Nedelja, 24.10.2021.

13:47

Šta treba da znate o pravilu koje važi od 1. novembra

Izvor: Izvor: B92, Blic

Šta treba da znate o pravilu koje važi od 1. novembra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

vidoje

pre 2 godine

"to je kao kad vam neko kaže napravili smo univerzalnu odličnu obuću koju možete da nosite i zimi kada je sneg i leti kada je 40 stepeni, takva obuća ne postoji ... zaključuje Okanović."

Okanovicu, ni ovo ti ne ide bas najbolje a kamo li obuca! Postoji takva obuca i ceo svet je nosi i zimi i leti .... patike! PATIKE!

hm

pre 2 godine

Nemam iskustva sa All Season gumama. Imam dva seta guma, letnje i zimske i nikada ne zaboravim da to promenim. Nikada ne koristim leti zimske gume i obrnuto. Mislim da tehnologija još uvek nije uspela da napravi gumu koja će biti dobra i leti i zimi.

Sek

pre 2 godine

I meni je bilo svejedno koje gume vozim zimi dok nisam uzeo Goodyear UG7+. Imao sam utisak da mogu da se popnem na masnu banderu. Led, sneg..sta god, isle su sjajno, nigde proklizao ili zaigrao auto. E sad, takvi uslovi, obicno mi se dese par puta godisnje, kad sneg iznenadi putare. Zivim malo van grada, vozim decu u/iz skole, i znaci mi puno da sam siguran da mogu stici gde sam krenuo, da ne razmisljam. Sa starim gumama mi se desilo par puta da sam morao auto da ostavim u ulici pored puta i pravac autobus.
Iskreno, kvalitetna zimska guma puno znaci manje iskusnim vozacima kao sto sam ja. Komsija profi vozac, kad mu vidim celave gume na kombiju i kako zimi se izvlaci meni nije dobro. Ja nisam, meni dobra zimska guma pruza dodatni osecaj sigurnosti i ne razmisljam.
Auto je luskuz, nama u Srbiji, na zalost. Tako da i sve oko auta, na zapadu ne razmisljaju, ali mi svaki dinar moramo 3 puta okrenuti. Barem za gume ne stedim, tu trazenje jeftinije varijante ili opcije iskreno preskacem. Gume uzimam najbolje, ipak je to jedina stvar, par kv. cm koji drze auto u kontaktu sa asfaltom. Za felne me briga, uzeo polovne celicne, ruzne do bola, ali na njima dobra zimska guma.

hm

pre 2 godine

@duke nukem
All season nisu baš duplo skuplje i dobro su rešenje za vozače koji prelaze malo kilometara, zimi možda voze još mamnje nego leti i sl.
Zime su u poslednje vreme blage, prošle godine u Beogradu je bilo svega 4-5 dana kada se nije smelo voziti sa letnjim gumama. Izborom all season štedi se na vulkanizerskim uslugama (zamena, hotel...) i na vremenu, što uopšte nije mala stavka s'obzirom na gužve u udarne periode za zamenu. Lično, s'obzirom da prelazim 20+ hiljada godišnje i da je odlazak na planinu bar 1x obavezan, imam dupli set točkova. Imam i pogodnost da imam gde da držim setove. Međutim, za drugi auto koji se vozi uglavnom u Bgd-u i prelazi max 10.000 godišnje, upravo sam stavio nove all season i ne želim bar 4-5 god da razmišljam na zamenu guma na tom autu.

Kole

pre 2 godine

Vozim 3 sezone Nexen all season 17'da kažeš dobro plaćene ,godišnje prelazim oko 20000 km. Jako sam nezadovoljan i smatram da all season gume nisu nikako za našu klimu. Preko 30 stepeni je guma beskorisna topi se za autoput i brzu vožnju rizična. Ispod 0 stepeni je isto beskorisna kočenje užas za veći sneg isto tako. Ko vozi samo po gradu leti zimi i ne prelazi puno možda je ok u mom slučaju gde se prelazi puno i u svim uslovima nikako.

Boki

pre 2 godine

Imam 4 zimske gume. Dve prednje stare 4 godine i dve zadnje ne smem da kazem kolko stare. Vozim 5000km godisnje po gradu 95% vremena. Hteo bih da predjem na all season, ali bih zbog ogranicenog budzeta, a i potreba uzeo prvo dve all season, pa mozda sledece godine ili one tamo jos 2. Da li je bezbedno imati dve all season i 2 zimske? Gledam da ustedim jer mi je auto mator 18 godina ford mondeo karavan 2.0 tdci, 115kw presao 160.000km (zvanicno, nzm da l sj stari vlasnici vracali km) + ali odradjeni svi redovni servisi i svi veci delovi zamenjeni u poslednje 2 godine), ali ne znam kolko ce jos da izdrzi pa ne bih da bacam novac. A i ne vozim puno, pogotovo kad zaveje, kud cu de cu...

Molim da objavite komentar. Nigde nisam video cak bi na internetu da neko spominje ,mesanje' zimskih i all season.

DC

pre 2 godine

@Зоран: Nije EU ali u Švajcarskoj ne postoji zakon koji nalaže montiranje zimskih guma. Medjutim ukoliko dođe do bilo kakvog problema u saobraćaju i nadje se da je vozač bio na neadekvatnim gumama, on je kriv i sledi odgovarajuća, čitaj paprena kazna. Recimo da napraviš zastoj na planinskom putu jer si se našao na letnjim gumama u nevreme, policija će te odrati. Mog rođaka je šlep služba na koju je pretplaćen odbila da šlepa besplatno jer je po mrazu bio na letnjim gumama. Mislim da ne treba ni pominjati da si ti kriv u slučaju da dođe do udesa. Tako da se sve ukupno rizik nikako ne isplati pa svako ima dva seta felni za auto: na jednom su letnje a na drugom zimske gume i generalno se vrši zamena početkom novembra i opet početkom aprila,što se uopšte ne dovodi u pitanje. Mada u poslednje vreme ima sve više onih koji voze sa all-season gumama, uglavnom na manjim autima rezervisanim za (pri)gradsku vožnju. Inače, u vezi svega gore navedenog, all-season gume se tretiraju kao zimske.

duke nukem

pre 2 godine

Mozda sam se lose izrazio, pnematolog lobi (prodavci, uvoznici, dileri). All season su duplo skuplje od letnjoh/zimskih. Ja imam 2 automobila i za svaki po set letnjih i zimskih sa sve odgovarajucim gumama. Vulkanizer mi uzme 2500 din godisnje za cuvanje plus 600 din da zameni tockove. All season mi u zivotu nije pao na pamet.

Canada man

pre 2 godine

Baš me interesuje kako je to regulisano u zemljama EU? Javljajte zemljaci kakva su kod njih pravila.
(Зоран,

23g sam vozac u Ontariu i nikada nisam imao zimske gume. Ovde za ciscenje snijega treba par sati, maksimalno dva dana u ekstremnim slucajevima
svake pete zime a onda ni skole ne rade pa ti opet zimska oprema ne treba.

samo pitam

pre 2 godine

zima, lep dan, +3c, bez snega i leda, ja sa zimskom gumom sa šarom 3.8mm i pored mene neko sa letnjim gumama 1.9mm. ko je u prekršaju, i ko je bezbedniji?

Harambe

pre 2 godine

@(duke nukem, 25. oktobar 2021 15:50)

Nisam vulkanizer, imam dva auta, jedan mali gradski, njemu sam ove godine stavio nove all season iz srednje klase, veliki auto ima letnje zimske iz vise klase, njih menjam svake 6.godine. Nema tu mnogo filozofije. Mali gradski se 99% vremena vozi po BG-u, veliki 95% vremena van BG-a.

