Petak, 18.02.2022.

17:15

Stiže Renault na vodonik

Izvor: B92

Stiže Renault na vodonik IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Bmx

pre 2 godine

Азотних оксиди настају зато што водоник не сагорева у атмосфери чистог кисеоника (100% О2), већ у ваздуху који садржи око 79% азота. Иначе, на нижим температурама азот је прилично инертан, али на вишим (преко 1400 С) његова инертност "нестаје". При сагоревању водоника у кисеоника могу се добити температуре и до 3000 - 3500 С; ова реакција је веома моћна и користи се и код космичких ракета.

Gradimir

pre 2 godine

@Ahtung
To je tačno, ali do proizvodnje vodonika ima mnogo zagađenja. Skoro sam pročitao da se samo 0,03% vodonika dobija čistim metodama. Čak i nisam siguran za broj nula iza zareza, možda je bila još jedna. Druga stvar, malopre nađoh informaciju da je efikasnost sagorevanja samo 25-30%, kao i kod SUS, a ostalo ide u toplotu, što je i logično, jer je proces isti, sa sve varnicama. I gorive ćelije koriste vodonik, a efikasnost im je 60%, isto sa vodom kao nusproduktom.

Radovan

pre 2 godine

"Sigurno sarađuju s Tojotom, koja često izbaci neki model auta na vodonik."

Francuzi su stvorili japansku auto industriju.

Malo pogledajte u istoriju gde je jedan Francuz 1808. patentirao SUS motor napajan smešom vazduha i vodonika, a smesa se palila električnom varnicom.
Godinu dana kasnije, patentirao je auto sa ovim motorom.

Ostaje da se vidi, hoće li im biti dozvoljena ova zabranjena tehnika, koja je potisnuta sa naftom, zbog lakšeg ucenjivanja država i držanja njihovog napretka pod kontrolom. Države Italija i Iran su primer.
Vodonik je svima dostupan, dok ugalj, nafta i uran nisu.
Sa vetrom i suncem se nemojte zanositi, nepouzdano i slabašno.

Joca

pre 2 godine

Vodonik za pogon automobila će verovatno za dugo (za uvek?) biti utopija, čak i sa SUS motorom jer nije u tome ni jedini, pa možda ni najveći problem sa vodonikom. Međutim nisu automobili sav drumski saobraćaj, a pogotovo nisu sav saobraćaj; vodonik itekako može da bude zadovoljavajuće, pa i bolje rešenje za pogon kamiona gde Reno možda i vidi svoju veliku šansu. I za sve druge veće mašine kojima se gorivo i sada posebno doprema. A ako iko zamišlja da će vodonične pumpe biti posejane na svakom koraku kao benzinske sada, neće. Nikad. Takođe, ako vodonični SUS zagađuje azotnim oksidima, neće biti dozvoljeni u gradovima kao ni dizeli.

Informacije su šture, nikakve zapravo. I od Renoa i od Tojote koja slično nagoveštava svoj tajanstveni H-ICE. I oni kao i Reno zapravo uopšte ne tvrde da jesu razvoli takav motor; za maj samo najavljuju razjašnjenje šta su to "revolucionarno" smislili.

Bane

pre 2 godine

U tom grmu leži zec i taj "višak" el. energije koji se koristi za elektrolizu, jer elektrane mogu zaraditi više na vodoniku.
(Shkot, 19. februar 2022 18:49)

Nije bitno kako korporacije mogu zaraditi više već je bitno da mi, "people" možemo imati besplatnu vožnju. A to možemo imati samo sa solar/wind koji sami možemo instalirati i EV.

Uzmite taj vodonik i zavucite ga u bulju neka tamo eksplodira. Ja još 2-3 godine i više ne planiram da plaćam 90% vožnji, sam ću ih proizvoditi.

Shkot

pre 2 godine

Već sada je urađeno puno u vezi proizvodnje vodonika od viška električne energije od uglavnom vjetrenjača.
(Shkot, 19. februar 2022 11:34)

Ne postoji višak električne energije. Možda u kladionicama ali izvan tog tvog univerzujma, nigde.
(Bane, 19. februar 2022 12:57)

Da imate pravo u vezi toga da višak električne energije ne postoji.
Samo da objasnim na šta sam mislio kada sam koristio taj termin.
Cijena el. energije u Danskoj je deo slobodnog tržišta, gdje možete birati između 45 kompanija, i između fiksne i cijene koja prati tržištnu cijenu. Ja imam tu drugu opciju, i ta cijena se mjenja svakog sata, i ja preko mobilne aplikacije mogu pratiti cijenu. Danas između 9- 16, cijena je bila manja od 0,02 danskih krona (oko 0,25) eurocenta (to je cijena bez taksi i doprinosa). Više puta godišnje ta cijena je negativna, tako da sam ja "dobio" do 2 eurocenta za svaki kWh.
Razlog tome je da Danska proizvodi više od 50% el. energije uz pomoć vjetroparkova, a toplane, termoelektrane, čak i rafinerije su povezane u istom sistemu, tako da danas kada je bilo vjetra i vjetroparkovi su proizvodili više nego što je bilo potrebno za Dansku (može se pratiti na energinet.dk), a termoelektrane, a i toplane, ne mogu se bare ugasiti, onda one su primorane da prodaju el. energiju u bezcenje, ili da plate da bi mogli da isporučuju el. energiju. U tom grmu leži zec i taj "višak" el. energije koji se koristi za elektrolizu, jer elektrane mogu zaraditi više na vodoniku.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Auto.BOY

Još jedno dodatno razjašnjenje, nadam se da će moderator objaviti, jako koristan video za Vas:

https://www.youtube.com/watch?v=M-4xbGeIr58

Još jednom, lep pozdrav.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@(Auto.BOY, 19. februar 2022 11:21)

Poštujem tuđe stavove iznete na kulturan i civilizovan način kao u Vašem komentaru ispod, ali bojim se da ostajemo suprotnih stavova kad je diesel Euro 6 u pitanju, predlažem Vam da istražite malo dublje tu materiju, jer vidim da očigledno niste upoznati sa svim činjenicama. Da Vam ja ovde ne bih pametovao, predlažem Vam da sa ovog linka skinete i pročitate Audi Self Study Programme broj 608

https://procarmanuals.com/vag-ssp-608-audi-1-6l-2-0l-4-cylinder-tdi-engines/

(nadam se da znate Engleski), jako je lepo na jednostavan način objašnjeno KOLIKO je truda i rada uloženo u eliminisanje emisija i smanjenje potrošnje i KOLIKO JE OGROMNA razlika Euro 6 vs Euro 5 (a mani 4, 3, 2...)

Siguran sam da ima još slične literature koja će Vam pomoći da shvatite u kolikoj ste zabludi što se diesel motora tiče.

Prijatan dan i svako dobro.

Aleksa78

pre 2 godine

Vaistinu- reno 4 nisu " kola" , aha, proglašen autom godine u Evropi tada. Pa i dan danas imaš amaterske " Pariz - Dakar" sa istim( polu amaterski istina)Ti si ili balavac ili vozis stari polo... Jesi vozio neke od navedenih? Ja sam imao Reno 4, tri komada( za posao davno, odnosno moj otac) U Reno 5 ( turbo) sam se vozio, dok u Reno 25 je za mene " Mercedes" Vozio sam se par puta, iskreno voleo bih da imam taj auto, ustvari sva tri navedena. Znaš li cenu Reno 5 turbo??? Od novih Reno ne maštam ni o jednom, ali Reno nije od juče....

Bane

pre 2 godine

Već sada je urađeno puno u vezi proizvodnje vodonika od viška električne energije od uglavnom vjetrenjača.
(Shkot, 19. februar 2022 11:34)

Ne postoji višak električne energije. Možda u kladionicama ali izvan tog tvog univerzujma, nigde.

