Nedelja, 03.05.2020.

20:00

Josip Broz Tito - 40 godina od smrti doživotnog predsednika SFRJ

Josip Broz Tito predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije umro je pre 40 godina u bolnici u Ljubljani.

Izvor: B92

Josip Broz Tito - 40 godina od smrti doživotnog predsednika SFRJ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

djedmedjed

pre 4 godine

Poslije 4 osnovne nitko nije išao na nekakav "majstorski kurs", kako vi pišete, nego je mogao jedino u šegrte ! Majstor - manipulator je postao tek u komunizmu, ali je isto najprije bio Staljinov šegrt

Amila_

pre 4 godine

Samo da ih obavestim kod Tita ne biste lupali serpama i loncima, ne biste ni šetali nikad, ne daj bože da biste pisali nešto protiv partije
(janbo, 4. maj 2020 10:40)

Mozda zato sto smo bili sretni. Imali smo sve sto je covjeku stvarno potrebno za zivot: slobodu, hranu, vodu, drugarstva, ljubavi...
Toliko o serpama.

"pisati protiv partije"?
Pa tacno - danas se moze.
Moze u kratkim crticama nesto o svrsishodnosti tih akcija?
Ono tipa - ovaj smijenjen, ovaj javno prezren, ovome oduzeta ovlascenja, onome oduzeta imovina, onome ponistena lazna diploma, onome zabranjen rad sa djecom, onaj zavrsio u zatvoru, onaj se javno izvinio...
Hvala unaprijed.

život dostojan čoveka

pre 4 godine

Nedostaje nam sira slika, hronicno.
(Putnik, 4. maj 2020 12:51)



ne znam ko su ti "nam" u čije ime govoriš, i šta vam nedostaje, ja bih rekao mozak, ali - ko mene pita.
no, kada bi me pitali, rekao bih da nedostaje - tito!

Putnik

pre 4 godine

Istorija kada se interpretira moraju se znati okolnosti u svetu. U malim drzavama se ne desava nista sto nije povezano sa Velikim silama, jer ih uvek slede.

Tako je bilo i sa SFRJ, najpre je sledila Moskvu da bi od 1948 dobila zaseban status u Istocnoj Evropi u skladu sa Jaltom.

Kuba je svojom vojskom odigrala ogromnu ulogu za Istocni blok, SSSR, u Africi u procesu oslobadjanja od Kolonijalizma.

SFRJ je odigrala ogromnu ulogu za Zapadni blok u procesu Neokolinijalizma, otud i znacaj Titu, pridat od strane zapada.

Treba napomenuti i komunisticki gulag Goli Otok koji je sluzio upravo za ucvrscivanje uticaja tadasnjeg Zapada. Hiljade pro SSSR orijentisanih Komunista zavrsilo je tamo.

Na kraju valja napomenuti da je Broz bio Diktator u jednopartijskoj drzavi.

Glorifikacije bez pokrica znacajno doprinose da smo i danas medju nerazvijenijim drzavama Evrope.

Nedostaje nam sira slika, hronicno.

Pera Realno

pre 4 godine

DušanNS tek nakon 1990. mogao si na ulicama videti musave i bradate prodavce sa šalovima Zvezde i Partizana uz srpske zastave i poneku šajkaču sa oznakom Jugoslovenske vojske. Kasetofon na baterije brljavio bi "rodoljubivi" repertoar. Do tada si zbog pesme "O vojvodo Sinđeliću" mogao lako zaraditi 30 dana zatvora, za "izazivanje nacionalne i verske netrpeljivosti" kao jedan moj prijatelj 1987.godine.

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Protiv tita pricaju samo potomci ustasa i cetnika. Da o titu ne znam nista osim samo te jedne informacije, bilo bi mi dovoljno da znam tko je i sto je bio.

Jugoslaven i po

pre 4 godine

najveci nas vladar ikada. razni karadjordjevici obrenovici nisu mu ni do kolena. sahrana 1980 dovoljna dokaza. Ziveo predsednice, ima jos tvojih cuvara tekovina i pionira !!!!

LondonAC

pre 4 godine

Tito je veličina kakve dugo neće biti na ovim prostorima! prestanite suditi čovjeku po današnjim pravnim i civilizacijskim standardima i uzmite u obzir kakvi su civilizacijski dosezi bili u vrijeme kada je on bio na vlasti, osobito poslije 2. Svjetskog rata. Imao je i negativne osobine,kao i svaki čovjek, prevladavaju pozitivne. oduševljavaju me nacinalisti (četnici i ustaše) koji spominju stotine tisuća ubijenih srba i hrvata... od njegove ruke, ponekad imam osjećaj da je bivša juga nakon drugog rata imala 30 miliona stanovnika... Smrt fašizmu, sloboda narodu...

Jugosloven

pre 4 godine

Mnogi od nas bi dali po deset godina zivota da vi danasnja omladino mozete prozivjeti bar nedelju dana u Jugoslaviji iz Titovog vremena. Ne samo Srbi vec i ostali.

Cisto da vidite sami i izaberete, a ne da vam guraju u glavu kojekakve ideje o "tamnici" i "diktatoru" ...

dr

pre 4 godine

Titovo vreme je bilo idiotija za celu Evropu ali u poredjenju sa danasnjim vremenom raj. Pa vi sad vidite kako plivamo u demokratskim vodama. Kao sidro. Olos i najgori vladaju vec 50 godina. Iz godinu u godinu sve gore. Pitanje je ima li dna.

pilot JNA

pre 4 godine

Prigodom Titove šezdesetogodišnjice (1952), rečeno je sve što se može reći o životu jednog čovjeka koji se s ponosom može osvrnuti na svoj životni put:

"Kada netko sa svojih šezdeset godina može da kaže: Borio sam se po crti svog moralnog uvjerenja četrdeset punih godina, vidio sam mnoge zemlje i gradove, vojske i ratove i civilizacije, društvene sisteme i revolucije, proživio sam život zarađujući hljeb svojim vlastitim rukama, bio sam robijaš i ratnik, političar i organizator velikog masovnog pokreta za oslobođenje proleterijata, digao sam ustanak protiv slijepe stihije, očistio sam zemlju od tuđinaca u teškom i krvavom ratu, vratio sam svojoj domovini oteto more, njene otoke i njene gradove, oslobodio sam svoj narod od klasnog izrabljivanja, položio sam temelje socijalizmu i danas dižem zemlju iz njene zaostalosti u red civiliziranih naroda, onda bi takav čovjek mogao s punim pravom da kaže: Izvršio sam svoju ljudsku i građansku dužnost".

‘Kad je riječ o Titovoj smrti, treba reći da nema takve posmrtne počasti koja bi znala odraziti simbolično značenje njegove pojave među nama. Bio je sretan čovjek. Ni jednog trenutka nije posumnjao u svoje ideale, a ostvario ih je više od svega o čemu su pokoljenja naših pjesnika, političara, vladara i vojskovođa maštala vjekovima. Za dugom kolonom svojih mrtvih divizija ode Tito preko – preko Romanije. Ode on na daleke nedogledne poljane narodne pjesme odakle kao da je i stigao."



M.Krleza

Trampo

pre 4 godine

Kakva ambicija,vizija, kakve ideje, kakav um, elokvencija, harizma, stajling, stav ... Sta jos ne ?
Kad pogledam ko je na celu bivsih republika muka mi je. Nacionalisti, teroristi, mafijasi, lopovi, narkomani...

Dusan NS

pre 4 godine

Aleksa Pufta,

Ja nisam dete, a to nije istina. Moji kumovi su katolici, u kuci su mi bili svi krsteni kao pravoslavci. Slavili smo slave, sve hriscanske praznike, za slavu sam dobijao slobodan dan. Kako mi, tako i oni katolicke praznike. Za vreme Jugoslavije si mogao kupiti razne ploce sa srpskim rodoljubivim pesmama, sto iz prvog, to i iz drugog svetskog rata. Ta prica kako su svi jahali popove i kako su se sakrivali po pecinama da slave slavu je toliko glupa i dosadna, da jedino mogu da pomislim da si, ili iz Cacka ili da ovde plasiras lazi. O prozivodnji, ekonomiji, obrazovanju, medicini, izlisno je trositi reci. Ovaj prostor nikada do tada nije imao takvu tehnologiju i standard. Bukvalno mogu da tvrdim da je i cetnicima bilo bolje u to doba nego danas, a mi nismo morali kao danas da gledamo manjine ispod oka i prebrojavamo krvna zrnca.

