Utorak, 21.07.2020.

09:15

Menjanje ulja na 30.000 km – da ili ne?

Izvor: B92

Menjanje ulja na 30.000 km – da ili ne? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

198 Komentari

Sortiraj po:

ns ja

pre 2 godine

(Aleksa, 21. jul 2020 12:31) šta reći!?

Zašto ne bi menjao i 1x mesečno ili na svakih 100km!? Mislim jeste, jako je glupo, ali nije mnogo gluplje nego to što ti radiš na svakih 3000km!?

I gume druže menjaj 1x godišnje ili na 3000km - nema veze što mogu da traju i 10 godina ili 40.000km (da ne kažem i više!), važno je da se izlažeš nepotrebnom trošku i da misliš kako je to dobro za auto!?

Šalu na stranu, potpuno je besmisleno i nepotrebno to što radiš, izvedi ženu na morske plodove u najskuplji restoran - i slobodno preskoči taj jedan servis! Bićete srećniji i ti i žena!

Ako tako malo prelaziš, i ako si siguran da je ulje koje si sipao original i potpuno sintetičko, možeš slobodno i npr na 2 godine (i/ili 10.000km) da radiš mali servis znači ulje i svi filteri. Ni oni se nisu zaprljali od stajanja auta - oni se prljaju tokom vožnje -kada prelaziš kilometre, usisom vazduha kroz filter za vazduh i protokom ulja koroz filter ulja - u toku vožnje!

Kada auto stoji nema habanja, ali ti druže sigurno i čitavo bogatstvo daješ za akumulatore - s obzirom na to koliko "često" i "puno" voziš.

:)) Eto umesto servisa koji su nepotrebni, pokrio si troškove novog aukumulatora i onog ručka!

ns ja

pre 2 godine

NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:31, nadimak puno govori o autoru: i švapske "mudrosti" i shvatanje podmazivanja, sve je ostalo u vremenu iz kojeg je i autor komentara! :))

Pokušaj makar mentalno da se rolerkostuješ 30 godina unazad, e pa onda još 30 godina unazad - da shvatiš koliko je ona tvoja prošlost bila napredna u odnosu na 1960te, i koliko je danas svemir u odnosu na 1990te - i konstrukcija motora i tehnologija ulja...

Dakle švaba kaže na 30.000km ej švaba kaže, danas, i mi pametniji..naravno ko sumnja u kvalitet i originalnost nasutog ulja ima razloga za brigu!

Opet, ko se oseća nelagodno zbog dugog intervala između malih servisa - dovoljno je skratiti interval na 15k km ili 1,5-2 godine .. ako baš mora da se zabavi

Naravno pričam o održavanju novog automobila ili makar kupljenog od 100% poznatog prvog vlasnika (ne ono; "baba", "lizing od 1 vlasnika2, ili "nov nov nov"...i ostale gluposti)

Majstor

pre 3 godine

Mitsubishi Lancer 1.6 mivec 117ks kupljen nov 2010god.Ulje menjao na 25000km ili 6 meseci. Do sada prešao 537700km.Hvala lepo!

IG

pre 3 godine

Da zaista voziš BMW znao bi da je servisni interval 20.000km ili godinu ipo. Auto navodno sam odedjuje interval ali u to iskreno sumnjam, štaviše tvrdim da se podešava u servisu. Jer da nije tako kolika bi šansa bila da mi interval na prva 4 servisa bude uvek 18.500km
(Nebojša iz Beograda, 24. jul 2020 12:38)

Moj auto pokazuje interval od 22,000 km nakon servisa. Ja menjam ulje na 10,000 km tako da ne znam kako brojac koriguje servisni interval.

N55 BMW motor, ima senzor za proveru kvaliteta ulja.

Srbin

pre 3 godine

Vozim Fiat Cromu 1,9 multijet. Ne prelazim veliku kilometražu godišnje, između 8 i 10.000 km. Držim se saveta jednog starog majstora, ako ne vozim puno auto (ne prlazim veliku kilometražu), da ulje menjam na godinu dana. Tako i radim. Da kucem u drvo nemam problema sa autom.

zlatousti

pre 3 godine

Auto može da ode i u "sejf-mod", i da, na primer, ograniči broj obrtaja na 3.000 o/min, da bi se zaštitio motor.
kako je onda voznja na niskom broju obrtaja stetna za motor?

Straight Outta München

pre 3 godine

Ja sam u poslednjih 11 meseci presao sa sluzbenim automobilom 55 hiljada, sa privatnim 35 hiljada. To znaci da ne bi izlazio iz servisa da menjam ulje svakih 10k...

Nebojša iz Beograda

pre 3 godine

Ko je ikada posedovao neki noviji BMW (od neke 2003, 04) zna da automobil sam odredjuje interval i da ga primetno skrati, iako proizvodjac propisuje 2 godine ili 30.000 km. Za 10 godina sam promenio 2 auta (oba nova, gde sam bio prvi vlasnik pa se niko nije petljao sa odrzavanjem pre mene) i skoro nijednom nisam premasio 20.000 km (max 22.000), sto mi je otprilike godisnja kilometraza. Auto se vozi normalno, oko 50% u gradu, 25% na autoputu i isto toliko na magistrali.
(Nemanja, 21. jul 2020 10:12)
Da zaista voziš BMW znao bi da je servisni interval 20.000km ili godinu ipo. Auto navodno sam odedjuje interval ali u to iskreno sumnjam, štaviše tvrdim da se podešava u servisu. Jer da nije tako kolika bi šansa bila da mi interval na prva 4 servisa bude uvek 18.500km

Bane

pre 3 godine

Skoda Fabia 2001 god 1.6
Kupljena nova u Srbiji, 202000 km. Sipano sve i svasta, ulje menjano po osecaju. Dolivano, mesano... I dalje motor radi ok. Kakvi bre API standardni i koje kakve sifre. Posle 100000 kilometara automobil se smatra rashidovanim.

ns ja

pre 3 godine

Aleksandar, 22. jul 2020 07:47, ne razumem zašto na (novijem/novom)meganu proveravaš nivo ulja? Reno ima jednu izuzetno dobru osobinu, a to je da davanjem kontakta, pre startovanja, računar na displeju pokaže nivo ulja u motoru.

Tek ukoliko računar pokaže da je nivo pao makar za pola crte(zapravo grafički prikaz pun/polupun/prazan kružić, pa onda nekoliko takvih u liniji, kao npr, ooooooo), onda ima smisla proveriti i fizički stanje ulja-podizanjem haube.

Za pet godina koliko vozim ovaj auto dCi motor, ni jednom, niti jedna crtica nije pala (prikaz na na računaru) i u početku sam proveravao, naviknut na prethodne automobile, i nepoverljiv, i uverio se da zaista nema potrebe podizati haubu, stanje ulja u motoru pouzdano i tačno pokaže vam putni računar svaki put pre nego što startujete motor!
Izuzetno korisna stvar, uvek čiste ruke!

ns ja

pre 3 godine

NemanjaBg, 21. jul 2020 20:40 -pojma ti dečko nemaš o automobilima i autoindustriji. Sigurno maštaš da imaš/imaš audija 20 god starog sa pređenih 500kkm i više, jer su ti objasnili da je tada u audiju motor tek razrađen!? :)) Verovatno i nemaš nikakav automobil.

Renault ima bolide i u formuli 1, pravi i pravio je vrhunske automobile i nađe se neki uprosečeni neuki "Srbin" sa YT znanjem, da mudruje o kvalitetu nečega o čemu pojma nema!

Auto se kupuje NOV, ko može, ko ne može, on kupuje u 99% slučajeva LEŠ koji je zamazan da spolja SAMO LIČI na automobil - donositi zaključke na osnovu vožnje LEŠA koji je odavno bio predviđen za presu, je jako pogrešno!

Takođe, neki ovde "veliki Srbi", nikako ne mogu u svom veoma skučenom mentalnom prostoru da shvate - da se u EU auto bestijalno vozi i njaka, i haba do iznemoglosti i totalnog raspada - e pre nego što se na šleperu tako gangbangovan ne odveze u neku od zemalja trećeg sveta!!!

Onda "stručnjaci" ovde na placu kupe takav jedan, s vrhunskim poznavanjem materije! I to je OK, problemi nastaju kad tako "stručni", počnu da pišu ovde komentare!!!Neko je ovde nekome napisao kako nema pojma kako radi SUS motor, verujem da preko 50% onih koji komentarišu čak ni ne znaju šta ta skraćenica znači!

Prvi korak je, Nemanja da shvatiš da je NOV reno megan izuzetan automobil! I da je kupljen nov da bi se vozio. Puno. Za to je napravljen. Havarisan auto nikada neće biti auto-i to naučite. I ne, ne može da se "dobro uradi". Nikada

Stevica

pre 3 godine

Kupujem uvek nove automobile. Prvih 100 hiljada ne radim nikakave servise gde ja nesto placam. Nakon toga prodajem auto i opet kupujem novi. Vec peti puta tako radim, to je najjeftinije, sve drugo je bacanje para.

Igor

pre 3 godine

Honda u Americi daje milion na motor.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mile rizik, 22. jul 2020 06:11)

Gde u Americi Honda daje 1,000,000 km garanciju na motor? U kom filmu si to video?

IG

pre 3 godine

Tesla model 3: nema ulja, nema svecica, nema servisa, nema benzina. Punim ga kod kuce. Prelazim oko 50 km dnevno (posao-nazad), dopunjavam svaki dan tih 50 km za 1h (Teslin punjac u garazi). Imam solarne celije na kuci - troskovi za gorivo sa 250 evra spali na 0.
Pozdrav iz Svedske
(Kukuruzovic, 21. jul 2020 18:06)

Hoces reci da su solarne celije dobijene i instalirane za dzabe? Cisto sumnjam. Ili su placene u ceni kuce ili dodatno installirane. Solarne celije imaju limitiran zivotni vek tako da pre ili kasnije ce morati da se zamene.

EV ima puno dobrih strana. Narocito kod ustaljenih auto marki gde su servisiranje i delovi dostupni u skoro svakom servisu. Tesla not so much. Delovi se cekaju nedeljama ili mesecima, popravke - autorizovani servisi su malobrojni, itd, itd, tako da Tesle lako postanu nocna mora. Ovo je iskustvo iz prve ruke - popravka posle nesrece prosle godine je trajala od marta do novembra.

Цоа

pre 3 godine

Ауто је потреба, гомила гвожђурије која треба да превезе газду од тачке а до тачке б. Некад кад су се јахали коњи гледало се шта тај коњ једе, колико једе, да се одмори, да му штала буде чиста, да се истимари, окупа.....

Ауто нема емоције и код нас се све ради према могућностима. Делови се купују кинески јер су јефтинији... Свакако се треба повести рачуна јер тај ауто нас одвезе и на одмор амнема горе него кад на трошак одмора ти изађе још 200-300 евра јер је нешто цркло.

Стари КоВ мајстора је мени 100 пута поновио да је најважнији део на аутомобилу кочнице. Јер и говно кад се скотрља низбрдо иде, ал не може да стане.

Поздрав свима.

asd

pre 3 godine

Kakve veze imaju ulje i rezervni delovi sa kaisom? Kada pricamo u kaisu Prva ugradnja je prva ugradnja. Kod novijoh dizel automobila fabrika preporucuje prvu zamenu ne pre 180.000 km
(realan, 22. jul 2020 08:53)

Tako je... Recimo BMW za N47 motore na preporucuje zamenu pogonskog lanca, osim "po potrebi", a ko i malo poznaje BMW zna kakav je to motor.. Motor je odlican, lepo se vozi lepo ide, malo trosi, ali lanac je tanak i mora da se menja na SAMO 150.000 KM ! Inace puca i pravi havariju u motoru, tada popravka kosta preko 3k evra ! Ali fabrika kaze "iskljucivo po potrebi"...

daki

pre 3 godine

Taj izgleda kupuje nov auto na svake 2,5 godine... Megan se raspada na 200.000...
(Bolesni skot, 22. jul 2020 00:44)
Izgleda da ti nisi video novog Megana. Izvoli da vidiš kako izgleda sa pravih 220k, pa onda pričaj gluposti. I posle toliko km, auto je u fabričkom stanju, još uvek ništa pipnuto kod njega nije

MileMartic

pre 3 godine

Izgleda da ti nisi video novog Megana. Izvoli da vidiš kako izgleda sa pravih 220k, pa onda pričaj gluposti. I posle toliko km, auto je u fabričkom stanju, još uvek ništa pipnuto kod njega nije


Da, kod nas je cifra od 200k zeznuta stvar, jer kod nas na oglasima je megane iz 2003 presao 200k, zato ljudi misle da se raspada, vecina nije videla sta je pravih 300k, vec samo 500 i vise, ali na oglasu vole vise da vide 185.000 (vozila baba do groblja smao) vise nego leba...

realan

pre 3 godine

Vidim vecina se poziva na Nemce i fabriku. Pa dal nam je gorivo kvalitetno kao u Nemackoj? Dal su nam rezervi delovi koje.stavljamo isto tako kvalitetni? dal nam je ulje koje sipamo u kola istog kvliteta kao u Nemackoj i dal je uopste original??? Posto je odgovor na sva 3 pitanja NE (bez obzira sto mozda servisirate u ovlascenom,nisu isti delovi!) onda nemojte ni da gledate taj interval od 30000km. Isto mi je na novom automobilu bilo nenormalno da veliki servis radim na 60000,iako knjizica kaze 120000. Pa kad je skinuo majstor kais i pokazao mi, da sam produzio jos 10000 ko zna sta bi bilo(a mozda me i samo laze ;)
(Sani Kroket, 22. jul 2020 02:56)

Kakve veze imaju ulje i rezervni delovi sa kaisom? Kada pricamo u kaisu Prva ugradnja je prva ugradnja. Kod novijoh dizel automobila fabrika preporucuje prvu zamenu ne pre 180.000 km

Aleksandar

pre 3 godine

Niste u pravu. Moje iskustvo govori suprotno. Trenutno vozim megan 1,2 turbo benzina i zamena ulja je na 30000km ili 12 meseci. Auto je kupljen nov u Srbiji. Neposredno pre 3. zamene ulja, na 80000km,merenjem sam ustanovio da je nivo ulja manji za 1 do2 mm u odnosu kada je zamenjeno na 57000km.Isti period za mene ulja i filter imao sam i na laguni 1.9 dci koja je prešla 350000km.Vožnja je mešovita, grad, put.Uvek je ulje bilo full sintetička. Naravno da je većini "dobrih" majstora u interesu da se ulje kao na Zastavi menja na 5000km.

GuA

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica,

Mozda gresim, ali nisam siguran da elektricni auto ima filter vazduha!? Mozda filter klime? I sto bi se menjalo ulje u kocnicama, kad on ima regerativno kocenje, elektromotorom, znaci, obicne kocnice traju jako dugo? Da li ti stvarno imas i3, ili tako, malo, masti na volju?
(rani, 21. jul 2020 22:43)

U pravu je.
Kociona tecnost se menja na 2 godine i ima 2 filtera za vazduh u kabini.
Ako ima pomocni motor od 650cc onda menja i ulje u motoru.

mile rizik

pre 3 godine

Japanci su jos 1990. davali na motore 100.000km garanciju.
Danas je 2020. i dan danas daju na motore garanciju 100.000km.

Izracunali su da ce im motori izdrzati 100kkm i sa zamenom ulja na 30kkm, a posle je to trosak korisnika (zabole ih uvo sta ce se posle 100kkm desiti).
(ter, 21. jul 2020 20:53)

Honda u Americi daje milion na motor.

Sani Kroket

pre 3 godine

Vidim vecina se poziva na Nemce i fabriku. Pa dal nam je gorivo kvalitetno kao u Nemackoj? Dal su nam rezervi delovi koje.stavljamo isto tako kvalitetni? dal nam je ulje koje sipamo u kola istog kvliteta kao u Nemackoj i dal je uopste original??? Posto je odgovor na sva 3 pitanja NE (bez obzira sto mozda servisirate u ovlascenom,nisu isti delovi!) onda nemojte ni da gledate taj interval od 30000km. Isto mi je na novom automobilu bilo nenormalno da veliki servis radim na 60000,iako knjizica kaze 120000. Pa kad je skinuo majstor kais i pokazao mi, da sam produzio jos 10000 ko zna sta bi bilo(a mozda me i samo laze ;)

Bolesni skot

pre 3 godine

P. S. Baš juče sam na "fift gear", na Diskaveri, gledao onu ribu koja testira aute... Merila vreme u krugu za golfa sa novim i starim uljem... Razlika je bila sekund u korist novog ulja...
Pa ti vidi, burazeru...

Bolesni skot

pre 3 godine

Vozi Megana a prelazi 100k godisnje... hahahah koliko gluposti ovde mozes da procitas. Cudi me da nekol nije napisao koliko cesto menja ulje na avionu i koliko prelazi. Kad vec pricamo bajke... sto da ne. :)
(NemanjaBg, 21. jul

Taj izgleda kupuje nov auto na svake 2,5 godine... Megan se raspada na 200.000...

Bolesni skot

pre 3 godine

Najsmešnije je uputstvo nekih proizvodjača... Zamena ulja na 30.000 km, ili jednom godišnje... šta pre dodje...
A ja promenio u septembru i prešao, što zbog korone, što zato što stanujem u centru do danas 1.200 km!

Bolesni skot

pre 3 godine

Vidi ovoga... umro bi da se ne javi iz Svedske. Pa sto prijatelju citas vesti u Srbiji kada si tamo? :) Sta ti vredi da odes, kad te tamo niko ne ceni... moras da se pokazes kod kuce. :) Jel ta filozofija? Koja tuga od coveka...
(Ivanbg, 21. jul 2020

Tamo ljudi ne zavide... a ovde je situacija malo drugačija... Ovde važi pravilo, džaba sam *resao, kad niko ne zna...

eto

pre 3 godine

Ulje mjenjam na svakih 20k-30k kako je BMW i propisao. U aktorizovanom servisu. Nikakvih problema.
(Dante, 21. jul 2020 10:18)
Problem je u tome sto dosta vremena auto radi u mestu.Po Beogradu je abnormalna guzva,jako veliki broj semafora.Neko ko vozi svaki dan po Gradu,stoji u guzvi,zastoji,semafori,a to ispadne jako puno sati.To je ono sto ne moze da udje i ne vidi se u tu kilometrazu.Zato vecina menja ulje pre vremena.Drugo je da se vozi po auto putu ili duzim relacijama.Tu vidis kilometrazu.Kako god zelis ali Ja menjam uvek bar za 2000 km pre.

Radijator

pre 3 godine

Nisu ni svi motori isti... ne haba se jednako 1.6 multijet od 120ks, i onaj u E 220cdi od 136ks.
Drumske krstarice sa smanjenom konjazom su napravljene da prelaze velike km...licno znam par ljudi koji prelaze 50+ hiljada km godiste...zamislite da idu 5x godisnje u servis?

Treba imati svest o tome sta vozis i kako vozis.

daki

pre 3 godine

@Nemanja, 21. jul 2020 17:58
Kombinacija posla i uživanja. Od 25 juna do 9 jula sam napravio 10.000 km za 2 nedelje takoreći. Relacija, Niš - Salzburg-Niš, Pa onda Niš-Frankfurt, Pa iz Frankfurta direktno za Ankaru (2.800 km), pa za Niš, pa onda za Beč pa kući, uz uputno obilaženje nekih gradova, to je 10k km

rani

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica,

Mozda gresim, ali nisam siguran da elektricni auto ima filter vazduha!? Mozda filter klime? I sto bi se menjalo ulje u kocnicama, kad on ima regerativno kocenje, elektromotorom, znaci, obicne kocnice traju jako dugo? Da li ti stvarno imas i3, ili tako, malo, masti na volju?

Zoran N.

pre 3 godine

Ulje je najmanji problem. U Srbiji se dosta vozi kreni stani. Veći je problem kad ti za nov auto na 15000 menjaju i sve filtere. Filter dizela po knjižici na 90k se menja al oni kažu mora zbog garancije sve na 15k.

HanSolo

pre 3 godine

@ daki, 21. jul 2020 16:56

Molim te mi objasni kako godisnje uspes da predjes 100.000 km? Gde zivis, cime se bavis, koliko provedes dnevno u kolima? Oduvek me je zanimalo kako neko uspe da izveze tolike kilometraze...
(Nemanja, 21. jul 2020 17:58)

Taksista možda? Auto ide skoro non stop..

pera

pre 3 godine

Sve sami stručnjaci ajde evo posto se ovim bavim da nešto i naučim ljude. Dakle 30000 je sasvim OK vrlo često je interval i na 50000 km.
Auto industrija je vrlo blizu trenutka bez zamene ulja kao npr bez dokazivanja lezaja točka sto je ranije bilo nemoguće.
(Koks i, 21. jul 2020 16:49)
ovo je ziv dokaz kako komentarise neko ko blage veze nema sta je sus motor i kako on radi. Zapravo nena blage veze o osnovima masinstva. Osim ako nisi mislio da je svet blizu trenutka bez zanene ulja jer se uvode vozila na struju mada sumnjam

BDj

pre 3 godine

@perica
Hvala ti prijatelju, slatko si me nasmejao! Šok mi je bio kada sam ukapirao da ogtoman broj (iz neznanja) nije ukapirao foru
@Max
Svaka čast, veliki deo tvoga posta potpisujem, vrlo slično razmišljamo
@marinkoPantoc
Broj pluseva koji si dobio tužno govori o svesti i informisanosti naših ljudi. Vređaš a nisi ni svestan sopstvene neukosti. I da znaš, lik kojeg prozivaš (@Živan) ti je dokazao da je gospodin, ali ti dotle ne možeš da dobaciš

Milosav

pre 3 godine

Dal neko ko kupuje nova kola razmislja o par hiljada dinara ustede ne ulju?
(e sad?, 21. jul 2020 12:36)

Napisao sam komentar bas u tom smislu, nov auto preko 40 hiljada dolara, a tri promene ulja godisnje 200 dolara pa ti vidi sta ti se isplati.
Medjutim nisu mi objavili komentar.

Boki

pre 3 godine

Zato, a i iz mnogo drugih razloga, moj sledeći automobil će biti električni...
(Vlada, 21. jul 2020 10:52)
@Vlada
Zamena baterija posle 120 000 km u vrednosti 8-10K eura ?

Melita Sandić

pre 3 godine

Logično je da ako ima više gradske vožnje ima i više radnih sati motora za pređenu kilometražu. Dakle u tom slučaju menjanje ulja na max 15000km.

Boris

pre 3 godine

Imam jednu alfu, benzin. Skoro 300.000km i 19 godiba. Malo je vozim, jednom u 2 godine full sintetika 10w60, predjem manje od 10.000km za taj period. Bmw x5 30d 2011, jednom godisnje ili na 10.000km. Za alfu svi delovi sa rukama 50€, za bmw 70€.
(duke nukem, 21. jul 2020 10:19)

@duke nukem
Mogu se kladiti da imas kineske bele ksenone na kolima.

ter

pre 3 godine

Japanci su jos 1990. davali na motore 100.000km garanciju.
Danas je 2020. i dan danas daju na motore garanciju 100.000km.

Izracunali su da ce im motori izdrzati 100kkm i sa zamenom ulja na 30kkm, a posle je to trosak korisnika (zabole ih uvo sta ce se posle 100kkm desiti).

Lemi

pre 3 godine

Sve strucnjak do strucnjakaladno covek napise da nije menjao ulje a presao 60.000 km i oni ka citiraju daju mu savete samo takve.Od svih ni8h samo otprilike dva coveka provalila da je BMW ustvari ekektricni automobil (ide na struju) i nema motor a samim tim ni ulje.
Ovo samo govori koliko je vazno dobro proceniti neki komentar ili pist na forumu kad pokušavamo na taj nacin doneti neku odluku.
Do ove situacije sam mislio da je barem 50% ljudi kad ostavi komentar stvarno zna o cemu oise ali nazalost taj procenat nije ni 10%.
Bravo za ovaj "experiment".
p.s.i ja pomalo zagledam taj BMW i3.

Milosav

pre 3 godine

Auto sam platio $45 hiljada CAD. Promena ulja kod dileara je oko $75 CAD za sinteticko ulje, filter i pregled svih vaznijih komponenti, ukljucena rotacija tockova.
Proizvodjac predlaze menajnje ulja na 8.000 Km vozim oko 20.000 Km godisnje znaci kostace me malo preko $200 godisnje da promenim ulje na vreme i ne strepim kako sam vozio, u kojim uslovima itd.
Prosta racunica, redovna zamena ulja je nesto najjednostavnije i najjeftinije sto mozete da uradite za "zdravlje" svog auta.
Pozdrav iz Toronta.

NemanjaBg

pre 3 godine

Megan 4, u srevisnoj stoji na 30.000 ili 1 god. Kad sam ga uzeo iz salona rekli su mi na 15.000 ili 1 god. Kako prelazim otprilike 100.000 km godišnje, odlučio sam da menjam na 20.000 ulje i sve filtere ili ti 4-5 puta godišnje. Takođe za veliki servis je interval 120.000, serviser preporučio na 60.000. Pojavim se ja na 60.000 km, otprilike 7 meseci nakon kupovine i rekli su mi ipak čekaj ti 120.000. Na autu trenutno 220.000 km, 11 puta menjamo ulje i sledeći put ide i veliki i mali servis. Inače auto je star malo više od 2 god
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (daki, 21. jul 2020 16:56)

Vozi Megana a prelazi 100k godisnje... hahahah koliko gluposti ovde mozes da procitas. Cudi me da neko nije napisao koliko cesto menja ulje na avionu i koliko prelazi. Kad vec pricamo bajke... sto da ne. :)

Alex

pre 3 godine

Sto znaci da vas dvojica ili lupate, ili je u Nemackoj ostalo samo 20-50% Nemaca a da su svi ostali Bugari, Rumuni, Bosanci ...
(dule, 21. jul 2020 13:42)
Biće da je ovo prvo.

Serviser

pre 3 godine

Sve preko 15.000 km je mnogo koliko god da je kvalitetno ulje, na servisnim intervalima od 30.000 km, motori mnogo brze stradaju a narocito bregasta osovina jer ulje preko 20.000 izgubi viskozitet za skoro 50 % !

Ivanbg

pre 3 godine

Tesla model 3: nema ulja, nema svecica, nema servisa, nema benzina. Punim ga kod kuce. Prelazim oko 50 km dnevno (posao-nazad), dopunjavam svaki dan tih 50 km za 1h (Teslin punjac u garazi). Imam solarne celije na kuci - troskovi za gorivo sa 250 evra spali na 0.
Pozdrav iz Svedske
(Kukuruzovic, 21. jul 2020 18:06) # Link komentara


Vidi ovoga... umro bi da se ne javi iz Svedske. Pa sto prijatelju citas vesti u Srbiji kada si tamo? :) Sta ti vredi da odes, kad te tamo niko ne ceni... moras da se pokazes kod kuce. :) Jel ta filozofija? Koja tuga od coveka...

C i n i k

pre 3 godine

Mogu da se slozim s textom,ako je 80,90 % duza relacija slobodno menjajte na 30 000.
Ako je 50/50 onda na oko 20,25 000.
Nekiprosecan mali servis trebalo bi da bude na oko 15,20 000 ako je ulje sintetika.

Kukuruzovic

pre 3 godine

Tesla model 3: nema ulja, nema svecica, nema servisa, nema benzina. Punim ga kod kuce. Prelazim oko 50 km dnevno (posao-nazad), dopunjavam svaki dan tih 50 km za 1h (Teslin punjac u garazi). Imam solarne celije na kuci - troskovi za gorivo sa 250 evra spali na 0.
Pozdrav iz Svedske

vruća jaretina

pre 3 godine

Pa ja sam se svadjao u audi servisu u Parizu da mi uradi servis na 15.000. Gledao me kao ludaka. Kaze servis se radi na 30.000 ... uradio je na kraju, naravno platio sam, ali mislio je da nisam normalan
(Mirko, 21. jul 2020 16:33)

srbin može pobeći iz sela, ali selo iz njega nikada.

france

pre 3 godine

Primjetio sam da mi auto posle 15k pocinje trositi mnogo vise ulja, ali do tada dospem dva puta oko 200 ml i to je to. Koristim Castrol 5-30LL.

Gertruda

pre 3 godine

Stvarno je tužno kad shvatiš da apsolutno niko nije provalio foru ovog lika što vozi električni BMW i priča kako mu nikad nije menjao ulje. Prepuna Srbija stručnjaka za automobile, a niko ne zna šta je BMW i3.

Nemanja

pre 3 godine

@ daki, 21. jul 2020 16:56

Molim te mi objasni kako godisnje uspes da predjes 100.000 km? Gde zivis, cime se bavis, koliko provedes dnevno u kolima? Oduvek me je zanimalo kako neko uspe da izveze tolike kilometraze...

Koks i

pre 3 godine

Sve sami stručnjaci ajde evo posto se ovim bavim da nešto i naučim ljude. Dakle 30000 je sasvim OK vrlo često je interval i na 50000 km.
Auto industrija je vrlo blizu trenutka bez zamene ulja kao npr bez dokazivanja lezaja točka sto je ranije bilo nemoguće.

Boba ns

pre 3 godine

Vozio 318d E90 od 2009 do 2017
7 promena ulja i samim tim sedam servisa u ovlaštenom servisu. Prešao 210000 km
To mi je bio jedini trošak na autu
Promenu ulja je najavljivao kompjuter. Izmedju 27000 i 33000. Ulje 0W-30 Castrol edge

ns ja

pre 3 godine

U meganu 3, dizel, pod garancijom, 1x godišnje ili 10kkm standard ulja RN 720! Ubih se s njima da mi izlistaju kvalitet ulja proizvođača po ACEA i/ili API standardima!!! Ne piše u servisnoj knjižici!! Jedva čekam da istekne još godinu dana garancija i samo ELF 5W 30 na 15kkm.

U EU preporučeno na 30kkm ili 1x u 2 godine, a naši manijaci u ovlašćenom servisu smanjili na 1x godišnje ili 10kkm!Da su makar rekli na 15hiljada pa hajde ok, ali da radim tri servisa u 2 godine je veoma glupo!

Svi filteri su potpuno čisti, da ga ne gledam dok radi ne bi ih ni menjao ali bi ukalkulisao trošak! filter dizel goriva na 20-30 hiljada je ok zameniti, e tu me zanima ko ima iskustva za savet jer u ovlašćenom servisu svaki drugi servis tj 20kkm zamena ovog filtera (original 50 eur) Da li je u redu i ovaj filter menjati npr svaki drugi servis ali na 30 hiljada km?

