Sreda, 12.06.2019.

08:10

Pokloni profesorima postali praksa. Da li je podržavate? ANKETA

Izvor: B92

Pokloni profesorima postali praksa. Da li je podržavate? ANKETA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

prava lola

pre 4 godine

Tekst pravi lazne paralele, kao da odlazak u skolu podrazumeva poklon nastavniku. Ono sto se u tekstu naziva poklonom za nastavnika u stvari je izraz zahvalnosti nekom ko je drzao na okupu odeljenje i negovao plemenit odnos sa svojim ucenicima. Ucenici osecaju svog nastavnika kao nekog ko je brinuo ne samo o njihovom napretku i znanju nego i o njima samima. Taj odnos neminovno balansira na granici privatne bliskosti sa ucenicima i njihovim porodicama. Iz takve relacije i nastaje ideja da svom nastavniku zajednicki poklone uspomenu kao znak zahvalnosti i secanja, i nije nikakva obaveza. Imam jedan takav sat, sa posvetom, vrati me dvadeset godina u proslost i izmami osmeh na lice..
Inace, tekst je pravi primer spinovanja, zamajavanja javnosti. Sutra cu sa mojim ucenicima da obradim lekciju o tekstu i kontekstu na ovom primeru. Da ne budu slepi kod ociju.

EU Citizen

pre 4 godine

Mislim da je ovde poenta u učinku, kao i sa svim uslugama. Dobrog učitelja treba nagraditi makar simbolično. Onog ko otaljava posao, ne treba.

Mmm

pre 4 godine

U osnovnoj školi Gavrilo Princip u Zemunu, roditelji na taj način obezbeđuju ocene svojoj deci. Ne zna se ko je potkupljiviji, učitelji koji nekom daju odlične ocene, a recimo nekom prelazne, da dete ne bi palo celu godinu, ili direktor koji (hteo - ne hteo) mora da sluša iste te roditelje koji odlučuju o sudbini neke dece da li će ostati u istoimenoj školi.
Naravno, direktor ima samo dvadesetak i nešto godina i nema bukvalno nikakvog iskustva. Došao je na tu funkciju tako što ga je ubacio bivši direktor, a zajedno su u SNS stranci.

Nekad je ova škola važila za bolje u Beogradu, a danas tuga, čemer i jad. Ne zna se ko je gori... roditelji koji potkupljuju učitelje, direktor koji pristaje na sve uslove koji isti ti roditelji diktiraju, ili učitelji, kao što sam već napisao ( čast izuzecima) koji i te kako pristaju na razne poklone (mahom novčane) koje im dolaze... zna se od koga.

U svakom slučaju, kao i uvek, najgore prolaze deca, koja vide šta se događa i na taj način koriste priliku. Shvataju da su "odrasli" nemoćni bilo šta da urade, pa se i oni ponašaju u skladu sa situacijom.

Dobro je rekao Ivo Andrić:
"Dođu tako ponekad vremena, kada pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati."

jj

pre 4 godine

Kupovali smo i mi kad smo bili deca nasim uciteljima/razrednim staresinama. Samo tad nam nije bilo potrebno da to roditelji rade umesto nas, umeli smo sami da se organizujemo. Pre svega, sami i da resimo da poklonimo. Danas roditelji preuzimajuci tu ulogu, oduzimaju deci mogucnost da uopste imaju svest o tome. Ma o bilo cemu.

marsovac

pre 4 godine

Ja sam jedan od nastavnika u srednjoj strucnoj skoli, i sam sam svedok ovog, na zalost ustaljenog obicaja, koji ide toliko dakeko, da ljudi bez stida, srama i obraza, odredjuju sta ce deca da im kupe. Jednom sam bio svedok da su ucenici poklonili nastavnici jednog strucnog predmeta, na maturskoj zabavi, kada se inace ovi pokloni urucuju, poklonili ves masinu!!! Licno sam protiv toga, ali sam isto tako i protiv toga da lekari imaju pravo na novcani poklon. Isto kao i oni, i mi radimo za svoju platu koja je zakonom odredjena. Po ovome, svi u drzavnim sluzbama, imaju pravo na neko cascavanje, koje se u normalnim zemljama zove MITO, odnosno korupcija! Da li je to normalno za hednu drzavu koja tezi evropskim vrednostima? Da li je to nacin da zaustavimo odlivanje kadrova iz nase zemlje? Hmmmm, pitam se.

jasamaja

pre 4 godine

To je oduvek bilo, deca kupuju a ne roditelji, odnosno oni bi trebalo da se dogovore i da od roditelja uzmu novac. Pokloni su simbolični i predstavljaju uspomenu. Najčešće je to neka dobra knjiga recimo monografija, rečnik i sl. ili komplet knjiga nekog pisca. Ne vidim problem ukoliko je zajednički poklon i ako se ne preteruje.

Gong

pre 4 godine

Kad je kolektivno skupljanje novca za poklon na rastanku, to je znak pažnje i zahvalnosti prema razrednom starešini, a razrednom uspomena od generacije. Pojedinačni pokloni mogu značiti i nešto drugo, naročito ako dogodine opet predaje isti profesor.

