Ponedeljak, 22.03.2021.

11:55

Koliko košta električna Dacia

Izvor: B92

Koliko košta elektrièna Dacia IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Predsednik Srbije je nedavno rekao da tek do 2050. godine treba da postanemo ugljenično neutralni. Njegove reči za mene zapovest ...

pre 3 godine

Narednih 10 godina mi ne pada na pamet. Dok god i dalje može da se kupi nov SUS, kupovaću i dalje nov SUS.
Za deceniju sagledam opet.

Dejan

pre 3 godine

Iako u gradu nema potrebe od ubrzanja od koji se čovek zalepi za naslon sedišta, 19 s do 100 km/h mi se čini čak i za grad previše metiljavo.
(Papageno, 22. mart 2021 17:56)

Ne znam zašto proizvođači EV ne objavljuju podatak 0-50 km/h, a da skroz batale 0-100 km/h, jer bi sa 0-50 mogli da se dobrano pohvale u odnosu na SUS automobile. Ova Dacia sigurno neće zaostati u ubrzanju sa semafora do 50 km/h, štaviše sigurno će biti brža od prosečnog SUS automobila u Srbiji.

Dejan

pre 3 godine

Za troškove goriva - ko se kako snađe, plašim se da će "obična raja" imati potencijalno problem sa "angažovanom snagom" na instalacijama EPSa kao i sa probijanjem limita u KWh i prelaskom u crvenu tarifu.
(mr.real, 23. mart 2021 14:01)

Crvena zona počinje od 1600 kWh. Prosečno domaćinstvo neka troši 500 kWh mesečno. Znači imaš još 1100 kWh lufta do ulaska u crvenu zonu, i to samo do ulaska, a tek bi trebalo još dosta da trošiš nakon toga da bi osetio neku razliku u ceni.

Pa da izračunamo: ova mala Dacia će po gradu da troši oko 15 kWh na 100 km. To znači da bi morao da prelaziš preko 7500 km mesečno da bi tek zagazio u crvenu zonu. To je preko 90.000 km godišnje. A to je maltene nemoguće sa njenim dometom od recimo 200 km po gradu, jer bi morao da prelaziš minimum 250 km svakog božjeg dana da bi nagurao toliku kilometražu.

Dakle, sa ovim automobilom je skoro nemoguće ući u crvenu zonu sa potrošnjom struje. Inače, kada ga punite noću u garaži po nižoj tarifi, 100 kilometara vas košta oko 30 dinara.

Almejda

pre 3 godine

@DeJo

Da mogu da priuštim poseban (drugi ili treći) auto za grad, odavno bih uzeo neki električni, ne bih čekao Dačiju. Ako imam jedan (bilo sus, bilo ev), treba mi nešto malo jače od ovoga.

mr.real

pre 3 godine

Sa cenom od 12-13 hiljada evra ovo bi bilo sasvim prihvatljivo. S obzirom da nema nekog posebnog odrzavanja i servisa troskovi eksploatacije ne bi smeli biti visoki. Ostaje cena zamene baterije i naravno registracija. Ako te stavke budu preskupe onda je sav posao dzabe.
(Mare, 23. mart 2021 13:11)
Posebno održavanje ne postoji ali postoji redovan godišnji servis u ovlašćenom servisu koji će koštati kao mali servis za auto sa SUS motorom u neovlašćenom. Za troškove goriva - ko se kako snađe, plašim se da će "obična raja" imati potencijalno problem sa "angažovanom snagom" na instalacijama EPSa kao i sa probijanjem limita u KWh i prelaskom u crvenu tarifu.
Opet, sve ovo bi trebalo da je daleko od toga da se ne isplati kupovina za pomenutu cifru (ako bude toliko i kod nas).

Mare

pre 3 godine

Sa cenom od 12-13 hiljada evra ovo bi bilo sasvim prihvatljivo. S obzirom da nema nekog posebnog odrzavanja i servisa troskovi eksploatacije ne bi smeli biti visoki. Ostaje cena zamene baterije i naravno registracija. Ako te stavke budu preskupe onda je sav posao dzabe.

DeJo

pre 3 godine

Ovde se mnogi poznavaoci gade i čude na slabašan motor i loše ubrzanje do 100, a zaboravljaju da je ovo el. motor on će da kida do 50-60km/h. U Beogradu jedino gde su široke ulice i pravci i gde je mogla da se razvije brzina do 100 na sat od semafora do semafora je bio NoviBeograd, a sada ni on više jer je i ta opština postala prezakrčena. Za gradsku vožnju i provlačenje kroz gužvu bez troškova goriva i pristupačnu cenu, ekstra.

dragan

pre 3 godine

Sjajno rešenje i poslovni potez. Rezonovao sam da će mi sledeće vozilo biti EV, imam garažu i drugi auto nam je uglavnom za grad, a eto izgleda da će biti ova Dacia. Deluje kao dobar uvod u tehnologiju. Jasno je da je srpskom kupcu visokih standarda i prefinjenog ukusa ovo ružno i sporo ali tu je Tesla Model 3 na primer, pa će i oni naći nešto što im više odgovara:)

Lale

pre 3 godine

Još nekoliko podataka o performansama sa zvaničnog sajta: ubrzanje od 0-50km/h iznosi 5,8s, ubrzanje od 80-120km/h je 26,2s i možda najinteresantniji podatak, punjenje baterije brzim punjačem od 0-80% traje svega 56 minuta. Nisam našao koliko je vremena potrebno do punog kapaciteta.

