Ponedeljak, 21.09.2020.

16:20

Kindle, Kobo, ili nešto treće: Kako da odaberete elektronski čitač knjiga

Izvor: Bug

Kindle, Kobo, ili nešto treæe: Kako da odaberete elektronski èitaè knjiga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Nenad Jovanovic

pre 1 godinu

Svaka knjiga u pdfu moze lako da se konvertuje u format za kindl.Samo u opisu mejla upises convert i automatski se konvertuke u format za kondle

Student

pre 3 godine

Boox Note2 odličan 10 inča eink za naše tržište. Instalira se Amazon Kindle, ali i Bookmate i Eden Books i eto veliki izbor knjiga na našem jeziku. A pritom odličan za pdf, čitanje vesti, pisanje beleški itd. Izašao skoro i Note Air, jeftinija 10 inča varijanta.

Dzeni kised mi

pre 3 godine

Niste pomenuli najbitniji stvar, a to je cena knjiga. Knjige su i dalje najjeftinije na Amazonu.

Takodje izbor knjiga. Zavisi od ukusa, ali opet najbolji izbor na Amazonu.

milos

pre 3 godine

Kindle paperwhite
dalje ne treba tražiti
najbolji
(petar, 21. septembar 2020 20:49)

ne bih se složio, ja koristim kindle paperwhite dok supruga ima tolino hd2, svetlo je daleko prijatnije za čitanje na tolinu, e-ink je identičan 300ppi.

inače tolino je evropski kobo, svakome bih preporučio da pre kupovine pogleda i kindle i kobo (tolino), pošto kobo ima bolja podešavanja osvetljenja. po danu i čitanju bez osvetljenja su identični...

naravno, Japanci i Kinezi imaju i e-ink u boji dok mi pričamo o tehnologiji staroj 10 I više godina...

Rascia

pre 3 godine

Nazalost nijedna jos ne valja za citanje naucnih publikacija i knjiga, ostaje samo tablet ili veci mobilni telefon. Za knjizevna dela su svi OK.

Đole

pre 3 godine

Da li Amazon podržava E knjige na srpskom jeziku? Pre dve godine nije. Razgovarao sam sa uvoznicima čitača i svi su rekli da im je prodaja beznačajna jer knjiga na srpskom skoro da nema. Ima udžbenika za fakultete ali sve je to tada bilo mizerno. Ako ste svi za napredak tehnologije i ako će za 10 godina u SAD bez posla ostati 15,5 miliona vozača kamiona jer će se praviti sa autopilotom i ko zna koliko miliona vozača taksija, zašto se u Srbiji i dalje drži MONOPOL na štampane knjige? Da bi oni koji imaju štamparije i prodavnice ostvarivali veliki prihod a piscima se ne isplati da pišu. Zato se iz godine u godinu povećava procenat stranih knjiga u odnosu na domaće a domaći pisci pišu kratke tekstove za novine ili prave youtube emisije. KOD NAS JE SVE NAOPAKO. Postoje blogovi, sajtovi i portali ali to nije isto kao čitanje knjiga sa Kindl uređaja. Preko Kindl uređaja mogla bi da se onemogući i krađa autorskih dela tj. knjiga dok sve ovo što se koristi u PDF formatu se kopira. Pre dve godine kada sam zvao i uvoznika koji ima ugovor sa Amazonom računali smo da bi E-knjiga od preko 300 strana bila TRI puta jeftinija od štampane, plus ne bi morali da odlazit u knjižaru. Digitalizaacija???

Marko

pre 3 godine

Vrtim Kobo Aura šest godina bez ikakvih problema, ima pozadinsko osvetljenje, izlaz na net i čita sve dostupne formate knjiga (pdf jedino dosta sporo i loše učitava kao i većina readera). Kupljen u Austriji pošto se ovdašnji distributeri u suštini ne bave ovom kategorijom proizvoda kod nas.

Postoji nekoliko domaćih forum sajtova na kojima se mogu naći čitave biblioteke naslova, i redovno se dopunjuju novima.

Sve u svemu, apsolutno fantastična vrsta proizvoda za sve koji čitaju.

mare

pre 3 godine

Kindle paperwhite druge je odlična kupovina. Kome smeta amazaon prodavnica i plaćanje, ima toliko mesta gde se knjige mogu "kupiti" i lako ubaciti preko kabla. Odličan uređaj za ljude koji vole da čitaju, a ako vam treba za neke manuale, udžbenike sa slikama, preporučujem da ipak uzmete tablet.

m

pre 3 godine

Pitanje je bolje: da li se Kindle isplati u Srbiji? Glavna kvaka Kindla, pored ekrana sa električnim mastilom koji nimalo ne oštećuje vid, jeste udobnost korišćenja. Upališ Kindle, povežeš ga sa Amazon nalogom i cepaš. Koja ti se knjiga svidi - kupiš u dva klika, i ona je doveka na tvojoj virtuelnoj polici, nikada se neće zaturiti ili oštetiti. Što više čitaš - to Kindle bolje preporučuje šta naredno da kupiš, tako da je čitač i vaš lični bibliotekar.

