Nedelja, 21.11.2021.

09:07

Električni automobili zimi troše čak 25 odsto više struje

Izvor: Izvor: B92, Veèernji.hr

Elektrièni automobili zimi troše èak 25 odsto više struje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Ostoja

pre 2 godine

pačiji batak, može!, 22. novembar 2021

Držiš nekakve lekcije , a vlastitu imenicu Norvežani sve vreme pišeš malim slovom n...
Pa kako da poverujem u tvoje znanje o Norvežanima...?

Ivan ZG

pre 2 godine

Ovo je površno napisan članak. Zimsko vrijeme se računa kada temperatura padne ispod minus 7 stupnjeva ispod 0. Čak i u tim uvjetima domet jako varira od proizvođača do proizvođača ovisno o tome ima li auto ugrađenu toplinsku pumpu ili ne. Toplinska pumpa iskorištava svu otpadnu energiju kao npr. onu od hlađenja baterija, motora, kovertera i sl. i na temperaturi od -7 smanjuje doseg za nekih 20% u odnosu na +20. Samo recimo prošle godine niti jedan dan u Zagrebu nije bila temperatura -7 pa se taj pad odnosi na skandinavske zemlje Europe ili Rusiju.
Dakle u RH će maksimalno smanjenje dosega biti oko 10% što je zanemarivo.
Uz to toplinske pumpe su sve bolje i sve je manji pad energije jer su izračunali da je manji utrošak energije da se baterija drže stalno na temperaturi iznad nule nego što je njihov pad energije ako su se ohladile ispod nule.

pačiji batak, može!

pre 2 godine

@pačiji batak,
Norveska nije deo EU....

as usual, promašio si poentu. dozvoli da ti pomognem:

najhladnija zemlja evropskog kontinenta vozi % naviše tesli bez ikakvih problema i planiranja ruta na -25c. pritom najobrazovaniji narod sa prosečno najvećim IQ u evropi. kontaš sada poentu koju ti norvežani prenose? zašto se stalno bunite kada vam norvežani kažu da ne radite za 300€ i da bacite to smrdljivo dizlo? zašto mislite da ste makar do kolena norvežanima?

Dejan

pre 2 godine

A najviše ih ima u toploj Norveškoj.
(dzigi, 21. novembar 2021 12:21)

Zahvaljujuci izdasnim subvencijama, isplacenih prodajom (ju, gle') fosilnih goriva.
(Vlada, 21. novembar 2021 14:25)

Kakve veze ima šta prodaju? Pa nisu oni krivi što imaju to i prodaju, nego kupci što kupuju. Zašto ne bi radili nešto što je profitabilno, sasvim legalno i normalno? Od toga imaju samo benefite, nema razloga da ne prodaju, kao što prodaju i razna druga dobra. Da se hipotetički iz Srbije isto tako izvozi fosilno gorivo i zarađuju milijarde, onda bi ćutao, onda bi bilo OK?

EZeljko

pre 2 godine

Pa to jeste JAKO komplikovano. Treba skinuti aplikaciju recimo za Tesku 3. Pa lepo kad se vratis kuci a ti podesis da punjenje na 240V pocne u 10PM kad je struja $0.08/kwh. Pa onda lepo podesis da ti u 7am temperatura u kolima bude ugodnih 22c a napolju recimo -10c. Pa podesis da se auto sam odledi ako nije u garazi ili ispod streje kao sto ja recimo imam. I to sve podesis da radi Ponedeljak-Petak. A Subotu i nedelju vec po zelji i potrebi. Za to ti treba jedno 15 min jednom u zivotu. A kad putujes na igacija te sama vodi do punjaca vec u zavisnosti od stanja baterije. Ukucas zeljenu destinaciju i sve kompjuter radi za tebe. Naravno to sve ako zivis u zemljibsa normalnim brojem punjaca. Nemci su zabranili Tesli dalje postavljanje superpunjaca ali i to nece jos dugo jer je ssd Tesla domaci brend. Nemci su najgori primer u Evropi. Pitam se zasto?
Interesantno da negativne komentare pisu oni koji ne da nisu vozili E-auto nego isti nisu ni videli u zivotu. Samo strpljenje. Eto za 2-3g max. Tiga i u Srbiji. Nema se druga alternativa. A sto se struje tice ima toga nema zime. Vec se radi na vetroparkovimabi solarnim elektranama.

karburator

pre 2 godine

EV sa Li-ion baterijom je prilično osetljivo na temperaturu ambijenta. Moj primer je da leti, po vrućini, preko mreže 230V napunim za 30-tak km vožnje na struju, dok zimi, na oko 0°C, to je svega oko 22 km.

cixxx

pre 2 godine

Zato samo hibrid i ćao!
Imam službeni elektro, sa oko 100km "dometa", uglavnom ga svi izbegavaju jer treba plan puta odraditi i sad tek po hladnom vremenu...

pačiji batak, može

pre 2 godine

braćo, norvežani se krste kakve gluposti ovde pišete. poručuju vam:

tesla super radi i na -25c. na vašem podneblju zimi će raditi kao kod nas leti. nemojte brinuti, samo skupljajte pare i dosta više tih 300€ plata.

poslušajte ih, najpametnija nacija EU, nemojte razmišljati kad oni nešto kažu.

