Utorak, 03.03.2020.

17:30

Električna Dacia može da pređe 200 km sa punim baterijama FOTO

Izvor: B92

Elektrièna Dacia može da preðe 200 km sa punim baterijama FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Hakuna matata

pre 4 godine

Kakva struja i bakraci, muka mi kad treba da cekam sa se napuni mob, tablet, bojler itd... A ne jos i auto!
Nikad struja i baterije u auto

Ursa Minor

pre 4 godine

(Zlatko, 4. mart 2020 15:19)

Naš mentalitet je takav da mnogi kupuju ne za sebe, nego baš za komšiju. Otuda komentari tipa "sramota bi me bilo du društvu kažem da vozim Dačiju", iako autori takvih komentara uglavnom lično nemaju ništa posebno da zamere Dačiji, osim brige šta će o njoj reći komšije.

Međutim, ti što kupuju kao za sebe, a ne za komšije, isto tako mogu biti iracionalni. Oni takođe umeju da kupe ono što im u stvari ne treba, a to su najčešće preveliki automobili, potpuno nepogodni za gradsku vožnju. Niko me ne može ubediti da je dobra kupovina auto od oko 5 metara dužine koji vlasnik vozi 90% vremena po Beogradu, čak i ako je jedini razlog kupovine bio da se baš taj i takav auto sviđa vlasniku.

Jedan od mojih ortaka je donedavno imao Forda Mondeo karavan. Ima kuću u Zemunu, Gornji grad, u jednoj maloj uličici. Taj auto je bio toliko dugačak da je zbog male širine ulice jedva uspevao da uđe i izađe na svoju kapiju. Čovek se sam smejao i pričao da ima utisak da manevriše nosačem aviona! Parkiranje po gradu je tek bilo posebna muka. A živi samo on i žena, deca već velika, odavno je gotovo sa zajedničkim letovanjima u Grčkoj. Niti je nekud išao na dugačke ture, niti je ikad nešto veće prevezao tim autom. Ali eto, bio je jeftin i veliki, pa ga je zato kupio!

Gradimir

pre 4 godine

Ako ovo košta do 15.000 eur, matematika kaže da je na 5 godina uporediv sa troškovima polovnog dizelaša vrednosti oko 3.000 eur koji troši oko 6 litara u proseku i godišnjom kilometražom oko 20.000 km. Dizelaš će u tom periodu potrošiti 8-9.000 eur za gorivo, a EV oko 1.200-1.300 eur za struju (dizel 1.4 eur, 1 kWh 0,07 eur). Za EV će vam trebati više para, ali na kraju ostaje veća vrednost - ako ostane 40% - ostaje 6.000 eur, a za polovnjak možda 1.000-1.500 eur. Mislim da je ozbiljna mana mali kapacitet baterije, ali to je još uvek neminovno da bi se dobio jeftiniji EV. Što je veći kapacitet baterije, ređe imate potrebe da je punite, što znači da će vam duže trajati, jer litijumske baterije imaju predviđen broj od par hiljada ciklusa pre nego što im značajnije padne kapacitet. Ako je baterija manja i češće je punite pre ćete videti degradaciju. S druge strane, ako baterija ima dobro rešeno hlađenje i grejanje, punite je na kućnom, sporom, punjaču i retko na brzim punjačima kapacitet jako sporo opada. Obično je najviše u toku prve godine eksploatacije - 5-6%, a posle je to sporije, možda 1% godišnje. Dakle, ako ovaj auto kupite da bi ga vozili 10-ak godina pašće kapacitet na 80-ak %, što je i dalje sasvim upotrebljivo za gradsku vožnju, a pritom vam je uštedeo gomilu para koje bi dali na gorivo i servise.

Papageno

pre 4 godine

Када би био до 10-12.000€ узео бих га за посао јер свакодневно до посла и назад прелазим 50км, што значи да бих га са једним пуњењем возио 3-4 дана, скроз ок.
(Дигитални миш, 4. mart 2020 10:05)

Tačno. Ovo bi bilo odlično rešenje za nekog ko ima kuću, na primer, u Pančevu ili Sremčici, a svaki dan se vozi na posao u Beograd. Neka mesec ima u proseku 24 radna dana, to bi bilo nekih 1000 km mesečno, ili u grubo 60 do 80 litara goriva, zavisi od potrošnje auta koji ima, što bi bilo 80 do 100 evra za gorivo mesečno, računajući skromnu potrošnju.

Kilometar na struju bi mu sigurno došao mnogo jeftinije, a mogao bi da puni bateriju preko noći u svom dvorištu.

Mada, tu računicu bi mogla da pokvari alava država, sve zavisi kako će oporezovati električna vozila. Znam da kod nas mogu da se registruju hibridi, verovatno po istoj tarifi kao vozila sa sličnim SUS motorima, ali ne znam da li može i koliko košta registracija čisto električnog vozila.

Ako država napravi istu glupu grešku kao za vozila na plin, džaba ćemo krečiti sa strujom.

Zlatko

pre 4 godine

...To sto je kod nas potreba da imamo A6 , da vide komsije i da se vozikamo po gradu i jednom u 6 meseci izadjemo iz grada, to je vec problem neke druge vrste
(daki, 04. mart 2020 09:14)

Želja mi je da kupim novi auto, da odem u salon, zakažem test vožnju i nakon toga da kupim. Ako to bude, svakako ću se ispružiti koliko budem dugačak u tom trenutku. A6 neću kupiti jer je to nedostižno. Ako to bude, pa makar to bio i auto marke iz teksta, znaš koliko će me biti briga šta kažu komšije? Znam, mnogi će reći da za cenu novog Logana ili nove Fieste mogu da biram automobil 5, 7, 8, 10 godina star, ali draže mi je da kupim novo za novac koji budem imao na raspolaganju. A komšije? Baš me briga, kupujem za sebe ne za njih.

Neko iz dijaspore

pre 4 godine

Cemu kritike? Sve u svoje vreme. Ne treba zuriti. Svaka zemlja ima svoje probleme, izazove, mentalitet i ostalo sto ce za neke da potraje.
Predstavljanje bilo kakvog automobila na struju u Srbiji je kao promocija svinjetine u Teheranu. I jos kad cujem ovoga sto sipa 70 litara 'dizla' za 5 minuta ("i gotovo", kaze), i u tome vidi korist i razliku, dodje mi da provristim.
Elektricni auto je buducnost. Struja je cistija (sa sve proizvodnjom kako nje , tako i vozila i baterija) a i jeftinija, manji su troskovi odrzavanja (fakticki samo kocnice i gume) i sve je povoljnije.
Mi smo jos u kamenom dobu u Srbiji i to ce kod nas da dodje, ... kad dodje.
Ja vec drugu godinu vozim Nissan Leaf od firme i stavrno sam prezadovoljan.
Uz sve olaksice, i amortizaciju koji sam placam drzava ovde subvencionise, tako da je sve idealno. Imam samo zamerku da kada je hladno vreme, baterije ne mogu da isprate domet koji je u fabrickim specifikacijama. Oko 10-15 posto je manji domet (range) kad je temperatrura u minusu, ali ako racunate na to , onda to i nije problem. Inace, vozio sam i Teslu od kolege. San snova (ali i duplo skuplji, naravno, visa klasa)
Pozdrav iz Holandije.

