Subota, 01.12.2018.

13:08

"Srbi su mislili da je Kraljevina SHS podvala"

Danas se obeležava 100 godina od stvaranja prve države Južnih Slovena – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Izvor: B92

"Srbi su mislili da je Kraljevina SHS podvala" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Građanin Kejn

pre 5 godina

Najveća greška tadašnjeg rukovodstva Srbije na čelu sa kraljem Aleksandrom i premijerom Pašićem je stvaranje kraljevine SHS.
Oni su trebali da se okrenu Srbiji, a uz pomoć Italije i prihvatanjem Londonskog ugovora istu prošire za koliko toliko gde su dozvoljavale velike sile Francuska, Velika Britanija i SAD!!!
Ne bi se gubila ogromna energija i veliki dio svog naroda, a takođe razvijala bi se samo svoja država koja bila nacionalna kao i sve tadašnje!!!
Kao drugo to bi uslovilo drugačiji razvoj situacije u budućnosti!!!! Ne bi došlo do razvoja komunističke partije, a samim tim ni do stvaranja druge Jugoslavije!!!!
Srbija bi se u tom slučaju na zapadu graničila sa Italijom, Austrijom, malo sa Hrvatskom!!!!
A što je najvažnije sačuvan bi bio veliki broj stanovništva!!!!

Небојша

pre 5 godina

Jeste li culi za prosinacke zrtve? Tesko da je itko u Srbijicuo za njih. To je bila zagrebacka "proslava ujedinjenja" na trg bana jelacica su postavljeni mitraljezi koji su pucali u masu koja je bila protiv jugoslavije. To je bio tek pocetak. Drzava nastala u krvi, tako je i zavrsila. Ne ponovilo se ni vama ni nama
(Ivo, 1. decembar 2018 16:06)

Да није то кад су далматински морнари пуцали на побуњене домобране, док су сви Хрвати жељно чекали српску во0јску да из одбрани од Италијан и Мађара што су надирали да успоставе границе. Знате ли ви како сте добили Међумурје ?

stanje 20. vijek

pre 5 godina

Granice Drzave SHS su: uglavnom teritorija Slovenije, današnje Hrvatske koja je uključivala Bokokotorski zaljev i Vojvodinu i Zemun, plus BiH. To su teritorije koje su unesene u novu zajedničku državu Kraljevinu SHS koja je promijenila ime u Kraljevinu Jugoslaviju. U zajedničku Kraljevinu ušla je i CG a Srbija je unijela teritorije Kosova, Makedonije i uže Srbije i dio Vojvodine.
Istina je da su Hrvati bili inicijatori stvaranja zajedničke države ali su imali svoje uslove koje Srbija nije ispostovala iako je bilo dogovoreno i potpisano. To je bila najveća pogreška Srbije što nije ispoštovala ravnopravnost i konkordat, kasnije je maltretirala Hrvate na razne načine, čak i ubili hrvatske poslanike u Skupštini, ubijali mirne protestante i tako povećali nezadovoljstvo i nepovjerenje Hrvata. Nakon toga su Srbi pokušali da udobrovolje Hrvate stvaranjem Banovine Hrvatske 1939. ali to je bilo puno prekasno. Drugi svj. rat je bio pred vratima i bilo je kako je bilo. Srpski kralj je pobjegao sa parama i zlatom, komunisti su imali svoju fiks ideju “klasnog neprijatelja, Srbi u Hrvatskoj su bili protiv Hrvatske i za veliku Srbiju, Zapadni saveznici su podržavali Kraljevinu, a Njemačka je podrzala Hrvatsku. Rezultat tih podjela i sukoba su velike zrtve na svim stranama. Na žalost ni to nekima nije bilo dovoljno pa su pokrenuli ratove 90-ih i pobili još 135 000 ljudi na ovim prostorima. Danas opet velike podjele, nepovjerenje i manipuliranje brojem žrtava u čitavom 20. vijeku.

Ivo

pre 5 godina

Jeste li culi za prosinacke zrtve? Tesko da je itko u Srbijicuo za njih. To je bila zagrebacka "proslava ujedinjenja" na trg bana jelacica su postavljeni mitraljezi koji su pucali u masu koja je bila protiv jugoslavije. To je bio tek pocetak. Drzava nastala u krvi, tako je i zavrsila. Ne ponovilo se ni vama ni nama

hm

pre 5 godina

"Od samog početka, kako se navodi, postojali su problem. Stjepan Radić, vođa Hrvatske seljačke bune, težio je da nova država ima federalno republikansko, dok je srpska vlast zahtevala unitarno monarhističko uređenje. "

Ovo je zapravo sustina. Kada su jedni trazili federaciju republika, drugi su unitarnu monarhiju. Kada su kasnije zatrazili konfederaciju, Sloba je sanjao o unitarnoj monarhiji. Jedino ono vreme kada je Tito bio ziv, zazivela je ideja i jednih i drugi. Federativne republike na celu sa "monarhom" Titom. To su bila dva nepomirljiva sistema kada su jedni za demokratiju, a drugi za diktaturu.

Lord_Sarma

pre 5 godina

Malo je poznata činjenica da je pre Versajskog mira nudjeno drugačije rešenje. Srbiji je nudjeno ujedinjenje sa Crnom Gorom, Bosnom, Makedonijom, nudjen je i severni deo Albanije i samo deo Hrvatske koja je većinom trebala da pripadne Italiji (za Sloveniju ne mogu da se tačno setim da li je isto trebala pripasti Italiji ili je planirano da ostane ipak deo Austrije). Hrvatskoj se nije uopšte nudila opcija samostalnosti. Onda su glavne političke organizacije u Hrvatskoj ipak odlučile da se priklone Jugoslovenskoj ideji, pošto su smatrali da će kad-tad ako se stvore uslovi lakše izborili samostalnost od Jugoslavije nego od Italije. Što je svi znamo na kraju ispalo tačno. Srbija je u svakom slučaju kada se pogledaju sve istorijske činjenice prošla najgore, iako se to tada nije moglo naslutiti toliko. Izveštaj generala Mišića koji je poslao kralju Aleksandru o tome da sa Hrvatima ne formira državu je tada gurnut pod tepih i zataškan, ali u svakom slučaju i da nije stovrena država sa Hrvatskom opet bi bilo samo pitanje vremena kada bi krenulo cepanje i takve Jugoslavije bez Hrvata u njoj, obzirom da bi država teško mogla da kontroliše verske i nacionalne tenzije u Bosni i u severnoj Albaniji.
Sve u svemu, Balkan je bio i ostao podneblje na kome Evropa najviše voli da eksperimentiše. Za to opet nisu toliko krivi oni koliko smo krivi svi mi narodi sa Balkana koji im to dovoljavamo, da ceo dvadeseti pa i ovaj 21. vek zavisimo ekonomski i politički od naših bivših saveznika.

