Petak, 26.10.2018.

09:30

Zašto da stavljam zimske gume kad prognoziraju 20 stepeni?!

Izvor: B92

Zašto da stavljam zimske gume kad prognoziraju 20 stepeni?! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

147 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 5 godina

M+S je oznaka tipa sare na gumama (mud + snow), a da li je guma zimska ili letnja definise smesa, koja je za zimske meksa a za letnje tvrdja. Zimska guma ima oznaku pahuljice i ne mora uvek biti M+S, i obrnuto, letnja moze biti M+S ali nije za zimske uslove jer se na hladnom stvrdne i nema dobro prianjanje na podlogu.

Hehe

pre 5 godina

@(Josip, 27. oktobar 2018 23:11)

Za stari auto imam 2 seta, jer iz njega ne izlazim. Za letnje alu, za zimske celicne koje su dosle uz auto. Alu sam uzeo na sajmu jos davno 15ice dezent za 200e. Smesna cena i pokazale su se ok. Ima lepsih, sigurno da ima i boljih, ali nije bilo 15ica novih za 200e tad. Za noviji auto koji u poslednje vreme jedva i da vozim imam samo celicne felne i 2 seta guma, sto mi uopste ni ne treba, zimi ga ni ne vozim, stoji u garazi i to su mozda i bacene pare i na auto i na gume, hehe. Stari auto zavrsava sav posao zimi i vecinu leti. Nekako mi taj stari bolje legao.

LOGIC

pre 5 godina

@ (b1321, 27. oktobar 2018 07:45)
Jedan pametan komentar na 50 glupih tako je M&S je mud&snow dakle ZIMSKA
osim za neke izgleda ceo svet prica srpski pa jasno znaci Mokro & Suvo haha

Jos rec o all seasons dakle verzija za celu godinu (to NIJE M+S !!!)
Bolje verzije ovog tipa su sasvim OK za oko 70% vozaca ja recimo na kolima za grad koristim ovaj tip vise od 10 godina (u EU ne u Srbiji) ali NISU
za one koji moraju da idu kolima na put svaki dan obavezno duzu relaciju za ove su JASNO
jedino resenje letne i zimske gume dobre firme

Josip

pre 5 godina

@Mirko
To na što se pozivaš je test sa nestandardnom dimenzijom guma i tu su uvijek čudni pobjednici, pa tako i u ovom slučaju (Nexen). Objašnjenje - ta 175-65-14 je jako slabo zastupljena dimenzija te je zastupljena kod malih kockastih vozila sa jako lošim voznim osobinama i manjkom sigurnosnih vozačkih sustava.

Referenca ti je dimenzija 205-55-16 i tu je CrossClimate uvijek među prva tri mjesta.

Mirko

pre 5 godina

@Josip ADAC test, Crossclimate ocajno ocenjen za voznju po snegu, dimenzija 175 65 14. Nije odlicna ni u jednom segmentu testa, suvo, mokro, itd. klasicna all season guma, spoj nespojivih osobina.

Еустахије Брзић

pre 5 godina

Летње и зимске гуме - каква превара произвођача гума. Само још фале и свечане гуме.

Robi

pre 5 godina

Ljudi,dosta naseg naroda na severu Vojvodine srecem,sa dosta luksuznim kolima,da voze zimske gume i leti i zimi. Tek takve treba kazniti. Jos su u ubedjenju danje sve ok,posto voze M+S gume...tada ne ulazim u raspravu,a za sirotu pahuljicu ni culi nisu. Bruka i zalost. I to bi trebalo kaznjavati,leti voze svoje porodice na takvim gumama u Grcku na more. Ima se za Bmw,a nema za dva seta guma?! Ko ima dva seta guma,slobodno neka ih menja po kalendaru,ionako guma brze ostari nego sto se osteti za godisnji prosek od 20.000km. Svaki dan prognoza moze da zataji i da vas vreme iznenadi. Tada bilo kakva stednja postaje besmislena.

Opex

pre 5 godina

@ Ljudi M+S znači mud + snow, a ne mokro + suvo! M+S NISU univerzalne gume, već zimske!!!
(b1321, 27. oktobar 2018 07:45)
Em sto trujes ljude em sto imaš 77 pluseva govori u kakvoj zemlji živimo OMG.

Josip

pre 5 godina

@Hehe

A koliko koštaju ljetne plus zimske zajedno? A dodatne felge? A ako nemaš dodatne felge, onda svake godine po dvije montaže/demontaže i balansiranja? A koliko košta tvoje vrijeme svaki put 2 godišnje misliti na promjenu guma/točkova? A za nekog tko u stanu živi - gdje da drži dodatne točkove/gume?

Inače, ovo za kilomatražu. Nema guma koja nakon 50tkm drži. A te koje nakon 50tkm još izgledaju dobro - te od prvog dana nisu držale kako treba.

Inače, CrossClimate, da budemo poptuno objektivni:
u usporedbi sa zimskim gumama - za po snijegu, nema puno boljih od nje
u usporedbi sa svim gumama - po kiši je vjerojatno najbolja
u usporedbi sa ljetnim - po suhom spada u sredinu,
u usporedbi sa ljetnim - dosta je veća potrošnja goriva na njima

Kiza

pre 5 godina

Zivim u Torontu. Nije ovde bas severni pol i zimi ne mora da bude mnogo snega. Ipak, koristim zimske gume i razlika je neverovatna. Toplo preporucujem investiciju.

moron

pre 5 godina

(Hehe, 27. oktobar 2018 16:10)
Posle oko 165 kkm (i "osam i po" sezona) prvi zimski set Michelina (Alpin A4) i drugi letnji set Michelina su mi došli na oko 6-6,5 mm.
Zimske gume (ako se voze samo kada je vreme za njih, a ja sam ih tako vozio) se suviše sporo troše. I "ostare".
Inače, prema sajtu Michelin.rs, bezbedan vek trajanja gume je (najmanje) 10 godina.
Ja sam zato ( "u sred" prošle zime) odlučio da ta dva seta zamenim sa Michelin CrossClimate.
I nemam do sada loša iskustva ni sa vožnjom po snegu, a za prave zimske uslove, imam i "čarape", sa kojima imam zaista fantastična iskustva, a nisam ih pocepao ni posle devet sezona upotrebe (desilo mi se jednom da sa njima nisam uspeo da prodjem, ali, nisam uspeo ni nakon što sam stavio lance i na kraju nas je sve bager izvlačio).
Za druga kola i dalje imam klasične zimske (GoodYear UG9), ali, "ostariće" i one pre nego se iole potroše, pa ću i njih jednog dana da zamenim za AllSeasson.
Ko živi ili dosta vozi u uslovima "pravih zima" (kakvih krajeva je po Srbiji dosta), njemu je nužno i celishodno imati i letnje i zimske, ali, za ostale, mislim da nije (pod uslovom da je čovek "penzioner" i/ili "razuman" (ja sam vremenom postao "penzioner"), tj, da je svestan da leti vozi gumu ipak lošiju od najbolje letnje, a zimi lošiju od najbolje zimske).

Sale

pre 5 godina

Zakona kod nas mali milion, tehnicki pregledi, regiatracije, polaganje kao doktorat da branis, greske-mrvice obaraju ko nista, putevi nikad gori, signalizacija nikad gora, oko puteva 90% nesredjeni tereni, korov i ostalo i balans mrtvih u saobracaju najgori u svetu... i o cemu mi pricamo ovde!?!?

Hehe

pre 5 godina

@(Josip, 27. oktobar 2018 14:19)

Znaci na 2god. da menjam gume zbog km.Ne hvala, bolje 2 seta, letnje biju 60k za 5god, zimske traju 7-8god i predju oko 40k km za to vreme. Posle nekih 30k km pocinje da se oseca razlika, ili posle nekih 5-6godina, bilo da su letnje ili zimske, iz mog iskustva. Poslednjih godina uzimam samo visu klasu.

Srki

pre 5 godina

@Grande Che
Hvala puno prijatelju na savetu i komentaru.
Citas situaciju dobro, bio sam pritisnuo kocnicu instinktivno, nisam se psiholoski prebacio na winter driving mode. Iznenada je pao sneg. Verujem da su tada svi bili zateceni.
Tvoj savet je dragocen i meni i nadam se drugim vozacima. Imacu to u vidu sledeci put cim budem video snezne pahulje.
Hvala jos jednom prijatelju!

bagzi

pre 5 godina

Moje iskustvo...
Po cetiri felne za zimu i leto i samo menjaj tockove.
U startu veća investicija ali sam miran po 4 godine( prelazim oko 20.000 godisnje) i po mojoj racunici se na kraju isplati. Samo na vulkanizera bih dao 15000 din za te cetiri godine a to je tri zimske gume tigar, sava...
Inace zimske tockove stavljam 1. novembra pa sve da je i 30 stepeni napolju. Osiguranje ne priznaje letnju gumu u periodu definisanom zakonski za zimsku i sto bih se kockao.

Josip

pre 5 godina

Michelin CrossClimate kroz cijelu godinu i zaboravite da imate gume uopće.

Jesu malu skuplje, ali vrijedne svake pare.
Zamijeniti svake 4god/40tis km i mirni ste.

A

pre 5 godina

“Osim toga, u prilog preporuci da se već sada zamene letnje gume ide i činjenica da su u periodu koji je pred nama noćne i jutarnje temperature značajno niže od dnevnih i da se u planinskim krajevima zemlje spuštaju i blizu nule.“
U planinskim krajevima nije ni danju toplo kao u ostatku zemlje, tamo i nije 20 stepenu.

mile rizik

pre 5 godina

Ko ima para ne treba da razmislja da li ce staviti zimske danas ili za mesec dana, montiras odmah i zdravo. Ko nema za zimske ili ima, ali mu je prece nesto drugo, taj ih nece ni stavljati. Vrlo prosta filozofija u zemljama poput Srbistana. Ima i onih koji imaju, ali bas ih briga, a to je vec bolest kojoj nema leka.

boris

pre 5 godina

@grand che jedina oznaka je "pahulja u planini", m+s ne mora biti zimska guma.
Možda ćeš tom tvrdnjom prevariti nekog policajca, ali nećeš fiziku kad naiđeš na zimsku deonicu.
Da pojasnim. Ideš na Kopaonik i put je ceo pod snegom mora da se prti, točkovi upadaju, tu su m+s dobre, osećaš se super siguran. Dođe očišćena deonica sa malo snrga i ti si u velikom problemu ako guma nema i tu drugu oznaku. Razlika je u smesi i lamelicama.

boris

pre 5 godina

@dakle A da malo bolje pročitaš i članak i zakon, pre nego pređeš u vređanje. Neće te niko kazniti ako je 20 stepeni sa kišom. Ako imaš dozvolu imaš i dovoljno pameti da to shvatiš.
Jedino može da te kazni ako su zimski uslovi u tom periodu. To podrazumeva i temperaturu, koja je ispod 3 stepena, to i većina kola javlja.
Nema ova priča veze sa vlašću već zdravim razumom i civilizacijom. Obaveza zimskih guma je uvedena pre dolaska aktuelne vlasti. Ako imaš dovoljno godina da se sećaš.

Mirko

pre 5 godina

Ne menjam dok se jutarnja temperatura ne spusti na 3-4 stepena, a dnevna ispod 10, eventualno ako takvo vreme potraje malo duze i udje u drugu polovinu novembra, onda promenim. Imam dva seta tockova, tako da nema potrebe da jurim vulkanizera, dobru dizalicu, elektricni pistolj za odvrtanje i zamenim za 20 minuta. Antifriz ne kontrolisem i ne menjam, napomenem da se prilikom velikog servisa sipa 50% rastvora, i uklopim se do sledeceg velikog servisa. Vek trajanja antifriza G12 je 4 godine ili 240.000 km. Zimske gume su mnogo bolje resenje od allseason, ako vozite po snegu. Ako vozite po Beogradu, gde 10cm snega ima 15 dana godisnje, onda moze i all season. Ja sam okruzen planinama, tako da snega ima do pocetka aprila.

Aleksandar

pre 5 godina

@(оће то, 26. oktobar 2018 14:52)

Za "majstor" Mileta ne znam, al' meni se desilo već dva puta da skidam pa da vraćam zimske točkove zbog toplog februara/marta. Moje pravilo je da ako 10 dana budu najniže temperature ispod 5 stepeni i nema najava poboljšanja vremena, ili se najave temperature u minusu, sneg ili susnežica - stavljam zimske točkove. Kad 10 dana najniže temperature budu preko 7 stepeni i nema najava pogoršanja vremena vraćam letnje točkove. Na datume se ne obazirem jer broj na kalendaru ne diktira stanje na terenu.

Sat vremena cimanja da se zamene točkovi nije ništa spram bezbednosti, a zamena točkova je prilično jeftina (može i u kućnoj radinosti al' onda treba više vremena) i čak i zamena više puta u godini se vrati kroz dugotrajnije pneumatike. Inicijalni trošak da se kupi još jedan set felni i zimske gume stoji, al' opet, mala je to cena za bezbednost - radije ću uštedeti na dodatnoj opremi u mom automobilu nego na jedinom kontaktu između njega i podloge.

sktr

pre 5 godina

zanimljivi komentari,bas zanimljivi,ovi sto pisu protiv all season guma mozda misle da su zapadnoevropska osiguranja mutava pa priznaju takve gume,ne ljudi,nisu bas nimalo,te su gume dobro testirane pre nego su dozvoljene a to sto dilerima i slicnima nije pravo,ha,nije ni meni pravo koji vozim bogu hvala ceo zivot svesno i sigurno sto mnogi oko mene sede za volanom krseva nakrkani lekovima i razmisljaju kako da prezive sa malom platom do kraja meseca pa me niko nista ne pita?

Grande Che

pre 5 godina

@Srki
Prijatelju, vezano za tvoju situaciju, dozvoli da ti objasnim, s obzirom da sam dugo godina vozio u zemlji gde su jake zime sa puno leda I snega.
Kada naletis na put koji je pokriven sa snegom, a ispod ima sloj leda, tu ne pomaze nista, ni dobra zimska guma, ni zimska guma sa metalnim kramponima (kod nas zabranjena, ali u zemljama tipa Rusija, Ukrajina, Skandinavija, itd dozvoljena) ne pomaze. U toj situaciji ne pritiskati kocnicu nikako, bilo da imas ili nemas ABS, nego krenuti kocenje motorom, I kada je bukvalno brzina 5kmh onda lagano krenuti da se pumpa kocnica dok auto ne stane.
Inace, letnje gume na sebi imaju nacrtano sunce, zimske imaju pahulju ili oznaku M+S dok svesezonske imaju napisano All Season ili oznaku pahulja plus sunce.

boris

pre 5 godina

@b1321 M+S oznaka ne znači da je zimska već da ima krampone za blato i sneg, ali ne onaj mali na asfaltu već duboki. Najčešće ih viđaš na allterrain gumama za 4x4. To nisu prave zimske, kao što je neko već objasnio.
Oznaka "pahuljica u planini" je ono što vam treba da bi se kvalifikovala kao zimska guma.
I molio bih sve one koji misle da su zimske gume glupost da to barem ne iskazuju javno. Mene je sramota njihovog neznanja.

dakle

pre 5 godina

@dakle, premudri komentatoru, vlasti su ti dopustile da ne moraš da ih imaš kad je 20 stepeni.
Zar je teško skapirati da ne moraš da ih imaš kalendarski, ali moraš kad su takvi uslovi.
Ajde pročitaj(te) članak još jednom.
(boris, 26. oktobar 2018 19:50)

Botino, a uslovi su kad pada kisa na 25 stepeni 1.11.? Pa onda svaki policajac moze da me kazni jer ugrozavam saobracaj cak i ako imam letnje gume sa dubinom sare vecom od propisane.

Gumar

pre 5 godina

Ljudi M+S znači mud + snow, a ne mokro + suvo! M+S NISU univerzalne gume, već zimske!!!
(b1321, 27. oktobar 2018 07:45)

M+S nisu zimske gume ako nemaju pored planinu sa pahuljom!!! Zapamtite to!

Durex

pre 5 godina

Kome je žao da da pare za gumu (gumicu) velika je verovatnoća da će posle devet meseci postati otac. Ali su onda troškovi i brige neuporedivo veći. Imaš gumu (gumicu) uvek pri ruci i nema da te boli glava :=)

Nis

pre 5 godina

zimska guma na +20 i vozite 2-3000km i skratili ste joj vek za pola. 
(ledenjak, 26. oktobar 2018 10:12) 

Pa onda ove najjeftinije Wintere imaju vek 10 godina jer ja ih na dvoja kola ne skidam već skoro 5 a i nekoliko mojih prijatelja isto.Leti do Grčke,CG,nekad i više puta,brzine normalne bez divljanja(120-130) i te gume dočekaju i preguraju svaku zimu. 
Sad su tu negde sa šarom,dolaze nove zimske napred ,starije u otpad i prednje(mlađe) nazad i tako u krug. 
Pišem iz dugogodišnjeg iskustva kako sa gumama tako i sa 30+ godina vozačkog staža. 
Voleo bih da čujem odakle tebi Ledenjak ta informacija?
(heavy, 26. oktobar 2018 12:34)

Potpuno pogresno razmisljanje, pa na visokim temperaturama kada je preko 20-30C na asfaltu je duplo, i tada pocinje proces vulkanizacije zimske gume... U prevodu posle jednje sezone voznje leti zimska guma postane tvrda kao plastika i tada se tragovi kocenja dupliraju... Ugrozavate i sebe i druge u saobracaju...

Mile

pre 5 godina

Stanje treba da je kristalno precizno :
-Zimske gume i oprema moraju s e montirati na kola , ko nema ne treba da vozi jer ugrozava sebe i druge .
-datum obavezno 1 novebmra ili ranije ako ima nevremena . (da li neko tokom zime kada je vreme toplije skida zimske gume ? Ne ?
Da li vozac koji vozi iz Srbije tokom zimskog perioda u Makedoniju ili Grcku bez snega , nosi sa sobom letnje gume i menja ih ? naravno da ne .
Stoga sve tiktopisci ovih dilema ili neznalice ili sarlatani ?

parx

pre 5 godina

Zato sto kada pogledate novine, ako temperatura ide do nule, oni pisu novo ledeno doba, ako ide do 15 stepeni, leto u novembru. Ko moze da se osloni na njih. A kada padne sneg, onda ne mozes 10 dana da dodjes na red. Prema tome, stavim zimske na vreme, a to sto ce malo vise da probadnu zbog toplog vremena, koga briga. Vise me nervira kada kupujem kola, nece da mi uz doplatu daju cross-climate.

Reziel

pre 5 godina

Sugestija za autora teksta. Niste naveli da u Zakonu stoji da vozila koja imaju pogon na obe osovine (4x4) nisu u obavezi da imaju zimske gume. Iako ja znam da je čak i kod automobila sa pogonom na sva četiri točka značajno smanjena trakcija u slučaju snega i leda na kolovozu, trebalo bi ovo da navedete. Možda čak i da se detaljnije pozabavite time, jer mnogi vlasnici danas popularnih, manjih i većih SUV vozila misle da im zimske gume ne trebaju jer voze "džip", a ni ne shvataju da će sa letnjim gumama i njihov ljubimac na snegu biti kao slon u prodavnici porcelana.

Смрда

pre 5 godina

Гуме за све сезоне су сасвим добре за целу годину, сем ако не живите на планини, још ако је и погон на 4 точка, нема зиме.

samo da kažem...

pre 5 godina

Moj rođak kupio jednu novu zimsku gumu za starog Yuga, jer mu se prethodna raspala. Ostale gume su mu: Stara letnja, stara zimska, ćelava zimska. Pitam ga zašto nije zamenio bar ovu drugu ćelavu zimsku, i da će da ga kazne ako je vide, a on kaže - to ću sledećeg meseca, kad dobijem penziju, sada nemam para... Sve je rečeno.

b1321

pre 5 godina

@dakle
A gde je to propisano da se zimske gume postavljaju na 20 stepeni?
Zakoni se čitaju u izvornom obliku, a ne preko FB ili ispred prodavnice kroz narodna predanja!

Inače, kupio sam zimske pre par dana, ali do sredine novembra javljaju najnižu temperaturu oko 4 stepena, tako da gume ostaju u garaži!