MisterNo

pre 4 godine

U mojoj grupi deo roditelja navalio da se razrednom kupi poklon, a deca su generalno protiv. Razlog je sto se uopste nije ponasao kao razredni, i nista se nije borio za njih (da ne nabrajam situacije).
A nastavnici matematike su kupili pokloncic, i to samostalno, od dzeparca, iako ih je "gnjavila" cele godine. Deca nisu mutava, osete.

b.jerk.

pre 4 godine

Uobičajeno je videti po bolnicama, kese, kese, kese i još kesa koje nose pacijenti, uzimaju med.sestre, doktori, to većini ne smeta, jer je postalo normalno i poželjno?!?!?!!?!? A onda se postavlja pitanje da li treba, posle četiri godine rada učiteljice ili odeljenskog starešine, kupiti neki pristojan poklon, kao znak pažnje....
Posle svih ovih godina, nakon četiri razreda, učiteljici, koja je brinula i učila našu decu, želimo na završnoj priredbi da damo poklon, koji smo svi kupili, koji jeste znak pažnje i velike zahvalnosti, jer je deca i mi, nikada nećemo zaboraviti!!! Njoj ostaje poklon kao uspomena na ovu generaciju!!!

Zlata

pre 4 godine

Da, podrzavam.
Lekaru pare,policajcu plati da progleda kroz prste, sudiju potkupi, daj salterusi 200gr kafe da ti zavrsi preko reda,medicinskoj sestri kafu i sok...sto da ne castis i profesora onda...pogotovo ako ti je dete vukovac, kao i 50% njegovog odeljenja...

potos

pre 4 godine

ne bih rekao da su to roditeljske grupe, to su grupe dokonih mama, neradnica, koje ne znaju sta ce od sebe, imaju svo slobodno vreme ovog sveta i sto je najvaznije, udate za nekog dobrostojeceg. I onda one izmedju sebe kontaktiraju putem Vibera, kao brinu za svoju decu..

taraba majka

pre 4 godine

to je kod nas oduvek bila praksa, al' eto sad kad je vreme ucinilo svoje pa takvi djaci dospeli tamo gde nisu trebali cudimo se i pitamo sta se desava?

kvazi sveda

pre 4 godine

Pa sta su ucetelji gori od lekara da ne mogu da primaju poklone...ajmo sad policija i sudstvo nek se spreme za odbranu svojih prava na ”poklon”...

Milos

pre 4 godine

Trenutno sam student, ali smo kupovali uciteljici i razrednoj poklon u osnovnoj, i razrednoj u srednjoj...Smatram da je to okej, mali znak paznje sto se kaze...

Mile

pre 4 godine

Prosvetari su plaćeni za posao koji rade, nedovoljno ali su plaćeni. To bi bilo isto kao kada bismo čašćavali saobraćajca koji nam piše kaznu jer radi svoj posao za koji je već plaćen.
Ako im ne odgovara zanimanje neka rade nešto drugo. Posao profesora je kao i posao lekara, ako ga radiš zbog extra zarade onda si na pogrešnom mestu.

uzimam.kokice

pre 4 godine

Nemojte da legalizuje korupciju. Danas zahvaljujući vama koji pisete zakone je legalna korupcija u zdravstvu. Svaki pacijent je sada realno u obavezi da donese poklon u vrednosti koja je propisana zakonom kako ne bi upali u problem da ih lekar ni ne pogleda ili im pruži uslugu lečenja ispod propisanih kriterijuma. Uništili ste zdravstvo, sudstvo na redu je da dokrajčite školstvo.

Dokle više ...

pre 4 godine

U jednoj Lozničkoj osnovnoj školi koja se nalazi u centru grada kod aviona višedecenijska direktorka inače učiteljica drži privatne časove i daje toj deci koja dolaze kod nje unapred kontrolne zadatke koji će biti posle dati u školi ,znači žena je to unapredila na jedan viši nivo.
Tako deca pojedina (bogatijih roditelja ) imaju usmeno dvojke ,trojke a na testovima sve petice i na kraju svi budu odlicni a realno znanje za dvojku jedva trojku.
Inače sama škola funkcioniše već odavno kao gospodjino licno preduzeće...i sve može kod nje samo treba znati gde dati ...

tex viler

pre 4 godine

A šta to ne podržavate? To što se kupi poklon nekome ko je brinuo o vašem detetu 4 godine, pomagao mu da reši raznorazne probleme od ljubavnih pa do problema u porodici. Trudio se da na svaki način omogući da vaše dete završi školu iako je mnoge roditelje baš briga da li će završiti ili ne. I sada je problem poklon od par hiljada dinara, a nije problem kada država zakonom dozvoli poklone nekoj drugoj profesiji. Sram da vas bude.

Marko

pre 4 godine

Za rastanak je ok, ali problem je sto neki donose poklone tokom nastave, a onda uciteljica progleda kroz prste, narocito sto se tice pismenih iz srpskog, likovnih radova i ostalih stvari gde subjektivno moze da da visu ocenu. Poznajem uciteljicu koja se ugojila od silnih poklona (kosmicka pravda sto bi se reklo).

Јабучило

pre 4 godine

Поклон се, у тим случајевима, даје на растанку, када се зна или разумно очекује да тај предавач престаје да ради с том децом. Све друго је мито. Такође, тај поклон треба да буде лепа успомена, а не средство исказивања финансијске моћи богатих а бахатих.

Momir

pre 4 godine

Olovka, sat, ram za sliku... nesto sto traje za uspomenu. Al samo ako vidim da je bio strog i pravican, da nije dijelio ocjene sakom i radi boljeg prosjeka. Neko ko je toliko vremena provodio sa mojom djecom i naucio ih mnogo cemu, zasluzuje znak paznje. Kad se to podjeli na 30ak ljudi, stvarno nije mnogo uz jedno hvala.

Siniša Nikolić

pre 4 godine

Ne kupujem i ne razumem zasto bi se davali pokloni nekome koji su placeni za svoj posao,meni niko ne daje poklon primam platu koju zaradim.

