Subota, 19.09.2020.

11:00

Vožnja na metan: Audi A3 Sportback 30 G-Tron FOTO

Izvor: B92

Vožnja na metan: Audi A3 Sportback 30 G-Tron FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 2 godine

Vozim Mercedes B 200 cng.sa 156konja.automatik G7.presao sam 80 000km vozeci po Beogradu i na otvorenom putu nikada mi potrosnja nije bila veca od 500din na 100km.

posmatrač

pre 3 godine

@Mile
Novi auto kupujem otprilike na 5-6 godina, i više puta sam imao dilemu da li sa TNG da pređem na dizel, ali nisam (a verovatno i neću), pošto nikada nisam mnogo verovao tim pričama o potrošnji poput upaljača i sl. Uvek sam želeo da lično isprobam i uporedim, pošto me je interesovalo koliko troši dizel kada ga ja vozim. A ja za sebe smatram da ne vozim ludački brzo, ali i da se trudim da vozim optimalno uslovima na putu, kako bi što brže stigao negde (pošto dosta vozim), a ne kako bi što više uštedeo. Ovo pišem zato što sticajem okolnosti, uz TNG 1.8 (2014, 175.000 km) poslednjih nekoliko godina paralelno vozim i jedan dizel 1.6 (2016, 85.000 km) popularne marke (da ne reklamiram). Po mojoj računici, koja dakle važi samo za moj stil vožnje, auto sa BRC TNG na 100 km mi troši oko 1,5 l benzina i 7,5 l plina, znači oko 730 rsd, a pomenuti dizelaš oko 6,7 l (oko 7,3 po gradu, a oko 6-6,2 na autoputu), znači 970 rsd. To je računica koju ja koristim, a inače da ne bude zabune, imam i poznanika kome (po njegovim rečima) taj isti dizel (ista marka, isto godište) na autoputu troši do 5 l. Sve je do stila vožnje, i ja sve poštujem, ali ja njegovim stilom ne bih mogao na put od 1000+ km.
Eto, to je moje lično iskustvo i pogled na odnos dizela i TNG, a za CNG potrošnju mogu samo da verujem (ili ne) komentarima ovde.
Pozdrav, i neka ti u zdravlju troši i 3 l ako može taj tvoj dizel. Sve najbolje.

dsf

pre 3 godine

KO RAZUME SHVATIĆE.....
(Šumadinac, 19. septembar 2020 20:20)

Zar nije poenta komentara i diskusije da podelite znanje i sa drugima?

Slovenac

pre 3 godine

@Gringo: Ne moj se previse uzrujavati, puci ce ti srce ako nastavis. A sta je kompozit ili karbon osim plastika? Na Passatu, koji mi je bio prethodni auto na CNG, menjao sam rezervoare posle fabrickog opoziva. Tezina sala mala ako uporedim sa metalnim. Tako da ne pametuj previse, OK? BTW, duze vozim CNG of tebe skoro pa dvojno vremena.

Lugenc Dort

pre 3 godine

@Mile

Po vašim opisima, rekao bih da ti voziš dizel B segmenta, a da je benzinac s plinom u komentaru gore za klasu viši.

gringo

pre 3 godine

Slovenac, 20. septembar 2020 10:31)

Metan se utaka pod pritiskom od 200-250 bari, a ti mislis da su tvoje boce plasticne, jos moje znanje u vezi svega ovoga izvodis ruglu?! Lepo sam napisao da vec 10 godina vozim na metan, svi modeli su mi bili fabricki, a ovaj poslednji sam kupio nov! Prelazim od 40-50 hiljada godisnje i ti sad meni pricas o uredjaju, potrosnji i prednostima!? Postoje karbonske boce, ali vec neko vreme vise nisu u upotrebi, postoje boce od kompozativnih materijala, ali su u 90% slucajeva metalne i izuzetno su teske, jer su zidovi debeli, upravo zbog velikog pritiska! Plasticna bi pukla vec tokom tocenja! Lepo sam napisao da sistem ne zahteva odrzavanje, i bezbrizan si kada kupis nov auto, kao ja, ali vecina kupi polovan, kome ocas posla moze da se desi da neka dizna ne bude ispravna, ili sam regulator pritiska, a to se za fabricke sisteme, ne moze kupiti na trafici, vec se prilicno tesko nalazi, skupo je i ceka se! Znaci, jeste jeftino za voznju, ali to je sve, ni jedna druga prednost! I znam ja dobro koja je godina!

