Petak, 29.10.2021.

16:11

Čija "Dina" je bolja? ANKETA

Izvor: S.D.

Èija "Dina" je bolja? ANKETA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

150 Komentari

Sortiraj po:

Nenad

pre 1 godinu

Nema nikakvog poredjenja nije trebalo snimati pola filma za fanove je to bruka Linc je bolji u svemu tako da bas me briga za drugi deo ne znam sta ce uopste da snima mozda bude i treci deo

robin hud

pre 2 godine

najbitnija stvar meni kad gledam film, jeste da mi ostavi utisak i da razmišljam o njemu...
više se sećam linčove dine nego vilnevove koju sam gledao pre par dana, možda iz razloga što je linč bolje odradio likove...možda je i bolji režiser...mada volim vilneva i njegovu sporiju varijantu...
ali opet u moru LOŠIH FILMOVA...možda i treba da opadnu kriterijumi...

Раскућиб

pre 2 godine

Одлично, нарочито сцена са сардукарима. У минут су објаснили све што треба знати о њима. Врх. Изгледају као наци исламистички викинзи, са дозом секташења. Подсећају ме на велике групе залуђених верника било које вере. Ако вере опстану биће овога у будућности.

Okvlado

pre 2 godine

Kao neko ko je i čitao knjigu i više puta gledao staru Dinu i čak poseduje sprcijalni dvd sa bioskopskom verzijom i onom za TV za moram da kažem da je nova Dina fantastična. Specijalni efekti odlični, kasting odličan bez preglumljivanja... Pogledaću je još jednom u bioskopu

Đole

pre 2 godine

prekinuo sam gledanje na 1h:10min kada je pocelo kao sa dzamije obracanje vojnicima.propagiranje Islama.ima nesto jako opasno u tom obracanju.cak sto vise nekog satanistickog zvuka pomesanog!!najezio sam se i prekinuo gledanje!!!

(krle, 31. oktobar 2021 10:51)

Misliš na onaj deo sa mongolskim grlenim pevanjem? Alas, kad je neko čekić - ili kao ivde, pajser - sve mu liči na ekser.

Сталкер

pre 2 godine

Морам рећи, одлични коментари, доста се може научити из њих. Једино непотребан чест свађалачки тон.

CATAPA

pre 2 godine

trebao je biti malo stariji glumac za glavnu ulogu po mom ukusu..
(Acko, 31. oktobar 2021 02:07)
Jeste. Bilo je planirano da Pola Atreida glumi Čarlton Heston, a Leta Lorens Olivije, ali su bili trajno angažovani na drugom projektu, te je Vilnev bio prinuđen da uzme ipak malo življe glumce Isaka & Šaloma.

Polako bre, gde ste navrli kao stoka! Više nego upadljivo je da Vilnev i Šalame žele da Pol na početku izgleda kao vižljavi klinac, tanak kao trska. Čak je i sniman tako da to bude upadljivo. Zar stvarno mislite da nije mogao da nabaci desetak kila? Pa verovatnije je da je smršao toliko za ovu početnu epizodu.
Niko ne zna koliko će ova filmska saga da traje. Producenti i Vilnev ne smeju za glavnu ulogu da angažuju anonimnog dečaka jer čak i da bude pogodan za prvu epizodu, ko zna kako bi izgledao i čime se bavio za 3-5,6 godina? Mogli bi da prođu kao "GoT" sa Isakom H.W. (Bran Stark) koji je od malog dečaka izrastao u 1,8 m visokog čoveka kog jadni Hodor nosi na krkače.

Timoti Šalame je ubedljivo najbolji i najpametniji izbor koji su mogli da naprave. On je već iskusan i dovoljno dobar glumac, jedino što nije bio dovoljno velika zvezda, tipa pomenutog Hestona, Dvejna Džonsona, Džona Vejna ili takvog nekog lika kog bi idioti želeli u glavnoj ulozi.

Budite srećni što nisu stavili glumicu. Da, Sorša Ronan je kudikamo kvalitetnija od Šalamea, a puno bolje bi pokrila sazrevanje i transformaciju Pole Atreid.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@fan, 29. oktobar 2021 20:37 & @koliko, 29. oktobar 2021 20:50 & @gomila drugih koji trabunjaju o "Alejandro Jodorowsky's Dune"
Dosadni ste, zaista. Stvarno, kako vam ne smeta lupetati toliko? "Dina Alejandra Jodorowskog bi bila remek-delo. Šteta što nije snimljena." i slično. I ponavljate to ad nauseam, zapravo pokušavajući sebe prikazati kao nekakve intelektualce - ili šta već - upoznate sa neostvarenim idejama koje je Jodorowsky imao za ekranizaciju Herbertovog dela. Gimme a break. Za početak, ono što je Jodorowsky planirao ne bi bila Dina. Jasno? Možda bi bilo art, ali čudan art koji bi se zasnivao na pompeznim, megalomanskim idejama Jodorowskog. Koji, BTW, nije pročitao knjigu pre no što mu je palo na pamet da je ekranizuje! Let that sink in. Usput, njegova vizija Dine je, tehnički, realizovana. Zove se Metabarons, i mada je reč o sjajnoj, te prlično zanimljivo napisanoj grafičkoj noveli - koja je vizaulno više nego upečatljiva - ista jasno pokazuje da bi njegova ekranizacija Dine, u kontekstu ekranizacije književnog dela, bila najobičniji dreck. Da malo manje glumite nekakvu, ah, intelektualnu elitu i da pratite rad Alejandra Jodorowskog, znali biste koliko zapravo lupetate sa tim lamentiranjem nad usudom filma koji je Jodorowsky trebao režirati. Hm... Nešto mi govori da najveći broj vas zapravo i nije bio svestan toga da je Jodorowsky imao plan ekranizovati Dune, dok nisu videli stanoviti dokumentarac Franka Pavicha.

dominus

pre 2 godine

Pitanje je da li jos uvek postoji verzija od 4h koju je hteo Linc?

Po svemu sudeci do pola filma je sve bilo kako je Linc smislio, pa su ga posle isekli ne bi li zbrzali kraj.

Tacno se i oseti ta promena dinamike kada gledas film.

Iskreno i tako osakacen sam ga odgledao posle "nove" Dine i meni je bolji.
(Jovan, 31. oktobar 2021 14:39)

Postoji verzija od 4h. Nova Dina do sada ne može ni prići tom filmu. Vidićemo šta Vilnev može ponuditi u nastavku priče.

Jovan

pre 2 godine

©(Pera, 30. oktobar 2021 17:09)

Pitanje je da li jos uvek postoji verzija od 4h koju je hteo Linc?

Po svemu sudeci do pola filma je sve bilo kako je Linc smislio, pa su ga posle isekli ne bi li zbrzali kraj.

Tacno se i oseti ta promena dinamike kada gledas film.

Iskreno i tako osakacen sam ga odgledao posle "nove" Dine i meni je bolji.

krle

pre 2 godine

prekinuo sam gledanje na 1h:10min kada je pocelo kao sa dzamije obracanje vojnicima.propagiranje Islama.ima nesto jako opasno u tom obracanju.cak sto vise nekog satanistickog zvuka pomesanog!!najezio sam se i prekinuo gledanje!!!

do tog dela sam skoro zaspao,i kada je to doslo...samo sam prekinuo.ne zelim to da gledam!!!nisam nacionalista.ali jako je to mracno uradjeno.i ko zna kakvu poruku nosi.

danas se nista ne desava slucajno sve se do detalja planira.za koga je to mracno obracanje?jel neko uopste obratio paznju na to??ja bome jesam!!!

palop

pre 2 godine

nekad je glumio muskarac od 25 godina a sad placljivo dete od 25 godina. Prosto je neverovatno da glavni glumci imaju isto godina. Izgleda da je prototip muskarca postao placljivo dete
(vlada, 29. oktobar 2021 22:34)

Pol u knjizi ima 15 godina, tako da ono...

Acko

pre 2 godine

Nova Dina je samo polularna zbog stare Dine zato je i vise para zaradila.Ovaj novi Pol...to bre neko deriste,klinac cak ni pubertetski brcici nema,trebao je biti malo stariji glumac za glavnu ulogu po mom ukusu..Nova Dina...film za decu.Gledao i nista posebno.Stara Dina bolja.

crv liči na frenka sinatru

pre 2 godine

Dina (ona iz 84-te), što reče Rista iz Tajvanske kanaste "ima jak koncept, bazira se iskustvima 60-tih". Meni više liči na zajedničke halucinacije nekog Arapina na ekstaziju i njegovog zapadnog dečka na horsu u nekoj saharskoj oazi posle orgija u kojima su na neki čudan način učestvovale i kamile. Dok je stvarao, Linč je verovatno 80-tih bio na nekom sličnom "začinu", a ovaj novi reditelj sigurno prošle godine pod temperaturom 40 i na ivermektinu.

Prvi put sam Dinu gledao u bioskopskoj sali vojničkog kluba moje VP u koju sam tek stigao kao gušter leta gospodnjeg 1990. pri tom čekajući na presvlačenje, kupanje i uniformu. Oficiri videvši da im je došla neka mnogo depresivna partija regruta su nam dali i pivo dok gledamo film. Posle sat vremena niko nije mogao da pogodi usta flašom.

Misa

pre 2 godine

Hodorovski nije rekao da je linčova verzija slična njegovoj. Bio je baš žešće kritičan prema linčovom filmu. Ta dva filma su nebo i zemlja

Linc antivaksera

pre 2 godine

Hodorovski je rekao da je Lincova verzija bliska njegovoj ideji.Linc je uspeo neverovatno, da u zanr koji je prvi put radio unese ono svoje, lincovsko.Estetika mu vuce na rane stripove o Flas Gordonu, izgled brodova, komanda imperatora, mehanika i XXX vek...Meni je sve bolji, sto ga vise gledam.Ovaj novi sam video samo inserte i deluje kao Lincov, sa novom fotografijom!

Džoni

pre 2 godine

Zbog čega je pustinjska estetika onako mračna i ružna, pustinje su mnogo lepe.
(meda, 30. oktobar 2021 08:32)
Medo, jesi li bio nekad u pustinji? Pravoj pustinji, ono kao usred Sahare? To može da bude lepo samo onome koji nikada ništa drugo nije video i onome koji je došao na jedan dan. Čovek da bi živeo u pustinji stvarno mora da bude trajno drogiran. Nije to ni Herbert izmislio, nego je video. A kad si na drozi, ni pustinja nije toliko grozna.

Bio. Video. Godinu dana i hvala, nikada više.

Pera

pre 2 godine

Ali da neko napiše da je Linčov Harkonen bio veličanstven! Bio je sve, samo ne veličanstven. Tragikomičan, neugledan...
Dajte bar validne argumente zašto ste za Linčovu verziju.
I ne zaboravite, i sam Linč se iste odrekao.
(let the spice flow, 30. oktobar 2021 08:41)

Lincov Baron Vladimir Harkonen je blizi knjizi i bolje je docaran u tom filmu nego ovom novom. Od pozude za mladim momcima i Fejdu do brutalnosti i toj nekoj seljackoj lukavosti ali ipak ogranicenosti, ipak je on pion imeratora nista sto on ne radi ne radi sam.
U novom filmu baron je ko neki plasticni objekat koji lebdi a on je impulsivan covek animalnih potreba. Baron je poremeceni homoseksualac, bolesnik brutalni.Njegovi apetiti su nezasiti, toga ima u Lincovom filmu u novom ne.
Drugo , Linc se jeste odrekao filma, zato sto su ga prevarili, uvukli su ga u neki projekat gde su obecali odredjene stvari na kraju je jedva i film snimio. Ali jel se odrekao svojih glumaca koji su mu kasnije glumili u vecini novih ostvarenja?
Jel se odrekao svega sto je taj film krasilo
i sto je kasnije koristio? Nije!
Film su posle njega sekli kako su mislili i hteli bez da njega pitaju, zato ga se odrekao, taj film na kraju nije bio njegov.
Leaurentisi su mislili da ce to biti novi Zvezdani Ratovi, ljudi ocigledno nisu znali sta su Dine.

partizan

pre 2 godine

mani knjige, jes ti čujo za fiziku. napravili oklopna kola za diktatora, atentat, kola prelete preko četvorospratnice, samo manja oštećenja, unutra putnici mrtvi
(hadžija, 30. oktobar 2021 08:31)
Zaboravio je da doda da kada laser pogodi stit, dolazi do ogromne eksplozije. Ali da, nema uvek mnogo logike. Zapravo, Dina je vise filozofsko delo sa vrlo, vrlo malo akcije tako da to i nije toliko bitno. Nije klasicna prica sa dobrim i losim momcima, nema heroja price itd.

xxxxxxxx

pre 2 godine

Kako objasniti vama knjiškim moljcima da ste dosadni do bola sa ovim komentarom??? Nisam pročitao knjigu, niti ću!!!! Prosto ne volim da čitam knjige. Tako je.... Glup sam. Filmove obožavam i film ću pogledati.
(CZ99, 30. oktobar 2021 07:11)
To je potpuno ok priznati, vise od pola svetske populacije ima nizi IQ, tako da nema brige

xxx

pre 2 godine

Dovoljno je sto si napisao da si gledao Seks i grad, to sve govori...
(Paki, 30. oktobar 2021 09:01)
Naprotiv, seks i grad je odlicno napisana serija. Tematika moze da ti se svidja ili ne, ali kvalitet je zaista vrhunski. Bas me zanima sta to toliko ne valja?

Misa

pre 2 godine

Milisacw, to što se ti ne razumešvu umetnost, to je tboj nedostatak. Odglwdaj dokumentarac Jodorovskis dune, pa će ti možda biti jasno. Dali i orson vels, su trebali da glume, pink flojd i magma su trebali da rade muziku. Sve što je u drugoj polovini dvadesetog veka u sf filmovima dobro, potiče iz tog projekta.tako da, da, bilo bi to remek delo, možda i najbolji film ikada sjimljen. A sigurno bi bio rađen po knjizi, trebalo je sve ukupno da traje 12 sati.

Antihype

pre 2 godine

Nikad nisam bio neki preveliki fan Dine (iako sam veliki fan sf-a), ali sam jedva cekao da se pojavi ova nova verzija, da vidim moze li se ta stara i donekle prezvakana ideja pretociti u nesto zanimljivo za siru publiku. Na zalost, ovaj prvi deo je prilicno dosadan, sa dijalozima i momentima koji sluze samo da zadovolje one najvece poklonike (i da izbegnu kritike kako nije dosledan ili stagod). Sve deluje kao da je najveci deo budzeta potrosen na glumacku ekipu, a scenografija i (post)produkcija su na nivou poluamaterskih Netflix filmova sa budzetom od desetak miliona $. Popricao sam bas juce sa covekom koji nije citao knjige niti gledao staru verziju, kaze da mu je film konfuzan i da prica nije dovoljno zanimljiva da drzi paznju skoro 2.5h. Sto se mene tice, ako preskocite ovo "monumentalno delo", nista necete propustiti...bar dok ne izadje drugi deo, koji mozda donekle popravi utisak. Sve u svemu od mene 6/10 za novi film, stari je bolji jer nekako "ima dusu" i taj old school vibe.

zmajognjeni

pre 2 godine

steta samo sto Jodorowsky nije napravio svoju verziju to bio bilo remek delo.
(fan, 29. oktobar 2021 20:37)

A kako to znas? Je l si gledao neke druge njegove filmove pa znas kako pravi filmove covek?
Covek uzeo lovu, zezao se godinama po Parizu i svetu, visio sa glumcima, dizajnerima i slikarima, obecavao im sve i svasta, naravno, nista od toga se nije desilo. Na kraju snimili film o tome sa sve onim njegovim vadjenjem love iz dzepa na kraju i govorenjem kako je to sve glupost, i ljudi se loze kao besni. Bukvalno tako ovde padamo na price politicara. I okej je, lepa je prica, ali ne lozite se.

LuKa

pre 2 godine

Mnogo bolji likovi u verziji 1984.Vise volim stop motion animaciju od cgi-a.MoZda bi kombinacija stop motion-a i cgi-a bila dobro resenje.Harkoneni bi trebali da budu surovi al ne deluju toliko.Vladimir bi trebao da bude polu abominacija.Vise mi se svidjau oci u 1984 verziji nego u 2021.Vilin konjic letelice, ne znam sta o njima da mislim.Nisam citao knjigu.

Spotless

pre 2 godine

S obzirom da je sam Dejvid Linc rekao da munjebto najgori film i nikad nije hteo ni da ga odgleda, onda mora da je nova cerzija bolja. lincu su se svi umesali u projekat i finalni proozvod nije bio ni nalik onome sto je on zamislio. To je on sam rekao.
Sad vi hvalite staru verziju koliko hocete ali paradoksalno sam reziser misli da je film njesra manje-vise.
(prorok, 30. oktobar 2021 05:30)

Nesto sto je najgori Lincov film ne mora nuzno biti lose, jer su mu filmovi mahom fenomenalni. Biti najgori u drustvu Bulevara zvezda, Izgubljenog autoputa, Plavog somota, Unutrasnjeg carstva, Glave za brisanje, Coveka slona, Strejtove price itd. ili serije kao sto je Tvin piks nije nikakav fail, naprotiv. Sa druge strane Dina je unakazena u post produkciji i zato je daleko slabija nego sto je trebalo da bude. Ipak nepobitna je cinjenica da je u pitanju najmanje dobar Lincov film.

zmajognjeni

pre 2 godine

Usao sam u komentare naivno ocekivajuci da cu procitati dobru raspravu, i zanimljiva zapazanja, nesto sto nisam znao, a ono festival pljuvanja po Vilnevu sa izuzetkom ljudi umerenih komentara - koji su zapravo i jedini koji su pogledali oba filma i procitali knjigu. Po obicaju, najagresivniji po iznosenju misljenja su oni koji najmanje i znaju, u ovom slucaju oni, koji su eventualno, pogledali jedan film.

Najbolji je opancarev lepak

pre 2 godine

Ako vec neko pise da se Linc odrekao svoje verzije onda nek napise i zasto.Izbacili coveku puno scena i dosta skratili film.Ima ljudi sto nece da trpe da im se neko mesa u posao ali ih je malo.U ovom novom glumce kao da je neko batinom naterao da rade svoj posao.Jedino specijalni efekti nesto vrede.Linc je napravio kompletniji i bolji film.

Lemi

pre 2 godine

Gledao i staru i novu, obe su dobre na svoj nacin i nisu za poredjenje. Veliki sam ljubitelj SF zanra, cak mozda i preveliki.
Meni vise lezi nova verzija zbog estetike i laganog tempa, kao i cinjenice da ce filmovi biti u nastavcima.
Ovo je odlicna ekranizacija po svim parametrima, a mozda najveci pokazatelj mog licnog stava je taj sto sam nakon odgledanog filma u kucnoj varijanti, sada kupio karte za Imax 3D projekciju. Retko koji film sam pozeleo da gledam 2 puta zaredom.
Hejteri su samo iskompleksirani egoisticni likovi koji sebi daju za pravo da unizavaju neciji ogroman trud i rad. Ipak, mnogo je vise onih koji prepoznaju odlican SF kada ga vide, a to govori i ocena na Imdb.

