Petak, 07.01.2022.

09:58

Da li često vozite na preniskim obrtajima? Ne bi trebalo

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Da li èesto vozite na preniskim obrtajima? Ne bi trebalo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 2 godine

"Najizdrzljiviji SUS motori su brodski dizel motori. Oni rade u pravom dizel ciklusu i neprevazidjeni su. U odnosu na njih najpriblizniji su kamionski/autobuski dizel motori. I kad ste u busu, bacite pogled na obrtomer autobusa i videcete zeleno do 1500-1800 obrtaja. A prelaze milione km.
E sad da se vratimo na prave, brodske dizele. Kad pogledate na kojim obrtajima oni rade, videcete da to bude oko 1000 o/min."

Uglavnom tačno što se tiče brodskih motora,samo - praksa je pokazala da su najpribližniji njima (najbolje se pokazali) traktorski motori.
Bar kada su manji unutrašnji motori u pitanju.

Ako izuzmemo Yanmar motrore i možda najbolje u toj kategoriji ,Bukh (ugradjuju se u čamce za spasavanje ) vecina unutrasnjih brodskih motora su marinizirani (prilagodjeni za brod,atestirani ).
Uglavnom traktorski.
Lombardini ili Kubota su takvi motori (na dobrom glasu ) - traktorski. I jednoj i drugoj firmi je osnovna delatnost pravljenje mašina za poljoprivredu.
Domaca varijanta Lombardinija su DMB motori (Rakovica) i Riječki Torpedo...

I dan danas ih ribari koroste (da vidis kakva je jurnjava za starim (za novog kazu da je losiji) DMB za deplasmance ribarske msnje - kao za golf dvojku...

U glisere Volvo su ugradjivali - to vec moze da se poredi sa kamionskim ili auto motorima (problematični kazu kada je voda u pitanju) .

Uglavnom -nije za poredjenje.

Milan

pre 2 godine

Vozio benzinaca na 3.000 obrtaja (bas po ovakvoj preporuci, hteo sam da isprobam), trosio je oko litar goriva vise nego kad je teran izmedju 2.000-2.300 obrtaja

Milan

pre 2 godine

Vozio benzinaca na 3.000 obrtaja (bas po ovakvoj preporuci, hteo sam da isprobam), trosio je oko litar goriva vise nego kad je teran izmedju 2.000-2.300 obrtaja

s mile

pre 2 godine

Fiat Punto MK2, 1200ccm, 102NM@2500rpm.

90% vožnje mi je između 2000 i 3000rpm, tek ponekad, preticanje ili slično doguram do 4000rpm.

Djorke

pre 2 godine

@ Ti očigledno voziš dizelaša... Na autoputu i do 3000 obrtaja??? Vauuu... Ahahahah...Vozis u jako niskim obrtajima.
(Ibna, 8. januar 2022 12:11)


Ne znam sta on vozi, ali ja sam na 3000 obrtaja u 6-toj na skoro 140km/h tako da …

ljud

pre 2 godine

(kiks, 9. januar 2022 11:47)

Broj sati rada nema taj značaj. Sati mogu biti popunjeni veoma lošim režimom vožnje a mogu i veoma brižljivim režimom. Prvi je npr. maltretiranje motora dok je hladan, od hladnog starta do zagrejanog stanja. 75% habanja motora dešava se utom periodu. Tako, ko npr. svakodnevno pali motor i pređe svega par km s njim, taj motor brzo dotrajava, pa sa pređenih 100.000 km (npr.) zreo je za otpis. (Znam za ekstremni slučaj da je to bilo posle svega 30.000 km.) A ko vodi računa da sate rada motora popuni nežnim ponašanjem prema njemu prelazi i milion km bez kvara.

Balans

pre 2 godine

Tekst nije baš najpreciznije objasnio jer se uporedo pominju dve stvari:
1.Habanje motora vožnjom na preniskim obrtajima
2.Minimalna potrosnja.
Ako gledamo stavku 1, opterećenje motora je najmanje prilikom vožnje na najvećim obrtajima (kako neko reče) i to najviše prija motoru.
Ako gledamo stavku 2, to je stavka koja najviše prija vlasniku a ne motoru. Dakle treba naći obrtaje koji ne prijaju motoru ali omogućavaju da troši malo bez velikih posledica.
Ostaje zapravo na vlasniku, hoće li odovoljiti više svom novčaniku ili motoru?

kiks

pre 2 godine

Jedina prava mera izdrzljivosti motora je njegov broj sati rada. Kod automobila je to aproksimirano brojem kilometara koji auto sa tim motorom predje. Ali jedina prava mera je broj sati rada (nemerljivo u realnosti).

Najizdrzljiviji SUS motori su brodski dizel motori. Oni rade u pravom dizel ciklusu i neprevazidjeni su. U odnosu na njih najpriblizniji su kamionski/autobuski dizel motori. I kad ste u busu, bacite pogled na obrtomer autobusa i videcete zeleno do 1500-1800 obrtaja. A prelaze milione km.
E sad da se vratimo na prave, brodske dizele. Kad pogledate na kojim obrtajima oni rade, videcete da to bude oko 1000 o/min.

Sto ce reci, najmanje habanje je na minimalnom opterecenju motora.

Ja benzinca teram i do 5000 obrtaja, ali cim zavrsim preticanje, smanjujem broj obrtaja saltanjem u visu brzinu. Po zvuku, rekao bih da mu najvise prija oko 2000 o/min. Kad je napor za motor (uspon,...), naravno da ide u nizu i na vise obrtaje. Ali cim je ravnica, nizbrdica, lagano krstarenje - sto nize to bolje.

Dilema

pre 2 godine

@(Tartaruga, 9. januar 2022 08:36)

Uglavnom kod manjih atmo benzinaca tipa 1.4, 1.6 u posednjih 10-15 godina je tako.

npr. na jednom 1.4 benzincu iz 2009. koji sam vozio je 4100 obrtaja 130kmh, max obrtni moment je na 3800 po knjizici i auto vuce lepo do preko 6000 obrtaja, na 6500 je limiter, ispod 2500 ne vuce skoro pa nikako. Najmanju potrosnju je imao u poslednjem stepenu prenosa tj. 5.brzina na 50kmh, a obrtomer je oko 1500, bord pokazuje oko 4-4.5l potrosnje, dok pri 130kmh trosi 7.3l.

