Subota, 30.10.2021.

10:17

UN bi da ograniče brzinu na auto-putevima na 100 km/h

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

UN bi da ogranièe brzinu na auto-putevima na 100 km/h IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

127 Komentari

Sortiraj po:

Sasa

pre 2 godine

Ta gamad besposlena umesto sto maltretira civilizovan svet gde je minoran broj poginulih bolje da nahrane onaj deo sveta gde je i najveci broj poginulih u saobracaju.

u tantu

pre 2 godine

Delegati OUN me podsjecaju na nase clanove CK KPJ. Svi vazni, smrtno
ozbiljni sa onim kravatama (cvor ko sarma). Ode "sarma" u zaborav zajedno
sa bivsom drzavom zahvaljujuci delegatima a tako ce i OUN otici zahvaljujuci svojim delegatimo klimoglavcima.

Optimista pripravnik

pre 2 godine

@ kole, 31. oktobar 2021 08:02

Uh, što volim da pročitam ovakav komentar!
Mislim da mi je Južna Amerika, baš legla!!!
Što dalje od ovakvih!!!

Bodo

pre 2 godine

UN svojim odlukama ubiju na stotine hiljada ljudi, ali sve u slladu sa zapadnom vrednostima $
(MileR, 30. oktobar 2021 13:20)

Evo jos jedne zrtve antizapadne propagande. Ako je novac zapadu bog, a UN pod zapadnim vodjstvom zele ogranicenje brzine onda nesto ne valja. Naime, opadace potrosnja goriva, skuplja vozila ce izgubiti na znacaju, manje vremena ce ostati na stvari koje podrazumevaju trosenje novca, jer ce vise vremena trebati na put. Dakle, sve je usmereno na smanjenje potrosnje, a to steti kapitalizmu.

Milosav

pre 2 godine

U Ontariju je ogranicenje 100 Km/h tolerise se do 120 bez problema, pa i do 130 osim ako nisi kurate srece.
U 40 se tolerise do 50, u 60 do 80 i u 80 do 100.

Čiča Miloje

pre 2 godine

Ako hoćeš da predješ 1300 km za 10 sati moraš da voziš takoreći konstantno 150 i više na sat. Svako pa i kratko zadržavanje, gušći saobraćaj, na kratko sporija vožnja drastično obara prosek!

dd

pre 2 godine

pametno...100km/h je vec kriticna brzina koju vozac ne moze da iskontrolise i pravovremeno reaguje.

po meni 90km/h bi bilo idealno...nesrece bi se drasticno smanjile.ja nikada na autoputu ne vozim brze od 90km/h.treba vi vise vremena od tacke A do tacke B,ali sam mnogo sigurniji.

sad ce mnogi reci daj ne lupaj 90km/na autoputu.ok vi vozite 200km/h,da li je vas zivot vredan tih 1h-2h sto cete brze da stignete do tacke B nego ja??ako se ne daj boze desi neka nesreca.sto brze vozis procenat nesrece se povecava!!!dovoljno je neka krupna zivotinja da vam izleti,makazice,lancani sudar...to vi sa 200km/h ne mozete spreciti nego cete se zakucati.to je poenta.

diplinž

pre 2 godine

Ovako banalizovati pristup problemu može samo neko ko nema pojma o čemu priča. Ovo je samo dokaz da i u ostatku svijeta političari, a ne struka vode glavnu riječ, nažalost. Evo jedna brzinski analiza - imamo 1,3 mil smrtnih iskoda godišnje u svijetu (oko 170 na 1mil stan). Aha, daj mi to malo detaljnije. Pa, u skandinaviji je 30 na milion, u srbiji 75, u rumuniji, 100, albaniji 150, bosna 170 (napadaju nas oni drugi i treći, kaže jedan). Aha imam već neku ideju od čega zavisi, ajmo dalje... Azija većinom 1500 o 200, južnoameričke države 200 do 250, Afrika i do 400! Brojke su još izraženije kad se uzme u obzir broj vozila (bogati svijet ima 2 auta po porodici, sirotinja 0,5)... Pa rješenje je jednostavno - smanji maks brzinu na autoputevima na 100! Ali najmanje ginu oni koji imaju najviše autoputeva, a s druge strane najviše ginu oni kod kojih je nizak standard, tj slab vozni park, nizak nivo edukacije (i saobraćajne i uopšte), visoka korupcija, imaju najmanje učešće brzih i autoputeva u mreži... Nema veze, smanji na 100! Rješenje postoji, razvijene zemlje evrope su u poslednjih 50 godina smanjili broj žrtava i do 10 puta. Ajmo vidjeti šta su to radili. Ko nije dovoljno pametan da sam smisli, pa prepiši. To znaju i đaci u šestom razredu na kontrolnom!

Pop

pre 2 godine

Првенствено треба мењати менталитет будућих возача док полажу за возачку дозволу документ који није њихово власништво већ као дозвола да можеш да возиш машину кола камион или мотор и стога треба да се понашаш у складу са околним догађајима и стању на путу и да поштујеш стриктно правила која си учио док си био на часовима теорије а касније и практично извођење теорије. Када то угрвираш у мозак неће ти бити тешко да прво поштујеш оне који су на путу са школским аутом па оне који су почетници са назначеним знаковима на возилу и сопствено понашање и поштовање колега који су у саобрсћају. За све ово нема потребе да се ограничава брзина. Испада да увек и само увек поштен свет награбуси и сноси последице због тих бројно мањих кретена и дебила који нажалост цитркулишу са осталима.

Čiča Miloje

pre 2 godine

kole, 31. oktobar

Ko zna, zna.... Tako je Kole...! Najopasniji su ti što zadremaju na 100 na sat ... Pa onda "iz nepozatog razloga " skrenu u suprotnu traku na šleper, ili nedužne ljude u drugom autu...

recept za srecu

pre 2 godine

Nisam od onih sa teorijama zavere, ali toliko stvari je lose postavljeno na ovom svetu da ima bitnijih stvari, ajmo odatle da pocnemo...
Vlada

previse brines o stvarima koje ne mozes promeniti, jedino sto mozes je stvoriti neki mali svoj svet i nista drugo, nije malo, ako si u skladu sam sa sobom i znas uzivati u tome...

Rade, ZG

pre 2 godine

Jedini razuman razlog za generalno ograničenje brzine bilo bi smanjenje emisije stakleničkih plinova. Ali prethodno treba istražiti koliko bi to smanjilo ukupnu emisiju. Najviše zarađuju termielektrane, pogotovo zastarjele bez ikakvih sustava za zaštitu okoline.

par reci

pre 2 godine

Види ово, кренеш на пут од 1000 км брзином од 100 км/х то је 10 сати ако нема задржавања у гужви и слично. Брзином од 130 км/х са једном или две паузе пређеш без неког стреса и страшног умора за неких 8-9 сати. Оно прво са бар две па можда и три паузе то је већ скоро неких 15 сати, е ту си већ уморан ко кер и пред крај пута концентрација на нули и бум, трас. А да не причам о још дужим путовањима.
(veljko, 30. oktobar 2021 20:59)
Nesto bi na tvoj komentar napisao,a to je:Za put od 1000 km tacno je da treba 10h vremena.Samo sto je jako tesko da vozis toliko bez pauze ili eventualno dopune goriva.Ali dobro.Zavisi na kakav put se ide.Posao ili odmor.Ako bi vozio 130km/h na 1000km potrebno je 7h 41 minut.
Ujutru znamo kakve su guzve i zastoji kada se krece na posao.Jedan dan idem sa kolegom mojim, sledeceg dana njegovim autom.Voznja sa njim je zanimljivo iskustvo,sve najbahatije najbezobraznije i ostalo na tu temu dozivis kad se vozis sa njim.Ne znam kako se nismo do sad slupali.Kada idemo mojim autom,vidim koliko se nervira,da poludi,zato sto normalno vozim.Idemo uvek istim putem.Na kraju kada stignemo do posla,ono sto je neverovatno razlika u vremenu je neverovatnih 3-4 minuta.Bas smo merili.Mozda ovo nesto govori?

dblagoje

pre 2 godine

Kod nas su smanjili sa 120 na 100 km/h jos pre 30 i vise godina.Mada te niko ne zaustavlja ako ides do 120.Ali je problem sto se lako dodje do 140 ako se ne pazi i stavi na auto.Dosadno voziti na autoputu 400 km Windsor,Toronto.Sad su uveli ogromne kazne za 50 km/h prekoracenje.Mozda za samo 40,nisam siguran. automobila.Za par sekundi

Mister

pre 2 godine

Dokon Pop...
Mada su možda u pravu, da se ograniči na 80 km/h, pa da fića krene iz Zastave da bude glavni izvozni artikal u Evropi. Da samo pojačamo lidersku poziciju u Evropi.
A ovi mučenici koji su kupili skuplje automobile neka voze u rikverc.

Dobro

pre 2 godine

U Holandiji su prošle godine uveli maksimum od 100kmh preko dana, a noću (podalje od urbanih zona) je Max 120kmh. Bilo je tu dosta natezanja izmedju političkih partija, ali su na kraju i najzagriženiji desničari (to je nešto kao ovi komentatori ovde kojima ovo kao šatro ograničava slobodu i ostale bajke...) pristali na ovo ograničenje.
Razlozi su: manja buka, manja potrošnja,manje izduvnih gasova i (tek na poslednjem mestu) manje žrtava u saobraćaju. Ovo zadnje nije ni dokazano, i dokazi mogu da budu samo marginalni, ako se poredi broj žrtava sa 130 i 120 prema 100kmh. Ako poredimo 150 ili 160 sa 100kmh, svima je jasno da će biti više poginulih.
U Srbiji su autoputevi mnogo lošiji i manje se koriste u svakodvevnom ciklusu kuća-posao, pa i to treba uzeti u obzir. U NL su putevi kao ogledala i putna mreža je neverovatno razvijena. Vidite samo kartu, zemlja manja od uže Srbije sa 17 miliona stanovnika.
Ja sam, inače, pravi staromodni ‘petrolhead’, vozim 2 Alfe (modernu i olditimera) i ovo me stvarno potpuno ubija, ali ....zakon je zakon.
I, moram iskreno da kažem, slažem se sa prva 3 od 4 razloga (gore pomenutih) da se smanji brzina.

Iz zemlje lala, uvek vaš,

kole

pre 2 godine

Koliko u saobracaju izgine naroda u svetu za godinu dana, od gladi i izlecivih bolesti umre za dva dana, pa se niko narocito ne potresa zbog toga. Ovde se radi o teroru osiguravajucih kompanija ciji su vlasnici banke. Manji broj udesa znaci manji broj isplacenih steta i vise para ostaje u trezorima tih pijavica. Sto se tice brzine na auto putu, od kako je dozvoljeno 130 ja kao i ranije vozim 150 i uz radove na putu, kao i cekanje na naplatnoj rampi taman se uklapam u taj dozvoljeni prosek. Par puta sam probao da vozim 110 ili 120 i zamalo nisam nastradao jer me te male bzine uspavljuju i daju laznu sigurnost. Kad vozim brze koncentracija skace i nikad ne pravim greske zbog kojih se kasnije znojim i tresem razmisljajuci sta je sve moglo da se desi. Ovi sto podrzavaju predlog UN su oni dosadni smorovi koji se sa 40 god. drze za maminu suknju, voze levom trakom 110 i cude se zasto im drugi vozaci sviraju i ablenduju.

Vlada

pre 2 godine

UN... ekvivalent Ministarstva za istrazivanje ruda i gubljenje vremena. Nek se bave farmakomafijom i nemogucnoscu donacije vakcina Africi prvo ili RioTinto&drugari unistavanja svega sto pipnu ili Norveskim busenjem nafte na Arktiku, BP izlivanjem nafte itd itd... I da se uvede obavezno pravilo da kad bilo kod od govornika izlazi na binu prvo ide najava "ovaj PR tekst je sponzorisan od..." da se malo vidi ko koga drzi u dzepu, posto se, u krajnjoj crti, na to svodi.
Kad nam ne preostane nijedan ozbiljan problem u zivotu, onda mozemo da se zamlacujemo ogranicenjem brzine.

Ja retko vozim brze od 110-120 jer mi smeta buka (mator auto pa losija izolacija) ali putevi, gume, svest, automobili i asistencije su napredovale, a restrikcije sve gore i gore... Zasto se nekom sa novijim autom i silnim asistencijama, radarima, IC kamerama i statijaznamstajos ne dozvoli da vozi 130, 140, 150 po zakonu, svakako je bezbedniji i po sebe i po druge od npr Golfa 2 koji vozi 100kmh.

Zato sto se skrecu paznje sa vaznih stvari. Panama i Pandora papiri, materijalna segregacija i moderno finansijsko ropstvo, bogacenje probisveta na racun svih ostalih. O tome treba da se raspreda prvo. Nisam od onih sa teorijama zavere, ali toliko stvari je lose postavljeno na ovom svetu da ima bitnijih stvari, ajmo odatle da pocnemo...

Žarkovac

pre 2 godine

Koji profil osobe priželjkuje samovozeće automobile? Šta raduje takvog čoveka? Čemu se nada ako voli da i takav segment postojanja kao što je vožnja bude kontrolisan i automatizovan?
(Troll, 30. oktobar 2021 19:20)

Isti oni koji se loze na automtske menjace. To nisu pravi vozaci,uglavnom zene ili produkti ovog modernog potrosackog drustva gde im je marketing glavna vodilja. I
(peter, 30. oktobar 2021 23:24)

Dao bih ja tebi Dajca, "pravi vozaču", pa da šaltaš na duplo kvačilo i među-gas. Pa malo u špicu u Bgu da provozaš. Čisto da ti vidim facu dok to radiš.

