite koristi. EU je vec odlucila 2007 da je "sljivovica" genericko ime i nijedna drzava ne moze da zastiti njeno geografsko poreklo. Jedino sto Srbija moze da uradi je da doda prefiks "srpska" i zastiti "srpsku sljivovicu". Inace svet uglavnom zna sljivovicu kao cesko pice. Bice tesko proizvodjacima iz Srbije, zemlje koja je prilicno neprepoznatljiva u svetu, ima los imidz/marketing i gotovo nikakav plasman proizvoda u svetu, da se takmice sa proizvodjacima iz Ceske, Slovacke, Madjarske, Bugarske, Hrvatske. Osim toga, sljivovica nije narocito prepoznatljiv proizvod posto ima vrlo slicnih proizvoda pod drugacijim imenom, npr. zwetschgenbrand, tuica, itd.

Lala

pre 1 godinu

Rvatska i Slovenija ne postoje historijski osim kao geografski pojam AustroUgarske. Srbija je nukleus svih Balkanskih pseudo tvorevina.

Jovan

pre 1 godinu

@Nije nama niko nista oteo...zasto niste to patentirali gospodo?Toliko bilo skupo?
(#OBJAVITE KOMENTAR#, 17. novembar 2022 12:46)

Zato sto nam je nekad davno bila nacionalna osobina inat, a u poslednjih 30 godina i vise k***obolja za sve, pa nam zato i sve tako ide. Nista ne radimo, pa se posle ljutimo, pa opet nastavimo da nista ne radimo jer nas bas zabole p**ka za sve i opet se posle zalimo i tako u krug

Zoki

pre 1 godinu

Prvi zapisi o rakiji su iz Bugarske, iz 14. veka. Sa druge strane, ajvar jeste srpski. Nije nastao na selu, gde su paprike bile luksuz, nego u Beogradu, kao alternativa za kavijar (havyar). Kasnije se proširio po selima. Sa širenjem Srbije na jug i kasnije formiranjem Jugosavije, postao je popularan u drugim krajevima. U Makedoniji i na jugu Srbije je postao popularan radi podneblja i velike proizvodnje paprike. Bugari kažu da je ajvar srpski ("srpski biljni kavijar"), imate i na njihovoj Vikipediji. Postoje slična jela na Balkanu (ljutenica, pinđur), mislim da i u Izraelu imaju nešto slično - ali ajvar jeste srpski.

Smuleco

pre 1 godinu

Nisu nam oteli, samo su u pravom trenutku zaštitili ime /naziv proizvoda, kao svoj. Ko nas šmirgla, što naša država/vlast to nije uradila, kada je to trebalo da uradi.

Eto

pre 1 godinu

To je brendiranje imena i tačne recepture. Siguran sam da slovenci ne spremaju ajvar isto kao mi ovde, pa i kod nas se od kuće do kuće razlikuje ko kako pravi. Pa i viski se pravi kao viski u raznim podnebljima i nikom ništa. "Čokolada" isto. Mi možemo da brendiramo npr "leskovački ajvar" koji se recimo pravi samo od leskovačke paprike i bez patlidžana itd, u nekom odnosu ulja, paprike i začina koji je karakterističan za taj kraj i eto nama našeg brenda. Tako da je vela ova priča tupljenje i lamentiranje ni za čim.

ja

pre 1 godinu

OK, ali ako neki stranac poželi vidjeti rodno mjesto i kuću, da ga vodimo u Aranđelovac?
(trigger, 17. novembar 2022 18:06)


Mislis obnovljenu kucu onu staru ste digli u vazduh valjda zato sto je bio Hrvat. Sa vama uvek komedija.

P.S. Mi onda vodimo mesta gde su rodjeni rimski carevi, ima ih poprilično. To je ta filozofija svojstena vama.

Jozo

pre 1 godinu

Cuj sljivovica srbijanska! Ja u Srbiji nisam popio rakije da valja! Sljivovica moze biti samo krajiska! U Krajini svaki domacin pece vrhunsku sljivovicu!

ketiS

pre 1 godinu

Cini se da mnogi komentatori nisu procitali tekst vec samo naslov. Naime, Ministrastvo Kulture Srbije nominovalo je obicaj i umece spravljanja "srpske sljivovice, koja se pravi od izvornih, kvalitetnih sorti sljive koja se uzgaja samo u Srbiji, za Uneskovu listu "Nematerijalnog kulturnog nasledja".Sto se tice ajvara, njegovo poreklo je orijentalno, sto znaci da pripada balkanskim drzavama koje su istorijski bile pod tim uticajem. Isto vazi i za austrougarske cvarke, koje bastin esve zemlje "mitteleuropskog"uticaja. Sto se Srbije tice, njeni brendovi su "Leskovacki ajvar" koji se pravi od izvorne "Leskovacke paprike", odnosno "Valjevski duvan cvarci"koji se spremaju na poseban nacin. Sve u svemu, bespotrebna "frka", a americki pronalazac srpskog porekla Nikola Tesla je upravo to i nista vise.

neutral fe

pre 1 godinu

Rvatska i Slovenija ne postoje historijski osim kao geografski pojam AustroUgarske. Srbija je nukleus svih Balkanskih pseudo tvorevina.
(Lala, 18. novembar 2022 11:43)

pozdrav iz tvorevine...