Tartaruga

pre 2 godine

Na primeru atmosferskih benzinaca - preko 3k obrtaja znaci brzina moze da bude 120-130, malo verovatno da je tada minimalna potrosnja.

Neko rece jos vecu bizarnost (max obrtni moment), kod vecine (gore navedenih) je to 4-4.5k, znaci u 6.stepenu brzina > 140. Jos manje verovatno :)

ljud

pre 2 godine

(gigi, 08. januar 2022 18:56)

Uspon na tzv. Begaljičkom brdu, 10-tak km od Beograda, u smeru od Beograda, dug je oko 1 km. Ali je i motor doduše već bio načet kada sam ga kupio; trošio je oko 0,6 litara ulja na 1000 km.
Uglavnom, pazite od koga kupujete vozilo, ako taj izmaltretira motor, ništa ne čini ni mlado godište ni mala pređena kilometraža.

Ivan

pre 2 godine

Meni je još iz auto škole nekako u glavi ostalo to šaltanje na do 2000 obrtaja, naravno u normalnim situacijama. Međutim, na ovo mi je skoro skrenuo pažnju drugar. I ja sam se ruku na srce čudio ponekad, jer tako pazim na te obrtaje a čini mi se da auto bezrazložno potroši neku litru više. Pošto je auto dizel, često sam imao npr. običaj da kad brzina dosta opadne da me mrzi da ga vraćam iz petog ili četvrtog prenosa nazad, nego ubrzavam...a tada naravno, da bi se auto iole pokrenuo vi morate solidno da pritisnete papučicu gasa, a papučica gasa što više pritisnuta je ništa drugo nego sve više dotoka goriva u sam motor. Sada gledam da, kada se motor zagreje, uvek šaltam taman dovoljno da obrtaji padnu na tu idealnu krivu obrtnog momenta (1800-1850rpm)

Perikle

pre 2 godine

Rešenje je zapravo vrlo jednostavno: pogledajte u uputstvu na kojim obrtajima vaš motor ima najveći obrtni moment. To su obrtaji koji najviše odgovaraju motoru, konkretno kod mog dizela 1850 obr/min.
Obzirom da morate menjati brzine postupak je sledeći: prilikom ubrzanja zavrtite motor na 500 obrtaja više od obrtaja sa maksimalnim momentom, kada promenite brzinu obrtaji će pasti blizu željenih. Vežbajte dok postupak ne pređe u rutinu (oko dva dana).

gigi

pre 2 godine

Ljud

Koliko je dugačak taj uspon kada ste uspeli da oštetite motor vozeći u 5-oj? Nije bila nijedna krivina gde ste morali prešaltati u nižu? Ne mogu da verujem da se oštetio za par desetaka sekundi takve vožnje.


Ibna

Skoro svaki motor sa 5-stepenim menjačem vrti na 3000 pri 130-140. Čak i dosta "manjih" motora u kombinaciji sa 6 stepeni prenosa se na istoj brzini vrte oko 3000 rpm.

Ivan ZG

pre 2 godine

Nije štetno ni za benzinca ni za dizelaša voziti na niskim okretajima ako je i nisko opterećenje motora. Dakle, ako vozite na 1200 ili 1300 okretaja onda klizite tj. jednoliko vozite po ravnom ili na nizbrdici, a ako trebate ubrzati lagano dodate gas.
Izuzetno je štetno kada na tako niskim okretajima dodate jaki gas jer su onda klipovi i klipnjače pod velikim opterećenjem.
Dakle, ako ste neagresivan vozač možete voziti i na niskim okretajima u protivnom ne ispod 2.000 okretaja.

Ibna

pre 2 godine

(Brada Bg, 07. januar 2022 16:19)

Ti očigledno voziš dizelaša... Na autoputu i do 3000 obrtaja??? Vauuu... Ahahahah...Vozis u jako niskim obrtajima.

Gorski

pre 2 godine

Kod novijih auta ima zelena strelica na instrument tabli koja se upali kad treba da prešaltaš u veću brzinu (smislili inženjeri i za manje bistre da ukapiraju)!!!

ljud

pre 2 godine

Meni se desilo da sam, samo jednom prilikom, na dugačkoj uzbrdici vozio u 5. stepenu prenosa sa pedalom gasa do daske. I motor se pregrejao (nije prokuvao, termostat je obavio svoj posao), povećao potrošnju ulja i počeo je da se čuje lanac.
Prodao sam taj auto i kupio hibrida sa automatskim menjačem tipa e-CVT. Kod njega ovakva greška vozača nije moguća. Njegov softver stalno kontinualno varira prenosni odnos menjača tako da ne dozvoljava niske obrtaje pri velikom potraživanju opterećenja (velikom pritisku na pedalu gasa) i na taj način spašava motor od svih opisanih posledica u uvodnom tekstu.

Đorđe

pre 2 godine

Maksimalni obrtni momenat dostupan na niskim obrtajima mi je itekako potreban a objasniću i zašto. Ja vozim Peugeot 308 cc 1.6 benzinac sa turbinom i sa 200ks. Tih 200ks su mi zaista nepotrebni, a i dostupni su u obrtajima koje nikada maltene u vožnji ne dostižem. Obrtni moment, međutim, dostupan je već na 1700 o/min. Šta mi to u praksi pruža? Pa evo:vozim Novim Beogradom 45 km/h bulevarom, jer penzioner ispred mene ne može da natera svoju Škodu Favorit da ide brže. U 4. sam stepenu, na 1500 obrtaja, i hoću što brže (i bezbednije samim tim) da preteknem pomenutog učesnika. E pa OM dostupan u tako niskim obrtajima mi to omogućava, auto povuče svoju ne malu masu od 1600 kg i pruži mi momentum da očes posla preteknem. Ne moram da ganjam obrtaje kao kod atmosferca. To je i kod turbo dizela prednost.

