Četvrtak, 22.07.2021.

12:43

Tesla na hrvatskom evru: "Oni bi nama oči iskopali"

Izvor: B92

Tesla na hrvatskom evru: "Oni bi nama oèi iskopali" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

302 Komentari

Sortiraj po:

Ruairidh

pre 2 godine

@Kresimir... Rudjer Boskovic je polu Srbin, polu Italijan, nema veze sa Hrvatskom, kao ni Ivan Gundulic.
(Mari, 24. jul 2021 20:33) Ruder Boskovic je Dubrovcanin a Dubrovcani nemaju nikakve veze sa Srbima. Zar stvarno mislis da bi se dubrovacka plemkinja udala za pravoslavnog trgovca iz Hercegovine? To da je Ruder Srbin je mit od kraja 19.stoljeca kada su pokusali napraviti od dubrovcana srbe katolike ali nisu uspjeli! A to da je polu talijan ne zelim ni komentirati!

Duvravko

pre 2 godine

Gospodo, jeste li se ikada upitali tko je čovjek sa novčanice Republike Srbije od deset apoena (dinara), Josip Pančić? Gdje je rođen, jeli na krštenju i u kojoj crkvi dobio ime Josip ili možda Josif, tko su mu bili roditelji, je li mu možda stric, koji je zaslužan za njegovo školovanje, bio katolički svećenik - kanonik, bake i djedovi po oba roditelja koje su nacionalnosti bili, gdje se je školovao, gdje je i što je sve studirao, koje akademije je bio osnivač? Pogledajte malo izvore na internetu, ali koristite malo i izvore koji nemaju domenu ".rs".

Neolit

pre 2 godine

pa sta, izglasacemo i mi da ga stavimo na srpske euro-kovanice. Ne vidim zasto ne bi mogli da imamo svoju varijantu Tesle, a sto vise Tesle svuda to bolje. Gde to pise da necemo moci i mi da stavimo Teslu, ako ga je neko vec stavio, pogotovu sto je poznat podatak da je on bio Srbin.

dusan

pre 2 godine

lep potez komsija. nije im bilo lako da stave srbina. trebalo bi da se revansiramo i da ako ikada udjemo u eu na kovanicu stavimo franju tudjmana kao predsednika nk partizan.

mile pile

pre 2 godine

reče Tesla onomad srbima i hrvatima
od vaše međusobne mrže, te enirgije
koliko bih gradova mogao osvetiliti????
inače postavljam pitanje zašto ste se klali
kad gubite svoju monetu???
toliko ste radili da odete iz sfrj da bi oma
ušli u novi kavez koji vas guši tako
da više nemate ni svoju valutu
odsanjali tisućljetni san ili...
zeznuli pučanstvo, opljačkali
i u novim crevima
i tako tisuće godina...
zato ste krležu i najurili
da vas ne podseća kako ste glup
hrvati kroz historiju...

nikola

pre 2 godine

Šta bi Hrvati bez Srbije, ne znam da li bi uopšte i postojali bez nas. Ako su stavili Teslu na kovanicu i treba on je građanin sveta i Srbin. Ja bih ga stavila na svaku svetsku kovanicu, zaslužio je.
(Maja, 23. jul 2021 16:05)

Bez vas ušli u EU, NATO, uvodimo euro, plate su nam duplo veće od vaših... Bolje brini šta ćete vi bez nas.

Krešimir

pre 2 godine

Tesla je dobio najviše glasova hrvatskih građana za stavljanje na kovanicu. I meni kao Hrvatu ne smeta to uopće. Gdje ćeš bolje reklame od euro kovanice na kojoj će pisati Tesla - Criatian scientist. A onom koji kaže da mi nemamo nikog poznatog pa stavljamo Teslu evo par imena. Mestrovic, Gundulić, Ruđer, Marulić, Penkala, Faust Vrančić......
I za kraj Tito hahahahaha

Pera

pre 2 godine

To je kao kad bi mi stavili Moniku Seles, jel tako?
(Pera, 22. jul 2021 18:38)

Ne brukaj se Pero.
@Attila

E jos kad bi mogao da objasnis razliku?

Maja

pre 2 godine

Šta bi Hrvati bez Srbije, ne znam da li bi uopšte i postojali bez nas. Ako su stavili Teslu na kovanicu i treba on je građanin sveta i Srbin. Ja bih ga stavila na svaku svetsku kovanicu, zaslužio je.

Hr

pre 2 godine

onako realno, hrvatska u to vreme nije postojala kao država već Austro Ugarsko carstvo, tako da sedi 1, nemaš pojma o čemu pričaš
(nikolaz, 22. jul 2021 17:09)

@
Netočno.
Postojala je Habsburška monarhija, ne Austrougarska.
Vama Srbima je bolje da se ne petljate u nešto što s vama veze nema. Niti znate ustrojstvo Monarhije, niti odnose u istoj.

mario

pre 2 godine

Bednici. Srbija treba da podnese tužbu za ovakav banditizam.
(Ontario, 22. jul 2021 20:32)
Može samo naprijed,a danas vam je odgovorio Plenković da možete kukati,ali da utjecaja na to nemate.Jasno vam je da Srbija nije članica EU,a pogotovo ne Eurozone i da se nju ne pita ništa.

deniro

pre 2 godine

Mnogo se mi potresamo radi vašeg mišljenja......ovo me podsjeća na muslimane,kad smo krenuli graditi peljeski most,te oni neće dozvoliti te oni će lobirati te oni će spriječiti....evo most spojen.

Željko

pre 2 godine

Ne razumem ovu frku? Tražimo od hrvata da se odreknu Tesle, pa to je kao kada bi od sebe tražili da se odreknemo svih značajnih ličnosti mađarskog ili jevrejskog porekla sa teritorije Srbije ( Monika Seleš, Danilo Kiš, Branislav Nušić, Laslo Đere, Čaba Silađi, ... )

Дајте мало мање се дрогирајте

pre 2 godine

(zg232, 22. jul 2021 18:30)

АУХ? Ниједан једини хрватијански владар није био хрватијанац. Све странци. Просто питање - ко вам је био задњи краљ? Толико о томе.
Ви нисте клали? Од Магденбурга преко Земуна до Стаљинграда у периоду од неких 300 година само сте то радили.
Говоримо истим језиком, српским, а "јужносрпски" је нешто што ћеш морати да кажеш лингвистима да си измислио. Можда ти и усвије предлог.
Срби тачно знају да нисте имали никакву државност, а то је потврдио и др Њофра који је јасно декларисао циљ Хрватијанаца да коначно буду независни и да остваре свој тисућљетњи сан о независности. Државом владају твоји људи, а за 1.000 година коњушарства у АУ монархији ви нисте имали ни 1 свог владара.

Могуће да су ти твој "повјесничари" били у праву, јер у АУ морнахији хрватијанци су и живели само по селима и племенима. Градови су им били мисаона именица, а народ тисућљетњи сан. И ја мислим да су многи Срби настали од хрватијанских племена из њихових села, видели људи да неће да имају ништа са примитивцима па постали Срби. Еј, животе...
Иначе, бежите од чињеница - једино што је спорно јесте то што је Тесла био и остао Србин, а ви бисте га заклали као и Саву Шумановића и многе друге Србе да је остао у тој вашој "држави" којом су владали сви осим хрватијанаца.

Otomanski izdanci

pre 2 godine

Možete se prepirati svi skupa do prekosutra, no par bitnih činjenica su:

1. Srbi kada (ako ikada) budu uvodili Euro, neće moći "štancat" Teslu na kovanicama (kod papirnatih nema "biranja").

2. Na kovanicama će pisati NIKOLA TESLA - CROATIAN SCIENTIST

3. Nakon što će pola svijeta gledati Teslu na Euru i čitati natpis CROATIAN scientist, lupajte vi kome god šta hoćete čiji je on ;), nas u HR boli briga, jer je svima jasno da je ON - Hrvatski građanin, bio i ostao...Nema jačeg marketinga od ovog sa "kovanicama".

Svi će znati da je Tesla iz Hrvatske ;)...btw....Tesla za "kovanicu" je bio prijedlog Hrvatskih građana za kovanicu, koji je vlada RH usvojila.
(Onako realno, 22. jul 2021 15:33)

Dobro onda mi na kovanice stavljamo Severinu. Kad je zezanje nek je maskembal.
(vlada, 22. jul 2021 16:47) # Link komentara

Stavite vi šta hoćete na svoje sredstvo plaćanja...taman koliko vrijedi Sverina bi vam "sjela" na novac k'o "kec na desetku"......Na tvoju žalost Euro je SVJETSKA valuta, a na istoj će pisati Nikola Tesla CROATIAN Scientist ;)

dude

pre 2 godine

dok je umirao sam i siromašan u srmrdljivoj sobi američkog hotela, hrvate i srbe je bolelo uvo….
a sada…smešni ste bre, i jedni i drugi.

Onako realno

pre 2 godine

Miro ZG,

Znaci onda da računamo Bana Jelačića kao Srbina zato sto je rodjen na teritoriji danasnje Srbije?
(Brick in the wall, 22. jul 2021 18:31) # Link komentara

Računaj ga pod što hoćeš...Mi Hrvati ga slavimo, a u biti je "odigrao" za Austrijsku krunu kontra Mađara sa hrvatskim vojnicima...

Struja je imenica zenskog roda u kuju se nesmije dirat

pre 2 godine

Ja mislim braco srbi posto je tesla bio srbin/ to nitko ne osporava treba da vas oslobode placanja racuna za struju barem nekih 100 / 150 godina.

Znatiželjan

pre 2 godine

Što ima država Republika Srbija s Nikolom Teslom? Da li je u njoj rođen, odrastao, školovao se, živio, radio, porijeklom?

al, sta ja znam

pre 2 godine

7520

gde je Tesla Rodjen?
u Srbiji nije , jel tako ?
(Nikola Tesla, 22. jul 2021 16:45)

u Hrvatskoj takodje, jel tako ?

moog

pre 2 godine

Tesla je od svojih 86 godina proveo:
-59g u Americi
-20g u sadašnjoj Hrvatskoj ondašnjoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomijom od svih pokrajina (kralj je bio Franjo Josip I, punom titulom car Austrije i kralj Ugarske, Hrvatske i Bohemije)
-3g u Austriji
-2g u Mađarskoj
-2g u Francuskoj i Njemačkoj
-31h u Srbiji
(Miro ZG, 22. jul 2021 17:18)

Pa? Vecina Hrvata je poreklom iz Jugoslavije.

zg232

pre 2 godine

I jedni i drugi smo bili imigranti u ocima Austorugarske i onda nakon oba svetska rata, konacno se oslobodili, a onda nasli da se koljemo 90tih ko je Srbin ko Hrvat, a isti jezik i kulturu imamo. Umesto da nas velikani poput Tesle ujedinjuju, raspravlja jeli bio veci Hrvat ili veci Srbin. Bio je i jedno i drugo. Srpski imigrant rodjen u Hrvatskoj, kao i milioni drugih.
Ali ne, mi cemo o tome ko je kolki Srbin ili Hrvat u dve drzave sa BDPom od 50-60milijardi, gde jedna zivi od turizma, druga od kriminala, a 10 puta bogatije komsije gledaju i trljaju ruke.
(er, 22. jul 2021 16:26)

Da je AU monarhija potrajala, bila bi AUH, jer se već radilo na tome. Zbog toga, za AU Hrvati nikako nisu bili imigranti, već građani carevine, kao i danas EU. Srbi se računaju migrantima i u EU i AU. Mi se nismo klali, već ste vi počeli nas klati i ispraćati tenkove cvijećem, a vaši vikend kokošari su dolazili krasti, silovati i ubijati. Mi ne govorimo istim jezikom, već sličnim, a postali su još sličniji zbog života u zajedničkim državama. Osim toga, originalni srpski jezik je južnosrpski, odnosno mješavina srpskog, bugarskog, grčkog i turskog s 2 deklinacije i 2 glagolska vremena. Što imaju susjedi trljati ruke, ako se mi svađamo? Pročitala sam sve komentare. Srbi u svojoj neukosti opet negiraju hrvatsku državnost u AU i hrvatsku povijest. Možda neki naši povjesničari su ipak u pravu, Srbi su nastali od Hrvata koji su izbačeni iz svojih plemena i sela.

Goran

pre 2 godine

Pogledajte Teslinu putovnicu: spominje se Croatia, Slavonija i Dalmacija. Nigdje Srbije, nigdje Austro-Ugarske. I sad se čudite. Nije sporno da je čovjek bio hrvatski državljanin. Gdje ste vi živući srbijanci stariji od 15 g. rođeni? Ne znam, ali znam da u Srbiji niste. Nije postojala od 1918.- 2006.
(susjed, 22. jul 2021 13:56)
Rođen 1963 u SFRJ, SR SRBIJA... nikad nije ni prestajala da postoji, ma koliko se susjedi trudili da nestane...

stomak eliminator

pre 2 godine

Amerikanac slijeće na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Dočeka ga njegov srpski drugar i Amerikanac znatiželjno pita, vidim da je aerodrom nazvan Nikola Tesla, on je rođen u Srbiji? Kaže srpski prijatelj, nije. - Onda je odrastao i školovao se u Srbiji? - Nije ni to. Živio je i radio u Srbiji? - Ne. Pa dobro, jel ikad bio u Srbiji? Je, 31h u životu. Pa kako ste pobogu dali ime aerodromu glavnog grada zemlje po čovjeku koji je bio 31h u životu u toj zemlji i nikakvih dodira s tom zemljom nije imao? Obično se takva imena daju predsjednicima, povijesnim ličnostima koji su cijeli život radili za tu zemlju. Kaže srpski prijatelj na to, pa eto, izjašnjavao se kao Srbin...
(Miro ZG, 22. jul 2021 16:55)

Zašto ti pišeš srpskim jezikom, a nikakve veze nemaš sa Srbijom?

bricktop

pre 2 godine

bas me zanima kako bi se crvati odnosili prema pokojnom drazenu petrovicu da se 90ih deklarisao kao srbin i da je presao u zvezdu ranih 80ih..da li bi ga svakako sahranili na mirogoju i kleli se u njega?mislim da je odgovor svima jasan..

Vanja

pre 2 godine

Ne vidim problem sa Teslom na kovanicama. Prvo to nisu kune nego evri, drugo ne postoje hrvatski evri i trece nigde nece pisat Tesla-Hrvat nego ce samo stajat njegov lik. Srbi su takodje dio Hrvatske a ovo ce bit najveca reklama za njih, dovoljno su propatili
(Logik, 22. jul 2021 13:50)

Malo je ovakvih normalnih komentara !!!
Tesla se nije opterećivao nacionalnošću !
(Panac, 22. jul 2021 17:26)

Da li vi ljudi shvatate da nije problem
Tesal na kovanici nego Tesla na sahovnici sa tekstom "hrvatski naucnik"?! Ako vi u tome ne vidite nista lose imate vece probleme od ovih drugih.

Miloš Bgd

pre 2 godine

Rodio bi se Tesla i u Srbiji da nije bilo zlih okupatora: Austrijanaca, Ugara, Talijana, Turaka... koji su mu rastrzali narod i njegove teritorije.

I ništa ne može da promeni činjenicu da za Teslu svoju zahvalnost dugujemo Milutinu i Georgini, dakle za dvoje naših krajiških Srba, ostali su tu samo smetali, pogotovu okupatori, njihovi konjušari i oni koji su hteli da iskoriste Teslu i njegove radove za svoje lične interese!

Tesla je Srbin od oca Srbina i majke Srpkinje, oni su ga hranili, oni su ga negovali, oni su ga lečili, presvačili, oblačili, oni su ga vaspitavali, oni su ga školovali, oni su ga vodili u crkvu, u srpsku crkvu, od njih je naučio srpski jezik kao svoj maternji jezik, a od oca Milutina koji je govorio 6 strana jezika učio je: nemački, mađarski, latinski..., od oca Srbina Milutina i majke srpkinje Georgine nasledio je svoju genijalnosti i blistavi um, dakle HVALA SRBIMA ZA TESLU!

Svi ostali, sem Srba, žele da se ogrebu o slavno ime velikog srpskog naučnika Nikole Tesle!

Spock

pre 2 godine

onako realno, hrvatska u to vreme nije postojala kao država već Austro Ugarsko carstvo, tako da sedi 1, nemaš pojma o čemu pričaš
(nikolaz, 22. jul 2021 17:09)


pa sto se onda vi uznemiravate kad se Austrjanci ili Madjari ne uzbunjuju...

Panac

pre 2 godine

Ne vidim problem sa Teslom na kovanicama. Prvo to nisu kune nego evri, drugo ne postoje hrvatski evri i trece nigde nece pisat Tesla-Hrvat nego ce samo stajat njegov lik. Srbi su takodje dio Hrvatske a ovo ce bit najveca reklama za njih, dovoljno su propatili
(Logik, 22. jul 2021 13:50)

Malo je ovakvih normalnih komentara !!!
Tesla se nije opterećivao nacionalnošću !

Guns N Roses

pre 2 godine

On je rođen u Hrvatskoj koja je bila dio Austrougarske i mala je svoj grb ipostojao je Hrvatski Sabor (Skupština) s banom na čelu koji su ukinuti ulaskom Hrvatske u kraljevinu SHS, kasnije kraljevinu Jugoslaviju.
(Harwy, 22. jul 2021 16:44)

Tesla je rodjen u Vojnoj Krajini a to tada nije bila Hrvatska.

Африкаанер

pre 2 godine

Какви сте и једни и други сад би се сигурно декларисао као Американац...

Sekač

pre 2 godine

Koliko bespotrebnih komentara i rasprava. Najbolje je razrešiti dilemu, i otići kod Tesline rodbine u njegovo rodno selo. Valjda oni najbolje znaju ko su i šta su..
Ah, da...

mbranko

pre 2 godine

Tesla je po nacionalnosti Srbin i to nitko u Hrvatskoj ne osporava, a ostalo idemo redom. Proguglajte Tesla passport, izdan je od Kraljevske Hrvatsko-dalmatinsko-slavonske vlade, na njemu piše Putovnica Riesepass. Nakon toga proguglajte Nikola Tesla's grades i otvorite video i pogledajte na 3:15 koji mu je jezik materinji, i na kraju proguglajte Tesla - Maček, pročitajte telegram kojeg je N. Tesla poslao V. Mačeku gdje stoji "Hvala na mnogo cienjenoj cestitki i pocasti jednako se ponosim moga srpskoga roda i moje hrvatske domovine zivili svi jugoslaveni, Nikola Tesla

nikolaz

pre 2 godine

onako realno, hrvatska u to vreme nije postojala kao država već Austro Ugarsko carstvo, tako da sedi 1, nemaš pojma o čemu pričaš

Miro ZG

pre 2 godine

Tesla je od svojih 86 godina proveo:
-59g u Americi
-20g u sadašnjoj Hrvatskoj ondašnjoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomijom od svih pokrajina (kralj je bio Franjo Josip I, punom titulom car Austrije i kralj Ugarske, Hrvatske i Bohemije)
-3g u Austriji
-2g u Mađarskoj
-2g u Francuskoj i Njemačkoj
-31h u Srbiji

Chiko

pre 2 godine

Danasnja zapažanja :

“Tamo daleko” pesma hrvatskih iseljenika

Hrvatska imala državu tj kraljevinu za vreme Autougarske ( bez dobrog dela primorja )

Nikola Tesla je Hrvat

Jesam li nešto propustio?

A akcija?

pre 2 godine

@ "Pa postavite vi Srbi nekog svog velikana hrvatskog porijekla na novcanicu,evo npr. Ivu Andrica,onog koji je potpisao "Trojni pakt" sa Hitlerom."
(Maja, 22. jul 2021 16:43)

Ne petljaj se, @Majo, u ono sto ne znas. Mene uopste ne zanima ko je odakle ili kojeg naciona, ali je CINJENICA da Ivo Andric NIJE POTPISAO Trojni pakt. Nije ni na kakav nacin ucestvovao u pripremanju tog sramnog ugovora, jer ga je tadasnja vlada skroz zaobisla. On je zbog toga nudio svoju demisiju kao ambasador.

I da kazem nesto i o temi koja se ovde "raspravlja": Je li Tesla ovo ili ono po nacionalnosti, po mestu rodjenja ili zivljenja skroz je irelevantno za sve ono sto je dao i ponudio covecanstvu. Ipak je notorna cinjenica da se Tesla proglasava i SAMO PROGLASAVA Srbinom na raznim drustvenim mrezama, a Hrvati i Ameriknci konkretnim cinjenjem rade da se njegov lik i delo dostojno sacuvaju. Gde su u Srbiji KONKRETNI potezi za to da joj je stalo da se Tesla SVUDA u SVETU ispostuje kao Srbin.
Tih akcija i poteza u Srbiji NEMA.

vidisesaneba

pre 2 godine

Ko god ne priznaje da su Srbi i Hrvati braća, nek mi onda objasni zašto se večito takmičimo za pažnju svetske javnosti poput dva mala zlikovca?

Umesto da ovde i jedni i drugi trubite jeftine parole i fantazije, evo Vam ČINJENICE (po Amerikancima)...

1) Izdali markicu na kojoj piše Serbian-American Inventor (dakle, ko razume Ameriku, zna da je USPS-ov pečat poštovan kao SCOTUS-ov). Ameri identifikuju po receptu "etnitet + državnost", a bili oni u pravu ili ne, na ovom svetu njihova je poslednja.

2) Napisao dugačak članak za Njujork Tajmz početkom 20ih godina prošlog veka u kome uzdiže Aleksandra (Kralja Srba i Hrvata) koji možete naći u bilo kojoj Američkoj biblioteci na mikrofilmu za džabe. Šta u tekstu piše, idite pa vidite...

3) Sahranjen u Svetom Savi u Njujorku dok su u pozadini svirali "Ave Maria" i "Tamo Daleko".

Ima tu još puno toga, ali je ovo pametnom dosta, a na žalost na ovoj temi...pametnih je jako malo.

Il

pre 2 godine

Kakvi su dobro da nisu i Marka Pola stavili, jer znate on je po njihovoj teoriji rodjen na Korčuli i Hrvat je...dok im Italijani nisu srušili sneška lol

Прота Матеја

pre 2 godine

Интересантно је да су Хрвати открили Теслу тек кад је прве деценије 21-ог века почело поново да се прича о њему. До тада је за њих био тек још један Србин који је био сувишан на хрватском тлу. А тек кад су открили да присвајајући га нервирају Србе, њиховој срећи нигде краја. Сад им је Никола Тесла дражи и од оца нације Фрање Туђмана. Чудно да толико мрзе Србе са једне стране а тако воле да играју Ужичко коло, чак и фратри. Заборављају и да су Арсен (Арсеније) Дедић, Раде Шербеџија такође Срби, као и Никола Тесла, али и Сава Шумановић само што овог потоњег чак и не помињу. Него шта ћемо са песмом Марширала Краља Петра гарда коју су Усташе отеле и препевале у " Бој се бије, бије застава се наша вије, за слободу и за ДОМ!???" што се уопште не римује док је српски оригинално "Бој се бије, бије, застава се наша вије, за слободу СРБИЈЕ".
Иначе интересантно ми је како Хрвати инсистирају на некој Краљевини Хрватској, Далмацији и Славонији, оа се питам зашто су Хрвати укинули Далматинце и Славонце и претворили их у Хрвате? Тако би сад и Србе у Хрватској да претворе у Хрвате, али оне у Србији не дај боже да сматрају Србима. Ево чак и Ђоковића и његове по ову хоће пошто пото да прогласе за Црногорце и ако су живи људи и више пута су рекли ко су и шта су. Докле то иде!?? Са друге стране и ако цео свет Оморику са Таре зове Српска Оморика, нама Србима не смета да је ми сами зовемо Панчићева Оморика, и да не кријемо да је Јосиф Панчић, први председник Српске Академије Наука и Уметности Хрват, и да у његову част назовемо највиши планински врх у Србији.

dumster

pre 2 godine

pitaj Milana Obrenovića je l' ga je Hrvatska školovala, mada se nešto ne sećam da su Hrvati i postojali u to vreme bar ne pišu knjige da su postojali... Ime mesta u kome je rodjen sve govori ko je i šta je

Ante

pre 2 godine

Mi da stavimo Bana Jelacica, ionako covek Bio Srbin.
Procitajte njegova pisma tadasnjem Patrijarhu Srpskom.
(Zbunjen, 22. jul 2021 13:39)
pa ko vam brani?

vlada

pre 2 godine

Možete se prepirati svi skupa do prekosutra, no par bitnih činjenica su:

1. Srbi kada (ako ikada) budu uvodili Euro, neće moći "štancat" Teslu na kovanicama (kod papirnatih nema "biranja").

2. Na kovanicama će pisati NIKOLA TESLA - CROATIAN SCIENTIST

3. Nakon što će pola svijeta gledati Teslu na Euru i čitati natpis CROATIAN scientist, lupajte vi kome god šta hoćete čiji je on ;), nas u HR boli briga, jer je svima jasno da je ON - Hrvatski građanin, bio i ostao...Nema jačeg marketinga od ovog sa "kovanicama".

Svi će znati da je Tesla iz Hrvatske ;)...btw....Tesla za "kovanicu" je bio prijedlog Hrvatskih građana za kovanicu, koji je vlada RH usvojila.
(Onako realno, 22. jul 2021 15:33)

Dobro onda mi na kovanice stavljamo Severinu. Kad je zezanje nek je maskembal.

Ništa se ne uklapa.

pre 2 godine

U čemu je problem? Krajnje je vreme da Hrvati odaju priznanje Srbima za ono što imaju danas. Preporuka i za nekog od srpskih generala na primer Živojina Mišića ili Stepu.

:D

pre 2 godine

Kninsku kolonu da stave na novcanicu od 10 kuna.
(Orient Express, 22. jul 2021 15:43)

Zanimljivo, vidiš mogli bismo staviti traktor, ali na 1.000kn u znak sjećanja na oslobađanje trećine okupiranog teritorija Hrvatske.

er

pre 2 godine

Tuga.

350 godina su porobljeni Srbi bezali u Austrougarsku. 350 godina smo sluzili kao topovsko meso za rat izmedju Austrougarske i Turske. I jedni i drugi smo bili imigranti u ocima Austorugarske i onda nakon oba svetska rata, konacno se oslobodili, a onda nasli da se koljemo 90tih ko je Srbin ko Hrvat, a isti jezik i kulturu imamo. Umesto da nas velikani poput Tesle ujedinjuju, raspravlja jeli bio veci Hrvat ili veci Srbin. Bio je i jedno i drugo. Srpski imigrant rodjen u Hrvatskoj, kao i milioni drugih.
Ali ne, mi cemo o tome ko je kolki Srbin ili Hrvat u dve drzave sa BDPom od 50-60milijardi, gde jedna zivi od turizma, druga od kriminala, a 10 puta bogatije komsije gledaju i trljaju ruke.

Japanski car

pre 2 godine

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.
(Popo, 22. jul 2021 15:43)

Lupaš... Niste vi ništa jer tad niste postojali... Jedino što ste vi za njega učinili je da ste mu kao NDH pobili celu porodicu... Tako da te laži i bajke možeš samo sebi da pričaš.

vlada

pre 2 godine

Na sve se udice upecate. Koliko je to bitno?
Da rezimiramo, srpski naučnik koji je rođen u Austougarskoj, na teritoriji današnje Hrvatske...Neka nam promovišu velikana. Istog onog kome su na sahrani svirali Tamo daleko, (tamo je selo moje, tamo je Srbija) po njegovoj poslednjoj želji.

:D

pre 2 godine

Evo sad procitah Vikepidiju na kojoj pise da je rodjen u Austrougarskoj i da je imao Austrijsko drzavljanstvo. Ono sto mene tu nekako cudi da ga Austrijanci ne svojataju Teslu a po svemu imaju daleko vise prava na to. Hrvatska tada nije postojala samo Austrougarska. Ne znam ali Hrvati zaista imaju ogroman kompleks nise vrednosti
(Pozdrav iz Amerike, 22. jul 2021 14:58)

Evo wikipedia što ste vi naslijedili.
Pod zastavom Austrogarske na OI (kao i svi natjecatelji iz Vojvodine), Tapavica je osvojio broncu. Koja mitomanija nebeskog naroda s dvostrukim aršinom:D Medalje Jugoslavije se broje za Srbiju, a medalju Srbina koji je nastupao za Austrougarsku se broji za koga drugog, nego za Srbiju, ali i medalju Hrvata koji je nastupa za Austrougarsku se broji za srpsku:D

Nedeljko

pre 2 godine

Tesla nikada nije imao hrvatski pasos, jer hrvatska tada nije postojala.
(Stefan, 22. jul 2021 15:00)

Hoćeš da kažeš da je imao Srpski?
Srbija tada nije postojala. I šta sad?

er

pre 2 godine

Tuga.

350 godina su porobljeni Srbi bezali u Austrougarsku. 350 godina smo sluzili kao topovsko meso za rat izmedju Austrougarske i Turske. I jedni i drugi smo bili imigranti u ocima Austorugarske i onda nakon oba svetska rata, konacno se oslobodili, a onda nasli da se koljemo 90tih ko je Srbin ko Hrvat, a isti jezik i kulturu imamo. Umesto da nas velikani poput Tesle ujedinjuju, raspravlja jeli bio veci Hrvat ili veci Srbin. Bio je i jedno i drugo. Srpski imigrant rodjen u Hrvatskoj, kao i milioni drugih.
Ali ne, mi cemo o tome ko je kolki Srbin ili Hrvat u dve drzave sa BDPom od 50-60milijardi, gde jedna zivi od turizma, druga od kriminala, a 10 puta bogatije komsije gledaju i trljaju ruke.

Fanat špadi

pre 2 godine

Tesla je objasnio rodoslovno stablo i samo zahvaljujući pradidu posta je grkokatolik. Inače je Hrvat. Rođen je u kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji. Inače, Fortis 1780
U Dalmaciji i Lici ne nalazi Srbe nego Vlahe i Morlake. Sve šta ima sa Srbijom je što su grkokatoličku vjeru proglasili srpskom i tu je sva tragedija.

Spock

pre 2 godine

Kod zapadnih susjeda, nema šta nema. Kad nemaš svoje naučnike, stavljaj tudje. Posle se čudimo zašto su šiptari toliki lažovi, a braća sa kroatima.
(neopterećen, 22. jul 2021 15:43)

manje zavist ,vise ljubavi....

G - sila

pre 2 godine

Samo da znaš nisi ni ti Srbin, nego pravoslavac kojeg su Srbi kao sve pravoslavce s područja Hrvatske prekomandirali u Srbe.
(:D, 22. jul 2021 15:43)


Da, da svakako Vatikan, katolicizam i Austro-Ugarska, te islam i Osmanlije nisu mogli da očuvaju svoje katolike i muslimanske vernike i da se odupru od super-moćne SPC koja je nastala ni iz čega i popravoislavila skoro sve hrvate i sve bošnjake i tako stvorila Srbe, u kom paralelnom univerzumu ovo može biti istina, ni u jednom!

biba

pre 2 godine

"Da se Tesla kojim slučajem rodio u Šapcu, odnosno u Otomanskom carstvu, vjerojatno bi uzgajao prasadi a ni mi ni vi za njega nebi čuli."

