Subota, 16.10.2021.

17:16

"Independent" izabrao: 35 najboljih debitantskih albuma svih vremena

Izvor: B92

"Independent" izabrao: 35 najboljih debitantskih albuma svih vremena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

Cvilidreta

pre 2 godine

Potpuno nepravedno izostavljeni (odnosno definitivno pripadaju toj listi u prvih deset) su Iron Maiden - Iron Maiden, Metallica - Kill 'em All, Rammstein - Herzeleid, Dire Straits - Dire Straits, Jean-Michel Jarre - Deserted Palace

Nemam blage veze

pre 2 godine

Sade - Diamond Life
Big Country - The Crossing
The Clash - The Clash
U2 - Boy
Duran Duran - Duran Duran
The Smiths - The Smiths

Krenuli sa live albumom

pre 2 godine

Kakva beda od liste, kao sa Grand parade.
Najbolji rock album svih vremena je Status Quo Live!, snimljen u Apollo teatru u Glazgovu 1976. To je valjda jasno...
(Žurkolomac, 16. oktobar 2021 20:42)

A tema, debitantski albumi, ali se po običaju i ne obrati pažnja na članak, već se krene k'o Maksim po diviziji.

Radonja

pre 2 godine

"Deep Purple in Rock u prvih pet........."

Prijatelju, jel citas ti tekst uopste? Lista je vezana za debitantske albume.

In Rock je 5. album Deep Purpla, nema veze sa debitantskim albumom.

I jos gomila drugih pominje neke albume koji uopste nisu debitantski albumi.

Nataša

pre 2 godine

Sa mnogim komentatorima se slažem, mnoge uticajne i jake bendove su izostavili. Ako ćemo o tamnoputim izvođačima niko nije pomenuo Marlija, Princa ili Lenija Kravica. Oni jesu nastavili tradiciju rokenrola (ok Princ je više pop fazon) koji kao pravac ima korene u bluz muzici. Što se tiče ove podele na "rusofile" i "zapadnjake", ja se ne bih složila sa tim da u Rusiji ljudi ne slušaju rok. Tu i tamo, na društvenim mrežama vidi se da prate prilično metal, npr. Svi veći bendovi iz tog zapadnog sveta redovno održavaju koncerte i u Rusiji, i ne razumem što bismo onda bili smatrani lošima, kad i oni to slušaju? Lično sam u detinjstvu, uz baku kojoj je radio uvek bio uključen, bukvalno po ceo dan, slušala narodnjake, i dan danas znam tonu izvođača iz sedamdesetih i osamdesetih godina, kada još sve nije dobilo formu turbofolka. I ne stidim se toga, čak mislim da je to bogatstvo jedno i da sam imala sreće što sam i tom zvuku u ranom detinjstvu bila izložena. Mada danas meni najviše prija rokenrol, jer u njemu su i teme raznovrsnije, ne radi se samo o ljubavi, kao npr. u tim starim narodnjacima.

The Who

pre 2 godine

Prvi album grupe Tajm je deset puta bolji od vecine ovih albuma.Samo iz male drzave potice i niko nije cuo za taj album.Ili za Korni grupu.Lebi Sol prvi album je neverovatno dobar.

reality check

pre 2 godine

Kakva somnabulna amaterska papazjanija ! Šta reći za listu na kojoj su Nas i Notorious Big daleko ispred Pink Floyd, Doors, Clash, Sex Pistols, Who, Led Zeppelin ili Black Sabbath - i na kojoj se našlo mesta za krajnje prozaične likove kao što su Lady Gaga, Jay-Z, Kanye West ili Kendrick Lamar, a nema mesta za istotijske debi albume takvih imena kao što su Elvis Presley, Little Richard, Rolling Stones, Bob Dylan, George Harrison, The Band, Cream, The Byrds, Neil Young, CSN / CSNY, Allman Brothers Band, Santana, Peter Green's Fleetwood Mac, Iron Butterfly, King Crimson, Jethro Tull, The Stooges, Lou Reed, J.J.Cale, Television, Talking Heads, Gang Of Four, Elvis Costello, Pretenders, Magazine, Bauhaus, David Sylvian, The Smiths, Violent Femmes, R.E.M, Cowboy Junkies, Stone Roses, Sisters Of Mercy, The Mission, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, Rage Against The Machine, Gov't Mule, Portishead, Massive Attack, The Orb ... i NIJEDNA blues, funk ili jazz ikona ?! Šta reći osim da su listu pravili ekstremno površni i komično samonabeđeni milenijalski hiper-mediokriteti kojima očigledno nedostaje osnovno znanje o materiji u kojoj bi hteli da se predstave kao "znalci".

..

pre 2 godine

Gleda se sveukupno uticaj na pop kulturu, kvalitet i prodaje. Ovaj što kritikuje što je Eminem na listi, zašto kritikuješ? Lik se pojavio i počeo nešto potpuno novo u mejnstrim repu i privukao pažnju na sebe, a zatim postao najveća muzička zvezda od Majkla Džeksona. Bar je to bio ranih 2000-ih. Tako da ovaj album zaslužuje da se nađe tu.
Zatim, žaljenje na Nas-a mi nije jasno. Slažem se da je džiber i antipatičan, ali je Illmatic najbolji hip hop album svih vremena. Plus je imao 17 godina kad ga je napisao. Strašan album.
Generalno, neki albumi su previše nisko na listi, neki previše visoko, a naravno neki nedostaju. Takođe smatram da Hybrid Theory od Linkin Park nedostaje, bez obzira da li ih neko voli ili ne, jer je to ipak najviše i popularizovalo nu-metal tj. rep rok. A takođe je i najviše prodavan debitantski album 21. veka i najprodavaniji album 2000. godine, ispred Britni Spirs i Eminemovog Marshall Mathers LP. Mogli su biti malo objektivniji, ali verujem da su se više fokusirali na novija vremena.

Che

pre 2 godine

Sulejman@ Pises gluposti. Englezi i Ameri jesu bogovi sta se tice glazbe. U Europi nastaje klasika, opera, opereta, simfonijski orkestri. Dolaskom africkih robova u Usa misa se njihova kultura i zapadna pa nastaju pravci tipa blues, jazz, swing, rytham, soul, rock, hip hop i na koncu rap. Dakle za to su zasluzni crnci. Od bijelaca u Usa nastaje country npr Otis Taylor pa i Cash iako je on i country i folk. Folk npr Bob Dylan, grunge Nirvana. U Engleskoj nastaje heavy metal( Deep Purple) black metal(Black Sabath) Punk(Pistols) i ostali podpravci rocka. Meni osobno su Englezi jaci jer imaju Pink Floyd, Purple, Zeppelin, Sabath, Roling Stones, Pistols, Ramons, Beatlse, Oasis, Gorillaz, Iggy Pop, Bowie i more drugih. Ameri imaju Eaglese, Metalicu, Nirvanu, CCR, Canead heat i masu drugih. Ameri su raznovrsniji jer imaju masu izvodaca razlicitih zanrova i tamo nastaju pravci koji su zasluzni za razvijanje glazbe kakvu danas znamo. Jedan Elvis kojeg nazivaju kraljem rocka je odrasta s crncima i isa u crnacke crkve slusat zborove. Danas kad slusamo njegove pisme vidimo da je izrazeniji soul, rytham, gospel u djelima nego rock. Po meni Chuck Berry je kralj rocka i njegova pisma Johhny be good to jasno pokazuje. Doda bi ode Australiju zbog Nick Cave i Acdc i Kanadu zbog Cohena. Njemci imaju Scorpionse. Dakle po cemu su Spanjolci, Francuzi, Talijani zasluzni za sve ove glazbene pravce?? Po nicemu. Dakle ove drzave koje sam navea su bogovi glazbe, lirike, poezije i svega lipog

X

pre 2 godine

2pacalypse now, nista? Nije ni na listi. Covek koji je bukvalno pa pokrenuo revoluciju u Americi.
Jos koju godinu da je poziveo on bi bio prvi crni predsednik.

"Soulja story", jedna od najboljih rap pesama ikad.

Al' treba to razumeti.

Laki

pre 2 godine

Debi albumi the clash, joy division uz sex pistols, never mind the..., samo prvi the stone roses je imao takav značaj i uticaj na engleske i svetske bendove i muziku!

Roker

pre 2 godine

Ako prvi album Elvisa Prislija nije bio uticajan, i za rok u celini i za njegovu karijeru, onda stvarno ne znam sta jeste.
(ha ha, 16. oktobar 2021 19:25)

Nije za rok u cjelini. Uticajniji su Chuck Berry i svi bluzisti nego Elvis.

Iz daljine jedva čujno dopire tvoj gas (ili Violina ?)

pre 2 godine

Rep je uz razne pravce elektronske muzike odavno po popularnosti daleko daleko ispred svega ostalog, zato je za očekivati da se na svakoj listi najboljih šta god, nadju i neki rep albumi.