Danijela

pre 4 godine

Ne sme da se generalizuje, 25 godina radim u školi, najavim učenicima pre svakog 8.marta da cveće ne primam, niti bilo kakve poklone, niti slavim taj praznik. Prošle godine su mi maturanti koje sam kao razredni vodila poklonili knjigu mog omiljenog pisca, i to je sasvim dovoljno i adekvatan poklon starešini.

ucha

pre 4 godine

Ja na cetiri godine dobijam sat u vrednosti od 100e. 25 ucenika daju po 500 dinara i kupe mi sat sa izgraviranom posvetom. Jedan moj prijatelj, hirurg, je ocigledno ljubomoran, a imam i jednog opstinara , radi na gradj. dozvole, koji kaze da bi i on voleo da dobija takav mito na 4 g. Kazu mi da sam korumpiran i da oni nikad tako nesto ne bi primili. Malo me je sramota, ali sta cu...

ls

pre 4 godine

Mi smo razrednom u srednjoj za rastanak poklonili narukvicu od 500e, jer je pre svega bio covek, vodio je racuna o nama kao da smo mu deca, branio nas, drzao nam casove matematike iako je mehaniku predavao, jer smo bili slabi iz matematike pa je svoje casove pretvarao u ono sto nam je zaista trebalo. Retko dobar covek i ljudina Ranko Matkovic.

Mediocritical

pre 4 godine

Prikladnija je opklada, u zavisnosti od ocene za koju se klade profesori, sa roditeljima... Recimo, ako će mali, da okine godinu, profesor, može da se kladi u 100€ da neće zbog njega.
A trojke i četvorke, imaju svoju kvotu... A ima roditelja, koji smeju da se klade u milion evra, da će mali da bude vukovac, i to besplatno, jer se to prećutno podrazumeva, u vazduhu, i niko konkretno tu ne ulazi u opkladu... Da se ne bi tu kompromitovali, brukali, spuštali, obarali ugled, i poštovanje...

Bik

pre 4 godine

Profama pokloni, doktorima pokloni, advokatima pokloni, popovima pokloni ... a kada ce neko nama inzenjerima da daje poklone? Nama jedino ostade karta u jednom pravcu za zapad. Eh, ispade da smo studirali da sluzimo zapadu i svojim porezom placamo NATO ...

sitan vez

pre 4 godine

Radim u školi.Tvrdim,nikom od mojih 90 kolega iz zbornice nije stalo da dobije poklon.Nit žele ,niti traže.Lično,deci uvek govorim da novac preusmere za svoje potrebe.Plate godišnju članarinu u biblioteci,npr.

realan dxb zr

pre 4 godine

Ista situacija prilikom diplomiranja.

Meni je profesor zabranio da bilo sta kupujem, kao i da ištampam samo jednu kopiju doplomskog u koloru i ukoričim da imaju za biblioteku. Ostale samo crno belo i da zaheftam. Smatra da je sve ostalo bacanje para.

Zaista sjajan profesor i veliki čovek, pozdrav za Duška Letića sa TFZR.

Serb

pre 4 godine

To su nikakvi novci,mene brine po 2000 dinara milicajcu (sa završenim kursom od 3 meseca) kad god se vidimo a ne profesoru ili nekoj učiteljici.E to mene brine dragi mojiiiii..

Војвода Момчило

pre 4 godine

Професори као и лекари раде свој посао, нема потребе за поклонима

C i n i k

pre 4 godine

Rec je uglavnom o cvecu,najskuplja stvar je rucni sat,deca to od srca poklanjajy,nvd nista sporno ovde,nije to kao u zdravstvu,nije ni prici.

šetač

pre 4 godine

Ako je 462 evra onda može nikako više. Ako mogu lekarima možemo i prosvetarima. Polako staće i drugi ured. Sudije, Katastarci, Opštinari. Svi koji inače uzimaju samo da legalizijemo.

ne

pre 4 godine

najveće zadovoljstvo prosvetnog radnika je svest o tome da jednom mladom čoveku prenosi znanja koja će mu pomoći da kvalitetnije živi, tako da bi pokloni samo degradirali taj uspeh.

joj

pre 4 godine

Деца треба да купе неки симболичан поклон својим разредним старешинама. Битан је знак пажње а не да буде то скуп поклон

Danijela

pre 4 godine

Ne sme da se generalizuje, 25 godina radim u školi, najavim učenicima pre svakog 8.marta da cveće ne primam, niti bilo kakve poklone, niti slavim taj praznik. Prošle godine su mi maturanti koje sam kao razredni vodila poklonili knjigu mog omiljenog pisca, i to je sasvim dovoljno i adekvatan poklon starešini.

jj

pre 4 godine

Kupovali smo i mi kad smo bili deca nasim uciteljima/razrednim staresinama. Samo tad nam nije bilo potrebno da to roditelji rade umesto nas, umeli smo sami da se organizujemo. Pre svega, sami i da resimo da poklonimo. Danas roditelji preuzimajuci tu ulogu, oduzimaju deci mogucnost da uopste imaju svest o tome. Ma o bilo cemu.

ucha

pre 4 godine

Ja na cetiri godine dobijam sat u vrednosti od 100e. 25 ucenika daju po 500 dinara i kupe mi sat sa izgraviranom posvetom. Jedan moj prijatelj, hirurg, je ocigledno ljubomoran, a imam i jednog opstinara , radi na gradj. dozvole, koji kaze da bi i on voleo da dobija takav mito na 4 g. Kazu mi da sam korumpiran i da oni nikad tako nesto ne bi primili. Malo me je sramota, ali sta cu...

