Sreda, 03.02.2021.

09:11

Šta je istina, a šta ne: 6 zimskih automobilskih mitova

Izvor: Izvor: B92, Automobili.hr

Šta je istina, a šta ne: 6 zimskih automobilskih mitova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Niko kao ja

pre 3 godine

Ovo za bolje gume pozadi je možda tačno negde u ravnici, kada se krene uzbrdo po snegu bolje je imati dobre pneumatike napred, ako je pogon prednji naravno.
(Halo Bing, 3. februar 2021 16:53)

Ovo sto si ti naveo nije cinjenica nego licno misljenje, koje je uzgred pogresno.

Sto ces ti da se ubijes ni po jada, ali oni neduzni koje mozes sa sobom da povedes su tebi na dusu.

Upravo tako

pre 3 godine

@(Majstor kvariš, 3. februar 2021 17:46)

Ja sto je veci minus, vise rokam po gasu, u prvoj ga teram do 6000 obrtaja jer se mnogo brze zagreje motor i manje ga vozim hladnog, a i meni unutra odmah bude toplo. U drugoj isto do 6000 obrtaja, ali cekam da izadjem iz grada da ne bih prekoracio brzinu. Ovo je cista logika i svi bi trebalo da se pridrzavaju ovoga. A parkiranje na visokoj travi je nesto najbolje sto postoji, jer trava neznim dodirima miluje podvozje, pa sam auto zbog toga duze traje, jer znamo da korozija bezi od trave. Pa gde ste videli korodiranu travu. I jos nesto, da vas ne lazu i uzimaju vam pare bezveze, menjajte ulje jednom na u 5godina, nema potrebe ranije.

karburator

pre 3 godine

2.
..."Motor koji radi pod opterećenjem jednostavno se sam zagreva brže."

Složena pitanja imaju kratke, jednostavne i netačne odgovore.
(glasi 1 od Marfijevih zakona)

Tj.
Da je cilj što brže zagrejati motor, ovo bi moglo da prođe, ali nije. Cilj je zagrejati ga sa što manje posledica, a velika brzina zagrevanje ima najgore posledice po zdravlje motora.

karburator

pre 3 godine

(Zacvo, 03. februar 2021 16:35)

Zašto proizvođači vozila savetuju da se upali i odmah vozi, bez imalo zagrevanja?

To je stoga što ne žele da na njihov proizvod padne optužba kako ujutru budi komšiluk svojim "zvučnim zagađenjem" i ne truje svojim "izduvnim zagađenjem", što za gustu gradsku sredinu ima opravdanje.
Može i tako, bez zagrevanja u mestu, ali će motor kraće da traje, i imaće lošije zdravlje.

Guliver

pre 3 godine

Ulje dostize radni pritisak za oko 4 sekunde kada je motor hladan, za oko jednu sekundu kada je zagrejan.

Kapilarno ulje ostaje u najvaznijim lezajevima dugo posle zaustavljanja motora.

Ocigledno je da nema razloga za zagrevanje u leru kao sto bi majstor Mica sugerisao.

Kole

pre 3 godine

2-3 minuta za motor da se zagrjene je dosta, ne 15 min a ni 15 sekundi.
(Toxic_PR, 3. februar 2021 12:44)

Sta znaci "da se motor zagreje"?

Majstor kvariš

pre 3 godine

Nemojte slučjno da grejete auto zimi. Samo ključ i pun gas. To piše u svakom uputstvu. Ko kaže drugačije, laže. Nema potrebe više ni za kartonima u grilu, novim autima ne smeta što rade na 40 stepeni. Ko kaže drugačije, laže. Auto ni slučajno u garažu, posebno ako ima krov. Najbolje da ga ostavite ispod nekog drveta leti, po mogućstvu orah ili eventualno lipa. Zimi nikako na betonu ili asfaltu, to ne valja, bolje na travi, odnosno blatu. To jako prija limu, nanese se zaštitni sloj prljavštine. Ko kaže drugačije, laže.
PS. popravljam sve marke, kako mehaniku tako i limariju. Imam dijagnostiku i za najnovije modele. Ugradjujem katalizatore i DPF koje sam vam do sada skidao, vrlo povoljno €€€. Odblokiranje EGRa gratis ako radite generalnu.

Halo Bing

pre 3 godine

Ovo za bolje gume pozadi je možda tačno negde u ravnici, kada se krene uzbrdo po snegu bolje je imati dobre pneumatike napred, ako je pogon prednji naravno.

Zacvo

pre 3 godine

I dalje mi nisu jasni ovi koji zagovaraju zagrevanje motora pre vožnje. Najviše je komentara na tu temu. Džaba svi proizviđači u uputstvima za korišćenje automobila kažu drugačije. Naši "stručnjaci" su pametniji, još uvek žive u kamenom dobu. Verovatno dok čekaju da se auto zagreje nahrane stoku i potpale vatru u šporetu

ja sam seljak veseljak

pre 3 godine

Astra, 2008 kolega kupio novu, vozi je svaki dan na posao i uveče parkira u garažu, ne mazi je baš previše, ali kad je opere, sija kao nova...
Ja kupio u isto vreme, parkiram je ispred zgrade, rđa po vratima, sajtnama, plastike izbledele... i sad neki pametnjaković mi priča o nekom paradoksu?!?

