Utorak, 15.12.2020.

10:08

Prvo Apple, sad još jedan gigant: Potvrđeno - bez punjača u kutiji

Izvor: B92

Prvo Apple, sad još jedan gigant: Potvrðeno - bez punjaèa u kutiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

140 Komentari

Sortiraj po:

Velja

pre 3 godine

Ja sam se zeznuo i uzeo Redmi na ugovor. Odličan telefon ali da sam znao da ne idu pišljive slušalice u paketu, ne bih ga uzeo iz principa.

Vladimir

pre 3 godine

Čujem da KIA počinje prodaju vozila bez rezervoara.
Ako ćemo bez šale izgleda da će se pojaviti po nekoliko modela punjača u zavisnosti od brzine punjenja. Po zakonu slušalice nusu neophodne za rad telefona ali punjač jeste. Regulatori tržišta u vidu država treba da jednostavno zabrane prodaju Apple telefona do daljnjeg ili dok potrošači ne počnu da dobijaju punjače uključene u cenu proizvoda.

mahat

pre 3 godine

Za sporete ne ide kabl, ali ne ide ni za stampace. Sad za sporet razumem da treba varijabilna duzina, monofazni ili trofazni, ovakav ili onakav, ali za stampac... Doduse sve ih je vise sa lanom i/ili bezicnim interfejsom ali kabl ne dolazi vec godinama. A kabl u maloprodaji kosta 100-150 dinara. I varate se ako mislite da nije do para. Do para je, neka je dolar ali je to cist dolar dobiti. Kao ona prica o izbacivanju jedne masline iz salata putnika u prvoj klasi neke americke avio kompanije. Ustedama su se hvalili na sva usta, a ja sam mislio "boze zar ce ovi sto su do sad putovali sa njima prvom klasom da putuju opet kada znaju da im ovi broje masline u salati". Prevario sam se, i dalje putuju.

Nemanja

pre 3 godine

Trenutno u kući imam 5 žičanih i jedan wireless punjač, oko 15 slobodnih USB portova na raznim uređajima. Jedne BT, jedne BT/ wired slušalice, nekoliko pari bubica...Cenim da će me izbacivanje punjača iz standardne opreme novog telefona extremno pogoditi..

DaLanik

pre 3 godine

Ovi sto kazu kako je sve jedno i da koristimo punjac starog modela verovatno kupuju neke telefone nize ili srednje klase. Ja menjam telefon na 3 godine i uvek je Samsung S. Znaci kad izadje kosta 1000E (barem u Evropi prvih par meseci). I svaki model do sada ima brze i brze punjenje. I sad ja treba da koristim stari punjac koji nema toliku snagu tj brzinu punjenja??? Izvinite ali za premijum telefon ovo je neprihvatljivo. Plus sto se i kabl vremenom kvari i konektor itd. Ne zelim da jurim negde da kupujem kvalitetan kabl i punjac! Ovo je cist bezobrazluk. To je ista stvar kao sto su u firmama na zapadu poceli ljudima da ukidaju besplatnu kafu. Neko je izracunao da iako za 1 kancelariju to nije puno para, kada saberes po celom svetu daju za kafu ogromne pare. Isto je i ovo. Punjac nesto kosta i kada saberete milione uredjaja - samo firme profitiraju zbog toga. Cist bezobrazluk. Ko koristi jeftin telefon, njemu je sve jedno, moze da koristi i stari punjac.

Milivoje

pre 3 godine

Ovaj kapitalizam je poceo da izjeda sam sebe, teorijski niko nije mogao da pretpostavi kolike su ovce potrosaci a prakticno polako ali sigurno dolazi do sloma sistema, danas nema punjaca sutra nece biti ambalaze prekosutra nece biti ni proizvoda a apetiti konstantno rastu kao izgovor vec cuvena ekoloska svest... ako vam je bas stalo do ekologije ja predlazem da lepo ugasite vasu kompaniju a sa kapitalom koji posedujete svakom radniku kupite 5 ari plodne zemlje gde moze da sadi organski kupus luk krompir i od toga prehrani sebe i svoju porodicu, to ce svakako biti mnogo efikasnije nego da zakinete potrosace za komad plastike sa zicom koji vredi 2$ na proizvodu koji kosta 1200+ $

sir oliver

pre 3 godine

Ja kupio sporet bez kabla, a nije Apple! Verovatno zakljucili da imam stari sporet, pa mogu da iskoristim kabl! Sad bez zezanja, meni je svaki telefon nadziveo punjac i cuveni kabl od 80cm,da moras da ga dok se puni drzis na podu! A telefone menjam na 2 godine!

budimo realni

pre 3 godine

A što morate da uzmete Ajfon? Testirao sam te uredjaje i nisu vredni tolikih para. Pa za trećinu novca koji bi dali za njih, možete kupiti uređaje sa daleko više mogućnosti. Zastareli Ajfon 7 košta danas u Srbiji oko 40000 dinara, dok za te pare, možete kupiti Samsung Galaxy A71 sa 8GB RAM-a i 128GB interne memorije. A što se tiče njihove odluke o tome da u pakovanju ne bude punjač, šta su time dobili. Vi da biste koristili telefon, morate ga imati, spakovali ga oni u kutiju ili ne. Ovde je poenta, da date velike pare za uređaj, a da onda opet date još para, da bi vam uređaj bio kompletan i da bi mogli da ga koristite. Pa na tako nešto samo bi budale pristale. Kinezi ako budu bili pametni, neće pasti pod ovaj uticaj, pa će totalno preuzeti tržište pametnih telefona, a mislim da su ga već odavno i preuzeli.

Borg

pre 3 godine

I' bomb i samsung firewall :-)
Šalim se naravno

Generalno mislim da nije zarada glavni problem izbacivanja punjača . Ionako su to superbogate firme, kojima ne treba zarada po svaku cenu .
Mislim da su u pitanju tužbe koje podnose njihovi korisnici a koje su povezane sa punjačima .
Da se ne lažemo , zapadni svet ,naročito mlađi ameri , ne razmišljaju baš kao naša namučenija omladina (mada i naša poslednjih godina ne razmišlja prečesto) .
Na primer
Događa se da takva omladina zamisli da mu ništa ne može biti ako se kupa u kadi i sluša muziku sa ovih flegšip telefona dok ga istovremeno puni . Sve što treba je da mu telefon upadne u kadu sa vodom i kasnije eto tužbi njegovih roditelja ka ovim mega firmama . A sud ovih zemalja uvek je više naklonjen običnom čoveku (što je jelte kod nas na balkanu misaona imenica) .
Oštete su milionske a firme moraju da ćute zbog reputacije .
Zato su smislili da se što više distanciraju a firme koje prave punjače će za ovo direktno odgovarati . Pod uslov da ih uopšte uhvate jer će to biti gomila kineskih firmi koje "danas jesu , sutra ko zna gde su ".

Mojko

pre 3 godine

@Locutus

A ti bas nasao da prosvetljujes otomane balkana?
Pusti narod da bude glup, radi u nekoj dobroj firmi ili vodi svoju kad vec imas mozak, i cuti pusti to da se unisti da bi civilize svet mogao da dise.
Objasnis im kako da povecaju radijaciju - ko ne razume da je to stetno zasluzio je rezultate svog izivljavanja. Sta da se radi?

Igor Gavran

pre 3 godine

Dosta netacnih komentara. Nemojte mesati magnetno polje i elektromagnetne talase, to su dve razlicite stvari. Promenljivo magnetno polje (indukcija) koja se koristi za indukcione ploce i punjenje telefona zaista drasticno slabi sa povecanjem rastojanja. Usmereni elektromangetni talasi (npr mikrotalasna pecnica, radio stanice, radari, pa cak i laseri) slabe mnogo manje i sa njima je moguce preneti energiju na daljinu. Nije dobro biti na putu snaznih elektromagnetnih talasa, sto ce vam uostalom posvedociti piletina u mikrotalasnoj pecnici.

Legionar

pre 3 godine

Dođe mi da zaplačem za 70-im godinama. Firme se nadmetale kvalitetom, u svim oblastima industrije, a danas kupujemo šporete bez kabla i poklopca (kupuju se zasebno), rok trajanja je smešno i porediti sa starim uređajima. Sad se firme takmiče koja će prva da za*ebe kupce, a koji će da prate. Štedi se na svemu i svačemu, a kvalitet sve lošiji. Žalosno je na šta je svet spao! Žao mi dece koja još nisu svesna vremena koje dolazi.

Znalac

pre 3 godine

nije problem toliko sto nema punjaca uz novi tel, vec je veci problem sto (kod nas) ne mozes kupiti kvalitetan i brz punjac, dakle preko 25w. Plus, cena je nenormalna (4-5000din). Naci punjac od 40w je misaona imenica. Da li neko zna kako je u inostranstvu?

kako da ne

pre 3 godine

@Vuk sa Ontarija
Plaćaju se telefoni na ugovorima jer nema logike kupiti jedan takav potrošni materijal za keš. Do 200e keš i 300 i okej, sve preko toga plaćaj mesecno jer zašto bi dao 400 u kešu? Bolje za te pare da izvedeš ženu i decu na večeru, negde gde će se deca igrati its, itd. Za sve potrošne materijale je glupo davati keš ako je skuplji proizvod. Svakako dosta gubiš na ceni, svakako ga nećeš koristiti ceo život, uzmeš na ugovor na 12 ili 24 meseci i kad ti dosadi prodaš i isplatiš parama koje ti neko dao. To ne može bas sa svakim, uglavnom sa iphone jer iphone realno najjače drži cenu. Moj Iphone X sam kupio kada je izašao za 1050 franaka (CH), posle 2 ipo godine je polovan koštao 450-500 u stanju u kakvom je bio moj, perfektno stanje bez ogrebotine. A, ja ga isplatio 6 meseci pre toga. Da mi je dosadio za godinu dana, cena mu bila 650-700. A, imao da platim još 525. Koristiš i posle godinu dana ti ga drugi plati ;) Naravno, kontaktiraš provajdera i tražiš račun da isplatiš telefon sve preostalo i to ti stigne za 2 dana. Pozzz

Zlatko

pre 3 godine

Sta cu kao korisnik androida. Zameniti postojeci one plus 7t(koji za godinu dana NIKAD nije zastucao i radi nerealno brzo) sa one plus 8t(12gb rama i 256 gb memorije) koji ce me izaci 3700 juana(463 evra). Dobijem fon sa boljim trajanjem baterija od najjacih samsung/apple modela, sa brzim punjenjem, brzi telefon(one plus su poznati kao najbrzi telefoni na trzistu) i sa malo losijom kamerom...i to sve kao sto rekoh za 463 eura.
(Srbin, 15. decembar 2020 16:40)

Nisam baš upoznat sa OnePlus telefonima, ali zainteresovalo me je to što plaćaš u juanima. Dakle, ako je telefon toliko dobar koliko ga hvališ, nema potrebe menjati ga. Ako baš imaš merak da menjaš i da uzmeš novi pomenuti, sačekaj koji mesec, ovom novom će malo pasti cena, a hvala Bogu na JD ili TB se može naći. Možda čak i daju neki popust krajem januara i početkom februara za Novu Godinu.

Nkea

pre 3 godine

Ne bi ni kod apple bilo sporno da nisu promenili na C konektor sto je samo zarad profita.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jovan, 15. decembar 2020 11:23)

iPhone 11 je imao C konektor. Nekad se mora napraviti presek.

PlasticneKese

pre 3 godine

Ista fora kao sa plasticnim kesama po prodavnicama. Pre neki dan je bio podatak da su silne stotine miliona dinara zaradile prodavnice kod nas od kad su ukinute besplatne kese, a svega 2 od 30 i nesto kesa testiranih ispunjavaju ekoloske norme biorazgradivosti. Toliko o tome da je ikoga briga za ekologiju, vec samo za svoj dzep.

Locutus

pre 3 godine

Baš bih voleo da vidim to bežično punjenje na nekoliko metara daljine. Tražio sam po netu i ništa. Malo mi nije jasno kako bi iko mogao da preživi u takvim prostorijama, ali ajde možda je i moguće...
(Locutus, 15. decembar 2020 12:10)

Tebi i ovima što ti daju pluseve mora i prekidač za sijalicu da se dokazuje...

Odeš na You Tube(ne pešice)... Pa ukucaš slovima(koja vidim znaš): Bosch Professional Wirless Charging for Cordless Powertools.
A ovo posle ukucaš u prevodilac (ne preko zebre) da skontaš, ako skontaš? Napokon.
(Mediocritical, 15. decembar 2020 12:30)

Smanji doživljaj druže. U celom tom sistemu wireless je milimetar, a sve preostalo je kabel. Takvo indukciono punjenje postoji više od 100 godina. Imaš mobilne od pre 10 godina koji su podržavali indukciono punjenje, ali samo na blizu. Na daleko je to nemoguće. Elektromagnetno polje se rasipa i slabi sa kvadratom rastojanja. Možeš ili da jako približiš bateriju (praktično kontakt, što i rade) ili da toliko pojačaš magnetno polje da spržiš sve u sferi od nekoliko metara. Nema trećeg rešenja.

Alex

pre 3 godine

Kad je onomad Obama bio u Kini, zalio se na trgovinski deficit u odnosu na tu zemlju. Onda ga je kineski predsednik pitao dali zna koliko para ostane u Kini od proizvodnje jednog iPhone telefona. Posto nije imao taj podatak, dobio je informaciju da Kini ostane 8 dolara, a takav model se na trzistu prodaje za oko 1000. Nista ga vise Obama nije pitao na tu temu. Ovo je bezobrazluk epskih razmera i svakoga ko pristane na tu pljacku cu smatrati potpunim idiotom.
(kole, 15. decembar 2020 15:25)

Pa jednostavno neka traži da ostane 100$ po komadu. Nije teško. E sad da li će se proizvoditi bas tu je drugo pitanje. Još niste shvatili da minimalnu cenu rada odredjuje država a ne privatna kompanija. Ova ide tamo gde je najjeftinije. Pitanje za kineskog predsednika je - zašto je radna snaga tako jeftina ??????

drvobradi

pre 3 godine

@kraja
To inače tako radi samo na internetu. Evo ti primer Srbija, imas grad koji nema pijaću vodu već 20g i glasa uvek za iste likove. A ti veruješ da će svi da se ujedine i odu da kupe poznati kineski brand telefona, zato što on ima punjač u kutiji.

Drax

pre 3 godine

Ja sam od S4 i raznih problema sa njim zarekao se nikad vise Samsung a iPhone je dokazano smece zato sto je moj brat kupovao svaki dok nisu poceli da se kvare i nije naucio a bio je uporan decko.Huawei mi se najbolje pokazao.

Hogar

pre 3 godine

u razvijenom svetu ljudi obicno zamene stari iphone za novi direktno kod Apple, pri zameni se ne vracaju stari punjac/kabl/slusalice. Sa te strane vidim neku logiku, mada mogli su da umanje i cenu na osnovu toga malo

gagi

pre 3 godine

E, bas ce Samsung i Apple da propadnu, sto ste vi ljuti zbog punjaca, pa cete sad da kupuiete kineze! Onaj ko moze sebi da priusti njihove uredjaje, kupice ih ponovo, onaj ko nema para za to, bice ljut na njih i kupice kineski telefon! Tako to biva, grozdje je kiselo! Ja godinama koristim Iphone telefone, i ni sam ne znam sta cu sa punjacima, a imam i ove druge, a telefon je ekstra, pa ga necu menjati zbog tih budalastina! Ajd lagano palcice na minus!

Vuk_sa_Ontarija

pre 3 godine

Meni firma i onako kupuje tewlefon pa me briga da li ima ili nema punjac, ako mi ne kupe oni isprsicu se sam za tih 30$. Negde u februaru izlazi 2 godine ugovora pa ce moj stari S10+ da ide mladjem sinu a ja cu valjda dobiti S21, moze i ultra ako nemaju + :)

Inace, privatno nikad ne bih dao toliko novca za telefon i ako mi je plata sasvim solidna za Kanadu ali radije posaljem tu razliku u novcu roditeljima i tazbini u Srbiji. Doduse, ovde skupe telkefone uzimaju iskljucivo na ugovore, jednom sam u prodavnici telefonskog operatera prissutvovao sceni da su zaposleni momci bili totalno iznenadjeni kad je lik dosao i iskesirao za novi Iphone, nisu znali kakav je postupak. Inace lik koji je kupovao je bio Rus, toliko.

Drax

pre 3 godine

Ja sam od S4 i raznih problema sa njim zarekao se nikad vise Samsung a iPhone je dokazano smece zato sto je moj brat kupovao svaki dok nisu poceli da se kvare i nije naucio a bio je uporan decko.Huawei mi se najbolje pokazao.

kako da ne

pre 3 godine

Nema više glavno dugme, Iphone prvi sklonio i drugi krenuli. Nema više porta za slušalice, Iphone prvi drugi ispratili, nema više punjača, iphone prvi i drugi ispratili. Sve te promene na samom uredjaju jedino Apple sme da uvede prvi, niko drugi.

JOBAH

pre 3 godine

Plaćaš im te nove modele €1000 a oni se štekaju da daju i punjač od €30-50? Eto razloga zašto neću kupiti novi model ovih proizvođača, ma koliko mislim da su bolji od ostalih. Vreme je da proširim vidike i dam šansu i drugim brendovima, ovo je sramota šta su počeli da rade. Ekološka svest? Ma da, lopovi.
(milan010, 15. decembar 2020 11:38)

Punjači koje su davali uz telefone na velike količine koštaju 3 dolara...

Optimista

pre 3 godine

Šta ste podigli toliku galamu oko punjača. 95% ljudi koji kupuju novi telefon već ima punljač. A onih 5% neka daju 5,00 evra za punjač, neće zbog toga propasti, a i ako bi punjač bio uz telefon, nije besplatan.

Nenad

pre 3 godine

Odavno se šporeti prodaju bez kabla.
Sada gledam, najjeftiniji je oko 20.000 RSD, a kabl košta oko 1500 RSD...
To mu dođe 7,5% na cenu šporeta.