Ivan ZG

pre 3 godine

Mjerenje po WLTP ciklusu pokazuje oko 20% veće brojke od realnih.
Tako ovih 230 km po gradu znači realno oko 165 km ljeti i oko 110 zimi na -7 stupnjeva. Po otvorenoj cesti ovih 305 znači realnih 240 ljeti ili 180 zimi.
U svakom slučaju za grad dovoljno. I ovi što misle da ubrzanje nije dovoljno za grad - griješe. Kao što netko već napisao el. auti su jako živahni do 50 km/h, a više od toga na većini cesta u gradu ni ne smijete.
Ovo je odličan auto za djecu koja su izašla van da se imaju čime vratiti, a nemaju čime divljati niti zadiviti djevojku svojim divljanjem ili vozačkim umijećem. Moja preporuka roditeljima da im se dijete živo vrati kući umjesto da im daju aute sa 200+ KS do prvog zavoja.

Reziel

pre 3 godine

Za 10.000 eura, u Nemačkoj, ima da ide kao alva. Makar za probu električnog automobila u gradu, kao drugi, ili čak treći automobil. Ubrzanje do 100 je mizerno, ali tako je valjda podešen da bi ga vozili u rasponu od 40 do 80km/h. Maksimalna brzina je 125km/h pa i to nešto govori.

ucha

pre 3 godine

Konačno i ja da se otvorim za nov auto. Prijatelj kaže, ima da lajem iz Daciju, ako je kupiš, stipso. Će arlauče po cel Leskovac.

Gradimir

pre 3 godine

Za moj ukus trebala bi da ima duplo više konja, duplo veći kapacitet baterije i da bude veća za 30-40 cm. E, tada bi bila 6-7.000 eur skuplja i zvala bi se Zoe. Zoe je i razlog ove cene i karakteristika. Reno stvara novu klasu EV, neće sebi da bude konkurencija.

mr.real

pre 3 godine

Nije losa cijena, s obzirom da je elektricni automobil u pitanju. Samo mi je nije jasno zasto je toliko slab motor ako je krosover u pitanju. Valjda su mogli da stavi e-motor od barem 90 ks. Lupajte minuse koliko hocete, ovo je samo moje misljenje.
(Komentator, 22. mart 2021 13:49)
Komentatore - odgovor je jako prost: CENA !
Veća baterija i jači motor bi osetno podigli cenu a Dacia je očigledno rešila da bude dostupna širokom krugu kupaca i na taj način ostvari zaradu.... ja sam ubeđen i da će u tome uspeti. Rado bih posedovao ovaj automobil kad bih imao uslove (i finansijske i one druge).
Pozdrav i svako dobro!

ZMN

pre 3 godine

Niste napisalu ubrzanje do 50 km/h. Sasvim je moguce da do 50 prati saobracaj, tako da posto je iskljucivo gradski automobil nije toliko bitno sto je mrtva od 50 do 100 jer je to ionako preko ogranicenja. Verovatno ce se sasvim lepo snalaziti u gradu. Ako moze da predje 200km u gradu to je sasvim dovoljno da firme razmisle o kupovini i ugradnji punjaca na svojim parkinzima. Inace nemam ni malo lepo misljenje o Daciji ali moramo da priznamo da je ovo dobar potez i da ce sigurno biti prodavana.

Dejan Vu

pre 3 godine

Nemačka cena ne mora da bude merilo; Reno niti hoće, niti sme da ugrozi privilegovanu poziciju Folksvagena. U Nemačkoj ih ionako neće prodavati u velikom broju.

Papageno

pre 3 godine

Bio bi sasvim OK kao drugi auto u kući, namenjen isključivo za vožnju po gradu. Ko ima svoju garažu, bombonica!

Ali baš ne razumem zašto ovako slabunjav motor? Ne verujem da bi nešto malo jači motor, nekih 10-15 KS više, bio osetno skuplji i teži, niti bi baš mnogo više cedio bateriju. Zašto su štedeli na tome.

Iako u gradu nema potrebe od ubrzanja od koji se čovek zalepi za naslon sedišta, 19 s do 100 km/h mi se čini čak i za grad previše metiljavo.

Možda ipak teba sačekati sledeću generaciju, ovo je tek prvi model, a tehnologija je nova, treba vremena da se sve to ispegla.