Dejan

pre 5 godina

Uvek u prikolici nosim pet novih zimskih guma, pa kad pocne da pada sneg ili temperatura padne ispod 7 stepeni odmah ih brzinski zamenim kao u formuli 1.

državno opštinska mafija

pre 5 godina

U više komentara je pisalo, ljudi budite oprezni zbog jedne vrlo bitne stavke, u slučaju nezgode policija kad vrši uviđaj u zapisnik unosi da niste imali zimsku opremu i na osnovu toga Vaš zahtev za nadoknadu štete od osiguravajućeg društva će biti odbijen. Nije bitno da li je toga dana bio sneg ili led i da li ste krivi ili ne. Eto ako vozite novija kola, imate kasko i sl nije na odmet znati da bez zimskih guma praktično niste osigurani. Još nešto, moje mišljenje je ukoliko vozite kola često ili svakodnevno a nemate za zimske gume mislim da ne treba da ih vozite uopšte, nemora se kupiti Michelin ili Continental, možete kupiti Tigar zimsku gumu koja je super jeftina za kvalitet koji daje. Ko čeka da padne prvi sneg i da stavi gume, misli o tome, gleda u nebo, pasulj taj je za posmatranje.

Boki S.

pre 5 godina

Mnogo filozofije oko mnogo logične potrebe.Normalno je da se pravilo izbora guma mora poštovati ne samo zbog zakona već prvenstveno zbog potrebe radi sigurnije vožnje.Ovde je osnovno pitanje koliko se vozilo koristi u zimskim uslovima i od stila i načina vožnje.Ako neko vozi normalno i pažljivo sigurno će biti dovoljno da montira gume za sva godišnja doba i problem je rešen.Jeste da je ona kompromis i malo je lošija i po suvom i na snegu ali to su detalji koji kod normalne vožnje nisu presudni.Šta nekome vredi najbolje guma za kišu npr.ako vozi brzo i agresivno i ako je kasno počeo da koči...za razliku od normalne vožnje gde ovaj drugi vozač ranije reaguje sa slabijim gumama i ukoči na vreme.Manje divljanja bi rešilo mnoge probleme.

Srki

pre 5 godina

Sto se tice gore pomenute price imam samo da podelim licno iskustvo od prosle godine.
Dakle, vozac sam sa jednom decenijom vozackog staza ali nikada nisam pridavao vaznosti ovim stvarima i prilagodjavanju pravilima i nikada nisam bas doslovno pazio o "zimslim" i "letnjim" gumama. Uglavnom su bile 2 ili 4 zimske ili cak sve 4 letnje u toku zime.
Prosle zime sa onim prvim iznenadnim mrazom i snegom i ledom usao sam u saobracaj sa samo prednje 2 zimske gume. Vozio, milio po gradu, pazio, nisam prelazio 30, nije se ni moglo. Sve bilo pod kontrolom dok nisam na putu bg-pa pri brzini ne vecoj od 35km na sat naisao na led ispod snega i proklizao i zavrteo se i udario u bankinu i polupao masku i far.
Steta je bila manja, oko 60€, ali mogu vam reci, nece mi se desiti da ikada vise vozim po zimi a da nemam sve 4 kvalitetne zimske ili all seasons gume.
Vi kako hocete, ali ja se ne bi vise klizao i rizikovao i stresirao. Tada sam imao srece i oko mene nije bilo drugih automobila i ljudi i napravio sam samo stetu i stres sebi.

Probajte

pre 5 godina

8 felni 4 letnje i 4 zimske nove gume.

Ko prelazi godišnje 10k km ili više
i ko par godina ne namerava da proda auto,
isplati se.

da da

pre 5 godina

Tačno sam znao da će većina o tome da se zimske gume stavljaju zbog vlasti i policije...aman ljudi, TO JE ZBOG VAŠE I BEZBEDNOSTI OSTALIH UČESNIKA U SAOBRAĆAJU!

kako da ne

pre 5 godina

@Aca
Ko da menja sedamnaestice? Vozio sam na sedamnaesticama kada sam znao da mogu da odrzavam taj auto i te gume. Danas imam auto sa felnama od 19 inča. Mogao sam i ranije da ga imam, ali sam morao da vodim racuna o troskovima za odrzavanje, jer je najlakse kupiti auto. Kada sam bio siguran da mogu da odrzavam veci auto sa vecim gumama i svim ostalim troskovima, ja sam ga kupio. I za zimu i za leto koristim felne od 19 inča, oktobra vec stavim zimske, a letnje krajem marta ili pocetkom aprila. Ove godine sam npr kupio letnje nove, a i za zimu sam kupio nove. Menjam setove na maksimum 3 godine, a prelazim godisnje ukupno ono 25-30.000km. Znam da je 3 godine okej, moze jos godinu sigurno ali ovako sam sigurniji, prvo za sebe i moju porodicu pa i za druge! Samo gume sam platio ove godine oba seta oko 2200. Plus montaze. 3 godine sam miran sto se tice guma, samo platim montazu. Dao za zimske pre par dana 1000, ali bolje da dam 1000 jer zivot i zivoti nemaju cenu. Ne zelim da vozim porodicu nebeznedno. Znam da sam super vozac, ali mozes kako hoces da vozis ako imas losu gumu dzabe ti je. Da ne pomisli neko da se sada tu hvalim i rasprdjujem sto se kaze, meni tih 1000 i nije neka para ali voleo bih da nisam morao da ih potrosim. Znacilo bi...Ali..

Bane

pre 5 godina

Ja ne verujem da ljudi ne prave razliku izmedju univerzalnog, M+S i all season pneumatika.

Univerzalnim gumama su se ranije zvale gume sa univerzalnim dezenom sare (znaci ne usmerenim ili kisnim).

M+S znaci mud+snow ili blato+sneg. E zbog tog "snow"/"sneg" svi misle po automatizmu da je to zimska guma ali M+S je samo oznaka otvorenosti profila gume. Gume cija gazeca povrsina ima minimum 25% otvorenost profila (sire kanale) ima oznaku M+S odnosno da svojim sirim kanalima moze da izbaci i blato i sneg i da je samim tim pogodnija za neke terene. Ali takva guma nije smesom prilagodjena voznji u zimskim uslovima. Mada da ne dodje do zabune sve zimske gume imaju M+S saru zbog prethodno opisanog ali guma moze imati i M+S samo saru a da nije smesom prilagodjena za voznju u zimskim uslovima.

all season gume, tj. za sve sezone ili kako ih jos krste celogodisnje su gume koje jesu namenjene voznji u svim vremenskim uslovima. One imaju M+S saru ali i tri planinska vrha sa pahuljom sto je sertifikacija da je guma testirana i odobrena za voznju u zimskim uslovima. Odnosno smesa te gume zadrzava optimalna svojstva i pri niskim i pri visokim temperaturama. Proizvodjaci vec deceniju rade na njihovom usavrsavanju (jer verovali ili ne i na tom bogatom i uredjenom zapadu vozaci brinu slicne brige kao i mi i traze celogodisnje resenje) i danas na trzistu postoje modeli koji zaista predstsvljaji dobro i bezbedno optimalno resenje za one koji voze srednju klasu auta i ne prelaze vise od max. 15.000 km godisnje.

toma

pre 5 godina

@vojislav
da Vas malo ispravim.....donekle ste u pravu
u sloveniji ali i u dosta jos zemalja vazi sledece :
ili letnje gume sa šarom većom od propisane i lanci u gepeku....
ili zimske gume i lanci nisu obavezni
mada niie lose imati lance u oba slucaja

baban gida

pre 5 godina

Sve sami naucnici, kao ova mi guma bolja ova losija, nisam izasao ovde zimi, leti mi proklizala zimska....
Veze nema, znate koji uslovi uporedjenja su potrebni da precizno ispitate razliku guma.
Morate proci u kontrolisanim uslovima po istoj podlozi, po istoj temperaturi, istoj kolicini vode na kolovozu, istoj brzini u kilometar, sa istim vozilom, sa dva razlicita seta guma, pa onda naci razliku. Dakle samo na poligonu...

hm

pre 5 godina

"@hm
A na koji nacin ulje koje sipas u auto utice na silu prijanjanja tvog automobila za asfalt? Hoces li bolje kociti sa boljim uljem? AKo imas mnogo dobro ulje mozes da vozis letnje gume i po snegu? A sta mislis da prosiris tu tvoju teoriju i na recimo tecnost za brisace?"

Motorno ulje ipak ima vise uticaja na voznju nego jakna. Ako nisi shvatio, motorno ulje je upotrebljeno kao argument da se obesmisli "teorija o univerzalnoj jakni" koja je ovde napisana.

Vozač

pre 5 godina

Kada potrošim ovaj komplet zimskih i letnjih, prelazim na univerzalne. Zamena je poskupela sa 1800 na 2600 za godinu dana za 16" tako da ja vulkanizeru za 5 godina platim još jrdan par vrhunskih guma, ili za 3 godine one najjeftinije.

Globa

pre 5 godina

Zimske gume (ZG) su izmišljene da bi država a i svi ostali, usput uzeli velike sigurne pare. U Srbiji već godinama ne pada obilniji sneg a kod poledice i magle ZG ne spašavaju vozače kod sulude vožnje. Sve je to globa - jasno!

Cika Kosta

pre 5 godina

@ Kaznjavati i slepce koji leti voze sa zimskim gumama.
(aje, 26. oktobar 2018 17:18) # Link komentara

Te tzv. zimske gume imaju oznaku M+S MUD&SNOW, e ja ih leti vozim zbog muda, a ne snowa.

Coyote

pre 5 godina

@Joanikie samo nastavi da mazes kedere akoholnim maramicama dok ih ne pojedu. Nije skupa zamena, za 700 do 1000€ mozes sve da ih zameniš.

boris

pre 5 godina

@dakle, premudri komentatoru, vlasti su ti dopustile da ne moraš da ih imaš kad je 20 stepeni.
Zar je teško skapirati da ne moraš da ih imaš kalendarski, ali moraš kad su takvi uslovi.
Ajde pročitaj(te) članak još jednom.

boris

pre 5 godina

@vojislav, ne moraš u Austriji ni zimske gume. Ali ako si učesnik u nezgodi bez obzira da li si kriv, ako nisu zimski pneumatici kazna 3 do 5 hiljada evra i ne važi osiguranje. Pa ti biraj.
Voleo bih i kod nas da je tako, pa kad krene plenidba imovine jer nemaš para da platiš štetu koju si drugome napravio, da vidiš kako se pazi na obuću.

dasimir

pre 5 godina

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-All-Season-Tyre-Test.htm

Svi vi koji tvrdite da All season gume ne valjaju, niste u pravu. Ima dobrih all season guma ali su one skupe i performanse im nisu daleko od zimskih i letnjih. Pogledajte link gore. Ponavljam, jako su skupe ali tvrditi da su all season gume prevara je apsolutno pogrešno!

Vojislav

pre 5 godina

Kako je moguce da Slovenija koja je malkice vise Alpska zemlja, trazi zimske gume tek od 15. novembra i uopste ne trazi da neko uz njih ima i lance? Lanci u gepeku nisu obavezni ni u Austriji, Svajcarskoj, Italiji... Sve same pustinjske zemlje za razliku od Srbije.

dakle

pre 5 godina

Zašto da stavljam zimske gume kad prognoziraju 20 stepeni?
Pa zato da ne bi dovodio u pitanje premudrost srpkih vlasti, ako je vlast propisala da mi na 20+ stepeni trebaju zimske gume zbog snega i mraza, ko sam ja da tu nesto razmisljam.

Milos Jovic

pre 5 godina

Sve naucnik do naucnika u ovim komentarima... 90% nema pojma sta znaci dobar i adekvatan pneumatik. Za Vas zivot me bas briga, nego vi sto sve znate ugrozavate zivot mene i moje porodice...

www.mbt66.eu

pre 5 godina

Obzirom na to da su postavili novogodišnje ukrase već krajem septembra ne shvatam kako su neki začuđeni da se od njih očekuje da počnu koristiti zimske gume na automobilima barem od 1 novembra?

Argentto

pre 5 godina

Procitam ove komentare ovde svih 63... i postade mi kristalno jasno zasto svaki dan ginemo na putevima...
Aman ljudi, guma je potrosni materijal na automobilu, kao i gorivo... kakvih + 10 - 10 koja se pre trosi o cemu pricate ??? 1. novembra stavis zimske, 1. aprila letnje i to je sve o cemu brines.. kad se potrose kupis druge. Sto pravite nauku od toliko banalne i normalne stvar ?
Jel sipas gorivo da bi vozio ? E isto tako menjas i gume i kupujes da bi vozio. Sacuvaj me boze, ovaj zimi ne vozi kad padne sneg zbog guma, drugi ne vozi kad je +20 da ne trosi gume ajooooj...

Premija

pre 5 godina

Ja bi ih vala tuzio. Ako meni zakon dozvoljava da vozim sa letnjim gumama zimi, ko su oni da rade mimo zakona?
(Bojan, 26. oktobar 2018 15:38)
@
Oni su Osiguranje i moze im se.

Joanikije

pre 5 godina

Ima na pumpama da se kupe, lice na vlazne maramice u nekom valjkastom pakovanju, odlicne su pretiv mrznjena guma na vratima a ne ostavljaju masnocu kao obicbn glicerin. Pre sam se mucio da otvorim vrata na velikim mrazovima a sad nema zime.

Stojko

pre 5 godina

@hm
A na koji nacin ulje koje sipas u auto utice na silu prijanjanja tvog automobila za asfalt? Hoces li bolje kociti sa boljim uljem? AKo imas mnogo dobro ulje mozes da vozis letnje gume i po snegu? A sta mislis da prosiris tu tvoju teoriju i na recimo tecnost za brisace?
Treba napraviti posebnu crnu traku na autoputu za likove koji znaju da voze pa im ne smeta da letnje gume voez u januaru, a zimske u julu, Ako ce da ginu, neka ne vode i mene sa sobom, samo svoju familiju.

gorski

pre 5 godina

imam zimske gume cele godine ,i ove jeseni sam se uverio da ne valja voziti zimskim gumama kad je temperatura preko 20 stepeni i pada kiša i ako sam mislio do sada da po kiši i mokrom kolovozu bolje Koče zimske gume kad sam zakočio auto je klizio još dvadesetak metara ,a vozio sam oko pedeset na sat ,!!!!

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

@ZNBg

Vozio univerzalne gume (tj. "all season") 7-8 godina (2 seta Douglas Good Year) oba puta presao oko 40 000 milja (preko 60 000 km po setu) od +35C do -25C. Svaki dan na posao po 35,36 km u jednom pravcu (grad-autoput) Nikada nikakav problem. I ne samo ja,svi koje znam. Tako da je jasno da su gume u Srbiji loseg kvaliteta ako je tako kao sto kazes.

Baxuz

pre 5 godina

Zimi koristim univerzalne gume Michelin CrossClimate, prosto zime su nam takve da nema potrebe za pravim zimskim gumama, a leti koristim letnje Michelin EnergySaver, tako stedim "zimske" a stedim i gorivo.

ZNBg

pre 5 godina

Univerzalne gume su dobro rešenje za manje automobile koji ne prelaze veliku kilometražu i voze se uglavnom u gradu, znači nikad u uslovima velikog snega i ekstremne zime.
Samo ne zaboravite da se i ti točkovi moraju balansirati s vremena na vreme. Mom drugu su Savine univerzalne gume trajale manje od 3 godine jer nije vršio balansiranje pa su se deformisale-iskrivile.
Tako da računica nije baš jednostavna kako izgleda na prvi pogled.

gumifleks

pre 5 godina

Postoje dva osnovna kriterijuma za izbor guma:
1) kvalitet
2) cena
Kao I kod drugih stvari, cesto su te dve stvari nespojive. Ako zelis kvalitet onda imas 2 seta dobrih guma (ja se oslanjam na ADAC I druge testove i primarno gledam ponasanje i zaustavni put...ne interesuje me buka I potrosnja), ako je pak prioritet cena onda vozis samo jedan set (bilo da su letnje, zimske ili all season)
Hvala i srecna voznja :)

Okram "Sejn" Idul

pre 5 godina

@heavy

Nije samo sara u pitanju. 1. Vremenom guma propada sama po sebi. 2. materijal promeni svojstvo, zimske gume nisu predvidjene da se voze kada je temperatura asfalta visoka, plus brzina i... uplastici se i dzaba ti shara. Nije problem ici 120-130. Problem je stati, pogotovo kada situacija nalozi naglo i agresivno kocenje. Takve gume su opasne na sovum a pogotovo po kisi, o snegu i ledu necu ni da pricam. Covek se navikne na sve, naravno najvaznije je prilagoditi voznju vremenskim uslovima, stanju automobila, pneumatika, kolovoza itd i onda bude OK. ALI cesto ume da se desi nesto nepredvidjeno, i tu metar duzi zaustavni put moze glave da kosta, a kamoli vise (sto je cesto i slucaj. postoje metri razlike izmedju novih guma razlicitih klasa). A to da te Vintere, Kame itd mozete da vozite 10 godina i duze a da sara bude "dobra", moze. Samo predstavljate opasnost za sebe i druge ucesnike u saobracaju. I inace, letnje gume se bolje ponasaju na suvom i mokrom od zimskih i allseason sve dok temperatura ne zadje fino u minus. Bolja upravljivost i pre svega kraci zaustavni put.

hm

pre 5 godina

"Kad budu postojale jakne za sve sezone tada cu prihvatiti da gume za sve sezone.Nikada znaci."

Kad bude postojalo motorno ulje za sve sezone..... cekaj.... pa to postoji a ranije se ulje menjalo sezonski. Kako to?

Bgd

pre 5 godina

Vidim da ovde većina vozača razmišlja logikom "koliko sam dobar" a ne "koliko sam bezbedan", ne samo za sebe već i za druge. Da se krstiš levom i desnom. Ne možete ljudi da vozite cele godine sa zimskim gumama, NIJE BEZBEDNO, razumete? Razumete vi moj k..., zato se i dešava ovoliko saobraćajnih nezgoda.

Ričmondova 1

pre 5 godina

Maksimalno vodim računa i o letnjim i o zimskim gumama. Redovno menjam antifriz. Imam dvoje dece, podstanar sam i sa ženinom platom naši prihodi su oko 85000. Stan 100e, vrtić 11000, kredit rata 13000 + režije. Pomoć sa strane nemam. Žestoko bih kažnjavao vozače koji voze zimi sa letnjim gumama, nemaš pare za gume nemoj da voziš. To su potencijalne ubice.

Kupite zimske gume, platite PDV, povecajte suficit !

pre 5 godina

@Marko
"Niko ne pominje da u slučaju saobraćajne nezgode osiguravajuća kuća ne isplaćuje osiguranje ukoliko nemate sve četiri zimske gume u periodu od 01.11-01.04!!!"

Da li vazi i obrnuto ? Zimske gume leti ? Leti Wintera koliko hoces !

Bojan

pre 5 godina

U slučaju udesa treba proveriti da li osiguranja priznaju letnje gume u zimski vremenski period jer kada se desi osiguranje gleda na svaku sitnicu da te ne isplati.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bane., 26. oktobar 2018 13:38)

Ja bi ih vala tuzio. Ako meni zakon dozvoljava da vozim sa letnjim gumama zimi, ko su oni da rade mimo zakona?

prosto ko pasulj

pre 5 godina

pa treba zabraniti i zimske gume leti, jednako su nebezbedne a bar 50% cak i novijih kola ih ima. Nisu mi jasni ti ljudi uopste
(pera, 26. oktobar 2018 11:28)

Uzeo m+s. Ruzne su. Slabije. Ali umesto cuvanja i skidanja namestanja za 4 godine po 2x5.000 din imam 6 novih guma. Mozda bi bilo drugačije da sam imao gde da ih drzim i da su vulkanizeri korektniji kada im dodje sezona.

Replay

pre 5 godina

Preko dana 15-20 maks a ujutru i uvece dodje do minusa. Pa izbije coveku da ode negde dalje pa da vidis problema. Bolje imati zimske na vreme. Takodje policija sto vidi da padne 10 pahulja na kolovoz dobicete kaznu ako ste sa letnjim ili neka kišica. :))

оће то

pre 5 godina

@ Imam komplet tockova s zimskim gumama ali niti ih stavljam 1. novembra niti ih skidam 1. aprila. Stavljam ih na vozilo kada po prognozi najave prve mrazeve i poledicu. Nekad to bude i u oktobru a nekad tek krajem decembra. Isto tako , sa vozila ih skidam cesto vec polovinom februara ako prestanu nocu da se spustaju temperature ispod nule ali se desavalo da na vozilu ostanu i do polovine aprila jer su vremenski uslovi to zahtervali. Samo se treba prilagoditi stvarnim vremenskim prilikama,
(MILEE, 26. oktobar 2018 12:53) Миле мајсторе, извини што питам, али како ти иде од руке да предвидиш половином фебруара (ако температуре престану ноћу да се спуштају испод нуле) каква ће температура да буде половином или крајем марта? Мислим, ни за много краће периоде прогностичари немају чак ни приближно прецизне податке, па ме интересује како знаш да у марту неће пасти снег, а ти због топлих фебруарских ноћи ставио летње гуме?

