Utorak, 22.09.2020.

10:25

Federeru prvo mesto na večnoj listi ugroženije nego ikada

Novak Đoković bi na listi nedelja provedenih na prvom mestu ATP rang liste mogao da prestigne Rodžera Federera u ne toliko dalekoj budućnosti.

Izvor: LN

Federeru prvo mesto na veènoj listi ugroženije nego ikada IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Milan_PT

pre 3 godine

@lepi, bodovanje neće biti zamrznuto i iduće godine, već se odmrzava 02/11 ove godine, odmah nakon Pariz Mastersa. Prvo će biti oduzeti poeni sa prošlogodišnjeg ATP Finalsa, a onda 11/01/2021 poeni sa ATP Cupa i tako dalje kako koji turnir bude dolazio. Zadnji turnir za koji će važiti princip boljeg rezultata jeste Pariz Masters za koji će bolji rezultat od prošlogodišnjeg ili ovogodišnjeg važiti do početka novembra 2021. Tako će bolji poeni sa Rolan Garosa 2019 ili 2020 važiti do početka juna 2021, kad je predviđeno da se odigra novi RG. 1000 poena što je Rafa uzeo 2019 u Rimu, a Novak pre par dana, važiće do novog Rima, predviđenog za maj 2021.
Dakle, po svoj prilici Novaku neće trebati silni neki poeni do kraja godine da bi završio kao prvi, ali je više nego potrebno da osvoji sad RG. RG, kao GS rezervisan za Rafu postaje najvažniji GS u trci za GOATa, koja se vodi samo između njih dvojice. Federer ima velike šanse da ne odbrani 4. poziciju na ATP listi, što znači da će žreb da mu dodeljuje nešto teže protivnike već u 1/4 finala. Dakle, da osvoji neki turnir imaće bar 3 teška meča zaredom. Za očekivati je da se on povuče nakon OI ili, ako ih ne bude, nakon Vimbldona. Rodžer neće dopustiti sebi da ga pobeđuju stoti igrači, kao što je u Australiji bio na ivici. Jeste da desetine miliona godišnje jesu primamljive, ali ipak on neće dozvoliti sebi da bude ponižavan.
Dakle, trka je između Rafe i Novaka, a ovaj i idućeg maja RG mogu biti odlučujući...

lepi

pre 3 godine

Nole zbog novog načina bodovanja zbog Corone ostaje prvi do kraja godine, šesti put (izjednačiće se sa Samprasom). Takođe jer su bodovi zamrznuti do početka marta prestiže Federera po broju nedelja na prvom mestu. Može samo da uveća prednost ako uđe u finale ili osvoji RG ili prođe dalje na završnom turniru nego prošle godine. Još su u martu IW i MI gde je prošle godine bio očajan, znači prednost će biti još veća a brojevi nedelja na prvom mestu se uvećavaju...

Walker

pre 3 godine

Svi smo mi svesni toga da kada bi Federer imao najviše tipa pobeda u karijeri a Novak najviše GS, da bi zapad proglasio najviše pobeda kao glavni segment za GOAT trku. Ne bi me čudilo da kad Nole upiše 21 slam za glavni segment bude proglašeno to ko ima najviše Wimbledona. Idemo bre gazi ih sve!

milutin

pre 3 godine

Ni na vječnoj, ni na vremenski segmentiranoj listi RF ne može biti najbolji. Već sada nije.
Nije bolji već mnogo lošiji od Novaka u jedan na jedan u 50 mečeva; manje masterna; nema zlatni GS; nema sve masterse; lošiji skor u finalima turnira; nema pobjedu već samo poraze u poslednjih sedam godina I još mnogo pokazatelja
To što ima više GS je samo jedan pokazatelj pa kao takav ne može i nije presudan već inferioran u odnosu na mnogo suprotnih I ubjedljivih pokazatelja.

Tiha voda breg roni

pre 3 godine

što se tiče završnih godina na prvom mestu ne mogu da prežalim onih par sezona koje je olako prepuštao u samim završnicama Nadalu a pogotovo Murrayu kada je u direktnom okršaju mogao da sačuva poziciju br. 1.
(dakiliz)

Sa druge strane, da Marej nije igrao svaki seoski turnir u jesen 2016. da bi povredjenog Novaka prestigao na kraju godine (iako je Novak vec imao 2 GS te godine i bio bi zasluzeno br. 1 na kraju), ne bi unistio kukove i svoju karijeru.

Milan

pre 3 godine

@Džoni
Nije tačno to što si napisao za Nadala i Federera. Bilo je finala i van šljake i odnos je prilično dobar za Nadala. Nadal je u jednom od najvećih finala vimbldona pobedio Federera na njegovoj podlozi, pobedio ga je i u finalu AO. Cak i kad je gubio to su bili izjednačeni mečevi.
S druge strane da nije bilo najdužeg meča u istoriji na dva dobijena seta, polufinala madrida 2009 Federer nikad ne bi osvojio RG. Svi mečevi na RG su bili jednosmerni, samo je bilo pitanje koliko gemova će Nadal da prepusti. Finale 2008 bilo je čisto poniženje u tri čina.

Милош

pre 3 godine

За мене су Надал и Новак већи шампиони од Федерера, а и бољи људи на основу онога што показују у јавности о себи. Свакако да ће сва тројица ући у анале, а о њиховом ривалству ће се причати још много година након што заврше каријере. Сва тројица заслужују да се о њима говори са поштовањем с обзиром на успехе које су постигли у тенису. Међутим, не треба никад од њих правити идоле, и много више треба ценити хирурга који је 5 сати оперисао некога и спасао му живот као и докторе, научнике који године проведу у истраживању зарад напретка човечанства, хумане људе, као и све волонтере који издвајају своје време зарад других људи.

Zlatko

pre 3 godine

Pošto je tekst o broju nedelja na mestu broj jedan, da malo ubacimo i ostale parametre.
1. Broj nedelja. Federer više od 300, Đoković manje od 300. Nadal je gde, na oko 240. Ako se to podeli sa brojem nedelja u godini, dobijamo sigurno 15 a možda i svih 16 godina na mestu broj 1. Određen period za Mareja, a ostali kao da nisu ni igrali.
2. GS. 56. Podeljeno sa 4 godišnje, 14 godina su samo oni osvajali. Ako dodamo 3 za Mareja i 3 za Vavrinku, to je ukupno više od 15 godina. Isto kao i malopre, ostali kao da nisu ni igrali.
3. Masters. Bila je grafika nakon meča, Đoković 36, Nadal 35, Federer 28 i malo niže Marej sa 14. Dakle četvorica iz iste ere među 8 svih vremena. 99 podeljeno sa 9, čistih 11 godina samo za njih trojicu. Ako dodamo i 14, to je onda 12 godina ukupne dominacije. Tu dolazimo do činjenice da su Masterse i "poklanjali", ali GS i prvo mesto nikako.
Kako god se na kraju podvukla crta, moramo priznati da su ovo brojke za poštovanje. I onda Monfis ili Conga kažu da im je Novak uništio karijere. Biće ipak da su na njihove karijere uticali i Federer i Nadal i Đoković.

Branko

pre 3 godine

Do isrtine se ne dolazi glasanjem, o nolomani, 22. septembar 2020 13:06


Jokicu fali lepota stila :)))) e razmisli prvo pre nego nesto napises...a da nema neki odraz ,nema.Ali zato uvek uhvati 10 + lopti,sto govori o velikoj kosarkaskoj IQ...protiv LAC 23 ako se ne varam..tako da pokri se usima...Jokic je svemirac u NBA...E sad sto Ameri vole crne nabildovane igrace,koji se posle kucanja raduju kao gorile(uz put se,pre kucanja, svi sklanjanju pred njima u 90 posto slucajeva ),to je druga stvar...

X

pre 3 godine

Gde nadjoste 21. mart koji pada u nedelju?!
U ponedeljak 8. marta izaći će rang lista na kojoj će Novak započeti 311. nedelju na svetskoj rang listi!
Ja ručno precrtao kalendar i sabirao.

Сеновић

pre 3 godine

Бјорн Борг је тенис напустио у 26 години. Погледајте његове резултате када се на паузи јео сендвич.

bane

pre 3 godine

Kakav je to GOAT, ma koliko on igrao ljep tenis, kad ga vamo jedan drugi igrac redovno pobjedjuje u medjusobnim duelima.  (Dzoni, 22. septembar 2020 14:26) 

Ima jedna poznata izjava koja se vrti u poslednje vreme, nisam je ja izmislio. Od svih najboljih sportista svih vremena (Džordan, Pele, Stenmark, Felps, Bolt...) Federer je jedini koji je najbolji svih vremena, a da nije najbolji u svojoj eri. :)

Banjaluka

pre 3 godine

Mislim da je ovo najvazniji podatak o vjecnoj listi cak vise od grenslem titula. Onaj ko je najduze vladao kao prvi, logika je da je najbolji ikad. Mislim da Djokovic treba ovo da obori i nema sumnje ko je najbolji ikad.

Stefan

pre 3 godine

Za GOAT-a u tenisu su jedino mjerilo trofeji i medjusobni skor na 30-40+ medjusobnih meceva, sve drugo je laprdanje u prazno. Ovo je individualni sport, kakva crna ljepota u igri, ako te lik na 50 medjusobnih duela pobjedi 27 puta, osim toga je daleko uspjesni u onim najvecim mecevima, ako pored toga ima i vise GS, i ako te jos na GS vodi 11:6, onda je taj lik 100% bolji igrac od tebe.

Dzoni

pre 3 godine

Razumijem ja ove zapadnjake, cinjenica da Roger igra najljepsi tenis za oko, pa zato i forsiraju Rogera kao najboljeg u istoriji, al protiv statistike jednostavno ne mozes. Kakav je to GOAT, ma koliko on igrao ljep tenis, kad ga vamo jedan drugi igrac redovno pobjedjuje u medjusobnim duelima. Znaci lik te odro u 3 finala Wimbldona, 3 finala masters kupa, 2 finala Indijan Velsa, po jednom u finalu Kanade i Sinsinatija i Rima, 7 puta u GS polufinalima. Znaci toliko puta te pobjedjivao u najvecim mecevima, i sad to nije bitno, nego je bitno ko igra ljepsi tenis. Pa njima ispada da Novak Rogera pobjedi u jos 3 finala Wimbldona i 3 finala US Opena, po njima bi Roger ponovo bio GOAT. Onda po njima Novak uzalud pobjedjuje, sta mu vredi da Rogera pobjedi u jos 10 finala GS kada ne igra za oko ljep tenis. U kosarci je tesko odluciti ko je najbolji, to je timski sport, tenis je tu najposteni, udari jedan na drugog, pa ko pobjedi. Tesko da Roger moze biti GOAT a vamo sa Novakom u velikim finalima ima skor cini mi se 4:12, to je ipak osjetna razlika u korist Novaka. S druge strane, Rogerov skor sa Nadalom nije realan, prosto jer Spanac nije dolazio Federeru na megdan na brzim podlogama, pa otud i tolika prednost za Nadala. Da je Nadal dolazio to tih finala, sad bi vjerovatno bili tu negdje u medjusobno skoru. Kad se sve sabere, sve cinjenice i argumenti su na Novakovoj strani, znaci samo jos Slemovi, kada i to obori, onda nece biti nikakve sumnje ko je GOAT, ma koliko taj GOAT bio voljen ili nevoljen.

lal

pre 3 godine

@do istine: cemu onda goat liste na koje se pozivaju federerovi navijaci?!?
niti novaka niti njegove navijace ne zanima subjektivni utisak... moze neko da bira ladu pored ferarija... nek je ziv i zdrav i neka uziva u svom izboru...
ono sto ce svi uskoro morati da priznaju je da je najbolji teniser u poznatom univerzumu ikada NOVAK DJOKOVIC... a to sto je meni monfils najgotivniji za gledanje je bitno samo meni...

sony

pre 3 godine

Cuj kao za zapadnjake Djokovic nikad nece biti GOAT, cak i ako ga prestigne u Slemovima. U tenisu je prosto ocjeniti ko GOAT, imas GS i to je to. Nije ovo fudbal ili kosarka, to su ipak timski sportovi, pa je zato tamo i teze izabrati GOAT-a. U tenisu je to lako, plus je Djokovic jos pobjedjivao tog "GOAT-a" gdje je stigao. Znaci svi argumenti su na Djokovicevoj strani. Kad Novak obori i preostala dva Rogerova rekorda, ako i onda budu tvrdili da je Roger GOAT, to je onda vec ozbiljna bolest. Zanimljivo kad je Roger osvojio svoj 20 GS, tad su govorili da je Roger GOAT zato sto ima ubjedljivo najvise GS(vjerovatno su tad kontali da nema sanse da ga Novak stigne). Cim je sad postalo gotovo izvjesno da Novak rusi Federerovih 20 GS, onda su Slemovi postali ne bas toliko bitni, nego je kao bitno jel te vecina ljudi voli. To je vredjanje ljudske inteligencije kako pokusavaju sve nebi li Rogera predstavili kao GOAT.

