Četvrtak, 28.03.2019.

09:24

Teslin Model 3 trenutno je najprodavaniji elektroautomobil u Evropi

Izvor: B92

Teslin Model 3 trenutno je najprodavaniji elektroautomobil u Evropi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

brb

pre 5 godina

Samo jedno pitanjce,da li treba da se ponosimo sa Nikolom Teslom ili sa Tesla automobilima ? Ako je sa Nidžom,to je ok i treba.Ako je sa Tesla automobilima ne vidim zašto i kako,nemaju ni jednu dodirnu tačku sa Srbijom lako moguće da onaj Mask nema pojma da Srbija i postoji a mi treba da slinimo na njega ?
(kimi, 29. mart 2019 12:41)

Ni N. Tesla nije imao nikakvih je dodirnih tačaka sa Srbijom, pa eto svako kalo slinimo za njim. Za čitavog života proveo je samo 3 sata u Srbiji. Kao inženjer, pronalazač i naučnik, ostvario se u Americi.

karb

pre 5 godina

(achitwn, 29. mart 2019 13:54)

Ne po el.mag fluksu (čija je jedinica Veber) već po gustini el.mag.fluksa (Wb/m2 = T). T je 1 od 16 fizičkih jedinica nazvanih po ljudima. Doneta je 1963. god.

achitwn

pre 5 godina

Tesla motors ne nosi uzalud Nikolino prezime. Zbog toga ga ceo svet slavi a mi Srbi treba da se Teslom ponosimo.
(karburator, 29. mart 2019 10:42)
Ako malo procitas online naci ces informaciju da je Tesla motors dobio ime po jedinici elektromagnetnog fluxa a ne po Nikoli. Caki znak Tesla kompanije nije slovo T nego jedna grana rotora sa lomadom statora iznad.

kimi

pre 5 godina

@karburator
Samo jedno pitanjce,da li treba da se ponosimo sa Nikolom Teslom ili sa Tesla automobilima ? Ako je sa Nidžom,to je ok i treba.Ako je sa Tesla automobilima ne vidim zašto i kako,nemaju ni jednu dodirnu tačku sa Srbijom lako moguće da onaj Mask nema pojma da Srbija i postoji a mi treba da slinimo na njega ?

karburator

pre 5 godina

Pošto su ovde veoma brojni omladinci ckromnijeg obrazovnog nivoa, što se vidi npr. i po pitanju kakve veze Nikola Tesla ima sa Tesla Motors, neka mi ne zamere ostali komentatori što ću ponoviti tekst o tome:
EV po pravilu koriste el.motor koji je Nikola Tesla patentirao 1888.god. kao asinhroni (ili indukcioni, kako se još naziva). Ovaj el.motor je savršenstvo među motorima. Ne postoji jednostavniji, jeftiniji, pouzdaniji ili efikasniji motor (bilo elektro, bilo SSS, bilo SUS, bilo koji) od njega. Da ništa drugo Nikola nije izmislio, samo ovaj patent zaslužuje da ga po njemu slavi čovečanstvo. Tesla motors ne nosi uzalud Nikolino prezime. Zbog toga ga ceo svet slavi a mi Srbi treba da se Teslom ponosimo.

Teslolog amater

pre 5 godina

@mare
Tvoji komentari oko stajanja u saobracajnom zastoju na -10 nisu na mestu, noviji el automobili imaju invertor pumpu, tj grejanje koje jako malo troši tako da možete satima ako ne i danima stajati tako u mestu i grejati se, daleko je više efikasan el auto nego sa unutrašnjim sagorevanjem koji mora da radi sve vreme da bi imali grejanje u autu.
(vladebb, 28. mart 2019 18:08)

Ne znam tacno sta ti je to "invertor pumpa", al' znam da za tu famoznu pumpu mora vaziti zakon o odrzavanju energije, kao i zakon o ocuvanju energije.

Sve u svemu, ne'do ti Bog da sa EV ostanes negde na putu zavejan na -10*C.

Zbog gore navedenog preporucujem svim korisnicima EV da obavezno ugrade vebasto grejanje. Nesto poput onoga sto je svojevremeno imao "cuveni" ruski zaporozec. Grejanje u njemu je bilo pakleno uz utrosak, nekih, cini mi se litar benzina na sat.

Takodje, preporucujem da uvek u kolima imate bar 2-3 kanistera sa gorivom, kao i mali generator za struju na benzinski motor. Pa kad ostanete negde zaglavljeni i bez struje u baterijama, vi lepo aktivirate generator. Nece proci ni tricavih 10-12 sati, i moci cete uz puno srece da se dovucete do prvog punjaca.

Naravno usput obavezno stanite na benzisku pumpu i dopunite kanistere.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Toronto, 28. mart 2019 22:25)
koja zemlja reciklira? navedite
reciklaža je uvek skuplja od proizvodnje istog!
gde ste Vi videli reciklažu osim na televiziji?!
kanada izvozi otpad po aziji!!!!
puno verujete tv-u

fullfreedom

pre 5 godina

Nisam uopšte impresioniran automobilima na električni pogon.
Prava revolucija i prekretnica će doći sa pojavom automobila na vodonik, ali izgleda da kao čovečanstvo još uvek nismo spremni na taj korak.
Očigledno je potrebno potrošiti postojeće resurse planete pa tek onda preći na novi izvor, jer niko ne može da me ubedi da današnja tehnologija nije u stanju da napravi automobil na vodonik koji je čist i ne košta skoro ništa.

majstor

pre 5 godina

@achitwn: za nekoga ko radi u struci mogu samo da potvrdim vase rijeci. tesla je u tom segmentu napravio revoluciju. iako ima problema sa proizvodnjim jer nema razvijenu infrastrukutur i fabrike kao stare auto firme ne mijenja cinjenicu da sve 'stare' auto firme pokusavaju sada ocajnicki da kopiraju teslu. tu nastaje problem starih u bajatih struktura autofirmi koji ima ogromno iskustvo u mehanici, fizici sagorijevanja koja postaje sve manje i manje bitna a sa druge strane ucmale strukture i podijele firmi na segmente koje su funkcionisale pre desetinu godina se postavljaju samo kao kocnica razvoja ka najnovijim tehnologijama. drugim rijecima zasto je tesla imao takav uspjeh je taj da nije imao balast proslosti.

T

pre 5 godina

Istrošene baterije se recikliraju tako što se koriste u Teslinim "power wall-ovima" tj. baterijama za kuću. Baterija koja je istrošena nije za bacanje, ona i dalje ima npr. 80% kapaciteta. To je dovoljno za primenu gde su baterije stacionarne. Baterija se sastoji od gomile ćelija, neispravne ćelije se mogu pojedinačno isključiti. Trenutno se litijum jonske baterije ne recikliraju u smislu da se rasture na pojedinačne sastojke. Suviše malo ih je stiglo u stadijum da su za potpuno bacanje.

Toronto

pre 5 godina

Objasnicu ti ja. Skladistenje istrosenih baterija se radi zakopavanjem. Zemlja upija teske metale iz baterija. Iz iste te zemlje raste hrana koju ti jedes, tj biljke rastu iz zemlje, zivotinje se hrane tom hranom, a riba pliva u vodi koja je puna teskih metala. I ona se desava da se povecava broj obolelih od rakova, radjaju se deca sa Autizmom i jos gomila drugih bolesti i tako odumire stanovnistvo. Skoro je sprovedeno istrazivanje da je riba losos prepuna teskih metala.
(Mihajlo, 28. mart 2019 17:32)

Znam da se u Srbiji opasan otpad zakopava po njivama, a sve ostalo se baca gde god se stigne. Medjutim, izvan tog tamnog vilajeta otpad se reciklira, tako se recikliraju i litijum jonske baterije, da, iste one koje imate u telefonima, tabletima, kompjuterina, alatima itd. a koje se koriste i u ev. Izgleda da bogate zemlje sveta nisu bogate kao Srbija pa moraju da recikliraju vredne materijale i ponovo ih koriste.

Ivan

pre 5 godina

Trendy, kao i iphone, kad bude proizvodnja el.automobila u stotinama hiljada neće ga biti nigde, između ostalog i zbog cene.
(Miloš, 28. mart 2019 12:16)

Pa cena opada sa porastom proizvodnje, to su ono, osnove ekonomije
(1O1, 28. mart 2019 14:13)

Tesla gubi pare na svakom prodatom automobilu i pored subvencija drzave (ne placaju poreze, dobijaju pare za zelene sertifikate, drzava daje subvencije na svaki kupljen automobil....). Sa izlaskom Modela 3 prica je bila "ovo je biti ili ne biti za Teslu. Ako im krene proizvodnja i prodaja kako planiraju mozda i prestanu da budu veciti gubitas". Niti im je proizvodnja krenula kako treba, prodaja im pada u SAD, a subvencije na kupovinu kola polako nestaju (valjda od 1.jula u SAD).

