Sreda, 31.07.2019.

14:30

Jedini srpski Amiš: Tvrdoglav sam kao Srbin, ali ne pijem rakiju, ne idem u crkvu VIDEO

Izvor: B92

Jedini srpski Amiš: Tvrdoglav sam kao Srbin, ali ne pijem rakiju, ne idem u crkvu VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Sima

pre 4 godine

Ovaj amis bas i nije sto od sto amis, nekako je srpski amis, em koristi struju, em malo-malo pa eto njega u vestima. Od ovog jednog amisa, meni se cini kao da ih ima stotine, ma hiljade, koliko se puta piskaralo o njemu. Pustite bre coveka na miru. Pa sta ako je amis?

120

pre 4 godine

Ja ne znam sto coeku porucujetw da ce mu ovdje biti mnogo teze nego u Americi? Pa poenta Amisa je da im je svejedno gdje su na kugli zemaljskoj. Zive od prirode i od svoga rada. Mi ne bismo mogli da zivimo tako jer i za to treba znanje.

nex

pre 4 godine

Supruga je rekla veliku stvar,danas roditelji zanemaruju decu u vaspitanju i usmeravanju. Potpuno je u pravu za to da se ostavljaju deca kod baba i deda i kad mora i kad ne mora. A onda sledi kupovina ljubavi kroz igracke,garderobu,obucu...

Za vijeki vijekova

pre 4 godine

A hiljade nezenja samo izmisljaju razloge zasto zene nece da se udaju za nekog ko nema novca. Samo vi udrite po kafanama i kladionicama ali znajte da su deca i porodica najveca vrednost!

sta nije

pre 4 godine

dobro, salu na stranu ajmo sad malo i posteno, covek je sam rekao da ne zivi zivotom pravih amisa i meni je ovo sasvim ok sve dok mene ne zove;)

zamisli zivot

pre 4 godine

@ Pomalo poznajem

tako se nekad i zivelo kod nas na selu a onda su kako kazes dosla moderna vremena a naivan i posten seljak podlegao grehu iskusenja,
kud se zaduzio tu jos poslao decu na velike skole i sa tim sam sebi odsekao granu na kojoj sedi, danas njegovim unucima ne pada na pamet
povratak na selo i uzeti svoj zivot u svoje ruke, postali su nesvesno robovi ajde da samo kazem navika urbanog zivota, nema dalje to je to?

Гопн1

pre 4 godine

Све то лепо,свако је луд на свој начин...ал ће бити весеље кад га наши дохвате,па кад се збуни.Није ти ово друже Америка,него Балкан.Нека му је са срећом.

C i n i k

pre 4 godine

Ok,to je njihov zivot,ja to postujem,zelim im svaki uspeh,ali naravno,da sam na njihovom mestu uvek bih pre bio za varijantu odlaska u USA.

Sasha

pre 4 godine

Svaka cast, zelim mu sve najbolje,
I mogu da konstatujem da mnogo bolje prica srpski nego samozvani prestolonasljednik koji je vec tri decenije na budzetu

Branko

pre 4 godine

Dodje ovaj Amis i za 5 nedelja oženi se lepom devojkoma i napravi joj dete. A ovi pametnjakovići što bleje po forumima i splavovima samo kukaju kako sve žene vole pare, avione, kamione...Zene traze muskarca koji ima jaku volju, koji zna sta hoce... pa makar bio i amis...

Pomalo poznajem

pre 4 godine

Amisi su mnogima u Americi pokazatelj vrednoce, umerenosti, kreativnosti, spretnosti, solidarnosti. Nažalost, u modernom svetu, ove vrline su pregazene prozaicnom zabavom. Zamislite sebe da od sutra ujutro ne morate na posao da bi zaradili za racune i hranu, jer imate domacinstvo koje vam je dovoljno za zivot: hranu sami proizvodite, kucu sami gradite, sami sijete odecu, konji vas prevoze, imate lampe umesto sijalica... Jednom rečju, za zivot vam je dovoljno 500 dinara mesečno, ako i toliko, ostalo obezbedjujete sopstvenim radom. To je sustina kulture Amisa, da kao vredan covek mozete sami sebi da stvorite potrebno za zivot i da se oslonite na zajednicu za svaku pomoc. Tako ucite i decu. Mladom paru zelim svako dobro, nadam se da će uzivati u Srbiji!

ja

pre 4 godine

Ono što mi je interesantno kod Amiša, a što, donekle, potvrđuje i izjava njegove supruge da je život Amiša interesantniji od našeg, je njihova praksa "rumšpringa". Naime, kada Amiši uđu u adolescentsko doba, imaju pravo da odu od kuće, u "pravi svet" i da zive par godina kako hoće, tj. kako živi "normalan" svet. Za to vreme mogu da rade šta hoće, da žive gde hoće i da probaju sve što žele da probaju - niko ih ništa ne pita. Nakon toga, odlučuju da li će napustiti amiški način života, ili će se krstiti u amiškoj crkvi i postati deo amiške zajednice (da, krštavaju se nakon rumšpringe, tj. kada postanu punoletni i sami odluče da li će to uraditi). E sad, ono što je najzanimljivije u vezi ovoga je što preko 90% mladih Amiša odluči da se vrati i pridruži amiškoj zajednici, jer im se taj život više sviđa, nego moderno ludilo...