Komša

pre 5 godina

Loša iskustva imam sa univerzalnim (za sve sezone).Ko moze (i finansijski i organizaciono ) da podnese dva kompleta na felnama to je najbolje.
Kada je u pitanju zadržavanje vansezonskih guma bolje je zadržati zimske cele godine (propadnu brže ali ako je Vintera onda je to to - anuliraš/pokriješ cenu montaže 2 x godišnje i dobar si manje cimamja (2 x 1-2h vremrna).

Mare

pre 5 godina

Crossclimate, da ne reklamiram proizvodjaca. Penjes se na planinu po snegu, ne habaju se leti. I najvaznije, nema vise menjanja guma 2 puta godisnje. Zakon.

Bane.

pre 5 godina

U slučaju udesa treba proveriti da li osiguranja priznaju letnje gume u zimski vremenski period jer kada se desi osiguranje gleda na svaku sitnicu da te ne isplati.

katintata

pre 5 godina

Michelin CrossClimate, za prosečno korišćenje fantastičan all season izbor. jeste da su 32000 4 kom 14", ali jedna zamena i balansiranje u BG je 2500. Za 5 godina same sebe otplate samo na tome.

Aca

pre 5 godina

Moze kaze pravilnik sta hoce. Vozim dobre letnje gume dok mogu. Kad padne sneg lakse mi da koristim gradski prevoz ili taxi par dana nego da kupujem cetiri sedamnaestice.

Belopoljanski

pre 5 godina

Moze kaze pravilnik sta hoce. Vozim dobre letnje gume dok mogu. Kad padne sneg lakse mi da koristim gradski prevoz ili taxi par dana nego da kupujem cetiri sedamnaestice.
(Aca, 26. oktobar 2018 12:11)

Šte će oni koji moraju da rade celu zimu, a ne samo par dana?

MILEE

pre 5 godina

Imam komplet tockova s zimskim gumama ali niti ih stavljam 1. novembra niti ih skidam 1. aprila. Stavljam ih na vozilo kada po prognozi najave prve mrazeve i poledicu. Nekad to bude i u oktobru a nekad tek krajem decembra. Isto tako , sa vozila ih skidam cesto vec polovinom februara ako prestanu nocu da se spustaju temperature ispod nule ali se desavalo da na vozilu ostanu i do polovine aprila jer su vremenski uslovi to zahtervali. Samo se treba prilagoditi stvarnim vremenskim prilikama,

smuki

pre 5 godina

@Aca

Pa sto vozis auto sa sedamnaesticama ako ne mozes da ga odrzavas? Komleksi malih srba. Jos su gori ovi sto kupuju raspale BMW, Audije, Mercedese C klase a kad ode nesto odmah kuku lele.

heavy

pre 5 godina

zimska guma na +20 i vozite 2-3000km i skratili ste joj vek za pola.
(ledenjak, 26. oktobar 2018 10:12)

Pa onda ove najjeftinije Wintere imaju vek 10 godina jer ja ih na dvoja kola ne skidam već skoro 5 a i nekoliko mojih prijatelja isto.Leti do Grčke,CG,nekad i više puta,brzine normalne bez divljanja(120-130) i te gume dočekaju i preguraju svaku zimu.
Sad su tu negde sa šarom,dolaze nove zimske napred ,starije u otpad a prednje(mlađe) nazad i tako u krug.
Pišem iz dugogodišnjeg iskustva kako sa gumama tako i sa 30+ godina vozačkog staža.
Voleo bih da čujem odakle tebi Ledenjak ta informacija?

Pogresna procena

pre 5 godina

Antifriz nisam zamenio od kada sam kupio auto, a to je bilo 2007 godine (novog Grande punta) - prosle godine sam radoznalosti radi, spricem izvukao par kubika i stavio u zamrzivac na -25 i tu ga drzao 3-4 dana...i nije bio ni blizu da se zaledi....
(Milos, 26. oktobar 2018 10:41)

Problem je u dodatcima protiv korozije. Oni su potroseni.

moron

pre 5 godina

Najbolje je kupiti zimski set i mnogi to dileri nude po jako povoljnim cenama. Npr, za novu hondu civic alu zimski set 16" sa Hankook ( 215/55X16 ) košta "čak" 89.900, dok za Vitaru alu set sa 16" sa Yokohama ( 215/60X16) košta "samo" 150.000. A ako Vam treba dodatni TPMS za suzuki (jer vam se možda ispraznila baterija na senzoru na felni na kojoj Vam je letnja guma), on košta po komadu "samo" 9.300. Pa, "puta četiri" ...
Kupite taj zimski set i ne razmišljate ... Ali, pre toga ipak kupite hondu, jer zimski set za nju košta manje.

garant

pre 5 godina

ma,kakve gume leto - zima i bakraci,bacene pare,samo dobre all season sa pravim profilom i da vidis,nikad niks problem a gde god se vi popnete sa vasim skupim zimskim gumama bez 4x4 penjem se i ja iz prve,,

Điu,Liu i Sadriu

pre 5 godina

Kakva glupost od zakona da nisu potrebne zimske gume ako ne pada sneg i nema leda.Pa vozi celu zimu sa letnjim gumama i da ne padne nijedna pahulja te gume se isposte i kad dođe leto vozači nisu ni svesni opasnosti,posebno kod naglih promena pravaca,kočenja a najgore je kad padne prva kiša,pomeša se sa prašinom i kad imaš takve "letnje gume" u velikom si problemu posebno na nizbrdici,kao po ledu...

Saša

pre 5 godina

Prednost je kada imate komplet zimskih guma na zasebnim felnama, ali se pitam da li ikada odradite balansiranje i letnjih i zimskih kompleta? Ja imam samo jedan komplet felni i svakih 6 meseci menjam gume i ujedno balansiram iste.

mile

pre 5 godina

po tome se razlikujemo od Nemaca. Oni odrzavaju auto, mi ga popravljamo. Zato ja svaki svoj auto sam uvezem iz Nenacke upravo zbog takvih kojima je trisak 3l antifriza na bar 4 godine!

Cika Kure

pre 5 godina

Zimska za zimu, letnja za leto. Nikakve "all sesason" gume ne dolaze u obzir! Kupio auto sa tim gumama 225/45/17 u dobrom stanju, pao prvi sneg i nisam mogao da izadjem iz ulice. Od tad set zimskih na celicnoj petnaestici, i set letnjih na alu sedamnaestici.

Dragan Miladinovic

pre 5 godina

Voziti u skladu sa montiranim gumama i vremenskim prilikama.
Letnje gume mogu još da posluže ako nema padavina, ali je suludo voziti sa njima kada dođe zima. Sa all season gumama se možete provući, ali ne treba imati velika očekivanja jer su im performanse dosta lošije u odnosu na zimske ili letnje, zavisno od sezone.

Marko

pre 5 godina

Niko ne pominje da u slučaju saobraćajne nezgode osiguravajuća kuća ne isplaćuje osiguranje ukoliko nemate sve četiri zimske gume u periodu od 01.11-01.04!!!

Onako

pre 5 godina

PedjaS@

Dobar si, sto poredis zimsku i letnju gumu tj ocekivao si da letnja ide po snegu jer ima novu šaru :)
Jesi li nekada uporedjivao šare na zimskoj i letnjoj gumi?
Isto kao da si umesto lopate uzeo grabulju da čistiš sneg, ali novu grabulju, jer je lopata stara :)))

bex lap

pre 5 godina

Vec 15 godina ne kupujem zimske gume. Tih 7-15 dana sa snegom i ledom idem prevozom ili taksijem i mnogo je isplativije ako uzmete da je godisnji trosak oko zimskih guma 10000 najmanje (gume i vulkanizerske usluge).
(Slobodan, 26. oktobar 2018 10:28)

Godišnji trošak maksimalno 4 000 din u mog gradu demontaža i montaža sa balansiranjem 1 500 din znači dva puta ukupno 3 000 din godišnje.
Ne isplati mi se ni da kupujem čelične za 100 eura jer i tada bi svakako morao barem da ih balansiram tako da bi mi se isplatile tek nakon 6-7 godina a auto neću toliko zadržati kod sebe.

DEX

pre 5 godina

Obzirom da nemam pit stop box i grupu mehaničara za brzu zamenu pneumatika, kupio sam gume za sva 4 godišnja doba, ne M+S nego baš za sva 4 godišnja doba. Što se antifriza tiče, on tačku mržnjenja ne gubi nikada ako se ne dodaje voda u sistem ali se menja na 2 ili 5 godine jer je toliki rok trajanja antikorozivnih aditiva u njemu. U vezi sredstava za pranje vetrobranskog stakla treba obratiti pažnju da se iz sistema potpuno odstrani letnje sredstvo pa tek onda sipa zimsko. Narocito treba obratiti pažnju na sadržaj ovog sredstva. Naime svuda u svetu je zabranjeno ovo sredstvo koje se izradjuje sa metil alkoholom koji je otrovan i koji može izazvati pospanost kod vozača. Na žalost kod nas se još uvek masovno prodaje jer inspekcije ne rade svoj posao.

masinista

pre 5 godina

Dovoljan je jedan sneg ili led da sa letnjom gumom zavrsis u jendeku. Takve stete kostaju mnogo vise od kompleta guma. Leti mozes da kalkulises ali zi nikKo

Bobica

pre 5 godina

Sve ste Vi to lepo napisali "nadugačko i naširoko". Da li če IKADA biti neki članak o KATASTROFALNOM stanju puteva i ŠUMAMA pored istih ? ? ?

PedjaS

pre 5 godina

proale zime sam bio u dilemi da li da ostavim nove letnje gume ili da stavim 10 godina stare zimske koje imam ali koje su malo presle. ostavio sam letnje. i u principu sve je bilo ok do prvog snega. parkiran na jaaako blagoj uzbrdici ujutru, malo poledilo, sa novim letnjim i punom sarom nisam mogao da mrdnem s mesta. bukvalno. levo, desno, mali gas jaci gas, prva, rikverc...nista. ostadoh ukopan u mestu. i naravno peske na posao uz kasnjenje. posle par dana, kada je pustilo, stavim 10 god stare zimske i takav problem nisam vise imao. sa tim 10 god starim odem na divcibare sa porodicom, snega ima ali nista kriticno. bilo je par nezgodnih situacija. tako da stvarno svima ustedim vreme, u narednih par dana stavljam 11 god stare zimske koje ce po gradu uraditi ono sto treba. bilje nego bilo koje letnje.

Joe

pre 5 godina

Ujutru kad krenem na posao bude oko 0 stepeni. Tako vozim po krivinama 30km. Kad se vracam vec je oko 20 stepeni. Jos uvek se dvoumim sta ciniti, da li odmah stavljati zimske i ne razmisljati puno ili jos kulirati?

Slobodan

pre 5 godina

Vec 15 godina ne kupujem zimske gume. Tih 7-15 dana sa snegom i ledom idem prevozom ili taksijem i mnogo je isplativije ako uzmete da je godisnji trosak oko zimskih guma 10000 najmanje (gume i vulkanizerske usluge).

Smuleco

pre 5 godina

Neki voze sa zimskim gumama i leti, na +40! I funkcionišu kako-tako, omekšaju puno pa se ubrzano habaju, a i pri kočenju sa njima je duži zaustavni put. Ali kada počinje zima, trebalo bi staviti svakako zimske gume. I kada su "plus" temperature, manja je šteta po njih, nego korist, ukoliko padne sneg "preko noći". Sa letnjim gumama je 'pogibija" voziti po snegu!

mile

pre 5 godina

da imamo vrsne metereologe pa da mozes po njihovoj prognozi da se planiras pa ajd. Ovako im ne verujem taman da kazu da ce sutra pasti sneg

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Nosis sa sobom komplet zimskih guma na felnama, termometar, dizalicu, kljuceve, pa kad padne ispod 8 menjas. Cim skoci na 10, opet.

krema na kedere

pre 5 godina

Za kedere mozete koristiti i obicnu kremu za ruke sa glicerinom ili vazelinom. Namazete kad bas bude debelo u minusu i mirni ste jedan period.

Milos

pre 5 godina

Antifriz nisam zamenio od kada sam kupio auto, a to je bilo 2007 godine (novog Grande punta) - prosle godine sam radoznalosti radi, spricem izvukao par kubika i stavio u zamrzivac na -25 i tu ga drzao 3-4 dana...i nije bio ni blizu da se zaledi....

Sa šarom od polarnog međeda

pre 5 godina

Čuveni "Pravilnik" iz 2013. godine postigao je, sveukupno uzevši, jedan veoma loš ishod. Većina automobila ima montirane zimske pneumatike i zimi i LETI. Zimska guma nije za leto, a posle jednog ili najviše dva leta prestaje da poseduje karakteristike zimske gume, tako da je umesto takvih zimskih guma bezbednije voziti po zimskom klizavom kolovozu sa solidnim letnjim, tačnije "all season" radijalkama. Argument o boljem prijanjanju zimske gume na suv asfalt pri temperaturama nižim od +7 C takođe ne stoji, jer pri suvom asfaltu prijanjanje pneumatika ne treba uopšte dovoditi u pitanje, osim ako nije u pitanju loš pneumatik u pogledu sastava smeše, odnosno materijala, ili ako je pneumatik (bilo kog tipa) značajno istrošen, odnosno pohaban od dugotrajne upotrebe.
Dakle, ako imate zimske gume za zimu, a letnje za leto - odlično. Ako, pak, nemate, nemojte voziti po snegu i ledu, jer saobraćajna policija može da vam napiše nalog za novčanu kaznu.
Ličo, imam i letnje i zimske gume. Zimske ću montirati tek kad krenu mrazevi, kad zamiriše na sneg. Do tada će se već smanjiti i gužve kod vulkanizera.

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Nosis sa sobom komplet zimskih guma na felnama, termometar, dizalicu, kljuceve, pa kad padne ispod 8 menjas. Cim skoci na 10, opet.

Bobica

pre 5 godina

Sve ste Vi to lepo napisali "nadugačko i naširoko". Da li če IKADA biti neki članak o KATASTROFALNOM stanju puteva i ŠUMAMA pored istih ? ? ?

Ričmondova 1

pre 5 godina

Maksimalno vodim računa i o letnjim i o zimskim gumama. Redovno menjam antifriz. Imam dvoje dece, podstanar sam i sa ženinom platom naši prihodi su oko 85000. Stan 100e, vrtić 11000, kredit rata 13000 + režije. Pomoć sa strane nemam. Žestoko bih kažnjavao vozače koji voze zimi sa letnjim gumama, nemaš pare za gume nemoj da voziš. To su potencijalne ubice.

Onako

pre 5 godina

PedjaS@

Dobar si, sto poredis zimsku i letnju gumu tj ocekivao si da letnja ide po snegu jer ima novu šaru :)
Jesi li nekada uporedjivao šare na zimskoj i letnjoj gumi?
Isto kao da si umesto lopate uzeo grabulju da čistiš sneg, ali novu grabulju, jer je lopata stara :)))

Vojislav

pre 5 godina

Kako je moguce da Slovenija koja je malkice vise Alpska zemlja, trazi zimske gume tek od 15. novembra i uopste ne trazi da neko uz njih ima i lance? Lanci u gepeku nisu obavezni ni u Austriji, Svajcarskoj, Italiji... Sve same pustinjske zemlje za razliku od Srbije.

Smuleco

pre 5 godina

Neki voze sa zimskim gumama i leti, na +40! I funkcionišu kako-tako, omekšaju puno pa se ubrzano habaju, a i pri kočenju sa njima je duži zaustavni put. Ali kada počinje zima, trebalo bi staviti svakako zimske gume. I kada su "plus" temperature, manja je šteta po njih, nego korist, ukoliko padne sneg "preko noći". Sa letnjim gumama je 'pogibija" voziti po snegu!

PedjaS

pre 5 godina

proale zime sam bio u dilemi da li da ostavim nove letnje gume ili da stavim 10 godina stare zimske koje imam ali koje su malo presle. ostavio sam letnje. i u principu sve je bilo ok do prvog snega. parkiran na jaaako blagoj uzbrdici ujutru, malo poledilo, sa novim letnjim i punom sarom nisam mogao da mrdnem s mesta. bukvalno. levo, desno, mali gas jaci gas, prva, rikverc...nista. ostadoh ukopan u mestu. i naravno peske na posao uz kasnjenje. posle par dana, kada je pustilo, stavim 10 god stare zimske i takav problem nisam vise imao. sa tim 10 god starim odem na divcibare sa porodicom, snega ima ali nista kriticno. bilo je par nezgodnih situacija. tako da stvarno svima ustedim vreme, u narednih par dana stavljam 11 god stare zimske koje ce po gradu uraditi ono sto treba. bilje nego bilo koje letnje.

smuki

pre 5 godina

@Aca

Pa sto vozis auto sa sedamnaesticama ako ne mozes da ga odrzavas? Komleksi malih srba. Jos su gori ovi sto kupuju raspale BMW, Audije, Mercedese C klase a kad ode nesto odmah kuku lele.

Marko

pre 5 godina

Niko ne pominje da u slučaju saobraćajne nezgode osiguravajuća kuća ne isplaćuje osiguranje ukoliko nemate sve četiri zimske gume u periodu od 01.11-01.04!!!

Argentto

pre 5 godina

Procitam ove komentare ovde svih 63... i postade mi kristalno jasno zasto svaki dan ginemo na putevima...
Aman ljudi, guma je potrosni materijal na automobilu, kao i gorivo... kakvih + 10 - 10 koja se pre trosi o cemu pricate ??? 1. novembra stavis zimske, 1. aprila letnje i to je sve o cemu brines.. kad se potrose kupis druge. Sto pravite nauku od toliko banalne i normalne stvar ?
Jel sipas gorivo da bi vozio ? E isto tako menjas i gume i kupujes da bi vozio. Sacuvaj me boze, ovaj zimi ne vozi kad padne sneg zbog guma, drugi ne vozi kad je +20 da ne trosi gume ajooooj...

Pogresna procena

pre 5 godina

Antifriz nisam zamenio od kada sam kupio auto, a to je bilo 2007 godine (novog Grande punta) - prosle godine sam radoznalosti radi, spricem izvukao par kubika i stavio u zamrzivac na -25 i tu ga drzao 3-4 dana...i nije bio ni blizu da se zaledi....
(Milos, 26. oktobar 2018 10:41)

Problem je u dodatcima protiv korozije. Oni su potroseni.

dakle

pre 5 godina

Zašto da stavljam zimske gume kad prognoziraju 20 stepeni?
Pa zato da ne bi dovodio u pitanje premudrost srpkih vlasti, ako je vlast propisala da mi na 20+ stepeni trebaju zimske gume zbog snega i mraza, ko sam ja da tu nesto razmisljam.

DEX

pre 5 godina

Obzirom da nemam pit stop box i grupu mehaničara za brzu zamenu pneumatika, kupio sam gume za sva 4 godišnja doba, ne M+S nego baš za sva 4 godišnja doba. Što se antifriza tiče, on tačku mržnjenja ne gubi nikada ako se ne dodaje voda u sistem ali se menja na 2 ili 5 godine jer je toliki rok trajanja antikorozivnih aditiva u njemu. U vezi sredstava za pranje vetrobranskog stakla treba obratiti pažnju da se iz sistema potpuno odstrani letnje sredstvo pa tek onda sipa zimsko. Narocito treba obratiti pažnju na sadržaj ovog sredstva. Naime svuda u svetu je zabranjeno ovo sredstvo koje se izradjuje sa metil alkoholom koji je otrovan i koji može izazvati pospanost kod vozača. Na žalost kod nas se još uvek masovno prodaje jer inspekcije ne rade svoj posao.

mile

pre 5 godina

po tome se razlikujemo od Nemaca. Oni odrzavaju auto, mi ga popravljamo. Zato ja svaki svoj auto sam uvezem iz Nenacke upravo zbog takvih kojima je trisak 3l antifriza na bar 4 godine!

Bgd

pre 5 godina

Vidim da ovde većina vozača razmišlja logikom "koliko sam dobar" a ne "koliko sam bezbedan", ne samo za sebe već i za druge. Da se krstiš levom i desnom. Ne možete ljudi da vozite cele godine sa zimskim gumama, NIJE BEZBEDNO, razumete? Razumete vi moj k..., zato se i dešava ovoliko saobraćajnih nezgoda.

www.mbt66.eu

pre 5 godina

Obzirom na to da su postavili novogodišnje ukrase već krajem septembra ne shvatam kako su neki začuđeni da se od njih očekuje da počnu koristiti zimske gume na automobilima barem od 1 novembra?

