Petak, 03.01.2020.

13:10

Jedan retrovizor umesto tri – da li biste mogli da se naviknete? FOTO

Izvor: B92

Jedan retrovizor umesto tri – da li biste mogli da se naviknete? FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 4 godine

Tokom gledanja u spoljne retrovizore vidimo i "mrtav ugao" i dobijamo bolju sirinu i osecaj za prostor sa strane. Ovo samo gledaj pravo i teraj

Dejan

pre 4 godine

Auto mi pun elektronike, sve zastite imam. Sija mi instrument tabla kao novogodisnja jelka. Sve znam da koristim, u voznji napred, u voznji nazad, u prakiranju... Bas sve. Auto mi ima dve ipo hiljade kubika, ide dvesta kao iz sale. Samo cekam kada cu da zavrsim u crnoj hronici. Stavi mi limitator umesto svih tih savremenih elektronskih gluposti, nedaj mi da poginem ili da ubijem nekoga umesto sto me hrabris svim tim glupostima da stisnem gas. Uvedite polaganje na Jugu, da narod nauci da vozi. A ne da polazu na dizelasu od hiljadu i osamsto kubika, ubaci u brzinu i pusti kvacilo, ne mozes ga ugasiti nema sile. Ej bre, deca nepismena, nema taj pojma gde mu ide auto, on ceka da pocne da pisti senzor. Sahranismo pola Srbije. Cast svima, ali generalno imamo problem.

s4

pre 4 godine

kamere su bolje posto postoje infra red kamere koje vide i u mraku. po noci kod parkiranja u neosvetljenim ulicama retrovizori su beskorisni. u mercedesu mi se strasno svidela kamera napred koja prati pesake i kad ga uoci upali se na istrument tabli mnogo je prakticno i bezbedno. vecina parking senzora ne moze da uoci male objekte kao sto su stubici ili držaci za bicikla. za kameru je potrebno privikavanje ali je mnogo prakticnije pogotovo one sto nude prikaz 360°
ali ovaj tip resenja mi se ne svidja jednostavno mali je to ekran za tri slike plus ti ako gledas gore ne vidis gde ti je prednji kraj auta.

Miladin

pre 4 godine

Nece to skoro, jer ovi sto bi vozili na VR naocare se i dalje vozaju na zadnjem sedistu tatinog renaulta. Slicno je i sa kupcima EV, uglavnom nemaju ni za pogacice, zaboravite burek. Njihovo vreme ce doci, ali za 20ak godina. Oni sto se danas pitaju ne zele te promene, ponuda i potraznja su zakon, zao mi djeco, al se za sledecu deceniju, dve, samo se mi pitamo, jer samo mi mozemo otici u radnju i na kredit il kes pljunuti 20hiljada na auto kakvo zelimo. Tacka, vozim atmosverca od 2 l i 5 brzina, zdravo, ne pitam svoju djecu

Milan

pre 4 godine

Nedavno sam sa prijateljima raspravljao da li je bolja kamera nazad ili parking senzori. Senzori jednoglasno odneli pobedu, daju bolji osećaj rastojanja.
Po svemu iznetom, izgleda da i retrovizori odnose glatku pobedu nad kamerama.

ponavljač

pre 4 godine

Neki dan mi otpalo ogledalo sa desnog retrovizora. Dotad nisam imao pojma koliko često gledam u retrovizore. Jedva sam vozio taj dan.

Nikola

pre 4 godine

Nije definisano sa koliko inča, koje rezolucije, koliko kamera, optički i digitalni zum... Koja glupost. Bez ogledala nema ništa.

Balkan boy

pre 4 godine

Nemam poverenja u voznji sa soferima koji koriste samo ogledala,bez pogleda preko ramena nema preglednosti,a sama pozicuja ovih ogledala je losa.

Matori Kesa

pre 4 godine

Kao vozac kamiona mogu da kazem da bih voleo da imam umesto levog retrovizora neki ekran - putevi su uski pa su sanse za kidanje levog ogledala solidne - a znalacka voznja podrazumeva oprez bez obzira na vrstu pomagala u vozilu - i kao sto je rekao jedan stari As - postuj krivinu pa smanji brzinu ! Postuj propise i uvek imaj sitno za policiju !

Giovanni

pre 4 godine

Uskoro ćemo da nosimo i VR naočare u kolima. Najbolje ukinuti lične automobile i uvesti isključivo autonomne na iznajmljivanje da korporacije zarađuju još više. E gde mi idemo... Žao mi ove dece. Mi smo naj...li a kako će tek oni. Užas.
(Samo virtuelno, 03. januar 2020 17:37)
Najbolje je da svima stave VR naočare i da se niko ne vozi nigde nego sedi prosto na jednom mestu i vozi virtuelno, naročito ovi što vole da popiju, pa neka se “vozaju” koliko hoće....

Giovanni

pre 4 godine

@ja: ja kažem da ne valja, a sada da li je 2d ili 4d i da dalje filozofiramo o dodatnim senzorima i distancama, bespredmetno je. Ogledalo taj posao završava odlično i jako je prosto pri tom (i jeftino tj. jeftnije od svakog sistema sa kamerom), ovo je novotarija, novotarije radi...

Stefan

pre 4 godine

Ovo ide u korist srbima više ne mogu da nas optužuju da ne gledamo 3 ogledala već samo jedno :)

Inače probao auto sa ovim i nije stvar navike već zaista nije praktično i na sve to u toku noći je bas užas kao u bunkeru nepreglednom.

A najgore je što čovek refleksno gleda desno kada misli da ima opasnost sa desne strane samim tim je logično da tu bude ogledalo.

Ne znam mozda sam ja balkanska seljacina ali ovo je 'uveli smo nešto novo' 0nije bitno što nema smisla novo je kupi auto.