Srbofil

pre 5 godina

"Zato što je položaj Hrvatske u Austrougarskoj bio takav da su se tražila rešenja kako izaći iz toga i kako dobiti svoj suverenitet”, naveo je on".

"Smatraju kako bi, da nije došlo do ujedinjenja sa Srbijom, velike sile Antante – Velika Britanija, Francuska i Rusija upravo hrvatskim teritorijama “isplatile” Italiju i Srbiju kao zemlje pobednice Prvog svetskog rata".
------------------------------------------------------------
Ova dva citata iz priloženog teksta,kao i mnoge druge istorijske činjenice, govore o stvarnim motivima hrvatske strane i razlozima ulaska u zajedničku novoformiranu državu.
Koju su sramno tretirali isključivo kao sredstvo na putu ka sopstvenoj nezavisnosti.Isto kao što su sramno tretirali i srpski narod,čijom ogromnom žrtvom je ta država i stvorena, i protiv koga su i ratovali u prvom svetskom ratu pod okriljem austrougarske.
Ulazili su u "brak" iz interesa a ne iz ljubavi, po sopstvenoj potrebi.I iz njega izlazili čim bi se ukazala šansa za nezavisnost, pritom ne birajući sredstva za uništenje naroda sa kojim su tu zajedničku državu delili.
Nikad više gospodo preko naših leđa.
Nikada !!!

Interesna sfera

pre 5 godina

Nije tu bilo nikakve podvale. Nakon balkanskih ratova 1912. i 1913, kao i nakon prvog svetskog rata 1914-1918, Kraljevina Srbija dobila je teritorije na kojima žive Srbi zajedno sa bratskim južnoslovenskim narodima, a koji su do tada bili okupirani i prisajedinjeni Austrougarskoj carevini, koja je izgubila rat i prestala da postoji. Uporedite samo površinu teritorije Kraljevine Srbije 1. decembra 1913. i površinu teritorije Kraljevine SHS 1. decembra 1918. Da li je bilo moguće da velike sile pobednice u svetskom ratu aminuju da se ta novodobijena teritorija nazove Kraljevinom Srbijom? Naravno da nije, zato je i od strane Karađorđevića prihvaćen kompromis da se njihova kraljevina nazove Kraljevinom SHS. To je, jednostavno bila "ponuda koja nije mogla da se odbije", u pripremnom periodu Versajskog mirovnog ugovora koji je zvanično potpisan nekoliko meseci kasnije.

PS: Jugoslovenstvo je pre svega pojam sa nacionalno-emocionalnom konotacijom, a teritorijalna ekspanzija kraljevine sa dinastijom Karađođevića na tronu ne mora nužno da se objašnjava drugim terminima osim željom za vlašću. Isti ili sličan motiv, samo donekle inverzan (u teritorijalnom smislu) iskorišćen je i prilikom rastakanja Jugoslavije 1990-ih, i to od strane glavešina istih onih velikih sila koji su inicirali i realizovali njeno stvaranje potkraj prvog svetskog rata, kao i ponovno stvaranje potkraj drugog svetskog rata.

4. intranacionala

pre 5 godina

Samo i isključivo nacionalisti komentarišu ovu vest. Ne, drugovi. Nije bila greška. Bila je maksimum civilizacijskog razvoja južnih Slovena. Pogotovo druga Jugoslavija. To što vi iz vaše uskogrude nacionalističke perspektive ne vidite i što vas istoriji uče Šešelj, Deretić, Ćosić i slični sami ste krivi. Pali ste na najprostijem štosu koju vam je ta "elita" prodala. Svako ko je obišao barem malo sveta i ko je došao u kontakt sa drugim narodima ne može biti nacionalista. Iz svog sela niste izašli a komentarisali biste svetsku politiku. Ne ide.

Vuk

pre 5 godina

Najveća greška je pojava fašizma i komunizma na prostorima bivše Jugoslavije.. Neko je ipak stvorio tu državu a neko je razmontirao 1991-2000.

ja

pre 5 godina

Kraljevina SHS nije ni bila država i bilo joj je suđeno da propadne. To nije shvatano u našem tadašnjem radikalsko-hajdučkom poimanju politike. Dobrica Ćosić je to najbolje objasnio u Korenima. Srbija je obnovila državnost revoluciomarnim metodama i iste takve metode su bile mejnstrim sve do kraja 2. svetskog rata. Jedini razlog zašto se Srbija sama nije dezintegrisala bilo je to što je bila etnički homogena i što je glavna ideja vodilja bila oslobođenje ostalih Srba, pa su svi ostali problemi gurani ispod tepiha. Zato se nikada i nismo izgradili kao država. Da bi država bila država, ona mora da ima kohezivne državno-pravne elemente - jedinstveni pravni sistem (u SHS se primenjivalo nekoliko različitih prava - Srbija Srpski građanski zakonik, CG Zakonik opšči, Hrvatska, Slavonija i Vojvodina mađarsko pravo, Slovenija, Dalmacija i Bosna Austrijski građanski zakonik, s tim da su muslimani i Albanci koristili šerijatsko pravo), predstavničko telo (jeste postojala Skupština, ali je bila radikalsko-hajdučka i bila je u 2. planu, nakon što je Kralj zaveo diktaturu), jedinstvene organe prinude i odbrane (Srbi i Crnogorci su bili izrazito nepoverljivi prema ostalima, pa su vojska i policija bili dominantno srpski), jedinstvenog šefa države (jeste SHS imala kralja, ali taj kralj čak ni u Srbiji nije bio prihvaćen - i dalje je bilo jako puno pristalica dinastije Obrenović, kao i republikanaca; Crnogorci su listom patili za Petrovićima, a Hrvati nisu mogli da smisle Srbina na čelu države) i jedinstvenu religiju ili maksimalnu versku toleranciju (a SPC je, realno, šefovala tom državom). E, kada sve to postoji, onda mora da se izgradi sistem i institucije. Dakle, SHS je bila svetlosnim godinama udaljena od države. Komunisti su to mnogo bolje shvatili - nisu dozvolili razuđenost pravnog sistema, imali su UDBU i JNA, suzbijali su religiju nediskriminatorski i imali su Tita, koji je bio opšteprihvaćen i voljen. Međutim, ono što je i ovde izostalo, bila je izgradnja sistema i institucija. Da je to bilo dovršeno do 1980. Jugoslavija se nikada ne bi raspala. Ovako, institucije države su bile kompenzovane Partijom, što je moglo da funkcioniše do zahteva za višepartijskim sistemom i slabljenja KPJ. Takođe je sistem zamenjen jakom ličnošću šefa države - kada je on umro, nije postojala alternativa i država je kolabirala...