Mikele

pre 3 godine

Slusam ove sto ce preci na drugi brend ako je ovo istina, pa jel vi telefon kupujete zbog budjavih fabrickih slusalica? Punjaca svi imamo po kuci ne znamo sta cemo sa njima, ko voli da koristi slusalice do sada je vec kupio neke kvalitetnije zar ne? Samo da se napravi problem cccc

Đokče

pre 3 godine

Onda ce ostati bez velilog broja korisnika. Ja cu prvi preci na Huawei bez razmisljanja...
(Zurkolomac, 15. decembar 2020 15:20)

Bez razmišljanja si i do sada kupovao telefone i pisao postove o Eplu, pa možeš da nastaviš i dalje. Naći ćeš i ti devojku. Jednom.

Milojica

pre 3 godine

Realno, ko voli da sluša muziku kupi sebi kvalitetne slušalice, tako da me nedostatak slušalica ne tangira previše. E sad, punjač obično crkne posle nekog vremena, pa nije loše dobiti nov s vremena na vreme pogotovu sad kad imamo neke sulude brzine punjenja što obični punjači koji se prodaju kod nas ne mogu ni za tri života da postignu.

Dolores

pre 3 godine

Baš bih voleo da vidim to bežično punjenje na nekoliko metara daljine. Tražio sam po netu i ništa. Malo mi nije jasno kako bi iko mogao da preživi u takvim prostorijama, ali ajde možda je i moguće...
(Locutus, 15. decembar 2020 12:10)

Zabriljava broj pluseva/minusa koje ste dobili. Bezicno napajanje je jos Tesla za svog zivota prezentovao. Takodje ste mogli u Teslinom muzeju u BG da drzite u ruci sijalicu koja radi bez ikakvih zica, kablova i sl. jos od kako je otvoren muzej. Ovaj sistem nije usao u siroku upotrebu samo zbog toga sto je, bar sa tadasnjim tehnologijama, bilo nemoguce odrediti ko i koliko energije trosi... a time je bilo i nemoguce naplatiti potrosnju.

ma da

pre 3 godine

Ala trljaju ruke Xiaomi i Huawei
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bgd011, 15. decembar 2020 15:36)
----------------------------------------------

Kada je objavljena vest da ovo radi Apple, ljudi su pricali da ce preci na Samsung - ja sam tada rekao da ce svi ovo preuzeti, i evo sada to i vidimo. Bez brige, za najdalje sest meseci ce i Huawei i Xiaomi isto uraditi. Ne se sekiraj.

saskica

pre 3 godine

e pa mogu ja i da ne kupim samsung. za moje pare ima da kupim teslu ako treba samo iz inata. dam 1000e za telefon i da kupujem punjač još. ma sigurno

only fools and horses

pre 3 godine

Tebi i ovima što ti daju pluseve mora i prekidač za sijalicu da se dokazuje...

Odeš na You Tube(ne pešice)... Pa ukucaš slovima(koja vidim znaš): Bosch Professional Wirless Charging for Cordless Powertools.
A ovo posle ukucaš u prevodilac (ne preko zebre) da skontaš, ako skontaš? Napokon.
(Mediocritical, 15. decembar 2020 12:30)

I onda ljudi koji to pogledaju i ipak imju par grama mozga, vide da postoji punjač koji je kablom povezan na struju i da na taj punjač mora da se spusti baterija koja se puni.
Ali ljudi koji ni tih par grama mozga nemaju, će ih ipak ubeđivati da je to punjenje bežično.

Srbin

pre 3 godine

Sta cu kao korisnik androida. Zameniti postojeci one plus 7t(koji za godinu dana NIKAD nije zastucao i radi nerealno brzo) sa one plus 8t(12gb rama i 256 gb memorije) koji ce me izaci 3700 juana(463 evra). Dobijem fon sa boljim trajanjem baterija od najjacih samsung/apple modela, sa brzim punjenjem, brzi telefon(one plus su poznati kao najbrzi telefoni na trzistu) i sa malo losijom kamerom...i to sve kao sto rekoh za 463 eura.

rani

pre 3 godine

Ja sam u blagom soku! Ali ne zbog tih kablova, briga me za to, vec zbog toga sto pojma nisam imao da u nasoj zemlji zive Ajfonovci i Androidovci?!? Znao sam za Srbe i nekoliko nacionalnih manjina, ali ovo...

Lorimer

pre 3 godine

Postoji nešto što se zove "ruke",naučiš da ih koristiš i ne ispada ti telefon. Meni moj za 4 godine nije ispao ni 3 puta...
(Legend, 15. decembar 2020 15:27)

Super, ti si naš idol!

Legend

pre 3 godine

(mare, 15. decembar 2020 12:28)

Postoji nešto što se zove zaštitna futrola. Kupiš nju za 15€ i može telefon da ti ispada 2 puta dnevno i da mu ništa ne bude. Meni moj za 5 godina službe ispadao ihahaj, nema ni ogrebotinu.
(Lorimer, 15. decembar 2020 14:04)


Postoji nešto što se zove "ruke",naučiš da ih koristiš i ne ispada ti telefon. Meni moj za 4 godine nije ispao ni 3 puta...

Tenis20

pre 3 godine

Ne kupujem Samsung i Iphone tako da me to ne dotiče.
(duka, 15. decembar 2020 11:36)
Al ovi komentari "svet se vrti oko mene"...evo ja iskljucivo kupujem Iphone i Samsung i sta onda?

kole

pre 3 godine

Kad je onomad Obama bio u Kini, zalio se na trgovinski deficit u odnosu na tu zemlju. Onda ga je kineski predsednik pitao dali zna koliko para ostane u Kini od proizvodnje jednog iPhone telefona. Posto nije imao taj podatak, dobio je informaciju da Kini ostane 8 dolara, a takav model se na trzistu prodaje za oko 1000. Nista ga vise Obama nije pitao na tu temu. Ovo je bezobrazluk epskih razmera i svakoga ko pristane na tu pljacku cu smatrati potpunim idiotom.

pera lozac

pre 3 godine

@mediocritcal

Makita je otisla jos dalje. Od moje tetke, komsinice druga poznanik ima Makitinu udarnu busilicu sa tim sistemom, samo mnogo veci domet ima. Firma mu je na Slaviji i tu je ustekan punjac a busilica mu se puni gde god da je u gradu. Krajnji domet je do Zeleznika, tamo se punila, ali malo sporije.
(NN,

Eeeeeee... slicno se i meni desavalo, kad videh u blizini antenu od 5G....mora da unosi neke smetnje u pm.

fensi_lik_vracar

pre 3 godine

@Koliko nas zaista koristi slušalice koje dolaze sa telefonom?
(Ja, 15. decembar 2020 15:34) pa svako normalan kome su potrebne.

key and peele

pre 3 godine

kapitalizam je majstor kuvanja zabe mlakom vodom. prvo te ubedi da je ekskluziva kvalitetom, a onda te navuca da placas svaki novi kapric. i svaki put dobro zaradi na tvom egu koji ne moze da prihvati da nije kadar da se jos malo isprsi i doturi za novo parce ekskluzive.

bgd011

pre 3 godine

@No1e, 15. decembar 2020 13:01)

a koju svrhu ima google photos??? imas galeriju u okviru telefona i to je sasvim dovoljno...a ako nemas onda jbg...kupi bolji telefon

fensi_lik_vracar

pre 3 godine

Stvarno mi je nebitno ako platim 1000 e za telefon da li cu da dodam jos 10 evra za punjac. Ali je debilno da mi neko kaze imas stari punjac ne treba ti novi. Posle god dve kabal se i na kvalitetnim punjacima osteti

Ludman

pre 3 godine

aplle sam nosio deceniju, prosle godine sam presao na Samsung, sad cu i njih da ukinem. Nenormalne cene telefona i jos da vam zakinemo i osnovnu opremu. kad sam kupovao tel objasnjava meni prodavac da je Iphon od stakla i da je to kao vau i da je prosto hlupo kupiti plasticni tel. ,a ja se mislim ok sad kad mi ispadne( bar dva puta godisnje) necu morati da menjam samo ekran po bagatelnoj ceni od 250eur nego cu bukvalno moci da bacim telefon od tricavih 1500 eur. Reko hvala ja bi ipak da se zadrzim na metalu ili bar plastici.
(mare, 15. decembar 2020 12:28). A da si kojim slučajem koristio “Apple” i njihov “iPhone”, možda bi sve bilo drugačije, a?

Zlatko

pre 3 godine

Jos da krenu i automobile da isporucuju bez akumulatora...
(shone, 15. decembar 2020 12:32)

Nije ista stvar, ali je slična. Isporučuju bez rezervnog točka. A kad počnu da nabrajaju opremu u paketu, pa kad kažu - retrovizori u boji vozila. Vau.

Lorimer

pre 3 godine

(mare, 15. decembar 2020 12:28)

Postoji nešto što se zove zaštitna futrola. Kupiš nju za 15€ i može telefon da ti ispada 2 puta dnevno i da mu ništa ne bude. Meni moj za 5 godina službe ispadao ihahaj, nema ni ogrebotinu.

Нокан

pre 3 godine

И како продати стари телефон без пуњача пре куповине новог а то радим сваке године?

Vlada

pre 3 godine

@Michael Clayton

Evo recicu ti sta mislim. Ja u kuci imam minimum 5 punjaca kojima mogu da punim trenutne telefone(firmin i svoj licni). Za iPhone samo vlasnik predhodne generacije moze da se koristi jer ovi iz Apple-a vole da se bas sprdaju sa svojim musterijama. Znaci ako si prosle godine uzeo iPhone 11 na ugovor ove godine moras da kesiras za iPhone 12 i da imas punjac, ili obratno. Svi su presli na USB-C BAS iz tog razloga da bi punjaci bili univerzalni, naravno presao je i Apple samo su stavili USB-C na pogresnu stranu, tj u punjac a ne u telefon.

milojko

pre 3 godine

To svaka drzava lako resi, napise jednostavno da uredjaj koji se prodaje krajnjem kupcu na njenom trzistu mora da se isporuci sa opremom da je upotrebljiv i kompletan i gotova stvar, moze I Apple I Samsung da izmisljaju sta hoce, sutra ce i prodavci televizora iporucivati bez ispravljaca i prodavci ves masina bez kabela itd.

EU Citizen

pre 3 godine

Ja sam prestao da ih kupujem pre koju godinu, baš zato što su počeli da bivaju sve sličniji onoj gadosti iz Kupertina kojoj ni ime ne volim da pomenem :)) Ovi lopovluci na sitno sa punjačima pod ekofašističkim izgovorima su samo trešnjica na torti, baš se spremam da kupim neki novi telefon posle dužeg vremena, verovatno novi OnePlus, ali svakako, po prvi put u životu nekog Kineza, pošto su ostalih par kandidata isto top modeli drugih kineskih brendova, recimo, Oppo, jer su po stvarima bitnim za mene, na prvom mestu brzom punjenju i dugoj izdržljivosti, postali dominantni, a tu je punjač jedna od najbitnijih stavki. Uopšte ne mogu da zamislim da mi neki tehnološki sad već mentalno zaostali brend tipa Applea ili Samsunga, čije se baterije sporo pune a jako brzo prazne, još dodatno zeza u zdrav mozak isporučujući mi smartfom bez punjača, da mi naplati još par desetina evra, zato što mu se, eto, može, pošto sam ja ovca :)) U finansijskoj sam mogućnosti, hvala bogu, da kupim tri top Epla i tri top Samsunga svakog meseca, ako mi se tako hoće, ali uopšte ne mogu da zamislim psihologiju osoba koje pod takvim uslovima i uz takav bezobrazluk i aroganciju kupuju njihove telefone sa već koju godinu jako lošim odnosom cena/kvalitet :))

No1e

pre 3 godine

Pitanje je dana kada će na ekranu izaći poruka: Da bi ste nastavili da koristite telefon danas, uplatite X$ za ponovno pokretanje softvera!
Ili da otvorite galeriju slika, treba vam određeni broj "Apple" kredita na računu... koje možete da uplatite na svim prodajnim mestima...

Primera je bezbroj, i nažalost polako se neki i ostvaruju (Google Photos će biti besplatan. Zauvek. reče jednom Google)
Aha.

Duca

pre 3 godine

"Cenim" ono kako svima ostane punjač od starog, a u uputstvu telefona piše "koristiti samo originalni punjač inače se gubi garancija". Znači cela stvar je u "neprimetnom" povećanju cena za vrednost punjača. Pišem za normalne korisnike, "bolesnici" kojima je svaka pomena mobilnog samo nova prilika da omalovažavaju proizvode jedne od dve najveće lopovske firme u toj industriji, neka daju velike pare i žive u svom svetu patnje za najnovijim i najskupljim telefonom - za njih 50€ na 1000-1500€ koje daju za telefon svake dve godina stvarno nije bitna stavka. To što sve za šta se mobilni koriste radi 95% isto kao i onaj od 300€ to im takođe nije bitno - važan je status, a ne šta se sa njime radi. Fotografija od 50-100000 pixela vredi; ali samo uz optiku nekog DSL fotoaparata. Procesor sa 8 jezgara i puno memorije vredi; ali u računaru sa monitorom od 24 inča, odgovarajućim OS i programima na kojima se rade unakrsne tabele sa više hiljada podataka, veliki tehnički 2D i 3D crteži, animacije, obrada filmova i slično. Ali "bolesanika" ima u svim oblastima, proizvođači ih koriste i to je to.

kaokakao

pre 3 godine

Pa vidjeli da je narod glup i da moze sve da prodje, jos ce isti taj narod da brani proizvodjaca tvrdeci da on to radi jer je ekoloski osvijescen i brine za zivotnu sredinu. Jedina stvar koja proizvodjaca interesuje je sto veci profit.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Odeš na You Tube(ne pešice)... Pa ukucaš slovima(koja vidim znaš): Bosch Professional Wirless Charging for Cordless Powertools.
A ovo posle ukucaš u prevodilac (ne preko zebre) da skontaš, ako skontaš? Napokon. (Mediocritical, 15. decembar 2020 12:30)

I kad sve to uradiš, vidiš da se alati pune kao i telefoni - spuštanjem na bazu.

adriano_galliani

pre 3 godine

na punjace verovatno neka univerzalna bezicna prica gde bi jedan bezicni mogao da puni vise razlicitih aparata.
(dok ima ljudi bice i para..., 15. decembar 2020 12:21)

To već postoji. Qi je univerzalan standard za bežično punjenje već 10+ godina - još je i Nokia Lumia koristila taj standard.

kraja

pre 3 godine

...umesto medjusobnog vredjanja i peckanja, kolektivno preci na treceg proizvodjaca...
...kad eplu i samsungu padne prihod za po par milijardi, mozda ce shvatiti poruku pucanstva...
...ovakve "dzinovske" korake u pljacki kupaca treba dzinovski kazniti...
...ali, znam, taj podanicki mentalitet prema velikim firmama se tesko iskorenjuje...

mojne

pre 3 godine

Da je Apple ove godine dozivio fijasko sa svojim iPhone telefonima, iduce godine bi stavio ne jedan, nego dva punjaca, zicni i bezicni! Toliko njih interesuje zastita zivotne sredine. Ali oni su naravno sve to dobro proucili prije nego su krenuli u avanturu bez punjaca. Cilj je sto jeftiniji proizvod za sto veci novac. Nazalost, ljudi sve progutaju i radi neke svoje male pobjede u lokalnom kafic, kad izvade svoj novi iPhone na sto, dali bi mnogo vise od ovoga sto trenutno daju. I ne vazi prica samo za iPhone, njega navodim ko primjer nekog statusnog simbola koji je sve sem to, jer je toliko precijenjen.

UT

pre 3 godine

Kupovati skupe telefone bez punjača je kao da uzimate skupa kola bez akumulatora. Oni bi morali da aktivno usavrsavaju punjace i da ih maksimalno optimizuju za arhitekturu uređaja za koje su u prvom planu namjenjeni. Iako jednim te istim punjačem mozete puniti masu telefona, svaki odnos "punjač - telefon" koji dobijete u kutiji bi trebalo da bude posebna napredna tehnologija za sebe. Ja razumijem da su oni odavno ostali bez ideja i da uvaljuju ljudima jedno te isto, ali da zbog ušteda gone tehnologiju u rikverc mi nije jasno. Bojim se da ce nas u buducnosti derati za navodno kvalitetne punjace dobrih performansi kojima u realnosti necemo postizati nikakve posebno efikasne rezultate.

Nenad

pre 3 godine

"Pa ne treba ti punjac za svaki novi uredjaj, imas vec od prethodnog? samo se bespotrebno stvara otpad."
@Apatrid

Pa da realno ne treba,samo postoji začkoljica,kupis na primer s20 ultra ili iphone 12,premium telefoni vrhunska tehnologija,sofisticirana baterija koja se puni puno brze od ostalih,ali da bi tako punio treba ti odgovarajuci punjač za nju,koji nije jeftin a tvoj stari nema te performanse jer je stariji model.I onda ti posto ti je potrebno da napunis bateriju veoma brzo i izmedju ostalog i zbog toga dajes 1200+e moras da dodas jos za punjač...Klasičan vid prevare od strane kompanija koji se kriju iza ekologije,takodje i te agencije koje namecu ekoloske norme rade za te iste kompanije,jer realno punjača nece biti manje na svetu samo ce se dodatno naplacivati.Najbolji potez je ne kupovati od tih kompanija dok se ne opamete al mislim da to nikome ne smeta,jer ko ima 1200e za tel ima i 50 za super brzi originalni punjac i jos 50e za npr apple sluske,ja nemam ni za jedno,imam tel od 150e zajedno sa punjacem i slusalicama.

x

pre 3 godine

@ Androidasi sta kazete na ovo?
(Michael Clayton, 15. decembar 2020 11:21)

Кажемо да ће Ајфоновци и даље као овце куповати бренд, па макар продавали и дисплеј и батерију као додатну опрему, а кажемо и то да ће због оваквих потеза Хуавеи и други кинески произвођачи профитирати...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (chubura, 15. decembar 2020 12:06)

Hoce, hoce :) Tesite se

Bogoje Panajotović

pre 3 godine

Sledeca verzija dolazi bez telefona.
(Thor, 15. decembar 2020 11:44)

To bi bio suviše radikalan potez. Sledeća verzija ipak dolazi samo bez ekrana. Svako od nas kući ima bar jedan ekran, makar polomljen (bitno da radi digitajzer).

