Nedelja, 19.06.2022.

09:30

Niko kao Tesla: Iza su Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen...

Izvor: B92

Niko kao Tesla: Iza su Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Topli pozdrav

pre 1 godinu

Provozah Teslu pre neki dan, oduševljen sam. Ona je već u razvijenom svetu sadašnjost a kod nas je budućnost. Sva ova sadašnja 'besna' auta su sa svojim motorima, klipovima, svećicama i ostalim lomovima smešna u odnosu na Teslu. Bukvalno uriniranje po bembarama i mečkama, apsolutno obesmišljavanje.

samo kažem

pre 1 godinu

Tesla prodao u 2021 oko 930 000 modela a Toyota oko 10 000 000.Pametnom dosta.
(COWBOY, 20. jun 2022 04:57)

Nije sve u količinama. Toyota se orjentisala na masovnu proizvodnju i pouzdanost. Tesla više ide na hi-end opcije.
Zastava je prodavala više automobila od Ferarija pa ne možeš da kažeš da je kao kompanija više vredela.

Ali ako već baratamo brojevima, da li možeš da nam kažeš koliko Toyota ima punjača (ili benzinskih ili hidrogen stanica) u svom vlasništvu? Tesla ima preko 30.000. Ne donosi zaradu samo prodaja automobla.
Inače, Tesla zaradi u proseku do 10.000$ po automobilu, a Toyota oko 2000$. Osim toga Tesla kao kompanija ima ukupnih obaveza (dugovanja) oko 30 milijardi dolara, a Toyota 300 milijardi.

Zbog svega ovog, i još po nečeg, Tesla kao kompanija vredi više od Toyote, iako Toyota prodaje više vozila.

teslić

pre 1 godinu

Jel to onaj auto kome se gasi autopilot sekundu pre udesa? hahah, ne bih menjao osrednji bmw ni za najbolji tesla auto nikada. Vrednost kompanije mi nije sinonim za kvalitet automobila.
(Dax, 19. jun 2022 20:29)

a BMW je poznat kao skroman brend koji je prilagodjen za finansijske mogucnosti jednog trgovca u prodavnici!? BMW kompanije ne manje vredna od Tesle? koliko? za mene i tebe je to neznacajna razlika

COWBOY

pre 1 godinu

Tesla ne moze da namesti 5 mes novu proizvodnju u Austin Texas.Do sada su unistili najmanje 500 auta I uvek ima proplem.Kada se izvadi baterija koja je ustvari pod ,tu ostaje rupa.Sedista su od skaja,a auto oupste nema katoseriju.Jednom recju krs.

Brzi

pre 1 godinu

A Lada, a Moskvić?što ništa od Rusa.
(mario, 19. jun 2022 15:53)

Rusi prave raketne motore i jos mnogo toga za svemirski program. O nafti, gasu , uranijumu, hrani da i ne govorim. Mnog toga bitnog proizvode Rusi, u to ces imati prilike da se uveris na zimu.

Igracke na baterije su prepustili zapadu :-)
Moraju i oni nesto da rade.

Inace, dopada mi se Tesla, nemam nista protiv.

466453

pre 1 godinu

(Goxy, 19. jun 2022 22:22)

Pošto je klima električna bela boja ima za oko 60km bolju autonomiju. U Švedskoj nije toplo ali je totalna energija zračenja sunca mnogo veća nego u Srbiji.
Zamisli se na planini i sunce, Nena smoga niti šta da greje vazduh te sva evergija dospeva do površine na zemlji.

status_update

pre 1 godinu

Sta je vrednost brenda u listi koju pominjete? stvarna opipljiva vrednost, kao sto,na primer, berzovna kapitalizacija ili je to procena marketing agencija na nivou "sta bi bilo kad bilo" u smislu- koliko vise se zaradi ukupno na kolima Tesla S, SAMO ZATO sto pise Tesla, a ne Yugo S? Ako je ovo prvo - daleko, daleko je ispod onoga na berzi, ako je ovo drugo, radi se o bespredmetnoj spekulaciji.
(sta je ovo, 19. jun 2022 23:18)

Na stranu proizvodnja. Vrednost brenda nije nesto imaginarno vec se meri kroz cenu akcija, a cena akcija zavisi od opipljivih i neopipljivih stvari kojima firma raspolaze.

Na primer: jedna po jedna zemlja najavljuju zabranu SUS motora. Znaci, postojeci auto brendovi ce da bi opstali morati da pocnu masovnu proizvodnju e-kola. E sad, ko ima najvise patentnih prava na razna inzenjerska resenja i softvere koji ce biti potrebni Mercedesu, BMW-u i drugima u budcnosti da bi pravili e-kola? Tesla!

Tesla ce moci (kao i IBM sve ove decenije!) da zivi samo od naplate patentnih prava od svih onih kompanija koje ce morati hitno da se prebace na e-vozila bez vremena i para da sami od nule razvijaju alternative za postojeca resenja.

Umeju i ostali da smisle svoja resenja, naravno, ali to traje, skupo je i rizicno, kao i uvek. Recimo IBM je smislio hard disk 50-ih i osnovni princip rada je ostao isti 50 godina dok nije dosao SSD. Naravno, svi su IBM-u decenijama placali pravo da koriste njihovu ideju.

sta je ovo

pre 1 godinu

Sta je vrednost brenda u listi koju pominjete? stvarna opipljiva vrednost, kao sto,na primer, berzovna kapitalizacija ili je to procena marketing agencija na nivou "sta bi bilo kad bilo" u smislu- koliko vise se zaradi ukupno na kolima Tesla S, SAMO ZATO sto pise Tesla, a ne Yugo S? Ako je ovo prvo - daleko, daleko je ispod onoga na berzi, ako je ovo drugo, radi se o bespredmetnoj spekulaciji.

