Utorak, 27.04.2021.

12:58

Da li je ovo najbolji Oskarom nagrađeni film do sada?

Izvor: B92

Da li je ovo najbolji Oskarom nagraðeni film do sada? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

Posmatrac

pre 3 godine

"2001"
Ostalo moze da se rangira po zelji.

Mada uvek volim da pogledam Prohujalo, ima neku privlacnu moc, nekoliko filmova u jednom.

Buha

pre 3 godine

Da li je Forest Gamp idiotski film o idiotu?

Ko odgovori tačno, ima pravo da glasa. Ko ne, ne može.
Mislim da je fer.

P.s. Ne postoji najbolji film. Kao što ne postoji ni najlepša žena.

Teoretičar zavere

pre 3 godine

@"Forest" je dobio Oskara u konkurenciji "Petparačkih priča" i "Bekstva iz Šošenka".

Ček da pogodim koji li je od ova tri režisera Jevrejin...

DragaN

pre 3 godine

Pogledajte film "Ciganska magija" (ima ga na youtube) koji je za duplog Oskara a Miki Manojlovic vredi najmanje 4 Oskara za ulogu koju je odigrao.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Narod zaboravlja da su se filmovi pravili i pre 100 godina.
U tom smislu lepo je što je tu "Prohujalo sa vihorom" I "Kazablanka", ali nije recimo "Ben Hur" , "Imitacija života"(jedini film gde ceo bioskop plače), neko od remek dela A.Hičkoka...što je imbecilno.
Slažem se da je jedan od najboljih ikada "Bekstvo iz Šošenka" koji mogu da gledam uvek,kao i "Dobri Vil Hanting" ili "Džeri Mekgvajer"...
"Forest Gampa" sam gledao 2 puta i nisam želeo da ponovim .Prvi put mi je bio urnebesan,drugi put već pomalo tužan.Želeo sam da tako i ostane.

miki

pre 3 godine

Pokusavam da shvatim sta je tako fantasticno sa FG ali ne ide.Znam, prikaz americkog drustva iz drugog ugla....bla bla,bla...ali opet na kraju balade mene to nista ne dotice.Ali vidim da drugi misle drugacije pa je onda to zaista jedan monumentalan film...ili nemaju svoje misljenje vec im glava sluzi frizerima za lebac da zarade.

Hrast

pre 3 godine

Dobiti oskara ne znači da film automatski znači da iole vredi.Za one mladje preporučujem da pogledaju pre svega evropske reditelje i filmove.
Vitorio De Sika,Federiko Felini,Luis Bunjuel,Fransoa Trifo,Miloša Forman,Ričard Atenborou itd.su režiseri na kojima treba zasnivati poznavanje filma.

Dragče

pre 3 godine

FG dobar do momenta kada glavni junak upoznaje ljubav svog života. E od tog momenta ga Razvlače ko pitu zeljanicu i dave ko zmija žabu. Pogotovo zadnjih 15 minuta.

Misa

pre 3 godine

Pa dobro, od sirokih narodnih masa ni ne mozes ocekivati bolje. Pored kuma i leta iznad kukavicjeg gnezda ovo da bude ispred njih??? Elementarno neznanje

Pedja

pre 3 godine

Za mene je Kum 1 lider i mnogo je bolji nego njegov nastavak. To nije samo moje misljenje. Sindlerova lista je odlican film, ali ispred njega je Let iznad kuk. gnezda i Bekstvo iz Sosenka. Lovac na jelene je takodje odlican film. Ima ih puno i tesko je da svi budu zadovoljni listom.

CATAPA

pre 3 godine

Ali "Departed"... Ne mogu da verujem da je to nagrađeno Oskarom... Valjda zbog Nikolsona, Dejmona, DiKapria, Volberga, Šina... Jaka ekipa a film toliko predvidiv a što je najgore Skorceze se uopšte nije potrudio da malo sakrije... Pa ne možeš na početku filma odmah razotkriti ko je sve špijun, ko je undercover, ko je krtica...
(CJC, 28. april 2021 12:45)
Slaba godina bila. Da je bilo kom drugom filmu dodeljeno, isto bi bilo mošljenja da je nezasluženo.
Era interneta je uticala na dramaturgiju filmova. Više nije moguće "sakriti kraj" i pomalo je bespredmetno to i pokušavati. Eventualno je moguće samo sakriti sadržaj do premijere i to je jedino čime se autori još služe. Bioskopski marifetluci i cenzura štampanih medija čime se nekada služio na primer Hičkok (da sakrije "ubistvo" Dženet Li)... nije više moguće i ne vredi ni pokušavati.

da

pre 3 godine

Pomirite se sa nerviranjem,kada vam ne ide,samo napred,doći će druga,peta šansa,pod uslovom da ste dobri...
Da li je bolje biti Forest Gamp ili neki zli politicar,nervozni lomilac reketa,kriminalac,sve je to bes prema neostvarenim željama...

bane

pre 3 godine

Ja sam svestan da svako ima neku svoju listu omiljenih, i da ćemo se sporiti o redosledu tih nekoliko najboljih svih vremena. Možda će nekome zasmetati što je FG ispred Šošenka ili Kuma. Na kraju krajeva, Šošenk je film sa najvišom ocenom na IMDB, što ga na neki način čini najboljim svih vremena.

Ali reći da je FG idiotski, može reći samo idiot. Film je remek delo, film je fantazija, fenomenalna ideja, film je fascinantan i originala, nikada viđen. Film sam prvi put gledao pre 15-ak godina, počeo vrlo skeptično, ali kako je film odmicao (a nije da ne traje), tako sam sve više bio zalepljen za ekran i radnju. Posle filma sam imao onaj efekat - woooooow.

mandrak

pre 3 godine

let iznad...topla ljudska prica ispricana na brutalan nacin,kada je poglavica ugusio dzeka na kraju i iskocio kroz prozor...jedini put sam pustio suzu zbog nekog filma!

Bojkot

pre 3 godine

Zelena milja je film prema kojem je najveća nepravda učinjena, pogotovo prema crnom bratu, ako ona uloga nije za oskara pa makar za sporednu ulogu, onda ih stvarno sve žalim!

nikos

pre 3 godine

Sve je stvar ukusa, volim Forest Gampa, al više volim Bekstvo iz Šošenka, ima još dosta primera, volim više Zelenu milju nego Američku lepotu, Poverljivo iz Los Andjelesa nego Titanik, Spasavanje redova Rajana nego Zaljubljenog Šekspira........