Auto.BOY

pre 2 godine

@Rodion Gataulin: Slazem se da je Euro 6 mnogo cisci od generacija Euro 1-4. Ali u Srbiji se bas te generacije voze. Ovde malo ko ima i Euro 5. A sto se tice kvaliteta preciscenja Euro 6, u koje si ti ubedjen da je tako savrseno, ja nisam. Nije bitno da li je olovo ili neki drugi metal ili oksid ovoga ili onoga. To su detalji iz hemije. Zagadjenje svakako potoji mimo CO2. Malo je bvz reci da je samo olovo bilo problem i da Euro 6 ne zagadjuje nikako. Kapiram i da verujes u to, ako verujes proizvodjacu, ali msm da stvarno nije tako cisto. A relano nisu ni benzinci cisti. To si tacno rekao. Medjutim dizelasi su nemerljivo najprljaviji. Pa super bi bilo da izbacimo dizelase, pa onda redom i benzice i sve sto zagadjuje. Nemam ja problem sa tim pa da branim benzince zato sto ja vozim benzinca. Iskreno se nadam da cemo u skorijoj buducnosti znacajno smanjiti upotrebu SUS motora, jer ne postoji cist. Eto jos malo na temu :) Poz druze

Shkot

pre 2 godine

Vodonik je trenutno besmislen, što zbog prljave proizvodnje, što zbog cene, ali videćemo za koju godinu. Meni je kristalno jasno, zbog tekstova koje čitam, da će BEV u sledećoj deceniji uzeti potpuni primat u proizvodnji novih vozila, a to će biti praćeno daljim padom cena struje iz obnovljivih izvora. Svako će dobiti mogućnost da sam proizvodi svoju energiju i biće mu jeftinije nego sada, i pri tom ne mislim na trenutne varijacije cena, već na dugogodišnji trend. Možda sam preveliki optimista i čitam šta želim da čujem, ali videćemo i to za koju godinu.
(Gradimir, 19. februar 2022 09:09)
Već sada je urađeno puno u vezi proizvodnje vodonika od viška električne energije od uglavnom vjetrenjača. Ovdje u Danskoj Everfuel ima vjetrenjače koje su specijalno građene za elektrolizu, i nisu deo električnog sistema. Čekaju se građevinske dozvole za nove parkove. Holandski H2 gradi sistem koji može proizvoditi dovoljnu količinu vodonika za godišnju potrošnju 10000 kamiona i autobusa. Državna kompanija Energinet, čija je odgovornost održavanje električne mreže od 60+ kV, kao i gasa, radi na ideji gradnje sistema vodoničnih cijevi (vodonikvoda?), koji će pokriti cijelu državu. Siemens za 2-3 godine počinje prodaju vjetrenjača sa direktnom elektrolizom.
Nažalost broj vodoničnih stanica je smanjen zbog prelaska na novu tehnologiju, ali gore pomenuti Everfuel gradiće 20 novih stanica do kraja 2023.
I na kraju taksi kompanija Drivr (nije greška) je upravo kupila 100 Toyota Mirai.
Ja čekam da cijene vodoničnih automobila padaju sa 80000+ € na nekih razumnih 40-50000 €, da bih prešao na njih.

Locutus

pre 2 godine

Nema od vodonika ništa. Kao prvo teško (neefikasno) se proizvodi, kao drugo teško se čuva. Vodonik je najmanji atom u univerzumu i skoro ga je nemoguće zadržati, uvek negde procuri. Rezervoari na automobilima za vodonik su haj-tek, skupi i nepraktični. Kakvo sipanje iz kante, kakvi bakrači. Na sve to treba dodati da je SUS motor na vodonik upola manje efikasan od motora na benzin ili dizel. Kao rezultat nastaje voda, ali i dosta azotnih oksida koji su jako otrovni. Dalje, postoji problem podmazivanja, jer sve radi na "vodu". Mnogo problema, teško da će to ikad proraditi kako treba.

Vepar

pre 2 godine

Ma za zaboravili tebe da pitaju do kada im daješ rok. Niko nije protiv EV ali mora da imaju MOBILNOST a to znači mnogo više od sadašnjeg smešnog dometa . U protivnom,ne postoji taj apartčik koji će potezom olovke "nešto da uvede ili naredi" . Zapamti to i ne piši više besmislene komentare.
(Alex, 19. februar 2022 10:38)

OK, znači ti si od onih koji svaki dan voze do Soluna i nazad bez zaustavljanja. Ipak, 98% ostalih vozi najviše 100km dnevno, i kad im se auto preko noći napuni ne moraju da razmišljaju ni o čemu. Kad se EV prošire, biće i više punjača, i naravno kućnih punjača. Struju je i dalje mnogo lakše distribuirati nego gorivo.

Zapamti da je u poslednjih 10 godina cena baterija pala 90%, znači sad je DESET PUTA jeftinije nego pre deset godina. 2050 je pesimistična procena, u stvarnosti će mnogo ranije prestati potreba za naftom.

I neće morati niko da ti naredi. EV će biti jeftiniji od SUS, biraćeš novčanikom.

Alex

pre 2 godine

Gotovo je, do 2050. nafta se više neće koristiti ni za šta.

Nismo izašli iz kamenog doba zato što je nestalo kamenja.
(Vepar, 18. februar 2022 22:37

Ma za zaboravili tebe da pitaju do kada im daješ rok. Niko nije protiv EV ali mora da imaju MOBILNOST a to znači mnogo više od sadašnjeg smešnog dometa . U protivnom,ne postoji taj apartčik koji će potezom olovke "nešto da uvede ili naredi" . Zapamti to i ne piši više besmislene komentare.

Vaistinu

pre 2 godine

Vaistinu- Reno 4
(Aleksa78, 18. februar 2022 23:30)

Samo sam čekao takvog. I ne, 4 nisu kola nikako. 5 je bio najbliži kolima doduše, ali govorimo o onome što danas može da se kupi.

Pedro

pre 2 godine

Industrija fosilnih goriva ima vlažne snove o tome kako će u budućnosti proizvoditi vodonik iz ugljovodonika. To se naravno neće dogoditi, uskoro će tehnologija baterija da omogući da električni automobili budu jeftiniji od SUS, i to je konačni kraj SUS motora. Zauvek. Gotovo. Odlaze u istoriju, kao nekad parne lokomotive, dvokrilci, VHS kasete, gramofonske ploče, foto-aparati na film itd.

I, naravno, ne očekujte nikakav Reno sa SUS motorom na vodonik. Apsolutna izmišljotina.

C i n i k

pre 2 godine

Cinik - Rimac je legenda. Ti imaš neke svoje " ratove" verov, ali lično ja, čoveku se divim.
(Aleksa78, 19. februar 2022 08:42)


Ok, ti imas takvo misljenje a ja nemam, imam i dokaze, el prodao neki auto, a "radi" preko 10 godina?
Kakvi "ratovi" i kakva "legenda"?
Mozda ali za prikupljanje novca za DZ...

Gradimir

pre 2 godine

Vodonik je trenutno besmislen, što zbog prljave proizvodnje, što zbog cene, ali videćemo za koju godinu. Meni je kristalno jasno, zbog tekstova koje čitam, da će BEV u sledećoj deceniji uzeti potpuni primat u proizvodnji novih vozila, a to će biti praćeno daljim padom cena struje iz obnovljivih izvora. Svako će dobiti mogućnost da sam proizvodi svoju energiju i biće mu jeftinije nego sada, i pri tom ne mislim na trenutne varijacije cena, već na dugogodišnji trend. Možda sam preveliki optimista i čitam šta želim da čujem, ali videćemo i to za koju godinu.

