Ponedeljak, 25.03.2019.

11:38

Ovo je 6 najboljih čuvara

Izvor: petmagazine.rs

Ovo je 6 najboljih èuvara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Nemanja

pre 5 godina

Zastita vlasnika i porodice, tzv, personal ili body guard - prvo mesto, pitbul. Bez ikakvog treninga, dresure, ako mu krenes na vlasnika, nema te. Razlog zbog kog su dosli na zao glas kao psi koje drze kriminalci, podjednako vredni istima kao i utoka za pojasom. Kao zastitnici prostora, potpuno neupotrebljivi, pre ce se igrati sa uljezom nego sto ce ga napasti.

Lone

pre 5 godina

Imam Kangala. Sve je ovo tacno.
Moze se uporediti mackom. Nezan umiljat dobar prema ukucanima. Obozava decu i uvek nastoji da je sa ukucanima u drustvu i da se sa njim prica.
Ali ako je u pitanju da sacuva dvoriste i ono sto on misli da je njegovo ni jedna zver mu nije ravna.
Imao sam ptiliku da vidim drugog psa koji je usao u dvoriste. Samo taj pas zna sta mu se dogodilo.

covek za zmaja

pre 5 godina

Preporuka-raspitajte se ko su Silvani - srpski psi zmajevi,zasto su u Dusanovom zakoniku. Idite do Nisa i pitajte ko je Arsen Petronijevic. I znajte, zaljubicete se u rasu, kad spustite ruku na tu glavu i spojite srce sa srcem jednog Zmaja... Vlasnik Arsen nije verovao sta gleda... A sarplaninac=kuca,porodica. Psi nadju ljude kojima su sudjeni, i obrnuto. Pozdrav svima,budite srecni saa svojim psima i dajte ljubav. Svako dobro :)

Kiza

pre 5 godina

Ja imam muzijaka i zenku dobermana i tvrdim da kada su u paru nema im ravnih. Nikada jos niko nepoznat nije uspeo da udje u dvoriste

ulysses

pre 5 godina

Bernski planinski pas, ili ti Bernski ovcar... Velika medvedja glavudza, a opet tako vesele naravi za decu se prosto rodio da se igra sa njima... Nezan i trapav, jak i opasan.. mana jedino sto duze od 10 godina ne zive, vrlo retko...
Srednje azijski ovcar, opasan i svojeglav ali za cuvara Bogom dan...
Dobermani, rotovi itd.

Lion

pre 5 godina

Volim pse, volim zivotinje ali mi nije ni jedna rasa kao Nemacki ovcar, lepa i inteligentna! Nema ni jedna rasa takvu njusku, ma najlepsi pas za mene! A tek lavez!?

Vlasnik

pre 5 godina

ceo zivot sam imao psa.Imao sam sampiona Nemackog ovcara .Preko 150 pehara sa velikih svetskih takmicenja.Jedno vreme i rotvajlera, pa dobermana.Ali posle visegodisnjeg sluzbovanja u Rusiji pre dve godine po povratku u Srbiju doneo sam stene kavkaskog ovcara.Vrhunsko leglo.U kategoriji mladih vec dva CAC i 2 CACIB
Opasan cuvar koji nije zahtevan za gajenje

HARIS

pre 5 godina

Kangal je previse agresivan i sve shvata kao prijetnju, zato ih ne volim nikako. Najbolji, najjaci i najodaniji pas je Rotvajler, ali i tu dosta zavisi od vlasnika.

sasa

pre 5 godina

A Sarplaninac registrovan kao Jugoslovnski, Makedonski, Albansko, Kosovski pas. Makedonci i albanci (da u obe teritorije) svoj deo preregistrirali a Srbi ostavili Jugoslovenski. ;)mi vodimo brigu o svemu.