Miki

pre 1 godinu

Ne znam kako se to otimaju čvarci.eto, nekidan vidio i u budimpešti ih rade. Slovenci su davno zaštitili vino teran, nedavno smo i mi, jer teran se uzgaja ma prostorima koji nap me prate moderne granice. Ista stvar s ajvarom i šnapsom, kojeg je austrija zaštitila

Komša

pre 1 godinu

Da bi Sljivovica postala sveCki poznata, morate prvo da zabranite kucne radinosti. JEr od njih potice tz. brlja. I ona stropostava kvalitet, jer je trenutno zastupljena preko 90% u proizvodnji rakije. Skoti pametni to uradili vec pre par vekova. I sad se viski prodaje i po stotine i hiljade € po boci. Mogli bi vi to isto, ali prosto niti umete, niti ste sposobni.
(Slovenac, 17. novembar 2022 14:47) 

Zašto bi zabranjivali kucnu radinost kada postoji način,esnafska udruženja,licence itd.
Domaca radinost nema veze sa tim.
To je kao kada bi zabranio privatno pravljenje Ajvara "jer je zaštocen" i neku domacicu optuzio da je falsifikator.
Ti koji uvaljuju brlju i srozavaju kvalitet rade protiv sebe.
Rakiju ima pravo da pece svako i tako treba i da ostane.

Njegova zemlja,njegova šljiva i koga briga da li ce od nje da pravi pekmez,knedle sa šljivama ili "turi" to u banku (ispeče rakiju).

Ko hoce "ultrakvalitet" neka se odluci za proverenu marku rakije,odreši kesu pa pije.

ja

pre 1 godinu

Nemci vam oteli Mercedes, amerikanci Chevrolet, italijani Ferari. Stvarno nema smisla, dokle vise.
(edi, 17. novembar 2022 16:49)

Da bre, sve nam otese. Kad su se Srbi vozili automobilom, Amerikancima je jedino prevozno sredstvo bio konj, a Nemci su jos bili Neandertalci.
(Kada je car Dusan jeo zlatnim escajgom, Skandivaci su bla, bla, bla... bla, bla, bla., 17. novembar 2022 18:43)


Tako je, prva hidroelektrana u Evropi je sagrađena u Srbiji 1900 godine.

Ivar

pre 1 godinu

Evo plus od mene. ako je Tesla Hrvat onda je Jelacic Srbin. na to ti nista ne odgovaraju
(Antisha, 17. novembar 2022 18:43)
Evo i od mene plus ali nisi u pravu jer Jelacic je roden kada je to bila teritorija Hrvatkse u Hasburskoj monarhiji, isto kao i Tesla. Oboje su rodeni unutar okvira Hasburske Hrvatske, a to sto je poslije Petrovaradin postao dio Srbije je neka druga stvar.

CheCro

pre 1 godinu

Weiner@ Tesla je bija po nacionalnosti Srbin i tu nema nikakve dvojbe ali vasi pokusaji da izbrisete ikakvu vezu njega i Hrvatske su u najmanju ruku tragikomicni. Tesla je roden u Hrvatskoj i skolova se u Gospicu i Karlovcu. Matica srpska mu je dva puta odbila dati stipendiju. Dok je u Americi mater mu je bolesna i pise joj pismo di objasnjava kuda ce putovat i u tom pismu par puta pise kako jedva ceka doci kuci di pritom opisiva svoj rodni kraj. U putovnici mu pise na hrvatskom jeziku kr. hrv.-slav.-dalm.zemaljska vlada. U putovnici mu pise na hrvatskom jeziku u ime kralja apostolskog Velicanstva Franje Josipa I cesara austrijanskog, kralja ugarskoga, dalmatinskoga, hrvatskoga, slavonskoga. Ispod tog pise putovnica, broj i potpis di se Tesla i potpisa. Sve na hrvatskom jeziku. Tesla je sam reka ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Mozemo mi pricat sta hocemo ali Tesla nikako nije moga volit vise Srbiju ili Beograd, Novi Sad, Cacak od Smiljana, Gospica, Karlovca di je roden, di je odrasta, di se skolova. Sahranjen je u Srbiji ali i Jim Morison je sahranjen u Parisu. Rodna gruda je rodna gruda. A vase price da Hrvatska tad nije postojala su urnebesne. Imali svoj sabor i izdavali putovnice s kojom je Tesla i otisa u Ameriku tako da povijest ti nije jaca strana. Tocnije pises ono sta bi ti zelia

Proka

pre 1 godinu

Patentrati ajvar je kao patentrati sarmu ili neku vrstu salate. Glupost ziva. Ajvar je i turski i bugarski i makedonski i srpski. Sto se tice Slovenackog - paprike sa Triglava su cuvene.

only fools and horses

pre 1 godinu

Većina komentatira uopšte ne shvata poentu te konstatacije da su "oteli". Ajvar je autohtoni proizvod ovih prostora, pravi se i u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Ali ne i u Sloveniji, nikakve veze nemaju sa ajvarom ali su ga zaštitili kao svoj proizvod, tako da ostali ne mogu u svetu da prodaju proizvod sa nazivom ajvar. Što je neverovatan bezobrazluk, valjda su računali da otkupljuju ajvar i prodaju samo oni. Što se čvaraka tiče, hrvati ih prave oduvek, ali nije njihova ekskluziva, autohtoni su i u Srbiji, BiH, tako da je isto suludo zaštiti ih kao hrvatski proizvod.

norge

pre 1 godinu

cisto da znate ajvar, cvarke, alkohol od voca, ... prave svi, prodaju i svi jedu i piju, bas nekog briga cije je to i tako dalje, niti znaju kako se zove, niti znaju kako se pise, niti odakle dolazi, ne zanima ih apsolutno.
u norveskoj imate na policama u prodavnici ajvar iz raznih zemalja i proizvodjaca mozda se ne zove ili ne pise isto ali ukus je tu. tako da ne palite se previse.