Četvrtak, 02.01.2020.

12:24

Zbogom, Holandija! Zdravo, Nizozemska!

Holandija više ne postoji s obzirom na to da je država odlučila da odbaci svoj nadimak radi promene imidža te zemlje.

Izvor: D. Ð.

Zbogom, Holandija! Zdravo, Nizozemska! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

121 Komentari

Sortiraj po:

Dragan Popović

pre 4 godine

Soumi je službeni naziv za Finsku pa je niko normalan tako ne zove. Helas je službeno ime za Grčku. Poznajete li nekoga ko je rekao da je išao u Helas na more? Ni Holandiju niko neće zvati imenom koji su joj ovde dodelile ustaše. Za nas je bila i ostala Holandija.

Boris

pre 4 godine

Nizozemska je lepa i nadasve uređena država koja ima jednu manu koju nemogu prevazići. Naime njihovi stručnjaci prognoziraju da ukoliko se ne nezaustave klimatske promena do 2050. more će potopiti celu državu.
(e, 02. januar 2020 15:27)

Jeste, samo kad sam ja bio dete, tada su prognozirali potop do 2020. evo vidim da svi plivajj sad tamo...

Jovan

pre 4 godine

Engleska - Anglettere, London - Londres, Ženeva npr na Nemackom je ‘Genf’. Svako ima svoje. Ovo za Englesku im nema veze ni sa Engleskim ‘England’ ni sa bilo kojim drugim.
(kako da ne, 2. januar 2020 16:19)

Na francuskom je terre = zemlja. Angleterre = England, zemlja Angla, tj Engleza.

stole

pre 4 godine

Jel danas iko kaže Čehija ili je i dalje zovemo Češka? Ruku na srce, neki je i dalje zovu Čehoslovačka, a neki čak i ČeKoslovačka. Pozdrav za sve severno makedonce.

Dex

pre 4 godine

Ima 12 provincija... kao da su Kanada, a ne malo veci od CG.
(GM, 2. januar 2020 12:36)

Do toga su dovele istorijske okolnosti, sto Kanadi bas i ne predstavlja bog zna kakav faktor; zar ne?

Alija Sirotanović

pre 4 godine

Za moje sugrađane, koje ozbiljno puca kompleks "Hrvata", zamolio bih da otvore Vukov rečnik i da pročitaju kako je Vuk imenovao Nizozemsku. A, ako prežive, voleo bih da provere reč "nizija", u istom tom rečniku. Ili, pak Hrvati koriste Vukov rečnik?

kako da ne

pre 4 godine

@Pilgrim
Nista novo. Svaki jezik ima nazive za odredjene gradove, drzave. Francia je Francuska na Španskom, Svizra kazu Italijani za Svajcarsku, Suisse na Francuskom, Beograd je nama, Englezima Belgrade ili ‘Belgrejd’, Francuzi isto pisu, a kazu Belgrad. Wien je Beč, a imas i Vienn, Vienna. Neko je vec napomenuo, na Francuskom je Pays Bas, sto znaci bukvalno na srpskom ‘zemlja dole’. Francuzi imaju zanimljive nazive drzava. Engleska - Anglettere, London - Londres, Ženeva npr na Nemackom je ‘Genf’. Svako ima svoje. Ovo za Englesku im nema veze ni sa Engleskim ‘England’ ni sa bilo kojim drugim.

направите клуб па доводите играче

pre 4 godine

Знате, Холандији нико не може да забрани како ће се звати.

e

pre 4 godine

Nizozemska je lepa i nadasve uređena država koja ima jednu manu koju nemogu prevazići. Naime njihovi stručnjaci prognoziraju da ukoliko se ne nezaustave klimatske promena do 2050. more će potopiti celu državu.

mica

pre 4 godine

Kao da su oni nas nešto pitali ? Ni koja nam je zemlja ni gde se nalazi ni ko u njoj živi , ni kako je mi zovemo ,ni gde su joj granice...gde će biti ? Jednostavno su bombardovali jer su se tako oni dogovorili pa možemo i mi da ih zovemo kako hoćemo ,najbolje kako je nama najlakše i kako smo navikli - Holandija,Holanđani ! Kad Nemci mogu za nas da budu Švabe( takođe jedna pokrajina) mogu i oni !

Jovan

pre 4 godine

Hmm, pa sve vreme su Netherlands, sem sto ih puno ljudi zove Holland. Eto i Francuzi ih zovu Pay Bas (Netherlands), ali za ljude kazu Hollandais (Holandjani).
Ne moze covek da ih uhvati ni za glavu ni za rep. Najbolje da mi sve ostavimo kako je bilo i do sad, a oni mogu da se zovu i Deutchland, a za nas ce uvek biti Nemacka. :)

samo kazem

pre 4 godine

njih ce promena imena kostati manje od pola miliona eur.
setite se toga kad vam budu srpski politicari objasnjavali kako ce npr promena grba iz nekih semantickih razloga da nas kosta 10.000.000.000 dinara. a jos cemo mi da doplatimo za LK i pasose i saobracajne.
divna zemlja, kad se njom putuje vidi se red, tehnologija, priroda, nema smeca nigde, predivno more (jes ladno ali more je more)... i ima i one fenjere

hadžija

pre 4 godine

najbolji narod u Evropi i šire!
а ха, ал мало сутра. тамо могу да живе и да их фале само који су овде били ботови и фалили српску влас од 89-те па на даље

Pilgrim

pre 4 godine

To ne znači ništa za naziv na našem jeziku, i druge države i gadove zovemo onako kako smo navikli (Nemačka, Beč...) a ne po njihovim zvaničnim nazivima.