Uros

pre 5 godina

Doberman u svojoj genetici ima rotvajlera, vucjaka i jos neke pse. Dokazano je medju top 5 zastitnika svoje porodice i ne nalazi se na ovoj listi? Imao sam rotvajlera, sada u stanu imam dobermana a u kuci vucjaka. Doberman daleko budniji i na oprezu.

kaplar jurisa

pre 5 godina

kakvi psi šmekeri! kad vidim rota sa prirodnom dužinom repa obuzme me talas sreće! jer verujem da ima vlasnika šampiona! poljubac za sve pse i ljubitelje pasa!

bucko

pre 5 godina

znam desetak poznanika i prijatelja koje su izujedali njihovi rotvajleri , jedan od tih je bio komšijski , iz istog dvorišta gde živim .kada pas izujeda gazdu to nešto nije normalno

Uros

pre 5 godina

Doberman u svojoj genetici ima rotvajlera, vucjaka i jos neke pse. Dokazano je medju top 5 zastitnika svoje porodice i ne nalazi se na ovoj listi? Imao sam rotvajlera, sada u stanu imam dobermana a u kuci vucjaka, te 3 rase kao i malinoa su najbolje za dresuru i imaju neuporedivo jacu genetiku od ostalih rasa. Sto bi narod rekao, "fabricki" su superiorni cuvari, verni i zive za svoju porodicu.

djolealfista

pre 5 godina

Svaka čast svima, ali zna se ko je tata, nemacki ovčar! Ne kaze se dzabe da je san svakog psa da postane nemački ovčar. Poštujem svaciji ukus, ali ko nije cuvao ovu rasu ne zna sta je savršenstvo. Pozdrav svim ljubiteljima pasa.

tamoneko

pre 5 godina

Malinois ili bilo koji drugi belgijski ovcar
potom Holandski ovcar

Brazilska fila
Aregentinska doga
Doberman
SAP
Sarplaninac
i tako.. moze se do sutra

me znam sto se proteziraju gorstaci tipa Kangal.. oni su "dobri" jer su izuzetno ostri.. nije ih iskvarilo vreme i odgajivacnice
ali to nikako nisu kerovi za naseljena mesta i porodice sa decom

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 5 godina

Средњоазијски овчар звани алабаи, акита, ротвајлер, доберман, в шнауцер,

.alban

pre 5 godina

Tacno je da je Kangal jedan od najboljih cuvara stada, ali ne spada u sest najboljih pasa sto se tice cuvanja licne imovine i porodice. Nije tacno da Kangal moze ubiti Vuka. Ne postoji pas na svetu koji moze ubiti jednog odraslog i zdravog vuka. Kangal moze ubiti Vuka samo kad su u coporu, inace sami ne smeju napasti Vuka. Za Nemackog Ovcara, nema se sta reci. To je najraznovrsniji pas na svetu, mozes ga nauciti sta god hoces. On je jedan od najboljih porodicnih cuvara.

Neko tamo nebitan

pre 5 godina

Cane corso,u genima mu je da bude cuvar i zastitnik,ko sto mu ime kaze.Najvise dokumentovanih slucajeva gde ova rasa svesno zrtvuje svoj zivot da zastiti gazdu.

kako da ne

pre 5 godina

Ovo sto je rekao Memedovic postoji odavno, samo je citirao. Jednostavno je Nemacki Ovcar najsavrseniji pas, mozete da ga čuvate kao mazu ljubimca, kao čuvara, moze da koristi osobama sa posebnim potrebama, moze da radi sve. Mužjaci težinom od 40-50kg su savrseno dobri za čuvanje, obaranje i ostalo. Takodje im je i ujed u prva 3 medju psima. Sve im je u prva tri, negde prvi, negde drugi, a nesto na trecem mestu, sto nema nijedna rasa. Od ovih ostalih na listi, svaki ima neki nedostatak. Ili veliku masu i tromost, manju inteligenciju od N.O., sporiji itd. Neko jednom reče ‘N.O. moze da vam bude najbolji ljubimac, da se igra sa decom i da bude pazljiv, prava maza, a moze da vam bude i prava mašina za čuvanje, napade (sto se ne preporucuje)’ jer mužjak N.O. zahteva iskusnu ruku i jaku ruku, pocetnicima se preporucuje ženka koja je dosta laksa za pocetnike. Sada imam zenku, imao sam muzjaka od 52kg. Jedno od jacih legla, vrhunski pas i maza, moja deca su ga jahala kao ponija dok se igraju, vukli ga, gurali, pas neverovatnog temperamenta i strpljenja pogotovo za decu, malu bebu koja puzi obilazi na 2 metra da je slucajno ne nagazi. A, dovoljno je da pogledate negde dalje van dvorista, ćutljivo, vec primeti i gleda i on, spreman. Osecaju sve, uvek spremni. Iskreno ne znam kada spavaju jer na najmanji šum ispred kuće reaguju, otvaraju oči i mrdaju ušima i osluskuju. Ne mozete najsporije da ustanete sa kreveta, a da vec ne otvori oci. Nekada mislim da nikad ne spavaju vec samo ‘dremaju’, odmaraju. To je to. Jedini pas koji mu je najblizi je Malinoa ili Belgijski ovcar, ali je slabije gradje, tj teze obara coveka od N.O. ali nije toliko brzi da bi ga zamenio. Zasto spominjem ‘obaranje’ coveka, zato sto je to sve trening za cuvare. Napad i obaranje provalnika i drzanje na zemlji, da neko ne pomisli da treba da unisti coveka. Na svetskom prvenstvu za N.O. napad na rukav ili coveka je obavezno i ako lose radi, gubi poene. Poz