GuA

pre 3 godine

Zagrevanje motora je pod obavezno. 5 minuta u mestu, na leru. Cista fizika i hemija. Frikcija je frikcija. Bilo i ostalo.
(Kobaja Grande, 3. februar 2021 12:07)

Dok je motor hladan smesa je bogatija i deo prodje u karter. U "leru" vise nego u voznji. A onda hemija uradi svoje. Razblazeno ulje ne podmazuje najbolje. Pogotovu ako je servini interval onaj koji pise u knjizici.

Princ od Poblaća

pre 3 godine

Ukoliko na grande puntu, 1.3 dizel, ne prekrijem hladnjak na temperaturama nizim od nule, nema sansi da motor postigne radnu temperaturu, sem ako ne nagazim 3000 obrtaja. Kada snanjim broj obrtaja, padne i teemperatura motora :). Jednom je bilo -15, a ja na putu - poludeo sam od hladnoce u kolima - od tad zimi u autu redovno imam siroku lepljivu traku kojom za 2 sekunde zalepim otvor hladnjaka i milina. Dizeli koji su mali potrosaci, jednostavno imaju veliku energetsku efikasnost i samim tim toplota, koja je nus proizvod, oslobadja se u znatno manjoj meri, sto rezultuje dosta otezanim zagrevanjem motora, u zimskim uslovima, pogotovu ako ukljucitee grejanje kabine...
(Milos, 03. februar 2021 12:20)

Za početak promeni termostat, voziš "pothlađen" auto, a to nikako nije dobro. Pozdrav ?

statuskan

pre 3 godine

1.Ako vaš motor ne postiže radnu temperaturu i nemate grejanja u kabini
zamenite termostat i rešen problem!
2.Nakon startovanja motora sačekajte minut, dva da se sistem pumpi i ulja podigne. Krenite lagano i ne prelazite 2000 obrtaja dok motor ne postigne radnu temperaturu.
3.Meni je logično da gume sa boljom šarom idu na pogonske točkove!
4.Pričati o dizelu koji zamrzava na - 20 pije vodu samo za stanovnike planinskih predela. Većim delom Srbije temperatura ne pada skoro nikad ispod - 15.
Inače dizel uvek kupovati na proverenim pumpama.
5.Garaže koje nemaju konstantnu cirkulaciju vazduha i gde su temperature visoke bukvalno jedu automobil vožen po putevima gde se baca so.
6.Poželjno je paliti klimu iznad 5c. A na temperaturama ispod 0 može doći do smrzavanja vode u sistemu.
Pozdrav dobri ljudi.

jaretina, nije zima kriva, mi smo ...

pre 3 godine

jednom za svagda, ako ne znate šta se dešava motoru kada ga na nuli kresnete imate primer iz života:

uzmite metalnu šerpu, sipajte ulje iz frižidera u šerpu, uključite ringlu, razbijte odmah jaje i odmah ga ubacite u šerpu. šta je bilo, uhvatilo se jaje za šerpu, zagorelo?

e isto se dešava u motoru.

znači sačekajte 1 minut, jedan minut, ne više ne manje, i jaje se ne uhvati jer je (zagrejano) ulje obavilo svoj posao.

uđete u kola, kresnete, vežete se, nađete nešto dobro na radiju, pogledate notifikacije na mob, i krenete.

i tako braćo srbi treba da se patimo dok ne bacimo te fosiljače i kupimo EV.

Аhtung

pre 3 godine

Davno beše, vozio sam Ladu 1200 standard, imala je kurblu i mogla je da upali lakše od svakog ondašnjeg Audija. Izluđivao sam komšije kad ne mogu da ih upale, po dva sata, onako promrzle, kad je izvadim i zaverglam. Pošto je imala zadnju vuču, nije baš bilo lako uspeti je uz zaleđenu strminu. Međutim, to se jednostavno rešavalo sa džakom peska u gepeku, samo malo da pritisne pogonske točkove, što kod auta sa prednjim čini sam motor.

Protojevrej Staford

pre 3 godine

1) nekada su postojali zimski i letnji thermostati, čini mi se na 78c i 82c, a karton je imao smisla samo na neispravnom thermostatu
2) minut pre kretanja je ok, ali menjačko ulje i transmisija se neće zagrejati, tako da je minut dovoljan uz lagan start, ali samo na - 5 i više
3)stvarno treba malo ceniti život i imati loše zimske gume
4)dugo vozim skuplje automobile, običan dizel na nis pumpama nikad problem. Čak kad uporedim potrošnju sa šel u Austriji nema razlike, ali nisam gadljiv ni na lukoil ili bilo koji brend. Na knezu sam sipao ranije dok sam vozio opel astru, 10% veća potrošnja i malo poraste temperatura motora. Nisam sipao već 7-8 godina pa, ne znam kakvo je sada gorivo tamo.
5)garaža da, ali sa provetravanjem, inače stvarno jako rđa. Bivšem tastu se nemačka buba raspala od zatvorene garaže.
6)klima uredjaj se najčešće pokvari od velikog broja uključenja i isključenja ili od dugog isključenja. Mit je da auto više troši, ono jeste da malo pojača potrošnju zbog otpora kompresora, ali popravka 10 puta prevaziđe cenu uštede. Kvari se i ako dugo nije uključen

Пилипенда

pre 3 godine

Činjenica je da su danas takvi automobili retkost i da ih uglavnom možete naći u muzejima, kod kolekcionara ili na otpadu,

или у просечном српском домаћинству

Bojan RF

pre 3 godine

Vozim BMW 530d. Resetka hladnjaka je zimi skoro uvek zatvorena. Postoji mehanizam koji je zatvara i otvara. Zimi kad je minus, otvara se tek kad uđem u podzemnu, toplu garažu. To vam dođe kao karton. Sva sreća pa je xdrive, inače zadnja vuča je smrt za sneg.

alanzeljkzeljko

pre 3 godine

Ovo sve zavisi od godista automobila!ako vozis auto star 20 godina karton na hladnjaku ce pomoci jer se auto inace nikada nece zagrejati i tako dalje ..