EZeljko

pre 3 godine

Jedini koji ce ovde zaraditi nesto je Renault/Dacia. A oni koji se prevare pa kupe nece se usreciti. Baterija je mala cak i za EU uslove. Autonomija je samo na papiru, relana nece biti ni blizu. Nemacka cena je bar 5,000 eura veca od realne. Neko je pomenuo francusku od oko 17K i to je na gornjoj granici. Problem sa ovim je sto ce se godisnje prodavati zanemarljivo mali broj, bateija je skupa jer nema ozbiljne proizvodnje za recimo minimalno 300-500,000 jedinica godiesnje i prakticno ovo je samo reklama za Dacia/Renault concept kao sto je i Zero Lif bio. Nema tu ozbiljne volje da se izvrsi elektrifikacija jer obe kompanije prodaju zasnivaju na motorima sa unutrasnjim sagorevanjem. I Dizel i Benzin. Pa Dacia vecinu auta prodaje sa Dizel motorima. Ja sam za elektrifikaciju ali da imam pare kupio bi jeftiniju Dizel Daciju i vozio se ko covek i potpuno sada razumem zasto vecina u Srbiji tako razmislja. Ovo vazi za Srbiju da se razumemo. Evropa jos nije krenula u ozbiljnu elektrifikaciju. VW je u pokusaju i za sada je jedini. Dakle fora je izgleda u tome da svi koji prodaju Ei uracunaju u profit podsticaj drzave u kojoj se auto prodaje i na stetu krajnjeg kupca. Tako je i u recimo CAD. Tesla 3 kosta 40% skuplje u CAD nego USA iako je kursna razlika samo 20%, Zasto? Jel mozda placaju uvoznu carinu?

Straight Outta München

pre 3 godine

0d O do 100 za 20 sekundi. Rumuni su uvek bili vesti da naprave kantu koju spletom neverovatnih okolnosti nazovu automobilom. Mozda od 0 do 100 ubrzava za 20 sec, ali zato ima autonomiju manju od 200 km :) Ovo je stvarno pobeda...

Toronto

pre 3 godine

Baterija je prilično mala, a navedeni domet je u rangu naučne fantastike. Sa 305 km dometa i 27.4 kwh baterije potrošnja bi trebala biti oko 11kwh na 100km, što je nemoguće. Potrošnja kod naprednijih sistema je izmedju 16 i 20 kwh na 100km. Ova Dačija ima domet sa ovom baterijom oko 150-170 km u najboljem režimu. Jako je mala baterija. To ne znači da je loša solucija po gradu i kraće vangradske vožnje od par desetina km u jednom smeru. Za svaki dan do posla i nazad je odlično rešenje za mnoge. Ako bi još bila u Srbiji cena kao u Nemačkoj posle subvencija.

dzigi

pre 3 godine

Ako i kod nas cena bude kao u Hrvatskoj, oko 17500e, minus 5000e subvencija, eto lepe cene koja će mnoge naterati da dobro razmisle.

Kobaja Grande

pre 3 godine

...i tu prestaje razlog da kupujes bilo kakav drugi gradski auto.
Da mi je neko pricao da ce Dacia da pocisti Polo, Clio, Punto ekipu jednog dana...

Komentator

pre 3 godine

Nije losa cijena, s obzirom da je elektricni automobil u pitanju. Samo mi je nije jasno zasto je toliko slab motor ako je krosover u pitanju. Valjda su mogli da stavi e-motor od barem 90 ks. Lupajte minuse koliko hocete, ovo je samo moje misljenje.

dzigi

pre 3 godine

Tzv. rumunsko proleće. U Hrvatskoj je početna cena oko 17500€ bez subvencija, pre će takva cena biti i kod nas nego nemačka. Sa subvencijama oko 12500, nije loše, mnoge će baciti u dilemu.

samo kažem

pre 3 godine

Ne verujem da će u Srbiji biti uopšte subvencionisani. Možda neka manja količina pa kome zapadne.
S druge strane i sa cenom iz Nemačke u Srbiji bi bilo malo komada prodato. Ovo je ipak gradski auto za onog ko već ima još jedan.

Kobaja Grande

pre 3 godine

...i tu prestaje razlog da kupujes bilo kakav drugi gradski auto.
Da mi je neko pricao da ce Dacia da pocisti Polo, Clio, Punto ekipu jednog dana...

dzigi

pre 3 godine

Ako i kod nas cena bude kao u Hrvatskoj, oko 17500e, minus 5000e subvencija, eto lepe cene koja će mnoge naterati da dobro razmisle.

Toronto

pre 3 godine

Baterija je prilično mala, a navedeni domet je u rangu naučne fantastike. Sa 305 km dometa i 27.4 kwh baterije potrošnja bi trebala biti oko 11kwh na 100km, što je nemoguće. Potrošnja kod naprednijih sistema je izmedju 16 i 20 kwh na 100km. Ova Dačija ima domet sa ovom baterijom oko 150-170 km u najboljem režimu. Jako je mala baterija. To ne znači da je loša solucija po gradu i kraće vangradske vožnje od par desetina km u jednom smeru. Za svaki dan do posla i nazad je odlično rešenje za mnoge. Ako bi još bila u Srbiji cena kao u Nemačkoj posle subvencija.

dzigi

pre 3 godine

Tzv. rumunsko proleće. U Hrvatskoj je početna cena oko 17500€ bez subvencija, pre će takva cena biti i kod nas nego nemačka. Sa subvencijama oko 12500, nije loše, mnoge će baciti u dilemu.