Ako koristite Kindle u Srbiji, stvari su već manje udobne. Amazon nalog u teoriji možete imati, ali na Amazonu gotovo da nema srpskih izdanja, a strana su, čak i u e-obliku, dosta skuplja od naših (naše cene knjiga su inače ubedljivo najjeftinije u okolini; u Hrvatskoj su cene užas, a u Sloveniji horor, čak i u odnosu na njihov standard). Dakle, predstoji vam skidanje piratskih kopija i njihovo konvertovanje iz .epuba u .dw3, što zahteva da poznajete domaće sajtove gde se mogu naći e-knjige na srpskom, kao i da naučite da koristite Calibre. Dakle, u Srbiji ćete Kindle ili koristiti za čitanje knjiga na engleskom, ili ćete morati se iscimate za čitanje na srpskom, što ubija onu udobnost korišćenja.

Dobra stvar je da ništa od ovog zapravo nije teško. Kada nađete pomenute sajtove, videćete da je zbog aktivne zajednice skenera i prelamača količina klasika i savremenih izdanja koje možete čitati na srpskom OGROMNA. Calibre se nauči za 15 minuta. Čuknite Kindle u airplane mod, ne prijavljujte se na Amazon i sve šljaka kao san.

EU Citizen

pre 3 godine

@Čika Paja, Antibiotik
AlReader je svakako odličan a besplatan program za čitanje na telefonu (ja koristim i MoonReader, ali on, makar teoretski, :) nije besplatan), i meni lično do pre nekoliko godina (koristim smartfone i čitam eknjige na njima još od 2003. kada se nisu zvali smartfoni već, recimo, PDA sa GSM-om, a u đre toga sam pročitao pokoji ebook na kompjuteru :)) ) nije uopšte smetalo da satima čitam na mobilnom telefonu, pa nisam ni koristio eInk čitač, ali kad zagazite u petu deceniju, a po prirodi savremenog života veliki deo dana provodite buljeći u razne ekrane, dugo čitanje na telefonu počinje da zamara oči, barem moje, a tu je rešenje prijatni eInk koji izgleda kao fizički list papira, mada danas bukvalno svi modeli imaju osvetljenje sa strane za čitanje u mraku :)) U svakom slučaju, ko ne želi da se odrekne AIReadera, ima eInk čitača sa Androidom, na koje sigurno može da se instalira (radoznao sam, pa se nosim mišlju da kupim jedan da se malo igram :) ), mada, iskreno, nisam siguran kako će aplikacije neoptimizovane za eInk ekrane, koji imaju svoje specifičnosti i tehnička ograničenja "sarađivati" sa njima :)

Vladimir

pre 3 godine

Kako ovde ima i onih koji kupuju knjige na Amazonu osnovni uslov je da postoji regularan način čitanja Kindle knjiga. Za e-ink ekran do skoro je to bio isključivo Kindle uređaj ali u poslednje vreme pojavljuju se i sprave zasnovane na Androidu koje imaju i Kindle aplikaciju. U tom smislu imam iskustvo sa Boox uređajima i definitivno mogu da ih preporučim. Postoje različite veličine (7, 10 i 13 inča) tako da je potrebno da se odulučite za šta bi ste koristili čitač. Za Amazon knjige (znači ne pdf) 6-7 inča je prava veličina. Ako je potrebno čitanje i e-pub i sličnih formata zaboravite na Kindle. Ako vam ne smeta činjenica da 10 inča ne staje u džep preporučujem Boox Nova 2 - 10 inča, osvetljen ekran, olovka, Android 9.0 ... i naravno vrlo pristojni PDF čitač i aplikacija za beleške. Ima ih i na lokalnim sajtovima za razmenu dobara.

milos

pre 3 godine

tekst je pisao neko ko je e-book reader video samo u novinama otprilike...
kod nas gde prodavnice poput Amazona nisu lokalizovane, apsolutno je sve jedno koji e-book koristimo, jer se za knjige - snalazimo.
zahvaljujući calibre-u je sve jedno koji je format, jer lako knjiga ide iz .mobi u .epub I obratno, kao i iz .pdf u .mobi ili .epub...
a prednosti su daleko veće od nabrojanih, tj nemoguće je porediti čitanje knjiga na tabletu u odnosu na e-book, naravno u korist e-book-a.

Dr

pre 3 godine

Kindle je sjajna stvar za citanje na plazi. Isti osecaj kao da gledate papir i ni malo ne lici na ekran mobilnog trlefona ili tableta. Najvise mi se dopaxa mogucnost brzog prevoda.

zok1

pre 3 godine

Nažalost, novi Amazon Kindle uređaji su osetno slabijeg kvaliteta od onih koji su napravljeni pre 5 ili više godine. Verovatno im je cilj da uređaj bude što jeftiniji.

Antibiotik

pre 3 godine

Bilo koji tablet od 7 inča sa kvalitetnim displejom i instaliran AlReader. Ima odlične opcije podešavanja teksta, vrhunski night mod.