Mile

pre 3 godine

Poslednjih 13 godina vozim na TNG, i na ovom drugom automobilu prosečna cena vožnje je oko 730 rsd na 100 km. Koliko vidim, ovde u komentarima dvojica vozača koji voze na metan navode potrošnju od 500 i 600 rsd na 100 km. Nisam nikad razmišljao o vožnji na metan, prvenstveno zbog malog broja pumpi, kao i zbog teških rezervoara, ali sam mislio da je ušteda veća, u odnosu na plin. Ovako, plin mi ipak deluje kao sveukupno najbolje rešenje.
(posmatrač, 19. septembar 2020 23:34)

Dizel 1.6 2012 godište.
(nije bitna marka da ne bude reklama)

- za 40 eura naspem pun rezervoar dizela ( u Bosni blizu mi je ) i pređem ukupno oko 1000 km leti i 900 - 950 km zimi.

Bilo je perioda kada gorivo poskupi pa sa pun rezervoar punio na 45 - 50 eura a bilo je i kada je bio toliko jeftin da sam punio za 35 eura.
Sada za 40 eura naspem pun do čepa.
To je 470 dinara na 100 kilometara.

Šmrki

pre 3 godine

@clandestine druze kada te kamion ne daj boze pokupi mozes da vozis i rols rojs isto ima da sahranjuju i pepeljaru...Audi A3 je stvarno prelep auto, ali ovaj najnoviji je stvarno nesto posebno. Steta sto mogu da ga priustim tek za jedno 10 godina. :(

Slovenac

pre 3 godine

@Gringo: pa gde ti zivis? U 2000 ili 2020? Rezervoari su sad plasticni, nema vise onih teskih metalnih. Razlika u tezini je minimalna sad. Plus, potrosnja je sasvim realna, meni Skoda Ocatavia trosi 400din na 100km. I nema odrzavanja, fabricki sistem je to. Nije ugradio ni Mile ni Cile, ni Djole, pa treba non stop nesto da se "podesava". Da ne pricam o tome, da ionako sve ode djavolu posle 100 ili 200.000km na LPG nefabricki.

gringo

pre 3 godine

Kada sam napisao da mi auto na metan, trosi 500 din, bio sam realan, ne umanjujem, ne govorim o potrosnji deklarisanoj od strane fabrike, koja kaze da moj auto trosi 3,7 kg metana! Ponavljam, kupio sam ga novog, a tu potrosnju ima samo na magistrali pri 70km/h, realna voznja u gradu, sa klimom, kreni, stani, je oko 6kg, a to je 550 din! Sad se javljate vi, kojima dizeli trose 5L ili LPG 9 po gradu, pa izvodite racunicu kako je to isto, mala razlika! Razlika je upola, to je realno! Ja prelazim oko 45 hiljada godisnje po gradu i u odnosu na isti auto sa dizel motorom, napravim razliku od oko 2 hiljade evra godisnje! To znaci, da u sestoj godini, razlika u odnosu na dizel, bukvalno isplacuje taj Fiat 500L koji sam kupio! Medjutim, nije sve u ceni voznje. Dzaba sve to kada su tu gomila drugih problema, a to sam vec napisao, pa da se ne ponavljam!

dzigi

pre 3 godine

Pa i nije neka prevelika razlika u odnosu na TNG pa čak i dizel. Meni za dizel (gradski auto) treba oko 900 din na 100km gradske vožnje.
Jedino se isplati taksistima, komercijalistima i sl.

posmatrač

pre 3 godine

Poslednjih 13 godina vozim na TNG, i na ovom drugom automobilu prosečna cena vožnje je oko 730 rsd na 100 km. Koliko vidim, ovde u komentarima dvojica vozača koji voze na metan navode potrošnju od 500 i 600 rsd na 100 km. Nisam nikad razmišljao o vožnji na metan, prvenstveno zbog malog broja pumpi, kao i zbog teških rezervoara, ali sam mislio da je ušteda veća, u odnosu na plin. Ovako, plin mi ipak deluje kao sveukupno najbolje rešenje.

iks

pre 3 godine

CNG je za kamione i autobuse, jer tezina rezervoara koji treba da istrpe pritisak od 200 bara procentualno manje opterecuje vozilo. U Becu od 1960. u gradskom koriste gas. A sada nabavljaju e-autobuse.
Za kola je zakon LPG. Ja sa mojim predjem oko 450km na gas i u rezervoaru imam mogucnost za jos 700-800km na benzin (zbog kilaze punim od 1/2 do 3/4 rezervoara benzina). Auto je tezi svega 60tak kg.