Ovde su većina zaglavljenih u muzici 60ih i 70ih i ništa nakon toga ne postoji...
(milos, 16. oktobar 2021 20:56)

Elektronska se ukanalila nažalost, ima tome podosta.
Hard boiled rap je imao svrhu, kao i punk. Siromaštvo bez perspektive i bunt protiv takve sudbine. Danas je rep o ribama (ima ih ovakvih i onakvih - poznato), seksu (ima ga dobrog i lošeg - poznato), ljubavi (joj što boli - poznato).
Trivijala.
Magla smuda, magla oko nas - eto i ja ću dodati malo rep težine za kraj

Alex

pre 2 godine

Hip-hop albumi nemaju (uz retke izuzetke) šta da traže na ovakvim listama. Matrice skrpljene od semplova tuđih kompozicija, preko kojih idu priče koje sa mnogo reči nesrazmerno malo govore, nemaju šta da traže uz pravu, originalnu, komponovanu muziku i ne ostavljaju utisak ni na koga, izvan kruga žanrovskih fanova.

Soul2Soul, Sade, ABC, Oldfield prvi albumi...

zalutao decko

pre 2 godine

Ovo je greška, treba svih 25 da budu iz Rusije, i možda 1 iz Kine.
(Rusofili zbunjeni, 16. oktobar 2021 20:53)

Ti sigurno znas napamet sve albume sa liste.

DsZK

pre 2 godine

Šta reći za listu na kojoj su Nas i Notorious Big daleko ispred Pink Floyd, The Doors, The Clash, Sex Pistols, The Who, Led Zeppelin ili Black Sabbath - i na kojoj se našlo mesta za krajnje prozaične likove kao što su Lady Gaga, Jay-Z, Kanye West ili Kendrick Lamar, a nema mesta za fantastične debi albume takvih imena kao što su Elvis Presley, Little Richard, Rolling Stones, Bob Dylan, George Harrison, The Band, Cream, The Byrds, Neil Young, CSN / CSNY, Allman Brothers Band, Santana, Peter Green's Fleetwood Mac, Iron Butterfly, King Crimson, Jethro Tull, The Stooges, Lou Reed, J.J.Cale, Television, Talking Heads, Gang Of Four, Elvis Costello, Pretenders, Magazine, Bauhaus, David Sylvian, The Smiths, Violent Femmes, R.E.M, Cowboy Junkies, Stone Roses, Sisters Of Mercy, The Mission, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, Rage Against The Machine, Gov't Mule, Portishead, Massive Attack ... i NIJEDNA blues, funk ili jazz veličina ?! Šta reći osim da su ih pravili nadobudni, samonabeđeni milenijalski hiper-mediokriteti kojima nedostaje elementarno znanje o materiji u kojoj bi hteli da se predstave kao "znalci".

Back in Black

pre 2 godine

A Ivan Gavrilovc i peeevaj udri brigu na veselje.
A Željko Šašic i gooori more tope se planine.
A onaj sa bradom,šalom i đozlucima?
Sk cu da ga izguglam,samo trenutak.
Žika bre Antic - Eh da imam krila mladog orla da preletim .......
Eee bato moj vesele devedesete.
Opa opa pogodi te ko iz topa.

Vlada

pre 2 godine

Ovde su većina zaglavljenih u muzici 60ih i 70ih i ništa nakon toga ne postoji...
(milos, 16. oktobar 2021 20:56) # Link komentara

To govori o kvalitetu muzike danas. Nije da nema dobrih stvari, ali ovaj Hip Hop, RnB i House vec tri decenije vrte jedno te isto. Uzmi Hip Hop recimo i uporedi bilo koji album u poslednjih deset godina sa onima s kraja 80-ih i pocetka 90-ih. Ne bi stavio ni jedan u prvih 100 Hip Hop albuma ikada. Toliko samo o muzici koju generalno ne volim. Sta reci za Rok koji je moj omiljeni zanr. Kad vidis sta su svirali ti bendovi iz 70ih onda ti ove danasnje Indie grupe koje traju po par godina zvuce kao grupa pocetnika. Opet kazem ima i dobrih albuma tu i tamo, ali generalno jako slabo. A najveci je problem sto nikako da se pojavi neki novi pravac koji ce da oduva danasnji mejnstrim, kao sto se to ranije desavalo. Ja licno sam proziveo Grunge, TripHop, Rave, Drum&Bass, Goa Trance, House, Minimal. I danas odem nekada da cujem neki novi bend ili neki klub na elektronsu muziku. Ali u poslednjih deset godina zaista nisam cuo nista sto vec ranije nisam cuo.

muke po bobanu

pre 2 godine

Deca losih muzicara.
(Exe, 16. oktobar 2021 20:35)

Uh, kakva je to albumcina. Dokaz kultnosti je i cena ploca na discogsu. Pomenuo bih jos i:
Plejboj - Sviraj decko
Kazna za usi - Ispod zemlje
Darkwood Dub - Paramparcad
Majke - Razum i bezumlje

ZnaLac

pre 2 godine

Džiber gangsta Nas na drugom mestu???
(???, 16. oktobar 2021 18:03)

Pojma nemaš o životu. Nas je brutalno dobar MC i jedan od najboljih tekstopisaca u modernoj muzici. Taj album je savršen.

prefinjen tip

pre 2 godine

@Sulejman,

Evo ga SNOB! Pripadnik ELITE, tj. ''elite''. On slusa samo dzez i klasiku, wooooow! Obicno se iza ovako lose sklepanih komentara punih otrcanih frazetina kriju iskompleksirani i od drustva odbaceni pacenici bez smisla za zivljenje, a kamoli nesto drugo pa svoju toboznju posebnost traze u nekim tzv. visim sferama (muzickim, filmskim, knjizevnim, naucnim...). Ne valja pop i rok, klasika je zakon. Ne valjaju ''komercijalni'' filmovi i serije, vec iskljucivo snimci iz ruke nacinjeni u rezoluciji 480p itd. A sta je jado dzez nego deo popularne muzike, tj. pop kulture. Pogotovo dzez pre WWII, kasnije je iz tebi verovatno nepoznatih razloga ''presao'' u delimicni ili potpuni underground. Klasike imas lose koliko hoces, pogotovo u poslednjih 100 godina. Kicastije i banalnije od aktuelne MTV ljigavstine. U roku inace mozes da pronadjes neke od najboljih pesnika danasnjice (David Eugene Edwards, Vegard Sverre Tveitan, Nick Cave, Thom Yorke, Justin Broadrick, Mikael Stenne, Milan Mladenovic, Nikola Vranjkovic....). Nista nije crno belo, ali infantilne neznalice postavljaju stvari uprosceno jer sami nisu u mogucnosti da problematiku sagledaju kroz nijanse i slojeve pa apriori odbacuju i nipodastavaju sve sto ne razumeju.

DsZK

pre 2 godine

Šta reći za listu na kojoj su Nas i Notorious Big daleko ispred Pink Floyd, The Doors, The Clash, Sex Pistols, The Who, Led Zeppelin ili Black Sabbath - i na kojoj se našlo mesta za krajnje prozaične likove kao što su Lady Gaga, Jay-Z, Kanye West ili Kendrick Lamar a nema mesta za fantastične debi albume imena kao što su Elvis Presley, Little Richard, Rolling Stones, Bob Dylan, George Harrison, The Band, Cream, The Byrds, Neil Young, CSN / CSNY, Allman Brothers Band, Santana, Peter Green's Fleetwood Mac, Iron Butterfly, King Crimson, Jethro Tull, The Stooges, Lou Red, J.J.Cale, Television, Talking Heads, Gang Of Four, Elvis Costello, Pretenders, Magazine, Bauhaus, David Sylvian, The Smiths, Violent Femmes, R.E.M, Cowboy Junkies, Stone Roses, Sisters Of Mercy, The Mission, Metallica, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, Rage Against The Machine, Gov't Mule, Portishead, Massive Attack ... i NIJEDNA blues, funk ili jazz veličina ?! Šta reći osim da su ih pravili nadobudni, samonabeđeni milenijalski hiper-mediokriteti kojima nedostaje elementarno znanje o materiji u kojoj bi hteli da se predstave kao "znalci".

Žurkolomac

pre 2 godine

Kakva beda od liste, kao sa Grand parade.
Najbolji rock album svih vremena je Status Quo Live!, snimljen u Apollo teatru u Glazgovu 1976. To je valjda jasno...

milos

pre 2 godine

Ne znam da l komentatori ovde znaju da je Rock and Roll faktički umro i da se održava na aparatima samo malo. Rep je uz razne pravce elektronske muzike odavno po popularnosti daleko daleko ispred svega ostalog, zato je za očekivati da se na svakoj listi najboljih šta god, nadju i neki rep albumi.