Gulliver

pre 2 godine

@autor/redakcija:

"...Na primer, mali broj obrtaja znači brže trošenje klipnih prstenova ili oštećenje samih klipova, a popravka se može meriti stotinama evra..."

Ova tvrdnja zahteva dodatno objasnjenje.

Попара

pre 2 godine

Најбитније питање је колики притисак прави уљна пумпа на јако ниским обртајима.. Из искуства са дизелима све испод 1500 је непријатно за вожњу, мотор се 'стреса' док овај сад петоцилиндрични бензинац ради глатко и на 1000, наравно не возим га на 1000, само кажем да ако из било ког разлога успорим и останем у истом преносу не морам да враћам у нижу, није мртав, лепо реагује на гас. И наравно трошаџија је солидан, што нижи обртаји то нижа потрошња, у мом случају проверено.

Radovan

pre 2 godine

Menjač je reduktor odnosno pojačivač obrtne sile motora kako bi se savladala opterećenja koja se postavljaju pred vozilo i vozača: opterećenja težina (vozila i tereta) i otpori kretanja (put,uspon,vazduh).
Nekada su obrtomeri bili išarani nekim obojenim poljima koja su najčešće značila:
- zeleno: opseg optimalanog obrtnog momenta (optimalna i najveća obrtna sila motora za kretanje u skladu sa optimalnom potrošnjom goriva)
- narandžasto: opseg najveće snage
- crveno: opseg nedozzvoljenog broja motora koji šteti motoru i menjaču
- plavo: opseg motornog kočenja
- žuto: opseg minimalnog broja obrtaja i minimalne snage

I laici su ovo mogli pametno i racionalno da koriste.

Preticanje se obavljalo u području gornjeg obrtnog momenta, za benzince, krene se sa 3. i potera do 4000 obr/min, i čim se malo pređe vozilo, ubaci se u 4. da bi se dobila veća brzina za bezbednije i brzo preticanje, i tada padnu obrtaji za oko 600 ali ste u polju velikog obrtnog momenta/sile i bezbedno obavljate preticanje.

Šta će vam visoki obrtni momenti pri niskim obrtajima?
Pa to je izmišljeno za kamione da lako i brzo povuku teret i pređu u više menjačke brzine i više putne brzine 80, 100 km/h.

Ovde u tekstu fali i uticaj vodene pumpe na hlađenje motora. I pumpa mora da ima dovoljan broj obrtaja, kao i dovoljna brzina vozila da hladnjak funkcioniše efikasno.

Brada Bg

pre 2 godine

Meni je uvek bilo mucno da slusam kako motor vristi na visokim obrtajima. Secam se ortak nikad nije prebacio preko trece brzine, idemo autoputem on trecu 110, motor kao da ce da eksplodira, on nikakav osecaj da treba da promeni brzinu, vec mu ja kazem molim te promeni ne mogu da slusam to, da ne bude zabune volim zvuk motora ali ne kad se muci, vec ako ga teras muski. Ja sam navikao da vozim izmedju 1500-2500 obrtaja, naravno, kad je uzbrdica ispod 2 000 nikako, samo vise, po ravnom do 2000, kad sam na autoputu ide do 3000. Naravno, zavisi od uslova na putu, ovo je samo neki prosek tj idealni uslovi. Kad je hladan, tu gledam da ne prelazim preko 2000 bar prvih par minuta dok se ne zagreje.

dzigi

pre 2 godine

Taj sam. Vozio dugo na nižim obrtajima zbog navodno niže potrošnje, dok mi neko nije na sličan način kao u tekstu objasnio zašto to ne valja. Od tada vozim na obrtajima koje ste naveli, a potrošnja se nije pogoršala, naprotiv.

kele®

pre 2 godine

Turbo dizele držim uglavnom između 1500 i 2000 obrtaja. I tako sam prešao oko 500.000 km. Nikad nisam imao problema sa motorom ili mjenjačem.

Brada Bg

pre 2 godine

Meni je uvek bilo mucno da slusam kako motor vristi na visokim obrtajima. Secam se ortak nikad nije prebacio preko trece brzine, idemo autoputem on trecu 110, motor kao da ce da eksplodira, on nikakav osecaj da treba da promeni brzinu, vec mu ja kazem molim te promeni ne mogu da slusam to, da ne bude zabune volim zvuk motora ali ne kad se muci, vec ako ga teras muski. Ja sam navikao da vozim izmedju 1500-2500 obrtaja, naravno, kad je uzbrdica ispod 2 000 nikako, samo vise, po ravnom do 2000, kad sam na autoputu ide do 3000. Naravno, zavisi od uslova na putu, ovo je samo neki prosek tj idealni uslovi. Kad je hladan, tu gledam da ne prelazim preko 2000 bar prvih par minuta dok se ne zagreje.

dzigi

pre 2 godine

Taj sam. Vozio dugo na nižim obrtajima zbog navodno niže potrošnje, dok mi neko nije na sličan način kao u tekstu objasnio zašto to ne valja. Od tada vozim na obrtajima koje ste naveli, a potrošnja se nije pogoršala, naprotiv.

Radovan

pre 2 godine

Menjač je reduktor odnosno pojačivač obrtne sile motora kako bi se savladala opterećenja koja se postavljaju pred vozilo i vozača: opterećenja težina (vozila i tereta) i otpori kretanja (put,uspon,vazduh).
Nekada su obrtomeri bili išarani nekim obojenim poljima koja su najčešće značila:
- zeleno: opseg optimalanog obrtnog momenta (optimalna i najveća obrtna sila motora za kretanje u skladu sa optimalnom potrošnjom goriva)
- narandžasto: opseg najveće snage
- crveno: opseg nedozzvoljenog broja motora koji šteti motoru i menjaču
- plavo: opseg motornog kočenja
- žuto: opseg minimalnog broja obrtaja i minimalne snage

I laici su ovo mogli pametno i racionalno da koriste.