Pa i u Austrougarksoj je uzgajao koze. Da nije otisao u Ameriku ne bi se za njega culo a da je duze ostao u A-U ne bi preziveo NDH verovatno. Inace Srbija je bila nezavisna kad je Tesla rodjen, ne znam o kom Osmanskom carstvu pricate.

Konfeder i EU

pre 2 godine

Ne nervirajte se Srbi.. Što ste vi učinili za promociju Tesle. Niko ne spori da je po nacionalnosti Srbin ali rodio se u Austrougarskoj,današnjoj Hr. Samo svi preskaču da je Hr. i tu imala svoj grb, Sabor, Bana i teritoriju, nešto kao moderno rečeno,federalna jedinica..

Spock

pre 2 godine

Kninsku kolonu da stave na novcanicu od 10 kuna.
(Orient Express, 22. jul 2021 15:43)

a da stavimo Vukovarsku kolonu i ono vase pjevanje kad ste grad porusili ?

Milosav

pre 2 godine

Mogu samo da kazem da je Tesla kojim slucajem ostao u "Hrvastskoj" tj. NDH sigurno bi zavrsio u Jasenovcu ili u nekoj od mnogobrojnih jama punih srpskih kostiju kao i desetine hiljada drugih Srba iz Like.

Primernije bi bilo da stave Pavelica, Stepinca, Tupsona ili nekog od svojih drugih velikana koje i dan danas duzu do neba.
Ili Luku Modrica, on je barem zasluzio.

dusan

pre 2 godine

(Grad, 22. jul 2021 09:18)

Muahahaha ali u Hrvatskoj!?!? Pa vi tada niste postojali covece......... To je po toj logici kojoj pricas Austrougarska, nema ni jedan jedini papir ni Hrvatske ni Srbije, ima samo dokumenta Austrougarske i Amerike tek pred kraj zivota je dobio od Srbije penziji i papire a od vas nista do dana danasnjeg sem mozda te kovanice u skorijoj buducnosti covece

:D

pre 2 godine

Evo sad procitah Vikepidiju na kojoj pise da je rodjen u Austrougarskoj i da je imao Austrijsko drzavljanstvo. Ono sto mene tu nekako cudi da ga Austrijanci ne svojataju Teslu a po svemu imaju daleko vise prava na to. Hrvatska tada nije postojala samo Austrougarska. Ne znam ali Hrvati zaista imaju ogroman kompleks nise vrednosti
(Pozdrav iz Amerike, 22. jul 2021 14:58)

Dvostruki srpski aršini:D Evo što ste sve naslijedili.
Pod zastavom Austrogarske na OI (kao i svi natjecateljii iz Vojvodine), Tapavica je osvojio broncu.
Medalje Jugoslavije se broje za Srbiju, a opet i medalju Srbina koji je nastupao za Austrougarsku se broji za Srbiju, ali i medalju Hrvata koji je nastupao za Austrougarsku se broji za srpsku.:D

xxxx

pre 2 godine

Tesla sad službeno ulazi u antologiju hrvatskih velikana.
(Dmitar Zvonimir, 22. jul 2021 15:52)
Steta sto se toga Hrvati nisu setili 40-tih, mozda bi mu familija prezivela

Maja

pre 2 godine

Pa postavite vi Srbi nekog svog velikana hrvatskog porijekla na novcanicu,evo npr. Ivu Andrica,onog koji je potpisao "Trojni pakt" sa Hitlerom.

Spock

pre 2 godine

Spock,ja tu kovanicu tesko da cu drzati.Vi mozete ziveti u nekoj paralelnoj stvarnosti,ali to je samo vas problem.Bitno je da u celom svetu je Tesla priznat kao srbin i to je ono sto ce vas boleti vecno :) A vi mozete staviti na kovanicu i Napoleona i Ajnstajna,to nece promeniti cinjenice koje priznaje ceo svet.Razumljivo je da posto nemate svoje velikane pokusavate da prisvojite tudje ;)
(Goat Nole, 22. jul 2021 15:35)

cemu onda takva ljutnja i prijezir...ako ti je svejedno onda ohladi,nek te ova vijest ne dira...ali na tvoju zalost tu kovanicu ces kad tad imati u ruci...

al, sta ja znam

pre 2 godine

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.
(Popo, 22. jul 2021 15:43)

Cak sve ovo sto si i napisao da je tacno , a nije opet kakve veze ima Hrvatska sa njim, rodjen je u Austrougarskoj, to sto je sad ta teritorija Hrvatska nema ama bas nikakve veze, znaci on je Austro-Americki znanstvenik, jer ako nemoze biti Srbin u Hrvatskoj, nemoze onda ni biti Hrvat u Austrougarskoj

Vanja

pre 2 godine

Samo da znaš nisi ni ti Srbin, nego pravoslavac kojeg su Srbi kao sve pravoslavce s područja Hrvatske prekomandirali u Srbe.
(:D, 22. jul 2021 15:43)

decko, sizofrenija se leci.

Pravoslavac - veroispovest
Srbin - nacionalnost
Tesla - Srbin, pravoslavac

Nego sto ne stavite jednog od "oca nacije" na kovanice?! A nisu ravni Srbinu, to je problem....

Uskok

pre 2 godine

Pozdravljam odluku Hrvatske vlade da na kovanice eura stave lik Nikole Tesle. To je još jedan dokaz da država Hrvatska priznaje i uvažava postojanje Srba na teritoriji Hrvatske. Pošto, na žalost, nemaju ni jednu drugu ličnost koja je prepoznatljiva u svetu, a da dolazi sa teritorije današnje Hrvatske, posve je logično da stave Srbina.
Nasuprot njim, ako jednoga dana Srbija bude uvodila evro, možda možemo i mi Teslu, Andrića, Novaka ( taman za jedno 100god.), Pupina, Njegoša...
Mada, ja bi stavio Gavrila Principa. Čisto kontre radi.

Spock

pre 2 godine

Po istoj logici onda i mi da stavimo rimskog cara Konstantina Velikog na dinar. Imao sreće, baš je car, pa se rodio u Nišu.
(Predrag, 22. jul 2021 15:51)

pa stavljajte tko vam brani ?
sto se opterecujete sa stvarima koje vas se ne trebaju ticati....
odgovor jedino moze biti ljubomora ili zavist...

Stvar je jasna

pre 2 godine

Na njegovoj sahrani
po njegovoj zelji, pesma

Tamo daleko
(Objektivno, 22. jul 2021 13:50)

"Тамо далеко" је обрада турске мелодије.

Vanja

pre 2 godine

Kralj Zvonimir, ban Jelacic, Pavelic, Starcevic, Stepinac, Tudjman svi ocevi nacije nisu veliki kao Srbin Nikola Tesla. E ta Hrvati da niste za plakanje covek bi vam se smejao.

Fanat špadi

pre 2 godine

Tesla je objasnio rodoslovno stablo i samo zahvaljujući pradidu posta je grkokatolik. Inače je Hrvat. Rođen je u kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji. Inače, Fortis 1780
U Dalmaciji i Lici ne nalazi Srbe nego Vlahe i Morlake. Sve šta ima sa Srbijom je što su grkokatoličku vjeru proglasili srpskom i tu je sva tragedija.

al, sta ja znam

pre 2 godine

2750

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.
(Popo, 22. jul 2021 15:43)

Au al si lupio i ostao ziv, po tom kriterijumu Kristijano Ronaldo je Spanac, delimicno Englez, ali trenutno je Italijan, samo Portugalac nije sigurno

Miro ZG

pre 2 godine

Amerikanac slijeće na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Dočeka ga njegov srpski drugar i Amerikanac znatiželjno pita, vidim da je aerodrom nazvan Nikola Tesla, on je rođen u Srbiji? Kaže srpski prijatelj, nije. - Onda je odrastao i školovao se u Srbiji? - Nije ni to. Živio je i radio u Srbiji? - Ne. Pa dobro, jel ikad bio u Srbiji? Je, 31h u životu. Pa kako ste pobogu dali ime aerodromu glavnog grada zemlje po čovjeku koji je bio 31h u životu u toj zemlji i nikakvih dodira s tom zemljom nije imao? Obično se takva imena daju predsjednicima, povijesnim ličnostima koji su cijeli život radili za tu zemlju. Kaže srpski prijatelj na to, pa eto, izjašnjavao se kao Srbin...

sportdetective

pre 2 godine

Kad nemas svoje, ukradi drugome. Hrvati su poznati po tome. Sta se cudite, sto prisvajaju poznatog Srbina, kad su od slovenaca hteli ukrasti kranjsku kobasicu, e kobasica koja nema nista zajednicko s hrvatima, a crveno vino Teran su uspeli ukrasti. Zamisli, kad su izbacili Dubrovnik i izglasali Teslu, da ga stave na kovanice. Cak su i Tudjmana zaboravili. Al Teslu nisu zaboravili.

dača

pre 2 godine

Zašto Nemci ne stave Ajnštajna na kovanicu? I on je bio (po toj logici) "njemački znanstvenik" čiji su sunarodnici skoro isto prošli kao Teslini u Hrvatskoj.

Furda Split

pre 2 godine

''Tamo daleko'' je pjesma hrvatskih iseljenika :)
(Robert_Hr, 22. jul 2021 16:33)
U pravu si. Malo je poznata lako proverljiva cinjenica da je na Krfu bilo jako malo Srba. Uglavnom su to bili Hrvati koji su dezertirali iz Kajzerove vojske i preplivali do Krfa. Tu su cekajuci da se vrate na front pevali "Tamo daleko". Ali kako ti to da objasnis Srbima. Oni misle da su oni probili Solunski front.

Kralj mača

pre 2 godine

Да је Тесла живео у Хрватској '90-их година прошлог века, био би протеран у Олуји, као и осталих 250.000 Срба из Хрватске.

Bosanac

pre 2 godine

Znaci Hrvati su odabrali Teslu da ga stave na novcanicu i pored toga sto je porijeklom Srbin. A vi Srbijanci se bunite??
Pa treba da vam je drago i da ste zahvalni. Vi iz svoje drzave protjerujete ljude, ubijate, ne priznajete im ni jezik ni nqciju...
Oni pokazuju koliko cijene covjeka koji je toliko dobra donio svijetu. Budite zahvalni!

Robert_Hr

pre 2 godine

Na njegovoj sahrani
po njegovoj zelji, pesma

Tamo daleko
(Objektivno, 22. jul 2021 13:50)

''Tamo daleko'' je pjesma hrvatskih iseljenika :)

Harwy

pre 2 godine

Nije on rodjen u Hrvatskoj, jer ona kao drzava tada nije ni postojala, vec je rodjen u Austrougarskoj! A to sto ce njegov lik da stave, pa to je njihova nesreca, da nemaju nikog svog, nego moraju Srbina. Hvala im!
(peca, 22. jul 2021 15:37)

On je rođen u Hrvatskoj koja je bila dio Austrougarske i mala je svoj grb ipostojao je Hrvatski Sabor (Skupština) s banom na čelu koji su ukinuti ulaskom Hrvatske u kraljevinu SHS, kasnije kraljevinu Jugoslaviju.

Oliver

pre 2 godine

Nasa drzava treba jasno i glasno da kaze da odustaje od evropskih integracija ukoliko Hrvati ne odustanu od stavljanja Tesle na svoje kovanice! Dosta je vise bilo ponizavanja. Genug!! Basta!!

X - faktor

pre 2 godine

Bez brige, upravo sam pročitao vest da će na ovaj skandalozni predlog
HB Srbije uložiti zvaničnu zalbu, ako ova suluda krađa krene u realizaciju.

Harwy

pre 2 godine

A da stave Prof.Baltazara?
To je najveći naučnik hrvatskog porekla!
(agnostik, 22. jul 2021 15:53)

Dva nobelovca iz kemije Vladimir Prelog i Lavoslav Ružičke.

Gogs

pre 2 godine

DragaN
Razlika imeđu Tesle i Anstaina je u tome što se Tesla rodio u Kraljevini Hrvatska Slavonija i Dalmacija, što mu lijepo piše u putovnici na hrvatskom jeziku, a Anštajn je kako ti kažeš samo živio neko vrijeme u Novom Sadu. Da li ti je sada malo jasnije dragi dragaNe da ti usporedba ne drži vodu?

Jadranko

pre 2 godine

SM@ baš lijepo što si iz Like, onda znaš šta je 6 lička i četnici skupa s njima radila po Lici u vrijeme 2ww hrvatima. kao što vjerojatno i znaš, da su u zadnjem ratu s Ljubova dnevno stizale granate na hrvate, civile ne vojnike, Gospić je bio mali Vukovar. i opet usprkos tome svemu, Hrvati nisu kompleksaši da neće cijenit svijetskog znanstvenika kao Tesla, samo zato što je Srbin. i svi ti Hrvati, su se pobrinuli da mu se obnove spomenici, i status kakav zaslužuje. stotine miliona kuna se uložilo u spomen na Teslu, samo u Lici, obnovljen mu je spomenik ove godine u centru Gospića dobio je puno ljepši park i identičan ali puno veći spomenik nego u doba SFRJ. Tito u Kumrovcu, nema takav kakav ima Tesla u Gospiću, tko ne vjeruje neka dođe i neka se sam uvjeri. a što se tiče Tesle, proveo je daleko više dana i godina u HR, nego u SRB, pa ne vidim niti jedan jedini razlog zbog čega se diže ovakva halabuka zbog toga što ga se stavilo na euro. da se stavilo Ruđera Boškovića, priča bi bila, ti Hrvati što nisu stavili Teslu on je veći od Ruđera. nikad dobro, i nikad se još nije rodio tko bi svima ugodio. Faust Vrančić je izmislio padobran, i mostogradnju, proveo dosta vremena u Italiji, malo guglajte o njemu, kada pričate da nemamo šta stavit na euro, osim Tesle.

Danijel

pre 2 godine

@Dalnatinac, i hrvati/katolici su neko vreme (dva veka na dalje) živeli pod turcima u BiH, Slavoniji i u tvojoj Dalmaciji...zato ste bliži nama nego slovencima po mentalitetu...

Da se Tesla kojim slučajem rodio u Šapcu, odnosno u Otomanskom carstvu, vjerojatno bi uzgajao prasadi a ni mi ni vi za njega nebi čuli.
(Dalmatinac, 22. jul 2021 15:38

Vlada

pre 2 godine

Tesla da je živeo u Hrvatskoj tokom devedesetih bio bi proteran kao i svi ljudi koji se prezivaju Tesla. Pametnom dosta. E sad pošto je čovek svezaki priznat onda naša bivša braća nemaju problem da prisvoje takvog Srbina. Sve ostale koji se prezivaju Tesla su proterali u Srbiju.

Goat Nole

pre 2 godine

Spock,ja tu kovanicu tesko da cu drzati.Vi mozete ziveti u nekoj paralelnoj stvarnosti,ali to je samo vas problem.Bitno je da u celom svetu je Tesla priznat kao srbin i to je ono sto ce vas boleti vecno :) A vi mozete staviti na kovanicu i Napoleona i Ajnstajna,to nece promeniti cinjenice koje priznaje ceo svet.Razumljivo je da posto nemate svoje velikane pokusavate da prisvojite tudje ;)

Uvodnik

pre 2 godine

To samo mogu da rese Srbi u Hrvatskoj. Da se glasno usprotive do momenta dok se svim Srbima u Cro ne vrati pokradena imovina i ne omoguce prava kao recimo pravo na el.energiju, nema svojatanja Srba.

...

pre 2 godine

Pa što bi nama smetalo ako stave Teslu? Ako možemo mi da imamo Vajferta na novčanici, što ne bi mogli oni Teslu? Nacionalnost tu nema nikakvog značaja, jer ni Vajfert nije bio Srbin, nego podunavski Švaba, dakle iz nemačke porodice. Znači, mogu i oni Srbina rođenog na prostoru Hrvatske.

Bezveze traćimo energiju na neku nepravdu koje nema.

miro split

pre 2 godine

@ Hr
Ali su i hrvatske kraljeve streljali Partizani ka i barba Dražu Mihajlovića?
Šta je bija sposoban oni Kapićić i Udba!
Utekli su mu Karađorđevići, ali Trpimirovići Boga mi nisu.

dzericak

pre 2 godine

"Тесла је умро на Божић током 2. светског рата. Нашли су га мртвог са књигом српских епских песама на крилу. Читао је ,,Смрт мајке Југовића" када је умро."

Ovo ne verujem da je došlo iz američkog izvora, osim ako je u hotelu u kome je umro radio neki Srbin, što nije isključeno.

Djed Gavrilo

pre 2 godine

????????
Ban Jelačić je Srbin iz Vojvodine,katoličke veroispovesti i ja predlažem da ga stavimo na kovanicu koja se stanca u Beogradu.

Miro ZG

pre 2 godine

Činjenice o Tesli:
1. Srpskog je podrijetla
2. Odrastao je i školovao se u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomiju među pokrajinama (kralj je bio Franjo Josip I, punom titulom - car Austrije i kralj Ugarske, Hrvatske i Bohemije)
4. U školi u Karlovcu je imao predmet hrvatski jezik
5. Putovnicu mu je izdala ta ista Kraljevina
6. Nakon odlaska u Ameriku u Hrvatskoj je bio 2 puta.
7. Govor zagrebačkoj gradskoj skupštini o elektrifikaciji završava s: "Smatram svojom dužnošću, upravi grada Zagreba, kao rođeni sin ove zemlje, u svakom pogledu, što se toga pitanja tiče, savjetom i činom biti na ruci, i molim da se grad u svakom slučaju gdje bi tehničke potežkoće nastale, na mene obraća, te ću bez ikakve odštete savjetovati, kako budem bolje znao!”.
8. slijedeći Tesline upute, hrvatski inženjeri su 1895. izgradili i pustili u pogon hidroelektranu za izmjeničnu struju na rijeci Krki. Bila je to prva hidroelektrana izmjenične struje u Europi te druga najstarija na svijetu puštena dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena hidroelektrana na slapovima Niagare.
9. U Srbiji je bio 31h u životu
10. Na sprovodu je lijes bio prekriven Američkom i Jugoslavenskom zastavom, svirane su pjesme Ave Maria i Tamo daleko u izvedbi hrvatskog violiniste Zlatka Balokovića
11. Tesla nije napravio oporuku (testament) i nije odredio što s njegovim stvarima
12. Njegov nećak je poklonio njegove stvari muzeju u Beogradu

dragaN

pre 2 godine

U Srbiji proveo manje od 24 sata u životu, a vi pričate da je srbin. Pa nije Srbija bila tako daleko da ne bi dolazio češće da ju je volio i smatrao se srbinom. Putovao po cijeloj Evropi, otišao i u Ameriku, a do Srbije jedva jednom skoknuo i brzo se vratio u Zagreb.
(Gogs, 22. jul 2021 14:43)

U pravu si. I Ajnstajn nije Jevrejin jer nikada nije bio u Izraelu. Ajnstajn je Srbin jer je ziveo neko vremeu Novom Sadu, zar ne?

Hr

pre 2 godine

Taj dnevnik postoji koliko i grobovi hrvatskih kraljeva, što će reći da se nalaze u nekom paralelnom univerzumu jer su nevidljivi ahahahahahahahaha...
(ban Kulin, 22. jul 2021 14:09)

@
Misliš kao grob Draže Mihalovića?
Jeste ga našli? o_O

Dakle, ne postoji.

SM

pre 2 godine

Bolje da stave srusen spomenik Tesli u Gospicu. Inace, deda mi je odatle, prvoborac VI Licke, pa sam upoznat kako su se Hrvati odnosili prema Teslinim sunarodnicima i '41-e i '91'-e.A, jos sam iz Srema. Komplet iskustvo sa Hrvatima :(((

Dejvid

pre 2 godine

Pogledajte Teslinu putovnicu: spominje se Croatia, Slavonija i Dalmacija. Nigdje Srbije, nigdje Austro-Ugarske. I sad se čudite. Nije sporno da je čovjek bio hrvatski državljanin. Gdje ste vi živući srbijanci stariji od 15 g. rođeni? Ne znam, ali znam da u Srbiji niste. Nije postojala od 1918.- 2006.
(susjed, 22. jul 2021 13:56)

Čekaj, hoćeš da kažeš da Slavonija i Dalmacija nisu Croatia? Pa šta je onda ta Croatia?

:D

pre 2 godine

Kad ja vidin tu kovanicu sa Teslinom likom prvo šta ću reć je:
Množite se šta više moji Srbi!
(miro split, 22. jul 2021 15:08)

Samo da znaš nisi ni ti Srbin, nego pravoslavac kojeg su Srbi kao sve pravoslavce s područja Hrvatske prekomandirali u Srbe.

Прави Србин

pre 2 godine

"I Modricu je majka Srpkinja i Drazenu je otac Srbin, pa se ne postavlja pitanje
(xxxx,"

Тако је! Сваки прави Србин поставља питање! Срби обојица!

Popo

pre 2 godine

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.

HanSolo

pre 2 godine

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.
(Popo, 22. jul 2021 15:43)

Austrougarska mislim možda.. Austrougarska ga "školovala" kad je išao u osnovnu školu.. Sa važnim školovanju je počelo u Pragu...

Onako realno

pre 2 godine

Možete se prepirati svi skupa do prekosutra, no par bitnih činjenica su:

1. Srbi kada (ako ikada) budu uvodili Euro, neće moći "štancat" Teslu na kovanicama (kod papirnatih nema "biranja").

2. Na kovanicama će pisati NIKOLA TESLA - CROATIAN SCIENTIST

3. Nakon što će pola svijeta gledati Teslu na Euru i čitati natpis CROATIAN scientist, lupajte vi kome god šta hoćete čiji je on ;), nas u HR boli briga, jer je svima jasno da je ON - Hrvatski građanin, bio i ostao...Nema jačeg marketinga od ovog sa "kovanicama".

Svi će znati da je Tesla iz Hrvatske ;)...btw....Tesla za "kovanicu" je bio prijedlog Hrvatskih građana za kovanicu, koji je vlada RH usvojila.

neopterećen

pre 2 godine

Kod zapadnih susjeda, nema šta nema. Kad nemaš svoje naučnike, stavljaj tudje. Posle se čudimo zašto su šiptari toliki lažovi, a braća sa kroatima.

aca

pre 2 godine

Najveća srbijanska muka je ta što je Tesla rođen usred Hrvatske,da je rođen barem u Albaniji,bilo bi im lakše.
(t.b., 22. jul 2021 14:58)

gde ti je Jelacic rodjen?

miro split

pre 2 godine

@ Lovac
Šta se ti dereš na nas i vičeš ka sumanut da je Tesla Hrvat?
Nije Hrvat nega je Srbin, a ti se aj ličit.
Neš se ti ovdi derat na nas. Viči doma na ženu i nju uvjeravaj da je Tesla Hrvat.
Da će ti ona po glavi.

marko

pre 2 godine

Tesla je zadužio cijeli svijet, i to neizmjerno. Kada sam bio u njegovom rodnom kraju osjetio sam strahopoštovanje da je takav um rođen u ovim krajevima.
Kada bi se vratili 200-300 godina unatrag kroz svoje pretke, sigurno ćemo naći pripadnike mnogih vjera i nacija. I pa što? To bi trebalo biti bogatstvo a ne sramota. S druge strane, svi se tu nešto svađaju oko njega i sutra bi se potukli oko nacionalne pripadnost, ali ne bi znali nabrojati tri njegova izuma a umjesto njegove biografije će radije pogledati neki reality show ili slušati neke cajke ili drugi oblik trasha.
Dragi naš Tesla, kamo sreće da te možemo više zajednički slaviti. Idem još jednom pogledati neki dobar dokumentarac o tvom životu i djelu. I hvala ti na svemu što si učinio za čovječanstvo a ne samo narode na ovim krajevima.

peca

pre 2 godine

Nije on rodjen u Hrvatskoj, jer ona kao drzava tada nije ni postojala, vec je rodjen u Austrougarskoj! A to sto ce njegov lik da stave, pa to je njihova nesreca, da nemaju nikog svog, nego moraju Srbina. Hvala im!

Miro ZG

pre 2 godine

Činjenice o Tesli:
1. Srpskog je podrijetla
2. Odrastao je i školovao se u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomiju među pokrajinama (kralj je bio Franjo Josip I, punom titulom - car Austrije i kralj Ugarske, Hrvatske i Bohemije)
4. U školi u Karlovcu je imao predmet hrvatski jezik
5. Putovnicu mu je izdala ta ista Kraljevina
6. Nakon odlaska u Ameriku u Hrvatskoj je bio 2 puta.
7. Govor zagrebačkoj gradskoj skupštini o elektrifikaciji završava s: "Smatram svojom dužnošću, upravi grada Zagreba, kao rođeni sin ove zemlje, u svakom pogledu, što se toga pitanja tiče, savjetom i činom biti na ruci, i molim da se grad u svakom slučaju gdje bi tehničke potežkoće nastale, na mene obraća, te ću bez ikakve odštete savjetovati, kako budem bolje znao!”.
8. slijedeći Tesline upute, hrvatski inženjeri su 1895. izgradili i pustili u pogon hidroelektranu za izmjeničnu struju na rijeci Krki. Bila je to prva hidroelektrana izmjenične struje u Europi te druga najstarija na svijetu puštena dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena hidroelektrana na slapovima Niagare.
9. U Srbiji je bio 31h u životu
10. Na sprovodu je lijes bio prekriven Američkom i Jugoslavenskom zastavom, svirane su pjesme Ave Maria i Tamo daleko u izvedbi hrvatskog violiniste Zlatka Balokovića
11. Tesla nije napravio oporuku (testament) i nije odredio što s njegovim stvarima
12. Njegov nećak je poklonio njegove stvari muzeju u Beogradu

niksss

pre 2 godine

Evo ja kao Hrvat nisam za to da se Teslu stavi na euro jer mi imamo i svoje čisto hrvatske likove.Tesla je Hrvatski Srbin isto kao i Milorad Pupovac ili Rade Šerbedžija.Čiji je glumac Rade hrvatski ili srpski ili čiji je političar Pupi naš ili vaš . Tesla sa vama ima zajedničko jedino vjeru i ništa drugo. Mi jesmo bili pod Austrijom ali i vi ste bili pod Turskom i svi koji su se rodili uto doba su Turci po vašim kriterijima

Pijani zlotvor

pre 2 godine

Po meni- pogresan potez. Da, rodjen je u hrvatskoj ali nije hrvat.
Radije bih vidio fausta vrancica.
Vjerujem da ogroman dio srba nije cuo za njega, izguglajte. Nesto kao hrvatski leonardo da vinci.

Dalmatinac

pre 2 godine

Da se Tesla kojim slučajem rodio u Šapcu, odnosno u Otomanskom carstvu, vjerojatno bi uzgajao prasadi a ni mi ni vi za njega nebi čuli.

Ich bin Caligula

pre 2 godine

dok mi udjemo u EU moci cemo kao istorijsku licnoct da stavimo nekoga ko se verovatno jos nije ni rodio.
(aca, 22. jul 2021 14:40) # Link komentara

Moći ćete. Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Sloba Milošević....sve "velike" - svjetski poznate "face"....a osim toga, obzirom u kakvoj diktaturi trenutno živite, vjerovatko će počasnu kovanicu zauzeti AV ;)...i to onu sa lovorovim vjencom na vrhu glave....

dule

pre 2 godine

Pa što bi nama smetalo ako stave Teslu? Ako možemo mi da imamo Vajferta na novčanici, što ne bi mogli oni Teslu? Nacionalnost tu nema nikakvog značaja, jer ni Vajfert nije bio Srbin, nego podunavski Švaba, dakle iz nemačke porodice. Znači, mogu i oni Srbina rođenog na prostoru Hrvatske.

Bezveze traćimo energiju na neku nepravdu koje nema.
(..., 22. jul 2021 15:13)

Analogija sa Vajfertom - odlicna.

Obojica rodjeni u Austrijskom carstvu otprilike u isto vreme. Nakon skolovanja odselili se u zemlje koje ce im postati domovina i mesto gde su se u potpunosti ostvarili. Za Vajferta to je Srbija, za Teslu to je Amerika.

Da rezimiramo:

Tesla, Amerikanac srpskog porekla, rodjen u Austrijskom carstvu a na teritoriji danasnje Hrvatske. Inzenjer i pronalazac (nije bio naucnik kako mnogi ovde navode). Bio prilicno na svoju ruku, nekonvencionalan. Zaduzio ceo svet svojim pronalascima.

Vajfert, Srbin nemackog porekla, rodjen u Austrijskom carstvu a na teritoriji danasnje Srbije. Industrijalac. Bio dobrovoljac u srpskoj vojsci, dobrotvor, a nije bio ni u jednoj stranci - znaci i on je bio nekonvencionalan, ali drugacije od Tesle. Zaduzio Srbiju svojim radom.

Petar K

pre 2 godine

Zanimljiva je ova stvar perspektive. Hrvatska ljevica i domaći Srbi pozdravljaju ovo kao nesto pozitivno. Hrvatski krajnji desnicari se bune.
Srbija se buni isto. Nekako se to cesto poklapaju te perspektive.

Daki

pre 2 godine

Drzava Srbija bi trebala da pokrene tuzbu protiv Hrvatske da se to spreci i iznese sve dokaze koliko je clanova Tesline direktne familije pobijeno u NDH i kako su se Teslini spomenici rusili po Hrvatskoj 1991 i 1992. DRZAVO REAGUJ!!!

ludi splico

pre 2 godine

ma nek se kite tuđim perjem. svoje ionako nemaju
(Dragan, 22. jul 2021 14:46)

Šta Tesla ima sa Srbijom osim što je etnički Srbin?

mr

pre 2 godine

Taj dnevnik postoji koliko i grobovi hrvatskih kraljeva, što će reći da se nalaze u nekom paralelnom univerzumu jer su nevidljivi ahahahahahahahaha...
(ban Kulin, 22. jul 2021 14:09)

@
Misliš kao grob Draže Mihalovića?
Jeste ga našli? o_O

Dakle, ne postoji.
(Hr, 22. jul 2021 15:05)

Ето коначно да имамо нешто заједничко, ми имамо за бацање самопрозваних генерала као ви измишљених краљева.

Макарије

pre 2 godine

O svom porijeklu Tesla je u osobnom dnevniku napisao:
“Drago mi je što me Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni pop.
(:D, 22. jul 2021 13:40)

Ма хајде!
И непосредно послије такве изјаве побијете читаву фамилију Тесла.
Нешто се не слаже...