Ovde su većina zaglavljenih u muzici 60ih i 70ih i ništa nakon toga ne postoji...

Ajk

pre 2 godine

Uspeli su da reduciraju toliko bogatu i raznovrsnu istoriju crne muzike na desetak hip hop ploca u poslednjih dvadeset godina... Beli liberali su provereno najveci rasisti.

samovasgledafredi

pre 2 godine

Nema Queen??? Prvi album prva pesma Keep Yourself Alive dere...

Pa kazeeee:

Well I've loved a million women
In a belladonic haze
And I ate a million dinners
Brought to me on silver trays
Give me everything I need
To feed my body and my soul
And I'll grow a little bigger
Maybe that can be my goal

nnnn

pre 2 godine

Nisam ni sumnjao da ce svih 35 biti na engleskom jeziku, jeziku bogova. Kao da ne postoji dobra muzika na spanskom, francuskom, engleskom, srpskom. Realno, sve je to pop muzika, vrlo banalna u poredjenju sa klasicnom ili dzez muzikom. U mnogim tim mega hitovima taj tekst na engleskom je jad i cemer da ga je sramota prevoditi. Nadam se da ce uskoro doci kraj dominacije engleskog jezika u kulturi, meni je vise na vrh glave. I ne mogu uopste da se nacudim onim nasim ljudima koji uce te tekstove pesama na engleskom, prave se da njihov smisao izaziva neka posebna osecanja kod njih, dozivljavaju to kao vrhunsku poeziju.
(Sulejman, 16. oktobar 2021 19:21)

Džez je pun smeća a snobovi sami uništavaju klasičnu muziku. Konstantno se izvode ista djela, kao džez i blues standardi, dok novi muzičar dakaže da zna sve to da odsvira vec je napunio 60 godina.

anima

pre 2 godine

(Sulejman, 16. oktobar 2021 19:21)

Meni pesme na srpskom nikad nisu izazivale nista, uvek sam se cudila ljudima koje pogadjaju nase pesme pa se uzive malo previse i pevaju sa sve zatvorenim ocima. Naravno da takvi ljudi ne razumeju ove druge, i obrnuto.

wer

pre 2 godine

pa svaki album the clash je neuporedivo bolji
nego "najbolji" od guns'n'roses,
uvek bio i ostao dziberiski bend na kub, za 'rokere' u pokusaju

strucnost ispred politike

pre 2 godine

Black Sabbath no1 iz razloga sto su te godine utemeljen heavy metal. ankon tog albuma rodio se sasvim drugi pravac muzike koji i danas zivi.

Mogla je i bolja lista...

pre 2 godine

Meni najviše na listi fali Mike Oldfield sa Tubular Bells. Mada fale i Van Halen i Pearl Jam i Metallica sa svojim debitantskim albumima.

Sulejman

pre 2 godine

Nisam ni sumnjao da ce svih 35 biti na engleskom jeziku, jeziku bogova. Kao da ne postoji dobra muzika na spanskom, francuskom, engleskom, srpskom. Realno, sve je to pop muzika, vrlo banalna u poredjenju sa klasicnom ili dzez muzikom. U mnogim tim mega hitovima taj tekst na engleskom je jad i cemer da ga je sramota prevoditi. Nadam se da ce uskoro doci kraj dominacije engleskog jezika u kulturi, meni je vise na vrh glave. I ne mogu uopste da se nacudim onim nasim ljudima koji uce te tekstove pesama na engleskom, prave se da njihov smisao izaziva neka posebna osecanja kod njih, dozivljavaju to kao vrhunsku poeziju.

srki

pre 2 godine

kakvo je ovo mesanje baba i zaba, kakve veze imaju joy division i rap muzika, ili lady gaga sa dorsima, da ne pricam kanye west, kakav moron moras biti da napravis ovakvu listu. ili kakve veze ima muzika 60 tih sa 80 tima koje su ubjedljivo najbolje muzicke godine ikada ( mozemo racunati i kraj 70 ih ) sto neko rece gde su stone roses, simple minds, the cure, yazoo, depeche mode, duran duran, the smiths, u2, texas, blancmange, cult, bauhaus, eurythmics,bowie- pa bez toga razgovor o muzici nema smisla.za ove posle 2000 neceu ni da pricam ( istina ima izuzetaka i nekih fantasticnih pesama, ali celih albuma jako retko ) napravi listu za repere i to je to i uzivaj u svom zanru

Коловрат

pre 2 godine

Нисам ни сумњао да ће већина коментара бити критика било којих албума који не припадају рок жанру. Приметио сам тај тренд на свим Б92 коментарима који се тичу музике.

DaLanik

pre 2 godine

Ovde pola liste ne zasluzuje uopste da bude na bilo kojoj listi osim komercijalnog smeća. Lista debi albuma u kojoj nije BOSTON - je potpuno bez veze lista.

Бабинџем

pre 2 godine

Пинк Флојд, Дорси, Велвет Андерграунд, Џими Хендрикс и Џеф Бакли. Мојих топ пет хронолошким редом. Боже, каква је била та 1967!!! Шести би био Ник Дрејк са Five leaves left (апсолутно благо).

mladići borovi, devojke jele

pre 2 godine

šta reći?!

lista na kojoj se ne nalaze debitantski eponimni album elvisa presleya, kao i "music from big pink" grupe the band - ne samo da govori o katastrofalnom ukusu njenih sastavljača, nego i nepobitno svedoči o nedopustivom nedostatku najelementarnijeg predznanja o samoj suštini te muzike o kojoj bi da sude...

Aleksandar

pre 2 godine

Dodao bih kao vredne spomena i Ozzy Osbourne,Iron Maiden,Metallica,Death, Rammstein,Linkin Park,Cranberries,Prodigy,Bjork,Fever Ray,Aurora...To sam se onako na prvu setio a svi imaju vrhunske debitantske albume.

Višekruna

pre 2 godine

Ne znam, ako se već gleda komercijalni uspeh i definisanje nekog žanra, možda je "Hybrid Theory" mogao da se nađe u ovih 35...

Mogla je i bolja lista...

pre 2 godine

Meni najviše na listi fali Mike Oldfield sa Tubular Bells. Mada fale i Van Halen i Pearl Jam i Metallica sa svojim debitantskim albumima.

DsZK

pre 2 godine

Šta reći za listu na kojoj su Nas i Notorious Big daleko ispred Pink Floyd, The Doors, The Clash, Sex Pistols, The Who, Led Zeppelin ili Black Sabbath - i na kojoj se našlo mesta za krajnje prozaične likove kao što su Lady Gaga, Jay-Z, Kanye West ili Kendrick Lamar a nema mesta za fantastične debi albume imena kao što su Elvis Presley, Little Richard, Rolling Stones, Bob Dylan, George Harrison, The Band, Cream, The Byrds, Neil Young, CSN / CSNY, Allman Brothers Band, Santana, Peter Green's Fleetwood Mac, Iron Butterfly, King Crimson, Jethro Tull, The Stooges, Lou Red, J.J.Cale, Television, Talking Heads, Gang Of Four, Elvis Costello, Pretenders, Magazine, Bauhaus, David Sylvian, The Smiths, Violent Femmes, R.E.M, Cowboy Junkies, Stone Roses, Sisters Of Mercy, The Mission, Metallica, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, Rage Against The Machine, Gov't Mule, Portishead, Massive Attack ... i NIJEDNA blues, funk ili jazz veličina ?! Šta reći osim da su ih pravili nadobudni, samonabeđeni milenijalski hiper-mediokriteti kojima nedostaje elementarno znanje o materiji u kojoj bi hteli da se predstave kao "znalci".

mladići borovi, devojke jele

pre 2 godine

šta reći?!

lista na kojoj se ne nalaze debitantski eponimni album elvisa presleya, kao i "music from big pink" grupe the band - ne samo da govori o katastrofalnom ukusu njenih sastavljača, nego i nepobitno svedoči o nedopustivom nedostatku najelementarnijeg predznanja o samoj suštini te muzike o kojoj bi da sude...

Бабинџем

pre 2 godine

Пинк Флојд, Дорси, Велвет Андерграунд, Џими Хендрикс и Џеф Бакли. Мојих топ пет хронолошким редом. Боже, каква је била та 1967!!! Шести би био Ник Дрејк са Five leaves left (апсолутно благо).

