Ponedeljak, 08.10.2018.

10:29

Tamni vilajet ruskog Beograda: Misteriozna smrt generala Vrangela

Izvor: Goran Stefanoviæ

Tamni vilajet ruskog Beograda: Misteriozna smrt generala Vrangela IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Wrangel Svedko

pre 5 godina

Ovaj tekst kao da je napisala moja baba nakon sto je popila jutarnju kaficu sa komsinicom...
Kakve papazjanij, cudo jedno...
I na kraju otrovase nesretnog krvoloka tuberkolozom.. jadi moji...
Znam ja za jedan slucaj, sreli se dvojica na kafi i i ovaj gost mu krisom nasuo celi dzak reume u soljicu dok domacin nije pazio.
Do tada ovaj bio zdrav, al od te kafe kosti ga bol samo tako, ne moz covek da prohoda...

tra

pre 5 godina

@mali soso
„Pa najveći državnik u čitavoj ljudskoj istoriji, Josif Visarionovič Staljin...“
“Tako je sinko, ali prošlo je skoro 30 godina od kad su se Sloveni oslobodili tog zla. Zato im sada lepo ide...”

Kome se ti diviš čoveče?! Staljinu? On je za tebe najveći državnik u istoriji? To stvarno govori dosta o tebi.
Navodiš gomile brojki o tome kako je bilo sjajno u vreme komunizma a danas propadamo jer ga više nema.E pa „sinko“ tu zamenu teza (inače jednu od omiljenih komunističkih manipulativnih metoda) možeš da prodaješ nekom drugom.Naše propadanje se neće zaustaviti dok se stvarno ne oslobodimo komunizma koji je duboko ukorenjen u mentalnom sklopu većine ovog našeg nesretnog naroda.To što navodiš su posledice ideološkog eksperimenta zvanog komunizam.Nemci su svoje zlo uspeli da prevazidju (iako će uvek nositi pečat krivice za ono što su učinili), ali mi naše zlo ne prevazilazimo.Naprotiv, ovde J.B.Tito i S.Milošević i dalje imaju status božanstava.
Lako je biti ciničan iz generalskog nasledjenog stana ili otete kuće na Dedinju, sa debelim deviznim štekom iz „srećnih vremena“ kada je crvena KPJ knjižica otvarala sva vrata.
E gospodo komunisti, večito gladni...

biće bolje

pre 5 godina

mnogo toga je bilo isprepletano ovde na raskršću istoka i zapada. Nažalost ovaj narod je najviše patnje doživeo upravo što nikad nije znao gde je bolje ići. Uvek smo kroz istoriju velike bogate sile doživljavali kao okupatore, dok su naše komšije uživale u nacizmu fašizmu i kapatalizmu. I danas je tako, celu EU i SAD gledamo sa mržnjom dok ostali na balkanu se utrkuju ko će da im ustupi teritoriju za vojne baze. Mi provedosmo najlepše godine u sankcijama ratovima i bedi, a ostali izgradiše imperije. Loši smo učiteli istorije.

crvena_napast

pre 5 godina

(mali soso, 8. oktobar 2018 14:33)

Komentar kao da ga je Duci Simonovic pisao. Mozda i jeste? Ili neko ko se lozi na njegove baljezgarije. Vecito gadjanje velikim (netacnim) ciframa, armagedonom...A ne spominjete poljake koji su krajem sedamdesetih (ili kada ono vec) slali svoje zene u kur*anje u jugoslaviju, da bi prehranili decu. Gde je ta Poljska danas? Kakav je standard u ceskoj, slovackoj, sloveniji u odnosu na nas, pa i na mnoge druge zemlje sveta (naravno ne mislim na najrazvijenije)? O cemu bre ti pises i koga zamajavas? Od komunizma je samo grdje zlo fasizam, ali sve je to mrtva trka.

svasta

pre 5 godina

Pojma vi nemate, mnogi od vas. Zivim u jednoj od kuca u kojoj je svojevremeno ziveo Lenjin. Kad bi samo znali s cim raspolažem?!. Eh.

Balkanac

pre 5 godina

Bela armija se u drugom svetskom ratu prikljucila okupacionim snagama. U jednom takvom sukobu sa partizanskim jedinicama ubijen je i naroni heroj Sirogojno.

only fools and horses

pre 5 godina

@Џони

Интересантан поглед на ствари. Нећете и не можете да опростите Русима. Само не знам шта, ваљда што нису ратовали за нас и са нама у протеклим ратовима. И то против истих тих Француза које волите и који нас обожавају, али ето, само су нас мало нападали, бомбардовали, све време водили са Американцима, Британцима и Немцима антисрпску политику. Нисте ли "мало" контрадикторни.