Druga vrsta

pre 4 godine

Pre citanja pomislio sam da zena sta je zavrsila od skole ili radila to joj je to, nema kod ovih labavo zena je rob da radja i radi po kuci. Kad ono ona sama objasnjava . A to sto ce da muce zivotinje tek da ne pricamo. Mada po nazadnom shvatanjima dosli su na pravo mesto , samo nisu nazadni na isti nacin pa im malo smeta. A sto se amisa tice zamislite da imate drugara/ rodjaka koji zivi i dalje kao da je 8 razred i odbija sve sto je doslo posle te godine. Ako vam je to ok onda su i amisi ok za vas.

Sale Austrija

pre 4 godine

Amiši su nemačkog porekla i strogo religiozni protestanti, gledao sam Dokumentarac o njima ovo je zaista čudna priča i veoma neobično za jednog amiša oni žive život kao što su ga živeli i njihovi preci kada su dolazili iz nemačke u SAD oni žive i u samoj americi odsečeno od ' normalnih amerikanaca'..

plavusa

pre 4 godine

2 radna konja na 20 hektara! Bogami nisam siguran da ce to da funkcionise bez traktora. Ali neka mu je sa srecom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mile, 31. jul 2019 18:21)

moralo bi, to ja samo deset hektara po ks, a osim toga i zena je tu?

nevski

pre 4 godine

Iz ovoga sto napisaste covek nije ultrakonzervativni Amis, dok koristi ista vezano za mehanizaciju. Amisi su potomci anabaptista sa pocetka reformacije, imaju dosta slicnosti i sa nemackim Menonitima kojo se javljaju kasnije, mozda su idealna mesavina jednih i drugih. Meni kao pravoslavnom hriscaninu nijedan covek ne bi trebalo da smeta, a, pogotovo ako je covek vredan, skroman i posten, sto Amisi generalno jesu. Nadam se da ce covek dosta nauciti o svom narodu prvenstveno istoriju, a, ukoliko bude bio otvoren i u pravcu duhovnosti, mozda shvati koja je vera ortodoksna, pravo pravoslavlje, ne onako kako vecina nas zivi, nazalost.
No to ne znaci da mora da promeni veru, naprotiv, ali, kao verujuci covek je u prilici...
Srecno ti bilo decko ovde kako god, da je lako, to nikako...

Paysmen

pre 4 godine

Baptisti? To je protestanska sekta koja je odnela zivote moja dva draga prijatelja... E toliko o baptistickom hriscanstvu ili o protestantskom uopste...

Ken Parker

pre 4 godine

Bila jednom jedna kul epizoda Dosije X o ritualnim zlocinima u amiskom selu.
Zavidim tim ljudima, mada njihova odsecenost od sveta moze biti kobna po zivote njihove dece (svaki vid represije vodi u depresiju i bunt). Pritom oni samo smeju da se zene i udaju za druge Amise, tako nekako. Cak je bio tekst o incestuoznim amiskim odnosima, ali ne drzite me za rec, Gugl zna bolje.
Zavidim ljudima u prirodi - recimo leto, jezero, planine Montane, sredina 18 veka, imas brvnaru, uslove za zivot, konja, traper si i zemljoradnik, avanturista i uzivalac u prirodi, uz konstantni rad na sebi i imanju da bi se zivelo.Mi neka gradska deca mastamo o povratku prirodi...

Radoje Golub

pre 4 godine

Sjajan tekst. Samo bih dodao nije jedini Amis, u mom mestu cuveni Karamela zivi takvim zivotom. Jako prijatan i neposredan covek izrazitih karakteristika. Takodje jako veliki pobornik celibata.

Strvoder

pre 4 godine

Evo Vam srbende da vidite da nije sve u novcu,mišićima,tetovažama itd,itd...Za osvajanje cure.Vidite čovek zbario žensku,odveo je na selo bez TV,interneta i još će rade poljoprivredu na stari način.Ako prijatelju čitaš ovo,može da podučavaš momke za pare kako da zbare žensku aliiii...Ti to brate nećeš,zato smo Ja i ti pravi muškarci za ženski mozak.
(nišlija, 31. jul 2019 16:07)

Da, rodio se i živi sa mamom i tatom na imanju svojih roditelja gde još žive baba i deda, ne pita se ništa za ništa, inače kuću su mu potigli drugi Amiši iz Srbije na mobi, bez i jednog dolara...eto vidite Srbende stvar je u vama a ne u novcu, imanju, babtističkoj religiji itd.

srbin

pre 4 godine

Gde sve srbin neće da stigne.Eto nas i među amiše. Kako li je taj njegov deda razmišljao kad je odlazio iz Srbije? Da li da se više niko od njegovih nikad ne vrati ili kad malo zaradi da se vrati iz pečalbe? Ako je prvo, ovaj mu je upropastio koncepciju i smisao cilja, a ako je drugo isto tako (vratio mu se potomak kao amiš).

