Četvrtak, 09.05.2019.

11:10

Volkswagen reklamira manuelni menjač u SAD kao zaštitu od krađe VIDEO

Izvor: B92

Volkswagen reklamira manuelni menjaè u SAD kao zaštitu od kraðe VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

NY

pre 4 godine

@ boris, 11. maj 2019 00:11

Ako se to odnosi na moj komentar, onda ti nije bas na mestu. Vozim automatike u sluzbenim automobilima preko 20 godina i odlicno znam da ih vozim i koristim. I leptire iz upravljaca, sve vrste modova voznje, kik daun opcije itd. Radim za inostranu (iz SAD) firmu i imao sam prilike, kao sto sam naveo u prvom komentaru, da probam gotovo sve najnovije vrste menjaca. Od VW (Audijevog) DSG-a, BMW-ovog 8. stepenog sa konvertorom, Volvo-ovog 8. stepeni, Mercedesovo 9.stepenog, do Lexusovog 10. stepenog (za koji ovde mnogi ne znaju da postoji a da ne pricam da ga nisu vozili). Znam iz licnog iskustva (preko 400.000 km sa automatskim menjacima sigurno) i voznji svim vrstama puteva (od Ibarske magistrale do nemackih autobanova i americkih autoputeva, dvotracnih gradskih i vanvradskih, sve prednosti i, po meni, neku manu. Nigde po komentarima nisam naveo "bolji je manuelni", nego po meni je bolji ili vise volim da imam punu kontrolu. Za privatni automobil sam uvek, sem jednog slucaja, birao manuelni jer mi za pojedine situacije (vangradski magistralni putevi) vise lezi u voznji. Mozda i zato sto volim da vozim. Svako moze da izabere sta mu vise odgovara: benzin, dizel, sportski ili komforniji auto itd.

boris

pre 4 godine

Neverovatno mnogo predrasuda i kafanskih priča.
Većina njih potiče i doba starih verzija konvertora momenta i automatika sa njutnovim prstenovima.
To nema veze sa ovim danas.
Plus većina koji su kao probali automatik ne znaju da ga voze niti čemu služe oni brojevi osim PRND ili leptiri iza volana a nije u manuelnom modu.
Pa još smišljaju scenarie kada je ovaj eto bolji, a oni veštački stvoreni jer ne važe za one koji zaista znaju da voze automatika.
A prednost je što ako ne želiš da se smaraš sa tim finesama, ne moraš.

vuk

pre 4 godine

@NY
Sve jasno. Bice da je stvar licnih preferencija pre nego potencijala vrhunskih automatskih menjaca. Samo u poslednjih skoro 5 godina sam presao oko 70k km sa DSGom i preko 150k km sa ZFom. Nikad, ali nikad nisam dosao u situaciju da je menjac neodlucan onda kad mi je trebalo ubrzanje.

Kolos

pre 4 godine

Nije lako preći sa automatika na manuelni posle 10 ili 20 godina vožnje, ali se obrnuto naviknete za jedan dan. Gužve su sve veće ne samo u gradovima, pa mi se dešava da posle sat vremena vožnje u gužvi pritisnem kvačilo na stotine puta, a leva noga mi drhti kao da sam trčao polumaraton. Nekad su vozači bežali od matika, ali dsnas mladi, naročito žene koje sve drugo rade a najmanje paze na vožnju, traže isključivo takvu transmisiju.

NY

pre 4 godine

@ vuk, 10. maj 2019 09:38

Pricao sam o situaciji kada vozis iza nekog vozila i ne smes da povecas brzinu kretanja jer ces udariti auto ispred. Manuelni moze jer nema potrebe da pipate gas. Onda kada dodje trenutak za preticanje, vec ste u idealnom rezimu dok kod automatika tek tada stiskate jako gas, menjac prebacuje u nize brzine itd. To traje neko kratko vreme (tada je menjac sa duplim kvacilom najbrzi) sto nekad moze da znaci.
U drugoj situaciji ne zelite da prebaci u brzinu vise posto hocete da nastsvite preticanje, samo ste usporili na mozda 2 sekunde itd.
Mrzi me da navodim jos retkih situacija u kome dobar vozac moze biti u prednosti u odnosu na automatiku niti mozete lako zamisliti takve situacije bez detaljnog objasnjenja.
Poenta mog komentara je bila da je, na osnovu licnog iskustva, vecina automatika napredovala drasticno i da su u mnogo cemu bolji od manuelnih. ZF ov osmobrzinski menjac je gotovo savrsen. Medjutim, i dalje vise volim da vozim sa manuelnim menjacem zbog nekih tak ih situacija u kojima se mozda nece naci 99 posto vozaca, a i da se nadje, upalice manuelni mod i slicno. Jednostavno vise volim osecaj voznje i kupujem sa manuelnim menjacem. Jedini problem je sto se sve redje nude za automobile vecih klasa (limuzine D segmenta, SUV itd.) Srecom, ima jos nekih. Vecini vozaca verovatno vise odgovara automatik, bitno je da postoji izbor pa ko sta voli.

vozac

pre 4 godine

Znamo da su,posto se ovde iskljucivo radi o USA,vozi automatik.
Mene sada,kao interesuje,kada polazes i dobijes dozvolu da si polagao na vozilu sa automatik menjacem,da li smes da vozis sa manualnim menjacem?
Pratim na yt onog ludaka,kamion king,prica covek o svemu i svacemu vezano za USA.
Bilo je za kamion,ako si polozio na automatiku,ne mozes da vozis sa kako oni kazu palicom,ili nama normalnim menjacem,pa mi to nije jasno,a obratno,cini mi se da moze?
Mozda neko ko je od nasih u Americi cita ovo pa nam konkretno kaze,da li smes da vozis sa rucnim menjacem ioako si polozio na automatiku.

Stranac

pre 4 godine

25 godina vozackog staza, i od prije 4 godine su nam oba automobila s automatskim mjenjacem. Ko voli manuelni, nek’ vozi manuelni, a meni automatski mjenjac vise odgovara.

coki

pre 4 godine

Meni nije jasno, zbog cega uopste i postoje manuelni, jos uvek? Vozim automateke vec vise od 20 god i ne mogu da se nacudim ovim komentarima! Ljudi nemaju pojma, a skloni su da dele lekcije! U saobracaju sam 10 sati dnevno, po ovim guzvama prosecna brzina mi je oko 17 km/h, sto znaci da bi morao da pritisnem pedalu kvacila barem nekih 4 hiljade puta, zasto, ako ne moram? Zasto bi otvarao prozor rucno, kad su izmislili na struju?

XiDe

pre 4 godine

Kako automataki podize trsokove. Ja vozim 25g automatake i nikakv trosak nisam imao ni na kednom. Nikad ni ulje nisam menjao na ni jednom niti treba.
(achitwn, 10. maj 2019 04:20)

Naravo da podize!Prvo skuplji je pri nabavci!Drugo ulje se menja u zavisnosti od toga koju vrstu Automatika imas izmedju 30000km i 120000km!Trece ako ti nesto rike opravka je mngo skuplja!