Televisa presenta

pre 1 godinu

Bajo moj, ovi prodavci crtanih filmova zvani gugl ili epl imaju fiktivnu vrednost veću nego svi ovi prodavci kočija zajedno!?! Pa šta se dešava jbt!?

Zoran

pre 1 godinu

Nivo kvaliteta kao Yugo, cena kao mercedes c klase, a uz kupovinu postajete i član kulta koji veruje da mu se auto neće spontano zapaliti ili zakucati u nasumično vozilo na putu. Samo Evropski brendovi, Američko đubre ne!

Goxy

pre 1 godinu

Isporučen pre 2 dana u dvorištu:
[link]
(466453, 19. jun 2022 21:03)

Mašala.
Ako imam jednu primedbu to je boja. Zašto bela pobogu, nije zbog cene sigurno.

466453

pre 1 godinu

Isporučen pre 2 dana u dvorištu:
https://drive.google.com/file/d/1h8S9f1U0EzAdnzBASoXgOdWY_95rLFdm/view?usp=drivesdk

Teško za shvatiti politiku cena ali naterao sam sina da ga kupi pre 3 meseca, direktno po početku napada na Ukrajinu.
Desilo se upravo očekivano, vlada Švedske ukida subvencije od 6000€ za auta preko 70.000€, presrelovsna cena posle narudžbine i popust za kupovinu, sada pre nedelju dana cena podignuta na 81.000€.
Potražnja zbog bežanja od motora sa fosilnim gorivom je doprinela.
Isti ovaj auto se sada kao registrovan prodaje zbog vremena čekanja za 87.000€ privatno.
Ušteda već 12.000€ a ako ga želi pridati još 6.000.
Dakle, mogućnost zarade 18.000€ za 3 meseca.
Naravno, što bi ga prodavao, to su mu knapt dve neto plate.

U pitanju je Model Y Performance.
Svi razumni sa normalnim ekonomskim mogućnostima beže od svega što ima veze sa fosilnim gorivom. To što je uštedio na svemu je besplatna instalacija solarnih panela od 15kW posle državne subvencije.
Voziće se džabe. Računica jednostavna!

Dax

pre 1 godinu

Jel to onaj auto kome se gasi autopilot sekundu pre udesa? hahah, ne bih menjao osrednji bmw ni za najbolji tesla auto nikada. Vrednost kompanije mi nije sinonim za kvalitet automobila.

Gradimir

pre 1 godinu

Vrednost brenda je imaginarna stvar, marketinška procena, a i pitanje je ko je relevantan da to procenjuje. Apple i Coca-cola su vredniji brendovi od svih pomenutih zajedno, mada i to je moja subjektivna procena.

sasa

pre 1 godinu

sve je to vestacki,drzava upumpala gomilu para u teslu,koliko god treba,nista tu realno nije,videce se za par godina realnost,obicna muljacina,nikad ameri nisu znali dobar auto da naprave.

Goxy

pre 1 godinu

Ta elektro kanta ne vredi ni kao pola zardjanog šarafa sa Bembare...
(Istrebljivač Vonjevina, 19. jun 2022 16:16)

Bolje skidaj tu rđu sa tvog krša nego da se sekiraš koliko Tesla vredi.

mare

pre 1 godinu

Tržišna vrednost im je pala na oko 650 milijardi dolara, u jednom momentu su premašili i trilion.
Nisam siguran kakva je mera vrednost brenda.

markoni

pre 1 godinu

@milka Vrednost brenda. To je sad neka nova mera?

To je uvek bila mera, ukupna trzisna vrednost kompanije koja se kotira na berzi. Broj izdatih akcija puta trenutna vrednost jedne akcije. Dakle definise se kao odnos ponude i traznje za odredjenom akcijom.
Ako verujes da ce cena skociti, ti mozes da je kupis, ako ne, niko te ne tera. Mozes slobodno da ulozis u kratku poziciju, ko ti brani?
Drzave, jedna po jedna uvode zabranu automobila na benzin i dizel, dakle svi ce morati u jednom trenutku da ih manje ili vise izbace iz ponude.
Tesla trenutno dominira u sektoru elektricnih automobila, velika je verovatnoca da ce tako biti i za 5 do 10 godina. To bi mozda bio jedan od razloga zasto neko misli da kompanija toliko vredi.
Postoji jos dosta razloga, npr, softver u automobilima, koji je jedan od najboljih u ovom trenutku, razvoj autonomne voznje, generisanje i skladistenje elektricne energije, itd.

Goxy

pre 1 godinu

Balon.
(long live and David Coverdale, 19. jun 2022 15:21)

Jeste, toliki su balon da je Nemačka vlada pre 15ak dana rekla kako neće dozvoliti većinsko preuzimanje Mercedesa od strane Kine. Imaš na BIZ stranicama.

Znači samo je pitanje trenutka kada će Nemačka dozvoliti preuzimanje propalog Mercedesa.

long live and David Coverdale

pre 1 godinu

Ma vazi , najvrednija. A Mercedes ima godisnji prihod od 270.000.000.000 , Volkswagen oko 280.000.000.000 evra promet. Ne znam za ostale , ali verovatno nesto tako. Do pre 3 godine, bili su na ivici rentabilnosti, a sada odjednom najvrednija.
(Dragan, 19. jun 2022 10:12)

Јел си сигуран да су милијарде у питању? Мало ми је то много.
(кима, 19. jun 2022 11:49)

Mozda je malo preterao.Mozda je to godisnji prihod od cele Daimler grupe ili VW grupe.BMW je u 2021-voj godini imao ukupan prihod od nepunih 112 milijardi eura,a od toga neto dobit je bila oko 12,5 milijardi eura.E sad realna vrednost i balon vrednost,u ostalom vidimo na primeru bitcoina,takav je i Tesla.Balon.

