Sreda, 10.06.2020.

13:00

Statusni simbol koji se proizvodio u Sarajevu VIDEO

Izvor: SN

Statusni simbol koji se proizvodio u Sarajevu VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

nije gotovo dok debela zena...

pre 3 godine

(Ivan NG, 11. jun 2020 14:27)

Mozes da bezis od Srbije, al ne mozes otudjiti imovinu, prirodna bogatstva, dobra i sve ono sto je srpsko. Od Istre do Draca.

Kome se ne svidja sa Srbima- pa spibidan je da ode!

Ne svidja se ni meni vrtic u koji mi je islo dete- ispisao sam ga, al nisam izneo inventar, niti otudjio kvadrate vrtica.

neko napisa Superba

pre 3 godine

Odakle nekima uopste ideja da porede ovo sada sa YU? A sto se tice kola Zastava je bila zakon pogledajte jos se voze: fice, tristaci, kecevi, Yugici...
(EZeljko, 10. jun 2020 21:28)

Jeste, ali po jedno 10 puta vec farbani, krpljeni

dogodine u Prizrenu

pre 3 godine

trolujemo temu o zaista kultnom autu koji je uticao dosta na svakog od nas. pa je cak postao i dijagnoza. Fabrika u Vogošći je radila slično kao i Fijat danas u Kg samo sa simboličnim brojem automobila 30000 .Sfrj je dosta počivala na srafciger industriji. to malo fabrika koje su i izvozile su imale relativno visoke plate ali te proizvode ovde uglavnom nisi mogao da nadjes. Golf je bio nedostizan za 95% gradjana Srbije. pa cak i yugo.fica je bio nasa realnost.

@ivan ng...prati b92 pa kad bude neki relevantan clanak rado cu ponovo diskutovati sa tobom. izgubljeno je samo onda kad odustanemo. i u politici i u životu. od Jevreja se može mnogo naučiti. Istrajnost recimo

@jaretina ..ako nemas pojma i nisi proverio nemoj prenositi kao svoje stavove. nema potrebe ni meni da verujes jer mozes naci statisticke podatke o platama u srbiji na internetu. 90te 600 marke ili tako nešto prosek u Srbiji a moze se naci i za bgd...Dosta ljudi ima romantiziranu sliku o SFRJ zbog strahota koje su se desile 90ih

@ach...: radi se o Viskozi iz Loznice...

achtwn

pre 3 godine

ali zasto neko drugi iz tog kraja nije napravio takvu fabriku ako je ona bila ekonmski opravdana? Takvih slucajeva imas sirom SFRJ pocev od cuvenih celicana , secerana, uljara, mlekara ?
(dogodine u Prizrenu, 11. jun 2020 12:11)
Haha da napravi fabriku i onda zovne proizvodjaca ej dodji da sastavljas auta kod mene. Care.

Ivan NG

pre 3 godine

@Dogodine u Prizrenu
Memorandum Sanu 1986, Gazimestan 1987, amandmani na ustav iz 1974 su doneti 1989, Hrvati izbacuju Srbe kao konstitutivni narod iz ustava 1990 god. Mozes pogledati koliki je bio procenat Srba u mupu i vojsci, ne samo u SR Hrvatskoj nego i u sfrj, pri tom, jako je bitno kako se u tom momentu ponasas kao najbrojniji narod u sfrj, tvoje reci i potezi imaju najvecu tezinu. Mi za rat nismo krivi, ali za raspad jesmo. Pitaj pravnike, pravni poredak je srusila SR Srbija tim amandmanima. Pobednik pise istoriju, a mi smo pogubili sve ratove, nasu pricu vise ne zeli niko da cuje, te se u skladu sa tim i trebamo ponasati i delovati. Ne mozemo gledati kroz materijalno, ali kada je coveku ugrozena egzistencija, on odlazi odavde jer se patriotizam i ljubav prema Srbiji ne mazu na leba. Od Srbije su pobegli svi, od ovakve Srbije i Srbi beze. Gde smo danas, nas narod se ponasa kao ostavljena ucveljena devojka, ne odgovara nam ovakva Srbija, dobra je samo kad je u Jugoslaviji i ako je velika. Ni bez Kosova ne valja, dakako. Prosto, ili ces zapadne standarde u svim oblastima zivota uvesti u Srbiju, ili ce ih nasa deca potraziti na zapadu. Ne zivi se od duhovnog, a to mozes i kod ovih crkvenjaka da vidis.

DC

pre 3 godine

U TASu i IMVu su se vozila stvarno proizvodila. TAS je jos radio komponente koje su se ugradjivale u Golfove 1 i 2 proizvedene u Nemackoj. Verovatno za IMV vazi isto. Za CIMOS nisam 100% siguran ali ono ostalo kao npr Opel IDA Kikinda je bila montaza brisaca, akumulatora, eventualno felni (u to vreme su alu felne bile retkost) i guma domace proizvodnje i od prilike to je to. Zastava je radila isto sa Fiatom 132 u Zagrebu pa se prodavao kao Zastava 132, zatim sa Pezejcima, Polonezom i drugima. S time sto je Polonez cesto bivao jeftiniji od Keca a Zastava naravno nije zelela konkurenciju samoj sebi pa se on nije javljao redovno u prodaji.

jaretina na minimalcu

pre 3 godine

ali zasto neko drugi iz tog kraja nije napravio takvu fabriku ako je ona bila ekonmski opravdana? Takvih slucajeva imas sirom SFRJ pocev od cuvenih celicana , secerana, uljara, mlekara ?
(dogodine u Prizrenu, 11. jun 2020 12:11)

ja nemam pojma što je propala, nisam u njoj radio niti je video.
ali iz njegove priče znam da je bila izvozno orjentisana, što je verovatno razlog.

ali najvažnije si namerno preskočio, pa da te ponovo podsetim:

dobe plate su bile svuda a ne samo u beogradu. samo je trebalo da fabrika bude izvozno orjentisana i da se ne krade mnogo. shvataš?

btw: dogodine u loznici, subotici, vranju.

dogodine u Prizrenu

pre 3 godine

@jaretina na minimalcu - moj komentar se odnosi na firmu koja i dalje radi a ne na propale poduhvate pravljene po partijskom naredjenju kakav je bio Viskoza. Uostalom gde je ta fabrika danas najbolje govori o njenoj ekonomskoj opravdanosti? Kazaces unistio ovaj on- Ok razumem skakavci su napali Srbiju 90ih, uglavnom iznutra, ali zasto neko drugi iz tog kraja nije napravio takvu fabriku ako je ona bila ekonmski opravdana? Takvih slucajeva imas sirom SFRJ pocev od cuvenih celicana , secerana, uljara, mlekara ?

@Ivan NG: da bi objektivno sagledavao stvari nema potrebe da imas materijalnu korist od necega, samo da procitas. ne mogu da se porede politicke akcije Slobodana Milosevca (koji nije moj izbor nikad bio) i nasilna oruzana pobuna koju su prakticno napravile SLO i HR. Nisu Srbi ubili ideju Jugoslovnestva vec SLo i HR i jos za kraj - Promenama Ustava iz 1974 Hrvati su izbacili Srbe kao konstituvni narod u SRH jos pocetkom 90ih, daleko pre rata a potom su otpustili vecinu Srba policajaca- to mora da ti je promaklo. Iz ove perspektive to deluje kao logicna priprema za oruzani sukob koji su kasnije napravili a za koji Srbija i ostatak tadasnej SFRJ uopste nisu bili pripremljeni ni na jedan nacin..

jaretina na minimalcu

pre 3 godine

1990te .. pretpostavljam u Beogradu? jer za tvoju informaciju su plate u industriji van Beograda bile duplo nize i na visokim rukovodećim položajima nisu prelazili 1000 maraka a inzenjeri su insli do 800 900. zato nam sad ovako dobro ide
(dogodine u Prizrenu, 11. jun 2020 09:08)

znam sigurno da je ćovek koji je radio u viskoza loznica kao inženjer imao 1500 maraka 90te. skoro je to spomenuo. tako da nemoj da porediš te firme gde niko nije radio, a kada radi onda krade, sa uspešnim firmama. koliko ste krali svih tih godina, dobro je da ste i dinar dobili.

i da, stanove ste kupili za 300 DM, tako da ćutite. državu ste upropastili.