Preticanje se obavljalo u području gornjeg obrtnog momenta, za benzince, krene se sa 3. i potera do 4000 obr/min, i čim se malo pređe vozilo, ubaci se u 4. da bi se dobila veća brzina za bezbednije i brzo preticanje, i tada padnu obrtaji za oko 600 ali ste u polju velikog obrtnog momenta/sile i bezbedno obavljate preticanje.

Šta će vam visoki obrtni momenti pri niskim obrtajima?
Pa to je izmišljeno za kamione da lako i brzo povuku teret i pređu u više menjačke brzine i više putne brzine 80, 100 km/h.

Ovde u tekstu fali i uticaj vodene pumpe na hlađenje motora. I pumpa mora da ima dovoljan broj obrtaja, kao i dovoljna brzina vozila da hladnjak funkcioniše efikasno.

kele®

pre 2 godine

Turbo dizele držim uglavnom između 1500 i 2000 obrtaja. I tako sam prešao oko 500.000 km. Nikad nisam imao problema sa motorom ili mjenjačem.

Gulliver

pre 2 godine

@autor/redakcija:

"...Na primer, mali broj obrtaja znači brže trošenje klipnih prstenova ili oštećenje samih klipova, a popravka se može meriti stotinama evra..."

Ova tvrdnja zahteva dodatno objasnjenje.

Ivan ZG

pre 2 godine

Nije štetno ni za benzinca ni za dizelaša voziti na niskim okretajima ako je i nisko opterećenje motora. Dakle, ako vozite na 1200 ili 1300 okretaja onda klizite tj. jednoliko vozite po ravnom ili na nizbrdici, a ako trebate ubrzati lagano dodate gas.
Izuzetno je štetno kada na tako niskim okretajima dodate jaki gas jer su onda klipovi i klipnjače pod velikim opterećenjem.
Dakle, ako ste neagresivan vozač možete voziti i na niskim okretajima u protivnom ne ispod 2.000 okretaja.

ljud

pre 2 godine

Meni se desilo da sam, samo jednom prilikom, na dugačkoj uzbrdici vozio u 5. stepenu prenosa sa pedalom gasa do daske. I motor se pregrejao (nije prokuvao, termostat je obavio svoj posao), povećao potrošnju ulja i počeo je da se čuje lanac.
Prodao sam taj auto i kupio hibrida sa automatskim menjačem tipa e-CVT. Kod njega ovakva greška vozača nije moguća. Njegov softver stalno kontinualno varira prenosni odnos menjača tako da ne dozvoljava niske obrtaje pri velikom potraživanju opterećenja (velikom pritisku na pedalu gasa) i na taj način spašava motor od svih opisanih posledica u uvodnom tekstu.

Perikle

pre 2 godine

Rešenje je zapravo vrlo jednostavno: pogledajte u uputstvu na kojim obrtajima vaš motor ima najveći obrtni moment. To su obrtaji koji najviše odgovaraju motoru, konkretno kod mog dizela 1850 obr/min.
Obzirom da morate menjati brzine postupak je sledeći: prilikom ubrzanja zavrtite motor na 500 obrtaja više od obrtaja sa maksimalnim momentom, kada promenite brzinu obrtaji će pasti blizu željenih. Vežbajte dok postupak ne pređe u rutinu (oko dva dana).

ljud

pre 2 godine

(kiks, 9. januar 2022 11:47)

Broj sati rada nema taj značaj. Sati mogu biti popunjeni veoma lošim režimom vožnje a mogu i veoma brižljivim režimom. Prvi je npr. maltretiranje motora dok je hladan, od hladnog starta do zagrejanog stanja. 75% habanja motora dešava se utom periodu. Tako, ko npr. svakodnevno pali motor i pređe svega par km s njim, taj motor brzo dotrajava, pa sa pređenih 100.000 km (npr.) zreo je za otpis. (Znam za ekstremni slučaj da je to bilo posle svega 30.000 km.) A ko vodi računa da sate rada motora popuni nežnim ponašanjem prema njemu prelazi i milion km bez kvara.

Gorski

pre 2 godine

Kod novijih auta ima zelena strelica na instrument tabli koja se upali kad treba da prešaltaš u veću brzinu (smislili inženjeri i za manje bistre da ukapiraju)!!!

kiks

pre 2 godine

Jedina prava mera izdrzljivosti motora je njegov broj sati rada. Kod automobila je to aproksimirano brojem kilometara koji auto sa tim motorom predje. Ali jedina prava mera je broj sati rada (nemerljivo u realnosti).

Najizdrzljiviji SUS motori su brodski dizel motori. Oni rade u pravom dizel ciklusu i neprevazidjeni su. U odnosu na njih najpriblizniji su kamionski/autobuski dizel motori. I kad ste u busu, bacite pogled na obrtomer autobusa i videcete zeleno do 1500-1800 obrtaja. A prelaze milione km.
E sad da se vratimo na prave, brodske dizele. Kad pogledate na kojim obrtajima oni rade, videcete da to bude oko 1000 o/min.

Sto ce reci, najmanje habanje je na minimalnom opterecenju motora.

Ja benzinca teram i do 5000 obrtaja, ali cim zavrsim preticanje, smanjujem broj obrtaja saltanjem u visu brzinu. Po zvuku, rekao bih da mu najvise prija oko 2000 o/min. Kad je napor za motor (uspon,...), naravno da ide u nizu i na vise obrtaje. Ali cim je ravnica, nizbrdica, lagano krstarenje - sto nize to bolje.

