Sreda, 05.06.2019.

17:40

Rusija o Danu D: Prestanite da preuveličavate

Ruske vlasti su danas pozvale da se ne "preuveličava" važnost savezničkog iskrcavanja u Normandiji 6. juna 1944. godine.

Izvor: Beta/AFP

Rusija o Danu D: Prestanite da preuvelièavate IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

kacusa

pre 4 godine

Koliki je značaj imalo iskrcavanje u Normandiji i sa druge strane istočni front najbolje govori broj divizija koje su nemci držali na istoku i koliko u ostatku Evrope.

Никола Р.

pre 4 godine

Дан Д је велики дан за све слободољубива људе и само је крај једне дуге приче. Ко је поразио Ромела у Африци 1942-43? Ко је уништио италијанску Медитеранску флоту 1940-42? Ко је уништио њемачку Атлантску флоту 1941-43? Ко је поразио јапанску Пацифичку флоту 1942-44? Ко је поразио Италију 1943? Ко је поразио Јапан 1945? Ко је одлучио да уђе у рат против Њемачке 1941 иако никаквог разлога за то није имао? Ко је слао бесконачну техничку и војну помоћ Совјетима 1941-44? Ко је скупа са Совјетима поразио Њемачку 1945?

Америка и Енглеска

BSN

pre 4 godine

Na konferenciji Rouzvelt - Cercil - Staljin u Teheranu u novembru 1943., Staljin je zahtevao od zapadnih saveznika da otvore zapadni front kako bi popustio nemacki otpor na istocnom. Rouzvelt je bio "za" i obecao otvaranje fronta za pola godine, tj. u maju 1944. Posle zahtevnih i opseznih priprema u zoru 6. juna 1944. pocela je najveca pomorska invazija u istoriji.
Tu istorijsku cinjenicu treba da imaju na umu oni koji tvrde ili da zapadni front nema znacaja ili da je otvoren da bi se zapadna Evropa spasila sovjetske oluje.

andreas kisser

pre 4 godine

(Ono, 5. jun 2019 19:02)

1. sa "nacistima", tj. naci nemackom su trgovali svi pre rata! a zasto ne bi; zbog promene vlasti u jednoj drzavi? pa nisu oni 1933. mogli u bob da gledaju pa da znaju sta ce biti za 6 godina! 2. netacno! nemacka je bila prezaduzena i vise nije mogla da uzima kredite nakon 1932. saht je zbog toga namerno drzao marku jakom da bi smanjio vrednost nemackih dugova, iako je time otezao izvoz D industriji. zar zaista mislis da bi iblo koja ozbiljna drzava kreditirala svog ratnog neprijatelja!? 3. pa zapadni front postoji tek od napada na SSSR, zato se i zove zapadni :-) ne znam na sta mislis. 4. netacno! kako mislis zarad spasavanja UK, kada je u zimu 1940/41. nemacka vec porazena u vazdusnoj bici za britaniji, italijanska ratna flota desetkovana, citava severna afrika ociscena od italijana, a ideja o invaziji na ostrvo napustena. tokom godinu dana kada su potpuno sami ratovali protiv osovine (jun 40.- jun 41.) britanci su se odlicno drzali. nas niko nije uvlacio jer su narod i vojska mrzeli nemce i nikakav pakt sa hitlerom nije mogao da prodje medju srbima! takodje, izgleda da ti nije poznato ni da je nemacka vec bila na putu napada na grcku, tako da je novi front zapravo stvoren vec neuspehom italijanskog napada na grcku, sa ili bez nas. 5. i 6. tacka su ispravni zakljucci. vezano za poslednju kosntataciju - rat ne moze niko da simulira! radili su i simulacije ko ce pobediti, ajkula ili orka, a posle shvatili da se u prirodi orke hrane ajkulama :-)

andreas kisser

pre 4 godine

tesko da bi nemci dobili rat protiv USA/UK i da nisu usli u rat sa SSSR, ali bi to potrajalo jos mnogo godina! WWI je pokazatelj da nemacka bez resursa (kojih je u dovoljnoj kolicini bilo samo na istoku) dugorocno nije mogla da se nosi sa anglo-amerikancima; recimo, vec tokom bitke za britaniju UK je proizvodila mnogo vise aviona od rajha, jer se radilo u uredjenijoj drzavi, kojoj o ratnoj proizvodnji ipak nije odlucivao paun poput geringa. ne treba zaboraviti ni da je tokom te bitke nemacka izgubila svoje najbolje pilote. drugo, staljin je ozbiljno verovao hitleru, i bilo kakva relativizacija istorije s te strane je netacna (satro sovjeti tokom 1940. samo kupovali vreme); npr. prilikom cuvene posete berlinu novembra 1940, molotov je iznervirao hitlera uporno zahtevajuci bugarsku i moreuze u zamenu za pristup trojnom paktu. cak je i nas poslanik u moskvi gavrilovic u martu 1941. javio da se ne racuna na "ruse", jer se oni nadaju medjusobnom unistenju zapadnjaka, nakon cega sovjeti misle da umarsiraju na balkan. vezano za pomoc UK i USA sovjetima nakon nemackog napada: da li znate da je ona u opremi, oruzju i vozilima prevazilazila ukupnu vrednost marsalovog plana? nekad culi za arkticki konvoj u kome su britanci izgubili preko sto brodova? naravno, niko ne moze da ospori herojstvo ruskog naroda i sovjetske vojske, koji su definitivno kljucno doprineli porazu rajha, ali istorijom ne treba manipulisati na nacin na koji to radi zaharova. pozdrav od dr ist. nauka.

ima tu vise stvari

pre 4 godine

Nije dan D bitan samo zbog oslobadjanja od nemackog fasizma. Bitan je i sto je njime sprecena okupacija ostatka zapadne Evrope od strane Crvene armije. Jer koga su Rusi 45' oslobodili, tu il su instalirali svoju vlast, ili njima lojalnu vlast, to je vidjeno i ovde. A svima je jasno kako bi zapadna Evropa izgledala i politicki i ekonomski, da je kojim slucajem uspostavljena vlast iz Kremlja.

Lajkovachki Mile

pre 4 godine

Vojni stručnjaci znaju.. čak i murikanski često kažu da.. 'rusians saved our asses'.. još i danas, kad se sretne generacija sinova tih divova, savezničkig i osovinskih, prenosi te reči.
Staljingrad umorio, Kursk slomio, a juriš na Berlin završio zweite weltkrieg.

DEDA CVETKO

pre 4 godine

Interesantna je priča o "čudnom" zahtevu sovjetske komande svojim oficirima da im flaširaju morsku vodu i pošalju u Moskvu kao dokaz da su sovjetske snage izbile na baltičko more jer ni sami nisu mogli da veruju da je vojska stigla na zadate tačke tako brzo!