Spusti loptu

pre 2 godine

Tesla je svetski čovek a ne samo naš. Kako onaj Jenki ima firmu Tesla tako i bilo ko može da ga stavi na novac.
Ovi komentari više govore o nama i našoj paranoji nego o njima ili bilio kome koji koristi Teslino ime i lik.

Batman

pre 2 godine

“ Jao....Hrvatska uvodi Evro i 2022 ulazi u Schengen, a u Srbiji jos uvijek bezvredni dinar i Balkanske granice!
Iz "komentara" se vidi i zasto!”. Ti ocito nisi nikad citao komentare duboke mrznje na hrvatskim portalima. A oni su EU i ulaze u sengen zbog svojih prijatelja nemaca koji im se na ovaj nacin oduzuju za lojalnost za vreme drugog svetskog rata, od Gensera i Kola fo Stajnmajera i Merkelove, sve je to ista bratija.

Bratoljub

pre 2 godine

Tesla je zaslužio svetsku novčanicu sa njegovim likom. Nadam se da će se Hrvati setiti i šta su učinili njegovoj porodici tokom drugog svetskog rata i 1995. Ljudski je priznati i oprostiti. Bio je naš sunarodnik vaš sused, odrastao i školovao se u Austrougarskoj, a umro kao Amerikanac srpskog porekla. Po njegovoj poslednjoj želji sahranjen je uz zvuke pesme Tamo daleko, što ga je podsećalo na državu Jugoslaviju i rodno Smiljane.

Pozdrav iz Amerike

pre 2 godine

Evo sad procitah Vikepidiju na kojoj pise da je rodjen u Austrougarskoj i da je imao Austrijsko drzavljanstvo. Ono sto mene tu nekako cudi da ga Austrijanci ne svojataju Teslu a po svemu imaju daleko vise prava na to. Hrvatska tada nije postojala samo Austrougarska. Ne znam ali Hrvati zaista imaju ogroman kompleks nise vrednosti

Coyote

pre 2 godine

Umirem od smeha. Postenog hrvata da nadju nemaju
(021, 22. jul 2021 13:45) A Ivana Mestrovica na promer? Dobro ne znas ko je on nema veze. Meni ni najmanje ne smeta sto ce Tesla biti na kovanici Evra. Čak mi je drago.

ban Kulin

pre 2 godine

O svom porijeklu Tesla je u osobnom dnevniku napisao:
“Drago mi je što me Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni pop.

(:D, 22. jul 2021 13:40)






Taj dnevnik postoji koliko i grobovi hrvatskih kraljeva, što će reći da se nalaze u nekom paralelnom univerzumu jer su nevidljivi ahahahahahahahaha...

Chiko

pre 2 godine

U čemu je problem? Đokovicu je otac Crnogorac a majka Hrvatica, po kojemu pravilu je onda Srbin?
(Zgubidan, 22. jul 2021 14:04)

Pa zato sto se svi (većinom) Srbi

xxxx

pre 2 godine

U čemu je problem? Đokovicu je otac Crnogorac a majka Hrvatica, po kojemu pravilu je onda Srbin?
(Zgubidan, 22. jul 2021 14:04)
I Modricu je majka Srpkinja i Drazenu je otac Srbin, pa se ne postavlja pitanje

Avganist

pre 2 godine

Bilo bi interesantno vidjeti sta bi nacionalisti u Srbiji raditi sa eurima na kojima je sahovnica na poledjini, kao i nacionaliti u Hrvatskoj sa Eurima na kojima su 4 ocila (kada Srbija udje u EU i postane dio monetarne unije). Da li bi "patriota" drzao u novcaniku "neprijateljsku" kovanicu i time "izdao" domovinu/otadzbinu. Mada koliko smo uznapredovali u odnosima, mozda bi se radila i razmjena kovanica kao zarobljenika u ratu, uz naravno protokolarno ucesce visoke diplomatije.

Svetski, a ne naš.

pre 2 godine

Oko čega se ovi svadjaju. Tesla sve što je radio, zasigurno je radio za dobrobit svih ljudi. Baš je posebno razmišljao o nekom Lazaru iz Kragujevca ili nekom Anti iz Crikvenice. Ali većini zatucanih Balkanoidia je naprosto nemoguće prihvatiti činjenicu da je bio svetski pronalazač, naučnik, genijalac, ... O ne i ne. Prvo se mora staviti prefiks srbija, srpski ili hrvatska, hrvatski, pa onda sve ostalo. PS. srbija i hrvatska namerno malim slovom.

a

pre 2 godine

Oni treba da stave jednog drugog srbina.Kneza Pavla.Do tada je hrvatska bila okolina
Zagreba.1939. on je hrvatskoj(banovini) pripojio Dubrovnik,Dalmaciju,Krajnu i Sla-
voniju.Konkurenti su mu Pašić i Aleksandar K. koji nisu pojurili zločince iz Mačve
1914.

Spock

pre 2 godine

najbolji primjer one recenice: Hrvat je najhrabriji ne zato sto se niceg ne boji nego jer se niceg ne stidi"
Hrvatma kao da je u glavu ma bas me briga sto je bio srbin, sto mu je otac bio pop, sto se izjasnjavo kao Srbin, sto su mu Hrvat pobili pola rodbine, bas me briga ja cu da ga otmem I ne interesuje me nista drugo, on je Hrvat on je Hrvat. ponavkjacu I pricaju svuda ovo vise nego ostali I tako ce postavio nas. nece
(Guts, 22. jul 2021 13:51)

de ti nama reci,jesi li sam ssbe ista razumio,tj jel znas sta si htio reci/napisati ?

Hr

pre 2 godine

svaki put kad hrvatijanci govore o Tesli treba istaknuti sta su Teslima, Srbima uradili u Krajini i sire...
(Miki, 22. jul 2021 13:36)
@
Svaki put kad Srbijanci govore o Tesli treba istaknuti što su Teslinim potomcima i Srbima napravili u ''krajini'' i šire. Kolko ih tamo bilo prije srbovanja, kolko nakon.
I vrijeme je da pustite naredbu o ''povlačenju'' da se vidi jel su tjerani od HV-a ili otišli po naredbi svojih!


Apropos kovanica, Tesla je odabran zbog Pupovca tj. potpredsjenika vlade Miloševića i hrvatskosrpske koalicije na vlasti u Hr.
Prijedlozi su bili Ruđer Bošković, Faust Vrančić...

Gjost

pre 2 godine

Ali kako mi idu na živce ovi likovi što kao traže neku sredinu, svadjate se oko nacionalnosti bla bla, tesla je bio amerikanac i ostale budalaštine, samo ne znam da li ijedan nemac ili italijan ili britanac koji se u nekom trenutku preselio za ameriku ili neku drugu zemlju slovi za amerikanca, ne brate, druge zemlje ne dozvoljavaju to, tačno se zna da li je nemački, engleski, italijanski naučnik, samo se tupani ovde primaju na te fore, koliko god bi bilo lepo da nema nacionalnih previranja i da nije bitno šta ko odakle, ne bi da vam kvarim sneška ali bitno je gospodo, bitno je i amekincu da se zna da je hemingvej američki pisac, bitno je englezu da je njutn englez kao i francuzu da je rene dekart francuz, tako je bitno i da se zna da je nikola tesla srbin, ili srbin iz habzburške monarhije koji je radio i živeo u americi, a za hrvate odavno znamo da ih nije sram

Gogs

pre 2 godine

U Srbiji proveo manje od 24 sata u životu, a vi pričate da je srbin. Pa nije Srbija bila tako daleko da ne bi dolazio češće da ju je volio i smatrao se srbinom. Putovao po cijeloj Evropi, otišao i u Ameriku, a do Srbije jedva jednom skoknuo i brzo se vratio u Zagreb.

sasa

pre 2 godine

@ :D

Hrvatski plemic ne znaci Hrvat. Hrvatski plemic se odnosi na teritoriju a ne nacionalnost. Steta sto vam preci, kada su 1941-1945 klali po Lici te iste Tesle nisu znali da su oni u stvari Hrvati.

Tesssla

pre 2 godine

@pupin
Tesla ne može da bude Amerikanac, jer nit su mu roditelji Amerikanci, nit mu je maternji jezik bio engleski, nit je rođen u Americi, nit se školovao u Americi, pravo na Teslu sem Srba jedino možeju da imaju još samo Austrijanci i to samo delimično, jer je Tesla rođen u njihovoj carevini i to je sve, sve ostalo je krađa, a posebno ovo što čine povampireni Milanovićevi ustašoidi.
(PUPIN, 22. jul 2021 13:50)

pitam se koliko godina neko moze imati i koliko knjiga ne procitati, pa da bi mogao izvaliti ovakve gluposti.

:D

pre 2 godine

Tesla ne može da bude Amerikanac, jer nit su mu roditelji Amerikanci, nit mu je maternji jezik bio engleski, nit je rođen u Americi, nit se školovao u Americi, pravo na Teslu sem Srba jedino možeju da imaju još samo Austrijanci i to samo delimično, jer je Tesla rođen u njihovoj carevini i to je sve, sve ostalo je krađa, a posebno ovo što čine povampireni Milanovićevi ustašoidi.
(PUPIN, 22. jul 2021 13:50)

A što svojatate Srbe rođene u osmanskom carstvu?

Spock

pre 2 godine

Tesla ne može da bude Amerikanac, jer nit su mu roditelji Amerikanci, nit mu je maternji jezik bio engleski, nit je rođen u Americi, nit se školovao u Americi, pravo na Teslu sem Srba jedino možeju da imaju još samo Austrijanci i to samo delimično, jer je Tesla rođen u njihovoj carevini i to je sve, sve ostalo je krađa, a posebno ovo što čine povampireni Milanovićevi ustašoidi.
(PUPIN, 22. jul 2021 13:50)


hahaha kako ti Plenkovic dize tlak....bravo Plenki...nema nista jace nego sa jedne strane Šahovnica a sa druge Tesla....

Hahahaaa

pre 2 godine

Jao....Hrvatska uvodi Evro i 2022 ulazi u Schengen, a u Srbiji jos uvijek bezvredni dinar i Balkanske granice!
Iz "komentara" se vidi i zasto!

Spock

pre 2 godine

u svim svetskim krugovima Nikola Tesla je priznat kao americko-srpski naucnik.Tako da ce hrvati morati da gledaju srbina na kovanicama.Nemojte se uzrujavati zbog njihovih kompleksa :)
(Goat Nole, 22. jul 2021 13:59)

pa kako cemo "morati" a odlucili da ga zelimo staviti...mislim da su to vasi kompleksi,jer ne znam kak ces osjecati kad budes drzao tu kovanicu pa na jednoj strani Tesla a na drugoj Šahovnica....pa sad ti reci tko ce morati.....

Chiko

pre 2 godine

Pogledajte Teslinu putovnicu: spominje se Croatia, Slavonija i Dalmacija. Nigdje Srbije, nigdje Austro-Ugarske. I sad se čudite. Nije sporno da je čovjek bio hrvatski državljanin. Gdje ste vi živući srbijanci stariji od 15 g. rođeni? Ne znam, ali znam da u Srbiji niste. Nije postojala od 1918.- 2006.
(susjed, 22. jul 2021 13:56)

Ali se zna, srpski rod.

Spock

pre 2 godine

Ova EU sve vise postaje kontroverzna. Hrvatska ne prestaje da ih blamira
(bojan, 22. jul 2021 14:28)

pa ako se toliko blamira od kud toliki otpor kod vas,da se morate opravdavati ,pisati i slicno..pustite onda nek se HR dalje blamira....

boban,nis

pre 2 godine

Na stranu sve,razmisljam nesto,koliko treba da budes genijalan i od boga dat da od deteta rodjenog u selu Licke zabiti postanes neko za koga ceo svet zna i jedan od najgenijalnijih ljudi koji je ikada ziveo na planeti zemlji.

miro split

pre 2 godine

Nije mi jasno zašto ovo Srbe smeta? Niko normalan u Hrvatskoj ne tvrdi da je Tesla Hrvat i ne bulazni o nekakvom tajnom dnevniku u kojem Nikola Tesla sebe proglašava Hrvatom. To je priča za bolesne i iskopleksirane osobe. Svi mi znamo da je Tesla Srbin i po ocu i po majci i ovo je jedan dobar potez da se na hrvatski euro stavi jedan hrvatski Srbin i na taj način da do znanja koliko su ne samo Srbi nego i ostale nacionalne manjine učestvovalo u pozitivnim stvarima kroz povjest Hrvatske.
Ovo triska u lice svim šovinistima u Hrvatskoj.
Em, se gubi valuta kuna koja ima prošlost u Pavelićevoj tvorevini, Em dobijamo euro sa slikom genijalnog Srbina.
Nije lako bit Ustaša, a Srbin ti u takuinu (novčaniku) stražu čuva.

Samo je pitanje dali ste još na 800.000 ili na 1.800.000

pre 2 godine

Da je kojim slučajem živeo u leijepoj njihovoj, završio bi u Jasenovcu.
(Peđa, 22. jul 2021 13:41)

Pošto je bio radni logor, napravio bi 800.000 električnih stolica.

Tesssla

pre 2 godine

ovi tviter-komentatori koji se navode koriste tehnologiju 21. vijeka, ali glavom jos nisu izasli ni iz 19. vijeka.

najbolji dokaz koliko je Tesla bio ispred svoga vremena.

zozonpb

pre 2 godine

Tesla je bio svetski čovek i daleko ispred svog vremena, tako da bilo koja zemlja na svetu može da ga stavi na svoje kovanice i neće pogrešiti.

хбк

pre 2 godine

Тесла је умро на Божић током 2. светског рата. Нашли су га мртвог са књигом српских епских песама на крилу. Читао је ,,Смрт мајке Југовића" када је умро. Док у његовом крају, у том тренутку, звери у људском облику убијају нове мајке Југовића. И њихову децу. Учите своју децу, да знају и сутра ко је био Никола Тесла, а ко је истребио његове земљаке са вековних огњишта!

Z-moon

pre 2 godine

Vrhunac besramnosti. U ND Hrvatskoj su istrebljeni svi Srbi u Smiljanu, njih 700. I 1992. su spalili kuću. Mnogi forumaši i neki povjesničari tvrde da čak i nije Srbin već Vlah, što samo potvrđuje ideologiju iz 1941. Kažu da se ponosio hrvatskom domovinom - jeste, ali je to izjavio mnogo pre istrebljenja 1941. Ako je Tesla Hrvat, onda je i pop Đujić. Da nije postao marketinški interesantan, poskoci bi i dalje bili jedini stanovnici srušene kuće.

бобан

pre 2 godine

Што нису ставили неког од чувених хрватских краљева из тисућљетње повијести или мора да буде неко ко је стварно постојао...?

Sremac

pre 2 godine

Ajnštajn je bio Nemac, jevrejskog porekla, ali ipak Nemac, koliko god se ta Nemačka ogrešila o Jevreje, tako da...
(Realno, 22. jul 2021 14:29)

Kada te nije blam da lupas, tako da... Bolje da si insinuirao da je Tesla Austrougar, jer bi to bilo tacnije, tako da...

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Zna se sta Tesla simbolizuje - ja bih na novcanicu ( kovanicu ) od 1 dinar stavio Avu Karabatic - a simboliku nek tumaci kako ko hoce !

Ante

pre 2 godine

Mi treba da stavimo Bana Josipa Jelačica i onako je rodjen u Petrovaradinu i branio Novi Sad od madjara!
(mige, 22. jul 2021 13:47) # Link komentara

Apsolutno! Kao Hrvat, dajem punu podršku tome. Nemoj zaboraviti da su u Jelačićevoj vojsci udarna snaga bila postrojba od 5000 konjanika, koji su večinom bili Srbi.
Možemo mi danas odvajati što je čije, al kako da odvajamo ono što smo zajednički radili i stvarali?

nn

pre 2 godine

nije ni čudo sto smo zadnji divljaci Europe, umjesto da nas Tesla povezuje kao i cijeli Svijet mi i tu tražimo razlog za nacionalizam, a on sam je sve rekao u vezi toga

Guts

pre 2 godine

najbolji primjer one recenice: Hrvat je najhrabriji ne zato sto se niceg ne boji nego jer se niceg ne stidi"
Hrvatma kao da je u glavu ma bas me briga sto je bio srbin, sto mu je otac bio pop, sto se izjasnjavo kao Srbin, sto su mu Hrvat pobili pola rodbine, bas me briga ja cu da ga otmem I ne interesuje me nista drugo, on je Hrvat on je Hrvat. ponavkjacu I pricaju svuda ovo vise nego ostali I tako ce postavio nas. nece

Logik

pre 2 godine

Ne vidim problem sa Teslom na kovanicama. Prvo to nisu kune nego evri, drugo ne postoje hrvatski evri i trece nigde nece pisat Tesla-Hrvat nego ce samo stajat njegov lik. Srbi su takodje dio Hrvatske a ovo ce bit najveca reklama za njih, dovoljno su propatili

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

1941 ustaše mu pobile skoro celu familiju…


1991 ustaše mu spalile i srušile spomenik…



2021 ustaša Plenković ga stavlja na kovanicu…

VUK

pre 2 godine

Jaka stvar. Da imaju radnici platu 2500 eura i u Hrvatskoj i u Srbiji, kovanice bi im služile da kum posle venčanja baca ispred opštine. Peoblem je što u obe države mnogi nemaju novca za hranu , a čiji je lik ...to baš gladne zaboli.

Tesla Banderaš (i njegova priključenija)

pre 2 godine

baš je lepo gledati i slušati kako se serbi i kroati jure i ganjaju oko jednoga amerikanca koji garantovano na nijagarinim vodopadima nije pričao srpskohrvatski no američki!

bruder

pre 2 godine

(:D, 22. jul 2021 13:40), prosto glava boli od vasih falsifikata i budalastina koje umisljate i izbosite svuda bez blama, eto samo nam prilozi original dokument da je Tesla to igde napisao ili rekao? Kao i bilo koji grob nekog hrvatskog kralja? Nemash, nemoguce...Meni je naprosto neverovatno sta vi sebi dozvoljavate, vi ste kolektiv delikvenata. To sada i Albanci rade pa evo i Crnogorci, kad imas silu iza sebe mozes da tvrdis sta ti se prohte e sad kad sila prodje istina ostaje ali treba to docekati...inace Tesla je iz svestenicke srpske porodice vekovima unazad, to je bar lako proverljivo, tako da stvarno su vam sramotne te izmisljotine koje tako samouvereno lepite svuda kao neki tinejdzeri gladni paznje bez obzira na sve...pa covece daj original dokument, daj grob nekog vaseg kralja? Kako nemas casti nimalo ni sopstvene tvrdnje sam da ispitas? Uzas...

PUPIN

pre 2 godine

Tesla ne može da bude Amerikanac, jer nit su mu roditelji Amerikanci, nit mu je maternji jezik bio engleski, nit je rođen u Americi, nit se školovao u Americi, pravo na Teslu sem Srba jedino možeju da imaju još samo Austrijanci i to samo delimično, jer je Tesla rođen u njihovoj carevini i to je sve, sve ostalo je krađa, a posebno ovo što čine povampireni Milanovićevi ustašoidi.

:D

pre 2 godine

 O svom porijeklu Tesla je u osobnom dnevniku napisao:
“Drago mi je što me Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni pop.

Goat Nole

pre 2 godine

u svim svetskim krugovima Nikola Tesla je priznat kao americko-srpski naucnik.Tako da ce hrvati morati da gledaju srbina na kovanicama.Nemojte se uzrujavati zbog njihovih kompleksa :)

susjed

pre 2 godine

Pogledajte Teslinu putovnicu: spominje se Croatia, Slavonija i Dalmacija. Nigdje Srbije, nigdje Austro-Ugarske. I sad se čudite. Nije sporno da je čovjek bio hrvatski državljanin. Gdje ste vi živući srbijanci stariji od 15 g. rođeni? Ne znam, ali znam da u Srbiji niste. Nije postojala od 1918.- 2006.

Kit Karson

pre 2 godine

Žalosno je što srpske vlasti uporno prećutkuju i ne reaguju na ovu otimačinu, da li je iko u Srbiji svestan koliko je ova krađa tragična po nas ako li je
ne sprečimo?!

ok

pre 2 godine

Ko o cemu, baba o ustipcima, pardon, srbi i hrvati o Tesli. Napravite novog Teslu, a ne da se svadjate vec decenijama, a cekaj, pa kako da imamo nekog novog Teslu kad sve sto valja je davno i jos uvek odlazi odavde, bas isto kao sto je i Tesla otisao. Zasto, e bas zbog toga sto smo ovakvi kakvi smo.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

1941 ustaše mu pobile skoro celu familiju…


1991 ustaše mu spalile i srušile spomenik…



2021 ustaša Plenković ga stavlja na kovanicu…

ban Kulin

pre 2 godine

O svom porijeklu Tesla je u osobnom dnevniku napisao:
“Drago mi je što me Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni pop.

(:D, 22. jul 2021 13:40)






Taj dnevnik postoji koliko i grobovi hrvatskih kraljeva, što će reći da se nalaze u nekom paralelnom univerzumu jer su nevidljivi ahahahahahahahaha...

Макарије

pre 2 godine

O svom porijeklu Tesla je u osobnom dnevniku napisao:
“Drago mi je što me Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni pop.
(:D, 22. jul 2021 13:40)

Ма хајде!
И непосредно послије такве изјаве побијете читаву фамилију Тесла.
Нешто се не слаже...

dragaN

pre 2 godine

U Srbiji proveo manje od 24 sata u životu, a vi pričate da je srbin. Pa nije Srbija bila tako daleko da ne bi dolazio češće da ju je volio i smatrao se srbinom. Putovao po cijeloj Evropi, otišao i u Ameriku, a do Srbije jedva jednom skoknuo i brzo se vratio u Zagreb.
(Gogs, 22. jul 2021 14:43)

U pravu si. I Ajnstajn nije Jevrejin jer nikada nije bio u Izraelu. Ajnstajn je Srbin jer je ziveo neko vremeu Novom Sadu, zar ne?

Furda Split

pre 2 godine

''Tamo daleko'' je pjesma hrvatskih iseljenika :)
(Robert_Hr, 22. jul 2021 16:33)
U pravu si. Malo je poznata lako proverljiva cinjenica da je na Krfu bilo jako malo Srba. Uglavnom su to bili Hrvati koji su dezertirali iz Kajzerove vojske i preplivali do Krfa. Tu su cekajuci da se vrate na front pevali "Tamo daleko". Ali kako ti to da objasnis Srbima. Oni misle da su oni probili Solunski front.

бобан

pre 2 godine

Што нису ставили неког од чувених хрватских краљева из тисућљетње повијести или мора да буде неко ко је стварно постојао...?

хбк

pre 2 godine

Тесла је умро на Божић током 2. светског рата. Нашли су га мртвог са књигом српских епских песама на крилу. Читао је ,,Смрт мајке Југовића" када је умро. Док у његовом крају, у том тренутку, звери у људском облику убијају нове мајке Југовића. И њихову децу. Учите своју децу, да знају и сутра ко је био Никола Тесла, а ко је истребио његове земљаке са вековних огњишта!

miro split

pre 2 godine

Nije mi jasno zašto ovo Srbe smeta? Niko normalan u Hrvatskoj ne tvrdi da je Tesla Hrvat i ne bulazni o nekakvom tajnom dnevniku u kojem Nikola Tesla sebe proglašava Hrvatom. To je priča za bolesne i iskopleksirane osobe. Svi mi znamo da je Tesla Srbin i po ocu i po majci i ovo je jedan dobar potez da se na hrvatski euro stavi jedan hrvatski Srbin i na taj način da do znanja koliko su ne samo Srbi nego i ostale nacionalne manjine učestvovalo u pozitivnim stvarima kroz povjest Hrvatske.
Ovo triska u lice svim šovinistima u Hrvatskoj.
Em, se gubi valuta kuna koja ima prošlost u Pavelićevoj tvorevini, Em dobijamo euro sa slikom genijalnog Srbina.
Nije lako bit Ustaša, a Srbin ti u takuinu (novčaniku) stražu čuva.

xxxx

pre 2 godine

Tesla sad službeno ulazi u antologiju hrvatskih velikana.
(Dmitar Zvonimir, 22. jul 2021 15:52)
Steta sto se toga Hrvati nisu setili 40-tih, mozda bi mu familija prezivela

Chiko

pre 2 godine

U čemu je problem? Đokovicu je otac Crnogorac a majka Hrvatica, po kojemu pravilu je onda Srbin?
(Zgubidan, 22. jul 2021 14:04)

Pa zato sto se svi (većinom) Srbi

Milosav

pre 2 godine

Mogu samo da kazem da je Tesla kojim slucajem ostao u "Hrvastskoj" tj. NDH sigurno bi zavrsio u Jasenovcu ili u nekoj od mnogobrojnih jama punih srpskih kostiju kao i desetine hiljada drugih Srba iz Like.

Primernije bi bilo da stave Pavelica, Stepinca, Tupsona ili nekog od svojih drugih velikana koje i dan danas duzu do neba.
Ili Luku Modrica, on je barem zasluzio.

:D

pre 2 godine

 O svom porijeklu Tesla je u osobnom dnevniku napisao:
“Drago mi je što me Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni pop.

vlada

pre 2 godine

Možete se prepirati svi skupa do prekosutra, no par bitnih činjenica su:

1. Srbi kada (ako ikada) budu uvodili Euro, neće moći "štancat" Teslu na kovanicama (kod papirnatih nema "biranja").

2. Na kovanicama će pisati NIKOLA TESLA - CROATIAN SCIENTIST

3. Nakon što će pola svijeta gledati Teslu na Euru i čitati natpis CROATIAN scientist, lupajte vi kome god šta hoćete čiji je on ;), nas u HR boli briga, jer je svima jasno da je ON - Hrvatski građanin, bio i ostao...Nema jačeg marketinga od ovog sa "kovanicama".

Svi će znati da je Tesla iz Hrvatske ;)...btw....Tesla za "kovanicu" je bio prijedlog Hrvatskih građana za kovanicu, koji je vlada RH usvojila.
(Onako realno, 22. jul 2021 15:33)

Dobro onda mi na kovanice stavljamo Severinu. Kad je zezanje nek je maskembal.

VUK

pre 2 godine

Jaka stvar. Da imaju radnici platu 2500 eura i u Hrvatskoj i u Srbiji, kovanice bi im služile da kum posle venčanja baca ispred opštine. Peoblem je što u obe države mnogi nemaju novca za hranu , a čiji je lik ...to baš gladne zaboli.

xxxx

pre 2 godine

U čemu je problem? Đokovicu je otac Crnogorac a majka Hrvatica, po kojemu pravilu je onda Srbin?
(Zgubidan, 22. jul 2021 14:04)
I Modricu je majka Srpkinja i Drazenu je otac Srbin, pa se ne postavlja pitanje

Z-moon

pre 2 godine

Vrhunac besramnosti. U ND Hrvatskoj su istrebljeni svi Srbi u Smiljanu, njih 700. I 1992. su spalili kuću. Mnogi forumaši i neki povjesničari tvrde da čak i nije Srbin već Vlah, što samo potvrđuje ideologiju iz 1941. Kažu da se ponosio hrvatskom domovinom - jeste, ali je to izjavio mnogo pre istrebljenja 1941. Ako je Tesla Hrvat, onda je i pop Đujić. Da nije postao marketinški interesantan, poskoci bi i dalje bili jedini stanovnici srušene kuće.

stomak eliminator

pre 2 godine

Amerikanac slijeće na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Dočeka ga njegov srpski drugar i Amerikanac znatiželjno pita, vidim da je aerodrom nazvan Nikola Tesla, on je rođen u Srbiji? Kaže srpski prijatelj, nije. - Onda je odrastao i školovao se u Srbiji? - Nije ni to. Živio je i radio u Srbiji? - Ne. Pa dobro, jel ikad bio u Srbiji? Je, 31h u životu. Pa kako ste pobogu dali ime aerodromu glavnog grada zemlje po čovjeku koji je bio 31h u životu u toj zemlji i nikakvih dodira s tom zemljom nije imao? Obično se takva imena daju predsjednicima, povijesnim ličnostima koji su cijeli život radili za tu zemlju. Kaže srpski prijatelj na to, pa eto, izjašnjavao se kao Srbin...
(Miro ZG, 22. jul 2021 16:55)

Zašto ti pišeš srpskim jezikom, a nikakve veze nemaš sa Srbijom?

Guts

pre 2 godine

najbolji primjer one recenice: Hrvat je najhrabriji ne zato sto se niceg ne boji nego jer se niceg ne stidi"
Hrvatma kao da je u glavu ma bas me briga sto je bio srbin, sto mu je otac bio pop, sto se izjasnjavo kao Srbin, sto su mu Hrvat pobili pola rodbine, bas me briga ja cu da ga otmem I ne interesuje me nista drugo, on je Hrvat on je Hrvat. ponavkjacu I pricaju svuda ovo vise nego ostali I tako ce postavio nas. nece

susjed

pre 2 godine

Pogledajte Teslinu putovnicu: spominje se Croatia, Slavonija i Dalmacija. Nigdje Srbije, nigdje Austro-Ugarske. I sad se čudite. Nije sporno da je čovjek bio hrvatski državljanin. Gdje ste vi živući srbijanci stariji od 15 g. rođeni? Ne znam, ali znam da u Srbiji niste. Nije postojala od 1918.- 2006.

Ante

pre 2 godine

Mi treba da stavimo Bana Josipa Jelačica i onako je rodjen u Petrovaradinu i branio Novi Sad od madjara!
(mige, 22. jul 2021 13:47) # Link komentara

Apsolutno! Kao Hrvat, dajem punu podršku tome. Nemoj zaboraviti da su u Jelačićevoj vojsci udarna snaga bila postrojba od 5000 konjanika, koji su večinom bili Srbi.
Možemo mi danas odvajati što je čije, al kako da odvajamo ono što smo zajednički radili i stvarali?

SM

pre 2 godine

Bolje da stave srusen spomenik Tesli u Gospicu. Inace, deda mi je odatle, prvoborac VI Licke, pa sam upoznat kako su se Hrvati odnosili prema Teslinim sunarodnicima i '41-e i '91'-e.A, jos sam iz Srema. Komplet iskustvo sa Hrvatima :(((

biba

pre 2 godine

"Da se Tesla kojim slučajem rodio u Šapcu, odnosno u Otomanskom carstvu, vjerojatno bi uzgajao prasadi a ni mi ni vi za njega nebi čuli."

Pa i u Austrougarksoj je uzgajao koze. Da nije otisao u Ameriku ne bi se za njega culo a da je duze ostao u A-U ne bi preziveo NDH verovatno. Inace Srbija je bila nezavisna kad je Tesla rodjen, ne znam o kom Osmanskom carstvu pricate.

