Sreda, 24.10.2018.

14:38

Angelin poslanik doneo poruku: Bez priznanja KiM nema EU

Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer smatra da je Kosovo faktički nezavisno i da Srbija treba da prizna "de jure" "suverenu državu Republiku Kosovo".

Izvor: Tanjug

Angelin poslanik doneo poruku: Bez priznanja KiM nema EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

208 Komentari

Sortiraj po:

mario

pre 5 godina

Previše ovi Nemci daju sebi na značaju, i drugo, nisu oni baš moralno kvalifikovani da posle svega što su radili i rade na Balkanu u poslednjih 120 godina, dele lekcije Srbima..pogotovo kada su u pitanju granice ili teritorija Republike Srbije. Jedino što imaju i misle da imaju, je da nas ucenjuju prijemom u raspalu EU. Pa, dobro, ako nas nećete u EU bez ispunjavanja ovog "uslova", a koji se objektivno ne može ispuniti, niti je realno da ga ispunimo, onda će se Srbija okrenuti nekim drugim integracijama, odnosno EU će se suočiti sa mnogo većim uticajem Rusije na Balkanu.... ako im to odgovara samo neka nastave sa ucenjivanjem , jer ovo nije ništa drugo do bezobrazno, podmuklo i bezočno
ucenjivanje...Srbija, odnosno političari i građani Srbije, ako žele da se izbore sa korupcijom i sličnim anomalijama, to mogu uraditi i bez EU...a ako ne žele onda im ni 1000 EU neće pomoći..najbolji primeri su Bugarska, Rumunija, Hrvatska,Grčka, Slovačka, baltičke zemlje...a pozitivnih primera imamo i izvan EU ...Norveška, Švajcarska,Island, dok je Finska rešila problem korupcije puno pre nego što je postala članica EU...tako je i sa ostalim segmentima vladavine prava, demokratije, ekonomije...uglavnom, sve od nas zavisi, a vrlo malo od toga da li smo u EU ili nismo, kao što ništa i ne zavisi od toga da li ćemo priznati ili nećemo priznati Kosovo...

E-krem

pre 5 godina

Mirko Stefanović, 24. oktobar 2018 17 Problem sa Briselskim sporazumom je sto je potpisan ali od strane skupstine Srbije neratifikovan pa je jos nevazeci.Zato nema ni ZSO ni neometanja Kosova.To je ono sto politicari nikad neuzimaju u usta.

Zato nisam tu, izmedjuostalog

pre 5 godina

ZATO VOLIM MOJU SRBIJU. Nikom se neklanjamo !
(Figo, 24. oktobar 2018 16:13)

Osim sto za Putina pomicemo i datum oslobodenja, javno slavimo njegov rodjendan, kunemo se na vernost, takmicimo se ko ce vecu zastavu da istakne... Nije to klanjanje, to je brate uvlacenje!

Detuš

pre 5 godina

Zamrznuti konflikt i Srbija van EU. Nemam ništa protiv, iako sam oduvek voleo Zapad. I Vučić je svestan toga. Zato i obilazi Rusiju, Tursku i Kinu, a i Arape. Oteli su nam deo teritorije i ne treba da pristajemo na ovakve ucene, posebno od Nemačke koje je počinila najstrašnije zločine u istoriji čovečanstva i zauvek izgubila autoritet kao država. To se vidi i po tome kada se Ameri umešaju. Nemci su onda manji od makovog zrna. Na kraju, preranim priznanjem Hrvatske takodje su potpalili vatru na Balkanu. Oni ponajmanje imaju prava da nas ucenjuju. Setimo se samo Šumarica.

Hujahuja

pre 5 godina

Poruka je jasna da ne može jasnija. Čak i građanima je bilo jasno još davno, šta znaći da je političarima bilo jasno i pre nego građanima. Poruka nije nova i mislim da nema nikog ko je iznenađen, sem onih koji glume. Stvar je jednostavna, ako Srbija ne želi da ispuni uslove može odma da prekine pregovore. Ako želi da ispuni onda je najbolje da priznanje uradi što pre, jer čemu da gubi vreme. Dakle priznanje ili odmah ili uopšte ne, a od “razgranicenja” nema ništa. “Razgranicenje“ je samo priča za odugovlačenje pregovora a razlozi za odugovlačenje je da se produži vreme lova u mutnom. Vade se na Kosovo a ustvari namerno odugovlače zbog svojih interesa.

Бата Стојковић

pre 5 godina

"Važno je da svako razume da je od samog početka procesa dijaloga bilo jasno da neće doći do normalizaciju odnosa, ili dijaloga uopšte, bez de fakto priznanja teritorijalnog integritetu Republike Kosova. To treba da bude jasno", izričit je Bajer u tumačenju nemačkog stava o konačnom rešenju za kosovski problem.
Значи тачно је да су Вучић и Дачић то још од почетка знали и да су свесно обмањивали јавност Србије а овај први још изјављује како он толико цени Ангелу Меркел да кад нешто не зна он оде и пита Ангелу. Сада је и јасно зашто нападају Јеремића толико. Вук Јеремић је разоткрио сву њихову неспособност и дволичност. Ето зашто.

znači ovo

pre 5 godina

Šta to znači? Jednostavno Kosovo je izgubljeno pa Srbija praktično ne gubi ništa priznanjem Kosova jer ako prizna Kosovo dobija EU a ako ne prizna Kosovo nema ni EU ni Kosovo.
(realnost, 24. oktobar 2018 15:49)

Ako je Kosovo izgubljeno, ne mora ni da se prizna, zar ne?

Srbija ne dobija EU. Dobija OBEĆANJE EU, OBEĆANJE sređenog društva bez kriminala i korupcije, i OBEĆANJE boljeg života za građane. Zvuči poznato. Dobila je Srbija mnogo obećanja poslednjih 30 godina. I 2000. "Srbija" je dobila vrlo stvarne milijarde eur u pomoći od EU. Gde su nestale? Sigurno ne na građane koji rade 60 sati i subotom i nedeljom za 250eur.

Zauzvrat se Srbija nepovratno odriče svog teritorijalnog integriteta. U zamenu za obećanje.

Što se posla u EU tiče, Nemačkoj i Italiji će uvek trebati strani lekari, inženjeri, medicinske sestre i zanatlije. To ne zavisi od ulaska u EU, to je njihov lični interes koji će oni ostvariti bilateralnim sporazumima kao što ga već sad ostvaruju.

Mirko Stefanović

pre 5 godina

Srbija se po Briselskom sporazumu nedvosmisleno obavezala da neće kočiti Kosovo na svom putu u EU ni u članstvu u međunarodnim organizacijama (tačka 14). To je moguće jedino priznanjem pune nezavisnosti . Takođe , i Priština se obavezala da će formirati ZSO. Dakle , pravno-obavezujući sporazum je odavno potpisan , samo je potrebno da se sprovede u delo, i to podrazumeva sprovođenje svih tačaka istovremeno, pri tom ne obavezujući na održavanje bilo kakvih referenduma po tom pitanju. Sve ostale priče o nekakvom razgraničenju su čisti spinovi u koje veći deo naroda veruje jer se ga naši političari pominju već pola godine svakodnevno , mada je i pre pominjano ali ređe (neverovatno, ali naš narod i dalje veruje političarima koje glasa, a oni to obilato zloupotrebljavaju). Naravno strani zvaničnici takve besmislice doživljavaju upravo kao spinove i podsećaju našu kao i kosovsku vlast na obaveze koje su sami preuzeli na sebe potpisivanjem Briselskog sporazuma, što tradicionalno lažljivi političari prikazuju kao nešto novo i skandalozno .

никац од ровина

pre 5 godina

Па онда да се не љубимо... И онако већина нас неће ни у ЕУ а неће ни да приѕна Косово и Метохију! Немци, оканите нас се више!

shikavella

pre 5 godina

Pa dobro,mi necemo u EU,a oni nece nigde! Pa ajd sad....
(shone, 24. oktobar 2018 14:54)

Samo polako. To je lako receno ali nije bas tako jednostavno. EU polklanja Srbiji godisnje oko 550 miliona evra i oko 250 kao kredite bez kamate. Ako to prestane onda moramo gladovati.

miša

pre 5 godina

Treba lepo nasa zemlja da njih uslovi. Najbolje rešenje je da Srbija napravi sporazum da će priznaje Kosova vaziti OD ONOG DANA kada Srbija postane član EU. Tako da bi albanci radili sve da do toga dođe ne bi pravili problema, i sve bi bilo na EU. Da li žele Srbiju u EU, ili ne sto znaci da nemam potreba da ga priznamo. To bi jednostavno bilo okretanje u nasu korist.

outrageous

pre 5 godina

Interesantno mi je sto neki misle da ako se ne pridruzimo EU onda je kosovo nekako magicno opet srpsko? Jel moguce da ste toliko nesvesni i nerealni? Amerika i EU nece nikada dozvoliti da to pripada srbiji i to je kraj price, isli mi u eu ili ne, a ako se oslanjate na Rusiju sto pre shvatite da oni nece da se mesaju u to tim bolje. Usli u EU ili ne, Kosovo je otislo, ostalo je na nama. Ko sto rekose neki ovde, bili bi gradjani treceg reda, samo niste svesni koliko je bolje biti i to nego ne biti gradjanin uopste. Vreme istice, zadnji voz je krenuo, a neznalice kroje subdinu buducim jadnim generacijama.

NYC

pre 5 godina

Pa mi smo vec bili u UNIJI koja se zvala Yugoslavia.
Imamo iskustvo.Raspad je bio neminovan.Scenario pisao Tito.
Tada je bio kriv Beograd.
Sada ce ponovo biti raspad.Neminovan.
A kriv ce biti Brisel.
U toj situacji neka predsednik raspise referendum i neka gradjani Srbije
izadju i glasaju.A ne ovo,ono,precka,stativa...
Sta dobijamo za uz vrat?Ulazak u EU?
Ma dajte molim Vas.Kako moze neko da opstane u zajednici gde nema
monetarne unije svih clanica i prica se sa 28 raznih jezika.
Na duge stake ne opstaje.
SPRDNJA.

Nusic

pre 5 godina

Hvala Vam Gospodine Angelin na iskrenoj poruci. Evo za Vas moja iskrena poruka: NIKAD Kosovo necemo priznati, nemoramo ni da udjemo u EU ako je to ucenjivacki uslov. Da vidimo ko sme iz Srbije da potpise to priznanje. Kosovo je cedo Nemacke I Amerike, posto ste ga stvorili Vi ga I ljuljajte bez Srbije. Ima jedna poslovica svaka sila za vremena biva. Videcemo sta ce biti za 100 godina. Strpljiv spasen. Samo polako I mudro, ne diramo Kosovo ali ga priznati necemo.

sempervivum

pre 5 godina

Дакле, да јасно разумемо немачки став:
Насилна промена граница Србије је могућа (и то су признали), али мирну размену територија неће прихватити.
Онда(к) ништа.
Ја мислим да Србија треба да усваја стандарде ЕУ (због нас самих), а да ли ће постати чланица... не мора по сваку цену.

Miskec

pre 5 godina

"Ako s takvom porukom dolaziš u Beograd, treba odmah da te ispratimo nazad na aerodromu i kažemo hvala, ali neka hvala, nećemo u EU. Treba da težimo tome da postanemo jaka i uređena država kao članice EU, pa će nas onda sami zvati da im se pridružimo. Ovako mi kobajagi jurimo da što pre uđemo, a oni nam postavljaju nogu na svakom koraku.
(Ma važi, 24. oktobar 2018 15:33)"
Ma da li je bas tako, a ko nam je podmetnuo nogu s cuvenom recenicom:"Svi Srbi u jednoj drzavi?" Je l' to ta uredjena drzava koja ce biti primljena u EU? Na vasti su oni koji su promovisali taj usklik, a sad nam je EU kriva za sve nedace!

Mare

pre 5 godina

Obecao da ce da potpise a sve vreme glumata. Pustili ga da se obogati i da podjarmi svoj narod ekonomski i fizicki samo da bi zavrsio ono zbog cega je doveden.
(Naivko, 24. oktobar 2018 15:17)

nikakve to veze nema. Ima te jasnu situaciju hocete u EU potpisite nezavisnost I ako ste pametni pokusajte izvuci pokrajinu za Srbiju u okviru Kosova. Ako niste, nemojte potpisivati i to je to. To sto je on potpisao, alko se Srbima ne ide u EU ne mora da se implementira. Samo je naivno to, vec kada se pozivas na naivnost, da to sto ne potpises znaci da Kosovo nee biti drzava. Dajte ljudi osvestite se 99 je izgubljeno.

Гаги

pre 5 godina

Шта би рекао, кад би се Баварска једнострано отцепила, или било која покрајина у Немачкој, а о САД и њиховим државама да и не говоримо?

Dachazvezda

pre 5 godina

Bas si nas iznenadio!!!!
A TAKO ste to vesto krili od nas, da nikad ne bi shvatili :))))

Ajde sad, otidji pa deli svoju zemlju koliko god i kome hoces!!

Student

pre 5 godina

E sad ce biti kao ovi nasi ne daju, a ovi drugi insistiraju, pa po neki ustupci,pa ubrzanje ulaska, pa jos neka fabrika, pa onda kao ajde, ali nismo hteli....to je politika, a raja se pali, ponos i nacionalizam, dok buduce generacije cekaju na jedan globalan Svet, bez drzava i nacija.

Ivana

pre 5 godina

On je samo poslanik. Osim toga ko zna ko će biti na vlasti u Nemačkoj za 100 godina kada Srbija ispuni uslove za ulazak u EU i kakav će njihov stav tada biti. Mislim da za sada treba da nastavimo proces jer dobijamo novac of prepristupnih fondova EU a i to što smo zvanično kandidat privlači investitore jer je pokazatelj kakve-takve političke stabilnosti.

Nobelova nagrada za deljenje sendviča

pre 5 godina

Kompromis je jedino resenje, zasto da ne i razmena teritorija.
(Mima, 24. oktobar 2018 15:17)

Razmena kojih teritorija? Sa kim? Da menjamo naše za naše?

O.T.A.N.

pre 5 godina

Što pre prihvatimo realnost - to bolje. Dosta je bilo maltretiranja zemljaci, osamnaest godina se bavimo sa nečim o čemu drugi odlučuju. Malo li je osamnaest godina!?

Petar

pre 5 godina

Deset godina znamo da je to uslov i nikada se faktički nije ni krilo. Ne razumem naše političare koji kroz čitavu svoju političku karijeru guraju probleme pod tepih i samo odlažu neodložno, a zarad ostanka na vlasti još koju godinu. Znali su oduvek da je to uslov svih uslova i da su to saopštili narodu pre 10 godina isti bi se već pomirio sa tim i ne bi se čak ni bunio. Ovako, pošto su glupavi, protraćili su toliko vreme i opet će na kraju morati da izadju pred ljude i saopšte im bolnu istinu.
(djo, 24. oktobar 2018 15:14)

Koji politicara covece dokle ce te okrivljavati politcare za sve. Pa pogledajt ovde komentare 80% su bas nas briga za EU ne damo Kosovo. Ima u Srbiji politicare koji odavno pricaju da treba priznati Kosovo ali oni ne dobiju 3% glasova.

Nenad

pre 5 godina

Svi znamo da Srbija nece uci u EU to nije novost. Oduvek se znalo da je uslov priznavanje Kosovo i govorilo se kako nas EU zamajava nekakvim uslovima. Ne dragi moji Srbija je oduvek tacno znala sta je potrebno uraditi za ulazak u EU, koje zakone doneti, koga priznati da ima volje u Srbiji mogla bi da se pridruzi u roku od 6 meseci i da uradi sve sto treba... Ali cinjenica je obrnuta da smo mi zamajavali EU koristeci pare koje smo dobijali za pristupanje, cinjenica je da muzemo EU brz koje ne bi smo mogli da funkcionisemo kao drzava. Zato moramo da nastavimo da ih lazemo i mazemo jos puno godina kako ne bismo propali. A od ravnopravne clanice EU porodice da se ne lazemo tmo namnije mesto ni ekonomski ni politicki ni finansiski a pogotovo ne moralno i kulturoloski.

Zox

pre 5 godina

Ostalo im je jos par godina vlasti. Doci ce neki drugi,razmisljace drugacije. Evropa se menja..doci ce i nasih 5 minuta. Do tada treba jacati drzavu i zadrzati nas narod ovde boljim platama i boljim obrazovanjem.

kecman iz svlacionice

pre 5 godina

Mozete vi nama oteti Kosovo, jaci ste .. slia je to, ali
vraticemo ga kad tad, nece oduvek biti ovakva situacija u svetu.
A da ga priznamo, jok! ja potpisujem da cak i oni najveci zagovornici EU sad polako menjaju misljenje, jer vi ste gospodo iz EU mnogo veliki licemeri.

