Subota, 02.10.2021.

11:50

Kupovina guma – o čemu sve treba voditi računa

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Kupovina guma – o èemu sve treba voditi raèuna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

sve 4 iste gume pre svega!

pre 2 godine

Kao prvo, svaka čast za objektivan i realan tekst! Slažem se sa svim navedenim, i ponovio bih, gume se kupuju prema potrebama i načinu vožnje!
Sebe smatram prosečnim vozačem uobičajenih potreba, vozim tokom cele godine prelazim 15-20 hiljada km godišnje, leti vozim prema uslovima puta uglavnom na granici ograničenja, zimi oprezno i pažljivo, znatno sporije.
Iz tog razloga za letnje gume budžet je malo veći, i pokušavam obezbediti gume više klase, dok za zimske Tigar Wintera radi posao (naravno ima boljih guma). Ipak istakao bih važnost da sve 4 gume budu iste ako pričamo o k-kama i bezbednosti. Lično sam doživeo zimi, usled bušne gume sa rezervnom all season pozadi desno, okretanje auta za 360 stepeni u raskrsnici na ledu, pri brzini do 20km/h...osećao sam se bespomoćno, i samo zahvaljujući prisebnosti drugih vozača dobro se završilo. Krenuo sam sa semafora da se uključim na glavni put, skretanje 90 stepeni i ...rotacija pun krug, kao usporeni snimak.

Kurbla

pre 2 godine

Iskustva su razna. Najzalosnije mi je sto citam ovde da ima tipova koji i dalje voze MS gume i zimi i leti,a kupili auto sa tockovima "19. Strasno. Dobro je konsultovati dobar test guma,ima ih vise,ja npr AutoBild, uzeti bilo koju krstenu gumu od tih iz top 20 i za leto i za zimu posebne setove...vise puta sam letnje uzeo Nexen nBlue Hd plus (sjajne,udobne i meke gume), a zimske ranije Nokian,a sada Barum Polaris. To pokriva moje zahteve.
(Robi, 5. oktobar 2021 10:27)

Ja vozim 'All Season' gume vec 30 godina. Pre dva meseca sam kupio Michelin Cross Climate 2. Mozda 1,000 km do sada, ali nema razlike u odnosu na gume koje sam do sada koristio (Michelin Pilot Sport AS/3+).

Zanima me kakvo ce biti zimsko iskustvo. Sto se AS guma tice, vozio sam svuda po severnoj americi i leti i zimi. Od Mexica do Aljaske. Nikada nisam imao nikakvih problema. Tesko mi je da poverujem da se Srbi toliko bune protiv AS guma. Ispade sve Sumaher do Sumahera, to se vozi na granici mogucnosti. Ja postujem amere iz aspekta prakticnosti. Kod njih u celoj zemlji AS je legalna guma za voznju i leti i zimi. U Kanadi je isti slucaj, osim u Kvebeku.

Robi

pre 2 godine

Iskustva su razna. Najzalosnije mi je sto citam ovde da ima tipova koji i dalje voze MS gume i zimi i leti,a kupili auto sa tockovima "19. Strasno. Dobro je konsultovati dobar test guma,ima ih vise,ja npr AutoBild, uzeti bilo koju krstenu gumu od tih iz top 20 i za leto i za zimu posebne setove...vise puta sam letnje uzeo Nexen nBlue Hd plus (sjajne,udobne i meke gume), a zimske ranije Nokian,a sada Barum Polaris. To pokriva moje zahteve.

genija za voznju

pre 2 godine

@radovan.
Mikro pukotine na felnama. Bas me nasmeja crni Radovane. Pa ne vozis ti Vejrona ili Nisan GTR kome se felne menjaju na 100.000km bas zbog tih mikro pukotina. To su automobili koji imaju preko 500Nm i voze se velikim brzinama, pa bi pucanje felne bilo fatalno. Ja nikad za ovih 40 godina voznje nisam kupio novu gumu. Kupim auto sa dobrim gumama, vozim ga godinu, dve i prodam. Onda kupim nesto drugo sto vozim nedelju, dve pa prodam. Volim da menjam auta, jos ako nesto zaradim milina, a odrzavanje i menjanje guma ostavljam onima koji u tome uzivaju. Bilo bi neljudski da ljudima uskratim to zadovoljstvo.

Radovan

pre 2 godine

Svi spominjete gume a niko ne priča o felnama. I one su itekako bitne i imaju rok trajanja. Naravno alu felne. Mikro pukotine se pojavljuju posle deset godina i treba ih zameniti. Evo već treći auto kako ih menjam. Pamet u glavu ljudi, ne rizikujte bez potrebe

r53

pre 2 godine

Jel kad kupiš polovan auto, odmah ideš kod vulkanizera da staviš nove gume ili voziš na postojećim ako su dobre? Isto i ovo.
(Alex, 3. oktobar 2021 07:51)
Prosle godine u novembru kupio polovan auto, odmah uzeo novi set zimskih guma (225-50-18, Cooper zbog izdrzljivosti na losijem terenu), a par meseci kasnije i letnje Nokian u istoj dimenziji, Powerproof serija sa ojacanim bocnim zidom. Oba seta po skoro 700 evra.
Na drugom autu su trenutno letnje Hankook 205-45-17 i Tigar Wintera za zimu. Okej se pokazale obe.

Upiši imeLjubisa

pre 2 godine

Upravo sam u Nemackoj kupio CONTINENTAL 215X60X16,nepune dve godine stare,sa 7mm sarom I probajte da me ubedite da je NOVI TIGAR ili bilo koji "istok" bolji. A procitao Sam da Nemci -verovatno I ostali smatraju da je NOVA GUMA do 5 godina stara.

Hmmm

pre 2 godine

Automobili su mi stari 12god, i 7god, oba nova kupljena, gume uvek kupujem nove i to gledam uveo iz vise klase sta, opet prema potrebama
na jednom koji prelazi vecu kilometrazu su
letnje Dunlop
zimske Hankook
na drugom koji se vozi uglavnom po gradu su
all season BF Goodrich
Nisu michelin ali nisu ni mnogo daleko.

La la iz Banata

pre 2 godine

Kao što rekoh ranije, svi Srbi voze isključivo nove gume zato što im je bezbednost na prvom mestu. Samo sam zaboavio da dodam, što su komentari i potvrdili, da te nove gume što kupuju su islključivo premium marke, zbog bezbednosti naravno. Tigar im nekako passé.

hadžija

pre 2 godine

(Bjelica, 3. oktobar 2021 13:48)
kumho, posle par godina postane toliko plastična da to nije normalno. tigar je mnogo bolji. znači lično iskustvo. krenuti sa kumhom uz balkansku po kiši ako nemaš kontrolu proklizavanja robija

Sramota

pre 2 godine

Ne znam kakav je tigar ali ove turske i kineske gume izbegavati u sirokom luku. Ispustaju po malo same od sebe, podlogu drze kao da je led, slab zid, posle dve bankine dobiju balon. Ukratko bacen novac.

Bjelica

pre 2 godine

Kao i u mnogo drugih stvari, tako i u gumama Koreanci imaju najbolji omer uloženo dobiveno. Dakle, Hankook ili Kumho, eventualno japanska Yokohama tu može da se ugura.

dejan lazarica

pre 2 godine

Koja je muka naci zimske bilo koje gume 195/60 R18 :(
(lilly alen, 03. oktobar 2021 11:22)

jel to za novi c4? imas para za nov auto imas i za skuplje gume

popp

pre 2 godine

Prvenstveno treba prilagoditi gumu stilu voznje. Uvek biram manju felnu i kvalitetnu gumu nego vecu i gumu osrednjeg kvaliteta. Ne vozim sportski auto, ne divljam na putu, ali ne zelim da razmisljam da li ce me losa guma izbaciti sa puta zbog brzeg ulaska u krivinu.

lilly alen

pre 2 godine

Koja je muka naci zimske bilo koje gume 195/60 R18 :(
(lilly alen, 03. oktobar 2021 11:22)

jel to za novi c4? imas para za nov auto imas i za skuplje gume
(dejan lazarica, 3. oktobar 2021 12:07)
Citaj sta pise! Nije problem cena, nego dimenzija. A jeste za novi C4.

supa

pre 2 godine

Ja sam ocu preporučio Sava All Weather, čovek pređe 5-6 kkm godišnje. Tu gde on živi zime su baš jake pa ćemo videti kako se ponašaju. Menjanje letnjih i zimskih nema smisla u njegovom slučaju, a bolje je nego da vozi samo zimske celu godinu.