Ivan NG

pre 3 godine

@Dogodine u Prizrenu

Ti, kao i vecina ovog naroda imate problem sa hronologijom. Gazimestan, dogadjanje naroda, donosenje amandmana na ustav iz 1974 itd, su mnogo pre jednostranog kako kazes proglasenja nezavisnosti. Ti narodi valjda imaju neka svoja prava, ili po tebi nemaju. Gde smo mi, a gde oni, 29 godina kasnije govori sve. Ko je sposoban da radi, a ko da se bije. Neko je u EU i Nato, a neko sanja Prizren i crkve, dok mu deca beze na zapad.

dogodine u Prizrenu

pre 3 godine

@rani.. 1990te .. pretpostavljam u Beogradu? jer za tvoju informaciju su plate u industriji van Beograda bile duplo nize i na visokim rukovodećim položajima nisu prelazili 1000 maraka a inzenjeri su insli do 800 900. zato nam sad ovako dobro ide

dogodine u Prizrenu

pre 3 godine

@Ivan NG.. izgleda da nisi bas informisan..SFRJ se raspala jednostranim proglašenjem otcepljenja od strane SL pa Kroacije.
te tirade po Miloševiću su oni pokrenuli jer je slicno kao Italija u EU hteo neke izmene u ekonomiji SFRJ i oni su to iskoristili da se otcepe da ne daju novac juznjacima su govorili. Nemci su ih Odmah priznali . odmah.
pročitaj i pitaj malo pre nego sto doneses pogrešan zaključak

Ivan NG

pre 3 godine

Mocne industrije poput one u Kragujevcu, jer vam je tesko da izustite da Zastava Kg nije nikada uspela da dostigne cifre poput onih u IMV-u i Cimosu.

Ivan NG

pre 3 godine

@gpbg jeste Englezi i Nemci nam radili o glavi, stajali na svim birackim mestima i umesto imena na listi Ante Markovica, krisom i podmuklo zaokruzivali Slobu, a onda je pocelo ono, ako ne znamo da radimo znamo da se bijemo. Uvek je neko drugi kriv i uvek relativizacija sopstvene tupavosti i operisanost od samokritike.

sarajevo

pre 3 godine

(Nikola, 10. jun 2020 14:38)
Nije istina da su automobili dolazili gotovi 95% iz Njemacke.U fabrici se pravila i farbala karoserija sklapali mehanicki dijelovi i enterijer.Mnogi dijelovi su proizvedeni sirom Jugoslavije(rasvjeta-Saturnus,elektronika-Iskra i Cajevac,unutrasnjost-Jugoplastika,svjecice,platine,baterije-Bosna iz Tesnja,Filteri-Priboj,gume-Sava,lezajevi-UNIS Bugojno,amortizeri-Pristina.........
Ti isti dijelovi su isli u VW kutijama kao rezervni dijelovi,a i u prvu ugradnju i u Njemackoj.Ja imam Golfa 1 cabrioleta(proizvedeni iskljucivo u Karmanu) na kome ponekad skinem i neku sitnicu sa natpisom made in Yugoslavia.

Bivsi vlasnik Yuga (nikad vise, moja sreca)

pre 3 godine

@Aca

Hajda samo uporedi menjac kod Golfa 2 i Yuga/Z101. Kod Golfa mali kratki, precizan i mekan. Kod Zastave nikad nisi znao da li je u brzini ili nije, zato sto je i u nultom polazaju uvek stajao nakrivljen i to u raznim polozajima. Onda si uvek morao da ga pre upotrebe protreses da vidis u kom je polozaju, pa tek onda da vozis.

EZeljko

pre 3 godine

Odakle nekima uopste ideja da porede ovo sada sa YU? A sto se tice kola Zastava je bila zakon pogledajte jos se voze: fice, tristaci, kecevi, Yugici...

rani

pre 3 godine

To sa odnosom plate i cene auta, nema veze sa zivotom! 1990. godine sam imao 1700 maraka platu, kao drzavni sluzbenik, nizeg ranga! Golf je kostao 20 hiljada nemackih maraka, a mislim, da je Zastava 101 kostao oko 10 hilljada! Ja sam tada imao 19 godina i tada sam poceo da radim, a slicno je bilo i pre toga!

Safran

pre 3 godine

Misljenja sam da su za raspad jugoslavije krivi isti ti nemci i englezi koji su videli potencijalnog elonomskog konkurenta koji prelazi kriticnu masu od 20 miliona stanovnika i koji pocinje da ima jaku industriju,a ostalo je istorija. (gpbg, 10. jun 2020 15:19)

A kako nisu videli u Poljskoj potencijalnog ekonomskog konkurenta pa da ih razbiju? Dobro, sta su onda Nemci i Englezi radili? Raspirivali nacionalizam? Ni jednog nisam video da je drzao mitinge, vijao sa zastavom ili pozivao na rat, to su radili sve sami Srbi, Hrvati, Bosanci i ostali. Sto se se primali na nacionalizam? Tako vam i treba. Za 100.000 mrtvih, narodi bivse Jugoslavije su jos jako, jako dobro prosli kako im je sad.

miki

pre 3 godine

@Aca... Gospodine Aco za vecinu stvari koju ste naveli sam saglasan:tabla zaista trese kod dizela i to narocito zimi kod zagrevanja,auto je zaista pomalo"tvrd"neuporediv sa "francuzima"pa i sa najvecim suparnicima iz te klase ala Opeli,Fiat...preskup u odnosu na Yuga.Ali zasto je auto postao kultno vozilo??Pa zato sto kad pogledamo brojne nedostatke to je ipak bila jedna zaista kvalitetna "mazga".Kvalitet izrade karoserije u odnosu na Yuga je ,pa blago je reci enorman!Yugici i "kecevi"su trulili kao stare kante i nije bila retkost da ih kupcima isporucuju sa prvim znacima povrsinske rdje.Te price da im se krivila sasija sama od sebe na 100.000km je teska nebuloza(krivila se od "poljubaca"sa banderoma ili drugim autima).Sve u svemu na nasim drumovima ih ima jos dosta a Yugica i Zastavi je sve manje jos ako shvatimo da je domacih vozila prodato deset puta vise disparitet je jos ocigledniji.Stvarno nisam nikada niti posedovao niti zeleo da posedujem ijednog Golfa niti sam bio ljubitelj,jednostavno sam ih dosta popravio te su to moja neka iskustva.

Brza Fotografija

pre 3 godine

Koliko li je onda koštao audi 100gls, kad je izašao 1977-me godine? Otac ga moj uzeo novog, naručio ga je preko auto uniona u Sloveniji, nije ga bilo u Beogradu.