Bik

pre 4 godine

Profama pokloni, doktorima pokloni, advokatima pokloni, popovima pokloni ... a kada ce neko nama inzenjerima da daje poklone? Nama jedino ostade karta u jednom pravcu za zapad. Eh, ispade da smo studirali da sluzimo zapadu i svojim porezom placamo NATO ...

marsovac

pre 4 godine

Ja sam jedan od nastavnika u srednjoj strucnoj skoli, i sam sam svedok ovog, na zalost ustaljenog obicaja, koji ide toliko dakeko, da ljudi bez stida, srama i obraza, odredjuju sta ce deca da im kupe. Jednom sam bio svedok da su ucenici poklonili nastavnici jednog strucnog predmeta, na maturskoj zabavi, kada se inace ovi pokloni urucuju, poklonili ves masinu!!! Licno sam protiv toga, ali sam isto tako i protiv toga da lekari imaju pravo na novcani poklon. Isto kao i oni, i mi radimo za svoju platu koja je zakonom odredjena. Po ovome, svi u drzavnim sluzbama, imaju pravo na neko cascavanje, koje se u normalnim zemljama zove MITO, odnosno korupcija! Da li je to normalno za hednu drzavu koja tezi evropskim vrednostima? Da li je to nacin da zaustavimo odlivanje kadrova iz nase zemlje? Hmmmm, pitam se.

Јабучило

pre 4 godine

Поклон се, у тим случајевима, даје на растанку, када се зна или разумно очекује да тај предавач престаје да ради с том децом. Све друго је мито. Такође, тај поклон треба да буде лепа успомена, а не средство исказивања финансијске моћи богатих а бахатих.

MisterNo

pre 4 godine

U mojoj grupi deo roditelja navalio da se razrednom kupi poklon, a deca su generalno protiv. Razlog je sto se uopste nije ponasao kao razredni, i nista se nije borio za njih (da ne nabrajam situacije).
A nastavnici matematike su kupili pokloncic, i to samostalno, od dzeparca, iako ih je "gnjavila" cele godine. Deca nisu mutava, osete.

Serb

pre 4 godine

To su nikakvi novci,mene brine po 2000 dinara milicajcu (sa završenim kursom od 3 meseca) kad god se vidimo a ne profesoru ili nekoj učiteljici.E to mene brine dragi mojiiiii..

Gong

pre 4 godine

Kad je kolektivno skupljanje novca za poklon na rastanku, to je znak pažnje i zahvalnosti prema razrednom starešini, a razrednom uspomena od generacije. Pojedinačni pokloni mogu značiti i nešto drugo, naročito ako dogodine opet predaje isti profesor.

potos

pre 4 godine

ne bih rekao da su to roditeljske grupe, to su grupe dokonih mama, neradnica, koje ne znaju sta ce od sebe, imaju svo slobodno vreme ovog sveta i sto je najvaznije, udate za nekog dobrostojeceg. I onda one izmedju sebe kontaktiraju putem Vibera, kao brinu za svoju decu..

b.jerk.

pre 4 godine

Uobičajeno je videti po bolnicama, kese, kese, kese i još kesa koje nose pacijenti, uzimaju med.sestre, doktori, to većini ne smeta, jer je postalo normalno i poželjno?!?!?!!?!? A onda se postavlja pitanje da li treba, posle četiri godine rada učiteljice ili odeljenskog starešine, kupiti neki pristojan poklon, kao znak pažnje....
Posle svih ovih godina, nakon četiri razreda, učiteljici, koja je brinula i učila našu decu, želimo na završnoj priredbi da damo poklon, koji smo svi kupili, koji jeste znak pažnje i velike zahvalnosti, jer je deca i mi, nikada nećemo zaboraviti!!! Njoj ostaje poklon kao uspomena na ovu generaciju!!!

jasamaja

pre 4 godine

To je oduvek bilo, deca kupuju a ne roditelji, odnosno oni bi trebalo da se dogovore i da od roditelja uzmu novac. Pokloni su simbolični i predstavljaju uspomenu. Najčešće je to neka dobra knjiga recimo monografija, rečnik i sl. ili komplet knjiga nekog pisca. Ne vidim problem ukoliko je zajednički poklon i ako se ne preteruje.

Mmm

pre 4 godine

U osnovnoj školi Gavrilo Princip u Zemunu, roditelji na taj način obezbeđuju ocene svojoj deci. Ne zna se ko je potkupljiviji, učitelji koji nekom daju odlične ocene, a recimo nekom prelazne, da dete ne bi palo celu godinu, ili direktor koji (hteo - ne hteo) mora da sluša iste te roditelje koji odlučuju o sudbini neke dece da li će ostati u istoimenoj školi.
Naravno, direktor ima samo dvadesetak i nešto godina i nema bukvalno nikakvog iskustva. Došao je na tu funkciju tako što ga je ubacio bivši direktor, a zajedno su u SNS stranci.

Nekad je ova škola važila za bolje u Beogradu, a danas tuga, čemer i jad. Ne zna se ko je gori... roditelji koji potkupljuju učitelje, direktor koji pristaje na sve uslove koji isti ti roditelji diktiraju, ili učitelji, kao što sam već napisao ( čast izuzecima) koji i te kako pristaju na razne poklone (mahom novčane) koje im dolaze... zna se od koga.

U svakom slučaju, kao i uvek, najgore prolaze deca, koja vide šta se događa i na taj način koriste priliku. Shvataju da su "odrasli" nemoćni bilo šta da urade, pa se i oni ponašaju u skladu sa situacijom.

Dobro je rekao Ivo Andrić:
"Dođu tako ponekad vremena, kada pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati."

realan dxb zr

pre 4 godine

Ista situacija prilikom diplomiranja.

Meni je profesor zabranio da bilo sta kupujem, kao i da ištampam samo jednu kopiju doplomskog u koloru i ukoričim da imaju za biblioteku. Ostale samo crno belo i da zaheftam. Smatra da je sve ostalo bacanje para.