Deus

pre 2 godine

Uporedjivanjem dve Dine vidimo koliko je Zapadna kultura otisla nizbrdo. Iako su radjeni po istoj knjizi filmovi su nebo i zemlja sto se tice dijaloga i teksta uopste. Novu Dinu kao da je pisao neko od 13 godina. Za dva i po sata prica je tanka. Linc je spakovao ceo film u 2 sata 13 minuta relativno uspesno (da je tri sata bilo bi bolje). Vizuelni identitet Lincovog filma je i danas jak a ovog novog vec posle dva dana ne mogu da se setim iako je tehnicki dobro uradjen film. Glumacka postava stare Dine daleko bolja. Leto i Dzesika u Lincovoj Dini izgledaju kraljevski dok u novoj...
Ono sto pada u oci je da u staroj Dini glumi jedan jedini crnac (Imperatorov general) i ni jedan azijat. U novoj je rasna zastupljenost ipak bolja. Lincova Dina ostaje daleko bolji film iako nije bez mana.

marković

pre 2 godine

CATAPA, 29. oktobar 2021 23:07)

Star wars je pre svega svemirska opera i klasik, to sto je dizni ova tri zadnja serijala malo srozao to je druga priča.

Ipak lukasova posebna priča star wars rouge 1 je dobra naucna fantastika, kao i serija Mandalorian i ako je izasla iz diznijeve kuhinje.

Uskok

pre 2 godine

Denis. Linč mi se generalno ne sviđa kao ni njegov glavni protagonista.
Nadalje, scenografija, začin, fotografija je izvanredna kod Denisa, ali moramo priznati da je to zahvaljujući tehnologiji koju danas imamo. Sa druge strane, i drugi je imaju pa ne umeju ovako estetski da prikažu svet koji su zamislili. Po ovoj Dini neko će da sašije kakvo odelo, jaknu, napravi kuću, zgradu..po Linčovoj nikad ništa nije napravljeno, a zbunilo je sve koji su ga gledali.

Кирос

pre 2 godine

Ко је прочитао целу ДИНУ треба да добије Нобелову награду за упорност и стрпљење. Ко је одгледао целу немонтирану Линчову верзију, треба да дабије бесплатан упут за бању и ламатерапију на 3 месеца...

PoslednjiSrbijanac

pre 2 godine

Knjiga je daleko bolja od oba ispod prosečna filma dok je od ta dva promašaja ovaj poslednji za medalju . Ovaj novi Pol može biti odabrani samo ako su u pitanju dopunski časovi glume, ništa drugo.

AL Smutko

pre 2 godine

Takođe mi je neviđeno žao što Hodorovski nije uspeo da napravi svoju verziju Dine koja bi nesumnjivo bila umetničko delo, od Orsona Velsa preko Salvadora Dalija i Mik Džegera, pa do Pink Flojd i Majk Oldfilda koji su bili planirani za muziku sa sve H.R.Gigerom i biomehaničkim kostimima.

Paki

pre 2 godine

Kajl Meklaklan ce mi zauvek ostati u secanju kao impotenko iz serije "Seks i grad". Glasam za novu Dinu.
(Kukatilo, 29. oktobar 2021 20:13)

Dovoljno je sto si napisao da si gledao Seks i grad, to sve govori...

AL Smutko

pre 2 godine

Zar je moguće da niko nije ni pomenuo najveću manu Vilnevovog filma, brisanje Fejd Raute (u Linčovoj verziji ga glumi Sting)??? Lik koji se pojavljuje u drugoj glavi knjige, dakle bukvalno u isto vreme kada i Vladimir Harkonen, i sa kojim je obračun Paul Muad'Diba na Arakisu kulminacija prvog dela filma. Živo me zanima kako planira da ga uvede u priču, zato jedva čekam drugi deo što je kapiram i bio plan scenariste.

Zatim gde je nestalo oružje koje se aktivira glasom, i kasnije imenom Muad'Dib razara protivnike?
Unutrašnji monolog i rečenice koje su ljubiteljima knjige i Linčovog filma (Second Moon... Water of life... Sleeper must awake... He who controls the spice, controls Universe... Travelling without moving...) ostale urezane u mozak, u drugom delu se nit' izgovaraju nit' neko misli o njima. Polove fantazije o tome kako će da se smuva sa Fremen woman i to je skoro sve od unutrašnje borbe i košmara koji je Linč neuporedivo bolje dočarao.

Svakako bi trebalo pogledati kompletno ostvarenje pa dati konačan sud, jer nakon ovog prvog dela onome ko nije pročitao knjigu ili gledao prvu verziju filma će biti potpuno nejasno da li je odgledao film ili pilot epizodu serije od 200 nastavaka. Sve u svemu, čeka se drugi deo pa kome začin, kome kris nož u rebra.

kriticnikriticar

pre 2 godine

Pokušao sam ogledati film u komadu, 5 dana za redom sam zaspao i danas ujutro sam na silu gledao zadnjih 20 minuta, meni prva verzija u ono doba, vrhunska, ova dosadna bez ikakvih emocija.

meda

pre 2 godine

Čitao sam Dinu gomilu puta na srpskom i par puta na engleskom, to mi je bilo omiljeno štivo kad god sam neraspoložen.
Ima islamskih reči , ali ne toliko puno kao što je neko pomenuo, a jedini put kad izgovaraju cele rečenica na neengleskom jeziku to je u nekoj bajalici "ima trava okolo, i korenja okolo" što meni više zvuči kao srpski.

Linčova Dina je bila onako, to je jako teško za ekranizaciju tehnologijom tog vremena, još je probao celu priču da ispriča.
Ova nova, imam gomilu primedbi. Kakav je ono kilavi glavni glumac, Čani može u zubima da ga nosi. Liet Kines je magično posao žensko pa još crnkinja, mislim stvarno. Zbog čega je pustinjska estetika onako mračna i ružna, pustinje su mnogo lepe.

let the spice flow

pre 2 godine

Ali da neko napiše da je Linčov Harkonen bio veličanstven! Bio je sve, samo ne veličanstven. Tragikomičan, neugledan...
Dajte bar validne argumente zašto ste za Linčovu verziju.
I ne zaboravite, i sam Linč se iste odrekao.

hadžija

pre 2 godine

Mlate se sabljama jer energentski stit koji nose svi, deluje tako sto zaustavlja projektile velike brzine, zato se koristi hladno oruzije. Sve pise u knjigama :)
(Lars, 29. oktobar 2021 23:13)
mani knjige, jes ti čujo za fiziku. napravili oklopna kola za diktatora, atentat, kola prelete preko četvorospratnice, samo manja oštećenja, unutra putnici mrtvi

Philadelphian

pre 2 godine

Mnogi ovde spominju Linčovu verziju kao daleko superiorniju.
Problem je što je sam Linč rekao za film da je ispao jako loše i da žali što ga je snimio.
Ali šta zna Linč kad naši stručnjaci kažu da je to vrhunsko umetničko delo.

Korvin

pre 2 godine

Dina Dejvida Linča u originalu traje negde oko 4 sata (ima na netu), međutim producent De Laurentis je smatrao da je to previše za tadašnje gledaoce i zato je u montaži toliko iskasapljena da deluje konfuzno.

CZ99

pre 2 godine

Da bi se ocenili filmovi, neophodno je da se pročita knjiga! Verujem da većina knjigu nisu pročitali.
(Dušožder, 29. oktobar 2021 22:36)

Kako objasniti vama knjiškim moljcima da ste dosadni do bola sa ovim komentarom??? Nisam pročitao knjigu, niti ću!!!! Prosto ne volim da čitam knjige. Tako je.... Glup sam. Filmove obožavam i film ću pogledati.

Ivana

pre 2 godine

Čitala knjige o Dini, sve koje je Frenk Herbert napisao... prvi put sa 13 godina i toliko sam bila tinejdžerski fascinirana da sam htela da mi se buduća ćerka zove Alija :)... nekako, bolja mi je podela glumaca iz Linčove verzije, nova Lejdi Dzesika je užasna, Čani takođe, možda ovaj novi Pol pomalo valja, jer je on i u knjizi momčić koji tek treba da se razvije u svakom smislu. Vladimir Harkonen iz prve verzije je SAVRŠEN! Kao I sve njegove devijacije,ludilo i brutalnost, koje su u prvom filmu prikazane perverzno fantastično. Dankan Ajdaho, ovaj novi... grozno...
A opet, i odgledala svam sve o Dini što sam uspela da nađem, čak mi je bila simpaticna i Hallmark-ova verzija (za ne verovati). Što je neko napisao u prethodnim komentarima, serija je sjajna. Zanima me šta na ovo ima da kaže Zoran Živković? Ako je čovek uopšte gledao...

Mile

pre 2 godine

Mnogo je komleksna tema. Svaka cast i Lincu i Vilnevu na pokusaju. Najrealnije bi bilo da se napravi serija koja bi obuhvatila neki maksimum. Spakovati Dinu u 1 ili 2 filma je bas tesko.

Vilnev je daleko bolje preneo sve na platno od nesrecnog Linca koji se na kraju i odrekao tog filma. I dalje ne mogu da shvatim sta mu je trebalo da izmisli ono oruzje sa glasom.

Sa druge strane Vilnev se nije dotakao ni jedne konretne teme. Prvih sat ipo filma je bukvalno prvih 50 stranica knjige. Vizuelno savrsen.

prorok

pre 2 godine

S obzirom da je sam Dejvid Linc rekao da munjebto najgori film i nikad nije hteo ni da ga odgleda, onda mora da je nova cerzija bolja. lincu su se svi umesali u projekat i finalni proozvod nije bio ni nalik onome sto je on zamislio. To je on sam rekao.
Sad vi hvalite staru verziju koliko hocete ali paradoksalno sam reziser misli da je film njesra manje-vise.

da ne gubim vreme

pre 2 godine

Nisam još gledao ne mogu da ocenim.
Jedno pitanje za one koji su gledali,da li je film u duhu današnjeg feminističkog sr.i izjednačavanja polova?

Tks

poz

pre 2 godine

U ocima likova se vidi praznina. Kod Linca u ocima se vide emocije. Uzalud efekti ispeglani i novac. Dr Jui ni jedan krupan kadar. 2 sata film i ne videsmo nista od njega. Nismo uhvatili ni znali za njegovu unutrasnju borbu i razlog izdaje.

Linc je bankrotirao zbog fima, tj dino de laurentis, producent, ali ga je spakovao u 2 sata i zavrsio. Ovde 2 sata gledamo neku igricu sa konzole.

Linc je majstor a Vilnev ostao segrt koji sve redom upropasti. Nema emocije u ocima protagonista. Izbegava krupne kadrove. Ne moze da nas unese. Prazno. Vilnev je nezreo klinac. Bas los film. Steta.

Voodoo

pre 2 godine

Knjiga se ne zove Dina, tako se zove film.
Prvi deo knjige se zove Arakis, drugi Muad'Dib. Knjiga kao i film imaju fantastičan početak, atmosfera, scene borbe, prelazak na Arakis, susret sa crvima. Radnja ima smisla do pojave vode, scena sa vodom u Linčovom filmu je legendarna. Nastavci koji dolaze posle druge knjige nisu čitljivi ni za najveće fanove SF žanra. Pročitao sam treću jedva, četvrtu samo počeo, postaje besmisleno.
Holivud već više od decenije reciklira stare ideje, filmove, stripove. Dina koncept (knjiga, film) je genijalna ideja koja je ostala nedorečena. Kada je stvoren SF svet Dine autor (Herbert) nije imao ideju šta sa njim da radi. Ne može film da da ispravi manjkvost knjige. Podseća malo na eksploataciju Hobita, koji je knjižicu od 250 strana pretvorio u sedam sati filmskog materijala.

ArizonaOrthodox

pre 2 godine

1984 Dina prvih sat i 40 mina fenomenalno. Sve objašnjenjo, ima smisla i logike, ali onda … 50 minuta ničega, sve nekako zbrzano i bez ikakvog koncepta. Dina 2021 manje vise ako nisi gledao original moraš da google plot da bi shvatio šta se dešava! Ali estetski odlična.

srba

pre 2 godine

Jačina i izrazenost muzike su glavna zamerka. Rekao bih i da su Lincovi likovi dosta izraženiji. Posebno Harkoneni, čije zlo se prosto oseća.

Petar

pre 2 godine

@(CATAPA, 29. oktobar 2021 23:07)

Dina nije naučna fantastika, možda epska fantastika, a možda pokušaj da se Jung stavi u oblande fantastike, ali svakako nema ništa "naučno" u tom opusu.

La la iz Banata

pre 2 godine

Još ako krenu sa pričaju na srpskom kao u knjizi… mnogi od nas na prvo citanje uopšte nisu provalili taj momenat posto je knjiga, jelte, na srpskom. Ali kakvo sam iznenadjenje imao kad sam citao original :)
(Milos, 29. oktobar 2021 22:05)

Ima trava okolo i korenja okolo.

Lol, prvi put kada sam čitao taj deo, prešao sam automatski, skoro ne primetivši. Nekoliko rečenica dalje stanem: Trava? Kakva trava? Koliko se sećam, bila je neka greška vezana za to. To je kao bila rečenica na jeziku slobodnjaka, a gospa Džesika (ili Pol) je travu prevela kao ash ili smoke, tako nešto.

Milisav

pre 2 godine

Hodorovskom svaka čast (samo što
je najveću korist od njegove nesuđene verzije Dine imao Skot
koji je pokupio neke ideje i neke
ljude za, "Tuđinca") ali ne mogu
da shvatim toliko poverenje mnogih
da bi napravio remek delo. To mislim zato što su filmovi koje je uspeo da snimi negledljivi (mislim
možemo da kažemo da su remek dela
ali dajte ljudi da se ne zajebavamo) a kamoli neka vajna
umetnost.

CATAPA

pre 2 godine

Čini mi se da već može izvuče nekakvo pravilo: poznavaocima naučne fantastike se više dopada ova nova verzija; bar ono što se ovim prvim činom nagoveštava. Ali zato se ona stara više dopada nekom širem opsegu gledalaca. E sad, šta smatram "poznavaocima SF žanra"? Recimo ovako: sigurno ne mislim na one kojima je "Star Wars" naučna fantastika, o marvelovštini da i ne govorim. Svemirsko brodovlje ne čini naučnu fantastiku taman koliko ni kočije ne čine obavezno bajke.

Dina je od prve stranice knjige žanrovski malo crvljiva, da ne kažem da ima pozamašnog crva unutar. Već to jednom rekoh: ako Vilnev ne napravi naučnu fantastiku od tog romana, ne samo da drugi niko neće, nego onda to nije ni moguće. Linč uopšte nije ni imao problem koji Vilnev ima i pokušava da reši. Linč verovatno misli da je njegova Dina naučna fantastika, ali to je zato što on nema pojma o naučnoj fantastici. Nije ni svaka hrpa dina. Neka hrpa je samo hrpa govana, a to što je velika ne znači da je peščana dina, koliko god da izdaleka može tako da izgleda.

Lars

pre 2 godine

@Oće neko da mi objasni, kako se za 10' iljade god putuje galaksijom i dalje, letelicama na nama sada neshvatljiv pogon, protiv vazdušna odbrana takođe vrhunska, a opet, mlate se samo sabljama.. 

Mlate se sabljama jer energentski stit koji nose svi, deluje tako sto zaustavlja projektile velike brzine, zato se koristi hladno oruzije. Sve pise u knjigama :)

St

pre 2 godine

Lincova dina je potpuna propast. Ova je na prvi pogled daleko bolja. Kad je Frenk Herbert umro, Zoran Zivkovic je drzao komemoraciju u Domu Omladine. Bilo 10 ljudi i ja medju njima. Nabolje sto je snimljeno na temu Pescana Planeta je serija Frank Herbert's Dune.

vozi misko

pre 2 godine

Iskreno citao sam sve knjige Dine od Herberta. Kad sam davno gledao Lincov uradak lose mi je bilo jer je film uradjen s brda s dola sto se kaze. Ne moze se nesto toliko kompleksno staviti u jedan film. I ovo sto ce Vilnev pokusati sa tri filma vrlo je tesko.Ipak prednost dajem Vilnevu. Muzika je odlicna.

Obrad

pre 2 godine

Pogledao. E moj Paule Muad'Dibe šta ti napraviše. Nove verzije filmova mogu imati milion puta bolji CGI, efekte, fotografiju, akciju, ali nikad neće imati dušu starih originala. Kakva je Linčova Dina bila psihodelija, svojevremeno umetnicko delo, kakva gluma, glumci. Šta je sad ovo? Bljak

vlada

pre 2 godine

nekad je glumio muskarac od 25 godina a sad placljivo dete od 25 godina. Prosto je neverovatno da glavni glumci imaju isto godina. Izgleda da je prototip muskarca postao placljivo dete

Basic

pre 2 godine

Nova Dina je smor.. Dva i pola sata smaranja sa vizijama i uveliko je ostavio film nedovrsen, tako da ocekujem nekoliko nastavaka... Stara je dovrsena i trenutno ne moze se porediti sa novom jer nije kompletna prica.

Istok

pre 2 godine

За мене је нови филм ревија јако лепих кадрова. У потпуности фале дубина коју књига има, драма и емоције. Први филм је у овом смислу био неупоредиво бољи.

Paranormal Dimension

pre 2 godine

Kada se cita knjiga, svako ko je procitao istu, ima neku svoju "viziju", pod uslovom da razume to sto cita. Tako je i sa filmovima. U svakom slucaju, obe verzije su dobre.

gari

pre 2 godine

Sve interesantno, vidi se u trejlerima.
Kombinacija "Apokalipse sada", "Ratova zvezda- ratovi klonova", a najgluplja fora u filmu(pored skulpture toreadora i bika), je tip koji svira u skotske gajde, prilikom dolaska carskkih izaslanika... Bez prevelikih ocekivanja, kad krenete u bioskop. Posle fantasticnog Vilnevog "Blejd ranera 2047", fantasticne fotografije i muzike,
nova "Dina" je limunada...

Milos

pre 2 godine

Čuj zameraju muzici što zvuči Islamski, a ko je čitao knjigu zna da na svakih par strana neko koristi neku Islamsku reč.
(Leonida, 29. oktobar 2021 20:14)

Još ako krenu sa pričaju na srpskom kao u knjizi… mnogi od nas na prvo citanje uopšte nisu provalili taj momenat posto je knjiga, jelte, na srpskom. Ali kakvo sam iznenadjenje imao kad sam citao original :)

MateMata

pre 2 godine

Kaze neko da je ovo izaslo '60 godina kasnije', ali malo se preracunao. Jer knjiga je izasla avgusta 1965, dakle pre 56 godina, a prvi film, iz decembra 1984 je bio pre nekih 37 godina. Nemam pojma za novi film, ali stari mi je bio ok, mada malo davi zbog duzine. Secam se i video-igre Duna koju smo nekad igrali na pc-u, bila je relativno zanimljiva.

dusan

pre 2 godine

Knjigu nisam citao,a ne shvatam kako uporediti prvi (ceo) film i ovaj drugi koji mi izgleda kao prva epizoda serije? Dva i kusur sata objasnjavanja necega bez i kakve akcije, i taman kad je nesto trebalo da se desi, kraj....Sve scene vredne paznje su u trailer-u, prazan film. Tipicno holivudski, napravili hipe sa reklamom i onda izvinite ali akcija je u drugom delu...sacekajte malo....platite dva puta....bolje nego jednom...