Aerospace

pre 2 godine

@ Djunta

Upravo je problem auto industrija u Nemačkoj. Izlobirali su sve moguće da bi što više usporili napredak. U svakom slučaju je trenutno e-auto ok za gradsku vožnju. Međutim, svi razvijaju nove e modele i neki će čak potpuno preći na elektro za jedno 5 do 10 godina. Sus je jednostavno mrtav pre ili kasnije...

Milojko

pre 2 godine

@zoc
Jeste svi trose vise al nije isto kad ti domet sa punim rezervoarom spadne sa 800 na 700km ili kad ti domet sa punom baterijom spadne sa 300 na 200km.

Ostoja

pre 2 godine

A da li ima da se kupi produžni kabl dužine oko 80 metara... Toliko mi je naime rastojanje od stana na osmom spratu i parkinga...
Kolika je prosečna dužina produžnih kablova koji se dobijaju pri kupovini auta?
Mislim, samo pitam, ne vredjam ...

Разлислите о овоме

pre 2 godine

Разлислите о овоме
Аутомобил са SUS мотором целу годину троши 80% више него што преба, а електрични само зими 25% више него лети које троши на грејање кабине.
Али ко то нежели има као опцију код неких произвођача да доплати за топлотну пумпу (између 1 000 и 1 500 евра) и онда и зими и лети троши исто односно мање.

Живојин

pre 2 godine

A najviše ih ima u toploj Norveškoj.
(dzigi, 21. novembar 2021 12:21)

У годишњим извештајима њихове Агенције за енергетику наводи се податак да ЕВ код њих просечно троше између 17 - 20 kW на 100 км уместо декларисаних 12 - 15 kW. И то је то и све што иде уз то.

pačiji batak, može!

pre 2 godine

Ja odabiram pravac zbog toga što nešto hoću da vidim i posetim.
Prema tome ev nikada!
(Kladovo, 21. novembar 2021 17:00)

ne brini, do broče ćeš uvek bez problema doći. inače, još 10-15 godina si miran sa fosilnim leševima. posle toga, drži se obećanja, i ti i svi vi koji se kunete. manje budala na ulicama.

miloš

pre 2 godine

jeste, evo sve lupam glavu od brige zimi, već 3 godine vozim EV i nikakvih problema zimi, srećom imam kuću, garažu, auto je uredno garažiran, većinu vremena koristim javne punionice koje su dostupne, a zimi noću auto punim kod kuće, ali količina struje koju punim je zanemariva, obično radim da na javnoj puninici napunim preko 80% kapaciteta, a ovo sitno dopunim kod kuće, čisto da me ujutro čeka topla baterija, čak i ako to ne uradim, za 15-20 minuta baterija već dođe na neku radnu temperaturu

nema čak ni potrebe da auto garažirate ako vani nije ne znam nešto tipa -15, ove manje minuse automobil može bez problema biti vani, neće se ništa smrznuti niti se išta pokvariti

grejanje kabine istina ide mi iz baterije, jer mi auto nema toplinsku pumpu kao neku drugi modeli, ali tu je i grijanje sedišta tako da u automobilu nije zima, također svaki puta kad stanem na neku javnu punionicu mogu ostaviti grejanje kabine da radi, da me čeka topli automobil, tak se kabina greje iz punjača

jedino šta je bitno zimi nisu ni baterija ni punjenje ni doseg, samo dobre zimske gume i ništa više mi netreba

Nemanja

pre 2 godine

Planiraj rutu kako bi imali punjace, planiraj gde ces se zaustaviti da bi dopinio baterije, planiraj kako ces voziti da bi optimizovao potrosnju struje i povecao autonomiju, planiraj kada ces da grejes auto (a isplaniraj i dobru jaknu, da ne mora da se greje na 22, 23 nego na 16, 17) itd. Samo nesto planiraj i dodji do punjaca, gde ces "natociti" struju vecinski nastalu iz uglja, gasa itd. Odlican nam ovaj napredak - od sipaj i ne misli, "napredujemo" ka konsatno misli kako korstis automobila. Neka hvala, ocigledno da jos uvek nije vreme za tako nesto.

budala

pre 2 godine

... sanjam dan kada će se elektročna vozila puniti i voziti u trakama kao trolebusi... digneš pecaljku, ukačiš se na žice... i počinje vožnja i punjenje...