T

pre 4 godine

Jedna korist od manuelnog menjaca - u SAD polovan auto sa manuelnim menjacem je po pravilu oko 1000USD jeftiniji od istog takvog sa automatskim. Vrlo zgodno za imigrante sa ogranicenim budzetom. (Statistika od pre ~10 god, zakljucio prijatelj koji se preselio a bio kratak sa novcem.)

vuk

pre 4 godine

@NY
za situacije koje si naveo treba nauciti voznju sa automatskim menjacem. Vozim auto sa ZFom koji si pomenuo. Ako zelim da preticem jace dodavanje gasa znaci par stepeni niza brzina i problem resen. Dalje, ZF prebaci u visi stepen kada odrzavas brzinu konstantnom nakon preticanja tako da opet nema problema. Na kraju, ZF moze i u manuelni mod pa se sam spremis za preticanje. Pri tom ZF uci stil voznje.
Neko je pomenuo da mu je manualni bolji za grad a automatik za duzi put. Upravo suprotno. Za kreni-stani neuporedivo bolji automatik. Za duze putovanje auto putem je svejedno. Sve u svemu potrosnja sa automatskim menjacem je oko pola litra manja u odnosu na identican auto sa manuelnim. Bar kod BMWa...

Bruder

pre 4 godine

@ Ivan,sine imam dva automobila jedan je smart 0.6 automatik,6 brzina, a drugi je Nissan Juke 1.6 manuelac, 5 brzina, znaci znam sta pricam, po gradu automatik trom, prebaci u 3 na 40 i onda gas do daske da prebaci u nizu i da potegne.

achitwn

pre 4 godine

automatik ne bi nikad uzeo ali da naprave neki sa 8 brzina uzeo bi ga odmah bolje vuce bolje ide
(nisavac, 09. maj 2019 13:52)
U kom ti veku zivis. Automatici su u zadnjih 5-6g svi sa osam brzina.

achitwn

pre 4 godine

Idioti, imas kvacilo i menjac, sta tu ima slozeno, u sedmom razredu sam seo u auto i znao sam sta treba, imam dva tri prijatelja koji su i ranije poceli da drndaju auta i da se uce.
(ernesto che, 09. maj 2019 12:31)
Zasto isioti? Da bi to srbijanac ispao pametan? Automatici su tamo prakticni zbog velikih guVi kreni stani. A i prosecan amerikanac se ne tripuje na auta i saltanke kao mi srbende glavate.

achitwn

pre 4 godine

automackim menjacem jer podizu troskove odzavanja menjaca i plus podizu potrosnju goriva za oko 2 litra. Tako da svako treba da radi kako mu odgovara bez pljuvanja drugih zbog njihovog izbora jer ne odgovara svima isto i ne koristi svako od nas automobil na isti nacin. Pozdrav
(Milan, 09. maj 2019 14:39)
Kako automataki podize trsokove. Ja vozim 25g automatake i nikakv trosak nisam imao ni na kednom. Nikad ni ulje nisam menjao na ni jednom niti treba.

slabočitamizmeđuredovasadizno

pre 4 godine

Pre nekoliko godina sam došao u posed, iz neke kompenzacije, MB G klase automatika. Mislim da je bio 300D, 2000. godište. Auto je bio puž koji je sa lakoćom trošio 20 litara po Beogradu. Na otvorenom do 15. Tu sam se razočarao u automatike, jer sam mislio mečka je valjda neki reper a ovo ne valja ništa. Pre pola godine, i više, smo uzeli Auris iz 2017., hibrid sa CVT menjačem, potrošnja je 5.1 litar, a o lakoći vožnje da ne govorim. Jedino me nervira buka koju motor, zbog menjača, pravi uzbrdo. Sada smo ženi uzeli Leafa iz 2012., i šta da vam kažem - češće ga ja vozim. Probao sam i nove Golfove, Audije sa DSG menjačem, i Volvo V90. Ukratko, automatski menjač je toliko napredovao da se ja više ne vraćam na manuelni. Osim možda nekad neki mali sportski kabrio kad me drmne kriza srednjih godina.

Vac Ap

pre 4 godine

evo besplatne ideje za VW - manualni menjač koji se otključavanjem skida i zaključavanjem postavlja po potrebi kako vlasnik napušta i ulazi u vozilo.

NY

pre 4 godine

@ (olo, 9. maj 2019 20:22)

Kao što sam rekao, novi automatski menjaci su odlici i bolji od manuelnih u većini situacija (ubrzanje, bestrzajna promena brzina, potrošnja). Međutim, postoje neke situacije u kojima više volim da imam manuelni, kao što su preticanja. Koliko god automatici bili pametni i brzi, nekad ne mogu da predvide ono što može čovek.
Npr. spremate se da pretičete i pratite sporije vozilo čekajući da prođe auto iz suprotnog smera. Automatik reaguje pritiskom na pedalu gasa dok kod manuelnog možete bez ikakve promene brzine da motor ubacite u najpovoljniji režim za preticanje. Čim prođe vozilo iz suprotnog smera, imate ubrzanje bez trunke kašnjenja koja postoji kod svakog automatika (delići sekunde su u pitanju ali nekada znači!).
Druga situacija je npr. kada se tokom preticanja na kratko vratite u svoju traku (da imate bolju preglednost ili slično). Tada oduzimate gas, što neki automatici mogu prepoznati kao da ste završili sa preticanjem i prebaciti u viši stepen prenosa. Postoje još neke situacije, da ne nabrajam sad, naročito ako ste spretni sa kvačilom i pedalom gasa.
Ponvaljam, u većini slučajeva su novi automatici bolji od manuelnih. Kod automatika imate i modove vožnje ali ko će svaki čas prilikom preticanja recimo da menja sportski, komforni itd. Naravno, nisu čak ni svi novi automatici idealni. Tako npr. Volvov osmostepeni aut. je jako spor u određenim situacijama (kik daun npr.), dok je po meni ZF-ov osmostepeni kod BMW-a najbolji. Pozdrav!

ivan

pre 4 godine

@ Bruder Da stvarno imas dva auta, jedan sa manulelnim a drugi sa automatskim menjacem, ne bi lupio glupost da je manuelni bolji za grad a automatski za putovanje. Bas je obrnuto!

Bruder

pre 4 godine

Iskreno, ne razumem problem oko voznje sa manuelnim ili automatskim menjacem. Prvi put je frka sa manuelnog na automatski, posle skontas, necu da se hvalim, ali glupo je da neko ne zna da koristi manuelni menjac. Imam dva automobila, i bolja mi je opcija po gradu manuelac , za putovanje , automatik. Ionako pri parkiranju saltas i jedan i drugi.

olo

pre 4 godine

@NY

Uz dužno poštovanje, icicu sa pretpostavkom da govorite istinu, pa moram da pitam koji je to nedostatak kontrole sa modernim automatskim menjačem? Koji je adaptivan, ima sposobnost "učenja", pride dolazi sa već unapred podešenim režimima vožnje koje možete birati itd. Koji je to aspekt kontrole koji nedostaje? Ali stvarno...

Sofronije

pre 4 godine

Kod nas su automatici nepopularni jer se iskustva baziraju na francuzima iz 70tih godina, koji su bili ocajnog kvaliteta, a automobili imali performanse puza sa volanom. Od tada su automatski menjaci evoluirali do nivoa da manuelana transmisija nema nikakve prednosti. Ako neko vec voli da manuelno menja brzine, to moze i sa vecinom modernih AT menjaca, samo bez koriscenja leve noge.