dzoni

pre 4 godine

Ovo je u stvari kineski elektro auto koji za Renault taml pravi kineska fabrika.. Sad pitanje je dam ce da samo rebrendiraju I uvoze iz Kine ili ce sto je veca verovatno da dolaze delovi iz Kine pa da se sklapaju u Daciji da bi izbegli placanje Carine

Fan a ne fen

pre 4 godine

@Fan a ne fen, 4. mart 2020 07:12
Nisi morao da navodiš koliko kola imaš da bi nam objasnio to što si hteo. Bilo bi dovoljno samo da uporediš aktuelno vozilo, koje samo ti voziš, i navedeš kilometražu.
Ionako se lako da zaključiti da ne voziš lično ti sva četiri automobila. Nisi brate vozač šlepera ;)
Ali, nek si se ti nama pohvalio ovde.
(Čitam i ne verujem, 04. mart 2020 11:05)

Naravno da sam morao navesti za šta vozilo služi a nisam navodio ko vozi vozila jer ih vozi cela porodica. A vi gospodine pročitajte o čemu je poenta toga a ne kao svaki Srbin neka komsiji crkne krava a moja da bude ziva i zdrava. Klasična baraba koja nema ni biciklu a komentariše vozila na elektro pogon posto a ne zna nos da obriše.

GuA

pre 4 godine

Ovo ludilo sa ekološkim bombama kakve su električni automobili će uskoro stati, a kad stane biće cirkus svima koji su igrali na tu kartu.
(imperator, 4. mart 2020 07:51)

Hvala na obavestenju, sada smo znacajno pametniji ...

Čitam i ne verujem

pre 4 godine

@Fan a ne fen, 4. mart 2020 07:12
Nisi morao da navodiš koliko kola imaš da bi nam objasnio to što si hteo. Bilo bi dovoljno samo da uporediš aktuelno vozilo, koje samo ti voziš, i navedeš kilometražu.
Ionako se lako da zaključiti da ne voziš lično ti sva četiri automobila. Nisi brate vozač šlepera ;)
Ali, nek si se ti nama pohvalio ovde.

123321

pre 4 godine

Ako gradski automobili u boljoj opremi kostaju po 13-14.000e, koliko je realno da "trazimo" da ovaj potpuno elektricni auto istih dimenzija kosta 10.000e ?????

Дигитални миш

pre 4 godine

Када би био до 10-12.000€ узео бих га за посао јер свакодневно до посла и назад прелазим 50км, што значи да бих га са једним пуњењем возио 3-4 дана, скроз ок.

daki

pre 4 godine

Eto nama u komentarima opet nasih strucnjaka.Ni ovaj auto im ne odgovara, mali je po dimenzijama, mali domet...Zasto neko ne napravi samo za Srbiju EV auto sa dometom od 1000km i da kosta najvise 10.000e, da ima komfornih 5 mesta i gepek od 500l , i da je u enterijeru sve meko . Dragi moji, u ostatku sveta vlada potpuno drugacije razmisljanje o koriscenju automobila i svrsi istog. Ova Dacia je tacno napravljena za ono sto treba, da covek ode na posao i vrati se, i tako 3-4 dana pa onda na punjac. I sve to po povoljnijoj ceni . Ili prevedeno u Srbiji, da mozda i celu nedelju odlazi na posao, u market , u kafic, i onda da napuni. Znaci svima bi nam odgovarao za svakodnevne potrebe. To sto je kod nas potreba da imamo A6 , da vide komsije i da se vozikamo po gradu i jednom u 6 meseci izadjemo iz grada, to je vec problem neke druge vrste

imperator

pre 4 godine

Ono što se dešava u auto industriji me podseća na dešavanja i trendove u industriji mobilnih telefona. Počelo se sa ogromnim modelima, a onda je neko 'pametan' počeo da gura trend što manjih uređaja. Došli smo do modela, mislim neke Nokije koja staje na polovinu dlana. Svi vidimo kakvi su telefoni danas. Ovo ludilo sa ekološkim bombama kakve su električni automobili će uskoro stati, a kad stane biće cirkus svima koji su igrali na tu kartu.

Гаги

pre 4 godine

И нико да се брецне и напише: "Е, види га индијски "Рено Квид" на струју." ;)

Ако сви нешто пишемо про ил' контра, да напишем и ја: мени би овај "струјни" пасов'о само тако. Реално, ништа веће, опремљеније и "дометније" ми не треба. ...Што важи и за конвенционални "Квид".

Miloš

pre 4 godine

dva autlmobila imam, jednim prelazim oko 30000 godišnje, dnevno prelazi između 30 i 700km, nikad se ne zna. drugi automobil prelazi svaki dan 50-60 km, skoro pa nikada više od toga.
istog meseca kada izađe ova dacia kupujem je i menjam drugi automobil za električni.

Fan a ne fen

pre 4 godine

Ovako stoji stanje što se tiče proseka kilometraže barem kod mene. Na 4 vozila koja imam prvo je lux auto 3 do 5 godina staro koje koristim za putovanje predjem 35 hiljada godisnje. Drugo je mali gradski auto Samo za grad sa njim predjemo oko 40 hiljada. Treći je karavan za posao on predje oko 60 hiljada i imam jedan 25 godina star kupe koji predje 5 hiljada ali mi je zao da ga prodam da male pare pa ga klinac vozi kada ide u grad u izlazak. Znači da bi mi na svim autima osim na ovom za putovanje bilo dovoljno ovih 200 kilometara dometa. Ko god da kaže da nebi bilo verovatno ne prati kilometrazu svoju.

Nemojdaidešmojomulicom

pre 4 godine

Hmmm, koliko pozitivnih komentara o ovom električnom, minijaturnom, nepostojećem tetrapaku koji jedva može da se dogega do 200 km. Baš me zanima kakvi bi komentari bili da ima značku Tesle.

Cinique

pre 4 godine

Sve to zvuči kul, kušti i lavli-džabli dok se ne dođe do cene i cene ovde. Cena u Kini nečeg sličnog mi ne znači savršeno ništa; niti ću da ga kupujem u Kini, niti da registrujem, ni da punim i vozim. A nisam ni Kinez.

Hehe

pre 4 godine

Eto neko je konacno napravio pravu stvar cisto za grad. Dovoljan domet, mali, deluje da ima dovoljnu visinu da se lepo sedi, vizuelno ok. Nek odrade bezbednost kako treba i ulazi u uzi izbor kod mene.

Aleksandar

pre 4 godine

@kobaja grande Nisi u cenu uracunao servis koji je oko 20k godisnje, manje delova koji mogu da crknu i ostalo. Ustedis koliko si ga platio na kraju, bukvalno.

Pop

pre 4 godine

Baš sam iznenađen, auto je odlično dizajniran, a cijena, ako bude oko 10,12 hiljada iz neke subvencije, stvarno pun pogodak za BG!