Yuga forever

pre 4 godine

Kad kazes da Jugoslavija- jos uvijek u svijetu za ljude to znaci neki ideal, ideja o necem pozitivnom..

Ime Srbija na zalost ne izaziva ni blizu te asocijacije..imena drugih banana republika takodje ne izaziva bolje reakcije.

legolas

pre 4 godine

Najveću odgovornost za raspad države, leži na nesposobnosti vojnog vrha, da očuva stabilnost zemlje.
Generalima ide na dušu pasivnost i nečinjnje.
Trebalo se po kratkom postupku pohapsiti i skloniti sa scene separatističke težnje i oni ljudi koji su iste promovisali.
Tito je ostavio zdravu državu, moćnu i uglednu jednu od najačih sila u Evropi, u svetu uvažavanu. Gradjanima na ponos.
Nije sve za Srbe bilo idealno, ali za to mi snosimo najveću krivicu, odnosno srpski članovi partije, poslušnici i poltroni, da nas je bilo dovoljno nacionalno okrenutih u samoj partiji dakako, moglo bi se i ostvariti nesto za dobrobit kud i kamo veći, Srbije u celini.
Velika greška Miloševića i vojske uopste,je ta što konfederacijom nisu kupili vreme za jačanje Srbije. Na svim nivoima i u svim pravcima.Što se na taj način nisu upoznale svetske vlade i državnici, šta je problem, i šta se planira. Konfederalnim odnosima republika članica, kupilo bi se vreme, za dalji vid saradnje i razlaza, ali mirnim putem, i svakoj od republika ostavila bi se mogućnost izlaza iz iste,mada niko i ne bi možda želeo izaći jer bi imao autonomiju ogromnu de facto.

Tragično je da su vojne elite dopustile urušavanje tako velike i jake države, što su nikogovići uspeli da unište najbolji krov za sve narode na ovim prostorima. Tito je kontraverzan, i svašta se moglo o njemu istinito reći, i negativno i pozitivno, ali je napravio i držao ozbiljan sistem, ozbiljnu politiku, i silu koja se poštovala na svim meridijanima sveta.
Nedoraslost elita kojima je ostavljena, u čuvanju iste,koštala je ove narode gubitkom značaja i moći, i pretvaranja ovih prostora u tržište stranih korporacija i plenom istih.

Goran

pre 4 godine

Veliki drzavnik,najveći sa ovih prostora,deo Srba ga ne voli samo zato sto je Hrvat i sto je porazio cetnike a deo Hrvata sto je porazio ustase,a umro prirodno voljen do kraja.Pa recite još jednog koji mu je bar do kolena.

prellee

pre 4 godine

A Srbe je prevario kao niko. Ništa od te istrorijske ličnosti koja je došla u Srbiju da uništi Srbe, nije ostalo, niti su preduzeča preživjela, niti je samoupravljanje preživjelo, niti vojska, niti bratstvo i jedinstvo, niti je država ostala, BAŠ NIŠTA! Usto pitanja Srba nije rješeno, samo još Srbi ne ne znaju gdje žive, niti imaju svoju državu.Nikad ovakvi više! Nije čudo što je Srbima i DUGOVE ostavio, jer su ga se svi ODREKLI, osim Srba. Užas.

BINSR Turbo+

pre 4 godine

(Quint, 4. maj 2020 10:06)

Kaze klinac koji se rodio 90-desete i odrastao na internetu. Idi druze na 4chan, reddit, stormfront, tamo pripadas. To je tvoja drzava.

Goran Loznica

pre 4 godine

Najveći Evropski državnik 20 veka i jedna od najbitnijih svetskih ličnosti 20 veka.Znao je Tile šta ga drži na vlasti.Dao je narodu život,dobru platu,dobar standard,bez ekonomske krize.Dao je letovanja,zimovanja,šoping u Trst...”Raja” je bila više nego zadovoljna.On što je izgradio u bivšoj exYu svi balkanski političari sa tih prostora ne mogu da okreče.Sad Srbija ima više spoljnoj duga nego njegova bivša Yu.Da je samo znao da ne zatvara Goli otok i da je isti još u funkciji...

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 4 godine

Josip Broz je za sobom ostavio samu jednu dobru tekovinu, šta ćak i korona potvrdjuje. Ka vojnik u Velikom ratu bio je ranjen, ležao je na samrtničkloj postelji i preživio. Vjeropvatno je to utjecalo na njegovu najpoznatiju rečenicu u ratu, ranjenike ne smijemo ostaviti. Tu je začetak zdravstva kojeg je sagrdilo društvoo i koje se i danas drži kao jedini preživjeli spomenik Josipa Broza. Čitao sam u književnosti o stidnoj bolesti, a od istorijskog izvora prve kategorije saznao sam kakve su bile razmjere stidne bolesti u Bosni. Nakon rata to je iskorjenjeno. U Zeti, u Crnoj Gori vladala je malarija i bolesti iščašenja kuka. Zdrastveni sistem nakon rata iskorjenio je malariju, a o kukovima samo zločudni Crnogorci pričaju viceve. Variola Vera na najbolji način pokazuje suštinu vladavine i naslijedje Josipa Broza. Na epidemiju se reagovalo izvanredno, zbog toga je Jugoslavija dobila priznanje Zlatne maslinove grančice od WHO, ali društvo je bilo bolesno od teške bolesti, koje je kasnije progutalo toliko života, a bilo ih je i prije tog mnogo, razorilo jednu državu. Čak i Plenković je morao da prizna da se Hrvatska dobro nosi sa koronom zbog naslijedjenog zdravstvenog sustava iz komunizma, a ni najokorjeli suverenisti mu to nisi mogli poreći. Može se govoriti o dobrom školustvu, kulturi i sportu, ali to se ipak ne može vezivati za Josipa Broza direktno.

Goran Loznica

pre 4 godine

Pravićemo ovog državnika od blata.Nikada više takav život i blagostanje nećemo imati.Žao mi ove dece koja će gruvati - na ovaj komentar zbog par sendviča,ali nikada više za vikend nećemo ići u Trst u šoping.Firmine rekreacije,godišnji odmori,zimovanja,sve o trošku firmi...Narod menjao direktore,predsednike.Sindikat bio jak kao zemlja..

komentator

pre 4 godine

"Ostao je upamćen i po svom burnom i političkom i privatnom životu. Kao predsednik povezivan je sa brojnim malverzacijama".

Odakle ova konstatacija? Politički jeste bio aktivan ali mu privatni život nije baš bio buran! Sa kojim malverzacijama je bio povezivan? Čovek sebi i svojim članovima porodice nije ostavio baš ništa, garderoba koju je nosio na sebi je bila državna imovina! Daleko je bio on od malverzacija i pljački, jedino je političke protivnike uspešno sklanjao! Država sa njim na čelu je bila jaka i poštovana!

Aleksa Pufta

pre 4 godine

Da li je bio bolji život za vreme SFRJ ?
Pa pogledajte samo ekonomiju pre 30-40 godina i pogledajte je sada u svakoj od republika.
Jesu li navijaci tada uzvikivali nacisticke parole ? Jel bio veci organizovani kriminal? Jel postojao nacionalizam i fashizam?

@Slobodan Milosevic

Pa postojao je nesto slicno fasizmu prema verujucim Srbima koji nisu hteli da budu Jugosloveni pa nisu mogli dobiti mesto direktora, sefa, drustveni stan....
Ljude su zatvarali, deca su im bila obelezena u drustvu a 50 hiljada njih je streljano kao "saradnici okupatora", "simpatizeri ravnogorskog pokreta ili Nediceve vojske.
Takodje lagali su da su oni oslobodili Srbiju a to je uradila Crvena armija koja nam je i instalirala Tita koji je bio sve samo ne metalostrugar iz Zagorja.

Sada ce se javiti deca ciji su roditelji bili kod nekog na slavi pa reci da to nije istina ali da su smeli da javno kazu da su verujuci nisu.

Privreda je 74 bila duzna 24 milijarde dolara za koje se moglo kupiti zlata i danas prodati za 160 milijardi dolara sto je zbir danasnjih dugova ex Ju republika.
Dobro de, onda smo imali trziste, imali smo rudu, sume, preduzeca ali ona su pravila gubitke.
I da se razumemo bolje je ziveti u drzavi u kojoj se zna red makar bio nepravedan nego ziveti u anarhiji i lopovluku kakav imamo od 90te do danas.