Dragan

pre 1 godinu

Kima, siguran sam da su milijarde u pitanju. Prvo zivim u Nemackoj ( u slicnoj sam bransi) , a drugo , sve informacije su na Internetu. Prosto neverovatno , zar ne?
Oni toliko puno povlace nemacku industriju , da je to nepojmljivo. A da ti ne pricam o firmama za koje uopste nisi cuo , a okrecu milijarde i milijarde (Mahle, Kiefer, ZF....i jos puno takvih)

Vasilije

pre 1 godinu

2003. pojavi se sposoban tip, krene drugim putem, i sada cela klasična auto industrija mora za njim, protiv njega. A on, usput krene sa raketama, svemirom... To je jedina prava 'tehnološka kompanija' u vrhu.

Mika

pre 1 godinu

Vrednost brenda. To je sad neka nova mera?
Jedino merodavno koliko je automobila proizvedeno i da li je fabrika nešto zaradila. Tesla svakako to nije. Ne verujem da je ni u prvih 20. Ali eto nekako mora veštački da se podiže rejting
Zanimljivo je da toliko pumpaju brend i veštački mu podižu cenu kao da su ostali proizvođači zaboravili da profitno proizvode automobile. Ispada da je Tesla sa nekoliko stotina hiljada automobila i istorijom od 10g više zaradila i više vredi od jednog Mercedesa, Peugeot-a, Fiat-a koji su proizveli na milione vozila i imaju istoriju skoro 100 godina.
To će možda biti. Ali sad nije sigurno. Takođe se zaboravlja da još nemaju dovoljno iskustva u standardizaciji kvaliteta.

hemi392Srt

pre 1 godinu

To kazu ameri...auta se raspadaju a Srbi se loze zato sto se zove Tesla.
(gisa, 19. jun 2022 11:59)

Znas iz iskustva ili vozis nacionalni brend zastavu 10

mafijaVlada

pre 1 godinu

Nije bitno samo koliko zarade , u vrednost kompanije ulazi buduci potencijal a ljudi veruju da Tesla moze najvise da raste zbog toga cuvaju akcije i onda im cena raste. Realno Tesla sa svojom mrezom super chargera i vrhunskim model 3 autom je daleko ispred svih, plus Tesla nije samo auto nego i konzola za igrice, kompjuter za zabavu a mladjinse loze na to. sto veci ekran i sto vise stimulansa/zabave. Ja mislim da je Reska nesto najbolje sto se desilo auto industriji jer se 100 godina nista nije menjalo, isto sve samo skoljka drugacija, u Tesli vidimo raznorazna drugacija resenja. od ventilacije do kvaka, prednjek gepeka itd...

кима

pre 1 godinu

Ma vazi , najvrednija. A Mercedes ima godisnji prihod od 270.000.000.000 , Volkswagen oko 280.000.000.000 evra promet. Ne znam za ostale , ali verovatno nesto tako. Do pre 3 godine, bili su na ivici rentabilnosti, a sada odjednom najvrednija.
(Dragan, 19. jun 2022 10:12)

Јел си сигуран да су милијарде у питању? Мало ми је то много.

Goxy

pre 1 godinu

Volkswagen oko 280.000.000.000 evra promet.
(Dragan, 19. jun 2022 10:12)

Moraš da naučiš razliku između prometa i profita. Inače vrednost nečega ne zavisi samo od profita, već i od tendencija, očekivanja, imidža... Vidiš, ne bi se kladio da će Merc još 5 godina izdržati kako samostalan a ne kao deo neke kineske kompanije.

Dragan

pre 1 godinu

Ma vazi , najvrednija. A Mercedes ima godisnji prihod od 270.000.000.000 , Volkswagen oko 280.000.000.000 evra promet. Ne znam za ostale , ali verovatno nesto tako. Do pre 3 godine, bili su na ivici rentabilnosti, a sada odjednom najvrednija.

Goxy

pre 1 godinu

Volkswagen oko 280.000.000.000 evra promet.
(Dragan, 19. jun 2022 10:12)

Moraš da naučiš razliku između prometa i profita. Inače vrednost nečega ne zavisi samo od profita, već i od tendencija, očekivanja, imidža... Vidiš, ne bi se kladio da će Merc još 5 godina izdržati kako samostalan a ne kao deo neke kineske kompanije.

Dragan

pre 1 godinu

Ma vazi , najvrednija. A Mercedes ima godisnji prihod od 270.000.000.000 , Volkswagen oko 280.000.000.000 evra promet. Ne znam za ostale , ali verovatno nesto tako. Do pre 3 godine, bili su na ivici rentabilnosti, a sada odjednom najvrednija.

Vasilije

pre 1 godinu

2003. pojavi se sposoban tip, krene drugim putem, i sada cela klasična auto industrija mora za njim, protiv njega. A on, usput krene sa raketama, svemirom... To je jedina prava 'tehnološka kompanija' u vrhu.