Aleksandar

pre 2 godine

Dodao bih kao vredne spomena i Ozzy Osbourne,Iron Maiden,Metallica,Death, Rammstein,Linkin Park,Cranberries,Prodigy,Bjork,Fever Ray,Aurora...To sam se onako na prvu setio a svi imaju vrhunske debitantske albume.

prefinjen tip

pre 2 godine

@Sulejman,

Evo ga SNOB! Pripadnik ELITE, tj. ''elite''. On slusa samo dzez i klasiku, wooooow! Obicno se iza ovako lose sklepanih komentara punih otrcanih frazetina kriju iskompleksirani i od drustva odbaceni pacenici bez smisla za zivljenje, a kamoli nesto drugo pa svoju toboznju posebnost traze u nekim tzv. visim sferama (muzickim, filmskim, knjizevnim, naucnim...). Ne valja pop i rok, klasika je zakon. Ne valjaju ''komercijalni'' filmovi i serije, vec iskljucivo snimci iz ruke nacinjeni u rezoluciji 480p itd. A sta je jado dzez nego deo popularne muzike, tj. pop kulture. Pogotovo dzez pre WWII, kasnije je iz tebi verovatno nepoznatih razloga ''presao'' u delimicni ili potpuni underground. Klasike imas lose koliko hoces, pogotovo u poslednjih 100 godina. Kicastije i banalnije od aktuelne MTV ljigavstine. U roku inace mozes da pronadjes neke od najboljih pesnika danasnjice (David Eugene Edwards, Vegard Sverre Tveitan, Nick Cave, Thom Yorke, Justin Broadrick, Mikael Stenne, Milan Mladenovic, Nikola Vranjkovic....). Nista nije crno belo, ali infantilne neznalice postavljaju stvari uprosceno jer sami nisu u mogucnosti da problematiku sagledaju kroz nijanse i slojeve pa apriori odbacuju i nipodastavaju sve sto ne razumeju.

muke po bobanu

pre 2 godine

Deca losih muzicara.
(Exe, 16. oktobar 2021 20:35)

Uh, kakva je to albumcina. Dokaz kultnosti je i cena ploca na discogsu. Pomenuo bih jos i:
Plejboj - Sviraj decko
Kazna za usi - Ispod zemlje
Darkwood Dub - Paramparcad
Majke - Razum i bezumlje

Vlada

pre 2 godine

Ovde su većina zaglavljenih u muzici 60ih i 70ih i ništa nakon toga ne postoji...
(milos, 16. oktobar 2021 20:56) # Link komentara

To govori o kvalitetu muzike danas. Nije da nema dobrih stvari, ali ovaj Hip Hop, RnB i House vec tri decenije vrte jedno te isto. Uzmi Hip Hop recimo i uporedi bilo koji album u poslednjih deset godina sa onima s kraja 80-ih i pocetka 90-ih. Ne bi stavio ni jedan u prvih 100 Hip Hop albuma ikada. Toliko samo o muzici koju generalno ne volim. Sta reci za Rok koji je moj omiljeni zanr. Kad vidis sta su svirali ti bendovi iz 70ih onda ti ove danasnje Indie grupe koje traju po par godina zvuce kao grupa pocetnika. Opet kazem ima i dobrih albuma tu i tamo, ali generalno jako slabo. A najveci je problem sto nikako da se pojavi neki novi pravac koji ce da oduva danasnji mejnstrim, kao sto se to ranije desavalo. Ja licno sam proziveo Grunge, TripHop, Rave, Drum&Bass, Goa Trance, House, Minimal. I danas odem nekada da cujem neki novi bend ili neki klub na elektronsu muziku. Ali u poslednjih deset godina zaista nisam cuo nista sto vec ranije nisam cuo.

DaLanik

pre 2 godine

Ovde pola liste ne zasluzuje uopste da bude na bilo kojoj listi osim komercijalnog smeća. Lista debi albuma u kojoj nije BOSTON - je potpuno bez veze lista.

nnnn

pre 2 godine

Nisam ni sumnjao da ce svih 35 biti na engleskom jeziku, jeziku bogova. Kao da ne postoji dobra muzika na spanskom, francuskom, engleskom, srpskom. Realno, sve je to pop muzika, vrlo banalna u poredjenju sa klasicnom ili dzez muzikom. U mnogim tim mega hitovima taj tekst na engleskom je jad i cemer da ga je sramota prevoditi. Nadam se da ce uskoro doci kraj dominacije engleskog jezika u kulturi, meni je vise na vrh glave. I ne mogu uopste da se nacudim onim nasim ljudima koji uce te tekstove pesama na engleskom, prave se da njihov smisao izaziva neka posebna osecanja kod njih, dozivljavaju to kao vrhunsku poeziju.
(Sulejman, 16. oktobar 2021 19:21)

Džez je pun smeća a snobovi sami uništavaju klasičnu muziku. Konstantno se izvode ista djela, kao džez i blues standardi, dok novi muzičar dakaže da zna sve to da odsvira vec je napunio 60 godina.

strucnost ispred politike

pre 2 godine

Black Sabbath no1 iz razloga sto su te godine utemeljen heavy metal. ankon tog albuma rodio se sasvim drugi pravac muzike koji i danas zivi.

srki

pre 2 godine

kakvo je ovo mesanje baba i zaba, kakve veze imaju joy division i rap muzika, ili lady gaga sa dorsima, da ne pricam kanye west, kakav moron moras biti da napravis ovakvu listu. ili kakve veze ima muzika 60 tih sa 80 tima koje su ubjedljivo najbolje muzicke godine ikada ( mozemo racunati i kraj 70 ih ) sto neko rece gde su stone roses, simple minds, the cure, yazoo, depeche mode, duran duran, the smiths, u2, texas, blancmange, cult, bauhaus, eurythmics,bowie- pa bez toga razgovor o muzici nema smisla.za ove posle 2000 neceu ni da pricam ( istina ima izuzetaka i nekih fantasticnih pesama, ali celih albuma jako retko ) napravi listu za repere i to je to i uzivaj u svom zanru

Sulejman

pre 2 godine

Nisam ni sumnjao da ce svih 35 biti na engleskom jeziku, jeziku bogova. Kao da ne postoji dobra muzika na spanskom, francuskom, engleskom, srpskom. Realno, sve je to pop muzika, vrlo banalna u poredjenju sa klasicnom ili dzez muzikom. U mnogim tim mega hitovima taj tekst na engleskom je jad i cemer da ga je sramota prevoditi. Nadam se da ce uskoro doci kraj dominacije engleskog jezika u kulturi, meni je vise na vrh glave. I ne mogu uopste da se nacudim onim nasim ljudima koji uce te tekstove pesama na engleskom, prave se da njihov smisao izaziva neka posebna osecanja kod njih, dozivljavaju to kao vrhunsku poeziju.

Ajk

pre 2 godine

Uspeli su da reduciraju toliko bogatu i raznovrsnu istoriju crne muzike na desetak hip hop ploca u poslednjih dvadeset godina... Beli liberali su provereno najveci rasisti.

reality check

pre 2 godine

Kakva somnabulna amaterska papazjanija ! Šta reći za listu na kojoj su Nas i Notorious Big daleko ispred Pink Floyd, Doors, Clash, Sex Pistols, Who, Led Zeppelin ili Black Sabbath - i na kojoj se našlo mesta za krajnje prozaične likove kao što su Lady Gaga, Jay-Z, Kanye West ili Kendrick Lamar, a nema mesta za istotijske debi albume takvih imena kao što su Elvis Presley, Little Richard, Rolling Stones, Bob Dylan, George Harrison, The Band, Cream, The Byrds, Neil Young, CSN / CSNY, Allman Brothers Band, Santana, Peter Green's Fleetwood Mac, Iron Butterfly, King Crimson, Jethro Tull, The Stooges, Lou Reed, J.J.Cale, Television, Talking Heads, Gang Of Four, Elvis Costello, Pretenders, Magazine, Bauhaus, David Sylvian, The Smiths, Violent Femmes, R.E.M, Cowboy Junkies, Stone Roses, Sisters Of Mercy, The Mission, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, Rage Against The Machine, Gov't Mule, Portishead, Massive Attack, The Orb ... i NIJEDNA blues, funk ili jazz ikona ?! Šta reći osim da su listu pravili ekstremno površni i komično samonabeđeni milenijalski hiper-mediokriteti kojima očigledno nedostaje osnovno znanje o materiji u kojoj bi hteli da se predstave kao "znalci".

Višekruna

pre 2 godine

Ne znam, ako se već gleda komercijalni uspeh i definisanje nekog žanra, možda je "Hybrid Theory" mogao da se nađe u ovih 35...

samovasgledafredi

pre 2 godine

Nema Queen??? Prvi album prva pesma Keep Yourself Alive dere...

Pa kazeeee:

Well I've loved a million women
In a belladonic haze
And I ate a million dinners
Brought to me on silver trays
Give me everything I need
To feed my body and my soul
And I'll grow a little bigger
Maybe that can be my goal

ZnaLac

pre 2 godine

Džiber gangsta Nas na drugom mestu???
(???, 16. oktobar 2021 18:03)

Pojma nemaš o životu. Nas je brutalno dobar MC i jedan od najboljih tekstopisaca u modernoj muzici. Taj album je savršen.