Joe

pre 5 godina

Ujutru kad krenem na posao bude oko 0 stepeni. Tako vozim po krivinama 30km. Kad se vracam vec je oko 20 stepeni. Jos uvek se dvoumim sta ciniti, da li odmah stavljati zimske i ne razmisljati puno ili jos kulirati?

MILEE

pre 5 godina

Imam komplet tockova s zimskim gumama ali niti ih stavljam 1. novembra niti ih skidam 1. aprila. Stavljam ih na vozilo kada po prognozi najave prve mrazeve i poledicu. Nekad to bude i u oktobru a nekad tek krajem decembra. Isto tako , sa vozila ih skidam cesto vec polovinom februara ako prestanu nocu da se spustaju temperature ispod nule ali se desavalo da na vozilu ostanu i do polovine aprila jer su vremenski uslovi to zahtervali. Samo se treba prilagoditi stvarnim vremenskim prilikama,

Belopoljanski

pre 5 godina

Moze kaze pravilnik sta hoce. Vozim dobre letnje gume dok mogu. Kad padne sneg lakse mi da koristim gradski prevoz ili taxi par dana nego da kupujem cetiri sedamnaestice.
(Aca, 26. oktobar 2018 12:11)

Šte će oni koji moraju da rade celu zimu, a ne samo par dana?

Kupite zimske gume, platite PDV, povecajte suficit !

pre 5 godina

@Marko
"Niko ne pominje da u slučaju saobraćajne nezgode osiguravajuća kuća ne isplaćuje osiguranje ukoliko nemate sve četiri zimske gume u periodu od 01.11-01.04!!!"

Da li vazi i obrnuto ? Zimske gume leti ? Leti Wintera koliko hoces !

Milos Jovic

pre 5 godina

Sve naucnik do naucnika u ovim komentarima... 90% nema pojma sta znaci dobar i adekvatan pneumatik. Za Vas zivot me bas briga, nego vi sto sve znate ugrozavate zivot mene i moje porodice...

krema na kedere

pre 5 godina

Za kedere mozete koristiti i obicnu kremu za ruke sa glicerinom ili vazelinom. Namazete kad bas bude debelo u minusu i mirni ste jedan period.

Slobodan

pre 5 godina

Vec 15 godina ne kupujem zimske gume. Tih 7-15 dana sa snegom i ledom idem prevozom ili taksijem i mnogo je isplativije ako uzmete da je godisnji trosak oko zimskih guma 10000 najmanje (gume i vulkanizerske usluge).

Bane.

pre 5 godina

U slučaju udesa treba proveriti da li osiguranja priznaju letnje gume u zimski vremenski period jer kada se desi osiguranje gleda na svaku sitnicu da te ne isplati.

оће то

pre 5 godina

@ Imam komplet tockova s zimskim gumama ali niti ih stavljam 1. novembra niti ih skidam 1. aprila. Stavljam ih na vozilo kada po prognozi najave prve mrazeve i poledicu. Nekad to bude i u oktobru a nekad tek krajem decembra. Isto tako , sa vozila ih skidam cesto vec polovinom februara ako prestanu nocu da se spustaju temperature ispod nule ali se desavalo da na vozilu ostanu i do polovine aprila jer su vremenski uslovi to zahtervali. Samo se treba prilagoditi stvarnim vremenskim prilikama,
(MILEE, 26. oktobar 2018 12:53) Миле мајсторе, извини што питам, али како ти иде од руке да предвидиш половином фебруара (ако температуре престану ноћу да се спуштају испод нуле) каква ће температура да буде половином или крајем марта? Мислим, ни за много краће периоде прогностичари немају чак ни приближно прецизне податке, па ме интересује како знаш да у марту неће пасти снег, а ти због топлих фебруарских ноћи ставио летње гуме?

Mare

pre 5 godina

Crossclimate, da ne reklamiram proizvodjaca. Penjes se na planinu po snegu, ne habaju se leti. I najvaznije, nema vise menjanja guma 2 puta godisnje. Zakon.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

@ZNBg

Vozio univerzalne gume (tj. "all season") 7-8 godina (2 seta Douglas Good Year) oba puta presao oko 40 000 milja (preko 60 000 km po setu) od +35C do -25C. Svaki dan na posao po 35,36 km u jednom pravcu (grad-autoput) Nikada nikakav problem. I ne samo ja,svi koje znam. Tako da je jasno da su gume u Srbiji loseg kvaliteta ako je tako kao sto kazes.

masinista

pre 5 godina

Dovoljan je jedan sneg ili led da sa letnjom gumom zavrsis u jendeku. Takve stete kostaju mnogo vise od kompleta guma. Leti mozes da kalkulises ali zi nikKo

katintata

pre 5 godina

Michelin CrossClimate, za prosečno korišćenje fantastičan all season izbor. jeste da su 32000 4 kom 14", ali jedna zamena i balansiranje u BG je 2500. Za 5 godina same sebe otplate samo na tome.

Okram "Sejn" Idul

pre 5 godina

@heavy

Nije samo sara u pitanju. 1. Vremenom guma propada sama po sebi. 2. materijal promeni svojstvo, zimske gume nisu predvidjene da se voze kada je temperatura asfalta visoka, plus brzina i... uplastici se i dzaba ti shara. Nije problem ici 120-130. Problem je stati, pogotovo kada situacija nalozi naglo i agresivno kocenje. Takve gume su opasne na sovum a pogotovo po kisi, o snegu i ledu necu ni da pricam. Covek se navikne na sve, naravno najvaznije je prilagoditi voznju vremenskim uslovima, stanju automobila, pneumatika, kolovoza itd i onda bude OK. ALI cesto ume da se desi nesto nepredvidjeno, i tu metar duzi zaustavni put moze glave da kosta, a kamoli vise (sto je cesto i slucaj. postoje metri razlike izmedju novih guma razlicitih klasa). A to da te Vintere, Kame itd mozete da vozite 10 godina i duze a da sara bude "dobra", moze. Samo predstavljate opasnost za sebe i druge ucesnike u saobracaju. I inace, letnje gume se bolje ponasaju na suvom i mokrom od zimskih i allseason sve dok temperatura ne zadje fino u minus. Bolja upravljivost i pre svega kraci zaustavni put.

moron

pre 5 godina

Najbolje je kupiti zimski set i mnogi to dileri nude po jako povoljnim cenama. Npr, za novu hondu civic alu zimski set 16" sa Hankook ( 215/55X16 ) košta "čak" 89.900, dok za Vitaru alu set sa 16" sa Yokohama ( 215/60X16) košta "samo" 150.000. A ako Vam treba dodatni TPMS za suzuki (jer vam se možda ispraznila baterija na senzoru na felni na kojoj Vam je letnja guma), on košta po komadu "samo" 9.300. Pa, "puta četiri" ...
Kupite taj zimski set i ne razmišljate ... Ali, pre toga ipak kupite hondu, jer zimski set za nju košta manje.

gorski

pre 5 godina

imam zimske gume cele godine ,i ove jeseni sam se uverio da ne valja voziti zimskim gumama kad je temperatura preko 20 stepeni i pada kiša i ako sam mislio do sada da po kiši i mokrom kolovozu bolje Koče zimske gume kad sam zakočio auto je klizio još dvadesetak metara ,a vozio sam oko pedeset na sat ,!!!!

Premija

pre 5 godina

Ja bi ih vala tuzio. Ako meni zakon dozvoljava da vozim sa letnjim gumama zimi, ko su oni da rade mimo zakona?
(Bojan, 26. oktobar 2018 15:38)
@
Oni su Osiguranje i moze im se.

mile

pre 5 godina

da imamo vrsne metereologe pa da mozes po njihovoj prognozi da se planiras pa ajd. Ovako im ne verujem taman da kazu da ce sutra pasti sneg

Baxuz

pre 5 godina

Zimi koristim univerzalne gume Michelin CrossClimate, prosto zime su nam takve da nema potrebe za pravim zimskim gumama, a leti koristim letnje Michelin EnergySaver, tako stedim "zimske" a stedim i gorivo.

samo da kažem...

pre 5 godina

Moj rođak kupio jednu novu zimsku gumu za starog Yuga, jer mu se prethodna raspala. Ostale gume su mu: Stara letnja, stara zimska, ćelava zimska. Pitam ga zašto nije zamenio bar ovu drugu ćelavu zimsku, i da će da ga kazne ako je vide, a on kaže - to ću sledećeg meseca, kad dobijem penziju, sada nemam para... Sve je rečeno.

Dragan Miladinovic

pre 5 godina

Voziti u skladu sa montiranim gumama i vremenskim prilikama.
Letnje gume mogu još da posluže ako nema padavina, ali je suludo voziti sa njima kada dođe zima. Sa all season gumama se možete provući, ali ne treba imati velika očekivanja jer su im performanse dosta lošije u odnosu na zimske ili letnje, zavisno od sezone.

Cika Kure

pre 5 godina

Zimska za zimu, letnja za leto. Nikakve "all sesason" gume ne dolaze u obzir! Kupio auto sa tim gumama 225/45/17 u dobrom stanju, pao prvi sneg i nisam mogao da izadjem iz ulice. Od tad set zimskih na celicnoj petnaestici, i set letnjih na alu sedamnaestici.

ZNBg

pre 5 godina

Univerzalne gume su dobro rešenje za manje automobile koji ne prelaze veliku kilometražu i voze se uglavnom u gradu, znači nikad u uslovima velikog snega i ekstremne zime.
Samo ne zaboravite da se i ti točkovi moraju balansirati s vremena na vreme. Mom drugu su Savine univerzalne gume trajale manje od 3 godine jer nije vršio balansiranje pa su se deformisale-iskrivile.
Tako da računica nije baš jednostavna kako izgleda na prvi pogled.

Stojko

pre 5 godina

@hm
A na koji nacin ulje koje sipas u auto utice na silu prijanjanja tvog automobila za asfalt? Hoces li bolje kociti sa boljim uljem? AKo imas mnogo dobro ulje mozes da vozis letnje gume i po snegu? A sta mislis da prosiris tu tvoju teoriju i na recimo tecnost za brisace?
Treba napraviti posebnu crnu traku na autoputu za likove koji znaju da voze pa im ne smeta da letnje gume voez u januaru, a zimske u julu, Ako ce da ginu, neka ne vode i mene sa sobom, samo svoju familiju.

Sa šarom od polarnog međeda

pre 5 godina

Čuveni "Pravilnik" iz 2013. godine postigao je, sveukupno uzevši, jedan veoma loš ishod. Većina automobila ima montirane zimske pneumatike i zimi i LETI. Zimska guma nije za leto, a posle jednog ili najviše dva leta prestaje da poseduje karakteristike zimske gume, tako da je umesto takvih zimskih guma bezbednije voziti po zimskom klizavom kolovozu sa solidnim letnjim, tačnije "all season" radijalkama. Argument o boljem prijanjanju zimske gume na suv asfalt pri temperaturama nižim od +7 C takođe ne stoji, jer pri suvom asfaltu prijanjanje pneumatika ne treba uopšte dovoditi u pitanje, osim ako nije u pitanju loš pneumatik u pogledu sastava smeše, odnosno materijala, ili ako je pneumatik (bilo kog tipa) značajno istrošen, odnosno pohaban od dugotrajne upotrebe.
Dakle, ako imate zimske gume za zimu, a letnje za leto - odlično. Ako, pak, nemate, nemojte voziti po snegu i ledu, jer saobraćajna policija može da vam napiše nalog za novčanu kaznu.
Ličo, imam i letnje i zimske gume. Zimske ću montirati tek kad krenu mrazevi, kad zamiriše na sneg. Do tada će se već smanjiti i gužve kod vulkanizera.

Bojan

pre 5 godina

U slučaju udesa treba proveriti da li osiguranja priznaju letnje gume u zimski vremenski period jer kada se desi osiguranje gleda na svaku sitnicu da te ne isplati.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bane., 26. oktobar 2018 13:38)

Ja bi ih vala tuzio. Ako meni zakon dozvoljava da vozim sa letnjim gumama zimi, ko su oni da rade mimo zakona?

Replay

pre 5 godina

Preko dana 15-20 maks a ujutru i uvece dodje do minusa. Pa izbije coveku da ode negde dalje pa da vidis problema. Bolje imati zimske na vreme. Takodje policija sto vidi da padne 10 pahulja na kolovoz dobicete kaznu ako ste sa letnjim ili neka kišica. :))

Komša

pre 5 godina

Loša iskustva imam sa univerzalnim (za sve sezone).Ko moze (i finansijski i organizaciono ) da podnese dva kompleta na felnama to je najbolje.
Kada je u pitanju zadržavanje vansezonskih guma bolje je zadržati zimske cele godine (propadnu brže ali ako je Vintera onda je to to - anuliraš/pokriješ cenu montaže 2 x godišnje i dobar si manje cimamja (2 x 1-2h vremrna).

hm

pre 5 godina

"Kad budu postojale jakne za sve sezone tada cu prihvatiti da gume za sve sezone.Nikada znaci."

Kad bude postojalo motorno ulje za sve sezone..... cekaj.... pa to postoji a ranije se ulje menjalo sezonski. Kako to?

Saša

pre 5 godina

Prednost je kada imate komplet zimskih guma na zasebnim felnama, ali se pitam da li ikada odradite balansiranje i letnjih i zimskih kompleta? Ja imam samo jedan komplet felni i svakih 6 meseci menjam gume i ujedno balansiram iste.

Joanikije

pre 5 godina

Ima na pumpama da se kupe, lice na vlazne maramice u nekom valjkastom pakovanju, odlicne su pretiv mrznjena guma na vratima a ne ostavljaju masnocu kao obicbn glicerin. Pre sam se mucio da otvorim vrata na velikim mrazovima a sad nema zime.

Aca

pre 5 godina

Moze kaze pravilnik sta hoce. Vozim dobre letnje gume dok mogu. Kad padne sneg lakse mi da koristim gradski prevoz ili taxi par dana nego da kupujem cetiri sedamnaestice.

Srki

pre 5 godina

Sto se tice gore pomenute price imam samo da podelim licno iskustvo od prosle godine.
Dakle, vozac sam sa jednom decenijom vozackog staza ali nikada nisam pridavao vaznosti ovim stvarima i prilagodjavanju pravilima i nikada nisam bas doslovno pazio o "zimslim" i "letnjim" gumama. Uglavnom su bile 2 ili 4 zimske ili cak sve 4 letnje u toku zime.
Prosle zime sa onim prvim iznenadnim mrazom i snegom i ledom usao sam u saobracaj sa samo prednje 2 zimske gume. Vozio, milio po gradu, pazio, nisam prelazio 30, nije se ni moglo. Sve bilo pod kontrolom dok nisam na putu bg-pa pri brzini ne vecoj od 35km na sat naisao na led ispod snega i proklizao i zavrteo se i udario u bankinu i polupao masku i far.
Steta je bila manja, oko 60€, ali mogu vam reci, nece mi se desiti da ikada vise vozim po zimi a da nemam sve 4 kvalitetne zimske ili all seasons gume.
Vi kako hocete, ali ja se ne bi vise klizao i rizikovao i stresirao. Tada sam imao srece i oko mene nije bilo drugih automobila i ljudi i napravio sam samo stetu i stres sebi.

državno opštinska mafija

pre 5 godina

U više komentara je pisalo, ljudi budite oprezni zbog jedne vrlo bitne stavke, u slučaju nezgode policija kad vrši uviđaj u zapisnik unosi da niste imali zimsku opremu i na osnovu toga Vaš zahtev za nadoknadu štete od osiguravajućeg društva će biti odbijen. Nije bitno da li je toga dana bio sneg ili led i da li ste krivi ili ne. Eto ako vozite novija kola, imate kasko i sl nije na odmet znati da bez zimskih guma praktično niste osigurani. Još nešto, moje mišljenje je ukoliko vozite kola često ili svakodnevno a nemate za zimske gume mislim da ne treba da ih vozite uopšte, nemora se kupiti Michelin ili Continental, možete kupiti Tigar zimsku gumu koja je super jeftina za kvalitet koji daje. Ko čeka da padne prvi sneg i da stavi gume, misli o tome, gleda u nebo, pasulj taj je za posmatranje.

Milos

pre 5 godina

Antifriz nisam zamenio od kada sam kupio auto, a to je bilo 2007 godine (novog Grande punta) - prosle godine sam radoznalosti radi, spricem izvukao par kubika i stavio u zamrzivac na -25 i tu ga drzao 3-4 dana...i nije bio ni blizu da se zaledi....

heavy

pre 5 godina

zimska guma na +20 i vozite 2-3000km i skratili ste joj vek za pola.
(ledenjak, 26. oktobar 2018 10:12)

Pa onda ove najjeftinije Wintere imaju vek 10 godina jer ja ih na dvoja kola ne skidam već skoro 5 a i nekoliko mojih prijatelja isto.Leti do Grčke,CG,nekad i više puta,brzine normalne bez divljanja(120-130) i te gume dočekaju i preguraju svaku zimu.
Sad su tu negde sa šarom,dolaze nove zimske napred ,starije u otpad a prednje(mlađe) nazad i tako u krug.
Pišem iz dugogodišnjeg iskustva kako sa gumama tako i sa 30+ godina vozačkog staža.
Voleo bih da čujem odakle tebi Ledenjak ta informacija?

gumifleks

pre 5 godina

Postoje dva osnovna kriterijuma za izbor guma:
1) kvalitet
2) cena
Kao I kod drugih stvari, cesto su te dve stvari nespojive. Ako zelis kvalitet onda imas 2 seta dobrih guma (ja se oslanjam na ADAC I druge testove i primarno gledam ponasanje i zaustavni put...ne interesuje me buka I potrosnja), ako je pak prioritet cena onda vozis samo jedan set (bilo da su letnje, zimske ili all season)
Hvala i srecna voznja :)

bex lap

pre 5 godina

Vec 15 godina ne kupujem zimske gume. Tih 7-15 dana sa snegom i ledom idem prevozom ili taksijem i mnogo je isplativije ako uzmete da je godisnji trosak oko zimskih guma 10000 najmanje (gume i vulkanizerske usluge).
(Slobodan, 26. oktobar 2018 10:28)

Godišnji trošak maksimalno 4 000 din u mog gradu demontaža i montaža sa balansiranjem 1 500 din znači dva puta ukupno 3 000 din godišnje.
Ne isplati mi se ni da kupujem čelične za 100 eura jer i tada bi svakako morao barem da ih balansiram tako da bi mi se isplatile tek nakon 6-7 godina a auto neću toliko zadržati kod sebe.

Reziel

pre 5 godina

Sugestija za autora teksta. Niste naveli da u Zakonu stoji da vozila koja imaju pogon na obe osovine (4x4) nisu u obavezi da imaju zimske gume. Iako ja znam da je čak i kod automobila sa pogonom na sva četiri točka značajno smanjena trakcija u slučaju snega i leda na kolovozu, trebalo bi ovo da navedete. Možda čak i da se detaljnije pozabavite time, jer mnogi vlasnici danas popularnih, manjih i većih SUV vozila misle da im zimske gume ne trebaju jer voze "džip", a ni ne shvataju da će sa letnjim gumama i njihov ljubimac na snegu biti kao slon u prodavnici porcelana.

prosto ko pasulj

pre 5 godina

pa treba zabraniti i zimske gume leti, jednako su nebezbedne a bar 50% cak i novijih kola ih ima. Nisu mi jasni ti ljudi uopste
(pera, 26. oktobar 2018 11:28)

Uzeo m+s. Ruzne su. Slabije. Ali umesto cuvanja i skidanja namestanja za 4 godine po 2x5.000 din imam 6 novih guma. Mozda bi bilo drugačije da sam imao gde da ih drzim i da su vulkanizeri korektniji kada im dodje sezona.

da da

pre 5 godina

Tačno sam znao da će većina o tome da se zimske gume stavljaju zbog vlasti i policije...aman ljudi, TO JE ZBOG VAŠE I BEZBEDNOSTI OSTALIH UČESNIKA U SAOBRAĆAJU!

garant

pre 5 godina

ma,kakve gume leto - zima i bakraci,bacene pare,samo dobre all season sa pravim profilom i da vidis,nikad niks problem a gde god se vi popnete sa vasim skupim zimskim gumama bez 4x4 penjem se i ja iz prve,,

Điu,Liu i Sadriu

pre 5 godina

Kakva glupost od zakona da nisu potrebne zimske gume ako ne pada sneg i nema leda.Pa vozi celu zimu sa letnjim gumama i da ne padne nijedna pahulja te gume se isposte i kad dođe leto vozači nisu ni svesni opasnosti,posebno kod naglih promena pravaca,kočenja a najgore je kad padne prva kiša,pomeša se sa prašinom i kad imaš takve "letnje gume" u velikom si problemu posebno na nizbrdici,kao po ledu...

