Utorak, 20.10.2020.

09:30

Tesla smanjuje garanciju – godinu dana

Izvor: SN

Tesla smanjuje garanciju – godinu dana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

jaretina, sprema se zimski menu

pre 3 godine

Taj globalista Mask je obican prevarant pod komandom tajnih sluzbi, negativaca u svakom smislu.
(Nata, 20. oktobar 2020 23:34)

nato, drži se kutlače.
amerika i engleska nisu postale proleterske zemlje samo zato što je roštilj zakazao.

Pa

pre 3 godine

(White trash, 21. oktobar 2020 08:53)

Svaki diler za SVA vozila, zavisno od starosti, stanja...
Čovek je mislio koji PROIZVOĐAČ daje garanciju na polovna vozila.
Nijedan drugi, jel tako?

White trash

pre 3 godine

@Ko još daje garanciju za polovna vozila????????
(niko i ništa, 20. oktobar 2020 10:38)
U SAD npr. svaki diler. Ovlasceni obavezno, a auto placevi ponekad garanciju nude kao pretplatnu uslugu kod trece strane. Naravno zavisi i od starosti auta. Pa sta mislis da rade sa vozilima iz lizinga i iz raznih staro za novo programa. Sve se to ponovo proda. Svakako da ta garancija nije sveobuhvatna kao za nova vozila, ali svako ima svoju racunicu

Kapetan Kuk

pre 3 godine

Krenula proizvodnja i izvoz i kine, šta ste očekivali?!, konfekcijsko vozilo, hit , za godinu novo i tako redom,.....trajaće to dok Honda, Tojota i Nissan ne krenu u masovnu proizvodnju, a onda kuku lele !

ljAXE

pre 3 godine

Svaki? Hajde uredniče, istraži to malo bolje, jer kao što se vidi u gore navedenom, istraživanje pravih informacija ti baš ne ide od ruke.
(Pulsar, 20. oktobar 2020 11:20)

Urednik je video Teslu samo na YouTube-u. Kune se da mu je od surnjajine svastike tetka, preko zetovog pasenog, cula da je Tesla prevara.

Gradimir

pre 3 godine

@Cinik
Stvari sa baterijama ne stoje baš tako kako ti misliš. Tesle i spočetka proizvodnje retko imaju problem sa prevelikim gubitkom kapaciteta. Glavni razlog je što su ozbiljno dizajnirali bateriju i njeno hlađenje. Garancija je kod manje-više svih proizvođača 8 godina (konkurencija) i obično važi do 80% kapaciteta. Nije ni teško naći te podatke. Nissan ima nešto veći gubitak kapaciteta, ali oni su od starta smatrali da je vazdušno hlađenje dovoljno. E, pa, nije! Sledeća generacija baterija problem sa trajnošću potpuno eliminiše. Teslin saradnik Džef Dan ima u laboratoriji baterije koje je testirao na 15.000 punjenja sa minimalnim gubitkom, i to bez neke nove hemije. Malo li je?

Milan

pre 3 godine

@Urednik ĐHS
Svaka čast, uhvatili ste se u koštac sa veoma opasnom grupom. Pogledajte kako je prošao profesor u francuskoj jer je pokazao karikature muhameda, ovde postoji sekta koja slično reaguje kada se neko drzne da kritikuje boga EV teslu i njegovog proroka maska. Nisu još toliko militantni ali će vam verbalno odrubiti glavu ma koliko da ste u pravu.

C i n i k

pre 3 godine

Ne volim Teslu, ali da budem iskren ni dugi nisu nista bolji po tom pitanju. U SAD polovan BMW nema garanciju, bez obzira da li je 5 min star ili ne.
(Pero, 20. oktobar 2020 15:45

Polovan auto,realno, i nmz da ima garanciju, ali taj BMW od "5 min starosti"ima sigurno fabricku garanciju jer se ona prenosi na svakog narednog kupca nevezano dal je to u USA ili SRB.

C i n i k

pre 3 godine

Koliko je garancija za Nissan leaf elektricni, na baterije itd jel zna neko??? Hvala
(Marko, 20. oktobar 2020 15:21


A sta ocekujes od garancije na bateriju?
Da ti je zamene za DZ kad krene da drzi autonomiju 15 km?
A to mora da se desi sa baterijom posle nkog radnog veka, kad ona mora biti zamenjena.
Inace verujem i da zns da zamenska baterija kosta ko 1/2 novog EV ...
Garancija inace pokriva samo to da ce ti baterija, pod uslovom da si je pravilno odrzavao,raditi i vrsiti svrhu, ali ne i to koliku ce autonomiju da ima posle 10000 punjenja recimo.

Milan

pre 3 godine

@pero
A jedinica za indukciju nosi naziv po srpskoj reči tesarsku alatku? Izvesni naučnik Nikola Tesla nema nikakve veze sa istom?
Potencijalni konkurent tesle, firma nikola, imeduguje izvesnom glumcu Koji, nikako naučniku?

Urednik Đ.H.S.

pre 3 godine

Uredniče, uredniče... nije ti CV baš za pokazivanje. Srpski autonovinari nisu reprezenti integriteta i profesionalnosti. Testovi i prezentacije su najčešće praćeni kafanama i nekim ličnim ustupcima. I ja sam pomalo radio za par novina i video kako izgleda iznutra. Ako si izuzetak, svaka čast.
(Gradimir, 20. oktobar 2020 18:52)

Ah što volim provokatore ;) Kao što se vidi puno sam redkacija promenio. I u gotovo svakoj, osim tri koje su bankrotirale, dao sam otkaz kada je na mene vršen pritisak. Kako se u Srbiji prepoznaju vrhunski novinari? Oni koji su bez posla iako imaju impresivan CV i koji su teško bolesni (od nerviranja i od saznanja koja se ne mogu objaviti). Bez posla sam nekoliko godina jer ne želim da mi tekstove pišu marketing menadžeri a ja da stavljam samo naslov. Radim sa Srbima iz inostranstva i saznaće se ako uspemo ali nas Korona usporava do neslućenih granica. Volim da kršim pravila pa npr. u komentarima pišem velikim slovima jer nema opcije za boldovanje (nije nikakvo dranje). Ovo je poslednje što sam (besplatno) uradio za čoveka koji nije baš tako zlatan kakav utisak ostavlja, mada mi je previše "useljačio" scenario: LINK https://www.youtube.com/watch?v=UB1IM1VYDE8
HVALA REDAKCIJI WEB TIMA B92 ŠTO REDOVNO IZVEŠTAVA O LAMBORGINI SUPER TROFEU ŠAMPIONATU U KOJEM VOZI NAŠ MILOŠ PAVLOVIĆ. Sledeća trka bi trebala da počne u 13.02 sati u petak besplatan prenos na jutjub kanalu Lamboginija. Druga trka je u 12.45 sati u subotu.

Toronto

pre 3 godine

@(Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 15:45)

Ne razumem, to što ste čitavog života bili novinar/urednik vas automatski svrstava u eksperte biznisa i auto industrije? Gurate tu vašu tezu da su Amerikanci izmislili Muska, da bi zeznuli ostatak svete ili šta već, poluistinana i neistinama. Kao prvo, Musk je Južnoafrikanac, nije Amer, pa vam u startu pada sve u vodu. Drugo, kažete da je jedino što je napravio Pay Pall, a sve ostalo prevara. Šta bi onda sa Space X, koji drži trenutno 80% svih komercihalnih lansiranja u svetu sa tendencijom rasta, jer je daleko jeftiniji od konkurencije, a preuzima i Američki vojni i naučni program. Pomenuste sa su Ameri kaznili Toyotu za zaglavljivanje papuče gasa i ne nije zbog dva auta. Kao novinar, trebali bi da znate o istinitom izveštavanju. Problem je postojao još 2008 u Evropi, gde su se desile brojne nesreće zbog iznenadnog ubrzavanja vozila kao posledica zaglavljivanja papučice gasa. 2009 god. je problem isplivao i u Americi, posle nekoliko nesreća, ali je Toyota pokušala da sakrije problem i tvrdila je da su to greške vozača. Iste godine je poginula četvoročlana porodica u Lexusu. Posle te nesreće, Toyota je pokrenula jedno od najvećih povlačenja vozila u istoriji auto industrije, milioni vozila su u pitanju. I opet su lagali, tvrdeći da su patosnice krive, a u stvari je bio u pitanju loš dizajn papučice gasa i Toyota je nekoliko godina znala za problem. 2010 je pukla bruka, utuženi su i 2014 su se nagodili za 1.2 milijarde dolara kazne plus privatne tužbe za oko 400 povreda i smrtnih slučajeva izazvanih zaglavljivanjem gasa. I ne ne kažnjavaju Ameri samo strane kompanije. GM kažnjen sa 2.4 milijarde dolara zbog zataškavanja problema sa kontakt bravom i vazušnim jastucima. Poginulo je 124 ljudi i povredjeno 275. Vidite, te vaše teorije baš i ne stoje. I o ostalim neistinama i poluistinama koje ste napisali bih mogao, do sutra ali me mrzi.