Šumadinac

pre 3 godine

Audi, Škoda ili Volkswagen to je isto. Isti motor, ista potrošnja. CNG valja, jesu teške booce ali je razlika u potrošnji ogromna. Oko 600din na 100km, kome nije cimanje cng je prava stvar. KO RAZUME SHVATIĆE.....

gringo

pre 3 godine

Vec deset godina vozim automobile na metan, a ovaj mi je treci, kupljen nov, u pitanju je Fiat 500L. Jedino zadovoljstvo u toj voznji je potrosnja, naime, ona, realno a ne ovo sto pisu, je 500 din na 100 km po gradu, i to je to! Sve ostalo je da ti se zivot smuci! Pumpa ima malo, automobili su tezi i po 200 kg od obicne verzije, motori i gomila drugih stvari na vozilu, bitno se razlikuju od obicnog, pa je svaki kvar glavobolja jer delova nema. Sam sistem ne zahteva bas neko odrzavanje, ali kad dodje do kvara, ozbiljan je problem. Tu je i cuveni atest na svakih 4 godine i kosta oko 11 hiljada. Sve to i nekako, ali kad dodjem na pumpu, a ispred mene 3 kamiona i 5 kombija, ne bude mi dobro, sipam benzin i nastavim da vozim! Jeste jeftino, tu nema sta, do Grcke i nazad potrosim 50 evra, ali meni je dosta, odustajem! Na ovom Audiju je dobra stvar to sto je automatik, da je manuelni menjac, kvacilo bi se menjalo na 40 hiljada, upravo zbog dodatne tezine vozila, pa sve sto se ustedi, plati se na zameni plivajuceg zamajca i seta kvacila!

Dr. Miloš

pre 3 godine

Na slici su tri cng rezervoara i jedan benz. Inače 500km je mala autonomija, mada je zamišljen kao gradski auto, a za nas bi bio jedini u kući (za 10god). Ostalo nema greške, oprema - koliko platiš...

draganche

pre 3 godine

Moj punto 1.4 77ks ima 13kg za metan i stsndardni rezervoar za benzin 45l valjda. Na 27000 km prosečna potrosnja 4.18kg metana. Ovaj Audi je mnogo bolji auto to nema sumnje ali da trosi 2.7kg metana na 100km nema šanse. U stvari mozda i moze ako uporedo ubacuje i benzin u motor.

gringo

pre 3 godine

Vec deset godina vozim automobile na metan, a ovaj mi je treci, kupljen nov, u pitanju je Fiat 500L. Jedino zadovoljstvo u toj voznji je potrosnja, naime, ona, realno a ne ovo sto pisu, je 500 din na 100 km po gradu, i to je to! Sve ostalo je da ti se zivot smuci! Pumpa ima malo, automobili su tezi i po 200 kg od obicne verzije, motori i gomila drugih stvari na vozilu, bitno se razlikuju od obicnog, pa je svaki kvar glavobolja jer delova nema. Sam sistem ne zahteva bas neko odrzavanje, ali kad dodje do kvara, ozbiljan je problem. Tu je i cuveni atest na svakih 4 godine i kosta oko 11 hiljada. Sve to i nekako, ali kad dodjem na pumpu, a ispred mene 3 kamiona i 5 kombija, ne bude mi dobro, sipam benzin i nastavim da vozim! Jeste jeftino, tu nema sta, do Grcke i nazad potrosim 50 evra, ali meni je dosta, odustajem! Na ovom Audiju je dobra stvar to sto je automatik, da je manuelni menjac, kvacilo bi se menjalo na 40 hiljada, upravo zbog dodatne tezine vozila, pa sve sto se ustedi, plati se na zameni plivajuceg zamajca i seta kvacila!

