Ponedeljak, 05.09.2022.

17:00

Promena baterije na 10 godina starom automobilu – 30.000 evra

Izvor: B92

Promena baterije na 10 godina starom automobilu – 30.000 evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

126 Komentari

Sortiraj po:

masinista

pre 1 godinu

@1 kWh sada je oko 7 din danju; 1,75 din noću.
Ako puniš svoje BV noću, sa npr.30 kWh, to košta 53 dinara. I tako 10 mesečno: 530 dinara.
Jedno paklo cigareta mesečno.
I.......
Nemaš mali servis, veliki servis, turbinu, plivajući zamajac, anlaser, alternator, kvačilo... i sve one komponente SUS motora koje se menjaju.
I........
Ako si pažljiv pa čuvaš svoju bateriju od dubokog ispražnjava i jakog punjenja, ona će ti uzvratiti svojom dugovečnošću.
I........
Zašto su 2 grama mozga nedovoljna da se ovo razume?
(ljud, 06. septembar 2022 06:42) pa kupi i vozi, ne smaraj ovde

lilu

pre 1 godinu

EQS košta 120-150.000 eura. Za te pare super luksuzni SUS, vozač i maserka na par godina.
(mg, 6. septembar 2022 15:40)

nije bitno koliko kosta. prica je o baterijama i dometu. za 5 godina ce kostati 70 000.
shvatate li da je EV tehnologija vise napredovovala za 10 godina a u poslednje dve JAKO, nego SUS za 100 godina?
opustite se, vozite SUS, nemorate ulaziti na vesti o EV, vakcinama itd. samo preskocis. prosto ko pasulj

lilu

pre 1 godinu

Na jedno pitanje ljubitelji EV nemaju odgovor: ako su EV tako dobri, zašto se onda ne dozvoli da se izbore na slobodnom tržištu, svako bi kupio ono što je bolje i naprednije? Čemu zabrane SUS?
(Milan, 6. septembar 2022 17:31)

ko kaze da se nema odgovor? samo sa vama ne vredi diskutovati dok ne dodjete do neke mere za to

Milan

pre 1 godinu

@T
Ja prvi kažem: hajde da uvedemo realne poreze za zagađenje, ne automobila nego svega. Znate do čega će to dovesti? Do poskupljenja svega ostalog, pogotovo hrane ali neće poskupeti vožnju. Tokom zaključavanja videli smo da je uticaj automobila na zagađenje beznačajan ( odnosno tačno se zna da je 6%) , zagađenje se nije smanjolo iako dve nedelje niko nije vozio. Mnogo više zagađuje plastika u koju nam pakuju svu hranu a sutra mogu sve to pakovati u povratnu ili biorazgradivu ambalažu.
Spominjete nekakve subvencije naftnim kompanijama, a ne spominjete da polovinu cene benzina čini državna akciza? Ako se zaista brinete za ekologiju, onda treba da pitate zašto niko nije osuđen za "deep horizon" tragediju, zašto neodgovorna kompanija nije oterana u bankrot. Tu bi došli do mnogo dublje teme koja je zabranjena - korporacije i njihova kontrola društva. Zato se i bavimo glupostima kao EV

Geometar

pre 1 godinu

Problem sa baterijama je nemogucnost ili neprakticnost popravke. Baterijske celije su cesto zalivene u penastu masu koja ima visestruku namenu. Pena ne moze da se ukloni, tako da cela baterija ili baterijski modul mora da se zameni. A to kosta puno novca. Obzirom da ne postoji alternativa vlasnici takvih vozila se suocavaju sa nenormanlno visokim cenama. Nedostatak servisne konkurencije nije toliko veliki problem koliko cena novih baterija gde je broj proizvodjaca i dobavljace veoma limitiran.

Sa druge strane SUS motor moze lako i prilicno jeftino da se zameni - kao ceo ili samo odredeni delovi/sklopovi, moze da se osvezi - uradi generalna, itd. Ako je cena kostanja u jendom servisu previsoka postoji konkurencija gotovo na svakom cosku i us to velika dostupnost za delove.

T

pre 1 godinu

@milan Bukvalno poredis babe i zabe. Hajde da uvedemo realne kazne ili poreze za zagadjenje koje prave SUS motori. Ili barem da im uzmemo subvencije koje dobijaju naftne kompanije. Da li bi onda SUS motori bili tako dominantni na trzistu?

Milan

pre 1 godinu

@mrk
Strašno je jer pri punoj brzini na autoputu EV mora na punjenje na svaka 2h ( većini je domet ispod 300km pri 130km/h). To znači mnogo pauza i to tamo gde automobil treba a ne gde vi trebate. Znači vi služite automobilu a ne obrnuto, sve to uz uslov idealne infrastrukture za EV. U realnosti, put se pretvara u noćnu moru. Imate snimak vlasnika audi E trona koji se sa azurne obale vraćao u Pariz 24 umesto 8h koliko mu je trebalo sa SUS.

Milan

pre 1 godinu

@T
Gustina energije u benzinu je 48000Wh/kg. U najboljim baterijama u serijskoj proizvodnji ( CATL) je 280Wh/kg. Iz ovog podatka je jasno da iako je elektromotor tri puta efikasniji od SUS ne može da nadoknadi više nego 100x manju gustinu energije.
Na jedno pitanje ljubitelji EV nemaju odgovor: ako su EV tako dobri, zašto se onda ne dozvoli da se izbore na slobodnom tržištu, svako bi kupio ono što je bolje i naprednije? Čemu zabrane SUS?

status_update

pre 1 godinu

Od cega? Od automobila nije sigurno.
(Milivoje, 06. septembar 2022 09:50)

Automobili zaista ne proizvode toliko zaganjenja. Struja se u Evropi i USA pravi u nuklearkama (samo Francuska ima oko 300 nuklearnih elektrana evo vec 50 godina). Logika je da proizvodnja manje delova (a EV jesu jednostavniji za proizvodnju) manje zagadjuje. Ali iskreno, nisu automobili problem.
Glavni zagadjivac je proizvodnja mesa (belog a najvise crvenog!). Metan (koji proizvodi svaka stoka tokom svog zivota) kilo-za-kilo 7 puta vise zagadjuje ozon nego ugljendioksid koji izlazi iz auspuha automobila sa filterom. Kako raste zivotni standard planete i broj ljudi na svetu, sve je veca potraznja za mesom i to pravi problem bez obzira da li je lockdown ili nije.

Obradiva zemlja povrsine Afrike se danas koristi za uzgajanje zivotinja kojima se hranimo i proizvodnju hrane za te zivotinje. To je sustinski problem.

P.S. Nisam vegetarijanac niti bih ikada mogao da budem, niti to zagovaram.

Trt

pre 1 godinu

Predlozili mu novi za 50 hiljada$, a njegov procenili na 1000$ . Tako to ide. 10 godina star auto? Gde se to jos vozi? Neka zemlja tzv treceg sveta?

Liberty

pre 1 godinu

Kada neko škodu Superb nazove Super-be, meni onda sve jasno koliko ovde ima nepismenog naroda. I takvi komentarišu vest o električnim automobilima i baterijama. To mi je kao kad vidim "šmekera" u karavanu Pasat ili karavanu Fiat Stilo, sa skinutim dpf-om ili katalozatorom koji dimi i prži ulje, i guši sve oko sebe, da vozi slalom po gradu kao da vozi formulu, sa jednom rukom na volanu preplanulom do rukava majce, sa sve turbo folkom koji šišti sa fabričke muzike... Džiberizam level pro, mozga bez. Takvih Super-be karavandžija šumahera koliko hoćeš.

mrk

pre 1 godinu

Sa 60 litara, SUS dizel sa 150 ks prelazi u cugu 1.000 km, uz potrošnju od 7 lit na 100 km, pri 150 km/h za 7 sati...
A električni će samo sat provesti na "pumpi"... I to ako nema nikog da "toči"...
O čemu si pričaš, sinko?
(Čika Boško, 6. septembar 2022 12:38)

o cemu ti pricas deda? ko jos vozi 1000 km bez prekida? jel strasno sat vremena duze putovati? jel strasno napraviti 3 puta po 20 minuta pauze?

lalos

pre 1 godinu

Радим у једној од највећих компанија ел возила на свету, не да не бих купио полован, већ не купујем ни нов, а у могућности сам да купим, само, немам пара за бацање.
(Zero Flyer, 6. septembar 2022 08:28)

na kojoj poziciji radis i gde radis ako nije problem okvirno reci :) bas me zanima posto sam i sam ing

mg

pre 1 godinu

Kazete, "putovacu pet dana na more kme kme" eno ga Bjorn Niland testirao novu Mecku EQS i na 1000 kilometara "kasni" za SUS autom celih 5 minuta! SUS predje 1000 km za 9 sati, EQS za 9:05. Sa sve tri punjenja baterije.

--
EQS košta 120-150.000 eura. Za te pare super luksuzni SUS, vozač i maserka na par godina.

asd

pre 1 godinu

Sto ne bi mogli?! Zabrane registraciju, pa koga uhvate da vozi neregistrovan auto ide pod presu a on u banku da plati kaznu ili zatvor da odlezi
(ima leka za pametnjakovice, 6. septembar 2022 11:42)

Mislim da će to rešiti na drugi način. Gorivo neće biti 7 slobodnoj prodaji, moći će da se kupi samo s posebnim dozvolama. Npr. za poljoprivrednike, radne mašine, kamione...

Dr.Bre

pre 1 godinu

Baterije za auto star 10 god. su skupe jer su rađene po staroj tehnologiji. Tako će i sadašnje baterije biti zastarele i skupe za 10 god. A kad se potpuno izbace vozila sa SUS motorima onda će reći da su elektro vozila neisplativa i nedovoljno ekološka zbog potrošnje struje i počeće forsiranje vozila na vodonik. Cilj svega je samo što veća zarada proizvođača.

Stevica Kurcubic

pre 1 godinu

Prava tema je koliko je struja zelena energija i koliko je zelena proizvodnja litijumskih baterija. Ali valjda razumete da ova "zelena revolucija" nema za cilj da se vi vozikate u zelenim vozilima i cuvate planetu, vec da nemate auto, ne mrdate, i radite na plantazi glavnog gazde dok ne crknete.

Čika Boško

pre 1 godinu

Kazete, "putovacu pet dana na more kme kme" eno ga Bjorn Niland testirao novu Mecku EQS i na 1000 kilometara "kasni" za SUS autom celih 5 minuta! SUS predje 1000 km za 9 sati, EQS za 9:05. Sa sve tri punjenja baterije.

Sa 60 litara, SUS dizel sa 150 ks prelazi u cugu 1.000 km, uz potrošnju od 7 lit na 100 km, pri 150 km/h za 7 sati...
A električni će samo sat provesti na "pumpi"... I to ako nema nikog da "toči"...
O čemu si pričaš, sinko?

norge

pre 1 godinu

Ne palite se na Norvesku ni oni nisu srecni kada im baterija otkaze a garancija istekla.
evo vam trenutnog stanja u norveskoj na danasnji dan mozda nekome znaci:
- klasicna vozila benz.+diz. u prodaji kao polovnjaci 44099 komada
- elektro + hibridi u prodaji kao polovnjaci 15244 komada ( cisto elektricni 7551 komad ).
primer: Tesla X75D 2018, 81564km, oko 57000e.
BMW X6 dizel 3L aut. 2015, 92000km oko 57000e
Mercedes AMG A35 turbo 306Hp benz. 2019, 21483km, oko
57000e.
podaci preuzeti sa internet sajta za prodaju, eto mozda nekome koriste ovi podaci.

T

pre 1 godinu

"Ovo sa električnim trajaće još godinu, dve... I završena priča ... " Da li ce biti jeftinih elektricnih automobila je pitanje, ali elektricnih automobila ce biti. Razlog je sto je elektricni motor mnogo prigodniji za vozila od SUS motora. Elektricni motor ima veci momenat, moze da daje momenat i pri nultoj brzini, ima mnogo veci opseg rada, nema izduvnih gasova i buke. Jedini, ali dovoljan razlog da se ne koriste su bile baterije. Sada je situacija drugacija. Da je bilo dobrih baterija pre 120 godina, niko ne bi ni pokusavao da pravi auto sa SUS motorom.

C i n i k

pre 1 godinu

U Californiji je trenutno ogranicenje na javnim punjacima zbog ustede struje.
EV ima rezona u gradskim relacijama, to je sve.
A baterija u EV je ista ko u mobilnim telefonima, i svako zna da posle izvesnog perioda punjenja baterija slabi, da posle nkog perioda moras da je zamenis, cena baterija ne pada ni posle 10 godina jer litijuma i ostalih sirovina nema u izobilju na planeti, tako da ako pogledate da je prosek cena za zamenske baterije i dalje cca 20.000 $, tesko da je isplativo, o tome vam govori i situacija da polovne EV retko ko kupuje..

ima leka za pametnjakovice

pre 1 godinu

Vidi, sve i da ukinu prodaju SUS automobila, ne mogu da ih zabrane još dugo, tako da ćemo da te trujemo dok si živ, a isto tako nećeš doživeti da ''šuše'' tu privilegiju izgube ;)
('20 A5 50 TDI, 6. septembar 2022 05:45)

Sto ne bi mogli?! Zabrane registraciju, pa koga uhvate da vozi neregistrovan auto ide pod presu a on u banku da plati kaznu ili zatvor da odlezi

tek pocinje tranzicija

pre 1 godinu

A je l se sećate kako su nekad bile teorije zavere da naftni lobi ne dozvoljava da se proizvode električni automobili? :) Evo sad je otišlo u drugu krajnjost.
(Perica, 6. septembar 2022 10:15)
Nije, ostalo je isto. Naftni lobi i plasira ovakve price i studije, kontrolise rudarenje i proizvodnju baterija, homologaciju EV, itd.


Videćemo i kada 1kwh bude 2000e
(kimi R, 6. septembar 2022 09:51)
Proizvodna cena 1kWh je 4-5 eurocenti...a koliko cete platiti preprodavcima i mesetarima zavisi samo od vas

Perica

pre 1 godinu

A je l se sećate kako su nekad bile teorije zavere da naftni lobi ne dozvoljava da se proizvode električni automobili? :) Evo sad je otišlo u drugu krajnjost.

Za cinika

pre 1 godinu

@cinik-Mozda za staru Teslu Model S baterija kosta toliko (a ne kosta, kosta oko 12000 dolara), ali za Teslu Model 3 za sada i dalje ne kosta nista posto trenuno na svetu mozda ima 20 Modela 3 koji su izasli iz garancije.

Generalno, lose napisan naslov. Trebao bi da glasi "Servis pokusao da uslugu od 500 dolara naplati sestostruko!" Tad bi bio realan naslov.
Ovako samo potpirujemo nase dizel manijake "eto vidis kako je elektro skupo, brate samo dizlo u mojo auto".

O cemu vi pricate? Sta skupo? EV? Skup? Skup je ako ces ga uzeti za kes, sto ne radi niko zivi na ovom svetu, sem mozda Srblja.
Kazete, "putovacu pet dana na more kme kme" eno ga Bjorn Niland testirao novu Mecku EQS i na 1000 kilometara "kasni" za SUS autom celih 5 minuta! SUS predje 1000 km za 9 sati, EQS za 9:05. Sa sve tri punjenja baterije. Ima vec preko 10 modela koji 1000 km predju za manje od 10 sati, sa sve stajanjima.
Mislim, gde vi ljudi idete na more kolima? U Portugal? Pa cete putovati 342 sati?
Alo bre do CG brat bratu dva stajanja na punjacu ako se krece iz BG, tri iz Vojvodine i 1 iz Cacka i na moru si bre pa nije do CG 2000 km vec 450 i to lagane voznje.

Radijator

pre 1 godinu

Od cega? Od automobila nije sigurno.
(Milivoje, 06. septembar 2022 09:50)

Truju i automobil da se ne lažemo. Znas kako prodise Dorcol leti kad je manje saobraćaja...cim krene jesen oseti se smrad iz aupuha kad ideš ulicom.

Milivoje

pre 1 godinu

Auto nije pravo, već privilegija. Ovde svaka šuša hoće da truje sve oko sebe, kao da ne dišemo isti vazduh.
(Vozač, 5. septembar 2022 22:06)

Kakvog smo mi kratkog pamcenja. Korona, zakljucavanje, niko ne ide na posao, gradski prevoz skoro da ne funkcionise... Najvece zagadjenje u Evropi. Od cega? Od automobila nije sigurno.

Neko iz mase

pre 1 godinu

ljud, 06. septembar 2022 06:42)

Ne bih da se bacam u računicu oko potrošnje i cene struje jer nisam baš stručan. Zanima me samo da li si i ti računao samo struju po najnižoj tarifi? Postoje 3 tarife po količini potrošnje. Dalje, postoje ljudi koji dnevno automobilom prelaze više stotina km i nije im zgodno da ga dopunjavaju. Isto tako punjenje na brzim stanicama je daleko skuplje od tvoje računice. Ukoliko hoćete na put od 1000 km mnogo više vremena vam je potrebno zbog usputnih punjenja a i guzvi na stanicama. Znači imati samo električni automobil nije praktično. Sama kupovina iziskuje daleko veća sredstva nego kupovina prosečnog porodičnog automobila. Sa 30k eur moze da se kupi pristojan nov automobil i sa razlikom da se finansira potrošnja goriva i taj tvoj plivajući zamajac od 500eur. ako se pokvari u prvih 200 000km. Po meni je bolje uložiti u mini električni automobil za lokalne potrebe 50-80km a pored tog imati običan auto.

maxy

pre 1 godinu

Auto nije pravo, već privilegija. Ovde svaka šuša hoće da truje sve oko sebe, kao da ne dišemo isti vazduh.
(Vozač, 5. septembar 2022 22:06)

A ko će biti taj koji će davati privilegije? S obzirom na cenu goriva čisto sumnjam da nekome pada na pamet da se vozi unaokolo iz čistog hira.