Nikad

pre 3 godine

na kraju ce kao i zastava..
kvake i brave vrata, boja i brisaci ne ulaze u garanciju
(deda, 20. oktobar 2020 10:14)

Nije baš istina, meni su menjali na jugu i plastične ručke za prozore a kupio sam ga zadnjeg dana prodaje.
Jedina greška je što sam kod njih direkt išao za neki problem oko menjača umesto u neki servis koji je sa njima sklopio saradnju. Pa mi izfušarili to sa menjačem uz komentar "zategli smo" a mogao sam sve lepo srediti za dinar kod drugih.
Naravoučenije, nikad u original servis.

Gradimir

pre 3 godine

Uredniče, uredniče... nije ti CV baš za pokazivanje. Srpski autonovinari nisu reprezenti integriteta i profesionalnosti. Testovi i prezentacije su najčešće praćeni kafanama i nekim ličnim ustupcima. I ja sam pomalo radio za par novina i video kako izgleda iznutra. Ako si izuzetak, svaka čast.

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Inače, prilično sam siguran da kod Japanaca i Koreanaca garancija prati auto,a ne kupca...Postoji opcija za dodatnu garanciju uz doplatu,ali to je samo za novi auto...

batica

pre 3 godine

@Urednik Đ.H.S
Rekao bih da su ti pojedini uglavnom sve objasnili,pogotovo ovo za velika slova kad pišeš,nekako se to smatra osnovnom kulturom danas.
Ni ja nisam neki ljubitelj gdina Musk-a ali rezultate ne možeš da negiraš,čovek je uspeo da popularizuje EV kao niko pre njega.Možda se radi o naduvanom finansijskom balonu,možda će propasti u nekom momentu ali za sad su veoma jaki.
I da,neverovatno kako neki samo naslov pročitaju i onda kao komentarišu.Zar je tako teško pročitati 30 rečenica?Takvi smo i selektori i doktori i fizičari izgleda,dovoljno je naslov pročitati da bi se imalo mišljenje,tužno zaista.

jaretina, priprema se zimski menu

pre 3 godine

Koliko je garancija za Nissan leaf elektricni, na baterije itd jel zna neko??? Hvala
(Marko, 20. oktobar 2020 15:21)

na polovna - ništa.
toliko su ubeđeni u svoj proizvod.

jaretina, sprema se zimski menu

pre 3 godine

Tesla je prevara veka! KIA bato 7 godina garancije (neprocenjivo)
(Cacanin, 20. oktobar 2020 13:45)

srbine, ta "neprocenjva" KIA garancija na baterije prestaje da važi istog trenutka kada se auto vodi na drugo ime koje nije kupac.

čitaj malo "sitna slova" a ne samo kvote u klajdži. jedino što si bio bio u pravu je "neprocenjvo", jer nula ne može da se proceni.

Urednik Đ.H.S.

pre 3 godine

@Pulsar
Zanima te moj CV?!
1995. urednik rubrike tehnika u magazinu Auto
2000. urednik radio emisije Vrele Gume - Radio INDEX
2001. prvi urednik provog dodatka u dnevnoj novini - Blic Auto
2002. novinar u Top Speed
2003. ponovo urednik rubrike i dodatka Blic Auto
2005. prvi urednik rubrike automobili portala B92 - pokrenuo dve akcije - kampanju za veću bezbednost u saobraćaju i PRVI Izbor za najlepši automobil Srbije i Crne Gore u saradnji sa profesorom Markom Lukovićem i ministarstvom za privredu
2007. urednik rubrike i prvi urednik dodatka Kurir Auto
Urednik rubrike u magazinu Evropa (pok. Željka Cvijanovića).
Pisao za NIN, Geopolitiku i još koje kude...
Eh, da...osnivač i prvi potpredsenik (2007-2011) Srpski komitet za bezbednost saobraćaja. Jedna "anonimna" grupa nam je besplatno snimla spot koji je više puta brisan sa jutjuba, imao je oko 100K pregleda...LINK https://www.youtube.com/watch?v=vA7LpedewvI
I za sve tvrdoglave: "Duga je ulica - veži pojas".

rani

pre 3 godine

Axaxxaxa godinu dana ili 16 000 axaxax pa vece garancija na trotinet
(vratite_bmx, 20. oktobar 2020 11:41)

Ahahaha procitaj tekst, ahahaha!

Pero

pre 3 godine

Ne volim Teslu, ali da budem iskren ni dugi nisu nista bolji po tom pitanju. U SAD polovan BMW nema garanciju, bez obzira da li je 5 min star ili ne.

Toronto

pre 3 godine

Zamolio bih komentatore da prvo pročitaju tekst. To je ono ispod naslova. Ako se potrudite, izmedju ostalog ćete saznati i ovo:
"Oni su odlučili da ukinu garanciju za POLOVNA VOZILA koja je važila četiri godine i objavili da će garancija od sada važiti samo godinu dana iliti 16.000 kilometara."
Koliko je meni poznato, svi dealership-i napolju daju godinu dana garancije na polovna vozila, tj na drivetrain. Ostalo nije pokriveno, osim ako se ne doplati posebno.

jaretina, priprema se zimski menu

pre 3 godine

vi srbi ste opaljeni ko (teslina) struja.
ovo je za korišćena vozila.
nova i dalje imaju istu garanciju: "The updated policy is in addition to the company’s new-car warranty, which covers a vehicle for 4 years or 50,000 miles".
šta je sa vama braćo srbi?
ovaj "urednik" dobio epi napad od vesti gde je samo naslov pročitao.

XXX

pre 3 godine

@ (Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 12:34): 90% ovog tvog komentara nema veze sa Teslom i za replikom na tvoj prvi komentar. Kakve sada ima veze Mercedes, kamioni, dizel motori, kažnjavanje za prevare koje su Nemci radili, kažnjavanje Tojote za propuste, GM ...??? Pa najveća državna fabrika automobila je VW, da ih država Nemacka ne gura carinama i ograničenjima za inostrane automobile, pitanje bi bilo kako bi završili jer proizvode godinama više nego lošeg kvaliteta automobile, a o svesnim prevarama da ne govorimo. Još nešto “uredniče”, korišćenje velikog fonta u tekstu može da shvati kao da se dereš na onoga kome se obraćaš, a to baš nije kulturno.

Ђенерал

pre 3 godine

Ko još daje garanciju za polovna vozila????????
(niko i ništa, 20. oktobar 2020 10:38)

Зависи шта подразумеваш под половна возила.
Ако је половно возило 3 године старо и има 50.000 км у већини случајева има и нека бар фабричка гаранција.
А ако је половно возило 10 година старо и има 200.000 км и у огласу пише НОВ НОВ НОВ, онда нема гаранције.

XXX

pre 3 godine

@ (Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 12:34): 90% ovog tvog komentara nema veze sa Teslom i za replikom na tvoj prvi komentar. Kakve sada ima veze Mercedes, kamioni, dizel motori, kažnjavanje za prevare koje su Nemci radili, kažnjavanje Tojote za propuste, GM ...??? Pa najveća državna fabrika automobila je VW, da ih država Nemacka ne gura carinama i ograničenjima za inostrane automobile, pitanje bi bilo kako bi završili jer proizvode godinama više nego lošeg kvaliteta automobile, a o svesnim prevarama da ne govorimo. Još nešto “uredniče”, korišćenje velikog fonta u tekstu može da shvati kao da se dereš na onoga kome se obraćaš, a to baš nije kulturno.

Ccc

pre 3 godine

@(Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 12:34)

Sve je pocelo zapravo 2012. kada je VW krenuo sa clean diesel, a istovremeno su "studenti" tj univerzitet dobili finansije za istrazivanje alternativnih goriva i dizela itd. da ne zalazim u detalje. Naredne dve godine su polako realizovali testiranje i tek 2014. su prezentovali nalaze vezane za VW. EPA je godinu kasnije izdala upozorenje VW-u. a tek 2017. krenuli sa opseznom istragom i kaznjavanjem. VW je imao vise nego dovoljno vremena da resi problem koji su sami napravili.

Pulsar

pre 3 godine

"POŠTO SU PREVARU 2011. OTKRILI STUDENTI JEDNOG FAKULTETA NA MODELU AUDIJA I ODMAH PRIJAVILI NTHSA -ČEKALI DA BI KAZNA BILA VEĆA.

(Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 12:34)"

Audija?

"Propisima NTHSA je omogućena, gle čuda, primena litijum-jonskih baterija"

Imaš li možda link ka ovome?

Roadster je lansiran 2008. godine, gde je do 2012. proizvedeno svega oko 2400 primeraka, 2011 godine je prodato više Nissan Leaf nego Roadstera u SAD, što bi značilo da je Nissan bio agresivniji. ;)

"VW ima 100 puta veći istraživački centar! Oni su nesposobni, ali se pojavio genije SOFTVERAŠ Mask?!"

Pa pogledaj malo recenzije ID.3, softver im je u BETA fazi. Kako to? Ipak imaju 100 puta veći istraživački centar.

Hajde uredniče, možda treći put budeš dao tačne informacije.
I da, reci svima nama dragim čitaocima čega si to tačno urednik?