Bane

pre 5 godina

Ja ne verujem da ljudi ne prave razliku izmedju univerzalnog, M+S i all season pneumatika.

Univerzalnim gumama su se ranije zvale gume sa univerzalnim dezenom sare (znaci ne usmerenim ili kisnim).

M+S znaci mud+snow ili blato+sneg. E zbog tog "snow"/"sneg" svi misle po automatizmu da je to zimska guma ali M+S je samo oznaka otvorenosti profila gume. Gume cija gazeca povrsina ima minimum 25% otvorenost profila (sire kanale) ima oznaku M+S odnosno da svojim sirim kanalima moze da izbaci i blato i sneg i da je samim tim pogodnija za neke terene. Ali takva guma nije smesom prilagodjena voznji u zimskim uslovima. Mada da ne dodje do zabune sve zimske gume imaju M+S saru zbog prethodno opisanog ali guma moze imati i M+S samo saru a da nije smesom prilagodjena za voznju u zimskim uslovima.

all season gume, tj. za sve sezone ili kako ih jos krste celogodisnje su gume koje jesu namenjene voznji u svim vremenskim uslovima. One imaju M+S saru ali i tri planinska vrha sa pahuljom sto je sertifikacija da je guma testirana i odobrena za voznju u zimskim uslovima. Odnosno smesa te gume zadrzava optimalna svojstva i pri niskim i pri visokim temperaturama. Proizvodjaci vec deceniju rade na njihovom usavrsavanju (jer verovali ili ne i na tom bogatom i uredjenom zapadu vozaci brinu slicne brige kao i mi i traze celogodisnje resenje) i danas na trzistu postoje modeli koji zaista predstsvljaji dobro i bezbedno optimalno resenje za one koji voze srednju klasu auta i ne prelaze vise od max. 15.000 km godisnje.

Probajte

pre 5 godina

8 felni 4 letnje i 4 zimske nove gume.

Ko prelazi godišnje 10k km ili više
i ko par godina ne namerava da proda auto,
isplati se.

mile rizik

pre 5 godina

Ko ima para ne treba da razmislja da li ce staviti zimske danas ili za mesec dana, montiras odmah i zdravo. Ko nema za zimske ili ima, ali mu je prece nesto drugo, taj ih nece ni stavljati. Vrlo prosta filozofija u zemljama poput Srbistana. Ima i onih koji imaju, ali bas ih briga, a to je vec bolest kojoj nema leka.

Josip

pre 5 godina

Michelin CrossClimate kroz cijelu godinu i zaboravite da imate gume uopće.

Jesu malu skuplje, ali vrijedne svake pare.
Zamijeniti svake 4god/40tis km i mirni ste.

Nis

pre 5 godina

zimska guma na +20 i vozite 2-3000km i skratili ste joj vek za pola. 
(ledenjak, 26. oktobar 2018 10:12) 

Pa onda ove najjeftinije Wintere imaju vek 10 godina jer ja ih na dvoja kola ne skidam već skoro 5 a i nekoliko mojih prijatelja isto.Leti do Grčke,CG,nekad i više puta,brzine normalne bez divljanja(120-130) i te gume dočekaju i preguraju svaku zimu. 
Sad su tu negde sa šarom,dolaze nove zimske napred ,starije u otpad i prednje(mlađe) nazad i tako u krug. 
Pišem iz dugogodišnjeg iskustva kako sa gumama tako i sa 30+ godina vozačkog staža. 
Voleo bih da čujem odakle tebi Ledenjak ta informacija?
(heavy, 26. oktobar 2018 12:34)

Potpuno pogresno razmisljanje, pa na visokim temperaturama kada je preko 20-30C na asfaltu je duplo, i tada pocinje proces vulkanizacije zimske gume... U prevodu posle jednje sezone voznje leti zimska guma postane tvrda kao plastika i tada se tragovi kocenja dupliraju... Ugrozavate i sebe i druge u saobracaju...

boris

pre 5 godina

@vojislav, ne moraš u Austriji ni zimske gume. Ali ako si učesnik u nezgodi bez obzira da li si kriv, ako nisu zimski pneumatici kazna 3 do 5 hiljada evra i ne važi osiguranje. Pa ti biraj.
Voleo bih i kod nas da je tako, pa kad krene plenidba imovine jer nemaš para da platiš štetu koju si drugome napravio, da vidiš kako se pazi na obuću.

Boki S.

pre 5 godina

Mnogo filozofije oko mnogo logične potrebe.Normalno je da se pravilo izbora guma mora poštovati ne samo zbog zakona već prvenstveno zbog potrebe radi sigurnije vožnje.Ovde je osnovno pitanje koliko se vozilo koristi u zimskim uslovima i od stila i načina vožnje.Ako neko vozi normalno i pažljivo sigurno će biti dovoljno da montira gume za sva godišnja doba i problem je rešen.Jeste da je ona kompromis i malo je lošija i po suvom i na snegu ali to su detalji koji kod normalne vožnje nisu presudni.Šta nekome vredi najbolje guma za kišu npr.ako vozi brzo i agresivno i ako je kasno počeo da koči...za razliku od normalne vožnje gde ovaj drugi vozač ranije reaguje sa slabijim gumama i ukoči na vreme.Manje divljanja bi rešilo mnoge probleme.

Смрда

pre 5 godina

Гуме за све сезоне су сасвим добре за целу годину, сем ако не живите на планини, још ако је и погон на 4 точка, нема зиме.

Sale

pre 5 godina

Zakona kod nas mali milion, tehnicki pregledi, regiatracije, polaganje kao doktorat da branis, greske-mrvice obaraju ko nista, putevi nikad gori, signalizacija nikad gora, oko puteva 90% nesredjeni tereni, korov i ostalo i balans mrtvih u saobracaju najgori u svetu... i o cemu mi pricamo ovde!?!?

boris

pre 5 godina

@b1321 M+S oznaka ne znači da je zimska već da ima krampone za blato i sneg, ali ne onaj mali na asfaltu već duboki. Najčešće ih viđaš na allterrain gumama za 4x4. To nisu prave zimske, kao što je neko već objasnio.
Oznaka "pahuljica u planini" je ono što vam treba da bi se kvalifikovala kao zimska guma.
I molio bih sve one koji misle da su zimske gume glupost da to barem ne iskazuju javno. Mene je sramota njihovog neznanja.

Robi

pre 5 godina

Ljudi,dosta naseg naroda na severu Vojvodine srecem,sa dosta luksuznim kolima,da voze zimske gume i leti i zimi. Tek takve treba kazniti. Jos su u ubedjenju danje sve ok,posto voze M+S gume...tada ne ulazim u raspravu,a za sirotu pahuljicu ni culi nisu. Bruka i zalost. I to bi trebalo kaznjavati,leti voze svoje porodice na takvim gumama u Grcku na more. Ima se za Bmw,a nema za dva seta guma?! Ko ima dva seta guma,slobodno neka ih menja po kalendaru,ionako guma brze ostari nego sto se osteti za godisnji prosek od 20.000km. Svaki dan prognoza moze da zataji i da vas vreme iznenadi. Tada bilo kakva stednja postaje besmislena.

kako da ne

pre 5 godina

@Aca
Ko da menja sedamnaestice? Vozio sam na sedamnaesticama kada sam znao da mogu da odrzavam taj auto i te gume. Danas imam auto sa felnama od 19 inča. Mogao sam i ranije da ga imam, ali sam morao da vodim racuna o troskovima za odrzavanje, jer je najlakse kupiti auto. Kada sam bio siguran da mogu da odrzavam veci auto sa vecim gumama i svim ostalim troskovima, ja sam ga kupio. I za zimu i za leto koristim felne od 19 inča, oktobra vec stavim zimske, a letnje krajem marta ili pocetkom aprila. Ove godine sam npr kupio letnje nove, a i za zimu sam kupio nove. Menjam setove na maksimum 3 godine, a prelazim godisnje ukupno ono 25-30.000km. Znam da je 3 godine okej, moze jos godinu sigurno ali ovako sam sigurniji, prvo za sebe i moju porodicu pa i za druge! Samo gume sam platio ove godine oba seta oko 2200. Plus montaze. 3 godine sam miran sto se tice guma, samo platim montazu. Dao za zimske pre par dana 1000, ali bolje da dam 1000 jer zivot i zivoti nemaju cenu. Ne zelim da vozim porodicu nebeznedno. Znam da sam super vozac, ali mozes kako hoces da vozis ako imas losu gumu dzabe ti je. Da ne pomisli neko da se sada tu hvalim i rasprdjujem sto se kaze, meni tih 1000 i nije neka para ali voleo bih da nisam morao da ih potrosim. Znacilo bi...Ali..

b1321

pre 5 godina

@dakle
A gde je to propisano da se zimske gume postavljaju na 20 stepeni?
Zakoni se čitaju u izvornom obliku, a ne preko FB ili ispred prodavnice kroz narodna predanja!

Inače, kupio sam zimske pre par dana, ali do sredine novembra javljaju najnižu temperaturu oko 4 stepena, tako da gume ostaju u garaži!

Cika Kosta

pre 5 godina

@ Kaznjavati i slepce koji leti voze sa zimskim gumama.
(aje, 26. oktobar 2018 17:18) # Link komentara

Te tzv. zimske gume imaju oznaku M+S MUD&SNOW, e ja ih leti vozim zbog muda, a ne snowa.

Grande Che

pre 5 godina

@Srki
Prijatelju, vezano za tvoju situaciju, dozvoli da ti objasnim, s obzirom da sam dugo godina vozio u zemlji gde su jake zime sa puno leda I snega.
Kada naletis na put koji je pokriven sa snegom, a ispod ima sloj leda, tu ne pomaze nista, ni dobra zimska guma, ni zimska guma sa metalnim kramponima (kod nas zabranjena, ali u zemljama tipa Rusija, Ukrajina, Skandinavija, itd dozvoljena) ne pomaze. U toj situaciji ne pritiskati kocnicu nikako, bilo da imas ili nemas ABS, nego krenuti kocenje motorom, I kada je bukvalno brzina 5kmh onda lagano krenuti da se pumpa kocnica dok auto ne stane.
Inace, letnje gume na sebi imaju nacrtano sunce, zimske imaju pahulju ili oznaku M+S dok svesezonske imaju napisano All Season ili oznaku pahulja plus sunce.

dasimir

pre 5 godina

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-All-Season-Tyre-Test.htm

Svi vi koji tvrdite da All season gume ne valjaju, niste u pravu. Ima dobrih all season guma ali su one skupe i performanse im nisu daleko od zimskih i letnjih. Pogledajte link gore. Ponavljam, jako su skupe ali tvrditi da su all season gume prevara je apsolutno pogrešno!

bagzi

pre 5 godina

Moje iskustvo...
Po cetiri felne za zimu i leto i samo menjaj tockove.
U startu veća investicija ali sam miran po 4 godine( prelazim oko 20.000 godisnje) i po mojoj racunici se na kraju isplati. Samo na vulkanizera bih dao 15000 din za te cetiri godine a to je tri zimske gume tigar, sava...
Inace zimske tockove stavljam 1. novembra pa sve da je i 30 stepeni napolju. Osiguranje ne priznaje letnju gumu u periodu definisanom zakonski za zimsku i sto bih se kockao.

Gumar

pre 5 godina

Ljudi M+S znači mud + snow, a ne mokro + suvo! M+S NISU univerzalne gume, već zimske!!!
(b1321, 27. oktobar 2018 07:45)

M+S nisu zimske gume ako nemaju pored planinu sa pahuljom!!! Zapamtite to!

moron

pre 5 godina

(Hehe, 27. oktobar 2018 16:10)
Posle oko 165 kkm (i "osam i po" sezona) prvi zimski set Michelina (Alpin A4) i drugi letnji set Michelina su mi došli na oko 6-6,5 mm.
Zimske gume (ako se voze samo kada je vreme za njih, a ja sam ih tako vozio) se suviše sporo troše. I "ostare".
Inače, prema sajtu Michelin.rs, bezbedan vek trajanja gume je (najmanje) 10 godina.
Ja sam zato ( "u sred" prošle zime) odlučio da ta dva seta zamenim sa Michelin CrossClimate.
I nemam do sada loša iskustva ni sa vožnjom po snegu, a za prave zimske uslove, imam i "čarape", sa kojima imam zaista fantastična iskustva, a nisam ih pocepao ni posle devet sezona upotrebe (desilo mi se jednom da sa njima nisam uspeo da prodjem, ali, nisam uspeo ni nakon što sam stavio lance i na kraju nas je sve bager izvlačio).
Za druga kola i dalje imam klasične zimske (GoodYear UG9), ali, "ostariće" i one pre nego se iole potroše, pa ću i njih jednog dana da zamenim za AllSeasson.
Ko živi ili dosta vozi u uslovima "pravih zima" (kakvih krajeva je po Srbiji dosta), njemu je nužno i celishodno imati i letnje i zimske, ali, za ostale, mislim da nije (pod uslovom da je čovek "penzioner" i/ili "razuman" (ja sam vremenom postao "penzioner"), tj, da je svestan da leti vozi gumu ipak lošiju od najbolje letnje, a zimi lošiju od najbolje zimske).

Vozač

pre 5 godina

Kada potrošim ovaj komplet zimskih i letnjih, prelazim na univerzalne. Zamena je poskupela sa 1800 na 2600 za godinu dana za 16" tako da ja vulkanizeru za 5 godina platim još jrdan par vrhunskih guma, ili za 3 godine one najjeftinije.

sktr

pre 5 godina

zanimljivi komentari,bas zanimljivi,ovi sto pisu protiv all season guma mozda misle da su zapadnoevropska osiguranja mutava pa priznaju takve gume,ne ljudi,nisu bas nimalo,te su gume dobro testirane pre nego su dozvoljene a to sto dilerima i slicnima nije pravo,ha,nije ni meni pravo koji vozim bogu hvala ceo zivot svesno i sigurno sto mnogi oko mene sede za volanom krseva nakrkani lekovima i razmisljaju kako da prezive sa malom platom do kraja meseca pa me niko nista ne pita?

boris

pre 5 godina

@dakle, premudri komentatoru, vlasti su ti dopustile da ne moraš da ih imaš kad je 20 stepeni.
Zar je teško skapirati da ne moraš da ih imaš kalendarski, ali moraš kad su takvi uslovi.
Ajde pročitaj(te) članak još jednom.

baban gida

pre 5 godina

Sve sami naucnici, kao ova mi guma bolja ova losija, nisam izasao ovde zimi, leti mi proklizala zimska....
Veze nema, znate koji uslovi uporedjenja su potrebni da precizno ispitate razliku guma.
Morate proci u kontrolisanim uslovima po istoj podlozi, po istoj temperaturi, istoj kolicini vode na kolovozu, istoj brzini u kilometar, sa istim vozilom, sa dva razlicita seta guma, pa onda naci razliku. Dakle samo na poligonu...

Mirko

pre 5 godina

Ne menjam dok se jutarnja temperatura ne spusti na 3-4 stepena, a dnevna ispod 10, eventualno ako takvo vreme potraje malo duze i udje u drugu polovinu novembra, onda promenim. Imam dva seta tockova, tako da nema potrebe da jurim vulkanizera, dobru dizalicu, elektricni pistolj za odvrtanje i zamenim za 20 minuta. Antifriz ne kontrolisem i ne menjam, napomenem da se prilikom velikog servisa sipa 50% rastvora, i uklopim se do sledeceg velikog servisa. Vek trajanja antifriza G12 je 4 godine ili 240.000 km. Zimske gume su mnogo bolje resenje od allseason, ako vozite po snegu. Ako vozite po Beogradu, gde 10cm snega ima 15 dana godisnje, onda moze i all season. Ja sam okruzen planinama, tako da snega ima do pocetka aprila.

boris

pre 5 godina

@dakle A da malo bolje pročitaš i članak i zakon, pre nego pređeš u vređanje. Neće te niko kazniti ako je 20 stepeni sa kišom. Ako imaš dozvolu imaš i dovoljno pameti da to shvatiš.
Jedino može da te kazni ako su zimski uslovi u tom periodu. To podrazumeva i temperaturu, koja je ispod 3 stepena, to i većina kola javlja.
Nema ova priča veze sa vlašću već zdravim razumom i civilizacijom. Obaveza zimskih guma je uvedena pre dolaska aktuelne vlasti. Ako imaš dovoljno godina da se sećaš.

Kiza

pre 5 godina

Zivim u Torontu. Nije ovde bas severni pol i zimi ne mora da bude mnogo snega. Ipak, koristim zimske gume i razlika je neverovatna. Toplo preporucujem investiciju.

Aleksandar

pre 5 godina

@(оће то, 26. oktobar 2018 14:52)

Za "majstor" Mileta ne znam, al' meni se desilo već dva puta da skidam pa da vraćam zimske točkove zbog toplog februara/marta. Moje pravilo je da ako 10 dana budu najniže temperature ispod 5 stepeni i nema najava poboljšanja vremena, ili se najave temperature u minusu, sneg ili susnežica - stavljam zimske točkove. Kad 10 dana najniže temperature budu preko 7 stepeni i nema najava pogoršanja vremena vraćam letnje točkove. Na datume se ne obazirem jer broj na kalendaru ne diktira stanje na terenu.

Sat vremena cimanja da se zamene točkovi nije ništa spram bezbednosti, a zamena točkova je prilično jeftina (može i u kućnoj radinosti al' onda treba više vremena) i čak i zamena više puta u godini se vrati kroz dugotrajnije pneumatike. Inicijalni trošak da se kupi još jedan set felni i zimske gume stoji, al' opet, mala je to cena za bezbednost - radije ću uštedeti na dodatnoj opremi u mom automobilu nego na jedinom kontaktu između njega i podloge.

Hehe

pre 5 godina

@(Josip, 27. oktobar 2018 14:19)

Znaci na 2god. da menjam gume zbog km.Ne hvala, bolje 2 seta, letnje biju 60k za 5god, zimske traju 7-8god i predju oko 40k km za to vreme. Posle nekih 30k km pocinje da se oseca razlika, ili posle nekih 5-6godina, bilo da su letnje ili zimske, iz mog iskustva. Poslednjih godina uzimam samo visu klasu.

toma

pre 5 godina

@vojislav
da Vas malo ispravim.....donekle ste u pravu
u sloveniji ali i u dosta jos zemalja vazi sledece :
ili letnje gume sa šarom većom od propisane i lanci u gepeku....
ili zimske gume i lanci nisu obavezni
mada niie lose imati lance u oba slucaja

boris

pre 5 godina

@grand che jedina oznaka je "pahulja u planini", m+s ne mora biti zimska guma.
Možda ćeš tom tvrdnjom prevariti nekog policajca, ali nećeš fiziku kad naiđeš na zimsku deonicu.
Da pojasnim. Ideš na Kopaonik i put je ceo pod snegom mora da se prti, točkovi upadaju, tu su m+s dobre, osećaš se super siguran. Dođe očišćena deonica sa malo snrga i ti si u velikom problemu ako guma nema i tu drugu oznaku. Razlika je u smesi i lamelicama.

Josip

pre 5 godina

@Hehe

A koliko koštaju ljetne plus zimske zajedno? A dodatne felge? A ako nemaš dodatne felge, onda svake godine po dvije montaže/demontaže i balansiranja? A koliko košta tvoje vrijeme svaki put 2 godišnje misliti na promjenu guma/točkova? A za nekog tko u stanu živi - gdje da drži dodatne točkove/gume?

Inače, ovo za kilomatražu. Nema guma koja nakon 50tkm drži. A te koje nakon 50tkm još izgledaju dobro - te od prvog dana nisu držale kako treba.

Inače, CrossClimate, da budemo poptuno objektivni:
u usporedbi sa zimskim gumama - za po snijegu, nema puno boljih od nje
u usporedbi sa svim gumama - po kiši je vjerojatno najbolja
u usporedbi sa ljetnim - po suhom spada u sredinu,
u usporedbi sa ljetnim - dosta je veća potrošnja goriva na njima

Josip

pre 5 godina

@Mirko
To na što se pozivaš je test sa nestandardnom dimenzijom guma i tu su uvijek čudni pobjednici, pa tako i u ovom slučaju (Nexen). Objašnjenje - ta 175-65-14 je jako slabo zastupljena dimenzija te je zastupljena kod malih kockastih vozila sa jako lošim voznim osobinama i manjkom sigurnosnih vozačkih sustava.