Komša

pre 1 godinu

Jedino rešenje je kabriolet sa jedrima.
Skroz ekološki,malo vetra i pliviš ulicama.
Jos ako si vegan ,pun pogodak.
Onda si potpuno osvešcen.

Грами нису проблем већ ексер

pre 1 godinu

Zašto su 2 grama mozga nedovoljna da se ovo razume?
(ljud, 6. septembar 2022 06:42)

Проблем настаје кад се батерија поквари ту не помаже мозак већ дубок џеп .....пун евради.

Zero Flyer

pre 1 godinu

Jedno pitanje za sve ovde : Da li biste kupili polovan auto na baterije...?
(Kokan, 05. septembar 2022 23:09)

Радим у једној од највећих компанија ел возила на свету, не да не бих купио полован, већ не купујем ни нов, а у могућности сам да купим, само, немам пара за бацање.

Pollux

pre 1 godinu

Dati primer ne daje realnu sliku. Vozio sam Lexus RX460h više od 9 god. Kupljen je nov sa garancijom na bateriju 10 godina ili 150k km. U 8oj godini na 134k km baterija je prijavila grešku i stavljena je nova o trošku Toyote (proces je trajao mesec dana dok je stigla nova baterija,ali je auto u medjuvremenu mogao da se vozi normalno na benzin samo sa ogromnom potrošnjom 20l umesto 5l ,s obzirom da je motor v6-3.5l) . Da je izašao iz garancije trošak bi iznosio po rečima servisa nesto preko 5000 eur. Vrednost automobila u tom trenutku je bila 20k eur. Novi vlasnik vozi taj auto već tri godine bez ikakvih problema...Kad se pogleda vremenski period amortizacija baterije na auto od 90k eur ,cak i da je plaćena a ne zamenjena u garantnog roku ne predstavlja ogroman iznos kad se pogled ada će služiti još min 5-6 godina....

zzz

pre 1 godinu

(Orač, 05. septembar 2022 17:35)

U Beogradu već nekoliko godina saobraća 5 autobusa gradskog saobraćaja koji rade na superkondenzatore (ili ultrakondenzatore). Pune se na krajnim stanicama a napunjeni mogu preći 2 dužine trase. Radnici održavanja su veoma zadovoljni - nema prljanja mazivima, izduvnim gasovima i sl.

Kiflistanac

pre 1 godinu

Kada se kupuje električni auto,samo radi ustede,onda se kalkulacija radi sa otpisom....
(Jarić T Živadin, 5. septembar 2022 17:26)

Broj punjenja baterije je ograničen, a i svakim novim punjenjem se smanjuje kapacitet.
Nena dobrih strana kako god okreneš.

Poznavala C

pre 1 godinu

Imamo mi u selu jednog bogato. Taj kad je za Đurđevdab prodao ovce odna kupio Škodu Super bee. Ne pada mu na pamet da kupuje Teslu, Li Auto, Xpeng, NIO, BYD, Fisker i slične marke EV.

Ccc

pre 1 godinu

Pokusavam da stavim sve na papir i razlog da se opravda kupovina El.vozila ali mi ne ide. Da se razumemo, nisam osoba koja pljuje ovu tehnologiju samo jos uvek ne vidim njene benefite. Proizvodnja ELV nije uopste cista, unisravaju se drzave koje imaju rudu za pravljenje baterija, krajnji proizvod nadomescuje zagadjenost istu kao i novi sus motori, da li dizel, da li benzin. Odrzavanje je doduse minimalno, potrosnja minimalna ali im je domet ogranicen na 400,500 km sto znaci da se na more stize sa 2 punjenja i kasnijim dolaskom od jedno sat do 2 sata u zavisnosti od brzine punjenja baterije. Da se vratim na odrzavanje, kao sto sam rekao, ono je minimalno ali do momenta dok se ne pokvari baterija a to i za novije modele, sa novom tehnologijom ne moze biti ispod 10k.znaci onaj koji kupuje polovni automobil moze da se rokne. Do sada je bilo, kupis polovni automobil, izdvojos plus 1000 eura da uradis sve servise i miran si, sada moras da izdvojis plus 10k. Pa niko zivi vise nece kupovati polovne automobile i niko zivi ih nece prodavati. Za 10,15 godina ce se voziti samo novi automobili i onda pod presu, ko je lud da potrosi 20k na polovan automobil star 10 godina nize ili srednje klase, ovi likovi stvarno misle da smo mi ovce i da cemo na sve gluposti da pristanemo, ali kako gledam ljude i svet oko sebe, to je mozda i istina...

ljud

pre 1 godinu

...koja ušteda? Ko sa 2 grama mozga može da pomisli da je vožnja na struju jeftinija, na duži rok.
(lion, 05. septembar 2022 23:15)

1 kWh sada je oko 7 din danju; 1,75 din noću.
Ako puniš svoje BV noću, sa npr.30 kWh, to košta 53 dinara. I tako 10 mesečno: 530 dinara.
Jedno paklo cigareta mesečno.
I.......
Nemaš mali servis, veliki servis, turbinu, plivajući zamajac, anlaser, alternator, kvačilo... i sve one komponente SUS motora koje se menjaju.
I........
Ako si pažljiv pa čuvaš svoju bateriju od dubokog ispražnjava i jakog punjenja, ona će ti uzvratiti svojom dugovečnošću.
I........
Zašto su 2 grama mozga nedovoljna da se ovo razume?

'20 A5 50 TDI

pre 1 godinu

Auto nije pravo, već privilegija. Ovde svaka šuša hoće da truje sve oko sebe, kao da ne dišemo isti vazduh.
(Vozač, 5. septembar 2022 22:06)

Vidi, sve i da ukinu prodaju SUS automobila, ne mogu da ih zabrane još dugo, tako da ćemo da te trujemo dok si živ, a isto tako nećeš doživeti da ''šuše'' tu privilegiju izgube ;)

Knut

pre 1 godinu

Zato je kineski Nio ES8 zakon.. Ima stanice za zamenu baterije I zamena je automat Ska I traje 5 minuta.. U Kini vec Ima svugde stanica za zamenu baterije a Ima par sad I u Norvrskoj..zamena u Norvrskoj Kosta samo 10 eura.. I uvek imas dobru bateriju I kako se tehnolija baterije uznpareduje I ti ces da dobijas tu bolji bateriju.
(nikola, 5. septembar 2022 22:49)

U Norge nece ni da te opsuju za 10€, nemas ni za pekaru. Ili mozda ti zivis u nekoj tvojoj imaginarnoj Norge?

Mrk

pre 1 godinu

Nema onih modernista sto kao osice skacu na svaku kritiku strujasa. Ucutali se i upuvali kao misevi u misolovci. Nemaju ni sto evra u dzepu, pa se zbunjeno ceskaju po glavi odakle da nadju tolke pare za popravku potrosenih baterija.
(kole, 5. septembar 2022 22:32)

Tu smo, samo ne vredi srbadiji objasnjavati više. Znate sve o kosmosu, nasi, vakcini, Ev vozilima. Pa je onda radosnije pustiti vas da se blamirate.

Mrk

pre 1 godinu

E da i jos jedna prica.. Kad krenu stara vozila na nove punjace.. Pa kazu.. Nemoze vise stari punjac.. Bice isto kao i sa mobilnim telefonima.. Idemo ovce na elektro sisanje:) :)
(Djidji, 5. septembar 2022 20:26)

E moj napaćeni ljubomorni zaostali druže. Nemas ti pojma o reciklaži, obnovljivim izvorima i ostalom. Ti misliš da će ev vozila koja su učestvovala u ranom razvoju Ev tehnologije da se voze 30 godina? To što ti voziš passat 30 god ne znači da i normalan svet to radi. Za 5 godina baterije stižu na veličinu laptopa, punjenje za 5 min i biće standardizacije kao danas sa pumpama. Zapamti moje reči 😉 lep pozdrav

Očekivano

pre 1 godinu

Nivo razumevanja pričitanog teksta (ako je uopšte pročitan) je ispod 20%.
Ostalih 80% se obrušavaju na tehnologiju el. automobila i njen smisao, generalno.
Prosto, nisu razumeli tekst, reaguju na vest o el. automobilima kao bik,ispred kog mašu crvenom maramom.
Živeo Staljin i svetska revolucija drugovi!
Novotarije su prevara! :)

zoki

pre 1 godinu

U godinama koje dolaze,sto zbog troskova sto zbog slabe prodaje doci ce do spajanja velikih auto imena.srednja klasa nestaje.postala je borba,a winter is coming.auto kompanije su pogubile kompase.smanjuju proizvodnju,pumpaju cijene,vesele se kvartalu.dovoljan je jedan jako los kvartal da upadnu u probleme,a on je iza ugla.europu vode najveci idioti u kriticnom trenutku,a winter is coming.na proljece cemo imati nove vlade,a ja se nadam da europske unije nece biti vise.a moji pacani uvode euro.
(Markisa, 05. septembar 2022 21:51)

A ti pises 20 redova bez tacke i tebe neko treba ozbiljno da shvati ?

menja se auto ne baterija

pre 1 godinu

koja ušteda? Ko sa 2 grama mozga može da pomisli da je vožnja na struju jeftinija na, duži rok.
(lion, 5. septembar 2022 23:15)

Sa 2g mozga niko. Oni sa vise i dobrim iskoriscenjem vrlo lako i pomisle i dokazu

Kokan

pre 1 godinu

Misim da niste dombro sabrali kace uzmu sve cifre i kace stavi plus dobijese preko trijes iljada evra
(Volina, 05. septemba

A pošto je jedna kaca...?

Гиле

pre 1 godinu

Стандардизације батерија нема јер ту су још увек туче у патентима. Ево објавили су да су кинези смислили још бољу батерију. Кад те разлике буду минорне тада може доћи до стандарсждитжзације. Јер сада је циљ сваке компаније да смисли што бољу и тако побољша продају. Исто тако неки кинези су направили замену батерије. Битно је да их пумпе подрже.

Kokan

pre 1 godinu

Koliko je promena motora na BMW ili MERC starom 10-20 god u ovlascenom servisu ?
(gljuvc, 05. septembar

Na svakom drugom otpadu imaš ih za najviše 2.000 evra i to sa garancijom...

ljud

pre 1 godinu

(Milan, 05. septembar 2022 17:54)

Tako je.
O tome vodi računa dobar softver. Npr. kod Toyote Prius plug-in. Baterija kapaciteta 4,4kWh se puni sa svega oko 60% tog kapaciteta, tj. 2,7kWh. Toliko, 2,7 kWh, se može očitati kao potrošnja el. energije na brojilu el. energije koje meri el. energiju "usutu" u bateriju prilikom njenog normalnog punjenja. Prilikom ispražnjavanja baterije do 20%, softver uključuje oto motor i automatski dopunjava bateriju i ne dozvoljava joj ispražnjavanje ispod tog %.
Zbog ovog softverskog ograničenja, baterija u Priusu traje veoma dugo.
EV kao baterijska vozila (BV) nemaju ovo softversko ograničenje. Imaju obaveštavanje, upozoravanje, vozača da ne bi trebalo da nastavi vožnju posle ispražnjavanja baterije ispod 20%, ali vozač je u mogućnosti da to obaveštenje svesno ignoriše i da nastavi vožnju sve do 0%.

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Da sumiramo: ko je u mogucnosti, neka kupi klasicni benzinac, bez ikakve hibridne tehnologije.
Jeftino odrzavanje i servisiranje, prelazis i do 300.000km bez problema.

lion

pre 1 godinu

hahah izem ti takvu uštedu nafta majka bratac
(saskica, 05. septembar 2022 21:56)

koja ušteda? Ko sa 2 grama mozga može da pomisli da je vožnja na struju jeftinija na, duži rok.

Splavar

pre 1 godinu

Svasta. Na toj istoj Floridi kupim akumulator od $75 za japanca, na parkingu ga zamenim, jos mi vrate 20 kad im unesem onaj stari. Zasto?

rani

pre 1 godinu

Sa EV je lako jer moze daljinski softverski da se onemoguci paljenje motora iz bilo kog razloga (i policije raznih drzava Amerike rekose da je to sjajna ideja jer bi sistem za daljinsko gasenje kola sprecavao ulicne trke i bezanje od policije)
(status_update, 05. septembar 2022 18:15)

A onda, nastupa dron Zeljka Mitrovica koji izbacuje laso i vezuje pocinioca! Kakva nas biducnost ceka, sunce ti...

kole

pre 1 godinu

Nema onih modernista sto kao osice skacu na svaku kritiku strujasa. Ucutali se i upuvali kao misevi u misolovci. Nemaju ni sto evra u dzepu, pa se zbunjeno ceskaju po glavi odakle da nadju tolke pare za popravku potrosenih baterija.

Dex

pre 1 godinu

Sa EV je lako jer moze daljinski softverski da se onemoguci paljenje motora iz bilo kog razloga (i policije raznih drzava Amerike rekose da je to sjajna ideja jer bi sistem za daljinsko gasenje kola sprecavao ulicne trke i bezanje od policije)
(status_update, 05. septembar 2022 18:15)

Za to uopste nije bitan EV.

menja se auto ne baterija

pre 1 godinu

(Max, 5. septembar 2022 20:50)

Cek tek da vidis koje su cene ovih novih farova, modula za klimu, sedista i sl. Hiljadu i po evra pa navise, bukvalno se isplati kupiti novi auto u salonu, rastaviti ga i prodati u delove...

Veliki brat

pre 1 godinu

zašto akumulatori, zašto ne kondenzatori?
(Orač, 5. septembar 2022 17:35)

Gustina energije. Mogu kondenzatori, ali bi imao samo vozacko mesto u autu, sve ostalo bi bili kondenzatori da bi imao domet kao sa 500 kila baterije ili sa dve fricovke benzina.
(Nuklearni mravojed, 5. septembar 2022 18:40)

Kinezi imaju autobuse sa kondenzatorskim baterijama, pune se na svakom stajalištu za 60-90 sekundi, a sa punim kapacitetom mogu da pređu tipa 5km, što je dovoljno, jer je to veće rastojanje nego između bilo koja 2 stajališta.
Kondenzator ne može da se potroši, a daleko je jeftiniji od litijumske baterije.

Što se tiče automobila, rešenje bi bilo da se baterije mogu menjati (već postoje prototipovi), s tim što meni recimo odgovara da imam manju bateriju za vožnju po gradu, time bi auto bio značajno jeftiniji, a kad mi baš zatreba za neki dalji put, mogu da ubacim dodatne baterije koje bih iznajmio.
Možda je sada relativno skupo (to sa iznajmljivanjem), ali vremenom će doći na svoje mesto.

Međutim, ipak nekako mislim da sada vodonik ima bolju budućnost, jedino je problem što je vrlo eksplozivan u kontaktu sa kiseonikom... za sada bi bilo dovoljno da teretna vozila pređu na CNG (ima ih poprilično i u Srbiji, mnogi kamione prerađuju da idu na CNG, a vidim i autobuse sa onim rezervoarima na krovu), ipak je ekološki daleko prihvatljivije nego dizel.
A kad se reše kamioni, autobusi, brodovi i avioni, lako ćemo onda za putničke automobile, tehnologija će pojeftiniti.

nikola

pre 1 godinu

Zato je kineski Nio ES8 zakon.. Ima stanice za zamenu baterije I zamena je automat Ska I traje 5 minuta.. U Kini vec Ima svugde stanica za zamenu baterije a Ima par sad I u Norvrskoj..zamena u Norvrskoj Kosta samo 10 eura.. I uvek imas dobru bateriju I kako se tehnolija baterije uznpareduje I ti ces da dobijas tu bolji bateriju.

Sasa

pre 1 godinu

To je posledica odsustva standardizacije baterija. Koliko bi kostao hard-disk na racunaru da je samo za taj racunar i ni za jedan drugi? Koliko bi kostalo obicno napajanje da je samo za taj racunar i ni za jedan drugi ili da je memoriju moguce ugraditi samo u jedan racunar... Tehnologija el automobila se forsirano razvija. Proizvodjaci lutaju sa originalnoscu komponenti. U poredjenu sa drugim proizvodima - el automobil ima puno mana, pa ih opet drzave forsiraju. Ja sam 1988 racunar sa 80386 procesorom i matematickim koprocesorom 80387 i HDD-om od 80MB i monitorom u boji, platio 10000DM. U odnosu na cene stanova, to je bilo 20% cene stana od 50m2 u Beogradu. Nakon nekoliko godina sam ga prakticno bacio jer je zastareo. Elektrican vozila se ne razvijaju tom brzinom, ali su trenutno u fazi kao racunari pocetkom 90-tih. Za 10-15 godina ce se to smiriti.

Zok1

pre 1 godinu

Zlobnici kažu da je Mask napravio svemirski program da bi mogao negde da skladišti stare baterije :) Šalu na stranu, ima tu dosta problema koji će morati da se rešavaju. Jedan od njih će biti i standardizacija baterija, ali i mogućnost njihove brze zamene. Međutim, ukoliko nas neki nuklearni rat ne vrati na volovske zaprege, idemo ka vremenu u kome će posedovanje privatnog automobila za mnoge biti nepotreban luksuz. Uber i slučni servisi su samo prelazna faza prema vremenu kada će nas voziti automobili bez vozača. U međuvremenu, uživajte u vožnji…

Markisa

pre 1 godinu

U godinama koje dolaze,sto zbog troskova sto zbog slabe prodaje doci ce do spajanja velikih auto imena.srednja klasa nestaje.postala je borba,a winter is coming.auto kompanije su pogubile kompase.smanjuju proizvodnju,pumpaju cijene,vesele se kvartalu.dovoljan je jedan jako los kvartal da upadnu u probleme,a on je iza ugla.europu vode najveci idioti u kriticnom trenutku,a winter is coming.na proljece cemo imati nove vlade,a ja se nadam da europske unije nece biti vise.a moji pacani uvode euro.