Urednik Đ.H.S.

pre 3 godine

(Pulsar, 20. oktobar 2020 11:20)
Kada nekom prisloniš pištolj na glavu nema baš mnogo izbora. Tojota je imala dva - ili da se prikloni AMERIČKOM DIKTATU ili da bankrotira. U Beogradu je bila Kancelarija GM-a za sledeće države: Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku. Marketing direktor te Kancelarije je imao jedinstven budžet za sve države a kako je Srbin najviše para za medije je trošio u Srbiji. Ta kancelarija više ne postoji, jer su Opel i Voksal prodati Pežou. GM je u poslenjih 128 godina bio 75 godina NAJVEĆA automobilska kompanija na svetu.

ILON MASK JE IZMIŠLJEN KAO KOPIJA DŽOBSA!!!

Dajmler-Benc drži u vlasništvu kamione Piterbilt (44% tržišta SAD) Vestern Star (4% američkog tržišta) i kompaniju za proizvodnju "teških" motora "Detroit Dizel" kao i kompaniju za proizvodnju onih žutih autobusa za prevoz dece do škole. AMERIKANCI NISU VLASNICI NIJEDNE FABRIKE KAMIONA U SAD! PRVO SU U SAD TOJOTU KAZNILI ZBOG ZAGLAVLJIVANJE PAPUČICE GASA NA DVA PRIMERKA, NA SAMO DVA AUTOMOBILA), POSLE SU KAZNILI VW I TO 3 GODINE POŠTO SU PREVARU 2011. OTKRILI STUDENTI JEDNOG FAKULTETA NA MODELU AUDIJA I ODMAH PRIJAVILI NTHSA -ČEKALI DA BI KAZNA BILA VEĆA.
Propisima NTHSA je omogućena, gle čuda, primena litijum-jonskih baterija i prvo je agresivno krenuo Tesla Motors a posle jedna po jedna kompanija! Koje godine je lansiran E-Golf? VW ima 100 puta veći istraživački centar! Oni su nesposobni, ali se pojavio genije SOFTVERAŠ Mask?!

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

"Mošusni " ,majstore, ala si naoštrio te makaze za šišanje hipsterskih ovčica, svaka ti čast... Ima da leti vunica ( šuška ) k'o blesava...Meeee, meeee hipsterčići !

Marko

pre 3 godine

Da se barem neko od svih ovde prisutnih potrudio da pogledao vest na engleskom pre nego što je počeo da udara po tastaturi, video bi da se garancija odnosi na polovna vozila gde ako ja kupim polovan auto, sada dobijam od Tesle samo godinu dana garanciju, a ne 4 kao ranije (važi i važilo je za premijum modele S i X). Ima tu još nekih uslova, ali bi bilo lepo da neki od prisutnih kaže koji to još proizvođač daje garanciju za polovna vozila ;)

Kvarežma

pre 3 godine

Ovo deluje prilično neozbiljno, kao poziv za tužbu. Prodao si vozila pod jednim uslovima, nakon prodaje ih menjaš na gore - čini mi se da će u SAD da popiju priličan broj tužbi zbog ovoga. Tamo je (za razliku od Srbije) dozvoljena i class action suit, što je jeftin način da se veliki broj ljudi obešteti.

Tesla i njen vlasnik kako vreme prolazi postaju sve više nepouzdani.

Pulsar

pre 3 godine

" Japanci su nam se kleli da nikada neće ugraditi litijum-jonske baterije (Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 10:20)"

Neće, a?

https://www.reuters.com/article/us-toyota-panasonic-batteries-idUSKBN26R0LW

"Dakle, prvo je od američke države dobio 5 milijardi dolara"

Dobio, misliš sve odjednom u kešu?

https://electrek.co/2015/06/02/complete-breakdown-of-the-4-9-billion-in-government-support-the-la-times-claims-elon-musks-companies-are-receiving/

"ali na stazi F1 svaki Ferari bi odrao i "teslu S" i "rimac kocept2" jer su zbog ogromne mase baterija lođiji na kočenju i u krivinama."

Svaki? Hajde uredniče, istraži to malo bolje, jer kao što se vidi u gore navedenom, istraživanje pravih informacija ti baš ne ide od ruke.

Галатасарајево

pre 3 godine

Pa normalan poslovni potez, smanjuju potencijalne troskove.
(VukVucko, 20. oktobar 2020 10:41)

Тек ће се смањити, не бој се. Конкуренција стиже, а ево у Оландији се већ основала група за тужбу против Тесле, јер праве фуш возила. Само нека иду тим правцем, од мене (и да могу приуштити нпр. С модел) неће видјети ни банке!

Urednik Đ.H.S.

pre 3 godine

Na promociji druge generacije "tojote prijus" u Hotelu IN u Beogradu pre mnogo godina bilo je nekoliko japanskih inžinjera i nas dvadesetak novinara. Tri puta je ponavljano isto pitanje. Zašto "Tojota" neće da ugradi u "prijusa" litijum-jonske baterije već ostaje na "zastarelim" nikl-metal-hibrid baterijama. Japanci su nam se kleli da nikada neće ugraditi litijum-jonske baterije iako imaju veću snagu jer su veoma opasne i kada se zapale gore temperaturom viđom od 2.000 Celzijusa, što se pokazalo u praksi jer su američki vatrogasci imali mnooogo problema da ugase pojedine "tesle" (jutjub)! Dakle, prvo je od američke države dobio 5 milijardi dolara da napravi najveću fabriku baterija na svetu a onda je potpisao ugovor sa Panasonikom da mu isporučuje gabaritno male litijum-jonske baterije koje onda pakuju u njegovoj fabrici. Napravio je Mask i prevaru sa deonicama Solar Sitija u čiju izgradnju je država Kalifornija uložila preko milijardu dolara. Osim Pejpala ovaj SOFTVERAŠ ništa nije izmislio, ništa nije patentirao. On određuje mašinskim inžinjerima kako treba napraviti auto?!?! Električni automobili imaju bolje ubrzanje od benzinskih hipeautomobila ali na stazi F1 svaki Ferari bi odrao i "teslu S" i "rimac kocept2" jer su zbog ogromne mase baterija lođiji na kočenju i u krivinama. STVOREN JE VEŠTAČKI MEDIJKI BALON OKO TESLA MOTORSA KOJI JE SADA PO TREĆI PUT PUKAO. TO JE ISTINA I NE ZANIMAJU ME KOMENTARI LIKOVA KOJI NISU KAO NAS NEKOLIKO TESTIRALI AUTOMOBILE NA STAZAMA F1.

Urednik Đ.H.S.

pre 3 godine

Na promociji druge generacije "tojote prijus" u Hotelu IN u Beogradu pre mnogo godina bilo je nekoliko japanskih inžinjera i nas dvadesetak novinara. Tri puta je ponavljano isto pitanje. Zašto "Tojota" neće da ugradi u "prijusa" litijum-jonske baterije već ostaje na "zastarelim" nikl-metal-hibrid baterijama. Japanci su nam se kleli da nikada neće ugraditi litijum-jonske baterije iako imaju veću snagu jer su veoma opasne i kada se zapale gore temperaturom viđom od 2.000 Celzijusa, što se pokazalo u praksi jer su američki vatrogasci imali mnooogo problema da ugase pojedine "tesle" (jutjub)! Dakle, prvo je od američke države dobio 5 milijardi dolara da napravi najveću fabriku baterija na svetu a onda je potpisao ugovor sa Panasonikom da mu isporučuje gabaritno male litijum-jonske baterije koje onda pakuju u njegovoj fabrici. Napravio je Mask i prevaru sa deonicama Solar Sitija u čiju izgradnju je država Kalifornija uložila preko milijardu dolara. Osim Pejpala ovaj SOFTVERAŠ ništa nije izmislio, ništa nije patentirao. On određuje mašinskim inžinjerima kako treba napraviti auto?!?! Električni automobili imaju bolje ubrzanje od benzinskih hipeautomobila ali na stazi F1 svaki Ferari bi odrao i "teslu S" i "rimac kocept2" jer su zbog ogromne mase baterija lođiji na kočenju i u krivinama. STVOREN JE VEŠTAČKI MEDIJKI BALON OKO TESLA MOTORSA KOJI JE SADA PO TREĆI PUT PUKAO. TO JE ISTINA I NE ZANIMAJU ME KOMENTARI LIKOVA KOJI NISU KAO NAS NEKOLIKO TESTIRALI AUTOMOBILE NA STAZAMA F1.

Pulsar

pre 3 godine

" Japanci su nam se kleli da nikada neće ugraditi litijum-jonske baterije (Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 10:20)"

Neće, a?

https://www.reuters.com/article/us-toyota-panasonic-batteries-idUSKBN26R0LW

"Dakle, prvo je od američke države dobio 5 milijardi dolara"

Dobio, misliš sve odjednom u kešu?

https://electrek.co/2015/06/02/complete-breakdown-of-the-4-9-billion-in-government-support-the-la-times-claims-elon-musks-companies-are-receiving/

"ali na stazi F1 svaki Ferari bi odrao i "teslu S" i "rimac kocept2" jer su zbog ogromne mase baterija lođiji na kočenju i u krivinama."

Svaki? Hajde uredniče, istraži to malo bolje, jer kao što se vidi u gore navedenom, istraživanje pravih informacija ti baš ne ide od ruke.