Mika

pre 1 godinu

Vrednost brenda. To je sad neka nova mera?
Jedino merodavno koliko je automobila proizvedeno i da li je fabrika nešto zaradila. Tesla svakako to nije. Ne verujem da je ni u prvih 20. Ali eto nekako mora veštački da se podiže rejting
Zanimljivo je da toliko pumpaju brend i veštački mu podižu cenu kao da su ostali proizvođači zaboravili da profitno proizvode automobile. Ispada da je Tesla sa nekoliko stotina hiljada automobila i istorijom od 10g više zaradila i više vredi od jednog Mercedesa, Peugeot-a, Fiat-a koji su proizveli na milione vozila i imaju istoriju skoro 100 godina.
To će možda biti. Ali sad nije sigurno. Takođe se zaboravlja da još nemaju dovoljno iskustva u standardizaciji kvaliteta.

mafijaVlada

pre 1 godinu

Nije bitno samo koliko zarade , u vrednost kompanije ulazi buduci potencijal a ljudi veruju da Tesla moze najvise da raste zbog toga cuvaju akcije i onda im cena raste. Realno Tesla sa svojom mrezom super chargera i vrhunskim model 3 autom je daleko ispred svih, plus Tesla nije samo auto nego i konzola za igrice, kompjuter za zabavu a mladjinse loze na to. sto veci ekran i sto vise stimulansa/zabave. Ja mislim da je Reska nesto najbolje sto se desilo auto industriji jer se 100 godina nista nije menjalo, isto sve samo skoljka drugacija, u Tesli vidimo raznorazna drugacija resenja. od ventilacije do kvaka, prednjek gepeka itd...

hemi392Srt

pre 1 godinu

To kazu ameri...auta se raspadaju a Srbi se loze zato sto se zove Tesla.
(gisa, 19. jun 2022 11:59)

Znas iz iskustva ili vozis nacionalni brend zastavu 10

Dragan

pre 1 godinu

Kima, siguran sam da su milijarde u pitanju. Prvo zivim u Nemackoj ( u slicnoj sam bransi) , a drugo , sve informacije su na Internetu. Prosto neverovatno , zar ne?
Oni toliko puno povlace nemacku industriju , da je to nepojmljivo. A da ti ne pricam o firmama za koje uopste nisi cuo , a okrecu milijarde i milijarde (Mahle, Kiefer, ZF....i jos puno takvih)

Goxy

pre 1 godinu

Ta elektro kanta ne vredi ni kao pola zardjanog šarafa sa Bembare...
(Istrebljivač Vonjevina, 19. jun 2022 16:16)

Bolje skidaj tu rđu sa tvog krša nego da se sekiraš koliko Tesla vredi.

long live and David Coverdale

pre 1 godinu

Ma vazi , najvrednija. A Mercedes ima godisnji prihod od 270.000.000.000 , Volkswagen oko 280.000.000.000 evra promet. Ne znam za ostale , ali verovatno nesto tako. Do pre 3 godine, bili su na ivici rentabilnosti, a sada odjednom najvrednija.
(Dragan, 19. jun 2022 10:12)

Јел си сигуран да су милијарде у питању? Мало ми је то много.
(кима, 19. jun 2022 11:49)

Mozda je malo preterao.Mozda je to godisnji prihod od cele Daimler grupe ili VW grupe.BMW je u 2021-voj godini imao ukupan prihod od nepunih 112 milijardi eura,a od toga neto dobit je bila oko 12,5 milijardi eura.E sad realna vrednost i balon vrednost,u ostalom vidimo na primeru bitcoina,takav je i Tesla.Balon.

markoni

pre 1 godinu

@milka Vrednost brenda. To je sad neka nova mera?

To je uvek bila mera, ukupna trzisna vrednost kompanije koja se kotira na berzi. Broj izdatih akcija puta trenutna vrednost jedne akcije. Dakle definise se kao odnos ponude i traznje za odredjenom akcijom.
Ako verujes da ce cena skociti, ti mozes da je kupis, ako ne, niko te ne tera. Mozes slobodno da ulozis u kratku poziciju, ko ti brani?
Drzave, jedna po jedna uvode zabranu automobila na benzin i dizel, dakle svi ce morati u jednom trenutku da ih manje ili vise izbace iz ponude.
Tesla trenutno dominira u sektoru elektricnih automobila, velika je verovatnoca da ce tako biti i za 5 do 10 godina. To bi mozda bio jedan od razloga zasto neko misli da kompanija toliko vredi.
Postoji jos dosta razloga, npr, softver u automobilima, koji je jedan od najboljih u ovom trenutku, razvoj autonomne voznje, generisanje i skladistenje elektricne energije, itd.

кима

pre 1 godinu

Ma vazi , najvrednija. A Mercedes ima godisnji prihod od 270.000.000.000 , Volkswagen oko 280.000.000.000 evra promet. Ne znam za ostale , ali verovatno nesto tako. Do pre 3 godine, bili su na ivici rentabilnosti, a sada odjednom najvrednija.
(Dragan, 19. jun 2022 10:12)

Јел си сигуран да су милијарде у питању? Мало ми је то много.

mare

pre 1 godinu

Tržišna vrednost im je pala na oko 650 milijardi dolara, u jednom momentu su premašili i trilion.
Nisam siguran kakva je mera vrednost brenda.

466453

pre 1 godinu

Isporučen pre 2 dana u dvorištu:
https://drive.google.com/file/d/1h8S9f1U0EzAdnzBASoXgOdWY_95rLFdm/view?usp=drivesdk

Teško za shvatiti politiku cena ali naterao sam sina da ga kupi pre 3 meseca, direktno po početku napada na Ukrajinu.
Desilo se upravo očekivano, vlada Švedske ukida subvencije od 6000€ za auta preko 70.000€, presrelovsna cena posle narudžbine i popust za kupovinu, sada pre nedelju dana cena podignuta na 81.000€.
Potražnja zbog bežanja od motora sa fosilnim gorivom je doprinela.
Isti ovaj auto se sada kao registrovan prodaje zbog vremena čekanja za 87.000€ privatno.
Ušteda već 12.000€ a ako ga želi pridati još 6.000.
Dakle, mogućnost zarade 18.000€ za 3 meseca.
Naravno, što bi ga prodavao, to su mu knapt dve neto plate.

U pitanju je Model Y Performance.
Svi razumni sa normalnim ekonomskim mogućnostima beže od svega što ima veze sa fosilnim gorivom. To što je uštedio na svemu je besplatna instalacija solarnih panela od 15kW posle državne subvencije.
Voziće se džabe. Računica jednostavna!