Do isrtine se ne dolazi glasanjem, o nolomani

pre 3 godine

I dalje terate svoje: goat ne znači najbolji, nego najveći. Kad je bila anketa o vozaču F1, tada ste kao najvećeg izglasali Senu, sa tri titule i 41. pobedom, a niste Šumahera sa sedam titula i 91. pobedom. Kad se kaže najveći, to je subjektivno osećanje većine, jer za goata nema nikakvih kriterijuma (vi sad brojite i masterse), niti ga bilo ko "kruniše", to je jednostavno pitanje - da li više volite popa ili popadiju? Kad se kaže najveći, onda je to i mitomanija. U Srbiji je Novak mitski junak, preskočio je i Teslu, u svetu nije tako. Novak ne igra elegantno, naprotiv, pa ako nemaš lepotu u igri možeš da budeš najbolji, tu se slažem, ako imaš najviše matematike u karijeri, ali ko je najveći - to je pitanje mnogih okolnosti koje se mere matematikom. Kad pogrdno Federera nazivate "balerinom", sve ste rekli: gledam pre dva dana Lebrona, Džordana da ne pominjem, i Jokića, koji je odličan, ali fali mu lepota stila, lakoća kretanja i odraz.

Konli

pre 3 godine

@(Do isrtine se ne dolazi glasanjem, o nolomani, 22. septembar 2020 13:06)

Jesi li ti svjestan koliko si se sad nalupao.?? Jokic nema ljepotu u igri..?? Znaci covjek koji kad ima loptu u svojim rukama, bukvalno ne znas koji mu je sledeci potez, i ti za takvog covjeka da ladno kazes da nema ljepotu u igri..?? Pa ti sine stvarno ne znas sta govoris.

Cinique

pre 3 godine

Obrazlažu to nekim, samo njima znanim “uticajem na tenis”, koji je imao RF.
(Miroslav, 22. septembar 2020 12:12)
Taj uticaj je itekako realan, ali i veoma štetan za tenis kao sport. Federerov kult jeste naduvan, ali sa svrhom da legitimiše totalno korumpiranu organizaciju "svetskog tenisa".
U tenisu će se nakon Federera dogoditi nešto slično kao u profesionalnom boksu, formiranje dve paralelne organizacije. Možda čak i totalno isto, da o tituli svetskog šampiona (jedne od asocijacija) odlučuje dvoboj trenutnog šampiona i izazivača. Prednost vlasnika titule bi bila izbor mesta i podloge. Federerov klub opstruira takve ideje već dugo jer kao prvo, nikada ne bi mogao da pobedi Nadala. Umesto toga se nude cirkuske predstave kao turnir Žerara Pikea i slično. Uostalom i grend slemovi su poprilično izgubili smisao, nema nikakvog rezona istovremeno održavati turnire žena i muškaraca, dublova i mešovitih dublova koji na kraju i ne utiču na "ranking" igrača. Dejvis kup je opet posebna nebuloza...
Tenis (kao sportsko takmičenje) je izuzetno truo. Unose se samo promene koje odgovaraju Federeru i ATP moćnicima koji uglavnom nikakve veze sa tim sportom nemaju.
Da se razumemo, sam Rodžer Federer nema veze sa time, njegovo je da udara lopticu. Onim gore se bavi Federer, ali Mirka Federer.

Zdenko

pre 3 godine

Samo da uloži svu svoju snagu da dođe do finala RG a onda šta bude neka bude. To bi bilo još 480 bodova i siguran ostanak na mestu broj jedan do kraja godine. Za Nadala sam ubeđen da neće stići do finala. Novak bi mogao da ne učestvuje u Parizu, da ode u Beč i osvoji ga. Iz razloga da ga Dominik Tim ne bi slučajno pretekao. Jedino austrijanac ima kakve takve šanse za to, mada su male.

Platipus Peri

pre 3 godine

Izgleda ovi sa ATP prate ovaj portal, pa su od ove nedelje u velike titule ukljucili i OI, sto do sada nije bio slucaj. Sada Nadal ima 3 manje od Novaka. E ako se razlika prodube, mislim da ce ukljuciti i Bazel u velike titule, a mozda i Barselonu....

donji dzep

pre 3 godine

Mogu oni kako hoce. Za 50 godina neko ce sesti da ukuca rezultate i uporedi, i tad ga nece zanimati sto je Federer imao loknice vec brojevi koje vidi. Poz

Mile

pre 3 godine

(Do isrtine se ne dolazi glasanjem, o nolomani, 22. septembar 2020 13:06)

Da sine, al to je kosarka, to je timski sport, tu statistika nije jedino mjerilo. Tako da Dzejms bez obzira sto je vjerovatno statisticki najbolji igrac u NBA svih vremena, to apsolutno ne mora da znaci da je i najbolji. U tenisu je potpuno druga stvar, tu su trofeji jedino mjerilo, tako da ako si stvarno najbolji, onda ces i osvojiti najvise trofeja. Ako je Roger stvarno najbolji igrac svih vremena, sto onda ima cak 8 mastersa manje od Novaka, a stari je od njega cak 6 godina. Tih 8 mastersa vise za Novaka a pri tom je mladji od Rogera cak 6 godina, to ipak nesto ozbiljno govori. Da ne pricamo o tom da ce Novak na kraju karijere imati jedno 15ak mastersa vise od Rogera. Takodje ga je pobjedjivao gdje je stigao, znaci ostaju jos samo Slemovi, ako ga i tu prestigne, onda moras biti lud covjek da kazes da je Federer najbolji i najveci teniser svih vremena.

out!

pre 3 godine

po meni jedina konstantnost su zapravo mastersi (serija 1000). oni su češći i igrate u završnici stalno sa direktnim oponentima. tek na drugo mesu su mi GS-ovi, gde je važna komponenta izdržljivost što fizička što psihička.

C i n i k

pre 3 godine

Covek je najbolji ikada u tom sportu a koliki je to uspeh svi ce videti 1 dana kada i on prestane sa tenisom, ovakve rezultate niko nkd nce ponoviti, prosto je nadrealno koliko je decko dominantan..

Miroslav

pre 3 godine

Znaci Rogeru ostadose jos samo Slemovi, a tu su ga Novak i Nadal gotovo pa stigli. Bas bi volio da vidim reakciju zapada kada Novak i to prestigne, sta ce onda pricati za Federera, po cemu ce onda biti GOAT.? Tad nece imati nijedan argument da se nazove GOAT-om.
(Milos, 22. septembar 2020 10:53)
E, moj prijatelju, već su to oni predvidjeli. Sve češće ,provjereni “teniski asovi” sa po dva finala GS u karijeri, se javljaju i pričaju o tome kako će za njih Rodzer biti GOAT, bez obzira na to koliko će Novak imati Slemova na kraju karijere. Obrazlažu to nekim, samo njima znanim “uticajem na tenis”, koji je imao RF. Interesantno je da niko od tih vajnih stručnjaka ne vidi Rafu kao GOAT-a ni pod tačkom razno. A realnost je da će prvi igrač koji će po broju GS stići i prestići Federera biti Rafael Nadal. Takođe je realnost da će Novak, ukoliko ga zdravlje posluži, oduvati obadvojicu iz trke za rekordom po broju osvojenih GS.

Globtroter

pre 3 godine

Ovaj sistem bodovanja Novaku sada najviše odgovara. Definitivno je u najboljoj poziciji.

Na RG može samo da uveća bodove (i to za 1280) pošto je prošle godine ispao u polufinalu dok se nadalu zadržavaju maksimalni bodovi kakav god rezultat da napravi.

Posle RG ostaju samo još Beč i Pariz pre završnog turnira u Londonu. Pitanje je da li će Beč igrati i Nadal i Novak i tu bi obojica mogli da zarade maksimalno 500 bodova. U Parizu Novak brani trofej tako da Nadal može da profitira maksimalno za 640 bodova pošto je prošle godine završio u polufinalu.

Suma sumarum Nadal do Londona može maksimalno da uveća svoj bodovni saldo za 1140 bodova, dok Novak može a maksimalno da uveća za 1780 bodova.

U Londonu obojica mogu da dobiju dosta bodova pošto su prošle godine dobili samo jedan meč (Novak), odnosno dva meča (Nadal).

Dakle Nadal nema teorije da prestigne Novaka pre 22. novembra kada se završava London, ali male su šanse da će u tome uspeti. Sve je na Novakovoj strani.

Vagar

pre 3 godine

Pa on bi već u oktobru prestigao Federera da još u martu nije zaustavljeno vreme tj brojanje nedelja pa sve do Sinsinatija.To je uz nepravdu na US openu,još jedna problematična odluka na štetu našega Novaka.

xxxl

pre 3 godine

Na kraju,kad Nole obori bas sve rekorde izmislice nedto u stlu,moras biti iz EU ili neke jace drzave ili moras biti dete iz mesovitog braka ili neku slucnu glupost.

Kant

pre 3 godine

Lepo je videti da ljudi imaju neku aspiraciju u životu, ali kad pročitaš "joj ne mogu da prežalim što Novak onomad nije ostao na 1. mestu još neku nedelju" i "Šta će Federer kad Novak osvoji još neki GS, pa ga prestigne", stvarno da se zapitaš da li je tolika doza projekcije realna. Šta ćete tada da radite, kad Novak postane GOAT, da brojite ko je više patika nosio? Op-se-si-ja

Kako bi bilo da se vi prvo umijete?

pre 3 godine

O goatu odlučuju Ujedinjene nacije, zašto ste najviše minusa udarili na ovaj komentar, šta vam nije jasno? Ako mislite da ovo nije tačno, kažete ko je taj izvan UN ko će Novaka proglasiti za goata - gde, kada i kako?

Sava

pre 3 godine

Kralju, Jedini.... zelim ti koliko zelis GS, preko 20 i zlatni GS dva puta. Zeleo sam ti i Cinci 2x, to si vec uzeo. Jaci si, vidis nepravdu svaki dan, u INAT SRBINE uzmi im sve u tom njihovom aristokratskom sportu. Mozak ti je cudo

No1e GOAT already!

pre 3 godine

Marko, shvati da Novaka vecina ljudi koji prate tenis nevoli ni izbliza kolko Federera. To se nece promeniti nikada, makar Nole imao 30. Nemoj lečiti svoje frustracije preko njih. Nije rat, sport je. Ti lično nikakve koristi od toga nemaš.
(Aleksa78, 22. septembar 2020 11:51)

Decko, shvati ti da oni koji Novaka ne vole, su uglavnom zapadnjaci, a ne vole ga samo zato sto on uporno razbija njihove zapadne ljubimce. To je cist a diskriminacija i nista drugo. Da je No1e iz neke zapadne zemlje on bi vec pre 4 godine bio GOAT a Federer zaboravljen. Za zapad nista i niko sto dolazi sa istoka ne valja i oni nikada nece priznati da je neko ili nesto sa istoka bolje od njih. Al' to je njihova bolest i siguran sam da je neizleciva. To svakako ne znaci da Novak ne valja jer Novak je GOAT odavno i oni to znaju a ispoljuju na taj nacin da ga javno mrze cime nesvesno potvrdjuju njegov status GOAT-a!!! Smesni su ti ludi zapadnjaci koji vecito nekoga omalozavaju, pljackaju, uvode sankcije, bombarduju, prete, ucenjuju, podmecu itd. i to ide toliko daleko da im smeta jedan obican decko iz Srbije - Novak Djokovic. Kada su ga zarazili koronom proglasili ga glavnim krivcem!? A nema ko od svetskih sportskih zvezda nije imao koronu - i nista! Kevin Durant, James Harden, Paolo Maldini, Dybala, pola Juventusa, Neymar, Mbappe itd. E sad se ti zapitaj zasto im No1e smeta! Samo zato sto je ubedljivo GOAT a nije sa zapada!!!

pribil

pre 3 godine

Potpuno je nebitno ko koga voli. U tenisu su bitni rezultati. A tu ce Nole biti neprikosnoven. Federer ce biti najvoljeniji a Novak najbolji. Jednostavno.

Kraljevcanin

pre 3 godine

(dakiliz, 22. septembar 2020 10:40)

Polako... Sa ovakvim pristupom i ovakvim stanjem stvari, sve ce da dodje na svoje. Ako bude jurio GS-ove, a hoce, prvo mesto ce automatski doci, a sa njim i svi pomenuti rekordi.