Aca

pre 3 godine

Ej bre 96 prosecne plate da kupis Golfa 2 a za Yugo 20,pa brate sta je taj Golf imao u to vreme kad se proizvodio kod nas u odnosu na Yugo nista napredniji nije bio jedino sto bio malo konforniji al neopravdava tolku razliku u ceni.Motori karburator nista nije imao sto Yugo nema,a ako hoces malo veci auto imas Stojadina.Kako smo mi zavoleli Golfa ne znam jednostavno mi ne ide u glavu aj da je bio pouzdan al nije malo pouzdaniji od drugih kola pa i od Yuga al Yugo bio udobniji bolje upijao rupe meksi je bio,znam jer ja sam imao svijevremeno Golfa 1 1.6D a brat imao Yuga dve orednosti je imao Yugo ne dve tri prednisti meksi je bio a ja zamenio sve amortizere ceo trap i opet je Yugo bio meksi tisi u radu a ne moj Dizel posle voznje od 100km/s na Autoputu kad izadjem iz auto jos 2 sata se vozim u mozgu od buke jer ne mogu da dodjem ksebi a kad pricam sa nekim u autu moram da se derem i ja i putnici i potrosnja manja jer je Yugo iso na Gas.Sto li ga tolko hvalimo nije mi jasno,za mene najgori auto ikada pogotovo 1.6D a i crkavao je posle 100000km.ceo se rasteluje i sasiju rasteluje pa pocne da vuce u stranu ?mislis rastelovan trap ono cela sasija rastelovana?.A najace bilo zimi kad ga palim...tri puta ga grejem pa onda zaverglam i ipalo al izadjem iz auta jer od buke i kolko trese jer cela tabla se trese i ako budem sedeo u njega dobicu morsku bolest pa zato kao fol izadjem i kao cistim sneg sa njega struzem sofersajnu i otud ona rasprava "dal je bolje grejati auto u mestu ili krenuti posle minut"dok kod Golfa si morao da cistis auto 20min. ne bi li se malo smirio kad udjes u njega ???

Radovan

pre 3 godine

Popularan jer je bilo jeftino gorivo, odnosno dizel D2 iz tuđih rezervoara auta,traktora,autobusa,mašina,društvenih i državnih pumpi,itd.
I danas je isto.
U ono vreme su drugi proizvođači imali bolje aute od Golfa.
Jeftino dizel gorivo je omogućilo veću popularnost Golfa.
Sada kada se narod navukao na dizel motore i Golfa, podigli su cenu dizela.

Cena energenta i potrošača uvek idu zajedno, ruku pod ruku, i planski/dogovorno.

bivsi radnik

pre 3 godine

Kao bivsi radnik tvornice TAS sa sjetom citam ovaj clanak.Samo da naglasim ,obavljala se potpuna proizvodnja , od karoserije ,lakiranja do kompletne montaze.Nadam se da neupuceni nisu i zlonamjerni.

gpbg

pre 3 godine

Sjajan kolaz i slike koje vracaju lepo secanje,moj otac u to vreme imao golfa 1 1.6 dizel iz tas-a i to 84 godine,nakon nekog vremena imali smo priliku da vozimo identicnog golfa 1.6dizel ali iz nemacke,i tad se videlo da je golf sastavljen u nemackoj bio bolji od golfa iz sarajeva. Misljenja sam da su za raspad jugoslavije krivi isti ti nemci i englezi koji su videli potencijalnog elonomskog konkurenta koji prelazi kriticnu masu od 20 miliona stanovnika i koji pocinje da ima jaku industriju,a ostalo je istorija. Da barem drazava pomaze jako poljoprivredu i to forsira sigurno bi bilo mnogo bolje,ovako ce moci samo da radimo usluzno,tj kao fizicka snaga koja nije puno placena!!!

dzigi

pre 3 godine

"pošto je u to vreme bilo potrebno 96 prosečnih plata kako biste ga posedovali" - ako je danas početna cena Golfa oko 17000€ a plata oko 500, to mu dođe nekih 34 plata, oko tri puta manje nego kad nam je bilo bolje.
ali dobro, ne meri se sreća samo u ovakvim brojkama.

Nikola

pre 3 godine

"Proizvodio se" je možda prejaka konstatacija jer su vozila stizala iz Nemačke već kao 95% gotov proizvod.. U Sarajevu su se montirali farovi, gume i još neki sitniji delovi. Razlog svemu tome jesu trgovinski zakoni SFRJ koji su omogućavali uvoz inostrane robe jedino preko velikih državnih Export-import preduzeća što je bio model koji Folksvagenu nije nikako odgovarao. Iz tog razloga su smislili ovaj model kao neki vid kompromisa. Broj automobila koji se dovršavao u Sarajevu je bio stroga vezan za uvozne kvote i namenjena isključivo za domaće tržište (osim kraćeg perioda kad se nešto malo izvezlo u Tursku). I naravno kupovina je bila moguća isključivo u Nemačkim markama. Tako da ovo nije bila nikakva fabrika, već nešto poput distributivnog centra uz par radionica.

trt

pre 3 godine

Svi su promašili temu, golf 2 je postao toliko popularan i zadrzao svoju popularnost isključivo iz razloga što je čitava proizvodnja iz poslednjih meseci pred rat gotovih automobila zajedno sa delovima karoserije i motora završila po podrumima širom BiH, tako da ako kupite polovnog golfa 2 recimo 1998 godine u podrumu ste imali još minimum 2 takva u novim delovima, nije ni čudo što toliko traju kada se sve menja sa originalnim rezervnim delovima u čitavom sklopu. Blok motora i deo šasije sa serijskim brojem je jedino što ostaje originalno.

kole

pre 3 godine

@(Mрки поглед, 10. jun 2020 13:10)
ima veze rat ali ne previse,najveci krivac je kina.ironija je to sto nas drzava tera da radimo za drzavu koja je unistila nasu ekonomiju...

Sloba

pre 3 godine

Prokleti smo onom kletvom: Da Bog da imao pa nemao. Tako se osećam. Čega se sećam iz tog perioda je blagostanje i optimizam. A kad smo počeli da proizvodimo Levis 501, nebo je bilo naše.

Mрки поглед

pre 3 godine

Шта смо све могли као велика држава... А сада мотамо каблове и чекамо да нам неко удели неки динар. Могли смо ако ништа барем лепо да се разиђемо или би барем били као Чешка и Словачка, али не ми смо много паметнији...

Mрки поглед

pre 3 godine

Шта смо све могли као велика држава... А сада мотамо каблове и чекамо да нам неко удели неки динар. Могли смо ако ништа барем лепо да се разиђемо или би барем били као Чешка и Словачка, али не ми смо много паметнији...

Sloba

pre 3 godine

Prokleti smo onom kletvom: Da Bog da imao pa nemao. Tako se osećam. Čega se sećam iz tog perioda je blagostanje i optimizam. A kad smo počeli da proizvodimo Levis 501, nebo je bilo naše.

bivsi radnik

pre 3 godine

Kao bivsi radnik tvornice TAS sa sjetom citam ovaj clanak.Samo da naglasim ,obavljala se potpuna proizvodnja , od karoserije ,lakiranja do kompletne montaze.Nadam se da neupuceni nisu i zlonamjerni.

Nikola

pre 3 godine

"Proizvodio se" je možda prejaka konstatacija jer su vozila stizala iz Nemačke već kao 95% gotov proizvod.. U Sarajevu su se montirali farovi, gume i još neki sitniji delovi. Razlog svemu tome jesu trgovinski zakoni SFRJ koji su omogućavali uvoz inostrane robe jedino preko velikih državnih Export-import preduzeća što je bio model koji Folksvagenu nije nikako odgovarao. Iz tog razloga su smislili ovaj model kao neki vid kompromisa. Broj automobila koji se dovršavao u Sarajevu je bio stroga vezan za uvozne kvote i namenjena isključivo za domaće tržište (osim kraćeg perioda kad se nešto malo izvezlo u Tursku). I naravno kupovina je bila moguća isključivo u Nemačkim markama. Tako da ovo nije bila nikakva fabrika, već nešto poput distributivnog centra uz par radionica.

dzigi

pre 3 godine

"pošto je u to vreme bilo potrebno 96 prosečnih plata kako biste ga posedovali" - ako je danas početna cena Golfa oko 17000€ a plata oko 500, to mu dođe nekih 34 plata, oko tri puta manje nego kad nam je bilo bolje.
ali dobro, ne meri se sreća samo u ovakvim brojkama.

trt

pre 3 godine

Svi su promašili temu, golf 2 je postao toliko popularan i zadrzao svoju popularnost isključivo iz razloga što je čitava proizvodnja iz poslednjih meseci pred rat gotovih automobila zajedno sa delovima karoserije i motora završila po podrumima širom BiH, tako da ako kupite polovnog golfa 2 recimo 1998 godine u podrumu ste imali još minimum 2 takva u novim delovima, nije ni čudo što toliko traju kada se sve menja sa originalnim rezervnim delovima u čitavom sklopu. Blok motora i deo šasije sa serijskim brojem je jedino što ostaje originalno.

kole

pre 3 godine

@(Mрки поглед, 10. jun 2020 13:10)
ima veze rat ali ne previse,najveci krivac je kina.ironija je to sto nas drzava tera da radimo za drzavu koja je unistila nasu ekonomiju...