Locutus

pre 3 godine

Bosch je napravio sistem bežičnog punjenja svojih peofesionalnih alata, u dometu bežičnog punjača, ili ti centralnog opskrbljivača energije... Bazna stanica se uključi u utučnicu a ostali alati u dometu jednog sprata građevine, dobijaju energiju.
Čudi me da u ovom segmentu bežičnog napajanja zaostaju digitalni uređaji koji daleko jednostavnije mogu primeniti ovaj patent, sa hiljadostruko manjim snagama potrebne za opskrbljivanje baterija.
Ovo bi otvorilo bežične baze punjenja na domet svakog wifia.
Tako da bi punjenje otišlo kao takvo u zaborav, sa sve punjačima i kablovima i utikačima...
(Mediocritical, 15. decembar 2020 11:53)

Baš bih voleo da vidim to bežično punjenje na nekoliko metara daljine. Tražio sam po netu i ništa. Malo mi nije jasno kako bi iko mogao da preživi u takvim prostorijama, ali ajde možda je i moguće...

mare

pre 3 godine

aplle sam nosio deceniju, prosle godine sam presao na Samsung, sad cu i njih da ukinem. Nenormalne cene telefona i jos da vam zakinemo i osnovnu opremu. kad sam kupovao tel objasnjava meni prodavac da je Iphon od stakla i da je to kao vau i da je prosto hlupo kupiti plasticni tel. ,a ja se mislim ok sad kad mi ispadne( bar dva puta godisnje) necu morati da menjam samo ekran po bagatelnoj ceni od 250eur nego cu bukvalno moci da bacim telefon od tricavih 1500 eur. Reko hvala ja bi ipak da se zadrzim na metalu ili bar plastici.

Mediocritical

pre 3 godine

Baš bih voleo da vidim to bežično punjenje na nekoliko metara daljine. Tražio sam po netu i ništa. Malo mi nije jasno kako bi iko mogao da preživi u takvim prostorijama, ali ajde možda je i moguće...
(Locutus, 15. decembar 2020 12:10)

Tebi i ovima što ti daju pluseve mora i prekidač za sijalicu da se dokazuje...

Odeš na You Tube(ne pešice)... Pa ukucaš slovima(koja vidim znaš): Bosch Professional Wirless Charging for Cordless Powertools.
A ovo posle ukucaš u prevodilac (ne preko zebre) da skontaš, ako skontaš? Napokon.

Apolo

pre 3 godine

Хахаха Самсунг боље да ћути, довољно је што има Exynos па да их Епл и сви други могу спрдати. А на крају су и сами избацили 3.5мм jack из употребе.

marko_sthlm

pre 3 godine

Pa dobro...onda nakon 15 godina menjam proizvođača. Sledeći put biram nekog ko daje više za manje.

Ovi ukidaju osnovne stvari dok jedan Xiaomi daje i zaštitnu masku i zaštitnu foliju za ekran (već postavljenu) sa svojim skupljim modelima.

Zapravo potrošači imaju moć da svojim izborom utiču - ne kupujem telefon bez punjača i tačka. Bez slušalica možda, ali punjač nije predmet diskusije.

ajs

pre 3 godine

Bosch je napravio sistem bežičnog punjenja svojih peofesionalnih alata, u dometu bežičnog punjača, ili ti centralnog opskrbljivača energije... Bazna stanica se uključi u utučnicu a ostali alati u dometu jednog sprata građevine, dobijaju energiju.
Čudi me da u ovom segmentu bežičnog napajanja zaostaju digitalni uređaji koji daleko jednostavnije mogu primeniti ovaj patent, sa hiljadostruko manjim snagama potrebne za opskrbljivanje baterija.
Ovo bi otvorilo bežične baze punjenja na domet svakog wifia.
Tako da bi punjenje otišlo kao takvo u zaborav, sa sve punjačima i kablovima i utikačima...
(Mediocritical, 15. decembar 2020 11:53)

“Ili ti” se pise sastavljeno. Hteo si da zvucis pametno, a ustvari zbog nepismenosti si ispao nesto drugo!

Lol

pre 3 godine

@ Androidasi sta kazete na ovo?
(Michael Clayton, 15. decembar 2020 11:21)

Кажемо да ће Ајфоновци и даље као овце куповати бренд, па макар продавали и дисплеј и батерију као додатну опрему, а кажемо и то да ће због оваквих потеза Хуавеи и други кинески произвођачи профитирати...
(chubura, 15. decembar 2020 12:06)

Ajfonovci kao ovce samo? A Samsung nije najveći proizvođač android telefona na svetu? Vi nećete biti ovce, i misliš da će Huawei i ostali kinezi ostati imuni na ovaj trend?
E moj..

chad

pre 3 godine

Nikad nisam koristio ni iPhone ni Samsung niti planiram, iz mnogo razoga. Koristim OnePlus 7 pro i nikad nisam bio zadovoljniji nekim mobilnim uredjajem. Iscekujem novu devetku koja ce zasigurno da oduva konkurente, a da ne spominjem Samsungov ocajni Exynos procesor koji ne moze da parira SD-u.

Boris

pre 3 godine

A pre neki dan se fanovi samsunga podsmevali na odluku Iphone. Hehe, svi su isti, tako i kinezi, sad imate kineze koji kostaju maltene kao i Iphone, upaz je bio sa damping cenama ali na kraju njihova politika im je svima ista.

prirudaaa

pre 3 godine

E sad je prilika za kompaniju koja hoće da se probije i bude glavni "mangup među mangupima" da zezne i Apple i Samsung i ostale pa da stavi u prodaju samo kutiju, bez ičega. Opet bi bilo na gomile skorojevića koji bi platili za to...ništa, samo da se zna da su oni prvi to kupili.

Nemanja

pre 3 godine

U principu svi oni jedni druge kopiraju, samo sto Apple nekako bude prvi u uvodjenju tih nepopularnih novina, ovi malo iskoriste to za marketing i onda se tiho prebace i oni na istu stvar, kao sto je Huawei bio srednje cenovnog ranga, a sad postao i tu konkurent vodecem dvojcu, tako ce jednog dana i ostali kineski roizvodjaci dici cenu i ostali trenutno jeftini proizvodjaci izbaciti punjac i ostale stvari koje izbace vodeci dvojac ili sad vec trojac izbaci ce i oni. U sustini punjaci i slusalice u kutiji postaju proslost u svetu telefona i to je to. Onaj koga sad to ne dotice dirnuce ga kroz godinu dana ili dve. Veliki pozdrav i sve najbolje.

chubura

pre 3 godine

@ Androidasi sta kazete na ovo?
(Michael Clayton, 15. decembar 2020 11:21)

Кажемо да ће Ајфоновци и даље као овце куповати бренд, па макар продавали и дисплеј и батерију као додатну опрему, а кажемо и то да ће због оваквих потеза Хуавеи и други кинески произвођачи профитирати...

Eugen

pre 3 godine

A koga zabole sta rade Apple i Samsung? To sto pokusavaju da ustede na prikljucku za slusalice i na punjacima govori samo o tome da kompanijama ni malo dobro ne ide. Zasto im dobro ne ide?... Mozda zbog naduvanih cena i konkurencije iz Kine?

dok ima ljudi bice i para...

pre 3 godine

epl, pored toga sto je uspesan sa inovacijama, je i hrabar pa se osmelio da vidi hoce li verna armija potrosaca prihvatiti telefon bez punjaca, odnosno pristati da ga u nekom trenutku (pretpostavljam) skupo plati. izgleda da hoce.

sad je dosao na red samsung da proba to isto.

inace, i dalje veliki broj modela stize sa 3.5mm a tako ce biti i sa punacima uz telefone. na 3.5mm ce uticati povecanje kvaliteta i smanjenje cena BT sluski a na punjace verovatno neka univerzalna bezicna prica gde bi jedan bezicni mogao da puni vise razlicitih aparata.

Sani Kroket

pre 3 godine

Sve dok potrosacko drustvo podrzava proizvodjace da rade sta hoce, ovo ce se desavati. Kad ne bi kao ovce trcali u prodavnicu cim na 6 meseci izbace isti model, samo sa mrvicu boljom kamerom, malo bi se drugacije ponasali!
Telefon me sluzi od avgusta 2016 godine(imam novca i za najskuplji model, nije stvar da ne mogu) i sad razmatram sta ce izaci novo ove godine da se castim. Medjutim ako ne bude punjaca, radice ova masina sve dok bude mogla. Ima malo i do principa!
p.s. kad stavite zastitnu masku,svaki je isti! To sto vi tripujete da ste nesto bitniji ako imate novi top model svake godine...neka polako,shvaticete jednog dana

Nele

pre 3 godine

Nikad nisam koristio ni iPhone ni Samsung niti planiram, iz mnogo razoga. Koristim OnePlus 7 pro i nikad nisam bio zadovoljniji nekim mobilnim uredjajem. Iscekujem novu devetku koja ce zasigurno da oduva konkurente, a da ne spominjem Samsungov ocajni Exynos procesor koji ne moze da parira SD-u.
(chad, 15. decembar 2020 12:05) # Link komentara

Neko nikada ne izadje iz svog sela niti planira, iz mnogo razloga - i bude zadovoljan svojim životom.

NN

pre 3 godine

@mediocritcal

Makita je otisla jos dalje. Od moje tetke, komsinice druga poznanik ima Makitinu udarnu busilicu sa tim sistemom, samo mnogo veci domet ima. Firma mu je na Slaviji i tu je ustekan punjac a busilica mu se puni gde god da je u gradu. Krajnji domet je do Zeleznika, tamo se punila, ali malo sporije.

Mediocritical

pre 3 godine

Bosch je napravio sistem bežičnog punjenja svojih peofesionalnih alata, u dometu bežičnog punjača, ili ti centralnog opskrbljivača energije... Bazna stanica se uključi u utučnicu a ostali alati u dometu jednog sprata građevine, dobijaju energiju.
Čudi me da u ovom segmentu bežičnog napajanja zaostaju digitalni uređaji koji daleko jednostavnije mogu primeniti ovaj patent, sa hiljadostruko manjim snagama potrebne za opskrbljivanje baterija.
Ovo bi otvorilo bežične baze punjenja na domet svakog wifia.
Tako da bi punjenje otišlo kao takvo u zaborav, sa sve punjačima i kablovima i utikačima...

milan010

pre 3 godine

Plaćaš im te nove modele €1000 a oni se štekaju da daju i punjač od €30-50? Eto razloga zašto neću kupiti novi model ovih proizvođača, ma koliko mislim da su bolji od ostalih. Vreme je da proširim vidike i dam šansu i drugim brendovima, ovo je sramota šta su počeli da rade. Ekološka svest? Ma da, lopovi.

Mesec

pre 3 godine

Najbolje da i telefone ne prodaju vec samo kutije. Pa stvarno ne znam sta da kazem. Takodje za cenu koja se plasira na trzistu ja zapravo ne dobijam toliko benefita. Ako vec placamo uredjaje koji realno kostaju u izradi jedva 50 $ i radnici koji ih sklapaju rade za jako male pare ne znam sta to kompanije toliko gube? Ovo je sramota sta se ovom svetu radi.

Đokče

pre 3 godine

Ma...ma....ma nemoguće!? Pa šta ćemo sad!?
Mogu li se brisati postovi od ranije, unazad, ili da menjamo nickove zauvek?

(Ipak ćemo se preseliti u Južnu Koreju...)

Dragan Milošević

pre 3 godine

Sad svi neka bojkotuju nove modele i strpe se sa starim dok ne promene tu glupu praksu. Isto kao onaj glupi skener otiska prsta ispod ekrana na samsund s10 plus. Smor neviđeni. Na kraju sam ga deaktivirao otključavam pomoću lica i na šifru što takođe smara. Onaj finger print scanner je bio majka.

milan010

pre 3 godine

Plaćaš im te nove modele €1000 a oni se štekaju da daju i punjač od €30-50? Eto razloga zašto neću kupiti novi model ovih proizvođača, ma koliko mislim da su bolji od ostalih. Vreme je da proširim vidike i dam šansu i drugim brendovima, ovo je sramota šta su počeli da rade. Ekološka svest? Ma da, lopovi.

Locutus

pre 3 godine

Bosch je napravio sistem bežičnog punjenja svojih peofesionalnih alata, u dometu bežičnog punjača, ili ti centralnog opskrbljivača energije... Bazna stanica se uključi u utučnicu a ostali alati u dometu jednog sprata građevine, dobijaju energiju.
Čudi me da u ovom segmentu bežičnog napajanja zaostaju digitalni uređaji koji daleko jednostavnije mogu primeniti ovaj patent, sa hiljadostruko manjim snagama potrebne za opskrbljivanje baterija.
Ovo bi otvorilo bežične baze punjenja na domet svakog wifia.
Tako da bi punjenje otišlo kao takvo u zaborav, sa sve punjačima i kablovima i utikačima...
(Mediocritical, 15. decembar 2020 11:53)

Baš bih voleo da vidim to bežično punjenje na nekoliko metara daljine. Tražio sam po netu i ništa. Malo mi nije jasno kako bi iko mogao da preživi u takvim prostorijama, ali ajde možda je i moguće...

chubura

pre 3 godine

@ Androidasi sta kazete na ovo?
(Michael Clayton, 15. decembar 2020 11:21)

Кажемо да ће Ајфоновци и даље као овце куповати бренд, па макар продавали и дисплеј и батерију као додатну опрему, а кажемо и то да ће због оваквих потеза Хуавеи и други кинески произвођачи профитирати...

Mesec

pre 3 godine

Najbolje da i telefone ne prodaju vec samo kutije. Pa stvarno ne znam sta da kazem. Takodje za cenu koja se plasira na trzistu ja zapravo ne dobijam toliko benefita. Ako vec placamo uredjaje koji realno kostaju u izradi jedva 50 $ i radnici koji ih sklapaju rade za jako male pare ne znam sta to kompanije toliko gube? Ovo je sramota sta se ovom svetu radi.

kraja

pre 3 godine

...umesto medjusobnog vredjanja i peckanja, kolektivno preci na treceg proizvodjaca...
...kad eplu i samsungu padne prihod za po par milijardi, mozda ce shvatiti poruku pucanstva...
...ovakve "dzinovske" korake u pljacki kupaca treba dzinovski kazniti...
...ali, znam, taj podanicki mentalitet prema velikim firmama se tesko iskorenjuje...

marko_sthlm

pre 3 godine

Pa dobro...onda nakon 15 godina menjam proizvođača. Sledeći put biram nekog ko daje više za manje.

Ovi ukidaju osnovne stvari dok jedan Xiaomi daje i zaštitnu masku i zaštitnu foliju za ekran (već postavljenu) sa svojim skupljim modelima.

Zapravo potrošači imaju moć da svojim izborom utiču - ne kupujem telefon bez punjača i tačka. Bez slušalica možda, ali punjač nije predmet diskusije.

No1e

pre 3 godine

Pitanje je dana kada će na ekranu izaći poruka: Da bi ste nastavili da koristite telefon danas, uplatite X$ za ponovno pokretanje softvera!
Ili da otvorite galeriju slika, treba vam određeni broj "Apple" kredita na računu... koje možete da uplatite na svim prodajnim mestima...

Primera je bezbroj, i nažalost polako se neki i ostvaruju (Google Photos će biti besplatan. Zauvek. reče jednom Google)
Aha.

Duca

pre 3 godine

"Cenim" ono kako svima ostane punjač od starog, a u uputstvu telefona piše "koristiti samo originalni punjač inače se gubi garancija". Znači cela stvar je u "neprimetnom" povećanju cena za vrednost punjača. Pišem za normalne korisnike, "bolesnici" kojima je svaka pomena mobilnog samo nova prilika da omalovažavaju proizvode jedne od dve najveće lopovske firme u toj industriji, neka daju velike pare i žive u svom svetu patnje za najnovijim i najskupljim telefonom - za njih 50€ na 1000-1500€ koje daju za telefon svake dve godina stvarno nije bitna stavka. To što sve za šta se mobilni koriste radi 95% isto kao i onaj od 300€ to im takođe nije bitno - važan je status, a ne šta se sa njime radi. Fotografija od 50-100000 pixela vredi; ali samo uz optiku nekog DSL fotoaparata. Procesor sa 8 jezgara i puno memorije vredi; ali u računaru sa monitorom od 24 inča, odgovarajućim OS i programima na kojima se rade unakrsne tabele sa više hiljada podataka, veliki tehnički 2D i 3D crteži, animacije, obrada filmova i slično. Ali "bolesanika" ima u svim oblastima, proizvođači ih koriste i to je to.

Bogoje Panajotović

pre 3 godine

Sledeca verzija dolazi bez telefona.
(Thor, 15. decembar 2020 11:44)

To bi bio suviše radikalan potez. Sledeća verzija ipak dolazi samo bez ekrana. Svako od nas kući ima bar jedan ekran, makar polomljen (bitno da radi digitajzer).

Sani Kroket

pre 3 godine

Sve dok potrosacko drustvo podrzava proizvodjace da rade sta hoce, ovo ce se desavati. Kad ne bi kao ovce trcali u prodavnicu cim na 6 meseci izbace isti model, samo sa mrvicu boljom kamerom, malo bi se drugacije ponasali!
Telefon me sluzi od avgusta 2016 godine(imam novca i za najskuplji model, nije stvar da ne mogu) i sad razmatram sta ce izaci novo ove godine da se castim. Medjutim ako ne bude punjaca, radice ova masina sve dok bude mogla. Ima malo i do principa!
p.s. kad stavite zastitnu masku,svaki je isti! To sto vi tripujete da ste nesto bitniji ako imate novi top model svake godine...neka polako,shvaticete jednog dana

Dragan Milošević

pre 3 godine

Sad svi neka bojkotuju nove modele i strpe se sa starim dok ne promene tu glupu praksu. Isto kao onaj glupi skener otiska prsta ispod ekrana na samsund s10 plus. Smor neviđeni. Na kraju sam ga deaktivirao otključavam pomoću lica i na šifru što takođe smara. Onaj finger print scanner je bio majka.