Ivan ZG

pre 3 godine

Mjerenje po WLTP ciklusu pokazuje oko 20% veće brojke od realnih.
Tako ovih 230 km po gradu znači realno oko 165 km ljeti i oko 110 zimi na -7 stupnjeva. Po otvorenoj cesti ovih 305 znači realnih 240 ljeti ili 180 zimi.
U svakom slučaju za grad dovoljno. I ovi što misle da ubrzanje nije dovoljno za grad - griješe. Kao što netko već napisao el. auti su jako živahni do 50 km/h, a više od toga na većini cesta u gradu ni ne smijete.
Ovo je odličan auto za djecu koja su izašla van da se imaju čime vratiti, a nemaju čime divljati niti zadiviti djevojku svojim divljanjem ili vozačkim umijećem. Moja preporuka roditeljima da im se dijete živo vrati kući umjesto da im daju aute sa 200+ KS do prvog zavoja.

samo kažem

pre 3 godine

Ne verujem da će u Srbiji biti uopšte subvencionisani. Možda neka manja količina pa kome zapadne.
S druge strane i sa cenom iz Nemačke u Srbiji bi bilo malo komada prodato. Ovo je ipak gradski auto za onog ko već ima još jedan.

Papageno

pre 3 godine

Bio bi sasvim OK kao drugi auto u kući, namenjen isključivo za vožnju po gradu. Ko ima svoju garažu, bombonica!

Ali baš ne razumem zašto ovako slabunjav motor? Ne verujem da bi nešto malo jači motor, nekih 10-15 KS više, bio osetno skuplji i teži, niti bi baš mnogo više cedio bateriju. Zašto su štedeli na tome.

Iako u gradu nema potrebe od ubrzanja od koji se čovek zalepi za naslon sedišta, 19 s do 100 km/h mi se čini čak i za grad previše metiljavo.

Možda ipak teba sačekati sledeću generaciju, ovo je tek prvi model, a tehnologija je nova, treba vremena da se sve to ispegla.

ZMN

pre 3 godine

Niste napisalu ubrzanje do 50 km/h. Sasvim je moguce da do 50 prati saobracaj, tako da posto je iskljucivo gradski automobil nije toliko bitno sto je mrtva od 50 do 100 jer je to ionako preko ogranicenja. Verovatno ce se sasvim lepo snalaziti u gradu. Ako moze da predje 200km u gradu to je sasvim dovoljno da firme razmisle o kupovini i ugradnji punjaca na svojim parkinzima. Inace nemam ni malo lepo misljenje o Daciji ali moramo da priznamo da je ovo dobar potez i da ce sigurno biti prodavana.

Komentator

pre 3 godine

Nije losa cijena, s obzirom da je elektricni automobil u pitanju. Samo mi je nije jasno zasto je toliko slab motor ako je krosover u pitanju. Valjda su mogli da stavi e-motor od barem 90 ks. Lupajte minuse koliko hocete, ovo je samo moje misljenje.

dragan

pre 3 godine

Sjajno rešenje i poslovni potez. Rezonovao sam da će mi sledeće vozilo biti EV, imam garažu i drugi auto nam je uglavnom za grad, a eto izgleda da će biti ova Dacia. Deluje kao dobar uvod u tehnologiju. Jasno je da je srpskom kupcu visokih standarda i prefinjenog ukusa ovo ružno i sporo ali tu je Tesla Model 3 na primer, pa će i oni naći nešto što im više odgovara:)

DeJo

pre 3 godine

Ovde se mnogi poznavaoci gade i čude na slabašan motor i loše ubrzanje do 100, a zaboravljaju da je ovo el. motor on će da kida do 50-60km/h. U Beogradu jedino gde su široke ulice i pravci i gde je mogla da se razvije brzina do 100 na sat od semafora do semafora je bio NoviBeograd, a sada ni on više jer je i ta opština postala prezakrčena. Za gradsku vožnju i provlačenje kroz gužvu bez troškova goriva i pristupačnu cenu, ekstra.

mr.real

pre 3 godine

Nije losa cijena, s obzirom da je elektricni automobil u pitanju. Samo mi je nije jasno zasto je toliko slab motor ako je krosover u pitanju. Valjda su mogli da stavi e-motor od barem 90 ks. Lupajte minuse koliko hocete, ovo je samo moje misljenje.
(Komentator, 22. mart 2021 13:49)
Komentatore - odgovor je jako prost: CENA !
Veća baterija i jači motor bi osetno podigli cenu a Dacia je očigledno rešila da bude dostupna širokom krugu kupaca i na taj način ostvari zaradu.... ja sam ubeđen i da će u tome uspeti. Rado bih posedovao ovaj automobil kad bih imao uslove (i finansijske i one druge).
Pozdrav i svako dobro!

Dejan

pre 3 godine

Za troškove goriva - ko se kako snađe, plašim se da će "obična raja" imati potencijalno problem sa "angažovanom snagom" na instalacijama EPSa kao i sa probijanjem limita u KWh i prelaskom u crvenu tarifu.
(mr.real, 23. mart 2021 14:01)

Crvena zona počinje od 1600 kWh. Prosečno domaćinstvo neka troši 500 kWh mesečno. Znači imaš još 1100 kWh lufta do ulaska u crvenu zonu, i to samo do ulaska, a tek bi trebalo još dosta da trošiš nakon toga da bi osetio neku razliku u ceni.