Figo

pre 5 godina

Ako je tako da nas ucenjivate da priznamo nasu srpsku pokrajinu , pa onda nam ni netreba ta vasa Evropska Unija ! Mi smo srecan narod iako smo siromasni , al nece nas niko gaziti maltretirati i komandovati. ZATO VOLIM MOJU SRBIJU. Nikom se neklanjamo !

More

pre 5 godina

Hvala ali NE hvala. Putuj Evropo ...
(Pera, 24. oktobar 2018 15:05)

Da se podsetimo:
"Putuj Evropo 
i pos'lji nam malo peciva 
nama je dobro, 
sreca jedna neizreciva"

NN

pre 5 godina

Moram reci da iako mislim da je u interesu Srbije da prizna Kosovo i HR je priznala vec,svaka zemlja sama procjenjuje sta je njen interes,tako da traziti nekoga da prizna je skroz nekorektno ,za EU bi bilo dovoljno stolica u UN i uvijet o nespriječavanju ulaska u medunarodne organizacije,ali nisam siguran da ova ucijena nije i naručena

Cvrle

pre 5 godina

A ipak znači da nije nezavisno dok ga mi ne priznamo? Znači ipak su neki bili u pravu kad su pricali da ste nas razbili u sitne komadice zbog vasih interesa!

Шумадинац

pre 5 godina

Косово и Метохију нећемо никада признати, а ти носи ту твоју ЕУ негде другде.

zemunac

pre 5 godina

Nas je problem sto smo mnogo ponizni, treba lepo reci ako se ne resi pitanje sad preko kompromisa onda se nece resiti a kad se stanje u svetu promeni resicemo problem ko sto su Hrvati resili Krajinu. Dok god nikakve pretnje ne stizu od nas zapad ce da tetose Siptare i to je to. Mi inace nista da izgubimo nemamo, okupirali su Kosovo a od EU clanstva nema nista sve da ispunimo sta traze. Pa ako jednu CG koja je tek nesto vise od pola miliona stanovnika nece da prime u EU ko je lud da primi 16puta vecu Srbiju?

Boris Banović

pre 5 godina

Kada EU prizna Nezavisnu Republiku Kosovo, (naravno sve članice), onda će i Srbija, ako u međuvremenu postane članica ! Do tada, radimo na otvaranju poglavlja i ispunjavanju predviđenih uslova ! Pozdrav našim vekovnim (ne)prijateljima, Nemačkoj !

Milentije

pre 5 godina

Vucicu za ovo treba promena Ustava, a to ne moze nikada referendumok dobiti. Mada, gledajuci Makedonce, referendum nema. smisla ni znacenja.

perun

pre 5 godina

a sto oni ne odustase od istocne nemacke? ne daje se tako lako teritorija. pamet u glavu, strategija i za 50 godina da se to na miran kacin vrati!

Sanel

pre 5 godina

To je sve stvar pragmatike,ali sudeci po komentarima to jos mnogima nije uslo u glavu.Znaci stanje je takvo da je Kosovo de facto nezavisno,de jure jos ne u potpunosti,sto znaci da se mogu samo dva puta odabrati u ovom slucaju.Ili se Kosovo priznaje kao nezavisno i rjesava se jedno poglavlje za prijem u eu,sto znaci da se i ulazi u eu jer ova ostala ce se rijesiti,Kosovo je kamen spoticanja,ili se odbija priznanje Kosova i sve se stavlja na led.U tom slucaju od eu nema nista(sto vidim po komentarima i mnogi prizeljkuju),ali stvarni problem je onda to sto bi Srbija bila pod nekim vidom sankcija,sto bi za tako ekonomski slabu zemlju bilo katastrofalno i pogubno.Razmislite samo,vize bi se odmah uvele jer vise ne bi bilo eu perspektive za Srbiju,vise se ne bi moglo traziti posao preko grane,eu fondovi bi se zamrzli,uz jos recimo sankcije na izvoz u eu svako ko zna sabrati 2+2 zna sta bi to sve znacilo.Zato srbi ako bude referendum dobro izvagajte za i protiv.

Aleksandar

pre 5 godina

@(goran, 24. oktobar 2018 15:36)

Samo što nijedan zvaničnik EU nikada to nije izjavio - to su vam glavu punile domaće velmože dok je EU oduvek pričala o stvarima koje se moraju urediti da bi im se moglo priključiti - tek jedna od stavki je bila da pohapsimo, sada već osuđene, ratne zločince a druga je bila o sređivanju pograničnih odnosa i tako toga.

E sad, to što lokalni politikanti nisu hteli da sređuju pravosuđe, ljudska prava, finansije, ekologiju... - što zato što ne znaju, to i zato što bi time ugrozili sopstvene interese - pa su vam stavili kosku oko koje da se glođete (a koja najviše udara na emocije kako bi vam se razum što više pomutio) to je samo vaš problem. Nijedan zvanični predstavnik EU nikada nije rekao "samo izručite optuženike i ulazite u EU."

Harison

pre 5 godina

Svi koji komentarišu - Super, Šta će nam EU, Dobra vest itd treba da shvate da su rekli - TO JE KRAJ SRBIJE. Ne daj Bože da vide posledice tog njihovog trijumfalizma i likovanja.

Nacr

pre 5 godina

Sad AV da posalje Vulina da im kaze da su nadrljali. Nemci ce opet da islome zube preko nasih ledja. Dakle nista nisu naucili. Mi cemo naravno da nestanemo kao nacija u tom poslednjem ratu koji nam spremaju.
Ah kakva zavrzlama. Ali kako priznati invaziju i lopovluk!?
Nemam odgovor. Mozda da priznamo pa ipak kednog dana da se vratimo jer nista. Ije vecito pa ni to priznanje. I oni su. Ekas priznavali i podrzavali SFRJ. Na papiru.
Biti politicki kurva je su stvari kluc pragmatike.
Filozofi pomagajte.

raus

pre 5 godina

Gospodin Bajer ne donosi nikakve nove poruke, one su odavno jasne samo nisu do sada tako javno i direktno iznosene. Kao dugogodisnji gradjanin Nemacke moram da priznam da obican svet vrlo malo zna o Srbiji, mesaju nas sa ostalim balkanskim drzavama, puno puta i pitaju zar Srbija nije vec u EU?! Politicari sa druge strane su informisani jer im je to posao. Oni na nas (kao i na ostale non EU drzave) gledaju prilicno pragmaticno. Ne zele nikakve potencijalne komplikacije. Nema vracanja unazad vec resavanje trenutnog stanja (po njima je Kosovo nezavisno). Mi zelimo u EU, oni kazu u redu ispunite sledece uslove... Ti uslovi za njih nisu kao sto ih mi osecamo, Kosovo je jedna stavka, vladavina prava druga itd. Recimo nas osecaj je da ako bi priznali Kosovo oni treba odmah da nas prime u EU jer je Kosovo za nas najteze i najvece pitanje, pitanje drzave, kulturnog i verskog nasledja, nasih ljudi koji tamo zive... Njima je to samo jedna stavka. Dalje EU ima sada vec svoju dugogodisnju istoriju primanja novih clanica. Sve greske koje su pravili sa primljenim drzavama sada ne zele da ponavljaju. Da smo recimo aplicirali za EU krajem 80 tih niko ne bi spominjao resene granice, regionalne sporove, demokratiju itd. Prosto nama je najteze i bice sve teze kandidatima kako vreme prolazi. Pitanje je sta raditi? Ako uzmemo model recimo Slovacke, Ceske, Poljske... njima je EU jako znacila da brzo prebrode tranziciju i poboljsaju zivot. Ako uzmemo primer Bugarske ili Rumunije oni su vise profitirali bezbednosno zbog NATO-a nego ekonomski. Narod treba ipak da odluci koju ce politiku Srbija da vodi, pogotovu za ova esencijalna pitanja po nasu drzavu. Ja cu se kao obicni covek uvek truditi da objasnjavam Nemcima ko smo i sta smo i da nas u sto boljem svetlu predstavljam!

Vangelis

pre 5 godina

Hvala Vam, sada barem možemo daleko lakše da razmišljamo i o EU i o Nemačkoj koliko poštuju Srbiju i da se dobro zapitamo pod čije skute naša nacionalna strategija hrli!!!

BobRock

pre 5 godina

Koji je ovaj po redu koji dolazi da nam prenese istu poruku opštepoznatog sadržaja? Eto, ni mi nećemo u EU dok Nemačka ne povuče priznanje Kosova.

Д. Карповић

pre 5 godina

Па ја не ѕнам више колико треба да нам цртају да свима постане јасно, да нема ништа од ЕУ. Видите ваљда да они немају никакву намјеру да нас пусте на миру. Макнимо се од таквих западних пријатеља. Већ нас уништавају више од 20 година знајући да миш хоће у мишоловку. Међутим глупи миш никако да схвати да се бесплатни сир налази само у мишоловци.

rape

pre 5 godina

Vi što komentarišete ne damo Kosovo i nećemo u EU niste normalni. Kosovo već nemamo a od EU samo možemo imati koristi. Bolje u EU nego ni Kosovo ni EU.

Magla

pre 5 godina

Imam predlog.
Posto se ovde svi namestaju ko macke s macicima, posto im ocigledno odgovara status quo jer bas lepo mogu da pune dzepove, evo, izaberite mene za sta vec treba na jedan dan, pa da lepo potpisem taj papir i odmah se povucem u drzavnu penziju!
Evo, cak necu ni posao u toj EU da trazim, majke mi.

Vodja

pre 5 godina

Cak ni Angela Merkel ne razume genijalnost naseg predsednika.
To je zato sto je ljubomorna jer napredujemo na duing biznis listi i uskoro cemo prestici Nemacku.

Naivko

pre 5 godina

Obecao da ce da potpise a sve vreme glumata. Pustili ga da se obogati i da podjarmi svoj narod ekonomski i fizicki samo da bi zavrsio ono zbog cega je doveden.

?!

pre 5 godina

promeniće se Kancelarka...

wait & see

nikad neće naučiti da je osovina:
Rusija - Nemačka - Srbija - Španija - Turska jedina koja će garantovati dugoročnu stabilnost Evrope.

a nikad ni Srbi neće naučiti da ne idu Nemcima uz k....

bg info

pre 5 godina

hvala mu na iskrenosti bar nije licemeran.. mi moramo imati standarde i kulturu radi sebe a eu.... nit nam treba nit joj trebamo. eto im kosova cg i federacije bh mnogo ce ih unaprediti

Douglas Bader

pre 5 godina

Hehe, ova vest je stozer za spinovanja koja ce se desiti narednih dana, na temu razmene teritorija i "konacnog resenja" nase AP KiM...zato su Nemci i dosli, kao iskusni u "konacnom resenju" . Samo...da li Nemac dolazi da kaze svoje ili americke stavove, govoreci u svetlu nedavnog ispada americkog ambasadora u Srbiji?

Dunster

pre 5 godina

Nisam siguran da je ovo dobar stav za Nemačku a ni za Kosovo. Kosovo Srbija nesme nikada da prizna i neće, Srbija onda neće u EU, Kosovo onda neće nigde. Otvoren koridor za Ruski uticaj na Balkanu i guranje Srbije i RS u zagrljaj Rusije.
Davaj baćuška!

hm

pre 5 godina

Pa dobro. Nista novo. To se i znalo. Samo su to ponovili. Mozda se Vucic nada da ce pronacisticki AfD jednom doci na vlast i imati drugacije misljenje o Srbiji ? Jeste. Oni nece stati samo na Kosovu. Naravno, sada da vidimo kako ce veliki vodja odigrati. Pre njega ocekujem reakciju Vulina, pa Dacica. Takav je uobicajen redosled kod naprednih "reakcija" .

chox

pre 5 godina

Nisam nikad cuo za narod zvani Kosovari . Kaze Nemacka je protiv menjanja granica ali zato su bombardovali suverenu zemlju da bi promenili granice , licemerstvo najvise

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 5 godina

Kosovski albanci mogu imati trecu drzavu samo na Zapadu i mogu biti nezavisni samo na Zapadau a nikada nece imati drzavu u Srbiji. Vase je da pitate Srbiju a Srbija to nikada nece dati - za uvek.

Danica

pre 5 godina

Traze implementaciju Briselskog sporazuma sve ono sto je potpisano u Briselu to spada u 41 tehnicki sporazum i mora ispuniti. Vidite kako sve ispliva na povrsinu a napad Djilasa,Jeremica i Tadica da su priznali Kosovo.

Vladimir

pre 5 godina

Mozda bi trebalo da razmislo o alternativnom nacinu razvoja drzave osim ocekivanja da ce nam clanstvo u EU resiti sve probleme. Ako vec ne mozemo u EU, da ostvarimo najvisi moguci nivo partnerstva ( bescarinski izvoz za sto je moguce vise nase robe ili sto vise kvote , odrzimo tekuci vizni rezim i sl). Ostale izvore rasta da trazimo u saradnji sa drugim zemljama. I dok se situacija sa Kosovom ne promeni u nasu korist , da imamo jaku drzavu koja ce uspeti da iskoristi taj trenutak . Jevreji su milenijumima cekali na svoju drzavu i za 50 godina stvorili jednu od najrazvijenijih drzava sveta

Ma važi

pre 5 godina

Ako s takvom porukom dolaziš u Beograd, treba odmah da te ispratimo nazad na aerodromu i kažemo hvala, ali neka hvala, nećemo u EU. Treba da težimo tome da postanemo jaka i uređena država kao članice EU, pa će nas onda sami zvati da im se pridružimo. Ovako mi kobajagi jurimo da što pre uđemo, a oni nam postavljaju nogu na svakom koraku.

poruka

pre 5 godina

Samo budale zatvaraju oci pred istinom.

Ako se inatimo, za 30-tak godina ce u Srbiji ostati samo penzioneri
pa ce onda cela Srbija postati Albanija.

we will rock you

pre 5 godina

Ok.Ne treba nam EU.Realno glupost je velika da mi i ulazimo uopste u tu EU,kada nas smatraju gradjanima 3 reda.Ne znam sto ovaj nas se “izlomi” da ide njima na noge?

Силни

pre 5 godina

Испартити га што пре до аеродрома и послати назад у Немачку. Косово је Србија!!!

tako je to

pre 5 godina

Nedvosmislene, kristalno jasne poruke mogu doći samo od Njemaca. To je ta njemačka preciznost i upornost jer od samog početka konzistentno govore jedno te isto. Zato ih poštujem.

djo

pre 5 godina

Deset godina znamo da je to uslov i nikada se faktički nije ni krilo. Ne razumem naše političare koji kroz čitavu svoju političku karijeru guraju probleme pod tepih i samo odlažu neodložno, a zarad ostanka na vlasti još koju godinu. Znali su oduvek da je to uslov svih uslova i da su to saopštili narodu pre 10 godina isti bi se već pomirio sa tim i ne bi se čak ni bunio. Ovako, pošto su glupavi, protraćili su toliko vreme i opet će na kraju morati da izadju pred ljude i saopšte im bolnu istinu.

goran

pre 5 godina

Zar nas ne ubedise ovim recima... jedini uslov da Srbija udje u EU... predaja svih lica sa Haske optuznice zar ne dragi moji sugradjani? Toliko o njihovim obecanjima i uveravanjima. EU zajednica od reci :)

realnost

pre 5 godina

Vazi, nema EU.
(Hvala)

Ali NEMA ni Kosovo. Sa se podsetimo kako reaguju zvaničnici Srbije u vezi formiranja vojske Kosova kada kažu da "prema rezoluciji 1244 JEDINA oružana sila na Kosovo sme da bude Kfor" a to znači SAMO NATO.

Dobro, ako je tako onda to znači da NEMA vojske Srbije na Kosovo. Ako NEMA vojske Srbije onda nema NI bilo kakve kontrole Srbije na Kosovo SVE dok je na snazi rezolucija 1244. A kada se ta rezolucija ukida biće neka nova kojom Kosovo ulazi u UN i PONOVO NEMA vojske Srbije tamo.

Šta to znači? Jednostavno Kosovo je izgubljeno pa Srbija praktično ne gubi ništa priznanjem Kosova jer ako prizna Kosovo dobija EU a ako ne prizna Kosovo nema ni EU ni Kosovo.

