Petak, 11.03.2022.

19:14

Dozvoljena piraterija – Rusi se bore protiv sankcija

Izvor: B92

Dozvoljena piraterija – Rusi se bore protiv sankcija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

Mickey

pre 2 godine

@NeCenzuri

Kako samo plitko i usko razmisljas.
Pa bas tim specijalizovanim softverima koje spominjes treba jako cesto neka specijalna dorada/ispravka na nivou firme koja to koristi od firme koja je napravila softver.
U prevodu, kod biznis aplikacija u svetu podrska je jedan vrlo bitan parametar.
Nije koriscenje softvera samo to da ga krekujes i bez ikakvih intervencija koristis narednih 20 godina.

pacificka_obala

pre 2 godine

(razmazeno deriste p, 12. mart 2022 14:37)
***************
To ce biti ako Rusija kapitulira a ako ne kaptulira da bi se vratili na rusko trziste Microsoft, Apple i ostali ce preko svega da predju.
Znaci Rusi moraju da povedu nuklearni rat jer je to jedini nacin da se iz svega uzvuku, Amerikanci zrtvuju Evropu i Srbiju i svi mirni ( ili mrtvi). Rusofilima i prozaoadnjacima odgovaraova verzija?

bre

pre 2 godine

@NeCenzuri
Sve je to lepo, ali taj piratizovani SAP, Microsoft Office itsl će da koristo ko i za šta? Da Abramovič fakturiše Deripaski ili da bi Putin poslao mail Šojguju...pa neka ima za to

Jaaa

pre 2 godine

ajmo sad svi ruske telefone u ruke pa da komentarisemo na b92 o ruskoj naprednosti
(pepe, 12. mart 2022 01:16)

Mogu li ja sa kineskog bez tupavih google servisa???

Ante

pre 2 godine

A do sad su, kao kupovali originale??
Jeste, kao i mi hahahahahha
Pa to su brača Slaveni, a mi ne vi kupili original igru, naprimjer, da je jeftinija od kopije..
To kao da ti je doktor napisao "nesposoban", i da ti da potpišeš, dok svi gledaju..
Ko kad kupiš neki komad namještaja u IKEI, jel zna neko nekog, ko je pročitao "Uputstvo za sklapanje", prije nego je počeo sklapati? Jok bato, "upustvo je za debile", to svaki put moram da ponovljam ženi. Jeste da na kraju uvijek ima višak djelova, i da krišom tražim gdje sam bacio uputstvo, al to je jače od mene. To je nama u genima. Vječiti borci protiv sistema, nema veze jel sistem tu zbog nas, čim je sistem, ne može bit dobar.

razmazeno deriste p

pre 2 godine

Jednog dana kada rusija zeli da se vrati u normalu, radice se procena svih steta koje sada prave, pa ce lagano da placaju decenijama. Piraterija je skupa za...ancija.

dnK

pre 2 godine

@ Isto kao zapadu struja-izum mrskog SRBINA Tesle!
(dnK, 11. mart 2022 21:18)

Mrski Srbin? Sine dragi, pa nije "mrski Srbin" patente radio i živio u Rusiji, nego u SAD-u. Neviđene gluposti čovjek može da pročita ovdje.
(Kuku lele, 12. mart 2022 08:32)

a zbog cega je otisao u SAD, zbog ljubavi prema toj zemlji ili zbog boljih uslova da implementira svoje namere?

Misko genija

pre 2 godine

Zasto piraterija. Sto ne prave svoje. Sklepas nesto ofrlje, iskopiras logo neke zapadne firme I prodas jeftinije. Pravi svoje, ovako se samo brukaju jos vise

brm

pre 2 godine

Ova kontra-mera ne šteti zapadnim kompanijama, jer one su zbog sankcija svakako prinuđene da prekinu poslovanje je sa Rusijom, nije da imaju izbora. Jer ako krše sankcije svoje zemlje, ona čine krivično delo. To su kopije proizvoda koje kompanije svakako nikada ne bi mogle da naplate, jer nemaju više pristup ruskom tržištu. Ali to pokazuje veliku zavisnost Rusije od zapadnih proizvoda. Oni oligarsi opljačkali pola Rusije, finansiraju praktično ovaj rat, a svi žive na Mediteranu i po poznatim evropskim skijalištima. I niko ne vozi ruske automobile. Ne bi ni prosečan Rus da ima da plati bolje. Ne znam da li ste svesni da su u Rusiji plate trenutno na nivou ovih u Srbiji, verovatno su sada i niže kako je rublja potonula.

Anja

pre 2 godine

@odusevljen Ajd i ti sa njom, tom "slobodom", a i ostali istomisljenici. Ovde da ostanu samo oni koji bi da zive normalno. Autorska prava i patenti kostaju, a to sto banditi misle da se sve moze oteti, pa ne moze. Opet nazad u 1917. gde im je i mesto.

jelena

pre 2 godine

e, da smo mi imali danasnju tehnologiju, internet, torente, vpn-ove za vreme sankcija... gde bi nam bio kraj, sve bi bilo dostupno za dzabe :)

Marko

pre 2 godine

Ovo je majstorski smišljen potez koji će i te kako zaboleti zapadne kompanije. Kada se jednom omogući piraterija, za iskorenjivanje će trebati minimum 10 godina. Dakle, kada sve prođe, te iste kompanije čeka borba sa piratima i smanjeni prihodi u periodu od barem 10 godina.
(NeCenzuri, 12. mart 2022 09:20) 

Majstore sankcije ce biti skinute tek kad Rusija napusti i Krim i celu Ukr. Dakle mi za svog zivota necemo docekati da to vidimo, tako da mogu slobodno da se piraterisu. Putin je povukao liniju nove gvozdene zavese. Ostaje nada jedino da ce Putin ubrzo na onaj svet jer drugacije nece da napusti vlast.

bane

pre 2 godine

@A naši rusofili, hoće li kupovati ruske patike?
(*, 11. mart 2022 21:07)

Pretraži čitav Bg i nadji patike "made in USA" i ja ću ti ih platiti.
No pošto postavljaš glupa pitanja, vidim da nisi nikad ni nosi brendirane patike.

NeCenzuri

pre 2 godine

Ruska peta kolona rasturila Jugoslaviju... 
Znam da je prošlo 30 godina, ali ima nas koji smo tada bili odrasli i dobro se sjećamo svega.
Dakle, idi zamataj čokoladu.
(Miloš, 11. mart 2022 22:48)

Dakle Miloše, tu priču možeš da pričaš nekome ko nije proživeo to vreme i video na šta je ličila Rusija 90-ih.
Koga su oni mogli da rasturaju?
Kakva peta kolona?
Svet se tada preformulisao na unipolarni, a ti pišeš o ruskoj petoj koloni. Pobogu, pa Rusijom su u to vreme vladali kriminalci koji su potom postali oligarsi, svi do jednog. A svi vrlo dobro znamo ko je stajao iza svega.

NeCenzuri

pre 2 godine

Mislim da niko nije shvatio poentu jer ne kapira koliko će zapadne kompanije izgubiti sa ovim potezom. Mali čovek u Rusiji će postati car IT softvera, jer će za par rublji moći imati sav najnoviji zapadni softver, koji realno vredi hiljade ujka semova.
Pored toga, većina komentatora misli da se piratizacija softvera odnosi samo na Microsoft, Google, Apple i sl. Gde su u toj priči namenski specijalizovani softveri koji koštaju desetine, stotine pa i milione dolara godišnje?
Evo primera: SAP, Razne baze podataka (Microsoft, Oracle...), AutoCad, Solid itd, itd, itd...
Ovo je majstorski smišljen potez koji će i te kako zaboleti zapadne kompanije. Kada se jednom omogući piraterija, za iskorenjivanje će trebati minimum 10 godina. Dakle, kada sve prođe, te iste kompanije čeka borba sa piratima i smanjeni prihodi u periodu od barem 10 godina.

Anonimus

pre 2 godine

"Rusija je spremila kontranapad i dopustiće pirateriju, tako da za proizvode ovih kompanija neće morati da se plaća puna cena."
Neće morati puna cena? Da vam čika pirat objasni pirateriju. NEMA CENA! Ne postoje popusti kod pirata jer je i 99% od 0 i dalje 0. Nikada, niko ne plaća ništa.

Kuku lele

pre 2 godine

Isto kao zapadu struja-izum mrskog SRBINA Tesle!
(dnK, 11. mart 2022 21:18)

Mrski Srbin? Sine dragi, pa nije "mrski Srbin" patente radio i živio u Rusiji, nego u SAD-u. Neviđene gluposti čovjek može da pročita ovdje.

Branka

pre 2 godine

Pametno, zašto bi plaćali adidas trenerku 100€ kad će istu možda i bolju dobiti iz Kine za 10€ i tako će Rus sačuvati 90€ a adidas ostati bez profita od 90€.
(Jovan, 11. mart 2022 20:10)

Glupa ti logika. Ako vec nije imao namere da plati 100€ za trenerku, ne bi ni kupio originalnu, tako da Adidas nista ne gubi. Zaradjuje samo Kinez tih 10€ za bofl kinesku mirisljavu trenerku sa prisivenim znakom.

voodoo

pre 2 godine

Jel razumes ti da je to narod koji je jeo koru sa drveca i jurio Hitlera sve do Berlina i tu ga satro. Trpe dugo i trpe svasta, a kad im prekipi ne postoji ta moc i ta sila koja ih moze zaustaviti. Skentali su Mongole, Skentali su Kineze vise puta, skentali su Napoelona, skentali su Nemce, pa skentace i Ukrajince i bilo koga ko jedan dva.
(Grga, 11. mart 2022 23:21)

Kakva lepa mitska prica, znas li milione i milione zrtava svih tih njihovih poduhvata? Na kraju dana sta im je posle svakog od tih "uspeha" ili Pirovih pobeda ostalo? Istorija je istorija, i kroz tu istoriju Rusija se uvek branila i pretrpela ogromne zrtve dok nije uspela da se odbrani, danas oni su ipak agresor. Mogu to objasnjavati na koliko god nacina hoces i ima istine naravno da su isprovocirani i da su Nato i Ameri preterali i maltene zeleli da ih uvuku u ovakav sukob, ali ipak nisu direktno napadnuti, a na provakaciju nekoga preko okeana su reagovali tako sto su agresor na bratski narod pored sebe i skroz su naseli. Treba biti malo i realan, zapad je vodjen profitom i zeljom za dominicijom i da taj profit bude samo njihov, smeta im Ruska nafta i pored divljanja cena i krize recimo oni smisljaju i Iransku naftu kako da zaustave da ne krenu oni da izvozi sada ... Nema granice pohlepi. Medjutim ni Rusija ne vodi nikakav sveti rat u ime slobodnog sveta, zaista se ne treba zavaravati takvim stvarima, to je zemlja koju vodi gomila korumpiranih i prebogatih likova isto koji vladaju decenijama nad svakim detaljem zivota u toj zemlji i zele svoje parce i van Rusije.

petarpan

pre 2 godine

A šta će im kopije proizvoda mrskog zapada? Zar nemaju ruske? To nešto slično kao u Srbiji - antizapadnjaci u Airmax-u.
(Berliner, 11. mart 2022 20:55)

Taj Airmax od zapada ima samo ime.
Sve ostalo je Kinesko.

deki

pre 2 godine

(Grga, 11. mart 2022 23:21)
Vrlo malo ti znas o Rusiji a jos manje o narodu. Nisu oni nikakvi heroji nego jadna izmrcvarena rulja koja nema srecu da njome vladaju diktatori. Baš zato što trpe sve na kraju su dočekali da budu agresori, okupatori i fašisti 21 veka. Ja sam dugo ziveo u Rusiji i mislio sam da ih znam ali ovako nešto nisam mogao ni da zamislim.

