Petak, 08.04.2022.

15:40

Nemačka može i bez ruskog gasa i bez ruskog uglja; "Domaćinstva da slabije greju"

Nemačka već narednu zimu može da pregura bez ruskog prirodnog gasa, doduše uz druge izvore, disciplinu i nešto odricanja.

Izvor: DPA

Nemaèka može i bez ruskog gasa i bez ruskog uglja; "Domaæinstva da slabije greju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Saša

pre 2 godine

Sta znaju Arapi da naprave osim sto prodaju sirovine pa "propadaju" kao sto ce i Rusija koja takodje "ne zna" nista da napravi a ima gde da proda sirovine! Nisu EU i USA ceo svet!

Miki

pre 2 godine

Jest, ognjište na sredini veće prostorije a svi okolo da se grejemo. Kupanje svakog prvog u mesecu zbog nedostatka tople vode a jedemo šta navatamo. Ih bre, milina.

LudoVreme

pre 2 godine

Baš me zanima kako će nemačka industrija biti konkurentna azijskoj, kada oni kupuju jeftiniji ruski gas?
U prvo vreme će imati tehnološku prednost ali će se ona vremenom istopiti zbog pada obima proizvodnje. Mada, i sada je pitanje da li su tehnološki jači od npr. Kineza?

ja sam ja

pre 2 godine

(Bo_Sana_c, 09. april 2022 09:54)

Hahaha!!! Ima jaku ekonomiju jer nisu imali ratove, pa uvek mogu da napreduju! ALI zavise mnogo direktno i indirektno od Nemačke koja izvozi u ceo svet.
Ako taj izvoz stane, javite kako je u Švedskoj! Pa čak i u Švajcarskoj!

Problematično iskren

pre 2 godine

Zapad će sigurno uspjeti istisnuti ruske energente. U ovom ratu zapad i NATO će sigurno pobijediti, a rusije će sankcije vratiti stotinu godina unazad.

Bo_Sana_c

pre 2 godine

Švedska niti uvozi gas niti naftu iz Rusije a ima jednu od najačih ekonomija u Evropi. Dokaz da se itekako može bez ruskih energenata.

Onakvi

pre 2 godine

Evo vesti sa mog ekonomskog instituta "Ćale i keva": mi možemo i bez jedne plate, samo da manje trošimo na hranu, komunalije i odeću. I toplu vodu malo da ne bude baš tolko topla kad se kupaš, a sobe sa grejemo samo jednu, i to do prijatnih 16 stepeni.

Mediteraneo

pre 2 godine

Citam komentare i vidim da vecina ima satiricne predlog za Nemce, sta i kako treba da se rade i za privredu i za grejanje. Samo nijedan strucnjak nije izneo resenje za Srbiju, jer ako EU uvede embargo na gas, to ce se odnositi i na nas, jer ce biti nemoguce dopremiti gas u Srbiju. Prvo moramo da shvatimo da svaka odluka EU se odnosi i nas, tako da cemo i mi osetiti svaku promenu u energetskom i bilo kojem drugom sektoru. Tako da Rusofili smanjite dozivljaj sve ce ici i preko nasih ledja.

Milan

pre 2 godine

(asterixobelix., 8. april 2022 17:38)
Prika ti si sve pomešao.
Ova tvoja pisanija je potpuno netačna. TNG je nusproizvod u rafinerijskoj preradi nafte i to je u stvari propan butan a ne metan. Zemni gas je nešto sasvim drugo. Uostalom knjigu u šake pa se informiši pre komentarisanja.

Pozdravili te Cirkon i Kindžal

pre 2 godine

@
Ima jedna zemlja koja ne zna ništa da napravi osim da izvozi sirovine. Šta će biti sa tom nesretnom zamljom kad niko ne bude trebao njihove sirovine?
(Ko to tamo peva, 8. april 2022 20:02)

Najgore je kad sam počneš da veruješ u laži koje širiš. Upravo se to desilo zapadu i platiće debelo zbog toga

kordil

pre 2 godine

Pogrešno se navodi da su domaćinstva odgovorna za najveću potrošnju gasa u nemačkoj kad to nije istina. Na njih opada oko 35% potrošnje u nemačkoj, a 65% na industriju. Gas za grejanje domacinstava može se potpuno pokriti uvozom koji se SADA I PRETHODNIH GODINA ostvaruje iz Norveske, dakle bez ikakve dodatne količine i bez štednje. Ono što ne mogu pokriti uvozom iz Norveske, USA, Katara i Kanade je gas za industriju. Većina industrija u nemackoj(koje koriste gas) može uštediti do 5% gasa bez efekta na proizvodnju. Neke industrije mogu koristiti više struje, uglja, nafte ili biomase umesto gasa i za to im ne treba prelazni period duži od 6-7 meseci. Ali neke ne mogu uopste bez gasa, ili 1% manje korištenje gasa = 1% manja proizvodnja, što je slučaj za većinu hemijskih postrojenja. EU od 2021 povećava takodje i domaću proizvodnju gasa koja je pre bila ne isplativa zbog niskih cena gasa i visoke cene eksploatacije. Rumunija, hr, Španija, francuska, Estonija, Holandija i Švedska povecace domaću proizvodnju gasa za 15-20%, što nisu male količine. Tu je i veći uvoz iz drugih država. Gas iz rusije nije nezamenjiv samo ga je bolno zameniti i građani će platiti cenu. Nemac će umesto 70-120 eura za grejanje morati da placa 130-160, ili čak 5% svoje prosečne plate(srbi trenutno daju 8-10% svoje plate za grejanje). Nemcima svakako ostaju jedne od najvećih rezervi lignita na svetu i time energije "na papiru" imaju, ako napuste zelenu agendu.