(abrakadabraietoekonomskogzmaja™, 5. jun 2019 20:34)

--

Prica je totalni holivudski laznjak, jer Sovjeti NIKADA nisu izgubili pristup Baltickom moru jer su sve vreme drzali Lenjingrad (koji, kad sam poslednji put bacio pogled na mapu, izlazi na Baltik). Cak i u najtezim casovima opsade Lenjingrada, Sovjeti su imali pun pristup obalama Baltika (i slanoj morskoj vodi), i to ne jednoj, nego na tri (3) odvojene lokacije. Tu flasiranu morsku vodu mogao je da pokupi bilo koji desetar sa bilo kog kanala u Lenjingradu.

Uostalom, ako laze koza, ne laze rog.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Siege_of_Leningrad_January_1943.jpg

Čiča Miloje

pre 4 godine

Don Pablo. Taj zakon iz 1941.pre ulaska SAD u rat, imao je zvaničan naziv Zakon o daljem unapredjenju odbrane Sjedinjenih država...nije slučajno, niti filantropski (pozajmićemo im pare, neka oni ratuju i ginu...) Britanci su dobili robe u vrednosti od 30 milijardi, SSSR 12 mlrd, Francuzi 2 mlrd... Sve vraćeno u zlatu posle rata... Britanija se oporavljala sledećih deset i više godina i smukom obezbedjivala hranu i osnovne životne potrebe stanovništva... Ima elementarno na Vikipediji... pod Zakon o zajmu i najmu, pogledaj slobodno!

Stranger

pre 4 godine

Samo par podataka o Istocnom Frontu tj najvecoj bitci ikada na svetu. Kod grada Kursk-a odrzala se bitka ciji je front bio 900km dugacak. Ucestvovalo je preko 4 Miliona vojnika na obe strane, preko 8.000 aviona, 12000 tenkova I preko 70.000 dugih artiljerisjkih cevi. Toliko o znacaju Istocnog Fronta i “uticaja” Zapada na pobedu....

abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 4 godine

Interesantna je priča o "čudnom" zahtevu sovjetske komande svojim oficirima da im flaširaju morsku vodu i pošalju u Moskvu kao dokaz da su sovjetske snage izbile na baltičko more jer ni sami nisu mogli da veruju da je vojska stigla na zadate tačke tako brzo!

Možda ova priča ima veze sa temom iz članka, možda ne, zaključite sami...

braca po zajmu

pre 4 godine

SSSR se nikad ne bi vojno suprotstavio nacizmu da nije bio napadnut od strane svog saveznika Nemacke. Prica da su Sovjeti kupovali vreme spremajuci se za obracun sa fasistima ne stoji. Na samom pocetku rata imaju dovoljno vojnih resursa cak i za rasipanje, te vrse agresiju na Poljsku i Finsku. Zapad je toliko pomoci doturio Rusima da je to za ne verovati. Pravi saveznici i braca Sovjetima u to vreme bili su Ameri. Guglajte malo o obimu i vrsti te pomoci, o rutama snabdevanja i videcete jedno kolosalno angazovanje koje hiljadu puta prevazilazi znacaj Dana D. Ameri manje vise o tome cute, kao i njihova propaganda. A od nas se to sistematski krilo iz ideoloskih razloga

Ono

pre 4 godine

Par činjenica: 1. Veliki USA industrijalci su dugo trgovali sa nacistima, čak i nakon početka WW2. 2. Britanske banke su dugo podržavale naciste kroz zajmove čak nakon početka WW2. 3. Zapadni front su Nemci brzo osigurali i tu su bili prakticno najjači bez ikakvih sansi saveznika da bilo šta urade. 4. Zarad slabljenja nemacke ofanzive i spasavanje Britanije isti ti Britanci uvlače nas južno kako bi se otvorio novi front. 5. Mešanjem SSSR otvara se istocni front i tek tada na zapadu nastaje mogucnost da se nešto i uradi. 6. Da nije SSSR slomio Nemce na istoku rat bi potrajao još dugo. Pored ovoga jos jedna zanimljivost, sve simulacije koje su radili iskusni ratni analitičari uz saradnju sa generalima i svi su sa zapada, e te simulacije pokazuju da bi bez proboja istočnog fronta i napredovanja SSSR zapadni front izdržao!

Stranger

pre 4 godine

Od pocetka II Svetskog rata Hitler je na Istocnom Frontu doslovce SPRZIO preko 500 Divizija sacinjenih od prvoklasnih SS vojnika, dok je ceo Zapadni Front drzao sa nekih 47 mesovitih divizija. Na posletku Zapadne Sile ni to nisu mogle da probiju pa je Cercil molio Staljina pismom koje i danas postoji da pojaca napade na Istocnom frontu kako bi Hitler povukao jos divizija sa Zapadnog Fronta I na kraju ostao da brani ceo Zapadni Front sa samo 27 divizija. TOLIKO O ZNACAJU DANA D!!! U prevodu Rusi su mogli sami da ociste sve Nemce.

maksa

pre 4 godine

ne bi ni bilo dana da ameri nisu shvatili da ce sovjeti do barselone da stignu..pa su brze bolje u vec izvesno resenom ratu zrtvovali svoju omladinu da bi i oni mogli da dodju do berlina..zemlje koje su posle te podele potpale pod uticaj rusije su u medjuvremenu uspele da se oslobode tog jarma a zapadne zemlje i dalje ne misle svojom glavom nego kako ujak sem kaze..to se najbolje vidi na primeru srbije jer sve zemlje zapadne evrope dobro znaju istoriju istinu ali je ujka sem rekao kosovo je posebna zemlja a pudlice sa zapada samo dizu ruke poslusno..

Botina

pre 4 godine

Sreca jos uvek i svaki ***** zna da su sovjeti dobili rat a ne zapadnjaci. Mada kolika je propaganda zapada uskoro će ispasti da je neka sitna operacija u francuskom vaznija pobeda od kurske bitke.