Aca

pre 2 godine

Baterije će za neku godinu moći da omoguće vožnju do 1000km. Ne vidim da je potrebno više od toga. Sa druge strane, vodonik će uvek biti skuplji ako se proizvodi pomoću električne energije jer elektroliza ima velike gubitke, a punjenje baterije je efikasno preko 90%. Jedina isplativa opcija je da se dobija iz gasa, ali to emituje ugljen-dioksid, pa to nije nikakvo rešenje.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@(Auto.BOY, 18. februar 2022 23:05)

Nažalost, ovde ne mogu da se složim ni sa jednom stavkom koju navodite u komentaru. "Teških metala" nije nikad bilo u izduvu diesel vozila, čak ni Euro 1, jedini teški metal u izduvu SUS je upravo bio kod benzinaca, dok se prodavao benzin sa olovom. Kod Euro 6 diesela bukvalno je samo CO2 i vodena para izduv (NOx - azotni oksidi - eliminišu se pomoću ad blue tehnologije, a čestice čađi pomoću EGR sistema i DP filtera). Znači nov Euro 6 diesel, pravilno održavan, NEMA ŠTETNIH EMISIJA osim to malo CO2 (ISTO kao benzinac, neki modeli i manje). Druga je stvar sa Euro 1 do Euro 4, za koje se slažem da ih treba fazno isključiti iz javnog saobraćaja (opet su i oni manje zlo po ekologiju od EV). Hvala na čitanju i lep pozdrav.

Auto.BOY

pre 2 godine

@Rodion Gataulin: Druze slazem se ja da je manjak suma. To je katastrofa koliko su posecene i proredjene. Ali sume samo proizvode kiseonik i eliminisu ugljen dioksid. Sume ne ciste teske metale i sav ostali otpad u vazduhu. Problem dizel motora nije sto su veliki globalni zagadjivaci, nego to sto se sagorevanjem dizela u vazduh izbacuje mnogo raznih otrova i onda ti otrovi uticu na ljude na mikro nivou, tj. u gradovima uzrokuju velike koncetracije otrovnih materija u vazduhu koje posle udisu svi ljudi koji zive u gradovima. Tu suma ne pomaze. Jednostavno dizeli se moraju izbaciti iz jednacine, gde se masovno koriste, a narocito u ljudskim naseljima.

Aleksa78

pre 2 godine

Vaistinu- Reno 4, Reno 5 Turbo, Reno 25 ( u to vreme imao opcije koje premijum marke uvele tek posle par god,a neke nikada, recimo bord kompjuter koji " priča" itd. Ja bi izdvojio ta dva, ima još...Čim se ti potpisujes sa " vaistinu" , znam kolko se razumeš u išta uopšte...Nisam " fan" Renoa, da znaš al imao jesam, poput Lagune 1 ( faza dva) Imao 10 god i isto toliko puta Fr - Srb snjom na put tamo- vamo i nijednom nisam imao kvar...Inače Nissan je već izbacio na vodonik, možda su snjim podelili tehnologiju, ne sa Toyota ko sto neko reče

C i n i k

pre 2 godine

Renjo - nikad kola nismo napravili.

Njihov moto.
(Vaistinu, 18. februar 2022 17:46)


To je ipak moto onoga Rimca, nit je ikada prodao makar 1 auto a niti ga je napravio..
On se hvali baterijama koje kupuje od kineza na Ali expressu pa ih pakuje i prodaje..
A Renjol je ipak firma..

Vepar

pre 2 godine

Ko šta radi, naftni lobi širi dezinformacije. Ne, neće biti nikakvih SUS motora, čak ni na vodonik, naročito ne na onaj vodonik koji proizvodi naftna industrija iz ugljovodonika. Gotovo je, do 2050. nafta se više neće koristiti ni za šta.

Nismo izašli iz kamenog doba zato što je nestalo kamenja.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Pametne kompanije misle na buducnost. Vodonik je gorivo buducnosti. EV su prelazna forma. Mozda i opstanu u nekom obliku, ali ce opstati i SUS motori. Moze se omasoviti i plin i metan, ali to zapadnjacima nije u interesu. Vodonik je svima interes. Realno samo dizelase treba zabraniti za automobile i problem zagadjenja iz vozila ce biti smanjen za 90%.
(Auto.BOY, 18. februar 2022 19:36)

Slažem se sa većinom što ste napisali, ali nema nikakvog razloga da se diesel motori zabrane, Euro 6 ima minimalne i neškodljive emisije, samo umesto fosilnog goriva treba preći na biofuels i problem nulte emisije je rešen i za diesel. Uprošćeno - nije problem "višak" SUS automobila, problem je MANJAK ŠUMA.

Auto.BOY

pre 2 godine

Pametne kompanije misle na buducnost. Vodonik je gorivo buducnosti. EV su prelazna forma. Mozda i opstanu u nekom obliku, ali ce opstati i SUS motori. Moze se omasoviti i plin i metan, ali to zapadnjacima nije u interesu. Vodonik je svima interes. Realno samo dizelase treba zabraniti za automobile i problem zagadjenja iz vozila ce biti smanjen za 90%.

djosko

pre 2 godine

ukratko, buducnost je u nuklearkama, i struji. Ali struji koja je sredstvo za proizvodnju zelenog goriva.
I to je to.
E.vozila su ok za kratke distance ali su prilcno limitirana na vise nacina. I to je tako. Dzaba marketing -za one koji su malo dublje y materiji i kojima je nemoguce baciti prasinu u oci citava ova prica sa baterijama i kolima je smesna

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Pametne kompanije misle na buducnost. Vodonik je gorivo buducnosti. EV su prelazna forma. Mozda i opstanu u nekom obliku, ali ce opstati i SUS motori. Moze se omasoviti i plin i metan, ali to zapadnjacima nije u interesu. Vodonik je svima interes. Realno samo dizelase treba zabraniti za automobile i problem zagadjenja iz vozila ce biti smanjen za 90%.
(Auto.BOY, 18. februar 2022 19:36)

Slažem se sa većinom što ste napisali, ali nema nikakvog razloga da se diesel motori zabrane, Euro 6 ima minimalne i neškodljive emisije, samo umesto fosilnog goriva treba preći na biofuels i problem nulte emisije je rešen i za diesel. Uprošćeno - nije problem "višak" SUS automobila, problem je MANJAK ŠUMA.

djosko

pre 2 godine

ukratko, buducnost je u nuklearkama, i struji. Ali struji koja je sredstvo za proizvodnju zelenog goriva.
I to je to.
E.vozila su ok za kratke distance ali su prilcno limitirana na vise nacina. I to je tako. Dzaba marketing -za one koji su malo dublje y materiji i kojima je nemoguce baciti prasinu u oci citava ova prica sa baterijama i kolima je smesna

Auto.BOY

pre 2 godine

Pametne kompanije misle na buducnost. Vodonik je gorivo buducnosti. EV su prelazna forma. Mozda i opstanu u nekom obliku, ali ce opstati i SUS motori. Moze se omasoviti i plin i metan, ali to zapadnjacima nije u interesu. Vodonik je svima interes. Realno samo dizelase treba zabraniti za automobile i problem zagadjenja iz vozila ce biti smanjen za 90%.