Nenad

pre 3 godine

"Pa ne treba ti punjac za svaki novi uredjaj, imas vec od prethodnog? samo se bespotrebno stvara otpad."
@Apatrid

Pa da realno ne treba,samo postoji začkoljica,kupis na primer s20 ultra ili iphone 12,premium telefoni vrhunska tehnologija,sofisticirana baterija koja se puni puno brze od ostalih,ali da bi tako punio treba ti odgovarajuci punjač za nju,koji nije jeftin a tvoj stari nema te performanse jer je stariji model.I onda ti posto ti je potrebno da napunis bateriju veoma brzo i izmedju ostalog i zbog toga dajes 1200+e moras da dodas jos za punjač...Klasičan vid prevare od strane kompanija koji se kriju iza ekologije,takodje i te agencije koje namecu ekoloske norme rade za te iste kompanije,jer realno punjača nece biti manje na svetu samo ce se dodatno naplacivati.Najbolji potez je ne kupovati od tih kompanija dok se ne opamete al mislim da to nikome ne smeta,jer ko ima 1200e za tel ima i 50 za super brzi originalni punjac i jos 50e za npr apple sluske,ja nemam ni za jedno,imam tel od 150e zajedno sa punjacem i slusalicama.

rani

pre 3 godine

Ja sam u blagom soku! Ali ne zbog tih kablova, briga me za to, vec zbog toga sto pojma nisam imao da u nasoj zemlji zive Ajfonovci i Androidovci?!? Znao sam za Srbe i nekoliko nacionalnih manjina, ali ovo...

Mr Majestyk

pre 3 godine

Odeš na You Tube(ne pešice)... Pa ukucaš slovima(koja vidim znaš): Bosch Professional Wirless Charging for Cordless Powertools.
A ovo posle ukucaš u prevodilac (ne preko zebre) da skontaš, ako skontaš? Napokon. (Mediocritical, 15. decembar 2020 12:30)

I kad sve to uradiš, vidiš da se alati pune kao i telefoni - spuštanjem na bazu.

PlasticneKese

pre 3 godine

Ista fora kao sa plasticnim kesama po prodavnicama. Pre neki dan je bio podatak da su silne stotine miliona dinara zaradile prodavnice kod nas od kad su ukinute besplatne kese, a svega 2 od 30 i nesto kesa testiranih ispunjavaju ekoloske norme biorazgradivosti. Toliko o tome da je ikoga briga za ekologiju, vec samo za svoj dzep.

NN

pre 3 godine

@mediocritcal

Makita je otisla jos dalje. Od moje tetke, komsinice druga poznanik ima Makitinu udarnu busilicu sa tim sistemom, samo mnogo veci domet ima. Firma mu je na Slaviji i tu je ustekan punjac a busilica mu se puni gde god da je u gradu. Krajnji domet je do Zeleznika, tamo se punila, ali malo sporije.

Đokče

pre 3 godine

Ma...ma....ma nemoguće!? Pa šta ćemo sad!?
Mogu li se brisati postovi od ranije, unazad, ili da menjamo nickove zauvek?

(Ipak ćemo se preseliti u Južnu Koreju...)

Nemanja

pre 3 godine

U principu svi oni jedni druge kopiraju, samo sto Apple nekako bude prvi u uvodjenju tih nepopularnih novina, ovi malo iskoriste to za marketing i onda se tiho prebace i oni na istu stvar, kao sto je Huawei bio srednje cenovnog ranga, a sad postao i tu konkurent vodecem dvojcu, tako ce jednog dana i ostali kineski roizvodjaci dici cenu i ostali trenutno jeftini proizvodjaci izbaciti punjac i ostale stvari koje izbace vodeci dvojac ili sad vec trojac izbaci ce i oni. U sustini punjaci i slusalice u kutiji postaju proslost u svetu telefona i to je to. Onaj koga sad to ne dotice dirnuce ga kroz godinu dana ili dve. Veliki pozdrav i sve najbolje.

kole

pre 3 godine

Kad je onomad Obama bio u Kini, zalio se na trgovinski deficit u odnosu na tu zemlju. Onda ga je kineski predsednik pitao dali zna koliko para ostane u Kini od proizvodnje jednog iPhone telefona. Posto nije imao taj podatak, dobio je informaciju da Kini ostane 8 dolara, a takav model se na trzistu prodaje za oko 1000. Nista ga vise Obama nije pitao na tu temu. Ovo je bezobrazluk epskih razmera i svakoga ko pristane na tu pljacku cu smatrati potpunim idiotom.

Zlatko

pre 3 godine

Jos da krenu i automobile da isporucuju bez akumulatora...
(shone, 15. decembar 2020 12:32)

Nije ista stvar, ali je slična. Isporučuju bez rezervnog točka. A kad počnu da nabrajaju opremu u paketu, pa kad kažu - retrovizori u boji vozila. Vau.

UT

pre 3 godine

Kupovati skupe telefone bez punjača je kao da uzimate skupa kola bez akumulatora. Oni bi morali da aktivno usavrsavaju punjace i da ih maksimalno optimizuju za arhitekturu uređaja za koje su u prvom planu namjenjeni. Iako jednim te istim punjačem mozete puniti masu telefona, svaki odnos "punjač - telefon" koji dobijete u kutiji bi trebalo da bude posebna napredna tehnologija za sebe. Ja razumijem da su oni odavno ostali bez ideja i da uvaljuju ljudima jedno te isto, ali da zbog ušteda gone tehnologiju u rikverc mi nije jasno. Bojim se da ce nas u buducnosti derati za navodno kvalitetne punjace dobrih performansi kojima u realnosti necemo postizati nikakve posebno efikasne rezultate.

fensi_lik_vracar

pre 3 godine

@Koliko nas zaista koristi slušalice koje dolaze sa telefonom?
(Ja, 15. decembar 2020 15:34) pa svako normalan kome su potrebne.

mojne

pre 3 godine

Da je Apple ove godine dozivio fijasko sa svojim iPhone telefonima, iduce godine bi stavio ne jedan, nego dva punjaca, zicni i bezicni! Toliko njih interesuje zastita zivotne sredine. Ali oni su naravno sve to dobro proucili prije nego su krenuli u avanturu bez punjaca. Cilj je sto jeftiniji proizvod za sto veci novac. Nazalost, ljudi sve progutaju i radi neke svoje male pobjede u lokalnom kafic, kad izvade svoj novi iPhone na sto, dali bi mnogo vise od ovoga sto trenutno daju. I ne vazi prica samo za iPhone, njega navodim ko primjer nekog statusnog simbola koji je sve sem to, jer je toliko precijenjen.

mare

pre 3 godine

aplle sam nosio deceniju, prosle godine sam presao na Samsung, sad cu i njih da ukinem. Nenormalne cene telefona i jos da vam zakinemo i osnovnu opremu. kad sam kupovao tel objasnjava meni prodavac da je Iphon od stakla i da je to kao vau i da je prosto hlupo kupiti plasticni tel. ,a ja se mislim ok sad kad mi ispadne( bar dva puta godisnje) necu morati da menjam samo ekran po bagatelnoj ceni od 250eur nego cu bukvalno moci da bacim telefon od tricavih 1500 eur. Reko hvala ja bi ipak da se zadrzim na metalu ili bar plastici.

prirudaaa

pre 3 godine

E sad je prilika za kompaniju koja hoće da se probije i bude glavni "mangup među mangupima" da zezne i Apple i Samsung i ostale pa da stavi u prodaju samo kutiju, bez ičega. Opet bi bilo na gomile skorojevića koji bi platili za to...ništa, samo da se zna da su oni prvi to kupili.

Locutus

pre 3 godine

Baš bih voleo da vidim to bežično punjenje na nekoliko metara daljine. Tražio sam po netu i ništa. Malo mi nije jasno kako bi iko mogao da preživi u takvim prostorijama, ali ajde možda je i moguće...
(Locutus, 15. decembar 2020 12:10)

Tebi i ovima što ti daju pluseve mora i prekidač za sijalicu da se dokazuje...

Odeš na You Tube(ne pešice)... Pa ukucaš slovima(koja vidim znaš): Bosch Professional Wirless Charging for Cordless Powertools.
A ovo posle ukucaš u prevodilac (ne preko zebre) da skontaš, ako skontaš? Napokon.
(Mediocritical, 15. decembar 2020 12:30)

Smanji doživljaj druže. U celom tom sistemu wireless je milimetar, a sve preostalo je kabel. Takvo indukciono punjenje postoji više od 100 godina. Imaš mobilne od pre 10 godina koji su podržavali indukciono punjenje, ali samo na blizu. Na daleko je to nemoguće. Elektromagnetno polje se rasipa i slabi sa kvadratom rastojanja. Možeš ili da jako približiš bateriju (praktično kontakt, što i rade) ili da toliko pojačaš magnetno polje da spržiš sve u sferi od nekoliko metara. Nema trećeg rešenja.

Eugen

pre 3 godine

A koga zabole sta rade Apple i Samsung? To sto pokusavaju da ustede na prikljucku za slusalice i na punjacima govori samo o tome da kompanijama ni malo dobro ne ide. Zasto im dobro ne ide?... Mozda zbog naduvanih cena i konkurencije iz Kine?

key and peele

pre 3 godine

kapitalizam je majstor kuvanja zabe mlakom vodom. prvo te ubedi da je ekskluziva kvalitetom, a onda te navuca da placas svaki novi kapric. i svaki put dobro zaradi na tvom egu koji ne moze da prihvati da nije kadar da se jos malo isprsi i doturi za novo parce ekskluzive.

kaokakao

pre 3 godine

Pa vidjeli da je narod glup i da moze sve da prodje, jos ce isti taj narod da brani proizvodjaca tvrdeci da on to radi jer je ekoloski osvijescen i brine za zivotnu sredinu. Jedina stvar koja proizvodjaca interesuje je sto veci profit.

drvobradi

pre 3 godine

@kraja
To inače tako radi samo na internetu. Evo ti primer Srbija, imas grad koji nema pijaću vodu već 20g i glasa uvek za iste likove. A ti veruješ da će svi da se ujedine i odu da kupe poznati kineski brand telefona, zato što on ima punjač u kutiji.

JOBAH

pre 3 godine

Plaćaš im te nove modele €1000 a oni se štekaju da daju i punjač od €30-50? Eto razloga zašto neću kupiti novi model ovih proizvođača, ma koliko mislim da su bolji od ostalih. Vreme je da proširim vidike i dam šansu i drugim brendovima, ovo je sramota šta su počeli da rade. Ekološka svest? Ma da, lopovi.
(milan010, 15. decembar 2020 11:38)

Punjači koje su davali uz telefone na velike količine koštaju 3 dolara...

fensi_lik_vracar

pre 3 godine

Stvarno mi je nebitno ako platim 1000 e za telefon da li cu da dodam jos 10 evra za punjac. Ali je debilno da mi neko kaze imas stari punjac ne treba ti novi. Posle god dve kabal se i na kvalitetnim punjacima osteti

Dolores

pre 3 godine

Baš bih voleo da vidim to bežično punjenje na nekoliko metara daljine. Tražio sam po netu i ništa. Malo mi nije jasno kako bi iko mogao da preživi u takvim prostorijama, ali ajde možda je i moguće...
(Locutus, 15. decembar 2020 12:10)

Zabriljava broj pluseva/minusa koje ste dobili. Bezicno napajanje je jos Tesla za svog zivota prezentovao. Takodje ste mogli u Teslinom muzeju u BG da drzite u ruci sijalicu koja radi bez ikakvih zica, kablova i sl. jos od kako je otvoren muzej. Ovaj sistem nije usao u siroku upotrebu samo zbog toga sto je, bar sa tadasnjim tehnologijama, bilo nemoguce odrediti ko i koliko energije trosi... a time je bilo i nemoguce naplatiti potrosnju.

Boris

pre 3 godine

A pre neki dan se fanovi samsunga podsmevali na odluku Iphone. Hehe, svi su isti, tako i kinezi, sad imate kineze koji kostaju maltene kao i Iphone, upaz je bio sa damping cenama ali na kraju njihova politika im je svima ista.

milojko

pre 3 godine

To svaka drzava lako resi, napise jednostavno da uredjaj koji se prodaje krajnjem kupcu na njenom trzistu mora da se isporuci sa opremom da je upotrebljiv i kompletan i gotova stvar, moze I Apple I Samsung da izmisljaju sta hoce, sutra ce i prodavci televizora iporucivati bez ispravljaca i prodavci ves masina bez kabela itd.

Vlada

pre 3 godine

@Michael Clayton

Evo recicu ti sta mislim. Ja u kuci imam minimum 5 punjaca kojima mogu da punim trenutne telefone(firmin i svoj licni). Za iPhone samo vlasnik predhodne generacije moze da se koristi jer ovi iz Apple-a vole da se bas sprdaju sa svojim musterijama. Znaci ako si prosle godine uzeo iPhone 11 na ugovor ove godine moras da kesiras za iPhone 12 i da imas punjac, ili obratno. Svi su presli na USB-C BAS iz tog razloga da bi punjaci bili univerzalni, naravno presao je i Apple samo su stavili USB-C na pogresnu stranu, tj u punjac a ne u telefon.

Legend

pre 3 godine

(mare, 15. decembar 2020 12:28)

Postoji nešto što se zove zaštitna futrola. Kupiš nju za 15€ i može telefon da ti ispada 2 puta dnevno i da mu ništa ne bude. Meni moj za 5 godina službe ispadao ihahaj, nema ni ogrebotinu.
(Lorimer, 15. decembar 2020 14:04)


Postoji nešto što se zove "ruke",naučiš da ih koristiš i ne ispada ti telefon. Meni moj za 4 godine nije ispao ni 3 puta...

Alex

pre 3 godine

Kad je onomad Obama bio u Kini, zalio se na trgovinski deficit u odnosu na tu zemlju. Onda ga je kineski predsednik pitao dali zna koliko para ostane u Kini od proizvodnje jednog iPhone telefona. Posto nije imao taj podatak, dobio je informaciju da Kini ostane 8 dolara, a takav model se na trzistu prodaje za oko 1000. Nista ga vise Obama nije pitao na tu temu. Ovo je bezobrazluk epskih razmera i svakoga ko pristane na tu pljacku cu smatrati potpunim idiotom.
(kole, 15. decembar 2020 15:25)

Pa jednostavno neka traži da ostane 100$ po komadu. Nije teško. E sad da li će se proizvoditi bas tu je drugo pitanje. Još niste shvatili da minimalnu cenu rada odredjuje država a ne privatna kompanija. Ova ide tamo gde je najjeftinije. Pitanje za kineskog predsednika je - zašto je radna snaga tako jeftina ??????

EU Citizen

pre 3 godine

Ja sam prestao da ih kupujem pre koju godinu, baš zato što su počeli da bivaju sve sličniji onoj gadosti iz Kupertina kojoj ni ime ne volim da pomenem :)) Ovi lopovluci na sitno sa punjačima pod ekofašističkim izgovorima su samo trešnjica na torti, baš se spremam da kupim neki novi telefon posle dužeg vremena, verovatno novi OnePlus, ali svakako, po prvi put u životu nekog Kineza, pošto su ostalih par kandidata isto top modeli drugih kineskih brendova, recimo, Oppo, jer su po stvarima bitnim za mene, na prvom mestu brzom punjenju i dugoj izdržljivosti, postali dominantni, a tu je punjač jedna od najbitnijih stavki. Uopšte ne mogu da zamislim da mi neki tehnološki sad već mentalno zaostali brend tipa Applea ili Samsunga, čije se baterije sporo pune a jako brzo prazne, još dodatno zeza u zdrav mozak isporučujući mi smartfom bez punjača, da mi naplati još par desetina evra, zato što mu se, eto, može, pošto sam ja ovca :)) U finansijskoj sam mogućnosti, hvala bogu, da kupim tri top Epla i tri top Samsunga svakog meseca, ako mi se tako hoće, ali uopšte ne mogu da zamislim psihologiju osoba koje pod takvim uslovima i uz takav bezobrazluk i aroganciju kupuju njihove telefone sa već koju godinu jako lošim odnosom cena/kvalitet :))

adriano_galliani

pre 3 godine

na punjace verovatno neka univerzalna bezicna prica gde bi jedan bezicni mogao da puni vise razlicitih aparata.
(dok ima ljudi bice i para..., 15. decembar 2020 12:21)

To već postoji. Qi je univerzalan standard za bežično punjenje već 10+ godina - još je i Nokia Lumia koristila taj standard.

Vuk_sa_Ontarija

pre 3 godine

Meni firma i onako kupuje tewlefon pa me briga da li ima ili nema punjac, ako mi ne kupe oni isprsicu se sam za tih 30$. Negde u februaru izlazi 2 godine ugovora pa ce moj stari S10+ da ide mladjem sinu a ja cu valjda dobiti S21, moze i ultra ako nemaju + :)

Inace, privatno nikad ne bih dao toliko novca za telefon i ako mi je plata sasvim solidna za Kanadu ali radije posaljem tu razliku u novcu roditeljima i tazbini u Srbiji. Doduse, ovde skupe telkefone uzimaju iskljucivo na ugovore, jednom sam u prodavnici telefonskog operatera prissutvovao sceni da su zaposleni momci bili totalno iznenadjeni kad je lik dosao i iskesirao za novi Iphone, nisu znali kakav je postupak. Inace lik koji je kupovao je bio Rus, toliko.