Дејан

pre 3 godine

Највеће признање у тенису је:
титула званично најбољег тенисера по избору Светске тен. федерације ( ИТФ ). Додељује се од 1978. Нешто као избор фудбалера света по избору ФИФА. Зашто се то слабо помиње?! Ево вечне листе која говори сама по себи:
Сампрас 6
Ђоковић 6
Федерер 5
Ето зашто запад о томе ћути. Иначе,најбољег бира и АТП ( по правилу прогласе оног с највише бодова,изузеци били 1976.,1977.,1978.,1983.,1989. ), с тим да је ИТФ изнад.

lal

pre 3 godine

@milos: taktika im je delovala jako dobro... posto je bilo za ocekivati da ce se skoro vrsnjaci nadal i djokovic smenjivati na prvom mestu i deliti te nedelje...
inace da endi nije unistio sopstvenu karijeru jureci prvo mesto, djokovic bi vec sada prestigao federera...

draganTenis

pre 3 godine

Znaci Rogeru ostadose jos samo Slemovi, a tu su ga Novak i Nadal gotovo pa stigli. Bas bi volio da vidim reakciju zapada kada Novak i to prestigne, sta ce onda pricati za Federera, po cemu ce onda biti GOAT.? Tad nece imati nijedan argument da se nazove GOAT-om.
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 22. septembar 2020 10:53)

Навијам да и Надал пређе Федерара по ГС-овима, тиме ће ГС-ови бити доведени на своје место у рачуници ко је ГОАТ.

Marko

pre 3 godine

@ dakiliz Steta je zbog 2016 i 2019. U tim godinama je Novak imao sve u svojim rukama na zavrsnom turniru. 2013 nije bila toliko sjajna godina, tu nije imao sve u svojim rukama na zavrsnom turniru. Znaci 2 puta je ispustio Year End No.1. Sa druge strane je 2018 neocekivano stigo do Year End No.1 trofeja. Moze da se kaze da bi sada trebao da ima jedan trofej vise. Ipak, proslost je proslost. Ako uspe ove godine da zavrsi godinu na prvom mestu onda ce ipak da bude u super poziciji da ima jednog dana najvise Year End No.1 trofeja.

Goran

pre 3 godine

Federer je igrao ulogu zeca u trci sa Novakom. To je onaj sto vodi na pocetku a posle odsutane da bi neko drugi ostvario sto bolji rezultat nego da trci sam. Novak bi morao doci do dogura do preko 370 nedelja da bude miran do kraja zivota. Toliko je negde ostvarila Stefi i niko je nikada nije pretekao. Da igra u zenskoj konkurenciji Federer bi bio tek 4. na vecitoj listi sa 310 nedelja. To znaci da 310 nedelja nije dovoljno na duze staze. Ali posto Novaku treba jos nekoliko slemova mislim da ce biti prvi znacajno duze od Federera.

Aleksa78

pre 3 godine

Marko, shvati da Novaka vecina ljudi koji prate tenis nevoli ni izbliza kolko Federera. To se nece promeniti nikada, makar Nole imao 30. Nemoj lečiti svoje frustracije preko njih. Nije rat, sport je. Ti lično nikakve koristi od toga nemaš.

izhlapjeli starac

pre 3 godine

Poseban, neobičan čovek. Slušam ga juče kako tečno govori italijanski.
On uči, on se trudi, on radi na sebi. Za razliku od svih nas koji samo mislimo na pare.
Bar on ne mora nikad više baš ništa da radi! A radi!
Od njega stvarno ima šta da se nauči!

Užice031

pre 3 godine

Zna li neko koji se turniri igraju posle Roland Garosa. I kada počinje oduzimanje bodova sa prethodnog turnira.
(Ivan, 22. septembar 2020 10:58)
Posle RG-a se igraju manji turniri, nekoliko turnira 250 serije. Značajniji turniri koji se igraju su Beč, masters u Parizu i završni masters. Bodovi se oduzimaju samo na završnom mastersu (bar tako piše na zvaničnom sajtu ATP-a)

hipotenuza

pre 3 godine

(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 22. septembar 2020 10:53)

Pratim dosta strane forume i Facebook stranice vezane za tenis i zapadnjaci uglavnom govore kako Djokovic nikada neće biti GOAT čak i ako prestigne Federera u svemu, jer eto on nema eleganciju i arogantan je plus govore kako nije fer plej igrač nego glumi da mu uvek nešto fali i jednostavno ga mrze. Sve u svemu djokovic je jači bas zbog toga sto ga ne vole. Ko ih šljivi

Vuke

pre 3 godine

Mislim da svi pogresno definisu Novakovo vreme kao "igra u vreme Federera i Nadala", mislim da je pravilnije reci "Federer i Nadal osvajaju trofeje u vreme Novakove dominacije sto je izuzetan uspeh za njih"

Stefan

pre 3 godine

Novak je 5 puta godinu zavrsio godinu kao broj 1. Isto toliko puta su i Nadal i Federer zavrsili godinu kao 1. teniser svijeta. Ove godine Djokovic ima veliku sansu da cak 6-i put zavrsi godinu na 1. mjestu, cime bi se izjednacio sa Samprasom.

Novak je zaštitnik srbske ćirilice

pre 3 godine

Dok UN ne odluči ko će biti goat, sve ove vaše računice ne vrede pet para. Novak će i tamo imati "anglosaksonce" protiv sebe, Rusi i Kinezi imaju dva glasa, "anglosaksonci" tri - Ameri, Englezi i Vrancuzi, tako da ne stoji Novak najbolje, a mišljenje nolomana, koji, kao nikad dosad, vode neviđenu propagandu o Srbinu Novaku istoričaru, poilitičaru i nutricionisti i pobedniku Rima (Enriko Karuzo, Fića Somborac, Dominik Kepfer, Kasper Rod i Švarc Maus), zato što smo sada izbili, kao zemlja sa najvećim rastom, na prvo mesto rang-liste.

Diletant

pre 3 godine

Daj Boze da obori sve rekorde i time otkloni sve dileme ko je najbolji ikad. Ako se uzme u obzir da je sve ovo ostvario u eri Federera i Nadala onda dileme nema. Nole je dominirao u eri dvojice najboljih ikad, ima veći broj pobeda u medjusobnim okršajima, najviše mastersa, nadam se uskoro i najveći broj nedelja na mestu broj jedan. Još samo da bar izjednači broj GS sa Federerom i to je to. Za nas je već najbolji ikad a nadam se da će uskoro dobiti potvrdu u svetu.
Nole, nas si ponos !

Filip

pre 3 godine

Dirnuli su ga na US Openu, sad su ga izgleda bas razgoropadili, nije im to trebalo. Sad ima da grize ko lud naredne 2-3 godine, da osvoji 7 GS i da vec jednom zavrsi te price o najboljem svih vremena.

humanista

pre 3 godine

E i to da se desi samo da vidim ,,spuvanog i nedodirljivog,, Svajcarca.A primarni razlog je to sto bi u tom slucaju Novakovo ime dugo dugo stajalo na toj listi,po brroju nedelja.Srbin na celu svtske elite,u meni budi neku vrstu ponosa.

dakiliz

pre 3 godine

Da mu nisu blokirali ove 22 nedelje idući ponedeljak bi se već izjednačio sa Federerom a što se tiče završnih godina na prvom mestu ne mogu da prežalim onih par sezona koje je olako prepuštao u samim završnicama Nadalu a pogotovo Murrayu kada je u direktnom okršaju mogao da sačuva poziciju br. 1 i sad bi i taj rekord već držao sa 7 godina a i automatski bi imao i 20ak nedelja više na 1. mestu zbog zimske pauze i danas bi uveliko pričali samo o broju GS jer sve ostale rekorde bi već držao.

Milos

pre 3 godine

Sami su poceli tu pricu o broju sedmica na prvom mjestu, vjerovatno su mislili da Federera po tom niko nikad nece stici. Uporno su to isticali i naglasavali kao da je to vaznije cak i od GS. Bas me zanima sta ce o tim sedmicama pricati kada Novak i to obori, onda ce vjerovatno poceti pricu o tome kako Roger ima dva para blizanaca i kako igra naljepsi tenis. Interesantno kako niko ne prica o mastersima, a po meni je troduplo inpresivnije osvojiti nevjerovatnih 36 mastersa nego 310 sedmica na prvom mjestu.

Znaci Rogeru ostadose jos samo Slemovi, a tu su ga Novak i Nadal gotovo pa stigli. Bas bi volio da vidim reakciju zapada kada Novak i to prestigne, sta ce onda pricati za Federera, po cemu ce onda biti GOAT.? Tad nece imati nijedan argument da se nazove GOAT-om.

dakiliz

pre 3 godine

Da mu nisu blokirali ove 22 nedelje idući ponedeljak bi se već izjednačio sa Federerom a što se tiče završnih godina na prvom mestu ne mogu da prežalim onih par sezona koje je olako prepuštao u samim završnicama Nadalu a pogotovo Murrayu kada je u direktnom okršaju mogao da sačuva poziciju br. 1 i sad bi i taj rekord već držao sa 7 godina a i automatski bi imao i 20ak nedelja više na 1. mestu zbog zimske pauze i danas bi uveliko pričali samo o broju GS jer sve ostale rekorde bi već držao.

Milos

pre 3 godine

Sami su poceli tu pricu o broju sedmica na prvom mjestu, vjerovatno su mislili da Federera po tom niko nikad nece stici. Uporno su to isticali i naglasavali kao da je to vaznije cak i od GS. Bas me zanima sta ce o tim sedmicama pricati kada Novak i to obori, onda ce vjerovatno poceti pricu o tome kako Roger ima dva para blizanaca i kako igra naljepsi tenis. Interesantno kako niko ne prica o mastersima, a po meni je troduplo inpresivnije osvojiti nevjerovatnih 36 mastersa nego 310 sedmica na prvom mjestu.

Znaci Rogeru ostadose jos samo Slemovi, a tu su ga Novak i Nadal gotovo pa stigli. Bas bi volio da vidim reakciju zapada kada Novak i to prestigne, sta ce onda pricati za Federera, po cemu ce onda biti GOAT.? Tad nece imati nijedan argument da se nazove GOAT-om.

izhlapjeli starac

pre 3 godine

Poseban, neobičan čovek. Slušam ga juče kako tečno govori italijanski.
On uči, on se trudi, on radi na sebi. Za razliku od svih nas koji samo mislimo na pare.
Bar on ne mora nikad više baš ništa da radi! A radi!
Od njega stvarno ima šta da se nauči!

Diletant

pre 3 godine

Daj Boze da obori sve rekorde i time otkloni sve dileme ko je najbolji ikad. Ako se uzme u obzir da je sve ovo ostvario u eri Federera i Nadala onda dileme nema. Nole je dominirao u eri dvojice najboljih ikad, ima veći broj pobeda u medjusobnim okršajima, najviše mastersa, nadam se uskoro i najveći broj nedelja na mestu broj jedan. Još samo da bar izjednači broj GS sa Federerom i to je to. Za nas je već najbolji ikad a nadam se da će uskoro dobiti potvrdu u svetu.
Nole, nas si ponos !

humanista

pre 3 godine

E i to da se desi samo da vidim ,,spuvanog i nedodirljivog,, Svajcarca.A primarni razlog je to sto bi u tom slucaju Novakovo ime dugo dugo stajalo na toj listi,po brroju nedelja.Srbin na celu svtske elite,u meni budi neku vrstu ponosa.

Filip

pre 3 godine

Dirnuli su ga na US Openu, sad su ga izgleda bas razgoropadili, nije im to trebalo. Sad ima da grize ko lud naredne 2-3 godine, da osvoji 7 GS i da vec jednom zavrsi te price o najboljem svih vremena.

Vuke

pre 3 godine

Mislim da svi pogresno definisu Novakovo vreme kao "igra u vreme Federera i Nadala", mislim da je pravilnije reci "Federer i Nadal osvajaju trofeje u vreme Novakove dominacije sto je izuzetan uspeh za njih"

hipotenuza

pre 3 godine

(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 22. septembar 2020 10:53)

Pratim dosta strane forume i Facebook stranice vezane za tenis i zapadnjaci uglavnom govore kako Djokovic nikada neće biti GOAT čak i ako prestigne Federera u svemu, jer eto on nema eleganciju i arogantan je plus govore kako nije fer plej igrač nego glumi da mu uvek nešto fali i jednostavno ga mrze. Sve u svemu djokovic je jači bas zbog toga sto ga ne vole. Ko ih šljivi

Stefan

pre 3 godine

Novak je 5 puta godinu zavrsio godinu kao broj 1. Isto toliko puta su i Nadal i Federer zavrsili godinu kao 1. teniser svijeta. Ove godine Djokovic ima veliku sansu da cak 6-i put zavrsi godinu na 1. mjestu, cime bi se izjednacio sa Samprasom.