Solomon

pre 5 godina

Vrlo brzo se ispostavilo da su Hrvati iskoristili ulazak u kraljevinu SHS kao prelazan oblik radi realizovanja ideje velike Hrvatske koju su na kraju dobili u Banovini Hrvatskoj koja je da ne zaboravimo za 6000 km2 billa veća od sadašnje Hrvatske, na kraju i to je bilo malo već je nastala NDH.Toliko o hrvatskom jugoslovenstvu i srpskom velikosrpstvu.PS: Banovina Hrvatska je jedina Banovina u Kraljevini Jugoslaviji koja je nosila ime naroda ostali nisu imali tu privilegiju čak ni Srbi.

Psel

pre 5 godina

Krušelj kaže da su Hrvati računali na to da ako se ideja realizuje, Hrvatska će biti u središtu toga, da će ona biti ta oko koje se okupljaju jugolsovenske zemlje.

Zamisli, da se jugoslovenske zemlje pored Srbije i Crne Gore sa narodnim dinastijama i državotvornom tradicijom okupljaju oko Hrvatske. Hrvatske, koja nije imala suverenitet od mitskih kraljeva Zvonimira i Tomislava, i čijoj eliti je bio bliži latinski jezik od slovenskih. Nebuloza.

Todor

pre 5 godina

Ono o čemu se ne govori je da su hrvati od početka ušli sa neiskrenim i prikrivenim namerama. Imali su planove kako da iskoriste situaciju ali su sve zamajavali sa lažnim željama o zajedničkom životu. Glupi srbi su opet prevareni i naseli su i bili iskorišćeni. Otuda naša zabezeknutost i šok događajima koji su uskoro usledili u II svetskom ratu.

сведок

pre 5 godina

Ми имали војску, два краља (једног у Србији, другог у Црној Гори), две постојеће државе, пробили солунски фронт, због нас капитулирала Бугарска. Са друге стране су Хрвати имали добру вољу и идеју, и ето зашто је Југославија настала. Е мој Александре Карађорђевићу, са киме си ти тикве садио, ево још нам се о главу разбијају. Али гледајући скорашњу презентацију књиге Вука Драшковића, Александар од Југославије, јасно ми је да одавде дува исти ветар.
Југославија је Хрватска идеја и ми смо ту само залутали. Како рече Вук, нисмо били зрели за такву велику идеју. Изгубили смо трећину мушке популације у борби за слободу и нисмо били зрели. Какво пљување по нашим херојима.
Живела Србија и Српски народ.

my way

pre 5 godina

Narod je to znao, Zivojin Misic upozoravao i onda danas neko kaze "naknadna pamet", kako da ne. Sve i da jeste, to je opet samo potvrda da je bila greska.

Dejan

pre 5 godina

Najveća greška u istoriji Srba! Da je sreće da nikad nismo pristali na formiranje te nakaradne tvorevine! Najveći deo današnje Slovenije i Hrvatske bi bio podeljen između Italije i Srbije...
Kraljevina SHS je najviše odgovarala i pomogla hrvatima tj. omogućila im da ojačaju taman dovoljno da nam zabiju nož u leđa...

Dejan

pre 5 godina

Najveća greška u istoriji Srba! Da je sreće da nikad nismo pristali na formiranje te nakaradne tvorevine! Najveći deo današnje Slovenije i Hrvatske bi bio podeljen između Italije i Srbije...
Kraljevina SHS je najviše odgovarala i pomogla hrvatima tj. omogućila im da ojačaju taman dovoljno da nam zabiju nož u leđa...

Psel

pre 5 godina

Krušelj kaže da su Hrvati računali na to da ako se ideja realizuje, Hrvatska će biti u središtu toga, da će ona biti ta oko koje se okupljaju jugolsovenske zemlje.

Zamisli, da se jugoslovenske zemlje pored Srbije i Crne Gore sa narodnim dinastijama i državotvornom tradicijom okupljaju oko Hrvatske. Hrvatske, koja nije imala suverenitet od mitskih kraljeva Zvonimira i Tomislava, i čijoj eliti je bio bliži latinski jezik od slovenskih. Nebuloza.

Srbofil

pre 5 godina

"Zato što je položaj Hrvatske u Austrougarskoj bio takav da su se tražila rešenja kako izaći iz toga i kako dobiti svoj suverenitet”, naveo je on".

"Smatraju kako bi, da nije došlo do ujedinjenja sa Srbijom, velike sile Antante – Velika Britanija, Francuska i Rusija upravo hrvatskim teritorijama “isplatile” Italiju i Srbiju kao zemlje pobednice Prvog svetskog rata".
------------------------------------------------------------
Ova dva citata iz priloženog teksta,kao i mnoge druge istorijske činjenice, govore o stvarnim motivima hrvatske strane i razlozima ulaska u zajedničku novoformiranu državu.
Koju su sramno tretirali isključivo kao sredstvo na putu ka sopstvenoj nezavisnosti.Isto kao što su sramno tretirali i srpski narod,čijom ogromnom žrtvom je ta država i stvorena, i protiv koga su i ratovali u prvom svetskom ratu pod okriljem austrougarske.
Ulazili su u "brak" iz interesa a ne iz ljubavi, po sopstvenoj potrebi.I iz njega izlazili čim bi se ukazala šansa za nezavisnost, pritom ne birajući sredstva za uništenje naroda sa kojim su tu zajedničku državu delili.
Nikad više gospodo preko naših leđa.
Nikada !!!