SRBIN

pre 4 godine

zašto nikad nije napadnut jasenovac , zašto se usred rata crta granica(avnoj) prvi i jedini put u istoriji, zašto 35 god. predsednik siv-a nije bio Srbin, zašto hrvati nisu imali pokrajine slavonija , baranja(nikad u hr) istra , lika ; zašto , zašto može ovako do sutra ujutro

nenad

pre 4 godine

Ono sto su tadasnje genracije izgradile, ovi danasnji kvazipoliticari ne mogu ni da ofarbaju.
Sa ponosom sam isao (ne samo ja) na radne akcije. Bio ponosan sto doprinosim svojoj zemlji. To je sve Tito stvorio. I noko me nije terao. I opet bih vodjen takvim drzavnikom.
Mozda bi se neko i pojavio na sahrani ovih danasnjih drzavnika. (ne samo ovih danasnjih - svih posle njega)

Bila je cast ziveti s Titom!

Radnik

pre 4 godine

"Titova sahrana je direktno prenošena preko televizije u Jugoslaviji i još 16 zemalja sveta, a u nekoliko zemalja je naknadno emitovan ceo snimak ili važniji delovi sahrane, zbog čega je prema podacima Evrovizije proglašena za drugi najgledaniji događaj u 20. veku, odmah posle sletanja Misije "Apolo 11” na Mesec, jula 1969. godine."

Malo li je ?

seljadin

pre 4 godine

za vreme SFRJ zaduzivali smo se kod zapada, ali smo imali duznike, nama su dugovali Libija, Kuvajt, Irak, Sirija itd itd, tako da je dug bio pokriven potpuno, dug je bio jedna NULA!, to niko danas ne sme spomenuti, tako da je Srbija 1990tu docekala da joj Irak i CCCP duguju 4 milijarde dolara, samo te 2 zemlje !!
Sto se tice dugova, Broz nas je zaduzio na drugi nacin, a to je pomoc u oruzju Vijetnamu, Tunisu, Alziru, Angoli (tamo smo dobili naftne izvore za NIS i rudnike gvozdja za Zelezaru Smederevo koje smo dali posle toga Rusima i Kinezima.) Krajem 1960tih nas je USA svrstala u red 26 zemalja terorizma koje treba unistiti, i koje su uglavnom unistili.

Hrvati i Slovenci su naravno znali sta sledi ako ostanu sa nama, pored toga, nismo im vise trebali da im cuvamo obalu Dalmaciju i Istru od Italije, te je sa Jugoslavijom bilo zavrseno, bas kao i 1941ve.

janbo

pre 4 godine

Najjače mi ovi mladi danas što ga uzdižu, ajde stariji razumem žale za mladošću ili ako su bili partijski ljudi pa podobijali stanove za dz i lepe plate.
Samo da ih obavestim kod Tita ne biste lupali serpama i loncima, ne biste ni šetali nikad, ne daj bože da biste pisali nešto protiv partije i njega, mrak bi vas pojeo ili biste posetili zatvore da vas reformišu.
Partijska knjizica je i tad bila bitna, svaki iole bolji posao se i tada tako dobijao. Vršila se kompletna indoktriancija društva počev od malena, preko pionira, škola, domova kulture, filmske industrije itd.
Da, nije bilo posla ni onda, i ne samo to, nego je od 60-ih, SFRJ izvozila radnike ka Nemačkoj ciljano, stotine hiljada su otišle preko državnih sporazuma.
Kod Tita ne biste smeli da protestujete kad on nešto gradi, ako hoće termoelektranu, hidroelektranu, put, tu će da bude. Rušili se i potapali manastiri, crkve, čitava sela, i nikom ništa.
A nakon rata odmah šta je bilo bolje da se ne priča...I da ne spominjemo Ustave, AP koje samo Srbija imala, granice koje su prozvoljno crtane. Koloniste koji su gle čuda skoro uvek bili Srbi iz 99% srpskih krajeva preko Drine. Slučajno?

Goran Loznica

pre 4 godine

Ovo je realno vest dana.Pustite vest neka stoji ceo dan da se svi sećamo nekih lepših vremena.Dao bi 15 godina života nekom ko bi me na 5 min.vratio u 1988 godinu kada sam imao 7 godina...Sklonite bar 1 dan ove sa naslovne strane...

bg

pre 4 godine

Brozova Jugoslavija je ekonomski bila bolja od Rumunije, Bugarske, Albanije...
Nije to bila ekonomska sila jer da jeste ne bi Broz slao ljude na Zapad sa smanji nezaposlenost.

Slobodan Milošević

pre 4 godine

Da li je bio bolji život za vreme SFRJ ?
Pa pogledajte samo ekonomiju pre 30-40 godina i pogledajte je sada u svakoj od republika.
Jesu li navijaci tada uzvikivali nacisticke parole ? Jel bio veci organizovani kriminal? Jel postojao nacionalizam i fashizam ?
Da li su popovi vozili BMW-e ? Da li smo morali da zakljucavamo vrata ?
Da li smo se delili na "nase" i "njihove" ? Da li je veroispovest tada bila bitna ? Da li danas imamo besplatne eskurzije za malisane iz osnovne ciji roditelji ne mogu da priuste letovanje ?
I za kraj : DA LI SMO IMALI HIMNU I ZASTAVU KOJOM SMO SE PONOSILI ?

Mislim da svi znamo odgovor na ova pitanja.

Marko Kraljevic

pre 4 godine

Tito nas je zadužio i te kredite i danas otplaćujemo. Srbiju je gledao da uništi na svaki način i da je smanji, kako geografski tako i njen uticaj. Svaki ekonomski, politički ili kulturni. Čim je neko shvatio šta on radi bio je sklonjen, sredio je Rankovića, sredio je Krcuna i mnoge druge koji su počeli da brinu o Srbiji i nepravdi koja joj se čini.

Ne bih ga slavio niti uzdizao, jer nam je naneo mnogo zla.

srdjan

pre 4 godine

fotografije visile iznad školskih tabli? pa šta je tu čudno...tako ti je u celom svetu, a uzgred budi rečeno ja tu sliku nisam ni primećivao nit mi je nešto značila....

Slobodan Milošević

pre 4 godine

Da li je bio bolji život za vreme SFRJ ?
Pa pogledajte samo ekonomiju pre 30-40 godina i pogledajte je sada u svakoj od republika.
Jesu li navijaci tada uzvikivali nacisticke parole ? Jel bio veci organizovani kriminal? Jel postojao nacionalizam i fashizam ?
Da li su popovi vozili BMW-e ? Da li smo morali da zakljucavamo vrata ?
Da li smo se delili na "nase" i "njihove" ? Da li je veroispovest tada bila bitna ? Da li danas imamo besplatne eskurzije za malisane iz osnovne ciji roditelji ne mogu da priuste letovanje ?
I za kraj : DA LI SMO IMALI HIMNU I ZASTAVU KOJOM SMO SE PONOSILI ?

Mislim da svi znamo odgovor na ova pitanja.

SRBIN

pre 4 godine

zašto nikad nije napadnut jasenovac , zašto se usred rata crta granica(avnoj) prvi i jedini put u istoriji, zašto 35 god. predsednik siv-a nije bio Srbin, zašto hrvati nisu imali pokrajine slavonija , baranja(nikad u hr) istra , lika ; zašto , zašto može ovako do sutra ujutro

komentator

pre 4 godine

"Ostao je upamćen i po svom burnom i političkom i privatnom životu. Kao predsednik povezivan je sa brojnim malverzacijama".

Odakle ova konstatacija? Politički jeste bio aktivan ali mu privatni život nije baš bio buran! Sa kojim malverzacijama je bio povezivan? Čovek sebi i svojim članovima porodice nije ostavio baš ništa, garderoba koju je nosio na sebi je bila državna imovina! Daleko je bio on od malverzacija i pljački, jedino je političke protivnike uspešno sklanjao! Država sa njim na čelu je bila jaka i poštovana!

Radnik

pre 4 godine

"Titova sahrana je direktno prenošena preko televizije u Jugoslaviji i još 16 zemalja sveta, a u nekoliko zemalja je naknadno emitovan ceo snimak ili važniji delovi sahrane, zbog čega je prema podacima Evrovizije proglašena za drugi najgledaniji događaj u 20. veku, odmah posle sletanja Misije "Apolo 11” na Mesec, jula 1969. godine."

Malo li je ?

nenad

pre 4 godine

Ono sto su tadasnje genracije izgradile, ovi danasnji kvazipoliticari ne mogu ni da ofarbaju.
Sa ponosom sam isao (ne samo ja) na radne akcije. Bio ponosan sto doprinosim svojoj zemlji. To je sve Tito stvorio. I noko me nije terao. I opet bih vodjen takvim drzavnikom.
Mozda bi se neko i pojavio na sahrani ovih danasnjih drzavnika. (ne samo ovih danasnjih - svih posle njega)

Bila je cast ziveti s Titom!