Goran

pre 3 godine

Federer je igrao ulogu zeca u trci sa Novakom. To je onaj sto vodi na pocetku a posle odsutane da bi neko drugi ostvario sto bolji rezultat nego da trci sam. Novak bi morao doci do dogura do preko 370 nedelja da bude miran do kraja zivota. Toliko je negde ostvarila Stefi i niko je nikada nije pretekao. Da igra u zenskoj konkurenciji Federer bi bio tek 4. na vecitoj listi sa 310 nedelja. To znaci da 310 nedelja nije dovoljno na duze staze. Ali posto Novaku treba jos nekoliko slemova mislim da ce biti prvi znacajno duze od Federera.

pribil

pre 3 godine

Potpuno je nebitno ko koga voli. U tenisu su bitni rezultati. A tu ce Nole biti neprikosnoven. Federer ce biti najvoljeniji a Novak najbolji. Jednostavno.

Užice031

pre 3 godine

Zna li neko koji se turniri igraju posle Roland Garosa. I kada počinje oduzimanje bodova sa prethodnog turnira.
(Ivan, 22. septembar 2020 10:58)
Posle RG-a se igraju manji turniri, nekoliko turnira 250 serije. Značajniji turniri koji se igraju su Beč, masters u Parizu i završni masters. Bodovi se oduzimaju samo na završnom mastersu (bar tako piše na zvaničnom sajtu ATP-a)

draganTenis

pre 3 godine

Znaci Rogeru ostadose jos samo Slemovi, a tu su ga Novak i Nadal gotovo pa stigli. Bas bi volio da vidim reakciju zapada kada Novak i to prestigne, sta ce onda pricati za Federera, po cemu ce onda biti GOAT.? Tad nece imati nijedan argument da se nazove GOAT-om.
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 22. septembar 2020 10:53)

Навијам да и Надал пређе Федерара по ГС-овима, тиме ће ГС-ови бити доведени на своје место у рачуници ко је ГОАТ.

donji dzep

pre 3 godine

Mogu oni kako hoce. Za 50 godina neko ce sesti da ukuca rezultate i uporedi, i tad ga nece zanimati sto je Federer imao loknice vec brojevi koje vidi. Poz

Marko

pre 3 godine

@ dakiliz Steta je zbog 2016 i 2019. U tim godinama je Novak imao sve u svojim rukama na zavrsnom turniru. 2013 nije bila toliko sjajna godina, tu nije imao sve u svojim rukama na zavrsnom turniru. Znaci 2 puta je ispustio Year End No.1. Sa druge strane je 2018 neocekivano stigo do Year End No.1 trofeja. Moze da se kaze da bi sada trebao da ima jedan trofej vise. Ipak, proslost je proslost. Ako uspe ove godine da zavrsi godinu na prvom mestu onda ce ipak da bude u super poziciji da ima jednog dana najvise Year End No.1 trofeja.

Miroslav

pre 3 godine

Znaci Rogeru ostadose jos samo Slemovi, a tu su ga Novak i Nadal gotovo pa stigli. Bas bi volio da vidim reakciju zapada kada Novak i to prestigne, sta ce onda pricati za Federera, po cemu ce onda biti GOAT.? Tad nece imati nijedan argument da se nazove GOAT-om.
(Milos, 22. septembar 2020 10:53)
E, moj prijatelju, već su to oni predvidjeli. Sve češće ,provjereni “teniski asovi” sa po dva finala GS u karijeri, se javljaju i pričaju o tome kako će za njih Rodzer biti GOAT, bez obzira na to koliko će Novak imati Slemova na kraju karijere. Obrazlažu to nekim, samo njima znanim “uticajem na tenis”, koji je imao RF. Interesantno je da niko od tih vajnih stručnjaka ne vidi Rafu kao GOAT-a ni pod tačkom razno. A realnost je da će prvi igrač koji će po broju GS stići i prestići Federera biti Rafael Nadal. Takođe je realnost da će Novak, ukoliko ga zdravlje posluži, oduvati obadvojicu iz trke za rekordom po broju osvojenih GS.

Globtroter

pre 3 godine

Ovaj sistem bodovanja Novaku sada najviše odgovara. Definitivno je u najboljoj poziciji.

Na RG može samo da uveća bodove (i to za 1280) pošto je prošle godine ispao u polufinalu dok se nadalu zadržavaju maksimalni bodovi kakav god rezultat da napravi.

Posle RG ostaju samo još Beč i Pariz pre završnog turnira u Londonu. Pitanje je da li će Beč igrati i Nadal i Novak i tu bi obojica mogli da zarade maksimalno 500 bodova. U Parizu Novak brani trofej tako da Nadal može da profitira maksimalno za 640 bodova pošto je prošle godine završio u polufinalu.

Suma sumarum Nadal do Londona može maksimalno da uveća svoj bodovni saldo za 1140 bodova, dok Novak može a maksimalno da uveća za 1780 bodova.

U Londonu obojica mogu da dobiju dosta bodova pošto su prošle godine dobili samo jedan meč (Novak), odnosno dva meča (Nadal).

Dakle Nadal nema teorije da prestigne Novaka pre 22. novembra kada se završava London, ali male su šanse da će u tome uspeti. Sve je na Novakovoj strani.

lal

pre 3 godine

@milos: taktika im je delovala jako dobro... posto je bilo za ocekivati da ce se skoro vrsnjaci nadal i djokovic smenjivati na prvom mestu i deliti te nedelje...
inace da endi nije unistio sopstvenu karijeru jureci prvo mesto, djokovic bi vec sada prestigao federera...

Vagar

pre 3 godine

Pa on bi već u oktobru prestigao Federera da još u martu nije zaustavljeno vreme tj brojanje nedelja pa sve do Sinsinatija.To je uz nepravdu na US openu,još jedna problematična odluka na štetu našega Novaka.

Platipus Peri

pre 3 godine

Izgleda ovi sa ATP prate ovaj portal, pa su od ove nedelje u velike titule ukljucili i OI, sto do sada nije bio slucaj. Sada Nadal ima 3 manje od Novaka. E ako se razlika prodube, mislim da ce ukljuciti i Bazel u velike titule, a mozda i Barselonu....

Dzoni

pre 3 godine

Razumijem ja ove zapadnjake, cinjenica da Roger igra najljepsi tenis za oko, pa zato i forsiraju Rogera kao najboljeg u istoriji, al protiv statistike jednostavno ne mozes. Kakav je to GOAT, ma koliko on igrao ljep tenis, kad ga vamo jedan drugi igrac redovno pobjedjuje u medjusobnim duelima. Znaci lik te odro u 3 finala Wimbldona, 3 finala masters kupa, 2 finala Indijan Velsa, po jednom u finalu Kanade i Sinsinatija i Rima, 7 puta u GS polufinalima. Znaci toliko puta te pobjedjivao u najvecim mecevima, i sad to nije bitno, nego je bitno ko igra ljepsi tenis. Pa njima ispada da Novak Rogera pobjedi u jos 3 finala Wimbldona i 3 finala US Opena, po njima bi Roger ponovo bio GOAT. Onda po njima Novak uzalud pobjedjuje, sta mu vredi da Rogera pobjedi u jos 10 finala GS kada ne igra za oko ljep tenis. U kosarci je tesko odluciti ko je najbolji, to je timski sport, tenis je tu najposteni, udari jedan na drugog, pa ko pobjedi. Tesko da Roger moze biti GOAT a vamo sa Novakom u velikim finalima ima skor cini mi se 4:12, to je ipak osjetna razlika u korist Novaka. S druge strane, Rogerov skor sa Nadalom nije realan, prosto jer Spanac nije dolazio Federeru na megdan na brzim podlogama, pa otud i tolika prednost za Nadala. Da je Nadal dolazio to tih finala, sad bi vjerovatno bili tu negdje u medjusobno skoru. Kad se sve sabere, sve cinjenice i argumenti su na Novakovoj strani, znaci samo jos Slemovi, kada i to obori, onda nece biti nikakve sumnje ko je GOAT, ma koliko taj GOAT bio voljen ili nevoljen.

Stefan

pre 3 godine

Za GOAT-a u tenisu su jedino mjerilo trofeji i medjusobni skor na 30-40+ medjusobnih meceva, sve drugo je laprdanje u prazno. Ovo je individualni sport, kakva crna ljepota u igri, ako te lik na 50 medjusobnih duela pobjedi 27 puta, osim toga je daleko uspjesni u onim najvecim mecevima, ako pored toga ima i vise GS, i ako te jos na GS vodi 11:6, onda je taj lik 100% bolji igrac od tebe.

No1e GOAT already!

pre 3 godine

Marko, shvati da Novaka vecina ljudi koji prate tenis nevoli ni izbliza kolko Federera. To se nece promeniti nikada, makar Nole imao 30. Nemoj lečiti svoje frustracije preko njih. Nije rat, sport je. Ti lično nikakve koristi od toga nemaš.
(Aleksa78, 22. septembar 2020 11:51)

Decko, shvati ti da oni koji Novaka ne vole, su uglavnom zapadnjaci, a ne vole ga samo zato sto on uporno razbija njihove zapadne ljubimce. To je cist a diskriminacija i nista drugo. Da je No1e iz neke zapadne zemlje on bi vec pre 4 godine bio GOAT a Federer zaboravljen. Za zapad nista i niko sto dolazi sa istoka ne valja i oni nikada nece priznati da je neko ili nesto sa istoka bolje od njih. Al' to je njihova bolest i siguran sam da je neizleciva. To svakako ne znaci da Novak ne valja jer Novak je GOAT odavno i oni to znaju a ispoljuju na taj nacin da ga javno mrze cime nesvesno potvrdjuju njegov status GOAT-a!!! Smesni su ti ludi zapadnjaci koji vecito nekoga omalozavaju, pljackaju, uvode sankcije, bombarduju, prete, ucenjuju, podmecu itd. i to ide toliko daleko da im smeta jedan obican decko iz Srbije - Novak Djokovic. Kada su ga zarazili koronom proglasili ga glavnim krivcem!? A nema ko od svetskih sportskih zvezda nije imao koronu - i nista! Kevin Durant, James Harden, Paolo Maldini, Dybala, pola Juventusa, Neymar, Mbappe itd. E sad se ti zapitaj zasto im No1e smeta! Samo zato sto je ubedljivo GOAT a nije sa zapada!!!

xxxl

pre 3 godine

Na kraju,kad Nole obori bas sve rekorde izmislice nedto u stlu,moras biti iz EU ili neke jace drzave ili moras biti dete iz mesovitog braka ili neku slucnu glupost.

C i n i k

pre 3 godine

Covek je najbolji ikada u tom sportu a koliki je to uspeh svi ce videti 1 dana kada i on prestane sa tenisom, ovakve rezultate niko nkd nce ponoviti, prosto je nadrealno koliko je decko dominantan..

Mile

pre 3 godine

(Do isrtine se ne dolazi glasanjem, o nolomani, 22. septembar 2020 13:06)

Da sine, al to je kosarka, to je timski sport, tu statistika nije jedino mjerilo. Tako da Dzejms bez obzira sto je vjerovatno statisticki najbolji igrac u NBA svih vremena, to apsolutno ne mora da znaci da je i najbolji. U tenisu je potpuno druga stvar, tu su trofeji jedino mjerilo, tako da ako si stvarno najbolji, onda ces i osvojiti najvise trofeja. Ako je Roger stvarno najbolji igrac svih vremena, sto onda ima cak 8 mastersa manje od Novaka, a stari je od njega cak 6 godina. Tih 8 mastersa vise za Novaka a pri tom je mladji od Rogera cak 6 godina, to ipak nesto ozbiljno govori. Da ne pricamo o tom da ce Novak na kraju karijere imati jedno 15ak mastersa vise od Rogera. Takodje ga je pobjedjivao gdje je stigao, znaci ostaju jos samo Slemovi, ako ga i tu prestigne, onda moras biti lud covjek da kazes da je Federer najbolji i najveci teniser svih vremena.

out!

pre 3 godine

po meni jedina konstantnost su zapravo mastersi (serija 1000). oni su češći i igrate u završnici stalno sa direktnim oponentima. tek na drugo mesu su mi GS-ovi, gde je važna komponenta izdržljivost što fizička što psihička.