***Da naravno, kada kupujem auto obavezno tražim i specifikaciju svih delova i cene svih servisa koje sam dužan da obavim u ovlašćenom servisu kako ne bih izgubio garanciju - to je trošak koji ja računam u cenu novog automobila.

Gti

pre 3 godine

Menjam na 10000 i boli me uvo.
Kad sam čuo za te intervale od 30000 mislio sam da me neko zajebava.
Mislim da su auto kao proizvod degradirali skroz, baš sa tim čipovima, senzorima, i operativnim sistemima...
Čuj auto zna?! Nedam staru kršinu kojoj ni za pojas ne pišti za te tačskrin plastikanere pune senzora i ostalih džidžubidža. Sve je to pravljeno da ti uzme zadnju kintu iz džepa!

zzz

pre 3 godine

Nikako ulje na 30 000 smrt za motor!
(Siniša, 21. jul 2020 10:40)
Tako je! Sta znaju inzenjeri BMW, VW, Audija, ako vam Sinisa kaze da to ne valja onda je to tako!

kole

pre 3 godine

Kava borba i koliko frke oko glupog ulja i automobila. Dali gledate sta jedete, sta pijete i udisete. Svaki drugi vozac pusi dok vozi, trujuci i sebe i clanove porodice porodice. Jaka i masna hrana uz konzumiranje alkoholnih pica proizvedenih u sumnjivim kucnim uslovima nas smestaju na celo Evrope po broju srcanih oboljenja. Kada ste zadnji put preventivno uradili labaratoriju krvi i mokrace. Kada ste otisli kod kardiologa na pregled i stali na vagu. Kada ste prosetali po prirodi, a da posle niste seli u kafanu i zatrpali stomak rostiljem i pivom. Ulje menjate kako je proizvodjac propisao, a brinite o sebi i svom zdravlju. Kola cete lako da kupite ako ste zdravi i vitalni.

zzz

pre 3 godine

Vozi Audi A4, 35 TFSI (2.0, 150ks) i servis ulja mi je na svakih 30.000km ili 2 god. Platio sam sada servis kod Audija 525 svajcarskih franaka. Samo ulje i filter. Mislim da je to ok na po 30.000km. Valjda oni bolje znaju od mene/nas?
(D10S, 21. jul 2020 12:46)
Ma sta oni znaju? Vidis po minusuma da nemaju pojma ti iz Audija u Svajcarskoj. Pitaj majstor Mileta iz Malog mokrog luga, on zna da to mora na 10k i nikako drugacije!

//,,

pre 3 godine

Neverovatna je cinjenica, da su ljudi objavili sjajan clanak, gde je sve objasnjeno, zasto je na 30 hiljada, zasto moze ranije i sve ostalo, ali dzaba, svi komentarisu naslov i svi imaju svoju filozofiju! Drugo, svi pricamo o ulju, koje moze kod novih kola 30 hiljada bez problema, a sta cemo sa filterima? Ja vozim nov auto, 95% gradska voznja, znate li vi kakav je filter vazduha nakon predjenih 15 hiljada? Potpuno crn i zapusen! Dakle, procitajte clanak, sve lepo pise!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ran

Cuj sve je fino objasnjeno. Zasto bih ja vjerovao novinarima koji
misle da se razumije u mehaniku. Uz auto dobijes i 'service book'
gdje pise sta, i kad. Moje dugogodisnje iskustvo u renomiranim
sevisima mi je bitnije nego misljenje nekog novinara koji mozda ni
ulje zamijenio a kamoli da zna vise od toga. Pun je YT 'strucnjaka'
koji daju sebi za pravo da pametuju kad porede automobile a ni jedan
od njih nije uporedio cijenu odrzavanja i vanredne troskove. Danas ne
mozes vjerovati ni mehanicaima koji su vise trgovci nego majstori.
I da, ja mijenjam ulje svakih 6-7k km, dva puta ulje jednom filter...
Na odrzavanju auta ne treba stediti.

Ne volim da se kockam

pre 3 godine

Promena ulja znaci i mali pregled auta, cisto da vidis da li je sve na svom mestu i da se napumpaju gume. 30000 znaci 3 godine ili duze bez provere. To mi je malo vise partija pokera nego voznja auta.

Mirko

pre 3 godine

Pa ja sam se svadjao u audi servisu u Parizu da mi uradi servis na 15.000. Gledao me kao ludaka. Kaze servis se radi na 30.000 ... uradio je na kraju, naravno platio sam, ali mislio je da nisam normalan (audi a4 kupljen u srbiji koji sam prevezeo u Pariz jer sam se preselio)

zzz

pre 3 godine

Svaki ce ti pametan majstor reci da na autu starijem 10+ godina menjas ulje svakih 10 000 km plafon kao i filter goriva... Nase gorivo je katastrofalnog kvaliteta...
(Sone, 21. jul 2020 12:30)
A zasto bas na 10k? Zasto ne recimo na 7k ili 8k, ili mozda 5k? Ko je taj genije koji je odredio da je bas 10k km pravo vreme za zamenu ulja?

//,,

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica,

Kladim se da ti nisi vidio karike niti znas cemu sluze. Neznanjem se ne
treba hvaliti.

realan

pre 3 godine

Opel Insignia 2015. Kupljena nova u Srbiji - servisni interval 30.000km ili 1 god

Peugeot 508 2019. kupljen nov u Srbiji - servisni interval 30.000km ili 1 god

Passat B8 2016. kupljen nov u Srbiji - servisni interval 15.000km ili 1 god. U inostranstvu je ovaj interval 30.000 km

Ovo su sve fabricke/servisne preporuke.

Kod VW-a, ulje za Istocnoevropska trzista i Zapadnoevropska nisu istog kvaliteta. Ili je u pitanju interes lokalnog zastupnika

Živan

pre 3 godine

Meni taj isti Švaba, kad sam išao direkt u fabriku da preuzmem kola, rekao “Zamena ulja ti je posle 30.000 ili dve godine”.
(Živan, 21. jul 2020 14:05)

Misliš u AC Čačak da preuzmes skodilaka i glumiš mafiju?
(marinkoPantoc, 21. jul 2020 15:21)

Pa sad, ne znam šta bih ti rekao...ako ti je tako lakše...

daki

pre 3 godine

Megan 4, u srevisnoj stoji na 30.000 ili 1 god. Kad sam ga uzeo iz salona rekli su mi na 15.000 ili 1 god. Kako prelazim otprilike 100.000 km godišnje, odlučio sam da menjam na 20.000 ulje i sve filtere ili ti 4-5 puta godišnje. Takođe za veliki servis je interval 120.000, serviser preporučio na 60.000. Pojavim se ja na 60.000 km, otprilike 7 meseci nakon kupovine i rekli su mi ipak čekaj ti 120.000. Na autu trenutno 220.000 km, 11 puta menjamo ulje i sledeći put ide i veliki i mali servis. Inače auto je star malo više od 2 god

Živan

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica,

Kladim se da ti nisi vidio karike niti znas cemu sluze. Neznanjem se ne
treba hvaliti.
(//,,, 21. jul 2020 16:28)

Kad smo kod neznanja, jel znaš ti šta je BMW I3? Ili ironija?

jojufff

pre 3 godine

Na svakih 10k ili godinu dana.

ulje po preporuci proizvođača i sve filtere zamjenim.
automiblij je star oko 10-tak godina i 100 EUR godišnje i nije trošak..moj je automobil u krajnjem slučaju..nije od komšije.

marinkoPantoc

pre 3 godine

(BMW X1 Xdrive, 21. jul 2020 14:59)

Pozdrav i tebi, i bez ljutnje neko ko je kupio novi x1 ne može biti ozbiljno shvaćen :)

Bojan

pre 3 godine

google. Ukucas oil test. Vidis da je nakon 20.000 milja,ne km, ulje potpuno bezbedno za koriscenje bar jos 10.000. Milja. Shvatis da majstori uzimaju najsladju kintu na sitnim stvarima,bolje 5 malih servisa dnevno nego neka zafrkancija za iste pare i vreme. Ko menja pre 15.000 km je potpuno bacio novac a pritom i zagadio prirodu onoliko. 90% servisa se zimi greje na vase dotrajalo ulje. Razmislite malo o svemu.

Toronto

pre 3 godine

Svaba menja ulje na 30.000 km, proda auto posle 2 godine. Onda bugarin, rumun, srbin, bosanac... doliva ulje svaki mesec, a menja katran crno ulje dva puta godisnje.
(NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:23)

Grešiš druže, kod novijih automobila(recimo dizela)motor je najmanji problem. Svi oni prelaze preko 300k lagano. Problem su prateći delovi, turbina, dizne, pumpe visokog pritiska, plivajući zamajci itd. E, Švaba svestan šta ga čeka rešava se automobila nakon 3-5 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (statuskan, 21. jul 2020 12:39)

Zaista ne znam odakle potiče balkanski mit da se u Nemačkoj (ili bilo kojoj zapadnoj zemlji) kupuju novi automobili na 2-5 godina. Zer zaista mislite da bi ta društva bila tako bogata da se tako ponašaju? Po hiljaditi put, automobili kupljeni novi se voze dok ne počnu da prave probleme, a to je uglavnom 8-10 godina (nekad i više). Na lizing se uzimaju automobili na 3-5 godina i to uglavnom uzimaju firme, jer je to prilično skupo za privatna lica. Uz lizing idu i ograničenja u godišnjoj kilometraži i sl. Plaćate veoma skupe penale ako prekoračite kilometražu, kao i za svako, pa i najmanja oštećeje na vozilu. Firmama se to isplati jer prijavljuju kao trošak pa imaju veliki povračaj poreza, a nemaju perljancije sa starim krševima.

Nikola 144.000

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica, 21. jul 2020 14:53)

Ulje za kocnice nisam imao potrebe nikad ni da menjam ni da dolivam. Nivo ulja je kod mene uvek isti, a kocnice rade k'o "podmazane". Vozim iskljucivo "japance", a motorno ulje i uljni filter menjam na 20.000 predjenih. To je to.

marinkoPantoc

pre 3 godine

Meni taj isti Švaba, kad sam išao direkt u fabriku da preuzmem kola, rekao “Zamena ulja ti je posle 30.000 ili dve godine”.
(Živan, 21. jul 2020 14:05)

Misliš u AC Čačak da preuzmes skodilaka i glumiš mafiju?

Neko iz provincije u kojoj provejava cisti vatduh

pre 3 godine

Neverovatna je cinjenica, da su ljudi objavili sjajan clanak, gde je sve objasnjeno, zasto je na 30 hiljada, zasto moze ranije i sve ostalo, ali dzaba, svi komentarisu naslov i svi imaju svoju filozofiju! Drugo, svi pricamo o ulju, koje moze kod novih kola 30 hiljada bez problema, a sta cemo sa filterima? Ja vozim nov auto, 95% gradska voznja, znate li vi kakav je filter vazduha nakon predjenih 15 hiljada? Potpuno crn i zapusen! Dakle, procitajte clanak, sve lepo pise!
(rani, 21. jul 2020 14:50)

Ovo u vezi vazdusnog filtera verujem ti na rec, ti mora da si iz BG?

Max

pre 3 godine

Radim servis svog dizela na svakih 10.000 u ovlašćenom servisu. Tada zamijenim i filter ulja, naravno. A na sledećih 10.000 mijenjam sve ostale filtere(goriva,vazduha...). Takva je preporuka servisa. Veliki na 60.000. Znam da "može i drugačije, jeftinije" ,ali sa mnom je uvijek moja porodica i oni su mi sve na svijetu. Ne želim da razmišljam "šta ako" jer sam htio da uštedim pare. Prelazim oko 40.000 godišnje. Na proljeće poliranje a na kraj ljeta dubinsko pranje i novi brisači. Gume uvijek dobre, ljetnje i zimske u svoje vrijeme. Ne kalkulišem više zbog 50€. Pozdrav svim dobrim ljudima.

Fudbaler

pre 3 godine

upio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica, 21. jul 2020 14:53)

Druze, ulje je najbitnije da je sveze i dobro. To ti odreduje duzinu opstanka motora. preporuka je da menenjate svakih 10 000 km ako zelite da vam auto duze ide i bude u boljem stanju. Cak iako odlucite da nista drugo ne radite na autu ulje mlrate menjati minimum jednom godisnje ili max 15000 km..

Max

pre 3 godine

Da, zaboravio sam još: kad povezem auto u servis uvijek im kažem da pregledaju kompletan auto. Uglavnom je uvijek sve u redu. Ili mi kažu: " Za oko 5.000km treba da zamijenite disk pločice"ili nešto slično. I daju mi predračun. Do tada skupim toliko. I prije registracije obavezno kod njih odradim kontrolni tehnički. Auto je star 6 godina.

Filip Stojanović

pre 3 godine

Kia Ceed 2017. godiste... 15000km ili godinu dana. Tako je proizvodjac oducio, za nase trziste.
Jedino nije bas tacno da je servis malo skupli u ovlascenom... Ozbiljno je skupli... mene mali servis u Kiji pre 3 nedelje izasao 19400 dinara. Znaci filteri i ulje.

Aleks

pre 3 godine

ovakve diskusije sam i ja imao u Srbiji i tu je sustina kako uspeti da 10 godina star auto izdrzi jos 20 godina sa sumnjivom kilometrazom posle Bog zna koliko vlasnika. Preselio sam se u Nemacku pre nekih 4-5 godina i posle par meseci kupio polovan auto u auto kuci. Krenuo da pricam sa prodavcem o servisu i on me lepo pitao "sto Vas to zanima kada ce Vas automobil sam upozoriti da je servis neophodan!?". Kasnije sam shvatio da bi jednostavno trebalo da menjam sve kako je proizvodjac propisao (vozio ford pa presao na bmw) i nikada nikakav problem nisam imao. Sada vozim auto "kupljen" na lizing i isto samo jednostavno postujem sve sto mi izadje na tabli. Em ne razmisljam sta je bolje (lizing vracam za 3 godine, pa me iskreno bas i briga), em nemam problema i ne boli glava... Na zalost, takav standard je za Srbiju jos uvek nedostizan. Moje iskustvo steceno u Srbiji, sto vam novcanik dozvoljava kraci interval zamene ulja i filtera, to bolje...

donatelo

pre 3 godine

Vi koji ste celog zivota vozili golfa dvojku i dalje ga vozite.. Ili peresli, Fiat stilo jtd i kao da, ste zajahali auto od milion eura vi i dalje menjajte ullje na 8000.ili 10000..novi motori nova tehnoligija.. A vi i dalje zivite u eri golfa dvojke.. Reko cekiic majstor da, se menja ulje na 10000

perica

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.

Živan

pre 3 godine

Svaba kaze "wer gut schmiert, der gut fährt" - ko dobro podmazuje, taj dobro vozi. A vi menjajte ulje na 30.000 km.
(NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:31)

Meni taj isti Švaba, kad sam išao direkt u fabriku da preuzmem kola, rekao “Zamena ulja ti je posle 30.000 ili dve godine”.

sasa

pre 3 godine

Smesna prica - zamena ulja na 30.000. Bilo koji noviji auto ce sagoreti pola ulja, u zabarskim kolima nece ostati kap ulja. Novi Bmw fabricki trosi litar do dva na 10.000! Koji to auto moze da podnese, pogotovo sto u novija vozila ide malo ulja.?

preferisco dirti addio

pre 3 godine

Mjenjam jednom godisnje, u avgustu odradim mali servis, koliko god da sam presao, nekad to bude 20-25k a ove godine ce biti 15 jer zbog korone nidje posebno ne mrdam.. Bmw tj komp auta kaze 30k prvi servis, treci opada na 27k pa peti na 25, pa na 23 itd .. Nikad problem evo punih 9 godina, 2.0 dizel automatik, sve ispravno, odrzavanje po PS, pomalo skupo za nase pojmove, to jeste, nema crnog dima, ne trosi ulje, auspuh je stvarno cist, e sad za NOx pojma nemam, tu ionako svi lazu.. Vozicu ga do prvog skupog kvara, popravim, prodam, opet kupim isto samo aktuelni model.. Zamijenio bih ga novijim ali to je bacanje para dok god stari dobro sluzi.. BMW for life (ali samo nov ili sa dobro provjerenom istorijom)

Radovan

pre 3 godine

Menjajte ulje, na proleće posle zimske vožnje, i u jesen posle letnje vožnje.

Na proleće izbacite ulje koje je puno kondenzacije od vlage u vazduhu i od goriva zbog zimske vožnje, a na jesen izbacite ulje koje je puno sitnih čestica koje su prošle kroz filter vazduha tokom letnje vožnje po prašini.
U isto vreme zamenite i filter ulja i filter vazduha.

Takođe, ko prelazi velike kilometraže, za njega je monogradno ulje, odnosno ulje samo za zimsku sezonu i samo za leto. Ovo je identično prethodno navedenom.

Ulje se menja po sledećim kriterijima:
- prisustvo stranih čestica u ulju: od spoljne atmosfere,kondenzata i od strugotine motora
- gubitak podmazujućih i deterdžentnih svojstava ulja
- broj radnih sata motora (nekada bio brojač na tabli) + uslovi rada
- ukupan broj obrtaja radilice (nekada bio brojač na tabli u milionima) + uslovi rada
- sve ovo napred nabrojano je za firme, a za nas civile idu preporuke fabrike o pređenoj kilometraži + pretpostavljeni uslovi rada.

Najbolje je ipak monogradno ulje. Naši kontinentalni uslovi te nateraju da menjaš prema vremenu zima-leto.

NS oldtajmer

pre 3 godine

# dule.... duleeence
mislio sam na stanovnike navedenih drzava na Balkanu koji takva vozila kupuju odmah sa slepera koji ih doveze u njihove domovine.... pa za dodatnu ustedu kupuju ulje na buvljaku i voze, jel, 30000 km. 30000 se mozda vozi sa ful-sintetik uljem poznatih marki koje se kupuje u proverenim prodavnicama, i cija litra kosta 15-20 evra... 'ajde filozofi ko od vas daje 60 -80 evra za 4 l ulja, ili je i ono sa buvljaka "original" dobro za 30000 km.
Sto se tice vas sa BMWima, vas koji uglavnom nemate novca za originalne delove koje ce vam ugraditi ovlasceni servis, vi uvek sve znate bolje od svih. Narocito koji butan gas da ugradite u njega, ali boze moj - selo vam zavidi

//,,

pre 3 godine

Zamjena ulja nije servis. Sjecate li se kad smo na benzinskoj pumpi
mijenjali ulje. Ono je bilo prava stvar, kupis ulje i sam zamjenis
za 2min.

NisamOvca

pre 3 godine

"Vozi Audi A4, 35 TFSI (2.0, 150ks) i servis ulja mi je na svakih 30.000km ili 2 god. Platio sam sada servis kod Audija 525 svajcarskih franaka. Samo ulje i filter."

Auuuu. Da si kupio delove sam izasli bi te 100evra maks +20evra u Srbiji majstoru ruke.

komsa sa prvog

pre 3 godine

Radim u firmi gde imamo 15 kombija za distribuciju horeca kanala. Stalno se voze po BG. Ulje se menja na 15.000km i kupujemo ulja od NIS-a. Posto smo se uverili u kvalitet tih ulja, dosta nas zaposlenih pocelimo smo NIS-ova ulja da koristimo. Licno vozim Audi A4 B7 2.0tdi 8ventila, i prvo je moj majstor negodovao sto uzimam NIS-ova ulja, sada posle 2godine, poceo je on i drugima da ih preporucuje. I slazem se sa vecinom komentara da je bolje promeniti cesce ulje. Nema stete. Lep pozdrav svima

BMW X1 Xdrive

pre 3 godine

Kupio sam nov BMW X1 2018. OIL CHANGE 1 godišnje ili na 10,000 milja=16,000 km. Nije da mi je to rekao neko iz servisa nego to stoji u knjizi koja dolazi sa autom, plus na instrument tabli mozete provjeriti. Ovo nije slucaj samo sa BMW nego i sa drugim autima. A za 30,000 km to niti sam čuo a niti video. Za mene to ne stoji. Jer da je to tako onda bi i proizvodjači automobila to napisali u Car Manual,umesto 16,000 km. napisali bi 30,000 km.
Pozdrav iz Nju Jorka.

Aleks

pre 3 godine

Menjam ulje na 10000km, takodje dok sam imao automatik radio sam na 50000km servis menjaca. Sadasnji auto sintetika 5w-30. Potpuno drugaciji zvuk motora posle zamene ulja.
Za 13 godina voznje nisam imao ozbiljniji kvar a promenio sam 4 auta.

Kinez iz Japana

pre 3 godine

@[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Kekec, 21. jul 2020 12:27)

Veci motori imaju kraci interval tj manje km do zamene.

rani

pre 3 godine

Neverovatna je cinjenica, da su ljudi objavili sjajan clanak, gde je sve objasnjeno, zasto je na 30 hiljada, zasto moze ranije i sve ostalo, ali dzaba, svi komentarisu naslov i svi imaju svoju filozofiju! Drugo, svi pricamo o ulju, koje moze kod novih kola 30 hiljada bez problema, a sta cemo sa filterima? Ja vozim nov auto, 95% gradska voznja, znate li vi kakav je filter vazduha nakon predjenih 15 hiljada? Potpuno crn i zapusen! Dakle, procitajte clanak, sve lepo pise!

Duško Katran

pre 3 godine

audi a6, 390 000km, u knjižici piše zamena na 30000 i što bi ja sad glumio pametnu srbendu, kad su čitavi timovi testirali taj automobil i propisali šta i kako.. Automobil radi perfektno, dosad ništa ozbiljno uloženo, iako sam čitao po forumima, menjajte ulje na pola intervala, stradava uljna pumpa, i, ono obavezno, drugar menjao...

Smeh

pre 3 godine

Dajte malo realnosti. Ako kupuješ nov auto sigurno imaš i za zamenu svega. Samo budala će kupiti auto koji ne može da održava. Unapred bačene pare.

dule

pre 3 godine

Svaba menja ulje na 30.000 km, proda auto posle 2 godine. Onda bugarin, rumun, srbin, bosanac... doliva ulje svaki mesec, a menja katran crno ulje dva puta godisnje.
(NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:23)

Grešiš druže, kod novijih automobila(recimo dizela)motor je najmanji problem. Svi oni prelaze preko 300k lagano. Problem su prateći delovi, turbina, dizne, pumpe visokog pritiska, plivajući zamajci itd. E, Švaba svestan šta ga čeka rešava se automobila nakon 3-5 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (statuskan, 21. jul 2020 12:39)


Prosecna starost automobila u Nemackoj je oko 10 godina (2018 je bila 9,5).

Sto znaci da vas dvojica ili lupate, ili je u Nemackoj ostalo samo 20-50% Nemaca a da su svi ostali Bugari, Rumuni, Bosanci ...

Jovan

pre 3 godine

Jednom godisnje ili 15-20k km, ako imate prilike, sipajte mineralno i menjajte cesce i motor ce biti neunistiv. Mineralno na svakih 3-5k km. Sinteticko je plastika, prosto se stvrdne ako ne menjate dugo. Ima varijanta sa motorflush, sto nije lose ako se izvede kako treba.

Zastava101Specijal

pre 3 godine

Opel Vectra C 2.0 ditd menjanje ulja na 60 hiljada, kada mi je rečeno prvi put mislio sam da je greška, ulje nisam menjao nikada pre 40 hiljada auto vozio 15 godina ne nešto mnogo kilometara (prešao 290 hkm) i prodao tipu koji ga još vozi nikakvih problema sa motorom nije bilo.

Z.KG

pre 3 godine

ulje motor cuva ..ja menjam na 6000km..inace jtd motor
(racki, 21. jul 2020 12:49)

Menjaj mu na 1.000 km ili mesec dana (šta pre istekne), biće bolje za motor

Mad Max

pre 3 godine

Ja menjam ulje i sve filtere na svakih 10000 km a svecice na 30000 km.
(Mad Max, 21. jul 2020 10:08)

Svecice menjas? Nisam ni znao da to jos neko radi... Ili ti vozis nekog Golfa dvicu, Juga mozda?
(Harry, 21. jul 2020 10:41)

Zasto mislis da vozim Golfa II ili Juga?

GuA

pre 3 godine

Ulje mjenjam na svakih 20k-30k kako je BMW i propisao. U aktorizovanom servisu. Nikakvih problema.
(Dante, 21. jul 2020 10:18)

Dugo će tako motor... Blago sledećem vlasniku.
(marinkoPantoc, 21. jul 2020 11:12)

Ja sam na BMW-u (M47) menjao ulje na 30k i presao 400k tako. Na kraju je crkao transfer case a ne motor. Za auto koji prelazi veliku kilometrazu posebno van grada i moderna ulja 30k interval nije puno.

Tadija

pre 3 godine

Ne vidim ništa sporno u tome da se motorno ulje promeni na 30.000 km ako neko toliko prelazi godišnje i to uglavnom po otvorenom putu umerenim brzinama. Pa neće valjda svaka 4 meseca da menja ulje. Oni koji prelaze velike kilometraže u gradu, naravno da ulje treba češće da menjaju. Suština je u uslovima eksploatacije, a ne u pukoj kilometraži. Pored toga, fabrika koja je proizvela određeni automobil najbolje zna koje ulje se sipa u motor i na koliko se menja, osim naravno ako verujete u kojekakve teorije zavere da se duži servisni intervali propisuju zbog nečijeg interesa. U svakoj servisnoj knjižici imate posebne napomene, pa tako i za zamenu motornog ulja i svuda se posebno naglase otežani uslovi vožnje, a to je svakako grad, puno hladnih startova, vožnja van asfalta i sl. Za prosečnog korisnika automobila nije realno da menja ulje na 30.000 km, jer velika većina vozača, naročito u Srbiji, sigurno ne prelazi 30.000 km godišnje na otvorenom putu, već je to uglavnom neka kombinovana vožnja sa dobrim učešćem gradske vožnje. Imajući sve to u vidu, realan interval zamene ulja za prosečnog vozača u Srbiji je 10.000 km ili jednom godišnje i to je to.

ZemiLemi

pre 3 godine

Ford fiesta 2003, 1.25 benzinac, 296,000km menjam na svakih 10,000 i teram. Drugi auto bmw x1 2012, 1.8d awd, 126,000km menjam na 15-20,000 iako kazu moze do 30,000. Teraju bez problema!!

Ajmo malo realno

pre 3 godine

Nov auto, servis na 30.000, do velikog servisa.
Veliki servis (vw) je propisan na 210.000.
Posle velikog servisa (posle 200.000), servis ide na 15.000...ako je auto prešao 400.000 i više, servis ide na 10.000.
90% automobila kod nas je prešlo više od 500.000 i servis se radi na 10-12.000.

Kekec

pre 3 godine

U Kanadi, vozim Mazdu i menjam ulje i filter svakih 8 hiljada ili na 4 meseca; šta prvo dodje. Imam dil sa Mazdom tako da me menjanje ulja i filter ne koštaju ništa nakon 8 servisa...free oil change for life

Bracalic

pre 3 godine

Menjam na 8-10k toliko godisnje i predjem(90%grad) benzinac.
Ulje gubi svojstva vremenom i kilometrazom, trose se aditivi iz njega i treba ga dolivati da se obnove aditivi. Zbog varijabilne remenice, mehanicar mi je rekao da ga drzim na max. Proveravati/dolivati barem jednom mesecno, pred duzi put itd. Moj 1.6 potrosi 0.5-0.7l izmedju zamena(staje 5l)
P.S. Da se trose aditivi kod mene se vidi oko 7k krece vise da se trosi ulje-vreme za zamenu.

navijac

pre 3 godine

@Ulje mjenjam na svakih 20k-30k kako je BMW i propisao. U aktorizovanom servisu. Nikakvih problema.
(Dante, 21. jul 2020 10:18)

A moras da pogledas sta je proizvodjac ulja propisao, na koliko ulje gubi svoje svojstvo. Obicno to bude posle godinu dana. Dakle ako u godinu dana predjes 20 hiljada, ok je menjati tada. Ako prodje godinu dana, za zamenu je pa makar presao i 3 hiljade.

Neko ko voli svoju zemlju, ali od ljubavi se ne živi

pre 3 godine

U ovlašćenom servisu mi je rečeno da mogu da menjam ulje na 30 000, jer auto nije prešao više od 200 000 kilometara. Posle toga treba raditi mali servis na 10 000 km-a. Bilo mi je čudno, jer mi i bord uvek resetuju na 30 000 km-a. Kako god, ja odradim servis na 12 - 13 000, da me ne boli glava.

D10S

pre 3 godine

Vozi Audi A4, 35 TFSI (2.0, 150ks) i servis ulja mi je na svakih 30.000km ili 2 god. Platio sam sada servis kod Audija 525 svajcarskih franaka. Samo ulje i filter. Mislim da je to ok na po 30.000km. Valjda oni bolje znaju od mene/nas?

Alamunja

pre 3 godine

To je nova tehnologija motornih ulja, i logicno je da je testirano da moze i vise od 30000km. Ali je do te kilometraze bezbedno za motor.
Kod nas u Srbiji ce se uvek naci strucnjaci koji savetuju na 10 ili 15k, iz razloga jer su na nivou tehnologije iz 90' ih.

Aleksa

pre 3 godine

Nakon 22 god. starog kupim 6 godina star polovnjak (to je bilo pre 10 god). Gledao sam ga kao svetinju! Ulje menjao na 3000 ili na pola godine (jer ne prelazim mnogo) i tako dve godine a onda sam prešao na "normalan" mod pa na godinu i ako nikad nisam prešao ni 7000 godišnje (uglavnom grad). Sadašnji vlasnik ima sreće a ja sam uzeo 5 godina star i bez obzira koliko god da je preporučena zamena meni su u ovlašćenom servisu namestili obaveštenje i lampicu na ravno godinu dana. Koliko sam prešao za ovu godinu dovoljno će vam reći da sam na početku korone sipao pun rezervoar koji sam tek sada potrošio. Da li sam sad zavistan od nameštanja mehaničara na vremenski interval ili je auto "pametan" pa me opominje nakon ravno godinu ne znam.... i ako mrzim da sam uslovljen svakako ću raditi bez obzira na kilometražu godišnje zamenu jer se ispostavilo kao dobra stvar.

Princ od Poblaća

pre 3 godine

Nisam znao da ulje mora da se menja. Kad zafali, ja dolijem vode.
(oscar, 21. jul 2020 12:02)
Bravo majstore, slatko me nasmeja!
Ubaci i par kuglagera da bolje napravi smešu ?