не знам

pre 5 godina

пукла Меркел,пуко си и ти,долазе нови Немци....НИКАД признање...европа која не поштује своја начела и међународно право нам и не треба

Bucko razmišljam

pre 5 godina

@ Ako je to uslov ,onda nista od EU.Zbogom EU .Kosovo je Srbija
(Igor, 24. oktobar 2018 15:00)

Eeee kad bi to moglo tako to bi bilo dobro al' nazalost nije tako nego je
ZBOGOM EU i ZBOGOM KOSOVO a to nije dobro !

Djenka

pre 5 godina

EU. Institucija u kojoj glavnu reč vode nikada izabrani političari i država u koju je demokratija uterana tenkovima posle poraza u ratu koji su sami izazvali. Pa nismo hteli u SSSR, zašto bi ulazili u EUSSR?

Jorginho

pre 5 godina

"treba da se vrate korak nazad i pročitaju šta je bilo dogovoreno u Briselskom sporazumu i šta je postignuto do sada" - HAHAHAhaaa, to bi svi mi u Srbiji voleli da pročitamo, pošto se to krije od nas kao zmija noge. Hvala našim osvedočenim velikim prijateljima iz Nemačke što toliko brinu. Ko zna šta bi bilo sa nama da oni ne paze i ne brinu već više od 100 godina o svakom našem koraku i samo povremeno nam udare poneku popravnu - onako iz milošte i ljubavi... ;)

Dragan

pre 5 godina

Do sad nas nisu ovako otvoreno pritiskali. Plan o nezavisnom Kosovu pada u vodu pa idu na sve ili nista.
Sve se menja, samo mudro i strpljivo. Uskoro ce uslovljavati Albaniju da ne moze u EU dok ne priznaju 100% suverenost Srbije na Kosovu.

MALA LAĐA

pre 5 godina

Znamo da SAD i EU podržavaju nezavisnost Kosova, zato je najbolje da Srbija dozvoli ulazak u UN, ali POD USLOVOM da :
1). Srbi na KiM budu KONSTITUTIVNI narod, koji ima svoje predstavnike u svim organima države Kosovo (pozitivna diskriminacija);
2). Srbi u Srpskoj dobiju ista prava na samoopredelenje, kao i Albanci na KiM;
3). sve države što pre uđu u EU i NATO, a srpski general bude zamenik za Balkan;
4). u Srbiju stignu najveće investicije jer je centar Balkana.

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Dok albanski politicari, emigracija i biznismeni tri decenije lobiraju za svje interese u drzavama koje odlucuju o sudbini ovih prostora, nasi politicari salju prema tim silama lose signale zarad poena u izmanipulisanom antizapadnom javnom mnjenju Srbije. Nasi biznismeni ni evro ne bi ulozili u lobiranje, a i kada bi imali dobru volju, ne postoji jasna drzavna i nacionalna strategija koju bi forsirali. Emigracija je odvezana od matice vekovnom politikom podela na izdajnike i rodoljube i neispravljanjem nepravdi iz proslosti. Cak i da je sve idealno po pitanju Kosova bi se moglo malo uciniti. Milosevicev rezim je svojom politikom sukoba sa susedima i Zapadom doveo do ratne kapitulacije i povlacenja drzave Srbije sa KiM.
Srbija je u katastrofalnom demografskom polozaju. Vecina mladih i obrazovanih planira svoj zivot u drzavama Zapada i SAD.Kosovsku bitku smo izgubili 1999. Ako ne prihvatimo realnost i okrenemo se sebi, rizikujemo da postanemo nacija staraca zagledana u rijaliti zvezde i njihove sudbine.U Evropi su granice danas samo na papiru, a uticaj nacije se siri ekonomijom, kulturom i pozitivnom politikom. Ako budemo tvrdoglavo branili ono sto nemamo, rizikujemo da izgubimo mnogo toga sto imamo, kao i sansu da se uspravimo i stvorimo uslove koji ce zadrzati mladost u Srbiji. Uzdici se ne mozemo bez pomoci EU i bez stabilnosti na Balkanu.

Brother Cavil

pre 5 godina

Voleo bih da ostanemo jedina zemlja koja nije u EU. Zeleo bih to. I naravno cao NATO paktu tek to je moja zelja. EU puna usta ljudskih prava a neki ljudi u EU zive u getu gde je tu logika. Ko je tu lud, pa EU.

Dule

pre 5 godina

Jasno i glasno, bez uvijanja! Znamo mi jako dobro sta treba da radimo samo su se neki preuranjeno veselili Trampovoj pobedi kao da ce ona nesta da promeni. Amerikanci nikada ne bi dozvolili da umanje sili poniste svoje ciljeve. To sta se nasi prenemazu i prave dramu dok nam je narod gladan i bezi na zapad.

ernesto che

pre 5 godina

Zar je trebao to da kaze da bi nekom to bilo jasno!?! To nije nista sporno, vec je sporno sto 20 godina zavitlavaju ovaj narod koji je mislio, sad cemo mi u eu, tamo ceka nas med i mleko, to je problem, sto smo mi trebali 20 god da se bavimo nama i nasim problemima a ne nekakvom pricom o medu i mleku a u medjuvremenu postali smo robovi i jeftina radna snaga u njihovom komsiluku. Postali smo duznici, 2000' dug je bio 5 milijardi, sad 30, postali smo zavisni od kredita 3 od 4 penzije su od zajmova, znaci kad bi sad dosao neki Srbin na vlast i reko nekom iz eu , necu, mi bi imali plata i penzija za 3 meseca, cetvrti nema, peti pobuna, sesti mesec opsti haos na ulicama, nase firme ne rade, prodate su. Mi smo postali duboko zavisno drustvo i drzava, mi smo na drogama a nastavak ovog ce boti poguban a skidanje bolno.

ola

pre 5 godina

Pre neki dan Han je rekao i da priznamo Kosovo necemo u EU. Zasto bismo Kosovo priznali? Sta dobijamo mi Srbi time? Ne pitam sta dobija Vucic, to mi je jasno.

cvrsto

pre 5 godina

jasno reci Nemackoj da to ne dolazi u obzir, i da pod tim uslovom nemamo nameru da ulazimo u EU, vec da cemo se okrenuti Rusiji i Kini sasvim. I da cemo kineske i ruske baze izgraditi u Srbiji. Tako se to radi. Da vidis kako ce da smeksaju stav posle toga.

ohladila se kasa

pre 5 godina

Obilazili su kao oko vrele kase macka,a sada,konacno,priznali ono sto su zapravo sve vreme muvali sa ovim "nasim"politicarima koji sve zivo ispopisi
vase sve lazuci nas kako su neke patriJote koje se "bore"za KiM! Uzas!!!

mlekadzija

pre 5 godina

Da li ima nesto novo? Ovo je bajata vest...nikad ne priznati agresojom i zlocinom oteto KiM. O EU neki drugi put.. i ood drugacijim uslovima....

Vera

pre 5 godina

Kao evrofanatk, od ovog momenta bivsi, moram reci ovo, neka se ova i svaka sledeca vlast pridrzavaju otvaranja onih poglavlja koji mogu da se otvore sve dok momenta dok nas ne zakoce sa tim priznavanjem Kosova. E onda ne moramo ni ulaziti. Sada nam je na ispitu to koliko volimo svoju zemlju i koliko smo iznad svih stranackih podela i interesa i hocemo li napraviti od ove zemlje nesto vredno, napokon.

Ptor

pre 5 godina

Trideset godina svog života sam ja proveo čekajući da se taj problem reši i da postanemo deo civilizacije.

30 godina, mi se i dalje pravimo blesavi i znamo da moramo da platimo cenu zbog naših pogrešnih izbora u prošlosti, od Miloševića i sličnih.

Deco, bežite se iz ove države. Ne dozvolite da vi i vaša deca slušaju guslanje o Kosovu narednih 50 godina.

Robin Hood

pre 5 godina

Da boli sve , boli. Ovo priznanje bi donelo vrv neko " bolje sutra " hiljadama gradjana, pogotovo mladih koji bi iskoristili da zapale preko mnogo lakse uz EU pasose.
Znamo od prvog dana da u EU necemo nikada uci ako ne priznamo Kosovo, e pa sada ... Budi pametan.
Da priznamo necemo, a u EU hocemo.
Sigurno nece biti po nasem.

Zvezdas

pre 5 godina

Kada je Scot rekao da je Kosovo nezavisna drzava svi se digli na noge
Ali ovaj nas zarad nemackih investitora auto delova ce da cuti.I posto uvek kaze da on nikog ne slusa i niko mu ne naredjuje sto ne odbrusi ovom liku i Angeli

Black

pre 5 godina

Zemlja Srbija - stanovnici Srbija-nci - narodnost Srbi. Tzv. zemlja Kosovo - stanovnici Kosovari - narodnost Albanci. Sa kime onda trebaju Srbi da pregovaraju? Prvo je to licemerno jer fakticki se stvaraju dve zemlje na teritoriji Evrope sa istim narodom. Model dve Nemacke moze da se odnosi samo na Albaniju i Kosovo ili Srbiju i Republiku Srpsku. U te dve Nemacke su ziveli Nemci koji su se ujedinili. Tako da nema nikakvih dodirnih tacaka sa ovdasnjom situacijom, osim ako Nemacka time ne zeli da kaze da je de fakto Kosovo sastavni deo Srbije i da je ovo samo trenutna situacija jer smo pod okupacijom, ali da to moze uskoro da se promeni i da dodje do ujedinjenja. Druga stvar je ako se vec zalazu za ne etnicke granice zasto se uopste zalazu za nezavisno Kosovo? Zar nije Srbija sa Kosovom multietnicka zemlja sa oko 30-40% nesrpskog stanovnistva?

gagi

pre 5 godina

поштовање za Немца за исказивање истине, јер се само истина може nas ослободити од нереалних сновa

Eidos

pre 5 godina

Kako nesto moze fakticki da bude nezavisno,a da nije i de jure? Ako nesto nije pravno legalno,ne moze da postoji kao nesto legitimno!Dakle,svesni su ovi sa Zapda da ako mi ne priznamo Kosovo,da kad tad ga mozemo povratiti,zato i sile Srbiju da ga prizna,jer samo onda moze Kosovo biti nezavisno! Te price sto oni prodaju kao ma hajde priznajte Kosovo,vec je svakako nezavisno,sta se glupirate je prica za malu decu,dobro oni znaju da nema nista od te kvazi drzave dok joj mi (Srbi) ne damo legitimitet,sto se nece nikad dogoditi!

Sabre

pre 5 godina

E a da mi lepo kazemo hvala, i necemo, i zavrsimo sa pricom? Koj ce nam EU, realno, jedina prava korist je uskladjivanje sa normama EU i borbom protiv korupcije, a to ionako ne sprovodimo, niti cemo, tako da opusteno.

luka

pre 5 godina

E kako bi bilo lepo da ova poruka posluži da svi podanici u ovoj zemlji shvate da su ih svi političari (kako sadašnja garnitura tako i prethodna) samo lagali i obmanjivali, a suštinski radili na popunjavanju svojih džepova a usta puna EU. Niko od njih nije radio na tome da ovo postane uređena, pravna, demokratska država već se samo pričalo o članstvu za koje se od početka znalo da je nemoguće bez ovog uslova.

as

pre 5 godina

Nikad niko nije pitao narod na referendumu da li želi pridruženje Eu. Hoću reći da smo okupirani i da ništa ne odlučujemo u svojoj državi. Od Kosovskog boja smo prestali da imamo suverenitet i ko zna kad ćemo ga opet povratiti. Godine robovanja su učinile svoje, postali smo mazohisti.

Naivko

pre 5 godina

Obecao da ce da potpise a sve vreme glumata. Pustili ga da se obogati i da podjarmi svoj narod ekonomski i fizicki samo da bi zavrsio ono zbog cega je doveden.

chox

pre 5 godina

Nisam nikad cuo za narod zvani Kosovari . Kaze Nemacka je protiv menjanja granica ali zato su bombardovali suverenu zemlju da bi promenili granice , licemerstvo najvise

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 5 godina

Kosovski albanci mogu imati trecu drzavu samo na Zapadu i mogu biti nezavisni samo na Zapadau a nikada nece imati drzavu u Srbiji. Vase je da pitate Srbiju a Srbija to nikada nece dati - za uvek.

Sabre

pre 5 godina

E a da mi lepo kazemo hvala, i necemo, i zavrsimo sa pricom? Koj ce nam EU, realno, jedina prava korist je uskladjivanje sa normama EU i borbom protiv korupcije, a to ionako ne sprovodimo, niti cemo, tako da opusteno.

Силни

pre 5 godina

Испартити га што пре до аеродрома и послати назад у Немачку. Косово је Србија!!!

ola

pre 5 godina

Pre neki dan Han je rekao i da priznamo Kosovo necemo u EU. Zasto bismo Kosovo priznali? Sta dobijamo mi Srbi time? Ne pitam sta dobija Vucic, to mi je jasno.

BobRock

pre 5 godina

Koji je ovaj po redu koji dolazi da nam prenese istu poruku opštepoznatog sadržaja? Eto, ni mi nećemo u EU dok Nemačka ne povuče priznanje Kosova.

luka

pre 5 godina

E kako bi bilo lepo da ova poruka posluži da svi podanici u ovoj zemlji shvate da su ih svi političari (kako sadašnja garnitura tako i prethodna) samo lagali i obmanjivali, a suštinski radili na popunjavanju svojih džepova a usta puna EU. Niko od njih nije radio na tome da ovo postane uređena, pravna, demokratska država već se samo pričalo o članstvu za koje se od početka znalo da je nemoguće bez ovog uslova.

никац од ровина

pre 5 godina

Па онда да се не љубимо... И онако већина нас неће ни у ЕУ а неће ни да приѕна Косово и Метохију! Немци, оканите нас се више!

Nobelova nagrada za deljenje sendviča

pre 5 godina

Kompromis je jedino resenje, zasto da ne i razmena teritorija.
(Mima, 24. oktobar 2018 15:17)

Razmena kojih teritorija? Sa kim? Da menjamo naše za naše?

Zox

pre 5 godina

Ostalo im je jos par godina vlasti. Doci ce neki drugi,razmisljace drugacije. Evropa se menja..doci ce i nasih 5 minuta. Do tada treba jacati drzavu i zadrzati nas narod ovde boljim platama i boljim obrazovanjem.

we will rock you

pre 5 godina

Ok.Ne treba nam EU.Realno glupost je velika da mi i ulazimo uopste u tu EU,kada nas smatraju gradjanima 3 reda.Ne znam sto ovaj nas se “izlomi” da ide njima na noge?

Detuš

pre 5 godina

Zamrznuti konflikt i Srbija van EU. Nemam ništa protiv, iako sam oduvek voleo Zapad. I Vučić je svestan toga. Zato i obilazi Rusiju, Tursku i Kinu, a i Arape. Oteli su nam deo teritorije i ne treba da pristajemo na ovakve ucene, posebno od Nemačke koje je počinila najstrašnije zločine u istoriji čovečanstva i zauvek izgubila autoritet kao država. To se vidi i po tome kada se Ameri umešaju. Nemci su onda manji od makovog zrna. Na kraju, preranim priznanjem Hrvatske takodje su potpalili vatru na Balkanu. Oni ponajmanje imaju prava da nas ucenjuju. Setimo se samo Šumarica.

sempervivum

pre 5 godina

Дакле, да јасно разумемо немачки став:
Насилна промена граница Србије је могућа (и то су признали), али мирну размену територија неће прихватити.
Онда(к) ништа.
Ја мислим да Србија треба да усваја стандарде ЕУ (због нас самих), а да ли ће постати чланица... не мора по сваку цену.

rape

pre 5 godina

Vi što komentarišete ne damo Kosovo i nećemo u EU niste normalni. Kosovo već nemamo a od EU samo možemo imati koristi. Bolje u EU nego ni Kosovo ni EU.

raus

pre 5 godina

Gospodin Bajer ne donosi nikakve nove poruke, one su odavno jasne samo nisu do sada tako javno i direktno iznosene. Kao dugogodisnji gradjanin Nemacke moram da priznam da obican svet vrlo malo zna o Srbiji, mesaju nas sa ostalim balkanskim drzavama, puno puta i pitaju zar Srbija nije vec u EU?! Politicari sa druge strane su informisani jer im je to posao. Oni na nas (kao i na ostale non EU drzave) gledaju prilicno pragmaticno. Ne zele nikakve potencijalne komplikacije. Nema vracanja unazad vec resavanje trenutnog stanja (po njima je Kosovo nezavisno). Mi zelimo u EU, oni kazu u redu ispunite sledece uslove... Ti uslovi za njih nisu kao sto ih mi osecamo, Kosovo je jedna stavka, vladavina prava druga itd. Recimo nas osecaj je da ako bi priznali Kosovo oni treba odmah da nas prime u EU jer je Kosovo za nas najteze i najvece pitanje, pitanje drzave, kulturnog i verskog nasledja, nasih ljudi koji tamo zive... Njima je to samo jedna stavka. Dalje EU ima sada vec svoju dugogodisnju istoriju primanja novih clanica. Sve greske koje su pravili sa primljenim drzavama sada ne zele da ponavljaju. Da smo recimo aplicirali za EU krajem 80 tih niko ne bi spominjao resene granice, regionalne sporove, demokratiju itd. Prosto nama je najteze i bice sve teze kandidatima kako vreme prolazi. Pitanje je sta raditi? Ako uzmemo model recimo Slovacke, Ceske, Poljske... njima je EU jako znacila da brzo prebrode tranziciju i poboljsaju zivot. Ako uzmemo primer Bugarske ili Rumunije oni su vise profitirali bezbednosno zbog NATO-a nego ekonomski. Narod treba ipak da odluci koju ce politiku Srbija da vodi, pogotovu za ova esencijalna pitanja po nasu drzavu. Ja cu se kao obicni covek uvek truditi da objasnjavam Nemcima ko smo i sta smo i da nas u sto boljem svetlu predstavljam!