CJC

pre 3 godine

Upravo 94-ta je nominovala 3 odlicna filma. Moja lista
10. Nema zemlje za starce 2007.
Iako pobednik te godine, da naglasim Bice krvi je najbolji film XXI veka.
9. Ben Hur 1959
8. Engleski pacijent 1996
7. Sindlerova lista 1993
6. Kad jaganjci utihnu 1991
5. Lovac na jelene 1978
4. Kazablanka 1943
3. Kum 2 1974
2. Kum 1972
1.Let iznad kukavicjeg gnezda 1975
(Bnm, 28. april 2021 11:31)

Brate, ti si prepisao naj moguću mainstream listu.
10 - toliko očajan, nerealan film u životu nisam gledao. Ide čovek ulicom i ubija ljude, u sred bela dana, ubija pandura u policijskoj stanici i umesto da se dignu vojska i garda na nega on i dalje ide ulicom i ubija narod. Onaj ga upuca, ma ništa, on povadi metke i ide dalje. Potom ga udari auto sa 100 na sat, on ustane, polomi sebi ruku i nastavi dalje... Važi, al u Loony Toones.

msbrqvo

pre 3 godine

#bokelj isto mislenje i za 1957 ovaj bridge nije najbolji ni u te godine, 12 angry men jedan od najbolji svih vremena a nije dobio ni jedan oskar, ima puno tu nepravde sa oskarima

Torrente

pre 3 godine

Volim Foresta Gampa, i zaslužio je po kojeg Oskara ali nije u redu da Bekstvo iz Šošenka koji je nominovan iste godine u 7 kategorija ne dobije nijednog.

Jedna od najvećih nepravdi.

Logika

pre 3 godine

Oskar Forest Gump-u je jedna od najgorih odluka u istoriji nagrade. Tri filma su bila za nekoliko klasi ispred: Pilp Fiction, Shawshank Redemption i Leon.

CJC

pre 3 godine

Ali "Departed"... Ne mogu da verujem da je to nagrađeno Oskarom... Valjda zbog Nikolsona, Dejmona, DiKapria, Volberga, Šina... Jaka ekipa a film toliko predvidiv a što je najgore Skorceze se uopšte nije potrudio da malo sakrije... Pa ne možeš na početku filma odmah razotkriti ko je sve špijun, ko je undercover, ko je krtica...

John

pre 3 godine

"F. Gamp- idiotski film o idiotu. Retko iritantan i glup film.
(grc, 28. april 2021 09:35) "

"O idiotu"? Ma nemoj...

GUMP! What’s your sole purpose in this army?
To do whatever you tell me, drill sergeant!
Goddamn it, Gump! You’re a goddamn genius! This is the most outstanding answer I have ever heard. You must have a goddamn I.Q. of 160. You are goddamn gifted, Private Gump.

Dakle, drill sergeant se nikako ne bi složio sa tobom.


Uzgred, "Forest" je dobio Oskara u konkurenciji "Petparačkih priča" i "Bekstva iz Šošenka".
Plus je Zemekis dobio Oskara za najbolju režiju, Henks za glavnu ulogu i scenarista za najbolji scenario. I Gari Sinis je nominovan za sporednu ulogu, a bilo je i još nominacija u drugim "nepopularnim" kategorijama

Robo

pre 3 godine

A "Begstvo iz Šošenka"...? Snimljen iste godine kao i "Forest Gamp", 1994, zasigurno fenomenalno načinjen film uz izvanrednu glumu, a nije na listi (umesto recimo "Departed"). I još bih dodao "Pijanist", medju dva, tri najbolja filma ikada snimljena o holokaustu.

Saša

pre 3 godine

Jako cenim Toma Henksa, ali sam se namucio dok sam odgledao FG... Od njegovih filmova su mi recimo Zelena milja i Kapetan Filips daleko bolji...
Mozda bih trebao da pokusam da jos jednom pogledam FG, za slucaj da mi je nesto promaklo, ali nikako da se nateram...

Cinique

pre 3 godine

Cak i ako pogledamo samo story, ona je prilicno nategnuta: suspension of disbelief se mora cesto prizivati da bi se "poverovalo" kako se Forest nadje bas na pravom mestu, u pravo vreme.
(Praetorian, 28. april 2021 09:49)
A eto, danas mediji objavljuju vest o smrti Žike Obretkovića, a kada ti budeš umro (ili ja, svejedno) to nikome osim naših najbližih neće značiti ništa, niti će mediji uopšte zabeležiti. "Suspension of disbelief", kažeš? Pre intelektualno slepilo ili "nojevsko" zabijanje glave u pesak, kažem ja.

Kamo lepe sreće da je Žika Obretković postao predsednik Srbije, ali eto život zaista nije film ili bar ne sasvim i uvek. Uostalom, nije ni Forest, mada jesu neki drugi retardi i/ili budale u stvarnosti došli na čelo velikog broja država. Hoćeš da ti ih nabrojim ili već možeš da se dosetiš i sam?

Goran

pre 3 godine

Ono što je Spilberg odbio da režira iz ko zna kojih razloga, to su davali Zamekisu, i po tome je bio poznat odavno. Isto varijanta važi i za "Forest Gamp"... Prosečan film...

CATAPA

pre 3 godine

Uz Kukavičje gnezdo i Šindlera, da. Po meni. To ne znači da su ovi "narativni" filmovi (Kum, Kazablanka, svi ostali zapravo) manje vredni, ali su i manje ambiciozni (ne budžetom, nego intelektualnom provokacijom). Svi filmovi naravno (kao i svi romani i pripovetke) imaju svoju priču i pripovedačku svrhu, ali neki imaju samo to i završavaju se krajem pripovedanja. Oni najbolji tek onda počinju da se "razmotavaju" u svesti gledaoca ili čitaoca.
Najbolji su naravno oni koji najuspešnije spoje i jedno i drugo. Ona izreka Džona Forda da "poruke šalje pismom, a filmovima priča priče" zapravo ni u njegovom slučaju nije bila iskrena, nego (lažna?) skromnost. Da je zaista tako, on nikada ne bi ni snimao "Plodove gneva". Te 1941. kada su "Plodovi gneva" bili nominovani za najbolji film, bio je i Čaplinov "Veliki diktator", film kom se samo Čaplin tada usuđivao da predvidi značaj, a ni on možda ne u punoj meri.
Bojim se da je lista onih naknadno "najboljih" filmova koji NISU osvojili Oskare još mnogo veća i od ovih koji jesu. Jedan od takvih je "Idiokratija" koji nikada nije osvojio ništa, osim što je fenomen koji film opisuje osvojio svet, što ni Čaplinov diktator nije. Sitnica, a?

Neke filmove gledamo, a neke živimo kao statisti. Najbolji su oni koji nas opominju da ćemo postati ti statisti (ako već nismo), a Forest Gamp je baš jedan od takvih. Iako se čini da priča neku drugu priču, Forest podseća da svetom ipak upravljaju idioti; nesvesno ili "svesno", zapravo je svejedno.

Joker

pre 3 godine

Realno losa lista,dosta vrhunskih ostavrenja nedostaje. Pre svih LOTR,The Sting,The Godfather I. A svakako treba napomenuti Platoon,No country for old men i Gladiator

Bnm

pre 3 godine

Upravo 94-ta je nominovala 3 odlicna filma. Moja lista
10. Nema zemlje za starce 2007.
Iako pobednik te godine, da naglasim Bice krvi je najbolji film XXI veka.
9. Ben Hur 1959
8. Engleski pacijent 1996
7. Sindlerova lista 1993
6. Kad jaganjci utihnu 1991
5. Lovac na jelene 1978
4. Kazablanka 1943
3. Kum 2 1974
2. Kum 1972
1.Let iznad kukavicjeg gnezda 1975

PrincNaZrnuGraska

pre 3 godine

Jedan od razloga propasti SAD i cele te price bice sigurno i to sto nisu dovoljno cenili neke stvari koje su kvalitetne (a ima ih mnogo, velika je to i multietnicka nacija) a neke druge stvari su potencirali do beskonacnosti. Sto se mene tice, bilo kakva lista gde je Forest Gump ispred Kazablanke nije vredna daljeg komentarisanja. Gledajuci spisak ovih top10, meni bi FG bio verovatno na poslednjem ili pretposlednjem mestu. Pretenciozan, previse melodramatican, prosto nekako ljigav. Ne znaci da je los, ali svrstati ga u istu kategoriju sa zaista izvanrednim ostvarenjima, pa cak i iznad njih, je prosto nerealno i degradirajuce.