Bole

pre 2 godine

Za mene je vožnja nešto najgluplje. Postoji samo jedan gluplji način da potrošiš svoje vreme od vožnje kola a to je da pričaš sa zaljubljenicima u vožnju i njihovim vozačkim sposobnostima. I da dodam imao sam i manuelni i automatski menjač... da automatik je dvadeset puta lakši za vožnju jer ne moraš da drndaš menjač svakih tri sekunde. Kome je to zanimacija i ko time pokazuje vozačke sposobnosti trebao da obidje neke specijalizovane ustanove.

basketas

pre 2 godine

@NE ogranjičenju na 100km/h niti 30km/h valjda je XXI vek, a ne da se vraćamo unazad. Zašto se onda u automobile ugrađuju toliki bezbedonosni sistemi kada ako bi se smanjila brzina onda neki segmenti gube smisao. Da sad će neko da mi soli pamet da i pri brzini od 10km/h može neko da nastrada. Može naravno pa hajde da putujemo sa brzinom od 5km/h. Ah da može se nastradati i kad vozilo nije u pokretu i to je tačno. Zašto onda uopšte pravimo vozila kad je ranije čovek padao sa zaprege pa i tako smrtno stradao. Hajdemo onda pešice al' da se ne spotaknemo o kamen i tada padnemo na vrrr glave i opet nezgodno. Šta je poenta? Poenta je da sindrom Šumaher koji je bio apsolutni vladalac brzine i ugrađen mu sistem bezbednosti u automobilu dao veću sigurnost nego obične skije i brzina od 25km/h. Dakle nije samo brzina opasnost već i veština vozača i njegova odgovornost kao učesnika u saobraćaju.
(XXL, 30. oktobar 2021 21:04)


sta ja sve ovde necu procitati!!!

Sada

pre 2 godine

Konacno! Nazalost,vecina ljudi (i kod nas i u jos nekim zemljama) nije na dovoljnom intelektualnom razvoju da ovo moze da razume. Kao sto ne razumemo da zimi ne treba grejati toliko da setas u kratkim rukavima po kuci,kao sto ne razumemo da parking ispred tvoje ograde nije tvoj vec javan,kao sto ne razumemo da nije patriotizam dizati 3 prsta vec postovati zakone i radjati decu.
Uostalom,pa prvi pajser Puteva Srbije je zbog takvog razmisljanja trazio da se podigne brzina na autoputu sa 120 na 130.

mience

pre 2 godine

I jos nesto, 50 na sat je dovoljno da te ubije. Dovoljno je sporo da mislis da si bezbedan a dovoljno rzo da te ubije. Kres testovi se rade na 56. Mlatite praznu slamu eto to radite.

mience

pre 2 godine

Kako mislite da punite sva elektricna vozila noću na primer. Da ga napunio na 10 kw treba ti ceo dan. a 10 kw je previše za jedno domaćinstvo. Odakle tolika struja. Lozite narod na nesto sto je potpuno neodrživo kao sistem. Onda ćete da pravite nuklearke da bi podržali taj sistem pa ćete da udarite porez na bateriju koja će biti vlasništvo države. na kraju će vožnja na struju biti skuplja od vožnje na fosilno gorivo jer ste tako smislili polako nas kuvate. Sad nas lozite da je super a posle ćete nas guliti. Posle će biti baterije su užasan izvor zagađenja kakao proizvodnja tako i reciklaža. to je nedopustivo. svako da kupi konja. Izgubljeni u papirima, velikim platama i besmislu svog postojanja izmisljate toplu vodu. Pa UN postoji da neko prima platu. drugi razlog ne postoji kao što smo videli jer žmurite kad treba.

basketas

pre 2 godine

@može, molim vas da ogranicite i broj koraka dnevno na 3247! Naročito ovima što su za 100km/h.. Bolest mozga se širi mnogo brže od korone, a vakcina ne postoji
(ZyyyZyyy, 30. oktobar 2021 22:58)

ako bi neobrazovani deo drustva spustio loptu na zemlju i malo razmislio. ima valjda cime? granice i odredjivanja se u svim drustvima, ne samo civilizovanim, znaci i u plemenskim, postavljaju od kada homo sapiens hoda zemljom. granice dogovorom donete i usvojene su elementarna nuznost. nemas ti zizi bolest mozga samo te mrzi da ga koristis. ne mozes ni da zamislis koliko granica postoji samo u mogucnosti da ti ovde postavis svoj besmisleni post, koliko dogovora i objektivnih uslovljavanja je postojalo da bi drustvo funkcionisalo i u krajnjem svom napretku napravilo taj uredjaj preko koga kuckas svoje mudrolije...

mience

pre 2 godine

m smanjite na 65 km/h i polako svako godine smanjuje na još niže a onda zabraniti vožnju i nalazite da ne sme brzo da se hoda niti da se trči jer čovek koji se optereti izbaci više CO2. na kraju zabranite da se hoda i na kraju da se mnozimo. i eto.

shen

pre 2 godine

Koji profil osobe priželjkuje samovozeće automobile? Šta raduje takvog čoveka? Čemu se nada ako voli da i takav segment postojanja kao što je vožnja bude kontrolisan i automatizovan?
(Troll, 30. oktobar 2021 19:20)

Isti oni koji se loze na automtske menjace. To nisu pravi vozaci,uglavnom zene ili produkti ovog modernog potrosackog drustva gde im je marketing glavna vodilja. I
(peter, 30. oktobar 2021 23:24)
**********
Evo ja prizeljkujem,
obozavam voznju, dobro vozim cak se i takmicio se u kartingu kao mali.
Sada mesecno napravim 6000km zbog sastanaka i posla.
Na skoro uvek istim rutama.
U proseku vozis 75km/h (i grad i auto put) sto znaci da sam 80h prosli mesec proveo vozeci...
Voleo bi da je autonomni auto, da te dosadne puteve mogu bolje da iskoristim, radeci, citajuci, spavajuci.
A za svoj gušt cu vikendom da se provozam do divcibara ili fruske gore.

mience

pre 2 godine

Sad pričate o 100 km/h. Pričate kako krave prave velike emisije CO2. Kao da niste normalni. Ne znate više sta ćete od besa sa platama pa ste počeli da izmisljate nesto da bi opravdali postojanje. ajde sedite tu gde jeste, pričajte te plate i ostavite ovaj jadni narod da živi svoje živote. I krave da ostavite na miru kao i kola i brzinu. ja bi propisao da mora da se gradi poseban auto put bez ograničenja da voze ljudi kako žele. Sloboda. sve ste nam uzeli.

Deyan X

pre 2 godine

Glupost. Autoputevi se gradili zbog brzeg putovanja I protoka robe, a oni bi sad da ogranice brzinu na 100. Presporo za danasnje tehnologije.

Valerij

pre 2 godine

@EŽeljko
Ti ne bi smeo da sedneš za volan, ti si opasnost za sebe, svoju porodicu i sve ostale na putu. Prijateljski ti ovo poručujem, bez ikakve uvrede.

Lola

pre 2 godine

Види ово, кренеш на пут од 1000 км брзином од 100 км/х то је 10 сати ако нема задржавања у гужви и слично. Брзином од 130 км/х са једном или две паузе пређеш без неког стреса и страшног умора за неких 8-9 сати. Оно прво са бар две па можда и три паузе то је већ скоро неких 15 сати, е ту си већ уморан ко кер и пред крај пута концентрација на нули и бум, трас. А да не причам о још дужим путовањима.
(veljko, 30. oktobar 2021 20:59)

Vidi ovo: na put od 1000km ne kreces da ga predjes u jednom danu - ako hoces bezbedno. Sve ostalo si ti i tebi slicne (samo)ubice po putevima. Zapamti: nije u vasem slucsju da li ce...nego kada ce. I nisam ja baksuz, ti vozis nebezbedno.

Juggernaut

pre 2 godine

Isti oni koji se loze na automtske menjace. To nisu pravi vozaci,uglavnom zene ili produkti ovog modernog potrosackog drustva gde im je marketing glavna vodilja. I
(peter, 30. oktobar 2021 23:24)

Stiskanje kvačila i šaltanje menjača je jedna izuzetno dosadna i repetitivna operacija, a ideja da si "pravi vozač", zato što po gradu ili otvorenom putu cimaš menjač 167 puta je smehotresna. Pravi vozač vozi bezebdno, bez preuzimanja rizika i poštuje propise i druge učesnike u saobraćaju. Sa automatikom je šaltanje još jedna manje stvar o kojoj treba misliti, što ostavlja dovoljno vremena da se pazi na likove koji su na druge načine neostvareni u životu, pa se dokazuju zureći negde od Ćelija do Stepojevca.

marica, kriv, razumevanje...

pre 2 godine

a kazu teorija zavere je da je plan da se zabrani koriscenje automobila privatno ... samo javni i naravno kontrolisani prevoz

Duško Dugouško

pre 2 godine

Treba biti po snazi auta.Do 100 konja 100 na sat, do 150 konja 130 na sat, preko 150 konja 150 km/h....preko 160 je previše...

peter

pre 2 godine

Koji profil osobe priželjkuje samovozeće automobile? Šta raduje takvog čoveka? Čemu se nada ako voli da i takav segment postojanja kao što je vožnja bude kontrolisan i automatizovan?
(Troll, 30. oktobar 2021 19:20)

Isti oni koji se loze na automtske menjace. To nisu pravi vozaci,uglavnom zene ili produkti ovog modernog potrosackog drustva gde im je marketing glavna vodilja. I

ZyyyZyyy

pre 2 godine

može, molim vas da ogranicite i broj koraka dnevno na 3247! Naročito ovima što su za 100km/h.. Bolest mozga se širi mnogo brže od korone, a vakcina ne postoji

Bojan

pre 2 godine

Ma to je zbog potrošnje, razlika izmedju 100 i 130 je više od litar.
A ovi snobovi u plastičnim terencima "načokere" se na 225/45/18 i hoće da krstare 150 na sat sa koeficijentom otpora 45... a to košta ovu planetu jbg.

XXL

pre 2 godine

NE ogranjičenju na 100km/h niti 30km/h valjda je XXI vek, a ne da se vraćamo unazad. Zašto se onda u automobile ugrađuju toliki bezbedonosni sistemi kada ako bi se smanjila brzina onda neki segmenti gube smisao. Da sad će neko da mi soli pamet da i pri brzini od 10km/h može neko da nastrada. Može naravno pa hajde da putujemo sa brzinom od 5km/h. Ah da može se nastradati i kad vozilo nije u pokretu i to je tačno. Zašto onda uopšte pravimo vozila kad je ranije čovek padao sa zaprege pa i tako smrtno stradao. Hajdemo onda pešice al' da se ne spotaknemo o kamen i tada padnemo na vrrr glave i opet nezgodno. Šta je poenta? Poenta je da sindrom Šumaher koji je bio apsolutni vladalac brzine i ugrađen mu sistem bezbednosti u automobilu dao veću sigurnost nego obične skije i brzina od 25km/h. Dakle nije samo brzina opasnost već i veština vozača i njegova odgovornost kao učesnika u saobraćaju.

kimi

pre 2 godine

pfff...
ja i inace ne vozim preko 120-130...
Volim kad putujem da to bude bez cimanja, ako mi se jede da jedem, da minse deca ne tumbaju pozadi...
Nece me frustrirati ni to novo ogranicenje...

veljko

pre 2 godine

Mislim da je to dobro i neminovno. Štedi se energija, smanjuje zagađenje, čuvaju životi, smanjuje stres. Kome se žuri nek krene ranije... Svakako je to i tendencija u naprednijim društvima. U Švedskoj autoput kao čaša, ograničenje do 110km/h.

Ima ono, pa isecite, nije se niko usr'o što je wc bio daleko nego što nije krenuo na vreme.
(Dragan, 30. oktobar 2021 11:46)

Види ово, кренеш на пут од 1000 км брзином од 100 км/х то је 10 сати ако нема задржавања у гужви и слично. Брзином од 130 км/х са једном или две паузе пређеш без неког стреса и страшног умора за неких 8-9 сати. Оно прво са бар две па можда и три паузе то је већ скоро неких 15 сати, е ту си већ уморан ко кер и пред крај пута концентрација на нули и бум, трас. А да не причам о још дужим путовањима.

Troll

pre 2 godine

@EZeljko

Koji profil osobe priželjkuje samovozeće automobile? Šta raduje takvog čoveka? Čemu se nada ako voli da i takav segment postojanja kao što je vožnja bude kontrolisan i automatizovan?

mile

pre 2 godine

tako su i za epidemije promenuli pravila i zakone pa uskoro stigla kororrrona.
posle ovoga sledi invazija elektricnih vozila ali samovozecih.
a onda dolaze nuklearke ko pecurke posle kise.
ima da nas nema.. sve u nasem interesu

Milić

pre 2 godine

Kada ne bi žurili, možda bi više stiglo na cilj.
(rusija i kina imaju NIČIM ZASLUŽENO PRAVO VETA), reče neko (neutralno zapažanje, 30. oktobar 2021 15:00). Pa ako se uzme u obzir da su tokom IISR iznele borbu protiv fašizma i sila osovine sa Rusija (SSSR) 9-11 mil. Kina 3-4 mil. poginulih vojnika 13-15 mil. i 15-20mil. stradalih civila. Nemačkoj nikada ne treba dati stolicu stalnih članica UN, ali bi bilo korektno dati Poljacima, koji su imali 17% ukupno stradalih!

Kole

pre 2 godine

Ako kod nas uvedu 30 na sat u gradu ja ću zaista da vozim toliko iako znam da to niko živ neće poštovati i svi će besno da mi trube. Na zadnji deo auta ću postaviti tablu sa natpisom. "Vozim 30km/h po zakonu o ograničenju brzine. Ako vam nešto nije jasno obratite se agenciji za bezbenost saobraćaja i narodnoj skupštini".

anarhist

pre 2 godine

idioti

brinite se o gladnima u svetu, o vladavini prava, o ugnjetavanju vecine nad manjinom ... imate primera koliko hocete

time se bavite a ne onim sto od vas niko ne trazi i za sta niste kompetentni

birokratska lezilebovicka druzina

La la iz Banata

pre 2 godine

Ograničenja na putevima u Americi i Kanadi se razlikuju od savezne države do države, odnosno od provincije do provincije, i od toga da li je auto put prolaizi kroz urbame ili ruralne oblasti. Tako da u Americi ograničenje na autoputu može da se kreće od 40 do 85 mph.

r53

pre 2 godine

Pa sta? U SAD i CAD je tako oduvek a voze se neuporedivo bolja kola nego u Srbiji. Kad nema guzve tolerise se do 120 sem na nekim deonicama gde znakom upozoravaju da je nula tolerancija. Meni je najopustenije na 110km. 120 me vec umara duplo brze. Nije to bas sneba palo. Prosecne razdaljine u Srbiji su 3-4 puta manje nego u CAD i USA a sve sami trkaci. Demokratija na Balkanski nacin. Kad budu zaziveli samovozeci 80% muske populacije u SRB ce da se samoubije ili ce da ostane kuci kuva rucak i cuva decu.
(EZeljko, 30. oktobar 2021 14:32)
Ma daj care sta sve ti napisa ovde.. umaras se na 120, a odgovara ti 110? Pa sta vozis, Pjadjo na 3 tocka? Mene voznja na 120 umara jer je nesrazmerno sporo u odnosu na uslove autoputa, cini da se coveku spava, monotono je. U bilo kakvoj novoj limuzini/karavanu brzina od bar 140-150 je potpuno normalna za autoput.