Divad Jaligot

pre 1 godinu

Imaš električni auto, svi električni automobili sa unificiranim baterijama.

Dolaziš na električnu verziju benzinske pumpe.

Baterija skoro prazna.

Momak pita koliko kw?

Vadi bateriju iz kola.

Stavlja punu i vozi dalje.

Sve traje 3-5 minuta.

E kada se to desi, kupujem električni auto.

Ivan

pre 1 godinu

70€ je zamena jedne ćelije za Toyotu Prius II. Kad crkne ćelija, auto isključi korišćenje baterije da ne bi rafalno crkavale ostale. Zašto BMW i ostali evropski proizvodjači nisu fizički odvojili ćelije kao Toyota? To je pitanje! Namerno, verovatno.

T

pre 1 godinu

Prošle godine sam platio komad ukrasne plastike u Renoovom servisu 1900 din. Komad je veličine 8x10cm. 1600 din za sam deo i dve žabice po 150 din. Onda to pomnožite sa veličinom baterije i eto 30.000 dolara. Ovlašćeni servisi deru sa cenama.

Djidji

pre 1 godinu

E da i jos jedna prica.. Kad krenu stara vozila na nove punjace.. Pa kazu.. Nemoze vise stari punjac.. Bice isto kao i sa mobilnim telefonima.. Idemo ovce na elektro sisanje:) :)

Markisa

pre 1 godinu

Pre nekoliko meseci sam otišao da proverim dizel dizne na autu vrednom 3500-4000e. U ovlašćenom servisu mi tražili 105000 dinara po komadu bez ruku. Tako da to s baterijama i nije tako čudno.
(Aleksandar, 5. septembar 2022 19:24)

Kolega,ubaci 2taktol mineralni jaso fb specifikacije.kod mene je pomoglo.prosao 120 hiljada odonda.skoro zaboravio na probleme.doduse euro 3.za common rail ne bi znao.

menja se auto ne baterija

pre 1 godinu

(ne možda ako ipak, 5. septembar 2022 18:28)
"Samo tako" po tvom utisku ili po zvanicnoj statistici iz baze svih registrovanih vozila?

Djidji

pre 1 godinu

Sve ovo ceka baterdzije kad crkne elektromobil,, dakle,, bateriie skupe.. Nema preprpdaje vozila kao polovno.. Nema odlaganja vozila ili parkiranja jer su te baterije porozne i moraju da se skladiste po ekoloskom standardu..dakle odlaganje na specijaliziranom otpadu.. A to je kao otprilike nuklearni otpad,, Sve je ovo mucka koja ce biti u konacnici preskupa :) :) idemo elektricne budale.. Nema voznje za dzaba

BDj

pre 1 godinu

Sa EV je lako jer moze daljinski softverski da se onemoguci paljenje motora iz bilo kog razloga (i policije raznih drzava Amerike rekose da je to sjajna ideja jer bi sistem za daljinsko gasenje kola sprecavao ulicne trke i bezanje od policije)
(status_update, 05. septembar 2022 18:15)

To bre!!! I da se svima odma stave lisice na ruke, da ne mora posle narodna milicija mnogo da muči.
A ovamo trtljate o slobodama non-stop...
A na temu: lepo ovde jedan reče da je spas u unifikaciji baterija. Kad može gorivo svuda da bude isto, mogu i baterije

T

pre 1 godinu

Prošle godine sam platio komad ukrasne plastike u Renoovom servisu 1900 din. Komad je veličine 8x10cm. Po sećanju, 1600 din za sam deo i dve žabice po 150 din. Onda to pomnožite sa veličinom baterije i eto 30.000 dolara. Ovlašćeni servisi deru sa cenama.

Max

pre 1 godinu

Pre nekoliko meseci sam otišao da proverim dizel dizne na autu vrednom 3500-4000e. U ovlašćenom servisu mi tražili 105000 dinara po komadu bez ruku. Tako da to s baterijama i nije tako čudno.
(Aleksandar)
Reci prijatelju o kom se automobilu radi?
Prosto mi neverovatno da dizna za auto košta 900 evra.

Killa

pre 1 godinu

Električnim automobilima fali jedna stvar - standardizovane baterije. Ne mora tehnologija biti ista, ali neke stvari poput napona, dimenzija baterije i sl moraju da se standardizuju. Ovo bi dovelo do porasta kompanija koje se specijalizuju za baterije, i bilo bi lako zameniti bateriju.

Aleksandar

pre 1 godinu

Pre nekoliko meseci sam otišao da proverim dizel dizne na autu vrednom 3500-4000e. U ovlašćenom servisu mi tražili 105000 dinara po komadu bez ruku. Tako da to s baterijama i nije tako čudno.

Djorke

pre 1 godinu

Potpuno nenormalna cena za bilo koji rezervni deo.

Stvarno bi proizvodjaci mogli da porade na troskovima odrzavanja, ok ne mora da bude jeftino, ali npr napraviti takvu modularnost baterije da mozes da menjas pojedinacne sklopove bez vadjenja cele baterije i rasturanja celog automobila u najsitnije komade, samo da zamenis par mrtvih modula. Sve moze da se pojednostavi ako se uzme u obzir.

Janko

pre 1 godinu

pa šta ste očekivali više se ni na mobilnom ne može zameniti baterija. Sve se pravi za jednokratnu upotrebu takva će biti i kola

Inception

pre 1 godinu

(ljud, 05. septembar 2022 17:23)


Samo jos nisi naglasio da je Tesline baterije nemoguce reparirati. 4860 je trenutno u postupku rastavljanja, ceo modul je napravljen tako da nije predvidjeno da se otvara, a i kada se otvori, sasvim sigurno ne moze bezbedno da se zatvori. Pored toga, baterije su zalivene ruzicastom penom koju je nemoguce fizicki i hemijski ukloniti, a koja sluzi kao izolator. Znaci, teska prica.

status_update

pre 1 godinu

mislim sa ce ova situacija sa automobilima i baterijama jako liciti na situaciju sa mob.telefonima i baterijama.Svaki novi , malo osveženi model auta imace naravno novu bateriju a staru cete moci naci kao i ovaj Amer.Terace nas da zbig tog kupujemo samo nove aute a za stare nece biti kupca-jer ko bi kupio elektro-auto kad ne moze naci bateriju.A onda ce ,vremenom, baterije poceti da traju sve kraće i kraće iz ..nepoznatog..razloga.
(bikkojileži, 5. septembar 2022 17:31)

Nece. Tesla razmatra ideju posebnog paketa - da novi EV ponudi VRLO jeftino (tipa par hiljada dolara) ali da se placa mesecna pretplata pa onda auto kosta onoliko koliko se koristi uz kalkulacije da li se vise isplati kupiti ili "rentirati". Sa EV je lako jer moze daljinski softverski da se onemoguci paljenje motora iz bilo kog razloga (i policije raznih drzava Amerike rekose da je to sjajna ideja jer bi sistem za daljinsko gasenje kola sprecavao ulicne trke i bezanje od policije)

igor

pre 1 godinu

ko se zadnji smije, najsladje se smije.
Za 10 godina moje novo audi jaje 97 godiste ce bit 10 godina staro skoro ko novo, i nudicu vlasnicima elektricnih auta da ih povezem stopom, mozemo i na pivu.

ne možda ako ipak

pre 1 godinu

@menja se auto ne baterija
Vidi da to pišeš za Sigapur ili Norvešku pa i OK ali u Nemačkoj se voze automobili 2008/9 samo tako....nemoj da obmanjuješ ljude.

bora_rakijaš

pre 1 godinu

Uf, idem da utegnem škodilaka dizlo (što bi ovde neki rekli) pa da ga teram bar još 150k km što mu dođe nekih 8 godina. Taman dok se situacija sa ovim el. smećem ne razjasni

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

zašto akumulatori, zašto ne kondenzatori?
(Orač, 5. septembar 2022 17:35)

Gustina energije. Mogu kondenzatori, ali bi imao samo vozacko mesto u autu, sve ostalo bi bili kondenzatori da bi imao domet kao sa 500 kila baterije ili sa dve fricovke benzina.

Grga Pitic

pre 1 godinu

Znaci automobili ce se menjati kao vesmasine, a savrseno bi bilo kao mobilni telefoni. Stravicno. Nije stos samo u bateriji, vec metal, plastika, tekstil,... Kakav um potrosackog mentaliteta je smislio EV. Svaka mu cast.

menja se auto ne baterija

pre 1 godinu

Gde se to na svetu menjaju delovi na 10 godina starom autu?! I u Evropi i u Americi i u Kini to ide ili izvoz u neku siromasnu zemlju ili pod presu

Jarić T Živadin

pre 1 godinu

Kada se kupuje električni auto,samo radi ustede,onda se kalkulacija radi sa otpisom.To znači, da se prelazi ogromna kilometraza,i nema povratka dela od novca,kod kasnije prodaje.Kada se dodje na nulu,svaka dalja voznja je ta usteda o kojoj se toliko maœta.
Čim neko, ide na kupovinu baterije posle garancije od 7 ili vise godina,taj je kupio pogresan auto.

bikkojileži

pre 1 godinu

mislim sa ce ova situacija sa automobilima i baterijama jako liciti na situaciju sa mob.telefonima i baterijama.Svaki novi , malo osveženi model auta imace naravno novu bateriju a staru cete moci naci kao i ovaj Amer.Terace nas da zbig tog kupujemo samo nove aute a za stare nece biti kupca-jer ko bi kupio elektro-auto kad ne moze naci bateriju.A onda ce ,vremenom, baterije poceti da traju sve kraće i kraće iz ..nepoznatog..razloga.

XXL

pre 1 godinu

Baterijaši neće imati priliku da ponesu naziv - oldtimer. Za tu titulu treba vlasnik da promeni najmanje bar tri baterije i da ga košta sve što je stekao u životu (90.000 dolara/eura)...

Milan

pre 1 godinu

@ljud
Ako je tako onda jedino rešenje je da proizvođač softverski ograniči punjenje i pražnjenje 20-80%, samo što mora prkazati i skoro upola manju autonomiju, koja je iovako mizerna. U suštini bave se prevarom potrošača jer prikazuju domet od pune do prazne baterije a da bi trajala ne sme tako da se koristi

ljud

pre 1 godinu

Baterija ima raznih. Prvobitni hibridi, Tojotini, od 1998. pa sve do prvog plug-in, 2012. god. ugrađivali su Ni-Cd, i Ni-Mh.
Ove baterije se uspešno i jevtino mogu reparirati. To rade svuda po Evropi a kod nas ima odličnih majstora u Nišu.
EV, i noviji hibridi, koriste Li-ion baterije. Ako se radi o Li-ion, najbolje su "Panasonic". Ugrađuju ih Tojota i Tesla.
Za njihovo zdravlje i dugovečnost od krucijalne važnosti je kako i dokle se prazne, i kako i do kog % se pune. S obe strane treba ostaviti po 20%. Ne prazniti ispod 20% i ne puniti preko 80%. Ako se još i vodi računa o dobrom hlađenju i o blažem opterećivanju, Li-ion baterija može da traje i milion km.
Ovakvo kondicioniranje baterija najbolje sprovode Tojota i Tesla.

mirko sv

pre 1 godinu

kinezi bi to resili, al ne mogu zbog tenzija, a pre toga zbog ne priznavanja kineskih vakcina i zbog zakljucavanja od korone na obe strane, a i zbog mafijaske carine...

Blagoje

pre 1 godinu

Još je rano za kola na baterije. Nauka još nije osmislila skladištenje el. energije koje bi imalo iole normalan životni vek. Ovo što se radi sa hibridima i plaginovima je sve na silu i mnogo više košta, a rok trajanja kratak.

bikkojileži

pre 1 godinu

mislim sa ce ova situacija sa automobilima i baterijama jako liciti na situaciju sa mob.telefonima i baterijama.Svaki novi , malo osveženi model auta imace naravno novu bateriju a staru cete moci naci kao i ovaj Amer.Terace nas da zbig tog kupujemo samo nove aute a za stare nece biti kupca-jer ko bi kupio elektro-auto kad ne moze naci bateriju.A onda ce ,vremenom, baterije poceti da traju sve kraće i kraće iz ..nepoznatog..razloga.

Grga Pitic

pre 1 godinu

Znaci automobili ce se menjati kao vesmasine, a savrseno bi bilo kao mobilni telefoni. Stravicno. Nije stos samo u bateriji, vec metal, plastika, tekstil,... Kakav um potrosackog mentaliteta je smislio EV. Svaka mu cast.

Milan

pre 1 godinu

@ljud
Ako je tako onda jedino rešenje je da proizvođač softverski ograniči punjenje i pražnjenje 20-80%, samo što mora prkazati i skoro upola manju autonomiju, koja je iovako mizerna. U suštini bave se prevarom potrošača jer prikazuju domet od pune do prazne baterije a da bi trajala ne sme tako da se koristi

Blagoje

pre 1 godinu

Još je rano za kola na baterije. Nauka još nije osmislila skladištenje el. energije koje bi imalo iole normalan životni vek. Ovo što se radi sa hibridima i plaginovima je sve na silu i mnogo više košta, a rok trajanja kratak.

XXL

pre 1 godinu

Baterijaši neće imati priliku da ponesu naziv - oldtimer. Za tu titulu treba vlasnik da promeni najmanje bar tri baterije i da ga košta sve što je stekao u životu (90.000 dolara/eura)...

Jarić T Živadin

pre 1 godinu

Kada se kupuje električni auto,samo radi ustede,onda se kalkulacija radi sa otpisom.To znači, da se prelazi ogromna kilometraza,i nema povratka dela od novca,kod kasnije prodaje.Kada se dodje na nulu,svaka dalja voznja je ta usteda o kojoj se toliko maœta.
Čim neko, ide na kupovinu baterije posle garancije od 7 ili vise godina,taj je kupio pogresan auto.

Killa

pre 1 godinu

Električnim automobilima fali jedna stvar - standardizovane baterije. Ne mora tehnologija biti ista, ali neke stvari poput napona, dimenzija baterije i sl moraju da se standardizuju. Ovo bi dovelo do porasta kompanija koje se specijalizuju za baterije, i bilo bi lako zameniti bateriju.

Djidji

pre 1 godinu

Sve ovo ceka baterdzije kad crkne elektromobil,, dakle,, bateriie skupe.. Nema preprpdaje vozila kao polovno.. Nema odlaganja vozila ili parkiranja jer su te baterije porozne i moraju da se skladiste po ekoloskom standardu..dakle odlaganje na specijaliziranom otpadu.. A to je kao otprilike nuklearni otpad,, Sve je ovo mucka koja ce biti u konacnici preskupa :) :) idemo elektricne budale.. Nema voznje za dzaba

bora_rakijaš

pre 1 godinu

Uf, idem da utegnem škodilaka dizlo (što bi ovde neki rekli) pa da ga teram bar još 150k km što mu dođe nekih 8 godina. Taman dok se situacija sa ovim el. smećem ne razjasni

Inception

pre 1 godinu

(ljud, 05. septembar 2022 17:23)


Samo jos nisi naglasio da je Tesline baterije nemoguce reparirati. 4860 je trenutno u postupku rastavljanja, ceo modul je napravljen tako da nije predvidjeno da se otvara, a i kada se otvori, sasvim sigurno ne moze bezbedno da se zatvori. Pored toga, baterije su zalivene ruzicastom penom koju je nemoguce fizicki i hemijski ukloniti, a koja sluzi kao izolator. Znaci, teska prica.

Djidji

pre 1 godinu

E da i jos jedna prica.. Kad krenu stara vozila na nove punjace.. Pa kazu.. Nemoze vise stari punjac.. Bice isto kao i sa mobilnim telefonima.. Idemo ovce na elektro sisanje:) :)

ljud

pre 1 godinu

Baterija ima raznih. Prvobitni hibridi, Tojotini, od 1998. pa sve do prvog plug-in, 2012. god. ugrađivali su Ni-Cd, i Ni-Mh.
Ove baterije se uspešno i jevtino mogu reparirati. To rade svuda po Evropi a kod nas ima odličnih majstora u Nišu.
EV, i noviji hibridi, koriste Li-ion baterije. Ako se radi o Li-ion, najbolje su "Panasonic". Ugrađuju ih Tojota i Tesla.
Za njihovo zdravlje i dugovečnost od krucijalne važnosti je kako i dokle se prazne, i kako i do kog % se pune. S obe strane treba ostaviti po 20%. Ne prazniti ispod 20% i ne puniti preko 80%. Ako se još i vodi računa o dobrom hlađenju i o blažem opterećivanju, Li-ion baterija može da traje i milion km.
Ovakvo kondicioniranje baterija najbolje sprovode Tojota i Tesla.

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Da sumiramo: ko je u mogucnosti, neka kupi klasicni benzinac, bez ikakve hibridne tehnologije.
Jeftino odrzavanje i servisiranje, prelazis i do 300.000km bez problema.

rani

pre 1 godinu

Sa EV je lako jer moze daljinski softverski da se onemoguci paljenje motora iz bilo kog razloga (i policije raznih drzava Amerike rekose da je to sjajna ideja jer bi sistem za daljinsko gasenje kola sprecavao ulicne trke i bezanje od policije)
(status_update, 05. septembar 2022 18:15)

A onda, nastupa dron Zeljka Mitrovica koji izbacuje laso i vezuje pocinioca! Kakva nas biducnost ceka, sunce ti...