Aleksa78

pre 2 godine

Vaistinu- Reno 4, Reno 5 Turbo, Reno 25 ( u to vreme imao opcije koje premijum marke uvele tek posle par god,a neke nikada, recimo bord kompjuter koji " priča" itd. Ja bi izdvojio ta dva, ima još...Čim se ti potpisujes sa " vaistinu" , znam kolko se razumeš u išta uopšte...Nisam " fan" Renoa, da znaš al imao jesam, poput Lagune 1 ( faza dva) Imao 10 god i isto toliko puta Fr - Srb snjom na put tamo- vamo i nijednom nisam imao kvar...Inače Nissan je već izbacio na vodonik, možda su snjim podelili tehnologiju, ne sa Toyota ko sto neko reče

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@(Auto.BOY, 18. februar 2022 23:05)

Nažalost, ovde ne mogu da se složim ni sa jednom stavkom koju navodite u komentaru. "Teških metala" nije nikad bilo u izduvu diesel vozila, čak ni Euro 1, jedini teški metal u izduvu SUS je upravo bio kod benzinaca, dok se prodavao benzin sa olovom. Kod Euro 6 diesela bukvalno je samo CO2 i vodena para izduv (NOx - azotni oksidi - eliminišu se pomoću ad blue tehnologije, a čestice čađi pomoću EGR sistema i DP filtera). Znači nov Euro 6 diesel, pravilno održavan, NEMA ŠTETNIH EMISIJA osim to malo CO2 (ISTO kao benzinac, neki modeli i manje). Druga je stvar sa Euro 1 do Euro 4, za koje se slažem da ih treba fazno isključiti iz javnog saobraćaja (opet su i oni manje zlo po ekologiju od EV). Hvala na čitanju i lep pozdrav.

C i n i k

pre 2 godine

Renjo - nikad kola nismo napravili.

Njihov moto.
(Vaistinu, 18. februar 2022 17:46)


To je ipak moto onoga Rimca, nit je ikada prodao makar 1 auto a niti ga je napravio..
On se hvali baterijama koje kupuje od kineza na Ali expressu pa ih pakuje i prodaje..
A Renjol je ipak firma..

Auto.BOY

pre 2 godine

@Rodion Gataulin: Druze slazem se ja da je manjak suma. To je katastrofa koliko su posecene i proredjene. Ali sume samo proizvode kiseonik i eliminisu ugljen dioksid. Sume ne ciste teske metale i sav ostali otpad u vazduhu. Problem dizel motora nije sto su veliki globalni zagadjivaci, nego to sto se sagorevanjem dizela u vazduh izbacuje mnogo raznih otrova i onda ti otrovi uticu na ljude na mikro nivou, tj. u gradovima uzrokuju velike koncetracije otrovnih materija u vazduhu koje posle udisu svi ljudi koji zive u gradovima. Tu suma ne pomaze. Jednostavno dizeli se moraju izbaciti iz jednacine, gde se masovno koriste, a narocito u ljudskim naseljima.

Vepar

pre 2 godine

Ko šta radi, naftni lobi širi dezinformacije. Ne, neće biti nikakvih SUS motora, čak ni na vodonik, naročito ne na onaj vodonik koji proizvodi naftna industrija iz ugljovodonika. Gotovo je, do 2050. nafta se više neće koristiti ni za šta.

Nismo izašli iz kamenog doba zato što je nestalo kamenja.

Aca

pre 2 godine

Baterije će za neku godinu moći da omoguće vožnju do 1000km. Ne vidim da je potrebno više od toga. Sa druge strane, vodonik će uvek biti skuplji ako se proizvodi pomoću električne energije jer elektroliza ima velike gubitke, a punjenje baterije je efikasno preko 90%. Jedina isplativa opcija je da se dobija iz gasa, ali to emituje ugljen-dioksid, pa to nije nikakvo rešenje.

Pedro

pre 2 godine

Industrija fosilnih goriva ima vlažne snove o tome kako će u budućnosti proizvoditi vodonik iz ugljovodonika. To se naravno neće dogoditi, uskoro će tehnologija baterija da omogući da električni automobili budu jeftiniji od SUS, i to je konačni kraj SUS motora. Zauvek. Gotovo. Odlaze u istoriju, kao nekad parne lokomotive, dvokrilci, VHS kasete, gramofonske ploče, foto-aparati na film itd.

I, naravno, ne očekujte nikakav Reno sa SUS motorom na vodonik. Apsolutna izmišljotina.

Vepar

pre 2 godine

Ma za zaboravili tebe da pitaju do kada im daješ rok. Niko nije protiv EV ali mora da imaju MOBILNOST a to znači mnogo više od sadašnjeg smešnog dometa . U protivnom,ne postoji taj apartčik koji će potezom olovke "nešto da uvede ili naredi" . Zapamti to i ne piši više besmislene komentare.
(Alex, 19. februar 2022 10:38)

OK, znači ti si od onih koji svaki dan voze do Soluna i nazad bez zaustavljanja. Ipak, 98% ostalih vozi najviše 100km dnevno, i kad im se auto preko noći napuni ne moraju da razmišljaju ni o čemu. Kad se EV prošire, biće i više punjača, i naravno kućnih punjača. Struju je i dalje mnogo lakše distribuirati nego gorivo.

Zapamti da je u poslednjih 10 godina cena baterija pala 90%, znači sad je DESET PUTA jeftinije nego pre deset godina. 2050 je pesimistična procena, u stvarnosti će mnogo ranije prestati potreba za naftom.

I neće morati niko da ti naredi. EV će biti jeftiniji od SUS, biraćeš novčanikom.

Shkot

pre 2 godine

Već sada je urađeno puno u vezi proizvodnje vodonika od viška električne energije od uglavnom vjetrenjača.
(Shkot, 19. februar 2022 11:34)

Ne postoji višak električne energije. Možda u kladionicama ali izvan tog tvog univerzujma, nigde.
(Bane, 19. februar 2022 12:57)

Da imate pravo u vezi toga da višak električne energije ne postoji.
Samo da objasnim na šta sam mislio kada sam koristio taj termin.
Cijena el. energije u Danskoj je deo slobodnog tržišta, gdje možete birati između 45 kompanija, i između fiksne i cijene koja prati tržištnu cijenu. Ja imam tu drugu opciju, i ta cijena se mjenja svakog sata, i ja preko mobilne aplikacije mogu pratiti cijenu. Danas između 9- 16, cijena je bila manja od 0,02 danskih krona (oko 0,25) eurocenta (to je cijena bez taksi i doprinosa). Više puta godišnje ta cijena je negativna, tako da sam ja "dobio" do 2 eurocenta za svaki kWh.
Razlog tome je da Danska proizvodi više od 50% el. energije uz pomoć vjetroparkova, a toplane, termoelektrane, čak i rafinerije su povezane u istom sistemu, tako da danas kada je bilo vjetra i vjetroparkovi su proizvodili više nego što je bilo potrebno za Dansku (može se pratiti na energinet.dk), a termoelektrane, a i toplane, ne mogu se bare ugasiti, onda one su primorane da prodaju el. energiju u bezcenje, ili da plate da bi mogli da isporučuju el. energiju. U tom grmu leži zec i taj "višak" el. energije koji se koristi za elektrolizu, jer elektrane mogu zaraditi više na vodoniku.

Bane

pre 2 godine

Već sada je urađeno puno u vezi proizvodnje vodonika od viška električne energije od uglavnom vjetrenjača.
(Shkot, 19. februar 2022 11:34)

Ne postoji višak električne energije. Možda u kladionicama ali izvan tog tvog univerzujma, nigde.

Alex

pre 2 godine

Gotovo je, do 2050. nafta se više neće koristiti ni za šta.

Nismo izašli iz kamenog doba zato što je nestalo kamenja.
(Vepar, 18. februar 2022 22:37

Ma za zaboravili tebe da pitaju do kada im daješ rok. Niko nije protiv EV ali mora da imaju MOBILNOST a to znači mnogo više od sadašnjeg smešnog dometa . U protivnom,ne postoji taj apartčik koji će potezom olovke "nešto da uvede ili naredi" . Zapamti to i ne piši više besmislene komentare.

Gradimir

pre 2 godine

Vodonik je trenutno besmislen, što zbog prljave proizvodnje, što zbog cene, ali videćemo za koju godinu. Meni je kristalno jasno, zbog tekstova koje čitam, da će BEV u sledećoj deceniji uzeti potpuni primat u proizvodnji novih vozila, a to će biti praćeno daljim padom cena struje iz obnovljivih izvora. Svako će dobiti mogućnost da sam proizvodi svoju energiju i biće mu jeftinije nego sada, i pri tom ne mislim na trenutne varijacije cena, već na dugogodišnji trend. Možda sam preveliki optimista i čitam šta želim da čujem, ali videćemo i to za koju godinu.