Zaista sjajan profesor i veliki čovek, pozdrav za Duška Letića sa TFZR.

prava lola

pre 4 godine

Tekst pravi lazne paralele, kao da odlazak u skolu podrazumeva poklon nastavniku. Ono sto se u tekstu naziva poklonom za nastavnika u stvari je izraz zahvalnosti nekom ko je drzao na okupu odeljenje i negovao plemenit odnos sa svojim ucenicima. Ucenici osecaju svog nastavnika kao nekog ko je brinuo ne samo o njihovom napretku i znanju nego i o njima samima. Taj odnos neminovno balansira na granici privatne bliskosti sa ucenicima i njihovim porodicama. Iz takve relacije i nastaje ideja da svom nastavniku zajednicki poklone uspomenu kao znak zahvalnosti i secanja, i nije nikakva obaveza. Imam jedan takav sat, sa posvetom, vrati me dvadeset godina u proslost i izmami osmeh na lice..
Inace, tekst je pravi primer spinovanja, zamajavanja javnosti. Sutra cu sa mojim ucenicima da obradim lekciju o tekstu i kontekstu na ovom primeru. Da ne budu slepi kod ociju.

sitan vez

pre 4 godine

Radim u školi.Tvrdim,nikom od mojih 90 kolega iz zbornice nije stalo da dobije poklon.Nit žele ,niti traže.Lično,deci uvek govorim da novac preusmere za svoje potrebe.Plate godišnju članarinu u biblioteci,npr.

C i n i k

pre 4 godine

Rec je uglavnom o cvecu,najskuplja stvar je rucni sat,deca to od srca poklanjajy,nvd nista sporno ovde,nije to kao u zdravstvu,nije ni prici.

Zlata

pre 4 godine

Da, podrzavam.
Lekaru pare,policajcu plati da progleda kroz prste, sudiju potkupi, daj salterusi 200gr kafe da ti zavrsi preko reda,medicinskoj sestri kafu i sok...sto da ne castis i profesora onda...pogotovo ako ti je dete vukovac, kao i 50% njegovog odeljenja...

Marko

pre 4 godine

Za rastanak je ok, ali problem je sto neki donose poklone tokom nastave, a onda uciteljica progleda kroz prste, narocito sto se tice pismenih iz srpskog, likovnih radova i ostalih stvari gde subjektivno moze da da visu ocenu. Poznajem uciteljicu koja se ugojila od silnih poklona (kosmicka pravda sto bi se reklo).

Milos

pre 4 godine

Trenutno sam student, ali smo kupovali uciteljici i razrednoj poklon u osnovnoj, i razrednoj u srednjoj...Smatram da je to okej, mali znak paznje sto se kaze...

joj

pre 4 godine

Деца треба да купе неки симболичан поклон својим разредним старешинама. Битан је знак пажње а не да буде то скуп поклон

ls

pre 4 godine

Mi smo razrednom u srednjoj za rastanak poklonili narukvicu od 500e, jer je pre svega bio covek, vodio je racuna o nama kao da smo mu deca, branio nas, drzao nam casove matematike iako je mehaniku predavao, jer smo bili slabi iz matematike pa je svoje casove pretvarao u ono sto nam je zaista trebalo. Retko dobar covek i ljudina Ranko Matkovic.

uzimam.kokice

pre 4 godine

Nemojte da legalizuje korupciju. Danas zahvaljujući vama koji pisete zakone je legalna korupcija u zdravstvu. Svaki pacijent je sada realno u obavezi da donese poklon u vrednosti koja je propisana zakonom kako ne bi upali u problem da ih lekar ni ne pogleda ili im pruži uslugu lečenja ispod propisanih kriterijuma. Uništili ste zdravstvo, sudstvo na redu je da dokrajčite školstvo.

šetač

pre 4 godine

Ako je 462 evra onda može nikako više. Ako mogu lekarima možemo i prosvetarima. Polako staće i drugi ured. Sudije, Katastarci, Opštinari. Svi koji inače uzimaju samo da legalizijemo.

Momir

pre 4 godine

Olovka, sat, ram za sliku... nesto sto traje za uspomenu. Al samo ako vidim da je bio strog i pravican, da nije dijelio ocjene sakom i radi boljeg prosjeka. Neko ko je toliko vremena provodio sa mojom djecom i naucio ih mnogo cemu, zasluzuje znak paznje. Kad se to podjeli na 30ak ljudi, stvarno nije mnogo uz jedno hvala.

tex viler

pre 4 godine

A šta to ne podržavate? To što se kupi poklon nekome ko je brinuo o vašem detetu 4 godine, pomagao mu da reši raznorazne probleme od ljubavnih pa do problema u porodici. Trudio se da na svaki način omogući da vaše dete završi školu iako je mnoge roditelje baš briga da li će završiti ili ne. I sada je problem poklon od par hiljada dinara, a nije problem kada država zakonom dozvoli poklone nekoj drugoj profesiji. Sram da vas bude.

Dokle više ...

pre 4 godine

U jednoj Lozničkoj osnovnoj školi koja se nalazi u centru grada kod aviona višedecenijska direktorka inače učiteljica drži privatne časove i daje toj deci koja dolaze kod nje unapred kontrolne zadatke koji će biti posle dati u školi ,znači žena je to unapredila na jedan viši nivo.
Tako deca pojedina (bogatijih roditelja ) imaju usmeno dvojke ,trojke a na testovima sve petice i na kraju svi budu odlicni a realno znanje za dvojku jedva trojku.
Inače sama škola funkcioniše već odavno kao gospodjino licno preduzeće...i sve može kod nje samo treba znati gde dati ...

EU Citizen

pre 4 godine

Mislim da je ovde poenta u učinku, kao i sa svim uslugama. Dobrog učitelja treba nagraditi makar simbolično. Onog ko otaljava posao, ne treba.

