Subota, 02.10.2021.

10:50

Američka kultura stanovanja stigla u Srbiju: Na 3 lokacije niču ograđena naselja

"Gated community" je u SAD uobičajen izraz kojim se opisuje naselje zatvorenog tipa, ograđeno naselje.

Izvor: eKapija

Amerièka kultura stanovanja stigla u Srbiju: Na 3 lokacije nièu ograðena naselja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Rob Sinji

pre 2 godine

Pre 15 godina u Južnoafričkoj republici pokazuje ovakvo naselje jedan investitor meni i kolegi. Prilagođeno njihovim uslovima tri linije odbrane. Spolja žica i struja. Siromašniji po obodu pa malo bogatiji u sredini pa u centru još jedna ograda i skeneri zenice i vile najbogatijih. Kaže ima tržni centar i crkva i škola. Kaže mu kolega e samo vam još groblje fali i ne moraju ni da izlaze.
Ovo je grozna pojava i ne treba je dozvoliti.

ššššŠšš

pre 2 godine

Naslov je malo promašen jer ovo kod nas postoji dugo. Lipov gaj u Novom Sadu postoji više od 20god i dalje imaju rampu i portira, sve su zasebne kućice i funkcionišu kao komuna. Kraljev Park, Avenija i Key Garden su slične priče jer imaju svog portira, vrtić, mega market ali nisu kuće već stanovi

d3nmla

pre 2 godine

U Rusiji takvih naselja zatvorenog tipa koliko hoces, pogotovo oko Moskve, pa i u samoj Moskvi ih ima.
Rusi ih zovu Kotedzni poselok.

Ana

pre 2 godine

Džaba sve. Nemamo mi tu kulturu stanovanja da ovo naselje opstane. Prvi problemi će početi oko plaćanja.Zatim, zašto tuđa deca dolaze u naše naselje, gde šetate kućne ljubimce.. I ono najbitnije, da li mi je auto parkiran dovoljno blizu da nepokisnem.

Jovan

pre 2 godine

Stanari već viđeno, krimosi, programeri i po koji političar i bankar.
(opacupa, 2. oktobar 2021 12:11)

Evo ja sam programer ali se ne bih mesao sa (ziveo sa) ostalim navedenim grupama.

Onako realno

pre 2 godine

To je u HR propalo...HOTO vile....et ih, prodane skupo, HOTO otisao u stecaj nakon par godina, nitko vise ne odrzava travnjake, parkira se hdje tko hoce, otisao i cuvar (jer ga vise nitko ne placa), izolirani su bez komfora koji im je obecan...a skupo platili...
U Srbiju sve sa 25 godina zakasnjenja stize....Nemojte se nasanjkat na tu glupost i bacit pare!

meda

pre 2 godine

Generalno nivo teškog kriminala kod nas je dosta nizak, ubistva, silovanja, otmice, oružane pljačke. Recimo ubistva per capita, tu je Latinska Amerika ubedljivo najgora pa zatim Afrika ako je verovati afričkoj statistici. Za red veličine i više ubistava nego prosek u Evropi (Srbija je na evropskom proseku).

Ova ograđena naselja u SAD nemaju mnogo smisla ako živiš u dobrom kraju. Kapija i zid, a ponegde i čuvar, po malo sprečavaju pljačke, ali nije baš neki problem preskočiti te ograde. Ta naselja su tipična za Latinsku Ameriku i Afriku gde su otmice i ubistva ko dobar dan.

Najveći problem kod nas je što ne možeš lopova koji dođe da te opljačka da prepoloviš sačmarom i još dodatno overiš u glavu. Relikti komunizma gde je normalno da se krade a nije normalno braniti svoje.

A ovi što se žale kako su ograđena naselja za elitu da je odvoji od plebsa, šta je loše u tome, pa ne živimo više u komunizmu ? Ko hoće da se izoluje neka se izoluje ako može to sebi da priušti, njegova stvar.

ma

pre 2 godine

Sam oda se cuvaju politicari i bogati da se sto vise odvoje od naroda. Pogledajte samo kako su vekovnu sumu unistili ispod belog dvora prema kanarevom ne bili sagradili vile za politicare i bogatase. Nisam nikada bio ni u jednoj partiji, mrzeo sam komunziam i komunajre a li ovi su milion puta gori. Niejdna vlast do sada nije to radila . Cak i ona zvezdarska suma pola je unistena.

Pop

pre 2 godine

I treba!

Ja bih prvi tu živeo!

Toliko je nekulturnog naroda, koji uništava sve, i koji ne poštuje nikakva pravila, stanovanja, ni u gradu, ni na selu, da je to NEPODNOŠLJIVO, odavno u Srbiji!

Samo što bih ja to uveo SVUDA, gde se ljudi, koji to žele, slože!

TO JE KULTURA ŽIVLJENJA, PA I EVROPA, I SVET, I NE TREBA PUNO PARA, AKO IMA DONRE VOLJE, A NEMA JE...

Saša J.

pre 2 godine

Negativna strana ovakvih naselja je to što se vlasnicima mogu nametati razni troškovi zbog uniformisanog izgleda, elem jesi vlasnik ali ne možeš da radiš šta ti padne na pamet, što bi nekima kod nas čini mi se teško palo.

PROPOVEDNIK NEO

pre 2 godine

U takvim naseljima zive oni kojima su prihodi, za nase pojmove neverovatno visoki...odakle im novac...osim retkim pojedincima koji su ih zaradili posteno...ostala tkz elita...hm

mishel

pre 2 godine

Ovakvih naselja u Srbiji ima dosta , ne vidim nista lose u ovom , vozim skup automobil koji su mi obijali vec 2 puta ispred zgrade u Beogradu pa i sam trazim da zamenim stan sa drugim koji ima podzemnu garazu.

e

pre 2 godine

Kaže da je ovo prvo naselje ovako napravljeno u Srbiji. Da poznaješ geografiju Srbije znao bi da je Vojvodina u sastavu Srbije i da je pokojni Švabo Vojvodinu gradio po ovom receptu. Lično mislim da je to najbolji način izgradnje za humani način življenja.
Ovako kako sad živimo pravi je golubarnik gde svaki stanovnik kao golub oko sebe razbacuje smeće u kom se gušimo.

objava

pre 2 godine

Zanimljivo da komentatori vide problem u ljudima koji tamo zele da zive a ne u okolini. Ti ljudi najpre tamo kupuju kuce bezbednosti radi. Ovo je apsolutno nebezbedna zemlja. Probajte da kupite vikendicu, da vidimo koliko je potrebno vremena da je neko opljacka, garantujem bar dva puta godisnje kompletna cistka ili ce iz besa zato sto nije njihovo sve polupati. Ako doznaju da imate pare, sacekace vas i vasu porodicu da dodjete u vikendicu, a vi probajte da ih povredite. Ovo ne da je potrebno, nego je i namenjeno srednjem sloju koji se vise ne oseca bezbedno zato sto u kuci ima 2000e. Superbogati najmanje zive u Srbiji. Getoizaciju ne prave oni koji imaju pare nego oni koji misle da sve zazluzuju i imaju pravo da otmu, posao im ne pada na pamet, iznad toga su i npr. zovu sebe po komentarima medvedima i vukovima.