Goran Loznica

pre 4 godine

Najveći Evropski državnik 20 veka i jedna od najbitnijih svetskih ličnosti 20 veka.Znao je Tile šta ga drži na vlasti.Dao je narodu život,dobru platu,dobar standard,bez ekonomske krize.Dao je letovanja,zimovanja,šoping u Trst...”Raja” je bila više nego zadovoljna.On što je izgradio u bivšoj exYu svi balkanski političari sa tih prostora ne mogu da okreče.Sad Srbija ima više spoljnoj duga nego njegova bivša Yu.Da je samo znao da ne zatvara Goli otok i da je isti još u funkciji...

Goran

pre 4 godine

Veliki drzavnik,najveći sa ovih prostora,deo Srba ga ne voli samo zato sto je Hrvat i sto je porazio cetnike a deo Hrvata sto je porazio ustase,a umro prirodno voljen do kraja.Pa recite još jednog koji mu je bar do kolena.

Goran Loznica

pre 4 godine

Ovo je realno vest dana.Pustite vest neka stoji ceo dan da se svi sećamo nekih lepših vremena.Dao bi 15 godina života nekom ko bi me na 5 min.vratio u 1988 godinu kada sam imao 7 godina...Sklonite bar 1 dan ove sa naslovne strane...

pilot JNA

pre 4 godine

Prigodom Titove šezdesetogodišnjice (1952), rečeno je sve što se može reći o životu jednog čovjeka koji se s ponosom može osvrnuti na svoj životni put:

"Kada netko sa svojih šezdeset godina može da kaže: Borio sam se po crti svog moralnog uvjerenja četrdeset punih godina, vidio sam mnoge zemlje i gradove, vojske i ratove i civilizacije, društvene sisteme i revolucije, proživio sam život zarađujući hljeb svojim vlastitim rukama, bio sam robijaš i ratnik, političar i organizator velikog masovnog pokreta za oslobođenje proleterijata, digao sam ustanak protiv slijepe stihije, očistio sam zemlju od tuđinaca u teškom i krvavom ratu, vratio sam svojoj domovini oteto more, njene otoke i njene gradove, oslobodio sam svoj narod od klasnog izrabljivanja, položio sam temelje socijalizmu i danas dižem zemlju iz njene zaostalosti u red civiliziranih naroda, onda bi takav čovjek mogao s punim pravom da kaže: Izvršio sam svoju ljudsku i građansku dužnost".

‘Kad je riječ o Titovoj smrti, treba reći da nema takve posmrtne počasti koja bi znala odraziti simbolično značenje njegove pojave među nama. Bio je sretan čovjek. Ni jednog trenutka nije posumnjao u svoje ideale, a ostvario ih je više od svega o čemu su pokoljenja naših pjesnika, političara, vladara i vojskovođa maštala vjekovima. Za dugom kolonom svojih mrtvih divizija ode Tito preko – preko Romanije. Ode on na daleke nedogledne poljane narodne pjesme odakle kao da je i stigao."



M.Krleza

Dusan NS

pre 4 godine

Aleksa Pufta,

Ja nisam dete, a to nije istina. Moji kumovi su katolici, u kuci su mi bili svi krsteni kao pravoslavci. Slavili smo slave, sve hriscanske praznike, za slavu sam dobijao slobodan dan. Kako mi, tako i oni katolicke praznike. Za vreme Jugoslavije si mogao kupiti razne ploce sa srpskim rodoljubivim pesmama, sto iz prvog, to i iz drugog svetskog rata. Ta prica kako su svi jahali popove i kako su se sakrivali po pecinama da slave slavu je toliko glupa i dosadna, da jedino mogu da pomislim da si, ili iz Cacka ili da ovde plasiras lazi. O prozivodnji, ekonomiji, obrazovanju, medicini, izlisno je trositi reci. Ovaj prostor nikada do tada nije imao takvu tehnologiju i standard. Bukvalno mogu da tvrdim da je i cetnicima bilo bolje u to doba nego danas, a mi nismo morali kao danas da gledamo manjine ispod oka i prebrojavamo krvna zrnca.

Marko Kraljevic

pre 4 godine

Tito nas je zadužio i te kredite i danas otplaćujemo. Srbiju je gledao da uništi na svaki način i da je smanji, kako geografski tako i njen uticaj. Svaki ekonomski, politički ili kulturni. Čim je neko shvatio šta on radi bio je sklonjen, sredio je Rankovića, sredio je Krcuna i mnoge druge koji su počeli da brinu o Srbiji i nepravdi koja joj se čini.

Ne bih ga slavio niti uzdizao, jer nam je naneo mnogo zla.

Goran Loznica

pre 4 godine

Pravićemo ovog državnika od blata.Nikada više takav život i blagostanje nećemo imati.Žao mi ove dece koja će gruvati - na ovaj komentar zbog par sendviča,ali nikada više za vikend nećemo ići u Trst u šoping.Firmine rekreacije,godišnji odmori,zimovanja,sve o trošku firmi...Narod menjao direktore,predsednike.Sindikat bio jak kao zemlja..

Trampo

pre 4 godine

Kakva ambicija,vizija, kakve ideje, kakav um, elokvencija, harizma, stajling, stav ... Sta jos ne ?
Kad pogledam ko je na celu bivsih republika muka mi je. Nacionalisti, teroristi, mafijasi, lopovi, narkomani...

seljadin

pre 4 godine

za vreme SFRJ zaduzivali smo se kod zapada, ali smo imali duznike, nama su dugovali Libija, Kuvajt, Irak, Sirija itd itd, tako da je dug bio pokriven potpuno, dug je bio jedna NULA!, to niko danas ne sme spomenuti, tako da je Srbija 1990tu docekala da joj Irak i CCCP duguju 4 milijarde dolara, samo te 2 zemlje !!
Sto se tice dugova, Broz nas je zaduzio na drugi nacin, a to je pomoc u oruzju Vijetnamu, Tunisu, Alziru, Angoli (tamo smo dobili naftne izvore za NIS i rudnike gvozdja za Zelezaru Smederevo koje smo dali posle toga Rusima i Kinezima.) Krajem 1960tih nas je USA svrstala u red 26 zemalja terorizma koje treba unistiti, i koje su uglavnom unistili.

Hrvati i Slovenci su naravno znali sta sledi ako ostanu sa nama, pored toga, nismo im vise trebali da im cuvamo obalu Dalmaciju i Istru od Italije, te je sa Jugoslavijom bilo zavrseno, bas kao i 1941ve.

Yuga forever

pre 4 godine

Kad kazes da Jugoslavija- jos uvijek u svijetu za ljude to znaci neki ideal, ideja o necem pozitivnom..

Ime Srbija na zalost ne izaziva ni blizu te asocijacije..imena drugih banana republika takodje ne izaziva bolje reakcije.

Jugosloven

pre 4 godine

Mnogi od nas bi dali po deset godina zivota da vi danasnja omladino mozete prozivjeti bar nedelju dana u Jugoslaviji iz Titovog vremena. Ne samo Srbi vec i ostali.

Cisto da vidite sami i izaberete, a ne da vam guraju u glavu kojekakve ideje o "tamnici" i "diktatoru" ...

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 4 godine

Josip Broz je za sobom ostavio samu jednu dobru tekovinu, šta ćak i korona potvrdjuje. Ka vojnik u Velikom ratu bio je ranjen, ležao je na samrtničkloj postelji i preživio. Vjeropvatno je to utjecalo na njegovu najpoznatiju rečenicu u ratu, ranjenike ne smijemo ostaviti. Tu je začetak zdravstva kojeg je sagrdilo društvoo i koje se i danas drži kao jedini preživjeli spomenik Josipa Broza. Čitao sam u književnosti o stidnoj bolesti, a od istorijskog izvora prve kategorije saznao sam kakve su bile razmjere stidne bolesti u Bosni. Nakon rata to je iskorjenjeno. U Zeti, u Crnoj Gori vladala je malarija i bolesti iščašenja kuka. Zdrastveni sistem nakon rata iskorjenio je malariju, a o kukovima samo zločudni Crnogorci pričaju viceve. Variola Vera na najbolji način pokazuje suštinu vladavine i naslijedje Josipa Broza. Na epidemiju se reagovalo izvanredno, zbog toga je Jugoslavija dobila priznanje Zlatne maslinove grančice od WHO, ali društvo je bilo bolesno od teške bolesti, koje je kasnije progutalo toliko života, a bilo ih je i prije tog mnogo, razorilo jednu državu. Čak i Plenković je morao da prizna da se Hrvatska dobro nosi sa koronom zbog naslijedjenog zdravstvenog sustava iz komunizma, a ni najokorjeli suverenisti mu to nisi mogli poreći. Može se govoriti o dobrom školustvu, kulturi i sportu, ali to se ipak ne može vezivati za Josipa Broza direktno.