farmer

pre 5 godina

Tornjak gospodo.

Tornjak pas do groba veran svom gospodaru koji će životom braniti stoku,prostor koji čuva ili gospodara a sve to za samo 300 grama starog tvrdog buđavog hleba potopljenog u vodu.
Viđao sam Tornjake teške po 50-55 kg koji žive na vekni starog hleba dnevno.

Ne kažem da svi navedeni psi nisu dobri čuvari ali po meni je Tornjak broj jedan.
Pas koji bez ikakve dresure urođenim instinktom brani sve što mu gazda poveri.
Miran i staložen pas a itekako snažan i spreman da uđe u okršaj i sa vukom pa i sa medvedom.
Po meni je Tornjak nepravedno zapostavljena rasa naročito u Srbiji dok na prostoru Bosne i Hrvatske dobro znaju da cene njegove kvalitete.

Moj savet svima kojima treba dobar pas čuvar neka se raspitaju,pročitaju o Tornjaku i sve će im se samo kasti.

Pozdrav svim ljubiteljima pasa.

Borbe pasa covek koji zna

pre 5 godina

Ovaj pas je sposoban da savlada vuka.

Masti mojoj nikad kraja. Da, moze ako je vuk bolestan ili iscrpljen, ako je jedinka vuka sitna a Kangal krupan, ako je Kangal u naponu snage a vuk star...Pa i kod njih ima hrabrijih i manje hrabrih jediniki tako nije svaki vuk alfa muzjak. Stavite alfa Vuka i najjaceg kangala iz borbi i to nece dugo trajati. Naravno u korist vuka. Vuk ima daleko jaci ugriz i to drobi kosti psima. Prirodni je ubica. Ali ok ako vi kazete neka vam bude. Papir trpi sve. Sem snimka starog decenijama (crno beli snimak) gde kao Sarplaninac ubije dva vuka (pre ocene pogledajte snimak, prekinut, vuku polomljena kicma, vidite kako ne moze na zadnje noge, pa se snimak nastavlja i cak ni tad ne sme sarplaninac da ga davi nego ga nesto grize.) Pogledajte lepo snimak i videcete o cemu vam govorim. Pustite snimke iz ringa gde vuku ko zna sta urade dajte jedan jedini snimak iz prirode gde pas ubije vuka ali da nema ogrlicu sa ekserima oko vrata. .

kako da ne

pre 5 godina

Ovo sto je rekao Memedovic postoji odavno, samo je citirao. Jednostavno je Nemacki Ovcar najsavrseniji pas, mozete da ga čuvate kao mazu ljubimca, kao čuvara, moze da koristi osobama sa posebnim potrebama, moze da radi sve. Mužjaci težinom od 40-50kg su savrseno dobri za čuvanje, obaranje i ostalo. Takodje im je i ujed u prva 3 medju psima. Sve im je u prva tri, negde prvi, negde drugi, a nesto na trecem mestu, sto nema nijedna rasa. Od ovih ostalih na listi, svaki ima neki nedostatak. Ili veliku masu i tromost, manju inteligenciju od N.O., sporiji itd. Neko jednom reče ‘N.O. moze da vam bude najbolji ljubimac, da se igra sa decom i da bude pazljiv, prava maza, a moze da vam bude i prava mašina za čuvanje, napade (sto se ne preporucuje)’ jer mužjak N.O. zahteva iskusnu ruku i jaku ruku, pocetnicima se preporucuje ženka koja je dosta laksa za pocetnike. Sada imam zenku, imao sam muzjaka od 52kg. Jedno od jacih legla, vrhunski pas i maza, moja deca su ga jahala kao ponija dok se igraju, vukli ga, gurali, pas neverovatnog temperamenta i strpljenja pogotovo za decu, malu bebu koja puzi obilazi na 2 metra da je slucajno ne nagazi. A, dovoljno je da pogledate negde dalje van dvorista, ćutljivo, vec primeti i gleda i on, spreman. Osecaju sve, uvek spremni. Iskreno ne znam kada spavaju jer na najmanji šum ispred kuće reaguju, otvaraju oči i mrdaju ušima i osluskuju. Ne mozete najsporije da ustanete sa kreveta, a da vec ne otvori oci. Nekada mislim da nikad ne spavaju vec samo ‘dremaju’, odmaraju. To je to. Jedini pas koji mu je najblizi je Malinoa ili Belgijski ovcar, ali je slabije gradje, tj teze obara coveka od N.O. ali nije toliko brzi da bi ga zamenio. Zasto spominjem ‘obaranje’ coveka, zato sto je to sve trening za cuvare. Napad i obaranje provalnika i drzanje na zemlji, da neko ne pomisli da treba da unisti coveka. Na svetskom prvenstvu za N.O. napad na rukav ili coveka je obavezno i ako lose radi, gubi poene. Poz

