Četvrtak, 14.10.2021.

11:00

Top-10: Najprodavanije marke automobila u Srbiji u 2021.

Izvor: B92

Top-10: Najprodavanije marke automobila u Srbiji u 2021. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

125 Komentari

Sortiraj po:

Inter 1908

pre 2 godine

Sta se raspravljas sa ovim iz Minhena. On vozi x5 i kada krene na more on nosi suncobran,lopatice,paradajz.medo,lezaljke i posle kuka kako nema mesta u gepeku. To je paradajz gastos

Straight Outta München

pre 2 godine

iat na drugom mestu…Za koliko vi radite mesecno? Za 400e?
(Straight Outta München, 15. oktobar 2021 06:48)

Ne, gastarbajteru, neki od nas ne rade za 400e. Neki su sposobni da ovde zarade platu koju ti imas u Minhenu. Nisu morali da idu da ciste, rade na gradjevini, cuvaju starce, rade selidbe, voze kamione.... poput tebe.
(mr.wolf, 15. oktobar 2021 09:45)

Daj nesto originalnije :) Tako je, mozes da zaradis mesecno koliko ja zaradm za dva dana…Bravo, svaka cast. Vidi se po prodaji automobila kako zaradjujete :)

Inter 1908

pre 2 godine

Zato sto pravi znalci kupuju japance,a takvi kao ti Cigo se zalete na nemce pa posle kuku majko. Kako kazu najsrecnija 2 dana vlasnika bmw-a je kada ga kupi i kada ga proda

Redstorm

pre 2 godine

@Pošto ih nema na ovom spisku, začelje znači drže pežo, subaru, mitsubishi, nissan, honda i njima slični egzotični brendovi.
Za pežo mi je potpuno jasno. Dovoljno mi da vidim da im 5008 dobacuje do 46.540, 3008 do 41.890 (za 130 konja), zastareli 308 do 29.990 i sve mi je jasno. Baš su se zaigrali sa cenama.
(posmatrač amater, 14. oktobar 2021 12:13)
Zato sto Peugeot nema direktnog zastupnika pa je sve kod nas i HR i BIH druga ruka.
Za podrucje YU ima jedan uvoznik iz SLO i jedan iz MAK koji sami dele šta će i kako će.

Inter 1908

pre 2 godine

Vozim RAV-a 4 2.0 benzinca. Nikada nisam imao problem sa njim. Najbolji auto na svetu,jer se ne kvari. Kada ppgledam oglase vidim samo da se prodaju nemci u ogromnim kolicinama,jer su vlasnici super zadovoljni. Japanaca na oglasima je 15 puta manje, a zasto, jer se ne kvare,pa nema potrebe da se prodaju. Da sam gledao performanse kupio bih nemca i prevario se. Ja nisam lrenuo na trke pa da mi je vazna konjaza. Vozim porodicu i uzivam od servisa do servisa na godinu dana. Skoda je dobar auto i pouzdan,ali ne koliko kao sto je japanac. U Americi, Aziji i Australiji najprodavaniji su japanci,jer su najizdrzljiviji.Pogledajte klip Meta Votsona car wow koji su brendaovi automobila najbolji i sve ce vam biti jasno

gud pipl

pre 2 godine

U periodu 2007-2009. toliko vozila je prodavano u samo jednom kvartalu - godišnja prodaja je bila oko 55.000 novih vozila, od čega su dominantne bile kupovine putničkih vozila i to od strane fizičkih lica. Sada 2/3 novih vozila čini prodaja firmama. Čisto da bi se poredila zlatna doba...
(ja, 14. oktobar 2021 12:18)


Treba i napomenuti da se u istom tom zlatnom periodu deficit povecavao za "skromnih" 11 milijadi dolara godisnje. Sto placamo, evo, vec 10 godina. Uz to, zahvaljujuci tom periodu promenila se i demografija posebno bgd jer su u cg masovno prodavali nekretnine i kupovali na vracaru pa otuda i broj vozila a i novih sugradjana.

Tako da, bilo ne ponovilo se.

Goran

pre 2 godine

Nenade, istina je!
Sta sve moze da se kupi za 53k?
Toliko me je kostao nov Tiguan r line u fullu,240hp .
Mislim samo na Nemce premium
Moze i da se doda par hiljada.
Jel mogu Q5,X3 i slicno,barem polovan Porse macan.
Limuzine premium mozes da biras za taj novac.
Pogledaj cene

Zok1

pre 2 godine

@Miroslav - Ti si bio u Americi 17 meseci, a ja u Americi živim 17+ godina. Kao prvo, te takse na luksuzne automobile nema već 20 godina. Drugo, generalno pravilo u Americi je da voziš ono što možeš da kupiš za manje od pola godišnje bruto plate. Treće, samo retki (i pametni) kupuju automobile za keš (plate celu sumu), ostali plaćaju mesečno (ili češće) - kada razvučeš 10000 razlike na 72 rate, to je na nivou kafe koju svakodnevno pokupiš u Starbacksu. Četvrto, postoje japanske premijum marke (Lexus, Acura, Infinity) i nemačke premijum marke treba upoređivati sa njima, a ne sa Toyotom i Hondom. Peto, ono što je Amerikancima bitno je pouzdanost, nemaju vremena za servise. Na prošlogodišnjoj listi najpouzdanijih brendova u Americi (Consumer Reports), u prvih 10 je iz Evrope jedino Porše, i to na 9. mestu. Jako je teško generalizovati stvari na nivou celog jednog kontinenta, ali kola generalno nisu statusni simbol, osim u specifičnim (sub)kulturama. Uglavnom su u garažama, premalo je prilike da ih pokažeš :) Izuzetak su egzotični automobili.

J4ZZ3R

pre 2 godine

@Miroslav Automobili nisu jednodimenzionalni proizvodi tako da ih se ne moze bas tako lako izmeriti i uporediti, pogotovu ne proglasiti jedan jedniznacno za najbolji. Rec je o miksu razlicitih karakteristika koje uz cenu i subjektivni ponder formiraju misljenje, stav, ljubav prema nekom automobilu. Ja kao vlasnik i ljubitelj Honde, ali cesto vlasnik (ali samo paralelno) i drugih brendova mislim da je ruzno i žalosno, mozda jos vise smesno da ja nekom kome je Fiat Panda, Dacia Sandero, Sitroen Berlingo taj savrsen miks karakteristika koji njihov sutomobil cine savrsenim i najboljim za njihove potrebe govorim da je moja Honda azdaja, vrhunski, ovakav, onakav, kao sto smatram da je ruzno da vlasnici Lexusa, BMWa, MBa govore to meni ... Ako ja mislim da za automobil od 20-25k ili 30-35k je Honda najbolji izbor po pitanju zadovokjstva u vožnji, opreme, pouzdanosti i praktičnosti kakva je korist da mi ti pricas da ja pojma nemam i da je BMW za 60k babaroga. Neka svako vozi ono sto voli i sto mu odgovara. Moje nisljenje je da je Jazz savrsen multipraktik, da je Civic ponajbolji mainstream kompakt, da je CRV best buy u klasi kompaktnih SUVova, da je NSX bio Ferrari za "sirotinju", ali đogu sasvim da razumem ljude koji misle da je Pežo 208 najbolji supermini, VG Golf kompakt, CX5 kompaktni SUV itd Nekom je bitan dizajn, nekom percepcija kvaliteta emterijera, neko voli široka i neka sedišta, glupo je nametati svoj sistem vrednosti i znanja, a najružnije je "pišati" po onima ispod

Miroslav

pre 2 godine

@Miroslav Japanci ti bombardovali baku u Pearl Harboru ili ih samo onako iz hobija mrzis? :) Neka, neka, hobiji su pitanje zdravlja.
(J4ZZ3R, 15. oktobar 2021 11:48)

Ma taman posla da mrzim Japance,daleko bilo,pa Land Cruiser sam dugo vozio,vrhunska je sprava,pa vozim njihove motore, decenijama...ja sam samo želeo da stvari nazovemo pravim imenom,to je sve. Land Cruiser,Infiniti FX,QX,pa Lexus LX,LS,GS...pa to su sve vrhunske sprave.
Samo sam hteo da ukažem da Honda možda jeste za nekoga dobar auto,ali nije vrhunski i nije najbolji na svetu,kako se ovde vrlo često želi predstaviti. I da tu ne treba preterivati. Masa automobila iz Japana su zaista izuzetni,ali Honda i njeni modeli tu ne spadaju,stvarno su smešni. Od Honde samo "Legend" priznajem :-)

Darko

pre 2 godine

To su te cene koje su iste i veće nego u Evropi.

To su te plate koje su 10 puta manje nego u Evropi.

Zahvalite svim političarima iz svih stranaka što čitav život živimo kao robovi i što naš rad ne cene niti plaćaju koliko zaslužujemo a sve zbog zaštite šačice lopovčina, utajivača poreza i perača novca koje štite na svakom koraku.

Nenad

pre 2 godine

Gorane, što se mene tiče odlično si se svojim izborom Tiguana zamaskirao i utopio među siromašne komšije. Ja nikada ne bih pomislio da neko ko vozi Tiguana spada u imućnije ili da je to prestižno. Pa čoveče to je vagen, narodni auto, gde to da kupiš pored onih Poršea i Audija. I pored toga što mislim da si bio sarkastičan, nisi odabrao pravi auto za priču. Ne može WV biti prestižan, pa ni kod nas.

Darko

pre 2 godine

To su te cene koje su iste i veće nego u Evropi.

To su te plate koje su 10 puta manje ego u Evropi.

Zahvalite svim političarima iz svih stranaka što čitav život živimo kao robovi i što naš rad ne cene niti plaćaju koliko zaslužujemo a sve zbog zaštite šačice lopovčina, utajivača poreza i perača novca koje štite na svakom koraku.

XXL

pre 2 godine

Tačan skup netačnih podataka tj nepreciznih! Većina novih prodatih kola u Srbiji su za službene potrebe, posebno se to odnosi na Škodu! Privatne firme mogu da razumem, sami biraju marku i model po svojoj volji ali za državne ne mogu da prihvatim da ne kupuju Fiat! Kakvi god da su, proizvode se u Srbiji i sviđalo se ili ne zaposlenima u javnom sektoru, moraš njih da kupiš uz subvencije! Oćeš da ti radi domaća auto-industrija a direktori državnih firmi će da se vozikaju Škodama i Pasatima? Dajte statistiku prodatih polovnih automobila do 5 ili 10 godina starosti, to je realnost za građane Srbije!

J4ZZ3R

pre 2 godine

@Miroslav Japanci ti bombardovali baku u Pearl Harboru ili ih samo onako iz hobija mrzis? :) Neka, neka, hobiji su pitanje zdravlja.

Jare u mleku

pre 2 godine

Da, mislim na novo.Fiesti, C3 i Captur u NS na parkingu vidjam više nego novih Škoda. A još jače je bilo izraženo prethodih godina kad su C3, pre redizajna, a i klio 4 bili još češća pojava. I tad je Škoda pobedila. Verovatno zato što na službenim parkinzima negde stoji desetine Škoda. Domovi zdravlja, Nis i slično. Zato sam i napisao da bih se zeznuo da ja ocenjujem.

seljadin

pre 2 godine

za nekadasnjih 70.000 tj pre 15 godina prodatih automobila i danasnjih 24.000 je data ista kolicina novca samo srugacije rasporedjena, pre 15 godina 3 puta manje je bilo bme, mercedes, audi, porsche a danas na ovako mali broj auta 3 puta vise luksuza nego kad je prodavano 3 puta vise automobila. Inace desnica kad vlada u svakoj zemlji se razlike povecaju.
Sto se tice polovnjaka oni najvise kostaju mene je za delove polovnjak kostao 1000-1500 evra godisnje i to koji sam kupio kao nov, ali 7,8,9,10 godina dao sam preko 5000 za popravke, slepanje sa autoputa pa sami i racunajte, najjeftininji je nov automobil.

Brzi

pre 2 godine

Генерални директор где радим има 12 000 евра плату, а вози Рено мега а 11 година старог без металног поклопца код чепа за гориво.
(Никола, 14. oktobar 2021 17:36)

A jel ide i u pocepanim pantalonama na posao, starim 10 godina?
Izvini ali nije mi ni to normalno.
Ni klinac od 20 godina da se zaposli, odmah digne kredit i kupi 15 godina star BMW 3.0, ni direktor koji vozi Golfa 2ku a ima basnoslovnu platu, kucu, porodicu i sve sredjeno.

Miroslav

pre 2 godine

diskusija sa tobom prestaje onda kada si uporedio Toyota i Honda automobile (“narodski” automobili) sa premijum segmentom BMW i Audi.

E pa onda nemojte više da trubite kako je Honda najbolji auto na svetu stvarno ste dosadni i teško vas je slušati. U Evropi to niko živ ne kupuje, pogledajte brojeve, zvanične.
Ovom izjavom demantovali ste sami sebe,vi,koji prosečan japanski auto dižete u nebesa. Ko je u životu provozao samo nekoliko različitih automobila,taj zna da japanci ni iz svemira ne mogu da se porede sa nemačkom velikom trojkom.
Čak sam čuo da je Honda bolja od Mercedesa?! Mislim,šta dalje reći. Kakav maloumnik mora čovek da bude da to izjavi...
Pozdrav i uživajte u plehanoj Hondi,ja ću radije BMW 540.

Jorgovan

pre 2 godine

Očekivano. Na prva dva mesta vozila za one koji misle da više nisu sirotinja pošto imaju nov auto, na trećem mestu je auto koji je istinski vozilo srednje klase.

Miroslav

pre 2 godine

Tragican dizajn japanaca? Uporedi recimo bmw x3 iz 2017 i mazdu cx5 iz 2017… Jedino sto je tragicno je tvoj komentar.
(Straight Outta München, 15. oktobar 2021 07:00)

Jeste,još samo da uzmeš i da provozaš jedan i drugi pa da vidimo šta ćeš reći,ako išta znaš o automobilima.
U Mazdi kada voziš 140 po kiši,imaš osećaj da će voda da ti udje u cipele. Zvučna izolacija tragična. Lim koji nije lim,nego pleh.
Al si našao šta ćeš da porediš...vidi se da nisi vozio nijedan.

Goran

pre 2 godine

Ovo je realna Srbija .
Kupuje ono sto se moze ne ono sto se zeli.
Ja sam hteo da kupim Porse ali nekako mi je bilo glupo zbog komsija.Gledao sam noviji Q5 ali na kraj se odlucio za Tiguan R line,matrix.
Komsije voze starije verzije Hyndai,Fiat,Skoda, Reno, Kia i slicnih kanti tako da i ovo mi je bilo previse .
Pitaju za cenu pa spustam za 10k , jer kako su ljubomorni ogovarali bi me da se bavim prljavim poslovima 100%.
Desavalo se da komsije prijave anonimno nekog iz ciste ljubomore.

dak

pre 2 godine

Ovde se pametuje i komentarise o kupovini novih automobila,a niko nije naveo koliko je kes kupaca na zapadu?Gotovo da ih ni nema.Svi kupuju na lizing i banke su vlasnici.Druga stvar je to sto je kod njih to extra povoljno u odnosu na prosecna primanja i sto posle 5 godina auto zamene novim,a nastave da placaju rate.

nesha

pre 2 godine

Trebalo bi da Škoda nagradi sve građane Srbije zbog najviše prodatih modela.Pošto je 80 % prodatih iz flotne prodaje,čitaj budžeta, svi smo valjda zaslužni za rezultat.Inače Škoda - solidan auto.

mr.wolf

pre 2 godine

Fiat na drugom mestu…Za koliko vi radite mesecno? Za 400e?
(Straight Outta München, 15. oktobar 2021 06:48)

Ne, gastarbajteru, neki od nas ne rade za 400e. Neki su sposobni da ovde zarade platu koju ti imas u Minhenu. Nisu morali da idu da ciste, rade na gradjevini, cuvaju starce, rade selidbe, voze kamione.... poput tebe.

Keza

pre 2 godine

@Čabar El Šutnut

Upitaj u Škodi, Ford, VW-u i sl.koji je rok isporuke novog vozila koje poručiš. 8-12 meseci a svi u ugovoru imaju klauzule za dodatne rokove bez sankcije za njih a cena ti uopšte nije fiksna jer niko ne zna kakva će biti za godinu. Najkraći rok ti je sad za vozila iz Azije.

ranzo

pre 2 godine

Ja sam hteo 500L da kupim
Da zamenim mog starog puga 206 za novi auto.
Međutim rekoše mi pre aprila/maja 2022 godine da mi ne garantuju da ću dobiti auto.
I to neka okvirna i minimum prognoza.
A auto se sklapa kod nas.
Šta je npr sa Tipom koji se sklapa u Turskoj? Koliko se on čeka?
(Čabar El Šutnut, 14. oktobar 2021 23:19)
Nema veze gdje se sklapa, nestašica dijelova za vozila

qwerty

pre 2 godine

steta sto ne pise koji su to modeli skode, pa da potvrdimo ili opovrgnemo teoriju da to kupuju drzavne firme za funkcionere
(nikola, 14. oktobar 2021 11:54)

A sto mislis da samo drzavne firme kupuju za svoje funkcionere? I privatne firme imaju svoje direktore sektora i ukoliko je firma normalna, ona svojim direktorima obezbedi vozilo (uglavnom se skode obezbedjuju, jer su za te pare sasvim zadovoljavajuce)

ministar za lobotomiju

pre 2 godine

“Službeni automobil” je ubedljivo najpopularniji auto godine. Ovaj model automobila visoko se kotira na listi želja prosečnog srpskog građanina, dok srećnici koji ga već koriste imaju samo reči hvale za njegove karakteristike.

Službeni automobil koji ja godinama koristim prelazeci iz stranke u stranku, ima zaista univerzalnu namenu. Pored redovnog korišćenja pokazao se nezamenljivim prilikom prebacivanja nameštaja, vožnje tetke kod lekara, kao i prilikom odlaska na slave, svadbe, splavove i ostale slične manifestacije. Moram naglasiti i njegovu ekonomičnost, njegovim korišćenjem praktično nemate nikakve troškove, što ovaj auto čini nezamenljivim.