Jugoslaven i po

pre 4 godine

najveci nas vladar ikada. razni karadjordjevici obrenovici nisu mu ni do kolena. sahrana 1980 dovoljna dokaza. Ziveo predsednice, ima jos tvojih cuvara tekovina i pionira !!!!

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Protiv tita pricaju samo potomci ustasa i cetnika. Da o titu ne znam nista osim samo te jedne informacije, bilo bi mi dovoljno da znam tko je i sto je bio.

srdjan

pre 4 godine

fotografije visile iznad školskih tabli? pa šta je tu čudno...tako ti je u celom svetu, a uzgred budi rečeno ja tu sliku nisam ni primećivao nit mi je nešto značila....

janbo

pre 4 godine

Najjače mi ovi mladi danas što ga uzdižu, ajde stariji razumem žale za mladošću ili ako su bili partijski ljudi pa podobijali stanove za dz i lepe plate.
Samo da ih obavestim kod Tita ne biste lupali serpama i loncima, ne biste ni šetali nikad, ne daj bože da biste pisali nešto protiv partije i njega, mrak bi vas pojeo ili biste posetili zatvore da vas reformišu.
Partijska knjizica je i tad bila bitna, svaki iole bolji posao se i tada tako dobijao. Vršila se kompletna indoktriancija društva počev od malena, preko pionira, škola, domova kulture, filmske industrije itd.
Da, nije bilo posla ni onda, i ne samo to, nego je od 60-ih, SFRJ izvozila radnike ka Nemačkoj ciljano, stotine hiljada su otišle preko državnih sporazuma.
Kod Tita ne biste smeli da protestujete kad on nešto gradi, ako hoće termoelektranu, hidroelektranu, put, tu će da bude. Rušili se i potapali manastiri, crkve, čitava sela, i nikom ništa.
A nakon rata odmah šta je bilo bolje da se ne priča...I da ne spominjemo Ustave, AP koje samo Srbija imala, granice koje su prozvoljno crtane. Koloniste koji su gle čuda skoro uvek bili Srbi iz 99% srpskih krajeva preko Drine. Slučajno?

LondonAC

pre 4 godine

Tito je veličina kakve dugo neće biti na ovim prostorima! prestanite suditi čovjeku po današnjim pravnim i civilizacijskim standardima i uzmite u obzir kakvi su civilizacijski dosezi bili u vrijeme kada je on bio na vlasti, osobito poslije 2. Svjetskog rata. Imao je i negativne osobine,kao i svaki čovjek, prevladavaju pozitivne. oduševljavaju me nacinalisti (četnici i ustaše) koji spominju stotine tisuća ubijenih srba i hrvata... od njegove ruke, ponekad imam osjećaj da je bivša juga nakon drugog rata imala 30 miliona stanovnika... Smrt fašizmu, sloboda narodu...

Aleksa Pufta

pre 4 godine

Da li je bio bolji život za vreme SFRJ ?
Pa pogledajte samo ekonomiju pre 30-40 godina i pogledajte je sada u svakoj od republika.
Jesu li navijaci tada uzvikivali nacisticke parole ? Jel bio veci organizovani kriminal? Jel postojao nacionalizam i fashizam?

@Slobodan Milosevic

Pa postojao je nesto slicno fasizmu prema verujucim Srbima koji nisu hteli da budu Jugosloveni pa nisu mogli dobiti mesto direktora, sefa, drustveni stan....
Ljude su zatvarali, deca su im bila obelezena u drustvu a 50 hiljada njih je streljano kao "saradnici okupatora", "simpatizeri ravnogorskog pokreta ili Nediceve vojske.
Takodje lagali su da su oni oslobodili Srbiju a to je uradila Crvena armija koja nam je i instalirala Tita koji je bio sve samo ne metalostrugar iz Zagorja.

Sada ce se javiti deca ciji su roditelji bili kod nekog na slavi pa reci da to nije istina ali da su smeli da javno kazu da su verujuci nisu.

Privreda je 74 bila duzna 24 milijarde dolara za koje se moglo kupiti zlata i danas prodati za 160 milijardi dolara sto je zbir danasnjih dugova ex Ju republika.
Dobro de, onda smo imali trziste, imali smo rudu, sume, preduzeca ali ona su pravila gubitke.
I da se razumemo bolje je ziveti u drzavi u kojoj se zna red makar bio nepravedan nego ziveti u anarhiji i lopovluku kakav imamo od 90te do danas.

legolas

pre 4 godine

Najveću odgovornost za raspad države, leži na nesposobnosti vojnog vrha, da očuva stabilnost zemlje.
Generalima ide na dušu pasivnost i nečinjnje.
Trebalo se po kratkom postupku pohapsiti i skloniti sa scene separatističke težnje i oni ljudi koji su iste promovisali.
Tito je ostavio zdravu državu, moćnu i uglednu jednu od najačih sila u Evropi, u svetu uvažavanu. Gradjanima na ponos.
Nije sve za Srbe bilo idealno, ali za to mi snosimo najveću krivicu, odnosno srpski članovi partije, poslušnici i poltroni, da nas je bilo dovoljno nacionalno okrenutih u samoj partiji dakako, moglo bi se i ostvariti nesto za dobrobit kud i kamo veći, Srbije u celini.
Velika greška Miloševića i vojske uopste,je ta što konfederacijom nisu kupili vreme za jačanje Srbije. Na svim nivoima i u svim pravcima.Što se na taj način nisu upoznale svetske vlade i državnici, šta je problem, i šta se planira. Konfederalnim odnosima republika članica, kupilo bi se vreme, za dalji vid saradnje i razlaza, ali mirnim putem, i svakoj od republika ostavila bi se mogućnost izlaza iz iste,mada niko i ne bi možda želeo izaći jer bi imao autonomiju ogromnu de facto.

Tragično je da su vojne elite dopustile urušavanje tako velike i jake države, što su nikogovići uspeli da unište najbolji krov za sve narode na ovim prostorima. Tito je kontraverzan, i svašta se moglo o njemu istinito reći, i negativno i pozitivno, ali je napravio i držao ozbiljan sistem, ozbiljnu politiku, i silu koja se poštovala na svim meridijanima sveta.
Nedoraslost elita kojima je ostavljena, u čuvanju iste,koštala je ove narode gubitkom značaja i moći, i pretvaranja ovih prostora u tržište stranih korporacija i plenom istih.

dr

pre 4 godine

Titovo vreme je bilo idiotija za celu Evropu ali u poredjenju sa danasnjim vremenom raj. Pa vi sad vidite kako plivamo u demokratskim vodama. Kao sidro. Olos i najgori vladaju vec 50 godina. Iz godinu u godinu sve gore. Pitanje je ima li dna.

bg

pre 4 godine

Brozova Jugoslavija je ekonomski bila bolja od Rumunije, Bugarske, Albanije...
Nije to bila ekonomska sila jer da jeste ne bi Broz slao ljude na Zapad sa smanji nezaposlenost.

BINSR Turbo+

pre 4 godine

(Quint, 4. maj 2020 10:06)

Kaze klinac koji se rodio 90-desete i odrastao na internetu. Idi druze na 4chan, reddit, stormfront, tamo pripadas. To je tvoja drzava.

život dostojan čoveka

pre 4 godine

Nedostaje nam sira slika, hronicno.
(Putnik, 4. maj 2020 12:51)



ne znam ko su ti "nam" u čije ime govoriš, i šta vam nedostaje, ja bih rekao mozak, ali - ko mene pita.
no, kada bi me pitali, rekao bih da nedostaje - tito!

Amila_

pre 4 godine

Samo da ih obavestim kod Tita ne biste lupali serpama i loncima, ne biste ni šetali nikad, ne daj bože da biste pisali nešto protiv partije
(janbo, 4. maj 2020 10:40)

Mozda zato sto smo bili sretni. Imali smo sve sto je covjeku stvarno potrebno za zivot: slobodu, hranu, vodu, drugarstva, ljubavi...
Toliko o serpama.