Olja

pre 4 godine

"... mislila sam da Amisi imaju dosadan zivot jer nemaju radio, televizor. Zapravo oni imaju vrlo interesantan zivot, a nas zivot je dosadan."

Nisam zivjela na nacin kako zive Amisi, ali vjerujem joj da je nas zivot daleko od interesantnog.

митар пфк

pre 4 godine

Косиш ли ручно имање , и трпаш пласт , па сијено ?? Или косачица , па балирка ? ??

andrak

pre 4 godine

... koliko prihoduje i kako plaća porez državi... ako ima prostu poizvodnju, mora negde plasirati proizvode.... a mora i besto da kupi za zivot? Kako mu se školuju deca, gde i ko proverava da li se uopšte školuju (zakonom obavezno)... Budući da zajednica Amiša funkcioniše po principu mobe, pitam se da li neko proverava da se njihova deca izrabljuju i zloupotrebljavaju? ... nije to baš tako lepo kako se predstavlja...

Sch..

pre 4 godine

Sticajem okolnosti poznajem osobu. Čovek je prevara pošto vozi automobil i to ne bilo koj već audi a6 a inače došao je u Srbiju jer je saznao da poseduje neko imanje što je totalno legitimno . Od amiša nema ni A jer samo se tako oblači sve ostalo što se tiče tehnologije poseduje , kvalitetna limuzina,telefon itd. ko je bio u N.Banji ili Nišu verovatno ga je video da vozi i rolere ...totalno smešan lik.

nišlija

pre 4 godine

Evo Vam srbende da vidite da nije sve u novcu,mišićima,tetovažama itd,itd...Za osvajanje cure.Vidite čovek zbario žensku,odveo je na selo bez TV,interneta i još će rade poljoprivredu na stari način.Ako prijatelju čitaš ovo,može da podučavaš momke za pare kako da zbare žensku aliiii...Ti to brate nećeš,zato smo Ja i ti pravi muškarci za ženski mozak.

maki1982

pre 4 godine

@nislija zbario je u baptistickoj crkvi. izasao sa njom i njenim ocem prvi put. jedino da svi slobodni momci postanu sektasi pa da pronadju cure.

zeka

pre 4 godine

Kako ste se dopisivali o amisi? Preko goluba ili poste koju nosi orient-ekspres? Zasto ste dozvolili da Vam bager skrnavi organsko-amisku sredinu? Smesna prica smesna ideja.

Pop (dokon)

pre 4 godine

Divno, za SVAKU pohvalu!

KAKO bi se preporodili kao nacija i kao zemlja, da se manemo ovog ispraznog potrošačkog đubreta od života, nametnutog Holivudskon propagandom, u poslednjih 100h.!

Vladisav

pre 4 godine

Sve je ovo lepo dok jos imas dolara za zivot a kada nestane a dete odraste i nece da bude Amis. Lep izazov za nekog rodjenog na drugom kontinentu i gradu, zelim vam svu srecu ali...

genijalac

pre 4 godine

dosta puta sam bio kod amisa u americi. zive potpuno odseceno od ovog modernog ludila imaju svoj zivot jako puno rade i uvek su dobro raspolozeni i zadovoljni. jedini kontak im je taj sto prodaju svoje proizvode vanjskom svetu. kad vidis osecas zavist za takvim mirnim zivotom.

genijalac

pre 4 godine

dosta puta sam bio kod amisa u americi. zive potpuno odseceno od ovog modernog ludila imaju svoj zivot jako puno rade i uvek su dobro raspolozeni i zadovoljni. jedini kontak im je taj sto prodaju svoje proizvode vanjskom svetu. kad vidis osecas zavist za takvim mirnim zivotom.

Sch..

pre 4 godine

Sticajem okolnosti poznajem osobu. Čovek je prevara pošto vozi automobil i to ne bilo koj već audi a6 a inače došao je u Srbiju jer je saznao da poseduje neko imanje što je totalno legitimno . Od amiša nema ni A jer samo se tako oblači sve ostalo što se tiče tehnologije poseduje , kvalitetna limuzina,telefon itd. ko je bio u N.Banji ili Nišu verovatno ga je video da vozi i rolere ...totalno smešan lik.