Чика Паја

pre 3 godine

Коме треба посебан читач е-књига, кад на сваком мобилном телефону може да се инсталира одговарајућа апликација (ја лично користим AIReader)?

dzigi

pre 3 godine

Imam Nook Simple Touch, 8 godina star, plaćen oko 90€, i dalje šljaka. Pročitano preko 300 knjiga (oko 40 godišnje). Koliko bi to bilo u parama za papirne knjige ne znam, retko koja knjiga mi je ispod 300-400 stanica (dakle, košta), ali da se e-čitač isplatio - itekako se isplatio.
Jedna od najvećih prednosti za mene jeste što mogu da povećam slova i razmak jer koliko vidim po knjižarama, knjige su sve deblje (što pozdravljam) a slova sve manja (ne pozdravljam), što mi sve više smeta. Plus je tu komfor držanja e-čitača jednom rukom i čitanje u svim mogućim (ležećim) položajima, što nije lako kada je u pitanju papirna knjiga od kojih 600+ stranica.
Minus? Nema.

Prolaznik

pre 3 godine

Od pre desetak godina imam Kindle 3, a nekoliko godina nakon njega kupio sam i Kindle Paperwhite druge generacije. Moj stariji Kindle nema osvetljenje i nije tačskrin. Noviji sve to ima, zato sam ga i kupio. Šta da vam kažem - prijatan izgled teksta, dugotrajna baterija, gomile knjiga u jednom uređaju. Stotine knjiga sam pročitao na ova dva uređaja. Preporuka svakom bibliofilu, ali naravno uzmite model sa osvetljenjem, jer je bez njega teško čitati u polumračnoj ili mračnoj prostoriji.

EU Citizen

pre 3 godine

Ja dosta čitam, i ako vam treba kvalitetan eInk čitač, koji nativno, dakle bez diskutabilnih i često nekvalitetnih konverzija, podržava sve moguće formate, ima Adobe DRM, tako da možete da koristite i online prodavnice knjiga, ali niste direktno vezani ni za jednu i izbegavate time razna smaranja i ograničenja, kvalitetne displeje velike rezolucije, bluetooth i audio (zavisno od modela), podršku za razne jezike, rečnike i ćirilicu, brz i fluidan rad sa PDF fajlovima, i još dosta sitnih prijatnih iznenađenja u odnosu na konkurenciju, mogu da preporučim modele švajcarskog PocketBooka. Imam dva, mali, koji je nešto veći od telefona, ali komotno stane u malo veći džep od pamtalona, mada ga je bolje držati u sakou ili jakni, pošto su eInk ekrani relativno osetljivi na savijanje, :) i veliki za komotnije čitanje kod kuće ili u kafiću, i izuzetno sam zadovoljan njima već koju godinu, idealna mašina za ljude koji, pod jedan, već imaju veću biblioteku ne-DRM knjiga u raznim formatima, i, pod dva, čitaju knjige i na "nestandardnim" jezicima i alfabetima, što rekao bih, pokriva, dosta srpskih korisnika :) Jedini problem je što pre koji mesec, kada je jedan drugar hteo da ga kupi, u Srbiji ih niko nije prodavao,. iako je po meni idealan za srpsko tržište, samo su naši uvoznici dosta nepismeni, rekao bih :) Uzgred, od onoga što sam probao, Kindle baš ne preporučujem, hardver je relativno OK, ali je prava proprijetarana megakorporatna mašina i nervira vas i ograničava u gomili situacija :) I, da, Goodereader.com je dobro mesto za kvalitetne prikaze ili kupovinu nečega nestandardnijeg.

milos

pre 3 godine

tekst je pisao neko ko je e-book reader video samo u novinama otprilike...
kod nas gde prodavnice poput Amazona nisu lokalizovane, apsolutno je sve jedno koji e-book koristimo, jer se za knjige - snalazimo.
zahvaljujući calibre-u je sve jedno koji je format, jer lako knjiga ide iz .mobi u .epub I obratno, kao i iz .pdf u .mobi ili .epub...
a prednosti su daleko veće od nabrojanih, tj nemoguće je porediti čitanje knjiga na tabletu u odnosu na e-book, naravno u korist e-book-a.

dzigi

pre 3 godine

Imam Nook Simple Touch, 8 godina star, plaćen oko 90€, i dalje šljaka. Pročitano preko 300 knjiga (oko 40 godišnje). Koliko bi to bilo u parama za papirne knjige ne znam, retko koja knjiga mi je ispod 300-400 stanica (dakle, košta), ali da se e-čitač isplatio - itekako se isplatio.
Jedna od najvećih prednosti za mene jeste što mogu da povećam slova i razmak jer koliko vidim po knjižarama, knjige su sve deblje (što pozdravljam) a slova sve manja (ne pozdravljam), što mi sve više smeta. Plus je tu komfor držanja e-čitača jednom rukom i čitanje u svim mogućim (ležećim) položajima, što nije lako kada je u pitanju papirna knjiga od kojih 600+ stranica.
Minus? Nema.

m

pre 3 godine

Pitanje je bolje: da li se Kindle isplati u Srbiji? Glavna kvaka Kindla, pored ekrana sa električnim mastilom koji nimalo ne oštećuje vid, jeste udobnost korišćenja. Upališ Kindle, povežeš ga sa Amazon nalogom i cepaš. Koja ti se knjiga svidi - kupiš u dva klika, i ona je doveka na tvojoj virtuelnoj polici, nikada se neće zaturiti ili oštetiti. Što više čitaš - to Kindle bolje preporučuje šta naredno da kupiš, tako da je čitač i vaš lični bibliotekar.