Vlada

pre 2 godine

A najviše ih ima u toploj Norveškoj.
(dzigi, 21. novembar 2021 12:21)

Zahvaljujuci izdasnim subvencijama, isplacenih prodajom (ju, gle') fosilnih goriva.

Clapclap

pre 2 godine

Šta me briga za mali gradski auto kad mu autonomija spadne sa 200-300km što je sad standard na nekih 150+? A i to će da spadne samo ako koristite grejanje kabine+volana+sedišta+zagrevanje auta pre ulaska...

Djorke

pre 2 godine

Pa sve živo troši neki procenat više zimi.

Više mi troši auto, veće račune plaćam kući, čak i ja više jedem :)))) tako da bez brige, normalna je pojava.

Djunta

pre 2 godine

Jutros gledao neku nemacku emisiju o elektro-automobilima. Nemacka ima fatalno mali broj punjaca, u zgradama se jos dugo, dugo nece resiti problem punjenja. Na velikom broju punjaca ne stoje cene struje vec milion nekih gluposti. A cena ide i do 79 centi po kWH. Apsolutno svi strucnjaci se slazu da je jos rano za elektro automobile. Kazu jos min. godinu, dve. I to pricamo o Nemackoj. Mada neki Holandjanin rece da je u Holandiji mnogo bolja situacija sa punjacima. Jbg-a oni nemaju Mercedes, BMW, Audi koji i dalje zive od SUS-a.

kognitivna disonanca

pre 2 godine

Sauh Mujo! - Sauh Haso!

Benzinski i dizel motori isto troše više goriva zimi, ne računajući potrošnju usled rada klima uređaja, odleđivanja stakla itd. Takođe, i tzv. zimska goriva, koja se prodaju od 15. novembra po našem zakonu, utiču na povećanu potrošnju SUS motora.

Zacvo

pre 2 godine

Ja kad bih znao kada ću sutra krenuti ne bi mi ni trebao automobil, a da ne pričam o tome da ti nešto iskrsne. Sve u svemu, sa ovim automobilima, čak i da imaš kuću i garažu, sloboda je znatno ograničena. Elektro automobili su najveća prevara u istoriji čovečanstva

Rastko

pre 2 godine

Zašto se voziti bez brige kad o tome možete brinuti sve vreme? I da vam , slučajno, ne padne na pamet da uradite nešto ne planirano! To je sloboda.
Srećom pa je autonomija više nego dovoljna leti, tako da kada se smanji zimi nije nikakav problem

Gradimir

pre 2 godine

Dakle, treba malo promeniti navike... teško će to da ide. Pa, Srbi ni na Smart telefone nisu prešli da ne bi morali svako veče da misle na punjenje.

Vlada

pre 2 godine

Trosi i moj benzinac vise zimi, duze radi automatski saug, ali ne 25%. Kod SUS motora je grejanje nusprodukt rada motora, pa dodje "dzaba" grejanje kabine (nije dzaba, trosi 7-10 na 100km a da je motor 99% efikasan trosio bi mozda 1.5-2l).
Zato elektricari imaju deklarisan domet samo kad je napolju 20ak stepeni pa ne mora ni klima ni grejanje da rade...

Gobelja

pre 2 godine

ako hoćete manje zagađenje pređite na metan, ... samo tteba izračunati ishvatiti da ovi prodaju tehnologiju a ne zdrav i čist vazduh

Vlada

pre 2 godine

Trosi i moj benzinac vise zimi, duze radi automatski saug, ali ne 25%. Kod SUS motora je grejanje nusprodukt rada motora, pa dodje "dzaba" grejanje kabine (nije dzaba, trosi 7-10 na 100km a da je motor 99% efikasan trosio bi mozda 1.5-2l).
Zato elektricari imaju deklarisan domet samo kad je napolju 20ak stepeni pa ne mora ni klima ni grejanje da rade...

Zacvo

pre 2 godine

Ja kad bih znao kada ću sutra krenuti ne bi mi ni trebao automobil, a da ne pričam o tome da ti nešto iskrsne. Sve u svemu, sa ovim automobilima, čak i da imaš kuću i garažu, sloboda je znatno ograničena. Elektro automobili su najveća prevara u istoriji čovečanstva

Nemanja

pre 2 godine

Planiraj rutu kako bi imali punjace, planiraj gde ces se zaustaviti da bi dopinio baterije, planiraj kako ces voziti da bi optimizovao potrosnju struje i povecao autonomiju, planiraj kada ces da grejes auto (a isplaniraj i dobru jaknu, da ne mora da se greje na 22, 23 nego na 16, 17) itd. Samo nesto planiraj i dodji do punjaca, gde ces "natociti" struju vecinski nastalu iz uglja, gasa itd. Odlican nam ovaj napredak - od sipaj i ne misli, "napredujemo" ka konsatno misli kako korstis automobila. Neka hvala, ocigledno da jos uvek nije vreme za tako nesto.