PUPIN

pre 2 godine

Tesla ne može da bude Amerikanac, jer nit su mu roditelji Amerikanci, nit mu je maternji jezik bio engleski, nit je rođen u Americi, nit se školovao u Americi, pravo na Teslu sem Srba jedino možeju da imaju još samo Austrijanci i to samo delimično, jer je Tesla rođen u njihovoj carevini i to je sve, sve ostalo je krađa, a posebno ovo što čine povampireni Milanovićevi ustašoidi.

Miro ZG

pre 2 godine

Tesla je od svojih 86 godina proveo:
-59g u Americi
-20g u sadašnjoj Hrvatskoj ondašnjoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomijom od svih pokrajina (kralj je bio Franjo Josip I, punom titulom car Austrije i kralj Ugarske, Hrvatske i Bohemije)
-3g u Austriji
-2g u Mađarskoj
-2g u Francuskoj i Njemačkoj
-31h u Srbiji

Miloš Bgd

pre 2 godine

Rodio bi se Tesla i u Srbiji da nije bilo zlih okupatora: Austrijanaca, Ugara, Talijana, Turaka... koji su mu rastrzali narod i njegove teritorije.

I ništa ne može da promeni činjenicu da za Teslu svoju zahvalnost dugujemo Milutinu i Georgini, dakle za dvoje naših krajiških Srba, ostali su tu samo smetali, pogotovu okupatori, njihovi konjušari i oni koji su hteli da iskoriste Teslu i njegove radove za svoje lične interese!

Tesla je Srbin od oca Srbina i majke Srpkinje, oni su ga hranili, oni su ga negovali, oni su ga lečili, presvačili, oblačili, oni su ga vaspitavali, oni su ga školovali, oni su ga vodili u crkvu, u srpsku crkvu, od njih je naučio srpski jezik kao svoj maternji jezik, a od oca Milutina koji je govorio 6 strana jezika učio je: nemački, mađarski, latinski..., od oca Srbina Milutina i majke srpkinje Georgine nasledio je svoju genijalnosti i blistavi um, dakle HVALA SRBIMA ZA TESLU!

Svi ostali, sem Srba, žele da se ogrebu o slavno ime velikog srpskog naučnika Nikole Tesle!

Harwy

pre 2 godine

Nije on rodjen u Hrvatskoj, jer ona kao drzava tada nije ni postojala, vec je rodjen u Austrougarskoj! A to sto ce njegov lik da stave, pa to je njihova nesreca, da nemaju nikog svog, nego moraju Srbina. Hvala im!
(peca, 22. jul 2021 15:37)

On je rođen u Hrvatskoj koja je bila dio Austrougarske i mala je svoj grb ipostojao je Hrvatski Sabor (Skupština) s banom na čelu koji su ukinuti ulaskom Hrvatske u kraljevinu SHS, kasnije kraljevinu Jugoslaviju.

Дајте мало мање се дрогирајте

pre 2 godine

(zg232, 22. jul 2021 18:30)

АУХ? Ниједан једини хрватијански владар није био хрватијанац. Све странци. Просто питање - ко вам је био задњи краљ? Толико о томе.
Ви нисте клали? Од Магденбурга преко Земуна до Стаљинграда у периоду од неких 300 година само сте то радили.
Говоримо истим језиком, српским, а "јужносрпски" је нешто што ћеш морати да кажеш лингвистима да си измислио. Можда ти и усвије предлог.
Срби тачно знају да нисте имали никакву државност, а то је потврдио и др Њофра који је јасно декларисао циљ Хрватијанаца да коначно буду независни и да остваре свој тисућљетњи сан о независности. Државом владају твоји људи, а за 1.000 година коњушарства у АУ монархији ви нисте имали ни 1 свог владара.

Могуће да су ти твој "повјесничари" били у праву, јер у АУ морнахији хрватијанци су и живели само по селима и племенима. Градови су им били мисаона именица, а народ тисућљетњи сан. И ја мислим да су многи Срби настали од хрватијанских племена из њихових села, видели људи да неће да имају ништа са примитивцима па постали Срби. Еј, животе...
Иначе, бежите од чињеница - једино што је спорно јесте то што је Тесла био и остао Србин, а ви бисте га заклали као и Саву Шумановића и многе друге Србе да је остао у тој вашој "држави" којом су владали сви осим хрватијанаца.

nn

pre 2 godine

nije ni čudo sto smo zadnji divljaci Europe, umjesto da nas Tesla povezuje kao i cijeli Svijet mi i tu tražimo razlog za nacionalizam, a on sam je sve rekao u vezi toga

peca

pre 2 godine

Nije on rodjen u Hrvatskoj, jer ona kao drzava tada nije ni postojala, vec je rodjen u Austrougarskoj! A to sto ce njegov lik da stave, pa to je njihova nesreca, da nemaju nikog svog, nego moraju Srbina. Hvala im!

Batman

pre 2 godine

“ Jao....Hrvatska uvodi Evro i 2022 ulazi u Schengen, a u Srbiji jos uvijek bezvredni dinar i Balkanske granice!
Iz "komentara" se vidi i zasto!”. Ti ocito nisi nikad citao komentare duboke mrznje na hrvatskim portalima. A oni su EU i ulaze u sengen zbog svojih prijatelja nemaca koji im se na ovaj nacin oduzuju za lojalnost za vreme drugog svetskog rata, od Gensera i Kola fo Stajnmajera i Merkelove, sve je to ista bratija.

Miro ZG

pre 2 godine

Činjenice o Tesli:
1. Srpskog je podrijetla
2. Odrastao je i školovao se u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomiju među pokrajinama (kralj je bio Franjo Josip I, punom titulom - car Austrije i kralj Ugarske, Hrvatske i Bohemije)
4. U školi u Karlovcu je imao predmet hrvatski jezik
5. Putovnicu mu je izdala ta ista Kraljevina
6. Nakon odlaska u Ameriku u Hrvatskoj je bio 2 puta.
7. Govor zagrebačkoj gradskoj skupštini o elektrifikaciji završava s: "Smatram svojom dužnošću, upravi grada Zagreba, kao rođeni sin ove zemlje, u svakom pogledu, što se toga pitanja tiče, savjetom i činom biti na ruci, i molim da se grad u svakom slučaju gdje bi tehničke potežkoće nastale, na mene obraća, te ću bez ikakve odštete savjetovati, kako budem bolje znao!”.
8. slijedeći Tesline upute, hrvatski inženjeri su 1895. izgradili i pustili u pogon hidroelektranu za izmjeničnu struju na rijeci Krki. Bila je to prva hidroelektrana izmjenične struje u Europi te druga najstarija na svijetu puštena dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena hidroelektrana na slapovima Niagare.
9. U Srbiji je bio 31h u životu
10. Na sprovodu je lijes bio prekriven Američkom i Jugoslavenskom zastavom, svirane su pjesme Ave Maria i Tamo daleko u izvedbi hrvatskog violiniste Zlatka Balokovića
11. Tesla nije napravio oporuku (testament) i nije odredio što s njegovim stvarima
12. Njegov nećak je poklonio njegove stvari muzeju u Beogradu

Goran

pre 2 godine

Pogledajte Teslinu putovnicu: spominje se Croatia, Slavonija i Dalmacija. Nigdje Srbije, nigdje Austro-Ugarske. I sad se čudite. Nije sporno da je čovjek bio hrvatski državljanin. Gdje ste vi živući srbijanci stariji od 15 g. rođeni? Ne znam, ali znam da u Srbiji niste. Nije postojala od 1918.- 2006.
(susjed, 22. jul 2021 13:56)
Rođen 1963 u SFRJ, SR SRBIJA... nikad nije ni prestajala da postoji, ma koliko se susjedi trudili da nestane...

a

pre 2 godine

Oni treba da stave jednog drugog srbina.Kneza Pavla.Do tada je hrvatska bila okolina
Zagreba.1939. on je hrvatskoj(banovini) pripojio Dubrovnik,Dalmaciju,Krajnu i Sla-
voniju.Konkurenti su mu Pašić i Aleksandar K. koji nisu pojurili zločince iz Mačve
1914.

aca

pre 2 godine

Najveća srbijanska muka je ta što je Tesla rođen usred Hrvatske,da je rođen barem u Albaniji,bilo bi im lakše.
(t.b., 22. jul 2021 14:58)

gde ti je Jelacic rodjen?

Chiko

pre 2 godine

Pogledajte Teslinu putovnicu: spominje se Croatia, Slavonija i Dalmacija. Nigdje Srbije, nigdje Austro-Ugarske. I sad se čudite. Nije sporno da je čovjek bio hrvatski državljanin. Gdje ste vi živući srbijanci stariji od 15 g. rođeni? Ne znam, ali znam da u Srbiji niste. Nije postojala od 1918.- 2006.
(susjed, 22. jul 2021 13:56)

Ali se zna, srpski rod.

sportdetective

pre 2 godine

Kad nemas svoje, ukradi drugome. Hrvati su poznati po tome. Sta se cudite, sto prisvajaju poznatog Srbina, kad su od slovenaca hteli ukrasti kranjsku kobasicu, e kobasica koja nema nista zajednicko s hrvatima, a crveno vino Teran su uspeli ukrasti. Zamisli, kad su izbacili Dubrovnik i izglasali Teslu, da ga stave na kovanice. Cak su i Tudjmana zaboravili. Al Teslu nisu zaboravili.

Gogs

pre 2 godine

U Srbiji proveo manje od 24 sata u životu, a vi pričate da je srbin. Pa nije Srbija bila tako daleko da ne bi dolazio češće da ju je volio i smatrao se srbinom. Putovao po cijeloj Evropi, otišao i u Ameriku, a do Srbije jedva jednom skoknuo i brzo se vratio u Zagreb.

vlada

pre 2 godine

Na sve se udice upecate. Koliko je to bitno?
Da rezimiramo, srpski naučnik koji je rođen u Austougarskoj, na teritoriji današnje Hrvatske...Neka nam promovišu velikana. Istog onog kome su na sahrani svirali Tamo daleko, (tamo je selo moje, tamo je Srbija) po njegovoj poslednjoj želji.

Vanja

pre 2 godine

Ne vidim problem sa Teslom na kovanicama. Prvo to nisu kune nego evri, drugo ne postoje hrvatski evri i trece nigde nece pisat Tesla-Hrvat nego ce samo stajat njegov lik. Srbi su takodje dio Hrvatske a ovo ce bit najveca reklama za njih, dovoljno su propatili
(Logik, 22. jul 2021 13:50)

Malo je ovakvih normalnih komentara !!!
Tesla se nije opterećivao nacionalnošću !
(Panac, 22. jul 2021 17:26)

Da li vi ljudi shvatate da nije problem
Tesal na kovanici nego Tesla na sahovnici sa tekstom "hrvatski naucnik"?! Ako vi u tome ne vidite nista lose imate vece probleme od ovih drugih.

mbranko

pre 2 godine

Tesla je po nacionalnosti Srbin i to nitko u Hrvatskoj ne osporava, a ostalo idemo redom. Proguglajte Tesla passport, izdan je od Kraljevske Hrvatsko-dalmatinsko-slavonske vlade, na njemu piše Putovnica Riesepass. Nakon toga proguglajte Nikola Tesla's grades i otvorite video i pogledajte na 3:15 koji mu je jezik materinji, i na kraju proguglajte Tesla - Maček, pročitajte telegram kojeg je N. Tesla poslao V. Mačeku gdje stoji "Hvala na mnogo cienjenoj cestitki i pocasti jednako se ponosim moga srpskoga roda i moje hrvatske domovine zivili svi jugoslaveni, Nikola Tesla

Il

pre 2 godine

Kakvi su dobro da nisu i Marka Pola stavili, jer znate on je po njihovoj teoriji rodjen na Korčuli i Hrvat je...dok im Italijani nisu srušili sneška lol

miro split

pre 2 godine

@ Lovac
Šta se ti dereš na nas i vičeš ka sumanut da je Tesla Hrvat?
Nije Hrvat nega je Srbin, a ti se aj ličit.
Neš se ti ovdi derat na nas. Viči doma na ženu i nju uvjeravaj da je Tesla Hrvat.
Da će ti ona po glavi.

neopterećen

pre 2 godine

Kod zapadnih susjeda, nema šta nema. Kad nemaš svoje naučnike, stavljaj tudje. Posle se čudimo zašto su šiptari toliki lažovi, a braća sa kroatima.

Ich bin Caligula

pre 2 godine

dok mi udjemo u EU moci cemo kao istorijsku licnoct da stavimo nekoga ko se verovatno jos nije ni rodio.
(aca, 22. jul 2021 14:40) # Link komentara

Moći ćete. Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Sloba Milošević....sve "velike" - svjetski poznate "face"....a osim toga, obzirom u kakvoj diktaturi trenutno živite, vjerovatko će počasnu kovanicu zauzeti AV ;)...i to onu sa lovorovim vjencom na vrhu glave....

al, sta ja znam

pre 2 godine

2750

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.
(Popo, 22. jul 2021 15:43)

Au al si lupio i ostao ziv, po tom kriterijumu Kristijano Ronaldo je Spanac, delimicno Englez, ali trenutno je Italijan, samo Portugalac nije sigurno

Dalmatinac

pre 2 godine

Da se Tesla kojim slučajem rodio u Šapcu, odnosno u Otomanskom carstvu, vjerojatno bi uzgajao prasadi a ni mi ni vi za njega nebi čuli.

zg232

pre 2 godine

I jedni i drugi smo bili imigranti u ocima Austorugarske i onda nakon oba svetska rata, konacno se oslobodili, a onda nasli da se koljemo 90tih ko je Srbin ko Hrvat, a isti jezik i kulturu imamo. Umesto da nas velikani poput Tesle ujedinjuju, raspravlja jeli bio veci Hrvat ili veci Srbin. Bio je i jedno i drugo. Srpski imigrant rodjen u Hrvatskoj, kao i milioni drugih.
Ali ne, mi cemo o tome ko je kolki Srbin ili Hrvat u dve drzave sa BDPom od 50-60milijardi, gde jedna zivi od turizma, druga od kriminala, a 10 puta bogatije komsije gledaju i trljaju ruke.
(er, 22. jul 2021 16:26)

Da je AU monarhija potrajala, bila bi AUH, jer se već radilo na tome. Zbog toga, za AU Hrvati nikako nisu bili imigranti, već građani carevine, kao i danas EU. Srbi se računaju migrantima i u EU i AU. Mi se nismo klali, već ste vi počeli nas klati i ispraćati tenkove cvijećem, a vaši vikend kokošari su dolazili krasti, silovati i ubijati. Mi ne govorimo istim jezikom, već sličnim, a postali su još sličniji zbog života u zajedničkim državama. Osim toga, originalni srpski jezik je južnosrpski, odnosno mješavina srpskog, bugarskog, grčkog i turskog s 2 deklinacije i 2 glagolska vremena. Što imaju susjedi trljati ruke, ako se mi svađamo? Pročitala sam sve komentare. Srbi u svojoj neukosti opet negiraju hrvatsku državnost u AU i hrvatsku povijest. Možda neki naši povjesničari su ipak u pravu, Srbi su nastali od Hrvata koji su izbačeni iz svojih plemena i sela.

:D

pre 2 godine

Tesla ne može da bude Amerikanac, jer nit su mu roditelji Amerikanci, nit mu je maternji jezik bio engleski, nit je rođen u Americi, nit se školovao u Americi, pravo na Teslu sem Srba jedino možeju da imaju još samo Austrijanci i to samo delimično, jer je Tesla rođen u njihovoj carevini i to je sve, sve ostalo je krađa, a posebno ovo što čine povampireni Milanovićevi ustašoidi.
(PUPIN, 22. jul 2021 13:50)

A što svojatate Srbe rođene u osmanskom carstvu?

dule

pre 2 godine

Pa što bi nama smetalo ako stave Teslu? Ako možemo mi da imamo Vajferta na novčanici, što ne bi mogli oni Teslu? Nacionalnost tu nema nikakvog značaja, jer ni Vajfert nije bio Srbin, nego podunavski Švaba, dakle iz nemačke porodice. Znači, mogu i oni Srbina rođenog na prostoru Hrvatske.

Bezveze traćimo energiju na neku nepravdu koje nema.
(..., 22. jul 2021 15:13)

Analogija sa Vajfertom - odlicna.

Obojica rodjeni u Austrijskom carstvu otprilike u isto vreme. Nakon skolovanja odselili se u zemlje koje ce im postati domovina i mesto gde su se u potpunosti ostvarili. Za Vajferta to je Srbija, za Teslu to je Amerika.

Da rezimiramo:

Tesla, Amerikanac srpskog porekla, rodjen u Austrijskom carstvu a na teritoriji danasnje Hrvatske. Inzenjer i pronalazac (nije bio naucnik kako mnogi ovde navode). Bio prilicno na svoju ruku, nekonvencionalan. Zaduzio ceo svet svojim pronalascima.

Vajfert, Srbin nemackog porekla, rodjen u Austrijskom carstvu a na teritoriji danasnje Srbije. Industrijalac. Bio dobrovoljac u srpskoj vojsci, dobrotvor, a nije bio ni u jednoj stranci - znaci i on je bio nekonvencionalan, ali drugacije od Tesle. Zaduzio Srbiju svojim radom.

:D

pre 2 godine

Kad ja vidin tu kovanicu sa Teslinom likom prvo šta ću reć je:
Množite se šta više moji Srbi!
(miro split, 22. jul 2021 15:08)

Samo da znaš nisi ni ti Srbin, nego pravoslavac kojeg su Srbi kao sve pravoslavce s područja Hrvatske prekomandirali u Srbe.

Spock

pre 2 godine

u svim svetskim krugovima Nikola Tesla je priznat kao americko-srpski naucnik.Tako da ce hrvati morati da gledaju srbina na kovanicama.Nemojte se uzrujavati zbog njihovih kompleksa :)
(Goat Nole, 22. jul 2021 13:59)

pa kako cemo "morati" a odlucili da ga zelimo staviti...mislim da su to vasi kompleksi,jer ne znam kak ces osjecati kad budes drzao tu kovanicu pa na jednoj strani Tesla a na drugoj Šahovnica....pa sad ti reci tko ce morati.....

Vanja

pre 2 godine

Samo da znaš nisi ni ti Srbin, nego pravoslavac kojeg su Srbi kao sve pravoslavce s područja Hrvatske prekomandirali u Srbe.
(:D, 22. jul 2021 15:43)

decko, sizofrenija se leci.

Pravoslavac - veroispovest
Srbin - nacionalnost
Tesla - Srbin, pravoslavac

Nego sto ne stavite jednog od "oca nacije" na kovanice?! A nisu ravni Srbinu, to je problem....

Kit Karson

pre 2 godine

Žalosno je što srpske vlasti uporno prećutkuju i ne reaguju na ovu otimačinu, da li je iko u Srbiji svestan koliko je ova krađa tragična po nas ako li je
ne sprečimo?!

bruder

pre 2 godine

(:D, 22. jul 2021 13:40), prosto glava boli od vasih falsifikata i budalastina koje umisljate i izbosite svuda bez blama, eto samo nam prilozi original dokument da je Tesla to igde napisao ili rekao? Kao i bilo koji grob nekog hrvatskog kralja? Nemash, nemoguce...Meni je naprosto neverovatno sta vi sebi dozvoljavate, vi ste kolektiv delikvenata. To sada i Albanci rade pa evo i Crnogorci, kad imas silu iza sebe mozes da tvrdis sta ti se prohte e sad kad sila prodje istina ostaje ali treba to docekati...inace Tesla je iz svestenicke srpske porodice vekovima unazad, to je bar lako proverljivo, tako da stvarno su vam sramotne te izmisljotine koje tako samouvereno lepite svuda kao neki tinejdzeri gladni paznje bez obzira na sve...pa covece daj original dokument, daj grob nekog vaseg kralja? Kako nemas casti nimalo ni sopstvene tvrdnje sam da ispitas? Uzas...

Miro ZG

pre 2 godine

Činjenice o Tesli:
1. Srpskog je podrijetla
2. Odrastao je i školovao se u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomiju među pokrajinama (kralj je bio Franjo Josip I, punom titulom - car Austrije i kralj Ugarske, Hrvatske i Bohemije)
4. U školi u Karlovcu je imao predmet hrvatski jezik
5. Putovnicu mu je izdala ta ista Kraljevina
6. Nakon odlaska u Ameriku u Hrvatskoj je bio 2 puta.
7. Govor zagrebačkoj gradskoj skupštini o elektrifikaciji završava s: "Smatram svojom dužnošću, upravi grada Zagreba, kao rođeni sin ove zemlje, u svakom pogledu, što se toga pitanja tiče, savjetom i činom biti na ruci, i molim da se grad u svakom slučaju gdje bi tehničke potežkoće nastale, na mene obraća, te ću bez ikakve odštete savjetovati, kako budem bolje znao!”.
8. slijedeći Tesline upute, hrvatski inženjeri su 1895. izgradili i pustili u pogon hidroelektranu za izmjeničnu struju na rijeci Krki. Bila je to prva hidroelektrana izmjenične struje u Europi te druga najstarija na svijetu puštena dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena hidroelektrana na slapovima Niagare.
9. U Srbiji je bio 31h u životu
10. Na sprovodu je lijes bio prekriven Američkom i Jugoslavenskom zastavom, svirane su pjesme Ave Maria i Tamo daleko u izvedbi hrvatskog violiniste Zlatka Balokovića
11. Tesla nije napravio oporuku (testament) i nije odredio što s njegovim stvarima
12. Njegov nećak je poklonio njegove stvari muzeju u Beogradu

Hahahaaa

pre 2 godine

Jao....Hrvatska uvodi Evro i 2022 ulazi u Schengen, a u Srbiji jos uvijek bezvredni dinar i Balkanske granice!
Iz "komentara" se vidi i zasto!

Popo

pre 2 godine

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.

Otomanski izdanci

pre 2 godine

Možete se prepirati svi skupa do prekosutra, no par bitnih činjenica su:

1. Srbi kada (ako ikada) budu uvodili Euro, neće moći "štancat" Teslu na kovanicama (kod papirnatih nema "biranja").

2. Na kovanicama će pisati NIKOLA TESLA - CROATIAN SCIENTIST

3. Nakon što će pola svijeta gledati Teslu na Euru i čitati natpis CROATIAN scientist, lupajte vi kome god šta hoćete čiji je on ;), nas u HR boli briga, jer je svima jasno da je ON - Hrvatski građanin, bio i ostao...Nema jačeg marketinga od ovog sa "kovanicama".

Svi će znati da je Tesla iz Hrvatske ;)...btw....Tesla za "kovanicu" je bio prijedlog Hrvatskih građana za kovanicu, koji je vlada RH usvojila.
(Onako realno, 22. jul 2021 15:33)

Dobro onda mi na kovanice stavljamo Severinu. Kad je zezanje nek je maskembal.
(vlada, 22. jul 2021 16:47) # Link komentara

Stavite vi šta hoćete na svoje sredstvo plaćanja...taman koliko vrijedi Sverina bi vam "sjela" na novac k'o "kec na desetku"......Na tvoju žalost Euro je SVJETSKA valuta, a na istoj će pisati Nikola Tesla CROATIAN Scientist ;)

Spock

pre 2 godine

Tesla ne može da bude Amerikanac, jer nit su mu roditelji Amerikanci, nit mu je maternji jezik bio engleski, nit je rođen u Americi, nit se školovao u Americi, pravo na Teslu sem Srba jedino možeju da imaju još samo Austrijanci i to samo delimično, jer je Tesla rođen u njihovoj carevini i to je sve, sve ostalo je krađa, a posebno ovo što čine povampireni Milanovićevi ustašoidi.
(PUPIN, 22. jul 2021 13:50)


hahaha kako ti Plenkovic dize tlak....bravo Plenki...nema nista jace nego sa jedne strane Šahovnica a sa druge Tesla....

Bratoljub

pre 2 godine

Tesla je zaslužio svetsku novčanicu sa njegovim likom. Nadam se da će se Hrvati setiti i šta su učinili njegovoj porodici tokom drugog svetskog rata i 1995. Ljudski je priznati i oprostiti. Bio je naš sunarodnik vaš sused, odrastao i školovao se u Austrougarskoj, a umro kao Amerikanac srpskog porekla. Po njegovoj poslednjoj želji sahranjen je uz zvuke pesme Tamo daleko, što ga je podsećalo na državu Jugoslaviju i rodno Smiljane.

...

pre 2 godine

Pa što bi nama smetalo ako stave Teslu? Ako možemo mi da imamo Vajferta na novčanici, što ne bi mogli oni Teslu? Nacionalnost tu nema nikakvog značaja, jer ni Vajfert nije bio Srbin, nego podunavski Švaba, dakle iz nemačke porodice. Znači, mogu i oni Srbina rođenog na prostoru Hrvatske.

Bezveze traćimo energiju na neku nepravdu koje nema.

Miro ZG

pre 2 godine

Amerikanac slijeće na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Dočeka ga njegov srpski drugar i Amerikanac znatiželjno pita, vidim da je aerodrom nazvan Nikola Tesla, on je rođen u Srbiji? Kaže srpski prijatelj, nije. - Onda je odrastao i školovao se u Srbiji? - Nije ni to. Živio je i radio u Srbiji? - Ne. Pa dobro, jel ikad bio u Srbiji? Je, 31h u životu. Pa kako ste pobogu dali ime aerodromu glavnog grada zemlje po čovjeku koji je bio 31h u životu u toj zemlji i nikakvih dodira s tom zemljom nije imao? Obično se takva imena daju predsjednicima, povijesnim ličnostima koji su cijeli život radili za tu zemlju. Kaže srpski prijatelj na to, pa eto, izjašnjavao se kao Srbin...

dude

pre 2 godine

dok je umirao sam i siromašan u srmrdljivoj sobi američkog hotela, hrvate i srbe je bolelo uvo….
a sada…smešni ste bre, i jedni i drugi.

Tesssla

pre 2 godine

@pupin
Tesla ne može da bude Amerikanac, jer nit su mu roditelji Amerikanci, nit mu je maternji jezik bio engleski, nit je rođen u Americi, nit se školovao u Americi, pravo na Teslu sem Srba jedino možeju da imaju još samo Austrijanci i to samo delimično, jer je Tesla rođen u njihovoj carevini i to je sve, sve ostalo je krađa, a posebno ovo što čine povampireni Milanovićevi ustašoidi.
(PUPIN, 22. jul 2021 13:50)

pitam se koliko godina neko moze imati i koliko knjiga ne procitati, pa da bi mogao izvaliti ovakve gluposti.

Coyote

pre 2 godine

Umirem od smeha. Postenog hrvata da nadju nemaju
(021, 22. jul 2021 13:45) A Ivana Mestrovica na promer? Dobro ne znas ko je on nema veze. Meni ni najmanje ne smeta sto ce Tesla biti na kovanici Evra. Čak mi je drago.

G - sila

pre 2 godine

Samo da znaš nisi ni ti Srbin, nego pravoslavac kojeg su Srbi kao sve pravoslavce s područja Hrvatske prekomandirali u Srbe.
(:D, 22. jul 2021 15:43)


Da, da svakako Vatikan, katolicizam i Austro-Ugarska, te islam i Osmanlije nisu mogli da očuvaju svoje katolike i muslimanske vernike i da se odupru od super-moćne SPC koja je nastala ni iz čega i popravoislavila skoro sve hrvate i sve bošnjake i tako stvorila Srbe, u kom paralelnom univerzumu ovo može biti istina, ni u jednom!

Logik

pre 2 godine

Ne vidim problem sa Teslom na kovanicama. Prvo to nisu kune nego evri, drugo ne postoje hrvatski evri i trece nigde nece pisat Tesla-Hrvat nego ce samo stajat njegov lik. Srbi su takodje dio Hrvatske a ovo ce bit najveca reklama za njih, dovoljno su propatili

Pozdrav iz Amerike

pre 2 godine

Evo sad procitah Vikepidiju na kojoj pise da je rodjen u Austrougarskoj i da je imao Austrijsko drzavljanstvo. Ono sto mene tu nekako cudi da ga Austrijanci ne svojataju Teslu a po svemu imaju daleko vise prava na to. Hrvatska tada nije postojala samo Austrougarska. Ne znam ali Hrvati zaista imaju ogroman kompleks nise vrednosti

Jadranko

pre 2 godine

SM@ baš lijepo što si iz Like, onda znaš šta je 6 lička i četnici skupa s njima radila po Lici u vrijeme 2ww hrvatima. kao što vjerojatno i znaš, da su u zadnjem ratu s Ljubova dnevno stizale granate na hrvate, civile ne vojnike, Gospić je bio mali Vukovar. i opet usprkos tome svemu, Hrvati nisu kompleksaši da neće cijenit svijetskog znanstvenika kao Tesla, samo zato što je Srbin. i svi ti Hrvati, su se pobrinuli da mu se obnove spomenici, i status kakav zaslužuje. stotine miliona kuna se uložilo u spomen na Teslu, samo u Lici, obnovljen mu je spomenik ove godine u centru Gospića dobio je puno ljepši park i identičan ali puno veći spomenik nego u doba SFRJ. Tito u Kumrovcu, nema takav kakav ima Tesla u Gospiću, tko ne vjeruje neka dođe i neka se sam uvjeri. a što se tiče Tesle, proveo je daleko više dana i godina u HR, nego u SRB, pa ne vidim niti jedan jedini razlog zbog čega se diže ovakva halabuka zbog toga što ga se stavilo na euro. da se stavilo Ruđera Boškovića, priča bi bila, ti Hrvati što nisu stavili Teslu on je veći od Ruđera. nikad dobro, i nikad se još nije rodio tko bi svima ugodio. Faust Vrančić je izmislio padobran, i mostogradnju, proveo dosta vremena u Italiji, malo guglajte o njemu, kada pričate da nemamo šta stavit na euro, osim Tesle.

Sekač

pre 2 godine

Koliko bespotrebnih komentara i rasprava. Najbolje je razrešiti dilemu, i otići kod Tesline rodbine u njegovo rodno selo. Valjda oni najbolje znaju ko su i šta su..
Ah, da...

Spock

pre 2 godine

onako realno, hrvatska u to vreme nije postojala kao država već Austro Ugarsko carstvo, tako da sedi 1, nemaš pojma o čemu pričaš
(nikolaz, 22. jul 2021 17:09)


pa sto se onda vi uznemiravate kad se Austrjanci ili Madjari ne uzbunjuju...

Onako realno

pre 2 godine

Možete se prepirati svi skupa do prekosutra, no par bitnih činjenica su:

1. Srbi kada (ako ikada) budu uvodili Euro, neće moći "štancat" Teslu na kovanicama (kod papirnatih nema "biranja").

2. Na kovanicama će pisati NIKOLA TESLA - CROATIAN SCIENTIST

3. Nakon što će pola svijeta gledati Teslu na Euru i čitati natpis CROATIAN scientist, lupajte vi kome god šta hoćete čiji je on ;), nas u HR boli briga, jer je svima jasno da je ON - Hrvatski građanin, bio i ostao...Nema jačeg marketinga od ovog sa "kovanicama".