Goxy

pre 1 godinu

Balon.
(long live and David Coverdale, 19. jun 2022 15:21)

Jeste, toliki su balon da je Nemačka vlada pre 15ak dana rekla kako neće dozvoliti većinsko preuzimanje Mercedesa od strane Kine. Imaš na BIZ stranicama.

Znači samo je pitanje trenutka kada će Nemačka dozvoliti preuzimanje propalog Mercedesa.

sasa

pre 1 godinu

sve je to vestacki,drzava upumpala gomilu para u teslu,koliko god treba,nista tu realno nije,videce se za par godina realnost,obicna muljacina,nikad ameri nisu znali dobar auto da naprave.

Televisa presenta

pre 1 godinu

Bajo moj, ovi prodavci crtanih filmova zvani gugl ili epl imaju fiktivnu vrednost veću nego svi ovi prodavci kočija zajedno!?! Pa šta se dešava jbt!?

Zoran

pre 1 godinu

Nivo kvaliteta kao Yugo, cena kao mercedes c klase, a uz kupovinu postajete i član kulta koji veruje da mu se auto neće spontano zapaliti ili zakucati u nasumično vozilo na putu. Samo Evropski brendovi, Američko đubre ne!

COWBOY

pre 1 godinu

Tesla ne moze da namesti 5 mes novu proizvodnju u Austin Texas.Do sada su unistili najmanje 500 auta I uvek ima proplem.Kada se izvadi baterija koja je ustvari pod ,tu ostaje rupa.Sedista su od skaja,a auto oupste nema katoseriju.Jednom recju krs.

Dax

pre 1 godinu

Jel to onaj auto kome se gasi autopilot sekundu pre udesa? hahah, ne bih menjao osrednji bmw ni za najbolji tesla auto nikada. Vrednost kompanije mi nije sinonim za kvalitet automobila.

Goxy

pre 1 godinu

Isporučen pre 2 dana u dvorištu:
[link]
(466453, 19. jun 2022 21:03)

Mašala.
Ako imam jednu primedbu to je boja. Zašto bela pobogu, nije zbog cene sigurno.

sta je ovo

pre 1 godinu

Sta je vrednost brenda u listi koju pominjete? stvarna opipljiva vrednost, kao sto,na primer, berzovna kapitalizacija ili je to procena marketing agencija na nivou "sta bi bilo kad bilo" u smislu- koliko vise se zaradi ukupno na kolima Tesla S, SAMO ZATO sto pise Tesla, a ne Yugo S? Ako je ovo prvo - daleko, daleko je ispod onoga na berzi, ako je ovo drugo, radi se o bespredmetnoj spekulaciji.

status_update

pre 1 godinu

Sta je vrednost brenda u listi koju pominjete? stvarna opipljiva vrednost, kao sto,na primer, berzovna kapitalizacija ili je to procena marketing agencija na nivou "sta bi bilo kad bilo" u smislu- koliko vise se zaradi ukupno na kolima Tesla S, SAMO ZATO sto pise Tesla, a ne Yugo S? Ako je ovo prvo - daleko, daleko je ispod onoga na berzi, ako je ovo drugo, radi se o bespredmetnoj spekulaciji.
(sta je ovo, 19. jun 2022 23:18)

Na stranu proizvodnja. Vrednost brenda nije nesto imaginarno vec se meri kroz cenu akcija, a cena akcija zavisi od opipljivih i neopipljivih stvari kojima firma raspolaze.

Na primer: jedna po jedna zemlja najavljuju zabranu SUS motora. Znaci, postojeci auto brendovi ce da bi opstali morati da pocnu masovnu proizvodnju e-kola. E sad, ko ima najvise patentnih prava na razna inzenjerska resenja i softvere koji ce biti potrebni Mercedesu, BMW-u i drugima u budcnosti da bi pravili e-kola? Tesla!

Tesla ce moci (kao i IBM sve ove decenije!) da zivi samo od naplate patentnih prava od svih onih kompanija koje ce morati hitno da se prebace na e-vozila bez vremena i para da sami od nule razvijaju alternative za postojeca resenja.

Umeju i ostali da smisle svoja resenja, naravno, ali to traje, skupo je i rizicno, kao i uvek. Recimo IBM je smislio hard disk 50-ih i osnovni princip rada je ostao isti 50 godina dok nije dosao SSD. Naravno, svi su IBM-u decenijama placali pravo da koriste njihovu ideju.

Gradimir

pre 1 godinu

Vrednost brenda je imaginarna stvar, marketinška procena, a i pitanje je ko je relevantan da to procenjuje. Apple i Coca-cola su vredniji brendovi od svih pomenutih zajedno, mada i to je moja subjektivna procena.

466453

pre 1 godinu

(Goxy, 19. jun 2022 22:22)

Pošto je klima električna bela boja ima za oko 60km bolju autonomiju. U Švedskoj nije toplo ali je totalna energija zračenja sunca mnogo veća nego u Srbiji.
Zamisli se na planini i sunce, Nena smoga niti šta da greje vazduh te sva evergija dospeva do površine na zemlji.

Brzi

pre 1 godinu

A Lada, a Moskvić?što ništa od Rusa.
(mario, 19. jun 2022 15:53)

Rusi prave raketne motore i jos mnogo toga za svemirski program. O nafti, gasu , uranijumu, hrani da i ne govorim. Mnog toga bitnog proizvode Rusi, u to ces imati prilike da se uveris na zimu.

Igracke na baterije su prepustili zapadu :-)
Moraju i oni nesto da rade.