XXX

pre 3 godine

@ (Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 12:34): 90% ovog tvog komentara nema veze sa Teslom i za replikom na tvoj prvi komentar. Kakve sada ima veze Mercedes, kamioni, dizel motori, kažnjavanje za prevare koje su Nemci radili, kažnjavanje Tojote za propuste, GM ...??? Pa najveća državna fabrika automobila je VW, da ih država Nemacka ne gura carinama i ograničenjima za inostrane automobile, pitanje bi bilo kako bi završili jer proizvode godinama više nego lošeg kvaliteta automobile, a o svesnim prevarama da ne govorimo. Još nešto “uredniče”, korišćenje velikog fonta u tekstu može da shvati kao da se dereš na onoga kome se obraćaš, a to baš nije kulturno.

Toronto

pre 3 godine

Zamolio bih komentatore da prvo pročitaju tekst. To je ono ispod naslova. Ako se potrudite, izmedju ostalog ćete saznati i ovo:
"Oni su odlučili da ukinu garanciju za POLOVNA VOZILA koja je važila četiri godine i objavili da će garancija od sada važiti samo godinu dana iliti 16.000 kilometara."
Koliko je meni poznato, svi dealership-i napolju daju godinu dana garancije na polovna vozila, tj na drivetrain. Ostalo nije pokriveno, osim ako se ne doplati posebno.

jaretina, priprema se zimski menu

pre 3 godine

vi srbi ste opaljeni ko (teslina) struja.
ovo je za korišćena vozila.
nova i dalje imaju istu garanciju: "The updated policy is in addition to the company’s new-car warranty, which covers a vehicle for 4 years or 50,000 miles".
šta je sa vama braćo srbi?
ovaj "urednik" dobio epi napad od vesti gde je samo naslov pročitao.

Ccc

pre 3 godine

@(Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 12:34)

Sve je pocelo zapravo 2012. kada je VW krenuo sa clean diesel, a istovremeno su "studenti" tj univerzitet dobili finansije za istrazivanje alternativnih goriva i dizela itd. da ne zalazim u detalje. Naredne dve godine su polako realizovali testiranje i tek 2014. su prezentovali nalaze vezane za VW. EPA je godinu kasnije izdala upozorenje VW-u. a tek 2017. krenuli sa opseznom istragom i kaznjavanjem. VW je imao vise nego dovoljno vremena da resi problem koji su sami napravili.

Toronto

pre 3 godine

@(Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 15:45)

Ne razumem, to što ste čitavog života bili novinar/urednik vas automatski svrstava u eksperte biznisa i auto industrije? Gurate tu vašu tezu da su Amerikanci izmislili Muska, da bi zeznuli ostatak svete ili šta već, poluistinana i neistinama. Kao prvo, Musk je Južnoafrikanac, nije Amer, pa vam u startu pada sve u vodu. Drugo, kažete da je jedino što je napravio Pay Pall, a sve ostalo prevara. Šta bi onda sa Space X, koji drži trenutno 80% svih komercihalnih lansiranja u svetu sa tendencijom rasta, jer je daleko jeftiniji od konkurencije, a preuzima i Američki vojni i naučni program. Pomenuste sa su Ameri kaznili Toyotu za zaglavljivanje papuče gasa i ne nije zbog dva auta. Kao novinar, trebali bi da znate o istinitom izveštavanju. Problem je postojao još 2008 u Evropi, gde su se desile brojne nesreće zbog iznenadnog ubrzavanja vozila kao posledica zaglavljivanja papučice gasa. 2009 god. je problem isplivao i u Americi, posle nekoliko nesreća, ali je Toyota pokušala da sakrije problem i tvrdila je da su to greške vozača. Iste godine je poginula četvoročlana porodica u Lexusu. Posle te nesreće, Toyota je pokrenula jedno od najvećih povlačenja vozila u istoriji auto industrije, milioni vozila su u pitanju. I opet su lagali, tvrdeći da su patosnice krive, a u stvari je bio u pitanju loš dizajn papučice gasa i Toyota je nekoliko godina znala za problem. 2010 je pukla bruka, utuženi su i 2014 su se nagodili za 1.2 milijarde dolara kazne plus privatne tužbe za oko 400 povreda i smrtnih slučajeva izazvanih zaglavljivanjem gasa. I ne ne kažnjavaju Ameri samo strane kompanije. GM kažnjen sa 2.4 milijarde dolara zbog zataškavanja problema sa kontakt bravom i vazušnim jastucima. Poginulo je 124 ljudi i povredjeno 275. Vidite, te vaše teorije baš i ne stoje. I o ostalim neistinama i poluistinama koje ste napisali bih mogao, do sutra ali me mrzi.

Urednik Đ.H.S.

pre 3 godine

(Pulsar, 20. oktobar 2020 11:20)
Kada nekom prisloniš pištolj na glavu nema baš mnogo izbora. Tojota je imala dva - ili da se prikloni AMERIČKOM DIKTATU ili da bankrotira. U Beogradu je bila Kancelarija GM-a za sledeće države: Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku. Marketing direktor te Kancelarije je imao jedinstven budžet za sve države a kako je Srbin najviše para za medije je trošio u Srbiji. Ta kancelarija više ne postoji, jer su Opel i Voksal prodati Pežou. GM je u poslenjih 128 godina bio 75 godina NAJVEĆA automobilska kompanija na svetu.

ILON MASK JE IZMIŠLJEN KAO KOPIJA DŽOBSA!!!

Dajmler-Benc drži u vlasništvu kamione Piterbilt (44% tržišta SAD) Vestern Star (4% američkog tržišta) i kompaniju za proizvodnju "teških" motora "Detroit Dizel" kao i kompaniju za proizvodnju onih žutih autobusa za prevoz dece do škole. AMERIKANCI NISU VLASNICI NIJEDNE FABRIKE KAMIONA U SAD! PRVO SU U SAD TOJOTU KAZNILI ZBOG ZAGLAVLJIVANJE PAPUČICE GASA NA DVA PRIMERKA, NA SAMO DVA AUTOMOBILA), POSLE SU KAZNILI VW I TO 3 GODINE POŠTO SU PREVARU 2011. OTKRILI STUDENTI JEDNOG FAKULTETA NA MODELU AUDIJA I ODMAH PRIJAVILI NTHSA -ČEKALI DA BI KAZNA BILA VEĆA.
Propisima NTHSA je omogućena, gle čuda, primena litijum-jonskih baterija i prvo je agresivno krenuo Tesla Motors a posle jedna po jedna kompanija! Koje godine je lansiran E-Golf? VW ima 100 puta veći istraživački centar! Oni su nesposobni, ali se pojavio genije SOFTVERAŠ Mask?!

Pulsar

pre 3 godine

"POŠTO SU PREVARU 2011. OTKRILI STUDENTI JEDNOG FAKULTETA NA MODELU AUDIJA I ODMAH PRIJAVILI NTHSA -ČEKALI DA BI KAZNA BILA VEĆA.

(Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 12:34)"

Audija?

"Propisima NTHSA je omogućena, gle čuda, primena litijum-jonskih baterija"

Imaš li možda link ka ovome?

Roadster je lansiran 2008. godine, gde je do 2012. proizvedeno svega oko 2400 primeraka, 2011 godine je prodato više Nissan Leaf nego Roadstera u SAD, što bi značilo da je Nissan bio agresivniji. ;)

"VW ima 100 puta veći istraživački centar! Oni su nesposobni, ali se pojavio genije SOFTVERAŠ Mask?!"

Pa pogledaj malo recenzije ID.3, softver im je u BETA fazi. Kako to? Ipak imaju 100 puta veći istraživački centar.

Hajde uredniče, možda treći put budeš dao tačne informacije.
I da, reci svima nama dragim čitaocima čega si to tačno urednik?

Marko

pre 3 godine

Da se barem neko od svih ovde prisutnih potrudio da pogledao vest na engleskom pre nego što je počeo da udara po tastaturi, video bi da se garancija odnosi na polovna vozila gde ako ja kupim polovan auto, sada dobijam od Tesle samo godinu dana garanciju, a ne 4 kao ranije (važi i važilo je za premijum modele S i X). Ima tu još nekih uslova, ali bi bilo lepo da neki od prisutnih kaže koji to još proizvođač daje garanciju za polovna vozila ;)

Галатасарајево

pre 3 godine

Pa normalan poslovni potez, smanjuju potencijalne troskove.
(VukVucko, 20. oktobar 2020 10:41)

Тек ће се смањити, не бој се. Конкуренција стиже, а ево у Оландији се већ основала група за тужбу против Тесле, јер праве фуш возила. Само нека иду тим правцем, од мене (и да могу приуштити нпр. С модел) неће видјети ни банке!