Boris

pre 2 godine

Kako vulkanizerski lobi radi posao. Od 39 komentara, bar 20 je uzmite all season gume.
(duke nukem, 25. oktobar 2021 15:50)
@duke nukem
Heheh, duke, upravo obrnuto od interesa vulkanizera, kad stavis all seasion gume ne ides dva puta godisnje kod njih na zamenu guma, ne placas hotel za gume i kad se to sabere posle 3 godine prosecne voznje all seasion gumama mozes za troskove koje si izbegao kod njih da kupis 3 nove gume all seasion.
Znaci ti komentari nisu vulkanizerski vec dobronamerni, razmisli i citaj pre nego pises kometar.

Vozač

pre 2 godine

Kako vulkanizerski lobi radi posao. Od 39 komentara, bar 20 je uzmite all season gume.
(duke nukem, 25. oktobar 2021 15:50)
Pa ja sam uzeo all sesson da ne bih menjao.

Nikola Stojanovic

pre 2 godine

Nisam 'trkac' i ne vozim formulu odnosno bolid, niti sam u Sibiru, ali zimska guma se ne zove dzabe tako, zasto u majici ne ides zimi po gradu. Jel postoji jedna odevna stvar koja je dobra i za leto i za zimu, ne. All season je sranje guma, pa i michaelinova, u poresnjenju sa pravom zimskom u zimskim uslovima i letnjom u letnjim. Suprotno ce reci oni koji imaju procenat od prodaje ili nisu vozili nista bolje od Tigra i Kingstara.

Milan

pre 2 godine

Ne razumem ljude uopste,sta je problem da se kupe polovne celicne felne na kojima se stavi 4 zimska pneumatika I Sam kuci menjas,kao da je to problem,4 felne Sam platio 7 000 I Miran Sam godinama.

ime

pre 2 godine

Ok su all season ako auto ima pogon na sva 4 (kad padne sneg) i vozi se po gradu. Ako planirate na skijanje kolima ipak bih preporucio zimske.. naravno svako gleda sta mu treba, ali ako se autom vozi uglavnom po gradu i krace relacije all season su sasvim ok. Svako ko ide na duza putovanja, skijanja itd trebalo bi da ima i prave zimske i letnje.

dejan lazarica

pre 2 godine

Presao sa alu felni R17 sa 205/50 letnjim gumama na celicne R15 sa 195/60 zimskim gumama i auto mi je mnogo nizak, moracu da uzmem novi set zimskih i to 195/65 da ga malo odignem od zemlje. Divota.
(Zer01, 25. oktobar 2021 09:27)

195 65 15 je tvoja dimenzija ako si imao 205 50 17

statuskan

pre 2 godine

Imam oba seta guma, kada ih potrošim nikad više. Kupiću gume za sve sezone srednjeg cenovnog ranga jer smatram da najnovije generacije ovih guma zadovoljavaju moje potrebe. Prelazim oko 10 k km godišnje uglavnom gradske vožnje.Na predhodnom automobilu sam ih imao i prezadovoljan sam.

Предраг

pre 2 godine

Опет се јавља човек из приватне фирме којој је мудро дао име "Комитет...". Човек је правник и о саобраћају зна колико и сви ми остали смртници.

mnemonic

pre 2 godine

all season Michelin i ne mislim na ovakve gluposti. divim se ljudima koji zamišljaju da voze formulu pa hoće letnje/zimske zbog performansi. za zimske i da razumem, ali kad da živimo u Sibiru okovani snegom i ledom, pa im treba zimska...

Milan

pre 2 godine

Univerzalne gume makar srednjeg kvliteta su sasvim dovoljne za gradski i međumesni saobraćaj. Ko nije žustar vozač sasvim dovoljno, ko voli žustru vožnju taj mra i da to plati sa dva seta guma.

key and peele

pre 2 godine

umesto sto se svake godine prepirete oko ove patke od vesti, lepo da uzmete petlju i podignete je iz peta do grudnog kosa gde bi trebalo da vam je, pa da idete ispred putarskih i komunalnih preduzeca koji ce vas opet izdati sa prvim snegovima, jacim kisama na prolece, rupama posle mesec dana od asfaltiranja.

u medjuvremenu, nek ste zivi i zdravi i miran put da vam je, koje god gume imali

Dragan

pre 2 godine

Svake godine ista prica zbog reklama. Cemu zimske gume u gradu kada je obaveza komunalnih sluzbi da odrzavaju ciste ulice od snega? Van grada i u planinskim predelima trebaju da budu obavezne.

Bane

pre 2 godine

"to je kao kad vam neko kaže napravili smo univerzalnu odličnu obuću koju možete da nosite i zimi kada je sneg i leti kada je 40 stepeni, takva obuća ne postoji, niti se čizme nose zimi, niti se papuče nose leti"

Iako bi mogli reći da se određeni modeli patika mogu smatrati ovakvom obućom, poređenje ipak nije primenjivo jer kod guma pričamo o trakciji a kod obuće o zadržavanju toplote tela.

Ovo mi je sada već 6-ta godina kako sam prešao na all season pneumatike i mogu da ih svakako preporučim. Sugerisao sam par puta i žao mi je što nema više tekstova na tu temu, a i ako se u nekom tekstu pomenu to bude jako stidljivo i praktično uz napomenu da je to za vozače koji žive u ravnici, u gradu, voze auto od 55ks i ne prelaze više od 5.000 km godišnje, a istina je zapravo sasvim drugačija.

Mnogi proizvođači su već izbacili drugu ili treću generaciju svojih all season pneumatika, naravno poboljšanu u odnosu na prethodnu.

Takođe, treba imati u vidu da referentne zimske i letnje gume koje se koriste za poređenje na testovima all season guma, nisu neke low budget gume, već su uglavnom premijum, stoga ako vidite da neka all season guma koja vas zanima zaostaje 15-ak % za referentnom zimskom ili letnjom gumom sa testa, računajte da je poređena sa nekom letnjom ili zimskom gumom iz Continentala, Michelina, GY i sl. Što znači da pitanje kakvi bi rezultati bili da je poređena sa nekim letnjim i zimskim gumama iz Tigra, Save, Matadora i sl. koje mi najčešće koristimo.

100

pre 2 godine

PS Imam dva seta.. .nego me zanima da li ovaj OKanovic iz porivatne agencije koja se uhlebila na nas racun govori ispravno.
(Drajver, 25. oktobar 2021 10:51


To je privatna firma, privatna agencija...
Nadenuli su takvo rogobatno ime za firmu da cbi svako pomislio da su u pitanju drzavna jasla, sli nisu, rec je o privatnoj firmi..

Boris

pre 2 godine

Ne lupetajte, za vremenske uslove u Srbiji po gradovima univerzalna All Seasion guma je najbolji izbor. Ja sam pred proslu zimu stavio Tigar All seasion na Oktaviu staru par godina i ne vidim razliku u odnosu na Hankok Icept zimske koje sam vozio 3 sezone pre toga. Često znam da se zaletim na Divcibare sa klincima kad. pada sneg da se sankaju za vikend kad ga u gradu nema ili vrlo malo ima, prosle godine dva puta i put skroz pod snegom od Mionice do Divcibara i All seasion nema greske, razliku nisam primetio. Sta reci onda za grad, a sto se tice leda tu jos nisu gumu izmislili, sem one sa ekserima koje su zabranjene. Nedajte da Vas pljackaju sa skupim duplim setovima. Bolje bi nam bilo da se pozabavimo sa uvozom polovnih guma i da se to zabrani, to je najveca opasnost na putevima.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Michelin CrossClimate 2 i mirno spavaj, nano, cele godine.
Ne nameravam vise da se maltretiram sa zamenama letnje/zimske.
Nasao sam pravu.

Ivan

pre 2 godine

Tužno je ako zakon mora da nas tera da stavimo dobre gume na auto… Pa ljudi, pored toga sto ugrozavate druge, pre svega ugrozavate sam sebe ukoliko vozite sa losim gumama…

Drajver

pre 2 godine

Sva cetiri tocka?

Moze li neko pronaci clan zakona koji to izricito navodi? Posto je ranije bilo obavezno imati zimske na pogonskim tockovima samo.