Nista ne pokazuje da ce im cena padati. Jesu malo ispred po pitanju software-a, i po performansama. Ne da ih je tesko stici po performansama nego ostali nisu spremni da gube pare sa svakim proizvedenim automobilom. Jos uvek vaze za skoro jedinog proizvodjaca. Kada se BMW, Honda i ostali malo razmasu sa prodajom svojih elektricnih automobila videcemo da li su investitori spremni da ulazu jos para u firmu koja gubi milijarde godisnje. Bez stalnog upliva kapitala Tesla bi vec bankrotirala. Spustanje cene vozila sigurno ih ne vodi u profitabilnost.

zaz

pre 5 godina

Covece ovaj auto ima fart mode (auto prdi), dog mode (zna kad ste ostavili psa unutra i uključuje klimu), igrice, 360 stepeni video nadzor, self park, auto pilot... to su samo neke od kul stvari, a na stranu što je jedan od najbezbednijih auta, sto na daljinu mozete da uključite klimu i da vas ceka topao u sred zime, pročišćava vazduh 100%, nuklearka da padne u blizini radijacija vam ne bi mogla nista unutra a i lep je auto, mako cudan enterijer sa ovim velikim monitorom ali i to je sa razlogom. Kad regulišu vlasti zakon o autonomnoj voznji moci ce te da pustite auto da sam zaradjuje za vas. Zbog toga nema dugmića, sve na monitoru koji ce da prikazuje samo ono neophodno i putnici nece moci ništa da poremete, zbog toga ima i kamera koja snima putnike na zadnjem sedištu. Znaci sve je urađeno kako treba i mislilo se i o budućnosti.

srbivoje

pre 5 godina

@Mihajlo
Baterije vec pocinju da se recikliraju, za 10 godine ce sve biti reciklirano. Litar motornog ulja zagadjuje vise od baterija. O rafinerijama ne zelim da pricam uopste, zagadjuju i vazduh i zemlju i vodu.

Mr M

pre 5 godina

@vladebb
Ne mora ako imas webasto. Inace bas je zanimljivo kako klima u automobilima sa SUS motorom povecava potrosnju, a kad pitas ove sa elekticnim kazi da ne trosi skoro nista. Svako ko zna nesto o tome ce ti reci da je istina samo jedna, ne pale klimu :)))))

only fools and horses

pre 5 godina

I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.
(achitwn, 28. mart 2019 14:52)

Jel može neko da mi kaže na kom je jeziku ovaj komentar?

1O1

pre 5 godina

Skladistenje istrosenih baterija se radi zakopavanjem.
(Mihajlo, 28. mart 2019 17:32)

??? Gde to, u Srbiji, Somaliji i Severnoj Koreji?

muzika na struju

pre 5 godina

Vozim Teslu S 75D već dve godine. Nikada ni jedan problem nisam imao. Sve sitne zamerke ispravljene su u hodu preko Interneta. Prelazim u proseku 60tak milja dnevno (oko 100km). Jeste skup auto i nije u završnoj obradi ni blizu Nemačkim automobilima u istoj cenovnoj klasi. Ali! Troškovi održavanja gotovo da ne postoje, a performanse su u rangu S Audija i M BMW-a. Nisam se pokajao, ali priznajem da s vremena na vreme provozam svoj stari Audi, da me želja za zvukom mine.

ne znam

pre 5 godina

U inat ekolozima ima da vozim dizela dok ga ne zabrane potpuno... imao sam nameru da kupim el auto naravno ne teslu kantu nego nisana leaf ali kad vidim sa kakvom ostrascenoscu ovi ekolozi pisu o el autima odmah sam promenio misljenje i ne pada mi na pamet da kupim el vozilo... a samo me interesuje da li stvarno mislite da je ovde u pitanju ekologija i dobrobit covecanstva...jeste ali malo sutra da je za dobrobit covecanstva on bi ga dao dzabe i rekao evo ljudi da bi mogli da udisemo sto bolji i kvalitetniji vazduh i da bi nasa deca bila zdrava ja se odricem svog profita... to bi bilo moralno a ne ovako lazno moralisanje i lupetanje o zagadjenosti vazduha zbog dizel motora, pa u tako nesto poveruje samo onaj koji nema mozga 2 grama...

Miloš

pre 5 godina

I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.
(achitwn, 28. mart 2019 14:52)

Boli me mozak od ovih angloprogramerskih pojmova ?

rog

pre 5 godina

Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno.  
(Bobb, 28. mart 2019 12:54)  
I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom. 
(achitwn, 28. mart 2019 14:52) 

@achitwn - nauči srpski... govori srpski, jer ovako niko od Srba ne zna, šta si hteo da kažeš.
(Smuleco, 28. mart 2019 17:46)

Ajde prevedi over-the-air (OTA) updates na srpski, zivo me zanima.

Nikola

pre 5 godina

Razlog velikog broja isporucenih vozila je to sto se sada isporucuju vozila koja su porucivana 2 godine unazad, tj. od onog momenta kada je Tesla predstavila model. Tokom prosle godine vozila su uglavnom isporucivana u Sjedinjenim drzavama, a sada je na red stigla Evropa. Videcemo za 6 meseci i naredne godine kakva ce situacija biti. Trenutno je u Americi smanjena potraznja za Teslinim vozilima. U svakom slucaju, svaka cast! Zelim im srecu! Mislim da su dobra kola.

Proka

pre 5 godina

Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno.
(Bobb, 28. mart 2019 12:54)
I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.
(achitwn, 28. mart 2019 14:52)

@achitwn - nauči srpski... govori srpski, jer ovako niko od Srba ne zna, šta si hteo da kažeš.
(Smuleco, 28. mart 2019 17:46)

Smuelco, a kako bi bilo da se Srbi malo obrazuju. Ne daj boze da se malo propusti farma na tv-u i nauci Englski jezik I racunari.

boki

pre 5 godina

Za 20% cene tesle 3 uzmem polovnjaka masinu ipo i teram...da bi dao tolike para za ovaj auto moram da imam bar 300.000e na racunu a da uzmem na kredu..to bi samo neka budala uradila...

vladebb

pre 5 godina

Ova statistika je malo zastarela jer fale informacije iz Marta a samo u Martu je za sada registrovano preko 4,5 hiljade Modela 3 samo u Norveskoj, plus ostali.
Statistiku za ovu zemlju sto se tice el automobila mozete videti na ovom linku:
https://elbilstatistikk.no

Pozz iz Norveske takodje.

vladebb

pre 5 godina

@mare
Tvoji komentari oko stajanja u saobracajnom zastoju na -10 nisu na mestu, noviji el automobili imaju invertor pumpu, tj grejanje koje jako malo troši tako da možete satima ako ne i danima stajati tako u mestu i grejati se, daleko je više efikasan el auto nego sa unutrašnjim sagorevanjem koji mora da radi sve vreme da bi imali grejanje u autu.

mare

pre 5 godina

A cena? Tesla Model 3 od 60.000 do 80.000€ košta šta je to nego zabava za bogate. BMW i3 električnin 42.000€ ko to kupuje nego neko ko ne zna šta će sa parama. Za te pare kupiš benzinca koji grmi.
Elektro automobili imaju mnogo mana, čukni se sa Teslom neka ti ode baterija i završio si , zaglavi u saobraćaju na -10 pusti grejanje pa da vidim dokle ćeš da se voziš kad isprazniš bateriju.
Da bi ovo zaživelo potrebno je uložiti stotine milijardi € u elektro-stanice, i punjenje ne sme da bude duže 5 minuta.

Smuleco

pre 5 godina

Sve skupa manje nego Skoda Fabia. Toliko o e-vozilima. Samo se pitam sta ce za 15 godina da rade sa tonama baterija koje su sto puta otrovnije nego nafta. 
(wc, 28. mart 2019 12:29) 

Bilo bi dobro da nam stručnjak iz WC-a objasni kako su to baterije otrovnije od nafte. Možete koristiti i Wikipedia-u.
(Toronto, 28. mart 2019 14:43)

Otrovne su i baterije, i to prilično, a mogu jednom da izazovu kada se nakupi puno rashodovanih, ekološku katastrofu.

ha ya

pre 5 godina

@Sve skupa manje nego Skoda Fabia. Toliko o e-vozilima. Samo se pitam sta ce za 15 godina da rade sa tonama baterija koje su sto puta otrovnije nego nafta.
(wc, 28. mart 2019 12:29)

Jesi cuo mozda za reciklazu ili i dalje mislis da se smece u zapadnoj evropi baca pored puta i u reke kao kod nas.

genije

pre 5 godina

@ (Wow, 28. mart 2019 14:39)
Da li Ti je poznat termin "economy of scale"?
Ono, što više nečega praviš, to obično ukupni troškovi po jedinici padaju? Pogotovo ako je nova tehnologija u pitanju.
Pa mogu da padnu i cene (da se dodatno podigne tražnja ili ostanu iste cene da se pokupi kajmak)...

Elem, Tesla pre godinu dana nije mogla da pravi i prodaje ovaj auto za te pare (Standard plus - 37.500$) ali su u medjuvremenu uspeli da podignu proizvodnju M3 nekih 6 puta...

Smuleco

pre 5 godina

Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno. 
(Bobb, 28. mart 2019 12:54) 
I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.
(achitwn, 28. mart 2019 14:52)

@achitwn - nauči srpski... govori srpski, jer ovako niko od Srba ne zna, šta si hteo da kažeš.