Бата Стојковић

pre 5 godina

"Važno je da svako razume da je od samog početka procesa dijaloga bilo jasno da neće doći do normalizaciju odnosa, ili dijaloga uopšte, bez de fakto priznanja teritorijalnog integritetu Republike Kosova. To treba da bude jasno", izričit je Bajer u tumačenju nemačkog stava o konačnom rešenju za kosovski problem.
Значи тачно је да су Вучић и Дачић то још од почетка знали и да су свесно обмањивали јавност Србије а овај први још изјављује како он толико цени Ангелу Меркел да кад нешто не зна он оде и пита Ангелу. Сада је и јасно зашто нападају Јеремића толико. Вук Јеремић је разоткрио сву њихову неспособност и дволичност. Ето зашто.

Figo

pre 5 godina

Ako je tako da nas ucenjivate da priznamo nasu srpsku pokrajinu , pa onda nam ni netreba ta vasa Evropska Unija ! Mi smo srecan narod iako smo siromasni , al nece nas niko gaziti maltretirati i komandovati. ZATO VOLIM MOJU SRBIJU. Nikom se neklanjamo !

shikavella

pre 5 godina

Pa dobro,mi necemo u EU,a oni nece nigde! Pa ajd sad....
(shone, 24. oktobar 2018 14:54)

Samo polako. To je lako receno ali nije bas tako jednostavno. EU polklanja Srbiji godisnje oko 550 miliona evra i oko 250 kao kredite bez kamate. Ako to prestane onda moramo gladovati.

zemunac

pre 5 godina

Nas je problem sto smo mnogo ponizni, treba lepo reci ako se ne resi pitanje sad preko kompromisa onda se nece resiti a kad se stanje u svetu promeni resicemo problem ko sto su Hrvati resili Krajinu. Dok god nikakve pretnje ne stizu od nas zapad ce da tetose Siptare i to je to. Mi inace nista da izgubimo nemamo, okupirali su Kosovo a od EU clanstva nema nista sve da ispunimo sta traze. Pa ako jednu CG koja je tek nesto vise od pola miliona stanovnika nece da prime u EU ko je lud da primi 16puta vecu Srbiju?

as

pre 5 godina

Nikad niko nije pitao narod na referendumu da li želi pridruženje Eu. Hoću reći da smo okupirani i da ništa ne odlučujemo u svojoj državi. Od Kosovskog boja smo prestali da imamo suverenitet i ko zna kad ćemo ga opet povratiti. Godine robovanja su učinile svoje, postali smo mazohisti.

kecman iz svlacionice

pre 5 godina

Mozete vi nama oteti Kosovo, jaci ste .. slia je to, ali
vraticemo ga kad tad, nece oduvek biti ovakva situacija u svetu.
A da ga priznamo, jok! ja potpisujem da cak i oni najveci zagovornici EU sad polako menjaju misljenje, jer vi ste gospodo iz EU mnogo veliki licemeri.

Boris Banović

pre 5 godina

Kada EU prizna Nezavisnu Republiku Kosovo, (naravno sve članice), onda će i Srbija, ako u međuvremenu postane članica ! Do tada, radimo na otvaranju poglavlja i ispunjavanju predviđenih uslova ! Pozdrav našim vekovnim (ne)prijateljima, Nemačkoj !

Magla

pre 5 godina

Imam predlog.
Posto se ovde svi namestaju ko macke s macicima, posto im ocigledno odgovara status quo jer bas lepo mogu da pune dzepove, evo, izaberite mene za sta vec treba na jedan dan, pa da lepo potpisem taj papir i odmah se povucem u drzavnu penziju!
Evo, cak necu ni posao u toj EU da trazim, majke mi.

znači ovo

pre 5 godina

Šta to znači? Jednostavno Kosovo je izgubljeno pa Srbija praktično ne gubi ništa priznanjem Kosova jer ako prizna Kosovo dobija EU a ako ne prizna Kosovo nema ni EU ni Kosovo.
(realnost, 24. oktobar 2018 15:49)

Ako je Kosovo izgubljeno, ne mora ni da se prizna, zar ne?

Srbija ne dobija EU. Dobija OBEĆANJE EU, OBEĆANJE sređenog društva bez kriminala i korupcije, i OBEĆANJE boljeg života za građane. Zvuči poznato. Dobila je Srbija mnogo obećanja poslednjih 30 godina. I 2000. "Srbija" je dobila vrlo stvarne milijarde eur u pomoći od EU. Gde su nestale? Sigurno ne na građane koji rade 60 sati i subotom i nedeljom za 250eur.

Zauzvrat se Srbija nepovratno odriče svog teritorijalnog integriteta. U zamenu za obećanje.

Što se posla u EU tiče, Nemačkoj i Italiji će uvek trebati strani lekari, inženjeri, medicinske sestre i zanatlije. To ne zavisi od ulaska u EU, to je njihov lični interes koji će oni ostvariti bilateralnim sporazumima kao što ga već sad ostvaruju.

miša

pre 5 godina

Treba lepo nasa zemlja da njih uslovi. Najbolje rešenje je da Srbija napravi sporazum da će priznaje Kosova vaziti OD ONOG DANA kada Srbija postane član EU. Tako da bi albanci radili sve da do toga dođe ne bi pravili problema, i sve bi bilo na EU. Da li žele Srbiju u EU, ili ne sto znaci da nemam potreba da ga priznamo. To bi jednostavno bilo okretanje u nasu korist.

Danica

pre 5 godina

Traze implementaciju Briselskog sporazuma sve ono sto je potpisano u Briselu to spada u 41 tehnicki sporazum i mora ispuniti. Vidite kako sve ispliva na povrsinu a napad Djilasa,Jeremica i Tadica da su priznali Kosovo.

cvrsto

pre 5 godina

jasno reci Nemackoj da to ne dolazi u obzir, i da pod tim uslovom nemamo nameru da ulazimo u EU, vec da cemo se okrenuti Rusiji i Kini sasvim. I da cemo kineske i ruske baze izgraditi u Srbiji. Tako se to radi. Da vidis kako ce da smeksaju stav posle toga.

Eidos

pre 5 godina

Kako nesto moze fakticki da bude nezavisno,a da nije i de jure? Ako nesto nije pravno legalno,ne moze da postoji kao nesto legitimno!Dakle,svesni su ovi sa Zapda da ako mi ne priznamo Kosovo,da kad tad ga mozemo povratiti,zato i sile Srbiju da ga prizna,jer samo onda moze Kosovo biti nezavisno! Te price sto oni prodaju kao ma hajde priznajte Kosovo,vec je svakako nezavisno,sta se glupirate je prica za malu decu,dobro oni znaju da nema nista od te kvazi drzave dok joj mi (Srbi) ne damo legitimitet,sto se nece nikad dogoditi!

Шумадинац

pre 5 godina

Косово и Метохију нећемо никада признати, а ти носи ту твоју ЕУ негде другде.

Dachazvezda

pre 5 godina

Bas si nas iznenadio!!!!
A TAKO ste to vesto krili od nas, da nikad ne bi shvatili :))))

Ajde sad, otidji pa deli svoju zemlju koliko god i kome hoces!!

gagi

pre 5 godina

поштовање za Немца за исказивање истине, јер се само истина може nas ослободити од нереалних сновa

Robin Hood

pre 5 godina

Da boli sve , boli. Ovo priznanje bi donelo vrv neko " bolje sutra " hiljadama gradjana, pogotovo mladih koji bi iskoristili da zapale preko mnogo lakse uz EU pasose.
Znamo od prvog dana da u EU necemo nikada uci ako ne priznamo Kosovo, e pa sada ... Budi pametan.
Da priznamo necemo, a u EU hocemo.
Sigurno nece biti po nasem.

Ma važi

pre 5 godina

Ako s takvom porukom dolaziš u Beograd, treba odmah da te ispratimo nazad na aerodromu i kažemo hvala, ali neka hvala, nećemo u EU. Treba da težimo tome da postanemo jaka i uređena država kao članice EU, pa će nas onda sami zvati da im se pridružimo. Ovako mi kobajagi jurimo da što pre uđemo, a oni nam postavljaju nogu na svakom koraku.

Cvrle

pre 5 godina

A ipak znači da nije nezavisno dok ga mi ne priznamo? Znači ipak su neki bili u pravu kad su pricali da ste nas razbili u sitne komadice zbog vasih interesa!

Nusic

pre 5 godina

Hvala Vam Gospodine Angelin na iskrenoj poruci. Evo za Vas moja iskrena poruka: NIKAD Kosovo necemo priznati, nemoramo ni da udjemo u EU ako je to ucenjivacki uslov. Da vidimo ko sme iz Srbije da potpise to priznanje. Kosovo je cedo Nemacke I Amerike, posto ste ga stvorili Vi ga I ljuljajte bez Srbije. Ima jedna poslovica svaka sila za vremena biva. Videcemo sta ce biti za 100 godina. Strpljiv spasen. Samo polako I mudro, ne diramo Kosovo ali ga priznati necemo.

Ivana

pre 5 godina

On je samo poslanik. Osim toga ko zna ko će biti na vlasti u Nemačkoj za 100 godina kada Srbija ispuni uslove za ulazak u EU i kakav će njihov stav tada biti. Mislim da za sada treba da nastavimo proces jer dobijamo novac of prepristupnih fondova EU a i to što smo zvanično kandidat privlači investitore jer je pokazatelj kakve-takve političke stabilnosti.

MALA LAĐA

pre 5 godina

Znamo da SAD i EU podržavaju nezavisnost Kosova, zato je najbolje da Srbija dozvoli ulazak u UN, ali POD USLOVOM da :
1). Srbi na KiM budu KONSTITUTIVNI narod, koji ima svoje predstavnike u svim organima države Kosovo (pozitivna diskriminacija);
2). Srbi u Srpskoj dobiju ista prava na samoopredelenje, kao i Albanci na KiM;
3). sve države što pre uđu u EU i NATO, a srpski general bude zamenik za Balkan;
4). u Srbiju stignu najveće investicije jer je centar Balkana.

perun

pre 5 godina

a sto oni ne odustase od istocne nemacke? ne daje se tako lako teritorija. pamet u glavu, strategija i za 50 godina da se to na miran kacin vrati!

Dragan

pre 5 godina

Do sad nas nisu ovako otvoreno pritiskali. Plan o nezavisnom Kosovu pada u vodu pa idu na sve ili nista.
Sve se menja, samo mudro i strpljivo. Uskoro ce uslovljavati Albaniju da ne moze u EU dok ne priznaju 100% suverenost Srbije na Kosovu.

Dunster

pre 5 godina

Nisam siguran da je ovo dobar stav za Nemačku a ni za Kosovo. Kosovo Srbija nesme nikada da prizna i neće, Srbija onda neće u EU, Kosovo onda neće nigde. Otvoren koridor za Ruski uticaj na Balkanu i guranje Srbije i RS u zagrljaj Rusije.
Davaj baćuška!

Vangelis

pre 5 godina

Hvala Vam, sada barem možemo daleko lakše da razmišljamo i o EU i o Nemačkoj koliko poštuju Srbiju i da se dobro zapitamo pod čije skute naša nacionalna strategija hrli!!!

goran

pre 5 godina

Zar nas ne ubedise ovim recima... jedini uslov da Srbija udje u EU... predaja svih lica sa Haske optuznice zar ne dragi moji sugradjani? Toliko o njihovim obecanjima i uveravanjima. EU zajednica od reci :)

Vladimir

pre 5 godina

Mozda bi trebalo da razmislo o alternativnom nacinu razvoja drzave osim ocekivanja da ce nam clanstvo u EU resiti sve probleme. Ako vec ne mozemo u EU, da ostvarimo najvisi moguci nivo partnerstva ( bescarinski izvoz za sto je moguce vise nase robe ili sto vise kvote , odrzimo tekuci vizni rezim i sl). Ostale izvore rasta da trazimo u saradnji sa drugim zemljama. I dok se situacija sa Kosovom ne promeni u nasu korist , da imamo jaku drzavu koja ce uspeti da iskoristi taj trenutak . Jevreji su milenijumima cekali na svoju drzavu i za 50 godina stvorili jednu od najrazvijenijih drzava sveta

Brother Cavil

pre 5 godina

Voleo bih da ostanemo jedina zemlja koja nije u EU. Zeleo bih to. I naravno cao NATO paktu tek to je moja zelja. EU puna usta ljudskih prava a neki ljudi u EU zive u getu gde je tu logika. Ko je tu lud, pa EU.

не знам

pre 5 godina

пукла Меркел,пуко си и ти,долазе нови Немци....НИКАД признање...европа која не поштује своја начела и међународно право нам и не треба

Hujahuja

pre 5 godina

Poruka je jasna da ne može jasnija. Čak i građanima je bilo jasno još davno, šta znaći da je političarima bilo jasno i pre nego građanima. Poruka nije nova i mislim da nema nikog ko je iznenađen, sem onih koji glume. Stvar je jednostavna, ako Srbija ne želi da ispuni uslove može odma da prekine pregovore. Ako želi da ispuni onda je najbolje da priznanje uradi što pre, jer čemu da gubi vreme. Dakle priznanje ili odmah ili uopšte ne, a od “razgranicenja” nema ništa. “Razgranicenje“ je samo priča za odugovlačenje pregovora a razlozi za odugovlačenje je da se produži vreme lova u mutnom. Vade se na Kosovo a ustvari namerno odugovlače zbog svojih interesa.

Black

pre 5 godina

Zemlja Srbija - stanovnici Srbija-nci - narodnost Srbi. Tzv. zemlja Kosovo - stanovnici Kosovari - narodnost Albanci. Sa kime onda trebaju Srbi da pregovaraju? Prvo je to licemerno jer fakticki se stvaraju dve zemlje na teritoriji Evrope sa istim narodom. Model dve Nemacke moze da se odnosi samo na Albaniju i Kosovo ili Srbiju i Republiku Srpsku. U te dve Nemacke su ziveli Nemci koji su se ujedinili. Tako da nema nikakvih dodirnih tacaka sa ovdasnjom situacijom, osim ako Nemacka time ne zeli da kaze da je de fakto Kosovo sastavni deo Srbije i da je ovo samo trenutna situacija jer smo pod okupacijom, ali da to moze uskoro da se promeni i da dodje do ujedinjenja. Druga stvar je ako se vec zalazu za ne etnicke granice zasto se uopste zalazu za nezavisno Kosovo? Zar nije Srbija sa Kosovom multietnicka zemlja sa oko 30-40% nesrpskog stanovnistva?

Dule

pre 5 godina

Jasno i glasno, bez uvijanja! Znamo mi jako dobro sta treba da radimo samo su se neki preuranjeno veselili Trampovoj pobedi kao da ce ona nesta da promeni. Amerikanci nikada ne bi dozvolili da umanje sili poniste svoje ciljeve. To sta se nasi prenemazu i prave dramu dok nam je narod gladan i bezi na zapad.

Mirko Stefanović

pre 5 godina

Srbija se po Briselskom sporazumu nedvosmisleno obavezala da neće kočiti Kosovo na svom putu u EU ni u članstvu u međunarodnim organizacijama (tačka 14). To je moguće jedino priznanjem pune nezavisnosti . Takođe , i Priština se obavezala da će formirati ZSO. Dakle , pravno-obavezujući sporazum je odavno potpisan , samo je potrebno da se sprovede u delo, i to podrazumeva sprovođenje svih tačaka istovremeno, pri tom ne obavezujući na održavanje bilo kakvih referenduma po tom pitanju. Sve ostale priče o nekakvom razgraničenju su čisti spinovi u koje veći deo naroda veruje jer se ga naši političari pominju već pola godine svakodnevno , mada je i pre pominjano ali ređe (neverovatno, ali naš narod i dalje veruje političarima koje glasa, a oni to obilato zloupotrebljavaju). Naravno strani zvaničnici takve besmislice doživljavaju upravo kao spinove i podsećaju našu kao i kosovsku vlast na obaveze koje su sami preuzeli na sebe potpisivanjem Briselskog sporazuma, što tradicionalno lažljivi političari prikazuju kao nešto novo i skandalozno .