Gobelja

pre 2 godine

ako hoćete manje zagađenje pređite na metan, ... samo tteba izračunati ishvatiti da ovi prodaju tehnologiju a ne zdrav i čist vazduh

Vlada

pre 2 godine

A najviše ih ima u toploj Norveškoj.
(dzigi, 21. novembar 2021 12:21)

Zahvaljujuci izdasnim subvencijama, isplacenih prodajom (ju, gle') fosilnih goriva.

Djorke

pre 2 godine

Pa sve živo troši neki procenat više zimi.

Više mi troši auto, veće račune plaćam kući, čak i ja više jedem :)))) tako da bez brige, normalna je pojava.

Djunta

pre 2 godine

Jutros gledao neku nemacku emisiju o elektro-automobilima. Nemacka ima fatalno mali broj punjaca, u zgradama se jos dugo, dugo nece resiti problem punjenja. Na velikom broju punjaca ne stoje cene struje vec milion nekih gluposti. A cena ide i do 79 centi po kWH. Apsolutno svi strucnjaci se slazu da je jos rano za elektro automobile. Kazu jos min. godinu, dve. I to pricamo o Nemackoj. Mada neki Holandjanin rece da je u Holandiji mnogo bolja situacija sa punjacima. Jbg-a oni nemaju Mercedes, BMW, Audi koji i dalje zive od SUS-a.

Gradimir

pre 2 godine

Dakle, treba malo promeniti navike... teško će to da ide. Pa, Srbi ni na Smart telefone nisu prešli da ne bi morali svako veče da misle na punjenje.

kognitivna disonanca

pre 2 godine

Sauh Mujo! - Sauh Haso!

Benzinski i dizel motori isto troše više goriva zimi, ne računajući potrošnju usled rada klima uređaja, odleđivanja stakla itd. Takođe, i tzv. zimska goriva, koja se prodaju od 15. novembra po našem zakonu, utiču na povećanu potrošnju SUS motora.

Rastko

pre 2 godine

Zašto se voziti bez brige kad o tome možete brinuti sve vreme? I da vam , slučajno, ne padne na pamet da uradite nešto ne planirano! To je sloboda.
Srećom pa je autonomija više nego dovoljna leti, tako da kada se smanji zimi nije nikakav problem

Aerospace

pre 2 godine

@ Djunta

Upravo je problem auto industrija u Nemačkoj. Izlobirali su sve moguće da bi što više usporili napredak. U svakom slučaju je trenutno e-auto ok za gradsku vožnju. Međutim, svi razvijaju nove e modele i neki će čak potpuno preći na elektro za jedno 5 do 10 godina. Sus je jednostavno mrtav pre ili kasnije...

Milojko

pre 2 godine

@zoc
Jeste svi trose vise al nije isto kad ti domet sa punim rezervoarom spadne sa 800 na 700km ili kad ti domet sa punom baterijom spadne sa 300 na 200km.

pačiji batak, može

pre 2 godine

braćo, norvežani se krste kakve gluposti ovde pišete. poručuju vam:

tesla super radi i na -25c. na vašem podneblju zimi će raditi kao kod nas leti. nemojte brinuti, samo skupljajte pare i dosta više tih 300€ plata.

poslušajte ih, najpametnija nacija EU, nemojte razmišljati kad oni nešto kažu.

karburator

pre 2 godine

EV sa Li-ion baterijom je prilično osetljivo na temperaturu ambijenta. Moj primer je da leti, po vrućini, preko mreže 230V napunim za 30-tak km vožnje na struju, dok zimi, na oko 0°C, to je svega oko 22 km.

EZeljko

pre 2 godine

Pa to jeste JAKO komplikovano. Treba skinuti aplikaciju recimo za Tesku 3. Pa lepo kad se vratis kuci a ti podesis da punjenje na 240V pocne u 10PM kad je struja $0.08/kwh. Pa onda lepo podesis da ti u 7am temperatura u kolima bude ugodnih 22c a napolju recimo -10c. Pa podesis da se auto sam odledi ako nije u garazi ili ispod streje kao sto ja recimo imam. I to sve podesis da radi Ponedeljak-Petak. A Subotu i nedelju vec po zelji i potrebi. Za to ti treba jedno 15 min jednom u zivotu. A kad putujes na igacija te sama vodi do punjaca vec u zavisnosti od stanja baterije. Ukucas zeljenu destinaciju i sve kompjuter radi za tebe. Naravno to sve ako zivis u zemljibsa normalnim brojem punjaca. Nemci su zabranili Tesli dalje postavljanje superpunjaca ali i to nece jos dugo jer je ssd Tesla domaci brend. Nemci su najgori primer u Evropi. Pitam se zasto?
Interesantno da negativne komentare pisu oni koji ne da nisu vozili E-auto nego isti nisu ni videli u zivotu. Samo strpljenje. Eto za 2-3g max. Tiga i u Srbiji. Nema se druga alternativa. A sto se struje tice ima toga nema zime. Vec se radi na vetroparkovimabi solarnim elektranama.