Roni

pre 2 godine

Poslovno sam vezan za nemačku industriju. Njihovi političari su ili budale ili debelo plaćeni od strane amera. Rokovi isporuke za ono što se čekalo do 21 dan su danas 75-90 dana i to bez garancija.
Toliko o tome.

Драган

pre 2 godine

Па ако се добро обуку, слојјовито, што би рекла госп Нада Мацура. Нема зиме. А и здравије да се спава у хладну собу. А преко дана ће се нешто радити, јер неће имати ко да им ради...

Ko to tamo peva

pre 2 godine

Ima jedna zemlja koja ne zna ništa da napravi osim da izvozi sirovine. Šta će biti sa tom nesretnom zamljom kad niko ne bude trebao njihove sirovine?

zlaja

pre 2 godine

Ima jedna zemlja koja ne zna ništa da napravi osim da izvozi sirovine. Šta će biti sa tom nesretnom zamljom kad niko ne bude trebao njihove sirovine?
(Ko to tamo peva, 08. april 2022 20:02)
ta zemlja ima svemirski program preko 60 godina... snaći će se

yosemite sam

pre 2 godine

Danas 750ml ulja od repica posle mesec dana u Edeki na polici, ali po ceni od 4.39e. Racuni od maja 20 i vise evra skuplji. Rublja jaca nego pre rata. Sada cujemo da cemo nositi jakne po kuci sledece Zime. Sta to ono bese cilj sankcija? Da se Rusi okrenu protiv Putina?

kralj

pre 2 godine

Za domacinstva im treba mozda deset posto,sve ostalo je industrija, bez ruskog gasa ostaje na stotine hiljada radnika bez posla,to kazu industrijalci,politicari su tu da mlate praznu slamu,govore neistinu I najavljuju prosperitet ili kataklizmu,kad kako njima odgovara.

gordi

pre 2 godine

nemci su pokorni i ne vide dalje od nosa, oni su kao robot, šta im zadaš i kažeš to rade, oni u principu ne mrze ni putina nu ruse, ali njihove američke vodje koje su tu kod njih od 1941 ako im kažu da je zid crn on je crn i ne znaju ni da štrajkuju niti bilo šta, ima da se zalede i reći će...tako su nam rekli i tako mora...

Miki

pre 2 godine

E zato sto se može bez ruskog gasa najveći hemijski koncer bi mogao da stane ,bar tako kaže onaj koji ga vodi.Samo u Ludwigshafenu ostaje bez posla 45-50 hiljada ljudi.Čovjeku koji vodi koncern od 120000 radnika vjerujem više nego nekim nadristrucnjacima.Živi bili pa vidjeli.

Bazuka

pre 2 godine

Da su mogli ikada u istoriji to da urade i prestanu uvoz ruskog gasa i nafte sami bi to Nemci uradili drage volje.

Čitave nemačke regije dobijaju struju iz ruskih gasnih elektrana. Ovo su stvarno idiotske ideje.

Nikola

pre 2 godine

Kakva glupost. Pa naravno da mogu, pre 100tinak godina smo bili bez gasa pa smo preživeli. Uostalom mogu nemci i bez hrane iz Rusije, mogu i da smanje hranu. Prosečan Nemac je debeo tako da može narednih 2 godine da unosi po 100 kalorija manje i tako smanjiti zavisnost od ruske hrane a pri tome će biti u boljoj fizičkoj kondiciji i naravno boljeg zdravstvenog stanja a s obzirom na to može se i produžiti radni vek tako da će nemci moći da idu u penziju sa 75 godina.

ne brinem ja za nemački ugalj već...

pre 2 godine

@ne znam da pavem, ali odlično jedem, ali ako su pevanje i klopanje jedan program i tu imam uspeha; slažem se sa tobom da će oni naći ko će da kopa (tu sad Ukrajinci, oduvek Srbi a biće i antiputinovskih Rusa itd).Tačno je i da Nemačka leži na uglju ali na lignitu koji je ekološki prljaviji i manje kalorične moći od ruskog kamenog uglja.No, ne brinem ja za njihov ugalj kupiće od Poljaka (koji su i bili uporno protiv Severnog toka).Brinem zbog ekoloških taksi koje će recimo da uvedu zbog povećane potrošnje CO2, oni će imati da plate a ostali mali, među kojima i mi, odakle?

semafor

pre 2 godine

moze .. ima amerika sve sto i rusi . .ali po 7x vecoj ceni . .sto je realno nista za razijenu evropu i njen standard .. sad ce da izvlace amere iz recesije ..

ne znam da pavem, ali odlično jedem, ali ako su pevanje i klopanje jedan program i tu imam uspeha

pre 2 godine

Nemačka leži na uglju. Nemačka nije zavisna od uglja. Samo im se nije svidjalo da ga kopaju, iz više razloga. Teško je naći radnu snagu, rizično je, a i imali su tendenciju da se okrenu ka gasu kao bazi koja moža da podrži to jest uravnoteži uspešnije i oportunističke izvore (gasna turbina ima brz odziv). Otvoriće rudnike i pokupiće rudare po evropi kao što su i medicinske radnike. Gas i nafta su druga priča, ne idu u isti koš sa ugljem ali njima se svidja da to tako napakuju, delovaće kao da je nešto uspelo.