Kapetan Kuka

pre 4 godine

@ Bačvanin: ...
Prika, ne lupetaj, nema smisla. Prvo pakt o nenapadanju nije pakt o savezništvu, nego pokušaj da se izbegne rat. U to vreme je vlada Nevila Čembrlena (UK) simbolično i glupavo potapala svoje ratne brodove da bi "poslala poruku mira A. Hitleru", zbog čega je V. Čerčil poludeo kao vodja opozicije u Britanskom Parlamentu. Zapadne sile su prodale Austriju kad je Hitler izvrsio Anšlus i nisu intervenisale, čime su pomogle Hitleru (to su reči Čerčila, pročitaj memoare). Isto su prodale saveznika Češku kad je Hitler pripojio Sudetsku oblast. Konačno, kad je napao Poljsku, čiju celovitost su garantovale UK i FR, Premijer Čembrlen je samo preko radija objavio da je Britanija u ratu i ništa više jer su se plašili za svoju sigurnost. Britanija nije zaštitila ni FR koja je pregažena "u naletu". 'ladno su izdali svoje saveznike zarad sopstvene guzice. Britanija je ozbiljno ušla u rat tek u samoodbrani kad je Hitler već bombardovao London.
Drugo, kičma vojne mašine Vermata je slomljena na Istočnom (preciznije, ruskom) frontu, zaboravio sam fascinantan podatak o poginulim najsposobnijim nemačkim oficirima... Bitka za Staljingrad i neverovatna tenkovska bitka kod Kurska su definitivne prekretnice za WW2.
Treće, nema smisla da mi Bačvani tandaramo protiv uloge Crvene Armije u pobedi nad fašizmom, kad je našu Bačku od Hortijevaca (bacanje ljudi pod led Dunava i slanje u konc logore) i Nemaca oslobodila upravo Crvena Armija, partizana do '46. baš nešto nismo ni imali.

Herg

pre 4 godine

Ruku na srce, nitko nije tjerao Amere da se mijesaju u rat u Evropi. To nije bio njihov rat. Evropljani su se stotinama godina klali medjusobno, Ameri su mogli samo stajat, gledat i bavit se svojim stvarima. Sama cinjenica da su poslali vojsku u nesto sto ih se nije ticalo je ipak za postovanje.

Čiča Miloje

pre 4 godine

Uz sve poštovanje boraca u Normandiji, nema sumnje da Hitler nije napao SSSR, danas bi više od pola Evrope, ako ne i cela bez Rusije, govorila nemački...

Nebitno ko

pre 4 godine

Dokaz da su u pravu im je izjava Generala Kajtela, koji je nakon sto je potpisao kapitulaciju Generalu Zukovu, okrenuo se ka ostalim saveznicima i rekao:"Sta, i vi ste nas pobedili?"!!! Samo onaj ko stavrno poznaje nemce zna koliki je ovo kompliment rusima. I koliko ludji i uporniji moras biti da bi nemca dotle doveo. Da se preda pa jos i to izjavi.

Bacvanin

pre 4 godine

Pa Sovjetski Savez je potpisao sa Nasistickom Nemackom ugovor o uzajamnom nenapadanju. I onda se ljutite na ondasnje saveznike, koji su od pocetka bili protiv nacizma?

kraja

pre 4 godine

...dan "d" u mnogim elementima podseca na sremski front, jer je nepotrebno mnogo ljudi izginulo zato sto je neko zeleo da prekrati rat za nekoliko nedelja...
...ipak, evropa ga slavi, a mi se, po obicaju, stidimo i gnusamo svega...
...i da se ne zaboravi, 90% poginulih nemaca je stradalo u bitkama sa crvenom armijom...
...10% u sukobu sa ostatkom sveta...

Don Pablo

pre 4 godine

Ovi Rusi su stvarno opterećeni.
Koji to filmovi i mediji veličaju ključnu ulogu zapadnih saveznika nauštrb Sovjeta?
Američki filmovi se pre svega prave za američko tržište i gledaoce pa šta tu nije jasno, naravno da će praviti filmove o događajima u kojima su oni imali glavnu ulogu. Gde su to rusi drugačiji i oni prave filmove samo o svojim bitkama.
Pored toga postoje vrlo dobri zapadni dokumentarci u kojima se prikazuju bitke na istočnom frontu i jasno prikazuje uloga Sovjeta, kao što je npr. "Soviet Storm"
A Rusi konstatno zaboravljaju da je veliko pitanje da li bi oni porazili 3. rajh da nije bilo američke pomoći od hiljada tenkova, oklopnih vozila, aviona idr. od 1941. do 1944 godine u vidu "Zajma i najma"
Ja bih pre rekao da Rusi sebe previše veličaju i da im sve drugo smeta

Zoran

pre 4 godine

Da preuvelicavaju dan d je tacno,kada se uzme brojno stanje i oprema napadaca i onoga koji se brani.Saveznici su bili u prednosti nad Svabama 10 prema 1 u materijau a u ljudstvu 5 prema1.Sastav njemacke vojske je bio sarolik,uglavnom drugrazredne trupe.Doduse imali su SS tenkovske brigade,naoruzane tigrovima(najbolji tenk u to vrijeme)brojnosti oko 100 komada.Vecinu svojih divizija su drzali na istocnom frontu.Naravno ja ne umanjujem hrabrost saveznickih vojnika u danu d.

kraja

pre 4 godine

...dan "d" u mnogim elementima podseca na sremski front, jer je nepotrebno mnogo ljudi izginulo zato sto je neko zeleo da prekrati rat za nekoliko nedelja...
...ipak, evropa ga slavi, a mi se, po obicaju, stidimo i gnusamo svega...
...i da se ne zaboravi, 90% poginulih nemaca je stradalo u bitkama sa crvenom armijom...
...10% u sukobu sa ostatkom sveta...

Stranger

pre 4 godine

Od pocetka II Svetskog rata Hitler je na Istocnom Frontu doslovce SPRZIO preko 500 Divizija sacinjenih od prvoklasnih SS vojnika, dok je ceo Zapadni Front drzao sa nekih 47 mesovitih divizija. Na posletku Zapadne Sile ni to nisu mogle da probiju pa je Cercil molio Staljina pismom koje i danas postoji da pojaca napade na Istocnom frontu kako bi Hitler povukao jos divizija sa Zapadnog Fronta I na kraju ostao da brani ceo Zapadni Front sa samo 27 divizija. TOLIKO O ZNACAJU DANA D!!! U prevodu Rusi su mogli sami da ociste sve Nemce.

Nebitno ko

pre 4 godine

Dokaz da su u pravu im je izjava Generala Kajtela, koji je nakon sto je potpisao kapitulaciju Generalu Zukovu, okrenuo se ka ostalim saveznicima i rekao:"Sta, i vi ste nas pobedili?"!!! Samo onaj ko stavrno poznaje nemce zna koliki je ovo kompliment rusima. I koliko ludji i uporniji moras biti da bi nemca dotle doveo. Da se preda pa jos i to izjavi.

Čiča Miloje

pre 4 godine

Uz sve poštovanje boraca u Normandiji, nema sumnje da Hitler nije napao SSSR, danas bi više od pola Evrope, ako ne i cela bez Rusije, govorila nemački...