Safran

pre 3 godine

Misljenja sam da su za raspad jugoslavije krivi isti ti nemci i englezi koji su videli potencijalnog elonomskog konkurenta koji prelazi kriticnu masu od 20 miliona stanovnika i koji pocinje da ima jaku industriju,a ostalo je istorija. (gpbg, 10. jun 2020 15:19)

A kako nisu videli u Poljskoj potencijalnog ekonomskog konkurenta pa da ih razbiju? Dobro, sta su onda Nemci i Englezi radili? Raspirivali nacionalizam? Ni jednog nisam video da je drzao mitinge, vijao sa zastavom ili pozivao na rat, to su radili sve sami Srbi, Hrvati, Bosanci i ostali. Sto se se primali na nacionalizam? Tako vam i treba. Za 100.000 mrtvih, narodi bivse Jugoslavije su jos jako, jako dobro prosli kako im je sad.

miki

pre 3 godine

@Aca... Gospodine Aco za vecinu stvari koju ste naveli sam saglasan:tabla zaista trese kod dizela i to narocito zimi kod zagrevanja,auto je zaista pomalo"tvrd"neuporediv sa "francuzima"pa i sa najvecim suparnicima iz te klase ala Opeli,Fiat...preskup u odnosu na Yuga.Ali zasto je auto postao kultno vozilo??Pa zato sto kad pogledamo brojne nedostatke to je ipak bila jedna zaista kvalitetna "mazga".Kvalitet izrade karoserije u odnosu na Yuga je ,pa blago je reci enorman!Yugici i "kecevi"su trulili kao stare kante i nije bila retkost da ih kupcima isporucuju sa prvim znacima povrsinske rdje.Te price da im se krivila sasija sama od sebe na 100.000km je teska nebuloza(krivila se od "poljubaca"sa banderoma ili drugim autima).Sve u svemu na nasim drumovima ih ima jos dosta a Yugica i Zastavi je sve manje jos ako shvatimo da je domacih vozila prodato deset puta vise disparitet je jos ocigledniji.Stvarno nisam nikada niti posedovao niti zeleo da posedujem ijednog Golfa niti sam bio ljubitelj,jednostavno sam ih dosta popravio te su to moja neka iskustva.

rani

pre 3 godine

To sa odnosom plate i cene auta, nema veze sa zivotom! 1990. godine sam imao 1700 maraka platu, kao drzavni sluzbenik, nizeg ranga! Golf je kostao 20 hiljada nemackih maraka, a mislim, da je Zastava 101 kostao oko 10 hilljada! Ja sam tada imao 19 godina i tada sam poceo da radim, a slicno je bilo i pre toga!

Aca

pre 3 godine

Ej bre 96 prosecne plate da kupis Golfa 2 a za Yugo 20,pa brate sta je taj Golf imao u to vreme kad se proizvodio kod nas u odnosu na Yugo nista napredniji nije bio jedino sto bio malo konforniji al neopravdava tolku razliku u ceni.Motori karburator nista nije imao sto Yugo nema,a ako hoces malo veci auto imas Stojadina.Kako smo mi zavoleli Golfa ne znam jednostavno mi ne ide u glavu aj da je bio pouzdan al nije malo pouzdaniji od drugih kola pa i od Yuga al Yugo bio udobniji bolje upijao rupe meksi je bio,znam jer ja sam imao svijevremeno Golfa 1 1.6D a brat imao Yuga dve orednosti je imao Yugo ne dve tri prednisti meksi je bio a ja zamenio sve amortizere ceo trap i opet je Yugo bio meksi tisi u radu a ne moj Dizel posle voznje od 100km/s na Autoputu kad izadjem iz auto jos 2 sata se vozim u mozgu od buke jer ne mogu da dodjem ksebi a kad pricam sa nekim u autu moram da se derem i ja i putnici i potrosnja manja jer je Yugo iso na Gas.Sto li ga tolko hvalimo nije mi jasno,za mene najgori auto ikada pogotovo 1.6D a i crkavao je posle 100000km.ceo se rasteluje i sasiju rasteluje pa pocne da vuce u stranu ?mislis rastelovan trap ono cela sasija rastelovana?.A najace bilo zimi kad ga palim...tri puta ga grejem pa onda zaverglam i ipalo al izadjem iz auta jer od buke i kolko trese jer cela tabla se trese i ako budem sedeo u njega dobicu morsku bolest pa zato kao fol izadjem i kao cistim sneg sa njega struzem sofersajnu i otud ona rasprava "dal je bolje grejati auto u mestu ili krenuti posle minut"dok kod Golfa si morao da cistis auto 20min. ne bi li se malo smirio kad udjes u njega ???

Radovan

pre 3 godine

Popularan jer je bilo jeftino gorivo, odnosno dizel D2 iz tuđih rezervoara auta,traktora,autobusa,mašina,društvenih i državnih pumpi,itd.
I danas je isto.
U ono vreme su drugi proizvođači imali bolje aute od Golfa.
Jeftino dizel gorivo je omogućilo veću popularnost Golfa.
Sada kada se narod navukao na dizel motore i Golfa, podigli su cenu dizela.

Cena energenta i potrošača uvek idu zajedno, ruku pod ruku, i planski/dogovorno.

gpbg

pre 3 godine

Sjajan kolaz i slike koje vracaju lepo secanje,moj otac u to vreme imao golfa 1 1.6 dizel iz tas-a i to 84 godine,nakon nekog vremena imali smo priliku da vozimo identicnog golfa 1.6dizel ali iz nemacke,i tad se videlo da je golf sastavljen u nemackoj bio bolji od golfa iz sarajeva. Misljenja sam da su za raspad jugoslavije krivi isti ti nemci i englezi koji su videli potencijalnog elonomskog konkurenta koji prelazi kriticnu masu od 20 miliona stanovnika i koji pocinje da ima jaku industriju,a ostalo je istorija. Da barem drazava pomaze jako poljoprivredu i to forsira sigurno bi bilo mnogo bolje,ovako ce moci samo da radimo usluzno,tj kao fizicka snaga koja nije puno placena!!!

Brza Fotografija

pre 3 godine

Koliko li je onda koštao audi 100gls, kad je izašao 1977-me godine? Otac ga moj uzeo novog, naručio ga je preko auto uniona u Sloveniji, nije ga bilo u Beogradu.

Ivan NG

pre 3 godine

@gpbg jeste Englezi i Nemci nam radili o glavi, stajali na svim birackim mestima i umesto imena na listi Ante Markovica, krisom i podmuklo zaokruzivali Slobu, a onda je pocelo ono, ako ne znamo da radimo znamo da se bijemo. Uvek je neko drugi kriv i uvek relativizacija sopstvene tupavosti i operisanost od samokritike.

sarajevo

pre 3 godine

(Nikola, 10. jun 2020 14:38)
Nije istina da su automobili dolazili gotovi 95% iz Njemacke.U fabrici se pravila i farbala karoserija sklapali mehanicki dijelovi i enterijer.Mnogi dijelovi su proizvedeni sirom Jugoslavije(rasvjeta-Saturnus,elektronika-Iskra i Cajevac,unutrasnjost-Jugoplastika,svjecice,platine,baterije-Bosna iz Tesnja,Filteri-Priboj,gume-Sava,lezajevi-UNIS Bugojno,amortizeri-Pristina.........
Ti isti dijelovi su isli u VW kutijama kao rezervni dijelovi,a i u prvu ugradnju i u Njemackoj.Ja imam Golfa 1 cabrioleta(proizvedeni iskljucivo u Karmanu) na kome ponekad skinem i neku sitnicu sa natpisom made in Yugoslavia.