Meni je 200km 10 X do dgra i nazad, neka bude i 7, dobro je!

preskocili zamku

pre 4 godine

U Kina 8.000eur. Znači, biće ovde 15.000eur
(Dule, 3. mart 2020 20:31)

VW Up ce biti 16.000e, morace Dacia dosta jeftinije

EZeljko

pre 4 godine

Dok sam ziveo u Beogradu ziveo sam na periferiji, Banovo Brdo, sto je oko 8.5km od centra grada. Beograd u precniku ima recimo oko 30km. to je onako sa kraja na kraj. dakle ajde da kazemo da prosecni stanovnik Beograda predje dnevno 60km a predje manje. To znaci da bi punu bateriju morao da dopunjuje svaka tri dana, mozda i 4. A gde su osaLI GRADOVI. Srbiji trebaju punjaci i zabrana uvoza dizela i pomoc drzave kod kupovine polovnih i novih E auta. To ce se desiti samo je pitanje vrmena. Evo ideje: ograniciti cenu novih e auta na 30,000 eura i omoguciti kupcima pomoc od recimo 2,500 eura a kod polovnih do 1,500 eura. Kad vec drzava ne reaguje a morace kad dacija krene. Drzava ne treba da se bavi punjacima vec da omoguci privatnicima postavljanje istih bez ludacki potrebnih dozvola i dokumentacije, minimum. Instaliranje istih od elektricara sa licencom ako tako nesto postoji u Srbiji. Inace prosecno se u Srbiji prelazi verovatno manje, recimo 20km. Ovaj je idealni.

Maltezer

pre 4 godine

"200 km, celih, wow, wrummmmm
(Golobradi, 03. mart 2020 19:38)"

Automobil dužine 3.73m (punto 1 je duži!) ljudi čak i u Srbiji ne koriste za dugačka putovanja, već uglavnom za gradsku vožnju. Znači, za svakodnevnu vožnju više nego dovoljno. Čak i zimi i kad posle 5-6 godina kapacitet baterija opadne za 20%, i još se napuni na samo 70-80% i dalje može preći 100km što je dovoljno ili za vožnju po lokalu ili čak i za odlazak (i povratak) u susedno mesto udaljeno 30-40 km... Za duže vožnje se ionako kupuje krstarica 4.5+m dužine.

ne lipši magare do zelene trave

pre 4 godine

Da rezimiramo..."koncept vozilo".... "na tržištu ne pre 2021".... "može da predje preko 200km"...

E pa i mi ćemo dobiti Fruškogorski koridor (ministarka 2016te najavila početak gradnje u 2017oj a još ni jedan ašov nije udaren)...biće najlepši na Balkanu...moći ćemo do Rume za manje od pola sata vožnje....ali ne pre 2025...

Me, myself and I

pre 4 godine

Šta bi sa onom pričom o subvencijama? Februar prođe...
Čim zagađenje nije glavna tema u svim novinama, nema ni mera za ublažavanje istog.

Dragan

pre 4 godine

Prvi put sam pomislio da bi neki el. auto mogao da meni ima smisla. Izgleda fino, za grad taman dimenzije i domet. Pretpostavljam da će cena biti 15-20 hiljada evra, što je odlično

posmatrač

pre 4 godine

Ako ga uporedimo sa onim malim Amijem od pre neki dan, ovo ipak deluje mnogo ozbiljnije, a opet i ne toliko skuplje. Onako, možda i prava mera, ne samo za grad, već i za okolinu.

B. Z.

pre 4 godine

Koji mu je top speed, ako moze da razvije 80-100 sa 2 putnika i ako kosta ispod 10k onda je ovo pun pogodak, pa makar bila napravljena od plastike kvaliteta pakovanja za pavlaku. Inace 200km znaci realno 100-150 je i vise nego dovoljno za gradske potrebe vecine ljudi. Verujem da se ovakav auto jako brzo isplati ako imate garazu i punite nocu. Msl da citroen pravi ovako nesto vrv sam to i procitao na ovom sajtu tako da je ovo renoov odgovor.

Kobaja Grande

pre 4 godine

Ako cena ove male Dacije bude do 10.000eur - kupujem odmah, jer nema bolje za grad.

1) Racunica za 8 godina eksploatacije, potrosnja 6 litara benzina (slican mali auto sa benzinskim motorom), sa 10.000km godisnje:
8x600=4.800 litara x 150din = 720.000din

2) Racunica za 8 godina, struja, sa 10.000km godisnje i 100 punjenja:
8x100punjenja = 800x200din = 160.000din.

Dakle, ocekivana usteda u gorivu za 8 godina eksploatacije iznosi ugrubo 560.000din, tj. skoro 5.000eur.

Ahtung

pre 4 godine

Ovakvi auti su najpotrebniji u velikim gradovima zbog veoma zagađenog vazduha. Ironija je da su upotrebljivi jedino na selu i u nekoj palanci, jer u Beogradu jednostavno nemaš gde da ih ukopčaš na struju.

Mile bravar

pre 4 godine

Lep automobil, uz nisku cenu za grad više nego super, pogotovo za manje firme čija kola se dosta vrte po lokalu, bravo za Daciu

Me, myself and I

pre 4 godine

Šta bi sa onom pričom o subvencijama? Februar prođe...
Čim zagađenje nije glavna tema u svim novinama, nema ni mera za ublažavanje istog.

Maltezer

pre 4 godine

"200 km, celih, wow, wrummmmm
(Golobradi, 03. mart 2020 19:38)"

Automobil dužine 3.73m (punto 1 je duži!) ljudi čak i u Srbiji ne koriste za dugačka putovanja, već uglavnom za gradsku vožnju. Znači, za svakodnevnu vožnju više nego dovoljno. Čak i zimi i kad posle 5-6 godina kapacitet baterija opadne za 20%, i još se napuni na samo 70-80% i dalje može preći 100km što je dovoljno ili za vožnju po lokalu ili čak i za odlazak (i povratak) u susedno mesto udaljeno 30-40 km... Za duže vožnje se ionako kupuje krstarica 4.5+m dužine.

Kobaja Grande

pre 4 godine

Ako cena ove male Dacije bude do 10.000eur - kupujem odmah, jer nema bolje za grad.

1) Racunica za 8 godina eksploatacije, potrosnja 6 litara benzina (slican mali auto sa benzinskim motorom), sa 10.000km godisnje:
8x600=4.800 litara x 150din = 720.000din

2) Racunica za 8 godina, struja, sa 10.000km godisnje i 100 punjenja:
8x100punjenja = 800x200din = 160.000din.