Djorke

pre 3 godine

Svi vozimo zimi već dugo, pa je svako formirao svoje mišljenje, a mišljenje je kao zadnjica - svako ima svoje, i svakom tuđe smrdi.

Meni je pouka članka jasna - ne izmišljaj besne gliste i vozi polako. U Srbiji (sa izuzecima onih što žive u planinskim predelima), zadnjih godina zime su smešne, da ne kažem nepostojeće maltene. Jedva bude 0 stepeni - gorivo ne smrzava, ulje u motoru se nije steglo, snega po putu nema (ili ima plafon 2 dana u godini) ... a ovamo članak o kartonu na hladnjaku, dizelu koji neće smrznuti do -30 i gde da montiraš bolju gumu, kao da smo Aljaska.

Milos

pre 3 godine

Ukoliko na grande puntu, 1.3 dizel, ne prekrijem hladnjak na temperaturama nizim od nule, nema sansi da motor postigne radnu temperaturu, sem ako ne nagazim 3000 obrtaja. Kada snanjim broj obrtaja, padne i teemperatura motora :). Jednom je bilo -15, a ja na putu - poludeo sam od hladnoce u kolima - od tad zimi u autu redovno imam siroku lepljivu traku kojom za 2 sekunde zalepim otvor hladnjaka i milina. Dizeli koji su mali potrosaci, jednostavno imaju veliku energetsku efikasnost i samim tim toplota, koja je nus proizvod, oslobadja se u znatno manjoj meri, sto rezultuje dosta otezanim zagrevanjem motora, u zimskim uslovima, pogotovu ako ukljucitee grejanje kabine...

qwerty

pre 3 godine

Pod rednim brojem 2:

Potrebno je da se ostavi motor 1-2 minuta da ulje moze da podmaze sve sto treba da se podmaze, kako ne bi napravio problem.

Neces nista lose napraviti da ti motor radi 10-15 min, ali neces nista ni dobiti, samo ces potrositi gorivo. Kao sto kazu, auto se najbolje zagreva kretanjem, ali na niskim obrtajima, da ne divljas odmah cim si ga upalio.

Alex

pre 3 godine

Druga tačka nije nikakav mit nego potreba. Ko god iole nešto zna o mehaničkim sklopovima i motorima, neće vas savetovati da krenete posle par sekundi od startovanja motora. Potrebno je vreme da se u zimskim mesecima određeni sklopovi zagreju i podmažu da bi praviönije radili i duže trajali. Dovoljno je 1-2 minuta zavisno od spoljne temperature, više nema potrebe.Ti "stručnjaci"što savetuju da krenete odmah imaju na umu da se time manje zagađuje okolina a ne vode računa o samom motoru i sklopovima.

Luka Ni

pre 3 godine

Dodacu jos jedan a to je da ljudi misle da je nemoguce voziti automobil sa zadnjom vucom zimi,tj da je rizicno i nebezbedno sto je besmislica

qwerty

pre 3 godine

Pod rednim brojem 2:

Potrebno je da se ostavi motor 1-2 minuta da ulje moze da podmaze sve sto treba da se podmaze, kako ne bi napravio problem.

Neces nista lose napraviti da ti motor radi 10-15 min, ali neces nista ni dobiti, samo ces potrositi gorivo. Kao sto kazu, auto se najbolje zagreva kretanjem, ali na niskim obrtajima, da ne divljas odmah cim si ga upalio.

Djorke

pre 3 godine

Svi vozimo zimi već dugo, pa je svako formirao svoje mišljenje, a mišljenje je kao zadnjica - svako ima svoje, i svakom tuđe smrdi.

Meni je pouka članka jasna - ne izmišljaj besne gliste i vozi polako. U Srbiji (sa izuzecima onih što žive u planinskim predelima), zadnjih godina zime su smešne, da ne kažem nepostojeće maltene. Jedva bude 0 stepeni - gorivo ne smrzava, ulje u motoru se nije steglo, snega po putu nema (ili ima plafon 2 dana u godini) ... a ovamo članak o kartonu na hladnjaku, dizelu koji neće smrznuti do -30 i gde da montiraš bolju gumu, kao da smo Aljaska.