Zemljoradnik

pre 4 godine

(мики, 02. januar 2020 14:08)
- Duplo veća od Vojvodine. Vojvodina 20.000 km2, Nizozemska 40.000 km2. Bez obzira, u pravu ste da je prenaseljena.

Sofronije 2

pre 4 godine

Tri najbitnija grada se slihtaju provinciji . Prosto ih je sramota sto se provincije u kojina se nalaze imaju u imenu rec Holandija.

nikola t

pre 4 godine

Imamo i mi ovde isti slucaj sa zemljama u okruzenju. Imaju po dva imena i dilemu kako se u stvari zovu. Crna Gora ili Montenegro i Hrvatska ili Croatia ?

Ljubisa Livaac

pre 4 godine

Da, skoro sam bas pricao sam jednim Roterdamcem, da mi objasni razliku izmedju Holandija - Nederland, Dutch i Oranje. Sve kao u tekstu. Holandija su dve pokrajine samo.

Terminator

pre 4 godine

Ovi što pričaju najbolja zemlja jedan istorijski fakt Holandija odnosno Nizozemska je ta koja je uspostavila transatlanski robovlasnički lanac.

:)

Pozdrav iz Toronta

pre 4 godine

(Jozef, 2. januar 2020 13:10)

Engleski jezik je najbogatiji na svetu zato sto je prihvatao reci iz svih jezika, najvise iz francuskog i nemackog. Za mene su hrvatski i srpski jedan jezik. Razlicite reci istog znacenja su jednostavno sinonimi, neke varijante se vise koriste u jednim, a neke u drugim krajevima istog govornog podrucja, i svi ih razumemo. Ne znam u cemu je problem koristiti Nizozemska umesto Holandija. Rec je vec u sirokoj upotrebi i nema potrebe izmisljati novu. Bilo koja druga rec bi me neodoljivo potsecala na "zrakomlat" i slicne novohrvatske gluposti.

RacaRaca

pre 4 godine

Ne "Niskih zemalja" već "Niskog zemljišta", u smislu male nadmorske visine, nizija.
Inače, na engleskom govornom području, SAD na primer, za naziv zemlje u upotrebi je oduvek "Netherlands", a za njene stanovnike "Dutch" (Dač).

мики

pre 4 godine

Како год држава им је пренасељена. На територији величине Војводине живи 15 милиона људи.

Solomon

pre 4 godine

Kole kada dođete iz Rumunije u Srbiju pa vidite pregrađen Dunav sa hidroelektranama Đerdap 1 i 2, zatim Dunavom dođete do Smederevske Tvrđave najveće srednjevekovne ravničarske tvrđave u Evropi i na kraju stignete u Beograd i stanete pred hramom Svetog Save petog po veličini među pravoslavnim hramovima u svetu, a znate da je za razliku od Holandije, Srbija imala i ima veoma burnu istoriju ostaje da se poklonite Srbima narodu stvaralaca. Poštujem tuđe ali ne podcenjujem ni svoje!

Frižider

pre 4 godine

Francuzi su je uvijek zvali “Niske Zemlje”( Pays-Bas), pa bi i mi trebali da ih tako zovemo. Nizozemska nemože nikako, em nije po srpskom em se piše u jednini. Ako ne može Sjedinjena američka država, onda ne može ni Nizozemska! Druga varijanta je Nederland, kad već imamo Grenland.

Swedenonline

pre 4 godine

Nisu nikakva Nizozemska već jednostavno Nederland što su i oduvek bili. Samo su izbacili dvojno ime.

Inače, poznajem više njih ovde u Švedskoj, vrlo sposobni i nad sve ekstremno inteligentni ljudi.

Kole

pre 4 godine

Kada uđete iz Nemačke u Holandiju i pređete preko nasipa dugog 24km preko koga ide auto put, a koji ih štiti od mora i građen je 50 ih godina 20. veka, počnete da postujete taj narod i da gledate šta od njih da naučite. Obzirom da ih Hrvati oduvek zovu Nizozemska, siguran sam da će u Srbiji da se zadrži naziv Holandija.

miki

pre 4 godine

Piše na germanskim jezicima, a ne na nemačkom. Ako nisi znao postoji i tako nešto, tu spadaju Nemački, Engleski, Holandski, Danski, Norveški, Švedski, Islanđanski i još neki valjda...

Mikica

pre 4 godine

Germanski narod koji tamo živi sebe zove Datsch (Dač) isto kao što Nemci sebe zovu Deutsch (Dojč) a svoju državu Deutschland. Neder je u prevodu nisko a Hol je rupa u prevodu. Pola države im je ispod nivoa mora. Nadmorska visina međunarodnog aerodroma Amsterdam je -4 metra.

Вук Меленић

pre 4 godine

Увек ми је било чудно зашто користимо име једне провинције за целу ту земљу, Низоземска јесте прикладније. Исто је са Грчком, они себе називају Хеленима, а име Грчка је остало од римског назива за једну провинцију па је кроз транслитерацију прешло и на све друге језике.