Mile

pre 4 godine

Prosvetari su plaćeni za posao koji rade, nedovoljno ali su plaćeni. To bi bilo isto kao kada bismo čašćavali saobraćajca koji nam piše kaznu jer radi svoj posao za koji je već plaćen.
Ako im ne odgovara zanimanje neka rade nešto drugo. Posao profesora je kao i posao lekara, ako ga radiš zbog extra zarade onda si na pogrešnom mestu.

kvazi sveda

pre 4 godine

Pa sta su ucetelji gori od lekara da ne mogu da primaju poklone...ajmo sad policija i sudstvo nek se spreme za odbranu svojih prava na ”poklon”...

Војвода Момчило

pre 4 godine

Професори као и лекари раде свој посао, нема потребе за поклонима

ne

pre 4 godine

najveće zadovoljstvo prosvetnog radnika je svest o tome da jednom mladom čoveku prenosi znanja koja će mu pomoći da kvalitetnije živi, tako da bi pokloni samo degradirali taj uspeh.

Siniša Nikolić

pre 4 godine

Ne kupujem i ne razumem zasto bi se davali pokloni nekome koji su placeni za svoj posao,meni niko ne daje poklon primam platu koju zaradim.

Mediocritical

pre 4 godine

Prikladnija je opklada, u zavisnosti od ocene za koju se klade profesori, sa roditeljima... Recimo, ako će mali, da okine godinu, profesor, može da se kladi u 100€ da neće zbog njega.
A trojke i četvorke, imaju svoju kvotu... A ima roditelja, koji smeju da se klade u milion evra, da će mali da bude vukovac, i to besplatno, jer se to prećutno podrazumeva, u vazduhu, i niko konkretno tu ne ulazi u opkladu... Da se ne bi tu kompromitovali, brukali, spuštali, obarali ugled, i poštovanje...

taraba majka

pre 4 godine

to je kod nas oduvek bila praksa, al' eto sad kad je vreme ucinilo svoje pa takvi djaci dospeli tamo gde nisu trebali cudimo se i pitamo sta se desava?

Mile

pre 4 godine

Prosvetari su plaćeni za posao koji rade, nedovoljno ali su plaćeni. To bi bilo isto kao kada bismo čašćavali saobraćajca koji nam piše kaznu jer radi svoj posao za koji je već plaćen.
Ako im ne odgovara zanimanje neka rade nešto drugo. Posao profesora je kao i posao lekara, ako ga radiš zbog extra zarade onda si na pogrešnom mestu.

Mediocritical

pre 4 godine

Prikladnija je opklada, u zavisnosti od ocene za koju se klade profesori, sa roditeljima... Recimo, ako će mali, da okine godinu, profesor, može da se kladi u 100€ da neće zbog njega.
A trojke i četvorke, imaju svoju kvotu... A ima roditelja, koji smeju da se klade u milion evra, da će mali da bude vukovac, i to besplatno, jer se to prećutno podrazumeva, u vazduhu, i niko konkretno tu ne ulazi u opkladu... Da se ne bi tu kompromitovali, brukali, spuštali, obarali ugled, i poštovanje...

tex viler

pre 4 godine

A šta to ne podržavate? To što se kupi poklon nekome ko je brinuo o vašem detetu 4 godine, pomagao mu da reši raznorazne probleme od ljubavnih pa do problema u porodici. Trudio se da na svaki način omogući da vaše dete završi školu iako je mnoge roditelje baš briga da li će završiti ili ne. I sada je problem poklon od par hiljada dinara, a nije problem kada država zakonom dozvoli poklone nekoj drugoj profesiji. Sram da vas bude.

Siniša Nikolić

pre 4 godine

Ne kupujem i ne razumem zasto bi se davali pokloni nekome koji su placeni za svoj posao,meni niko ne daje poklon primam platu koju zaradim.

potos

pre 4 godine

ne bih rekao da su to roditeljske grupe, to su grupe dokonih mama, neradnica, koje ne znaju sta ce od sebe, imaju svo slobodno vreme ovog sveta i sto je najvaznije, udate za nekog dobrostojeceg. I onda one izmedju sebe kontaktiraju putem Vibera, kao brinu za svoju decu..

sitan vez

pre 4 godine

Radim u školi.Tvrdim,nikom od mojih 90 kolega iz zbornice nije stalo da dobije poklon.Nit žele ,niti traže.Lično,deci uvek govorim da novac preusmere za svoje potrebe.Plate godišnju članarinu u biblioteci,npr.

Momir

pre 4 godine

Olovka, sat, ram za sliku... nesto sto traje za uspomenu. Al samo ako vidim da je bio strog i pravican, da nije dijelio ocjene sakom i radi boljeg prosjeka. Neko ko je toliko vremena provodio sa mojom djecom i naucio ih mnogo cemu, zasluzuje znak paznje. Kad se to podjeli na 30ak ljudi, stvarno nije mnogo uz jedno hvala.

taraba majka

pre 4 godine

to je kod nas oduvek bila praksa, al' eto sad kad je vreme ucinilo svoje pa takvi djaci dospeli tamo gde nisu trebali cudimo se i pitamo sta se desava?

prava lola

pre 4 godine

Tekst pravi lazne paralele, kao da odlazak u skolu podrazumeva poklon nastavniku. Ono sto se u tekstu naziva poklonom za nastavnika u stvari je izraz zahvalnosti nekom ko je drzao na okupu odeljenje i negovao plemenit odnos sa svojim ucenicima. Ucenici osecaju svog nastavnika kao nekog ko je brinuo ne samo o njihovom napretku i znanju nego i o njima samima. Taj odnos neminovno balansira na granici privatne bliskosti sa ucenicima i njihovim porodicama. Iz takve relacije i nastaje ideja da svom nastavniku zajednicki poklone uspomenu kao znak zahvalnosti i secanja, i nije nikakva obaveza. Imam jedan takav sat, sa posvetom, vrati me dvadeset godina u proslost i izmami osmeh na lice..
Inace, tekst je pravi primer spinovanja, zamajavanja javnosti. Sutra cu sa mojim ucenicima da obradim lekciju o tekstu i kontekstu na ovom primeru. Da ne budu slepi kod ociju.