Пилипенда

pre 3 godine

Činjenica je da su danas takvi automobili retkost i da ih uglavnom možete naći u muzejima, kod kolekcionara ili na otpadu,

или у просечном српском домаћинству

Luka Ni

pre 3 godine

Dodacu jos jedan a to je da ljudi misle da je nemoguce voziti automobil sa zadnjom vucom zimi,tj da je rizicno i nebezbedno sto je besmislica

Protojevrej Staford

pre 3 godine

1) nekada su postojali zimski i letnji thermostati, čini mi se na 78c i 82c, a karton je imao smisla samo na neispravnom thermostatu
2) minut pre kretanja je ok, ali menjačko ulje i transmisija se neće zagrejati, tako da je minut dovoljan uz lagan start, ali samo na - 5 i više
3)stvarno treba malo ceniti život i imati loše zimske gume
4)dugo vozim skuplje automobile, običan dizel na nis pumpama nikad problem. Čak kad uporedim potrošnju sa šel u Austriji nema razlike, ali nisam gadljiv ni na lukoil ili bilo koji brend. Na knezu sam sipao ranije dok sam vozio opel astru, 10% veća potrošnja i malo poraste temperatura motora. Nisam sipao već 7-8 godina pa, ne znam kakvo je sada gorivo tamo.
5)garaža da, ali sa provetravanjem, inače stvarno jako rđa. Bivšem tastu se nemačka buba raspala od zatvorene garaže.
6)klima uredjaj se najčešće pokvari od velikog broja uključenja i isključenja ili od dugog isključenja. Mit je da auto više troši, ono jeste da malo pojača potrošnju zbog otpora kompresora, ali popravka 10 puta prevaziđe cenu uštede. Kvari se i ako dugo nije uključen

Alex

pre 3 godine

Druga tačka nije nikakav mit nego potreba. Ko god iole nešto zna o mehaničkim sklopovima i motorima, neće vas savetovati da krenete posle par sekundi od startovanja motora. Potrebno je vreme da se u zimskim mesecima određeni sklopovi zagreju i podmažu da bi praviönije radili i duže trajali. Dovoljno je 1-2 minuta zavisno od spoljne temperature, više nema potrebe.Ti "stručnjaci"što savetuju da krenete odmah imaju na umu da se time manje zagađuje okolina a ne vode računa o samom motoru i sklopovima.

Аhtung

pre 3 godine

Davno beše, vozio sam Ladu 1200 standard, imala je kurblu i mogla je da upali lakše od svakog ondašnjeg Audija. Izluđivao sam komšije kad ne mogu da ih upale, po dva sata, onako promrzle, kad je izvadim i zaverglam. Pošto je imala zadnju vuču, nije baš bilo lako uspeti je uz zaleđenu strminu. Međutim, to se jednostavno rešavalo sa džakom peska u gepeku, samo malo da pritisne pogonske točkove, što kod auta sa prednjim čini sam motor.

Princ od Poblaća

pre 3 godine

Ukoliko na grande puntu, 1.3 dizel, ne prekrijem hladnjak na temperaturama nizim od nule, nema sansi da motor postigne radnu temperaturu, sem ako ne nagazim 3000 obrtaja. Kada snanjim broj obrtaja, padne i teemperatura motora :). Jednom je bilo -15, a ja na putu - poludeo sam od hladnoce u kolima - od tad zimi u autu redovno imam siroku lepljivu traku kojom za 2 sekunde zalepim otvor hladnjaka i milina. Dizeli koji su mali potrosaci, jednostavno imaju veliku energetsku efikasnost i samim tim toplota, koja je nus proizvod, oslobadja se u znatno manjoj meri, sto rezultuje dosta otezanim zagrevanjem motora, u zimskim uslovima, pogotovu ako ukljucitee grejanje kabine...
(Milos, 03. februar 2021 12:20)

Za početak promeni termostat, voziš "pothlađen" auto, a to nikako nije dobro. Pozdrav ?

ja sam seljak veseljak

pre 3 godine

Astra, 2008 kolega kupio novu, vozi je svaki dan na posao i uveče parkira u garažu, ne mazi je baš previše, ali kad je opere, sija kao nova...
Ja kupio u isto vreme, parkiram je ispred zgrade, rđa po vratima, sajtnama, plastike izbledele... i sad neki pametnjaković mi priča o nekom paradoksu?!?

Majstor kvariš

pre 3 godine

Nemojte slučjno da grejete auto zimi. Samo ključ i pun gas. To piše u svakom uputstvu. Ko kaže drugačije, laže. Nema potrebe više ni za kartonima u grilu, novim autima ne smeta što rade na 40 stepeni. Ko kaže drugačije, laže. Auto ni slučajno u garažu, posebno ako ima krov. Najbolje da ga ostavite ispod nekog drveta leti, po mogućstvu orah ili eventualno lipa. Zimi nikako na betonu ili asfaltu, to ne valja, bolje na travi, odnosno blatu. To jako prija limu, nanese se zaštitni sloj prljavštine. Ko kaže drugačije, laže.
PS. popravljam sve marke, kako mehaniku tako i limariju. Imam dijagnostiku i za najnovije modele. Ugradjujem katalizatore i DPF koje sam vam do sada skidao, vrlo povoljno €€€. Odblokiranje EGRa gratis ako radite generalnu.

Bojan RF

pre 3 godine

Vozim BMW 530d. Resetka hladnjaka je zimi skoro uvek zatvorena. Postoji mehanizam koji je zatvara i otvara. Zimi kad je minus, otvara se tek kad uđem u podzemnu, toplu garažu. To vam dođe kao karton. Sva sreća pa je xdrive, inače zadnja vuča je smrt za sneg.