Lord_Sarma

pre 5 godina

Malo je poznata činjenica da je pre Versajskog mira nudjeno drugačije rešenje. Srbiji je nudjeno ujedinjenje sa Crnom Gorom, Bosnom, Makedonijom, nudjen je i severni deo Albanije i samo deo Hrvatske koja je većinom trebala da pripadne Italiji (za Sloveniju ne mogu da se tačno setim da li je isto trebala pripasti Italiji ili je planirano da ostane ipak deo Austrije). Hrvatskoj se nije uopšte nudila opcija samostalnosti. Onda su glavne političke organizacije u Hrvatskoj ipak odlučile da se priklone Jugoslovenskoj ideji, pošto su smatrali da će kad-tad ako se stvore uslovi lakše izborili samostalnost od Jugoslavije nego od Italije. Što je svi znamo na kraju ispalo tačno. Srbija je u svakom slučaju kada se pogledaju sve istorijske činjenice prošla najgore, iako se to tada nije moglo naslutiti toliko. Izveštaj generala Mišića koji je poslao kralju Aleksandru o tome da sa Hrvatima ne formira državu je tada gurnut pod tepih i zataškan, ali u svakom slučaju i da nije stovrena država sa Hrvatskom opet bi bilo samo pitanje vremena kada bi krenulo cepanje i takve Jugoslavije bez Hrvata u njoj, obzirom da bi država teško mogla da kontroliše verske i nacionalne tenzije u Bosni i u severnoj Albaniji.
Sve u svemu, Balkan je bio i ostao podneblje na kome Evropa najviše voli da eksperimentiše. Za to opet nisu toliko krivi oni koliko smo krivi svi mi narodi sa Balkana koji im to dovoljavamo, da ceo dvadeseti pa i ovaj 21. vek zavisimo ekonomski i politički od naših bivših saveznika.

сведок

pre 5 godina

Ми имали војску, два краља (једног у Србији, другог у Црној Гори), две постојеће државе, пробили солунски фронт, због нас капитулирала Бугарска. Са друге стране су Хрвати имали добру вољу и идеју, и ето зашто је Југославија настала. Е мој Александре Карађорђевићу, са киме си ти тикве садио, ево још нам се о главу разбијају. Али гледајући скорашњу презентацију књиге Вука Драшковића, Александар од Југославије, јасно ми је да одавде дува исти ветар.
Југославија је Хрватска идеја и ми смо ту само залутали. Како рече Вук, нисмо били зрели за такву велику идеју. Изгубили смо трећину мушке популације у борби за слободу и нисмо били зрели. Какво пљување по нашим херојима.
Живела Србија и Српски народ.

4. intranacionala

pre 5 godina

Samo i isključivo nacionalisti komentarišu ovu vest. Ne, drugovi. Nije bila greška. Bila je maksimum civilizacijskog razvoja južnih Slovena. Pogotovo druga Jugoslavija. To što vi iz vaše uskogrude nacionalističke perspektive ne vidite i što vas istoriji uče Šešelj, Deretić, Ćosić i slični sami ste krivi. Pali ste na najprostijem štosu koju vam je ta "elita" prodala. Svako ko je obišao barem malo sveta i ko je došao u kontakt sa drugim narodima ne može biti nacionalista. Iz svog sela niste izašli a komentarisali biste svetsku politiku. Ne ide.

stanje 20. vijek

pre 5 godina

Granice Drzave SHS su: uglavnom teritorija Slovenije, današnje Hrvatske koja je uključivala Bokokotorski zaljev i Vojvodinu i Zemun, plus BiH. To su teritorije koje su unesene u novu zajedničku državu Kraljevinu SHS koja je promijenila ime u Kraljevinu Jugoslaviju. U zajedničku Kraljevinu ušla je i CG a Srbija je unijela teritorije Kosova, Makedonije i uže Srbije i dio Vojvodine.
Istina je da su Hrvati bili inicijatori stvaranja zajedničke države ali su imali svoje uslove koje Srbija nije ispostovala iako je bilo dogovoreno i potpisano. To je bila najveća pogreška Srbije što nije ispoštovala ravnopravnost i konkordat, kasnije je maltretirala Hrvate na razne načine, čak i ubili hrvatske poslanike u Skupštini, ubijali mirne protestante i tako povećali nezadovoljstvo i nepovjerenje Hrvata. Nakon toga su Srbi pokušali da udobrovolje Hrvate stvaranjem Banovine Hrvatske 1939. ali to je bilo puno prekasno. Drugi svj. rat je bio pred vratima i bilo je kako je bilo. Srpski kralj je pobjegao sa parama i zlatom, komunisti su imali svoju fiks ideju “klasnog neprijatelja, Srbi u Hrvatskoj su bili protiv Hrvatske i za veliku Srbiju, Zapadni saveznici su podržavali Kraljevinu, a Njemačka je podrzala Hrvatsku. Rezultat tih podjela i sukoba su velike zrtve na svim stranama. Na žalost ni to nekima nije bilo dovoljno pa su pokrenuli ratove 90-ih i pobili još 135 000 ljudi na ovim prostorima. Danas opet velike podjele, nepovjerenje i manipuliranje brojem žrtava u čitavom 20. vijeku.