Jovan M.

pre 3 godine

Kada sam kupio auti, rečeno mi je da se ulje menja na 30.000 km. Ako auto na 10.000 traži zamenu ulja, onda je to problem proizvođača koji on treba da reši o svom trošku. U suprotnom, proizvođač je napravio prevaru i obmanuo potrošača.

NS oldtajmer

pre 3 godine

Svaba menja ulje na 30.000 km, proda auto posle 2 godine. Onda bugarin, rumun, srbin, bosanac... doliva ulje svaki mesec, a menja katran crno ulje dva puta godisnje.

DRIVER

pre 3 godine

Ma nema govora da se menja na 30000km! Ako je mineralno ulje u motoru, menjajte ga na svakih 5000km, a ako je sintetika ili polusintetika, menjajte na 7000km do maksimalnih 10000km. Nije 4-5 litara ulja vredno toga, da se uništi motor. Ulja koja su kod nas prisutna, su daleko nižeg kvaliteta od ulja koja se koriste u EU. Svaki put treba promeniti i filter za ulje i nema zime.

Pufta

pre 3 godine

Preko 15 god sam mušterija u VW servisu.. Long life servis na 20 000km uvek radim.. niti kontrolišem ulje niti me zanima.. auto naravno radi besprekorno..

Sone

pre 3 godine

Svaki ce ti pametan majstor reci da na autu starijem 10+ godina menjas ulje svakih 10 000 km plafon kao i filter goriva... Nase gorivo je katastrofalnog kvaliteta...

Mladen

pre 3 godine

Ja sam pre 2 godine napravio krug oko Blatičkog mora za 8 dana i 8500km.

Tog meseca sam bio i do Vlasinskog jezera.

Posetio sam majstora u razmaku od oko 2 meseca. Kada sam došao, i rekao da je pao nivo ulja i da bih da menjam, mislio je da nije dobro zavio čep.

Daewoo Lanos, na 170.000km

statuskan

pre 3 godine

Svaba menja ulje na 30.000 km, proda auto posle 2 godine. Onda bugarin, rumun, srbin, bosanac... doliva ulje svaki mesec, a menja katran crno ulje dva puta godisnje.
(NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:23)

Grešiš druže, kod novijih automobila(recimo dizela)motor je najmanji problem. Svi oni prelaze preko 300k lagano. Problem su prateći delovi, turbina, dizne, pumpe visokog pritiska, plivajući zamajci itd. E, Švaba svestan šta ga čeka rešava se automobila nakon 3-5 godina.

Alex

pre 3 godine

Zavisi od načina upotrebe auta. Koristim dva auta - službeni poslovno, standardno 2l dizelas, ulje se menja u servisu u servisno odredjenim terminima - nikad problema sa motorom ili povecanom potrošnjom ulja nisam imao. Auto se menja na 200k ili +- 3 godine. Uglavnom vožnja po auto putu i nešto gradske vožnje (30%)

Privatno koristim benzinca 10 - 15 k godišnje, ulje se menja 1 x godišnje , ne obzira na predjenu kilometrazu. Isto tako nikakvih problema sa potrošnjom ulja ili kvarova , turbo, egr osim potrošnog materijala. Auto se vozi dosta po lokalu i par puta godišnje na relativno duže relacije.

mits

pre 3 godine

ne, na deset max jer gorivo ovde ne dozvoljava da se vozi ni 15000 a 30000 samo motor pre rikne, ulje gubi viskozitet vremenom i koriscenjem i to je jedina istina

dovla

pre 3 godine

"Znači taj koji većinu vremena vozi kroz grad i mijenja ulje na 20 hiljada ili ne daj Bože na 30 hiljada,taj auto može da bači odma."

Renault Megane III benzinac, 2010 godiste, ELF ulje na svakih 30.000, i dalje odlican nakon 10 godina i 130.000 predjenih kilometara, nemam nameru da ga bacam.

zutz

pre 3 godine

auto 21 god star,1.0 benzin.(japan).auto prešao 240.000km (220.000km
stani-kreni grad).ulje posle 5-7k na oko više nije čisto.menjam uglavnom izmedju 8-10k.nikad više od toga.menjanje ulja i svih filtera košta sa rukama 5k dinara.mislim da za gradsku vožnju i naše gorivo sve preko 10k ne garantuje dugovečnost motora.

ekonomista

pre 3 godine

Fiat stilo jtd, selenia full sintetik. Staro ulje izgleda kao i novo posle 25 hiljada km.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mars, 21. jul 2020 10:43) # Link komentara

Rej Čarlse, ti li si?

маркеђани

pre 3 godine

Никако! Ако хоћете да вам мотор траје мењајте на сваких 10.000км. 30.000 је превише и уље изгуби своју вискозност што је лоше по делове мотора којима је потребно подмазивање.

Audi

pre 3 godine

Promijenio 2 audija oba presla preko 600000 km u cca 15god,i nikada prije 40000km nisam mijenjao ulje (full synthethic),i to sve odgledavsi na Njemackoj drzavnoj tv,doku o mijenjanju ulja,treba malo bolje procitati na stranici proizvodjaca karakteristike ulja Npr.Castrol i sl.Jednom vozio Audi A4 i 800000km uz normalno dosipanje manjka ali ni to nije neka kolicina. Tako ako je ulje dobrog kvaliteta i orginalno ,min prije propisanog intervala nema potrebe mijenjat.Mnogi navodi u tekstu cisto ne stoje kod novijih modela ,ali kod nas na Balkanu je poznato da su sve sami eksperti za auta,iako ih njemacko znanje i tehnologija proizvodi tj konstruise i unapredjuje.

kuste

pre 3 godine

Uslovi eksploatacije nisu isti.. Ovo moze da se radi u zemljama gde je pogonsko gorivo kvalitetno ali ne u srbiji! Osim toga ova propaganda fabrika automobila je direktna voda na njihovu vodenicu.. Skupe popravke i skupi rezervni delovi! Njihov cilj je da vozite njihova vozila ali i da ih popravljate jer tocak industrije mora da se okrece! Ionako nemci npr. Cim izadje garancija na vozilo oni to oglase na prodaju a kupujemo mi i ostala boranija

Z.KG

pre 3 godine

Ja u mog Ševija benzinca sipam Elf 5-40 sintetiku i menjam na oko 15 hiljada. Bogami, bude otbiljno prljavo. Ali zato BEZ KVARA trinaest godina. Ne štedite na ulju !!!
(Dragan, 21. jul 2020 10:18)

Koji Ševi, Matiz ili Kalos?

marinkoPantoc

pre 3 godine

Ulje mjenjam na svakih 20k-30k kako je BMW i propisao. U aktorizovanom servisu. Nikakvih problema.
(Dante, 21. jul 2020 10:18)

Dugo će tako motor... Blago sledećem vlasniku.

ime

pre 3 godine

Ja nisam cuo tog kome se motor pokvario?
Cuo sam za setove kvacila, lamele, sonde, birace menjaca, pumpe... al mehanicki deo motora da se pokvaio... to jos nisam cuo.
Gledam nemar ljudi prema sopstvenom autu i snebivam se, al me njihovo trajanje demantuje. U Grckoj sam ove godine sretao takva auta da sam imao osecaj da zivim pocetak 80ih!
Moj tast vozi Dobla, to nikada nije uslo u servis, osim kocnice kad pocnu otkazivati.
Koji motor je stao zbog loseg ulja?!

Licno, vozim Toyotu i ne isplati mi se ta igra. Na svakih 15k radim mali servis, i nastavicu.

Al daje nekom otkazao motor- to jos ne videh!

Srđan BL

pre 3 godine

Staro motorno ulje je otpad cija dalja prerada kosta i zato je jeftinije da se rijedje mijenja. Upravo zbog Long Life ulja motori na novijim vozilima, pored ostalog, imaju karci zivotni vijek...

coka

pre 3 godine

Menjam sam ulje otprilike na 10.000 km. i to sintetičko 4 grupe, jer je samo ono pravo. Striktno se pridržavam samo specifikaciji ulja,koje je proizvođač preporučio.

Deda Mraz

pre 3 godine

Mercedes na 20 000 km ili godinu dana. Smesno. Da idem svakih godinu dana da radim servis koji u Nemackoj kosta od 500-600 do 1000 eura. Zasto je uopste bitno da bude na godinu dana ako sam npr. presao samo 12 000 km? Da li ulje gubi toliko brzo svoje karakteristike da je servis potreban svakih godinu dana? Naravno da ne. Nego je to interval i cenovnik za firme.

Ali zato Ford za koga je prvi servis istina za volju u Francuskoj, koja je na 30 km od mene, 240 eura svakih 2 godine ili 30 000 km. A crko jos istog dana ako realno Ford (1.5 Ecoboost, manualni menjac vs Mercedes C 1.6 Diesel, manualni menjac) nije jedno 10 godina napredniji po mnogim resenjima od Mercedesa. Ovo tvrdim cisto ali cisto empirijski posle 40 000 km voznje jednog i drugog.
(Djunta, 21. jul 2020 09:51)
Zato sam i otisao sa fordom 1.6 ecoboost u Užice na remont turbine, bas iz tog razloga sto ulje mjenjano na 30000

Nikola

pre 3 godine

Vozim 20 godina stari auto... na njemu je servisni interval 16,000 km ili godinu dana. Ja radim male servise na oko 10,000 km (sto je meni nesto vise od godinu dana, ne prelazim mnogo), i do sada nisam imao probleme, auto me odlicno sluzi. Takodje, velike servise radim na 50,000 km. Mozda ce neko reci da ne treba toliko cesto, ali prilicno sam siguran da ovo doprinosi tome da sa 20 godina starim kolima nemam problema.

bob

pre 3 godine

Nemam signalizaciju da s auto sam prepozna kad reba menjati ulje.
Ja ga menjam na svakih 10.000 km , i to je to. Sigurno ne šteti ako se menja češće.
U principu ulje na početku kad je novo ima beličasto sivkastu mutnu boju. Vremenom počinje da dobija tamno žućkastu boju, zatim braon boju. Na kraju postaje crno. Ja menjam kada ima braon boju, tj. ne čekam da pocrni.

duke nukem

pre 3 godine

Imam jednu alfu, benzin. Skoro 300.000km i 19 godiba. Malo je vozim, jednom u 2 godine full sintetika 10w60, predjem manje od 10.000km za taj period. Bmw x5 30d 2011, jednom godisnje ili na 10.000km. Za alfu svi delovi sa rukama 50€, za bmw 70€.

young Luk

pre 3 godine

Primer iz Skode, kada kupite auto imate 4 godine garanciju, servisni interval je 30k km ili jednom godisnje. Ako uzmete dodatnu garanciju jos dve godine, onda je servisni interval OBAVEZAN na 15k km. Pametnom dosta.

samo da kazem

pre 3 godine

Kako ko hoce oko zamene,recimo Ja godisnje prelazim jedva 6000 km.Jedino sam uspeo pre zatvaranja granica da odem na letovanje,pa sam do Lefkade imao 1100km,tamo preko 450km i nazad 1100km.Znaci presao sam vec 2500 km.Pre puta novo ulje,filteri.Menjam ulje na 7-8000 km ili svake godine,kod mene ide Selenija 20K,u motor staje 2.7 litara,oba filtera 700 dinara.Mogu jednom godisnje da platim 3000 din za zamenu tih od presudnih stvari za motor.Benzin 1.2 16v i menjac 6 brzina.I u njemu se na 1.5 god menja ulje,jeftinije nego drugi menjac,polovan je 200e,a ulje za njega 20e,a znaci mu.Za skoro 3 god nijedan problem.

Kide

pre 3 godine

Ja sam bash skoro na meganu 2018 menjao ulje u ovlascenom servisu i rekli su mi da je zamena na 15000 ili godinu dana ali da oni preporucuju na 10000 i tako je i setovano na bordu.E sad ja sam uz auto dobio neki promo paket pa me je sve ispalo oko 6000din sa zamenom i filtera za vazduh i klimu.Ulje je jako vazno za podmazivanje motora i produzava njegov vek.Naravno da je bolje da se zameni na nesto manje km nego sto je preporuceno,to je poslednja stvar na kojoj treba stedeti kao i na gumama.Sto vise km na motoru to je sve kraci interval zamene.Recimo kad ovaj moj megan bude na 300 000 km necete sigurno menjati na 10 ili 15 hiljada km,nego na recimo 7 hiljada,stim da necete menjati u ovlascenom servisu pa ce biti jeftinije,docice na isto.I zamislite situaciju da neko kupi nov mercedes kao sto mi se ucinilo da sam video i jednom komentaru i da mu je skupo da plati jednom godisnje servis,potpuni paradoks.Eto toliko od bivsheg pro vozaca.Pozdrav

dokoni pop

pre 3 godine

Čemu diskusija? Inženjeri koji su konstruisali motor kažu na 30 000. Pera majstor kaže drugačije.Poštuj interval i sipaj striktno prpisano ulje.

Boki

pre 3 godine

To su skoro ubijeni motori pogotovo dizelaši sa vrlo ozbiljnim problemima koji će nas uskoro zadesiti bez obzira što su servisi radjeni u ovlašćenom servisu na 30h km. Još se prodavci tih polovnjaka hvale kako imaju izvađen listing kao dokaz da su ti motori ubijani.

Nemanja

pre 3 godine

Ko je ikada posedovao neki noviji BMW (od neke 2003, 04) zna da automobil sam odredjuje interval i da ga primetno skrati, iako proizvodjac propisuje 2 godine ili 30.000 km. Za 10 godina sam promenio 2 auta (oba nova, gde sam bio prvi vlasnik pa se niko nije petljao sa odrzavanjem pre mene) i skoro nijednom nisam premasio 20.000 km (max 22.000), sto mi je otprilike godisnja kilometraza. Auto se vozi normalno, oko 50% u gradu, 25% na autoputu i isto toliko na magistrali.

Harry

pre 3 godine

Ja menjam ulje i sve filtere na svakih 10000 km a svecice na 30000 km.
(Mad Max, 21. jul 2020 10:08)

Svecice menjas? Nisam ni znao da to jos neko radi... Ili ti vozis nekog Golfa dvicu, Juga mozda?

Bruder

pre 3 godine

Nema sanse da se ulje menja na 30.000 km . Ali uvek se nadje neko pametan ,pa se drzi toga kao pijan plota. I onda se na 16-17.000 km upali lampica za nizak nivo ulja . Posle samo dosipa dok ne dodje do 30.000 km. I onda se zali u servisu kako mu vozilo trosi ulje . A ko zna sta je sipao ...nikad kraja ubedjivanju da je realnije menjati na 15.000 nego na 30.000 . A i sam proizvodjac lepo kaze ,za vozila koja se nalaze van eu i jos nekih , zemalja ,preporucuje se cesce menjanje ulja .

Vozač

pre 3 godine

U prodavnici kola mi rekli na 20kkm, a u servisu u sklopu prodavnice okačili karticu sledeći servis na 10kkm. Menjam i dalje na 20. Na 30 se ne bi usudio,iako vozim uglavnom van grada.

da

pre 3 godine

Vozim Deltu 2011 god, 1.6 dizel, i menjam na 10000km ili godinu dana, ulje bude ozbiljno prljavo s`obzirom da se vozi po Beogradu.
Zvucacu mozda kao teoreticar zavere, ali zamena na 30000km mi vise deluje kao da proizvodjaci zele da se vozilu skrati radni vek kako bi se menjalo sa novim kada krenu kvarovi.

Dragan

pre 3 godine

Ja u mog Ševija benzinca sipam Elf 5-40 sintetiku i menjam na oko 15 hiljada. Bogami, bude otbiljno prljavo. Ali zato BEZ KVARA trinaest godina. Ne štedite na ulju !!!

Mazda 6 Driver

pre 3 godine

Mazda preporucuje menjanje ulja i filtera svakih 20.000 km ili godinu dana posle zadnjeg menjanja bez obzira na broj predjenih kilometara. Koristim iskljucivo sinteticko ulje Mobil 1, 0W-40. Kanta od 6 litara kosta ca. 50€.

Robi

pre 3 godine

DA-ako je kupljen sluzbeni auto ili kupujete nov auto koji ce se voziti 4-5 god. Ionako se posle sa Zapada takva kola bacaju ovde na Balkan i posle ih bas briga sta dalje. Ulja mogu itekako da izdrze produzene intervale i sve su kvalitetnija.Manje zamena,veci je Eco aspekat.Ovo vazi za voznje otvorenim putem u poslovnom svetu.
NE-ako kupujete auto ovde u Srbiji za porodicne potrebe.Voznja po gradu spada u "severe" rezim,kao i vuca prikolica,svaki moderniji auto ce sam sebi skratiti interval.Pausalno,ok je drzanje na 1god/15k km.I toliko sva ulja iole srednjeg kvaliteta izdrze.(Dakle,ne mora Castrol - Nutela za Istok...ima mnogo dobrih drugih ulja).

Deda Mraz

pre 3 godine

Aha, pa je mene zapalo i u Užice na remont turbine. Kad je majstor skinuo karter, kao da je katran u njemu,a sve sto je zamjena ulja na velikom intervalu. Par godina star auto...

Branko

pre 3 godine

Jednom godišnje ili na 30 000 km i motor radi 300 000 km. Posle toga svakako treba da se čisti, sređuje, da bi normalno radio (izduvni gasovi, potršnja goriva, performanse motora).

Kobaja Grande

pre 3 godine

Jednom godisnje ili svakih 15000km i zdravo. Sto je ulje cistije, motor bolje radi i trajace duze.
Opel propisuje zamenu na 30000km ili 2 godine, mislim da to radi i VW, ali nema blage veze sa realnoscu. Mozda, ako vozos samo van grada, po ravnom putu, 80 na sat.

Ivan

pre 3 godine

Znači taj koji većinu vremena vozi kroz grad i mijenja ulje na 20 hiljada ili ne daj Bože na 30 hiljada,taj auto može da bači odma. Jedino mi razumno zvuči da neko mijenja ulje na 30 hiljada jeste da taj neko bukvalno svih 30 hiljada pređe auto putem mada i to je puno,baš puno i bespotrebno. Ko vozi kroz grad većinu vremena neka mijenja na 10 hiljada,ko većinu vremena provodi na auto putevima a manje kroz grad onda je 15 hiljada u redu,sve preko je uništavanje motora. Meni je auto star,prešao je skoro 300 hiljada,vozim BMW i prelazim vrlo malo godišnje,baš malo i ako za godinu ne pređem 10 hiljada ja svejedno mu zamijenim ulje tj odradim malo servis,znači taj tkzv mali servis ide na godinu ili i ranije ako pređem 10 hiljada za manje od godinu dana a ako pređem recimo 8 hiljada a prošlo je godinu dana ja opet radim mali servis. Ovo je moje mišljenje i mislim da ovako treba.

Frank Vercauteren

pre 3 godine

Ja radim kompletan mali servis (ulje i SVI filteri ulje, vazduh, kabina, gorivo) na godinu dana, kilometraža < 15000km. Proizvođač "preporučuje" 30000km. Ulje isključivo po specifikaciji proizvođača (Castrol). Fliteri originalni i to je to.

Milan

pre 3 godine

Ulje menjati na 10000 km i nema brige. Sve ostalo ne valja, na deset hiljada km filter vazduha, klime vec je pun cadji i bakterija raznih vrsta u modela. Ulje gubi svojstva... Itd...

Kvarežma

pre 3 godine

Menjam na 3-4 hiljade km. Doduše u pustinji sam, ako se čeka duže od 3 meseca, ulje se pretvori u mulj, što ne može biti dobro za auto.

Djunta

pre 3 godine

Mercedes na 20 000 km ili godinu dana. Smesno. Da idem svakih godinu dana da radim servis koji u Nemackoj kosta od 500-600 do 1000 eura. Zasto je uopste bitno da bude na godinu dana ako sam npr. presao samo 12 000 km? Da li ulje gubi toliko brzo svoje karakteristike da je servis potreban svakih godinu dana? Naravno da ne. Nego je to interval i cenovnik za firme.

Ali zato Ford za koga je prvi servis istina za volju u Francuskoj, koja je na 30 km od mene, 240 eura svakih 2 godine ili 30 000 km. A crko jos istog dana ako realno Ford (1.5 Ecoboost, manualni menjac vs Mercedes C 1.6 Diesel, manualni menjac) nije jedno 10 godina napredniji po mnogim resenjima od Mercedesa. Ovo tvrdim cisto ali cisto empirijski posle 40 000 km voznje jednog i drugog.

Ivan

pre 3 godine

Znači taj koji većinu vremena vozi kroz grad i mijenja ulje na 20 hiljada ili ne daj Bože na 30 hiljada,taj auto može da bači odma. Jedino mi razumno zvuči da neko mijenja ulje na 30 hiljada jeste da taj neko bukvalno svih 30 hiljada pređe auto putem mada i to je puno,baš puno i bespotrebno. Ko vozi kroz grad većinu vremena neka mijenja na 10 hiljada,ko većinu vremena provodi na auto putevima a manje kroz grad onda je 15 hiljada u redu,sve preko je uništavanje motora. Meni je auto star,prešao je skoro 300 hiljada,vozim BMW i prelazim vrlo malo godišnje,baš malo i ako za godinu ne pređem 10 hiljada ja svejedno mu zamijenim ulje tj odradim malo servis,znači taj tkzv mali servis ide na godinu ili i ranije ako pređem 10 hiljada za manje od godinu dana a ako pređem recimo 8 hiljada a prošlo je godinu dana ja opet radim mali servis. Ovo je moje mišljenje i mislim da ovako treba.

young Luk

pre 3 godine

Primer iz Skode, kada kupite auto imate 4 godine garanciju, servisni interval je 30k km ili jednom godisnje. Ako uzmete dodatnu garanciju jos dve godine, onda je servisni interval OBAVEZAN na 15k km. Pametnom dosta.

Frank Vercauteren

pre 3 godine

Ja radim kompletan mali servis (ulje i SVI filteri ulje, vazduh, kabina, gorivo) na godinu dana, kilometraža < 15000km. Proizvođač "preporučuje" 30000km. Ulje isključivo po specifikaciji proizvođača (Castrol). Fliteri originalni i to je to.

Kvarežma

pre 3 godine

Menjam na 3-4 hiljade km. Doduše u pustinji sam, ako se čeka duže od 3 meseca, ulje se pretvori u mulj, što ne može biti dobro za auto.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Jednom godisnje ili svakih 15000km i zdravo. Sto je ulje cistije, motor bolje radi i trajace duze.
Opel propisuje zamenu na 30000km ili 2 godine, mislim da to radi i VW, ali nema blage veze sa realnoscu. Mozda, ako vozos samo van grada, po ravnom putu, 80 na sat.

Deda Mraz

pre 3 godine

Aha, pa je mene zapalo i u Užice na remont turbine. Kad je majstor skinuo karter, kao da je katran u njemu,a sve sto je zamjena ulja na velikom intervalu. Par godina star auto...

marinkoPantoc

pre 3 godine

Ulje mjenjam na svakih 20k-30k kako je BMW i propisao. U aktorizovanom servisu. Nikakvih problema.
(Dante, 21. jul 2020 10:18)

Dugo će tako motor... Blago sledećem vlasniku.

Z.KG

pre 3 godine

ulje motor cuva ..ja menjam na 6000km..inace jtd motor
(racki, 21. jul 2020 12:49)

Menjaj mu na 1.000 km ili mesec dana (šta pre istekne), biće bolje za motor

Dragan

pre 3 godine

Ja u mog Ševija benzinca sipam Elf 5-40 sintetiku i menjam na oko 15 hiljada. Bogami, bude otbiljno prljavo. Ali zato BEZ KVARA trinaest godina. Ne štedite na ulju !!!

Deda Mraz

pre 3 godine

Mercedes na 20 000 km ili godinu dana. Smesno. Da idem svakih godinu dana da radim servis koji u Nemackoj kosta od 500-600 do 1000 eura. Zasto je uopste bitno da bude na godinu dana ako sam npr. presao samo 12 000 km? Da li ulje gubi toliko brzo svoje karakteristike da je servis potreban svakih godinu dana? Naravno da ne. Nego je to interval i cenovnik za firme.

Ali zato Ford za koga je prvi servis istina za volju u Francuskoj, koja je na 30 km od mene, 240 eura svakih 2 godine ili 30 000 km. A crko jos istog dana ako realno Ford (1.5 Ecoboost, manualni menjac vs Mercedes C 1.6 Diesel, manualni menjac) nije jedno 10 godina napredniji po mnogim resenjima od Mercedesa. Ovo tvrdim cisto ali cisto empirijski posle 40 000 km voznje jednog i drugog.
(Djunta, 21. jul 2020 09:51)
Zato sam i otisao sa fordom 1.6 ecoboost u Užice na remont turbine, bas iz tog razloga sto ulje mjenjano na 30000

kole

pre 3 godine

Kava borba i koliko frke oko glupog ulja i automobila. Dali gledate sta jedete, sta pijete i udisete. Svaki drugi vozac pusi dok vozi, trujuci i sebe i clanove porodice porodice. Jaka i masna hrana uz konzumiranje alkoholnih pica proizvedenih u sumnjivim kucnim uslovima nas smestaju na celo Evrope po broju srcanih oboljenja. Kada ste zadnji put preventivno uradili labaratoriju krvi i mokrace. Kada ste otisli kod kardiologa na pregled i stali na vagu. Kada ste prosetali po prirodi, a da posle niste seli u kafanu i zatrpali stomak rostiljem i pivom. Ulje menjate kako je proizvodjac propisao, a brinite o sebi i svom zdravlju. Kola cete lako da kupite ako ste zdravi i vitalni.

Nemanja

pre 3 godine

Ko je ikada posedovao neki noviji BMW (od neke 2003, 04) zna da automobil sam odredjuje interval i da ga primetno skrati, iako proizvodjac propisuje 2 godine ili 30.000 km. Za 10 godina sam promenio 2 auta (oba nova, gde sam bio prvi vlasnik pa se niko nije petljao sa odrzavanjem pre mene) i skoro nijednom nisam premasio 20.000 km (max 22.000), sto mi je otprilike godisnja kilometraza. Auto se vozi normalno, oko 50% u gradu, 25% na autoputu i isto toliko na magistrali.

Milan

pre 3 godine

Ulje menjati na 10000 km i nema brige. Sve ostalo ne valja, na deset hiljada km filter vazduha, klime vec je pun cadji i bakterija raznih vrsta u modela. Ulje gubi svojstva... Itd...

маркеђани

pre 3 godine

Никако! Ако хоћете да вам мотор траје мењајте на сваких 10.000км. 30.000 је превише и уље изгуби своју вискозност што је лоше по делове мотора којима је потребно подмазивање.

Nikola

pre 3 godine

Vozim 20 godina stari auto... na njemu je servisni interval 16,000 km ili godinu dana. Ja radim male servise na oko 10,000 km (sto je meni nesto vise od godinu dana, ne prelazim mnogo), i do sada nisam imao probleme, auto me odlicno sluzi. Takodje, velike servise radim na 50,000 km. Mozda ce neko reci da ne treba toliko cesto, ali prilicno sam siguran da ovo doprinosi tome da sa 20 godina starim kolima nemam problema.

Robi

pre 3 godine

DA-ako je kupljen sluzbeni auto ili kupujete nov auto koji ce se voziti 4-5 god. Ionako se posle sa Zapada takva kola bacaju ovde na Balkan i posle ih bas briga sta dalje. Ulja mogu itekako da izdrze produzene intervale i sve su kvalitetnija.Manje zamena,veci je Eco aspekat.Ovo vazi za voznje otvorenim putem u poslovnom svetu.
NE-ako kupujete auto ovde u Srbiji za porodicne potrebe.Voznja po gradu spada u "severe" rezim,kao i vuca prikolica,svaki moderniji auto ce sam sebi skratiti interval.Pausalno,ok je drzanje na 1god/15k km.I toliko sva ulja iole srednjeg kvaliteta izdrze.(Dakle,ne mora Castrol - Nutela za Istok...ima mnogo dobrih drugih ulja).

Živan

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica,

Kladim se da ti nisi vidio karike niti znas cemu sluze. Neznanjem se ne
treba hvaliti.
(//,,, 21. jul 2020 16:28)

Kad smo kod neznanja, jel znaš ti šta je BMW I3? Ili ironija?

Princ od Poblaća

pre 3 godine

Nisam znao da ulje mora da se menja. Kad zafali, ja dolijem vode.
(oscar, 21. jul 2020 12:02)
Bravo majstore, slatko me nasmeja!
Ubaci i par kuglagera da bolje napravi smešu ?

Gertruda

pre 3 godine

Stvarno je tužno kad shvatiš da apsolutno niko nije provalio foru ovog lika što vozi električni BMW i priča kako mu nikad nije menjao ulje. Prepuna Srbija stručnjaka za automobile, a niko ne zna šta je BMW i3.

Kide

pre 3 godine

Ja sam bash skoro na meganu 2018 menjao ulje u ovlascenom servisu i rekli su mi da je zamena na 15000 ili godinu dana ali da oni preporucuju na 10000 i tako je i setovano na bordu.E sad ja sam uz auto dobio neki promo paket pa me je sve ispalo oko 6000din sa zamenom i filtera za vazduh i klimu.Ulje je jako vazno za podmazivanje motora i produzava njegov vek.Naravno da je bolje da se zameni na nesto manje km nego sto je preporuceno,to je poslednja stvar na kojoj treba stedeti kao i na gumama.Sto vise km na motoru to je sve kraci interval zamene.Recimo kad ovaj moj megan bude na 300 000 km necete sigurno menjati na 10 ili 15 hiljada km,nego na recimo 7 hiljada,stim da necete menjati u ovlascenom servisu pa ce biti jeftinije,docice na isto.I zamislite situaciju da neko kupi nov mercedes kao sto mi se ucinilo da sam video i jednom komentaru i da mu je skupo da plati jednom godisnje servis,potpuni paradoks.Eto toliko od bivsheg pro vozaca.Pozdrav

Bruder

pre 3 godine

Nema sanse da se ulje menja na 30.000 km . Ali uvek se nadje neko pametan ,pa se drzi toga kao pijan plota. I onda se na 16-17.000 km upali lampica za nizak nivo ulja . Posle samo dosipa dok ne dodje do 30.000 km. I onda se zali u servisu kako mu vozilo trosi ulje . A ko zna sta je sipao ...nikad kraja ubedjivanju da je realnije menjati na 15.000 nego na 30.000 . A i sam proizvodjac lepo kaze ,za vozila koja se nalaze van eu i jos nekih , zemalja ,preporucuje se cesce menjanje ulja .

da

pre 3 godine

Vozim Deltu 2011 god, 1.6 dizel, i menjam na 10000km ili godinu dana, ulje bude ozbiljno prljavo s`obzirom da se vozi po Beogradu.
Zvucacu mozda kao teoreticar zavere, ali zamena na 30000km mi vise deluje kao da proizvodjaci zele da se vozilu skrati radni vek kako bi se menjalo sa novim kada krenu kvarovi.

mits

pre 3 godine

ne, na deset max jer gorivo ovde ne dozvoljava da se vozi ni 15000 a 30000 samo motor pre rikne, ulje gubi viskozitet vremenom i koriscenjem i to je jedina istina

Djunta

pre 3 godine

Mercedes na 20 000 km ili godinu dana. Smesno. Da idem svakih godinu dana da radim servis koji u Nemackoj kosta od 500-600 do 1000 eura. Zasto je uopste bitno da bude na godinu dana ako sam npr. presao samo 12 000 km? Da li ulje gubi toliko brzo svoje karakteristike da je servis potreban svakih godinu dana? Naravno da ne. Nego je to interval i cenovnik za firme.