Djoka

pre 2 godine

Može ova nova Dina da zaradi i milijardu dolara ali Dina iz 1984 je remek delo. Veličanstven film. Ova nova Dina je ništa. Jeste vizuelno lepa ali kao film je ništa nema "začina." Likovi su ladni i neinteresantni bezživotni mrtvi. Baron Harkonen je smejurija u novoj Dini dok u staroj je "veličanstven."

neutral fe

pre 2 godine

u novoj dini skoro ništa iz knjige nije rečeno i objašnjeno... samo vidiš kako nadobudni režiser kadrira i kadrira, uz muziku kao sa nekog teheranskog aftepartija.
a onda atreidi slere na arakis, izlazi tip u suknji i svira škotske gajde... sve u svemu, trešerana.

DaLanik

pre 2 godine

Prvu sam nešto kao gleducnuo ali se sećam da je bila smešna i naivna. Knjige imam, ali nikad se nisam naterao da ih pročitam. Novu gledati neću. Sve mi je to neuverljivo. Jedino iz prve Dine, muzika je čista desetka...

Igor

pre 2 godine

6o godina kasnije dobili smo kopiju sa mladjim glumcina. Nista novo, neke scene bleda kopija. Previse vremena utroseno na vec vidjeno. Knjiga je knjiga a film je druga umetnost, ne porediti. Bladerunner 2049 sasvim OK. Dune 2021 yet another copy. David Lynch 60 godina ranije genije.
(Hey, 29. oktobar 2021 21:53)
Film je iz 1984-e godine,nije ti matematika baš najbolja.

Perica

pre 2 godine

Čitam, dosta komentatora se oduševljava filmom koji nikada nije snimljen, niti će ikada biti, ali eto, neko je rekao da bi to bio film svih filmova, a da je Linčova verzija očajna.
Meni su obe verzije Dine drage i jedva čekam drugi deo. Knjige nisam čitao.

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Meni se Linčova "Dina" dopala na prvo gledanje.
Ali naracija koja je unutrašnji monolog aktera je ipak bila malo previše.
Sting je bio iznenađenje. Dobro.
Efekti za to doba (1984.god.) pristojni...
Priča solidna.
Ne bih baš rekao da je kultni film,ali da je OK, to jeste...

Jedva čekam ovu novu "Dinu" da pogledam...

Pera

pre 2 godine

Meni je Lincova verzija draza, tragicnije je prikazao propast Atreida i taj deo filma mi je ostao u secanju urezan. Jeste da ima svacega kasnije ali nekako mi je film grandiozniji a i moram da priznam volim muziku iz tog filma. Nije los ni nov film ali mi je nekako mlak, ne razumem isto kako je Linc uspeo da ubaci sve to u jedan film i da razvije te neke likove kao sto su doktor Jui i mentata Tufira a u ovom drugom filmu su ti likovi kao senke a jako su bitni za radnju.
I mislim da je lik barona mnogo bolje odradjen u starom filmu.
Linc je sa mnogo manje odradio mnogo vise.

Rudolf

pre 2 godine

Kada sam gledao "Dinu" iz osamdesetih pomislio sam kako je smešan u odnosu na iskustvo čitanja knjiga i svet u koji one odvode. Ovaj novi još nisam gledao ali čuo sam da je radnja poptuno ista.

miki

pre 2 godine

Obe verzije su zapravo sjajne a ovi sto spominju Hodorkovskog su za lecenje.Imamo sudar glumaca gde na primer svemirsku lepotu i ukupnu pojavu Franceske Anis Fergusonova nije ni dotakla.Kod muskih likova sjajnog i harizmaticnog Meklahlana jednostavno nije mogao ispratiti bezlicni Timoti,mada nije ni fer poredjenje jer je Vilnev ispratio knjigu gde je glavni protagonist tinejdjer gde Meklahlan to ocigledno nije.Ceo utisak kvari i sto svi koji su gledali Lincovu verziju prave poredjenje i znaju tok radnje kako se film odvija,ako su citali knjigu jos gore.Kao kad imas veliku zivotnu ,nesrecnu,ljubav pa u svakoj sledecoj trazis poredjenje.Kada bi ovu prvo pogledao mozda bi Lincovu doziveo drugacije?Uglavnom fotografija je fantasticna,zanatski je to sve perfektno nervira ta odvratna muzika i sto nema kraja jer svi na kraju balade zele da se stvari zakljuce i zavrse a ovde te maltretiraju sa cekanjem (ne)izvesnog nastavka.

Hey

pre 2 godine

6o godina kasnije dobili smo kopiju sa mladjim glumcina. Nista novo, neke scene bleda kopija. Previse vremena utroseno na vec vidjeno. Knjiga je knjiga a film je druga umetnost, ne porediti. Bladerunner 2049 sasvim OK. Dune 2021 yet another copy. David Lynch 60 godina ranije genije.

luminor

pre 2 godine

Pogledacu je kad kompletiraju filmove, tako sam gledao npr Gospodara prstenova, 10 sati ispred tv-a i full prica .. Tako mogu da dam sud da li valja.. Mada knjiga (tj knjige) je bez premca

Pufta

pre 2 godine

'Oće neko da mi objasni, kako se za 10' iljade god putuje galaksijom i dalje, letelicama na nama sada neshvatljiv pogon, protiv vazdušna odbrana takođe vrhunska, a opet, mlate se samo sabljama.. Vilnev daje filmu dopadljiv taj dark mode efekat kao u Blejdraner,ali ništa posebno...

Ivan

pre 2 godine

Najjači su ovi sa komentarima "knjiga je najbolja ",to nije samo za ovaj film nego za svaki film rađen po knjizi uvijek ali uvijek imaš ovih što se nađu pametno da kažu kako je knjiga bolja,prava sekta. Postoje ljudi koji vise vole film da pogledaju nego da pročitaju knjigu i ja razumijem što se ljudima koji vise vole da čitaju sviđaju više knjige od filmova ali nemojte da mi namećete vaše mišljenje jer kao sto napisah,ima ljudi koji jednostavno vise vole film da gledaju nego da citaju knjigu.

laki

pre 2 godine

gledao davno a sad i rimejk, tesko sad da mogu biti 100% objektivan, ono sto sam primetio u cugu je glavni glumac, to bi prevagnulo da kazem da je prva bolja..

Zoki

pre 2 godine

Iskrivljena tumacenja modernih komentatora Linca i nerazumevanje odnosa svih nas koji smo bili mladi adolescenti osamdesetih prema Dini a time besmislenost ulaska u rasprave sa njima se najbolje ogleda u sledecoj konstatanciji:
"Bend Toto - javnosti poznat zbog pesme "Africa"".

rale

pre 2 godine

Jos nisam odgledao novu Dinu jer nemam vise ledja da sedim dva i po sata u bioskopu zbog filma, a i nakon iskustva gledanja novog Blade Runner-a od istog rezisera nemam nekih novih ocekivanja. Ali ono sto bi hteo reci je da me je Dina od Linca, koju sam po prvi put pogledao negde na pocetku srednje skole, uvukla u svet Dejvida Linca i da nakon toga i dan danas smatram njega za najveceg zivog rezisera danasnjice. Linc je jednom nazovimo egzoticnom romanu dao citav jedan nadrealni sarm koji je u kombinaciji sa odlicnim glumcima koje je uvek znao da odabere stvorio jedan vanvremenski film.

miš

pre 2 godine

Samo kako izgleda bovi film je predivan. Sadržaj knjige je jako teško verodostojno prikazati, ali zato specijalni efekti i izgled treba da budu besprekorni što je za mene bilo jako dobro…

Ivan

pre 2 godine

Ja zaista ne mogu da kažem koji je bolji jer prvi nisam gledao. Drugi sam gledao kući,skinuo sa torenta u 4K rezoluciji jer od biskopa sam odstao prije par godina,ne mogu od svakakvih ljudi da gledam film u miru. Film mi se svidio,uživao sam,mozda sam i malo subjektivan jer avanture mogu da gledam danima i bio sam željan dobre avanture,prošao mi je film za sekund čini mi se. Vidim biće i serija,isto u režiji Denisa Vilneva,ne mogu da vjerujem da je to dostini promaklo ako ne i svima. Serija će bit snimljena prije filma tj prije drugog dijela i pratit će ono bratsvo Bene Džeseret i vjerovatno će još dublje da nas uvedu u taj svijet da bi ga bolje razumjeli,makar mi koji knjigu čitali nismo tako da je i ta serija prava stvar. Što se muzike tiče,meni je odlična,baš mi nekako ide uz one pustinje ali sve stvar ukusa. Još ovo zaboravih da kažem,vraćem se na početak,dok ne izađe i dok se ne odgleda drugi dio ne može niko da kaže koji je bolji,današnja verzija ili verzija iz 1984-te.

box

pre 2 godine

Filmski geledano Vilnevova verzija je za koplje bolja ali ljudi cesto biraju na osnovu drugih parametara. Neko zbog nostalgije, neko zbog zatvorenisti za novo, neko iz inata....Moj brat npr. tvrdi da je novi film jako los, ja ga pitam zasto je los, a on kaze uopste ne prati knjigu kako treba i sve u tom smislu. Kad mu ja kazem da film ne mora cak uopste da prati knjigu prema kojoj je zasnovan da bi bio dobar ili cak genijalan, on to nece ni da slusa. Prva Dina sa razlogom ima svoj kultni status ali je druga Dina bolji film cak i da ne dobije pola statusa "originala", sto verovatno i nece.

Radoznao

pre 2 godine

Zapravo po Herbertovoj viziji Dine religija je opijum za narod, i koristi se i manipuliše zarad postizanja političkih ciljeva ( celu priču u mesiji iz svemira kod femena su stvorile sestre Bene Džezerit u cilju držanja pod kontrolom fremena. To je jasno navedeno u knjizi). Knjiga zapravo propagira da je nauka važna, a ne religija ( Kvizac Haderak je plod višemilenujomskog genetskog inžinjeringa). Inače, Linčov film bi se mogao okarakterisati više kao film inspirisan Dinom, a ne sama Dina, dok je Vilneova verzija moderne, wokovska verzija iste, ali svakako nije kako je to Herbert napisao. Izostavili ste treću, najautentičniju obradu, i to SyFy chanell-a, koji je imao najmanji budžet, ali najvernije pratio kako radnju, tako i filozofiju knjige.

Живчани_неки_лик

pre 2 godine

Гласаће људи који нису гледали оба филма или који су само књиге прочитали. Такви углавном и коментаришу...
Мени се свиђа нова верзија, јер је од старта план да се исприча кроз више филмова, уместо само кроз један филм. Додао бих још нешто - мени гледање филмова представља време за опуштање, па ме не занима расправа са особама који мисле да је њихов став једини исправан.

dr mr

pre 2 godine

kostimi, narocito fremenska odela su bolja u lincovom, glumci su mi bolje izabrani za uloge u lincovom, pogotovu izbor glavvnih likova, kostimi su nekako tetralniji, bene geserita svestenice sa osisanim glavama, piloti esnafa bolji...nije mi se svidela dsesika, nema tu snagu kao i cani..izbacena sexualna devijacija vladimira harkonena, zbog mira u svetu...efekti svakako bolji u novom, kao i borbe, ali efekat kako pilot esnafa savija svemir je prikazan kod linca..triologija ce biti svakako duza vremenski od lincovog, pa ce radnja biti
razumnija i fale mi glasna razmisljanja u novoj kao i one glavne recenice iz knjge...sve u svemu, moj glas ide orginalu..

Mladen

pre 2 godine

Prvi film je bio dosta konfuzan i nista specijalno ali je bar imao vizuelni identitet i ostao upamcen po tome. Ovaj drugi...bezukusno, genericno i zaboravno. Vizuelno uzasan sa tim tamnim tonovima i braon nijansama. Totalni promasaj za nesto smesteno u pustinji. Toto muzika je isto >>>>>>>> genericni Han Zimer. Za 5g ovoga se niko nece secati a original ce se i dalje gledati. Toliko o tome koji film je bolji.

Miloš

pre 2 godine

Da je Linč snimao 2021. film bi baš ovako izgledao kao što izgleda nova Dina. To mi je i glavna zamerka Vilnevu - ništa novo, osim što zaista jeste film prilagođen današnjem vremenu i današnjim generacijama. Kao da je gledao staru Dinu i razmišljao kako da je prilagodi novim uzusima, bez čitanja knjiga.

vlada

pre 2 godine

nekad je glumio muskarac od 25 godina a sad placljivo dete od 25 godina. Prosto je neverovatno da glavni glumci imaju isto godina. Izgleda da je prototip muskarca postao placljivo dete

Lars

pre 2 godine

@Oće neko da mi objasni, kako se za 10' iljade god putuje galaksijom i dalje, letelicama na nama sada neshvatljiv pogon, protiv vazdušna odbrana takođe vrhunska, a opet, mlate se samo sabljama.. 

Mlate se sabljama jer energentski stit koji nose svi, deluje tako sto zaustavlja projektile velike brzine, zato se koristi hladno oruzije. Sve pise u knjigama :)

Miloš

pre 2 godine

Da je Linč snimao 2021. film bi baš ovako izgledao kao što izgleda nova Dina. To mi je i glavna zamerka Vilnevu - ništa novo, osim što zaista jeste film prilagođen današnjem vremenu i današnjim generacijama. Kao da je gledao staru Dinu i razmišljao kako da je prilagodi novim uzusima, bez čitanja knjiga.

Radoznao

pre 2 godine

Zapravo po Herbertovoj viziji Dine religija je opijum za narod, i koristi se i manipuliše zarad postizanja političkih ciljeva ( celu priču u mesiji iz svemira kod femena su stvorile sestre Bene Džezerit u cilju držanja pod kontrolom fremena. To je jasno navedeno u knjizi). Knjiga zapravo propagira da je nauka važna, a ne religija ( Kvizac Haderak je plod višemilenujomskog genetskog inžinjeringa). Inače, Linčov film bi se mogao okarakterisati više kao film inspirisan Dinom, a ne sama Dina, dok je Vilneova verzija moderne, wokovska verzija iste, ali svakako nije kako je to Herbert napisao. Izostavili ste treću, najautentičniju obradu, i to SyFy chanell-a, koji je imao najmanji budžet, ali najvernije pratio kako radnju, tako i filozofiju knjige.

Pera

pre 2 godine

Meni je Lincova verzija draza, tragicnije je prikazao propast Atreida i taj deo filma mi je ostao u secanju urezan. Jeste da ima svacega kasnije ali nekako mi je film grandiozniji a i moram da priznam volim muziku iz tog filma. Nije los ni nov film ali mi je nekako mlak, ne razumem isto kako je Linc uspeo da ubaci sve to u jedan film i da razvije te neke likove kao sto su doktor Jui i mentata Tufira a u ovom drugom filmu su ti likovi kao senke a jako su bitni za radnju.
I mislim da je lik barona mnogo bolje odradjen u starom filmu.
Linc je sa mnogo manje odradio mnogo vise.

Paki

pre 2 godine

Kajl Meklaklan ce mi zauvek ostati u secanju kao impotenko iz serije "Seks i grad". Glasam za novu Dinu.
(Kukatilo, 29. oktobar 2021 20:13)

Dovoljno je sto si napisao da si gledao Seks i grad, to sve govori...

Живчани_неки_лик

pre 2 godine

Гласаће људи који нису гледали оба филма или који су само књиге прочитали. Такви углавном и коментаришу...
Мени се свиђа нова верзија, јер је од старта план да се исприча кроз више филмова, уместо само кроз један филм. Додао бих још нешто - мени гледање филмова представља време за опуштање, па ме не занима расправа са особама који мисле да је њихов став једини исправан.

Istok

pre 2 godine

За мене је нови филм ревија јако лепих кадрова. У потпуности фале дубина коју књига има, драма и емоције. Први филм је у овом смислу био неупоредиво бољи.

vozi misko

pre 2 godine

Iskreno citao sam sve knjige Dine od Herberta. Kad sam davno gledao Lincov uradak lose mi je bilo jer je film uradjen s brda s dola sto se kaze. Ne moze se nesto toliko kompleksno staviti u jedan film. I ovo sto ce Vilnev pokusati sa tri filma vrlo je tesko.Ipak prednost dajem Vilnevu. Muzika je odlicna.

Milos

pre 2 godine

Čuj zameraju muzici što zvuči Islamski, a ko je čitao knjigu zna da na svakih par strana neko koristi neku Islamsku reč.
(Leonida, 29. oktobar 2021 20:14)

Još ako krenu sa pričaju na srpskom kao u knjizi… mnogi od nas na prvo citanje uopšte nisu provalili taj momenat posto je knjiga, jelte, na srpskom. Ali kakvo sam iznenadjenje imao kad sam citao original :)

Zoki

pre 2 godine

Iskrivljena tumacenja modernih komentatora Linca i nerazumevanje odnosa svih nas koji smo bili mladi adolescenti osamdesetih prema Dini a time besmislenost ulaska u rasprave sa njima se najbolje ogleda u sledecoj konstatanciji:
"Bend Toto - javnosti poznat zbog pesme "Africa"".

neutral fe

pre 2 godine

u novoj dini skoro ništa iz knjige nije rečeno i objašnjeno... samo vidiš kako nadobudni režiser kadrira i kadrira, uz muziku kao sa nekog teheranskog aftepartija.
a onda atreidi slere na arakis, izlazi tip u suknji i svira škotske gajde... sve u svemu, trešerana.

Djoka

pre 2 godine

Može ova nova Dina da zaradi i milijardu dolara ali Dina iz 1984 je remek delo. Veličanstven film. Ova nova Dina je ništa. Jeste vizuelno lepa ali kao film je ništa nema "začina." Likovi su ladni i neinteresantni bezživotni mrtvi. Baron Harkonen je smejurija u novoj Dini dok u staroj je "veličanstven."