Djorke

pre 2 godine

@ Ti očigledno voziš dizelaša... Na autoputu i do 3000 obrtaja??? Vauuu... Ahahahah...Vozis u jako niskim obrtajima.
(Ibna, 8. januar 2022 12:11)


Ne znam sta on vozi, ali ja sam na 3000 obrtaja u 6-toj na skoro 140km/h tako da …

ljud

pre 2 godine

(gigi, 08. januar 2022 18:56)

Uspon na tzv. Begaljičkom brdu, 10-tak km od Beograda, u smeru od Beograda, dug je oko 1 km. Ali je i motor doduše već bio načet kada sam ga kupio; trošio je oko 0,6 litara ulja na 1000 km.
Uglavnom, pazite od koga kupujete vozilo, ako taj izmaltretira motor, ništa ne čini ni mlado godište ni mala pređena kilometraža.

Đorđe

pre 2 godine

Maksimalni obrtni momenat dostupan na niskim obrtajima mi je itekako potreban a objasniću i zašto. Ja vozim Peugeot 308 cc 1.6 benzinac sa turbinom i sa 200ks. Tih 200ks su mi zaista nepotrebni, a i dostupni su u obrtajima koje nikada maltene u vožnji ne dostižem. Obrtni moment, međutim, dostupan je već na 1700 o/min. Šta mi to u praksi pruža? Pa evo:vozim Novim Beogradom 45 km/h bulevarom, jer penzioner ispred mene ne može da natera svoju Škodu Favorit da ide brže. U 4. sam stepenu, na 1500 obrtaja, i hoću što brže (i bezbednije samim tim) da preteknem pomenutog učesnika. E pa OM dostupan u tako niskim obrtajima mi to omogućava, auto povuče svoju ne malu masu od 1600 kg i pruži mi momentum da očes posla preteknem. Ne moram da ganjam obrtaje kao kod atmosferca. To je i kod turbo dizela prednost.

gigi

pre 2 godine

Ljud

Koliko je dugačak taj uspon kada ste uspeli da oštetite motor vozeći u 5-oj? Nije bila nijedna krivina gde ste morali prešaltati u nižu? Ne mogu da verujem da se oštetio za par desetaka sekundi takve vožnje.


Ibna

Skoro svaki motor sa 5-stepenim menjačem vrti na 3000 pri 130-140. Čak i dosta "manjih" motora u kombinaciji sa 6 stepeni prenosa se na istoj brzini vrte oko 3000 rpm.

s mile

pre 2 godine

Fiat Punto MK2, 1200ccm, 102NM@2500rpm.

90% vožnje mi je između 2000 i 3000rpm, tek ponekad, preticanje ili slično doguram do 4000rpm.

Ivan

pre 2 godine

Meni je još iz auto škole nekako u glavi ostalo to šaltanje na do 2000 obrtaja, naravno u normalnim situacijama. Međutim, na ovo mi je skoro skrenuo pažnju drugar. I ja sam se ruku na srce čudio ponekad, jer tako pazim na te obrtaje a čini mi se da auto bezrazložno potroši neku litru više. Pošto je auto dizel, često sam imao npr. običaj da kad brzina dosta opadne da me mrzi da ga vraćam iz petog ili četvrtog prenosa nazad, nego ubrzavam...a tada naravno, da bi se auto iole pokrenuo vi morate solidno da pritisnete papučicu gasa, a papučica gasa što više pritisnuta je ništa drugo nego sve više dotoka goriva u sam motor. Sada gledam da, kada se motor zagreje, uvek šaltam taman dovoljno da obrtaji padnu na tu idealnu krivu obrtnog momenta (1800-1850rpm)

Ibna

pre 2 godine

(Brada Bg, 07. januar 2022 16:19)

Ti očigledno voziš dizelaša... Na autoputu i do 3000 obrtaja??? Vauuu... Ahahahah...Vozis u jako niskim obrtajima.

Tartaruga

pre 2 godine

Na primeru atmosferskih benzinaca - preko 3k obrtaja znaci brzina moze da bude 120-130, malo verovatno da je tada minimalna potrosnja.

Neko rece jos vecu bizarnost (max obrtni moment), kod vecine (gore navedenih) je to 4-4.5k, znaci u 6.stepenu brzina > 140. Jos manje verovatno :)

Попара

pre 2 godine

Најбитније питање је колики притисак прави уљна пумпа на јако ниским обртајима.. Из искуства са дизелима све испод 1500 је непријатно за вожњу, мотор се 'стреса' док овај сад петоцилиндрични бензинац ради глатко и на 1000, наравно не возим га на 1000, само кажем да ако из било ког разлога успорим и останем у истом преносу не морам да враћам у нижу, није мртав, лепо реагује на гас. И наравно трошаџија је солидан, што нижи обртаји то нижа потрошња, у мом случају проверено.

Balans

pre 2 godine

Tekst nije baš najpreciznije objasnio jer se uporedo pominju dve stvari:
1.Habanje motora vožnjom na preniskim obrtajima
2.Minimalna potrosnja.
Ako gledamo stavku 1, opterećenje motora je najmanje prilikom vožnje na najvećim obrtajima (kako neko reče) i to najviše prija motoru.
Ako gledamo stavku 2, to je stavka koja najviše prija vlasniku a ne motoru. Dakle treba naći obrtaje koji ne prijaju motoru ali omogućavaju da troši malo bez velikih posledica.
Ostaje zapravo na vlasniku, hoće li odovoljiti više svom novčaniku ili motoru?

Dilema

pre 2 godine

@(Tartaruga, 9. januar 2022 08:36)

Uglavnom kod manjih atmo benzinaca tipa 1.4, 1.6 u posednjih 10-15 godina je tako.

npr. na jednom 1.4 benzincu iz 2009. koji sam vozio je 4100 obrtaja 130kmh, max obrtni moment je na 3800 po knjizici i auto vuce lepo do preko 6000 obrtaja, na 6500 je limiter, ispod 2500 ne vuce skoro pa nikako. Najmanju potrosnju je imao u poslednjem stepenu prenosa tj. 5.brzina na 50kmh, a obrtomer je oko 1500, bord pokazuje oko 4-4.5l potrosnje, dok pri 130kmh trosi 7.3l.