Ali zato Ford za koga je prvi servis istina za volju u Francuskoj, koja je na 30 km od mene, 240 eura svakih 2 godine ili 30 000 km. A crko jos istog dana ako realno Ford (1.5 Ecoboost, manualni menjac vs Mercedes C 1.6 Diesel, manualni menjac) nije jedno 10 godina napredniji po mnogim resenjima od Mercedesa. Ovo tvrdim cisto ali cisto empirijski posle 40 000 km voznje jednog i drugog.

dokoni pop

pre 3 godine

Čemu diskusija? Inženjeri koji su konstruisali motor kažu na 30 000. Pera majstor kaže drugačije.Poštuj interval i sipaj striktno prpisano ulje.

dule

pre 3 godine

Svaba menja ulje na 30.000 km, proda auto posle 2 godine. Onda bugarin, rumun, srbin, bosanac... doliva ulje svaki mesec, a menja katran crno ulje dva puta godisnje.
(NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:23)

Grešiš druže, kod novijih automobila(recimo dizela)motor je najmanji problem. Svi oni prelaze preko 300k lagano. Problem su prateći delovi, turbina, dizne, pumpe visokog pritiska, plivajući zamajci itd. E, Švaba svestan šta ga čeka rešava se automobila nakon 3-5 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (statuskan, 21. jul 2020 12:39)


Prosecna starost automobila u Nemackoj je oko 10 godina (2018 je bila 9,5).

Sto znaci da vas dvojica ili lupate, ili je u Nemackoj ostalo samo 20-50% Nemaca a da su svi ostali Bugari, Rumuni, Bosanci ...

Tadija

pre 3 godine

Ne vidim ništa sporno u tome da se motorno ulje promeni na 30.000 km ako neko toliko prelazi godišnje i to uglavnom po otvorenom putu umerenim brzinama. Pa neće valjda svaka 4 meseca da menja ulje. Oni koji prelaze velike kilometraže u gradu, naravno da ulje treba češće da menjaju. Suština je u uslovima eksploatacije, a ne u pukoj kilometraži. Pored toga, fabrika koja je proizvela određeni automobil najbolje zna koje ulje se sipa u motor i na koliko se menja, osim naravno ako verujete u kojekakve teorije zavere da se duži servisni intervali propisuju zbog nečijeg interesa. U svakoj servisnoj knjižici imate posebne napomene, pa tako i za zamenu motornog ulja i svuda se posebno naglase otežani uslovi vožnje, a to je svakako grad, puno hladnih startova, vožnja van asfalta i sl. Za prosečnog korisnika automobila nije realno da menja ulje na 30.000 km, jer velika većina vozača, naročito u Srbiji, sigurno ne prelazi 30.000 km godišnje na otvorenom putu, već je to uglavnom neka kombinovana vožnja sa dobrim učešćem gradske vožnje. Imajući sve to u vidu, realan interval zamene ulja za prosečnog vozača u Srbiji je 10.000 km ili jednom godišnje i to je to.

Mad Max

pre 3 godine

Ja menjam ulje i sve filtere na svakih 10000 km a svecice na 30000 km.
(Mad Max, 21. jul 2020 10:08)

Svecice menjas? Nisam ni znao da to jos neko radi... Ili ti vozis nekog Golfa dvicu, Juga mozda?
(Harry, 21. jul 2020 10:41)

Zasto mislis da vozim Golfa II ili Juga?

Kukuruzovic

pre 3 godine

Tesla model 3: nema ulja, nema svecica, nema servisa, nema benzina. Punim ga kod kuce. Prelazim oko 50 km dnevno (posao-nazad), dopunjavam svaki dan tih 50 km za 1h (Teslin punjac u garazi). Imam solarne celije na kuci - troskovi za gorivo sa 250 evra spali na 0.
Pozdrav iz Svedske

Ajmo malo realno

pre 3 godine

Nov auto, servis na 30.000, do velikog servisa.
Veliki servis (vw) je propisan na 210.000.
Posle velikog servisa (posle 200.000), servis ide na 15.000...ako je auto prešao 400.000 i više, servis ide na 10.000.
90% automobila kod nas je prešlo više od 500.000 i servis se radi na 10-12.000.

perica

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.

Nemanja

pre 3 godine

@ daki, 21. jul 2020 16:56

Molim te mi objasni kako godisnje uspes da predjes 100.000 km? Gde zivis, cime se bavis, koliko provedes dnevno u kolima? Oduvek me je zanimalo kako neko uspe da izveze tolike kilometraze...

vruća jaretina

pre 3 godine

Pa ja sam se svadjao u audi servisu u Parizu da mi uradi servis na 15.000. Gledao me kao ludaka. Kaze servis se radi na 30.000 ... uradio je na kraju, naravno platio sam, ali mislio je da nisam normalan
(Mirko, 21. jul 2020 16:33)

srbin može pobeći iz sela, ali selo iz njega nikada.

ekonomista

pre 3 godine

Fiat stilo jtd, selenia full sintetik. Staro ulje izgleda kao i novo posle 25 hiljada km.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mars, 21. jul 2020 10:43) # Link komentara

Rej Čarlse, ti li si?

Alamunja

pre 3 godine

To je nova tehnologija motornih ulja, i logicno je da je testirano da moze i vise od 30000km. Ali je do te kilometraze bezbedno za motor.
Kod nas u Srbiji ce se uvek naci strucnjaci koji savetuju na 10 ili 15k, iz razloga jer su na nivou tehnologije iz 90' ih.

Smeh

pre 3 godine

Dajte malo realnosti. Ako kupuješ nov auto sigurno imaš i za zamenu svega. Samo budala će kupiti auto koji ne može da održava. Unapred bačene pare.

statuskan

pre 3 godine

Svaba menja ulje na 30.000 km, proda auto posle 2 godine. Onda bugarin, rumun, srbin, bosanac... doliva ulje svaki mesec, a menja katran crno ulje dva puta godisnje.
(NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:23)

Grešiš druže, kod novijih automobila(recimo dizela)motor je najmanji problem. Svi oni prelaze preko 300k lagano. Problem su prateći delovi, turbina, dizne, pumpe visokog pritiska, plivajući zamajci itd. E, Švaba svestan šta ga čeka rešava se automobila nakon 3-5 godina.

GuA

pre 3 godine

Ulje mjenjam na svakih 20k-30k kako je BMW i propisao. U aktorizovanom servisu. Nikakvih problema.
(Dante, 21. jul 2020 10:18)

Dugo će tako motor... Blago sledećem vlasniku.
(marinkoPantoc, 21. jul 2020 11:12)

Ja sam na BMW-u (M47) menjao ulje na 30k i presao 400k tako. Na kraju je crkao transfer case a ne motor. Za auto koji prelazi veliku kilometrazu posebno van grada i moderna ulja 30k interval nije puno.

komsa sa prvog

pre 3 godine

Radim u firmi gde imamo 15 kombija za distribuciju horeca kanala. Stalno se voze po BG. Ulje se menja na 15.000km i kupujemo ulja od NIS-a. Posto smo se uverili u kvalitet tih ulja, dosta nas zaposlenih pocelimo smo NIS-ova ulja da koristimo. Licno vozim Audi A4 B7 2.0tdi 8ventila, i prvo je moj majstor negodovao sto uzimam NIS-ova ulja, sada posle 2godine, poceo je on i drugima da ih preporucuje. I slazem se sa vecinom komentara da je bolje promeniti cesce ulje. Nema stete. Lep pozdrav svima

zzz

pre 3 godine

Vozi Audi A4, 35 TFSI (2.0, 150ks) i servis ulja mi je na svakih 30.000km ili 2 god. Platio sam sada servis kod Audija 525 svajcarskih franaka. Samo ulje i filter. Mislim da je to ok na po 30.000km. Valjda oni bolje znaju od mene/nas?
(D10S, 21. jul 2020 12:46)
Ma sta oni znaju? Vidis po minusuma da nemaju pojma ti iz Audija u Svajcarskoj. Pitaj majstor Mileta iz Malog mokrog luga, on zna da to mora na 10k i nikako drugacije!

Živan

pre 3 godine

Meni taj isti Švaba, kad sam išao direkt u fabriku da preuzmem kola, rekao “Zamena ulja ti je posle 30.000 ili dve godine”.
(Živan, 21. jul 2020 14:05)

Misliš u AC Čačak da preuzmes skodilaka i glumiš mafiju?
(marinkoPantoc, 21. jul 2020 15:21)

Pa sad, ne znam šta bih ti rekao...ako ti je tako lakše...

zzz

pre 3 godine

Svaki ce ti pametan majstor reci da na autu starijem 10+ godina menjas ulje svakih 10 000 km plafon kao i filter goriva... Nase gorivo je katastrofalnog kvaliteta...
(Sone, 21. jul 2020 12:30)
A zasto bas na 10k? Zasto ne recimo na 7k ili 8k, ili mozda 5k? Ko je taj genije koji je odredio da je bas 10k km pravo vreme za zamenu ulja?

ns ja

pre 3 godine

NemanjaBg, 21. jul 2020 20:40 -pojma ti dečko nemaš o automobilima i autoindustriji. Sigurno maštaš da imaš/imaš audija 20 god starog sa pređenih 500kkm i više, jer su ti objasnili da je tada u audiju motor tek razrađen!? :)) Verovatno i nemaš nikakav automobil.

Renault ima bolide i u formuli 1, pravi i pravio je vrhunske automobile i nađe se neki uprosečeni neuki "Srbin" sa YT znanjem, da mudruje o kvalitetu nečega o čemu pojma nema!

Auto se kupuje NOV, ko može, ko ne može, on kupuje u 99% slučajeva LEŠ koji je zamazan da spolja SAMO LIČI na automobil - donositi zaključke na osnovu vožnje LEŠA koji je odavno bio predviđen za presu, je jako pogrešno!

Takođe, neki ovde "veliki Srbi", nikako ne mogu u svom veoma skučenom mentalnom prostoru da shvate - da se u EU auto bestijalno vozi i njaka, i haba do iznemoglosti i totalnog raspada - e pre nego što se na šleperu tako gangbangovan ne odveze u neku od zemalja trećeg sveta!!!

Onda "stručnjaci" ovde na placu kupe takav jedan, s vrhunskim poznavanjem materije! I to je OK, problemi nastaju kad tako "stručni", počnu da pišu ovde komentare!!!Neko je ovde nekome napisao kako nema pojma kako radi SUS motor, verujem da preko 50% onih koji komentarišu čak ni ne znaju šta ta skraćenica znači!

Prvi korak je, Nemanja da shvatiš da je NOV reno megan izuzetan automobil! I da je kupljen nov da bi se vozio. Puno. Za to je napravljen. Havarisan auto nikada neće biti auto-i to naučite. I ne, ne može da se "dobro uradi". Nikada

Pufta

pre 3 godine

Preko 15 god sam mušterija u VW servisu.. Long life servis na 20 000km uvek radim.. niti kontrolišem ulje niti me zanima.. auto naravno radi besprekorno..

Boris

pre 3 godine

Imam jednu alfu, benzin. Skoro 300.000km i 19 godiba. Malo je vozim, jednom u 2 godine full sintetika 10w60, predjem manje od 10.000km za taj period. Bmw x5 30d 2011, jednom godisnje ili na 10.000km. Za alfu svi delovi sa rukama 50€, za bmw 70€.
(duke nukem, 21. jul 2020 10:19)

@duke nukem
Mogu se kladiti da imas kineske bele ksenone na kolima.

Sone

pre 3 godine

Svaki ce ti pametan majstor reci da na autu starijem 10+ godina menjas ulje svakih 10 000 km plafon kao i filter goriva... Nase gorivo je katastrofalnog kvaliteta...

Toronto

pre 3 godine

Svaba menja ulje na 30.000 km, proda auto posle 2 godine. Onda bugarin, rumun, srbin, bosanac... doliva ulje svaki mesec, a menja katran crno ulje dva puta godisnje.
(NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:23)

Grešiš druže, kod novijih automobila(recimo dizela)motor je najmanji problem. Svi oni prelaze preko 300k lagano. Problem su prateći delovi, turbina, dizne, pumpe visokog pritiska, plivajući zamajci itd. E, Švaba svestan šta ga čeka rešava se automobila nakon 3-5 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (statuskan, 21. jul 2020 12:39)

Zaista ne znam odakle potiče balkanski mit da se u Nemačkoj (ili bilo kojoj zapadnoj zemlji) kupuju novi automobili na 2-5 godina. Zer zaista mislite da bi ta društva bila tako bogata da se tako ponašaju? Po hiljaditi put, automobili kupljeni novi se voze dok ne počnu da prave probleme, a to je uglavnom 8-10 godina (nekad i više). Na lizing se uzimaju automobili na 3-5 godina i to uglavnom uzimaju firme, jer je to prilično skupo za privatna lica. Uz lizing idu i ograničenja u godišnjoj kilometraži i sl. Plaćate veoma skupe penale ako prekoračite kilometražu, kao i za svako, pa i najmanja oštećeje na vozilu. Firmama se to isplati jer prijavljuju kao trošak pa imaju veliki povračaj poreza, a nemaju perljancije sa starim krševima.

Max

pre 3 godine

Radim servis svog dizela na svakih 10.000 u ovlašćenom servisu. Tada zamijenim i filter ulja, naravno. A na sledećih 10.000 mijenjam sve ostale filtere(goriva,vazduha...). Takva je preporuka servisa. Veliki na 60.000. Znam da "može i drugačije, jeftinije" ,ali sa mnom je uvijek moja porodica i oni su mi sve na svijetu. Ne želim da razmišljam "šta ako" jer sam htio da uštedim pare. Prelazim oko 40.000 godišnje. Na proljeće poliranje a na kraj ljeta dubinsko pranje i novi brisači. Gume uvijek dobre, ljetnje i zimske u svoje vrijeme. Ne kalkulišem više zbog 50€. Pozdrav svim dobrim ljudima.

Цоа

pre 3 godine

Ауто је потреба, гомила гвожђурије која треба да превезе газду од тачке а до тачке б. Некад кад су се јахали коњи гледало се шта тај коњ једе, колико једе, да се одмори, да му штала буде чиста, да се истимари, окупа.....

Ауто нема емоције и код нас се све ради према могућностима. Делови се купују кинески јер су јефтинији... Свакако се треба повести рачуна јер тај ауто нас одвезе и на одмор амнема горе него кад на трошак одмора ти изађе још 200-300 евра јер је нешто цркло.

Стари КоВ мајстора је мени 100 пута поновио да је најважнији део на аутомобилу кочнице. Јер и говно кад се скотрља низбрдо иде, ал не може да стане.

Поздрав свима.

bob

pre 3 godine

Nemam signalizaciju da s auto sam prepozna kad reba menjati ulje.
Ja ga menjam na svakih 10.000 km , i to je to. Sigurno ne šteti ako se menja češće.
U principu ulje na početku kad je novo ima beličasto sivkastu mutnu boju. Vremenom počinje da dobija tamno žućkastu boju, zatim braon boju. Na kraju postaje crno. Ja menjam kada ima braon boju, tj. ne čekam da pocrni.

ime

pre 3 godine

Ja nisam cuo tog kome se motor pokvario?
Cuo sam za setove kvacila, lamele, sonde, birace menjaca, pumpe... al mehanicki deo motora da se pokvaio... to jos nisam cuo.
Gledam nemar ljudi prema sopstvenom autu i snebivam se, al me njihovo trajanje demantuje. U Grckoj sam ove godine sretao takva auta da sam imao osecaj da zivim pocetak 80ih!
Moj tast vozi Dobla, to nikada nije uslo u servis, osim kocnice kad pocnu otkazivati.
Koji motor je stao zbog loseg ulja?!

Licno, vozim Toyotu i ne isplati mi se ta igra. Na svakih 15k radim mali servis, i nastavicu.

Al daje nekom otkazao motor- to jos ne videh!

samo da kazem

pre 3 godine

Kako ko hoce oko zamene,recimo Ja godisnje prelazim jedva 6000 km.Jedino sam uspeo pre zatvaranja granica da odem na letovanje,pa sam do Lefkade imao 1100km,tamo preko 450km i nazad 1100km.Znaci presao sam vec 2500 km.Pre puta novo ulje,filteri.Menjam ulje na 7-8000 km ili svake godine,kod mene ide Selenija 20K,u motor staje 2.7 litara,oba filtera 700 dinara.Mogu jednom godisnje da platim 3000 din za zamenu tih od presudnih stvari za motor.Benzin 1.2 16v i menjac 6 brzina.I u njemu se na 1.5 god menja ulje,jeftinije nego drugi menjac,polovan je 200e,a ulje za njega 20e,a znaci mu.Za skoro 3 god nijedan problem.

Kekec

pre 3 godine

U Kanadi, vozim Mazdu i menjam ulje i filter svakih 8 hiljada ili na 4 meseca; šta prvo dodje. Imam dil sa Mazdom tako da me menjanje ulja i filter ne koštaju ništa nakon 8 servisa...free oil change for life

rani

pre 3 godine

Neverovatna je cinjenica, da su ljudi objavili sjajan clanak, gde je sve objasnjeno, zasto je na 30 hiljada, zasto moze ranije i sve ostalo, ali dzaba, svi komentarisu naslov i svi imaju svoju filozofiju! Drugo, svi pricamo o ulju, koje moze kod novih kola 30 hiljada bez problema, a sta cemo sa filterima? Ja vozim nov auto, 95% gradska voznja, znate li vi kakav je filter vazduha nakon predjenih 15 hiljada? Potpuno crn i zapusen! Dakle, procitajte clanak, sve lepo pise!

zzz

pre 3 godine

Nikako ulje na 30 000 smrt za motor!
(Siniša, 21. jul 2020 10:40)
Tako je! Sta znaju inzenjeri BMW, VW, Audija, ako vam Sinisa kaze da to ne valja onda je to tako!

Bolesni skot

pre 3 godine

Vidi ovoga... umro bi da se ne javi iz Svedske. Pa sto prijatelju citas vesti u Srbiji kada si tamo? :) Sta ti vredi da odes, kad te tamo niko ne ceni... moras da se pokazes kod kuce. :) Jel ta filozofija? Koja tuga od coveka...
(Ivanbg, 21. jul 2020

Tamo ljudi ne zavide... a ovde je situacija malo drugačija... Ovde važi pravilo, džaba sam *resao, kad niko ne zna...

Aleks

pre 3 godine

ovakve diskusije sam i ja imao u Srbiji i tu je sustina kako uspeti da 10 godina star auto izdrzi jos 20 godina sa sumnjivom kilometrazom posle Bog zna koliko vlasnika. Preselio sam se u Nemacku pre nekih 4-5 godina i posle par meseci kupio polovan auto u auto kuci. Krenuo da pricam sa prodavcem o servisu i on me lepo pitao "sto Vas to zanima kada ce Vas automobil sam upozoriti da je servis neophodan!?". Kasnije sam shvatio da bi jednostavno trebalo da menjam sve kako je proizvodjac propisao (vozio ford pa presao na bmw) i nikada nikakav problem nisam imao. Sada vozim auto "kupljen" na lizing i isto samo jednostavno postujem sve sto mi izadje na tabli. Em ne razmisljam sta je bolje (lizing vracam za 3 godine, pa me iskreno bas i briga), em nemam problema i ne boli glava... Na zalost, takav standard je za Srbiju jos uvek nedostizan. Moje iskustvo steceno u Srbiji, sto vam novcanik dozvoljava kraci interval zamene ulja i filtera, to bolje...

MileMartic

pre 3 godine

Izgleda da ti nisi video novog Megana. Izvoli da vidiš kako izgleda sa pravih 220k, pa onda pričaj gluposti. I posle toliko km, auto je u fabričkom stanju, još uvek ništa pipnuto kod njega nije


Da, kod nas je cifra od 200k zeznuta stvar, jer kod nas na oglasima je megane iz 2003 presao 200k, zato ljudi misle da se raspada, vecina nije videla sta je pravih 300k, vec samo 500 i vise, ali na oglasu vole vise da vide 185.000 (vozila baba do groblja smao) vise nego leba...

duke nukem

pre 3 godine

Imam jednu alfu, benzin. Skoro 300.000km i 19 godiba. Malo je vozim, jednom u 2 godine full sintetika 10w60, predjem manje od 10.000km za taj period. Bmw x5 30d 2011, jednom godisnje ili na 10.000km. Za alfu svi delovi sa rukama 50€, za bmw 70€.

Z.KG

pre 3 godine

Ja u mog Ševija benzinca sipam Elf 5-40 sintetiku i menjam na oko 15 hiljada. Bogami, bude otbiljno prljavo. Ali zato BEZ KVARA trinaest godina. Ne štedite na ulju !!!
(Dragan, 21. jul 2020 10:18)

Koji Ševi, Matiz ili Kalos?

Gti

pre 3 godine

Menjam na 10000 i boli me uvo.
Kad sam čuo za te intervale od 30000 mislio sam da me neko zajebava.
Mislim da su auto kao proizvod degradirali skroz, baš sa tim čipovima, senzorima, i operativnim sistemima...
Čuj auto zna?! Nedam staru kršinu kojoj ni za pojas ne pišti za te tačskrin plastikanere pune senzora i ostalih džidžubidža. Sve je to pravljeno da ti uzme zadnju kintu iz džepa!

daki

pre 3 godine

Megan 4, u srevisnoj stoji na 30.000 ili 1 god. Kad sam ga uzeo iz salona rekli su mi na 15.000 ili 1 god. Kako prelazim otprilike 100.000 km godišnje, odlučio sam da menjam na 20.000 ulje i sve filtere ili ti 4-5 puta godišnje. Takođe za veliki servis je interval 120.000, serviser preporučio na 60.000. Pojavim se ja na 60.000 km, otprilike 7 meseci nakon kupovine i rekli su mi ipak čekaj ti 120.000. Na autu trenutno 220.000 km, 11 puta menjamo ulje i sledeći put ide i veliki i mali servis. Inače auto je star malo više od 2 god

Branko

pre 3 godine

Jednom godišnje ili na 30 000 km i motor radi 300 000 km. Posle toga svakako treba da se čisti, sređuje, da bi normalno radio (izduvni gasovi, potršnja goriva, performanse motora).

dovla

pre 3 godine

"Znači taj koji većinu vremena vozi kroz grad i mijenja ulje na 20 hiljada ili ne daj Bože na 30 hiljada,taj auto može da bači odma."

Renault Megane III benzinac, 2010 godiste, ELF ulje na svakih 30.000, i dalje odlican nakon 10 godina i 130.000 predjenih kilometara, nemam nameru da ga bacam.

realan

pre 3 godine

Opel Insignia 2015. Kupljena nova u Srbiji - servisni interval 30.000km ili 1 god

Peugeot 508 2019. kupljen nov u Srbiji - servisni interval 30.000km ili 1 god

Passat B8 2016. kupljen nov u Srbiji - servisni interval 15.000km ili 1 god. U inostranstvu je ovaj interval 30.000 km

Ovo su sve fabricke/servisne preporuke.

Kod VW-a, ulje za Istocnoevropska trzista i Zapadnoevropska nisu istog kvaliteta. Ili je u pitanju interes lokalnog zastupnika

Aleksandar

pre 3 godine

Niste u pravu. Moje iskustvo govori suprotno. Trenutno vozim megan 1,2 turbo benzina i zamena ulja je na 30000km ili 12 meseci. Auto je kupljen nov u Srbiji. Neposredno pre 3. zamene ulja, na 80000km,merenjem sam ustanovio da je nivo ulja manji za 1 do2 mm u odnosu kada je zamenjeno na 57000km.Isti period za mene ulja i filter imao sam i na laguni 1.9 dci koja je prešla 350000km.Vožnja je mešovita, grad, put.Uvek je ulje bilo full sintetička. Naravno da je većini "dobrih" majstora u interesu da se ulje kao na Zastavi menja na 5000km.

Audi

pre 3 godine

Promijenio 2 audija oba presla preko 600000 km u cca 15god,i nikada prije 40000km nisam mijenjao ulje (full synthethic),i to sve odgledavsi na Njemackoj drzavnoj tv,doku o mijenjanju ulja,treba malo bolje procitati na stranici proizvodjaca karakteristike ulja Npr.Castrol i sl.Jednom vozio Audi A4 i 800000km uz normalno dosipanje manjka ali ni to nije neka kolicina. Tako ako je ulje dobrog kvaliteta i orginalno ,min prije propisanog intervala nema potrebe mijenjat.Mnogi navodi u tekstu cisto ne stoje kod novijih modela ,ali kod nas na Balkanu je poznato da su sve sami eksperti za auta,iako ih njemacko znanje i tehnologija proizvodi tj konstruise i unapredjuje.

navijac

pre 3 godine

@Ulje mjenjam na svakih 20k-30k kako je BMW i propisao. U aktorizovanom servisu. Nikakvih problema.
(Dante, 21. jul 2020 10:18)

A moras da pogledas sta je proizvodjac ulja propisao, na koliko ulje gubi svoje svojstvo. Obicno to bude posle godinu dana. Dakle ako u godinu dana predjes 20 hiljada, ok je menjati tada. Ako prodje godinu dana, za zamenu je pa makar presao i 3 hiljade.

Zastava101Specijal

pre 3 godine

Opel Vectra C 2.0 ditd menjanje ulja na 60 hiljada, kada mi je rečeno prvi put mislio sam da je greška, ulje nisam menjao nikada pre 40 hiljada auto vozio 15 godina ne nešto mnogo kilometara (prešao 290 hkm) i prodao tipu koji ga još vozi nikakvih problema sa motorom nije bilo.

NS oldtajmer

pre 3 godine

# dule.... duleeence
mislio sam na stanovnike navedenih drzava na Balkanu koji takva vozila kupuju odmah sa slepera koji ih doveze u njihove domovine.... pa za dodatnu ustedu kupuju ulje na buvljaku i voze, jel, 30000 km. 30000 se mozda vozi sa ful-sintetik uljem poznatih marki koje se kupuje u proverenim prodavnicama, i cija litra kosta 15-20 evra... 'ajde filozofi ko od vas daje 60 -80 evra za 4 l ulja, ili je i ono sa buvljaka "original" dobro za 30000 km.
Sto se tice vas sa BMWima, vas koji uglavnom nemate novca za originalne delove koje ce vam ugraditi ovlasceni servis, vi uvek sve znate bolje od svih. Narocito koji butan gas da ugradite u njega, ali boze moj - selo vam zavidi

Ivanbg

pre 3 godine

Tesla model 3: nema ulja, nema svecica, nema servisa, nema benzina. Punim ga kod kuce. Prelazim oko 50 km dnevno (posao-nazad), dopunjavam svaki dan tih 50 km za 1h (Teslin punjac u garazi). Imam solarne celije na kuci - troskovi za gorivo sa 250 evra spali na 0.
Pozdrav iz Svedske
(Kukuruzovic, 21. jul 2020 18:06) # Link komentara


Vidi ovoga... umro bi da se ne javi iz Svedske. Pa sto prijatelju citas vesti u Srbiji kada si tamo? :) Sta ti vredi da odes, kad te tamo niko ne ceni... moras da se pokazes kod kuce. :) Jel ta filozofija? Koja tuga od coveka...

eto

pre 3 godine

Ulje mjenjam na svakih 20k-30k kako je BMW i propisao. U aktorizovanom servisu. Nikakvih problema.
(Dante, 21. jul 2020 10:18)
Problem je u tome sto dosta vremena auto radi u mestu.Po Beogradu je abnormalna guzva,jako veliki broj semafora.Neko ko vozi svaki dan po Gradu,stoji u guzvi,zastoji,semafori,a to ispadne jako puno sati.To je ono sto ne moze da udje i ne vidi se u tu kilometrazu.Zato vecina menja ulje pre vremena.Drugo je da se vozi po auto putu ili duzim relacijama.Tu vidis kilometrazu.Kako god zelis ali Ja menjam uvek bar za 2000 km pre.

Boki

pre 3 godine

To su skoro ubijeni motori pogotovo dizelaši sa vrlo ozbiljnim problemima koji će nas uskoro zadesiti bez obzira što su servisi radjeni u ovlašćenom servisu na 30h km. Još se prodavci tih polovnjaka hvale kako imaju izvađen listing kao dokaz da su ti motori ubijani.

Mirko

pre 3 godine

Pa ja sam se svadjao u audi servisu u Parizu da mi uradi servis na 15.000. Gledao me kao ludaka. Kaze servis se radi na 30.000 ... uradio je na kraju, naravno platio sam, ali mislio je da nisam normalan (audi a4 kupljen u srbiji koji sam prevezeo u Pariz jer sam se preselio)

HanSolo

pre 3 godine

@ daki, 21. jul 2020 16:56

Molim te mi objasni kako godisnje uspes da predjes 100.000 km? Gde zivis, cime se bavis, koliko provedes dnevno u kolima? Oduvek me je zanimalo kako neko uspe da izveze tolike kilometraze...
(Nemanja, 21. jul 2020 17:58)

Taksista možda? Auto ide skoro non stop..

Jovan M.

pre 3 godine

Kada sam kupio auti, rečeno mi je da se ulje menja na 30.000 km. Ako auto na 10.000 traži zamenu ulja, onda je to problem proizvođača koji on treba da reši o svom trošku. U suprotnom, proizvođač je napravio prevaru i obmanuo potrošača.