draganche

pre 3 godine

Moj punto 1.4 77ks ima 13kg za metan i stsndardni rezervoar za benzin 45l valjda. Na 27000 km prosečna potrosnja 4.18kg metana. Ovaj Audi je mnogo bolji auto to nema sumnje ali da trosi 2.7kg metana na 100km nema šanse. U stvari mozda i moze ako uporedo ubacuje i benzin u motor.

iks

pre 3 godine

CNG je za kamione i autobuse, jer tezina rezervoara koji treba da istrpe pritisak od 200 bara procentualno manje opterecuje vozilo. U Becu od 1960. u gradskom koriste gas. A sada nabavljaju e-autobuse.
Za kola je zakon LPG. Ja sa mojim predjem oko 450km na gas i u rezervoaru imam mogucnost za jos 700-800km na benzin (zbog kilaze punim od 1/2 do 3/4 rezervoara benzina). Auto je tezi svega 60tak kg.

posmatrač

pre 3 godine

Poslednjih 13 godina vozim na TNG, i na ovom drugom automobilu prosečna cena vožnje je oko 730 rsd na 100 km. Koliko vidim, ovde u komentarima dvojica vozača koji voze na metan navode potrošnju od 500 i 600 rsd na 100 km. Nisam nikad razmišljao o vožnji na metan, prvenstveno zbog malog broja pumpi, kao i zbog teških rezervoara, ali sam mislio da je ušteda veća, u odnosu na plin. Ovako, plin mi ipak deluje kao sveukupno najbolje rešenje.

Dr. Miloš

pre 3 godine

Na slici su tri cng rezervoara i jedan benz. Inače 500km je mala autonomija, mada je zamišljen kao gradski auto, a za nas bi bio jedini u kući (za 10god). Ostalo nema greške, oprema - koliko platiš...

gringo

pre 3 godine

Slovenac, 20. septembar 2020 10:31)

Metan se utaka pod pritiskom od 200-250 bari, a ti mislis da su tvoje boce plasticne, jos moje znanje u vezi svega ovoga izvodis ruglu?! Lepo sam napisao da vec 10 godina vozim na metan, svi modeli su mi bili fabricki, a ovaj poslednji sam kupio nov! Prelazim od 40-50 hiljada godisnje i ti sad meni pricas o uredjaju, potrosnji i prednostima!? Postoje karbonske boce, ali vec neko vreme vise nisu u upotrebi, postoje boce od kompozativnih materijala, ali su u 90% slucajeva metalne i izuzetno su teske, jer su zidovi debeli, upravo zbog velikog pritiska! Plasticna bi pukla vec tokom tocenja! Lepo sam napisao da sistem ne zahteva odrzavanje, i bezbrizan si kada kupis nov auto, kao ja, ali vecina kupi polovan, kome ocas posla moze da se desi da neka dizna ne bude ispravna, ili sam regulator pritiska, a to se za fabricke sisteme, ne moze kupiti na trafici, vec se prilicno tesko nalazi, skupo je i ceka se! Znaci, jeste jeftino za voznju, ali to je sve, ni jedna druga prednost! I znam ja dobro koja je godina!

Šumadinac

pre 3 godine

Audi, Škoda ili Volkswagen to je isto. Isti motor, ista potrošnja. CNG valja, jesu teške booce ali je razlika u potrošnji ogromna. Oko 600din na 100km, kome nije cimanje cng je prava stvar. KO RAZUME SHVATIĆE.....

gringo

pre 3 godine

Kada sam napisao da mi auto na metan, trosi 500 din, bio sam realan, ne umanjujem, ne govorim o potrosnji deklarisanoj od strane fabrike, koja kaze da moj auto trosi 3,7 kg metana! Ponavljam, kupio sam ga novog, a tu potrosnju ima samo na magistrali pri 70km/h, realna voznja u gradu, sa klimom, kreni, stani, je oko 6kg, a to je 550 din! Sad se javljate vi, kojima dizeli trose 5L ili LPG 9 po gradu, pa izvodite racunicu kako je to isto, mala razlika! Razlika je upola, to je realno! Ja prelazim oko 45 hiljada godisnje po gradu i u odnosu na isti auto sa dizel motorom, napravim razliku od oko 2 hiljade evra godisnje! To znaci, da u sestoj godini, razlika u odnosu na dizel, bukvalno isplacuje taj Fiat 500L koji sam kupio! Medjutim, nije sve u ceni voznje. Dzaba sve to kada su tu gomila drugih problema, a to sam vec napisao, pa da se ne ponavljam!