Branko

pre 4 godine

Dodje ovaj Amis i za 5 nedelja oženi se lepom devojkoma i napravi joj dete. A ovi pametnjakovići što bleje po forumima i splavovima samo kukaju kako sve žene vole pare, avione, kamione...Zene traze muskarca koji ima jaku volju, koji zna sta hoce... pa makar bio i amis...

nišlija

pre 4 godine

Evo Vam srbende da vidite da nije sve u novcu,mišićima,tetovažama itd,itd...Za osvajanje cure.Vidite čovek zbario žensku,odveo je na selo bez TV,interneta i još će rade poljoprivredu na stari način.Ako prijatelju čitaš ovo,može da podučavaš momke za pare kako da zbare žensku aliiii...Ti to brate nećeš,zato smo Ja i ti pravi muškarci za ženski mozak.

nevski

pre 4 godine

Iz ovoga sto napisaste covek nije ultrakonzervativni Amis, dok koristi ista vezano za mehanizaciju. Amisi su potomci anabaptista sa pocetka reformacije, imaju dosta slicnosti i sa nemackim Menonitima kojo se javljaju kasnije, mozda su idealna mesavina jednih i drugih. Meni kao pravoslavnom hriscaninu nijedan covek ne bi trebalo da smeta, a, pogotovo ako je covek vredan, skroman i posten, sto Amisi generalno jesu. Nadam se da ce covek dosta nauciti o svom narodu prvenstveno istoriju, a, ukoliko bude bio otvoren i u pravcu duhovnosti, mozda shvati koja je vera ortodoksna, pravo pravoslavlje, ne onako kako vecina nas zivi, nazalost.
No to ne znaci da mora da promeni veru, naprotiv, ali, kao verujuci covek je u prilici...
Srecno ti bilo decko ovde kako god, da je lako, to nikako...

Pop (dokon)

pre 4 godine

Divno, za SVAKU pohvalu!

KAKO bi se preporodili kao nacija i kao zemlja, da se manemo ovog ispraznog potrošačkog đubreta od života, nametnutog Holivudskon propagandom, u poslednjih 100h.!

Olja

pre 4 godine

"... mislila sam da Amisi imaju dosadan zivot jer nemaju radio, televizor. Zapravo oni imaju vrlo interesantan zivot, a nas zivot je dosadan."

Nisam zivjela na nacin kako zive Amisi, ali vjerujem joj da je nas zivot daleko od interesantnog.

Vladisav

pre 4 godine

Sve je ovo lepo dok jos imas dolara za zivot a kada nestane a dete odraste i nece da bude Amis. Lep izazov za nekog rodjenog na drugom kontinentu i gradu, zelim vam svu srecu ali...

ja

pre 4 godine

Ono što mi je interesantno kod Amiša, a što, donekle, potvrđuje i izjava njegove supruge da je život Amiša interesantniji od našeg, je njihova praksa "rumšpringa". Naime, kada Amiši uđu u adolescentsko doba, imaju pravo da odu od kuće, u "pravi svet" i da zive par godina kako hoće, tj. kako živi "normalan" svet. Za to vreme mogu da rade šta hoće, da žive gde hoće i da probaju sve što žele da probaju - niko ih ništa ne pita. Nakon toga, odlučuju da li će napustiti amiški način života, ili će se krstiti u amiškoj crkvi i postati deo amiške zajednice (da, krštavaju se nakon rumšpringe, tj. kada postanu punoletni i sami odluče da li će to uraditi). E sad, ono što je najzanimljivije u vezi ovoga je što preko 90% mladih Amiša odluči da se vrati i pridruži amiškoj zajednici, jer im se taj život više sviđa, nego moderno ludilo...

zeka

pre 4 godine

Kako ste se dopisivali o amisi? Preko goluba ili poste koju nosi orient-ekspres? Zasto ste dozvolili da Vam bager skrnavi organsko-amisku sredinu? Smesna prica smesna ideja.

Pomalo poznajem

pre 4 godine

Amisi su mnogima u Americi pokazatelj vrednoce, umerenosti, kreativnosti, spretnosti, solidarnosti. Nažalost, u modernom svetu, ove vrline su pregazene prozaicnom zabavom. Zamislite sebe da od sutra ujutro ne morate na posao da bi zaradili za racune i hranu, jer imate domacinstvo koje vam je dovoljno za zivot: hranu sami proizvodite, kucu sami gradite, sami sijete odecu, konji vas prevoze, imate lampe umesto sijalica... Jednom rečju, za zivot vam je dovoljno 500 dinara mesečno, ako i toliko, ostalo obezbedjujete sopstvenim radom. To je sustina kulture Amisa, da kao vredan covek mozete sami sebi da stvorite potrebno za zivot i da se oslonite na zajednicu za svaku pomoc. Tako ucite i decu. Mladom paru zelim svako dobro, nadam se da će uzivati u Srbiji!

Sasha

pre 4 godine

Svaka cast, zelim mu sve najbolje,
I mogu da konstatujem da mnogo bolje prica srpski nego samozvani prestolonasljednik koji je vec tri decenije na budzetu

Ken Parker

pre 4 godine

Bila jednom jedna kul epizoda Dosije X o ritualnim zlocinima u amiskom selu.
Zavidim tim ljudima, mada njihova odsecenost od sveta moze biti kobna po zivote njihove dece (svaki vid represije vodi u depresiju i bunt). Pritom oni samo smeju da se zene i udaju za druge Amise, tako nekako. Cak je bio tekst o incestuoznim amiskim odnosima, ali ne drzite me za rec, Gugl zna bolje.
Zavidim ljudima u prirodi - recimo leto, jezero, planine Montane, sredina 18 veka, imas brvnaru, uslove za zivot, konja, traper si i zemljoradnik, avanturista i uzivalac u prirodi, uz konstantni rad na sebi i imanju da bi se zivelo.Mi neka gradska deca mastamo o povratku prirodi...