Ne volim da se kockam

pre 3 godine

Promena ulja znaci i mali pregled auta, cisto da vidis da li je sve na svom mestu i da se napumpaju gume. 30000 znaci 3 godine ili duze bez provere. To mi je malo vise partija pokera nego voznja auta.

Radijator

pre 3 godine

Nisu ni svi motori isti... ne haba se jednako 1.6 multijet od 120ks, i onaj u E 220cdi od 136ks.
Drumske krstarice sa smanjenom konjazom su napravljene da prelaze velike km...licno znam par ljudi koji prelaze 50+ hiljada km godiste...zamislite da idu 5x godisnje u servis?

Treba imati svest o tome sta vozis i kako vozis.

NS oldtajmer

pre 3 godine

Svaba menja ulje na 30.000 km, proda auto posle 2 godine. Onda bugarin, rumun, srbin, bosanac... doliva ulje svaki mesec, a menja katran crno ulje dva puta godisnje.

//,,

pre 3 godine

Zamjena ulja nije servis. Sjecate li se kad smo na benzinskoj pumpi
mijenjali ulje. Ono je bilo prava stvar, kupis ulje i sam zamjenis
za 2min.

Bojan

pre 3 godine

google. Ukucas oil test. Vidis da je nakon 20.000 milja,ne km, ulje potpuno bezbedno za koriscenje bar jos 10.000. Milja. Shvatis da majstori uzimaju najsladju kintu na sitnim stvarima,bolje 5 malih servisa dnevno nego neka zafrkancija za iste pare i vreme. Ko menja pre 15.000 km je potpuno bacio novac a pritom i zagadio prirodu onoliko. 90% servisa se zimi greje na vase dotrajalo ulje. Razmislite malo o svemu.

ns ja

pre 3 godine

U meganu 3, dizel, pod garancijom, 1x godišnje ili 10kkm standard ulja RN 720! Ubih se s njima da mi izlistaju kvalitet ulja proizvođača po ACEA i/ili API standardima!!! Ne piše u servisnoj knjižici!! Jedva čekam da istekne još godinu dana garancija i samo ELF 5W 30 na 15kkm.

U EU preporučeno na 30kkm ili 1x u 2 godine, a naši manijaci u ovlašćenom servisu smanjili na 1x godišnje ili 10kkm!Da su makar rekli na 15hiljada pa hajde ok, ali da radim tri servisa u 2 godine je veoma glupo!

Svi filteri su potpuno čisti, da ga ne gledam dok radi ne bi ih ni menjao ali bi ukalkulisao trošak! filter dizel goriva na 20-30 hiljada je ok zameniti, e tu me zanima ko ima iskustva za savet jer u ovlašćenom servisu svaki drugi servis tj 20kkm zamena ovog filtera (original 50 eur) Da li je u redu i ovaj filter menjati npr svaki drugi servis ali na 30 hiljada km?

***Da naravno, kada kupujem auto obavezno tražim i specifikaciju svih delova i cene svih servisa koje sam dužan da obavim u ovlašćenom servisu kako ne bih izgubio garanciju - to je trošak koji ja računam u cenu novog automobila.

Mazda 6 Driver

pre 3 godine

Mazda preporucuje menjanje ulja i filtera svakih 20.000 km ili godinu dana posle zadnjeg menjanja bez obzira na broj predjenih kilometara. Koristim iskljucivo sinteticko ulje Mobil 1, 0W-40. Kanta od 6 litara kosta ca. 50€.

zutz

pre 3 godine

auto 21 god star,1.0 benzin.(japan).auto prešao 240.000km (220.000km
stani-kreni grad).ulje posle 5-7k na oko više nije čisto.menjam uglavnom izmedju 8-10k.nikad više od toga.menjanje ulja i svih filtera košta sa rukama 5k dinara.mislim da za gradsku vožnju i naše gorivo sve preko 10k ne garantuje dugovečnost motora.

ZemiLemi

pre 3 godine

Ford fiesta 2003, 1.25 benzinac, 296,000km menjam na svakih 10,000 i teram. Drugi auto bmw x1 2012, 1.8d awd, 126,000km menjam na 15-20,000 iako kazu moze do 30,000. Teraju bez problema!!

Filip Stojanović

pre 3 godine

Kia Ceed 2017. godiste... 15000km ili godinu dana. Tako je proizvodjac oducio, za nase trziste.
Jedino nije bas tacno da je servis malo skupli u ovlascenom... Ozbiljno je skupli... mene mali servis u Kiji pre 3 nedelje izasao 19400 dinara. Znaci filteri i ulje.

Živan

pre 3 godine

Svaba kaze "wer gut schmiert, der gut fährt" - ko dobro podmazuje, taj dobro vozi. A vi menjajte ulje na 30.000 km.
(NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:31)

Meni taj isti Švaba, kad sam išao direkt u fabriku da preuzmem kola, rekao “Zamena ulja ti je posle 30.000 ili dve godine”.

marinkoPantoc

pre 3 godine

Meni taj isti Švaba, kad sam išao direkt u fabriku da preuzmem kola, rekao “Zamena ulja ti je posle 30.000 ili dve godine”.
(Živan, 21. jul 2020 14:05)

Misliš u AC Čačak da preuzmes skodilaka i glumiš mafiju?

pera

pre 3 godine

Sve sami stručnjaci ajde evo posto se ovim bavim da nešto i naučim ljude. Dakle 30000 je sasvim OK vrlo često je interval i na 50000 km.
Auto industrija je vrlo blizu trenutka bez zamene ulja kao npr bez dokazivanja lezaja točka sto je ranije bilo nemoguće.
(Koks i, 21. jul 2020 16:49)
ovo je ziv dokaz kako komentarise neko ko blage veze nema sta je sus motor i kako on radi. Zapravo nena blage veze o osnovima masinstva. Osim ako nisi mislio da je svet blizu trenutka bez zanene ulja jer se uvode vozila na struju mada sumnjam

daki

pre 3 godine

Taj izgleda kupuje nov auto na svake 2,5 godine... Megan se raspada na 200.000...
(Bolesni skot, 22. jul 2020 00:44)
Izgleda da ti nisi video novog Megana. Izvoli da vidiš kako izgleda sa pravih 220k, pa onda pričaj gluposti. I posle toliko km, auto je u fabričkom stanju, još uvek ništa pipnuto kod njega nije

Alex

pre 3 godine

Zavisi od načina upotrebe auta. Koristim dva auta - službeni poslovno, standardno 2l dizelas, ulje se menja u servisu u servisno odredjenim terminima - nikad problema sa motorom ili povecanom potrošnjom ulja nisam imao. Auto se menja na 200k ili +- 3 godine. Uglavnom vožnja po auto putu i nešto gradske vožnje (30%)

Privatno koristim benzinca 10 - 15 k godišnje, ulje se menja 1 x godišnje , ne obzira na predjenu kilometrazu. Isto tako nikakvih problema sa potrošnjom ulja ili kvarova , turbo, egr osim potrošnog materijala. Auto se vozi dosta po lokalu i par puta godišnje na relativno duže relacije.

DRIVER

pre 3 godine

Ma nema govora da se menja na 30000km! Ako je mineralno ulje u motoru, menjajte ga na svakih 5000km, a ako je sintetika ili polusintetika, menjajte na 7000km do maksimalnih 10000km. Nije 4-5 litara ulja vredno toga, da se uništi motor. Ulja koja su kod nas prisutna, su daleko nižeg kvaliteta od ulja koja se koriste u EU. Svaki put treba promeniti i filter za ulje i nema zime.

D10S

pre 3 godine

Vozi Audi A4, 35 TFSI (2.0, 150ks) i servis ulja mi je na svakih 30.000km ili 2 god. Platio sam sada servis kod Audija 525 svajcarskih franaka. Samo ulje i filter. Mislim da je to ok na po 30.000km. Valjda oni bolje znaju od mene/nas?

Boba ns

pre 3 godine

Vozio 318d E90 od 2009 do 2017
7 promena ulja i samim tim sedam servisa u ovlaštenom servisu. Prešao 210000 km
To mi je bio jedini trošak na autu
Promenu ulja je najavljivao kompjuter. Izmedju 27000 i 33000. Ulje 0W-30 Castrol edge

mile rizik

pre 3 godine

Japanci su jos 1990. davali na motore 100.000km garanciju.
Danas je 2020. i dan danas daju na motore garanciju 100.000km.

Izracunali su da ce im motori izdrzati 100kkm i sa zamenom ulja na 30kkm, a posle je to trosak korisnika (zabole ih uvo sta ce se posle 100kkm desiti).
(ter, 21. jul 2020 20:53)

Honda u Americi daje milion na motor.

rani

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica,

Mozda gresim, ali nisam siguran da elektricni auto ima filter vazduha!? Mozda filter klime? I sto bi se menjalo ulje u kocnicama, kad on ima regerativno kocenje, elektromotorom, znaci, obicne kocnice traju jako dugo? Da li ti stvarno imas i3, ili tako, malo, masti na volju?

Aleksa

pre 3 godine

Nakon 22 god. starog kupim 6 godina star polovnjak (to je bilo pre 10 god). Gledao sam ga kao svetinju! Ulje menjao na 3000 ili na pola godine (jer ne prelazim mnogo) i tako dve godine a onda sam prešao na "normalan" mod pa na godinu i ako nikad nisam prešao ni 7000 godišnje (uglavnom grad). Sadašnji vlasnik ima sreće a ja sam uzeo 5 godina star i bez obzira koliko god da je preporučena zamena meni su u ovlašćenom servisu namestili obaveštenje i lampicu na ravno godinu dana. Koliko sam prešao za ovu godinu dovoljno će vam reći da sam na početku korone sipao pun rezervoar koji sam tek sada potrošio. Da li sam sad zavistan od nameštanja mehaničara na vremenski interval ili je auto "pametan" pa me opominje nakon ravno godinu ne znam.... i ako mrzim da sam uslovljen svakako ću raditi bez obzira na kilometražu godišnje zamenu jer se ispostavilo kao dobra stvar.

Milosav

pre 3 godine

Dal neko ko kupuje nova kola razmislja o par hiljada dinara ustede ne ulju?
(e sad?, 21. jul 2020 12:36)

Napisao sam komentar bas u tom smislu, nov auto preko 40 hiljada dolara, a tri promene ulja godisnje 200 dolara pa ti vidi sta ti se isplati.
Medjutim nisu mi objavili komentar.

ns ja

pre 3 godine

Aleksandar, 22. jul 2020 07:47, ne razumem zašto na (novijem/novom)meganu proveravaš nivo ulja? Reno ima jednu izuzetno dobru osobinu, a to je da davanjem kontakta, pre startovanja, računar na displeju pokaže nivo ulja u motoru.

Tek ukoliko računar pokaže da je nivo pao makar za pola crte(zapravo grafički prikaz pun/polupun/prazan kružić, pa onda nekoliko takvih u liniji, kao npr, ooooooo), onda ima smisla proveriti i fizički stanje ulja-podizanjem haube.

Za pet godina koliko vozim ovaj auto dCi motor, ni jednom, niti jedna crtica nije pala (prikaz na na računaru) i u početku sam proveravao, naviknut na prethodne automobile, i nepoverljiv, i uverio se da zaista nema potrebe podizati haubu, stanje ulja u motoru pouzdano i tačno pokaže vam putni računar svaki put pre nego što startujete motor!
Izuzetno korisna stvar, uvek čiste ruke!

Mladen

pre 3 godine

Ja sam pre 2 godine napravio krug oko Blatičkog mora za 8 dana i 8500km.

Tog meseca sam bio i do Vlasinskog jezera.

Posetio sam majstora u razmaku od oko 2 meseca. Kada sam došao, i rekao da je pao nivo ulja i da bih da menjam, mislio je da nije dobro zavio čep.

Daewoo Lanos, na 170.000km

donatelo

pre 3 godine

Vi koji ste celog zivota vozili golfa dvojku i dalje ga vozite.. Ili peresli, Fiat stilo jtd i kao da, ste zajahali auto od milion eura vi i dalje menjajte ullje na 8000.ili 10000..novi motori nova tehnoligija.. A vi i dalje zivite u eri golfa dvojke.. Reko cekiic majstor da, se menja ulje na 10000

Lemi

pre 3 godine

Sve strucnjak do strucnjakaladno covek napise da nije menjao ulje a presao 60.000 km i oni ka citiraju daju mu savete samo takve.Od svih ni8h samo otprilike dva coveka provalila da je BMW ustvari ekektricni automobil (ide na struju) i nema motor a samim tim ni ulje.
Ovo samo govori koliko je vazno dobro proceniti neki komentar ili pist na forumu kad pokušavamo na taj nacin doneti neku odluku.
Do ove situacije sam mislio da je barem 50% ljudi kad ostavi komentar stvarno zna o cemu oise ali nazalost taj procenat nije ni 10%.
Bravo za ovaj "experiment".
p.s.i ja pomalo zagledam taj BMW i3.

Serviser

pre 3 godine

Sve preko 15.000 km je mnogo koliko god da je kvalitetno ulje, na servisnim intervalima od 30.000 km, motori mnogo brze stradaju a narocito bregasta osovina jer ulje preko 20.000 izgubi viskozitet za skoro 50 % !

Bolesni skot

pre 3 godine

Najsmešnije je uputstvo nekih proizvodjača... Zamena ulja na 30.000 km, ili jednom godišnje... šta pre dodje...
A ja promenio u septembru i prešao, što zbog korone, što zato što stanujem u centru do danas 1.200 km!

Bolesni skot

pre 3 godine

P. S. Baš juče sam na "fift gear", na Diskaveri, gledao onu ribu koja testira aute... Merila vreme u krugu za golfa sa novim i starim uljem... Razlika je bila sekund u korist novog ulja...
Pa ti vidi, burazeru...

Vozač

pre 3 godine

U prodavnici kola mi rekli na 20kkm, a u servisu u sklopu prodavnice okačili karticu sledeći servis na 10kkm. Menjam i dalje na 20. Na 30 se ne bi usudio,iako vozim uglavnom van grada.

Neko ko voli svoju zemlju, ali od ljubavi se ne živi

pre 3 godine

U ovlašćenom servisu mi je rečeno da mogu da menjam ulje na 30 000, jer auto nije prešao više od 200 000 kilometara. Posle toga treba raditi mali servis na 10 000 km-a. Bilo mi je čudno, jer mi i bord uvek resetuju na 30 000 km-a. Kako god, ja odradim servis na 12 - 13 000, da me ne boli glava.

Duško Katran

pre 3 godine

audi a6, 390 000km, u knjižici piše zamena na 30000 i što bi ja sad glumio pametnu srbendu, kad su čitavi timovi testirali taj automobil i propisali šta i kako.. Automobil radi perfektno, dosad ništa ozbiljno uloženo, iako sam čitao po forumima, menjajte ulje na pola intervala, stradava uljna pumpa, i, ono obavezno, drugar menjao...

jojufff

pre 3 godine

Na svakih 10k ili godinu dana.

ulje po preporuci proizvođača i sve filtere zamjenim.
automiblij je star oko 10-tak godina i 100 EUR godišnje i nije trošak..moj je automobil u krajnjem slučaju..nije od komšije.

IG

pre 3 godine

Tesla model 3: nema ulja, nema svecica, nema servisa, nema benzina. Punim ga kod kuce. Prelazim oko 50 km dnevno (posao-nazad), dopunjavam svaki dan tih 50 km za 1h (Teslin punjac u garazi). Imam solarne celije na kuci - troskovi za gorivo sa 250 evra spali na 0.
Pozdrav iz Svedske
(Kukuruzovic, 21. jul 2020 18:06)

Hoces reci da su solarne celije dobijene i instalirane za dzabe? Cisto sumnjam. Ili su placene u ceni kuce ili dodatno installirane. Solarne celije imaju limitiran zivotni vek tako da pre ili kasnije ce morati da se zamene.

EV ima puno dobrih strana. Narocito kod ustaljenih auto marki gde su servisiranje i delovi dostupni u skoro svakom servisu. Tesla not so much. Delovi se cekaju nedeljama ili mesecima, popravke - autorizovani servisi su malobrojni, itd, itd, tako da Tesle lako postanu nocna mora. Ovo je iskustvo iz prve ruke - popravka posle nesrece prosle godine je trajala od marta do novembra.

Srđan BL

pre 3 godine

Staro motorno ulje je otpad cija dalja prerada kosta i zato je jeftinije da se rijedje mijenja. Upravo zbog Long Life ulja motori na novijim vozilima, pored ostalog, imaju karci zivotni vijek...

Sani Kroket

pre 3 godine

Vidim vecina se poziva na Nemce i fabriku. Pa dal nam je gorivo kvalitetno kao u Nemackoj? Dal su nam rezervi delovi koje.stavljamo isto tako kvalitetni? dal nam je ulje koje sipamo u kola istog kvliteta kao u Nemackoj i dal je uopste original??? Posto je odgovor na sva 3 pitanja NE (bez obzira sto mozda servisirate u ovlascenom,nisu isti delovi!) onda nemojte ni da gledate taj interval od 30000km. Isto mi je na novom automobilu bilo nenormalno da veliki servis radim na 60000,iako knjizica kaze 120000. Pa kad je skinuo majstor kais i pokazao mi, da sam produzio jos 10000 ko zna sta bi bilo(a mozda me i samo laze ;)

Igor

pre 3 godine

Honda u Americi daje milion na motor.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mile rizik, 22. jul 2020 06:11)

Gde u Americi Honda daje 1,000,000 km garanciju na motor? U kom filmu si to video?

Harry

pre 3 godine

Ja menjam ulje i sve filtere na svakih 10000 km a svecice na 30000 km.
(Mad Max, 21. jul 2020 10:08)

Svecice menjas? Nisam ni znao da to jos neko radi... Ili ti vozis nekog Golfa dvicu, Juga mozda?

preferisco dirti addio

pre 3 godine

Mjenjam jednom godisnje, u avgustu odradim mali servis, koliko god da sam presao, nekad to bude 20-25k a ove godine ce biti 15 jer zbog korone nidje posebno ne mrdam.. Bmw tj komp auta kaze 30k prvi servis, treci opada na 27k pa peti na 25, pa na 23 itd .. Nikad problem evo punih 9 godina, 2.0 dizel automatik, sve ispravno, odrzavanje po PS, pomalo skupo za nase pojmove, to jeste, nema crnog dima, ne trosi ulje, auspuh je stvarno cist, e sad za NOx pojma nemam, tu ionako svi lazu.. Vozicu ga do prvog skupog kvara, popravim, prodam, opet kupim isto samo aktuelni model.. Zamijenio bih ga novijim ali to je bacanje para dok god stari dobro sluzi.. BMW for life (ali samo nov ili sa dobro provjerenom istorijom)

Max

pre 3 godine

Da, zaboravio sam još: kad povezem auto u servis uvijek im kažem da pregledaju kompletan auto. Uglavnom je uvijek sve u redu. Ili mi kažu: " Za oko 5.000km treba da zamijenite disk pločice"ili nešto slično. I daju mi predračun. Do tada skupim toliko. I prije registracije obavezno kod njih odradim kontrolni tehnički. Auto je star 6 godina.

Neko iz provincije u kojoj provejava cisti vatduh

pre 3 godine

Neverovatna je cinjenica, da su ljudi objavili sjajan clanak, gde je sve objasnjeno, zasto je na 30 hiljada, zasto moze ranije i sve ostalo, ali dzaba, svi komentarisu naslov i svi imaju svoju filozofiju! Drugo, svi pricamo o ulju, koje moze kod novih kola 30 hiljada bez problema, a sta cemo sa filterima? Ja vozim nov auto, 95% gradska voznja, znate li vi kakav je filter vazduha nakon predjenih 15 hiljada? Potpuno crn i zapusen! Dakle, procitajte clanak, sve lepo pise!
(rani, 21. jul 2020 14:50)

Ovo u vezi vazdusnog filtera verujem ti na rec, ti mora da si iz BG?

Zoran N.

pre 3 godine

Ulje je najmanji problem. U Srbiji se dosta vozi kreni stani. Veći je problem kad ti za nov auto na 15000 menjaju i sve filtere. Filter dizela po knjižici na 90k se menja al oni kažu mora zbog garancije sve na 15k.

asd

pre 3 godine

Kakve veze imaju ulje i rezervni delovi sa kaisom? Kada pricamo u kaisu Prva ugradnja je prva ugradnja. Kod novijoh dizel automobila fabrika preporucuje prvu zamenu ne pre 180.000 km
(realan, 22. jul 2020 08:53)

Tako je... Recimo BMW za N47 motore na preporucuje zamenu pogonskog lanca, osim "po potrebi", a ko i malo poznaje BMW zna kakav je to motor.. Motor je odlican, lepo se vozi lepo ide, malo trosi, ali lanac je tanak i mora da se menja na SAMO 150.000 KM ! Inace puca i pravi havariju u motoru, tada popravka kosta preko 3k evra ! Ali fabrika kaze "iskljucivo po potrebi"...

kuste

pre 3 godine

Uslovi eksploatacije nisu isti.. Ovo moze da se radi u zemljama gde je pogonsko gorivo kvalitetno ali ne u srbiji! Osim toga ova propaganda fabrika automobila je direktna voda na njihovu vodenicu.. Skupe popravke i skupi rezervni delovi! Njihov cilj je da vozite njihova vozila ali i da ih popravljate jer tocak industrije mora da se okrece! Ionako nemci npr. Cim izadje garancija na vozilo oni to oglase na prodaju a kupujemo mi i ostala boranija

Bracalic

pre 3 godine

Menjam na 8-10k toliko godisnje i predjem(90%grad) benzinac.
Ulje gubi svojstva vremenom i kilometrazom, trose se aditivi iz njega i treba ga dolivati da se obnove aditivi. Zbog varijabilne remenice, mehanicar mi je rekao da ga drzim na max. Proveravati/dolivati barem jednom mesecno, pred duzi put itd. Moj 1.6 potrosi 0.5-0.7l izmedju zamena(staje 5l)
P.S. Da se trose aditivi kod mene se vidi oko 7k krece vise da se trosi ulje-vreme za zamenu.

BMW X1 Xdrive

pre 3 godine

Kupio sam nov BMW X1 2018. OIL CHANGE 1 godišnje ili na 10,000 milja=16,000 km. Nije da mi je to rekao neko iz servisa nego to stoji u knjizi koja dolazi sa autom, plus na instrument tabli mozete provjeriti. Ovo nije slucaj samo sa BMW nego i sa drugim autima. A za 30,000 km to niti sam čuo a niti video. Za mene to ne stoji. Jer da je to tako onda bi i proizvodjači automobila to napisali u Car Manual,umesto 16,000 km. napisali bi 30,000 km.
Pozdrav iz Nju Jorka.

Milosav

pre 3 godine

Auto sam platio $45 hiljada CAD. Promena ulja kod dileara je oko $75 CAD za sinteticko ulje, filter i pregled svih vaznijih komponenti, ukljucena rotacija tockova.
Proizvodjac predlaze menajnje ulja na 8.000 Km vozim oko 20.000 Km godisnje znaci kostace me malo preko $200 godisnje da promenim ulje na vreme i ne strepim kako sam vozio, u kojim uslovima itd.
Prosta racunica, redovna zamena ulja je nesto najjednostavnije i najjeftinije sto mozete da uradite za "zdravlje" svog auta.
Pozdrav iz Toronta.

GuA

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica,

Mozda gresim, ali nisam siguran da elektricni auto ima filter vazduha!? Mozda filter klime? I sto bi se menjalo ulje u kocnicama, kad on ima regerativno kocenje, elektromotorom, znaci, obicne kocnice traju jako dugo? Da li ti stvarno imas i3, ili tako, malo, masti na volju?
(rani, 21. jul 2020 22:43)

U pravu je.
Kociona tecnost se menja na 2 godine i ima 2 filtera za vazduh u kabini.
Ako ima pomocni motor od 650cc onda menja i ulje u motoru.

Srbin

pre 3 godine

Vozim Fiat Cromu 1,9 multijet. Ne prelazim veliku kilometražu godišnje, između 8 i 10.000 km. Držim se saveta jednog starog majstora, ako ne vozim puno auto (ne prlazim veliku kilometražu), da ulje menjam na godinu dana. Tako i radim. Da kucem u drvo nemam problema sa autom.

marinkoPantoc

pre 3 godine

(BMW X1 Xdrive, 21. jul 2020 14:59)

Pozdrav i tebi, i bez ljutnje neko ko je kupio novi x1 ne može biti ozbiljno shvaćen :)

Koks i

pre 3 godine

Sve sami stručnjaci ajde evo posto se ovim bavim da nešto i naučim ljude. Dakle 30000 je sasvim OK vrlo često je interval i na 50000 km.
Auto industrija je vrlo blizu trenutka bez zamene ulja kao npr bez dokazivanja lezaja točka sto je ranije bilo nemoguće.

Melita Sandić

pre 3 godine

Logično je da ako ima više gradske vožnje ima i više radnih sati motora za pređenu kilometražu. Dakle u tom slučaju menjanje ulja na max 15000km.

daki

pre 3 godine

@Nemanja, 21. jul 2020 17:58
Kombinacija posla i uživanja. Od 25 juna do 9 jula sam napravio 10.000 km za 2 nedelje takoreći. Relacija, Niš - Salzburg-Niš, Pa onda Niš-Frankfurt, Pa iz Frankfurta direktno za Ankaru (2.800 km), pa za Niš, pa onda za Beč pa kući, uz uputno obilaženje nekih gradova, to je 10k km

Boki

pre 3 godine

Zato, a i iz mnogo drugih razloga, moj sledeći automobil će biti električni...
(Vlada, 21. jul 2020 10:52)
@Vlada
Zamena baterija posle 120 000 km u vrednosti 8-10K eura ?

BDj

pre 3 godine

@perica
Hvala ti prijatelju, slatko si me nasmejao! Šok mi je bio kada sam ukapirao da ogtoman broj (iz neznanja) nije ukapirao foru
@Max
Svaka čast, veliki deo tvoga posta potpisujem, vrlo slično razmišljamo
@marinkoPantoc
Broj pluseva koji si dobio tužno govori o svesti i informisanosti naših ljudi. Vređaš a nisi ni svestan sopstvene neukosti. I da znaš, lik kojeg prozivaš (@Živan) ti je dokazao da je gospodin, ali ti dotle ne možeš da dobaciš

Stevica

pre 3 godine

Kupujem uvek nove automobile. Prvih 100 hiljada ne radim nikakave servise gde ja nesto placam. Nakon toga prodajem auto i opet kupujem novi. Vec peti puta tako radim, to je najjeftinije, sve drugo je bacanje para.

coka

pre 3 godine

Menjam sam ulje otprilike na 10.000 km. i to sintetičko 4 grupe, jer je samo ono pravo. Striktno se pridržavam samo specifikaciji ulja,koje je proizvođač preporučio.

NemanjaBg

pre 3 godine

Megan 4, u srevisnoj stoji na 30.000 ili 1 god. Kad sam ga uzeo iz salona rekli su mi na 15.000 ili 1 god. Kako prelazim otprilike 100.000 km godišnje, odlučio sam da menjam na 20.000 ulje i sve filtere ili ti 4-5 puta godišnje. Takođe za veliki servis je interval 120.000, serviser preporučio na 60.000. Pojavim se ja na 60.000 km, otprilike 7 meseci nakon kupovine i rekli su mi ipak čekaj ti 120.000. Na autu trenutno 220.000 km, 11 puta menjamo ulje i sledeći put ide i veliki i mali servis. Inače auto je star malo više od 2 god
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (daki, 21. jul 2020 16:56)

Vozi Megana a prelazi 100k godisnje... hahahah koliko gluposti ovde mozes da procitas. Cudi me da neko nije napisao koliko cesto menja ulje na avionu i koliko prelazi. Kad vec pricamo bajke... sto da ne. :)

ter

pre 3 godine

Japanci su jos 1990. davali na motore 100.000km garanciju.
Danas je 2020. i dan danas daju na motore garanciju 100.000km.

Izracunali su da ce im motori izdrzati 100kkm i sa zamenom ulja na 30kkm, a posle je to trosak korisnika (zabole ih uvo sta ce se posle 100kkm desiti).

Straight Outta München

pre 3 godine

Ja sam u poslednjih 11 meseci presao sa sluzbenim automobilom 55 hiljada, sa privatnim 35 hiljada. To znaci da ne bi izlazio iz servisa da menjam ulje svakih 10k...

NisamOvca

pre 3 godine

"Vozi Audi A4, 35 TFSI (2.0, 150ks) i servis ulja mi je na svakih 30.000km ili 2 god. Platio sam sada servis kod Audija 525 svajcarskih franaka. Samo ulje i filter."

Auuuu. Da si kupio delove sam izasli bi te 100evra maks +20evra u Srbiji majstoru ruke.

Radovan

pre 3 godine

Menjajte ulje, na proleće posle zimske vožnje, i u jesen posle letnje vožnje.

Na proleće izbacite ulje koje je puno kondenzacije od vlage u vazduhu i od goriva zbog zimske vožnje, a na jesen izbacite ulje koje je puno sitnih čestica koje su prošle kroz filter vazduha tokom letnje vožnje po prašini.
U isto vreme zamenite i filter ulja i filter vazduha.

Takođe, ko prelazi velike kilometraže, za njega je monogradno ulje, odnosno ulje samo za zimsku sezonu i samo za leto. Ovo je identično prethodno navedenom.

Ulje se menja po sledećim kriterijima:
- prisustvo stranih čestica u ulju: od spoljne atmosfere,kondenzata i od strugotine motora
- gubitak podmazujućih i deterdžentnih svojstava ulja
- broj radnih sata motora (nekada bio brojač na tabli) + uslovi rada
- ukupan broj obrtaja radilice (nekada bio brojač na tabli u milionima) + uslovi rada
- sve ovo napred nabrojano je za firme, a za nas civile idu preporuke fabrike o pređenoj kilometraži + pretpostavljeni uslovi rada.

Najbolje je ipak monogradno ulje. Naši kontinentalni uslovi te nateraju da menjaš prema vremenu zima-leto.