Pa da izračunamo: ova mala Dacia će po gradu da troši oko 15 kWh na 100 km. To znači da bi morao da prelaziš preko 7500 km mesečno da bi tek zagazio u crvenu zonu. To je preko 90.000 km godišnje. A to je maltene nemoguće sa njenim dometom od recimo 200 km po gradu, jer bi morao da prelaziš minimum 250 km svakog božjeg dana da bi nagurao toliku kilometražu.

Dakle, sa ovim automobilom je skoro nemoguće ući u crvenu zonu sa potrošnjom struje. Inače, kada ga punite noću u garaži po nižoj tarifi, 100 kilometara vas košta oko 30 dinara.

ucha

pre 3 godine

Konačno i ja da se otvorim za nov auto. Prijatelj kaže, ima da lajem iz Daciju, ako je kupiš, stipso. Će arlauče po cel Leskovac.

Lale

pre 3 godine

Još nekoliko podataka o performansama sa zvaničnog sajta: ubrzanje od 0-50km/h iznosi 5,8s, ubrzanje od 80-120km/h je 26,2s i možda najinteresantniji podatak, punjenje baterije brzim punjačem od 0-80% traje svega 56 minuta. Nisam našao koliko je vremena potrebno do punog kapaciteta.

Gradimir

pre 3 godine

Za moj ukus trebala bi da ima duplo više konja, duplo veći kapacitet baterije i da bude veća za 30-40 cm. E, tada bi bila 6-7.000 eur skuplja i zvala bi se Zoe. Zoe je i razlog ove cene i karakteristika. Reno stvara novu klasu EV, neće sebi da bude konkurencija.

Straight Outta München

pre 3 godine

0d O do 100 za 20 sekundi. Rumuni su uvek bili vesti da naprave kantu koju spletom neverovatnih okolnosti nazovu automobilom. Mozda od 0 do 100 ubrzava za 20 sec, ali zato ima autonomiju manju od 200 km :) Ovo je stvarno pobeda...

Reziel

pre 3 godine

Za 10.000 eura, u Nemačkoj, ima da ide kao alva. Makar za probu električnog automobila u gradu, kao drugi, ili čak treći automobil. Ubrzanje do 100 je mizerno, ali tako je valjda podešen da bi ga vozili u rasponu od 40 do 80km/h. Maksimalna brzina je 125km/h pa i to nešto govori.

Mare

pre 3 godine

Sa cenom od 12-13 hiljada evra ovo bi bilo sasvim prihvatljivo. S obzirom da nema nekog posebnog odrzavanja i servisa troskovi eksploatacije ne bi smeli biti visoki. Ostaje cena zamene baterije i naravno registracija. Ako te stavke budu preskupe onda je sav posao dzabe.

Dejan

pre 3 godine

Iako u gradu nema potrebe od ubrzanja od koji se čovek zalepi za naslon sedišta, 19 s do 100 km/h mi se čini čak i za grad previše metiljavo.
(Papageno, 22. mart 2021 17:56)

Ne znam zašto proizvođači EV ne objavljuju podatak 0-50 km/h, a da skroz batale 0-100 km/h, jer bi sa 0-50 mogli da se dobrano pohvale u odnosu na SUS automobile. Ova Dacia sigurno neće zaostati u ubrzanju sa semafora do 50 km/h, štaviše sigurno će biti brža od prosečnog SUS automobila u Srbiji.

Dejan Vu

pre 3 godine

Nemačka cena ne mora da bude merilo; Reno niti hoće, niti sme da ugrozi privilegovanu poziciju Folksvagena. U Nemačkoj ih ionako neće prodavati u velikom broju.

EZeljko

pre 3 godine

Jedini koji ce ovde zaraditi nesto je Renault/Dacia. A oni koji se prevare pa kupe nece se usreciti. Baterija je mala cak i za EU uslove. Autonomija je samo na papiru, relana nece biti ni blizu. Nemacka cena je bar 5,000 eura veca od realne. Neko je pomenuo francusku od oko 17K i to je na gornjoj granici. Problem sa ovim je sto ce se godisnje prodavati zanemarljivo mali broj, bateija je skupa jer nema ozbiljne proizvodnje za recimo minimalno 300-500,000 jedinica godiesnje i prakticno ovo je samo reklama za Dacia/Renault concept kao sto je i Zero Lif bio. Nema tu ozbiljne volje da se izvrsi elektrifikacija jer obe kompanije prodaju zasnivaju na motorima sa unutrasnjim sagorevanjem. I Dizel i Benzin. Pa Dacia vecinu auta prodaje sa Dizel motorima. Ja sam za elektrifikaciju ali da imam pare kupio bi jeftiniju Dizel Daciju i vozio se ko covek i potpuno sada razumem zasto vecina u Srbiji tako razmislja. Ovo vazi za Srbiju da se razumemo. Evropa jos nije krenula u ozbiljnu elektrifikaciju. VW je u pokusaju i za sada je jedini. Dakle fora je izgleda u tome da svi koji prodaju Ei uracunaju u profit podsticaj drzave u kojoj se auto prodaje i na stetu krajnjeg kupca. Tako je i u recimo CAD. Tesla 3 kosta 40% skuplje u CAD nego USA iako je kursna razlika samo 20%, Zasto? Jel mozda placaju uvoznu carinu?