Kapetan Kuka

pre 4 godine

@ Bačvanin: ...
Prika, ne lupetaj, nema smisla. Prvo pakt o nenapadanju nije pakt o savezništvu, nego pokušaj da se izbegne rat. U to vreme je vlada Nevila Čembrlena (UK) simbolično i glupavo potapala svoje ratne brodove da bi "poslala poruku mira A. Hitleru", zbog čega je V. Čerčil poludeo kao vodja opozicije u Britanskom Parlamentu. Zapadne sile su prodale Austriju kad je Hitler izvrsio Anšlus i nisu intervenisale, čime su pomogle Hitleru (to su reči Čerčila, pročitaj memoare). Isto su prodale saveznika Češku kad je Hitler pripojio Sudetsku oblast. Konačno, kad je napao Poljsku, čiju celovitost su garantovale UK i FR, Premijer Čembrlen je samo preko radija objavio da je Britanija u ratu i ništa više jer su se plašili za svoju sigurnost. Britanija nije zaštitila ni FR koja je pregažena "u naletu". 'ladno su izdali svoje saveznike zarad sopstvene guzice. Britanija je ozbiljno ušla u rat tek u samoodbrani kad je Hitler već bombardovao London.
Drugo, kičma vojne mašine Vermata je slomljena na Istočnom (preciznije, ruskom) frontu, zaboravio sam fascinantan podatak o poginulim najsposobnijim nemačkim oficirima... Bitka za Staljingrad i neverovatna tenkovska bitka kod Kurska su definitivne prekretnice za WW2.
Treće, nema smisla da mi Bačvani tandaramo protiv uloge Crvene Armije u pobedi nad fašizmom, kad je našu Bačku od Hortijevaca (bacanje ljudi pod led Dunava i slanje u konc logore) i Nemaca oslobodila upravo Crvena Armija, partizana do '46. baš nešto nismo ni imali.

Botina

pre 4 godine

Sreca jos uvek i svaki ***** zna da su sovjeti dobili rat a ne zapadnjaci. Mada kolika je propaganda zapada uskoro će ispasti da je neka sitna operacija u francuskom vaznija pobeda od kurske bitke.

Zoran

pre 4 godine

Da preuvelicavaju dan d je tacno,kada se uzme brojno stanje i oprema napadaca i onoga koji se brani.Saveznici su bili u prednosti nad Svabama 10 prema 1 u materijau a u ljudstvu 5 prema1.Sastav njemacke vojske je bio sarolik,uglavnom drugrazredne trupe.Doduse imali su SS tenkovske brigade,naoruzane tigrovima(najbolji tenk u to vrijeme)brojnosti oko 100 komada.Vecinu svojih divizija su drzali na istocnom frontu.Naravno ja ne umanjujem hrabrost saveznickih vojnika u danu d.

Stranger

pre 4 godine

Samo par podataka o Istocnom Frontu tj najvecoj bitci ikada na svetu. Kod grada Kursk-a odrzala se bitka ciji je front bio 900km dugacak. Ucestvovalo je preko 4 Miliona vojnika na obe strane, preko 8.000 aviona, 12000 tenkova I preko 70.000 dugih artiljerisjkih cevi. Toliko o znacaju Istocnog Fronta i “uticaja” Zapada na pobedu....

maksa

pre 4 godine

ne bi ni bilo dana da ameri nisu shvatili da ce sovjeti do barselone da stignu..pa su brze bolje u vec izvesno resenom ratu zrtvovali svoju omladinu da bi i oni mogli da dodju do berlina..zemlje koje su posle te podele potpale pod uticaj rusije su u medjuvremenu uspele da se oslobode tog jarma a zapadne zemlje i dalje ne misle svojom glavom nego kako ujak sem kaze..to se najbolje vidi na primeru srbije jer sve zemlje zapadne evrope dobro znaju istoriju istinu ali je ujka sem rekao kosovo je posebna zemlja a pudlice sa zapada samo dizu ruke poslusno..

Ono

pre 4 godine

Par činjenica: 1. Veliki USA industrijalci su dugo trgovali sa nacistima, čak i nakon početka WW2. 2. Britanske banke su dugo podržavale naciste kroz zajmove čak nakon početka WW2. 3. Zapadni front su Nemci brzo osigurali i tu su bili prakticno najjači bez ikakvih sansi saveznika da bilo šta urade. 4. Zarad slabljenja nemacke ofanzive i spasavanje Britanije isti ti Britanci uvlače nas južno kako bi se otvorio novi front. 5. Mešanjem SSSR otvara se istocni front i tek tada na zapadu nastaje mogucnost da se nešto i uradi. 6. Da nije SSSR slomio Nemce na istoku rat bi potrajao još dugo. Pored ovoga jos jedna zanimljivost, sve simulacije koje su radili iskusni ratni analitičari uz saradnju sa generalima i svi su sa zapada, e te simulacije pokazuju da bi bez proboja istočnog fronta i napredovanja SSSR zapadni front izdržao!

Don Pablo

pre 4 godine

Ovi Rusi su stvarno opterećeni.
Koji to filmovi i mediji veličaju ključnu ulogu zapadnih saveznika nauštrb Sovjeta?
Američki filmovi se pre svega prave za američko tržište i gledaoce pa šta tu nije jasno, naravno da će praviti filmove o događajima u kojima su oni imali glavnu ulogu. Gde su to rusi drugačiji i oni prave filmove samo o svojim bitkama.
Pored toga postoje vrlo dobri zapadni dokumentarci u kojima se prikazuju bitke na istočnom frontu i jasno prikazuje uloga Sovjeta, kao što je npr. "Soviet Storm"
A Rusi konstatno zaboravljaju da je veliko pitanje da li bi oni porazili 3. rajh da nije bilo američke pomoći od hiljada tenkova, oklopnih vozila, aviona idr. od 1941. do 1944 godine u vidu "Zajma i najma"
Ja bih pre rekao da Rusi sebe previše veličaju i da im sve drugo smeta

braca po zajmu

pre 4 godine

SSSR se nikad ne bi vojno suprotstavio nacizmu da nije bio napadnut od strane svog saveznika Nemacke. Prica da su Sovjeti kupovali vreme spremajuci se za obracun sa fasistima ne stoji. Na samom pocetku rata imaju dovoljno vojnih resursa cak i za rasipanje, te vrse agresiju na Poljsku i Finsku. Zapad je toliko pomoci doturio Rusima da je to za ne verovati. Pravi saveznici i braca Sovjetima u to vreme bili su Ameri. Guglajte malo o obimu i vrsti te pomoci, o rutama snabdevanja i videcete jedno kolosalno angazovanje koje hiljadu puta prevazilazi znacaj Dana D. Ameri manje vise o tome cute, kao i njihova propaganda. A od nas se to sistematski krilo iz ideoloskih razloga

Bacvanin

pre 4 godine

Pa Sovjetski Savez je potpisao sa Nasistickom Nemackom ugovor o uzajamnom nenapadanju. I onda se ljutite na ondasnje saveznike, koji su od pocetka bili protiv nacizma?