Stranac

pre 5 godina

Ovdje već ima toliko električnih automobila da na njih apsolutno više niko ne obraca pažnju. Da, i ovih najnovijih Tesla 3.
Meni je bila veća fora vidjeti automobile na hidrogen. Ovdje gdje živim ih je opstina imala par komada prije par godina, ali mislim da ih više nemaju.
Pozdrav iz Norveske.

Mihajlo

pre 5 godina

Bilo bi dobro da nam stručnjak iz WC-a objasni kako su to baterije otrovnije od nafte. Možete koristiti i Wikipedia-u.
@Toronto

Objasnicu ti ja. Skladistenje istrosenih baterija se radi zakopavanjem. Zemlja upija teske metale iz baterija. Iz iste te zemlje raste hrana koju ti jedes, tj biljke rastu iz zemlje, zivotinje se hrane tom hranom, a riba pliva u vodi koja je puna teskih metala. I ona se desava da se povecava broj obolelih od rakova, radjaju se deca sa Autizmom i jos gomila drugih bolesti i tako odumire stanovnistvo. Skoro je sprovedeno istrazivanje da je riba losos prepuna teskih metala.

Miloš

pre 5 godina

Cena pada kada je traznja mala...to je osnova ekonomije...
Mozda si ti doduse na Sega Mega ucio osnove,ali ok..
(Wow, 28. mart 2019 14:39)

Čovek ne govori o ponudi i tražnji, nego o opadajućim marginalnim troškovima proizvodnje... Super za Sega Mega komentar, dobro je da nisi osramotio svoju školu pominjući joj ime u komentaru.

A uzgred, odakle ti ideja da tražnja za ovim modelom uopšte pada?

1O1

pre 5 godina

(Wow, 28. mart 2019 14:39)
Ti izgleda nisi ni na Segi, cim nemas pojma o R&D troskovima, usvajanju novih tehnologija, omasovljenju proizvodnje, itd.

Tzar bomba

pre 5 godina

Kad ce kod nas moci da se registruje, puni na brzim punjacima i kupi nov po “obecanoj” ceni od oko 35k €? Realno tek za nekoliko godina.

Toronto

pre 5 godina

Sve skupa manje nego Skoda Fabia. Toliko o e-vozilima. Samo se pitam sta ce za 15 godina da rade sa tonama baterija koje su sto puta otrovnije nego nafta.
(wc, 28. mart 2019 12:29)

Bilo bi dobro da nam stručnjak iz WC-a objasni kako su to baterije otrovnije od nafte. Možete koristiti i Wikipedia-u.

kako da ne

pre 5 godina

@Deda Kreza
Ne bih rekao. U CH ih vec vidjam bas dosta. Lep je auto, onako prepoznatljiv Tesla. Malo čudan zbog dimenzija jer naviknuto na Teslu i model X. Ali zanimljiv.

1O1

pre 5 godina

Trendy, kao i iphone, kad bude proizvodnja el.automobila u stotinama hiljada neće ga biti nigde, između ostalog i zbog cene.
(Miloš, 28. mart 2019 12:16)

Pa cena opada sa porastom proizvodnje, to su ono, osnove ekonomije

achitwn

pre 5 godina

Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno.
(Bobb, 28. mart 2019 12:54)
I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.

wal

pre 5 godina

Mislim da jos niko nije presisao Norvesku. Samo u martu, koji jos traje, isporuceno je kupcima 3156 vozila (podatak od 26.03.19: https://www.tek.no/artikler/tesla-slar-knockout-pa-alt-og-alle-har-levert-over-3000-model-3-denne-maneden/461366). Ne znam tacan podatak ali na ulici izgleda kao da je svako drugo vozilo elektricno. Plus hibridi itd. Dobar standard i onda ni ekologija, vezana za te tipove vozila, nije strana.

loodiloo

pre 5 godina

Samo sto je pre par nedelja izasla vest da je Tesla poceo da isporucuje model 3 za Evropu, nije proslo ni 5-6 dana kad pored mene u samousluznoj perionici dolazi beli Tesla 3 (pritom zivim u malom gradicu 60km od Minhena), a vozac dekica, tako 70ak godina :)) auto je prelep, jednostavan i minimalistički u svakom pogledu ali nekako mocan... samo da mu padne cena za par godina, pa kao polovnjak... uf....

Mvp

pre 5 godina

Polako, za 2-3 meseca procitace te podatak da je prodavaniji u Nemackoj od Bmw 3 i mozda cak dostigne i C klasu po prodaji! (po mesecnoj prodaji)
Za prethodni mesec je uruceno 1.000!!! primeraka a vec je naruceno cak 5.000! jedinica samo za Nemacku! A dosta ljudi ceka jeftiniju verziju...
Neverovatan uspeh, to niko nije ocekivao.
Jedan interesantan podatak za sve ljubitelje Ev i Tesle:
Ima snimak na yt, model 3 na v3 punjacu od 9-90% baterije za 35min :) :) Jos je u fazi testiranja ali navodno bice ispod 30min za nekoliko nedelja...Dostizalo je i 255kw :)

Bobb

pre 5 godina

Sasvim logičan rezultat. Električne automobile još uvek kupuju ljudi sa dubljim džepom, a takvi većinom traže kvalitet i performanse, cena je tek treći kriterijum.
Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno.

wc

pre 5 godina

Sve skupa manje nego Skoda Fabia. Toliko o e-vozilima. Samo se pitam sta ce za 15 godina da rade sa tonama baterija koje su sto puta otrovnije nego nafta.

srbivoje

pre 5 godina

Ajmo EU Citizen i ostali protivnicj e-vozila, bacite svoje hejterske komentare pa mozete da zivite do sledece objave o e-vozilima. Cekamo iste komentate sa nestrpljenjem.

Dusan

pre 5 godina

S obzirom da oni koji imaju vise para obicno prvi prate takve trendove ima smisla da ce bez obzira sto je skuplji biti prodavaniji, jer realno lepsi, bolji i veci je od rivala. Ovi ostali ce da dozive bum kada im padnu cene...

Bobb

pre 5 godina

Sasvim logičan rezultat. Električne automobile još uvek kupuju ljudi sa dubljim džepom, a takvi većinom traže kvalitet i performanse, cena je tek treći kriterijum.
Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno.

loodiloo

pre 5 godina

Samo sto je pre par nedelja izasla vest da je Tesla poceo da isporucuje model 3 za Evropu, nije proslo ni 5-6 dana kad pored mene u samousluznoj perionici dolazi beli Tesla 3 (pritom zivim u malom gradicu 60km od Minhena), a vozac dekica, tako 70ak godina :)) auto je prelep, jednostavan i minimalistički u svakom pogledu ali nekako mocan... samo da mu padne cena za par godina, pa kao polovnjak... uf....

1O1

pre 5 godina

Trendy, kao i iphone, kad bude proizvodnja el.automobila u stotinama hiljada neće ga biti nigde, između ostalog i zbog cene.
(Miloš, 28. mart 2019 12:16)

Pa cena opada sa porastom proizvodnje, to su ono, osnove ekonomije

srbivoje

pre 5 godina

Ajmo EU Citizen i ostali protivnicj e-vozila, bacite svoje hejterske komentare pa mozete da zivite do sledece objave o e-vozilima. Cekamo iste komentate sa nestrpljenjem.

wal

pre 5 godina

Mislim da jos niko nije presisao Norvesku. Samo u martu, koji jos traje, isporuceno je kupcima 3156 vozila (podatak od 26.03.19: https://www.tek.no/artikler/tesla-slar-knockout-pa-alt-og-alle-har-levert-over-3000-model-3-denne-maneden/461366). Ne znam tacan podatak ali na ulici izgleda kao da je svako drugo vozilo elektricno. Plus hibridi itd. Dobar standard i onda ni ekologija, vezana za te tipove vozila, nije strana.

Toronto

pre 5 godina

Sve skupa manje nego Skoda Fabia. Toliko o e-vozilima. Samo se pitam sta ce za 15 godina da rade sa tonama baterija koje su sto puta otrovnije nego nafta.
(wc, 28. mart 2019 12:29)

Bilo bi dobro da nam stručnjak iz WC-a objasni kako su to baterije otrovnije od nafte. Možete koristiti i Wikipedia-u.

Mvp

pre 5 godina

Polako, za 2-3 meseca procitace te podatak da je prodavaniji u Nemackoj od Bmw 3 i mozda cak dostigne i C klasu po prodaji! (po mesecnoj prodaji)
Za prethodni mesec je uruceno 1.000!!! primeraka a vec je naruceno cak 5.000! jedinica samo za Nemacku! A dosta ljudi ceka jeftiniju verziju...
Neverovatan uspeh, to niko nije ocekivao.
Jedan interesantan podatak za sve ljubitelje Ev i Tesle:
Ima snimak na yt, model 3 na v3 punjacu od 9-90% baterije za 35min :) :) Jos je u fazi testiranja ali navodno bice ispod 30min za nekoliko nedelja...Dostizalo je i 255kw :)

ha ya

pre 5 godina

@Sve skupa manje nego Skoda Fabia. Toliko o e-vozilima. Samo se pitam sta ce za 15 godina da rade sa tonama baterija koje su sto puta otrovnije nego nafta.
(wc, 28. mart 2019 12:29)

Jesi cuo mozda za reciklazu ili i dalje mislis da se smece u zapadnoj evropi baca pored puta i u reke kao kod nas.

achitwn

pre 5 godina

Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno.
(Bobb, 28. mart 2019 12:54)
I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.