Što se tiče kupovine polovnih guma, čuo sam razna obrazloženja. Kao npr. čim kupimo polovan auto da li odmah menjamo gume. Pa evo ja npr. to ne radim, ali ako su te gume ok. Ali su one već na njemu i mogu da ih probam. Ono što ne želim da radim je da kupim polovne, namontiram i onda vidim da ne valjaju. Pa onda opet na kraju kupim nove. Ne znam ko može sa sigurnošću utvrditi da neka guma koja je polovna i nije na vozilu zaista valja. Dok je ne stavite i ne provozate putem, autoputem itd, uglavnom nećete znati. Eto, to su moji razlozi.

Mile

pre 2 godine

Treba prilagoditi tip pneumatika tipu automobila, npr.besmisleno je stavljati neku ultra performance gumu na Yugo ili Punto, gde je sasvim odgovarajuca Tigar Wintera. Sa druge strane, za snazne automobile idu pneumatici iz premium segmenta i tu ne treba stedeti.

Sin

pre 2 godine

@ime
samo da se nadovezem na 2. recenicu...
da, i to postoji
sasvim regularno se prodaju npr. "polovni"-reparirani vestacki kukovi iz DE koji su ostaci nakon kremacija

Sicario

pre 2 godine

Ako vec nisam imao para za nov auto, uzecu bar nove gume.
Za pobornike kupovine polovnih guma, uzimate li vi koriscene kocnice isto? ili koriscen filter goriva, vazduha i ulja?
Uzeo sam 4 nove zimske gume Lassa competus winter 2+, najnovija generacija. 225/55/R19. Oko 550e sveukupno sto po meni i nije mnogo s obzirom na precnik felne i na cene konkurencije.
Auto zimi vozim u skladu sa vremenskim prilikama, necu jurcati po kisi ili po snegu tako da kupovina premium brenda po ceni od 300-350e po gumi mi je suludna.

Alex

pre 2 godine

Ne mogu da verujem da neko ozbiljno razmušlja o kupovini polovnih guma. Ljudi ajde sa se uštedi na nekim drugim komponentama ali na gumama i kočnicama nikad ne treba štedeti! Guma glavu čuva a glava je najskuplja!
(Iggy, 2. oktobar 2021 17:29)

Jel kad kupiš polovan auto, odmah ideš kod vulkanizera da staviš nove gume ili voziš na postojećim ako su dobre? Isto i ovo.

BorG

pre 2 godine

******************
Tigar winterA - zimska
Tigar UHP - letnja.
Vozim automobil sa ovim gumama.
Obe su blagi uzas
******************

Ajde ... Ti verovatno bolje znaš nego ja koji imam ljude na mašini za ispitivanje guma u svim uslovima u Tigar Tyresu , koje su gume najbolje . Ti bolje znaš nego li mašina od nekoliko milona evra ,jelte da su Tigrove gume blagi užas .
Michelin inače br 1 u svetu i koji postoji od 1888 i koji je napravio prvi radijalni pneumatik na svetu i koji drži Tigar Tyres u 100% vlasništvu, uopšte ne kontroliše Tigar nego eto gume su blagi užas . Verovatno sanjaš il si sanjao .
Ma ajde bre ...

Deder vi svi ostali ,nemoj da se igrate sa životom i kupujte gume na vreme koje je preporučio proizvođač ,jer guma iako se ne upotrebljava - ima svoj rok trajanja od 8 godina maksimalno. Sve posle toga je vaša glava u torbi . Ajde vaša ,nego glave vaše porodice . Ne igrajte se !

Koje gume su najbolje ?

One koje imaju prirodan kaučuk , one koje imaju najbolju smešu najfinijeg čađa , najčistijeg sunporisanja , najjači kord , najači bok, najčistiju proizvodnju ...
- Ko ima na planeti najviše plantaža prirodnog kaučuka ? Mishelin
- Ko ima najviše iskustva u pravljenju guma na svetu ? Mishelin (nije Danlop )
- Ko ima najbolju i najčistiju proizvodnju na svetu sa najviše robota i ljudi (110 000) ? Mishelin
- Koju je firmu u Jugoslaviji Mishelin jedinu želeo da kupi ? Tigar ! A Zašto ? Zato što je Tigar slao svoje studente na školovanje još 50 godina prošlog veka u Mishelin i ti stručnjaci su napravili Tigar Autogumu .

Znači mnogo je prosto
Ko ima para samo Mishelin guma , ko nema tolko para Tigar , jer Tigar je 100% bolji ,nego bilo koji proizvođač u staru Jugoslaviju - dokazano i isprobano ! Tigar skoro svu gumu izvozi (najviše u Englesku i Španiju ) i svuda se otimaju za nju , jedino kod nas na balkanu uvek nešto kao ima bolje . Nema bolje !

Filosofija

pre 2 godine

Mnogo filozofije. Ko ima novce, pogleda na netu testove za odredjenu dimenziju sta valja i ode i kupi, ko nema filozofira kako su polovne dobre, kako gumama nista ne fali posle 5-6 godina, kako zimske ne trebaju, orion i barum su odlicne, letnje ne trebaju i slicno, dopisite sami.

mija

pre 2 godine

Za prosečnog Srbina nema bolje od Tigrove Wintere. Ko predje do 10000km godišnje nema mnogo razloga ni da ih menja. Moje iskustvo Fiat 500l i 110000 km verovali vi ili ne. Šara i dalje odlična, gume nemaju nikakve deformacije. Ali moraću da ih menjam jer kažu da je vek trajanja oko pet godina. Imam i negativno iskustvo na drugom automobilu sa istom gumom, ali pumpam svaki mesec po jednom gume i to je to....

Drajver

pre 2 godine

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1931249#k37401750

Neko sa strane bi zaista pomislio da trolujes ali mi iz Srbije znamo da si ozbiljan.

Prvo i prvo neko ko nema za nove gume ne vozi automobil sa felnama precnika 19 inca! Taj treba da vozi maksimum automobil sa gumama precnika 16 inca! Kraj diskusije po tom pitanju.

Nekada stvarno deluje da zivimo u zoni sumraka.
Jos malo fali da objasnis nekome ko kupuje nove gume da je glup i da su polovne stare preko 5 godina bolje.

ime

pre 2 godine

Polovne gume. Da li je realno da se i to prodaje/kupuje?! Ko kada bi u ordinaciji drzao polovne proteze i prodavao… nadrealna prica.

Testovi guma. Razlika izmedju prve i dvadesete je mala. Verovatno vidljiva samo Kolin Mekreu…
Testovi se cesto izvode u ekstremnim uslovima i zahtevima. Za nasu Srbiju, malu uzduz i popreko, bez klimatskih extrema, ti testovi nemaju svrhu.

Moj prvi auto je stigao na poovnim Bridzston gumama, zimskim. Vozio dam ih jos 3 godine bez skidanja. Dok nije zaribao jedne zime na usponu… taf sam ih menjao.

Samo Bridzston, al verujem da i Tigar radi posao. Dokaz- svako se kune u svoje gume.

MikaMacor

pre 2 godine

13 godina vozim auto iskljucivo sa polovnim gumama, sto donose nasi od preko, MS na R19 nikada manji R nisam imao,..Po komadu izmedju 50 i 80 evra, zavisi od stanja..Nikada ni jedan jedini problem, na Kopaonik sa njima, leti Halkidiki..Naravno licno kao vozac ne prelazim 140 km/h jer sam takav tip vozaca, ali ne znam zasto toliko protiv polovnih guma ciji je dot stariji od 4-5 godina.
Malo je suludo dati dve prosecne plate za cetiri nove gume?

Djorke

pre 2 godine

Sve je stvar kako procenis sta su ti potrebe.
Od proleca do kasne jeseni vozim motor, a kola su mi statistkicka greska. Najvecu kilometrazu kolima nabijem do mora dva, ili ako imam srece, tri puta godisnje. Van toga mahom bleje na parkingu do zime. Zimi mahom posao-kuca, po gradu, na zimovanja ne idem ... meni budzet all season zavrsavaju posao.
Na motoru je druga prica, tu uvek jak brend i uvek nova, a i ne sme da se desava da ostari kao na kolima.

Guliver

pre 2 godine

Svaka nova guma, bolja je od polovne. Razmislite, da li je bila na levoj ili desnoj strani vozila, zasto ju je neko menjao? DOT je veoma znacajan podatak, ali ga kod nas prevazilazi..cena!
(Zoran, 2. oktobar 2021 17:46)

Izvini, posle godinu dana od kupovine, jednom sto su bile nove gume su vec uveliko polovne. Kakve veze ima ko ih je koristio pre toga? Kotrljale se one na tvom ili komsijinom autu je potpuno svejedno.