Upravo tako

pre 3 godine

@(Majstor kvariš, 3. februar 2021 17:46)

Ja sto je veci minus, vise rokam po gasu, u prvoj ga teram do 6000 obrtaja jer se mnogo brze zagreje motor i manje ga vozim hladnog, a i meni unutra odmah bude toplo. U drugoj isto do 6000 obrtaja, ali cekam da izadjem iz grada da ne bih prekoracio brzinu. Ovo je cista logika i svi bi trebalo da se pridrzavaju ovoga. A parkiranje na visokoj travi je nesto najbolje sto postoji, jer trava neznim dodirima miluje podvozje, pa sam auto zbog toga duze traje, jer znamo da korozija bezi od trave. Pa gde ste videli korodiranu travu. I jos nesto, da vas ne lazu i uzimaju vam pare bezveze, menjajte ulje jednom na u 5godina, nema potrebe ranije.

statuskan

pre 3 godine

1.Ako vaš motor ne postiže radnu temperaturu i nemate grejanja u kabini
zamenite termostat i rešen problem!
2.Nakon startovanja motora sačekajte minut, dva da se sistem pumpi i ulja podigne. Krenite lagano i ne prelazite 2000 obrtaja dok motor ne postigne radnu temperaturu.
3.Meni je logično da gume sa boljom šarom idu na pogonske točkove!
4.Pričati o dizelu koji zamrzava na - 20 pije vodu samo za stanovnike planinskih predela. Većim delom Srbije temperatura ne pada skoro nikad ispod - 15.
Inače dizel uvek kupovati na proverenim pumpama.
5.Garaže koje nemaju konstantnu cirkulaciju vazduha i gde su temperature visoke bukvalno jedu automobil vožen po putevima gde se baca so.
6.Poželjno je paliti klimu iznad 5c. A na temperaturama ispod 0 može doći do smrzavanja vode u sistemu.
Pozdrav dobri ljudi.

karburator

pre 3 godine

2.
..."Motor koji radi pod opterećenjem jednostavno se sam zagreva brže."

Složena pitanja imaju kratke, jednostavne i netačne odgovore.
(glasi 1 od Marfijevih zakona)

Tj.
Da je cilj što brže zagrejati motor, ovo bi moglo da prođe, ali nije. Cilj je zagrejati ga sa što manje posledica, a velika brzina zagrevanje ima najgore posledice po zdravlje motora.

Milos

pre 3 godine

Ukoliko na grande puntu, 1.3 dizel, ne prekrijem hladnjak na temperaturama nizim od nule, nema sansi da motor postigne radnu temperaturu, sem ako ne nagazim 3000 obrtaja. Kada snanjim broj obrtaja, padne i teemperatura motora :). Jednom je bilo -15, a ja na putu - poludeo sam od hladnoce u kolima - od tad zimi u autu redovno imam siroku lepljivu traku kojom za 2 sekunde zalepim otvor hladnjaka i milina. Dizeli koji su mali potrosaci, jednostavno imaju veliku energetsku efikasnost i samim tim toplota, koja je nus proizvod, oslobadja se u znatno manjoj meri, sto rezultuje dosta otezanim zagrevanjem motora, u zimskim uslovima, pogotovu ako ukljucitee grejanje kabine...

alanzeljkzeljko

pre 3 godine

Ovo sve zavisi od godista automobila!ako vozis auto star 20 godina karton na hladnjaku ce pomoci jer se auto inace nikada nece zagrejati i tako dalje ..

Guliver

pre 3 godine

Ulje dostize radni pritisak za oko 4 sekunde kada je motor hladan, za oko jednu sekundu kada je zagrejan.

Kapilarno ulje ostaje u najvaznijim lezajevima dugo posle zaustavljanja motora.

Ocigledno je da nema razloga za zagrevanje u leru kao sto bi majstor Mica sugerisao.

Zacvo

pre 3 godine

I dalje mi nisu jasni ovi koji zagovaraju zagrevanje motora pre vožnje. Najviše je komentara na tu temu. Džaba svi proizviđači u uputstvima za korišćenje automobila kažu drugačije. Naši "stručnjaci" su pametniji, još uvek žive u kamenom dobu. Verovatno dok čekaju da se auto zagreje nahrane stoku i potpale vatru u šporetu

jaretina, nije zima kriva, mi smo ...

pre 3 godine

jednom za svagda, ako ne znate šta se dešava motoru kada ga na nuli kresnete imate primer iz života:

uzmite metalnu šerpu, sipajte ulje iz frižidera u šerpu, uključite ringlu, razbijte odmah jaje i odmah ga ubacite u šerpu. šta je bilo, uhvatilo se jaje za šerpu, zagorelo?

e isto se dešava u motoru.

znači sačekajte 1 minut, jedan minut, ne više ne manje, i jaje se ne uhvati jer je (zagrejano) ulje obavilo svoj posao.

uđete u kola, kresnete, vežete se, nađete nešto dobro na radiju, pogledate notifikacije na mob, i krenete.

i tako braćo srbi treba da se patimo dok ne bacimo te fosiljače i kupimo EV.

karburator

pre 3 godine

(Zacvo, 03. februar 2021 16:35)

Zašto proizvođači vozila savetuju da se upali i odmah vozi, bez imalo zagrevanja?