Svi će znati da je Tesla iz Hrvatske ;)...btw....Tesla za "kovanicu" je bio prijedlog Hrvatskih građana za kovanicu, koji je vlada RH usvojila.

Japanski car

pre 2 godine

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.
(Popo, 22. jul 2021 15:43)

Lupaš... Niste vi ništa jer tad niste postojali... Jedino što ste vi za njega učinili je da ste mu kao NDH pobili celu porodicu... Tako da te laži i bajke možeš samo sebi da pričaš.

al, sta ja znam

pre 2 godine

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.
(Popo, 22. jul 2021 15:43)

Cak sve ovo sto si i napisao da je tacno , a nije opet kakve veze ima Hrvatska sa njim, rodjen je u Austrougarskoj, to sto je sad ta teritorija Hrvatska nema ama bas nikakve veze, znaci on je Austro-Americki znanstvenik, jer ako nemoze biti Srbin u Hrvatskoj, nemoze onda ni biti Hrvat u Austrougarskoj

Onako realno

pre 2 godine

Miro ZG,

Znaci onda da računamo Bana Jelačića kao Srbina zato sto je rodjen na teritoriji danasnje Srbije?
(Brick in the wall, 22. jul 2021 18:31) # Link komentara

Računaj ga pod što hoćeš...Mi Hrvati ga slavimo, a u biti je "odigrao" za Austrijsku krunu kontra Mađara sa hrvatskim vojnicima...

:D

pre 2 godine

Kninsku kolonu da stave na novcanicu od 10 kuna.
(Orient Express, 22. jul 2021 15:43)

Zanimljivo, vidiš mogli bismo staviti traktor, ali na 1.000kn u znak sjećanja na oslobađanje trećine okupiranog teritorija Hrvatske.

Gjost

pre 2 godine

Ali kako mi idu na živce ovi likovi što kao traže neku sredinu, svadjate se oko nacionalnosti bla bla, tesla je bio amerikanac i ostale budalaštine, samo ne znam da li ijedan nemac ili italijan ili britanac koji se u nekom trenutku preselio za ameriku ili neku drugu zemlju slovi za amerikanca, ne brate, druge zemlje ne dozvoljavaju to, tačno se zna da li je nemački, engleski, italijanski naučnik, samo se tupani ovde primaju na te fore, koliko god bi bilo lepo da nema nacionalnih previranja i da nije bitno šta ko odakle, ne bi da vam kvarim sneška ali bitno je gospodo, bitno je i amekincu da se zna da je hemingvej američki pisac, bitno je englezu da je njutn englez kao i francuzu da je rene dekart francuz, tako je bitno i da se zna da je nikola tesla srbin, ili srbin iz habzburške monarhije koji je radio i živeo u americi, a za hrvate odavno znamo da ih nije sram

ok

pre 2 godine

Ko o cemu, baba o ustipcima, pardon, srbi i hrvati o Tesli. Napravite novog Teslu, a ne da se svadjate vec decenijama, a cekaj, pa kako da imamo nekog novog Teslu kad sve sto valja je davno i jos uvek odlazi odavde, bas isto kao sto je i Tesla otisao. Zasto, e bas zbog toga sto smo ovakvi kakvi smo.

Djed Gavrilo

pre 2 godine

????????
Ban Jelačić je Srbin iz Vojvodine,katoličke veroispovesti i ja predlažem da ga stavimo na kovanicu koja se stanca u Beogradu.

Uvodnik

pre 2 godine

To samo mogu da rese Srbi u Hrvatskoj. Da se glasno usprotive do momenta dok se svim Srbima u Cro ne vrati pokradena imovina i ne omoguce prava kao recimo pravo na el.energiju, nema svojatanja Srba.

Goat Nole

pre 2 godine

u svim svetskim krugovima Nikola Tesla je priznat kao americko-srpski naucnik.Tako da ce hrvati morati da gledaju srbina na kovanicama.Nemojte se uzrujavati zbog njihovih kompleksa :)

sasa

pre 2 godine

@ :D

Hrvatski plemic ne znaci Hrvat. Hrvatski plemic se odnosi na teritoriju a ne nacionalnost. Steta sto vam preci, kada su 1941-1945 klali po Lici te iste Tesle nisu znali da su oni u stvari Hrvati.

Chiko

pre 2 godine

Danasnja zapažanja :

“Tamo daleko” pesma hrvatskih iseljenika

Hrvatska imala državu tj kraljevinu za vreme Autougarske ( bez dobrog dela primorja )

Nikola Tesla je Hrvat

Jesam li nešto propustio?

Spock

pre 2 godine

najbolji primjer one recenice: Hrvat je najhrabriji ne zato sto se niceg ne boji nego jer se niceg ne stidi"
Hrvatma kao da je u glavu ma bas me briga sto je bio srbin, sto mu je otac bio pop, sto se izjasnjavo kao Srbin, sto su mu Hrvat pobili pola rodbine, bas me briga ja cu da ga otmem I ne interesuje me nista drugo, on je Hrvat on je Hrvat. ponavkjacu I pricaju svuda ovo vise nego ostali I tako ce postavio nas. nece
(Guts, 22. jul 2021 13:51)

de ti nama reci,jesi li sam ssbe ista razumio,tj jel znas sta si htio reci/napisati ?

Goat Nole

pre 2 godine

Spock,ja tu kovanicu tesko da cu drzati.Vi mozete ziveti u nekoj paralelnoj stvarnosti,ali to je samo vas problem.Bitno je da u celom svetu je Tesla priznat kao srbin i to je ono sto ce vas boleti vecno :) A vi mozete staviti na kovanicu i Napoleona i Ajnstajna,to nece promeniti cinjenice koje priznaje ceo svet.Razumljivo je da posto nemate svoje velikane pokusavate da prisvojite tudje ;)

Robert_Hr

pre 2 godine

Na njegovoj sahrani
po njegovoj zelji, pesma

Tamo daleko
(Objektivno, 22. jul 2021 13:50)

''Tamo daleko'' je pjesma hrvatskih iseljenika :)

mr

pre 2 godine

Taj dnevnik postoji koliko i grobovi hrvatskih kraljeva, što će reći da se nalaze u nekom paralelnom univerzumu jer su nevidljivi ahahahahahahahaha...
(ban Kulin, 22. jul 2021 14:09)

@
Misliš kao grob Draže Mihalovića?
Jeste ga našli? o_O

Dakle, ne postoji.
(Hr, 22. jul 2021 15:05)

Ето коначно да имамо нешто заједничко, ми имамо за бацање самопрозваних генерала као ви измишљених краљева.

Guns N Roses

pre 2 godine

On je rođen u Hrvatskoj koja je bila dio Austrougarske i mala je svoj grb ipostojao je Hrvatski Sabor (Skupština) s banom na čelu koji su ukinuti ulaskom Hrvatske u kraljevinu SHS, kasnije kraljevinu Jugoslaviju.
(Harwy, 22. jul 2021 16:44)

Tesla je rodjen u Vojnoj Krajini a to tada nije bila Hrvatska.

Pijani zlotvor

pre 2 godine

Po meni- pogresan potez. Da, rodjen je u hrvatskoj ali nije hrvat.
Radije bih vidio fausta vrancica.
Vjerujem da ogroman dio srba nije cuo za njega, izguglajte. Nesto kao hrvatski leonardo da vinci.

Vanja

pre 2 godine

Kralj Zvonimir, ban Jelacic, Pavelic, Starcevic, Stepinac, Tudjman svi ocevi nacije nisu veliki kao Srbin Nikola Tesla. E ta Hrvati da niste za plakanje covek bi vam se smejao.

Hr

pre 2 godine

svaki put kad hrvatijanci govore o Tesli treba istaknuti sta su Teslima, Srbima uradili u Krajini i sire...
(Miki, 22. jul 2021 13:36)
@
Svaki put kad Srbijanci govore o Tesli treba istaknuti što su Teslinim potomcima i Srbima napravili u ''krajini'' i šire. Kolko ih tamo bilo prije srbovanja, kolko nakon.
I vrijeme je da pustite naredbu o ''povlačenju'' da se vidi jel su tjerani od HV-a ili otišli po naredbi svojih!


Apropos kovanica, Tesla je odabran zbog Pupovca tj. potpredsjenika vlade Miloševića i hrvatskosrpske koalicije na vlasti u Hr.
Prijedlozi su bili Ruđer Bošković, Faust Vrančić...

Spusti loptu

pre 2 godine

Tesla je svetski čovek a ne samo naš. Kako onaj Jenki ima firmu Tesla tako i bilo ko može da ga stavi na novac.
Ovi komentari više govore o nama i našoj paranoji nego o njima ili bilio kome koji koristi Teslino ime i lik.

Sremac

pre 2 godine

Ajnštajn je bio Nemac, jevrejskog porekla, ali ipak Nemac, koliko god se ta Nemačka ogrešila o Jevreje, tako da...
(Realno, 22. jul 2021 14:29)

Kada te nije blam da lupas, tako da... Bolje da si insinuirao da je Tesla Austrougar, jer bi to bilo tacnije, tako da...

Прави Србин

pre 2 godine

"I Modricu je majka Srpkinja i Drazenu je otac Srbin, pa se ne postavlja pitanje
(xxxx,"

Тако је! Сваки прави Србин поставља питање! Срби обојица!

vidisesaneba

pre 2 godine

Ko god ne priznaje da su Srbi i Hrvati braća, nek mi onda objasni zašto se večito takmičimo za pažnju svetske javnosti poput dva mala zlikovca?

Umesto da ovde i jedni i drugi trubite jeftine parole i fantazije, evo Vam ČINJENICE (po Amerikancima)...

1) Izdali markicu na kojoj piše Serbian-American Inventor (dakle, ko razume Ameriku, zna da je USPS-ov pečat poštovan kao SCOTUS-ov). Ameri identifikuju po receptu "etnitet + državnost", a bili oni u pravu ili ne, na ovom svetu njihova je poslednja.

2) Napisao dugačak članak za Njujork Tajmz početkom 20ih godina prošlog veka u kome uzdiže Aleksandra (Kralja Srba i Hrvata) koji možete naći u bilo kojoj Američkoj biblioteci na mikrofilmu za džabe. Šta u tekstu piše, idite pa vidite...

3) Sahranjen u Svetom Savi u Njujorku dok su u pozadini svirali "Ave Maria" i "Tamo Daleko".

Ima tu još puno toga, ali je ovo pametnom dosta, a na žalost na ovoj temi...pametnih je jako malo.

Panac

pre 2 godine

Ne vidim problem sa Teslom na kovanicama. Prvo to nisu kune nego evri, drugo ne postoje hrvatski evri i trece nigde nece pisat Tesla-Hrvat nego ce samo stajat njegov lik. Srbi su takodje dio Hrvatske a ovo ce bit najveca reklama za njih, dovoljno su propatili
(Logik, 22. jul 2021 13:50)

Malo je ovakvih normalnih komentara !!!
Tesla se nije opterećivao nacionalnošću !

Samo je pitanje dali ste još na 800.000 ili na 1.800.000

pre 2 godine

Da je kojim slučajem živeo u leijepoj njihovoj, završio bi u Jasenovcu.
(Peđa, 22. jul 2021 13:41)

Pošto je bio radni logor, napravio bi 800.000 električnih stolica.

Danijel

pre 2 godine

@Dalnatinac, i hrvati/katolici su neko vreme (dva veka na dalje) živeli pod turcima u BiH, Slavoniji i u tvojoj Dalmaciji...zato ste bliži nama nego slovencima po mentalitetu...

Da se Tesla kojim slučajem rodio u Šapcu, odnosno u Otomanskom carstvu, vjerojatno bi uzgajao prasadi a ni mi ni vi za njega nebi čuli.
(Dalmatinac, 22. jul 2021 15:38

Konfeder i EU

pre 2 godine

Ne nervirajte se Srbi.. Što ste vi učinili za promociju Tesle. Niko ne spori da je po nacionalnosti Srbin ali rodio se u Austrougarskoj,današnjoj Hr. Samo svi preskaču da je Hr. i tu imala svoj grb, Sabor, Bana i teritoriju, nešto kao moderno rečeno,federalna jedinica..

bricktop

pre 2 godine

bas me zanima kako bi se crvati odnosili prema pokojnom drazenu petrovicu da se 90ih deklarisao kao srbin i da je presao u zvezdu ranih 80ih..da li bi ga svakako sahranili na mirogoju i kleli se u njega?mislim da je odgovor svima jasan..

Fanat špadi

pre 2 godine

Tesla je objasnio rodoslovno stablo i samo zahvaljujući pradidu posta je grkokatolik. Inače je Hrvat. Rođen je u kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji. Inače, Fortis 1780
U Dalmaciji i Lici ne nalazi Srbe nego Vlahe i Morlake. Sve šta ima sa Srbijom je što su grkokatoličku vjeru proglasili srpskom i tu je sva tragedija.

boban,nis

pre 2 godine

Na stranu sve,razmisljam nesto,koliko treba da budes genijalan i od boga dat da od deteta rodjenog u selu Licke zabiti postanes neko za koga ceo svet zna i jedan od najgenijalnijih ljudi koji je ikada ziveo na planeti zemlji.

Petar K

pre 2 godine

Zanimljiva je ova stvar perspektive. Hrvatska ljevica i domaći Srbi pozdravljaju ovo kao nesto pozitivno. Hrvatski krajnji desnicari se bune.
Srbija se buni isto. Nekako se to cesto poklapaju te perspektive.

Fanat špadi

pre 2 godine

Tesla je objasnio rodoslovno stablo i samo zahvaljujući pradidu posta je grkokatolik. Inače je Hrvat. Rođen je u kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji. Inače, Fortis 1780
U Dalmaciji i Lici ne nalazi Srbe nego Vlahe i Morlake. Sve šta ima sa Srbijom je što su grkokatoličku vjeru proglasili srpskom i tu je sva tragedija.

Ante

pre 2 godine

Mi da stavimo Bana Jelacica, ionako covek Bio Srbin.
Procitajte njegova pisma tadasnjem Patrijarhu Srpskom.
(Zbunjen, 22. jul 2021 13:39)
pa ko vam brani?

er

pre 2 godine

Tuga.

350 godina su porobljeni Srbi bezali u Austrougarsku. 350 godina smo sluzili kao topovsko meso za rat izmedju Austrougarske i Turske. I jedni i drugi smo bili imigranti u ocima Austorugarske i onda nakon oba svetska rata, konacno se oslobodili, a onda nasli da se koljemo 90tih ko je Srbin ko Hrvat, a isti jezik i kulturu imamo. Umesto da nas velikani poput Tesle ujedinjuju, raspravlja jeli bio veci Hrvat ili veci Srbin. Bio je i jedno i drugo. Srpski imigrant rodjen u Hrvatskoj, kao i milioni drugih.
Ali ne, mi cemo o tome ko je kolki Srbin ili Hrvat u dve drzave sa BDPom od 50-60milijardi, gde jedna zivi od turizma, druga od kriminala, a 10 puta bogatije komsije gledaju i trljaju ruke.

ludi splico

pre 2 godine

ma nek se kite tuđim perjem. svoje ionako nemaju
(Dragan, 22. jul 2021 14:46)

Šta Tesla ima sa Srbijom osim što je etnički Srbin?

Kralj mača

pre 2 godine

Да је Тесла живео у Хрватској '90-их година прошлог века, био би протеран у Олуји, као и осталих 250.000 Срба из Хрватске.

Spock

pre 2 godine

Kninsku kolonu da stave na novcanicu od 10 kuna.
(Orient Express, 22. jul 2021 15:43)

a da stavimo Vukovarsku kolonu i ono vase pjevanje kad ste grad porusili ?

Nedeljko

pre 2 godine

Tesla nikada nije imao hrvatski pasos, jer hrvatska tada nije postojala.
(Stefan, 22. jul 2021 15:00)

Hoćeš da kažeš da je imao Srpski?
Srbija tada nije postojala. I šta sad?

deniro

pre 2 godine

Mnogo se mi potresamo radi vašeg mišljenja......ovo me podsjeća na muslimane,kad smo krenuli graditi peljeski most,te oni neće dozvoliti te oni će lobirati te oni će spriječiti....evo most spojen.

Spock

pre 2 godine

Ova EU sve vise postaje kontroverzna. Hrvatska ne prestaje da ih blamira
(bojan, 22. jul 2021 14:28)

pa ako se toliko blamira od kud toliki otpor kod vas,da se morate opravdavati ,pisati i slicno..pustite onda nek se HR dalje blamira....

Maja

pre 2 godine

Pa postavite vi Srbi nekog svog velikana hrvatskog porijekla na novcanicu,evo npr. Ivu Andrica,onog koji je potpisao "Trojni pakt" sa Hitlerom.

:D

pre 2 godine

Evo sad procitah Vikepidiju na kojoj pise da je rodjen u Austrougarskoj i da je imao Austrijsko drzavljanstvo. Ono sto mene tu nekako cudi da ga Austrijanci ne svojataju Teslu a po svemu imaju daleko vise prava na to. Hrvatska tada nije postojala samo Austrougarska. Ne znam ali Hrvati zaista imaju ogroman kompleks nise vrednosti
(Pozdrav iz Amerike, 22. jul 2021 14:58)

Dvostruki srpski aršini:D Evo što ste sve naslijedili.
Pod zastavom Austrogarske na OI (kao i svi natjecateljii iz Vojvodine), Tapavica je osvojio broncu.
Medalje Jugoslavije se broje za Srbiju, a opet i medalju Srbina koji je nastupao za Austrougarsku se broji za Srbiju, ali i medalju Hrvata koji je nastupao za Austrougarsku se broji za srpsku.:D

Hr

pre 2 godine

Taj dnevnik postoji koliko i grobovi hrvatskih kraljeva, što će reći da se nalaze u nekom paralelnom univerzumu jer su nevidljivi ahahahahahahahaha...
(ban Kulin, 22. jul 2021 14:09)

@
Misliš kao grob Draže Mihalovića?
Jeste ga našli? o_O

Dakle, ne postoji.

dzericak

pre 2 godine

"Тесла је умро на Божић током 2. светског рата. Нашли су га мртвог са књигом српских епских песама на крилу. Читао је ,,Смрт мајке Југовића" када је умро."

Ovo ne verujem da je došlo iz američkog izvora, osim ako je u hotelu u kome je umro radio neki Srbin, što nije isključeno.

:D

pre 2 godine

Evo sad procitah Vikepidiju na kojoj pise da je rodjen u Austrougarskoj i da je imao Austrijsko drzavljanstvo. Ono sto mene tu nekako cudi da ga Austrijanci ne svojataju Teslu a po svemu imaju daleko vise prava na to. Hrvatska tada nije postojala samo Austrougarska. Ne znam ali Hrvati zaista imaju ogroman kompleks nise vrednosti
(Pozdrav iz Amerike, 22. jul 2021 14:58)

Evo wikipedia što ste vi naslijedili.
Pod zastavom Austrogarske na OI (kao i svi natjecatelji iz Vojvodine), Tapavica je osvojio broncu. Koja mitomanija nebeskog naroda s dvostrukim aršinom:D Medalje Jugoslavije se broje za Srbiju, a medalju Srbina koji je nastupao za Austrougarsku se broji za koga drugog, nego za Srbiju, ali i medalju Hrvata koji je nastupa za Austrougarsku se broji za srpsku:D

Harwy

pre 2 godine

A da stave Prof.Baltazara?
To je najveći naučnik hrvatskog porekla!
(agnostik, 22. jul 2021 15:53)

Dva nobelovca iz kemije Vladimir Prelog i Lavoslav Ružičke.

Bosanac

pre 2 godine

Znaci Hrvati su odabrali Teslu da ga stave na novcanicu i pored toga sto je porijeklom Srbin. A vi Srbijanci se bunite??
Pa treba da vam je drago i da ste zahvalni. Vi iz svoje drzave protjerujete ljude, ubijate, ne priznajete im ni jezik ni nqciju...
Oni pokazuju koliko cijene covjeka koji je toliko dobra donio svijetu. Budite zahvalni!

Oliver

pre 2 godine

Nasa drzava treba jasno i glasno da kaze da odustaje od evropskih integracija ukoliko Hrvati ne odustanu od stavljanja Tesle na svoje kovanice! Dosta je vise bilo ponizavanja. Genug!! Basta!!

Struja je imenica zenskog roda u kuju se nesmije dirat

pre 2 godine

Ja mislim braco srbi posto je tesla bio srbin/ to nitko ne osporava treba da vas oslobode placanja racuna za struju barem nekih 100 / 150 godina.

Daki

pre 2 godine

Drzava Srbija bi trebala da pokrene tuzbu protiv Hrvatske da se to spreci i iznese sve dokaze koliko je clanova Tesline direktne familije pobijeno u NDH i kako su se Teslini spomenici rusili po Hrvatskoj 1991 i 1992. DRZAVO REAGUJ!!!

Tesla Banderaš (i njegova priključenija)

pre 2 godine

baš je lepo gledati i slušati kako se serbi i kroati jure i ganjaju oko jednoga amerikanca koji garantovano na nijagarinim vodopadima nije pričao srpskohrvatski no američki!

dača

pre 2 godine

Zašto Nemci ne stave Ajnštajna na kovanicu? I on je bio (po toj logici) "njemački znanstvenik" čiji su sunarodnici skoro isto prošli kao Teslini u Hrvatskoj.

X - faktor

pre 2 godine

Bez brige, upravo sam pročitao vest da će na ovaj skandalozni predlog
HB Srbije uložiti zvaničnu zalbu, ako ova suluda krađa krene u realizaciju.

A akcija?

pre 2 godine

@ "Pa postavite vi Srbi nekog svog velikana hrvatskog porijekla na novcanicu,evo npr. Ivu Andrica,onog koji je potpisao "Trojni pakt" sa Hitlerom."
(Maja, 22. jul 2021 16:43)

Ne petljaj se, @Majo, u ono sto ne znas. Mene uopste ne zanima ko je odakle ili kojeg naciona, ali je CINJENICA da Ivo Andric NIJE POTPISAO Trojni pakt. Nije ni na kakav nacin ucestvovao u pripremanju tog sramnog ugovora, jer ga je tadasnja vlada skroz zaobisla. On je zbog toga nudio svoju demisiju kao ambasador.

I da kazem nesto i o temi koja se ovde "raspravlja": Je li Tesla ovo ili ono po nacionalnosti, po mestu rodjenja ili zivljenja skroz je irelevantno za sve ono sto je dao i ponudio covecanstvu. Ipak je notorna cinjenica da se Tesla proglasava i SAMO PROGLASAVA Srbinom na raznim drustvenim mrezama, a Hrvati i Ameriknci konkretnim cinjenjem rade da se njegov lik i delo dostojno sacuvaju. Gde su u Srbiji KONKRETNI potezi za to da joj je stalo da se Tesla SVUDA u SVETU ispostuje kao Srbin.
Tih akcija i poteza u Srbiji NEMA.

Tesssla

pre 2 godine

ovi tviter-komentatori koji se navode koriste tehnologiju 21. vijeka, ali glavom jos nisu izasli ni iz 19. vijeka.

najbolji dokaz koliko je Tesla bio ispred svoga vremena.

zozonpb

pre 2 godine

Tesla je bio svetski čovek i daleko ispred svog vremena, tako da bilo koja zemlja na svetu može da ga stavi na svoje kovanice i neće pogrešiti.

Vlada

pre 2 godine

Tesla da je živeo u Hrvatskoj tokom devedesetih bio bi proteran kao i svi ljudi koji se prezivaju Tesla. Pametnom dosta. E sad pošto je čovek svezaki priznat onda naša bivša braća nemaju problem da prisvoje takvog Srbina. Sve ostale koji se prezivaju Tesla su proterali u Srbiju.

nikolaz

pre 2 godine

onako realno, hrvatska u to vreme nije postojala kao država već Austro Ugarsko carstvo, tako da sedi 1, nemaš pojma o čemu pričaš

dusan

pre 2 godine

(Grad, 22. jul 2021 09:18)

Muahahaha ali u Hrvatskoj!?!? Pa vi tada niste postojali covece......... To je po toj logici kojoj pricas Austrougarska, nema ni jedan jedini papir ni Hrvatske ni Srbije, ima samo dokumenta Austrougarske i Amerike tek pred kraj zivota je dobio od Srbije penziji i papire a od vas nista do dana danasnjeg sem mozda te kovanice u skorijoj buducnosti covece

Gogs

pre 2 godine

DragaN
Razlika imeđu Tesle i Anstaina je u tome što se Tesla rodio u Kraljevini Hrvatska Slavonija i Dalmacija, što mu lijepo piše u putovnici na hrvatskom jeziku, a Anštajn je kako ti kažeš samo živio neko vrijeme u Novom Sadu. Da li ti je sada malo jasnije dragi dragaNe da ti usporedba ne drži vodu?

Африкаанер

pre 2 godine

Какви сте и једни и други сад би се сигурно декларисао као Американац...

Svetski, a ne naš.

pre 2 godine

Oko čega se ovi svadjaju. Tesla sve što je radio, zasigurno je radio za dobrobit svih ljudi. Baš je posebno razmišljao o nekom Lazaru iz Kragujevca ili nekom Anti iz Crikvenice. Ali većini zatucanih Balkanoidia je naprosto nemoguće prihvatiti činjenicu da je bio svetski pronalazač, naučnik, genijalac, ... O ne i ne. Prvo se mora staviti prefiks srbija, srpski ili hrvatska, hrvatski, pa onda sve ostalo. PS. srbija i hrvatska namerno malim slovom.

Dejvid

pre 2 godine

Pogledajte Teslinu putovnicu: spominje se Croatia, Slavonija i Dalmacija. Nigdje Srbije, nigdje Austro-Ugarske. I sad se čudite. Nije sporno da je čovjek bio hrvatski državljanin. Gdje ste vi živući srbijanci stariji od 15 g. rođeni? Ne znam, ali znam da u Srbiji niste. Nije postojala od 1918.- 2006.
(susjed, 22. jul 2021 13:56)

Čekaj, hoćeš da kažeš da Slavonija i Dalmacija nisu Croatia? Pa šta je onda ta Croatia?

er

pre 2 godine

Tuga.

350 godina su porobljeni Srbi bezali u Austrougarsku. 350 godina smo sluzili kao topovsko meso za rat izmedju Austrougarske i Turske. I jedni i drugi smo bili imigranti u ocima Austorugarske i onda nakon oba svetska rata, konacno se oslobodili, a onda nasli da se koljemo 90tih ko je Srbin ko Hrvat, a isti jezik i kulturu imamo. Umesto da nas velikani poput Tesle ujedinjuju, raspravlja jeli bio veci Hrvat ili veci Srbin. Bio je i jedno i drugo. Srpski imigrant rodjen u Hrvatskoj, kao i milioni drugih.
Ali ne, mi cemo o tome ko je kolki Srbin ili Hrvat u dve drzave sa BDPom od 50-60milijardi, gde jedna zivi od turizma, druga od kriminala, a 10 puta bogatije komsije gledaju i trljaju ruke.

Uskok

pre 2 godine

Pozdravljam odluku Hrvatske vlade da na kovanice eura stave lik Nikole Tesle. To je još jedan dokaz da država Hrvatska priznaje i uvažava postojanje Srba na teritoriji Hrvatske. Pošto, na žalost, nemaju ni jednu drugu ličnost koja je prepoznatljiva u svetu, a da dolazi sa teritorije današnje Hrvatske, posve je logično da stave Srbina.
Nasuprot njim, ako jednoga dana Srbija bude uvodila evro, možda možemo i mi Teslu, Andrića, Novaka ( taman za jedno 100god.), Pupina, Njegoša...
Mada, ja bi stavio Gavrila Principa. Čisto kontre radi.

Željko

pre 2 godine

Ne razumem ovu frku? Tražimo od hrvata da se odreknu Tesle, pa to je kao kada bi od sebe tražili da se odreknemo svih značajnih ličnosti mađarskog ili jevrejskog porekla sa teritorije Srbije ( Monika Seleš, Danilo Kiš, Branislav Nušić, Laslo Đere, Čaba Silađi, ... )

niksss

pre 2 godine

Evo ja kao Hrvat nisam za to da se Teslu stavi na euro jer mi imamo i svoje čisto hrvatske likove.Tesla je Hrvatski Srbin isto kao i Milorad Pupovac ili Rade Šerbedžija.Čiji je glumac Rade hrvatski ili srpski ili čiji je političar Pupi naš ili vaš . Tesla sa vama ima zajedničko jedino vjeru i ništa drugo. Mi jesmo bili pod Austrijom ali i vi ste bili pod Turskom i svi koji su se rodili uto doba su Turci po vašim kriterijima

Прота Матеја

pre 2 godine

Интересантно је да су Хрвати открили Теслу тек кад је прве деценије 21-ог века почело поново да се прича о њему. До тада је за њих био тек још један Србин који је био сувишан на хрватском тлу. А тек кад су открили да присвајајући га нервирају Србе, њиховој срећи нигде краја. Сад им је Никола Тесла дражи и од оца нације Фрање Туђмана. Чудно да толико мрзе Србе са једне стране а тако воле да играју Ужичко коло, чак и фратри. Заборављају и да су Арсен (Арсеније) Дедић, Раде Шербеџија такође Срби, као и Никола Тесла, али и Сава Шумановић само што овог потоњег чак и не помињу. Него шта ћемо са песмом Марширала Краља Петра гарда коју су Усташе отеле и препевале у " Бој се бије, бије застава се наша вије, за слободу и за ДОМ!???" што се уопште не римује док је српски оригинално "Бој се бије, бије, застава се наша вије, за слободу СРБИЈЕ".
Иначе интересантно ми је како Хрвати инсистирају на некој Краљевини Хрватској, Далмацији и Славонији, оа се питам зашто су Хрвати укинули Далматинце и Славонце и претворили их у Хрвате? Тако би сад и Србе у Хрватској да претворе у Хрвате, али оне у Србији не дај боже да сматрају Србима. Ево чак и Ђоковића и његове по ову хоће пошто пото да прогласе за Црногорце и ако су живи људи и више пута су рекли ко су и шта су. Докле то иде!?? Са друге стране и ако цео свет Оморику са Таре зове Српска Оморика, нама Србима не смета да је ми сами зовемо Панчићева Оморика, и да не кријемо да је Јосиф Панчић, први председник Српске Академије Наука и Уметности Хрват, и да у његову част назовемо највиши планински врх у Србији.

Spock

pre 2 godine

Kod zapadnih susjeda, nema šta nema. Kad nemaš svoje naučnike, stavljaj tudje. Posle se čudimo zašto su šiptari toliki lažovi, a braća sa kroatima.
(neopterećen, 22. jul 2021 15:43)

manje zavist ,vise ljubavi....