Mediocritical

pre 3 godine

Bosch je napravio sistem bežičnog punjenja svojih peofesionalnih alata, u dometu bežičnog punjača, ili ti centralnog opskrbljivača energije... Bazna stanica se uključi u utučnicu a ostali alati u dometu jednog sprata građevine, dobijaju energiju.
Čudi me da u ovom segmentu bežičnog napajanja zaostaju digitalni uređaji koji daleko jednostavnije mogu primeniti ovaj patent, sa hiljadostruko manjim snagama potrebne za opskrbljivanje baterija.
Ovo bi otvorilo bežične baze punjenja na domet svakog wifia.
Tako da bi punjenje otišlo kao takvo u zaborav, sa sve punjačima i kablovima i utikačima...

Lorimer

pre 3 godine

Postoji nešto što se zove "ruke",naučiš da ih koristiš i ne ispada ti telefon. Meni moj za 4 godine nije ispao ni 3 puta...
(Legend, 15. decembar 2020 15:27)

Super, ti si naš idol!

Znalac

pre 3 godine

nije problem toliko sto nema punjaca uz novi tel, vec je veci problem sto (kod nas) ne mozes kupiti kvalitetan i brz punjac, dakle preko 25w. Plus, cena je nenormalna (4-5000din). Naci punjac od 40w je misaona imenica. Da li neko zna kako je u inostranstvu?

Legionar

pre 3 godine

Dođe mi da zaplačem za 70-im godinama. Firme se nadmetale kvalitetom, u svim oblastima industrije, a danas kupujemo šporete bez kabla i poklopca (kupuju se zasebno), rok trajanja je smešno i porediti sa starim uređajima. Sad se firme takmiče koja će prva da za*ebe kupce, a koji će da prate. Štedi se na svemu i svačemu, a kvalitet sve lošiji. Žalosno je na šta je svet spao! Žao mi dece koja još nisu svesna vremena koje dolazi.

chad

pre 3 godine

Nikad nisam koristio ni iPhone ni Samsung niti planiram, iz mnogo razoga. Koristim OnePlus 7 pro i nikad nisam bio zadovoljniji nekim mobilnim uredjajem. Iscekujem novu devetku koja ce zasigurno da oduva konkurente, a da ne spominjem Samsungov ocajni Exynos procesor koji ne moze da parira SD-u.

only fools and horses

pre 3 godine

Tebi i ovima što ti daju pluseve mora i prekidač za sijalicu da se dokazuje...

Odeš na You Tube(ne pešice)... Pa ukucaš slovima(koja vidim znaš): Bosch Professional Wirless Charging for Cordless Powertools.
A ovo posle ukucaš u prevodilac (ne preko zebre) da skontaš, ako skontaš? Napokon.
(Mediocritical, 15. decembar 2020 12:30)

I onda ljudi koji to pogledaju i ipak imju par grama mozga, vide da postoji punjač koji je kablom povezan na struju i da na taj punjač mora da se spusti baterija koja se puni.
Ali ljudi koji ni tih par grama mozga nemaju, će ih ipak ubeđivati da je to punjenje bežično.

Apolo

pre 3 godine

Хахаха Самсунг боље да ћути, довољно је што има Exynos па да их Епл и сви други могу спрдати. А на крају су и сами избацили 3.5мм jack из употребе.

Nele

pre 3 godine

Nikad nisam koristio ni iPhone ni Samsung niti planiram, iz mnogo razoga. Koristim OnePlus 7 pro i nikad nisam bio zadovoljniji nekim mobilnim uredjajem. Iscekujem novu devetku koja ce zasigurno da oduva konkurente, a da ne spominjem Samsungov ocajni Exynos procesor koji ne moze da parira SD-u.
(chad, 15. decembar 2020 12:05) # Link komentara

Neko nikada ne izadje iz svog sela niti planira, iz mnogo razloga - i bude zadovoljan svojim životom.

kako da ne

pre 3 godine

Nema više glavno dugme, Iphone prvi sklonio i drugi krenuli. Nema više porta za slušalice, Iphone prvi drugi ispratili, nema više punjača, iphone prvi i drugi ispratili. Sve te promene na samom uredjaju jedino Apple sme da uvede prvi, niko drugi.

Lol

pre 3 godine

@ Androidasi sta kazete na ovo?
(Michael Clayton, 15. decembar 2020 11:21)

Кажемо да ће Ајфоновци и даље као овце куповати бренд, па макар продавали и дисплеј и батерију као додатну опрему, а кажемо и то да ће због оваквих потеза Хуавеи и други кинески произвођачи профитирати...
(chubura, 15. decembar 2020 12:06)

Ajfonovci kao ovce samo? A Samsung nije najveći proizvođač android telefona na svetu? Vi nećete biti ovce, i misliš da će Huawei i ostali kinezi ostati imuni na ovaj trend?
E moj..

Lorimer

pre 3 godine

(mare, 15. decembar 2020 12:28)

Postoji nešto što se zove zaštitna futrola. Kupiš nju za 15€ i može telefon da ti ispada 2 puta dnevno i da mu ništa ne bude. Meni moj za 5 godina službe ispadao ihahaj, nema ni ogrebotinu.

Нокан

pre 3 godine

И како продати стари телефон без пуњача пре куповине новог а то радим сваке године?

Nenad

pre 3 godine

Odavno se šporeti prodaju bez kabla.
Sada gledam, najjeftiniji je oko 20.000 RSD, a kabl košta oko 1500 RSD...
To mu dođe 7,5% na cenu šporeta.

Igor Gavran

pre 3 godine

Dosta netacnih komentara. Nemojte mesati magnetno polje i elektromagnetne talase, to su dve razlicite stvari. Promenljivo magnetno polje (indukcija) koja se koristi za indukcione ploce i punjenje telefona zaista drasticno slabi sa povecanjem rastojanja. Usmereni elektromangetni talasi (npr mikrotalasna pecnica, radio stanice, radari, pa cak i laseri) slabe mnogo manje i sa njima je moguce preneti energiju na daljinu. Nije dobro biti na putu snaznih elektromagnetnih talasa, sto ce vam uostalom posvedociti piletina u mikrotalasnoj pecnici.

bgd011

pre 3 godine

@No1e, 15. decembar 2020 13:01)

a koju svrhu ima google photos??? imas galeriju u okviru telefona i to je sasvim dovoljno...a ako nemas onda jbg...kupi bolji telefon

pera lozac

pre 3 godine

@mediocritcal

Makita je otisla jos dalje. Od moje tetke, komsinice druga poznanik ima Makitinu udarnu busilicu sa tim sistemom, samo mnogo veci domet ima. Firma mu je na Slaviji i tu je ustekan punjac a busilica mu se puni gde god da je u gradu. Krajnji domet je do Zeleznika, tamo se punila, ali malo sporije.
(NN,

Eeeeeee... slicno se i meni desavalo, kad videh u blizini antenu od 5G....mora da unosi neke smetnje u pm.

Mediocritical

pre 3 godine

Baš bih voleo da vidim to bežično punjenje na nekoliko metara daljine. Tražio sam po netu i ništa. Malo mi nije jasno kako bi iko mogao da preživi u takvim prostorijama, ali ajde možda je i moguće...
(Locutus, 15. decembar 2020 12:10)

Tebi i ovima što ti daju pluseve mora i prekidač za sijalicu da se dokazuje...

Odeš na You Tube(ne pešice)... Pa ukucaš slovima(koja vidim znaš): Bosch Professional Wirless Charging for Cordless Powertools.
A ovo posle ukucaš u prevodilac (ne preko zebre) da skontaš, ako skontaš? Napokon.

Tenis20

pre 3 godine

Ne kupujem Samsung i Iphone tako da me to ne dotiče.
(duka, 15. decembar 2020 11:36)
Al ovi komentari "svet se vrti oko mene"...evo ja iskljucivo kupujem Iphone i Samsung i sta onda?

ajs

pre 3 godine

Bosch je napravio sistem bežičnog punjenja svojih peofesionalnih alata, u dometu bežičnog punjača, ili ti centralnog opskrbljivača energije... Bazna stanica se uključi u utučnicu a ostali alati u dometu jednog sprata građevine, dobijaju energiju.
Čudi me da u ovom segmentu bežičnog napajanja zaostaju digitalni uređaji koji daleko jednostavnije mogu primeniti ovaj patent, sa hiljadostruko manjim snagama potrebne za opskrbljivanje baterija.
Ovo bi otvorilo bežične baze punjenja na domet svakog wifia.
Tako da bi punjenje otišlo kao takvo u zaborav, sa sve punjačima i kablovima i utikačima...
(Mediocritical, 15. decembar 2020 11:53)

“Ili ti” se pise sastavljeno. Hteo si da zvucis pametno, a ustvari zbog nepismenosti si ispao nesto drugo!

Đokče

pre 3 godine

Onda ce ostati bez velilog broja korisnika. Ja cu prvi preci na Huawei bez razmisljanja...
(Zurkolomac, 15. decembar 2020 15:20)

Bez razmišljanja si i do sada kupovao telefone i pisao postove o Eplu, pa možeš da nastaviš i dalje. Naći ćeš i ti devojku. Jednom.

dok ima ljudi bice i para...

pre 3 godine

epl, pored toga sto je uspesan sa inovacijama, je i hrabar pa se osmelio da vidi hoce li verna armija potrosaca prihvatiti telefon bez punjaca, odnosno pristati da ga u nekom trenutku (pretpostavljam) skupo plati. izgleda da hoce.

sad je dosao na red samsung da proba to isto.

inace, i dalje veliki broj modela stize sa 3.5mm a tako ce biti i sa punacima uz telefone. na 3.5mm ce uticati povecanje kvaliteta i smanjenje cena BT sluski a na punjace verovatno neka univerzalna bezicna prica gde bi jedan bezicni mogao da puni vise razlicitih aparata.

x

pre 3 godine

@ Androidasi sta kazete na ovo?
(Michael Clayton, 15. decembar 2020 11:21)

Кажемо да ће Ајфоновци и даље као овце куповати бренд, па макар продавали и дисплеј и батерију као додатну опрему, а кажемо и то да ће због оваквих потеза Хуавеи и други кинески произвођачи профитирати...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (chubura, 15. decembar 2020 12:06)

Hoce, hoce :) Tesite se

Ludman

pre 3 godine

aplle sam nosio deceniju, prosle godine sam presao na Samsung, sad cu i njih da ukinem. Nenormalne cene telefona i jos da vam zakinemo i osnovnu opremu. kad sam kupovao tel objasnjava meni prodavac da je Iphon od stakla i da je to kao vau i da je prosto hlupo kupiti plasticni tel. ,a ja se mislim ok sad kad mi ispadne( bar dva puta godisnje) necu morati da menjam samo ekran po bagatelnoj ceni od 250eur nego cu bukvalno moci da bacim telefon od tricavih 1500 eur. Reko hvala ja bi ipak da se zadrzim na metalu ili bar plastici.
(mare, 15. decembar 2020 12:28). A da si kojim slučajem koristio “Apple” i njihov “iPhone”, možda bi sve bilo drugačije, a?

Milojica

pre 3 godine

Realno, ko voli da sluša muziku kupi sebi kvalitetne slušalice, tako da me nedostatak slušalica ne tangira previše. E sad, punjač obično crkne posle nekog vremena, pa nije loše dobiti nov s vremena na vreme pogotovu sad kad imamo neke sulude brzine punjenja što obični punjači koji se prodaju kod nas ne mogu ni za tri života da postignu.

Mikele

pre 3 godine

Slusam ove sto ce preci na drugi brend ako je ovo istina, pa jel vi telefon kupujete zbog budjavih fabrickih slusalica? Punjaca svi imamo po kuci ne znamo sta cemo sa njima, ko voli da koristi slusalice do sada je vec kupio neke kvalitetnije zar ne? Samo da se napravi problem cccc

budimo realni

pre 3 godine

A što morate da uzmete Ajfon? Testirao sam te uredjaje i nisu vredni tolikih para. Pa za trećinu novca koji bi dali za njih, možete kupiti uređaje sa daleko više mogućnosti. Zastareli Ajfon 7 košta danas u Srbiji oko 40000 dinara, dok za te pare, možete kupiti Samsung Galaxy A71 sa 8GB RAM-a i 128GB interne memorije. A što se tiče njihove odluke o tome da u pakovanju ne bude punjač, šta su time dobili. Vi da biste koristili telefon, morate ga imati, spakovali ga oni u kutiju ili ne. Ovde je poenta, da date velike pare za uređaj, a da onda opet date još para, da bi vam uređaj bio kompletan i da bi mogli da ga koristite. Pa na tako nešto samo bi budale pristale. Kinezi ako budu bili pametni, neće pasti pod ovaj uticaj, pa će totalno preuzeti tržište pametnih telefona, a mislim da su ga već odavno i preuzeli.

ma da

pre 3 godine

Ala trljaju ruke Xiaomi i Huawei
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bgd011, 15. decembar 2020 15:36)
----------------------------------------------

Kada je objavljena vest da ovo radi Apple, ljudi su pricali da ce preci na Samsung - ja sam tada rekao da ce svi ovo preuzeti, i evo sada to i vidimo. Bez brige, za najdalje sest meseci ce i Huawei i Xiaomi isto uraditi. Ne se sekiraj.

saskica

pre 3 godine

e pa mogu ja i da ne kupim samsung. za moje pare ima da kupim teslu ako treba samo iz inata. dam 1000e za telefon i da kupujem punjač još. ma sigurno

gagi

pre 3 godine

E, bas ce Samsung i Apple da propadnu, sto ste vi ljuti zbog punjaca, pa cete sad da kupuiete kineze! Onaj ko moze sebi da priusti njihove uredjaje, kupice ih ponovo, onaj ko nema para za to, bice ljut na njih i kupice kineski telefon! Tako to biva, grozdje je kiselo! Ja godinama koristim Iphone telefone, i ni sam ne znam sta cu sa punjacima, a imam i ove druge, a telefon je ekstra, pa ga necu menjati zbog tih budalastina! Ajd lagano palcice na minus!

Zlatko

pre 3 godine

Sta cu kao korisnik androida. Zameniti postojeci one plus 7t(koji za godinu dana NIKAD nije zastucao i radi nerealno brzo) sa one plus 8t(12gb rama i 256 gb memorije) koji ce me izaci 3700 juana(463 evra). Dobijem fon sa boljim trajanjem baterija od najjacih samsung/apple modela, sa brzim punjenjem, brzi telefon(one plus su poznati kao najbrzi telefoni na trzistu) i sa malo losijom kamerom...i to sve kao sto rekoh za 463 eura.
(Srbin, 15. decembar 2020 16:40)

Nisam baš upoznat sa OnePlus telefonima, ali zainteresovalo me je to što plaćaš u juanima. Dakle, ako je telefon toliko dobar koliko ga hvališ, nema potrebe menjati ga. Ako baš imaš merak da menjaš i da uzmeš novi pomenuti, sačekaj koji mesec, ovom novom će malo pasti cena, a hvala Bogu na JD ili TB se može naći. Možda čak i daju neki popust krajem januara i početkom februara za Novu Godinu.

kako da ne

pre 3 godine

@Vuk sa Ontarija
Plaćaju se telefoni na ugovorima jer nema logike kupiti jedan takav potrošni materijal za keš. Do 200e keš i 300 i okej, sve preko toga plaćaj mesecno jer zašto bi dao 400 u kešu? Bolje za te pare da izvedeš ženu i decu na večeru, negde gde će se deca igrati its, itd. Za sve potrošne materijale je glupo davati keš ako je skuplji proizvod. Svakako dosta gubiš na ceni, svakako ga nećeš koristiti ceo život, uzmeš na ugovor na 12 ili 24 meseci i kad ti dosadi prodaš i isplatiš parama koje ti neko dao. To ne može bas sa svakim, uglavnom sa iphone jer iphone realno najjače drži cenu. Moj Iphone X sam kupio kada je izašao za 1050 franaka (CH), posle 2 ipo godine je polovan koštao 450-500 u stanju u kakvom je bio moj, perfektno stanje bez ogrebotine. A, ja ga isplatio 6 meseci pre toga. Da mi je dosadio za godinu dana, cena mu bila 650-700. A, imao da platim još 525. Koristiš i posle godinu dana ti ga drugi plati ;) Naravno, kontaktiraš provajdera i tražiš račun da isplatiš telefon sve preostalo i to ti stigne za 2 dana. Pozzz

Drax

pre 3 godine

Ja sam od S4 i raznih problema sa njim zarekao se nikad vise Samsung a iPhone je dokazano smece zato sto je moj brat kupovao svaki dok nisu poceli da se kvare i nije naucio a bio je uporan decko.Huawei mi se najbolje pokazao.

Hogar

pre 3 godine

u razvijenom svetu ljudi obicno zamene stari iphone za novi direktno kod Apple, pri zameni se ne vracaju stari punjac/kabl/slusalice. Sa te strane vidim neku logiku, mada mogli su da umanje i cenu na osnovu toga malo

Optimista

pre 3 godine

Šta ste podigli toliku galamu oko punjača. 95% ljudi koji kupuju novi telefon već ima punljač. A onih 5% neka daju 5,00 evra za punjač, neće zbog toga propasti, a i ako bi punjač bio uz telefon, nije besplatan.

Srbin

pre 3 godine

Sta cu kao korisnik androida. Zameniti postojeci one plus 7t(koji za godinu dana NIKAD nije zastucao i radi nerealno brzo) sa one plus 8t(12gb rama i 256 gb memorije) koji ce me izaci 3700 juana(463 evra). Dobijem fon sa boljim trajanjem baterija od najjacih samsung/apple modela, sa brzim punjenjem, brzi telefon(one plus su poznati kao najbrzi telefoni na trzistu) i sa malo losijom kamerom...i to sve kao sto rekoh za 463 eura.

Nkea

pre 3 godine

Ne bi ni kod apple bilo sporno da nisu promenili na C konektor sto je samo zarad profita.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jovan, 15. decembar 2020 11:23)

iPhone 11 je imao C konektor. Nekad se mora napraviti presek.