Sale Austrija

pre 4 godine

Amiši su nemačkog porekla i strogo religiozni protestanti, gledao sam Dokumentarac o njima ovo je zaista čudna priča i veoma neobično za jednog amiša oni žive život kao što su ga živeli i njihovi preci kada su dolazili iz nemačke u SAD oni žive i u samoj americi odsečeno od ' normalnih amerikanaca'..

Strvoder

pre 4 godine

Evo Vam srbende da vidite da nije sve u novcu,mišićima,tetovažama itd,itd...Za osvajanje cure.Vidite čovek zbario žensku,odveo je na selo bez TV,interneta i još će rade poljoprivredu na stari način.Ako prijatelju čitaš ovo,može da podučavaš momke za pare kako da zbare žensku aliiii...Ti to brate nećeš,zato smo Ja i ti pravi muškarci za ženski mozak.
(nišlija, 31. jul 2019 16:07)

Da, rodio se i živi sa mamom i tatom na imanju svojih roditelja gde još žive baba i deda, ne pita se ništa za ništa, inače kuću su mu potigli drugi Amiši iz Srbije na mobi, bez i jednog dolara...eto vidite Srbende stvar je u vama a ne u novcu, imanju, babtističkoj religiji itd.

maki1982

pre 4 godine

@nislija zbario je u baptistickoj crkvi. izasao sa njom i njenim ocem prvi put. jedino da svi slobodni momci postanu sektasi pa da pronadju cure.

plavusa

pre 4 godine

2 radna konja na 20 hektara! Bogami nisam siguran da ce to da funkcionise bez traktora. Ali neka mu je sa srecom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mile, 31. jul 2019 18:21)

moralo bi, to ja samo deset hektara po ks, a osim toga i zena je tu?

Radoje Golub

pre 4 godine

Sjajan tekst. Samo bih dodao nije jedini Amis, u mom mestu cuveni Karamela zivi takvim zivotom. Jako prijatan i neposredan covek izrazitih karakteristika. Takodje jako veliki pobornik celibata.

srbin

pre 4 godine

Gde sve srbin neće da stigne.Eto nas i među amiše. Kako li je taj njegov deda razmišljao kad je odlazio iz Srbije? Da li da se više niko od njegovih nikad ne vrati ili kad malo zaradi da se vrati iz pečalbe? Ako je prvo, ovaj mu je upropastio koncepciju i smisao cilja, a ako je drugo isto tako (vratio mu se potomak kao amiš).

митар пфк

pre 4 godine

Косиш ли ручно имање , и трпаш пласт , па сијено ?? Или косачица , па балирка ? ??

Paysmen

pre 4 godine

Baptisti? To je protestanska sekta koja je odnela zivote moja dva draga prijatelja... E toliko o baptistickom hriscanstvu ili o protestantskom uopste...

andrak

pre 4 godine

... koliko prihoduje i kako plaća porez državi... ako ima prostu poizvodnju, mora negde plasirati proizvode.... a mora i besto da kupi za zivot? Kako mu se školuju deca, gde i ko proverava da li se uopšte školuju (zakonom obavezno)... Budući da zajednica Amiša funkcioniše po principu mobe, pitam se da li neko proverava da se njihova deca izrabljuju i zloupotrebljavaju? ... nije to baš tako lepo kako se predstavlja...

Druga vrsta

pre 4 godine

Pre citanja pomislio sam da zena sta je zavrsila od skole ili radila to joj je to, nema kod ovih labavo zena je rob da radja i radi po kuci. Kad ono ona sama objasnjava . A to sto ce da muce zivotinje tek da ne pricamo. Mada po nazadnom shvatanjima dosli su na pravo mesto , samo nisu nazadni na isti nacin pa im malo smeta. A sto se amisa tice zamislite da imate drugara/ rodjaka koji zivi i dalje kao da je 8 razred i odbija sve sto je doslo posle te godine. Ako vam je to ok onda su i amisi ok za vas.

C i n i k

pre 4 godine

Ok,to je njihov zivot,ja to postujem,zelim im svaki uspeh,ali naravno,da sam na njihovom mestu uvek bih pre bio za varijantu odlaska u USA.

Za vijeki vijekova

pre 4 godine

A hiljade nezenja samo izmisljaju razloge zasto zene nece da se udaju za nekog ko nema novca. Samo vi udrite po kafanama i kladionicama ali znajte da su deca i porodica najveca vrednost!

Sima

pre 4 godine

Ovaj amis bas i nije sto od sto amis, nekako je srpski amis, em koristi struju, em malo-malo pa eto njega u vestima. Od ovog jednog amisa, meni se cini kao da ih ima stotine, ma hiljade, koliko se puta piskaralo o njemu. Pustite bre coveka na miru. Pa sta ako je amis?