Bitno je da nije ostecena i da je ravnomerno potrosena. A sto je zamenjena? Sijaset razloga, mnogo dobrih guma i felni zavrsi na otpadu zbog unistenih vozila.

Za one sto prelaze malo kilometara premijum polovna guma je odlican izbor.

Moca

pre 2 godine

@Rodion Gataulin Samo da dodam, Laufenn za evropsko tržište se pravi u Mađarskoj, u istoj fabrici gde i Hankook. Uzeo na preporuku prodavca, imaću ih u najužem izboru i za naredni auto a definitivno su odlična kupovina za taj novac (manje od 50e po komadu za 205/55/16).

dexter-lab

pre 2 godine

Tigar winterA - zimska
Tigar UHP - letnja.
Vozim automobil sa ovim gumama.
Obe su blagi uzas i mogu da ih podnesem jer predjem po 3000 km godisnje sa svakim setom, dakle oko 6000km godisnje.
Kada bih prelazio 100 km vise, morao bih da ih menjam.
WinterA je solidna po snegu, ali kod nas je zimi vise kise nego snega, a po vlaznom je ova guma ocajna.
UHP je toliko tvrda i bucna preko 120km/h, da je to neizdrzivo. Mischelin gume, sa kojima sam kupio auto, su bile stare 11 godina, bile su bukvalno za bacanje jer su se krunile, ali je osecaj usobnosti na auto putu je bio 10x bolji nego sa novim UHP.

Max

pre 2 godine

Moj slučaj, letnje Nexen, zimske Tigar ona nova šara. Letnje relativno tixe i dobre po kiši, zimske dobre za po Bg i jednom do Zlatibora.

Pera

pre 2 godine

Pobornik sam kupovine domaćeg, ali Tigar su stvarno bile tuga (u smislu koliko se lako deformišu i oštete) sve do ove poslednje generacije Winter (zimska) i High Performance (letnja), koje su stvarno izdržljive i odlične za te pare. Za gradsku vožnju i povremenu vožnju magistralom i autoputem nema smisla doplaćivati par hiljada više za uvozne jer je razlika u upravljanju i prijanjanju upitna.

Naravno, ko dere više desetina hiljada kilometara godišnje, zna se - samo premium (Conti i Michelin).

Rodion Gataulin

pre 2 godine

Ako pare nisu problem: Dunlop, Goodyear i Continental.
Racionalna kupovina gde je najbolji odnos cena/kvalitet: Hankook, Nokian, Fulda, Vredestein.
Ako vam baš trebaju gume niže cena, još uvek dobre su Sava (Goodyear tehnologija) i Laufenn (Hankook iz Indonezije).

Ne bacajte pare na Pirelli ni u jednoj varijanti.

dzigi

pre 2 godine

Kao kupovina i svega ostalog - testovi (review) na netu, karakteristike, cena, sve se lepo uporedi i izabere se ono što nam je najbitnije i najbolje za pare koje imamo.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Moj izbor:
- letnja guma: Continental EcoContact 6.
- zimska guma: Continental WinterContact TS870.
- za sva godisnja doba: Michelin CrossClimate 2 ili GoodYear 4Seasons Vector Gen3.

Ostali - izvinite, ali bezbednost i performanse su na prvom mestu, necu za 100eur razlike u ceni da stavljam glavu u torbu.

Gagi

pre 2 godine

Nikad više neću kupovati nove gume kod nas, samo u Mađarskoj ili severnije. Kod nas je sve III klasa.
Bolje kupiti mlade sa dobrom šarom polovne iz uvoza.

Iggy

pre 2 godine

Ne mogu da verujem da neko ozbiljno razmušlja o kupovini polovnih guma. Ljudi ajde sa se uštedi na nekim drugim komponentama ali na gumama i kočnicama nikad ne treba štedeti! Guma glavu čuva a glava je najskuplja!

Zoran

pre 2 godine

Svaka nova guma, bolja je od polovne. Razmislite, da li je bila na levoj ili desnoj strani vozila, zasto ju je neko menjao? DOT je veoma znacajan podatak, ali ga kod nas prevazilazi..cena!

XXL

pre 2 godine

Uh, za mene je sada to bolna tema - kupovina sve ČETIRI nove auto-gume (M+S) ... Davne 2013.g. u avgustu kupljene su nove gume i izvršena optika kao gratis vulkanizerske radnje. Šta je ALI ali je sve ono što je na ovim stranicama ranije pisano o auto-gumama tačno. Dakle pneumatici na mom ostarelom 'turčinu' na izgled su 'kao nove' ALI kada se pogledaju vidi se zub vremena da su ostarele, gazna površina je ravna i dubina šare je neznatno manja (način vožnje i pređena kilometraža kao uticaj) neprimetna ispucalost i bleđa boja jednostavno - gotovo je vek trajanja od 6.g. im je sa pravom kako je na njima napisano istekao (inače 'SAVA')...

dejan lazarica

pre 2 godine

Samo nove gume srednje klase i skuplje ili ako mora polovne do 2 3 god starosti.
Puni su oglasi starih guma, nikada ne bi uzeo npr miselinku iz 2013 a prodaju se cak za 120e po setu.

hm

pre 2 godine

Kod izbora gume pogledati neki od aktuelnih testova guma (npr. ADAC ili Autobild test). Rezultati objavljeni u ovim testovima mogu dosta da pomognu, pa i da uštede novac. Tako npr. kada vidite rezultate zimske Kleber Krisalp, realno je da se zapitate da li ima potrebe dati 40% više novca za neki premijum brend.

Iggy

pre 2 godine

Ne mogu da verujem da neko ozbiljno razmušlja o kupovini polovnih guma. Ljudi ajde sa se uštedi na nekim drugim komponentama ali na gumama i kočnicama nikad ne treba štedeti! Guma glavu čuva a glava je najskuplja!

BorG

pre 2 godine

******************
Tigar winterA - zimska
Tigar UHP - letnja.
Vozim automobil sa ovim gumama.
Obe su blagi uzas
******************

Ajde ... Ti verovatno bolje znaš nego ja koji imam ljude na mašini za ispitivanje guma u svim uslovima u Tigar Tyresu , koje su gume najbolje . Ti bolje znaš nego li mašina od nekoliko milona evra ,jelte da su Tigrove gume blagi užas .
Michelin inače br 1 u svetu i koji postoji od 1888 i koji je napravio prvi radijalni pneumatik na svetu i koji drži Tigar Tyres u 100% vlasništvu, uopšte ne kontroliše Tigar nego eto gume su blagi užas . Verovatno sanjaš il si sanjao .
Ma ajde bre ...

Deder vi svi ostali ,nemoj da se igrate sa životom i kupujte gume na vreme koje je preporučio proizvođač ,jer guma iako se ne upotrebljava - ima svoj rok trajanja od 8 godina maksimalno. Sve posle toga je vaša glava u torbi . Ajde vaša ,nego glave vaše porodice . Ne igrajte se !

Koje gume su najbolje ?

One koje imaju prirodan kaučuk , one koje imaju najbolju smešu najfinijeg čađa , najčistijeg sunporisanja , najjači kord , najači bok, najčistiju proizvodnju ...
- Ko ima na planeti najviše plantaža prirodnog kaučuka ? Mishelin
- Ko ima najviše iskustva u pravljenju guma na svetu ? Mishelin (nije Danlop )
- Ko ima najbolju i najčistiju proizvodnju na svetu sa najviše robota i ljudi (110 000) ? Mishelin
- Koju je firmu u Jugoslaviji Mishelin jedinu želeo da kupi ? Tigar ! A Zašto ? Zato što je Tigar slao svoje studente na školovanje još 50 godina prošlog veka u Mishelin i ti stručnjaci su napravili Tigar Autogumu .

Znači mnogo je prosto
Ko ima para samo Mishelin guma , ko nema tolko para Tigar , jer Tigar je 100% bolji ,nego bilo koji proizvođač u staru Jugoslaviju - dokazano i isprobano ! Tigar skoro svu gumu izvozi (najviše u Englesku i Španiju ) i svuda se otimaju za nju , jedino kod nas na balkanu uvek nešto kao ima bolje . Nema bolje !

hm

pre 2 godine

Kod izbora gume pogledati neki od aktuelnih testova guma (npr. ADAC ili Autobild test). Rezultati objavljeni u ovim testovima mogu dosta da pomognu, pa i da uštede novac. Tako npr. kada vidite rezultate zimske Kleber Krisalp, realno je da se zapitate da li ima potrebe dati 40% više novca za neki premijum brend.