Između Istoka i Zapada

pre 2 godine

Ja živim na jugu Srbije, u Žitorađi.
Okružen sam komšijama koji su mi svi rođaci; neki je drugo, neko treće, neko peto koleno.

Naš zajednički predak je imao zemlju koja je isparcelisana i pretvorena u placeve za kuće budućih generacija i naslednika. Samo fali da stavimo rampu na početku naše slepe ulice, i tako dobijamo zatvoreno naselje od 15tak kuća, a celo naše naselje bi bila naša familija.
Jedino što bi se svi koji koriste tu slepu ulicu (sokak) pobunili, jer odakle nama pravo da ograđujemo ulice ????
iako je ta naša ulica napravljena tako što smo se svi po dužini odrekli 5m od naših plačeva kako bi mogli da prolaze i oni koji žive na drugom kraju ulice i koji godinama koriste naš put kao da je javni. Jer kad se neki put koristi duže od deset godina postaje javni. Ja bih ga zatvorio da se pitam, i živeo američki san u Žitorađi.

Global

pre 2 godine

Po komentarima se vidi mnogo negativnosti.Neznam dali je to neko komunisticko razmisljanje ili niste prosli svet barem na internetu imate prilike da pogledate.Neko kaze prosecan srbin tu nece prici pa nije to za tebe prijatelju vec za onog ko ima,komunizam je srecom odavno propao, drugo kaze neko deca ovo ono,bogati i sirotinja pa svet je vekovima tako funkcionisao jos iz vremena egipcana.Alo bre zivim u Svedsku ovde su ogradili stambene zgrade ogradom od 2 metra visine okolo da ne ulaze neki koji tu ne zive a deca se igraju sigurno,igracke ostavljaju u dvoristu tokom noci,komsije raznih nacionalnosti sede i piju kafu zajedno itd.Nas narod je strasno negativan i ljubomoran sto se vidi u komentarima.

Plebs

pre 2 godine

Svi vi sto pisete da ovo postoji vec X godina ne citate pazljivo. Pricate o ogradjenim delovima grada u kojima su ZGRADE. a ne kuce. Ovde su samo kuce, svaka sa bastom svojom iza.

mirko

pre 2 godine

Najbogatiji žive u raskošnim kučama sa bazenom i sa velikim okućnicama.
Manje bogati koji nemaju vremena da se bave decom rado, zbog bezbednosti dece i vanškolskih aktivnosti dece, idu u taj tip izolovanog tj. bezbednog naselja koje često ima npr. prof. engleskog koji dolazi u kuću detetu a ne dete profesoru. Ili u sklopu naselja ima teretana, neki sport, sitna deca su bezbedna od kidnapovanja, mogu da se igraju van kuče bez pratnje roditelja jer niko ne može da vršlja oko kuća. Bezbedni su od provale i krađe.

dexter-lab

pre 2 godine

beverly hills naselje u Nisu? nije isti fazon?
(neko, 02. oktobar 2021 12:33)
Ma jok. Samo su kuce sve iste, inace kvart nije ogradjen i odvojen ni na koji nacin.

srki

pre 2 godine

Problem se rešava vaspitanjem i obrazovanjem od malih nogu. Segregacijom bogatih od siromašnih problem u društvu se samo produbljuje... Eto u Kolumbiji već postoje četvrti za bogate, manje bogate itd sve do siromašnih...

nb

pre 2 godine

Proizvod liberalnog kapitalizma i velike nejednakosti u bogatstvu koja ga prati. Umesto da se bavimo uzrocima problema u svakoj sferi drustva, mi odgovaramo na posledice. I tako, u nedogled.

Jela

pre 2 godine

To uopšte nije deo američke kulture. Ovakva naselja su uobičajena za društva sa ekstremno velikim razdorom izmedju bogatih i siromašnih, i sa malim udelom srednje klase, ili za zemlje sa velikim problemima vezanim za sigurnost. Primeri su Brazil, Meksiko, Južnoafrička republika…

Drug

pre 2 godine

Може то уз помоћ планирања и добре локације да се изграде лепе, приступачне куће са оближњим рестораном, простор за неколико продавница потрошачке робе, мало даље простором за неке мале радње итд, затим базени, паркови, клупе. И може да му се да српски карактер, то јест да се развија у некој земљи по културном обрацу тог народа, те земље. Ако нешто тај "амерички стил живота" има лепо, а можда и једино добро ту те тако куће и лепи стамбени простори.

Држава да уложи и да изгради у неком делу града или некој бањи, а за државу то не би био велики новац имала би велику попуну, по продају, у буџету.

Мада ми већ имамо наша села, ово је више помодарство него шта друго, боље да купе кућу на селу, села нам ионако изумиру, ово су све као предграђа у граду... Код Американаца то пролази, јер они сви живе по великим Метрополама, а ми већ имамо села. Него ајде сад, знао сам да ће то да нам се деси и бићемо још већи американци за 20 30 година, надам се да нећу то да дочекам да видим како Срби машу америчким заставама и бране демократију. Потопиће нас та култура, као и Немачку, Јужну Кореју, Јапан и неке друге Државе што је. Али мора да им се ода признање, они су јаки а ови народи су слаби чим су прихватили њихову културу или као што Срби почињу са овим насељима, а већ постоје села.

Milan

pre 2 godine

Zaista razvijene evropske zemlje nemaju zatvorena naselja koja su čista i bezbedna za dečiju igru, već imaju takva društva. Cela Skandinavija, Švajcarska, Austrija...
Mi smo nekada razvijali koncept humanih zelenih naselja. Sada smo ta naselja uništili divljači gradnjom i nepošovanjem urbanističkih zakona... pa počinjemo da pravimo ograđena uređena naselja samo za bogate. Meni je ovo veliki korak unazad. Umesto prema Evropi, idemo ka Aziji.

Mata

pre 2 godine

Takođe popularno u državama gde cveta kriminal, gde strance koji tu uglavnom žive treba sačuvati od spoljnog sveta.
Kod nas ne vidim neku svrhu toga, meni je i Dedinje autistično.

Taurunum

pre 2 godine

Ima jedno naselje u Zemunu, u naselju Save Kovačevića. Zatvorenog tipa, ogradu itd niko ne može da uđe sa kolima u njihovo naselje ali zato parkiraju van tog naselja, ispred tuđih kapija i dvorista i zauzimaju parking mesto drugim zgradama koje nisu zatvorenog tipa.