Mojko

pre 3 godine

@Locutus

A ti bas nasao da prosvetljujes otomane balkana?
Pusti narod da bude glup, radi u nekoj dobroj firmi ili vodi svoju kad vec imas mozak, i cuti pusti to da se unisti da bi civilize svet mogao da dise.
Objasnis im kako da povecaju radijaciju - ko ne razume da je to stetno zasluzio je rezultate svog izivljavanja. Sta da se radi?

Borg

pre 3 godine

I' bomb i samsung firewall :-)
Šalim se naravno

Generalno mislim da nije zarada glavni problem izbacivanja punjača . Ionako su to superbogate firme, kojima ne treba zarada po svaku cenu .
Mislim da su u pitanju tužbe koje podnose njihovi korisnici a koje su povezane sa punjačima .
Da se ne lažemo , zapadni svet ,naročito mlađi ameri , ne razmišljaju baš kao naša namučenija omladina (mada i naša poslednjih godina ne razmišlja prečesto) .
Na primer
Događa se da takva omladina zamisli da mu ništa ne može biti ako se kupa u kadi i sluša muziku sa ovih flegšip telefona dok ga istovremeno puni . Sve što treba je da mu telefon upadne u kadu sa vodom i kasnije eto tužbi njegovih roditelja ka ovim mega firmama . A sud ovih zemalja uvek je više naklonjen običnom čoveku (što je jelte kod nas na balkanu misaona imenica) .
Oštete su milionske a firme moraju da ćute zbog reputacije .
Zato su smislili da se što više distanciraju a firme koje prave punjače će za ovo direktno odgovarati . Pod uslov da ih uopšte uhvate jer će to biti gomila kineskih firmi koje "danas jesu , sutra ko zna gde su ".

Vladimir

pre 3 godine

Čujem da KIA počinje prodaju vozila bez rezervoara.
Ako ćemo bez šale izgleda da će se pojaviti po nekoliko modela punjača u zavisnosti od brzine punjenja. Po zakonu slušalice nusu neophodne za rad telefona ali punjač jeste. Regulatori tržišta u vidu država treba da jednostavno zabrane prodaju Apple telefona do daljnjeg ili dok potrošači ne počnu da dobijaju punjače uključene u cenu proizvoda.

Drax

pre 3 godine

Ja sam od S4 i raznih problema sa njim zarekao se nikad vise Samsung a iPhone je dokazano smece zato sto je moj brat kupovao svaki dok nisu poceli da se kvare i nije naucio a bio je uporan decko.Huawei mi se najbolje pokazao.

Milivoje

pre 3 godine

Ovaj kapitalizam je poceo da izjeda sam sebe, teorijski niko nije mogao da pretpostavi kolike su ovce potrosaci a prakticno polako ali sigurno dolazi do sloma sistema, danas nema punjaca sutra nece biti ambalaze prekosutra nece biti ni proizvoda a apetiti konstantno rastu kao izgovor vec cuvena ekoloska svest... ako vam je bas stalo do ekologije ja predlazem da lepo ugasite vasu kompaniju a sa kapitalom koji posedujete svakom radniku kupite 5 ari plodne zemlje gde moze da sadi organski kupus luk krompir i od toga prehrani sebe i svoju porodicu, to ce svakako biti mnogo efikasnije nego da zakinete potrosace za komad plastike sa zicom koji vredi 2$ na proizvodu koji kosta 1200+ $

DaLanik

pre 3 godine

Ovi sto kazu kako je sve jedno i da koristimo punjac starog modela verovatno kupuju neke telefone nize ili srednje klase. Ja menjam telefon na 3 godine i uvek je Samsung S. Znaci kad izadje kosta 1000E (barem u Evropi prvih par meseci). I svaki model do sada ima brze i brze punjenje. I sad ja treba da koristim stari punjac koji nema toliku snagu tj brzinu punjenja??? Izvinite ali za premijum telefon ovo je neprihvatljivo. Plus sto se i kabl vremenom kvari i konektor itd. Ne zelim da jurim negde da kupujem kvalitetan kabl i punjac! Ovo je cist bezobrazluk. To je ista stvar kao sto su u firmama na zapadu poceli ljudima da ukidaju besplatnu kafu. Neko je izracunao da iako za 1 kancelariju to nije puno para, kada saberes po celom svetu daju za kafu ogromne pare. Isto je i ovo. Punjac nesto kosta i kada saberete milione uredjaja - samo firme profitiraju zbog toga. Cist bezobrazluk. Ko koristi jeftin telefon, njemu je sve jedno, moze da koristi i stari punjac.

sir oliver

pre 3 godine

Ja kupio sporet bez kabla, a nije Apple! Verovatno zakljucili da imam stari sporet, pa mogu da iskoristim kabl! Sad bez zezanja, meni je svaki telefon nadziveo punjac i cuveni kabl od 80cm,da moras da ga dok se puni drzis na podu! A telefone menjam na 2 godine!

mahat

pre 3 godine

Za sporete ne ide kabl, ali ne ide ni za stampace. Sad za sporet razumem da treba varijabilna duzina, monofazni ili trofazni, ovakav ili onakav, ali za stampac... Doduse sve ih je vise sa lanom i/ili bezicnim interfejsom ali kabl ne dolazi vec godinama. A kabl u maloprodaji kosta 100-150 dinara. I varate se ako mislite da nije do para. Do para je, neka je dolar ali je to cist dolar dobiti. Kao ona prica o izbacivanju jedne masline iz salata putnika u prvoj klasi neke americke avio kompanije. Ustedama su se hvalili na sva usta, a ja sam mislio "boze zar ce ovi sto su do sad putovali sa njima prvom klasom da putuju opet kada znaju da im ovi broje masline u salati". Prevario sam se, i dalje putuju.

Nemanja

pre 3 godine

Trenutno u kući imam 5 žičanih i jedan wireless punjač, oko 15 slobodnih USB portova na raznim uređajima. Jedne BT, jedne BT/ wired slušalice, nekoliko pari bubica...Cenim da će me izbacivanje punjača iz standardne opreme novog telefona extremno pogoditi..

Velja

pre 3 godine

Ja sam se zeznuo i uzeo Redmi na ugovor. Odličan telefon ali da sam znao da ne idu pišljive slušalice u paketu, ne bih ga uzeo iz principa.

Mediocritical

pre 3 godine

Bosch je napravio sistem bežičnog punjenja svojih peofesionalnih alata, u dometu bežičnog punjača, ili ti centralnog opskrbljivača energije... Bazna stanica se uključi u utučnicu a ostali alati u dometu jednog sprata građevine, dobijaju energiju.
Čudi me da u ovom segmentu bežičnog napajanja zaostaju digitalni uređaji koji daleko jednostavnije mogu primeniti ovaj patent, sa hiljadostruko manjim snagama potrebne za opskrbljivanje baterija.
Ovo bi otvorilo bežične baze punjenja na domet svakog wifia.
Tako da bi punjenje otišlo kao takvo u zaborav, sa sve punjačima i kablovima i utikačima...

gagi

pre 3 godine

E, bas ce Samsung i Apple da propadnu, sto ste vi ljuti zbog punjaca, pa cete sad da kupuiete kineze! Onaj ko moze sebi da priusti njihove uredjaje, kupice ih ponovo, onaj ko nema para za to, bice ljut na njih i kupice kineski telefon! Tako to biva, grozdje je kiselo! Ja godinama koristim Iphone telefone, i ni sam ne znam sta cu sa punjacima, a imam i ove druge, a telefon je ekstra, pa ga necu menjati zbog tih budalastina! Ajd lagano palcice na minus!

Optimista

pre 3 godine

Šta ste podigli toliku galamu oko punjača. 95% ljudi koji kupuju novi telefon već ima punljač. A onih 5% neka daju 5,00 evra za punjač, neće zbog toga propasti, a i ako bi punjač bio uz telefon, nije besplatan.

Mikele

pre 3 godine

Slusam ove sto ce preci na drugi brend ako je ovo istina, pa jel vi telefon kupujete zbog budjavih fabrickih slusalica? Punjaca svi imamo po kuci ne znamo sta cemo sa njima, ko voli da koristi slusalice do sada je vec kupio neke kvalitetnije zar ne? Samo da se napravi problem cccc

Mediocritical

pre 3 godine

Baš bih voleo da vidim to bežično punjenje na nekoliko metara daljine. Tražio sam po netu i ništa. Malo mi nije jasno kako bi iko mogao da preživi u takvim prostorijama, ali ajde možda je i moguće...
(Locutus, 15. decembar 2020 12:10)

Tebi i ovima što ti daju pluseve mora i prekidač za sijalicu da se dokazuje...

Odeš na You Tube(ne pešice)... Pa ukucaš slovima(koja vidim znaš): Bosch Professional Wirless Charging for Cordless Powertools.
A ovo posle ukucaš u prevodilac (ne preko zebre) da skontaš, ako skontaš? Napokon.

Nele

pre 3 godine

Nikad nisam koristio ni iPhone ni Samsung niti planiram, iz mnogo razoga. Koristim OnePlus 7 pro i nikad nisam bio zadovoljniji nekim mobilnim uredjajem. Iscekujem novu devetku koja ce zasigurno da oduva konkurente, a da ne spominjem Samsungov ocajni Exynos procesor koji ne moze da parira SD-u.
(chad, 15. decembar 2020 12:05) # Link komentara

Neko nikada ne izadje iz svog sela niti planira, iz mnogo razloga - i bude zadovoljan svojim životom.

chubura

pre 3 godine

@ Androidasi sta kazete na ovo?
(Michael Clayton, 15. decembar 2020 11:21)

Кажемо да ће Ајфоновци и даље као овце куповати бренд, па макар продавали и дисплеј и батерију као додатну опрему, а кажемо и то да ће због оваквих потеза Хуавеи и други кинески произвођачи профитирати...

kako da ne

pre 3 godine

@Vuk sa Ontarija
Plaćaju se telefoni na ugovorima jer nema logike kupiti jedan takav potrošni materijal za keš. Do 200e keš i 300 i okej, sve preko toga plaćaj mesecno jer zašto bi dao 400 u kešu? Bolje za te pare da izvedeš ženu i decu na večeru, negde gde će se deca igrati its, itd. Za sve potrošne materijale je glupo davati keš ako je skuplji proizvod. Svakako dosta gubiš na ceni, svakako ga nećeš koristiti ceo život, uzmeš na ugovor na 12 ili 24 meseci i kad ti dosadi prodaš i isplatiš parama koje ti neko dao. To ne može bas sa svakim, uglavnom sa iphone jer iphone realno najjače drži cenu. Moj Iphone X sam kupio kada je izašao za 1050 franaka (CH), posle 2 ipo godine je polovan koštao 450-500 u stanju u kakvom je bio moj, perfektno stanje bez ogrebotine. A, ja ga isplatio 6 meseci pre toga. Da mi je dosadio za godinu dana, cena mu bila 650-700. A, imao da platim još 525. Koristiš i posle godinu dana ti ga drugi plati ;) Naravno, kontaktiraš provajdera i tražiš račun da isplatiš telefon sve preostalo i to ti stigne za 2 dana. Pozzz

ajs

pre 3 godine

Bosch je napravio sistem bežičnog punjenja svojih peofesionalnih alata, u dometu bežičnog punjača, ili ti centralnog opskrbljivača energije... Bazna stanica se uključi u utučnicu a ostali alati u dometu jednog sprata građevine, dobijaju energiju.
Čudi me da u ovom segmentu bežičnog napajanja zaostaju digitalni uređaji koji daleko jednostavnije mogu primeniti ovaj patent, sa hiljadostruko manjim snagama potrebne za opskrbljivanje baterija.
Ovo bi otvorilo bežične baze punjenja na domet svakog wifia.
Tako da bi punjenje otišlo kao takvo u zaborav, sa sve punjačima i kablovima i utikačima...
(Mediocritical, 15. decembar 2020 11:53)

“Ili ti” se pise sastavljeno. Hteo si da zvucis pametno, a ustvari zbog nepismenosti si ispao nesto drugo!

x

pre 3 godine

@ Androidasi sta kazete na ovo?
(Michael Clayton, 15. decembar 2020 11:21)

Кажемо да ће Ајфоновци и даље као овце куповати бренд, па макар продавали и дисплеј и батерију као додатну опрему, а кажемо и то да ће због оваквих потеза Хуавеи и други кинески произвођачи профитирати...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (chubura, 15. decembar 2020 12:06)

Hoce, hoce :) Tesite se

Ludman

pre 3 godine

aplle sam nosio deceniju, prosle godine sam presao na Samsung, sad cu i njih da ukinem. Nenormalne cene telefona i jos da vam zakinemo i osnovnu opremu. kad sam kupovao tel objasnjava meni prodavac da je Iphon od stakla i da je to kao vau i da je prosto hlupo kupiti plasticni tel. ,a ja se mislim ok sad kad mi ispadne( bar dva puta godisnje) necu morati da menjam samo ekran po bagatelnoj ceni od 250eur nego cu bukvalno moci da bacim telefon od tricavih 1500 eur. Reko hvala ja bi ipak da se zadrzim na metalu ili bar plastici.
(mare, 15. decembar 2020 12:28). A da si kojim slučajem koristio “Apple” i njihov “iPhone”, možda bi sve bilo drugačije, a?

Drax

pre 3 godine

Ja sam od S4 i raznih problema sa njim zarekao se nikad vise Samsung a iPhone je dokazano smece zato sto je moj brat kupovao svaki dok nisu poceli da se kvare i nije naucio a bio je uporan decko.Huawei mi se najbolje pokazao.

Drax

pre 3 godine

Ja sam od S4 i raznih problema sa njim zarekao se nikad vise Samsung a iPhone je dokazano smece zato sto je moj brat kupovao svaki dok nisu poceli da se kvare i nije naucio a bio je uporan decko.Huawei mi se najbolje pokazao.

Lol

pre 3 godine

@ Androidasi sta kazete na ovo?
(Michael Clayton, 15. decembar 2020 11:21)

Кажемо да ће Ајфоновци и даље као овце куповати бренд, па макар продавали и дисплеј и батерију као додатну опрему, а кажемо и то да ће због оваквих потеза Хуавеи и други кинески произвођачи профитирати...
(chubura, 15. decembar 2020 12:06)

Ajfonovci kao ovce samo? A Samsung nije najveći proizvođač android telefona na svetu? Vi nećete biti ovce, i misliš da će Huawei i ostali kinezi ostati imuni na ovaj trend?
E moj..

milan010

pre 3 godine

Plaćaš im te nove modele €1000 a oni se štekaju da daju i punjač od €30-50? Eto razloga zašto neću kupiti novi model ovih proizvođača, ma koliko mislim da su bolji od ostalih. Vreme je da proširim vidike i dam šansu i drugim brendovima, ovo je sramota šta su počeli da rade. Ekološka svest? Ma da, lopovi.

chad

pre 3 godine

Nikad nisam koristio ni iPhone ni Samsung niti planiram, iz mnogo razoga. Koristim OnePlus 7 pro i nikad nisam bio zadovoljniji nekim mobilnim uredjajem. Iscekujem novu devetku koja ce zasigurno da oduva konkurente, a da ne spominjem Samsungov ocajni Exynos procesor koji ne moze da parira SD-u.

Đokče

pre 3 godine

Onda ce ostati bez velilog broja korisnika. Ja cu prvi preci na Huawei bez razmisljanja...
(Zurkolomac, 15. decembar 2020 15:20)

Bez razmišljanja si i do sada kupovao telefone i pisao postove o Eplu, pa možeš da nastaviš i dalje. Naći ćeš i ti devojku. Jednom.

Dolores

pre 3 godine

Baš bih voleo da vidim to bežično punjenje na nekoliko metara daljine. Tražio sam po netu i ništa. Malo mi nije jasno kako bi iko mogao da preživi u takvim prostorijama, ali ajde možda je i moguće...
(Locutus, 15. decembar 2020 12:10)

Zabriljava broj pluseva/minusa koje ste dobili. Bezicno napajanje je jos Tesla za svog zivota prezentovao. Takodje ste mogli u Teslinom muzeju u BG da drzite u ruci sijalicu koja radi bez ikakvih zica, kablova i sl. jos od kako je otvoren muzej. Ovaj sistem nije usao u siroku upotrebu samo zbog toga sto je, bar sa tadasnjim tehnologijama, bilo nemoguce odrediti ko i koliko energije trosi... a time je bilo i nemoguce naplatiti potrosnju.

Đokče

pre 3 godine

Ma...ma....ma nemoguće!? Pa šta ćemo sad!?
Mogu li se brisati postovi od ranije, unazad, ili da menjamo nickove zauvek?

(Ipak ćemo se preseliti u Južnu Koreju...)

Legend

pre 3 godine

(mare, 15. decembar 2020 12:28)

Postoji nešto što se zove zaštitna futrola. Kupiš nju za 15€ i može telefon da ti ispada 2 puta dnevno i da mu ništa ne bude. Meni moj za 5 godina službe ispadao ihahaj, nema ni ogrebotinu.
(Lorimer, 15. decembar 2020 14:04)


Postoji nešto što se zove "ruke",naučiš da ih koristiš i ne ispada ti telefon. Meni moj za 4 godine nije ispao ni 3 puta...

NN

pre 3 godine

@mediocritcal

Makita je otisla jos dalje. Od moje tetke, komsinice druga poznanik ima Makitinu udarnu busilicu sa tim sistemom, samo mnogo veci domet ima. Firma mu je na Slaviji i tu je ustekan punjac a busilica mu se puni gde god da je u gradu. Krajnji domet je do Zeleznika, tamo se punila, ali malo sporije.

Lorimer

pre 3 godine

(mare, 15. decembar 2020 12:28)

Postoji nešto što se zove zaštitna futrola. Kupiš nju za 15€ i može telefon da ti ispada 2 puta dnevno i da mu ništa ne bude. Meni moj za 5 godina službe ispadao ihahaj, nema ni ogrebotinu.

kako da ne

pre 3 godine

Nema više glavno dugme, Iphone prvi sklonio i drugi krenuli. Nema više porta za slušalice, Iphone prvi drugi ispratili, nema više punjača, iphone prvi i drugi ispratili. Sve te promene na samom uredjaju jedino Apple sme da uvede prvi, niko drugi.