Činjenica da Srbija ima najviše službenih automobila u Evropi samo je jadan od pokazatelja njegovih kvaliteta i da je Srbija lider u regionu.

yosemite sam

pre 2 godine

Mercedesova s klasa se u originalu pise S-Klasse, bas kako je kolega volina i napisao, skracenica od Sonderklasse (posebna klasa). Ne znam odakle ta ideja da bi Nemac napisao model svog auta na engleskom jeziku. Takodje, nepismen covek u proseku zaradjuje vise od pismenog, “pismeni” uglavnom predaju neki predmet u skolama za minimalac. Pismeni pod navodnicima jer ih se dobro secamo iz skolskih klupa - mi malo pismeniji koji takodje vozimo mecke

Ćezo rca

pre 2 godine

znaci za godinu dana 24.000 jel vi shvatate sta to znaci ? pre 15 godina se prodavalo 50-60.000 godisnje novih automobila, Rusi kupe 3 puta vise automobila na 100.000 stanovnika, a nemci 8 puta vise
(seljadin, 14. oktobar 2021 14:09)

Pre 15 godina nov kec je koštao 4.000€... Počela je prodaja na kredit, lizing... Narod je od muke pristao da mu bankari i država gule kožu s leđa, jer se nadao bržem porastu životnog standarda... Ja lično sam se uvek mučio sa nekim krševima i kao i većina jedva dočekao da nešto pazarim na odloženo... U tom trenutku, 2007. godine, jedino realno i mom džepu primereno bio je gore pomenuti kec... Nov automobil sam kupio tad i (ne bi mi pala na pamet takva glupost) nikad više. Sada vozim kockicu staru 31 godinu... A kec je završio u starom gvožđu još daleke 2016. Takođe, što je neko već spomenuo vezano za broj službenih vozila, seća li se neko koliko je na godišnjem nivou u tom periodu državnim preduzećima i ustanovama (tipa železnica, NIS, elektro-privreda, policija, zdravstvo itd) prodavano jugića i kečeva i jeftinijh modela Škode (Fabia) i Fiata (Punto)...?Tako da, po mojem skromnom mišljenju, poređenje u broju prodatih novih automobila od pre 15 godina i danas nema mnogo smisla.

Straight Outta München

pre 2 godine

Miroslav, 14. oktobar 2021 22:38)

Tragican dizajn japanaca? Uporedi recimo bmw x3 iz 2017 i mazdu cx5 iz 2017… Jedino sto je tragicno je tvoj komentar.

Trt

pre 2 godine

@(Miroslav, 14. oktobar 2021 22:38)

Ja sam bas upoznao tamo ljude koji znaju vise od mehanicara ovde, bukvalno iz ljubavi prema automobilima i hobija. Naravno da vecinu ne zanima, ali ima i puno ljudi koji bas dobro znaju sve o automobilima.

XXX

pre 2 godine

@(Miroslav, 14. oktobar 2021 22:38): diskusija sa tobom prestaje onda kada si uporedio Toyota i Honda automobile (“narodski” automobili) sa premijum segmentom BMW i Audi. Ti si bio u USA 17 meseci, i sve si znanje “popio” o “Amerima”, a ja živim ovde 17 godina pa nemam pojma. Da li si seo nekada u “Lexus”, “Infinity” ili “Acura”? Još nešto: ako “Japanci” nisu kao što su nekada bili, a kakva je tek “nemačka trojka”? Ja ću da ti kažem: pogledaj im cene kada su polovni i ko ih kupuje, pa onda reci kako “Ameri” nemaju pojma.

Zapadnjak

pre 2 godine

Apsolutno je netačno da ljudi na zapadu misle da automobil nije statusni simbol. Itekako jeste. Naravno da uvek postoje ljudi koji ne žele da svoj status javno objavljuju, ali su oni na zapadu u vrlo maloj manjini. Ogromna većina želi svima da dâ jasno do znanja da su uspeli u životu - autom, kućom, brodom, satom, odećom itd.

floppy

pre 2 godine

Poslovno sarađujem sa auto industrijom, importerima i dilerima u Srbiji vise od 10 god. i pratim trzište godinama. Fizička lica godisnje u Srbiji kupe novih putničkih vozila oko 8.500, ostalo kupe pravna lica. Meïutim, ukupna brojka novih vozila koja se izvestava da je prodato, nije tačna, zato što mnogi uvoznici rade re export iz Srbije i izvestavaju da su prodali u Srbiji prema principalima a nisu, jer moraju da ispune planove i kvote, da ne bi izgubili poslove. Trzište Srbije je veoma malo i plitko od cifre koja se izvestava. Od 2008 do 2014g trziste je bilo u padu a onda naovamo kao blagi oporavak odnosno stagnacija, zbog čega je re export pojačan čime se pokriva navodni rast prodaje. I uvoznik Skode pored neprikosnovenosti u flotnoj prodaji, najveći je re exporter i to sve prikazuju kao prodaju u Srbiji, sto nije slucaj. Stvarni rast prodaje je puzajući u nekoj koleraciji sa rastom realnog DBP ali stagniramo. Prodaja novih vozila je ogledalo ekonomije jedne zemlje. Dosta kompanijskih vozila koja se voze i za privatne svrhe, delimicno umanjuje učesce fizckih lica i rast u ukupnoj prodaji, ali i to je sitno.Daleko smo od nekadasnje istorijske prodaje. A sada usled znacajnog rasta cena novih vozila preko 30% u odnosu na 2021 i 2019, tesko ce biti veceg rasta prodaje novih v. u narednom periodu. Srbija je zemlja polovnjaka za fizicka lica...

zzz

pre 2 godine

Jesu,za automobile su glupi kao noga burazeru. Bio sam tamo službeno,17 meseci ,u komadu. Blage veze nemaju sa automobilima,sa tehničkog aspekta,niti ih to zanima,i to je činjenica. Saobraćajni zakoni su strahovito strogi i rigidni,on ne može da vozi nigde 220 km/h (jer će otići na robiju) da bi uporedio,recimo, zvučnu izolaciju kod Toyote ili Honde (koja je loša,by the way) sa recimo Audijem ili BMW-om ( gde je fenomenalna). A mi Srbi to radimo,kao i mnoge druge stvari i otuda znamo mnogo više o automobilima od njih.Jer ono što sam gledao tamo da prodaju,ovde to nikome živom ne bi prodali. Kod njih auto služi da se prevezu od tačke A do tačke B,a ne da leče komplekse kao što je kod nas slučaj,i na tome im treba čestitati.
Oni kad kupuju kola,njih zanima da je što niža mesečna rata (pošto se na nemačku veliku trojku + Porsche) plaća luksuzni porez tzv. "luxury tax".
Japanci su neuporedivo jeftiniji od nemaca tamo a imaju i pogodnosti pri kupovini jer ne podležu luksuznoj taksi,dakle mesečna rata kredita ili lizinga,a posebno osiguranja, neuporedivo je niža nego za nemačka kola. Amerikanci su praktično društvo i sasvim je jasno zašto kupuju japance,nema to veze sa tim nekim imaginarnim kvalitetom o kojem se ovde govori. Imao sam nekoliko japanskih automobila,nisam primetio da su bolji od nekih drugih evropskih koje sam imao, posebno sa recimo Audijem i BMW-om nema šta da se porede, a mečku nisam imao pa ne znam.
P.S. Nisam rek'o da japanci nisu kvalitetni,već da nisu kvalitetni kao što su nekada bili.A o dizajnu njihovih vozila,ne treba trošiti reči,jer je tragičan.
(Miroslav, 14. oktobar 2021 22:38)

Evo provizaj kod nas 220km/h, ili recimo po Francuskoj i Svici. Jer sta znaju glupi Amerikanci, kod njih postoji ogranicenje na autoputu, dok eto pametni Evropljani toga nigde nemaju. Dalje nije bilo potrebno citati text. Jer neko ko moze ovakvu glupost da napise u drugoj recenici garantovano nista pametno nije mogao da izmisli do kraja.

zzz

pre 2 godine

Opao broj..ljudi se opametili,kupuju polovne do 5-6god iz uvoza za 40% cene novog..sada da kupim novu skodu i platim 20.000e do godine jedva izvuces 17.000 to ti je mesecni gubitak od 250e ili daciju svejedno..da ne govorim o visim klasama..platis 50.000 do godine jedna 43.000...
(Sale, 14. oktobar 2021 19:21)

Pa zasto onda uopste kupujes kola? Jel ih kupujes da ih vozis ili da racunas koliko si zaradio/izgubio? I polovnom ce cena pasti za godinu dana. Ne postoji auto kome ce cena porasti!! A auto star 5-6 god, pogotovo iz uvoza moze da bude ok, ali 90% onoga sto se prodaje kod nas je preslo 500-600-700k i vise. Pa ti onda vidi kako si dobro prosao kada si za pola cene novog dobio auto koji je presao pola miliona kilometara. Prva dva servisa i eto tebe na cenu novog.

Čabar El Šutnut

pre 2 godine

Ja sam hteo 500L da kupim
Da zamenim mog starog puga 206 za novi auto.
Međutim rekoše mi pre aprila/maja 2022 godine da mi ne garantuju da ću dobiti auto.
I to neka okvirna i minimum prognoza.
A auto se sklapa kod nas.
Šta je npr sa Tipom koji se sklapa u Turskoj? Koliko se on čeka?

XXX

pre 2 godine

@(Miroslav, 14. oktobar 2021 17:41): “Amerikanci” glupi, ne znaju šta je auto i možeš da im prodaš šta hoćeš? Sada će Srbin da ih sve to nauči. Zašto ljudi nešto pričate o čemu pojma nemate. Najjači deo komentara da “Japanci” nisu više kvalitetni; ti si prešao igricu, nema dalje.

Miroslav

pre 2 godine

@(Miroslav, 14. oktobar 2021 17:41): “Amerikanci” glupi, ne znaju šta je auto i možeš da im prodaš šta hoćeš? Sada će Srbin da ih sve to nauči. Zašto ljudi nešto pričate o čemu pojma nemate. Najjači deo komentara da “Japanci” nisu više kvalitetni; ti si prešao igricu, nema dalje.
(XXX, 14. oktobar 2021 22:02)

Jesu,za automobile su glupi kao noga burazeru. Bio sam tamo službeno,17 meseci ,u komadu. Blage veze nemaju sa automobilima,sa tehničkog aspekta,niti ih to zanima,i to je činjenica. Saobraćajni zakoni su strahovito strogi i rigidni,on ne može da vozi nigde 220 km/h (jer će otići na robiju) da bi uporedio,recimo, zvučnu izolaciju kod Toyote ili Honde (koja je loša,by the way) sa recimo Audijem ili BMW-om ( gde je fenomenalna). A mi Srbi to radimo,kao i mnoge druge stvari i otuda znamo mnogo više o automobilima od njih.Jer ono što sam gledao tamo da prodaju,ovde to nikome živom ne bi prodali. Kod njih auto služi da se prevezu od tačke A do tačke B,a ne da leče komplekse kao što je kod nas slučaj,i na tome im treba čestitati.
Oni kad kupuju kola,njih zanima da je što niža mesečna rata (pošto se na nemačku veliku trojku + Porsche) plaća luksuzni porez tzv. "luxury tax".
Japanci su neuporedivo jeftiniji od nemaca tamo a imaju i pogodnosti pri kupovini jer ne podležu luksuznoj taksi,dakle mesečna rata kredita ili lizinga,a posebno osiguranja, neuporedivo je niža nego za nemačka kola. Amerikanci su praktično društvo i sasvim je jasno zašto kupuju japance,nema to veze sa tim nekim imaginarnim kvalitetom o kojem se ovde govori. Imao sam nekoliko japanskih automobila,nisam primetio da su bolji od nekih drugih evropskih koje sam imao, posebno sa recimo Audijem i BMW-om nema šta da se porede, a mečku nisam imao pa ne znam.
P.S. Nisam rek'o da japanci nisu kvalitetni,već da nisu kvalitetni kao što su nekada bili.A o dizajnu njihovih vozila,ne treba trošiti reči,jer je tragičan.

1234

pre 2 godine

deluje mi da ti treba skole malo. nisi znao da 5 milijardi stanovnika od 7 milijardi na planeti ima prosecnu platu od €250? prosecna cena nove skode i fiata je preko €10,000. Da li si znao da od 240 zemalja na svetu ima samo 50 u kojima je prosecna cena novog auto preko €10,000?
(dome, 14. oktobar 2021 19:35)

Nijedan podatak u komentaru nije tačan. Zapravo, vrlo je daleko od istine.

dr miki

pre 2 godine

Mozda je rođen tamo kao moj zet. Ne mogu oni da govore kao mi. Kako je pričao kada sw upoznao sa mojom sestrom, to je bilo stresno za sve hahah Ali je naučio da prica sasvim lepo, ali i dalje pravi greške.
(kopiranosatvitera, 14. oktobar 2021 16:50)

Ne mora da govori kao mi ali je tako naucio od skolovanih roditelja, pa kad dodje sa rentiranim Merdzu da ga vidi rodbina a stanuje u supi isto mu dodje, al u svajcarskoj se govore 3 jezika i na svakom se pise isto, pa moze bar da nauci kako se pise
Mercedes S class pa nek radi ozbiljan poso...

dr miki

pre 2 godine

meni na racun pise Mercedes S classe a ti ako si pametniji od mercedes dilera u svicarsku onda se zali njemu vazno da kukas da nemas poso a visis po portali

Tebi na racunu pise dijagnoza Mercedes... Takvih pacijenata imam previse u ordinaciji... Al ti to ne kapiras. Srecan si covek...

česi su izmislili veliku Srbiju,

pre 2 godine

Bože dragi, ta škoda se prodaje još samo u Srbiji. Honda je top marka iz Japana, ali dobro ne možete pogriješiti ni sa Toyotom. Mada je Acura miljama ispred nekog Lexusa.

шиле

pre 2 godine

Na kraju, sa 74 prodata automobila u prvih devet meseci ove godine Porsche je ostvario odličan rezultat na našem tržištu.

Колико је ово јадан резултат уствари... Као тржиште, земља са 7м становника, а само 18000 продатих нових аутомобила. Економски тигар!

Igor

pre 2 godine

Œkoda je dobar automobil, ali za ovako visoku prodaju mislim da je zaslužno pre svega što se masovno kupuju za preduzeća i institucije. Slična je stvar sa Fiatom.

S druge strane Toyota, Kia, Hyndai su globalno u ekspanziji, imaju dobre modele, pa je logično što su i kod nas popularni.

Guliver

pre 2 godine

Kupio Fiata u maju, još ga nisam dobio. Pre neki dan dobih e-mail od Fiata, kažu da do 31.12.2021. godine neće biti na traci za sklapanje i da pozovem krajem novembra, jer možda budu znali tada datum kad će u 2022. godini biti na traci za sklapanje. imajući u vidu da posle sklapanja ide transport za Srbiju, homologacija, pa dostavljanje dileru, znaci godinu dana, jos ako budem imao sreće.
(mister, 14. oktobar 2021 14:16)

Da te upitam, sta ti bi da kupis kola koja nisi ni video, a kamoli provozao?

sve je relativno

pre 2 godine

Golf II, 1.9 TDI sve i, pa devet praznih mesta!
(Dušožder, 14. oktobar 2021 19:22)

Kad već pokušavaš da "troluješ" ili budeš "vickast", imaj na umu da za to treba imati "šlifa". Golf II ne postoji ni sa oznakom tdi, ni sa motorom 1.9.

dexter-lab

pre 2 godine

Pa što ne kupuju Hondu ili Mazdu?!
Zato što su preskupe a ne vrede ni upola cene. Pa nisu budale u tim komisijama koje kupuju vozila. Tržište ne možeš da prevariš. Škoda je pouzdana,dobra, jeftino održavanje i ima fantastičnu servisnu mrežu. Sve suprotno od Japanaca,barem velike većine. Japanci su nekada bili dobri,sada se i to promenilo,i tržište odmah reaguje,ne kupuje odredjeni brend. Amerika je drugo,oni blage veze nemaju sa automobilima, možeš da im prodaš šta hoćeš,a tamo su Japanci jeftini u odnosu na druge,i imaju nešto bolju servisnu mrežu.
(Miroslav, 14. oktobar 2021 17:41)
Svaka rec koju su napisao u ovoj bljuvotini od paragrafa je nebuloza.
U kojoj ti zemlji zivis, covece? Da li ti znas da su sva drzavna preduzeca i lokalne samouprave dobili preporuku (naredbu) da kupuju skodu kao sluzbeno vozilo? Znas li ko je ovlasceni uvoznik Skode za Srbiju i u kakvoj je vezi sa vladajucom garniturom?
Srbin koji predje 6000 km godisnje se razume bolje u automobile od Amera koji nije ispod 40.000 km godisnje? Daj ne brukaj se.

Pera Srbin

pre 2 godine

Kad će neko iz Srbije početi da prodaje Peugeota? Ovi Makedonci su užas firma, bez podrške, bez servisa očaj. A Pežo je u Evropi trenutno jedan od najprodavanijih brendova.

dexter-lab

pre 2 godine

Генерални директор где радим има 12 000 евра плату, а вози Рено мега а 11 година старог без металног поклопца код чепа за гориво.
(Никола, 14. oktobar 2021 17:36)
Megana vozi svaki dan do posla, glumata nekog hipstera.A pitaj ga sta cuva u garazi i u cemu vozi 20 godina mladju ljubavnicu kada krenu na vikend u neki SPA.

Sale

pre 2 godine

Opao broj..ljudi se opametili,kupuju polovne do 5-6god iz uvoza za 40% cene novog..sada da kupim novu skodu i platim 20.000e do godine jedva izvuces 17.000 to ti je mesecni gubitak od 250e ili daciju svejedno..da ne govorim o visim klasama..platis 50.000 do godine jedna 43.000...

posmatrač amater

pre 2 godine

Naravno da je Škoda na prvom mestu kad sve državne firme i ministarstva kupuju Škode. Što li ?
(Nola, 14. oktobar 2021 15:57)

Pa što ne kupuju Hondu ili Mazdu?!
Zato što su preskupe a ne vrede ni upola cene. Pa nisu budale u tim komisijama koje kupuju vozila. Tržište ne možeš da prevariš. Škoda je pouzdana,dobra, jeftino održavanje i ima fantastičnu servisnu mrežu. Sve suprotno od Japanaca,barem velike većine. Japanci su nekada bili dobri,sada se i to promenilo,i tržište odmah reaguje,ne kupuje odredjeni brend. Amerika je drugo,oni blage veze nemaju sa automobilima, možeš da im prodaš šta hoćeš,a tamo su Japanci jeftini u odnosu na druge,i imaju nešto bolju servisnu mrežu.
(Miroslav, 14. oktobar 2021 17:41)

Ovaj deo tvog izlaganja ("Škoda je pouzdana,dobra, jeftino održavanje i ima fantastičnu servisnu mrežu."), sve i da "progutam", ali to "jeftino održavanje" nikako ne mogu, jer preko 110 hiljada km plaćam redovno održavanje za 1,0 TSI u fabiji iz prve ruke mogu da ti kažem da običan "godišnji redovni servis" (ulje motora, podloška čepa kartera i svi filteri) za nju više košta nego to isto za Hondu CR-V 1,5T.
Škoda bukvalno kolje sa cenom održavanja u ovl. servisnoj mreži. Ima jednostavan razlog za to u Srbiji, ali, da ne načinjemo veoma bolne teme.

dome

pre 2 godine

Skoda i Fiat.

Govori koji smo mi socijalni slucajevi.

Sto se tice Toyote, nije realan podatak. Taksisti ih pokupovase.
(uzas, 14. oktobar 2021 16:45)

@uzas
deluje mi da ti treba skole malo. nisi znao da 5 milijardi stanovnika od 7 milijardi na planeti ima prosecnu platu od €250? prosecna cena nove skode i fiata je preko €10,000. Da li si znao da od 240 zemalja na svetu ima samo 50 u kojima je prosecna cena novog auto preko €10,000?