PS Imam dva seta.. .nego me zanima da li ovaj OKanovic iz porivatne agencije koja se uhlebila na nas racun govori ispravno.

moje iskustvo

pre 2 godine

Možete plašiti ljude koliko hoćete, all season završava posao većini.
(Vozač, 24. oktobar 2021 19:03)

Naravno da je tako. Godinama privatno (na Michelinu) i poslovno (na Kleberu) sa all season gumama imam dosta km u nogama. I to radi posao savršeno. A kada imam u vidu koja je cena vulkanizerskih usluga (da bih samo hotel za gume godišnje plaćao malo preko 60 evra, a dve zamene godišnje sa balansiranjem još oko 55 evra), mene nove AS gume svaki put pri kupovini dodju bukvalno džabe.

veki pekic

pre 2 godine

Cela Engleska i Skotska vozi sa letnjim gumama i min 1.6mm dubokom sarom preko cele godine. Unazad decenijama. I tu ne vide nikakav problem.

Srbijanac

pre 2 godine

Ne zezajte, do 2011e ste smeli zimi bez zimskih guma na cestu?
(Slovenac, 24. oktobar 2021 18:36)


Pre toga je bila druga vlast, pa su cistili puteve, nije bio problem... od kad su ovi, ne cisti se, vozimo po snegu, pa su doneli novi propis.

Zer01

pre 2 godine

Presao sa alu felni R17 sa 205/50 letnjim gumama na celicne R15 sa 195/60 zimskim gumama i auto mi je mnogo nizak, moracu da uzmem novi set zimskih i to 195/65 da ga malo odignem od zemlje. Divota.

idio...

pre 2 godine

Leti se vozi brže, oni koji imaju tada zimske gume koje se bukvalno tope na vrelom asfaltu imaju duži zaustavni put i velika su opasnost za ostale vozače i pešake. Možda može da prođe na severu Evrope ali na našoj vrućini nikako.

Dzoni

pre 2 godine

Svake godine u ovo vreme ista prica. Sve ima svoju logiku, nema resenja univerzalnog. Ima logike voziti univerzalne cele godine, ali brze se trose, ali nema potrebe menjati svake sezone. nema troska balansiranja ili drugog seta felni. Isto tako ima logike i kao ja npr, set letnjih na felnama, i set zimskih na polovnim celicnim- zamenu uradim sam ispred kuce, i 2 seta mi traju 2 puta duze nego da vozim univerzalne (svaki set vozim prakticno 6 meseci). Posle par menjanja tockova, ustedeo sam na montazi/demontazi i balansiranju taman koliko sam platio polovne celicne felne. U sustini mislim da je sto se tice para to sve tu negde. Posto najvise vozim po gradu, retko kad van grada, meni bi univerzalne jos bile i najbolje resenje. Kupio sam zimske cisto zbog toga, ako bas bude neki sneg (a nije ga bilo 3 godine postenog) a moram negde na dalji put da ne razmisljam...

kele®

pre 2 godine

Pratim testove guma već decenijama unazad. Ne znam da li su uspjeli napraviti zimsku gumu koja može zimi parirati premium ljetnoj gumi na suhoj i mokroj podlozi. Na snijegu i ledu nema dileme, u svim ostalim slučajevima je već neka druga priča. Ko ne vjeruje, Google u šake.

Djorke

pre 2 godine

Joj blizi se tema o zimskim gumama … sada ce jos malo one “da li grejati auto ili odmah terati u crveno “ teme, pa onda “Kako odlediti stakla - da li je ispravnije sipati vrelu vodu preko stakla na minus beskonacno ili je dovoljno olupati led sa soferke macolom od 5kg”.


Winter is coming

V for Vendeta

pre 2 godine

"Svi proizvođači imaju fabrike širom sveta, tako da je problem u transportu, koji je dosta poskupeo i jednostavno sirovina je poskupela, tako da su otežani kanali logistike i zato gume kasne u dolasku", objašnjava on."

Al do BiH stižu mnogo lakše a i cena transporta se čini mnogo manjom?

observer3k

pre 2 godine

"to je kao kad vam neko kaže napravili smo univerzalnu odličnu obuću koju možete da nosite i zimi kada je sneg i leti kada je 40 stepeni, takva obuća ne postoji, niti se čizme nose zimi, niti se papuče nose leti"

Šta reče, Damire?

XXL

pre 2 godine

Ovo nisam razumeo baš najbolje u textu citat "... niti se čizme nose zimi, niti se papuče nose leti ..." jbliga ne kontam onda kad se nose ...

seljadin

pre 2 godine

letnje gume ne skidam, zimi ne vozim kad je sneg, poledica, zimesu blage i ranije sam vozio sa zimskim medjutim posto je topla zima i kisa pada 90% vremena zimska guma je najopasnija varijanta na kiši se klize kao po ledu, jednom sam zavrsio u kanalu i od tada vise nikad simske gume. ako moram do posla tu je gradski prevoz, peške, taxi .

Prognoza je bila loša

pre 2 godine

Ok, M+S sa pahuljicama unutar znaka planine sa tri vrha, ispod 7 stepeni celzijusa ljetne gube svojstva i zimske tu stupaju na scenu jer su mekše. Od 01.11 ako ih nemate, a ima snega odrapiće Vas po džepu. Morate imate lance za pogonske točkove, ako je signalizacijom određeno da morate. Ako sam nešto zaboravio dodajte.

V for Vendeta

pre 2 godine

"Svi proizvođači imaju fabrike širom sveta, tako da je problem u transportu, koji je dosta poskupeo i jednostavno sirovina je poskupela, tako da su otežani kanali logistike i zato gume kasne u dolasku", objašnjava on."

Al do BiH stižu mnogo lakše a i cena transporta se čini mnogo manjom?

Djorke

pre 2 godine

Joj blizi se tema o zimskim gumama … sada ce jos malo one “da li grejati auto ili odmah terati u crveno “ teme, pa onda “Kako odlediti stakla - da li je ispravnije sipati vrelu vodu preko stakla na minus beskonacno ili je dovoljno olupati led sa soferke macolom od 5kg”.


Winter is coming

observer3k

pre 2 godine

"to je kao kad vam neko kaže napravili smo univerzalnu odličnu obuću koju možete da nosite i zimi kada je sneg i leti kada je 40 stepeni, takva obuća ne postoji, niti se čizme nose zimi, niti se papuče nose leti"

Šta reče, Damire?

XXL

pre 2 godine

Ovo nisam razumeo baš najbolje u textu citat "... niti se čizme nose zimi, niti se papuče nose leti ..." jbliga ne kontam onda kad se nose ...

Srbijanac

pre 2 godine

Ne zezajte, do 2011e ste smeli zimi bez zimskih guma na cestu?
(Slovenac, 24. oktobar 2021 18:36)


Pre toga je bila druga vlast, pa su cistili puteve, nije bio problem... od kad su ovi, ne cisti se, vozimo po snegu, pa su doneli novi propis.

Boris

pre 2 godine

Ne lupetajte, za vremenske uslove u Srbiji po gradovima univerzalna All Seasion guma je najbolji izbor. Ja sam pred proslu zimu stavio Tigar All seasion na Oktaviu staru par godina i ne vidim razliku u odnosu na Hankok Icept zimske koje sam vozio 3 sezone pre toga. Često znam da se zaletim na Divcibare sa klincima kad. pada sneg da se sankaju za vikend kad ga u gradu nema ili vrlo malo ima, prosle godine dva puta i put skroz pod snegom od Mionice do Divcibara i All seasion nema greske, razliku nisam primetio. Sta reci onda za grad, a sto se tice leda tu jos nisu gumu izmislili, sem one sa ekserima koje su zabranjene. Nedajte da Vas pljackaju sa skupim duplim setovima. Bolje bi nam bilo da se pozabavimo sa uvozom polovnih guma i da se to zabrani, to je najveca opasnost na putevima.