EU Citizen

pre 3 godine

Ja sam prestao da ih kupujem pre koju godinu, baš zato što su počeli da bivaju sve sličniji onoj gadosti iz Kupertina kojoj ni ime ne volim da pomenem :)) Ovi lopovluci na sitno sa punjačima pod ekofašističkim izgovorima su samo trešnjica na torti, baš se spremam da kupim neki novi telefon posle dužeg vremena, verovatno novi OnePlus, ali svakako, po prvi put u životu nekog Kineza, pošto su ostalih par kandidata isto top modeli drugih kineskih brendova, recimo, Oppo, jer su po stvarima bitnim za mene, na prvom mestu brzom punjenju i dugoj izdržljivosti, postali dominantni, a tu je punjač jedna od najbitnijih stavki. Uopšte ne mogu da zamislim da mi neki tehnološki sad već mentalno zaostali brend tipa Applea ili Samsunga, čije se baterije sporo pune a jako brzo prazne, još dodatno zeza u zdrav mozak isporučujući mi smartfom bez punjača, da mi naplati još par desetina evra, zato što mu se, eto, može, pošto sam ja ovca :)) U finansijskoj sam mogućnosti, hvala bogu, da kupim tri top Epla i tri top Samsunga svakog meseca, ako mi se tako hoće, ali uopšte ne mogu da zamislim psihologiju osoba koje pod takvim uslovima i uz takav bezobrazluk i aroganciju kupuju njihove telefone sa već koju godinu jako lošim odnosom cena/kvalitet :))

Lorimer

pre 3 godine

Postoji nešto što se zove "ruke",naučiš da ih koristiš i ne ispada ti telefon. Meni moj za 4 godine nije ispao ni 3 puta...
(Legend, 15. decembar 2020 15:27)

Super, ti si naš idol!

Alex

pre 3 godine

Kad je onomad Obama bio u Kini, zalio se na trgovinski deficit u odnosu na tu zemlju. Onda ga je kineski predsednik pitao dali zna koliko para ostane u Kini od proizvodnje jednog iPhone telefona. Posto nije imao taj podatak, dobio je informaciju da Kini ostane 8 dolara, a takav model se na trzistu prodaje za oko 1000. Nista ga vise Obama nije pitao na tu temu. Ovo je bezobrazluk epskih razmera i svakoga ko pristane na tu pljacku cu smatrati potpunim idiotom.
(kole, 15. decembar 2020 15:25)

Pa jednostavno neka traži da ostane 100$ po komadu. Nije teško. E sad da li će se proizvoditi bas tu je drugo pitanje. Još niste shvatili da minimalnu cenu rada odredjuje država a ne privatna kompanija. Ova ide tamo gde je najjeftinije. Pitanje za kineskog predsednika je - zašto je radna snaga tako jeftina ??????

Mesec

pre 3 godine

Najbolje da i telefone ne prodaju vec samo kutije. Pa stvarno ne znam sta da kazem. Takodje za cenu koja se plasira na trzistu ja zapravo ne dobijam toliko benefita. Ako vec placamo uredjaje koji realno kostaju u izradi jedva 50 $ i radnici koji ih sklapaju rade za jako male pare ne znam sta to kompanije toliko gube? Ovo je sramota sta se ovom svetu radi.

kole

pre 3 godine

Kad je onomad Obama bio u Kini, zalio se na trgovinski deficit u odnosu na tu zemlju. Onda ga je kineski predsednik pitao dali zna koliko para ostane u Kini od proizvodnje jednog iPhone telefona. Posto nije imao taj podatak, dobio je informaciju da Kini ostane 8 dolara, a takav model se na trzistu prodaje za oko 1000. Nista ga vise Obama nije pitao na tu temu. Ovo je bezobrazluk epskih razmera i svakoga ko pristane na tu pljacku cu smatrati potpunim idiotom.

sir oliver

pre 3 godine

Ja kupio sporet bez kabla, a nije Apple! Verovatno zakljucili da imam stari sporet, pa mogu da iskoristim kabl! Sad bez zezanja, meni je svaki telefon nadziveo punjac i cuveni kabl od 80cm,da moras da ga dok se puni drzis na podu! A telefone menjam na 2 godine!

Locutus

pre 3 godine

Bosch je napravio sistem bežičnog punjenja svojih peofesionalnih alata, u dometu bežičnog punjača, ili ti centralnog opskrbljivača energije... Bazna stanica se uključi u utučnicu a ostali alati u dometu jednog sprata građevine, dobijaju energiju.
Čudi me da u ovom segmentu bežičnog napajanja zaostaju digitalni uređaji koji daleko jednostavnije mogu primeniti ovaj patent, sa hiljadostruko manjim snagama potrebne za opskrbljivanje baterija.
Ovo bi otvorilo bežične baze punjenja na domet svakog wifia.
Tako da bi punjenje otišlo kao takvo u zaborav, sa sve punjačima i kablovima i utikačima...
(Mediocritical, 15. decembar 2020 11:53)

Baš bih voleo da vidim to bežično punjenje na nekoliko metara daljine. Tražio sam po netu i ništa. Malo mi nije jasno kako bi iko mogao da preživi u takvim prostorijama, ali ajde možda je i moguće...

Eugen

pre 3 godine

A koga zabole sta rade Apple i Samsung? To sto pokusavaju da ustede na prikljucku za slusalice i na punjacima govori samo o tome da kompanijama ni malo dobro ne ide. Zasto im dobro ne ide?... Mozda zbog naduvanih cena i konkurencije iz Kine?

Duca

pre 3 godine

"Cenim" ono kako svima ostane punjač od starog, a u uputstvu telefona piše "koristiti samo originalni punjač inače se gubi garancija". Znači cela stvar je u "neprimetnom" povećanju cena za vrednost punjača. Pišem za normalne korisnike, "bolesnici" kojima je svaka pomena mobilnog samo nova prilika da omalovažavaju proizvode jedne od dve najveće lopovske firme u toj industriji, neka daju velike pare i žive u svom svetu patnje za najnovijim i najskupljim telefonom - za njih 50€ na 1000-1500€ koje daju za telefon svake dve godina stvarno nije bitna stavka. To što sve za šta se mobilni koriste radi 95% isto kao i onaj od 300€ to im takođe nije bitno - važan je status, a ne šta se sa njime radi. Fotografija od 50-100000 pixela vredi; ali samo uz optiku nekog DSL fotoaparata. Procesor sa 8 jezgara i puno memorije vredi; ali u računaru sa monitorom od 24 inča, odgovarajućim OS i programima na kojima se rade unakrsne tabele sa više hiljada podataka, veliki tehnički 2D i 3D crteži, animacije, obrada filmova i slično. Ali "bolesanika" ima u svim oblastima, proizvođači ih koriste i to je to.

Hogar

pre 3 godine

u razvijenom svetu ljudi obicno zamene stari iphone za novi direktno kod Apple, pri zameni se ne vracaju stari punjac/kabl/slusalice. Sa te strane vidim neku logiku, mada mogli su da umanje i cenu na osnovu toga malo

Borg

pre 3 godine

I' bomb i samsung firewall :-)
Šalim se naravno

Generalno mislim da nije zarada glavni problem izbacivanja punjača . Ionako su to superbogate firme, kojima ne treba zarada po svaku cenu .
Mislim da su u pitanju tužbe koje podnose njihovi korisnici a koje su povezane sa punjačima .
Da se ne lažemo , zapadni svet ,naročito mlađi ameri , ne razmišljaju baš kao naša namučenija omladina (mada i naša poslednjih godina ne razmišlja prečesto) .
Na primer
Događa se da takva omladina zamisli da mu ništa ne može biti ako se kupa u kadi i sluša muziku sa ovih flegšip telefona dok ga istovremeno puni . Sve što treba je da mu telefon upadne u kadu sa vodom i kasnije eto tužbi njegovih roditelja ka ovim mega firmama . A sud ovih zemalja uvek je više naklonjen običnom čoveku (što je jelte kod nas na balkanu misaona imenica) .
Oštete su milionske a firme moraju da ćute zbog reputacije .
Zato su smislili da se što više distanciraju a firme koje prave punjače će za ovo direktno odgovarati . Pod uslov da ih uopšte uhvate jer će to biti gomila kineskih firmi koje "danas jesu , sutra ko zna gde su ".

Dragan Milošević

pre 3 godine

Sad svi neka bojkotuju nove modele i strpe se sa starim dok ne promene tu glupu praksu. Isto kao onaj glupi skener otiska prsta ispod ekrana na samsund s10 plus. Smor neviđeni. Na kraju sam ga deaktivirao otključavam pomoću lica i na šifru što takođe smara. Onaj finger print scanner je bio majka.

Apolo

pre 3 godine

Хахаха Самсунг боље да ћути, довољно је што има Exynos па да их Епл и сви други могу спрдати. А на крају су и сами избацили 3.5мм jack из употребе.

marko_sthlm

pre 3 godine

Pa dobro...onda nakon 15 godina menjam proizvođača. Sledeći put biram nekog ko daje više za manje.

Ovi ukidaju osnovne stvari dok jedan Xiaomi daje i zaštitnu masku i zaštitnu foliju za ekran (već postavljenu) sa svojim skupljim modelima.

Zapravo potrošači imaju moć da svojim izborom utiču - ne kupujem telefon bez punjača i tačka. Bez slušalica možda, ali punjač nije predmet diskusije.

Tenis20

pre 3 godine

Ne kupujem Samsung i Iphone tako da me to ne dotiče.
(duka, 15. decembar 2020 11:36)
Al ovi komentari "svet se vrti oko mene"...evo ja iskljucivo kupujem Iphone i Samsung i sta onda?

fensi_lik_vracar

pre 3 godine

@Koliko nas zaista koristi slušalice koje dolaze sa telefonom?
(Ja, 15. decembar 2020 15:34) pa svako normalan kome su potrebne.

Milojica

pre 3 godine

Realno, ko voli da sluša muziku kupi sebi kvalitetne slušalice, tako da me nedostatak slušalica ne tangira previše. E sad, punjač obično crkne posle nekog vremena, pa nije loše dobiti nov s vremena na vreme pogotovu sad kad imamo neke sulude brzine punjenja što obični punjači koji se prodaju kod nas ne mogu ni za tri života da postignu.

Nemanja

pre 3 godine

Trenutno u kući imam 5 žičanih i jedan wireless punjač, oko 15 slobodnih USB portova na raznim uređajima. Jedne BT, jedne BT/ wired slušalice, nekoliko pari bubica...Cenim da će me izbacivanje punjača iz standardne opreme novog telefona extremno pogoditi..

kraja

pre 3 godine

...umesto medjusobnog vredjanja i peckanja, kolektivno preci na treceg proizvodjaca...
...kad eplu i samsungu padne prihod za po par milijardi, mozda ce shvatiti poruku pucanstva...
...ovakve "dzinovske" korake u pljacki kupaca treba dzinovski kazniti...
...ali, znam, taj podanicki mentalitet prema velikim firmama se tesko iskorenjuje...

Srbin

pre 3 godine

Sta cu kao korisnik androida. Zameniti postojeci one plus 7t(koji za godinu dana NIKAD nije zastucao i radi nerealno brzo) sa one plus 8t(12gb rama i 256 gb memorije) koji ce me izaci 3700 juana(463 evra). Dobijem fon sa boljim trajanjem baterija od najjacih samsung/apple modela, sa brzim punjenjem, brzi telefon(one plus su poznati kao najbrzi telefoni na trzistu) i sa malo losijom kamerom...i to sve kao sto rekoh za 463 eura.

Nkea

pre 3 godine

Ne bi ni kod apple bilo sporno da nisu promenili na C konektor sto je samo zarad profita.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jovan, 15. decembar 2020 11:23)

iPhone 11 je imao C konektor. Nekad se mora napraviti presek.

dok ima ljudi bice i para...

pre 3 godine

epl, pored toga sto je uspesan sa inovacijama, je i hrabar pa se osmelio da vidi hoce li verna armija potrosaca prihvatiti telefon bez punjaca, odnosno pristati da ga u nekom trenutku (pretpostavljam) skupo plati. izgleda da hoce.

sad je dosao na red samsung da proba to isto.

inace, i dalje veliki broj modela stize sa 3.5mm a tako ce biti i sa punacima uz telefone. na 3.5mm ce uticati povecanje kvaliteta i smanjenje cena BT sluski a na punjace verovatno neka univerzalna bezicna prica gde bi jedan bezicni mogao da puni vise razlicitih aparata.

prirudaaa

pre 3 godine

E sad je prilika za kompaniju koja hoće da se probije i bude glavni "mangup među mangupima" da zezne i Apple i Samsung i ostale pa da stavi u prodaju samo kutiju, bez ičega. Opet bi bilo na gomile skorojevića koji bi platili za to...ništa, samo da se zna da su oni prvi to kupili.

Nenad

pre 3 godine

"Pa ne treba ti punjac za svaki novi uredjaj, imas vec od prethodnog? samo se bespotrebno stvara otpad."
@Apatrid

Pa da realno ne treba,samo postoji začkoljica,kupis na primer s20 ultra ili iphone 12,premium telefoni vrhunska tehnologija,sofisticirana baterija koja se puni puno brze od ostalih,ali da bi tako punio treba ti odgovarajuci punjač za nju,koji nije jeftin a tvoj stari nema te performanse jer je stariji model.I onda ti posto ti je potrebno da napunis bateriju veoma brzo i izmedju ostalog i zbog toga dajes 1200+e moras da dodas jos za punjač...Klasičan vid prevare od strane kompanija koji se kriju iza ekologije,takodje i te agencije koje namecu ekoloske norme rade za te iste kompanije,jer realno punjača nece biti manje na svetu samo ce se dodatno naplacivati.Najbolji potez je ne kupovati od tih kompanija dok se ne opamete al mislim da to nikome ne smeta,jer ko ima 1200e za tel ima i 50 za super brzi originalni punjac i jos 50e za npr apple sluske,ja nemam ni za jedno,imam tel od 150e zajedno sa punjacem i slusalicama.

bgd011

pre 3 godine

@No1e, 15. decembar 2020 13:01)

a koju svrhu ima google photos??? imas galeriju u okviru telefona i to je sasvim dovoljno...a ako nemas onda jbg...kupi bolji telefon

Boris

pre 3 godine

A pre neki dan se fanovi samsunga podsmevali na odluku Iphone. Hehe, svi su isti, tako i kinezi, sad imate kineze koji kostaju maltene kao i Iphone, upaz je bio sa damping cenama ali na kraju njihova politika im je svima ista.

kaokakao

pre 3 godine

Pa vidjeli da je narod glup i da moze sve da prodje, jos ce isti taj narod da brani proizvodjaca tvrdeci da on to radi jer je ekoloski osvijescen i brine za zivotnu sredinu. Jedina stvar koja proizvodjaca interesuje je sto veci profit.

Znalac

pre 3 godine

nije problem toliko sto nema punjaca uz novi tel, vec je veci problem sto (kod nas) ne mozes kupiti kvalitetan i brz punjac, dakle preko 25w. Plus, cena je nenormalna (4-5000din). Naci punjac od 40w je misaona imenica. Da li neko zna kako je u inostranstvu?

Nemanja

pre 3 godine

U principu svi oni jedni druge kopiraju, samo sto Apple nekako bude prvi u uvodjenju tih nepopularnih novina, ovi malo iskoriste to za marketing i onda se tiho prebace i oni na istu stvar, kao sto je Huawei bio srednje cenovnog ranga, a sad postao i tu konkurent vodecem dvojcu, tako ce jednog dana i ostali kineski roizvodjaci dici cenu i ostali trenutno jeftini proizvodjaci izbaciti punjac i ostale stvari koje izbace vodeci dvojac ili sad vec trojac izbaci ce i oni. U sustini punjaci i slusalice u kutiji postaju proslost u svetu telefona i to je to. Onaj koga sad to ne dotice dirnuce ga kroz godinu dana ili dve. Veliki pozdrav i sve najbolje.

No1e

pre 3 godine

Pitanje je dana kada će na ekranu izaći poruka: Da bi ste nastavili da koristite telefon danas, uplatite X$ za ponovno pokretanje softvera!
Ili da otvorite galeriju slika, treba vam određeni broj "Apple" kredita na računu... koje možete da uplatite na svim prodajnim mestima...

Primera je bezbroj, i nažalost polako se neki i ostvaruju (Google Photos će biti besplatan. Zauvek. reče jednom Google)
Aha.

UT

pre 3 godine

Kupovati skupe telefone bez punjača je kao da uzimate skupa kola bez akumulatora. Oni bi morali da aktivno usavrsavaju punjace i da ih maksimalno optimizuju za arhitekturu uređaja za koje su u prvom planu namjenjeni. Iako jednim te istim punjačem mozete puniti masu telefona, svaki odnos "punjač - telefon" koji dobijete u kutiji bi trebalo da bude posebna napredna tehnologija za sebe. Ja razumijem da su oni odavno ostali bez ideja i da uvaljuju ljudima jedno te isto, ali da zbog ušteda gone tehnologiju u rikverc mi nije jasno. Bojim se da ce nas u buducnosti derati za navodno kvalitetne punjace dobrih performansi kojima u realnosti necemo postizati nikakve posebno efikasne rezultate.

mojne

pre 3 godine

Da je Apple ove godine dozivio fijasko sa svojim iPhone telefonima, iduce godine bi stavio ne jedan, nego dva punjaca, zicni i bezicni! Toliko njih interesuje zastita zivotne sredine. Ali oni su naravno sve to dobro proucili prije nego su krenuli u avanturu bez punjaca. Cilj je sto jeftiniji proizvod za sto veci novac. Nazalost, ljudi sve progutaju i radi neke svoje male pobjede u lokalnom kafic, kad izvade svoj novi iPhone na sto, dali bi mnogo vise od ovoga sto trenutno daju. I ne vazi prica samo za iPhone, njega navodim ko primjer nekog statusnog simbola koji je sve sem to, jer je toliko precijenjen.