To je stoga što ne žele da na njihov proizvod padne optužba kako ujutru budi komšiluk svojim "zvučnim zagađenjem" i ne truje svojim "izduvnim zagađenjem", što za gustu gradsku sredinu ima opravdanje.
Može i tako, bez zagrevanja u mestu, ali će motor kraće da traje, i imaće lošije zdravlje.

GuA

pre 3 godine

Zagrevanje motora je pod obavezno. 5 minuta u mestu, na leru. Cista fizika i hemija. Frikcija je frikcija. Bilo i ostalo.
(Kobaja Grande, 3. februar 2021 12:07)

Dok je motor hladan smesa je bogatija i deo prodje u karter. U "leru" vise nego u voznji. A onda hemija uradi svoje. Razblazeno ulje ne podmazuje najbolje. Pogotovu ako je servini interval onaj koji pise u knjizici.

Halo Bing

pre 3 godine

Ovo za bolje gume pozadi je možda tačno negde u ravnici, kada se krene uzbrdo po snegu bolje je imati dobre pneumatike napred, ako je pogon prednji naravno.

Niko kao ja

pre 3 godine

Ovo za bolje gume pozadi je možda tačno negde u ravnici, kada se krene uzbrdo po snegu bolje je imati dobre pneumatike napred, ako je pogon prednji naravno.
(Halo Bing, 3. februar 2021 16:53)

Ovo sto si ti naveo nije cinjenica nego licno misljenje, koje je uzgred pogresno.

Sto ces ti da se ubijes ni po jada, ali oni neduzni koje mozes sa sobom da povedes su tebi na dusu.

Kole

pre 3 godine

2-3 minuta za motor da se zagrjene je dosta, ne 15 min a ni 15 sekundi.
(Toxic_PR, 3. februar 2021 12:44)

Sta znaci "da se motor zagreje"?

Milos

pre 3 godine

Ukoliko na grande puntu, 1.3 dizel, ne prekrijem hladnjak na temperaturama nizim od nule, nema sansi da motor postigne radnu temperaturu, sem ako ne nagazim 3000 obrtaja. Kada snanjim broj obrtaja, padne i teemperatura motora :). Jednom je bilo -15, a ja na putu - poludeo sam od hladnoce u kolima - od tad zimi u autu redovno imam siroku lepljivu traku kojom za 2 sekunde zalepim otvor hladnjaka i milina. Dizeli koji su mali potrosaci, jednostavno imaju veliku energetsku efikasnost i samim tim toplota, koja je nus proizvod, oslobadja se u znatno manjoj meri, sto rezultuje dosta otezanim zagrevanjem motora, u zimskim uslovima, pogotovu ako ukljucitee grejanje kabine...

Zacvo

pre 3 godine

I dalje mi nisu jasni ovi koji zagovaraju zagrevanje motora pre vožnje. Najviše je komentara na tu temu. Džaba svi proizviđači u uputstvima za korišćenje automobila kažu drugačije. Naši "stručnjaci" su pametniji, još uvek žive u kamenom dobu. Verovatno dok čekaju da se auto zagreje nahrane stoku i potpale vatru u šporetu

Luka Ni

pre 3 godine

Dodacu jos jedan a to je da ljudi misle da je nemoguce voziti automobil sa zadnjom vucom zimi,tj da je rizicno i nebezbedno sto je besmislica

jaretina, nije zima kriva, mi smo ...

pre 3 godine

jednom za svagda, ako ne znate šta se dešava motoru kada ga na nuli kresnete imate primer iz života:

uzmite metalnu šerpu, sipajte ulje iz frižidera u šerpu, uključite ringlu, razbijte odmah jaje i odmah ga ubacite u šerpu. šta je bilo, uhvatilo se jaje za šerpu, zagorelo?

e isto se dešava u motoru.

znači sačekajte 1 minut, jedan minut, ne više ne manje, i jaje se ne uhvati jer je (zagrejano) ulje obavilo svoj posao.

uđete u kola, kresnete, vežete se, nađete nešto dobro na radiju, pogledate notifikacije na mob, i krenete.

i tako braćo srbi treba da se patimo dok ne bacimo te fosiljače i kupimo EV.

Bojan RF

pre 3 godine

Vozim BMW 530d. Resetka hladnjaka je zimi skoro uvek zatvorena. Postoji mehanizam koji je zatvara i otvara. Zimi kad je minus, otvara se tek kad uđem u podzemnu, toplu garažu. To vam dođe kao karton. Sva sreća pa je xdrive, inače zadnja vuča je smrt za sneg.

Kole

pre 3 godine

2-3 minuta za motor da se zagrjene je dosta, ne 15 min a ni 15 sekundi.
(Toxic_PR, 3. februar 2021 12:44)

Sta znaci "da se motor zagreje"?

GuA

pre 3 godine

Zagrevanje motora je pod obavezno. 5 minuta u mestu, na leru. Cista fizika i hemija. Frikcija je frikcija. Bilo i ostalo.
(Kobaja Grande, 3. februar 2021 12:07)

Dok je motor hladan smesa je bogatija i deo prodje u karter. U "leru" vise nego u voznji. A onda hemija uradi svoje. Razblazeno ulje ne podmazuje najbolje. Pogotovu ako je servini interval onaj koji pise u knjizici.