Aca

pre 2 godine

po ovome ispade da Nisan nije prodao ni 500 automobila a ima ih u svakom gradu Juke Qasqai i x trail
(janko, 14. oktobar 2021 17:01)

Srbi su mnogo sposoban narod kad treba nesto procitati. Zato i znamo sve o svemu. Zlatno doba novcanika i mozgova.

Mikan

pre 2 godine

Mi smo trziste na bazi statisticke greske spram srednje Evropskih drzava.A prva tri ili cetiri mesta kod nad su uglavnom flotna prodaja.Realno je tek ono za sta se ne hvataju sluzbenici i drzavni aparat.Naravno,skoda je kvalitetan auto ali je u vrhu i zbog mnogih firmi.Dacia isto sve vise je u ekspanziji..

SRB über alles

pre 2 godine

Dal je moguce da si ti za tako kratko vreme boravka u "svicarsku" zaboravio da govoris srpski, koliko vidim ni na nemackom, francuskom ili italijanskom a ne daj boze na engleskom jeziku ne znas da napises "S klasse Merdzu" ili nisi zavrsio nikakvu skolu a radis ozbiljan poso pa ne znas padeze, glagolska vremena, sta se pise velikim a sta malim slovima al je bitno da vozis Mercedes S class...
(dr miki, 14. oktobar 2021 16:02


On i nije SRB kako ne kapiras?

aco CH

pre 2 godine

@Srbi bi da ne radu a da voze skupa kola. To ne moze ja vozim S klasse Merdzu ali radim ozbiljan poso u svicarsku. Ne moze u srbiju da se radi u drzavnu sluzbu i pije kafa a vozi skupo auto
(aco CH, 14. oktobar 2021 12:13)

Dal je moguce da si ti za tako kratko vreme boravka u "svicarsku" zaboravio da govoris srpski, koliko vidim ni na nemackom, francuskom ili italijanskom a ne daj boze na engleskom jeziku ne znas da napises "S klasse Merdzu" ili nisi zavrsio nikakvu skolu a radis ozbiljan poso pa ne znas padeze, glagolska vremena, sta se pise velikim a sta malim slovima al je bitno da vozis Mercedes S class...
(dr miki, 14. oktobar 2021 16:02) meni na racun pise Mercedes S classe a ti ako si pametniji od mercedes dilera u svicarsku onda se zali njemu vazno da kukas da nemas poso a visis po portali

Anonymous

pre 2 godine

Biće to i gore. Do polovine 2022. ko preživi pričaće. Novih auta nema pa nema. Saloni mnogih brendova prazni. Trebaće nam još par godina da dođemo do bar 50,000 komada novih vozila godišnje. Baš smo ekonomski tigar...

Anonimus

pre 2 godine

@aco CH. Da mi je videti taj "ozbiljan" posao koji ti radiš sa takvim (ne)obrazovanjem. Pa ti ne znaš ni da pišeš, vidim da je velika borba.

Nemanja

pre 2 godine

@ 2008 godine za vreme "žutih lopova" prodato 84 000 novih automobila.
(Džaja, 14. oktobar 2021 14:19)

U Srbiji prodato 84000 automobila u jednoj godini? Mislim da je informacija pogresna, rekord je bio oko 55000...

Никола

pre 2 godine

Генерални директор где радим има 12 000 евра плату, а вози Рено мега а 11 година старог без металног поклопца код чепа за гориво.

Miroslav

pre 2 godine

Naravno da je Škoda na prvom mestu kad sve državne firme i ministarstva kupuju Škode. Što li ?
(Nola, 14. oktobar 2021 15:57)

Pa što ne kupuju Hondu ili Mazdu?!
Zato što su preskupe a ne vrede ni upola cene. Pa nisu budale u tim komisijama koje kupuju vozila. Tržište ne možeš da prevariš. Škoda je pouzdana,dobra, jeftino održavanje i ima fantastičnu servisnu mrežu. Sve suprotno od Japanaca,barem velike većine. Japanci su nekada bili dobri,sada se i to promenilo,i tržište odmah reaguje,ne kupuje odredjeni brend. Amerika je drugo,oni blage veze nemaju sa automobilima, možeš da im prodaš šta hoćeš,a tamo su Japanci jeftini u odnosu na druge,i imaju nešto bolju servisnu mrežu.

NSrdjan

pre 2 godine

Ovo u vrhu su sve proizvodjaci koji nude vise nego lepo opremljene modele za oko 20.000 EUR. Jeste da se uglavnom radi o benzinjarama sa motorima od 999 do 1600 kubika, ali novo je novo. Bolje kupiti i to, nego da te neko pravi budalom da je Passat vozila baba.

realno

pre 2 godine

2008 godine za vreme "žutih lopova" prodato 84 000 novih automobila.
(Džaja, 14. oktobar 2021 14:19)

To ni Vučić ne bi tako lepo primetio. Za toliko se tada više kralo!

kopiranosatvitera

pre 2 godine

Dal je moguce da si ti za tako kratko vreme boravka u "svicarsku" zaboravio da govoris srpski, koliko vidim ni na nemackom, francuskom ili italijanskom a ne daj boze na engleskom jeziku ne znas da napises "S klasse Merdzu" ili nisi zavrsio nikakvu skolu a radis ozbiljan poso pa ne znas padeze, glagolska vremena, sta se pise velikim a sta malim slovima al je bitno da vozis Mercedes S class...
(dr miki, 14. oktobar 2021 16:02)

Mozda je rođen tamo kao moj zet. Ne mogu oni da govore kao mi. Kako je pričao kada sw upoznao sa mojom sestrom, to je bilo stresno za sve hahah Ali je naučio da prica sasvim lepo, ali i dalje pravi greške.

Фактор мира и стабилности

pre 2 godine

@Milojko:

Који, бре, директор овде вози BWV или Мечку!?
- Батице, овде директори имају возаче!

dr miki

pre 2 godine

Srbi bi da ne radu a da voze skupa kola. To ne moze ja vozim S klasse Merdzu ali radim ozbiljan poso u svicarsku. Ne moze u srbiju da se radi u drzavnu sluzbu i pije kafa a vozi skupo auto
(aco CH, 14. oktobar 2021 12:13)

Dal je moguce da si ti za tako kratko vreme boravka u "svicarsku" zaboravio da govoris srpski, koliko vidim ni na nemackom, francuskom ili italijanskom a ne daj boze na engleskom jeziku ne znas da napises "S klasse Merdzu" ili nisi zavrsio nikakvu skolu a radis ozbiljan poso pa ne znas padeze, glagolska vremena, sta se pise velikim a sta malim slovima al je bitno da vozis Mercedes S class...

Томо

pre 2 godine

2007. године је само Застава продала 15.000 аутомобила. Сада схватате размере катастрофе златног доба.

Данас све компаније са све државном набавком и приватним куповинама једва пребаце тај број у укупној тоталној куповини свих аутомобилских марки заједно.

Да не помисли неко да је тај број толики јер је 2007. народ био бедан и није имао за скупље. Још преко 40.000 аутомобила других марки је продато.

Vozač

pre 2 godine

znaci za godinu dana 24.000 jel vi shvatate sta to znaci ? pre 15 godina se prodavalo 50-60.000 godisnje novih automobila, Rusi kupe 3 puta vise automobila na 100.000 stanovnika, a nemci 8 puta vise

Tačnije 70.000 je prodato rekordne 2007e. A znate zašto, prodato je skoro sve što vredi od fabrika, a lumpenproleterijat je svoje ničim zaslužene besplatne akcije, jer oni nisu stvorili firme u kojima su radili, ulupao u automobile, belu tehniku i stanove.

toliko o tome

pre 2 godine

Direktor vece IT firme u kojoj radim u Becu ni nema auto, covek dolazi biciklom ili gradskim na posao. Zamislite nekog direktora u Bg da ne vozi BMW ili Mecku, skoro pa nemoguce.
(Milojko, 14. oktobar 2021 14:10)

Verovatno su u Beču vozila gradskog prevoza čistija nego u Srbiji?

samo jaretina

pre 2 godine

Direktor vece IT firme u kojoj radim u Becu ni nema auto, covek dolazi biciklom ili gradskim na posao. Zamislite nekog direktora u Bg da ne vozi BMW ili Mecku, skoro pa nemoguce.
(Milojko, 14. oktobar 2021 14:10)

znam ICT manager-a iz banke koji zarađuje boga oca a dolazi bajsem. tako da se čuda događaju.

faca011

pre 2 godine

realno kia i hyndai ista auta. ako ih saberemo,iskocise korejanci na drugo mesto. ja izeh novi sportage u julu,vredi svakog centa, a jos je popust bio 8k eur. za te pare kod drugih nije bilo sa takvim motorom i opremom. sve 4-5k eur vise minimum. a jos i 7 godina garancije...

Džaja

pre 2 godine

znaci za godinu dana 24.000 jel vi shvatate sta to znaci ? pre 15 godina se prodavalo 50-60.000 godisnje novih automobila, Rusi kupe 3 puta vise automobila na 100.000 stanovnika, a nemci 8 puta vise
(seljadin, 14. oktobar 2021 14:09)

2008 godine za vreme "žutih lopova" prodato 84 000 novih automobila.

dude

pre 2 godine

Srbi bi da ne radu a da voze skupa kola. To ne moze ja vozim S klasse Merdzu ali radim ozbiljan poso u svicarsku. Ne moze u srbiju da se radi u drzavnu sluzbu i pije kafa a vozi skupo auto
(aco CH, 14. oktobar 2021 12:13)

prodaj rezervni točak i upiši tečaj srpskog jezika. u švicarsku.

Al

pre 2 godine

Zašto se stavljaju Fiat i Dačija u isti koš? Fiat je ipak pristojan brend, da li je moguće da su im automobili tako gadni postali?
Usput, iznenađuje me rezultat Džipa, da li je to posledica onih akcija za "kompas"?
I da li je moguće da u top 10 nigde nema marke Land Rover? Meni izgleda da je svaki imućniji član partije dobio direktivu da pazari neki njihov model.

samo jaretina

pre 2 godine

Promašio bih totalno. Ja gde god se okrenem vidim:Klio, Captur, C3 i popriličan broj Fiesti.
(Jare u mleku, 14. oktobar 2021 13:46)

NOVO

seljadin

pre 2 godine

znaci za godinu dana 24.000 jel vi shvatate sta to znaci ? pre 15 godina se prodavalo 50-60.000 godisnje novih automobila, Rusi kupe 3 puta vise automobila na 100.000 stanovnika, a nemci 8 puta vise

mister

pre 2 godine

Kupio Fiata u maju, još ga nisam dobio. Pre neki dan dobih e-mail od Fiata, kažu da do 31.12.2021. godine neće biti na traci za sklapanje i da pozovem krajem novembra, jer možda budu znali tada datum kad će u 2022. godini biti na traci za sklapanje. imajući u vidu da posle sklapanja ide transport za Srbiju, homologacija, pa dostavljanje dileru, znaci godinu dana, jos ako budem imao sreće.

Milojko

pre 2 godine

Skoda je najprodacanija i u Austriji. S razlogom, dobijete najvise za najbolju cenu. Pogotovo kod Superba. Ljudima na zapadu auto mahon sluzi da se prevezu od tacke A do tacke B, na balkanu je auto kao statusni simbol.

Direktor vece IT firme u kojoj radim u Becu ni nema auto, covek dolazi biciklom ili gradskim na posao. Zamislite nekog direktora u Bg da ne vozi BMW ili Mecku, skoro pa nemoguce.

samo jaretina

pre 2 godine

Pežo ništa, a jedan od češćih automobila na našim ulicama.
(roki, 14. oktobar 2021 11:48)
15 : 2

novo srbo novo, čitaj nije teško. mada (dis)like statistika govori da je 90% u velikom problemu.

ja

pre 2 godine

U periodu 2007-2009. toliko vozila je prodavano u samo jednom kvartalu - godišnja prodaja je bila oko 55.000 novih vozila, od čega su dominantne bile kupovine putničkih vozila i to od strane fizičkih lica. Sada 2/3 novih vozila čini prodaja firmama. Čisto da bi se poredila zlatna doba...

aco CH

pre 2 godine

Srbi bi da ne radu a da voze skupa kola. To ne moze ja vozim S klasse Merdzu ali radim ozbiljan poso u svicarsku. Ne moze u srbiju da se radi u drzavnu sluzbu i pije kafa a vozi skupo auto

nikola

pre 2 godine

skoda ocekivana jer ih firme dominantno kupuju.
Fiat isto, dobar je odnos cene i kvaliteta.Odlican za prosecnu radnicku porodicu kod nas. jedino sto me ovde iznenadjuje je mala prodaja dacije, ocekivao bih da su u vrhu u rangu sa fiatom

posmatrač amater

pre 2 godine

Pošto ih nema na ovom spisku, začelje znači drže pežo, subaru, mitsubishi, nissan, honda i njima slični egzotični brendovi.
Za pežo mi je potpuno jasno. Dovoljno mi da vidim da im 5008 dobacuje do 46.540, 3008 do 41.890 (za 130 konja), zastareli 308 do 29.990 i sve mi je jasno. Baš su se zaigrali sa cenama.

Milojko

pre 2 godine

Skoda je najprodacanija i u Austriji. S razlogom, dobijete najvise za najbolju cenu. Pogotovo kod Superba. Ljudima na zapadu auto mahon sluzi da se prevezu od tacke A do tacke B, na balkanu je auto kao statusni simbol.

Direktor vece IT firme u kojoj radim u Becu ni nema auto, covek dolazi biciklom ili gradskim na posao. Zamislite nekog direktora u Bg da ne vozi BMW ili Mecku, skoro pa nemoguce.

ja

pre 2 godine

U periodu 2007-2009. toliko vozila je prodavano u samo jednom kvartalu - godišnja prodaja je bila oko 55.000 novih vozila, od čega su dominantne bile kupovine putničkih vozila i to od strane fizičkih lica. Sada 2/3 novih vozila čini prodaja firmama. Čisto da bi se poredila zlatna doba...

dude

pre 2 godine

Srbi bi da ne radu a da voze skupa kola. To ne moze ja vozim S klasse Merdzu ali radim ozbiljan poso u svicarsku. Ne moze u srbiju da se radi u drzavnu sluzbu i pije kafa a vozi skupo auto
(aco CH, 14. oktobar 2021 12:13)

prodaj rezervni točak i upiši tečaj srpskog jezika. u švicarsku.

seljadin

pre 2 godine

znaci za godinu dana 24.000 jel vi shvatate sta to znaci ? pre 15 godina se prodavalo 50-60.000 godisnje novih automobila, Rusi kupe 3 puta vise automobila na 100.000 stanovnika, a nemci 8 puta vise

dr miki

pre 2 godine

Srbi bi da ne radu a da voze skupa kola. To ne moze ja vozim S klasse Merdzu ali radim ozbiljan poso u svicarsku. Ne moze u srbiju da se radi u drzavnu sluzbu i pije kafa a vozi skupo auto
(aco CH, 14. oktobar 2021 12:13)

Dal je moguce da si ti za tako kratko vreme boravka u "svicarsku" zaboravio da govoris srpski, koliko vidim ni na nemackom, francuskom ili italijanskom a ne daj boze na engleskom jeziku ne znas da napises "S klasse Merdzu" ili nisi zavrsio nikakvu skolu a radis ozbiljan poso pa ne znas padeze, glagolska vremena, sta se pise velikim a sta malim slovima al je bitno da vozis Mercedes S class...

Džaja

pre 2 godine

znaci za godinu dana 24.000 jel vi shvatate sta to znaci ? pre 15 godina se prodavalo 50-60.000 godisnje novih automobila, Rusi kupe 3 puta vise automobila na 100.000 stanovnika, a nemci 8 puta vise
(seljadin, 14. oktobar 2021 14:09)

2008 godine za vreme "žutih lopova" prodato 84 000 novih automobila.

posmatrač amater

pre 2 godine

Pošto ih nema na ovom spisku, začelje znači drže pežo, subaru, mitsubishi, nissan, honda i njima slični egzotični brendovi.
Za pežo mi je potpuno jasno. Dovoljno mi da vidim da im 5008 dobacuje do 46.540, 3008 do 41.890 (za 130 konja), zastareli 308 do 29.990 i sve mi je jasno. Baš su se zaigrali sa cenama.

nikola

pre 2 godine

skoda ocekivana jer ih firme dominantno kupuju.
Fiat isto, dobar je odnos cene i kvaliteta.Odlican za prosecnu radnicku porodicu kod nas. jedino sto me ovde iznenadjuje je mala prodaja dacije, ocekivao bih da su u vrhu u rangu sa fiatom

posmatrač amater

pre 2 godine

Naravno da je Škoda na prvom mestu kad sve državne firme i ministarstva kupuju Škode. Što li ?
(Nola, 14. oktobar 2021 15:57)

Pa što ne kupuju Hondu ili Mazdu?!
Zato što su preskupe a ne vrede ni upola cene. Pa nisu budale u tim komisijama koje kupuju vozila. Tržište ne možeš da prevariš. Škoda je pouzdana,dobra, jeftino održavanje i ima fantastičnu servisnu mrežu. Sve suprotno od Japanaca,barem velike većine. Japanci su nekada bili dobri,sada se i to promenilo,i tržište odmah reaguje,ne kupuje odredjeni brend. Amerika je drugo,oni blage veze nemaju sa automobilima, možeš da im prodaš šta hoćeš,a tamo su Japanci jeftini u odnosu na druge,i imaju nešto bolju servisnu mrežu.
(Miroslav, 14. oktobar 2021 17:41)

Ovaj deo tvog izlaganja ("Škoda je pouzdana,dobra, jeftino održavanje i ima fantastičnu servisnu mrežu."), sve i da "progutam", ali to "jeftino održavanje" nikako ne mogu, jer preko 110 hiljada km plaćam redovno održavanje za 1,0 TSI u fabiji iz prve ruke mogu da ti kažem da običan "godišnji redovni servis" (ulje motora, podloška čepa kartera i svi filteri) za nju više košta nego to isto za Hondu CR-V 1,5T.
Škoda bukvalno kolje sa cenom održavanja u ovl. servisnoj mreži. Ima jednostavan razlog za to u Srbiji, ali, da ne načinjemo veoma bolne teme.

Томо

pre 2 godine

2007. године је само Застава продала 15.000 аутомобила. Сада схватате размере катастрофе златног доба.

Данас све компаније са све државном набавком и приватним куповинама једва пребаце тај број у укупној тоталној куповини свих аутомобилских марки заједно.

Да не помисли неко да је тај број толики јер је 2007. народ био бедан и није имао за скупље. Још преко 40.000 аутомобила других марки је продато.