Referenca ti je dimenzija 205-55-16 i tu je CrossClimate uvijek među prva tri mjesta.

Hehe

pre 5 godina

@(Josip, 27. oktobar 2018 23:11)

Za stari auto imam 2 seta, jer iz njega ne izlazim. Za letnje alu, za zimske celicne koje su dosle uz auto. Alu sam uzeo na sajmu jos davno 15ice dezent za 200e. Smesna cena i pokazale su se ok. Ima lepsih, sigurno da ima i boljih, ali nije bilo 15ica novih za 200e tad. Za noviji auto koji u poslednje vreme jedva i da vozim imam samo celicne felne i 2 seta guma, sto mi uopste ni ne treba, zimi ga ni ne vozim, stoji u garazi i to su mozda i bacene pare i na auto i na gume, hehe. Stari auto zavrsava sav posao zimi i vecinu leti. Nekako mi taj stari bolje legao.

Coyote

pre 5 godina

@Joanikie samo nastavi da mazes kedere akoholnim maramicama dok ih ne pojedu. Nije skupa zamena, za 700 do 1000€ mozes sve da ih zameniš.

Dejan

pre 5 godina

Uvek u prikolici nosim pet novih zimskih guma, pa kad pocne da pada sneg ili temperatura padne ispod 7 stepeni odmah ih brzinski zamenim kao u formuli 1.

Еустахије Брзић

pre 5 godina

Летње и зимске гуме - каква превара произвођача гума. Само још фале и свечане гуме.

Globa

pre 5 godina

Zimske gume (ZG) su izmišljene da bi država a i svi ostali, usput uzeli velike sigurne pare. U Srbiji već godinama ne pada obilniji sneg a kod poledice i magle ZG ne spašavaju vozače kod sulude vožnje. Sve je to globa - jasno!

Mile

pre 5 godina

Stanje treba da je kristalno precizno :
-Zimske gume i oprema moraju s e montirati na kola , ko nema ne treba da vozi jer ugrozava sebe i druge .
-datum obavezno 1 novebmra ili ranije ako ima nevremena . (da li neko tokom zime kada je vreme toplije skida zimske gume ? Ne ?
Da li vozac koji vozi iz Srbije tokom zimskog perioda u Makedoniju ili Grcku bez snega , nosi sa sobom letnje gume i menja ih ? naravno da ne .
Stoga sve tiktopisci ovih dilema ili neznalice ili sarlatani ?

parx

pre 5 godina

Zato sto kada pogledate novine, ako temperatura ide do nule, oni pisu novo ledeno doba, ako ide do 15 stepeni, leto u novembru. Ko moze da se osloni na njih. A kada padne sneg, onda ne mozes 10 dana da dodjes na red. Prema tome, stavim zimske na vreme, a to sto ce malo vise da probadnu zbog toplog vremena, koga briga. Vise me nervira kada kupujem kola, nece da mi uz doplatu daju cross-climate.

Durex

pre 5 godina

Kome je žao da da pare za gumu (gumicu) velika je verovatnoća da će posle devet meseci postati otac. Ali su onda troškovi i brige neuporedivo veći. Imaš gumu (gumicu) uvek pri ruci i nema da te boli glava :=)

A

pre 5 godina

“Osim toga, u prilog preporuci da se već sada zamene letnje gume ide i činjenica da su u periodu koji je pred nama noćne i jutarnje temperature značajno niže od dnevnih i da se u planinskim krajevima zemlje spuštaju i blizu nule.“
U planinskim krajevima nije ni danju toplo kao u ostatku zemlje, tamo i nije 20 stepenu.

Srki

pre 5 godina

@Grande Che
Hvala puno prijatelju na savetu i komentaru.
Citas situaciju dobro, bio sam pritisnuo kocnicu instinktivno, nisam se psiholoski prebacio na winter driving mode. Iznenada je pao sneg. Verujem da su tada svi bili zateceni.
Tvoj savet je dragocen i meni i nadam se drugim vozacima. Imacu to u vidu sledeci put cim budem video snezne pahulje.
Hvala jos jednom prijatelju!

LOGIC

pre 5 godina

@ (b1321, 27. oktobar 2018 07:45)
Jedan pametan komentar na 50 glupih tako je M&S je mud&snow dakle ZIMSKA
osim za neke izgleda ceo svet prica srpski pa jasno znaci Mokro & Suvo haha

Jos rec o all seasons dakle verzija za celu godinu (to NIJE M+S !!!)
Bolje verzije ovog tipa su sasvim OK za oko 70% vozaca ja recimo na kolima za grad koristim ovaj tip vise od 10 godina (u EU ne u Srbiji) ali NISU
za one koji moraju da idu kolima na put svaki dan obavezno duzu relaciju za ove su JASNO
jedino resenje letne i zimske gume dobre firme

hm

pre 5 godina

"@hm
A na koji nacin ulje koje sipas u auto utice na silu prijanjanja tvog automobila za asfalt? Hoces li bolje kociti sa boljim uljem? AKo imas mnogo dobro ulje mozes da vozis letnje gume i po snegu? A sta mislis da prosiris tu tvoju teoriju i na recimo tecnost za brisace?"

Motorno ulje ipak ima vise uticaja na voznju nego jakna. Ako nisi shvatio, motorno ulje je upotrebljeno kao argument da se obesmisli "teorija o univerzalnoj jakni" koja je ovde napisana.

Mirko

pre 5 godina

@Josip ADAC test, Crossclimate ocajno ocenjen za voznju po snegu, dimenzija 175 65 14. Nije odlicna ni u jednom segmentu testa, suvo, mokro, itd. klasicna all season guma, spoj nespojivih osobina.

dakle

pre 5 godina

@dakle, premudri komentatoru, vlasti su ti dopustile da ne moraš da ih imaš kad je 20 stepeni.
Zar je teško skapirati da ne moraš da ih imaš kalendarski, ali moraš kad su takvi uslovi.
Ajde pročitaj(te) članak još jednom.
(boris, 26. oktobar 2018 19:50)

Botino, a uslovi su kad pada kisa na 25 stepeni 1.11.? Pa onda svaki policajac moze da me kazni jer ugrozavam saobracaj cak i ako imam letnje gume sa dubinom sare vecom od propisane.

Opex

pre 5 godina

@ Ljudi M+S znači mud + snow, a ne mokro + suvo! M+S NISU univerzalne gume, već zimske!!!
(b1321, 27. oktobar 2018 07:45)
Em sto trujes ljude em sto imaš 77 pluseva govori u kakvoj zemlji živimo OMG.

Milan

pre 5 godina

M+S je oznaka tipa sare na gumama (mud + snow), a da li je guma zimska ili letnja definise smesa, koja je za zimske meksa a za letnje tvrdja. Zimska guma ima oznaku pahuljice i ne mora uvek biti M+S, i obrnuto, letnja moze biti M+S ali nije za zimske uslove jer se na hladnom stvrdne i nema dobro prianjanje na podlogu.

Milos

pre 5 godina

Antifriz nisam zamenio od kada sam kupio auto, a to je bilo 2007 godine (novog Grande punta) - prosle godine sam radoznalosti radi, spricem izvukao par kubika i stavio u zamrzivac na -25 i tu ga drzao 3-4 dana...i nije bio ni blizu da se zaledi....

Slobodan

pre 5 godina

Vec 15 godina ne kupujem zimske gume. Tih 7-15 dana sa snegom i ledom idem prevozom ili taksijem i mnogo je isplativije ako uzmete da je godisnji trosak oko zimskih guma 10000 najmanje (gume i vulkanizerske usluge).

garant

pre 5 godina

ma,kakve gume leto - zima i bakraci,bacene pare,samo dobre all season sa pravim profilom i da vidis,nikad niks problem a gde god se vi popnete sa vasim skupim zimskim gumama bez 4x4 penjem se i ja iz prve,,

heavy

pre 5 godina

zimska guma na +20 i vozite 2-3000km i skratili ste joj vek za pola.
(ledenjak, 26. oktobar 2018 10:12)

Pa onda ove najjeftinije Wintere imaju vek 10 godina jer ja ih na dvoja kola ne skidam već skoro 5 a i nekoliko mojih prijatelja isto.Leti do Grčke,CG,nekad i više puta,brzine normalne bez divljanja(120-130) i te gume dočekaju i preguraju svaku zimu.
Sad su tu negde sa šarom,dolaze nove zimske napred ,starije u otpad a prednje(mlađe) nazad i tako u krug.
Pišem iz dugogodišnjeg iskustva kako sa gumama tako i sa 30+ godina vozačkog staža.
Voleo bih da čujem odakle tebi Ledenjak ta informacija?

Aca

pre 5 godina

Moze kaze pravilnik sta hoce. Vozim dobre letnje gume dok mogu. Kad padne sneg lakse mi da koristim gradski prevoz ili taxi par dana nego da kupujem cetiri sedamnaestice.

Cika Kure

pre 5 godina

Zimska za zimu, letnja za leto. Nikakve "all sesason" gume ne dolaze u obzir! Kupio auto sa tim gumama 225/45/17 u dobrom stanju, pao prvi sneg i nisam mogao da izadjem iz ulice. Od tad set zimskih na celicnoj petnaestici, i set letnjih na alu sedamnaestici.

Milos Jovic

pre 5 godina

Sve naucnik do naucnika u ovim komentarima... 90% nema pojma sta znaci dobar i adekvatan pneumatik. Za Vas zivot me bas briga, nego vi sto sve znate ugrozavate zivot mene i moje porodice...

Điu,Liu i Sadriu

pre 5 godina

Kakva glupost od zakona da nisu potrebne zimske gume ako ne pada sneg i nema leda.Pa vozi celu zimu sa letnjim gumama i da ne padne nijedna pahulja te gume se isposte i kad dođe leto vozači nisu ni svesni opasnosti,posebno kod naglih promena pravaca,kočenja a najgore je kad padne prva kiša,pomeša se sa prašinom i kad imaš takve "letnje gume" u velikom si problemu posebno na nizbrdici,kao po ledu...

PedjaS

pre 5 godina

proale zime sam bio u dilemi da li da ostavim nove letnje gume ili da stavim 10 godina stare zimske koje imam ali koje su malo presle. ostavio sam letnje. i u principu sve je bilo ok do prvog snega. parkiran na jaaako blagoj uzbrdici ujutru, malo poledilo, sa novim letnjim i punom sarom nisam mogao da mrdnem s mesta. bukvalno. levo, desno, mali gas jaci gas, prva, rikverc...nista. ostadoh ukopan u mestu. i naravno peske na posao uz kasnjenje. posle par dana, kada je pustilo, stavim 10 god stare zimske i takav problem nisam vise imao. sa tim 10 god starim odem na divcibare sa porodicom, snega ima ali nista kriticno. bilo je par nezgodnih situacija. tako da stvarno svima ustedim vreme, u narednih par dana stavljam 11 god stare zimske koje ce po gradu uraditi ono sto treba. bilje nego bilo koje letnje.

Globa

pre 5 godina

Zimske gume (ZG) su izmišljene da bi država a i svi ostali, usput uzeli velike sigurne pare. U Srbiji već godinama ne pada obilniji sneg a kod poledice i magle ZG ne spašavaju vozače kod sulude vožnje. Sve je to globa - jasno!

Argentto

pre 5 godina

Procitam ove komentare ovde svih 63... i postade mi kristalno jasno zasto svaki dan ginemo na putevima...
Aman ljudi, guma je potrosni materijal na automobilu, kao i gorivo... kakvih + 10 - 10 koja se pre trosi o cemu pricate ??? 1. novembra stavis zimske, 1. aprila letnje i to je sve o cemu brines.. kad se potrose kupis druge. Sto pravite nauku od toliko banalne i normalne stvar ?
Jel sipas gorivo da bi vozio ? E isto tako menjas i gume i kupujes da bi vozio. Sacuvaj me boze, ovaj zimi ne vozi kad padne sneg zbog guma, drugi ne vozi kad je +20 da ne trosi gume ajooooj...

Bgd

pre 5 godina

Vidim da ovde većina vozača razmišlja logikom "koliko sam dobar" a ne "koliko sam bezbedan", ne samo za sebe već i za druge. Da se krstiš levom i desnom. Ne možete ljudi da vozite cele godine sa zimskim gumama, NIJE BEZBEDNO, razumete? Razumete vi moj k..., zato se i dešava ovoliko saobraćajnih nezgoda.

dakle

pre 5 godina

Zašto da stavljam zimske gume kad prognoziraju 20 stepeni?
Pa zato da ne bi dovodio u pitanje premudrost srpkih vlasti, ako je vlast propisala da mi na 20+ stepeni trebaju zimske gume zbog snega i mraza, ko sam ja da tu nesto razmisljam.

MILEE

pre 5 godina

Imam komplet tockova s zimskim gumama ali niti ih stavljam 1. novembra niti ih skidam 1. aprila. Stavljam ih na vozilo kada po prognozi najave prve mrazeve i poledicu. Nekad to bude i u oktobru a nekad tek krajem decembra. Isto tako , sa vozila ih skidam cesto vec polovinom februara ako prestanu nocu da se spustaju temperature ispod nule ali se desavalo da na vozilu ostanu i do polovine aprila jer su vremenski uslovi to zahtervali. Samo se treba prilagoditi stvarnim vremenskim prilikama,

Еустахије Брзић

pre 5 godina

Летње и зимске гуме - каква превара произвођача гума. Само још фале и свечане гуме.

hm

pre 5 godina

"Kad budu postojale jakne za sve sezone tada cu prihvatiti da gume za sve sezone.Nikada znaci."

Kad bude postojalo motorno ulje za sve sezone..... cekaj.... pa to postoji a ranije se ulje menjalo sezonski. Kako to?

gorski

pre 5 godina

imam zimske gume cele godine ,i ove jeseni sam se uverio da ne valja voziti zimskim gumama kad je temperatura preko 20 stepeni i pada kiša i ako sam mislio do sada da po kiši i mokrom kolovozu bolje Koče zimske gume kad sam zakočio auto je klizio još dvadesetak metara ,a vozio sam oko pedeset na sat ,!!!!

Ričmondova 1

pre 5 godina

Maksimalno vodim računa i o letnjim i o zimskim gumama. Redovno menjam antifriz. Imam dvoje dece, podstanar sam i sa ženinom platom naši prihodi su oko 85000. Stan 100e, vrtić 11000, kredit rata 13000 + režije. Pomoć sa strane nemam. Žestoko bih kažnjavao vozače koji voze zimi sa letnjim gumama, nemaš pare za gume nemoj da voziš. To su potencijalne ubice.

Bojan

pre 5 godina

U slučaju udesa treba proveriti da li osiguranja priznaju letnje gume u zimski vremenski period jer kada se desi osiguranje gleda na svaku sitnicu da te ne isplati.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bane., 26. oktobar 2018 13:38)

Ja bi ih vala tuzio. Ako meni zakon dozvoljava da vozim sa letnjim gumama zimi, ko su oni da rade mimo zakona?

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Nosis sa sobom komplet zimskih guma na felnama, termometar, dizalicu, kljuceve, pa kad padne ispod 8 menjas. Cim skoci na 10, opet.

mile

pre 5 godina

da imamo vrsne metereologe pa da mozes po njihovoj prognozi da se planiras pa ajd. Ovako im ne verujem taman da kazu da ce sutra pasti sneg

smuki

pre 5 godina

@Aca

Pa sto vozis auto sa sedamnaesticama ako ne mozes da ga odrzavas? Komleksi malih srba. Jos su gori ovi sto kupuju raspale BMW, Audije, Mercedese C klase a kad ode nesto odmah kuku lele.

Opex

pre 5 godina

@ Ljudi M+S znači mud + snow, a ne mokro + suvo! M+S NISU univerzalne gume, već zimske!!!
(b1321, 27. oktobar 2018 07:45)
Em sto trujes ljude em sto imaš 77 pluseva govori u kakvoj zemlji živimo OMG.

Sa šarom od polarnog međeda

pre 5 godina

Čuveni "Pravilnik" iz 2013. godine postigao je, sveukupno uzevši, jedan veoma loš ishod. Većina automobila ima montirane zimske pneumatike i zimi i LETI. Zimska guma nije za leto, a posle jednog ili najviše dva leta prestaje da poseduje karakteristike zimske gume, tako da je umesto takvih zimskih guma bezbednije voziti po zimskom klizavom kolovozu sa solidnim letnjim, tačnije "all season" radijalkama. Argument o boljem prijanjanju zimske gume na suv asfalt pri temperaturama nižim od +7 C takođe ne stoji, jer pri suvom asfaltu prijanjanje pneumatika ne treba uopšte dovoditi u pitanje, osim ako nije u pitanju loš pneumatik u pogledu sastava smeše, odnosno materijala, ili ako je pneumatik (bilo kog tipa) značajno istrošen, odnosno pohaban od dugotrajne upotrebe.
Dakle, ako imate zimske gume za zimu, a letnje za leto - odlično. Ako, pak, nemate, nemojte voziti po snegu i ledu, jer saobraćajna policija može da vam napiše nalog za novčanu kaznu.
Ličo, imam i letnje i zimske gume. Zimske ću montirati tek kad krenu mrazevi, kad zamiriše na sneg. Do tada će se već smanjiti i gužve kod vulkanizera.

Mare

pre 5 godina

Crossclimate, da ne reklamiram proizvodjaca. Penjes se na planinu po snegu, ne habaju se leti. I najvaznije, nema vise menjanja guma 2 puta godisnje. Zakon.

ZNBg

pre 5 godina

Univerzalne gume su dobro rešenje za manje automobile koji ne prelaze veliku kilometražu i voze se uglavnom u gradu, znači nikad u uslovima velikog snega i ekstremne zime.
Samo ne zaboravite da se i ti točkovi moraju balansirati s vremena na vreme. Mom drugu su Savine univerzalne gume trajale manje od 3 godine jer nije vršio balansiranje pa su se deformisale-iskrivile.
Tako da računica nije baš jednostavna kako izgleda na prvi pogled.

DEX

pre 5 godina

Obzirom da nemam pit stop box i grupu mehaničara za brzu zamenu pneumatika, kupio sam gume za sva 4 godišnja doba, ne M+S nego baš za sva 4 godišnja doba. Što se antifriza tiče, on tačku mržnjenja ne gubi nikada ako se ne dodaje voda u sistem ali se menja na 2 ili 5 godine jer je toliki rok trajanja antikorozivnih aditiva u njemu. U vezi sredstava za pranje vetrobranskog stakla treba obratiti pažnju da se iz sistema potpuno odstrani letnje sredstvo pa tek onda sipa zimsko. Narocito treba obratiti pažnju na sadržaj ovog sredstva. Naime svuda u svetu je zabranjeno ovo sredstvo koje se izradjuje sa metil alkoholom koji je otrovan i koji može izazvati pospanost kod vozača. Na žalost kod nas se još uvek masovno prodaje jer inspekcije ne rade svoj posao.

Belopoljanski

pre 5 godina

Moze kaze pravilnik sta hoce. Vozim dobre letnje gume dok mogu. Kad padne sneg lakse mi da koristim gradski prevoz ili taxi par dana nego da kupujem cetiri sedamnaestice.
(Aca, 26. oktobar 2018 12:11)

Šte će oni koji moraju da rade celu zimu, a ne samo par dana?

dakle

pre 5 godina

@dakle, premudri komentatoru, vlasti su ti dopustile da ne moraš da ih imaš kad je 20 stepeni.
Zar je teško skapirati da ne moraš da ih imaš kalendarski, ali moraš kad su takvi uslovi.
Ajde pročitaj(te) članak još jednom.
(boris, 26. oktobar 2018 19:50)

Botino, a uslovi su kad pada kisa na 25 stepeni 1.11.? Pa onda svaki policajac moze da me kazni jer ugrozavam saobracaj cak i ako imam letnje gume sa dubinom sare vecom od propisane.

Saša

pre 5 godina

Prednost je kada imate komplet zimskih guma na zasebnim felnama, ali se pitam da li ikada odradite balansiranje i letnjih i zimskih kompleta? Ja imam samo jedan komplet felni i svakih 6 meseci menjam gume i ujedno balansiram iste.

katintata

pre 5 godina

Michelin CrossClimate, za prosečno korišćenje fantastičan all season izbor. jeste da su 32000 4 kom 14", ali jedna zamena i balansiranje u BG je 2500. Za 5 godina same sebe otplate samo na tome.