Vakcinisan

pre 3 godine

Forest gump je zabava za široke narodne mase. Film je samo dobar i ništa više od toga. Pitanje je i da li je zaslužio tog Oskara.

Aron

pre 3 godine

Nije, najbolji da se ne foliramo "Kum 2". Taj film je perfektan skoro u svakom smislu ima dobru poruku i aluziju na američko društvo i svetska dešavanja. Gamp je dobar film ali izgleda na momente suviše isforsirano i naivno. Realno, ne možeš u umetničkom smislu porediti Kopolu i Zemekisa.

888

pre 3 godine

Svi vole da prozivaju bez osnova pa se i ovde nađe "pametnjaković" gledao sve i to neke više puta ,ima li išta da valja osim j..... amerike ,da li ste gledali francuske filmove(starije),ruske,italijanske pa čak i par filmova sa ovih prostora .Tipično razmišljanje ispranih mozgova da je sve sa zapada dobro - nije ,što bi rekao Solženjicin ima dobrih stvari ali mnogo više loših

mr.wolf

pre 3 godine

U kom je to "paralelnom univerzumu" (ovaj nas da ne spominjem), "Forest Gamp" bolji of film od bilo kog sa liste, a narocito "Casablanca"-e, koji je par excellence sam vrh klasicnog perioda Holivuda, i koji sa svim svojim elementima (scenario, fotografija, scenografija, gluma i rezija), otuclasses "FG" - gde je "prica" verovatno jedini razlog za Oskara.

Ni u poredjenju sa drugim filmovima sa "FG" ne prolazi narocito dobro. Cak i ako pogledamo samo story, ona je prilicno nategnuta: suspension of disbelief se mora cesto prizivati da bi se "poverovalo" kako se Forest nadje bas na pravom mestu, u pravo vreme. Itd. "FG" cak nije ni bio dobar film, kada se pojavio, a vreme koje je proteklo, nije bas nista u tom smislu ucinilo za njega.

So, -ova lista, sto se mene tice - no pasaran!
(Praetorian, 28. april 2021 09:49)

Koliko godina imas ? Mislim, by the way, nije mnogo bitno, but, interesuje me, cisto da vidim da li je moguce da neko stariji od 15 godina ovako pise. OMG ili LOL..... sta god.

Marko

pre 3 godine

Ne znam kako bih poredao ostale filmove ali sigurno znam da bih Forest Gump stavio na prvo mjesto. Jedan od najljepših filmova ikada i neprikosnovena drama. Sa ove liste Šindlerova lista i Kum su naravno remek dela.

ogimne

pre 3 godine

Ne znam.. Sve je stvar ukusa.. Ali po meni FG ne moze NIKAKO da bude ispred jednog remek dijela kao sto je Sindlerova lista.. Ili isto tako jedne tako kompleksne i teske drame kao Let iznad kukavicjeg gnijezda.. Zalosno sto odje nije masterpiece - Bjekstvo iz Sousenka (inace kao vecina - pogresan prevod ali eto, tako smo ga naucili)..
Ja recimo OBOZAVAM Gospodare prstenova i smatram ih vrhunski odradjenim filmovima ali… Opet ne mogu to da poredim, sa recimo ova 3 titana…

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

"Forest Gamp" mi je najdrazi film od svih "Oskarovaca", a da li je najbolji... To je vec tesko reci. Njegova najveca prednost je verovatno to sto je lak za gledanje, dok filmovi kao sto su "Jaganjci" i "Sindlerova lista" bas i nisu.

Praetorian

pre 3 godine

U kom je to "paralelnom univerzumu" (ovaj nas da ne spominjem), "Forest Gamp" bolji of film od bilo kog sa liste, a narocito "Casablanca"-e, koji je par excellence sam vrh klasicnog perioda Holivuda, i koji sa svim svojim elementima (scenario, fotografija, scenografija, gluma i rezija), otuclasses "FG" - gde je "prica" verovatno jedini razlog za Oskara.

Ni u poredjenju sa drugim filmovima sa "FG" ne prolazi narocito dobro. Cak i ako pogledamo samo story, ona je prilicno nategnuta: suspension of disbelief se mora cesto prizivati da bi se "poverovalo" kako se Forest nadje bas na pravom mestu, u pravo vreme. Itd. "FG" cak nije ni bio dobar film, kada se pojavio, a vreme koje je proteklo, nije bas nista u tom smislu ucinilo za njega.

So, -ova lista, sto se mene tice - no pasaran!

Marko

pre 3 godine

Ne znam kako bih poredao ostale filmove ali sigurno znam da bih Forest Gump stavio na prvo mjesto. Jedan od najljepših filmova ikada i neprikosnovena drama. Sa ove liste Šindlerova lista i Kum su naravno remek dela.

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

"Forest Gamp" mi je najdrazi film od svih "Oskarovaca", a da li je najbolji... To je vec tesko reci. Njegova najveca prednost je verovatno to sto je lak za gledanje, dok filmovi kao sto su "Jaganjci" i "Sindlerova lista" bas i nisu.

bane

pre 3 godine

Ja sam svestan da svako ima neku svoju listu omiljenih, i da ćemo se sporiti o redosledu tih nekoliko najboljih svih vremena. Možda će nekome zasmetati što je FG ispred Šošenka ili Kuma. Na kraju krajeva, Šošenk je film sa najvišom ocenom na IMDB, što ga na neki način čini najboljim svih vremena.

Ali reći da je FG idiotski, može reći samo idiot. Film je remek delo, film je fantazija, fenomenalna ideja, film je fascinantan i originala, nikada viđen. Film sam prvi put gledao pre 15-ak godina, počeo vrlo skeptično, ali kako je film odmicao (a nije da ne traje), tako sam sve više bio zalepljen za ekran i radnju. Posle filma sam imao onaj efekat - woooooow.

Torrente

pre 3 godine

Volim Foresta Gampa, i zaslužio je po kojeg Oskara ali nije u redu da Bekstvo iz Šošenka koji je nominovan iste godine u 7 kategorija ne dobije nijednog.

Jedna od najvećih nepravdi.

John

pre 3 godine

"F. Gamp- idiotski film o idiotu. Retko iritantan i glup film.
(grc, 28. april 2021 09:35) "

"O idiotu"? Ma nemoj...

GUMP! What’s your sole purpose in this army?
To do whatever you tell me, drill sergeant!
Goddamn it, Gump! You’re a goddamn genius! This is the most outstanding answer I have ever heard. You must have a goddamn I.Q. of 160. You are goddamn gifted, Private Gump.

Dakle, drill sergeant se nikako ne bi složio sa tobom.