Zero Flyer

pre 1 godinu

Jedno pitanje za sve ovde : Da li biste kupili polovan auto na baterije...?
(Kokan, 05. septembar 2022 23:09)

Радим у једној од највећих компанија ел возила на свету, не да не бих купио полован, већ не купујем ни нов, а у могућности сам да купим, само, немам пара за бацање.

BDj

pre 1 godinu

Sa EV je lako jer moze daljinski softverski da se onemoguci paljenje motora iz bilo kog razloga (i policije raznih drzava Amerike rekose da je to sjajna ideja jer bi sistem za daljinsko gasenje kola sprecavao ulicne trke i bezanje od policije)
(status_update, 05. septembar 2022 18:15)

To bre!!! I da se svima odma stave lisice na ruke, da ne mora posle narodna milicija mnogo da muči.
A ovamo trtljate o slobodama non-stop...
A na temu: lepo ovde jedan reče da je spas u unifikaciji baterija. Kad može gorivo svuda da bude isto, mogu i baterije

Janko

pre 1 godinu

pa šta ste očekivali više se ni na mobilnom ne može zameniti baterija. Sve se pravi za jednokratnu upotrebu takva će biti i kola

Komša

pre 1 godinu

Jedino rešenje je kabriolet sa jedrima.
Skroz ekološki,malo vetra i pliviš ulicama.
Jos ako si vegan ,pun pogodak.
Onda si potpuno osvešcen.

ne možda ako ipak

pre 1 godinu

@menja se auto ne baterija
Vidi da to pišeš za Sigapur ili Norvešku pa i OK ali u Nemačkoj se voze automobili 2008/9 samo tako....nemoj da obmanjuješ ljude.

Kokan

pre 1 godinu

Koliko je promena motora na BMW ili MERC starom 10-20 god u ovlascenom servisu ?
(gljuvc, 05. septembar

Na svakom drugom otpadu imaš ih za najviše 2.000 evra i to sa garancijom...

Ivan

pre 1 godinu

70€ je zamena jedne ćelije za Toyotu Prius II. Kad crkne ćelija, auto isključi korišćenje baterije da ne bi rafalno crkavale ostale. Zašto BMW i ostali evropski proizvodjači nisu fizički odvojili ćelije kao Toyota? To je pitanje! Namerno, verovatno.

Max

pre 1 godinu

Pre nekoliko meseci sam otišao da proverim dizel dizne na autu vrednom 3500-4000e. U ovlašćenom servisu mi tražili 105000 dinara po komadu bez ruku. Tako da to s baterijama i nije tako čudno.
(Aleksandar)
Reci prijatelju o kom se automobilu radi?
Prosto mi neverovatno da dizna za auto košta 900 evra.

Divad Jaligot

pre 1 godinu

Imaš električni auto, svi električni automobili sa unificiranim baterijama.

Dolaziš na električnu verziju benzinske pumpe.

Baterija skoro prazna.

Momak pita koliko kw?

Vadi bateriju iz kola.

Stavlja punu i vozi dalje.

Sve traje 3-5 minuta.

E kada se to desi, kupujem električni auto.

T

pre 1 godinu

Prošle godine sam platio komad ukrasne plastike u Renoovom servisu 1900 din. Komad je veličine 8x10cm. Po sećanju, 1600 din za sam deo i dve žabice po 150 din. Onda to pomnožite sa veličinom baterije i eto 30.000 dolara. Ovlašćeni servisi deru sa cenama.

Milivoje

pre 1 godinu

Auto nije pravo, već privilegija. Ovde svaka šuša hoće da truje sve oko sebe, kao da ne dišemo isti vazduh.
(Vozač, 5. septembar 2022 22:06)

Kakvog smo mi kratkog pamcenja. Korona, zakljucavanje, niko ne ide na posao, gradski prevoz skoro da ne funkcionise... Najvece zagadjenje u Evropi. Od cega? Od automobila nije sigurno.

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

zašto akumulatori, zašto ne kondenzatori?
(Orač, 5. septembar 2022 17:35)

Gustina energije. Mogu kondenzatori, ali bi imao samo vozacko mesto u autu, sve ostalo bi bili kondenzatori da bi imao domet kao sa 500 kila baterije ili sa dve fricovke benzina.

'20 A5 50 TDI

pre 1 godinu

Auto nije pravo, već privilegija. Ovde svaka šuša hoće da truje sve oko sebe, kao da ne dišemo isti vazduh.
(Vozač, 5. septembar 2022 22:06)

Vidi, sve i da ukinu prodaju SUS automobila, ne mogu da ih zabrane još dugo, tako da ćemo da te trujemo dok si živ, a isto tako nećeš doživeti da ''šuše'' tu privilegiju izgube ;)

menja se auto ne baterija

pre 1 godinu

(Max, 5. septembar 2022 20:50)

Cek tek da vidis koje su cene ovih novih farova, modula za klimu, sedista i sl. Hiljadu i po evra pa navise, bukvalno se isplati kupiti novi auto u salonu, rastaviti ga i prodati u delove...

Sasa

pre 1 godinu

To je posledica odsustva standardizacije baterija. Koliko bi kostao hard-disk na racunaru da je samo za taj racunar i ni za jedan drugi? Koliko bi kostalo obicno napajanje da je samo za taj racunar i ni za jedan drugi ili da je memoriju moguce ugraditi samo u jedan racunar... Tehnologija el automobila se forsirano razvija. Proizvodjaci lutaju sa originalnoscu komponenti. U poredjenu sa drugim proizvodima - el automobil ima puno mana, pa ih opet drzave forsiraju. Ja sam 1988 racunar sa 80386 procesorom i matematickim koprocesorom 80387 i HDD-om od 80MB i monitorom u boji, platio 10000DM. U odnosu na cene stanova, to je bilo 20% cene stana od 50m2 u Beogradu. Nakon nekoliko godina sam ga prakticno bacio jer je zastareo. Elektrican vozila se ne razvijaju tom brzinom, ali su trenutno u fazi kao racunari pocetkom 90-tih. Za 10-15 godina ce se to smiriti.

lion

pre 1 godinu

hahah izem ti takvu uštedu nafta majka bratac
(saskica, 05. septembar 2022 21:56)

koja ušteda? Ko sa 2 grama mozga može da pomisli da je vožnja na struju jeftinija na, duži rok.

ljud

pre 1 godinu

(Milan, 05. septembar 2022 17:54)

Tako je.
O tome vodi računa dobar softver. Npr. kod Toyote Prius plug-in. Baterija kapaciteta 4,4kWh se puni sa svega oko 60% tog kapaciteta, tj. 2,7kWh. Toliko, 2,7 kWh, se može očitati kao potrošnja el. energije na brojilu el. energije koje meri el. energiju "usutu" u bateriju prilikom njenog normalnog punjenja. Prilikom ispražnjavanja baterije do 20%, softver uključuje oto motor i automatski dopunjava bateriju i ne dozvoljava joj ispražnjavanje ispod tog %.
Zbog ovog softverskog ograničenja, baterija u Priusu traje veoma dugo.
EV kao baterijska vozila (BV) nemaju ovo softversko ograničenje. Imaju obaveštavanje, upozoravanje, vozača da ne bi trebalo da nastavi vožnju posle ispražnjavanja baterije ispod 20%, ali vozač je u mogućnosti da to obaveštenje svesno ignoriše i da nastavi vožnju sve do 0%.

igor

pre 1 godinu

ko se zadnji smije, najsladje se smije.
Za 10 godina moje novo audi jaje 97 godiste ce bit 10 godina staro skoro ko novo, i nudicu vlasnicima elektricnih auta da ih povezem stopom, mozemo i na pivu.

Aleksandar

pre 1 godinu

Pre nekoliko meseci sam otišao da proverim dizel dizne na autu vrednom 3500-4000e. U ovlašćenom servisu mi tražili 105000 dinara po komadu bez ruku. Tako da to s baterijama i nije tako čudno.

Markisa

pre 1 godinu

U godinama koje dolaze,sto zbog troskova sto zbog slabe prodaje doci ce do spajanja velikih auto imena.srednja klasa nestaje.postala je borba,a winter is coming.auto kompanije su pogubile kompase.smanjuju proizvodnju,pumpaju cijene,vesele se kvartalu.dovoljan je jedan jako los kvartal da upadnu u probleme,a on je iza ugla.europu vode najveci idioti u kriticnom trenutku,a winter is coming.na proljece cemo imati nove vlade,a ja se nadam da europske unije nece biti vise.a moji pacani uvode euro.

Knut

pre 1 godinu

Zato je kineski Nio ES8 zakon.. Ima stanice za zamenu baterije I zamena je automat Ska I traje 5 minuta.. U Kini vec Ima svugde stanica za zamenu baterije a Ima par sad I u Norvrskoj..zamena u Norvrskoj Kosta samo 10 eura.. I uvek imas dobru bateriju I kako se tehnolija baterije uznpareduje I ti ces da dobijas tu bolji bateriju.
(nikola, 5. septembar 2022 22:49)

U Norge nece ni da te opsuju za 10€, nemas ni za pekaru. Ili mozda ti zivis u nekoj tvojoj imaginarnoj Norge?

Zok1

pre 1 godinu

Zlobnici kažu da je Mask napravio svemirski program da bi mogao negde da skladišti stare baterije :) Šalu na stranu, ima tu dosta problema koji će morati da se rešavaju. Jedan od njih će biti i standardizacija baterija, ali i mogućnost njihove brze zamene. Međutim, ukoliko nas neki nuklearni rat ne vrati na volovske zaprege, idemo ka vremenu u kome će posedovanje privatnog automobila za mnoge biti nepotreban luksuz. Uber i slučni servisi su samo prelazna faza prema vremenu kada će nas voziti automobili bez vozača. U međuvremenu, uživajte u vožnji…

Kokan

pre 1 godinu

Misim da niste dombro sabrali kace uzmu sve cifre i kace stavi plus dobijese preko trijes iljada evra
(Volina, 05. septemba

A pošto je jedna kaca...?

mirko sv

pre 1 godinu

kinezi bi to resili, al ne mogu zbog tenzija, a pre toga zbog ne priznavanja kineskih vakcina i zbog zakljucavanja od korone na obe strane, a i zbog mafijaske carine...

Ccc

pre 1 godinu

Pokusavam da stavim sve na papir i razlog da se opravda kupovina El.vozila ali mi ne ide. Da se razumemo, nisam osoba koja pljuje ovu tehnologiju samo jos uvek ne vidim njene benefite. Proizvodnja ELV nije uopste cista, unisravaju se drzave koje imaju rudu za pravljenje baterija, krajnji proizvod nadomescuje zagadjenost istu kao i novi sus motori, da li dizel, da li benzin. Odrzavanje je doduse minimalno, potrosnja minimalna ali im je domet ogranicen na 400,500 km sto znaci da se na more stize sa 2 punjenja i kasnijim dolaskom od jedno sat do 2 sata u zavisnosti od brzine punjenja baterije. Da se vratim na odrzavanje, kao sto sam rekao, ono je minimalno ali do momenta dok se ne pokvari baterija a to i za novije modele, sa novom tehnologijom ne moze biti ispod 10k.znaci onaj koji kupuje polovni automobil moze da se rokne. Do sada je bilo, kupis polovni automobil, izdvojos plus 1000 eura da uradis sve servise i miran si, sada moras da izdvojis plus 10k. Pa niko zivi vise nece kupovati polovne automobile i niko zivi ih nece prodavati. Za 10,15 godina ce se voziti samo novi automobili i onda pod presu, ko je lud da potrosi 20k na polovan automobil star 10 godina nize ili srednje klase, ovi likovi stvarno misle da smo mi ovce i da cemo na sve gluposti da pristanemo, ali kako gledam ljude i svet oko sebe, to je mozda i istina...

T

pre 1 godinu

Prošle godine sam platio komad ukrasne plastike u Renoovom servisu 1900 din. Komad je veličine 8x10cm. 1600 din za sam deo i dve žabice po 150 din. Onda to pomnožite sa veličinom baterije i eto 30.000 dolara. Ovlašćeni servisi deru sa cenama.

Djorke

pre 1 godinu

Potpuno nenormalna cena za bilo koji rezervni deo.

Stvarno bi proizvodjaci mogli da porade na troskovima odrzavanja, ok ne mora da bude jeftino, ali npr napraviti takvu modularnost baterije da mozes da menjas pojedinacne sklopove bez vadjenja cele baterije i rasturanja celog automobila u najsitnije komade, samo da zamenis par mrtvih modula. Sve moze da se pojednostavi ako se uzme u obzir.

ljud

pre 1 godinu

...koja ušteda? Ko sa 2 grama mozga može da pomisli da je vožnja na struju jeftinija, na duži rok.
(lion, 05. septembar 2022 23:15)

1 kWh sada je oko 7 din danju; 1,75 din noću.
Ako puniš svoje BV noću, sa npr.30 kWh, to košta 53 dinara. I tako 10 mesečno: 530 dinara.
Jedno paklo cigareta mesečno.
I.......
Nemaš mali servis, veliki servis, turbinu, plivajući zamajac, anlaser, alternator, kvačilo... i sve one komponente SUS motora koje se menjaju.
I........
Ako si pažljiv pa čuvaš svoju bateriju od dubokog ispražnjava i jakog punjenja, ona će ti uzvratiti svojom dugovečnošću.
I........
Zašto su 2 grama mozga nedovoljna da se ovo razume?

zzz

pre 1 godinu

(Orač, 05. septembar 2022 17:35)

U Beogradu već nekoliko godina saobraća 5 autobusa gradskog saobraćaja koji rade na superkondenzatore (ili ultrakondenzatore). Pune se na krajnim stanicama a napunjeni mogu preći 2 dužine trase. Radnici održavanja su veoma zadovoljni - nema prljanja mazivima, izduvnim gasovima i sl.

kole

pre 1 godinu

Nema onih modernista sto kao osice skacu na svaku kritiku strujasa. Ucutali se i upuvali kao misevi u misolovci. Nemaju ni sto evra u dzepu, pa se zbunjeno ceskaju po glavi odakle da nadju tolke pare za popravku potrosenih baterija.

Dex

pre 1 godinu

Sa EV je lako jer moze daljinski softverski da se onemoguci paljenje motora iz bilo kog razloga (i policije raznih drzava Amerike rekose da je to sjajna ideja jer bi sistem za daljinsko gasenje kola sprecavao ulicne trke i bezanje od policije)
(status_update, 05. septembar 2022 18:15)

Za to uopste nije bitan EV.

Гиле

pre 1 godinu

Стандардизације батерија нема јер ту су још увек туче у патентима. Ево објавили су да су кинези смислили још бољу батерију. Кад те разлике буду минорне тада може доћи до стандарсждитжзације. Јер сада је циљ сваке компаније да смисли што бољу и тако побољша продају. Исто тако неки кинези су направили замену батерије. Битно је да их пумпе подрже.

Veliki brat

pre 1 godinu

zašto akumulatori, zašto ne kondenzatori?
(Orač, 5. septembar 2022 17:35)

Gustina energije. Mogu kondenzatori, ali bi imao samo vozacko mesto u autu, sve ostalo bi bili kondenzatori da bi imao domet kao sa 500 kila baterije ili sa dve fricovke benzina.
(Nuklearni mravojed, 5. septembar 2022 18:40)

Kinezi imaju autobuse sa kondenzatorskim baterijama, pune se na svakom stajalištu za 60-90 sekundi, a sa punim kapacitetom mogu da pređu tipa 5km, što je dovoljno, jer je to veće rastojanje nego između bilo koja 2 stajališta.
Kondenzator ne može da se potroši, a daleko je jeftiniji od litijumske baterije.

Što se tiče automobila, rešenje bi bilo da se baterije mogu menjati (već postoje prototipovi), s tim što meni recimo odgovara da imam manju bateriju za vožnju po gradu, time bi auto bio značajno jeftiniji, a kad mi baš zatreba za neki dalji put, mogu da ubacim dodatne baterije koje bih iznajmio.
Možda je sada relativno skupo (to sa iznajmljivanjem), ali vremenom će doći na svoje mesto.

Međutim, ipak nekako mislim da sada vodonik ima bolju budućnost, jedino je problem što je vrlo eksplozivan u kontaktu sa kiseonikom... za sada bi bilo dovoljno da teretna vozila pređu na CNG (ima ih poprilično i u Srbiji, mnogi kamione prerađuju da idu na CNG, a vidim i autobuse sa onim rezervoarima na krovu), ipak je ekološki daleko prihvatljivije nego dizel.
A kad se reše kamioni, autobusi, brodovi i avioni, lako ćemo onda za putničke automobile, tehnologija će pojeftiniti.

Perica

pre 1 godinu

A je l se sećate kako su nekad bile teorije zavere da naftni lobi ne dozvoljava da se proizvode električni automobili? :) Evo sad je otišlo u drugu krajnjost.

Neko iz mase

pre 1 godinu

ljud, 06. septembar 2022 06:42)

Ne bih da se bacam u računicu oko potrošnje i cene struje jer nisam baš stručan. Zanima me samo da li si i ti računao samo struju po najnižoj tarifi? Postoje 3 tarife po količini potrošnje. Dalje, postoje ljudi koji dnevno automobilom prelaze više stotina km i nije im zgodno da ga dopunjavaju. Isto tako punjenje na brzim stanicama je daleko skuplje od tvoje računice. Ukoliko hoćete na put od 1000 km mnogo više vremena vam je potrebno zbog usputnih punjenja a i guzvi na stanicama. Znači imati samo električni automobil nije praktično. Sama kupovina iziskuje daleko veća sredstva nego kupovina prosečnog porodičnog automobila. Sa 30k eur moze da se kupi pristojan nov automobil i sa razlikom da se finansira potrošnja goriva i taj tvoj plivajući zamajac od 500eur. ako se pokvari u prvih 200 000km. Po meni je bolje uložiti u mini električni automobil za lokalne potrebe 50-80km a pored tog imati običan auto.

mg

pre 1 godinu

Kazete, "putovacu pet dana na more kme kme" eno ga Bjorn Niland testirao novu Mecku EQS i na 1000 kilometara "kasni" za SUS autom celih 5 minuta! SUS predje 1000 km za 9 sati, EQS za 9:05. Sa sve tri punjenja baterije.