Предраг

pre 2 godine

Опет се јавља човек из приватне фирме којој је мудро дао име "Комитет...". Човек је правник и о саобраћају зна колико и сви ми остали смртници.

Prognoza je bila loša

pre 2 godine

Ok, M+S sa pahuljicama unutar znaka planine sa tri vrha, ispod 7 stepeni celzijusa ljetne gube svojstva i zimske tu stupaju na scenu jer su mekše. Od 01.11 ako ih nemate, a ima snega odrapiće Vas po džepu. Morate imate lance za pogonske točkove, ako je signalizacijom određeno da morate. Ako sam nešto zaboravio dodajte.

Dzoni

pre 2 godine

Svake godine u ovo vreme ista prica. Sve ima svoju logiku, nema resenja univerzalnog. Ima logike voziti univerzalne cele godine, ali brze se trose, ali nema potrebe menjati svake sezone. nema troska balansiranja ili drugog seta felni. Isto tako ima logike i kao ja npr, set letnjih na felnama, i set zimskih na polovnim celicnim- zamenu uradim sam ispred kuce, i 2 seta mi traju 2 puta duze nego da vozim univerzalne (svaki set vozim prakticno 6 meseci). Posle par menjanja tockova, ustedeo sam na montazi/demontazi i balansiranju taman koliko sam platio polovne celicne felne. U sustini mislim da je sto se tice para to sve tu negde. Posto najvise vozim po gradu, retko kad van grada, meni bi univerzalne jos bile i najbolje resenje. Kupio sam zimske cisto zbog toga, ako bas bude neki sneg (a nije ga bilo 3 godine postenog) a moram negde na dalji put da ne razmisljam...

statuskan

pre 2 godine

Imam oba seta guma, kada ih potrošim nikad više. Kupiću gume za sve sezone srednjeg cenovnog ranga jer smatram da najnovije generacije ovih guma zadovoljavaju moje potrebe. Prelazim oko 10 k km godišnje uglavnom gradske vožnje.Na predhodnom automobilu sam ih imao i prezadovoljan sam.

Ivan

pre 2 godine

Tužno je ako zakon mora da nas tera da stavimo dobre gume na auto… Pa ljudi, pored toga sto ugrozavate druge, pre svega ugrozavate sam sebe ukoliko vozite sa losim gumama…

moje iskustvo

pre 2 godine

Možete plašiti ljude koliko hoćete, all season završava posao većini.
(Vozač, 24. oktobar 2021 19:03)

Naravno da je tako. Godinama privatno (na Michelinu) i poslovno (na Kleberu) sa all season gumama imam dosta km u nogama. I to radi posao savršeno. A kada imam u vidu koja je cena vulkanizerskih usluga (da bih samo hotel za gume godišnje plaćao malo preko 60 evra, a dve zamene godišnje sa balansiranjem još oko 55 evra), mene nove AS gume svaki put pri kupovini dodju bukvalno džabe.

100

pre 2 godine

PS Imam dva seta.. .nego me zanima da li ovaj OKanovic iz porivatne agencije koja se uhlebila na nas racun govori ispravno.
(Drajver, 25. oktobar 2021 10:51


To je privatna firma, privatna agencija...
Nadenuli su takvo rogobatno ime za firmu da cbi svako pomislio da su u pitanju drzavna jasla, sli nisu, rec je o privatnoj firmi..

seljadin

pre 2 godine

letnje gume ne skidam, zimi ne vozim kad je sneg, poledica, zimesu blage i ranije sam vozio sa zimskim medjutim posto je topla zima i kisa pada 90% vremena zimska guma je najopasnija varijanta na kiši se klize kao po ledu, jednom sam zavrsio u kanalu i od tada vise nikad simske gume. ako moram do posla tu je gradski prevoz, peške, taxi .

Drajver

pre 2 godine

Sva cetiri tocka?

Moze li neko pronaci clan zakona koji to izricito navodi? Posto je ranije bilo obavezno imati zimske na pogonskim tockovima samo.

PS Imam dva seta.. .nego me zanima da li ovaj OKanovic iz porivatne agencije koja se uhlebila na nas racun govori ispravno.

idio...

pre 2 godine

Leti se vozi brže, oni koji imaju tada zimske gume koje se bukvalno tope na vrelom asfaltu imaju duži zaustavni put i velika su opasnost za ostale vozače i pešake. Možda može da prođe na severu Evrope ali na našoj vrućini nikako.

Milan

pre 2 godine

Univerzalne gume makar srednjeg kvliteta su sasvim dovoljne za gradski i međumesni saobraćaj. Ko nije žustar vozač sasvim dovoljno, ko voli žustru vožnju taj mra i da to plati sa dva seta guma.

veki pekic

pre 2 godine

Cela Engleska i Skotska vozi sa letnjim gumama i min 1.6mm dubokom sarom preko cele godine. Unazad decenijama. I tu ne vide nikakav problem.

Bane

pre 2 godine

"to je kao kad vam neko kaže napravili smo univerzalnu odličnu obuću koju možete da nosite i zimi kada je sneg i leti kada je 40 stepeni, takva obuća ne postoji, niti se čizme nose zimi, niti se papuče nose leti"

Iako bi mogli reći da se određeni modeli patika mogu smatrati ovakvom obućom, poređenje ipak nije primenjivo jer kod guma pričamo o trakciji a kod obuće o zadržavanju toplote tela.

Ovo mi je sada već 6-ta godina kako sam prešao na all season pneumatike i mogu da ih svakako preporučim. Sugerisao sam par puta i žao mi je što nema više tekstova na tu temu, a i ako se u nekom tekstu pomenu to bude jako stidljivo i praktično uz napomenu da je to za vozače koji žive u ravnici, u gradu, voze auto od 55ks i ne prelaze više od 5.000 km godišnje, a istina je zapravo sasvim drugačija.

Mnogi proizvođači su već izbacili drugu ili treću generaciju svojih all season pneumatika, naravno poboljšanu u odnosu na prethodnu.

Takođe, treba imati u vidu da referentne zimske i letnje gume koje se koriste za poređenje na testovima all season guma, nisu neke low budget gume, već su uglavnom premijum, stoga ako vidite da neka all season guma koja vas zanima zaostaje 15-ak % za referentnom zimskom ili letnjom gumom sa testa, računajte da je poređena sa nekom letnjom ili zimskom gumom iz Continentala, Michelina, GY i sl. Što znači da pitanje kakvi bi rezultati bili da je poređena sa nekim letnjim i zimskim gumama iz Tigra, Save, Matadora i sl. koje mi najčešće koristimo.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Michelin CrossClimate 2 i mirno spavaj, nano, cele godine.
Ne nameravam vise da se maltretiram sa zamenama letnje/zimske.
Nasao sam pravu.

Dragan

pre 2 godine

Svake godine ista prica zbog reklama. Cemu zimske gume u gradu kada je obaveza komunalnih sluzbi da odrzavaju ciste ulice od snega? Van grada i u planinskim predelima trebaju da budu obavezne.

mnemonic

pre 2 godine

all season Michelin i ne mislim na ovakve gluposti. divim se ljudima koji zamišljaju da voze formulu pa hoće letnje/zimske zbog performansi. za zimske i da razumem, ali kad da živimo u Sibiru okovani snegom i ledom, pa im treba zimska...

key and peele

pre 2 godine

umesto sto se svake godine prepirete oko ove patke od vesti, lepo da uzmete petlju i podignete je iz peta do grudnog kosa gde bi trebalo da vam je, pa da idete ispred putarskih i komunalnih preduzeca koji ce vas opet izdati sa prvim snegovima, jacim kisama na prolece, rupama posle mesec dana od asfaltiranja.

u medjuvremenu, nek ste zivi i zdravi i miran put da vam je, koje god gume imali

Boris

pre 2 godine

Kako vulkanizerski lobi radi posao. Od 39 komentara, bar 20 je uzmite all season gume.
(duke nukem, 25. oktobar 2021 15:50)
@duke nukem
Heheh, duke, upravo obrnuto od interesa vulkanizera, kad stavis all seasion gume ne ides dva puta godisnje kod njih na zamenu guma, ne placas hotel za gume i kad se to sabere posle 3 godine prosecne voznje all seasion gumama mozes za troskove koje si izbegao kod njih da kupis 3 nove gume all seasion.
Znaci ti komentari nisu vulkanizerski vec dobronamerni, razmisli i citaj pre nego pises kometar.

kele®

pre 2 godine

Pratim testove guma već decenijama unazad. Ne znam da li su uspjeli napraviti zimsku gumu koja može zimi parirati premium ljetnoj gumi na suhoj i mokroj podlozi. Na snijegu i ledu nema dileme, u svim ostalim slučajevima je već neka druga priča. Ko ne vjeruje, Google u šake.