//,,

pre 3 godine

Neverovatna je cinjenica, da su ljudi objavili sjajan clanak, gde je sve objasnjeno, zasto je na 30 hiljada, zasto moze ranije i sve ostalo, ali dzaba, svi komentarisu naslov i svi imaju svoju filozofiju! Drugo, svi pricamo o ulju, koje moze kod novih kola 30 hiljada bez problema, a sta cemo sa filterima? Ja vozim nov auto, 95% gradska voznja, znate li vi kakav je filter vazduha nakon predjenih 15 hiljada? Potpuno crn i zapusen! Dakle, procitajte clanak, sve lepo pise!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ran

Cuj sve je fino objasnjeno. Zasto bih ja vjerovao novinarima koji
misle da se razumije u mehaniku. Uz auto dobijes i 'service book'
gdje pise sta, i kad. Moje dugogodisnje iskustvo u renomiranim
sevisima mi je bitnije nego misljenje nekog novinara koji mozda ni
ulje zamijenio a kamoli da zna vise od toga. Pun je YT 'strucnjaka'
koji daju sebi za pravo da pametuju kad porede automobile a ni jedan
od njih nije uporedio cijenu odrzavanja i vanredne troskove. Danas ne
mozes vjerovati ni mehanicaima koji su vise trgovci nego majstori.
I da, ja mijenjam ulje svakih 6-7k km, dva puta ulje jednom filter...
Na odrzavanju auta ne treba stediti.

france

pre 3 godine

Primjetio sam da mi auto posle 15k pocinje trositi mnogo vise ulja, ali do tada dospem dva puta oko 200 ml i to je to. Koristim Castrol 5-30LL.

realan

pre 3 godine

Vidim vecina se poziva na Nemce i fabriku. Pa dal nam je gorivo kvalitetno kao u Nemackoj? Dal su nam rezervi delovi koje.stavljamo isto tako kvalitetni? dal nam je ulje koje sipamo u kola istog kvliteta kao u Nemackoj i dal je uopste original??? Posto je odgovor na sva 3 pitanja NE (bez obzira sto mozda servisirate u ovlascenom,nisu isti delovi!) onda nemojte ni da gledate taj interval od 30000km. Isto mi je na novom automobilu bilo nenormalno da veliki servis radim na 60000,iako knjizica kaze 120000. Pa kad je skinuo majstor kais i pokazao mi, da sam produzio jos 10000 ko zna sta bi bilo(a mozda me i samo laze ;)
(Sani Kroket, 22. jul 2020 02:56)

Kakve veze imaju ulje i rezervni delovi sa kaisom? Kada pricamo u kaisu Prva ugradnja je prva ugradnja. Kod novijoh dizel automobila fabrika preporucuje prvu zamenu ne pre 180.000 km

Nikola 144.000

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica, 21. jul 2020 14:53)

Ulje za kocnice nisam imao potrebe nikad ni da menjam ni da dolivam. Nivo ulja je kod mene uvek isti, a kocnice rade k'o "podmazane". Vozim iskljucivo "japance", a motorno ulje i uljni filter menjam na 20.000 predjenih. To je to.

Alex

pre 3 godine

Sto znaci da vas dvojica ili lupate, ili je u Nemackoj ostalo samo 20-50% Nemaca a da su svi ostali Bugari, Rumuni, Bosanci ...
(dule, 21. jul 2020 13:42)
Biće da je ovo prvo.

zlatousti

pre 3 godine

Auto može da ode i u "sejf-mod", i da, na primer, ograniči broj obrtaja na 3.000 o/min, da bi se zaštitio motor.
kako je onda voznja na niskom broju obrtaja stetna za motor?

Majstor

pre 3 godine

Mitsubishi Lancer 1.6 mivec 117ks kupljen nov 2010god.Ulje menjao na 25000km ili 6 meseci. Do sada prešao 537700km.Hvala lepo!

Jovan

pre 3 godine

Jednom godisnje ili 15-20k km, ako imate prilike, sipajte mineralno i menjajte cesce i motor ce biti neunistiv. Mineralno na svakih 3-5k km. Sinteticko je plastika, prosto se stvrdne ako ne menjate dugo. Ima varijanta sa motorflush, sto nije lose ako se izvede kako treba.

Fudbaler

pre 3 godine

upio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica, 21. jul 2020 14:53)

Druze, ulje je najbitnije da je sveze i dobro. To ti odreduje duzinu opstanka motora. preporuka je da menenjate svakih 10 000 km ako zelite da vam auto duze ide i bude u boljem stanju. Cak iako odlucite da nista drugo ne radite na autu ulje mlrate menjati minimum jednom godisnje ili max 15000 km..

//,,

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica,

Kladim se da ti nisi vidio karike niti znas cemu sluze. Neznanjem se ne
treba hvaliti.

Aleks

pre 3 godine

Menjam ulje na 10000km, takodje dok sam imao automatik radio sam na 50000km servis menjaca. Sadasnji auto sintetika 5w-30. Potpuno drugaciji zvuk motora posle zamene ulja.
Za 13 godina voznje nisam imao ozbiljniji kvar a promenio sam 4 auta.

C i n i k

pre 3 godine

Mogu da se slozim s textom,ako je 80,90 % duza relacija slobodno menjajte na 30 000.
Ako je 50/50 onda na oko 20,25 000.
Nekiprosecan mali servis trebalo bi da bude na oko 15,20 000 ako je ulje sintetika.

Bane

pre 3 godine

Skoda Fabia 2001 god 1.6
Kupljena nova u Srbiji, 202000 km. Sipano sve i svasta, ulje menjano po osecaju. Dolivano, mesano... I dalje motor radi ok. Kakvi bre API standardni i koje kakve sifre. Posle 100000 kilometara automobil se smatra rashidovanim.

sasa

pre 3 godine

Smesna prica - zamena ulja na 30.000. Bilo koji noviji auto ce sagoreti pola ulja, u zabarskim kolima nece ostati kap ulja. Novi Bmw fabricki trosi litar do dva na 10.000! Koji to auto moze da podnese, pogotovo sto u novija vozila ide malo ulja.?

Bolesni skot

pre 3 godine

Vozi Megana a prelazi 100k godisnje... hahahah koliko gluposti ovde mozes da procitas. Cudi me da nekol nije napisao koliko cesto menja ulje na avionu i koliko prelazi. Kad vec pricamo bajke... sto da ne. :)
(NemanjaBg, 21. jul

Taj izgleda kupuje nov auto na svake 2,5 godine... Megan se raspada na 200.000...

Kinez iz Japana

pre 3 godine

@[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Kekec, 21. jul 2020 12:27)

Veci motori imaju kraci interval tj manje km do zamene.

IG

pre 3 godine

Da zaista voziš BMW znao bi da je servisni interval 20.000km ili godinu ipo. Auto navodno sam odedjuje interval ali u to iskreno sumnjam, štaviše tvrdim da se podešava u servisu. Jer da nije tako kolika bi šansa bila da mi interval na prva 4 servisa bude uvek 18.500km
(Nebojša iz Beograda, 24. jul 2020 12:38)

Moj auto pokazuje interval od 22,000 km nakon servisa. Ja menjam ulje na 10,000 km tako da ne znam kako brojac koriguje servisni interval.

N55 BMW motor, ima senzor za proveru kvaliteta ulja.

Nebojša iz Beograda

pre 3 godine

Ko je ikada posedovao neki noviji BMW (od neke 2003, 04) zna da automobil sam odredjuje interval i da ga primetno skrati, iako proizvodjac propisuje 2 godine ili 30.000 km. Za 10 godina sam promenio 2 auta (oba nova, gde sam bio prvi vlasnik pa se niko nije petljao sa odrzavanjem pre mene) i skoro nijednom nisam premasio 20.000 km (max 22.000), sto mi je otprilike godisnja kilometraza. Auto se vozi normalno, oko 50% u gradu, 25% na autoputu i isto toliko na magistrali.
(Nemanja, 21. jul 2020 10:12)
Da zaista voziš BMW znao bi da je servisni interval 20.000km ili godinu ipo. Auto navodno sam odedjuje interval ali u to iskreno sumnjam, štaviše tvrdim da se podešava u servisu. Jer da nije tako kolika bi šansa bila da mi interval na prva 4 servisa bude uvek 18.500km

ns ja

pre 2 godine

NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:31, nadimak puno govori o autoru: i švapske "mudrosti" i shvatanje podmazivanja, sve je ostalo u vremenu iz kojeg je i autor komentara! :))

Pokušaj makar mentalno da se rolerkostuješ 30 godina unazad, e pa onda još 30 godina unazad - da shvatiš koliko je ona tvoja prošlost bila napredna u odnosu na 1960te, i koliko je danas svemir u odnosu na 1990te - i konstrukcija motora i tehnologija ulja...

Dakle švaba kaže na 30.000km ej švaba kaže, danas, i mi pametniji..naravno ko sumnja u kvalitet i originalnost nasutog ulja ima razloga za brigu!

Opet, ko se oseća nelagodno zbog dugog intervala između malih servisa - dovoljno je skratiti interval na 15k km ili 1,5-2 godine .. ako baš mora da se zabavi

Naravno pričam o održavanju novog automobila ili makar kupljenog od 100% poznatog prvog vlasnika (ne ono; "baba", "lizing od 1 vlasnika2, ili "nov nov nov"...i ostale gluposti)

ns ja

pre 2 godine

(Aleksa, 21. jul 2020 12:31) šta reći!?

Zašto ne bi menjao i 1x mesečno ili na svakih 100km!? Mislim jeste, jako je glupo, ali nije mnogo gluplje nego to što ti radiš na svakih 3000km!?

I gume druže menjaj 1x godišnje ili na 3000km - nema veze što mogu da traju i 10 godina ili 40.000km (da ne kažem i više!), važno je da se izlažeš nepotrebnom trošku i da misliš kako je to dobro za auto!?

Šalu na stranu, potpuno je besmisleno i nepotrebno to što radiš, izvedi ženu na morske plodove u najskuplji restoran - i slobodno preskoči taj jedan servis! Bićete srećniji i ti i žena!

Ako tako malo prelaziš, i ako si siguran da je ulje koje si sipao original i potpuno sintetičko, možeš slobodno i npr na 2 godine (i/ili 10.000km) da radiš mali servis znači ulje i svi filteri. Ni oni se nisu zaprljali od stajanja auta - oni se prljaju tokom vožnje -kada prelaziš kilometre, usisom vazduha kroz filter za vazduh i protokom ulja koroz filter ulja - u toku vožnje!

Kada auto stoji nema habanja, ali ti druže sigurno i čitavo bogatstvo daješ za akumulatore - s obzirom na to koliko "često" i "puno" voziš.

:)) Eto umesto servisa koji su nepotrebni, pokrio si troškove novog aukumulatora i onog ručka!

Harry

pre 3 godine

Ja menjam ulje i sve filtere na svakih 10000 km a svecice na 30000 km.
(Mad Max, 21. jul 2020 10:08)

Svecice menjas? Nisam ni znao da to jos neko radi... Ili ti vozis nekog Golfa dvicu, Juga mozda?

//,,

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica,

Kladim se da ti nisi vidio karike niti znas cemu sluze. Neznanjem se ne
treba hvaliti.

Djunta

pre 3 godine

Mercedes na 20 000 km ili godinu dana. Smesno. Da idem svakih godinu dana da radim servis koji u Nemackoj kosta od 500-600 do 1000 eura. Zasto je uopste bitno da bude na godinu dana ako sam npr. presao samo 12 000 km? Da li ulje gubi toliko brzo svoje karakteristike da je servis potreban svakih godinu dana? Naravno da ne. Nego je to interval i cenovnik za firme.

Ali zato Ford za koga je prvi servis istina za volju u Francuskoj, koja je na 30 km od mene, 240 eura svakih 2 godine ili 30 000 km. A crko jos istog dana ako realno Ford (1.5 Ecoboost, manualni menjac vs Mercedes C 1.6 Diesel, manualni menjac) nije jedno 10 godina napredniji po mnogim resenjima od Mercedesa. Ovo tvrdim cisto ali cisto empirijski posle 40 000 km voznje jednog i drugog.

Koks i

pre 3 godine

Sve sami stručnjaci ajde evo posto se ovim bavim da nešto i naučim ljude. Dakle 30000 je sasvim OK vrlo često je interval i na 50000 km.
Auto industrija je vrlo blizu trenutka bez zamene ulja kao npr bez dokazivanja lezaja točka sto je ranije bilo nemoguće.

duke nukem

pre 3 godine

Imam jednu alfu, benzin. Skoro 300.000km i 19 godiba. Malo je vozim, jednom u 2 godine full sintetika 10w60, predjem manje od 10.000km za taj period. Bmw x5 30d 2011, jednom godisnje ili na 10.000km. Za alfu svi delovi sa rukama 50€, za bmw 70€.

Ivan

pre 3 godine

Znači taj koji većinu vremena vozi kroz grad i mijenja ulje na 20 hiljada ili ne daj Bože na 30 hiljada,taj auto može da bači odma. Jedino mi razumno zvuči da neko mijenja ulje na 30 hiljada jeste da taj neko bukvalno svih 30 hiljada pređe auto putem mada i to je puno,baš puno i bespotrebno. Ko vozi kroz grad većinu vremena neka mijenja na 10 hiljada,ko većinu vremena provodi na auto putevima a manje kroz grad onda je 15 hiljada u redu,sve preko je uništavanje motora. Meni je auto star,prešao je skoro 300 hiljada,vozim BMW i prelazim vrlo malo godišnje,baš malo i ako za godinu ne pređem 10 hiljada ja svejedno mu zamijenim ulje tj odradim malo servis,znači taj tkzv mali servis ide na godinu ili i ranije ako pređem 10 hiljada za manje od godinu dana a ako pređem recimo 8 hiljada a prošlo je godinu dana ja opet radim mali servis. Ovo je moje mišljenje i mislim da ovako treba.

marinkoPantoc

pre 3 godine

Ulje mjenjam na svakih 20k-30k kako je BMW i propisao. U aktorizovanom servisu. Nikakvih problema.
(Dante, 21. jul 2020 10:18)

Dugo će tako motor... Blago sledećem vlasniku.

sasa

pre 3 godine

Smesna prica - zamena ulja na 30.000. Bilo koji noviji auto ce sagoreti pola ulja, u zabarskim kolima nece ostati kap ulja. Novi Bmw fabricki trosi litar do dva na 10.000! Koji to auto moze da podnese, pogotovo sto u novija vozila ide malo ulja.?

DRIVER

pre 3 godine

Ma nema govora da se menja na 30000km! Ako je mineralno ulje u motoru, menjajte ga na svakih 5000km, a ako je sintetika ili polusintetika, menjajte na 7000km do maksimalnih 10000km. Nije 4-5 litara ulja vredno toga, da se uništi motor. Ulja koja su kod nas prisutna, su daleko nižeg kvaliteta od ulja koja se koriste u EU. Svaki put treba promeniti i filter za ulje i nema zime.

dokoni pop

pre 3 godine

Čemu diskusija? Inženjeri koji su konstruisali motor kažu na 30 000. Pera majstor kaže drugačije.Poštuj interval i sipaj striktno prpisano ulje.

Jovan

pre 3 godine

Jednom godisnje ili 15-20k km, ako imate prilike, sipajte mineralno i menjajte cesce i motor ce biti neunistiv. Mineralno na svakih 3-5k km. Sinteticko je plastika, prosto se stvrdne ako ne menjate dugo. Ima varijanta sa motorflush, sto nije lose ako se izvede kako treba.

vruća jaretina

pre 3 godine

Pa ja sam se svadjao u audi servisu u Parizu da mi uradi servis na 15.000. Gledao me kao ludaka. Kaze servis se radi na 30.000 ... uradio je na kraju, naravno platio sam, ali mislio je da nisam normalan
(Mirko, 21. jul 2020 16:33)

srbin može pobeći iz sela, ali selo iz njega nikada.

D10S

pre 3 godine

Vozi Audi A4, 35 TFSI (2.0, 150ks) i servis ulja mi je na svakih 30.000km ili 2 god. Platio sam sada servis kod Audija 525 svajcarskih franaka. Samo ulje i filter. Mislim da je to ok na po 30.000km. Valjda oni bolje znaju od mene/nas?

Kukuruzovic

pre 3 godine

Tesla model 3: nema ulja, nema svecica, nema servisa, nema benzina. Punim ga kod kuce. Prelazim oko 50 km dnevno (posao-nazad), dopunjavam svaki dan tih 50 km za 1h (Teslin punjac u garazi). Imam solarne celije na kuci - troskovi za gorivo sa 250 evra spali na 0.
Pozdrav iz Svedske

Branko

pre 3 godine

Jednom godišnje ili na 30 000 km i motor radi 300 000 km. Posle toga svakako treba da se čisti, sređuje, da bi normalno radio (izduvni gasovi, potršnja goriva, performanse motora).

perica

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.

BMW X1 Xdrive

pre 3 godine

Kupio sam nov BMW X1 2018. OIL CHANGE 1 godišnje ili na 10,000 milja=16,000 km. Nije da mi je to rekao neko iz servisa nego to stoji u knjizi koja dolazi sa autom, plus na instrument tabli mozete provjeriti. Ovo nije slucaj samo sa BMW nego i sa drugim autima. A za 30,000 km to niti sam čuo a niti video. Za mene to ne stoji. Jer da je to tako onda bi i proizvodjači automobila to napisali u Car Manual,umesto 16,000 km. napisali bi 30,000 km.
Pozdrav iz Nju Jorka.

маркеђани

pre 3 godine

Никако! Ако хоћете да вам мотор траје мењајте на сваких 10.000км. 30.000 је превише и уље изгуби своју вискозност што је лоше по делове мотора којима је потребно подмазивање.

NemanjaBg

pre 3 godine

Megan 4, u srevisnoj stoji na 30.000 ili 1 god. Kad sam ga uzeo iz salona rekli su mi na 15.000 ili 1 god. Kako prelazim otprilike 100.000 km godišnje, odlučio sam da menjam na 20.000 ulje i sve filtere ili ti 4-5 puta godišnje. Takođe za veliki servis je interval 120.000, serviser preporučio na 60.000. Pojavim se ja na 60.000 km, otprilike 7 meseci nakon kupovine i rekli su mi ipak čekaj ti 120.000. Na autu trenutno 220.000 km, 11 puta menjamo ulje i sledeći put ide i veliki i mali servis. Inače auto je star malo više od 2 god
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (daki, 21. jul 2020 16:56)

Vozi Megana a prelazi 100k godisnje... hahahah koliko gluposti ovde mozes da procitas. Cudi me da neko nije napisao koliko cesto menja ulje na avionu i koliko prelazi. Kad vec pricamo bajke... sto da ne. :)

Bolesni skot

pre 3 godine

Vozi Megana a prelazi 100k godisnje... hahahah koliko gluposti ovde mozes da procitas. Cudi me da nekol nije napisao koliko cesto menja ulje na avionu i koliko prelazi. Kad vec pricamo bajke... sto da ne. :)
(NemanjaBg, 21. jul

Taj izgleda kupuje nov auto na svake 2,5 godine... Megan se raspada na 200.000...

Bruder

pre 3 godine

Nema sanse da se ulje menja na 30.000 km . Ali uvek se nadje neko pametan ,pa se drzi toga kao pijan plota. I onda se na 16-17.000 km upali lampica za nizak nivo ulja . Posle samo dosipa dok ne dodje do 30.000 km. I onda se zali u servisu kako mu vozilo trosi ulje . A ko zna sta je sipao ...nikad kraja ubedjivanju da je realnije menjati na 15.000 nego na 30.000 . A i sam proizvodjac lepo kaze ,za vozila koja se nalaze van eu i jos nekih , zemalja ,preporucuje se cesce menjanje ulja .

Kvarežma

pre 3 godine

Menjam na 3-4 hiljade km. Doduše u pustinji sam, ako se čeka duže od 3 meseca, ulje se pretvori u mulj, što ne može biti dobro za auto.

Audi

pre 3 godine

Promijenio 2 audija oba presla preko 600000 km u cca 15god,i nikada prije 40000km nisam mijenjao ulje (full synthethic),i to sve odgledavsi na Njemackoj drzavnoj tv,doku o mijenjanju ulja,treba malo bolje procitati na stranici proizvodjaca karakteristike ulja Npr.Castrol i sl.Jednom vozio Audi A4 i 800000km uz normalno dosipanje manjka ali ni to nije neka kolicina. Tako ako je ulje dobrog kvaliteta i orginalno ,min prije propisanog intervala nema potrebe mijenjat.Mnogi navodi u tekstu cisto ne stoje kod novijih modela ,ali kod nas na Balkanu je poznato da su sve sami eksperti za auta,iako ih njemacko znanje i tehnologija proizvodi tj konstruise i unapredjuje.

Radovan

pre 3 godine

Menjajte ulje, na proleće posle zimske vožnje, i u jesen posle letnje vožnje.

Na proleće izbacite ulje koje je puno kondenzacije od vlage u vazduhu i od goriva zbog zimske vožnje, a na jesen izbacite ulje koje je puno sitnih čestica koje su prošle kroz filter vazduha tokom letnje vožnje po prašini.
U isto vreme zamenite i filter ulja i filter vazduha.

Takođe, ko prelazi velike kilometraže, za njega je monogradno ulje, odnosno ulje samo za zimsku sezonu i samo za leto. Ovo je identično prethodno navedenom.

Ulje se menja po sledećim kriterijima:
- prisustvo stranih čestica u ulju: od spoljne atmosfere,kondenzata i od strugotine motora
- gubitak podmazujućih i deterdžentnih svojstava ulja
- broj radnih sata motora (nekada bio brojač na tabli) + uslovi rada
- ukupan broj obrtaja radilice (nekada bio brojač na tabli u milionima) + uslovi rada
- sve ovo napred nabrojano je za firme, a za nas civile idu preporuke fabrike o pređenoj kilometraži + pretpostavljeni uslovi rada.

Najbolje je ipak monogradno ulje. Naši kontinentalni uslovi te nateraju da menjaš prema vremenu zima-leto.

Stevica

pre 3 godine

Kupujem uvek nove automobile. Prvih 100 hiljada ne radim nikakave servise gde ja nesto placam. Nakon toga prodajem auto i opet kupujem novi. Vec peti puta tako radim, to je najjeftinije, sve drugo je bacanje para.

Fudbaler

pre 3 godine

upio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica, 21. jul 2020 14:53)

Druze, ulje je najbitnije da je sveze i dobro. To ti odreduje duzinu opstanka motora. preporuka je da menenjate svakih 10 000 km ako zelite da vam auto duze ide i bude u boljem stanju. Cak iako odlucite da nista drugo ne radite na autu ulje mlrate menjati minimum jednom godisnje ili max 15000 km..

donatelo

pre 3 godine

Vi koji ste celog zivota vozili golfa dvojku i dalje ga vozite.. Ili peresli, Fiat stilo jtd i kao da, ste zajahali auto od milion eura vi i dalje menjajte ullje na 8000.ili 10000..novi motori nova tehnoligija.. A vi i dalje zivite u eri golfa dvojke.. Reko cekiic majstor da, se menja ulje na 10000

Gti

pre 3 godine

Menjam na 10000 i boli me uvo.
Kad sam čuo za te intervale od 30000 mislio sam da me neko zajebava.
Mislim da su auto kao proizvod degradirali skroz, baš sa tim čipovima, senzorima, i operativnim sistemima...
Čuj auto zna?! Nedam staru kršinu kojoj ni za pojas ne pišti za te tačskrin plastikanere pune senzora i ostalih džidžubidža. Sve je to pravljeno da ti uzme zadnju kintu iz džepa!

young Luk

pre 3 godine

Primer iz Skode, kada kupite auto imate 4 godine garanciju, servisni interval je 30k km ili jednom godisnje. Ako uzmete dodatnu garanciju jos dve godine, onda je servisni interval OBAVEZAN na 15k km. Pametnom dosta.

preferisco dirti addio

pre 3 godine

Mjenjam jednom godisnje, u avgustu odradim mali servis, koliko god da sam presao, nekad to bude 20-25k a ove godine ce biti 15 jer zbog korone nidje posebno ne mrdam.. Bmw tj komp auta kaze 30k prvi servis, treci opada na 27k pa peti na 25, pa na 23 itd .. Nikad problem evo punih 9 godina, 2.0 dizel automatik, sve ispravno, odrzavanje po PS, pomalo skupo za nase pojmove, to jeste, nema crnog dima, ne trosi ulje, auspuh je stvarno cist, e sad za NOx pojma nemam, tu ionako svi lazu.. Vozicu ga do prvog skupog kvara, popravim, prodam, opet kupim isto samo aktuelni model.. Zamijenio bih ga novijim ali to je bacanje para dok god stari dobro sluzi.. BMW for life (ali samo nov ili sa dobro provjerenom istorijom)

Kobaja Grande

pre 3 godine

Jednom godisnje ili svakih 15000km i zdravo. Sto je ulje cistije, motor bolje radi i trajace duze.
Opel propisuje zamenu na 30000km ili 2 godine, mislim da to radi i VW, ali nema blage veze sa realnoscu. Mozda, ako vozos samo van grada, po ravnom putu, 80 na sat.

Frank Vercauteren

pre 3 godine

Ja radim kompletan mali servis (ulje i SVI filteri ulje, vazduh, kabina, gorivo) na godinu dana, kilometraža < 15000km. Proizvođač "preporučuje" 30000km. Ulje isključivo po specifikaciji proizvođača (Castrol). Fliteri originalni i to je to.

Milan

pre 3 godine

Ulje menjati na 10000 km i nema brige. Sve ostalo ne valja, na deset hiljada km filter vazduha, klime vec je pun cadji i bakterija raznih vrsta u modela. Ulje gubi svojstva... Itd...

//,,

pre 3 godine

Neverovatna je cinjenica, da su ljudi objavili sjajan clanak, gde je sve objasnjeno, zasto je na 30 hiljada, zasto moze ranije i sve ostalo, ali dzaba, svi komentarisu naslov i svi imaju svoju filozofiju! Drugo, svi pricamo o ulju, koje moze kod novih kola 30 hiljada bez problema, a sta cemo sa filterima? Ja vozim nov auto, 95% gradska voznja, znate li vi kakav je filter vazduha nakon predjenih 15 hiljada? Potpuno crn i zapusen! Dakle, procitajte clanak, sve lepo pise!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ran

Cuj sve je fino objasnjeno. Zasto bih ja vjerovao novinarima koji
misle da se razumije u mehaniku. Uz auto dobijes i 'service book'
gdje pise sta, i kad. Moje dugogodisnje iskustvo u renomiranim
sevisima mi je bitnije nego misljenje nekog novinara koji mozda ni
ulje zamijenio a kamoli da zna vise od toga. Pun je YT 'strucnjaka'
koji daju sebi za pravo da pametuju kad porede automobile a ni jedan
od njih nije uporedio cijenu odrzavanja i vanredne troskove. Danas ne
mozes vjerovati ni mehanicaima koji su vise trgovci nego majstori.
I da, ja mijenjam ulje svakih 6-7k km, dva puta ulje jednom filter...
Na odrzavanju auta ne treba stediti.

Vozač

pre 3 godine

U prodavnici kola mi rekli na 20kkm, a u servisu u sklopu prodavnice okačili karticu sledeći servis na 10kkm. Menjam i dalje na 20. Na 30 se ne bi usudio,iako vozim uglavnom van grada.

ime

pre 3 godine

Ja nisam cuo tog kome se motor pokvario?
Cuo sam za setove kvacila, lamele, sonde, birace menjaca, pumpe... al mehanicki deo motora da se pokvaio... to jos nisam cuo.
Gledam nemar ljudi prema sopstvenom autu i snebivam se, al me njihovo trajanje demantuje. U Grckoj sam ove godine sretao takva auta da sam imao osecaj da zivim pocetak 80ih!
Moj tast vozi Dobla, to nikada nije uslo u servis, osim kocnice kad pocnu otkazivati.
Koji motor je stao zbog loseg ulja?!

Licno, vozim Toyotu i ne isplati mi se ta igra. Na svakih 15k radim mali servis, i nastavicu.

Al daje nekom otkazao motor- to jos ne videh!

Alamunja

pre 3 godine

To je nova tehnologija motornih ulja, i logicno je da je testirano da moze i vise od 30000km. Ali je do te kilometraze bezbedno za motor.
Kod nas u Srbiji ce se uvek naci strucnjaci koji savetuju na 10 ili 15k, iz razloga jer su na nivou tehnologije iz 90' ih.

marinkoPantoc

pre 3 godine

Meni taj isti Švaba, kad sam išao direkt u fabriku da preuzmem kola, rekao “Zamena ulja ti je posle 30.000 ili dve godine”.
(Živan, 21. jul 2020 14:05)

Misliš u AC Čačak da preuzmes skodilaka i glumiš mafiju?

mits

pre 3 godine

ne, na deset max jer gorivo ovde ne dozvoljava da se vozi ni 15000 a 30000 samo motor pre rikne, ulje gubi viskozitet vremenom i koriscenjem i to je jedina istina

Deda Mraz

pre 3 godine

Mercedes na 20 000 km ili godinu dana. Smesno. Da idem svakih godinu dana da radim servis koji u Nemackoj kosta od 500-600 do 1000 eura. Zasto je uopste bitno da bude na godinu dana ako sam npr. presao samo 12 000 km? Da li ulje gubi toliko brzo svoje karakteristike da je servis potreban svakih godinu dana? Naravno da ne. Nego je to interval i cenovnik za firme.

Ali zato Ford za koga je prvi servis istina za volju u Francuskoj, koja je na 30 km od mene, 240 eura svakih 2 godine ili 30 000 km. A crko jos istog dana ako realno Ford (1.5 Ecoboost, manualni menjac vs Mercedes C 1.6 Diesel, manualni menjac) nije jedno 10 godina napredniji po mnogim resenjima od Mercedesa. Ovo tvrdim cisto ali cisto empirijski posle 40 000 km voznje jednog i drugog.
(Djunta, 21. jul 2020 09:51)
Zato sam i otisao sa fordom 1.6 ecoboost u Užice na remont turbine, bas iz tog razloga sto ulje mjenjano na 30000

Bracalic

pre 3 godine

Menjam na 8-10k toliko godisnje i predjem(90%grad) benzinac.
Ulje gubi svojstva vremenom i kilometrazom, trose se aditivi iz njega i treba ga dolivati da se obnove aditivi. Zbog varijabilne remenice, mehanicar mi je rekao da ga drzim na max. Proveravati/dolivati barem jednom mesecno, pred duzi put itd. Moj 1.6 potrosi 0.5-0.7l izmedju zamena(staje 5l)
P.S. Da se trose aditivi kod mene se vidi oko 7k krece vise da se trosi ulje-vreme za zamenu.

Nikola 144.000

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica, 21. jul 2020 14:53)

Ulje za kocnice nisam imao potrebe nikad ni da menjam ni da dolivam. Nivo ulja je kod mene uvek isti, a kocnice rade k'o "podmazane". Vozim iskljucivo "japance", a motorno ulje i uljni filter menjam na 20.000 predjenih. To je to.