Herg

pre 4 godine

Ruku na srce, nitko nije tjerao Amere da se mijesaju u rat u Evropi. To nije bio njihov rat. Evropljani su se stotinama godina klali medjusobno, Ameri su mogli samo stajat, gledat i bavit se svojim stvarima. Sama cinjenica da su poslali vojsku u nesto sto ih se nije ticalo je ipak za postovanje.

andreas kisser

pre 4 godine

tesko da bi nemci dobili rat protiv USA/UK i da nisu usli u rat sa SSSR, ali bi to potrajalo jos mnogo godina! WWI je pokazatelj da nemacka bez resursa (kojih je u dovoljnoj kolicini bilo samo na istoku) dugorocno nije mogla da se nosi sa anglo-amerikancima; recimo, vec tokom bitke za britaniju UK je proizvodila mnogo vise aviona od rajha, jer se radilo u uredjenijoj drzavi, kojoj o ratnoj proizvodnji ipak nije odlucivao paun poput geringa. ne treba zaboraviti ni da je tokom te bitke nemacka izgubila svoje najbolje pilote. drugo, staljin je ozbiljno verovao hitleru, i bilo kakva relativizacija istorije s te strane je netacna (satro sovjeti tokom 1940. samo kupovali vreme); npr. prilikom cuvene posete berlinu novembra 1940, molotov je iznervirao hitlera uporno zahtevajuci bugarsku i moreuze u zamenu za pristup trojnom paktu. cak je i nas poslanik u moskvi gavrilovic u martu 1941. javio da se ne racuna na "ruse", jer se oni nadaju medjusobnom unistenju zapadnjaka, nakon cega sovjeti misle da umarsiraju na balkan. vezano za pomoc UK i USA sovjetima nakon nemackog napada: da li znate da je ona u opremi, oruzju i vozilima prevazilazila ukupnu vrednost marsalovog plana? nekad culi za arkticki konvoj u kome su britanci izgubili preko sto brodova? naravno, niko ne moze da ospori herojstvo ruskog naroda i sovjetske vojske, koji su definitivno kljucno doprineli porazu rajha, ali istorijom ne treba manipulisati na nacin na koji to radi zaharova. pozdrav od dr ist. nauka.

Никола Р.

pre 4 godine

Дан Д је велики дан за све слободољубива људе и само је крај једне дуге приче. Ко је поразио Ромела у Африци 1942-43? Ко је уништио италијанску Медитеранску флоту 1940-42? Ко је уништио њемачку Атлантску флоту 1941-43? Ко је поразио јапанску Пацифичку флоту 1942-44? Ко је поразио Италију 1943? Ко је поразио Јапан 1945? Ко је одлучио да уђе у рат против Њемачке 1941 иако никаквог разлога за то није имао? Ко је слао бесконачну техничку и војну помоћ Совјетима 1941-44? Ко је скупа са Совјетима поразио Њемачку 1945?

Америка и Енглеска

BSN

pre 4 godine

Na konferenciji Rouzvelt - Cercil - Staljin u Teheranu u novembru 1943., Staljin je zahtevao od zapadnih saveznika da otvore zapadni front kako bi popustio nemacki otpor na istocnom. Rouzvelt je bio "za" i obecao otvaranje fronta za pola godine, tj. u maju 1944. Posle zahtevnih i opseznih priprema u zoru 6. juna 1944. pocela je najveca pomorska invazija u istoriji.
Tu istorijsku cinjenicu treba da imaju na umu oni koji tvrde ili da zapadni front nema znacaja ili da je otvoren da bi se zapadna Evropa spasila sovjetske oluje.

ima tu vise stvari

pre 4 godine

Nije dan D bitan samo zbog oslobadjanja od nemackog fasizma. Bitan je i sto je njime sprecena okupacija ostatka zapadne Evrope od strane Crvene armije. Jer koga su Rusi 45' oslobodili, tu il su instalirali svoju vlast, ili njima lojalnu vlast, to je vidjeno i ovde. A svima je jasno kako bi zapadna Evropa izgledala i politicki i ekonomski, da je kojim slucajem uspostavljena vlast iz Kremlja.

DEDA CVETKO

pre 4 godine

Interesantna je priča o "čudnom" zahtevu sovjetske komande svojim oficirima da im flaširaju morsku vodu i pošalju u Moskvu kao dokaz da su sovjetske snage izbile na baltičko more jer ni sami nisu mogli da veruju da je vojska stigla na zadate tačke tako brzo!

(abrakadabraietoekonomskogzmaja™, 5. jun 2019 20:34)

--

Prica je totalni holivudski laznjak, jer Sovjeti NIKADA nisu izgubili pristup Baltickom moru jer su sve vreme drzali Lenjingrad (koji, kad sam poslednji put bacio pogled na mapu, izlazi na Baltik). Cak i u najtezim casovima opsade Lenjingrada, Sovjeti su imali pun pristup obalama Baltika (i slanoj morskoj vodi), i to ne jednoj, nego na tri (3) odvojene lokacije. Tu flasiranu morsku vodu mogao je da pokupi bilo koji desetar sa bilo kog kanala u Lenjingradu.

Uostalom, ako laze koza, ne laze rog.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Siege_of_Leningrad_January_1943.jpg

andreas kisser

pre 4 godine

(Ono, 5. jun 2019 19:02)

1. sa "nacistima", tj. naci nemackom su trgovali svi pre rata! a zasto ne bi; zbog promene vlasti u jednoj drzavi? pa nisu oni 1933. mogli u bob da gledaju pa da znaju sta ce biti za 6 godina! 2. netacno! nemacka je bila prezaduzena i vise nije mogla da uzima kredite nakon 1932. saht je zbog toga namerno drzao marku jakom da bi smanjio vrednost nemackih dugova, iako je time otezao izvoz D industriji. zar zaista mislis da bi iblo koja ozbiljna drzava kreditirala svog ratnog neprijatelja!? 3. pa zapadni front postoji tek od napada na SSSR, zato se i zove zapadni :-) ne znam na sta mislis. 4. netacno! kako mislis zarad spasavanja UK, kada je u zimu 1940/41. nemacka vec porazena u vazdusnoj bici za britaniji, italijanska ratna flota desetkovana, citava severna afrika ociscena od italijana, a ideja o invaziji na ostrvo napustena. tokom godinu dana kada su potpuno sami ratovali protiv osovine (jun 40.- jun 41.) britanci su se odlicno drzali. nas niko nije uvlacio jer su narod i vojska mrzeli nemce i nikakav pakt sa hitlerom nije mogao da prodje medju srbima! takodje, izgleda da ti nije poznato ni da je nemacka vec bila na putu napada na grcku, tako da je novi front zapravo stvoren vec neuspehom italijanskog napada na grcku, sa ili bez nas. 5. i 6. tacka su ispravni zakljucci. vezano za poslednju kosntataciju - rat ne moze niko da simulira! radili su i simulacije ko ce pobediti, ajkula ili orka, a posle shvatili da se u prirodi orke hrane ajkulama :-)

Lajkovachki Mile

pre 4 godine

Vojni stručnjaci znaju.. čak i murikanski često kažu da.. 'rusians saved our asses'.. još i danas, kad se sretne generacija sinova tih divova, savezničkig i osovinskih, prenosi te reči.
Staljingrad umorio, Kursk slomio, a juriš na Berlin završio zweite weltkrieg.