Dakle, ocekivana usteda u gorivu za 8 godina eksploatacije iznosi ugrubo 560.000din, tj. skoro 5.000eur.

daki

pre 4 godine

Eto nama u komentarima opet nasih strucnjaka.Ni ovaj auto im ne odgovara, mali je po dimenzijama, mali domet...Zasto neko ne napravi samo za Srbiju EV auto sa dometom od 1000km i da kosta najvise 10.000e, da ima komfornih 5 mesta i gepek od 500l , i da je u enterijeru sve meko . Dragi moji, u ostatku sveta vlada potpuno drugacije razmisljanje o koriscenju automobila i svrsi istog. Ova Dacia je tacno napravljena za ono sto treba, da covek ode na posao i vrati se, i tako 3-4 dana pa onda na punjac. I sve to po povoljnijoj ceni . Ili prevedeno u Srbiji, da mozda i celu nedelju odlazi na posao, u market , u kafic, i onda da napuni. Znaci svima bi nam odgovarao za svakodnevne potrebe. To sto je kod nas potreba da imamo A6 , da vide komsije i da se vozikamo po gradu i jednom u 6 meseci izadjemo iz grada, to je vec problem neke druge vrste

EZeljko

pre 4 godine

Dok sam ziveo u Beogradu ziveo sam na periferiji, Banovo Brdo, sto je oko 8.5km od centra grada. Beograd u precniku ima recimo oko 30km. to je onako sa kraja na kraj. dakle ajde da kazemo da prosecni stanovnik Beograda predje dnevno 60km a predje manje. To znaci da bi punu bateriju morao da dopunjuje svaka tri dana, mozda i 4. A gde su osaLI GRADOVI. Srbiji trebaju punjaci i zabrana uvoza dizela i pomoc drzave kod kupovine polovnih i novih E auta. To ce se desiti samo je pitanje vrmena. Evo ideje: ograniciti cenu novih e auta na 30,000 eura i omoguciti kupcima pomoc od recimo 2,500 eura a kod polovnih do 1,500 eura. Kad vec drzava ne reaguje a morace kad dacija krene. Drzava ne treba da se bavi punjacima vec da omoguci privatnicima postavljanje istih bez ludacki potrebnih dozvola i dokumentacije, minimum. Instaliranje istih od elektricara sa licencom ako tako nesto postoji u Srbiji. Inace prosecno se u Srbiji prelazi verovatno manje, recimo 20km. Ovaj je idealni.

Mile bravar

pre 4 godine

Lep automobil, uz nisku cenu za grad više nego super, pogotovo za manje firme čija kola se dosta vrte po lokalu, bravo za Daciu

Ahtung

pre 4 godine

Ovakvi auti su najpotrebniji u velikim gradovima zbog veoma zagađenog vazduha. Ironija je da su upotrebljivi jedino na selu i u nekoj palanci, jer u Beogradu jednostavno nemaš gde da ih ukopčaš na struju.

posmatrač

pre 4 godine

Ako ga uporedimo sa onim malim Amijem od pre neki dan, ovo ipak deluje mnogo ozbiljnije, a opet i ne toliko skuplje. Onako, možda i prava mera, ne samo za grad, već i za okolinu.

Hehe

pre 4 godine

Eto neko je konacno napravio pravu stvar cisto za grad. Dovoljan domet, mali, deluje da ima dovoljnu visinu da se lepo sedi, vizuelno ok. Nek odrade bezbednost kako treba i ulazi u uzi izbor kod mene.

ne lipši magare do zelene trave

pre 4 godine

Da rezimiramo..."koncept vozilo".... "na tržištu ne pre 2021".... "može da predje preko 200km"...

E pa i mi ćemo dobiti Fruškogorski koridor (ministarka 2016te najavila početak gradnje u 2017oj a još ni jedan ašov nije udaren)...biće najlepši na Balkanu...moći ćemo do Rume za manje od pola sata vožnje....ali ne pre 2025...

B. Z.

pre 4 godine

Koji mu je top speed, ako moze da razvije 80-100 sa 2 putnika i ako kosta ispod 10k onda je ovo pun pogodak, pa makar bila napravljena od plastike kvaliteta pakovanja za pavlaku. Inace 200km znaci realno 100-150 je i vise nego dovoljno za gradske potrebe vecine ljudi. Verujem da se ovakav auto jako brzo isplati ako imate garazu i punite nocu. Msl da citroen pravi ovako nesto vrv sam to i procitao na ovom sajtu tako da je ovo renoov odgovor.

Dragan

pre 4 godine

Prvi put sam pomislio da bi neki el. auto mogao da meni ima smisla. Izgleda fino, za grad taman dimenzije i domet. Pretpostavljam da će cena biti 15-20 hiljada evra, što je odlično

Pop

pre 4 godine

Baš sam iznenađen, auto je odlično dizajniran, a cijena, ako bude oko 10,12 hiljada iz neke subvencije, stvarno pun pogodak za BG!

Meni je 200km 10 X do dgra i nazad, neka bude i 7, dobro je!

Cinique

pre 4 godine

Sve to zvuči kul, kušti i lavli-džabli dok se ne dođe do cene i cene ovde. Cena u Kini nečeg sličnog mi ne znači savršeno ništa; niti ću da ga kupujem u Kini, niti da registrujem, ni da punim i vozim. A nisam ni Kinez.

Fan a ne fen

pre 4 godine

Ovako stoji stanje što se tiče proseka kilometraže barem kod mene. Na 4 vozila koja imam prvo je lux auto 3 do 5 godina staro koje koristim za putovanje predjem 35 hiljada godisnje. Drugo je mali gradski auto Samo za grad sa njim predjemo oko 40 hiljada. Treći je karavan za posao on predje oko 60 hiljada i imam jedan 25 godina star kupe koji predje 5 hiljada ali mi je zao da ga prodam da male pare pa ga klinac vozi kada ide u grad u izlazak. Znači da bi mi na svim autima osim na ovom za putovanje bilo dovoljno ovih 200 kilometara dometa. Ko god da kaže da nebi bilo verovatno ne prati kilometrazu svoju.

Дигитални миш

pre 4 godine

Када би био до 10-12.000€ узео бих га за посао јер свакодневно до посла и назад прелазим 50км, што значи да бих га са једним пуњењем возио 3-4 дана, скроз ок.

Aleksandar

pre 4 godine

@kobaja grande Nisi u cenu uracunao servis koji je oko 20k godisnje, manje delova koji mogu da crknu i ostalo. Ustedis koliko si ga platio na kraju, bukvalno.

preskocili zamku

pre 4 godine

U Kina 8.000eur. Znači, biće ovde 15.000eur
(Dule, 3. mart 2020 20:31)

VW Up ce biti 16.000e, morace Dacia dosta jeftinije

Miloš

pre 4 godine

dva autlmobila imam, jednim prelazim oko 30000 godišnje, dnevno prelazi između 30 i 700km, nikad se ne zna. drugi automobil prelazi svaki dan 50-60 km, skoro pa nikada više od toga.
istog meseca kada izađe ova dacia kupujem je i menjam drugi automobil za električni.

Ursa Minor

pre 4 godine

(Zlatko, 4. mart 2020 15:19)

Naš mentalitet je takav da mnogi kupuju ne za sebe, nego baš za komšiju. Otuda komentari tipa "sramota bi me bilo du društvu kažem da vozim Dačiju", iako autori takvih komentara uglavnom lično nemaju ništa posebno da zamere Dačiji, osim brige šta će o njoj reći komšije.

Međutim, ti što kupuju kao za sebe, a ne za komšije, isto tako mogu biti iracionalni. Oni takođe umeju da kupe ono što im u stvari ne treba, a to su najčešće preveliki automobili, potpuno nepogodni za gradsku vožnju. Niko me ne može ubediti da je dobra kupovina auto od oko 5 metara dužine koji vlasnik vozi 90% vremena po Beogradu, čak i ako je jedini razlog kupovine bio da se baš taj i takav auto sviđa vlasniku.