Vlada

pre 3 godine

@Michael Clayton

Evo recicu ti sta mislim. Ja u kuci imam minimum 5 punjaca kojima mogu da punim trenutne telefone(firmin i svoj licni). Za iPhone samo vlasnik predhodne generacije moze da se koristi jer ovi iz Apple-a vole da se bas sprdaju sa svojim musterijama. Znaci ako si prosle godine uzeo iPhone 11 na ugovor ove godine moras da kesiras za iPhone 12 i da imas punjac, ili obratno. Svi su presli na USB-C BAS iz tog razloga da bi punjaci bili univerzalni, naravno presao je i Apple samo su stavili USB-C na pogresnu stranu, tj u punjac a ne u telefon.

ma da

pre 3 godine

Ala trljaju ruke Xiaomi i Huawei
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bgd011, 15. decembar 2020 15:36)
----------------------------------------------

Kada je objavljena vest da ovo radi Apple, ljudi su pricali da ce preci na Samsung - ja sam tada rekao da ce svi ovo preuzeti, i evo sada to i vidimo. Bez brige, za najdalje sest meseci ce i Huawei i Xiaomi isto uraditi. Ne se sekiraj.

JOBAH

pre 3 godine

Plaćaš im te nove modele €1000 a oni se štekaju da daju i punjač od €30-50? Eto razloga zašto neću kupiti novi model ovih proizvođača, ma koliko mislim da su bolji od ostalih. Vreme je da proširim vidike i dam šansu i drugim brendovima, ovo je sramota šta su počeli da rade. Ekološka svest? Ma da, lopovi.
(milan010, 15. decembar 2020 11:38)

Punjači koje su davali uz telefone na velike količine koštaju 3 dolara...

PlasticneKese

pre 3 godine

Ista fora kao sa plasticnim kesama po prodavnicama. Pre neki dan je bio podatak da su silne stotine miliona dinara zaradile prodavnice kod nas od kad su ukinute besplatne kese, a svega 2 od 30 i nesto kesa testiranih ispunjavaju ekoloske norme biorazgradivosti. Toliko o tome da je ikoga briga za ekologiju, vec samo za svoj dzep.

Bogoje Panajotović

pre 3 godine

Sledeca verzija dolazi bez telefona.
(Thor, 15. decembar 2020 11:44)

To bi bio suviše radikalan potez. Sledeća verzija ipak dolazi samo bez ekrana. Svako od nas kući ima bar jedan ekran, makar polomljen (bitno da radi digitajzer).

mare

pre 3 godine

aplle sam nosio deceniju, prosle godine sam presao na Samsung, sad cu i njih da ukinem. Nenormalne cene telefona i jos da vam zakinemo i osnovnu opremu. kad sam kupovao tel objasnjava meni prodavac da je Iphon od stakla i da je to kao vau i da je prosto hlupo kupiti plasticni tel. ,a ja se mislim ok sad kad mi ispadne( bar dva puta godisnje) necu morati da menjam samo ekran po bagatelnoj ceni od 250eur nego cu bukvalno moci da bacim telefon od tricavih 1500 eur. Reko hvala ja bi ipak da se zadrzim na metalu ili bar plastici.

Sani Kroket

pre 3 godine

Sve dok potrosacko drustvo podrzava proizvodjace da rade sta hoce, ovo ce se desavati. Kad ne bi kao ovce trcali u prodavnicu cim na 6 meseci izbace isti model, samo sa mrvicu boljom kamerom, malo bi se drugacije ponasali!
Telefon me sluzi od avgusta 2016 godine(imam novca i za najskuplji model, nije stvar da ne mogu) i sad razmatram sta ce izaci novo ove godine da se castim. Medjutim ako ne bude punjaca, radice ova masina sve dok bude mogla. Ima malo i do principa!
p.s. kad stavite zastitnu masku,svaki je isti! To sto vi tripujete da ste nesto bitniji ako imate novi top model svake godine...neka polako,shvaticete jednog dana

adriano_galliani

pre 3 godine

na punjace verovatno neka univerzalna bezicna prica gde bi jedan bezicni mogao da puni vise razlicitih aparata.
(dok ima ljudi bice i para..., 15. decembar 2020 12:21)

To već postoji. Qi je univerzalan standard za bežično punjenje već 10+ godina - još je i Nokia Lumia koristila taj standard.

key and peele

pre 3 godine

kapitalizam je majstor kuvanja zabe mlakom vodom. prvo te ubedi da je ekskluziva kvalitetom, a onda te navuca da placas svaki novi kapric. i svaki put dobro zaradi na tvom egu koji ne moze da prihvati da nije kadar da se jos malo isprsi i doturi za novo parce ekskluzive.

Vuk_sa_Ontarija

pre 3 godine

Meni firma i onako kupuje tewlefon pa me briga da li ima ili nema punjac, ako mi ne kupe oni isprsicu se sam za tih 30$. Negde u februaru izlazi 2 godine ugovora pa ce moj stari S10+ da ide mladjem sinu a ja cu valjda dobiti S21, moze i ultra ako nemaju + :)

Inace, privatno nikad ne bih dao toliko novca za telefon i ako mi je plata sasvim solidna za Kanadu ali radije posaljem tu razliku u novcu roditeljima i tazbini u Srbiji. Doduse, ovde skupe telkefone uzimaju iskljucivo na ugovore, jednom sam u prodavnici telefonskog operatera prissutvovao sceni da su zaposleni momci bili totalno iznenadjeni kad je lik dosao i iskesirao za novi Iphone, nisu znali kakav je postupak. Inace lik koji je kupovao je bio Rus, toliko.

drvobradi

pre 3 godine

@kraja
To inače tako radi samo na internetu. Evo ti primer Srbija, imas grad koji nema pijaću vodu već 20g i glasa uvek za iste likove. A ti veruješ da će svi da se ujedine i odu da kupe poznati kineski brand telefona, zato što on ima punjač u kutiji.

Mojko

pre 3 godine

@Locutus

A ti bas nasao da prosvetljujes otomane balkana?
Pusti narod da bude glup, radi u nekoj dobroj firmi ili vodi svoju kad vec imas mozak, i cuti pusti to da se unisti da bi civilize svet mogao da dise.
Objasnis im kako da povecaju radijaciju - ko ne razume da je to stetno zasluzio je rezultate svog izivljavanja. Sta da se radi?

budimo realni

pre 3 godine

A što morate da uzmete Ajfon? Testirao sam te uredjaje i nisu vredni tolikih para. Pa za trećinu novca koji bi dali za njih, možete kupiti uređaje sa daleko više mogućnosti. Zastareli Ajfon 7 košta danas u Srbiji oko 40000 dinara, dok za te pare, možete kupiti Samsung Galaxy A71 sa 8GB RAM-a i 128GB interne memorije. A što se tiče njihove odluke o tome da u pakovanju ne bude punjač, šta su time dobili. Vi da biste koristili telefon, morate ga imati, spakovali ga oni u kutiju ili ne. Ovde je poenta, da date velike pare za uređaj, a da onda opet date još para, da bi vam uređaj bio kompletan i da bi mogli da ga koristite. Pa na tako nešto samo bi budale pristale. Kinezi ako budu bili pametni, neće pasti pod ovaj uticaj, pa će totalno preuzeti tržište pametnih telefona, a mislim da su ga već odavno i preuzeli.

DaLanik

pre 3 godine

Ovi sto kazu kako je sve jedno i da koristimo punjac starog modela verovatno kupuju neke telefone nize ili srednje klase. Ja menjam telefon na 3 godine i uvek je Samsung S. Znaci kad izadje kosta 1000E (barem u Evropi prvih par meseci). I svaki model do sada ima brze i brze punjenje. I sad ja treba da koristim stari punjac koji nema toliku snagu tj brzinu punjenja??? Izvinite ali za premijum telefon ovo je neprihvatljivo. Plus sto se i kabl vremenom kvari i konektor itd. Ne zelim da jurim negde da kupujem kvalitetan kabl i punjac! Ovo je cist bezobrazluk. To je ista stvar kao sto su u firmama na zapadu poceli ljudima da ukidaju besplatnu kafu. Neko je izracunao da iako za 1 kancelariju to nije puno para, kada saberes po celom svetu daju za kafu ogromne pare. Isto je i ovo. Punjac nesto kosta i kada saberete milione uredjaja - samo firme profitiraju zbog toga. Cist bezobrazluk. Ko koristi jeftin telefon, njemu je sve jedno, moze da koristi i stari punjac.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Odeš na You Tube(ne pešice)... Pa ukucaš slovima(koja vidim znaš): Bosch Professional Wirless Charging for Cordless Powertools.
A ovo posle ukucaš u prevodilac (ne preko zebre) da skontaš, ako skontaš? Napokon. (Mediocritical, 15. decembar 2020 12:30)

I kad sve to uradiš, vidiš da se alati pune kao i telefoni - spuštanjem na bazu.

milojko

pre 3 godine

To svaka drzava lako resi, napise jednostavno da uredjaj koji se prodaje krajnjem kupcu na njenom trzistu mora da se isporuci sa opremom da je upotrebljiv i kompletan i gotova stvar, moze I Apple I Samsung da izmisljaju sta hoce, sutra ce i prodavci televizora iporucivati bez ispravljaca i prodavci ves masina bez kabela itd.

pera lozac

pre 3 godine

@mediocritcal

Makita je otisla jos dalje. Od moje tetke, komsinice druga poznanik ima Makitinu udarnu busilicu sa tim sistemom, samo mnogo veci domet ima. Firma mu je na Slaviji i tu je ustekan punjac a busilica mu se puni gde god da je u gradu. Krajnji domet je do Zeleznika, tamo se punila, ali malo sporije.
(NN,

Eeeeeee... slicno se i meni desavalo, kad videh u blizini antenu od 5G....mora da unosi neke smetnje u pm.

rani

pre 3 godine

Ja sam u blagom soku! Ali ne zbog tih kablova, briga me za to, vec zbog toga sto pojma nisam imao da u nasoj zemlji zive Ajfonovci i Androidovci?!? Znao sam za Srbe i nekoliko nacionalnih manjina, ali ovo...

fensi_lik_vracar

pre 3 godine

Stvarno mi je nebitno ako platim 1000 e za telefon da li cu da dodam jos 10 evra za punjac. Ali je debilno da mi neko kaze imas stari punjac ne treba ti novi. Posle god dve kabal se i na kvalitetnim punjacima osteti

Nenad

pre 3 godine

Odavno se šporeti prodaju bez kabla.
Sada gledam, najjeftiniji je oko 20.000 RSD, a kabl košta oko 1500 RSD...
To mu dođe 7,5% na cenu šporeta.

saskica

pre 3 godine

e pa mogu ja i da ne kupim samsung. za moje pare ima da kupim teslu ako treba samo iz inata. dam 1000e za telefon i da kupujem punjač još. ma sigurno

only fools and horses

pre 3 godine

Tebi i ovima što ti daju pluseve mora i prekidač za sijalicu da se dokazuje...

Odeš na You Tube(ne pešice)... Pa ukucaš slovima(koja vidim znaš): Bosch Professional Wirless Charging for Cordless Powertools.
A ovo posle ukucaš u prevodilac (ne preko zebre) da skontaš, ako skontaš? Napokon.
(Mediocritical, 15. decembar 2020 12:30)

I onda ljudi koji to pogledaju i ipak imju par grama mozga, vide da postoji punjač koji je kablom povezan na struju i da na taj punjač mora da se spusti baterija koja se puni.
Ali ljudi koji ni tih par grama mozga nemaju, će ih ipak ubeđivati da je to punjenje bežično.

Locutus

pre 3 godine

Baš bih voleo da vidim to bežično punjenje na nekoliko metara daljine. Tražio sam po netu i ništa. Malo mi nije jasno kako bi iko mogao da preživi u takvim prostorijama, ali ajde možda je i moguće...
(Locutus, 15. decembar 2020 12:10)

Tebi i ovima što ti daju pluseve mora i prekidač za sijalicu da se dokazuje...

Odeš na You Tube(ne pešice)... Pa ukucaš slovima(koja vidim znaš): Bosch Professional Wirless Charging for Cordless Powertools.
A ovo posle ukucaš u prevodilac (ne preko zebre) da skontaš, ako skontaš? Napokon.
(Mediocritical, 15. decembar 2020 12:30)

Smanji doživljaj druže. U celom tom sistemu wireless je milimetar, a sve preostalo je kabel. Takvo indukciono punjenje postoji više od 100 godina. Imaš mobilne od pre 10 godina koji su podržavali indukciono punjenje, ali samo na blizu. Na daleko je to nemoguće. Elektromagnetno polje se rasipa i slabi sa kvadratom rastojanja. Možeš ili da jako približiš bateriju (praktično kontakt, što i rade) ili da toliko pojačaš magnetno polje da spržiš sve u sferi od nekoliko metara. Nema trećeg rešenja.

Igor Gavran

pre 3 godine

Dosta netacnih komentara. Nemojte mesati magnetno polje i elektromagnetne talase, to su dve razlicite stvari. Promenljivo magnetno polje (indukcija) koja se koristi za indukcione ploce i punjenje telefona zaista drasticno slabi sa povecanjem rastojanja. Usmereni elektromangetni talasi (npr mikrotalasna pecnica, radio stanice, radari, pa cak i laseri) slabe mnogo manje i sa njima je moguce preneti energiju na daljinu. Nije dobro biti na putu snaznih elektromagnetnih talasa, sto ce vam uostalom posvedociti piletina u mikrotalasnoj pecnici.

Velja

pre 3 godine

Ja sam se zeznuo i uzeo Redmi na ugovor. Odličan telefon ali da sam znao da ne idu pišljive slušalice u paketu, ne bih ga uzeo iz principa.

Zlatko

pre 3 godine

Jos da krenu i automobile da isporucuju bez akumulatora...
(shone, 15. decembar 2020 12:32)

Nije ista stvar, ali je slična. Isporučuju bez rezervnog točka. A kad počnu da nabrajaju opremu u paketu, pa kad kažu - retrovizori u boji vozila. Vau.

Zlatko

pre 3 godine

Sta cu kao korisnik androida. Zameniti postojeci one plus 7t(koji za godinu dana NIKAD nije zastucao i radi nerealno brzo) sa one plus 8t(12gb rama i 256 gb memorije) koji ce me izaci 3700 juana(463 evra). Dobijem fon sa boljim trajanjem baterija od najjacih samsung/apple modela, sa brzim punjenjem, brzi telefon(one plus su poznati kao najbrzi telefoni na trzistu) i sa malo losijom kamerom...i to sve kao sto rekoh za 463 eura.
(Srbin, 15. decembar 2020 16:40)

Nisam baš upoznat sa OnePlus telefonima, ali zainteresovalo me je to što plaćaš u juanima. Dakle, ako je telefon toliko dobar koliko ga hvališ, nema potrebe menjati ga. Ako baš imaš merak da menjaš i da uzmeš novi pomenuti, sačekaj koji mesec, ovom novom će malo pasti cena, a hvala Bogu na JD ili TB se može naći. Možda čak i daju neki popust krajem januara i početkom februara za Novu Godinu.

Legionar

pre 3 godine

Dođe mi da zaplačem za 70-im godinama. Firme se nadmetale kvalitetom, u svim oblastima industrije, a danas kupujemo šporete bez kabla i poklopca (kupuju se zasebno), rok trajanja je smešno i porediti sa starim uređajima. Sad se firme takmiče koja će prva da za*ebe kupce, a koji će da prate. Štedi se na svemu i svačemu, a kvalitet sve lošiji. Žalosno je na šta je svet spao! Žao mi dece koja još nisu svesna vremena koje dolazi.

mahat

pre 3 godine

Za sporete ne ide kabl, ali ne ide ni za stampace. Sad za sporet razumem da treba varijabilna duzina, monofazni ili trofazni, ovakav ili onakav, ali za stampac... Doduse sve ih je vise sa lanom i/ili bezicnim interfejsom ali kabl ne dolazi vec godinama. A kabl u maloprodaji kosta 100-150 dinara. I varate se ako mislite da nije do para. Do para je, neka je dolar ali je to cist dolar dobiti. Kao ona prica o izbacivanju jedne masline iz salata putnika u prvoj klasi neke americke avio kompanije. Ustedama su se hvalili na sva usta, a ja sam mislio "boze zar ce ovi sto su do sad putovali sa njima prvom klasom da putuju opet kada znaju da im ovi broje masline u salati". Prevario sam se, i dalje putuju.

Нокан

pre 3 godine

И како продати стари телефон без пуњача пре куповине новог а то радим сваке године?

Milivoje

pre 3 godine

Ovaj kapitalizam je poceo da izjeda sam sebe, teorijski niko nije mogao da pretpostavi kolike su ovce potrosaci a prakticno polako ali sigurno dolazi do sloma sistema, danas nema punjaca sutra nece biti ambalaze prekosutra nece biti ni proizvoda a apetiti konstantno rastu kao izgovor vec cuvena ekoloska svest... ako vam je bas stalo do ekologije ja predlazem da lepo ugasite vasu kompaniju a sa kapitalom koji posedujete svakom radniku kupite 5 ari plodne zemlje gde moze da sadi organski kupus luk krompir i od toga prehrani sebe i svoju porodicu, to ce svakako biti mnogo efikasnije nego da zakinete potrosace za komad plastike sa zicom koji vredi 2$ na proizvodu koji kosta 1200+ $

Vladimir

pre 3 godine

Čujem da KIA počinje prodaju vozila bez rezervoara.
Ako ćemo bez šale izgleda da će se pojaviti po nekoliko modela punjača u zavisnosti od brzine punjenja. Po zakonu slušalice nusu neophodne za rad telefona ali punjač jeste. Regulatori tržišta u vidu država treba da jednostavno zabrane prodaju Apple telefona do daljnjeg ili dok potrošači ne počnu da dobijaju punjače uključene u cenu proizvoda.