Srbin iz RS

pre 2 godine

"Volio bih da idemo u pravcu da taj scenarij ne razmatramo, svašta se može izdržati, čovjek bez hrane i pića može mjesec i po dana. Treba li to raditi?"

Ovo je izjavio predsjednik Vlade Republike Srpske radovan Višković gostujući na BHT-u. Izjava o izdržavanju bez ruskih energenata me podsjeća na njega.

Realan

pre 2 godine

Da li neko misli da Kina samo ceka ruski gas za industrinu.na ciji gas su do sada radile fabrike. Sa druge strane eu zavisi od gasa jer je "zeleniji" i jeftiniji od nuklearki. Ovo je poker sa dva velika blefera. Videcemo ko je bolji

asterixobelix.

pre 2 godine

TNG je tečni naftni gas. Ko onaj u bocama za šporet na gas. Ili na šta se voze kola kojima je ugradjen gas.

Taj gas se zove prirodni zemni gas ili metan. Ako je pod velikim pritiskom onda je tečan. Gde ima gasovoda transportuje se u gasnom stanju. To koriste domaćinstva kod nas koja su uvela gas u kuću.

ja sam ja

pre 2 godine

Može se živeti bez kuhinje! Svaki obrok u restoranu, ali koliko to košta? Čak i u Nemačkoj velika većina to sebi ne može da priušti!

Raja

pre 2 godine

Evo odlične prilike za "zelene" da ostvare svoje snove i potvrde svoju religiju. Mada, nešto mi se čini da kada ih nemački narod počisti sa političke scene, nikad se više neće vratiti.

Nemanja

pre 2 godine

Videcemo do sledece zime kako ce, Po obicaju uvek bude mimo planova (bude hladna Zima), Uranium takodje proizvodi najvecim delom Kazahstan I Rusija, Tako da ni struja nece biti jeftina. S druge strane u Rusiji ce energenti biti jeftini I Ako su pametni da iskoriste situaciju da se okrenu sebi I svojim mogucnostima.

Deyan X

pre 2 godine

Mozda moze kratkorocno, ali dugorocno nema sanse. Otkud Norveskoj, Ili nekih drugoj zemlji toliko gasa I nafte, da moze dugorocno da nadomesti Ruski gas I naftu. S druge strane, Ruse to nece boleti ni jedan dolar, Evro Ili rublju, jer imaju kome da ga prodaju u Aziji. Tako da gubi samo obican narod Nemacke, koji ce skuplje ovu igranku placati.

ex

pre 2 godine

Sad je "zelene" energija pala na poslednje mesto.
Na prvom mestu je kako napakostiti Rusiji koja greje i posredno snabdeva strujom Nemacku decenijama kao veoma pouzdan partner.
Prvi problemi su poceli, gle, sa Ukrajinskom "revolucijom", kradkom gasa, a evo to traje vec osmu godinu.
Umesto da Evropa vaspitava delinkventa, jedva je docekala da se obracuna sa Moskovom.
U vasingtonu slavlje, uspeli su.

Zevs

pre 2 godine

Hahaha, bas da vidim kako će bez ruskog gasa.
Privreda će pući, cene će otići u nebo, standard će se prepoloviti. Kolucinski i cenovno se nemoze zameniti ruski gas, sve ostalo su bajke, to znaju svi ekonomisti.

ex

pre 2 godine

Sad je "zelene" energija pala na poslednje mesto.
Na prvom mestu je kako napakostiti Rusiji koja greje i posredno snabdeva strujom Nemacku decenijama kao veoma pouzdan partner.
Prvi problemi su poceli, gle, sa Ukrajinskom "revolucijom", kradkom gasa, a evo to traje vec osmu godinu.
Umesto da Evropa vaspitava delinkventa, jedva je docekala da se obracuna sa Moskovom.
U vasingtonu slavlje, uspeli su.

Deyan X

pre 2 godine

Mozda moze kratkorocno, ali dugorocno nema sanse. Otkud Norveskoj, Ili nekih drugoj zemlji toliko gasa I nafte, da moze dugorocno da nadomesti Ruski gas I naftu. S druge strane, Ruse to nece boleti ni jedan dolar, Evro Ili rublju, jer imaju kome da ga prodaju u Aziji. Tako da gubi samo obican narod Nemacke, koji ce skuplje ovu igranku placati.

Zevs

pre 2 godine

Hahaha, bas da vidim kako će bez ruskog gasa.
Privreda će pući, cene će otići u nebo, standard će se prepoloviti. Kolucinski i cenovno se nemoze zameniti ruski gas, sve ostalo su bajke, to znaju svi ekonomisti.

kralj

pre 2 godine

Za domacinstva im treba mozda deset posto,sve ostalo je industrija, bez ruskog gasa ostaje na stotine hiljada radnika bez posla,to kazu industrijalci,politicari su tu da mlate praznu slamu,govore neistinu I najavljuju prosperitet ili kataklizmu,kad kako njima odgovara.

ja sam ja

pre 2 godine

Može se živeti bez kuhinje! Svaki obrok u restoranu, ali koliko to košta? Čak i u Nemačkoj velika većina to sebi ne može da priušti!