Pera

pre 2 godine

Pobornik sam kupovine domaćeg, ali Tigar su stvarno bile tuga (u smislu koliko se lako deformišu i oštete) sve do ove poslednje generacije Winter (zimska) i High Performance (letnja), koje su stvarno izdržljive i odlične za te pare. Za gradsku vožnju i povremenu vožnju magistralom i autoputem nema smisla doplaćivati par hiljada više za uvozne jer je razlika u upravljanju i prijanjanju upitna.

Naravno, ko dere više desetina hiljada kilometara godišnje, zna se - samo premium (Conti i Michelin).

Rodion Gataulin

pre 2 godine

Ako pare nisu problem: Dunlop, Goodyear i Continental.
Racionalna kupovina gde je najbolji odnos cena/kvalitet: Hankook, Nokian, Fulda, Vredestein.
Ako vam baš trebaju gume niže cena, još uvek dobre su Sava (Goodyear tehnologija) i Laufenn (Hankook iz Indonezije).

Ne bacajte pare na Pirelli ni u jednoj varijanti.

Drajver

pre 2 godine

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1931249#k37401750

Neko sa strane bi zaista pomislio da trolujes ali mi iz Srbije znamo da si ozbiljan.

Prvo i prvo neko ko nema za nove gume ne vozi automobil sa felnama precnika 19 inca! Taj treba da vozi maksimum automobil sa gumama precnika 16 inca! Kraj diskusije po tom pitanju.

Nekada stvarno deluje da zivimo u zoni sumraka.
Jos malo fali da objasnis nekome ko kupuje nove gume da je glup i da su polovne stare preko 5 godina bolje.

Zoran

pre 2 godine

Svaka nova guma, bolja je od polovne. Razmislite, da li je bila na levoj ili desnoj strani vozila, zasto ju je neko menjao? DOT je veoma znacajan podatak, ali ga kod nas prevazilazi..cena!

dejan lazarica

pre 2 godine

Samo nove gume srednje klase i skuplje ili ako mora polovne do 2 3 god starosti.
Puni su oglasi starih guma, nikada ne bi uzeo npr miselinku iz 2013 a prodaju se cak za 120e po setu.

Mile

pre 2 godine

Treba prilagoditi tip pneumatika tipu automobila, npr.besmisleno je stavljati neku ultra performance gumu na Yugo ili Punto, gde je sasvim odgovarajuca Tigar Wintera. Sa druge strane, za snazne automobile idu pneumatici iz premium segmenta i tu ne treba stedeti.

dzigi

pre 2 godine

Kao kupovina i svega ostalog - testovi (review) na netu, karakteristike, cena, sve se lepo uporedi i izabere se ono što nam je najbitnije i najbolje za pare koje imamo.

La la iz Banata

pre 2 godine

Kao što rekoh ranije, svi Srbi voze isključivo nove gume zato što im je bezbednost na prvom mestu. Samo sam zaboavio da dodam, što su komentari i potvrdili, da te nove gume što kupuju su islključivo premium marke, zbog bezbednosti naravno. Tigar im nekako passé.

Sramota

pre 2 godine

Ne znam kakav je tigar ali ove turske i kineske gume izbegavati u sirokom luku. Ispustaju po malo same od sebe, podlogu drze kao da je led, slab zid, posle dve bankine dobiju balon. Ukratko bacen novac.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Moj izbor:
- letnja guma: Continental EcoContact 6.
- zimska guma: Continental WinterContact TS870.
- za sva godisnja doba: Michelin CrossClimate 2 ili GoodYear 4Seasons Vector Gen3.

Ostali - izvinite, ali bezbednost i performanse su na prvom mestu, necu za 100eur razlike u ceni da stavljam glavu u torbu.

lilly alen

pre 2 godine

Koja je muka naci zimske bilo koje gume 195/60 R18 :(
(lilly alen, 03. oktobar 2021 11:22)

jel to za novi c4? imas para za nov auto imas i za skuplje gume
(dejan lazarica, 3. oktobar 2021 12:07)
Citaj sta pise! Nije problem cena, nego dimenzija. A jeste za novi C4.

dexter-lab

pre 2 godine

Tigar winterA - zimska
Tigar UHP - letnja.
Vozim automobil sa ovim gumama.
Obe su blagi uzas i mogu da ih podnesem jer predjem po 3000 km godisnje sa svakim setom, dakle oko 6000km godisnje.
Kada bih prelazio 100 km vise, morao bih da ih menjam.
WinterA je solidna po snegu, ali kod nas je zimi vise kise nego snega, a po vlaznom je ova guma ocajna.
UHP je toliko tvrda i bucna preko 120km/h, da je to neizdrzivo. Mischelin gume, sa kojima sam kupio auto, su bile stare 11 godina, bile su bukvalno za bacanje jer su se krunile, ali je osecaj usobnosti na auto putu je bio 10x bolji nego sa novim UHP.

Djorke

pre 2 godine

Sve je stvar kako procenis sta su ti potrebe.
Od proleca do kasne jeseni vozim motor, a kola su mi statistkicka greska. Najvecu kilometrazu kolima nabijem do mora dva, ili ako imam srece, tri puta godisnje. Van toga mahom bleje na parkingu do zime. Zimi mahom posao-kuca, po gradu, na zimovanja ne idem ... meni budzet all season zavrsavaju posao.
Na motoru je druga prica, tu uvek jak brend i uvek nova, a i ne sme da se desava da ostari kao na kolima.

popp

pre 2 godine

Prvenstveno treba prilagoditi gumu stilu voznje. Uvek biram manju felnu i kvalitetnu gumu nego vecu i gumu osrednjeg kvaliteta. Ne vozim sportski auto, ne divljam na putu, ali ne zelim da razmisljam da li ce me losa guma izbaciti sa puta zbog brzeg ulaska u krivinu.

Filosofija

pre 2 godine

Mnogo filozofije. Ko ima novce, pogleda na netu testove za odredjenu dimenziju sta valja i ode i kupi, ko nema filozofira kako su polovne dobre, kako gumama nista ne fali posle 5-6 godina, kako zimske ne trebaju, orion i barum su odlicne, letnje ne trebaju i slicno, dopisite sami.

Alex

pre 2 godine

Ne mogu da verujem da neko ozbiljno razmušlja o kupovini polovnih guma. Ljudi ajde sa se uštedi na nekim drugim komponentama ali na gumama i kočnicama nikad ne treba štedeti! Guma glavu čuva a glava je najskuplja!
(Iggy, 2. oktobar 2021 17:29)

Jel kad kupiš polovan auto, odmah ideš kod vulkanizera da staviš nove gume ili voziš na postojećim ako su dobre? Isto i ovo.

XXL

pre 2 godine

Uh, za mene je sada to bolna tema - kupovina sve ČETIRI nove auto-gume (M+S) ... Davne 2013.g. u avgustu kupljene su nove gume i izvršena optika kao gratis vulkanizerske radnje. Šta je ALI ali je sve ono što je na ovim stranicama ranije pisano o auto-gumama tačno. Dakle pneumatici na mom ostarelom 'turčinu' na izgled su 'kao nove' ALI kada se pogledaju vidi se zub vremena da su ostarele, gazna površina je ravna i dubina šare je neznatno manja (način vožnje i pređena kilometraža kao uticaj) neprimetna ispucalost i bleđa boja jednostavno - gotovo je vek trajanja od 6.g. im je sa pravom kako je na njima napisano istekao (inače 'SAVA')...

Moca

pre 2 godine

@Rodion Gataulin Samo da dodam, Laufenn za evropsko tržište se pravi u Mađarskoj, u istoj fabrici gde i Hankook. Uzeo na preporuku prodavca, imaću ih u najužem izboru i za naredni auto a definitivno su odlična kupovina za taj novac (manje od 50e po komadu za 205/55/16).

ime

pre 2 godine

Polovne gume. Da li je realno da se i to prodaje/kupuje?! Ko kada bi u ordinaciji drzao polovne proteze i prodavao… nadrealna prica.

Testovi guma. Razlika izmedju prve i dvadesete je mala. Verovatno vidljiva samo Kolin Mekreu…
Testovi se cesto izvode u ekstremnim uslovima i zahtevima. Za nasu Srbiju, malu uzduz i popreko, bez klimatskih extrema, ti testovi nemaju svrhu.