XXX

pre 3 godine

@ (Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 12:34): 90% ovog tvog komentara nema veze sa Teslom i za replikom na tvoj prvi komentar. Kakve sada ima veze Mercedes, kamioni, dizel motori, kažnjavanje za prevare koje su Nemci radili, kažnjavanje Tojote za propuste, GM ...??? Pa najveća državna fabrika automobila je VW, da ih država Nemacka ne gura carinama i ograničenjima za inostrane automobile, pitanje bi bilo kako bi završili jer proizvode godinama više nego lošeg kvaliteta automobile, a o svesnim prevarama da ne govorimo. Još nešto “uredniče”, korišćenje velikog fonta u tekstu može da shvati kao da se dereš na onoga kome se obraćaš, a to baš nije kulturno.

rani

pre 3 godine

Axaxxaxa godinu dana ili 16 000 axaxax pa vece garancija na trotinet
(vratite_bmx, 20. oktobar 2020 11:41)

Ahahaha procitaj tekst, ahahaha!

batica

pre 3 godine

@Urednik Đ.H.S
Rekao bih da su ti pojedini uglavnom sve objasnili,pogotovo ovo za velika slova kad pišeš,nekako se to smatra osnovnom kulturom danas.
Ni ja nisam neki ljubitelj gdina Musk-a ali rezultate ne možeš da negiraš,čovek je uspeo da popularizuje EV kao niko pre njega.Možda se radi o naduvanom finansijskom balonu,možda će propasti u nekom momentu ali za sad su veoma jaki.
I da,neverovatno kako neki samo naslov pročitaju i onda kao komentarišu.Zar je tako teško pročitati 30 rečenica?Takvi smo i selektori i doktori i fizičari izgleda,dovoljno je naslov pročitati da bi se imalo mišljenje,tužno zaista.

Ђенерал

pre 3 godine

Ko još daje garanciju za polovna vozila????????
(niko i ništa, 20. oktobar 2020 10:38)

Зависи шта подразумеваш под половна возила.
Ако је половно возило 3 године старо и има 50.000 км у већини случајева има и нека бар фабричка гаранција.
А ако је половно возило 10 година старо и има 200.000 км и у огласу пише НОВ НОВ НОВ, онда нема гаранције.

Gradimir

pre 3 godine

@Cinik
Stvari sa baterijama ne stoje baš tako kako ti misliš. Tesle i spočetka proizvodnje retko imaju problem sa prevelikim gubitkom kapaciteta. Glavni razlog je što su ozbiljno dizajnirali bateriju i njeno hlađenje. Garancija je kod manje-više svih proizvođača 8 godina (konkurencija) i obično važi do 80% kapaciteta. Nije ni teško naći te podatke. Nissan ima nešto veći gubitak kapaciteta, ali oni su od starta smatrali da je vazdušno hlađenje dovoljno. E, pa, nije! Sledeća generacija baterija problem sa trajnošću potpuno eliminiše. Teslin saradnik Džef Dan ima u laboratoriji baterije koje je testirao na 15.000 punjenja sa minimalnim gubitkom, i to bez neke nove hemije. Malo li je?

Milan

pre 3 godine

@pero
A jedinica za indukciju nosi naziv po srpskoj reči tesarsku alatku? Izvesni naučnik Nikola Tesla nema nikakve veze sa istom?
Potencijalni konkurent tesle, firma nikola, imeduguje izvesnom glumcu Koji, nikako naučniku?

Milan

pre 3 godine

@Urednik ĐHS
Svaka čast, uhvatili ste se u koštac sa veoma opasnom grupom. Pogledajte kako je prošao profesor u francuskoj jer je pokazao karikature muhameda, ovde postoji sekta koja slično reaguje kada se neko drzne da kritikuje boga EV teslu i njegovog proroka maska. Nisu još toliko militantni ali će vam verbalno odrubiti glavu ma koliko da ste u pravu.

jaretina, sprema se zimski menu

pre 3 godine

Tesla je prevara veka! KIA bato 7 godina garancije (neprocenjivo)
(Cacanin, 20. oktobar 2020 13:45)

srbine, ta "neprocenjva" KIA garancija na baterije prestaje da važi istog trenutka kada se auto vodi na drugo ime koje nije kupac.

čitaj malo "sitna slova" a ne samo kvote u klajdži. jedino što si bio bio u pravu je "neprocenjvo", jer nula ne može da se proceni.

Kvarežma

pre 3 godine

Ovo deluje prilično neozbiljno, kao poziv za tužbu. Prodao si vozila pod jednim uslovima, nakon prodaje ih menjaš na gore - čini mi se da će u SAD da popiju priličan broj tužbi zbog ovoga. Tamo je (za razliku od Srbije) dozvoljena i class action suit, što je jeftin način da se veliki broj ljudi obešteti.

Tesla i njen vlasnik kako vreme prolazi postaju sve više nepouzdani.

Pero

pre 3 godine

Ne volim Teslu, ali da budem iskren ni dugi nisu nista bolji po tom pitanju. U SAD polovan BMW nema garanciju, bez obzira da li je 5 min star ili ne.

C i n i k

pre 3 godine

Ne volim Teslu, ali da budem iskren ni dugi nisu nista bolji po tom pitanju. U SAD polovan BMW nema garanciju, bez obzira da li je 5 min star ili ne.
(Pero, 20. oktobar 2020 15:45

Polovan auto,realno, i nmz da ima garanciju, ali taj BMW od "5 min starosti"ima sigurno fabricku garanciju jer se ona prenosi na svakog narednog kupca nevezano dal je to u USA ili SRB.

jaretina, priprema se zimski menu

pre 3 godine

Koliko je garancija za Nissan leaf elektricni, na baterije itd jel zna neko??? Hvala
(Marko, 20. oktobar 2020 15:21)

na polovna - ništa.
toliko su ubeđeni u svoj proizvod.

Gradimir

pre 3 godine

Uredniče, uredniče... nije ti CV baš za pokazivanje. Srpski autonovinari nisu reprezenti integriteta i profesionalnosti. Testovi i prezentacije su najčešće praćeni kafanama i nekim ličnim ustupcima. I ja sam pomalo radio za par novina i video kako izgleda iznutra. Ako si izuzetak, svaka čast.

jaretina, sprema se zimski menu

pre 3 godine

Taj globalista Mask je obican prevarant pod komandom tajnih sluzbi, negativaca u svakom smislu.
(Nata, 20. oktobar 2020 23:34)

nato, drži se kutlače.
amerika i engleska nisu postale proleterske zemlje samo zato što je roštilj zakazao.

ljAXE

pre 3 godine

Svaki? Hajde uredniče, istraži to malo bolje, jer kao što se vidi u gore navedenom, istraživanje pravih informacija ti baš ne ide od ruke.
(Pulsar, 20. oktobar 2020 11:20)

Urednik je video Teslu samo na YouTube-u. Kune se da mu je od surnjajine svastike tetka, preko zetovog pasenog, cula da je Tesla prevara.

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

"Mošusni " ,majstore, ala si naoštrio te makaze za šišanje hipsterskih ovčica, svaka ti čast... Ima da leti vunica ( šuška ) k'o blesava...Meeee, meeee hipsterčići !

Urednik Đ.H.S.

pre 3 godine

@Pulsar
Zanima te moj CV?!
1995. urednik rubrike tehnika u magazinu Auto
2000. urednik radio emisije Vrele Gume - Radio INDEX
2001. prvi urednik provog dodatka u dnevnoj novini - Blic Auto
2002. novinar u Top Speed
2003. ponovo urednik rubrike i dodatka Blic Auto
2005. prvi urednik rubrike automobili portala B92 - pokrenuo dve akcije - kampanju za veću bezbednost u saobraćaju i PRVI Izbor za najlepši automobil Srbije i Crne Gore u saradnji sa profesorom Markom Lukovićem i ministarstvom za privredu
2007. urednik rubrike i prvi urednik dodatka Kurir Auto
Urednik rubrike u magazinu Evropa (pok. Željka Cvijanovića).
Pisao za NIN, Geopolitiku i još koje kude...
Eh, da...osnivač i prvi potpredsenik (2007-2011) Srpski komitet za bezbednost saobraćaja. Jedna "anonimna" grupa nam je besplatno snimla spot koji je više puta brisan sa jutjuba, imao je oko 100K pregleda...LINK https://www.youtube.com/watch?v=vA7LpedewvI
I za sve tvrdoglave: "Duga je ulica - veži pojas".

White trash

pre 3 godine

@Ko još daje garanciju za polovna vozila????????
(niko i ništa, 20. oktobar 2020 10:38)
U SAD npr. svaki diler. Ovlasceni obavezno, a auto placevi ponekad garanciju nude kao pretplatnu uslugu kod trece strane. Naravno zavisi i od starosti auta. Pa sta mislis da rade sa vozilima iz lizinga i iz raznih staro za novo programa. Sve se to ponovo proda. Svakako da ta garancija nije sveobuhvatna kao za nova vozila, ali svako ima svoju racunicu

Pa

pre 3 godine

(White trash, 21. oktobar 2020 08:53)

Svaki diler za SVA vozila, zavisno od starosti, stanja...
Čovek je mislio koji PROIZVOĐAČ daje garanciju na polovna vozila.
Nijedan drugi, jel tako?

Kapetan Kuk

pre 3 godine

Krenula proizvodnja i izvoz i kine, šta ste očekivali?!, konfekcijsko vozilo, hit , za godinu novo i tako redom,.....trajaće to dok Honda, Tojota i Nissan ne krenu u masovnu proizvodnju, a onda kuku lele !

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Inače, prilično sam siguran da kod Japanaca i Koreanaca garancija prati auto,a ne kupca...Postoji opcija za dodatnu garanciju uz doplatu,ali to je samo za novi auto...