Poz

Aktros

pre 4 godine

Imao sam priliku da vozim novi Mercedes Benz Aktros urpavo sa digitalnim ogledalima...Uzas zivi, pogotovo u sumrak i nocu...prosto se izgub percepcija gde si kada gledas na digitalno ogledalo. Nisam samo ja imao problema nego i drugi vozaci, koji imaju mnogooo vise km od mene, za njih sam amater... JEdnsotavno se ljud zale na ta digitalna ogledala koja forsira MB iz nekog njima znanog razloga u novom aktrosu...

ja

pre 4 godine

@ (Giovanni, 03. januar 2020 13:34)

Ti si meni apsolutni kralj, majke mi! Ne možeš da proceniš dubinu sa kamere, jer daje 2d sliku? A kakvu "sliku" daje retrovizor? 4d? I retrovizor i slika sa ekrana daju apsolutno isto - 2d prikaz. S tim da kamera može da ima daleko više opcija, jer može da daje bolju sliku u noćnim uslovima, a ako ima senzore za merenje daljine, može na ekranu da ti prikaže i referentne tačke pomoću kojih ćeš daleko bolje da se orijentišeš, nego u slučaju retrovizora.

ja

pre 4 godine

Ja bih, itekako, mogao da se naviknem. Ne vodim puno računa o kolima i suviše sam lenj da ispravljam sitne nedostatke na vozilu. Godinama mi je bilo slomljeno ogledalo u levom retrovizoru, tako da ga nisam ni koristio (izuzev kod parkiranja u rikverc). I dan-danas, tokom vožnje, gotovo isključivo se oslanjam na centralni retrovizor, tako da je meni ovo genijalna ideja...

dzo

pre 4 godine

Digitalni retrovizori nece zaziveti skoro iz prostog razloga jer su 2D slike.. Kad gledas u put oci su ti fokusirane na daljinu, kad pogledas u retrovizor oci ne moraju da se refokusiraju jer ogledalo samo reflektuje sliku I ona I dalje ima dubini tj oci ti I dalje gledaju u daljinu.. Dok kad pogledas u sliku sa kamere gledas 2D sliku ispred sebe I oci mora da se refokusiraju na blizinu I zato trebe Neko vreme dovoljno da ti ne mozes da brzo ocenis daljinu vozila..tako isto normalan retrovizor ti daje bas onakvu sliku kakvu je napolju tj kao sto je I gledas kroz staklo Dok slika iz kamere uvek ce biti drugacija ili tamnija, ili svetlija..nikad ista tako da opet oci I mozak opet moraju da rade dodatno.
Jedina korisna stvar kod Kamera su 360 kamere za parkiranje koje ti daju sliku odozgo.. Probao Sam sve te sisteme I Jedina ta je korisna I voleo bih da Imam u svom autu.

Samo virtuelno

pre 4 godine

Uskoro ćemo da nosimo i VR naočare u kolima. Najbolje ukinuti lične automobile i uvesti isključivo autonomne na iznajmljivanje da korporacije zarađuju još više. E gde mi idemo... Žao mi ove dece. Mi smo naj...li a kako će tek oni. Užas.

nije mile veverica

pre 4 godine

Verovatno: da.
Ali ne bih pozeleo. Lepo covek opisa situacije iz svog iskustva sa toyotom.
Ako mogu da biram, radije bih kao i do sada.
Prirodno je da se blago okrenes i vidis sta se dogadja sa te strane.

je-bote

pre 4 godine

Najsrećnije rešenje bi bilo da neki ekran stoji iznad instrument table, eventualno na sredini iznad centralne konzole, od koga bi stvarno bilo neke koristi. Svako skretanje pogleda u stranu su izgubljene sekunde i prilagođavanje sociva ociju na razlicite percepcije. Dotle se vozilo nekontrolisano krece. Ta jedna sekunda dok covek ne prati put, gledajuci u retrovizor, ume da bude nekad presudna.

Gentex i Aston Martin su bas promasili sa ovom idejom, gore, dole, levo, desno. Luta pogled i oci se vise naprežu.

Cak i ona ideja i realizacija ekrana kao retrovizora na A stubu je daleko bolje resenje, sa dvostrukom ulogom, koja moze da ucini da A stub bude "krozvidan" :-)

Sima

pre 4 godine

Što se tiče mehanike zakrivljena panorama i dva spoljna eliminišu mrtav ugao, daju dobar utisak o prostoru okolo, a nešto ovako traži vremena za privikavanje jer nemaš utisak prostora odmah. Ako je potrbna koncentracija i izoštravanje pogleda onda to remeti glavnu prednost a to je ne skretanje pogleda sa vozila ispred.

Pera

pre 4 godine

Oko brže reaguje kad pogledate na levo ili desno pa vratite pogled pravo. Ovako treba glavu pidiči i izoptriti vid na malu sličicu pa vratiti pogled naoted i izoštriti sliku. Previše vremena, pogotovo za one koji nose naočare, a takvih nas je sve više. Samim tim biće smanjena sigurnost, naročito vozača početnika
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Očekivajući, 3. januar 2020 13:31)

Pričaš gluposti. Evo i ja nosim naočare, i zbog njih periferni vid skoro i da nemam. Baš zbog toga mi smeta što moram da okrenem glavu levo i desno kad hoću da gledam u retrovizore, lakše mi je da gledam u srednji jer sam ga lepo podesio pa ne moram da pomeram glavu.