Zoki

pre 4 godine

Ljudi da li shvatate da ne postoji ni jedan jedini razlog za standardni menjač, baš kao što ne postoji razlog protiv servo volana i ABS kočnica? Ovo je marketinška budalaština, prodaja standarda im ne ide uprkos tome što su i za 10% jeftiniji, pa hajde da smisle nešto. Svet prelazi na autonomna vozila a Srbi raspravljaju o standardnom menjaču. A što se tiče polaganja vozačkog ispita, u Americi nema lekarskog uverenja, prve pomoći, noćne vožnje i većine varijacija za parkiranje.

Subjektivno

pre 4 godine

Naravno da ce kod nas svi da brane manuelni menjac kad se kod nas od B kategorije napravila nevidjena vestina. Vise ljudi ima diplomu fakulteta nego polozeno za kola. U normalnim drzavama date 50 evra za polaganje i to mozete samostalno da spremate sa bilo kojim vozacem, a kod nas samo sto nije postalo 2 godisnje iskustvo dok se obucite i pljunete 1000 evra raspalim auto skolama i korumpiranoj drzavi, a uz to vas obucava neki nabedjeni lik koji dobacuje zenama iz auta a od obrazovanja ima polozeno za B. Naravno casove tipovanja drze kadrovi sa mega bleje, jer moraju negde da se uhlebe. Auto je u danasnjem svetu nuzda i treba sto manje da se nervirate i angazujete dok ga vozite, a to vam sve omogucava automatik. Ko nije vozio automatik ne treba da ga pljuje vec da proba, i sve ce mu biti jasno.

Radovan

pre 4 godine

Proizvodna cena manuelnog auta je niža od automatskog.
A onda Služba Marketinga to pokrije sa "logičnom izjavom" za široke mase.
Ko pažljivo čita marketinške brošure, moža svašta da vidi i čuje.

Rad fabrike počiva na ekonomskoj opravdanosti, i gleda da na svakom detalju uštedi proizvodne troškove.

jaretina

pre 4 godine

to nisu nikakvi profi lopovi, vec amateri ako nisu u stanju da ukradu ispravan automobil
(seljadin, 09. maj 2019 14:40)
profi lopov ne krade jetu u americi, razmisli malo.

NY

pre 4 godine

@ olo, 09. maj 2019 15:09

Cak i sa 10 brzina u Lexusu...
Vozio sam sa 7, 8, 9 i 10. BMW ov (ZF) mi se ipak najvise svidja kad je rec o normalnim automobilima.
Licno ipak uvek biram auto sa manuelnim menjacem jer volim da vozim uz punu kontrolu.

Bojan

pre 4 godine

VW potez iz očaja. Kvari im se elektronika često. Prodaja opada. Inače, sve je više električnih automobila. pa su svi proizvođači u problemu tranzicije na novu tehnologiju. Električni automobili imaju deset puta manje delova. Skorije čitah da je GM otpustio 6500 radnika, a Krajsler 1500.

olo

pre 4 godine

Nišavac je klasičan predstavnik srBskog mrzitelja automatika. Ima i sa 9 bato, 8 skoro pa standard. Još ako ti kazem da manje troši od manuelca već skoro deceniju, pa d'umreces...

realan

pre 4 godine

Iako volim manuelni menjac i sportsku voznju, nakon sto sam seo na skuter posle motocikla sa brzinama, nikad vise ne bih vozio sa brzinama.
Verujem da bi bilo slicno i sa automatikom.
Da je automatski menjac jeftiniji, cenim da ga niko ne bi vozio.
Pa I na trkama F1 nije manuelni manjac!

Milan

pre 4 godine

Nisu mi jasni ljudi sto se kunu u manuelni menjac i pljuju po automackim ili obrnuto, svaki ima svoje prednosti i mane, ja imam tri automobila od njih jedan automatik, s obzirom da je on 2.4 motor i da ima pogon na svim tockovima nikad ga ne bi uzeo manuelnim, dok su mi ostala dva automobila male kubikaze i pretezno ih voze ukucani i ja po gradu i bilo bi glupo da su automackim menjacem jer podizu troskove odzavanja menjaca i plus podizu potrosnju goriva za oko 2 litra. Tako da svako treba da radi kako mu odgovara bez pljuvanja drugih zbog njihovog izbora jer ne odgovara svima isto i ne koristi svako od nas automobil na isti nacin. Pozdrav

ernesto che

pre 4 godine

Idioti, imas kvacilo i menjac, sta tu ima slozeno, u sedmom razredu sam seo u auto i znao sam sta treba, imam dva tri prijatelja koji su i ranije poceli da drndaju auta i da se uce.

Drakče

pre 4 godine

Ernesto Che
Nije problem teorija, nego to izvesti u praksi, uskladiti pokrete nogu, brzinu puštanja kvačila. Stvar je u tome da lopovi nemaju vremena da to uvezbaju.

Subjektivno

pre 4 godine

Naravno da ce kod nas svi da brane manuelni menjac kad se kod nas od B kategorije napravila nevidjena vestina. Vise ljudi ima diplomu fakulteta nego polozeno za kola. U normalnim drzavama date 50 evra za polaganje i to mozete samostalno da spremate sa bilo kojim vozacem, a kod nas samo sto nije postalo 2 godisnje iskustvo dok se obucite i pljunete 1000 evra raspalim auto skolama i korumpiranoj drzavi, a uz to vas obucava neki nabedjeni lik koji dobacuje zenama iz auta a od obrazovanja ima polozeno za B. Naravno casove tipovanja drze kadrovi sa mega bleje, jer moraju negde da se uhlebe. Auto je u danasnjem svetu nuzda i treba sto manje da se nervirate i angazujete dok ga vozite, a to vam sve omogucava automatik. Ko nije vozio automatik ne treba da ga pljuje vec da proba, i sve ce mu biti jasno.

Drakče

pre 4 godine

Ernesto Che
Nije problem teorija, nego to izvesti u praksi, uskladiti pokrete nogu, brzinu puštanja kvačila. Stvar je u tome da lopovi nemaju vremena da to uvezbaju.

olo

pre 4 godine

Nišavac je klasičan predstavnik srBskog mrzitelja automatika. Ima i sa 9 bato, 8 skoro pa standard. Još ako ti kazem da manje troši od manuelca već skoro deceniju, pa d'umreces...