--
EQS košta 120-150.000 eura. Za te pare super luksuzni SUS, vozač i maserka na par godina.

menja se auto ne baterija

pre 1 godinu

Gde se to na svetu menjaju delovi na 10 godina starom autu?! I u Evropi i u Americi i u Kini to ide ili izvoz u neku siromasnu zemlju ili pod presu

Stevica Kurcubic

pre 1 godinu

Prava tema je koliko je struja zelena energija i koliko je zelena proizvodnja litijumskih baterija. Ali valjda razumete da ova "zelena revolucija" nema za cilj da se vi vozikate u zelenim vozilima i cuvate planetu, vec da nemate auto, ne mrdate, i radite na plantazi glavnog gazde dok ne crknete.

Splavar

pre 1 godinu

Svasta. Na toj istoj Floridi kupim akumulator od $75 za japanca, na parkingu ga zamenim, jos mi vrate 20 kad im unesem onaj stari. Zasto?

C i n i k

pre 1 godinu

U Californiji je trenutno ogranicenje na javnim punjacima zbog ustede struje.
EV ima rezona u gradskim relacijama, to je sve.
A baterija u EV je ista ko u mobilnim telefonima, i svako zna da posle izvesnog perioda punjenja baterija slabi, da posle nkog perioda moras da je zamenis, cena baterija ne pada ni posle 10 godina jer litijuma i ostalih sirovina nema u izobilju na planeti, tako da ako pogledate da je prosek cena za zamenske baterije i dalje cca 20.000 $, tesko da je isplativo, o tome vam govori i situacija da polovne EV retko ko kupuje..

Pollux

pre 1 godinu

Dati primer ne daje realnu sliku. Vozio sam Lexus RX460h više od 9 god. Kupljen je nov sa garancijom na bateriju 10 godina ili 150k km. U 8oj godini na 134k km baterija je prijavila grešku i stavljena je nova o trošku Toyote (proces je trajao mesec dana dok je stigla nova baterija,ali je auto u medjuvremenu mogao da se vozi normalno na benzin samo sa ogromnom potrošnjom 20l umesto 5l ,s obzirom da je motor v6-3.5l) . Da je izašao iz garancije trošak bi iznosio po rečima servisa nesto preko 5000 eur. Vrednost automobila u tom trenutku je bila 20k eur. Novi vlasnik vozi taj auto već tri godine bez ikakvih problema...Kad se pogleda vremenski period amortizacija baterije na auto od 90k eur ,cak i da je plaćena a ne zamenjena u garantnog roku ne predstavlja ogroman iznos kad se pogled ada će služiti još min 5-6 godina....

Milan

pre 1 godinu

@T
Gustina energije u benzinu je 48000Wh/kg. U najboljim baterijama u serijskoj proizvodnji ( CATL) je 280Wh/kg. Iz ovog podatka je jasno da iako je elektromotor tri puta efikasniji od SUS ne može da nadoknadi više nego 100x manju gustinu energije.
Na jedno pitanje ljubitelji EV nemaju odgovor: ako su EV tako dobri, zašto se onda ne dozvoli da se izbore na slobodnom tržištu, svako bi kupio ono što je bolje i naprednije? Čemu zabrane SUS?

Očekivano

pre 1 godinu

Nivo razumevanja pričitanog teksta (ako je uopšte pročitan) je ispod 20%.
Ostalih 80% se obrušavaju na tehnologiju el. automobila i njen smisao, generalno.
Prosto, nisu razumeli tekst, reaguju na vest o el. automobilima kao bik,ispred kog mašu crvenom maramom.
Živeo Staljin i svetska revolucija drugovi!
Novotarije su prevara! :)

Markisa

pre 1 godinu

Pre nekoliko meseci sam otišao da proverim dizel dizne na autu vrednom 3500-4000e. U ovlašćenom servisu mi tražili 105000 dinara po komadu bez ruku. Tako da to s baterijama i nije tako čudno.
(Aleksandar, 5. septembar 2022 19:24)

Kolega,ubaci 2taktol mineralni jaso fb specifikacije.kod mene je pomoglo.prosao 120 hiljada odonda.skoro zaboravio na probleme.doduse euro 3.za common rail ne bi znao.

nikola

pre 1 godinu

Zato je kineski Nio ES8 zakon.. Ima stanice za zamenu baterije I zamena je automat Ska I traje 5 minuta.. U Kini vec Ima svugde stanica za zamenu baterije a Ima par sad I u Norvrskoj..zamena u Norvrskoj Kosta samo 10 eura.. I uvek imas dobru bateriju I kako se tehnolija baterije uznpareduje I ti ces da dobijas tu bolji bateriju.

Грами нису проблем већ ексер

pre 1 godinu

Zašto su 2 grama mozga nedovoljna da se ovo razume?
(ljud, 6. septembar 2022 06:42)

Проблем настаје кад се батерија поквари ту не помаже мозак већ дубок џеп .....пун евради.

Milan

pre 1 godinu

@mrk
Strašno je jer pri punoj brzini na autoputu EV mora na punjenje na svaka 2h ( većini je domet ispod 300km pri 130km/h). To znači mnogo pauza i to tamo gde automobil treba a ne gde vi trebate. Znači vi služite automobilu a ne obrnuto, sve to uz uslov idealne infrastrukture za EV. U realnosti, put se pretvara u noćnu moru. Imate snimak vlasnika audi E trona koji se sa azurne obale vraćao u Pariz 24 umesto 8h koliko mu je trebalo sa SUS.

Poznavala C

pre 1 godinu

Imamo mi u selu jednog bogato. Taj kad je za Đurđevdab prodao ovce odna kupio Škodu Super bee. Ne pada mu na pamet da kupuje Teslu, Li Auto, Xpeng, NIO, BYD, Fisker i slične marke EV.

maxy

pre 1 godinu

Auto nije pravo, već privilegija. Ovde svaka šuša hoće da truje sve oko sebe, kao da ne dišemo isti vazduh.
(Vozač, 5. septembar 2022 22:06)

A ko će biti taj koji će davati privilegije? S obzirom na cenu goriva čisto sumnjam da nekome pada na pamet da se vozi unaokolo iz čistog hira.

T

pre 1 godinu

"Ovo sa električnim trajaće još godinu, dve... I završena priča ... " Da li ce biti jeftinih elektricnih automobila je pitanje, ali elektricnih automobila ce biti. Razlog je sto je elektricni motor mnogo prigodniji za vozila od SUS motora. Elektricni motor ima veci momenat, moze da daje momenat i pri nultoj brzini, ima mnogo veci opseg rada, nema izduvnih gasova i buke. Jedini, ali dovoljan razlog da se ne koriste su bile baterije. Sada je situacija drugacija. Da je bilo dobrih baterija pre 120 godina, niko ne bi ni pokusavao da pravi auto sa SUS motorom.

Za cinika

pre 1 godinu

@cinik-Mozda za staru Teslu Model S baterija kosta toliko (a ne kosta, kosta oko 12000 dolara), ali za Teslu Model 3 za sada i dalje ne kosta nista posto trenuno na svetu mozda ima 20 Modela 3 koji su izasli iz garancije.

Generalno, lose napisan naslov. Trebao bi da glasi "Servis pokusao da uslugu od 500 dolara naplati sestostruko!" Tad bi bio realan naslov.
Ovako samo potpirujemo nase dizel manijake "eto vidis kako je elektro skupo, brate samo dizlo u mojo auto".

O cemu vi pricate? Sta skupo? EV? Skup? Skup je ako ces ga uzeti za kes, sto ne radi niko zivi na ovom svetu, sem mozda Srblja.
Kazete, "putovacu pet dana na more kme kme" eno ga Bjorn Niland testirao novu Mecku EQS i na 1000 kilometara "kasni" za SUS autom celih 5 minuta! SUS predje 1000 km za 9 sati, EQS za 9:05. Sa sve tri punjenja baterije. Ima vec preko 10 modela koji 1000 km predju za manje od 10 sati, sa sve stajanjima.
Mislim, gde vi ljudi idete na more kolima? U Portugal? Pa cete putovati 342 sati?
Alo bre do CG brat bratu dva stajanja na punjacu ako se krece iz BG, tri iz Vojvodine i 1 iz Cacka i na moru si bre pa nije do CG 2000 km vec 450 i to lagane voznje.

Čika Boško

pre 1 godinu

Kazete, "putovacu pet dana na more kme kme" eno ga Bjorn Niland testirao novu Mecku EQS i na 1000 kilometara "kasni" za SUS autom celih 5 minuta! SUS predje 1000 km za 9 sati, EQS za 9:05. Sa sve tri punjenja baterije.

Sa 60 litara, SUS dizel sa 150 ks prelazi u cugu 1.000 km, uz potrošnju od 7 lit na 100 km, pri 150 km/h za 7 sati...
A električni će samo sat provesti na "pumpi"... I to ako nema nikog da "toči"...
O čemu si pričaš, sinko?

zoki

pre 1 godinu

U godinama koje dolaze,sto zbog troskova sto zbog slabe prodaje doci ce do spajanja velikih auto imena.srednja klasa nestaje.postala je borba,a winter is coming.auto kompanije su pogubile kompase.smanjuju proizvodnju,pumpaju cijene,vesele se kvartalu.dovoljan je jedan jako los kvartal da upadnu u probleme,a on je iza ugla.europu vode najveci idioti u kriticnom trenutku,a winter is coming.na proljece cemo imati nove vlade,a ja se nadam da europske unije nece biti vise.a moji pacani uvode euro.
(Markisa, 05. septembar 2022 21:51)

A ti pises 20 redova bez tacke i tebe neko treba ozbiljno da shvati ?

Mrk

pre 1 godinu

E da i jos jedna prica.. Kad krenu stara vozila na nove punjace.. Pa kazu.. Nemoze vise stari punjac.. Bice isto kao i sa mobilnim telefonima.. Idemo ovce na elektro sisanje:) :)
(Djidji, 5. septembar 2022 20:26)

E moj napaćeni ljubomorni zaostali druže. Nemas ti pojma o reciklaži, obnovljivim izvorima i ostalom. Ti misliš da će ev vozila koja su učestvovala u ranom razvoju Ev tehnologije da se voze 30 godina? To što ti voziš passat 30 god ne znači da i normalan svet to radi. Za 5 godina baterije stižu na veličinu laptopa, punjenje za 5 min i biće standardizacije kao danas sa pumpama. Zapamti moje reči 😉 lep pozdrav

norge

pre 1 godinu

Ne palite se na Norvesku ni oni nisu srecni kada im baterija otkaze a garancija istekla.
evo vam trenutnog stanja u norveskoj na danasnji dan mozda nekome znaci:
- klasicna vozila benz.+diz. u prodaji kao polovnjaci 44099 komada
- elektro + hibridi u prodaji kao polovnjaci 15244 komada ( cisto elektricni 7551 komad ).
primer: Tesla X75D 2018, 81564km, oko 57000e.
BMW X6 dizel 3L aut. 2015, 92000km oko 57000e
Mercedes AMG A35 turbo 306Hp benz. 2019, 21483km, oko
57000e.
podaci preuzeti sa internet sajta za prodaju, eto mozda nekome koriste ovi podaci.

Dr.Bre

pre 1 godinu

Baterije za auto star 10 god. su skupe jer su rađene po staroj tehnologiji. Tako će i sadašnje baterije biti zastarele i skupe za 10 god. A kad se potpuno izbace vozila sa SUS motorima onda će reći da su elektro vozila neisplativa i nedovoljno ekološka zbog potrošnje struje i počeće forsiranje vozila na vodonik. Cilj svega je samo što veća zarada proizvođača.

Milan

pre 1 godinu

@T
Ja prvi kažem: hajde da uvedemo realne poreze za zagađenje, ne automobila nego svega. Znate do čega će to dovesti? Do poskupljenja svega ostalog, pogotovo hrane ali neće poskupeti vožnju. Tokom zaključavanja videli smo da je uticaj automobila na zagađenje beznačajan ( odnosno tačno se zna da je 6%) , zagađenje se nije smanjolo iako dve nedelje niko nije vozio. Mnogo više zagađuje plastika u koju nam pakuju svu hranu a sutra mogu sve to pakovati u povratnu ili biorazgradivu ambalažu.
Spominjete nekakve subvencije naftnim kompanijama, a ne spominjete da polovinu cene benzina čini državna akciza? Ako se zaista brinete za ekologiju, onda treba da pitate zašto niko nije osuđen za "deep horizon" tragediju, zašto neodgovorna kompanija nije oterana u bankrot. Tu bi došli do mnogo dublje teme koja je zabranjena - korporacije i njihova kontrola društva. Zato se i bavimo glupostima kao EV

Liberty

pre 1 godinu

Kada neko škodu Superb nazove Super-be, meni onda sve jasno koliko ovde ima nepismenog naroda. I takvi komentarišu vest o električnim automobilima i baterijama. To mi je kao kad vidim "šmekera" u karavanu Pasat ili karavanu Fiat Stilo, sa skinutim dpf-om ili katalozatorom koji dimi i prži ulje, i guši sve oko sebe, da vozi slalom po gradu kao da vozi formulu, sa jednom rukom na volanu preplanulom do rukava majce, sa sve turbo folkom koji šišti sa fabričke muzike... Džiberizam level pro, mozga bez. Takvih Super-be karavandžija šumahera koliko hoćeš.

Radijator

pre 1 godinu

Od cega? Od automobila nije sigurno.
(Milivoje, 06. septembar 2022 09:50)

Truju i automobil da se ne lažemo. Znas kako prodise Dorcol leti kad je manje saobraćaja...cim krene jesen oseti se smrad iz aupuha kad ideš ulicom.

mrk

pre 1 godinu

Sa 60 litara, SUS dizel sa 150 ks prelazi u cugu 1.000 km, uz potrošnju od 7 lit na 100 km, pri 150 km/h za 7 sati...
A električni će samo sat provesti na "pumpi"... I to ako nema nikog da "toči"...
O čemu si pričaš, sinko?
(Čika Boško, 6. septembar 2022 12:38)

o cemu ti pricas deda? ko jos vozi 1000 km bez prekida? jel strasno sat vremena duze putovati? jel strasno napraviti 3 puta po 20 minuta pauze?

status_update

pre 1 godinu

mislim sa ce ova situacija sa automobilima i baterijama jako liciti na situaciju sa mob.telefonima i baterijama.Svaki novi , malo osveženi model auta imace naravno novu bateriju a staru cete moci naci kao i ovaj Amer.Terace nas da zbig tog kupujemo samo nove aute a za stare nece biti kupca-jer ko bi kupio elektro-auto kad ne moze naci bateriju.A onda ce ,vremenom, baterije poceti da traju sve kraće i kraće iz ..nepoznatog..razloga.
(bikkojileži, 5. septembar 2022 17:31)

Nece. Tesla razmatra ideju posebnog paketa - da novi EV ponudi VRLO jeftino (tipa par hiljada dolara) ali da se placa mesecna pretplata pa onda auto kosta onoliko koliko se koristi uz kalkulacije da li se vise isplati kupiti ili "rentirati". Sa EV je lako jer moze daljinski softverski da se onemoguci paljenje motora iz bilo kog razloga (i policije raznih drzava Amerike rekose da je to sjajna ideja jer bi sistem za daljinsko gasenje kola sprecavao ulicne trke i bezanje od policije)

Mrk

pre 1 godinu

Nema onih modernista sto kao osice skacu na svaku kritiku strujasa. Ucutali se i upuvali kao misevi u misolovci. Nemaju ni sto evra u dzepu, pa se zbunjeno ceskaju po glavi odakle da nadju tolke pare za popravku potrosenih baterija.
(kole, 5. septembar 2022 22:32)

Tu smo, samo ne vredi srbadiji objasnjavati više. Znate sve o kosmosu, nasi, vakcini, Ev vozilima. Pa je onda radosnije pustiti vas da se blamirate.

lalos

pre 1 godinu

Радим у једној од највећих компанија ел возила на свету, не да не бих купио полован, већ не купујем ни нов, а у могућности сам да купим, само, немам пара за бацање.
(Zero Flyer, 6. septembar 2022 08:28)

na kojoj poziciji radis i gde radis ako nije problem okvirno reci :) bas me zanima posto sam i sam ing

menja se auto ne baterija

pre 1 godinu

koja ušteda? Ko sa 2 grama mozga može da pomisli da je vožnja na struju jeftinija na, duži rok.
(lion, 5. septembar 2022 23:15)

Sa 2g mozga niko. Oni sa vise i dobrim iskoriscenjem vrlo lako i pomisle i dokazu

ima leka za pametnjakovice

pre 1 godinu

Vidi, sve i da ukinu prodaju SUS automobila, ne mogu da ih zabrane još dugo, tako da ćemo da te trujemo dok si živ, a isto tako nećeš doživeti da ''šuše'' tu privilegiju izgube ;)
('20 A5 50 TDI, 6. septembar 2022 05:45)

Sto ne bi mogli?! Zabrane registraciju, pa koga uhvate da vozi neregistrovan auto ide pod presu a on u banku da plati kaznu ili zatvor da odlezi

tek pocinje tranzicija

pre 1 godinu

A je l se sećate kako su nekad bile teorije zavere da naftni lobi ne dozvoljava da se proizvode električni automobili? :) Evo sad je otišlo u drugu krajnjost.
(Perica, 6. septembar 2022 10:15)
Nije, ostalo je isto. Naftni lobi i plasira ovakve price i studije, kontrolise rudarenje i proizvodnju baterija, homologaciju EV, itd.