120

pre 4 godine

Ja ne znam sto coeku porucujetw da ce mu ovdje biti mnogo teze nego u Americi? Pa poenta Amisa je da im je svejedno gdje su na kugli zemaljskoj. Zive od prirode i od svoga rada. Mi ne bismo mogli da zivimo tako jer i za to treba znanje.

nex

pre 4 godine

Supruga je rekla veliku stvar,danas roditelji zanemaruju decu u vaspitanju i usmeravanju. Potpuno je u pravu za to da se ostavljaju deca kod baba i deda i kad mora i kad ne mora. A onda sledi kupovina ljubavi kroz igracke,garderobu,obucu...

Гопн1

pre 4 godine

Све то лепо,свако је луд на свој начин...ал ће бити весеље кад га наши дохвате,па кад се збуни.Није ти ово друже Америка,него Балкан.Нека му је са срећом.

zamisli zivot

pre 4 godine

@ Pomalo poznajem

tako se nekad i zivelo kod nas na selu a onda su kako kazes dosla moderna vremena a naivan i posten seljak podlegao grehu iskusenja,
kud se zaduzio tu jos poslao decu na velike skole i sa tim sam sebi odsekao granu na kojoj sedi, danas njegovim unucima ne pada na pamet
povratak na selo i uzeti svoj zivot u svoje ruke, postali su nesvesno robovi ajde da samo kazem navika urbanog zivota, nema dalje to je to?

sta nije

pre 4 godine

dobro, salu na stranu ajmo sad malo i posteno, covek je sam rekao da ne zivi zivotom pravih amisa i meni je ovo sasvim ok sve dok mene ne zove;)

zeka

pre 4 godine

Kako ste se dopisivali o amisi? Preko goluba ili poste koju nosi orient-ekspres? Zasto ste dozvolili da Vam bager skrnavi organsko-amisku sredinu? Smesna prica smesna ideja.

Paysmen

pre 4 godine

Baptisti? To je protestanska sekta koja je odnela zivote moja dva draga prijatelja... E toliko o baptistickom hriscanstvu ili o protestantskom uopste...

Druga vrsta

pre 4 godine

Pre citanja pomislio sam da zena sta je zavrsila od skole ili radila to joj je to, nema kod ovih labavo zena je rob da radja i radi po kuci. Kad ono ona sama objasnjava . A to sto ce da muce zivotinje tek da ne pricamo. Mada po nazadnom shvatanjima dosli su na pravo mesto , samo nisu nazadni na isti nacin pa im malo smeta. A sto se amisa tice zamislite da imate drugara/ rodjaka koji zivi i dalje kao da je 8 razred i odbija sve sto je doslo posle te godine. Ako vam je to ok onda su i amisi ok za vas.

andrak

pre 4 godine

... koliko prihoduje i kako plaća porez državi... ako ima prostu poizvodnju, mora negde plasirati proizvode.... a mora i besto da kupi za zivot? Kako mu se školuju deca, gde i ko proverava da li se uopšte školuju (zakonom obavezno)... Budući da zajednica Amiša funkcioniše po principu mobe, pitam se da li neko proverava da se njihova deca izrabljuju i zloupotrebljavaju? ... nije to baš tako lepo kako se predstavlja...

nišlija

pre 4 godine

Evo Vam srbende da vidite da nije sve u novcu,mišićima,tetovažama itd,itd...Za osvajanje cure.Vidite čovek zbario žensku,odveo je na selo bez TV,interneta i još će rade poljoprivredu na stari način.Ako prijatelju čitaš ovo,može da podučavaš momke za pare kako da zbare žensku aliiii...Ti to brate nećeš,zato smo Ja i ti pravi muškarci za ženski mozak.

C i n i k

pre 4 godine

Ok,to je njihov zivot,ja to postujem,zelim im svaki uspeh,ali naravno,da sam na njihovom mestu uvek bih pre bio za varijantu odlaska u USA.

Pop (dokon)

pre 4 godine

Divno, za SVAKU pohvalu!

KAKO bi se preporodili kao nacija i kao zemlja, da se manemo ovog ispraznog potrošačkog đubreta od života, nametnutog Holivudskon propagandom, u poslednjih 100h.!

Sch..

pre 4 godine

Sticajem okolnosti poznajem osobu. Čovek je prevara pošto vozi automobil i to ne bilo koj već audi a6 a inače došao je u Srbiju jer je saznao da poseduje neko imanje što je totalno legitimno . Od amiša nema ni A jer samo se tako oblači sve ostalo što se tiče tehnologije poseduje , kvalitetna limuzina,telefon itd. ko je bio u N.Banji ili Nišu verovatno ga je video da vozi i rolere ...totalno smešan lik.

maki1982

pre 4 godine

@nislija zbario je u baptistickoj crkvi. izasao sa njom i njenim ocem prvi put. jedino da svi slobodni momci postanu sektasi pa da pronadju cure.