Milan

pre 2 godine

Ne razumem ljude uopste,sta je problem da se kupe polovne celicne felne na kojima se stavi 4 zimska pneumatika I Sam kuci menjas,kao da je to problem,4 felne Sam platio 7 000 I Miran Sam godinama.

Vozač

pre 2 godine

Kako vulkanizerski lobi radi posao. Od 39 komentara, bar 20 je uzmite all season gume.
(duke nukem, 25. oktobar 2021 15:50)
Pa ja sam uzeo all sesson da ne bih menjao.

DC

pre 2 godine

@Зоран: Nije EU ali u Švajcarskoj ne postoji zakon koji nalaže montiranje zimskih guma. Medjutim ukoliko dođe do bilo kakvog problema u saobraćaju i nadje se da je vozač bio na neadekvatnim gumama, on je kriv i sledi odgovarajuća, čitaj paprena kazna. Recimo da napraviš zastoj na planinskom putu jer si se našao na letnjim gumama u nevreme, policija će te odrati. Mog rođaka je šlep služba na koju je pretplaćen odbila da šlepa besplatno jer je po mrazu bio na letnjim gumama. Mislim da ne treba ni pominjati da si ti kriv u slučaju da dođe do udesa. Tako da se sve ukupno rizik nikako ne isplati pa svako ima dva seta felni za auto: na jednom su letnje a na drugom zimske gume i generalno se vrši zamena početkom novembra i opet početkom aprila,što se uopšte ne dovodi u pitanje. Mada u poslednje vreme ima sve više onih koji voze sa all-season gumama, uglavnom na manjim autima rezervisanim za (pri)gradsku vožnju. Inače, u vezi svega gore navedenog, all-season gume se tretiraju kao zimske.

Sek

pre 2 godine

I meni je bilo svejedno koje gume vozim zimi dok nisam uzeo Goodyear UG7+. Imao sam utisak da mogu da se popnem na masnu banderu. Led, sneg..sta god, isle su sjajno, nigde proklizao ili zaigrao auto. E sad, takvi uslovi, obicno mi se dese par puta godisnje, kad sneg iznenadi putare. Zivim malo van grada, vozim decu u/iz skole, i znaci mi puno da sam siguran da mogu stici gde sam krenuo, da ne razmisljam. Sa starim gumama mi se desilo par puta da sam morao auto da ostavim u ulici pored puta i pravac autobus.
Iskreno, kvalitetna zimska guma puno znaci manje iskusnim vozacima kao sto sam ja. Komsija profi vozac, kad mu vidim celave gume na kombiju i kako zimi se izvlaci meni nije dobro. Ja nisam, meni dobra zimska guma pruza dodatni osecaj sigurnosti i ne razmisljam.
Auto je luskuz, nama u Srbiji, na zalost. Tako da i sve oko auta, na zapadu ne razmisljaju, ali mi svaki dinar moramo 3 puta okrenuti. Barem za gume ne stedim, tu trazenje jeftinije varijante ili opcije iskreno preskacem. Gume uzimam najbolje, ipak je to jedina stvar, par kv. cm koji drze auto u kontaktu sa asfaltom. Za felne me briga, uzeo polovne celicne, ruzne do bola, ali na njima dobra zimska guma.

dejan lazarica

pre 2 godine

Presao sa alu felni R17 sa 205/50 letnjim gumama na celicne R15 sa 195/60 zimskim gumama i auto mi je mnogo nizak, moracu da uzmem novi set zimskih i to 195/65 da ga malo odignem od zemlje. Divota.
(Zer01, 25. oktobar 2021 09:27)

195 65 15 je tvoja dimenzija ako si imao 205 50 17

Canada man

pre 2 godine

Baš me interesuje kako je to regulisano u zemljama EU? Javljajte zemljaci kakva su kod njih pravila.
(Зоран,

23g sam vozac u Ontariu i nikada nisam imao zimske gume. Ovde za ciscenje snijega treba par sati, maksimalno dva dana u ekstremnim slucajevima
svake pete zime a onda ni skole ne rade pa ti opet zimska oprema ne treba.

samo pitam

pre 2 godine

zima, lep dan, +3c, bez snega i leda, ja sa zimskom gumom sa šarom 3.8mm i pored mene neko sa letnjim gumama 1.9mm. ko je u prekršaju, i ko je bezbedniji?

ime

pre 2 godine

Ok su all season ako auto ima pogon na sva 4 (kad padne sneg) i vozi se po gradu. Ako planirate na skijanje kolima ipak bih preporucio zimske.. naravno svako gleda sta mu treba, ali ako se autom vozi uglavnom po gradu i krace relacije all season su sasvim ok. Svako ko ide na duza putovanja, skijanja itd trebalo bi da ima i prave zimske i letnje.

Nikola Stojanovic

pre 2 godine

Nisam 'trkac' i ne vozim formulu odnosno bolid, niti sam u Sibiru, ali zimska guma se ne zove dzabe tako, zasto u majici ne ides zimi po gradu. Jel postoji jedna odevna stvar koja je dobra i za leto i za zimu, ne. All season je sranje guma, pa i michaelinova, u poresnjenju sa pravom zimskom u zimskim uslovima i letnjom u letnjim. Suprotno ce reci oni koji imaju procenat od prodaje ili nisu vozili nista bolje od Tigra i Kingstara.

Harambe

pre 2 godine

@(duke nukem, 25. oktobar 2021 15:50)

Nisam vulkanizer, imam dva auta, jedan mali gradski, njemu sam ove godine stavio nove all season iz srednje klase, veliki auto ima letnje zimske iz vise klase, njih menjam svake 6.godine. Nema tu mnogo filozofije. Mali gradski se 99% vremena vozi po BG-u, veliki 95% vremena van BG-a.

hm

pre 2 godine

@duke nukem
All season nisu baš duplo skuplje i dobro su rešenje za vozače koji prelaze malo kilometara, zimi možda voze još mamnje nego leti i sl.
Zime su u poslednje vreme blage, prošle godine u Beogradu je bilo svega 4-5 dana kada se nije smelo voziti sa letnjim gumama. Izborom all season štedi se na vulkanizerskim uslugama (zamena, hotel...) i na vremenu, što uopšte nije mala stavka s'obzirom na gužve u udarne periode za zamenu. Lično, s'obzirom da prelazim 20+ hiljada godišnje i da je odlazak na planinu bar 1x obavezan, imam dupli set točkova. Imam i pogodnost da imam gde da držim setove. Međutim, za drugi auto koji se vozi uglavnom u Bgd-u i prelazi max 10.000 godišnje, upravo sam stavio nove all season i ne želim bar 4-5 god da razmišljam na zamenu guma na tom autu.