ja

pre 5 godina

Kraljevina SHS nije ni bila država i bilo joj je suđeno da propadne. To nije shvatano u našem tadašnjem radikalsko-hajdučkom poimanju politike. Dobrica Ćosić je to najbolje objasnio u Korenima. Srbija je obnovila državnost revoluciomarnim metodama i iste takve metode su bile mejnstrim sve do kraja 2. svetskog rata. Jedini razlog zašto se Srbija sama nije dezintegrisala bilo je to što je bila etnički homogena i što je glavna ideja vodilja bila oslobođenje ostalih Srba, pa su svi ostali problemi gurani ispod tepiha. Zato se nikada i nismo izgradili kao država. Da bi država bila država, ona mora da ima kohezivne državno-pravne elemente - jedinstveni pravni sistem (u SHS se primenjivalo nekoliko različitih prava - Srbija Srpski građanski zakonik, CG Zakonik opšči, Hrvatska, Slavonija i Vojvodina mađarsko pravo, Slovenija, Dalmacija i Bosna Austrijski građanski zakonik, s tim da su muslimani i Albanci koristili šerijatsko pravo), predstavničko telo (jeste postojala Skupština, ali je bila radikalsko-hajdučka i bila je u 2. planu, nakon što je Kralj zaveo diktaturu), jedinstvene organe prinude i odbrane (Srbi i Crnogorci su bili izrazito nepoverljivi prema ostalima, pa su vojska i policija bili dominantno srpski), jedinstvenog šefa države (jeste SHS imala kralja, ali taj kralj čak ni u Srbiji nije bio prihvaćen - i dalje je bilo jako puno pristalica dinastije Obrenović, kao i republikanaca; Crnogorci su listom patili za Petrovićima, a Hrvati nisu mogli da smisle Srbina na čelu države) i jedinstvenu religiju ili maksimalnu versku toleranciju (a SPC je, realno, šefovala tom državom). E, kada sve to postoji, onda mora da se izgradi sistem i institucije. Dakle, SHS je bila svetlosnim godinama udaljena od države. Komunisti su to mnogo bolje shvatili - nisu dozvolili razuđenost pravnog sistema, imali su UDBU i JNA, suzbijali su religiju nediskriminatorski i imali su Tita, koji je bio opšteprihvaćen i voljen. Međutim, ono što je i ovde izostalo, bila je izgradnja sistema i institucija. Da je to bilo dovršeno do 1980. Jugoslavija se nikada ne bi raspala. Ovako, institucije države su bile kompenzovane Partijom, što je moglo da funkcioniše do zahteva za višepartijskim sistemom i slabljenja KPJ. Takođe je sistem zamenjen jakom ličnošću šefa države - kada je on umro, nije postojala alternativa i država je kolabirala...

Solomon

pre 5 godina

Vrlo brzo se ispostavilo da su Hrvati iskoristili ulazak u kraljevinu SHS kao prelazan oblik radi realizovanja ideje velike Hrvatske koju su na kraju dobili u Banovini Hrvatskoj koja je da ne zaboravimo za 6000 km2 billa veća od sadašnje Hrvatske, na kraju i to je bilo malo već je nastala NDH.Toliko o hrvatskom jugoslovenstvu i srpskom velikosrpstvu.PS: Banovina Hrvatska je jedina Banovina u Kraljevini Jugoslaviji koja je nosila ime naroda ostali nisu imali tu privilegiju čak ni Srbi.

Ivo

pre 5 godina

Jeste li culi za prosinacke zrtve? Tesko da je itko u Srbijicuo za njih. To je bila zagrebacka "proslava ujedinjenja" na trg bana jelacica su postavljeni mitraljezi koji su pucali u masu koja je bila protiv jugoslavije. To je bio tek pocetak. Drzava nastala u krvi, tako je i zavrsila. Ne ponovilo se ni vama ni nama

my way

pre 5 godina

Narod je to znao, Zivojin Misic upozoravao i onda danas neko kaze "naknadna pamet", kako da ne. Sve i da jeste, to je opet samo potvrda da je bila greska.

Todor

pre 5 godina

Ono o čemu se ne govori je da su hrvati od početka ušli sa neiskrenim i prikrivenim namerama. Imali su planove kako da iskoriste situaciju ali su sve zamajavali sa lažnim željama o zajedničkom životu. Glupi srbi su opet prevareni i naseli su i bili iskorišćeni. Otuda naša zabezeknutost i šok događajima koji su uskoro usledili u II svetskom ratu.

Небојша

pre 5 godina

Jeste li culi za prosinacke zrtve? Tesko da je itko u Srbijicuo za njih. To je bila zagrebacka "proslava ujedinjenja" na trg bana jelacica su postavljeni mitraljezi koji su pucali u masu koja je bila protiv jugoslavije. To je bio tek pocetak. Drzava nastala u krvi, tako je i zavrsila. Ne ponovilo se ni vama ni nama
(Ivo, 1. decembar 2018 16:06)

Да није то кад су далматински морнари пуцали на побуњене домобране, док су сви Хрвати жељно чекали српску во0јску да из одбрани од Италијан и Мађара што су надирали да успоставе границе. Знате ли ви како сте добили Међумурје ?

Građanin Kejn

pre 5 godina

Najveća greška tadašnjeg rukovodstva Srbije na čelu sa kraljem Aleksandrom i premijerom Pašićem je stvaranje kraljevine SHS.
Oni su trebali da se okrenu Srbiji, a uz pomoć Italije i prihvatanjem Londonskog ugovora istu prošire za koliko toliko gde su dozvoljavale velike sile Francuska, Velika Britanija i SAD!!!
Ne bi se gubila ogromna energija i veliki dio svog naroda, a takođe razvijala bi se samo svoja država koja bila nacionalna kao i sve tadašnje!!!
Kao drugo to bi uslovilo drugačiji razvoj situacije u budućnosti!!!! Ne bi došlo do razvoja komunističke partije, a samim tim ni do stvaranja druge Jugoslavije!!!!
Srbija bi se u tom slučaju na zapadu graničila sa Italijom, Austrijom, malo sa Hrvatskom!!!!
A što je najvažnije sačuvan bi bio veliki broj stanovništva!!!!

hm

pre 5 godina

"Od samog početka, kako se navodi, postojali su problem. Stjepan Radić, vođa Hrvatske seljačke bune, težio je da nova država ima federalno republikansko, dok je srpska vlast zahtevala unitarno monarhističko uređenje. "

Ovo je zapravo sustina. Kada su jedni trazili federaciju republika, drugi su unitarnu monarhiju. Kada su kasnije zatrazili konfederaciju, Sloba je sanjao o unitarnoj monarhiji. Jedino ono vreme kada je Tito bio ziv, zazivela je ideja i jednih i drugi. Federativne republike na celu sa "monarhom" Titom. To su bila dva nepomirljiva sistema kada su jedni za demokratiju, a drugi za diktaturu.