Urednik Đ.H.S.

pre 3 godine

Uredniče, uredniče... nije ti CV baš za pokazivanje. Srpski autonovinari nisu reprezenti integriteta i profesionalnosti. Testovi i prezentacije su najčešće praćeni kafanama i nekim ličnim ustupcima. I ja sam pomalo radio za par novina i video kako izgleda iznutra. Ako si izuzetak, svaka čast.
(Gradimir, 20. oktobar 2020 18:52)

Ah što volim provokatore ;) Kao što se vidi puno sam redkacija promenio. I u gotovo svakoj, osim tri koje su bankrotirale, dao sam otkaz kada je na mene vršen pritisak. Kako se u Srbiji prepoznaju vrhunski novinari? Oni koji su bez posla iako imaju impresivan CV i koji su teško bolesni (od nerviranja i od saznanja koja se ne mogu objaviti). Bez posla sam nekoliko godina jer ne želim da mi tekstove pišu marketing menadžeri a ja da stavljam samo naslov. Radim sa Srbima iz inostranstva i saznaće se ako uspemo ali nas Korona usporava do neslućenih granica. Volim da kršim pravila pa npr. u komentarima pišem velikim slovima jer nema opcije za boldovanje (nije nikakvo dranje). Ovo je poslednje što sam (besplatno) uradio za čoveka koji nije baš tako zlatan kakav utisak ostavlja, mada mi je previše "useljačio" scenario: LINK https://www.youtube.com/watch?v=UB1IM1VYDE8
HVALA REDAKCIJI WEB TIMA B92 ŠTO REDOVNO IZVEŠTAVA O LAMBORGINI SUPER TROFEU ŠAMPIONATU U KOJEM VOZI NAŠ MILOŠ PAVLOVIĆ. Sledeća trka bi trebala da počne u 13.02 sati u petak besplatan prenos na jutjub kanalu Lamboginija. Druga trka je u 12.45 sati u subotu.

C i n i k

pre 3 godine

Koliko je garancija za Nissan leaf elektricni, na baterije itd jel zna neko??? Hvala
(Marko, 20. oktobar 2020 15:21


A sta ocekujes od garancije na bateriju?
Da ti je zamene za DZ kad krene da drzi autonomiju 15 km?
A to mora da se desi sa baterijom posle nkog radnog veka, kad ona mora biti zamenjena.
Inace verujem i da zns da zamenska baterija kosta ko 1/2 novog EV ...
Garancija inace pokriva samo to da ce ti baterija, pod uslovom da si je pravilno odrzavao,raditi i vrsiti svrhu, ali ne i to koliku ce autonomiju da ima posle 10000 punjenja recimo.

Nikad

pre 3 godine

na kraju ce kao i zastava..
kvake i brave vrata, boja i brisaci ne ulaze u garanciju
(deda, 20. oktobar 2020 10:14)

Nije baš istina, meni su menjali na jugu i plastične ručke za prozore a kupio sam ga zadnjeg dana prodaje.
Jedina greška je što sam kod njih direkt išao za neki problem oko menjača umesto u neki servis koji je sa njima sklopio saradnju. Pa mi izfušarili to sa menjačem uz komentar "zategli smo" a mogao sam sve lepo srediti za dinar kod drugih.
Naravoučenije, nikad u original servis.

Urednik Đ.H.S.

pre 3 godine

Na promociji druge generacije "tojote prijus" u Hotelu IN u Beogradu pre mnogo godina bilo je nekoliko japanskih inžinjera i nas dvadesetak novinara. Tri puta je ponavljano isto pitanje. Zašto "Tojota" neće da ugradi u "prijusa" litijum-jonske baterije već ostaje na "zastarelim" nikl-metal-hibrid baterijama. Japanci su nam se kleli da nikada neće ugraditi litijum-jonske baterije iako imaju veću snagu jer su veoma opasne i kada se zapale gore temperaturom viđom od 2.000 Celzijusa, što se pokazalo u praksi jer su američki vatrogasci imali mnooogo problema da ugase pojedine "tesle" (jutjub)! Dakle, prvo je od američke države dobio 5 milijardi dolara da napravi najveću fabriku baterija na svetu a onda je potpisao ugovor sa Panasonikom da mu isporučuje gabaritno male litijum-jonske baterije koje onda pakuju u njegovoj fabrici. Napravio je Mask i prevaru sa deonicama Solar Sitija u čiju izgradnju je država Kalifornija uložila preko milijardu dolara. Osim Pejpala ovaj SOFTVERAŠ ništa nije izmislio, ništa nije patentirao. On određuje mašinskim inžinjerima kako treba napraviti auto?!?! Električni automobili imaju bolje ubrzanje od benzinskih hipeautomobila ali na stazi F1 svaki Ferari bi odrao i "teslu S" i "rimac kocept2" jer su zbog ogromne mase baterija lođiji na kočenju i u krivinama. STVOREN JE VEŠTAČKI MEDIJKI BALON OKO TESLA MOTORSA KOJI JE SADA PO TREĆI PUT PUKAO. TO JE ISTINA I NE ZANIMAJU ME KOMENTARI LIKOVA KOJI NISU KAO NAS NEKOLIKO TESTIRALI AUTOMOBILE NA STAZAMA F1.

Urednik Đ.H.S.

pre 3 godine

(Pulsar, 20. oktobar 2020 11:20)
Kada nekom prisloniš pištolj na glavu nema baš mnogo izbora. Tojota je imala dva - ili da se prikloni AMERIČKOM DIKTATU ili da bankrotira. U Beogradu je bila Kancelarija GM-a za sledeće države: Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku. Marketing direktor te Kancelarije je imao jedinstven budžet za sve države a kako je Srbin najviše para za medije je trošio u Srbiji. Ta kancelarija više ne postoji, jer su Opel i Voksal prodati Pežou. GM je u poslenjih 128 godina bio 75 godina NAJVEĆA automobilska kompanija na svetu.

ILON MASK JE IZMIŠLJEN KAO KOPIJA DŽOBSA!!!

Dajmler-Benc drži u vlasništvu kamione Piterbilt (44% tržišta SAD) Vestern Star (4% američkog tržišta) i kompaniju za proizvodnju "teških" motora "Detroit Dizel" kao i kompaniju za proizvodnju onih žutih autobusa za prevoz dece do škole. AMERIKANCI NISU VLASNICI NIJEDNE FABRIKE KAMIONA U SAD! PRVO SU U SAD TOJOTU KAZNILI ZBOG ZAGLAVLJIVANJE PAPUČICE GASA NA DVA PRIMERKA, NA SAMO DVA AUTOMOBILA), POSLE SU KAZNILI VW I TO 3 GODINE POŠTO SU PREVARU 2011. OTKRILI STUDENTI JEDNOG FAKULTETA NA MODELU AUDIJA I ODMAH PRIJAVILI NTHSA -ČEKALI DA BI KAZNA BILA VEĆA.
Propisima NTHSA je omogućena, gle čuda, primena litijum-jonskih baterija i prvo je agresivno krenuo Tesla Motors a posle jedna po jedna kompanija! Koje godine je lansiran E-Golf? VW ima 100 puta veći istraživački centar! Oni su nesposobni, ali se pojavio genije SOFTVERAŠ Mask?!

Milan

pre 3 godine

@Urednik ĐHS
Svaka čast, uhvatili ste se u koštac sa veoma opasnom grupom. Pogledajte kako je prošao profesor u francuskoj jer je pokazao karikature muhameda, ovde postoji sekta koja slično reaguje kada se neko drzne da kritikuje boga EV teslu i njegovog proroka maska. Nisu još toliko militantni ali će vam verbalno odrubiti glavu ma koliko da ste u pravu.

Pulsar

pre 3 godine

" Japanci su nam se kleli da nikada neće ugraditi litijum-jonske baterije (Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 10:20)"

Neće, a?

https://www.reuters.com/article/us-toyota-panasonic-batteries-idUSKBN26R0LW

"Dakle, prvo je od američke države dobio 5 milijardi dolara"

Dobio, misliš sve odjednom u kešu?

https://electrek.co/2015/06/02/complete-breakdown-of-the-4-9-billion-in-government-support-the-la-times-claims-elon-musks-companies-are-receiving/

"ali na stazi F1 svaki Ferari bi odrao i "teslu S" i "rimac kocept2" jer su zbog ogromne mase baterija lođiji na kočenju i u krivinama."

Svaki? Hajde uredniče, istraži to malo bolje, jer kao što se vidi u gore navedenom, istraživanje pravih informacija ti baš ne ide od ruke.

jaretina, priprema se zimski menu

pre 3 godine

vi srbi ste opaljeni ko (teslina) struja.
ovo je za korišćena vozila.
nova i dalje imaju istu garanciju: "The updated policy is in addition to the company’s new-car warranty, which covers a vehicle for 4 years or 50,000 miles".
šta je sa vama braćo srbi?
ovaj "urednik" dobio epi napad od vesti gde je samo naslov pročitao.