Sale

pre 2 godine

Samo povlascena klasa da ima auto u posedu, svi ostali ljudi da idu peske, biciklom ili javnim prevozom. Jeeeeeee!
Toliko su brizni, a ratovi na celoj planeti bukte za sve vreme postojanja te iste institucije.

rex

pre 2 godine

bahatost ubija ne brzina. vecina je koja pogine se zaletela negde gde nije smelo. mozda 10% pogine zbog okolnosti van njihove moci il bahatoati drugog

neutralno zapažanje

pre 2 godine

Takozvane "ujedinjene nacije" su anahrona beskorisna organizacija koja predstavlja nenormalno bacanje para na globalom nivou i treba ih hitno ukinuti i rasformirati. Sve ključne odluke koje bi možda bile korisne za čovečanstvo UVEK će biti blokirane jer diktature i zločinački režimi kao što su rusija i kina imaju NIČIM ZASLUŽENO PRAVO VETA, dok recimo jedna Nemačka nema. Ako UN "zahtevaju" da brzina treba da se ograniči na 100, onda je jasno šta je ISPRAVNO: ograničiti na minimum 150kmh.

Helios

pre 2 godine

"globalnim planom za period 2021-2030. predlaže se ograničavanje brzine u urbanim sredinama na 30 km/h, zatim snižavanje na 80 km/h na otvorenim putevima, kao i maksimalnih 100 km/h na auto-putevima"
Evo još gadosti. San svih levičara pa i ovih neoliberalnih je kontrola i redukovanje života. Tako da smo svi isti, sivi. Tako da oni, bangavi i sivi, nisu nikoji. Nego su svi isti, ko i oni. Svi zombiji, života bez. Propisi, propisi i još propisa. A pošto uvek "može nešto loše da se desi" onda, za tvoje dobro - još propisa. Koji su svi jedan isti propis: NEMOJ! 30km po gradu? I sad zamisli kada vam to - jer "mora zbog EU" - narede u Beogradu. Taman dođeš kući s posla kad ono već je vreme da kreneš na posao. Eto i još ti je to objasnio - tvojim ljudskim pravom na kretanje!?! Upravo je to to, ta ideologija "ljudskih prava" - da nemaš nikakva prava. Da omogućava da se u njeno ime ubija kad god hoće, koliko god hoće.
Nema za njih veće sreće nego ove sada. Ljudi bez lica razdragani su obaveznim naturanjem maski na lice i nama koji imamo lice. Obavezna boca? - sreća sreća radost radost! A tek propusnice, i ko neće da ne može da živi? Pa to je ekstaza i orgazam oduševljenja!
Najgrđe je što to ne žele nikakve jadne "UN" nego jedna ista mala grupacija. Ali koja medijski oblikuje masu i već su ih izdresirali na ono "ne sme se širiti negativan uticaj". I nove će babuške društvenih mreža imati posao da i vas izbrišu, kada se nenaučno pobunite protiv vrtoglavih 30km brzine u gradu.

EZeljko

pre 2 godine

Pa sta? U SAD i CAD je tako oduvek a voze se neuporedivo bolja kola nego u Srbiji. Kad nema guzve tolerise se do 120 sem na nekim deonicama gde znakom upozoravaju da je nula tolerancija. Meni je najopustenije na 110km. 120 me vec umara duplo brze. Nije to bas sneba palo. Prosecne razdaljine u Srbiji su 3-4 puta manje nego u CAD i USA a sve sami trkaci. Demokratija na Balkanski nacin. Kad budu zaziveli samovozeci 80% muske populacije u SRB ce da se samoubije ili ce da ostane kuci kuva rucak i cuva decu.

Фактор мира и стабилности

pre 2 godine

Није битна максимално дозвољена брзина, него лоша процена стања пута и услова саобраћаја, алкохол, бахатост, лоша обука...

Coyote

pre 2 godine

Kone se zuri nek krene ranije (Dragan, 30. oktobar 2021 11:46) Vidi druze, meni se nigde ne zuri, ja volim da se krecem brzinom koja meni odgovara. A ti mozes u ta “napredna drustva” slobodno. I ti i slični tebi.

mnemonic

pre 2 godine

procenat ljudi koji umire u saobraćaju je smešno, presmešno mali. 1,3 miliona ljudi? mislim da samo h Beogradu ima 1,3 miliona vožnji u toku dana... presmešno mali procenat, statistički zanemarljiv. šta će nam dalja ograničenja kad su i ova suludo rigorozna...

Djorke

pre 2 godine

Koje glupiranje …
To 30 na sat je ok oko skola, bolnica i sl, ali bas svuda nije normalno.

Sve rade da pripreme teren za samovozeca vozila i EV - smanjis brzinu i voilà:
- baterija ima 20%-30% veci domet,
- manje steta ako te lupi negde pa manja i otsteta,
-internet lakse “gura” tu kolicinu podataka ako se automobili krecu sporije itd
- sve je lakse projektovati ako se ta gomila u saobracaju krece sporije

21 vek

Coyote

pre 2 godine

UN je postala ne samo beskorisna organizacija vec i jako štetna. Alo bre, rešavajte Kosovo i slične probleme. Ograničenje brzine vas se ne tice, to uopste nije vaša nadleznost, niti razlog zasto ste osnovani.

Ne budi nepismen, vozi desnom trakom

pre 2 godine

Boze me sacuvaj ko nama vodi planetu. Pa ukoliko ljudi budu vozili toliko sporijec, to znaci da ce mnogo duze voziti i samim tim je veca sansa za udes.. pri tom, mene npr najvise umara i dekocentrise ta blago brza voznja od 100km/h. Najbolja brzina je 130 km/h, a problem su oni vozaci koji voze mnogo brze od toga. Samo edukacija ce dovesti do toga da se smanji broj poginulih ljudi na putevima, edukacija i pravicne kazne.

Conte Leone

pre 2 godine

Ma najbolje da se vratimo da idemo peske i na konju. To sto nemate bolji sistem da sprecite da nesposobni i neodgovorni voze, to je veci problem, nije stvar guzve. Najlakse je kaznjavati novim merama ostalu vecinu koja ne ugrozava ostatak ucesnika u saobracaju, cak ni pri tim vecim brzinama! To je odlicna dokazana metoda, zlostavljanje vecine zbog navodne ismisljene diskriminacije manjine, molim te osnovno pravo!? Na ovome svetu nisu svi isti i toga svi treba da smo svesni, nismo u mogucnosti svi sve da radimo, tako je za sve, pa i za voznju, jednostavno ne treba da deo populacije ima dozvolu i resen problem!

Dejan

pre 2 godine

Totalitarizam u punom zamahu. Sledece sto ce da utvrde je da se izlaganjem suncu povecava sansa za rak koze pa ce da ogranice izlazak napolje i sve to upakovano "za nase dobro".

Debeli Sava

pre 2 godine

Ono kad sediš za dobre pare i s vremena na vreme moraš da nešto kažeš,onda lupiš nešto bezveze i nastaviš dalje da sediš.Mišljenje UN u današnje vreme imaju snagu kao prd.ž na vetru.

I 130 je malo, a ne 100

pre 2 godine

Ha, ha, ha, mobilnost je pravo, ali mobilnost brzinom puža. Birokrate ceo život na budžetu ne shvataju kako svet funkcioniše.

Terza XIV

pre 2 godine

Budala moze da pogine i sa 50 km/h!

U eri sve boljih bezbednosnih tehnologija, brzine i dizajna vozila, apsurdno je raspravljati o ovakvim ogranicenjima. Zamislite ljude koji u proseku gube 30-40 km/h u toku dana, a provode svoje radno vreme na putu.

I cakstavise, statistika pokazuje da je mnogo vise ljudi ginulo '70-ih proslog veka iako je bilo mnogo manje kola i brzine su bile manje.

Dakle - prevaspitati bahate vozace i redovno kaznjavati prekrsaje "ni po babu ni po stricevima" pa ce i bezbednost biti veca. Voznja u alkoholisanom stanju? Oduzeti vozacku na najmanje 2 godine, vozaca za to vreme na drustveno-koristan rad. Ako u alkoholisanom stanju izazoves nesrecu sa smrtnim ishodom? Svakako zatvorska kazna, ali i dozivotna zabrana upravljanja motornim vozilom.

Dragan

pre 2 godine

Mislim da je to dobro i neminovno. Štedi se energija, smanjuje zagađenje, čuvaju životi, smanjuje stres. Kome se žuri nek krene ranije... Svakako je to i tendencija u naprednijim društvima. U Švedskoj autoput kao čaša, ograničenje do 110km/h.

Ima ono, pa isecite, nije se niko usr'o što je wc bio daleko nego što nije krenuo na vreme.

r53

pre 2 godine

Pa sta? U SAD i CAD je tako oduvek a voze se neuporedivo bolja kola nego u Srbiji. Kad nema guzve tolerise se do 120 sem na nekim deonicama gde znakom upozoravaju da je nula tolerancija. Meni je najopustenije na 110km. 120 me vec umara duplo brze. Nije to bas sneba palo. Prosecne razdaljine u Srbiji su 3-4 puta manje nego u CAD i USA a sve sami trkaci. Demokratija na Balkanski nacin. Kad budu zaziveli samovozeci 80% muske populacije u SRB ce da se samoubije ili ce da ostane kuci kuva rucak i cuva decu.
(EZeljko, 30. oktobar 2021 14:32)
Ma daj care sta sve ti napisa ovde.. umaras se na 120, a odgovara ti 110? Pa sta vozis, Pjadjo na 3 tocka? Mene voznja na 120 umara jer je nesrazmerno sporo u odnosu na uslove autoputa, cini da se coveku spava, monotono je. U bilo kakvoj novoj limuzini/karavanu brzina od bar 140-150 je potpuno normalna za autoput.

Djorke

pre 2 godine

Koje glupiranje …
To 30 na sat je ok oko skola, bolnica i sl, ali bas svuda nije normalno.

Sve rade da pripreme teren za samovozeca vozila i EV - smanjis brzinu i voilà:
- baterija ima 20%-30% veci domet,
- manje steta ako te lupi negde pa manja i otsteta,
-internet lakse “gura” tu kolicinu podataka ako se automobili krecu sporije itd
- sve je lakse projektovati ako se ta gomila u saobracaju krece sporije

21 vek

Dejan

pre 2 godine

Totalitarizam u punom zamahu. Sledece sto ce da utvrde je da se izlaganjem suncu povecava sansa za rak koze pa ce da ogranice izlazak napolje i sve to upakovano "za nase dobro".

I 130 je malo, a ne 100

pre 2 godine

Ha, ha, ha, mobilnost je pravo, ali mobilnost brzinom puža. Birokrate ceo život na budžetu ne shvataju kako svet funkcioniše.

Debeli Sava

pre 2 godine

Ono kad sediš za dobre pare i s vremena na vreme moraš da nešto kažeš,onda lupiš nešto bezveze i nastaviš dalje da sediš.Mišljenje UN u današnje vreme imaju snagu kao prd.ž na vetru.

Sale

pre 2 godine

Samo povlascena klasa da ima auto u posedu, svi ostali ljudi da idu peske, biciklom ili javnim prevozom. Jeeeeeee!
Toliko su brizni, a ratovi na celoj planeti bukte za sve vreme postojanja te iste institucije.

Ne budi nepismen, vozi desnom trakom

pre 2 godine

Boze me sacuvaj ko nama vodi planetu. Pa ukoliko ljudi budu vozili toliko sporijec, to znaci da ce mnogo duze voziti i samim tim je veca sansa za udes.. pri tom, mene npr najvise umara i dekocentrise ta blago brza voznja od 100km/h. Najbolja brzina je 130 km/h, a problem su oni vozaci koji voze mnogo brze od toga. Samo edukacija ce dovesti do toga da se smanji broj poginulih ljudi na putevima, edukacija i pravicne kazne.

Terza XIV

pre 2 godine

Budala moze da pogine i sa 50 km/h!

U eri sve boljih bezbednosnih tehnologija, brzine i dizajna vozila, apsurdno je raspravljati o ovakvim ogranicenjima. Zamislite ljude koji u proseku gube 30-40 km/h u toku dana, a provode svoje radno vreme na putu.

I cakstavise, statistika pokazuje da je mnogo vise ljudi ginulo '70-ih proslog veka iako je bilo mnogo manje kola i brzine su bile manje.

Dakle - prevaspitati bahate vozace i redovno kaznjavati prekrsaje "ni po babu ni po stricevima" pa ce i bezbednost biti veca. Voznja u alkoholisanom stanju? Oduzeti vozacku na najmanje 2 godine, vozaca za to vreme na drustveno-koristan rad. Ako u alkoholisanom stanju izazoves nesrecu sa smrtnim ishodom? Svakako zatvorska kazna, ali i dozivotna zabrana upravljanja motornim vozilom.