pačiji batak, može!

pre 2 godine

@pačiji batak,
Norveska nije deo EU....

as usual, promašio si poentu. dozvoli da ti pomognem:

najhladnija zemlja evropskog kontinenta vozi % naviše tesli bez ikakvih problema i planiranja ruta na -25c. pritom najobrazovaniji narod sa prosečno najvećim IQ u evropi. kontaš sada poentu koju ti norvežani prenose? zašto se stalno bunite kada vam norvežani kažu da ne radite za 300€ i da bacite to smrdljivo dizlo? zašto mislite da ste makar do kolena norvežanima?

Разлислите о овоме

pre 2 godine

Разлислите о овоме
Аутомобил са SUS мотором целу годину троши 80% више него што преба, а електрични само зими 25% више него лети које троши на грејање кабине.
Али ко то нежели има као опцију код неких произвођача да доплати за топлотну пумпу (између 1 000 и 1 500 евра) и онда и зими и лети троши исто односно мање.

Dejan

pre 2 godine

A najviše ih ima u toploj Norveškoj.
(dzigi, 21. novembar 2021 12:21)

Zahvaljujuci izdasnim subvencijama, isplacenih prodajom (ju, gle') fosilnih goriva.
(Vlada, 21. novembar 2021 14:25)

Kakve veze ima šta prodaju? Pa nisu oni krivi što imaju to i prodaju, nego kupci što kupuju. Zašto ne bi radili nešto što je profitabilno, sasvim legalno i normalno? Od toga imaju samo benefite, nema razloga da ne prodaju, kao što prodaju i razna druga dobra. Da se hipotetički iz Srbije isto tako izvozi fosilno gorivo i zarađuju milijarde, onda bi ćutao, onda bi bilo OK?

Ivan ZG

pre 2 godine

Ovo je površno napisan članak. Zimsko vrijeme se računa kada temperatura padne ispod minus 7 stupnjeva ispod 0. Čak i u tim uvjetima domet jako varira od proizvođača do proizvođača ovisno o tome ima li auto ugrađenu toplinsku pumpu ili ne. Toplinska pumpa iskorištava svu otpadnu energiju kao npr. onu od hlađenja baterija, motora, kovertera i sl. i na temperaturi od -7 smanjuje doseg za nekih 20% u odnosu na +20. Samo recimo prošle godine niti jedan dan u Zagrebu nije bila temperatura -7 pa se taj pad odnosi na skandinavske zemlje Europe ili Rusiju.
Dakle u RH će maksimalno smanjenje dosega biti oko 10% što je zanemarivo.
Uz to toplinske pumpe su sve bolje i sve je manji pad energije jer su izračunali da je manji utrošak energije da se baterija drže stalno na temperaturi iznad nule nego što je njihov pad energije ako su se ohladile ispod nule.

budala

pre 2 godine

... sanjam dan kada će se elektročna vozila puniti i voziti u trakama kao trolebusi... digneš pecaljku, ukačiš se na žice... i počinje vožnja i punjenje...

miloš

pre 2 godine

jeste, evo sve lupam glavu od brige zimi, već 3 godine vozim EV i nikakvih problema zimi, srećom imam kuću, garažu, auto je uredno garažiran, većinu vremena koristim javne punionice koje su dostupne, a zimi noću auto punim kod kuće, ali količina struje koju punim je zanemariva, obično radim da na javnoj puninici napunim preko 80% kapaciteta, a ovo sitno dopunim kod kuće, čisto da me ujutro čeka topla baterija, čak i ako to ne uradim, za 15-20 minuta baterija već dođe na neku radnu temperaturu

nema čak ni potrebe da auto garažirate ako vani nije ne znam nešto tipa -15, ove manje minuse automobil može bez problema biti vani, neće se ništa smrznuti niti se išta pokvariti

grejanje kabine istina ide mi iz baterije, jer mi auto nema toplinsku pumpu kao neku drugi modeli, ali tu je i grijanje sedišta tako da u automobilu nije zima, također svaki puta kad stanem na neku javnu punionicu mogu ostaviti grejanje kabine da radi, da me čeka topli automobil, tak se kabina greje iz punjača

jedino šta je bitno zimi nisu ni baterija ni punjenje ni doseg, samo dobre zimske gume i ništa više mi netreba

Ostoja

pre 2 godine

A da li ima da se kupi produžni kabl dužine oko 80 metara... Toliko mi je naime rastojanje od stana na osmom spratu i parkinga...
Kolika je prosečna dužina produžnih kablova koji se dobijaju pri kupovini auta?
Mislim, samo pitam, ne vredjam ...

pačiji batak, može!

pre 2 godine

Ja odabiram pravac zbog toga što nešto hoću da vidim i posetim.
Prema tome ev nikada!
(Kladovo, 21. novembar 2021 17:00)

ne brini, do broče ćeš uvek bez problema doći. inače, još 10-15 godina si miran sa fosilnim leševima. posle toga, drži se obećanja, i ti i svi vi koji se kunete. manje budala na ulicama.