Bivsi vlasnik Yuga (nikad vise, moja sreca)

pre 3 godine

@Aca

Hajda samo uporedi menjac kod Golfa 2 i Yuga/Z101. Kod Golfa mali kratki, precizan i mekan. Kod Zastave nikad nisi znao da li je u brzini ili nije, zato sto je i u nultom polazaju uvek stajao nakrivljen i to u raznim polozajima. Onda si uvek morao da ga pre upotrebe protreses da vidis u kom je polozaju, pa tek onda da vozis.

Ivan NG

pre 3 godine

@Dogodine u Prizrenu

Ti, kao i vecina ovog naroda imate problem sa hronologijom. Gazimestan, dogadjanje naroda, donosenje amandmana na ustav iz 1974 itd, su mnogo pre jednostranog kako kazes proglasenja nezavisnosti. Ti narodi valjda imaju neka svoja prava, ili po tebi nemaju. Gde smo mi, a gde oni, 29 godina kasnije govori sve. Ko je sposoban da radi, a ko da se bije. Neko je u EU i Nato, a neko sanja Prizren i crkve, dok mu deca beze na zapad.

Ivan NG

pre 3 godine

Mocne industrije poput one u Kragujevcu, jer vam je tesko da izustite da Zastava Kg nije nikada uspela da dostigne cifre poput onih u IMV-u i Cimosu.

dogodine u Prizrenu

pre 3 godine

@Ivan NG.. izgleda da nisi bas informisan..SFRJ se raspala jednostranim proglašenjem otcepljenja od strane SL pa Kroacije.
te tirade po Miloševiću su oni pokrenuli jer je slicno kao Italija u EU hteo neke izmene u ekonomiji SFRJ i oni su to iskoristili da se otcepe da ne daju novac juznjacima su govorili. Nemci su ih Odmah priznali . odmah.
pročitaj i pitaj malo pre nego sto doneses pogrešan zaključak

Ivan NG

pre 3 godine

@Dogodine u Prizrenu
Memorandum Sanu 1986, Gazimestan 1987, amandmani na ustav iz 1974 su doneti 1989, Hrvati izbacuju Srbe kao konstitutivni narod iz ustava 1990 god. Mozes pogledati koliki je bio procenat Srba u mupu i vojsci, ne samo u SR Hrvatskoj nego i u sfrj, pri tom, jako je bitno kako se u tom momentu ponasas kao najbrojniji narod u sfrj, tvoje reci i potezi imaju najvecu tezinu. Mi za rat nismo krivi, ali za raspad jesmo. Pitaj pravnike, pravni poredak je srusila SR Srbija tim amandmanima. Pobednik pise istoriju, a mi smo pogubili sve ratove, nasu pricu vise ne zeli niko da cuje, te se u skladu sa tim i trebamo ponasati i delovati. Ne mozemo gledati kroz materijalno, ali kada je coveku ugrozena egzistencija, on odlazi odavde jer se patriotizam i ljubav prema Srbiji ne mazu na leba. Od Srbije su pobegli svi, od ovakve Srbije i Srbi beze. Gde smo danas, nas narod se ponasa kao ostavljena ucveljena devojka, ne odgovara nam ovakva Srbija, dobra je samo kad je u Jugoslaviji i ako je velika. Ni bez Kosova ne valja, dakako. Prosto, ili ces zapadne standarde u svim oblastima zivota uvesti u Srbiju, ili ce ih nasa deca potraziti na zapadu. Ne zivi se od duhovnog, a to mozes i kod ovih crkvenjaka da vidis.

jaretina na minimalcu

pre 3 godine

1990te .. pretpostavljam u Beogradu? jer za tvoju informaciju su plate u industriji van Beograda bile duplo nize i na visokim rukovodećim položajima nisu prelazili 1000 maraka a inzenjeri su insli do 800 900. zato nam sad ovako dobro ide
(dogodine u Prizrenu, 11. jun 2020 09:08)

znam sigurno da je ćovek koji je radio u viskoza loznica kao inženjer imao 1500 maraka 90te. skoro je to spomenuo. tako da nemoj da porediš te firme gde niko nije radio, a kada radi onda krade, sa uspešnim firmama. koliko ste krali svih tih godina, dobro je da ste i dinar dobili.

i da, stanove ste kupili za 300 DM, tako da ćutite. državu ste upropastili.

dogodine u Prizrenu

pre 3 godine

@jaretina na minimalcu - moj komentar se odnosi na firmu koja i dalje radi a ne na propale poduhvate pravljene po partijskom naredjenju kakav je bio Viskoza. Uostalom gde je ta fabrika danas najbolje govori o njenoj ekonomskoj opravdanosti? Kazaces unistio ovaj on- Ok razumem skakavci su napali Srbiju 90ih, uglavnom iznutra, ali zasto neko drugi iz tog kraja nije napravio takvu fabriku ako je ona bila ekonmski opravdana? Takvih slucajeva imas sirom SFRJ pocev od cuvenih celicana , secerana, uljara, mlekara ?

@Ivan NG: da bi objektivno sagledavao stvari nema potrebe da imas materijalnu korist od necega, samo da procitas. ne mogu da se porede politicke akcije Slobodana Milosevca (koji nije moj izbor nikad bio) i nasilna oruzana pobuna koju su prakticno napravile SLO i HR. Nisu Srbi ubili ideju Jugoslovnestva vec SLo i HR i jos za kraj - Promenama Ustava iz 1974 Hrvati su izbacili Srbe kao konstituvni narod u SRH jos pocetkom 90ih, daleko pre rata a potom su otpustili vecinu Srba policajaca- to mora da ti je promaklo. Iz ove perspektive to deluje kao logicna priprema za oruzani sukob koji su kasnije napravili a za koji Srbija i ostatak tadasnej SFRJ uopste nisu bili pripremljeni ni na jedan nacin..

EZeljko

pre 3 godine

Odakle nekima uopste ideja da porede ovo sada sa YU? A sto se tice kola Zastava je bila zakon pogledajte jos se voze: fice, tristaci, kecevi, Yugici...

nije gotovo dok debela zena...

pre 3 godine

(Ivan NG, 11. jun 2020 14:27)

Mozes da bezis od Srbije, al ne mozes otudjiti imovinu, prirodna bogatstva, dobra i sve ono sto je srpsko. Od Istre do Draca.

Kome se ne svidja sa Srbima- pa spibidan je da ode!

Ne svidja se ni meni vrtic u koji mi je islo dete- ispisao sam ga, al nisam izneo inventar, niti otudjio kvadrate vrtica.

dogodine u Prizrenu

pre 3 godine

@rani.. 1990te .. pretpostavljam u Beogradu? jer za tvoju informaciju su plate u industriji van Beograda bile duplo nize i na visokim rukovodećim položajima nisu prelazili 1000 maraka a inzenjeri su insli do 800 900. zato nam sad ovako dobro ide

DC

pre 3 godine

U TASu i IMVu su se vozila stvarno proizvodila. TAS je jos radio komponente koje su se ugradjivale u Golfove 1 i 2 proizvedene u Nemackoj. Verovatno za IMV vazi isto. Za CIMOS nisam 100% siguran ali ono ostalo kao npr Opel IDA Kikinda je bila montaza brisaca, akumulatora, eventualno felni (u to vreme su alu felne bile retkost) i guma domace proizvodnje i od prilike to je to. Zastava je radila isto sa Fiatom 132 u Zagrebu pa se prodavao kao Zastava 132, zatim sa Pezejcima, Polonezom i drugima. S time sto je Polonez cesto bivao jeftiniji od Keca a Zastava naravno nije zelela konkurenciju samoj sebi pa se on nije javljao redovno u prodaji.

neko napisa Superba

pre 3 godine

Odakle nekima uopste ideja da porede ovo sada sa YU? A sto se tice kola Zastava je bila zakon pogledajte jos se voze: fice, tristaci, kecevi, Yugici...
(EZeljko, 10. jun 2020 21:28)