mr.real

pre 3 godine

Sa cenom od 12-13 hiljada evra ovo bi bilo sasvim prihvatljivo. S obzirom da nema nekog posebnog odrzavanja i servisa troskovi eksploatacije ne bi smeli biti visoki. Ostaje cena zamene baterije i naravno registracija. Ako te stavke budu preskupe onda je sav posao dzabe.
(Mare, 23. mart 2021 13:11)
Posebno održavanje ne postoji ali postoji redovan godišnji servis u ovlašćenom servisu koji će koštati kao mali servis za auto sa SUS motorom u neovlašćenom. Za troškove goriva - ko se kako snađe, plašim se da će "obična raja" imati potencijalno problem sa "angažovanom snagom" na instalacijama EPSa kao i sa probijanjem limita u KWh i prelaskom u crvenu tarifu.
Opet, sve ovo bi trebalo da je daleko od toga da se ne isplati kupovina za pomenutu cifru (ako bude toliko i kod nas).

Almejda

pre 3 godine

@DeJo

Da mogu da priuštim poseban (drugi ili treći) auto za grad, odavno bih uzeo neki električni, ne bih čekao Dačiju. Ako imam jedan (bilo sus, bilo ev), treba mi nešto malo jače od ovoga.

Predsednik Srbije je nedavno rekao da tek do 2050. godine treba da postanemo ugljenično neutralni. Njegove reči za mene zapovest ...

pre 3 godine

Narednih 10 godina mi ne pada na pamet. Dok god i dalje može da se kupi nov SUS, kupovaću i dalje nov SUS.
Za deceniju sagledam opet.

Straight Outta München

pre 3 godine

0d O do 100 za 20 sekundi. Rumuni su uvek bili vesti da naprave kantu koju spletom neverovatnih okolnosti nazovu automobilom. Mozda od 0 do 100 ubrzava za 20 sec, ali zato ima autonomiju manju od 200 km :) Ovo je stvarno pobeda...

EZeljko

pre 3 godine

Jedini koji ce ovde zaraditi nesto je Renault/Dacia. A oni koji se prevare pa kupe nece se usreciti. Baterija je mala cak i za EU uslove. Autonomija je samo na papiru, relana nece biti ni blizu. Nemacka cena je bar 5,000 eura veca od realne. Neko je pomenuo francusku od oko 17K i to je na gornjoj granici. Problem sa ovim je sto ce se godisnje prodavati zanemarljivo mali broj, bateija je skupa jer nema ozbiljne proizvodnje za recimo minimalno 300-500,000 jedinica godiesnje i prakticno ovo je samo reklama za Dacia/Renault concept kao sto je i Zero Lif bio. Nema tu ozbiljne volje da se izvrsi elektrifikacija jer obe kompanije prodaju zasnivaju na motorima sa unutrasnjim sagorevanjem. I Dizel i Benzin. Pa Dacia vecinu auta prodaje sa Dizel motorima. Ja sam za elektrifikaciju ali da imam pare kupio bi jeftiniju Dizel Daciju i vozio se ko covek i potpuno sada razumem zasto vecina u Srbiji tako razmislja. Ovo vazi za Srbiju da se razumemo. Evropa jos nije krenula u ozbiljnu elektrifikaciju. VW je u pokusaju i za sada je jedini. Dakle fora je izgleda u tome da svi koji prodaju Ei uracunaju u profit podsticaj drzave u kojoj se auto prodaje i na stetu krajnjeg kupca. Tako je i u recimo CAD. Tesla 3 kosta 40% skuplje u CAD nego USA iako je kursna razlika samo 20%, Zasto? Jel mozda placaju uvoznu carinu?

Komentator

pre 3 godine

Nije losa cijena, s obzirom da je elektricni automobil u pitanju. Samo mi je nije jasno zasto je toliko slab motor ako je krosover u pitanju. Valjda su mogli da stavi e-motor od barem 90 ks. Lupajte minuse koliko hocete, ovo je samo moje misljenje.

Dejan Vu

pre 3 godine

Nemačka cena ne mora da bude merilo; Reno niti hoće, niti sme da ugrozi privilegovanu poziciju Folksvagena. U Nemačkoj ih ionako neće prodavati u velikom broju.

Gradimir

pre 3 godine

Za moj ukus trebala bi da ima duplo više konja, duplo veći kapacitet baterije i da bude veća za 30-40 cm. E, tada bi bila 6-7.000 eur skuplja i zvala bi se Zoe. Zoe je i razlog ove cene i karakteristika. Reno stvara novu klasu EV, neće sebi da bude konkurencija.

Kobaja Grande

pre 3 godine

...i tu prestaje razlog da kupujes bilo kakav drugi gradski auto.
Da mi je neko pricao da ce Dacia da pocisti Polo, Clio, Punto ekipu jednog dana...

samo kažem

pre 3 godine

Ne verujem da će u Srbiji biti uopšte subvencionisani. Možda neka manja količina pa kome zapadne.
S druge strane i sa cenom iz Nemačke u Srbiji bi bilo malo komada prodato. Ovo je ipak gradski auto za onog ko već ima još jedan.