Clapclap

pre 2 godine

Šta me briga za mali gradski auto kad mu autonomija spadne sa 200-300km što je sad standard na nekih 150+? A i to će da spadne samo ako koristite grejanje kabine+volana+sedišta+zagrevanje auta pre ulaska...

Живојин

pre 2 godine

A najviše ih ima u toploj Norveškoj.
(dzigi, 21. novembar 2021 12:21)

У годишњим извештајима њихове Агенције за енергетику наводи се податак да ЕВ код њих просечно троше између 17 - 20 kW на 100 км уместо декларисаних 12 - 15 kW. И то је то и све што иде уз то.

Ostoja

pre 2 godine

pačiji batak, može!, 22. novembar 2021

Držiš nekakve lekcije , a vlastitu imenicu Norvežani sve vreme pišeš malim slovom n...
Pa kako da poverujem u tvoje znanje o Norvežanima...?

cixxx

pre 2 godine

Zato samo hibrid i ćao!
Imam službeni elektro, sa oko 100km "dometa", uglavnom ga svi izbegavaju jer treba plan puta odraditi i sad tek po hladnom vremenu...

Zacvo

pre 2 godine

Ja kad bih znao kada ću sutra krenuti ne bi mi ni trebao automobil, a da ne pričam o tome da ti nešto iskrsne. Sve u svemu, sa ovim automobilima, čak i da imaš kuću i garažu, sloboda je znatno ograničena. Elektro automobili su najveća prevara u istoriji čovečanstva

pačiji batak, može

pre 2 godine

braćo, norvežani se krste kakve gluposti ovde pišete. poručuju vam:

tesla super radi i na -25c. na vašem podneblju zimi će raditi kao kod nas leti. nemojte brinuti, samo skupljajte pare i dosta više tih 300€ plata.

poslušajte ih, najpametnija nacija EU, nemojte razmišljati kad oni nešto kažu.

Rastko

pre 2 godine

Zašto se voziti bez brige kad o tome možete brinuti sve vreme? I da vam , slučajno, ne padne na pamet da uradite nešto ne planirano! To je sloboda.
Srećom pa je autonomija više nego dovoljna leti, tako da kada se smanji zimi nije nikakav problem

budala

pre 2 godine

... sanjam dan kada će se elektročna vozila puniti i voziti u trakama kao trolebusi... digneš pecaljku, ukačiš se na žice... i počinje vožnja i punjenje...

Gradimir

pre 2 godine

Dakle, treba malo promeniti navike... teško će to da ide. Pa, Srbi ni na Smart telefone nisu prešli da ne bi morali svako veče da misle na punjenje.

Clapclap

pre 2 godine

Šta me briga za mali gradski auto kad mu autonomija spadne sa 200-300km što je sad standard na nekih 150+? A i to će da spadne samo ako koristite grejanje kabine+volana+sedišta+zagrevanje auta pre ulaska...

Gobelja

pre 2 godine

ako hoćete manje zagađenje pređite na metan, ... samo tteba izračunati ishvatiti da ovi prodaju tehnologiju a ne zdrav i čist vazduh

Vlada

pre 2 godine

A najviše ih ima u toploj Norveškoj.
(dzigi, 21. novembar 2021 12:21)

Zahvaljujuci izdasnim subvencijama, isplacenih prodajom (ju, gle') fosilnih goriva.

Nemanja

pre 2 godine

Planiraj rutu kako bi imali punjace, planiraj gde ces se zaustaviti da bi dopinio baterije, planiraj kako ces voziti da bi optimizovao potrosnju struje i povecao autonomiju, planiraj kada ces da grejes auto (a isplaniraj i dobru jaknu, da ne mora da se greje na 22, 23 nego na 16, 17) itd. Samo nesto planiraj i dodji do punjaca, gde ces "natociti" struju vecinski nastalu iz uglja, gasa itd. Odlican nam ovaj napredak - od sipaj i ne misli, "napredujemo" ka konsatno misli kako korstis automobila. Neka hvala, ocigledno da jos uvek nije vreme za tako nesto.

pačiji batak, može!