posmatrač

pre 3 godine

@Mile
Novi auto kupujem otprilike na 5-6 godina, i više puta sam imao dilemu da li sa TNG da pređem na dizel, ali nisam (a verovatno i neću), pošto nikada nisam mnogo verovao tim pričama o potrošnji poput upaljača i sl. Uvek sam želeo da lično isprobam i uporedim, pošto me je interesovalo koliko troši dizel kada ga ja vozim. A ja za sebe smatram da ne vozim ludački brzo, ali i da se trudim da vozim optimalno uslovima na putu, kako bi što brže stigao negde (pošto dosta vozim), a ne kako bi što više uštedeo. Ovo pišem zato što sticajem okolnosti, uz TNG 1.8 (2014, 175.000 km) poslednjih nekoliko godina paralelno vozim i jedan dizel 1.6 (2016, 85.000 km) popularne marke (da ne reklamiram). Po mojoj računici, koja dakle važi samo za moj stil vožnje, auto sa BRC TNG na 100 km mi troši oko 1,5 l benzina i 7,5 l plina, znači oko 730 rsd, a pomenuti dizelaš oko 6,7 l (oko 7,3 po gradu, a oko 6-6,2 na autoputu), znači 970 rsd. To je računica koju ja koristim, a inače da ne bude zabune, imam i poznanika kome (po njegovim rečima) taj isti dizel (ista marka, isto godište) na autoputu troši do 5 l. Sve je do stila vožnje, i ja sve poštujem, ali ja njegovim stilom ne bih mogao na put od 1000+ km.
Eto, to je moje lično iskustvo i pogled na odnos dizela i TNG, a za CNG potrošnju mogu samo da verujem (ili ne) komentarima ovde.
Pozdrav, i neka ti u zdravlju troši i 3 l ako može taj tvoj dizel. Sve najbolje.

Šmrki

pre 3 godine

@clandestine druze kada te kamion ne daj boze pokupi mozes da vozis i rols rojs isto ima da sahranjuju i pepeljaru...Audi A3 je stvarno prelep auto, ali ovaj najnoviji je stvarno nesto posebno. Steta sto mogu da ga priustim tek za jedno 10 godina. :(

dzigi

pre 3 godine

Pa i nije neka prevelika razlika u odnosu na TNG pa čak i dizel. Meni za dizel (gradski auto) treba oko 900 din na 100km gradske vožnje.
Jedino se isplati taksistima, komercijalistima i sl.

Mile

pre 3 godine

Poslednjih 13 godina vozim na TNG, i na ovom drugom automobilu prosečna cena vožnje je oko 730 rsd na 100 km. Koliko vidim, ovde u komentarima dvojica vozača koji voze na metan navode potrošnju od 500 i 600 rsd na 100 km. Nisam nikad razmišljao o vožnji na metan, prvenstveno zbog malog broja pumpi, kao i zbog teških rezervoara, ali sam mislio da je ušteda veća, u odnosu na plin. Ovako, plin mi ipak deluje kao sveukupno najbolje rešenje.
(posmatrač, 19. septembar 2020 23:34)

Dizel 1.6 2012 godište.
(nije bitna marka da ne bude reklama)

- za 40 eura naspem pun rezervoar dizela ( u Bosni blizu mi je ) i pređem ukupno oko 1000 km leti i 900 - 950 km zimi.

Bilo je perioda kada gorivo poskupi pa sa pun rezervoar punio na 45 - 50 eura a bilo je i kada je bio toliko jeftin da sam punio za 35 eura.
Sada za 40 eura naspem pun do čepa.
To je 470 dinara na 100 kilometara.

dsf

pre 3 godine

KO RAZUME SHVATIĆE.....
(Šumadinac, 19. septembar 2020 20:20)

Zar nije poenta komentara i diskusije da podelite znanje i sa drugima?