Locutus

pre 2 godine

Nema od vodonika ništa. Kao prvo teško (neefikasno) se proizvodi, kao drugo teško se čuva. Vodonik je najmanji atom u univerzumu i skoro ga je nemoguće zadržati, uvek negde procuri. Rezervoari na automobilima za vodonik su haj-tek, skupi i nepraktični. Kakvo sipanje iz kante, kakvi bakrači. Na sve to treba dodati da je SUS motor na vodonik upola manje efikasan od motora na benzin ili dizel. Kao rezultat nastaje voda, ali i dosta azotnih oksida koji su jako otrovni. Dalje, postoji problem podmazivanja, jer sve radi na "vodu". Mnogo problema, teško da će to ikad proraditi kako treba.

Aleksa78

pre 2 godine

Vaistinu- reno 4 nisu " kola" , aha, proglašen autom godine u Evropi tada. Pa i dan danas imaš amaterske " Pariz - Dakar" sa istim( polu amaterski istina)Ti si ili balavac ili vozis stari polo... Jesi vozio neke od navedenih? Ja sam imao Reno 4, tri komada( za posao davno, odnosno moj otac) U Reno 5 ( turbo) sam se vozio, dok u Reno 25 je za mene " Mercedes" Vozio sam se par puta, iskreno voleo bih da imam taj auto, ustvari sva tri navedena. Znaš li cenu Reno 5 turbo??? Od novih Reno ne maštam ni o jednom, ali Reno nije od juče....

Shkot

pre 2 godine

Vodonik je trenutno besmislen, što zbog prljave proizvodnje, što zbog cene, ali videćemo za koju godinu. Meni je kristalno jasno, zbog tekstova koje čitam, da će BEV u sledećoj deceniji uzeti potpuni primat u proizvodnji novih vozila, a to će biti praćeno daljim padom cena struje iz obnovljivih izvora. Svako će dobiti mogućnost da sam proizvodi svoju energiju i biće mu jeftinije nego sada, i pri tom ne mislim na trenutne varijacije cena, već na dugogodišnji trend. Možda sam preveliki optimista i čitam šta želim da čujem, ali videćemo i to za koju godinu.
(Gradimir, 19. februar 2022 09:09)
Već sada je urađeno puno u vezi proizvodnje vodonika od viška električne energije od uglavnom vjetrenjača. Ovdje u Danskoj Everfuel ima vjetrenjače koje su specijalno građene za elektrolizu, i nisu deo električnog sistema. Čekaju se građevinske dozvole za nove parkove. Holandski H2 gradi sistem koji može proizvoditi dovoljnu količinu vodonika za godišnju potrošnju 10000 kamiona i autobusa. Državna kompanija Energinet, čija je odgovornost održavanje električne mreže od 60+ kV, kao i gasa, radi na ideji gradnje sistema vodoničnih cijevi (vodonikvoda?), koji će pokriti cijelu državu. Siemens za 2-3 godine počinje prodaju vjetrenjača sa direktnom elektrolizom.
Nažalost broj vodoničnih stanica je smanjen zbog prelaska na novu tehnologiju, ali gore pomenuti Everfuel gradiće 20 novih stanica do kraja 2023.
I na kraju taksi kompanija Drivr (nije greška) je upravo kupila 100 Toyota Mirai.
Ja čekam da cijene vodoničnih automobila padaju sa 80000+ € na nekih razumnih 40-50000 €, da bih prešao na njih.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@(Auto.BOY, 19. februar 2022 11:21)

Poštujem tuđe stavove iznete na kulturan i civilizovan način kao u Vašem komentaru ispod, ali bojim se da ostajemo suprotnih stavova kad je diesel Euro 6 u pitanju, predlažem Vam da istražite malo dublje tu materiju, jer vidim da očigledno niste upoznati sa svim činjenicama. Da Vam ja ovde ne bih pametovao, predlažem Vam da sa ovog linka skinete i pročitate Audi Self Study Programme broj 608

https://procarmanuals.com/vag-ssp-608-audi-1-6l-2-0l-4-cylinder-tdi-engines/

(nadam se da znate Engleski), jako je lepo na jednostavan način objašnjeno KOLIKO je truda i rada uloženo u eliminisanje emisija i smanjenje potrošnje i KOLIKO JE OGROMNA razlika Euro 6 vs Euro 5 (a mani 4, 3, 2...)

Siguran sam da ima još slične literature koja će Vam pomoći da shvatite u kolikoj ste zabludi što se diesel motora tiče.

Prijatan dan i svako dobro.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Auto.BOY

Još jedno dodatno razjašnjenje, nadam se da će moderator objaviti, jako koristan video za Vas:

https://www.youtube.com/watch?v=M-4xbGeIr58

Još jednom, lep pozdrav.

Bane

pre 2 godine

U tom grmu leži zec i taj "višak" el. energije koji se koristi za elektrolizu, jer elektrane mogu zaraditi više na vodoniku.
(Shkot, 19. februar 2022 18:49)

Nije bitno kako korporacije mogu zaraditi više već je bitno da mi, "people" možemo imati besplatnu vožnju. A to možemo imati samo sa solar/wind koji sami možemo instalirati i EV.

Uzmite taj vodonik i zavucite ga u bulju neka tamo eksplodira. Ja još 2-3 godine i više ne planiram da plaćam 90% vožnji, sam ću ih proizvoditi.

Radovan

pre 2 godine

"Sigurno sarađuju s Tojotom, koja često izbaci neki model auta na vodonik."

Francuzi su stvorili japansku auto industriju.

Malo pogledajte u istoriju gde je jedan Francuz 1808. patentirao SUS motor napajan smešom vazduha i vodonika, a smesa se palila električnom varnicom.
Godinu dana kasnije, patentirao je auto sa ovim motorom.

Ostaje da se vidi, hoće li im biti dozvoljena ova zabranjena tehnika, koja je potisnuta sa naftom, zbog lakšeg ucenjivanja država i držanja njihovog napretka pod kontrolom. Države Italija i Iran su primer.
Vodonik je svima dostupan, dok ugalj, nafta i uran nisu.
Sa vetrom i suncem se nemojte zanositi, nepouzdano i slabašno.

Bmx

pre 2 godine

Азотних оксиди настају зато што водоник не сагорева у атмосфери чистог кисеоника (100% О2), већ у ваздуху који садржи око 79% азота. Иначе, на нижим температурама азот је прилично инертан, али на вишим (преко 1400 С) његова инертност "нестаје". При сагоревању водоника у кисеоника могу се добити температуре и до 3000 - 3500 С; ова реакција је веома моћна и користи се и код космичких ракета.

C i n i k

pre 2 godine

Cinik - Rimac je legenda. Ti imaš neke svoje " ratove" verov, ali lično ja, čoveku se divim.
(Aleksa78, 19. februar 2022 08:42)


Ok, ti imas takvo misljenje a ja nemam, imam i dokaze, el prodao neki auto, a "radi" preko 10 godina?
Kakvi "ratovi" i kakva "legenda"?
Mozda ali za prikupljanje novca za DZ...

Joca

pre 2 godine

Vodonik za pogon automobila će verovatno za dugo (za uvek?) biti utopija, čak i sa SUS motorom jer nije u tome ni jedini, pa možda ni najveći problem sa vodonikom. Međutim nisu automobili sav drumski saobraćaj, a pogotovo nisu sav saobraćaj; vodonik itekako može da bude zadovoljavajuće, pa i bolje rešenje za pogon kamiona gde Reno možda i vidi svoju veliku šansu. I za sve druge veće mašine kojima se gorivo i sada posebno doprema. A ako iko zamišlja da će vodonične pumpe biti posejane na svakom koraku kao benzinske sada, neće. Nikad. Takođe, ako vodonični SUS zagađuje azotnim oksidima, neće biti dozvoljeni u gradovima kao ni dizeli.