Miki

pre 2 godine

E zato sto se može bez ruskog gasa najveći hemijski koncer bi mogao da stane ,bar tako kaže onaj koji ga vodi.Samo u Ludwigshafenu ostaje bez posla 45-50 hiljada ljudi.Čovjeku koji vodi koncern od 120000 radnika vjerujem više nego nekim nadristrucnjacima.Živi bili pa vidjeli.

Roni

pre 2 godine

Poslovno sam vezan za nemačku industriju. Njihovi političari su ili budale ili debelo plaćeni od strane amera. Rokovi isporuke za ono što se čekalo do 21 dan su danas 75-90 dana i to bez garancija.
Toliko o tome.

Bazuka

pre 2 godine

Da su mogli ikada u istoriji to da urade i prestanu uvoz ruskog gasa i nafte sami bi to Nemci uradili drage volje.

Čitave nemačke regije dobijaju struju iz ruskih gasnih elektrana. Ovo su stvarno idiotske ideje.

Nikola

pre 2 godine

Kakva glupost. Pa naravno da mogu, pre 100tinak godina smo bili bez gasa pa smo preživeli. Uostalom mogu nemci i bez hrane iz Rusije, mogu i da smanje hranu. Prosečan Nemac je debeo tako da može narednih 2 godine da unosi po 100 kalorija manje i tako smanjiti zavisnost od ruske hrane a pri tome će biti u boljoj fizičkoj kondiciji i naravno boljeg zdravstvenog stanja a s obzirom na to može se i produžiti radni vek tako da će nemci moći da idu u penziju sa 75 godina.

semafor

pre 2 godine

moze .. ima amerika sve sto i rusi . .ali po 7x vecoj ceni . .sto je realno nista za razijenu evropu i njen standard .. sad ce da izvlace amere iz recesije ..

Pozdravili te Cirkon i Kindžal

pre 2 godine

@
Ima jedna zemlja koja ne zna ništa da napravi osim da izvozi sirovine. Šta će biti sa tom nesretnom zamljom kad niko ne bude trebao njihove sirovine?
(Ko to tamo peva, 8. april 2022 20:02)

Najgore je kad sam počneš da veruješ u laži koje širiš. Upravo se to desilo zapadu i platiće debelo zbog toga

Raja

pre 2 godine

Evo odlične prilike za "zelene" da ostvare svoje snove i potvrde svoju religiju. Mada, nešto mi se čini da kada ih nemački narod počisti sa političke scene, nikad se više neće vratiti.

yosemite sam

pre 2 godine

Danas 750ml ulja od repica posle mesec dana u Edeki na polici, ali po ceni od 4.39e. Racuni od maja 20 i vise evra skuplji. Rublja jaca nego pre rata. Sada cujemo da cemo nositi jakne po kuci sledece Zime. Sta to ono bese cilj sankcija? Da se Rusi okrenu protiv Putina?

Nemanja

pre 2 godine

Videcemo do sledece zime kako ce, Po obicaju uvek bude mimo planova (bude hladna Zima), Uranium takodje proizvodi najvecim delom Kazahstan I Rusija, Tako da ni struja nece biti jeftina. S druge strane u Rusiji ce energenti biti jeftini I Ako su pametni da iskoriste situaciju da se okrenu sebi I svojim mogucnostima.

zlaja

pre 2 godine

Ima jedna zemlja koja ne zna ništa da napravi osim da izvozi sirovine. Šta će biti sa tom nesretnom zamljom kad niko ne bude trebao njihove sirovine?
(Ko to tamo peva, 08. april 2022 20:02)
ta zemlja ima svemirski program preko 60 godina... snaći će se

gordi

pre 2 godine

nemci su pokorni i ne vide dalje od nosa, oni su kao robot, šta im zadaš i kažeš to rade, oni u principu ne mrze ni putina nu ruse, ali njihove američke vodje koje su tu kod njih od 1941 ako im kažu da je zid crn on je crn i ne znaju ni da štrajkuju niti bilo šta, ima da se zalede i reći će...tako su nam rekli i tako mora...

Milan

pre 2 godine

(asterixobelix., 8. april 2022 17:38)
Prika ti si sve pomešao.
Ova tvoja pisanija je potpuno netačna. TNG je nusproizvod u rafinerijskoj preradi nafte i to je u stvari propan butan a ne metan. Zemni gas je nešto sasvim drugo. Uostalom knjigu u šake pa se informiši pre komentarisanja.