XXL

pre 4 godine

Mislim mašta IT stručnjaka nema granicu ali i koja daje dizajnerima u autoindustriji inovacije. Da li to običan čovek može da savlada i bude izvrsno obučen da koristi sve tehnološke napredne inovacije ako su one zbilja potrebne da bi se automobil lakše i sigurnije vozio. Naravno NE može. Većina koja i kupi novo, a ne polovno kao kod nas 'napredno' vozilo 80% od toga isključi jer ne može i ne zna da kordinira i upravlja takvim automobilom ali se uglavnom u sve 'razumeju' što reče jedan majstor svi voze - 'manuelno'. No dobro .

asi

pre 4 godine

glupost... jer kada gledam u levi retrovizor, treba mi pola sekunde samo da vidim preko ramena i donesem odluku koja izuzetno vazna nekada, a ako gledam u ogledalo, duze traje proces sto moze da kosta mene i druge ljude u saobracaju zivota

pa

pre 4 godine

Ja sam za i za kurblu umesto kljuca, to je za prave alfa muzjake i dobre vozace (kljuc za zene - devojcice, eventualno) a ne ovo sokocalo! Sta ce mi kamera kad imam oko sokolovo, jabuku na svadbi iz prve sam pogodio i to gledajuci unazad u spoljasnji retrovizor golfa 2. Jos puska nosila dole desno.

EU Citizen

pre 4 godine

Ne želim da se navikavam, koristim kamere već godinama za parkiranje i ne verujem im. Ne verujem digitalnim tehnologijama i elektronici u autu, što je toga manje to bolje, naročito kada se radi o nečemu što direktno utiče na vožnju i bezbednost. Ovi tableti za kontrolu gomile stvari umesto prekidača koji mogu da se napipaju i hlasovne komande, nepouzdane kao i na telefonima, to se prvo isključuje, posebna su priča i posebno ludilo, zbog toga ću uskoro početi da kupujem samo polovne automobile, mada još ima poneki normalan brend i modeli, hvala bogu :)) Pritom uopšte nisam tehnofob, naprotiv, samo mislim da je to, kao i sa elektroautomobilima, naislno guranje zbog trenda ili neke sulude ekofašističke ili neokomunističke ideologije, tehnologija koje nisu potpuno spremne i pogodne za upotrebu.

Todor

pre 4 godine

Ako svetli u mraku, kako kaže jedan ovde, onda to nije dobro. Noću smeta i mnogo svetla na instrumentima, pogovu ako su jarkih boja... Ja noću smanjim intezitet svetla na tabli, zamara oči pri dužoj vožnji.

Giovanni

pre 4 godine

Ne valja ljudi, verujte mi. Vozim novu Toyotu Rav4 koja ima opciju digitalnog srednjeg retrovizora u kabini, koji projektuje sliku sa kamere koja je iza zadnjeg prozora. Sjajno je kada je ceo gepek pun i kada se ne vidi nista na obicnom retrovizoru, takodje, kamera je u vozilu i zadnji brisac cisti staklo i u njenom delu, tako da se realni ne prlja kao ostale kamere koje su napolju. Evo nekoliko nedostataka. Slika na kameri nema dubinu i neprirodno je gledati na retrovizor jer se oci teze naviknu. Daje 2d sliku desavanja iza i teze je proceniti distancu (narocito koliko brzo se priblizava vozilo iza). Po mraku je jedva upotrebljiva zbog velikog suma. Svetla se vide, ali je sve okolo prilicno mrljavo, ovo narocito dolazi do izrazaja po kisi i vlaznom vremenu. Sledece, svaki ekran ima pozadinsko osvetljenje, pa tako i ovaj realno sija u mraku sto zna da smeta i napreze vid. I konacno, ovo dosta zbunjuje vozila koja prilaze iza jer i oni vide taj ekran. Nisu ovo nepremostive prepreke i realno se moze voziti tako, ali je ogledalo kao resenje em jednostavnije, em jeftinije em super zavrsava posao evo pa vise od jednog veka. Sto prosto kad moze komplikovano...

Očekivajući

pre 4 godine

Oko brže reaguje kad pogledate na levo ili desno pa vratite pogled pravo. Ovako treba glavu pidiči i izoptriti vid na malu sličicu pa vratiti pogled naoted i izoštriti sliku. Previše vremena, pogotovo za one koji nose naočare, a takvih nas je sve više. Samim tim biće smanjena sigurnost, naročito vozača početnika

Giovanni

pre 4 godine

Ne valja ljudi, verujte mi. Vozim novu Toyotu Rav4 koja ima opciju digitalnog srednjeg retrovizora u kabini, koji projektuje sliku sa kamere koja je iza zadnjeg prozora. Sjajno je kada je ceo gepek pun i kada se ne vidi nista na obicnom retrovizoru, takodje, kamera je u vozilu i zadnji brisac cisti staklo i u njenom delu, tako da se realni ne prlja kao ostale kamere koje su napolju. Evo nekoliko nedostataka. Slika na kameri nema dubinu i neprirodno je gledati na retrovizor jer se oci teze naviknu. Daje 2d sliku desavanja iza i teze je proceniti distancu (narocito koliko brzo se priblizava vozilo iza). Po mraku je jedva upotrebljiva zbog velikog suma. Svetla se vide, ali je sve okolo prilicno mrljavo, ovo narocito dolazi do izrazaja po kisi i vlaznom vremenu. Sledece, svaki ekran ima pozadinsko osvetljenje, pa tako i ovaj realno sija u mraku sto zna da smeta i napreze vid. I konacno, ovo dosta zbunjuje vozila koja prilaze iza jer i oni vide taj ekran. Nisu ovo nepremostive prepreke i realno se moze voziti tako, ali je ogledalo kao resenje em jednostavnije, em jeftinije em super zavrsava posao evo pa vise od jednog veka. Sto prosto kad moze komplikovano...