Coyote

pre 2 godine

Kone se zuri nek krene ranije (Dragan, 30. oktobar 2021 11:46) Vidi druze, meni se nigde ne zuri, ja volim da se krecem brzinom koja meni odgovara. A ti mozes u ta “napredna drustva” slobodno. I ti i slični tebi.

anarhist

pre 2 godine

idioti

brinite se o gladnima u svetu, o vladavini prava, o ugnjetavanju vecine nad manjinom ... imate primera koliko hocete

time se bavite a ne onim sto od vas niko ne trazi i za sta niste kompetentni

birokratska lezilebovicka druzina

ZyyyZyyy

pre 2 godine

može, molim vas da ogranicite i broj koraka dnevno na 3247! Naročito ovima što su za 100km/h.. Bolest mozga se širi mnogo brže od korone, a vakcina ne postoji

rex

pre 2 godine

bahatost ubija ne brzina. vecina je koja pogine se zaletela negde gde nije smelo. mozda 10% pogine zbog okolnosti van njihove moci il bahatoati drugog

mnemonic

pre 2 godine

procenat ljudi koji umire u saobraćaju je smešno, presmešno mali. 1,3 miliona ljudi? mislim da samo h Beogradu ima 1,3 miliona vožnji u toku dana... presmešno mali procenat, statistički zanemarljiv. šta će nam dalja ograničenja kad su i ova suludo rigorozna...

Conte Leone

pre 2 godine

Ma najbolje da se vratimo da idemo peske i na konju. To sto nemate bolji sistem da sprecite da nesposobni i neodgovorni voze, to je veci problem, nije stvar guzve. Najlakse je kaznjavati novim merama ostalu vecinu koja ne ugrozava ostatak ucesnika u saobracaju, cak ni pri tim vecim brzinama! To je odlicna dokazana metoda, zlostavljanje vecine zbog navodne ismisljene diskriminacije manjine, molim te osnovno pravo!? Na ovome svetu nisu svi isti i toga svi treba da smo svesni, nismo u mogucnosti svi sve da radimo, tako je za sve, pa i za voznju, jednostavno ne treba da deo populacije ima dozvolu i resen problem!

veljko

pre 2 godine

Mislim da je to dobro i neminovno. Štedi se energija, smanjuje zagađenje, čuvaju životi, smanjuje stres. Kome se žuri nek krene ranije... Svakako je to i tendencija u naprednijim društvima. U Švedskoj autoput kao čaša, ograničenje do 110km/h.

Ima ono, pa isecite, nije se niko usr'o što je wc bio daleko nego što nije krenuo na vreme.
(Dragan, 30. oktobar 2021 11:46)

Види ово, кренеш на пут од 1000 км брзином од 100 км/х то је 10 сати ако нема задржавања у гужви и слично. Брзином од 130 км/х са једном или две паузе пређеш без неког стреса и страшног умора за неких 8-9 сати. Оно прво са бар две па можда и три паузе то је већ скоро неких 15 сати, е ту си већ уморан ко кер и пред крај пута концентрација на нули и бум, трас. А да не причам о још дужим путовањима.

XXL

pre 2 godine

NE ogranjičenju na 100km/h niti 30km/h valjda je XXI vek, a ne da se vraćamo unazad. Zašto se onda u automobile ugrađuju toliki bezbedonosni sistemi kada ako bi se smanjila brzina onda neki segmenti gube smisao. Da sad će neko da mi soli pamet da i pri brzini od 10km/h može neko da nastrada. Može naravno pa hajde da putujemo sa brzinom od 5km/h. Ah da može se nastradati i kad vozilo nije u pokretu i to je tačno. Zašto onda uopšte pravimo vozila kad je ranije čovek padao sa zaprege pa i tako smrtno stradao. Hajdemo onda pešice al' da se ne spotaknemo o kamen i tada padnemo na vrrr glave i opet nezgodno. Šta je poenta? Poenta je da sindrom Šumaher koji je bio apsolutni vladalac brzine i ugrađen mu sistem bezbednosti u automobilu dao veću sigurnost nego obične skije i brzina od 25km/h. Dakle nije samo brzina opasnost već i veština vozača i njegova odgovornost kao učesnika u saobraćaju.

Фактор мира и стабилности

pre 2 godine

Није битна максимално дозвољена брзина, него лоша процена стања пута и услова саобраћаја, алкохол, бахатост, лоша обука...

Troll

pre 2 godine

@EZeljko

Koji profil osobe priželjkuje samovozeće automobile? Šta raduje takvog čoveka? Čemu se nada ako voli da i takav segment postojanja kao što je vožnja bude kontrolisan i automatizovan?

Coyote

pre 2 godine

UN je postala ne samo beskorisna organizacija vec i jako štetna. Alo bre, rešavajte Kosovo i slične probleme. Ograničenje brzine vas se ne tice, to uopste nije vaša nadleznost, niti razlog zasto ste osnovani.

Helios

pre 2 godine

"globalnim planom za period 2021-2030. predlaže se ograničavanje brzine u urbanim sredinama na 30 km/h, zatim snižavanje na 80 km/h na otvorenim putevima, kao i maksimalnih 100 km/h na auto-putevima"
Evo još gadosti. San svih levičara pa i ovih neoliberalnih je kontrola i redukovanje života. Tako da smo svi isti, sivi. Tako da oni, bangavi i sivi, nisu nikoji. Nego su svi isti, ko i oni. Svi zombiji, života bez. Propisi, propisi i još propisa. A pošto uvek "može nešto loše da se desi" onda, za tvoje dobro - još propisa. Koji su svi jedan isti propis: NEMOJ! 30km po gradu? I sad zamisli kada vam to - jer "mora zbog EU" - narede u Beogradu. Taman dođeš kući s posla kad ono već je vreme da kreneš na posao. Eto i još ti je to objasnio - tvojim ljudskim pravom na kretanje!?! Upravo je to to, ta ideologija "ljudskih prava" - da nemaš nikakva prava. Da omogućava da se u njeno ime ubija kad god hoće, koliko god hoće.
Nema za njih veće sreće nego ove sada. Ljudi bez lica razdragani su obaveznim naturanjem maski na lice i nama koji imamo lice. Obavezna boca? - sreća sreća radost radost! A tek propusnice, i ko neće da ne može da živi? Pa to je ekstaza i orgazam oduševljenja!
Najgrđe je što to ne žele nikakve jadne "UN" nego jedna ista mala grupacija. Ali koja medijski oblikuje masu i već su ih izdresirali na ono "ne sme se širiti negativan uticaj". I nove će babuške društvenih mreža imati posao da i vas izbrišu, kada se nenaučno pobunite protiv vrtoglavih 30km brzine u gradu.

Milić

pre 2 godine

Kada ne bi žurili, možda bi više stiglo na cilj.
(rusija i kina imaju NIČIM ZASLUŽENO PRAVO VETA), reče neko (neutralno zapažanje, 30. oktobar 2021 15:00). Pa ako se uzme u obzir da su tokom IISR iznele borbu protiv fašizma i sila osovine sa Rusija (SSSR) 9-11 mil. Kina 3-4 mil. poginulih vojnika 13-15 mil. i 15-20mil. stradalih civila. Nemačkoj nikada ne treba dati stolicu stalnih članica UN, ali bi bilo korektno dati Poljacima, koji su imali 17% ukupno stradalih!

Bojan

pre 2 godine

Ma to je zbog potrošnje, razlika izmedju 100 i 130 je više od litar.
A ovi snobovi u plastičnim terencima "načokere" se na 225/45/18 i hoće da krstare 150 na sat sa koeficijentom otpora 45... a to košta ovu planetu jbg.

Kole

pre 2 godine

Ako kod nas uvedu 30 na sat u gradu ja ću zaista da vozim toliko iako znam da to niko živ neće poštovati i svi će besno da mi trube. Na zadnji deo auta ću postaviti tablu sa natpisom. "Vozim 30km/h po zakonu o ograničenju brzine. Ako vam nešto nije jasno obratite se agenciji za bezbenost saobraćaja i narodnoj skupštini".

La la iz Banata

pre 2 godine

Ograničenja na putevima u Americi i Kanadi se razlikuju od savezne države do države, odnosno od provincije do provincije, i od toga da li je auto put prolaizi kroz urbame ili ruralne oblasti. Tako da u Americi ograničenje na autoputu može da se kreće od 40 do 85 mph.

peter

pre 2 godine

Koji profil osobe priželjkuje samovozeće automobile? Šta raduje takvog čoveka? Čemu se nada ako voli da i takav segment postojanja kao što je vožnja bude kontrolisan i automatizovan?
(Troll, 30. oktobar 2021 19:20)

Isti oni koji se loze na automtske menjace. To nisu pravi vozaci,uglavnom zene ili produkti ovog modernog potrosackog drustva gde im je marketing glavna vodilja. I

kimi

pre 2 godine

pfff...
ja i inace ne vozim preko 120-130...
Volim kad putujem da to bude bez cimanja, ako mi se jede da jedem, da minse deca ne tumbaju pozadi...
Nece me frustrirati ni to novo ogranicenje...

mile

pre 2 godine

tako su i za epidemije promenuli pravila i zakone pa uskoro stigla kororrrona.
posle ovoga sledi invazija elektricnih vozila ali samovozecih.
a onda dolaze nuklearke ko pecurke posle kise.
ima da nas nema.. sve u nasem interesu

neutralno zapažanje

pre 2 godine

Takozvane "ujedinjene nacije" su anahrona beskorisna organizacija koja predstavlja nenormalno bacanje para na globalom nivou i treba ih hitno ukinuti i rasformirati. Sve ključne odluke koje bi možda bile korisne za čovečanstvo UVEK će biti blokirane jer diktature i zločinački režimi kao što su rusija i kina imaju NIČIM ZASLUŽENO PRAVO VETA, dok recimo jedna Nemačka nema. Ako UN "zahtevaju" da brzina treba da se ograniči na 100, onda je jasno šta je ISPRAVNO: ograničiti na minimum 150kmh.

EZeljko

pre 2 godine

Pa sta? U SAD i CAD je tako oduvek a voze se neuporedivo bolja kola nego u Srbiji. Kad nema guzve tolerise se do 120 sem na nekim deonicama gde znakom upozoravaju da je nula tolerancija. Meni je najopustenije na 110km. 120 me vec umara duplo brze. Nije to bas sneba palo. Prosecne razdaljine u Srbiji su 3-4 puta manje nego u CAD i USA a sve sami trkaci. Demokratija na Balkanski nacin. Kad budu zaziveli samovozeci 80% muske populacije u SRB ce da se samoubije ili ce da ostane kuci kuva rucak i cuva decu.

diplinž

pre 2 godine

Ovako banalizovati pristup problemu može samo neko ko nema pojma o čemu priča. Ovo je samo dokaz da i u ostatku svijeta političari, a ne struka vode glavnu riječ, nažalost. Evo jedna brzinski analiza - imamo 1,3 mil smrtnih iskoda godišnje u svijetu (oko 170 na 1mil stan). Aha, daj mi to malo detaljnije. Pa, u skandinaviji je 30 na milion, u srbiji 75, u rumuniji, 100, albaniji 150, bosna 170 (napadaju nas oni drugi i treći, kaže jedan). Aha imam već neku ideju od čega zavisi, ajmo dalje... Azija većinom 1500 o 200, južnoameričke države 200 do 250, Afrika i do 400! Brojke su još izraženije kad se uzme u obzir broj vozila (bogati svijet ima 2 auta po porodici, sirotinja 0,5)... Pa rješenje je jednostavno - smanji maks brzinu na autoputevima na 100! Ali najmanje ginu oni koji imaju najviše autoputeva, a s druge strane najviše ginu oni kod kojih je nizak standard, tj slab vozni park, nizak nivo edukacije (i saobraćajne i uopšte), visoka korupcija, imaju najmanje učešće brzih i autoputeva u mreži... Nema veze, smanji na 100! Rješenje postoji, razvijene zemlje evrope su u poslednjih 50 godina smanjili broj žrtava i do 10 puta. Ajmo vidjeti šta su to radili. Ko nije dovoljno pametan da sam smisli, pa prepiši. To znaju i đaci u šestom razredu na kontrolnom!

Dragan

pre 2 godine

Mislim da je to dobro i neminovno. Štedi se energija, smanjuje zagađenje, čuvaju životi, smanjuje stres. Kome se žuri nek krene ranije... Svakako je to i tendencija u naprednijim društvima. U Švedskoj autoput kao čaša, ograničenje do 110km/h.

Ima ono, pa isecite, nije se niko usr'o što je wc bio daleko nego što nije krenuo na vreme.

Žarkovac

pre 2 godine

Koji profil osobe priželjkuje samovozeće automobile? Šta raduje takvog čoveka? Čemu se nada ako voli da i takav segment postojanja kao što je vožnja bude kontrolisan i automatizovan?
(Troll, 30. oktobar 2021 19:20)

Isti oni koji se loze na automtske menjace. To nisu pravi vozaci,uglavnom zene ili produkti ovog modernog potrosackog drustva gde im je marketing glavna vodilja. I
(peter, 30. oktobar 2021 23:24)

Dao bih ja tebi Dajca, "pravi vozaču", pa da šaltaš na duplo kvačilo i među-gas. Pa malo u špicu u Bgu da provozaš. Čisto da ti vidim facu dok to radiš.

Vlada

pre 2 godine

UN... ekvivalent Ministarstva za istrazivanje ruda i gubljenje vremena. Nek se bave farmakomafijom i nemogucnoscu donacije vakcina Africi prvo ili RioTinto&drugari unistavanja svega sto pipnu ili Norveskim busenjem nafte na Arktiku, BP izlivanjem nafte itd itd... I da se uvede obavezno pravilo da kad bilo kod od govornika izlazi na binu prvo ide najava "ovaj PR tekst je sponzorisan od..." da se malo vidi ko koga drzi u dzepu, posto se, u krajnjoj crti, na to svodi.
Kad nam ne preostane nijedan ozbiljan problem u zivotu, onda mozemo da se zamlacujemo ogranicenjem brzine.

Ja retko vozim brze od 110-120 jer mi smeta buka (mator auto pa losija izolacija) ali putevi, gume, svest, automobili i asistencije su napredovale, a restrikcije sve gore i gore... Zasto se nekom sa novijim autom i silnim asistencijama, radarima, IC kamerama i statijaznamstajos ne dozvoli da vozi 130, 140, 150 po zakonu, svakako je bezbedniji i po sebe i po druge od npr Golfa 2 koji vozi 100kmh.