Moj prvi auto je stigao na poovnim Bridzston gumama, zimskim. Vozio dam ih jos 3 godine bez skidanja. Dok nije zaribao jedne zime na usponu… taf sam ih menjao.

Samo Bridzston, al verujem da i Tigar radi posao. Dokaz- svako se kune u svoje gume.

supa

pre 2 godine

Ja sam ocu preporučio Sava All Weather, čovek pređe 5-6 kkm godišnje. Tu gde on živi zime su baš jake pa ćemo videti kako se ponašaju. Menjanje letnjih i zimskih nema smisla u njegovom slučaju, a bolje je nego da vozi samo zimske celu godinu.

Što se tiče kupovine polovnih guma, čuo sam razna obrazloženja. Kao npr. čim kupimo polovan auto da li odmah menjamo gume. Pa evo ja npr. to ne radim, ali ako su te gume ok. Ali su one već na njemu i mogu da ih probam. Ono što ne želim da radim je da kupim polovne, namontiram i onda vidim da ne valjaju. Pa onda opet na kraju kupim nove. Ne znam ko može sa sigurnošću utvrditi da neka guma koja je polovna i nije na vozilu zaista valja. Dok je ne stavite i ne provozate putem, autoputem itd, uglavnom nećete znati. Eto, to su moji razlozi.

hadžija

pre 2 godine

(Bjelica, 3. oktobar 2021 13:48)
kumho, posle par godina postane toliko plastična da to nije normalno. tigar je mnogo bolji. znači lično iskustvo. krenuti sa kumhom uz balkansku po kiši ako nemaš kontrolu proklizavanja robija

Max

pre 2 godine

Moj slučaj, letnje Nexen, zimske Tigar ona nova šara. Letnje relativno tixe i dobre po kiši, zimske dobre za po Bg i jednom do Zlatibora.

Sicario

pre 2 godine

Ako vec nisam imao para za nov auto, uzecu bar nove gume.
Za pobornike kupovine polovnih guma, uzimate li vi koriscene kocnice isto? ili koriscen filter goriva, vazduha i ulja?
Uzeo sam 4 nove zimske gume Lassa competus winter 2+, najnovija generacija. 225/55/R19. Oko 550e sveukupno sto po meni i nije mnogo s obzirom na precnik felne i na cene konkurencije.
Auto zimi vozim u skladu sa vremenskim prilikama, necu jurcati po kisi ili po snegu tako da kupovina premium brenda po ceni od 300-350e po gumi mi je suludna.

Hmmm

pre 2 godine

Automobili su mi stari 12god, i 7god, oba nova kupljena, gume uvek kupujem nove i to gledam uveo iz vise klase sta, opet prema potrebama
na jednom koji prelazi vecu kilometrazu su
letnje Dunlop
zimske Hankook
na drugom koji se vozi uglavnom po gradu su
all season BF Goodrich
Nisu michelin ali nisu ni mnogo daleko.

Gagi

pre 2 godine

Nikad više neću kupovati nove gume kod nas, samo u Mađarskoj ili severnije. Kod nas je sve III klasa.
Bolje kupiti mlade sa dobrom šarom polovne iz uvoza.

mija

pre 2 godine

Za prosečnog Srbina nema bolje od Tigrove Wintere. Ko predje do 10000km godišnje nema mnogo razloga ni da ih menja. Moje iskustvo Fiat 500l i 110000 km verovali vi ili ne. Šara i dalje odlična, gume nemaju nikakve deformacije. Ali moraću da ih menjam jer kažu da je vek trajanja oko pet godina. Imam i negativno iskustvo na drugom automobilu sa istom gumom, ali pumpam svaki mesec po jednom gume i to je to....

Sin

pre 2 godine

@ime
samo da se nadovezem na 2. recenicu...
da, i to postoji
sasvim regularno se prodaju npr. "polovni"-reparirani vestacki kukovi iz DE koji su ostaci nakon kremacija

Guliver

pre 2 godine

Svaka nova guma, bolja je od polovne. Razmislite, da li je bila na levoj ili desnoj strani vozila, zasto ju je neko menjao? DOT je veoma znacajan podatak, ali ga kod nas prevazilazi..cena!
(Zoran, 2. oktobar 2021 17:46)

Izvini, posle godinu dana od kupovine, jednom sto su bile nove gume su vec uveliko polovne. Kakve veze ima ko ih je koristio pre toga? Kotrljale se one na tvom ili komsijinom autu je potpuno svejedno.

Bitno je da nije ostecena i da je ravnomerno potrosena. A sto je zamenjena? Sijaset razloga, mnogo dobrih guma i felni zavrsi na otpadu zbog unistenih vozila.

Za one sto prelaze malo kilometara premijum polovna guma je odlican izbor.

MikaMacor

pre 2 godine

13 godina vozim auto iskljucivo sa polovnim gumama, sto donose nasi od preko, MS na R19 nikada manji R nisam imao,..Po komadu izmedju 50 i 80 evra, zavisi od stanja..Nikada ni jedan jedini problem, na Kopaonik sa njima, leti Halkidiki..Naravno licno kao vozac ne prelazim 140 km/h jer sam takav tip vozaca, ali ne znam zasto toliko protiv polovnih guma ciji je dot stariji od 4-5 godina.
Malo je suludo dati dve prosecne plate za cetiri nove gume?

Bjelica

pre 2 godine

Kao i u mnogo drugih stvari, tako i u gumama Koreanci imaju najbolji omer uloženo dobiveno. Dakle, Hankook ili Kumho, eventualno japanska Yokohama tu može da se ugura.

r53

pre 2 godine

Jel kad kupiš polovan auto, odmah ideš kod vulkanizera da staviš nove gume ili voziš na postojećim ako su dobre? Isto i ovo.
(Alex, 3. oktobar 2021 07:51)
Prosle godine u novembru kupio polovan auto, odmah uzeo novi set zimskih guma (225-50-18, Cooper zbog izdrzljivosti na losijem terenu), a par meseci kasnije i letnje Nokian u istoj dimenziji, Powerproof serija sa ojacanim bocnim zidom. Oba seta po skoro 700 evra.
Na drugom autu su trenutno letnje Hankook 205-45-17 i Tigar Wintera za zimu. Okej se pokazale obe.

Upiši imeLjubisa

pre 2 godine

Upravo sam u Nemackoj kupio CONTINENTAL 215X60X16,nepune dve godine stare,sa 7mm sarom I probajte da me ubedite da je NOVI TIGAR ili bilo koji "istok" bolji. A procitao Sam da Nemci -verovatno I ostali smatraju da je NOVA GUMA do 5 godina stara.

dejan lazarica

pre 2 godine

Koja je muka naci zimske bilo koje gume 195/60 R18 :(
(lilly alen, 03. oktobar 2021 11:22)

jel to za novi c4? imas para za nov auto imas i za skuplje gume

genija za voznju

pre 2 godine

@radovan.
Mikro pukotine na felnama. Bas me nasmeja crni Radovane. Pa ne vozis ti Vejrona ili Nisan GTR kome se felne menjaju na 100.000km bas zbog tih mikro pukotina. To su automobili koji imaju preko 500Nm i voze se velikim brzinama, pa bi pucanje felne bilo fatalno. Ja nikad za ovih 40 godina voznje nisam kupio novu gumu. Kupim auto sa dobrim gumama, vozim ga godinu, dve i prodam. Onda kupim nesto drugo sto vozim nedelju, dve pa prodam. Volim da menjam auta, jos ako nesto zaradim milina, a odrzavanje i menjanje guma ostavljam onima koji u tome uzivaju. Bilo bi neljudski da ljudima uskratim to zadovoljstvo.

Kurbla

pre 2 godine

Iskustva su razna. Najzalosnije mi je sto citam ovde da ima tipova koji i dalje voze MS gume i zimi i leti,a kupili auto sa tockovima "19. Strasno. Dobro je konsultovati dobar test guma,ima ih vise,ja npr AutoBild, uzeti bilo koju krstenu gumu od tih iz top 20 i za leto i za zimu posebne setove...vise puta sam letnje uzeo Nexen nBlue Hd plus (sjajne,udobne i meke gume), a zimske ranije Nokian,a sada Barum Polaris. To pokriva moje zahteve.
(Robi, 5. oktobar 2021 10:27)

Ja vozim 'All Season' gume vec 30 godina. Pre dva meseca sam kupio Michelin Cross Climate 2. Mozda 1,000 km do sada, ali nema razlike u odnosu na gume koje sam do sada koristio (Michelin Pilot Sport AS/3+).