Jeste, ali po jedno 10 puta vec farbani, krpljeni

jaretina na minimalcu

pre 3 godine

ali zasto neko drugi iz tog kraja nije napravio takvu fabriku ako je ona bila ekonmski opravdana? Takvih slucajeva imas sirom SFRJ pocev od cuvenih celicana , secerana, uljara, mlekara ?
(dogodine u Prizrenu, 11. jun 2020 12:11)

ja nemam pojma što je propala, nisam u njoj radio niti je video.
ali iz njegove priče znam da je bila izvozno orjentisana, što je verovatno razlog.

ali najvažnije si namerno preskočio, pa da te ponovo podsetim:

dobe plate su bile svuda a ne samo u beogradu. samo je trebalo da fabrika bude izvozno orjentisana i da se ne krade mnogo. shvataš?

btw: dogodine u loznici, subotici, vranju.

dogodine u Prizrenu

pre 3 godine

trolujemo temu o zaista kultnom autu koji je uticao dosta na svakog od nas. pa je cak postao i dijagnoza. Fabrika u Vogošći je radila slično kao i Fijat danas u Kg samo sa simboličnim brojem automobila 30000 .Sfrj je dosta počivala na srafciger industriji. to malo fabrika koje su i izvozile su imale relativno visoke plate ali te proizvode ovde uglavnom nisi mogao da nadjes. Golf je bio nedostizan za 95% gradjana Srbije. pa cak i yugo.fica je bio nasa realnost.

@ivan ng...prati b92 pa kad bude neki relevantan clanak rado cu ponovo diskutovati sa tobom. izgubljeno je samo onda kad odustanemo. i u politici i u životu. od Jevreja se može mnogo naučiti. Istrajnost recimo

@jaretina ..ako nemas pojma i nisi proverio nemoj prenositi kao svoje stavove. nema potrebe ni meni da verujes jer mozes naci statisticke podatke o platama u srbiji na internetu. 90te 600 marke ili tako nešto prosek u Srbiji a moze se naci i za bgd...Dosta ljudi ima romantiziranu sliku o SFRJ zbog strahota koje su se desile 90ih

@ach...: radi se o Viskozi iz Loznice...

achtwn

pre 3 godine

ali zasto neko drugi iz tog kraja nije napravio takvu fabriku ako je ona bila ekonmski opravdana? Takvih slucajeva imas sirom SFRJ pocev od cuvenih celicana , secerana, uljara, mlekara ?
(dogodine u Prizrenu, 11. jun 2020 12:11)
Haha da napravi fabriku i onda zovne proizvodjaca ej dodji da sastavljas auta kod mene. Care.

Aca

pre 3 godine

Ej bre 96 prosecne plate da kupis Golfa 2 a za Yugo 20,pa brate sta je taj Golf imao u to vreme kad se proizvodio kod nas u odnosu na Yugo nista napredniji nije bio jedino sto bio malo konforniji al neopravdava tolku razliku u ceni.Motori karburator nista nije imao sto Yugo nema,a ako hoces malo veci auto imas Stojadina.Kako smo mi zavoleli Golfa ne znam jednostavno mi ne ide u glavu aj da je bio pouzdan al nije malo pouzdaniji od drugih kola pa i od Yuga al Yugo bio udobniji bolje upijao rupe meksi je bio,znam jer ja sam imao svijevremeno Golfa 1 1.6D a brat imao Yuga dve orednosti je imao Yugo ne dve tri prednisti meksi je bio a ja zamenio sve amortizere ceo trap i opet je Yugo bio meksi tisi u radu a ne moj Dizel posle voznje od 100km/s na Autoputu kad izadjem iz auto jos 2 sata se vozim u mozgu od buke jer ne mogu da dodjem ksebi a kad pricam sa nekim u autu moram da se derem i ja i putnici i potrosnja manja jer je Yugo iso na Gas.Sto li ga tolko hvalimo nije mi jasno,za mene najgori auto ikada pogotovo 1.6D a i crkavao je posle 100000km.ceo se rasteluje i sasiju rasteluje pa pocne da vuce u stranu ?mislis rastelovan trap ono cela sasija rastelovana?.A najace bilo zimi kad ga palim...tri puta ga grejem pa onda zaverglam i ipalo al izadjem iz auta jer od buke i kolko trese jer cela tabla se trese i ako budem sedeo u njega dobicu morsku bolest pa zato kao fol izadjem i kao cistim sneg sa njega struzem sofersajnu i otud ona rasprava "dal je bolje grejati auto u mestu ili krenuti posle minut"dok kod Golfa si morao da cistis auto 20min. ne bi li se malo smirio kad udjes u njega ???

Nikola

pre 3 godine

"Proizvodio se" je možda prejaka konstatacija jer su vozila stizala iz Nemačke već kao 95% gotov proizvod.. U Sarajevu su se montirali farovi, gume i još neki sitniji delovi. Razlog svemu tome jesu trgovinski zakoni SFRJ koji su omogućavali uvoz inostrane robe jedino preko velikih državnih Export-import preduzeća što je bio model koji Folksvagenu nije nikako odgovarao. Iz tog razloga su smislili ovaj model kao neki vid kompromisa. Broj automobila koji se dovršavao u Sarajevu je bio stroga vezan za uvozne kvote i namenjena isključivo za domaće tržište (osim kraćeg perioda kad se nešto malo izvezlo u Tursku). I naravno kupovina je bila moguća isključivo u Nemačkim markama. Tako da ovo nije bila nikakva fabrika, već nešto poput distributivnog centra uz par radionica.

EZeljko

pre 3 godine

Odakle nekima uopste ideja da porede ovo sada sa YU? A sto se tice kola Zastava je bila zakon pogledajte jos se voze: fice, tristaci, kecevi, Yugici...

gpbg

pre 3 godine

Sjajan kolaz i slike koje vracaju lepo secanje,moj otac u to vreme imao golfa 1 1.6 dizel iz tas-a i to 84 godine,nakon nekog vremena imali smo priliku da vozimo identicnog golfa 1.6dizel ali iz nemacke,i tad se videlo da je golf sastavljen u nemackoj bio bolji od golfa iz sarajeva. Misljenja sam da su za raspad jugoslavije krivi isti ti nemci i englezi koji su videli potencijalnog elonomskog konkurenta koji prelazi kriticnu masu od 20 miliona stanovnika i koji pocinje da ima jaku industriju,a ostalo je istorija. Da barem drazava pomaze jako poljoprivredu i to forsira sigurno bi bilo mnogo bolje,ovako ce moci samo da radimo usluzno,tj kao fizicka snaga koja nije puno placena!!!

trt

pre 3 godine

Svi su promašili temu, golf 2 je postao toliko popularan i zadrzao svoju popularnost isključivo iz razloga što je čitava proizvodnja iz poslednjih meseci pred rat gotovih automobila zajedno sa delovima karoserije i motora završila po podrumima širom BiH, tako da ako kupite polovnog golfa 2 recimo 1998 godine u podrumu ste imali još minimum 2 takva u novim delovima, nije ni čudo što toliko traju kada se sve menja sa originalnim rezervnim delovima u čitavom sklopu. Blok motora i deo šasije sa serijskim brojem je jedino što ostaje originalno.

kole

pre 3 godine

@(Mрки поглед, 10. jun 2020 13:10)
ima veze rat ali ne previse,najveci krivac je kina.ironija je to sto nas drzava tera da radimo za drzavu koja je unistila nasu ekonomiju...

dzigi

pre 3 godine

"pošto je u to vreme bilo potrebno 96 prosečnih plata kako biste ga posedovali" - ako je danas početna cena Golfa oko 17000€ a plata oko 500, to mu dođe nekih 34 plata, oko tri puta manje nego kad nam je bilo bolje.
ali dobro, ne meri se sreća samo u ovakvim brojkama.