Коловрат

pre 2 godine

Нисам ни сумњао да ће већина коментара бити критика било којих албума који не припадају рок жанру. Приметио сам тај тренд на свим Б92 коментарима који се тичу музике.

anima

pre 2 godine

(Sulejman, 16. oktobar 2021 19:21)

Meni pesme na srpskom nikad nisu izazivale nista, uvek sam se cudila ljudima koje pogadjaju nase pesme pa se uzive malo previse i pevaju sa sve zatvorenim ocima. Naravno da takvi ljudi ne razumeju ove druge, i obrnuto.

wer

pre 2 godine

pa svaki album the clash je neuporedivo bolji
nego "najbolji" od guns'n'roses,
uvek bio i ostao dziberiski bend na kub, za 'rokere' u pokusaju

Alex

pre 2 godine

Hip-hop albumi nemaju (uz retke izuzetke) šta da traže na ovakvim listama. Matrice skrpljene od semplova tuđih kompozicija, preko kojih idu priče koje sa mnogo reči nesrazmerno malo govore, nemaju šta da traže uz pravu, originalnu, komponovanu muziku i ne ostavljaju utisak ni na koga, izvan kruga žanrovskih fanova.

Soul2Soul, Sade, ABC, Oldfield prvi albumi...

Che

pre 2 godine

Sulejman@ Pises gluposti. Englezi i Ameri jesu bogovi sta se tice glazbe. U Europi nastaje klasika, opera, opereta, simfonijski orkestri. Dolaskom africkih robova u Usa misa se njihova kultura i zapadna pa nastaju pravci tipa blues, jazz, swing, rytham, soul, rock, hip hop i na koncu rap. Dakle za to su zasluzni crnci. Od bijelaca u Usa nastaje country npr Otis Taylor pa i Cash iako je on i country i folk. Folk npr Bob Dylan, grunge Nirvana. U Engleskoj nastaje heavy metal( Deep Purple) black metal(Black Sabath) Punk(Pistols) i ostali podpravci rocka. Meni osobno su Englezi jaci jer imaju Pink Floyd, Purple, Zeppelin, Sabath, Roling Stones, Pistols, Ramons, Beatlse, Oasis, Gorillaz, Iggy Pop, Bowie i more drugih. Ameri imaju Eaglese, Metalicu, Nirvanu, CCR, Canead heat i masu drugih. Ameri su raznovrsniji jer imaju masu izvodaca razlicitih zanrova i tamo nastaju pravci koji su zasluzni za razvijanje glazbe kakvu danas znamo. Jedan Elvis kojeg nazivaju kraljem rocka je odrasta s crncima i isa u crnacke crkve slusat zborove. Danas kad slusamo njegove pisme vidimo da je izrazeniji soul, rytham, gospel u djelima nego rock. Po meni Chuck Berry je kralj rocka i njegova pisma Johhny be good to jasno pokazuje. Doda bi ode Australiju zbog Nick Cave i Acdc i Kanadu zbog Cohena. Njemci imaju Scorpionse. Dakle po cemu su Spanjolci, Francuzi, Talijani zasluzni za sve ove glazbene pravce?? Po nicemu. Dakle ove drzave koje sam navea su bogovi glazbe, lirike, poezije i svega lipog

Iz daljine jedva čujno dopire tvoj gas (ili Violina ?)

pre 2 godine

Rep je uz razne pravce elektronske muzike odavno po popularnosti daleko daleko ispred svega ostalog, zato je za očekivati da se na svakoj listi najboljih šta god, nadju i neki rep albumi.

Ovde su većina zaglavljenih u muzici 60ih i 70ih i ništa nakon toga ne postoji...
(milos, 16. oktobar 2021 20:56)

Elektronska se ukanalila nažalost, ima tome podosta.
Hard boiled rap je imao svrhu, kao i punk. Siromaštvo bez perspektive i bunt protiv takve sudbine. Danas je rep o ribama (ima ih ovakvih i onakvih - poznato), seksu (ima ga dobrog i lošeg - poznato), ljubavi (joj što boli - poznato).
Trivijala.
Magla smuda, magla oko nas - eto i ja ću dodati malo rep težine za kraj

Radonja

pre 2 godine

"Deep Purple in Rock u prvih pet........."

Prijatelju, jel citas ti tekst uopste? Lista je vezana za debitantske albume.

In Rock je 5. album Deep Purpla, nema veze sa debitantskim albumom.

I jos gomila drugih pominje neke albume koji uopste nisu debitantski albumi.

Žurkolomac

pre 2 godine

Kakva beda od liste, kao sa Grand parade.
Najbolji rock album svih vremena je Status Quo Live!, snimljen u Apollo teatru u Glazgovu 1976. To je valjda jasno...

zalutao decko

pre 2 godine

Ovo je greška, treba svih 25 da budu iz Rusije, i možda 1 iz Kine.
(Rusofili zbunjeni, 16. oktobar 2021 20:53)

Ti sigurno znas napamet sve albume sa liste.

Nataša

pre 2 godine

Sa mnogim komentatorima se slažem, mnoge uticajne i jake bendove su izostavili. Ako ćemo o tamnoputim izvođačima niko nije pomenuo Marlija, Princa ili Lenija Kravica. Oni jesu nastavili tradiciju rokenrola (ok Princ je više pop fazon) koji kao pravac ima korene u bluz muzici. Što se tiče ove podele na "rusofile" i "zapadnjake", ja se ne bih složila sa tim da u Rusiji ljudi ne slušaju rok. Tu i tamo, na društvenim mrežama vidi se da prate prilično metal, npr. Svi veći bendovi iz tog zapadnog sveta redovno održavaju koncerte i u Rusiji, i ne razumem što bismo onda bili smatrani lošima, kad i oni to slušaju? Lično sam u detinjstvu, uz baku kojoj je radio uvek bio uključen, bukvalno po ceo dan, slušala narodnjake, i dan danas znam tonu izvođača iz sedamdesetih i osamdesetih godina, kada još sve nije dobilo formu turbofolka. I ne stidim se toga, čak mislim da je to bogatstvo jedno i da sam imala sreće što sam i tom zvuku u ranom detinjstvu bila izložena. Mada danas meni najviše prija rokenrol, jer u njemu su i teme raznovrsnije, ne radi se samo o ljubavi, kao npr. u tim starim narodnjacima.

DsZK

pre 2 godine

Šta reći za listu na kojoj su Nas i Notorious Big daleko ispred Pink Floyd, The Doors, The Clash, Sex Pistols, The Who, Led Zeppelin ili Black Sabbath - i na kojoj se našlo mesta za krajnje prozaične likove kao što su Lady Gaga, Jay-Z, Kanye West ili Kendrick Lamar, a nema mesta za fantastične debi albume takvih imena kao što su Elvis Presley, Little Richard, Rolling Stones, Bob Dylan, George Harrison, The Band, Cream, The Byrds, Neil Young, CSN / CSNY, Allman Brothers Band, Santana, Peter Green's Fleetwood Mac, Iron Butterfly, King Crimson, Jethro Tull, The Stooges, Lou Reed, J.J.Cale, Television, Talking Heads, Gang Of Four, Elvis Costello, Pretenders, Magazine, Bauhaus, David Sylvian, The Smiths, Violent Femmes, R.E.M, Cowboy Junkies, Stone Roses, Sisters Of Mercy, The Mission, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, Rage Against The Machine, Gov't Mule, Portishead, Massive Attack ... i NIJEDNA blues, funk ili jazz veličina ?! Šta reći osim da su ih pravili nadobudni, samonabeđeni milenijalski hiper-mediokriteti kojima nedostaje elementarno znanje o materiji u kojoj bi hteli da se predstave kao "znalci".

The Who

pre 2 godine

Prvi album grupe Tajm je deset puta bolji od vecine ovih albuma.Samo iz male drzave potice i niko nije cuo za taj album.Ili za Korni grupu.Lebi Sol prvi album je neverovatno dobar.

Krenuli sa live albumom

pre 2 godine

Kakva beda od liste, kao sa Grand parade.
Najbolji rock album svih vremena je Status Quo Live!, snimljen u Apollo teatru u Glazgovu 1976. To je valjda jasno...
(Žurkolomac, 16. oktobar 2021 20:42)

A tema, debitantski albumi, ali se po običaju i ne obrati pažnja na članak, već se krene k'o Maksim po diviziji.

milos

pre 2 godine

Ne znam da l komentatori ovde znaju da je Rock and Roll faktički umro i da se održava na aparatima samo malo. Rep je uz razne pravce elektronske muzike odavno po popularnosti daleko daleko ispred svega ostalog, zato je za očekivati da se na svakoj listi najboljih šta god, nadju i neki rep albumi.

Ovde su većina zaglavljenih u muzici 60ih i 70ih i ništa nakon toga ne postoji...