Čiča Miloje

pre 4 godine

Don Pablo. Taj zakon iz 1941.pre ulaska SAD u rat, imao je zvaničan naziv Zakon o daljem unapredjenju odbrane Sjedinjenih država...nije slučajno, niti filantropski (pozajmićemo im pare, neka oni ratuju i ginu...) Britanci su dobili robe u vrednosti od 30 milijardi, SSSR 12 mlrd, Francuzi 2 mlrd... Sve vraćeno u zlatu posle rata... Britanija se oporavljala sledećih deset i više godina i smukom obezbedjivala hranu i osnovne životne potrebe stanovništva... Ima elementarno na Vikipediji... pod Zakon o zajmu i najmu, pogledaj slobodno!

abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 4 godine

Interesantna je priča o "čudnom" zahtevu sovjetske komande svojim oficirima da im flaširaju morsku vodu i pošalju u Moskvu kao dokaz da su sovjetske snage izbile na baltičko more jer ni sami nisu mogli da veruju da je vojska stigla na zadate tačke tako brzo!

Možda ova priča ima veze sa temom iz članka, možda ne, zaključite sami...

kacusa

pre 4 godine

Koliki je značaj imalo iskrcavanje u Normandiji i sa druge strane istočni front najbolje govori broj divizija koje su nemci držali na istoku i koliko u ostatku Evrope.

Don Pablo

pre 4 godine

Ovi Rusi su stvarno opterećeni.
Koji to filmovi i mediji veličaju ključnu ulogu zapadnih saveznika nauštrb Sovjeta?
Američki filmovi se pre svega prave za američko tržište i gledaoce pa šta tu nije jasno, naravno da će praviti filmove o događajima u kojima su oni imali glavnu ulogu. Gde su to rusi drugačiji i oni prave filmove samo o svojim bitkama.
Pored toga postoje vrlo dobri zapadni dokumentarci u kojima se prikazuju bitke na istočnom frontu i jasno prikazuje uloga Sovjeta, kao što je npr. "Soviet Storm"
A Rusi konstatno zaboravljaju da je veliko pitanje da li bi oni porazili 3. rajh da nije bilo američke pomoći od hiljada tenkova, oklopnih vozila, aviona idr. od 1941. do 1944 godine u vidu "Zajma i najma"
Ja bih pre rekao da Rusi sebe previše veličaju i da im sve drugo smeta

Bacvanin

pre 4 godine

Pa Sovjetski Savez je potpisao sa Nasistickom Nemackom ugovor o uzajamnom nenapadanju. I onda se ljutite na ondasnje saveznike, koji su od pocetka bili protiv nacizma?

Herg

pre 4 godine

Ruku na srce, nitko nije tjerao Amere da se mijesaju u rat u Evropi. To nije bio njihov rat. Evropljani su se stotinama godina klali medjusobno, Ameri su mogli samo stajat, gledat i bavit se svojim stvarima. Sama cinjenica da su poslali vojsku u nesto sto ih se nije ticalo je ipak za postovanje.

braca po zajmu

pre 4 godine

SSSR se nikad ne bi vojno suprotstavio nacizmu da nije bio napadnut od strane svog saveznika Nemacke. Prica da su Sovjeti kupovali vreme spremajuci se za obracun sa fasistima ne stoji. Na samom pocetku rata imaju dovoljno vojnih resursa cak i za rasipanje, te vrse agresiju na Poljsku i Finsku. Zapad je toliko pomoci doturio Rusima da je to za ne verovati. Pravi saveznici i braca Sovjetima u to vreme bili su Ameri. Guglajte malo o obimu i vrsti te pomoci, o rutama snabdevanja i videcete jedno kolosalno angazovanje koje hiljadu puta prevazilazi znacaj Dana D. Ameri manje vise o tome cute, kao i njihova propaganda. A od nas se to sistematski krilo iz ideoloskih razloga

Stranger

pre 4 godine

Od pocetka II Svetskog rata Hitler je na Istocnom Frontu doslovce SPRZIO preko 500 Divizija sacinjenih od prvoklasnih SS vojnika, dok je ceo Zapadni Front drzao sa nekih 47 mesovitih divizija. Na posletku Zapadne Sile ni to nisu mogle da probiju pa je Cercil molio Staljina pismom koje i danas postoji da pojaca napade na Istocnom frontu kako bi Hitler povukao jos divizija sa Zapadnog Fronta I na kraju ostao da brani ceo Zapadni Front sa samo 27 divizija. TOLIKO O ZNACAJU DANA D!!! U prevodu Rusi su mogli sami da ociste sve Nemce.

Botina

pre 4 godine

Sreca jos uvek i svaki ***** zna da su sovjeti dobili rat a ne zapadnjaci. Mada kolika je propaganda zapada uskoro će ispasti da je neka sitna operacija u francuskom vaznija pobeda od kurske bitke.

Nebitno ko

pre 4 godine

Dokaz da su u pravu im je izjava Generala Kajtela, koji je nakon sto je potpisao kapitulaciju Generalu Zukovu, okrenuo se ka ostalim saveznicima i rekao:"Sta, i vi ste nas pobedili?"!!! Samo onaj ko stavrno poznaje nemce zna koliki je ovo kompliment rusima. I koliko ludji i uporniji moras biti da bi nemca dotle doveo. Da se preda pa jos i to izjavi.

maksa

pre 4 godine

ne bi ni bilo dana da ameri nisu shvatili da ce sovjeti do barselone da stignu..pa su brze bolje u vec izvesno resenom ratu zrtvovali svoju omladinu da bi i oni mogli da dodju do berlina..zemlje koje su posle te podele potpale pod uticaj rusije su u medjuvremenu uspele da se oslobode tog jarma a zapadne zemlje i dalje ne misle svojom glavom nego kako ujak sem kaze..to se najbolje vidi na primeru srbije jer sve zemlje zapadne evrope dobro znaju istoriju istinu ali je ujka sem rekao kosovo je posebna zemlja a pudlice sa zapada samo dizu ruke poslusno..

kraja

pre 4 godine

...dan "d" u mnogim elementima podseca na sremski front, jer je nepotrebno mnogo ljudi izginulo zato sto je neko zeleo da prekrati rat za nekoliko nedelja...
...ipak, evropa ga slavi, a mi se, po obicaju, stidimo i gnusamo svega...
...i da se ne zaboravi, 90% poginulih nemaca je stradalo u bitkama sa crvenom armijom...
...10% u sukobu sa ostatkom sveta...