Vuk

pre 5 godina

Najveća greška je pojava fašizma i komunizma na prostorima bivše Jugoslavije.. Neko je ipak stvorio tu državu a neko je razmontirao 1991-2000.

Interesna sfera

pre 5 godina

Nije tu bilo nikakve podvale. Nakon balkanskih ratova 1912. i 1913, kao i nakon prvog svetskog rata 1914-1918, Kraljevina Srbija dobila je teritorije na kojima žive Srbi zajedno sa bratskim južnoslovenskim narodima, a koji su do tada bili okupirani i prisajedinjeni Austrougarskoj carevini, koja je izgubila rat i prestala da postoji. Uporedite samo površinu teritorije Kraljevine Srbije 1. decembra 1913. i površinu teritorije Kraljevine SHS 1. decembra 1918. Da li je bilo moguće da velike sile pobednice u svetskom ratu aminuju da se ta novodobijena teritorija nazove Kraljevinom Srbijom? Naravno da nije, zato je i od strane Karađorđevića prihvaćen kompromis da se njihova kraljevina nazove Kraljevinom SHS. To je, jednostavno bila "ponuda koja nije mogla da se odbije", u pripremnom periodu Versajskog mirovnog ugovora koji je zvanično potpisan nekoliko meseci kasnije.

PS: Jugoslovenstvo je pre svega pojam sa nacionalno-emocionalnom konotacijom, a teritorijalna ekspanzija kraljevine sa dinastijom Karađođevića na tronu ne mora nužno da se objašnjava drugim terminima osim željom za vlašću. Isti ili sličan motiv, samo donekle inverzan (u teritorijalnom smislu) iskorišćen je i prilikom rastakanja Jugoslavije 1990-ih, i to od strane glavešina istih onih velikih sila koji su inicirali i realizovali njeno stvaranje potkraj prvog svetskog rata, kao i ponovno stvaranje potkraj drugog svetskog rata.

stanje 20. vijek

pre 5 godina

Granice Drzave SHS su: uglavnom teritorija Slovenije, današnje Hrvatske koja je uključivala Bokokotorski zaljev i Vojvodinu i Zemun, plus BiH. To su teritorije koje su unesene u novu zajedničku državu Kraljevinu SHS koja je promijenila ime u Kraljevinu Jugoslaviju. U zajedničku Kraljevinu ušla je i CG a Srbija je unijela teritorije Kosova, Makedonije i uže Srbije i dio Vojvodine.
Istina je da su Hrvati bili inicijatori stvaranja zajedničke države ali su imali svoje uslove koje Srbija nije ispostovala iako je bilo dogovoreno i potpisano. To je bila najveća pogreška Srbije što nije ispoštovala ravnopravnost i konkordat, kasnije je maltretirala Hrvate na razne načine, čak i ubili hrvatske poslanike u Skupštini, ubijali mirne protestante i tako povećali nezadovoljstvo i nepovjerenje Hrvata. Nakon toga su Srbi pokušali da udobrovolje Hrvate stvaranjem Banovine Hrvatske 1939. ali to je bilo puno prekasno. Drugi svj. rat je bio pred vratima i bilo je kako je bilo. Srpski kralj je pobjegao sa parama i zlatom, komunisti su imali svoju fiks ideju “klasnog neprijatelja, Srbi u Hrvatskoj su bili protiv Hrvatske i za veliku Srbiju, Zapadni saveznici su podržavali Kraljevinu, a Njemačka je podrzala Hrvatsku. Rezultat tih podjela i sukoba su velike zrtve na svim stranama. Na žalost ni to nekima nije bilo dovoljno pa su pokrenuli ratove 90-ih i pobili još 135 000 ljudi na ovim prostorima. Danas opet velike podjele, nepovjerenje i manipuliranje brojem žrtava u čitavom 20. vijeku.

Ivo

pre 5 godina

Jeste li culi za prosinacke zrtve? Tesko da je itko u Srbijicuo za njih. To je bila zagrebacka "proslava ujedinjenja" na trg bana jelacica su postavljeni mitraljezi koji su pucali u masu koja je bila protiv jugoslavije. To je bio tek pocetak. Drzava nastala u krvi, tako je i zavrsila. Ne ponovilo se ni vama ni nama

4. intranacionala

pre 5 godina

Samo i isključivo nacionalisti komentarišu ovu vest. Ne, drugovi. Nije bila greška. Bila je maksimum civilizacijskog razvoja južnih Slovena. Pogotovo druga Jugoslavija. To što vi iz vaše uskogrude nacionalističke perspektive ne vidite i što vas istoriji uče Šešelj, Deretić, Ćosić i slični sami ste krivi. Pali ste na najprostijem štosu koju vam je ta "elita" prodala. Svako ko je obišao barem malo sveta i ko je došao u kontakt sa drugim narodima ne može biti nacionalista. Iz svog sela niste izašli a komentarisali biste svetsku politiku. Ne ide.

Dejan

pre 5 godina

Najveća greška u istoriji Srba! Da je sreće da nikad nismo pristali na formiranje te nakaradne tvorevine! Najveći deo današnje Slovenije i Hrvatske bi bio podeljen između Italije i Srbije...
Kraljevina SHS je najviše odgovarala i pomogla hrvatima tj. omogućila im da ojačaju taman dovoljno da nam zabiju nož u leđa...

Psel

pre 5 godina

Krušelj kaže da su Hrvati računali na to da ako se ideja realizuje, Hrvatska će biti u središtu toga, da će ona biti ta oko koje se okupljaju jugolsovenske zemlje.