Kupite zimske gume, platite PDV, povecajte suficit !

pre 5 godina

@Marko
"Niko ne pominje da u slučaju saobraćajne nezgode osiguravajuća kuća ne isplaćuje osiguranje ukoliko nemate sve četiri zimske gume u periodu od 01.11-01.04!!!"

Da li vazi i obrnuto ? Zimske gume leti ? Leti Wintera koliko hoces !

Vojislav

pre 5 godina

Kako je moguce da Slovenija koja je malkice vise Alpska zemlja, trazi zimske gume tek od 15. novembra i uopste ne trazi da neko uz njih ima i lance? Lanci u gepeku nisu obavezni ni u Austriji, Svajcarskoj, Italiji... Sve same pustinjske zemlje za razliku od Srbije.

Смрда

pre 5 godina

Гуме за све сезоне су сасвим добре за целу годину, сем ако не живите на планини, још ако је и погон на 4 точка, нема зиме.

Mirko

pre 5 godina

@Josip ADAC test, Crossclimate ocajno ocenjen za voznju po snegu, dimenzija 175 65 14. Nije odlicna ni u jednom segmentu testa, suvo, mokro, itd. klasicna all season guma, spoj nespojivih osobina.

Joe

pre 5 godina

Ujutru kad krenem na posao bude oko 0 stepeni. Tako vozim po krivinama 30km. Kad se vracam vec je oko 20 stepeni. Jos uvek se dvoumim sta ciniti, da li odmah stavljati zimske i ne razmisljati puno ili jos kulirati?

Bobica

pre 5 godina

Sve ste Vi to lepo napisali "nadugačko i naširoko". Da li če IKADA biti neki članak o KATASTROFALNOM stanju puteva i ŠUMAMA pored istih ? ? ?

moron

pre 5 godina

Najbolje je kupiti zimski set i mnogi to dileri nude po jako povoljnim cenama. Npr, za novu hondu civic alu zimski set 16" sa Hankook ( 215/55X16 ) košta "čak" 89.900, dok za Vitaru alu set sa 16" sa Yokohama ( 215/60X16) košta "samo" 150.000. A ako Vam treba dodatni TPMS za suzuki (jer vam se možda ispraznila baterija na senzoru na felni na kojoj Vam je letnja guma), on košta po komadu "samo" 9.300. Pa, "puta četiri" ...
Kupite taj zimski set i ne razmišljate ... Ali, pre toga ipak kupite hondu, jer zimski set za nju košta manje.

Cika Kosta

pre 5 godina

@ Kaznjavati i slepce koji leti voze sa zimskim gumama.
(aje, 26. oktobar 2018 17:18) # Link komentara

Te tzv. zimske gume imaju oznaku M+S MUD&SNOW, e ja ih leti vozim zbog muda, a ne snowa.

Komša

pre 5 godina

Loša iskustva imam sa univerzalnim (za sve sezone).Ko moze (i finansijski i organizaciono ) da podnese dva kompleta na felnama to je najbolje.
Kada je u pitanju zadržavanje vansezonskih guma bolje je zadržati zimske cele godine (propadnu brže ali ako je Vintera onda je to to - anuliraš/pokriješ cenu montaže 2 x godišnje i dobar si manje cimamja (2 x 1-2h vremrna).

Pogresna procena

pre 5 godina

Antifriz nisam zamenio od kada sam kupio auto, a to je bilo 2007 godine (novog Grande punta) - prosle godine sam radoznalosti radi, spricem izvukao par kubika i stavio u zamrzivac na -25 i tu ga drzao 3-4 dana...i nije bio ni blizu da se zaledi....
(Milos, 26. oktobar 2018 10:41)

Problem je u dodatcima protiv korozije. Oni su potroseni.

Baxuz

pre 5 godina

Zimi koristim univerzalne gume Michelin CrossClimate, prosto zime su nam takve da nema potrebe za pravim zimskim gumama, a leti koristim letnje Michelin EnergySaver, tako stedim "zimske" a stedim i gorivo.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

@ZNBg

Vozio univerzalne gume (tj. "all season") 7-8 godina (2 seta Douglas Good Year) oba puta presao oko 40 000 milja (preko 60 000 km po setu) od +35C do -25C. Svaki dan na posao po 35,36 km u jednom pravcu (grad-autoput) Nikada nikakav problem. I ne samo ja,svi koje znam. Tako da je jasno da su gume u Srbiji loseg kvaliteta ako je tako kao sto kazes.

Stojko

pre 5 godina

@hm
A na koji nacin ulje koje sipas u auto utice na silu prijanjanja tvog automobila za asfalt? Hoces li bolje kociti sa boljim uljem? AKo imas mnogo dobro ulje mozes da vozis letnje gume i po snegu? A sta mislis da prosiris tu tvoju teoriju i na recimo tecnost za brisace?
Treba napraviti posebnu crnu traku na autoputu za likove koji znaju da voze pa im ne smeta da letnje gume voez u januaru, a zimske u julu, Ako ce da ginu, neka ne vode i mene sa sobom, samo svoju familiju.

Durex

pre 5 godina

Kome je žao da da pare za gumu (gumicu) velika je verovatnoća da će posle devet meseci postati otac. Ali su onda troškovi i brige neuporedivo veći. Imaš gumu (gumicu) uvek pri ruci i nema da te boli glava :=)

Marko

pre 5 godina

Niko ne pominje da u slučaju saobraćajne nezgode osiguravajuća kuća ne isplaćuje osiguranje ukoliko nemate sve četiri zimske gume u periodu od 01.11-01.04!!!

bex lap

pre 5 godina

Vec 15 godina ne kupujem zimske gume. Tih 7-15 dana sa snegom i ledom idem prevozom ili taksijem i mnogo je isplativije ako uzmete da je godisnji trosak oko zimskih guma 10000 najmanje (gume i vulkanizerske usluge).
(Slobodan, 26. oktobar 2018 10:28)

Godišnji trošak maksimalno 4 000 din u mog gradu demontaža i montaža sa balansiranjem 1 500 din znači dva puta ukupno 3 000 din godišnje.
Ne isplati mi se ni da kupujem čelične za 100 eura jer i tada bi svakako morao barem da ih balansiram tako da bi mi se isplatile tek nakon 6-7 godina a auto neću toliko zadržati kod sebe.

prosto ko pasulj

pre 5 godina

pa treba zabraniti i zimske gume leti, jednako su nebezbedne a bar 50% cak i novijih kola ih ima. Nisu mi jasni ti ljudi uopste
(pera, 26. oktobar 2018 11:28)

Uzeo m+s. Ruzne su. Slabije. Ali umesto cuvanja i skidanja namestanja za 4 godine po 2x5.000 din imam 6 novih guma. Mozda bi bilo drugačije da sam imao gde da ih drzim i da su vulkanizeri korektniji kada im dodje sezona.

Okram "Sejn" Idul

pre 5 godina

@heavy

Nije samo sara u pitanju. 1. Vremenom guma propada sama po sebi. 2. materijal promeni svojstvo, zimske gume nisu predvidjene da se voze kada je temperatura asfalta visoka, plus brzina i... uplastici se i dzaba ti shara. Nije problem ici 120-130. Problem je stati, pogotovo kada situacija nalozi naglo i agresivno kocenje. Takve gume su opasne na sovum a pogotovo po kisi, o snegu i ledu necu ni da pricam. Covek se navikne na sve, naravno najvaznije je prilagoditi voznju vremenskim uslovima, stanju automobila, pneumatika, kolovoza itd i onda bude OK. ALI cesto ume da se desi nesto nepredvidjeno, i tu metar duzi zaustavni put moze glave da kosta, a kamoli vise (sto je cesto i slucaj. postoje metri razlike izmedju novih guma razlicitih klasa). A to da te Vintere, Kame itd mozete da vozite 10 godina i duze a da sara bude "dobra", moze. Samo predstavljate opasnost za sebe i druge ucesnike u saobracaju. I inace, letnje gume se bolje ponasaju na suvom i mokrom od zimskih i allseason sve dok temperatura ne zadje fino u minus. Bolja upravljivost i pre svega kraci zaustavni put.

Bane

pre 5 godina

Ja ne verujem da ljudi ne prave razliku izmedju univerzalnog, M+S i all season pneumatika.

Univerzalnim gumama su se ranije zvale gume sa univerzalnim dezenom sare (znaci ne usmerenim ili kisnim).

M+S znaci mud+snow ili blato+sneg. E zbog tog "snow"/"sneg" svi misle po automatizmu da je to zimska guma ali M+S je samo oznaka otvorenosti profila gume. Gume cija gazeca povrsina ima minimum 25% otvorenost profila (sire kanale) ima oznaku M+S odnosno da svojim sirim kanalima moze da izbaci i blato i sneg i da je samim tim pogodnija za neke terene. Ali takva guma nije smesom prilagodjena voznji u zimskim uslovima. Mada da ne dodje do zabune sve zimske gume imaju M+S saru zbog prethodno opisanog ali guma moze imati i M+S samo saru a da nije smesom prilagodjena za voznju u zimskim uslovima.

all season gume, tj. za sve sezone ili kako ih jos krste celogodisnje su gume koje jesu namenjene voznji u svim vremenskim uslovima. One imaju M+S saru ali i tri planinska vrha sa pahuljom sto je sertifikacija da je guma testirana i odobrena za voznju u zimskim uslovima. Odnosno smesa te gume zadrzava optimalna svojstva i pri niskim i pri visokim temperaturama. Proizvodjaci vec deceniju rade na njihovom usavrsavanju (jer verovali ili ne i na tom bogatom i uredjenom zapadu vozaci brinu slicne brige kao i mi i traze celogodisnje resenje) i danas na trzistu postoje modeli koji zaista predstsvljaji dobro i bezbedno optimalno resenje za one koji voze srednju klasu auta i ne prelaze vise od max. 15.000 km godisnje.

Smuleco

pre 5 godina

Neki voze sa zimskim gumama i leti, na +40! I funkcionišu kako-tako, omekšaju puno pa se ubrzano habaju, a i pri kočenju sa njima je duži zaustavni put. Ali kada počinje zima, trebalo bi staviti svakako zimske gume. I kada su "plus" temperature, manja je šteta po njih, nego korist, ukoliko padne sneg "preko noći". Sa letnjim gumama je 'pogibija" voziti po snegu!

оће то

pre 5 godina

@ Imam komplet tockova s zimskim gumama ali niti ih stavljam 1. novembra niti ih skidam 1. aprila. Stavljam ih na vozilo kada po prognozi najave prve mrazeve i poledicu. Nekad to bude i u oktobru a nekad tek krajem decembra. Isto tako , sa vozila ih skidam cesto vec polovinom februara ako prestanu nocu da se spustaju temperature ispod nule ali se desavalo da na vozilu ostanu i do polovine aprila jer su vremenski uslovi to zahtervali. Samo se treba prilagoditi stvarnim vremenskim prilikama,
(MILEE, 26. oktobar 2018 12:53) Миле мајсторе, извини што питам, али како ти иде од руке да предвидиш половином фебруара (ако температуре престану ноћу да се спуштају испод нуле) каква ће температура да буде половином или крајем марта? Мислим, ни за много краће периоде прогностичари немају чак ни приближно прецизне податке, па ме интересује како знаш да у марту неће пасти снег, а ти због топлих фебруарских ноћи ставио летње гуме?

mile

pre 5 godina

po tome se razlikujemo od Nemaca. Oni odrzavaju auto, mi ga popravljamo. Zato ja svaki svoj auto sam uvezem iz Nenacke upravo zbog takvih kojima je trisak 3l antifriza na bar 4 godine!

Replay

pre 5 godina

Preko dana 15-20 maks a ujutru i uvece dodje do minusa. Pa izbije coveku da ode negde dalje pa da vidis problema. Bolje imati zimske na vreme. Takodje policija sto vidi da padne 10 pahulja na kolovoz dobicete kaznu ako ste sa letnjim ili neka kišica. :))

www.mbt66.eu

pre 5 godina

Obzirom na to da su postavili novogodišnje ukrase već krajem septembra ne shvatam kako su neki začuđeni da se od njih očekuje da počnu koristiti zimske gume na automobilima barem od 1 novembra?

kako da ne

pre 5 godina

@Aca
Ko da menja sedamnaestice? Vozio sam na sedamnaesticama kada sam znao da mogu da odrzavam taj auto i te gume. Danas imam auto sa felnama od 19 inča. Mogao sam i ranije da ga imam, ali sam morao da vodim racuna o troskovima za odrzavanje, jer je najlakse kupiti auto. Kada sam bio siguran da mogu da odrzavam veci auto sa vecim gumama i svim ostalim troskovima, ja sam ga kupio. I za zimu i za leto koristim felne od 19 inča, oktobra vec stavim zimske, a letnje krajem marta ili pocetkom aprila. Ove godine sam npr kupio letnje nove, a i za zimu sam kupio nove. Menjam setove na maksimum 3 godine, a prelazim godisnje ukupno ono 25-30.000km. Znam da je 3 godine okej, moze jos godinu sigurno ali ovako sam sigurniji, prvo za sebe i moju porodicu pa i za druge! Samo gume sam platio ove godine oba seta oko 2200. Plus montaze. 3 godine sam miran sto se tice guma, samo platim montazu. Dao za zimske pre par dana 1000, ali bolje da dam 1000 jer zivot i zivoti nemaju cenu. Ne zelim da vozim porodicu nebeznedno. Znam da sam super vozac, ali mozes kako hoces da vozis ako imas losu gumu dzabe ti je. Da ne pomisli neko da se sada tu hvalim i rasprdjujem sto se kaze, meni tih 1000 i nije neka para ali voleo bih da nisam morao da ih potrosim. Znacilo bi...Ali..

Josip

pre 5 godina

@Hehe

A koliko koštaju ljetne plus zimske zajedno? A dodatne felge? A ako nemaš dodatne felge, onda svake godine po dvije montaže/demontaže i balansiranja? A koliko košta tvoje vrijeme svaki put 2 godišnje misliti na promjenu guma/točkova? A za nekog tko u stanu živi - gdje da drži dodatne točkove/gume?

Inače, ovo za kilomatražu. Nema guma koja nakon 50tkm drži. A te koje nakon 50tkm još izgledaju dobro - te od prvog dana nisu držale kako treba.

Inače, CrossClimate, da budemo poptuno objektivni:
u usporedbi sa zimskim gumama - za po snijegu, nema puno boljih od nje
u usporedbi sa svim gumama - po kiši je vjerojatno najbolja
u usporedbi sa ljetnim - po suhom spada u sredinu,
u usporedbi sa ljetnim - dosta je veća potrošnja goriva na njima

Onako

pre 5 godina

PedjaS@

Dobar si, sto poredis zimsku i letnju gumu tj ocekivao si da letnja ide po snegu jer ima novu šaru :)
Jesi li nekada uporedjivao šare na zimskoj i letnjoj gumi?
Isto kao da si umesto lopate uzeo grabulju da čistiš sneg, ali novu grabulju, jer je lopata stara :)))

Reziel

pre 5 godina

Sugestija za autora teksta. Niste naveli da u Zakonu stoji da vozila koja imaju pogon na obe osovine (4x4) nisu u obavezi da imaju zimske gume. Iako ja znam da je čak i kod automobila sa pogonom na sva četiri točka značajno smanjena trakcija u slučaju snega i leda na kolovozu, trebalo bi ovo da navedete. Možda čak i da se detaljnije pozabavite time, jer mnogi vlasnici danas popularnih, manjih i većih SUV vozila misle da im zimske gume ne trebaju jer voze "džip", a ni ne shvataju da će sa letnjim gumama i njihov ljubimac na snegu biti kao slon u prodavnici porcelana.

Joanikije

pre 5 godina

Ima na pumpama da se kupe, lice na vlazne maramice u nekom valjkastom pakovanju, odlicne su pretiv mrznjena guma na vratima a ne ostavljaju masnocu kao obicbn glicerin. Pre sam se mucio da otvorim vrata na velikim mrazovima a sad nema zime.

Vozač

pre 5 godina

Kada potrošim ovaj komplet zimskih i letnjih, prelazim na univerzalne. Zamena je poskupela sa 1800 na 2600 za godinu dana za 16" tako da ja vulkanizeru za 5 godina platim još jrdan par vrhunskih guma, ili za 3 godine one najjeftinije.

krema na kedere

pre 5 godina

Za kedere mozete koristiti i obicnu kremu za ruke sa glicerinom ili vazelinom. Namazete kad bas bude debelo u minusu i mirni ste jedan period.

gumifleks

pre 5 godina

Postoje dva osnovna kriterijuma za izbor guma:
1) kvalitet
2) cena
Kao I kod drugih stvari, cesto su te dve stvari nespojive. Ako zelis kvalitet onda imas 2 seta dobrih guma (ja se oslanjam na ADAC I druge testove i primarno gledam ponasanje i zaustavni put...ne interesuje me buka I potrosnja), ako je pak prioritet cena onda vozis samo jedan set (bilo da su letnje, zimske ili all season)
Hvala i srecna voznja :)

boris

pre 5 godina

@vojislav, ne moraš u Austriji ni zimske gume. Ali ako si učesnik u nezgodi bez obzira da li si kriv, ako nisu zimski pneumatici kazna 3 do 5 hiljada evra i ne važi osiguranje. Pa ti biraj.
Voleo bih i kod nas da je tako, pa kad krene plenidba imovine jer nemaš para da platiš štetu koju si drugome napravio, da vidiš kako se pazi na obuću.

hm

pre 5 godina

"@hm
A na koji nacin ulje koje sipas u auto utice na silu prijanjanja tvog automobila za asfalt? Hoces li bolje kociti sa boljim uljem? AKo imas mnogo dobro ulje mozes da vozis letnje gume i po snegu? A sta mislis da prosiris tu tvoju teoriju i na recimo tecnost za brisace?"

Motorno ulje ipak ima vise uticaja na voznju nego jakna. Ako nisi shvatio, motorno ulje je upotrebljeno kao argument da se obesmisli "teorija o univerzalnoj jakni" koja je ovde napisana.

b1321

pre 5 godina

@dakle
A gde je to propisano da se zimske gume postavljaju na 20 stepeni?
Zakoni se čitaju u izvornom obliku, a ne preko FB ili ispred prodavnice kroz narodna predanja!

Inače, kupio sam zimske pre par dana, ali do sredine novembra javljaju najnižu temperaturu oko 4 stepena, tako da gume ostaju u garaži!

Gumar

pre 5 godina

Ljudi M+S znači mud + snow, a ne mokro + suvo! M+S NISU univerzalne gume, već zimske!!!
(b1321, 27. oktobar 2018 07:45)

M+S nisu zimske gume ako nemaju pored planinu sa pahuljom!!! Zapamtite to!

Grande Che

pre 5 godina

@Srki
Prijatelju, vezano za tvoju situaciju, dozvoli da ti objasnim, s obzirom da sam dugo godina vozio u zemlji gde su jake zime sa puno leda I snega.
Kada naletis na put koji je pokriven sa snegom, a ispod ima sloj leda, tu ne pomaze nista, ni dobra zimska guma, ni zimska guma sa metalnim kramponima (kod nas zabranjena, ali u zemljama tipa Rusija, Ukrajina, Skandinavija, itd dozvoljena) ne pomaze. U toj situaciji ne pritiskati kocnicu nikako, bilo da imas ili nemas ABS, nego krenuti kocenje motorom, I kada je bukvalno brzina 5kmh onda lagano krenuti da se pumpa kocnica dok auto ne stane.
Inace, letnje gume na sebi imaju nacrtano sunce, zimske imaju pahulju ili oznaku M+S dok svesezonske imaju napisano All Season ili oznaku pahulja plus sunce.

Dragan Miladinovic

pre 5 godina

Voziti u skladu sa montiranim gumama i vremenskim prilikama.
Letnje gume mogu još da posluže ako nema padavina, ali je suludo voziti sa njima kada dođe zima. Sa all season gumama se možete provući, ali ne treba imati velika očekivanja jer su im performanse dosta lošije u odnosu na zimske ili letnje, zavisno od sezone.

Premija

pre 5 godina

Ja bi ih vala tuzio. Ako meni zakon dozvoljava da vozim sa letnjim gumama zimi, ko su oni da rade mimo zakona?
(Bojan, 26. oktobar 2018 15:38)
@
Oni su Osiguranje i moze im se.