djolealfista

pre 5 godina

Svaka čast svima, ali zna se ko je tata, nemacki ovčar! Ne kaze se dzabe da je san svakog psa da postane nemački ovčar. Poštujem svaciji ukus, ali ko nije cuvao ovu rasu ne zna sta je savršenstvo. Pozdrav svim ljubiteljima pasa.

sasa

pre 5 godina

A Sarplaninac registrovan kao Jugoslovnski, Makedonski, Albansko, Kosovski pas. Makedonci i albanci (da u obe teritorije) svoj deo preregistrirali a Srbi ostavili Jugoslovenski. ;)mi vodimo brigu o svemu.

.alban

pre 5 godina

Tacno je da je Kangal jedan od najboljih cuvara stada, ali ne spada u sest najboljih pasa sto se tice cuvanja licne imovine i porodice. Nije tacno da Kangal moze ubiti Vuka. Ne postoji pas na svetu koji moze ubiti jednog odraslog i zdravog vuka. Kangal moze ubiti Vuka samo kad su u coporu, inace sami ne smeju napasti Vuka. Za Nemackog Ovcara, nema se sta reci. To je najraznovrsniji pas na svetu, mozes ga nauciti sta god hoces. On je jedan od najboljih porodicnih cuvara.

Uros

pre 5 godina

Doberman u svojoj genetici ima rotvajlera, vucjaka i jos neke pse. Dokazano je medju top 5 zastitnika svoje porodice i ne nalazi se na ovoj listi? Imao sam rotvajlera, sada u stanu imam dobermana a u kuci vucjaka. Doberman daleko budniji i na oprezu.

bucko

pre 5 godina

znam desetak poznanika i prijatelja koje su izujedali njihovi rotvajleri , jedan od tih je bio komšijski , iz istog dvorišta gde živim .kada pas izujeda gazdu to nešto nije normalno

Borbe pasa covek koji zna

pre 5 godina

Ovaj pas je sposoban da savlada vuka.

Masti mojoj nikad kraja. Da, moze ako je vuk bolestan ili iscrpljen, ako je jedinka vuka sitna a Kangal krupan, ako je Kangal u naponu snage a vuk star...Pa i kod njih ima hrabrijih i manje hrabrih jediniki tako nije svaki vuk alfa muzjak. Stavite alfa Vuka i najjaceg kangala iz borbi i to nece dugo trajati. Naravno u korist vuka. Vuk ima daleko jaci ugriz i to drobi kosti psima. Prirodni je ubica. Ali ok ako vi kazete neka vam bude. Papir trpi sve. Sem snimka starog decenijama (crno beli snimak) gde kao Sarplaninac ubije dva vuka (pre ocene pogledajte snimak, prekinut, vuku polomljena kicma, vidite kako ne moze na zadnje noge, pa se snimak nastavlja i cak ni tad ne sme sarplaninac da ga davi nego ga nesto grize.) Pogledajte lepo snimak i videcete o cemu vam govorim. Pustite snimke iz ringa gde vuku ko zna sta urade dajte jedan jedini snimak iz prirode gde pas ubije vuka ali da nema ogrlicu sa ekserima oko vrata. .

kaplar jurisa

pre 5 godina

kakvi psi šmekeri! kad vidim rota sa prirodnom dužinom repa obuzme me talas sreće! jer verujem da ima vlasnika šampiona! poljubac za sve pse i ljubitelje pasa!

farmer

pre 5 godina

Tornjak gospodo.