1O1

pre 5 godina

Skladistenje istrosenih baterija se radi zakopavanjem.
(Mihajlo, 28. mart 2019 17:32)

??? Gde to, u Srbiji, Somaliji i Severnoj Koreji?

zaz

pre 5 godina

Covece ovaj auto ima fart mode (auto prdi), dog mode (zna kad ste ostavili psa unutra i uključuje klimu), igrice, 360 stepeni video nadzor, self park, auto pilot... to su samo neke od kul stvari, a na stranu što je jedan od najbezbednijih auta, sto na daljinu mozete da uključite klimu i da vas ceka topao u sred zime, pročišćava vazduh 100%, nuklearka da padne u blizini radijacija vam ne bi mogla nista unutra a i lep je auto, mako cudan enterijer sa ovim velikim monitorom ali i to je sa razlogom. Kad regulišu vlasti zakon o autonomnoj voznji moci ce te da pustite auto da sam zaradjuje za vas. Zbog toga nema dugmića, sve na monitoru koji ce da prikazuje samo ono neophodno i putnici nece moci ništa da poremete, zbog toga ima i kamera koja snima putnike na zadnjem sedištu. Znaci sve je urađeno kako treba i mislilo se i o budućnosti.

srbivoje

pre 5 godina

@Mihajlo
Baterije vec pocinju da se recikliraju, za 10 godine ce sve biti reciklirano. Litar motornog ulja zagadjuje vise od baterija. O rafinerijama ne zelim da pricam uopste, zagadjuju i vazduh i zemlju i vodu.

Dusan

pre 5 godina

S obzirom da oni koji imaju vise para obicno prvi prate takve trendove ima smisla da ce bez obzira sto je skuplji biti prodavaniji, jer realno lepsi, bolji i veci je od rivala. Ovi ostali ce da dozive bum kada im padnu cene...

Nikola

pre 5 godina

Razlog velikog broja isporucenih vozila je to sto se sada isporucuju vozila koja su porucivana 2 godine unazad, tj. od onog momenta kada je Tesla predstavila model. Tokom prosle godine vozila su uglavnom isporucivana u Sjedinjenim drzavama, a sada je na red stigla Evropa. Videcemo za 6 meseci i naredne godine kakva ce situacija biti. Trenutno je u Americi smanjena potraznja za Teslinim vozilima. U svakom slucaju, svaka cast! Zelim im srecu! Mislim da su dobra kola.

vladebb

pre 5 godina

@mare
Tvoji komentari oko stajanja u saobracajnom zastoju na -10 nisu na mestu, noviji el automobili imaju invertor pumpu, tj grejanje koje jako malo troši tako da možete satima ako ne i danima stajati tako u mestu i grejati se, daleko je više efikasan el auto nego sa unutrašnjim sagorevanjem koji mora da radi sve vreme da bi imali grejanje u autu.

Miloš

pre 5 godina

I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.
(achitwn, 28. mart 2019 14:52)

Boli me mozak od ovih angloprogramerskih pojmova ?

muzika na struju

pre 5 godina

Vozim Teslu S 75D već dve godine. Nikada ni jedan problem nisam imao. Sve sitne zamerke ispravljene su u hodu preko Interneta. Prelazim u proseku 60tak milja dnevno (oko 100km). Jeste skup auto i nije u završnoj obradi ni blizu Nemačkim automobilima u istoj cenovnoj klasi. Ali! Troškovi održavanja gotovo da ne postoje, a performanse su u rangu S Audija i M BMW-a. Nisam se pokajao, ali priznajem da s vremena na vreme provozam svoj stari Audi, da me želja za zvukom mine.

only fools and horses

pre 5 godina

I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.
(achitwn, 28. mart 2019 14:52)

Jel može neko da mi kaže na kom je jeziku ovaj komentar?

Proka

pre 5 godina

Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno.
(Bobb, 28. mart 2019 12:54)
I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.
(achitwn, 28. mart 2019 14:52)

@achitwn - nauči srpski... govori srpski, jer ovako niko od Srba ne zna, šta si hteo da kažeš.
(Smuleco, 28. mart 2019 17:46)

Smuelco, a kako bi bilo da se Srbi malo obrazuju. Ne daj boze da se malo propusti farma na tv-u i nauci Englski jezik I racunari.

Tzar bomba

pre 5 godina

Kad ce kod nas moci da se registruje, puni na brzim punjacima i kupi nov po “obecanoj” ceni od oko 35k €? Realno tek za nekoliko godina.

vladebb

pre 5 godina

Ova statistika je malo zastarela jer fale informacije iz Marta a samo u Martu je za sada registrovano preko 4,5 hiljade Modela 3 samo u Norveskoj, plus ostali.
Statistiku za ovu zemlju sto se tice el automobila mozete videti na ovom linku:
https://elbilstatistikk.no

Pozz iz Norveske takodje.

kako da ne

pre 5 godina

@Deda Kreza
Ne bih rekao. U CH ih vec vidjam bas dosta. Lep je auto, onako prepoznatljiv Tesla. Malo čudan zbog dimenzija jer naviknuto na Teslu i model X. Ali zanimljiv.

Stranac

pre 5 godina

Ovdje već ima toliko električnih automobila da na njih apsolutno više niko ne obraca pažnju. Da, i ovih najnovijih Tesla 3.
Meni je bila veća fora vidjeti automobile na hidrogen. Ovdje gdje živim ih je opstina imala par komada prije par godina, ali mislim da ih više nemaju.
Pozdrav iz Norveske.

genije

pre 5 godina

@ (Wow, 28. mart 2019 14:39)
Da li Ti je poznat termin "economy of scale"?
Ono, što više nečega praviš, to obično ukupni troškovi po jedinici padaju? Pogotovo ako je nova tehnologija u pitanju.
Pa mogu da padnu i cene (da se dodatno podigne tražnja ili ostanu iste cene da se pokupi kajmak)...

Elem, Tesla pre godinu dana nije mogla da pravi i prodaje ovaj auto za te pare (Standard plus - 37.500$) ali su u medjuvremenu uspeli da podignu proizvodnju M3 nekih 6 puta...

wc

pre 5 godina

Sve skupa manje nego Skoda Fabia. Toliko o e-vozilima. Samo se pitam sta ce za 15 godina da rade sa tonama baterija koje su sto puta otrovnije nego nafta.

Smuleco

pre 5 godina

Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno. 
(Bobb, 28. mart 2019 12:54) 
I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.
(achitwn, 28. mart 2019 14:52)

@achitwn - nauči srpski... govori srpski, jer ovako niko od Srba ne zna, šta si hteo da kažeš.

Miloš

pre 5 godina

Cena pada kada je traznja mala...to je osnova ekonomije...
Mozda si ti doduse na Sega Mega ucio osnove,ali ok..
(Wow, 28. mart 2019 14:39)

Čovek ne govori o ponudi i tražnji, nego o opadajućim marginalnim troškovima proizvodnje... Super za Sega Mega komentar, dobro je da nisi osramotio svoju školu pominjući joj ime u komentaru.

A uzgred, odakle ti ideja da tražnja za ovim modelom uopšte pada?

rog

pre 5 godina

Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno.  
(Bobb, 28. mart 2019 12:54)  
I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom. 
(achitwn, 28. mart 2019 14:52) 

@achitwn - nauči srpski... govori srpski, jer ovako niko od Srba ne zna, šta si hteo da kažeš.
(Smuleco, 28. mart 2019 17:46)

Ajde prevedi over-the-air (OTA) updates na srpski, zivo me zanima.