C i n i k

pre 4 godine

Rec je uglavnom o cvecu,najskuplja stvar je rucni sat,deca to od srca poklanjajy,nvd nista sporno ovde,nije to kao u zdravstvu,nije ni prici.

joj

pre 4 godine

Деца треба да купе неки симболичан поклон својим разредним старешинама. Битан је знак пажње а не да буде то скуп поклон

ne

pre 4 godine

najveće zadovoljstvo prosvetnog radnika je svest o tome da jednom mladom čoveku prenosi znanja koja će mu pomoći da kvalitetnije živi, tako da bi pokloni samo degradirali taj uspeh.

šetač

pre 4 godine

Ako je 462 evra onda može nikako više. Ako mogu lekarima možemo i prosvetarima. Polako staće i drugi ured. Sudije, Katastarci, Opštinari. Svi koji inače uzimaju samo da legalizijemo.

ls

pre 4 godine

Mi smo razrednom u srednjoj za rastanak poklonili narukvicu od 500e, jer je pre svega bio covek, vodio je racuna o nama kao da smo mu deca, branio nas, drzao nam casove matematike iako je mehaniku predavao, jer smo bili slabi iz matematike pa je svoje casove pretvarao u ono sto nam je zaista trebalo. Retko dobar covek i ljudina Ranko Matkovic.

Zlata

pre 4 godine

Da, podrzavam.
Lekaru pare,policajcu plati da progleda kroz prste, sudiju potkupi, daj salterusi 200gr kafe da ti zavrsi preko reda,medicinskoj sestri kafu i sok...sto da ne castis i profesora onda...pogotovo ako ti je dete vukovac, kao i 50% njegovog odeljenja...

Milos

pre 4 godine

Trenutno sam student, ali smo kupovali uciteljici i razrednoj poklon u osnovnoj, i razrednoj u srednjoj...Smatram da je to okej, mali znak paznje sto se kaze...

marsovac

pre 4 godine

Ja sam jedan od nastavnika u srednjoj strucnoj skoli, i sam sam svedok ovog, na zalost ustaljenog obicaja, koji ide toliko dakeko, da ljudi bez stida, srama i obraza, odredjuju sta ce deca da im kupe. Jednom sam bio svedok da su ucenici poklonili nastavnici jednog strucnog predmeta, na maturskoj zabavi, kada se inace ovi pokloni urucuju, poklonili ves masinu!!! Licno sam protiv toga, ali sam isto tako i protiv toga da lekari imaju pravo na novcani poklon. Isto kao i oni, i mi radimo za svoju platu koja je zakonom odredjena. Po ovome, svi u drzavnim sluzbama, imaju pravo na neko cascavanje, koje se u normalnim zemljama zove MITO, odnosno korupcija! Da li je to normalno za hednu drzavu koja tezi evropskim vrednostima? Da li je to nacin da zaustavimo odlivanje kadrova iz nase zemlje? Hmmmm, pitam se.

Војвода Момчило

pre 4 godine

Професори као и лекари раде свој посао, нема потребе за поклонима

Serb

pre 4 godine

To su nikakvi novci,mene brine po 2000 dinara milicajcu (sa završenim kursom od 3 meseca) kad god se vidimo a ne profesoru ili nekoj učiteljici.E to mene brine dragi mojiiiii..

realan dxb zr

pre 4 godine

Ista situacija prilikom diplomiranja.

Meni je profesor zabranio da bilo sta kupujem, kao i da ištampam samo jednu kopiju doplomskog u koloru i ukoričim da imaju za biblioteku. Ostale samo crno belo i da zaheftam. Smatra da je sve ostalo bacanje para.

Zaista sjajan profesor i veliki čovek, pozdrav za Duška Letića sa TFZR.

Bik

pre 4 godine

Profama pokloni, doktorima pokloni, advokatima pokloni, popovima pokloni ... a kada ce neko nama inzenjerima da daje poklone? Nama jedino ostade karta u jednom pravcu za zapad. Eh, ispade da smo studirali da sluzimo zapadu i svojim porezom placamo NATO ...

Јабучило

pre 4 godine

Поклон се, у тим случајевима, даје на растанку, када се зна или разумно очекује да тај предавач престаје да ради с том децом. Све друго је мито. Такође, тај поклон треба да буде лепа успомена, а не средство исказивања финансијске моћи богатих а бахатих.

Danijela

pre 4 godine

Ne sme da se generalizuje, 25 godina radim u školi, najavim učenicima pre svakog 8.marta da cveće ne primam, niti bilo kakve poklone, niti slavim taj praznik. Prošle godine su mi maturanti koje sam kao razredni vodila poklonili knjigu mog omiljenog pisca, i to je sasvim dovoljno i adekvatan poklon starešini.

ucha

pre 4 godine

Ja na cetiri godine dobijam sat u vrednosti od 100e. 25 ucenika daju po 500 dinara i kupe mi sat sa izgraviranom posvetom. Jedan moj prijatelj, hirurg, je ocigledno ljubomoran, a imam i jednog opstinara , radi na gradj. dozvole, koji kaze da bi i on voleo da dobija takav mito na 4 g. Kazu mi da sam korumpiran i da oni nikad tako nesto ne bi primili. Malo me je sramota, ali sta cu...