Boki

pre 2 godine

Imam 4 zimske gume. Dve prednje stare 4 godine i dve zadnje ne smem da kazem kolko stare. Vozim 5000km godisnje po gradu 95% vremena. Hteo bih da predjem na all season, ali bih zbog ogranicenog budzeta, a i potreba uzeo prvo dve all season, pa mozda sledece godine ili one tamo jos 2. Da li je bezbedno imati dve all season i 2 zimske? Gledam da ustedim jer mi je auto mator 18 godina ford mondeo karavan 2.0 tdci, 115kw presao 160.000km (zvanicno, nzm da l sj stari vlasnici vracali km) + ali odradjeni svi redovni servisi i svi veci delovi zamenjeni u poslednje 2 godine), ali ne znam kolko ce jos da izdrzi pa ne bih da bacam novac. A i ne vozim puno, pogotovo kad zaveje, kud cu de cu...

Molim da objavite komentar. Nigde nisam video cak bi na internetu da neko spominje ,mesanje' zimskih i all season.

Zer01

pre 2 godine

Presao sa alu felni R17 sa 205/50 letnjim gumama na celicne R15 sa 195/60 zimskim gumama i auto mi je mnogo nizak, moracu da uzmem novi set zimskih i to 195/65 da ga malo odignem od zemlje. Divota.

hm

pre 2 godine

Nemam iskustva sa All Season gumama. Imam dva seta guma, letnje i zimske i nikada ne zaboravim da to promenim. Nikada ne koristim leti zimske gume i obrnuto. Mislim da tehnologija još uvek nije uspela da napravi gumu koja će biti dobra i leti i zimi.

duke nukem

pre 2 godine

Mozda sam se lose izrazio, pnematolog lobi (prodavci, uvoznici, dileri). All season su duplo skuplje od letnjoh/zimskih. Ja imam 2 automobila i za svaki po set letnjih i zimskih sa sve odgovarajucim gumama. Vulkanizer mi uzme 2500 din godisnje za cuvanje plus 600 din da zameni tockove. All season mi u zivotu nije pao na pamet.

Kole

pre 2 godine

Vozim 3 sezone Nexen all season 17'da kažeš dobro plaćene ,godišnje prelazim oko 20000 km. Jako sam nezadovoljan i smatram da all season gume nisu nikako za našu klimu. Preko 30 stepeni je guma beskorisna topi se za autoput i brzu vožnju rizična. Ispod 0 stepeni je isto beskorisna kočenje užas za veći sneg isto tako. Ko vozi samo po gradu leti zimi i ne prelazi puno možda je ok u mom slučaju gde se prelazi puno i u svim uslovima nikako.

vidoje

pre 2 godine

"to je kao kad vam neko kaže napravili smo univerzalnu odličnu obuću koju možete da nosite i zimi kada je sneg i leti kada je 40 stepeni, takva obuća ne postoji ... zaključuje Okanović."

Okanovicu, ni ovo ti ne ide bas najbolje a kamo li obuca! Postoji takva obuca i ceo svet je nosi i zimi i leti .... patike! PATIKE!

seljadin

pre 2 godine

letnje gume ne skidam, zimi ne vozim kad je sneg, poledica, zimesu blage i ranije sam vozio sa zimskim medjutim posto je topla zima i kisa pada 90% vremena zimska guma je najopasnija varijanta na kiši se klize kao po ledu, jednom sam zavrsio u kanalu i od tada vise nikad simske gume. ako moram do posla tu je gradski prevoz, peške, taxi .

kele®

pre 2 godine

Pratim testove guma već decenijama unazad. Ne znam da li su uspjeli napraviti zimsku gumu koja može zimi parirati premium ljetnoj gumi na suhoj i mokroj podlozi. Na snijegu i ledu nema dileme, u svim ostalim slučajevima je već neka druga priča. Ko ne vjeruje, Google u šake.

Zer01

pre 2 godine

Presao sa alu felni R17 sa 205/50 letnjim gumama na celicne R15 sa 195/60 zimskim gumama i auto mi je mnogo nizak, moracu da uzmem novi set zimskih i to 195/65 da ga malo odignem od zemlje. Divota.

veki pekic

pre 2 godine

Cela Engleska i Skotska vozi sa letnjim gumama i min 1.6mm dubokom sarom preko cele godine. Unazad decenijama. I tu ne vide nikakav problem.

Srbijanac

pre 2 godine

Ne zezajte, do 2011e ste smeli zimi bez zimskih guma na cestu?
(Slovenac, 24. oktobar 2021 18:36)


Pre toga je bila druga vlast, pa su cistili puteve, nije bio problem... od kad su ovi, ne cisti se, vozimo po snegu, pa su doneli novi propis.

Boris

pre 2 godine

Ne lupetajte, za vremenske uslove u Srbiji po gradovima univerzalna All Seasion guma je najbolji izbor. Ja sam pred proslu zimu stavio Tigar All seasion na Oktaviu staru par godina i ne vidim razliku u odnosu na Hankok Icept zimske koje sam vozio 3 sezone pre toga. Često znam da se zaletim na Divcibare sa klincima kad. pada sneg da se sankaju za vikend kad ga u gradu nema ili vrlo malo ima, prosle godine dva puta i put skroz pod snegom od Mionice do Divcibara i All seasion nema greske, razliku nisam primetio. Sta reci onda za grad, a sto se tice leda tu jos nisu gumu izmislili, sem one sa ekserima koje su zabranjene. Nedajte da Vas pljackaju sa skupim duplim setovima. Bolje bi nam bilo da se pozabavimo sa uvozom polovnih guma i da se to zabrani, to je najveca opasnost na putevima.

Milan

pre 2 godine

Ne razumem ljude uopste,sta je problem da se kupe polovne celicne felne na kojima se stavi 4 zimska pneumatika I Sam kuci menjas,kao da je to problem,4 felne Sam platio 7 000 I Miran Sam godinama.

Canada man

pre 2 godine

Baš me interesuje kako je to regulisano u zemljama EU? Javljajte zemljaci kakva su kod njih pravila.
(Зоран,

23g sam vozac u Ontariu i nikada nisam imao zimske gume. Ovde za ciscenje snijega treba par sati, maksimalno dva dana u ekstremnim slucajevima
svake pete zime a onda ni skole ne rade pa ti opet zimska oprema ne treba.

Drajver

pre 2 godine

Sva cetiri tocka?

Moze li neko pronaci clan zakona koji to izricito navodi? Posto je ranije bilo obavezno imati zimske na pogonskim tockovima samo.

PS Imam dva seta.. .nego me zanima da li ovaj OKanovic iz porivatne agencije koja se uhlebila na nas racun govori ispravno.

Nikola Stojanovic

pre 2 godine

Nisam 'trkac' i ne vozim formulu odnosno bolid, niti sam u Sibiru, ali zimska guma se ne zove dzabe tako, zasto u majici ne ides zimi po gradu. Jel postoji jedna odevna stvar koja je dobra i za leto i za zimu, ne. All season je sranje guma, pa i michaelinova, u poresnjenju sa pravom zimskom u zimskim uslovima i letnjom u letnjim. Suprotno ce reci oni koji imaju procenat od prodaje ili nisu vozili nista bolje od Tigra i Kingstara.

idio...

pre 2 godine

Leti se vozi brže, oni koji imaju tada zimske gume koje se bukvalno tope na vrelom asfaltu imaju duži zaustavni put i velika su opasnost za ostale vozače i pešake. Možda može da prođe na severu Evrope ali na našoj vrućini nikako.

mnemonic

pre 2 godine

all season Michelin i ne mislim na ovakve gluposti. divim se ljudima koji zamišljaju da voze formulu pa hoće letnje/zimske zbog performansi. za zimske i da razumem, ali kad da živimo u Sibiru okovani snegom i ledom, pa im treba zimska...

statuskan

pre 2 godine

Imam oba seta guma, kada ih potrošim nikad više. Kupiću gume za sve sezone srednjeg cenovnog ranga jer smatram da najnovije generacije ovih guma zadovoljavaju moje potrebe. Prelazim oko 10 k km godišnje uglavnom gradske vožnje.Na predhodnom automobilu sam ih imao i prezadovoljan sam.

duke nukem

pre 2 godine

Mozda sam se lose izrazio, pnematolog lobi (prodavci, uvoznici, dileri). All season su duplo skuplje od letnjoh/zimskih. Ja imam 2 automobila i za svaki po set letnjih i zimskih sa sve odgovarajucim gumama. Vulkanizer mi uzme 2500 din godisnje za cuvanje plus 600 din da zameni tockove. All season mi u zivotu nije pao na pamet.