pre 2 godine

Ja odabiram pravac zbog toga što nešto hoću da vidim i posetim.
Prema tome ev nikada!
(Kladovo, 21. novembar 2021 17:00)

ne brini, do broče ćeš uvek bez problema doći. inače, još 10-15 godina si miran sa fosilnim leševima. posle toga, drži se obećanja, i ti i svi vi koji se kunete. manje budala na ulicama.

pačiji batak, može!

pre 2 godine

@pačiji batak,
Norveska nije deo EU....

as usual, promašio si poentu. dozvoli da ti pomognem:

najhladnija zemlja evropskog kontinenta vozi % naviše tesli bez ikakvih problema i planiranja ruta na -25c. pritom najobrazovaniji narod sa prosečno najvećim IQ u evropi. kontaš sada poentu koju ti norvežani prenose? zašto se stalno bunite kada vam norvežani kažu da ne radite za 300€ i da bacite to smrdljivo dizlo? zašto mislite da ste makar do kolena norvežanima?

Djorke

pre 2 godine

Pa sve živo troši neki procenat više zimi.

Više mi troši auto, veće račune plaćam kući, čak i ja više jedem :)))) tako da bez brige, normalna je pojava.

kognitivna disonanca

pre 2 godine

Sauh Mujo! - Sauh Haso!

Benzinski i dizel motori isto troše više goriva zimi, ne računajući potrošnju usled rada klima uređaja, odleđivanja stakla itd. Takođe, i tzv. zimska goriva, koja se prodaju od 15. novembra po našem zakonu, utiču na povećanu potrošnju SUS motora.

EZeljko

pre 2 godine

Pa to jeste JAKO komplikovano. Treba skinuti aplikaciju recimo za Tesku 3. Pa lepo kad se vratis kuci a ti podesis da punjenje na 240V pocne u 10PM kad je struja $0.08/kwh. Pa onda lepo podesis da ti u 7am temperatura u kolima bude ugodnih 22c a napolju recimo -10c. Pa podesis da se auto sam odledi ako nije u garazi ili ispod streje kao sto ja recimo imam. I to sve podesis da radi Ponedeljak-Petak. A Subotu i nedelju vec po zelji i potrebi. Za to ti treba jedno 15 min jednom u zivotu. A kad putujes na igacija te sama vodi do punjaca vec u zavisnosti od stanja baterije. Ukucas zeljenu destinaciju i sve kompjuter radi za tebe. Naravno to sve ako zivis u zemljibsa normalnim brojem punjaca. Nemci su zabranili Tesli dalje postavljanje superpunjaca ali i to nece jos dugo jer je ssd Tesla domaci brend. Nemci su najgori primer u Evropi. Pitam se zasto?
Interesantno da negativne komentare pisu oni koji ne da nisu vozili E-auto nego isti nisu ni videli u zivotu. Samo strpljenje. Eto za 2-3g max. Tiga i u Srbiji. Nema se druga alternativa. A sto se struje tice ima toga nema zime. Vec se radi na vetroparkovimabi solarnim elektranama.

Разлислите о овоме

pre 2 godine

Разлислите о овоме
Аутомобил са SUS мотором целу годину троши 80% више него што преба, а електрични само зими 25% више него лети које троши на грејање кабине.
Али ко то нежели има као опцију код неких произвођача да доплати за топлотну пумпу (између 1 000 и 1 500 евра) и онда и зими и лети троши исто односно мање.

Dejan

pre 2 godine

A najviše ih ima u toploj Norveškoj.
(dzigi, 21. novembar 2021 12:21)

Zahvaljujuci izdasnim subvencijama, isplacenih prodajom (ju, gle') fosilnih goriva.
(Vlada, 21. novembar 2021 14:25)

Kakve veze ima šta prodaju? Pa nisu oni krivi što imaju to i prodaju, nego kupci što kupuju. Zašto ne bi radili nešto što je profitabilno, sasvim legalno i normalno? Od toga imaju samo benefite, nema razloga da ne prodaju, kao što prodaju i razna druga dobra. Da se hipotetički iz Srbije isto tako izvozi fosilno gorivo i zarađuju milijarde, onda bi ćutao, onda bi bilo OK?

Ostoja

pre 2 godine

A da li ima da se kupi produžni kabl dužine oko 80 metara... Toliko mi je naime rastojanje od stana na osmom spratu i parkinga...
Kolika je prosečna dužina produžnih kablova koji se dobijaju pri kupovini auta?
Mislim, samo pitam, ne vredjam ...

cixxx

pre 2 godine

Zato samo hibrid i ćao!
Imam službeni elektro, sa oko 100km "dometa", uglavnom ga svi izbegavaju jer treba plan puta odraditi i sad tek po hladnom vremenu...