Očekivajući

pre 4 godine

Oko brže reaguje kad pogledate na levo ili desno pa vratite pogled pravo. Ovako treba glavu pidiči i izoptriti vid na malu sličicu pa vratiti pogled naoted i izoštriti sliku. Previše vremena, pogotovo za one koji nose naočare, a takvih nas je sve više. Samim tim biće smanjena sigurnost, naročito vozača početnika

Dejan

pre 4 godine

Auto mi pun elektronike, sve zastite imam. Sija mi instrument tabla kao novogodisnja jelka. Sve znam da koristim, u voznji napred, u voznji nazad, u prakiranju... Bas sve. Auto mi ima dve ipo hiljade kubika, ide dvesta kao iz sale. Samo cekam kada cu da zavrsim u crnoj hronici. Stavi mi limitator umesto svih tih savremenih elektronskih gluposti, nedaj mi da poginem ili da ubijem nekoga umesto sto me hrabris svim tim glupostima da stisnem gas. Uvedite polaganje na Jugu, da narod nauci da vozi. A ne da polazu na dizelasu od hiljadu i osamsto kubika, ubaci u brzinu i pusti kvacilo, ne mozes ga ugasiti nema sile. Ej bre, deca nepismena, nema taj pojma gde mu ide auto, on ceka da pocne da pisti senzor. Sahranismo pola Srbije. Cast svima, ali generalno imamo problem.

ponavljač

pre 4 godine

Neki dan mi otpalo ogledalo sa desnog retrovizora. Dotad nisam imao pojma koliko često gledam u retrovizore. Jedva sam vozio taj dan.

dzo

pre 4 godine

Digitalni retrovizori nece zaziveti skoro iz prostog razloga jer su 2D slike.. Kad gledas u put oci su ti fokusirane na daljinu, kad pogledas u retrovizor oci ne moraju da se refokusiraju jer ogledalo samo reflektuje sliku I ona I dalje ima dubini tj oci ti I dalje gledaju u daljinu.. Dok kad pogledas u sliku sa kamere gledas 2D sliku ispred sebe I oci mora da se refokusiraju na blizinu I zato trebe Neko vreme dovoljno da ti ne mozes da brzo ocenis daljinu vozila..tako isto normalan retrovizor ti daje bas onakvu sliku kakvu je napolju tj kao sto je I gledas kroz staklo Dok slika iz kamere uvek ce biti drugacija ili tamnija, ili svetlija..nikad ista tako da opet oci I mozak opet moraju da rade dodatno.
Jedina korisna stvar kod Kamera su 360 kamere za parkiranje koje ti daju sliku odozgo.. Probao Sam sve te sisteme I Jedina ta je korisna I voleo bih da Imam u svom autu.

pa

pre 4 godine

Ja sam za i za kurblu umesto kljuca, to je za prave alfa muzjake i dobre vozace (kljuc za zene - devojcice, eventualno) a ne ovo sokocalo! Sta ce mi kamera kad imam oko sokolovo, jabuku na svadbi iz prve sam pogodio i to gledajuci unazad u spoljasnji retrovizor golfa 2. Jos puska nosila dole desno.

nije mile veverica

pre 4 godine

Verovatno: da.
Ali ne bih pozeleo. Lepo covek opisa situacije iz svog iskustva sa toyotom.
Ako mogu da biram, radije bih kao i do sada.
Prirodno je da se blago okrenes i vidis sta se dogadja sa te strane.

Stefan

pre 4 godine

Ovo ide u korist srbima više ne mogu da nas optužuju da ne gledamo 3 ogledala već samo jedno :)

Inače probao auto sa ovim i nije stvar navike već zaista nije praktično i na sve to u toku noći je bas užas kao u bunkeru nepreglednom.

A najgore je što čovek refleksno gleda desno kada misli da ima opasnost sa desne strane samim tim je logično da tu bude ogledalo.

Ne znam mozda sam ja balkanska seljacina ali ovo je 'uveli smo nešto novo' 0nije bitno što nema smisla novo je kupi auto.

Poz

Aktros

pre 4 godine

Imao sam priliku da vozim novi Mercedes Benz Aktros urpavo sa digitalnim ogledalima...Uzas zivi, pogotovo u sumrak i nocu...prosto se izgub percepcija gde si kada gledas na digitalno ogledalo. Nisam samo ja imao problema nego i drugi vozaci, koji imaju mnogooo vise km od mene, za njih sam amater... JEdnsotavno se ljud zale na ta digitalna ogledala koja forsira MB iz nekog njima znanog razloga u novom aktrosu...

EU Citizen

pre 4 godine

Ne želim da se navikavam, koristim kamere već godinama za parkiranje i ne verujem im. Ne verujem digitalnim tehnologijama i elektronici u autu, što je toga manje to bolje, naročito kada se radi o nečemu što direktno utiče na vožnju i bezbednost. Ovi tableti za kontrolu gomile stvari umesto prekidača koji mogu da se napipaju i hlasovne komande, nepouzdane kao i na telefonima, to se prvo isključuje, posebna su priča i posebno ludilo, zbog toga ću uskoro početi da kupujem samo polovne automobile, mada još ima poneki normalan brend i modeli, hvala bogu :)) Pritom uopšte nisam tehnofob, naprotiv, samo mislim da je to, kao i sa elektroautomobilima, naislno guranje zbog trenda ili neke sulude ekofašističke ili neokomunističke ideologije, tehnologija koje nisu potpuno spremne i pogodne za upotrebu.

Todor

pre 4 godine

Ako svetli u mraku, kako kaže jedan ovde, onda to nije dobro. Noću smeta i mnogo svetla na instrumentima, pogovu ako su jarkih boja... Ja noću smanjim intezitet svetla na tabli, zamara oči pri dužoj vožnji.

Giovanni

pre 4 godine

@ja: ja kažem da ne valja, a sada da li je 2d ili 4d i da dalje filozofiramo o dodatnim senzorima i distancama, bespredmetno je. Ogledalo taj posao završava odlično i jako je prosto pri tom (i jeftino tj. jeftnije od svakog sistema sa kamerom), ovo je novotarija, novotarije radi...