Realan

pre 2 godine

Da li neko misli da Kina samo ceka ruski gas za industrinu.na ciji gas su do sada radile fabrike. Sa druge strane eu zavisi od gasa jer je "zeleniji" i jeftiniji od nuklearki. Ovo je poker sa dva velika blefera. Videcemo ko je bolji

Драган

pre 2 godine

Па ако се добро обуку, слојјовито, што би рекла госп Нада Мацура. Нема зиме. А и здравије да се спава у хладну собу. А преко дана ће се нешто радити, јер неће имати ко да им ради...

ne znam da pavem, ali odlično jedem, ali ako su pevanje i klopanje jedan program i tu imam uspeha

pre 2 godine

Nemačka leži na uglju. Nemačka nije zavisna od uglja. Samo im se nije svidjalo da ga kopaju, iz više razloga. Teško je naći radnu snagu, rizično je, a i imali su tendenciju da se okrenu ka gasu kao bazi koja moža da podrži to jest uravnoteži uspešnije i oportunističke izvore (gasna turbina ima brz odziv). Otvoriće rudnike i pokupiće rudare po evropi kao što su i medicinske radnike. Gas i nafta su druga priča, ne idu u isti koš sa ugljem ali njima se svidja da to tako napakuju, delovaće kao da je nešto uspelo.

Onakvi

pre 2 godine

Evo vesti sa mog ekonomskog instituta "Ćale i keva": mi možemo i bez jedne plate, samo da manje trošimo na hranu, komunalije i odeću. I toplu vodu malo da ne bude baš tolko topla kad se kupaš, a sobe sa grejemo samo jednu, i to do prijatnih 16 stepeni.

Srbin iz RS

pre 2 godine

"Volio bih da idemo u pravcu da taj scenarij ne razmatramo, svašta se može izdržati, čovjek bez hrane i pića može mjesec i po dana. Treba li to raditi?"

Ovo je izjavio predsjednik Vlade Republike Srpske radovan Višković gostujući na BHT-u. Izjava o izdržavanju bez ruskih energenata me podsjeća na njega.

ne brinem ja za nemački ugalj već...

pre 2 godine

@ne znam da pavem, ali odlično jedem, ali ako su pevanje i klopanje jedan program i tu imam uspeha; slažem se sa tobom da će oni naći ko će da kopa (tu sad Ukrajinci, oduvek Srbi a biće i antiputinovskih Rusa itd).Tačno je i da Nemačka leži na uglju ali na lignitu koji je ekološki prljaviji i manje kalorične moći od ruskog kamenog uglja.No, ne brinem ja za njihov ugalj kupiće od Poljaka (koji su i bili uporno protiv Severnog toka).Brinem zbog ekoloških taksi koje će recimo da uvedu zbog povećane potrošnje CO2, oni će imati da plate a ostali mali, među kojima i mi, odakle?

kordil

pre 2 godine

Pogrešno se navodi da su domaćinstva odgovorna za najveću potrošnju gasa u nemačkoj kad to nije istina. Na njih opada oko 35% potrošnje u nemačkoj, a 65% na industriju. Gas za grejanje domacinstava može se potpuno pokriti uvozom koji se SADA I PRETHODNIH GODINA ostvaruje iz Norveske, dakle bez ikakve dodatne količine i bez štednje. Ono što ne mogu pokriti uvozom iz Norveske, USA, Katara i Kanade je gas za industriju. Većina industrija u nemackoj(koje koriste gas) može uštediti do 5% gasa bez efekta na proizvodnju. Neke industrije mogu koristiti više struje, uglja, nafte ili biomase umesto gasa i za to im ne treba prelazni period duži od 6-7 meseci. Ali neke ne mogu uopste bez gasa, ili 1% manje korištenje gasa = 1% manja proizvodnja, što je slučaj za većinu hemijskih postrojenja. EU od 2021 povećava takodje i domaću proizvodnju gasa koja je pre bila ne isplativa zbog niskih cena gasa i visoke cene eksploatacije. Rumunija, hr, Španija, francuska, Estonija, Holandija i Švedska povecace domaću proizvodnju gasa za 15-20%, što nisu male količine. Tu je i veći uvoz iz drugih država. Gas iz rusije nije nezamenjiv samo ga je bolno zameniti i građani će platiti cenu. Nemac će umesto 70-120 eura za grejanje morati da placa 130-160, ili čak 5% svoje prosečne plate(srbi trenutno daju 8-10% svoje plate za grejanje). Nemcima svakako ostaju jedne od najvećih rezervi lignita na svetu i time energije "na papiru" imaju, ako napuste zelenu agendu.

asterixobelix.

pre 2 godine

TNG je tečni naftni gas. Ko onaj u bocama za šporet na gas. Ili na šta se voze kola kojima je ugradjen gas.

Taj gas se zove prirodni zemni gas ili metan. Ako je pod velikim pritiskom onda je tečan. Gde ima gasovoda transportuje se u gasnom stanju. To koriste domaćinstva kod nas koja su uvela gas u kuću.

LudoVreme

pre 2 godine

Baš me zanima kako će nemačka industrija biti konkurentna azijskoj, kada oni kupuju jeftiniji ruski gas?
U prvo vreme će imati tehnološku prednost ali će se ona vremenom istopiti zbog pada obima proizvodnje. Mada, i sada je pitanje da li su tehnološki jači od npr. Kineza?

Miki

pre 2 godine

Jest, ognjište na sredini veće prostorije a svi okolo da se grejemo. Kupanje svakog prvog u mesecu zbog nedostatka tople vode a jedemo šta navatamo. Ih bre, milina.