Bojan

pre 3 godine

google. Ukucas oil test. Vidis da je nakon 20.000 milja,ne km, ulje potpuno bezbedno za koriscenje bar jos 10.000. Milja. Shvatis da majstori uzimaju najsladju kintu na sitnim stvarima,bolje 5 malih servisa dnevno nego neka zafrkancija za iste pare i vreme. Ko menja pre 15.000 km je potpuno bacio novac a pritom i zagadio prirodu onoliko. 90% servisa se zimi greje na vase dotrajalo ulje. Razmislite malo o svemu.

zzz

pre 3 godine

Svaki ce ti pametan majstor reci da na autu starijem 10+ godina menjas ulje svakih 10 000 km plafon kao i filter goriva... Nase gorivo je katastrofalnog kvaliteta...
(Sone, 21. jul 2020 12:30)
A zasto bas na 10k? Zasto ne recimo na 7k ili 8k, ili mozda 5k? Ko je taj genije koji je odredio da je bas 10k km pravo vreme za zamenu ulja?

Ivanbg

pre 3 godine

Tesla model 3: nema ulja, nema svecica, nema servisa, nema benzina. Punim ga kod kuce. Prelazim oko 50 km dnevno (posao-nazad), dopunjavam svaki dan tih 50 km za 1h (Teslin punjac u garazi). Imam solarne celije na kuci - troskovi za gorivo sa 250 evra spali na 0.
Pozdrav iz Svedske
(Kukuruzovic, 21. jul 2020 18:06) # Link komentara


Vidi ovoga... umro bi da se ne javi iz Svedske. Pa sto prijatelju citas vesti u Srbiji kada si tamo? :) Sta ti vredi da odes, kad te tamo niko ne ceni... moras da se pokazes kod kuce. :) Jel ta filozofija? Koja tuga od coveka...

Deda Mraz

pre 3 godine

Aha, pa je mene zapalo i u Užice na remont turbine. Kad je majstor skinuo karter, kao da je katran u njemu,a sve sto je zamjena ulja na velikom intervalu. Par godina star auto...

Ajmo malo realno

pre 3 godine

Nov auto, servis na 30.000, do velikog servisa.
Veliki servis (vw) je propisan na 210.000.
Posle velikog servisa (posle 200.000), servis ide na 15.000...ako je auto prešao 400.000 i više, servis ide na 10.000.
90% automobila kod nas je prešlo više od 500.000 i servis se radi na 10-12.000.

Zastava101Specijal

pre 3 godine

Opel Vectra C 2.0 ditd menjanje ulja na 60 hiljada, kada mi je rečeno prvi put mislio sam da je greška, ulje nisam menjao nikada pre 40 hiljada auto vozio 15 godina ne nešto mnogo kilometara (prešao 290 hkm) i prodao tipu koji ga još vozi nikakvih problema sa motorom nije bilo.

zzz

pre 3 godine

Nikako ulje na 30 000 smrt za motor!
(Siniša, 21. jul 2020 10:40)
Tako je! Sta znaju inzenjeri BMW, VW, Audija, ako vam Sinisa kaze da to ne valja onda je to tako!

Ne volim da se kockam

pre 3 godine

Promena ulja znaci i mali pregled auta, cisto da vidis da li je sve na svom mestu i da se napumpaju gume. 30000 znaci 3 godine ili duze bez provere. To mi je malo vise partija pokera nego voznja auta.

Boki

pre 3 godine

Zato, a i iz mnogo drugih razloga, moj sledeći automobil će biti električni...
(Vlada, 21. jul 2020 10:52)
@Vlada
Zamena baterija posle 120 000 km u vrednosti 8-10K eura ?

Dragan

pre 3 godine

Ja u mog Ševija benzinca sipam Elf 5-40 sintetiku i menjam na oko 15 hiljada. Bogami, bude otbiljno prljavo. Ali zato BEZ KVARA trinaest godina. Ne štedite na ulju !!!

NS oldtajmer

pre 3 godine

Svaba menja ulje na 30.000 km, proda auto posle 2 godine. Onda bugarin, rumun, srbin, bosanac... doliva ulje svaki mesec, a menja katran crno ulje dva puta godisnje.

Sone

pre 3 godine

Svaki ce ti pametan majstor reci da na autu starijem 10+ godina menjas ulje svakih 10 000 km plafon kao i filter goriva... Nase gorivo je katastrofalnog kvaliteta...

NisamOvca

pre 3 godine

"Vozi Audi A4, 35 TFSI (2.0, 150ks) i servis ulja mi je na svakih 30.000km ili 2 god. Platio sam sada servis kod Audija 525 svajcarskih franaka. Samo ulje i filter."

Auuuu. Da si kupio delove sam izasli bi te 100evra maks +20evra u Srbiji majstoru ruke.

samo da kazem

pre 3 godine

Kako ko hoce oko zamene,recimo Ja godisnje prelazim jedva 6000 km.Jedino sam uspeo pre zatvaranja granica da odem na letovanje,pa sam do Lefkade imao 1100km,tamo preko 450km i nazad 1100km.Znaci presao sam vec 2500 km.Pre puta novo ulje,filteri.Menjam ulje na 7-8000 km ili svake godine,kod mene ide Selenija 20K,u motor staje 2.7 litara,oba filtera 700 dinara.Mogu jednom godisnje da platim 3000 din za zamenu tih od presudnih stvari za motor.Benzin 1.2 16v i menjac 6 brzina.I u njemu se na 1.5 god menja ulje,jeftinije nego drugi menjac,polovan je 200e,a ulje za njega 20e,a znaci mu.Za skoro 3 god nijedan problem.

Srđan BL

pre 3 godine

Staro motorno ulje je otpad cija dalja prerada kosta i zato je jeftinije da se rijedje mijenja. Upravo zbog Long Life ulja motori na novijim vozilima, pored ostalog, imaju karci zivotni vijek...

navijac

pre 3 godine

@Ulje mjenjam na svakih 20k-30k kako je BMW i propisao. U aktorizovanom servisu. Nikakvih problema.
(Dante, 21. jul 2020 10:18)

A moras da pogledas sta je proizvodjac ulja propisao, na koliko ulje gubi svoje svojstvo. Obicno to bude posle godinu dana. Dakle ako u godinu dana predjes 20 hiljada, ok je menjati tada. Ako prodje godinu dana, za zamenu je pa makar presao i 3 hiljade.

Kekec

pre 3 godine

U Kanadi, vozim Mazdu i menjam ulje i filter svakih 8 hiljada ili na 4 meseca; šta prvo dodje. Imam dil sa Mazdom tako da me menjanje ulja i filter ne koštaju ništa nakon 8 servisa...free oil change for life

GuA

pre 3 godine

Ulje mjenjam na svakih 20k-30k kako je BMW i propisao. U aktorizovanom servisu. Nikakvih problema.
(Dante, 21. jul 2020 10:18)

Dugo će tako motor... Blago sledećem vlasniku.
(marinkoPantoc, 21. jul 2020 11:12)

Ja sam na BMW-u (M47) menjao ulje na 30k i presao 400k tako. Na kraju je crkao transfer case a ne motor. Za auto koji prelazi veliku kilometrazu posebno van grada i moderna ulja 30k interval nije puno.

daki

pre 3 godine

@Nemanja, 21. jul 2020 17:58
Kombinacija posla i uživanja. Od 25 juna do 9 jula sam napravio 10.000 km za 2 nedelje takoreći. Relacija, Niš - Salzburg-Niš, Pa onda Niš-Frankfurt, Pa iz Frankfurta direktno za Ankaru (2.800 km), pa za Niš, pa onda za Beč pa kući, uz uputno obilaženje nekih gradova, to je 10k km

ns ja

pre 3 godine

NemanjaBg, 21. jul 2020 20:40 -pojma ti dečko nemaš o automobilima i autoindustriji. Sigurno maštaš da imaš/imaš audija 20 god starog sa pređenih 500kkm i više, jer su ti objasnili da je tada u audiju motor tek razrađen!? :)) Verovatno i nemaš nikakav automobil.

Renault ima bolide i u formuli 1, pravi i pravio je vrhunske automobile i nađe se neki uprosečeni neuki "Srbin" sa YT znanjem, da mudruje o kvalitetu nečega o čemu pojma nema!

Auto se kupuje NOV, ko može, ko ne može, on kupuje u 99% slučajeva LEŠ koji je zamazan da spolja SAMO LIČI na automobil - donositi zaključke na osnovu vožnje LEŠA koji je odavno bio predviđen za presu, je jako pogrešno!

Takođe, neki ovde "veliki Srbi", nikako ne mogu u svom veoma skučenom mentalnom prostoru da shvate - da se u EU auto bestijalno vozi i njaka, i haba do iznemoglosti i totalnog raspada - e pre nego što se na šleperu tako gangbangovan ne odveze u neku od zemalja trećeg sveta!!!

Onda "stručnjaci" ovde na placu kupe takav jedan, s vrhunskim poznavanjem materije! I to je OK, problemi nastaju kad tako "stručni", počnu da pišu ovde komentare!!!Neko je ovde nekome napisao kako nema pojma kako radi SUS motor, verujem da preko 50% onih koji komentarišu čak ni ne znaju šta ta skraćenica znači!

Prvi korak je, Nemanja da shvatiš da je NOV reno megan izuzetan automobil! I da je kupljen nov da bi se vozio. Puno. Za to je napravljen. Havarisan auto nikada neće biti auto-i to naučite. I ne, ne može da se "dobro uradi". Nikada

da

pre 3 godine

Vozim Deltu 2011 god, 1.6 dizel, i menjam na 10000km ili godinu dana, ulje bude ozbiljno prljavo s`obzirom da se vozi po Beogradu.
Zvucacu mozda kao teoreticar zavere, ali zamena na 30000km mi vise deluje kao da proizvodjaci zele da se vozilu skrati radni vek kako bi se menjalo sa novim kada krenu kvarovi.

Aleksa

pre 3 godine

Nakon 22 god. starog kupim 6 godina star polovnjak (to je bilo pre 10 god). Gledao sam ga kao svetinju! Ulje menjao na 3000 ili na pola godine (jer ne prelazim mnogo) i tako dve godine a onda sam prešao na "normalan" mod pa na godinu i ako nikad nisam prešao ni 7000 godišnje (uglavnom grad). Sadašnji vlasnik ima sreće a ja sam uzeo 5 godina star i bez obzira koliko god da je preporučena zamena meni su u ovlašćenom servisu namestili obaveštenje i lampicu na ravno godinu dana. Koliko sam prešao za ovu godinu dovoljno će vam reći da sam na početku korone sipao pun rezervoar koji sam tek sada potrošio. Da li sam sad zavistan od nameštanja mehaničara na vremenski interval ili je auto "pametan" pa me opominje nakon ravno godinu ne znam.... i ako mrzim da sam uslovljen svakako ću raditi bez obzira na kilometražu godišnje zamenu jer se ispostavilo kao dobra stvar.

Kinez iz Japana

pre 3 godine

@[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Kekec, 21. jul 2020 12:27)

Veci motori imaju kraci interval tj manje km do zamene.

daki

pre 3 godine

Megan 4, u srevisnoj stoji na 30.000 ili 1 god. Kad sam ga uzeo iz salona rekli su mi na 15.000 ili 1 god. Kako prelazim otprilike 100.000 km godišnje, odlučio sam da menjam na 20.000 ulje i sve filtere ili ti 4-5 puta godišnje. Takođe za veliki servis je interval 120.000, serviser preporučio na 60.000. Pojavim se ja na 60.000 km, otprilike 7 meseci nakon kupovine i rekli su mi ipak čekaj ti 120.000. Na autu trenutno 220.000 km, 11 puta menjamo ulje i sledeći put ide i veliki i mali servis. Inače auto je star malo više od 2 god

Sani Kroket

pre 3 godine

Vidim vecina se poziva na Nemce i fabriku. Pa dal nam je gorivo kvalitetno kao u Nemackoj? Dal su nam rezervi delovi koje.stavljamo isto tako kvalitetni? dal nam je ulje koje sipamo u kola istog kvliteta kao u Nemackoj i dal je uopste original??? Posto je odgovor na sva 3 pitanja NE (bez obzira sto mozda servisirate u ovlascenom,nisu isti delovi!) onda nemojte ni da gledate taj interval od 30000km. Isto mi je na novom automobilu bilo nenormalno da veliki servis radim na 60000,iako knjizica kaze 120000. Pa kad je skinuo majstor kais i pokazao mi, da sam produzio jos 10000 ko zna sta bi bilo(a mozda me i samo laze ;)

realan

pre 3 godine

Vidim vecina se poziva na Nemce i fabriku. Pa dal nam je gorivo kvalitetno kao u Nemackoj? Dal su nam rezervi delovi koje.stavljamo isto tako kvalitetni? dal nam je ulje koje sipamo u kola istog kvliteta kao u Nemackoj i dal je uopste original??? Posto je odgovor na sva 3 pitanja NE (bez obzira sto mozda servisirate u ovlascenom,nisu isti delovi!) onda nemojte ni da gledate taj interval od 30000km. Isto mi je na novom automobilu bilo nenormalno da veliki servis radim na 60000,iako knjizica kaze 120000. Pa kad je skinuo majstor kais i pokazao mi, da sam produzio jos 10000 ko zna sta bi bilo(a mozda me i samo laze ;)
(Sani Kroket, 22. jul 2020 02:56)

Kakve veze imaju ulje i rezervni delovi sa kaisom? Kada pricamo u kaisu Prva ugradnja je prva ugradnja. Kod novijoh dizel automobila fabrika preporucuje prvu zamenu ne pre 180.000 km

Bane

pre 3 godine

Skoda Fabia 2001 god 1.6
Kupljena nova u Srbiji, 202000 km. Sipano sve i svasta, ulje menjano po osecaju. Dolivano, mesano... I dalje motor radi ok. Kakvi bre API standardni i koje kakve sifre. Posle 100000 kilometara automobil se smatra rashidovanim.

ekonomista

pre 3 godine

Fiat stilo jtd, selenia full sintetik. Staro ulje izgleda kao i novo posle 25 hiljada km.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mars, 21. jul 2020 10:43) # Link komentara

Rej Čarlse, ti li si?

dule

pre 3 godine

Svaba menja ulje na 30.000 km, proda auto posle 2 godine. Onda bugarin, rumun, srbin, bosanac... doliva ulje svaki mesec, a menja katran crno ulje dva puta godisnje.
(NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:23)

Grešiš druže, kod novijih automobila(recimo dizela)motor je najmanji problem. Svi oni prelaze preko 300k lagano. Problem su prateći delovi, turbina, dizne, pumpe visokog pritiska, plivajući zamajci itd. E, Švaba svestan šta ga čeka rešava se automobila nakon 3-5 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (statuskan, 21. jul 2020 12:39)


Prosecna starost automobila u Nemackoj je oko 10 godina (2018 je bila 9,5).

Sto znaci da vas dvojica ili lupate, ili je u Nemackoj ostalo samo 20-50% Nemaca a da su svi ostali Bugari, Rumuni, Bosanci ...

Max

pre 3 godine

Radim servis svog dizela na svakih 10.000 u ovlašćenom servisu. Tada zamijenim i filter ulja, naravno. A na sledećih 10.000 mijenjam sve ostale filtere(goriva,vazduha...). Takva je preporuka servisa. Veliki na 60.000. Znam da "može i drugačije, jeftinije" ,ali sa mnom je uvijek moja porodica i oni su mi sve na svijetu. Ne želim da razmišljam "šta ako" jer sam htio da uštedim pare. Prelazim oko 40.000 godišnje. Na proljeće poliranje a na kraj ljeta dubinsko pranje i novi brisači. Gume uvijek dobre, ljetnje i zimske u svoje vrijeme. Ne kalkulišem više zbog 50€. Pozdrav svim dobrim ljudima.

kole

pre 3 godine

Kava borba i koliko frke oko glupog ulja i automobila. Dali gledate sta jedete, sta pijete i udisete. Svaki drugi vozac pusi dok vozi, trujuci i sebe i clanove porodice porodice. Jaka i masna hrana uz konzumiranje alkoholnih pica proizvedenih u sumnjivim kucnim uslovima nas smestaju na celo Evrope po broju srcanih oboljenja. Kada ste zadnji put preventivno uradili labaratoriju krvi i mokrace. Kada ste otisli kod kardiologa na pregled i stali na vagu. Kada ste prosetali po prirodi, a da posle niste seli u kafanu i zatrpali stomak rostiljem i pivom. Ulje menjate kako je proizvodjac propisao, a brinite o sebi i svom zdravlju. Kola cete lako da kupite ako ste zdravi i vitalni.

france

pre 3 godine

Primjetio sam da mi auto posle 15k pocinje trositi mnogo vise ulja, ali do tada dospem dva puta oko 200 ml i to je to. Koristim Castrol 5-30LL.

mile rizik

pre 3 godine

Japanci su jos 1990. davali na motore 100.000km garanciju.
Danas je 2020. i dan danas daju na motore garanciju 100.000km.

Izracunali su da ce im motori izdrzati 100kkm i sa zamenom ulja na 30kkm, a posle je to trosak korisnika (zabole ih uvo sta ce se posle 100kkm desiti).
(ter, 21. jul 2020 20:53)

Honda u Americi daje milion na motor.

Neko ko voli svoju zemlju, ali od ljubavi se ne živi

pre 3 godine

U ovlašćenom servisu mi je rečeno da mogu da menjam ulje na 30 000, jer auto nije prešao više od 200 000 kilometara. Posle toga treba raditi mali servis na 10 000 km-a. Bilo mi je čudno, jer mi i bord uvek resetuju na 30 000 km-a. Kako god, ja odradim servis na 12 - 13 000, da me ne boli glava.

Z.KG

pre 3 godine

ulje motor cuva ..ja menjam na 6000km..inace jtd motor
(racki, 21. jul 2020 12:49)

Menjaj mu na 1.000 km ili mesec dana (šta pre istekne), biće bolje za motor

NS oldtajmer

pre 3 godine

# dule.... duleeence
mislio sam na stanovnike navedenih drzava na Balkanu koji takva vozila kupuju odmah sa slepera koji ih doveze u njihove domovine.... pa za dodatnu ustedu kupuju ulje na buvljaku i voze, jel, 30000 km. 30000 se mozda vozi sa ful-sintetik uljem poznatih marki koje se kupuje u proverenim prodavnicama, i cija litra kosta 15-20 evra... 'ajde filozofi ko od vas daje 60 -80 evra za 4 l ulja, ili je i ono sa buvljaka "original" dobro za 30000 km.
Sto se tice vas sa BMWima, vas koji uglavnom nemate novca za originalne delove koje ce vam ugraditi ovlasceni servis, vi uvek sve znate bolje od svih. Narocito koji butan gas da ugradite u njega, ali boze moj - selo vam zavidi

zzz

pre 3 godine

Vozi Audi A4, 35 TFSI (2.0, 150ks) i servis ulja mi je na svakih 30.000km ili 2 god. Platio sam sada servis kod Audija 525 svajcarskih franaka. Samo ulje i filter. Mislim da je to ok na po 30.000km. Valjda oni bolje znaju od mene/nas?
(D10S, 21. jul 2020 12:46)
Ma sta oni znaju? Vidis po minusuma da nemaju pojma ti iz Audija u Svajcarskoj. Pitaj majstor Mileta iz Malog mokrog luga, on zna da to mora na 10k i nikako drugacije!

Živan

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica,

Kladim se da ti nisi vidio karike niti znas cemu sluze. Neznanjem se ne
treba hvaliti.
(//,,, 21. jul 2020 16:28)

Kad smo kod neznanja, jel znaš ti šta je BMW I3? Ili ironija?

Nemanja

pre 3 godine

@ daki, 21. jul 2020 16:56

Molim te mi objasni kako godisnje uspes da predjes 100.000 km? Gde zivis, cime se bavis, koliko provedes dnevno u kolima? Oduvek me je zanimalo kako neko uspe da izveze tolike kilometraze...

daki

pre 3 godine

Taj izgleda kupuje nov auto na svake 2,5 godine... Megan se raspada na 200.000...
(Bolesni skot, 22. jul 2020 00:44)
Izgleda da ti nisi video novog Megana. Izvoli da vidiš kako izgleda sa pravih 220k, pa onda pričaj gluposti. I posle toliko km, auto je u fabričkom stanju, još uvek ništa pipnuto kod njega nije

kuste

pre 3 godine

Uslovi eksploatacije nisu isti.. Ovo moze da se radi u zemljama gde je pogonsko gorivo kvalitetno ali ne u srbiji! Osim toga ova propaganda fabrika automobila je direktna voda na njihovu vodenicu.. Skupe popravke i skupi rezervni delovi! Njihov cilj je da vozite njihova vozila ali i da ih popravljate jer tocak industrije mora da se okrece! Ionako nemci npr. Cim izadje garancija na vozilo oni to oglase na prodaju a kupujemo mi i ostala boranija

dovla

pre 3 godine

"Znači taj koji većinu vremena vozi kroz grad i mijenja ulje na 20 hiljada ili ne daj Bože na 30 hiljada,taj auto može da bači odma."

Renault Megane III benzinac, 2010 godiste, ELF ulje na svakih 30.000, i dalje odlican nakon 10 godina i 130.000 predjenih kilometara, nemam nameru da ga bacam.

Pufta

pre 3 godine

Preko 15 god sam mušterija u VW servisu.. Long life servis na 20 000km uvek radim.. niti kontrolišem ulje niti me zanima.. auto naravno radi besprekorno..

Jovan M.

pre 3 godine

Kada sam kupio auti, rečeno mi je da se ulje menja na 30.000 km. Ako auto na 10.000 traži zamenu ulja, onda je to problem proizvođača koji on treba da reši o svom trošku. U suprotnom, proizvođač je napravio prevaru i obmanuo potrošača.

Aleks

pre 3 godine

Menjam ulje na 10000km, takodje dok sam imao automatik radio sam na 50000km servis menjaca. Sadasnji auto sintetika 5w-30. Potpuno drugaciji zvuk motora posle zamene ulja.
Za 13 godina voznje nisam imao ozbiljniji kvar a promenio sam 4 auta.

komsa sa prvog

pre 3 godine

Radim u firmi gde imamo 15 kombija za distribuciju horeca kanala. Stalno se voze po BG. Ulje se menja na 15.000km i kupujemo ulja od NIS-a. Posto smo se uverili u kvalitet tih ulja, dosta nas zaposlenih pocelimo smo NIS-ova ulja da koristimo. Licno vozim Audi A4 B7 2.0tdi 8ventila, i prvo je moj majstor negodovao sto uzimam NIS-ova ulja, sada posle 2godine, poceo je on i drugima da ih preporucuje. I slazem se sa vecinom komentara da je bolje promeniti cesce ulje. Nema stete. Lep pozdrav svima

marinkoPantoc

pre 3 godine

(BMW X1 Xdrive, 21. jul 2020 14:59)

Pozdrav i tebi, i bez ljutnje neko ko je kupio novi x1 ne može biti ozbiljno shvaćen :)

Mirko

pre 3 godine

Pa ja sam se svadjao u audi servisu u Parizu da mi uradi servis na 15.000. Gledao me kao ludaka. Kaze servis se radi na 30.000 ... uradio je na kraju, naravno platio sam, ali mislio je da nisam normalan (audi a4 kupljen u srbiji koji sam prevezeo u Pariz jer sam se preselio)

Milosav

pre 3 godine

Auto sam platio $45 hiljada CAD. Promena ulja kod dileara je oko $75 CAD za sinteticko ulje, filter i pregled svih vaznijih komponenti, ukljucena rotacija tockova.
Proizvodjac predlaze menajnje ulja na 8.000 Km vozim oko 20.000 Km godisnje znaci kostace me malo preko $200 godisnje da promenim ulje na vreme i ne strepim kako sam vozio, u kojim uslovima itd.
Prosta racunica, redovna zamena ulja je nesto najjednostavnije i najjeftinije sto mozete da uradite za "zdravlje" svog auta.
Pozdrav iz Toronta.

Radijator

pre 3 godine

Nisu ni svi motori isti... ne haba se jednako 1.6 multijet od 120ks, i onaj u E 220cdi od 136ks.
Drumske krstarice sa smanjenom konjazom su napravljene da prelaze velike km...licno znam par ljudi koji prelaze 50+ hiljada km godiste...zamislite da idu 5x godisnje u servis?

Treba imati svest o tome sta vozis i kako vozis.

Bolesni skot

pre 3 godine

Najsmešnije je uputstvo nekih proizvodjača... Zamena ulja na 30.000 km, ili jednom godišnje... šta pre dodje...
A ja promenio u septembru i prešao, što zbog korone, što zato što stanujem u centru do danas 1.200 km!

Цоа

pre 3 godine

Ауто је потреба, гомила гвожђурије која треба да превезе газду од тачке а до тачке б. Некад кад су се јахали коњи гледало се шта тај коњ једе, колико једе, да се одмори, да му штала буде чиста, да се истимари, окупа.....

Ауто нема емоције и код нас се све ради према могућностима. Делови се купују кинески јер су јефтинији... Свакако се треба повести рачуна јер тај ауто нас одвезе и на одмор амнема горе него кад на трошак одмора ти изађе још 200-300 евра јер је нешто цркло.

Стари КоВ мајстора је мени 100 пута поновио да је најважнији део на аутомобилу кочнице. Јер и говно кад се скотрља низбрдо иде, ал не може да стане.

Поздрав свима.

Nebojša iz Beograda

pre 3 godine

Ko je ikada posedovao neki noviji BMW (od neke 2003, 04) zna da automobil sam odredjuje interval i da ga primetno skrati, iako proizvodjac propisuje 2 godine ili 30.000 km. Za 10 godina sam promenio 2 auta (oba nova, gde sam bio prvi vlasnik pa se niko nije petljao sa odrzavanjem pre mene) i skoro nijednom nisam premasio 20.000 km (max 22.000), sto mi je otprilike godisnja kilometraza. Auto se vozi normalno, oko 50% u gradu, 25% na autoputu i isto toliko na magistrali.
(Nemanja, 21. jul 2020 10:12)
Da zaista voziš BMW znao bi da je servisni interval 20.000km ili godinu ipo. Auto navodno sam odedjuje interval ali u to iskreno sumnjam, štaviše tvrdim da se podešava u servisu. Jer da nije tako kolika bi šansa bila da mi interval na prva 4 servisa bude uvek 18.500km

Kide

pre 3 godine

Ja sam bash skoro na meganu 2018 menjao ulje u ovlascenom servisu i rekli su mi da je zamena na 15000 ili godinu dana ali da oni preporucuju na 10000 i tako je i setovano na bordu.E sad ja sam uz auto dobio neki promo paket pa me je sve ispalo oko 6000din sa zamenom i filtera za vazduh i klimu.Ulje je jako vazno za podmazivanje motora i produzava njegov vek.Naravno da je bolje da se zameni na nesto manje km nego sto je preporuceno,to je poslednja stvar na kojoj treba stedeti kao i na gumama.Sto vise km na motoru to je sve kraci interval zamene.Recimo kad ovaj moj megan bude na 300 000 km necete sigurno menjati na 10 ili 15 hiljada km,nego na recimo 7 hiljada,stim da necete menjati u ovlascenom servisu pa ce biti jeftinije,docice na isto.I zamislite situaciju da neko kupi nov mercedes kao sto mi se ucinilo da sam video i jednom komentaru i da mu je skupo da plati jednom godisnje servis,potpuni paradoks.Eto toliko od bivsheg pro vozaca.Pozdrav

bob

pre 3 godine

Nemam signalizaciju da s auto sam prepozna kad reba menjati ulje.
Ja ga menjam na svakih 10.000 km , i to je to. Sigurno ne šteti ako se menja češće.
U principu ulje na početku kad je novo ima beličasto sivkastu mutnu boju. Vremenom počinje da dobija tamno žućkastu boju, zatim braon boju. Na kraju postaje crno. Ja menjam kada ima braon boju, tj. ne čekam da pocrni.

Mazda 6 Driver

pre 3 godine

Mazda preporucuje menjanje ulja i filtera svakih 20.000 km ili godinu dana posle zadnjeg menjanja bez obzira na broj predjenih kilometara. Koristim iskljucivo sinteticko ulje Mobil 1, 0W-40. Kanta od 6 litara kosta ca. 50€.

coka

pre 3 godine

Menjam sam ulje otprilike na 10.000 km. i to sintetičko 4 grupe, jer je samo ono pravo. Striktno se pridržavam samo specifikaciji ulja,koje je proizvođač preporučio.

Mladen

pre 3 godine

Ja sam pre 2 godine napravio krug oko Blatičkog mora za 8 dana i 8500km.

Tog meseca sam bio i do Vlasinskog jezera.

Posetio sam majstora u razmaku od oko 2 meseca. Kada sam došao, i rekao da je pao nivo ulja i da bih da menjam, mislio je da nije dobro zavio čep.

Daewoo Lanos, na 170.000km

rani

pre 3 godine

Neverovatna je cinjenica, da su ljudi objavili sjajan clanak, gde je sve objasnjeno, zasto je na 30 hiljada, zasto moze ranije i sve ostalo, ali dzaba, svi komentarisu naslov i svi imaju svoju filozofiju! Drugo, svi pricamo o ulju, koje moze kod novih kola 30 hiljada bez problema, a sta cemo sa filterima? Ja vozim nov auto, 95% gradska voznja, znate li vi kakav je filter vazduha nakon predjenih 15 hiljada? Potpuno crn i zapusen! Dakle, procitajte clanak, sve lepo pise!

Toronto

pre 3 godine

Svaba menja ulje na 30.000 km, proda auto posle 2 godine. Onda bugarin, rumun, srbin, bosanac... doliva ulje svaki mesec, a menja katran crno ulje dva puta godisnje.
(NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:23)

Grešiš druže, kod novijih automobila(recimo dizela)motor je najmanji problem. Svi oni prelaze preko 300k lagano. Problem su prateći delovi, turbina, dizne, pumpe visokog pritiska, plivajući zamajci itd. E, Švaba svestan šta ga čeka rešava se automobila nakon 3-5 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (statuskan, 21. jul 2020 12:39)

Zaista ne znam odakle potiče balkanski mit da se u Nemačkoj (ili bilo kojoj zapadnoj zemlji) kupuju novi automobili na 2-5 godina. Zer zaista mislite da bi ta društva bila tako bogata da se tako ponašaju? Po hiljaditi put, automobili kupljeni novi se voze dok ne počnu da prave probleme, a to je uglavnom 8-10 godina (nekad i više). Na lizing se uzimaju automobili na 3-5 godina i to uglavnom uzimaju firme, jer je to prilično skupo za privatna lica. Uz lizing idu i ograničenja u godišnjoj kilometraži i sl. Plaćate veoma skupe penale ako prekoračite kilometražu, kao i za svako, pa i najmanja oštećeje na vozilu. Firmama se to isplati jer prijavljuju kao trošak pa imaju veliki povračaj poreza, a nemaju perljancije sa starim krševima.

jojufff

pre 3 godine

Na svakih 10k ili godinu dana.

ulje po preporuci proizvođača i sve filtere zamjenim.
automiblij je star oko 10-tak godina i 100 EUR godišnje i nije trošak..moj je automobil u krajnjem slučaju..nije od komšije.