Vozač

pre 2 godine

znaci za godinu dana 24.000 jel vi shvatate sta to znaci ? pre 15 godina se prodavalo 50-60.000 godisnje novih automobila, Rusi kupe 3 puta vise automobila na 100.000 stanovnika, a nemci 8 puta vise

Tačnije 70.000 je prodato rekordne 2007e. A znate zašto, prodato je skoro sve što vredi od fabrika, a lumpenproleterijat je svoje ničim zaslužene besplatne akcije, jer oni nisu stvorili firme u kojima su radili, ulupao u automobile, belu tehniku i stanove.

samo jaretina

pre 2 godine

Direktor vece IT firme u kojoj radim u Becu ni nema auto, covek dolazi biciklom ili gradskim na posao. Zamislite nekog direktora u Bg da ne vozi BMW ili Mecku, skoro pa nemoguce.
(Milojko, 14. oktobar 2021 14:10)

znam ICT manager-a iz banke koji zarađuje boga oca a dolazi bajsem. tako da se čuda događaju.

toliko o tome

pre 2 godine

Direktor vece IT firme u kojoj radim u Becu ni nema auto, covek dolazi biciklom ili gradskim na posao. Zamislite nekog direktora u Bg da ne vozi BMW ili Mecku, skoro pa nemoguce.
(Milojko, 14. oktobar 2021 14:10)

Verovatno su u Beču vozila gradskog prevoza čistija nego u Srbiji?

mister

pre 2 godine

Kupio Fiata u maju, još ga nisam dobio. Pre neki dan dobih e-mail od Fiata, kažu da do 31.12.2021. godine neće biti na traci za sklapanje i da pozovem krajem novembra, jer možda budu znali tada datum kad će u 2022. godini biti na traci za sklapanje. imajući u vidu da posle sklapanja ide transport za Srbiju, homologacija, pa dostavljanje dileru, znaci godinu dana, jos ako budem imao sreće.

dexter-lab

pre 2 godine

Pa što ne kupuju Hondu ili Mazdu?!
Zato što su preskupe a ne vrede ni upola cene. Pa nisu budale u tim komisijama koje kupuju vozila. Tržište ne možeš da prevariš. Škoda je pouzdana,dobra, jeftino održavanje i ima fantastičnu servisnu mrežu. Sve suprotno od Japanaca,barem velike većine. Japanci su nekada bili dobri,sada se i to promenilo,i tržište odmah reaguje,ne kupuje odredjeni brend. Amerika je drugo,oni blage veze nemaju sa automobilima, možeš da im prodaš šta hoćeš,a tamo su Japanci jeftini u odnosu na druge,i imaju nešto bolju servisnu mrežu.
(Miroslav, 14. oktobar 2021 17:41)
Svaka rec koju su napisao u ovoj bljuvotini od paragrafa je nebuloza.
U kojoj ti zemlji zivis, covece? Da li ti znas da su sva drzavna preduzeca i lokalne samouprave dobili preporuku (naredbu) da kupuju skodu kao sluzbeno vozilo? Znas li ko je ovlasceni uvoznik Skode za Srbiju i u kakvoj je vezi sa vladajucom garniturom?
Srbin koji predje 6000 km godisnje se razume bolje u automobile od Amera koji nije ispod 40.000 km godisnje? Daj ne brukaj se.

samo jaretina

pre 2 godine

Pežo ništa, a jedan od češćih automobila na našim ulicama.
(roki, 14. oktobar 2021 11:48)
15 : 2

novo srbo novo, čitaj nije teško. mada (dis)like statistika govori da je 90% u velikom problemu.

sve je relativno

pre 2 godine

Golf II, 1.9 TDI sve i, pa devet praznih mesta!
(Dušožder, 14. oktobar 2021 19:22)

Kad već pokušavaš da "troluješ" ili budeš "vickast", imaj na umu da za to treba imati "šlifa". Golf II ne postoji ni sa oznakom tdi, ni sa motorom 1.9.

samo jaretina

pre 2 godine

Promašio bih totalno. Ja gde god se okrenem vidim:Klio, Captur, C3 i popriličan broj Fiesti.
(Jare u mleku, 14. oktobar 2021 13:46)

NOVO

Никола

pre 2 godine

Генерални директор где радим има 12 000 евра плату, а вози Рено мега а 11 година старог без металног поклопца код чепа за гориво.

dexter-lab

pre 2 godine

Генерални директор где радим има 12 000 евра плату, а вози Рено мега а 11 година старог без металног поклопца код чепа за гориво.
(Никола, 14. oktobar 2021 17:36)
Megana vozi svaki dan do posla, glumata nekog hipstera.A pitaj ga sta cuva u garazi i u cemu vozi 20 godina mladju ljubavnicu kada krenu na vikend u neki SPA.

Al

pre 2 godine

Zašto se stavljaju Fiat i Dačija u isti koš? Fiat je ipak pristojan brend, da li je moguće da su im automobili tako gadni postali?
Usput, iznenađuje me rezultat Džipa, da li je to posledica onih akcija za "kompas"?
I da li je moguće da u top 10 nigde nema marke Land Rover? Meni izgleda da je svaki imućniji član partije dobio direktivu da pazari neki njihov model.

шиле

pre 2 godine

Na kraju, sa 74 prodata automobila u prvih devet meseci ove godine Porsche je ostvario odličan rezultat na našem tržištu.

Колико је ово јадан резултат уствари... Као тржиште, земља са 7м становника, а само 18000 продатих нових аутомобила. Економски тигар!

Anonymous

pre 2 godine

Biće to i gore. Do polovine 2022. ko preživi pričaće. Novih auta nema pa nema. Saloni mnogih brendova prazni. Trebaće nam još par godina da dođemo do bar 50,000 komada novih vozila godišnje. Baš smo ekonomski tigar...

Aca

pre 2 godine

po ovome ispade da Nisan nije prodao ni 500 automobila a ima ih u svakom gradu Juke Qasqai i x trail
(janko, 14. oktobar 2021 17:01)

Srbi su mnogo sposoban narod kad treba nesto procitati. Zato i znamo sve o svemu. Zlatno doba novcanika i mozgova.

faca011

pre 2 godine

realno kia i hyndai ista auta. ako ih saberemo,iskocise korejanci na drugo mesto. ja izeh novi sportage u julu,vredi svakog centa, a jos je popust bio 8k eur. za te pare kod drugih nije bilo sa takvim motorom i opremom. sve 4-5k eur vise minimum. a jos i 7 godina garancije...

kopiranosatvitera

pre 2 godine

Dal je moguce da si ti za tako kratko vreme boravka u "svicarsku" zaboravio da govoris srpski, koliko vidim ni na nemackom, francuskom ili italijanskom a ne daj boze na engleskom jeziku ne znas da napises "S klasse Merdzu" ili nisi zavrsio nikakvu skolu a radis ozbiljan poso pa ne znas padeze, glagolska vremena, sta se pise velikim a sta malim slovima al je bitno da vozis Mercedes S class...
(dr miki, 14. oktobar 2021 16:02)

Mozda je rođen tamo kao moj zet. Ne mogu oni da govore kao mi. Kako je pričao kada sw upoznao sa mojom sestrom, to je bilo stresno za sve hahah Ali je naučio da prica sasvim lepo, ali i dalje pravi greške.

NSrdjan

pre 2 godine

Ovo u vrhu su sve proizvodjaci koji nude vise nego lepo opremljene modele za oko 20.000 EUR. Jeste da se uglavnom radi o benzinjarama sa motorima od 999 do 1600 kubika, ali novo je novo. Bolje kupiti i to, nego da te neko pravi budalom da je Passat vozila baba.

aco CH

pre 2 godine

Srbi bi da ne radu a da voze skupa kola. To ne moze ja vozim S klasse Merdzu ali radim ozbiljan poso u svicarsku. Ne moze u srbiju da se radi u drzavnu sluzbu i pije kafa a vozi skupo auto

ministar za lobotomiju

pre 2 godine

“Službeni automobil” je ubedljivo najpopularniji auto godine. Ovaj model automobila visoko se kotira na listi želja prosečnog srpskog građanina, dok srećnici koji ga već koriste imaju samo reči hvale za njegove karakteristike.

Službeni automobil koji ja godinama koristim prelazeci iz stranke u stranku, ima zaista univerzalnu namenu. Pored redovnog korišćenja pokazao se nezamenljivim prilikom prebacivanja nameštaja, vožnje tetke kod lekara, kao i prilikom odlaska na slave, svadbe, splavove i ostale slične manifestacije. Moram naglasiti i njegovu ekonomičnost, njegovim korišćenjem praktično nemate nikakve troškove, što ovaj auto čini nezamenljivim.

Činjenica da Srbija ima najviše službenih automobila u Evropi samo je jadan od pokazatelja njegovih kvaliteta i da je Srbija lider u regionu.

Фактор мира и стабилности

pre 2 godine

@Milojko:

Који, бре, директор овде вози BWV или Мечку!?
- Батице, овде директори имају возаче!

floppy

pre 2 godine

Poslovno sarađujem sa auto industrijom, importerima i dilerima u Srbiji vise od 10 god. i pratim trzište godinama. Fizička lica godisnje u Srbiji kupe novih putničkih vozila oko 8.500, ostalo kupe pravna lica. Meïutim, ukupna brojka novih vozila koja se izvestava da je prodato, nije tačna, zato što mnogi uvoznici rade re export iz Srbije i izvestavaju da su prodali u Srbiji prema principalima a nisu, jer moraju da ispune planove i kvote, da ne bi izgubili poslove. Trzište Srbije je veoma malo i plitko od cifre koja se izvestava. Od 2008 do 2014g trziste je bilo u padu a onda naovamo kao blagi oporavak odnosno stagnacija, zbog čega je re export pojačan čime se pokriva navodni rast prodaje. I uvoznik Skode pored neprikosnovenosti u flotnoj prodaji, najveći je re exporter i to sve prikazuju kao prodaju u Srbiji, sto nije slucaj. Stvarni rast prodaje je puzajući u nekoj koleraciji sa rastom realnog DBP ali stagniramo. Prodaja novih vozila je ogledalo ekonomije jedne zemlje. Dosta kompanijskih vozila koja se voze i za privatne svrhe, delimicno umanjuje učesce fizckih lica i rast u ukupnoj prodaji, ali i to je sitno.Daleko smo od nekadasnje istorijske prodaje. A sada usled znacajnog rasta cena novih vozila preko 30% u odnosu na 2021 i 2019, tesko ce biti veceg rasta prodaje novih v. u narednom periodu. Srbija je zemlja polovnjaka za fizicka lica...

1234

pre 2 godine

deluje mi da ti treba skole malo. nisi znao da 5 milijardi stanovnika od 7 milijardi na planeti ima prosecnu platu od €250? prosecna cena nove skode i fiata je preko €10,000. Da li si znao da od 240 zemalja na svetu ima samo 50 u kojima je prosecna cena novog auto preko €10,000?
(dome, 14. oktobar 2021 19:35)

Nijedan podatak u komentaru nije tačan. Zapravo, vrlo je daleko od istine.

Guliver

pre 2 godine

Kupio Fiata u maju, još ga nisam dobio. Pre neki dan dobih e-mail od Fiata, kažu da do 31.12.2021. godine neće biti na traci za sklapanje i da pozovem krajem novembra, jer možda budu znali tada datum kad će u 2022. godini biti na traci za sklapanje. imajući u vidu da posle sklapanja ide transport za Srbiju, homologacija, pa dostavljanje dileru, znaci godinu dana, jos ako budem imao sreće.
(mister, 14. oktobar 2021 14:16)

Da te upitam, sta ti bi da kupis kola koja nisi ni video, a kamoli provozao?

Mikan

pre 2 godine

Mi smo trziste na bazi statisticke greske spram srednje Evropskih drzava.A prva tri ili cetiri mesta kod nad su uglavnom flotna prodaja.Realno je tek ono za sta se ne hvataju sluzbenici i drzavni aparat.Naravno,skoda je kvalitetan auto ali je u vrhu i zbog mnogih firmi.Dacia isto sve vise je u ekspanziji..

Igor

pre 2 godine

Œkoda je dobar automobil, ali za ovako visoku prodaju mislim da je zaslužno pre svega što se masovno kupuju za preduzeća i institucije. Slična je stvar sa Fiatom.

S druge strane Toyota, Kia, Hyndai su globalno u ekspanziji, imaju dobre modele, pa je logično što su i kod nas popularni.

Čabar El Šutnut

pre 2 godine

Ja sam hteo 500L da kupim
Da zamenim mog starog puga 206 za novi auto.
Međutim rekoše mi pre aprila/maja 2022 godine da mi ne garantuju da ću dobiti auto.
I to neka okvirna i minimum prognoza.
A auto se sklapa kod nas.
Šta je npr sa Tipom koji se sklapa u Turskoj? Koliko se on čeka?

Pera Srbin

pre 2 godine

Kad će neko iz Srbije početi da prodaje Peugeota? Ovi Makedonci su užas firma, bez podrške, bez servisa očaj. A Pežo je u Evropi trenutno jedan od najprodavanijih brendova.

Miroslav

pre 2 godine

@(Miroslav, 14. oktobar 2021 17:41): “Amerikanci” glupi, ne znaju šta je auto i možeš da im prodaš šta hoćeš? Sada će Srbin da ih sve to nauči. Zašto ljudi nešto pričate o čemu pojma nemate. Najjači deo komentara da “Japanci” nisu više kvalitetni; ti si prešao igricu, nema dalje.
(XXX, 14. oktobar 2021 22:02)

Jesu,za automobile su glupi kao noga burazeru. Bio sam tamo službeno,17 meseci ,u komadu. Blage veze nemaju sa automobilima,sa tehničkog aspekta,niti ih to zanima,i to je činjenica. Saobraćajni zakoni su strahovito strogi i rigidni,on ne može da vozi nigde 220 km/h (jer će otići na robiju) da bi uporedio,recimo, zvučnu izolaciju kod Toyote ili Honde (koja je loša,by the way) sa recimo Audijem ili BMW-om ( gde je fenomenalna). A mi Srbi to radimo,kao i mnoge druge stvari i otuda znamo mnogo više o automobilima od njih.Jer ono što sam gledao tamo da prodaju,ovde to nikome živom ne bi prodali. Kod njih auto služi da se prevezu od tačke A do tačke B,a ne da leče komplekse kao što je kod nas slučaj,i na tome im treba čestitati.
Oni kad kupuju kola,njih zanima da je što niža mesečna rata (pošto se na nemačku veliku trojku + Porsche) plaća luksuzni porez tzv. "luxury tax".
Japanci su neuporedivo jeftiniji od nemaca tamo a imaju i pogodnosti pri kupovini jer ne podležu luksuznoj taksi,dakle mesečna rata kredita ili lizinga,a posebno osiguranja, neuporedivo je niža nego za nemačka kola. Amerikanci su praktično društvo i sasvim je jasno zašto kupuju japance,nema to veze sa tim nekim imaginarnim kvalitetom o kojem se ovde govori. Imao sam nekoliko japanskih automobila,nisam primetio da su bolji od nekih drugih evropskih koje sam imao, posebno sa recimo Audijem i BMW-om nema šta da se porede, a mečku nisam imao pa ne znam.
P.S. Nisam rek'o da japanci nisu kvalitetni,već da nisu kvalitetni kao što su nekada bili.A o dizajnu njihovih vozila,ne treba trošiti reči,jer je tragičan.

dr miki

pre 2 godine

meni na racun pise Mercedes S classe a ti ako si pametniji od mercedes dilera u svicarsku onda se zali njemu vazno da kukas da nemas poso a visis po portali

Tebi na racunu pise dijagnoza Mercedes... Takvih pacijenata imam previse u ordinaciji... Al ti to ne kapiras. Srecan si covek...

XXX

pre 2 godine

@(Miroslav, 14. oktobar 2021 17:41): “Amerikanci” glupi, ne znaju šta je auto i možeš da im prodaš šta hoćeš? Sada će Srbin da ih sve to nauči. Zašto ljudi nešto pričate o čemu pojma nemate. Najjači deo komentara da “Japanci” nisu više kvalitetni; ti si prešao igricu, nema dalje.

Nemanja

pre 2 godine

@ 2008 godine za vreme "žutih lopova" prodato 84 000 novih automobila.
(Džaja, 14. oktobar 2021 14:19)

U Srbiji prodato 84000 automobila u jednoj godini? Mislim da je informacija pogresna, rekord je bio oko 55000...

mr.wolf

pre 2 godine

Fiat na drugom mestu…Za koliko vi radite mesecno? Za 400e?
(Straight Outta München, 15. oktobar 2021 06:48)

Ne, gastarbajteru, neki od nas ne rade za 400e. Neki su sposobni da ovde zarade platu koju ti imas u Minhenu. Nisu morali da idu da ciste, rade na gradjevini, cuvaju starce, rade selidbe, voze kamione.... poput tebe.

SRB über alles

pre 2 godine

Dal je moguce da si ti za tako kratko vreme boravka u "svicarsku" zaboravio da govoris srpski, koliko vidim ni na nemackom, francuskom ili italijanskom a ne daj boze na engleskom jeziku ne znas da napises "S klasse Merdzu" ili nisi zavrsio nikakvu skolu a radis ozbiljan poso pa ne znas padeze, glagolska vremena, sta se pise velikim a sta malim slovima al je bitno da vozis Mercedes S class...
(dr miki, 14. oktobar 2021 16:02


On i nije SRB kako ne kapiras?

Sale

pre 2 godine

Opao broj..ljudi se opametili,kupuju polovne do 5-6god iz uvoza za 40% cene novog..sada da kupim novu skodu i platim 20.000e do godine jedva izvuces 17.000 to ti je mesecni gubitak od 250e ili daciju svejedno..da ne govorim o visim klasama..platis 50.000 do godine jedna 43.000...

dome

pre 2 godine

Skoda i Fiat.

Govori koji smo mi socijalni slucajevi.

Sto se tice Toyote, nije realan podatak. Taksisti ih pokupovase.
(uzas, 14. oktobar 2021 16:45)

@uzas
deluje mi da ti treba skole malo. nisi znao da 5 milijardi stanovnika od 7 milijardi na planeti ima prosecnu platu od €250? prosecna cena nove skode i fiata je preko €10,000. Da li si znao da od 240 zemalja na svetu ima samo 50 u kojima je prosecna cena novog auto preko €10,000?

Anonimus

pre 2 godine

@aco CH. Da mi je videti taj "ozbiljan" posao koji ti radiš sa takvim (ne)obrazovanjem. Pa ti ne znaš ni da pišeš, vidim da je velika borba.

ranzo

pre 2 godine

Ja sam hteo 500L da kupim
Da zamenim mog starog puga 206 za novi auto.
Međutim rekoše mi pre aprila/maja 2022 godine da mi ne garantuju da ću dobiti auto.
I to neka okvirna i minimum prognoza.
A auto se sklapa kod nas.
Šta je npr sa Tipom koji se sklapa u Turskoj? Koliko se on čeka?
(Čabar El Šutnut, 14. oktobar 2021 23:19)
Nema veze gdje se sklapa, nestašica dijelova za vozila

Zapadnjak

pre 2 godine

Apsolutno je netačno da ljudi na zapadu misle da automobil nije statusni simbol. Itekako jeste. Naravno da uvek postoje ljudi koji ne žele da svoj status javno objavljuju, ali su oni na zapadu u vrlo maloj manjini. Ogromna većina želi svima da dâ jasno do znanja da su uspeli u životu - autom, kućom, brodom, satom, odećom itd.

nesha

pre 2 godine

Trebalo bi da Škoda nagradi sve građane Srbije zbog najviše prodatih modela.Pošto je 80 % prodatih iz flotne prodaje,čitaj budžeta, svi smo valjda zaslužni za rezultat.Inače Škoda - solidan auto.