Mediteraneo

pre 2 godine

Citam komentare i vidim da vecina ima satiricne predlog za Nemce, sta i kako treba da se rade i za privredu i za grejanje. Samo nijedan strucnjak nije izneo resenje za Srbiju, jer ako EU uvede embargo na gas, to ce se odnositi i na nas, jer ce biti nemoguce dopremiti gas u Srbiju. Prvo moramo da shvatimo da svaka odluka EU se odnosi i nas, tako da cemo i mi osetiti svaku promenu u energetskom i bilo kojem drugom sektoru. Tako da Rusofili smanjite dozivljaj sve ce ici i preko nasih ledja.

ja sam ja

pre 2 godine

(Bo_Sana_c, 09. april 2022 09:54)

Hahaha!!! Ima jaku ekonomiju jer nisu imali ratove, pa uvek mogu da napreduju! ALI zavise mnogo direktno i indirektno od Nemačke koja izvozi u ceo svet.
Ako taj izvoz stane, javite kako je u Švedskoj! Pa čak i u Švajcarskoj!

Ko to tamo peva

pre 2 godine

Ima jedna zemlja koja ne zna ništa da napravi osim da izvozi sirovine. Šta će biti sa tom nesretnom zamljom kad niko ne bude trebao njihove sirovine?

Saša

pre 2 godine

Sta znaju Arapi da naprave osim sto prodaju sirovine pa "propadaju" kao sto ce i Rusija koja takodje "ne zna" nista da napravi a ima gde da proda sirovine! Nisu EU i USA ceo svet!

Problematično iskren

pre 2 godine

Zapad će sigurno uspjeti istisnuti ruske energente. U ovom ratu zapad i NATO će sigurno pobijediti, a rusije će sankcije vratiti stotinu godina unazad.

Bo_Sana_c

pre 2 godine

Švedska niti uvozi gas niti naftu iz Rusije a ima jednu od najačih ekonomija u Evropi. Dokaz da se itekako može bez ruskih energenata.

Ko to tamo peva

pre 2 godine

Ima jedna zemlja koja ne zna ništa da napravi osim da izvozi sirovine. Šta će biti sa tom nesretnom zamljom kad niko ne bude trebao njihove sirovine?

Mediteraneo

pre 2 godine

Citam komentare i vidim da vecina ima satiricne predlog za Nemce, sta i kako treba da se rade i za privredu i za grejanje. Samo nijedan strucnjak nije izneo resenje za Srbiju, jer ako EU uvede embargo na gas, to ce se odnositi i na nas, jer ce biti nemoguce dopremiti gas u Srbiju. Prvo moramo da shvatimo da svaka odluka EU se odnosi i nas, tako da cemo i mi osetiti svaku promenu u energetskom i bilo kojem drugom sektoru. Tako da Rusofili smanjite dozivljaj sve ce ici i preko nasih ledja.

Problematično iskren

pre 2 godine

Zapad će sigurno uspjeti istisnuti ruske energente. U ovom ratu zapad i NATO će sigurno pobijediti, a rusije će sankcije vratiti stotinu godina unazad.

Bo_Sana_c

pre 2 godine

Švedska niti uvozi gas niti naftu iz Rusije a ima jednu od najačih ekonomija u Evropi. Dokaz da se itekako može bez ruskih energenata.

Pozdravili te Cirkon i Kindžal

pre 2 godine

@
Ima jedna zemlja koja ne zna ništa da napravi osim da izvozi sirovine. Šta će biti sa tom nesretnom zamljom kad niko ne bude trebao njihove sirovine?
(Ko to tamo peva, 8. april 2022 20:02)

Najgore je kad sam počneš da veruješ u laži koje širiš. Upravo se to desilo zapadu i platiće debelo zbog toga

asterixobelix.

pre 2 godine

TNG je tečni naftni gas. Ko onaj u bocama za šporet na gas. Ili na šta se voze kola kojima je ugradjen gas.

Taj gas se zove prirodni zemni gas ili metan. Ako je pod velikim pritiskom onda je tečan. Gde ima gasovoda transportuje se u gasnom stanju. To koriste domaćinstva kod nas koja su uvela gas u kuću.

Deyan X

pre 2 godine

Mozda moze kratkorocno, ali dugorocno nema sanse. Otkud Norveskoj, Ili nekih drugoj zemlji toliko gasa I nafte, da moze dugorocno da nadomesti Ruski gas I naftu. S druge strane, Ruse to nece boleti ni jedan dolar, Evro Ili rublju, jer imaju kome da ga prodaju u Aziji. Tako da gubi samo obican narod Nemacke, koji ce skuplje ovu igranku placati.

ne znam da pavem, ali odlično jedem, ali ako su pevanje i klopanje jedan program i tu imam uspeha

pre 2 godine

Nemačka leži na uglju. Nemačka nije zavisna od uglja. Samo im se nije svidjalo da ga kopaju, iz više razloga. Teško je naći radnu snagu, rizično je, a i imali su tendenciju da se okrenu ka gasu kao bazi koja moža da podrži to jest uravnoteži uspešnije i oportunističke izvore (gasna turbina ima brz odziv). Otvoriće rudnike i pokupiće rudare po evropi kao što su i medicinske radnike. Gas i nafta su druga priča, ne idu u isti koš sa ugljem ali njima se svidja da to tako napakuju, delovaće kao da je nešto uspelo.