Videćemo i kada 1kwh bude 2000e
(kimi R, 6. septembar 2022 09:51)
Proizvodna cena 1kWh je 4-5 eurocenti...a koliko cete platiti preprodavcima i mesetarima zavisi samo od vas

Geometar

pre 1 godinu

Problem sa baterijama je nemogucnost ili neprakticnost popravke. Baterijske celije su cesto zalivene u penastu masu koja ima visestruku namenu. Pena ne moze da se ukloni, tako da cela baterija ili baterijski modul mora da se zameni. A to kosta puno novca. Obzirom da ne postoji alternativa vlasnici takvih vozila se suocavaju sa nenormanlno visokim cenama. Nedostatak servisne konkurencije nije toliko veliki problem koliko cena novih baterija gde je broj proizvodjaca i dobavljace veoma limitiran.

Sa druge strane SUS motor moze lako i prilicno jeftino da se zameni - kao ceo ili samo odredeni delovi/sklopovi, moze da se osvezi - uradi generalna, itd. Ako je cena kostanja u jendom servisu previsoka postoji konkurencija gotovo na svakom cosku i us to velika dostupnost za delove.

Kiflistanac

pre 1 godinu

Kada se kupuje električni auto,samo radi ustede,onda se kalkulacija radi sa otpisom....
(Jarić T Živadin, 5. septembar 2022 17:26)

Broj punjenja baterije je ograničen, a i svakim novim punjenjem se smanjuje kapacitet.
Nena dobrih strana kako god okreneš.

menja se auto ne baterija

pre 1 godinu

(ne možda ako ipak, 5. septembar 2022 18:28)
"Samo tako" po tvom utisku ili po zvanicnoj statistici iz baze svih registrovanih vozila?

status_update

pre 1 godinu

Od cega? Od automobila nije sigurno.
(Milivoje, 06. septembar 2022 09:50)

Automobili zaista ne proizvode toliko zaganjenja. Struja se u Evropi i USA pravi u nuklearkama (samo Francuska ima oko 300 nuklearnih elektrana evo vec 50 godina). Logika je da proizvodnja manje delova (a EV jesu jednostavniji za proizvodnju) manje zagadjuje. Ali iskreno, nisu automobili problem.
Glavni zagadjivac je proizvodnja mesa (belog a najvise crvenog!). Metan (koji proizvodi svaka stoka tokom svog zivota) kilo-za-kilo 7 puta vise zagadjuje ozon nego ugljendioksid koji izlazi iz auspuha automobila sa filterom. Kako raste zivotni standard planete i broj ljudi na svetu, sve je veca potraznja za mesom i to pravi problem bez obzira da li je lockdown ili nije.

Obradiva zemlja povrsine Afrike se danas koristi za uzgajanje zivotinja kojima se hranimo i proizvodnju hrane za te zivotinje. To je sustinski problem.

P.S. Nisam vegetarijanac niti bih ikada mogao da budem, niti to zagovaram.

asd

pre 1 godinu

Sto ne bi mogli?! Zabrane registraciju, pa koga uhvate da vozi neregistrovan auto ide pod presu a on u banku da plati kaznu ili zatvor da odlezi
(ima leka za pametnjakovice, 6. septembar 2022 11:42)

Mislim da će to rešiti na drugi način. Gorivo neće biti 7 slobodnoj prodaji, moći će da se kupi samo s posebnim dozvolama. Npr. za poljoprivrednike, radne mašine, kamione...

lilu

pre 1 godinu

Na jedno pitanje ljubitelji EV nemaju odgovor: ako su EV tako dobri, zašto se onda ne dozvoli da se izbore na slobodnom tržištu, svako bi kupio ono što je bolje i naprednije? Čemu zabrane SUS?
(Milan, 6. septembar 2022 17:31)

ko kaze da se nema odgovor? samo sa vama ne vredi diskutovati dok ne dodjete do neke mere za to

lilu

pre 1 godinu

EQS košta 120-150.000 eura. Za te pare super luksuzni SUS, vozač i maserka na par godina.
(mg, 6. septembar 2022 15:40)

nije bitno koliko kosta. prica je o baterijama i dometu. za 5 godina ce kostati 70 000.
shvatate li da je EV tehnologija vise napredovovala za 10 godina a u poslednje dve JAKO, nego SUS za 100 godina?
opustite se, vozite SUS, nemorate ulaziti na vesti o EV, vakcinama itd. samo preskocis. prosto ko pasulj

masinista

pre 1 godinu

@1 kWh sada je oko 7 din danju; 1,75 din noću.
Ako puniš svoje BV noću, sa npr.30 kWh, to košta 53 dinara. I tako 10 mesečno: 530 dinara.
Jedno paklo cigareta mesečno.
I.......
Nemaš mali servis, veliki servis, turbinu, plivajući zamajac, anlaser, alternator, kvačilo... i sve one komponente SUS motora koje se menjaju.
I........
Ako si pažljiv pa čuvaš svoju bateriju od dubokog ispražnjava i jakog punjenja, ona će ti uzvratiti svojom dugovečnošću.
I........
Zašto su 2 grama mozga nedovoljna da se ovo razume?
(ljud, 06. septembar 2022 06:42) pa kupi i vozi, ne smaraj ovde

Trt

pre 1 godinu

Predlozili mu novi za 50 hiljada$, a njegov procenili na 1000$ . Tako to ide. 10 godina star auto? Gde se to jos vozi? Neka zemlja tzv treceg sveta?

T

pre 1 godinu

@milan Bukvalno poredis babe i zabe. Hajde da uvedemo realne kazne ili poreze za zagadjenje koje prave SUS motori. Ili barem da im uzmemo subvencije koje dobijaju naftne kompanije. Da li bi onda SUS motori bili tako dominantni na trzistu?

menja se auto ne baterija

pre 1 godinu

Gde se to na svetu menjaju delovi na 10 godina starom autu?! I u Evropi i u Americi i u Kini to ide ili izvoz u neku siromasnu zemlju ili pod presu

ljud

pre 1 godinu

Baterija ima raznih. Prvobitni hibridi, Tojotini, od 1998. pa sve do prvog plug-in, 2012. god. ugrađivali su Ni-Cd, i Ni-Mh.
Ove baterije se uspešno i jevtino mogu reparirati. To rade svuda po Evropi a kod nas ima odličnih majstora u Nišu.
EV, i noviji hibridi, koriste Li-ion baterije. Ako se radi o Li-ion, najbolje su "Panasonic". Ugrađuju ih Tojota i Tesla.
Za njihovo zdravlje i dugovečnost od krucijalne važnosti je kako i dokle se prazne, i kako i do kog % se pune. S obe strane treba ostaviti po 20%. Ne prazniti ispod 20% i ne puniti preko 80%. Ako se još i vodi računa o dobrom hlađenju i o blažem opterećivanju, Li-ion baterija može da traje i milion km.
Ovakvo kondicioniranje baterija najbolje sprovode Tojota i Tesla.

ljud

pre 1 godinu

...koja ušteda? Ko sa 2 grama mozga može da pomisli da je vožnja na struju jeftinija, na duži rok.
(lion, 05. septembar 2022 23:15)

1 kWh sada je oko 7 din danju; 1,75 din noću.
Ako puniš svoje BV noću, sa npr.30 kWh, to košta 53 dinara. I tako 10 mesečno: 530 dinara.
Jedno paklo cigareta mesečno.
I.......
Nemaš mali servis, veliki servis, turbinu, plivajući zamajac, anlaser, alternator, kvačilo... i sve one komponente SUS motora koje se menjaju.
I........
Ako si pažljiv pa čuvaš svoju bateriju od dubokog ispražnjava i jakog punjenja, ona će ti uzvratiti svojom dugovečnošću.
I........
Zašto su 2 grama mozga nedovoljna da se ovo razume?

status_update

pre 1 godinu

mislim sa ce ova situacija sa automobilima i baterijama jako liciti na situaciju sa mob.telefonima i baterijama.Svaki novi , malo osveženi model auta imace naravno novu bateriju a staru cete moci naci kao i ovaj Amer.Terace nas da zbig tog kupujemo samo nove aute a za stare nece biti kupca-jer ko bi kupio elektro-auto kad ne moze naci bateriju.A onda ce ,vremenom, baterije poceti da traju sve kraće i kraće iz ..nepoznatog..razloga.
(bikkojileži, 5. septembar 2022 17:31)

Nece. Tesla razmatra ideju posebnog paketa - da novi EV ponudi VRLO jeftino (tipa par hiljada dolara) ali da se placa mesecna pretplata pa onda auto kosta onoliko koliko se koristi uz kalkulacije da li se vise isplati kupiti ili "rentirati". Sa EV je lako jer moze daljinski softverski da se onemoguci paljenje motora iz bilo kog razloga (i policije raznih drzava Amerike rekose da je to sjajna ideja jer bi sistem za daljinsko gasenje kola sprecavao ulicne trke i bezanje od policije)

Mrk

pre 1 godinu

E da i jos jedna prica.. Kad krenu stara vozila na nove punjace.. Pa kazu.. Nemoze vise stari punjac.. Bice isto kao i sa mobilnim telefonima.. Idemo ovce na elektro sisanje:) :)
(Djidji, 5. septembar 2022 20:26)

E moj napaćeni ljubomorni zaostali druže. Nemas ti pojma o reciklaži, obnovljivim izvorima i ostalom. Ti misliš da će ev vozila koja su učestvovala u ranom razvoju Ev tehnologije da se voze 30 godina? To što ti voziš passat 30 god ne znači da i normalan svet to radi. Za 5 godina baterije stižu na veličinu laptopa, punjenje za 5 min i biće standardizacije kao danas sa pumpama. Zapamti moje reči 😉 lep pozdrav

mirko sv

pre 1 godinu

kinezi bi to resili, al ne mogu zbog tenzija, a pre toga zbog ne priznavanja kineskih vakcina i zbog zakljucavanja od korone na obe strane, a i zbog mafijaske carine...

Blagoje

pre 1 godinu

Još je rano za kola na baterije. Nauka još nije osmislila skladištenje el. energije koje bi imalo iole normalan životni vek. Ovo što se radi sa hibridima i plaginovima je sve na silu i mnogo više košta, a rok trajanja kratak.

Aleksandar

pre 1 godinu

Pre nekoliko meseci sam otišao da proverim dizel dizne na autu vrednom 3500-4000e. U ovlašćenom servisu mi tražili 105000 dinara po komadu bez ruku. Tako da to s baterijama i nije tako čudno.

nikola

pre 1 godinu

Zato je kineski Nio ES8 zakon.. Ima stanice za zamenu baterije I zamena je automat Ska I traje 5 minuta.. U Kini vec Ima svugde stanica za zamenu baterije a Ima par sad I u Norvrskoj..zamena u Norvrskoj Kosta samo 10 eura.. I uvek imas dobru bateriju I kako se tehnolija baterije uznpareduje I ti ces da dobijas tu bolji bateriju.

igor

pre 1 godinu

ko se zadnji smije, najsladje se smije.
Za 10 godina moje novo audi jaje 97 godiste ce bit 10 godina staro skoro ko novo, i nudicu vlasnicima elektricnih auta da ih povezem stopom, mozemo i na pivu.

Poznavala C

pre 1 godinu

Imamo mi u selu jednog bogato. Taj kad je za Đurđevdab prodao ovce odna kupio Škodu Super bee. Ne pada mu na pamet da kupuje Teslu, Li Auto, Xpeng, NIO, BYD, Fisker i slične marke EV.

Za cinika

pre 1 godinu

@cinik-Mozda za staru Teslu Model S baterija kosta toliko (a ne kosta, kosta oko 12000 dolara), ali za Teslu Model 3 za sada i dalje ne kosta nista posto trenuno na svetu mozda ima 20 Modela 3 koji su izasli iz garancije.

Generalno, lose napisan naslov. Trebao bi da glasi "Servis pokusao da uslugu od 500 dolara naplati sestostruko!" Tad bi bio realan naslov.
Ovako samo potpirujemo nase dizel manijake "eto vidis kako je elektro skupo, brate samo dizlo u mojo auto".

O cemu vi pricate? Sta skupo? EV? Skup? Skup je ako ces ga uzeti za kes, sto ne radi niko zivi na ovom svetu, sem mozda Srblja.
Kazete, "putovacu pet dana na more kme kme" eno ga Bjorn Niland testirao novu Mecku EQS i na 1000 kilometara "kasni" za SUS autom celih 5 minuta! SUS predje 1000 km za 9 sati, EQS za 9:05. Sa sve tri punjenja baterije. Ima vec preko 10 modela koji 1000 km predju za manje od 10 sati, sa sve stajanjima.
Mislim, gde vi ljudi idete na more kolima? U Portugal? Pa cete putovati 342 sati?
Alo bre do CG brat bratu dva stajanja na punjacu ako se krece iz BG, tri iz Vojvodine i 1 iz Cacka i na moru si bre pa nije do CG 2000 km vec 450 i to lagane voznje.

ima leka za pametnjakovice

pre 1 godinu

Vidi, sve i da ukinu prodaju SUS automobila, ne mogu da ih zabrane još dugo, tako da ćemo da te trujemo dok si živ, a isto tako nećeš doživeti da ''šuše'' tu privilegiju izgube ;)
('20 A5 50 TDI, 6. septembar 2022 05:45)

Sto ne bi mogli?! Zabrane registraciju, pa koga uhvate da vozi neregistrovan auto ide pod presu a on u banku da plati kaznu ili zatvor da odlezi

Očekivano

pre 1 godinu

Nivo razumevanja pričitanog teksta (ako je uopšte pročitan) je ispod 20%.
Ostalih 80% se obrušavaju na tehnologiju el. automobila i njen smisao, generalno.
Prosto, nisu razumeli tekst, reaguju na vest o el. automobilima kao bik,ispred kog mašu crvenom maramom.
Živeo Staljin i svetska revolucija drugovi!
Novotarije su prevara! :)

Mrk

pre 1 godinu

Nema onih modernista sto kao osice skacu na svaku kritiku strujasa. Ucutali se i upuvali kao misevi u misolovci. Nemaju ni sto evra u dzepu, pa se zbunjeno ceskaju po glavi odakle da nadju tolke pare za popravku potrosenih baterija.
(kole, 5. septembar 2022 22:32)

Tu smo, samo ne vredi srbadiji objasnjavati više. Znate sve o kosmosu, nasi, vakcini, Ev vozilima. Pa je onda radosnije pustiti vas da se blamirate.

Liberty

pre 1 godinu

Kada neko škodu Superb nazove Super-be, meni onda sve jasno koliko ovde ima nepismenog naroda. I takvi komentarišu vest o električnim automobilima i baterijama. To mi je kao kad vidim "šmekera" u karavanu Pasat ili karavanu Fiat Stilo, sa skinutim dpf-om ili katalozatorom koji dimi i prži ulje, i guši sve oko sebe, da vozi slalom po gradu kao da vozi formulu, sa jednom rukom na volanu preplanulom do rukava majce, sa sve turbo folkom koji šišti sa fabričke muzike... Džiberizam level pro, mozga bez. Takvih Super-be karavandžija šumahera koliko hoćeš.

Djidji

pre 1 godinu

Sve ovo ceka baterdzije kad crkne elektromobil,, dakle,, bateriie skupe.. Nema preprpdaje vozila kao polovno.. Nema odlaganja vozila ili parkiranja jer su te baterije porozne i moraju da se skladiste po ekoloskom standardu..dakle odlaganje na specijaliziranom otpadu.. A to je kao otprilike nuklearni otpad,, Sve je ovo mucka koja ce biti u konacnici preskupa :) :) idemo elektricne budale.. Nema voznje za dzaba

Zok1

pre 1 godinu

Zlobnici kažu da je Mask napravio svemirski program da bi mogao negde da skladišti stare baterije :) Šalu na stranu, ima tu dosta problema koji će morati da se rešavaju. Jedan od njih će biti i standardizacija baterija, ali i mogućnost njihove brze zamene. Međutim, ukoliko nas neki nuklearni rat ne vrati na volovske zaprege, idemo ka vremenu u kome će posedovanje privatnog automobila za mnoge biti nepotreban luksuz. Uber i slučni servisi su samo prelazna faza prema vremenu kada će nas voziti automobili bez vozača. U međuvremenu, uživajte u vožnji…

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Da sumiramo: ko je u mogucnosti, neka kupi klasicni benzinac, bez ikakve hibridne tehnologije.
Jeftino odrzavanje i servisiranje, prelazis i do 300.000km bez problema.

bikkojileži

pre 1 godinu

mislim sa ce ova situacija sa automobilima i baterijama jako liciti na situaciju sa mob.telefonima i baterijama.Svaki novi , malo osveženi model auta imace naravno novu bateriju a staru cete moci naci kao i ovaj Amer.Terace nas da zbig tog kupujemo samo nove aute a za stare nece biti kupca-jer ko bi kupio elektro-auto kad ne moze naci bateriju.A onda ce ,vremenom, baterije poceti da traju sve kraće i kraće iz ..nepoznatog..razloga.

menja se auto ne baterija

pre 1 godinu

koja ušteda? Ko sa 2 grama mozga može da pomisli da je vožnja na struju jeftinija na, duži rok.
(lion, 5. septembar 2022 23:15)

Sa 2g mozga niko. Oni sa vise i dobrim iskoriscenjem vrlo lako i pomisle i dokazu

Veliki brat

pre 1 godinu

zašto akumulatori, zašto ne kondenzatori?
(Orač, 5. septembar 2022 17:35)

Gustina energije. Mogu kondenzatori, ali bi imao samo vozacko mesto u autu, sve ostalo bi bili kondenzatori da bi imao domet kao sa 500 kila baterije ili sa dve fricovke benzina.
(Nuklearni mravojed, 5. septembar 2022 18:40)

Kinezi imaju autobuse sa kondenzatorskim baterijama, pune se na svakom stajalištu za 60-90 sekundi, a sa punim kapacitetom mogu da pređu tipa 5km, što je dovoljno, jer je to veće rastojanje nego između bilo koja 2 stajališta.
Kondenzator ne može da se potroši, a daleko je jeftiniji od litijumske baterije.

