Nedelja, 11.11.2018.

10:19

Slučaj tehnički pregled: Sa 1.000 na 6.000 RSD? VIDEO

Tek što je novi Pravilnik o tehničkim pregledima povećao cene kontrole vozila, pojedini vlasnici agencija u Srbiji odlučili su da dodatno podignu cene.

Izvor: B92

Sluèaj tehnièki pregled: Sa 1.000 na 6.000 RSD? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Pera iz bivseg DDR-a

pre 5 godina

Malo da upoznam vlasnike tehnickih pregleda sa osiguranjem.

Obavezne tehnicke rezerve (rezerve koje osiguravajuce drustvo mora da ima u kesu, akcijama, imovini, obveznicama, stednji kod banaka itd... NBS je propisala maksimalne iznose za sve ove stavke) za polisu autoodgovornosti je 75%. Znaci od polise koja je 20.000rsd osiguranje mora da ostavi pare sa strane dok je ta polisa aktivna u iznosu od 15.000rsd inace ce da zavrsi kao Takovo (NBS stavi lokot na ulazna vrata). Ta suma se koristi za pokrivanje buduce nastalih steta po polisama AO.
Ako osiguravajuce drustvo vama da 25% provizije (sto nije po zakonu, jer zakon jasno kaze da je maksimalna provizija 5%) vi ste osiguranju uzeli celu "zaradu", a osiguranje da bi imalo ikakav profit na polisama AO ukupne stete ne smeju da predju iznos od 75% zakljucene i naplacene premije!

Otišo sam odavle prvom prilikom

pre 5 godina

Jednostranom odlukom koju je iniciralo Generali osiguranje preko noći je provizija od polisa smanjena na 5% sa dosadšnjih 20-25%.
Cene usluga agencija za registraciju i cene tehničkog pregleda su do sada formirane na osnovu te zarade koje više nema.
Stoga ta razlika na tehničkim pregledima se nadoknađuje povećanjem cene tehničkog pregleda, a agencijama se ne piše dobro jer im je to bio glavni izvor zarade.
Pre nego ospete paljbu zamislite samo sebe kako sami zakazujete tehnički pregled, nakon toga odlazite do neke od osiguravajućih kuća da vam izdaju polisu, pa onda u banku ili poštu, a na kraju u neki MUP.
Sve to do sada ste mogli na jednom mestu zahvaljujući toj proviziji.. Bacite na papir koliko košta da taj dan odsustvujete sa posla, trošite gorivo i izgubite pola dana.. pritom uz veliku verovatnoću za FT1P.
Sve to ste do sad za iste pare imali kroz proviziju koju i dalje plaćate ali se taj novac sada sliva u osiguranje..

Dragan

pre 5 godina

Provizija za polisu autoodgovornosti je regulisana Zakonom o osiguranju i iznosi 5% dugo godina unazad.
Sve vreme NBS je dozvoljavala da osiguravajuće kuće krše Zakon i novac iz polise osiguranja "peru" i prosleđuju tehničkim pregledima.
Za 2 miliona vozila u SRB i pod pretpostavkom da je cena prosečne polise 100EUR, u pitanju je oko 60 miliona EUR-a provizija (30% od polise) koje su osiguravajuća društva isplaćivala na račune oko 1500 tehničkih pregleda.
U proseku po 40000 EUR-a godišnje svakom tehničkom pregledu!!!
Svrha tehničkog je da proverava tehničku ispravnost vozila, a ne da prodaje osiguranje!
Na ovaj način su vlasnici tehničkih pregleda godinama sticali enormo bogatstvo na račun osiguranja koje je bivalo sve skuplje i skuplje zbog nedosledne kontrole od strane države i Narodne banke Srbije.
Sada kada su osiguravači odlučili da više ne krše zakon i umesto 30% isplaćuju zakonskih 5% ljudima sa tehničkih pregleda nedostaje standard na koji su navikli, a koji ne zaslužuju ni po znanju, ni po obrazovanju (čast izuzecima).
Sa zakonskom provizijom od 5%, prosečnom polisom od 100EUR, oko 2 miliona vozila u SRB i brojem tehničkih pregleda oko 1500 dolazimo do računice da tehnički godišnje prihoduju oko 6600 EUR samo od osiguranja! Ne zaboravimo da je njihova osnovna delatnost provera tehničke ispravnosti vozila koju naplaćuju više desetina EUR po vozilu!
Dosta je bilo da se najneobrazovaniji kadar višestruko više plaća od lekara, profesora, naučnika i sl.

XYZ

pre 5 godina

Bice duzi komentar ali vredi procitati i objaviti... Sve sto se desavalo sa tehničkim pregledima u zadnjih 10-15 godina je bilo kartelsko udruzivanje zarad sticanja enormne zarade i otimanja para od naroda... U celoj Sloveniji ima oko 100 tehnickih pregleda u Hrvatskoj oko 300, BiH oko 250, Makedoniji 150, Crnoj Gori 50ak... A u Srbiji 1.500... sad ako uzmemo da je u Srbiji oko 2.000.000 vozila i da je prosecna cena polise 15.000rsd a da su tehnicki pregledi do skora bila lakrdija koja je donosila provizije od polisa od 5.000rsd sto prevedeno u € iznosi oko 85-100M€ godisnje provizija od polisa koju je delio kartel od 1.500 tehnickih pregleda sastavljen uglavnom od ljudi bez elementarnog poznavanja vozila (naravno cast izuzecima) sto znaci da su uzimali u proseku 55-65h€ godisnje po tehnickom pregledu dok su radnici bez bilo kakve skole i poznavanja vozila na istim primali 350€ u proseku... E sad ono cega se secam kao dete jeste da su se moji roditelji danima pre tehnickog pripremali za isti u nadi da ce ga proci sa vozilom starim u proseku 3 godine... Na kraju su u tome uvek i uspevali ali iskljucivo ako je auto besprekorno ispravan... Do skoro niste bili u obavezi ni da se pojavite sa autom...
U Nemackoj tehnicki pregled kosta 80-120€, tehnicar koji ispituje vozilo ima platu oko 3.500€ i minimum visu tehnicku skolu ili fakultet kao i saveznu licencu a ispitivanje vozila vrse DEKRA, TÜV Nord, TÜV Sud, GTÜ... Institucije zaduzene za proveru tehnicke ispravnosti svega a ne samo automobila... Provizija koju dobijaju od osiguravajucih drustava je 0 (nula) jer njihov posao je provera ispravnosti vozila a gde ce da kupe polisu nije njihova briga... Ali vozilo nema sanse da prodje ako nije ispravno jer u suprotnom ako se desi nesto a neispravno vozilo je proslo pregled, slede krivicne prijave i enormni penali a pomenuti tehnicar gubi trajno licencu... U slucaju da osiguranik nacini stetu on direktno placa policiji njihov izlazak na uvidjaj a kompletnu stetu npr. zamenu bankina, popravku ostecenih vozila itd placa njegovo osiguranje, koje sutra moze da odluci da ga uopste ni ne zeli osigurati ili ga osigura po drakonskim uslovima... Kod nas kad se desi steta to ide manje vise po principu vuk pojeo magarca... Vidite samo sta je izlupanih bankina ili cesto ih ni nema vise gde su nekad bile... Pogledajte samo koliko fleka ima po parkinzima od curenja ulja iz motora i sve ce vam biti jasno kako se vozila kod nas kontrolisu na tehnickim pregledima... I za to jos trebamo da im placamo? Da bi se ovo dovelo u red broj tehnickih treba svesti na max 550-600, odskolovati ispitivace, podeliti im licence i dati adekvatne plate, ma na kraju preuzeti Nemacki model rada i znati na cemu si na kraju... Ili uciniti isto sto su Turci uradili pre 15 godina... Pozvali na javni tender ispitivacke organizacije iz celog sveta, najbolja ponuda je pobedila i uzela licencu na 20 godina za ispitivanje vozila na teritoriji cele zemlje i njihiva je briga kako ce skolovati kadar, davati plate, itd... Eto samo toliko...