Boki S.

pre 5 godina

Mnogo filozofije oko mnogo logične potrebe.Normalno je da se pravilo izbora guma mora poštovati ne samo zbog zakona već prvenstveno zbog potrebe radi sigurnije vožnje.Ovde je osnovno pitanje koliko se vozilo koristi u zimskim uslovima i od stila i načina vožnje.Ako neko vozi normalno i pažljivo sigurno će biti dovoljno da montira gume za sva godišnja doba i problem je rešen.Jeste da je ona kompromis i malo je lošija i po suvom i na snegu ali to su detalji koji kod normalne vožnje nisu presudni.Šta nekome vredi najbolje guma za kišu npr.ako vozi brzo i agresivno i ako je kasno počeo da koči...za razliku od normalne vožnje gde ovaj drugi vozač ranije reaguje sa slabijim gumama i ukoči na vreme.Manje divljanja bi rešilo mnoge probleme.

Mile

pre 5 godina

Stanje treba da je kristalno precizno :
-Zimske gume i oprema moraju s e montirati na kola , ko nema ne treba da vozi jer ugrozava sebe i druge .
-datum obavezno 1 novebmra ili ranije ako ima nevremena . (da li neko tokom zime kada je vreme toplije skida zimske gume ? Ne ?
Da li vozac koji vozi iz Srbije tokom zimskog perioda u Makedoniju ili Grcku bez snega , nosi sa sobom letnje gume i menja ih ? naravno da ne .
Stoga sve tiktopisci ovih dilema ili neznalice ili sarlatani ?

Hehe

pre 5 godina

@(Josip, 27. oktobar 2018 14:19)

Znaci na 2god. da menjam gume zbog km.Ne hvala, bolje 2 seta, letnje biju 60k za 5god, zimske traju 7-8god i predju oko 40k km za to vreme. Posle nekih 30k km pocinje da se oseca razlika, ili posle nekih 5-6godina, bilo da su letnje ili zimske, iz mog iskustva. Poslednjih godina uzimam samo visu klasu.

Sale

pre 5 godina

Zakona kod nas mali milion, tehnicki pregledi, regiatracije, polaganje kao doktorat da branis, greske-mrvice obaraju ko nista, putevi nikad gori, signalizacija nikad gora, oko puteva 90% nesredjeni tereni, korov i ostalo i balans mrtvih u saobracaju najgori u svetu... i o cemu mi pricamo ovde!?!?

masinista

pre 5 godina

Dovoljan je jedan sneg ili led da sa letnjom gumom zavrsis u jendeku. Takve stete kostaju mnogo vise od kompleta guma. Leti mozes da kalkulises ali zi nikKo

Bane.

pre 5 godina

U slučaju udesa treba proveriti da li osiguranja priznaju letnje gume u zimski vremenski period jer kada se desi osiguranje gleda na svaku sitnicu da te ne isplati.

dasimir

pre 5 godina

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-All-Season-Tyre-Test.htm

Svi vi koji tvrdite da All season gume ne valjaju, niste u pravu. Ima dobrih all season guma ali su one skupe i performanse im nisu daleko od zimskih i letnjih. Pogledajte link gore. Ponavljam, jako su skupe ali tvrditi da su all season gume prevara je apsolutno pogrešno!

baban gida

pre 5 godina

Sve sami naucnici, kao ova mi guma bolja ova losija, nisam izasao ovde zimi, leti mi proklizala zimska....
Veze nema, znate koji uslovi uporedjenja su potrebni da precizno ispitate razliku guma.
Morate proci u kontrolisanim uslovima po istoj podlozi, po istoj temperaturi, istoj kolicini vode na kolovozu, istoj brzini u kilometar, sa istim vozilom, sa dva razlicita seta guma, pa onda naci razliku. Dakle samo na poligonu...

Dejan

pre 5 godina

Uvek u prikolici nosim pet novih zimskih guma, pa kad pocne da pada sneg ili temperatura padne ispod 7 stepeni odmah ih brzinski zamenim kao u formuli 1.

Nis

pre 5 godina

zimska guma na +20 i vozite 2-3000km i skratili ste joj vek za pola. 
(ledenjak, 26. oktobar 2018 10:12) 

Pa onda ove najjeftinije Wintere imaju vek 10 godina jer ja ih na dvoja kola ne skidam već skoro 5 a i nekoliko mojih prijatelja isto.Leti do Grčke,CG,nekad i više puta,brzine normalne bez divljanja(120-130) i te gume dočekaju i preguraju svaku zimu. 
Sad su tu negde sa šarom,dolaze nove zimske napred ,starije u otpad i prednje(mlađe) nazad i tako u krug. 
Pišem iz dugogodišnjeg iskustva kako sa gumama tako i sa 30+ godina vozačkog staža. 
Voleo bih da čujem odakle tebi Ledenjak ta informacija?
(heavy, 26. oktobar 2018 12:34)

Potpuno pogresno razmisljanje, pa na visokim temperaturama kada je preko 20-30C na asfaltu je duplo, i tada pocinje proces vulkanizacije zimske gume... U prevodu posle jednje sezone voznje leti zimska guma postane tvrda kao plastika i tada se tragovi kocenja dupliraju... Ugrozavate i sebe i druge u saobracaju...

boris

pre 5 godina

@b1321 M+S oznaka ne znači da je zimska već da ima krampone za blato i sneg, ali ne onaj mali na asfaltu već duboki. Najčešće ih viđaš na allterrain gumama za 4x4. To nisu prave zimske, kao što je neko već objasnio.
Oznaka "pahuljica u planini" je ono što vam treba da bi se kvalifikovala kao zimska guma.
I molio bih sve one koji misle da su zimske gume glupost da to barem ne iskazuju javno. Mene je sramota njihovog neznanja.

Josip

pre 5 godina

Michelin CrossClimate kroz cijelu godinu i zaboravite da imate gume uopće.

Jesu malu skuplje, ali vrijedne svake pare.
Zamijeniti svake 4god/40tis km i mirni ste.

Robi

pre 5 godina

Ljudi,dosta naseg naroda na severu Vojvodine srecem,sa dosta luksuznim kolima,da voze zimske gume i leti i zimi. Tek takve treba kazniti. Jos su u ubedjenju danje sve ok,posto voze M+S gume...tada ne ulazim u raspravu,a za sirotu pahuljicu ni culi nisu. Bruka i zalost. I to bi trebalo kaznjavati,leti voze svoje porodice na takvim gumama u Grcku na more. Ima se za Bmw,a nema za dva seta guma?! Ko ima dva seta guma,slobodno neka ih menja po kalendaru,ionako guma brze ostari nego sto se osteti za godisnji prosek od 20.000km. Svaki dan prognoza moze da zataji i da vas vreme iznenadi. Tada bilo kakva stednja postaje besmislena.

Srki

pre 5 godina

Sto se tice gore pomenute price imam samo da podelim licno iskustvo od prosle godine.
Dakle, vozac sam sa jednom decenijom vozackog staza ali nikada nisam pridavao vaznosti ovim stvarima i prilagodjavanju pravilima i nikada nisam bas doslovno pazio o "zimslim" i "letnjim" gumama. Uglavnom su bile 2 ili 4 zimske ili cak sve 4 letnje u toku zime.
Prosle zime sa onim prvim iznenadnim mrazom i snegom i ledom usao sam u saobracaj sa samo prednje 2 zimske gume. Vozio, milio po gradu, pazio, nisam prelazio 30, nije se ni moglo. Sve bilo pod kontrolom dok nisam na putu bg-pa pri brzini ne vecoj od 35km na sat naisao na led ispod snega i proklizao i zavrteo se i udario u bankinu i polupao masku i far.
Steta je bila manja, oko 60€, ali mogu vam reci, nece mi se desiti da ikada vise vozim po zimi a da nemam sve 4 kvalitetne zimske ili all seasons gume.
Vi kako hocete, ali ja se ne bi vise klizao i rizikovao i stresirao. Tada sam imao srece i oko mene nije bilo drugih automobila i ljudi i napravio sam samo stetu i stres sebi.

samo da kažem...

pre 5 godina

Moj rođak kupio jednu novu zimsku gumu za starog Yuga, jer mu se prethodna raspala. Ostale gume su mu: Stara letnja, stara zimska, ćelava zimska. Pitam ga zašto nije zamenio bar ovu drugu ćelavu zimsku, i da će da ga kazne ako je vide, a on kaže - to ću sledećeg meseca, kad dobijem penziju, sada nemam para... Sve je rečeno.

boris

pre 5 godina

@grand che jedina oznaka je "pahulja u planini", m+s ne mora biti zimska guma.
Možda ćeš tom tvrdnjom prevariti nekog policajca, ali nećeš fiziku kad naiđeš na zimsku deonicu.
Da pojasnim. Ideš na Kopaonik i put je ceo pod snegom mora da se prti, točkovi upadaju, tu su m+s dobre, osećaš se super siguran. Dođe očišćena deonica sa malo snrga i ti si u velikom problemu ako guma nema i tu drugu oznaku. Razlika je u smesi i lamelicama.

bagzi

pre 5 godina

Moje iskustvo...
Po cetiri felne za zimu i leto i samo menjaj tockove.
U startu veća investicija ali sam miran po 4 godine( prelazim oko 20.000 godisnje) i po mojoj racunici se na kraju isplati. Samo na vulkanizera bih dao 15000 din za te cetiri godine a to je tri zimske gume tigar, sava...
Inace zimske tockove stavljam 1. novembra pa sve da je i 30 stepeni napolju. Osiguranje ne priznaje letnju gumu u periodu definisanom zakonski za zimsku i sto bih se kockao.

Kiza

pre 5 godina

Zivim u Torontu. Nije ovde bas severni pol i zimi ne mora da bude mnogo snega. Ipak, koristim zimske gume i razlika je neverovatna. Toplo preporucujem investiciju.

boris

pre 5 godina

@dakle, premudri komentatoru, vlasti su ti dopustile da ne moraš da ih imaš kad je 20 stepeni.
Zar je teško skapirati da ne moraš da ih imaš kalendarski, ali moraš kad su takvi uslovi.
Ajde pročitaj(te) članak još jednom.

Coyote

pre 5 godina

@Joanikie samo nastavi da mazes kedere akoholnim maramicama dok ih ne pojedu. Nije skupa zamena, za 700 do 1000€ mozes sve da ih zameniš.

državno opštinska mafija

pre 5 godina

U više komentara je pisalo, ljudi budite oprezni zbog jedne vrlo bitne stavke, u slučaju nezgode policija kad vrši uviđaj u zapisnik unosi da niste imali zimsku opremu i na osnovu toga Vaš zahtev za nadoknadu štete od osiguravajućeg društva će biti odbijen. Nije bitno da li je toga dana bio sneg ili led i da li ste krivi ili ne. Eto ako vozite novija kola, imate kasko i sl nije na odmet znati da bez zimskih guma praktično niste osigurani. Još nešto, moje mišljenje je ukoliko vozite kola često ili svakodnevno a nemate za zimske gume mislim da ne treba da ih vozite uopšte, nemora se kupiti Michelin ili Continental, možete kupiti Tigar zimsku gumu koja je super jeftina za kvalitet koji daje. Ko čeka da padne prvi sneg i da stavi gume, misli o tome, gleda u nebo, pasulj taj je za posmatranje.

Aleksandar

pre 5 godina

@(оће то, 26. oktobar 2018 14:52)

Za "majstor" Mileta ne znam, al' meni se desilo već dva puta da skidam pa da vraćam zimske točkove zbog toplog februara/marta. Moje pravilo je da ako 10 dana budu najniže temperature ispod 5 stepeni i nema najava poboljšanja vremena, ili se najave temperature u minusu, sneg ili susnežica - stavljam zimske točkove. Kad 10 dana najniže temperature budu preko 7 stepeni i nema najava pogoršanja vremena vraćam letnje točkove. Na datume se ne obazirem jer broj na kalendaru ne diktira stanje na terenu.

Sat vremena cimanja da se zamene točkovi nije ništa spram bezbednosti, a zamena točkova je prilično jeftina (može i u kućnoj radinosti al' onda treba više vremena) i čak i zamena više puta u godini se vrati kroz dugotrajnije pneumatike. Inicijalni trošak da se kupi još jedan set felni i zimske gume stoji, al' opet, mala je to cena za bezbednost - radije ću uštedeti na dodatnoj opremi u mom automobilu nego na jedinom kontaktu između njega i podloge.

Mirko

pre 5 godina

Ne menjam dok se jutarnja temperatura ne spusti na 3-4 stepena, a dnevna ispod 10, eventualno ako takvo vreme potraje malo duze i udje u drugu polovinu novembra, onda promenim. Imam dva seta tockova, tako da nema potrebe da jurim vulkanizera, dobru dizalicu, elektricni pistolj za odvrtanje i zamenim za 20 minuta. Antifriz ne kontrolisem i ne menjam, napomenem da se prilikom velikog servisa sipa 50% rastvora, i uklopim se do sledeceg velikog servisa. Vek trajanja antifriza G12 je 4 godine ili 240.000 km. Zimske gume su mnogo bolje resenje od allseason, ako vozite po snegu. Ako vozite po Beogradu, gde 10cm snega ima 15 dana godisnje, onda moze i all season. Ja sam okruzen planinama, tako da snega ima do pocetka aprila.

sktr

pre 5 godina

zanimljivi komentari,bas zanimljivi,ovi sto pisu protiv all season guma mozda misle da su zapadnoevropska osiguranja mutava pa priznaju takve gume,ne ljudi,nisu bas nimalo,te su gume dobro testirane pre nego su dozvoljene a to sto dilerima i slicnima nije pravo,ha,nije ni meni pravo koji vozim bogu hvala ceo zivot svesno i sigurno sto mnogi oko mene sede za volanom krseva nakrkani lekovima i razmisljaju kako da prezive sa malom platom do kraja meseca pa me niko nista ne pita?

Srki

pre 5 godina

@Grande Che
Hvala puno prijatelju na savetu i komentaru.
Citas situaciju dobro, bio sam pritisnuo kocnicu instinktivno, nisam se psiholoski prebacio na winter driving mode. Iznenada je pao sneg. Verujem da su tada svi bili zateceni.
Tvoj savet je dragocen i meni i nadam se drugim vozacima. Imacu to u vidu sledeci put cim budem video snezne pahulje.
Hvala jos jednom prijatelju!

Milan

pre 5 godina

M+S je oznaka tipa sare na gumama (mud + snow), a da li je guma zimska ili letnja definise smesa, koja je za zimske meksa a za letnje tvrdja. Zimska guma ima oznaku pahuljice i ne mora uvek biti M+S, i obrnuto, letnja moze biti M+S ali nije za zimske uslove jer se na hladnom stvrdne i nema dobro prianjanje na podlogu.

da da

pre 5 godina

Tačno sam znao da će većina o tome da se zimske gume stavljaju zbog vlasti i policije...aman ljudi, TO JE ZBOG VAŠE I BEZBEDNOSTI OSTALIH UČESNIKA U SAOBRAĆAJU!

Probajte

pre 5 godina

8 felni 4 letnje i 4 zimske nove gume.

Ko prelazi godišnje 10k km ili više
i ko par godina ne namerava da proda auto,
isplati se.

parx

pre 5 godina

Zato sto kada pogledate novine, ako temperatura ide do nule, oni pisu novo ledeno doba, ako ide do 15 stepeni, leto u novembru. Ko moze da se osloni na njih. A kada padne sneg, onda ne mozes 10 dana da dodjes na red. Prema tome, stavim zimske na vreme, a to sto ce malo vise da probadnu zbog toplog vremena, koga briga. Vise me nervira kada kupujem kola, nece da mi uz doplatu daju cross-climate.

boris

pre 5 godina

@dakle A da malo bolje pročitaš i članak i zakon, pre nego pređeš u vređanje. Neće te niko kazniti ako je 20 stepeni sa kišom. Ako imaš dozvolu imaš i dovoljno pameti da to shvatiš.
Jedino može da te kazni ako su zimski uslovi u tom periodu. To podrazumeva i temperaturu, koja je ispod 3 stepena, to i većina kola javlja.
Nema ova priča veze sa vlašću već zdravim razumom i civilizacijom. Obaveza zimskih guma je uvedena pre dolaska aktuelne vlasti. Ako imaš dovoljno godina da se sećaš.

A

pre 5 godina

“Osim toga, u prilog preporuci da se već sada zamene letnje gume ide i činjenica da su u periodu koji je pred nama noćne i jutarnje temperature značajno niže od dnevnih i da se u planinskim krajevima zemlje spuštaju i blizu nule.“
U planinskim krajevima nije ni danju toplo kao u ostatku zemlje, tamo i nije 20 stepenu.

moron

pre 5 godina

(Hehe, 27. oktobar 2018 16:10)
Posle oko 165 kkm (i "osam i po" sezona) prvi zimski set Michelina (Alpin A4) i drugi letnji set Michelina su mi došli na oko 6-6,5 mm.
Zimske gume (ako se voze samo kada je vreme za njih, a ja sam ih tako vozio) se suviše sporo troše. I "ostare".
Inače, prema sajtu Michelin.rs, bezbedan vek trajanja gume je (najmanje) 10 godina.
Ja sam zato ( "u sred" prošle zime) odlučio da ta dva seta zamenim sa Michelin CrossClimate.
I nemam do sada loša iskustva ni sa vožnjom po snegu, a za prave zimske uslove, imam i "čarape", sa kojima imam zaista fantastična iskustva, a nisam ih pocepao ni posle devet sezona upotrebe (desilo mi se jednom da sa njima nisam uspeo da prodjem, ali, nisam uspeo ni nakon što sam stavio lance i na kraju nas je sve bager izvlačio).
Za druga kola i dalje imam klasične zimske (GoodYear UG9), ali, "ostariće" i one pre nego se iole potroše, pa ću i njih jednog dana da zamenim za AllSeasson.
Ko živi ili dosta vozi u uslovima "pravih zima" (kakvih krajeva je po Srbiji dosta), njemu je nužno i celishodno imati i letnje i zimske, ali, za ostale, mislim da nije (pod uslovom da je čovek "penzioner" i/ili "razuman" (ja sam vremenom postao "penzioner"), tj, da je svestan da leti vozi gumu ipak lošiju od najbolje letnje, a zimi lošiju od najbolje zimske).

Josip

pre 5 godina

@Mirko
To na što se pozivaš je test sa nestandardnom dimenzijom guma i tu su uvijek čudni pobjednici, pa tako i u ovom slučaju (Nexen). Objašnjenje - ta 175-65-14 je jako slabo zastupljena dimenzija te je zastupljena kod malih kockastih vozila sa jako lošim voznim osobinama i manjkom sigurnosnih vozačkih sustava.

Referenca ti je dimenzija 205-55-16 i tu je CrossClimate uvijek među prva tri mjesta.

Hehe

pre 5 godina

@(Josip, 27. oktobar 2018 23:11)

Za stari auto imam 2 seta, jer iz njega ne izlazim. Za letnje alu, za zimske celicne koje su dosle uz auto. Alu sam uzeo na sajmu jos davno 15ice dezent za 200e. Smesna cena i pokazale su se ok. Ima lepsih, sigurno da ima i boljih, ali nije bilo 15ica novih za 200e tad. Za noviji auto koji u poslednje vreme jedva i da vozim imam samo celicne felne i 2 seta guma, sto mi uopste ni ne treba, zimi ga ni ne vozim, stoji u garazi i to su mozda i bacene pare i na auto i na gume, hehe. Stari auto zavrsava sav posao zimi i vecinu leti. Nekako mi taj stari bolje legao.

toma

pre 5 godina

@vojislav
da Vas malo ispravim.....donekle ste u pravu
u sloveniji ali i u dosta jos zemalja vazi sledece :
ili letnje gume sa šarom većom od propisane i lanci u gepeku....
ili zimske gume i lanci nisu obavezni
mada niie lose imati lance u oba slucaja

mile rizik

pre 5 godina

Ko ima para ne treba da razmislja da li ce staviti zimske danas ili za mesec dana, montiras odmah i zdravo. Ko nema za zimske ili ima, ali mu je prece nesto drugo, taj ih nece ni stavljati. Vrlo prosta filozofija u zemljama poput Srbistana. Ima i onih koji imaju, ali bas ih briga, a to je vec bolest kojoj nema leka.

LOGIC

pre 5 godina

@ (b1321, 27. oktobar 2018 07:45)
Jedan pametan komentar na 50 glupih tako je M&S je mud&snow dakle ZIMSKA
osim za neke izgleda ceo svet prica srpski pa jasno znaci Mokro & Suvo haha

Jos rec o all seasons dakle verzija za celu godinu (to NIJE M+S !!!)
Bolje verzije ovog tipa su sasvim OK za oko 70% vozaca ja recimo na kolima za grad koristim ovaj tip vise od 10 godina (u EU ne u Srbiji) ali NISU
za one koji moraju da idu kolima na put svaki dan obavezno duzu relaciju za ove su JASNO
jedino resenje letne i zimske gume dobre firme