Alex

pre 3 godine

Druga tačka nije nikakav mit nego potreba. Ko god iole nešto zna o mehaničkim sklopovima i motorima, neće vas savetovati da krenete posle par sekundi od startovanja motora. Potrebno je vreme da se u zimskim mesecima određeni sklopovi zagreju i podmažu da bi praviönije radili i duže trajali. Dovoljno je 1-2 minuta zavisno od spoljne temperature, više nema potrebe.Ti "stručnjaci"što savetuju da krenete odmah imaju na umu da se time manje zagađuje okolina a ne vode računa o samom motoru i sklopovima.

Halo Bing

pre 3 godine

Ovo za bolje gume pozadi je možda tačno negde u ravnici, kada se krene uzbrdo po snegu bolje je imati dobre pneumatike napred, ako je pogon prednji naravno.

Guliver

pre 3 godine

Ulje dostize radni pritisak za oko 4 sekunde kada je motor hladan, za oko jednu sekundu kada je zagrejan.

Kapilarno ulje ostaje u najvaznijim lezajevima dugo posle zaustavljanja motora.

Ocigledno je da nema razloga za zagrevanje u leru kao sto bi majstor Mica sugerisao.

Аhtung

pre 3 godine

Davno beše, vozio sam Ladu 1200 standard, imala je kurblu i mogla je da upali lakše od svakog ondašnjeg Audija. Izluđivao sam komšije kad ne mogu da ih upale, po dva sata, onako promrzle, kad je izvadim i zaverglam. Pošto je imala zadnju vuču, nije baš bilo lako uspeti je uz zaleđenu strminu. Međutim, to se jednostavno rešavalo sa džakom peska u gepeku, samo malo da pritisne pogonske točkove, što kod auta sa prednjim čini sam motor.

Majstor kvariš

pre 3 godine

Nemojte slučjno da grejete auto zimi. Samo ključ i pun gas. To piše u svakom uputstvu. Ko kaže drugačije, laže. Nema potrebe više ni za kartonima u grilu, novim autima ne smeta što rade na 40 stepeni. Ko kaže drugačije, laže. Auto ni slučajno u garažu, posebno ako ima krov. Najbolje da ga ostavite ispod nekog drveta leti, po mogućstvu orah ili eventualno lipa. Zimi nikako na betonu ili asfaltu, to ne valja, bolje na travi, odnosno blatu. To jako prija limu, nanese se zaštitni sloj prljavštine. Ko kaže drugačije, laže.
PS. popravljam sve marke, kako mehaniku tako i limariju. Imam dijagnostiku i za najnovije modele. Ugradjujem katalizatore i DPF koje sam vam do sada skidao, vrlo povoljno €€€. Odblokiranje EGRa gratis ako radite generalnu.

alanzeljkzeljko

pre 3 godine

Ovo sve zavisi od godista automobila!ako vozis auto star 20 godina karton na hladnjaku ce pomoci jer se auto inace nikada nece zagrejati i tako dalje ..

Пилипенда

pre 3 godine

Činjenica je da su danas takvi automobili retkost i da ih uglavnom možete naći u muzejima, kod kolekcionara ili na otpadu,

или у просечном српском домаћинству

qwerty

pre 3 godine

Pod rednim brojem 2:

Potrebno je da se ostavi motor 1-2 minuta da ulje moze da podmaze sve sto treba da se podmaze, kako ne bi napravio problem.

Neces nista lose napraviti da ti motor radi 10-15 min, ali neces nista ni dobiti, samo ces potrositi gorivo. Kao sto kazu, auto se najbolje zagreva kretanjem, ali na niskim obrtajima, da ne divljas odmah cim si ga upalio.

karburator

pre 3 godine

(Zacvo, 03. februar 2021 16:35)

Zašto proizvođači vozila savetuju da se upali i odmah vozi, bez imalo zagrevanja?

To je stoga što ne žele da na njihov proizvod padne optužba kako ujutru budi komšiluk svojim "zvučnim zagađenjem" i ne truje svojim "izduvnim zagađenjem", što za gustu gradsku sredinu ima opravdanje.
Može i tako, bez zagrevanja u mestu, ali će motor kraće da traje, i imaće lošije zdravlje.

Protojevrej Staford

pre 3 godine

1) nekada su postojali zimski i letnji thermostati, čini mi se na 78c i 82c, a karton je imao smisla samo na neispravnom thermostatu
2) minut pre kretanja je ok, ali menjačko ulje i transmisija se neće zagrejati, tako da je minut dovoljan uz lagan start, ali samo na - 5 i više
3)stvarno treba malo ceniti život i imati loše zimske gume
4)dugo vozim skuplje automobile, običan dizel na nis pumpama nikad problem. Čak kad uporedim potrošnju sa šel u Austriji nema razlike, ali nisam gadljiv ni na lukoil ili bilo koji brend. Na knezu sam sipao ranije dok sam vozio opel astru, 10% veća potrošnja i malo poraste temperatura motora. Nisam sipao već 7-8 godina pa, ne znam kakvo je sada gorivo tamo.
5)garaža da, ali sa provetravanjem, inače stvarno jako rđa. Bivšem tastu se nemačka buba raspala od zatvorene garaže.
6)klima uredjaj se najčešće pokvari od velikog broja uključenja i isključenja ili od dugog isključenja. Mit je da auto više troši, ono jeste da malo pojača potrošnju zbog otpora kompresora, ali popravka 10 puta prevaziđe cenu uštede. Kvari se i ako dugo nije uključen

ja sam seljak veseljak

pre 3 godine

Astra, 2008 kolega kupio novu, vozi je svaki dan na posao i uveče parkira u garažu, ne mazi je baš previše, ali kad je opere, sija kao nova...
Ja kupio u isto vreme, parkiram je ispred zgrade, rđa po vratima, sajtnama, plastike izbledele... i sad neki pametnjaković mi priča o nekom paradoksu?!?