bokka

pre 5 godina

Postoji minimalna cena osiguranja i ona omogucava profit odiguravajucim drustvima od 30-35% kada je provizija 5%. Svugde u svetu (osim u banana drzavama) postoji liberalno trziste i svaka osiguravajuca kuca utvrdjuje premiju. Kad bi se to desilo pokazala bi se sva bula drzavnih osiguranja. Zato placaj narode... svi po malo za pomoc drzavi i drzavni preduzecima!!!

mule

pre 5 godina

Ja sam vlasnik tehnickog i ako ne podignem cenu moram da otpustim dve pravnice sto rade papire(polisu, uplatnice, nalepnicu), i da zadržim samo kontrolore i radim iskljucivo tehnicki pregled vozila- sto bi mi sasvim odgovaralo.
Medjutim, šta će onda klijenti!? Prvo u osiguranje po polisu, pa u banku da uplate (sami popunjavaju uplatince), pa u MUP u red po nalepnicu. Sećate se redova?? E pa opet bi bilo isto.
Da skratim priču, osiguranja imaju milionsku zaradu godišnje ali i akcionare kojima nikad nije dovoljno i oni će jedini profitirati od svega ovoga. Kad bi NBS donela odluku da moraju isplaćivati realnih 17-18% proviziju problem bi bio rešen, ali to je već naučna fantastika.
Pozdrav svima
Ps.u posao sam uložio sve sto sam imao i svako to može da otvori TP ako ima od čega- ništa nisam ukrao, ni kaznu za parkiranje nemam.

Goki

pre 5 godina

Tehnicki pregled je poskupeo jer maksimalna provizija koja prodavci osiguranja mora da bude 5 %...do sada je to bilo i do 30% a osigurajavajuca drustva ono sto je njima ostajalo nisu pravilno i po zakonu rasporedjivali u fondove...e zato sto se tehnickim pregledima guza rasirila u pogledu zarade tako sada imaju po autu mnogo manje nego pre pa su to nadomestili posukljnenjem pregleda...gde lubenica prodje..pomorandza se ne zaustavlja...

Srbija-Stradija

pre 5 godina

Znači,moram manje da vozim od sada.Nemam para i za tehnički i za gorivo.Ma,kad malo bolje razmislim,neću ni da vozim,parkiraću auto.A kad još bolje razmislim,prodaću ga i rešiti se bede.Ko da plaća sve to.Bolje da kupim da jedem ko čovek a ne da gladujem da bih vozio auto.Smučila mi se rodna zemlja,eto dokle je došlo...

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

Provizija 20-25% od prodaje osiguranja je išla iz dzepa onog ko registruje vozilo. Osiguranja su prošlu godinu završila s ogromnom dobiti jer je osiguranje poskupelo prethodne godine "zbog mnogo zloupotreba" (nisi krenuli u tužbe protiv prevaranata već su podigli cenu osiguranja - jedne godine platim za stakla osiguranje 850 dinara sledeće već 2850) pa su imali mali profit. Sada će davati proviziju od 5%. Znači pored ogromne prošlogodišnje dobiti imaće dobitak još 15-20%. A mi ćemo vlasnicima tehničkih pregleda dti jos po 2000-3000 da nadoknade gubita od osiguranja. Sve u svemu nisu krivi vlasnici tehnickih pregleda. Uslugu moraju da naplate. Pljačkaju nas osiguravajuća društva i država koja reguliše ovu oblast. Jedini lek je bojkot registracije i jupovina goriva bar tri meseca. Ali Srbi su po prirodi hedonisti te neće sebi uskratiti ni jedan dan bez automobila pa šta košta da košta. Gundjaće ali će sve da plate. I ovi to znaju pa zato i stalno povećavaju cene. I smeju nam se u lice.

adamGT

pre 5 godina

U BG uradite 9 teh. pregleda dnevno? Vaziii...
A racunica tek katastrofa. 2500x9 je 22500 puta 30 dana je 675000,sto je maaalo vise od 500000,ako stvarno ovakvi drze tehnicke preglede nista bolje i ne moze da se ocekuje u banana drzavi

Nimark

pre 5 godina

Moja polisa osiguranja kota 11 000 dinara i 25% provizije koju su tehnički servisi dobijali je 2750 dinara. Znači 2750 din provizije mu je bilo dosta, a sada 3000 dinara mu nije dosta.

miki

pre 5 godina

Uz duzno postovanje svih sagovornika,ovo sto cu napisati je istina i samo istina i potpisace svi vlasnici teh.pregleda.Posedujem teh.pregled u Beogradu i cena je 2500.00 dinara za putnicka vozila. U proseku dnevno uradimo oko 9 teh.pregleda sto znaci da mesecno zaradimo bruto oko 500.000 dinara.Troskovi su oko 300.000,pa kad se odbije porez ostane oko 100.000.Nas dvojica kao vlasnici podelimo po 50.000 dinara.E sad ide uzrok eventualnog povecanja cena.Osiguranja su nam do sada placala 22 posto za svaku polisu i tu nam je ostajalo jos oko 250.000 dinara.Sada je taj procenat smanjen na 5 posto bruto pa to iznosi svega oko 50.000 dinara.Dakle nas dvojica dobijemo svaki jos po 25.000 dinara.Zaradismo uz svu tu masineriju svaki po 75.000 dinara.Policija kad dodje u kontrolu retko ko prodje bez 100.000 kazne,a po njima uvek nesto ne valja.Pa sad ja vas pitam da li je to tolika zarada koliko je neko napisao.Kada dodju januar,februar i septembar ovi prihodi su jos manji.Ovo je istina i bilo ko da kaze nesto drugo,ne govori istinu.Pozdrav sa Novog Beograda.

vladoKv

pre 5 godina

Evo suza mi krenula, jadni vlasnici tehnickih pregleda!!!
Vecina je za godinu dana zaradjivala koliko prosecan radnik za ceo zivotni vek!
Jeste veliki problem kako se sada navici nazaradu od 1000€ mesecno kada je to do sada bilo 5000€.