Ono

pre 4 godine

Par činjenica: 1. Veliki USA industrijalci su dugo trgovali sa nacistima, čak i nakon početka WW2. 2. Britanske banke su dugo podržavale naciste kroz zajmove čak nakon početka WW2. 3. Zapadni front su Nemci brzo osigurali i tu su bili prakticno najjači bez ikakvih sansi saveznika da bilo šta urade. 4. Zarad slabljenja nemacke ofanzive i spasavanje Britanije isti ti Britanci uvlače nas južno kako bi se otvorio novi front. 5. Mešanjem SSSR otvara se istocni front i tek tada na zapadu nastaje mogucnost da se nešto i uradi. 6. Da nije SSSR slomio Nemce na istoku rat bi potrajao još dugo. Pored ovoga jos jedna zanimljivost, sve simulacije koje su radili iskusni ratni analitičari uz saradnju sa generalima i svi su sa zapada, e te simulacije pokazuju da bi bez proboja istočnog fronta i napredovanja SSSR zapadni front izdržao!

Čiča Miloje

pre 4 godine

Uz sve poštovanje boraca u Normandiji, nema sumnje da Hitler nije napao SSSR, danas bi više od pola Evrope, ako ne i cela bez Rusije, govorila nemački...

Kapetan Kuka

pre 4 godine

@ Bačvanin: ...
Prika, ne lupetaj, nema smisla. Prvo pakt o nenapadanju nije pakt o savezništvu, nego pokušaj da se izbegne rat. U to vreme je vlada Nevila Čembrlena (UK) simbolično i glupavo potapala svoje ratne brodove da bi "poslala poruku mira A. Hitleru", zbog čega je V. Čerčil poludeo kao vodja opozicije u Britanskom Parlamentu. Zapadne sile su prodale Austriju kad je Hitler izvrsio Anšlus i nisu intervenisale, čime su pomogle Hitleru (to su reči Čerčila, pročitaj memoare). Isto su prodale saveznika Češku kad je Hitler pripojio Sudetsku oblast. Konačno, kad je napao Poljsku, čiju celovitost su garantovale UK i FR, Premijer Čembrlen je samo preko radija objavio da je Britanija u ratu i ništa više jer su se plašili za svoju sigurnost. Britanija nije zaštitila ni FR koja je pregažena "u naletu". 'ladno su izdali svoje saveznike zarad sopstvene guzice. Britanija je ozbiljno ušla u rat tek u samoodbrani kad je Hitler već bombardovao London.
Drugo, kičma vojne mašine Vermata je slomljena na Istočnom (preciznije, ruskom) frontu, zaboravio sam fascinantan podatak o poginulim najsposobnijim nemačkim oficirima... Bitka za Staljingrad i neverovatna tenkovska bitka kod Kurska su definitivne prekretnice za WW2.
Treće, nema smisla da mi Bačvani tandaramo protiv uloge Crvene Armije u pobedi nad fašizmom, kad je našu Bačku od Hortijevaca (bacanje ljudi pod led Dunava i slanje u konc logore) i Nemaca oslobodila upravo Crvena Armija, partizana do '46. baš nešto nismo ni imali.

Никола Р.

pre 4 godine

Дан Д је велики дан за све слободољубива људе и само је крај једне дуге приче. Ко је поразио Ромела у Африци 1942-43? Ко је уништио италијанску Медитеранску флоту 1940-42? Ко је уништио њемачку Атлантску флоту 1941-43? Ко је поразио јапанску Пацифичку флоту 1942-44? Ко је поразио Италију 1943? Ко је поразио Јапан 1945? Ко је одлучио да уђе у рат против Њемачке 1941 иако никаквог разлога за то није имао? Ко је слао бесконачну техничку и војну помоћ Совјетима 1941-44? Ко је скупа са Совјетима поразио Њемачку 1945?

Америка и Енглеска

Zoran

pre 4 godine

Da preuvelicavaju dan d je tacno,kada se uzme brojno stanje i oprema napadaca i onoga koji se brani.Saveznici su bili u prednosti nad Svabama 10 prema 1 u materijau a u ljudstvu 5 prema1.Sastav njemacke vojske je bio sarolik,uglavnom drugrazredne trupe.Doduse imali su SS tenkovske brigade,naoruzane tigrovima(najbolji tenk u to vrijeme)brojnosti oko 100 komada.Vecinu svojih divizija su drzali na istocnom frontu.Naravno ja ne umanjujem hrabrost saveznickih vojnika u danu d.

Stranger

pre 4 godine

Samo par podataka o Istocnom Frontu tj najvecoj bitci ikada na svetu. Kod grada Kursk-a odrzala se bitka ciji je front bio 900km dugacak. Ucestvovalo je preko 4 Miliona vojnika na obe strane, preko 8.000 aviona, 12000 tenkova I preko 70.000 dugih artiljerisjkih cevi. Toliko o znacaju Istocnog Fronta i “uticaja” Zapada na pobedu....

abrakadabraietoekonomskogzmaja™

pre 4 godine

Interesantna je priča o "čudnom" zahtevu sovjetske komande svojim oficirima da im flaširaju morsku vodu i pošalju u Moskvu kao dokaz da su sovjetske snage izbile na baltičko more jer ni sami nisu mogli da veruju da je vojska stigla na zadate tačke tako brzo!

Možda ova priča ima veze sa temom iz članka, možda ne, zaključite sami...

Lajkovachki Mile

pre 4 godine

Vojni stručnjaci znaju.. čak i murikanski često kažu da.. 'rusians saved our asses'.. još i danas, kad se sretne generacija sinova tih divova, savezničkig i osovinskih, prenosi te reči.
Staljingrad umorio, Kursk slomio, a juriš na Berlin završio zweite weltkrieg.

ima tu vise stvari

pre 4 godine

Nije dan D bitan samo zbog oslobadjanja od nemackog fasizma. Bitan je i sto je njime sprecena okupacija ostatka zapadne Evrope od strane Crvene armije. Jer koga su Rusi 45' oslobodili, tu il su instalirali svoju vlast, ili njima lojalnu vlast, to je vidjeno i ovde. A svima je jasno kako bi zapadna Evropa izgledala i politicki i ekonomski, da je kojim slucajem uspostavljena vlast iz Kremlja.