Obrad

pre 2 godine

Pogledao. E moj Paule Muad'Dibe šta ti napraviše. Nove verzije filmova mogu imati milion puta bolji CGI, efekte, fotografiju, akciju, ali nikad neće imati dušu starih originala. Kakva je Linčova Dina bila psihodelija, svojevremeno umetnicko delo, kakva gluma, glumci. Šta je sad ovo? Bljak

rale

pre 2 godine

Jos nisam odgledao novu Dinu jer nemam vise ledja da sedim dva i po sata u bioskopu zbog filma, a i nakon iskustva gledanja novog Blade Runner-a od istog rezisera nemam nekih novih ocekivanja. Ali ono sto bi hteo reci je da me je Dina od Linca, koju sam po prvi put pogledao negde na pocetku srednje skole, uvukla u svet Dejvida Linca i da nakon toga i dan danas smatram njega za najveceg zivog rezisera danasnjice. Linc je jednom nazovimo egzoticnom romanu dao citav jedan nadrealni sarm koji je u kombinaciji sa odlicnim glumcima koje je uvek znao da odabere stvorio jedan vanvremenski film.

dr mr

pre 2 godine

kostimi, narocito fremenska odela su bolja u lincovom, glumci su mi bolje izabrani za uloge u lincovom, pogotovu izbor glavvnih likova, kostimi su nekako tetralniji, bene geserita svestenice sa osisanim glavama, piloti esnafa bolji...nije mi se svidela dsesika, nema tu snagu kao i cani..izbacena sexualna devijacija vladimira harkonena, zbog mira u svetu...efekti svakako bolji u novom, kao i borbe, ali efekat kako pilot esnafa savija svemir je prikazan kod linca..triologija ce biti svakako duza vremenski od lincovog, pa ce radnja biti
razumnija i fale mi glasna razmisljanja u novoj kao i one glavne recenice iz knjge...sve u svemu, moj glas ide orginalu..

St

pre 2 godine

Lincova dina je potpuna propast. Ova je na prvi pogled daleko bolja. Kad je Frenk Herbert umro, Zoran Zivkovic je drzao komemoraciju u Domu Omladine. Bilo 10 ljudi i ja medju njima. Nabolje sto je snimljeno na temu Pescana Planeta je serija Frank Herbert's Dune.

laki

pre 2 godine

gledao davno a sad i rimejk, tesko sad da mogu biti 100% objektivan, ono sto sam primetio u cugu je glavni glumac, to bi prevagnulo da kazem da je prva bolja..

Mladen

pre 2 godine

Prvi film je bio dosta konfuzan i nista specijalno ali je bar imao vizuelni identitet i ostao upamcen po tome. Ovaj drugi...bezukusno, genericno i zaboravno. Vizuelno uzasan sa tim tamnim tonovima i braon nijansama. Totalni promasaj za nesto smesteno u pustinji. Toto muzika je isto >>>>>>>> genericni Han Zimer. Za 5g ovoga se niko nece secati a original ce se i dalje gledati. Toliko o tome koji film je bolji.

Perica

pre 2 godine

Čitam, dosta komentatora se oduševljava filmom koji nikada nije snimljen, niti će ikada biti, ali eto, neko je rekao da bi to bio film svih filmova, a da je Linčova verzija očajna.
Meni su obe verzije Dine drage i jedva čekam drugi deo. Knjige nisam čitao.

MateMata

pre 2 godine

Kaze neko da je ovo izaslo '60 godina kasnije', ali malo se preracunao. Jer knjiga je izasla avgusta 1965, dakle pre 56 godina, a prvi film, iz decembra 1984 je bio pre nekih 37 godina. Nemam pojma za novi film, ali stari mi je bio ok, mada malo davi zbog duzine. Secam se i video-igre Duna koju smo nekad igrali na pc-u, bila je relativno zanimljiva.

Igor

pre 2 godine

6o godina kasnije dobili smo kopiju sa mladjim glumcina. Nista novo, neke scene bleda kopija. Previse vremena utroseno na vec vidjeno. Knjiga je knjiga a film je druga umetnost, ne porediti. Bladerunner 2049 sasvim OK. Dune 2021 yet another copy. David Lynch 60 godina ranije genije.
(Hey, 29. oktobar 2021 21:53)
Film je iz 1984-e godine,nije ti matematika baš najbolja.

Philadelphian

pre 2 godine

Mnogi ovde spominju Linčovu verziju kao daleko superiorniju.
Problem je što je sam Linč rekao za film da je ispao jako loše i da žali što ga je snimio.
Ali šta zna Linč kad naši stručnjaci kažu da je to vrhunsko umetničko delo.

miki

pre 2 godine

Obe verzije su zapravo sjajne a ovi sto spominju Hodorkovskog su za lecenje.Imamo sudar glumaca gde na primer svemirsku lepotu i ukupnu pojavu Franceske Anis Fergusonova nije ni dotakla.Kod muskih likova sjajnog i harizmaticnog Meklahlana jednostavno nije mogao ispratiti bezlicni Timoti,mada nije ni fer poredjenje jer je Vilnev ispratio knjigu gde je glavni protagonist tinejdjer gde Meklahlan to ocigledno nije.Ceo utisak kvari i sto svi koji su gledali Lincovu verziju prave poredjenje i znaju tok radnje kako se film odvija,ako su citali knjigu jos gore.Kao kad imas veliku zivotnu ,nesrecnu,ljubav pa u svakoj sledecoj trazis poredjenje.Kada bi ovu prvo pogledao mozda bi Lincovu doziveo drugacije?Uglavnom fotografija je fantasticna,zanatski je to sve perfektno nervira ta odvratna muzika i sto nema kraja jer svi na kraju balade zele da se stvari zakljuce i zavrse a ovde te maltretiraju sa cekanjem (ne)izvesnog nastavka.

let the spice flow

pre 2 godine

Ali da neko napiše da je Linčov Harkonen bio veličanstven! Bio je sve, samo ne veličanstven. Tragikomičan, neugledan...
Dajte bar validne argumente zašto ste za Linčovu verziju.
I ne zaboravite, i sam Linč se iste odrekao.

Ivana

pre 2 godine

Čitala knjige o Dini, sve koje je Frenk Herbert napisao... prvi put sa 13 godina i toliko sam bila tinejdžerski fascinirana da sam htela da mi se buduća ćerka zove Alija :)... nekako, bolja mi je podela glumaca iz Linčove verzije, nova Lejdi Dzesika je užasna, Čani takođe, možda ovaj novi Pol pomalo valja, jer je on i u knjizi momčić koji tek treba da se razvije u svakom smislu. Vladimir Harkonen iz prve verzije je SAVRŠEN! Kao I sve njegove devijacije,ludilo i brutalnost, koje su u prvom filmu prikazane perverzno fantastično. Dankan Ajdaho, ovaj novi... grozno...
A opet, i odgledala svam sve o Dini što sam uspela da nađem, čak mi je bila simpaticna i Hallmark-ova verzija (za ne verovati). Što je neko napisao u prethodnim komentarima, serija je sjajna. Zanima me šta na ovo ima da kaže Zoran Živković? Ako je čovek uopšte gledao...

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Meni se Linčova "Dina" dopala na prvo gledanje.
Ali naracija koja je unutrašnji monolog aktera je ipak bila malo previše.
Sting je bio iznenađenje. Dobro.
Efekti za to doba (1984.god.) pristojni...
Priča solidna.
Ne bih baš rekao da je kultni film,ali da je OK, to jeste...

Jedva čekam ovu novu "Dinu" da pogledam...

Basic

pre 2 godine

Nova Dina je smor.. Dva i pola sata smaranja sa vizijama i uveliko je ostavio film nedovrsen, tako da ocekujem nekoliko nastavaka... Stara je dovrsena i trenutno ne moze se porediti sa novom jer nije kompletna prica.

dusan

pre 2 godine

Knjigu nisam citao,a ne shvatam kako uporediti prvi (ceo) film i ovaj drugi koji mi izgleda kao prva epizoda serije? Dva i kusur sata objasnjavanja necega bez i kakve akcije, i taman kad je nesto trebalo da se desi, kraj....Sve scene vredne paznje su u trailer-u, prazan film. Tipicno holivudski, napravili hipe sa reklamom i onda izvinite ali akcija je u drugom delu...sacekajte malo....platite dva puta....bolje nego jednom...

Hey

pre 2 godine

6o godina kasnije dobili smo kopiju sa mladjim glumcina. Nista novo, neke scene bleda kopija. Previse vremena utroseno na vec vidjeno. Knjiga je knjiga a film je druga umetnost, ne porediti. Bladerunner 2049 sasvim OK. Dune 2021 yet another copy. David Lynch 60 godina ranije genije.

meda

pre 2 godine

Čitao sam Dinu gomilu puta na srpskom i par puta na engleskom, to mi je bilo omiljeno štivo kad god sam neraspoložen.
Ima islamskih reči , ali ne toliko puno kao što je neko pomenuo, a jedini put kad izgovaraju cele rečenica na neengleskom jeziku to je u nekoj bajalici "ima trava okolo, i korenja okolo" što meni više zvuči kao srpski.

Linčova Dina je bila onako, to je jako teško za ekranizaciju tehnologijom tog vremena, još je probao celu priču da ispriča.
Ova nova, imam gomilu primedbi. Kakav je ono kilavi glavni glumac, Čani može u zubima da ga nosi. Liet Kines je magično posao žensko pa još crnkinja, mislim stvarno. Zbog čega je pustinjska estetika onako mračna i ružna, pustinje su mnogo lepe.

Pera

pre 2 godine

Ali da neko napiše da je Linčov Harkonen bio veličanstven! Bio je sve, samo ne veličanstven. Tragikomičan, neugledan...
Dajte bar validne argumente zašto ste za Linčovu verziju.
I ne zaboravite, i sam Linč se iste odrekao.
(let the spice flow, 30. oktobar 2021 08:41)

Lincov Baron Vladimir Harkonen je blizi knjizi i bolje je docaran u tom filmu nego ovom novom. Od pozude za mladim momcima i Fejdu do brutalnosti i toj nekoj seljackoj lukavosti ali ipak ogranicenosti, ipak je on pion imeratora nista sto on ne radi ne radi sam.
U novom filmu baron je ko neki plasticni objekat koji lebdi a on je impulsivan covek animalnih potreba. Baron je poremeceni homoseksualac, bolesnik brutalni.Njegovi apetiti su nezasiti, toga ima u Lincovom filmu u novom ne.
Drugo , Linc se jeste odrekao filma, zato sto su ga prevarili, uvukli su ga u neki projekat gde su obecali odredjene stvari na kraju je jedva i film snimio. Ali jel se odrekao svojih glumaca koji su mu kasnije glumili u vecini novih ostvarenja?
Jel se odrekao svega sto je taj film krasilo
i sto je kasnije koristio? Nije!
Film su posle njega sekli kako su mislili i hteli bez da njega pitaju, zato ga se odrekao, taj film na kraju nije bio njegov.
Leaurentisi su mislili da ce to biti novi Zvezdani Ratovi, ljudi ocigledno nisu znali sta su Dine.

CATAPA

pre 2 godine

Čini mi se da već može izvuče nekakvo pravilo: poznavaocima naučne fantastike se više dopada ova nova verzija; bar ono što se ovim prvim činom nagoveštava. Ali zato se ona stara više dopada nekom širem opsegu gledalaca. E sad, šta smatram "poznavaocima SF žanra"? Recimo ovako: sigurno ne mislim na one kojima je "Star Wars" naučna fantastika, o marvelovštini da i ne govorim. Svemirsko brodovlje ne čini naučnu fantastiku taman koliko ni kočije ne čine obavezno bajke.

Dina je od prve stranice knjige žanrovski malo crvljiva, da ne kažem da ima pozamašnog crva unutar. Već to jednom rekoh: ako Vilnev ne napravi naučnu fantastiku od tog romana, ne samo da drugi niko neće, nego onda to nije ni moguće. Linč uopšte nije ni imao problem koji Vilnev ima i pokušava da reši. Linč verovatno misli da je njegova Dina naučna fantastika, ali to je zato što on nema pojma o naučnoj fantastici. Nije ni svaka hrpa dina. Neka hrpa je samo hrpa govana, a to što je velika ne znači da je peščana dina, koliko god da izdaleka može tako da izgleda.

luminor

pre 2 godine

Pogledacu je kad kompletiraju filmove, tako sam gledao npr Gospodara prstenova, 10 sati ispred tv-a i full prica .. Tako mogu da dam sud da li valja.. Mada knjiga (tj knjige) je bez premca

Korvin

pre 2 godine

Dina Dejvida Linča u originalu traje negde oko 4 sata (ima na netu), međutim producent De Laurentis je smatrao da je to previše za tadašnje gledaoce i zato je u montaži toliko iskasapljena da deluje konfuzno.

xxxxxxxx

pre 2 godine

Kako objasniti vama knjiškim moljcima da ste dosadni do bola sa ovim komentarom??? Nisam pročitao knjigu, niti ću!!!! Prosto ne volim da čitam knjige. Tako je.... Glup sam. Filmove obožavam i film ću pogledati.
(CZ99, 30. oktobar 2021 07:11)
To je potpuno ok priznati, vise od pola svetske populacije ima nizi IQ, tako da nema brige

Paranormal Dimension

pre 2 godine

Kada se cita knjiga, svako ko je procitao istu, ima neku svoju "viziju", pod uslovom da razume to sto cita. Tako je i sa filmovima. U svakom slucaju, obe verzije su dobre.

box

pre 2 godine

Filmski geledano Vilnevova verzija je za koplje bolja ali ljudi cesto biraju na osnovu drugih parametara. Neko zbog nostalgije, neko zbog zatvorenisti za novo, neko iz inata....Moj brat npr. tvrdi da je novi film jako los, ja ga pitam zasto je los, a on kaze uopste ne prati knjigu kako treba i sve u tom smislu. Kad mu ja kazem da film ne mora cak uopste da prati knjigu prema kojoj je zasnovan da bi bio dobar ili cak genijalan, on to nece ni da slusa. Prva Dina sa razlogom ima svoj kultni status ali je druga Dina bolji film cak i da ne dobije pola statusa "originala", sto verovatno i nece.

Ivan

pre 2 godine

Ja zaista ne mogu da kažem koji je bolji jer prvi nisam gledao. Drugi sam gledao kući,skinuo sa torenta u 4K rezoluciji jer od biskopa sam odstao prije par godina,ne mogu od svakakvih ljudi da gledam film u miru. Film mi se svidio,uživao sam,mozda sam i malo subjektivan jer avanture mogu da gledam danima i bio sam željan dobre avanture,prošao mi je film za sekund čini mi se. Vidim biće i serija,isto u režiji Denisa Vilneva,ne mogu da vjerujem da je to dostini promaklo ako ne i svima. Serija će bit snimljena prije filma tj prije drugog dijela i pratit će ono bratsvo Bene Džeseret i vjerovatno će još dublje da nas uvedu u taj svijet da bi ga bolje razumjeli,makar mi koji knjigu čitali nismo tako da je i ta serija prava stvar. Što se muzike tiče,meni je odlična,baš mi nekako ide uz one pustinje ali sve stvar ukusa. Još ovo zaboravih da kažem,vraćem se na početak,dok ne izađe i dok se ne odgleda drugi dio ne može niko da kaže koji je bolji,današnja verzija ili verzija iz 1984-te.

Pufta

pre 2 godine

'Oće neko da mi objasni, kako se za 10' iljade god putuje galaksijom i dalje, letelicama na nama sada neshvatljiv pogon, protiv vazdušna odbrana takođe vrhunska, a opet, mlate se samo sabljama.. Vilnev daje filmu dopadljiv taj dark mode efekat kao u Blejdraner,ali ništa posebno...

gari

pre 2 godine

Sve interesantno, vidi se u trejlerima.
Kombinacija "Apokalipse sada", "Ratova zvezda- ratovi klonova", a najgluplja fora u filmu(pored skulpture toreadora i bika), je tip koji svira u skotske gajde, prilikom dolaska carskkih izaslanika... Bez prevelikih ocekivanja, kad krenete u bioskop. Posle fantasticnog Vilnevog "Blejd ranera 2047", fantasticne fotografije i muzike,
nova "Dina" je limunada...

poz

pre 2 godine

U ocima likova se vidi praznina. Kod Linca u ocima se vide emocije. Uzalud efekti ispeglani i novac. Dr Jui ni jedan krupan kadar. 2 sata film i ne videsmo nista od njega. Nismo uhvatili ni znali za njegovu unutrasnju borbu i razlog izdaje.

Linc je bankrotirao zbog fima, tj dino de laurentis, producent, ali ga je spakovao u 2 sata i zavrsio. Ovde 2 sata gledamo neku igricu sa konzole.

Linc je majstor a Vilnev ostao segrt koji sve redom upropasti. Nema emocije u ocima protagonista. Izbegava krupne kadrove. Ne moze da nas unese. Prazno. Vilnev je nezreo klinac. Bas los film. Steta.

Džoni

pre 2 godine

Zbog čega je pustinjska estetika onako mračna i ružna, pustinje su mnogo lepe.
(meda, 30. oktobar 2021 08:32)
Medo, jesi li bio nekad u pustinji? Pravoj pustinji, ono kao usred Sahare? To može da bude lepo samo onome koji nikada ništa drugo nije video i onome koji je došao na jedan dan. Čovek da bi živeo u pustinji stvarno mora da bude trajno drogiran. Nije to ni Herbert izmislio, nego je video. A kad si na drozi, ni pustinja nije toliko grozna.

Bio. Video. Godinu dana i hvala, nikada više.

miš

pre 2 godine

Samo kako izgleda bovi film je predivan. Sadržaj knjige je jako teško verodostojno prikazati, ali zato specijalni efekti i izgled treba da budu besprekorni što je za mene bilo jako dobro…

prorok

pre 2 godine

S obzirom da je sam Dejvid Linc rekao da munjebto najgori film i nikad nije hteo ni da ga odgleda, onda mora da je nova cerzija bolja. lincu su se svi umesali u projekat i finalni proozvod nije bio ni nalik onome sto je on zamislio. To je on sam rekao.
Sad vi hvalite staru verziju koliko hocete ali paradoksalno sam reziser misli da je film njesra manje-vise.

Ivan

pre 2 godine

Najjači su ovi sa komentarima "knjiga je najbolja ",to nije samo za ovaj film nego za svaki film rađen po knjizi uvijek ali uvijek imaš ovih što se nađu pametno da kažu kako je knjiga bolja,prava sekta. Postoje ljudi koji vise vole film da pogledaju nego da pročitaju knjigu i ja razumijem što se ljudima koji vise vole da čitaju sviđaju više knjige od filmova ali nemojte da mi namećete vaše mišljenje jer kao sto napisah,ima ljudi koji jednostavno vise vole film da gledaju nego da citaju knjigu.

Mile

pre 2 godine

Mnogo je komleksna tema. Svaka cast i Lincu i Vilnevu na pokusaju. Najrealnije bi bilo da se napravi serija koja bi obuhvatila neki maksimum. Spakovati Dinu u 1 ili 2 filma je bas tesko.

Vilnev je daleko bolje preneo sve na platno od nesrecnog Linca koji se na kraju i odrekao tog filma. I dalje ne mogu da shvatim sta mu je trebalo da izmisli ono oruzje sa glasom.

Sa druge strane Vilnev se nije dotakao ni jedne konretne teme. Prvih sat ipo filma je bukvalno prvih 50 stranica knjige. Vizuelno savrsen.

palop

pre 2 godine

nekad je glumio muskarac od 25 godina a sad placljivo dete od 25 godina. Prosto je neverovatno da glavni glumci imaju isto godina. Izgleda da je prototip muskarca postao placljivo dete
(vlada, 29. oktobar 2021 22:34)

Pol u knjizi ima 15 godina, tako da ono...