Jedan od mojih ortaka je donedavno imao Forda Mondeo karavan. Ima kuću u Zemunu, Gornji grad, u jednoj maloj uličici. Taj auto je bio toliko dugačak da je zbog male širine ulice jedva uspevao da uđe i izađe na svoju kapiju. Čovek se sam smejao i pričao da ima utisak da manevriše nosačem aviona! Parkiranje po gradu je tek bilo posebna muka. A živi samo on i žena, deca već velika, odavno je gotovo sa zajedničkim letovanjima u Grčkoj. Niti je nekud išao na dugačke ture, niti je ikad nešto veće prevezao tim autom. Ali eto, bio je jeftin i veliki, pa ga je zato kupio!

Papageno

pre 4 godine

Када би био до 10-12.000€ узео бих га за посао јер свакодневно до посла и назад прелазим 50км, што значи да бих га са једним пуњењем возио 3-4 дана, скроз ок.
(Дигитални миш, 4. mart 2020 10:05)

Tačno. Ovo bi bilo odlično rešenje za nekog ko ima kuću, na primer, u Pančevu ili Sremčici, a svaki dan se vozi na posao u Beograd. Neka mesec ima u proseku 24 radna dana, to bi bilo nekih 1000 km mesečno, ili u grubo 60 do 80 litara goriva, zavisi od potrošnje auta koji ima, što bi bilo 80 do 100 evra za gorivo mesečno, računajući skromnu potrošnju.

Kilometar na struju bi mu sigurno došao mnogo jeftinije, a mogao bi da puni bateriju preko noći u svom dvorištu.

Mada, tu računicu bi mogla da pokvari alava država, sve zavisi kako će oporezovati električna vozila. Znam da kod nas mogu da se registruju hibridi, verovatno po istoj tarifi kao vozila sa sličnim SUS motorima, ali ne znam da li može i koliko košta registracija čisto električnog vozila.

Ako država napravi istu glupu grešku kao za vozila na plin, džaba ćemo krečiti sa strujom.

Zlatko

pre 4 godine

...To sto je kod nas potreba da imamo A6 , da vide komsije i da se vozikamo po gradu i jednom u 6 meseci izadjemo iz grada, to je vec problem neke druge vrste
(daki, 04. mart 2020 09:14)

Želja mi je da kupim novi auto, da odem u salon, zakažem test vožnju i nakon toga da kupim. Ako to bude, svakako ću se ispružiti koliko budem dugačak u tom trenutku. A6 neću kupiti jer je to nedostižno. Ako to bude, pa makar to bio i auto marke iz teksta, znaš koliko će me biti briga šta kažu komšije? Znam, mnogi će reći da za cenu novog Logana ili nove Fieste mogu da biram automobil 5, 7, 8, 10 godina star, ali draže mi je da kupim novo za novac koji budem imao na raspolaganju. A komšije? Baš me briga, kupujem za sebe ne za njih.

Gradimir

pre 4 godine

Ako ovo košta do 15.000 eur, matematika kaže da je na 5 godina uporediv sa troškovima polovnog dizelaša vrednosti oko 3.000 eur koji troši oko 6 litara u proseku i godišnjom kilometražom oko 20.000 km. Dizelaš će u tom periodu potrošiti 8-9.000 eur za gorivo, a EV oko 1.200-1.300 eur za struju (dizel 1.4 eur, 1 kWh 0,07 eur). Za EV će vam trebati više para, ali na kraju ostaje veća vrednost - ako ostane 40% - ostaje 6.000 eur, a za polovnjak možda 1.000-1.500 eur. Mislim da je ozbiljna mana mali kapacitet baterije, ali to je još uvek neminovno da bi se dobio jeftiniji EV. Što je veći kapacitet baterije, ređe imate potrebe da je punite, što znači da će vam duže trajati, jer litijumske baterije imaju predviđen broj od par hiljada ciklusa pre nego što im značajnije padne kapacitet. Ako je baterija manja i češće je punite pre ćete videti degradaciju. S druge strane, ako baterija ima dobro rešeno hlađenje i grejanje, punite je na kućnom, sporom, punjaču i retko na brzim punjačima kapacitet jako sporo opada. Obično je najviše u toku prve godine eksploatacije - 5-6%, a posle je to sporije, možda 1% godišnje. Dakle, ako ovaj auto kupite da bi ga vozili 10-ak godina pašće kapacitet na 80-ak %, što je i dalje sasvim upotrebljivo za gradsku vožnju, a pritom vam je uštedeo gomilu para koje bi dali na gorivo i servise.

Гаги

pre 4 godine

И нико да се брецне и напише: "Е, види га индијски "Рено Квид" на струју." ;)

Ако сви нешто пишемо про ил' контра, да напишем и ја: мени би овај "струјни" пасов'о само тако. Реално, ништа веће, опремљеније и "дометније" ми не треба. ...Што важи и за конвенционални "Квид".

GuA

pre 4 godine

Ovo ludilo sa ekološkim bombama kakve su električni automobili će uskoro stati, a kad stane biće cirkus svima koji su igrali na tu kartu.
(imperator, 4. mart 2020 07:51)

Hvala na obavestenju, sada smo znacajno pametniji ...

123321

pre 4 godine

Ako gradski automobili u boljoj opremi kostaju po 13-14.000e, koliko je realno da "trazimo" da ovaj potpuno elektricni auto istih dimenzija kosta 10.000e ?????

Neko iz dijaspore

pre 4 godine

Cemu kritike? Sve u svoje vreme. Ne treba zuriti. Svaka zemlja ima svoje probleme, izazove, mentalitet i ostalo sto ce za neke da potraje.
Predstavljanje bilo kakvog automobila na struju u Srbiji je kao promocija svinjetine u Teheranu. I jos kad cujem ovoga sto sipa 70 litara 'dizla' za 5 minuta ("i gotovo", kaze), i u tome vidi korist i razliku, dodje mi da provristim.
Elektricni auto je buducnost. Struja je cistija (sa sve proizvodnjom kako nje , tako i vozila i baterija) a i jeftinija, manji su troskovi odrzavanja (fakticki samo kocnice i gume) i sve je povoljnije.
Mi smo jos u kamenom dobu u Srbiji i to ce kod nas da dodje, ... kad dodje.
Ja vec drugu godinu vozim Nissan Leaf od firme i stavrno sam prezadovoljan.
Uz sve olaksice, i amortizaciju koji sam placam drzava ovde subvencionise, tako da je sve idealno. Imam samo zamerku da kada je hladno vreme, baterije ne mogu da isprate domet koji je u fabrickim specifikacijama. Oko 10-15 posto je manji domet (range) kad je temperatrura u minusu, ali ako racunate na to , onda to i nije problem. Inace, vozio sam i Teslu od kolege. San snova (ali i duplo skuplji, naravno, visa klasa)
Pozdrav iz Holandije.