Matori Kesa

pre 4 godine

Kao vozac kamiona mogu da kazem da bih voleo da imam umesto levog retrovizora neki ekran - putevi su uski pa su sanse za kidanje levog ogledala solidne - a znalacka voznja podrazumeva oprez bez obzira na vrstu pomagala u vozilu - i kao sto je rekao jedan stari As - postuj krivinu pa smanji brzinu ! Postuj propise i uvek imaj sitno za policiju !

Miladin

pre 4 godine

Nece to skoro, jer ovi sto bi vozili na VR naocare se i dalje vozaju na zadnjem sedistu tatinog renaulta. Slicno je i sa kupcima EV, uglavnom nemaju ni za pogacice, zaboravite burek. Njihovo vreme ce doci, ali za 20ak godina. Oni sto se danas pitaju ne zele te promene, ponuda i potraznja su zakon, zao mi djeco, al se za sledecu deceniju, dve, samo se mi pitamo, jer samo mi mozemo otici u radnju i na kredit il kes pljunuti 20hiljada na auto kakvo zelimo. Tacka, vozim atmosverca od 2 l i 5 brzina, zdravo, ne pitam svoju djecu

Samo virtuelno

pre 4 godine

Uskoro ćemo da nosimo i VR naočare u kolima. Najbolje ukinuti lične automobile i uvesti isključivo autonomne na iznajmljivanje da korporacije zarađuju još više. E gde mi idemo... Žao mi ove dece. Mi smo naj...li a kako će tek oni. Užas.

Giovanni

pre 4 godine

Uskoro ćemo da nosimo i VR naočare u kolima. Najbolje ukinuti lične automobile i uvesti isključivo autonomne na iznajmljivanje da korporacije zarađuju još više. E gde mi idemo... Žao mi ove dece. Mi smo naj...li a kako će tek oni. Užas.
(Samo virtuelno, 03. januar 2020 17:37)
Najbolje je da svima stave VR naočare i da se niko ne vozi nigde nego sedi prosto na jednom mestu i vozi virtuelno, naročito ovi što vole da popiju, pa neka se “vozaju” koliko hoće....

Nikola

pre 4 godine

Nije definisano sa koliko inča, koje rezolucije, koliko kamera, optički i digitalni zum... Koja glupost. Bez ogledala nema ništa.

Sima

pre 4 godine

Što se tiče mehanike zakrivljena panorama i dva spoljna eliminišu mrtav ugao, daju dobar utisak o prostoru okolo, a nešto ovako traži vremena za privikavanje jer nemaš utisak prostora odmah. Ako je potrbna koncentracija i izoštravanje pogleda onda to remeti glavnu prednost a to je ne skretanje pogleda sa vozila ispred.

Milan

pre 4 godine

Nedavno sam sa prijateljima raspravljao da li je bolja kamera nazad ili parking senzori. Senzori jednoglasno odneli pobedu, daju bolji osećaj rastojanja.
Po svemu iznetom, izgleda da i retrovizori odnose glatku pobedu nad kamerama.

s4

pre 4 godine

kamere su bolje posto postoje infra red kamere koje vide i u mraku. po noci kod parkiranja u neosvetljenim ulicama retrovizori su beskorisni. u mercedesu mi se strasno svidela kamera napred koja prati pesake i kad ga uoci upali se na istrument tabli mnogo je prakticno i bezbedno. vecina parking senzora ne moze da uoci male objekte kao sto su stubici ili držaci za bicikla. za kameru je potrebno privikavanje ali je mnogo prakticnije pogotovo one sto nude prikaz 360°
ali ovaj tip resenja mi se ne svidja jednostavno mali je to ekran za tri slike plus ti ako gledas gore ne vidis gde ti je prednji kraj auta.

asi

pre 4 godine

glupost... jer kada gledam u levi retrovizor, treba mi pola sekunde samo da vidim preko ramena i donesem odluku koja izuzetno vazna nekada, a ako gledam u ogledalo, duze traje proces sto moze da kosta mene i druge ljude u saobracaju zivota

XXL

pre 4 godine

Mislim mašta IT stručnjaka nema granicu ali i koja daje dizajnerima u autoindustriji inovacije. Da li to običan čovek može da savlada i bude izvrsno obučen da koristi sve tehnološke napredne inovacije ako su one zbilja potrebne da bi se automobil lakše i sigurnije vozio. Naravno NE može. Većina koja i kupi novo, a ne polovno kao kod nas 'napredno' vozilo 80% od toga isključi jer ne može i ne zna da kordinira i upravlja takvim automobilom ali se uglavnom u sve 'razumeju' što reče jedan majstor svi voze - 'manuelno'. No dobro .

ja

pre 4 godine

@ (Giovanni, 03. januar 2020 13:34)

Ti si meni apsolutni kralj, majke mi! Ne možeš da proceniš dubinu sa kamere, jer daje 2d sliku? A kakvu "sliku" daje retrovizor? 4d? I retrovizor i slika sa ekrana daju apsolutno isto - 2d prikaz. S tim da kamera može da ima daleko više opcija, jer može da daje bolju sliku u noćnim uslovima, a ako ima senzore za merenje daljine, može na ekranu da ti prikaže i referentne tačke pomoću kojih ćeš daleko bolje da se orijentišeš, nego u slučaju retrovizora.

je-bote

pre 4 godine

Najsrećnije rešenje bi bilo da neki ekran stoji iznad instrument table, eventualno na sredini iznad centralne konzole, od koga bi stvarno bilo neke koristi. Svako skretanje pogleda u stranu su izgubljene sekunde i prilagođavanje sociva ociju na razlicite percepcije. Dotle se vozilo nekontrolisano krece. Ta jedna sekunda dok covek ne prati put, gledajuci u retrovizor, ume da bude nekad presudna.