CZ99

pre 2 godine

Da bi se ocenili filmovi, neophodno je da se pročita knjiga! Verujem da većina knjigu nisu pročitali.
(Dušožder, 29. oktobar 2021 22:36)

Kako objasniti vama knjiškim moljcima da ste dosadni do bola sa ovim komentarom??? Nisam pročitao knjigu, niti ću!!!! Prosto ne volim da čitam knjige. Tako je.... Glup sam. Filmove obožavam i film ću pogledati.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@fan, 29. oktobar 2021 20:37 & @koliko, 29. oktobar 2021 20:50 & @gomila drugih koji trabunjaju o "Alejandro Jodorowsky's Dune"
Dosadni ste, zaista. Stvarno, kako vam ne smeta lupetati toliko? "Dina Alejandra Jodorowskog bi bila remek-delo. Šteta što nije snimljena." i slično. I ponavljate to ad nauseam, zapravo pokušavajući sebe prikazati kao nekakve intelektualce - ili šta već - upoznate sa neostvarenim idejama koje je Jodorowsky imao za ekranizaciju Herbertovog dela. Gimme a break. Za početak, ono što je Jodorowsky planirao ne bi bila Dina. Jasno? Možda bi bilo art, ali čudan art koji bi se zasnivao na pompeznim, megalomanskim idejama Jodorowskog. Koji, BTW, nije pročitao knjigu pre no što mu je palo na pamet da je ekranizuje! Let that sink in. Usput, njegova vizija Dine je, tehnički, realizovana. Zove se Metabarons, i mada je reč o sjajnoj, te prlično zanimljivo napisanoj grafičkoj noveli - koja je vizaulno više nego upečatljiva - ista jasno pokazuje da bi njegova ekranizacija Dine, u kontekstu ekranizacije književnog dela, bila najobičniji dreck. Da malo manje glumite nekakvu, ah, intelektualnu elitu i da pratite rad Alejandra Jodorowskog, znali biste koliko zapravo lupetate sa tim lamentiranjem nad usudom filma koji je Jodorowsky trebao režirati. Hm... Nešto mi govori da najveći broj vas zapravo i nije bio svestan toga da je Jodorowsky imao plan ekranizovati Dune, dok nisu videli stanoviti dokumentarac Franka Pavicha.

crv liči na frenka sinatru

pre 2 godine

Dina (ona iz 84-te), što reče Rista iz Tajvanske kanaste "ima jak koncept, bazira se iskustvima 60-tih". Meni više liči na zajedničke halucinacije nekog Arapina na ekstaziju i njegovog zapadnog dečka na horsu u nekoj saharskoj oazi posle orgija u kojima su na neki čudan način učestvovale i kamile. Dok je stvarao, Linč je verovatno 80-tih bio na nekom sličnom "začinu", a ovaj novi reditelj sigurno prošle godine pod temperaturom 40 i na ivermektinu.

Prvi put sam Dinu gledao u bioskopskoj sali vojničkog kluba moje VP u koju sam tek stigao kao gušter leta gospodnjeg 1990. pri tom čekajući na presvlačenje, kupanje i uniformu. Oficiri videvši da im je došla neka mnogo depresivna partija regruta su nam dali i pivo dok gledamo film. Posle sat vremena niko nije mogao da pogodi usta flašom.

La la iz Banata

pre 2 godine

Još ako krenu sa pričaju na srpskom kao u knjizi… mnogi od nas na prvo citanje uopšte nisu provalili taj momenat posto je knjiga, jelte, na srpskom. Ali kakvo sam iznenadjenje imao kad sam citao original :)
(Milos, 29. oktobar 2021 22:05)

Ima trava okolo i korenja okolo.

Lol, prvi put kada sam čitao taj deo, prešao sam automatski, skoro ne primetivši. Nekoliko rečenica dalje stanem: Trava? Kakva trava? Koliko se sećam, bila je neka greška vezana za to. To je kao bila rečenica na jeziku slobodnjaka, a gospa Džesika (ili Pol) je travu prevela kao ash ili smoke, tako nešto.

zmajognjeni

pre 2 godine

steta samo sto Jodorowsky nije napravio svoju verziju to bio bilo remek delo.
(fan, 29. oktobar 2021 20:37)

A kako to znas? Je l si gledao neke druge njegove filmove pa znas kako pravi filmove covek?
Covek uzeo lovu, zezao se godinama po Parizu i svetu, visio sa glumcima, dizajnerima i slikarima, obecavao im sve i svasta, naravno, nista od toga se nije desilo. Na kraju snimili film o tome sa sve onim njegovim vadjenjem love iz dzepa na kraju i govorenjem kako je to sve glupost, i ljudi se loze kao besni. Bukvalno tako ovde padamo na price politicara. I okej je, lepa je prica, ali ne lozite se.

partizan

pre 2 godine

mani knjige, jes ti čujo za fiziku. napravili oklopna kola za diktatora, atentat, kola prelete preko četvorospratnice, samo manja oštećenja, unutra putnici mrtvi
(hadžija, 30. oktobar 2021 08:31)
Zaboravio je da doda da kada laser pogodi stit, dolazi do ogromne eksplozije. Ali da, nema uvek mnogo logike. Zapravo, Dina je vise filozofsko delo sa vrlo, vrlo malo akcije tako da to i nije toliko bitno. Nije klasicna prica sa dobrim i losim momcima, nema heroja price itd.

Voodoo

pre 2 godine

Knjiga se ne zove Dina, tako se zove film.
Prvi deo knjige se zove Arakis, drugi Muad'Dib. Knjiga kao i film imaju fantastičan početak, atmosfera, scene borbe, prelazak na Arakis, susret sa crvima. Radnja ima smisla do pojave vode, scena sa vodom u Linčovom filmu je legendarna. Nastavci koji dolaze posle druge knjige nisu čitljivi ni za najveće fanove SF žanra. Pročitao sam treću jedva, četvrtu samo počeo, postaje besmisleno.
Holivud već više od decenije reciklira stare ideje, filmove, stripove. Dina koncept (knjiga, film) je genijalna ideja koja je ostala nedorečena. Kada je stvoren SF svet Dine autor (Herbert) nije imao ideju šta sa njim da radi. Ne može film da da ispravi manjkvost knjige. Podseća malo na eksploataciju Hobita, koji je knjižicu od 250 strana pretvorio u sedam sati filmskog materijala.

zmajognjeni

pre 2 godine

Usao sam u komentare naivno ocekivajuci da cu procitati dobru raspravu, i zanimljiva zapazanja, nesto sto nisam znao, a ono festival pljuvanja po Vilnevu sa izuzetkom ljudi umerenih komentara - koji su zapravo i jedini koji su pogledali oba filma i procitali knjigu. Po obicaju, najagresivniji po iznosenju misljenja su oni koji najmanje i znaju, u ovom slucaju oni, koji su eventualno, pogledali jedan film.

Najbolji je opancarev lepak

pre 2 godine

Ako vec neko pise da se Linc odrekao svoje verzije onda nek napise i zasto.Izbacili coveku puno scena i dosta skratili film.Ima ljudi sto nece da trpe da im se neko mesa u posao ali ih je malo.U ovom novom glumce kao da je neko batinom naterao da rade svoj posao.Jedino specijalni efekti nesto vrede.Linc je napravio kompletniji i bolji film.

srba

pre 2 godine

Jačina i izrazenost muzike su glavna zamerka. Rekao bih i da su Lincovi likovi dosta izraženiji. Posebno Harkoneni, čije zlo se prosto oseća.

Spotless

pre 2 godine

S obzirom da je sam Dejvid Linc rekao da munjebto najgori film i nikad nije hteo ni da ga odgleda, onda mora da je nova cerzija bolja. lincu su se svi umesali u projekat i finalni proozvod nije bio ni nalik onome sto je on zamislio. To je on sam rekao.
Sad vi hvalite staru verziju koliko hocete ali paradoksalno sam reziser misli da je film njesra manje-vise.
(prorok, 30. oktobar 2021 05:30)

Nesto sto je najgori Lincov film ne mora nuzno biti lose, jer su mu filmovi mahom fenomenalni. Biti najgori u drustvu Bulevara zvezda, Izgubljenog autoputa, Plavog somota, Unutrasnjeg carstva, Glave za brisanje, Coveka slona, Strejtove price itd. ili serije kao sto je Tvin piks nije nikakav fail, naprotiv. Sa druge strane Dina je unakazena u post produkciji i zato je daleko slabija nego sto je trebalo da bude. Ipak nepobitna je cinjenica da je u pitanju najmanje dobar Lincov film.

ArizonaOrthodox

pre 2 godine

1984 Dina prvih sat i 40 mina fenomenalno. Sve objašnjenjo, ima smisla i logike, ali onda … 50 minuta ničega, sve nekako zbrzano i bez ikakvog koncepta. Dina 2021 manje vise ako nisi gledao original moraš da google plot da bi shvatio šta se dešava! Ali estetski odlična.

AL Smutko

pre 2 godine

Zar je moguće da niko nije ni pomenuo najveću manu Vilnevovog filma, brisanje Fejd Raute (u Linčovoj verziji ga glumi Sting)??? Lik koji se pojavljuje u drugoj glavi knjige, dakle bukvalno u isto vreme kada i Vladimir Harkonen, i sa kojim je obračun Paul Muad'Diba na Arakisu kulminacija prvog dela filma. Živo me zanima kako planira da ga uvede u priču, zato jedva čekam drugi deo što je kapiram i bio plan scenariste.

Zatim gde je nestalo oružje koje se aktivira glasom, i kasnije imenom Muad'Dib razara protivnike?
Unutrašnji monolog i rečenice koje su ljubiteljima knjige i Linčovog filma (Second Moon... Water of life... Sleeper must awake... He who controls the spice, controls Universe... Travelling without moving...) ostale urezane u mozak, u drugom delu se nit' izgovaraju nit' neko misli o njima. Polove fantazije o tome kako će da se smuva sa Fremen woman i to je skoro sve od unutrašnje borbe i košmara koji je Linč neuporedivo bolje dočarao.

Svakako bi trebalo pogledati kompletno ostvarenje pa dati konačan sud, jer nakon ovog prvog dela onome ko nije pročitao knjigu ili gledao prvu verziju filma će biti potpuno nejasno da li je odgledao film ili pilot epizodu serije od 200 nastavaka. Sve u svemu, čeka se drugi deo pa kome začin, kome kris nož u rebra.

da ne gubim vreme

pre 2 godine

Nisam još gledao ne mogu da ocenim.
Jedno pitanje za one koji su gledali,da li je film u duhu današnjeg feminističkog sr.i izjednačavanja polova?

Tks

Lemi

pre 2 godine

Gledao i staru i novu, obe su dobre na svoj nacin i nisu za poredjenje. Veliki sam ljubitelj SF zanra, cak mozda i preveliki.
Meni vise lezi nova verzija zbog estetike i laganog tempa, kao i cinjenice da ce filmovi biti u nastavcima.
Ovo je odlicna ekranizacija po svim parametrima, a mozda najveci pokazatelj mog licnog stava je taj sto sam nakon odgledanog filma u kucnoj varijanti, sada kupio karte za Imax 3D projekciju. Retko koji film sam pozeleo da gledam 2 puta zaredom.
Hejteri su samo iskompleksirani egoisticni likovi koji sebi daju za pravo da unizavaju neciji ogroman trud i rad. Ipak, mnogo je vise onih koji prepoznaju odlican SF kada ga vide, a to govori i ocena na Imdb.

hadžija

pre 2 godine

Mlate se sabljama jer energentski stit koji nose svi, deluje tako sto zaustavlja projektile velike brzine, zato se koristi hladno oruzije. Sve pise u knjigama :)
(Lars, 29. oktobar 2021 23:13)
mani knjige, jes ti čujo za fiziku. napravili oklopna kola za diktatora, atentat, kola prelete preko četvorospratnice, samo manja oštećenja, unutra putnici mrtvi

Okvlado

pre 2 godine

Kao neko ko je i čitao knjigu i više puta gledao staru Dinu i čak poseduje sprcijalni dvd sa bioskopskom verzijom i onom za TV za moram da kažem da je nova Dina fantastična. Specijalni efekti odlični, kasting odličan bez preglumljivanja... Pogledaću je još jednom u bioskopu

Milisav

pre 2 godine

Hodorovskom svaka čast (samo što
je najveću korist od njegove nesuđene verzije Dine imao Skot
koji je pokupio neke ideje i neke
ljude za, "Tuđinca") ali ne mogu
da shvatim toliko poverenje mnogih
da bi napravio remek delo. To mislim zato što su filmovi koje je uspeo da snimi negledljivi (mislim
možemo da kažemo da su remek dela
ali dajte ljudi da se ne zajebavamo) a kamoli neka vajna
umetnost.

Rudolf

pre 2 godine

Kada sam gledao "Dinu" iz osamdesetih pomislio sam kako je smešan u odnosu na iskustvo čitanja knjiga i svet u koji one odvode. Ovaj novi još nisam gledao ali čuo sam da je radnja poptuno ista.

Antihype

pre 2 godine

Nikad nisam bio neki preveliki fan Dine (iako sam veliki fan sf-a), ali sam jedva cekao da se pojavi ova nova verzija, da vidim moze li se ta stara i donekle prezvakana ideja pretociti u nesto zanimljivo za siru publiku. Na zalost, ovaj prvi deo je prilicno dosadan, sa dijalozima i momentima koji sluze samo da zadovolje one najvece poklonike (i da izbegnu kritike kako nije dosledan ili stagod). Sve deluje kao da je najveci deo budzeta potrosen na glumacku ekipu, a scenografija i (post)produkcija su na nivou poluamaterskih Netflix filmova sa budzetom od desetak miliona $. Popricao sam bas juce sa covekom koji nije citao knjige niti gledao staru verziju, kaze da mu je film konfuzan i da prica nije dovoljno zanimljiva da drzi paznju skoro 2.5h. Sto se mene tice, ako preskocite ovo "monumentalno delo", nista necete propustiti...bar dok ne izadje drugi deo, koji mozda donekle popravi utisak. Sve u svemu od mene 6/10 za novi film, stari je bolji jer nekako "ima dusu" i taj old school vibe.

Đole

pre 2 godine

prekinuo sam gledanje na 1h:10min kada je pocelo kao sa dzamije obracanje vojnicima.propagiranje Islama.ima nesto jako opasno u tom obracanju.cak sto vise nekog satanistickog zvuka pomesanog!!najezio sam se i prekinuo gledanje!!!

(krle, 31. oktobar 2021 10:51)

Misliš na onaj deo sa mongolskim grlenim pevanjem? Alas, kad je neko čekić - ili kao ivde, pajser - sve mu liči na ekser.

Petar

pre 2 godine

@(CATAPA, 29. oktobar 2021 23:07)

Dina nije naučna fantastika, možda epska fantastika, a možda pokušaj da se Jung stavi u oblande fantastike, ali svakako nema ništa "naučno" u tom opusu.

Deus

pre 2 godine

Uporedjivanjem dve Dine vidimo koliko je Zapadna kultura otisla nizbrdo. Iako su radjeni po istoj knjizi filmovi su nebo i zemlja sto se tice dijaloga i teksta uopste. Novu Dinu kao da je pisao neko od 13 godina. Za dva i po sata prica je tanka. Linc je spakovao ceo film u 2 sata 13 minuta relativno uspesno (da je tri sata bilo bi bolje). Vizuelni identitet Lincovog filma je i danas jak a ovog novog vec posle dva dana ne mogu da se setim iako je tehnicki dobro uradjen film. Glumacka postava stare Dine daleko bolja. Leto i Dzesika u Lincovoj Dini izgledaju kraljevski dok u novoj...
Ono sto pada u oci je da u staroj Dini glumi jedan jedini crnac (Imperatorov general) i ni jedan azijat. U novoj je rasna zastupljenost ipak bolja. Lincova Dina ostaje daleko bolji film iako nije bez mana.

LuKa

pre 2 godine

Mnogo bolji likovi u verziji 1984.Vise volim stop motion animaciju od cgi-a.MoZda bi kombinacija stop motion-a i cgi-a bila dobro resenje.Harkoneni bi trebali da budu surovi al ne deluju toliko.Vladimir bi trebao da bude polu abominacija.Vise mi se svidjau oci u 1984 verziji nego u 2021.Vilin konjic letelice, ne znam sta o njima da mislim.Nisam citao knjigu.

Linc antivaksera

pre 2 godine

Hodorovski je rekao da je Lincova verzija bliska njegovoj ideji.Linc je uspeo neverovatno, da u zanr koji je prvi put radio unese ono svoje, lincovsko.Estetika mu vuce na rane stripove o Flas Gordonu, izgled brodova, komanda imperatora, mehanika i XXX vek...Meni je sve bolji, sto ga vise gledam.Ovaj novi sam video samo inserte i deluje kao Lincov, sa novom fotografijom!

Misa

pre 2 godine

Hodorovski nije rekao da je linčova verzija slična njegovoj. Bio je baš žešće kritičan prema linčovom filmu. Ta dva filma su nebo i zemlja

DaLanik

pre 2 godine

Prvu sam nešto kao gleducnuo ali se sećam da je bila smešna i naivna. Knjige imam, ali nikad se nisam naterao da ih pročitam. Novu gledati neću. Sve mi je to neuverljivo. Jedino iz prve Dine, muzika je čista desetka...

Кирос

pre 2 godine

Ко је прочитао целу ДИНУ треба да добије Нобелову награду за упорност и стрпљење. Ко је одгледао целу немонтирану Линчову верзију, треба да дабије бесплатан упут за бању и ламатерапију на 3 месеца...

Acko

pre 2 godine

Nova Dina je samo polularna zbog stare Dine zato je i vise para zaradila.Ovaj novi Pol...to bre neko deriste,klinac cak ni pubertetski brcici nema,trebao je biti malo stariji glumac za glavnu ulogu po mom ukusu..Nova Dina...film za decu.Gledao i nista posebno.Stara Dina bolja.

CATAPA

pre 2 godine

trebao je biti malo stariji glumac za glavnu ulogu po mom ukusu..
(Acko, 31. oktobar 2021 02:07)
Jeste. Bilo je planirano da Pola Atreida glumi Čarlton Heston, a Leta Lorens Olivije, ali su bili trajno angažovani na drugom projektu, te je Vilnev bio prinuđen da uzme ipak malo življe glumce Isaka & Šaloma.

Polako bre, gde ste navrli kao stoka! Više nego upadljivo je da Vilnev i Šalame žele da Pol na početku izgleda kao vižljavi klinac, tanak kao trska. Čak je i sniman tako da to bude upadljivo. Zar stvarno mislite da nije mogao da nabaci desetak kila? Pa verovatnije je da je smršao toliko za ovu početnu epizodu.
Niko ne zna koliko će ova filmska saga da traje. Producenti i Vilnev ne smeju za glavnu ulogu da angažuju anonimnog dečaka jer čak i da bude pogodan za prvu epizodu, ko zna kako bi izgledao i čime se bavio za 3-5,6 godina? Mogli bi da prođu kao "GoT" sa Isakom H.W. (Bran Stark) koji je od malog dečaka izrastao u 1,8 m visokog čoveka kog jadni Hodor nosi na krkače.