Alo

pre 5 godina

Ljudi, ovo nije normalno! U petak u Pancevu kod SVIH koji rade tehnicki cene vise za 6000 u odnosu na proslu godinu! Za moj Punto, mu to dodje 50% povecanje a premijska grupa 1, tj. nisam imao nikad nikakvu stetu, sta bi bilo da ne daj boze jesam.
Ja mislim da idu na to da to ne pogadja sve u isto vreme, pa ce nezadovoljstvo da se rasprsi vremenski tokom godine ("sta me briga , moja registracija tek u maju") a nema izbora na vidiku, pa deri robove! Moraju pare za penzije da se namaknu.
Ovo ako im prodje, onda ce sve da im prodje.
Gotovi smo, jer cemo i ovo da progutamo.

bleja

pre 5 godina

Švajcarska, Kanton Bern, u zavisnosti od starosti auta, interval kontrola je od dve do 6 godina, cena je za sve fiksa, 60 CHF, pri prosečnom netto primanju od 5600 CHF.
Kada narod ustane u Srbiji ( a tempirana je bomba) biće nesreće.

Gari

pre 5 godina

Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju: "... provizija za prodaju polisa osiguranja od autoodgovornosti ne može iznositi više od 5% bruto premije tog osiguranja."
Javna tajna je da su osiguravajuće kuće u dogovoru sa teh. pregledima osnivale fiktivne agencije za registraciju vozila preko kojih su prali novac za vlasnike teh. pregleda. Malo preko nekog marketinga, malo preko ovakvih šema i dođe ta provizija i do 30%.

kraja

pre 5 godina

...znaci iz ugla vlasnika vozila, mi smo placali kroz osiguranje proviziju tehnickim pregledima...
...kako je ta provizija ukinuta, osiguravajuca drustva sada prakticno dobijaju mnogo vise novca po jednoj polisi...???
...zasto za taj iznos nisu umanjili premije osiguranja vlasnicima vozila...???
...treba nesto ovako da se dogodi da gradjani saznaju sta i koga sve placaju kroz kojekakve dazbine i usluge...
...da ne govorim o bezobrazluku da svi kukaju da im je malo, a sve svaljuju na ledja gradjana...
...neverovatno je kakva izivljavanja drzave mi podnosimo bez protesta...

XXL

pre 5 godina

A cena određena za sat minimalne cene rada je povećana za 12 dinara i to pretstavlja - problem. Nek' se ugledaju na ovo sa cenom teh. pregleda automobila pa podignu minimalnu cenu satnice za rad sa 143 dinara na 750-850 dinara.

Vozač

pre 5 godina

S obzirom da je predlog o ukidanju tehničkog za nova vozila do dve godine, kupovaćemo samo nova, a oni nek se slikaju. 6000 je pregled lekara specijaliste ili tužba u parničnom postupku, a specijalista i advokat imaju više škole nego ceo tehnički zajedno.

Mason

pre 5 godina

J..e lud zbunjenog u imaginarijumu kvazi drzavi srbija ! Ovo je primer kada imate koruptivnu , nesposobnu vlast koja uz to ima sega mega strucnjake, pa radi ko sta hoce, a na kraju nagrabusi obican covek koji je sve siromasniji i siromasniji ! Nazalost ne samo materijalno nego i na sve druge nacine ! Ma bravo vujanicu neka drzava radi tehnicki pregled a naplati sve preko goriva , tj od naroda, i to cemo da im placamo ! Olos na sve strane

nikola

pre 5 godina

U pitanju je tehnicki pregled vozila a ne registracija. Malo su pobrkali loncice, njihovo je da izdaju papir da je vozilo ispravno/neispravno a ne da prodaju osiguranje. Nek onda zatvore tehnicki i nek prodaju osiguranje. A gde je u toj priči neko ko drži tehnicki pregled a nema agenciju za registraciju? Jel i on mora da digne cenu zato sto su smanjene ionako nezakonite provizije od osiguravajućih aldurmu??

Pera

pre 5 godina

U Crnoj Gori je najniza plata 450e a u Slovenijie je prosek iznad 1000 evra dok kod nas u praksi iznosi prosek na nivou drzave ispod 300e.

Bora

pre 5 godina

9 zaposlenih na tehničkom pregledu, o, bravo gazda!Molim, ne možeš da ih platiš?Ništa, izvoli zasuči rukave pa radi sam!Ali, naš bizMismen voli da trpa kintu u džep na račun izrabljivanja radnika.Polako, ali sigurno propadate s takvimstavom.U jednom trenutku nećete moći ni sa dobrom platom da nađete radnika jer će odavde pobeći svako sposoban.

bleja

pre 5 godina

Švajcarska, Kanton Bern, u zavisnosti od starosti auta, interval kontrola je od dve do 6 godina, cena je za sve fiksa, 60 CHF, pri prosečnom netto primanju od 5600 CHF.
Kada narod ustane u Srbiji ( a tempirana je bomba) biće nesreće.

Srbija-Stradija

pre 5 godina

Znači,moram manje da vozim od sada.Nemam para i za tehnički i za gorivo.Ma,kad malo bolje razmislim,neću ni da vozim,parkiraću auto.A kad još bolje razmislim,prodaću ga i rešiti se bede.Ko da plaća sve to.Bolje da kupim da jedem ko čovek a ne da gladujem da bih vozio auto.Smučila mi se rodna zemlja,eto dokle je došlo...

Alo

pre 5 godina

Ljudi, ovo nije normalno! U petak u Pancevu kod SVIH koji rade tehnicki cene vise za 6000 u odnosu na proslu godinu! Za moj Punto, mu to dodje 50% povecanje a premijska grupa 1, tj. nisam imao nikad nikakvu stetu, sta bi bilo da ne daj boze jesam.
Ja mislim da idu na to da to ne pogadja sve u isto vreme, pa ce nezadovoljstvo da se rasprsi vremenski tokom godine ("sta me briga , moja registracija tek u maju") a nema izbora na vidiku, pa deri robove! Moraju pare za penzije da se namaknu.
Ovo ako im prodje, onda ce sve da im prodje.
Gotovi smo, jer cemo i ovo da progutamo.

kraja

pre 5 godina

...znaci iz ugla vlasnika vozila, mi smo placali kroz osiguranje proviziju tehnickim pregledima...
...kako je ta provizija ukinuta, osiguravajuca drustva sada prakticno dobijaju mnogo vise novca po jednoj polisi...???
...zasto za taj iznos nisu umanjili premije osiguranja vlasnicima vozila...???
...treba nesto ovako da se dogodi da gradjani saznaju sta i koga sve placaju kroz kojekakve dazbine i usluge...
...da ne govorim o bezobrazluku da svi kukaju da im je malo, a sve svaljuju na ledja gradjana...
...neverovatno je kakva izivljavanja drzave mi podnosimo bez protesta...

vladoKv

pre 5 godina

Evo suza mi krenula, jadni vlasnici tehnickih pregleda!!!
Vecina je za godinu dana zaradjivala koliko prosecan radnik za ceo zivotni vek!
Jeste veliki problem kako se sada navici nazaradu od 1000€ mesecno kada je to do sada bilo 5000€.