Milan

pre 4 godine

Nisu mi jasni ljudi sto se kunu u manuelni menjac i pljuju po automackim ili obrnuto, svaki ima svoje prednosti i mane, ja imam tri automobila od njih jedan automatik, s obzirom da je on 2.4 motor i da ima pogon na svim tockovima nikad ga ne bi uzeo manuelnim, dok su mi ostala dva automobila male kubikaze i pretezno ih voze ukucani i ja po gradu i bilo bi glupo da su automackim menjacem jer podizu troskove odzavanja menjaca i plus podizu potrosnju goriva za oko 2 litra. Tako da svako treba da radi kako mu odgovara bez pljuvanja drugih zbog njihovog izbora jer ne odgovara svima isto i ne koristi svako od nas automobil na isti nacin. Pozdrav

jaretina

pre 4 godine

to nisu nikakvi profi lopovi, vec amateri ako nisu u stanju da ukradu ispravan automobil
(seljadin, 09. maj 2019 14:40)
profi lopov ne krade jetu u americi, razmisli malo.

realan

pre 4 godine

Iako volim manuelni menjac i sportsku voznju, nakon sto sam seo na skuter posle motocikla sa brzinama, nikad vise ne bih vozio sa brzinama.
Verujem da bi bilo slicno i sa automatikom.
Da je automatski menjac jeftiniji, cenim da ga niko ne bi vozio.
Pa I na trkama F1 nije manuelni manjac!

olo

pre 4 godine

@NY

Uz dužno poštovanje, icicu sa pretpostavkom da govorite istinu, pa moram da pitam koji je to nedostatak kontrole sa modernim automatskim menjačem? Koji je adaptivan, ima sposobnost "učenja", pride dolazi sa već unapred podešenim režimima vožnje koje možete birati itd. Koji je to aspekt kontrole koji nedostaje? Ali stvarno...

Sofronije

pre 4 godine

Kod nas su automatici nepopularni jer se iskustva baziraju na francuzima iz 70tih godina, koji su bili ocajnog kvaliteta, a automobili imali performanse puza sa volanom. Od tada su automatski menjaci evoluirali do nivoa da manuelana transmisija nema nikakve prednosti. Ako neko vec voli da manuelno menja brzine, to moze i sa vecinom modernih AT menjaca, samo bez koriscenja leve noge.

Zoki

pre 4 godine

Ljudi da li shvatate da ne postoji ni jedan jedini razlog za standardni menjač, baš kao što ne postoji razlog protiv servo volana i ABS kočnica? Ovo je marketinška budalaština, prodaja standarda im ne ide uprkos tome što su i za 10% jeftiniji, pa hajde da smisle nešto. Svet prelazi na autonomna vozila a Srbi raspravljaju o standardnom menjaču. A što se tiče polaganja vozačkog ispita, u Americi nema lekarskog uverenja, prve pomoći, noćne vožnje i većine varijacija za parkiranje.

Radovan

pre 4 godine

Proizvodna cena manuelnog auta je niža od automatskog.
A onda Služba Marketinga to pokrije sa "logičnom izjavom" za široke mase.
Ko pažljivo čita marketinške brošure, moža svašta da vidi i čuje.

Rad fabrike počiva na ekonomskoj opravdanosti, i gleda da na svakom detalju uštedi proizvodne troškove.

achitwn

pre 4 godine

automatik ne bi nikad uzeo ali da naprave neki sa 8 brzina uzeo bi ga odmah bolje vuce bolje ide
(nisavac, 09. maj 2019 13:52)
U kom ti veku zivis. Automatici su u zadnjih 5-6g svi sa osam brzina.

ernesto che

pre 4 godine

Idioti, imas kvacilo i menjac, sta tu ima slozeno, u sedmom razredu sam seo u auto i znao sam sta treba, imam dva tri prijatelja koji su i ranije poceli da drndaju auta i da se uce.

achitwn

pre 4 godine

Idioti, imas kvacilo i menjac, sta tu ima slozeno, u sedmom razredu sam seo u auto i znao sam sta treba, imam dva tri prijatelja koji su i ranije poceli da drndaju auta i da se uce.
(ernesto che, 09. maj 2019 12:31)
Zasto isioti? Da bi to srbijanac ispao pametan? Automatici su tamo prakticni zbog velikih guVi kreni stani. A i prosecan amerikanac se ne tripuje na auta i saltanke kao mi srbende glavate.

Bojan

pre 4 godine

VW potez iz očaja. Kvari im se elektronika često. Prodaja opada. Inače, sve je više električnih automobila. pa su svi proizvođači u problemu tranzicije na novu tehnologiju. Električni automobili imaju deset puta manje delova. Skorije čitah da je GM otpustio 6500 radnika, a Krajsler 1500.

slabočitamizmeđuredovasadizno

pre 4 godine

Pre nekoliko godina sam došao u posed, iz neke kompenzacije, MB G klase automatika. Mislim da je bio 300D, 2000. godište. Auto je bio puž koji je sa lakoćom trošio 20 litara po Beogradu. Na otvorenom do 15. Tu sam se razočarao u automatike, jer sam mislio mečka je valjda neki reper a ovo ne valja ništa. Pre pola godine, i više, smo uzeli Auris iz 2017., hibrid sa CVT menjačem, potrošnja je 5.1 litar, a o lakoći vožnje da ne govorim. Jedino me nervira buka koju motor, zbog menjača, pravi uzbrdo. Sada smo ženi uzeli Leafa iz 2012., i šta da vam kažem - češće ga ja vozim. Probao sam i nove Golfove, Audije sa DSG menjačem, i Volvo V90. Ukratko, automatski menjač je toliko napredovao da se ja više ne vraćam na manuelni. Osim možda nekad neki mali sportski kabrio kad me drmne kriza srednjih godina.

NY

pre 4 godine

@ olo, 09. maj 2019 15:09

Cak i sa 10 brzina u Lexusu...
Vozio sam sa 7, 8, 9 i 10. BMW ov (ZF) mi se ipak najvise svidja kad je rec o normalnim automobilima.
Licno ipak uvek biram auto sa manuelnim menjacem jer volim da vozim uz punu kontrolu.

ivan

pre 4 godine

@ Bruder Da stvarno imas dva auta, jedan sa manulelnim a drugi sa automatskim menjacem, ne bi lupio glupost da je manuelni bolji za grad a automatski za putovanje. Bas je obrnuto!

vuk

pre 4 godine

@NY
za situacije koje si naveo treba nauciti voznju sa automatskim menjacem. Vozim auto sa ZFom koji si pomenuo. Ako zelim da preticem jace dodavanje gasa znaci par stepeni niza brzina i problem resen. Dalje, ZF prebaci u visi stepen kada odrzavas brzinu konstantnom nakon preticanja tako da opet nema problema. Na kraju, ZF moze i u manuelni mod pa se sam spremis za preticanje. Pri tom ZF uci stil voznje.
Neko je pomenuo da mu je manualni bolji za grad a automatik za duzi put. Upravo suprotno. Za kreni-stani neuporedivo bolji automatik. Za duze putovanje auto putem je svejedno. Sve u svemu potrosnja sa automatskim menjacem je oko pola litra manja u odnosu na identican auto sa manuelnim. Bar kod BMWa...