Ništa se ne uklapa.

pre 2 godine

U čemu je problem? Krajnje je vreme da Hrvati odaju priznanje Srbima za ono što imaju danas. Preporuka i za nekog od srpskih generala na primer Živojina Mišića ili Stepu.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Zna se sta Tesla simbolizuje - ja bih na novcanicu ( kovanicu ) od 1 dinar stavio Avu Karabatic - a simboliku nek tumaci kako ko hoce !

Avganist

pre 2 godine

Bilo bi interesantno vidjeti sta bi nacionalisti u Srbiji raditi sa eurima na kojima je sahovnica na poledjini, kao i nacionaliti u Hrvatskoj sa Eurima na kojima su 4 ocila (kada Srbija udje u EU i postane dio monetarne unije). Da li bi "patriota" drzao u novcaniku "neprijateljsku" kovanicu i time "izdao" domovinu/otadzbinu. Mada koliko smo uznapredovali u odnosima, mozda bi se radila i razmjena kovanica kao zarobljenika u ratu, uz naravno protokolarno ucesce visoke diplomatije.

Spock

pre 2 godine

Spock,ja tu kovanicu tesko da cu drzati.Vi mozete ziveti u nekoj paralelnoj stvarnosti,ali to je samo vas problem.Bitno je da u celom svetu je Tesla priznat kao srbin i to je ono sto ce vas boleti vecno :) A vi mozete staviti na kovanicu i Napoleona i Ajnstajna,to nece promeniti cinjenice koje priznaje ceo svet.Razumljivo je da posto nemate svoje velikane pokusavate da prisvojite tudje ;)
(Goat Nole, 22. jul 2021 15:35)

cemu onda takva ljutnja i prijezir...ako ti je svejedno onda ohladi,nek te ova vijest ne dira...ali na tvoju zalost tu kovanicu ces kad tad imati u ruci...

Stvar je jasna

pre 2 godine

Na njegovoj sahrani
po njegovoj zelji, pesma

Tamo daleko
(Objektivno, 22. jul 2021 13:50)

"Тамо далеко" је обрада турске мелодије.

Maja

pre 2 godine

Šta bi Hrvati bez Srbije, ne znam da li bi uopšte i postojali bez nas. Ako su stavili Teslu na kovanicu i treba on je građanin sveta i Srbin. Ja bih ga stavila na svaku svetsku kovanicu, zaslužio je.

miro split

pre 2 godine

@ Hr
Ali su i hrvatske kraljeve streljali Partizani ka i barba Dražu Mihajlovića?
Šta je bija sposoban oni Kapićić i Udba!
Utekli su mu Karađorđevići, ali Trpimirovići Boga mi nisu.

Spock

pre 2 godine

Po istoj logici onda i mi da stavimo rimskog cara Konstantina Velikog na dinar. Imao sreće, baš je car, pa se rodio u Nišu.
(Predrag, 22. jul 2021 15:51)

pa stavljajte tko vam brani ?
sto se opterecujete sa stvarima koje vas se ne trebaju ticati....
odgovor jedino moze biti ljubomora ili zavist...

dumster

pre 2 godine

pitaj Milana Obrenovića je l' ga je Hrvatska školovala, mada se nešto ne sećam da su Hrvati i postojali u to vreme bar ne pišu knjige da su postojali... Ime mesta u kome je rodjen sve govori ko je i šta je

nikola

pre 2 godine

Šta bi Hrvati bez Srbije, ne znam da li bi uopšte i postojali bez nas. Ako su stavili Teslu na kovanicu i treba on je građanin sveta i Srbin. Ja bih ga stavila na svaku svetsku kovanicu, zaslužio je.
(Maja, 23. jul 2021 16:05)

Bez vas ušli u EU, NATO, uvodimo euro, plate su nam duplo veće od vaših... Bolje brini šta ćete vi bez nas.

dusan

pre 2 godine

lep potez komsija. nije im bilo lako da stave srbina. trebalo bi da se revansiramo i da ako ikada udjemo u eu na kovanicu stavimo franju tudjmana kao predsednika nk partizan.

Hr

pre 2 godine

onako realno, hrvatska u to vreme nije postojala kao država već Austro Ugarsko carstvo, tako da sedi 1, nemaš pojma o čemu pričaš
(nikolaz, 22. jul 2021 17:09)

@
Netočno.
Postojala je Habsburška monarhija, ne Austrougarska.
Vama Srbima je bolje da se ne petljate u nešto što s vama veze nema. Niti znate ustrojstvo Monarhije, niti odnose u istoj.

mile pile

pre 2 godine

reče Tesla onomad srbima i hrvatima
od vaše međusobne mrže, te enirgije
koliko bih gradova mogao osvetiliti????
inače postavljam pitanje zašto ste se klali
kad gubite svoju monetu???
toliko ste radili da odete iz sfrj da bi oma
ušli u novi kavez koji vas guši tako
da više nemate ni svoju valutu
odsanjali tisućljetni san ili...
zeznuli pučanstvo, opljačkali
i u novim crevima
i tako tisuće godina...
zato ste krležu i najurili
da vas ne podseća kako ste glup
hrvati kroz historiju...

HanSolo

pre 2 godine

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.
(Popo, 22. jul 2021 15:43)

Austrougarska mislim možda.. Austrougarska ga "školovala" kad je išao u osnovnu školu.. Sa važnim školovanju je počelo u Pragu...

Krešimir

pre 2 godine

Tesla je dobio najviše glasova hrvatskih građana za stavljanje na kovanicu. I meni kao Hrvatu ne smeta to uopće. Gdje ćeš bolje reklame od euro kovanice na kojoj će pisati Tesla - Criatian scientist. A onom koji kaže da mi nemamo nikog poznatog pa stavljamo Teslu evo par imena. Mestrovic, Gundulić, Ruđer, Marulić, Penkala, Faust Vrančić......
I za kraj Tito hahahahaha

marko

pre 2 godine

Tesla je zadužio cijeli svijet, i to neizmjerno. Kada sam bio u njegovom rodnom kraju osjetio sam strahopoštovanje da je takav um rođen u ovim krajevima.
Kada bi se vratili 200-300 godina unatrag kroz svoje pretke, sigurno ćemo naći pripadnike mnogih vjera i nacija. I pa što? To bi trebalo biti bogatstvo a ne sramota. S druge strane, svi se tu nešto svađaju oko njega i sutra bi se potukli oko nacionalne pripadnost, ali ne bi znali nabrojati tri njegova izuma a umjesto njegove biografije će radije pogledati neki reality show ili slušati neke cajke ili drugi oblik trasha.
Dragi naš Tesla, kamo sreće da te možemo više zajednički slaviti. Idem još jednom pogledati neki dobar dokumentarac o tvom životu i djelu. I hvala ti na svemu što si učinio za čovječanstvo a ne samo narode na ovim krajevima.

mario

pre 2 godine

Bednici. Srbija treba da podnese tužbu za ovakav banditizam.
(Ontario, 22. jul 2021 20:32)
Može samo naprijed,a danas vam je odgovorio Plenković da možete kukati,ali da utjecaja na to nemate.Jasno vam je da Srbija nije članica EU,a pogotovo ne Eurozone i da se nju ne pita ništa.

Ruairidh

pre 2 godine

@Kresimir... Rudjer Boskovic je polu Srbin, polu Italijan, nema veze sa Hrvatskom, kao ni Ivan Gundulic.
(Mari, 24. jul 2021 20:33) Ruder Boskovic je Dubrovcanin a Dubrovcani nemaju nikakve veze sa Srbima. Zar stvarno mislis da bi se dubrovacka plemkinja udala za pravoslavnog trgovca iz Hercegovine? To da je Ruder Srbin je mit od kraja 19.stoljeca kada su pokusali napraviti od dubrovcana srbe katolike ali nisu uspjeli! A to da je polu talijan ne zelim ni komentirati!

Neolit

pre 2 godine

pa sta, izglasacemo i mi da ga stavimo na srpske euro-kovanice. Ne vidim zasto ne bi mogli da imamo svoju varijantu Tesle, a sto vise Tesle svuda to bolje. Gde to pise da necemo moci i mi da stavimo Teslu, ako ga je neko vec stavio, pogotovu sto je poznat podatak da je on bio Srbin.

Duvravko

pre 2 godine

Gospodo, jeste li se ikada upitali tko je čovjek sa novčanice Republike Srbije od deset apoena (dinara), Josip Pančić? Gdje je rođen, jeli na krštenju i u kojoj crkvi dobio ime Josip ili možda Josif, tko su mu bili roditelji, je li mu možda stric, koji je zaslužan za njegovo školovanje, bio katolički svećenik - kanonik, bake i djedovi po oba roditelja koje su nacionalnosti bili, gdje se je školovao, gdje je i što je sve studirao, koje akademije je bio osnivač? Pogledajte malo izvore na internetu, ali koristite malo i izvore koji nemaju domenu ".rs".

Pera

pre 2 godine

To je kao kad bi mi stavili Moniku Seles, jel tako?
(Pera, 22. jul 2021 18:38)

Ne brukaj se Pero.
@Attila

E jos kad bi mogao da objasnis razliku?

al, sta ja znam

pre 2 godine

7520

gde je Tesla Rodjen?
u Srbiji nije , jel tako ?
(Nikola Tesla, 22. jul 2021 16:45)

u Hrvatskoj takodje, jel tako ?

Znatiželjan

pre 2 godine

Što ima država Republika Srbija s Nikolom Teslom? Da li je u njoj rođen, odrastao, školovao se, živio, radio, porijeklom?

moog

pre 2 godine

Tesla je od svojih 86 godina proveo:
-59g u Americi
-20g u sadašnjoj Hrvatskoj ondašnjoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomijom od svih pokrajina (kralj je bio Franjo Josip I, punom titulom car Austrije i kralj Ugarske, Hrvatske i Bohemije)
-3g u Austriji
-2g u Mađarskoj
-2g u Francuskoj i Njemačkoj
-31h u Srbiji
(Miro ZG, 22. jul 2021 17:18)

Pa? Vecina Hrvata je poreklom iz Jugoslavije.

:D

pre 2 godine

 O svom porijeklu Tesla je u osobnom dnevniku napisao:
“Drago mi je što me Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni pop.

susjed

pre 2 godine

Pogledajte Teslinu putovnicu: spominje se Croatia, Slavonija i Dalmacija. Nigdje Srbije, nigdje Austro-Ugarske. I sad se čudite. Nije sporno da je čovjek bio hrvatski državljanin. Gdje ste vi živući srbijanci stariji od 15 g. rođeni? Ne znam, ali znam da u Srbiji niste. Nije postojala od 1918.- 2006.

:D

pre 2 godine

Kad ja vidin tu kovanicu sa Teslinom likom prvo šta ću reć je:
Množite se šta više moji Srbi!
(miro split, 22. jul 2021 15:08)

Samo da znaš nisi ni ti Srbin, nego pravoslavac kojeg su Srbi kao sve pravoslavce s područja Hrvatske prekomandirali u Srbe.

Popo

pre 2 godine

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.

Otomanski izdanci

pre 2 godine

Možete se prepirati svi skupa do prekosutra, no par bitnih činjenica su:

1. Srbi kada (ako ikada) budu uvodili Euro, neće moći "štancat" Teslu na kovanicama (kod papirnatih nema "biranja").

2. Na kovanicama će pisati NIKOLA TESLA - CROATIAN SCIENTIST

3. Nakon što će pola svijeta gledati Teslu na Euru i čitati natpis CROATIAN scientist, lupajte vi kome god šta hoćete čiji je on ;), nas u HR boli briga, jer je svima jasno da je ON - Hrvatski građanin, bio i ostao...Nema jačeg marketinga od ovog sa "kovanicama".

Svi će znati da je Tesla iz Hrvatske ;)...btw....Tesla za "kovanicu" je bio prijedlog Hrvatskih građana za kovanicu, koji je vlada RH usvojila.
(Onako realno, 22. jul 2021 15:33)

Dobro onda mi na kovanice stavljamo Severinu. Kad je zezanje nek je maskembal.
(vlada, 22. jul 2021 16:47) # Link komentara

Stavite vi šta hoćete na svoje sredstvo plaćanja...taman koliko vrijedi Sverina bi vam "sjela" na novac k'o "kec na desetku"......Na tvoju žalost Euro je SVJETSKA valuta, a na istoj će pisati Nikola Tesla CROATIAN Scientist ;)

Harwy

pre 2 godine

Nije on rodjen u Hrvatskoj, jer ona kao drzava tada nije ni postojala, vec je rodjen u Austrougarskoj! A to sto ce njegov lik da stave, pa to je njihova nesreca, da nemaju nikog svog, nego moraju Srbina. Hvala im!
(peca, 22. jul 2021 15:37)

On je rođen u Hrvatskoj koja je bila dio Austrougarske i mala je svoj grb ipostojao je Hrvatski Sabor (Skupština) s banom na čelu koji su ukinuti ulaskom Hrvatske u kraljevinu SHS, kasnije kraljevinu Jugoslaviju.

Tesla Banderaš (i njegova priključenija)

pre 2 godine

baš je lepo gledati i slušati kako se serbi i kroati jure i ganjaju oko jednoga amerikanca koji garantovano na nijagarinim vodopadima nije pričao srpskohrvatski no američki!

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

1941 ustaše mu pobile skoro celu familiju…


1991 ustaše mu spalile i srušile spomenik…



2021 ustaša Plenković ga stavlja na kovanicu…

Onako realno

pre 2 godine

Možete se prepirati svi skupa do prekosutra, no par bitnih činjenica su:

1. Srbi kada (ako ikada) budu uvodili Euro, neće moći "štancat" Teslu na kovanicama (kod papirnatih nema "biranja").

2. Na kovanicama će pisati NIKOLA TESLA - CROATIAN SCIENTIST

3. Nakon što će pola svijeta gledati Teslu na Euru i čitati natpis CROATIAN scientist, lupajte vi kome god šta hoćete čiji je on ;), nas u HR boli briga, jer je svima jasno da je ON - Hrvatski građanin, bio i ostao...Nema jačeg marketinga od ovog sa "kovanicama".

Svi će znati da je Tesla iz Hrvatske ;)...btw....Tesla za "kovanicu" je bio prijedlog Hrvatskih građana za kovanicu, koji je vlada RH usvojila.

Dalmatinac

pre 2 godine

Da se Tesla kojim slučajem rodio u Šapcu, odnosno u Otomanskom carstvu, vjerojatno bi uzgajao prasadi a ni mi ni vi za njega nebi čuli.

Spock

pre 2 godine

najbolji primjer one recenice: Hrvat je najhrabriji ne zato sto se niceg ne boji nego jer se niceg ne stidi"
Hrvatma kao da je u glavu ma bas me briga sto je bio srbin, sto mu je otac bio pop, sto se izjasnjavo kao Srbin, sto su mu Hrvat pobili pola rodbine, bas me briga ja cu da ga otmem I ne interesuje me nista drugo, on je Hrvat on je Hrvat. ponavkjacu I pricaju svuda ovo vise nego ostali I tako ce postavio nas. nece
(Guts, 22. jul 2021 13:51)

de ti nama reci,jesi li sam ssbe ista razumio,tj jel znas sta si htio reci/napisati ?

Robert_Hr

pre 2 godine

Na njegovoj sahrani
po njegovoj zelji, pesma

Tamo daleko
(Objektivno, 22. jul 2021 13:50)

''Tamo daleko'' je pjesma hrvatskih iseljenika :)

VUK

pre 2 godine

Jaka stvar. Da imaju radnici platu 2500 eura i u Hrvatskoj i u Srbiji, kovanice bi im služile da kum posle venčanja baca ispred opštine. Peoblem je što u obe države mnogi nemaju novca za hranu , a čiji je lik ...to baš gladne zaboli.

Maja

pre 2 godine

Pa postavite vi Srbi nekog svog velikana hrvatskog porijekla na novcanicu,evo npr. Ivu Andrica,onog koji je potpisao "Trojni pakt" sa Hitlerom.

stomak eliminator

pre 2 godine

Amerikanac slijeće na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Dočeka ga njegov srpski drugar i Amerikanac znatiželjno pita, vidim da je aerodrom nazvan Nikola Tesla, on je rođen u Srbiji? Kaže srpski prijatelj, nije. - Onda je odrastao i školovao se u Srbiji? - Nije ni to. Živio je i radio u Srbiji? - Ne. Pa dobro, jel ikad bio u Srbiji? Je, 31h u životu. Pa kako ste pobogu dali ime aerodromu glavnog grada zemlje po čovjeku koji je bio 31h u životu u toj zemlji i nikakvih dodira s tom zemljom nije imao? Obično se takva imena daju predsjednicima, povijesnim ličnostima koji su cijeli život radili za tu zemlju. Kaže srpski prijatelj na to, pa eto, izjašnjavao se kao Srbin...
(Miro ZG, 22. jul 2021 16:55)

Zašto ti pišeš srpskim jezikom, a nikakve veze nemaš sa Srbijom?

Gogs

pre 2 godine

U Srbiji proveo manje od 24 sata u životu, a vi pričate da je srbin. Pa nije Srbija bila tako daleko da ne bi dolazio češće da ju je volio i smatrao se srbinom. Putovao po cijeloj Evropi, otišao i u Ameriku, a do Srbije jedva jednom skoknuo i brzo se vratio u Zagreb.

zg232

pre 2 godine

I jedni i drugi smo bili imigranti u ocima Austorugarske i onda nakon oba svetska rata, konacno se oslobodili, a onda nasli da se koljemo 90tih ko je Srbin ko Hrvat, a isti jezik i kulturu imamo. Umesto da nas velikani poput Tesle ujedinjuju, raspravlja jeli bio veci Hrvat ili veci Srbin. Bio je i jedno i drugo. Srpski imigrant rodjen u Hrvatskoj, kao i milioni drugih.
Ali ne, mi cemo o tome ko je kolki Srbin ili Hrvat u dve drzave sa BDPom od 50-60milijardi, gde jedna zivi od turizma, druga od kriminala, a 10 puta bogatije komsije gledaju i trljaju ruke.
(er, 22. jul 2021 16:26)

Da je AU monarhija potrajala, bila bi AUH, jer se već radilo na tome. Zbog toga, za AU Hrvati nikako nisu bili imigranti, već građani carevine, kao i danas EU. Srbi se računaju migrantima i u EU i AU. Mi se nismo klali, već ste vi počeli nas klati i ispraćati tenkove cvijećem, a vaši vikend kokošari su dolazili krasti, silovati i ubijati. Mi ne govorimo istim jezikom, već sličnim, a postali su još sličniji zbog života u zajedničkim državama. Osim toga, originalni srpski jezik je južnosrpski, odnosno mješavina srpskog, bugarskog, grčkog i turskog s 2 deklinacije i 2 glagolska vremena. Što imaju susjedi trljati ruke, ako se mi svađamo? Pročitala sam sve komentare. Srbi u svojoj neukosti opet negiraju hrvatsku državnost u AU i hrvatsku povijest. Možda neki naši povjesničari su ipak u pravu, Srbi su nastali od Hrvata koji su izbačeni iz svojih plemena i sela.

nn

pre 2 godine

nije ni čudo sto smo zadnji divljaci Europe, umjesto da nas Tesla povezuje kao i cijeli Svijet mi i tu tražimo razlog za nacionalizam, a on sam je sve rekao u vezi toga

ban Kulin

pre 2 godine

O svom porijeklu Tesla je u osobnom dnevniku napisao:
“Drago mi je što me Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni pop.

(:D, 22. jul 2021 13:40)






Taj dnevnik postoji koliko i grobovi hrvatskih kraljeva, što će reći da se nalaze u nekom paralelnom univerzumu jer su nevidljivi ahahahahahahahaha...

Spock

pre 2 godine

Tesla ne može da bude Amerikanac, jer nit su mu roditelji Amerikanci, nit mu je maternji jezik bio engleski, nit je rođen u Americi, nit se školovao u Americi, pravo na Teslu sem Srba jedino možeju da imaju još samo Austrijanci i to samo delimično, jer je Tesla rođen u njihovoj carevini i to je sve, sve ostalo je krađa, a posebno ovo što čine povampireni Milanovićevi ustašoidi.
(PUPIN, 22. jul 2021 13:50)


hahaha kako ti Plenkovic dize tlak....bravo Plenki...nema nista jace nego sa jedne strane Šahovnica a sa druge Tesla....

Goran

pre 2 godine

Pogledajte Teslinu putovnicu: spominje se Croatia, Slavonija i Dalmacija. Nigdje Srbije, nigdje Austro-Ugarske. I sad se čudite. Nije sporno da je čovjek bio hrvatski državljanin. Gdje ste vi živući srbijanci stariji od 15 g. rođeni? Ne znam, ali znam da u Srbiji niste. Nije postojala od 1918.- 2006.
(susjed, 22. jul 2021 13:56)
Rođen 1963 u SFRJ, SR SRBIJA... nikad nije ni prestajala da postoji, ma koliko se susjedi trudili da nestane...

PUPIN

pre 2 godine

Tesla ne može da bude Amerikanac, jer nit su mu roditelji Amerikanci, nit mu je maternji jezik bio engleski, nit je rođen u Americi, nit se školovao u Americi, pravo na Teslu sem Srba jedino možeju da imaju još samo Austrijanci i to samo delimično, jer je Tesla rođen u njihovoj carevini i to je sve, sve ostalo je krađa, a posebno ovo što čine povampireni Milanovićevi ustašoidi.

Ich bin Caligula

pre 2 godine

dok mi udjemo u EU moci cemo kao istorijsku licnoct da stavimo nekoga ko se verovatno jos nije ni rodio.
(aca, 22. jul 2021 14:40) # Link komentara

Moći ćete. Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Sloba Milošević....sve "velike" - svjetski poznate "face"....a osim toga, obzirom u kakvoj diktaturi trenutno živite, vjerovatko će počasnu kovanicu zauzeti AV ;)...i to onu sa lovorovim vjencom na vrhu glave....

Miloš Bgd

pre 2 godine

Rodio bi se Tesla i u Srbiji da nije bilo zlih okupatora: Austrijanaca, Ugara, Talijana, Turaka... koji su mu rastrzali narod i njegove teritorije.

I ništa ne može da promeni činjenicu da za Teslu svoju zahvalnost dugujemo Milutinu i Georgini, dakle za dvoje naših krajiških Srba, ostali su tu samo smetali, pogotovu okupatori, njihovi konjušari i oni koji su hteli da iskoriste Teslu i njegove radove za svoje lične interese!

Tesla je Srbin od oca Srbina i majke Srpkinje, oni su ga hranili, oni su ga negovali, oni su ga lečili, presvačili, oblačili, oni su ga vaspitavali, oni su ga školovali, oni su ga vodili u crkvu, u srpsku crkvu, od njih je naučio srpski jezik kao svoj maternji jezik, a od oca Milutina koji je govorio 6 strana jezika učio je: nemački, mađarski, latinski..., od oca Srbina Milutina i majke srpkinje Georgine nasledio je svoju genijalnosti i blistavi um, dakle HVALA SRBIMA ZA TESLU!

Svi ostali, sem Srba, žele da se ogrebu o slavno ime velikog srpskog naučnika Nikole Tesle!

Miro ZG

pre 2 godine

Tesla je od svojih 86 godina proveo:
-59g u Americi
-20g u sadašnjoj Hrvatskoj ondašnjoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomijom od svih pokrajina (kralj je bio Franjo Josip I, punom titulom car Austrije i kralj Ugarske, Hrvatske i Bohemije)
-3g u Austriji
-2g u Mađarskoj
-2g u Francuskoj i Njemačkoj
-31h u Srbiji

Chiko

pre 2 godine

U čemu je problem? Đokovicu je otac Crnogorac a majka Hrvatica, po kojemu pravilu je onda Srbin?
(Zgubidan, 22. jul 2021 14:04)

Pa zato sto se svi (većinom) Srbi

Pozdrav iz Amerike

pre 2 godine

Evo sad procitah Vikepidiju na kojoj pise da je rodjen u Austrougarskoj i da je imao Austrijsko drzavljanstvo. Ono sto mene tu nekako cudi da ga Austrijanci ne svojataju Teslu a po svemu imaju daleko vise prava na to. Hrvatska tada nije postojala samo Austrougarska. Ne znam ali Hrvati zaista imaju ogroman kompleks nise vrednosti

Fanat špadi

pre 2 godine

Tesla je objasnio rodoslovno stablo i samo zahvaljujući pradidu posta je grkokatolik. Inače je Hrvat. Rođen je u kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji. Inače, Fortis 1780
U Dalmaciji i Lici ne nalazi Srbe nego Vlahe i Morlake. Sve šta ima sa Srbijom je što su grkokatoličku vjeru proglasili srpskom i tu je sva tragedija.

Miro ZG

pre 2 godine

Amerikanac slijeće na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Dočeka ga njegov srpski drugar i Amerikanac znatiželjno pita, vidim da je aerodrom nazvan Nikola Tesla, on je rođen u Srbiji? Kaže srpski prijatelj, nije. - Onda je odrastao i školovao se u Srbiji? - Nije ni to. Živio je i radio u Srbiji? - Ne. Pa dobro, jel ikad bio u Srbiji? Je, 31h u životu. Pa kako ste pobogu dali ime aerodromu glavnog grada zemlje po čovjeku koji je bio 31h u životu u toj zemlji i nikakvih dodira s tom zemljom nije imao? Obično se takva imena daju predsjednicima, povijesnim ličnostima koji su cijeli život radili za tu zemlju. Kaže srpski prijatelj na to, pa eto, izjašnjavao se kao Srbin...

Guts

pre 2 godine

najbolji primjer one recenice: Hrvat je najhrabriji ne zato sto se niceg ne boji nego jer se niceg ne stidi"
Hrvatma kao da je u glavu ma bas me briga sto je bio srbin, sto mu je otac bio pop, sto se izjasnjavo kao Srbin, sto su mu Hrvat pobili pola rodbine, bas me briga ja cu da ga otmem I ne interesuje me nista drugo, on je Hrvat on je Hrvat. ponavkjacu I pricaju svuda ovo vise nego ostali I tako ce postavio nas. nece

Kit Karson

pre 2 godine

Žalosno je što srpske vlasti uporno prećutkuju i ne reaguju na ovu otimačinu, da li je iko u Srbiji svestan koliko je ova krađa tragična po nas ako li je
ne sprečimo?!

:D

pre 2 godine

Kninsku kolonu da stave na novcanicu od 10 kuna.
(Orient Express, 22. jul 2021 15:43)

Zanimljivo, vidiš mogli bismo staviti traktor, ali na 1.000kn u znak sjećanja na oslobađanje trećine okupiranog teritorija Hrvatske.

Guns N Roses

pre 2 godine

On je rođen u Hrvatskoj koja je bila dio Austrougarske i mala je svoj grb ipostojao je Hrvatski Sabor (Skupština) s banom na čelu koji su ukinuti ulaskom Hrvatske u kraljevinu SHS, kasnije kraljevinu Jugoslaviju.
(Harwy, 22. jul 2021 16:44)

Tesla je rodjen u Vojnoj Krajini a to tada nije bila Hrvatska.

Batman

pre 2 godine

“ Jao....Hrvatska uvodi Evro i 2022 ulazi u Schengen, a u Srbiji jos uvijek bezvredni dinar i Balkanske granice!
Iz "komentara" se vidi i zasto!”. Ti ocito nisi nikad citao komentare duboke mrznje na hrvatskim portalima. A oni su EU i ulaze u sengen zbog svojih prijatelja nemaca koji im se na ovaj nacin oduzuju za lojalnost za vreme drugog svetskog rata, od Gensera i Kola fo Stajnmajera i Merkelove, sve je to ista bratija.

nikolaz

pre 2 godine

onako realno, hrvatska u to vreme nije postojala kao država već Austro Ugarsko carstvo, tako da sedi 1, nemaš pojma o čemu pričaš

Chiko

pre 2 godine

Pogledajte Teslinu putovnicu: spominje se Croatia, Slavonija i Dalmacija. Nigdje Srbije, nigdje Austro-Ugarske. I sad se čudite. Nije sporno da je čovjek bio hrvatski državljanin. Gdje ste vi živući srbijanci stariji od 15 g. rođeni? Ne znam, ali znam da u Srbiji niste. Nije postojala od 1918.- 2006.
(susjed, 22. jul 2021 13:56)

Ali se zna, srpski rod.

Fanat špadi

pre 2 godine

Tesla je objasnio rodoslovno stablo i samo zahvaljujući pradidu posta je grkokatolik. Inače je Hrvat. Rođen je u kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji. Inače, Fortis 1780
U Dalmaciji i Lici ne nalazi Srbe nego Vlahe i Morlake. Sve šta ima sa Srbijom je što su grkokatoličku vjeru proglasili srpskom i tu je sva tragedija.

Vanja

pre 2 godine

Ne vidim problem sa Teslom na kovanicama. Prvo to nisu kune nego evri, drugo ne postoje hrvatski evri i trece nigde nece pisat Tesla-Hrvat nego ce samo stajat njegov lik. Srbi su takodje dio Hrvatske a ovo ce bit najveca reklama za njih, dovoljno su propatili
(Logik, 22. jul 2021 13:50)

Malo je ovakvih normalnih komentara !!!
Tesla se nije opterećivao nacionalnošću !
(Panac, 22. jul 2021 17:26)

Da li vi ljudi shvatate da nije problem
Tesal na kovanici nego Tesla na sahovnici sa tekstom "hrvatski naucnik"?! Ako vi u tome ne vidite nista lose imate vece probleme od ovih drugih.

peca

pre 2 godine

Nije on rodjen u Hrvatskoj, jer ona kao drzava tada nije ni postojala, vec je rodjen u Austrougarskoj! A to sto ce njegov lik da stave, pa to je njihova nesreca, da nemaju nikog svog, nego moraju Srbina. Hvala im!

Hr

pre 2 godine

svaki put kad hrvatijanci govore o Tesli treba istaknuti sta su Teslima, Srbima uradili u Krajini i sire...
(Miki, 22. jul 2021 13:36)
@
Svaki put kad Srbijanci govore o Tesli treba istaknuti što su Teslinim potomcima i Srbima napravili u ''krajini'' i šire. Kolko ih tamo bilo prije srbovanja, kolko nakon.
I vrijeme je da pustite naredbu o ''povlačenju'' da se vidi jel su tjerani od HV-a ili otišli po naredbi svojih!


Apropos kovanica, Tesla je odabran zbog Pupovca tj. potpredsjenika vlade Miloševića i hrvatskosrpske koalicije na vlasti u Hr.
Prijedlozi su bili Ruđer Bošković, Faust Vrančić...

Hahahaaa

pre 2 godine

Jao....Hrvatska uvodi Evro i 2022 ulazi u Schengen, a u Srbiji jos uvijek bezvredni dinar i Balkanske granice!
Iz "komentara" se vidi i zasto!