Sava

pre 3 godine

Kralju, Jedini.... zelim ti koliko zelis GS, preko 20 i zlatni GS dva puta. Zeleo sam ti i Cinci 2x, to si vec uzeo. Jaci si, vidis nepravdu svaki dan, u INAT SRBINE uzmi im sve u tom njihovom aristokratskom sportu. Mozak ti je cudo

Дејан

pre 3 godine

Највеће признање у тенису је:
титула званично најбољег тенисера по избору Светске тен. федерације ( ИТФ ). Додељује се од 1978. Нешто као избор фудбалера света по избору ФИФА. Зашто се то слабо помиње?! Ево вечне листе која говори сама по себи:
Сампрас 6
Ђоковић 6
Федерер 5
Ето зашто запад о томе ћути. Иначе,најбољег бира и АТП ( по правилу прогласе оног с највише бодова,изузеци били 1976.,1977.,1978.,1983.,1989. ), с тим да је ИТФ изнад.

sony

pre 3 godine

Cuj kao za zapadnjake Djokovic nikad nece biti GOAT, cak i ako ga prestigne u Slemovima. U tenisu je prosto ocjeniti ko GOAT, imas GS i to je to. Nije ovo fudbal ili kosarka, to su ipak timski sportovi, pa je zato tamo i teze izabrati GOAT-a. U tenisu je to lako, plus je Djokovic jos pobjedjivao tog "GOAT-a" gdje je stigao. Znaci svi argumenti su na Djokovicevoj strani. Kad Novak obori i preostala dva Rogerova rekorda, ako i onda budu tvrdili da je Roger GOAT, to je onda vec ozbiljna bolest. Zanimljivo kad je Roger osvojio svoj 20 GS, tad su govorili da je Roger GOAT zato sto ima ubjedljivo najvise GS(vjerovatno su tad kontali da nema sanse da ga Novak stigne). Cim je sad postalo gotovo izvjesno da Novak rusi Federerovih 20 GS, onda su Slemovi postali ne bas toliko bitni, nego je kao bitno jel te vecina ljudi voli. To je vredjanje ljudske inteligencije kako pokusavaju sve nebi li Rogera predstavili kao GOAT.

Konli

pre 3 godine

@(Do isrtine se ne dolazi glasanjem, o nolomani, 22. septembar 2020 13:06)

Jesi li ti svjestan koliko si se sad nalupao.?? Jokic nema ljepotu u igri..?? Znaci covjek koji kad ima loptu u svojim rukama, bukvalno ne znas koji mu je sledeci potez, i ti za takvog covjeka da ladno kazes da nema ljepotu u igri..?? Pa ti sine stvarno ne znas sta govoris.

Banjaluka

pre 3 godine

Mislim da je ovo najvazniji podatak o vjecnoj listi cak vise od grenslem titula. Onaj ko je najduze vladao kao prvi, logika je da je najbolji ikad. Mislim da Djokovic treba ovo da obori i nema sumnje ko je najbolji ikad.

Kraljevcanin

pre 3 godine

(dakiliz, 22. septembar 2020 10:40)

Polako... Sa ovakvim pristupom i ovakvim stanjem stvari, sve ce da dodje na svoje. Ako bude jurio GS-ove, a hoce, prvo mesto ce automatski doci, a sa njim i svi pomenuti rekordi.

bane

pre 3 godine

Kakav je to GOAT, ma koliko on igrao ljep tenis, kad ga vamo jedan drugi igrac redovno pobjedjuje u medjusobnim duelima.  (Dzoni, 22. septembar 2020 14:26) 

Ima jedna poznata izjava koja se vrti u poslednje vreme, nisam je ja izmislio. Od svih najboljih sportista svih vremena (Džordan, Pele, Stenmark, Felps, Bolt...) Federer je jedini koji je najbolji svih vremena, a da nije najbolji u svojoj eri. :)

lal

pre 3 godine

@do istine: cemu onda goat liste na koje se pozivaju federerovi navijaci?!?
niti novaka niti njegove navijace ne zanima subjektivni utisak... moze neko da bira ladu pored ferarija... nek je ziv i zdrav i neka uziva u svom izboru...
ono sto ce svi uskoro morati da priznaju je da je najbolji teniser u poznatom univerzumu ikada NOVAK DJOKOVIC... a to sto je meni monfils najgotivniji za gledanje je bitno samo meni...

Zdenko

pre 3 godine

Samo da uloži svu svoju snagu da dođe do finala RG a onda šta bude neka bude. To bi bilo još 480 bodova i siguran ostanak na mestu broj jedan do kraja godine. Za Nadala sam ubeđen da neće stići do finala. Novak bi mogao da ne učestvuje u Parizu, da ode u Beč i osvoji ga. Iz razloga da ga Dominik Tim ne bi slučajno pretekao. Jedino austrijanac ima kakve takve šanse za to, mada su male.

X

pre 3 godine

Gde nadjoste 21. mart koji pada u nedelju?!
U ponedeljak 8. marta izaći će rang lista na kojoj će Novak započeti 311. nedelju na svetskoj rang listi!
Ja ručno precrtao kalendar i sabirao.

Aleksa78

pre 3 godine

Marko, shvati da Novaka vecina ljudi koji prate tenis nevoli ni izbliza kolko Federera. To se nece promeniti nikada, makar Nole imao 30. Nemoj lečiti svoje frustracije preko njih. Nije rat, sport je. Ti lično nikakve koristi od toga nemaš.

Zlatko

pre 3 godine

Pošto je tekst o broju nedelja na mestu broj jedan, da malo ubacimo i ostale parametre.
1. Broj nedelja. Federer više od 300, Đoković manje od 300. Nadal je gde, na oko 240. Ako se to podeli sa brojem nedelja u godini, dobijamo sigurno 15 a možda i svih 16 godina na mestu broj 1. Određen period za Mareja, a ostali kao da nisu ni igrali.
2. GS. 56. Podeljeno sa 4 godišnje, 14 godina su samo oni osvajali. Ako dodamo 3 za Mareja i 3 za Vavrinku, to je ukupno više od 15 godina. Isto kao i malopre, ostali kao da nisu ni igrali.
3. Masters. Bila je grafika nakon meča, Đoković 36, Nadal 35, Federer 28 i malo niže Marej sa 14. Dakle četvorica iz iste ere među 8 svih vremena. 99 podeljeno sa 9, čistih 11 godina samo za njih trojicu. Ako dodamo i 14, to je onda 12 godina ukupne dominacije. Tu dolazimo do činjenice da su Masterse i "poklanjali", ali GS i prvo mesto nikako.
Kako god se na kraju podvukla crta, moramo priznati da su ovo brojke za poštovanje. I onda Monfis ili Conga kažu da im je Novak uništio karijere. Biće ipak da su na njihove karijere uticali i Federer i Nadal i Đoković.

Tiha voda breg roni

pre 3 godine

što se tiče završnih godina na prvom mestu ne mogu da prežalim onih par sezona koje je olako prepuštao u samim završnicama Nadalu a pogotovo Murrayu kada je u direktnom okršaju mogao da sačuva poziciju br. 1.
(dakiliz)

Sa druge strane, da Marej nije igrao svaki seoski turnir u jesen 2016. da bi povredjenog Novaka prestigao na kraju godine (iako je Novak vec imao 2 GS te godine i bio bi zasluzeno br. 1 na kraju), ne bi unistio kukove i svoju karijeru.

milutin

pre 3 godine

Ni na vječnoj, ni na vremenski segmentiranoj listi RF ne može biti najbolji. Već sada nije.
Nije bolji već mnogo lošiji od Novaka u jedan na jedan u 50 mečeva; manje masterna; nema zlatni GS; nema sve masterse; lošiji skor u finalima turnira; nema pobjedu već samo poraze u poslednjih sedam godina I još mnogo pokazatelja
To što ima više GS je samo jedan pokazatelj pa kao takav ne može i nije presudan već inferioran u odnosu na mnogo suprotnih I ubjedljivih pokazatelja.

Kant

pre 3 godine

Lepo je videti da ljudi imaju neku aspiraciju u životu, ali kad pročitaš "joj ne mogu da prežalim što Novak onomad nije ostao na 1. mestu još neku nedelju" i "Šta će Federer kad Novak osvoji još neki GS, pa ga prestigne", stvarno da se zapitaš da li je tolika doza projekcije realna. Šta ćete tada da radite, kad Novak postane GOAT, da brojite ko je više patika nosio? Op-se-si-ja

Милош

pre 3 godine

За мене су Надал и Новак већи шампиони од Федерера, а и бољи људи на основу онога што показују у јавности о себи. Свакако да ће сва тројица ући у анале, а о њиховом ривалству ће се причати још много година након што заврше каријере. Сва тројица заслужују да се о њима говори са поштовањем с обзиром на успехе које су постигли у тенису. Међутим, не треба никад од њих правити идоле, и много више треба ценити хирурга који је 5 сати оперисао некога и спасао му живот као и докторе, научнике који године проведу у истраживању зарад напретка човечанства, хумане људе, као и све волонтере који издвајају своје време зарад других људи.

Cinique

pre 3 godine

Obrazlažu to nekim, samo njima znanim “uticajem na tenis”, koji je imao RF.
(Miroslav, 22. septembar 2020 12:12)
Taj uticaj je itekako realan, ali i veoma štetan za tenis kao sport. Federerov kult jeste naduvan, ali sa svrhom da legitimiše totalno korumpiranu organizaciju "svetskog tenisa".
U tenisu će se nakon Federera dogoditi nešto slično kao u profesionalnom boksu, formiranje dve paralelne organizacije. Možda čak i totalno isto, da o tituli svetskog šampiona (jedne od asocijacija) odlučuje dvoboj trenutnog šampiona i izazivača. Prednost vlasnika titule bi bila izbor mesta i podloge. Federerov klub opstruira takve ideje već dugo jer kao prvo, nikada ne bi mogao da pobedi Nadala. Umesto toga se nude cirkuske predstave kao turnir Žerara Pikea i slično. Uostalom i grend slemovi su poprilično izgubili smisao, nema nikakvog rezona istovremeno održavati turnire žena i muškaraca, dublova i mešovitih dublova koji na kraju i ne utiču na "ranking" igrača. Dejvis kup je opet posebna nebuloza...
Tenis (kao sportsko takmičenje) je izuzetno truo. Unose se samo promene koje odgovaraju Federeru i ATP moćnicima koji uglavnom nikakve veze sa tim sportom nemaju.
Da se razumemo, sam Rodžer Federer nema veze sa time, njegovo je da udara lopticu. Onim gore se bavi Federer, ali Mirka Federer.

Novak je zaštitnik srbske ćirilice

pre 3 godine

Dok UN ne odluči ko će biti goat, sve ove vaše računice ne vrede pet para. Novak će i tamo imati "anglosaksonce" protiv sebe, Rusi i Kinezi imaju dva glasa, "anglosaksonci" tri - Ameri, Englezi i Vrancuzi, tako da ne stoji Novak najbolje, a mišljenje nolomana, koji, kao nikad dosad, vode neviđenu propagandu o Srbinu Novaku istoričaru, poilitičaru i nutricionisti i pobedniku Rima (Enriko Karuzo, Fića Somborac, Dominik Kepfer, Kasper Rod i Švarc Maus), zato što smo sada izbili, kao zemlja sa najvećim rastom, na prvo mesto rang-liste.

Do isrtine se ne dolazi glasanjem, o nolomani

pre 3 godine

I dalje terate svoje: goat ne znači najbolji, nego najveći. Kad je bila anketa o vozaču F1, tada ste kao najvećeg izglasali Senu, sa tri titule i 41. pobedom, a niste Šumahera sa sedam titula i 91. pobedom. Kad se kaže najveći, to je subjektivno osećanje većine, jer za goata nema nikakvih kriterijuma (vi sad brojite i masterse), niti ga bilo ko "kruniše", to je jednostavno pitanje - da li više volite popa ili popadiju? Kad se kaže najveći, onda je to i mitomanija. U Srbiji je Novak mitski junak, preskočio je i Teslu, u svetu nije tako. Novak ne igra elegantno, naprotiv, pa ako nemaš lepotu u igri možeš da budeš najbolji, tu se slažem, ako imaš najviše matematike u karijeri, ali ko je najveći - to je pitanje mnogih okolnosti koje se mere matematikom. Kad pogrdno Federera nazivate "balerinom", sve ste rekli: gledam pre dva dana Lebrona, Džordana da ne pominjem, i Jokića, koji je odličan, ali fali mu lepota stila, lakoća kretanja i odraz.

Сеновић

pre 3 godine

Бјорн Борг је тенис напустио у 26 години. Погледајте његове резултате када се на паузи јео сендвич.