Roker

pre 2 godine

Ako prvi album Elvisa Prislija nije bio uticajan, i za rok u celini i za njegovu karijeru, onda stvarno ne znam sta jeste.
(ha ha, 16. oktobar 2021 19:25)

Nije za rok u cjelini. Uticajniji su Chuck Berry i svi bluzisti nego Elvis.

Laki

pre 2 godine

Debi albumi the clash, joy division uz sex pistols, never mind the..., samo prvi the stone roses je imao takav značaj i uticaj na engleske i svetske bendove i muziku!

Back in Black

pre 2 godine

A Ivan Gavrilovc i peeevaj udri brigu na veselje.
A Željko Šašic i gooori more tope se planine.
A onaj sa bradom,šalom i đozlucima?
Sk cu da ga izguglam,samo trenutak.
Žika bre Antic - Eh da imam krila mladog orla da preletim .......
Eee bato moj vesele devedesete.
Opa opa pogodi te ko iz topa.

Nemam blage veze

pre 2 godine

Sade - Diamond Life
Big Country - The Crossing
The Clash - The Clash
U2 - Boy
Duran Duran - Duran Duran
The Smiths - The Smiths

..

pre 2 godine

Gleda se sveukupno uticaj na pop kulturu, kvalitet i prodaje. Ovaj što kritikuje što je Eminem na listi, zašto kritikuješ? Lik se pojavio i počeo nešto potpuno novo u mejnstrim repu i privukao pažnju na sebe, a zatim postao najveća muzička zvezda od Majkla Džeksona. Bar je to bio ranih 2000-ih. Tako da ovaj album zaslužuje da se nađe tu.
Zatim, žaljenje na Nas-a mi nije jasno. Slažem se da je džiber i antipatičan, ali je Illmatic najbolji hip hop album svih vremena. Plus je imao 17 godina kad ga je napisao. Strašan album.
Generalno, neki albumi su previše nisko na listi, neki previše visoko, a naravno neki nedostaju. Takođe smatram da Hybrid Theory od Linkin Park nedostaje, bez obzira da li ih neko voli ili ne, jer je to ipak najviše i popularizovalo nu-metal tj. rep rok. A takođe je i najviše prodavan debitantski album 21. veka i najprodavaniji album 2000. godine, ispred Britni Spirs i Eminemovog Marshall Mathers LP. Mogli su biti malo objektivniji, ali verujem da su se više fokusirali na novija vremena.

Cvilidreta

pre 2 godine

Potpuno nepravedno izostavljeni (odnosno definitivno pripadaju toj listi u prvih deset) su Iron Maiden - Iron Maiden, Metallica - Kill 'em All, Rammstein - Herzeleid, Dire Straits - Dire Straits, Jean-Michel Jarre - Deserted Palace

X

pre 2 godine

2pacalypse now, nista? Nije ni na listi. Covek koji je bukvalno pa pokrenuo revoluciju u Americi.
Jos koju godinu da je poziveo on bi bio prvi crni predsednik.

"Soulja story", jedna od najboljih rap pesama ikad.

Al' treba to razumeti.

Sulejman

pre 2 godine

Nisam ni sumnjao da ce svih 35 biti na engleskom jeziku, jeziku bogova. Kao da ne postoji dobra muzika na spanskom, francuskom, engleskom, srpskom. Realno, sve je to pop muzika, vrlo banalna u poredjenju sa klasicnom ili dzez muzikom. U mnogim tim mega hitovima taj tekst na engleskom je jad i cemer da ga je sramota prevoditi. Nadam se da ce uskoro doci kraj dominacije engleskog jezika u kulturi, meni je vise na vrh glave. I ne mogu uopste da se nacudim onim nasim ljudima koji uce te tekstove pesama na engleskom, prave se da njihov smisao izaziva neka posebna osecanja kod njih, dozivljavaju to kao vrhunsku poeziju.

milos

pre 2 godine

Ne znam da l komentatori ovde znaju da je Rock and Roll faktički umro i da se održava na aparatima samo malo. Rep je uz razne pravce elektronske muzike odavno po popularnosti daleko daleko ispred svega ostalog, zato je za očekivati da se na svakoj listi najboljih šta god, nadju i neki rep albumi.

Ovde su većina zaglavljenih u muzici 60ih i 70ih i ništa nakon toga ne postoji...

Коловрат

pre 2 godine

Нисам ни сумњао да ће већина коментара бити критика било којих албума који не припадају рок жанру. Приметио сам тај тренд на свим Б92 коментарима који се тичу музике.

anima

pre 2 godine

(Sulejman, 16. oktobar 2021 19:21)

Meni pesme na srpskom nikad nisu izazivale nista, uvek sam se cudila ljudima koje pogadjaju nase pesme pa se uzive malo previse i pevaju sa sve zatvorenim ocima. Naravno da takvi ljudi ne razumeju ove druge, i obrnuto.

Žurkolomac

pre 2 godine

Kakva beda od liste, kao sa Grand parade.
Najbolji rock album svih vremena je Status Quo Live!, snimljen u Apollo teatru u Glazgovu 1976. To je valjda jasno...

wer

pre 2 godine

pa svaki album the clash je neuporedivo bolji
nego "najbolji" od guns'n'roses,
uvek bio i ostao dziberiski bend na kub, za 'rokere' u pokusaju

srki

pre 2 godine

kakvo je ovo mesanje baba i zaba, kakve veze imaju joy division i rap muzika, ili lady gaga sa dorsima, da ne pricam kanye west, kakav moron moras biti da napravis ovakvu listu. ili kakve veze ima muzika 60 tih sa 80 tima koje su ubjedljivo najbolje muzicke godine ikada ( mozemo racunati i kraj 70 ih ) sto neko rece gde su stone roses, simple minds, the cure, yazoo, depeche mode, duran duran, the smiths, u2, texas, blancmange, cult, bauhaus, eurythmics,bowie- pa bez toga razgovor o muzici nema smisla.za ove posle 2000 neceu ni da pricam ( istina ima izuzetaka i nekih fantasticnih pesama, ali celih albuma jako retko ) napravi listu za repere i to je to i uzivaj u svom zanru

samovasgledafredi

pre 2 godine

Nema Queen??? Prvi album prva pesma Keep Yourself Alive dere...

Pa kazeeee:

Well I've loved a million women
In a belladonic haze
And I ate a million dinners
Brought to me on silver trays
Give me everything I need
To feed my body and my soul
And I'll grow a little bigger
Maybe that can be my goal

nnnn

pre 2 godine

Nisam ni sumnjao da ce svih 35 biti na engleskom jeziku, jeziku bogova. Kao da ne postoji dobra muzika na spanskom, francuskom, engleskom, srpskom. Realno, sve je to pop muzika, vrlo banalna u poredjenju sa klasicnom ili dzez muzikom. U mnogim tim mega hitovima taj tekst na engleskom je jad i cemer da ga je sramota prevoditi. Nadam se da ce uskoro doci kraj dominacije engleskog jezika u kulturi, meni je vise na vrh glave. I ne mogu uopste da se nacudim onim nasim ljudima koji uce te tekstove pesama na engleskom, prave se da njihov smisao izaziva neka posebna osecanja kod njih, dozivljavaju to kao vrhunsku poeziju.
(Sulejman, 16. oktobar 2021 19:21)

Džez je pun smeća a snobovi sami uništavaju klasičnu muziku. Konstantno se izvode ista djela, kao džez i blues standardi, dok novi muzičar dakaže da zna sve to da odsvira vec je napunio 60 godina.

ZnaLac

pre 2 godine

Džiber gangsta Nas na drugom mestu???
(???, 16. oktobar 2021 18:03)

Pojma nemaš o životu. Nas je brutalno dobar MC i jedan od najboljih tekstopisaca u modernoj muzici. Taj album je savršen.

DaLanik

pre 2 godine

Ovde pola liste ne zasluzuje uopste da bude na bilo kojoj listi osim komercijalnog smeća. Lista debi albuma u kojoj nije BOSTON - je potpuno bez veze lista.

DsZK

pre 2 godine

Šta reći za listu na kojoj su Nas i Notorious Big daleko ispred Pink Floyd, The Doors, The Clash, Sex Pistols, The Who, Led Zeppelin ili Black Sabbath - i na kojoj se našlo mesta za krajnje prozaične likove kao što su Lady Gaga, Jay-Z, Kanye West ili Kendrick Lamar a nema mesta za fantastične debi albume imena kao što su Elvis Presley, Little Richard, Rolling Stones, Bob Dylan, George Harrison, The Band, Cream, The Byrds, Neil Young, CSN / CSNY, Allman Brothers Band, Santana, Peter Green's Fleetwood Mac, Iron Butterfly, King Crimson, Jethro Tull, The Stooges, Lou Red, J.J.Cale, Television, Talking Heads, Gang Of Four, Elvis Costello, Pretenders, Magazine, Bauhaus, David Sylvian, The Smiths, Violent Femmes, R.E.M, Cowboy Junkies, Stone Roses, Sisters Of Mercy, The Mission, Metallica, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, Rage Against The Machine, Gov't Mule, Portishead, Massive Attack ... i NIJEDNA blues, funk ili jazz veličina ?! Šta reći osim da su ih pravili nadobudni, samonabeđeni milenijalski hiper-mediokriteti kojima nedostaje elementarno znanje o materiji u kojoj bi hteli da se predstave kao "znalci".