Što se tiče automobila, rešenje bi bilo da se baterije mogu menjati (već postoje prototipovi), s tim što meni recimo odgovara da imam manju bateriju za vožnju po gradu, time bi auto bio značajno jeftiniji, a kad mi baš zatreba za neki dalji put, mogu da ubacim dodatne baterije koje bih iznajmio.
Možda je sada relativno skupo (to sa iznajmljivanjem), ali vremenom će doći na svoje mesto.

Međutim, ipak nekako mislim da sada vodonik ima bolju budućnost, jedino je problem što je vrlo eksplozivan u kontaktu sa kiseonikom... za sada bi bilo dovoljno da teretna vozila pređu na CNG (ima ih poprilično i u Srbiji, mnogi kamione prerađuju da idu na CNG, a vidim i autobuse sa onim rezervoarima na krovu), ipak je ekološki daleko prihvatljivije nego dizel.
A kad se reše kamioni, autobusi, brodovi i avioni, lako ćemo onda za putničke automobile, tehnologija će pojeftiniti.

mrk

pre 1 godinu

Sa 60 litara, SUS dizel sa 150 ks prelazi u cugu 1.000 km, uz potrošnju od 7 lit na 100 km, pri 150 km/h za 7 sati...
A električni će samo sat provesti na "pumpi"... I to ako nema nikog da "toči"...
O čemu si pričaš, sinko?
(Čika Boško, 6. septembar 2022 12:38)

o cemu ti pricas deda? ko jos vozi 1000 km bez prekida? jel strasno sat vremena duze putovati? jel strasno napraviti 3 puta po 20 minuta pauze?

Milan

pre 1 godinu

@ljud
Ako je tako onda jedino rešenje je da proizvođač softverski ograniči punjenje i pražnjenje 20-80%, samo što mora prkazati i skoro upola manju autonomiju, koja je iovako mizerna. U suštini bave se prevarom potrošača jer prikazuju domet od pune do prazne baterije a da bi trajala ne sme tako da se koristi

Pollux

pre 1 godinu

Dati primer ne daje realnu sliku. Vozio sam Lexus RX460h više od 9 god. Kupljen je nov sa garancijom na bateriju 10 godina ili 150k km. U 8oj godini na 134k km baterija je prijavila grešku i stavljena je nova o trošku Toyote (proces je trajao mesec dana dok je stigla nova baterija,ali je auto u medjuvremenu mogao da se vozi normalno na benzin samo sa ogromnom potrošnjom 20l umesto 5l ,s obzirom da je motor v6-3.5l) . Da je izašao iz garancije trošak bi iznosio po rečima servisa nesto preko 5000 eur. Vrednost automobila u tom trenutku je bila 20k eur. Novi vlasnik vozi taj auto već tri godine bez ikakvih problema...Kad se pogleda vremenski period amortizacija baterije na auto od 90k eur ,cak i da je plaćena a ne zamenjena u garantnog roku ne predstavlja ogroman iznos kad se pogled ada će služiti još min 5-6 godina....

T

pre 1 godinu

"Ovo sa električnim trajaće još godinu, dve... I završena priča ... " Da li ce biti jeftinih elektricnih automobila je pitanje, ali elektricnih automobila ce biti. Razlog je sto je elektricni motor mnogo prigodniji za vozila od SUS motora. Elektricni motor ima veci momenat, moze da daje momenat i pri nultoj brzini, ima mnogo veci opseg rada, nema izduvnih gasova i buke. Jedini, ali dovoljan razlog da se ne koriste su bile baterije. Sada je situacija drugacija. Da je bilo dobrih baterija pre 120 godina, niko ne bi ni pokusavao da pravi auto sa SUS motorom.

status_update

pre 1 godinu

Od cega? Od automobila nije sigurno.
(Milivoje, 06. septembar 2022 09:50)

Automobili zaista ne proizvode toliko zaganjenja. Struja se u Evropi i USA pravi u nuklearkama (samo Francuska ima oko 300 nuklearnih elektrana evo vec 50 godina). Logika je da proizvodnja manje delova (a EV jesu jednostavniji za proizvodnju) manje zagadjuje. Ali iskreno, nisu automobili problem.
Glavni zagadjivac je proizvodnja mesa (belog a najvise crvenog!). Metan (koji proizvodi svaka stoka tokom svog zivota) kilo-za-kilo 7 puta vise zagadjuje ozon nego ugljendioksid koji izlazi iz auspuha automobila sa filterom. Kako raste zivotni standard planete i broj ljudi na svetu, sve je veca potraznja za mesom i to pravi problem bez obzira da li je lockdown ili nije.

Obradiva zemlja povrsine Afrike se danas koristi za uzgajanje zivotinja kojima se hranimo i proizvodnju hrane za te zivotinje. To je sustinski problem.

P.S. Nisam vegetarijanac niti bih ikada mogao da budem, niti to zagovaram.

Grga Pitic

pre 1 godinu

Znaci automobili ce se menjati kao vesmasine, a savrseno bi bilo kao mobilni telefoni. Stravicno. Nije stos samo u bateriji, vec metal, plastika, tekstil,... Kakav um potrosackog mentaliteta je smislio EV. Svaka mu cast.

XXL

pre 1 godinu

Baterijaši neće imati priliku da ponesu naziv - oldtimer. Za tu titulu treba vlasnik da promeni najmanje bar tri baterije i da ga košta sve što je stekao u životu (90.000 dolara/eura)...

bora_rakijaš

pre 1 godinu

Uf, idem da utegnem škodilaka dizlo (što bi ovde neki rekli) pa da ga teram bar još 150k km što mu dođe nekih 8 godina. Taman dok se situacija sa ovim el. smećem ne razjasni

kole

pre 1 godinu

Nema onih modernista sto kao osice skacu na svaku kritiku strujasa. Ucutali se i upuvali kao misevi u misolovci. Nemaju ni sto evra u dzepu, pa se zbunjeno ceskaju po glavi odakle da nadju tolke pare za popravku potrosenih baterija.

lion

pre 1 godinu

hahah izem ti takvu uštedu nafta majka bratac
(saskica, 05. septembar 2022 21:56)

koja ušteda? Ko sa 2 grama mozga može da pomisli da je vožnja na struju jeftinija na, duži rok.

Divad Jaligot

pre 1 godinu

Imaš električni auto, svi električni automobili sa unificiranim baterijama.

Dolaziš na električnu verziju benzinske pumpe.

Baterija skoro prazna.

Momak pita koliko kw?

Vadi bateriju iz kola.

Stavlja punu i vozi dalje.

Sve traje 3-5 minuta.

E kada se to desi, kupujem električni auto.

zoki

pre 1 godinu

U godinama koje dolaze,sto zbog troskova sto zbog slabe prodaje doci ce do spajanja velikih auto imena.srednja klasa nestaje.postala je borba,a winter is coming.auto kompanije su pogubile kompase.smanjuju proizvodnju,pumpaju cijene,vesele se kvartalu.dovoljan je jedan jako los kvartal da upadnu u probleme,a on je iza ugla.europu vode najveci idioti u kriticnom trenutku,a winter is coming.na proljece cemo imati nove vlade,a ja se nadam da europske unije nece biti vise.a moji pacani uvode euro.
(Markisa, 05. septembar 2022 21:51)

A ti pises 20 redova bez tacke i tebe neko treba ozbiljno da shvati ?

'20 A5 50 TDI

pre 1 godinu

Auto nije pravo, već privilegija. Ovde svaka šuša hoće da truje sve oko sebe, kao da ne dišemo isti vazduh.
(Vozač, 5. septembar 2022 22:06)

Vidi, sve i da ukinu prodaju SUS automobila, ne mogu da ih zabrane još dugo, tako da ćemo da te trujemo dok si živ, a isto tako nećeš doživeti da ''šuše'' tu privilegiju izgube ;)

C i n i k

pre 1 godinu

U Californiji je trenutno ogranicenje na javnim punjacima zbog ustede struje.
EV ima rezona u gradskim relacijama, to je sve.
A baterija u EV je ista ko u mobilnim telefonima, i svako zna da posle izvesnog perioda punjenja baterija slabi, da posle nkog perioda moras da je zamenis, cena baterija ne pada ni posle 10 godina jer litijuma i ostalih sirovina nema u izobilju na planeti, tako da ako pogledate da je prosek cena za zamenske baterije i dalje cca 20.000 $, tesko da je isplativo, o tome vam govori i situacija da polovne EV retko ko kupuje..

Jarić T Živadin

pre 1 godinu

Kada se kupuje električni auto,samo radi ustede,onda se kalkulacija radi sa otpisom.To znači, da se prelazi ogromna kilometraza,i nema povratka dela od novca,kod kasnije prodaje.Kada se dodje na nulu,svaka dalja voznja je ta usteda o kojoj se toliko maœta.
Čim neko, ide na kupovinu baterije posle garancije od 7 ili vise godina,taj je kupio pogresan auto.

Janko

pre 1 godinu

pa šta ste očekivali više se ni na mobilnom ne može zameniti baterija. Sve se pravi za jednokratnu upotrebu takva će biti i kola

Killa

pre 1 godinu

Električnim automobilima fali jedna stvar - standardizovane baterije. Ne mora tehnologija biti ista, ali neke stvari poput napona, dimenzija baterije i sl moraju da se standardizuju. Ovo bi dovelo do porasta kompanija koje se specijalizuju za baterije, i bilo bi lako zameniti bateriju.

Max

pre 1 godinu

Pre nekoliko meseci sam otišao da proverim dizel dizne na autu vrednom 3500-4000e. U ovlašćenom servisu mi tražili 105000 dinara po komadu bez ruku. Tako da to s baterijama i nije tako čudno.
(Aleksandar)
Reci prijatelju o kom se automobilu radi?
Prosto mi neverovatno da dizna za auto košta 900 evra.

Markisa

pre 1 godinu

U godinama koje dolaze,sto zbog troskova sto zbog slabe prodaje doci ce do spajanja velikih auto imena.srednja klasa nestaje.postala je borba,a winter is coming.auto kompanije su pogubile kompase.smanjuju proizvodnju,pumpaju cijene,vesele se kvartalu.dovoljan je jedan jako los kvartal da upadnu u probleme,a on je iza ugla.europu vode najveci idioti u kriticnom trenutku,a winter is coming.na proljece cemo imati nove vlade,a ja se nadam da europske unije nece biti vise.a moji pacani uvode euro.

Čika Boško

pre 1 godinu

Kazete, "putovacu pet dana na more kme kme" eno ga Bjorn Niland testirao novu Mecku EQS i na 1000 kilometara "kasni" za SUS autom celih 5 minuta! SUS predje 1000 km za 9 sati, EQS za 9:05. Sa sve tri punjenja baterije.

Sa 60 litara, SUS dizel sa 150 ks prelazi u cugu 1.000 km, uz potrošnju od 7 lit na 100 km, pri 150 km/h za 7 sati...
A električni će samo sat provesti na "pumpi"... I to ako nema nikog da "toči"...
O čemu si pričaš, sinko?

Djidji

pre 1 godinu

E da i jos jedna prica.. Kad krenu stara vozila na nove punjace.. Pa kazu.. Nemoze vise stari punjac.. Bice isto kao i sa mobilnim telefonima.. Idemo ovce na elektro sisanje:) :)

Sasa

pre 1 godinu

To je posledica odsustva standardizacije baterija. Koliko bi kostao hard-disk na racunaru da je samo za taj racunar i ni za jedan drugi? Koliko bi kostalo obicno napajanje da je samo za taj racunar i ni za jedan drugi ili da je memoriju moguce ugraditi samo u jedan racunar... Tehnologija el automobila se forsirano razvija. Proizvodjaci lutaju sa originalnoscu komponenti. U poredjenu sa drugim proizvodima - el automobil ima puno mana, pa ih opet drzave forsiraju. Ja sam 1988 racunar sa 80386 procesorom i matematickim koprocesorom 80387 i HDD-om od 80MB i monitorom u boji, platio 10000DM. U odnosu na cene stanova, to je bilo 20% cene stana od 50m2 u Beogradu. Nakon nekoliko godina sam ga prakticno bacio jer je zastareo. Elektrican vozila se ne razvijaju tom brzinom, ali su trenutno u fazi kao racunari pocetkom 90-tih. Za 10-15 godina ce se to smiriti.

Neko iz mase

pre 1 godinu

ljud, 06. septembar 2022 06:42)

Ne bih da se bacam u računicu oko potrošnje i cene struje jer nisam baš stručan. Zanima me samo da li si i ti računao samo struju po najnižoj tarifi? Postoje 3 tarife po količini potrošnje. Dalje, postoje ljudi koji dnevno automobilom prelaze više stotina km i nije im zgodno da ga dopunjavaju. Isto tako punjenje na brzim stanicama je daleko skuplje od tvoje računice. Ukoliko hoćete na put od 1000 km mnogo više vremena vam je potrebno zbog usputnih punjenja a i guzvi na stanicama. Znači imati samo električni automobil nije praktično. Sama kupovina iziskuje daleko veća sredstva nego kupovina prosečnog porodičnog automobila. Sa 30k eur moze da se kupi pristojan nov automobil i sa razlikom da se finansira potrošnja goriva i taj tvoj plivajući zamajac od 500eur. ako se pokvari u prvih 200 000km. Po meni je bolje uložiti u mini električni automobil za lokalne potrebe 50-80km a pored tog imati običan auto.

T

pre 1 godinu

Prošle godine sam platio komad ukrasne plastike u Renoovom servisu 1900 din. Komad je veličine 8x10cm. 1600 din za sam deo i dve žabice po 150 din. Onda to pomnožite sa veličinom baterije i eto 30.000 dolara. Ovlašćeni servisi deru sa cenama.

Splavar

pre 1 godinu

Svasta. Na toj istoj Floridi kupim akumulator od $75 za japanca, na parkingu ga zamenim, jos mi vrate 20 kad im unesem onaj stari. Zasto?

Kokan

pre 1 godinu

Koliko je promena motora na BMW ili MERC starom 10-20 god u ovlascenom servisu ?
(gljuvc, 05. septembar

Na svakom drugom otpadu imaš ih za najviše 2.000 evra i to sa garancijom...

zzz

pre 1 godinu

(Orač, 05. septembar 2022 17:35)

U Beogradu već nekoliko godina saobraća 5 autobusa gradskog saobraćaja koji rade na superkondenzatore (ili ultrakondenzatore). Pune se na krajnim stanicama a napunjeni mogu preći 2 dužine trase. Radnici održavanja su veoma zadovoljni - nema prljanja mazivima, izduvnim gasovima i sl.

Грами нису проблем већ ексер

pre 1 godinu

Zašto su 2 grama mozga nedovoljna da se ovo razume?
(ljud, 6. septembar 2022 06:42)

Проблем настаје кад се батерија поквари ту не помаже мозак већ дубок џеп .....пун евради.

Inception

pre 1 godinu

(ljud, 05. septembar 2022 17:23)


Samo jos nisi naglasio da je Tesline baterije nemoguce reparirati. 4860 je trenutno u postupku rastavljanja, ceo modul je napravljen tako da nije predvidjeno da se otvara, a i kada se otvori, sasvim sigurno ne moze bezbedno da se zatvori. Pored toga, baterije su zalivene ruzicastom penom koju je nemoguce fizicki i hemijski ukloniti, a koja sluzi kao izolator. Znaci, teska prica.

Kokan

pre 1 godinu

Misim da niste dombro sabrali kace uzmu sve cifre i kace stavi plus dobijese preko trijes iljada evra
(Volina, 05. septemba

A pošto je jedna kaca...?

Kiflistanac

pre 1 godinu

Kada se kupuje električni auto,samo radi ustede,onda se kalkulacija radi sa otpisom....
(Jarić T Živadin, 5. septembar 2022 17:26)

Broj punjenja baterije je ograničen, a i svakim novim punjenjem se smanjuje kapacitet.
Nena dobrih strana kako god okreneš.

Milivoje

pre 1 godinu

Auto nije pravo, već privilegija. Ovde svaka šuša hoće da truje sve oko sebe, kao da ne dišemo isti vazduh.
(Vozač, 5. septembar 2022 22:06)

Kakvog smo mi kratkog pamcenja. Korona, zakljucavanje, niko ne ide na posao, gradski prevoz skoro da ne funkcionise... Najvece zagadjenje u Evropi. Od cega? Od automobila nije sigurno.

tek pocinje tranzicija

pre 1 godinu

A je l se sećate kako su nekad bile teorije zavere da naftni lobi ne dozvoljava da se proizvode električni automobili? :) Evo sad je otišlo u drugu krajnjost.
(Perica, 6. septembar 2022 10:15)
Nije, ostalo je isto. Naftni lobi i plasira ovakve price i studije, kontrolise rudarenje i proizvodnju baterija, homologaciju EV, itd.