Zevs

pre 2 godine

Hahaha, bas da vidim kako će bez ruskog gasa.
Privreda će pući, cene će otići u nebo, standard će se prepoloviti. Kolucinski i cenovno se nemoze zameniti ruski gas, sve ostalo su bajke, to znaju svi ekonomisti.

ex

pre 2 godine

Sad je "zelene" energija pala na poslednje mesto.
Na prvom mestu je kako napakostiti Rusiji koja greje i posredno snabdeva strujom Nemacku decenijama kao veoma pouzdan partner.
Prvi problemi su poceli, gle, sa Ukrajinskom "revolucijom", kradkom gasa, a evo to traje vec osmu godinu.
Umesto da Evropa vaspitava delinkventa, jedva je docekala da se obracuna sa Moskovom.
U vasingtonu slavlje, uspeli su.

Nikola

pre 2 godine

Kakva glupost. Pa naravno da mogu, pre 100tinak godina smo bili bez gasa pa smo preživeli. Uostalom mogu nemci i bez hrane iz Rusije, mogu i da smanje hranu. Prosečan Nemac je debeo tako da može narednih 2 godine da unosi po 100 kalorija manje i tako smanjiti zavisnost od ruske hrane a pri tome će biti u boljoj fizičkoj kondiciji i naravno boljeg zdravstvenog stanja a s obzirom na to može se i produžiti radni vek tako da će nemci moći da idu u penziju sa 75 godina.

Realan

pre 2 godine

Da li neko misli da Kina samo ceka ruski gas za industrinu.na ciji gas su do sada radile fabrike. Sa druge strane eu zavisi od gasa jer je "zeleniji" i jeftiniji od nuklearki. Ovo je poker sa dva velika blefera. Videcemo ko je bolji

zlaja

pre 2 godine

Ima jedna zemlja koja ne zna ništa da napravi osim da izvozi sirovine. Šta će biti sa tom nesretnom zamljom kad niko ne bude trebao njihove sirovine?
(Ko to tamo peva, 08. april 2022 20:02)
ta zemlja ima svemirski program preko 60 godina... snaći će se

kordil

pre 2 godine

Pogrešno se navodi da su domaćinstva odgovorna za najveću potrošnju gasa u nemačkoj kad to nije istina. Na njih opada oko 35% potrošnje u nemačkoj, a 65% na industriju. Gas za grejanje domacinstava može se potpuno pokriti uvozom koji se SADA I PRETHODNIH GODINA ostvaruje iz Norveske, dakle bez ikakve dodatne količine i bez štednje. Ono što ne mogu pokriti uvozom iz Norveske, USA, Katara i Kanade je gas za industriju. Većina industrija u nemackoj(koje koriste gas) može uštediti do 5% gasa bez efekta na proizvodnju. Neke industrije mogu koristiti više struje, uglja, nafte ili biomase umesto gasa i za to im ne treba prelazni period duži od 6-7 meseci. Ali neke ne mogu uopste bez gasa, ili 1% manje korištenje gasa = 1% manja proizvodnja, što je slučaj za većinu hemijskih postrojenja. EU od 2021 povećava takodje i domaću proizvodnju gasa koja je pre bila ne isplativa zbog niskih cena gasa i visoke cene eksploatacije. Rumunija, hr, Španija, francuska, Estonija, Holandija i Švedska povecace domaću proizvodnju gasa za 15-20%, što nisu male količine. Tu je i veći uvoz iz drugih država. Gas iz rusije nije nezamenjiv samo ga je bolno zameniti i građani će platiti cenu. Nemac će umesto 70-120 eura za grejanje morati da placa 130-160, ili čak 5% svoje prosečne plate(srbi trenutno daju 8-10% svoje plate za grejanje). Nemcima svakako ostaju jedne od najvećih rezervi lignita na svetu i time energije "na papiru" imaju, ako napuste zelenu agendu.

ja sam ja

pre 2 godine

Može se živeti bez kuhinje! Svaki obrok u restoranu, ali koliko to košta? Čak i u Nemačkoj velika većina to sebi ne može da priušti!

Bazuka

pre 2 godine

Da su mogli ikada u istoriji to da urade i prestanu uvoz ruskog gasa i nafte sami bi to Nemci uradili drage volje.

Čitave nemačke regije dobijaju struju iz ruskih gasnih elektrana. Ovo su stvarno idiotske ideje.

gordi

pre 2 godine

nemci su pokorni i ne vide dalje od nosa, oni su kao robot, šta im zadaš i kažeš to rade, oni u principu ne mrze ni putina nu ruse, ali njihove američke vodje koje su tu kod njih od 1941 ako im kažu da je zid crn on je crn i ne znaju ni da štrajkuju niti bilo šta, ima da se zalede i reći će...tako su nam rekli i tako mora...

semafor

pre 2 godine

moze .. ima amerika sve sto i rusi . .ali po 7x vecoj ceni . .sto je realno nista za razijenu evropu i njen standard .. sad ce da izvlace amere iz recesije ..

kralj

pre 2 godine

Za domacinstva im treba mozda deset posto,sve ostalo je industrija, bez ruskog gasa ostaje na stotine hiljada radnika bez posla,to kazu industrijalci,politicari su tu da mlate praznu slamu,govore neistinu I najavljuju prosperitet ili kataklizmu,kad kako njima odgovara.