takoe

pre 2 godine

Pa nek google mikrosoft apple i facebook blokiraju pristup svojim serverima to je pola interneta a ta piraterija boli njih uvo za to.
(Vrana, 11. mart 2022 22:47)
Ulepsao si mi dan sa komentarom...evo smejem se deset minuta u neverici kako nejko moze ovako nesto da izvali... da toliko ne poznaje arhitekturu i funkcionisanje interneta...pa da li je moguce? Google, microsoft, apple i facebook..ajmo redom..Google se u Rusiji koristi(o) ispod 15% . Imaju svoje pretrazivace. Microsoft se koristio donekle (W i office),Apple kao i svuda u svetu koristi minorna grupa ljudi koja obozava da baca pare na preplacene izvikane u sustini bezvezarije, Facebook se nikad nije zapatio tamo imaju Vkontakte koji je to isto samo bez raznoraznih FB gluposti. Dakle za ove tvoje kao i bilo koje druge sankcije ruse zaboli ona stvar. Jel razumes ti da je to narod koji je jeo koru sa drveca i jurio Hitlera sve do Berlina i tu ga satro. Trpe dugo i trpe svasta, a kad im prekipi ne postoji ta moc i ta sila koja ih moze zaustaviti. Skentali su Mongole, Skentali su Kineze vise puta, skentali su Napoelona, skentali su Nemce, pa skentace i Ukrajince i bilo koga ko jedan dva.
(Grga, 11. mart 2022 23:21)

Vidimo, Rusima ide odlično protiv Ukrajine.
S druge strane, Hitlera su sredili Sovjeti a oni nisu samo Rusi.
Da bi se koristila piraterija, većina igrica, filmova, serija, softwarea dolazi sa Zapada.

Dule

pre 2 godine

@Grga: Kako će sine tebe da boli otrežnjenje kad se sve ovo završi. Rusija je zemlja koja ima sve, ali je prosečna plata 450 evra, i to sve kazuje o njima. Putin ne može pobediti ni u boćanju, ako mu ne dozvole.
(Jug Bogdan, 11. mart 2022 23:54)


Rusiju će najviše da zaboli nemogućnost da uvoze krupnu, preciznu mašineriju s kojom prave svoje mašine, a to uglavnom prave Nemci i pseudo-Nemci, tipa Holanđani. Znači, Rusi znaju da naprave kombajn npr. , ali za to koriste nemačke mašine.

Nemce i ostale će da zaboli mnogo veštačko đubrivo, gas i nafta i još gomila materijala i ruda koje Rusi vade i prave. Pritom ima u Rusiji mnogo zapadnih fabrika koje prave delove za Renault, Opel, Tojotu itd, nije ključno, ali će svejedno da zaboli.

Da ne spominjemo ovu frku sa avioniđami letenjem. Let do Kine/Japana će sad iz Zapadne Evrope da ide preko Aljaske, kao nekada, a Boing i Erbas mogu da se pozdrave sa ruskim i kineskim tržištem, koji su već neko vreme spremali da zamene zapadne avione svojim, i pre ovog rata još.

dfix

pre 2 godine

Ulepsao si mi dan sa komentarom...evo smejem se deset minuta u neverici kako nejko moze ovako nesto da izvali... da toliko ne poznaje arhitekturu i funkcionisanje interneta...pa da li je moguce? Google, microsoft, apple i facebook..ajmo redom..Google se u Rusiji koristi(o) ispod 15% . Imaju svoje pretrazivace. Microsoft se koristio donekle (W i office),Apple kao i svuda u svetu koristi minorna grupa ljudi koja obozava da baca pare na preplacene izvikane u sustini bezvezarije, Facebook se nikad nije zapatio tamo imaju Vkontakte koji je to isto samo bez raznoraznih FB gluposti. Dakle za ove tvoje kao i bilo koje druge sankcije ruse zaboli ona stvar. Jel razumes ti da je to narod koji je jeo koru sa drveca i jurio Hitlera sve do Berlina i tu ga satro. Trpe dugo i trpe svasta, a kad im prekipi ne postoji ta moc i ta sila koja ih moze zaustaviti. Skentali su Mongole, Skentali su Kineze vise puta, skentali su Napoelona, skentali su Nemce, pa skentace i Ukrajince i bilo koga ko jedan dva.
(Grga, 11. mart 2022 23:21)
skentali su i cara, skentace i putina.

Ајде

pre 2 godine

kako nejko moze ovako nesto da izvali... da toliko ne poznaje arhitekturu i funkcionisanje interneta...pa da li je moguce? Google, microsoft, apple i facebook..ajmo redom..Google se u Rusiji koristi(o) ispod 15% . Imaju svoje pretrazivace. Microsoft se koristio donekle (W i office),Apple kao i svuda u svetu koristi minorna grupa ljudi koja obozava da baca pare na preplacene izvikane u sustini bezvezarije, Facebook se nikad nije zapatio tamo imaju Vkontakte koji je to isto samo bez raznoraznih FB gluposti. Dakle za ove tvoje kao i bilo koje druge sankcije ruse zaboli ona stvar.
(Grga, 11. mart 2022 23:21)
....

А заправо си ти тај који је испао смешан. Чим је за тебе Гугл претраживач и ништа више а Фејсбук социјална мрежа и ништа више, онда је јасно да је твоје ИТ знање нула. Човек је лепо рекао “приступ серверима”, немаш ти појма пријатељу о чему он прича.

Dr. House

pre 2 godine

@A naši rusofili, hoće li kupovati ruske patike?
(*, 11. mart 2022 21:07)

I Rusofili i ovi drugi će kupovati kao i do sada, Kineske i Vijetnamske, original i "original" .

xyz1

pre 2 godine

gledam komentare i ne mogu da verujem kako se narod podelio i prepire se o necem umesto da gledamo svoju korist. ona 4 s na grbu puno toga govore. svi oni gledaju svoju, i zapad i rusija. ni ne ratuju zbog nas.

je-bote

pre 2 godine

Zaboravlja se da Rusi i Ameri imaju zajednicki svemirski program.
NASA i X Space kupuju od Rusa raketne motore za transport najvecih tereta. Samo je Rusima poslo za rukom da naprave najsnazniji i nezamenjljiv motor.
Igra velikih brojki i drz' te lopova. Malo zamrsen scenario. Poskupela nafta. Zbog Rusa? Tesko. Zbog mesetara na berzama. Gde je OPEK, Kina koja je rekla da ce intervenisati, Iran,Libija, Venecuela, Kanada, pa i sami Amerikanci. Zbog Rusa i Ukrajine :-)))))))

neversummer

pre 2 godine

Kao kod nas 90-ih.. Upalis generator kartica, narucis sta ti padne na pamet, oni posalju, ti preuzmes, a platio - bog zna ko, neki zapadnjak :D
(sotir zvani djubre, 11. mart 2022 19:46)
Heh da, od ‘98-2000te, drao se Amazon, CDnow.. sta je sve stizalo. Cak i tehnika je prolazila i to za vreme bombardovanja, malo bombe malo JVC boombox. Samo stavis domacu adresu i na kraju USA, pa u bar 50% slucajeva Amerikanci proslede paket do nas. Ludnica.

ls

pre 2 godine

A šta će im kopije proizvoda mrskog zapada? Zar nemaju ruske? To nešto slično kao u Srbiji - antizapadnjaci u Airmax-u.
(Berliner, 11. mart 2022 20:55)

To je isto kao u Srbiji sa IDEA marketima, svi znaju ciji su i jednostavno narod zaboli ona stvar, tako i Ruse zaboli ona stvar za nesto sto je sa "mrskog" zapada. Ta vasa pitanja su debilna, zato sto se fabrike i mnoge kompanije sa zapada otvaraju u Rusiji, a na zapadu se koristi gas iz Rusije i takodje se otvaraju ruske fabrike i kompanije. Zasto se niste ranije setili da pitate zasto se ne gade jedni na druge, nego ste sada izmileli napolje da se nesto nasladjujete a ako ovi zarate kako mogu da zarate, slacete komentare preko goluba pismonose ako ga pre toga ne pojedete.

axon

pre 2 godine

Seca li ase neko filmskog maratona na Politici za izbore
(realno, 11. mart 2022 20:26)

Srbija (TV Politika) je to debelo platila ali stvarno i to novcem, sumnjam da će Rusi

Brutus

pre 2 godine

Baš me čudi. Očekivao sam da će Rusi bojkotovati sve sa mrskog zapada i da će igrati ruske igrice, koristiti ruske programe, gledati ruske serije i filmove?
(Kum Žoržo, 11. mart 2022 19:32)

Ja sam očekivao da će zapad iskopati svoju naftu i gas , poseći dvoje drvo, naći svoj paladijum, bakar, aluminijum, napraviti svoje mineralno đubrivo, posejati svoje žito i suncokret.... Ali, izgleda isto ništa od toga, moraće da menjaju igrice za žito,, ja im ne bi dao. Ali Vlajko je meka srca, daće on, smo po malo korigovanim cenama i sa malo izmenjenim snagama u svetu.

Brutus

pre 2 godine

Seca li ase neko filmskog maratona na Politici za izbore
(realno, 11. mart 2022 20:26)

ako se dobro sećam Americka lepota, najnoviji Bond i neki film sa Hopkinsom
(kenozoik, 11. mart 2022 23:32)

takodje Matrix I

Brutus

pre 2 godine

@Grga: Kako će sine tebe da boli otrežnjenje kad se sve ovo završi. Rusija je zemlja koja ima sve, ali je prosečna plata 450 evra, i to sve kazuje o njima. Putin ne može pobediti ni u boćanju, ako mu ne dozvole.
(Jug Bogdan, 11. mart 2022 23:54)

Evo ljudi sta je ostalo od nas Srba u Srbiji, totalno neiformisani, bez ikakve logike, nesposobni da odrade par klikova na internetu. Da li ti nesrećni korisniče svetlog imena vidiš pošto je gas, nafta, aluminijum, nikl, bakar, ugalj, žito, suncokret i da ne nabrajam još 50ak proizvoda i ruda kojih je Rusija pretežni snabdevač svetskog tržišta? Vidiš li nesrećo da je nedostatak samo 10% ruske teške nafte dovelo do poskupljenja na američkim pumpama 25% i raste? O, čemu ti prijatelju pričaš, imaš li I jedan parametar , gram mozga, šta bilo? Rusi sad da se vrate kući popišani kao sto (kopneno) vojno jesu trenutno,, iako su polupali Ukrajinu gore nego nato nas, pa svet nikad neće biti isti, cene bilo čega neće biti ni blizu kao sto su bile, a, rusi će pokupiti kajmak. , Sankcije će im biti skinute sutradan kad se akcija završi ne sto što ih se plaše (a trebali bi) nego zato što ce sve morati da poskupi nekoliko puta ako ne budu kupovali od njih. Misliš da, ces ikad ponovo neko moći da, kupi manji auto za 10.000 eur? Solidan TV za 300? Veš mašinu? Vidimo se za 6 meseci kad sve poskupi najmanje duplo i čeka se pola godine. Nije ovo nikakva navijačka izjava, ovo je predviđanje više profesora politikologa sa nekoliko američkih univerziteta, pogledaj na YT.