Slovenac

pre 3 godine

@Gringo: pa gde ti zivis? U 2000 ili 2020? Rezervoari su sad plasticni, nema vise onih teskih metalnih. Razlika u tezini je minimalna sad. Plus, potrosnja je sasvim realna, meni Skoda Ocatavia trosi 400din na 100km. I nema odrzavanja, fabricki sistem je to. Nije ugradio ni Mile ni Cile, ni Djole, pa treba non stop nesto da se "podesava". Da ne pricam o tome, da ionako sve ode djavolu posle 100 ili 200.000km na LPG nefabricki.

Lugenc Dort

pre 3 godine

@Mile

Po vašim opisima, rekao bih da ti voziš dizel B segmenta, a da je benzinac s plinom u komentaru gore za klasu viši.

Slovenac

pre 3 godine

@Gringo: Ne moj se previse uzrujavati, puci ce ti srce ako nastavis. A sta je kompozit ili karbon osim plastika? Na Passatu, koji mi je bio prethodni auto na CNG, menjao sam rezervoare posle fabrickog opoziva. Tezina sala mala ako uporedim sa metalnim. Tako da ne pametuj previse, OK? BTW, duze vozim CNG of tebe skoro pa dvojno vremena.

Zoran

pre 2 godine

Vozim Mercedes B 200 cng.sa 156konja.automatik G7.presao sam 80 000km vozeci po Beogradu i na otvorenom putu nikada mi potrosnja nije bila veca od 500din na 100km.

Slovenac

pre 3 godine

@Gringo: pa gde ti zivis? U 2000 ili 2020? Rezervoari su sad plasticni, nema vise onih teskih metalnih. Razlika u tezini je minimalna sad. Plus, potrosnja je sasvim realna, meni Skoda Ocatavia trosi 400din na 100km. I nema odrzavanja, fabricki sistem je to. Nije ugradio ni Mile ni Cile, ni Djole, pa treba non stop nesto da se "podesava". Da ne pricam o tome, da ionako sve ode djavolu posle 100 ili 200.000km na LPG nefabricki.

Mile

pre 3 godine

Poslednjih 13 godina vozim na TNG, i na ovom drugom automobilu prosečna cena vožnje je oko 730 rsd na 100 km. Koliko vidim, ovde u komentarima dvojica vozača koji voze na metan navode potrošnju od 500 i 600 rsd na 100 km. Nisam nikad razmišljao o vožnji na metan, prvenstveno zbog malog broja pumpi, kao i zbog teških rezervoara, ali sam mislio da je ušteda veća, u odnosu na plin. Ovako, plin mi ipak deluje kao sveukupno najbolje rešenje.
(posmatrač, 19. septembar 2020 23:34)

Dizel 1.6 2012 godište.
(nije bitna marka da ne bude reklama)

- za 40 eura naspem pun rezervoar dizela ( u Bosni blizu mi je ) i pređem ukupno oko 1000 km leti i 900 - 950 km zimi.

Bilo je perioda kada gorivo poskupi pa sa pun rezervoar punio na 45 - 50 eura a bilo je i kada je bio toliko jeftin da sam punio za 35 eura.
Sada za 40 eura naspem pun do čepa.
To je 470 dinara na 100 kilometara.

gringo

pre 3 godine

Vec deset godina vozim automobile na metan, a ovaj mi je treci, kupljen nov, u pitanju je Fiat 500L. Jedino zadovoljstvo u toj voznji je potrosnja, naime, ona, realno a ne ovo sto pisu, je 500 din na 100 km po gradu, i to je to! Sve ostalo je da ti se zivot smuci! Pumpa ima malo, automobili su tezi i po 200 kg od obicne verzije, motori i gomila drugih stvari na vozilu, bitno se razlikuju od obicnog, pa je svaki kvar glavobolja jer delova nema. Sam sistem ne zahteva bas neko odrzavanje, ali kad dodje do kvara, ozbiljan je problem. Tu je i cuveni atest na svakih 4 godine i kosta oko 11 hiljada. Sve to i nekako, ali kad dodjem na pumpu, a ispred mene 3 kamiona i 5 kombija, ne bude mi dobro, sipam benzin i nastavim da vozim! Jeste jeftino, tu nema sta, do Grcke i nazad potrosim 50 evra, ali meni je dosta, odustajem! Na ovom Audiju je dobra stvar to sto je automatik, da je manuelni menjac, kvacilo bi se menjalo na 40 hiljada, upravo zbog dodatne tezine vozila, pa sve sto se ustedi, plati se na zameni plivajuceg zamajca i seta kvacila!