Pera

pre 5 godina

U Crnoj Gori je najniza plata 450e a u Slovenijie je prosek iznad 1000 evra dok kod nas u praksi iznosi prosek na nivou drzave ispod 300e.

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

Provizija 20-25% od prodaje osiguranja je išla iz dzepa onog ko registruje vozilo. Osiguranja su prošlu godinu završila s ogromnom dobiti jer je osiguranje poskupelo prethodne godine "zbog mnogo zloupotreba" (nisi krenuli u tužbe protiv prevaranata već su podigli cenu osiguranja - jedne godine platim za stakla osiguranje 850 dinara sledeće već 2850) pa su imali mali profit. Sada će davati proviziju od 5%. Znači pored ogromne prošlogodišnje dobiti imaće dobitak još 15-20%. A mi ćemo vlasnicima tehničkih pregleda dti jos po 2000-3000 da nadoknade gubita od osiguranja. Sve u svemu nisu krivi vlasnici tehnickih pregleda. Uslugu moraju da naplate. Pljačkaju nas osiguravajuća društva i država koja reguliše ovu oblast. Jedini lek je bojkot registracije i jupovina goriva bar tri meseca. Ali Srbi su po prirodi hedonisti te neće sebi uskratiti ni jedan dan bez automobila pa šta košta da košta. Gundjaće ali će sve da plate. I ovi to znaju pa zato i stalno povećavaju cene. I smeju nam se u lice.

Bora

pre 5 godina

9 zaposlenih na tehničkom pregledu, o, bravo gazda!Molim, ne možeš da ih platiš?Ništa, izvoli zasuči rukave pa radi sam!Ali, naš bizMismen voli da trpa kintu u džep na račun izrabljivanja radnika.Polako, ali sigurno propadate s takvimstavom.U jednom trenutku nećete moći ni sa dobrom platom da nađete radnika jer će odavde pobeći svako sposoban.

Nimark

pre 5 godina

Moja polisa osiguranja kota 11 000 dinara i 25% provizije koju su tehnički servisi dobijali je 2750 dinara. Znači 2750 din provizije mu je bilo dosta, a sada 3000 dinara mu nije dosta.

Vozač

pre 5 godina

S obzirom da je predlog o ukidanju tehničkog za nova vozila do dve godine, kupovaćemo samo nova, a oni nek se slikaju. 6000 je pregled lekara specijaliste ili tužba u parničnom postupku, a specijalista i advokat imaju više škole nego ceo tehnički zajedno.

Mason

pre 5 godina

J..e lud zbunjenog u imaginarijumu kvazi drzavi srbija ! Ovo je primer kada imate koruptivnu , nesposobnu vlast koja uz to ima sega mega strucnjake, pa radi ko sta hoce, a na kraju nagrabusi obican covek koji je sve siromasniji i siromasniji ! Nazalost ne samo materijalno nego i na sve druge nacine ! Ma bravo vujanicu neka drzava radi tehnicki pregled a naplati sve preko goriva , tj od naroda, i to cemo da im placamo ! Olos na sve strane

nikola

pre 5 godina

U pitanju je tehnicki pregled vozila a ne registracija. Malo su pobrkali loncice, njihovo je da izdaju papir da je vozilo ispravno/neispravno a ne da prodaju osiguranje. Nek onda zatvore tehnicki i nek prodaju osiguranje. A gde je u toj priči neko ko drži tehnicki pregled a nema agenciju za registraciju? Jel i on mora da digne cenu zato sto su smanjene ionako nezakonite provizije od osiguravajućih aldurmu??

Gari

pre 5 godina

Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju: "... provizija za prodaju polisa osiguranja od autoodgovornosti ne može iznositi više od 5% bruto premije tog osiguranja."
Javna tajna je da su osiguravajuće kuće u dogovoru sa teh. pregledima osnivale fiktivne agencije za registraciju vozila preko kojih su prali novac za vlasnike teh. pregleda. Malo preko nekog marketinga, malo preko ovakvih šema i dođe ta provizija i do 30%.

XXL

pre 5 godina

A cena određena za sat minimalne cene rada je povećana za 12 dinara i to pretstavlja - problem. Nek' se ugledaju na ovo sa cenom teh. pregleda automobila pa podignu minimalnu cenu satnice za rad sa 143 dinara na 750-850 dinara.

adamGT

pre 5 godina

U BG uradite 9 teh. pregleda dnevno? Vaziii...
A racunica tek katastrofa. 2500x9 je 22500 puta 30 dana je 675000,sto je maaalo vise od 500000,ako stvarno ovakvi drze tehnicke preglede nista bolje i ne moze da se ocekuje u banana drzavi