Гаги

pre 5 godina

Шта би рекао, кад би се Баварска једнострано отцепила, или било која покрајина у Немачкој, а о САД и њиховим државама да и не говоримо?

djo

pre 5 godina

Deset godina znamo da je to uslov i nikada se faktički nije ni krilo. Ne razumem naše političare koji kroz čitavu svoju političku karijeru guraju probleme pod tepih i samo odlažu neodložno, a zarad ostanka na vlasti još koju godinu. Znali su oduvek da je to uslov svih uslova i da su to saopštili narodu pre 10 godina isti bi se već pomirio sa tim i ne bi se čak ni bunio. Ovako, pošto su glupavi, protraćili su toliko vreme i opet će na kraju morati da izadju pred ljude i saopšte im bolnu istinu.

Zvezdas

pre 5 godina

Kada je Scot rekao da je Kosovo nezavisna drzava svi se digli na noge
Ali ovaj nas zarad nemackih investitora auto delova ce da cuti.I posto uvek kaze da on nikog ne slusa i niko mu ne naredjuje sto ne odbrusi ovom liku i Angeli

Aleksandar

pre 5 godina

@(goran, 24. oktobar 2018 15:36)

Samo što nijedan zvaničnik EU nikada to nije izjavio - to su vam glavu punile domaće velmože dok je EU oduvek pričala o stvarima koje se moraju urediti da bi im se moglo priključiti - tek jedna od stavki je bila da pohapsimo, sada već osuđene, ratne zločince a druga je bila o sređivanju pograničnih odnosa i tako toga.

E sad, to što lokalni politikanti nisu hteli da sređuju pravosuđe, ljudska prava, finansije, ekologiju... - što zato što ne znaju, to i zato što bi time ugrozili sopstvene interese - pa su vam stavili kosku oko koje da se glođete (a koja najviše udara na emocije kako bi vam se razum što više pomutio) to je samo vaš problem. Nijedan zvanični predstavnik EU nikada nije rekao "samo izručite optuženike i ulazite u EU."

Miskec

pre 5 godina

"Ako s takvom porukom dolaziš u Beograd, treba odmah da te ispratimo nazad na aerodromu i kažemo hvala, ali neka hvala, nećemo u EU. Treba da težimo tome da postanemo jaka i uređena država kao članice EU, pa će nas onda sami zvati da im se pridružimo. Ovako mi kobajagi jurimo da što pre uđemo, a oni nam postavljaju nogu na svakom koraku.
(Ma važi, 24. oktobar 2018 15:33)"
Ma da li je bas tako, a ko nam je podmetnuo nogu s cuvenom recenicom:"Svi Srbi u jednoj drzavi?" Je l' to ta uredjena drzava koja ce biti primljena u EU? Na vasti su oni koji su promovisali taj usklik, a sad nam je EU kriva za sve nedace!

Vodja

pre 5 godina

Cak ni Angela Merkel ne razume genijalnost naseg predsednika.
To je zato sto je ljubomorna jer napredujemo na duing biznis listi i uskoro cemo prestici Nemacku.

poruka

pre 5 godina

Samo budale zatvaraju oci pred istinom.

Ako se inatimo, za 30-tak godina ce u Srbiji ostati samo penzioneri
pa ce onda cela Srbija postati Albanija.

?!

pre 5 godina

promeniće se Kancelarka...

wait & see

nikad neće naučiti da je osovina:
Rusija - Nemačka - Srbija - Španija - Turska jedina koja će garantovati dugoročnu stabilnost Evrope.

a nikad ni Srbi neće naučiti da ne idu Nemcima uz k....

Nacr

pre 5 godina

Sad AV da posalje Vulina da im kaze da su nadrljali. Nemci ce opet da islome zube preko nasih ledja. Dakle nista nisu naucili. Mi cemo naravno da nestanemo kao nacija u tom poslednjem ratu koji nam spremaju.
Ah kakva zavrzlama. Ali kako priznati invaziju i lopovluk!?
Nemam odgovor. Mozda da priznamo pa ipak kednog dana da se vratimo jer nista. Ije vecito pa ni to priznanje. I oni su. Ekas priznavali i podrzavali SFRJ. Na papiru.
Biti politicki kurva je su stvari kluc pragmatike.
Filozofi pomagajte.

mlekadzija

pre 5 godina

Da li ima nesto novo? Ovo je bajata vest...nikad ne priznati agresojom i zlocinom oteto KiM. O EU neki drugi put.. i ood drugacijim uslovima....

ohladila se kasa

pre 5 godina

Obilazili su kao oko vrele kase macka,a sada,konacno,priznali ono sto su zapravo sve vreme muvali sa ovim "nasim"politicarima koji sve zivo ispopisi
vase sve lazuci nas kako su neke patriJote koje se "bore"za KiM! Uzas!!!

hm

pre 5 godina

Pa dobro. Nista novo. To se i znalo. Samo su to ponovili. Mozda se Vucic nada da ce pronacisticki AfD jednom doci na vlast i imati drugacije misljenje o Srbiji ? Jeste. Oni nece stati samo na Kosovu. Naravno, sada da vidimo kako ce veliki vodja odigrati. Pre njega ocekujem reakciju Vulina, pa Dacica. Takav je uobicajen redosled kod naprednih "reakcija" .

Ptor

pre 5 godina

Trideset godina svog života sam ja proveo čekajući da se taj problem reši i da postanemo deo civilizacije.

30 godina, mi se i dalje pravimo blesavi i znamo da moramo da platimo cenu zbog naših pogrešnih izbora u prošlosti, od Miloševića i sličnih.

Deco, bežite se iz ove države. Ne dozvolite da vi i vaša deca slušaju guslanje o Kosovu narednih 50 godina.

outrageous

pre 5 godina

Interesantno mi je sto neki misle da ako se ne pridruzimo EU onda je kosovo nekako magicno opet srpsko? Jel moguce da ste toliko nesvesni i nerealni? Amerika i EU nece nikada dozvoliti da to pripada srbiji i to je kraj price, isli mi u eu ili ne, a ako se oslanjate na Rusiju sto pre shvatite da oni nece da se mesaju u to tim bolje. Usli u EU ili ne, Kosovo je otislo, ostalo je na nama. Ko sto rekose neki ovde, bili bi gradjani treceg reda, samo niste svesni koliko je bolje biti i to nego ne biti gradjanin uopste. Vreme istice, zadnji voz je krenuo, a neznalice kroje subdinu buducim jadnim generacijama.

Bucko razmišljam

pre 5 godina

@ Ako je to uslov ,onda nista od EU.Zbogom EU .Kosovo je Srbija
(Igor, 24. oktobar 2018 15:00)

Eeee kad bi to moglo tako to bi bilo dobro al' nazalost nije tako nego je
ZBOGOM EU i ZBOGOM KOSOVO a to nije dobro !

Milentije

pre 5 godina

Vucicu za ovo treba promena Ustava, a to ne moze nikada referendumok dobiti. Mada, gledajuci Makedonce, referendum nema. smisla ni znacenja.

realnost

pre 5 godina

Vazi, nema EU.
(Hvala)

Ali NEMA ni Kosovo. Sa se podsetimo kako reaguju zvaničnici Srbije u vezi formiranja vojske Kosova kada kažu da "prema rezoluciji 1244 JEDINA oružana sila na Kosovo sme da bude Kfor" a to znači SAMO NATO.

Dobro, ako je tako onda to znači da NEMA vojske Srbije na Kosovo. Ako NEMA vojske Srbije onda nema NI bilo kakve kontrole Srbije na Kosovo SVE dok je na snazi rezolucija 1244. A kada se ta rezolucija ukida biće neka nova kojom Kosovo ulazi u UN i PONOVO NEMA vojske Srbije tamo.

Šta to znači? Jednostavno Kosovo je izgubljeno pa Srbija praktično ne gubi ništa priznanjem Kosova jer ako prizna Kosovo dobija EU a ako ne prizna Kosovo nema ni EU ni Kosovo.

ernesto che

pre 5 godina

Zar je trebao to da kaze da bi nekom to bilo jasno!?! To nije nista sporno, vec je sporno sto 20 godina zavitlavaju ovaj narod koji je mislio, sad cemo mi u eu, tamo ceka nas med i mleko, to je problem, sto smo mi trebali 20 god da se bavimo nama i nasim problemima a ne nekakvom pricom o medu i mleku a u medjuvremenu postali smo robovi i jeftina radna snaga u njihovom komsiluku. Postali smo duznici, 2000' dug je bio 5 milijardi, sad 30, postali smo zavisni od kredita 3 od 4 penzije su od zajmova, znaci kad bi sad dosao neki Srbin na vlast i reko nekom iz eu , necu, mi bi imali plata i penzija za 3 meseca, cetvrti nema, peti pobuna, sesti mesec opsti haos na ulicama, nase firme ne rade, prodate su. Mi smo postali duboko zavisno drustvo i drzava, mi smo na drogama a nastavak ovog ce boti poguban a skidanje bolno.

tako je to

pre 5 godina

Nedvosmislene, kristalno jasne poruke mogu doći samo od Njemaca. To je ta njemačka preciznost i upornost jer od samog početka konzistentno govore jedno te isto. Zato ih poštujem.

bg info

pre 5 godina

hvala mu na iskrenosti bar nije licemeran.. mi moramo imati standarde i kulturu radi sebe a eu.... nit nam treba nit joj trebamo. eto im kosova cg i federacije bh mnogo ce ih unaprediti

More

pre 5 godina

Hvala ali NE hvala. Putuj Evropo ...
(Pera, 24. oktobar 2018 15:05)

Da se podsetimo:
"Putuj Evropo 
i pos'lji nam malo peciva 
nama je dobro, 
sreca jedna neizreciva"

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Dok albanski politicari, emigracija i biznismeni tri decenije lobiraju za svje interese u drzavama koje odlucuju o sudbini ovih prostora, nasi politicari salju prema tim silama lose signale zarad poena u izmanipulisanom antizapadnom javnom mnjenju Srbije. Nasi biznismeni ni evro ne bi ulozili u lobiranje, a i kada bi imali dobru volju, ne postoji jasna drzavna i nacionalna strategija koju bi forsirali. Emigracija je odvezana od matice vekovnom politikom podela na izdajnike i rodoljube i neispravljanjem nepravdi iz proslosti. Cak i da je sve idealno po pitanju Kosova bi se moglo malo uciniti. Milosevicev rezim je svojom politikom sukoba sa susedima i Zapadom doveo do ratne kapitulacije i povlacenja drzave Srbije sa KiM.
Srbija je u katastrofalnom demografskom polozaju. Vecina mladih i obrazovanih planira svoj zivot u drzavama Zapada i SAD.Kosovsku bitku smo izgubili 1999. Ako ne prihvatimo realnost i okrenemo se sebi, rizikujemo da postanemo nacija staraca zagledana u rijaliti zvezde i njihove sudbine.U Evropi su granice danas samo na papiru, a uticaj nacije se siri ekonomijom, kulturom i pozitivnom politikom. Ako budemo tvrdoglavo branili ono sto nemamo, rizikujemo da izgubimo mnogo toga sto imamo, kao i sansu da se uspravimo i stvorimo uslove koji ce zadrzati mladost u Srbiji. Uzdici se ne mozemo bez pomoci EU i bez stabilnosti na Balkanu.

Д. Карповић

pre 5 godina

Па ја не ѕнам више колико треба да нам цртају да свима постане јасно, да нема ништа од ЕУ. Видите ваљда да они немају никакву намјеру да нас пусте на миру. Макнимо се од таквих западних пријатеља. Већ нас уништавају више од 20 година знајући да миш хоће у мишоловку. Међутим глупи миш никако да схвати да се бесплатни сир налази само у мишоловци.

Vera

pre 5 godina

Kao evrofanatk, od ovog momenta bivsi, moram reci ovo, neka se ova i svaka sledeca vlast pridrzavaju otvaranja onih poglavlja koji mogu da se otvore sve dok momenta dok nas ne zakoce sa tim priznavanjem Kosova. E onda ne moramo ni ulaziti. Sada nam je na ispitu to koliko volimo svoju zemlju i koliko smo iznad svih stranackih podela i interesa i hocemo li napraviti od ove zemlje nesto vredno, napokon.

Petar

pre 5 godina

Deset godina znamo da je to uslov i nikada se faktički nije ni krilo. Ne razumem naše političare koji kroz čitavu svoju političku karijeru guraju probleme pod tepih i samo odlažu neodložno, a zarad ostanka na vlasti još koju godinu. Znali su oduvek da je to uslov svih uslova i da su to saopštili narodu pre 10 godina isti bi se već pomirio sa tim i ne bi se čak ni bunio. Ovako, pošto su glupavi, protraćili su toliko vreme i opet će na kraju morati da izadju pred ljude i saopšte im bolnu istinu.
(djo, 24. oktobar 2018 15:14)

Koji politicara covece dokle ce te okrivljavati politcare za sve. Pa pogledajt ovde komentare 80% su bas nas briga za EU ne damo Kosovo. Ima u Srbiji politicare koji odavno pricaju da treba priznati Kosovo ali oni ne dobiju 3% glasova.

Jorginho

pre 5 godina

"treba da se vrate korak nazad i pročitaju šta je bilo dogovoreno u Briselskom sporazumu i šta je postignuto do sada" - HAHAHAhaaa, to bi svi mi u Srbiji voleli da pročitamo, pošto se to krije od nas kao zmija noge. Hvala našim osvedočenim velikim prijateljima iz Nemačke što toliko brinu. Ko zna šta bi bilo sa nama da oni ne paze i ne brinu već više od 100 godina o svakom našem koraku i samo povremeno nam udare poneku popravnu - onako iz milošte i ljubavi... ;)

Harison

pre 5 godina

Svi koji komentarišu - Super, Šta će nam EU, Dobra vest itd treba da shvate da su rekli - TO JE KRAJ SRBIJE. Ne daj Bože da vide posledice tog njihovog trijumfalizma i likovanja.

Zato nisam tu, izmedjuostalog

pre 5 godina

ZATO VOLIM MOJU SRBIJU. Nikom se neklanjamo !
(Figo, 24. oktobar 2018 16:13)

Osim sto za Putina pomicemo i datum oslobodenja, javno slavimo njegov rodjendan, kunemo se na vernost, takmicimo se ko ce vecu zastavu da istakne... Nije to klanjanje, to je brate uvlacenje!

Djenka

pre 5 godina

EU. Institucija u kojoj glavnu reč vode nikada izabrani političari i država u koju je demokratija uterana tenkovima posle poraza u ratu koji su sami izazvali. Pa nismo hteli u SSSR, zašto bi ulazili u EUSSR?

Nenad

pre 5 godina

Svi znamo da Srbija nece uci u EU to nije novost. Oduvek se znalo da je uslov priznavanje Kosovo i govorilo se kako nas EU zamajava nekakvim uslovima. Ne dragi moji Srbija je oduvek tacno znala sta je potrebno uraditi za ulazak u EU, koje zakone doneti, koga priznati da ima volje u Srbiji mogla bi da se pridruzi u roku od 6 meseci i da uradi sve sto treba... Ali cinjenica je obrnuta da smo mi zamajavali EU koristeci pare koje smo dobijali za pristupanje, cinjenica je da muzemo EU brz koje ne bi smo mogli da funkcionisemo kao drzava. Zato moramo da nastavimo da ih lazemo i mazemo jos puno godina kako ne bismo propali. A od ravnopravne clanice EU porodice da se ne lazemo tmo namnije mesto ni ekonomski ni politicki ni finansiski a pogotovo ne moralno i kulturoloski.

NYC

pre 5 godina

Pa mi smo vec bili u UNIJI koja se zvala Yugoslavia.
Imamo iskustvo.Raspad je bio neminovan.Scenario pisao Tito.
Tada je bio kriv Beograd.
Sada ce ponovo biti raspad.Neminovan.
A kriv ce biti Brisel.
U toj situacji neka predsednik raspise referendum i neka gradjani Srbije
izadju i glasaju.A ne ovo,ono,precka,stativa...
Sta dobijamo za uz vrat?Ulazak u EU?
Ma dajte molim Vas.Kako moze neko da opstane u zajednici gde nema
monetarne unije svih clanica i prica se sa 28 raznih jezika.
Na duge stake ne opstaje.
SPRDNJA.