Strvoder

pre 4 godine

Evo Vam srbende da vidite da nije sve u novcu,mišićima,tetovažama itd,itd...Za osvajanje cure.Vidite čovek zbario žensku,odveo je na selo bez TV,interneta i još će rade poljoprivredu na stari način.Ako prijatelju čitaš ovo,može da podučavaš momke za pare kako da zbare žensku aliiii...Ti to brate nećeš,zato smo Ja i ti pravi muškarci za ženski mozak.
(nišlija, 31. jul 2019 16:07)

Da, rodio se i živi sa mamom i tatom na imanju svojih roditelja gde još žive baba i deda, ne pita se ništa za ništa, inače kuću su mu potigli drugi Amiši iz Srbije na mobi, bez i jednog dolara...eto vidite Srbende stvar je u vama a ne u novcu, imanju, babtističkoj religiji itd.

Vladisav

pre 4 godine

Sve je ovo lepo dok jos imas dolara za zivot a kada nestane a dete odraste i nece da bude Amis. Lep izazov za nekog rodjenog na drugom kontinentu i gradu, zelim vam svu srecu ali...

Ken Parker

pre 4 godine

Bila jednom jedna kul epizoda Dosije X o ritualnim zlocinima u amiskom selu.
Zavidim tim ljudima, mada njihova odsecenost od sveta moze biti kobna po zivote njihove dece (svaki vid represije vodi u depresiju i bunt). Pritom oni samo smeju da se zene i udaju za druge Amise, tako nekako. Cak je bio tekst o incestuoznim amiskim odnosima, ali ne drzite me za rec, Gugl zna bolje.
Zavidim ljudima u prirodi - recimo leto, jezero, planine Montane, sredina 18 veka, imas brvnaru, uslove za zivot, konja, traper si i zemljoradnik, avanturista i uzivalac u prirodi, uz konstantni rad na sebi i imanju da bi se zivelo.Mi neka gradska deca mastamo o povratku prirodi...

genijalac

pre 4 godine

dosta puta sam bio kod amisa u americi. zive potpuno odseceno od ovog modernog ludila imaju svoj zivot jako puno rade i uvek su dobro raspolozeni i zadovoljni. jedini kontak im je taj sto prodaju svoje proizvode vanjskom svetu. kad vidis osecas zavist za takvim mirnim zivotom.

nevski

pre 4 godine

Iz ovoga sto napisaste covek nije ultrakonzervativni Amis, dok koristi ista vezano za mehanizaciju. Amisi su potomci anabaptista sa pocetka reformacije, imaju dosta slicnosti i sa nemackim Menonitima kojo se javljaju kasnije, mozda su idealna mesavina jednih i drugih. Meni kao pravoslavnom hriscaninu nijedan covek ne bi trebalo da smeta, a, pogotovo ako je covek vredan, skroman i posten, sto Amisi generalno jesu. Nadam se da ce covek dosta nauciti o svom narodu prvenstveno istoriju, a, ukoliko bude bio otvoren i u pravcu duhovnosti, mozda shvati koja je vera ortodoksna, pravo pravoslavlje, ne onako kako vecina nas zivi, nazalost.
No to ne znaci da mora da promeni veru, naprotiv, ali, kao verujuci covek je u prilici...
Srecno ti bilo decko ovde kako god, da je lako, to nikako...

митар пфк

pre 4 godine

Косиш ли ручно имање , и трпаш пласт , па сијено ?? Или косачица , па балирка ? ??

srbin

pre 4 godine

Gde sve srbin neće da stigne.Eto nas i među amiše. Kako li je taj njegov deda razmišljao kad je odlazio iz Srbije? Da li da se više niko od njegovih nikad ne vrati ili kad malo zaradi da se vrati iz pečalbe? Ako je prvo, ovaj mu je upropastio koncepciju i smisao cilja, a ako je drugo isto tako (vratio mu se potomak kao amiš).

Olja

pre 4 godine

"... mislila sam da Amisi imaju dosadan zivot jer nemaju radio, televizor. Zapravo oni imaju vrlo interesantan zivot, a nas zivot je dosadan."

Nisam zivjela na nacin kako zive Amisi, ali vjerujem joj da je nas zivot daleko od interesantnog.

plavusa

pre 4 godine

2 radna konja na 20 hektara! Bogami nisam siguran da ce to da funkcionise bez traktora. Ali neka mu je sa srecom.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mile, 31. jul 2019 18:21)

moralo bi, to ja samo deset hektara po ks, a osim toga i zena je tu?