Spyderco

pre 2 godine

Jedan moj drugar iz gimnazije živi tako već 25 godina, u Južnoafričkoj republici. Elektroinženjer, radi za zapadnu firmu za velike pare. Naselje u kojem živi ima sve što je potrebno, luksuzne sadržaje itd, ali je ograđeno bodljikavom žicom i čuvaju ih stražari sa dugim cevima. Svaki dan idu na posao u konvoju automobila sa oružanom pratnjom, firme u kojima rade su takođe "gated", završi radni dan pa nazad. Žena i deca nisu mogli to da izdrže, pa im je kupio stan u Londonu i viđaju se za raspust i praznike. Pitam ga kako mu to ne dosadi, kaže - navikao se. A i ozbiljne pare su u pitanju.

Zile

pre 2 godine

Ko voli nek izvoli.Ne vidim šta ima atraktivno u nekim spojenim kućicama od 54m2. i čemu će to da služi a košta kao da je u Bg. a ne u propaloj i upropašćenoj VB.
Nisam zainteresovan, hvala na ponudi.

Pantagruel

pre 2 godine

Погрешно. По много основа погрешно. Потпуно раздвајање друштвених класа. Ја никада не бих волео да ми деца имају другове одабране према богатству родитеља. Много се губи у квалитету васпитања наше деце тиме што им сузимо видике и ограничио избор другара само на оне чији се родитељи нама свиђају. Чинимо све супротно ономе чему су нас учили од детињства: да и најсиромашнији треба да добије шансу, ако је вредан, поштен и даровит. Подижемо мале трутове и егоцентрике који ће презирати сиротињу и градити је се. Такви када порасту постану најгори тирани и бездушници.

darwinove nagrade

pre 2 godine

nije to 'kultura' nego nekultura elitizma i neoliberalnog kapitalizma koji glorifikuje 'snalazenje' na stetu srednje klase.

a kad vise ne bude nikog da placa porez .. onda ce biti 'kulture'

roki

pre 2 godine

to nije kultura, to je povratak u srednji vek. Podela na patricije i plebejce, feude i kmetove, gospodare i robove, plemstvo i raju. S'tim što nećemo moći više ni fizički da im priđemo.

humanista

pre 2 godine

Mala digresija, u takvim ,,stambenim objektima,, prosecan Srbin nece moci ni da ,,zaviri,, osim i ako bude pozvan da nesto popravi.
Dobice i ,,napojnicu,,

Ц.

pre 2 godine

Е, моји ми. Некад су деца могла да се играју где хоће и без тих затворених насеља. Проблем се решава из корена, ради се на образовању, на ТВ садржајима, на развијању људскости и саосећања, па ће онда и све друго доћи на место.

Rad oslobadja

pre 2 godine

Čuvar, video nadzor, ograda. Ovo je definicija logora. Obično ljudi odatle beže, ali mi smo posebna zemlja pa ovde plaćaju tu da budu.

The Who

pre 2 godine

Samo nije napisano koliko je mesecno odrzavanje za komunalije,obezbedjenje itd.U jednoj zgradi slicnog tipa u BG mesecno je oko 500€.Plus godisnji porez na stan.Nekoliko stanova u zgradi se prodaju duze od god.dana.Nismo svi fudbaleri ili kriminalci viseg ranga.

bora

pre 2 godine

Taj trend u Americi i Kanadi postoji od kraja drugog svetskog rata i počiva na primesi da se svugde stiže automobilom. Ipak, praksa u tih 70-80 godina je pokazala da je upravo zavisnost od automobila uzrok zašto je ovakva vrsta života neodrživa. Korisnici kuća vremenom menjaju potrebe i navike i često žele da imaju lakši pristup uslugama urbane sredine. Jednostavno suviše vremena i suviše novca svakodnevno oduzima ovakav život i nudi nula fleksibilnosti. Takođe, održavanje infrastrukture ovakvih naselja je mnogostruko skuplji od naselja uz sam grad koja su se prirodno razvijala po potrebama ljudi stotinama godina. Preporučujem yt kanal city beautiful koga zanima vioše o ovoj temi. Meni je bilo jako interesantno.

Čika Žika

pre 2 godine

pogledao sam ovu vrnjacku banju sada i neverovatno, ali investitor je ostavio samo jedno parking mesto po kucici)))

eto srbistana))

ako hoces da ti dodju gosti, moraju da se parkiraju 1km od kucice)))

Džimi

pre 2 godine

Kad smo nekad bili deca i mi smo se slobodno igrali na ulicama. Sad se to nidi kao neki viši, kvalitetniji nivo života.

Moram da se zapitam - da li se to naš nivo srozao da ono što ke nekad bilo normalno sad nude kao privilegiju?

Jeah

pre 2 godine

Takvih naselja zatvorenog tipa ima poodavno kad nas, verovatno ih ima i mnogo više...

Veternik - Lipov gaj
Kać - Sunčana dolina
Novi Sad - Telepska dolina

Ц.

pre 2 godine

Е, моји ми. Некад су деца могла да се играју где хоће и без тих затворених насеља. Проблем се решава из корена, ради се на образовању, на ТВ садржајима, на развијању људскости и саосећања, па ће онда и све друго доћи на место.

roki

pre 2 godine

to nije kultura, to je povratak u srednji vek. Podela na patricije i plebejce, feude i kmetove, gospodare i robove, plemstvo i raju. S'tim što nećemo moći više ni fizički da im priđemo.

darwinove nagrade

pre 2 godine

nije to 'kultura' nego nekultura elitizma i neoliberalnog kapitalizma koji glorifikuje 'snalazenje' na stetu srednje klase.

a kad vise ne bude nikog da placa porez .. onda ce biti 'kulture'

Jela

pre 2 godine

To uopšte nije deo američke kulture. Ovakva naselja su uobičajena za društva sa ekstremno velikim razdorom izmedju bogatih i siromašnih, i sa malim udelom srednje klase, ili za zemlje sa velikim problemima vezanim za sigurnost. Primeri su Brazil, Meksiko, Južnoafrička republika…

humanista

pre 2 godine

Mala digresija, u takvim ,,stambenim objektima,, prosecan Srbin nece moci ni da ,,zaviri,, osim i ako bude pozvan da nesto popravi.
Dobice i ,,napojnicu,,

Džimi

pre 2 godine

Kad smo nekad bili deca i mi smo se slobodno igrali na ulicama. Sad se to nidi kao neki viši, kvalitetniji nivo života.

Moram da se zapitam - da li se to naš nivo srozao da ono što ke nekad bilo normalno sad nude kao privilegiju?