Videćemo i kada 1kwh bude 2000e
(kimi R, 6. septembar 2022 09:51)
Proizvodna cena 1kWh je 4-5 eurocenti...a koliko cete platiti preprodavcima i mesetarima zavisi samo od vas

Stevica Kurcubic

pre 1 godinu

Prava tema je koliko je struja zelena energija i koliko je zelena proizvodnja litijumskih baterija. Ali valjda razumete da ova "zelena revolucija" nema za cilj da se vi vozikate u zelenim vozilima i cuvate planetu, vec da nemate auto, ne mrdate, i radite na plantazi glavnog gazde dok ne crknete.

Trt

pre 1 godinu

Predlozili mu novi za 50 hiljada$, a njegov procenili na 1000$ . Tako to ide. 10 godina star auto? Gde se to jos vozi? Neka zemlja tzv treceg sveta?

T

pre 1 godinu

@milan Bukvalno poredis babe i zabe. Hajde da uvedemo realne kazne ili poreze za zagadjenje koje prave SUS motori. Ili barem da im uzmemo subvencije koje dobijaju naftne kompanije. Da li bi onda SUS motori bili tako dominantni na trzistu?

T

pre 1 godinu

Prošle godine sam platio komad ukrasne plastike u Renoovom servisu 1900 din. Komad je veličine 8x10cm. Po sećanju, 1600 din za sam deo i dve žabice po 150 din. Onda to pomnožite sa veličinom baterije i eto 30.000 dolara. Ovlašćeni servisi deru sa cenama.

BDj

pre 1 godinu

Sa EV je lako jer moze daljinski softverski da se onemoguci paljenje motora iz bilo kog razloga (i policije raznih drzava Amerike rekose da je to sjajna ideja jer bi sistem za daljinsko gasenje kola sprecavao ulicne trke i bezanje od policije)
(status_update, 05. septembar 2022 18:15)

To bre!!! I da se svima odma stave lisice na ruke, da ne mora posle narodna milicija mnogo da muči.
A ovamo trtljate o slobodama non-stop...
A na temu: lepo ovde jedan reče da je spas u unifikaciji baterija. Kad može gorivo svuda da bude isto, mogu i baterije

Markisa

pre 1 godinu

Pre nekoliko meseci sam otišao da proverim dizel dizne na autu vrednom 3500-4000e. U ovlašćenom servisu mi tražili 105000 dinara po komadu bez ruku. Tako da to s baterijama i nije tako čudno.
(Aleksandar, 5. septembar 2022 19:24)

Kolega,ubaci 2taktol mineralni jaso fb specifikacije.kod mene je pomoglo.prosao 120 hiljada odonda.skoro zaboravio na probleme.doduse euro 3.za common rail ne bi znao.

Ivan

pre 1 godinu

70€ je zamena jedne ćelije za Toyotu Prius II. Kad crkne ćelija, auto isključi korišćenje baterije da ne bi rafalno crkavale ostale. Zašto BMW i ostali evropski proizvodjači nisu fizički odvojili ćelije kao Toyota? To je pitanje! Namerno, verovatno.

rani

pre 1 godinu

Sa EV je lako jer moze daljinski softverski da se onemoguci paljenje motora iz bilo kog razloga (i policije raznih drzava Amerike rekose da je to sjajna ideja jer bi sistem za daljinsko gasenje kola sprecavao ulicne trke i bezanje od policije)
(status_update, 05. septembar 2022 18:15)

A onda, nastupa dron Zeljka Mitrovica koji izbacuje laso i vezuje pocinioca! Kakva nas biducnost ceka, sunce ti...

Гиле

pre 1 godinu

Стандардизације батерија нема јер ту су још увек туче у патентима. Ево објавили су да су кинези смислили још бољу батерију. Кад те разлике буду минорне тада може доћи до стандарсждитжзације. Јер сада је циљ сваке компаније да смисли што бољу и тако побољша продају. Исто тако неки кинези су направили замену батерије. Битно је да их пумпе подрже.

Radijator

pre 1 godinu

Od cega? Od automobila nije sigurno.
(Milivoje, 06. septembar 2022 09:50)

Truju i automobil da se ne lažemo. Znas kako prodise Dorcol leti kad je manje saobraćaja...cim krene jesen oseti se smrad iz aupuha kad ideš ulicom.

lalos

pre 1 godinu

Радим у једној од највећих компанија ел возила на свету, не да не бих купио полован, већ не купујем ни нов, а у могућности сам да купим, само, немам пара за бацање.
(Zero Flyer, 6. septembar 2022 08:28)

na kojoj poziciji radis i gde radis ako nije problem okvirno reci :) bas me zanima posto sam i sam ing

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

zašto akumulatori, zašto ne kondenzatori?
(Orač, 5. septembar 2022 17:35)

Gustina energije. Mogu kondenzatori, ali bi imao samo vozacko mesto u autu, sve ostalo bi bili kondenzatori da bi imao domet kao sa 500 kila baterije ili sa dve fricovke benzina.

Djorke

pre 1 godinu

Potpuno nenormalna cena za bilo koji rezervni deo.

Stvarno bi proizvodjaci mogli da porade na troskovima odrzavanja, ok ne mora da bude jeftino, ali npr napraviti takvu modularnost baterije da mozes da menjas pojedinacne sklopove bez vadjenja cele baterije i rasturanja celog automobila u najsitnije komade, samo da zamenis par mrtvih modula. Sve moze da se pojednostavi ako se uzme u obzir.

Ccc

pre 1 godinu

Pokusavam da stavim sve na papir i razlog da se opravda kupovina El.vozila ali mi ne ide. Da se razumemo, nisam osoba koja pljuje ovu tehnologiju samo jos uvek ne vidim njene benefite. Proizvodnja ELV nije uopste cista, unisravaju se drzave koje imaju rudu za pravljenje baterija, krajnji proizvod nadomescuje zagadjenost istu kao i novi sus motori, da li dizel, da li benzin. Odrzavanje je doduse minimalno, potrosnja minimalna ali im je domet ogranicen na 400,500 km sto znaci da se na more stize sa 2 punjenja i kasnijim dolaskom od jedno sat do 2 sata u zavisnosti od brzine punjenja baterije. Da se vratim na odrzavanje, kao sto sam rekao, ono je minimalno ali do momenta dok se ne pokvari baterija a to i za novije modele, sa novom tehnologijom ne moze biti ispod 10k.znaci onaj koji kupuje polovni automobil moze da se rokne. Do sada je bilo, kupis polovni automobil, izdvojos plus 1000 eura da uradis sve servise i miran si, sada moras da izdvojis plus 10k. Pa niko zivi vise nece kupovati polovne automobile i niko zivi ih nece prodavati. Za 10,15 godina ce se voziti samo novi automobili i onda pod presu, ko je lud da potrosi 20k na polovan automobil star 10 godina nize ili srednje klase, ovi likovi stvarno misle da smo mi ovce i da cemo na sve gluposti da pristanemo, ali kako gledam ljude i svet oko sebe, to je mozda i istina...

Zero Flyer

pre 1 godinu

Jedno pitanje za sve ovde : Da li biste kupili polovan auto na baterije...?
(Kokan, 05. septembar 2022 23:09)

Радим у једној од највећих компанија ел возила на свету, не да не бих купио полован, већ не купујем ни нов, а у могућности сам да купим, само, немам пара за бацање.

Komša

pre 1 godinu

Jedino rešenje je kabriolet sa jedrima.
Skroz ekološki,malo vetra i pliviš ulicama.
Jos ako si vegan ,pun pogodak.
Onda si potpuno osvešcen.

maxy

pre 1 godinu

Auto nije pravo, već privilegija. Ovde svaka šuša hoće da truje sve oko sebe, kao da ne dišemo isti vazduh.
(Vozač, 5. septembar 2022 22:06)

A ko će biti taj koji će davati privilegije? S obzirom na cenu goriva čisto sumnjam da nekome pada na pamet da se vozi unaokolo iz čistog hira.

Perica

pre 1 godinu

A je l se sećate kako su nekad bile teorije zavere da naftni lobi ne dozvoljava da se proizvode električni automobili? :) Evo sad je otišlo u drugu krajnjost.

Milan

pre 1 godinu

@T
Gustina energije u benzinu je 48000Wh/kg. U najboljim baterijama u serijskoj proizvodnji ( CATL) je 280Wh/kg. Iz ovog podatka je jasno da iako je elektromotor tri puta efikasniji od SUS ne može da nadoknadi više nego 100x manju gustinu energije.
Na jedno pitanje ljubitelji EV nemaju odgovor: ako su EV tako dobri, zašto se onda ne dozvoli da se izbore na slobodnom tržištu, svako bi kupio ono što je bolje i naprednije? Čemu zabrane SUS?

lilu

pre 1 godinu

Na jedno pitanje ljubitelji EV nemaju odgovor: ako su EV tako dobri, zašto se onda ne dozvoli da se izbore na slobodnom tržištu, svako bi kupio ono što je bolje i naprednije? Čemu zabrane SUS?
(Milan, 6. septembar 2022 17:31)

ko kaze da se nema odgovor? samo sa vama ne vredi diskutovati dok ne dodjete do neke mere za to

masinista

pre 1 godinu

@1 kWh sada je oko 7 din danju; 1,75 din noću.
Ako puniš svoje BV noću, sa npr.30 kWh, to košta 53 dinara. I tako 10 mesečno: 530 dinara.
Jedno paklo cigareta mesečno.
I.......
Nemaš mali servis, veliki servis, turbinu, plivajući zamajac, anlaser, alternator, kvačilo... i sve one komponente SUS motora koje se menjaju.
I........
Ako si pažljiv pa čuvaš svoju bateriju od dubokog ispražnjava i jakog punjenja, ona će ti uzvratiti svojom dugovečnošću.
I........
Zašto su 2 grama mozga nedovoljna da se ovo razume?
(ljud, 06. septembar 2022 06:42) pa kupi i vozi, ne smaraj ovde

ne možda ako ipak

pre 1 godinu

@menja se auto ne baterija
Vidi da to pišeš za Sigapur ili Norvešku pa i OK ali u Nemačkoj se voze automobili 2008/9 samo tako....nemoj da obmanjuješ ljude.

Dex

pre 1 godinu

Sa EV je lako jer moze daljinski softverski da se onemoguci paljenje motora iz bilo kog razloga (i policije raznih drzava Amerike rekose da je to sjajna ideja jer bi sistem za daljinsko gasenje kola sprecavao ulicne trke i bezanje od policije)
(status_update, 05. septembar 2022 18:15)

Za to uopste nije bitan EV.

Dr.Bre

pre 1 godinu

Baterije za auto star 10 god. su skupe jer su rađene po staroj tehnologiji. Tako će i sadašnje baterije biti zastarele i skupe za 10 god. A kad se potpuno izbace vozila sa SUS motorima onda će reći da su elektro vozila neisplativa i nedovoljno ekološka zbog potrošnje struje i počeće forsiranje vozila na vodonik. Cilj svega je samo što veća zarada proizvođača.

asd

pre 1 godinu

Sto ne bi mogli?! Zabrane registraciju, pa koga uhvate da vozi neregistrovan auto ide pod presu a on u banku da plati kaznu ili zatvor da odlezi
(ima leka za pametnjakovice, 6. septembar 2022 11:42)

Mislim da će to rešiti na drugi način. Gorivo neće biti 7 slobodnoj prodaji, moći će da se kupi samo s posebnim dozvolama. Npr. za poljoprivrednike, radne mašine, kamione...

mg

pre 1 godinu

Kazete, "putovacu pet dana na more kme kme" eno ga Bjorn Niland testirao novu Mecku EQS i na 1000 kilometara "kasni" za SUS autom celih 5 minuta! SUS predje 1000 km za 9 sati, EQS za 9:05. Sa sve tri punjenja baterije.

--
EQS košta 120-150.000 eura. Za te pare super luksuzni SUS, vozač i maserka na par godina.

Milan

pre 1 godinu

@mrk
Strašno je jer pri punoj brzini na autoputu EV mora na punjenje na svaka 2h ( većini je domet ispod 300km pri 130km/h). To znači mnogo pauza i to tamo gde automobil treba a ne gde vi trebate. Znači vi služite automobilu a ne obrnuto, sve to uz uslov idealne infrastrukture za EV. U realnosti, put se pretvara u noćnu moru. Imate snimak vlasnika audi E trona koji se sa azurne obale vraćao u Pariz 24 umesto 8h koliko mu je trebalo sa SUS.

lilu

pre 1 godinu

EQS košta 120-150.000 eura. Za te pare super luksuzni SUS, vozač i maserka na par godina.
(mg, 6. septembar 2022 15:40)

nije bitno koliko kosta. prica je o baterijama i dometu. za 5 godina ce kostati 70 000.
shvatate li da je EV tehnologija vise napredovovala za 10 godina a u poslednje dve JAKO, nego SUS za 100 godina?
opustite se, vozite SUS, nemorate ulaziti na vesti o EV, vakcinama itd. samo preskocis. prosto ko pasulj

menja se auto ne baterija

pre 1 godinu

(ne možda ako ipak, 5. septembar 2022 18:28)
"Samo tako" po tvom utisku ili po zvanicnoj statistici iz baze svih registrovanih vozila?

ljud

pre 1 godinu

(Milan, 05. septembar 2022 17:54)

Tako je.
O tome vodi računa dobar softver. Npr. kod Toyote Prius plug-in. Baterija kapaciteta 4,4kWh se puni sa svega oko 60% tog kapaciteta, tj. 2,7kWh. Toliko, 2,7 kWh, se može očitati kao potrošnja el. energije na brojilu el. energije koje meri el. energiju "usutu" u bateriju prilikom njenog normalnog punjenja. Prilikom ispražnjavanja baterije do 20%, softver uključuje oto motor i automatski dopunjava bateriju i ne dozvoljava joj ispražnjavanje ispod tog %.
Zbog ovog softverskog ograničenja, baterija u Priusu traje veoma dugo.
EV kao baterijska vozila (BV) nemaju ovo softversko ograničenje. Imaju obaveštavanje, upozoravanje, vozača da ne bi trebalo da nastavi vožnju posle ispražnjavanja baterije ispod 20%, ali vozač je u mogućnosti da to obaveštenje svesno ignoriše i da nastavi vožnju sve do 0%.

norge

pre 1 godinu

Ne palite se na Norvesku ni oni nisu srecni kada im baterija otkaze a garancija istekla.
evo vam trenutnog stanja u norveskoj na danasnji dan mozda nekome znaci:
- klasicna vozila benz.+diz. u prodaji kao polovnjaci 44099 komada
- elektro + hibridi u prodaji kao polovnjaci 15244 komada ( cisto elektricni 7551 komad ).
primer: Tesla X75D 2018, 81564km, oko 57000e.
BMW X6 dizel 3L aut. 2015, 92000km oko 57000e
Mercedes AMG A35 turbo 306Hp benz. 2019, 21483km, oko
57000e.
podaci preuzeti sa internet sajta za prodaju, eto mozda nekome koriste ovi podaci.

Milan

pre 1 godinu

@T
Ja prvi kažem: hajde da uvedemo realne poreze za zagađenje, ne automobila nego svega. Znate do čega će to dovesti? Do poskupljenja svega ostalog, pogotovo hrane ali neće poskupeti vožnju. Tokom zaključavanja videli smo da je uticaj automobila na zagađenje beznačajan ( odnosno tačno se zna da je 6%) , zagađenje se nije smanjolo iako dve nedelje niko nije vozio. Mnogo više zagađuje plastika u koju nam pakuju svu hranu a sutra mogu sve to pakovati u povratnu ili biorazgradivu ambalažu.
Spominjete nekakve subvencije naftnim kompanijama, a ne spominjete da polovinu cene benzina čini državna akciza? Ako se zaista brinete za ekologiju, onda treba da pitate zašto niko nije osuđen za "deep horizon" tragediju, zašto neodgovorna kompanija nije oterana u bankrot. Tu bi došli do mnogo dublje teme koja je zabranjena - korporacije i njihova kontrola društva. Zato se i bavimo glupostima kao EV

menja se auto ne baterija

pre 1 godinu

(Max, 5. septembar 2022 20:50)

Cek tek da vidis koje su cene ovih novih farova, modula za klimu, sedista i sl. Hiljadu i po evra pa navise, bukvalno se isplati kupiti novi auto u salonu, rastaviti ga i prodati u delove...

Knut

pre 1 godinu

Zato je kineski Nio ES8 zakon.. Ima stanice za zamenu baterije I zamena je automat Ska I traje 5 minuta.. U Kini vec Ima svugde stanica za zamenu baterije a Ima par sad I u Norvrskoj..zamena u Norvrskoj Kosta samo 10 eura.. I uvek imas dobru bateriju I kako se tehnolija baterije uznpareduje I ti ces da dobijas tu bolji bateriju.
(nikola, 5. septembar 2022 22:49)

U Norge nece ni da te opsuju za 10€, nemas ni za pekaru. Ili mozda ti zivis u nekoj tvojoj imaginarnoj Norge?

Geometar

pre 1 godinu

Problem sa baterijama je nemogucnost ili neprakticnost popravke. Baterijske celije su cesto zalivene u penastu masu koja ima visestruku namenu. Pena ne moze da se ukloni, tako da cela baterija ili baterijski modul mora da se zameni. A to kosta puno novca. Obzirom da ne postoji alternativa vlasnici takvih vozila se suocavaju sa nenormanlno visokim cenama. Nedostatak servisne konkurencije nije toliko veliki problem koliko cena novih baterija gde je broj proizvodjaca i dobavljace veoma limitiran.

Sa druge strane SUS motor moze lako i prilicno jeftino da se zameni - kao ceo ili samo odredeni delovi/sklopovi, moze da se osvezi - uradi generalna, itd. Ako je cena kostanja u jendom servisu previsoka postoji konkurencija gotovo na svakom cosku i us to velika dostupnost za delove.