miloš

pre 2 godine

jeste, evo sve lupam glavu od brige zimi, već 3 godine vozim EV i nikakvih problema zimi, srećom imam kuću, garažu, auto je uredno garažiran, većinu vremena koristim javne punionice koje su dostupne, a zimi noću auto punim kod kuće, ali količina struje koju punim je zanemariva, obično radim da na javnoj puninici napunim preko 80% kapaciteta, a ovo sitno dopunim kod kuće, čisto da me ujutro čeka topla baterija, čak i ako to ne uradim, za 15-20 minuta baterija već dođe na neku radnu temperaturu

nema čak ni potrebe da auto garažirate ako vani nije ne znam nešto tipa -15, ove manje minuse automobil može bez problema biti vani, neće se ništa smrznuti niti se išta pokvariti

grejanje kabine istina ide mi iz baterije, jer mi auto nema toplinsku pumpu kao neku drugi modeli, ali tu je i grijanje sedišta tako da u automobilu nije zima, također svaki puta kad stanem na neku javnu punionicu mogu ostaviti grejanje kabine da radi, da me čeka topli automobil, tak se kabina greje iz punjača

jedino šta je bitno zimi nisu ni baterija ni punjenje ni doseg, samo dobre zimske gume i ništa više mi netreba

Vlada

pre 2 godine

Trosi i moj benzinac vise zimi, duze radi automatski saug, ali ne 25%. Kod SUS motora je grejanje nusprodukt rada motora, pa dodje "dzaba" grejanje kabine (nije dzaba, trosi 7-10 na 100km a da je motor 99% efikasan trosio bi mozda 1.5-2l).
Zato elektricari imaju deklarisan domet samo kad je napolju 20ak stepeni pa ne mora ni klima ni grejanje da rade...

Djunta

pre 2 godine

Jutros gledao neku nemacku emisiju o elektro-automobilima. Nemacka ima fatalno mali broj punjaca, u zgradama se jos dugo, dugo nece resiti problem punjenja. Na velikom broju punjaca ne stoje cene struje vec milion nekih gluposti. A cena ide i do 79 centi po kWH. Apsolutno svi strucnjaci se slazu da je jos rano za elektro automobile. Kazu jos min. godinu, dve. I to pricamo o Nemackoj. Mada neki Holandjanin rece da je u Holandiji mnogo bolja situacija sa punjacima. Jbg-a oni nemaju Mercedes, BMW, Audi koji i dalje zive od SUS-a.

Aerospace

pre 2 godine

@ Djunta

Upravo je problem auto industrija u Nemačkoj. Izlobirali su sve moguće da bi što više usporili napredak. U svakom slučaju je trenutno e-auto ok za gradsku vožnju. Međutim, svi razvijaju nove e modele i neki će čak potpuno preći na elektro za jedno 5 do 10 godina. Sus je jednostavno mrtav pre ili kasnije...

Milojko

pre 2 godine

@zoc
Jeste svi trose vise al nije isto kad ti domet sa punim rezervoarom spadne sa 800 na 700km ili kad ti domet sa punom baterijom spadne sa 300 na 200km.

Ivan ZG

pre 2 godine

Ovo je površno napisan članak. Zimsko vrijeme se računa kada temperatura padne ispod minus 7 stupnjeva ispod 0. Čak i u tim uvjetima domet jako varira od proizvođača do proizvođača ovisno o tome ima li auto ugrađenu toplinsku pumpu ili ne. Toplinska pumpa iskorištava svu otpadnu energiju kao npr. onu od hlađenja baterija, motora, kovertera i sl. i na temperaturi od -7 smanjuje doseg za nekih 20% u odnosu na +20. Samo recimo prošle godine niti jedan dan u Zagrebu nije bila temperatura -7 pa se taj pad odnosi na skandinavske zemlje Europe ili Rusiju.
Dakle u RH će maksimalno smanjenje dosega biti oko 10% što je zanemarivo.
Uz to toplinske pumpe su sve bolje i sve je manji pad energije jer su izračunali da je manji utrošak energije da se baterija drže stalno na temperaturi iznad nule nego što je njihov pad energije ako su se ohladile ispod nule.

Живојин

pre 2 godine

A najviše ih ima u toploj Norveškoj.
(dzigi, 21. novembar 2021 12:21)

У годишњим извештајима њихове Агенције за енергетику наводи се податак да ЕВ код њих просечно троше између 17 - 20 kW на 100 км уместо декларисаних 12 - 15 kW. И то је то и све што иде уз то.

karburator

pre 2 godine

EV sa Li-ion baterijom je prilično osetljivo na temperaturu ambijenta. Moj primer je da leti, po vrućini, preko mreže 230V napunim za 30-tak km vožnje na struju, dok zimi, na oko 0°C, to je svega oko 22 km.

Ostoja

pre 2 godine

pačiji batak, može!, 22. novembar 2021

Držiš nekakve lekcije , a vlastitu imenicu Norvežani sve vreme pišeš malim slovom n...
Pa kako da poverujem u tvoje znanje o Norvežanima...?