Zato sto se skrecu paznje sa vaznih stvari. Panama i Pandora papiri, materijalna segregacija i moderno finansijsko ropstvo, bogacenje probisveta na racun svih ostalih. O tome treba da se raspreda prvo. Nisam od onih sa teorijama zavere, ali toliko stvari je lose postavljeno na ovom svetu da ima bitnijih stvari, ajmo odatle da pocnemo...

kole

pre 2 godine

Koliko u saobracaju izgine naroda u svetu za godinu dana, od gladi i izlecivih bolesti umre za dva dana, pa se niko narocito ne potresa zbog toga. Ovde se radi o teroru osiguravajucih kompanija ciji su vlasnici banke. Manji broj udesa znaci manji broj isplacenih steta i vise para ostaje u trezorima tih pijavica. Sto se tice brzine na auto putu, od kako je dozvoljeno 130 ja kao i ranije vozim 150 i uz radove na putu, kao i cekanje na naplatnoj rampi taman se uklapam u taj dozvoljeni prosek. Par puta sam probao da vozim 110 ili 120 i zamalo nisam nastradao jer me te male bzine uspavljuju i daju laznu sigurnost. Kad vozim brze koncentracija skace i nikad ne pravim greske zbog kojih se kasnije znojim i tresem razmisljajuci sta je sve moglo da se desi. Ovi sto podrzavaju predlog UN su oni dosadni smorovi koji se sa 40 god. drze za maminu suknju, voze levom trakom 110 i cude se zasto im drugi vozaci sviraju i ablenduju.

Duško Dugouško

pre 2 godine

Treba biti po snazi auta.Do 100 konja 100 na sat, do 150 konja 130 na sat, preko 150 konja 150 km/h....preko 160 je previše...

mience

pre 2 godine

Kako mislite da punite sva elektricna vozila noću na primer. Da ga napunio na 10 kw treba ti ceo dan. a 10 kw je previše za jedno domaćinstvo. Odakle tolika struja. Lozite narod na nesto sto je potpuno neodrživo kao sistem. Onda ćete da pravite nuklearke da bi podržali taj sistem pa ćete da udarite porez na bateriju koja će biti vlasništvo države. na kraju će vožnja na struju biti skuplja od vožnje na fosilno gorivo jer ste tako smislili polako nas kuvate. Sad nas lozite da je super a posle ćete nas guliti. Posle će biti baterije su užasan izvor zagađenja kakao proizvodnja tako i reciklaža. to je nedopustivo. svako da kupi konja. Izgubljeni u papirima, velikim platama i besmislu svog postojanja izmisljate toplu vodu. Pa UN postoji da neko prima platu. drugi razlog ne postoji kao što smo videli jer žmurite kad treba.

Dobro

pre 2 godine

U Holandiji su prošle godine uveli maksimum od 100kmh preko dana, a noću (podalje od urbanih zona) je Max 120kmh. Bilo je tu dosta natezanja izmedju političkih partija, ali su na kraju i najzagriženiji desničari (to je nešto kao ovi komentatori ovde kojima ovo kao šatro ograničava slobodu i ostale bajke...) pristali na ovo ograničenje.
Razlozi su: manja buka, manja potrošnja,manje izduvnih gasova i (tek na poslednjem mestu) manje žrtava u saobraćaju. Ovo zadnje nije ni dokazano, i dokazi mogu da budu samo marginalni, ako se poredi broj žrtava sa 130 i 120 prema 100kmh. Ako poredimo 150 ili 160 sa 100kmh, svima je jasno da će biti više poginulih.
U Srbiji su autoputevi mnogo lošiji i manje se koriste u svakodvevnom ciklusu kuća-posao, pa i to treba uzeti u obzir. U NL su putevi kao ogledala i putna mreža je neverovatno razvijena. Vidite samo kartu, zemlja manja od uže Srbije sa 17 miliona stanovnika.
Ja sam, inače, pravi staromodni ‘petrolhead’, vozim 2 Alfe (modernu i olditimera) i ovo me stvarno potpuno ubija, ali ....zakon je zakon.
I, moram iskreno da kažem, slažem se sa prva 3 od 4 razloga (gore pomenutih) da se smanji brzina.

Iz zemlje lala, uvek vaš,

par reci

pre 2 godine

Види ово, кренеш на пут од 1000 км брзином од 100 км/х то је 10 сати ако нема задржавања у гужви и слично. Брзином од 130 км/х са једном или две паузе пређеш без неког стреса и страшног умора за неких 8-9 сати. Оно прво са бар две па можда и три паузе то је већ скоро неких 15 сати, е ту си већ уморан ко кер и пред крај пута концентрација на нули и бум, трас. А да не причам о још дужим путовањима.
(veljko, 30. oktobar 2021 20:59)
Nesto bi na tvoj komentar napisao,a to je:Za put od 1000 km tacno je da treba 10h vremena.Samo sto je jako tesko da vozis toliko bez pauze ili eventualno dopune goriva.Ali dobro.Zavisi na kakav put se ide.Posao ili odmor.Ako bi vozio 130km/h na 1000km potrebno je 7h 41 minut.
Ujutru znamo kakve su guzve i zastoji kada se krece na posao.Jedan dan idem sa kolegom mojim, sledeceg dana njegovim autom.Voznja sa njim je zanimljivo iskustvo,sve najbahatije najbezobraznije i ostalo na tu temu dozivis kad se vozis sa njim.Ne znam kako se nismo do sad slupali.Kada idemo mojim autom,vidim koliko se nervira,da poludi,zato sto normalno vozim.Idemo uvek istim putem.Na kraju kada stignemo do posla,ono sto je neverovatno razlika u vremenu je neverovatnih 3-4 minuta.Bas smo merili.Mozda ovo nesto govori?

Mister

pre 2 godine

Dokon Pop...
Mada su možda u pravu, da se ograniči na 80 km/h, pa da fića krene iz Zastave da bude glavni izvozni artikal u Evropi. Da samo pojačamo lidersku poziciju u Evropi.
A ovi mučenici koji su kupili skuplje automobile neka voze u rikverc.

mience

pre 2 godine

I jos nesto, 50 na sat je dovoljno da te ubije. Dovoljno je sporo da mislis da si bezbedan a dovoljno rzo da te ubije. Kres testovi se rade na 56. Mlatite praznu slamu eto to radite.

mience

pre 2 godine

m smanjite na 65 km/h i polako svako godine smanjuje na još niže a onda zabraniti vožnju i nalazite da ne sme brzo da se hoda niti da se trči jer čovek koji se optereti izbaci više CO2. na kraju zabranite da se hoda i na kraju da se mnozimo. i eto.

Rade, ZG

pre 2 godine

Jedini razuman razlog za generalno ograničenje brzine bilo bi smanjenje emisije stakleničkih plinova. Ali prethodno treba istražiti koliko bi to smanjilo ukupnu emisiju. Najviše zarađuju termielektrane, pogotovo zastarjele bez ikakvih sustava za zaštitu okoline.

recept za srecu

pre 2 godine

Nisam od onih sa teorijama zavere, ali toliko stvari je lose postavljeno na ovom svetu da ima bitnijih stvari, ajmo odatle da pocnemo...
Vlada

previse brines o stvarima koje ne mozes promeniti, jedino sto mozes je stvoriti neki mali svoj svet i nista drugo, nije malo, ako si u skladu sam sa sobom i znas uzivati u tome...

Juggernaut

pre 2 godine

Isti oni koji se loze na automtske menjace. To nisu pravi vozaci,uglavnom zene ili produkti ovog modernog potrosackog drustva gde im je marketing glavna vodilja. I
(peter, 30. oktobar 2021 23:24)

Stiskanje kvačila i šaltanje menjača je jedna izuzetno dosadna i repetitivna operacija, a ideja da si "pravi vozač", zato što po gradu ili otvorenom putu cimaš menjač 167 puta je smehotresna. Pravi vozač vozi bezebdno, bez preuzimanja rizika i poštuje propise i druge učesnike u saobraćaju. Sa automatikom je šaltanje još jedna manje stvar o kojoj treba misliti, što ostavlja dovoljno vremena da se pazi na likove koji su na druge načine neostvareni u životu, pa se dokazuju zureći negde od Ćelija do Stepojevca.

Deyan X

pre 2 godine

Glupost. Autoputevi se gradili zbog brzeg putovanja I protoka robe, a oni bi sad da ogranice brzinu na 100. Presporo za danasnje tehnologije.

shen

pre 2 godine

Koji profil osobe priželjkuje samovozeće automobile? Šta raduje takvog čoveka? Čemu se nada ako voli da i takav segment postojanja kao što je vožnja bude kontrolisan i automatizovan?
(Troll, 30. oktobar 2021 19:20)

Isti oni koji se loze na automtske menjace. To nisu pravi vozaci,uglavnom zene ili produkti ovog modernog potrosackog drustva gde im je marketing glavna vodilja. I
(peter, 30. oktobar 2021 23:24)
**********
Evo ja prizeljkujem,
obozavam voznju, dobro vozim cak se i takmicio se u kartingu kao mali.
Sada mesecno napravim 6000km zbog sastanaka i posla.
Na skoro uvek istim rutama.
U proseku vozis 75km/h (i grad i auto put) sto znaci da sam 80h prosli mesec proveo vozeci...
Voleo bi da je autonomni auto, da te dosadne puteve mogu bolje da iskoristim, radeci, citajuci, spavajuci.
A za svoj gušt cu vikendom da se provozam do divcibara ili fruske gore.

Pop

pre 2 godine

Првенствено треба мењати менталитет будућих возача док полажу за возачку дозволу документ који није њихово власништво већ као дозвола да можеш да возиш машину кола камион или мотор и стога треба да се понашаш у складу са околним догађајима и стању на путу и да поштујеш стриктно правила која си учио док си био на часовима теорије а касније и практично извођење теорије. Када то угрвираш у мозак неће ти бити тешко да прво поштујеш оне који су на путу са школским аутом па оне који су почетници са назначеним знаковима на возилу и сопствено понашање и поштовање колега који су у саобрсћају. За све ово нема потребе да се ограничава брзина. Испада да увек и само увек поштен свет награбуси и сноси последице због тих бројно мањих кретена и дебила који нажалост цитркулишу са осталима.

Bole

pre 2 godine

Za mene je vožnja nešto najgluplje. Postoji samo jedan gluplji način da potrošiš svoje vreme od vožnje kola a to je da pričaš sa zaljubljenicima u vožnju i njihovim vozačkim sposobnostima. I da dodam imao sam i manuelni i automatski menjač... da automatik je dvadeset puta lakši za vožnju jer ne moraš da drndaš menjač svakih tri sekunde. Kome je to zanimacija i ko time pokazuje vozačke sposobnosti trebao da obidje neke specijalizovane ustanove.

Čiča Miloje

pre 2 godine

kole, 31. oktobar

Ko zna, zna.... Tako je Kole...! Najopasniji su ti što zadremaju na 100 na sat ... Pa onda "iz nepozatog razloga " skrenu u suprotnu traku na šleper, ili nedužne ljude u drugom autu...

Čiča Miloje

pre 2 godine

Ako hoćeš da predješ 1300 km za 10 sati moraš da voziš takoreći konstantno 150 i više na sat. Svako pa i kratko zadržavanje, gušći saobraćaj, na kratko sporija vožnja drastično obara prosek!

Milosav

pre 2 godine

U Ontariju je ogranicenje 100 Km/h tolerise se do 120 bez problema, pa i do 130 osim ako nisi kurate srece.
U 40 se tolerise do 50, u 60 do 80 i u 80 do 100.

mience

pre 2 godine

Sad pričate o 100 km/h. Pričate kako krave prave velike emisije CO2. Kao da niste normalni. Ne znate više sta ćete od besa sa platama pa ste počeli da izmisljate nesto da bi opravdali postojanje. ajde sedite tu gde jeste, pričajte te plate i ostavite ovaj jadni narod da živi svoje živote. I krave da ostavite na miru kao i kola i brzinu. ja bi propisao da mora da se gradi poseban auto put bez ograničenja da voze ljudi kako žele. Sloboda. sve ste nam uzeli.

Lola

pre 2 godine

Види ово, кренеш на пут од 1000 км брзином од 100 км/х то је 10 сати ако нема задржавања у гужви и слично. Брзином од 130 км/х са једном или две паузе пређеш без неког стреса и страшног умора за неких 8-9 сати. Оно прво са бар две па можда и три паузе то је већ скоро неких 15 сати, е ту си већ уморан ко кер и пред крај пута концентрација на нули и бум, трас. А да не причам о још дужим путовањима.
(veljko, 30. oktobar 2021 20:59)

Vidi ovo: na put od 1000km ne kreces da ga predjes u jednom danu - ako hoces bezbedno. Sve ostalo si ti i tebi slicne (samo)ubice po putevima. Zapamti: nije u vasem slucsju da li ce...nego kada ce. I nisam ja baksuz, ti vozis nebezbedno.

u tantu

pre 2 godine

Delegati OUN me podsjecaju na nase clanove CK KPJ. Svi vazni, smrtno
ozbiljni sa onim kravatama (cvor ko sarma). Ode "sarma" u zaborav zajedno
sa bivsom drzavom zahvaljujuci delegatima a tako ce i OUN otici zahvaljujuci svojim delegatimo klimoglavcima.

marica, kriv, razumevanje...

pre 2 godine

a kazu teorija zavere je da je plan da se zabrani koriscenje automobila privatno ... samo javni i naravno kontrolisani prevoz

dblagoje

pre 2 godine

Kod nas su smanjili sa 120 na 100 km/h jos pre 30 i vise godina.Mada te niko ne zaustavlja ako ides do 120.Ali je problem sto se lako dodje do 140 ako se ne pazi i stavi na auto.Dosadno voziti na autoputu 400 km Windsor,Toronto.Sad su uveli ogromne kazne za 50 km/h prekoracenje.Mozda za samo 40,nisam siguran. automobila.Za par sekundi

dd

pre 2 godine

pametno...100km/h je vec kriticna brzina koju vozac ne moze da iskontrolise i pravovremeno reaguje.

po meni 90km/h bi bilo idealno...nesrece bi se drasticno smanjile.ja nikada na autoputu ne vozim brze od 90km/h.treba vi vise vremena od tacke A do tacke B,ali sam mnogo sigurniji.

sad ce mnogi reci daj ne lupaj 90km/na autoputu.ok vi vozite 200km/h,da li je vas zivot vredan tih 1h-2h sto cete brze da stignete do tacke B nego ja??ako se ne daj boze desi neka nesreca.sto brze vozis procenat nesrece se povecava!!!dovoljno je neka krupna zivotinja da vam izleti,makazice,lancani sudar...to vi sa 200km/h ne mozete spreciti nego cete se zakucati.to je poenta.