Informacije su šture, nikakve zapravo. I od Renoa i od Tojote koja slično nagoveštava svoj tajanstveni H-ICE. I oni kao i Reno zapravo uopšte ne tvrde da jesu razvoli takav motor; za maj samo najavljuju razjašnjenje šta su to "revolucionarno" smislili.

Auto.BOY

pre 2 godine

@Rodion Gataulin: Slazem se da je Euro 6 mnogo cisci od generacija Euro 1-4. Ali u Srbiji se bas te generacije voze. Ovde malo ko ima i Euro 5. A sto se tice kvaliteta preciscenja Euro 6, u koje si ti ubedjen da je tako savrseno, ja nisam. Nije bitno da li je olovo ili neki drugi metal ili oksid ovoga ili onoga. To su detalji iz hemije. Zagadjenje svakako potoji mimo CO2. Malo je bvz reci da je samo olovo bilo problem i da Euro 6 ne zagadjuje nikako. Kapiram i da verujes u to, ako verujes proizvodjacu, ali msm da stvarno nije tako cisto. A relano nisu ni benzinci cisti. To si tacno rekao. Medjutim dizelasi su nemerljivo najprljaviji. Pa super bi bilo da izbacimo dizelase, pa onda redom i benzice i sve sto zagadjuje. Nemam ja problem sa tim pa da branim benzince zato sto ja vozim benzinca. Iskreno se nadam da cemo u skorijoj buducnosti znacajno smanjiti upotrebu SUS motora, jer ne postoji cist. Eto jos malo na temu :) Poz druze

Gradimir

pre 2 godine

@Ahtung
To je tačno, ali do proizvodnje vodonika ima mnogo zagađenja. Skoro sam pročitao da se samo 0,03% vodonika dobija čistim metodama. Čak i nisam siguran za broj nula iza zareza, možda je bila još jedna. Druga stvar, malopre nađoh informaciju da je efikasnost sagorevanja samo 25-30%, kao i kod SUS, a ostalo ide u toplotu, što je i logično, jer je proces isti, sa sve varnicama. I gorive ćelije koriste vodonik, a efikasnost im je 60%, isto sa vodom kao nusproduktom.

Vaistinu

pre 2 godine

Vaistinu- Reno 4
(Aleksa78, 18. februar 2022 23:30)

Samo sam čekao takvog. I ne, 4 nisu kola nikako. 5 je bio najbliži kolima doduše, ali govorimo o onome što danas može da se kupi.

C i n i k

pre 2 godine

Renjo - nikad kola nismo napravili.

Njihov moto.
(Vaistinu, 18. februar 2022 17:46)


To je ipak moto onoga Rimca, nit je ikada prodao makar 1 auto a niti ga je napravio..
On se hvali baterijama koje kupuje od kineza na Ali expressu pa ih pakuje i prodaje..
A Renjol je ipak firma..

Vepar

pre 2 godine

Ko šta radi, naftni lobi širi dezinformacije. Ne, neće biti nikakvih SUS motora, čak ni na vodonik, naročito ne na onaj vodonik koji proizvodi naftna industrija iz ugljovodonika. Gotovo je, do 2050. nafta se više neće koristiti ni za šta.

Nismo izašli iz kamenog doba zato što je nestalo kamenja.

Auto.BOY

pre 2 godine

Pametne kompanije misle na buducnost. Vodonik je gorivo buducnosti. EV su prelazna forma. Mozda i opstanu u nekom obliku, ali ce opstati i SUS motori. Moze se omasoviti i plin i metan, ali to zapadnjacima nije u interesu. Vodonik je svima interes. Realno samo dizelase treba zabraniti za automobile i problem zagadjenja iz vozila ce biti smanjen za 90%.

Alex

pre 2 godine

Gotovo je, do 2050. nafta se više neće koristiti ni za šta.

Nismo izašli iz kamenog doba zato što je nestalo kamenja.
(Vepar, 18. februar 2022 22:37

Ma za zaboravili tebe da pitaju do kada im daješ rok. Niko nije protiv EV ali mora da imaju MOBILNOST a to znači mnogo više od sadašnjeg smešnog dometa . U protivnom,ne postoji taj apartčik koji će potezom olovke "nešto da uvede ili naredi" . Zapamti to i ne piši više besmislene komentare.

Vaistinu

pre 2 godine

Vaistinu- Reno 4
(Aleksa78, 18. februar 2022 23:30)

Samo sam čekao takvog. I ne, 4 nisu kola nikako. 5 je bio najbliži kolima doduše, ali govorimo o onome što danas može da se kupi.

djosko

pre 2 godine

ukratko, buducnost je u nuklearkama, i struji. Ali struji koja je sredstvo za proizvodnju zelenog goriva.
I to je to.
E.vozila su ok za kratke distance ali su prilcno limitirana na vise nacina. I to je tako. Dzaba marketing -za one koji su malo dublje y materiji i kojima je nemoguce baciti prasinu u oci citava ova prica sa baterijama i kolima je smesna

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Pametne kompanije misle na buducnost. Vodonik je gorivo buducnosti. EV su prelazna forma. Mozda i opstanu u nekom obliku, ali ce opstati i SUS motori. Moze se omasoviti i plin i metan, ali to zapadnjacima nije u interesu. Vodonik je svima interes. Realno samo dizelase treba zabraniti za automobile i problem zagadjenja iz vozila ce biti smanjen za 90%.
(Auto.BOY, 18. februar 2022 19:36)

Slažem se sa većinom što ste napisali, ali nema nikakvog razloga da se diesel motori zabrane, Euro 6 ima minimalne i neškodljive emisije, samo umesto fosilnog goriva treba preći na biofuels i problem nulte emisije je rešen i za diesel. Uprošćeno - nije problem "višak" SUS automobila, problem je MANJAK ŠUMA.

Pedro

pre 2 godine

Industrija fosilnih goriva ima vlažne snove o tome kako će u budućnosti proizvoditi vodonik iz ugljovodonika. To se naravno neće dogoditi, uskoro će tehnologija baterija da omogući da električni automobili budu jeftiniji od SUS, i to je konačni kraj SUS motora. Zauvek. Gotovo. Odlaze u istoriju, kao nekad parne lokomotive, dvokrilci, VHS kasete, gramofonske ploče, foto-aparati na film itd.

I, naravno, ne očekujte nikakav Reno sa SUS motorom na vodonik. Apsolutna izmišljotina.

C i n i k

pre 2 godine

Cinik - Rimac je legenda. Ti imaš neke svoje " ratove" verov, ali lično ja, čoveku se divim.
(Aleksa78, 19. februar 2022 08:42)


Ok, ti imas takvo misljenje a ja nemam, imam i dokaze, el prodao neki auto, a "radi" preko 10 godina?
Kakvi "ratovi" i kakva "legenda"?
Mozda ali za prikupljanje novca za DZ...

Gradimir

pre 2 godine

Vodonik je trenutno besmislen, što zbog prljave proizvodnje, što zbog cene, ali videćemo za koju godinu. Meni je kristalno jasno, zbog tekstova koje čitam, da će BEV u sledećoj deceniji uzeti potpuni primat u proizvodnji novih vozila, a to će biti praćeno daljim padom cena struje iz obnovljivih izvora. Svako će dobiti mogućnost da sam proizvodi svoju energiju i biće mu jeftinije nego sada, i pri tom ne mislim na trenutne varijacije cena, već na dugogodišnji trend. Možda sam preveliki optimista i čitam šta želim da čujem, ali videćemo i to za koju godinu.