Toronto

pre 3 godine

Baterija je prilično mala, a navedeni domet je u rangu naučne fantastike. Sa 305 km dometa i 27.4 kwh baterije potrošnja bi trebala biti oko 11kwh na 100km, što je nemoguće. Potrošnja kod naprednijih sistema je izmedju 16 i 20 kwh na 100km. Ova Dačija ima domet sa ovom baterijom oko 150-170 km u najboljem režimu. Jako je mala baterija. To ne znači da je loša solucija po gradu i kraće vangradske vožnje od par desetina km u jednom smeru. Za svaki dan do posla i nazad je odlično rešenje za mnoge. Ako bi još bila u Srbiji cena kao u Nemačkoj posle subvencija.

mr.real

pre 3 godine

Sa cenom od 12-13 hiljada evra ovo bi bilo sasvim prihvatljivo. S obzirom da nema nekog posebnog odrzavanja i servisa troskovi eksploatacije ne bi smeli biti visoki. Ostaje cena zamene baterije i naravno registracija. Ako te stavke budu preskupe onda je sav posao dzabe.
(Mare, 23. mart 2021 13:11)
Posebno održavanje ne postoji ali postoji redovan godišnji servis u ovlašćenom servisu koji će koštati kao mali servis za auto sa SUS motorom u neovlašćenom. Za troškove goriva - ko se kako snađe, plašim se da će "obična raja" imati potencijalno problem sa "angažovanom snagom" na instalacijama EPSa kao i sa probijanjem limita u KWh i prelaskom u crvenu tarifu.
Opet, sve ovo bi trebalo da je daleko od toga da se ne isplati kupovina za pomenutu cifru (ako bude toliko i kod nas).

Papageno

pre 3 godine

Bio bi sasvim OK kao drugi auto u kući, namenjen isključivo za vožnju po gradu. Ko ima svoju garažu, bombonica!

Ali baš ne razumem zašto ovako slabunjav motor? Ne verujem da bi nešto malo jači motor, nekih 10-15 KS više, bio osetno skuplji i teži, niti bi baš mnogo više cedio bateriju. Zašto su štedeli na tome.

Iako u gradu nema potrebe od ubrzanja od koji se čovek zalepi za naslon sedišta, 19 s do 100 km/h mi se čini čak i za grad previše metiljavo.

Možda ipak teba sačekati sledeću generaciju, ovo je tek prvi model, a tehnologija je nova, treba vremena da se sve to ispegla.

Predsednik Srbije je nedavno rekao da tek do 2050. godine treba da postanemo ugljenično neutralni. Njegove reči za mene zapovest ...

pre 3 godine

Narednih 10 godina mi ne pada na pamet. Dok god i dalje može da se kupi nov SUS, kupovaću i dalje nov SUS.
Za deceniju sagledam opet.

dzigi

pre 3 godine

Ako i kod nas cena bude kao u Hrvatskoj, oko 17500e, minus 5000e subvencija, eto lepe cene koja će mnoge naterati da dobro razmisle.

Almejda

pre 3 godine

@DeJo

Da mogu da priuštim poseban (drugi ili treći) auto za grad, odavno bih uzeo neki električni, ne bih čekao Dačiju. Ako imam jedan (bilo sus, bilo ev), treba mi nešto malo jače od ovoga.

Dejan

pre 3 godine

Za troškove goriva - ko se kako snađe, plašim se da će "obična raja" imati potencijalno problem sa "angažovanom snagom" na instalacijama EPSa kao i sa probijanjem limita u KWh i prelaskom u crvenu tarifu.
(mr.real, 23. mart 2021 14:01)

Crvena zona počinje od 1600 kWh. Prosečno domaćinstvo neka troši 500 kWh mesečno. Znači imaš još 1100 kWh lufta do ulaska u crvenu zonu, i to samo do ulaska, a tek bi trebalo još dosta da trošiš nakon toga da bi osetio neku razliku u ceni.

Pa da izračunamo: ova mala Dacia će po gradu da troši oko 15 kWh na 100 km. To znači da bi morao da prelaziš preko 7500 km mesečno da bi tek zagazio u crvenu zonu. To je preko 90.000 km godišnje. A to je maltene nemoguće sa njenim dometom od recimo 200 km po gradu, jer bi morao da prelaziš minimum 250 km svakog božjeg dana da bi nagurao toliku kilometražu.

Dakle, sa ovim automobilom je skoro nemoguće ući u crvenu zonu sa potrošnjom struje. Inače, kada ga punite noću u garaži po nižoj tarifi, 100 kilometara vas košta oko 30 dinara.

mr.real

pre 3 godine

Nije losa cijena, s obzirom da je elektricni automobil u pitanju. Samo mi je nije jasno zasto je toliko slab motor ako je krosover u pitanju. Valjda su mogli da stavi e-motor od barem 90 ks. Lupajte minuse koliko hocete, ovo je samo moje misljenje.
(Komentator, 22. mart 2021 13:49)
Komentatore - odgovor je jako prost: CENA !
Veća baterija i jači motor bi osetno podigli cenu a Dacia je očigledno rešila da bude dostupna širokom krugu kupaca i na taj način ostvari zaradu.... ja sam ubeđen i da će u tome uspeti. Rado bih posedovao ovaj automobil kad bih imao uslove (i finansijske i one druge).
Pozdrav i svako dobro!