XXL

pre 2 godine

Tačan skup netačnih podataka tj nepreciznih! Većina novih prodatih kola u Srbiji su za službene potrebe, posebno se to odnosi na Škodu! Privatne firme mogu da razumem, sami biraju marku i model po svojoj volji ali za državne ne mogu da prihvatim da ne kupuju Fiat! Kakvi god da su, proizvode se u Srbiji i sviđalo se ili ne zaposlenima u javnom sektoru, moraš njih da kupiš uz subvencije! Oćeš da ti radi domaća auto-industrija a direktori državnih firmi će da se vozikaju Škodama i Pasatima? Dajte statistiku prodatih polovnih automobila do 5 ili 10 godina starosti, to je realnost za građane Srbije!

zzz

pre 2 godine

Opao broj..ljudi se opametili,kupuju polovne do 5-6god iz uvoza za 40% cene novog..sada da kupim novu skodu i platim 20.000e do godine jedva izvuces 17.000 to ti je mesecni gubitak od 250e ili daciju svejedno..da ne govorim o visim klasama..platis 50.000 do godine jedna 43.000...
(Sale, 14. oktobar 2021 19:21)

Pa zasto onda uopste kupujes kola? Jel ih kupujes da ih vozis ili da racunas koliko si zaradio/izgubio? I polovnom ce cena pasti za godinu dana. Ne postoji auto kome ce cena porasti!! A auto star 5-6 god, pogotovo iz uvoza moze da bude ok, ali 90% onoga sto se prodaje kod nas je preslo 500-600-700k i vise. Pa ti onda vidi kako si dobro prosao kada si za pola cene novog dobio auto koji je presao pola miliona kilometara. Prva dva servisa i eto tebe na cenu novog.

XXX

pre 2 godine

@(Miroslav, 14. oktobar 2021 22:38): diskusija sa tobom prestaje onda kada si uporedio Toyota i Honda automobile (“narodski” automobili) sa premijum segmentom BMW i Audi. Ti si bio u USA 17 meseci, i sve si znanje “popio” o “Amerima”, a ja živim ovde 17 godina pa nemam pojma. Da li si seo nekada u “Lexus”, “Infinity” ili “Acura”? Još nešto: ako “Japanci” nisu kao što su nekada bili, a kakva je tek “nemačka trojka”? Ja ću da ti kažem: pogledaj im cene kada su polovni i ko ih kupuje, pa onda reci kako “Ameri” nemaju pojma.

Miroslav

pre 2 godine

Naravno da je Škoda na prvom mestu kad sve državne firme i ministarstva kupuju Škode. Što li ?
(Nola, 14. oktobar 2021 15:57)

Pa što ne kupuju Hondu ili Mazdu?!
Zato što su preskupe a ne vrede ni upola cene. Pa nisu budale u tim komisijama koje kupuju vozila. Tržište ne možeš da prevariš. Škoda je pouzdana,dobra, jeftino održavanje i ima fantastičnu servisnu mrežu. Sve suprotno od Japanaca,barem velike većine. Japanci su nekada bili dobri,sada se i to promenilo,i tržište odmah reaguje,ne kupuje odredjeni brend. Amerika je drugo,oni blage veze nemaju sa automobilima, možeš da im prodaš šta hoćeš,a tamo su Japanci jeftini u odnosu na druge,i imaju nešto bolju servisnu mrežu.

zzz

pre 2 godine

Jesu,za automobile su glupi kao noga burazeru. Bio sam tamo službeno,17 meseci ,u komadu. Blage veze nemaju sa automobilima,sa tehničkog aspekta,niti ih to zanima,i to je činjenica. Saobraćajni zakoni su strahovito strogi i rigidni,on ne može da vozi nigde 220 km/h (jer će otići na robiju) da bi uporedio,recimo, zvučnu izolaciju kod Toyote ili Honde (koja je loša,by the way) sa recimo Audijem ili BMW-om ( gde je fenomenalna). A mi Srbi to radimo,kao i mnoge druge stvari i otuda znamo mnogo više o automobilima od njih.Jer ono što sam gledao tamo da prodaju,ovde to nikome živom ne bi prodali. Kod njih auto služi da se prevezu od tačke A do tačke B,a ne da leče komplekse kao što je kod nas slučaj,i na tome im treba čestitati.
Oni kad kupuju kola,njih zanima da je što niža mesečna rata (pošto se na nemačku veliku trojku + Porsche) plaća luksuzni porez tzv. "luxury tax".
Japanci su neuporedivo jeftiniji od nemaca tamo a imaju i pogodnosti pri kupovini jer ne podležu luksuznoj taksi,dakle mesečna rata kredita ili lizinga,a posebno osiguranja, neuporedivo je niža nego za nemačka kola. Amerikanci su praktično društvo i sasvim je jasno zašto kupuju japance,nema to veze sa tim nekim imaginarnim kvalitetom o kojem se ovde govori. Imao sam nekoliko japanskih automobila,nisam primetio da su bolji od nekih drugih evropskih koje sam imao, posebno sa recimo Audijem i BMW-om nema šta da se porede, a mečku nisam imao pa ne znam.
P.S. Nisam rek'o da japanci nisu kvalitetni,već da nisu kvalitetni kao što su nekada bili.A o dizajnu njihovih vozila,ne treba trošiti reči,jer je tragičan.
(Miroslav, 14. oktobar 2021 22:38)

Evo provizaj kod nas 220km/h, ili recimo po Francuskoj i Svici. Jer sta znaju glupi Amerikanci, kod njih postoji ogranicenje na autoputu, dok eto pametni Evropljani toga nigde nemaju. Dalje nije bilo potrebno citati text. Jer neko ko moze ovakvu glupost da napise u drugoj recenici garantovano nista pametno nije mogao da izmisli do kraja.

Darko

pre 2 godine

To su te cene koje su iste i veće nego u Evropi.

To su te plate koje su 10 puta manje nego u Evropi.

Zahvalite svim političarima iz svih stranaka što čitav život živimo kao robovi i što naš rad ne cene niti plaćaju koliko zaslužujemo a sve zbog zaštite šačice lopovčina, utajivača poreza i perača novca koje štite na svakom koraku.

Straight Outta München

pre 2 godine

Miroslav, 14. oktobar 2021 22:38)

Tragican dizajn japanaca? Uporedi recimo bmw x3 iz 2017 i mazdu cx5 iz 2017… Jedino sto je tragicno je tvoj komentar.

Darko

pre 2 godine

To su te cene koje su iste i veće nego u Evropi.

To su te plate koje su 10 puta manje ego u Evropi.

Zahvalite svim političarima iz svih stranaka što čitav život živimo kao robovi i što naš rad ne cene niti plaćaju koliko zaslužujemo a sve zbog zaštite šačice lopovčina, utajivača poreza i perača novca koje štite na svakom koraku.

česi su izmislili veliku Srbiju,

pre 2 godine

Bože dragi, ta škoda se prodaje još samo u Srbiji. Honda je top marka iz Japana, ali dobro ne možete pogriješiti ni sa Toyotom. Mada je Acura miljama ispred nekog Lexusa.

Nenad

pre 2 godine

Gorane, što se mene tiče odlično si se svojim izborom Tiguana zamaskirao i utopio među siromašne komšije. Ja nikada ne bih pomislio da neko ko vozi Tiguana spada u imućnije ili da je to prestižno. Pa čoveče to je vagen, narodni auto, gde to da kupiš pored onih Poršea i Audija. I pored toga što mislim da si bio sarkastičan, nisi odabrao pravi auto za priču. Ne može WV biti prestižan, pa ni kod nas.

realno

pre 2 godine

2008 godine za vreme "žutih lopova" prodato 84 000 novih automobila.
(Džaja, 14. oktobar 2021 14:19)

To ni Vučić ne bi tako lepo primetio. Za toliko se tada više kralo!

qwerty

pre 2 godine

steta sto ne pise koji su to modeli skode, pa da potvrdimo ili opovrgnemo teoriju da to kupuju drzavne firme za funkcionere
(nikola, 14. oktobar 2021 11:54)

A sto mislis da samo drzavne firme kupuju za svoje funkcionere? I privatne firme imaju svoje direktore sektora i ukoliko je firma normalna, ona svojim direktorima obezbedi vozilo (uglavnom se skode obezbedjuju, jer su za te pare sasvim zadovoljavajuce)

dak

pre 2 godine

Ovde se pametuje i komentarise o kupovini novih automobila,a niko nije naveo koliko je kes kupaca na zapadu?Gotovo da ih ni nema.Svi kupuju na lizing i banke su vlasnici.Druga stvar je to sto je kod njih to extra povoljno u odnosu na prosecna primanja i sto posle 5 godina auto zamene novim,a nastave da placaju rate.

Trt

pre 2 godine

@(Miroslav, 14. oktobar 2021 22:38)

Ja sam bas upoznao tamo ljude koji znaju vise od mehanicara ovde, bukvalno iz ljubavi prema automobilima i hobija. Naravno da vecinu ne zanima, ali ima i puno ljudi koji bas dobro znaju sve o automobilima.

Ćezo rca

pre 2 godine

znaci za godinu dana 24.000 jel vi shvatate sta to znaci ? pre 15 godina se prodavalo 50-60.000 godisnje novih automobila, Rusi kupe 3 puta vise automobila na 100.000 stanovnika, a nemci 8 puta vise
(seljadin, 14. oktobar 2021 14:09)

Pre 15 godina nov kec je koštao 4.000€... Počela je prodaja na kredit, lizing... Narod je od muke pristao da mu bankari i država gule kožu s leđa, jer se nadao bržem porastu životnog standarda... Ja lično sam se uvek mučio sa nekim krševima i kao i većina jedva dočekao da nešto pazarim na odloženo... U tom trenutku, 2007. godine, jedino realno i mom džepu primereno bio je gore pomenuti kec... Nov automobil sam kupio tad i (ne bi mi pala na pamet takva glupost) nikad više. Sada vozim kockicu staru 31 godinu... A kec je završio u starom gvožđu još daleke 2016. Takođe, što je neko već spomenuo vezano za broj službenih vozila, seća li se neko koliko je na godišnjem nivou u tom periodu državnim preduzećima i ustanovama (tipa železnica, NIS, elektro-privreda, policija, zdravstvo itd) prodavano jugića i kečeva i jeftinijh modela Škode (Fabia) i Fiata (Punto)...?Tako da, po mojem skromnom mišljenju, poređenje u broju prodatih novih automobila od pre 15 godina i danas nema mnogo smisla.

Jare u mleku

pre 2 godine

Da, mislim na novo.Fiesti, C3 i Captur u NS na parkingu vidjam više nego novih Škoda. A još jače je bilo izraženo prethodih godina kad su C3, pre redizajna, a i klio 4 bili još češća pojava. I tad je Škoda pobedila. Verovatno zato što na službenim parkinzima negde stoji desetine Škoda. Domovi zdravlja, Nis i slično. Zato sam i napisao da bih se zeznuo da ja ocenjujem.

seljadin

pre 2 godine

za nekadasnjih 70.000 tj pre 15 godina prodatih automobila i danasnjih 24.000 je data ista kolicina novca samo srugacije rasporedjena, pre 15 godina 3 puta manje je bilo bme, mercedes, audi, porsche a danas na ovako mali broj auta 3 puta vise luksuza nego kad je prodavano 3 puta vise automobila. Inace desnica kad vlada u svakoj zemlji se razlike povecaju.
Sto se tice polovnjaka oni najvise kostaju mene je za delove polovnjak kostao 1000-1500 evra godisnje i to koji sam kupio kao nov, ali 7,8,9,10 godina dao sam preko 5000 za popravke, slepanje sa autoputa pa sami i racunajte, najjeftininji je nov automobil.

aco CH

pre 2 godine

@Srbi bi da ne radu a da voze skupa kola. To ne moze ja vozim S klasse Merdzu ali radim ozbiljan poso u svicarsku. Ne moze u srbiju da se radi u drzavnu sluzbu i pije kafa a vozi skupo auto
(aco CH, 14. oktobar 2021 12:13)

Dal je moguce da si ti za tako kratko vreme boravka u "svicarsku" zaboravio da govoris srpski, koliko vidim ni na nemackom, francuskom ili italijanskom a ne daj boze na engleskom jeziku ne znas da napises "S klasse Merdzu" ili nisi zavrsio nikakvu skolu a radis ozbiljan poso pa ne znas padeze, glagolska vremena, sta se pise velikim a sta malim slovima al je bitno da vozis Mercedes S class...
(dr miki, 14. oktobar 2021 16:02) meni na racun pise Mercedes S classe a ti ako si pametniji od mercedes dilera u svicarsku onda se zali njemu vazno da kukas da nemas poso a visis po portali

Keza

pre 2 godine

@Čabar El Šutnut

Upitaj u Škodi, Ford, VW-u i sl.koji je rok isporuke novog vozila koje poručiš. 8-12 meseci a svi u ugovoru imaju klauzule za dodatne rokove bez sankcije za njih a cena ti uopšte nije fiksna jer niko ne zna kakva će biti za godinu. Najkraći rok ti je sad za vozila iz Azije.

Miroslav

pre 2 godine

diskusija sa tobom prestaje onda kada si uporedio Toyota i Honda automobile (“narodski” automobili) sa premijum segmentom BMW i Audi.

E pa onda nemojte više da trubite kako je Honda najbolji auto na svetu stvarno ste dosadni i teško vas je slušati. U Evropi to niko živ ne kupuje, pogledajte brojeve, zvanične.
Ovom izjavom demantovali ste sami sebe,vi,koji prosečan japanski auto dižete u nebesa. Ko je u životu provozao samo nekoliko različitih automobila,taj zna da japanci ni iz svemira ne mogu da se porede sa nemačkom velikom trojkom.
Čak sam čuo da je Honda bolja od Mercedesa?! Mislim,šta dalje reći. Kakav maloumnik mora čovek da bude da to izjavi...
Pozdrav i uživajte u plehanoj Hondi,ja ću radije BMW 540.

J4ZZ3R

pre 2 godine

@Miroslav Automobili nisu jednodimenzionalni proizvodi tako da ih se ne moze bas tako lako izmeriti i uporediti, pogotovu ne proglasiti jedan jedniznacno za najbolji. Rec je o miksu razlicitih karakteristika koje uz cenu i subjektivni ponder formiraju misljenje, stav, ljubav prema nekom automobilu. Ja kao vlasnik i ljubitelj Honde, ali cesto vlasnik (ali samo paralelno) i drugih brendova mislim da je ruzno i žalosno, mozda jos vise smesno da ja nekom kome je Fiat Panda, Dacia Sandero, Sitroen Berlingo taj savrsen miks karakteristika koji njihov sutomobil cine savrsenim i najboljim za njihove potrebe govorim da je moja Honda azdaja, vrhunski, ovakav, onakav, kao sto smatram da je ruzno da vlasnici Lexusa, BMWa, MBa govore to meni ... Ako ja mislim da za automobil od 20-25k ili 30-35k je Honda najbolji izbor po pitanju zadovokjstva u vožnji, opreme, pouzdanosti i praktičnosti kakva je korist da mi ti pricas da ja pojma nemam i da je BMW za 60k babaroga. Neka svako vozi ono sto voli i sto mu odgovara. Moje nisljenje je da je Jazz savrsen multipraktik, da je Civic ponajbolji mainstream kompakt, da je CRV best buy u klasi kompaktnih SUVova, da je NSX bio Ferrari za "sirotinju", ali đogu sasvim da razumem ljude koji misle da je Pežo 208 najbolji supermini, VG Golf kompakt, CX5 kompaktni SUV itd Nekom je bitan dizajn, nekom percepcija kvaliteta emterijera, neko voli široka i neka sedišta, glupo je nametati svoj sistem vrednosti i znanja, a najružnije je "pišati" po onima ispod

dr miki

pre 2 godine

Mozda je rođen tamo kao moj zet. Ne mogu oni da govore kao mi. Kako je pričao kada sw upoznao sa mojom sestrom, to je bilo stresno za sve hahah Ali je naučio da prica sasvim lepo, ali i dalje pravi greške.
(kopiranosatvitera, 14. oktobar 2021 16:50)

Ne mora da govori kao mi ali je tako naucio od skolovanih roditelja, pa kad dodje sa rentiranim Merdzu da ga vidi rodbina a stanuje u supi isto mu dodje, al u svajcarskoj se govore 3 jezika i na svakom se pise isto, pa moze bar da nauci kako se pise
Mercedes S class pa nek radi ozbiljan poso...

yosemite sam

pre 2 godine

Mercedesova s klasa se u originalu pise S-Klasse, bas kako je kolega volina i napisao, skracenica od Sonderklasse (posebna klasa). Ne znam odakle ta ideja da bi Nemac napisao model svog auta na engleskom jeziku. Takodje, nepismen covek u proseku zaradjuje vise od pismenog, “pismeni” uglavnom predaju neki predmet u skolama za minimalac. Pismeni pod navodnicima jer ih se dobro secamo iz skolskih klupa - mi malo pismeniji koji takodje vozimo mecke

Goran

pre 2 godine

Ovo je realna Srbija .
Kupuje ono sto se moze ne ono sto se zeli.
Ja sam hteo da kupim Porse ali nekako mi je bilo glupo zbog komsija.Gledao sam noviji Q5 ali na kraj se odlucio za Tiguan R line,matrix.
Komsije voze starije verzije Hyndai,Fiat,Skoda, Reno, Kia i slicnih kanti tako da i ovo mi je bilo previse .
Pitaju za cenu pa spustam za 10k , jer kako su ljubomorni ogovarali bi me da se bavim prljavim poslovima 100%.
Desavalo se da komsije prijave anonimno nekog iz ciste ljubomore.

Zok1

pre 2 godine

@Miroslav - Ti si bio u Americi 17 meseci, a ja u Americi živim 17+ godina. Kao prvo, te takse na luksuzne automobile nema već 20 godina. Drugo, generalno pravilo u Americi je da voziš ono što možeš da kupiš za manje od pola godišnje bruto plate. Treće, samo retki (i pametni) kupuju automobile za keš (plate celu sumu), ostali plaćaju mesečno (ili češće) - kada razvučeš 10000 razlike na 72 rate, to je na nivou kafe koju svakodnevno pokupiš u Starbacksu. Četvrto, postoje japanske premijum marke (Lexus, Acura, Infinity) i nemačke premijum marke treba upoređivati sa njima, a ne sa Toyotom i Hondom. Peto, ono što je Amerikancima bitno je pouzdanost, nemaju vremena za servise. Na prošlogodišnjoj listi najpouzdanijih brendova u Americi (Consumer Reports), u prvih 10 je iz Evrope jedino Porše, i to na 9. mestu. Jako je teško generalizovati stvari na nivou celog jednog kontinenta, ali kola generalno nisu statusni simbol, osim u specifičnim (sub)kulturama. Uglavnom su u garažama, premalo je prilike da ih pokažeš :) Izuzetak su egzotični automobili.