Zamisli, da se jugoslovenske zemlje pored Srbije i Crne Gore sa narodnim dinastijama i državotvornom tradicijom okupljaju oko Hrvatske. Hrvatske, koja nije imala suverenitet od mitskih kraljeva Zvonimira i Tomislava, i čijoj eliti je bio bliži latinski jezik od slovenskih. Nebuloza.

hm

pre 5 godina

"Od samog početka, kako se navodi, postojali su problem. Stjepan Radić, vođa Hrvatske seljačke bune, težio je da nova država ima federalno republikansko, dok je srpska vlast zahtevala unitarno monarhističko uređenje. "

Ovo je zapravo sustina. Kada su jedni trazili federaciju republika, drugi su unitarnu monarhiju. Kada su kasnije zatrazili konfederaciju, Sloba je sanjao o unitarnoj monarhiji. Jedino ono vreme kada je Tito bio ziv, zazivela je ideja i jednih i drugi. Federativne republike na celu sa "monarhom" Titom. To su bila dva nepomirljiva sistema kada su jedni za demokratiju, a drugi za diktaturu.

Srbofil

pre 5 godina

"Zato što je položaj Hrvatske u Austrougarskoj bio takav da su se tražila rešenja kako izaći iz toga i kako dobiti svoj suverenitet”, naveo je on".

"Smatraju kako bi, da nije došlo do ujedinjenja sa Srbijom, velike sile Antante – Velika Britanija, Francuska i Rusija upravo hrvatskim teritorijama “isplatile” Italiju i Srbiju kao zemlje pobednice Prvog svetskog rata".
------------------------------------------------------------
Ova dva citata iz priloženog teksta,kao i mnoge druge istorijske činjenice, govore o stvarnim motivima hrvatske strane i razlozima ulaska u zajedničku novoformiranu državu.
Koju su sramno tretirali isključivo kao sredstvo na putu ka sopstvenoj nezavisnosti.Isto kao što su sramno tretirali i srpski narod,čijom ogromnom žrtvom je ta država i stvorena, i protiv koga su i ratovali u prvom svetskom ratu pod okriljem austrougarske.
Ulazili su u "brak" iz interesa a ne iz ljubavi, po sopstvenoj potrebi.I iz njega izlazili čim bi se ukazala šansa za nezavisnost, pritom ne birajući sredstva za uništenje naroda sa kojim su tu zajedničku državu delili.
Nikad više gospodo preko naših leđa.
Nikada !!!

Građanin Kejn

pre 5 godina

Najveća greška tadašnjeg rukovodstva Srbije na čelu sa kraljem Aleksandrom i premijerom Pašićem je stvaranje kraljevine SHS.
Oni su trebali da se okrenu Srbiji, a uz pomoć Italije i prihvatanjem Londonskog ugovora istu prošire za koliko toliko gde su dozvoljavale velike sile Francuska, Velika Britanija i SAD!!!
Ne bi se gubila ogromna energija i veliki dio svog naroda, a takođe razvijala bi se samo svoja država koja bila nacionalna kao i sve tadašnje!!!
Kao drugo to bi uslovilo drugačiji razvoj situacije u budućnosti!!!! Ne bi došlo do razvoja komunističke partije, a samim tim ni do stvaranja druge Jugoslavije!!!!
Srbija bi se u tom slučaju na zapadu graničila sa Italijom, Austrijom, malo sa Hrvatskom!!!!
A što je najvažnije sačuvan bi bio veliki broj stanovništva!!!!

Todor

pre 5 godina

Ono o čemu se ne govori je da su hrvati od početka ušli sa neiskrenim i prikrivenim namerama. Imali su planove kako da iskoriste situaciju ali su sve zamajavali sa lažnim željama o zajedničkom životu. Glupi srbi su opet prevareni i naseli su i bili iskorišćeni. Otuda naša zabezeknutost i šok događajima koji su uskoro usledili u II svetskom ratu.

сведок

pre 5 godina

Ми имали војску, два краља (једног у Србији, другог у Црној Гори), две постојеће државе, пробили солунски фронт, због нас капитулирала Бугарска. Са друге стране су Хрвати имали добру вољу и идеју, и ето зашто је Југославија настала. Е мој Александре Карађорђевићу, са киме си ти тикве садио, ево још нам се о главу разбијају. Али гледајући скорашњу презентацију књиге Вука Драшковића, Александар од Југославије, јасно ми је да одавде дува исти ветар.
Југославија је Хрватска идеја и ми смо ту само залутали. Како рече Вук, нисмо били зрели за такву велику идеју. Изгубили смо трећину мушке популације у борби за слободу и нисмо били зрели. Какво пљување по нашим херојима.
Живела Србија и Српски народ.

Небојша

pre 5 godina

Jeste li culi za prosinacke zrtve? Tesko da je itko u Srbijicuo za njih. To je bila zagrebacka "proslava ujedinjenja" na trg bana jelacica su postavljeni mitraljezi koji su pucali u masu koja je bila protiv jugoslavije. To je bio tek pocetak. Drzava nastala u krvi, tako je i zavrsila. Ne ponovilo se ni vama ni nama
(Ivo, 1. decembar 2018 16:06)

Да није то кад су далматински морнари пуцали на побуњене домобране, док су сви Хрвати жељно чекали српску во0јску да из одбрани од Италијан и Мађара што су надирали да успоставе границе. Знате ли ви како сте добили Међумурје ?