DeJo

pre 3 godine

Ovde se mnogi poznavaoci gade i čude na slabašan motor i loše ubrzanje do 100, a zaboravljaju da je ovo el. motor on će da kida do 50-60km/h. U Beogradu jedino gde su široke ulice i pravci i gde je mogla da se razvije brzina do 100 na sat od semafora do semafora je bio NoviBeograd, a sada ni on više jer je i ta opština postala prezakrčena. Za gradsku vožnju i provlačenje kroz gužvu bez troškova goriva i pristupačnu cenu, ekstra.

dzigi

pre 3 godine

Tzv. rumunsko proleće. U Hrvatskoj je početna cena oko 17500€ bez subvencija, pre će takva cena biti i kod nas nego nemačka. Sa subvencijama oko 12500, nije loše, mnoge će baciti u dilemu.

ucha

pre 3 godine

Konačno i ja da se otvorim za nov auto. Prijatelj kaže, ima da lajem iz Daciju, ako je kupiš, stipso. Će arlauče po cel Leskovac.

Ivan ZG

pre 3 godine

Mjerenje po WLTP ciklusu pokazuje oko 20% veće brojke od realnih.
Tako ovih 230 km po gradu znači realno oko 165 km ljeti i oko 110 zimi na -7 stupnjeva. Po otvorenoj cesti ovih 305 znači realnih 240 ljeti ili 180 zimi.
U svakom slučaju za grad dovoljno. I ovi što misle da ubrzanje nije dovoljno za grad - griješe. Kao što netko već napisao el. auti su jako živahni do 50 km/h, a više od toga na većini cesta u gradu ni ne smijete.
Ovo je odličan auto za djecu koja su izašla van da se imaju čime vratiti, a nemaju čime divljati niti zadiviti djevojku svojim divljanjem ili vozačkim umijećem. Moja preporuka roditeljima da im se dijete živo vrati kući umjesto da im daju aute sa 200+ KS do prvog zavoja.

Mare

pre 3 godine

Sa cenom od 12-13 hiljada evra ovo bi bilo sasvim prihvatljivo. S obzirom da nema nekog posebnog odrzavanja i servisa troskovi eksploatacije ne bi smeli biti visoki. Ostaje cena zamene baterije i naravno registracija. Ako te stavke budu preskupe onda je sav posao dzabe.

Dejan

pre 3 godine

Iako u gradu nema potrebe od ubrzanja od koji se čovek zalepi za naslon sedišta, 19 s do 100 km/h mi se čini čak i za grad previše metiljavo.
(Papageno, 22. mart 2021 17:56)

Ne znam zašto proizvođači EV ne objavljuju podatak 0-50 km/h, a da skroz batale 0-100 km/h, jer bi sa 0-50 mogli da se dobrano pohvale u odnosu na SUS automobile. Ova Dacia sigurno neće zaostati u ubrzanju sa semafora do 50 km/h, štaviše sigurno će biti brža od prosečnog SUS automobila u Srbiji.

ZMN

pre 3 godine

Niste napisalu ubrzanje do 50 km/h. Sasvim je moguce da do 50 prati saobracaj, tako da posto je iskljucivo gradski automobil nije toliko bitno sto je mrtva od 50 do 100 jer je to ionako preko ogranicenja. Verovatno ce se sasvim lepo snalaziti u gradu. Ako moze da predje 200km u gradu to je sasvim dovoljno da firme razmisle o kupovini i ugradnji punjaca na svojim parkinzima. Inace nemam ni malo lepo misljenje o Daciji ali moramo da priznamo da je ovo dobar potez i da ce sigurno biti prodavana.

Lale

pre 3 godine

Još nekoliko podataka o performansama sa zvaničnog sajta: ubrzanje od 0-50km/h iznosi 5,8s, ubrzanje od 80-120km/h je 26,2s i možda najinteresantniji podatak, punjenje baterije brzim punjačem od 0-80% traje svega 56 minuta. Nisam našao koliko je vremena potrebno do punog kapaciteta.

dragan

pre 3 godine

Sjajno rešenje i poslovni potez. Rezonovao sam da će mi sledeće vozilo biti EV, imam garažu i drugi auto nam je uglavnom za grad, a eto izgleda da će biti ova Dacia. Deluje kao dobar uvod u tehnologiju. Jasno je da je srpskom kupcu visokih standarda i prefinjenog ukusa ovo ružno i sporo ali tu je Tesla Model 3 na primer, pa će i oni naći nešto što im više odgovara:)

Reziel

pre 3 godine

Za 10.000 eura, u Nemačkoj, ima da ide kao alva. Makar za probu električnog automobila u gradu, kao drugi, ili čak treći automobil. Ubrzanje do 100 je mizerno, ali tako je valjda podešen da bi ga vozili u rasponu od 40 do 80km/h. Maksimalna brzina je 125km/h pa i to nešto govori.