Vepar

pre 2 godine

Ma za zaboravili tebe da pitaju do kada im daješ rok. Niko nije protiv EV ali mora da imaju MOBILNOST a to znači mnogo više od sadašnjeg smešnog dometa . U protivnom,ne postoji taj apartčik koji će potezom olovke "nešto da uvede ili naredi" . Zapamti to i ne piši više besmislene komentare.
(Alex, 19. februar 2022 10:38)

OK, znači ti si od onih koji svaki dan voze do Soluna i nazad bez zaustavljanja. Ipak, 98% ostalih vozi najviše 100km dnevno, i kad im se auto preko noći napuni ne moraju da razmišljaju ni o čemu. Kad se EV prošire, biće i više punjača, i naravno kućnih punjača. Struju je i dalje mnogo lakše distribuirati nego gorivo.

Zapamti da je u poslednjih 10 godina cena baterija pala 90%, znači sad je DESET PUTA jeftinije nego pre deset godina. 2050 je pesimistična procena, u stvarnosti će mnogo ranije prestati potreba za naftom.

I neće morati niko da ti naredi. EV će biti jeftiniji od SUS, biraćeš novčanikom.

Auto.BOY

pre 2 godine

@Rodion Gataulin: Slazem se da je Euro 6 mnogo cisci od generacija Euro 1-4. Ali u Srbiji se bas te generacije voze. Ovde malo ko ima i Euro 5. A sto se tice kvaliteta preciscenja Euro 6, u koje si ti ubedjen da je tako savrseno, ja nisam. Nije bitno da li je olovo ili neki drugi metal ili oksid ovoga ili onoga. To su detalji iz hemije. Zagadjenje svakako potoji mimo CO2. Malo je bvz reci da je samo olovo bilo problem i da Euro 6 ne zagadjuje nikako. Kapiram i da verujes u to, ako verujes proizvodjacu, ali msm da stvarno nije tako cisto. A relano nisu ni benzinci cisti. To si tacno rekao. Medjutim dizelasi su nemerljivo najprljaviji. Pa super bi bilo da izbacimo dizelase, pa onda redom i benzice i sve sto zagadjuje. Nemam ja problem sa tim pa da branim benzince zato sto ja vozim benzinca. Iskreno se nadam da cemo u skorijoj buducnosti znacajno smanjiti upotrebu SUS motora, jer ne postoji cist. Eto jos malo na temu :) Poz druze

Bane

pre 2 godine

U tom grmu leži zec i taj "višak" el. energije koji se koristi za elektrolizu, jer elektrane mogu zaraditi više na vodoniku.
(Shkot, 19. februar 2022 18:49)

Nije bitno kako korporacije mogu zaraditi više već je bitno da mi, "people" možemo imati besplatnu vožnju. A to možemo imati samo sa solar/wind koji sami možemo instalirati i EV.

Uzmite taj vodonik i zavucite ga u bulju neka tamo eksplodira. Ja još 2-3 godine i više ne planiram da plaćam 90% vožnji, sam ću ih proizvoditi.

Aca

pre 2 godine

Baterije će za neku godinu moći da omoguće vožnju do 1000km. Ne vidim da je potrebno više od toga. Sa druge strane, vodonik će uvek biti skuplji ako se proizvodi pomoću električne energije jer elektroliza ima velike gubitke, a punjenje baterije je efikasno preko 90%. Jedina isplativa opcija je da se dobija iz gasa, ali to emituje ugljen-dioksid, pa to nije nikakvo rešenje.

Auto.BOY

pre 2 godine

@Rodion Gataulin: Druze slazem se ja da je manjak suma. To je katastrofa koliko su posecene i proredjene. Ali sume samo proizvode kiseonik i eliminisu ugljen dioksid. Sume ne ciste teske metale i sav ostali otpad u vazduhu. Problem dizel motora nije sto su veliki globalni zagadjivaci, nego to sto se sagorevanjem dizela u vazduh izbacuje mnogo raznih otrova i onda ti otrovi uticu na ljude na mikro nivou, tj. u gradovima uzrokuju velike koncetracije otrovnih materija u vazduhu koje posle udisu svi ljudi koji zive u gradovima. Tu suma ne pomaze. Jednostavno dizeli se moraju izbaciti iz jednacine, gde se masovno koriste, a narocito u ljudskim naseljima.

Locutus

pre 2 godine

Nema od vodonika ništa. Kao prvo teško (neefikasno) se proizvodi, kao drugo teško se čuva. Vodonik je najmanji atom u univerzumu i skoro ga je nemoguće zadržati, uvek negde procuri. Rezervoari na automobilima za vodonik su haj-tek, skupi i nepraktični. Kakvo sipanje iz kante, kakvi bakrači. Na sve to treba dodati da je SUS motor na vodonik upola manje efikasan od motora na benzin ili dizel. Kao rezultat nastaje voda, ali i dosta azotnih oksida koji su jako otrovni. Dalje, postoji problem podmazivanja, jer sve radi na "vodu". Mnogo problema, teško da će to ikad proraditi kako treba.

Radovan

pre 2 godine

"Sigurno sarađuju s Tojotom, koja često izbaci neki model auta na vodonik."

Francuzi su stvorili japansku auto industriju.

Malo pogledajte u istoriju gde je jedan Francuz 1808. patentirao SUS motor napajan smešom vazduha i vodonika, a smesa se palila električnom varnicom.
Godinu dana kasnije, patentirao je auto sa ovim motorom.

Ostaje da se vidi, hoće li im biti dozvoljena ova zabranjena tehnika, koja je potisnuta sa naftom, zbog lakšeg ucenjivanja država i držanja njihovog napretka pod kontrolom. Države Italija i Iran su primer.
Vodonik je svima dostupan, dok ugalj, nafta i uran nisu.
Sa vetrom i suncem se nemojte zanositi, nepouzdano i slabašno.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@(Auto.BOY, 18. februar 2022 23:05)

Nažalost, ovde ne mogu da se složim ni sa jednom stavkom koju navodite u komentaru. "Teških metala" nije nikad bilo u izduvu diesel vozila, čak ni Euro 1, jedini teški metal u izduvu SUS je upravo bio kod benzinaca, dok se prodavao benzin sa olovom. Kod Euro 6 diesela bukvalno je samo CO2 i vodena para izduv (NOx - azotni oksidi - eliminišu se pomoću ad blue tehnologije, a čestice čađi pomoću EGR sistema i DP filtera). Znači nov Euro 6 diesel, pravilno održavan, NEMA ŠTETNIH EMISIJA osim to malo CO2 (ISTO kao benzinac, neki modeli i manje). Druga je stvar sa Euro 1 do Euro 4, za koje se slažem da ih treba fazno isključiti iz javnog saobraćaja (opet su i oni manje zlo po ekologiju od EV). Hvala na čitanju i lep pozdrav.

Shkot

pre 2 godine

Vodonik je trenutno besmislen, što zbog prljave proizvodnje, što zbog cene, ali videćemo za koju godinu. Meni je kristalno jasno, zbog tekstova koje čitam, da će BEV u sledećoj deceniji uzeti potpuni primat u proizvodnji novih vozila, a to će biti praćeno daljim padom cena struje iz obnovljivih izvora. Svako će dobiti mogućnost da sam proizvodi svoju energiju i biće mu jeftinije nego sada, i pri tom ne mislim na trenutne varijacije cena, već na dugogodišnji trend. Možda sam preveliki optimista i čitam šta želim da čujem, ali videćemo i to za koju godinu.
(Gradimir, 19. februar 2022 09:09)
Već sada je urađeno puno u vezi proizvodnje vodonika od viška električne energije od uglavnom vjetrenjača. Ovdje u Danskoj Everfuel ima vjetrenjače koje su specijalno građene za elektrolizu, i nisu deo električnog sistema. Čekaju se građevinske dozvole za nove parkove. Holandski H2 gradi sistem koji može proizvoditi dovoljnu količinu vodonika za godišnju potrošnju 10000 kamiona i autobusa. Državna kompanija Energinet, čija je odgovornost održavanje električne mreže od 60+ kV, kao i gasa, radi na ideji gradnje sistema vodoničnih cijevi (vodonikvoda?), koji će pokriti cijelu državu. Siemens za 2-3 godine počinje prodaju vjetrenjača sa direktnom elektrolizom.
Nažalost broj vodoničnih stanica je smanjen zbog prelaska na novu tehnologiju, ali gore pomenuti Everfuel gradiće 20 novih stanica do kraja 2023.
I na kraju taksi kompanija Drivr (nije greška) je upravo kupila 100 Toyota Mirai.
Ja čekam da cijene vodoničnih automobila padaju sa 80000+ € na nekih razumnih 40-50000 €, da bih prešao na njih.