Inace, dopada mi se Tesla, nemam nista protiv.

samo kažem

pre 1 godinu

Tesla prodao u 2021 oko 930 000 modela a Toyota oko 10 000 000.Pametnom dosta.
(COWBOY, 20. jun 2022 04:57)

Nije sve u količinama. Toyota se orjentisala na masovnu proizvodnju i pouzdanost. Tesla više ide na hi-end opcije.
Zastava je prodavala više automobila od Ferarija pa ne možeš da kažeš da je kao kompanija više vredela.

Ali ako već baratamo brojevima, da li možeš da nam kažeš koliko Toyota ima punjača (ili benzinskih ili hidrogen stanica) u svom vlasništvu? Tesla ima preko 30.000. Ne donosi zaradu samo prodaja automobla.
Inače, Tesla zaradi u proseku do 10.000$ po automobilu, a Toyota oko 2000$. Osim toga Tesla kao kompanija ima ukupnih obaveza (dugovanja) oko 30 milijardi dolara, a Toyota 300 milijardi.

Zbog svega ovog, i još po nečeg, Tesla kao kompanija vredi više od Toyote, iako Toyota prodaje više vozila.

teslić

pre 1 godinu

Jel to onaj auto kome se gasi autopilot sekundu pre udesa? hahah, ne bih menjao osrednji bmw ni za najbolji tesla auto nikada. Vrednost kompanije mi nije sinonim za kvalitet automobila.
(Dax, 19. jun 2022 20:29)

a BMW je poznat kao skroman brend koji je prilagodjen za finansijske mogucnosti jednog trgovca u prodavnici!? BMW kompanije ne manje vredna od Tesle? koliko? za mene i tebe je to neznacajna razlika

Topli pozdrav

pre 1 godinu

Provozah Teslu pre neki dan, oduševljen sam. Ona je već u razvijenom svetu sadašnjost a kod nas je budućnost. Sva ova sadašnja 'besna' auta su sa svojim motorima, klipovima, svećicama i ostalim lomovima smešna u odnosu na Teslu. Bukvalno uriniranje po bembarama i mečkama, apsolutno obesmišljavanje.

Dragan

pre 1 godinu

Ma vazi , najvrednija. A Mercedes ima godisnji prihod od 270.000.000.000 , Volkswagen oko 280.000.000.000 evra promet. Ne znam za ostale , ali verovatno nesto tako. Do pre 3 godine, bili su na ivici rentabilnosti, a sada odjednom najvrednija.

sasa

pre 1 godinu

sve je to vestacki,drzava upumpala gomilu para u teslu,koliko god treba,nista tu realno nije,videce se za par godina realnost,obicna muljacina,nikad ameri nisu znali dobar auto da naprave.

Mika

pre 1 godinu

Vrednost brenda. To je sad neka nova mera?
Jedino merodavno koliko je automobila proizvedeno i da li je fabrika nešto zaradila. Tesla svakako to nije. Ne verujem da je ni u prvih 20. Ali eto nekako mora veštački da se podiže rejting
Zanimljivo je da toliko pumpaju brend i veštački mu podižu cenu kao da su ostali proizvođači zaboravili da profitno proizvode automobile. Ispada da je Tesla sa nekoliko stotina hiljada automobila i istorijom od 10g više zaradila i više vredi od jednog Mercedesa, Peugeot-a, Fiat-a koji su proizveli na milione vozila i imaju istoriju skoro 100 godina.
To će možda biti. Ali sad nije sigurno. Takođe se zaboravlja da još nemaju dovoljno iskustva u standardizaciji kvaliteta.

Zoran

pre 1 godinu

Nivo kvaliteta kao Yugo, cena kao mercedes c klase, a uz kupovinu postajete i član kulta koji veruje da mu se auto neće spontano zapaliti ili zakucati u nasumično vozilo na putu. Samo Evropski brendovi, Američko đubre ne!

mafijaVlada

pre 1 godinu

Nije bitno samo koliko zarade , u vrednost kompanije ulazi buduci potencijal a ljudi veruju da Tesla moze najvise da raste zbog toga cuvaju akcije i onda im cena raste. Realno Tesla sa svojom mrezom super chargera i vrhunskim model 3 autom je daleko ispred svih, plus Tesla nije samo auto nego i konzola za igrice, kompjuter za zabavu a mladjinse loze na to. sto veci ekran i sto vise stimulansa/zabave. Ja mislim da je Reska nesto najbolje sto se desilo auto industriji jer se 100 godina nista nije menjalo, isto sve samo skoljka drugacija, u Tesli vidimo raznorazna drugacija resenja. od ventilacije do kvaka, prednjek gepeka itd...

466453

pre 1 godinu

Isporučen pre 2 dana u dvorištu:
https://drive.google.com/file/d/1h8S9f1U0EzAdnzBASoXgOdWY_95rLFdm/view?usp=drivesdk

Teško za shvatiti politiku cena ali naterao sam sina da ga kupi pre 3 meseca, direktno po početku napada na Ukrajinu.
Desilo se upravo očekivano, vlada Švedske ukida subvencije od 6000€ za auta preko 70.000€, presrelovsna cena posle narudžbine i popust za kupovinu, sada pre nedelju dana cena podignuta na 81.000€.
Potražnja zbog bežanja od motora sa fosilnim gorivom je doprinela.
Isti ovaj auto se sada kao registrovan prodaje zbog vremena čekanja za 87.000€ privatno.
Ušteda već 12.000€ a ako ga želi pridati još 6.000.
Dakle, mogućnost zarade 18.000€ za 3 meseca.
Naravno, što bi ga prodavao, to su mu knapt dve neto plate.

U pitanju je Model Y Performance.
Svi razumni sa normalnim ekonomskim mogućnostima beže od svega što ima veze sa fosilnim gorivom. To što je uštedio na svemu je besplatna instalacija solarnih panela od 15kW posle državne subvencije.
Voziće se džabe. Računica jednostavna!