Timoti Šalame je ubedljivo najbolji i najpametniji izbor koji su mogli da naprave. On je već iskusan i dovoljno dobar glumac, jedino što nije bio dovoljno velika zvezda, tipa pomenutog Hestona, Dvejna Džonsona, Džona Vejna ili takvog nekog lika kog bi idioti želeli u glavnoj ulozi.

Budite srećni što nisu stavili glumicu. Da, Sorša Ronan je kudikamo kvalitetnija od Šalamea, a puno bolje bi pokrila sazrevanje i transformaciju Pole Atreid.

Uskok

pre 2 godine

Denis. Linč mi se generalno ne sviđa kao ni njegov glavni protagonista.
Nadalje, scenografija, začin, fotografija je izvanredna kod Denisa, ali moramo priznati da je to zahvaljujući tehnologiji koju danas imamo. Sa druge strane, i drugi je imaju pa ne umeju ovako estetski da prikažu svet koji su zamislili. Po ovoj Dini neko će da sašije kakvo odelo, jaknu, napravi kuću, zgradu..po Linčovoj nikad ništa nije napravljeno, a zbunilo je sve koji su ga gledali.

Jovan

pre 2 godine

©(Pera, 30. oktobar 2021 17:09)

Pitanje je da li jos uvek postoji verzija od 4h koju je hteo Linc?

Po svemu sudeci do pola filma je sve bilo kako je Linc smislio, pa su ga posle isekli ne bi li zbrzali kraj.

Tacno se i oseti ta promena dinamike kada gledas film.

Iskreno i tako osakacen sam ga odgledao posle "nove" Dine i meni je bolji.

PoslednjiSrbijanac

pre 2 godine

Knjiga je daleko bolja od oba ispod prosečna filma dok je od ta dva promašaja ovaj poslednji za medalju . Ovaj novi Pol može biti odabrani samo ako su u pitanju dopunski časovi glume, ništa drugo.

Раскућиб

pre 2 godine

Одлично, нарочито сцена са сардукарима. У минут су објаснили све што треба знати о њима. Врх. Изгледају као наци исламистички викинзи, са дозом секташења. Подсећају ме на велике групе залуђених верника било које вере. Ако вере опстану биће овога у будућности.

kriticnikriticar

pre 2 godine

Pokušao sam ogledati film u komadu, 5 dana za redom sam zaspao i danas ujutro sam na silu gledao zadnjih 20 minuta, meni prva verzija u ono doba, vrhunska, ova dosadna bez ikakvih emocija.

marković

pre 2 godine

CATAPA, 29. oktobar 2021 23:07)

Star wars je pre svega svemirska opera i klasik, to sto je dizni ova tri zadnja serijala malo srozao to je druga priča.

Ipak lukasova posebna priča star wars rouge 1 je dobra naucna fantastika, kao i serija Mandalorian i ako je izasla iz diznijeve kuhinje.

AL Smutko

pre 2 godine

Takođe mi je neviđeno žao što Hodorovski nije uspeo da napravi svoju verziju Dine koja bi nesumnjivo bila umetničko delo, od Orsona Velsa preko Salvadora Dalija i Mik Džegera, pa do Pink Flojd i Majk Oldfilda koji su bili planirani za muziku sa sve H.R.Gigerom i biomehaničkim kostimima.

xxx

pre 2 godine

Dovoljno je sto si napisao da si gledao Seks i grad, to sve govori...
(Paki, 30. oktobar 2021 09:01)
Naprotiv, seks i grad je odlicno napisana serija. Tematika moze da ti se svidja ili ne, ali kvalitet je zaista vrhunski. Bas me zanima sta to toliko ne valja?

dominus

pre 2 godine

Pitanje je da li jos uvek postoji verzija od 4h koju je hteo Linc?

Po svemu sudeci do pola filma je sve bilo kako je Linc smislio, pa su ga posle isekli ne bi li zbrzali kraj.

Tacno se i oseti ta promena dinamike kada gledas film.

Iskreno i tako osakacen sam ga odgledao posle "nove" Dine i meni je bolji.
(Jovan, 31. oktobar 2021 14:39)

Postoji verzija od 4h. Nova Dina do sada ne može ni prići tom filmu. Vidićemo šta Vilnev može ponuditi u nastavku priče.

Сталкер

pre 2 godine

Морам рећи, одлични коментари, доста се може научити из њих. Једино непотребан чест свађалачки тон.

Misa

pre 2 godine

Milisacw, to što se ti ne razumešvu umetnost, to je tboj nedostatak. Odglwdaj dokumentarac Jodorovskis dune, pa će ti možda biti jasno. Dali i orson vels, su trebali da glume, pink flojd i magma su trebali da rade muziku. Sve što je u drugoj polovini dvadesetog veka u sf filmovima dobro, potiče iz tog projekta.tako da, da, bilo bi to remek delo, možda i najbolji film ikada sjimljen. A sigurno bi bio rađen po knjizi, trebalo je sve ukupno da traje 12 sati.

krle

pre 2 godine

prekinuo sam gledanje na 1h:10min kada je pocelo kao sa dzamije obracanje vojnicima.propagiranje Islama.ima nesto jako opasno u tom obracanju.cak sto vise nekog satanistickog zvuka pomesanog!!najezio sam se i prekinuo gledanje!!!

do tog dela sam skoro zaspao,i kada je to doslo...samo sam prekinuo.ne zelim to da gledam!!!nisam nacionalista.ali jako je to mracno uradjeno.i ko zna kakvu poruku nosi.

danas se nista ne desava slucajno sve se do detalja planira.za koga je to mracno obracanje?jel neko uopste obratio paznju na to??ja bome jesam!!!

robin hud

pre 2 godine

najbitnija stvar meni kad gledam film, jeste da mi ostavi utisak i da razmišljam o njemu...
više se sećam linčove dine nego vilnevove koju sam gledao pre par dana, možda iz razloga što je linč bolje odradio likove...možda je i bolji režiser...mada volim vilneva i njegovu sporiju varijantu...
ali opet u moru LOŠIH FILMOVA...možda i treba da opadnu kriterijumi...

Nenad

pre 1 godinu

Nema nikakvog poredjenja nije trebalo snimati pola filma za fanove je to bruka Linc je bolji u svemu tako da bas me briga za drugi deo ne znam sta ce uopste da snima mozda bude i treci deo

CATAPA

pre 2 godine

Čini mi se da već može izvuče nekakvo pravilo: poznavaocima naučne fantastike se više dopada ova nova verzija; bar ono što se ovim prvim činom nagoveštava. Ali zato se ona stara više dopada nekom širem opsegu gledalaca. E sad, šta smatram "poznavaocima SF žanra"? Recimo ovako: sigurno ne mislim na one kojima je "Star Wars" naučna fantastika, o marvelovštini da i ne govorim. Svemirsko brodovlje ne čini naučnu fantastiku taman koliko ni kočije ne čine obavezno bajke.

Dina je od prve stranice knjige žanrovski malo crvljiva, da ne kažem da ima pozamašnog crva unutar. Već to jednom rekoh: ako Vilnev ne napravi naučnu fantastiku od tog romana, ne samo da drugi niko neće, nego onda to nije ni moguće. Linč uopšte nije ni imao problem koji Vilnev ima i pokušava da reši. Linč verovatno misli da je njegova Dina naučna fantastika, ali to je zato što on nema pojma o naučnoj fantastici. Nije ni svaka hrpa dina. Neka hrpa je samo hrpa govana, a to što je velika ne znači da je peščana dina, koliko god da izdaleka može tako da izgleda.

Obrad

pre 2 godine

Pogledao. E moj Paule Muad'Dibe šta ti napraviše. Nove verzije filmova mogu imati milion puta bolji CGI, efekte, fotografiju, akciju, ali nikad neće imati dušu starih originala. Kakva je Linčova Dina bila psihodelija, svojevremeno umetnicko delo, kakva gluma, glumci. Šta je sad ovo? Bljak

Miloš

pre 2 godine

Da je Linč snimao 2021. film bi baš ovako izgledao kao što izgleda nova Dina. To mi je i glavna zamerka Vilnevu - ništa novo, osim što zaista jeste film prilagođen današnjem vremenu i današnjim generacijama. Kao da je gledao staru Dinu i razmišljao kako da je prilagodi novim uzusima, bez čitanja knjiga.

CZ99

pre 2 godine

Da bi se ocenili filmovi, neophodno je da se pročita knjiga! Verujem da većina knjigu nisu pročitali.
(Dušožder, 29. oktobar 2021 22:36)

Kako objasniti vama knjiškim moljcima da ste dosadni do bola sa ovim komentarom??? Nisam pročitao knjigu, niti ću!!!! Prosto ne volim da čitam knjige. Tako je.... Glup sam. Filmove obožavam i film ću pogledati.

DaLanik

pre 2 godine

Prvu sam nešto kao gleducnuo ali se sećam da je bila smešna i naivna. Knjige imam, ali nikad se nisam naterao da ih pročitam. Novu gledati neću. Sve mi je to neuverljivo. Jedino iz prve Dine, muzika je čista desetka...

vlada

pre 2 godine

nekad je glumio muskarac od 25 godina a sad placljivo dete od 25 godina. Prosto je neverovatno da glavni glumci imaju isto godina. Izgleda da je prototip muskarca postao placljivo dete

Djoka

pre 2 godine

Može ova nova Dina da zaradi i milijardu dolara ali Dina iz 1984 je remek delo. Veličanstven film. Ova nova Dina je ništa. Jeste vizuelno lepa ali kao film je ništa nema "začina." Likovi su ladni i neinteresantni bezživotni mrtvi. Baron Harkonen je smejurija u novoj Dini dok u staroj je "veličanstven."

Pufta

pre 2 godine

'Oće neko da mi objasni, kako se za 10' iljade god putuje galaksijom i dalje, letelicama na nama sada neshvatljiv pogon, protiv vazdušna odbrana takođe vrhunska, a opet, mlate se samo sabljama.. Vilnev daje filmu dopadljiv taj dark mode efekat kao u Blejdraner,ali ništa posebno...

Hey

pre 2 godine

6o godina kasnije dobili smo kopiju sa mladjim glumcina. Nista novo, neke scene bleda kopija. Previse vremena utroseno na vec vidjeno. Knjiga je knjiga a film je druga umetnost, ne porediti. Bladerunner 2049 sasvim OK. Dune 2021 yet another copy. David Lynch 60 godina ranije genije.

neutral fe

pre 2 godine

u novoj dini skoro ništa iz knjige nije rečeno i objašnjeno... samo vidiš kako nadobudni režiser kadrira i kadrira, uz muziku kao sa nekog teheranskog aftepartija.
a onda atreidi slere na arakis, izlazi tip u suknji i svira škotske gajde... sve u svemu, trešerana.

Mladen

pre 2 godine

Prvi film je bio dosta konfuzan i nista specijalno ali je bar imao vizuelni identitet i ostao upamcen po tome. Ovaj drugi...bezukusno, genericno i zaboravno. Vizuelno uzasan sa tim tamnim tonovima i braon nijansama. Totalni promasaj za nesto smesteno u pustinji. Toto muzika je isto >>>>>>>> genericni Han Zimer. Za 5g ovoga se niko nece secati a original ce se i dalje gledati. Toliko o tome koji film je bolji.

gari

pre 2 godine

Sve interesantno, vidi se u trejlerima.
Kombinacija "Apokalipse sada", "Ratova zvezda- ratovi klonova", a najgluplja fora u filmu(pored skulpture toreadora i bika), je tip koji svira u skotske gajde, prilikom dolaska carskkih izaslanika... Bez prevelikih ocekivanja, kad krenete u bioskop. Posle fantasticnog Vilnevog "Blejd ranera 2047", fantasticne fotografije i muzike,
nova "Dina" je limunada...

hadžija

pre 2 godine

Mlate se sabljama jer energentski stit koji nose svi, deluje tako sto zaustavlja projektile velike brzine, zato se koristi hladno oruzije. Sve pise u knjigama :)
(Lars, 29. oktobar 2021 23:13)
mani knjige, jes ti čujo za fiziku. napravili oklopna kola za diktatora, atentat, kola prelete preko četvorospratnice, samo manja oštećenja, unutra putnici mrtvi

poz

pre 2 godine

U ocima likova se vidi praznina. Kod Linca u ocima se vide emocije. Uzalud efekti ispeglani i novac. Dr Jui ni jedan krupan kadar. 2 sata film i ne videsmo nista od njega. Nismo uhvatili ni znali za njegovu unutrasnju borbu i razlog izdaje.

Linc je bankrotirao zbog fima, tj dino de laurentis, producent, ali ga je spakovao u 2 sata i zavrsio. Ovde 2 sata gledamo neku igricu sa konzole.

Linc je majstor a Vilnev ostao segrt koji sve redom upropasti. Nema emocije u ocima protagonista. Izbegava krupne kadrove. Ne moze da nas unese. Prazno. Vilnev je nezreo klinac. Bas los film. Steta.

meda

pre 2 godine

Čitao sam Dinu gomilu puta na srpskom i par puta na engleskom, to mi je bilo omiljeno štivo kad god sam neraspoložen.
Ima islamskih reči , ali ne toliko puno kao što je neko pomenuo, a jedini put kad izgovaraju cele rečenica na neengleskom jeziku to je u nekoj bajalici "ima trava okolo, i korenja okolo" što meni više zvuči kao srpski.

Linčova Dina je bila onako, to je jako teško za ekranizaciju tehnologijom tog vremena, još je probao celu priču da ispriča.
Ova nova, imam gomilu primedbi. Kakav je ono kilavi glavni glumac, Čani može u zubima da ga nosi. Liet Kines je magično posao žensko pa još crnkinja, mislim stvarno. Zbog čega je pustinjska estetika onako mračna i ružna, pustinje su mnogo lepe.

let the spice flow

pre 2 godine

Ali da neko napiše da je Linčov Harkonen bio veličanstven! Bio je sve, samo ne veličanstven. Tragikomičan, neugledan...
Dajte bar validne argumente zašto ste za Linčovu verziju.
I ne zaboravite, i sam Linč se iste odrekao.

box

pre 2 godine

Filmski geledano Vilnevova verzija je za koplje bolja ali ljudi cesto biraju na osnovu drugih parametara. Neko zbog nostalgije, neko zbog zatvorenisti za novo, neko iz inata....Moj brat npr. tvrdi da je novi film jako los, ja ga pitam zasto je los, a on kaze uopste ne prati knjigu kako treba i sve u tom smislu. Kad mu ja kazem da film ne mora cak uopste da prati knjigu prema kojoj je zasnovan da bi bio dobar ili cak genijalan, on to nece ni da slusa. Prva Dina sa razlogom ima svoj kultni status ali je druga Dina bolji film cak i da ne dobije pola statusa "originala", sto verovatno i nece.

Basic

pre 2 godine

Nova Dina je smor.. Dva i pola sata smaranja sa vizijama i uveliko je ostavio film nedovrsen, tako da ocekujem nekoliko nastavaka... Stara je dovrsena i trenutno ne moze se porediti sa novom jer nije kompletna prica.

rale

pre 2 godine

Jos nisam odgledao novu Dinu jer nemam vise ledja da sedim dva i po sata u bioskopu zbog filma, a i nakon iskustva gledanja novog Blade Runner-a od istog rezisera nemam nekih novih ocekivanja. Ali ono sto bi hteo reci je da me je Dina od Linca, koju sam po prvi put pogledao negde na pocetku srednje skole, uvukla u svet Dejvida Linca i da nakon toga i dan danas smatram njega za najveceg zivog rezisera danasnjice. Linc je jednom nazovimo egzoticnom romanu dao citav jedan nadrealni sarm koji je u kombinaciji sa odlicnim glumcima koje je uvek znao da odabere stvorio jedan vanvremenski film.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@fan, 29. oktobar 2021 20:37 & @koliko, 29. oktobar 2021 20:50 & @gomila drugih koji trabunjaju o "Alejandro Jodorowsky's Dune"
Dosadni ste, zaista. Stvarno, kako vam ne smeta lupetati toliko? "Dina Alejandra Jodorowskog bi bila remek-delo. Šteta što nije snimljena." i slično. I ponavljate to ad nauseam, zapravo pokušavajući sebe prikazati kao nekakve intelektualce - ili šta već - upoznate sa neostvarenim idejama koje je Jodorowsky imao za ekranizaciju Herbertovog dela. Gimme a break. Za početak, ono što je Jodorowsky planirao ne bi bila Dina. Jasno? Možda bi bilo art, ali čudan art koji bi se zasnivao na pompeznim, megalomanskim idejama Jodorowskog. Koji, BTW, nije pročitao knjigu pre no što mu je palo na pamet da je ekranizuje! Let that sink in. Usput, njegova vizija Dine je, tehnički, realizovana. Zove se Metabarons, i mada je reč o sjajnoj, te prlično zanimljivo napisanoj grafičkoj noveli - koja je vizaulno više nego upečatljiva - ista jasno pokazuje da bi njegova ekranizacija Dine, u kontekstu ekranizacije književnog dela, bila najobičniji dreck. Da malo manje glumite nekakvu, ah, intelektualnu elitu i da pratite rad Alejandra Jodorowskog, znali biste koliko zapravo lupetate sa tim lamentiranjem nad usudom filma koji je Jodorowsky trebao režirati. Hm... Nešto mi govori da najveći broj vas zapravo i nije bio svestan toga da je Jodorowsky imao plan ekranizovati Dune, dok nisu videli stanoviti dokumentarac Franka Pavicha.

Живчани_неки_лик

pre 2 godine

Гласаће људи који нису гледали оба филма или који су само књиге прочитали. Такви углавном и коментаришу...
Мени се свиђа нова верзија, јер је од старта план да се исприча кроз више филмова, уместо само кроз један филм. Додао бих још нешто - мени гледање филмова представља време за опуштање, па ме не занима расправа са особама који мисле да је њихов став једини исправан.

krle

pre 2 godine

prekinuo sam gledanje na 1h:10min kada je pocelo kao sa dzamije obracanje vojnicima.propagiranje Islama.ima nesto jako opasno u tom obracanju.cak sto vise nekog satanistickog zvuka pomesanog!!najezio sam se i prekinuo gledanje!!!

do tog dela sam skoro zaspao,i kada je to doslo...samo sam prekinuo.ne zelim to da gledam!!!nisam nacionalista.ali jako je to mracno uradjeno.i ko zna kakvu poruku nosi.

danas se nista ne desava slucajno sve se do detalja planira.za koga je to mracno obracanje?jel neko uopste obratio paznju na to??ja bome jesam!!!