Ako koristite Kindle u Srbiji, stvari su već manje udobne. Amazon nalog u teoriji možete imati, ali na Amazonu gotovo da nema srpskih izdanja, a strana su, čak i u e-obliku, dosta skuplja od naših (naše cene knjiga su inače ubedljivo najjeftinije u okolini; u Hrvatskoj su cene užas, a u Sloveniji horor, čak i u odnosu na njihov standard). Dakle, predstoji vam skidanje piratskih kopija i njihovo konvertovanje iz .epuba u .dw3, što zahteva da poznajete domaće sajtove gde se mogu naći e-knjige na srpskom, kao i da naučite da koristite Calibre. Dakle, u Srbiji ćete Kindle ili koristiti za čitanje knjiga na engleskom, ili ćete morati se iscimate za čitanje na srpskom, što ubija onu udobnost korišćenja.

Dobra stvar je da ništa od ovog zapravo nije teško. Kada nađete pomenute sajtove, videćete da je zbog aktivne zajednice skenera i prelamača količina klasika i savremenih izdanja koje možete čitati na srpskom OGROMNA. Calibre se nauči za 15 minuta. Čuknite Kindle u airplane mod, ne prijavljujte se na Amazon i sve šljaka kao san.

Dr

pre 3 godine

Kindle je sjajna stvar za citanje na plazi. Isti osecaj kao da gledate papir i ni malo ne lici na ekran mobilnog trlefona ili tableta. Najvise mi se dopaxa mogucnost brzog prevoda.

Prolaznik

pre 3 godine

Od pre desetak godina imam Kindle 3, a nekoliko godina nakon njega kupio sam i Kindle Paperwhite druge generacije. Moj stariji Kindle nema osvetljenje i nije tačskrin. Noviji sve to ima, zato sam ga i kupio. Šta da vam kažem - prijatan izgled teksta, dugotrajna baterija, gomile knjiga u jednom uređaju. Stotine knjiga sam pročitao na ova dva uređaja. Preporuka svakom bibliofilu, ali naravno uzmite model sa osvetljenjem, jer je bez njega teško čitati u polumračnoj ili mračnoj prostoriji.

mare

pre 3 godine

Kindle paperwhite druge je odlična kupovina. Kome smeta amazaon prodavnica i plaćanje, ima toliko mesta gde se knjige mogu "kupiti" i lako ubaciti preko kabla. Odličan uređaj za ljude koji vole da čitaju, a ako vam treba za neke manuale, udžbenike sa slikama, preporučujem da ipak uzmete tablet.

EU Citizen

pre 3 godine

Ja dosta čitam, i ako vam treba kvalitetan eInk čitač, koji nativno, dakle bez diskutabilnih i često nekvalitetnih konverzija, podržava sve moguće formate, ima Adobe DRM, tako da možete da koristite i online prodavnice knjiga, ali niste direktno vezani ni za jednu i izbegavate time razna smaranja i ograničenja, kvalitetne displeje velike rezolucije, bluetooth i audio (zavisno od modela), podršku za razne jezike, rečnike i ćirilicu, brz i fluidan rad sa PDF fajlovima, i još dosta sitnih prijatnih iznenađenja u odnosu na konkurenciju, mogu da preporučim modele švajcarskog PocketBooka. Imam dva, mali, koji je nešto veći od telefona, ali komotno stane u malo veći džep od pamtalona, mada ga je bolje držati u sakou ili jakni, pošto su eInk ekrani relativno osetljivi na savijanje, :) i veliki za komotnije čitanje kod kuće ili u kafiću, i izuzetno sam zadovoljan njima već koju godinu, idealna mašina za ljude koji, pod jedan, već imaju veću biblioteku ne-DRM knjiga u raznim formatima, i, pod dva, čitaju knjige i na "nestandardnim" jezicima i alfabetima, što rekao bih, pokriva, dosta srpskih korisnika :) Jedini problem je što pre koji mesec, kada je jedan drugar hteo da ga kupi, u Srbiji ih niko nije prodavao,. iako je po meni idealan za srpsko tržište, samo su naši uvoznici dosta nepismeni, rekao bih :) Uzgred, od onoga što sam probao, Kindle baš ne preporučujem, hardver je relativno OK, ali je prava proprijetarana megakorporatna mašina i nervira vas i ograničava u gomili situacija :) I, da, Goodereader.com je dobro mesto za kvalitetne prikaze ili kupovinu nečega nestandardnijeg.