M. Radosavljevic

pre 4 godine

Vidim da se u Srbiji pametuje oko ovoga, a drzava jeftinije promeni naziv zemlje, nego u ovom nasem "raju" sto se promene saobracajna dozvola. Uvek pametujemo svima, a nismo im dorasli ni u jednom segmentu. Niti cemo ikada. Obidjite Holandiju (Nizozemsku) pa vidite sta je uredjenost, cistoca, infrastruktura, polja cveca, parkovi.....pa se vratite ovde i uporedite ko je na kom levelu.

MarkoniNS

pre 4 godine

Ja cu je i dalje zvati Holandija, kad pricam sa strancima ionako koristim naziv The Netherlands, kad kupujem kartu kupujm npr. Amsterdam, Netherlands... Ne vidim zasto bih je zvao Nizozemska ako je ni oni sami tako ne oslovljavaju.

irelandcalling

pre 4 godine

Niska, dugo silazno i... Kao sto je Finland Finska, Ireland Irska, tako i Netherland Niska... Po meni jedina logika... Mada i dalje ne kapiram sto je Wirna Beč hehe

sasa

pre 4 godine

Samo mi smo koristili ime Holandija, cak su i druge slovenske zemlje koristile Nizozemska

Oni se odricu Holandskog imena da se zaboravi njihova imperialisticka i robovlastnicka istorija. Svi u svetu vec vezuju africko robovlastnistvo za Evropu. Ne pojedine drzave nego su prebacili krivicu na citavu evropu.

nnidza

pre 4 godine

Kraljevina Niskih Zemalja. Dakle nije Nizozemska. Zašto bi se tako zvala? Ili Nederland bez prevođenja, razumem... Nizo + zemska? Sta to znaci? Odakle?

Endzi

pre 4 godine

Najlepsi delovi Holandije su njihova sela i manja mesta koja se veoma razlikuju od nasih, jer su industrijski razvijeni. Bukvalno raj na zemlji. Ali sta znaju hipsteri koji su samo za Amsterdam i culi, tako da tesko da ce da preraspodele turiste.

Oliver

pre 4 godine

A ja uvijek mislio da ste vi u pravu s tom Holandijom, zbog njihovog Holland, a da je Nizozemska neki nas cudan hrvatski prijevod i kovanica rijeci, iako sam znao za ovo "niske zemlje"...

my way

pre 4 godine

Значи, од сада их и ми зовемо "Низоземска"? Можда Нискоземска, Нижеземска, ваља одлучити :)

n.sad

pre 4 godine

zamislite kakav problem ;-) :-) drzava radi ribrending. ulaze u to 200.000 evra... u medjuvremenu jedna lepa zemlja zapadnog balkana se deli na parove i zadrugare

nisliski mohikanac

pre 4 godine

narko drzava a bavi se tricam i kucinama, umesto migrantima i kartelima,to kao kod nas kad se bave pitanjem muzicke fontane a nemaju kanalizaciji.

Jozef

pre 4 godine

Po kom pravilu Nizozemska?! Verovatno po najustaljenijem prepisivačkom kod nas. Najispravnije bi bilo kao i što je Holandija na našem bez ikakvog značenja. Samim tim bez problema bi moglo Nederlandija. Ali najbolje neka to kažu lingvisti jer oni bi to trebali bolje da znaju ali svakako velika sramota je koristiti tuđe izraze kao svoje.

Лепи Цане морфолексиколог др мр

pre 4 godine

Држећи се досадашњих правила стварања топонима у нашем језику са суфиксом "land" (на пр. Исланд, Гренланд), логично је да за Холандију од сада користимо назив Недерландс.

Лепи Цане морфолексиколог др мр

pre 4 godine

Држећи се досадашњих правила стварања топонима у нашем језику са суфиксом "land" (на пр. Исланд, Гренланд), логично је да за Холандију од сада користимо назив Недерландс.

Kole

pre 4 godine

Kada uđete iz Nemačke u Holandiju i pređete preko nasipa dugog 24km preko koga ide auto put, a koji ih štiti od mora i građen je 50 ih godina 20. veka, počnete da postujete taj narod i da gledate šta od njih da naučite. Obzirom da ih Hrvati oduvek zovu Nizozemska, siguran sam da će u Srbiji da se zadrži naziv Holandija.

n.sad

pre 4 godine

zamislite kakav problem ;-) :-) drzava radi ribrending. ulaze u to 200.000 evra... u medjuvremenu jedna lepa zemlja zapadnog balkana se deli na parove i zadrugare

Oliver

pre 4 godine

A ja uvijek mislio da ste vi u pravu s tom Holandijom, zbog njihovog Holland, a da je Nizozemska neki nas cudan hrvatski prijevod i kovanica rijeci, iako sam znao za ovo "niske zemlje"...

M. Radosavljevic

pre 4 godine

Vidim da se u Srbiji pametuje oko ovoga, a drzava jeftinije promeni naziv zemlje, nego u ovom nasem "raju" sto se promene saobracajna dozvola. Uvek pametujemo svima, a nismo im dorasli ni u jednom segmentu. Niti cemo ikada. Obidjite Holandiju (Nizozemsku) pa vidite sta je uredjenost, cistoca, infrastruktura, polja cveca, parkovi.....pa se vratite ovde i uporedite ko je na kom levelu.