Ivan

pre 2 godine

Najjači su ovi sa komentarima "knjiga je najbolja ",to nije samo za ovaj film nego za svaki film rađen po knjizi uvijek ali uvijek imaš ovih što se nađu pametno da kažu kako je knjiga bolja,prava sekta. Postoje ljudi koji vise vole film da pogledaju nego da pročitaju knjigu i ja razumijem što se ljudima koji vise vole da čitaju sviđaju više knjige od filmova ali nemojte da mi namećete vaše mišljenje jer kao sto napisah,ima ljudi koji jednostavno vise vole film da gledaju nego da citaju knjigu.

dusan

pre 2 godine

Knjigu nisam citao,a ne shvatam kako uporediti prvi (ceo) film i ovaj drugi koji mi izgleda kao prva epizoda serije? Dva i kusur sata objasnjavanja necega bez i kakve akcije, i taman kad je nesto trebalo da se desi, kraj....Sve scene vredne paznje su u trailer-u, prazan film. Tipicno holivudski, napravili hipe sa reklamom i onda izvinite ali akcija je u drugom delu...sacekajte malo....platite dva puta....bolje nego jednom...

St

pre 2 godine

Lincova dina je potpuna propast. Ova je na prvi pogled daleko bolja. Kad je Frenk Herbert umro, Zoran Zivkovic je drzao komemoraciju u Domu Omladine. Bilo 10 ljudi i ja medju njima. Nabolje sto je snimljeno na temu Pescana Planeta je serija Frank Herbert's Dune.

xxx

pre 2 godine

Dovoljno je sto si napisao da si gledao Seks i grad, to sve govori...
(Paki, 30. oktobar 2021 09:01)
Naprotiv, seks i grad je odlicno napisana serija. Tematika moze da ti se svidja ili ne, ali kvalitet je zaista vrhunski. Bas me zanima sta to toliko ne valja?

Paki

pre 2 godine

Kajl Meklaklan ce mi zauvek ostati u secanju kao impotenko iz serije "Seks i grad". Glasam za novu Dinu.
(Kukatilo, 29. oktobar 2021 20:13)

Dovoljno je sto si napisao da si gledao Seks i grad, to sve govori...

laki

pre 2 godine

gledao davno a sad i rimejk, tesko sad da mogu biti 100% objektivan, ono sto sam primetio u cugu je glavni glumac, to bi prevagnulo da kazem da je prva bolja..

vozi misko

pre 2 godine

Iskreno citao sam sve knjige Dine od Herberta. Kad sam davno gledao Lincov uradak lose mi je bilo jer je film uradjen s brda s dola sto se kaze. Ne moze se nesto toliko kompleksno staviti u jedan film. I ovo sto ce Vilnev pokusati sa tri filma vrlo je tesko.Ipak prednost dajem Vilnevu. Muzika je odlicna.

Pera

pre 2 godine

Meni je Lincova verzija draza, tragicnije je prikazao propast Atreida i taj deo filma mi je ostao u secanju urezan. Jeste da ima svacega kasnije ali nekako mi je film grandiozniji a i moram da priznam volim muziku iz tog filma. Nije los ni nov film ali mi je nekako mlak, ne razumem isto kako je Linc uspeo da ubaci sve to u jedan film i da razvije te neke likove kao sto su doktor Jui i mentata Tufira a u ovom drugom filmu su ti likovi kao senke a jako su bitni za radnju.
I mislim da je lik barona mnogo bolje odradjen u starom filmu.
Linc je sa mnogo manje odradio mnogo vise.

xxxxxxxx

pre 2 godine

Kako objasniti vama knjiškim moljcima da ste dosadni do bola sa ovim komentarom??? Nisam pročitao knjigu, niti ću!!!! Prosto ne volim da čitam knjige. Tako je.... Glup sam. Filmove obožavam i film ću pogledati.
(CZ99, 30. oktobar 2021 07:11)
To je potpuno ok priznati, vise od pola svetske populacije ima nizi IQ, tako da nema brige

Istok

pre 2 godine

За мене је нови филм ревија јако лепих кадрова. У потпуности фале дубина коју књига има, драма и емоције. Први филм је у овом смислу био неупоредиво бољи.

Philadelphian

pre 2 godine

Mnogi ovde spominju Linčovu verziju kao daleko superiorniju.
Problem je što je sam Linč rekao za film da je ispao jako loše i da žali što ga je snimio.
Ali šta zna Linč kad naši stručnjaci kažu da je to vrhunsko umetničko delo.

Ivana

pre 2 godine

Čitala knjige o Dini, sve koje je Frenk Herbert napisao... prvi put sa 13 godina i toliko sam bila tinejdžerski fascinirana da sam htela da mi se buduća ćerka zove Alija :)... nekako, bolja mi je podela glumaca iz Linčove verzije, nova Lejdi Dzesika je užasna, Čani takođe, možda ovaj novi Pol pomalo valja, jer je on i u knjizi momčić koji tek treba da se razvije u svakom smislu. Vladimir Harkonen iz prve verzije je SAVRŠEN! Kao I sve njegove devijacije,ludilo i brutalnost, koje su u prvom filmu prikazane perverzno fantastično. Dankan Ajdaho, ovaj novi... grozno...
A opet, i odgledala svam sve o Dini što sam uspela da nađem, čak mi je bila simpaticna i Hallmark-ova verzija (za ne verovati). Što je neko napisao u prethodnim komentarima, serija je sjajna. Zanima me šta na ovo ima da kaže Zoran Živković? Ako je čovek uopšte gledao...

Acko

pre 2 godine

Nova Dina je samo polularna zbog stare Dine zato je i vise para zaradila.Ovaj novi Pol...to bre neko deriste,klinac cak ni pubertetski brcici nema,trebao je biti malo stariji glumac za glavnu ulogu po mom ukusu..Nova Dina...film za decu.Gledao i nista posebno.Stara Dina bolja.

Radoznao

pre 2 godine

Zapravo po Herbertovoj viziji Dine religija je opijum za narod, i koristi se i manipuliše zarad postizanja političkih ciljeva ( celu priču u mesiji iz svemira kod femena su stvorile sestre Bene Džezerit u cilju držanja pod kontrolom fremena. To je jasno navedeno u knjizi). Knjiga zapravo propagira da je nauka važna, a ne religija ( Kvizac Haderak je plod višemilenujomskog genetskog inžinjeringa). Inače, Linčov film bi se mogao okarakterisati više kao film inspirisan Dinom, a ne sama Dina, dok je Vilneova verzija moderne, wokovska verzija iste, ali svakako nije kako je to Herbert napisao. Izostavili ste treću, najautentičniju obradu, i to SyFy chanell-a, koji je imao najmanji budžet, ali najvernije pratio kako radnju, tako i filozofiju knjige.

Кирос

pre 2 godine

Ко је прочитао целу ДИНУ треба да добије Нобелову награду за упорност и стрпљење. Ко је одгледао целу немонтирану Линчову верзију, треба да дабије бесплатан упут за бању и ламатерапију на 3 месеца...

Zoki

pre 2 godine

Iskrivljena tumacenja modernih komentatora Linca i nerazumevanje odnosa svih nas koji smo bili mladi adolescenti osamdesetih prema Dini a time besmislenost ulaska u rasprave sa njima se najbolje ogleda u sledecoj konstatanciji:
"Bend Toto - javnosti poznat zbog pesme "Africa"".

da ne gubim vreme

pre 2 godine

Nisam još gledao ne mogu da ocenim.
Jedno pitanje za one koji su gledali,da li je film u duhu današnjeg feminističkog sr.i izjednačavanja polova?

Tks

Linc antivaksera

pre 2 godine

Hodorovski je rekao da je Lincova verzija bliska njegovoj ideji.Linc je uspeo neverovatno, da u zanr koji je prvi put radio unese ono svoje, lincovsko.Estetika mu vuce na rane stripove o Flas Gordonu, izgled brodova, komanda imperatora, mehanika i XXX vek...Meni je sve bolji, sto ga vise gledam.Ovaj novi sam video samo inserte i deluje kao Lincov, sa novom fotografijom!

dr mr

pre 2 godine

kostimi, narocito fremenska odela su bolja u lincovom, glumci su mi bolje izabrani za uloge u lincovom, pogotovu izbor glavvnih likova, kostimi su nekako tetralniji, bene geserita svestenice sa osisanim glavama, piloti esnafa bolji...nije mi se svidela dsesika, nema tu snagu kao i cani..izbacena sexualna devijacija vladimira harkonena, zbog mira u svetu...efekti svakako bolji u novom, kao i borbe, ali efekat kako pilot esnafa savija svemir je prikazan kod linca..triologija ce biti svakako duza vremenski od lincovog, pa ce radnja biti
razumnija i fale mi glasna razmisljanja u novoj kao i one glavne recenice iz knjge...sve u svemu, moj glas ide orginalu..

miki

pre 2 godine

Obe verzije su zapravo sjajne a ovi sto spominju Hodorkovskog su za lecenje.Imamo sudar glumaca gde na primer svemirsku lepotu i ukupnu pojavu Franceske Anis Fergusonova nije ni dotakla.Kod muskih likova sjajnog i harizmaticnog Meklahlana jednostavno nije mogao ispratiti bezlicni Timoti,mada nije ni fer poredjenje jer je Vilnev ispratio knjigu gde je glavni protagonist tinejdjer gde Meklahlan to ocigledno nije.Ceo utisak kvari i sto svi koji su gledali Lincovu verziju prave poredjenje i znaju tok radnje kako se film odvija,ako su citali knjigu jos gore.Kao kad imas veliku zivotnu ,nesrecnu,ljubav pa u svakoj sledecoj trazis poredjenje.Kada bi ovu prvo pogledao mozda bi Lincovu doziveo drugacije?Uglavnom fotografija je fantasticna,zanatski je to sve perfektno nervira ta odvratna muzika i sto nema kraja jer svi na kraju balade zele da se stvari zakljuce i zavrse a ovde te maltretiraju sa cekanjem (ne)izvesnog nastavka.

Lars

pre 2 godine

@Oće neko da mi objasni, kako se za 10' iljade god putuje galaksijom i dalje, letelicama na nama sada neshvatljiv pogon, protiv vazdušna odbrana takođe vrhunska, a opet, mlate se samo sabljama.. 

Mlate se sabljama jer energentski stit koji nose svi, deluje tako sto zaustavlja projektile velike brzine, zato se koristi hladno oruzije. Sve pise u knjigama :)

Misa

pre 2 godine

Milisacw, to što se ti ne razumešvu umetnost, to je tboj nedostatak. Odglwdaj dokumentarac Jodorovskis dune, pa će ti možda biti jasno. Dali i orson vels, su trebali da glume, pink flojd i magma su trebali da rade muziku. Sve što je u drugoj polovini dvadesetog veka u sf filmovima dobro, potiče iz tog projekta.tako da, da, bilo bi to remek delo, možda i najbolji film ikada sjimljen. A sigurno bi bio rađen po knjizi, trebalo je sve ukupno da traje 12 sati.

miš

pre 2 godine

Samo kako izgleda bovi film je predivan. Sadržaj knjige je jako teško verodostojno prikazati, ali zato specijalni efekti i izgled treba da budu besprekorni što je za mene bilo jako dobro…

Rudolf

pre 2 godine

Kada sam gledao "Dinu" iz osamdesetih pomislio sam kako je smešan u odnosu na iskustvo čitanja knjiga i svet u koji one odvode. Ovaj novi još nisam gledao ali čuo sam da je radnja poptuno ista.

Antihype

pre 2 godine

Nikad nisam bio neki preveliki fan Dine (iako sam veliki fan sf-a), ali sam jedva cekao da se pojavi ova nova verzija, da vidim moze li se ta stara i donekle prezvakana ideja pretociti u nesto zanimljivo za siru publiku. Na zalost, ovaj prvi deo je prilicno dosadan, sa dijalozima i momentima koji sluze samo da zadovolje one najvece poklonike (i da izbegnu kritike kako nije dosledan ili stagod). Sve deluje kao da je najveci deo budzeta potrosen na glumacku ekipu, a scenografija i (post)produkcija su na nivou poluamaterskih Netflix filmova sa budzetom od desetak miliona $. Popricao sam bas juce sa covekom koji nije citao knjige niti gledao staru verziju, kaze da mu je film konfuzan i da prica nije dovoljno zanimljiva da drzi paznju skoro 2.5h. Sto se mene tice, ako preskocite ovo "monumentalno delo", nista necete propustiti...bar dok ne izadje drugi deo, koji mozda donekle popravi utisak. Sve u svemu od mene 6/10 za novi film, stari je bolji jer nekako "ima dusu" i taj old school vibe.

Igor

pre 2 godine

6o godina kasnije dobili smo kopiju sa mladjim glumcina. Nista novo, neke scene bleda kopija. Previse vremena utroseno na vec vidjeno. Knjiga je knjiga a film je druga umetnost, ne porediti. Bladerunner 2049 sasvim OK. Dune 2021 yet another copy. David Lynch 60 godina ranije genije.
(Hey, 29. oktobar 2021 21:53)
Film je iz 1984-e godine,nije ti matematika baš najbolja.

Voodoo

pre 2 godine

Knjiga se ne zove Dina, tako se zove film.
Prvi deo knjige se zove Arakis, drugi Muad'Dib. Knjiga kao i film imaju fantastičan početak, atmosfera, scene borbe, prelazak na Arakis, susret sa crvima. Radnja ima smisla do pojave vode, scena sa vodom u Linčovom filmu je legendarna. Nastavci koji dolaze posle druge knjige nisu čitljivi ni za najveće fanove SF žanra. Pročitao sam treću jedva, četvrtu samo počeo, postaje besmisleno.
Holivud već više od decenije reciklira stare ideje, filmove, stripove. Dina koncept (knjiga, film) je genijalna ideja koja je ostala nedorečena. Kada je stvoren SF svet Dine autor (Herbert) nije imao ideju šta sa njim da radi. Ne može film da da ispravi manjkvost knjige. Podseća malo na eksploataciju Hobita, koji je knjižicu od 250 strana pretvorio u sedam sati filmskog materijala.

Petar

pre 2 godine

@(CATAPA, 29. oktobar 2021 23:07)

Dina nije naučna fantastika, možda epska fantastika, a možda pokušaj da se Jung stavi u oblande fantastike, ali svakako nema ništa "naučno" u tom opusu.

Uskok

pre 2 godine

Denis. Linč mi se generalno ne sviđa kao ni njegov glavni protagonista.
Nadalje, scenografija, začin, fotografija je izvanredna kod Denisa, ali moramo priznati da je to zahvaljujući tehnologiji koju danas imamo. Sa druge strane, i drugi je imaju pa ne umeju ovako estetski da prikažu svet koji su zamislili. Po ovoj Dini neko će da sašije kakvo odelo, jaknu, napravi kuću, zgradu..po Linčovoj nikad ništa nije napravljeno, a zbunilo je sve koji su ga gledali.

crv liči na frenka sinatru

pre 2 godine

Dina (ona iz 84-te), što reče Rista iz Tajvanske kanaste "ima jak koncept, bazira se iskustvima 60-tih". Meni više liči na zajedničke halucinacije nekog Arapina na ekstaziju i njegovog zapadnog dečka na horsu u nekoj saharskoj oazi posle orgija u kojima su na neki čudan način učestvovale i kamile. Dok je stvarao, Linč je verovatno 80-tih bio na nekom sličnom "začinu", a ovaj novi reditelj sigurno prošle godine pod temperaturom 40 i na ivermektinu.

Prvi put sam Dinu gledao u bioskopskoj sali vojničkog kluba moje VP u koju sam tek stigao kao gušter leta gospodnjeg 1990. pri tom čekajući na presvlačenje, kupanje i uniformu. Oficiri videvši da im je došla neka mnogo depresivna partija regruta su nam dali i pivo dok gledamo film. Posle sat vremena niko nije mogao da pogodi usta flašom.

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Meni se Linčova "Dina" dopala na prvo gledanje.
Ali naracija koja je unutrašnji monolog aktera je ipak bila malo previše.
Sting je bio iznenađenje. Dobro.
Efekti za to doba (1984.god.) pristojni...
Priča solidna.
Ne bih baš rekao da je kultni film,ali da je OK, to jeste...

Jedva čekam ovu novu "Dinu" da pogledam...

kriticnikriticar

pre 2 godine

Pokušao sam ogledati film u komadu, 5 dana za redom sam zaspao i danas ujutro sam na silu gledao zadnjih 20 minuta, meni prva verzija u ono doba, vrhunska, ova dosadna bez ikakvih emocija.

luminor

pre 2 godine

Pogledacu je kad kompletiraju filmove, tako sam gledao npr Gospodara prstenova, 10 sati ispred tv-a i full prica .. Tako mogu da dam sud da li valja.. Mada knjiga (tj knjige) je bez premca

Pera

pre 2 godine

Ali da neko napiše da je Linčov Harkonen bio veličanstven! Bio je sve, samo ne veličanstven. Tragikomičan, neugledan...
Dajte bar validne argumente zašto ste za Linčovu verziju.
I ne zaboravite, i sam Linč se iste odrekao.
(let the spice flow, 30. oktobar 2021 08:41)

Lincov Baron Vladimir Harkonen je blizi knjizi i bolje je docaran u tom filmu nego ovom novom. Od pozude za mladim momcima i Fejdu do brutalnosti i toj nekoj seljackoj lukavosti ali ipak ogranicenosti, ipak je on pion imeratora nista sto on ne radi ne radi sam.
U novom filmu baron je ko neki plasticni objekat koji lebdi a on je impulsivan covek animalnih potreba. Baron je poremeceni homoseksualac, bolesnik brutalni.Njegovi apetiti su nezasiti, toga ima u Lincovom filmu u novom ne.
Drugo , Linc se jeste odrekao filma, zato sto su ga prevarili, uvukli su ga u neki projekat gde su obecali odredjene stvari na kraju je jedva i film snimio. Ali jel se odrekao svojih glumaca koji su mu kasnije glumili u vecini novih ostvarenja?
Jel se odrekao svega sto je taj film krasilo
i sto je kasnije koristio? Nije!
Film su posle njega sekli kako su mislili i hteli bez da njega pitaju, zato ga se odrekao, taj film na kraju nije bio njegov.
Leaurentisi su mislili da ce to biti novi Zvezdani Ratovi, ljudi ocigledno nisu znali sta su Dine.

Perica

pre 2 godine

Čitam, dosta komentatora se oduševljava filmom koji nikada nije snimljen, niti će ikada biti, ali eto, neko je rekao da bi to bio film svih filmova, a da je Linčova verzija očajna.
Meni su obe verzije Dine drage i jedva čekam drugi deo. Knjige nisam čitao.

MateMata

pre 2 godine

Kaze neko da je ovo izaslo '60 godina kasnije', ali malo se preracunao. Jer knjiga je izasla avgusta 1965, dakle pre 56 godina, a prvi film, iz decembra 1984 je bio pre nekih 37 godina. Nemam pojma za novi film, ali stari mi je bio ok, mada malo davi zbog duzine. Secam se i video-igre Duna koju smo nekad igrali na pc-u, bila je relativno zanimljiva.

prorok

pre 2 godine

S obzirom da je sam Dejvid Linc rekao da munjebto najgori film i nikad nije hteo ni da ga odgleda, onda mora da je nova cerzija bolja. lincu su se svi umesali u projekat i finalni proozvod nije bio ni nalik onome sto je on zamislio. To je on sam rekao.
Sad vi hvalite staru verziju koliko hocete ali paradoksalno sam reziser misli da je film njesra manje-vise.