Čika Žika

pre 2 godine

pogledao sam ovu vrnjacku banju sada i neverovatno, ali investitor je ostavio samo jedno parking mesto po kucici)))

eto srbistana))

ako hoces da ti dodju gosti, moraju da se parkiraju 1km od kucice)))

Spyderco

pre 2 godine

Jedan moj drugar iz gimnazije živi tako već 25 godina, u Južnoafričkoj republici. Elektroinženjer, radi za zapadnu firmu za velike pare. Naselje u kojem živi ima sve što je potrebno, luksuzne sadržaje itd, ali je ograđeno bodljikavom žicom i čuvaju ih stražari sa dugim cevima. Svaki dan idu na posao u konvoju automobila sa oružanom pratnjom, firme u kojima rade su takođe "gated", završi radni dan pa nazad. Žena i deca nisu mogli to da izdrže, pa im je kupio stan u Londonu i viđaju se za raspust i praznike. Pitam ga kako mu to ne dosadi, kaže - navikao se. A i ozbiljne pare su u pitanju.

Pantagruel

pre 2 godine

Погрешно. По много основа погрешно. Потпуно раздвајање друштвених класа. Ја никада не бих волео да ми деца имају другове одабране према богатству родитеља. Много се губи у квалитету васпитања наше деце тиме што им сузимо видике и ограничио избор другара само на оне чији се родитељи нама свиђају. Чинимо све супротно ономе чему су нас учили од детињства: да и најсиромашнији треба да добије шансу, ако је вредан, поштен и даровит. Подижемо мале трутове и егоцентрике који ће презирати сиротињу и градити је се. Такви када порасту постану најгори тирани и бездушници.

objava

pre 2 godine

Zanimljivo da komentatori vide problem u ljudima koji tamo zele da zive a ne u okolini. Ti ljudi najpre tamo kupuju kuce bezbednosti radi. Ovo je apsolutno nebezbedna zemlja. Probajte da kupite vikendicu, da vidimo koliko je potrebno vremena da je neko opljacka, garantujem bar dva puta godisnje kompletna cistka ili ce iz besa zato sto nije njihovo sve polupati. Ako doznaju da imate pare, sacekace vas i vasu porodicu da dodjete u vikendicu, a vi probajte da ih povredite. Ovo ne da je potrebno, nego je i namenjeno srednjem sloju koji se vise ne oseca bezbedno zato sto u kuci ima 2000e. Superbogati najmanje zive u Srbiji. Getoizaciju ne prave oni koji imaju pare nego oni koji misle da sve zazluzuju i imaju pravo da otmu, posao im ne pada na pamet, iznad toga su i npr. zovu sebe po komentarima medvedima i vukovima.

Taurunum

pre 2 godine

Ima jedno naselje u Zemunu, u naselju Save Kovačevića. Zatvorenog tipa, ogradu itd niko ne može da uđe sa kolima u njihovo naselje ali zato parkiraju van tog naselja, ispred tuđih kapija i dvorista i zauzimaju parking mesto drugim zgradama koje nisu zatvorenog tipa.

Milan

pre 2 godine

Zaista razvijene evropske zemlje nemaju zatvorena naselja koja su čista i bezbedna za dečiju igru, već imaju takva društva. Cela Skandinavija, Švajcarska, Austrija...
Mi smo nekada razvijali koncept humanih zelenih naselja. Sada smo ta naselja uništili divljači gradnjom i nepošovanjem urbanističkih zakona... pa počinjemo da pravimo ograđena uređena naselja samo za bogate. Meni je ovo veliki korak unazad. Umesto prema Evropi, idemo ka Aziji.

Između Istoka i Zapada

pre 2 godine

Ja živim na jugu Srbije, u Žitorađi.
Okružen sam komšijama koji su mi svi rođaci; neki je drugo, neko treće, neko peto koleno.

Naš zajednički predak je imao zemlju koja je isparcelisana i pretvorena u placeve za kuće budućih generacija i naslednika. Samo fali da stavimo rampu na početku naše slepe ulice, i tako dobijamo zatvoreno naselje od 15tak kuća, a celo naše naselje bi bila naša familija.
Jedino što bi se svi koji koriste tu slepu ulicu (sokak) pobunili, jer odakle nama pravo da ograđujemo ulice ????
iako je ta naša ulica napravljena tako što smo se svi po dužini odrekli 5m od naših plačeva kako bi mogli da prolaze i oni koji žive na drugom kraju ulice i koji godinama koriste naš put kao da je javni. Jer kad se neki put koristi duže od deset godina postaje javni. Ja bih ga zatvorio da se pitam, i živeo američki san u Žitorađi.

Jeah

pre 2 godine

Takvih naselja zatvorenog tipa ima poodavno kad nas, verovatno ih ima i mnogo više...

Veternik - Lipov gaj
Kać - Sunčana dolina
Novi Sad - Telepska dolina

The Who

pre 2 godine

Samo nije napisano koliko je mesecno odrzavanje za komunalije,obezbedjenje itd.U jednoj zgradi slicnog tipa u BG mesecno je oko 500€.Plus godisnji porez na stan.Nekoliko stanova u zgradi se prodaju duze od god.dana.Nismo svi fudbaleri ili kriminalci viseg ranga.

ma

pre 2 godine

Sam oda se cuvaju politicari i bogati da se sto vise odvoje od naroda. Pogledajte samo kako su vekovnu sumu unistili ispod belog dvora prema kanarevom ne bili sagradili vile za politicare i bogatase. Nisam nikada bio ni u jednoj partiji, mrzeo sam komunziam i komunajre a li ovi su milion puta gori. Niejdna vlast do sada nije to radila . Cak i ona zvezdarska suma pola je unistena.

Global

pre 2 godine

Po komentarima se vidi mnogo negativnosti.Neznam dali je to neko komunisticko razmisljanje ili niste prosli svet barem na internetu imate prilike da pogledate.Neko kaze prosecan srbin tu nece prici pa nije to za tebe prijatelju vec za onog ko ima,komunizam je srecom odavno propao, drugo kaze neko deca ovo ono,bogati i sirotinja pa svet je vekovima tako funkcionisao jos iz vremena egipcana.Alo bre zivim u Svedsku ovde su ogradili stambene zgrade ogradom od 2 metra visine okolo da ne ulaze neki koji tu ne zive a deca se igraju sigurno,igracke ostavljaju u dvoristu tokom noci,komsije raznih nacionalnosti sede i piju kafu zajedno itd.Nas narod je strasno negativan i ljubomoran sto se vidi u komentarima.

nb

pre 2 godine

Proizvod liberalnog kapitalizma i velike nejednakosti u bogatstvu koja ga prati. Umesto da se bavimo uzrocima problema u svakoj sferi drustva, mi odgovaramo na posledice. I tako, u nedogled.

Jovan

pre 2 godine

Stanari već viđeno, krimosi, programeri i po koji političar i bankar.
(opacupa, 2. oktobar 2021 12:11)

Evo ja sam programer ali se ne bih mesao sa (ziveo sa) ostalim navedenim grupama.