Milan

pre 2 godine

Vozio benzinaca na 3.000 obrtaja (bas po ovakvoj preporuci, hteo sam da isprobam), trosio je oko litar goriva vise nego kad je teran izmedju 2.000-2.300 obrtaja

Milan

pre 2 godine

Vozio benzinaca na 3.000 obrtaja (bas po ovakvoj preporuci, hteo sam da isprobam), trosio je oko litar goriva vise nego kad je teran izmedju 2.000-2.300 obrtaja

Komša

pre 2 godine

"Najizdrzljiviji SUS motori su brodski dizel motori. Oni rade u pravom dizel ciklusu i neprevazidjeni su. U odnosu na njih najpriblizniji su kamionski/autobuski dizel motori. I kad ste u busu, bacite pogled na obrtomer autobusa i videcete zeleno do 1500-1800 obrtaja. A prelaze milione km.
E sad da se vratimo na prave, brodske dizele. Kad pogledate na kojim obrtajima oni rade, videcete da to bude oko 1000 o/min."

Uglavnom tačno što se tiče brodskih motora,samo - praksa je pokazala da su najpribližniji njima (najbolje se pokazali) traktorski motori.
Bar kada su manji unutrašnji motori u pitanju.

Ako izuzmemo Yanmar motrore i možda najbolje u toj kategoriji ,Bukh (ugradjuju se u čamce za spasavanje ) vecina unutrasnjih brodskih motora su marinizirani (prilagodjeni za brod,atestirani ).
Uglavnom traktorski.
Lombardini ili Kubota su takvi motori (na dobrom glasu ) - traktorski. I jednoj i drugoj firmi je osnovna delatnost pravljenje mašina za poljoprivredu.
Domaca varijanta Lombardinija su DMB motori (Rakovica) i Riječki Torpedo...

I dan danas ih ribari koroste (da vidis kakva je jurnjava za starim (za novog kazu da je losiji) DMB za deplasmance ribarske msnje - kao za golf dvojku...

U glisere Volvo su ugradjivali - to vec moze da se poredi sa kamionskim ili auto motorima (problematični kazu kada je voda u pitanju) .

Uglavnom -nije za poredjenje.

Đorđe

pre 2 godine

Maksimalni obrtni momenat dostupan na niskim obrtajima mi je itekako potreban a objasniću i zašto. Ja vozim Peugeot 308 cc 1.6 benzinac sa turbinom i sa 200ks. Tih 200ks su mi zaista nepotrebni, a i dostupni su u obrtajima koje nikada maltene u vožnji ne dostižem. Obrtni moment, međutim, dostupan je već na 1700 o/min. Šta mi to u praksi pruža? Pa evo:vozim Novim Beogradom 45 km/h bulevarom, jer penzioner ispred mene ne može da natera svoju Škodu Favorit da ide brže. U 4. sam stepenu, na 1500 obrtaja, i hoću što brže (i bezbednije samim tim) da preteknem pomenutog učesnika. E pa OM dostupan u tako niskim obrtajima mi to omogućava, auto povuče svoju ne malu masu od 1600 kg i pruži mi momentum da očes posla preteknem. Ne moram da ganjam obrtaje kao kod atmosferca. To je i kod turbo dizela prednost.

ljud

pre 2 godine

Meni se desilo da sam, samo jednom prilikom, na dugačkoj uzbrdici vozio u 5. stepenu prenosa sa pedalom gasa do daske. I motor se pregrejao (nije prokuvao, termostat je obavio svoj posao), povećao potrošnju ulja i počeo je da se čuje lanac.
Prodao sam taj auto i kupio hibrida sa automatskim menjačem tipa e-CVT. Kod njega ovakva greška vozača nije moguća. Njegov softver stalno kontinualno varira prenosni odnos menjača tako da ne dozvoljava niske obrtaje pri velikom potraživanju opterećenja (velikom pritisku na pedalu gasa) i na taj način spašava motor od svih opisanih posledica u uvodnom tekstu.

Попара

pre 2 godine

Најбитније питање је колики притисак прави уљна пумпа на јако ниским обртајима.. Из искуства са дизелима све испод 1500 је непријатно за вожњу, мотор се 'стреса' док овај сад петоцилиндрични бензинац ради глатко и на 1000, наравно не возим га на 1000, само кажем да ако из било ког разлога успорим и останем у истом преносу не морам да враћам у нижу, није мртав, лепо реагује на гас. И наравно трошаџија је солидан, што нижи обртаји то нижа потрошња, у мом случају проверено.

Gorski

pre 2 godine

Kod novijih auta ima zelena strelica na instrument tabli koja se upali kad treba da prešaltaš u veću brzinu (smislili inženjeri i za manje bistre da ukapiraju)!!!

kele®

pre 2 godine

Turbo dizele držim uglavnom između 1500 i 2000 obrtaja. I tako sam prešao oko 500.000 km. Nikad nisam imao problema sa motorom ili mjenjačem.

kiks

pre 2 godine

Jedina prava mera izdrzljivosti motora je njegov broj sati rada. Kod automobila je to aproksimirano brojem kilometara koji auto sa tim motorom predje. Ali jedina prava mera je broj sati rada (nemerljivo u realnosti).

Najizdrzljiviji SUS motori su brodski dizel motori. Oni rade u pravom dizel ciklusu i neprevazidjeni su. U odnosu na njih najpriblizniji su kamionski/autobuski dizel motori. I kad ste u busu, bacite pogled na obrtomer autobusa i videcete zeleno do 1500-1800 obrtaja. A prelaze milione km.
E sad da se vratimo na prave, brodske dizele. Kad pogledate na kojim obrtajima oni rade, videcete da to bude oko 1000 o/min.

Sto ce reci, najmanje habanje je na minimalnom opterecenju motora.

Ja benzinca teram i do 5000 obrtaja, ali cim zavrsim preticanje, smanjujem broj obrtaja saltanjem u visu brzinu. Po zvuku, rekao bih da mu najvise prija oko 2000 o/min. Kad je napor za motor (uspon,...), naravno da ide u nizu i na vise obrtaje. Ali cim je ravnica, nizbrdica, lagano krstarenje - sto nize to bolje.