PoslednjiSrbijanac

pre 2 godine

Knjiga je daleko bolja od oba ispod prosečna filma dok je od ta dva promašaja ovaj poslednji za medalju . Ovaj novi Pol može biti odabrani samo ako su u pitanju dopunski časovi glume, ništa drugo.

Lemi

pre 2 godine

Gledao i staru i novu, obe su dobre na svoj nacin i nisu za poredjenje. Veliki sam ljubitelj SF zanra, cak mozda i preveliki.
Meni vise lezi nova verzija zbog estetike i laganog tempa, kao i cinjenice da ce filmovi biti u nastavcima.
Ovo je odlicna ekranizacija po svim parametrima, a mozda najveci pokazatelj mog licnog stava je taj sto sam nakon odgledanog filma u kucnoj varijanti, sada kupio karte za Imax 3D projekciju. Retko koji film sam pozeleo da gledam 2 puta zaredom.
Hejteri su samo iskompleksirani egoisticni likovi koji sebi daju za pravo da unizavaju neciji ogroman trud i rad. Ipak, mnogo je vise onih koji prepoznaju odlican SF kada ga vide, a to govori i ocena na Imdb.

dominus

pre 2 godine

Pitanje je da li jos uvek postoji verzija od 4h koju je hteo Linc?

Po svemu sudeci do pola filma je sve bilo kako je Linc smislio, pa su ga posle isekli ne bi li zbrzali kraj.

Tacno se i oseti ta promena dinamike kada gledas film.

Iskreno i tako osakacen sam ga odgledao posle "nove" Dine i meni je bolji.
(Jovan, 31. oktobar 2021 14:39)

Postoji verzija od 4h. Nova Dina do sada ne može ni prići tom filmu. Vidićemo šta Vilnev može ponuditi u nastavku priče.

Milos

pre 2 godine

Čuj zameraju muzici što zvuči Islamski, a ko je čitao knjigu zna da na svakih par strana neko koristi neku Islamsku reč.
(Leonida, 29. oktobar 2021 20:14)

Još ako krenu sa pričaju na srpskom kao u knjizi… mnogi od nas na prvo citanje uopšte nisu provalili taj momenat posto je knjiga, jelte, na srpskom. Ali kakvo sam iznenadjenje imao kad sam citao original :)

srba

pre 2 godine

Jačina i izrazenost muzike su glavna zamerka. Rekao bih i da su Lincovi likovi dosta izraženiji. Posebno Harkoneni, čije zlo se prosto oseća.

Jovan

pre 2 godine

©(Pera, 30. oktobar 2021 17:09)

Pitanje je da li jos uvek postoji verzija od 4h koju je hteo Linc?

Po svemu sudeci do pola filma je sve bilo kako je Linc smislio, pa su ga posle isekli ne bi li zbrzali kraj.

Tacno se i oseti ta promena dinamike kada gledas film.

Iskreno i tako osakacen sam ga odgledao posle "nove" Dine i meni je bolji.

Deus

pre 2 godine

Uporedjivanjem dve Dine vidimo koliko je Zapadna kultura otisla nizbrdo. Iako su radjeni po istoj knjizi filmovi su nebo i zemlja sto se tice dijaloga i teksta uopste. Novu Dinu kao da je pisao neko od 13 godina. Za dva i po sata prica je tanka. Linc je spakovao ceo film u 2 sata 13 minuta relativno uspesno (da je tri sata bilo bi bolje). Vizuelni identitet Lincovog filma je i danas jak a ovog novog vec posle dva dana ne mogu da se setim iako je tehnicki dobro uradjen film. Glumacka postava stare Dine daleko bolja. Leto i Dzesika u Lincovoj Dini izgledaju kraljevski dok u novoj...
Ono sto pada u oci je da u staroj Dini glumi jedan jedini crnac (Imperatorov general) i ni jedan azijat. U novoj je rasna zastupljenost ipak bolja. Lincova Dina ostaje daleko bolji film iako nije bez mana.

CATAPA

pre 2 godine

trebao je biti malo stariji glumac za glavnu ulogu po mom ukusu..
(Acko, 31. oktobar 2021 02:07)
Jeste. Bilo je planirano da Pola Atreida glumi Čarlton Heston, a Leta Lorens Olivije, ali su bili trajno angažovani na drugom projektu, te je Vilnev bio prinuđen da uzme ipak malo življe glumce Isaka & Šaloma.

Polako bre, gde ste navrli kao stoka! Više nego upadljivo je da Vilnev i Šalame žele da Pol na početku izgleda kao vižljavi klinac, tanak kao trska. Čak je i sniman tako da to bude upadljivo. Zar stvarno mislite da nije mogao da nabaci desetak kila? Pa verovatnije je da je smršao toliko za ovu početnu epizodu.
Niko ne zna koliko će ova filmska saga da traje. Producenti i Vilnev ne smeju za glavnu ulogu da angažuju anonimnog dečaka jer čak i da bude pogodan za prvu epizodu, ko zna kako bi izgledao i čime se bavio za 3-5,6 godina? Mogli bi da prođu kao "GoT" sa Isakom H.W. (Bran Stark) koji je od malog dečaka izrastao u 1,8 m visokog čoveka kog jadni Hodor nosi na krkače.

Timoti Šalame je ubedljivo najbolji i najpametniji izbor koji su mogli da naprave. On je već iskusan i dovoljno dobar glumac, jedino što nije bio dovoljno velika zvezda, tipa pomenutog Hestona, Dvejna Džonsona, Džona Vejna ili takvog nekog lika kog bi idioti želeli u glavnoj ulozi.

Budite srećni što nisu stavili glumicu. Da, Sorša Ronan je kudikamo kvalitetnija od Šalamea, a puno bolje bi pokrila sazrevanje i transformaciju Pole Atreid.

Ivan

pre 2 godine

Ja zaista ne mogu da kažem koji je bolji jer prvi nisam gledao. Drugi sam gledao kući,skinuo sa torenta u 4K rezoluciji jer od biskopa sam odstao prije par godina,ne mogu od svakakvih ljudi da gledam film u miru. Film mi se svidio,uživao sam,mozda sam i malo subjektivan jer avanture mogu da gledam danima i bio sam željan dobre avanture,prošao mi je film za sekund čini mi se. Vidim biće i serija,isto u režiji Denisa Vilneva,ne mogu da vjerujem da je to dostini promaklo ako ne i svima. Serija će bit snimljena prije filma tj prije drugog dijela i pratit će ono bratsvo Bene Džeseret i vjerovatno će još dublje da nas uvedu u taj svijet da bi ga bolje razumjeli,makar mi koji knjigu čitali nismo tako da je i ta serija prava stvar. Što se muzike tiče,meni je odlična,baš mi nekako ide uz one pustinje ali sve stvar ukusa. Još ovo zaboravih da kažem,vraćem se na početak,dok ne izađe i dok se ne odgleda drugi dio ne može niko da kaže koji je bolji,današnja verzija ili verzija iz 1984-te.

AL Smutko

pre 2 godine

Takođe mi je neviđeno žao što Hodorovski nije uspeo da napravi svoju verziju Dine koja bi nesumnjivo bila umetničko delo, od Orsona Velsa preko Salvadora Dalija i Mik Džegera, pa do Pink Flojd i Majk Oldfilda koji su bili planirani za muziku sa sve H.R.Gigerom i biomehaničkim kostimima.

LuKa

pre 2 godine

Mnogo bolji likovi u verziji 1984.Vise volim stop motion animaciju od cgi-a.MoZda bi kombinacija stop motion-a i cgi-a bila dobro resenje.Harkoneni bi trebali da budu surovi al ne deluju toliko.Vladimir bi trebao da bude polu abominacija.Vise mi se svidjau oci u 1984 verziji nego u 2021.Vilin konjic letelice, ne znam sta o njima da mislim.Nisam citao knjigu.

Spotless

pre 2 godine

S obzirom da je sam Dejvid Linc rekao da munjebto najgori film i nikad nije hteo ni da ga odgleda, onda mora da je nova cerzija bolja. lincu su se svi umesali u projekat i finalni proozvod nije bio ni nalik onome sto je on zamislio. To je on sam rekao.
Sad vi hvalite staru verziju koliko hocete ali paradoksalno sam reziser misli da je film njesra manje-vise.
(prorok, 30. oktobar 2021 05:30)

Nesto sto je najgori Lincov film ne mora nuzno biti lose, jer su mu filmovi mahom fenomenalni. Biti najgori u drustvu Bulevara zvezda, Izgubljenog autoputa, Plavog somota, Unutrasnjeg carstva, Glave za brisanje, Coveka slona, Strejtove price itd. ili serije kao sto je Tvin piks nije nikakav fail, naprotiv. Sa druge strane Dina je unakazena u post produkciji i zato je daleko slabija nego sto je trebalo da bude. Ipak nepobitna je cinjenica da je u pitanju najmanje dobar Lincov film.

zmajognjeni

pre 2 godine

Usao sam u komentare naivno ocekivajuci da cu procitati dobru raspravu, i zanimljiva zapazanja, nesto sto nisam znao, a ono festival pljuvanja po Vilnevu sa izuzetkom ljudi umerenih komentara - koji su zapravo i jedini koji su pogledali oba filma i procitali knjigu. Po obicaju, najagresivniji po iznosenju misljenja su oni koji najmanje i znaju, u ovom slucaju oni, koji su eventualno, pogledali jedan film.

Najbolji je opancarev lepak

pre 2 godine

Ako vec neko pise da se Linc odrekao svoje verzije onda nek napise i zasto.Izbacili coveku puno scena i dosta skratili film.Ima ljudi sto nece da trpe da im se neko mesa u posao ali ih je malo.U ovom novom glumce kao da je neko batinom naterao da rade svoj posao.Jedino specijalni efekti nesto vrede.Linc je napravio kompletniji i bolji film.

Сталкер

pre 2 godine

Морам рећи, одлични коментари, доста се може научити из њих. Једино непотребан чест свађалачки тон.

Đole

pre 2 godine

prekinuo sam gledanje na 1h:10min kada je pocelo kao sa dzamije obracanje vojnicima.propagiranje Islama.ima nesto jako opasno u tom obracanju.cak sto vise nekog satanistickog zvuka pomesanog!!najezio sam se i prekinuo gledanje!!!

(krle, 31. oktobar 2021 10:51)

Misliš na onaj deo sa mongolskim grlenim pevanjem? Alas, kad je neko čekić - ili kao ivde, pajser - sve mu liči na ekser.

Okvlado

pre 2 godine

Kao neko ko je i čitao knjigu i više puta gledao staru Dinu i čak poseduje sprcijalni dvd sa bioskopskom verzijom i onom za TV za moram da kažem da je nova Dina fantastična. Specijalni efekti odlični, kasting odličan bez preglumljivanja... Pogledaću je još jednom u bioskopu

Paranormal Dimension

pre 2 godine

Kada se cita knjiga, svako ko je procitao istu, ima neku svoju "viziju", pod uslovom da razume to sto cita. Tako je i sa filmovima. U svakom slucaju, obe verzije su dobre.

Mile

pre 2 godine

Mnogo je komleksna tema. Svaka cast i Lincu i Vilnevu na pokusaju. Najrealnije bi bilo da se napravi serija koja bi obuhvatila neki maksimum. Spakovati Dinu u 1 ili 2 filma je bas tesko.

Vilnev je daleko bolje preneo sve na platno od nesrecnog Linca koji se na kraju i odrekao tog filma. I dalje ne mogu da shvatim sta mu je trebalo da izmisli ono oruzje sa glasom.

Sa druge strane Vilnev se nije dotakao ni jedne konretne teme. Prvih sat ipo filma je bukvalno prvih 50 stranica knjige. Vizuelno savrsen.

Misa

pre 2 godine

Hodorovski nije rekao da je linčova verzija slična njegovoj. Bio je baš žešće kritičan prema linčovom filmu. Ta dva filma su nebo i zemlja

ArizonaOrthodox

pre 2 godine

1984 Dina prvih sat i 40 mina fenomenalno. Sve objašnjenjo, ima smisla i logike, ali onda … 50 minuta ničega, sve nekako zbrzano i bez ikakvog koncepta. Dina 2021 manje vise ako nisi gledao original moraš da google plot da bi shvatio šta se dešava! Ali estetski odlična.

Milisav

pre 2 godine

Hodorovskom svaka čast (samo što
je najveću korist od njegove nesuđene verzije Dine imao Skot
koji je pokupio neke ideje i neke
ljude za, "Tuđinca") ali ne mogu
da shvatim toliko poverenje mnogih
da bi napravio remek delo. To mislim zato što su filmovi koje je uspeo da snimi negledljivi (mislim
možemo da kažemo da su remek dela
ali dajte ljudi da se ne zajebavamo) a kamoli neka vajna
umetnost.

Korvin

pre 2 godine

Dina Dejvida Linča u originalu traje negde oko 4 sata (ima na netu), međutim producent De Laurentis je smatrao da je to previše za tadašnje gledaoce i zato je u montaži toliko iskasapljena da deluje konfuzno.

AL Smutko

pre 2 godine

Zar je moguće da niko nije ni pomenuo najveću manu Vilnevovog filma, brisanje Fejd Raute (u Linčovoj verziji ga glumi Sting)??? Lik koji se pojavljuje u drugoj glavi knjige, dakle bukvalno u isto vreme kada i Vladimir Harkonen, i sa kojim je obračun Paul Muad'Diba na Arakisu kulminacija prvog dela filma. Živo me zanima kako planira da ga uvede u priču, zato jedva čekam drugi deo što je kapiram i bio plan scenariste.

Zatim gde je nestalo oružje koje se aktivira glasom, i kasnije imenom Muad'Dib razara protivnike?
Unutrašnji monolog i rečenice koje su ljubiteljima knjige i Linčovog filma (Second Moon... Water of life... Sleeper must awake... He who controls the spice, controls Universe... Travelling without moving...) ostale urezane u mozak, u drugom delu se nit' izgovaraju nit' neko misli o njima. Polove fantazije o tome kako će da se smuva sa Fremen woman i to je skoro sve od unutrašnje borbe i košmara koji je Linč neuporedivo bolje dočarao.

Svakako bi trebalo pogledati kompletno ostvarenje pa dati konačan sud, jer nakon ovog prvog dela onome ko nije pročitao knjigu ili gledao prvu verziju filma će biti potpuno nejasno da li je odgledao film ili pilot epizodu serije od 200 nastavaka. Sve u svemu, čeka se drugi deo pa kome začin, kome kris nož u rebra.

partizan

pre 2 godine

mani knjige, jes ti čujo za fiziku. napravili oklopna kola za diktatora, atentat, kola prelete preko četvorospratnice, samo manja oštećenja, unutra putnici mrtvi
(hadžija, 30. oktobar 2021 08:31)
Zaboravio je da doda da kada laser pogodi stit, dolazi do ogromne eksplozije. Ali da, nema uvek mnogo logike. Zapravo, Dina je vise filozofsko delo sa vrlo, vrlo malo akcije tako da to i nije toliko bitno. Nije klasicna prica sa dobrim i losim momcima, nema heroja price itd.

Džoni

pre 2 godine

Zbog čega je pustinjska estetika onako mračna i ružna, pustinje su mnogo lepe.
(meda, 30. oktobar 2021 08:32)
Medo, jesi li bio nekad u pustinji? Pravoj pustinji, ono kao usred Sahare? To može da bude lepo samo onome koji nikada ništa drugo nije video i onome koji je došao na jedan dan. Čovek da bi živeo u pustinji stvarno mora da bude trajno drogiran. Nije to ni Herbert izmislio, nego je video. A kad si na drozi, ni pustinja nije toliko grozna.

Bio. Video. Godinu dana i hvala, nikada više.

robin hud

pre 2 godine

najbitnija stvar meni kad gledam film, jeste da mi ostavi utisak i da razmišljam o njemu...
više se sećam linčove dine nego vilnevove koju sam gledao pre par dana, možda iz razloga što je linč bolje odradio likove...možda je i bolji režiser...mada volim vilneva i njegovu sporiju varijantu...
ali opet u moru LOŠIH FILMOVA...možda i treba da opadnu kriterijumi...

Nenad

pre 1 godinu

Nema nikakvog poredjenja nije trebalo snimati pola filma za fanove je to bruka Linc je bolji u svemu tako da bas me briga za drugi deo ne znam sta ce uopste da snima mozda bude i treci deo

marković

pre 2 godine

CATAPA, 29. oktobar 2021 23:07)

Star wars je pre svega svemirska opera i klasik, to sto je dizni ova tri zadnja serijala malo srozao to je druga priča.

Ipak lukasova posebna priča star wars rouge 1 je dobra naucna fantastika, kao i serija Mandalorian i ako je izasla iz diznijeve kuhinje.

palop

pre 2 godine

nekad je glumio muskarac od 25 godina a sad placljivo dete od 25 godina. Prosto je neverovatno da glavni glumci imaju isto godina. Izgleda da je prototip muskarca postao placljivo dete
(vlada, 29. oktobar 2021 22:34)

Pol u knjizi ima 15 godina, tako da ono...

Раскућиб

pre 2 godine

Одлично, нарочито сцена са сардукарима. У минут су објаснили све што треба знати о њима. Врх. Изгледају као наци исламистички викинзи, са дозом секташења. Подсећају ме на велике групе залуђених верника било које вере. Ако вере опстану биће овога у будућности.

La la iz Banata

pre 2 godine

Još ako krenu sa pričaju na srpskom kao u knjizi… mnogi od nas na prvo citanje uopšte nisu provalili taj momenat posto je knjiga, jelte, na srpskom. Ali kakvo sam iznenadjenje imao kad sam citao original :)
(Milos, 29. oktobar 2021 22:05)

Ima trava okolo i korenja okolo.

Lol, prvi put kada sam čitao taj deo, prešao sam automatski, skoro ne primetivši. Nekoliko rečenica dalje stanem: Trava? Kakva trava? Koliko se sećam, bila je neka greška vezana za to. To je kao bila rečenica na jeziku slobodnjaka, a gospa Džesika (ili Pol) je travu prevela kao ash ili smoke, tako nešto.

zmajognjeni

pre 2 godine

steta samo sto Jodorowsky nije napravio svoju verziju to bio bilo remek delo.
(fan, 29. oktobar 2021 20:37)

A kako to znas? Je l si gledao neke druge njegove filmove pa znas kako pravi filmove covek?
Covek uzeo lovu, zezao se godinama po Parizu i svetu, visio sa glumcima, dizajnerima i slikarima, obecavao im sve i svasta, naravno, nista od toga se nije desilo. Na kraju snimili film o tome sa sve onim njegovim vadjenjem love iz dzepa na kraju i govorenjem kako je to sve glupost, i ljudi se loze kao besni. Bukvalno tako ovde padamo na price politicara. I okej je, lepa je prica, ali ne lozite se.