Mata

pre 2 godine

Takođe popularno u državama gde cveta kriminal, gde strance koji tu uglavnom žive treba sačuvati od spoljnog sveta.
Kod nas ne vidim neku svrhu toga, meni je i Dedinje autistično.

e

pre 2 godine

Kaže da je ovo prvo naselje ovako napravljeno u Srbiji. Da poznaješ geografiju Srbije znao bi da je Vojvodina u sastavu Srbije i da je pokojni Švabo Vojvodinu gradio po ovom receptu. Lično mislim da je to najbolji način izgradnje za humani način življenja.
Ovako kako sad živimo pravi je golubarnik gde svaki stanovnik kao golub oko sebe razbacuje smeće u kom se gušimo.

Onako realno

pre 2 godine

To je u HR propalo...HOTO vile....et ih, prodane skupo, HOTO otisao u stecaj nakon par godina, nitko vise ne odrzava travnjake, parkira se hdje tko hoce, otisao i cuvar (jer ga vise nitko ne placa), izolirani su bez komfora koji im je obecan...a skupo platili...
U Srbiju sve sa 25 godina zakasnjenja stize....Nemojte se nasanjkat na tu glupost i bacit pare!

Zile

pre 2 godine

Ko voli nek izvoli.Ne vidim šta ima atraktivno u nekim spojenim kućicama od 54m2. i čemu će to da služi a košta kao da je u Bg. a ne u propaloj i upropašćenoj VB.
Nisam zainteresovan, hvala na ponudi.

Saša J.

pre 2 godine

Negativna strana ovakvih naselja je to što se vlasnicima mogu nametati razni troškovi zbog uniformisanog izgleda, elem jesi vlasnik ali ne možeš da radiš šta ti padne na pamet, što bi nekima kod nas čini mi se teško palo.

bora

pre 2 godine

Taj trend u Americi i Kanadi postoji od kraja drugog svetskog rata i počiva na primesi da se svugde stiže automobilom. Ipak, praksa u tih 70-80 godina je pokazala da je upravo zavisnost od automobila uzrok zašto je ovakva vrsta života neodrživa. Korisnici kuća vremenom menjaju potrebe i navike i često žele da imaju lakši pristup uslugama urbane sredine. Jednostavno suviše vremena i suviše novca svakodnevno oduzima ovakav život i nudi nula fleksibilnosti. Takođe, održavanje infrastrukture ovakvih naselja je mnogostruko skuplji od naselja uz sam grad koja su se prirodno razvijala po potrebama ljudi stotinama godina. Preporučujem yt kanal city beautiful koga zanima vioše o ovoj temi. Meni je bilo jako interesantno.

srki

pre 2 godine

Problem se rešava vaspitanjem i obrazovanjem od malih nogu. Segregacijom bogatih od siromašnih problem u društvu se samo produbljuje... Eto u Kolumbiji već postoje četvrti za bogate, manje bogate itd sve do siromašnih...

Rad oslobadja

pre 2 godine

Čuvar, video nadzor, ograda. Ovo je definicija logora. Obično ljudi odatle beže, ali mi smo posebna zemlja pa ovde plaćaju tu da budu.

mirko

pre 2 godine

Najbogatiji žive u raskošnim kučama sa bazenom i sa velikim okućnicama.
Manje bogati koji nemaju vremena da se bave decom rado, zbog bezbednosti dece i vanškolskih aktivnosti dece, idu u taj tip izolovanog tj. bezbednog naselja koje često ima npr. prof. engleskog koji dolazi u kuću detetu a ne dete profesoru. Ili u sklopu naselja ima teretana, neki sport, sitna deca su bezbedna od kidnapovanja, mogu da se igraju van kuče bez pratnje roditelja jer niko ne može da vršlja oko kuća. Bezbedni su od provale i krađe.

meda

pre 2 godine

Generalno nivo teškog kriminala kod nas je dosta nizak, ubistva, silovanja, otmice, oružane pljačke. Recimo ubistva per capita, tu je Latinska Amerika ubedljivo najgora pa zatim Afrika ako je verovati afričkoj statistici. Za red veličine i više ubistava nego prosek u Evropi (Srbija je na evropskom proseku).

Ova ograđena naselja u SAD nemaju mnogo smisla ako živiš u dobrom kraju. Kapija i zid, a ponegde i čuvar, po malo sprečavaju pljačke, ali nije baš neki problem preskočiti te ograde. Ta naselja su tipična za Latinsku Ameriku i Afriku gde su otmice i ubistva ko dobar dan.

Najveći problem kod nas je što ne možeš lopova koji dođe da te opljačka da prepoloviš sačmarom i još dodatno overiš u glavu. Relikti komunizma gde je normalno da se krade a nije normalno braniti svoje.

A ovi što se žale kako su ograđena naselja za elitu da je odvoji od plebsa, šta je loše u tome, pa ne živimo više u komunizmu ? Ko hoće da se izoluje neka se izoluje ako može to sebi da priušti, njegova stvar.

Plebs

pre 2 godine

Svi vi sto pisete da ovo postoji vec X godina ne citate pazljivo. Pricate o ogradjenim delovima grada u kojima su ZGRADE. a ne kuce. Ovde su samo kuce, svaka sa bastom svojom iza.

Pop

pre 2 godine

I treba!

Ja bih prvi tu živeo!

Toliko je nekulturnog naroda, koji uništava sve, i koji ne poštuje nikakva pravila, stanovanja, ni u gradu, ni na selu, da je to NEPODNOŠLJIVO, odavno u Srbiji!

Samo što bih ja to uveo SVUDA, gde se ljudi, koji to žele, slože!

TO JE KULTURA ŽIVLJENJA, PA I EVROPA, I SVET, I NE TREBA PUNO PARA, AKO IMA DONRE VOLJE, A NEMA JE...

PROPOVEDNIK NEO

pre 2 godine

U takvim naseljima zive oni kojima su prihodi, za nase pojmove neverovatno visoki...odakle im novac...osim retkim pojedincima koji su ih zaradili posteno...ostala tkz elita...hm

dexter-lab

pre 2 godine

beverly hills naselje u Nisu? nije isti fazon?
(neko, 02. oktobar 2021 12:33)
Ma jok. Samo su kuce sve iste, inace kvart nije ogradjen i odvojen ni na koji nacin.

Ana

pre 2 godine

Džaba sve. Nemamo mi tu kulturu stanovanja da ovo naselje opstane. Prvi problemi će početi oko plaćanja.Zatim, zašto tuđa deca dolaze u naše naselje, gde šetate kućne ljubimce.. I ono najbitnije, da li mi je auto parkiran dovoljno blizu da nepokisnem.

mishel

pre 2 godine

Ovakvih naselja u Srbiji ima dosta , ne vidim nista lose u ovom , vozim skup automobil koji su mi obijali vec 2 puta ispred zgrade u Beogradu pa i sam trazim da zamenim stan sa drugim koji ima podzemnu garazu.