Bruder

pre 4 godine

Iskreno, ne razumem problem oko voznje sa manuelnim ili automatskim menjacem. Prvi put je frka sa manuelnog na automatski, posle skontas, necu da se hvalim, ali glupo je da neko ne zna da koristi manuelni menjac. Imam dva automobila, i bolja mi je opcija po gradu manuelac , za putovanje , automatik. Ionako pri parkiranju saltas i jedan i drugi.

coki

pre 4 godine

Meni nije jasno, zbog cega uopste i postoje manuelni, jos uvek? Vozim automateke vec vise od 20 god i ne mogu da se nacudim ovim komentarima! Ljudi nemaju pojma, a skloni su da dele lekcije! U saobracaju sam 10 sati dnevno, po ovim guzvama prosecna brzina mi je oko 17 km/h, sto znaci da bi morao da pritisnem pedalu kvacila barem nekih 4 hiljade puta, zasto, ako ne moram? Zasto bi otvarao prozor rucno, kad su izmislili na struju?

achitwn

pre 4 godine

automackim menjacem jer podizu troskove odzavanja menjaca i plus podizu potrosnju goriva za oko 2 litra. Tako da svako treba da radi kako mu odgovara bez pljuvanja drugih zbog njihovog izbora jer ne odgovara svima isto i ne koristi svako od nas automobil na isti nacin. Pozdrav
(Milan, 09. maj 2019 14:39)
Kako automataki podize trsokove. Ja vozim 25g automatake i nikakv trosak nisam imao ni na kednom. Nikad ni ulje nisam menjao na ni jednom niti treba.

Stranac

pre 4 godine

25 godina vozackog staza, i od prije 4 godine su nam oba automobila s automatskim mjenjacem. Ko voli manuelni, nek’ vozi manuelni, a meni automatski mjenjac vise odgovara.

T

pre 4 godine

Jedna korist od manuelnog menjaca - u SAD polovan auto sa manuelnim menjacem je po pravilu oko 1000USD jeftiniji od istog takvog sa automatskim. Vrlo zgodno za imigrante sa ogranicenim budzetom. (Statistika od pre ~10 god, zakljucio prijatelj koji se preselio a bio kratak sa novcem.)

Vac Ap

pre 4 godine

evo besplatne ideje za VW - manualni menjač koji se otključavanjem skida i zaključavanjem postavlja po potrebi kako vlasnik napušta i ulazi u vozilo.

XiDe

pre 4 godine

Kako automataki podize trsokove. Ja vozim 25g automatake i nikakv trosak nisam imao ni na kednom. Nikad ni ulje nisam menjao na ni jednom niti treba.
(achitwn, 10. maj 2019 04:20)

Naravo da podize!Prvo skuplji je pri nabavci!Drugo ulje se menja u zavisnosti od toga koju vrstu Automatika imas izmedju 30000km i 120000km!Trece ako ti nesto rike opravka je mngo skuplja!

NY

pre 4 godine

@ (olo, 9. maj 2019 20:22)

Kao što sam rekao, novi automatski menjaci su odlici i bolji od manuelnih u većini situacija (ubrzanje, bestrzajna promena brzina, potrošnja). Međutim, postoje neke situacije u kojima više volim da imam manuelni, kao što su preticanja. Koliko god automatici bili pametni i brzi, nekad ne mogu da predvide ono što može čovek.
Npr. spremate se da pretičete i pratite sporije vozilo čekajući da prođe auto iz suprotnog smera. Automatik reaguje pritiskom na pedalu gasa dok kod manuelnog možete bez ikakve promene brzine da motor ubacite u najpovoljniji režim za preticanje. Čim prođe vozilo iz suprotnog smera, imate ubrzanje bez trunke kašnjenja koja postoji kod svakog automatika (delići sekunde su u pitanju ali nekada znači!).
Druga situacija je npr. kada se tokom preticanja na kratko vratite u svoju traku (da imate bolju preglednost ili slično). Tada oduzimate gas, što neki automatici mogu prepoznati kao da ste završili sa preticanjem i prebaciti u viši stepen prenosa. Postoje još neke situacije, da ne nabrajam sad, naročito ako ste spretni sa kvačilom i pedalom gasa.
Ponvaljam, u većini slučajeva su novi automatici bolji od manuelnih. Kod automatika imate i modove vožnje ali ko će svaki čas prilikom preticanja recimo da menja sportski, komforni itd. Naravno, nisu čak ni svi novi automatici idealni. Tako npr. Volvov osmostepeni aut. je jako spor u određenim situacijama (kik daun npr.), dok je po meni ZF-ov osmostepeni kod BMW-a najbolji. Pozdrav!

Bruder

pre 4 godine

@ Ivan,sine imam dva automobila jedan je smart 0.6 automatik,6 brzina, a drugi je Nissan Juke 1.6 manuelac, 5 brzina, znaci znam sta pricam, po gradu automatik trom, prebaci u 3 na 40 i onda gas do daske da prebaci u nizu i da potegne.

NY

pre 4 godine

@ vuk, 10. maj 2019 09:38

Pricao sam o situaciji kada vozis iza nekog vozila i ne smes da povecas brzinu kretanja jer ces udariti auto ispred. Manuelni moze jer nema potrebe da pipate gas. Onda kada dodje trenutak za preticanje, vec ste u idealnom rezimu dok kod automatika tek tada stiskate jako gas, menjac prebacuje u nize brzine itd. To traje neko kratko vreme (tada je menjac sa duplim kvacilom najbrzi) sto nekad moze da znaci.
U drugoj situaciji ne zelite da prebaci u brzinu vise posto hocete da nastsvite preticanje, samo ste usporili na mozda 2 sekunde itd.
Mrzi me da navodim jos retkih situacija u kome dobar vozac moze biti u prednosti u odnosu na automatiku niti mozete lako zamisliti takve situacije bez detaljnog objasnjenja.
Poenta mog komentara je bila da je, na osnovu licnog iskustva, vecina automatika napredovala drasticno i da su u mnogo cemu bolji od manuelnih. ZF ov osmobrzinski menjac je gotovo savrsen. Medjutim, i dalje vise volim da vozim sa manuelnim menjacem zbog nekih tak ih situacija u kojima se mozda nece naci 99 posto vozaca, a i da se nadje, upalice manuelni mod i slicno. Jednostavno vise volim osecaj voznje i kupujem sa manuelnim menjacem. Jedini problem je sto se sve redje nude za automobile vecih klasa (limuzine D segmenta, SUV itd.) Srecom, ima jos nekih. Vecini vozaca verovatno vise odgovara automatik, bitno je da postoji izbor pa ko sta voli.

Kolos

pre 4 godine

Nije lako preći sa automatika na manuelni posle 10 ili 20 godina vožnje, ali se obrnuto naviknete za jedan dan. Gužve su sve veće ne samo u gradovima, pa mi se dešava da posle sat vremena vožnje u gužvi pritisnem kvačilo na stotine puta, a leva noga mi drhti kao da sam trčao polumaraton. Nekad su vozači bežali od matika, ali dsnas mladi, naročito žene koje sve drugo rade a najmanje paze na vožnju, traže isključivo takvu transmisiju.

vuk

pre 4 godine

@NY
Sve jasno. Bice da je stvar licnih preferencija pre nego potencijala vrhunskih automatskih menjaca. Samo u poslednjih skoro 5 godina sam presao oko 70k km sa DSGom i preko 150k km sa ZFom. Nikad, ali nikad nisam dosao u situaciju da je menjac neodlucan onda kad mi je trebalo ubrzanje.

boris

pre 4 godine

Neverovatno mnogo predrasuda i kafanskih priča.
Većina njih potiče i doba starih verzija konvertora momenta i automatika sa njutnovim prstenovima.
To nema veze sa ovim danas.
Plus većina koji su kao probali automatik ne znaju da ga voze niti čemu služe oni brojevi osim PRND ili leptiri iza volana a nije u manuelnom modu.
Pa još smišljaju scenarie kada je ovaj eto bolji, a oni veštački stvoreni jer ne važe za one koji zaista znaju da voze automatika.
A prednost je što ako ne želiš da se smaraš sa tim finesama, ne moraš.

vozac

pre 4 godine

Znamo da su,posto se ovde iskljucivo radi o USA,vozi automatik.
Mene sada,kao interesuje,kada polazes i dobijes dozvolu da si polagao na vozilu sa automatik menjacem,da li smes da vozis sa manualnim menjacem?
Pratim na yt onog ludaka,kamion king,prica covek o svemu i svacemu vezano za USA.
Bilo je za kamion,ako si polozio na automatiku,ne mozes da vozis sa kako oni kazu palicom,ili nama normalnim menjacem,pa mi to nije jasno,a obratno,cini mi se da moze?
Mozda neko ko je od nasih u Americi cita ovo pa nam konkretno kaze,da li smes da vozis sa rucnim menjacem ioako si polozio na automatiku.