Miroslav

pre 2 godine

Tragican dizajn japanaca? Uporedi recimo bmw x3 iz 2017 i mazdu cx5 iz 2017… Jedino sto je tragicno je tvoj komentar.
(Straight Outta München, 15. oktobar 2021 07:00)

Jeste,još samo da uzmeš i da provozaš jedan i drugi pa da vidimo šta ćeš reći,ako išta znaš o automobilima.
U Mazdi kada voziš 140 po kiši,imaš osećaj da će voda da ti udje u cipele. Zvučna izolacija tragična. Lim koji nije lim,nego pleh.
Al si našao šta ćeš da porediš...vidi se da nisi vozio nijedan.

Brzi

pre 2 godine

Генерални директор где радим има 12 000 евра плату, а вози Рено мега а 11 година старог без металног поклопца код чепа за гориво.
(Никола, 14. oktobar 2021 17:36)

A jel ide i u pocepanim pantalonama na posao, starim 10 godina?
Izvini ali nije mi ni to normalno.
Ni klinac od 20 godina da se zaposli, odmah digne kredit i kupi 15 godina star BMW 3.0, ni direktor koji vozi Golfa 2ku a ima basnoslovnu platu, kucu, porodicu i sve sredjeno.

Miroslav

pre 2 godine

@Miroslav Japanci ti bombardovali baku u Pearl Harboru ili ih samo onako iz hobija mrzis? :) Neka, neka, hobiji su pitanje zdravlja.
(J4ZZ3R, 15. oktobar 2021 11:48)

Ma taman posla da mrzim Japance,daleko bilo,pa Land Cruiser sam dugo vozio,vrhunska je sprava,pa vozim njihove motore, decenijama...ja sam samo želeo da stvari nazovemo pravim imenom,to je sve. Land Cruiser,Infiniti FX,QX,pa Lexus LX,LS,GS...pa to su sve vrhunske sprave.
Samo sam hteo da ukažem da Honda možda jeste za nekoga dobar auto,ali nije vrhunski i nije najbolji na svetu,kako se ovde vrlo često želi predstaviti. I da tu ne treba preterivati. Masa automobila iz Japana su zaista izuzetni,ali Honda i njeni modeli tu ne spadaju,stvarno su smešni. Od Honde samo "Legend" priznajem :-)

J4ZZ3R

pre 2 godine

@Miroslav Japanci ti bombardovali baku u Pearl Harboru ili ih samo onako iz hobija mrzis? :) Neka, neka, hobiji su pitanje zdravlja.

Jorgovan

pre 2 godine

Očekivano. Na prva dva mesta vozila za one koji misle da više nisu sirotinja pošto imaju nov auto, na trećem mestu je auto koji je istinski vozilo srednje klase.

Inter 1908

pre 2 godine

Vozim RAV-a 4 2.0 benzinca. Nikada nisam imao problem sa njim. Najbolji auto na svetu,jer se ne kvari. Kada ppgledam oglase vidim samo da se prodaju nemci u ogromnim kolicinama,jer su vlasnici super zadovoljni. Japanaca na oglasima je 15 puta manje, a zasto, jer se ne kvare,pa nema potrebe da se prodaju. Da sam gledao performanse kupio bih nemca i prevario se. Ja nisam lrenuo na trke pa da mi je vazna konjaza. Vozim porodicu i uzivam od servisa do servisa na godinu dana. Skoda je dobar auto i pouzdan,ali ne koliko kao sto je japanac. U Americi, Aziji i Australiji najprodavaniji su japanci,jer su najizdrzljiviji.Pogledajte klip Meta Votsona car wow koji su brendaovi automobila najbolji i sve ce vam biti jasno

Inter 1908

pre 2 godine

Zato sto pravi znalci kupuju japance,a takvi kao ti Cigo se zalete na nemce pa posle kuku majko. Kako kazu najsrecnija 2 dana vlasnika bmw-a je kada ga kupi i kada ga proda

Goran

pre 2 godine

Nenade, istina je!
Sta sve moze da se kupi za 53k?
Toliko me je kostao nov Tiguan r line u fullu,240hp .
Mislim samo na Nemce premium
Moze i da se doda par hiljada.
Jel mogu Q5,X3 i slicno,barem polovan Porse macan.
Limuzine premium mozes da biras za taj novac.
Pogledaj cene

Inter 1908

pre 2 godine

Sta se raspravljas sa ovim iz Minhena. On vozi x5 i kada krene na more on nosi suncobran,lopatice,paradajz.medo,lezaljke i posle kuka kako nema mesta u gepeku. To je paradajz gastos

gud pipl

pre 2 godine

U periodu 2007-2009. toliko vozila je prodavano u samo jednom kvartalu - godišnja prodaja je bila oko 55.000 novih vozila, od čega su dominantne bile kupovine putničkih vozila i to od strane fizičkih lica. Sada 2/3 novih vozila čini prodaja firmama. Čisto da bi se poredila zlatna doba...
(ja, 14. oktobar 2021 12:18)


Treba i napomenuti da se u istom tom zlatnom periodu deficit povecavao za "skromnih" 11 milijadi dolara godisnje. Sto placamo, evo, vec 10 godina. Uz to, zahvaljujuci tom periodu promenila se i demografija posebno bgd jer su u cg masovno prodavali nekretnine i kupovali na vracaru pa otuda i broj vozila a i novih sugradjana.

Tako da, bilo ne ponovilo se.

Redstorm

pre 2 godine

@Pošto ih nema na ovom spisku, začelje znači drže pežo, subaru, mitsubishi, nissan, honda i njima slični egzotični brendovi.
Za pežo mi je potpuno jasno. Dovoljno mi da vidim da im 5008 dobacuje do 46.540, 3008 do 41.890 (za 130 konja), zastareli 308 do 29.990 i sve mi je jasno. Baš su se zaigrali sa cenama.
(posmatrač amater, 14. oktobar 2021 12:13)
Zato sto Peugeot nema direktnog zastupnika pa je sve kod nas i HR i BIH druga ruka.
Za podrucje YU ima jedan uvoznik iz SLO i jedan iz MAK koji sami dele šta će i kako će.

Straight Outta München

pre 2 godine

iat na drugom mestu…Za koliko vi radite mesecno? Za 400e?
(Straight Outta München, 15. oktobar 2021 06:48)

Ne, gastarbajteru, neki od nas ne rade za 400e. Neki su sposobni da ovde zarade platu koju ti imas u Minhenu. Nisu morali da idu da ciste, rade na gradjevini, cuvaju starce, rade selidbe, voze kamione.... poput tebe.
(mr.wolf, 15. oktobar 2021 09:45)

Daj nesto originalnije :) Tako je, mozes da zaradis mesecno koliko ja zaradm za dva dana…Bravo, svaka cast. Vidi se po prodaji automobila kako zaradjujete :)

aco CH

pre 2 godine

Srbi bi da ne radu a da voze skupa kola. To ne moze ja vozim S klasse Merdzu ali radim ozbiljan poso u svicarsku. Ne moze u srbiju da se radi u drzavnu sluzbu i pije kafa a vozi skupo auto

Miroslav

pre 2 godine

Naravno da je Škoda na prvom mestu kad sve državne firme i ministarstva kupuju Škode. Što li ?
(Nola, 14. oktobar 2021 15:57)

Pa što ne kupuju Hondu ili Mazdu?!
Zato što su preskupe a ne vrede ni upola cene. Pa nisu budale u tim komisijama koje kupuju vozila. Tržište ne možeš da prevariš. Škoda je pouzdana,dobra, jeftino održavanje i ima fantastičnu servisnu mrežu. Sve suprotno od Japanaca,barem velike većine. Japanci su nekada bili dobri,sada se i to promenilo,i tržište odmah reaguje,ne kupuje odredjeni brend. Amerika je drugo,oni blage veze nemaju sa automobilima, možeš da im prodaš šta hoćeš,a tamo su Japanci jeftini u odnosu na druge,i imaju nešto bolju servisnu mrežu.

realno

pre 2 godine

2008 godine za vreme "žutih lopova" prodato 84 000 novih automobila.
(Džaja, 14. oktobar 2021 14:19)

To ni Vučić ne bi tako lepo primetio. Za toliko se tada više kralo!

Miroslav

pre 2 godine

@(Miroslav, 14. oktobar 2021 17:41): “Amerikanci” glupi, ne znaju šta je auto i možeš da im prodaš šta hoćeš? Sada će Srbin da ih sve to nauči. Zašto ljudi nešto pričate o čemu pojma nemate. Najjači deo komentara da “Japanci” nisu više kvalitetni; ti si prešao igricu, nema dalje.
(XXX, 14. oktobar 2021 22:02)

Jesu,za automobile su glupi kao noga burazeru. Bio sam tamo službeno,17 meseci ,u komadu. Blage veze nemaju sa automobilima,sa tehničkog aspekta,niti ih to zanima,i to je činjenica. Saobraćajni zakoni su strahovito strogi i rigidni,on ne može da vozi nigde 220 km/h (jer će otići na robiju) da bi uporedio,recimo, zvučnu izolaciju kod Toyote ili Honde (koja je loša,by the way) sa recimo Audijem ili BMW-om ( gde je fenomenalna). A mi Srbi to radimo,kao i mnoge druge stvari i otuda znamo mnogo više o automobilima od njih.Jer ono što sam gledao tamo da prodaju,ovde to nikome živom ne bi prodali. Kod njih auto služi da se prevezu od tačke A do tačke B,a ne da leče komplekse kao što je kod nas slučaj,i na tome im treba čestitati.
Oni kad kupuju kola,njih zanima da je što niža mesečna rata (pošto se na nemačku veliku trojku + Porsche) plaća luksuzni porez tzv. "luxury tax".
Japanci su neuporedivo jeftiniji od nemaca tamo a imaju i pogodnosti pri kupovini jer ne podležu luksuznoj taksi,dakle mesečna rata kredita ili lizinga,a posebno osiguranja, neuporedivo je niža nego za nemačka kola. Amerikanci su praktično društvo i sasvim je jasno zašto kupuju japance,nema to veze sa tim nekim imaginarnim kvalitetom o kojem se ovde govori. Imao sam nekoliko japanskih automobila,nisam primetio da su bolji od nekih drugih evropskih koje sam imao, posebno sa recimo Audijem i BMW-om nema šta da se porede, a mečku nisam imao pa ne znam.
P.S. Nisam rek'o da japanci nisu kvalitetni,već da nisu kvalitetni kao što su nekada bili.A o dizajnu njihovih vozila,ne treba trošiti reči,jer je tragičan.

česi su izmislili veliku Srbiju,

pre 2 godine

Bože dragi, ta škoda se prodaje još samo u Srbiji. Honda je top marka iz Japana, ali dobro ne možete pogriješiti ni sa Toyotom. Mada je Acura miljama ispred nekog Lexusa.

aco CH

pre 2 godine

@Srbi bi da ne radu a da voze skupa kola. To ne moze ja vozim S klasse Merdzu ali radim ozbiljan poso u svicarsku. Ne moze u srbiju da se radi u drzavnu sluzbu i pije kafa a vozi skupo auto
(aco CH, 14. oktobar 2021 12:13)

Dal je moguce da si ti za tako kratko vreme boravka u "svicarsku" zaboravio da govoris srpski, koliko vidim ni na nemackom, francuskom ili italijanskom a ne daj boze na engleskom jeziku ne znas da napises "S klasse Merdzu" ili nisi zavrsio nikakvu skolu a radis ozbiljan poso pa ne znas padeze, glagolska vremena, sta se pise velikim a sta malim slovima al je bitno da vozis Mercedes S class...
(dr miki, 14. oktobar 2021 16:02) meni na racun pise Mercedes S classe a ti ako si pametniji od mercedes dilera u svicarsku onda se zali njemu vazno da kukas da nemas poso a visis po portali

Milojko

pre 2 godine

Skoda je najprodacanija i u Austriji. S razlogom, dobijete najvise za najbolju cenu. Pogotovo kod Superba. Ljudima na zapadu auto mahon sluzi da se prevezu od tacke A do tacke B, na balkanu je auto kao statusni simbol.

Direktor vece IT firme u kojoj radim u Becu ni nema auto, covek dolazi biciklom ili gradskim na posao. Zamislite nekog direktora u Bg da ne vozi BMW ili Mecku, skoro pa nemoguce.

dr miki

pre 2 godine

Srbi bi da ne radu a da voze skupa kola. To ne moze ja vozim S klasse Merdzu ali radim ozbiljan poso u svicarsku. Ne moze u srbiju da se radi u drzavnu sluzbu i pije kafa a vozi skupo auto
(aco CH, 14. oktobar 2021 12:13)

Dal je moguce da si ti za tako kratko vreme boravka u "svicarsku" zaboravio da govoris srpski, koliko vidim ni na nemackom, francuskom ili italijanskom a ne daj boze na engleskom jeziku ne znas da napises "S klasse Merdzu" ili nisi zavrsio nikakvu skolu a radis ozbiljan poso pa ne znas padeze, glagolska vremena, sta se pise velikim a sta malim slovima al je bitno da vozis Mercedes S class...

Vozač

pre 2 godine

znaci za godinu dana 24.000 jel vi shvatate sta to znaci ? pre 15 godina se prodavalo 50-60.000 godisnje novih automobila, Rusi kupe 3 puta vise automobila na 100.000 stanovnika, a nemci 8 puta vise

Tačnije 70.000 je prodato rekordne 2007e. A znate zašto, prodato je skoro sve što vredi od fabrika, a lumpenproleterijat je svoje ničim zaslužene besplatne akcije, jer oni nisu stvorili firme u kojima su radili, ulupao u automobile, belu tehniku i stanove.

Sale

pre 2 godine

Opao broj..ljudi se opametili,kupuju polovne do 5-6god iz uvoza za 40% cene novog..sada da kupim novu skodu i platim 20.000e do godine jedva izvuces 17.000 to ti je mesecni gubitak od 250e ili daciju svejedno..da ne govorim o visim klasama..platis 50.000 do godine jedna 43.000...

faca011

pre 2 godine

realno kia i hyndai ista auta. ako ih saberemo,iskocise korejanci na drugo mesto. ja izeh novi sportage u julu,vredi svakog centa, a jos je popust bio 8k eur. za te pare kod drugih nije bilo sa takvim motorom i opremom. sve 4-5k eur vise minimum. a jos i 7 godina garancije...

yosemite sam

pre 2 godine

Mercedesova s klasa se u originalu pise S-Klasse, bas kako je kolega volina i napisao, skracenica od Sonderklasse (posebna klasa). Ne znam odakle ta ideja da bi Nemac napisao model svog auta na engleskom jeziku. Takodje, nepismen covek u proseku zaradjuje vise od pismenog, “pismeni” uglavnom predaju neki predmet u skolama za minimalac. Pismeni pod navodnicima jer ih se dobro secamo iz skolskih klupa - mi malo pismeniji koji takodje vozimo mecke

Ćezo rca

pre 2 godine

znaci za godinu dana 24.000 jel vi shvatate sta to znaci ? pre 15 godina se prodavalo 50-60.000 godisnje novih automobila, Rusi kupe 3 puta vise automobila na 100.000 stanovnika, a nemci 8 puta vise
(seljadin, 14. oktobar 2021 14:09)

Pre 15 godina nov kec je koštao 4.000€... Počela je prodaja na kredit, lizing... Narod je od muke pristao da mu bankari i država gule kožu s leđa, jer se nadao bržem porastu životnog standarda... Ja lično sam se uvek mučio sa nekim krševima i kao i većina jedva dočekao da nešto pazarim na odloženo... U tom trenutku, 2007. godine, jedino realno i mom džepu primereno bio je gore pomenuti kec... Nov automobil sam kupio tad i (ne bi mi pala na pamet takva glupost) nikad više. Sada vozim kockicu staru 31 godinu... A kec je završio u starom gvožđu još daleke 2016. Takođe, što je neko već spomenuo vezano za broj službenih vozila, seća li se neko koliko je na godišnjem nivou u tom periodu državnim preduzećima i ustanovama (tipa železnica, NIS, elektro-privreda, policija, zdravstvo itd) prodavano jugića i kečeva i jeftinijh modela Škode (Fabia) i Fiata (Punto)...?Tako da, po mojem skromnom mišljenju, poređenje u broju prodatih novih automobila od pre 15 godina i danas nema mnogo smisla.

dr miki

pre 2 godine

Mozda je rođen tamo kao moj zet. Ne mogu oni da govore kao mi. Kako je pričao kada sw upoznao sa mojom sestrom, to je bilo stresno za sve hahah Ali je naučio da prica sasvim lepo, ali i dalje pravi greške.
(kopiranosatvitera, 14. oktobar 2021 16:50)

Ne mora da govori kao mi ali je tako naucio od skolovanih roditelja, pa kad dodje sa rentiranim Merdzu da ga vidi rodbina a stanuje u supi isto mu dodje, al u svajcarskoj se govore 3 jezika i na svakom se pise isto, pa moze bar da nauci kako se pise
Mercedes S class pa nek radi ozbiljan poso...

ja

pre 2 godine

U periodu 2007-2009. toliko vozila je prodavano u samo jednom kvartalu - godišnja prodaja je bila oko 55.000 novih vozila, od čega su dominantne bile kupovine putničkih vozila i to od strane fizičkih lica. Sada 2/3 novih vozila čini prodaja firmama. Čisto da bi se poredila zlatna doba...

Miroslav

pre 2 godine

diskusija sa tobom prestaje onda kada si uporedio Toyota i Honda automobile (“narodski” automobili) sa premijum segmentom BMW i Audi.

E pa onda nemojte više da trubite kako je Honda najbolji auto na svetu stvarno ste dosadni i teško vas je slušati. U Evropi to niko živ ne kupuje, pogledajte brojeve, zvanične.
Ovom izjavom demantovali ste sami sebe,vi,koji prosečan japanski auto dižete u nebesa. Ko je u životu provozao samo nekoliko različitih automobila,taj zna da japanci ni iz svemira ne mogu da se porede sa nemačkom velikom trojkom.
Čak sam čuo da je Honda bolja od Mercedesa?! Mislim,šta dalje reći. Kakav maloumnik mora čovek da bude da to izjavi...
Pozdrav i uživajte u plehanoj Hondi,ja ću radije BMW 540.

dome

pre 2 godine

Skoda i Fiat.

Govori koji smo mi socijalni slucajevi.

Sto se tice Toyote, nije realan podatak. Taksisti ih pokupovase.
(uzas, 14. oktobar 2021 16:45)

@uzas
deluje mi da ti treba skole malo. nisi znao da 5 milijardi stanovnika od 7 milijardi na planeti ima prosecnu platu od €250? prosecna cena nove skode i fiata je preko €10,000. Da li si znao da od 240 zemalja na svetu ima samo 50 u kojima je prosecna cena novog auto preko €10,000?

Guliver

pre 2 godine

Kupio Fiata u maju, još ga nisam dobio. Pre neki dan dobih e-mail od Fiata, kažu da do 31.12.2021. godine neće biti na traci za sklapanje i da pozovem krajem novembra, jer možda budu znali tada datum kad će u 2022. godini biti na traci za sklapanje. imajući u vidu da posle sklapanja ide transport za Srbiju, homologacija, pa dostavljanje dileru, znaci godinu dana, jos ako budem imao sreće.
(mister, 14. oktobar 2021 14:16)

Da te upitam, sta ti bi da kupis kola koja nisi ni video, a kamoli provozao?