Uzgred, "Forest" je dobio Oskara u konkurenciji "Petparačkih priča" i "Bekstva iz Šošenka".
Plus je Zemekis dobio Oskara za najbolju režiju, Henks za glavnu ulogu i scenarista za najbolji scenario. I Gari Sinis je nominovan za sporednu ulogu, a bilo je i još nominacija u drugim "nepopularnim" kategorijama

Bojkot

pre 3 godine

Zelena milja je film prema kojem je najveća nepravda učinjena, pogotovo prema crnom bratu, ako ona uloga nije za oskara pa makar za sporednu ulogu, onda ih stvarno sve žalim!

nikos

pre 3 godine

Sve je stvar ukusa, volim Forest Gampa, al više volim Bekstvo iz Šošenka, ima još dosta primera, volim više Zelenu milju nego Američku lepotu, Poverljivo iz Los Andjelesa nego Titanik, Spasavanje redova Rajana nego Zaljubljenog Šekspira........

Cinique

pre 3 godine

Cak i ako pogledamo samo story, ona je prilicno nategnuta: suspension of disbelief se mora cesto prizivati da bi se "poverovalo" kako se Forest nadje bas na pravom mestu, u pravo vreme.
(Praetorian, 28. april 2021 09:49)
A eto, danas mediji objavljuju vest o smrti Žike Obretkovića, a kada ti budeš umro (ili ja, svejedno) to nikome osim naših najbližih neće značiti ništa, niti će mediji uopšte zabeležiti. "Suspension of disbelief", kažeš? Pre intelektualno slepilo ili "nojevsko" zabijanje glave u pesak, kažem ja.

Kamo lepe sreće da je Žika Obretković postao predsednik Srbije, ali eto život zaista nije film ili bar ne sasvim i uvek. Uostalom, nije ni Forest, mada jesu neki drugi retardi i/ili budale u stvarnosti došli na čelo velikog broja država. Hoćeš da ti ih nabrojim ili već možeš da se dosetiš i sam?

CATAPA

pre 3 godine

Uz Kukavičje gnezdo i Šindlera, da. Po meni. To ne znači da su ovi "narativni" filmovi (Kum, Kazablanka, svi ostali zapravo) manje vredni, ali su i manje ambiciozni (ne budžetom, nego intelektualnom provokacijom). Svi filmovi naravno (kao i svi romani i pripovetke) imaju svoju priču i pripovedačku svrhu, ali neki imaju samo to i završavaju se krajem pripovedanja. Oni najbolji tek onda počinju da se "razmotavaju" u svesti gledaoca ili čitaoca.
Najbolji su naravno oni koji najuspešnije spoje i jedno i drugo. Ona izreka Džona Forda da "poruke šalje pismom, a filmovima priča priče" zapravo ni u njegovom slučaju nije bila iskrena, nego (lažna?) skromnost. Da je zaista tako, on nikada ne bi ni snimao "Plodove gneva". Te 1941. kada su "Plodovi gneva" bili nominovani za najbolji film, bio je i Čaplinov "Veliki diktator", film kom se samo Čaplin tada usuđivao da predvidi značaj, a ni on možda ne u punoj meri.
Bojim se da je lista onih naknadno "najboljih" filmova koji NISU osvojili Oskare još mnogo veća i od ovih koji jesu. Jedan od takvih je "Idiokratija" koji nikada nije osvojio ništa, osim što je fenomen koji film opisuje osvojio svet, što ni Čaplinov diktator nije. Sitnica, a?

Neke filmove gledamo, a neke živimo kao statisti. Najbolji su oni koji nas opominju da ćemo postati ti statisti (ako već nismo), a Forest Gamp je baš jedan od takvih. Iako se čini da priča neku drugu priču, Forest podseća da svetom ipak upravljaju idioti; nesvesno ili "svesno", zapravo je svejedno.

CJC

pre 3 godine

Upravo 94-ta je nominovala 3 odlicna filma. Moja lista
10. Nema zemlje za starce 2007.
Iako pobednik te godine, da naglasim Bice krvi je najbolji film XXI veka.
9. Ben Hur 1959
8. Engleski pacijent 1996
7. Sindlerova lista 1993
6. Kad jaganjci utihnu 1991
5. Lovac na jelene 1978
4. Kazablanka 1943
3. Kum 2 1974
2. Kum 1972
1.Let iznad kukavicjeg gnezda 1975
(Bnm, 28. april 2021 11:31)

Brate, ti si prepisao naj moguću mainstream listu.
10 - toliko očajan, nerealan film u životu nisam gledao. Ide čovek ulicom i ubija ljude, u sred bela dana, ubija pandura u policijskoj stanici i umesto da se dignu vojska i garda na nega on i dalje ide ulicom i ubija narod. Onaj ga upuca, ma ništa, on povadi metke i ide dalje. Potom ga udari auto sa 100 na sat, on ustane, polomi sebi ruku i nastavi dalje... Važi, al u Loony Toones.

Praetorian

pre 3 godine

U kom je to "paralelnom univerzumu" (ovaj nas da ne spominjem), "Forest Gamp" bolji of film od bilo kog sa liste, a narocito "Casablanca"-e, koji je par excellence sam vrh klasicnog perioda Holivuda, i koji sa svim svojim elementima (scenario, fotografija, scenografija, gluma i rezija), otuclasses "FG" - gde je "prica" verovatno jedini razlog za Oskara.

Ni u poredjenju sa drugim filmovima sa "FG" ne prolazi narocito dobro. Cak i ako pogledamo samo story, ona je prilicno nategnuta: suspension of disbelief se mora cesto prizivati da bi se "poverovalo" kako se Forest nadje bas na pravom mestu, u pravo vreme. Itd. "FG" cak nije ni bio dobar film, kada se pojavio, a vreme koje je proteklo, nije bas nista u tom smislu ucinilo za njega.

So, -ova lista, sto se mene tice - no pasaran!

CJC

pre 3 godine

Ali "Departed"... Ne mogu da verujem da je to nagrađeno Oskarom... Valjda zbog Nikolsona, Dejmona, DiKapria, Volberga, Šina... Jaka ekipa a film toliko predvidiv a što je najgore Skorceze se uopšte nije potrudio da malo sakrije... Pa ne možeš na početku filma odmah razotkriti ko je sve špijun, ko je undercover, ko je krtica...

mr.wolf

pre 3 godine

U kom je to "paralelnom univerzumu" (ovaj nas da ne spominjem), "Forest Gamp" bolji of film od bilo kog sa liste, a narocito "Casablanca"-e, koji je par excellence sam vrh klasicnog perioda Holivuda, i koji sa svim svojim elementima (scenario, fotografija, scenografija, gluma i rezija), otuclasses "FG" - gde je "prica" verovatno jedini razlog za Oskara.

Ni u poredjenju sa drugim filmovima sa "FG" ne prolazi narocito dobro. Cak i ako pogledamo samo story, ona je prilicno nategnuta: suspension of disbelief se mora cesto prizivati da bi se "poverovalo" kako se Forest nadje bas na pravom mestu, u pravo vreme. Itd. "FG" cak nije ni bio dobar film, kada se pojavio, a vreme koje je proteklo, nije bas nista u tom smislu ucinilo za njega.