Marko

pre 3 godine

Vrtim Kobo Aura šest godina bez ikakvih problema, ima pozadinsko osvetljenje, izlaz na net i čita sve dostupne formate knjiga (pdf jedino dosta sporo i loše učitava kao i većina readera). Kupljen u Austriji pošto se ovdašnji distributeri u suštini ne bave ovom kategorijom proizvoda kod nas.

Postoji nekoliko domaćih forum sajtova na kojima se mogu naći čitave biblioteke naslova, i redovno se dopunjuju novima.

Sve u svemu, apsolutno fantastična vrsta proizvoda za sve koji čitaju.

Đole

pre 3 godine

Da li Amazon podržava E knjige na srpskom jeziku? Pre dve godine nije. Razgovarao sam sa uvoznicima čitača i svi su rekli da im je prodaja beznačajna jer knjiga na srpskom skoro da nema. Ima udžbenika za fakultete ali sve je to tada bilo mizerno. Ako ste svi za napredak tehnologije i ako će za 10 godina u SAD bez posla ostati 15,5 miliona vozača kamiona jer će se praviti sa autopilotom i ko zna koliko miliona vozača taksija, zašto se u Srbiji i dalje drži MONOPOL na štampane knjige? Da bi oni koji imaju štamparije i prodavnice ostvarivali veliki prihod a piscima se ne isplati da pišu. Zato se iz godine u godinu povećava procenat stranih knjiga u odnosu na domaće a domaći pisci pišu kratke tekstove za novine ili prave youtube emisije. KOD NAS JE SVE NAOPAKO. Postoje blogovi, sajtovi i portali ali to nije isto kao čitanje knjiga sa Kindl uređaja. Preko Kindl uređaja mogla bi da se onemogući i krađa autorskih dela tj. knjiga dok sve ovo što se koristi u PDF formatu se kopira. Pre dve godine kada sam zvao i uvoznika koji ima ugovor sa Amazonom računali smo da bi E-knjiga od preko 300 strana bila TRI puta jeftinija od štampane, plus ne bi morali da odlazit u knjižaru. Digitalizaacija???

milos

pre 3 godine

Kindle paperwhite
dalje ne treba tražiti
najbolji
(petar, 21. septembar 2020 20:49)

ne bih se složio, ja koristim kindle paperwhite dok supruga ima tolino hd2, svetlo je daleko prijatnije za čitanje na tolinu, e-ink je identičan 300ppi.

inače tolino je evropski kobo, svakome bih preporučio da pre kupovine pogleda i kindle i kobo (tolino), pošto kobo ima bolja podešavanja osvetljenja. po danu i čitanju bez osvetljenja su identični...

naravno, Japanci i Kinezi imaju i e-ink u boji dok mi pričamo o tehnologiji staroj 10 I više godina...

Rascia

pre 3 godine

Nazalost nijedna jos ne valja za citanje naucnih publikacija i knjiga, ostaje samo tablet ili veci mobilni telefon. Za knjizevna dela su svi OK.

Student

pre 3 godine

Boox Note2 odličan 10 inča eink za naše tržište. Instalira se Amazon Kindle, ali i Bookmate i Eden Books i eto veliki izbor knjiga na našem jeziku. A pritom odličan za pdf, čitanje vesti, pisanje beleški itd. Izašao skoro i Note Air, jeftinija 10 inča varijanta.

EU Citizen

pre 3 godine

@Čika Paja, Antibiotik
AlReader je svakako odličan a besplatan program za čitanje na telefonu (ja koristim i MoonReader, ali on, makar teoretski, :) nije besplatan), i meni lično do pre nekoliko godina (koristim smartfone i čitam eknjige na njima još od 2003. kada se nisu zvali smartfoni već, recimo, PDA sa GSM-om, a u đre toga sam pročitao pokoji ebook na kompjuteru :)) ) nije uopšte smetalo da satima čitam na mobilnom telefonu, pa nisam ni koristio eInk čitač, ali kad zagazite u petu deceniju, a po prirodi savremenog života veliki deo dana provodite buljeći u razne ekrane, dugo čitanje na telefonu počinje da zamara oči, barem moje, a tu je rešenje prijatni eInk koji izgleda kao fizički list papira, mada danas bukvalno svi modeli imaju osvetljenje sa strane za čitanje u mraku :)) U svakom slučaju, ko ne želi da se odrekne AIReadera, ima eInk čitača sa Androidom, na koje sigurno može da se instalira (radoznao sam, pa se nosim mišlju da kupim jedan da se malo igram :) ), mada, iskreno, nisam siguran kako će aplikacije neoptimizovane za eInk ekrane, koji imaju svoje specifičnosti i tehnička ograničenja "sarađivati" sa njima :)

Vladimir

pre 3 godine

Kako ovde ima i onih koji kupuju knjige na Amazonu osnovni uslov je da postoji regularan način čitanja Kindle knjiga. Za e-ink ekran do skoro je to bio isključivo Kindle uređaj ali u poslednje vreme pojavljuju se i sprave zasnovane na Androidu koje imaju i Kindle aplikaciju. U tom smislu imam iskustvo sa Boox uređajima i definitivno mogu da ih preporučim. Postoje različite veličine (7, 10 i 13 inča) tako da je potrebno da se odulučite za šta bi ste koristili čitač. Za Amazon knjige (znači ne pdf) 6-7 inča je prava veličina. Ako je potrebno čitanje i e-pub i sličnih formata zaboravite na Kindle. Ako vam ne smeta činjenica da 10 inča ne staje u džep preporučujem Boox Nova 2 - 10 inča, osvetljen ekran, olovka, Android 9.0 ... i naravno vrlo pristojni PDF čitač i aplikacija za beleške. Ima ih i na lokalnim sajtovima za razmenu dobara.