Branko

pre 3 godine

Do isrtine se ne dolazi glasanjem, o nolomani, 22. septembar 2020 13:06


Jokicu fali lepota stila :)))) e razmisli prvo pre nego nesto napises...a da nema neki odraz ,nema.Ali zato uvek uhvati 10 + lopti,sto govori o velikoj kosarkaskoj IQ...protiv LAC 23 ako se ne varam..tako da pokri se usima...Jokic je svemirac u NBA...E sad sto Ameri vole crne nabildovane igrace,koji se posle kucanja raduju kao gorile(uz put se,pre kucanja, svi sklanjanju pred njima u 90 posto slucajeva ),to je druga stvar...

Walker

pre 3 godine

Svi smo mi svesni toga da kada bi Federer imao najviše tipa pobeda u karijeri a Novak najviše GS, da bi zapad proglasio najviše pobeda kao glavni segment za GOAT trku. Ne bi me čudilo da kad Nole upiše 21 slam za glavni segment bude proglašeno to ko ima najviše Wimbledona. Idemo bre gazi ih sve!

Milan

pre 3 godine

@Džoni
Nije tačno to što si napisao za Nadala i Federera. Bilo je finala i van šljake i odnos je prilično dobar za Nadala. Nadal je u jednom od najvećih finala vimbldona pobedio Federera na njegovoj podlozi, pobedio ga je i u finalu AO. Cak i kad je gubio to su bili izjednačeni mečevi.
S druge strane da nije bilo najdužeg meča u istoriji na dva dobijena seta, polufinala madrida 2009 Federer nikad ne bi osvojio RG. Svi mečevi na RG su bili jednosmerni, samo je bilo pitanje koliko gemova će Nadal da prepusti. Finale 2008 bilo je čisto poniženje u tri čina.

Kako bi bilo da se vi prvo umijete?

pre 3 godine

O goatu odlučuju Ujedinjene nacije, zašto ste najviše minusa udarili na ovaj komentar, šta vam nije jasno? Ako mislite da ovo nije tačno, kažete ko je taj izvan UN ko će Novaka proglasiti za goata - gde, kada i kako?

Milan_PT

pre 3 godine

@lepi, bodovanje neće biti zamrznuto i iduće godine, već se odmrzava 02/11 ove godine, odmah nakon Pariz Mastersa. Prvo će biti oduzeti poeni sa prošlogodišnjeg ATP Finalsa, a onda 11/01/2021 poeni sa ATP Cupa i tako dalje kako koji turnir bude dolazio. Zadnji turnir za koji će važiti princip boljeg rezultata jeste Pariz Masters za koji će bolji rezultat od prošlogodišnjeg ili ovogodišnjeg važiti do početka novembra 2021. Tako će bolji poeni sa Rolan Garosa 2019 ili 2020 važiti do početka juna 2021, kad je predviđeno da se odigra novi RG. 1000 poena što je Rafa uzeo 2019 u Rimu, a Novak pre par dana, važiće do novog Rima, predviđenog za maj 2021.
Dakle, po svoj prilici Novaku neće trebati silni neki poeni do kraja godine da bi završio kao prvi, ali je više nego potrebno da osvoji sad RG. RG, kao GS rezervisan za Rafu postaje najvažniji GS u trci za GOATa, koja se vodi samo između njih dvojice. Federer ima velike šanse da ne odbrani 4. poziciju na ATP listi, što znači da će žreb da mu dodeljuje nešto teže protivnike već u 1/4 finala. Dakle, da osvoji neki turnir imaće bar 3 teška meča zaredom. Za očekivati je da se on povuče nakon OI ili, ako ih ne bude, nakon Vimbldona. Rodžer neće dopustiti sebi da ga pobeđuju stoti igrači, kao što je u Australiji bio na ivici. Jeste da desetine miliona godišnje jesu primamljive, ali ipak on neće dozvoliti sebi da bude ponižavan.
Dakle, trka je između Rafe i Novaka, a ovaj i idućeg maja RG mogu biti odlučujući...

lepi

pre 3 godine

Nole zbog novog načina bodovanja zbog Corone ostaje prvi do kraja godine, šesti put (izjednačiće se sa Samprasom). Takođe jer su bodovi zamrznuti do početka marta prestiže Federera po broju nedelja na prvom mestu. Može samo da uveća prednost ako uđe u finale ili osvoji RG ili prođe dalje na završnom turniru nego prošle godine. Još su u martu IW i MI gde je prošle godine bio očajan, znači prednost će biti još veća a brojevi nedelja na prvom mestu se uvećavaju...

Novak je zaštitnik srbske ćirilice

pre 3 godine

Dok UN ne odluči ko će biti goat, sve ove vaše računice ne vrede pet para. Novak će i tamo imati "anglosaksonce" protiv sebe, Rusi i Kinezi imaju dva glasa, "anglosaksonci" tri - Ameri, Englezi i Vrancuzi, tako da ne stoji Novak najbolje, a mišljenje nolomana, koji, kao nikad dosad, vode neviđenu propagandu o Srbinu Novaku istoričaru, poilitičaru i nutricionisti i pobedniku Rima (Enriko Karuzo, Fića Somborac, Dominik Kepfer, Kasper Rod i Švarc Maus), zato što smo sada izbili, kao zemlja sa najvećim rastom, na prvo mesto rang-liste.

Do isrtine se ne dolazi glasanjem, o nolomani

pre 3 godine

I dalje terate svoje: goat ne znači najbolji, nego najveći. Kad je bila anketa o vozaču F1, tada ste kao najvećeg izglasali Senu, sa tri titule i 41. pobedom, a niste Šumahera sa sedam titula i 91. pobedom. Kad se kaže najveći, to je subjektivno osećanje većine, jer za goata nema nikakvih kriterijuma (vi sad brojite i masterse), niti ga bilo ko "kruniše", to je jednostavno pitanje - da li više volite popa ili popadiju? Kad se kaže najveći, onda je to i mitomanija. U Srbiji je Novak mitski junak, preskočio je i Teslu, u svetu nije tako. Novak ne igra elegantno, naprotiv, pa ako nemaš lepotu u igri možeš da budeš najbolji, tu se slažem, ako imaš najviše matematike u karijeri, ali ko je najveći - to je pitanje mnogih okolnosti koje se mere matematikom. Kad pogrdno Federera nazivate "balerinom", sve ste rekli: gledam pre dva dana Lebrona, Džordana da ne pominjem, i Jokića, koji je odličan, ali fali mu lepota stila, lakoća kretanja i odraz.

Aleksa78

pre 3 godine

Marko, shvati da Novaka vecina ljudi koji prate tenis nevoli ni izbliza kolko Federera. To se nece promeniti nikada, makar Nole imao 30. Nemoj lečiti svoje frustracije preko njih. Nije rat, sport je. Ti lično nikakve koristi od toga nemaš.

Kako bi bilo da se vi prvo umijete?

pre 3 godine

O goatu odlučuju Ujedinjene nacije, zašto ste najviše minusa udarili na ovaj komentar, šta vam nije jasno? Ako mislite da ovo nije tačno, kažete ko je taj izvan UN ko će Novaka proglasiti za goata - gde, kada i kako?

Kant

pre 3 godine

Lepo je videti da ljudi imaju neku aspiraciju u životu, ali kad pročitaš "joj ne mogu da prežalim što Novak onomad nije ostao na 1. mestu još neku nedelju" i "Šta će Federer kad Novak osvoji još neki GS, pa ga prestigne", stvarno da se zapitaš da li je tolika doza projekcije realna. Šta ćete tada da radite, kad Novak postane GOAT, da brojite ko je više patika nosio? Op-se-si-ja

izhlapjeli starac

pre 3 godine

Poseban, neobičan čovek. Slušam ga juče kako tečno govori italijanski.
On uči, on se trudi, on radi na sebi. Za razliku od svih nas koji samo mislimo na pare.
Bar on ne mora nikad više baš ništa da radi! A radi!
Od njega stvarno ima šta da se nauči!

Cinique

pre 3 godine

Obrazlažu to nekim, samo njima znanim “uticajem na tenis”, koji je imao RF.
(Miroslav, 22. septembar 2020 12:12)
Taj uticaj je itekako realan, ali i veoma štetan za tenis kao sport. Federerov kult jeste naduvan, ali sa svrhom da legitimiše totalno korumpiranu organizaciju "svetskog tenisa".
U tenisu će se nakon Federera dogoditi nešto slično kao u profesionalnom boksu, formiranje dve paralelne organizacije. Možda čak i totalno isto, da o tituli svetskog šampiona (jedne od asocijacija) odlučuje dvoboj trenutnog šampiona i izazivača. Prednost vlasnika titule bi bila izbor mesta i podloge. Federerov klub opstruira takve ideje već dugo jer kao prvo, nikada ne bi mogao da pobedi Nadala. Umesto toga se nude cirkuske predstave kao turnir Žerara Pikea i slično. Uostalom i grend slemovi su poprilično izgubili smisao, nema nikakvog rezona istovremeno održavati turnire žena i muškaraca, dublova i mešovitih dublova koji na kraju i ne utiču na "ranking" igrača. Dejvis kup je opet posebna nebuloza...
Tenis (kao sportsko takmičenje) je izuzetno truo. Unose se samo promene koje odgovaraju Federeru i ATP moćnicima koji uglavnom nikakve veze sa tim sportom nemaju.
Da se razumemo, sam Rodžer Federer nema veze sa time, njegovo je da udara lopticu. Onim gore se bavi Federer, ali Mirka Federer.

Miroslav

pre 3 godine

Znaci Rogeru ostadose jos samo Slemovi, a tu su ga Novak i Nadal gotovo pa stigli. Bas bi volio da vidim reakciju zapada kada Novak i to prestigne, sta ce onda pricati za Federera, po cemu ce onda biti GOAT.? Tad nece imati nijedan argument da se nazove GOAT-om.
(Milos, 22. septembar 2020 10:53)
E, moj prijatelju, već su to oni predvidjeli. Sve češće ,provjereni “teniski asovi” sa po dva finala GS u karijeri, se javljaju i pričaju o tome kako će za njih Rodzer biti GOAT, bez obzira na to koliko će Novak imati Slemova na kraju karijere. Obrazlažu to nekim, samo njima znanim “uticajem na tenis”, koji je imao RF. Interesantno je da niko od tih vajnih stručnjaka ne vidi Rafu kao GOAT-a ni pod tačkom razno. A realnost je da će prvi igrač koji će po broju GS stići i prestići Federera biti Rafael Nadal. Takođe je realnost da će Novak, ukoliko ga zdravlje posluži, oduvati obadvojicu iz trke za rekordom po broju osvojenih GS.

No1e GOAT already!

pre 3 godine

Marko, shvati da Novaka vecina ljudi koji prate tenis nevoli ni izbliza kolko Federera. To se nece promeniti nikada, makar Nole imao 30. Nemoj lečiti svoje frustracije preko njih. Nije rat, sport je. Ti lično nikakve koristi od toga nemaš.
(Aleksa78, 22. septembar 2020 11:51)

Decko, shvati ti da oni koji Novaka ne vole, su uglavnom zapadnjaci, a ne vole ga samo zato sto on uporno razbija njihove zapadne ljubimce. To je cist a diskriminacija i nista drugo. Da je No1e iz neke zapadne zemlje on bi vec pre 4 godine bio GOAT a Federer zaboravljen. Za zapad nista i niko sto dolazi sa istoka ne valja i oni nikada nece priznati da je neko ili nesto sa istoka bolje od njih. Al' to je njihova bolest i siguran sam da je neizleciva. To svakako ne znaci da Novak ne valja jer Novak je GOAT odavno i oni to znaju a ispoljuju na taj nacin da ga javno mrze cime nesvesno potvrdjuju njegov status GOAT-a!!! Smesni su ti ludi zapadnjaci koji vecito nekoga omalozavaju, pljackaju, uvode sankcije, bombarduju, prete, ucenjuju, podmecu itd. i to ide toliko daleko da im smeta jedan obican decko iz Srbije - Novak Djokovic. Kada su ga zarazili koronom proglasili ga glavnim krivcem!? A nema ko od svetskih sportskih zvezda nije imao koronu - i nista! Kevin Durant, James Harden, Paolo Maldini, Dybala, pola Juventusa, Neymar, Mbappe itd. E sad se ti zapitaj zasto im No1e smeta! Samo zato sto je ubedljivo GOAT a nije sa zapada!!!

dakiliz

pre 3 godine

Da mu nisu blokirali ove 22 nedelje idući ponedeljak bi se već izjednačio sa Federerom a što se tiče završnih godina na prvom mestu ne mogu da prežalim onih par sezona koje je olako prepuštao u samim završnicama Nadalu a pogotovo Murrayu kada je u direktnom okršaju mogao da sačuva poziciju br. 1 i sad bi i taj rekord već držao sa 7 godina a i automatski bi imao i 20ak nedelja više na 1. mestu zbog zimske pauze i danas bi uveliko pričali samo o broju GS jer sve ostale rekorde bi već držao.