Aleksandar

pre 2 godine

Dodao bih kao vredne spomena i Ozzy Osbourne,Iron Maiden,Metallica,Death, Rammstein,Linkin Park,Cranberries,Prodigy,Bjork,Fever Ray,Aurora...To sam se onako na prvu setio a svi imaju vrhunske debitantske albume.

mladići borovi, devojke jele

pre 2 godine

šta reći?!

lista na kojoj se ne nalaze debitantski eponimni album elvisa presleya, kao i "music from big pink" grupe the band - ne samo da govori o katastrofalnom ukusu njenih sastavljača, nego i nepobitno svedoči o nedopustivom nedostatku najelementarnijeg predznanja o samoj suštini te muzike o kojoj bi da sude...

reality check

pre 2 godine

Kakva somnabulna amaterska papazjanija ! Šta reći za listu na kojoj su Nas i Notorious Big daleko ispred Pink Floyd, Doors, Clash, Sex Pistols, Who, Led Zeppelin ili Black Sabbath - i na kojoj se našlo mesta za krajnje prozaične likove kao što su Lady Gaga, Jay-Z, Kanye West ili Kendrick Lamar, a nema mesta za istotijske debi albume takvih imena kao što su Elvis Presley, Little Richard, Rolling Stones, Bob Dylan, George Harrison, The Band, Cream, The Byrds, Neil Young, CSN / CSNY, Allman Brothers Band, Santana, Peter Green's Fleetwood Mac, Iron Butterfly, King Crimson, Jethro Tull, The Stooges, Lou Reed, J.J.Cale, Television, Talking Heads, Gang Of Four, Elvis Costello, Pretenders, Magazine, Bauhaus, David Sylvian, The Smiths, Violent Femmes, R.E.M, Cowboy Junkies, Stone Roses, Sisters Of Mercy, The Mission, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, Rage Against The Machine, Gov't Mule, Portishead, Massive Attack, The Orb ... i NIJEDNA blues, funk ili jazz ikona ?! Šta reći osim da su listu pravili ekstremno površni i komično samonabeđeni milenijalski hiper-mediokriteti kojima očigledno nedostaje osnovno znanje o materiji u kojoj bi hteli da se predstave kao "znalci".

The Who

pre 2 godine

Prvi album grupe Tajm je deset puta bolji od vecine ovih albuma.Samo iz male drzave potice i niko nije cuo za taj album.Ili za Korni grupu.Lebi Sol prvi album je neverovatno dobar.

Ajk

pre 2 godine

Uspeli su da reduciraju toliko bogatu i raznovrsnu istoriju crne muzike na desetak hip hop ploca u poslednjih dvadeset godina... Beli liberali su provereno najveci rasisti.

..

pre 2 godine

Gleda se sveukupno uticaj na pop kulturu, kvalitet i prodaje. Ovaj što kritikuje što je Eminem na listi, zašto kritikuješ? Lik se pojavio i počeo nešto potpuno novo u mejnstrim repu i privukao pažnju na sebe, a zatim postao najveća muzička zvezda od Majkla Džeksona. Bar je to bio ranih 2000-ih. Tako da ovaj album zaslužuje da se nađe tu.
Zatim, žaljenje na Nas-a mi nije jasno. Slažem se da je džiber i antipatičan, ali je Illmatic najbolji hip hop album svih vremena. Plus je imao 17 godina kad ga je napisao. Strašan album.
Generalno, neki albumi su previše nisko na listi, neki previše visoko, a naravno neki nedostaju. Takođe smatram da Hybrid Theory od Linkin Park nedostaje, bez obzira da li ih neko voli ili ne, jer je to ipak najviše i popularizovalo nu-metal tj. rep rok. A takođe je i najviše prodavan debitantski album 21. veka i najprodavaniji album 2000. godine, ispred Britni Spirs i Eminemovog Marshall Mathers LP. Mogli su biti malo objektivniji, ali verujem da su se više fokusirali na novija vremena.

Бабинџем

pre 2 godine

Пинк Флојд, Дорси, Велвет Андерграунд, Џими Хендрикс и Џеф Бакли. Мојих топ пет хронолошким редом. Боже, каква је била та 1967!!! Шести би био Ник Дрејк са Five leaves left (апсолутно благо).

Višekruna

pre 2 godine

Ne znam, ako se već gleda komercijalni uspeh i definisanje nekog žanra, možda je "Hybrid Theory" mogao da se nađe u ovih 35...

strucnost ispred politike

pre 2 godine

Black Sabbath no1 iz razloga sto su te godine utemeljen heavy metal. ankon tog albuma rodio se sasvim drugi pravac muzike koji i danas zivi.

prefinjen tip

pre 2 godine

@Sulejman,

Evo ga SNOB! Pripadnik ELITE, tj. ''elite''. On slusa samo dzez i klasiku, wooooow! Obicno se iza ovako lose sklepanih komentara punih otrcanih frazetina kriju iskompleksirani i od drustva odbaceni pacenici bez smisla za zivljenje, a kamoli nesto drugo pa svoju toboznju posebnost traze u nekim tzv. visim sferama (muzickim, filmskim, knjizevnim, naucnim...). Ne valja pop i rok, klasika je zakon. Ne valjaju ''komercijalni'' filmovi i serije, vec iskljucivo snimci iz ruke nacinjeni u rezoluciji 480p itd. A sta je jado dzez nego deo popularne muzike, tj. pop kulture. Pogotovo dzez pre WWII, kasnije je iz tebi verovatno nepoznatih razloga ''presao'' u delimicni ili potpuni underground. Klasike imas lose koliko hoces, pogotovo u poslednjih 100 godina. Kicastije i banalnije od aktuelne MTV ljigavstine. U roku inace mozes da pronadjes neke od najboljih pesnika danasnjice (David Eugene Edwards, Vegard Sverre Tveitan, Nick Cave, Thom Yorke, Justin Broadrick, Mikael Stenne, Milan Mladenovic, Nikola Vranjkovic....). Nista nije crno belo, ali infantilne neznalice postavljaju stvari uprosceno jer sami nisu u mogucnosti da problematiku sagledaju kroz nijanse i slojeve pa apriori odbacuju i nipodastavaju sve sto ne razumeju.

muke po bobanu

pre 2 godine

Deca losih muzicara.
(Exe, 16. oktobar 2021 20:35)

Uh, kakva je to albumcina. Dokaz kultnosti je i cena ploca na discogsu. Pomenuo bih jos i:
Plejboj - Sviraj decko
Kazna za usi - Ispod zemlje
Darkwood Dub - Paramparcad
Majke - Razum i bezumlje

DsZK

pre 2 godine

Šta reći za listu na kojoj su Nas i Notorious Big daleko ispred Pink Floyd, The Doors, The Clash, Sex Pistols, The Who, Led Zeppelin ili Black Sabbath - i na kojoj se našlo mesta za krajnje prozaične likove kao što su Lady Gaga, Jay-Z, Kanye West ili Kendrick Lamar, a nema mesta za fantastične debi albume takvih imena kao što su Elvis Presley, Little Richard, Rolling Stones, Bob Dylan, George Harrison, The Band, Cream, The Byrds, Neil Young, CSN / CSNY, Allman Brothers Band, Santana, Peter Green's Fleetwood Mac, Iron Butterfly, King Crimson, Jethro Tull, The Stooges, Lou Reed, J.J.Cale, Television, Talking Heads, Gang Of Four, Elvis Costello, Pretenders, Magazine, Bauhaus, David Sylvian, The Smiths, Violent Femmes, R.E.M, Cowboy Junkies, Stone Roses, Sisters Of Mercy, The Mission, Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, Rage Against The Machine, Gov't Mule, Portishead, Massive Attack ... i NIJEDNA blues, funk ili jazz veličina ?! Šta reći osim da su ih pravili nadobudni, samonabeđeni milenijalski hiper-mediokriteti kojima nedostaje elementarno znanje o materiji u kojoj bi hteli da se predstave kao "znalci".

Mogla je i bolja lista...

pre 2 godine

Meni najviše na listi fali Mike Oldfield sa Tubular Bells. Mada fale i Van Halen i Pearl Jam i Metallica sa svojim debitantskim albumima.