Sanel

pre 5 godina

To je sve stvar pragmatike,ali sudeci po komentarima to jos mnogima nije uslo u glavu.Znaci stanje je takvo da je Kosovo de facto nezavisno,de jure jos ne u potpunosti,sto znaci da se mogu samo dva puta odabrati u ovom slucaju.Ili se Kosovo priznaje kao nezavisno i rjesava se jedno poglavlje za prijem u eu,sto znaci da se i ulazi u eu jer ova ostala ce se rijesiti,Kosovo je kamen spoticanja,ili se odbija priznanje Kosova i sve se stavlja na led.U tom slucaju od eu nema nista(sto vidim po komentarima i mnogi prizeljkuju),ali stvarni problem je onda to sto bi Srbija bila pod nekim vidom sankcija,sto bi za tako ekonomski slabu zemlju bilo katastrofalno i pogubno.Razmislite samo,vize bi se odmah uvele jer vise ne bi bilo eu perspektive za Srbiju,vise se ne bi moglo traziti posao preko grane,eu fondovi bi se zamrzli,uz jos recimo sankcije na izvoz u eu svako ko zna sabrati 2+2 zna sta bi to sve znacilo.Zato srbi ako bude referendum dobro izvagajte za i protiv.

Douglas Bader

pre 5 godina

Hehe, ova vest je stozer za spinovanja koja ce se desiti narednih dana, na temu razmene teritorija i "konacnog resenja" nase AP KiM...zato su Nemci i dosli, kao iskusni u "konacnom resenju" . Samo...da li Nemac dolazi da kaze svoje ili americke stavove, govoreci u svetlu nedavnog ispada americkog ambasadora u Srbiji?

O.T.A.N.

pre 5 godina

Što pre prihvatimo realnost - to bolje. Dosta je bilo maltretiranja zemljaci, osamnaest godina se bavimo sa nečim o čemu drugi odlučuju. Malo li je osamnaest godina!?

mario

pre 5 godina

Previše ovi Nemci daju sebi na značaju, i drugo, nisu oni baš moralno kvalifikovani da posle svega što su radili i rade na Balkanu u poslednjih 120 godina, dele lekcije Srbima..pogotovo kada su u pitanju granice ili teritorija Republike Srbije. Jedino što imaju i misle da imaju, je da nas ucenjuju prijemom u raspalu EU. Pa, dobro, ako nas nećete u EU bez ispunjavanja ovog "uslova", a koji se objektivno ne može ispuniti, niti je realno da ga ispunimo, onda će se Srbija okrenuti nekim drugim integracijama, odnosno EU će se suočiti sa mnogo većim uticajem Rusije na Balkanu.... ako im to odgovara samo neka nastave sa ucenjivanjem , jer ovo nije ništa drugo do bezobrazno, podmuklo i bezočno
ucenjivanje...Srbija, odnosno političari i građani Srbije, ako žele da se izbore sa korupcijom i sličnim anomalijama, to mogu uraditi i bez EU...a ako ne žele onda im ni 1000 EU neće pomoći..najbolji primeri su Bugarska, Rumunija, Hrvatska,Grčka, Slovačka, baltičke zemlje...a pozitivnih primera imamo i izvan EU ...Norveška, Švajcarska,Island, dok je Finska rešila problem korupcije puno pre nego što je postala članica EU...tako je i sa ostalim segmentima vladavine prava, demokratije, ekonomije...uglavnom, sve od nas zavisi, a vrlo malo od toga da li smo u EU ili nismo, kao što ništa i ne zavisi od toga da li ćemo priznati ili nećemo priznati Kosovo...

Student

pre 5 godina

E sad ce biti kao ovi nasi ne daju, a ovi drugi insistiraju, pa po neki ustupci,pa ubrzanje ulaska, pa jos neka fabrika, pa onda kao ajde, ali nismo hteli....to je politika, a raja se pali, ponos i nacionalizam, dok buduce generacije cekaju na jedan globalan Svet, bez drzava i nacija.

Mare

pre 5 godina

Obecao da ce da potpise a sve vreme glumata. Pustili ga da se obogati i da podjarmi svoj narod ekonomski i fizicki samo da bi zavrsio ono zbog cega je doveden.
(Naivko, 24. oktobar 2018 15:17)

nikakve to veze nema. Ima te jasnu situaciju hocete u EU potpisite nezavisnost I ako ste pametni pokusajte izvuci pokrajinu za Srbiju u okviru Kosova. Ako niste, nemojte potpisivati i to je to. To sto je on potpisao, alko se Srbima ne ide u EU ne mora da se implementira. Samo je naivno to, vec kada se pozivas na naivnost, da to sto ne potpises znaci da Kosovo nee biti drzava. Dajte ljudi osvestite se 99 je izgubljeno.

NN

pre 5 godina

Moram reci da iako mislim da je u interesu Srbije da prizna Kosovo i HR je priznala vec,svaka zemlja sama procjenjuje sta je njen interes,tako da traziti nekoga da prizna je skroz nekorektno ,za EU bi bilo dovoljno stolica u UN i uvijet o nespriječavanju ulaska u medunarodne organizacije,ali nisam siguran da ova ucijena nije i naručena

E-krem

pre 5 godina

Mirko Stefanović, 24. oktobar 2018 17 Problem sa Briselskim sporazumom je sto je potpisan ali od strane skupstine Srbije neratifikovan pa je jos nevazeci.Zato nema ni ZSO ni neometanja Kosova.To je ono sto politicari nikad neuzimaju u usta.

Naivko

pre 5 godina

Obecao da ce da potpise a sve vreme glumata. Pustili ga da se obogati i da podjarmi svoj narod ekonomski i fizicki samo da bi zavrsio ono zbog cega je doveden.

ola

pre 5 godina

Pre neki dan Han je rekao i da priznamo Kosovo necemo u EU. Zasto bismo Kosovo priznali? Sta dobijamo mi Srbi time? Ne pitam sta dobija Vucic, to mi je jasno.

Sabre

pre 5 godina

E a da mi lepo kazemo hvala, i necemo, i zavrsimo sa pricom? Koj ce nam EU, realno, jedina prava korist je uskladjivanje sa normama EU i borbom protiv korupcije, a to ionako ne sprovodimo, niti cemo, tako da opusteno.

shikavella

pre 5 godina

Pa dobro,mi necemo u EU,a oni nece nigde! Pa ajd sad....
(shone, 24. oktobar 2018 14:54)

Samo polako. To je lako receno ali nije bas tako jednostavno. EU polklanja Srbiji godisnje oko 550 miliona evra i oko 250 kao kredite bez kamate. Ako to prestane onda moramo gladovati.

Djenka

pre 5 godina

EU. Institucija u kojoj glavnu reč vode nikada izabrani političari i država u koju je demokratija uterana tenkovima posle poraza u ratu koji su sami izazvali. Pa nismo hteli u SSSR, zašto bi ulazili u EUSSR?

luka

pre 5 godina

E kako bi bilo lepo da ova poruka posluži da svi podanici u ovoj zemlji shvate da su ih svi političari (kako sadašnja garnitura tako i prethodna) samo lagali i obmanjivali, a suštinski radili na popunjavanju svojih džepova a usta puna EU. Niko od njih nije radio na tome da ovo postane uređena, pravna, demokratska država već se samo pričalo o članstvu za koje se od početka znalo da je nemoguće bez ovog uslova.

Bucko razmišljam

pre 5 godina

@ Ako je to uslov ,onda nista od EU.Zbogom EU .Kosovo je Srbija
(Igor, 24. oktobar 2018 15:00)

Eeee kad bi to moglo tako to bi bilo dobro al' nazalost nije tako nego je
ZBOGOM EU i ZBOGOM KOSOVO a to nije dobro !

we will rock you

pre 5 godina

Ok.Ne treba nam EU.Realno glupost je velika da mi i ulazimo uopste u tu EU,kada nas smatraju gradjanima 3 reda.Ne znam sto ovaj nas se “izlomi” da ide njima na noge?

raus

pre 5 godina

Gospodin Bajer ne donosi nikakve nove poruke, one su odavno jasne samo nisu do sada tako javno i direktno iznosene. Kao dugogodisnji gradjanin Nemacke moram da priznam da obican svet vrlo malo zna o Srbiji, mesaju nas sa ostalim balkanskim drzavama, puno puta i pitaju zar Srbija nije vec u EU?! Politicari sa druge strane su informisani jer im je to posao. Oni na nas (kao i na ostale non EU drzave) gledaju prilicno pragmaticno. Ne zele nikakve potencijalne komplikacije. Nema vracanja unazad vec resavanje trenutnog stanja (po njima je Kosovo nezavisno). Mi zelimo u EU, oni kazu u redu ispunite sledece uslove... Ti uslovi za njih nisu kao sto ih mi osecamo, Kosovo je jedna stavka, vladavina prava druga itd. Recimo nas osecaj je da ako bi priznali Kosovo oni treba odmah da nas prime u EU jer je Kosovo za nas najteze i najvece pitanje, pitanje drzave, kulturnog i verskog nasledja, nasih ljudi koji tamo zive... Njima je to samo jedna stavka. Dalje EU ima sada vec svoju dugogodisnju istoriju primanja novih clanica. Sve greske koje su pravili sa primljenim drzavama sada ne zele da ponavljaju. Da smo recimo aplicirali za EU krajem 80 tih niko ne bi spominjao resene granice, regionalne sporove, demokratiju itd. Prosto nama je najteze i bice sve teze kandidatima kako vreme prolazi. Pitanje je sta raditi? Ako uzmemo model recimo Slovacke, Ceske, Poljske... njima je EU jako znacila da brzo prebrode tranziciju i poboljsaju zivot. Ako uzmemo primer Bugarske ili Rumunije oni su vise profitirali bezbednosno zbog NATO-a nego ekonomski. Narod treba ipak da odluci koju ce politiku Srbija da vodi, pogotovu za ova esencijalna pitanja po nasu drzavu. Ja cu se kao obicni covek uvek truditi da objasnjavam Nemcima ko smo i sta smo i da nas u sto boljem svetlu predstavljam!

ernesto che

pre 5 godina

Zar je trebao to da kaze da bi nekom to bilo jasno!?! To nije nista sporno, vec je sporno sto 20 godina zavitlavaju ovaj narod koji je mislio, sad cemo mi u eu, tamo ceka nas med i mleko, to je problem, sto smo mi trebali 20 god da se bavimo nama i nasim problemima a ne nekakvom pricom o medu i mleku a u medjuvremenu postali smo robovi i jeftina radna snaga u njihovom komsiluku. Postali smo duznici, 2000' dug je bio 5 milijardi, sad 30, postali smo zavisni od kredita 3 od 4 penzije su od zajmova, znaci kad bi sad dosao neki Srbin na vlast i reko nekom iz eu , necu, mi bi imali plata i penzija za 3 meseca, cetvrti nema, peti pobuna, sesti mesec opsti haos na ulicama, nase firme ne rade, prodate su. Mi smo postali duboko zavisno drustvo i drzava, mi smo na drogama a nastavak ovog ce boti poguban a skidanje bolno.

Douglas Bader

pre 5 godina

Hehe, ova vest je stozer za spinovanja koja ce se desiti narednih dana, na temu razmene teritorija i "konacnog resenja" nase AP KiM...zato su Nemci i dosli, kao iskusni u "konacnom resenju" . Samo...da li Nemac dolazi da kaze svoje ili americke stavove, govoreci u svetlu nedavnog ispada americkog ambasadora u Srbiji?

Бата Стојковић

pre 5 godina

"Važno je da svako razume da je od samog početka procesa dijaloga bilo jasno da neće doći do normalizaciju odnosa, ili dijaloga uopšte, bez de fakto priznanja teritorijalnog integritetu Republike Kosova. To treba da bude jasno", izričit je Bajer u tumačenju nemačkog stava o konačnom rešenju za kosovski problem.
Значи тачно је да су Вучић и Дачић то још од почетка знали и да су свесно обмањивали јавност Србије а овај први још изјављује како он толико цени Ангелу Меркел да кад нешто не зна он оде и пита Ангелу. Сада је и јасно зашто нападају Јеремића толико. Вук Јеремић је разоткрио сву њихову неспособност и дволичност. Ето зашто.

Danica

pre 5 godina

Traze implementaciju Briselskog sporazuma sve ono sto je potpisano u Briselu to spada u 41 tehnicki sporazum i mora ispuniti. Vidite kako sve ispliva na povrsinu a napad Djilasa,Jeremica i Tadica da su priznali Kosovo.

as

pre 5 godina

Nikad niko nije pitao narod na referendumu da li želi pridruženje Eu. Hoću reći da smo okupirani i da ništa ne odlučujemo u svojoj državi. Od Kosovskog boja smo prestali da imamo suverenitet i ko zna kad ćemo ga opet povratiti. Godine robovanja su učinile svoje, postali smo mazohisti.

Jorginho

pre 5 godina

"treba da se vrate korak nazad i pročitaju šta je bilo dogovoreno u Briselskom sporazumu i šta je postignuto do sada" - HAHAHAhaaa, to bi svi mi u Srbiji voleli da pročitamo, pošto se to krije od nas kao zmija noge. Hvala našim osvedočenim velikim prijateljima iz Nemačke što toliko brinu. Ko zna šta bi bilo sa nama da oni ne paze i ne brinu već više od 100 godina o svakom našem koraku i samo povremeno nam udare poneku popravnu - onako iz milošte i ljubavi... ;)

gagi

pre 5 godina

поштовање za Немца за исказивање истине, јер се само истина може nas ослободити од нереалних сновa

znači ovo

pre 5 godina

Šta to znači? Jednostavno Kosovo je izgubljeno pa Srbija praktično ne gubi ništa priznanjem Kosova jer ako prizna Kosovo dobija EU a ako ne prizna Kosovo nema ni EU ni Kosovo.
(realnost, 24. oktobar 2018 15:49)

Ako je Kosovo izgubljeno, ne mora ni da se prizna, zar ne?

Srbija ne dobija EU. Dobija OBEĆANJE EU, OBEĆANJE sređenog društva bez kriminala i korupcije, i OBEĆANJE boljeg života za građane. Zvuči poznato. Dobila je Srbija mnogo obećanja poslednjih 30 godina. I 2000. "Srbija" je dobila vrlo stvarne milijarde eur u pomoći od EU. Gde su nestale? Sigurno ne na građane koji rade 60 sati i subotom i nedeljom za 250eur.

Zauzvrat se Srbija nepovratno odriče svog teritorijalnog integriteta. U zamenu za obećanje.

Što se posla u EU tiče, Nemačkoj i Italiji će uvek trebati strani lekari, inženjeri, medicinske sestre i zanatlije. To ne zavisi od ulaska u EU, to je njihov lični interes koji će oni ostvariti bilateralnim sporazumima kao što ga već sad ostvaruju.

ohladila se kasa

pre 5 godina

Obilazili su kao oko vrele kase macka,a sada,konacno,priznali ono sto su zapravo sve vreme muvali sa ovim "nasim"politicarima koji sve zivo ispopisi
vase sve lazuci nas kako su neke patriJote koje se "bore"za KiM! Uzas!!!

Nenad

pre 5 godina

Svi znamo da Srbija nece uci u EU to nije novost. Oduvek se znalo da je uslov priznavanje Kosovo i govorilo se kako nas EU zamajava nekakvim uslovima. Ne dragi moji Srbija je oduvek tacno znala sta je potrebno uraditi za ulazak u EU, koje zakone doneti, koga priznati da ima volje u Srbiji mogla bi da se pridruzi u roku od 6 meseci i da uradi sve sto treba... Ali cinjenica je obrnuta da smo mi zamajavali EU koristeci pare koje smo dobijali za pristupanje, cinjenica je da muzemo EU brz koje ne bi smo mogli da funkcionisemo kao drzava. Zato moramo da nastavimo da ih lazemo i mazemo jos puno godina kako ne bismo propali. A od ravnopravne clanice EU porodice da se ne lazemo tmo namnije mesto ni ekonomski ni politicki ni finansiski a pogotovo ne moralno i kulturoloski.

Aleksandar

pre 5 godina

@(goran, 24. oktobar 2018 15:36)

Samo što nijedan zvaničnik EU nikada to nije izjavio - to su vam glavu punile domaće velmože dok je EU oduvek pričala o stvarima koje se moraju urediti da bi im se moglo priključiti - tek jedna od stavki je bila da pohapsimo, sada već osuđene, ratne zločince a druga je bila o sređivanju pograničnih odnosa i tako toga.