"pisati protiv partije"?
Pa tacno - danas se moze.
Moze u kratkim crticama nesto o svrsishodnosti tih akcija?
Ono tipa - ovaj smijenjen, ovaj javno prezren, ovome oduzeta ovlascenja, onome oduzeta imovina, onome ponistena lazna diploma, onome zabranjen rad sa djecom, onaj zavrsio u zatvoru, onaj se javno izvinio...
Hvala unaprijed.

Pera Realno

pre 4 godine

DušanNS tek nakon 1990. mogao si na ulicama videti musave i bradate prodavce sa šalovima Zvezde i Partizana uz srpske zastave i poneku šajkaču sa oznakom Jugoslovenske vojske. Kasetofon na baterije brljavio bi "rodoljubivi" repertoar. Do tada si zbog pesme "O vojvodo Sinđeliću" mogao lako zaraditi 30 dana zatvora, za "izazivanje nacionalne i verske netrpeljivosti" kao jedan moj prijatelj 1987.godine.

prellee

pre 4 godine

A Srbe je prevario kao niko. Ništa od te istrorijske ličnosti koja je došla u Srbiju da uništi Srbe, nije ostalo, niti su preduzeča preživjela, niti je samoupravljanje preživjelo, niti vojska, niti bratstvo i jedinstvo, niti je država ostala, BAŠ NIŠTA! Usto pitanja Srba nije rješeno, samo još Srbi ne ne znaju gdje žive, niti imaju svoju državu.Nikad ovakvi više! Nije čudo što je Srbima i DUGOVE ostavio, jer su ga se svi ODREKLI, osim Srba. Užas.

Putnik

pre 4 godine

Istorija kada se interpretira moraju se znati okolnosti u svetu. U malim drzavama se ne desava nista sto nije povezano sa Velikim silama, jer ih uvek slede.

Tako je bilo i sa SFRJ, najpre je sledila Moskvu da bi od 1948 dobila zaseban status u Istocnoj Evropi u skladu sa Jaltom.

Kuba je svojom vojskom odigrala ogromnu ulogu za Istocni blok, SSSR, u Africi u procesu oslobadjanja od Kolonijalizma.

SFRJ je odigrala ogromnu ulogu za Zapadni blok u procesu Neokolinijalizma, otud i znacaj Titu, pridat od strane zapada.

Treba napomenuti i komunisticki gulag Goli Otok koji je sluzio upravo za ucvrscivanje uticaja tadasnjeg Zapada. Hiljade pro SSSR orijentisanih Komunista zavrsilo je tamo.

Na kraju valja napomenuti da je Broz bio Diktator u jednopartijskoj drzavi.

Glorifikacije bez pokrica znacajno doprinose da smo i danas medju nerazvijenijim drzavama Evrope.

Nedostaje nam sira slika, hronicno.

djedmedjed

pre 4 godine

Poslije 4 osnovne nitko nije išao na nekakav "majstorski kurs", kako vi pišete, nego je mogao jedino u šegrte ! Majstor - manipulator je postao tek u komunizmu, ali je isto najprije bio Staljinov šegrt

Marko Kraljevic

pre 4 godine

Tito nas je zadužio i te kredite i danas otplaćujemo. Srbiju je gledao da uništi na svaki način i da je smanji, kako geografski tako i njen uticaj. Svaki ekonomski, politički ili kulturni. Čim je neko shvatio šta on radi bio je sklonjen, sredio je Rankovića, sredio je Krcuna i mnoge druge koji su počeli da brinu o Srbiji i nepravdi koja joj se čini.

Ne bih ga slavio niti uzdizao, jer nam je naneo mnogo zla.

SRBIN

pre 4 godine

zašto nikad nije napadnut jasenovac , zašto se usred rata crta granica(avnoj) prvi i jedini put u istoriji, zašto 35 god. predsednik siv-a nije bio Srbin, zašto hrvati nisu imali pokrajine slavonija , baranja(nikad u hr) istra , lika ; zašto , zašto može ovako do sutra ujutro

Slobodan Milošević

pre 4 godine

Da li je bio bolji život za vreme SFRJ ?
Pa pogledajte samo ekonomiju pre 30-40 godina i pogledajte je sada u svakoj od republika.
Jesu li navijaci tada uzvikivali nacisticke parole ? Jel bio veci organizovani kriminal? Jel postojao nacionalizam i fashizam ?
Da li su popovi vozili BMW-e ? Da li smo morali da zakljucavamo vrata ?
Da li smo se delili na "nase" i "njihove" ? Da li je veroispovest tada bila bitna ? Da li danas imamo besplatne eskurzije za malisane iz osnovne ciji roditelji ne mogu da priuste letovanje ?
I za kraj : DA LI SMO IMALI HIMNU I ZASTAVU KOJOM SMO SE PONOSILI ?

Mislim da svi znamo odgovor na ova pitanja.

prellee

pre 4 godine

A Srbe je prevario kao niko. Ništa od te istrorijske ličnosti koja je došla u Srbiju da uništi Srbe, nije ostalo, niti su preduzeča preživjela, niti je samoupravljanje preživjelo, niti vojska, niti bratstvo i jedinstvo, niti je država ostala, BAŠ NIŠTA! Usto pitanja Srba nije rješeno, samo još Srbi ne ne znaju gdje žive, niti imaju svoju državu.Nikad ovakvi više! Nije čudo što je Srbima i DUGOVE ostavio, jer su ga se svi ODREKLI, osim Srba. Užas.

janbo

pre 4 godine

Najjače mi ovi mladi danas što ga uzdižu, ajde stariji razumem žale za mladošću ili ako su bili partijski ljudi pa podobijali stanove za dz i lepe plate.
Samo da ih obavestim kod Tita ne biste lupali serpama i loncima, ne biste ni šetali nikad, ne daj bože da biste pisali nešto protiv partije i njega, mrak bi vas pojeo ili biste posetili zatvore da vas reformišu.
Partijska knjizica je i tad bila bitna, svaki iole bolji posao se i tada tako dobijao. Vršila se kompletna indoktriancija društva počev od malena, preko pionira, škola, domova kulture, filmske industrije itd.
Da, nije bilo posla ni onda, i ne samo to, nego je od 60-ih, SFRJ izvozila radnike ka Nemačkoj ciljano, stotine hiljada su otišle preko državnih sporazuma.
Kod Tita ne biste smeli da protestujete kad on nešto gradi, ako hoće termoelektranu, hidroelektranu, put, tu će da bude. Rušili se i potapali manastiri, crkve, čitava sela, i nikom ništa.
A nakon rata odmah šta je bilo bolje da se ne priča...I da ne spominjemo Ustave, AP koje samo Srbija imala, granice koje su prozvoljno crtane. Koloniste koji su gle čuda skoro uvek bili Srbi iz 99% srpskih krajeva preko Drine. Slučajno?

nenad

pre 4 godine

Ono sto su tadasnje genracije izgradile, ovi danasnji kvazipoliticari ne mogu ni da ofarbaju.
Sa ponosom sam isao (ne samo ja) na radne akcije. Bio ponosan sto doprinosim svojoj zemlji. To je sve Tito stvorio. I noko me nije terao. I opet bih vodjen takvim drzavnikom.
Mozda bi se neko i pojavio na sahrani ovih danasnjih drzavnika. (ne samo ovih danasnjih - svih posle njega)

Bila je cast ziveti s Titom!

komentator

pre 4 godine

"Ostao je upamćen i po svom burnom i političkom i privatnom životu. Kao predsednik povezivan je sa brojnim malverzacijama".

Odakle ova konstatacija? Politički jeste bio aktivan ali mu privatni život nije baš bio buran! Sa kojim malverzacijama je bio povezivan? Čovek sebi i svojim članovima porodice nije ostavio baš ništa, garderoba koju je nosio na sebi je bila državna imovina! Daleko je bio on od malverzacija i pljački, jedino je političke protivnike uspešno sklanjao! Država sa njim na čelu je bila jaka i poštovana!

Aleksa Pufta

pre 4 godine

Da li je bio bolji život za vreme SFRJ ?
Pa pogledajte samo ekonomiju pre 30-40 godina i pogledajte je sada u svakoj od republika.
Jesu li navijaci tada uzvikivali nacisticke parole ? Jel bio veci organizovani kriminal? Jel postojao nacionalizam i fashizam?

@Slobodan Milosevic

Pa postojao je nesto slicno fasizmu prema verujucim Srbima koji nisu hteli da budu Jugosloveni pa nisu mogli dobiti mesto direktora, sefa, drustveni stan....
Ljude su zatvarali, deca su im bila obelezena u drustvu a 50 hiljada njih je streljano kao "saradnici okupatora", "simpatizeri ravnogorskog pokreta ili Nediceve vojske.
Takodje lagali su da su oni oslobodili Srbiju a to je uradila Crvena armija koja nam je i instalirala Tita koji je bio sve samo ne metalostrugar iz Zagorja.