Drug

pre 2 godine

Може то уз помоћ планирања и добре локације да се изграде лепе, приступачне куће са оближњим рестораном, простор за неколико продавница потрошачке робе, мало даље простором за неке мале радње итд, затим базени, паркови, клупе. И може да му се да српски карактер, то јест да се развија у некој земљи по културном обрацу тог народа, те земље. Ако нешто тај "амерички стил живота" има лепо, а можда и једино добро ту те тако куће и лепи стамбени простори.

Држава да уложи и да изгради у неком делу града или некој бањи, а за државу то не би био велики новац имала би велику попуну, по продају, у буџету.

Мада ми већ имамо наша села, ово је више помодарство него шта друго, боље да купе кућу на селу, села нам ионако изумиру, ово су све као предграђа у граду... Код Американаца то пролази, јер они сви живе по великим Метрополама, а ми већ имамо села. Него ајде сад, знао сам да ће то да нам се деси и бићемо још већи американци за 20 30 година, надам се да нећу то да дочекам да видим како Срби машу америчким заставама и бране демократију. Потопиће нас та култура, као и Немачку, Јужну Кореју, Јапан и неке друге Државе што је. Али мора да им се ода признање, они су јаки а ови народи су слаби чим су прихватили њихову културу или као што Срби почињу са овим насељима, а већ постоје села.

Rob Sinji

pre 2 godine

Pre 15 godina u Južnoafričkoj republici pokazuje ovakvo naselje jedan investitor meni i kolegi. Prilagođeno njihovim uslovima tri linije odbrane. Spolja žica i struja. Siromašniji po obodu pa malo bogatiji u sredini pa u centru još jedna ograda i skeneri zenice i vile najbogatijih. Kaže ima tržni centar i crkva i škola. Kaže mu kolega e samo vam još groblje fali i ne moraju ni da izlaze.
Ovo je grozna pojava i ne treba je dozvoliti.

ššššŠšš

pre 2 godine

Naslov je malo promašen jer ovo kod nas postoji dugo. Lipov gaj u Novom Sadu postoji više od 20god i dalje imaju rampu i portira, sve su zasebne kućice i funkcionišu kao komuna. Kraljev Park, Avenija i Key Garden su slične priče jer imaju svog portira, vrtić, mega market ali nisu kuće već stanovi

d3nmla

pre 2 godine

U Rusiji takvih naselja zatvorenog tipa koliko hoces, pogotovo oko Moskve, pa i u samoj Moskvi ih ima.
Rusi ih zovu Kotedzni poselok.

roki

pre 2 godine

to nije kultura, to je povratak u srednji vek. Podela na patricije i plebejce, feude i kmetove, gospodare i robove, plemstvo i raju. S'tim što nećemo moći više ni fizički da im priđemo.

Rad oslobadja

pre 2 godine

Čuvar, video nadzor, ograda. Ovo je definicija logora. Obično ljudi odatle beže, ali mi smo posebna zemlja pa ovde plaćaju tu da budu.

Global

pre 2 godine

Po komentarima se vidi mnogo negativnosti.Neznam dali je to neko komunisticko razmisljanje ili niste prosli svet barem na internetu imate prilike da pogledate.Neko kaze prosecan srbin tu nece prici pa nije to za tebe prijatelju vec za onog ko ima,komunizam je srecom odavno propao, drugo kaze neko deca ovo ono,bogati i sirotinja pa svet je vekovima tako funkcionisao jos iz vremena egipcana.Alo bre zivim u Svedsku ovde su ogradili stambene zgrade ogradom od 2 metra visine okolo da ne ulaze neki koji tu ne zive a deca se igraju sigurno,igracke ostavljaju u dvoristu tokom noci,komsije raznih nacionalnosti sede i piju kafu zajedno itd.Nas narod je strasno negativan i ljubomoran sto se vidi u komentarima.

darwinove nagrade

pre 2 godine

nije to 'kultura' nego nekultura elitizma i neoliberalnog kapitalizma koji glorifikuje 'snalazenje' na stetu srednje klase.

a kad vise ne bude nikog da placa porez .. onda ce biti 'kulture'

Pantagruel

pre 2 godine

Погрешно. По много основа погрешно. Потпуно раздвајање друштвених класа. Ја никада не бих волео да ми деца имају другове одабране према богатству родитеља. Много се губи у квалитету васпитања наше деце тиме што им сузимо видике и ограничио избор другара само на оне чији се родитељи нама свиђају. Чинимо све супротно ономе чему су нас учили од детињства: да и најсиромашнији треба да добије шансу, ако је вредан, поштен и даровит. Подижемо мале трутове и егоцентрике који ће презирати сиротињу и градити је се. Такви када порасту постану најгори тирани и бездушници.

objava

pre 2 godine

Zanimljivo da komentatori vide problem u ljudima koji tamo zele da zive a ne u okolini. Ti ljudi najpre tamo kupuju kuce bezbednosti radi. Ovo je apsolutno nebezbedna zemlja. Probajte da kupite vikendicu, da vidimo koliko je potrebno vremena da je neko opljacka, garantujem bar dva puta godisnje kompletna cistka ili ce iz besa zato sto nije njihovo sve polupati. Ako doznaju da imate pare, sacekace vas i vasu porodicu da dodjete u vikendicu, a vi probajte da ih povredite. Ovo ne da je potrebno, nego je i namenjeno srednjem sloju koji se vise ne oseca bezbedno zato sto u kuci ima 2000e. Superbogati najmanje zive u Srbiji. Getoizaciju ne prave oni koji imaju pare nego oni koji misle da sve zazluzuju i imaju pravo da otmu, posao im ne pada na pamet, iznad toga su i npr. zovu sebe po komentarima medvedima i vukovima.

Ц.

pre 2 godine

Е, моји ми. Некад су деца могла да се играју где хоће и без тих затворених насеља. Проблем се решава из корена, ради се на образовању, на ТВ садржајима, на развијању људскости и саосећања, па ће онда и све друго доћи на место.

Između Istoka i Zapada

pre 2 godine

Ja živim na jugu Srbije, u Žitorađi.
Okružen sam komšijama koji su mi svi rođaci; neki je drugo, neko treće, neko peto koleno.

Naš zajednički predak je imao zemlju koja je isparcelisana i pretvorena u placeve za kuće budućih generacija i naslednika. Samo fali da stavimo rampu na početku naše slepe ulice, i tako dobijamo zatvoreno naselje od 15tak kuća, a celo naše naselje bi bila naša familija.
Jedino što bi se svi koji koriste tu slepu ulicu (sokak) pobunili, jer odakle nama pravo da ograđujemo ulice ????
iako je ta naša ulica napravljena tako što smo se svi po dužini odrekli 5m od naših plačeva kako bi mogli da prolaze i oni koji žive na drugom kraju ulice i koji godinama koriste naš put kao da je javni. Jer kad se neki put koristi duže od deset godina postaje javni. Ja bih ga zatvorio da se pitam, i živeo američki san u Žitorađi.

nb

pre 2 godine

Proizvod liberalnog kapitalizma i velike nejednakosti u bogatstvu koja ga prati. Umesto da se bavimo uzrocima problema u svakoj sferi drustva, mi odgovaramo na posledice. I tako, u nedogled.