Urednik Đ.H.S.

pre 3 godine

Uredniče, uredniče... nije ti CV baš za pokazivanje. Srpski autonovinari nisu reprezenti integriteta i profesionalnosti. Testovi i prezentacije su najčešće praćeni kafanama i nekim ličnim ustupcima. I ja sam pomalo radio za par novina i video kako izgleda iznutra. Ako si izuzetak, svaka čast.
(Gradimir, 20. oktobar 2020 18:52)

Ah što volim provokatore ;) Kao što se vidi puno sam redkacija promenio. I u gotovo svakoj, osim tri koje su bankrotirale, dao sam otkaz kada je na mene vršen pritisak. Kako se u Srbiji prepoznaju vrhunski novinari? Oni koji su bez posla iako imaju impresivan CV i koji su teško bolesni (od nerviranja i od saznanja koja se ne mogu objaviti). Bez posla sam nekoliko godina jer ne želim da mi tekstove pišu marketing menadžeri a ja da stavljam samo naslov. Radim sa Srbima iz inostranstva i saznaće se ako uspemo ali nas Korona usporava do neslućenih granica. Volim da kršim pravila pa npr. u komentarima pišem velikim slovima jer nema opcije za boldovanje (nije nikakvo dranje). Ovo je poslednje što sam (besplatno) uradio za čoveka koji nije baš tako zlatan kakav utisak ostavlja, mada mi je previše "useljačio" scenario: LINK https://www.youtube.com/watch?v=UB1IM1VYDE8
HVALA REDAKCIJI WEB TIMA B92 ŠTO REDOVNO IZVEŠTAVA O LAMBORGINI SUPER TROFEU ŠAMPIONATU U KOJEM VOZI NAŠ MILOŠ PAVLOVIĆ. Sledeća trka bi trebala da počne u 13.02 sati u petak besplatan prenos na jutjub kanalu Lamboginija. Druga trka je u 12.45 sati u subotu.

Urednik Đ.H.S.

pre 3 godine

@Pulsar
Zanima te moj CV?!
1995. urednik rubrike tehnika u magazinu Auto
2000. urednik radio emisije Vrele Gume - Radio INDEX
2001. prvi urednik provog dodatka u dnevnoj novini - Blic Auto
2002. novinar u Top Speed
2003. ponovo urednik rubrike i dodatka Blic Auto
2005. prvi urednik rubrike automobili portala B92 - pokrenuo dve akcije - kampanju za veću bezbednost u saobraćaju i PRVI Izbor za najlepši automobil Srbije i Crne Gore u saradnji sa profesorom Markom Lukovićem i ministarstvom za privredu
2007. urednik rubrike i prvi urednik dodatka Kurir Auto
Urednik rubrike u magazinu Evropa (pok. Željka Cvijanovića).
Pisao za NIN, Geopolitiku i još koje kude...
Eh, da...osnivač i prvi potpredsenik (2007-2011) Srpski komitet za bezbednost saobraćaja. Jedna "anonimna" grupa nam je besplatno snimla spot koji je više puta brisan sa jutjuba, imao je oko 100K pregleda...LINK https://www.youtube.com/watch?v=vA7LpedewvI
I za sve tvrdoglave: "Duga je ulica - veži pojas".

Kvarežma

pre 3 godine

Ovo deluje prilično neozbiljno, kao poziv za tužbu. Prodao si vozila pod jednim uslovima, nakon prodaje ih menjaš na gore - čini mi se da će u SAD da popiju priličan broj tužbi zbog ovoga. Tamo je (za razliku od Srbije) dozvoljena i class action suit, što je jeftin način da se veliki broj ljudi obešteti.

Tesla i njen vlasnik kako vreme prolazi postaju sve više nepouzdani.

Галатасарајево

pre 3 godine

Pa normalan poslovni potez, smanjuju potencijalne troskove.
(VukVucko, 20. oktobar 2020 10:41)

Тек ће се смањити, не бој се. Конкуренција стиже, а ево у Оландији се већ основала група за тужбу против Тесле, јер праве фуш возила. Само нека иду тим правцем, од мене (и да могу приуштити нпр. С модел) неће видјети ни банке!

jaretina, sprema se zimski menu

pre 3 godine

Tesla je prevara veka! KIA bato 7 godina garancije (neprocenjivo)
(Cacanin, 20. oktobar 2020 13:45)

srbine, ta "neprocenjva" KIA garancija na baterije prestaje da važi istog trenutka kada se auto vodi na drugo ime koje nije kupac.

čitaj malo "sitna slova" a ne samo kvote u klajdži. jedino što si bio bio u pravu je "neprocenjvo", jer nula ne može da se proceni.

C i n i k

pre 3 godine

Koliko je garancija za Nissan leaf elektricni, na baterije itd jel zna neko??? Hvala
(Marko, 20. oktobar 2020 15:21


A sta ocekujes od garancije na bateriju?
Da ti je zamene za DZ kad krene da drzi autonomiju 15 km?
A to mora da se desi sa baterijom posle nkog radnog veka, kad ona mora biti zamenjena.
Inace verujem i da zns da zamenska baterija kosta ko 1/2 novog EV ...
Garancija inace pokriva samo to da ce ti baterija, pod uslovom da si je pravilno odrzavao,raditi i vrsiti svrhu, ali ne i to koliku ce autonomiju da ima posle 10000 punjenja recimo.

jaretina, sprema se zimski menu

pre 3 godine

Taj globalista Mask je obican prevarant pod komandom tajnih sluzbi, negativaca u svakom smislu.
(Nata, 20. oktobar 2020 23:34)

nato, drži se kutlače.
amerika i engleska nisu postale proleterske zemlje samo zato što je roštilj zakazao.

Pulsar

pre 3 godine

"POŠTO SU PREVARU 2011. OTKRILI STUDENTI JEDNOG FAKULTETA NA MODELU AUDIJA I ODMAH PRIJAVILI NTHSA -ČEKALI DA BI KAZNA BILA VEĆA.

(Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 12:34)"

Audija?

"Propisima NTHSA je omogućena, gle čuda, primena litijum-jonskih baterija"

Imaš li možda link ka ovome?

Roadster je lansiran 2008. godine, gde je do 2012. proizvedeno svega oko 2400 primeraka, 2011 godine je prodato više Nissan Leaf nego Roadstera u SAD, što bi značilo da je Nissan bio agresivniji. ;)

"VW ima 100 puta veći istraživački centar! Oni su nesposobni, ali se pojavio genije SOFTVERAŠ Mask?!"

Pa pogledaj malo recenzije ID.3, softver im je u BETA fazi. Kako to? Ipak imaju 100 puta veći istraživački centar.

Hajde uredniče, možda treći put budeš dao tačne informacije.
I da, reci svima nama dragim čitaocima čega si to tačno urednik?

jaretina, priprema se zimski menu

pre 3 godine

Koliko je garancija za Nissan leaf elektricni, na baterije itd jel zna neko??? Hvala
(Marko, 20. oktobar 2020 15:21)

na polovna - ništa.
toliko su ubeđeni u svoj proizvod.

Kapetan Kuk

pre 3 godine

Krenula proizvodnja i izvoz i kine, šta ste očekivali?!, konfekcijsko vozilo, hit , za godinu novo i tako redom,.....trajaće to dok Honda, Tojota i Nissan ne krenu u masovnu proizvodnju, a onda kuku lele !

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

"Mošusni " ,majstore, ala si naoštrio te makaze za šišanje hipsterskih ovčica, svaka ti čast... Ima da leti vunica ( šuška ) k'o blesava...Meeee, meeee hipsterčići !

Ђенерал

pre 3 godine

Ko još daje garanciju za polovna vozila????????
(niko i ništa, 20. oktobar 2020 10:38)

Зависи шта подразумеваш под половна возила.
Ако је половно возило 3 године старо и има 50.000 км у већини случајева има и нека бар фабричка гаранција.
А ако је половно возило 10 година старо и има 200.000 км и у огласу пише НОВ НОВ НОВ, онда нема гаранције.

Toronto

pre 3 godine

@(Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 15:45)

Ne razumem, to što ste čitavog života bili novinar/urednik vas automatski svrstava u eksperte biznisa i auto industrije? Gurate tu vašu tezu da su Amerikanci izmislili Muska, da bi zeznuli ostatak svete ili šta već, poluistinana i neistinama. Kao prvo, Musk je Južnoafrikanac, nije Amer, pa vam u startu pada sve u vodu. Drugo, kažete da je jedino što je napravio Pay Pall, a sve ostalo prevara. Šta bi onda sa Space X, koji drži trenutno 80% svih komercihalnih lansiranja u svetu sa tendencijom rasta, jer je daleko jeftiniji od konkurencije, a preuzima i Američki vojni i naučni program. Pomenuste sa su Ameri kaznili Toyotu za zaglavljivanje papuče gasa i ne nije zbog dva auta. Kao novinar, trebali bi da znate o istinitom izveštavanju. Problem je postojao još 2008 u Evropi, gde su se desile brojne nesreće zbog iznenadnog ubrzavanja vozila kao posledica zaglavljivanja papučice gasa. 2009 god. je problem isplivao i u Americi, posle nekoliko nesreća, ali je Toyota pokušala da sakrije problem i tvrdila je da su to greške vozača. Iste godine je poginula četvoročlana porodica u Lexusu. Posle te nesreće, Toyota je pokrenula jedno od najvećih povlačenja vozila u istoriji auto industrije, milioni vozila su u pitanju. I opet su lagali, tvrdeći da su patosnice krive, a u stvari je bio u pitanju loš dizajn papučice gasa i Toyota je nekoliko godina znala za problem. 2010 je pukla bruka, utuženi su i 2014 su se nagodili za 1.2 milijarde dolara kazne plus privatne tužbe za oko 400 povreda i smrtnih slučajeva izazvanih zaglavljivanjem gasa. I ne ne kažnjavaju Ameri samo strane kompanije. GM kažnjen sa 2.4 milijarde dolara zbog zataškavanja problema sa kontakt bravom i vazušnim jastucima. Poginulo je 124 ljudi i povredjeno 275. Vidite, te vaše teorije baš i ne stoje. I o ostalim neistinama i poluistinama koje ste napisali bih mogao, do sutra ali me mrzi.