Tesssla

pre 2 godine

@pupin
Tesla ne može da bude Amerikanac, jer nit su mu roditelji Amerikanci, nit mu je maternji jezik bio engleski, nit je rođen u Americi, nit se školovao u Americi, pravo na Teslu sem Srba jedino možeju da imaju još samo Austrijanci i to samo delimično, jer je Tesla rođen u njihovoj carevini i to je sve, sve ostalo je krađa, a posebno ovo što čine povampireni Milanovićevi ustašoidi.
(PUPIN, 22. jul 2021 13:50)

pitam se koliko godina neko moze imati i koliko knjiga ne procitati, pa da bi mogao izvaliti ovakve gluposti.

neopterećen

pre 2 godine

Kod zapadnih susjeda, nema šta nema. Kad nemaš svoje naučnike, stavljaj tudje. Posle se čudimo zašto su šiptari toliki lažovi, a braća sa kroatima.

Jadranko

pre 2 godine

SM@ baš lijepo što si iz Like, onda znaš šta je 6 lička i četnici skupa s njima radila po Lici u vrijeme 2ww hrvatima. kao što vjerojatno i znaš, da su u zadnjem ratu s Ljubova dnevno stizale granate na hrvate, civile ne vojnike, Gospić je bio mali Vukovar. i opet usprkos tome svemu, Hrvati nisu kompleksaši da neće cijenit svijetskog znanstvenika kao Tesla, samo zato što je Srbin. i svi ti Hrvati, su se pobrinuli da mu se obnove spomenici, i status kakav zaslužuje. stotine miliona kuna se uložilo u spomen na Teslu, samo u Lici, obnovljen mu je spomenik ove godine u centru Gospića dobio je puno ljepši park i identičan ali puno veći spomenik nego u doba SFRJ. Tito u Kumrovcu, nema takav kakav ima Tesla u Gospiću, tko ne vjeruje neka dođe i neka se sam uvjeri. a što se tiče Tesle, proveo je daleko više dana i godina u HR, nego u SRB, pa ne vidim niti jedan jedini razlog zbog čega se diže ovakva halabuka zbog toga što ga se stavilo na euro. da se stavilo Ruđera Boškovića, priča bi bila, ti Hrvati što nisu stavili Teslu on je veći od Ruđera. nikad dobro, i nikad se još nije rodio tko bi svima ugodio. Faust Vrančić je izmislio padobran, i mostogradnju, proveo dosta vremena u Italiji, malo guglajte o njemu, kada pričate da nemamo šta stavit na euro, osim Tesle.

Spock

pre 2 godine

u svim svetskim krugovima Nikola Tesla je priznat kao americko-srpski naucnik.Tako da ce hrvati morati da gledaju srbina na kovanicama.Nemojte se uzrujavati zbog njihovih kompleksa :)
(Goat Nole, 22. jul 2021 13:59)

pa kako cemo "morati" a odlucili da ga zelimo staviti...mislim da su to vasi kompleksi,jer ne znam kak ces osjecati kad budes drzao tu kovanicu pa na jednoj strani Tesla a na drugoj Šahovnica....pa sad ti reci tko ce morati.....

Stvar je jasna

pre 2 godine

Na njegovoj sahrani
po njegovoj zelji, pesma

Tamo daleko
(Objektivno, 22. jul 2021 13:50)

"Тамо далеко" је обрада турске мелодије.

Gogs

pre 2 godine

DragaN
Razlika imeđu Tesle i Anstaina je u tome što se Tesla rodio u Kraljevini Hrvatska Slavonija i Dalmacija, što mu lijepo piše u putovnici na hrvatskom jeziku, a Anštajn je kako ti kažeš samo živio neko vrijeme u Novom Sadu. Da li ti je sada malo jasnije dragi dragaNe da ti usporedba ne drži vodu?

Vanja

pre 2 godine

Samo da znaš nisi ni ti Srbin, nego pravoslavac kojeg su Srbi kao sve pravoslavce s područja Hrvatske prekomandirali u Srbe.
(:D, 22. jul 2021 15:43)

decko, sizofrenija se leci.

Pravoslavac - veroispovest
Srbin - nacionalnost
Tesla - Srbin, pravoslavac

Nego sto ne stavite jednog od "oca nacije" na kovanice?! A nisu ravni Srbinu, to je problem....

dude

pre 2 godine

dok je umirao sam i siromašan u srmrdljivoj sobi američkog hotela, hrvate i srbe je bolelo uvo….
a sada…smešni ste bre, i jedni i drugi.

miro split

pre 2 godine

Nije mi jasno zašto ovo Srbe smeta? Niko normalan u Hrvatskoj ne tvrdi da je Tesla Hrvat i ne bulazni o nekakvom tajnom dnevniku u kojem Nikola Tesla sebe proglašava Hrvatom. To je priča za bolesne i iskopleksirane osobe. Svi mi znamo da je Tesla Srbin i po ocu i po majci i ovo je jedan dobar potez da se na hrvatski euro stavi jedan hrvatski Srbin i na taj način da do znanja koliko su ne samo Srbi nego i ostale nacionalne manjine učestvovalo u pozitivnim stvarima kroz povjest Hrvatske.
Ovo triska u lice svim šovinistima u Hrvatskoj.
Em, se gubi valuta kuna koja ima prošlost u Pavelićevoj tvorevini, Em dobijamo euro sa slikom genijalnog Srbina.
Nije lako bit Ustaša, a Srbin ti u takuinu (novčaniku) stražu čuva.

Макарије

pre 2 godine

O svom porijeklu Tesla je u osobnom dnevniku napisao:
“Drago mi je što me Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni pop.
(:D, 22. jul 2021 13:40)

Ма хајде!
И непосредно послије такве изјаве побијете читаву фамилију Тесла.
Нешто се не слаже...

sportdetective

pre 2 godine

Kad nemas svoje, ukradi drugome. Hrvati su poznati po tome. Sta se cudite, sto prisvajaju poznatog Srbina, kad su od slovenaca hteli ukrasti kranjsku kobasicu, e kobasica koja nema nista zajednicko s hrvatima, a crveno vino Teran su uspeli ukrasti. Zamisli, kad su izbacili Dubrovnik i izglasali Teslu, da ga stave na kovanice. Cak su i Tudjmana zaboravili. Al Teslu nisu zaboravili.

Danijel

pre 2 godine

@Dalnatinac, i hrvati/katolici su neko vreme (dva veka na dalje) živeli pod turcima u BiH, Slavoniji i u tvojoj Dalmaciji...zato ste bliži nama nego slovencima po mentalitetu...

Da se Tesla kojim slučajem rodio u Šapcu, odnosno u Otomanskom carstvu, vjerojatno bi uzgajao prasadi a ni mi ni vi za njega nebi čuli.
(Dalmatinac, 22. jul 2021 15:38

X - faktor

pre 2 godine

Bez brige, upravo sam pročitao vest da će na ovaj skandalozni predlog
HB Srbije uložiti zvaničnu zalbu, ako ova suluda krađa krene u realizaciju.

Прави Србин

pre 2 godine

"I Modricu je majka Srpkinja i Drazenu je otac Srbin, pa se ne postavlja pitanje
(xxxx,"

Тако је! Сваки прави Србин поставља питање! Срби обојица!

Logik

pre 2 godine

Ne vidim problem sa Teslom na kovanicama. Prvo to nisu kune nego evri, drugo ne postoje hrvatski evri i trece nigde nece pisat Tesla-Hrvat nego ce samo stajat njegov lik. Srbi su takodje dio Hrvatske a ovo ce bit najveca reklama za njih, dovoljno su propatili

Miro ZG

pre 2 godine

Činjenice o Tesli:
1. Srpskog je podrijetla
2. Odrastao je i školovao se u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomiju među pokrajinama (kralj je bio Franjo Josip I, punom titulom - car Austrije i kralj Ugarske, Hrvatske i Bohemije)
4. U školi u Karlovcu je imao predmet hrvatski jezik
5. Putovnicu mu je izdala ta ista Kraljevina
6. Nakon odlaska u Ameriku u Hrvatskoj je bio 2 puta.
7. Govor zagrebačkoj gradskoj skupštini o elektrifikaciji završava s: "Smatram svojom dužnošću, upravi grada Zagreba, kao rođeni sin ove zemlje, u svakom pogledu, što se toga pitanja tiče, savjetom i činom biti na ruci, i molim da se grad u svakom slučaju gdje bi tehničke potežkoće nastale, na mene obraća, te ću bez ikakve odštete savjetovati, kako budem bolje znao!”.
8. slijedeći Tesline upute, hrvatski inženjeri su 1895. izgradili i pustili u pogon hidroelektranu za izmjeničnu struju na rijeci Krki. Bila je to prva hidroelektrana izmjenične struje u Europi te druga najstarija na svijetu puštena dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena hidroelektrana na slapovima Niagare.
9. U Srbiji je bio 31h u životu
10. Na sprovodu je lijes bio prekriven Američkom i Jugoslavenskom zastavom, svirane su pjesme Ave Maria i Tamo daleko u izvedbi hrvatskog violiniste Zlatka Balokovića
11. Tesla nije napravio oporuku (testament) i nije odredio što s njegovim stvarima
12. Njegov nećak je poklonio njegove stvari muzeju u Beogradu

Nedeljko

pre 2 godine

Tesla nikada nije imao hrvatski pasos, jer hrvatska tada nije postojala.
(Stefan, 22. jul 2021 15:00)

Hoćeš da kažeš da je imao Srpski?
Srbija tada nije postojala. I šta sad?

mbranko

pre 2 godine

Tesla je po nacionalnosti Srbin i to nitko u Hrvatskoj ne osporava, a ostalo idemo redom. Proguglajte Tesla passport, izdan je od Kraljevske Hrvatsko-dalmatinsko-slavonske vlade, na njemu piše Putovnica Riesepass. Nakon toga proguglajte Nikola Tesla's grades i otvorite video i pogledajte na 3:15 koji mu je jezik materinji, i na kraju proguglajte Tesla - Maček, pročitajte telegram kojeg je N. Tesla poslao V. Mačeku gdje stoji "Hvala na mnogo cienjenoj cestitki i pocasti jednako se ponosim moga srpskoga roda i moje hrvatske domovine zivili svi jugoslaveni, Nikola Tesla

:D

pre 2 godine

Tesla ne može da bude Amerikanac, jer nit su mu roditelji Amerikanci, nit mu je maternji jezik bio engleski, nit je rođen u Americi, nit se školovao u Americi, pravo na Teslu sem Srba jedino možeju da imaju još samo Austrijanci i to samo delimično, jer je Tesla rođen u njihovoj carevini i to je sve, sve ostalo je krađa, a posebno ovo što čine povampireni Milanovićevi ustašoidi.
(PUPIN, 22. jul 2021 13:50)

A što svojatate Srbe rođene u osmanskom carstvu?

sasa

pre 2 godine

@ :D

Hrvatski plemic ne znaci Hrvat. Hrvatski plemic se odnosi na teritoriju a ne nacionalnost. Steta sto vam preci, kada su 1941-1945 klali po Lici te iste Tesle nisu znali da su oni u stvari Hrvati.

Furda Split

pre 2 godine

''Tamo daleko'' je pjesma hrvatskih iseljenika :)
(Robert_Hr, 22. jul 2021 16:33)
U pravu si. Malo je poznata lako proverljiva cinjenica da je na Krfu bilo jako malo Srba. Uglavnom su to bili Hrvati koji su dezertirali iz Kajzerove vojske i preplivali do Krfa. Tu su cekajuci da se vrate na front pevali "Tamo daleko". Ali kako ti to da objasnis Srbima. Oni misle da su oni probili Solunski front.

Goat Nole

pre 2 godine

u svim svetskim krugovima Nikola Tesla je priznat kao americko-srpski naucnik.Tako da ce hrvati morati da gledaju srbina na kovanicama.Nemojte se uzrujavati zbog njihovih kompleksa :)

xxxx

pre 2 godine

U čemu je problem? Đokovicu je otac Crnogorac a majka Hrvatica, po kojemu pravilu je onda Srbin?
(Zgubidan, 22. jul 2021 14:04)
I Modricu je majka Srpkinja i Drazenu je otac Srbin, pa se ne postavlja pitanje

bricktop

pre 2 godine

bas me zanima kako bi se crvati odnosili prema pokojnom drazenu petrovicu da se 90ih deklarisao kao srbin i da je presao u zvezdu ranih 80ih..da li bi ga svakako sahranili na mirogoju i kleli se u njega?mislim da je odgovor svima jasan..

Samo je pitanje dali ste još na 800.000 ili na 1.800.000

pre 2 godine

Da je kojim slučajem živeo u leijepoj njihovoj, završio bi u Jasenovcu.
(Peđa, 22. jul 2021 13:41)

Pošto je bio radni logor, napravio bi 800.000 električnih stolica.

Spusti loptu

pre 2 godine

Tesla je svetski čovek a ne samo naš. Kako onaj Jenki ima firmu Tesla tako i bilo ko može da ga stavi na novac.
Ovi komentari više govore o nama i našoj paranoji nego o njima ili bilio kome koji koristi Teslino ime i lik.

хбк

pre 2 godine

Тесла је умро на Божић током 2. светског рата. Нашли су га мртвог са књигом српских епских песама на крилу. Читао је ,,Смрт мајке Југовића" када је умро. Док у његовом крају, у том тренутку, звери у људском облику убијају нове мајке Југовића. И њихову децу. Учите своју децу, да знају и сутра ко је био Никола Тесла, а ко је истребио његове земљаке са вековних огњишта!

ludi splico

pre 2 godine

ma nek se kite tuđim perjem. svoje ionako nemaju
(Dragan, 22. jul 2021 14:46)

Šta Tesla ima sa Srbijom osim što je etnički Srbin?

dragaN

pre 2 godine

U Srbiji proveo manje od 24 sata u životu, a vi pričate da je srbin. Pa nije Srbija bila tako daleko da ne bi dolazio češće da ju je volio i smatrao se srbinom. Putovao po cijeloj Evropi, otišao i u Ameriku, a do Srbije jedva jednom skoknuo i brzo se vratio u Zagreb.
(Gogs, 22. jul 2021 14:43)

U pravu si. I Ajnstajn nije Jevrejin jer nikada nije bio u Izraelu. Ajnstajn je Srbin jer je ziveo neko vremeu Novom Sadu, zar ne?

Miro ZG

pre 2 godine

Činjenice o Tesli:
1. Srpskog je podrijetla
2. Odrastao je i školovao se u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomiju među pokrajinama (kralj je bio Franjo Josip I, punom titulom - car Austrije i kralj Ugarske, Hrvatske i Bohemije)
4. U školi u Karlovcu je imao predmet hrvatski jezik
5. Putovnicu mu je izdala ta ista Kraljevina
6. Nakon odlaska u Ameriku u Hrvatskoj je bio 2 puta.
7. Govor zagrebačkoj gradskoj skupštini o elektrifikaciji završava s: "Smatram svojom dužnošću, upravi grada Zagreba, kao rođeni sin ove zemlje, u svakom pogledu, što se toga pitanja tiče, savjetom i činom biti na ruci, i molim da se grad u svakom slučaju gdje bi tehničke potežkoće nastale, na mene obraća, te ću bez ikakve odštete savjetovati, kako budem bolje znao!”.
8. slijedeći Tesline upute, hrvatski inženjeri su 1895. izgradili i pustili u pogon hidroelektranu za izmjeničnu struju na rijeci Krki. Bila je to prva hidroelektrana izmjenične struje u Europi te druga najstarija na svijetu puštena dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena hidroelektrana na slapovima Niagare.
9. U Srbiji je bio 31h u životu
10. Na sprovodu je lijes bio prekriven Američkom i Jugoslavenskom zastavom, svirane su pjesme Ave Maria i Tamo daleko u izvedbi hrvatskog violiniste Zlatka Balokovića
11. Tesla nije napravio oporuku (testament) i nije odredio što s njegovim stvarima
12. Njegov nećak je poklonio njegove stvari muzeju u Beogradu

Milosav

pre 2 godine

Mogu samo da kazem da je Tesla kojim slucajem ostao u "Hrvastskoj" tj. NDH sigurno bi zavrsio u Jasenovcu ili u nekoj od mnogobrojnih jama punih srpskih kostiju kao i desetine hiljada drugih Srba iz Like.

Primernije bi bilo da stave Pavelica, Stepinca, Tupsona ili nekog od svojih drugih velikana koje i dan danas duzu do neba.
Ili Luku Modrica, on je barem zasluzio.

Il

pre 2 godine

Kakvi su dobro da nisu i Marka Pola stavili, jer znate on je po njihovoj teoriji rodjen na Korčuli i Hrvat je...dok im Italijani nisu srušili sneška lol

bruder

pre 2 godine

(:D, 22. jul 2021 13:40), prosto glava boli od vasih falsifikata i budalastina koje umisljate i izbosite svuda bez blama, eto samo nam prilozi original dokument da je Tesla to igde napisao ili rekao? Kao i bilo koji grob nekog hrvatskog kralja? Nemash, nemoguce...Meni je naprosto neverovatno sta vi sebi dozvoljavate, vi ste kolektiv delikvenata. To sada i Albanci rade pa evo i Crnogorci, kad imas silu iza sebe mozes da tvrdis sta ti se prohte e sad kad sila prodje istina ostaje ali treba to docekati...inace Tesla je iz svestenicke srpske porodice vekovima unazad, to je bar lako proverljivo, tako da stvarno su vam sramotne te izmisljotine koje tako samouvereno lepite svuda kao neki tinejdzeri gladni paznje bez obzira na sve...pa covece daj original dokument, daj grob nekog vaseg kralja? Kako nemas casti nimalo ni sopstvene tvrdnje sam da ispitas? Uzas...

Uvodnik

pre 2 godine

To samo mogu da rese Srbi u Hrvatskoj. Da se glasno usprotive do momenta dok se svim Srbima u Cro ne vrati pokradena imovina i ne omoguce prava kao recimo pravo na el.energiju, nema svojatanja Srba.

al, sta ja znam

pre 2 godine

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.
(Popo, 22. jul 2021 15:43)

Cak sve ovo sto si i napisao da je tacno , a nije opet kakve veze ima Hrvatska sa njim, rodjen je u Austrougarskoj, to sto je sad ta teritorija Hrvatska nema ama bas nikakve veze, znaci on je Austro-Americki znanstvenik, jer ako nemoze biti Srbin u Hrvatskoj, nemoze onda ni biti Hrvat u Austrougarskoj

Gjost

pre 2 godine

Ali kako mi idu na živce ovi likovi što kao traže neku sredinu, svadjate se oko nacionalnosti bla bla, tesla je bio amerikanac i ostale budalaštine, samo ne znam da li ijedan nemac ili italijan ili britanac koji se u nekom trenutku preselio za ameriku ili neku drugu zemlju slovi za amerikanca, ne brate, druge zemlje ne dozvoljavaju to, tačno se zna da li je nemački, engleski, italijanski naučnik, samo se tupani ovde primaju na te fore, koliko god bi bilo lepo da nema nacionalnih previranja i da nije bitno šta ko odakle, ne bi da vam kvarim sneška ali bitno je gospodo, bitno je i amekincu da se zna da je hemingvej američki pisac, bitno je englezu da je njutn englez kao i francuzu da je rene dekart francuz, tako je bitno i da se zna da je nikola tesla srbin, ili srbin iz habzburške monarhije koji je radio i živeo u americi, a za hrvate odavno znamo da ih nije sram

a

pre 2 godine

Oni treba da stave jednog drugog srbina.Kneza Pavla.Do tada je hrvatska bila okolina
Zagreba.1939. on je hrvatskoj(banovini) pripojio Dubrovnik,Dalmaciju,Krajnu i Sla-
voniju.Konkurenti su mu Pašić i Aleksandar K. koji nisu pojurili zločince iz Mačve
1914.

biba

pre 2 godine

"Da se Tesla kojim slučajem rodio u Šapcu, odnosno u Otomanskom carstvu, vjerojatno bi uzgajao prasadi a ni mi ni vi za njega nebi čuli."

Pa i u Austrougarksoj je uzgajao koze. Da nije otisao u Ameriku ne bi se za njega culo a da je duze ostao u A-U ne bi preziveo NDH verovatno. Inace Srbija je bila nezavisna kad je Tesla rodjen, ne znam o kom Osmanskom carstvu pricate.

Z-moon

pre 2 godine

Vrhunac besramnosti. U ND Hrvatskoj su istrebljeni svi Srbi u Smiljanu, njih 700. I 1992. su spalili kuću. Mnogi forumaši i neki povjesničari tvrde da čak i nije Srbin već Vlah, što samo potvrđuje ideologiju iz 1941. Kažu da se ponosio hrvatskom domovinom - jeste, ali je to izjavio mnogo pre istrebljenja 1941. Ako je Tesla Hrvat, onda je i pop Đujić. Da nije postao marketinški interesantan, poskoci bi i dalje bili jedini stanovnici srušene kuće.

SM

pre 2 godine

Bolje da stave srusen spomenik Tesli u Gospicu. Inace, deda mi je odatle, prvoborac VI Licke, pa sam upoznat kako su se Hrvati odnosili prema Teslinim sunarodnicima i '41-e i '91'-e.A, jos sam iz Srema. Komplet iskustvo sa Hrvatima :(((

miro split

pre 2 godine

@ Lovac
Šta se ti dereš na nas i vičeš ka sumanut da je Tesla Hrvat?
Nije Hrvat nega je Srbin, a ti se aj ličit.
Neš se ti ovdi derat na nas. Viči doma na ženu i nju uvjeravaj da je Tesla Hrvat.
Da će ti ona po glavi.

xxxx

pre 2 godine

Tesla sad službeno ulazi u antologiju hrvatskih velikana.
(Dmitar Zvonimir, 22. jul 2021 15:52)
Steta sto se toga Hrvati nisu setili 40-tih, mozda bi mu familija prezivela

Дајте мало мање се дрогирајте

pre 2 godine

(zg232, 22. jul 2021 18:30)

АУХ? Ниједан једини хрватијански владар није био хрватијанац. Све странци. Просто питање - ко вам је био задњи краљ? Толико о томе.
Ви нисте клали? Од Магденбурга преко Земуна до Стаљинграда у периоду од неких 300 година само сте то радили.
Говоримо истим језиком, српским, а "јужносрпски" је нешто што ћеш морати да кажеш лингвистима да си измислио. Можда ти и усвије предлог.
Срби тачно знају да нисте имали никакву државност, а то је потврдио и др Њофра који је јасно декларисао циљ Хрватијанаца да коначно буду независни и да остваре свој тисућљетњи сан о независности. Државом владају твоји људи, а за 1.000 година коњушарства у АУ монархији ви нисте имали ни 1 свог владара.

Могуће да су ти твој "повјесничари" били у праву, јер у АУ морнахији хрватијанци су и живели само по селима и племенима. Градови су им били мисаона именица, а народ тисућљетњи сан. И ја мислим да су многи Срби настали од хрватијанских племена из њихових села, видели људи да неће да имају ништа са примитивцима па постали Срби. Еј, животе...
Иначе, бежите од чињеница - једино што је спорно јесте то што је Тесла био и остао Србин, а ви бисте га заклали као и Саву Шумановића и многе друге Србе да је остао у тој вашој "држави" којом су владали сви осим хрватијанаца.

Sremac

pre 2 godine

Ajnštajn je bio Nemac, jevrejskog porekla, ali ipak Nemac, koliko god se ta Nemačka ogrešila o Jevreje, tako da...
(Realno, 22. jul 2021 14:29)

Kada te nije blam da lupas, tako da... Bolje da si insinuirao da je Tesla Austrougar, jer bi to bilo tacnije, tako da...

Konfeder i EU

pre 2 godine

Ne nervirajte se Srbi.. Što ste vi učinili za promociju Tesle. Niko ne spori da je po nacionalnosti Srbin ali rodio se u Austrougarskoj,današnjoj Hr. Samo svi preskaču da je Hr. i tu imala svoj grb, Sabor, Bana i teritoriju, nešto kao moderno rečeno,federalna jedinica..

Oliver

pre 2 godine

Nasa drzava treba jasno i glasno da kaze da odustaje od evropskih integracija ukoliko Hrvati ne odustanu od stavljanja Tesle na svoje kovanice! Dosta je vise bilo ponizavanja. Genug!! Basta!!

Onako realno

pre 2 godine

Miro ZG,

Znaci onda da računamo Bana Jelačića kao Srbina zato sto je rodjen na teritoriji danasnje Srbije?
(Brick in the wall, 22. jul 2021 18:31) # Link komentara

Računaj ga pod što hoćeš...Mi Hrvati ga slavimo, a u biti je "odigrao" za Austrijsku krunu kontra Mađara sa hrvatskim vojnicima...

бобан

pre 2 godine

Што нису ставили неког од чувених хрватских краљева из тисућљетње повијести или мора да буде неко ко је стварно постојао...?

Bosanac

pre 2 godine

Znaci Hrvati su odabrali Teslu da ga stave na novcanicu i pored toga sto je porijeklom Srbin. A vi Srbijanci se bunite??
Pa treba da vam je drago i da ste zahvalni. Vi iz svoje drzave protjerujete ljude, ubijate, ne priznajete im ni jezik ni nqciju...
Oni pokazuju koliko cijene covjeka koji je toliko dobra donio svijetu. Budite zahvalni!

Japanski car

pre 2 godine

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.
(Popo, 22. jul 2021 15:43)

Lupaš... Niste vi ništa jer tad niste postojali... Jedino što ste vi za njega učinili je da ste mu kao NDH pobili celu porodicu... Tako da te laži i bajke možeš samo sebi da pričaš.

Svetski, a ne naš.

pre 2 godine

Oko čega se ovi svadjaju. Tesla sve što je radio, zasigurno je radio za dobrobit svih ljudi. Baš je posebno razmišljao o nekom Lazaru iz Kragujevca ili nekom Anti iz Crikvenice. Ali većini zatucanih Balkanoidia je naprosto nemoguće prihvatiti činjenicu da je bio svetski pronalazač, naučnik, genijalac, ... O ne i ne. Prvo se mora staviti prefiks srbija, srpski ili hrvatska, hrvatski, pa onda sve ostalo. PS. srbija i hrvatska namerno malim slovom.

Panac

pre 2 godine

Ne vidim problem sa Teslom na kovanicama. Prvo to nisu kune nego evri, drugo ne postoje hrvatski evri i trece nigde nece pisat Tesla-Hrvat nego ce samo stajat njegov lik. Srbi su takodje dio Hrvatske a ovo ce bit najveca reklama za njih, dovoljno su propatili
(Logik, 22. jul 2021 13:50)

Malo je ovakvih normalnih komentara !!!
Tesla se nije opterećivao nacionalnošću !

ok

pre 2 godine

Ko o cemu, baba o ustipcima, pardon, srbi i hrvati o Tesli. Napravite novog Teslu, a ne da se svadjate vec decenijama, a cekaj, pa kako da imamo nekog novog Teslu kad sve sto valja je davno i jos uvek odlazi odavde, bas isto kao sto je i Tesla otisao. Zasto, e bas zbog toga sto smo ovakvi kakvi smo.

Hr

pre 2 godine

Taj dnevnik postoji koliko i grobovi hrvatskih kraljeva, što će reći da se nalaze u nekom paralelnom univerzumu jer su nevidljivi ahahahahahahahaha...
(ban Kulin, 22. jul 2021 14:09)

@
Misliš kao grob Draže Mihalovića?
Jeste ga našli? o_O

Dakle, ne postoji.

...

pre 2 godine

Pa što bi nama smetalo ako stave Teslu? Ako možemo mi da imamo Vajferta na novčanici, što ne bi mogli oni Teslu? Nacionalnost tu nema nikakvog značaja, jer ni Vajfert nije bio Srbin, nego podunavski Švaba, dakle iz nemačke porodice. Znači, mogu i oni Srbina rođenog na prostoru Hrvatske.

Bezveze traćimo energiju na neku nepravdu koje nema.

:D

pre 2 godine

Evo sad procitah Vikepidiju na kojoj pise da je rodjen u Austrougarskoj i da je imao Austrijsko drzavljanstvo. Ono sto mene tu nekako cudi da ga Austrijanci ne svojataju Teslu a po svemu imaju daleko vise prava na to. Hrvatska tada nije postojala samo Austrougarska. Ne znam ali Hrvati zaista imaju ogroman kompleks nise vrednosti
(Pozdrav iz Amerike, 22. jul 2021 14:58)

Dvostruki srpski aršini:D Evo što ste sve naslijedili.
Pod zastavom Austrogarske na OI (kao i svi natjecateljii iz Vojvodine), Tapavica je osvojio broncu.
Medalje Jugoslavije se broje za Srbiju, a opet i medalju Srbina koji je nastupao za Austrougarsku se broji za Srbiju, ali i medalju Hrvata koji je nastupao za Austrougarsku se broji za srpsku.:D

Vanja

pre 2 godine

Kralj Zvonimir, ban Jelacic, Pavelic, Starcevic, Stepinac, Tudjman svi ocevi nacije nisu veliki kao Srbin Nikola Tesla. E ta Hrvati da niste za plakanje covek bi vam se smejao.

er

pre 2 godine

Tuga.

350 godina su porobljeni Srbi bezali u Austrougarsku. 350 godina smo sluzili kao topovsko meso za rat izmedju Austrougarske i Turske. I jedni i drugi smo bili imigranti u ocima Austorugarske i onda nakon oba svetska rata, konacno se oslobodili, a onda nasli da se koljemo 90tih ko je Srbin ko Hrvat, a isti jezik i kulturu imamo. Umesto da nas velikani poput Tesle ujedinjuju, raspravlja jeli bio veci Hrvat ili veci Srbin. Bio je i jedno i drugo. Srpski imigrant rodjen u Hrvatskoj, kao i milioni drugih.
Ali ne, mi cemo o tome ko je kolki Srbin ili Hrvat u dve drzave sa BDPom od 50-60milijardi, gde jedna zivi od turizma, druga od kriminala, a 10 puta bogatije komsije gledaju i trljaju ruke.

Spock

pre 2 godine

Spock,ja tu kovanicu tesko da cu drzati.Vi mozete ziveti u nekoj paralelnoj stvarnosti,ali to je samo vas problem.Bitno je da u celom svetu je Tesla priznat kao srbin i to je ono sto ce vas boleti vecno :) A vi mozete staviti na kovanicu i Napoleona i Ajnstajna,to nece promeniti cinjenice koje priznaje ceo svet.Razumljivo je da posto nemate svoje velikane pokusavate da prisvojite tudje ;)
(Goat Nole, 22. jul 2021 15:35)

cemu onda takva ljutnja i prijezir...ako ti je svejedno onda ohladi,nek te ova vijest ne dira...ali na tvoju zalost tu kovanicu ces kad tad imati u ruci...