Diletant

pre 3 godine

Daj Boze da obori sve rekorde i time otkloni sve dileme ko je najbolji ikad. Ako se uzme u obzir da je sve ovo ostvario u eri Federera i Nadala onda dileme nema. Nole je dominirao u eri dvojice najboljih ikad, ima veći broj pobeda u medjusobnim okršajima, najviše mastersa, nadam se uskoro i najveći broj nedelja na mestu broj jedan. Još samo da bar izjednači broj GS sa Federerom i to je to. Za nas je već najbolji ikad a nadam se da će uskoro dobiti potvrdu u svetu.
Nole, nas si ponos !

Milos

pre 3 godine

Sami su poceli tu pricu o broju sedmica na prvom mjestu, vjerovatno su mislili da Federera po tom niko nikad nece stici. Uporno su to isticali i naglasavali kao da je to vaznije cak i od GS. Bas me zanima sta ce o tim sedmicama pricati kada Novak i to obori, onda ce vjerovatno poceti pricu o tome kako Roger ima dva para blizanaca i kako igra naljepsi tenis. Interesantno kako niko ne prica o mastersima, a po meni je troduplo inpresivnije osvojiti nevjerovatnih 36 mastersa nego 310 sedmica na prvom mjestu.

Znaci Rogeru ostadose jos samo Slemovi, a tu su ga Novak i Nadal gotovo pa stigli. Bas bi volio da vidim reakciju zapada kada Novak i to prestigne, sta ce onda pricati za Federera, po cemu ce onda biti GOAT.? Tad nece imati nijedan argument da se nazove GOAT-om.

Goran

pre 3 godine

Federer je igrao ulogu zeca u trci sa Novakom. To je onaj sto vodi na pocetku a posle odsutane da bi neko drugi ostvario sto bolji rezultat nego da trci sam. Novak bi morao doci do dogura do preko 370 nedelja da bude miran do kraja zivota. Toliko je negde ostvarila Stefi i niko je nikada nije pretekao. Da igra u zenskoj konkurenciji Federer bi bio tek 4. na vecitoj listi sa 310 nedelja. To znaci da 310 nedelja nije dovoljno na duze staze. Ali posto Novaku treba jos nekoliko slemova mislim da ce biti prvi znacajno duze od Federera.

hipotenuza

pre 3 godine

(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 22. septembar 2020 10:53)

Pratim dosta strane forume i Facebook stranice vezane za tenis i zapadnjaci uglavnom govore kako Djokovic nikada neće biti GOAT čak i ako prestigne Federera u svemu, jer eto on nema eleganciju i arogantan je plus govore kako nije fer plej igrač nego glumi da mu uvek nešto fali i jednostavno ga mrze. Sve u svemu djokovic je jači bas zbog toga sto ga ne vole. Ko ih šljivi

humanista

pre 3 godine

E i to da se desi samo da vidim ,,spuvanog i nedodirljivog,, Svajcarca.A primarni razlog je to sto bi u tom slucaju Novakovo ime dugo dugo stajalo na toj listi,po brroju nedelja.Srbin na celu svtske elite,u meni budi neku vrstu ponosa.

Filip

pre 3 godine

Dirnuli su ga na US Openu, sad su ga izgleda bas razgoropadili, nije im to trebalo. Sad ima da grize ko lud naredne 2-3 godine, da osvoji 7 GS i da vec jednom zavrsi te price o najboljem svih vremena.

xxxl

pre 3 godine

Na kraju,kad Nole obori bas sve rekorde izmislice nedto u stlu,moras biti iz EU ili neke jace drzave ili moras biti dete iz mesovitog braka ili neku slucnu glupost.

Stefan

pre 3 godine

Za GOAT-a u tenisu su jedino mjerilo trofeji i medjusobni skor na 30-40+ medjusobnih meceva, sve drugo je laprdanje u prazno. Ovo je individualni sport, kakva crna ljepota u igri, ako te lik na 50 medjusobnih duela pobjedi 27 puta, osim toga je daleko uspjesni u onim najvecim mecevima, ako pored toga ima i vise GS, i ako te jos na GS vodi 11:6, onda je taj lik 100% bolji igrac od tebe.

Platipus Peri

pre 3 godine

Izgleda ovi sa ATP prate ovaj portal, pa su od ove nedelje u velike titule ukljucili i OI, sto do sada nije bio slucaj. Sada Nadal ima 3 manje od Novaka. E ako se razlika prodube, mislim da ce ukljuciti i Bazel u velike titule, a mozda i Barselonu....

donji dzep

pre 3 godine

Mogu oni kako hoce. Za 50 godina neko ce sesti da ukuca rezultate i uporedi, i tad ga nece zanimati sto je Federer imao loknice vec brojevi koje vidi. Poz

Сеновић

pre 3 godine

Бјорн Борг је тенис напустио у 26 години. Погледајте његове резултате када се на паузи јео сендвич.

Vuke

pre 3 godine

Mislim da svi pogresno definisu Novakovo vreme kao "igra u vreme Federera i Nadala", mislim da je pravilnije reci "Federer i Nadal osvajaju trofeje u vreme Novakove dominacije sto je izuzetan uspeh za njih"

out!

pre 3 godine

po meni jedina konstantnost su zapravo mastersi (serija 1000). oni su češći i igrate u završnici stalno sa direktnim oponentima. tek na drugo mesu su mi GS-ovi, gde je važna komponenta izdržljivost što fizička što psihička.

Sava

pre 3 godine

Kralju, Jedini.... zelim ti koliko zelis GS, preko 20 i zlatni GS dva puta. Zeleo sam ti i Cinci 2x, to si vec uzeo. Jaci si, vidis nepravdu svaki dan, u INAT SRBINE uzmi im sve u tom njihovom aristokratskom sportu. Mozak ti je cudo

Mile

pre 3 godine

(Do isrtine se ne dolazi glasanjem, o nolomani, 22. septembar 2020 13:06)

Da sine, al to je kosarka, to je timski sport, tu statistika nije jedino mjerilo. Tako da Dzejms bez obzira sto je vjerovatno statisticki najbolji igrac u NBA svih vremena, to apsolutno ne mora da znaci da je i najbolji. U tenisu je potpuno druga stvar, tu su trofeji jedino mjerilo, tako da ako si stvarno najbolji, onda ces i osvojiti najvise trofeja. Ako je Roger stvarno najbolji igrac svih vremena, sto onda ima cak 8 mastersa manje od Novaka, a stari je od njega cak 6 godina. Tih 8 mastersa vise za Novaka a pri tom je mladji od Rogera cak 6 godina, to ipak nesto ozbiljno govori. Da ne pricamo o tom da ce Novak na kraju karijere imati jedno 15ak mastersa vise od Rogera. Takodje ga je pobjedjivao gdje je stigao, znaci ostaju jos samo Slemovi, ako ga i tu prestigne, onda moras biti lud covjek da kazes da je Federer najbolji i najveci teniser svih vremena.

Vagar

pre 3 godine

Pa on bi već u oktobru prestigao Federera da još u martu nije zaustavljeno vreme tj brojanje nedelja pa sve do Sinsinatija.To je uz nepravdu na US openu,još jedna problematična odluka na štetu našega Novaka.

C i n i k

pre 3 godine

Covek je najbolji ikada u tom sportu a koliki je to uspeh svi ce videti 1 dana kada i on prestane sa tenisom, ovakve rezultate niko nkd nce ponoviti, prosto je nadrealno koliko je decko dominantan..

Zdenko

pre 3 godine

Samo da uloži svu svoju snagu da dođe do finala RG a onda šta bude neka bude. To bi bilo još 480 bodova i siguran ostanak na mestu broj jedan do kraja godine. Za Nadala sam ubeđen da neće stići do finala. Novak bi mogao da ne učestvuje u Parizu, da ode u Beč i osvoji ga. Iz razloga da ga Dominik Tim ne bi slučajno pretekao. Jedino austrijanac ima kakve takve šanse za to, mada su male.

Konli

pre 3 godine

@(Do isrtine se ne dolazi glasanjem, o nolomani, 22. septembar 2020 13:06)

Jesi li ti svjestan koliko si se sad nalupao.?? Jokic nema ljepotu u igri..?? Znaci covjek koji kad ima loptu u svojim rukama, bukvalno ne znas koji mu je sledeci potez, i ti za takvog covjeka da ladno kazes da nema ljepotu u igri..?? Pa ti sine stvarno ne znas sta govoris.

draganTenis

pre 3 godine

Znaci Rogeru ostadose jos samo Slemovi, a tu su ga Novak i Nadal gotovo pa stigli. Bas bi volio da vidim reakciju zapada kada Novak i to prestigne, sta ce onda pricati za Federera, po cemu ce onda biti GOAT.? Tad nece imati nijedan argument da se nazove GOAT-om.
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 22. septembar 2020 10:53)

Навијам да и Надал пређе Федерара по ГС-овима, тиме ће ГС-ови бити доведени на своје место у рачуници ко је ГОАТ.

Kraljevcanin

pre 3 godine

(dakiliz, 22. septembar 2020 10:40)

Polako... Sa ovakvim pristupom i ovakvim stanjem stvari, sve ce da dodje na svoje. Ako bude jurio GS-ove, a hoce, prvo mesto ce automatski doci, a sa njim i svi pomenuti rekordi.

pribil

pre 3 godine

Potpuno je nebitno ko koga voli. U tenisu su bitni rezultati. A tu ce Nole biti neprikosnoven. Federer ce biti najvoljeniji a Novak najbolji. Jednostavno.

Дејан

pre 3 godine

Највеће признање у тенису је:
титула званично најбољег тенисера по избору Светске тен. федерације ( ИТФ ). Додељује се од 1978. Нешто као избор фудбалера света по избору ФИФА. Зашто се то слабо помиње?! Ево вечне листе која говори сама по себи:
Сампрас 6
Ђоковић 6
Федерер 5
Ето зашто запад о томе ћути. Иначе,најбољег бира и АТП ( по правилу прогласе оног с највише бодова,изузеци били 1976.,1977.,1978.,1983.,1989. ), с тим да је ИТФ изнад.

lal

pre 3 godine

@do istine: cemu onda goat liste na koje se pozivaju federerovi navijaci?!?
niti novaka niti njegove navijace ne zanima subjektivni utisak... moze neko da bira ladu pored ferarija... nek je ziv i zdrav i neka uziva u svom izboru...
ono sto ce svi uskoro morati da priznaju je da je najbolji teniser u poznatom univerzumu ikada NOVAK DJOKOVIC... a to sto je meni monfils najgotivniji za gledanje je bitno samo meni...

Marko

pre 3 godine

@ dakiliz Steta je zbog 2016 i 2019. U tim godinama je Novak imao sve u svojim rukama na zavrsnom turniru. 2013 nije bila toliko sjajna godina, tu nije imao sve u svojim rukama na zavrsnom turniru. Znaci 2 puta je ispustio Year End No.1. Sa druge strane je 2018 neocekivano stigo do Year End No.1 trofeja. Moze da se kaze da bi sada trebao da ima jedan trofej vise. Ipak, proslost je proslost. Ako uspe ove godine da zavrsi godinu na prvom mestu onda ce ipak da bude u super poziciji da ima jednog dana najvise Year End No.1 trofeja.

Dzoni

pre 3 godine

Razumijem ja ove zapadnjake, cinjenica da Roger igra najljepsi tenis za oko, pa zato i forsiraju Rogera kao najboljeg u istoriji, al protiv statistike jednostavno ne mozes. Kakav je to GOAT, ma koliko on igrao ljep tenis, kad ga vamo jedan drugi igrac redovno pobjedjuje u medjusobnim duelima. Znaci lik te odro u 3 finala Wimbldona, 3 finala masters kupa, 2 finala Indijan Velsa, po jednom u finalu Kanade i Sinsinatija i Rima, 7 puta u GS polufinalima. Znaci toliko puta te pobjedjivao u najvecim mecevima, i sad to nije bitno, nego je bitno ko igra ljepsi tenis. Pa njima ispada da Novak Rogera pobjedi u jos 3 finala Wimbldona i 3 finala US Opena, po njima bi Roger ponovo bio GOAT. Onda po njima Novak uzalud pobjedjuje, sta mu vredi da Rogera pobjedi u jos 10 finala GS kada ne igra za oko ljep tenis. U kosarci je tesko odluciti ko je najbolji, to je timski sport, tenis je tu najposteni, udari jedan na drugog, pa ko pobjedi. Tesko da Roger moze biti GOAT a vamo sa Novakom u velikim finalima ima skor cini mi se 4:12, to je ipak osjetna razlika u korist Novaka. S druge strane, Rogerov skor sa Nadalom nije realan, prosto jer Spanac nije dolazio Federeru na megdan na brzim podlogama, pa otud i tolika prednost za Nadala. Da je Nadal dolazio to tih finala, sad bi vjerovatno bili tu negdje u medjusobno skoru. Kad se sve sabere, sve cinjenice i argumenti su na Novakovoj strani, znaci samo jos Slemovi, kada i to obori, onda nece biti nikakve sumnje ko je GOAT, ma koliko taj GOAT bio voljen ili nevoljen.