Dzeni kised mi

pre 3 godine

Niste pomenuli najbitniji stvar, a to je cena knjiga. Knjige su i dalje najjeftinije na Amazonu.

Takodje izbor knjiga. Zavisi od ukusa, ali opet najbolji izbor na Amazonu.

zok1

pre 3 godine

Nažalost, novi Amazon Kindle uređaji su osetno slabijeg kvaliteta od onih koji su napravljeni pre 5 ili više godine. Verovatno im je cilj da uređaj bude što jeftiniji.

Antibiotik

pre 3 godine

Bilo koji tablet od 7 inča sa kvalitetnim displejom i instaliran AlReader. Ima odlične opcije podešavanja teksta, vrhunski night mod.

Чика Паја

pre 3 godine

Коме треба посебан читач е-књига, кад на сваком мобилном телефону може да се инсталира одговарајућа апликација (ја лично користим AIReader)?

Nenad Jovanovic

pre 1 godinu

Svaka knjiga u pdfu moze lako da se konvertuje u format za kindl.Samo u opisu mejla upises convert i automatski se konvertuke u format za kondle

Чика Паја

pre 3 godine

Коме треба посебан читач е-књига, кад на сваком мобилном телефону може да се инсталира одговарајућа апликација (ја лично користим AIReader)?

Antibiotik

pre 3 godine

Bilo koji tablet od 7 inča sa kvalitetnim displejom i instaliran AlReader. Ima odlične opcije podešavanja teksta, vrhunski night mod.

Vladimir

pre 3 godine

Kako ovde ima i onih koji kupuju knjige na Amazonu osnovni uslov je da postoji regularan način čitanja Kindle knjiga. Za e-ink ekran do skoro je to bio isključivo Kindle uređaj ali u poslednje vreme pojavljuju se i sprave zasnovane na Androidu koje imaju i Kindle aplikaciju. U tom smislu imam iskustvo sa Boox uređajima i definitivno mogu da ih preporučim. Postoje različite veličine (7, 10 i 13 inča) tako da je potrebno da se odulučite za šta bi ste koristili čitač. Za Amazon knjige (znači ne pdf) 6-7 inča je prava veličina. Ako je potrebno čitanje i e-pub i sličnih formata zaboravite na Kindle. Ako vam ne smeta činjenica da 10 inča ne staje u džep preporučujem Boox Nova 2 - 10 inča, osvetljen ekran, olovka, Android 9.0 ... i naravno vrlo pristojni PDF čitač i aplikacija za beleške. Ima ih i na lokalnim sajtovima za razmenu dobara.

EU Citizen

pre 3 godine

Ja dosta čitam, i ako vam treba kvalitetan eInk čitač, koji nativno, dakle bez diskutabilnih i često nekvalitetnih konverzija, podržava sve moguće formate, ima Adobe DRM, tako da možete da koristite i online prodavnice knjiga, ali niste direktno vezani ni za jednu i izbegavate time razna smaranja i ograničenja, kvalitetne displeje velike rezolucije, bluetooth i audio (zavisno od modela), podršku za razne jezike, rečnike i ćirilicu, brz i fluidan rad sa PDF fajlovima, i još dosta sitnih prijatnih iznenađenja u odnosu na konkurenciju, mogu da preporučim modele švajcarskog PocketBooka. Imam dva, mali, koji je nešto veći od telefona, ali komotno stane u malo veći džep od pamtalona, mada ga je bolje držati u sakou ili jakni, pošto su eInk ekrani relativno osetljivi na savijanje, :) i veliki za komotnije čitanje kod kuće ili u kafiću, i izuzetno sam zadovoljan njima već koju godinu, idealna mašina za ljude koji, pod jedan, već imaju veću biblioteku ne-DRM knjiga u raznim formatima, i, pod dva, čitaju knjige i na "nestandardnim" jezicima i alfabetima, što rekao bih, pokriva, dosta srpskih korisnika :) Jedini problem je što pre koji mesec, kada je jedan drugar hteo da ga kupi, u Srbiji ih niko nije prodavao,. iako je po meni idealan za srpsko tržište, samo su naši uvoznici dosta nepismeni, rekao bih :) Uzgred, od onoga što sam probao, Kindle baš ne preporučujem, hardver je relativno OK, ali je prava proprijetarana megakorporatna mašina i nervira vas i ograničava u gomili situacija :) I, da, Goodereader.com je dobro mesto za kvalitetne prikaze ili kupovinu nečega nestandardnijeg.