BSN

pre 4 godine

Na konferenciji Rouzvelt - Cercil - Staljin u Teheranu u novembru 1943., Staljin je zahtevao od zapadnih saveznika da otvore zapadni front kako bi popustio nemacki otpor na istocnom. Rouzvelt je bio "za" i obecao otvaranje fronta za pola godine, tj. u maju 1944. Posle zahtevnih i opseznih priprema u zoru 6. juna 1944. pocela je najveca pomorska invazija u istoriji.
Tu istorijsku cinjenicu treba da imaju na umu oni koji tvrde ili da zapadni front nema znacaja ili da je otvoren da bi se zapadna Evropa spasila sovjetske oluje.

andreas kisser

pre 4 godine

tesko da bi nemci dobili rat protiv USA/UK i da nisu usli u rat sa SSSR, ali bi to potrajalo jos mnogo godina! WWI je pokazatelj da nemacka bez resursa (kojih je u dovoljnoj kolicini bilo samo na istoku) dugorocno nije mogla da se nosi sa anglo-amerikancima; recimo, vec tokom bitke za britaniju UK je proizvodila mnogo vise aviona od rajha, jer se radilo u uredjenijoj drzavi, kojoj o ratnoj proizvodnji ipak nije odlucivao paun poput geringa. ne treba zaboraviti ni da je tokom te bitke nemacka izgubila svoje najbolje pilote. drugo, staljin je ozbiljno verovao hitleru, i bilo kakva relativizacija istorije s te strane je netacna (satro sovjeti tokom 1940. samo kupovali vreme); npr. prilikom cuvene posete berlinu novembra 1940, molotov je iznervirao hitlera uporno zahtevajuci bugarsku i moreuze u zamenu za pristup trojnom paktu. cak je i nas poslanik u moskvi gavrilovic u martu 1941. javio da se ne racuna na "ruse", jer se oni nadaju medjusobnom unistenju zapadnjaka, nakon cega sovjeti misle da umarsiraju na balkan. vezano za pomoc UK i USA sovjetima nakon nemackog napada: da li znate da je ona u opremi, oruzju i vozilima prevazilazila ukupnu vrednost marsalovog plana? nekad culi za arkticki konvoj u kome su britanci izgubili preko sto brodova? naravno, niko ne moze da ospori herojstvo ruskog naroda i sovjetske vojske, koji su definitivno kljucno doprineli porazu rajha, ali istorijom ne treba manipulisati na nacin na koji to radi zaharova. pozdrav od dr ist. nauka.

DEDA CVETKO

pre 4 godine

Interesantna je priča o "čudnom" zahtevu sovjetske komande svojim oficirima da im flaširaju morsku vodu i pošalju u Moskvu kao dokaz da su sovjetske snage izbile na baltičko more jer ni sami nisu mogli da veruju da je vojska stigla na zadate tačke tako brzo!

(abrakadabraietoekonomskogzmaja™, 5. jun 2019 20:34)

--

Prica je totalni holivudski laznjak, jer Sovjeti NIKADA nisu izgubili pristup Baltickom moru jer su sve vreme drzali Lenjingrad (koji, kad sam poslednji put bacio pogled na mapu, izlazi na Baltik). Cak i u najtezim casovima opsade Lenjingrada, Sovjeti su imali pun pristup obalama Baltika (i slanoj morskoj vodi), i to ne jednoj, nego na tri (3) odvojene lokacije. Tu flasiranu morsku vodu mogao je da pokupi bilo koji desetar sa bilo kog kanala u Lenjingradu.

Uostalom, ako laze koza, ne laze rog.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Siege_of_Leningrad_January_1943.jpg

kacusa

pre 4 godine

Koliki je značaj imalo iskrcavanje u Normandiji i sa druge strane istočni front najbolje govori broj divizija koje su nemci držali na istoku i koliko u ostatku Evrope.

andreas kisser

pre 4 godine

(Ono, 5. jun 2019 19:02)

1. sa "nacistima", tj. naci nemackom su trgovali svi pre rata! a zasto ne bi; zbog promene vlasti u jednoj drzavi? pa nisu oni 1933. mogli u bob da gledaju pa da znaju sta ce biti za 6 godina! 2. netacno! nemacka je bila prezaduzena i vise nije mogla da uzima kredite nakon 1932. saht je zbog toga namerno drzao marku jakom da bi smanjio vrednost nemackih dugova, iako je time otezao izvoz D industriji. zar zaista mislis da bi iblo koja ozbiljna drzava kreditirala svog ratnog neprijatelja!? 3. pa zapadni front postoji tek od napada na SSSR, zato se i zove zapadni :-) ne znam na sta mislis. 4. netacno! kako mislis zarad spasavanja UK, kada je u zimu 1940/41. nemacka vec porazena u vazdusnoj bici za britaniji, italijanska ratna flota desetkovana, citava severna afrika ociscena od italijana, a ideja o invaziji na ostrvo napustena. tokom godinu dana kada su potpuno sami ratovali protiv osovine (jun 40.- jun 41.) britanci su se odlicno drzali. nas niko nije uvlacio jer su narod i vojska mrzeli nemce i nikakav pakt sa hitlerom nije mogao da prodje medju srbima! takodje, izgleda da ti nije poznato ni da je nemacka vec bila na putu napada na grcku, tako da je novi front zapravo stvoren vec neuspehom italijanskog napada na grcku, sa ili bez nas. 5. i 6. tacka su ispravni zakljucci. vezano za poslednju kosntataciju - rat ne moze niko da simulira! radili su i simulacije ko ce pobediti, ajkula ili orka, a posle shvatili da se u prirodi orke hrane ajkulama :-)

Čiča Miloje

pre 4 godine

Don Pablo. Taj zakon iz 1941.pre ulaska SAD u rat, imao je zvaničan naziv Zakon o daljem unapredjenju odbrane Sjedinjenih država...nije slučajno, niti filantropski (pozajmićemo im pare, neka oni ratuju i ginu...) Britanci su dobili robe u vrednosti od 30 milijardi, SSSR 12 mlrd, Francuzi 2 mlrd... Sve vraćeno u zlatu posle rata... Britanija se oporavljala sledećih deset i više godina i smukom obezbedjivala hranu i osnovne životne potrebe stanovništva... Ima elementarno na Vikipediji... pod Zakon o zajmu i najmu, pogledaj slobodno!