Grga

pre 2 godine

Pa nek google mikrosoft apple i facebook blokiraju pristup svojim serverima to je pola interneta a ta piraterija boli njih uvo za to.
(Vrana, 11. mart 2022 22:47)
Ulepsao si mi dan sa komentarom...evo smejem se deset minuta u neverici kako nejko moze ovako nesto da izvali... da toliko ne poznaje arhitekturu i funkcionisanje interneta...pa da li je moguce? Google, microsoft, apple i facebook..ajmo redom..Google se u Rusiji koristi(o) ispod 15% . Imaju svoje pretrazivace. Microsoft se koristio donekle (W i office),Apple kao i svuda u svetu koristi minorna grupa ljudi koja obozava da baca pare na preplacene izvikane u sustini bezvezarije, Facebook se nikad nije zapatio tamo imaju Vkontakte koji je to isto samo bez raznoraznih FB gluposti. Dakle za ove tvoje kao i bilo koje druge sankcije ruse zaboli ona stvar. Jel razumes ti da je to narod koji je jeo koru sa drveca i jurio Hitlera sve do Berlina i tu ga satro. Trpe dugo i trpe svasta, a kad im prekipi ne postoji ta moc i ta sila koja ih moze zaustaviti. Skentali su Mongole, Skentali su Kineze vise puta, skentali su Napoelona, skentali su Nemce, pa skentace i Ukrajince i bilo koga ko jedan dva.

Ruski međed

pre 2 godine

Baš me čudi. Očekivao sam da će Rusi bojkotovati sve sa mrskog zapada i da će igrati ruske igrice, koristiti ruske programe, gledati ruske serije i filmove?
(Kum Žoržo, 11. mart 2022 19:32)

To samo ruske izdajice kukaju za igricama, serijama i filmovima. Pravi Rus nosi međeđu kožu i sajber-nuklearnu toljagu u ruci.

Jug Bogdan

pre 2 godine

@Grga: Kako će sine tebe da boli otrežnjenje kad se sve ovo završi. Rusija je zemlja koja ima sve, ali je prosečna plata 450 evra, i to sve kazuje o njima. Putin ne može pobediti ni u boćanju, ako mu ne dozvole.

Eto

pre 2 godine

Boze, pa jo Sovjeti su prevodili udzbenike ne placajuci autorska prava, radili reverzni inzenjering pa proizvodili sve i svasta, a logicno piratski skidali i filmove, dakle nista novo.

kenozoik

pre 2 godine

Seca li ase neko filmskog maratona na Politici za izbore
(realno, 11. mart 2022 20:26)

ako se dobro sećam Americka lepota, najnoviji Bond i neki film sa Hopkinsom

Toto-ko-tunjo

pre 2 godine

Nexus ukinuo podršku za korisnike iz Rusije i Belorusije. Ljudi platili softver za ekspanzijama preko 1000 dolara, i mogu da se slikaju. Pucaju po forumu. I naravno da će krenuti putem piraterije. To i javno iznose.

Nsmsen

pre 2 godine

“Rusija je spremila kontranapad i dopustiće pirateriju, tako da za proizvode ovih kompanija neće morati da se plaća puna cena.“—pa to nisu proizvodi kompanija već kopije. A kopije naravno da nemaju punu cenu. A šta će vam sad kopije tog mrskog vam zapada? Pravite svoje igrice.

Nxnxn

pre 2 godine

Bajden kaze da suspenduje uvoz Ruskih energenata jer ne zeli da ucestvuje u finansiranju Rusije u ratu u Ukrajini, a ostatak sveta je nekad i josuvek finansira mnoga zla koja ovi cine decenijama po svetu kupovinom zapadnjackih (i par satelitskih) softvera. E pa merom kojom meris, i tebi ce se meriti!
(dnK, 11. mart 2022 20:52)
USA ne želi rusku naftu, ne kopira ju. A vi rusofili želite po svaku cenu zapadne proizvode, pa ih kopirate kada neće da vam prodaju. Tako da, mera je sasvim drugačija.

Miloš

pre 2 godine

Ruska peta kolona rasturila Jugoslaviju...
Znam da je prošlo 30 godina, ali ima nas koji smo tada bili odrasli i dobro se sjećamo svega.
Dakle, idi zamataj čokoladu.

Berliner

pre 2 godine

@ A šta će im kopije proizvoda mrskog zapada? Zar nemaju ruske? To nešto slično kao u Srbiji - antizapadnjaci u Airmax-u.
(Berliner, 11. mart 2022 20:55)

Isto kao zapadu struja-izum mrskog SRBINA Tesle!
(dnK, 11. mart 2022 21:18)

Koji nije otišao ni u Srbiju ni u Rusiju da ostvaruje svoje izume, već u Sjedinjene Američke Države.

Vrana

pre 2 godine

Na kraju ce ih jos odseci sa Interneta, pa eto imace ce svoj lokalni ruski intranet.
(intranet, 11. mart 2022 19:20h)

Ja mislim da treba da se popnu na taj internet i da kazu gore tom sto je njegov internet da zavrne slavinu koja ide prema Rusiji
(Fishermann, 11. mart 2022 20:23)

Pa nek google mikrosoft apple i facebook blokiraju pristup svojim serverima to je pola interneta a ta piraterija boli njih uvo za to.

dnK

pre 2 godine

@ A šta će im kopije proizvoda mrskog zapada? Zar nemaju ruske? To nešto slično kao u Srbiji - antizapadnjaci u Airmax-u.
(Berliner, 11. mart 2022 20:55)

Isto kao zapadu struja-izum mrskog SRBINA Tesle!

Bole

pre 2 godine

Pametno, I ja volim filmove da gledam ali nikada ne bi platio za gledanje filma da punim budžet Amerima ako ne moram, ako neko ne razume, isto kao što ne kupujem kod siptara u pekarama

lOpiiq

pre 2 godine

Izgleda da je jedan od Putinovih savetnika neko iz porodice Milošević. Isti scenarario kao za vreme Miloševića. Znamo kako se to završilo.
(Isto,

Pa svi članovi porodice Milošević su u Moskvi.
Hvala Rusiju što je primila najveće zlo u istoriji Srba.
Odradili su posao 90-ih godina za Rusiju samo tako.
Rasturila je, ruska peta kolona, Jugoslaviju, i odložila 30 godina ulazak Balkana u Evropsku uniju i NATO.

Ovo što sad licno rade u Ukrajinu, to su pre 30 godina, radili preko Miloševića i njegove bande.

Jovan

pre 2 godine

Pametno, zašto bi plaćali adidas trenerku 100€ kad će istu možda i bolju dobiti iz Kine za 10€ i tako će Rus sačuvati 90€ a adidas ostati bez profita od 90€.

Fishermann

pre 2 godine

Na kraju ce ih jos odseci sa Interneta, pa eto imace ce svoj lokalni ruski intranet.
(intranet, 11. mart 2022 19:20h)

Ja mislim da treba da se popnu na taj internet i da kazu gore tom sto je njegov internet da zavrne slavinu koja ide prema Rusiji

dnK

pre 2 godine

Bajden kaze da suspenduje uvoz Ruskih energenata jer ne zeli da ucestvuje u finansiranju Rusije u ratu u Ukrajini, a ostatak sveta je nekad i josuvek finansira mnoga zla koja ovi cine decenijama po svetu kupovinom zapadnjackih (i par satelitskih) softvera. E pa merom kojom meris, i tebi ce se meriti!

pedra

pre 2 godine

🤣🤣🤣🤣 znam da je Disney ili ApleTV direktni krivac zato sto su zatvorili sito tvunderground.da.ru Koristio zato sto su bili direktni linkovi za emule. Ostao sam veran emulu sve ove godine jer mi izgleda bolje sredjen od ostalih programa.

Kum Žoržo

pre 2 godine

Baš me čudi. Očekivao sam da će Rusi bojkotovati sve sa mrskog zapada i da će igrati ruske igrice, koristiti ruske programe, gledati ruske serije i filmove?

sotir zvani djubre

pre 2 godine

Kao kod nas 90-ih.. Upalis generator kartica, narucis sta ti padne na pamet, oni posalju, ti preuzmes, a platio - bog zna ko, neki zapadnjak :D

Jovan

pre 2 godine

Pametno, zašto bi plaćali adidas trenerku 100€ kad će istu možda i bolju dobiti iz Kine za 10€ i tako će Rus sačuvati 90€ a adidas ostati bez profita od 90€.

sotir zvani djubre

pre 2 godine

Kao kod nas 90-ih.. Upalis generator kartica, narucis sta ti padne na pamet, oni posalju, ti preuzmes, a platio - bog zna ko, neki zapadnjak :D

Grga

pre 2 godine

Pa nek google mikrosoft apple i facebook blokiraju pristup svojim serverima to je pola interneta a ta piraterija boli njih uvo za to.
(Vrana, 11. mart 2022 22:47)
Ulepsao si mi dan sa komentarom...evo smejem se deset minuta u neverici kako nejko moze ovako nesto da izvali... da toliko ne poznaje arhitekturu i funkcionisanje interneta...pa da li je moguce? Google, microsoft, apple i facebook..ajmo redom..Google se u Rusiji koristi(o) ispod 15% . Imaju svoje pretrazivace. Microsoft se koristio donekle (W i office),Apple kao i svuda u svetu koristi minorna grupa ljudi koja obozava da baca pare na preplacene izvikane u sustini bezvezarije, Facebook se nikad nije zapatio tamo imaju Vkontakte koji je to isto samo bez raznoraznih FB gluposti. Dakle za ove tvoje kao i bilo koje druge sankcije ruse zaboli ona stvar. Jel razumes ti da je to narod koji je jeo koru sa drveca i jurio Hitlera sve do Berlina i tu ga satro. Trpe dugo i trpe svasta, a kad im prekipi ne postoji ta moc i ta sila koja ih moze zaustaviti. Skentali su Mongole, Skentali su Kineze vise puta, skentali su Napoelona, skentali su Nemce, pa skentace i Ukrajince i bilo koga ko jedan dva.

Fishermann

pre 2 godine

Na kraju ce ih jos odseci sa Interneta, pa eto imace ce svoj lokalni ruski intranet.
(intranet, 11. mart 2022 19:20h)

Ja mislim da treba da se popnu na taj internet i da kazu gore tom sto je njegov internet da zavrne slavinu koja ide prema Rusiji

dnK

pre 2 godine

Bajden kaze da suspenduje uvoz Ruskih energenata jer ne zeli da ucestvuje u finansiranju Rusije u ratu u Ukrajini, a ostatak sveta je nekad i josuvek finansira mnoga zla koja ovi cine decenijama po svetu kupovinom zapadnjackih (i par satelitskih) softvera. E pa merom kojom meris, i tebi ce se meriti!

lOpiiq

pre 2 godine

Izgleda da je jedan od Putinovih savetnika neko iz porodice Milošević. Isti scenarario kao za vreme Miloševića. Znamo kako se to završilo.
(Isto,

Pa svi članovi porodice Milošević su u Moskvi.
Hvala Rusiju što je primila najveće zlo u istoriji Srba.
Odradili su posao 90-ih godina za Rusiju samo tako.
Rasturila je, ruska peta kolona, Jugoslaviju, i odložila 30 godina ulazak Balkana u Evropsku uniju i NATO.

Ovo što sad licno rade u Ukrajinu, to su pre 30 godina, radili preko Miloševića i njegove bande.

Ruski međed

pre 2 godine

Baš me čudi. Očekivao sam da će Rusi bojkotovati sve sa mrskog zapada i da će igrati ruske igrice, koristiti ruske programe, gledati ruske serije i filmove?
(Kum Žoržo, 11. mart 2022 19:32)

To samo ruske izdajice kukaju za igricama, serijama i filmovima. Pravi Rus nosi međeđu kožu i sajber-nuklearnu toljagu u ruci.