Gentex i Aston Martin su bas promasili sa ovom idejom, gore, dole, levo, desno. Luta pogled i oci se vise naprežu.

Cak i ona ideja i realizacija ekrana kao retrovizora na A stubu je daleko bolje resenje, sa dvostrukom ulogom, koja moze da ucini da A stub bude "krozvidan" :-)

Marko

pre 4 godine

Tokom gledanja u spoljne retrovizore vidimo i "mrtav ugao" i dobijamo bolju sirinu i osecaj za prostor sa strane. Ovo samo gledaj pravo i teraj

Pera

pre 4 godine

Oko brže reaguje kad pogledate na levo ili desno pa vratite pogled pravo. Ovako treba glavu pidiči i izoptriti vid na malu sličicu pa vratiti pogled naoted i izoštriti sliku. Previše vremena, pogotovo za one koji nose naočare, a takvih nas je sve više. Samim tim biće smanjena sigurnost, naročito vozača početnika
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Očekivajući, 3. januar 2020 13:31)

Pričaš gluposti. Evo i ja nosim naočare, i zbog njih periferni vid skoro i da nemam. Baš zbog toga mi smeta što moram da okrenem glavu levo i desno kad hoću da gledam u retrovizore, lakše mi je da gledam u srednji jer sam ga lepo podesio pa ne moram da pomeram glavu.

Balkan boy

pre 4 godine

Nemam poverenja u voznji sa soferima koji koriste samo ogledala,bez pogleda preko ramena nema preglednosti,a sama pozicuja ovih ogledala je losa.

ja

pre 4 godine

Ja bih, itekako, mogao da se naviknem. Ne vodim puno računa o kolima i suviše sam lenj da ispravljam sitne nedostatke na vozilu. Godinama mi je bilo slomljeno ogledalo u levom retrovizoru, tako da ga nisam ni koristio (izuzev kod parkiranja u rikverc). I dan-danas, tokom vožnje, gotovo isključivo se oslanjam na centralni retrovizor, tako da je meni ovo genijalna ideja...

ja

pre 4 godine

Ja bih, itekako, mogao da se naviknem. Ne vodim puno računa o kolima i suviše sam lenj da ispravljam sitne nedostatke na vozilu. Godinama mi je bilo slomljeno ogledalo u levom retrovizoru, tako da ga nisam ni koristio (izuzev kod parkiranja u rikverc). I dan-danas, tokom vožnje, gotovo isključivo se oslanjam na centralni retrovizor, tako da je meni ovo genijalna ideja...

Balkan boy

pre 4 godine

Nemam poverenja u voznji sa soferima koji koriste samo ogledala,bez pogleda preko ramena nema preglednosti,a sama pozicuja ovih ogledala je losa.

ja

pre 4 godine

@ (Giovanni, 03. januar 2020 13:34)

Ti si meni apsolutni kralj, majke mi! Ne možeš da proceniš dubinu sa kamere, jer daje 2d sliku? A kakvu "sliku" daje retrovizor? 4d? I retrovizor i slika sa ekrana daju apsolutno isto - 2d prikaz. S tim da kamera može da ima daleko više opcija, jer može da daje bolju sliku u noćnim uslovima, a ako ima senzore za merenje daljine, može na ekranu da ti prikaže i referentne tačke pomoću kojih ćeš daleko bolje da se orijentišeš, nego u slučaju retrovizora.

pa

pre 4 godine

Ja sam za i za kurblu umesto kljuca, to je za prave alfa muzjake i dobre vozace (kljuc za zene - devojcice, eventualno) a ne ovo sokocalo! Sta ce mi kamera kad imam oko sokolovo, jabuku na svadbi iz prve sam pogodio i to gledajuci unazad u spoljasnji retrovizor golfa 2. Jos puska nosila dole desno.

Pera

pre 4 godine

Oko brže reaguje kad pogledate na levo ili desno pa vratite pogled pravo. Ovako treba glavu pidiči i izoptriti vid na malu sličicu pa vratiti pogled naoted i izoštriti sliku. Previše vremena, pogotovo za one koji nose naočare, a takvih nas je sve više. Samim tim biće smanjena sigurnost, naročito vozača početnika
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Očekivajući, 3. januar 2020 13:31)

Pričaš gluposti. Evo i ja nosim naočare, i zbog njih periferni vid skoro i da nemam. Baš zbog toga mi smeta što moram da okrenem glavu levo i desno kad hoću da gledam u retrovizore, lakše mi je da gledam u srednji jer sam ga lepo podesio pa ne moram da pomeram glavu.

EU Citizen

pre 4 godine

Ne želim da se navikavam, koristim kamere već godinama za parkiranje i ne verujem im. Ne verujem digitalnim tehnologijama i elektronici u autu, što je toga manje to bolje, naročito kada se radi o nečemu što direktno utiče na vožnju i bezbednost. Ovi tableti za kontrolu gomile stvari umesto prekidača koji mogu da se napipaju i hlasovne komande, nepouzdane kao i na telefonima, to se prvo isključuje, posebna su priča i posebno ludilo, zbog toga ću uskoro početi da kupujem samo polovne automobile, mada još ima poneki normalan brend i modeli, hvala bogu :)) Pritom uopšte nisam tehnofob, naprotiv, samo mislim da je to, kao i sa elektroautomobilima, naislno guranje zbog trenda ili neke sulude ekofašističke ili neokomunističke ideologije, tehnologija koje nisu potpuno spremne i pogodne za upotrebu.