E sad, to što lokalni politikanti nisu hteli da sređuju pravosuđe, ljudska prava, finansije, ekologiju... - što zato što ne znaju, to i zato što bi time ugrozili sopstvene interese - pa su vam stavili kosku oko koje da se glođete (a koja najviše udara na emocije kako bi vam se razum što više pomutio) to je samo vaš problem. Nijedan zvanični predstavnik EU nikada nije rekao "samo izručite optuženike i ulazite u EU."

Nacr

pre 5 godina

Sad AV da posalje Vulina da im kaze da su nadrljali. Nemci ce opet da islome zube preko nasih ledja. Dakle nista nisu naucili. Mi cemo naravno da nestanemo kao nacija u tom poslednjem ratu koji nam spremaju.
Ah kakva zavrzlama. Ali kako priznati invaziju i lopovluk!?
Nemam odgovor. Mozda da priznamo pa ipak kednog dana da se vratimo jer nista. Ije vecito pa ni to priznanje. I oni su. Ekas priznavali i podrzavali SFRJ. Na papiru.
Biti politicki kurva je su stvari kluc pragmatike.
Filozofi pomagajte.

Vangelis

pre 5 godina

Hvala Vam, sada barem možemo daleko lakše da razmišljamo i o EU i o Nemačkoj koliko poštuju Srbiju i da se dobro zapitamo pod čije skute naša nacionalna strategija hrli!!!

Dule

pre 5 godina

Jasno i glasno, bez uvijanja! Znamo mi jako dobro sta treba da radimo samo su se neki preuranjeno veselili Trampovoj pobedi kao da ce ona nesta da promeni. Amerikanci nikada ne bi dozvolili da umanje sili poniste svoje ciljeve. To sta se nasi prenemazu i prave dramu dok nam je narod gladan i bezi na zapad.

realnost

pre 5 godina

Vazi, nema EU.
(Hvala)

Ali NEMA ni Kosovo. Sa se podsetimo kako reaguju zvaničnici Srbije u vezi formiranja vojske Kosova kada kažu da "prema rezoluciji 1244 JEDINA oružana sila na Kosovo sme da bude Kfor" a to znači SAMO NATO.

Dobro, ako je tako onda to znači da NEMA vojske Srbije na Kosovo. Ako NEMA vojske Srbije onda nema NI bilo kakve kontrole Srbije na Kosovo SVE dok je na snazi rezolucija 1244. A kada se ta rezolucija ukida biće neka nova kojom Kosovo ulazi u UN i PONOVO NEMA vojske Srbije tamo.

Šta to znači? Jednostavno Kosovo je izgubljeno pa Srbija praktično ne gubi ništa priznanjem Kosova jer ako prizna Kosovo dobija EU a ako ne prizna Kosovo nema ni EU ni Kosovo.

Hujahuja

pre 5 godina

Poruka je jasna da ne može jasnija. Čak i građanima je bilo jasno još davno, šta znaći da je političarima bilo jasno i pre nego građanima. Poruka nije nova i mislim da nema nikog ko je iznenađen, sem onih koji glume. Stvar je jednostavna, ako Srbija ne želi da ispuni uslove može odma da prekine pregovore. Ako želi da ispuni onda je najbolje da priznanje uradi što pre, jer čemu da gubi vreme. Dakle priznanje ili odmah ili uopšte ne, a od “razgranicenja” nema ništa. “Razgranicenje“ je samo priča za odugovlačenje pregovora a razlozi za odugovlačenje je da se produži vreme lova u mutnom. Vade se na Kosovo a ustvari namerno odugovlače zbog svojih interesa.

Mirko Stefanović

pre 5 godina

Srbija se po Briselskom sporazumu nedvosmisleno obavezala da neće kočiti Kosovo na svom putu u EU ni u članstvu u međunarodnim organizacijama (tačka 14). To je moguće jedino priznanjem pune nezavisnosti . Takođe , i Priština se obavezala da će formirati ZSO. Dakle , pravno-obavezujući sporazum je odavno potpisan , samo je potrebno da se sprovede u delo, i to podrazumeva sprovođenje svih tačaka istovremeno, pri tom ne obavezujući na održavanje bilo kakvih referenduma po tom pitanju. Sve ostale priče o nekakvom razgraničenju su čisti spinovi u koje veći deo naroda veruje jer se ga naši političari pominju već pola godine svakodnevno , mada je i pre pominjano ali ređe (neverovatno, ali naš narod i dalje veruje političarima koje glasa, a oni to obilato zloupotrebljavaju). Naravno strani zvaničnici takve besmislice doživljavaju upravo kao spinove i podsećaju našu kao i kosovsku vlast na obaveze koje su sami preuzeli na sebe potpisivanjem Briselskog sporazuma, što tradicionalno lažljivi političari prikazuju kao nešto novo i skandalozno .

outrageous

pre 5 godina

Interesantno mi je sto neki misle da ako se ne pridruzimo EU onda je kosovo nekako magicno opet srpsko? Jel moguce da ste toliko nesvesni i nerealni? Amerika i EU nece nikada dozvoliti da to pripada srbiji i to je kraj price, isli mi u eu ili ne, a ako se oslanjate na Rusiju sto pre shvatite da oni nece da se mesaju u to tim bolje. Usli u EU ili ne, Kosovo je otislo, ostalo je na nama. Ko sto rekose neki ovde, bili bi gradjani treceg reda, samo niste svesni koliko je bolje biti i to nego ne biti gradjanin uopste. Vreme istice, zadnji voz je krenuo, a neznalice kroje subdinu buducim jadnim generacijama.

Sanel

pre 5 godina

To je sve stvar pragmatike,ali sudeci po komentarima to jos mnogima nije uslo u glavu.Znaci stanje je takvo da je Kosovo de facto nezavisno,de jure jos ne u potpunosti,sto znaci da se mogu samo dva puta odabrati u ovom slucaju.Ili se Kosovo priznaje kao nezavisno i rjesava se jedno poglavlje za prijem u eu,sto znaci da se i ulazi u eu jer ova ostala ce se rijesiti,Kosovo je kamen spoticanja,ili se odbija priznanje Kosova i sve se stavlja na led.U tom slucaju od eu nema nista(sto vidim po komentarima i mnogi prizeljkuju),ali stvarni problem je onda to sto bi Srbija bila pod nekim vidom sankcija,sto bi za tako ekonomski slabu zemlju bilo katastrofalno i pogubno.Razmislite samo,vize bi se odmah uvele jer vise ne bi bilo eu perspektive za Srbiju,vise se ne bi moglo traziti posao preko grane,eu fondovi bi se zamrzli,uz jos recimo sankcije na izvoz u eu svako ko zna sabrati 2+2 zna sta bi to sve znacilo.Zato srbi ako bude referendum dobro izvagajte za i protiv.

djo

pre 5 godina

Deset godina znamo da je to uslov i nikada se faktički nije ni krilo. Ne razumem naše političare koji kroz čitavu svoju političku karijeru guraju probleme pod tepih i samo odlažu neodložno, a zarad ostanka na vlasti još koju godinu. Znali su oduvek da je to uslov svih uslova i da su to saopštili narodu pre 10 godina isti bi se već pomirio sa tim i ne bi se čak ni bunio. Ovako, pošto su glupavi, protraćili su toliko vreme i opet će na kraju morati da izadju pred ljude i saopšte im bolnu istinu.

poruka

pre 5 godina

Samo budale zatvaraju oci pred istinom.

Ako se inatimo, za 30-tak godina ce u Srbiji ostati samo penzioneri
pa ce onda cela Srbija postati Albanija.

Miskec

pre 5 godina

"Ako s takvom porukom dolaziš u Beograd, treba odmah da te ispratimo nazad na aerodromu i kažemo hvala, ali neka hvala, nećemo u EU. Treba da težimo tome da postanemo jaka i uređena država kao članice EU, pa će nas onda sami zvati da im se pridružimo. Ovako mi kobajagi jurimo da što pre uđemo, a oni nam postavljaju nogu na svakom koraku.
(Ma važi, 24. oktobar 2018 15:33)"
Ma da li je bas tako, a ko nam je podmetnuo nogu s cuvenom recenicom:"Svi Srbi u jednoj drzavi?" Je l' to ta uredjena drzava koja ce biti primljena u EU? Na vasti su oni koji su promovisali taj usklik, a sad nam je EU kriva za sve nedace!

Milentije

pre 5 godina

Vucicu za ovo treba promena Ustava, a to ne moze nikada referendumok dobiti. Mada, gledajuci Makedonce, referendum nema. smisla ni znacenja.

Zvezdas

pre 5 godina

Kada je Scot rekao da je Kosovo nezavisna drzava svi se digli na noge
Ali ovaj nas zarad nemackih investitora auto delova ce da cuti.I posto uvek kaze da on nikog ne slusa i niko mu ne naredjuje sto ne odbrusi ovom liku i Angeli

Petar

pre 5 godina

Deset godina znamo da je to uslov i nikada se faktički nije ni krilo. Ne razumem naše političare koji kroz čitavu svoju političku karijeru guraju probleme pod tepih i samo odlažu neodložno, a zarad ostanka na vlasti još koju godinu. Znali su oduvek da je to uslov svih uslova i da su to saopštili narodu pre 10 godina isti bi se već pomirio sa tim i ne bi se čak ni bunio. Ovako, pošto su glupavi, protraćili su toliko vreme i opet će na kraju morati da izadju pred ljude i saopšte im bolnu istinu.
(djo, 24. oktobar 2018 15:14)

Koji politicara covece dokle ce te okrivljavati politcare za sve. Pa pogledajt ovde komentare 80% su bas nas briga za EU ne damo Kosovo. Ima u Srbiji politicare koji odavno pricaju da treba priznati Kosovo ali oni ne dobiju 3% glasova.

?!

pre 5 godina

promeniće se Kancelarka...

wait & see

nikad neće naučiti da je osovina:
Rusija - Nemačka - Srbija - Španija - Turska jedina koja će garantovati dugoročnu stabilnost Evrope.

a nikad ni Srbi neće naučiti da ne idu Nemcima uz k....

O.T.A.N.

pre 5 godina

Što pre prihvatimo realnost - to bolje. Dosta je bilo maltretiranja zemljaci, osamnaest godina se bavimo sa nečim o čemu drugi odlučuju. Malo li je osamnaest godina!?

Zemun grad SPO

pre 5 godina

Dok albanski politicari, emigracija i biznismeni tri decenije lobiraju za svje interese u drzavama koje odlucuju o sudbini ovih prostora, nasi politicari salju prema tim silama lose signale zarad poena u izmanipulisanom antizapadnom javnom mnjenju Srbije. Nasi biznismeni ni evro ne bi ulozili u lobiranje, a i kada bi imali dobru volju, ne postoji jasna drzavna i nacionalna strategija koju bi forsirali. Emigracija je odvezana od matice vekovnom politikom podela na izdajnike i rodoljube i neispravljanjem nepravdi iz proslosti. Cak i da je sve idealno po pitanju Kosova bi se moglo malo uciniti. Milosevicev rezim je svojom politikom sukoba sa susedima i Zapadom doveo do ratne kapitulacije i povlacenja drzave Srbije sa KiM.
Srbija je u katastrofalnom demografskom polozaju. Vecina mladih i obrazovanih planira svoj zivot u drzavama Zapada i SAD.Kosovsku bitku smo izgubili 1999. Ako ne prihvatimo realnost i okrenemo se sebi, rizikujemo da postanemo nacija staraca zagledana u rijaliti zvezde i njihove sudbine.U Evropi su granice danas samo na papiru, a uticaj nacije se siri ekonomijom, kulturom i pozitivnom politikom. Ako budemo tvrdoglavo branili ono sto nemamo, rizikujemo da izgubimo mnogo toga sto imamo, kao i sansu da se uspravimo i stvorimo uslove koji ce zadrzati mladost u Srbiji. Uzdici se ne mozemo bez pomoci EU i bez stabilnosti na Balkanu.

bg info

pre 5 godina

hvala mu na iskrenosti bar nije licemeran.. mi moramo imati standarde i kulturu radi sebe a eu.... nit nam treba nit joj trebamo. eto im kosova cg i federacije bh mnogo ce ih unaprediti

hm

pre 5 godina

Pa dobro. Nista novo. To se i znalo. Samo su to ponovili. Mozda se Vucic nada da ce pronacisticki AfD jednom doci na vlast i imati drugacije misljenje o Srbiji ? Jeste. Oni nece stati samo na Kosovu. Naravno, sada da vidimo kako ce veliki vodja odigrati. Pre njega ocekujem reakciju Vulina, pa Dacica. Takav je uobicajen redosled kod naprednih "reakcija" .

More

pre 5 godina

Hvala ali NE hvala. Putuj Evropo ...
(Pera, 24. oktobar 2018 15:05)

Da se podsetimo:
"Putuj Evropo 
i pos'lji nam malo peciva 
nama je dobro, 
sreca jedna neizreciva"

Ptor

pre 5 godina

Trideset godina svog života sam ja proveo čekajući da se taj problem reši i da postanemo deo civilizacije.

30 godina, mi se i dalje pravimo blesavi i znamo da moramo da platimo cenu zbog naših pogrešnih izbora u prošlosti, od Miloševića i sličnih.

Deco, bežite se iz ove države. Ne dozvolite da vi i vaša deca slušaju guslanje o Kosovu narednih 50 godina.

Vodja

pre 5 godina

Cak ni Angela Merkel ne razume genijalnost naseg predsednika.
To je zato sto je ljubomorna jer napredujemo na duing biznis listi i uskoro cemo prestici Nemacku.

tako je to

pre 5 godina

Nedvosmislene, kristalno jasne poruke mogu doći samo od Njemaca. To je ta njemačka preciznost i upornost jer od samog početka konzistentno govore jedno te isto. Zato ih poštujem.

Mare

pre 5 godina

Obecao da ce da potpise a sve vreme glumata. Pustili ga da se obogati i da podjarmi svoj narod ekonomski i fizicki samo da bi zavrsio ono zbog cega je doveden.
(Naivko, 24. oktobar 2018 15:17)

nikakve to veze nema. Ima te jasnu situaciju hocete u EU potpisite nezavisnost I ako ste pametni pokusajte izvuci pokrajinu za Srbiju u okviru Kosova. Ako niste, nemojte potpisivati i to je to. To sto je on potpisao, alko se Srbima ne ide u EU ne mora da se implementira. Samo je naivno to, vec kada se pozivas na naivnost, da to sto ne potpises znaci da Kosovo nee biti drzava. Dajte ljudi osvestite se 99 je izgubljeno.

NYC

pre 5 godina

Pa mi smo vec bili u UNIJI koja se zvala Yugoslavia.
Imamo iskustvo.Raspad je bio neminovan.Scenario pisao Tito.
Tada je bio kriv Beograd.
Sada ce ponovo biti raspad.Neminovan.
A kriv ce biti Brisel.
U toj situacji neka predsednik raspise referendum i neka gradjani Srbije
izadju i glasaju.A ne ovo,ono,precka,stativa...
Sta dobijamo za uz vrat?Ulazak u EU?
Ma dajte molim Vas.Kako moze neko da opstane u zajednici gde nema
monetarne unije svih clanica i prica se sa 28 raznih jezika.
Na duge stake ne opstaje.
SPRDNJA.

Д. Карповић

pre 5 godina

Па ја не ѕнам више колико треба да нам цртају да свима постане јасно, да нема ништа од ЕУ. Видите ваљда да они немају никакву намјеру да нас пусте на миру. Макнимо се од таквих западних пријатеља. Већ нас уништавају више од 20 година знајући да миш хоће у мишоловку. Међутим глупи миш никако да схвати да се бесплатни сир налази само у мишоловци.

NN

pre 5 godina

Moram reci da iako mislim da je u interesu Srbije da prizna Kosovo i HR je priznala vec,svaka zemlja sama procjenjuje sta je njen interes,tako da traziti nekoga da prizna je skroz nekorektno ,za EU bi bilo dovoljno stolica u UN i uvijet o nespriječavanju ulaska u medunarodne organizacije,ali nisam siguran da ova ucijena nije i naručena

Harison

pre 5 godina

Svi koji komentarišu - Super, Šta će nam EU, Dobra vest itd treba da shvate da su rekli - TO JE KRAJ SRBIJE. Ne daj Bože da vide posledice tog njihovog trijumfalizma i likovanja.

Student

pre 5 godina

E sad ce biti kao ovi nasi ne daju, a ovi drugi insistiraju, pa po neki ustupci,pa ubrzanje ulaska, pa jos neka fabrika, pa onda kao ajde, ali nismo hteli....to je politika, a raja se pali, ponos i nacionalizam, dok buduce generacije cekaju na jedan globalan Svet, bez drzava i nacija.