XYZ

pre 5 godina

Bice duzi komentar ali vredi procitati i objaviti... Sve sto se desavalo sa tehničkim pregledima u zadnjih 10-15 godina je bilo kartelsko udruzivanje zarad sticanja enormne zarade i otimanja para od naroda... U celoj Sloveniji ima oko 100 tehnickih pregleda u Hrvatskoj oko 300, BiH oko 250, Makedoniji 150, Crnoj Gori 50ak... A u Srbiji 1.500... sad ako uzmemo da je u Srbiji oko 2.000.000 vozila i da je prosecna cena polise 15.000rsd a da su tehnicki pregledi do skora bila lakrdija koja je donosila provizije od polisa od 5.000rsd sto prevedeno u € iznosi oko 85-100M€ godisnje provizija od polisa koju je delio kartel od 1.500 tehnickih pregleda sastavljen uglavnom od ljudi bez elementarnog poznavanja vozila (naravno cast izuzecima) sto znaci da su uzimali u proseku 55-65h€ godisnje po tehnickom pregledu dok su radnici bez bilo kakve skole i poznavanja vozila na istim primali 350€ u proseku... E sad ono cega se secam kao dete jeste da su se moji roditelji danima pre tehnickog pripremali za isti u nadi da ce ga proci sa vozilom starim u proseku 3 godine... Na kraju su u tome uvek i uspevali ali iskljucivo ako je auto besprekorno ispravan... Do skoro niste bili u obavezi ni da se pojavite sa autom...
U Nemackoj tehnicki pregled kosta 80-120€, tehnicar koji ispituje vozilo ima platu oko 3.500€ i minimum visu tehnicku skolu ili fakultet kao i saveznu licencu a ispitivanje vozila vrse DEKRA, TÜV Nord, TÜV Sud, GTÜ... Institucije zaduzene za proveru tehnicke ispravnosti svega a ne samo automobila... Provizija koju dobijaju od osiguravajucih drustava je 0 (nula) jer njihov posao je provera ispravnosti vozila a gde ce da kupe polisu nije njihova briga... Ali vozilo nema sanse da prodje ako nije ispravno jer u suprotnom ako se desi nesto a neispravno vozilo je proslo pregled, slede krivicne prijave i enormni penali a pomenuti tehnicar gubi trajno licencu... U slucaju da osiguranik nacini stetu on direktno placa policiji njihov izlazak na uvidjaj a kompletnu stetu npr. zamenu bankina, popravku ostecenih vozila itd placa njegovo osiguranje, koje sutra moze da odluci da ga uopste ni ne zeli osigurati ili ga osigura po drakonskim uslovima... Kod nas kad se desi steta to ide manje vise po principu vuk pojeo magarca... Vidite samo sta je izlupanih bankina ili cesto ih ni nema vise gde su nekad bile... Pogledajte samo koliko fleka ima po parkinzima od curenja ulja iz motora i sve ce vam biti jasno kako se vozila kod nas kontrolisu na tehnickim pregledima... I za to jos trebamo da im placamo? Da bi se ovo dovelo u red broj tehnickih treba svesti na max 550-600, odskolovati ispitivace, podeliti im licence i dati adekvatne plate, ma na kraju preuzeti Nemacki model rada i znati na cemu si na kraju... Ili uciniti isto sto su Turci uradili pre 15 godina... Pozvali na javni tender ispitivacke organizacije iz celog sveta, najbolja ponuda je pobedila i uzela licencu na 20 godina za ispitivanje vozila na teritoriji cele zemlje i njihiva je briga kako ce skolovati kadar, davati plate, itd... Eto samo toliko...

miki

pre 5 godina

Uz duzno postovanje svih sagovornika,ovo sto cu napisati je istina i samo istina i potpisace svi vlasnici teh.pregleda.Posedujem teh.pregled u Beogradu i cena je 2500.00 dinara za putnicka vozila. U proseku dnevno uradimo oko 9 teh.pregleda sto znaci da mesecno zaradimo bruto oko 500.000 dinara.Troskovi su oko 300.000,pa kad se odbije porez ostane oko 100.000.Nas dvojica kao vlasnici podelimo po 50.000 dinara.E sad ide uzrok eventualnog povecanja cena.Osiguranja su nam do sada placala 22 posto za svaku polisu i tu nam je ostajalo jos oko 250.000 dinara.Sada je taj procenat smanjen na 5 posto bruto pa to iznosi svega oko 50.000 dinara.Dakle nas dvojica dobijemo svaki jos po 25.000 dinara.Zaradismo uz svu tu masineriju svaki po 75.000 dinara.Policija kad dodje u kontrolu retko ko prodje bez 100.000 kazne,a po njima uvek nesto ne valja.Pa sad ja vas pitam da li je to tolika zarada koliko je neko napisao.Kada dodju januar,februar i septembar ovi prihodi su jos manji.Ovo je istina i bilo ko da kaze nesto drugo,ne govori istinu.Pozdrav sa Novog Beograda.

Goki

pre 5 godina

Tehnicki pregled je poskupeo jer maksimalna provizija koja prodavci osiguranja mora da bude 5 %...do sada je to bilo i do 30% a osigurajavajuca drustva ono sto je njima ostajalo nisu pravilno i po zakonu rasporedjivali u fondove...e zato sto se tehnickim pregledima guza rasirila u pogledu zarade tako sada imaju po autu mnogo manje nego pre pa su to nadomestili posukljnenjem pregleda...gde lubenica prodje..pomorandza se ne zaustavlja...

mule

pre 5 godina

Ja sam vlasnik tehnickog i ako ne podignem cenu moram da otpustim dve pravnice sto rade papire(polisu, uplatnice, nalepnicu), i da zadržim samo kontrolore i radim iskljucivo tehnicki pregled vozila- sto bi mi sasvim odgovaralo.
Medjutim, šta će onda klijenti!? Prvo u osiguranje po polisu, pa u banku da uplate (sami popunjavaju uplatince), pa u MUP u red po nalepnicu. Sećate se redova?? E pa opet bi bilo isto.
Da skratim priču, osiguranja imaju milionsku zaradu godišnje ali i akcionare kojima nikad nije dovoljno i oni će jedini profitirati od svega ovoga. Kad bi NBS donela odluku da moraju isplaćivati realnih 17-18% proviziju problem bi bio rešen, ali to je već naučna fantastika.
Pozdrav svima
Ps.u posao sam uložio sve sto sam imao i svako to može da otvori TP ako ima od čega- ništa nisam ukrao, ni kaznu za parkiranje nemam.

bokka

pre 5 godina

Postoji minimalna cena osiguranja i ona omogucava profit odiguravajucim drustvima od 30-35% kada je provizija 5%. Svugde u svetu (osim u banana drzavama) postoji liberalno trziste i svaka osiguravajuca kuca utvrdjuje premiju. Kad bi se to desilo pokazala bi se sva bula drzavnih osiguranja. Zato placaj narode... svi po malo za pomoc drzavi i drzavni preduzecima!!!

Dragan

pre 5 godina

Provizija za polisu autoodgovornosti je regulisana Zakonom o osiguranju i iznosi 5% dugo godina unazad.
Sve vreme NBS je dozvoljavala da osiguravajuće kuće krše Zakon i novac iz polise osiguranja "peru" i prosleđuju tehničkim pregledima.
Za 2 miliona vozila u SRB i pod pretpostavkom da je cena prosečne polise 100EUR, u pitanju je oko 60 miliona EUR-a provizija (30% od polise) koje su osiguravajuća društva isplaćivala na račune oko 1500 tehničkih pregleda.
U proseku po 40000 EUR-a godišnje svakom tehničkom pregledu!!!
Svrha tehničkog je da proverava tehničku ispravnost vozila, a ne da prodaje osiguranje!
Na ovaj način su vlasnici tehničkih pregleda godinama sticali enormo bogatstvo na račun osiguranja koje je bivalo sve skuplje i skuplje zbog nedosledne kontrole od strane države i Narodne banke Srbije.
Sada kada su osiguravači odlučili da više ne krše zakon i umesto 30% isplaćuju zakonskih 5% ljudima sa tehničkih pregleda nedostaje standard na koji su navikli, a koji ne zaslužuju ni po znanju, ni po obrazovanju (čast izuzecima).
Sa zakonskom provizijom od 5%, prosečnom polisom od 100EUR, oko 2 miliona vozila u SRB i brojem tehničkih pregleda oko 1500 dolazimo do računice da tehnički godišnje prihoduju oko 6600 EUR samo od osiguranja! Ne zaboravimo da je njihova osnovna delatnost provera tehničke ispravnosti vozila koju naplaćuju više desetina EUR po vozilu!
Dosta je bilo da se najneobrazovaniji kadar višestruko više plaća od lekara, profesora, naučnika i sl.