Toronto

pre 5 godina

Objasnicu ti ja. Skladistenje istrosenih baterija se radi zakopavanjem. Zemlja upija teske metale iz baterija. Iz iste te zemlje raste hrana koju ti jedes, tj biljke rastu iz zemlje, zivotinje se hrane tom hranom, a riba pliva u vodi koja je puna teskih metala. I ona se desava da se povecava broj obolelih od rakova, radjaju se deca sa Autizmom i jos gomila drugih bolesti i tako odumire stanovnistvo. Skoro je sprovedeno istrazivanje da je riba losos prepuna teskih metala.
(Mihajlo, 28. mart 2019 17:32)

Znam da se u Srbiji opasan otpad zakopava po njivama, a sve ostalo se baca gde god se stigne. Medjutim, izvan tog tamnog vilajeta otpad se reciklira, tako se recikliraju i litijum jonske baterije, da, iste one koje imate u telefonima, tabletima, kompjuterina, alatima itd. a koje se koriste i u ev. Izgleda da bogate zemlje sveta nisu bogate kao Srbija pa moraju da recikliraju vredne materijale i ponovo ih koriste.

majstor

pre 5 godina

@achitwn: za nekoga ko radi u struci mogu samo da potvrdim vase rijeci. tesla je u tom segmentu napravio revoluciju. iako ima problema sa proizvodnjim jer nema razvijenu infrastrukutur i fabrike kao stare auto firme ne mijenja cinjenicu da sve 'stare' auto firme pokusavaju sada ocajnicki da kopiraju teslu. tu nastaje problem starih u bajatih struktura autofirmi koji ima ogromno iskustvo u mehanici, fizici sagorijevanja koja postaje sve manje i manje bitna a sa druge strane ucmale strukture i podijele firmi na segmente koje su funkcionisale pre desetinu godina se postavljaju samo kao kocnica razvoja ka najnovijim tehnologijama. drugim rijecima zasto je tesla imao takav uspjeh je taj da nije imao balast proslosti.

mare

pre 5 godina

A cena? Tesla Model 3 od 60.000 do 80.000€ košta šta je to nego zabava za bogate. BMW i3 električnin 42.000€ ko to kupuje nego neko ko ne zna šta će sa parama. Za te pare kupiš benzinca koji grmi.
Elektro automobili imaju mnogo mana, čukni se sa Teslom neka ti ode baterija i završio si , zaglavi u saobraćaju na -10 pusti grejanje pa da vidim dokle ćeš da se voziš kad isprazniš bateriju.
Da bi ovo zaživelo potrebno je uložiti stotine milijardi € u elektro-stanice, i punjenje ne sme da bude duže 5 minuta.

Smuleco

pre 5 godina

Sve skupa manje nego Skoda Fabia. Toliko o e-vozilima. Samo se pitam sta ce za 15 godina da rade sa tonama baterija koje su sto puta otrovnije nego nafta. 
(wc, 28. mart 2019 12:29) 

Bilo bi dobro da nam stručnjak iz WC-a objasni kako su to baterije otrovnije od nafte. Možete koristiti i Wikipedia-u.
(Toronto, 28. mart 2019 14:43)

Otrovne su i baterije, i to prilično, a mogu jednom da izazovu kada se nakupi puno rashodovanih, ekološku katastrofu.

ne znam

pre 5 godina

U inat ekolozima ima da vozim dizela dok ga ne zabrane potpuno... imao sam nameru da kupim el auto naravno ne teslu kantu nego nisana leaf ali kad vidim sa kakvom ostrascenoscu ovi ekolozi pisu o el autima odmah sam promenio misljenje i ne pada mi na pamet da kupim el vozilo... a samo me interesuje da li stvarno mislite da je ovde u pitanju ekologija i dobrobit covecanstva...jeste ali malo sutra da je za dobrobit covecanstva on bi ga dao dzabe i rekao evo ljudi da bi mogli da udisemo sto bolji i kvalitetniji vazduh i da bi nasa deca bila zdrava ja se odricem svog profita... to bi bilo moralno a ne ovako lazno moralisanje i lupetanje o zagadjenosti vazduha zbog dizel motora, pa u tako nesto poveruje samo onaj koji nema mozga 2 grama...

1O1

pre 5 godina

(Wow, 28. mart 2019 14:39)
Ti izgleda nisi ni na Segi, cim nemas pojma o R&D troskovima, usvajanju novih tehnologija, omasovljenju proizvodnje, itd.

T

pre 5 godina

Istrošene baterije se recikliraju tako što se koriste u Teslinim "power wall-ovima" tj. baterijama za kuću. Baterija koja je istrošena nije za bacanje, ona i dalje ima npr. 80% kapaciteta. To je dovoljno za primenu gde su baterije stacionarne. Baterija se sastoji od gomile ćelija, neispravne ćelije se mogu pojedinačno isključiti. Trenutno se litijum jonske baterije ne recikliraju u smislu da se rasture na pojedinačne sastojke. Suviše malo ih je stiglo u stadijum da su za potpuno bacanje.

Mihajlo

pre 5 godina

Bilo bi dobro da nam stručnjak iz WC-a objasni kako su to baterije otrovnije od nafte. Možete koristiti i Wikipedia-u.
@Toronto

Objasnicu ti ja. Skladistenje istrosenih baterija se radi zakopavanjem. Zemlja upija teske metale iz baterija. Iz iste te zemlje raste hrana koju ti jedes, tj biljke rastu iz zemlje, zivotinje se hrane tom hranom, a riba pliva u vodi koja je puna teskih metala. I ona se desava da se povecava broj obolelih od rakova, radjaju se deca sa Autizmom i jos gomila drugih bolesti i tako odumire stanovnistvo. Skoro je sprovedeno istrazivanje da je riba losos prepuna teskih metala.

Mr M

pre 5 godina

@vladebb
Ne mora ako imas webasto. Inace bas je zanimljivo kako klima u automobilima sa SUS motorom povecava potrosnju, a kad pitas ove sa elekticnim kazi da ne trosi skoro nista. Svako ko zna nesto o tome ce ti reci da je istina samo jedna, ne pale klimu :)))))

boki

pre 5 godina

Za 20% cene tesle 3 uzmem polovnjaka masinu ipo i teram...da bi dao tolike para za ovaj auto moram da imam bar 300.000e na racunu a da uzmem na kredu..to bi samo neka budala uradila...

karburator

pre 5 godina

Pošto su ovde veoma brojni omladinci ckromnijeg obrazovnog nivoa, što se vidi npr. i po pitanju kakve veze Nikola Tesla ima sa Tesla Motors, neka mi ne zamere ostali komentatori što ću ponoviti tekst o tome:
EV po pravilu koriste el.motor koji je Nikola Tesla patentirao 1888.god. kao asinhroni (ili indukcioni, kako se još naziva). Ovaj el.motor je savršenstvo među motorima. Ne postoji jednostavniji, jeftiniji, pouzdaniji ili efikasniji motor (bilo elektro, bilo SSS, bilo SUS, bilo koji) od njega. Da ništa drugo Nikola nije izmislio, samo ovaj patent zaslužuje da ga po njemu slavi čovečanstvo. Tesla motors ne nosi uzalud Nikolino prezime. Zbog toga ga ceo svet slavi a mi Srbi treba da se Teslom ponosimo.

fullfreedom

pre 5 godina

Nisam uopšte impresioniran automobilima na električni pogon.
Prava revolucija i prekretnica će doći sa pojavom automobila na vodonik, ali izgleda da kao čovečanstvo još uvek nismo spremni na taj korak.
Očigledno je potrebno potrošiti postojeće resurse planete pa tek onda preći na novi izvor, jer niko ne može da me ubedi da današnja tehnologija nije u stanju da napravi automobil na vodonik koji je čist i ne košta skoro ništa.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Toronto, 28. mart 2019 22:25)
koja zemlja reciklira? navedite
reciklaža je uvek skuplja od proizvodnje istog!
gde ste Vi videli reciklažu osim na televiziji?!
kanada izvozi otpad po aziji!!!!
puno verujete tv-u

Ivan

pre 5 godina

Trendy, kao i iphone, kad bude proizvodnja el.automobila u stotinama hiljada neće ga biti nigde, između ostalog i zbog cene.
(Miloš, 28. mart 2019 12:16)

Pa cena opada sa porastom proizvodnje, to su ono, osnove ekonomije
(1O1, 28. mart 2019 14:13)

Tesla gubi pare na svakom prodatom automobilu i pored subvencija drzave (ne placaju poreze, dobijaju pare za zelene sertifikate, drzava daje subvencije na svaki kupljen automobil....). Sa izlaskom Modela 3 prica je bila "ovo je biti ili ne biti za Teslu. Ako im krene proizvodnja i prodaja kako planiraju mozda i prestanu da budu veciti gubitas". Niti im je proizvodnja krenula kako treba, prodaja im pada u SAD, a subvencije na kupovinu kola polako nestaju (valjda od 1.jula u SAD).

Nista ne pokazuje da ce im cena padati. Jesu malo ispred po pitanju software-a, i po performansama. Ne da ih je tesko stici po performansama nego ostali nisu spremni da gube pare sa svakim proizvedenim automobilom. Jos uvek vaze za skoro jedinog proizvodjaca. Kada se BMW, Honda i ostali malo razmasu sa prodajom svojih elektricnih automobila videcemo da li su investitori spremni da ulazu jos para u firmu koja gubi milijarde godisnje. Bez stalnog upliva kapitala Tesla bi vec bankrotirala. Spustanje cene vozila sigurno ih ne vodi u profitabilnost.

kimi

pre 5 godina

@karburator
Samo jedno pitanjce,da li treba da se ponosimo sa Nikolom Teslom ili sa Tesla automobilima ? Ako je sa Nidžom,to je ok i treba.Ako je sa Tesla automobilima ne vidim zašto i kako,nemaju ni jednu dodirnu tačku sa Srbijom lako moguće da onaj Mask nema pojma da Srbija i postoji a mi treba da slinimo na njega ?

brb

pre 5 godina

Samo jedno pitanjce,da li treba da se ponosimo sa Nikolom Teslom ili sa Tesla automobilima ? Ako je sa Nidžom,to je ok i treba.Ako je sa Tesla automobilima ne vidim zašto i kako,nemaju ni jednu dodirnu tačku sa Srbijom lako moguće da onaj Mask nema pojma da Srbija i postoji a mi treba da slinimo na njega ?
(kimi, 29. mart 2019 12:41)

Ni N. Tesla nije imao nikakvih je dodirnih tačaka sa Srbijom, pa eto svako kalo slinimo za njim. Za čitavog života proveo je samo 3 sata u Srbiji. Kao inženjer, pronalazač i naučnik, ostvario se u Americi.

achitwn

pre 5 godina

Tesla motors ne nosi uzalud Nikolino prezime. Zbog toga ga ceo svet slavi a mi Srbi treba da se Teslom ponosimo.
(karburator, 29. mart 2019 10:42)
Ako malo procitas online naci ces informaciju da je Tesla motors dobio ime po jedinici elektromagnetnog fluxa a ne po Nikoli. Caki znak Tesla kompanije nije slovo T nego jedna grana rotora sa lomadom statora iznad.

karb

pre 5 godina

(achitwn, 29. mart 2019 13:54)

Ne po el.mag fluksu (čija je jedinica Veber) već po gustini el.mag.fluksa (Wb/m2 = T). T je 1 od 16 fizičkih jedinica nazvanih po ljudima. Doneta je 1963. god.