Endzi

pre 4 godine

Najlepsi delovi Holandije su njihova sela i manja mesta koja se veoma razlikuju od nasih, jer su industrijski razvijeni. Bukvalno raj na zemlji. Ali sta znaju hipsteri koji su samo za Amsterdam i culi, tako da tesko da ce da preraspodele turiste.

Solomon

pre 4 godine

Kole kada dođete iz Rumunije u Srbiju pa vidite pregrađen Dunav sa hidroelektranama Đerdap 1 i 2, zatim Dunavom dođete do Smederevske Tvrđave najveće srednjevekovne ravničarske tvrđave u Evropi i na kraju stignete u Beograd i stanete pred hramom Svetog Save petog po veličini među pravoslavnim hramovima u svetu, a znate da je za razliku od Holandije, Srbija imala i ima veoma burnu istoriju ostaje da se poklonite Srbima narodu stvaralaca. Poštujem tuđe ali ne podcenjujem ni svoje!

Mikica

pre 4 godine

Germanski narod koji tamo živi sebe zove Datsch (Dač) isto kao što Nemci sebe zovu Deutsch (Dojč) a svoju državu Deutschland. Neder je u prevodu nisko a Hol je rupa u prevodu. Pola države im je ispod nivoa mora. Nadmorska visina međunarodnog aerodroma Amsterdam je -4 metra.

Swedenonline

pre 4 godine

Nisu nikakva Nizozemska već jednostavno Nederland što su i oduvek bili. Samo su izbacili dvojno ime.

Inače, poznajem više njih ovde u Švedskoj, vrlo sposobni i nad sve ekstremno inteligentni ljudi.

samo kazem

pre 4 godine

njih ce promena imena kostati manje od pola miliona eur.
setite se toga kad vam budu srpski politicari objasnjavali kako ce npr promena grba iz nekih semantickih razloga da nas kosta 10.000.000.000 dinara. a jos cemo mi da doplatimo za LK i pasose i saobracajne.
divna zemlja, kad se njom putuje vidi se red, tehnologija, priroda, nema smeca nigde, predivno more (jes ladno ali more je more)... i ima i one fenjere

направите клуб па доводите играче

pre 4 godine

Знате, Холандији нико не може да забрани како ће се звати.

Alija Sirotanović

pre 4 godine

Za moje sugrađane, koje ozbiljno puca kompleks "Hrvata", zamolio bih da otvore Vukov rečnik i da pročitaju kako je Vuk imenovao Nizozemsku. A, ako prežive, voleo bih da provere reč "nizija", u istom tom rečniku. Ili, pak Hrvati koriste Vukov rečnik?

Jozef

pre 4 godine

Po kom pravilu Nizozemska?! Verovatno po najustaljenijem prepisivačkom kod nas. Najispravnije bi bilo kao i što je Holandija na našem bez ikakvog značenja. Samim tim bez problema bi moglo Nederlandija. Ali najbolje neka to kažu lingvisti jer oni bi to trebali bolje da znaju ali svakako velika sramota je koristiti tuđe izraze kao svoje.

Terminator

pre 4 godine

Ovi što pričaju najbolja zemlja jedan istorijski fakt Holandija odnosno Nizozemska je ta koja je uspostavila transatlanski robovlasnički lanac.

:)

Frižider

pre 4 godine

Francuzi su je uvijek zvali “Niske Zemlje”( Pays-Bas), pa bi i mi trebali da ih tako zovemo. Nizozemska nemože nikako, em nije po srpskom em se piše u jednini. Ako ne može Sjedinjena američka država, onda ne može ni Nizozemska! Druga varijanta je Nederland, kad već imamo Grenland.

nnidza

pre 4 godine

Kraljevina Niskih Zemalja. Dakle nije Nizozemska. Zašto bi se tako zvala? Ili Nederland bez prevođenja, razumem... Nizo + zemska? Sta to znaci? Odakle?

Pozdrav iz Toronta

pre 4 godine

(Jozef, 2. januar 2020 13:10)

Engleski jezik je najbogatiji na svetu zato sto je prihvatao reci iz svih jezika, najvise iz francuskog i nemackog. Za mene su hrvatski i srpski jedan jezik. Razlicite reci istog znacenja su jednostavno sinonimi, neke varijante se vise koriste u jednim, a neke u drugim krajevima istog govornog podrucja, i svi ih razumemo. Ne znam u cemu je problem koristiti Nizozemska umesto Holandija. Rec je vec u sirokoj upotrebi i nema potrebe izmisljati novu. Bilo koja druga rec bi me neodoljivo potsecala na "zrakomlat" i slicne novohrvatske gluposti.

Pilgrim

pre 4 godine

To ne znači ništa za naziv na našem jeziku, i druge države i gadove zovemo onako kako smo navikli (Nemačka, Beč...) a ne po njihovim zvaničnim nazivima.