Dragan

pre 2 godine

Svake godine ista prica zbog reklama. Cemu zimske gume u gradu kada je obaveza komunalnih sluzbi da odrzavaju ciste ulice od snega? Van grada i u planinskim predelima trebaju da budu obavezne.

Dzoni

pre 2 godine

Svake godine u ovo vreme ista prica. Sve ima svoju logiku, nema resenja univerzalnog. Ima logike voziti univerzalne cele godine, ali brze se trose, ali nema potrebe menjati svake sezone. nema troska balansiranja ili drugog seta felni. Isto tako ima logike i kao ja npr, set letnjih na felnama, i set zimskih na polovnim celicnim- zamenu uradim sam ispred kuce, i 2 seta mi traju 2 puta duze nego da vozim univerzalne (svaki set vozim prakticno 6 meseci). Posle par menjanja tockova, ustedeo sam na montazi/demontazi i balansiranju taman koliko sam platio polovne celicne felne. U sustini mislim da je sto se tice para to sve tu negde. Posto najvise vozim po gradu, retko kad van grada, meni bi univerzalne jos bile i najbolje resenje. Kupio sam zimske cisto zbog toga, ako bas bude neki sneg (a nije ga bilo 3 godine postenog) a moram negde na dalji put da ne razmisljam...

Ivan

pre 2 godine

Tužno je ako zakon mora da nas tera da stavimo dobre gume na auto… Pa ljudi, pored toga sto ugrozavate druge, pre svega ugrozavate sam sebe ukoliko vozite sa losim gumama…

samo pitam

pre 2 godine

zima, lep dan, +3c, bez snega i leda, ja sa zimskom gumom sa šarom 3.8mm i pored mene neko sa letnjim gumama 1.9mm. ko je u prekršaju, i ko je bezbedniji?

Prognoza je bila loša

pre 2 godine

Ok, M+S sa pahuljicama unutar znaka planine sa tri vrha, ispod 7 stepeni celzijusa ljetne gube svojstva i zimske tu stupaju na scenu jer su mekše. Od 01.11 ako ih nemate, a ima snega odrapiće Vas po džepu. Morate imate lance za pogonske točkove, ako je signalizacijom određeno da morate. Ako sam nešto zaboravio dodajte.

observer3k

pre 2 godine

"to je kao kad vam neko kaže napravili smo univerzalnu odličnu obuću koju možete da nosite i zimi kada je sneg i leti kada je 40 stepeni, takva obuća ne postoji, niti se čizme nose zimi, niti se papuče nose leti"

Šta reče, Damire?

Kobaja Grande

pre 2 godine

Michelin CrossClimate 2 i mirno spavaj, nano, cele godine.
Ne nameravam vise da se maltretiram sa zamenama letnje/zimske.
Nasao sam pravu.

XXL

pre 2 godine

Ovo nisam razumeo baš najbolje u textu citat "... niti se čizme nose zimi, niti se papuče nose leti ..." jbliga ne kontam onda kad se nose ...

Milan

pre 2 godine

Univerzalne gume makar srednjeg kvliteta su sasvim dovoljne za gradski i međumesni saobraćaj. Ko nije žustar vozač sasvim dovoljno, ko voli žustru vožnju taj mra i da to plati sa dva seta guma.

Djorke

pre 2 godine

Joj blizi se tema o zimskim gumama … sada ce jos malo one “da li grejati auto ili odmah terati u crveno “ teme, pa onda “Kako odlediti stakla - da li je ispravnije sipati vrelu vodu preko stakla na minus beskonacno ili je dovoljno olupati led sa soferke macolom od 5kg”.


Winter is coming

Bane

pre 2 godine

"to je kao kad vam neko kaže napravili smo univerzalnu odličnu obuću koju možete da nosite i zimi kada je sneg i leti kada je 40 stepeni, takva obuća ne postoji, niti se čizme nose zimi, niti se papuče nose leti"

Iako bi mogli reći da se određeni modeli patika mogu smatrati ovakvom obućom, poređenje ipak nije primenjivo jer kod guma pričamo o trakciji a kod obuće o zadržavanju toplote tela.

Ovo mi je sada već 6-ta godina kako sam prešao na all season pneumatike i mogu da ih svakako preporučim. Sugerisao sam par puta i žao mi je što nema više tekstova na tu temu, a i ako se u nekom tekstu pomenu to bude jako stidljivo i praktično uz napomenu da je to za vozače koji žive u ravnici, u gradu, voze auto od 55ks i ne prelaze više od 5.000 km godišnje, a istina je zapravo sasvim drugačija.

Mnogi proizvođači su već izbacili drugu ili treću generaciju svojih all season pneumatika, naravno poboljšanu u odnosu na prethodnu.

Takođe, treba imati u vidu da referentne zimske i letnje gume koje se koriste za poređenje na testovima all season guma, nisu neke low budget gume, već su uglavnom premijum, stoga ako vidite da neka all season guma koja vas zanima zaostaje 15-ak % za referentnom zimskom ili letnjom gumom sa testa, računajte da je poređena sa nekom letnjom ili zimskom gumom iz Continentala, Michelina, GY i sl. Što znači da pitanje kakvi bi rezultati bili da je poređena sa nekim letnjim i zimskim gumama iz Tigra, Save, Matadora i sl. koje mi najčešće koristimo.

dejan lazarica

pre 2 godine

Presao sa alu felni R17 sa 205/50 letnjim gumama na celicne R15 sa 195/60 zimskim gumama i auto mi je mnogo nizak, moracu da uzmem novi set zimskih i to 195/65 da ga malo odignem od zemlje. Divota.
(Zer01, 25. oktobar 2021 09:27)

195 65 15 je tvoja dimenzija ako si imao 205 50 17

Kole

pre 2 godine

Vozim 3 sezone Nexen all season 17'da kažeš dobro plaćene ,godišnje prelazim oko 20000 km. Jako sam nezadovoljan i smatram da all season gume nisu nikako za našu klimu. Preko 30 stepeni je guma beskorisna topi se za autoput i brzu vožnju rizična. Ispod 0 stepeni je isto beskorisna kočenje užas za veći sneg isto tako. Ko vozi samo po gradu leti zimi i ne prelazi puno možda je ok u mom slučaju gde se prelazi puno i u svim uslovima nikako.

hm

pre 2 godine

Nemam iskustva sa All Season gumama. Imam dva seta guma, letnje i zimske i nikada ne zaboravim da to promenim. Nikada ne koristim leti zimske gume i obrnuto. Mislim da tehnologija još uvek nije uspela da napravi gumu koja će biti dobra i leti i zimi.

100

pre 2 godine

PS Imam dva seta.. .nego me zanima da li ovaj OKanovic iz porivatne agencije koja se uhlebila na nas racun govori ispravno.
(Drajver, 25. oktobar 2021 10:51


To je privatna firma, privatna agencija...
Nadenuli su takvo rogobatno ime za firmu da cbi svako pomislio da su u pitanju drzavna jasla, sli nisu, rec je o privatnoj firmi..

Предраг

pre 2 godine

Опет се јавља човек из приватне фирме којој је мудро дао име "Комитет...". Човек је правник и о саобраћају зна колико и сви ми остали смртници.

V for Vendeta

pre 2 godine

"Svi proizvođači imaju fabrike širom sveta, tako da je problem u transportu, koji je dosta poskupeo i jednostavno sirovina je poskupela, tako da su otežani kanali logistike i zato gume kasne u dolasku", objašnjava on."