So, -ova lista, sto se mene tice - no pasaran!
(Praetorian, 28. april 2021 09:49)

Koliko godina imas ? Mislim, by the way, nije mnogo bitno, but, interesuje me, cisto da vidim da li je moguce da neko stariji od 15 godina ovako pise. OMG ili LOL..... sta god.

Logika

pre 3 godine

Oskar Forest Gump-u je jedna od najgorih odluka u istoriji nagrade. Tri filma su bila za nekoliko klasi ispred: Pilp Fiction, Shawshank Redemption i Leon.

da

pre 3 godine

Pomirite se sa nerviranjem,kada vam ne ide,samo napred,doći će druga,peta šansa,pod uslovom da ste dobri...
Da li je bolje biti Forest Gamp ili neki zli politicar,nervozni lomilac reketa,kriminalac,sve je to bes prema neostvarenim željama...

Hrast

pre 3 godine

Dobiti oskara ne znači da film automatski znači da iole vredi.Za one mladje preporučujem da pogledaju pre svega evropske reditelje i filmove.
Vitorio De Sika,Federiko Felini,Luis Bunjuel,Fransoa Trifo,Miloša Forman,Ričard Atenborou itd.su režiseri na kojima treba zasnivati poznavanje filma.

msbrqvo

pre 3 godine

#bokelj isto mislenje i za 1957 ovaj bridge nije najbolji ni u te godine, 12 angry men jedan od najbolji svih vremena a nije dobio ni jedan oskar, ima puno tu nepravde sa oskarima

Pedja

pre 3 godine

Za mene je Kum 1 lider i mnogo je bolji nego njegov nastavak. To nije samo moje misljenje. Sindlerova lista je odlican film, ali ispred njega je Let iznad kuk. gnezda i Bekstvo iz Sosenka. Lovac na jelene je takodje odlican film. Ima ih puno i tesko je da svi budu zadovoljni listom.

mandrak

pre 3 godine

let iznad...topla ljudska prica ispricana na brutalan nacin,kada je poglavica ugusio dzeka na kraju i iskocio kroz prozor...jedini put sam pustio suzu zbog nekog filma!

888

pre 3 godine

Svi vole da prozivaju bez osnova pa se i ovde nađe "pametnjaković" gledao sve i to neke više puta ,ima li išta da valja osim j..... amerike ,da li ste gledali francuske filmove(starije),ruske,italijanske pa čak i par filmova sa ovih prostora .Tipično razmišljanje ispranih mozgova da je sve sa zapada dobro - nije ,što bi rekao Solženjicin ima dobrih stvari ali mnogo više loših

miki

pre 3 godine

Pokusavam da shvatim sta je tako fantasticno sa FG ali ne ide.Znam, prikaz americkog drustva iz drugog ugla....bla bla,bla...ali opet na kraju balade mene to nista ne dotice.Ali vidim da drugi misle drugacije pa je onda to zaista jedan monumentalan film...ili nemaju svoje misljenje vec im glava sluzi frizerima za lebac da zarade.

Robo

pre 3 godine

A "Begstvo iz Šošenka"...? Snimljen iste godine kao i "Forest Gamp", 1994, zasigurno fenomenalno načinjen film uz izvanrednu glumu, a nije na listi (umesto recimo "Departed"). I još bih dodao "Pijanist", medju dva, tri najbolja filma ikada snimljena o holokaustu.

Misa

pre 3 godine

Pa dobro, od sirokih narodnih masa ni ne mozes ocekivati bolje. Pored kuma i leta iznad kukavicjeg gnezda ovo da bude ispred njih??? Elementarno neznanje

Dragče

pre 3 godine

FG dobar do momenta kada glavni junak upoznaje ljubav svog života. E od tog momenta ga Razvlače ko pitu zeljanicu i dave ko zmija žabu. Pogotovo zadnjih 15 minuta.

PrincNaZrnuGraska

pre 3 godine

Jedan od razloga propasti SAD i cele te price bice sigurno i to sto nisu dovoljno cenili neke stvari koje su kvalitetne (a ima ih mnogo, velika je to i multietnicka nacija) a neke druge stvari su potencirali do beskonacnosti. Sto se mene tice, bilo kakva lista gde je Forest Gump ispred Kazablanke nije vredna daljeg komentarisanja. Gledajuci spisak ovih top10, meni bi FG bio verovatno na poslednjem ili pretposlednjem mestu. Pretenciozan, previse melodramatican, prosto nekako ljigav. Ne znaci da je los, ali svrstati ga u istu kategoriju sa zaista izvanrednim ostvarenjima, pa cak i iznad njih, je prosto nerealno i degradirajuce.

Vakcinisan

pre 3 godine

Forest gump je zabava za široke narodne mase. Film je samo dobar i ništa više od toga. Pitanje je i da li je zaslužio tog Oskara.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Narod zaboravlja da su se filmovi pravili i pre 100 godina.
U tom smislu lepo je što je tu "Prohujalo sa vihorom" I "Kazablanka", ali nije recimo "Ben Hur" , "Imitacija života"(jedini film gde ceo bioskop plače), neko od remek dela A.Hičkoka...što je imbecilno.
Slažem se da je jedan od najboljih ikada "Bekstvo iz Šošenka" koji mogu da gledam uvek,kao i "Dobri Vil Hanting" ili "Džeri Mekgvajer"...
"Forest Gampa" sam gledao 2 puta i nisam želeo da ponovim .Prvi put mi je bio urnebesan,drugi put već pomalo tužan.Želeo sam da tako i ostane.

Teoretičar zavere

pre 3 godine

@"Forest" je dobio Oskara u konkurenciji "Petparačkih priča" i "Bekstva iz Šošenka".

Ček da pogodim koji li je od ova tri režisera Jevrejin...

Aron

pre 3 godine

Nije, najbolji da se ne foliramo "Kum 2". Taj film je perfektan skoro u svakom smislu ima dobru poruku i aluziju na američko društvo i svetska dešavanja. Gamp je dobar film ali izgleda na momente suviše isforsirano i naivno. Realno, ne možeš u umetničkom smislu porediti Kopolu i Zemekisa.

Bnm

pre 3 godine

Upravo 94-ta je nominovala 3 odlicna filma. Moja lista
10. Nema zemlje za starce 2007.
Iako pobednik te godine, da naglasim Bice krvi je najbolji film XXI veka.
9. Ben Hur 1959
8. Engleski pacijent 1996
7. Sindlerova lista 1993
6. Kad jaganjci utihnu 1991
5. Lovac na jelene 1978
4. Kazablanka 1943
3. Kum 2 1974
2. Kum 1972
1.Let iznad kukavicjeg gnezda 1975

Saša

pre 3 godine

Jako cenim Toma Henksa, ali sam se namucio dok sam odgledao FG... Od njegovih filmova su mi recimo Zelena milja i Kapetan Filips daleko bolji...
Mozda bih trebao da pokusam da jos jednom pogledam FG, za slucaj da mi je nesto promaklo, ali nikako da se nateram...

Goran

pre 3 godine

Ono što je Spilberg odbio da režira iz ko zna kojih razloga, to su davali Zamekisu, i po tome je bio poznat odavno. Isto varijanta važi i za "Forest Gamp"... Prosečan film...