Uskok

pre 2 godine

Pozdravljam odluku Hrvatske vlade da na kovanice eura stave lik Nikole Tesle. To je još jedan dokaz da država Hrvatska priznaje i uvažava postojanje Srba na teritoriji Hrvatske. Pošto, na žalost, nemaju ni jednu drugu ličnost koja je prepoznatljiva u svetu, a da dolazi sa teritorije današnje Hrvatske, posve je logično da stave Srbina.
Nasuprot njim, ako jednoga dana Srbija bude uvodila evro, možda možemo i mi Teslu, Andrića, Novaka ( taman za jedno 100god.), Pupina, Njegoša...
Mada, ja bi stavio Gavrila Principa. Čisto kontre radi.

Bratoljub

pre 2 godine

Tesla je zaslužio svetsku novčanicu sa njegovim likom. Nadam se da će se Hrvati setiti i šta su učinili njegovoj porodici tokom drugog svetskog rata i 1995. Ljudski je priznati i oprostiti. Bio je naš sunarodnik vaš sused, odrastao i školovao se u Austrougarskoj, a umro kao Amerikanac srpskog porekla. Po njegovoj poslednjoj želji sahranjen je uz zvuke pesme Tamo daleko, što ga je podsećalo na državu Jugoslaviju i rodno Smiljane.

:D

pre 2 godine

Evo sad procitah Vikepidiju na kojoj pise da je rodjen u Austrougarskoj i da je imao Austrijsko drzavljanstvo. Ono sto mene tu nekako cudi da ga Austrijanci ne svojataju Teslu a po svemu imaju daleko vise prava na to. Hrvatska tada nije postojala samo Austrougarska. Ne znam ali Hrvati zaista imaju ogroman kompleks nise vrednosti
(Pozdrav iz Amerike, 22. jul 2021 14:58)

Evo wikipedia što ste vi naslijedili.
Pod zastavom Austrogarske na OI (kao i svi natjecatelji iz Vojvodine), Tapavica je osvojio broncu. Koja mitomanija nebeskog naroda s dvostrukim aršinom:D Medalje Jugoslavije se broje za Srbiju, a medalju Srbina koji je nastupao za Austrougarsku se broji za koga drugog, nego za Srbiju, ali i medalju Hrvata koji je nastupa za Austrougarsku se broji za srpsku:D

G - sila

pre 2 godine

Samo da znaš nisi ni ti Srbin, nego pravoslavac kojeg su Srbi kao sve pravoslavce s područja Hrvatske prekomandirali u Srbe.
(:D, 22. jul 2021 15:43)


Da, da svakako Vatikan, katolicizam i Austro-Ugarska, te islam i Osmanlije nisu mogli da očuvaju svoje katolike i muslimanske vernike i da se odupru od super-moćne SPC koja je nastala ni iz čega i popravoislavila skoro sve hrvate i sve bošnjake i tako stvorila Srbe, u kom paralelnom univerzumu ovo može biti istina, ni u jednom!

Spock

pre 2 godine

Kninsku kolonu da stave na novcanicu od 10 kuna.
(Orient Express, 22. jul 2021 15:43)

a da stavimo Vukovarsku kolonu i ono vase pjevanje kad ste grad porusili ?

al, sta ja znam

pre 2 godine

2750

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.
(Popo, 22. jul 2021 15:43)

Au al si lupio i ostao ziv, po tom kriterijumu Kristijano Ronaldo je Spanac, delimicno Englez, ali trenutno je Italijan, samo Portugalac nije sigurno

dusan

pre 2 godine

(Grad, 22. jul 2021 09:18)

Muahahaha ali u Hrvatskoj!?!? Pa vi tada niste postojali covece......... To je po toj logici kojoj pricas Austrougarska, nema ni jedan jedini papir ni Hrvatske ni Srbije, ima samo dokumenta Austrougarske i Amerike tek pred kraj zivota je dobio od Srbije penziji i papire a od vas nista do dana danasnjeg sem mozda te kovanice u skorijoj buducnosti covece

A akcija?

pre 2 godine

@ "Pa postavite vi Srbi nekog svog velikana hrvatskog porijekla na novcanicu,evo npr. Ivu Andrica,onog koji je potpisao "Trojni pakt" sa Hitlerom."
(Maja, 22. jul 2021 16:43)

Ne petljaj se, @Majo, u ono sto ne znas. Mene uopste ne zanima ko je odakle ili kojeg naciona, ali je CINJENICA da Ivo Andric NIJE POTPISAO Trojni pakt. Nije ni na kakav nacin ucestvovao u pripremanju tog sramnog ugovora, jer ga je tadasnja vlada skroz zaobisla. On je zbog toga nudio svoju demisiju kao ambasador.

I da kazem nesto i o temi koja se ovde "raspravlja": Je li Tesla ovo ili ono po nacionalnosti, po mestu rodjenja ili zivljenja skroz je irelevantno za sve ono sto je dao i ponudio covecanstvu. Ipak je notorna cinjenica da se Tesla proglasava i SAMO PROGLASAVA Srbinom na raznim drustvenim mrezama, a Hrvati i Ameriknci konkretnim cinjenjem rade da se njegov lik i delo dostojno sacuvaju. Gde su u Srbiji KONKRETNI potezi za to da joj je stalo da se Tesla SVUDA u SVETU ispostuje kao Srbin.
Tih akcija i poteza u Srbiji NEMA.

deniro

pre 2 godine

Mnogo se mi potresamo radi vašeg mišljenja......ovo me podsjeća na muslimane,kad smo krenuli graditi peljeski most,te oni neće dozvoliti te oni će lobirati te oni će spriječiti....evo most spojen.

Coyote

pre 2 godine

Umirem od smeha. Postenog hrvata da nadju nemaju
(021, 22. jul 2021 13:45) A Ivana Mestrovica na promer? Dobro ne znas ko je on nema veze. Meni ni najmanje ne smeta sto ce Tesla biti na kovanici Evra. Čak mi je drago.

Goat Nole

pre 2 godine

Spock,ja tu kovanicu tesko da cu drzati.Vi mozete ziveti u nekoj paralelnoj stvarnosti,ali to je samo vas problem.Bitno je da u celom svetu je Tesla priznat kao srbin i to je ono sto ce vas boleti vecno :) A vi mozete staviti na kovanicu i Napoleona i Ajnstajna,to nece promeniti cinjenice koje priznaje ceo svet.Razumljivo je da posto nemate svoje velikane pokusavate da prisvojite tudje ;)

Spock

pre 2 godine

Kod zapadnih susjeda, nema šta nema. Kad nemaš svoje naučnike, stavljaj tudje. Posle se čudimo zašto su šiptari toliki lažovi, a braća sa kroatima.
(neopterećen, 22. jul 2021 15:43)

manje zavist ,vise ljubavi....

miro split

pre 2 godine

@ Hr
Ali su i hrvatske kraljeve streljali Partizani ka i barba Dražu Mihajlovića?
Šta je bija sposoban oni Kapićić i Udba!
Utekli su mu Karađorđevići, ali Trpimirovići Boga mi nisu.

mr

pre 2 godine

Taj dnevnik postoji koliko i grobovi hrvatskih kraljeva, što će reći da se nalaze u nekom paralelnom univerzumu jer su nevidljivi ahahahahahahahaha...
(ban Kulin, 22. jul 2021 14:09)

@
Misliš kao grob Draže Mihalovića?
Jeste ga našli? o_O

Dakle, ne postoji.
(Hr, 22. jul 2021 15:05)

Ето коначно да имамо нешто заједничко, ми имамо за бацање самопрозваних генерала као ви измишљених краљева.

vlada

pre 2 godine

Možete se prepirati svi skupa do prekosutra, no par bitnih činjenica su:

1. Srbi kada (ako ikada) budu uvodili Euro, neće moći "štancat" Teslu na kovanicama (kod papirnatih nema "biranja").

2. Na kovanicama će pisati NIKOLA TESLA - CROATIAN SCIENTIST

3. Nakon što će pola svijeta gledati Teslu na Euru i čitati natpis CROATIAN scientist, lupajte vi kome god šta hoćete čiji je on ;), nas u HR boli briga, jer je svima jasno da je ON - Hrvatski građanin, bio i ostao...Nema jačeg marketinga od ovog sa "kovanicama".

Svi će znati da je Tesla iz Hrvatske ;)...btw....Tesla za "kovanicu" je bio prijedlog Hrvatskih građana za kovanicu, koji je vlada RH usvojila.
(Onako realno, 22. jul 2021 15:33)

Dobro onda mi na kovanice stavljamo Severinu. Kad je zezanje nek je maskembal.

Ništa se ne uklapa.

pre 2 godine

U čemu je problem? Krajnje je vreme da Hrvati odaju priznanje Srbima za ono što imaju danas. Preporuka i za nekog od srpskih generala na primer Živojina Mišića ili Stepu.

zozonpb

pre 2 godine

Tesla je bio svetski čovek i daleko ispred svog vremena, tako da bilo koja zemlja na svetu može da ga stavi na svoje kovanice i neće pogrešiti.

Struja je imenica zenskog roda u kuju se nesmije dirat

pre 2 godine

Ja mislim braco srbi posto je tesla bio srbin/ to nitko ne osporava treba da vas oslobode placanja racuna za struju barem nekih 100 / 150 godina.

Željko

pre 2 godine

Ne razumem ovu frku? Tražimo od hrvata da se odreknu Tesle, pa to je kao kada bi od sebe tražili da se odreknemo svih značajnih ličnosti mađarskog ili jevrejskog porekla sa teritorije Srbije ( Monika Seleš, Danilo Kiš, Branislav Nušić, Laslo Đere, Čaba Silađi, ... )

dumster

pre 2 godine

pitaj Milana Obrenovića je l' ga je Hrvatska školovala, mada se nešto ne sećam da su Hrvati i postojali u to vreme bar ne pišu knjige da su postojali... Ime mesta u kome je rodjen sve govori ko je i šta je

vlada

pre 2 godine

Na sve se udice upecate. Koliko je to bitno?
Da rezimiramo, srpski naučnik koji je rođen u Austougarskoj, na teritoriji današnje Hrvatske...Neka nam promovišu velikana. Istog onog kome su na sahrani svirali Tamo daleko, (tamo je selo moje, tamo je Srbija) po njegovoj poslednjoj želji.

er

pre 2 godine

Tuga.

350 godina su porobljeni Srbi bezali u Austrougarsku. 350 godina smo sluzili kao topovsko meso za rat izmedju Austrougarske i Turske. I jedni i drugi smo bili imigranti u ocima Austorugarske i onda nakon oba svetska rata, konacno se oslobodili, a onda nasli da se koljemo 90tih ko je Srbin ko Hrvat, a isti jezik i kulturu imamo. Umesto da nas velikani poput Tesle ujedinjuju, raspravlja jeli bio veci Hrvat ili veci Srbin. Bio je i jedno i drugo. Srpski imigrant rodjen u Hrvatskoj, kao i milioni drugih.
Ali ne, mi cemo o tome ko je kolki Srbin ili Hrvat u dve drzave sa BDPom od 50-60milijardi, gde jedna zivi od turizma, druga od kriminala, a 10 puta bogatije komsije gledaju i trljaju ruke.

vidisesaneba

pre 2 godine

Ko god ne priznaje da su Srbi i Hrvati braća, nek mi onda objasni zašto se večito takmičimo za pažnju svetske javnosti poput dva mala zlikovca?

Umesto da ovde i jedni i drugi trubite jeftine parole i fantazije, evo Vam ČINJENICE (po Amerikancima)...

1) Izdali markicu na kojoj piše Serbian-American Inventor (dakle, ko razume Ameriku, zna da je USPS-ov pečat poštovan kao SCOTUS-ov). Ameri identifikuju po receptu "etnitet + državnost", a bili oni u pravu ili ne, na ovom svetu njihova je poslednja.

2) Napisao dugačak članak za Njujork Tajmz početkom 20ih godina prošlog veka u kome uzdiže Aleksandra (Kralja Srba i Hrvata) koji možete naći u bilo kojoj Američkoj biblioteci na mikrofilmu za džabe. Šta u tekstu piše, idite pa vidite...

3) Sahranjen u Svetom Savi u Njujorku dok su u pozadini svirali "Ave Maria" i "Tamo Daleko".

Ima tu još puno toga, ali je ovo pametnom dosta, a na žalost na ovoj temi...pametnih je jako malo.

Ante

pre 2 godine

Mi treba da stavimo Bana Josipa Jelačica i onako je rodjen u Petrovaradinu i branio Novi Sad od madjara!
(mige, 22. jul 2021 13:47) # Link komentara

Apsolutno! Kao Hrvat, dajem punu podršku tome. Nemoj zaboraviti da su u Jelačićevoj vojsci udarna snaga bila postrojba od 5000 konjanika, koji su večinom bili Srbi.
Možemo mi danas odvajati što je čije, al kako da odvajamo ono što smo zajednički radili i stvarali?

Dejvid

pre 2 godine

Pogledajte Teslinu putovnicu: spominje se Croatia, Slavonija i Dalmacija. Nigdje Srbije, nigdje Austro-Ugarske. I sad se čudite. Nije sporno da je čovjek bio hrvatski državljanin. Gdje ste vi živući srbijanci stariji od 15 g. rođeni? Ne znam, ali znam da u Srbiji niste. Nije postojala od 1918.- 2006.
(susjed, 22. jul 2021 13:56)

Čekaj, hoćeš da kažeš da Slavonija i Dalmacija nisu Croatia? Pa šta je onda ta Croatia?

Harwy

pre 2 godine

A da stave Prof.Baltazara?
To je najveći naučnik hrvatskog porekla!
(agnostik, 22. jul 2021 15:53)

Dva nobelovca iz kemije Vladimir Prelog i Lavoslav Ružičke.

Petar K

pre 2 godine

Zanimljiva je ova stvar perspektive. Hrvatska ljevica i domaći Srbi pozdravljaju ovo kao nesto pozitivno. Hrvatski krajnji desnicari se bune.
Srbija se buni isto. Nekako se to cesto poklapaju te perspektive.

aca

pre 2 godine

Najveća srbijanska muka je ta što je Tesla rođen usred Hrvatske,da je rođen barem u Albaniji,bilo bi im lakše.
(t.b., 22. jul 2021 14:58)

gde ti je Jelacic rodjen?

Sekač

pre 2 godine

Koliko bespotrebnih komentara i rasprava. Najbolje je razrešiti dilemu, i otići kod Tesline rodbine u njegovo rodno selo. Valjda oni najbolje znaju ko su i šta su..
Ah, da...

Африкаанер

pre 2 godine

Какви сте и једни и други сад би се сигурно декларисао као Американац...

Hr

pre 2 godine

onako realno, hrvatska u to vreme nije postojala kao država već Austro Ugarsko carstvo, tako da sedi 1, nemaš pojma o čemu pričaš
(nikolaz, 22. jul 2021 17:09)

@
Netočno.
Postojala je Habsburška monarhija, ne Austrougarska.
Vama Srbima je bolje da se ne petljate u nešto što s vama veze nema. Niti znate ustrojstvo Monarhije, niti odnose u istoj.

nikola

pre 2 godine

Šta bi Hrvati bez Srbije, ne znam da li bi uopšte i postojali bez nas. Ako su stavili Teslu na kovanicu i treba on je građanin sveta i Srbin. Ja bih ga stavila na svaku svetsku kovanicu, zaslužio je.
(Maja, 23. jul 2021 16:05)

Bez vas ušli u EU, NATO, uvodimo euro, plate su nam duplo veće od vaših... Bolje brini šta ćete vi bez nas.

Daki

pre 2 godine

Drzava Srbija bi trebala da pokrene tuzbu protiv Hrvatske da se to spreci i iznese sve dokaze koliko je clanova Tesline direktne familije pobijeno u NDH i kako su se Teslini spomenici rusili po Hrvatskoj 1991 i 1992. DRZAVO REAGUJ!!!

Spock

pre 2 godine

Po istoj logici onda i mi da stavimo rimskog cara Konstantina Velikog na dinar. Imao sreće, baš je car, pa se rodio u Nišu.
(Predrag, 22. jul 2021 15:51)

pa stavljajte tko vam brani ?
sto se opterecujete sa stvarima koje vas se ne trebaju ticati....
odgovor jedino moze biti ljubomora ili zavist...

Ante

pre 2 godine

Mi da stavimo Bana Jelacica, ionako covek Bio Srbin.
Procitajte njegova pisma tadasnjem Patrijarhu Srpskom.
(Zbunjen, 22. jul 2021 13:39)
pa ko vam brani?

dule

pre 2 godine

Pa što bi nama smetalo ako stave Teslu? Ako možemo mi da imamo Vajferta na novčanici, što ne bi mogli oni Teslu? Nacionalnost tu nema nikakvog značaja, jer ni Vajfert nije bio Srbin, nego podunavski Švaba, dakle iz nemačke porodice. Znači, mogu i oni Srbina rođenog na prostoru Hrvatske.

Bezveze traćimo energiju na neku nepravdu koje nema.
(..., 22. jul 2021 15:13)

Analogija sa Vajfertom - odlicna.

Obojica rodjeni u Austrijskom carstvu otprilike u isto vreme. Nakon skolovanja odselili se u zemlje koje ce im postati domovina i mesto gde su se u potpunosti ostvarili. Za Vajferta to je Srbija, za Teslu to je Amerika.

Da rezimiramo:

Tesla, Amerikanac srpskog porekla, rodjen u Austrijskom carstvu a na teritoriji danasnje Hrvatske. Inzenjer i pronalazac (nije bio naucnik kako mnogi ovde navode). Bio prilicno na svoju ruku, nekonvencionalan. Zaduzio ceo svet svojim pronalascima.

Vajfert, Srbin nemackog porekla, rodjen u Austrijskom carstvu a na teritoriji danasnje Srbije. Industrijalac. Bio dobrovoljac u srpskoj vojsci, dobrotvor, a nije bio ni u jednoj stranci - znaci i on je bio nekonvencionalan, ali drugacije od Tesle. Zaduzio Srbiju svojim radom.

niksss

pre 2 godine

Evo ja kao Hrvat nisam za to da se Teslu stavi na euro jer mi imamo i svoje čisto hrvatske likove.Tesla je Hrvatski Srbin isto kao i Milorad Pupovac ili Rade Šerbedžija.Čiji je glumac Rade hrvatski ili srpski ili čiji je političar Pupi naš ili vaš . Tesla sa vama ima zajedničko jedino vjeru i ništa drugo. Mi jesmo bili pod Austrijom ali i vi ste bili pod Turskom i svi koji su se rodili uto doba su Turci po vašim kriterijima

Kralj mača

pre 2 godine

Да је Тесла живео у Хрватској '90-их година прошлог века, био би протеран у Олуји, као и осталих 250.000 Срба из Хрватске.

Chiko

pre 2 godine

Danasnja zapažanja :

“Tamo daleko” pesma hrvatskih iseljenika

Hrvatska imala državu tj kraljevinu za vreme Autougarske ( bez dobrog dela primorja )

Nikola Tesla je Hrvat

Jesam li nešto propustio?

Spock

pre 2 godine

onako realno, hrvatska u to vreme nije postojala kao država već Austro Ugarsko carstvo, tako da sedi 1, nemaš pojma o čemu pričaš
(nikolaz, 22. jul 2021 17:09)


pa sto se onda vi uznemiravate kad se Austrjanci ili Madjari ne uzbunjuju...

Djed Gavrilo

pre 2 godine

????????
Ban Jelačić je Srbin iz Vojvodine,katoličke veroispovesti i ja predlažem da ga stavimo na kovanicu koja se stanca u Beogradu.

Tesssla

pre 2 godine

ovi tviter-komentatori koji se navode koriste tehnologiju 21. vijeka, ali glavom jos nisu izasli ni iz 19. vijeka.

najbolji dokaz koliko je Tesla bio ispred svoga vremena.

Pijani zlotvor

pre 2 godine

Po meni- pogresan potez. Da, rodjen je u hrvatskoj ali nije hrvat.
Radije bih vidio fausta vrancica.
Vjerujem da ogroman dio srba nije cuo za njega, izguglajte. Nesto kao hrvatski leonardo da vinci.

Spock

pre 2 godine

Ova EU sve vise postaje kontroverzna. Hrvatska ne prestaje da ih blamira
(bojan, 22. jul 2021 14:28)

pa ako se toliko blamira od kud toliki otpor kod vas,da se morate opravdavati ,pisati i slicno..pustite onda nek se HR dalje blamira....

dzericak

pre 2 godine

"Тесла је умро на Божић током 2. светског рата. Нашли су га мртвог са књигом српских епских песама на крилу. Читао је ,,Смрт мајке Југовића" када је умро."

Ovo ne verujem da je došlo iz američkog izvora, osim ako je u hotelu u kome je umro radio neki Srbin, što nije isključeno.

Прота Матеја

pre 2 godine

Интересантно је да су Хрвати открили Теслу тек кад је прве деценије 21-ог века почело поново да се прича о њему. До тада је за њих био тек још један Србин који је био сувишан на хрватском тлу. А тек кад су открили да присвајајући га нервирају Србе, њиховој срећи нигде краја. Сад им је Никола Тесла дражи и од оца нације Фрање Туђмана. Чудно да толико мрзе Србе са једне стране а тако воле да играју Ужичко коло, чак и фратри. Заборављају и да су Арсен (Арсеније) Дедић, Раде Шербеџија такође Срби, као и Никола Тесла, али и Сава Шумановић само што овог потоњег чак и не помињу. Него шта ћемо са песмом Марширала Краља Петра гарда коју су Усташе отеле и препевале у " Бој се бије, бије застава се наша вије, за слободу и за ДОМ!???" што се уопште не римује док је српски оригинално "Бој се бије, бије, застава се наша вије, за слободу СРБИЈЕ".
Иначе интересантно ми је како Хрвати инсистирају на некој Краљевини Хрватској, Далмацији и Славонији, оа се питам зашто су Хрвати укинули Далматинце и Славонце и претворили их у Хрвате? Тако би сад и Србе у Хрватској да претворе у Хрвате, али оне у Србији не дај боже да сматрају Србима. Ево чак и Ђоковића и његове по ову хоће пошто пото да прогласе за Црногорце и ако су живи људи и више пута су рекли ко су и шта су. Докле то иде!?? Са друге стране и ако цео свет Оморику са Таре зове Српска Оморика, нама Србима не смета да је ми сами зовемо Панчићева Оморика, и да не кријемо да је Јосиф Панчић, први председник Српске Академије Наука и Уметности Хрват, и да у његову част назовемо највиши планински врх у Србији.

Maja

pre 2 godine

Šta bi Hrvati bez Srbije, ne znam da li bi uopšte i postojali bez nas. Ako su stavili Teslu na kovanicu i treba on je građanin sveta i Srbin. Ja bih ga stavila na svaku svetsku kovanicu, zaslužio je.

Vlada

pre 2 godine

Tesla da je živeo u Hrvatskoj tokom devedesetih bio bi proteran kao i svi ljudi koji se prezivaju Tesla. Pametnom dosta. E sad pošto je čovek svezaki priznat onda naša bivša braća nemaju problem da prisvoje takvog Srbina. Sve ostale koji se prezivaju Tesla su proterali u Srbiju.

Krešimir

pre 2 godine

Tesla je dobio najviše glasova hrvatskih građana za stavljanje na kovanicu. I meni kao Hrvatu ne smeta to uopće. Gdje ćeš bolje reklame od euro kovanice na kojoj će pisati Tesla - Criatian scientist. A onom koji kaže da mi nemamo nikog poznatog pa stavljamo Teslu evo par imena. Mestrovic, Gundulić, Ruđer, Marulić, Penkala, Faust Vrančić......
I za kraj Tito hahahahaha

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Zna se sta Tesla simbolizuje - ja bih na novcanicu ( kovanicu ) od 1 dinar stavio Avu Karabatic - a simboliku nek tumaci kako ko hoce !

Znatiželjan

pre 2 godine

Što ima država Republika Srbija s Nikolom Teslom? Da li je u njoj rođen, odrastao, školovao se, živio, radio, porijeklom?

mario

pre 2 godine

Bednici. Srbija treba da podnese tužbu za ovakav banditizam.
(Ontario, 22. jul 2021 20:32)
Može samo naprijed,a danas vam je odgovorio Plenković da možete kukati,ali da utjecaja na to nemate.Jasno vam je da Srbija nije članica EU,a pogotovo ne Eurozone i da se nju ne pita ništa.

HanSolo

pre 2 godine

Zemlja rođenja. Izjašnjavanje je privatni osjećaj na koji ima pravo, ali ne može biti mjerilo.
Bitno je gdje ostvaruješ svoju profesiju.
Djelomično se ostvario u svojoj profesiji u Hrvatskoj (primarno u SAD-u).
Bio je začetnik elektrifikacije Hrvatske.

Ako npr. osoba radi u Srbiji i u Srbiji se ostvaruje profesionalno on je srpski znanstvenik/inženjer/liječnik/sportaš neovisno o vlastitom porijeklu i izjašnjavanju.
Tako i za Hrvatsku i bilo koju zemlju.
Po tom kriteriju Tesla je američko-hrvatski znanstvenik. Dio svoje profesionalne karijere je ostvario u HR i Hrvatska ga je školovala i stipendirala.
(Popo, 22. jul 2021 15:43)

Austrougarska mislim možda.. Austrougarska ga "školovala" kad je išao u osnovnu školu.. Sa važnim školovanju je počelo u Pragu...

Duvravko

pre 2 godine

Gospodo, jeste li se ikada upitali tko je čovjek sa novčanice Republike Srbije od deset apoena (dinara), Josip Pančić? Gdje je rođen, jeli na krštenju i u kojoj crkvi dobio ime Josip ili možda Josif, tko su mu bili roditelji, je li mu možda stric, koji je zaslužan za njegovo školovanje, bio katolički svećenik - kanonik, bake i djedovi po oba roditelja koje su nacionalnosti bili, gdje se je školovao, gdje je i što je sve studirao, koje akademije je bio osnivač? Pogledajte malo izvore na internetu, ali koristite malo i izvore koji nemaju domenu ".rs".

Ruairidh

pre 2 godine

@Kresimir... Rudjer Boskovic je polu Srbin, polu Italijan, nema veze sa Hrvatskom, kao ni Ivan Gundulic.
(Mari, 24. jul 2021 20:33) Ruder Boskovic je Dubrovcanin a Dubrovcani nemaju nikakve veze sa Srbima. Zar stvarno mislis da bi se dubrovacka plemkinja udala za pravoslavnog trgovca iz Hercegovine? To da je Ruder Srbin je mit od kraja 19.stoljeca kada su pokusali napraviti od dubrovcana srbe katolike ali nisu uspjeli! A to da je polu talijan ne zelim ni komentirati!

Avganist

pre 2 godine

Bilo bi interesantno vidjeti sta bi nacionalisti u Srbiji raditi sa eurima na kojima je sahovnica na poledjini, kao i nacionaliti u Hrvatskoj sa Eurima na kojima su 4 ocila (kada Srbija udje u EU i postane dio monetarne unije). Da li bi "patriota" drzao u novcaniku "neprijateljsku" kovanicu i time "izdao" domovinu/otadzbinu. Mada koliko smo uznapredovali u odnosima, mozda bi se radila i razmjena kovanica kao zarobljenika u ratu, uz naravno protokolarno ucesce visoke diplomatije.

dača

pre 2 godine

Zašto Nemci ne stave Ajnštajna na kovanicu? I on je bio (po toj logici) "njemački znanstvenik" čiji su sunarodnici skoro isto prošli kao Teslini u Hrvatskoj.

marko

pre 2 godine

Tesla je zadužio cijeli svijet, i to neizmjerno. Kada sam bio u njegovom rodnom kraju osjetio sam strahopoštovanje da je takav um rođen u ovim krajevima.
Kada bi se vratili 200-300 godina unatrag kroz svoje pretke, sigurno ćemo naći pripadnike mnogih vjera i nacija. I pa što? To bi trebalo biti bogatstvo a ne sramota. S druge strane, svi se tu nešto svađaju oko njega i sutra bi se potukli oko nacionalne pripadnost, ali ne bi znali nabrojati tri njegova izuma a umjesto njegove biografije će radije pogledati neki reality show ili slušati neke cajke ili drugi oblik trasha.
Dragi naš Tesla, kamo sreće da te možemo više zajednički slaviti. Idem još jednom pogledati neki dobar dokumentarac o tvom životu i djelu. I hvala ti na svemu što si učinio za čovječanstvo a ne samo narode na ovim krajevima.

boban,nis

pre 2 godine

Na stranu sve,razmisljam nesto,koliko treba da budes genijalan i od boga dat da od deteta rodjenog u selu Licke zabiti postanes neko za koga ceo svet zna i jedan od najgenijalnijih ljudi koji je ikada ziveo na planeti zemlji.

mile pile

pre 2 godine

reče Tesla onomad srbima i hrvatima
od vaše međusobne mrže, te enirgije
koliko bih gradova mogao osvetiliti????
inače postavljam pitanje zašto ste se klali
kad gubite svoju monetu???
toliko ste radili da odete iz sfrj da bi oma
ušli u novi kavez koji vas guši tako
da više nemate ni svoju valutu
odsanjali tisućljetni san ili...
zeznuli pučanstvo, opljačkali
i u novim crevima
i tako tisuće godina...
zato ste krležu i najurili
da vas ne podseća kako ste glup
hrvati kroz historiju...

Neolit

pre 2 godine

pa sta, izglasacemo i mi da ga stavimo na srpske euro-kovanice. Ne vidim zasto ne bi mogli da imamo svoju varijantu Tesle, a sto vise Tesle svuda to bolje. Gde to pise da necemo moci i mi da stavimo Teslu, ako ga je neko vec stavio, pogotovu sto je poznat podatak da je on bio Srbin.

Pera

pre 2 godine

To je kao kad bi mi stavili Moniku Seles, jel tako?
(Pera, 22. jul 2021 18:38)

Ne brukaj se Pero.
@Attila

E jos kad bi mogao da objasnis razliku?

dusan

pre 2 godine

lep potez komsija. nije im bilo lako da stave srbina. trebalo bi da se revansiramo i da ako ikada udjemo u eu na kovanicu stavimo franju tudjmana kao predsednika nk partizan.

al, sta ja znam

pre 2 godine

7520

gde je Tesla Rodjen?
u Srbiji nije , jel tako ?
(Nikola Tesla, 22. jul 2021 16:45)

u Hrvatskoj takodje, jel tako ?

moog

pre 2 godine

Tesla je od svojih 86 godina proveo:
-59g u Americi
-20g u sadašnjoj Hrvatskoj ondašnjoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomijom od svih pokrajina (kralj je bio Franjo Josip I, punom titulom car Austrije i kralj Ugarske, Hrvatske i Bohemije)
-3g u Austriji
-2g u Mađarskoj
-2g u Francuskoj i Njemačkoj
-31h u Srbiji
(Miro ZG, 22. jul 2021 17:18)

Pa? Vecina Hrvata je poreklom iz Jugoslavije.