Goxy

pre 1 godinu

Volkswagen oko 280.000.000.000 evra promet.
(Dragan, 19. jun 2022 10:12)

Moraš da naučiš razliku između prometa i profita. Inače vrednost nečega ne zavisi samo od profita, već i od tendencija, očekivanja, imidža... Vidiš, ne bi se kladio da će Merc još 5 godina izdržati kako samostalan a ne kao deo neke kineske kompanije.

hemi392Srt

pre 1 godinu

To kazu ameri...auta se raspadaju a Srbi se loze zato sto se zove Tesla.
(gisa, 19. jun 2022 11:59)

Znas iz iskustva ili vozis nacionalni brend zastavu 10

кима

pre 1 godinu

Ma vazi , najvrednija. A Mercedes ima godisnji prihod od 270.000.000.000 , Volkswagen oko 280.000.000.000 evra promet. Ne znam za ostale , ali verovatno nesto tako. Do pre 3 godine, bili su na ivici rentabilnosti, a sada odjednom najvrednija.
(Dragan, 19. jun 2022 10:12)

Јел си сигуран да су милијарде у питању? Мало ми је то много.

Dax

pre 1 godinu

Jel to onaj auto kome se gasi autopilot sekundu pre udesa? hahah, ne bih menjao osrednji bmw ni za najbolji tesla auto nikada. Vrednost kompanije mi nije sinonim za kvalitet automobila.

Vasilije

pre 1 godinu

2003. pojavi se sposoban tip, krene drugim putem, i sada cela klasična auto industrija mora za njim, protiv njega. A on, usput krene sa raketama, svemirom... To je jedina prava 'tehnološka kompanija' u vrhu.

long live and David Coverdale

pre 1 godinu

Ma vazi , najvrednija. A Mercedes ima godisnji prihod od 270.000.000.000 , Volkswagen oko 280.000.000.000 evra promet. Ne znam za ostale , ali verovatno nesto tako. Do pre 3 godine, bili su na ivici rentabilnosti, a sada odjednom najvrednija.
(Dragan, 19. jun 2022 10:12)

Јел си сигуран да су милијарде у питању? Мало ми је то много.
(кима, 19. jun 2022 11:49)

Mozda je malo preterao.Mozda je to godisnji prihod od cele Daimler grupe ili VW grupe.BMW je u 2021-voj godini imao ukupan prihod od nepunih 112 milijardi eura,a od toga neto dobit je bila oko 12,5 milijardi eura.E sad realna vrednost i balon vrednost,u ostalom vidimo na primeru bitcoina,takav je i Tesla.Balon.

Goxy

pre 1 godinu

Balon.
(long live and David Coverdale, 19. jun 2022 15:21)

Jeste, toliki su balon da je Nemačka vlada pre 15ak dana rekla kako neće dozvoliti većinsko preuzimanje Mercedesa od strane Kine. Imaš na BIZ stranicama.

Znači samo je pitanje trenutka kada će Nemačka dozvoliti preuzimanje propalog Mercedesa.

Goxy

pre 1 godinu

Ta elektro kanta ne vredi ni kao pola zardjanog šarafa sa Bembare...
(Istrebljivač Vonjevina, 19. jun 2022 16:16)

Bolje skidaj tu rđu sa tvog krša nego da se sekiraš koliko Tesla vredi.

Gradimir

pre 1 godinu

Vrednost brenda je imaginarna stvar, marketinška procena, a i pitanje je ko je relevantan da to procenjuje. Apple i Coca-cola su vredniji brendovi od svih pomenutih zajedno, mada i to je moja subjektivna procena.

Brzi

pre 1 godinu

A Lada, a Moskvić?što ništa od Rusa.
(mario, 19. jun 2022 15:53)

Rusi prave raketne motore i jos mnogo toga za svemirski program. O nafti, gasu , uranijumu, hrani da i ne govorim. Mnog toga bitnog proizvode Rusi, u to ces imati prilike da se uveris na zimu.

Igracke na baterije su prepustili zapadu :-)
Moraju i oni nesto da rade.

Inace, dopada mi se Tesla, nemam nista protiv.

mare

pre 1 godinu

Tržišna vrednost im je pala na oko 650 milijardi dolara, u jednom momentu su premašili i trilion.
Nisam siguran kakva je mera vrednost brenda.

COWBOY

pre 1 godinu

Tesla ne moze da namesti 5 mes novu proizvodnju u Austin Texas.Do sada su unistili najmanje 500 auta I uvek ima proplem.Kada se izvadi baterija koja je ustvari pod ,tu ostaje rupa.Sedista su od skaja,a auto oupste nema katoseriju.Jednom recju krs.

markoni

pre 1 godinu

@milka Vrednost brenda. To je sad neka nova mera?

To je uvek bila mera, ukupna trzisna vrednost kompanije koja se kotira na berzi. Broj izdatih akcija puta trenutna vrednost jedne akcije. Dakle definise se kao odnos ponude i traznje za odredjenom akcijom.
Ako verujes da ce cena skociti, ti mozes da je kupis, ako ne, niko te ne tera. Mozes slobodno da ulozis u kratku poziciju, ko ti brani?
Drzave, jedna po jedna uvode zabranu automobila na benzin i dizel, dakle svi ce morati u jednom trenutku da ih manje ili vise izbace iz ponude.
Tesla trenutno dominira u sektoru elektricnih automobila, velika je verovatnoca da ce tako biti i za 5 do 10 godina. To bi mozda bio jedan od razloga zasto neko misli da kompanija toliko vredi.
Postoji jos dosta razloga, npr, softver u automobilima, koji je jedan od najboljih u ovom trenutku, razvoj autonomne voznje, generisanje i skladistenje elektricne energije, itd.