Goran

pre 2 godine

Ovo je realna Srbija .
Kupuje ono sto se moze ne ono sto se zeli.
Ja sam hteo da kupim Porse ali nekako mi je bilo glupo zbog komsija.Gledao sam noviji Q5 ali na kraj se odlucio za Tiguan R line,matrix.
Komsije voze starije verzije Hyndai,Fiat,Skoda, Reno, Kia i slicnih kanti tako da i ovo mi je bilo previse .
Pitaju za cenu pa spustam za 10k , jer kako su ljubomorni ogovarali bi me da se bavim prljavim poslovima 100%.
Desavalo se da komsije prijave anonimno nekog iz ciste ljubomore.

dude

pre 2 godine

Srbi bi da ne radu a da voze skupa kola. To ne moze ja vozim S klasse Merdzu ali radim ozbiljan poso u svicarsku. Ne moze u srbiju da se radi u drzavnu sluzbu i pije kafa a vozi skupo auto
(aco CH, 14. oktobar 2021 12:13)

prodaj rezervni točak i upiši tečaj srpskog jezika. u švicarsku.

dexter-lab

pre 2 godine

Генерални директор где радим има 12 000 евра плату, а вози Рено мега а 11 година старог без металног поклопца код чепа за гориво.
(Никола, 14. oktobar 2021 17:36)
Megana vozi svaki dan do posla, glumata nekog hipstera.A pitaj ga sta cuva u garazi i u cemu vozi 20 godina mladju ljubavnicu kada krenu na vikend u neki SPA.

samo jaretina

pre 2 godine

Pežo ništa, a jedan od češćih automobila na našim ulicama.
(roki, 14. oktobar 2021 11:48)
15 : 2

novo srbo novo, čitaj nije teško. mada (dis)like statistika govori da je 90% u velikom problemu.

mr.wolf

pre 2 godine

Fiat na drugom mestu…Za koliko vi radite mesecno? Za 400e?
(Straight Outta München, 15. oktobar 2021 06:48)

Ne, gastarbajteru, neki od nas ne rade za 400e. Neki su sposobni da ovde zarade platu koju ti imas u Minhenu. Nisu morali da idu da ciste, rade na gradjevini, cuvaju starce, rade selidbe, voze kamione.... poput tebe.

Al

pre 2 godine

Zašto se stavljaju Fiat i Dačija u isti koš? Fiat je ipak pristojan brend, da li je moguće da su im automobili tako gadni postali?
Usput, iznenađuje me rezultat Džipa, da li je to posledica onih akcija za "kompas"?
I da li je moguće da u top 10 nigde nema marke Land Rover? Meni izgleda da je svaki imućniji član partije dobio direktivu da pazari neki njihov model.

Nemanja

pre 2 godine

@ 2008 godine za vreme "žutih lopova" prodato 84 000 novih automobila.
(Džaja, 14. oktobar 2021 14:19)

U Srbiji prodato 84000 automobila u jednoj godini? Mislim da je informacija pogresna, rekord je bio oko 55000...

XXX

pre 2 godine

@(Miroslav, 14. oktobar 2021 17:41): “Amerikanci” glupi, ne znaju šta je auto i možeš da im prodaš šta hoćeš? Sada će Srbin da ih sve to nauči. Zašto ljudi nešto pričate o čemu pojma nemate. Najjači deo komentara da “Japanci” nisu više kvalitetni; ti si prešao igricu, nema dalje.

posmatrač amater

pre 2 godine

Pošto ih nema na ovom spisku, začelje znači drže pežo, subaru, mitsubishi, nissan, honda i njima slični egzotični brendovi.
Za pežo mi je potpuno jasno. Dovoljno mi da vidim da im 5008 dobacuje do 46.540, 3008 do 41.890 (za 130 konja), zastareli 308 do 29.990 i sve mi je jasno. Baš su se zaigrali sa cenama.

Džaja

pre 2 godine

znaci za godinu dana 24.000 jel vi shvatate sta to znaci ? pre 15 godina se prodavalo 50-60.000 godisnje novih automobila, Rusi kupe 3 puta vise automobila na 100.000 stanovnika, a nemci 8 puta vise
(seljadin, 14. oktobar 2021 14:09)

2008 godine za vreme "žutih lopova" prodato 84 000 novih automobila.

seljadin

pre 2 godine

znaci za godinu dana 24.000 jel vi shvatate sta to znaci ? pre 15 godina se prodavalo 50-60.000 godisnje novih automobila, Rusi kupe 3 puta vise automobila na 100.000 stanovnika, a nemci 8 puta vise

Никола

pre 2 godine

Генерални директор где радим има 12 000 евра плату, а вози Рено мега а 11 година старог без металног поклопца код чепа за гориво.

Anonymous

pre 2 godine

Biće to i gore. Do polovine 2022. ko preživi pričaće. Novih auta nema pa nema. Saloni mnogih brendova prazni. Trebaće nam još par godina da dođemo do bar 50,000 komada novih vozila godišnje. Baš smo ekonomski tigar...

Miroslav

pre 2 godine

Tragican dizajn japanaca? Uporedi recimo bmw x3 iz 2017 i mazdu cx5 iz 2017… Jedino sto je tragicno je tvoj komentar.
(Straight Outta München, 15. oktobar 2021 07:00)

Jeste,još samo da uzmeš i da provozaš jedan i drugi pa da vidimo šta ćeš reći,ako išta znaš o automobilima.
U Mazdi kada voziš 140 po kiši,imaš osećaj da će voda da ti udje u cipele. Zvučna izolacija tragična. Lim koji nije lim,nego pleh.
Al si našao šta ćeš da porediš...vidi se da nisi vozio nijedan.

Miroslav

pre 2 godine

@Miroslav Japanci ti bombardovali baku u Pearl Harboru ili ih samo onako iz hobija mrzis? :) Neka, neka, hobiji su pitanje zdravlja.
(J4ZZ3R, 15. oktobar 2021 11:48)

Ma taman posla da mrzim Japance,daleko bilo,pa Land Cruiser sam dugo vozio,vrhunska je sprava,pa vozim njihove motore, decenijama...ja sam samo želeo da stvari nazovemo pravim imenom,to je sve. Land Cruiser,Infiniti FX,QX,pa Lexus LX,LS,GS...pa to su sve vrhunske sprave.
Samo sam hteo da ukažem da Honda možda jeste za nekoga dobar auto,ali nije vrhunski i nije najbolji na svetu,kako se ovde vrlo često želi predstaviti. I da tu ne treba preterivati. Masa automobila iz Japana su zaista izuzetni,ali Honda i njeni modeli tu ne spadaju,stvarno su smešni. Od Honde samo "Legend" priznajem :-)

samo jaretina

pre 2 godine

Promašio bih totalno. Ja gde god se okrenem vidim:Klio, Captur, C3 i popriličan broj Fiesti.
(Jare u mleku, 14. oktobar 2021 13:46)

NOVO

dexter-lab

pre 2 godine

Pa što ne kupuju Hondu ili Mazdu?!
Zato što su preskupe a ne vrede ni upola cene. Pa nisu budale u tim komisijama koje kupuju vozila. Tržište ne možeš da prevariš. Škoda je pouzdana,dobra, jeftino održavanje i ima fantastičnu servisnu mrežu. Sve suprotno od Japanaca,barem velike većine. Japanci su nekada bili dobri,sada se i to promenilo,i tržište odmah reaguje,ne kupuje odredjeni brend. Amerika je drugo,oni blage veze nemaju sa automobilima, možeš da im prodaš šta hoćeš,a tamo su Japanci jeftini u odnosu na druge,i imaju nešto bolju servisnu mrežu.
(Miroslav, 14. oktobar 2021 17:41)
Svaka rec koju su napisao u ovoj bljuvotini od paragrafa je nebuloza.
U kojoj ti zemlji zivis, covece? Da li ti znas da su sva drzavna preduzeca i lokalne samouprave dobili preporuku (naredbu) da kupuju skodu kao sluzbeno vozilo? Znas li ko je ovlasceni uvoznik Skode za Srbiju i u kakvoj je vezi sa vladajucom garniturom?
Srbin koji predje 6000 km godisnje se razume bolje u automobile od Amera koji nije ispod 40.000 km godisnje? Daj ne brukaj se.

dr miki

pre 2 godine

meni na racun pise Mercedes S classe a ti ako si pametniji od mercedes dilera u svicarsku onda se zali njemu vazno da kukas da nemas poso a visis po portali

Tebi na racunu pise dijagnoza Mercedes... Takvih pacijenata imam previse u ordinaciji... Al ti to ne kapiras. Srecan si covek...

samo jaretina

pre 2 godine

Direktor vece IT firme u kojoj radim u Becu ni nema auto, covek dolazi biciklom ili gradskim na posao. Zamislite nekog direktora u Bg da ne vozi BMW ili Mecku, skoro pa nemoguce.
(Milojko, 14. oktobar 2021 14:10)

znam ICT manager-a iz banke koji zarađuje boga oca a dolazi bajsem. tako da se čuda događaju.

NSrdjan

pre 2 godine

Ovo u vrhu su sve proizvodjaci koji nude vise nego lepo opremljene modele za oko 20.000 EUR. Jeste da se uglavnom radi o benzinjarama sa motorima od 999 do 1600 kubika, ali novo je novo. Bolje kupiti i to, nego da te neko pravi budalom da je Passat vozila baba.

Brzi

pre 2 godine

Генерални директор где радим има 12 000 евра плату, а вози Рено мега а 11 година старог без металног поклопца код чепа за гориво.
(Никола, 14. oktobar 2021 17:36)

A jel ide i u pocepanim pantalonama na posao, starim 10 godina?
Izvini ali nije mi ni to normalno.
Ni klinac od 20 godina da se zaposli, odmah digne kredit i kupi 15 godina star BMW 3.0, ni direktor koji vozi Golfa 2ku a ima basnoslovnu platu, kucu, porodicu i sve sredjeno.

Томо

pre 2 godine

2007. године је само Застава продала 15.000 аутомобила. Сада схватате размере катастрофе златног доба.

Данас све компаније са све државном набавком и приватним куповинама једва пребаце тај број у укупној тоталној куповини свих аутомобилских марки заједно.

Да не помисли неко да је тај број толики јер је 2007. народ био бедан и није имао за скупље. Још преко 40.000 аутомобила других марки је продато.

toliko o tome

pre 2 godine

Direktor vece IT firme u kojoj radim u Becu ni nema auto, covek dolazi biciklom ili gradskim na posao. Zamislite nekog direktora u Bg da ne vozi BMW ili Mecku, skoro pa nemoguce.
(Milojko, 14. oktobar 2021 14:10)

Verovatno su u Beču vozila gradskog prevoza čistija nego u Srbiji?

Фактор мира и стабилности

pre 2 godine

@Milojko:

Који, бре, директор овде вози BWV или Мечку!?
- Батице, овде директори имају возаче!

шиле

pre 2 godine

Na kraju, sa 74 prodata automobila u prvih devet meseci ove godine Porsche je ostvario odličan rezultat na našem tržištu.

Колико је ово јадан резултат уствари... Као тржиште, земља са 7м становника, а само 18000 продатих нових аутомобила. Економски тигар!

XXX

pre 2 godine

@(Miroslav, 14. oktobar 2021 22:38): diskusija sa tobom prestaje onda kada si uporedio Toyota i Honda automobile (“narodski” automobili) sa premijum segmentom BMW i Audi. Ti si bio u USA 17 meseci, i sve si znanje “popio” o “Amerima”, a ja živim ovde 17 godina pa nemam pojma. Da li si seo nekada u “Lexus”, “Infinity” ili “Acura”? Još nešto: ako “Japanci” nisu kao što su nekada bili, a kakva je tek “nemačka trojka”? Ja ću da ti kažem: pogledaj im cene kada su polovni i ko ih kupuje, pa onda reci kako “Ameri” nemaju pojma.

Straight Outta München

pre 2 godine

Miroslav, 14. oktobar 2021 22:38)

Tragican dizajn japanaca? Uporedi recimo bmw x3 iz 2017 i mazdu cx5 iz 2017… Jedino sto je tragicno je tvoj komentar.

Anonimus

pre 2 godine

@aco CH. Da mi je videti taj "ozbiljan" posao koji ti radiš sa takvim (ne)obrazovanjem. Pa ti ne znaš ni da pišeš, vidim da je velika borba.

Pera Srbin

pre 2 godine

Kad će neko iz Srbije početi da prodaje Peugeota? Ovi Makedonci su užas firma, bez podrške, bez servisa očaj. A Pežo je u Evropi trenutno jedan od najprodavanijih brendova.

zzz

pre 2 godine

Jesu,za automobile su glupi kao noga burazeru. Bio sam tamo službeno,17 meseci ,u komadu. Blage veze nemaju sa automobilima,sa tehničkog aspekta,niti ih to zanima,i to je činjenica. Saobraćajni zakoni su strahovito strogi i rigidni,on ne može da vozi nigde 220 km/h (jer će otići na robiju) da bi uporedio,recimo, zvučnu izolaciju kod Toyote ili Honde (koja je loša,by the way) sa recimo Audijem ili BMW-om ( gde je fenomenalna). A mi Srbi to radimo,kao i mnoge druge stvari i otuda znamo mnogo više o automobilima od njih.Jer ono što sam gledao tamo da prodaju,ovde to nikome živom ne bi prodali. Kod njih auto služi da se prevezu od tačke A do tačke B,a ne da leče komplekse kao što je kod nas slučaj,i na tome im treba čestitati.
Oni kad kupuju kola,njih zanima da je što niža mesečna rata (pošto se na nemačku veliku trojku + Porsche) plaća luksuzni porez tzv. "luxury tax".
Japanci su neuporedivo jeftiniji od nemaca tamo a imaju i pogodnosti pri kupovini jer ne podležu luksuznoj taksi,dakle mesečna rata kredita ili lizinga,a posebno osiguranja, neuporedivo je niža nego za nemačka kola. Amerikanci su praktično društvo i sasvim je jasno zašto kupuju japance,nema to veze sa tim nekim imaginarnim kvalitetom o kojem se ovde govori. Imao sam nekoliko japanskih automobila,nisam primetio da su bolji od nekih drugih evropskih koje sam imao, posebno sa recimo Audijem i BMW-om nema šta da se porede, a mečku nisam imao pa ne znam.
P.S. Nisam rek'o da japanci nisu kvalitetni,već da nisu kvalitetni kao što su nekada bili.A o dizajnu njihovih vozila,ne treba trošiti reči,jer je tragičan.
(Miroslav, 14. oktobar 2021 22:38)

Evo provizaj kod nas 220km/h, ili recimo po Francuskoj i Svici. Jer sta znaju glupi Amerikanci, kod njih postoji ogranicenje na autoputu, dok eto pametni Evropljani toga nigde nemaju. Dalje nije bilo potrebno citati text. Jer neko ko moze ovakvu glupost da napise u drugoj recenici garantovano nista pametno nije mogao da izmisli do kraja.

mister

pre 2 godine

Kupio Fiata u maju, još ga nisam dobio. Pre neki dan dobih e-mail od Fiata, kažu da do 31.12.2021. godine neće biti na traci za sklapanje i da pozovem krajem novembra, jer možda budu znali tada datum kad će u 2022. godini biti na traci za sklapanje. imajući u vidu da posle sklapanja ide transport za Srbiju, homologacija, pa dostavljanje dileru, znaci godinu dana, jos ako budem imao sreće.

qwerty

pre 2 godine

steta sto ne pise koji su to modeli skode, pa da potvrdimo ili opovrgnemo teoriju da to kupuju drzavne firme za funkcionere
(nikola, 14. oktobar 2021 11:54)

A sto mislis da samo drzavne firme kupuju za svoje funkcionere? I privatne firme imaju svoje direktore sektora i ukoliko je firma normalna, ona svojim direktorima obezbedi vozilo (uglavnom se skode obezbedjuju, jer su za te pare sasvim zadovoljavajuce)

J4ZZ3R

pre 2 godine

@Miroslav Japanci ti bombardovali baku u Pearl Harboru ili ih samo onako iz hobija mrzis? :) Neka, neka, hobiji su pitanje zdravlja.

Nenad

pre 2 godine

Gorane, što se mene tiče odlično si se svojim izborom Tiguana zamaskirao i utopio među siromašne komšije. Ja nikada ne bih pomislio da neko ko vozi Tiguana spada u imućnije ili da je to prestižno. Pa čoveče to je vagen, narodni auto, gde to da kupiš pored onih Poršea i Audija. I pored toga što mislim da si bio sarkastičan, nisi odabrao pravi auto za priču. Ne može WV biti prestižan, pa ni kod nas.

nikola

pre 2 godine

skoda ocekivana jer ih firme dominantno kupuju.
Fiat isto, dobar je odnos cene i kvaliteta.Odlican za prosecnu radnicku porodicu kod nas. jedino sto me ovde iznenadjuje je mala prodaja dacije, ocekivao bih da su u vrhu u rangu sa fiatom

posmatrač amater

pre 2 godine

Naravno da je Škoda na prvom mestu kad sve državne firme i ministarstva kupuju Škode. Što li ?
(Nola, 14. oktobar 2021 15:57)

Pa što ne kupuju Hondu ili Mazdu?!
Zato što su preskupe a ne vrede ni upola cene. Pa nisu budale u tim komisijama koje kupuju vozila. Tržište ne možeš da prevariš. Škoda je pouzdana,dobra, jeftino održavanje i ima fantastičnu servisnu mrežu. Sve suprotno od Japanaca,barem velike većine. Japanci su nekada bili dobri,sada se i to promenilo,i tržište odmah reaguje,ne kupuje odredjeni brend. Amerika je drugo,oni blage veze nemaju sa automobilima, možeš da im prodaš šta hoćeš,a tamo su Japanci jeftini u odnosu na druge,i imaju nešto bolju servisnu mrežu.
(Miroslav, 14. oktobar 2021 17:41)

Ovaj deo tvog izlaganja ("Škoda je pouzdana,dobra, jeftino održavanje i ima fantastičnu servisnu mrežu."), sve i da "progutam", ali to "jeftino održavanje" nikako ne mogu, jer preko 110 hiljada km plaćam redovno održavanje za 1,0 TSI u fabiji iz prve ruke mogu da ti kažem da običan "godišnji redovni servis" (ulje motora, podloška čepa kartera i svi filteri) za nju više košta nego to isto za Hondu CR-V 1,5T.
Škoda bukvalno kolje sa cenom održavanja u ovl. servisnoj mreži. Ima jednostavan razlog za to u Srbiji, ali, da ne načinjemo veoma bolne teme.

Jorgovan

pre 2 godine

Očekivano. Na prva dva mesta vozila za one koji misle da više nisu sirotinja pošto imaju nov auto, na trećem mestu je auto koji je istinski vozilo srednje klase.

SRB über alles

pre 2 godine

Dal je moguce da si ti za tako kratko vreme boravka u "svicarsku" zaboravio da govoris srpski, koliko vidim ni na nemackom, francuskom ili italijanskom a ne daj boze na engleskom jeziku ne znas da napises "S klasse Merdzu" ili nisi zavrsio nikakvu skolu a radis ozbiljan poso pa ne znas padeze, glagolska vremena, sta se pise velikim a sta malim slovima al je bitno da vozis Mercedes S class...
(dr miki, 14. oktobar 2021 16:02


On i nije SRB kako ne kapiras?