Rascia

pre 3 godine

Nazalost nijedna jos ne valja za citanje naucnih publikacija i knjiga, ostaje samo tablet ili veci mobilni telefon. Za knjizevna dela su svi OK.

zok1

pre 3 godine

Nažalost, novi Amazon Kindle uređaji su osetno slabijeg kvaliteta od onih koji su napravljeni pre 5 ili više godine. Verovatno im je cilj da uređaj bude što jeftiniji.

Đole

pre 3 godine

Da li Amazon podržava E knjige na srpskom jeziku? Pre dve godine nije. Razgovarao sam sa uvoznicima čitača i svi su rekli da im je prodaja beznačajna jer knjiga na srpskom skoro da nema. Ima udžbenika za fakultete ali sve je to tada bilo mizerno. Ako ste svi za napredak tehnologije i ako će za 10 godina u SAD bez posla ostati 15,5 miliona vozača kamiona jer će se praviti sa autopilotom i ko zna koliko miliona vozača taksija, zašto se u Srbiji i dalje drži MONOPOL na štampane knjige? Da bi oni koji imaju štamparije i prodavnice ostvarivali veliki prihod a piscima se ne isplati da pišu. Zato se iz godine u godinu povećava procenat stranih knjiga u odnosu na domaće a domaći pisci pišu kratke tekstove za novine ili prave youtube emisije. KOD NAS JE SVE NAOPAKO. Postoje blogovi, sajtovi i portali ali to nije isto kao čitanje knjiga sa Kindl uređaja. Preko Kindl uređaja mogla bi da se onemogući i krađa autorskih dela tj. knjiga dok sve ovo što se koristi u PDF formatu se kopira. Pre dve godine kada sam zvao i uvoznika koji ima ugovor sa Amazonom računali smo da bi E-knjiga od preko 300 strana bila TRI puta jeftinija od štampane, plus ne bi morali da odlazit u knjižaru. Digitalizaacija???

Dr

pre 3 godine

Kindle je sjajna stvar za citanje na plazi. Isti osecaj kao da gledate papir i ni malo ne lici na ekran mobilnog trlefona ili tableta. Najvise mi se dopaxa mogucnost brzog prevoda.

Student

pre 3 godine

Boox Note2 odličan 10 inča eink za naše tržište. Instalira se Amazon Kindle, ali i Bookmate i Eden Books i eto veliki izbor knjiga na našem jeziku. A pritom odličan za pdf, čitanje vesti, pisanje beleški itd. Izašao skoro i Note Air, jeftinija 10 inča varijanta.

dzigi

pre 3 godine

Imam Nook Simple Touch, 8 godina star, plaćen oko 90€, i dalje šljaka. Pročitano preko 300 knjiga (oko 40 godišnje). Koliko bi to bilo u parama za papirne knjige ne znam, retko koja knjiga mi je ispod 300-400 stanica (dakle, košta), ali da se e-čitač isplatio - itekako se isplatio.
Jedna od najvećih prednosti za mene jeste što mogu da povećam slova i razmak jer koliko vidim po knjižarama, knjige su sve deblje (što pozdravljam) a slova sve manja (ne pozdravljam), što mi sve više smeta. Plus je tu komfor držanja e-čitača jednom rukom i čitanje u svim mogućim (ležećim) položajima, što nije lako kada je u pitanju papirna knjiga od kojih 600+ stranica.
Minus? Nema.

milos

pre 3 godine

tekst je pisao neko ko je e-book reader video samo u novinama otprilike...
kod nas gde prodavnice poput Amazona nisu lokalizovane, apsolutno je sve jedno koji e-book koristimo, jer se za knjige - snalazimo.
zahvaljujući calibre-u je sve jedno koji je format, jer lako knjiga ide iz .mobi u .epub I obratno, kao i iz .pdf u .mobi ili .epub...
a prednosti su daleko veće od nabrojanih, tj nemoguće je porediti čitanje knjiga na tabletu u odnosu na e-book, naravno u korist e-book-a.

Dzeni kised mi

pre 3 godine

Niste pomenuli najbitniji stvar, a to je cena knjiga. Knjige su i dalje najjeftinije na Amazonu.

Takodje izbor knjiga. Zavisi od ukusa, ali opet najbolji izbor na Amazonu.

Prolaznik

pre 3 godine

Od pre desetak godina imam Kindle 3, a nekoliko godina nakon njega kupio sam i Kindle Paperwhite druge generacije. Moj stariji Kindle nema osvetljenje i nije tačskrin. Noviji sve to ima, zato sam ga i kupio. Šta da vam kažem - prijatan izgled teksta, dugotrajna baterija, gomile knjiga u jednom uređaju. Stotine knjiga sam pročitao na ova dva uređaja. Preporuka svakom bibliofilu, ali naravno uzmite model sa osvetljenjem, jer je bez njega teško čitati u polumračnoj ili mračnoj prostoriji.