Dragan

pre 1 godinu

Kima, siguran sam da su milijarde u pitanju. Prvo zivim u Nemackoj ( u slicnoj sam bransi) , a drugo , sve informacije su na Internetu. Prosto neverovatno , zar ne?
Oni toliko puno povlace nemacku industriju , da je to nepojmljivo. A da ti ne pricam o firmama za koje uopste nisi cuo , a okrecu milijarde i milijarde (Mahle, Kiefer, ZF....i jos puno takvih)

Goxy

pre 1 godinu

Isporučen pre 2 dana u dvorištu:
[link]
(466453, 19. jun 2022 21:03)

Mašala.
Ako imam jednu primedbu to je boja. Zašto bela pobogu, nije zbog cene sigurno.

sta je ovo

pre 1 godinu

Sta je vrednost brenda u listi koju pominjete? stvarna opipljiva vrednost, kao sto,na primer, berzovna kapitalizacija ili je to procena marketing agencija na nivou "sta bi bilo kad bilo" u smislu- koliko vise se zaradi ukupno na kolima Tesla S, SAMO ZATO sto pise Tesla, a ne Yugo S? Ako je ovo prvo - daleko, daleko je ispod onoga na berzi, ako je ovo drugo, radi se o bespredmetnoj spekulaciji.

samo kažem

pre 1 godinu

Tesla prodao u 2021 oko 930 000 modela a Toyota oko 10 000 000.Pametnom dosta.
(COWBOY, 20. jun 2022 04:57)

Nije sve u količinama. Toyota se orjentisala na masovnu proizvodnju i pouzdanost. Tesla više ide na hi-end opcije.
Zastava je prodavala više automobila od Ferarija pa ne možeš da kažeš da je kao kompanija više vredela.

Ali ako već baratamo brojevima, da li možeš da nam kažeš koliko Toyota ima punjača (ili benzinskih ili hidrogen stanica) u svom vlasništvu? Tesla ima preko 30.000. Ne donosi zaradu samo prodaja automobla.
Inače, Tesla zaradi u proseku do 10.000$ po automobilu, a Toyota oko 2000$. Osim toga Tesla kao kompanija ima ukupnih obaveza (dugovanja) oko 30 milijardi dolara, a Toyota 300 milijardi.

Zbog svega ovog, i još po nečeg, Tesla kao kompanija vredi više od Toyote, iako Toyota prodaje više vozila.

Televisa presenta

pre 1 godinu

Bajo moj, ovi prodavci crtanih filmova zvani gugl ili epl imaju fiktivnu vrednost veću nego svi ovi prodavci kočija zajedno!?! Pa šta se dešava jbt!?

teslić

pre 1 godinu

Jel to onaj auto kome se gasi autopilot sekundu pre udesa? hahah, ne bih menjao osrednji bmw ni za najbolji tesla auto nikada. Vrednost kompanije mi nije sinonim za kvalitet automobila.
(Dax, 19. jun 2022 20:29)

a BMW je poznat kao skroman brend koji je prilagodjen za finansijske mogucnosti jednog trgovca u prodavnici!? BMW kompanije ne manje vredna od Tesle? koliko? za mene i tebe je to neznacajna razlika

Topli pozdrav

pre 1 godinu

Provozah Teslu pre neki dan, oduševljen sam. Ona je već u razvijenom svetu sadašnjost a kod nas je budućnost. Sva ova sadašnja 'besna' auta su sa svojim motorima, klipovima, svećicama i ostalim lomovima smešna u odnosu na Teslu. Bukvalno uriniranje po bembarama i mečkama, apsolutno obesmišljavanje.

status_update

pre 1 godinu

Sta je vrednost brenda u listi koju pominjete? stvarna opipljiva vrednost, kao sto,na primer, berzovna kapitalizacija ili je to procena marketing agencija na nivou "sta bi bilo kad bilo" u smislu- koliko vise se zaradi ukupno na kolima Tesla S, SAMO ZATO sto pise Tesla, a ne Yugo S? Ako je ovo prvo - daleko, daleko je ispod onoga na berzi, ako je ovo drugo, radi se o bespredmetnoj spekulaciji.
(sta je ovo, 19. jun 2022 23:18)

Na stranu proizvodnja. Vrednost brenda nije nesto imaginarno vec se meri kroz cenu akcija, a cena akcija zavisi od opipljivih i neopipljivih stvari kojima firma raspolaze.

Na primer: jedna po jedna zemlja najavljuju zabranu SUS motora. Znaci, postojeci auto brendovi ce da bi opstali morati da pocnu masovnu proizvodnju e-kola. E sad, ko ima najvise patentnih prava na razna inzenjerska resenja i softvere koji ce biti potrebni Mercedesu, BMW-u i drugima u budcnosti da bi pravili e-kola? Tesla!

Tesla ce moci (kao i IBM sve ove decenije!) da zivi samo od naplate patentnih prava od svih onih kompanija koje ce morati hitno da se prebace na e-vozila bez vremena i para da sami od nule razvijaju alternative za postojeca resenja.

Umeju i ostali da smisle svoja resenja, naravno, ali to traje, skupo je i rizicno, kao i uvek. Recimo IBM je smislio hard disk 50-ih i osnovni princip rada je ostao isti 50 godina dok nije dosao SSD. Naravno, svi su IBM-u decenijama placali pravo da koriste njihovu ideju.

466453

pre 1 godinu

(Goxy, 19. jun 2022 22:22)

Pošto je klima električna bela boja ima za oko 60km bolju autonomiju. U Švedskoj nije toplo ali je totalna energija zračenja sunca mnogo veća nego u Srbiji.
Zamisli se na planini i sunce, Nena smoga niti šta da greje vazduh te sva evergija dospeva do površine na zemlji.