CATAPA

pre 3 godine

Ali "Departed"... Ne mogu da verujem da je to nagrađeno Oskarom... Valjda zbog Nikolsona, Dejmona, DiKapria, Volberga, Šina... Jaka ekipa a film toliko predvidiv a što je najgore Skorceze se uopšte nije potrudio da malo sakrije... Pa ne možeš na početku filma odmah razotkriti ko je sve špijun, ko je undercover, ko je krtica...
(CJC, 28. april 2021 12:45)
Slaba godina bila. Da je bilo kom drugom filmu dodeljeno, isto bi bilo mošljenja da je nezasluženo.
Era interneta je uticala na dramaturgiju filmova. Više nije moguće "sakriti kraj" i pomalo je bespredmetno to i pokušavati. Eventualno je moguće samo sakriti sadržaj do premijere i to je jedino čime se autori još služe. Bioskopski marifetluci i cenzura štampanih medija čime se nekada služio na primer Hičkok (da sakrije "ubistvo" Dženet Li)... nije više moguće i ne vredi ni pokušavati.

ogimne

pre 3 godine

Ne znam.. Sve je stvar ukusa.. Ali po meni FG ne moze NIKAKO da bude ispred jednog remek dijela kao sto je Sindlerova lista.. Ili isto tako jedne tako kompleksne i teske drame kao Let iznad kukavicjeg gnijezda.. Zalosno sto odje nije masterpiece - Bjekstvo iz Sousenka (inace kao vecina - pogresan prevod ali eto, tako smo ga naucili)..
Ja recimo OBOZAVAM Gospodare prstenova i smatram ih vrhunski odradjenim filmovima ali… Opet ne mogu to da poredim, sa recimo ova 3 titana…

Joker

pre 3 godine

Realno losa lista,dosta vrhunskih ostavrenja nedostaje. Pre svih LOTR,The Sting,The Godfather I. A svakako treba napomenuti Platoon,No country for old men i Gladiator

Buha

pre 3 godine

Da li je Forest Gamp idiotski film o idiotu?

Ko odgovori tačno, ima pravo da glasa. Ko ne, ne može.
Mislim da je fer.

P.s. Ne postoji najbolji film. Kao što ne postoji ni najlepša žena.

DragaN

pre 3 godine

Pogledajte film "Ciganska magija" (ima ga na youtube) koji je za duplog Oskara a Miki Manojlovic vredi najmanje 4 Oskara za ulogu koju je odigrao.

Posmatrac

pre 3 godine

"2001"
Ostalo moze da se rangira po zelji.

Mada uvek volim da pogledam Prohujalo, ima neku privlacnu moc, nekoliko filmova u jednom.

Praetorian

pre 3 godine

U kom je to "paralelnom univerzumu" (ovaj nas da ne spominjem), "Forest Gamp" bolji of film od bilo kog sa liste, a narocito "Casablanca"-e, koji je par excellence sam vrh klasicnog perioda Holivuda, i koji sa svim svojim elementima (scenario, fotografija, scenografija, gluma i rezija), otuclasses "FG" - gde je "prica" verovatno jedini razlog za Oskara.

Ni u poredjenju sa drugim filmovima sa "FG" ne prolazi narocito dobro. Cak i ako pogledamo samo story, ona je prilicno nategnuta: suspension of disbelief se mora cesto prizivati da bi se "poverovalo" kako se Forest nadje bas na pravom mestu, u pravo vreme. Itd. "FG" cak nije ni bio dobar film, kada se pojavio, a vreme koje je proteklo, nije bas nista u tom smislu ucinilo za njega.

So, -ova lista, sto se mene tice - no pasaran!

Marko

pre 3 godine

Ne znam kako bih poredao ostale filmove ali sigurno znam da bih Forest Gump stavio na prvo mjesto. Jedan od najljepših filmova ikada i neprikosnovena drama. Sa ove liste Šindlerova lista i Kum su naravno remek dela.

Logika

pre 3 godine

Oskar Forest Gump-u je jedna od najgorih odluka u istoriji nagrade. Tri filma su bila za nekoliko klasi ispred: Pilp Fiction, Shawshank Redemption i Leon.

miki

pre 3 godine

Pokusavam da shvatim sta je tako fantasticno sa FG ali ne ide.Znam, prikaz americkog drustva iz drugog ugla....bla bla,bla...ali opet na kraju balade mene to nista ne dotice.Ali vidim da drugi misle drugacije pa je onda to zaista jedan monumentalan film...ili nemaju svoje misljenje vec im glava sluzi frizerima za lebac da zarade.

Goran

pre 3 godine

Ono što je Spilberg odbio da režira iz ko zna kojih razloga, to su davali Zamekisu, i po tome je bio poznat odavno. Isto varijanta važi i za "Forest Gamp"... Prosečan film...

Vakcinisan

pre 3 godine

Forest gump je zabava za široke narodne mase. Film je samo dobar i ništa više od toga. Pitanje je i da li je zaslužio tog Oskara.

Saša

pre 3 godine

Jako cenim Toma Henksa, ali sam se namucio dok sam odgledao FG... Od njegovih filmova su mi recimo Zelena milja i Kapetan Filips daleko bolji...
Mozda bih trebao da pokusam da jos jednom pogledam FG, za slucaj da mi je nesto promaklo, ali nikako da se nateram...

PrincNaZrnuGraska

pre 3 godine

Jedan od razloga propasti SAD i cele te price bice sigurno i to sto nisu dovoljno cenili neke stvari koje su kvalitetne (a ima ih mnogo, velika je to i multietnicka nacija) a neke druge stvari su potencirali do beskonacnosti. Sto se mene tice, bilo kakva lista gde je Forest Gump ispred Kazablanke nije vredna daljeg komentarisanja. Gledajuci spisak ovih top10, meni bi FG bio verovatno na poslednjem ili pretposlednjem mestu. Pretenciozan, previse melodramatican, prosto nekako ljigav. Ne znaci da je los, ali svrstati ga u istu kategoriju sa zaista izvanrednim ostvarenjima, pa cak i iznad njih, je prosto nerealno i degradirajuce.

Dragče

pre 3 godine

FG dobar do momenta kada glavni junak upoznaje ljubav svog života. E od tog momenta ga Razvlače ko pitu zeljanicu i dave ko zmija žabu. Pogotovo zadnjih 15 minuta.