Al do BiH stižu mnogo lakše a i cena transporta se čini mnogo manjom?

moje iskustvo

pre 2 godine

Možete plašiti ljude koliko hoćete, all season završava posao većini.
(Vozač, 24. oktobar 2021 19:03)

Naravno da je tako. Godinama privatno (na Michelinu) i poslovno (na Kleberu) sa all season gumama imam dosta km u nogama. I to radi posao savršeno. A kada imam u vidu koja je cena vulkanizerskih usluga (da bih samo hotel za gume godišnje plaćao malo preko 60 evra, a dve zamene godišnje sa balansiranjem još oko 55 evra), mene nove AS gume svaki put pri kupovini dodju bukvalno džabe.

key and peele

pre 2 godine

umesto sto se svake godine prepirete oko ove patke od vesti, lepo da uzmete petlju i podignete je iz peta do grudnog kosa gde bi trebalo da vam je, pa da idete ispred putarskih i komunalnih preduzeca koji ce vas opet izdati sa prvim snegovima, jacim kisama na prolece, rupama posle mesec dana od asfaltiranja.

u medjuvremenu, nek ste zivi i zdravi i miran put da vam je, koje god gume imali

Boris

pre 2 godine

Kako vulkanizerski lobi radi posao. Od 39 komentara, bar 20 je uzmite all season gume.
(duke nukem, 25. oktobar 2021 15:50)
@duke nukem
Heheh, duke, upravo obrnuto od interesa vulkanizera, kad stavis all seasion gume ne ides dva puta godisnje kod njih na zamenu guma, ne placas hotel za gume i kad se to sabere posle 3 godine prosecne voznje all seasion gumama mozes za troskove koje si izbegao kod njih da kupis 3 nove gume all seasion.
Znaci ti komentari nisu vulkanizerski vec dobronamerni, razmisli i citaj pre nego pises kometar.

DC

pre 2 godine

@Зоран: Nije EU ali u Švajcarskoj ne postoji zakon koji nalaže montiranje zimskih guma. Medjutim ukoliko dođe do bilo kakvog problema u saobraćaju i nadje se da je vozač bio na neadekvatnim gumama, on je kriv i sledi odgovarajuća, čitaj paprena kazna. Recimo da napraviš zastoj na planinskom putu jer si se našao na letnjim gumama u nevreme, policija će te odrati. Mog rođaka je šlep služba na koju je pretplaćen odbila da šlepa besplatno jer je po mrazu bio na letnjim gumama. Mislim da ne treba ni pominjati da si ti kriv u slučaju da dođe do udesa. Tako da se sve ukupno rizik nikako ne isplati pa svako ima dva seta felni za auto: na jednom su letnje a na drugom zimske gume i generalno se vrši zamena početkom novembra i opet početkom aprila,što se uopšte ne dovodi u pitanje. Mada u poslednje vreme ima sve više onih koji voze sa all-season gumama, uglavnom na manjim autima rezervisanim za (pri)gradsku vožnju. Inače, u vezi svega gore navedenog, all-season gume se tretiraju kao zimske.

Boki

pre 2 godine

Imam 4 zimske gume. Dve prednje stare 4 godine i dve zadnje ne smem da kazem kolko stare. Vozim 5000km godisnje po gradu 95% vremena. Hteo bih da predjem na all season, ali bih zbog ogranicenog budzeta, a i potreba uzeo prvo dve all season, pa mozda sledece godine ili one tamo jos 2. Da li je bezbedno imati dve all season i 2 zimske? Gledam da ustedim jer mi je auto mator 18 godina ford mondeo karavan 2.0 tdci, 115kw presao 160.000km (zvanicno, nzm da l sj stari vlasnici vracali km) + ali odradjeni svi redovni servisi i svi veci delovi zamenjeni u poslednje 2 godine), ali ne znam kolko ce jos da izdrzi pa ne bih da bacam novac. A i ne vozim puno, pogotovo kad zaveje, kud cu de cu...

Molim da objavite komentar. Nigde nisam video cak bi na internetu da neko spominje ,mesanje' zimskih i all season.

hm

pre 2 godine

@duke nukem
All season nisu baš duplo skuplje i dobro su rešenje za vozače koji prelaze malo kilometara, zimi možda voze još mamnje nego leti i sl.
Zime su u poslednje vreme blage, prošle godine u Beogradu je bilo svega 4-5 dana kada se nije smelo voziti sa letnjim gumama. Izborom all season štedi se na vulkanizerskim uslugama (zamena, hotel...) i na vremenu, što uopšte nije mala stavka s'obzirom na gužve u udarne periode za zamenu. Lično, s'obzirom da prelazim 20+ hiljada godišnje i da je odlazak na planinu bar 1x obavezan, imam dupli set točkova. Imam i pogodnost da imam gde da držim setove. Međutim, za drugi auto koji se vozi uglavnom u Bgd-u i prelazi max 10.000 godišnje, upravo sam stavio nove all season i ne želim bar 4-5 god da razmišljam na zamenu guma na tom autu.

ime

pre 2 godine

Ok su all season ako auto ima pogon na sva 4 (kad padne sneg) i vozi se po gradu. Ako planirate na skijanje kolima ipak bih preporucio zimske.. naravno svako gleda sta mu treba, ali ako se autom vozi uglavnom po gradu i krace relacije all season su sasvim ok. Svako ko ide na duza putovanja, skijanja itd trebalo bi da ima i prave zimske i letnje.

Vozač

pre 2 godine

Kako vulkanizerski lobi radi posao. Od 39 komentara, bar 20 je uzmite all season gume.
(duke nukem, 25. oktobar 2021 15:50)
Pa ja sam uzeo all sesson da ne bih menjao.

Harambe

pre 2 godine

@(duke nukem, 25. oktobar 2021 15:50)

Nisam vulkanizer, imam dva auta, jedan mali gradski, njemu sam ove godine stavio nove all season iz srednje klase, veliki auto ima letnje zimske iz vise klase, njih menjam svake 6.godine. Nema tu mnogo filozofije. Mali gradski se 99% vremena vozi po BG-u, veliki 95% vremena van BG-a.

Sek

pre 2 godine

I meni je bilo svejedno koje gume vozim zimi dok nisam uzeo Goodyear UG7+. Imao sam utisak da mogu da se popnem na masnu banderu. Led, sneg..sta god, isle su sjajno, nigde proklizao ili zaigrao auto. E sad, takvi uslovi, obicno mi se dese par puta godisnje, kad sneg iznenadi putare. Zivim malo van grada, vozim decu u/iz skole, i znaci mi puno da sam siguran da mogu stici gde sam krenuo, da ne razmisljam. Sa starim gumama mi se desilo par puta da sam morao auto da ostavim u ulici pored puta i pravac autobus.
Iskreno, kvalitetna zimska guma puno znaci manje iskusnim vozacima kao sto sam ja. Komsija profi vozac, kad mu vidim celave gume na kombiju i kako zimi se izvlaci meni nije dobro. Ja nisam, meni dobra zimska guma pruza dodatni osecaj sigurnosti i ne razmisljam.
Auto je luskuz, nama u Srbiji, na zalost. Tako da i sve oko auta, na zapadu ne razmisljaju, ali mi svaki dinar moramo 3 puta okrenuti. Barem za gume ne stedim, tu trazenje jeftinije varijante ili opcije iskreno preskacem. Gume uzimam najbolje, ipak je to jedina stvar, par kv. cm koji drze auto u kontaktu sa asfaltom. Za felne me briga, uzeo polovne celicne, ruzne do bola, ali na njima dobra zimska guma.

vidoje

pre 2 godine

"to je kao kad vam neko kaže napravili smo univerzalnu odličnu obuću koju možete da nosite i zimi kada je sneg i leti kada je 40 stepeni, takva obuća ne postoji ... zaključuje Okanović."

Okanovicu, ni ovo ti ne ide bas najbolje a kamo li obuca! Postoji takva obuca i ceo svet je nosi i zimi i leti .... patike! PATIKE!