Nemanja

pre 2 godine

Videcemo do sledece zime kako ce, Po obicaju uvek bude mimo planova (bude hladna Zima), Uranium takodje proizvodi najvecim delom Kazahstan I Rusija, Tako da ni struja nece biti jeftina. S druge strane u Rusiji ce energenti biti jeftini I Ako su pametni da iskoriste situaciju da se okrenu sebi I svojim mogucnostima.

Roni

pre 2 godine

Poslovno sam vezan za nemačku industriju. Njihovi političari su ili budale ili debelo plaćeni od strane amera. Rokovi isporuke za ono što se čekalo do 21 dan su danas 75-90 dana i to bez garancija.
Toliko o tome.

Miki

pre 2 godine

E zato sto se može bez ruskog gasa najveći hemijski koncer bi mogao da stane ,bar tako kaže onaj koji ga vodi.Samo u Ludwigshafenu ostaje bez posla 45-50 hiljada ljudi.Čovjeku koji vodi koncern od 120000 radnika vjerujem više nego nekim nadristrucnjacima.Živi bili pa vidjeli.

Srbin iz RS

pre 2 godine

"Volio bih da idemo u pravcu da taj scenarij ne razmatramo, svašta se može izdržati, čovjek bez hrane i pića može mjesec i po dana. Treba li to raditi?"

Ovo je izjavio predsjednik Vlade Republike Srpske radovan Višković gostujući na BHT-u. Izjava o izdržavanju bez ruskih energenata me podsjeća na njega.

yosemite sam

pre 2 godine

Danas 750ml ulja od repica posle mesec dana u Edeki na polici, ali po ceni od 4.39e. Racuni od maja 20 i vise evra skuplji. Rublja jaca nego pre rata. Sada cujemo da cemo nositi jakne po kuci sledece Zime. Sta to ono bese cilj sankcija? Da se Rusi okrenu protiv Putina?

Raja

pre 2 godine

Evo odlične prilike za "zelene" da ostvare svoje snove i potvrde svoju religiju. Mada, nešto mi se čini da kada ih nemački narod počisti sa političke scene, nikad se više neće vratiti.

ne brinem ja za nemački ugalj već...

pre 2 godine

@ne znam da pavem, ali odlično jedem, ali ako su pevanje i klopanje jedan program i tu imam uspeha; slažem se sa tobom da će oni naći ko će da kopa (tu sad Ukrajinci, oduvek Srbi a biće i antiputinovskih Rusa itd).Tačno je i da Nemačka leži na uglju ali na lignitu koji je ekološki prljaviji i manje kalorične moći od ruskog kamenog uglja.No, ne brinem ja za njihov ugalj kupiće od Poljaka (koji su i bili uporno protiv Severnog toka).Brinem zbog ekoloških taksi koje će recimo da uvedu zbog povećane potrošnje CO2, oni će imati da plate a ostali mali, među kojima i mi, odakle?

Milan

pre 2 godine

(asterixobelix., 8. april 2022 17:38)
Prika ti si sve pomešao.
Ova tvoja pisanija je potpuno netačna. TNG je nusproizvod u rafinerijskoj preradi nafte i to je u stvari propan butan a ne metan. Zemni gas je nešto sasvim drugo. Uostalom knjigu u šake pa se informiši pre komentarisanja.

Onakvi

pre 2 godine

Evo vesti sa mog ekonomskog instituta "Ćale i keva": mi možemo i bez jedne plate, samo da manje trošimo na hranu, komunalije i odeću. I toplu vodu malo da ne bude baš tolko topla kad se kupaš, a sobe sa grejemo samo jednu, i to do prijatnih 16 stepeni.

Драган

pre 2 godine

Па ако се добро обуку, слојјовито, што би рекла госп Нада Мацура. Нема зиме. А и здравије да се спава у хладну собу. А преко дана ће се нешто радити, јер неће имати ко да им ради...

Saša

pre 2 godine

Sta znaju Arapi da naprave osim sto prodaju sirovine pa "propadaju" kao sto ce i Rusija koja takodje "ne zna" nista da napravi a ima gde da proda sirovine! Nisu EU i USA ceo svet!

Miki

pre 2 godine

Jest, ognjište na sredini veće prostorije a svi okolo da se grejemo. Kupanje svakog prvog u mesecu zbog nedostatka tople vode a jedemo šta navatamo. Ih bre, milina.

ja sam ja

pre 2 godine

(Bo_Sana_c, 09. april 2022 09:54)

Hahaha!!! Ima jaku ekonomiju jer nisu imali ratove, pa uvek mogu da napreduju! ALI zavise mnogo direktno i indirektno od Nemačke koja izvozi u ceo svet.
Ako taj izvoz stane, javite kako je u Švedskoj! Pa čak i u Švajcarskoj!

LudoVreme

pre 2 godine

Baš me zanima kako će nemačka industrija biti konkurentna azijskoj, kada oni kupuju jeftiniji ruski gas?
U prvo vreme će imati tehnološku prednost ali će se ona vremenom istopiti zbog pada obima proizvodnje. Mada, i sada je pitanje da li su tehnološki jači od npr. Kineza?