Tornjak pas do groba veran svom gospodaru koji će životom braniti stoku,prostor koji čuva ili gospodara a sve to za samo 300 grama starog tvrdog buđavog hleba potopljenog u vodu.
Viđao sam Tornjake teške po 50-55 kg koji žive na vekni starog hleba dnevno.

Ne kažem da svi navedeni psi nisu dobri čuvari ali po meni je Tornjak broj jedan.
Pas koji bez ikakve dresure urođenim instinktom brani sve što mu gazda poveri.
Miran i staložen pas a itekako snažan i spreman da uđe u okršaj i sa vukom pa i sa medvedom.
Po meni je Tornjak nepravedno zapostavljena rasa naročito u Srbiji dok na prostoru Bosne i Hrvatske dobro znaju da cene njegove kvalitete.

Moj savet svima kojima treba dobar pas čuvar neka se raspitaju,pročitaju o Tornjaku i sve će im se samo kasti.

Pozdrav svim ljubiteljima pasa.

Lion

pre 5 godina

Volim pse, volim zivotinje ali mi nije ni jedna rasa kao Nemacki ovcar, lepa i inteligentna! Nema ni jedna rasa takvu njusku, ma najlepsi pas za mene! A tek lavez!?

covek za zmaja

pre 5 godina

Preporuka-raspitajte se ko su Silvani - srpski psi zmajevi,zasto su u Dusanovom zakoniku. Idite do Nisa i pitajte ko je Arsen Petronijevic. I znajte, zaljubicete se u rasu, kad spustite ruku na tu glavu i spojite srce sa srcem jednog Zmaja... Vlasnik Arsen nije verovao sta gleda... A sarplaninac=kuca,porodica. Psi nadju ljude kojima su sudjeni, i obrnuto. Pozdrav svima,budite srecni saa svojim psima i dajte ljubav. Svako dobro :)

tamoneko

pre 5 godina

Malinois ili bilo koji drugi belgijski ovcar
potom Holandski ovcar

Brazilska fila
Aregentinska doga
Doberman
SAP
Sarplaninac
i tako.. moze se do sutra

me znam sto se proteziraju gorstaci tipa Kangal.. oni su "dobri" jer su izuzetno ostri.. nije ih iskvarilo vreme i odgajivacnice
ali to nikako nisu kerovi za naseljena mesta i porodice sa decom

Uros

pre 5 godina

Doberman u svojoj genetici ima rotvajlera, vucjaka i jos neke pse. Dokazano je medju top 5 zastitnika svoje porodice i ne nalazi se na ovoj listi? Imao sam rotvajlera, sada u stanu imam dobermana a u kuci vucjaka, te 3 rase kao i malinoa su najbolje za dresuru i imaju neuporedivo jacu genetiku od ostalih rasa. Sto bi narod rekao, "fabricki" su superiorni cuvari, verni i zive za svoju porodicu.

Neko tamo nebitan

pre 5 godina

Cane corso,u genima mu je da bude cuvar i zastitnik,ko sto mu ime kaze.Najvise dokumentovanih slucajeva gde ova rasa svesno zrtvuje svoj zivot da zastiti gazdu.

HARIS

pre 5 godina

Kangal je previse agresivan i sve shvata kao prijetnju, zato ih ne volim nikako. Najbolji, najjaci i najodaniji pas je Rotvajler, ali i tu dosta zavisi od vlasnika.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 5 godina

Средњоазијски овчар звани алабаи, акита, ротвајлер, доберман, в шнауцер,

Kiza

pre 5 godina

Ja imam muzijaka i zenku dobermana i tvrdim da kada su u paru nema im ravnih. Nikada jos niko nepoznat nije uspeo da udje u dvoriste

Lone

pre 5 godina

Imam Kangala. Sve je ovo tacno.
Moze se uporediti mackom. Nezan umiljat dobar prema ukucanima. Obozava decu i uvek nastoji da je sa ukucanima u drustvu i da se sa njim prica.
Ali ako je u pitanju da sacuva dvoriste i ono sto on misli da je njegovo ni jedna zver mu nije ravna.
Imao sam ptiliku da vidim drugog psa koji je usao u dvoriste. Samo taj pas zna sta mu se dogodilo.