Pop

pre 2 godine

I treba!

Ja bih prvi tu živeo!

Toliko je nekulturnog naroda, koji uništava sve, i koji ne poštuje nikakva pravila, stanovanja, ni u gradu, ni na selu, da je to NEPODNOŠLJIVO, odavno u Srbiji!

Samo što bih ja to uveo SVUDA, gde se ljudi, koji to žele, slože!

TO JE KULTURA ŽIVLJENJA, PA I EVROPA, I SVET, I NE TREBA PUNO PARA, AKO IMA DONRE VOLJE, A NEMA JE...

Zile

pre 2 godine

Ko voli nek izvoli.Ne vidim šta ima atraktivno u nekim spojenim kućicama od 54m2. i čemu će to da služi a košta kao da je u Bg. a ne u propaloj i upropašćenoj VB.
Nisam zainteresovan, hvala na ponudi.

e

pre 2 godine

Kaže da je ovo prvo naselje ovako napravljeno u Srbiji. Da poznaješ geografiju Srbije znao bi da je Vojvodina u sastavu Srbije i da je pokojni Švabo Vojvodinu gradio po ovom receptu. Lično mislim da je to najbolji način izgradnje za humani način življenja.
Ovako kako sad živimo pravi je golubarnik gde svaki stanovnik kao golub oko sebe razbacuje smeće u kom se gušimo.

humanista

pre 2 godine

Mala digresija, u takvim ,,stambenim objektima,, prosecan Srbin nece moci ni da ,,zaviri,, osim i ako bude pozvan da nesto popravi.
Dobice i ,,napojnicu,,

Jela

pre 2 godine

To uopšte nije deo američke kulture. Ovakva naselja su uobičajena za društva sa ekstremno velikim razdorom izmedju bogatih i siromašnih, i sa malim udelom srednje klase, ili za zemlje sa velikim problemima vezanim za sigurnost. Primeri su Brazil, Meksiko, Južnoafrička republika…

Drug

pre 2 godine

Може то уз помоћ планирања и добре локације да се изграде лепе, приступачне куће са оближњим рестораном, простор за неколико продавница потрошачке робе, мало даље простором за неке мале радње итд, затим базени, паркови, клупе. И може да му се да српски карактер, то јест да се развија у некој земљи по културном обрацу тог народа, те земље. Ако нешто тај "амерички стил живота" има лепо, а можда и једино добро ту те тако куће и лепи стамбени простори.

Држава да уложи и да изгради у неком делу града или некој бањи, а за државу то не би био велики новац имала би велику попуну, по продају, у буџету.

Мада ми већ имамо наша села, ово је више помодарство него шта друго, боље да купе кућу на селу, села нам ионако изумиру, ово су све као предграђа у граду... Код Американаца то пролази, јер они сви живе по великим Метрополама, а ми већ имамо села. Него ајде сад, знао сам да ће то да нам се деси и бићемо још већи американци за 20 30 година, надам се да нећу то да дочекам да видим како Срби машу америчким заставама и бране демократију. Потопиће нас та култура, као и Немачку, Јужну Кореју, Јапан и неке друге Државе што је. Али мора да им се ода признање, они су јаки а ови народи су слаби чим су прихватили њихову културу или као што Срби почињу са овим насељима, а већ постоје села.

Milan

pre 2 godine

Zaista razvijene evropske zemlje nemaju zatvorena naselja koja su čista i bezbedna za dečiju igru, već imaju takva društva. Cela Skandinavija, Švajcarska, Austrija...
Mi smo nekada razvijali koncept humanih zelenih naselja. Sada smo ta naselja uništili divljači gradnjom i nepošovanjem urbanističkih zakona... pa počinjemo da pravimo ograđena uređena naselja samo za bogate. Meni je ovo veliki korak unazad. Umesto prema Evropi, idemo ka Aziji.

mishel

pre 2 godine

Ovakvih naselja u Srbiji ima dosta , ne vidim nista lose u ovom , vozim skup automobil koji su mi obijali vec 2 puta ispred zgrade u Beogradu pa i sam trazim da zamenim stan sa drugim koji ima podzemnu garazu.

Džimi

pre 2 godine

Kad smo nekad bili deca i mi smo se slobodno igrali na ulicama. Sad se to nidi kao neki viši, kvalitetniji nivo života.

Moram da se zapitam - da li se to naš nivo srozao da ono što ke nekad bilo normalno sad nude kao privilegiju?

Čika Žika

pre 2 godine

pogledao sam ovu vrnjacku banju sada i neverovatno, ali investitor je ostavio samo jedno parking mesto po kucici)))

eto srbistana))

ako hoces da ti dodju gosti, moraju da se parkiraju 1km od kucice)))

Jeah

pre 2 godine

Takvih naselja zatvorenog tipa ima poodavno kad nas, verovatno ih ima i mnogo više...

Veternik - Lipov gaj
Kać - Sunčana dolina
Novi Sad - Telepska dolina

meda

pre 2 godine

Generalno nivo teškog kriminala kod nas je dosta nizak, ubistva, silovanja, otmice, oružane pljačke. Recimo ubistva per capita, tu je Latinska Amerika ubedljivo najgora pa zatim Afrika ako je verovati afričkoj statistici. Za red veličine i više ubistava nego prosek u Evropi (Srbija je na evropskom proseku).

Ova ograđena naselja u SAD nemaju mnogo smisla ako živiš u dobrom kraju. Kapija i zid, a ponegde i čuvar, po malo sprečavaju pljačke, ali nije baš neki problem preskočiti te ograde. Ta naselja su tipična za Latinsku Ameriku i Afriku gde su otmice i ubistva ko dobar dan.

Najveći problem kod nas je što ne možeš lopova koji dođe da te opljačka da prepoloviš sačmarom i još dodatno overiš u glavu. Relikti komunizma gde je normalno da se krade a nije normalno braniti svoje.

A ovi što se žale kako su ograđena naselja za elitu da je odvoji od plebsa, šta je loše u tome, pa ne živimo više u komunizmu ? Ko hoće da se izoluje neka se izoluje ako može to sebi da priušti, njegova stvar.