Ibna

pre 2 godine

(Brada Bg, 07. januar 2022 16:19)

Ti očigledno voziš dizelaša... Na autoputu i do 3000 obrtaja??? Vauuu... Ahahahah...Vozis u jako niskim obrtajima.

dzigi

pre 2 godine

Taj sam. Vozio dugo na nižim obrtajima zbog navodno niže potrošnje, dok mi neko nije na sličan način kao u tekstu objasnio zašto to ne valja. Od tada vozim na obrtajima koje ste naveli, a potrošnja se nije pogoršala, naprotiv.

Brada Bg

pre 2 godine

Meni je uvek bilo mucno da slusam kako motor vristi na visokim obrtajima. Secam se ortak nikad nije prebacio preko trece brzine, idemo autoputem on trecu 110, motor kao da ce da eksplodira, on nikakav osecaj da treba da promeni brzinu, vec mu ja kazem molim te promeni ne mogu da slusam to, da ne bude zabune volim zvuk motora ali ne kad se muci, vec ako ga teras muski. Ja sam navikao da vozim izmedju 1500-2500 obrtaja, naravno, kad je uzbrdica ispod 2 000 nikako, samo vise, po ravnom do 2000, kad sam na autoputu ide do 3000. Naravno, zavisi od uslova na putu, ovo je samo neki prosek tj idealni uslovi. Kad je hladan, tu gledam da ne prelazim preko 2000 bar prvih par minuta dok se ne zagreje.

Gulliver

pre 2 godine

@autor/redakcija:

"...Na primer, mali broj obrtaja znači brže trošenje klipnih prstenova ili oštećenje samih klipova, a popravka se može meriti stotinama evra..."

Ova tvrdnja zahteva dodatno objasnjenje.

Ivan ZG

pre 2 godine

Nije štetno ni za benzinca ni za dizelaša voziti na niskim okretajima ako je i nisko opterećenje motora. Dakle, ako vozite na 1200 ili 1300 okretaja onda klizite tj. jednoliko vozite po ravnom ili na nizbrdici, a ako trebate ubrzati lagano dodate gas.
Izuzetno je štetno kada na tako niskim okretajima dodate jaki gas jer su onda klipovi i klipnjače pod velikim opterećenjem.
Dakle, ako ste neagresivan vozač možete voziti i na niskim okretajima u protivnom ne ispod 2.000 okretaja.

Perikle

pre 2 godine

Rešenje je zapravo vrlo jednostavno: pogledajte u uputstvu na kojim obrtajima vaš motor ima najveći obrtni moment. To su obrtaji koji najviše odgovaraju motoru, konkretno kod mog dizela 1850 obr/min.
Obzirom da morate menjati brzine postupak je sledeći: prilikom ubrzanja zavrtite motor na 500 obrtaja više od obrtaja sa maksimalnim momentom, kada promenite brzinu obrtaji će pasti blizu željenih. Vežbajte dok postupak ne pređe u rutinu (oko dva dana).

Radovan

pre 2 godine

Menjač je reduktor odnosno pojačivač obrtne sile motora kako bi se savladala opterećenja koja se postavljaju pred vozilo i vozača: opterećenja težina (vozila i tereta) i otpori kretanja (put,uspon,vazduh).
Nekada su obrtomeri bili išarani nekim obojenim poljima koja su najčešće značila:
- zeleno: opseg optimalanog obrtnog momenta (optimalna i najveća obrtna sila motora za kretanje u skladu sa optimalnom potrošnjom goriva)
- narandžasto: opseg najveće snage
- crveno: opseg nedozzvoljenog broja motora koji šteti motoru i menjaču
- plavo: opseg motornog kočenja
- žuto: opseg minimalnog broja obrtaja i minimalne snage

I laici su ovo mogli pametno i racionalno da koriste.

Preticanje se obavljalo u području gornjeg obrtnog momenta, za benzince, krene se sa 3. i potera do 4000 obr/min, i čim se malo pređe vozilo, ubaci se u 4. da bi se dobila veća brzina za bezbednije i brzo preticanje, i tada padnu obrtaji za oko 600 ali ste u polju velikog obrtnog momenta/sile i bezbedno obavljate preticanje.

Šta će vam visoki obrtni momenti pri niskim obrtajima?
Pa to je izmišljeno za kamione da lako i brzo povuku teret i pređu u više menjačke brzine i više putne brzine 80, 100 km/h.

Ovde u tekstu fali i uticaj vodene pumpe na hlađenje motora. I pumpa mora da ima dovoljan broj obrtaja, kao i dovoljna brzina vozila da hladnjak funkcioniše efikasno.

ljud

pre 2 godine

(gigi, 08. januar 2022 18:56)

Uspon na tzv. Begaljičkom brdu, 10-tak km od Beograda, u smeru od Beograda, dug je oko 1 km. Ali je i motor doduše već bio načet kada sam ga kupio; trošio je oko 0,6 litara ulja na 1000 km.
Uglavnom, pazite od koga kupujete vozilo, ako taj izmaltretira motor, ništa ne čini ni mlado godište ni mala pređena kilometraža.