Vlasnik

pre 5 godina

ceo zivot sam imao psa.Imao sam sampiona Nemackog ovcara .Preko 150 pehara sa velikih svetskih takmicenja.Jedno vreme i rotvajlera, pa dobermana.Ali posle visegodisnjeg sluzbovanja u Rusiji pre dve godine po povratku u Srbiju doneo sam stene kavkaskog ovcara.Vrhunsko leglo.U kategoriji mladih vec dva CAC i 2 CACIB
Opasan cuvar koji nije zahtevan za gajenje

ulysses

pre 5 godina

Bernski planinski pas, ili ti Bernski ovcar... Velika medvedja glavudza, a opet tako vesele naravi za decu se prosto rodio da se igra sa njima... Nezan i trapav, jak i opasan.. mana jedino sto duze od 10 godina ne zive, vrlo retko...
Srednje azijski ovcar, opasan i svojeglav ali za cuvara Bogom dan...
Dobermani, rotovi itd.

Nemanja

pre 5 godina

Zastita vlasnika i porodice, tzv, personal ili body guard - prvo mesto, pitbul. Bez ikakvog treninga, dresure, ako mu krenes na vlasnika, nema te. Razlog zbog kog su dosli na zao glas kao psi koje drze kriminalci, podjednako vredni istima kao i utoka za pojasom. Kao zastitnici prostora, potpuno neupotrebljivi, pre ce se igrati sa uljezom nego sto ce ga napasti.

HARIS

pre 5 godina

Kangal je previse agresivan i sve shvata kao prijetnju, zato ih ne volim nikako. Najbolji, najjaci i najodaniji pas je Rotvajler, ali i tu dosta zavisi od vlasnika.

Nemanja

pre 5 godina

Zastita vlasnika i porodice, tzv, personal ili body guard - prvo mesto, pitbul. Bez ikakvog treninga, dresure, ako mu krenes na vlasnika, nema te. Razlog zbog kog su dosli na zao glas kao psi koje drze kriminalci, podjednako vredni istima kao i utoka za pojasom. Kao zastitnici prostora, potpuno neupotrebljivi, pre ce se igrati sa uljezom nego sto ce ga napasti.

Neko tamo nebitan

pre 5 godina

Cane corso,u genima mu je da bude cuvar i zastitnik,ko sto mu ime kaze.Najvise dokumentovanih slucajeva gde ova rasa svesno zrtvuje svoj zivot da zastiti gazdu.

bucko

pre 5 godina

znam desetak poznanika i prijatelja koje su izujedali njihovi rotvajleri , jedan od tih je bio komšijski , iz istog dvorišta gde živim .kada pas izujeda gazdu to nešto nije normalno

djolealfista

pre 5 godina

Svaka čast svima, ali zna se ko je tata, nemacki ovčar! Ne kaze se dzabe da je san svakog psa da postane nemački ovčar. Poštujem svaciji ukus, ali ko nije cuvao ovu rasu ne zna sta je savršenstvo. Pozdrav svim ljubiteljima pasa.

Uros

pre 5 godina

Doberman u svojoj genetici ima rotvajlera, vucjaka i jos neke pse. Dokazano je medju top 5 zastitnika svoje porodice i ne nalazi se na ovoj listi? Imao sam rotvajlera, sada u stanu imam dobermana a u kuci vucjaka. Doberman daleko budniji i na oprezu.