Očekivajući

pre 4 godine

Oko brže reaguje kad pogledate na levo ili desno pa vratite pogled pravo. Ovako treba glavu pidiči i izoptriti vid na malu sličicu pa vratiti pogled naoted i izoštriti sliku. Previše vremena, pogotovo za one koji nose naočare, a takvih nas je sve više. Samim tim biće smanjena sigurnost, naročito vozača početnika

Dejan

pre 4 godine

Auto mi pun elektronike, sve zastite imam. Sija mi instrument tabla kao novogodisnja jelka. Sve znam da koristim, u voznji napred, u voznji nazad, u prakiranju... Bas sve. Auto mi ima dve ipo hiljade kubika, ide dvesta kao iz sale. Samo cekam kada cu da zavrsim u crnoj hronici. Stavi mi limitator umesto svih tih savremenih elektronskih gluposti, nedaj mi da poginem ili da ubijem nekoga umesto sto me hrabris svim tim glupostima da stisnem gas. Uvedite polaganje na Jugu, da narod nauci da vozi. A ne da polazu na dizelasu od hiljadu i osamsto kubika, ubaci u brzinu i pusti kvacilo, ne mozes ga ugasiti nema sile. Ej bre, deca nepismena, nema taj pojma gde mu ide auto, on ceka da pocne da pisti senzor. Sahranismo pola Srbije. Cast svima, ali generalno imamo problem.

Miladin

pre 4 godine

Nece to skoro, jer ovi sto bi vozili na VR naocare se i dalje vozaju na zadnjem sedistu tatinog renaulta. Slicno je i sa kupcima EV, uglavnom nemaju ni za pogacice, zaboravite burek. Njihovo vreme ce doci, ali za 20ak godina. Oni sto se danas pitaju ne zele te promene, ponuda i potraznja su zakon, zao mi djeco, al se za sledecu deceniju, dve, samo se mi pitamo, jer samo mi mozemo otici u radnju i na kredit il kes pljunuti 20hiljada na auto kakvo zelimo. Tacka, vozim atmosverca od 2 l i 5 brzina, zdravo, ne pitam svoju djecu

Giovanni

pre 4 godine

Ne valja ljudi, verujte mi. Vozim novu Toyotu Rav4 koja ima opciju digitalnog srednjeg retrovizora u kabini, koji projektuje sliku sa kamere koja je iza zadnjeg prozora. Sjajno je kada je ceo gepek pun i kada se ne vidi nista na obicnom retrovizoru, takodje, kamera je u vozilu i zadnji brisac cisti staklo i u njenom delu, tako da se realni ne prlja kao ostale kamere koje su napolju. Evo nekoliko nedostataka. Slika na kameri nema dubinu i neprirodno je gledati na retrovizor jer se oci teze naviknu. Daje 2d sliku desavanja iza i teze je proceniti distancu (narocito koliko brzo se priblizava vozilo iza). Po mraku je jedva upotrebljiva zbog velikog suma. Svetla se vide, ali je sve okolo prilicno mrljavo, ovo narocito dolazi do izrazaja po kisi i vlaznom vremenu. Sledece, svaki ekran ima pozadinsko osvetljenje, pa tako i ovaj realno sija u mraku sto zna da smeta i napreze vid. I konacno, ovo dosta zbunjuje vozila koja prilaze iza jer i oni vide taj ekran. Nisu ovo nepremostive prepreke i realno se moze voziti tako, ali je ogledalo kao resenje em jednostavnije, em jeftinije em super zavrsava posao evo pa vise od jednog veka. Sto prosto kad moze komplikovano...

dzo

pre 4 godine

Digitalni retrovizori nece zaziveti skoro iz prostog razloga jer su 2D slike.. Kad gledas u put oci su ti fokusirane na daljinu, kad pogledas u retrovizor oci ne moraju da se refokusiraju jer ogledalo samo reflektuje sliku I ona I dalje ima dubini tj oci ti I dalje gledaju u daljinu.. Dok kad pogledas u sliku sa kamere gledas 2D sliku ispred sebe I oci mora da se refokusiraju na blizinu I zato trebe Neko vreme dovoljno da ti ne mozes da brzo ocenis daljinu vozila..tako isto normalan retrovizor ti daje bas onakvu sliku kakvu je napolju tj kao sto je I gledas kroz staklo Dok slika iz kamere uvek ce biti drugacija ili tamnija, ili svetlija..nikad ista tako da opet oci I mozak opet moraju da rade dodatno.
Jedina korisna stvar kod Kamera su 360 kamere za parkiranje koje ti daju sliku odozgo.. Probao Sam sve te sisteme I Jedina ta je korisna I voleo bih da Imam u svom autu.

Samo virtuelno

pre 4 godine

Uskoro ćemo da nosimo i VR naočare u kolima. Najbolje ukinuti lične automobile i uvesti isključivo autonomne na iznajmljivanje da korporacije zarađuju još više. E gde mi idemo... Žao mi ove dece. Mi smo naj...li a kako će tek oni. Užas.

Milan

pre 4 godine

Nedavno sam sa prijateljima raspravljao da li je bolja kamera nazad ili parking senzori. Senzori jednoglasno odneli pobedu, daju bolji osećaj rastojanja.
Po svemu iznetom, izgleda da i retrovizori odnose glatku pobedu nad kamerama.

Aktros

pre 4 godine

Imao sam priliku da vozim novi Mercedes Benz Aktros urpavo sa digitalnim ogledalima...Uzas zivi, pogotovo u sumrak i nocu...prosto se izgub percepcija gde si kada gledas na digitalno ogledalo. Nisam samo ja imao problema nego i drugi vozaci, koji imaju mnogooo vise km od mene, za njih sam amater... JEdnsotavno se ljud zale na ta digitalna ogledala koja forsira MB iz nekog njima znanog razloga u novom aktrosu...

Stefan

pre 4 godine

Ovo ide u korist srbima više ne mogu da nas optužuju da ne gledamo 3 ogledala već samo jedno :)

Inače probao auto sa ovim i nije stvar navike već zaista nije praktično i na sve to u toku noći je bas užas kao u bunkeru nepreglednom.