Toto-ko-tunjo

pre 2 godine

Nexus ukinuo podršku za korisnike iz Rusije i Belorusije. Ljudi platili softver za ekspanzijama preko 1000 dolara, i mogu da se slikaju. Pucaju po forumu. I naravno da će krenuti putem piraterije. To i javno iznose.

Kum Žoržo

pre 2 godine

Baš me čudi. Očekivao sam da će Rusi bojkotovati sve sa mrskog zapada i da će igrati ruske igrice, koristiti ruske programe, gledati ruske serije i filmove?

Bole

pre 2 godine

Pametno, I ja volim filmove da gledam ali nikada ne bi platio za gledanje filma da punim budžet Amerima ako ne moram, ako neko ne razume, isto kao što ne kupujem kod siptara u pekarama

Berliner

pre 2 godine

@ A šta će im kopije proizvoda mrskog zapada? Zar nemaju ruske? To nešto slično kao u Srbiji - antizapadnjaci u Airmax-u.
(Berliner, 11. mart 2022 20:55)

Isto kao zapadu struja-izum mrskog SRBINA Tesle!
(dnK, 11. mart 2022 21:18)

Koji nije otišao ni u Srbiju ni u Rusiju da ostvaruje svoje izume, već u Sjedinjene Američke Države.

dnK

pre 2 godine

@ A šta će im kopije proizvoda mrskog zapada? Zar nemaju ruske? To nešto slično kao u Srbiji - antizapadnjaci u Airmax-u.
(Berliner, 11. mart 2022 20:55)

Isto kao zapadu struja-izum mrskog SRBINA Tesle!

Jug Bogdan

pre 2 godine

@Grga: Kako će sine tebe da boli otrežnjenje kad se sve ovo završi. Rusija je zemlja koja ima sve, ali je prosečna plata 450 evra, i to sve kazuje o njima. Putin ne može pobediti ni u boćanju, ako mu ne dozvole.

kenozoik

pre 2 godine

Seca li ase neko filmskog maratona na Politici za izbore
(realno, 11. mart 2022 20:26)

ako se dobro sećam Americka lepota, najnoviji Bond i neki film sa Hopkinsom

Nxnxn

pre 2 godine

Bajden kaze da suspenduje uvoz Ruskih energenata jer ne zeli da ucestvuje u finansiranju Rusije u ratu u Ukrajini, a ostatak sveta je nekad i josuvek finansira mnoga zla koja ovi cine decenijama po svetu kupovinom zapadnjackih (i par satelitskih) softvera. E pa merom kojom meris, i tebi ce se meriti!
(dnK, 11. mart 2022 20:52)
USA ne želi rusku naftu, ne kopira ju. A vi rusofili želite po svaku cenu zapadne proizvode, pa ih kopirate kada neće da vam prodaju. Tako da, mera je sasvim drugačija.

Miloš

pre 2 godine

Ruska peta kolona rasturila Jugoslaviju...
Znam da je prošlo 30 godina, ali ima nas koji smo tada bili odrasli i dobro se sjećamo svega.
Dakle, idi zamataj čokoladu.

Nsmsen

pre 2 godine

“Rusija je spremila kontranapad i dopustiće pirateriju, tako da za proizvode ovih kompanija neće morati da se plaća puna cena.“—pa to nisu proizvodi kompanija već kopije. A kopije naravno da nemaju punu cenu. A šta će vam sad kopije tog mrskog vam zapada? Pravite svoje igrice.

pedra

pre 2 godine

🤣🤣🤣🤣 znam da je Disney ili ApleTV direktni krivac zato sto su zatvorili sito tvunderground.da.ru Koristio zato sto su bili direktni linkovi za emule. Ostao sam veran emulu sve ove godine jer mi izgleda bolje sredjen od ostalih programa.

Eto

pre 2 godine

Boze, pa jo Sovjeti su prevodili udzbenike ne placajuci autorska prava, radili reverzni inzenjering pa proizvodili sve i svasta, a logicno piratski skidali i filmove, dakle nista novo.

NeCenzuri

pre 2 godine

Mislim da niko nije shvatio poentu jer ne kapira koliko će zapadne kompanije izgubiti sa ovim potezom. Mali čovek u Rusiji će postati car IT softvera, jer će za par rublji moći imati sav najnoviji zapadni softver, koji realno vredi hiljade ujka semova.
Pored toga, većina komentatora misli da se piratizacija softvera odnosi samo na Microsoft, Google, Apple i sl. Gde su u toj priči namenski specijalizovani softveri koji koštaju desetine, stotine pa i milione dolara godišnje?
Evo primera: SAP, Razne baze podataka (Microsoft, Oracle...), AutoCad, Solid itd, itd, itd...
Ovo je majstorski smišljen potez koji će i te kako zaboleti zapadne kompanije. Kada se jednom omogući piraterija, za iskorenjivanje će trebati minimum 10 godina. Dakle, kada sve prođe, te iste kompanije čeka borba sa piratima i smanjeni prihodi u periodu od barem 10 godina.

Anonimus

pre 2 godine

"Rusija je spremila kontranapad i dopustiće pirateriju, tako da za proizvode ovih kompanija neće morati da se plaća puna cena."
Neće morati puna cena? Da vam čika pirat objasni pirateriju. NEMA CENA! Ne postoje popusti kod pirata jer je i 99% od 0 i dalje 0. Nikada, niko ne plaća ništa.

bane

pre 2 godine

@A naši rusofili, hoće li kupovati ruske patike?
(*, 11. mart 2022 21:07)

Pretraži čitav Bg i nadji patike "made in USA" i ja ću ti ih platiti.
No pošto postavljaš glupa pitanja, vidim da nisi nikad ni nosi brendirane patike.

voodoo

pre 2 godine

Jel razumes ti da je to narod koji je jeo koru sa drveca i jurio Hitlera sve do Berlina i tu ga satro. Trpe dugo i trpe svasta, a kad im prekipi ne postoji ta moc i ta sila koja ih moze zaustaviti. Skentali su Mongole, Skentali su Kineze vise puta, skentali su Napoelona, skentali su Nemce, pa skentace i Ukrajince i bilo koga ko jedan dva.
(Grga, 11. mart 2022 23:21)

Kakva lepa mitska prica, znas li milione i milione zrtava svih tih njihovih poduhvata? Na kraju dana sta im je posle svakog od tih "uspeha" ili Pirovih pobeda ostalo? Istorija je istorija, i kroz tu istoriju Rusija se uvek branila i pretrpela ogromne zrtve dok nije uspela da se odbrani, danas oni su ipak agresor. Mogu to objasnjavati na koliko god nacina hoces i ima istine naravno da su isprovocirani i da su Nato i Ameri preterali i maltene zeleli da ih uvuku u ovakav sukob, ali ipak nisu direktno napadnuti, a na provakaciju nekoga preko okeana su reagovali tako sto su agresor na bratski narod pored sebe i skroz su naseli. Treba biti malo i realan, zapad je vodjen profitom i zeljom za dominicijom i da taj profit bude samo njihov, smeta im Ruska nafta i pored divljanja cena i krize recimo oni smisljaju i Iransku naftu kako da zaustave da ne krenu oni da izvozi sada ... Nema granice pohlepi. Medjutim ni Rusija ne vodi nikakav sveti rat u ime slobodnog sveta, zaista se ne treba zavaravati takvim stvarima, to je zemlja koju vodi gomila korumpiranih i prebogatih likova isto koji vladaju decenijama nad svakim detaljem zivota u toj zemlji i zele svoje parce i van Rusije.

NeCenzuri

pre 2 godine

Ruska peta kolona rasturila Jugoslaviju... 
Znam da je prošlo 30 godina, ali ima nas koji smo tada bili odrasli i dobro se sjećamo svega.
Dakle, idi zamataj čokoladu.
(Miloš, 11. mart 2022 22:48)

Dakle Miloše, tu priču možeš da pričaš nekome ko nije proživeo to vreme i video na šta je ličila Rusija 90-ih.
Koga su oni mogli da rasturaju?
Kakva peta kolona?
Svet se tada preformulisao na unipolarni, a ti pišeš o ruskoj petoj koloni. Pobogu, pa Rusijom su u to vreme vladali kriminalci koji su potom postali oligarsi, svi do jednog. A svi vrlo dobro znamo ko je stajao iza svega.

petarpan

pre 2 godine

A šta će im kopije proizvoda mrskog zapada? Zar nemaju ruske? To nešto slično kao u Srbiji - antizapadnjaci u Airmax-u.
(Berliner, 11. mart 2022 20:55)

Taj Airmax od zapada ima samo ime.
Sve ostalo je Kinesko.

Dr. House

pre 2 godine

@A naši rusofili, hoće li kupovati ruske patike?
(*, 11. mart 2022 21:07)

I Rusofili i ovi drugi će kupovati kao i do sada, Kineske i Vijetnamske, original i "original" .

Marko

pre 2 godine

Ovo je majstorski smišljen potez koji će i te kako zaboleti zapadne kompanije. Kada se jednom omogući piraterija, za iskorenjivanje će trebati minimum 10 godina. Dakle, kada sve prođe, te iste kompanije čeka borba sa piratima i smanjeni prihodi u periodu od barem 10 godina.
(NeCenzuri, 12. mart 2022 09:20) 

Majstore sankcije ce biti skinute tek kad Rusija napusti i Krim i celu Ukr. Dakle mi za svog zivota necemo docekati da to vidimo, tako da mogu slobodno da se piraterisu. Putin je povukao liniju nove gvozdene zavese. Ostaje nada jedino da ce Putin ubrzo na onaj svet jer drugacije nece da napusti vlast.

Kuku lele

pre 2 godine

Isto kao zapadu struja-izum mrskog SRBINA Tesle!
(dnK, 11. mart 2022 21:18)

Mrski Srbin? Sine dragi, pa nije "mrski Srbin" patente radio i živio u Rusiji, nego u SAD-u. Neviđene gluposti čovjek može da pročita ovdje.

Branka

pre 2 godine

Pametno, zašto bi plaćali adidas trenerku 100€ kad će istu možda i bolju dobiti iz Kine za 10€ i tako će Rus sačuvati 90€ a adidas ostati bez profita od 90€.
(Jovan, 11. mart 2022 20:10)

Glupa ti logika. Ako vec nije imao namere da plati 100€ za trenerku, ne bi ni kupio originalnu, tako da Adidas nista ne gubi. Zaradjuje samo Kinez tih 10€ za bofl kinesku mirisljavu trenerku sa prisivenim znakom.

jelena

pre 2 godine

e, da smo mi imali danasnju tehnologiju, internet, torente, vpn-ove za vreme sankcija... gde bi nam bio kraj, sve bi bilo dostupno za dzabe :)

dfix

pre 2 godine

Ulepsao si mi dan sa komentarom...evo smejem se deset minuta u neverici kako nejko moze ovako nesto da izvali... da toliko ne poznaje arhitekturu i funkcionisanje interneta...pa da li je moguce? Google, microsoft, apple i facebook..ajmo redom..Google se u Rusiji koristi(o) ispod 15% . Imaju svoje pretrazivace. Microsoft se koristio donekle (W i office),Apple kao i svuda u svetu koristi minorna grupa ljudi koja obozava da baca pare na preplacene izvikane u sustini bezvezarije, Facebook se nikad nije zapatio tamo imaju Vkontakte koji je to isto samo bez raznoraznih FB gluposti. Dakle za ove tvoje kao i bilo koje druge sankcije ruse zaboli ona stvar. Jel razumes ti da je to narod koji je jeo koru sa drveca i jurio Hitlera sve do Berlina i tu ga satro. Trpe dugo i trpe svasta, a kad im prekipi ne postoji ta moc i ta sila koja ih moze zaustaviti. Skentali su Mongole, Skentali su Kineze vise puta, skentali su Napoelona, skentali su Nemce, pa skentace i Ukrajince i bilo koga ko jedan dva.
(Grga, 11. mart 2022 23:21)
skentali su i cara, skentace i putina.

deki

pre 2 godine

(Grga, 11. mart 2022 23:21)
Vrlo malo ti znas o Rusiji a jos manje o narodu. Nisu oni nikakvi heroji nego jadna izmrcvarena rulja koja nema srecu da njome vladaju diktatori. Baš zato što trpe sve na kraju su dočekali da budu agresori, okupatori i fašisti 21 veka. Ja sam dugo ziveo u Rusiji i mislio sam da ih znam ali ovako nešto nisam mogao ni da zamislim.