Mрки поглед

pre 3 godine

Шта смо све могли као велика држава... А сада мотамо каблове и чекамо да нам неко удели неки динар. Могли смо ако ништа барем лепо да се разиђемо или би барем били као Чешка и Словачка, али не ми смо много паметнији...

Sloba

pre 3 godine

Prokleti smo onom kletvom: Da Bog da imao pa nemao. Tako se osećam. Čega se sećam iz tog perioda je blagostanje i optimizam. A kad smo počeli da proizvodimo Levis 501, nebo je bilo naše.

dogodine u Prizrenu

pre 3 godine

@Ivan NG.. izgleda da nisi bas informisan..SFRJ se raspala jednostranim proglašenjem otcepljenja od strane SL pa Kroacije.
te tirade po Miloševiću su oni pokrenuli jer je slicno kao Italija u EU hteo neke izmene u ekonomiji SFRJ i oni su to iskoristili da se otcepe da ne daju novac juznjacima su govorili. Nemci su ih Odmah priznali . odmah.
pročitaj i pitaj malo pre nego sto doneses pogrešan zaključak

Safran

pre 3 godine

Misljenja sam da su za raspad jugoslavije krivi isti ti nemci i englezi koji su videli potencijalnog elonomskog konkurenta koji prelazi kriticnu masu od 20 miliona stanovnika i koji pocinje da ima jaku industriju,a ostalo je istorija. (gpbg, 10. jun 2020 15:19)

A kako nisu videli u Poljskoj potencijalnog ekonomskog konkurenta pa da ih razbiju? Dobro, sta su onda Nemci i Englezi radili? Raspirivali nacionalizam? Ni jednog nisam video da je drzao mitinge, vijao sa zastavom ili pozivao na rat, to su radili sve sami Srbi, Hrvati, Bosanci i ostali. Sto se se primali na nacionalizam? Tako vam i treba. Za 100.000 mrtvih, narodi bivse Jugoslavije su jos jako, jako dobro prosli kako im je sad.

Ivan NG

pre 3 godine

@Dogodine u Prizrenu

Ti, kao i vecina ovog naroda imate problem sa hronologijom. Gazimestan, dogadjanje naroda, donosenje amandmana na ustav iz 1974 itd, su mnogo pre jednostranog kako kazes proglasenja nezavisnosti. Ti narodi valjda imaju neka svoja prava, ili po tebi nemaju. Gde smo mi, a gde oni, 29 godina kasnije govori sve. Ko je sposoban da radi, a ko da se bije. Neko je u EU i Nato, a neko sanja Prizren i crkve, dok mu deca beze na zapad.

Radovan

pre 3 godine

Popularan jer je bilo jeftino gorivo, odnosno dizel D2 iz tuđih rezervoara auta,traktora,autobusa,mašina,društvenih i državnih pumpi,itd.
I danas je isto.
U ono vreme su drugi proizvođači imali bolje aute od Golfa.
Jeftino dizel gorivo je omogućilo veću popularnost Golfa.
Sada kada se narod navukao na dizel motore i Golfa, podigli su cenu dizela.

Cena energenta i potrošača uvek idu zajedno, ruku pod ruku, i planski/dogovorno.

rani

pre 3 godine

To sa odnosom plate i cene auta, nema veze sa zivotom! 1990. godine sam imao 1700 maraka platu, kao drzavni sluzbenik, nizeg ranga! Golf je kostao 20 hiljada nemackih maraka, a mislim, da je Zastava 101 kostao oko 10 hilljada! Ja sam tada imao 19 godina i tada sam poceo da radim, a slicno je bilo i pre toga!

Ivan NG

pre 3 godine

@gpbg jeste Englezi i Nemci nam radili o glavi, stajali na svim birackim mestima i umesto imena na listi Ante Markovica, krisom i podmuklo zaokruzivali Slobu, a onda je pocelo ono, ako ne znamo da radimo znamo da se bijemo. Uvek je neko drugi kriv i uvek relativizacija sopstvene tupavosti i operisanost od samokritike.

jaretina na minimalcu

pre 3 godine

ali zasto neko drugi iz tog kraja nije napravio takvu fabriku ako je ona bila ekonmski opravdana? Takvih slucajeva imas sirom SFRJ pocev od cuvenih celicana , secerana, uljara, mlekara ?
(dogodine u Prizrenu, 11. jun 2020 12:11)

ja nemam pojma što je propala, nisam u njoj radio niti je video.
ali iz njegove priče znam da je bila izvozno orjentisana, što je verovatno razlog.

ali najvažnije si namerno preskočio, pa da te ponovo podsetim:

dobe plate su bile svuda a ne samo u beogradu. samo je trebalo da fabrika bude izvozno orjentisana i da se ne krade mnogo. shvataš?

btw: dogodine u loznici, subotici, vranju.

Ivan NG

pre 3 godine

@Dogodine u Prizrenu
Memorandum Sanu 1986, Gazimestan 1987, amandmani na ustav iz 1974 su doneti 1989, Hrvati izbacuju Srbe kao konstitutivni narod iz ustava 1990 god. Mozes pogledati koliki je bio procenat Srba u mupu i vojsci, ne samo u SR Hrvatskoj nego i u sfrj, pri tom, jako je bitno kako se u tom momentu ponasas kao najbrojniji narod u sfrj, tvoje reci i potezi imaju najvecu tezinu. Mi za rat nismo krivi, ali za raspad jesmo. Pitaj pravnike, pravni poredak je srusila SR Srbija tim amandmanima. Pobednik pise istoriju, a mi smo pogubili sve ratove, nasu pricu vise ne zeli niko da cuje, te se u skladu sa tim i trebamo ponasati i delovati. Ne mozemo gledati kroz materijalno, ali kada je coveku ugrozena egzistencija, on odlazi odavde jer se patriotizam i ljubav prema Srbiji ne mazu na leba. Od Srbije su pobegli svi, od ovakve Srbije i Srbi beze. Gde smo danas, nas narod se ponasa kao ostavljena ucveljena devojka, ne odgovara nam ovakva Srbija, dobra je samo kad je u Jugoslaviji i ako je velika. Ni bez Kosova ne valja, dakako. Prosto, ili ces zapadne standarde u svim oblastima zivota uvesti u Srbiju, ili ce ih nasa deca potraziti na zapadu. Ne zivi se od duhovnog, a to mozes i kod ovih crkvenjaka da vidis.

jaretina na minimalcu

pre 3 godine

1990te .. pretpostavljam u Beogradu? jer za tvoju informaciju su plate u industriji van Beograda bile duplo nize i na visokim rukovodećim položajima nisu prelazili 1000 maraka a inzenjeri su insli do 800 900. zato nam sad ovako dobro ide
(dogodine u Prizrenu, 11. jun 2020 09:08)

znam sigurno da je ćovek koji je radio u viskoza loznica kao inženjer imao 1500 maraka 90te. skoro je to spomenuo. tako da nemoj da porediš te firme gde niko nije radio, a kada radi onda krade, sa uspešnim firmama. koliko ste krali svih tih godina, dobro je da ste i dinar dobili.

i da, stanove ste kupili za 300 DM, tako da ćutite. državu ste upropastili.

bivsi radnik

pre 3 godine

Kao bivsi radnik tvornice TAS sa sjetom citam ovaj clanak.Samo da naglasim ,obavljala se potpuna proizvodnja , od karoserije ,lakiranja do kompletne montaze.Nadam se da neupuceni nisu i zlonamjerni.

Ivan NG

pre 3 godine

Mocne industrije poput one u Kragujevcu, jer vam je tesko da izustite da Zastava Kg nije nikada uspela da dostigne cifre poput onih u IMV-u i Cimosu.

dogodine u Prizrenu

pre 3 godine

trolujemo temu o zaista kultnom autu koji je uticao dosta na svakog od nas. pa je cak postao i dijagnoza. Fabrika u Vogošći je radila slično kao i Fijat danas u Kg samo sa simboličnim brojem automobila 30000 .Sfrj je dosta počivala na srafciger industriji. to malo fabrika koje su i izvozile su imale relativno visoke plate ali te proizvode ovde uglavnom nisi mogao da nadjes. Golf je bio nedostizan za 95% gradjana Srbije. pa cak i yugo.fica je bio nasa realnost.