Teslolog amater

pre 5 godina

@mare
Tvoji komentari oko stajanja u saobracajnom zastoju na -10 nisu na mestu, noviji el automobili imaju invertor pumpu, tj grejanje koje jako malo troši tako da možete satima ako ne i danima stajati tako u mestu i grejati se, daleko je više efikasan el auto nego sa unutrašnjim sagorevanjem koji mora da radi sve vreme da bi imali grejanje u autu.
(vladebb, 28. mart 2019 18:08)

Ne znam tacno sta ti je to "invertor pumpa", al' znam da za tu famoznu pumpu mora vaziti zakon o odrzavanju energije, kao i zakon o ocuvanju energije.

Sve u svemu, ne'do ti Bog da sa EV ostanes negde na putu zavejan na -10*C.

Zbog gore navedenog preporucujem svim korisnicima EV da obavezno ugrade vebasto grejanje. Nesto poput onoga sto je svojevremeno imao "cuveni" ruski zaporozec. Grejanje u njemu je bilo pakleno uz utrosak, nekih, cini mi se litar benzina na sat.

Takodje, preporucujem da uvek u kolima imate bar 2-3 kanistera sa gorivom, kao i mali generator za struju na benzinski motor. Pa kad ostanete negde zaglavljeni i bez struje u baterijama, vi lepo aktivirate generator. Nece proci ni tricavih 10-12 sati, i moci cete uz puno srece da se dovucete do prvog punjaca.

Naravno usput obavezno stanite na benzisku pumpu i dopunite kanistere.

wc

pre 5 godina

Sve skupa manje nego Skoda Fabia. Toliko o e-vozilima. Samo se pitam sta ce za 15 godina da rade sa tonama baterija koje su sto puta otrovnije nego nafta.

mare

pre 5 godina

A cena? Tesla Model 3 od 60.000 do 80.000€ košta šta je to nego zabava za bogate. BMW i3 električnin 42.000€ ko to kupuje nego neko ko ne zna šta će sa parama. Za te pare kupiš benzinca koji grmi.
Elektro automobili imaju mnogo mana, čukni se sa Teslom neka ti ode baterija i završio si , zaglavi u saobraćaju na -10 pusti grejanje pa da vidim dokle ćeš da se voziš kad isprazniš bateriju.
Da bi ovo zaživelo potrebno je uložiti stotine milijardi € u elektro-stanice, i punjenje ne sme da bude duže 5 minuta.

Mihajlo

pre 5 godina

Bilo bi dobro da nam stručnjak iz WC-a objasni kako su to baterije otrovnije od nafte. Možete koristiti i Wikipedia-u.
@Toronto

Objasnicu ti ja. Skladistenje istrosenih baterija se radi zakopavanjem. Zemlja upija teske metale iz baterija. Iz iste te zemlje raste hrana koju ti jedes, tj biljke rastu iz zemlje, zivotinje se hrane tom hranom, a riba pliva u vodi koja je puna teskih metala. I ona se desava da se povecava broj obolelih od rakova, radjaju se deca sa Autizmom i jos gomila drugih bolesti i tako odumire stanovnistvo. Skoro je sprovedeno istrazivanje da je riba losos prepuna teskih metala.

ne znam

pre 5 godina

U inat ekolozima ima da vozim dizela dok ga ne zabrane potpuno... imao sam nameru da kupim el auto naravno ne teslu kantu nego nisana leaf ali kad vidim sa kakvom ostrascenoscu ovi ekolozi pisu o el autima odmah sam promenio misljenje i ne pada mi na pamet da kupim el vozilo... a samo me interesuje da li stvarno mislite da je ovde u pitanju ekologija i dobrobit covecanstva...jeste ali malo sutra da je za dobrobit covecanstva on bi ga dao dzabe i rekao evo ljudi da bi mogli da udisemo sto bolji i kvalitetniji vazduh i da bi nasa deca bila zdrava ja se odricem svog profita... to bi bilo moralno a ne ovako lazno moralisanje i lupetanje o zagadjenosti vazduha zbog dizel motora, pa u tako nesto poveruje samo onaj koji nema mozga 2 grama...

srbivoje

pre 5 godina

Ajmo EU Citizen i ostali protivnicj e-vozila, bacite svoje hejterske komentare pa mozete da zivite do sledece objave o e-vozilima. Cekamo iste komentate sa nestrpljenjem.

Smuleco

pre 5 godina

Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno. 
(Bobb, 28. mart 2019 12:54) 
I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.
(achitwn, 28. mart 2019 14:52)

@achitwn - nauči srpski... govori srpski, jer ovako niko od Srba ne zna, šta si hteo da kažeš.

boki

pre 5 godina

Za 20% cene tesle 3 uzmem polovnjaka masinu ipo i teram...da bi dao tolike para za ovaj auto moram da imam bar 300.000e na racunu a da uzmem na kredu..to bi samo neka budala uradila...

Smuleco

pre 5 godina

Sve skupa manje nego Skoda Fabia. Toliko o e-vozilima. Samo se pitam sta ce za 15 godina da rade sa tonama baterija koje su sto puta otrovnije nego nafta. 
(wc, 28. mart 2019 12:29) 

Bilo bi dobro da nam stručnjak iz WC-a objasni kako su to baterije otrovnije od nafte. Možete koristiti i Wikipedia-u.
(Toronto, 28. mart 2019 14:43)

Otrovne su i baterije, i to prilično, a mogu jednom da izazovu kada se nakupi puno rashodovanih, ekološku katastrofu.

achitwn

pre 5 godina

Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno.
(Bobb, 28. mart 2019 12:54)
I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.

Mr M

pre 5 godina

@vladebb
Ne mora ako imas webasto. Inace bas je zanimljivo kako klima u automobilima sa SUS motorom povecava potrosnju, a kad pitas ove sa elekticnim kazi da ne trosi skoro nista. Svako ko zna nesto o tome ce ti reci da je istina samo jedna, ne pale klimu :)))))

Mvp

pre 5 godina

Polako, za 2-3 meseca procitace te podatak da je prodavaniji u Nemackoj od Bmw 3 i mozda cak dostigne i C klasu po prodaji! (po mesecnoj prodaji)
Za prethodni mesec je uruceno 1.000!!! primeraka a vec je naruceno cak 5.000! jedinica samo za Nemacku! A dosta ljudi ceka jeftiniju verziju...
Neverovatan uspeh, to niko nije ocekivao.
Jedan interesantan podatak za sve ljubitelje Ev i Tesle:
Ima snimak na yt, model 3 na v3 punjacu od 9-90% baterije za 35min :) :) Jos je u fazi testiranja ali navodno bice ispod 30min za nekoliko nedelja...Dostizalo je i 255kw :)

only fools and horses

pre 5 godina

I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.
(achitwn, 28. mart 2019 14:52)

Jel može neko da mi kaže na kom je jeziku ovaj komentar?

Teslolog amater

pre 5 godina

@mare
Tvoji komentari oko stajanja u saobracajnom zastoju na -10 nisu na mestu, noviji el automobili imaju invertor pumpu, tj grejanje koje jako malo troši tako da možete satima ako ne i danima stajati tako u mestu i grejati se, daleko je više efikasan el auto nego sa unutrašnjim sagorevanjem koji mora da radi sve vreme da bi imali grejanje u autu.
(vladebb, 28. mart 2019 18:08)

Ne znam tacno sta ti je to "invertor pumpa", al' znam da za tu famoznu pumpu mora vaziti zakon o odrzavanju energije, kao i zakon o ocuvanju energije.

Sve u svemu, ne'do ti Bog da sa EV ostanes negde na putu zavejan na -10*C.

Zbog gore navedenog preporucujem svim korisnicima EV da obavezno ugrade vebasto grejanje. Nesto poput onoga sto je svojevremeno imao "cuveni" ruski zaporozec. Grejanje u njemu je bilo pakleno uz utrosak, nekih, cini mi se litar benzina na sat.