Zanima me kakvo ce biti zimsko iskustvo. Sto se AS guma tice, vozio sam svuda po severnoj americi i leti i zimi. Od Mexica do Aljaske. Nikada nisam imao nikakvih problema. Tesko mi je da poverujem da se Srbi toliko bune protiv AS guma. Ispade sve Sumaher do Sumahera, to se vozi na granici mogucnosti. Ja postujem amere iz aspekta prakticnosti. Kod njih u celoj zemlji AS je legalna guma za voznju i leti i zimi. U Kanadi je isti slucaj, osim u Kvebeku.

Radovan

pre 2 godine

Svi spominjete gume a niko ne priča o felnama. I one su itekako bitne i imaju rok trajanja. Naravno alu felne. Mikro pukotine se pojavljuju posle deset godina i treba ih zameniti. Evo već treći auto kako ih menjam. Pamet u glavu ljudi, ne rizikujte bez potrebe

Robi

pre 2 godine

Iskustva su razna. Najzalosnije mi je sto citam ovde da ima tipova koji i dalje voze MS gume i zimi i leti,a kupili auto sa tockovima "19. Strasno. Dobro je konsultovati dobar test guma,ima ih vise,ja npr AutoBild, uzeti bilo koju krstenu gumu od tih iz top 20 i za leto i za zimu posebne setove...vise puta sam letnje uzeo Nexen nBlue Hd plus (sjajne,udobne i meke gume), a zimske ranije Nokian,a sada Barum Polaris. To pokriva moje zahteve.

sve 4 iste gume pre svega!

pre 2 godine

Kao prvo, svaka čast za objektivan i realan tekst! Slažem se sa svim navedenim, i ponovio bih, gume se kupuju prema potrebama i načinu vožnje!
Sebe smatram prosečnim vozačem uobičajenih potreba, vozim tokom cele godine prelazim 15-20 hiljada km godišnje, leti vozim prema uslovima puta uglavnom na granici ograničenja, zimi oprezno i pažljivo, znatno sporije.
Iz tog razloga za letnje gume budžet je malo veći, i pokušavam obezbediti gume više klase, dok za zimske Tigar Wintera radi posao (naravno ima boljih guma). Ipak istakao bih važnost da sve 4 gume budu iste ako pričamo o k-kama i bezbednosti. Lično sam doživeo zimi, usled bušne gume sa rezervnom all season pozadi desno, okretanje auta za 360 stepeni u raskrsnici na ledu, pri brzini do 20km/h...osećao sam se bespomoćno, i samo zahvaljujući prisebnosti drugih vozača dobro se završilo. Krenuo sam sa semafora da se uključim na glavni put, skretanje 90 stepeni i ...rotacija pun krug, kao usporeni snimak.

MikaMacor

pre 2 godine

13 godina vozim auto iskljucivo sa polovnim gumama, sto donose nasi od preko, MS na R19 nikada manji R nisam imao,..Po komadu izmedju 50 i 80 evra, zavisi od stanja..Nikada ni jedan jedini problem, na Kopaonik sa njima, leti Halkidiki..Naravno licno kao vozac ne prelazim 140 km/h jer sam takav tip vozaca, ali ne znam zasto toliko protiv polovnih guma ciji je dot stariji od 4-5 godina.
Malo je suludo dati dve prosecne plate za cetiri nove gume?

Gagi

pre 2 godine

Nikad više neću kupovati nove gume kod nas, samo u Mađarskoj ili severnije. Kod nas je sve III klasa.
Bolje kupiti mlade sa dobrom šarom polovne iz uvoza.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Moj izbor:
- letnja guma: Continental EcoContact 6.
- zimska guma: Continental WinterContact TS870.
- za sva godisnja doba: Michelin CrossClimate 2 ili GoodYear 4Seasons Vector Gen3.

Ostali - izvinite, ali bezbednost i performanse su na prvom mestu, necu za 100eur razlike u ceni da stavljam glavu u torbu.

Alex

pre 2 godine

Ne mogu da verujem da neko ozbiljno razmušlja o kupovini polovnih guma. Ljudi ajde sa se uštedi na nekim drugim komponentama ali na gumama i kočnicama nikad ne treba štedeti! Guma glavu čuva a glava je najskuplja!
(Iggy, 2. oktobar 2021 17:29)

Jel kad kupiš polovan auto, odmah ideš kod vulkanizera da staviš nove gume ili voziš na postojećim ako su dobre? Isto i ovo.

Upiši imeLjubisa

pre 2 godine

Upravo sam u Nemackoj kupio CONTINENTAL 215X60X16,nepune dve godine stare,sa 7mm sarom I probajte da me ubedite da je NOVI TIGAR ili bilo koji "istok" bolji. A procitao Sam da Nemci -verovatno I ostali smatraju da je NOVA GUMA do 5 godina stara.

Guliver

pre 2 godine

Svaka nova guma, bolja je od polovne. Razmislite, da li je bila na levoj ili desnoj strani vozila, zasto ju je neko menjao? DOT je veoma znacajan podatak, ali ga kod nas prevazilazi..cena!
(Zoran, 2. oktobar 2021 17:46)

Izvini, posle godinu dana od kupovine, jednom sto su bile nove gume su vec uveliko polovne. Kakve veze ima ko ih je koristio pre toga? Kotrljale se one na tvom ili komsijinom autu je potpuno svejedno.

Bitno je da nije ostecena i da je ravnomerno potrosena. A sto je zamenjena? Sijaset razloga, mnogo dobrih guma i felni zavrsi na otpadu zbog unistenih vozila.

Za one sto prelaze malo kilometara premijum polovna guma je odlican izbor.

BorG

pre 2 godine

******************
Tigar winterA - zimska
Tigar UHP - letnja.
Vozim automobil sa ovim gumama.
Obe su blagi uzas
******************

Ajde ... Ti verovatno bolje znaš nego ja koji imam ljude na mašini za ispitivanje guma u svim uslovima u Tigar Tyresu , koje su gume najbolje . Ti bolje znaš nego li mašina od nekoliko milona evra ,jelte da su Tigrove gume blagi užas .
Michelin inače br 1 u svetu i koji postoji od 1888 i koji je napravio prvi radijalni pneumatik na svetu i koji drži Tigar Tyres u 100% vlasništvu, uopšte ne kontroliše Tigar nego eto gume su blagi užas . Verovatno sanjaš il si sanjao .
Ma ajde bre ...

Deder vi svi ostali ,nemoj da se igrate sa životom i kupujte gume na vreme koje je preporučio proizvođač ,jer guma iako se ne upotrebljava - ima svoj rok trajanja od 8 godina maksimalno. Sve posle toga je vaša glava u torbi . Ajde vaša ,nego glave vaše porodice . Ne igrajte se !

Koje gume su najbolje ?

One koje imaju prirodan kaučuk , one koje imaju najbolju smešu najfinijeg čađa , najčistijeg sunporisanja , najjači kord , najači bok, najčistiju proizvodnju ...
- Ko ima na planeti najviše plantaža prirodnog kaučuka ? Mishelin
- Ko ima najviše iskustva u pravljenju guma na svetu ? Mishelin (nije Danlop )
- Ko ima najbolju i najčistiju proizvodnju na svetu sa najviše robota i ljudi (110 000) ? Mishelin
- Koju je firmu u Jugoslaviji Mishelin jedinu želeo da kupi ? Tigar ! A Zašto ? Zato što je Tigar slao svoje studente na školovanje još 50 godina prošlog veka u Mishelin i ti stručnjaci su napravili Tigar Autogumu .

Znači mnogo je prosto
Ko ima para samo Mishelin guma , ko nema tolko para Tigar , jer Tigar je 100% bolji ,nego bilo koji proizvođač u staru Jugoslaviju - dokazano i isprobano ! Tigar skoro svu gumu izvozi (najviše u Englesku i Španiju ) i svuda se otimaju za nju , jedino kod nas na balkanu uvek nešto kao ima bolje . Nema bolje !

dejan lazarica

pre 2 godine

Koja je muka naci zimske bilo koje gume 195/60 R18 :(
(lilly alen, 03. oktobar 2021 11:22)

jel to za novi c4? imas para za nov auto imas i za skuplje gume

Rodion Gataulin

pre 2 godine

Ako pare nisu problem: Dunlop, Goodyear i Continental.
Racionalna kupovina gde je najbolji odnos cena/kvalitet: Hankook, Nokian, Fulda, Vredestein.
Ako vam baš trebaju gume niže cena, još uvek dobre su Sava (Goodyear tehnologija) i Laufenn (Hankook iz Indonezije).