Ivan

pre 2 godine

Meni je još iz auto škole nekako u glavi ostalo to šaltanje na do 2000 obrtaja, naravno u normalnim situacijama. Međutim, na ovo mi je skoro skrenuo pažnju drugar. I ja sam se ruku na srce čudio ponekad, jer tako pazim na te obrtaje a čini mi se da auto bezrazložno potroši neku litru više. Pošto je auto dizel, često sam imao npr. običaj da kad brzina dosta opadne da me mrzi da ga vraćam iz petog ili četvrtog prenosa nazad, nego ubrzavam...a tada naravno, da bi se auto iole pokrenuo vi morate solidno da pritisnete papučicu gasa, a papučica gasa što više pritisnuta je ništa drugo nego sve više dotoka goriva u sam motor. Sada gledam da, kada se motor zagreje, uvek šaltam taman dovoljno da obrtaji padnu na tu idealnu krivu obrtnog momenta (1800-1850rpm)

Djorke

pre 2 godine

@ Ti očigledno voziš dizelaša... Na autoputu i do 3000 obrtaja??? Vauuu... Ahahahah...Vozis u jako niskim obrtajima.
(Ibna, 8. januar 2022 12:11)


Ne znam sta on vozi, ali ja sam na 3000 obrtaja u 6-toj na skoro 140km/h tako da …

ljud

pre 2 godine

(kiks, 9. januar 2022 11:47)

Broj sati rada nema taj značaj. Sati mogu biti popunjeni veoma lošim režimom vožnje a mogu i veoma brižljivim režimom. Prvi je npr. maltretiranje motora dok je hladan, od hladnog starta do zagrejanog stanja. 75% habanja motora dešava se utom periodu. Tako, ko npr. svakodnevno pali motor i pređe svega par km s njim, taj motor brzo dotrajava, pa sa pređenih 100.000 km (npr.) zreo je za otpis. (Znam za ekstremni slučaj da je to bilo posle svega 30.000 km.) A ko vodi računa da sate rada motora popuni nežnim ponašanjem prema njemu prelazi i milion km bez kvara.

s mile

pre 2 godine

Fiat Punto MK2, 1200ccm, 102NM@2500rpm.

90% vožnje mi je između 2000 i 3000rpm, tek ponekad, preticanje ili slično doguram do 4000rpm.

Tartaruga

pre 2 godine

Na primeru atmosferskih benzinaca - preko 3k obrtaja znaci brzina moze da bude 120-130, malo verovatno da je tada minimalna potrosnja.

Neko rece jos vecu bizarnost (max obrtni moment), kod vecine (gore navedenih) je to 4-4.5k, znaci u 6.stepenu brzina > 140. Jos manje verovatno :)

Dilema

pre 2 godine

@(Tartaruga, 9. januar 2022 08:36)

Uglavnom kod manjih atmo benzinaca tipa 1.4, 1.6 u posednjih 10-15 godina je tako.

npr. na jednom 1.4 benzincu iz 2009. koji sam vozio je 4100 obrtaja 130kmh, max obrtni moment je na 3800 po knjizici i auto vuce lepo do preko 6000 obrtaja, na 6500 je limiter, ispod 2500 ne vuce skoro pa nikako. Najmanju potrosnju je imao u poslednjem stepenu prenosa tj. 5.brzina na 50kmh, a obrtomer je oko 1500, bord pokazuje oko 4-4.5l potrosnje, dok pri 130kmh trosi 7.3l.

Balans

pre 2 godine

Tekst nije baš najpreciznije objasnio jer se uporedo pominju dve stvari:
1.Habanje motora vožnjom na preniskim obrtajima
2.Minimalna potrosnja.
Ako gledamo stavku 1, opterećenje motora je najmanje prilikom vožnje na najvećim obrtajima (kako neko reče) i to najviše prija motoru.
Ako gledamo stavku 2, to je stavka koja najviše prija vlasniku a ne motoru. Dakle treba naći obrtaje koji ne prijaju motoru ali omogućavaju da troši malo bez velikih posledica.
Ostaje zapravo na vlasniku, hoće li odovoljiti više svom novčaniku ili motoru?

Milan

pre 2 godine

Vozio benzinaca na 3.000 obrtaja (bas po ovakvoj preporuci, hteo sam da isprobam), trosio je oko litar goriva vise nego kad je teran izmedju 2.000-2.300 obrtaja

Komša

pre 2 godine

"Najizdrzljiviji SUS motori su brodski dizel motori. Oni rade u pravom dizel ciklusu i neprevazidjeni su. U odnosu na njih najpriblizniji su kamionski/autobuski dizel motori. I kad ste u busu, bacite pogled na obrtomer autobusa i videcete zeleno do 1500-1800 obrtaja. A prelaze milione km.
E sad da se vratimo na prave, brodske dizele. Kad pogledate na kojim obrtajima oni rade, videcete da to bude oko 1000 o/min."

Uglavnom tačno što se tiče brodskih motora,samo - praksa je pokazala da su najpribližniji njima (najbolje se pokazali) traktorski motori.
Bar kada su manji unutrašnji motori u pitanju.

Ako izuzmemo Yanmar motrore i možda najbolje u toj kategoriji ,Bukh (ugradjuju se u čamce za spasavanje ) vecina unutrasnjih brodskih motora su marinizirani (prilagodjeni za brod,atestirani ).
Uglavnom traktorski.
Lombardini ili Kubota su takvi motori (na dobrom glasu ) - traktorski. I jednoj i drugoj firmi je osnovna delatnost pravljenje mašina za poljoprivredu.
Domaca varijanta Lombardinija su DMB motori (Rakovica) i Riječki Torpedo...

I dan danas ih ribari koroste (da vidis kakva je jurnjava za starim (za novog kazu da je losiji) DMB za deplasmance ribarske msnje - kao za golf dvojku...

U glisere Volvo su ugradjivali - to vec moze da se poredi sa kamionskim ili auto motorima (problematični kazu kada je voda u pitanju) .

Uglavnom -nije za poredjenje.

gigi

pre 2 godine

Ljud

Koliko je dugačak taj uspon kada ste uspeli da oštetite motor vozeći u 5-oj? Nije bila nijedna krivina gde ste morali prešaltati u nižu? Ne mogu da verujem da se oštetio za par desetaka sekundi takve vožnje.


Ibna

Skoro svaki motor sa 5-stepenim menjačem vrti na 3000 pri 130-140. Čak i dosta "manjih" motora u kombinaciji sa 6 stepeni prenosa se na istoj brzini vrte oko 3000 rpm.

Milan

pre 2 godine

Vozio benzinaca na 3.000 obrtaja (bas po ovakvoj preporuci, hteo sam da isprobam), trosio je oko litar goriva vise nego kad je teran izmedju 2.000-2.300 obrtaja