Valerij

pre 2 godine

@EŽeljko
Ti ne bi smeo da sedneš za volan, ti si opasnost za sebe, svoju porodicu i sve ostale na putu. Prijateljski ti ovo poručujem, bez ikakve uvrede.

Bodo

pre 2 godine

UN svojim odlukama ubiju na stotine hiljada ljudi, ali sve u slladu sa zapadnom vrednostima $
(MileR, 30. oktobar 2021 13:20)

Evo jos jedne zrtve antizapadne propagande. Ako je novac zapadu bog, a UN pod zapadnim vodjstvom zele ogranicenje brzine onda nesto ne valja. Naime, opadace potrosnja goriva, skuplja vozila ce izgubiti na znacaju, manje vremena ce ostati na stvari koje podrazumevaju trosenje novca, jer ce vise vremena trebati na put. Dakle, sve je usmereno na smanjenje potrosnje, a to steti kapitalizmu.

basketas

pre 2 godine

@može, molim vas da ogranicite i broj koraka dnevno na 3247! Naročito ovima što su za 100km/h.. Bolest mozga se širi mnogo brže od korone, a vakcina ne postoji
(ZyyyZyyy, 30. oktobar 2021 22:58)

ako bi neobrazovani deo drustva spustio loptu na zemlju i malo razmislio. ima valjda cime? granice i odredjivanja se u svim drustvima, ne samo civilizovanim, znaci i u plemenskim, postavljaju od kada homo sapiens hoda zemljom. granice dogovorom donete i usvojene su elementarna nuznost. nemas ti zizi bolest mozga samo te mrzi da ga koristis. ne mozes ni da zamislis koliko granica postoji samo u mogucnosti da ti ovde postavis svoj besmisleni post, koliko dogovora i objektivnih uslovljavanja je postojalo da bi drustvo funkcionisalo i u krajnjem svom napretku napravilo taj uredjaj preko koga kuckas svoje mudrolije...

basketas

pre 2 godine

@NE ogranjičenju na 100km/h niti 30km/h valjda je XXI vek, a ne da se vraćamo unazad. Zašto se onda u automobile ugrađuju toliki bezbedonosni sistemi kada ako bi se smanjila brzina onda neki segmenti gube smisao. Da sad će neko da mi soli pamet da i pri brzini od 10km/h može neko da nastrada. Može naravno pa hajde da putujemo sa brzinom od 5km/h. Ah da može se nastradati i kad vozilo nije u pokretu i to je tačno. Zašto onda uopšte pravimo vozila kad je ranije čovek padao sa zaprege pa i tako smrtno stradao. Hajdemo onda pešice al' da se ne spotaknemo o kamen i tada padnemo na vrrr glave i opet nezgodno. Šta je poenta? Poenta je da sindrom Šumaher koji je bio apsolutni vladalac brzine i ugrađen mu sistem bezbednosti u automobilu dao veću sigurnost nego obične skije i brzina od 25km/h. Dakle nije samo brzina opasnost već i veština vozača i njegova odgovornost kao učesnika u saobraćaju.
(XXL, 30. oktobar 2021 21:04)


sta ja sve ovde necu procitati!!!

Sada

pre 2 godine

Konacno! Nazalost,vecina ljudi (i kod nas i u jos nekim zemljama) nije na dovoljnom intelektualnom razvoju da ovo moze da razume. Kao sto ne razumemo da zimi ne treba grejati toliko da setas u kratkim rukavima po kuci,kao sto ne razumemo da parking ispred tvoje ograde nije tvoj vec javan,kao sto ne razumemo da nije patriotizam dizati 3 prsta vec postovati zakone i radjati decu.
Uostalom,pa prvi pajser Puteva Srbije je zbog takvog razmisljanja trazio da se podigne brzina na autoputu sa 120 na 130.

Optimista pripravnik

pre 2 godine

@ kole, 31. oktobar 2021 08:02

Uh, što volim da pročitam ovakav komentar!
Mislim da mi je Južna Amerika, baš legla!!!
Što dalje od ovakvih!!!

Sasa

pre 2 godine

Ta gamad besposlena umesto sto maltretira civilizovan svet gde je minoran broj poginulih bolje da nahrane onaj deo sveta gde je i najveci broj poginulih u saobracaju.

Dragan

pre 2 godine

Mislim da je to dobro i neminovno. Štedi se energija, smanjuje zagađenje, čuvaju životi, smanjuje stres. Kome se žuri nek krene ranije... Svakako je to i tendencija u naprednijim društvima. U Švedskoj autoput kao čaša, ograničenje do 110km/h.

Ima ono, pa isecite, nije se niko usr'o što je wc bio daleko nego što nije krenuo na vreme.

r53

pre 2 godine

Pa sta? U SAD i CAD je tako oduvek a voze se neuporedivo bolja kola nego u Srbiji. Kad nema guzve tolerise se do 120 sem na nekim deonicama gde znakom upozoravaju da je nula tolerancija. Meni je najopustenije na 110km. 120 me vec umara duplo brze. Nije to bas sneba palo. Prosecne razdaljine u Srbiji su 3-4 puta manje nego u CAD i USA a sve sami trkaci. Demokratija na Balkanski nacin. Kad budu zaziveli samovozeci 80% muske populacije u SRB ce da se samoubije ili ce da ostane kuci kuva rucak i cuva decu.
(EZeljko, 30. oktobar 2021 14:32)
Ma daj care sta sve ti napisa ovde.. umaras se na 120, a odgovara ti 110? Pa sta vozis, Pjadjo na 3 tocka? Mene voznja na 120 umara jer je nesrazmerno sporo u odnosu na uslove autoputa, cini da se coveku spava, monotono je. U bilo kakvoj novoj limuzini/karavanu brzina od bar 140-150 je potpuno normalna za autoput.

neutralno zapažanje

pre 2 godine

Takozvane "ujedinjene nacije" su anahrona beskorisna organizacija koja predstavlja nenormalno bacanje para na globalom nivou i treba ih hitno ukinuti i rasformirati. Sve ključne odluke koje bi možda bile korisne za čovečanstvo UVEK će biti blokirane jer diktature i zločinački režimi kao što su rusija i kina imaju NIČIM ZASLUŽENO PRAVO VETA, dok recimo jedna Nemačka nema. Ako UN "zahtevaju" da brzina treba da se ograniči na 100, onda je jasno šta je ISPRAVNO: ograničiti na minimum 150kmh.

peter

pre 2 godine

Koji profil osobe priželjkuje samovozeće automobile? Šta raduje takvog čoveka? Čemu se nada ako voli da i takav segment postojanja kao što je vožnja bude kontrolisan i automatizovan?
(Troll, 30. oktobar 2021 19:20)

Isti oni koji se loze na automtske menjace. To nisu pravi vozaci,uglavnom zene ili produkti ovog modernog potrosackog drustva gde im je marketing glavna vodilja. I

EZeljko

pre 2 godine

Pa sta? U SAD i CAD je tako oduvek a voze se neuporedivo bolja kola nego u Srbiji. Kad nema guzve tolerise se do 120 sem na nekim deonicama gde znakom upozoravaju da je nula tolerancija. Meni je najopustenije na 110km. 120 me vec umara duplo brze. Nije to bas sneba palo. Prosecne razdaljine u Srbiji su 3-4 puta manje nego u CAD i USA a sve sami trkaci. Demokratija na Balkanski nacin. Kad budu zaziveli samovozeci 80% muske populacije u SRB ce da se samoubije ili ce da ostane kuci kuva rucak i cuva decu.

Duško Dugouško

pre 2 godine

Treba biti po snazi auta.Do 100 konja 100 na sat, do 150 konja 130 na sat, preko 150 konja 150 km/h....preko 160 je previše...

Coyote

pre 2 godine

Kone se zuri nek krene ranije (Dragan, 30. oktobar 2021 11:46) Vidi druze, meni se nigde ne zuri, ja volim da se krecem brzinom koja meni odgovara. A ti mozes u ta “napredna drustva” slobodno. I ti i slični tebi.

kimi

pre 2 godine

pfff...
ja i inace ne vozim preko 120-130...
Volim kad putujem da to bude bez cimanja, ako mi se jede da jedem, da minse deca ne tumbaju pozadi...
Nece me frustrirati ni to novo ogranicenje...

dd

pre 2 godine

pametno...100km/h je vec kriticna brzina koju vozac ne moze da iskontrolise i pravovremeno reaguje.

po meni 90km/h bi bilo idealno...nesrece bi se drasticno smanjile.ja nikada na autoputu ne vozim brze od 90km/h.treba vi vise vremena od tacke A do tacke B,ali sam mnogo sigurniji.

sad ce mnogi reci daj ne lupaj 90km/na autoputu.ok vi vozite 200km/h,da li je vas zivot vredan tih 1h-2h sto cete brze da stignete do tacke B nego ja??ako se ne daj boze desi neka nesreca.sto brze vozis procenat nesrece se povecava!!!dovoljno je neka krupna zivotinja da vam izleti,makazice,lancani sudar...to vi sa 200km/h ne mozete spreciti nego cete se zakucati.to je poenta.

Bojan

pre 2 godine

Ma to je zbog potrošnje, razlika izmedju 100 i 130 je više od litar.
A ovi snobovi u plastičnim terencima "načokere" se na 225/45/18 i hoće da krstare 150 na sat sa koeficijentom otpora 45... a to košta ovu planetu jbg.

Helios

pre 2 godine

"globalnim planom za period 2021-2030. predlaže se ograničavanje brzine u urbanim sredinama na 30 km/h, zatim snižavanje na 80 km/h na otvorenim putevima, kao i maksimalnih 100 km/h na auto-putevima"
Evo još gadosti. San svih levičara pa i ovih neoliberalnih je kontrola i redukovanje života. Tako da smo svi isti, sivi. Tako da oni, bangavi i sivi, nisu nikoji. Nego su svi isti, ko i oni. Svi zombiji, života bez. Propisi, propisi i još propisa. A pošto uvek "može nešto loše da se desi" onda, za tvoje dobro - još propisa. Koji su svi jedan isti propis: NEMOJ! 30km po gradu? I sad zamisli kada vam to - jer "mora zbog EU" - narede u Beogradu. Taman dođeš kući s posla kad ono već je vreme da kreneš na posao. Eto i još ti je to objasnio - tvojim ljudskim pravom na kretanje!?! Upravo je to to, ta ideologija "ljudskih prava" - da nemaš nikakva prava. Da omogućava da se u njeno ime ubija kad god hoće, koliko god hoće.
Nema za njih veće sreće nego ove sada. Ljudi bez lica razdragani su obaveznim naturanjem maski na lice i nama koji imamo lice. Obavezna boca? - sreća sreća radost radost! A tek propusnice, i ko neće da ne može da živi? Pa to je ekstaza i orgazam oduševljenja!
Najgrđe je što to ne žele nikakve jadne "UN" nego jedna ista mala grupacija. Ali koja medijski oblikuje masu i već su ih izdresirali na ono "ne sme se širiti negativan uticaj". I nove će babuške društvenih mreža imati posao da i vas izbrišu, kada se nenaučno pobunite protiv vrtoglavih 30km brzine u gradu.

Troll

pre 2 godine

@EZeljko

Koji profil osobe priželjkuje samovozeće automobile? Šta raduje takvog čoveka? Čemu se nada ako voli da i takav segment postojanja kao što je vožnja bude kontrolisan i automatizovan?

mnemonic

pre 2 godine

procenat ljudi koji umire u saobraćaju je smešno, presmešno mali. 1,3 miliona ljudi? mislim da samo h Beogradu ima 1,3 miliona vožnji u toku dana... presmešno mali procenat, statistički zanemarljiv. šta će nam dalja ograničenja kad su i ova suludo rigorozna...

veljko

pre 2 godine

Mislim da je to dobro i neminovno. Štedi se energija, smanjuje zagađenje, čuvaju životi, smanjuje stres. Kome se žuri nek krene ranije... Svakako je to i tendencija u naprednijim društvima. U Švedskoj autoput kao čaša, ograničenje do 110km/h.

Ima ono, pa isecite, nije se niko usr'o što je wc bio daleko nego što nije krenuo na vreme.
(Dragan, 30. oktobar 2021 11:46)

Види ово, кренеш на пут од 1000 км брзином од 100 км/х то је 10 сати ако нема задржавања у гужви и слично. Брзином од 130 км/х са једном или две паузе пређеш без неког стреса и страшног умора за неких 8-9 сати. Оно прво са бар две па можда и три паузе то је већ скоро неких 15 сати, е ту си већ уморан ко кер и пред крај пута концентрација на нули и бум, трас. А да не причам о још дужим путовањима.

Djorke

pre 2 godine

Koje glupiranje …
To 30 na sat je ok oko skola, bolnica i sl, ali bas svuda nije normalno.

Sve rade da pripreme teren za samovozeca vozila i EV - smanjis brzinu i voilà:
- baterija ima 20%-30% veci domet,
- manje steta ako te lupi negde pa manja i otsteta,
-internet lakse “gura” tu kolicinu podataka ako se automobili krecu sporije itd
- sve je lakse projektovati ako se ta gomila u saobracaju krece sporije

21 vek

Bole

pre 2 godine

Za mene je vožnja nešto najgluplje. Postoji samo jedan gluplji način da potrošiš svoje vreme od vožnje kola a to je da pričaš sa zaljubljenicima u vožnju i njihovim vozačkim sposobnostima. I da dodam imao sam i manuelni i automatski menjač... da automatik je dvadeset puta lakši za vožnju jer ne moraš da drndaš menjač svakih tri sekunde. Kome je to zanimacija i ko time pokazuje vozačke sposobnosti trebao da obidje neke specijalizovane ustanove.