Brutus

pre 2 godine

@Grga: Kako će sine tebe da boli otrežnjenje kad se sve ovo završi. Rusija je zemlja koja ima sve, ali je prosečna plata 450 evra, i to sve kazuje o njima. Putin ne može pobediti ni u boćanju, ako mu ne dozvole.
(Jug Bogdan, 11. mart 2022 23:54)

Evo ljudi sta je ostalo od nas Srba u Srbiji, totalno neiformisani, bez ikakve logike, nesposobni da odrade par klikova na internetu. Da li ti nesrećni korisniče svetlog imena vidiš pošto je gas, nafta, aluminijum, nikl, bakar, ugalj, žito, suncokret i da ne nabrajam još 50ak proizvoda i ruda kojih je Rusija pretežni snabdevač svetskog tržišta? Vidiš li nesrećo da je nedostatak samo 10% ruske teške nafte dovelo do poskupljenja na američkim pumpama 25% i raste? O, čemu ti prijatelju pričaš, imaš li I jedan parametar , gram mozga, šta bilo? Rusi sad da se vrate kući popišani kao sto (kopneno) vojno jesu trenutno,, iako su polupali Ukrajinu gore nego nato nas, pa svet nikad neće biti isti, cene bilo čega neće biti ni blizu kao sto su bile, a, rusi će pokupiti kajmak. , Sankcije će im biti skinute sutradan kad se akcija završi ne sto što ih se plaše (a trebali bi) nego zato što ce sve morati da poskupi nekoliko puta ako ne budu kupovali od njih. Misliš da, ces ikad ponovo neko moći da, kupi manji auto za 10.000 eur? Solidan TV za 300? Veš mašinu? Vidimo se za 6 meseci kad sve poskupi najmanje duplo i čeka se pola godine. Nije ovo nikakva navijačka izjava, ovo je predviđanje više profesora politikologa sa nekoliko američkih univerziteta, pogledaj na YT.

Anja

pre 2 godine

@odusevljen Ajd i ti sa njom, tom "slobodom", a i ostali istomisljenici. Ovde da ostanu samo oni koji bi da zive normalno. Autorska prava i patenti kostaju, a to sto banditi misle da se sve moze oteti, pa ne moze. Opet nazad u 1917. gde im je i mesto.

Brutus

pre 2 godine

Baš me čudi. Očekivao sam da će Rusi bojkotovati sve sa mrskog zapada i da će igrati ruske igrice, koristiti ruske programe, gledati ruske serije i filmove?
(Kum Žoržo, 11. mart 2022 19:32)

Ja sam očekivao da će zapad iskopati svoju naftu i gas , poseći dvoje drvo, naći svoj paladijum, bakar, aluminijum, napraviti svoje mineralno đubrivo, posejati svoje žito i suncokret.... Ali, izgleda isto ništa od toga, moraće da menjaju igrice za žito,, ja im ne bi dao. Ali Vlajko je meka srca, daće on, smo po malo korigovanim cenama i sa malo izmenjenim snagama u svetu.

razmazeno deriste p

pre 2 godine

Jednog dana kada rusija zeli da se vrati u normalu, radice se procena svih steta koje sada prave, pa ce lagano da placaju decenijama. Piraterija je skupa za...ancija.

Dule

pre 2 godine

@Grga: Kako će sine tebe da boli otrežnjenje kad se sve ovo završi. Rusija je zemlja koja ima sve, ali je prosečna plata 450 evra, i to sve kazuje o njima. Putin ne može pobediti ni u boćanju, ako mu ne dozvole.
(Jug Bogdan, 11. mart 2022 23:54)


Rusiju će najviše da zaboli nemogućnost da uvoze krupnu, preciznu mašineriju s kojom prave svoje mašine, a to uglavnom prave Nemci i pseudo-Nemci, tipa Holanđani. Znači, Rusi znaju da naprave kombajn npr. , ali za to koriste nemačke mašine.

Nemce i ostale će da zaboli mnogo veštačko đubrivo, gas i nafta i još gomila materijala i ruda koje Rusi vade i prave. Pritom ima u Rusiji mnogo zapadnih fabrika koje prave delove za Renault, Opel, Tojotu itd, nije ključno, ali će svejedno da zaboli.

Da ne spominjemo ovu frku sa avioniđami letenjem. Let do Kine/Japana će sad iz Zapadne Evrope da ide preko Aljaske, kao nekada, a Boing i Erbas mogu da se pozdrave sa ruskim i kineskim tržištem, koji su već neko vreme spremali da zamene zapadne avione svojim, i pre ovog rata još.

Vrana

pre 2 godine

Na kraju ce ih jos odseci sa Interneta, pa eto imace ce svoj lokalni ruski intranet.
(intranet, 11. mart 2022 19:20h)

Ja mislim da treba da se popnu na taj internet i da kazu gore tom sto je njegov internet da zavrne slavinu koja ide prema Rusiji
(Fishermann, 11. mart 2022 20:23)

Pa nek google mikrosoft apple i facebook blokiraju pristup svojim serverima to je pola interneta a ta piraterija boli njih uvo za to.

Ајде

pre 2 godine

kako nejko moze ovako nesto da izvali... da toliko ne poznaje arhitekturu i funkcionisanje interneta...pa da li je moguce? Google, microsoft, apple i facebook..ajmo redom..Google se u Rusiji koristi(o) ispod 15% . Imaju svoje pretrazivace. Microsoft se koristio donekle (W i office),Apple kao i svuda u svetu koristi minorna grupa ljudi koja obozava da baca pare na preplacene izvikane u sustini bezvezarije, Facebook se nikad nije zapatio tamo imaju Vkontakte koji je to isto samo bez raznoraznih FB gluposti. Dakle za ove tvoje kao i bilo koje druge sankcije ruse zaboli ona stvar.
(Grga, 11. mart 2022 23:21)
....

А заправо си ти тај који је испао смешан. Чим је за тебе Гугл претраживач и ништа више а Фејсбук социјална мрежа и ништа више, онда је јасно да је твоје ИТ знање нула. Човек је лепо рекао “приступ серверима”, немаш ти појма пријатељу о чему он прича.

takoe

pre 2 godine

Pa nek google mikrosoft apple i facebook blokiraju pristup svojim serverima to je pola interneta a ta piraterija boli njih uvo za to.
(Vrana, 11. mart 2022 22:47)
Ulepsao si mi dan sa komentarom...evo smejem se deset minuta u neverici kako nejko moze ovako nesto da izvali... da toliko ne poznaje arhitekturu i funkcionisanje interneta...pa da li je moguce? Google, microsoft, apple i facebook..ajmo redom..Google se u Rusiji koristi(o) ispod 15% . Imaju svoje pretrazivace. Microsoft se koristio donekle (W i office),Apple kao i svuda u svetu koristi minorna grupa ljudi koja obozava da baca pare na preplacene izvikane u sustini bezvezarije, Facebook se nikad nije zapatio tamo imaju Vkontakte koji je to isto samo bez raznoraznih FB gluposti. Dakle za ove tvoje kao i bilo koje druge sankcije ruse zaboli ona stvar. Jel razumes ti da je to narod koji je jeo koru sa drveca i jurio Hitlera sve do Berlina i tu ga satro. Trpe dugo i trpe svasta, a kad im prekipi ne postoji ta moc i ta sila koja ih moze zaustaviti. Skentali su Mongole, Skentali su Kineze vise puta, skentali su Napoelona, skentali su Nemce, pa skentace i Ukrajince i bilo koga ko jedan dva.
(Grga, 11. mart 2022 23:21)

Vidimo, Rusima ide odlično protiv Ukrajine.
S druge strane, Hitlera su sredili Sovjeti a oni nisu samo Rusi.
Da bi se koristila piraterija, većina igrica, filmova, serija, softwarea dolazi sa Zapada.

brm

pre 2 godine

Ova kontra-mera ne šteti zapadnim kompanijama, jer one su zbog sankcija svakako prinuđene da prekinu poslovanje je sa Rusijom, nije da imaju izbora. Jer ako krše sankcije svoje zemlje, ona čine krivično delo. To su kopije proizvoda koje kompanije svakako nikada ne bi mogle da naplate, jer nemaju više pristup ruskom tržištu. Ali to pokazuje veliku zavisnost Rusije od zapadnih proizvoda. Oni oligarsi opljačkali pola Rusije, finansiraju praktično ovaj rat, a svi žive na Mediteranu i po poznatim evropskim skijalištima. I niko ne vozi ruske automobile. Ne bi ni prosečan Rus da ima da plati bolje. Ne znam da li ste svesni da su u Rusiji plate trenutno na nivou ovih u Srbiji, verovatno su sada i niže kako je rublja potonula.

xyz1

pre 2 godine

gledam komentare i ne mogu da verujem kako se narod podelio i prepire se o necem umesto da gledamo svoju korist. ona 4 s na grbu puno toga govore. svi oni gledaju svoju, i zapad i rusija. ni ne ratuju zbog nas.

dnK

pre 2 godine

@ Isto kao zapadu struja-izum mrskog SRBINA Tesle!
(dnK, 11. mart 2022 21:18)

Mrski Srbin? Sine dragi, pa nije "mrski Srbin" patente radio i živio u Rusiji, nego u SAD-u. Neviđene gluposti čovjek može da pročita ovdje.
(Kuku lele, 12. mart 2022 08:32)

a zbog cega je otisao u SAD, zbog ljubavi prema toj zemlji ili zbog boljih uslova da implementira svoje namere?