Joker

pre 3 godine

Realno losa lista,dosta vrhunskih ostavrenja nedostaje. Pre svih LOTR,The Sting,The Godfather I. A svakako treba napomenuti Platoon,No country for old men i Gladiator

Misa

pre 3 godine

Pa dobro, od sirokih narodnih masa ni ne mozes ocekivati bolje. Pored kuma i leta iznad kukavicjeg gnezda ovo da bude ispred njih??? Elementarno neznanje

Bnm

pre 3 godine

Upravo 94-ta je nominovala 3 odlicna filma. Moja lista
10. Nema zemlje za starce 2007.
Iako pobednik te godine, da naglasim Bice krvi je najbolji film XXI veka.
9. Ben Hur 1959
8. Engleski pacijent 1996
7. Sindlerova lista 1993
6. Kad jaganjci utihnu 1991
5. Lovac na jelene 1978
4. Kazablanka 1943
3. Kum 2 1974
2. Kum 1972
1.Let iznad kukavicjeg gnezda 1975

Robo

pre 3 godine

A "Begstvo iz Šošenka"...? Snimljen iste godine kao i "Forest Gamp", 1994, zasigurno fenomenalno načinjen film uz izvanrednu glumu, a nije na listi (umesto recimo "Departed"). I još bih dodao "Pijanist", medju dva, tri najbolja filma ikada snimljena o holokaustu.

ogimne

pre 3 godine

Ne znam.. Sve je stvar ukusa.. Ali po meni FG ne moze NIKAKO da bude ispred jednog remek dijela kao sto je Sindlerova lista.. Ili isto tako jedne tako kompleksne i teske drame kao Let iznad kukavicjeg gnijezda.. Zalosno sto odje nije masterpiece - Bjekstvo iz Sousenka (inace kao vecina - pogresan prevod ali eto, tako smo ga naucili)..
Ja recimo OBOZAVAM Gospodare prstenova i smatram ih vrhunski odradjenim filmovima ali… Opet ne mogu to da poredim, sa recimo ova 3 titana…

Aron

pre 3 godine

Nije, najbolji da se ne foliramo "Kum 2". Taj film je perfektan skoro u svakom smislu ima dobru poruku i aluziju na američko društvo i svetska dešavanja. Gamp je dobar film ali izgleda na momente suviše isforsirano i naivno. Realno, ne možeš u umetničkom smislu porediti Kopolu i Zemekisa.

bane

pre 3 godine

Ja sam svestan da svako ima neku svoju listu omiljenih, i da ćemo se sporiti o redosledu tih nekoliko najboljih svih vremena. Možda će nekome zasmetati što je FG ispred Šošenka ili Kuma. Na kraju krajeva, Šošenk je film sa najvišom ocenom na IMDB, što ga na neki način čini najboljim svih vremena.

Ali reći da je FG idiotski, može reći samo idiot. Film je remek delo, film je fantazija, fenomenalna ideja, film je fascinantan i originala, nikada viđen. Film sam prvi put gledao pre 15-ak godina, počeo vrlo skeptično, ali kako je film odmicao (a nije da ne traje), tako sam sve više bio zalepljen za ekran i radnju. Posle filma sam imao onaj efekat - woooooow.

DragaN

pre 3 godine

Pogledajte film "Ciganska magija" (ima ga na youtube) koji je za duplog Oskara a Miki Manojlovic vredi najmanje 4 Oskara za ulogu koju je odigrao.

Teoretičar zavere

pre 3 godine

@"Forest" je dobio Oskara u konkurenciji "Petparačkih priča" i "Bekstva iz Šošenka".

Ček da pogodim koji li je od ova tri režisera Jevrejin...

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

"Forest Gamp" mi je najdrazi film od svih "Oskarovaca", a da li je najbolji... To je vec tesko reci. Njegova najveca prednost je verovatno to sto je lak za gledanje, dok filmovi kao sto su "Jaganjci" i "Sindlerova lista" bas i nisu.

888

pre 3 godine

Svi vole da prozivaju bez osnova pa se i ovde nađe "pametnjaković" gledao sve i to neke više puta ,ima li išta da valja osim j..... amerike ,da li ste gledali francuske filmove(starije),ruske,italijanske pa čak i par filmova sa ovih prostora .Tipično razmišljanje ispranih mozgova da je sve sa zapada dobro - nije ,što bi rekao Solženjicin ima dobrih stvari ali mnogo više loših

Torrente

pre 3 godine

Volim Foresta Gampa, i zaslužio je po kojeg Oskara ali nije u redu da Bekstvo iz Šošenka koji je nominovan iste godine u 7 kategorija ne dobije nijednog.

Jedna od najvećih nepravdi.

mandrak

pre 3 godine

let iznad...topla ljudska prica ispricana na brutalan nacin,kada je poglavica ugusio dzeka na kraju i iskocio kroz prozor...jedini put sam pustio suzu zbog nekog filma!

Hrast

pre 3 godine

Dobiti oskara ne znači da film automatski znači da iole vredi.Za one mladje preporučujem da pogledaju pre svega evropske reditelje i filmove.
Vitorio De Sika,Federiko Felini,Luis Bunjuel,Fransoa Trifo,Miloša Forman,Ričard Atenborou itd.su režiseri na kojima treba zasnivati poznavanje filma.

Buha

pre 3 godine

Da li je Forest Gamp idiotski film o idiotu?

Ko odgovori tačno, ima pravo da glasa. Ko ne, ne može.
Mislim da je fer.

P.s. Ne postoji najbolji film. Kao što ne postoji ni najlepša žena.

mr.wolf

pre 3 godine

U kom je to "paralelnom univerzumu" (ovaj nas da ne spominjem), "Forest Gamp" bolji of film od bilo kog sa liste, a narocito "Casablanca"-e, koji je par excellence sam vrh klasicnog perioda Holivuda, i koji sa svim svojim elementima (scenario, fotografija, scenografija, gluma i rezija), otuclasses "FG" - gde je "prica" verovatno jedini razlog za Oskara.

Ni u poredjenju sa drugim filmovima sa "FG" ne prolazi narocito dobro. Cak i ako pogledamo samo story, ona je prilicno nategnuta: suspension of disbelief se mora cesto prizivati da bi se "poverovalo" kako se Forest nadje bas na pravom mestu, u pravo vreme. Itd. "FG" cak nije ni bio dobar film, kada se pojavio, a vreme koje je proteklo, nije bas nista u tom smislu ucinilo za njega.

So, -ova lista, sto se mene tice - no pasaran!
(Praetorian, 28. april 2021 09:49)

Koliko godina imas ? Mislim, by the way, nije mnogo bitno, but, interesuje me, cisto da vidim da li je moguce da neko stariji od 15 godina ovako pise. OMG ili LOL..... sta god.

CJC

pre 3 godine

Ali "Departed"... Ne mogu da verujem da je to nagrađeno Oskarom... Valjda zbog Nikolsona, Dejmona, DiKapria, Volberga, Šina... Jaka ekipa a film toliko predvidiv a što je najgore Skorceze se uopšte nije potrudio da malo sakrije... Pa ne možeš na početku filma odmah razotkriti ko je sve špijun, ko je undercover, ko je krtica...

John

pre 3 godine

"F. Gamp- idiotski film o idiotu. Retko iritantan i glup film.
(grc, 28. april 2021 09:35) "

"O idiotu"? Ma nemoj...

GUMP! What’s your sole purpose in this army?
To do whatever you tell me, drill sergeant!
Goddamn it, Gump! You’re a goddamn genius! This is the most outstanding answer I have ever heard. You must have a goddamn I.Q. of 160. You are goddamn gifted, Private Gump.

Dakle, drill sergeant se nikako ne bi složio sa tobom.


Uzgred, "Forest" je dobio Oskara u konkurenciji "Petparačkih priča" i "Bekstva iz Šošenka".
Plus je Zemekis dobio Oskara za najbolju režiju, Henks za glavnu ulogu i scenarista za najbolji scenario. I Gari Sinis je nominovan za sporednu ulogu, a bilo je i još nominacija u drugim "nepopularnim" kategorijama

nikos

pre 3 godine

Sve je stvar ukusa, volim Forest Gampa, al više volim Bekstvo iz Šošenka, ima još dosta primera, volim više Zelenu milju nego Američku lepotu, Poverljivo iz Los Andjelesa nego Titanik, Spasavanje redova Rajana nego Zaljubljenog Šekspira........