Ne bacajte pare na Pirelli ni u jednoj varijanti.

genija za voznju

pre 2 godine

@radovan.
Mikro pukotine na felnama. Bas me nasmeja crni Radovane. Pa ne vozis ti Vejrona ili Nisan GTR kome se felne menjaju na 100.000km bas zbog tih mikro pukotina. To su automobili koji imaju preko 500Nm i voze se velikim brzinama, pa bi pucanje felne bilo fatalno. Ja nikad za ovih 40 godina voznje nisam kupio novu gumu. Kupim auto sa dobrim gumama, vozim ga godinu, dve i prodam. Onda kupim nesto drugo sto vozim nedelju, dve pa prodam. Volim da menjam auta, jos ako nesto zaradim milina, a odrzavanje i menjanje guma ostavljam onima koji u tome uzivaju. Bilo bi neljudski da ljudima uskratim to zadovoljstvo.

dexter-lab

pre 2 godine

Tigar winterA - zimska
Tigar UHP - letnja.
Vozim automobil sa ovim gumama.
Obe su blagi uzas i mogu da ih podnesem jer predjem po 3000 km godisnje sa svakim setom, dakle oko 6000km godisnje.
Kada bih prelazio 100 km vise, morao bih da ih menjam.
WinterA je solidna po snegu, ali kod nas je zimi vise kise nego snega, a po vlaznom je ova guma ocajna.
UHP je toliko tvrda i bucna preko 120km/h, da je to neizdrzivo. Mischelin gume, sa kojima sam kupio auto, su bile stare 11 godina, bile su bukvalno za bacanje jer su se krunile, ali je osecaj usobnosti na auto putu je bio 10x bolji nego sa novim UHP.

XXL

pre 2 godine

Uh, za mene je sada to bolna tema - kupovina sve ČETIRI nove auto-gume (M+S) ... Davne 2013.g. u avgustu kupljene su nove gume i izvršena optika kao gratis vulkanizerske radnje. Šta je ALI ali je sve ono što je na ovim stranicama ranije pisano o auto-gumama tačno. Dakle pneumatici na mom ostarelom 'turčinu' na izgled su 'kao nove' ALI kada se pogledaju vidi se zub vremena da su ostarele, gazna površina je ravna i dubina šare je neznatno manja (način vožnje i pređena kilometraža kao uticaj) neprimetna ispucalost i bleđa boja jednostavno - gotovo je vek trajanja od 6.g. im je sa pravom kako je na njima napisano istekao (inače 'SAVA')...

Bjelica

pre 2 godine

Kao i u mnogo drugih stvari, tako i u gumama Koreanci imaju najbolji omer uloženo dobiveno. Dakle, Hankook ili Kumho, eventualno japanska Yokohama tu može da se ugura.

Radovan

pre 2 godine

Svi spominjete gume a niko ne priča o felnama. I one su itekako bitne i imaju rok trajanja. Naravno alu felne. Mikro pukotine se pojavljuju posle deset godina i treba ih zameniti. Evo već treći auto kako ih menjam. Pamet u glavu ljudi, ne rizikujte bez potrebe

hm

pre 2 godine

Kod izbora gume pogledati neki od aktuelnih testova guma (npr. ADAC ili Autobild test). Rezultati objavljeni u ovim testovima mogu dosta da pomognu, pa i da uštede novac. Tako npr. kada vidite rezultate zimske Kleber Krisalp, realno je da se zapitate da li ima potrebe dati 40% više novca za neki premijum brend.

ime

pre 2 godine

Polovne gume. Da li je realno da se i to prodaje/kupuje?! Ko kada bi u ordinaciji drzao polovne proteze i prodavao… nadrealna prica.

Testovi guma. Razlika izmedju prve i dvadesete je mala. Verovatno vidljiva samo Kolin Mekreu…
Testovi se cesto izvode u ekstremnim uslovima i zahtevima. Za nasu Srbiju, malu uzduz i popreko, bez klimatskih extrema, ti testovi nemaju svrhu.

Moj prvi auto je stigao na poovnim Bridzston gumama, zimskim. Vozio dam ih jos 3 godine bez skidanja. Dok nije zaribao jedne zime na usponu… taf sam ih menjao.

Samo Bridzston, al verujem da i Tigar radi posao. Dokaz- svako se kune u svoje gume.

mija

pre 2 godine

Za prosečnog Srbina nema bolje od Tigrove Wintere. Ko predje do 10000km godišnje nema mnogo razloga ni da ih menja. Moje iskustvo Fiat 500l i 110000 km verovali vi ili ne. Šara i dalje odlična, gume nemaju nikakve deformacije. Ali moraću da ih menjam jer kažu da je vek trajanja oko pet godina. Imam i negativno iskustvo na drugom automobilu sa istom gumom, ali pumpam svaki mesec po jednom gume i to je to....

Iggy

pre 2 godine

Ne mogu da verujem da neko ozbiljno razmušlja o kupovini polovnih guma. Ljudi ajde sa se uštedi na nekim drugim komponentama ali na gumama i kočnicama nikad ne treba štedeti! Guma glavu čuva a glava je najskuplja!

Sicario

pre 2 godine

Ako vec nisam imao para za nov auto, uzecu bar nove gume.
Za pobornike kupovine polovnih guma, uzimate li vi koriscene kocnice isto? ili koriscen filter goriva, vazduha i ulja?
Uzeo sam 4 nove zimske gume Lassa competus winter 2+, najnovija generacija. 225/55/R19. Oko 550e sveukupno sto po meni i nije mnogo s obzirom na precnik felne i na cene konkurencije.
Auto zimi vozim u skladu sa vremenskim prilikama, necu jurcati po kisi ili po snegu tako da kupovina premium brenda po ceni od 300-350e po gumi mi je suludna.

dejan lazarica

pre 2 godine

Samo nove gume srednje klase i skuplje ili ako mora polovne do 2 3 god starosti.
Puni su oglasi starih guma, nikada ne bi uzeo npr miselinku iz 2013 a prodaju se cak za 120e po setu.

Pera

pre 2 godine

Pobornik sam kupovine domaćeg, ali Tigar su stvarno bile tuga (u smislu koliko se lako deformišu i oštete) sve do ove poslednje generacije Winter (zimska) i High Performance (letnja), koje su stvarno izdržljive i odlične za te pare. Za gradsku vožnju i povremenu vožnju magistralom i autoputem nema smisla doplaćivati par hiljada više za uvozne jer je razlika u upravljanju i prijanjanju upitna.

Naravno, ko dere više desetina hiljada kilometara godišnje, zna se - samo premium (Conti i Michelin).

supa

pre 2 godine

Ja sam ocu preporučio Sava All Weather, čovek pređe 5-6 kkm godišnje. Tu gde on živi zime su baš jake pa ćemo videti kako se ponašaju. Menjanje letnjih i zimskih nema smisla u njegovom slučaju, a bolje je nego da vozi samo zimske celu godinu.

Što se tiče kupovine polovnih guma, čuo sam razna obrazloženja. Kao npr. čim kupimo polovan auto da li odmah menjamo gume. Pa evo ja npr. to ne radim, ali ako su te gume ok. Ali su one već na njemu i mogu da ih probam. Ono što ne želim da radim je da kupim polovne, namontiram i onda vidim da ne valjaju. Pa onda opet na kraju kupim nove. Ne znam ko može sa sigurnošću utvrditi da neka guma koja je polovna i nije na vozilu zaista valja. Dok je ne stavite i ne provozate putem, autoputem itd, uglavnom nećete znati. Eto, to su moji razlozi.

r53

pre 2 godine

Jel kad kupiš polovan auto, odmah ideš kod vulkanizera da staviš nove gume ili voziš na postojećim ako su dobre? Isto i ovo.
(Alex, 3. oktobar 2021 07:51)
Prosle godine u novembru kupio polovan auto, odmah uzeo novi set zimskih guma (225-50-18, Cooper zbog izdrzljivosti na losijem terenu), a par meseci kasnije i letnje Nokian u istoj dimenziji, Powerproof serija sa ojacanim bocnim zidom. Oba seta po skoro 700 evra.
Na drugom autu su trenutno letnje Hankook 205-45-17 i Tigar Wintera za zimu. Okej se pokazale obe.