Pomalo poznajem

pre 4 godine

Amisi su mnogima u Americi pokazatelj vrednoce, umerenosti, kreativnosti, spretnosti, solidarnosti. Nažalost, u modernom svetu, ove vrline su pregazene prozaicnom zabavom. Zamislite sebe da od sutra ujutro ne morate na posao da bi zaradili za racune i hranu, jer imate domacinstvo koje vam je dovoljno za zivot: hranu sami proizvodite, kucu sami gradite, sami sijete odecu, konji vas prevoze, imate lampe umesto sijalica... Jednom rečju, za zivot vam je dovoljno 500 dinara mesečno, ako i toliko, ostalo obezbedjujete sopstvenim radom. To je sustina kulture Amisa, da kao vredan covek mozete sami sebi da stvorite potrebno za zivot i da se oslonite na zajednicu za svaku pomoc. Tako ucite i decu. Mladom paru zelim svako dobro, nadam se da će uzivati u Srbiji!

Radoje Golub

pre 4 godine

Sjajan tekst. Samo bih dodao nije jedini Amis, u mom mestu cuveni Karamela zivi takvim zivotom. Jako prijatan i neposredan covek izrazitih karakteristika. Takodje jako veliki pobornik celibata.

Sale Austrija

pre 4 godine

Amiši su nemačkog porekla i strogo religiozni protestanti, gledao sam Dokumentarac o njima ovo je zaista čudna priča i veoma neobično za jednog amiša oni žive život kao što su ga živeli i njihovi preci kada su dolazili iz nemačke u SAD oni žive i u samoj americi odsečeno od ' normalnih amerikanaca'..

Branko

pre 4 godine

Dodje ovaj Amis i za 5 nedelja oženi se lepom devojkoma i napravi joj dete. A ovi pametnjakovići što bleje po forumima i splavovima samo kukaju kako sve žene vole pare, avione, kamione...Zene traze muskarca koji ima jaku volju, koji zna sta hoce... pa makar bio i amis...

Sasha

pre 4 godine

Svaka cast, zelim mu sve najbolje,
I mogu da konstatujem da mnogo bolje prica srpski nego samozvani prestolonasljednik koji je vec tri decenije na budzetu

ja

pre 4 godine

Ono što mi je interesantno kod Amiša, a što, donekle, potvrđuje i izjava njegove supruge da je život Amiša interesantniji od našeg, je njihova praksa "rumšpringa". Naime, kada Amiši uđu u adolescentsko doba, imaju pravo da odu od kuće, u "pravi svet" i da zive par godina kako hoće, tj. kako živi "normalan" svet. Za to vreme mogu da rade šta hoće, da žive gde hoće i da probaju sve što žele da probaju - niko ih ništa ne pita. Nakon toga, odlučuju da li će napustiti amiški način života, ili će se krstiti u amiškoj crkvi i postati deo amiške zajednice (da, krštavaju se nakon rumšpringe, tj. kada postanu punoletni i sami odluče da li će to uraditi). E sad, ono što je najzanimljivije u vezi ovoga je što preko 90% mladih Amiša odluči da se vrati i pridruži amiškoj zajednici, jer im se taj život više sviđa, nego moderno ludilo...

zamisli zivot

pre 4 godine

@ Pomalo poznajem

tako se nekad i zivelo kod nas na selu a onda su kako kazes dosla moderna vremena a naivan i posten seljak podlegao grehu iskusenja,
kud se zaduzio tu jos poslao decu na velike skole i sa tim sam sebi odsekao granu na kojoj sedi, danas njegovim unucima ne pada na pamet
povratak na selo i uzeti svoj zivot u svoje ruke, postali su nesvesno robovi ajde da samo kazem navika urbanog zivota, nema dalje to je to?

Za vijeki vijekova

pre 4 godine

A hiljade nezenja samo izmisljaju razloge zasto zene nece da se udaju za nekog ko nema novca. Samo vi udrite po kafanama i kladionicama ali znajte da su deca i porodica najveca vrednost!

Гопн1

pre 4 godine

Све то лепо,свако је луд на свој начин...ал ће бити весеље кад га наши дохвате,па кад се збуни.Није ти ово друже Америка,него Балкан.Нека му је са срећом.

sta nije

pre 4 godine

dobro, salu na stranu ajmo sad malo i posteno, covek je sam rekao da ne zivi zivotom pravih amisa i meni je ovo sasvim ok sve dok mene ne zove;)

Sima

pre 4 godine

Ovaj amis bas i nije sto od sto amis, nekako je srpski amis, em koristi struju, em malo-malo pa eto njega u vestima. Od ovog jednog amisa, meni se cini kao da ih ima stotine, ma hiljade, koliko se puta piskaralo o njemu. Pustite bre coveka na miru. Pa sta ako je amis?

120

pre 4 godine

Ja ne znam sto coeku porucujetw da ce mu ovdje biti mnogo teze nego u Americi? Pa poenta Amisa je da im je svejedno gdje su na kugli zemaljskoj. Zive od prirode i od svoga rada. Mi ne bismo mogli da zivimo tako jer i za to treba znanje.

nex

pre 4 godine

Supruga je rekla veliku stvar,danas roditelji zanemaruju decu u vaspitanju i usmeravanju. Potpuno je u pravu za to da se ostavljaju deca kod baba i deda i kad mora i kad ne mora. A onda sledi kupovina ljubavi kroz igracke,garderobu,obucu...