NY

pre 4 godine

@ boris, 11. maj 2019 00:11

Ako se to odnosi na moj komentar, onda ti nije bas na mestu. Vozim automatike u sluzbenim automobilima preko 20 godina i odlicno znam da ih vozim i koristim. I leptire iz upravljaca, sve vrste modova voznje, kik daun opcije itd. Radim za inostranu (iz SAD) firmu i imao sam prilike, kao sto sam naveo u prvom komentaru, da probam gotovo sve najnovije vrste menjaca. Od VW (Audijevog) DSG-a, BMW-ovog 8. stepenog sa konvertorom, Volvo-ovog 8. stepeni, Mercedesovo 9.stepenog, do Lexusovog 10. stepenog (za koji ovde mnogi ne znaju da postoji a da ne pricam da ga nisu vozili). Znam iz licnog iskustva (preko 400.000 km sa automatskim menjacima sigurno) i voznji svim vrstama puteva (od Ibarske magistrale do nemackih autobanova i americkih autoputeva, dvotracnih gradskih i vanvradskih, sve prednosti i, po meni, neku manu. Nigde po komentarima nisam naveo "bolji je manuelni", nego po meni je bolji ili vise volim da imam punu kontrolu. Za privatni automobil sam uvek, sem jednog slucaja, birao manuelni jer mi za pojedine situacije (vangradski magistralni putevi) vise lezi u voznji. Mozda i zato sto volim da vozim. Svako moze da izabere sta mu vise odgovara: benzin, dizel, sportski ili komforniji auto itd.

ernesto che

pre 4 godine

Idioti, imas kvacilo i menjac, sta tu ima slozeno, u sedmom razredu sam seo u auto i znao sam sta treba, imam dva tri prijatelja koji su i ranije poceli da drndaju auta i da se uce.

Bruder

pre 4 godine

Iskreno, ne razumem problem oko voznje sa manuelnim ili automatskim menjacem. Prvi put je frka sa manuelnog na automatski, posle skontas, necu da se hvalim, ali glupo je da neko ne zna da koristi manuelni menjac. Imam dva automobila, i bolja mi je opcija po gradu manuelac , za putovanje , automatik. Ionako pri parkiranju saltas i jedan i drugi.

Bojan

pre 4 godine

VW potez iz očaja. Kvari im se elektronika često. Prodaja opada. Inače, sve je više električnih automobila. pa su svi proizvođači u problemu tranzicije na novu tehnologiju. Električni automobili imaju deset puta manje delova. Skorije čitah da je GM otpustio 6500 radnika, a Krajsler 1500.

realan

pre 4 godine

Iako volim manuelni menjac i sportsku voznju, nakon sto sam seo na skuter posle motocikla sa brzinama, nikad vise ne bih vozio sa brzinama.
Verujem da bi bilo slicno i sa automatikom.
Da je automatski menjac jeftiniji, cenim da ga niko ne bi vozio.
Pa I na trkama F1 nije manuelni manjac!

NY

pre 4 godine

@ olo, 09. maj 2019 15:09

Cak i sa 10 brzina u Lexusu...
Vozio sam sa 7, 8, 9 i 10. BMW ov (ZF) mi se ipak najvise svidja kad je rec o normalnim automobilima.
Licno ipak uvek biram auto sa manuelnim menjacem jer volim da vozim uz punu kontrolu.

olo

pre 4 godine

Nišavac je klasičan predstavnik srBskog mrzitelja automatika. Ima i sa 9 bato, 8 skoro pa standard. Još ako ti kazem da manje troši od manuelca već skoro deceniju, pa d'umreces...

Zoki

pre 4 godine

Ljudi da li shvatate da ne postoji ni jedan jedini razlog za standardni menjač, baš kao što ne postoji razlog protiv servo volana i ABS kočnica? Ovo je marketinška budalaština, prodaja standarda im ne ide uprkos tome što su i za 10% jeftiniji, pa hajde da smisle nešto. Svet prelazi na autonomna vozila a Srbi raspravljaju o standardnom menjaču. A što se tiče polaganja vozačkog ispita, u Americi nema lekarskog uverenja, prve pomoći, noćne vožnje i većine varijacija za parkiranje.

Subjektivno

pre 4 godine

Naravno da ce kod nas svi da brane manuelni menjac kad se kod nas od B kategorije napravila nevidjena vestina. Vise ljudi ima diplomu fakulteta nego polozeno za kola. U normalnim drzavama date 50 evra za polaganje i to mozete samostalno da spremate sa bilo kojim vozacem, a kod nas samo sto nije postalo 2 godisnje iskustvo dok se obucite i pljunete 1000 evra raspalim auto skolama i korumpiranoj drzavi, a uz to vas obucava neki nabedjeni lik koji dobacuje zenama iz auta a od obrazovanja ima polozeno za B. Naravno casove tipovanja drze kadrovi sa mega bleje, jer moraju negde da se uhlebe. Auto je u danasnjem svetu nuzda i treba sto manje da se nervirate i angazujete dok ga vozite, a to vam sve omogucava automatik. Ko nije vozio automatik ne treba da ga pljuje vec da proba, i sve ce mu biti jasno.

Milan

pre 4 godine

Nisu mi jasni ljudi sto se kunu u manuelni menjac i pljuju po automackim ili obrnuto, svaki ima svoje prednosti i mane, ja imam tri automobila od njih jedan automatik, s obzirom da je on 2.4 motor i da ima pogon na svim tockovima nikad ga ne bi uzeo manuelnim, dok su mi ostala dva automobila male kubikaze i pretezno ih voze ukucani i ja po gradu i bilo bi glupo da su automackim menjacem jer podizu troskove odzavanja menjaca i plus podizu potrosnju goriva za oko 2 litra. Tako da svako treba da radi kako mu odgovara bez pljuvanja drugih zbog njihovog izbora jer ne odgovara svima isto i ne koristi svako od nas automobil na isti nacin. Pozdrav

Sofronije

pre 4 godine

Kod nas su automatici nepopularni jer se iskustva baziraju na francuzima iz 70tih godina, koji su bili ocajnog kvaliteta, a automobili imali performanse puza sa volanom. Od tada su automatski menjaci evoluirali do nivoa da manuelana transmisija nema nikakve prednosti. Ako neko vec voli da manuelno menja brzine, to moze i sa vecinom modernih AT menjaca, samo bez koriscenja leve noge.