Sada ce se javiti deca ciji su roditelji bili kod nekog na slavi pa reci da to nije istina ali da su smeli da javno kazu da su verujuci nisu.

Privreda je 74 bila duzna 24 milijarde dolara za koje se moglo kupiti zlata i danas prodati za 160 milijardi dolara sto je zbir danasnjih dugova ex Ju republika.
Dobro de, onda smo imali trziste, imali smo rudu, sume, preduzeca ali ona su pravila gubitke.
I da se razumemo bolje je ziveti u drzavi u kojoj se zna red makar bio nepravedan nego ziveti u anarhiji i lopovluku kakav imamo od 90te do danas.

Putnik

pre 4 godine

Istorija kada se interpretira moraju se znati okolnosti u svetu. U malim drzavama se ne desava nista sto nije povezano sa Velikim silama, jer ih uvek slede.

Tako je bilo i sa SFRJ, najpre je sledila Moskvu da bi od 1948 dobila zaseban status u Istocnoj Evropi u skladu sa Jaltom.

Kuba je svojom vojskom odigrala ogromnu ulogu za Istocni blok, SSSR, u Africi u procesu oslobadjanja od Kolonijalizma.

SFRJ je odigrala ogromnu ulogu za Zapadni blok u procesu Neokolinijalizma, otud i znacaj Titu, pridat od strane zapada.

Treba napomenuti i komunisticki gulag Goli Otok koji je sluzio upravo za ucvrscivanje uticaja tadasnjeg Zapada. Hiljade pro SSSR orijentisanih Komunista zavrsilo je tamo.

Na kraju valja napomenuti da je Broz bio Diktator u jednopartijskoj drzavi.

Glorifikacije bez pokrica znacajno doprinose da smo i danas medju nerazvijenijim drzavama Evrope.

Nedostaje nam sira slika, hronicno.

Goran Loznica

pre 4 godine

Najveći Evropski državnik 20 veka i jedna od najbitnijih svetskih ličnosti 20 veka.Znao je Tile šta ga drži na vlasti.Dao je narodu život,dobru platu,dobar standard,bez ekonomske krize.Dao je letovanja,zimovanja,šoping u Trst...”Raja” je bila više nego zadovoljna.On što je izgradio u bivšoj exYu svi balkanski političari sa tih prostora ne mogu da okreče.Sad Srbija ima više spoljnoj duga nego njegova bivša Yu.Da je samo znao da ne zatvara Goli otok i da je isti još u funkciji...

Goran Loznica

pre 4 godine

Pravićemo ovog državnika od blata.Nikada više takav život i blagostanje nećemo imati.Žao mi ove dece koja će gruvati - na ovaj komentar zbog par sendviča,ali nikada više za vikend nećemo ići u Trst u šoping.Firmine rekreacije,godišnji odmori,zimovanja,sve o trošku firmi...Narod menjao direktore,predsednike.Sindikat bio jak kao zemlja..

Radnik

pre 4 godine

"Titova sahrana je direktno prenošena preko televizije u Jugoslaviji i još 16 zemalja sveta, a u nekoliko zemalja je naknadno emitovan ceo snimak ili važniji delovi sahrane, zbog čega je prema podacima Evrovizije proglašena za drugi najgledaniji događaj u 20. veku, odmah posle sletanja Misije "Apolo 11” na Mesec, jula 1969. godine."

Malo li je ?

Goran

pre 4 godine

Veliki drzavnik,najveći sa ovih prostora,deo Srba ga ne voli samo zato sto je Hrvat i sto je porazio cetnike a deo Hrvata sto je porazio ustase,a umro prirodno voljen do kraja.Pa recite još jednog koji mu je bar do kolena.

Goran Loznica

pre 4 godine

Ovo je realno vest dana.Pustite vest neka stoji ceo dan da se svi sećamo nekih lepših vremena.Dao bi 15 godina života nekom ko bi me na 5 min.vratio u 1988 godinu kada sam imao 7 godina...Sklonite bar 1 dan ove sa naslovne strane...

legolas

pre 4 godine

Najveću odgovornost za raspad države, leži na nesposobnosti vojnog vrha, da očuva stabilnost zemlje.
Generalima ide na dušu pasivnost i nečinjnje.
Trebalo se po kratkom postupku pohapsiti i skloniti sa scene separatističke težnje i oni ljudi koji su iste promovisali.
Tito je ostavio zdravu državu, moćnu i uglednu jednu od najačih sila u Evropi, u svetu uvažavanu. Gradjanima na ponos.
Nije sve za Srbe bilo idealno, ali za to mi snosimo najveću krivicu, odnosno srpski članovi partije, poslušnici i poltroni, da nas je bilo dovoljno nacionalno okrenutih u samoj partiji dakako, moglo bi se i ostvariti nesto za dobrobit kud i kamo veći, Srbije u celini.
Velika greška Miloševića i vojske uopste,je ta što konfederacijom nisu kupili vreme za jačanje Srbije. Na svim nivoima i u svim pravcima.Što se na taj način nisu upoznale svetske vlade i državnici, šta je problem, i šta se planira. Konfederalnim odnosima republika članica, kupilo bi se vreme, za dalji vid saradnje i razlaza, ali mirnim putem, i svakoj od republika ostavila bi se mogućnost izlaza iz iste,mada niko i ne bi možda želeo izaći jer bi imao autonomiju ogromnu de facto.

Tragično je da su vojne elite dopustile urušavanje tako velike i jake države, što su nikogovići uspeli da unište najbolji krov za sve narode na ovim prostorima. Tito je kontraverzan, i svašta se moglo o njemu istinito reći, i negativno i pozitivno, ali je napravio i držao ozbiljan sistem, ozbiljnu politiku, i silu koja se poštovala na svim meridijanima sveta.
Nedoraslost elita kojima je ostavljena, u čuvanju iste,koštala je ove narode gubitkom značaja i moći, i pretvaranja ovih prostora u tržište stranih korporacija i plenom istih.

srdjan

pre 4 godine

fotografije visile iznad školskih tabli? pa šta je tu čudno...tako ti je u celom svetu, a uzgred budi rečeno ja tu sliku nisam ni primećivao nit mi je nešto značila....

bg

pre 4 godine

Brozova Jugoslavija je ekonomski bila bolja od Rumunije, Bugarske, Albanije...
Nije to bila ekonomska sila jer da jeste ne bi Broz slao ljude na Zapad sa smanji nezaposlenost.

Jugoslaven i po

pre 4 godine

najveci nas vladar ikada. razni karadjordjevici obrenovici nisu mu ni do kolena. sahrana 1980 dovoljna dokaza. Ziveo predsednice, ima jos tvojih cuvara tekovina i pionira !!!!

Dusan NS

pre 4 godine

Aleksa Pufta,

Ja nisam dete, a to nije istina. Moji kumovi su katolici, u kuci su mi bili svi krsteni kao pravoslavci. Slavili smo slave, sve hriscanske praznike, za slavu sam dobijao slobodan dan. Kako mi, tako i oni katolicke praznike. Za vreme Jugoslavije si mogao kupiti razne ploce sa srpskim rodoljubivim pesmama, sto iz prvog, to i iz drugog svetskog rata. Ta prica kako su svi jahali popove i kako su se sakrivali po pecinama da slave slavu je toliko glupa i dosadna, da jedino mogu da pomislim da si, ili iz Cacka ili da ovde plasiras lazi. O prozivodnji, ekonomiji, obrazovanju, medicini, izlisno je trositi reci. Ovaj prostor nikada do tada nije imao takvu tehnologiju i standard. Bukvalno mogu da tvrdim da je i cetnicima bilo bolje u to doba nego danas, a mi nismo morali kao danas da gledamo manjine ispod oka i prebrojavamo krvna zrnca.

djedmedjed

pre 4 godine

Poslije 4 osnovne nitko nije išao na nekakav "majstorski kurs", kako vi pišete, nego je mogao jedino u šegrte ! Majstor - manipulator je postao tek u komunizmu, ali je isto najprije bio Staljinov šegrt

seljadin

pre 4 godine

za vreme SFRJ zaduzivali smo se kod zapada, ali smo imali duznike, nama su dugovali Libija, Kuvajt, Irak, Sirija itd itd, tako da je dug bio pokriven potpuno, dug je bio jedna NULA!, to niko danas ne sme spomenuti, tako da je Srbija 1990tu docekala da joj Irak i CCCP duguju 4 milijarde dolara, samo te 2 zemlje !!
Sto se tice dugova, Broz nas je zaduzio na drugi nacin, a to je pomoc u oruzju Vijetnamu, Tunisu, Alziru, Angoli (tamo smo dobili naftne izvore za NIS i rudnike gvozdja za Zelezaru Smederevo koje smo dali posle toga Rusima i Kinezima.) Krajem 1960tih nas je USA svrstala u red 26 zemalja terorizma koje treba unistiti, i koje su uglavnom unistili.