statuskan

pre 3 godine

1.Ako vaš motor ne postiže radnu temperaturu i nemate grejanja u kabini
zamenite termostat i rešen problem!
2.Nakon startovanja motora sačekajte minut, dva da se sistem pumpi i ulja podigne. Krenite lagano i ne prelazite 2000 obrtaja dok motor ne postigne radnu temperaturu.
3.Meni je logično da gume sa boljom šarom idu na pogonske točkove!
4.Pričati o dizelu koji zamrzava na - 20 pije vodu samo za stanovnike planinskih predela. Većim delom Srbije temperatura ne pada skoro nikad ispod - 15.
Inače dizel uvek kupovati na proverenim pumpama.
5.Garaže koje nemaju konstantnu cirkulaciju vazduha i gde su temperature visoke bukvalno jedu automobil vožen po putevima gde se baca so.
6.Poželjno je paliti klimu iznad 5c. A na temperaturama ispod 0 može doći do smrzavanja vode u sistemu.
Pozdrav dobri ljudi.

Djorke

pre 3 godine

Svi vozimo zimi već dugo, pa je svako formirao svoje mišljenje, a mišljenje je kao zadnjica - svako ima svoje, i svakom tuđe smrdi.

Meni je pouka članka jasna - ne izmišljaj besne gliste i vozi polako. U Srbiji (sa izuzecima onih što žive u planinskim predelima), zadnjih godina zime su smešne, da ne kažem nepostojeće maltene. Jedva bude 0 stepeni - gorivo ne smrzava, ulje u motoru se nije steglo, snega po putu nema (ili ima plafon 2 dana u godini) ... a ovamo članak o kartonu na hladnjaku, dizelu koji neće smrznuti do -30 i gde da montiraš bolju gumu, kao da smo Aljaska.

Niko kao ja

pre 3 godine

Ovo za bolje gume pozadi je možda tačno negde u ravnici, kada se krene uzbrdo po snegu bolje je imati dobre pneumatike napred, ako je pogon prednji naravno.
(Halo Bing, 3. februar 2021 16:53)

Ovo sto si ti naveo nije cinjenica nego licno misljenje, koje je uzgred pogresno.

Sto ces ti da se ubijes ni po jada, ali oni neduzni koje mozes sa sobom da povedes su tebi na dusu.

Princ od Poblaća

pre 3 godine

Ukoliko na grande puntu, 1.3 dizel, ne prekrijem hladnjak na temperaturama nizim od nule, nema sansi da motor postigne radnu temperaturu, sem ako ne nagazim 3000 obrtaja. Kada snanjim broj obrtaja, padne i teemperatura motora :). Jednom je bilo -15, a ja na putu - poludeo sam od hladnoce u kolima - od tad zimi u autu redovno imam siroku lepljivu traku kojom za 2 sekunde zalepim otvor hladnjaka i milina. Dizeli koji su mali potrosaci, jednostavno imaju veliku energetsku efikasnost i samim tim toplota, koja je nus proizvod, oslobadja se u znatno manjoj meri, sto rezultuje dosta otezanim zagrevanjem motora, u zimskim uslovima, pogotovu ako ukljucitee grejanje kabine...
(Milos, 03. februar 2021 12:20)

Za početak promeni termostat, voziš "pothlađen" auto, a to nikako nije dobro. Pozdrav ?

karburator

pre 3 godine

2.
..."Motor koji radi pod opterećenjem jednostavno se sam zagreva brže."

Složena pitanja imaju kratke, jednostavne i netačne odgovore.
(glasi 1 od Marfijevih zakona)

Tj.
Da je cilj što brže zagrejati motor, ovo bi moglo da prođe, ali nije. Cilj je zagrejati ga sa što manje posledica, a velika brzina zagrevanje ima najgore posledice po zdravlje motora.

Upravo tako

pre 3 godine

@(Majstor kvariš, 3. februar 2021 17:46)

Ja sto je veci minus, vise rokam po gasu, u prvoj ga teram do 6000 obrtaja jer se mnogo brze zagreje motor i manje ga vozim hladnog, a i meni unutra odmah bude toplo. U drugoj isto do 6000 obrtaja, ali cekam da izadjem iz grada da ne bih prekoracio brzinu. Ovo je cista logika i svi bi trebalo da se pridrzavaju ovoga. A parkiranje na visokoj travi je nesto najbolje sto postoji, jer trava neznim dodirima miluje podvozje, pa sam auto zbog toga duze traje, jer znamo da korozija bezi od trave. Pa gde ste videli korodiranu travu. I jos nesto, da vas ne lazu i uzimaju vam pare bezveze, menjajte ulje jednom na u 5godina, nema potrebe ranije.