мики

pre 4 godine

Како год држава им је пренасељена. На територији величине Војводине живи 15 милиона људи.

sasa

pre 4 godine

Samo mi smo koristili ime Holandija, cak su i druge slovenske zemlje koristile Nizozemska

Oni se odricu Holandskog imena da se zaboravi njihova imperialisticka i robovlastnicka istorija. Svi u svetu vec vezuju africko robovlastnistvo za Evropu. Ne pojedine drzave nego su prebacili krivicu na citavu evropu.

nisliski mohikanac

pre 4 godine

narko drzava a bavi se tricam i kucinama, umesto migrantima i kartelima,to kao kod nas kad se bave pitanjem muzicke fontane a nemaju kanalizaciji.

Jovan

pre 4 godine

Hmm, pa sve vreme su Netherlands, sem sto ih puno ljudi zove Holland. Eto i Francuzi ih zovu Pay Bas (Netherlands), ali za ljude kazu Hollandais (Holandjani).
Ne moze covek da ih uhvati ni za glavu ni za rep. Najbolje da mi sve ostavimo kako je bilo i do sad, a oni mogu da se zovu i Deutchland, a za nas ce uvek biti Nemacka. :)

irelandcalling

pre 4 godine

Niska, dugo silazno i... Kao sto je Finland Finska, Ireland Irska, tako i Netherland Niska... Po meni jedina logika... Mada i dalje ne kapiram sto je Wirna Beč hehe

Boris

pre 4 godine

Nizozemska je lepa i nadasve uređena država koja ima jednu manu koju nemogu prevazići. Naime njihovi stručnjaci prognoziraju da ukoliko se ne nezaustave klimatske promena do 2050. more će potopiti celu državu.
(e, 02. januar 2020 15:27)

Jeste, samo kad sam ja bio dete, tada su prognozirali potop do 2020. evo vidim da svi plivajj sad tamo...

Zemljoradnik

pre 4 godine

(мики, 02. januar 2020 14:08)
- Duplo veća od Vojvodine. Vojvodina 20.000 km2, Nizozemska 40.000 km2. Bez obzira, u pravu ste da je prenaseljena.

stole

pre 4 godine

Jel danas iko kaže Čehija ili je i dalje zovemo Češka? Ruku na srce, neki je i dalje zovu Čehoslovačka, a neki čak i ČeKoslovačka. Pozdrav za sve severno makedonce.

nikola t

pre 4 godine

Imamo i mi ovde isti slucaj sa zemljama u okruzenju. Imaju po dva imena i dilemu kako se u stvari zovu. Crna Gora ili Montenegro i Hrvatska ili Croatia ?

MarkoniNS

pre 4 godine

Ja cu je i dalje zvati Holandija, kad pricam sa strancima ionako koristim naziv The Netherlands, kad kupujem kartu kupujm npr. Amsterdam, Netherlands... Ne vidim zasto bih je zvao Nizozemska ako je ni oni sami tako ne oslovljavaju.

miki

pre 4 godine

Piše na germanskim jezicima, a ne na nemačkom. Ako nisi znao postoji i tako nešto, tu spadaju Nemački, Engleski, Holandski, Danski, Norveški, Švedski, Islanđanski i još neki valjda...

Dex

pre 4 godine

Ima 12 provincija... kao da su Kanada, a ne malo veci od CG.
(GM, 2. januar 2020 12:36)

Do toga su dovele istorijske okolnosti, sto Kanadi bas i ne predstavlja bog zna kakav faktor; zar ne?

Вук Меленић

pre 4 godine

Увек ми је било чудно зашто користимо име једне провинције за целу ту земљу, Низоземска јесте прикладније. Исто је са Грчком, они себе називају Хеленима, а име Грчка је остало од римског назива за једну провинцију па је кроз транслитерацију прешло и на све друге језике.

Dragan Popović

pre 4 godine

Soumi je službeni naziv za Finsku pa je niko normalan tako ne zove. Helas je službeno ime za Grčku. Poznajete li nekoga ko je rekao da je išao u Helas na more? Ni Holandiju niko neće zvati imenom koji su joj ovde dodelile ustaše. Za nas je bila i ostala Holandija.

Ljubisa Livaac

pre 4 godine

Da, skoro sam bas pricao sam jednim Roterdamcem, da mi objasni razliku izmedju Holandija - Nederland, Dutch i Oranje. Sve kao u tekstu. Holandija su dve pokrajine samo.

mica

pre 4 godine

Kao da su oni nas nešto pitali ? Ni koja nam je zemlja ni gde se nalazi ni ko u njoj živi , ni kako je mi zovemo ,ni gde su joj granice...gde će biti ? Jednostavno su bombardovali jer su se tako oni dogovorili pa možemo i mi da ih zovemo kako hoćemo ,najbolje kako je nama najlakše i kako smo navikli - Holandija,Holanđani ! Kad Nemci mogu za nas da budu Švabe( takođe jedna pokrajina) mogu i oni !

my way

pre 4 godine

Значи, од сада их и ми зовемо "Низоземска"? Можда Нискоземска, Нижеземска, ваља одлучити :)

RacaRaca

pre 4 godine

Ne "Niskih zemalja" već "Niskog zemljišta", u smislu male nadmorske visine, nizija.
Inače, na engleskom govornom području, SAD na primer, za naziv zemlje u upotrebi je oduvek "Netherlands", a za njene stanovnike "Dutch" (Dač).