kako da ne

pre 5 godina

Ovo sto je rekao Memedovic postoji odavno, samo je citirao. Jednostavno je Nemacki Ovcar najsavrseniji pas, mozete da ga čuvate kao mazu ljubimca, kao čuvara, moze da koristi osobama sa posebnim potrebama, moze da radi sve. Mužjaci težinom od 40-50kg su savrseno dobri za čuvanje, obaranje i ostalo. Takodje im je i ujed u prva 3 medju psima. Sve im je u prva tri, negde prvi, negde drugi, a nesto na trecem mestu, sto nema nijedna rasa. Od ovih ostalih na listi, svaki ima neki nedostatak. Ili veliku masu i tromost, manju inteligenciju od N.O., sporiji itd. Neko jednom reče ‘N.O. moze da vam bude najbolji ljubimac, da se igra sa decom i da bude pazljiv, prava maza, a moze da vam bude i prava mašina za čuvanje, napade (sto se ne preporucuje)’ jer mužjak N.O. zahteva iskusnu ruku i jaku ruku, pocetnicima se preporucuje ženka koja je dosta laksa za pocetnike. Sada imam zenku, imao sam muzjaka od 52kg. Jedno od jacih legla, vrhunski pas i maza, moja deca su ga jahala kao ponija dok se igraju, vukli ga, gurali, pas neverovatnog temperamenta i strpljenja pogotovo za decu, malu bebu koja puzi obilazi na 2 metra da je slucajno ne nagazi. A, dovoljno je da pogledate negde dalje van dvorista, ćutljivo, vec primeti i gleda i on, spreman. Osecaju sve, uvek spremni. Iskreno ne znam kada spavaju jer na najmanji šum ispred kuće reaguju, otvaraju oči i mrdaju ušima i osluskuju. Ne mozete najsporije da ustanete sa kreveta, a da vec ne otvori oci. Nekada mislim da nikad ne spavaju vec samo ‘dremaju’, odmaraju. To je to. Jedini pas koji mu je najblizi je Malinoa ili Belgijski ovcar, ali je slabije gradje, tj teze obara coveka od N.O. ali nije toliko brzi da bi ga zamenio. Zasto spominjem ‘obaranje’ coveka, zato sto je to sve trening za cuvare. Napad i obaranje provalnika i drzanje na zemlji, da neko ne pomisli da treba da unisti coveka. Na svetskom prvenstvu za N.O. napad na rukav ili coveka je obavezno i ako lose radi, gubi poene. Poz

Lion

pre 5 godina

Volim pse, volim zivotinje ali mi nije ni jedna rasa kao Nemacki ovcar, lepa i inteligentna! Nema ni jedna rasa takvu njusku, ma najlepsi pas za mene! A tek lavez!?

Borbe pasa covek koji zna

pre 5 godina

Ovaj pas je sposoban da savlada vuka.

Masti mojoj nikad kraja. Da, moze ako je vuk bolestan ili iscrpljen, ako je jedinka vuka sitna a Kangal krupan, ako je Kangal u naponu snage a vuk star...Pa i kod njih ima hrabrijih i manje hrabrih jediniki tako nije svaki vuk alfa muzjak. Stavite alfa Vuka i najjaceg kangala iz borbi i to nece dugo trajati. Naravno u korist vuka. Vuk ima daleko jaci ugriz i to drobi kosti psima. Prirodni je ubica. Ali ok ako vi kazete neka vam bude. Papir trpi sve. Sem snimka starog decenijama (crno beli snimak) gde kao Sarplaninac ubije dva vuka (pre ocene pogledajte snimak, prekinut, vuku polomljena kicma, vidite kako ne moze na zadnje noge, pa se snimak nastavlja i cak ni tad ne sme sarplaninac da ga davi nego ga nesto grize.) Pogledajte lepo snimak i videcete o cemu vam govorim. Pustite snimke iz ringa gde vuku ko zna sta urade dajte jedan jedini snimak iz prirode gde pas ubije vuka ali da nema ogrlicu sa ekserima oko vrata. .

Kiza

pre 5 godina

Ja imam muzijaka i zenku dobermana i tvrdim da kada su u paru nema im ravnih. Nikada jos niko nepoznat nije uspeo da udje u dvoriste

farmer

pre 5 godina

Tornjak gospodo.

Tornjak pas do groba veran svom gospodaru koji će životom braniti stoku,prostor koji čuva ili gospodara a sve to za samo 300 grama starog tvrdog buđavog hleba potopljenog u vodu.
Viđao sam Tornjake teške po 50-55 kg koji žive na vekni starog hleba dnevno.

Ne kažem da svi navedeni psi nisu dobri čuvari ali po meni je Tornjak broj jedan.
Pas koji bez ikakve dresure urođenim instinktom brani sve što mu gazda poveri.
Miran i staložen pas a itekako snažan i spreman da uđe u okršaj i sa vukom pa i sa medvedom.
Po meni je Tornjak nepravedno zapostavljena rasa naročito u Srbiji dok na prostoru Bosne i Hrvatske dobro znaju da cene njegove kvalitete.

Moj savet svima kojima treba dobar pas čuvar neka se raspitaju,pročitaju o Tornjaku i sve će im se samo kasti.