Šumadinac

pre 3 godine

Audi, Škoda ili Volkswagen to je isto. Isti motor, ista potrošnja. CNG valja, jesu teške booce ali je razlika u potrošnji ogromna. Oko 600din na 100km, kome nije cimanje cng je prava stvar. KO RAZUME SHVATIĆE.....

posmatrač

pre 3 godine

Poslednjih 13 godina vozim na TNG, i na ovom drugom automobilu prosečna cena vožnje je oko 730 rsd na 100 km. Koliko vidim, ovde u komentarima dvojica vozača koji voze na metan navode potrošnju od 500 i 600 rsd na 100 km. Nisam nikad razmišljao o vožnji na metan, prvenstveno zbog malog broja pumpi, kao i zbog teških rezervoara, ali sam mislio da je ušteda veća, u odnosu na plin. Ovako, plin mi ipak deluje kao sveukupno najbolje rešenje.

Slovenac

pre 3 godine

@Gringo: Ne moj se previse uzrujavati, puci ce ti srce ako nastavis. A sta je kompozit ili karbon osim plastika? Na Passatu, koji mi je bio prethodni auto na CNG, menjao sam rezervoare posle fabrickog opoziva. Tezina sala mala ako uporedim sa metalnim. Tako da ne pametuj previse, OK? BTW, duze vozim CNG of tebe skoro pa dvojno vremena.

draganche

pre 3 godine

Moj punto 1.4 77ks ima 13kg za metan i stsndardni rezervoar za benzin 45l valjda. Na 27000 km prosečna potrosnja 4.18kg metana. Ovaj Audi je mnogo bolji auto to nema sumnje ali da trosi 2.7kg metana na 100km nema šanse. U stvari mozda i moze ako uporedo ubacuje i benzin u motor.

dzigi

pre 3 godine

Pa i nije neka prevelika razlika u odnosu na TNG pa čak i dizel. Meni za dizel (gradski auto) treba oko 900 din na 100km gradske vožnje.
Jedino se isplati taksistima, komercijalistima i sl.

Šmrki

pre 3 godine

@clandestine druze kada te kamion ne daj boze pokupi mozes da vozis i rols rojs isto ima da sahranjuju i pepeljaru...Audi A3 je stvarno prelep auto, ali ovaj najnoviji je stvarno nesto posebno. Steta sto mogu da ga priustim tek za jedno 10 godina. :(

Dr. Miloš

pre 3 godine

Na slici su tri cng rezervoara i jedan benz. Inače 500km je mala autonomija, mada je zamišljen kao gradski auto, a za nas bi bio jedini u kući (za 10god). Ostalo nema greške, oprema - koliko platiš...

iks

pre 3 godine

CNG je za kamione i autobuse, jer tezina rezervoara koji treba da istrpe pritisak od 200 bara procentualno manje opterecuje vozilo. U Becu od 1960. u gradskom koriste gas. A sada nabavljaju e-autobuse.
Za kola je zakon LPG. Ja sa mojim predjem oko 450km na gas i u rezervoaru imam mogucnost za jos 700-800km na benzin (zbog kilaze punim od 1/2 do 3/4 rezervoara benzina). Auto je tezi svega 60tak kg.

gringo

pre 3 godine

Kada sam napisao da mi auto na metan, trosi 500 din, bio sam realan, ne umanjujem, ne govorim o potrosnji deklarisanoj od strane fabrike, koja kaze da moj auto trosi 3,7 kg metana! Ponavljam, kupio sam ga novog, a tu potrosnju ima samo na magistrali pri 70km/h, realna voznja u gradu, sa klimom, kreni, stani, je oko 6kg, a to je 550 din! Sad se javljate vi, kojima dizeli trose 5L ili LPG 9 po gradu, pa izvodite racunicu kako je to isto, mala razlika! Razlika je upola, to je realno! Ja prelazim oko 45 hiljada godisnje po gradu i u odnosu na isti auto sa dizel motorom, napravim razliku od oko 2 hiljade evra godisnje! To znaci, da u sestoj godini, razlika u odnosu na dizel, bukvalno isplacuje taj Fiat 500L koji sam kupio! Medjutim, nije sve u ceni voznje. Dzaba sve to kada su tu gomila drugih problema, a to sam vec napisao, pa da se ne ponavljam!