@ivan ng...prati b92 pa kad bude neki relevantan clanak rado cu ponovo diskutovati sa tobom. izgubljeno je samo onda kad odustanemo. i u politici i u životu. od Jevreja se može mnogo naučiti. Istrajnost recimo

@jaretina ..ako nemas pojma i nisi proverio nemoj prenositi kao svoje stavove. nema potrebe ni meni da verujes jer mozes naci statisticke podatke o platama u srbiji na internetu. 90te 600 marke ili tako nešto prosek u Srbiji a moze se naci i za bgd...Dosta ljudi ima romantiziranu sliku o SFRJ zbog strahota koje su se desile 90ih

@ach...: radi se o Viskozi iz Loznice...

neko napisa Superba

pre 3 godine

Odakle nekima uopste ideja da porede ovo sada sa YU? A sto se tice kola Zastava je bila zakon pogledajte jos se voze: fice, tristaci, kecevi, Yugici...
(EZeljko, 10. jun 2020 21:28)

Jeste, ali po jedno 10 puta vec farbani, krpljeni

Bivsi vlasnik Yuga (nikad vise, moja sreca)

pre 3 godine

@Aca

Hajda samo uporedi menjac kod Golfa 2 i Yuga/Z101. Kod Golfa mali kratki, precizan i mekan. Kod Zastave nikad nisi znao da li je u brzini ili nije, zato sto je i u nultom polazaju uvek stajao nakrivljen i to u raznim polozajima. Onda si uvek morao da ga pre upotrebe protreses da vidis u kom je polozaju, pa tek onda da vozis.

dogodine u Prizrenu

pre 3 godine

@rani.. 1990te .. pretpostavljam u Beogradu? jer za tvoju informaciju su plate u industriji van Beograda bile duplo nize i na visokim rukovodećim položajima nisu prelazili 1000 maraka a inzenjeri su insli do 800 900. zato nam sad ovako dobro ide

nije gotovo dok debela zena...

pre 3 godine

(Ivan NG, 11. jun 2020 14:27)

Mozes da bezis od Srbije, al ne mozes otudjiti imovinu, prirodna bogatstva, dobra i sve ono sto je srpsko. Od Istre do Draca.

Kome se ne svidja sa Srbima- pa spibidan je da ode!

Ne svidja se ni meni vrtic u koji mi je islo dete- ispisao sam ga, al nisam izneo inventar, niti otudjio kvadrate vrtica.

Brza Fotografija

pre 3 godine

Koliko li je onda koštao audi 100gls, kad je izašao 1977-me godine? Otac ga moj uzeo novog, naručio ga je preko auto uniona u Sloveniji, nije ga bilo u Beogradu.

miki

pre 3 godine

@Aca... Gospodine Aco za vecinu stvari koju ste naveli sam saglasan:tabla zaista trese kod dizela i to narocito zimi kod zagrevanja,auto je zaista pomalo"tvrd"neuporediv sa "francuzima"pa i sa najvecim suparnicima iz te klase ala Opeli,Fiat...preskup u odnosu na Yuga.Ali zasto je auto postao kultno vozilo??Pa zato sto kad pogledamo brojne nedostatke to je ipak bila jedna zaista kvalitetna "mazga".Kvalitet izrade karoserije u odnosu na Yuga je ,pa blago je reci enorman!Yugici i "kecevi"su trulili kao stare kante i nije bila retkost da ih kupcima isporucuju sa prvim znacima povrsinske rdje.Te price da im se krivila sasija sama od sebe na 100.000km je teska nebuloza(krivila se od "poljubaca"sa banderoma ili drugim autima).Sve u svemu na nasim drumovima ih ima jos dosta a Yugica i Zastavi je sve manje jos ako shvatimo da je domacih vozila prodato deset puta vise disparitet je jos ocigledniji.Stvarno nisam nikada niti posedovao niti zeleo da posedujem ijednog Golfa niti sam bio ljubitelj,jednostavno sam ih dosta popravio te su to moja neka iskustva.

dogodine u Prizrenu

pre 3 godine

@jaretina na minimalcu - moj komentar se odnosi na firmu koja i dalje radi a ne na propale poduhvate pravljene po partijskom naredjenju kakav je bio Viskoza. Uostalom gde je ta fabrika danas najbolje govori o njenoj ekonomskoj opravdanosti? Kazaces unistio ovaj on- Ok razumem skakavci su napali Srbiju 90ih, uglavnom iznutra, ali zasto neko drugi iz tog kraja nije napravio takvu fabriku ako je ona bila ekonmski opravdana? Takvih slucajeva imas sirom SFRJ pocev od cuvenih celicana , secerana, uljara, mlekara ?

@Ivan NG: da bi objektivno sagledavao stvari nema potrebe da imas materijalnu korist od necega, samo da procitas. ne mogu da se porede politicke akcije Slobodana Milosevca (koji nije moj izbor nikad bio) i nasilna oruzana pobuna koju su prakticno napravile SLO i HR. Nisu Srbi ubili ideju Jugoslovnestva vec SLo i HR i jos za kraj - Promenama Ustava iz 1974 Hrvati su izbacili Srbe kao konstituvni narod u SRH jos pocetkom 90ih, daleko pre rata a potom su otpustili vecinu Srba policajaca- to mora da ti je promaklo. Iz ove perspektive to deluje kao logicna priprema za oruzani sukob koji su kasnije napravili a za koji Srbija i ostatak tadasnej SFRJ uopste nisu bili pripremljeni ni na jedan nacin..

sarajevo

pre 3 godine

(Nikola, 10. jun 2020 14:38)
Nije istina da su automobili dolazili gotovi 95% iz Njemacke.U fabrici se pravila i farbala karoserija sklapali mehanicki dijelovi i enterijer.Mnogi dijelovi su proizvedeni sirom Jugoslavije(rasvjeta-Saturnus,elektronika-Iskra i Cajevac,unutrasnjost-Jugoplastika,svjecice,platine,baterije-Bosna iz Tesnja,Filteri-Priboj,gume-Sava,lezajevi-UNIS Bugojno,amortizeri-Pristina.........
Ti isti dijelovi su isli u VW kutijama kao rezervni dijelovi,a i u prvu ugradnju i u Njemackoj.Ja imam Golfa 1 cabrioleta(proizvedeni iskljucivo u Karmanu) na kome ponekad skinem i neku sitnicu sa natpisom made in Yugoslavia.

DC

pre 3 godine

U TASu i IMVu su se vozila stvarno proizvodila. TAS je jos radio komponente koje su se ugradjivale u Golfove 1 i 2 proizvedene u Nemackoj. Verovatno za IMV vazi isto. Za CIMOS nisam 100% siguran ali ono ostalo kao npr Opel IDA Kikinda je bila montaza brisaca, akumulatora, eventualno felni (u to vreme su alu felne bile retkost) i guma domace proizvodnje i od prilike to je to. Zastava je radila isto sa Fiatom 132 u Zagrebu pa se prodavao kao Zastava 132, zatim sa Pezejcima, Polonezom i drugima. S time sto je Polonez cesto bivao jeftiniji od Keca a Zastava naravno nije zelela konkurenciju samoj sebi pa se on nije javljao redovno u prodaji.

achtwn

pre 3 godine

ali zasto neko drugi iz tog kraja nije napravio takvu fabriku ako je ona bila ekonmski opravdana? Takvih slucajeva imas sirom SFRJ pocev od cuvenih celicana , secerana, uljara, mlekara ?
(dogodine u Prizrenu, 11. jun 2020 12:11)
Haha da napravi fabriku i onda zovne proizvodjaca ej dodji da sastavljas auta kod mene. Care.