hadžija

pre 4 godine

najbolji narod u Evropi i šire!
а ха, ал мало сутра. тамо могу да живе и да их фале само који су овде били ботови и фалили српску влас од 89-те па на даље

Jovan

pre 4 godine

Engleska - Anglettere, London - Londres, Ženeva npr na Nemackom je ‘Genf’. Svako ima svoje. Ovo za Englesku im nema veze ni sa Engleskim ‘England’ ni sa bilo kojim drugim.
(kako da ne, 2. januar 2020 16:19)

Na francuskom je terre = zemlja. Angleterre = England, zemlja Angla, tj Engleza.

e

pre 4 godine

Nizozemska je lepa i nadasve uređena država koja ima jednu manu koju nemogu prevazići. Naime njihovi stručnjaci prognoziraju da ukoliko se ne nezaustave klimatske promena do 2050. more će potopiti celu državu.

kako da ne

pre 4 godine

@Pilgrim
Nista novo. Svaki jezik ima nazive za odredjene gradove, drzave. Francia je Francuska na Španskom, Svizra kazu Italijani za Svajcarsku, Suisse na Francuskom, Beograd je nama, Englezima Belgrade ili ‘Belgrejd’, Francuzi isto pisu, a kazu Belgrad. Wien je Beč, a imas i Vienn, Vienna. Neko je vec napomenuo, na Francuskom je Pays Bas, sto znaci bukvalno na srpskom ‘zemlja dole’. Francuzi imaju zanimljive nazive drzava. Engleska - Anglettere, London - Londres, Ženeva npr na Nemackom je ‘Genf’. Svako ima svoje. Ovo za Englesku im nema veze ni sa Engleskim ‘England’ ni sa bilo kojim drugim.

Sofronije 2

pre 4 godine

Tri najbitnija grada se slihtaju provinciji . Prosto ih je sramota sto se provincije u kojina se nalaze imaju u imenu rec Holandija.

Solomon

pre 4 godine

Kole kada dođete iz Rumunije u Srbiju pa vidite pregrađen Dunav sa hidroelektranama Đerdap 1 i 2, zatim Dunavom dođete do Smederevske Tvrđave najveće srednjevekovne ravničarske tvrđave u Evropi i na kraju stignete u Beograd i stanete pred hramom Svetog Save petog po veličini među pravoslavnim hramovima u svetu, a znate da je za razliku od Holandije, Srbija imala i ima veoma burnu istoriju ostaje da se poklonite Srbima narodu stvaralaca. Poštujem tuđe ali ne podcenjujem ni svoje!

nisliski mohikanac

pre 4 godine

narko drzava a bavi se tricam i kucinama, umesto migrantima i kartelima,to kao kod nas kad se bave pitanjem muzicke fontane a nemaju kanalizaciji.

nnidza

pre 4 godine

Kraljevina Niskih Zemalja. Dakle nije Nizozemska. Zašto bi se tako zvala? Ili Nederland bez prevođenja, razumem... Nizo + zemska? Sta to znaci? Odakle?

Dragan Popović

pre 4 godine

Soumi je službeni naziv za Finsku pa je niko normalan tako ne zove. Helas je službeno ime za Grčku. Poznajete li nekoga ko je rekao da je išao u Helas na more? Ni Holandiju niko neće zvati imenom koji su joj ovde dodelile ustaše. Za nas je bila i ostala Holandija.

Jozef

pre 4 godine

Po kom pravilu Nizozemska?! Verovatno po najustaljenijem prepisivačkom kod nas. Najispravnije bi bilo kao i što je Holandija na našem bez ikakvog značenja. Samim tim bez problema bi moglo Nederlandija. Ali najbolje neka to kažu lingvisti jer oni bi to trebali bolje da znaju ali svakako velika sramota je koristiti tuđe izraze kao svoje.

Frižider

pre 4 godine

Francuzi su je uvijek zvali “Niske Zemlje”( Pays-Bas), pa bi i mi trebali da ih tako zovemo. Nizozemska nemože nikako, em nije po srpskom em se piše u jednini. Ako ne može Sjedinjena američka država, onda ne može ni Nizozemska! Druga varijanta je Nederland, kad već imamo Grenland.

MarkoniNS

pre 4 godine

Ja cu je i dalje zvati Holandija, kad pricam sa strancima ionako koristim naziv The Netherlands, kad kupujem kartu kupujm npr. Amsterdam, Netherlands... Ne vidim zasto bih je zvao Nizozemska ako je ni oni sami tako ne oslovljavaju.

Alija Sirotanović

pre 4 godine

Za moje sugrađane, koje ozbiljno puca kompleks "Hrvata", zamolio bih da otvore Vukov rečnik i da pročitaju kako je Vuk imenovao Nizozemsku. A, ako prežive, voleo bih da provere reč "nizija", u istom tom rečniku. Ili, pak Hrvati koriste Vukov rečnik?