Pera iz bivseg DDR-a

pre 5 godina

Malo da upoznam vlasnike tehnickih pregleda sa osiguranjem.

Obavezne tehnicke rezerve (rezerve koje osiguravajuce drustvo mora da ima u kesu, akcijama, imovini, obveznicama, stednji kod banaka itd... NBS je propisala maksimalne iznose za sve ove stavke) za polisu autoodgovornosti je 75%. Znaci od polise koja je 20.000rsd osiguranje mora da ostavi pare sa strane dok je ta polisa aktivna u iznosu od 15.000rsd inace ce da zavrsi kao Takovo (NBS stavi lokot na ulazna vrata). Ta suma se koristi za pokrivanje buduce nastalih steta po polisama AO.
Ako osiguravajuce drustvo vama da 25% provizije (sto nije po zakonu, jer zakon jasno kaze da je maksimalna provizija 5%) vi ste osiguranju uzeli celu "zaradu", a osiguranje da bi imalo ikakav profit na polisama AO ukupne stete ne smeju da predju iznos od 75% zakljucene i naplacene premije!

Otišo sam odavle prvom prilikom

pre 5 godina

Jednostranom odlukom koju je iniciralo Generali osiguranje preko noći je provizija od polisa smanjena na 5% sa dosadšnjih 20-25%.
Cene usluga agencija za registraciju i cene tehničkog pregleda su do sada formirane na osnovu te zarade koje više nema.
Stoga ta razlika na tehničkim pregledima se nadoknađuje povećanjem cene tehničkog pregleda, a agencijama se ne piše dobro jer im je to bio glavni izvor zarade.
Pre nego ospete paljbu zamislite samo sebe kako sami zakazujete tehnički pregled, nakon toga odlazite do neke od osiguravajućih kuća da vam izdaju polisu, pa onda u banku ili poštu, a na kraju u neki MUP.
Sve to do sada ste mogli na jednom mestu zahvaljujući toj proviziji.. Bacite na papir koliko košta da taj dan odsustvujete sa posla, trošite gorivo i izgubite pola dana.. pritom uz veliku verovatnoću za FT1P.
Sve to ste do sad za iste pare imali kroz proviziju koju i dalje plaćate ali se taj novac sada sliva u osiguranje..

miki

pre 5 godina

Uz duzno postovanje svih sagovornika,ovo sto cu napisati je istina i samo istina i potpisace svi vlasnici teh.pregleda.Posedujem teh.pregled u Beogradu i cena je 2500.00 dinara za putnicka vozila. U proseku dnevno uradimo oko 9 teh.pregleda sto znaci da mesecno zaradimo bruto oko 500.000 dinara.Troskovi su oko 300.000,pa kad se odbije porez ostane oko 100.000.Nas dvojica kao vlasnici podelimo po 50.000 dinara.E sad ide uzrok eventualnog povecanja cena.Osiguranja su nam do sada placala 22 posto za svaku polisu i tu nam je ostajalo jos oko 250.000 dinara.Sada je taj procenat smanjen na 5 posto bruto pa to iznosi svega oko 50.000 dinara.Dakle nas dvojica dobijemo svaki jos po 25.000 dinara.Zaradismo uz svu tu masineriju svaki po 75.000 dinara.Policija kad dodje u kontrolu retko ko prodje bez 100.000 kazne,a po njima uvek nesto ne valja.Pa sad ja vas pitam da li je to tolika zarada koliko je neko napisao.Kada dodju januar,februar i septembar ovi prihodi su jos manji.Ovo je istina i bilo ko da kaze nesto drugo,ne govori istinu.Pozdrav sa Novog Beograda.

adamGT

pre 5 godina

U BG uradite 9 teh. pregleda dnevno? Vaziii...
A racunica tek katastrofa. 2500x9 je 22500 puta 30 dana je 675000,sto je maaalo vise od 500000,ako stvarno ovakvi drze tehnicke preglede nista bolje i ne moze da se ocekuje u banana drzavi

mule

pre 5 godina

Ja sam vlasnik tehnickog i ako ne podignem cenu moram da otpustim dve pravnice sto rade papire(polisu, uplatnice, nalepnicu), i da zadržim samo kontrolore i radim iskljucivo tehnicki pregled vozila- sto bi mi sasvim odgovaralo.
Medjutim, šta će onda klijenti!? Prvo u osiguranje po polisu, pa u banku da uplate (sami popunjavaju uplatince), pa u MUP u red po nalepnicu. Sećate se redova?? E pa opet bi bilo isto.
Da skratim priču, osiguranja imaju milionsku zaradu godišnje ali i akcionare kojima nikad nije dovoljno i oni će jedini profitirati od svega ovoga. Kad bi NBS donela odluku da moraju isplaćivati realnih 17-18% proviziju problem bi bio rešen, ali to je već naučna fantastika.
Pozdrav svima
Ps.u posao sam uložio sve sto sam imao i svako to može da otvori TP ako ima od čega- ništa nisam ukrao, ni kaznu za parkiranje nemam.

Radnik zemljoradnik

pre 5 godina

Provizija 20-25% od prodaje osiguranja je išla iz dzepa onog ko registruje vozilo. Osiguranja su prošlu godinu završila s ogromnom dobiti jer je osiguranje poskupelo prethodne godine "zbog mnogo zloupotreba" (nisi krenuli u tužbe protiv prevaranata već su podigli cenu osiguranja - jedne godine platim za stakla osiguranje 850 dinara sledeće već 2850) pa su imali mali profit. Sada će davati proviziju od 5%. Znači pored ogromne prošlogodišnje dobiti imaće dobitak još 15-20%. A mi ćemo vlasnicima tehničkih pregleda dti jos po 2000-3000 da nadoknade gubita od osiguranja. Sve u svemu nisu krivi vlasnici tehnickih pregleda. Uslugu moraju da naplate. Pljačkaju nas osiguravajuća društva i država koja reguliše ovu oblast. Jedini lek je bojkot registracije i jupovina goriva bar tri meseca. Ali Srbi su po prirodi hedonisti te neće sebi uskratiti ni jedan dan bez automobila pa šta košta da košta. Gundjaće ali će sve da plate. I ovi to znaju pa zato i stalno povećavaju cene. I smeju nam se u lice.

Bora

pre 5 godina

9 zaposlenih na tehničkom pregledu, o, bravo gazda!Molim, ne možeš da ih platiš?Ništa, izvoli zasuči rukave pa radi sam!Ali, naš bizMismen voli da trpa kintu u džep na račun izrabljivanja radnika.Polako, ali sigurno propadate s takvimstavom.U jednom trenutku nećete moći ni sa dobrom platom da nađete radnika jer će odavde pobeći svako sposoban.