A najgore je što čovek refleksno gleda desno kada misli da ima opasnost sa desne strane samim tim je logično da tu bude ogledalo.

Ne znam mozda sam ja balkanska seljacina ali ovo je 'uveli smo nešto novo' 0nije bitno što nema smisla novo je kupi auto.

Poz

Nikola

pre 4 godine

Nije definisano sa koliko inča, koje rezolucije, koliko kamera, optički i digitalni zum... Koja glupost. Bez ogledala nema ništa.

Marko

pre 4 godine

Tokom gledanja u spoljne retrovizore vidimo i "mrtav ugao" i dobijamo bolju sirinu i osecaj za prostor sa strane. Ovo samo gledaj pravo i teraj

Todor

pre 4 godine

Ako svetli u mraku, kako kaže jedan ovde, onda to nije dobro. Noću smeta i mnogo svetla na instrumentima, pogovu ako su jarkih boja... Ja noću smanjim intezitet svetla na tabli, zamara oči pri dužoj vožnji.

XXL

pre 4 godine

Mislim mašta IT stručnjaka nema granicu ali i koja daje dizajnerima u autoindustriji inovacije. Da li to običan čovek može da savlada i bude izvrsno obučen da koristi sve tehnološke napredne inovacije ako su one zbilja potrebne da bi se automobil lakše i sigurnije vozio. Naravno NE može. Većina koja i kupi novo, a ne polovno kao kod nas 'napredno' vozilo 80% od toga isključi jer ne može i ne zna da kordinira i upravlja takvim automobilom ali se uglavnom u sve 'razumeju' što reče jedan majstor svi voze - 'manuelno'. No dobro .

nije mile veverica

pre 4 godine

Verovatno: da.
Ali ne bih pozeleo. Lepo covek opisa situacije iz svog iskustva sa toyotom.
Ako mogu da biram, radije bih kao i do sada.
Prirodno je da se blago okrenes i vidis sta se dogadja sa te strane.

Giovanni

pre 4 godine

Uskoro ćemo da nosimo i VR naočare u kolima. Najbolje ukinuti lične automobile i uvesti isključivo autonomne na iznajmljivanje da korporacije zarađuju još više. E gde mi idemo... Žao mi ove dece. Mi smo naj...li a kako će tek oni. Užas.
(Samo virtuelno, 03. januar 2020 17:37)
Najbolje je da svima stave VR naočare i da se niko ne vozi nigde nego sedi prosto na jednom mestu i vozi virtuelno, naročito ovi što vole da popiju, pa neka se “vozaju” koliko hoće....

Matori Kesa

pre 4 godine

Kao vozac kamiona mogu da kazem da bih voleo da imam umesto levog retrovizora neki ekran - putevi su uski pa su sanse za kidanje levog ogledala solidne - a znalacka voznja podrazumeva oprez bez obzira na vrstu pomagala u vozilu - i kao sto je rekao jedan stari As - postuj krivinu pa smanji brzinu ! Postuj propise i uvek imaj sitno za policiju !

je-bote

pre 4 godine

Najsrećnije rešenje bi bilo da neki ekran stoji iznad instrument table, eventualno na sredini iznad centralne konzole, od koga bi stvarno bilo neke koristi. Svako skretanje pogleda u stranu su izgubljene sekunde i prilagođavanje sociva ociju na razlicite percepcije. Dotle se vozilo nekontrolisano krece. Ta jedna sekunda dok covek ne prati put, gledajuci u retrovizor, ume da bude nekad presudna.

Gentex i Aston Martin su bas promasili sa ovom idejom, gore, dole, levo, desno. Luta pogled i oci se vise naprežu.

Cak i ona ideja i realizacija ekrana kao retrovizora na A stubu je daleko bolje resenje, sa dvostrukom ulogom, koja moze da ucini da A stub bude "krozvidan" :-)

s4

pre 4 godine

kamere su bolje posto postoje infra red kamere koje vide i u mraku. po noci kod parkiranja u neosvetljenim ulicama retrovizori su beskorisni. u mercedesu mi se strasno svidela kamera napred koja prati pesake i kad ga uoci upali se na istrument tabli mnogo je prakticno i bezbedno. vecina parking senzora ne moze da uoci male objekte kao sto su stubici ili držaci za bicikla. za kameru je potrebno privikavanje ali je mnogo prakticnije pogotovo one sto nude prikaz 360°
ali ovaj tip resenja mi se ne svidja jednostavno mali je to ekran za tri slike plus ti ako gledas gore ne vidis gde ti je prednji kraj auta.

Giovanni

pre 4 godine

@ja: ja kažem da ne valja, a sada da li je 2d ili 4d i da dalje filozofiramo o dodatnim senzorima i distancama, bespredmetno je. Ogledalo taj posao završava odlično i jako je prosto pri tom (i jeftino tj. jeftnije od svakog sistema sa kamerom), ovo je novotarija, novotarije radi...

asi

pre 4 godine

glupost... jer kada gledam u levi retrovizor, treba mi pola sekunde samo da vidim preko ramena i donesem odluku koja izuzetno vazna nekada, a ako gledam u ogledalo, duze traje proces sto moze da kosta mene i druge ljude u saobracaju zivota

Sima

pre 4 godine

Što se tiče mehanike zakrivljena panorama i dva spoljna eliminišu mrtav ugao, daju dobar utisak o prostoru okolo, a nešto ovako traži vremena za privikavanje jer nemaš utisak prostora odmah. Ako je potrbna koncentracija i izoštravanje pogleda onda to remeti glavnu prednost a to je ne skretanje pogleda sa vozila ispred.

ponavljač

pre 4 godine

Neki dan mi otpalo ogledalo sa desnog retrovizora. Dotad nisam imao pojma koliko često gledam u retrovizore. Jedva sam vozio taj dan.