Лепи Цане морфолексиколог др мр

pre 4 godine

Држећи се досадашњих правила стварања топонима у нашем језику са суфиксом "land" (на пр. Исланд, Гренланд), логично је да за Холандију од сада користимо назив Недерландс.

irelandcalling

pre 4 godine

Niska, dugo silazno i... Kao sto je Finland Finska, Ireland Irska, tako i Netherland Niska... Po meni jedina logika... Mada i dalje ne kapiram sto je Wirna Beč hehe

Oliver

pre 4 godine

A ja uvijek mislio da ste vi u pravu s tom Holandijom, zbog njihovog Holland, a da je Nizozemska neki nas cudan hrvatski prijevod i kovanica rijeci, iako sam znao za ovo "niske zemlje"...

nikola t

pre 4 godine

Imamo i mi ovde isti slucaj sa zemljama u okruzenju. Imaju po dva imena i dilemu kako se u stvari zovu. Crna Gora ili Montenegro i Hrvatska ili Croatia ?

M. Radosavljevic

pre 4 godine

Vidim da se u Srbiji pametuje oko ovoga, a drzava jeftinije promeni naziv zemlje, nego u ovom nasem "raju" sto se promene saobracajna dozvola. Uvek pametujemo svima, a nismo im dorasli ni u jednom segmentu. Niti cemo ikada. Obidjite Holandiju (Nizozemsku) pa vidite sta je uredjenost, cistoca, infrastruktura, polja cveca, parkovi.....pa se vratite ovde i uporedite ko je na kom levelu.

мики

pre 4 godine

Како год држава им је пренасељена. На територији величине Војводине живи 15 милиона људи.

sasa

pre 4 godine

Samo mi smo koristili ime Holandija, cak su i druge slovenske zemlje koristile Nizozemska

Oni se odricu Holandskog imena da se zaboravi njihova imperialisticka i robovlastnicka istorija. Svi u svetu vec vezuju africko robovlastnistvo za Evropu. Ne pojedine drzave nego su prebacili krivicu na citavu evropu.

Kole

pre 4 godine

Kada uđete iz Nemačke u Holandiju i pređete preko nasipa dugog 24km preko koga ide auto put, a koji ih štiti od mora i građen je 50 ih godina 20. veka, počnete da postujete taj narod i da gledate šta od njih da naučite. Obzirom da ih Hrvati oduvek zovu Nizozemska, siguran sam da će u Srbiji da se zadrži naziv Holandija.

hadžija

pre 4 godine

najbolji narod u Evropi i šire!
а ха, ал мало сутра. тамо могу да живе и да их фале само који су овде били ботови и фалили српску влас од 89-те па на даље

Swedenonline

pre 4 godine

Nisu nikakva Nizozemska već jednostavno Nederland što su i oduvek bili. Samo su izbacili dvojno ime.

Inače, poznajem više njih ovde u Švedskoj, vrlo sposobni i nad sve ekstremno inteligentni ljudi.

Pozdrav iz Toronta

pre 4 godine

(Jozef, 2. januar 2020 13:10)

Engleski jezik je najbogatiji na svetu zato sto je prihvatao reci iz svih jezika, najvise iz francuskog i nemackog. Za mene su hrvatski i srpski jedan jezik. Razlicite reci istog znacenja su jednostavno sinonimi, neke varijante se vise koriste u jednim, a neke u drugim krajevima istog govornog podrucja, i svi ih razumemo. Ne znam u cemu je problem koristiti Nizozemska umesto Holandija. Rec je vec u sirokoj upotrebi i nema potrebe izmisljati novu. Bilo koja druga rec bi me neodoljivo potsecala na "zrakomlat" i slicne novohrvatske gluposti.

Endzi

pre 4 godine

Najlepsi delovi Holandije su njihova sela i manja mesta koja se veoma razlikuju od nasih, jer su industrijski razvijeni. Bukvalno raj na zemlji. Ali sta znaju hipsteri koji su samo za Amsterdam i culi, tako da tesko da ce da preraspodele turiste.

Terminator

pre 4 godine

Ovi što pričaju najbolja zemlja jedan istorijski fakt Holandija odnosno Nizozemska je ta koja je uspostavila transatlanski robovlasnički lanac.

:)

n.sad

pre 4 godine

zamislite kakav problem ;-) :-) drzava radi ribrending. ulaze u to 200.000 evra... u medjuvremenu jedna lepa zemlja zapadnog balkana se deli na parove i zadrugare

e

pre 4 godine

Nizozemska je lepa i nadasve uređena država koja ima jednu manu koju nemogu prevazići. Naime njihovi stručnjaci prognoziraju da ukoliko se ne nezaustave klimatske promena do 2050. more će potopiti celu državu.

kako da ne

pre 4 godine

@Pilgrim
Nista novo. Svaki jezik ima nazive za odredjene gradove, drzave. Francia je Francuska na Španskom, Svizra kazu Italijani za Svajcarsku, Suisse na Francuskom, Beograd je nama, Englezima Belgrade ili ‘Belgrejd’, Francuzi isto pisu, a kazu Belgrad. Wien je Beč, a imas i Vienn, Vienna. Neko je vec napomenuo, na Francuskom je Pays Bas, sto znaci bukvalno na srpskom ‘zemlja dole’. Francuzi imaju zanimljive nazive drzava. Engleska - Anglettere, London - Londres, Ženeva npr na Nemackom je ‘Genf’. Svako ima svoje. Ovo za Englesku im nema veze ni sa Engleskim ‘England’ ni sa bilo kojim drugim.

mica

pre 4 godine

Kao da su oni nas nešto pitali ? Ni koja nam je zemlja ni gde se nalazi ni ko u njoj živi , ni kako je mi zovemo ,ni gde su joj granice...gde će biti ? Jednostavno su bombardovali jer su se tako oni dogovorili pa možemo i mi da ih zovemo kako hoćemo ,najbolje kako je nama najlakše i kako smo navikli - Holandija,Holanđani ! Kad Nemci mogu za nas da budu Švabe( takođe jedna pokrajina) mogu i oni !

my way

pre 4 godine

Значи, од сада их и ми зовемо "Низоземска"? Можда Нискоземска, Нижеземска, ваља одлучити :)

направите клуб па доводите играче

pre 4 godine

Знате, Холандији нико не може да забрани како ће се звати.