C i n i k

pre 3 godine

Ne volim Teslu, ali da budem iskren ni dugi nisu nista bolji po tom pitanju. U SAD polovan BMW nema garanciju, bez obzira da li je 5 min star ili ne.
(Pero, 20. oktobar 2020 15:45

Polovan auto,realno, i nmz da ima garanciju, ali taj BMW od "5 min starosti"ima sigurno fabricku garanciju jer se ona prenosi na svakog narednog kupca nevezano dal je to u USA ili SRB.

Gradimir

pre 3 godine

@Cinik
Stvari sa baterijama ne stoje baš tako kako ti misliš. Tesle i spočetka proizvodnje retko imaju problem sa prevelikim gubitkom kapaciteta. Glavni razlog je što su ozbiljno dizajnirali bateriju i njeno hlađenje. Garancija je kod manje-više svih proizvođača 8 godina (konkurencija) i obično važi do 80% kapaciteta. Nije ni teško naći te podatke. Nissan ima nešto veći gubitak kapaciteta, ali oni su od starta smatrali da je vazdušno hlađenje dovoljno. E, pa, nije! Sledeća generacija baterija problem sa trajnošću potpuno eliminiše. Teslin saradnik Džef Dan ima u laboratoriji baterije koje je testirao na 15.000 punjenja sa minimalnim gubitkom, i to bez neke nove hemije. Malo li je?

ljAXE

pre 3 godine

Svaki? Hajde uredniče, istraži to malo bolje, jer kao što se vidi u gore navedenom, istraživanje pravih informacija ti baš ne ide od ruke.
(Pulsar, 20. oktobar 2020 11:20)

Urednik je video Teslu samo na YouTube-u. Kune se da mu je od surnjajine svastike tetka, preko zetovog pasenog, cula da je Tesla prevara.

Marko

pre 3 godine

Da se barem neko od svih ovde prisutnih potrudio da pogledao vest na engleskom pre nego što je počeo da udara po tastaturi, video bi da se garancija odnosi na polovna vozila gde ako ja kupim polovan auto, sada dobijam od Tesle samo godinu dana garanciju, a ne 4 kao ranije (važi i važilo je za premijum modele S i X). Ima tu još nekih uslova, ali bi bilo lepo da neki od prisutnih kaže koji to još proizvođač daje garanciju za polovna vozila ;)

XXX

pre 3 godine

@ (Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 12:34): 90% ovog tvog komentara nema veze sa Teslom i za replikom na tvoj prvi komentar. Kakve sada ima veze Mercedes, kamioni, dizel motori, kažnjavanje za prevare koje su Nemci radili, kažnjavanje Tojote za propuste, GM ...??? Pa najveća državna fabrika automobila je VW, da ih država Nemacka ne gura carinama i ograničenjima za inostrane automobile, pitanje bi bilo kako bi završili jer proizvode godinama više nego lošeg kvaliteta automobile, a o svesnim prevarama da ne govorimo. Još nešto “uredniče”, korišćenje velikog fonta u tekstu može da shvati kao da se dereš na onoga kome se obraćaš, a to baš nije kulturno.

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Inače, prilično sam siguran da kod Japanaca i Koreanaca garancija prati auto,a ne kupca...Postoji opcija za dodatnu garanciju uz doplatu,ali to je samo za novi auto...

batica

pre 3 godine

@Urednik Đ.H.S
Rekao bih da su ti pojedini uglavnom sve objasnili,pogotovo ovo za velika slova kad pišeš,nekako se to smatra osnovnom kulturom danas.
Ni ja nisam neki ljubitelj gdina Musk-a ali rezultate ne možeš da negiraš,čovek je uspeo da popularizuje EV kao niko pre njega.Možda se radi o naduvanom finansijskom balonu,možda će propasti u nekom momentu ali za sad su veoma jaki.
I da,neverovatno kako neki samo naslov pročitaju i onda kao komentarišu.Zar je tako teško pročitati 30 rečenica?Takvi smo i selektori i doktori i fizičari izgleda,dovoljno je naslov pročitati da bi se imalo mišljenje,tužno zaista.

Toronto

pre 3 godine

Zamolio bih komentatore da prvo pročitaju tekst. To je ono ispod naslova. Ako se potrudite, izmedju ostalog ćete saznati i ovo:
"Oni su odlučili da ukinu garanciju za POLOVNA VOZILA koja je važila četiri godine i objavili da će garancija od sada važiti samo godinu dana iliti 16.000 kilometara."
Koliko je meni poznato, svi dealership-i napolju daju godinu dana garancije na polovna vozila, tj na drivetrain. Ostalo nije pokriveno, osim ako se ne doplati posebno.

Pero

pre 3 godine

Ne volim Teslu, ali da budem iskren ni dugi nisu nista bolji po tom pitanju. U SAD polovan BMW nema garanciju, bez obzira da li je 5 min star ili ne.

Gradimir

pre 3 godine

Uredniče, uredniče... nije ti CV baš za pokazivanje. Srpski autonovinari nisu reprezenti integriteta i profesionalnosti. Testovi i prezentacije su najčešće praćeni kafanama i nekim ličnim ustupcima. I ja sam pomalo radio za par novina i video kako izgleda iznutra. Ako si izuzetak, svaka čast.

Nikad

pre 3 godine

na kraju ce kao i zastava..
kvake i brave vrata, boja i brisaci ne ulaze u garanciju
(deda, 20. oktobar 2020 10:14)

Nije baš istina, meni su menjali na jugu i plastične ručke za prozore a kupio sam ga zadnjeg dana prodaje.
Jedina greška je što sam kod njih direkt išao za neki problem oko menjača umesto u neki servis koji je sa njima sklopio saradnju. Pa mi izfušarili to sa menjačem uz komentar "zategli smo" a mogao sam sve lepo srediti za dinar kod drugih.
Naravoučenije, nikad u original servis.

White trash

pre 3 godine

@Ko još daje garanciju za polovna vozila????????
(niko i ništa, 20. oktobar 2020 10:38)
U SAD npr. svaki diler. Ovlasceni obavezno, a auto placevi ponekad garanciju nude kao pretplatnu uslugu kod trece strane. Naravno zavisi i od starosti auta. Pa sta mislis da rade sa vozilima iz lizinga i iz raznih staro za novo programa. Sve se to ponovo proda. Svakako da ta garancija nije sveobuhvatna kao za nova vozila, ali svako ima svoju racunicu

rani

pre 3 godine

Axaxxaxa godinu dana ili 16 000 axaxax pa vece garancija na trotinet
(vratite_bmx, 20. oktobar 2020 11:41)

Ahahaha procitaj tekst, ahahaha!

Pa

pre 3 godine

(White trash, 21. oktobar 2020 08:53)

Svaki diler za SVA vozila, zavisno od starosti, stanja...
Čovek je mislio koji PROIZVOĐAČ daje garanciju na polovna vozila.
Nijedan drugi, jel tako?

XXX

pre 3 godine

@ (Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 12:34): 90% ovog tvog komentara nema veze sa Teslom i za replikom na tvoj prvi komentar. Kakve sada ima veze Mercedes, kamioni, dizel motori, kažnjavanje za prevare koje su Nemci radili, kažnjavanje Tojote za propuste, GM ...??? Pa najveća državna fabrika automobila je VW, da ih država Nemacka ne gura carinama i ograničenjima za inostrane automobile, pitanje bi bilo kako bi završili jer proizvode godinama više nego lošeg kvaliteta automobile, a o svesnim prevarama da ne govorimo. Još nešto “uredniče”, korišćenje velikog fonta u tekstu može da shvati kao da se dereš na onoga kome se obraćaš, a to baš nije kulturno.

Ccc

pre 3 godine

@(Urednik Đ.H.S., 20. oktobar 2020 12:34)

Sve je pocelo zapravo 2012. kada je VW krenuo sa clean diesel, a istovremeno su "studenti" tj univerzitet dobili finansije za istrazivanje alternativnih goriva i dizela itd. da ne zalazim u detalje. Naredne dve godine su polako realizovali testiranje i tek 2014. su prezentovali nalaze vezane za VW. EPA je godinu kasnije izdala upozorenje VW-u. a tek 2017. krenuli sa opseznom istragom i kaznjavanjem. VW je imao vise nego dovoljno vremena da resi problem koji su sami napravili.

Milan

pre 3 godine

@pero
A jedinica za indukciju nosi naziv po srpskoj reči tesarsku alatku? Izvesni naučnik Nikola Tesla nema nikakve veze sa istom?
Potencijalni konkurent tesle, firma nikola, imeduguje izvesnom glumcu Koji, nikako naučniku?