Takodje, preporucujem da uvek u kolima imate bar 2-3 kanistera sa gorivom, kao i mali generator za struju na benzinski motor. Pa kad ostanete negde zaglavljeni i bez struje u baterijama, vi lepo aktivirate generator. Nece proci ni tricavih 10-12 sati, i moci cete uz puno srece da se dovucete do prvog punjaca.

Naravno usput obavezno stanite na benzisku pumpu i dopunite kanistere.

Ivan

pre 5 godina

Trendy, kao i iphone, kad bude proizvodnja el.automobila u stotinama hiljada neće ga biti nigde, između ostalog i zbog cene.
(Miloš, 28. mart 2019 12:16)

Pa cena opada sa porastom proizvodnje, to su ono, osnove ekonomije
(1O1, 28. mart 2019 14:13)

Tesla gubi pare na svakom prodatom automobilu i pored subvencija drzave (ne placaju poreze, dobijaju pare za zelene sertifikate, drzava daje subvencije na svaki kupljen automobil....). Sa izlaskom Modela 3 prica je bila "ovo je biti ili ne biti za Teslu. Ako im krene proizvodnja i prodaja kako planiraju mozda i prestanu da budu veciti gubitas". Niti im je proizvodnja krenula kako treba, prodaja im pada u SAD, a subvencije na kupovinu kola polako nestaju (valjda od 1.jula u SAD).

Nista ne pokazuje da ce im cena padati. Jesu malo ispred po pitanju software-a, i po performansama. Ne da ih je tesko stici po performansama nego ostali nisu spremni da gube pare sa svakim proizvedenim automobilom. Jos uvek vaze za skoro jedinog proizvodjaca. Kada se BMW, Honda i ostali malo razmasu sa prodajom svojih elektricnih automobila videcemo da li su investitori spremni da ulazu jos para u firmu koja gubi milijarde godisnje. Bez stalnog upliva kapitala Tesla bi vec bankrotirala. Spustanje cene vozila sigurno ih ne vodi u profitabilnost.

Toronto

pre 5 godina

Sve skupa manje nego Skoda Fabia. Toliko o e-vozilima. Samo se pitam sta ce za 15 godina da rade sa tonama baterija koje su sto puta otrovnije nego nafta.
(wc, 28. mart 2019 12:29)

Bilo bi dobro da nam stručnjak iz WC-a objasni kako su to baterije otrovnije od nafte. Možete koristiti i Wikipedia-u.

Proka

pre 5 godina

Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno.
(Bobb, 28. mart 2019 12:54)
I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.
(achitwn, 28. mart 2019 14:52)

@achitwn - nauči srpski... govori srpski, jer ovako niko od Srba ne zna, šta si hteo da kažeš.
(Smuleco, 28. mart 2019 17:46)

Smuelco, a kako bi bilo da se Srbi malo obrazuju. Ne daj boze da se malo propusti farma na tv-u i nauci Englski jezik I racunari.

Miloš

pre 5 godina

I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom.
(achitwn, 28. mart 2019 14:52)

Boli me mozak od ovih angloprogramerskih pojmova ?

1O1

pre 5 godina

Trendy, kao i iphone, kad bude proizvodnja el.automobila u stotinama hiljada neće ga biti nigde, između ostalog i zbog cene.
(Miloš, 28. mart 2019 12:16)

Pa cena opada sa porastom proizvodnje, to su ono, osnove ekonomije

rog

pre 5 godina

Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno.  
(Bobb, 28. mart 2019 12:54)  
I pi arhitekturi. Ljudi naprosto ne razumeju da je Tesla sofwerska platforma bez premca na tockovima trenutno. Pa ako citate pogledajte kako unapresjuju modele sa mesecnim over air updates, otkljucavaju nove features cak i na super chargers. Sve to remotely. Tradicionalne kompanijama ce uzeti dugo da zatvore taj gap, oni nemaju iskustvo prvaljenja sofwerskih platformi startup modelom. 
(achitwn, 28. mart 2019 14:52) 

@achitwn - nauči srpski... govori srpski, jer ovako niko od Srba ne zna, šta si hteo da kažeš.
(Smuleco, 28. mart 2019 17:46)

Ajde prevedi over-the-air (OTA) updates na srpski, zivo me zanima.

zaz

pre 5 godina

Covece ovaj auto ima fart mode (auto prdi), dog mode (zna kad ste ostavili psa unutra i uključuje klimu), igrice, 360 stepeni video nadzor, self park, auto pilot... to su samo neke od kul stvari, a na stranu što je jedan od najbezbednijih auta, sto na daljinu mozete da uključite klimu i da vas ceka topao u sred zime, pročišćava vazduh 100%, nuklearka da padne u blizini radijacija vam ne bi mogla nista unutra a i lep je auto, mako cudan enterijer sa ovim velikim monitorom ali i to je sa razlogom. Kad regulišu vlasti zakon o autonomnoj voznji moci ce te da pustite auto da sam zaradjuje za vas. Zbog toga nema dugmića, sve na monitoru koji ce da prikazuje samo ono neophodno i putnici nece moci ništa da poremete, zbog toga ima i kamera koja snima putnike na zadnjem sedištu. Znaci sve je urađeno kako treba i mislilo se i o budućnosti.

loodiloo

pre 5 godina

Samo sto je pre par nedelja izasla vest da je Tesla poceo da isporucuje model 3 za Evropu, nije proslo ni 5-6 dana kad pored mene u samousluznoj perionici dolazi beli Tesla 3 (pritom zivim u malom gradicu 60km od Minhena), a vozac dekica, tako 70ak godina :)) auto je prelep, jednostavan i minimalistički u svakom pogledu ali nekako mocan... samo da mu padne cena za par godina, pa kao polovnjak... uf....

vladebb

pre 5 godina

@mare
Tvoji komentari oko stajanja u saobracajnom zastoju na -10 nisu na mestu, noviji el automobili imaju invertor pumpu, tj grejanje koje jako malo troši tako da možete satima ako ne i danima stajati tako u mestu i grejati se, daleko je više efikasan el auto nego sa unutrašnjim sagorevanjem koji mora da radi sve vreme da bi imali grejanje u autu.

Stranac

pre 5 godina

Ovdje već ima toliko električnih automobila da na njih apsolutno više niko ne obraca pažnju. Da, i ovih najnovijih Tesla 3.
Meni je bila veća fora vidjeti automobile na hidrogen. Ovdje gdje živim ih je opstina imala par komada prije par godina, ali mislim da ih više nemaju.
Pozdrav iz Norveske.

fullfreedom

pre 5 godina

Nisam uopšte impresioniran automobilima na električni pogon.
Prava revolucija i prekretnica će doći sa pojavom automobila na vodonik, ali izgleda da kao čovečanstvo još uvek nismo spremni na taj korak.
Očigledno je potrebno potrošiti postojeće resurse planete pa tek onda preći na novi izvor, jer niko ne može da me ubedi da današnja tehnologija nije u stanju da napravi automobil na vodonik koji je čist i ne košta skoro ništa.

Bobb

pre 5 godina

Sasvim logičan rezultat. Električne automobile još uvek kupuju ljudi sa dubljim džepom, a takvi većinom traže kvalitet i performanse, cena je tek treći kriterijum.
Tesla je trenutno za dve klase ispred svih rivala, možda ne po kvalitetu, ali po performansama sigurno.

ha ya

pre 5 godina

@Sve skupa manje nego Skoda Fabia. Toliko o e-vozilima. Samo se pitam sta ce za 15 godina da rade sa tonama baterija koje su sto puta otrovnije nego nafta.
(wc, 28. mart 2019 12:29)

Jesi cuo mozda za reciklazu ili i dalje mislis da se smece u zapadnoj evropi baca pored puta i u reke kao kod nas.

vladebb

pre 5 godina

Ova statistika je malo zastarela jer fale informacije iz Marta a samo u Martu je za sada registrovano preko 4,5 hiljade Modela 3 samo u Norveskoj, plus ostali.
Statistiku za ovu zemlju sto se tice el automobila mozete videti na ovom linku:
https://elbilstatistikk.no

Pozz iz Norveske takodje.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

Toronto, 28. mart 2019 22:25)
koja zemlja reciklira? navedite
reciklaža je uvek skuplja od proizvodnje istog!
gde ste Vi videli reciklažu osim na televiziji?!
kanada izvozi otpad po aziji!!!!
puno verujete tv-u

Nikola

pre 5 godina

Razlog velikog broja isporucenih vozila je to sto se sada isporucuju vozila koja su porucivana 2 godine unazad, tj. od onog momenta kada je Tesla predstavila model. Tokom prosle godine vozila su uglavnom isporucivana u Sjedinjenim drzavama, a sada je na red stigla Evropa. Videcemo za 6 meseci i naredne godine kakva ce situacija biti. Trenutno je u Americi smanjena potraznja za Teslinim vozilima. U svakom slucaju, svaka cast! Zelim im srecu! Mislim da su dobra kola.

kako da ne

pre 5 godina

@Deda Kreza
Ne bih rekao. U CH ih vec vidjam bas dosta. Lep je auto, onako prepoznatljiv Tesla. Malo čudan zbog dimenzija jer naviknuto na Teslu i model X. Ali zanimljiv.

wal

pre 5 godina

Mislim da jos niko nije presisao Norvesku. Samo u martu, koji jos traje, isporuceno je kupcima 3156 vozila (podatak od 26.03.19: https://www.tek.no/artikler/tesla-slar-knockout-pa-alt-og-alle-har-levert-over-3000-model-3-denne-maneden/461366). Ne znam tacan podatak ali na ulici izgleda kao da je svako drugo vozilo elektricno. Plus hibridi itd. Dobar standard i onda ni ekologija, vezana za te tipove vozila, nije strana.