Živan

pre 3 godine

Meni taj isti Švaba, kad sam išao direkt u fabriku da preuzmem kola, rekao “Zamena ulja ti je posle 30.000 ili dve godine”.
(Živan, 21. jul 2020 14:05)

Misliš u AC Čačak da preuzmes skodilaka i glumiš mafiju?
(marinkoPantoc, 21. jul 2020 15:21)

Pa sad, ne znam šta bih ti rekao...ako ti je tako lakše...

Serviser

pre 3 godine

Sve preko 15.000 km je mnogo koliko god da je kvalitetno ulje, na servisnim intervalima od 30.000 km, motori mnogo brze stradaju a narocito bregasta osovina jer ulje preko 20.000 izgubi viskozitet za skoro 50 % !

rani

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica,

Mozda gresim, ali nisam siguran da elektricni auto ima filter vazduha!? Mozda filter klime? I sto bi se menjalo ulje u kocnicama, kad on ima regerativno kocenje, elektromotorom, znaci, obicne kocnice traju jako dugo? Da li ti stvarno imas i3, ili tako, malo, masti na volju?

Aleksandar

pre 3 godine

Niste u pravu. Moje iskustvo govori suprotno. Trenutno vozim megan 1,2 turbo benzina i zamena ulja je na 30000km ili 12 meseci. Auto je kupljen nov u Srbiji. Neposredno pre 3. zamene ulja, na 80000km,merenjem sam ustanovio da je nivo ulja manji za 1 do2 mm u odnosu kada je zamenjeno na 57000km.Isti period za mene ulja i filter imao sam i na laguni 1.9 dci koja je prešla 350000km.Vožnja je mešovita, grad, put.Uvek je ulje bilo full sintetička. Naravno da je većini "dobrih" majstora u interesu da se ulje kao na Zastavi menja na 5000km.

Robi

pre 3 godine

DA-ako je kupljen sluzbeni auto ili kupujete nov auto koji ce se voziti 4-5 god. Ionako se posle sa Zapada takva kola bacaju ovde na Balkan i posle ih bas briga sta dalje. Ulja mogu itekako da izdrze produzene intervale i sve su kvalitetnija.Manje zamena,veci je Eco aspekat.Ovo vazi za voznje otvorenim putem u poslovnom svetu.
NE-ako kupujete auto ovde u Srbiji za porodicne potrebe.Voznja po gradu spada u "severe" rezim,kao i vuca prikolica,svaki moderniji auto ce sam sebi skratiti interval.Pausalno,ok je drzanje na 1god/15k km.I toliko sva ulja iole srednjeg kvaliteta izdrze.(Dakle,ne mora Castrol - Nutela za Istok...ima mnogo dobrih drugih ulja).

Boki

pre 3 godine

To su skoro ubijeni motori pogotovo dizelaši sa vrlo ozbiljnim problemima koji će nas uskoro zadesiti bez obzira što su servisi radjeni u ovlašćenom servisu na 30h km. Još se prodavci tih polovnjaka hvale kako imaju izvađen listing kao dokaz da su ti motori ubijani.

Nikola

pre 3 godine

Vozim 20 godina stari auto... na njemu je servisni interval 16,000 km ili godinu dana. Ja radim male servise na oko 10,000 km (sto je meni nesto vise od godinu dana, ne prelazim mnogo), i do sada nisam imao probleme, auto me odlicno sluzi. Takodje, velike servise radim na 50,000 km. Mozda ce neko reci da ne treba toliko cesto, ali prilicno sam siguran da ovo doprinosi tome da sa 20 godina starim kolima nemam problema.

zutz

pre 3 godine

auto 21 god star,1.0 benzin.(japan).auto prešao 240.000km (220.000km
stani-kreni grad).ulje posle 5-7k na oko više nije čisto.menjam uglavnom izmedju 8-10k.nikad više od toga.menjanje ulja i svih filtera košta sa rukama 5k dinara.mislim da za gradsku vožnju i naše gorivo sve preko 10k ne garantuje dugovečnost motora.

Princ od Poblaća

pre 3 godine

Nisam znao da ulje mora da se menja. Kad zafali, ja dolijem vode.
(oscar, 21. jul 2020 12:02)
Bravo majstore, slatko me nasmeja!
Ubaci i par kuglagera da bolje napravi smešu ?

Mad Max

pre 3 godine

Ja menjam ulje i sve filtere na svakih 10000 km a svecice na 30000 km.
(Mad Max, 21. jul 2020 10:08)

Svecice menjas? Nisam ni znao da to jos neko radi... Ili ti vozis nekog Golfa dvicu, Juga mozda?
(Harry, 21. jul 2020 10:41)

Zasto mislis da vozim Golfa II ili Juga?

Smeh

pre 3 godine

Dajte malo realnosti. Ako kupuješ nov auto sigurno imaš i za zamenu svega. Samo budala će kupiti auto koji ne može da održava. Unapred bačene pare.

Tadija

pre 3 godine

Ne vidim ništa sporno u tome da se motorno ulje promeni na 30.000 km ako neko toliko prelazi godišnje i to uglavnom po otvorenom putu umerenim brzinama. Pa neće valjda svaka 4 meseca da menja ulje. Oni koji prelaze velike kilometraže u gradu, naravno da ulje treba češće da menjaju. Suština je u uslovima eksploatacije, a ne u pukoj kilometraži. Pored toga, fabrika koja je proizvela određeni automobil najbolje zna koje ulje se sipa u motor i na koliko se menja, osim naravno ako verujete u kojekakve teorije zavere da se duži servisni intervali propisuju zbog nečijeg interesa. U svakoj servisnoj knjižici imate posebne napomene, pa tako i za zamenu motornog ulja i svuda se posebno naglase otežani uslovi vožnje, a to je svakako grad, puno hladnih startova, vožnja van asfalta i sl. Za prosečnog korisnika automobila nije realno da menja ulje na 30.000 km, jer velika većina vozača, naročito u Srbiji, sigurno ne prelazi 30.000 km godišnje na otvorenom putu, već je to uglavnom neka kombinovana vožnja sa dobrim učešćem gradske vožnje. Imajući sve to u vidu, realan interval zamene ulja za prosečnog vozača u Srbiji je 10.000 km ili jednom godišnje i to je to.

Živan

pre 3 godine

Svaba kaze "wer gut schmiert, der gut fährt" - ko dobro podmazuje, taj dobro vozi. A vi menjajte ulje na 30.000 km.
(NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:31)

Meni taj isti Švaba, kad sam išao direkt u fabriku da preuzmem kola, rekao “Zamena ulja ti je posle 30.000 ili dve godine”.

ter

pre 3 godine

Japanci su jos 1990. davali na motore 100.000km garanciju.
Danas je 2020. i dan danas daju na motore garanciju 100.000km.

Izracunali su da ce im motori izdrzati 100kkm i sa zamenom ulja na 30kkm, a posle je to trosak korisnika (zabole ih uvo sta ce se posle 100kkm desiti).

pera

pre 3 godine

Sve sami stručnjaci ajde evo posto se ovim bavim da nešto i naučim ljude. Dakle 30000 je sasvim OK vrlo često je interval i na 50000 km.
Auto industrija je vrlo blizu trenutka bez zamene ulja kao npr bez dokazivanja lezaja točka sto je ranije bilo nemoguće.
(Koks i, 21. jul 2020 16:49)
ovo je ziv dokaz kako komentarise neko ko blage veze nema sta je sus motor i kako on radi. Zapravo nena blage veze o osnovima masinstva. Osim ako nisi mislio da je svet blizu trenutka bez zanene ulja jer se uvode vozila na struju mada sumnjam

Bolesni skot

pre 3 godine

P. S. Baš juče sam na "fift gear", na Diskaveri, gledao onu ribu koja testira aute... Merila vreme u krugu za golfa sa novim i starim uljem... Razlika je bila sekund u korist novog ulja...
Pa ti vidi, burazeru...

asd

pre 3 godine

Kakve veze imaju ulje i rezervni delovi sa kaisom? Kada pricamo u kaisu Prva ugradnja je prva ugradnja. Kod novijoh dizel automobila fabrika preporucuje prvu zamenu ne pre 180.000 km
(realan, 22. jul 2020 08:53)

Tako je... Recimo BMW za N47 motore na preporucuje zamenu pogonskog lanca, osim "po potrebi", a ko i malo poznaje BMW zna kakav je to motor.. Motor je odlican, lepo se vozi lepo ide, malo trosi, ali lanac je tanak i mora da se menja na SAMO 150.000 KM ! Inace puca i pravi havariju u motoru, tada popravka kosta preko 3k evra ! Ali fabrika kaze "iskljucivo po potrebi"...

Nemanja

pre 3 godine

Ko je ikada posedovao neki noviji BMW (od neke 2003, 04) zna da automobil sam odredjuje interval i da ga primetno skrati, iako proizvodjac propisuje 2 godine ili 30.000 km. Za 10 godina sam promenio 2 auta (oba nova, gde sam bio prvi vlasnik pa se niko nije petljao sa odrzavanjem pre mene) i skoro nijednom nisam premasio 20.000 km (max 22.000), sto mi je otprilike godisnja kilometraza. Auto se vozi normalno, oko 50% u gradu, 25% na autoputu i isto toliko na magistrali.

Z.KG

pre 3 godine

Ja u mog Ševija benzinca sipam Elf 5-40 sintetiku i menjam na oko 15 hiljada. Bogami, bude otbiljno prljavo. Ali zato BEZ KVARA trinaest godina. Ne štedite na ulju !!!
(Dragan, 21. jul 2020 10:18)

Koji Ševi, Matiz ili Kalos?

ZemiLemi

pre 3 godine

Ford fiesta 2003, 1.25 benzinac, 296,000km menjam na svakih 10,000 i teram. Drugi auto bmw x1 2012, 1.8d awd, 126,000km menjam na 15-20,000 iako kazu moze do 30,000. Teraju bez problema!!

//,,

pre 3 godine

Zamjena ulja nije servis. Sjecate li se kad smo na benzinskoj pumpi
mijenjali ulje. Ono je bilo prava stvar, kupis ulje i sam zamjenis
za 2min.

Duško Katran

pre 3 godine

audi a6, 390 000km, u knjižici piše zamena na 30000 i što bi ja sad glumio pametnu srbendu, kad su čitavi timovi testirali taj automobil i propisali šta i kako.. Automobil radi perfektno, dosad ništa ozbiljno uloženo, iako sam čitao po forumima, menjajte ulje na pola intervala, stradava uljna pumpa, i, ono obavezno, drugar menjao...

C i n i k

pre 3 godine

Mogu da se slozim s textom,ako je 80,90 % duza relacija slobodno menjajte na 30 000.
Ako je 50/50 onda na oko 20,25 000.
Nekiprosecan mali servis trebalo bi da bude na oko 15,20 000 ako je ulje sintetika.

Boris

pre 3 godine

Imam jednu alfu, benzin. Skoro 300.000km i 19 godiba. Malo je vozim, jednom u 2 godine full sintetika 10w60, predjem manje od 10.000km za taj period. Bmw x5 30d 2011, jednom godisnje ili na 10.000km. Za alfu svi delovi sa rukama 50€, za bmw 70€.
(duke nukem, 21. jul 2020 10:19)

@duke nukem
Mogu se kladiti da imas kineske bele ksenone na kolima.

Zoran N.

pre 3 godine

Ulje je najmanji problem. U Srbiji se dosta vozi kreni stani. Veći je problem kad ti za nov auto na 15000 menjaju i sve filtere. Filter dizela po knjižici na 90k se menja al oni kažu mora zbog garancije sve na 15k.

Bolesni skot

pre 3 godine

Vidi ovoga... umro bi da se ne javi iz Svedske. Pa sto prijatelju citas vesti u Srbiji kada si tamo? :) Sta ti vredi da odes, kad te tamo niko ne ceni... moras da se pokazes kod kuce. :) Jel ta filozofija? Koja tuga od coveka...
(Ivanbg, 21. jul 2020

Tamo ljudi ne zavide... a ovde je situacija malo drugačija... Ovde važi pravilo, džaba sam *resao, kad niko ne zna...

Igor

pre 3 godine

Honda u Americi daje milion na motor.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mile rizik, 22. jul 2020 06:11)

Gde u Americi Honda daje 1,000,000 km garanciju na motor? U kom filmu si to video?

ns ja

pre 3 godine

Aleksandar, 22. jul 2020 07:47, ne razumem zašto na (novijem/novom)meganu proveravaš nivo ulja? Reno ima jednu izuzetno dobru osobinu, a to je da davanjem kontakta, pre startovanja, računar na displeju pokaže nivo ulja u motoru.

Tek ukoliko računar pokaže da je nivo pao makar za pola crte(zapravo grafički prikaz pun/polupun/prazan kružić, pa onda nekoliko takvih u liniji, kao npr, ooooooo), onda ima smisla proveriti i fizički stanje ulja-podizanjem haube.

Za pet godina koliko vozim ovaj auto dCi motor, ni jednom, niti jedna crtica nije pala (prikaz na na računaru) i u početku sam proveravao, naviknut na prethodne automobile, i nepoverljiv, i uverio se da zaista nema potrebe podizati haubu, stanje ulja u motoru pouzdano i tačno pokaže vam putni računar svaki put pre nego što startujete motor!
Izuzetno korisna stvar, uvek čiste ruke!

zlatousti

pre 3 godine

Auto može da ode i u "sejf-mod", i da, na primer, ograniči broj obrtaja na 3.000 o/min, da bi se zaštitio motor.
kako je onda voznja na niskom broju obrtaja stetna za motor?

Alex

pre 3 godine

Zavisi od načina upotrebe auta. Koristim dva auta - službeni poslovno, standardno 2l dizelas, ulje se menja u servisu u servisno odredjenim terminima - nikad problema sa motorom ili povecanom potrošnjom ulja nisam imao. Auto se menja na 200k ili +- 3 godine. Uglavnom vožnja po auto putu i nešto gradske vožnje (30%)

Privatno koristim benzinca 10 - 15 k godišnje, ulje se menja 1 x godišnje , ne obzira na predjenu kilometrazu. Isto tako nikakvih problema sa potrošnjom ulja ili kvarova , turbo, egr osim potrošnog materijala. Auto se vozi dosta po lokalu i par puta godišnje na relativno duže relacije.

statuskan

pre 3 godine

Svaba menja ulje na 30.000 km, proda auto posle 2 godine. Onda bugarin, rumun, srbin, bosanac... doliva ulje svaki mesec, a menja katran crno ulje dva puta godisnje.
(NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:23)

Grešiš druže, kod novijih automobila(recimo dizela)motor je najmanji problem. Svi oni prelaze preko 300k lagano. Problem su prateći delovi, turbina, dizne, pumpe visokog pritiska, plivajući zamajci itd. E, Švaba svestan šta ga čeka rešava se automobila nakon 3-5 godina.

Max

pre 3 godine

Da, zaboravio sam još: kad povezem auto u servis uvijek im kažem da pregledaju kompletan auto. Uglavnom je uvijek sve u redu. Ili mi kažu: " Za oko 5.000km treba da zamijenite disk pločice"ili nešto slično. I daju mi predračun. Do tada skupim toliko. I prije registracije obavezno kod njih odradim kontrolni tehnički. Auto je star 6 godina.

Filip Stojanović

pre 3 godine

Kia Ceed 2017. godiste... 15000km ili godinu dana. Tako je proizvodjac oducio, za nase trziste.
Jedino nije bas tacno da je servis malo skupli u ovlascenom... Ozbiljno je skupli... mene mali servis u Kiji pre 3 nedelje izasao 19400 dinara. Znaci filteri i ulje.

Neko iz provincije u kojoj provejava cisti vatduh

pre 3 godine

Neverovatna je cinjenica, da su ljudi objavili sjajan clanak, gde je sve objasnjeno, zasto je na 30 hiljada, zasto moze ranije i sve ostalo, ali dzaba, svi komentarisu naslov i svi imaju svoju filozofiju! Drugo, svi pricamo o ulju, koje moze kod novih kola 30 hiljada bez problema, a sta cemo sa filterima? Ja vozim nov auto, 95% gradska voznja, znate li vi kakav je filter vazduha nakon predjenih 15 hiljada? Potpuno crn i zapusen! Dakle, procitajte clanak, sve lepo pise!
(rani, 21. jul 2020 14:50)

Ovo u vezi vazdusnog filtera verujem ti na rec, ti mora da si iz BG?

realan

pre 3 godine

Opel Insignia 2015. Kupljena nova u Srbiji - servisni interval 30.000km ili 1 god

Peugeot 508 2019. kupljen nov u Srbiji - servisni interval 30.000km ili 1 god

Passat B8 2016. kupljen nov u Srbiji - servisni interval 15.000km ili 1 god. U inostranstvu je ovaj interval 30.000 km

Ovo su sve fabricke/servisne preporuke.

Kod VW-a, ulje za Istocnoevropska trzista i Zapadnoevropska nisu istog kvaliteta. Ili je u pitanju interes lokalnog zastupnika

ns ja

pre 3 godine

U meganu 3, dizel, pod garancijom, 1x godišnje ili 10kkm standard ulja RN 720! Ubih se s njima da mi izlistaju kvalitet ulja proizvođača po ACEA i/ili API standardima!!! Ne piše u servisnoj knjižici!! Jedva čekam da istekne još godinu dana garancija i samo ELF 5W 30 na 15kkm.

U EU preporučeno na 30kkm ili 1x u 2 godine, a naši manijaci u ovlašćenom servisu smanjili na 1x godišnje ili 10kkm!Da su makar rekli na 15hiljada pa hajde ok, ali da radim tri servisa u 2 godine je veoma glupo!

Svi filteri su potpuno čisti, da ga ne gledam dok radi ne bi ih ni menjao ali bi ukalkulisao trošak! filter dizel goriva na 20-30 hiljada je ok zameniti, e tu me zanima ko ima iskustva za savet jer u ovlašćenom servisu svaki drugi servis tj 20kkm zamena ovog filtera (original 50 eur) Da li je u redu i ovaj filter menjati npr svaki drugi servis ali na 30 hiljada km?

***Da naravno, kada kupujem auto obavezno tražim i specifikaciju svih delova i cene svih servisa koje sam dužan da obavim u ovlašćenom servisu kako ne bih izgubio garanciju - to je trošak koji ja računam u cenu novog automobila.

Milosav

pre 3 godine

Dal neko ko kupuje nova kola razmislja o par hiljada dinara ustede ne ulju?
(e sad?, 21. jul 2020 12:36)

Napisao sam komentar bas u tom smislu, nov auto preko 40 hiljada dolara, a tri promene ulja godisnje 200 dolara pa ti vidi sta ti se isplati.
Medjutim nisu mi objavili komentar.

Melita Sandić

pre 3 godine

Logično je da ako ima više gradske vožnje ima i više radnih sati motora za pređenu kilometražu. Dakle u tom slučaju menjanje ulja na max 15000km.

eto

pre 3 godine

Ulje mjenjam na svakih 20k-30k kako je BMW i propisao. U aktorizovanom servisu. Nikakvih problema.
(Dante, 21. jul 2020 10:18)
Problem je u tome sto dosta vremena auto radi u mestu.Po Beogradu je abnormalna guzva,jako veliki broj semafora.Neko ko vozi svaki dan po Gradu,stoji u guzvi,zastoji,semafori,a to ispadne jako puno sati.To je ono sto ne moze da udje i ne vidi se u tu kilometrazu.Zato vecina menja ulje pre vremena.Drugo je da se vozi po auto putu ili duzim relacijama.Tu vidis kilometrazu.Kako god zelis ali Ja menjam uvek bar za 2000 km pre.

GuA

pre 3 godine

Kupio nov BMW presao 60.000 i jos nisam menjao ulje.A necu ni da menjam .Samo menjam ulje za kocnice i filtere vazduha. Auto ide ,leti.Vozim BMW I3..Pozdrav.
(perica,

Mozda gresim, ali nisam siguran da elektricni auto ima filter vazduha!? Mozda filter klime? I sto bi se menjalo ulje u kocnicama, kad on ima regerativno kocenje, elektromotorom, znaci, obicne kocnice traju jako dugo? Da li ti stvarno imas i3, ili tako, malo, masti na volju?
(rani, 21. jul 2020 22:43)

U pravu je.
Kociona tecnost se menja na 2 godine i ima 2 filtera za vazduh u kabini.
Ako ima pomocni motor od 650cc onda menja i ulje u motoru.

Srbin

pre 3 godine

Vozim Fiat Cromu 1,9 multijet. Ne prelazim veliku kilometražu godišnje, između 8 i 10.000 km. Držim se saveta jednog starog majstora, ako ne vozim puno auto (ne prlazim veliku kilometražu), da ulje menjam na godinu dana. Tako i radim. Da kucem u drvo nemam problema sa autom.

IG

pre 3 godine

Da zaista voziš BMW znao bi da je servisni interval 20.000km ili godinu ipo. Auto navodno sam odedjuje interval ali u to iskreno sumnjam, štaviše tvrdim da se podešava u servisu. Jer da nije tako kolika bi šansa bila da mi interval na prva 4 servisa bude uvek 18.500km
(Nebojša iz Beograda, 24. jul 2020 12:38)

Moj auto pokazuje interval od 22,000 km nakon servisa. Ja menjam ulje na 10,000 km tako da ne znam kako brojac koriguje servisni interval.

N55 BMW motor, ima senzor za proveru kvaliteta ulja.

Majstor

pre 3 godine

Mitsubishi Lancer 1.6 mivec 117ks kupljen nov 2010god.Ulje menjao na 25000km ili 6 meseci. Do sada prešao 537700km.Hvala lepo!

ns ja

pre 2 godine

(Aleksa, 21. jul 2020 12:31) šta reći!?

Zašto ne bi menjao i 1x mesečno ili na svakih 100km!? Mislim jeste, jako je glupo, ali nije mnogo gluplje nego to što ti radiš na svakih 3000km!?

I gume druže menjaj 1x godišnje ili na 3000km - nema veze što mogu da traju i 10 godina ili 40.000km (da ne kažem i više!), važno je da se izlažeš nepotrebnom trošku i da misliš kako je to dobro za auto!?

Šalu na stranu, potpuno je besmisleno i nepotrebno to što radiš, izvedi ženu na morske plodove u najskuplji restoran - i slobodno preskoči taj jedan servis! Bićete srećniji i ti i žena!

Ako tako malo prelaziš, i ako si siguran da je ulje koje si sipao original i potpuno sintetičko, možeš slobodno i npr na 2 godine (i/ili 10.000km) da radiš mali servis znači ulje i svi filteri. Ni oni se nisu zaprljali od stajanja auta - oni se prljaju tokom vožnje -kada prelaziš kilometre, usisom vazduha kroz filter za vazduh i protokom ulja koroz filter ulja - u toku vožnje!

Kada auto stoji nema habanja, ali ti druže sigurno i čitavo bogatstvo daješ za akumulatore - s obzirom na to koliko "često" i "puno" voziš.

:)) Eto umesto servisa koji su nepotrebni, pokrio si troškove novog aukumulatora i onog ručka!

Aleks

pre 3 godine

ovakve diskusije sam i ja imao u Srbiji i tu je sustina kako uspeti da 10 godina star auto izdrzi jos 20 godina sa sumnjivom kilometrazom posle Bog zna koliko vlasnika. Preselio sam se u Nemacku pre nekih 4-5 godina i posle par meseci kupio polovan auto u auto kuci. Krenuo da pricam sa prodavcem o servisu i on me lepo pitao "sto Vas to zanima kada ce Vas automobil sam upozoriti da je servis neophodan!?". Kasnije sam shvatio da bi jednostavno trebalo da menjam sve kako je proizvodjac propisao (vozio ford pa presao na bmw) i nikada nikakav problem nisam imao. Sada vozim auto "kupljen" na lizing i isto samo jednostavno postujem sve sto mi izadje na tabli. Em ne razmisljam sta je bolje (lizing vracam za 3 godine, pa me iskreno bas i briga), em nemam problema i ne boli glava... Na zalost, takav standard je za Srbiju jos uvek nedostizan. Moje iskustvo steceno u Srbiji, sto vam novcanik dozvoljava kraci interval zamene ulja i filtera, to bolje...

Boba ns

pre 3 godine

Vozio 318d E90 od 2009 do 2017
7 promena ulja i samim tim sedam servisa u ovlaštenom servisu. Prešao 210000 km
To mi je bio jedini trošak na autu
Promenu ulja je najavljivao kompjuter. Izmedju 27000 i 33000. Ulje 0W-30 Castrol edge

Gertruda

pre 3 godine

Stvarno je tužno kad shvatiš da apsolutno niko nije provalio foru ovog lika što vozi električni BMW i priča kako mu nikad nije menjao ulje. Prepuna Srbija stručnjaka za automobile, a niko ne zna šta je BMW i3.

Alex

pre 3 godine

Sto znaci da vas dvojica ili lupate, ili je u Nemackoj ostalo samo 20-50% Nemaca a da su svi ostali Bugari, Rumuni, Bosanci ...
(dule, 21. jul 2020 13:42)
Biće da je ovo prvo.

Lemi

pre 3 godine

Sve strucnjak do strucnjakaladno covek napise da nije menjao ulje a presao 60.000 km i oni ka citiraju daju mu savete samo takve.Od svih ni8h samo otprilike dva coveka provalila da je BMW ustvari ekektricni automobil (ide na struju) i nema motor a samim tim ni ulje.
Ovo samo govori koliko je vazno dobro proceniti neki komentar ili pist na forumu kad pokušavamo na taj nacin doneti neku odluku.
Do ove situacije sam mislio da je barem 50% ljudi kad ostavi komentar stvarno zna o cemu oise ali nazalost taj procenat nije ni 10%.
Bravo za ovaj "experiment".
p.s.i ja pomalo zagledam taj BMW i3.

BDj

pre 3 godine

@perica
Hvala ti prijatelju, slatko si me nasmejao! Šok mi je bio kada sam ukapirao da ogtoman broj (iz neznanja) nije ukapirao foru
@Max
Svaka čast, veliki deo tvoga posta potpisujem, vrlo slično razmišljamo
@marinkoPantoc
Broj pluseva koji si dobio tužno govori o svesti i informisanosti naših ljudi. Vređaš a nisi ni svestan sopstvene neukosti. I da znaš, lik kojeg prozivaš (@Živan) ti je dokazao da je gospodin, ali ti dotle ne možeš da dobaciš

HanSolo

pre 3 godine

@ daki, 21. jul 2020 16:56

Molim te mi objasni kako godisnje uspes da predjes 100.000 km? Gde zivis, cime se bavis, koliko provedes dnevno u kolima? Oduvek me je zanimalo kako neko uspe da izveze tolike kilometraze...
(Nemanja, 21. jul 2020 17:58)

Taksista možda? Auto ide skoro non stop..

MileMartic

pre 3 godine

Izgleda da ti nisi video novog Megana. Izvoli da vidiš kako izgleda sa pravih 220k, pa onda pričaj gluposti. I posle toliko km, auto je u fabričkom stanju, još uvek ništa pipnuto kod njega nije


Da, kod nas je cifra od 200k zeznuta stvar, jer kod nas na oglasima je megane iz 2003 presao 200k, zato ljudi misle da se raspada, vecina nije videla sta je pravih 300k, vec samo 500 i vise, ali na oglasu vole vise da vide 185.000 (vozila baba do groblja smao) vise nego leba...

IG

pre 3 godine

Tesla model 3: nema ulja, nema svecica, nema servisa, nema benzina. Punim ga kod kuce. Prelazim oko 50 km dnevno (posao-nazad), dopunjavam svaki dan tih 50 km za 1h (Teslin punjac u garazi). Imam solarne celije na kuci - troskovi za gorivo sa 250 evra spali na 0.
Pozdrav iz Svedske
(Kukuruzovic, 21. jul 2020 18:06)

Hoces reci da su solarne celije dobijene i instalirane za dzabe? Cisto sumnjam. Ili su placene u ceni kuce ili dodatno installirane. Solarne celije imaju limitiran zivotni vek tako da pre ili kasnije ce morati da se zamene.

EV ima puno dobrih strana. Narocito kod ustaljenih auto marki gde su servisiranje i delovi dostupni u skoro svakom servisu. Tesla not so much. Delovi se cekaju nedeljama ili mesecima, popravke - autorizovani servisi su malobrojni, itd, itd, tako da Tesle lako postanu nocna mora. Ovo je iskustvo iz prve ruke - popravka posle nesrece prosle godine je trajala od marta do novembra.

Straight Outta München

pre 3 godine

Ja sam u poslednjih 11 meseci presao sa sluzbenim automobilom 55 hiljada, sa privatnim 35 hiljada. To znaci da ne bi izlazio iz servisa da menjam ulje svakih 10k...

ns ja

pre 2 godine

NS oldtajmer, 21. jul 2020 12:31, nadimak puno govori o autoru: i švapske "mudrosti" i shvatanje podmazivanja, sve je ostalo u vremenu iz kojeg je i autor komentara! :))

Pokušaj makar mentalno da se rolerkostuješ 30 godina unazad, e pa onda još 30 godina unazad - da shvatiš koliko je ona tvoja prošlost bila napredna u odnosu na 1960te, i koliko je danas svemir u odnosu na 1990te - i konstrukcija motora i tehnologija ulja...

Dakle švaba kaže na 30.000km ej švaba kaže, danas, i mi pametniji..naravno ko sumnja u kvalitet i originalnost nasutog ulja ima razloga za brigu!

Opet, ko se oseća nelagodno zbog dugog intervala između malih servisa - dovoljno je skratiti interval na 15k km ili 1,5-2 godine .. ako baš mora da se zabavi

Naravno pričam o održavanju novog automobila ili makar kupljenog od 100% poznatog prvog vlasnika (ne ono; "baba", "lizing od 1 vlasnika2, ili "nov nov nov"...i ostale gluposti)