Brutus

pre 2 godine

Seca li ase neko filmskog maratona na Politici za izbore
(realno, 11. mart 2022 20:26)

ako se dobro sećam Americka lepota, najnoviji Bond i neki film sa Hopkinsom
(kenozoik, 11. mart 2022 23:32)

takodje Matrix I

neversummer

pre 2 godine

Kao kod nas 90-ih.. Upalis generator kartica, narucis sta ti padne na pamet, oni posalju, ti preuzmes, a platio - bog zna ko, neki zapadnjak :D
(sotir zvani djubre, 11. mart 2022 19:46)
Heh da, od ‘98-2000te, drao se Amazon, CDnow.. sta je sve stizalo. Cak i tehnika je prolazila i to za vreme bombardovanja, malo bombe malo JVC boombox. Samo stavis domacu adresu i na kraju USA, pa u bar 50% slucajeva Amerikanci proslede paket do nas. Ludnica.

ls

pre 2 godine

A šta će im kopije proizvoda mrskog zapada? Zar nemaju ruske? To nešto slično kao u Srbiji - antizapadnjaci u Airmax-u.
(Berliner, 11. mart 2022 20:55)

To je isto kao u Srbiji sa IDEA marketima, svi znaju ciji su i jednostavno narod zaboli ona stvar, tako i Ruse zaboli ona stvar za nesto sto je sa "mrskog" zapada. Ta vasa pitanja su debilna, zato sto se fabrike i mnoge kompanije sa zapada otvaraju u Rusiji, a na zapadu se koristi gas iz Rusije i takodje se otvaraju ruske fabrike i kompanije. Zasto se niste ranije setili da pitate zasto se ne gade jedni na druge, nego ste sada izmileli napolje da se nesto nasladjujete a ako ovi zarate kako mogu da zarate, slacete komentare preko goluba pismonose ako ga pre toga ne pojedete.

je-bote

pre 2 godine

Zaboravlja se da Rusi i Ameri imaju zajednicki svemirski program.
NASA i X Space kupuju od Rusa raketne motore za transport najvecih tereta. Samo je Rusima poslo za rukom da naprave najsnazniji i nezamenjljiv motor.
Igra velikih brojki i drz' te lopova. Malo zamrsen scenario. Poskupela nafta. Zbog Rusa? Tesko. Zbog mesetara na berzama. Gde je OPEK, Kina koja je rekla da ce intervenisati, Iran,Libija, Venecuela, Kanada, pa i sami Amerikanci. Zbog Rusa i Ukrajine :-)))))))

Misko genija

pre 2 godine

Zasto piraterija. Sto ne prave svoje. Sklepas nesto ofrlje, iskopiras logo neke zapadne firme I prodas jeftinije. Pravi svoje, ovako se samo brukaju jos vise

Ante

pre 2 godine

A do sad su, kao kupovali originale??
Jeste, kao i mi hahahahahha
Pa to su brača Slaveni, a mi ne vi kupili original igru, naprimjer, da je jeftinija od kopije..
To kao da ti je doktor napisao "nesposoban", i da ti da potpišeš, dok svi gledaju..
Ko kad kupiš neki komad namještaja u IKEI, jel zna neko nekog, ko je pročitao "Uputstvo za sklapanje", prije nego je počeo sklapati? Jok bato, "upustvo je za debile", to svaki put moram da ponovljam ženi. Jeste da na kraju uvijek ima višak djelova, i da krišom tražim gdje sam bacio uputstvo, al to je jače od mene. To je nama u genima. Vječiti borci protiv sistema, nema veze jel sistem tu zbog nas, čim je sistem, ne može bit dobar.

Jaaa

pre 2 godine

ajmo sad svi ruske telefone u ruke pa da komentarisemo na b92 o ruskoj naprednosti
(pepe, 12. mart 2022 01:16)

Mogu li ja sa kineskog bez tupavih google servisa???

bre

pre 2 godine

@NeCenzuri
Sve je to lepo, ali taj piratizovani SAP, Microsoft Office itsl će da koristo ko i za šta? Da Abramovič fakturiše Deripaski ili da bi Putin poslao mail Šojguju...pa neka ima za to

pacificka_obala

pre 2 godine

(razmazeno deriste p, 12. mart 2022 14:37)
***************
To ce biti ako Rusija kapitulira a ako ne kaptulira da bi se vratili na rusko trziste Microsoft, Apple i ostali ce preko svega da predju.
Znaci Rusi moraju da povedu nuklearni rat jer je to jedini nacin da se iz svega uzvuku, Amerikanci zrtvuju Evropu i Srbiju i svi mirni ( ili mrtvi). Rusofilima i prozaoadnjacima odgovaraova verzija?

axon

pre 2 godine

Seca li ase neko filmskog maratona na Politici za izbore
(realno, 11. mart 2022 20:26)

Srbija (TV Politika) je to debelo platila ali stvarno i to novcem, sumnjam da će Rusi

Mickey

pre 2 godine

@NeCenzuri

Kako samo plitko i usko razmisljas.
Pa bas tim specijalizovanim softverima koje spominjes treba jako cesto neka specijalna dorada/ispravka na nivou firme koja to koristi od firme koja je napravila softver.
U prevodu, kod biznis aplikacija u svetu podrska je jedan vrlo bitan parametar.
Nije koriscenje softvera samo to da ga krekujes i bez ikakvih intervencija koristis narednih 20 godina.

Kum Žoržo

pre 2 godine

Baš me čudi. Očekivao sam da će Rusi bojkotovati sve sa mrskog zapada i da će igrati ruske igrice, koristiti ruske programe, gledati ruske serije i filmove?

lOpiiq

pre 2 godine

Izgleda da je jedan od Putinovih savetnika neko iz porodice Milošević. Isti scenarario kao za vreme Miloševića. Znamo kako se to završilo.
(Isto,

Pa svi članovi porodice Milošević su u Moskvi.
Hvala Rusiju što je primila najveće zlo u istoriji Srba.
Odradili su posao 90-ih godina za Rusiju samo tako.
Rasturila je, ruska peta kolona, Jugoslaviju, i odložila 30 godina ulazak Balkana u Evropsku uniju i NATO.

Ovo što sad licno rade u Ukrajinu, to su pre 30 godina, radili preko Miloševića i njegove bande.

Jug Bogdan

pre 2 godine

@Grga: Kako će sine tebe da boli otrežnjenje kad se sve ovo završi. Rusija je zemlja koja ima sve, ali je prosečna plata 450 evra, i to sve kazuje o njima. Putin ne može pobediti ni u boćanju, ako mu ne dozvole.

Nxnxn

pre 2 godine

Bajden kaze da suspenduje uvoz Ruskih energenata jer ne zeli da ucestvuje u finansiranju Rusije u ratu u Ukrajini, a ostatak sveta je nekad i josuvek finansira mnoga zla koja ovi cine decenijama po svetu kupovinom zapadnjackih (i par satelitskih) softvera. E pa merom kojom meris, i tebi ce se meriti!
(dnK, 11. mart 2022 20:52)
USA ne želi rusku naftu, ne kopira ju. A vi rusofili želite po svaku cenu zapadne proizvode, pa ih kopirate kada neće da vam prodaju. Tako da, mera je sasvim drugačija.

Vrana

pre 2 godine

Na kraju ce ih jos odseci sa Interneta, pa eto imace ce svoj lokalni ruski intranet.
(intranet, 11. mart 2022 19:20h)

Ja mislim da treba da se popnu na taj internet i da kazu gore tom sto je njegov internet da zavrne slavinu koja ide prema Rusiji
(Fishermann, 11. mart 2022 20:23)

Pa nek google mikrosoft apple i facebook blokiraju pristup svojim serverima to je pola interneta a ta piraterija boli njih uvo za to.

Grga

pre 2 godine

Pa nek google mikrosoft apple i facebook blokiraju pristup svojim serverima to je pola interneta a ta piraterija boli njih uvo za to.
(Vrana, 11. mart 2022 22:47)
Ulepsao si mi dan sa komentarom...evo smejem se deset minuta u neverici kako nejko moze ovako nesto da izvali... da toliko ne poznaje arhitekturu i funkcionisanje interneta...pa da li je moguce? Google, microsoft, apple i facebook..ajmo redom..Google se u Rusiji koristi(o) ispod 15% . Imaju svoje pretrazivace. Microsoft se koristio donekle (W i office),Apple kao i svuda u svetu koristi minorna grupa ljudi koja obozava da baca pare na preplacene izvikane u sustini bezvezarije, Facebook se nikad nije zapatio tamo imaju Vkontakte koji je to isto samo bez raznoraznih FB gluposti. Dakle za ove tvoje kao i bilo koje druge sankcije ruse zaboli ona stvar. Jel razumes ti da je to narod koji je jeo koru sa drveca i jurio Hitlera sve do Berlina i tu ga satro. Trpe dugo i trpe svasta, a kad im prekipi ne postoji ta moc i ta sila koja ih moze zaustaviti. Skentali su Mongole, Skentali su Kineze vise puta, skentali su Napoelona, skentali su Nemce, pa skentace i Ukrajince i bilo koga ko jedan dva.

Nsmsen

pre 2 godine

“Rusija je spremila kontranapad i dopustiće pirateriju, tako da za proizvode ovih kompanija neće morati da se plaća puna cena.“—pa to nisu proizvodi kompanija već kopije. A kopije naravno da nemaju punu cenu. A šta će vam sad kopije tog mrskog vam zapada? Pravite svoje igrice.

Bole

pre 2 godine

Pametno, I ja volim filmove da gledam ali nikada ne bi platio za gledanje filma da punim budžet Amerima ako ne moram, ako neko ne razume, isto kao što ne kupujem kod siptara u pekarama

Berliner

pre 2 godine

@ A šta će im kopije proizvoda mrskog zapada? Zar nemaju ruske? To nešto slično kao u Srbiji - antizapadnjaci u Airmax-u.
(Berliner, 11. mart 2022 20:55)

Isto kao zapadu struja-izum mrskog SRBINA Tesle!
(dnK, 11. mart 2022 21:18)

Koji nije otišao ni u Srbiju ni u Rusiju da ostvaruje svoje izume, već u Sjedinjene Američke Države.

Miloš

pre 2 godine

Ruska peta kolona rasturila Jugoslaviju...
Znam da je prošlo 30 godina, ali ima nas koji smo tada bili odrasli i dobro se sjećamo svega.
Dakle, idi zamataj čokoladu.

Jovan

pre 2 godine

Pametno, zašto bi plaćali adidas trenerku 100€ kad će istu možda i bolju dobiti iz Kine za 10€ i tako će Rus sačuvati 90€ a adidas ostati bez profita od 90€.

dnK

pre 2 godine

@ A šta će im kopije proizvoda mrskog zapada? Zar nemaju ruske? To nešto slično kao u Srbiji - antizapadnjaci u Airmax-u.
(Berliner, 11. mart 2022 20:55)

Isto kao zapadu struja-izum mrskog SRBINA Tesle!

razmazeno deriste p

pre 2 godine

Jednog dana kada rusija zeli da se vrati u normalu, radice se procena svih steta koje sada prave, pa ce lagano da placaju decenijama. Piraterija je skupa za...ancija.

Marko

pre 2 godine

Ovo je majstorski smišljen potez koji će i te kako zaboleti zapadne kompanije. Kada se jednom omogući piraterija, za iskorenjivanje će trebati minimum 10 godina. Dakle, kada sve prođe, te iste kompanije čeka borba sa piratima i smanjeni prihodi u periodu od barem 10 godina.
(NeCenzuri, 12. mart 2022 09:20) 

Majstore sankcije ce biti skinute tek kad Rusija napusti i Krim i celu Ukr. Dakle mi za svog zivota necemo docekati da to vidimo, tako da mogu slobodno da se piraterisu. Putin je povukao liniju nove gvozdene zavese. Ostaje nada jedino da ce Putin ubrzo na onaj svet jer drugacije nece da napusti vlast.

deki

pre 2 godine

(Grga, 11. mart 2022 23:21)
Vrlo malo ti znas o Rusiji a jos manje o narodu. Nisu oni nikakvi heroji nego jadna izmrcvarena rulja koja nema srecu da njome vladaju diktatori. Baš zato što trpe sve na kraju su dočekali da budu agresori, okupatori i fašisti 21 veka. Ja sam dugo ziveo u Rusiji i mislio sam da ih znam ali ovako nešto nisam mogao ni da zamislim.

sotir zvani djubre

pre 2 godine

Kao kod nas 90-ih.. Upalis generator kartica, narucis sta ti padne na pamet, oni posalju, ti preuzmes, a platio - bog zna ko, neki zapadnjak :D

dfix

pre 2 godine

Ulepsao si mi dan sa komentarom...evo smejem se deset minuta u neverici kako nejko moze ovako nesto da izvali... da toliko ne poznaje arhitekturu i funkcionisanje interneta...pa da li je moguce? Google, microsoft, apple i facebook..ajmo redom..Google se u Rusiji koristi(o) ispod 15% . Imaju svoje pretrazivace. Microsoft se koristio donekle (W i office),Apple kao i svuda u svetu koristi minorna grupa ljudi koja obozava da baca pare na preplacene izvikane u sustini bezvezarije, Facebook se nikad nije zapatio tamo imaju Vkontakte koji je to isto samo bez raznoraznih FB gluposti. Dakle za ove tvoje kao i bilo koje druge sankcije ruse zaboli ona stvar. Jel razumes ti da je to narod koji je jeo koru sa drveca i jurio Hitlera sve do Berlina i tu ga satro. Trpe dugo i trpe svasta, a kad im prekipi ne postoji ta moc i ta sila koja ih moze zaustaviti. Skentali su Mongole, Skentali su Kineze vise puta, skentali su Napoelona, skentali su Nemce, pa skentace i Ukrajince i bilo koga ko jedan dva.
(Grga, 11. mart 2022 23:21)
skentali su i cara, skentace i putina.