Čitam i ne verujem

pre 4 godine

@Fan a ne fen, 4. mart 2020 07:12
Nisi morao da navodiš koliko kola imaš da bi nam objasnio to što si hteo. Bilo bi dovoljno samo da uporediš aktuelno vozilo, koje samo ti voziš, i navedeš kilometražu.
Ionako se lako da zaključiti da ne voziš lično ti sva četiri automobila. Nisi brate vozač šlepera ;)
Ali, nek si se ti nama pohvalio ovde.

imperator

pre 4 godine

Ono što se dešava u auto industriji me podseća na dešavanja i trendove u industriji mobilnih telefona. Počelo se sa ogromnim modelima, a onda je neko 'pametan' počeo da gura trend što manjih uređaja. Došli smo do modela, mislim neke Nokije koja staje na polovinu dlana. Svi vidimo kakvi su telefoni danas. Ovo ludilo sa ekološkim bombama kakve su električni automobili će uskoro stati, a kad stane biće cirkus svima koji su igrali na tu kartu.

Fan a ne fen

pre 4 godine

@Fan a ne fen, 4. mart 2020 07:12
Nisi morao da navodiš koliko kola imaš da bi nam objasnio to što si hteo. Bilo bi dovoljno samo da uporediš aktuelno vozilo, koje samo ti voziš, i navedeš kilometražu.
Ionako se lako da zaključiti da ne voziš lično ti sva četiri automobila. Nisi brate vozač šlepera ;)
Ali, nek si se ti nama pohvalio ovde.
(Čitam i ne verujem, 04. mart 2020 11:05)

Naravno da sam morao navesti za šta vozilo služi a nisam navodio ko vozi vozila jer ih vozi cela porodica. A vi gospodine pročitajte o čemu je poenta toga a ne kao svaki Srbin neka komsiji crkne krava a moja da bude ziva i zdrava. Klasična baraba koja nema ni biciklu a komentariše vozila na elektro pogon posto a ne zna nos da obriše.

Nemojdaidešmojomulicom

pre 4 godine

Hmmm, koliko pozitivnih komentara o ovom električnom, minijaturnom, nepostojećem tetrapaku koji jedva može da se dogega do 200 km. Baš me zanima kakvi bi komentari bili da ima značku Tesle.

dzoni

pre 4 godine

Ovo je u stvari kineski elektro auto koji za Renault taml pravi kineska fabrika.. Sad pitanje je dam ce da samo rebrendiraju I uvoze iz Kine ili ce sto je veca verovatno da dolaze delovi iz Kine pa da se sklapaju u Daciji da bi izbegli placanje Carine

Hakuna matata

pre 4 godine

Kakva struja i bakraci, muka mi kad treba da cekam sa se napuni mob, tablet, bojler itd... A ne jos i auto!
Nikad struja i baterije u auto

Nemojdaidešmojomulicom

pre 4 godine

Hmmm, koliko pozitivnih komentara o ovom električnom, minijaturnom, nepostojećem tetrapaku koji jedva može da se dogega do 200 km. Baš me zanima kakvi bi komentari bili da ima značku Tesle.

Hakuna matata

pre 4 godine

Kakva struja i bakraci, muka mi kad treba da cekam sa se napuni mob, tablet, bojler itd... A ne jos i auto!
Nikad struja i baterije u auto

imperator

pre 4 godine

Ono što se dešava u auto industriji me podseća na dešavanja i trendove u industriji mobilnih telefona. Počelo se sa ogromnim modelima, a onda je neko 'pametan' počeo da gura trend što manjih uređaja. Došli smo do modela, mislim neke Nokije koja staje na polovinu dlana. Svi vidimo kakvi su telefoni danas. Ovo ludilo sa ekološkim bombama kakve su električni automobili će uskoro stati, a kad stane biće cirkus svima koji su igrali na tu kartu.

EZeljko

pre 4 godine

Dok sam ziveo u Beogradu ziveo sam na periferiji, Banovo Brdo, sto je oko 8.5km od centra grada. Beograd u precniku ima recimo oko 30km. to je onako sa kraja na kraj. dakle ajde da kazemo da prosecni stanovnik Beograda predje dnevno 60km a predje manje. To znaci da bi punu bateriju morao da dopunjuje svaka tri dana, mozda i 4. A gde su osaLI GRADOVI. Srbiji trebaju punjaci i zabrana uvoza dizela i pomoc drzave kod kupovine polovnih i novih E auta. To ce se desiti samo je pitanje vrmena. Evo ideje: ograniciti cenu novih e auta na 30,000 eura i omoguciti kupcima pomoc od recimo 2,500 eura a kod polovnih do 1,500 eura. Kad vec drzava ne reaguje a morace kad dacija krene. Drzava ne treba da se bavi punjacima vec da omoguci privatnicima postavljanje istih bez ludacki potrebnih dozvola i dokumentacije, minimum. Instaliranje istih od elektricara sa licencom ako tako nesto postoji u Srbiji. Inace prosecno se u Srbiji prelazi verovatno manje, recimo 20km. Ovaj je idealni.

Fan a ne fen

pre 4 godine

Ovako stoji stanje što se tiče proseka kilometraže barem kod mene. Na 4 vozila koja imam prvo je lux auto 3 do 5 godina staro koje koristim za putovanje predjem 35 hiljada godisnje. Drugo je mali gradski auto Samo za grad sa njim predjemo oko 40 hiljada. Treći je karavan za posao on predje oko 60 hiljada i imam jedan 25 godina star kupe koji predje 5 hiljada ali mi je zao da ga prodam da male pare pa ga klinac vozi kada ide u grad u izlazak. Znači da bi mi na svim autima osim na ovom za putovanje bilo dovoljno ovih 200 kilometara dometa. Ko god da kaže da nebi bilo verovatno ne prati kilometrazu svoju.

ne lipši magare do zelene trave

pre 4 godine

Da rezimiramo..."koncept vozilo".... "na tržištu ne pre 2021".... "može da predje preko 200km"...

E pa i mi ćemo dobiti Fruškogorski koridor (ministarka 2016te najavila početak gradnje u 2017oj a još ni jedan ašov nije udaren)...biće najlepši na Balkanu...moći ćemo do Rume za manje od pola sata vožnje....ali ne pre 2025...

Cinique

pre 4 godine

Sve to zvuči kul, kušti i lavli-džabli dok se ne dođe do cene i cene ovde. Cena u Kini nečeg sličnog mi ne znači savršeno ništa; niti ću da ga kupujem u Kini, niti da registrujem, ni da punim i vozim. A nisam ni Kinez.

Ahtung

pre 4 godine

Ovakvi auti su najpotrebniji u velikim gradovima zbog veoma zagađenog vazduha. Ironija je da su upotrebljivi jedino na selu i u nekoj palanci, jer u Beogradu jednostavno nemaš gde da ih ukopčaš na struju.

Kobaja Grande

pre 4 godine

Ako cena ove male Dacije bude do 10.000eur - kupujem odmah, jer nema bolje za grad.

1) Racunica za 8 godina eksploatacije, potrosnja 6 litara benzina (slican mali auto sa benzinskim motorom), sa 10.000km godisnje:
8x600=4.800 litara x 150din = 720.000din

2) Racunica za 8 godina, struja, sa 10.000km godisnje i 100 punjenja:
8x100punjenja = 800x200din = 160.000din.

Dakle, ocekivana usteda u gorivu za 8 godina eksploatacije iznosi ugrubo 560.000din, tj. skoro 5.000eur.