EU Citizen

pre 3 godine

@Čika Paja, Antibiotik
AlReader je svakako odličan a besplatan program za čitanje na telefonu (ja koristim i MoonReader, ali on, makar teoretski, :) nije besplatan), i meni lično do pre nekoliko godina (koristim smartfone i čitam eknjige na njima još od 2003. kada se nisu zvali smartfoni već, recimo, PDA sa GSM-om, a u đre toga sam pročitao pokoji ebook na kompjuteru :)) ) nije uopšte smetalo da satima čitam na mobilnom telefonu, pa nisam ni koristio eInk čitač, ali kad zagazite u petu deceniju, a po prirodi savremenog života veliki deo dana provodite buljeći u razne ekrane, dugo čitanje na telefonu počinje da zamara oči, barem moje, a tu je rešenje prijatni eInk koji izgleda kao fizički list papira, mada danas bukvalno svi modeli imaju osvetljenje sa strane za čitanje u mraku :)) U svakom slučaju, ko ne želi da se odrekne AIReadera, ima eInk čitača sa Androidom, na koje sigurno može da se instalira (radoznao sam, pa se nosim mišlju da kupim jedan da se malo igram :) ), mada, iskreno, nisam siguran kako će aplikacije neoptimizovane za eInk ekrane, koji imaju svoje specifičnosti i tehnička ograničenja "sarađivati" sa njima :)

Marko

pre 3 godine

Vrtim Kobo Aura šest godina bez ikakvih problema, ima pozadinsko osvetljenje, izlaz na net i čita sve dostupne formate knjiga (pdf jedino dosta sporo i loše učitava kao i većina readera). Kupljen u Austriji pošto se ovdašnji distributeri u suštini ne bave ovom kategorijom proizvoda kod nas.

Postoji nekoliko domaćih forum sajtova na kojima se mogu naći čitave biblioteke naslova, i redovno se dopunjuju novima.

Sve u svemu, apsolutno fantastična vrsta proizvoda za sve koji čitaju.

mare

pre 3 godine

Kindle paperwhite druge je odlična kupovina. Kome smeta amazaon prodavnica i plaćanje, ima toliko mesta gde se knjige mogu "kupiti" i lako ubaciti preko kabla. Odličan uređaj za ljude koji vole da čitaju, a ako vam treba za neke manuale, udžbenike sa slikama, preporučujem da ipak uzmete tablet.

milos

pre 3 godine

Kindle paperwhite
dalje ne treba tražiti
najbolji
(petar, 21. septembar 2020 20:49)

ne bih se složio, ja koristim kindle paperwhite dok supruga ima tolino hd2, svetlo je daleko prijatnije za čitanje na tolinu, e-ink je identičan 300ppi.

inače tolino je evropski kobo, svakome bih preporučio da pre kupovine pogleda i kindle i kobo (tolino), pošto kobo ima bolja podešavanja osvetljenja. po danu i čitanju bez osvetljenja su identični...

naravno, Japanci i Kinezi imaju i e-ink u boji dok mi pričamo o tehnologiji staroj 10 I više godina...

m

pre 3 godine

Pitanje je bolje: da li se Kindle isplati u Srbiji? Glavna kvaka Kindla, pored ekrana sa električnim mastilom koji nimalo ne oštećuje vid, jeste udobnost korišćenja. Upališ Kindle, povežeš ga sa Amazon nalogom i cepaš. Koja ti se knjiga svidi - kupiš u dva klika, i ona je doveka na tvojoj virtuelnoj polici, nikada se neće zaturiti ili oštetiti. Što više čitaš - to Kindle bolje preporučuje šta naredno da kupiš, tako da je čitač i vaš lični bibliotekar.

Ako koristite Kindle u Srbiji, stvari su već manje udobne. Amazon nalog u teoriji možete imati, ali na Amazonu gotovo da nema srpskih izdanja, a strana su, čak i u e-obliku, dosta skuplja od naših (naše cene knjiga su inače ubedljivo najjeftinije u okolini; u Hrvatskoj su cene užas, a u Sloveniji horor, čak i u odnosu na njihov standard). Dakle, predstoji vam skidanje piratskih kopija i njihovo konvertovanje iz .epuba u .dw3, što zahteva da poznajete domaće sajtove gde se mogu naći e-knjige na srpskom, kao i da naučite da koristite Calibre. Dakle, u Srbiji ćete Kindle ili koristiti za čitanje knjiga na engleskom, ili ćete morati se iscimate za čitanje na srpskom, što ubija onu udobnost korišćenja.

Dobra stvar je da ništa od ovog zapravo nije teško. Kada nađete pomenute sajtove, videćete da je zbog aktivne zajednice skenera i prelamača količina klasika i savremenih izdanja koje možete čitati na srpskom OGROMNA. Calibre se nauči za 15 minuta. Čuknite Kindle u airplane mod, ne prijavljujte se na Amazon i sve šljaka kao san.

Nenad Jovanovic

pre 1 godinu

Svaka knjiga u pdfu moze lako da se konvertuje u format za kindl.Samo u opisu mejla upises convert i automatski se konvertuke u format za kondle