Stefan

pre 3 godine

Novak je 5 puta godinu zavrsio godinu kao broj 1. Isto toliko puta su i Nadal i Federer zavrsili godinu kao 1. teniser svijeta. Ove godine Djokovic ima veliku sansu da cak 6-i put zavrsi godinu na 1. mjestu, cime bi se izjednacio sa Samprasom.

Globtroter

pre 3 godine

Ovaj sistem bodovanja Novaku sada najviše odgovara. Definitivno je u najboljoj poziciji.

Na RG može samo da uveća bodove (i to za 1280) pošto je prošle godine ispao u polufinalu dok se nadalu zadržavaju maksimalni bodovi kakav god rezultat da napravi.

Posle RG ostaju samo još Beč i Pariz pre završnog turnira u Londonu. Pitanje je da li će Beč igrati i Nadal i Novak i tu bi obojica mogli da zarade maksimalno 500 bodova. U Parizu Novak brani trofej tako da Nadal može da profitira maksimalno za 640 bodova pošto je prošle godine završio u polufinalu.

Suma sumarum Nadal do Londona može maksimalno da uveća svoj bodovni saldo za 1140 bodova, dok Novak može a maksimalno da uveća za 1780 bodova.

U Londonu obojica mogu da dobiju dosta bodova pošto su prošle godine dobili samo jedan meč (Novak), odnosno dva meča (Nadal).

Dakle Nadal nema teorije da prestigne Novaka pre 22. novembra kada se završava London, ali male su šanse da će u tome uspeti. Sve je na Novakovoj strani.

sony

pre 3 godine

Cuj kao za zapadnjake Djokovic nikad nece biti GOAT, cak i ako ga prestigne u Slemovima. U tenisu je prosto ocjeniti ko GOAT, imas GS i to je to. Nije ovo fudbal ili kosarka, to su ipak timski sportovi, pa je zato tamo i teze izabrati GOAT-a. U tenisu je to lako, plus je Djokovic jos pobjedjivao tog "GOAT-a" gdje je stigao. Znaci svi argumenti su na Djokovicevoj strani. Kad Novak obori i preostala dva Rogerova rekorda, ako i onda budu tvrdili da je Roger GOAT, to je onda vec ozbiljna bolest. Zanimljivo kad je Roger osvojio svoj 20 GS, tad su govorili da je Roger GOAT zato sto ima ubjedljivo najvise GS(vjerovatno su tad kontali da nema sanse da ga Novak stigne). Cim je sad postalo gotovo izvjesno da Novak rusi Federerovih 20 GS, onda su Slemovi postali ne bas toliko bitni, nego je kao bitno jel te vecina ljudi voli. To je vredjanje ljudske inteligencije kako pokusavaju sve nebi li Rogera predstavili kao GOAT.

Milan

pre 3 godine

@Džoni
Nije tačno to što si napisao za Nadala i Federera. Bilo je finala i van šljake i odnos je prilično dobar za Nadala. Nadal je u jednom od najvećih finala vimbldona pobedio Federera na njegovoj podlozi, pobedio ga je i u finalu AO. Cak i kad je gubio to su bili izjednačeni mečevi.
S druge strane da nije bilo najdužeg meča u istoriji na dva dobijena seta, polufinala madrida 2009 Federer nikad ne bi osvojio RG. Svi mečevi na RG su bili jednosmerni, samo je bilo pitanje koliko gemova će Nadal da prepusti. Finale 2008 bilo je čisto poniženje u tri čina.

lal

pre 3 godine

@milos: taktika im je delovala jako dobro... posto je bilo za ocekivati da ce se skoro vrsnjaci nadal i djokovic smenjivati na prvom mestu i deliti te nedelje...
inace da endi nije unistio sopstvenu karijeru jureci prvo mesto, djokovic bi vec sada prestigao federera...

Banjaluka

pre 3 godine

Mislim da je ovo najvazniji podatak o vjecnoj listi cak vise od grenslem titula. Onaj ko je najduze vladao kao prvi, logika je da je najbolji ikad. Mislim da Djokovic treba ovo da obori i nema sumnje ko je najbolji ikad.

bane

pre 3 godine

Kakav je to GOAT, ma koliko on igrao ljep tenis, kad ga vamo jedan drugi igrac redovno pobjedjuje u medjusobnim duelima.  (Dzoni, 22. septembar 2020 14:26) 

Ima jedna poznata izjava koja se vrti u poslednje vreme, nisam je ja izmislio. Od svih najboljih sportista svih vremena (Džordan, Pele, Stenmark, Felps, Bolt...) Federer je jedini koji je najbolji svih vremena, a da nije najbolji u svojoj eri. :)

X

pre 3 godine

Gde nadjoste 21. mart koji pada u nedelju?!
U ponedeljak 8. marta izaći će rang lista na kojoj će Novak započeti 311. nedelju na svetskoj rang listi!
Ja ručno precrtao kalendar i sabirao.

Милош

pre 3 godine

За мене су Надал и Новак већи шампиони од Федерера, а и бољи људи на основу онога што показују у јавности о себи. Свакако да ће сва тројица ући у анале, а о њиховом ривалству ће се причати још много година након што заврше каријере. Сва тројица заслужују да се о њима говори са поштовањем с обзиром на успехе које су постигли у тенису. Међутим, не треба никад од њих правити идоле, и много више треба ценити хирурга који је 5 сати оперисао некога и спасао му живот као и докторе, научнике који године проведу у истраживању зарад напретка човечанства, хумане људе, као и све волонтере који издвајају своје време зарад других људи.

Užice031

pre 3 godine

Zna li neko koji se turniri igraju posle Roland Garosa. I kada počinje oduzimanje bodova sa prethodnog turnira.
(Ivan, 22. septembar 2020 10:58)
Posle RG-a se igraju manji turniri, nekoliko turnira 250 serije. Značajniji turniri koji se igraju su Beč, masters u Parizu i završni masters. Bodovi se oduzimaju samo na završnom mastersu (bar tako piše na zvaničnom sajtu ATP-a)

Branko

pre 3 godine

Do isrtine se ne dolazi glasanjem, o nolomani, 22. septembar 2020 13:06


Jokicu fali lepota stila :)))) e razmisli prvo pre nego nesto napises...a da nema neki odraz ,nema.Ali zato uvek uhvati 10 + lopti,sto govori o velikoj kosarkaskoj IQ...protiv LAC 23 ako se ne varam..tako da pokri se usima...Jokic je svemirac u NBA...E sad sto Ameri vole crne nabildovane igrace,koji se posle kucanja raduju kao gorile(uz put se,pre kucanja, svi sklanjanju pred njima u 90 posto slucajeva ),to je druga stvar...

Zlatko

pre 3 godine

Pošto je tekst o broju nedelja na mestu broj jedan, da malo ubacimo i ostale parametre.
1. Broj nedelja. Federer više od 300, Đoković manje od 300. Nadal je gde, na oko 240. Ako se to podeli sa brojem nedelja u godini, dobijamo sigurno 15 a možda i svih 16 godina na mestu broj 1. Određen period za Mareja, a ostali kao da nisu ni igrali.
2. GS. 56. Podeljeno sa 4 godišnje, 14 godina su samo oni osvajali. Ako dodamo 3 za Mareja i 3 za Vavrinku, to je ukupno više od 15 godina. Isto kao i malopre, ostali kao da nisu ni igrali.
3. Masters. Bila je grafika nakon meča, Đoković 36, Nadal 35, Federer 28 i malo niže Marej sa 14. Dakle četvorica iz iste ere među 8 svih vremena. 99 podeljeno sa 9, čistih 11 godina samo za njih trojicu. Ako dodamo i 14, to je onda 12 godina ukupne dominacije. Tu dolazimo do činjenice da su Masterse i "poklanjali", ali GS i prvo mesto nikako.
Kako god se na kraju podvukla crta, moramo priznati da su ovo brojke za poštovanje. I onda Monfis ili Conga kažu da im je Novak uništio karijere. Biće ipak da su na njihove karijere uticali i Federer i Nadal i Đoković.

lepi

pre 3 godine

Nole zbog novog načina bodovanja zbog Corone ostaje prvi do kraja godine, šesti put (izjednačiće se sa Samprasom). Takođe jer su bodovi zamrznuti do početka marta prestiže Federera po broju nedelja na prvom mestu. Može samo da uveća prednost ako uđe u finale ili osvoji RG ili prođe dalje na završnom turniru nego prošle godine. Još su u martu IW i MI gde je prošle godine bio očajan, znači prednost će biti još veća a brojevi nedelja na prvom mestu se uvećavaju...

Tiha voda breg roni

pre 3 godine

što se tiče završnih godina na prvom mestu ne mogu da prežalim onih par sezona koje je olako prepuštao u samim završnicama Nadalu a pogotovo Murrayu kada je u direktnom okršaju mogao da sačuva poziciju br. 1.
(dakiliz)

Sa druge strane, da Marej nije igrao svaki seoski turnir u jesen 2016. da bi povredjenog Novaka prestigao na kraju godine (iako je Novak vec imao 2 GS te godine i bio bi zasluzeno br. 1 na kraju), ne bi unistio kukove i svoju karijeru.

milutin

pre 3 godine

Ni na vječnoj, ni na vremenski segmentiranoj listi RF ne može biti najbolji. Već sada nije.
Nije bolji već mnogo lošiji od Novaka u jedan na jedan u 50 mečeva; manje masterna; nema zlatni GS; nema sve masterse; lošiji skor u finalima turnira; nema pobjedu već samo poraze u poslednjih sedam godina I još mnogo pokazatelja
To što ima više GS je samo jedan pokazatelj pa kao takav ne može i nije presudan već inferioran u odnosu na mnogo suprotnih I ubjedljivih pokazatelja.

Walker

pre 3 godine

Svi smo mi svesni toga da kada bi Federer imao najviše tipa pobeda u karijeri a Novak najviše GS, da bi zapad proglasio najviše pobeda kao glavni segment za GOAT trku. Ne bi me čudilo da kad Nole upiše 21 slam za glavni segment bude proglašeno to ko ima najviše Wimbledona. Idemo bre gazi ih sve!

Milan_PT

pre 3 godine

@lepi, bodovanje neće biti zamrznuto i iduće godine, već se odmrzava 02/11 ove godine, odmah nakon Pariz Mastersa. Prvo će biti oduzeti poeni sa prošlogodišnjeg ATP Finalsa, a onda 11/01/2021 poeni sa ATP Cupa i tako dalje kako koji turnir bude dolazio. Zadnji turnir za koji će važiti princip boljeg rezultata jeste Pariz Masters za koji će bolji rezultat od prošlogodišnjeg ili ovogodišnjeg važiti do početka novembra 2021. Tako će bolji poeni sa Rolan Garosa 2019 ili 2020 važiti do početka juna 2021, kad je predviđeno da se odigra novi RG. 1000 poena što je Rafa uzeo 2019 u Rimu, a Novak pre par dana, važiće do novog Rima, predviđenog za maj 2021.
Dakle, po svoj prilici Novaku neće trebati silni neki poeni do kraja godine da bi završio kao prvi, ali je više nego potrebno da osvoji sad RG. RG, kao GS rezervisan za Rafu postaje najvažniji GS u trci za GOATa, koja se vodi samo između njih dvojice. Federer ima velike šanse da ne odbrani 4. poziciju na ATP listi, što znači da će žreb da mu dodeljuje nešto teže protivnike već u 1/4 finala. Dakle, da osvoji neki turnir imaće bar 3 teška meča zaredom. Za očekivati je da se on povuče nakon OI ili, ako ih ne bude, nakon Vimbldona. Rodžer neće dopustiti sebi da ga pobeđuju stoti igrači, kao što je u Australiji bio na ivici. Jeste da desetine miliona godišnje jesu primamljive, ali ipak on neće dozvoliti sebi da bude ponižavan.
Dakle, trka je između Rafe i Novaka, a ovaj i idućeg maja RG mogu biti odlučujući...