Hrvati i Slovenci su naravno znali sta sledi ako ostanu sa nama, pored toga, nismo im vise trebali da im cuvamo obalu Dalmaciju i Istru od Italije, te je sa Jugoslavijom bilo zavrseno, bas kao i 1941ve.

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 4 godine

Josip Broz je za sobom ostavio samu jednu dobru tekovinu, šta ćak i korona potvrdjuje. Ka vojnik u Velikom ratu bio je ranjen, ležao je na samrtničkloj postelji i preživio. Vjeropvatno je to utjecalo na njegovu najpoznatiju rečenicu u ratu, ranjenike ne smijemo ostaviti. Tu je začetak zdravstva kojeg je sagrdilo društvoo i koje se i danas drži kao jedini preživjeli spomenik Josipa Broza. Čitao sam u književnosti o stidnoj bolesti, a od istorijskog izvora prve kategorije saznao sam kakve su bile razmjere stidne bolesti u Bosni. Nakon rata to je iskorjenjeno. U Zeti, u Crnoj Gori vladala je malarija i bolesti iščašenja kuka. Zdrastveni sistem nakon rata iskorjenio je malariju, a o kukovima samo zločudni Crnogorci pričaju viceve. Variola Vera na najbolji način pokazuje suštinu vladavine i naslijedje Josipa Broza. Na epidemiju se reagovalo izvanredno, zbog toga je Jugoslavija dobila priznanje Zlatne maslinove grančice od WHO, ali društvo je bilo bolesno od teške bolesti, koje je kasnije progutalo toliko života, a bilo ih je i prije tog mnogo, razorilo jednu državu. Čak i Plenković je morao da prizna da se Hrvatska dobro nosi sa koronom zbog naslijedjenog zdravstvenog sustava iz komunizma, a ni najokorjeli suverenisti mu to nisi mogli poreći. Može se govoriti o dobrom školustvu, kulturi i sportu, ali to se ipak ne može vezivati za Josipa Broza direktno.

pilot JNA

pre 4 godine

Prigodom Titove šezdesetogodišnjice (1952), rečeno je sve što se može reći o životu jednog čovjeka koji se s ponosom može osvrnuti na svoj životni put:

"Kada netko sa svojih šezdeset godina može da kaže: Borio sam se po crti svog moralnog uvjerenja četrdeset punih godina, vidio sam mnoge zemlje i gradove, vojske i ratove i civilizacije, društvene sisteme i revolucije, proživio sam život zarađujući hljeb svojim vlastitim rukama, bio sam robijaš i ratnik, političar i organizator velikog masovnog pokreta za oslobođenje proleterijata, digao sam ustanak protiv slijepe stihije, očistio sam zemlju od tuđinaca u teškom i krvavom ratu, vratio sam svojoj domovini oteto more, njene otoke i njene gradove, oslobodio sam svoj narod od klasnog izrabljivanja, položio sam temelje socijalizmu i danas dižem zemlju iz njene zaostalosti u red civiliziranih naroda, onda bi takav čovjek mogao s punim pravom da kaže: Izvršio sam svoju ljudsku i građansku dužnost".

‘Kad je riječ o Titovoj smrti, treba reći da nema takve posmrtne počasti koja bi znala odraziti simbolično značenje njegove pojave među nama. Bio je sretan čovjek. Ni jednog trenutka nije posumnjao u svoje ideale, a ostvario ih je više od svega o čemu su pokoljenja naših pjesnika, političara, vladara i vojskovođa maštala vjekovima. Za dugom kolonom svojih mrtvih divizija ode Tito preko – preko Romanije. Ode on na daleke nedogledne poljane narodne pjesme odakle kao da je i stigao."



M.Krleza

Pijani zlotvor

pre 4 godine

Protiv tita pricaju samo potomci ustasa i cetnika. Da o titu ne znam nista osim samo te jedne informacije, bilo bi mi dovoljno da znam tko je i sto je bio.

Jugosloven

pre 4 godine

Mnogi od nas bi dali po deset godina zivota da vi danasnja omladino mozete prozivjeti bar nedelju dana u Jugoslaviji iz Titovog vremena. Ne samo Srbi vec i ostali.

Cisto da vidite sami i izaberete, a ne da vam guraju u glavu kojekakve ideje o "tamnici" i "diktatoru" ...

LondonAC

pre 4 godine

Tito je veličina kakve dugo neće biti na ovim prostorima! prestanite suditi čovjeku po današnjim pravnim i civilizacijskim standardima i uzmite u obzir kakvi su civilizacijski dosezi bili u vrijeme kada je on bio na vlasti, osobito poslije 2. Svjetskog rata. Imao je i negativne osobine,kao i svaki čovjek, prevladavaju pozitivne. oduševljavaju me nacinalisti (četnici i ustaše) koji spominju stotine tisuća ubijenih srba i hrvata... od njegove ruke, ponekad imam osjećaj da je bivša juga nakon drugog rata imala 30 miliona stanovnika... Smrt fašizmu, sloboda narodu...

Yuga forever

pre 4 godine

Kad kazes da Jugoslavija- jos uvijek u svijetu za ljude to znaci neki ideal, ideja o necem pozitivnom..

Ime Srbija na zalost ne izaziva ni blizu te asocijacije..imena drugih banana republika takodje ne izaziva bolje reakcije.

Trampo

pre 4 godine

Kakva ambicija,vizija, kakve ideje, kakav um, elokvencija, harizma, stajling, stav ... Sta jos ne ?
Kad pogledam ko je na celu bivsih republika muka mi je. Nacionalisti, teroristi, mafijasi, lopovi, narkomani...

život dostojan čoveka

pre 4 godine

Nedostaje nam sira slika, hronicno.
(Putnik, 4. maj 2020 12:51)



ne znam ko su ti "nam" u čije ime govoriš, i šta vam nedostaje, ja bih rekao mozak, ali - ko mene pita.
no, kada bi me pitali, rekao bih da nedostaje - tito!

BINSR Turbo+

pre 4 godine

(Quint, 4. maj 2020 10:06)

Kaze klinac koji se rodio 90-desete i odrastao na internetu. Idi druze na 4chan, reddit, stormfront, tamo pripadas. To je tvoja drzava.

Pera Realno

pre 4 godine

DušanNS tek nakon 1990. mogao si na ulicama videti musave i bradate prodavce sa šalovima Zvezde i Partizana uz srpske zastave i poneku šajkaču sa oznakom Jugoslovenske vojske. Kasetofon na baterije brljavio bi "rodoljubivi" repertoar. Do tada si zbog pesme "O vojvodo Sinđeliću" mogao lako zaraditi 30 dana zatvora, za "izazivanje nacionalne i verske netrpeljivosti" kao jedan moj prijatelj 1987.godine.

Amila_

pre 4 godine

Samo da ih obavestim kod Tita ne biste lupali serpama i loncima, ne biste ni šetali nikad, ne daj bože da biste pisali nešto protiv partije
(janbo, 4. maj 2020 10:40)

Mozda zato sto smo bili sretni. Imali smo sve sto je covjeku stvarno potrebno za zivot: slobodu, hranu, vodu, drugarstva, ljubavi...
Toliko o serpama.

"pisati protiv partije"?
Pa tacno - danas se moze.
Moze u kratkim crticama nesto o svrsishodnosti tih akcija?
Ono tipa - ovaj smijenjen, ovaj javno prezren, ovome oduzeta ovlascenja, onome oduzeta imovina, onome ponistena lazna diploma, onome zabranjen rad sa djecom, onaj zavrsio u zatvoru, onaj se javno izvinio...
Hvala unaprijed.

dr

pre 4 godine

Titovo vreme je bilo idiotija za celu Evropu ali u poredjenju sa danasnjim vremenom raj. Pa vi sad vidite kako plivamo u demokratskim vodama. Kao sidro. Olos i najgori vladaju vec 50 godina. Iz godinu u godinu sve gore. Pitanje je ima li dna.