Maltezer

pre 4 godine

"200 km, celih, wow, wrummmmm
(Golobradi, 03. mart 2020 19:38)"

Automobil dužine 3.73m (punto 1 je duži!) ljudi čak i u Srbiji ne koriste za dugačka putovanja, već uglavnom za gradsku vožnju. Znači, za svakodnevnu vožnju više nego dovoljno. Čak i zimi i kad posle 5-6 godina kapacitet baterija opadne za 20%, i još se napuni na samo 70-80% i dalje može preći 100km što je dovoljno ili za vožnju po lokalu ili čak i za odlazak (i povratak) u susedno mesto udaljeno 30-40 km... Za duže vožnje se ionako kupuje krstarica 4.5+m dužine.

Fan a ne fen

pre 4 godine

@Fan a ne fen, 4. mart 2020 07:12
Nisi morao da navodiš koliko kola imaš da bi nam objasnio to što si hteo. Bilo bi dovoljno samo da uporediš aktuelno vozilo, koje samo ti voziš, i navedeš kilometražu.
Ionako se lako da zaključiti da ne voziš lično ti sva četiri automobila. Nisi brate vozač šlepera ;)
Ali, nek si se ti nama pohvalio ovde.
(Čitam i ne verujem, 04. mart 2020 11:05)

Naravno da sam morao navesti za šta vozilo služi a nisam navodio ko vozi vozila jer ih vozi cela porodica. A vi gospodine pročitajte o čemu je poenta toga a ne kao svaki Srbin neka komsiji crkne krava a moja da bude ziva i zdrava. Klasična baraba koja nema ni biciklu a komentariše vozila na elektro pogon posto a ne zna nos da obriše.

Čitam i ne verujem

pre 4 godine

@Fan a ne fen, 4. mart 2020 07:12
Nisi morao da navodiš koliko kola imaš da bi nam objasnio to što si hteo. Bilo bi dovoljno samo da uporediš aktuelno vozilo, koje samo ti voziš, i navedeš kilometražu.
Ionako se lako da zaključiti da ne voziš lično ti sva četiri automobila. Nisi brate vozač šlepera ;)
Ali, nek si se ti nama pohvalio ovde.

Mile bravar

pre 4 godine

Lep automobil, uz nisku cenu za grad više nego super, pogotovo za manje firme čija kola se dosta vrte po lokalu, bravo za Daciu

Dragan

pre 4 godine

Prvi put sam pomislio da bi neki el. auto mogao da meni ima smisla. Izgleda fino, za grad taman dimenzije i domet. Pretpostavljam da će cena biti 15-20 hiljada evra, što je odlično

preskocili zamku

pre 4 godine

U Kina 8.000eur. Znači, biće ovde 15.000eur
(Dule, 3. mart 2020 20:31)

VW Up ce biti 16.000e, morace Dacia dosta jeftinije

Miloš

pre 4 godine

dva autlmobila imam, jednim prelazim oko 30000 godišnje, dnevno prelazi između 30 i 700km, nikad se ne zna. drugi automobil prelazi svaki dan 50-60 km, skoro pa nikada više od toga.
istog meseca kada izađe ova dacia kupujem je i menjam drugi automobil za električni.

daki

pre 4 godine

Eto nama u komentarima opet nasih strucnjaka.Ni ovaj auto im ne odgovara, mali je po dimenzijama, mali domet...Zasto neko ne napravi samo za Srbiju EV auto sa dometom od 1000km i da kosta najvise 10.000e, da ima komfornih 5 mesta i gepek od 500l , i da je u enterijeru sve meko . Dragi moji, u ostatku sveta vlada potpuno drugacije razmisljanje o koriscenju automobila i svrsi istog. Ova Dacia je tacno napravljena za ono sto treba, da covek ode na posao i vrati se, i tako 3-4 dana pa onda na punjac. I sve to po povoljnijoj ceni . Ili prevedeno u Srbiji, da mozda i celu nedelju odlazi na posao, u market , u kafic, i onda da napuni. Znaci svima bi nam odgovarao za svakodnevne potrebe. To sto je kod nas potreba da imamo A6 , da vide komsije i da se vozikamo po gradu i jednom u 6 meseci izadjemo iz grada, to je vec problem neke druge vrste

dzoni

pre 4 godine

Ovo je u stvari kineski elektro auto koji za Renault taml pravi kineska fabrika.. Sad pitanje je dam ce da samo rebrendiraju I uvoze iz Kine ili ce sto je veca verovatno da dolaze delovi iz Kine pa da se sklapaju u Daciji da bi izbegli placanje Carine

Aleksandar

pre 4 godine

@kobaja grande Nisi u cenu uracunao servis koji je oko 20k godisnje, manje delova koji mogu da crknu i ostalo. Ustedis koliko si ga platio na kraju, bukvalno.

Дигитални миш

pre 4 godine

Када би био до 10-12.000€ узео бих га за посао јер свакодневно до посла и назад прелазим 50км, што значи да бих га са једним пуњењем возио 3-4 дана, скроз ок.

GuA

pre 4 godine

Ovo ludilo sa ekološkim bombama kakve su električni automobili će uskoro stati, a kad stane biće cirkus svima koji su igrali na tu kartu.
(imperator, 4. mart 2020 07:51)

Hvala na obavestenju, sada smo znacajno pametniji ...

123321

pre 4 godine

Ako gradski automobili u boljoj opremi kostaju po 13-14.000e, koliko je realno da "trazimo" da ovaj potpuno elektricni auto istih dimenzija kosta 10.000e ?????

Neko iz dijaspore

pre 4 godine

Cemu kritike? Sve u svoje vreme. Ne treba zuriti. Svaka zemlja ima svoje probleme, izazove, mentalitet i ostalo sto ce za neke da potraje.
Predstavljanje bilo kakvog automobila na struju u Srbiji je kao promocija svinjetine u Teheranu. I jos kad cujem ovoga sto sipa 70 litara 'dizla' za 5 minuta ("i gotovo", kaze), i u tome vidi korist i razliku, dodje mi da provristim.
Elektricni auto je buducnost. Struja je cistija (sa sve proizvodnjom kako nje , tako i vozila i baterija) a i jeftinija, manji su troskovi odrzavanja (fakticki samo kocnice i gume) i sve je povoljnije.
Mi smo jos u kamenom dobu u Srbiji i to ce kod nas da dodje, ... kad dodje.
Ja vec drugu godinu vozim Nissan Leaf od firme i stavrno sam prezadovoljan.
Uz sve olaksice, i amortizaciju koji sam placam drzava ovde subvencionise, tako da je sve idealno. Imam samo zamerku da kada je hladno vreme, baterije ne mogu da isprate domet koji je u fabrickim specifikacijama. Oko 10-15 posto je manji domet (range) kad je temperatrura u minusu, ali ako racunate na to , onda to i nije problem. Inace, vozio sam i Teslu od kolege. San snova (ali i duplo skuplji, naravno, visa klasa)
Pozdrav iz Holandije.