Alex

pre 2 godine

Hip-hop albumi nemaju (uz retke izuzetke) šta da traže na ovakvim listama. Matrice skrpljene od semplova tuđih kompozicija, preko kojih idu priče koje sa mnogo reči nesrazmerno malo govore, nemaju šta da traže uz pravu, originalnu, komponovanu muziku i ne ostavljaju utisak ni na koga, izvan kruga žanrovskih fanova.

Soul2Soul, Sade, ABC, Oldfield prvi albumi...

X

pre 2 godine

2pacalypse now, nista? Nije ni na listi. Covek koji je bukvalno pa pokrenuo revoluciju u Americi.
Jos koju godinu da je poziveo on bi bio prvi crni predsednik.

"Soulja story", jedna od najboljih rap pesama ikad.

Al' treba to razumeti.

Vlada

pre 2 godine

Ovde su većina zaglavljenih u muzici 60ih i 70ih i ništa nakon toga ne postoji...
(milos, 16. oktobar 2021 20:56) # Link komentara

To govori o kvalitetu muzike danas. Nije da nema dobrih stvari, ali ovaj Hip Hop, RnB i House vec tri decenije vrte jedno te isto. Uzmi Hip Hop recimo i uporedi bilo koji album u poslednjih deset godina sa onima s kraja 80-ih i pocetka 90-ih. Ne bi stavio ni jedan u prvih 100 Hip Hop albuma ikada. Toliko samo o muzici koju generalno ne volim. Sta reci za Rok koji je moj omiljeni zanr. Kad vidis sta su svirali ti bendovi iz 70ih onda ti ove danasnje Indie grupe koje traju po par godina zvuce kao grupa pocetnika. Opet kazem ima i dobrih albuma tu i tamo, ali generalno jako slabo. A najveci je problem sto nikako da se pojavi neki novi pravac koji ce da oduva danasnji mejnstrim, kao sto se to ranije desavalo. Ja licno sam proziveo Grunge, TripHop, Rave, Drum&Bass, Goa Trance, House, Minimal. I danas odem nekada da cujem neki novi bend ili neki klub na elektronsu muziku. Ali u poslednjih deset godina zaista nisam cuo nista sto vec ranije nisam cuo.

Roker

pre 2 godine

Ako prvi album Elvisa Prislija nije bio uticajan, i za rok u celini i za njegovu karijeru, onda stvarno ne znam sta jeste.
(ha ha, 16. oktobar 2021 19:25)

Nije za rok u cjelini. Uticajniji su Chuck Berry i svi bluzisti nego Elvis.

Che

pre 2 godine

Sulejman@ Pises gluposti. Englezi i Ameri jesu bogovi sta se tice glazbe. U Europi nastaje klasika, opera, opereta, simfonijski orkestri. Dolaskom africkih robova u Usa misa se njihova kultura i zapadna pa nastaju pravci tipa blues, jazz, swing, rytham, soul, rock, hip hop i na koncu rap. Dakle za to su zasluzni crnci. Od bijelaca u Usa nastaje country npr Otis Taylor pa i Cash iako je on i country i folk. Folk npr Bob Dylan, grunge Nirvana. U Engleskoj nastaje heavy metal( Deep Purple) black metal(Black Sabath) Punk(Pistols) i ostali podpravci rocka. Meni osobno su Englezi jaci jer imaju Pink Floyd, Purple, Zeppelin, Sabath, Roling Stones, Pistols, Ramons, Beatlse, Oasis, Gorillaz, Iggy Pop, Bowie i more drugih. Ameri imaju Eaglese, Metalicu, Nirvanu, CCR, Canead heat i masu drugih. Ameri su raznovrsniji jer imaju masu izvodaca razlicitih zanrova i tamo nastaju pravci koji su zasluzni za razvijanje glazbe kakvu danas znamo. Jedan Elvis kojeg nazivaju kraljem rocka je odrasta s crncima i isa u crnacke crkve slusat zborove. Danas kad slusamo njegove pisme vidimo da je izrazeniji soul, rytham, gospel u djelima nego rock. Po meni Chuck Berry je kralj rocka i njegova pisma Johhny be good to jasno pokazuje. Doda bi ode Australiju zbog Nick Cave i Acdc i Kanadu zbog Cohena. Njemci imaju Scorpionse. Dakle po cemu su Spanjolci, Francuzi, Talijani zasluzni za sve ove glazbene pravce?? Po nicemu. Dakle ove drzave koje sam navea su bogovi glazbe, lirike, poezije i svega lipog

Back in Black

pre 2 godine

A Ivan Gavrilovc i peeevaj udri brigu na veselje.
A Željko Šašic i gooori more tope se planine.
A onaj sa bradom,šalom i đozlucima?
Sk cu da ga izguglam,samo trenutak.
Žika bre Antic - Eh da imam krila mladog orla da preletim .......
Eee bato moj vesele devedesete.
Opa opa pogodi te ko iz topa.

zalutao decko

pre 2 godine

Ovo je greška, treba svih 25 da budu iz Rusije, i možda 1 iz Kine.
(Rusofili zbunjeni, 16. oktobar 2021 20:53)

Ti sigurno znas napamet sve albume sa liste.

Iz daljine jedva čujno dopire tvoj gas (ili Violina ?)

pre 2 godine

Rep je uz razne pravce elektronske muzike odavno po popularnosti daleko daleko ispred svega ostalog, zato je za očekivati da se na svakoj listi najboljih šta god, nadju i neki rep albumi.

Ovde su većina zaglavljenih u muzici 60ih i 70ih i ništa nakon toga ne postoji...
(milos, 16. oktobar 2021 20:56)

Elektronska se ukanalila nažalost, ima tome podosta.
Hard boiled rap je imao svrhu, kao i punk. Siromaštvo bez perspektive i bunt protiv takve sudbine. Danas je rep o ribama (ima ih ovakvih i onakvih - poznato), seksu (ima ga dobrog i lošeg - poznato), ljubavi (joj što boli - poznato).
Trivijala.
Magla smuda, magla oko nas - eto i ja ću dodati malo rep težine za kraj

Radonja

pre 2 godine

"Deep Purple in Rock u prvih pet........."

Prijatelju, jel citas ti tekst uopste? Lista je vezana za debitantske albume.

In Rock je 5. album Deep Purpla, nema veze sa debitantskim albumom.

I jos gomila drugih pominje neke albume koji uopste nisu debitantski albumi.

Laki

pre 2 godine

Debi albumi the clash, joy division uz sex pistols, never mind the..., samo prvi the stone roses je imao takav značaj i uticaj na engleske i svetske bendove i muziku!

Nataša

pre 2 godine

Sa mnogim komentatorima se slažem, mnoge uticajne i jake bendove su izostavili. Ako ćemo o tamnoputim izvođačima niko nije pomenuo Marlija, Princa ili Lenija Kravica. Oni jesu nastavili tradiciju rokenrola (ok Princ je više pop fazon) koji kao pravac ima korene u bluz muzici. Što se tiče ove podele na "rusofile" i "zapadnjake", ja se ne bih složila sa tim da u Rusiji ljudi ne slušaju rok. Tu i tamo, na društvenim mrežama vidi se da prate prilično metal, npr. Svi veći bendovi iz tog zapadnog sveta redovno održavaju koncerte i u Rusiji, i ne razumem što bismo onda bili smatrani lošima, kad i oni to slušaju? Lično sam u detinjstvu, uz baku kojoj je radio uvek bio uključen, bukvalno po ceo dan, slušala narodnjake, i dan danas znam tonu izvođača iz sedamdesetih i osamdesetih godina, kada još sve nije dobilo formu turbofolka. I ne stidim se toga, čak mislim da je to bogatstvo jedno i da sam imala sreće što sam i tom zvuku u ranom detinjstvu bila izložena. Mada danas meni najviše prija rokenrol, jer u njemu su i teme raznovrsnije, ne radi se samo o ljubavi, kao npr. u tim starim narodnjacima.

Krenuli sa live albumom

pre 2 godine

Kakva beda od liste, kao sa Grand parade.
Najbolji rock album svih vremena je Status Quo Live!, snimljen u Apollo teatru u Glazgovu 1976. To je valjda jasno...
(Žurkolomac, 16. oktobar 2021 20:42)

A tema, debitantski albumi, ali se po običaju i ne obrati pažnja na članak, već se krene k'o Maksim po diviziji.

Nemam blage veze

pre 2 godine

Sade - Diamond Life
Big Country - The Crossing
The Clash - The Clash
U2 - Boy
Duran Duran - Duran Duran
The Smiths - The Smiths

Cvilidreta

pre 2 godine

Potpuno nepravedno izostavljeni (odnosno definitivno pripadaju toj listi u prvih deset) su Iron Maiden - Iron Maiden, Metallica - Kill 'em All, Rammstein - Herzeleid, Dire Straits - Dire Straits, Jean-Michel Jarre - Deserted Palace