Plebs

pre 2 godine

Svi vi sto pisete da ovo postoji vec X godina ne citate pazljivo. Pricate o ogradjenim delovima grada u kojima su ZGRADE. a ne kuce. Ovde su samo kuce, svaka sa bastom svojom iza.

bora

pre 2 godine

Taj trend u Americi i Kanadi postoji od kraja drugog svetskog rata i počiva na primesi da se svugde stiže automobilom. Ipak, praksa u tih 70-80 godina je pokazala da je upravo zavisnost od automobila uzrok zašto je ovakva vrsta života neodrživa. Korisnici kuća vremenom menjaju potrebe i navike i često žele da imaju lakši pristup uslugama urbane sredine. Jednostavno suviše vremena i suviše novca svakodnevno oduzima ovakav život i nudi nula fleksibilnosti. Takođe, održavanje infrastrukture ovakvih naselja je mnogostruko skuplji od naselja uz sam grad koja su se prirodno razvijala po potrebama ljudi stotinama godina. Preporučujem yt kanal city beautiful koga zanima vioše o ovoj temi. Meni je bilo jako interesantno.

mirko

pre 2 godine

Najbogatiji žive u raskošnim kučama sa bazenom i sa velikim okućnicama.
Manje bogati koji nemaju vremena da se bave decom rado, zbog bezbednosti dece i vanškolskih aktivnosti dece, idu u taj tip izolovanog tj. bezbednog naselja koje često ima npr. prof. engleskog koji dolazi u kuću detetu a ne dete profesoru. Ili u sklopu naselja ima teretana, neki sport, sitna deca su bezbedna od kidnapovanja, mogu da se igraju van kuče bez pratnje roditelja jer niko ne može da vršlja oko kuća. Bezbedni su od provale i krađe.

srki

pre 2 godine

Problem se rešava vaspitanjem i obrazovanjem od malih nogu. Segregacijom bogatih od siromašnih problem u društvu se samo produbljuje... Eto u Kolumbiji već postoje četvrti za bogate, manje bogate itd sve do siromašnih...

Onako realno

pre 2 godine

To je u HR propalo...HOTO vile....et ih, prodane skupo, HOTO otisao u stecaj nakon par godina, nitko vise ne odrzava travnjake, parkira se hdje tko hoce, otisao i cuvar (jer ga vise nitko ne placa), izolirani su bez komfora koji im je obecan...a skupo platili...
U Srbiju sve sa 25 godina zakasnjenja stize....Nemojte se nasanjkat na tu glupost i bacit pare!

Mata

pre 2 godine

Takođe popularno u državama gde cveta kriminal, gde strance koji tu uglavnom žive treba sačuvati od spoljnog sveta.
Kod nas ne vidim neku svrhu toga, meni je i Dedinje autistično.

Ana

pre 2 godine

Džaba sve. Nemamo mi tu kulturu stanovanja da ovo naselje opstane. Prvi problemi će početi oko plaćanja.Zatim, zašto tuđa deca dolaze u naše naselje, gde šetate kućne ljubimce.. I ono najbitnije, da li mi je auto parkiran dovoljno blizu da nepokisnem.

Spyderco

pre 2 godine

Jedan moj drugar iz gimnazije živi tako već 25 godina, u Južnoafričkoj republici. Elektroinženjer, radi za zapadnu firmu za velike pare. Naselje u kojem živi ima sve što je potrebno, luksuzne sadržaje itd, ali je ograđeno bodljikavom žicom i čuvaju ih stražari sa dugim cevima. Svaki dan idu na posao u konvoju automobila sa oružanom pratnjom, firme u kojima rade su takođe "gated", završi radni dan pa nazad. Žena i deca nisu mogli to da izdrže, pa im je kupio stan u Londonu i viđaju se za raspust i praznike. Pitam ga kako mu to ne dosadi, kaže - navikao se. A i ozbiljne pare su u pitanju.

PROPOVEDNIK NEO

pre 2 godine

U takvim naseljima zive oni kojima su prihodi, za nase pojmove neverovatno visoki...odakle im novac...osim retkim pojedincima koji su ih zaradili posteno...ostala tkz elita...hm

Rob Sinji

pre 2 godine

Pre 15 godina u Južnoafričkoj republici pokazuje ovakvo naselje jedan investitor meni i kolegi. Prilagođeno njihovim uslovima tri linije odbrane. Spolja žica i struja. Siromašniji po obodu pa malo bogatiji u sredini pa u centru još jedna ograda i skeneri zenice i vile najbogatijih. Kaže ima tržni centar i crkva i škola. Kaže mu kolega e samo vam još groblje fali i ne moraju ni da izlaze.
Ovo je grozna pojava i ne treba je dozvoliti.

Jovan

pre 2 godine

Stanari već viđeno, krimosi, programeri i po koji političar i bankar.
(opacupa, 2. oktobar 2021 12:11)

Evo ja sam programer ali se ne bih mesao sa (ziveo sa) ostalim navedenim grupama.

The Who

pre 2 godine

Samo nije napisano koliko je mesecno odrzavanje za komunalije,obezbedjenje itd.U jednoj zgradi slicnog tipa u BG mesecno je oko 500€.Plus godisnji porez na stan.Nekoliko stanova u zgradi se prodaju duze od god.dana.Nismo svi fudbaleri ili kriminalci viseg ranga.

ma

pre 2 godine

Sam oda se cuvaju politicari i bogati da se sto vise odvoje od naroda. Pogledajte samo kako su vekovnu sumu unistili ispod belog dvora prema kanarevom ne bili sagradili vile za politicare i bogatase. Nisam nikada bio ni u jednoj partiji, mrzeo sam komunziam i komunajre a li ovi su milion puta gori. Niejdna vlast do sada nije to radila . Cak i ona zvezdarska suma pola je unistena.

Taurunum

pre 2 godine

Ima jedno naselje u Zemunu, u naselju Save Kovačevića. Zatvorenog tipa, ogradu itd niko ne može da uđe sa kolima u njihovo naselje ali zato parkiraju van tog naselja, ispred tuđih kapija i dvorista i zauzimaju parking mesto drugim zgradama koje nisu zatvorenog tipa.

Saša J.

pre 2 godine

Negativna strana ovakvih naselja je to što se vlasnicima mogu nametati razni troškovi zbog uniformisanog izgleda, elem jesi vlasnik ali ne možeš da radiš šta ti padne na pamet, što bi nekima kod nas čini mi se teško palo.

dexter-lab

pre 2 godine

beverly hills naselje u Nisu? nije isti fazon?
(neko, 02. oktobar 2021 12:33)
Ma jok. Samo su kuce sve iste, inace kvart nije ogradjen i odvojen ni na koji nacin.

ššššŠšš

pre 2 godine

Naslov je malo promašen jer ovo kod nas postoji dugo. Lipov gaj u Novom Sadu postoji više od 20god i dalje imaju rampu i portira, sve su zasebne kućice i funkcionišu kao komuna. Kraljev Park, Avenija i Key Garden su slične priče jer imaju svog portira, vrtić, mega market ali nisu kuće već stanovi

d3nmla

pre 2 godine

U Rusiji takvih naselja zatvorenog tipa koliko hoces, pogotovo oko Moskve, pa i u samoj Moskvi ih ima.
Rusi ih zovu Kotedzni poselok.