B. Z.

pre 4 godine

Koji mu je top speed, ako moze da razvije 80-100 sa 2 putnika i ako kosta ispod 10k onda je ovo pun pogodak, pa makar bila napravljena od plastike kvaliteta pakovanja za pavlaku. Inace 200km znaci realno 100-150 je i vise nego dovoljno za gradske potrebe vecine ljudi. Verujem da se ovakav auto jako brzo isplati ako imate garazu i punite nocu. Msl da citroen pravi ovako nesto vrv sam to i procitao na ovom sajtu tako da je ovo renoov odgovor.

Pop

pre 4 godine

Baš sam iznenađen, auto je odlično dizajniran, a cijena, ako bude oko 10,12 hiljada iz neke subvencije, stvarno pun pogodak za BG!

Meni je 200km 10 X do dgra i nazad, neka bude i 7, dobro je!

Hehe

pre 4 godine

Eto neko je konacno napravio pravu stvar cisto za grad. Dovoljan domet, mali, deluje da ima dovoljnu visinu da se lepo sedi, vizuelno ok. Nek odrade bezbednost kako treba i ulazi u uzi izbor kod mene.

Гаги

pre 4 godine

И нико да се брецне и напише: "Е, види га индијски "Рено Квид" на струју." ;)

Ако сви нешто пишемо про ил' контра, да напишем и ја: мени би овај "струјни" пасов'о само тако. Реално, ништа веће, опремљеније и "дометније" ми не треба. ...Што важи и за конвенционални "Квид".

Gradimir

pre 4 godine

Ako ovo košta do 15.000 eur, matematika kaže da je na 5 godina uporediv sa troškovima polovnog dizelaša vrednosti oko 3.000 eur koji troši oko 6 litara u proseku i godišnjom kilometražom oko 20.000 km. Dizelaš će u tom periodu potrošiti 8-9.000 eur za gorivo, a EV oko 1.200-1.300 eur za struju (dizel 1.4 eur, 1 kWh 0,07 eur). Za EV će vam trebati više para, ali na kraju ostaje veća vrednost - ako ostane 40% - ostaje 6.000 eur, a za polovnjak možda 1.000-1.500 eur. Mislim da je ozbiljna mana mali kapacitet baterije, ali to je još uvek neminovno da bi se dobio jeftiniji EV. Što je veći kapacitet baterije, ređe imate potrebe da je punite, što znači da će vam duže trajati, jer litijumske baterije imaju predviđen broj od par hiljada ciklusa pre nego što im značajnije padne kapacitet. Ako je baterija manja i češće je punite pre ćete videti degradaciju. S druge strane, ako baterija ima dobro rešeno hlađenje i grejanje, punite je na kućnom, sporom, punjaču i retko na brzim punjačima kapacitet jako sporo opada. Obično je najviše u toku prve godine eksploatacije - 5-6%, a posle je to sporije, možda 1% godišnje. Dakle, ako ovaj auto kupite da bi ga vozili 10-ak godina pašće kapacitet na 80-ak %, što je i dalje sasvim upotrebljivo za gradsku vožnju, a pritom vam je uštedeo gomilu para koje bi dali na gorivo i servise.

posmatrač

pre 4 godine

Ako ga uporedimo sa onim malim Amijem od pre neki dan, ovo ipak deluje mnogo ozbiljnije, a opet i ne toliko skuplje. Onako, možda i prava mera, ne samo za grad, već i za okolinu.

Zlatko

pre 4 godine

...To sto je kod nas potreba da imamo A6 , da vide komsije i da se vozikamo po gradu i jednom u 6 meseci izadjemo iz grada, to je vec problem neke druge vrste
(daki, 04. mart 2020 09:14)

Želja mi je da kupim novi auto, da odem u salon, zakažem test vožnju i nakon toga da kupim. Ako to bude, svakako ću se ispružiti koliko budem dugačak u tom trenutku. A6 neću kupiti jer je to nedostižno. Ako to bude, pa makar to bio i auto marke iz teksta, znaš koliko će me biti briga šta kažu komšije? Znam, mnogi će reći da za cenu novog Logana ili nove Fieste mogu da biram automobil 5, 7, 8, 10 godina star, ali draže mi je da kupim novo za novac koji budem imao na raspolaganju. A komšije? Baš me briga, kupujem za sebe ne za njih.

Papageno

pre 4 godine

Када би био до 10-12.000€ узео бих га за посао јер свакодневно до посла и назад прелазим 50км, што значи да бих га са једним пуњењем возио 3-4 дана, скроз ок.
(Дигитални миш, 4. mart 2020 10:05)

Tačno. Ovo bi bilo odlično rešenje za nekog ko ima kuću, na primer, u Pančevu ili Sremčici, a svaki dan se vozi na posao u Beograd. Neka mesec ima u proseku 24 radna dana, to bi bilo nekih 1000 km mesečno, ili u grubo 60 do 80 litara goriva, zavisi od potrošnje auta koji ima, što bi bilo 80 do 100 evra za gorivo mesečno, računajući skromnu potrošnju.

Kilometar na struju bi mu sigurno došao mnogo jeftinije, a mogao bi da puni bateriju preko noći u svom dvorištu.

Mada, tu računicu bi mogla da pokvari alava država, sve zavisi kako će oporezovati električna vozila. Znam da kod nas mogu da se registruju hibridi, verovatno po istoj tarifi kao vozila sa sličnim SUS motorima, ali ne znam da li može i koliko košta registracija čisto električnog vozila.

Ako država napravi istu glupu grešku kao za vozila na plin, džaba ćemo krečiti sa strujom.

Me, myself and I

pre 4 godine

Šta bi sa onom pričom o subvencijama? Februar prođe...
Čim zagađenje nije glavna tema u svim novinama, nema ni mera za ublažavanje istog.

Ursa Minor

pre 4 godine

(Zlatko, 4. mart 2020 15:19)

Naš mentalitet je takav da mnogi kupuju ne za sebe, nego baš za komšiju. Otuda komentari tipa "sramota bi me bilo du društvu kažem da vozim Dačiju", iako autori takvih komentara uglavnom lično nemaju ništa posebno da zamere Dačiji, osim brige šta će o njoj reći komšije.

Međutim, ti što kupuju kao za sebe, a ne za komšije, isto tako mogu biti iracionalni. Oni takođe umeju da kupe ono što im u stvari ne treba, a to su najčešće preveliki automobili, potpuno nepogodni za gradsku vožnju. Niko me ne može ubediti da je dobra kupovina auto od oko 5 metara dužine koji vlasnik vozi 90% vremena po Beogradu, čak i ako je jedini razlog kupovine bio da se baš taj i takav auto sviđa vlasniku.

Jedan od mojih ortaka je donedavno imao Forda Mondeo karavan. Ima kuću u Zemunu, Gornji grad, u jednoj maloj uličici. Taj auto je bio toliko dugačak da je zbog male širine ulice jedva uspevao da uđe i izađe na svoju kapiju. Čovek se sam smejao i pričao da ima utisak da manevriše nosačem aviona! Parkiranje po gradu je tek bilo posebna muka. A živi samo on i žena, deca već velika, odavno je gotovo sa zajedničkim letovanjima u Grčkoj. Niti je nekud išao na dugačke ture, niti je ikad nešto veće prevezao tim autom. Ali eto, bio je jeftin i veliki, pa ga je zato kupio!