Силни

pre 5 godina

Испартити га што пре до аеродрома и послати назад у Немачку. Косово је Србија!!!

rape

pre 5 godina

Vi što komentarišete ne damo Kosovo i nećemo u EU niste normalni. Kosovo već nemamo a od EU samo možemo imati koristi. Bolje u EU nego ni Kosovo ni EU.

Andreja Analiticar Belosvetski

pre 5 godina

Kosovski albanci mogu imati trecu drzavu samo na Zapadu i mogu biti nezavisni samo na Zapadau a nikada nece imati drzavu u Srbiji. Vase je da pitate Srbiju a Srbija to nikada nece dati - za uvek.

никац од ровина

pre 5 godina

Па онда да се не љубимо... И онако већина нас неће ни у ЕУ а неће ни да приѕна Косово и Метохију! Немци, оканите нас се више!

chox

pre 5 godina

Nisam nikad cuo za narod zvani Kosovari . Kaze Nemacka je protiv menjanja granica ali zato su bombardovali suverenu zemlju da bi promenili granice , licemerstvo najvise

Detuš

pre 5 godina

Zamrznuti konflikt i Srbija van EU. Nemam ništa protiv, iako sam oduvek voleo Zapad. I Vučić je svestan toga. Zato i obilazi Rusiju, Tursku i Kinu, a i Arape. Oteli su nam deo teritorije i ne treba da pristajemo na ovakve ucene, posebno od Nemačke koje je počinila najstrašnije zločine u istoriji čovečanstva i zauvek izgubila autoritet kao država. To se vidi i po tome kada se Ameri umešaju. Nemci su onda manji od makovog zrna. Na kraju, preranim priznanjem Hrvatske takodje su potpalili vatru na Balkanu. Oni ponajmanje imaju prava da nas ucenjuju. Setimo se samo Šumarica.

Zox

pre 5 godina

Ostalo im je jos par godina vlasti. Doci ce neki drugi,razmisljace drugacije. Evropa se menja..doci ce i nasih 5 minuta. Do tada treba jacati drzavu i zadrzati nas narod ovde boljim platama i boljim obrazovanjem.

MALA LAĐA

pre 5 godina

Znamo da SAD i EU podržavaju nezavisnost Kosova, zato je najbolje da Srbija dozvoli ulazak u UN, ali POD USLOVOM da :
1). Srbi na KiM budu KONSTITUTIVNI narod, koji ima svoje predstavnike u svim organima države Kosovo (pozitivna diskriminacija);
2). Srbi u Srpskoj dobiju ista prava na samoopredelenje, kao i Albanci na KiM;
3). sve države što pre uđu u EU i NATO, a srpski general bude zamenik za Balkan;
4). u Srbiju stignu najveće investicije jer je centar Balkana.

Figo

pre 5 godina

Ako je tako da nas ucenjivate da priznamo nasu srpsku pokrajinu , pa onda nam ni netreba ta vasa Evropska Unija ! Mi smo srecan narod iako smo siromasni , al nece nas niko gaziti maltretirati i komandovati. ZATO VOLIM MOJU SRBIJU. Nikom se neklanjamo !

Nobelova nagrada za deljenje sendviča

pre 5 godina

Kompromis je jedino resenje, zasto da ne i razmena teritorija.
(Mima, 24. oktobar 2018 15:17)

Razmena kojih teritorija? Sa kim? Da menjamo naše za naše?

BobRock

pre 5 godina

Koji je ovaj po redu koji dolazi da nam prenese istu poruku opštepoznatog sadržaja? Eto, ni mi nećemo u EU dok Nemačka ne povuče priznanje Kosova.

miša

pre 5 godina

Treba lepo nasa zemlja da njih uslovi. Najbolje rešenje je da Srbija napravi sporazum da će priznaje Kosova vaziti OD ONOG DANA kada Srbija postane član EU. Tako da bi albanci radili sve da do toga dođe ne bi pravili problema, i sve bi bilo na EU. Da li žele Srbiju u EU, ili ne sto znaci da nemam potreba da ga priznamo. To bi jednostavno bilo okretanje u nasu korist.

zemunac

pre 5 godina

Nas je problem sto smo mnogo ponizni, treba lepo reci ako se ne resi pitanje sad preko kompromisa onda se nece resiti a kad se stanje u svetu promeni resicemo problem ko sto su Hrvati resili Krajinu. Dok god nikakve pretnje ne stizu od nas zapad ce da tetose Siptare i to je to. Mi inace nista da izgubimo nemamo, okupirali su Kosovo a od EU clanstva nema nista sve da ispunimo sta traze. Pa ako jednu CG koja je tek nesto vise od pola miliona stanovnika nece da prime u EU ko je lud da primi 16puta vecu Srbiju?

Dunster

pre 5 godina

Nisam siguran da je ovo dobar stav za Nemačku a ni za Kosovo. Kosovo Srbija nesme nikada da prizna i neće, Srbija onda neće u EU, Kosovo onda neće nigde. Otvoren koridor za Ruski uticaj na Balkanu i guranje Srbije i RS u zagrljaj Rusije.
Davaj baćuška!

Boris Banović

pre 5 godina

Kada EU prizna Nezavisnu Republiku Kosovo, (naravno sve članice), onda će i Srbija, ako u međuvremenu postane članica ! Do tada, radimo na otvaranju poglavlja i ispunjavanju predviđenih uslova ! Pozdrav našim vekovnim (ne)prijateljima, Nemačkoj !

Шумадинац

pre 5 godina

Косово и Метохију нећемо никада признати, а ти носи ту твоју ЕУ негде другде.

cvrsto

pre 5 godina

jasno reci Nemackoj da to ne dolazi u obzir, i da pod tim uslovom nemamo nameru da ulazimo u EU, vec da cemo se okrenuti Rusiji i Kini sasvim. I da cemo kineske i ruske baze izgraditi u Srbiji. Tako se to radi. Da vidis kako ce da smeksaju stav posle toga.

Magla

pre 5 godina

Imam predlog.
Posto se ovde svi namestaju ko macke s macicima, posto im ocigledno odgovara status quo jer bas lepo mogu da pune dzepove, evo, izaberite mene za sta vec treba na jedan dan, pa da lepo potpisem taj papir i odmah se povucem u drzavnu penziju!
Evo, cak necu ni posao u toj EU da trazim, majke mi.

Ma važi

pre 5 godina

Ako s takvom porukom dolaziš u Beograd, treba odmah da te ispratimo nazad na aerodromu i kažemo hvala, ali neka hvala, nećemo u EU. Treba da težimo tome da postanemo jaka i uređena država kao članice EU, pa će nas onda sami zvati da im se pridružimo. Ovako mi kobajagi jurimo da što pre uđemo, a oni nam postavljaju nogu na svakom koraku.

Brother Cavil

pre 5 godina

Voleo bih da ostanemo jedina zemlja koja nije u EU. Zeleo bih to. I naravno cao NATO paktu tek to je moja zelja. EU puna usta ljudskih prava a neki ljudi u EU zive u getu gde je tu logika. Ko je tu lud, pa EU.

Nusic

pre 5 godina

Hvala Vam Gospodine Angelin na iskrenoj poruci. Evo za Vas moja iskrena poruka: NIKAD Kosovo necemo priznati, nemoramo ni da udjemo u EU ako je to ucenjivacki uslov. Da vidimo ko sme iz Srbije da potpise to priznanje. Kosovo je cedo Nemacke I Amerike, posto ste ga stvorili Vi ga I ljuljajte bez Srbije. Ima jedna poslovica svaka sila za vremena biva. Videcemo sta ce biti za 100 godina. Strpljiv spasen. Samo polako I mudro, ne diramo Kosovo ali ga priznati necemo.

Dragan

pre 5 godina

Do sad nas nisu ovako otvoreno pritiskali. Plan o nezavisnom Kosovu pada u vodu pa idu na sve ili nista.
Sve se menja, samo mudro i strpljivo. Uskoro ce uslovljavati Albaniju da ne moze u EU dok ne priznaju 100% suverenost Srbije na Kosovu.

mlekadzija

pre 5 godina

Da li ima nesto novo? Ovo je bajata vest...nikad ne priznati agresojom i zlocinom oteto KiM. O EU neki drugi put.. i ood drugacijim uslovima....

kecman iz svlacionice

pre 5 godina

Mozete vi nama oteti Kosovo, jaci ste .. slia je to, ali
vraticemo ga kad tad, nece oduvek biti ovakva situacija u svetu.
A da ga priznamo, jok! ja potpisujem da cak i oni najveci zagovornici EU sad polako menjaju misljenje, jer vi ste gospodo iz EU mnogo veliki licemeri.

Eidos

pre 5 godina

Kako nesto moze fakticki da bude nezavisno,a da nije i de jure? Ako nesto nije pravno legalno,ne moze da postoji kao nesto legitimno!Dakle,svesni su ovi sa Zapda da ako mi ne priznamo Kosovo,da kad tad ga mozemo povratiti,zato i sile Srbiju da ga prizna,jer samo onda moze Kosovo biti nezavisno! Te price sto oni prodaju kao ma hajde priznajte Kosovo,vec je svakako nezavisno,sta se glupirate je prica za malu decu,dobro oni znaju da nema nista od te kvazi drzave dok joj mi (Srbi) ne damo legitimitet,sto se nece nikad dogoditi!

Ivana

pre 5 godina

On je samo poslanik. Osim toga ko zna ko će biti na vlasti u Nemačkoj za 100 godina kada Srbija ispuni uslove za ulazak u EU i kakav će njihov stav tada biti. Mislim da za sada treba da nastavimo proces jer dobijamo novac of prepristupnih fondova EU a i to što smo zvanično kandidat privlači investitore jer je pokazatelj kakve-takve političke stabilnosti.

perun

pre 5 godina

a sto oni ne odustase od istocne nemacke? ne daje se tako lako teritorija. pamet u glavu, strategija i za 50 godina da se to na miran kacin vrati!

Cvrle

pre 5 godina

A ipak znači da nije nezavisno dok ga mi ne priznamo? Znači ipak su neki bili u pravu kad su pricali da ste nas razbili u sitne komadice zbog vasih interesa!

Dachazvezda

pre 5 godina

Bas si nas iznenadio!!!!
A TAKO ste to vesto krili od nas, da nikad ne bi shvatili :))))

Ajde sad, otidji pa deli svoju zemlju koliko god i kome hoces!!

не знам

pre 5 godina

пукла Меркел,пуко си и ти,долазе нови Немци....НИКАД признање...европа која не поштује своја начела и међународно право нам и не треба

Vera

pre 5 godina

Kao evrofanatk, od ovog momenta bivsi, moram reci ovo, neka se ova i svaka sledeca vlast pridrzavaju otvaranja onih poglavlja koji mogu da se otvore sve dok momenta dok nas ne zakoce sa tim priznavanjem Kosova. E onda ne moramo ni ulaziti. Sada nam je na ispitu to koliko volimo svoju zemlju i koliko smo iznad svih stranackih podela i interesa i hocemo li napraviti od ove zemlje nesto vredno, napokon.

goran

pre 5 godina

Zar nas ne ubedise ovim recima... jedini uslov da Srbija udje u EU... predaja svih lica sa Haske optuznice zar ne dragi moji sugradjani? Toliko o njihovim obecanjima i uveravanjima. EU zajednica od reci :)

sempervivum

pre 5 godina

Дакле, да јасно разумемо немачки став:
Насилна промена граница Србије је могућа (и то су признали), али мирну размену територија неће прихватити.
Онда(к) ништа.
Ја мислим да Србија треба да усваја стандарде ЕУ (због нас самих), а да ли ће постати чланица... не мора по сваку цену.

Zato nisam tu, izmedjuostalog

pre 5 godina

ZATO VOLIM MOJU SRBIJU. Nikom se neklanjamo !
(Figo, 24. oktobar 2018 16:13)

Osim sto za Putina pomicemo i datum oslobodenja, javno slavimo njegov rodjendan, kunemo se na vernost, takmicimo se ko ce vecu zastavu da istakne... Nije to klanjanje, to je brate uvlacenje!

Vladimir

pre 5 godina

Mozda bi trebalo da razmislo o alternativnom nacinu razvoja drzave osim ocekivanja da ce nam clanstvo u EU resiti sve probleme. Ako vec ne mozemo u EU, da ostvarimo najvisi moguci nivo partnerstva ( bescarinski izvoz za sto je moguce vise nase robe ili sto vise kvote , odrzimo tekuci vizni rezim i sl). Ostale izvore rasta da trazimo u saradnji sa drugim zemljama. I dok se situacija sa Kosovom ne promeni u nasu korist , da imamo jaku drzavu koja ce uspeti da iskoristi taj trenutak . Jevreji su milenijumima cekali na svoju drzavu i za 50 godina stvorili jednu od najrazvijenijih drzava sveta

mario

pre 5 godina

Previše ovi Nemci daju sebi na značaju, i drugo, nisu oni baš moralno kvalifikovani da posle svega što su radili i rade na Balkanu u poslednjih 120 godina, dele lekcije Srbima..pogotovo kada su u pitanju granice ili teritorija Republike Srbije. Jedino što imaju i misle da imaju, je da nas ucenjuju prijemom u raspalu EU. Pa, dobro, ako nas nećete u EU bez ispunjavanja ovog "uslova", a koji se objektivno ne može ispuniti, niti je realno da ga ispunimo, onda će se Srbija okrenuti nekim drugim integracijama, odnosno EU će se suočiti sa mnogo većim uticajem Rusije na Balkanu.... ako im to odgovara samo neka nastave sa ucenjivanjem , jer ovo nije ništa drugo do bezobrazno, podmuklo i bezočno
ucenjivanje...Srbija, odnosno političari i građani Srbije, ako žele da se izbore sa korupcijom i sličnim anomalijama, to mogu uraditi i bez EU...a ako ne žele onda im ni 1000 EU neće pomoći..najbolji primeri su Bugarska, Rumunija, Hrvatska,Grčka, Slovačka, baltičke zemlje...a pozitivnih primera imamo i izvan EU ...Norveška, Švajcarska,Island, dok je Finska rešila problem korupcije puno pre nego što je postala članica EU...tako je i sa ostalim segmentima vladavine prava, demokratije, ekonomije...uglavnom, sve od nas zavisi, a vrlo malo od toga da li smo u EU ili nismo, kao što ništa i ne zavisi od toga da li ćemo priznati ili nećemo priznati Kosovo...

Robin Hood

pre 5 godina

Da boli sve , boli. Ovo priznanje bi donelo vrv neko " bolje sutra " hiljadama gradjana, pogotovo mladih koji bi iskoristili da zapale preko mnogo lakse uz EU pasose.
Znamo od prvog dana da u EU necemo nikada uci ako ne priznamo Kosovo, e pa sada ... Budi pametan.
Da priznamo necemo, a u EU hocemo.
Sigurno nece biti po nasem.

Гаги

pre 5 godina

Шта би рекао, кад би се Баварска једнострано отцепила, или било која покрајина у Немачкој, а о САД и њиховим државама да и не говоримо?

Black

pre 5 godina

Zemlja Srbija - stanovnici Srbija-nci - narodnost Srbi. Tzv. zemlja Kosovo - stanovnici Kosovari - narodnost Albanci. Sa kime onda trebaju Srbi da pregovaraju? Prvo je to licemerno jer fakticki se stvaraju dve zemlje na teritoriji Evrope sa istim narodom. Model dve Nemacke moze da se odnosi samo na Albaniju i Kosovo ili Srbiju i Republiku Srpsku. U te dve Nemacke su ziveli Nemci koji su se ujedinili. Tako da nema nikakvih dodirnih tacaka sa ovdasnjom situacijom, osim ako Nemacka time ne zeli da kaze da je de fakto Kosovo sastavni deo Srbije i da je ovo samo trenutna situacija jer smo pod okupacijom, ali da to moze uskoro da se promeni i da dodje do ujedinjenja. Druga stvar je ako se vec zalazu za ne etnicke granice zasto se uopste zalazu za nezavisno Kosovo? Zar nije Srbija sa Kosovom multietnicka zemlja sa oko 30-40% nesrpskog stanovnistva?

E-krem

pre 5 godina

Mirko Stefanović, 24. oktobar 2018 17 Problem sa Briselskim sporazumom je sto je potpisan ali od strane skupstine Srbije neratifikovan pa je jos nevazeci.Zato nema ni ZSO ni neometanja Kosova.To je ono sto politicari nikad neuzimaju u usta.