Nimark

pre 5 godina

Moja polisa osiguranja kota 11 000 dinara i 25% provizije koju su tehnički servisi dobijali je 2750 dinara. Znači 2750 din provizije mu je bilo dosta, a sada 3000 dinara mu nije dosta.

vladoKv

pre 5 godina

Evo suza mi krenula, jadni vlasnici tehnickih pregleda!!!
Vecina je za godinu dana zaradjivala koliko prosecan radnik za ceo zivotni vek!
Jeste veliki problem kako se sada navici nazaradu od 1000€ mesecno kada je to do sada bilo 5000€.

XYZ

pre 5 godina

Bice duzi komentar ali vredi procitati i objaviti... Sve sto se desavalo sa tehničkim pregledima u zadnjih 10-15 godina je bilo kartelsko udruzivanje zarad sticanja enormne zarade i otimanja para od naroda... U celoj Sloveniji ima oko 100 tehnickih pregleda u Hrvatskoj oko 300, BiH oko 250, Makedoniji 150, Crnoj Gori 50ak... A u Srbiji 1.500... sad ako uzmemo da je u Srbiji oko 2.000.000 vozila i da je prosecna cena polise 15.000rsd a da su tehnicki pregledi do skora bila lakrdija koja je donosila provizije od polisa od 5.000rsd sto prevedeno u € iznosi oko 85-100M€ godisnje provizija od polisa koju je delio kartel od 1.500 tehnickih pregleda sastavljen uglavnom od ljudi bez elementarnog poznavanja vozila (naravno cast izuzecima) sto znaci da su uzimali u proseku 55-65h€ godisnje po tehnickom pregledu dok su radnici bez bilo kakve skole i poznavanja vozila na istim primali 350€ u proseku... E sad ono cega se secam kao dete jeste da su se moji roditelji danima pre tehnickog pripremali za isti u nadi da ce ga proci sa vozilom starim u proseku 3 godine... Na kraju su u tome uvek i uspevali ali iskljucivo ako je auto besprekorno ispravan... Do skoro niste bili u obavezi ni da se pojavite sa autom...
U Nemackoj tehnicki pregled kosta 80-120€, tehnicar koji ispituje vozilo ima platu oko 3.500€ i minimum visu tehnicku skolu ili fakultet kao i saveznu licencu a ispitivanje vozila vrse DEKRA, TÜV Nord, TÜV Sud, GTÜ... Institucije zaduzene za proveru tehnicke ispravnosti svega a ne samo automobila... Provizija koju dobijaju od osiguravajucih drustava je 0 (nula) jer njihov posao je provera ispravnosti vozila a gde ce da kupe polisu nije njihova briga... Ali vozilo nema sanse da prodje ako nije ispravno jer u suprotnom ako se desi nesto a neispravno vozilo je proslo pregled, slede krivicne prijave i enormni penali a pomenuti tehnicar gubi trajno licencu... U slucaju da osiguranik nacini stetu on direktno placa policiji njihov izlazak na uvidjaj a kompletnu stetu npr. zamenu bankina, popravku ostecenih vozila itd placa njegovo osiguranje, koje sutra moze da odluci da ga uopste ni ne zeli osigurati ili ga osigura po drakonskim uslovima... Kod nas kad se desi steta to ide manje vise po principu vuk pojeo magarca... Vidite samo sta je izlupanih bankina ili cesto ih ni nema vise gde su nekad bile... Pogledajte samo koliko fleka ima po parkinzima od curenja ulja iz motora i sve ce vam biti jasno kako se vozila kod nas kontrolisu na tehnickim pregledima... I za to jos trebamo da im placamo? Da bi se ovo dovelo u red broj tehnickih treba svesti na max 550-600, odskolovati ispitivace, podeliti im licence i dati adekvatne plate, ma na kraju preuzeti Nemacki model rada i znati na cemu si na kraju... Ili uciniti isto sto su Turci uradili pre 15 godina... Pozvali na javni tender ispitivacke organizacije iz celog sveta, najbolja ponuda je pobedila i uzela licencu na 20 godina za ispitivanje vozila na teritoriji cele zemlje i njihiva je briga kako ce skolovati kadar, davati plate, itd... Eto samo toliko...

Vozač

pre 5 godina

S obzirom da je predlog o ukidanju tehničkog za nova vozila do dve godine, kupovaćemo samo nova, a oni nek se slikaju. 6000 je pregled lekara specijaliste ili tužba u parničnom postupku, a specijalista i advokat imaju više škole nego ceo tehnički zajedno.

bleja

pre 5 godina

Švajcarska, Kanton Bern, u zavisnosti od starosti auta, interval kontrola je od dve do 6 godina, cena je za sve fiksa, 60 CHF, pri prosečnom netto primanju od 5600 CHF.
Kada narod ustane u Srbiji ( a tempirana je bomba) biće nesreće.

kraja

pre 5 godina

...znaci iz ugla vlasnika vozila, mi smo placali kroz osiguranje proviziju tehnickim pregledima...
...kako je ta provizija ukinuta, osiguravajuca drustva sada prakticno dobijaju mnogo vise novca po jednoj polisi...???
...zasto za taj iznos nisu umanjili premije osiguranja vlasnicima vozila...???
...treba nesto ovako da se dogodi da gradjani saznaju sta i koga sve placaju kroz kojekakve dazbine i usluge...
...da ne govorim o bezobrazluku da svi kukaju da im je malo, a sve svaljuju na ledja gradjana...
...neverovatno je kakva izivljavanja drzave mi podnosimo bez protesta...

Otišo sam odavle prvom prilikom

pre 5 godina

Jednostranom odlukom koju je iniciralo Generali osiguranje preko noći je provizija od polisa smanjena na 5% sa dosadšnjih 20-25%.
Cene usluga agencija za registraciju i cene tehničkog pregleda su do sada formirane na osnovu te zarade koje više nema.
Stoga ta razlika na tehničkim pregledima se nadoknađuje povećanjem cene tehničkog pregleda, a agencijama se ne piše dobro jer im je to bio glavni izvor zarade.
Pre nego ospete paljbu zamislite samo sebe kako sami zakazujete tehnički pregled, nakon toga odlazite do neke od osiguravajućih kuća da vam izdaju polisu, pa onda u banku ili poštu, a na kraju u neki MUP.
Sve to do sada ste mogli na jednom mestu zahvaljujući toj proviziji.. Bacite na papir koliko košta da taj dan odsustvujete sa posla, trošite gorivo i izgubite pola dana.. pritom uz veliku verovatnoću za FT1P.
Sve to ste do sad za iste pare imali kroz proviziju koju i dalje plaćate ali se taj novac sada sliva u osiguranje..