ja

pre 5 godina

Kraljevina SHS nije ni bila država i bilo joj je suđeno da propadne. To nije shvatano u našem tadašnjem radikalsko-hajdučkom poimanju politike. Dobrica Ćosić je to najbolje objasnio u Korenima. Srbija je obnovila državnost revoluciomarnim metodama i iste takve metode su bile mejnstrim sve do kraja 2. svetskog rata. Jedini razlog zašto se Srbija sama nije dezintegrisala bilo je to što je bila etnički homogena i što je glavna ideja vodilja bila oslobođenje ostalih Srba, pa su svi ostali problemi gurani ispod tepiha. Zato se nikada i nismo izgradili kao država. Da bi država bila država, ona mora da ima kohezivne državno-pravne elemente - jedinstveni pravni sistem (u SHS se primenjivalo nekoliko različitih prava - Srbija Srpski građanski zakonik, CG Zakonik opšči, Hrvatska, Slavonija i Vojvodina mađarsko pravo, Slovenija, Dalmacija i Bosna Austrijski građanski zakonik, s tim da su muslimani i Albanci koristili šerijatsko pravo), predstavničko telo (jeste postojala Skupština, ali je bila radikalsko-hajdučka i bila je u 2. planu, nakon što je Kralj zaveo diktaturu), jedinstvene organe prinude i odbrane (Srbi i Crnogorci su bili izrazito nepoverljivi prema ostalima, pa su vojska i policija bili dominantno srpski), jedinstvenog šefa države (jeste SHS imala kralja, ali taj kralj čak ni u Srbiji nije bio prihvaćen - i dalje je bilo jako puno pristalica dinastije Obrenović, kao i republikanaca; Crnogorci su listom patili za Petrovićima, a Hrvati nisu mogli da smisle Srbina na čelu države) i jedinstvenu religiju ili maksimalnu versku toleranciju (a SPC je, realno, šefovala tom državom). E, kada sve to postoji, onda mora da se izgradi sistem i institucije. Dakle, SHS je bila svetlosnim godinama udaljena od države. Komunisti su to mnogo bolje shvatili - nisu dozvolili razuđenost pravnog sistema, imali su UDBU i JNA, suzbijali su religiju nediskriminatorski i imali su Tita, koji je bio opšteprihvaćen i voljen. Međutim, ono što je i ovde izostalo, bila je izgradnja sistema i institucija. Da je to bilo dovršeno do 1980. Jugoslavija se nikada ne bi raspala. Ovako, institucije države su bile kompenzovane Partijom, što je moglo da funkcioniše do zahteva za višepartijskim sistemom i slabljenja KPJ. Takođe je sistem zamenjen jakom ličnošću šefa države - kada je on umro, nije postojala alternativa i država je kolabirala...

Lord_Sarma

pre 5 godina

Malo je poznata činjenica da je pre Versajskog mira nudjeno drugačije rešenje. Srbiji je nudjeno ujedinjenje sa Crnom Gorom, Bosnom, Makedonijom, nudjen je i severni deo Albanije i samo deo Hrvatske koja je većinom trebala da pripadne Italiji (za Sloveniju ne mogu da se tačno setim da li je isto trebala pripasti Italiji ili je planirano da ostane ipak deo Austrije). Hrvatskoj se nije uopšte nudila opcija samostalnosti. Onda su glavne političke organizacije u Hrvatskoj ipak odlučile da se priklone Jugoslovenskoj ideji, pošto su smatrali da će kad-tad ako se stvore uslovi lakše izborili samostalnost od Jugoslavije nego od Italije. Što je svi znamo na kraju ispalo tačno. Srbija je u svakom slučaju kada se pogledaju sve istorijske činjenice prošla najgore, iako se to tada nije moglo naslutiti toliko. Izveštaj generala Mišića koji je poslao kralju Aleksandru o tome da sa Hrvatima ne formira državu je tada gurnut pod tepih i zataškan, ali u svakom slučaju i da nije stovrena država sa Hrvatskom opet bi bilo samo pitanje vremena kada bi krenulo cepanje i takve Jugoslavije bez Hrvata u njoj, obzirom da bi država teško mogla da kontroliše verske i nacionalne tenzije u Bosni i u severnoj Albaniji.
Sve u svemu, Balkan je bio i ostao podneblje na kome Evropa najviše voli da eksperimentiše. Za to opet nisu toliko krivi oni koliko smo krivi svi mi narodi sa Balkana koji im to dovoljavamo, da ceo dvadeseti pa i ovaj 21. vek zavisimo ekonomski i politički od naših bivših saveznika.

Solomon

pre 5 godina

Vrlo brzo se ispostavilo da su Hrvati iskoristili ulazak u kraljevinu SHS kao prelazan oblik radi realizovanja ideje velike Hrvatske koju su na kraju dobili u Banovini Hrvatskoj koja je da ne zaboravimo za 6000 km2 billa veća od sadašnje Hrvatske, na kraju i to je bilo malo već je nastala NDH.Toliko o hrvatskom jugoslovenstvu i srpskom velikosrpstvu.PS: Banovina Hrvatska je jedina Banovina u Kraljevini Jugoslaviji koja je nosila ime naroda ostali nisu imali tu privilegiju čak ni Srbi.

Interesna sfera

pre 5 godina

Nije tu bilo nikakve podvale. Nakon balkanskih ratova 1912. i 1913, kao i nakon prvog svetskog rata 1914-1918, Kraljevina Srbija dobila je teritorije na kojima žive Srbi zajedno sa bratskim južnoslovenskim narodima, a koji su do tada bili okupirani i prisajedinjeni Austrougarskoj carevini, koja je izgubila rat i prestala da postoji. Uporedite samo površinu teritorije Kraljevine Srbije 1. decembra 1913. i površinu teritorije Kraljevine SHS 1. decembra 1918. Da li je bilo moguće da velike sile pobednice u svetskom ratu aminuju da se ta novodobijena teritorija nazove Kraljevinom Srbijom? Naravno da nije, zato je i od strane Karađorđevića prihvaćen kompromis da se njihova kraljevina nazove Kraljevinom SHS. To je, jednostavno bila "ponuda koja nije mogla da se odbije", u pripremnom periodu Versajskog mirovnog ugovora koji je zvanično potpisan nekoliko meseci kasnije.

PS: Jugoslovenstvo je pre svega pojam sa nacionalno-emocionalnom konotacijom, a teritorijalna ekspanzija kraljevine sa dinastijom Karađođevića na tronu ne mora nužno da se objašnjava drugim terminima osim željom za vlašću. Isti ili sličan motiv, samo donekle inverzan (u teritorijalnom smislu) iskorišćen je i prilikom rastakanja Jugoslavije 1990-ih, i to od strane glavešina istih onih velikih sila koji su inicirali i realizovali njeno stvaranje potkraj prvog svetskog rata, kao i ponovno stvaranje potkraj drugog svetskog rata.

my way

pre 5 godina

Narod je to znao, Zivojin Misic upozoravao i onda danas neko kaze "naknadna pamet", kako da ne. Sve i da jeste, to je opet samo potvrda da je bila greska.

Vuk

pre 5 godina

Najveća greška je pojava fašizma i komunizma na prostorima bivše Jugoslavije.. Neko je ipak stvorio tu državu a neko je razmontirao 1991-2000.