Pozdrav svim ljubiteljima pasa.

tamoneko

pre 5 godina

Malinois ili bilo koji drugi belgijski ovcar
potom Holandski ovcar

Brazilska fila
Aregentinska doga
Doberman
SAP
Sarplaninac
i tako.. moze se do sutra

me znam sto se proteziraju gorstaci tipa Kangal.. oni su "dobri" jer su izuzetno ostri.. nije ih iskvarilo vreme i odgajivacnice
ali to nikako nisu kerovi za naseljena mesta i porodice sa decom

Vlasnik

pre 5 godina

ceo zivot sam imao psa.Imao sam sampiona Nemackog ovcara .Preko 150 pehara sa velikih svetskih takmicenja.Jedno vreme i rotvajlera, pa dobermana.Ali posle visegodisnjeg sluzbovanja u Rusiji pre dve godine po povratku u Srbiju doneo sam stene kavkaskog ovcara.Vrhunsko leglo.U kategoriji mladih vec dva CAC i 2 CACIB
Opasan cuvar koji nije zahtevan za gajenje

ulysses

pre 5 godina

Bernski planinski pas, ili ti Bernski ovcar... Velika medvedja glavudza, a opet tako vesele naravi za decu se prosto rodio da se igra sa njima... Nezan i trapav, jak i opasan.. mana jedino sto duze od 10 godina ne zive, vrlo retko...
Srednje azijski ovcar, opasan i svojeglav ali za cuvara Bogom dan...
Dobermani, rotovi itd.

covek za zmaja

pre 5 godina

Preporuka-raspitajte se ko su Silvani - srpski psi zmajevi,zasto su u Dusanovom zakoniku. Idite do Nisa i pitajte ko je Arsen Petronijevic. I znajte, zaljubicete se u rasu, kad spustite ruku na tu glavu i spojite srce sa srcem jednog Zmaja... Vlasnik Arsen nije verovao sta gleda... A sarplaninac=kuca,porodica. Psi nadju ljude kojima su sudjeni, i obrnuto. Pozdrav svima,budite srecni saa svojim psima i dajte ljubav. Svako dobro :)

Lone

pre 5 godina

Imam Kangala. Sve je ovo tacno.
Moze se uporediti mackom. Nezan umiljat dobar prema ukucanima. Obozava decu i uvek nastoji da je sa ukucanima u drustvu i da se sa njim prica.
Ali ako je u pitanju da sacuva dvoriste i ono sto on misli da je njegovo ni jedna zver mu nije ravna.
Imao sam ptiliku da vidim drugog psa koji je usao u dvoriste. Samo taj pas zna sta mu se dogodilo.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 5 godina

Средњоазијски овчар звани алабаи, акита, ротвајлер, доберман, в шнауцер,

Uros

pre 5 godina

Doberman u svojoj genetici ima rotvajlera, vucjaka i jos neke pse. Dokazano je medju top 5 zastitnika svoje porodice i ne nalazi se na ovoj listi? Imao sam rotvajlera, sada u stanu imam dobermana a u kuci vucjaka, te 3 rase kao i malinoa su najbolje za dresuru i imaju neuporedivo jacu genetiku od ostalih rasa. Sto bi narod rekao, "fabricki" su superiorni cuvari, verni i zive za svoju porodicu.

.alban

pre 5 godina

Tacno je da je Kangal jedan od najboljih cuvara stada, ali ne spada u sest najboljih pasa sto se tice cuvanja licne imovine i porodice. Nije tacno da Kangal moze ubiti Vuka. Ne postoji pas na svetu koji moze ubiti jednog odraslog i zdravog vuka. Kangal moze ubiti Vuka samo kad su u coporu, inace sami ne smeju napasti Vuka. Za Nemackog Ovcara, nema se sta reci. To je najraznovrsniji pas na svetu, mozes ga nauciti sta god hoces. On je jedan od najboljih porodicnih cuvara.

kaplar jurisa

pre 5 godina

kakvi psi šmekeri! kad vidim rota sa prirodnom dužinom repa obuzme me talas sreće! jer verujem da ima vlasnika šampiona! poljubac za sve pse i ljubitelje pasa!

sasa

pre 5 godina

A Sarplaninac registrovan kao Jugoslovnski, Makedonski, Albansko, Kosovski pas. Makedonci i albanci (da u obe teritorije) svoj deo preregistrirali a Srbi ostavili Jugoslovenski. ;)mi vodimo brigu o svemu.