Tzar bomba

pre 5 godina

Kad ce kod nas moci da se registruje, puni na brzim punjacima i kupi nov po “obecanoj” ceni od oko 35k €? Realno tek za nekoliko godina.

genije

pre 5 godina

@ (Wow, 28. mart 2019 14:39)
Da li Ti je poznat termin "economy of scale"?
Ono, što više nečega praviš, to obično ukupni troškovi po jedinici padaju? Pogotovo ako je nova tehnologija u pitanju.
Pa mogu da padnu i cene (da se dodatno podigne tražnja ili ostanu iste cene da se pokupi kajmak)...

Elem, Tesla pre godinu dana nije mogla da pravi i prodaje ovaj auto za te pare (Standard plus - 37.500$) ali su u medjuvremenu uspeli da podignu proizvodnju M3 nekih 6 puta...

muzika na struju

pre 5 godina

Vozim Teslu S 75D već dve godine. Nikada ni jedan problem nisam imao. Sve sitne zamerke ispravljene su u hodu preko Interneta. Prelazim u proseku 60tak milja dnevno (oko 100km). Jeste skup auto i nije u završnoj obradi ni blizu Nemačkim automobilima u istoj cenovnoj klasi. Ali! Troškovi održavanja gotovo da ne postoje, a performanse su u rangu S Audija i M BMW-a. Nisam se pokajao, ali priznajem da s vremena na vreme provozam svoj stari Audi, da me želja za zvukom mine.

1O1

pre 5 godina

Skladistenje istrosenih baterija se radi zakopavanjem.
(Mihajlo, 28. mart 2019 17:32)

??? Gde to, u Srbiji, Somaliji i Severnoj Koreji?

kimi

pre 5 godina

@karburator
Samo jedno pitanjce,da li treba da se ponosimo sa Nikolom Teslom ili sa Tesla automobilima ? Ako je sa Nidžom,to je ok i treba.Ako je sa Tesla automobilima ne vidim zašto i kako,nemaju ni jednu dodirnu tačku sa Srbijom lako moguće da onaj Mask nema pojma da Srbija i postoji a mi treba da slinimo na njega ?

achitwn

pre 5 godina

Tesla motors ne nosi uzalud Nikolino prezime. Zbog toga ga ceo svet slavi a mi Srbi treba da se Teslom ponosimo.
(karburator, 29. mart 2019 10:42)
Ako malo procitas online naci ces informaciju da je Tesla motors dobio ime po jedinici elektromagnetnog fluxa a ne po Nikoli. Caki znak Tesla kompanije nije slovo T nego jedna grana rotora sa lomadom statora iznad.

Dusan

pre 5 godina

S obzirom da oni koji imaju vise para obicno prvi prate takve trendove ima smisla da ce bez obzira sto je skuplji biti prodavaniji, jer realno lepsi, bolji i veci je od rivala. Ovi ostali ce da dozive bum kada im padnu cene...

1O1

pre 5 godina

(Wow, 28. mart 2019 14:39)
Ti izgleda nisi ni na Segi, cim nemas pojma o R&D troskovima, usvajanju novih tehnologija, omasovljenju proizvodnje, itd.

majstor

pre 5 godina

@achitwn: za nekoga ko radi u struci mogu samo da potvrdim vase rijeci. tesla je u tom segmentu napravio revoluciju. iako ima problema sa proizvodnjim jer nema razvijenu infrastrukutur i fabrike kao stare auto firme ne mijenja cinjenicu da sve 'stare' auto firme pokusavaju sada ocajnicki da kopiraju teslu. tu nastaje problem starih u bajatih struktura autofirmi koji ima ogromno iskustvo u mehanici, fizici sagorijevanja koja postaje sve manje i manje bitna a sa druge strane ucmale strukture i podijele firmi na segmente koje su funkcionisale pre desetinu godina se postavljaju samo kao kocnica razvoja ka najnovijim tehnologijama. drugim rijecima zasto je tesla imao takav uspjeh je taj da nije imao balast proslosti.

Miloš

pre 5 godina

Cena pada kada je traznja mala...to je osnova ekonomije...
Mozda si ti doduse na Sega Mega ucio osnove,ali ok..
(Wow, 28. mart 2019 14:39)

Čovek ne govori o ponudi i tražnji, nego o opadajućim marginalnim troškovima proizvodnje... Super za Sega Mega komentar, dobro je da nisi osramotio svoju školu pominjući joj ime u komentaru.

A uzgred, odakle ti ideja da tražnja za ovim modelom uopšte pada?

srbivoje

pre 5 godina

@Mihajlo
Baterije vec pocinju da se recikliraju, za 10 godine ce sve biti reciklirano. Litar motornog ulja zagadjuje vise od baterija. O rafinerijama ne zelim da pricam uopste, zagadjuju i vazduh i zemlju i vodu.

Toronto

pre 5 godina

Objasnicu ti ja. Skladistenje istrosenih baterija se radi zakopavanjem. Zemlja upija teske metale iz baterija. Iz iste te zemlje raste hrana koju ti jedes, tj biljke rastu iz zemlje, zivotinje se hrane tom hranom, a riba pliva u vodi koja je puna teskih metala. I ona se desava da se povecava broj obolelih od rakova, radjaju se deca sa Autizmom i jos gomila drugih bolesti i tako odumire stanovnistvo. Skoro je sprovedeno istrazivanje da je riba losos prepuna teskih metala.
(Mihajlo, 28. mart 2019 17:32)

Znam da se u Srbiji opasan otpad zakopava po njivama, a sve ostalo se baca gde god se stigne. Medjutim, izvan tog tamnog vilajeta otpad se reciklira, tako se recikliraju i litijum jonske baterije, da, iste one koje imate u telefonima, tabletima, kompjuterina, alatima itd. a koje se koriste i u ev. Izgleda da bogate zemlje sveta nisu bogate kao Srbija pa moraju da recikliraju vredne materijale i ponovo ih koriste.

karburator

pre 5 godina

Pošto su ovde veoma brojni omladinci ckromnijeg obrazovnog nivoa, što se vidi npr. i po pitanju kakve veze Nikola Tesla ima sa Tesla Motors, neka mi ne zamere ostali komentatori što ću ponoviti tekst o tome:
EV po pravilu koriste el.motor koji je Nikola Tesla patentirao 1888.god. kao asinhroni (ili indukcioni, kako se još naziva). Ovaj el.motor je savršenstvo među motorima. Ne postoji jednostavniji, jeftiniji, pouzdaniji ili efikasniji motor (bilo elektro, bilo SSS, bilo SUS, bilo koji) od njega. Da ništa drugo Nikola nije izmislio, samo ovaj patent zaslužuje da ga po njemu slavi čovečanstvo. Tesla motors ne nosi uzalud Nikolino prezime. Zbog toga ga ceo svet slavi a mi Srbi treba da se Teslom ponosimo.

T

pre 5 godina

Istrošene baterije se recikliraju tako što se koriste u Teslinim "power wall-ovima" tj. baterijama za kuću. Baterija koja je istrošena nije za bacanje, ona i dalje ima npr. 80% kapaciteta. To je dovoljno za primenu gde su baterije stacionarne. Baterija se sastoji od gomile ćelija, neispravne ćelije se mogu pojedinačno isključiti. Trenutno se litijum jonske baterije ne recikliraju u smislu da se rasture na pojedinačne sastojke. Suviše malo ih je stiglo u stadijum da su za potpuno bacanje.

brb

pre 5 godina

Samo jedno pitanjce,da li treba da se ponosimo sa Nikolom Teslom ili sa Tesla automobilima ? Ako je sa Nidžom,to je ok i treba.Ako je sa Tesla automobilima ne vidim zašto i kako,nemaju ni jednu dodirnu tačku sa Srbijom lako moguće da onaj Mask nema pojma da Srbija i postoji a mi treba da slinimo na njega ?
(kimi, 29. mart 2019 12:41)

Ni N. Tesla nije imao nikakvih je dodirnih tačaka sa Srbijom, pa eto svako kalo slinimo za njim. Za čitavog života proveo je samo 3 sata u Srbiji. Kao inženjer, pronalazač i naučnik, ostvario se u Americi.

karb

pre 5 godina

(achitwn, 29. mart 2019 13:54)

Ne po el.mag fluksu (čija je jedinica Veber) već po gustini el.mag.fluksa (Wb/m2 = T). T je 1 od 16 fizičkih jedinica nazvanih po ljudima. Doneta je 1963. god.