achitwn

pre 4 godine

automackim menjacem jer podizu troskove odzavanja menjaca i plus podizu potrosnju goriva za oko 2 litra. Tako da svako treba da radi kako mu odgovara bez pljuvanja drugih zbog njihovog izbora jer ne odgovara svima isto i ne koristi svako od nas automobil na isti nacin. Pozdrav
(Milan, 09. maj 2019 14:39)
Kako automataki podize trsokove. Ja vozim 25g automatake i nikakv trosak nisam imao ni na kednom. Nikad ni ulje nisam menjao na ni jednom niti treba.

olo

pre 4 godine

@NY

Uz dužno poštovanje, icicu sa pretpostavkom da govorite istinu, pa moram da pitam koji je to nedostatak kontrole sa modernim automatskim menjačem? Koji je adaptivan, ima sposobnost "učenja", pride dolazi sa već unapred podešenim režimima vožnje koje možete birati itd. Koji je to aspekt kontrole koji nedostaje? Ali stvarno...

Bruder

pre 4 godine

@ Ivan,sine imam dva automobila jedan je smart 0.6 automatik,6 brzina, a drugi je Nissan Juke 1.6 manuelac, 5 brzina, znaci znam sta pricam, po gradu automatik trom, prebaci u 3 na 40 i onda gas do daske da prebaci u nizu i da potegne.

NY

pre 4 godine

@ (olo, 9. maj 2019 20:22)

Kao što sam rekao, novi automatski menjaci su odlici i bolji od manuelnih u većini situacija (ubrzanje, bestrzajna promena brzina, potrošnja). Međutim, postoje neke situacije u kojima više volim da imam manuelni, kao što su preticanja. Koliko god automatici bili pametni i brzi, nekad ne mogu da predvide ono što može čovek.
Npr. spremate se da pretičete i pratite sporije vozilo čekajući da prođe auto iz suprotnog smera. Automatik reaguje pritiskom na pedalu gasa dok kod manuelnog možete bez ikakve promene brzine da motor ubacite u najpovoljniji režim za preticanje. Čim prođe vozilo iz suprotnog smera, imate ubrzanje bez trunke kašnjenja koja postoji kod svakog automatika (delići sekunde su u pitanju ali nekada znači!).
Druga situacija je npr. kada se tokom preticanja na kratko vratite u svoju traku (da imate bolju preglednost ili slično). Tada oduzimate gas, što neki automatici mogu prepoznati kao da ste završili sa preticanjem i prebaciti u viši stepen prenosa. Postoje još neke situacije, da ne nabrajam sad, naročito ako ste spretni sa kvačilom i pedalom gasa.
Ponvaljam, u većini slučajeva su novi automatici bolji od manuelnih. Kod automatika imate i modove vožnje ali ko će svaki čas prilikom preticanja recimo da menja sportski, komforni itd. Naravno, nisu čak ni svi novi automatici idealni. Tako npr. Volvov osmostepeni aut. je jako spor u određenim situacijama (kik daun npr.), dok je po meni ZF-ov osmostepeni kod BMW-a najbolji. Pozdrav!

XiDe

pre 4 godine

Kako automataki podize trsokove. Ja vozim 25g automatake i nikakv trosak nisam imao ni na kednom. Nikad ni ulje nisam menjao na ni jednom niti treba.
(achitwn, 10. maj 2019 04:20)

Naravo da podize!Prvo skuplji je pri nabavci!Drugo ulje se menja u zavisnosti od toga koju vrstu Automatika imas izmedju 30000km i 120000km!Trece ako ti nesto rike opravka je mngo skuplja!

coki

pre 4 godine

Meni nije jasno, zbog cega uopste i postoje manuelni, jos uvek? Vozim automateke vec vise od 20 god i ne mogu da se nacudim ovim komentarima! Ljudi nemaju pojma, a skloni su da dele lekcije! U saobracaju sam 10 sati dnevno, po ovim guzvama prosecna brzina mi je oko 17 km/h, sto znaci da bi morao da pritisnem pedalu kvacila barem nekih 4 hiljade puta, zasto, ako ne moram? Zasto bi otvarao prozor rucno, kad su izmislili na struju?

jaretina

pre 4 godine

to nisu nikakvi profi lopovi, vec amateri ako nisu u stanju da ukradu ispravan automobil
(seljadin, 09. maj 2019 14:40)
profi lopov ne krade jetu u americi, razmisli malo.

ivan

pre 4 godine

@ Bruder Da stvarno imas dva auta, jedan sa manulelnim a drugi sa automatskim menjacem, ne bi lupio glupost da je manuelni bolji za grad a automatski za putovanje. Bas je obrnuto!

achitwn

pre 4 godine

Idioti, imas kvacilo i menjac, sta tu ima slozeno, u sedmom razredu sam seo u auto i znao sam sta treba, imam dva tri prijatelja koji su i ranije poceli da drndaju auta i da se uce.
(ernesto che, 09. maj 2019 12:31)
Zasto isioti? Da bi to srbijanac ispao pametan? Automatici su tamo prakticni zbog velikih guVi kreni stani. A i prosecan amerikanac se ne tripuje na auta i saltanke kao mi srbende glavate.

Drakče

pre 4 godine

Ernesto Che
Nije problem teorija, nego to izvesti u praksi, uskladiti pokrete nogu, brzinu puštanja kvačila. Stvar je u tome da lopovi nemaju vremena da to uvezbaju.

vuk

pre 4 godine

@NY
za situacije koje si naveo treba nauciti voznju sa automatskim menjacem. Vozim auto sa ZFom koji si pomenuo. Ako zelim da preticem jace dodavanje gasa znaci par stepeni niza brzina i problem resen. Dalje, ZF prebaci u visi stepen kada odrzavas brzinu konstantnom nakon preticanja tako da opet nema problema. Na kraju, ZF moze i u manuelni mod pa se sam spremis za preticanje. Pri tom ZF uci stil voznje.
Neko je pomenuo da mu je manualni bolji za grad a automatik za duzi put. Upravo suprotno. Za kreni-stani neuporedivo bolji automatik. Za duze putovanje auto putem je svejedno. Sve u svemu potrosnja sa automatskim menjacem je oko pola litra manja u odnosu na identican auto sa manuelnim. Bar kod BMWa...

Stranac

pre 4 godine

25 godina vozackog staza, i od prije 4 godine su nam oba automobila s automatskim mjenjacem. Ko voli manuelni, nek’ vozi manuelni, a meni automatski mjenjac vise odgovara.