Dejan

pre 2 godine

Totalitarizam u punom zamahu. Sledece sto ce da utvrde je da se izlaganjem suncu povecava sansa za rak koze pa ce da ogranice izlazak napolje i sve to upakovano "za nase dobro".

Milić

pre 2 godine

Kada ne bi žurili, možda bi više stiglo na cilj.
(rusija i kina imaju NIČIM ZASLUŽENO PRAVO VETA), reče neko (neutralno zapažanje, 30. oktobar 2021 15:00). Pa ako se uzme u obzir da su tokom IISR iznele borbu protiv fašizma i sila osovine sa Rusija (SSSR) 9-11 mil. Kina 3-4 mil. poginulih vojnika 13-15 mil. i 15-20mil. stradalih civila. Nemačkoj nikada ne treba dati stolicu stalnih članica UN, ali bi bilo korektno dati Poljacima, koji su imali 17% ukupno stradalih!

XXL

pre 2 godine

NE ogranjičenju na 100km/h niti 30km/h valjda je XXI vek, a ne da se vraćamo unazad. Zašto se onda u automobile ugrađuju toliki bezbedonosni sistemi kada ako bi se smanjila brzina onda neki segmenti gube smisao. Da sad će neko da mi soli pamet da i pri brzini od 10km/h može neko da nastrada. Može naravno pa hajde da putujemo sa brzinom od 5km/h. Ah da može se nastradati i kad vozilo nije u pokretu i to je tačno. Zašto onda uopšte pravimo vozila kad je ranije čovek padao sa zaprege pa i tako smrtno stradao. Hajdemo onda pešice al' da se ne spotaknemo o kamen i tada padnemo na vrrr glave i opet nezgodno. Šta je poenta? Poenta je da sindrom Šumaher koji je bio apsolutni vladalac brzine i ugrađen mu sistem bezbednosti u automobilu dao veću sigurnost nego obične skije i brzina od 25km/h. Dakle nije samo brzina opasnost već i veština vozača i njegova odgovornost kao učesnika u saobraćaju.

ZyyyZyyy

pre 2 godine

može, molim vas da ogranicite i broj koraka dnevno na 3247! Naročito ovima što su za 100km/h.. Bolest mozga se širi mnogo brže od korone, a vakcina ne postoji

Ne budi nepismen, vozi desnom trakom

pre 2 godine

Boze me sacuvaj ko nama vodi planetu. Pa ukoliko ljudi budu vozili toliko sporijec, to znaci da ce mnogo duze voziti i samim tim je veca sansa za udes.. pri tom, mene npr najvise umara i dekocentrise ta blago brza voznja od 100km/h. Najbolja brzina je 130 km/h, a problem su oni vozaci koji voze mnogo brze od toga. Samo edukacija ce dovesti do toga da se smanji broj poginulih ljudi na putevima, edukacija i pravicne kazne.

Coyote

pre 2 godine

UN je postala ne samo beskorisna organizacija vec i jako štetna. Alo bre, rešavajte Kosovo i slične probleme. Ograničenje brzine vas se ne tice, to uopste nije vaša nadleznost, niti razlog zasto ste osnovani.

mile

pre 2 godine

tako su i za epidemije promenuli pravila i zakone pa uskoro stigla kororrrona.
posle ovoga sledi invazija elektricnih vozila ali samovozecih.
a onda dolaze nuklearke ko pecurke posle kise.
ima da nas nema.. sve u nasem interesu

I 130 je malo, a ne 100

pre 2 godine

Ha, ha, ha, mobilnost je pravo, ali mobilnost brzinom puža. Birokrate ceo život na budžetu ne shvataju kako svet funkcioniše.

kole

pre 2 godine

Koliko u saobracaju izgine naroda u svetu za godinu dana, od gladi i izlecivih bolesti umre za dva dana, pa se niko narocito ne potresa zbog toga. Ovde se radi o teroru osiguravajucih kompanija ciji su vlasnici banke. Manji broj udesa znaci manji broj isplacenih steta i vise para ostaje u trezorima tih pijavica. Sto se tice brzine na auto putu, od kako je dozvoljeno 130 ja kao i ranije vozim 150 i uz radove na putu, kao i cekanje na naplatnoj rampi taman se uklapam u taj dozvoljeni prosek. Par puta sam probao da vozim 110 ili 120 i zamalo nisam nastradao jer me te male bzine uspavljuju i daju laznu sigurnost. Kad vozim brze koncentracija skace i nikad ne pravim greske zbog kojih se kasnije znojim i tresem razmisljajuci sta je sve moglo da se desi. Ovi sto podrzavaju predlog UN su oni dosadni smorovi koji se sa 40 god. drze za maminu suknju, voze levom trakom 110 i cude se zasto im drugi vozaci sviraju i ablenduju.

Conte Leone

pre 2 godine

Ma najbolje da se vratimo da idemo peske i na konju. To sto nemate bolji sistem da sprecite da nesposobni i neodgovorni voze, to je veci problem, nije stvar guzve. Najlakse je kaznjavati novim merama ostalu vecinu koja ne ugrozava ostatak ucesnika u saobracaju, cak ni pri tim vecim brzinama! To je odlicna dokazana metoda, zlostavljanje vecine zbog navodne ismisljene diskriminacije manjine, molim te osnovno pravo!? Na ovome svetu nisu svi isti i toga svi treba da smo svesni, nismo u mogucnosti svi sve da radimo, tako je za sve, pa i za voznju, jednostavno ne treba da deo populacije ima dozvolu i resen problem!

Kole

pre 2 godine

Ako kod nas uvedu 30 na sat u gradu ja ću zaista da vozim toliko iako znam da to niko živ neće poštovati i svi će besno da mi trube. Na zadnji deo auta ću postaviti tablu sa natpisom. "Vozim 30km/h po zakonu o ograničenju brzine. Ako vam nešto nije jasno obratite se agenciji za bezbenost saobraćaja i narodnoj skupštini".

Sada

pre 2 godine

Konacno! Nazalost,vecina ljudi (i kod nas i u jos nekim zemljama) nije na dovoljnom intelektualnom razvoju da ovo moze da razume. Kao sto ne razumemo da zimi ne treba grejati toliko da setas u kratkim rukavima po kuci,kao sto ne razumemo da parking ispred tvoje ograde nije tvoj vec javan,kao sto ne razumemo da nije patriotizam dizati 3 prsta vec postovati zakone i radjati decu.
Uostalom,pa prvi pajser Puteva Srbije je zbog takvog razmisljanja trazio da se podigne brzina na autoputu sa 120 na 130.

Dobro

pre 2 godine

U Holandiji su prošle godine uveli maksimum od 100kmh preko dana, a noću (podalje od urbanih zona) je Max 120kmh. Bilo je tu dosta natezanja izmedju političkih partija, ali su na kraju i najzagriženiji desničari (to je nešto kao ovi komentatori ovde kojima ovo kao šatro ograničava slobodu i ostale bajke...) pristali na ovo ograničenje.
Razlozi su: manja buka, manja potrošnja,manje izduvnih gasova i (tek na poslednjem mestu) manje žrtava u saobraćaju. Ovo zadnje nije ni dokazano, i dokazi mogu da budu samo marginalni, ako se poredi broj žrtava sa 130 i 120 prema 100kmh. Ako poredimo 150 ili 160 sa 100kmh, svima je jasno da će biti više poginulih.
U Srbiji su autoputevi mnogo lošiji i manje se koriste u svakodvevnom ciklusu kuća-posao, pa i to treba uzeti u obzir. U NL su putevi kao ogledala i putna mreža je neverovatno razvijena. Vidite samo kartu, zemlja manja od uže Srbije sa 17 miliona stanovnika.
Ja sam, inače, pravi staromodni ‘petrolhead’, vozim 2 Alfe (modernu i olditimera) i ovo me stvarno potpuno ubija, ali ....zakon je zakon.
I, moram iskreno da kažem, slažem se sa prva 3 od 4 razloga (gore pomenutih) da se smanji brzina.

Iz zemlje lala, uvek vaš,

Debeli Sava

pre 2 godine

Ono kad sediš za dobre pare i s vremena na vreme moraš da nešto kažeš,onda lupiš nešto bezveze i nastaviš dalje da sediš.Mišljenje UN u današnje vreme imaju snagu kao prd.ž na vetru.

Sale

pre 2 godine

Samo povlascena klasa da ima auto u posedu, svi ostali ljudi da idu peske, biciklom ili javnim prevozom. Jeeeeeee!
Toliko su brizni, a ratovi na celoj planeti bukte za sve vreme postojanja te iste institucije.

rex

pre 2 godine

bahatost ubija ne brzina. vecina je koja pogine se zaletela negde gde nije smelo. mozda 10% pogine zbog okolnosti van njihove moci il bahatoati drugog

anarhist

pre 2 godine

idioti

brinite se o gladnima u svetu, o vladavini prava, o ugnjetavanju vecine nad manjinom ... imate primera koliko hocete

time se bavite a ne onim sto od vas niko ne trazi i za sta niste kompetentni

birokratska lezilebovicka druzina

Terza XIV

pre 2 godine

Budala moze da pogine i sa 50 km/h!

U eri sve boljih bezbednosnih tehnologija, brzine i dizajna vozila, apsurdno je raspravljati o ovakvim ogranicenjima. Zamislite ljude koji u proseku gube 30-40 km/h u toku dana, a provode svoje radno vreme na putu.

I cakstavise, statistika pokazuje da je mnogo vise ljudi ginulo '70-ih proslog veka iako je bilo mnogo manje kola i brzine su bile manje.

Dakle - prevaspitati bahate vozace i redovno kaznjavati prekrsaje "ni po babu ni po stricevima" pa ce i bezbednost biti veca. Voznja u alkoholisanom stanju? Oduzeti vozacku na najmanje 2 godine, vozaca za to vreme na drustveno-koristan rad. Ako u alkoholisanom stanju izazoves nesrecu sa smrtnim ishodom? Svakako zatvorska kazna, ali i dozivotna zabrana upravljanja motornim vozilom.

basketas

pre 2 godine

@može, molim vas da ogranicite i broj koraka dnevno na 3247! Naročito ovima što su za 100km/h.. Bolest mozga se širi mnogo brže od korone, a vakcina ne postoji
(ZyyyZyyy, 30. oktobar 2021 22:58)

ako bi neobrazovani deo drustva spustio loptu na zemlju i malo razmislio. ima valjda cime? granice i odredjivanja se u svim drustvima, ne samo civilizovanim, znaci i u plemenskim, postavljaju od kada homo sapiens hoda zemljom. granice dogovorom donete i usvojene su elementarna nuznost. nemas ti zizi bolest mozga samo te mrzi da ga koristis. ne mozes ni da zamislis koliko granica postoji samo u mogucnosti da ti ovde postavis svoj besmisleni post, koliko dogovora i objektivnih uslovljavanja je postojalo da bi drustvo funkcionisalo i u krajnjem svom napretku napravilo taj uredjaj preko koga kuckas svoje mudrolije...

Фактор мира и стабилности

pre 2 godine

Није битна максимално дозвољена брзина, него лоша процена стања пута и услова саобраћаја, алкохол, бахатост, лоша обука...

basketas

pre 2 godine

@NE ogranjičenju na 100km/h niti 30km/h valjda je XXI vek, a ne da se vraćamo unazad. Zašto se onda u automobile ugrađuju toliki bezbedonosni sistemi kada ako bi se smanjila brzina onda neki segmenti gube smisao. Da sad će neko da mi soli pamet da i pri brzini od 10km/h može neko da nastrada. Može naravno pa hajde da putujemo sa brzinom od 5km/h. Ah da može se nastradati i kad vozilo nije u pokretu i to je tačno. Zašto onda uopšte pravimo vozila kad je ranije čovek padao sa zaprege pa i tako smrtno stradao. Hajdemo onda pešice al' da se ne spotaknemo o kamen i tada padnemo na vrrr glave i opet nezgodno. Šta je poenta? Poenta je da sindrom Šumaher koji je bio apsolutni vladalac brzine i ugrađen mu sistem bezbednosti u automobilu dao veću sigurnost nego obične skije i brzina od 25km/h. Dakle nije samo brzina opasnost već i veština vozača i njegova odgovornost kao učesnika u saobraćaju.
(XXL, 30. oktobar 2021 21:04)


sta ja sve ovde necu procitati!!!

Bodo

pre 2 godine

UN svojim odlukama ubiju na stotine hiljada ljudi, ali sve u slladu sa zapadnom vrednostima $
(MileR, 30. oktobar 2021 13:20)

Evo jos jedne zrtve antizapadne propagande. Ako je novac zapadu bog, a UN pod zapadnim vodjstvom zele ogranicenje brzine onda nesto ne valja. Naime, opadace potrosnja goriva, skuplja vozila ce izgubiti na znacaju, manje vremena ce ostati na stvari koje podrazumevaju trosenje novca, jer ce vise vremena trebati na put. Dakle, sve je usmereno na smanjenje potrosnje, a to steti kapitalizmu.

Juggernaut

pre 2 godine

Isti oni koji se loze na automtske menjace. To nisu pravi vozaci,uglavnom zene ili produkti ovog modernog potrosackog drustva gde im je marketing glavna vodilja. I
(peter, 30. oktobar 2021 23:24)

Stiskanje kvačila i šaltanje menjača je jedna izuzetno dosadna i repetitivna operacija, a ideja da si "pravi vozač", zato što po gradu ili otvorenom putu cimaš menjač 167 puta je smehotresna. Pravi vozač vozi bezebdno, bez preuzimanja rizika i poštuje propise i druge učesnike u saobraćaju. Sa automatikom je šaltanje još jedna manje stvar o kojoj treba misliti, što ostavlja dovoljno vremena da se pazi na likove koji su na druge načine neostvareni u životu, pa se dokazuju zureći negde od Ćelija do Stepojevca.