Zoran

pre 2 godine

Svaka nova guma, bolja je od polovne. Razmislite, da li je bila na levoj ili desnoj strani vozila, zasto ju je neko menjao? DOT je veoma znacajan podatak, ali ga kod nas prevazilazi..cena!

Djorke

pre 2 godine

Sve je stvar kako procenis sta su ti potrebe.
Od proleca do kasne jeseni vozim motor, a kola su mi statistkicka greska. Najvecu kilometrazu kolima nabijem do mora dva, ili ako imam srece, tri puta godisnje. Van toga mahom bleje na parkingu do zime. Zimi mahom posao-kuca, po gradu, na zimovanja ne idem ... meni budzet all season zavrsavaju posao.
Na motoru je druga prica, tu uvek jak brend i uvek nova, a i ne sme da se desava da ostari kao na kolima.

hadžija

pre 2 godine

(Bjelica, 3. oktobar 2021 13:48)
kumho, posle par godina postane toliko plastična da to nije normalno. tigar je mnogo bolji. znači lično iskustvo. krenuti sa kumhom uz balkansku po kiši ako nemaš kontrolu proklizavanja robija

La la iz Banata

pre 2 godine

Kao što rekoh ranije, svi Srbi voze isključivo nove gume zato što im je bezbednost na prvom mestu. Samo sam zaboavio da dodam, što su komentari i potvrdili, da te nove gume što kupuju su islključivo premium marke, zbog bezbednosti naravno. Tigar im nekako passé.

Moca

pre 2 godine

@Rodion Gataulin Samo da dodam, Laufenn za evropsko tržište se pravi u Mađarskoj, u istoj fabrici gde i Hankook. Uzeo na preporuku prodavca, imaću ih u najužem izboru i za naredni auto a definitivno su odlična kupovina za taj novac (manje od 50e po komadu za 205/55/16).

Sin

pre 2 godine

@ime
samo da se nadovezem na 2. recenicu...
da, i to postoji
sasvim regularno se prodaju npr. "polovni"-reparirani vestacki kukovi iz DE koji su ostaci nakon kremacija

lilly alen

pre 2 godine

Koja je muka naci zimske bilo koje gume 195/60 R18 :(
(lilly alen, 03. oktobar 2021 11:22)

jel to za novi c4? imas para za nov auto imas i za skuplje gume
(dejan lazarica, 3. oktobar 2021 12:07)
Citaj sta pise! Nije problem cena, nego dimenzija. A jeste za novi C4.

Sramota

pre 2 godine

Ne znam kakav je tigar ali ove turske i kineske gume izbegavati u sirokom luku. Ispustaju po malo same od sebe, podlogu drze kao da je led, slab zid, posle dve bankine dobiju balon. Ukratko bacen novac.

Hmmm

pre 2 godine

Automobili su mi stari 12god, i 7god, oba nova kupljena, gume uvek kupujem nove i to gledam uveo iz vise klase sta, opet prema potrebama
na jednom koji prelazi vecu kilometrazu su
letnje Dunlop
zimske Hankook
na drugom koji se vozi uglavnom po gradu su
all season BF Goodrich
Nisu michelin ali nisu ni mnogo daleko.

Drajver

pre 2 godine

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1931249#k37401750

Neko sa strane bi zaista pomislio da trolujes ali mi iz Srbije znamo da si ozbiljan.

Prvo i prvo neko ko nema za nove gume ne vozi automobil sa felnama precnika 19 inca! Taj treba da vozi maksimum automobil sa gumama precnika 16 inca! Kraj diskusije po tom pitanju.

Nekada stvarno deluje da zivimo u zoni sumraka.
Jos malo fali da objasnis nekome ko kupuje nove gume da je glup i da su polovne stare preko 5 godina bolje.

Filosofija

pre 2 godine

Mnogo filozofije. Ko ima novce, pogleda na netu testove za odredjenu dimenziju sta valja i ode i kupi, ko nema filozofira kako su polovne dobre, kako gumama nista ne fali posle 5-6 godina, kako zimske ne trebaju, orion i barum su odlicne, letnje ne trebaju i slicno, dopisite sami.

popp

pre 2 godine

Prvenstveno treba prilagoditi gumu stilu voznje. Uvek biram manju felnu i kvalitetnu gumu nego vecu i gumu osrednjeg kvaliteta. Ne vozim sportski auto, ne divljam na putu, ali ne zelim da razmisljam da li ce me losa guma izbaciti sa puta zbog brzeg ulaska u krivinu.

Robi

pre 2 godine

Iskustva su razna. Najzalosnije mi je sto citam ovde da ima tipova koji i dalje voze MS gume i zimi i leti,a kupili auto sa tockovima "19. Strasno. Dobro je konsultovati dobar test guma,ima ih vise,ja npr AutoBild, uzeti bilo koju krstenu gumu od tih iz top 20 i za leto i za zimu posebne setove...vise puta sam letnje uzeo Nexen nBlue Hd plus (sjajne,udobne i meke gume), a zimske ranije Nokian,a sada Barum Polaris. To pokriva moje zahteve.

dzigi

pre 2 godine

Kao kupovina i svega ostalog - testovi (review) na netu, karakteristike, cena, sve se lepo uporedi i izabere se ono što nam je najbitnije i najbolje za pare koje imamo.

Max

pre 2 godine

Moj slučaj, letnje Nexen, zimske Tigar ona nova šara. Letnje relativno tixe i dobre po kiši, zimske dobre za po Bg i jednom do Zlatibora.

Mile

pre 2 godine

Treba prilagoditi tip pneumatika tipu automobila, npr.besmisleno je stavljati neku ultra performance gumu na Yugo ili Punto, gde je sasvim odgovarajuca Tigar Wintera. Sa druge strane, za snazne automobile idu pneumatici iz premium segmenta i tu ne treba stedeti.

Kurbla

pre 2 godine

Iskustva su razna. Najzalosnije mi je sto citam ovde da ima tipova koji i dalje voze MS gume i zimi i leti,a kupili auto sa tockovima "19. Strasno. Dobro je konsultovati dobar test guma,ima ih vise,ja npr AutoBild, uzeti bilo koju krstenu gumu od tih iz top 20 i za leto i za zimu posebne setove...vise puta sam letnje uzeo Nexen nBlue Hd plus (sjajne,udobne i meke gume), a zimske ranije Nokian,a sada Barum Polaris. To pokriva moje zahteve.
(Robi, 5. oktobar 2021 10:27)

Ja vozim 'All Season' gume vec 30 godina. Pre dva meseca sam kupio Michelin Cross Climate 2. Mozda 1,000 km do sada, ali nema razlike u odnosu na gume koje sam do sada koristio (Michelin Pilot Sport AS/3+).

Zanima me kakvo ce biti zimsko iskustvo. Sto se AS guma tice, vozio sam svuda po severnoj americi i leti i zimi. Od Mexica do Aljaske. Nikada nisam imao nikakvih problema. Tesko mi je da poverujem da se Srbi toliko bune protiv AS guma. Ispade sve Sumaher do Sumahera, to se vozi na granici mogucnosti. Ja postujem amere iz aspekta prakticnosti. Kod njih u celoj zemlji AS je legalna guma za voznju i leti i zimi. U Kanadi je isti slucaj, osim u Kvebeku.

sve 4 iste gume pre svega!

pre 2 godine

Kao prvo, svaka čast za objektivan i realan tekst! Slažem se sa svim navedenim, i ponovio bih, gume se kupuju prema potrebama i načinu vožnje!
Sebe smatram prosečnim vozačem uobičajenih potreba, vozim tokom cele godine prelazim 15-20 hiljada km godišnje, leti vozim prema uslovima puta uglavnom na granici ograničenja, zimi oprezno i pažljivo, znatno sporije.
Iz tog razloga za letnje gume budžet je malo veći, i pokušavam obezbediti gume više klase, dok za zimske Tigar Wintera radi posao (naravno ima boljih guma). Ipak istakao bih važnost da sve 4 gume budu iste ako pričamo o k-kama i bezbednosti. Lično sam doživeo zimi, usled bušne gume sa rezervnom all season pozadi desno, okretanje auta za 360 stepeni u raskrsnici na ledu, pri brzini do 20km/h...osećao sam se bespomoćno, i samo zahvaljujući prisebnosti drugih vozača dobro se završilo. Krenuo sam sa semafora da se uključim na glavni put, skretanje 90 stepeni i ...rotacija pun krug, kao usporeni snimak.