Anja

pre 2 godine

@odusevljen Ajd i ti sa njom, tom "slobodom", a i ostali istomisljenici. Ovde da ostanu samo oni koji bi da zive normalno. Autorska prava i patenti kostaju, a to sto banditi misle da se sve moze oteti, pa ne moze. Opet nazad u 1917. gde im je i mesto.

dnK

pre 2 godine

Bajden kaze da suspenduje uvoz Ruskih energenata jer ne zeli da ucestvuje u finansiranju Rusije u ratu u Ukrajini, a ostatak sveta je nekad i josuvek finansira mnoga zla koja ovi cine decenijama po svetu kupovinom zapadnjackih (i par satelitskih) softvera. E pa merom kojom meris, i tebi ce se meriti!

voodoo

pre 2 godine

Jel razumes ti da je to narod koji je jeo koru sa drveca i jurio Hitlera sve do Berlina i tu ga satro. Trpe dugo i trpe svasta, a kad im prekipi ne postoji ta moc i ta sila koja ih moze zaustaviti. Skentali su Mongole, Skentali su Kineze vise puta, skentali su Napoelona, skentali su Nemce, pa skentace i Ukrajince i bilo koga ko jedan dva.
(Grga, 11. mart 2022 23:21)

Kakva lepa mitska prica, znas li milione i milione zrtava svih tih njihovih poduhvata? Na kraju dana sta im je posle svakog od tih "uspeha" ili Pirovih pobeda ostalo? Istorija je istorija, i kroz tu istoriju Rusija se uvek branila i pretrpela ogromne zrtve dok nije uspela da se odbrani, danas oni su ipak agresor. Mogu to objasnjavati na koliko god nacina hoces i ima istine naravno da su isprovocirani i da su Nato i Ameri preterali i maltene zeleli da ih uvuku u ovakav sukob, ali ipak nisu direktno napadnuti, a na provakaciju nekoga preko okeana su reagovali tako sto su agresor na bratski narod pored sebe i skroz su naseli. Treba biti malo i realan, zapad je vodjen profitom i zeljom za dominicijom i da taj profit bude samo njihov, smeta im Ruska nafta i pored divljanja cena i krize recimo oni smisljaju i Iransku naftu kako da zaustave da ne krenu oni da izvozi sada ... Nema granice pohlepi. Medjutim ni Rusija ne vodi nikakav sveti rat u ime slobodnog sveta, zaista se ne treba zavaravati takvim stvarima, to je zemlja koju vodi gomila korumpiranih i prebogatih likova isto koji vladaju decenijama nad svakim detaljem zivota u toj zemlji i zele svoje parce i van Rusije.

Fishermann

pre 2 godine

Na kraju ce ih jos odseci sa Interneta, pa eto imace ce svoj lokalni ruski intranet.
(intranet, 11. mart 2022 19:20h)

Ja mislim da treba da se popnu na taj internet i da kazu gore tom sto je njegov internet da zavrne slavinu koja ide prema Rusiji

Misko genija

pre 2 godine

Zasto piraterija. Sto ne prave svoje. Sklepas nesto ofrlje, iskopiras logo neke zapadne firme I prodas jeftinije. Pravi svoje, ovako se samo brukaju jos vise

takoe

pre 2 godine

Pa nek google mikrosoft apple i facebook blokiraju pristup svojim serverima to je pola interneta a ta piraterija boli njih uvo za to.
(Vrana, 11. mart 2022 22:47)
Ulepsao si mi dan sa komentarom...evo smejem se deset minuta u neverici kako nejko moze ovako nesto da izvali... da toliko ne poznaje arhitekturu i funkcionisanje interneta...pa da li je moguce? Google, microsoft, apple i facebook..ajmo redom..Google se u Rusiji koristi(o) ispod 15% . Imaju svoje pretrazivace. Microsoft se koristio donekle (W i office),Apple kao i svuda u svetu koristi minorna grupa ljudi koja obozava da baca pare na preplacene izvikane u sustini bezvezarije, Facebook se nikad nije zapatio tamo imaju Vkontakte koji je to isto samo bez raznoraznih FB gluposti. Dakle za ove tvoje kao i bilo koje druge sankcije ruse zaboli ona stvar. Jel razumes ti da je to narod koji je jeo koru sa drveca i jurio Hitlera sve do Berlina i tu ga satro. Trpe dugo i trpe svasta, a kad im prekipi ne postoji ta moc i ta sila koja ih moze zaustaviti. Skentali su Mongole, Skentali su Kineze vise puta, skentali su Napoelona, skentali su Nemce, pa skentace i Ukrajince i bilo koga ko jedan dva.
(Grga, 11. mart 2022 23:21)

Vidimo, Rusima ide odlično protiv Ukrajine.
S druge strane, Hitlera su sredili Sovjeti a oni nisu samo Rusi.
Da bi se koristila piraterija, većina igrica, filmova, serija, softwarea dolazi sa Zapada.

NeCenzuri

pre 2 godine

Mislim da niko nije shvatio poentu jer ne kapira koliko će zapadne kompanije izgubiti sa ovim potezom. Mali čovek u Rusiji će postati car IT softvera, jer će za par rublji moći imati sav najnoviji zapadni softver, koji realno vredi hiljade ujka semova.
Pored toga, većina komentatora misli da se piratizacija softvera odnosi samo na Microsoft, Google, Apple i sl. Gde su u toj priči namenski specijalizovani softveri koji koštaju desetine, stotine pa i milione dolara godišnje?
Evo primera: SAP, Razne baze podataka (Microsoft, Oracle...), AutoCad, Solid itd, itd, itd...
Ovo je majstorski smišljen potez koji će i te kako zaboleti zapadne kompanije. Kada se jednom omogući piraterija, za iskorenjivanje će trebati minimum 10 godina. Dakle, kada sve prođe, te iste kompanije čeka borba sa piratima i smanjeni prihodi u periodu od barem 10 godina.

bane

pre 2 godine

@A naši rusofili, hoće li kupovati ruske patike?
(*, 11. mart 2022 21:07)

Pretraži čitav Bg i nadji patike "made in USA" i ja ću ti ih platiti.
No pošto postavljaš glupa pitanja, vidim da nisi nikad ni nosi brendirane patike.

Ајде

pre 2 godine

kako nejko moze ovako nesto da izvali... da toliko ne poznaje arhitekturu i funkcionisanje interneta...pa da li je moguce? Google, microsoft, apple i facebook..ajmo redom..Google se u Rusiji koristi(o) ispod 15% . Imaju svoje pretrazivace. Microsoft se koristio donekle (W i office),Apple kao i svuda u svetu koristi minorna grupa ljudi koja obozava da baca pare na preplacene izvikane u sustini bezvezarije, Facebook se nikad nije zapatio tamo imaju Vkontakte koji je to isto samo bez raznoraznih FB gluposti. Dakle za ove tvoje kao i bilo koje druge sankcije ruse zaboli ona stvar.
(Grga, 11. mart 2022 23:21)
....

А заправо си ти тај који је испао смешан. Чим је за тебе Гугл претраживач и ништа више а Фејсбук социјална мрежа и ништа више, онда је јасно да је твоје ИТ знање нула. Човек је лепо рекао “приступ серверима”, немаш ти појма пријатељу о чему он прича.

Eto

pre 2 godine

Boze, pa jo Sovjeti su prevodili udzbenike ne placajuci autorska prava, radili reverzni inzenjering pa proizvodili sve i svasta, a logicno piratski skidali i filmove, dakle nista novo.

petarpan

pre 2 godine

A šta će im kopije proizvoda mrskog zapada? Zar nemaju ruske? To nešto slično kao u Srbiji - antizapadnjaci u Airmax-u.
(Berliner, 11. mart 2022 20:55)

Taj Airmax od zapada ima samo ime.
Sve ostalo je Kinesko.

NeCenzuri

pre 2 godine

Ruska peta kolona rasturila Jugoslaviju... 
Znam da je prošlo 30 godina, ali ima nas koji smo tada bili odrasli i dobro se sjećamo svega.
Dakle, idi zamataj čokoladu.
(Miloš, 11. mart 2022 22:48)

Dakle Miloše, tu priču možeš da pričaš nekome ko nije proživeo to vreme i video na šta je ličila Rusija 90-ih.
Koga su oni mogli da rasturaju?
Kakva peta kolona?
Svet se tada preformulisao na unipolarni, a ti pišeš o ruskoj petoj koloni. Pobogu, pa Rusijom su u to vreme vladali kriminalci koji su potom postali oligarsi, svi do jednog. A svi vrlo dobro znamo ko je stajao iza svega.

Ruski međed

pre 2 godine

Baš me čudi. Očekivao sam da će Rusi bojkotovati sve sa mrskog zapada i da će igrati ruske igrice, koristiti ruske programe, gledati ruske serije i filmove?
(Kum Žoržo, 11. mart 2022 19:32)

To samo ruske izdajice kukaju za igricama, serijama i filmovima. Pravi Rus nosi međeđu kožu i sajber-nuklearnu toljagu u ruci.

Brutus

pre 2 godine

@Grga: Kako će sine tebe da boli otrežnjenje kad se sve ovo završi. Rusija je zemlja koja ima sve, ali je prosečna plata 450 evra, i to sve kazuje o njima. Putin ne može pobediti ni u boćanju, ako mu ne dozvole.
(Jug Bogdan, 11. mart 2022 23:54)

Evo ljudi sta je ostalo od nas Srba u Srbiji, totalno neiformisani, bez ikakve logike, nesposobni da odrade par klikova na internetu. Da li ti nesrećni korisniče svetlog imena vidiš pošto je gas, nafta, aluminijum, nikl, bakar, ugalj, žito, suncokret i da ne nabrajam još 50ak proizvoda i ruda kojih je Rusija pretežni snabdevač svetskog tržišta? Vidiš li nesrećo da je nedostatak samo 10% ruske teške nafte dovelo do poskupljenja na američkim pumpama 25% i raste? O, čemu ti prijatelju pričaš, imaš li I jedan parametar , gram mozga, šta bilo? Rusi sad da se vrate kući popišani kao sto (kopneno) vojno jesu trenutno,, iako su polupali Ukrajinu gore nego nato nas, pa svet nikad neće biti isti, cene bilo čega neće biti ni blizu kao sto su bile, a, rusi će pokupiti kajmak. , Sankcije će im biti skinute sutradan kad se akcija završi ne sto što ih se plaše (a trebali bi) nego zato što ce sve morati da poskupi nekoliko puta ako ne budu kupovali od njih. Misliš da, ces ikad ponovo neko moći da, kupi manji auto za 10.000 eur? Solidan TV za 300? Veš mašinu? Vidimo se za 6 meseci kad sve poskupi najmanje duplo i čeka se pola godine. Nije ovo nikakva navijačka izjava, ovo je predviđanje više profesora politikologa sa nekoliko američkih univerziteta, pogledaj na YT.