gringo

pre 3 godine

Slovenac, 20. septembar 2020 10:31)

Metan se utaka pod pritiskom od 200-250 bari, a ti mislis da su tvoje boce plasticne, jos moje znanje u vezi svega ovoga izvodis ruglu?! Lepo sam napisao da vec 10 godina vozim na metan, svi modeli su mi bili fabricki, a ovaj poslednji sam kupio nov! Prelazim od 40-50 hiljada godisnje i ti sad meni pricas o uredjaju, potrosnji i prednostima!? Postoje karbonske boce, ali vec neko vreme vise nisu u upotrebi, postoje boce od kompozativnih materijala, ali su u 90% slucajeva metalne i izuzetno su teske, jer su zidovi debeli, upravo zbog velikog pritiska! Plasticna bi pukla vec tokom tocenja! Lepo sam napisao da sistem ne zahteva odrzavanje, i bezbrizan si kada kupis nov auto, kao ja, ali vecina kupi polovan, kome ocas posla moze da se desi da neka dizna ne bude ispravna, ili sam regulator pritiska, a to se za fabricke sisteme, ne moze kupiti na trafici, vec se prilicno tesko nalazi, skupo je i ceka se! Znaci, jeste jeftino za voznju, ali to je sve, ni jedna druga prednost! I znam ja dobro koja je godina!

Lugenc Dort

pre 3 godine

@Mile

Po vašim opisima, rekao bih da ti voziš dizel B segmenta, a da je benzinac s plinom u komentaru gore za klasu viši.

posmatrač

pre 3 godine

@Mile
Novi auto kupujem otprilike na 5-6 godina, i više puta sam imao dilemu da li sa TNG da pređem na dizel, ali nisam (a verovatno i neću), pošto nikada nisam mnogo verovao tim pričama o potrošnji poput upaljača i sl. Uvek sam želeo da lično isprobam i uporedim, pošto me je interesovalo koliko troši dizel kada ga ja vozim. A ja za sebe smatram da ne vozim ludački brzo, ali i da se trudim da vozim optimalno uslovima na putu, kako bi što brže stigao negde (pošto dosta vozim), a ne kako bi što više uštedeo. Ovo pišem zato što sticajem okolnosti, uz TNG 1.8 (2014, 175.000 km) poslednjih nekoliko godina paralelno vozim i jedan dizel 1.6 (2016, 85.000 km) popularne marke (da ne reklamiram). Po mojoj računici, koja dakle važi samo za moj stil vožnje, auto sa BRC TNG na 100 km mi troši oko 1,5 l benzina i 7,5 l plina, znači oko 730 rsd, a pomenuti dizelaš oko 6,7 l (oko 7,3 po gradu, a oko 6-6,2 na autoputu), znači 970 rsd. To je računica koju ja koristim, a inače da ne bude zabune, imam i poznanika kome (po njegovim rečima) taj isti dizel (ista marka, isto godište) na autoputu troši do 5 l. Sve je do stila vožnje, i ja sve poštujem, ali ja njegovim stilom ne bih mogao na put od 1000+ km.
Eto, to je moje lično iskustvo i pogled na odnos dizela i TNG, a za CNG potrošnju mogu samo da verujem (ili ne) komentarima ovde.
Pozdrav, i neka ti u zdravlju troši i 3 l ako može taj tvoj dizel. Sve najbolje.

dsf

pre 3 godine

KO RAZUME SHVATIĆE.....
(Šumadinac, 19. septembar 2020 20:20)

Zar nije poenta komentara i diskusije da podelite znanje i sa drugima?

Zoran

pre 2 godine

Vozim Mercedes B 200 cng.sa 156konja.automatik G7.presao sam 80 000km vozeci po Beogradu i na otvorenom putu nikada mi potrosnja nije bila veca od 500din na 100km.