Gradimir

pre 2 godine

@Ahtung
To je tačno, ali do proizvodnje vodonika ima mnogo zagađenja. Skoro sam pročitao da se samo 0,03% vodonika dobija čistim metodama. Čak i nisam siguran za broj nula iza zareza, možda je bila još jedna. Druga stvar, malopre nađoh informaciju da je efikasnost sagorevanja samo 25-30%, kao i kod SUS, a ostalo ide u toplotu, što je i logično, jer je proces isti, sa sve varnicama. I gorive ćelije koriste vodonik, a efikasnost im je 60%, isto sa vodom kao nusproduktom.

Bane

pre 2 godine

Već sada je urađeno puno u vezi proizvodnje vodonika od viška električne energije od uglavnom vjetrenjača.
(Shkot, 19. februar 2022 11:34)

Ne postoji višak električne energije. Možda u kladionicama ali izvan tog tvog univerzujma, nigde.

Joca

pre 2 godine

Vodonik za pogon automobila će verovatno za dugo (za uvek?) biti utopija, čak i sa SUS motorom jer nije u tome ni jedini, pa možda ni najveći problem sa vodonikom. Međutim nisu automobili sav drumski saobraćaj, a pogotovo nisu sav saobraćaj; vodonik itekako može da bude zadovoljavajuće, pa i bolje rešenje za pogon kamiona gde Reno možda i vidi svoju veliku šansu. I za sve druge veće mašine kojima se gorivo i sada posebno doprema. A ako iko zamišlja da će vodonične pumpe biti posejane na svakom koraku kao benzinske sada, neće. Nikad. Takođe, ako vodonični SUS zagađuje azotnim oksidima, neće biti dozvoljeni u gradovima kao ni dizeli.

Informacije su šture, nikakve zapravo. I od Renoa i od Tojote koja slično nagoveštava svoj tajanstveni H-ICE. I oni kao i Reno zapravo uopšte ne tvrde da jesu razvoli takav motor; za maj samo najavljuju razjašnjenje šta su to "revolucionarno" smislili.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@(Auto.BOY, 19. februar 2022 11:21)

Poštujem tuđe stavove iznete na kulturan i civilizovan način kao u Vašem komentaru ispod, ali bojim se da ostajemo suprotnih stavova kad je diesel Euro 6 u pitanju, predlažem Vam da istražite malo dublje tu materiju, jer vidim da očigledno niste upoznati sa svim činjenicama. Da Vam ja ovde ne bih pametovao, predlažem Vam da sa ovog linka skinete i pročitate Audi Self Study Programme broj 608

https://procarmanuals.com/vag-ssp-608-audi-1-6l-2-0l-4-cylinder-tdi-engines/

(nadam se da znate Engleski), jako je lepo na jednostavan način objašnjeno KOLIKO je truda i rada uloženo u eliminisanje emisija i smanjenje potrošnje i KOLIKO JE OGROMNA razlika Euro 6 vs Euro 5 (a mani 4, 3, 2...)

Siguran sam da ima još slične literature koja će Vam pomoći da shvatite u kolikoj ste zabludi što se diesel motora tiče.

Prijatan dan i svako dobro.

Aleksa78

pre 2 godine

Vaistinu- reno 4 nisu " kola" , aha, proglašen autom godine u Evropi tada. Pa i dan danas imaš amaterske " Pariz - Dakar" sa istim( polu amaterski istina)Ti si ili balavac ili vozis stari polo... Jesi vozio neke od navedenih? Ja sam imao Reno 4, tri komada( za posao davno, odnosno moj otac) U Reno 5 ( turbo) sam se vozio, dok u Reno 25 je za mene " Mercedes" Vozio sam se par puta, iskreno voleo bih da imam taj auto, ustvari sva tri navedena. Znaš li cenu Reno 5 turbo??? Od novih Reno ne maštam ni o jednom, ali Reno nije od juče....

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Auto.BOY

Još jedno dodatno razjašnjenje, nadam se da će moderator objaviti, jako koristan video za Vas:

https://www.youtube.com/watch?v=M-4xbGeIr58

Još jednom, lep pozdrav.

Shkot

pre 2 godine

Već sada je urađeno puno u vezi proizvodnje vodonika od viška električne energije od uglavnom vjetrenjača.
(Shkot, 19. februar 2022 11:34)

Ne postoji višak električne energije. Možda u kladionicama ali izvan tog tvog univerzujma, nigde.
(Bane, 19. februar 2022 12:57)

Da imate pravo u vezi toga da višak električne energije ne postoji.
Samo da objasnim na šta sam mislio kada sam koristio taj termin.
Cijena el. energije u Danskoj je deo slobodnog tržišta, gdje možete birati između 45 kompanija, i između fiksne i cijene koja prati tržištnu cijenu. Ja imam tu drugu opciju, i ta cijena se mjenja svakog sata, i ja preko mobilne aplikacije mogu pratiti cijenu. Danas između 9- 16, cijena je bila manja od 0,02 danskih krona (oko 0,25) eurocenta (to je cijena bez taksi i doprinosa). Više puta godišnje ta cijena je negativna, tako da sam ja "dobio" do 2 eurocenta za svaki kWh.
Razlog tome je da Danska proizvodi više od 50% el. energije uz pomoć vjetroparkova, a toplane, termoelektrane, čak i rafinerije su povezane u istom sistemu, tako da danas kada je bilo vjetra i vjetroparkovi su proizvodili više nego što je bilo potrebno za Dansku (može se pratiti na energinet.dk), a termoelektrane, a i toplane, ne mogu se bare ugasiti, onda one su primorane da prodaju el. energiju u bezcenje, ili da plate da bi mogli da isporučuju el. energiju. U tom grmu leži zec i taj "višak" el. energije koji se koristi za elektrolizu, jer elektrane mogu zaraditi više na vodoniku.

Aleksa78

pre 2 godine

Vaistinu- Reno 4, Reno 5 Turbo, Reno 25 ( u to vreme imao opcije koje premijum marke uvele tek posle par god,a neke nikada, recimo bord kompjuter koji " priča" itd. Ja bi izdvojio ta dva, ima još...Čim se ti potpisujes sa " vaistinu" , znam kolko se razumeš u išta uopšte...Nisam " fan" Renoa, da znaš al imao jesam, poput Lagune 1 ( faza dva) Imao 10 god i isto toliko puta Fr - Srb snjom na put tamo- vamo i nijednom nisam imao kvar...Inače Nissan je već izbacio na vodonik, možda su snjim podelili tehnologiju, ne sa Toyota ko sto neko reče

Bmx

pre 2 godine

Азотних оксиди настају зато што водоник не сагорева у атмосфери чистог кисеоника (100% О2), већ у ваздуху који садржи око 79% азота. Иначе, на нижим температурама азот је прилично инертан, али на вишим (преко 1400 С) његова инертност "нестаје". При сагоревању водоника у кисеоника могу се добити температуре и до 3000 - 3500 С; ова реакција је веома моћна и користи се и код космичких ракета.