Lola

pre 2 godine

Види ово, кренеш на пут од 1000 км брзином од 100 км/х то је 10 сати ако нема задржавања у гужви и слично. Брзином од 130 км/х са једном или две паузе пређеш без неког стреса и страшног умора за неких 8-9 сати. Оно прво са бар две па можда и три паузе то је већ скоро неких 15 сати, е ту си већ уморан ко кер и пред крај пута концентрација на нули и бум, трас. А да не причам о још дужим путовањима.
(veljko, 30. oktobar 2021 20:59)

Vidi ovo: na put od 1000km ne kreces da ga predjes u jednom danu - ako hoces bezbedno. Sve ostalo si ti i tebi slicne (samo)ubice po putevima. Zapamti: nije u vasem slucsju da li ce...nego kada ce. I nisam ja baksuz, ti vozis nebezbedno.

Žarkovac

pre 2 godine

Koji profil osobe priželjkuje samovozeće automobile? Šta raduje takvog čoveka? Čemu se nada ako voli da i takav segment postojanja kao što je vožnja bude kontrolisan i automatizovan?
(Troll, 30. oktobar 2021 19:20)

Isti oni koji se loze na automtske menjace. To nisu pravi vozaci,uglavnom zene ili produkti ovog modernog potrosackog drustva gde im je marketing glavna vodilja. I
(peter, 30. oktobar 2021 23:24)

Dao bih ja tebi Dajca, "pravi vozaču", pa da šaltaš na duplo kvačilo i među-gas. Pa malo u špicu u Bgu da provozaš. Čisto da ti vidim facu dok to radiš.

diplinž

pre 2 godine

Ovako banalizovati pristup problemu može samo neko ko nema pojma o čemu priča. Ovo je samo dokaz da i u ostatku svijeta političari, a ne struka vode glavnu riječ, nažalost. Evo jedna brzinski analiza - imamo 1,3 mil smrtnih iskoda godišnje u svijetu (oko 170 na 1mil stan). Aha, daj mi to malo detaljnije. Pa, u skandinaviji je 30 na milion, u srbiji 75, u rumuniji, 100, albaniji 150, bosna 170 (napadaju nas oni drugi i treći, kaže jedan). Aha imam već neku ideju od čega zavisi, ajmo dalje... Azija većinom 1500 o 200, južnoameričke države 200 do 250, Afrika i do 400! Brojke su još izraženije kad se uzme u obzir broj vozila (bogati svijet ima 2 auta po porodici, sirotinja 0,5)... Pa rješenje je jednostavno - smanji maks brzinu na autoputevima na 100! Ali najmanje ginu oni koji imaju najviše autoputeva, a s druge strane najviše ginu oni kod kojih je nizak standard, tj slab vozni park, nizak nivo edukacije (i saobraćajne i uopšte), visoka korupcija, imaju najmanje učešće brzih i autoputeva u mreži... Nema veze, smanji na 100! Rješenje postoji, razvijene zemlje evrope su u poslednjih 50 godina smanjili broj žrtava i do 10 puta. Ajmo vidjeti šta su to radili. Ko nije dovoljno pametan da sam smisli, pa prepiši. To znaju i đaci u šestom razredu na kontrolnom!

mience

pre 2 godine

Kako mislite da punite sva elektricna vozila noću na primer. Da ga napunio na 10 kw treba ti ceo dan. a 10 kw je previše za jedno domaćinstvo. Odakle tolika struja. Lozite narod na nesto sto je potpuno neodrživo kao sistem. Onda ćete da pravite nuklearke da bi podržali taj sistem pa ćete da udarite porez na bateriju koja će biti vlasništvo države. na kraju će vožnja na struju biti skuplja od vožnje na fosilno gorivo jer ste tako smislili polako nas kuvate. Sad nas lozite da je super a posle ćete nas guliti. Posle će biti baterije su užasan izvor zagađenja kakao proizvodnja tako i reciklaža. to je nedopustivo. svako da kupi konja. Izgubljeni u papirima, velikim platama i besmislu svog postojanja izmisljate toplu vodu. Pa UN postoji da neko prima platu. drugi razlog ne postoji kao što smo videli jer žmurite kad treba.

par reci

pre 2 godine

Види ово, кренеш на пут од 1000 км брзином од 100 км/х то је 10 сати ако нема задржавања у гужви и слично. Брзином од 130 км/х са једном или две паузе пређеш без неког стреса и страшног умора за неких 8-9 сати. Оно прво са бар две па можда и три паузе то је већ скоро неких 15 сати, е ту си већ уморан ко кер и пред крај пута концентрација на нули и бум, трас. А да не причам о још дужим путовањима.
(veljko, 30. oktobar 2021 20:59)
Nesto bi na tvoj komentar napisao,a to je:Za put od 1000 km tacno je da treba 10h vremena.Samo sto je jako tesko da vozis toliko bez pauze ili eventualno dopune goriva.Ali dobro.Zavisi na kakav put se ide.Posao ili odmor.Ako bi vozio 130km/h na 1000km potrebno je 7h 41 minut.
Ujutru znamo kakve su guzve i zastoji kada se krece na posao.Jedan dan idem sa kolegom mojim, sledeceg dana njegovim autom.Voznja sa njim je zanimljivo iskustvo,sve najbahatije najbezobraznije i ostalo na tu temu dozivis kad se vozis sa njim.Ne znam kako se nismo do sad slupali.Kada idemo mojim autom,vidim koliko se nervira,da poludi,zato sto normalno vozim.Idemo uvek istim putem.Na kraju kada stignemo do posla,ono sto je neverovatno razlika u vremenu je neverovatnih 3-4 minuta.Bas smo merili.Mozda ovo nesto govori?

mience

pre 2 godine

Sad pričate o 100 km/h. Pričate kako krave prave velike emisije CO2. Kao da niste normalni. Ne znate više sta ćete od besa sa platama pa ste počeli da izmisljate nesto da bi opravdali postojanje. ajde sedite tu gde jeste, pričajte te plate i ostavite ovaj jadni narod da živi svoje živote. I krave da ostavite na miru kao i kola i brzinu. ja bi propisao da mora da se gradi poseban auto put bez ograničenja da voze ljudi kako žele. Sloboda. sve ste nam uzeli.

shen

pre 2 godine

Koji profil osobe priželjkuje samovozeće automobile? Šta raduje takvog čoveka? Čemu se nada ako voli da i takav segment postojanja kao što je vožnja bude kontrolisan i automatizovan?
(Troll, 30. oktobar 2021 19:20)

Isti oni koji se loze na automtske menjace. To nisu pravi vozaci,uglavnom zene ili produkti ovog modernog potrosackog drustva gde im je marketing glavna vodilja. I
(peter, 30. oktobar 2021 23:24)
**********
Evo ja prizeljkujem,
obozavam voznju, dobro vozim cak se i takmicio se u kartingu kao mali.
Sada mesecno napravim 6000km zbog sastanaka i posla.
Na skoro uvek istim rutama.
U proseku vozis 75km/h (i grad i auto put) sto znaci da sam 80h prosli mesec proveo vozeci...
Voleo bi da je autonomni auto, da te dosadne puteve mogu bolje da iskoristim, radeci, citajuci, spavajuci.
A za svoj gušt cu vikendom da se provozam do divcibara ili fruske gore.

Rade, ZG

pre 2 godine

Jedini razuman razlog za generalno ograničenje brzine bilo bi smanjenje emisije stakleničkih plinova. Ali prethodno treba istražiti koliko bi to smanjilo ukupnu emisiju. Najviše zarađuju termielektrane, pogotovo zastarjele bez ikakvih sustava za zaštitu okoline.

Valerij

pre 2 godine

@EŽeljko
Ti ne bi smeo da sedneš za volan, ti si opasnost za sebe, svoju porodicu i sve ostale na putu. Prijateljski ti ovo poručujem, bez ikakve uvrede.

Deyan X

pre 2 godine

Glupost. Autoputevi se gradili zbog brzeg putovanja I protoka robe, a oni bi sad da ogranice brzinu na 100. Presporo za danasnje tehnologije.

Vlada

pre 2 godine

UN... ekvivalent Ministarstva za istrazivanje ruda i gubljenje vremena. Nek se bave farmakomafijom i nemogucnoscu donacije vakcina Africi prvo ili RioTinto&drugari unistavanja svega sto pipnu ili Norveskim busenjem nafte na Arktiku, BP izlivanjem nafte itd itd... I da se uvede obavezno pravilo da kad bilo kod od govornika izlazi na binu prvo ide najava "ovaj PR tekst je sponzorisan od..." da se malo vidi ko koga drzi u dzepu, posto se, u krajnjoj crti, na to svodi.
Kad nam ne preostane nijedan ozbiljan problem u zivotu, onda mozemo da se zamlacujemo ogranicenjem brzine.

Ja retko vozim brze od 110-120 jer mi smeta buka (mator auto pa losija izolacija) ali putevi, gume, svest, automobili i asistencije su napredovale, a restrikcije sve gore i gore... Zasto se nekom sa novijim autom i silnim asistencijama, radarima, IC kamerama i statijaznamstajos ne dozvoli da vozi 130, 140, 150 po zakonu, svakako je bezbedniji i po sebe i po druge od npr Golfa 2 koji vozi 100kmh.

Zato sto se skrecu paznje sa vaznih stvari. Panama i Pandora papiri, materijalna segregacija i moderno finansijsko ropstvo, bogacenje probisveta na racun svih ostalih. O tome treba da se raspreda prvo. Nisam od onih sa teorijama zavere, ali toliko stvari je lose postavljeno na ovom svetu da ima bitnijih stvari, ajmo odatle da pocnemo...

Čiča Miloje

pre 2 godine

Ako hoćeš da predješ 1300 km za 10 sati moraš da voziš takoreći konstantno 150 i više na sat. Svako pa i kratko zadržavanje, gušći saobraćaj, na kratko sporija vožnja drastično obara prosek!

marica, kriv, razumevanje...

pre 2 godine

a kazu teorija zavere je da je plan da se zabrani koriscenje automobila privatno ... samo javni i naravno kontrolisani prevoz

mience

pre 2 godine

m smanjite na 65 km/h i polako svako godine smanjuje na još niže a onda zabraniti vožnju i nalazite da ne sme brzo da se hoda niti da se trči jer čovek koji se optereti izbaci više CO2. na kraju zabranite da se hoda i na kraju da se mnozimo. i eto.

mience

pre 2 godine

I jos nesto, 50 na sat je dovoljno da te ubije. Dovoljno je sporo da mislis da si bezbedan a dovoljno rzo da te ubije. Kres testovi se rade na 56. Mlatite praznu slamu eto to radite.

recept za srecu

pre 2 godine

Nisam od onih sa teorijama zavere, ali toliko stvari je lose postavljeno na ovom svetu da ima bitnijih stvari, ajmo odatle da pocnemo...
Vlada

previse brines o stvarima koje ne mozes promeniti, jedino sto mozes je stvoriti neki mali svoj svet i nista drugo, nije malo, ako si u skladu sam sa sobom i znas uzivati u tome...

dblagoje

pre 2 godine

Kod nas su smanjili sa 120 na 100 km/h jos pre 30 i vise godina.Mada te niko ne zaustavlja ako ides do 120.Ali je problem sto se lako dodje do 140 ako se ne pazi i stavi na auto.Dosadno voziti na autoputu 400 km Windsor,Toronto.Sad su uveli ogromne kazne za 50 km/h prekoracenje.Mozda za samo 40,nisam siguran. automobila.Za par sekundi

Pop

pre 2 godine

Првенствено треба мењати менталитет будућих возача док полажу за возачку дозволу документ који није њихово власништво већ као дозвола да можеш да возиш машину кола камион или мотор и стога треба да се понашаш у складу са околним догађајима и стању на путу и да поштујеш стриктно правила која си учио док си био на часовима теорије а касније и практично извођење теорије. Када то угрвираш у мозак неће ти бити тешко да прво поштујеш оне који су на путу са школским аутом па оне који су почетници са назначеним знаковима на возилу и сопствено понашање и поштовање колега који су у саобрсћају. За све ово нема потребе да се ограничава брзина. Испада да увек и само увек поштен свет награбуси и сноси последице због тих бројно мањих кретена и дебила који нажалост цитркулишу са осталима.

La la iz Banata

pre 2 godine

Ograničenja na putevima u Americi i Kanadi se razlikuju od savezne države do države, odnosno od provincije do provincije, i od toga da li je auto put prolaizi kroz urbame ili ruralne oblasti. Tako da u Americi ograničenje na autoputu može da se kreće od 40 do 85 mph.

Mister

pre 2 godine

Dokon Pop...
Mada su možda u pravu, da se ograniči na 80 km/h, pa da fića krene iz Zastave da bude glavni izvozni artikal u Evropi. Da samo pojačamo lidersku poziciju u Evropi.
A ovi mučenici koji su kupili skuplje automobile neka voze u rikverc.

Milosav

pre 2 godine

U Ontariju je ogranicenje 100 Km/h tolerise se do 120 bez problema, pa i do 130 osim ako nisi kurate srece.
U 40 se tolerise do 50, u 60 do 80 i u 80 do 100.

u tantu

pre 2 godine

Delegati OUN me podsjecaju na nase clanove CK KPJ. Svi vazni, smrtno
ozbiljni sa onim kravatama (cvor ko sarma). Ode "sarma" u zaborav zajedno
sa bivsom drzavom zahvaljujuci delegatima a tako ce i OUN otici zahvaljujuci svojim delegatimo klimoglavcima.

Čiča Miloje

pre 2 godine

kole, 31. oktobar

Ko zna, zna.... Tako je Kole...! Najopasniji su ti što zadremaju na 100 na sat ... Pa onda "iz nepozatog razloga " skrenu u suprotnu traku na šleper, ili nedužne ljude u drugom autu...

Optimista pripravnik

pre 2 godine

@ kole, 31. oktobar 2021 08:02

Uh, što volim da pročitam ovakav komentar!
Mislim da mi je Južna Amerika, baš legla!!!
Što dalje od ovakvih!!!

Sasa

pre 2 godine

Ta gamad besposlena umesto sto maltretira civilizovan svet gde je minoran broj poginulih bolje da nahrane onaj deo sveta gde je i najveci broj poginulih u saobracaju.