Marko

pre 4 godine

Za rastanak je ok, ali problem je sto neki donose poklone tokom nastave, a onda uciteljica progleda kroz prste, narocito sto se tice pismenih iz srpskog, likovnih radova i ostalih stvari gde subjektivno moze da da visu ocenu. Poznajem uciteljicu koja se ugojila od silnih poklona (kosmicka pravda sto bi se reklo).

kvazi sveda

pre 4 godine

Pa sta su ucetelji gori od lekara da ne mogu da primaju poklone...ajmo sad policija i sudstvo nek se spreme za odbranu svojih prava na ”poklon”...

uzimam.kokice

pre 4 godine

Nemojte da legalizuje korupciju. Danas zahvaljujući vama koji pisete zakone je legalna korupcija u zdravstvu. Svaki pacijent je sada realno u obavezi da donese poklon u vrednosti koja je propisana zakonom kako ne bi upali u problem da ih lekar ni ne pogleda ili im pruži uslugu lečenja ispod propisanih kriterijuma. Uništili ste zdravstvo, sudstvo na redu je da dokrajčite školstvo.

Dokle više ...

pre 4 godine

U jednoj Lozničkoj osnovnoj školi koja se nalazi u centru grada kod aviona višedecenijska direktorka inače učiteljica drži privatne časove i daje toj deci koja dolaze kod nje unapred kontrolne zadatke koji će biti posle dati u školi ,znači žena je to unapredila na jedan viši nivo.
Tako deca pojedina (bogatijih roditelja ) imaju usmeno dvojke ,trojke a na testovima sve petice i na kraju svi budu odlicni a realno znanje za dvojku jedva trojku.
Inače sama škola funkcioniše već odavno kao gospodjino licno preduzeće...i sve može kod nje samo treba znati gde dati ...

b.jerk.

pre 4 godine

Uobičajeno je videti po bolnicama, kese, kese, kese i još kesa koje nose pacijenti, uzimaju med.sestre, doktori, to većini ne smeta, jer je postalo normalno i poželjno?!?!?!!?!? A onda se postavlja pitanje da li treba, posle četiri godine rada učiteljice ili odeljenskog starešine, kupiti neki pristojan poklon, kao znak pažnje....
Posle svih ovih godina, nakon četiri razreda, učiteljici, koja je brinula i učila našu decu, želimo na završnoj priredbi da damo poklon, koji smo svi kupili, koji jeste znak pažnje i velike zahvalnosti, jer je deca i mi, nikada nećemo zaboraviti!!! Njoj ostaje poklon kao uspomena na ovu generaciju!!!

MisterNo

pre 4 godine

U mojoj grupi deo roditelja navalio da se razrednom kupi poklon, a deca su generalno protiv. Razlog je sto se uopste nije ponasao kao razredni, i nista se nije borio za njih (da ne nabrajam situacije).
A nastavnici matematike su kupili pokloncic, i to samostalno, od dzeparca, iako ih je "gnjavila" cele godine. Deca nisu mutava, osete.

jasamaja

pre 4 godine

To je oduvek bilo, deca kupuju a ne roditelji, odnosno oni bi trebalo da se dogovore i da od roditelja uzmu novac. Pokloni su simbolični i predstavljaju uspomenu. Najčešće je to neka dobra knjiga recimo monografija, rečnik i sl. ili komplet knjiga nekog pisca. Ne vidim problem ukoliko je zajednički poklon i ako se ne preteruje.

Gong

pre 4 godine

Kad je kolektivno skupljanje novca za poklon na rastanku, to je znak pažnje i zahvalnosti prema razrednom starešini, a razrednom uspomena od generacije. Pojedinačni pokloni mogu značiti i nešto drugo, naročito ako dogodine opet predaje isti profesor.

Mmm

pre 4 godine

U osnovnoj školi Gavrilo Princip u Zemunu, roditelji na taj način obezbeđuju ocene svojoj deci. Ne zna se ko je potkupljiviji, učitelji koji nekom daju odlične ocene, a recimo nekom prelazne, da dete ne bi palo celu godinu, ili direktor koji (hteo - ne hteo) mora da sluša iste te roditelje koji odlučuju o sudbini neke dece da li će ostati u istoimenoj školi.
Naravno, direktor ima samo dvadesetak i nešto godina i nema bukvalno nikakvog iskustva. Došao je na tu funkciju tako što ga je ubacio bivši direktor, a zajedno su u SNS stranci.

Nekad je ova škola važila za bolje u Beogradu, a danas tuga, čemer i jad. Ne zna se ko je gori... roditelji koji potkupljuju učitelje, direktor koji pristaje na sve uslove koji isti ti roditelji diktiraju, ili učitelji, kao što sam već napisao ( čast izuzecima) koji i te kako pristaju na razne poklone (mahom novčane) koje im dolaze... zna se od koga.

U svakom slučaju, kao i uvek, najgore prolaze deca, koja vide šta se događa i na taj način koriste priliku. Shvataju da su "odrasli" nemoćni bilo šta da urade, pa se i oni ponašaju u skladu sa situacijom.

Dobro je rekao Ivo Andrić:
"Dođu tako ponekad vremena, kada pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati."

jj

pre 4 godine

Kupovali smo i mi kad smo bili deca nasim uciteljima/razrednim staresinama. Samo tad nam nije bilo potrebno da to roditelji rade umesto nas, umeli smo sami da se organizujemo. Pre svega, sami i da resimo da poklonimo. Danas roditelji preuzimajuci tu ulogu, oduzimaju deci mogucnost da uopste imaju svest o tome. Ma o bilo cemu.

EU Citizen

pre 4 godine

Mislim da je ovde poenta u učinku, kao i sa svim uslugama. Dobrog učitelja treba nagraditi makar simbolično. Onog ko otaljava posao, ne treba.