Alo

pre 5 godina

Ljudi, ovo nije normalno! U petak u Pancevu kod SVIH koji rade tehnicki cene vise za 6000 u odnosu na proslu godinu! Za moj Punto, mu to dodje 50% povecanje a premijska grupa 1, tj. nisam imao nikad nikakvu stetu, sta bi bilo da ne daj boze jesam.
Ja mislim da idu na to da to ne pogadja sve u isto vreme, pa ce nezadovoljstvo da se rasprsi vremenski tokom godine ("sta me briga , moja registracija tek u maju") a nema izbora na vidiku, pa deri robove! Moraju pare za penzije da se namaknu.
Ovo ako im prodje, onda ce sve da im prodje.
Gotovi smo, jer cemo i ovo da progutamo.

nikola

pre 5 godina

U pitanju je tehnicki pregled vozila a ne registracija. Malo su pobrkali loncice, njihovo je da izdaju papir da je vozilo ispravno/neispravno a ne da prodaju osiguranje. Nek onda zatvore tehnicki i nek prodaju osiguranje. A gde je u toj priči neko ko drži tehnicki pregled a nema agenciju za registraciju? Jel i on mora da digne cenu zato sto su smanjene ionako nezakonite provizije od osiguravajućih aldurmu??

Srbija-Stradija

pre 5 godina

Znači,moram manje da vozim od sada.Nemam para i za tehnički i za gorivo.Ma,kad malo bolje razmislim,neću ni da vozim,parkiraću auto.A kad još bolje razmislim,prodaću ga i rešiti se bede.Ko da plaća sve to.Bolje da kupim da jedem ko čovek a ne da gladujem da bih vozio auto.Smučila mi se rodna zemlja,eto dokle je došlo...

XXL

pre 5 godina

A cena određena za sat minimalne cene rada je povećana za 12 dinara i to pretstavlja - problem. Nek' se ugledaju na ovo sa cenom teh. pregleda automobila pa podignu minimalnu cenu satnice za rad sa 143 dinara na 750-850 dinara.

Pera

pre 5 godina

U Crnoj Gori je najniza plata 450e a u Slovenijie je prosek iznad 1000 evra dok kod nas u praksi iznosi prosek na nivou drzave ispod 300e.

bokka

pre 5 godina

Postoji minimalna cena osiguranja i ona omogucava profit odiguravajucim drustvima od 30-35% kada je provizija 5%. Svugde u svetu (osim u banana drzavama) postoji liberalno trziste i svaka osiguravajuca kuca utvrdjuje premiju. Kad bi se to desilo pokazala bi se sva bula drzavnih osiguranja. Zato placaj narode... svi po malo za pomoc drzavi i drzavni preduzecima!!!

Dragan

pre 5 godina

Provizija za polisu autoodgovornosti je regulisana Zakonom o osiguranju i iznosi 5% dugo godina unazad.
Sve vreme NBS je dozvoljavala da osiguravajuće kuće krše Zakon i novac iz polise osiguranja "peru" i prosleđuju tehničkim pregledima.
Za 2 miliona vozila u SRB i pod pretpostavkom da je cena prosečne polise 100EUR, u pitanju je oko 60 miliona EUR-a provizija (30% od polise) koje su osiguravajuća društva isplaćivala na račune oko 1500 tehničkih pregleda.
U proseku po 40000 EUR-a godišnje svakom tehničkom pregledu!!!
Svrha tehničkog je da proverava tehničku ispravnost vozila, a ne da prodaje osiguranje!
Na ovaj način su vlasnici tehničkih pregleda godinama sticali enormo bogatstvo na račun osiguranja koje je bivalo sve skuplje i skuplje zbog nedosledne kontrole od strane države i Narodne banke Srbije.
Sada kada su osiguravači odlučili da više ne krše zakon i umesto 30% isplaćuju zakonskih 5% ljudima sa tehničkih pregleda nedostaje standard na koji su navikli, a koji ne zaslužuju ni po znanju, ni po obrazovanju (čast izuzecima).
Sa zakonskom provizijom od 5%, prosečnom polisom od 100EUR, oko 2 miliona vozila u SRB i brojem tehničkih pregleda oko 1500 dolazimo do računice da tehnički godišnje prihoduju oko 6600 EUR samo od osiguranja! Ne zaboravimo da je njihova osnovna delatnost provera tehničke ispravnosti vozila koju naplaćuju više desetina EUR po vozilu!
Dosta je bilo da se najneobrazovaniji kadar višestruko više plaća od lekara, profesora, naučnika i sl.

Mason

pre 5 godina

J..e lud zbunjenog u imaginarijumu kvazi drzavi srbija ! Ovo je primer kada imate koruptivnu , nesposobnu vlast koja uz to ima sega mega strucnjake, pa radi ko sta hoce, a na kraju nagrabusi obican covek koji je sve siromasniji i siromasniji ! Nazalost ne samo materijalno nego i na sve druge nacine ! Ma bravo vujanicu neka drzava radi tehnicki pregled a naplati sve preko goriva , tj od naroda, i to cemo da im placamo ! Olos na sve strane

Gari

pre 5 godina

Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju: "... provizija za prodaju polisa osiguranja od autoodgovornosti ne može iznositi više od 5% bruto premije tog osiguranja."
Javna tajna je da su osiguravajuće kuće u dogovoru sa teh. pregledima osnivale fiktivne agencije za registraciju vozila preko kojih su prali novac za vlasnike teh. pregleda. Malo preko nekog marketinga, malo preko ovakvih šema i dođe ta provizija i do 30%.

Goki

pre 5 godina

Tehnicki pregled je poskupeo jer maksimalna provizija koja prodavci osiguranja mora da bude 5 %...do sada je to bilo i do 30% a osigurajavajuca drustva ono sto je njima ostajalo nisu pravilno i po zakonu rasporedjivali u fondove...e zato sto se tehnickim pregledima guza rasirila u pogledu zarade tako sada imaju po autu mnogo manje nego pre pa su to nadomestili posukljnenjem pregleda...gde lubenica prodje..pomorandza se ne zaustavlja...

Pera iz bivseg DDR-a

pre 5 godina

Malo da upoznam vlasnike tehnickih pregleda sa osiguranjem.

Obavezne tehnicke rezerve (rezerve koje osiguravajuce drustvo mora da ima u kesu, akcijama, imovini, obveznicama, stednji kod banaka itd... NBS je propisala maksimalne iznose za sve ove stavke) za polisu autoodgovornosti je 75%. Znaci od polise koja je 20.000rsd osiguranje mora da ostavi pare sa strane dok je ta polisa aktivna u iznosu od 15.000rsd inace ce da zavrsi kao Takovo (NBS stavi lokot na ulazna vrata). Ta suma se koristi za pokrivanje buduce nastalih steta po polisama AO.
Ako osiguravajuce drustvo vama da 25% provizije (sto nije po zakonu, jer zakon jasno kaze da je maksimalna provizija 5%) vi ste osiguranju uzeli celu "zaradu", a osiguranje da bi imalo ikakav profit na polisama AO ukupne stete ne smeju da predju iznos od 75% zakljucene i naplacene premije!