Aca

pre 2 godine

po ovome ispade da Nisan nije prodao ni 500 automobila a ima ih u svakom gradu Juke Qasqai i x trail
(janko, 14. oktobar 2021 17:01)

Srbi su mnogo sposoban narod kad treba nesto procitati. Zato i znamo sve o svemu. Zlatno doba novcanika i mozgova.

kopiranosatvitera

pre 2 godine

Dal je moguce da si ti za tako kratko vreme boravka u "svicarsku" zaboravio da govoris srpski, koliko vidim ni na nemackom, francuskom ili italijanskom a ne daj boze na engleskom jeziku ne znas da napises "S klasse Merdzu" ili nisi zavrsio nikakvu skolu a radis ozbiljan poso pa ne znas padeze, glagolska vremena, sta se pise velikim a sta malim slovima al je bitno da vozis Mercedes S class...
(dr miki, 14. oktobar 2021 16:02)

Mozda je rođen tamo kao moj zet. Ne mogu oni da govore kao mi. Kako je pričao kada sw upoznao sa mojom sestrom, to je bilo stresno za sve hahah Ali je naučio da prica sasvim lepo, ali i dalje pravi greške.

Mikan

pre 2 godine

Mi smo trziste na bazi statisticke greske spram srednje Evropskih drzava.A prva tri ili cetiri mesta kod nad su uglavnom flotna prodaja.Realno je tek ono za sta se ne hvataju sluzbenici i drzavni aparat.Naravno,skoda je kvalitetan auto ali je u vrhu i zbog mnogih firmi.Dacia isto sve vise je u ekspanziji..

1234

pre 2 godine

deluje mi da ti treba skole malo. nisi znao da 5 milijardi stanovnika od 7 milijardi na planeti ima prosecnu platu od €250? prosecna cena nove skode i fiata je preko €10,000. Da li si znao da od 240 zemalja na svetu ima samo 50 u kojima je prosecna cena novog auto preko €10,000?
(dome, 14. oktobar 2021 19:35)

Nijedan podatak u komentaru nije tačan. Zapravo, vrlo je daleko od istine.

Zapadnjak

pre 2 godine

Apsolutno je netačno da ljudi na zapadu misle da automobil nije statusni simbol. Itekako jeste. Naravno da uvek postoje ljudi koji ne žele da svoj status javno objavljuju, ali su oni na zapadu u vrlo maloj manjini. Ogromna većina želi svima da dâ jasno do znanja da su uspeli u životu - autom, kućom, brodom, satom, odećom itd.

ranzo

pre 2 godine

Ja sam hteo 500L da kupim
Da zamenim mog starog puga 206 za novi auto.
Međutim rekoše mi pre aprila/maja 2022 godine da mi ne garantuju da ću dobiti auto.
I to neka okvirna i minimum prognoza.
A auto se sklapa kod nas.
Šta je npr sa Tipom koji se sklapa u Turskoj? Koliko se on čeka?
(Čabar El Šutnut, 14. oktobar 2021 23:19)
Nema veze gdje se sklapa, nestašica dijelova za vozila

seljadin

pre 2 godine

za nekadasnjih 70.000 tj pre 15 godina prodatih automobila i danasnjih 24.000 je data ista kolicina novca samo srugacije rasporedjena, pre 15 godina 3 puta manje je bilo bme, mercedes, audi, porsche a danas na ovako mali broj auta 3 puta vise luksuza nego kad je prodavano 3 puta vise automobila. Inace desnica kad vlada u svakoj zemlji se razlike povecaju.
Sto se tice polovnjaka oni najvise kostaju mene je za delove polovnjak kostao 1000-1500 evra godisnje i to koji sam kupio kao nov, ali 7,8,9,10 godina dao sam preko 5000 za popravke, slepanje sa autoputa pa sami i racunajte, najjeftininji je nov automobil.

Darko

pre 2 godine

To su te cene koje su iste i veće nego u Evropi.

To su te plate koje su 10 puta manje ego u Evropi.

Zahvalite svim političarima iz svih stranaka što čitav život živimo kao robovi i što naš rad ne cene niti plaćaju koliko zaslužujemo a sve zbog zaštite šačice lopovčina, utajivača poreza i perača novca koje štite na svakom koraku.

Darko

pre 2 godine

To su te cene koje su iste i veće nego u Evropi.

To su te plate koje su 10 puta manje nego u Evropi.

Zahvalite svim političarima iz svih stranaka što čitav život živimo kao robovi i što naš rad ne cene niti plaćaju koliko zaslužujemo a sve zbog zaštite šačice lopovčina, utajivača poreza i perača novca koje štite na svakom koraku.

Zok1

pre 2 godine

@Miroslav - Ti si bio u Americi 17 meseci, a ja u Americi živim 17+ godina. Kao prvo, te takse na luksuzne automobile nema već 20 godina. Drugo, generalno pravilo u Americi je da voziš ono što možeš da kupiš za manje od pola godišnje bruto plate. Treće, samo retki (i pametni) kupuju automobile za keš (plate celu sumu), ostali plaćaju mesečno (ili češće) - kada razvučeš 10000 razlike na 72 rate, to je na nivou kafe koju svakodnevno pokupiš u Starbacksu. Četvrto, postoje japanske premijum marke (Lexus, Acura, Infinity) i nemačke premijum marke treba upoređivati sa njima, a ne sa Toyotom i Hondom. Peto, ono što je Amerikancima bitno je pouzdanost, nemaju vremena za servise. Na prošlogodišnjoj listi najpouzdanijih brendova u Americi (Consumer Reports), u prvih 10 je iz Evrope jedino Porše, i to na 9. mestu. Jako je teško generalizovati stvari na nivou celog jednog kontinenta, ali kola generalno nisu statusni simbol, osim u specifičnim (sub)kulturama. Uglavnom su u garažama, premalo je prilike da ih pokažeš :) Izuzetak su egzotični automobili.

Goran

pre 2 godine

Nenade, istina je!
Sta sve moze da se kupi za 53k?
Toliko me je kostao nov Tiguan r line u fullu,240hp .
Mislim samo na Nemce premium
Moze i da se doda par hiljada.
Jel mogu Q5,X3 i slicno,barem polovan Porse macan.
Limuzine premium mozes da biras za taj novac.
Pogledaj cene

Igor

pre 2 godine

Œkoda je dobar automobil, ali za ovako visoku prodaju mislim da je zaslužno pre svega što se masovno kupuju za preduzeća i institucije. Slična je stvar sa Fiatom.

S druge strane Toyota, Kia, Hyndai su globalno u ekspanziji, imaju dobre modele, pa je logično što su i kod nas popularni.

Keza

pre 2 godine

@Čabar El Šutnut

Upitaj u Škodi, Ford, VW-u i sl.koji je rok isporuke novog vozila koje poručiš. 8-12 meseci a svi u ugovoru imaju klauzule za dodatne rokove bez sankcije za njih a cena ti uopšte nije fiksna jer niko ne zna kakva će biti za godinu. Najkraći rok ti je sad za vozila iz Azije.

Straight Outta München

pre 2 godine

iat na drugom mestu…Za koliko vi radite mesecno? Za 400e?
(Straight Outta München, 15. oktobar 2021 06:48)

Ne, gastarbajteru, neki od nas ne rade za 400e. Neki su sposobni da ovde zarade platu koju ti imas u Minhenu. Nisu morali da idu da ciste, rade na gradjevini, cuvaju starce, rade selidbe, voze kamione.... poput tebe.
(mr.wolf, 15. oktobar 2021 09:45)

Daj nesto originalnije :) Tako je, mozes da zaradis mesecno koliko ja zaradm za dva dana…Bravo, svaka cast. Vidi se po prodaji automobila kako zaradjujete :)

Čabar El Šutnut

pre 2 godine

Ja sam hteo 500L da kupim
Da zamenim mog starog puga 206 za novi auto.
Međutim rekoše mi pre aprila/maja 2022 godine da mi ne garantuju da ću dobiti auto.
I to neka okvirna i minimum prognoza.
A auto se sklapa kod nas.
Šta je npr sa Tipom koji se sklapa u Turskoj? Koliko se on čeka?

zzz

pre 2 godine

Opao broj..ljudi se opametili,kupuju polovne do 5-6god iz uvoza za 40% cene novog..sada da kupim novu skodu i platim 20.000e do godine jedva izvuces 17.000 to ti je mesecni gubitak od 250e ili daciju svejedno..da ne govorim o visim klasama..platis 50.000 do godine jedna 43.000...
(Sale, 14. oktobar 2021 19:21)

Pa zasto onda uopste kupujes kola? Jel ih kupujes da ih vozis ili da racunas koliko si zaradio/izgubio? I polovnom ce cena pasti za godinu dana. Ne postoji auto kome ce cena porasti!! A auto star 5-6 god, pogotovo iz uvoza moze da bude ok, ali 90% onoga sto se prodaje kod nas je preslo 500-600-700k i vise. Pa ti onda vidi kako si dobro prosao kada si za pola cene novog dobio auto koji je presao pola miliona kilometara. Prva dva servisa i eto tebe na cenu novog.

ministar za lobotomiju

pre 2 godine

“Službeni automobil” je ubedljivo najpopularniji auto godine. Ovaj model automobila visoko se kotira na listi želja prosečnog srpskog građanina, dok srećnici koji ga već koriste imaju samo reči hvale za njegove karakteristike.

Službeni automobil koji ja godinama koristim prelazeci iz stranke u stranku, ima zaista univerzalnu namenu. Pored redovnog korišćenja pokazao se nezamenljivim prilikom prebacivanja nameštaja, vožnje tetke kod lekara, kao i prilikom odlaska na slave, svadbe, splavove i ostale slične manifestacije. Moram naglasiti i njegovu ekonomičnost, njegovim korišćenjem praktično nemate nikakve troškove, što ovaj auto čini nezamenljivim.

Činjenica da Srbija ima najviše službenih automobila u Evropi samo je jadan od pokazatelja njegovih kvaliteta i da je Srbija lider u regionu.

gud pipl

pre 2 godine

U periodu 2007-2009. toliko vozila je prodavano u samo jednom kvartalu - godišnja prodaja je bila oko 55.000 novih vozila, od čega su dominantne bile kupovine putničkih vozila i to od strane fizičkih lica. Sada 2/3 novih vozila čini prodaja firmama. Čisto da bi se poredila zlatna doba...
(ja, 14. oktobar 2021 12:18)


Treba i napomenuti da se u istom tom zlatnom periodu deficit povecavao za "skromnih" 11 milijadi dolara godisnje. Sto placamo, evo, vec 10 godina. Uz to, zahvaljujuci tom periodu promenila se i demografija posebno bgd jer su u cg masovno prodavali nekretnine i kupovali na vracaru pa otuda i broj vozila a i novih sugradjana.

Tako da, bilo ne ponovilo se.

Inter 1908

pre 2 godine

Sta se raspravljas sa ovim iz Minhena. On vozi x5 i kada krene na more on nosi suncobran,lopatice,paradajz.medo,lezaljke i posle kuka kako nema mesta u gepeku. To je paradajz gastos

sve je relativno

pre 2 godine

Golf II, 1.9 TDI sve i, pa devet praznih mesta!
(Dušožder, 14. oktobar 2021 19:22)

Kad već pokušavaš da "troluješ" ili budeš "vickast", imaj na umu da za to treba imati "šlifa". Golf II ne postoji ni sa oznakom tdi, ni sa motorom 1.9.

J4ZZ3R

pre 2 godine

@Miroslav Automobili nisu jednodimenzionalni proizvodi tako da ih se ne moze bas tako lako izmeriti i uporediti, pogotovu ne proglasiti jedan jedniznacno za najbolji. Rec je o miksu razlicitih karakteristika koje uz cenu i subjektivni ponder formiraju misljenje, stav, ljubav prema nekom automobilu. Ja kao vlasnik i ljubitelj Honde, ali cesto vlasnik (ali samo paralelno) i drugih brendova mislim da je ruzno i žalosno, mozda jos vise smesno da ja nekom kome je Fiat Panda, Dacia Sandero, Sitroen Berlingo taj savrsen miks karakteristika koji njihov sutomobil cine savrsenim i najboljim za njihove potrebe govorim da je moja Honda azdaja, vrhunski, ovakav, onakav, kao sto smatram da je ruzno da vlasnici Lexusa, BMWa, MBa govore to meni ... Ako ja mislim da za automobil od 20-25k ili 30-35k je Honda najbolji izbor po pitanju zadovokjstva u vožnji, opreme, pouzdanosti i praktičnosti kakva je korist da mi ti pricas da ja pojma nemam i da je BMW za 60k babaroga. Neka svako vozi ono sto voli i sto mu odgovara. Moje nisljenje je da je Jazz savrsen multipraktik, da je Civic ponajbolji mainstream kompakt, da je CRV best buy u klasi kompaktnih SUVova, da je NSX bio Ferrari za "sirotinju", ali đogu sasvim da razumem ljude koji misle da je Pežo 208 najbolji supermini, VG Golf kompakt, CX5 kompaktni SUV itd Nekom je bitan dizajn, nekom percepcija kvaliteta emterijera, neko voli široka i neka sedišta, glupo je nametati svoj sistem vrednosti i znanja, a najružnije je "pišati" po onima ispod

Inter 1908

pre 2 godine

Vozim RAV-a 4 2.0 benzinca. Nikada nisam imao problem sa njim. Najbolji auto na svetu,jer se ne kvari. Kada ppgledam oglase vidim samo da se prodaju nemci u ogromnim kolicinama,jer su vlasnici super zadovoljni. Japanaca na oglasima je 15 puta manje, a zasto, jer se ne kvare,pa nema potrebe da se prodaju. Da sam gledao performanse kupio bih nemca i prevario se. Ja nisam lrenuo na trke pa da mi je vazna konjaza. Vozim porodicu i uzivam od servisa do servisa na godinu dana. Skoda je dobar auto i pouzdan,ali ne koliko kao sto je japanac. U Americi, Aziji i Australiji najprodavaniji su japanci,jer su najizdrzljiviji.Pogledajte klip Meta Votsona car wow koji su brendaovi automobila najbolji i sve ce vam biti jasno

Inter 1908

pre 2 godine

Zato sto pravi znalci kupuju japance,a takvi kao ti Cigo se zalete na nemce pa posle kuku majko. Kako kazu najsrecnija 2 dana vlasnika bmw-a je kada ga kupi i kada ga proda

nesha

pre 2 godine

Trebalo bi da Škoda nagradi sve građane Srbije zbog najviše prodatih modela.Pošto je 80 % prodatih iz flotne prodaje,čitaj budžeta, svi smo valjda zaslužni za rezultat.Inače Škoda - solidan auto.

Jare u mleku

pre 2 godine

Da, mislim na novo.Fiesti, C3 i Captur u NS na parkingu vidjam više nego novih Škoda. A još jače je bilo izraženo prethodih godina kad su C3, pre redizajna, a i klio 4 bili još češća pojava. I tad je Škoda pobedila. Verovatno zato što na službenim parkinzima negde stoji desetine Škoda. Domovi zdravlja, Nis i slično. Zato sam i napisao da bih se zeznuo da ja ocenjujem.

dak

pre 2 godine

Ovde se pametuje i komentarise o kupovini novih automobila,a niko nije naveo koliko je kes kupaca na zapadu?Gotovo da ih ni nema.Svi kupuju na lizing i banke su vlasnici.Druga stvar je to sto je kod njih to extra povoljno u odnosu na prosecna primanja i sto posle 5 godina auto zamene novim,a nastave da placaju rate.

XXL

pre 2 godine

Tačan skup netačnih podataka tj nepreciznih! Većina novih prodatih kola u Srbiji su za službene potrebe, posebno se to odnosi na Škodu! Privatne firme mogu da razumem, sami biraju marku i model po svojoj volji ali za državne ne mogu da prihvatim da ne kupuju Fiat! Kakvi god da su, proizvode se u Srbiji i sviđalo se ili ne zaposlenima u javnom sektoru, moraš njih da kupiš uz subvencije! Oćeš da ti radi domaća auto-industrija a direktori državnih firmi će da se vozikaju Škodama i Pasatima? Dajte statistiku prodatih polovnih automobila do 5 ili 10 godina starosti, to je realnost za građane Srbije!

floppy

pre 2 godine

Poslovno sarađujem sa auto industrijom, importerima i dilerima u Srbiji vise od 10 god. i pratim trzište godinama. Fizička lica godisnje u Srbiji kupe novih putničkih vozila oko 8.500, ostalo kupe pravna lica. Meïutim, ukupna brojka novih vozila koja se izvestava da je prodato, nije tačna, zato što mnogi uvoznici rade re export iz Srbije i izvestavaju da su prodali u Srbiji prema principalima a nisu, jer moraju da ispune planove i kvote, da ne bi izgubili poslove. Trzište Srbije je veoma malo i plitko od cifre koja se izvestava. Od 2008 do 2014g trziste je bilo u padu a onda naovamo kao blagi oporavak odnosno stagnacija, zbog čega je re export pojačan čime se pokriva navodni rast prodaje. I uvoznik Skode pored neprikosnovenosti u flotnoj prodaji, najveći je re exporter i to sve prikazuju kao prodaju u Srbiji, sto nije slucaj. Stvarni rast prodaje je puzajući u nekoj koleraciji sa rastom realnog DBP ali stagniramo. Prodaja novih vozila je ogledalo ekonomije jedne zemlje. Dosta kompanijskih vozila koja se voze i za privatne svrhe, delimicno umanjuje učesce fizckih lica i rast u ukupnoj prodaji, ali i to je sitno.Daleko smo od nekadasnje istorijske prodaje. A sada usled znacajnog rasta cena novih vozila preko 30% u odnosu na 2021 i 2019, tesko ce biti veceg rasta prodaje novih v. u narednom periodu. Srbija je zemlja polovnjaka za fizicka lica...

Trt

pre 2 godine

@(Miroslav, 14. oktobar 2021 22:38)

Ja sam bas upoznao tamo ljude koji znaju vise od mehanicara ovde, bukvalno iz ljubavi prema automobilima i hobija. Naravno da vecinu ne zanima, ali ima i puno ljudi koji bas dobro znaju sve o automobilima.

Redstorm

pre 2 godine

@Pošto ih nema na ovom spisku, začelje znači drže pežo, subaru, mitsubishi, nissan, honda i njima slični egzotični brendovi.
Za pežo mi je potpuno jasno. Dovoljno mi da vidim da im 5008 dobacuje do 46.540, 3008 do 41.890 (za 130 konja), zastareli 308 do 29.990 i sve mi je jasno. Baš su se zaigrali sa cenama.
(posmatrač amater, 14. oktobar 2021 12:13)
Zato sto Peugeot nema direktnog zastupnika pa je sve kod nas i HR i BIH druga ruka.
Za podrucje YU ima jedan uvoznik iz SLO i jedan iz MAK koji sami dele šta će i kako će.