Pedja

pre 3 godine

Za mene je Kum 1 lider i mnogo je bolji nego njegov nastavak. To nije samo moje misljenje. Sindlerova lista je odlican film, ali ispred njega je Let iznad kuk. gnezda i Bekstvo iz Sosenka. Lovac na jelene je takodje odlican film. Ima ih puno i tesko je da svi budu zadovoljni listom.

CJC

pre 3 godine

Upravo 94-ta je nominovala 3 odlicna filma. Moja lista
10. Nema zemlje za starce 2007.
Iako pobednik te godine, da naglasim Bice krvi je najbolji film XXI veka.
9. Ben Hur 1959
8. Engleski pacijent 1996
7. Sindlerova lista 1993
6. Kad jaganjci utihnu 1991
5. Lovac na jelene 1978
4. Kazablanka 1943
3. Kum 2 1974
2. Kum 1972
1.Let iznad kukavicjeg gnezda 1975
(Bnm, 28. april 2021 11:31)

Brate, ti si prepisao naj moguću mainstream listu.
10 - toliko očajan, nerealan film u životu nisam gledao. Ide čovek ulicom i ubija ljude, u sred bela dana, ubija pandura u policijskoj stanici i umesto da se dignu vojska i garda na nega on i dalje ide ulicom i ubija narod. Onaj ga upuca, ma ništa, on povadi metke i ide dalje. Potom ga udari auto sa 100 na sat, on ustane, polomi sebi ruku i nastavi dalje... Važi, al u Loony Toones.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Narod zaboravlja da su se filmovi pravili i pre 100 godina.
U tom smislu lepo je što je tu "Prohujalo sa vihorom" I "Kazablanka", ali nije recimo "Ben Hur" , "Imitacija života"(jedini film gde ceo bioskop plače), neko od remek dela A.Hičkoka...što je imbecilno.
Slažem se da je jedan od najboljih ikada "Bekstvo iz Šošenka" koji mogu da gledam uvek,kao i "Dobri Vil Hanting" ili "Džeri Mekgvajer"...
"Forest Gampa" sam gledao 2 puta i nisam želeo da ponovim .Prvi put mi je bio urnebesan,drugi put već pomalo tužan.Želeo sam da tako i ostane.

CATAPA

pre 3 godine

Ali "Departed"... Ne mogu da verujem da je to nagrađeno Oskarom... Valjda zbog Nikolsona, Dejmona, DiKapria, Volberga, Šina... Jaka ekipa a film toliko predvidiv a što je najgore Skorceze se uopšte nije potrudio da malo sakrije... Pa ne možeš na početku filma odmah razotkriti ko je sve špijun, ko je undercover, ko je krtica...
(CJC, 28. april 2021 12:45)
Slaba godina bila. Da je bilo kom drugom filmu dodeljeno, isto bi bilo mošljenja da je nezasluženo.
Era interneta je uticala na dramaturgiju filmova. Više nije moguće "sakriti kraj" i pomalo je bespredmetno to i pokušavati. Eventualno je moguće samo sakriti sadržaj do premijere i to je jedino čime se autori još služe. Bioskopski marifetluci i cenzura štampanih medija čime se nekada služio na primer Hičkok (da sakrije "ubistvo" Dženet Li)... nije više moguće i ne vredi ni pokušavati.

Posmatrac

pre 3 godine

"2001"
Ostalo moze da se rangira po zelji.

Mada uvek volim da pogledam Prohujalo, ima neku privlacnu moc, nekoliko filmova u jednom.

CATAPA

pre 3 godine

Uz Kukavičje gnezdo i Šindlera, da. Po meni. To ne znači da su ovi "narativni" filmovi (Kum, Kazablanka, svi ostali zapravo) manje vredni, ali su i manje ambiciozni (ne budžetom, nego intelektualnom provokacijom). Svi filmovi naravno (kao i svi romani i pripovetke) imaju svoju priču i pripovedačku svrhu, ali neki imaju samo to i završavaju se krajem pripovedanja. Oni najbolji tek onda počinju da se "razmotavaju" u svesti gledaoca ili čitaoca.
Najbolji su naravno oni koji najuspešnije spoje i jedno i drugo. Ona izreka Džona Forda da "poruke šalje pismom, a filmovima priča priče" zapravo ni u njegovom slučaju nije bila iskrena, nego (lažna?) skromnost. Da je zaista tako, on nikada ne bi ni snimao "Plodove gneva". Te 1941. kada su "Plodovi gneva" bili nominovani za najbolji film, bio je i Čaplinov "Veliki diktator", film kom se samo Čaplin tada usuđivao da predvidi značaj, a ni on možda ne u punoj meri.
Bojim se da je lista onih naknadno "najboljih" filmova koji NISU osvojili Oskare još mnogo veća i od ovih koji jesu. Jedan od takvih je "Idiokratija" koji nikada nije osvojio ništa, osim što je fenomen koji film opisuje osvojio svet, što ni Čaplinov diktator nije. Sitnica, a?

Neke filmove gledamo, a neke živimo kao statisti. Najbolji su oni koji nas opominju da ćemo postati ti statisti (ako već nismo), a Forest Gamp je baš jedan od takvih. Iako se čini da priča neku drugu priču, Forest podseća da svetom ipak upravljaju idioti; nesvesno ili "svesno", zapravo je svejedno.

Cinique

pre 3 godine

Cak i ako pogledamo samo story, ona je prilicno nategnuta: suspension of disbelief se mora cesto prizivati da bi se "poverovalo" kako se Forest nadje bas na pravom mestu, u pravo vreme.
(Praetorian, 28. april 2021 09:49)
A eto, danas mediji objavljuju vest o smrti Žike Obretkovića, a kada ti budeš umro (ili ja, svejedno) to nikome osim naših najbližih neće značiti ništa, niti će mediji uopšte zabeležiti. "Suspension of disbelief", kažeš? Pre intelektualno slepilo ili "nojevsko" zabijanje glave u pesak, kažem ja.

Kamo lepe sreće da je Žika Obretković postao predsednik Srbije, ali eto život zaista nije film ili bar ne sasvim i uvek. Uostalom, nije ni Forest, mada jesu neki drugi retardi i/ili budale u stvarnosti došli na čelo velikog broja država. Hoćeš da ti ih nabrojim ili već možeš da se dosetiš i sam?

msbrqvo

pre 3 godine

#bokelj isto mislenje i za 1957 ovaj bridge nije najbolji ni u te godine, 12 angry men jedan od najbolji svih vremena a nije dobio ni jedan oskar, ima puno tu nepravde sa oskarima

Bojkot

pre 3 godine

Zelena milja je film prema kojem je najveća nepravda učinjena, pogotovo prema crnom bratu, ako ona uloga nije za oskara pa makar za sporednu ulogu, onda ih stvarno sve žalim!

da

pre 3 godine

Pomirite se sa nerviranjem,kada vam ne ide,samo napred,doći će druga,peta šansa,pod uslovom da ste dobri...
Da li je bolje biti Forest Gamp ili neki zli politicar,nervozni lomilac reketa,kriminalac,sve je to bes prema neostvarenim željama...