Mikica

pre 4 godine

Germanski narod koji tamo živi sebe zove Datsch (Dač) isto kao što Nemci sebe zovu Deutsch (Dojč) a svoju državu Deutschland. Neder je u prevodu nisko a Hol je rupa u prevodu. Pola države im je ispod nivoa mora. Nadmorska visina međunarodnog aerodroma Amsterdam je -4 metra.

Вук Меленић

pre 4 godine

Увек ми је било чудно зашто користимо име једне провинције за целу ту земљу, Низоземска јесте прикладније. Исто је са Грчком, они себе називају Хеленима, а име Грчка је остало од римског назива за једну провинцију па је кроз транслитерацију прешло и на све друге језике.

Jovan

pre 4 godine

Hmm, pa sve vreme su Netherlands, sem sto ih puno ljudi zove Holland. Eto i Francuzi ih zovu Pay Bas (Netherlands), ali za ljude kazu Hollandais (Holandjani).
Ne moze covek da ih uhvati ni za glavu ni za rep. Najbolje da mi sve ostavimo kako je bilo i do sad, a oni mogu da se zovu i Deutchland, a za nas ce uvek biti Nemacka. :)

stole

pre 4 godine

Jel danas iko kaže Čehija ili je i dalje zovemo Češka? Ruku na srce, neki je i dalje zovu Čehoslovačka, a neki čak i ČeKoslovačka. Pozdrav za sve severno makedonce.

miki

pre 4 godine

Piše na germanskim jezicima, a ne na nemačkom. Ako nisi znao postoji i tako nešto, tu spadaju Nemački, Engleski, Holandski, Danski, Norveški, Švedski, Islanđanski i još neki valjda...

Pilgrim

pre 4 godine

To ne znači ništa za naziv na našem jeziku, i druge države i gadove zovemo onako kako smo navikli (Nemačka, Beč...) a ne po njihovim zvaničnim nazivima.

Sofronije 2

pre 4 godine

Tri najbitnija grada se slihtaju provinciji . Prosto ih je sramota sto se provincije u kojina se nalaze imaju u imenu rec Holandija.

samo kazem

pre 4 godine

njih ce promena imena kostati manje od pola miliona eur.
setite se toga kad vam budu srpski politicari objasnjavali kako ce npr promena grba iz nekih semantickih razloga da nas kosta 10.000.000.000 dinara. a jos cemo mi da doplatimo za LK i pasose i saobracajne.
divna zemlja, kad se njom putuje vidi se red, tehnologija, priroda, nema smeca nigde, predivno more (jes ladno ali more je more)... i ima i one fenjere

Boris

pre 4 godine

Nizozemska je lepa i nadasve uređena država koja ima jednu manu koju nemogu prevazići. Naime njihovi stručnjaci prognoziraju da ukoliko se ne nezaustave klimatske promena do 2050. more će potopiti celu državu.
(e, 02. januar 2020 15:27)

Jeste, samo kad sam ja bio dete, tada su prognozirali potop do 2020. evo vidim da svi plivajj sad tamo...

Ljubisa Livaac

pre 4 godine

Da, skoro sam bas pricao sam jednim Roterdamcem, da mi objasni razliku izmedju Holandija - Nederland, Dutch i Oranje. Sve kao u tekstu. Holandija su dve pokrajine samo.

RacaRaca

pre 4 godine

Ne "Niskih zemalja" već "Niskog zemljišta", u smislu male nadmorske visine, nizija.
Inače, na engleskom govornom području, SAD na primer, za naziv zemlje u upotrebi je oduvek "Netherlands", a za njene stanovnike "Dutch" (Dač).

Dex

pre 4 godine

Ima 12 provincija... kao da su Kanada, a ne malo veci od CG.
(GM, 2. januar 2020 12:36)

Do toga su dovele istorijske okolnosti, sto Kanadi bas i ne predstavlja bog zna kakav faktor; zar ne?

Zemljoradnik

pre 4 godine

(мики, 02. januar 2020 14:08)
- Duplo veća od Vojvodine. Vojvodina 20.000 km2, Nizozemska 40.000 km2. Bez obzira, u pravu ste da je prenaseljena.

Jovan

pre 4 godine

Engleska - Anglettere, London - Londres, Ženeva npr na Nemackom je ‘Genf’. Svako ima svoje. Ovo za Englesku im nema veze ni sa Engleskim ‘England’ ni sa bilo kojim drugim.
(kako da ne, 2. januar 2020 16:19)

Na francuskom je terre = zemlja. Angleterre = England, zemlja Angla, tj Engleza.