Branka

pre 2 godine

Pametno, zašto bi plaćali adidas trenerku 100€ kad će istu možda i bolju dobiti iz Kine za 10€ i tako će Rus sačuvati 90€ a adidas ostati bez profita od 90€.
(Jovan, 11. mart 2022 20:10)

Glupa ti logika. Ako vec nije imao namere da plati 100€ za trenerku, ne bi ni kupio originalnu, tako da Adidas nista ne gubi. Zaradjuje samo Kinez tih 10€ za bofl kinesku mirisljavu trenerku sa prisivenim znakom.

Kuku lele

pre 2 godine

Isto kao zapadu struja-izum mrskog SRBINA Tesle!
(dnK, 11. mart 2022 21:18)

Mrski Srbin? Sine dragi, pa nije "mrski Srbin" patente radio i živio u Rusiji, nego u SAD-u. Neviđene gluposti čovjek može da pročita ovdje.

Toto-ko-tunjo

pre 2 godine

Nexus ukinuo podršku za korisnike iz Rusije i Belorusije. Ljudi platili softver za ekspanzijama preko 1000 dolara, i mogu da se slikaju. Pucaju po forumu. I naravno da će krenuti putem piraterije. To i javno iznose.

pedra

pre 2 godine

🤣🤣🤣🤣 znam da je Disney ili ApleTV direktni krivac zato sto su zatvorili sito tvunderground.da.ru Koristio zato sto su bili direktni linkovi za emule. Ostao sam veran emulu sve ove godine jer mi izgleda bolje sredjen od ostalih programa.

Dule

pre 2 godine

@Grga: Kako će sine tebe da boli otrežnjenje kad se sve ovo završi. Rusija je zemlja koja ima sve, ali je prosečna plata 450 evra, i to sve kazuje o njima. Putin ne može pobediti ni u boćanju, ako mu ne dozvole.
(Jug Bogdan, 11. mart 2022 23:54)


Rusiju će najviše da zaboli nemogućnost da uvoze krupnu, preciznu mašineriju s kojom prave svoje mašine, a to uglavnom prave Nemci i pseudo-Nemci, tipa Holanđani. Znači, Rusi znaju da naprave kombajn npr. , ali za to koriste nemačke mašine.

Nemce i ostale će da zaboli mnogo veštačko đubrivo, gas i nafta i još gomila materijala i ruda koje Rusi vade i prave. Pritom ima u Rusiji mnogo zapadnih fabrika koje prave delove za Renault, Opel, Tojotu itd, nije ključno, ali će svejedno da zaboli.

Da ne spominjemo ovu frku sa avioniđami letenjem. Let do Kine/Japana će sad iz Zapadne Evrope da ide preko Aljaske, kao nekada, a Boing i Erbas mogu da se pozdrave sa ruskim i kineskim tržištem, koji su već neko vreme spremali da zamene zapadne avione svojim, i pre ovog rata još.

je-bote

pre 2 godine

Zaboravlja se da Rusi i Ameri imaju zajednicki svemirski program.
NASA i X Space kupuju od Rusa raketne motore za transport najvecih tereta. Samo je Rusima poslo za rukom da naprave najsnazniji i nezamenjljiv motor.
Igra velikih brojki i drz' te lopova. Malo zamrsen scenario. Poskupela nafta. Zbog Rusa? Tesko. Zbog mesetara na berzama. Gde je OPEK, Kina koja je rekla da ce intervenisati, Iran,Libija, Venecuela, Kanada, pa i sami Amerikanci. Zbog Rusa i Ukrajine :-)))))))

pacificka_obala

pre 2 godine

(razmazeno deriste p, 12. mart 2022 14:37)
***************
To ce biti ako Rusija kapitulira a ako ne kaptulira da bi se vratili na rusko trziste Microsoft, Apple i ostali ce preko svega da predju.
Znaci Rusi moraju da povedu nuklearni rat jer je to jedini nacin da se iz svega uzvuku, Amerikanci zrtvuju Evropu i Srbiju i svi mirni ( ili mrtvi). Rusofilima i prozaoadnjacima odgovaraova verzija?

Brutus

pre 2 godine

Baš me čudi. Očekivao sam da će Rusi bojkotovati sve sa mrskog zapada i da će igrati ruske igrice, koristiti ruske programe, gledati ruske serije i filmove?
(Kum Žoržo, 11. mart 2022 19:32)

Ja sam očekivao da će zapad iskopati svoju naftu i gas , poseći dvoje drvo, naći svoj paladijum, bakar, aluminijum, napraviti svoje mineralno đubrivo, posejati svoje žito i suncokret.... Ali, izgleda isto ništa od toga, moraće da menjaju igrice za žito,, ja im ne bi dao. Ali Vlajko je meka srca, daće on, smo po malo korigovanim cenama i sa malo izmenjenim snagama u svetu.

Jaaa

pre 2 godine

ajmo sad svi ruske telefone u ruke pa da komentarisemo na b92 o ruskoj naprednosti
(pepe, 12. mart 2022 01:16)

Mogu li ja sa kineskog bez tupavih google servisa???

brm

pre 2 godine

Ova kontra-mera ne šteti zapadnim kompanijama, jer one su zbog sankcija svakako prinuđene da prekinu poslovanje je sa Rusijom, nije da imaju izbora. Jer ako krše sankcije svoje zemlje, ona čine krivično delo. To su kopije proizvoda koje kompanije svakako nikada ne bi mogle da naplate, jer nemaju više pristup ruskom tržištu. Ali to pokazuje veliku zavisnost Rusije od zapadnih proizvoda. Oni oligarsi opljačkali pola Rusije, finansiraju praktično ovaj rat, a svi žive na Mediteranu i po poznatim evropskim skijalištima. I niko ne vozi ruske automobile. Ne bi ni prosečan Rus da ima da plati bolje. Ne znam da li ste svesni da su u Rusiji plate trenutno na nivou ovih u Srbiji, verovatno su sada i niže kako je rublja potonula.

bre

pre 2 godine

@NeCenzuri
Sve je to lepo, ali taj piratizovani SAP, Microsoft Office itsl će da koristo ko i za šta? Da Abramovič fakturiše Deripaski ili da bi Putin poslao mail Šojguju...pa neka ima za to

Ante

pre 2 godine

A do sad su, kao kupovali originale??
Jeste, kao i mi hahahahahha
Pa to su brača Slaveni, a mi ne vi kupili original igru, naprimjer, da je jeftinija od kopije..
To kao da ti je doktor napisao "nesposoban", i da ti da potpišeš, dok svi gledaju..
Ko kad kupiš neki komad namještaja u IKEI, jel zna neko nekog, ko je pročitao "Uputstvo za sklapanje", prije nego je počeo sklapati? Jok bato, "upustvo je za debile", to svaki put moram da ponovljam ženi. Jeste da na kraju uvijek ima višak djelova, i da krišom tražim gdje sam bacio uputstvo, al to je jače od mene. To je nama u genima. Vječiti borci protiv sistema, nema veze jel sistem tu zbog nas, čim je sistem, ne može bit dobar.

dnK

pre 2 godine

@ Isto kao zapadu struja-izum mrskog SRBINA Tesle!
(dnK, 11. mart 2022 21:18)

Mrski Srbin? Sine dragi, pa nije "mrski Srbin" patente radio i živio u Rusiji, nego u SAD-u. Neviđene gluposti čovjek može da pročita ovdje.
(Kuku lele, 12. mart 2022 08:32)

a zbog cega je otisao u SAD, zbog ljubavi prema toj zemlji ili zbog boljih uslova da implementira svoje namere?

kenozoik

pre 2 godine

Seca li ase neko filmskog maratona na Politici za izbore
(realno, 11. mart 2022 20:26)

ako se dobro sećam Americka lepota, najnoviji Bond i neki film sa Hopkinsom

axon

pre 2 godine

Seca li ase neko filmskog maratona na Politici za izbore
(realno, 11. mart 2022 20:26)

Srbija (TV Politika) je to debelo platila ali stvarno i to novcem, sumnjam da će Rusi

ls

pre 2 godine

A šta će im kopije proizvoda mrskog zapada? Zar nemaju ruske? To nešto slično kao u Srbiji - antizapadnjaci u Airmax-u.
(Berliner, 11. mart 2022 20:55)

To je isto kao u Srbiji sa IDEA marketima, svi znaju ciji su i jednostavno narod zaboli ona stvar, tako i Ruse zaboli ona stvar za nesto sto je sa "mrskog" zapada. Ta vasa pitanja su debilna, zato sto se fabrike i mnoge kompanije sa zapada otvaraju u Rusiji, a na zapadu se koristi gas iz Rusije i takodje se otvaraju ruske fabrike i kompanije. Zasto se niste ranije setili da pitate zasto se ne gade jedni na druge, nego ste sada izmileli napolje da se nesto nasladjujete a ako ovi zarate kako mogu da zarate, slacete komentare preko goluba pismonose ako ga pre toga ne pojedete.

Anonimus

pre 2 godine

"Rusija je spremila kontranapad i dopustiće pirateriju, tako da za proizvode ovih kompanija neće morati da se plaća puna cena."
Neće morati puna cena? Da vam čika pirat objasni pirateriju. NEMA CENA! Ne postoje popusti kod pirata jer je i 99% od 0 i dalje 0. Nikada, niko ne plaća ništa.

jelena

pre 2 godine

e, da smo mi imali danasnju tehnologiju, internet, torente, vpn-ove za vreme sankcija... gde bi nam bio kraj, sve bi bilo dostupno za dzabe :)

neversummer

pre 2 godine

Kao kod nas 90-ih.. Upalis generator kartica, narucis sta ti padne na pamet, oni posalju, ti preuzmes, a platio - bog zna ko, neki zapadnjak :D
(sotir zvani djubre, 11. mart 2022 19:46)
Heh da, od ‘98-2000te, drao se Amazon, CDnow.. sta je sve stizalo. Cak i tehnika je prolazila i to za vreme bombardovanja, malo bombe malo JVC boombox. Samo stavis domacu adresu i na kraju USA, pa u bar 50% slucajeva Amerikanci proslede paket do nas. Ludnica.

Dr. House

pre 2 godine

@A naši rusofili, hoće li kupovati ruske patike?
(*, 11. mart 2022 21:07)

I Rusofili i ovi drugi će kupovati kao i do sada, Kineske i Vijetnamske, original i "original" .

xyz1

pre 2 godine

gledam komentare i ne mogu da verujem kako se narod podelio i prepire se o necem umesto da gledamo svoju korist. ona 4 s na grbu puno toga govore. svi oni gledaju svoju, i zapad i rusija. ni ne ratuju zbog nas.

Mickey

pre 2 godine

@NeCenzuri

Kako samo plitko i usko razmisljas.
Pa bas tim specijalizovanim softverima koje spominjes treba jako cesto neka specijalna dorada/ispravka na nivou firme koja to koristi od firme koja je napravila softver.
U prevodu, kod biznis aplikacija u svetu podrska je jedan vrlo bitan parametar.
Nije koriscenje softvera samo to da ga krekujes i bez ikakvih intervencija koristis narednih 20 godina.

Brutus

pre 2 godine

Seca li ase neko filmskog maratona na Politici za izbore
(realno, 11. mart 2022 20:26)

ako se dobro sećam Americka lepota, najnoviji Bond i neki film sa Hopkinsom
(kenozoik, 11. mart 2022 23:32)

takodje Matrix I