NY

pre 4 godine

@ boris, 11. maj 2019 00:11

Ako se to odnosi na moj komentar, onda ti nije bas na mestu. Vozim automatike u sluzbenim automobilima preko 20 godina i odlicno znam da ih vozim i koristim. I leptire iz upravljaca, sve vrste modova voznje, kik daun opcije itd. Radim za inostranu (iz SAD) firmu i imao sam prilike, kao sto sam naveo u prvom komentaru, da probam gotovo sve najnovije vrste menjaca. Od VW (Audijevog) DSG-a, BMW-ovog 8. stepenog sa konvertorom, Volvo-ovog 8. stepeni, Mercedesovo 9.stepenog, do Lexusovog 10. stepenog (za koji ovde mnogi ne znaju da postoji a da ne pricam da ga nisu vozili). Znam iz licnog iskustva (preko 400.000 km sa automatskim menjacima sigurno) i voznji svim vrstama puteva (od Ibarske magistrale do nemackih autobanova i americkih autoputeva, dvotracnih gradskih i vanvradskih, sve prednosti i, po meni, neku manu. Nigde po komentarima nisam naveo "bolji je manuelni", nego po meni je bolji ili vise volim da imam punu kontrolu. Za privatni automobil sam uvek, sem jednog slucaja, birao manuelni jer mi za pojedine situacije (vangradski magistralni putevi) vise lezi u voznji. Mozda i zato sto volim da vozim. Svako moze da izabere sta mu vise odgovara: benzin, dizel, sportski ili komforniji auto itd.

Radovan

pre 4 godine

Proizvodna cena manuelnog auta je niža od automatskog.
A onda Služba Marketinga to pokrije sa "logičnom izjavom" za široke mase.
Ko pažljivo čita marketinške brošure, moža svašta da vidi i čuje.

Rad fabrike počiva na ekonomskoj opravdanosti, i gleda da na svakom detalju uštedi proizvodne troškove.

slabočitamizmeđuredovasadizno

pre 4 godine

Pre nekoliko godina sam došao u posed, iz neke kompenzacije, MB G klase automatika. Mislim da je bio 300D, 2000. godište. Auto je bio puž koji je sa lakoćom trošio 20 litara po Beogradu. Na otvorenom do 15. Tu sam se razočarao u automatike, jer sam mislio mečka je valjda neki reper a ovo ne valja ništa. Pre pola godine, i više, smo uzeli Auris iz 2017., hibrid sa CVT menjačem, potrošnja je 5.1 litar, a o lakoći vožnje da ne govorim. Jedino me nervira buka koju motor, zbog menjača, pravi uzbrdo. Sada smo ženi uzeli Leafa iz 2012., i šta da vam kažem - češće ga ja vozim. Probao sam i nove Golfove, Audije sa DSG menjačem, i Volvo V90. Ukratko, automatski menjač je toliko napredovao da se ja više ne vraćam na manuelni. Osim možda nekad neki mali sportski kabrio kad me drmne kriza srednjih godina.

NY

pre 4 godine

@ vuk, 10. maj 2019 09:38

Pricao sam o situaciji kada vozis iza nekog vozila i ne smes da povecas brzinu kretanja jer ces udariti auto ispred. Manuelni moze jer nema potrebe da pipate gas. Onda kada dodje trenutak za preticanje, vec ste u idealnom rezimu dok kod automatika tek tada stiskate jako gas, menjac prebacuje u nize brzine itd. To traje neko kratko vreme (tada je menjac sa duplim kvacilom najbrzi) sto nekad moze da znaci.
U drugoj situaciji ne zelite da prebaci u brzinu vise posto hocete da nastsvite preticanje, samo ste usporili na mozda 2 sekunde itd.
Mrzi me da navodim jos retkih situacija u kome dobar vozac moze biti u prednosti u odnosu na automatiku niti mozete lako zamisliti takve situacije bez detaljnog objasnjenja.
Poenta mog komentara je bila da je, na osnovu licnog iskustva, vecina automatika napredovala drasticno i da su u mnogo cemu bolji od manuelnih. ZF ov osmobrzinski menjac je gotovo savrsen. Medjutim, i dalje vise volim da vozim sa manuelnim menjacem zbog nekih tak ih situacija u kojima se mozda nece naci 99 posto vozaca, a i da se nadje, upalice manuelni mod i slicno. Jednostavno vise volim osecaj voznje i kupujem sa manuelnim menjacem. Jedini problem je sto se sve redje nude za automobile vecih klasa (limuzine D segmenta, SUV itd.) Srecom, ima jos nekih. Vecini vozaca verovatno vise odgovara automatik, bitno je da postoji izbor pa ko sta voli.

Kolos

pre 4 godine

Nije lako preći sa automatika na manuelni posle 10 ili 20 godina vožnje, ali se obrnuto naviknete za jedan dan. Gužve su sve veće ne samo u gradovima, pa mi se dešava da posle sat vremena vožnje u gužvi pritisnem kvačilo na stotine puta, a leva noga mi drhti kao da sam trčao polumaraton. Nekad su vozači bežali od matika, ali dsnas mladi, naročito žene koje sve drugo rade a najmanje paze na vožnju, traže isključivo takvu transmisiju.

Vac Ap

pre 4 godine

evo besplatne ideje za VW - manualni menjač koji se otključavanjem skida i zaključavanjem postavlja po potrebi kako vlasnik napušta i ulazi u vozilo.

achitwn

pre 4 godine

automatik ne bi nikad uzeo ali da naprave neki sa 8 brzina uzeo bi ga odmah bolje vuce bolje ide
(nisavac, 09. maj 2019 13:52)
U kom ti veku zivis. Automatici su u zadnjih 5-6g svi sa osam brzina.

T

pre 4 godine

Jedna korist od manuelnog menjaca - u SAD polovan auto sa manuelnim menjacem je po pravilu oko 1000USD jeftiniji od istog takvog sa automatskim. Vrlo zgodno za imigrante sa ogranicenim budzetom. (Statistika od pre ~10 god, zakljucio prijatelj koji se preselio a bio kratak sa novcem.)

vozac

pre 4 godine

Znamo da su,posto se ovde iskljucivo radi o USA,vozi automatik.
Mene sada,kao interesuje,kada polazes i dobijes dozvolu da si polagao na vozilu sa automatik menjacem,da li smes da vozis sa manualnim menjacem?
Pratim na yt onog ludaka,kamion king,prica covek o svemu i svacemu vezano za USA.
Bilo je za kamion,ako si polozio na automatiku,ne mozes da vozis sa kako oni kazu palicom,ili nama normalnim menjacem,pa mi to nije jasno,a obratno,cini mi se da moze?
Mozda neko ko je od nasih u Americi cita ovo pa nam konkretno kaze,da li smes da vozis sa rucnim menjacem ioako si polozio na automatiku.

vuk

pre 4 godine

@NY
Sve jasno. Bice da je stvar licnih preferencija pre nego potencijala vrhunskih automatskih menjaca. Samo u poslednjih skoro 5 godina sam presao oko 70k km sa DSGom i preko 150k km sa ZFom. Nikad, ali nikad nisam dosao u situaciju da je menjac neodlucan onda kad mi je trebalo ubrzanje.

boris

pre 4 godine

Neverovatno mnogo predrasuda i kafanskih priča.
Većina njih potiče i doba starih verzija konvertora momenta i automatika sa njutnovim prstenovima.
To nema veze sa ovim danas.
Plus većina koji su kao probali automatik ne znaju da ga voze niti čemu služe oni brojevi osim PRND ili leptiri iza volana a nije u manuelnom modu.
Pa još smišljaju scenarie kada je ovaj eto bolji, a oni veštački stvoreni jer ne važe za one koji zaista znaju da voze automatika.
A prednost je što ako ne želiš da se smaraš sa tim finesama, ne moraš.