Lacerta

pre 5 godina

Ma, sve je to lepo, "ledeni pogled", "budio je strahopoštovanje" i tako to, ali ja iz ovog teksta ne vidim po čemu je on bio tako dobar general.

Kada i šta je on konkretno uradio u karijeri? Ovde piše da je dobio silno ordenje, ali ne i zašto. Kao što zna svako ko je barem odslužio vojsku, u svim vojskama sveta, pa i ruskoj, ordenje se NE dobija uvek i samo na zbog zasluga, nego postoje i razne druge "considerations". Zato me ničija gomila ordenja nije nikad impresionirala. A i mnogo mi loše zvuči ono "učestvovao u kaznenoj ekspediciji" (dobrovoljno?), zna se šta to znači "na terenu"... Čitao sam "Tihi Don" od Šolohova (pravi autor je carski oficir). Neka je u opisima zločina OBEJU strana samo pola izmišljeno, mnogo je...

Kad je prešao kod Belih, šta je konkretno uradio? Tekst to ne kaže, ali kaže da ga je "pratila reputacija gubitnika". (Ne)zasluženo? Naravno, Crveni su ga mrzeli. Pa sigurno neće voleti nekoga ko se bori protiv njih?!

Ali ako mu je glavna zasluga to što su ga Crveni mrzeli, i nije mnogo...

Ssve u svemu, u ovom tekstu je previše romantizma, a premalo konkretnih istrijskih činjenica.

Zubiza

pre 5 godina

Spominje se ovde Suvorov, Ne bi bilo na odmet spomenuti i Alekseja Brusilova, Augusta fon Mekenzena i Svetozara Borojevica koji su po vecini istoricara bili najbolji Generali 1sv rata. Naravno Borojevic je bio defanzivac, briljirao u odbrani dok su druga dva bili cuveni stratezi za napad.

neutralni felsh

pre 5 godina

rusi nam jugoslaviju nikad nisu oprostili i nece nikada... jedino tada smo bili slobodni od njihovih trgovanja nasim prostorima.

vladimir

pre 5 godina

"Legenda kaže da mu je tom prilikom život spasla supruga Olga. Rekla je da želi da pogine sa svojim mužem i boljševici su se sažalili i ostavili barona u životu."

Da,daaa!.....Boljshevici su bash bili poznati po tome sto su "umeli da se sazzale"!?!.... tako su se " sazzalili" i u Jekaterinburgu nad kompletnom carskom porodicom!....

Hidrivoje

pre 5 godina

"Ovi u Srbiji koji su navodno Srbi a prezivaju se na “ov”, to ti sve Rusi. Na primer Alexandra Jerkov iz DSa"

Jerkov apsolutno nije rusko prezime jer Jerko u Rusiji ne postoji. To je čisto prezime dalmatinskih ostrva na kojima se prezimena često dobivaju na istom principu kao u Rusiji. Jerko je Jeronim, svetac zaštitnik Dalmacije.
Bio je i onaj fudbaler Hajduka Jerolimov pa košarkaš Gregov... Puna ih Dalmacija.

Gaston

pre 5 godina

“Već godinama pokušavam da objasnim da stara ruska emigracija njihove aristokratske i ekonomske elite mrze nas Srbe iz dna duše jer nam nikako ne mogu da oproste Gavrila Principa i haos koji je on proizveo.” Ne znam kakvo je stanje u redovima stare ruske emigracije, ali znam da nijedna škola istorije na svetu ne uči da su Srbi krivi za rat i da rata ne bi bilo da nije bilo atentata u Sarajevu. Od Beča i Berlina pa nadalje, nigde nećeš pronaći tako infantilan pogled na situaciju. Da ne spominjem sada da nije Srbija napala Austrougarsku nego obrnuto.

Лепи Цане

pre 5 godina

Već godinama pokušavam da objasnim da stara ruska emigracija njihove aristokratske i ekonomske elite mrze nas Srbe iz dna duše jer nam nikako ne mogu da oproste Gavrila Principa i haos koji je on proizveo. U to sam se i sam uverio pričajuči sa jednim članom visoke aristokratije u Torontu. Oni ne samo da su besni nego i ogorčeni kako se Srbija neodgovorno upustila u sukob sa Austro-ugarskom i kako je još gluplje car Nikolaj ušao u taj rata potpuno npripremljen. Optužuju nas da smo izazvali haos koji je oterao njihov svet ali i svet velikog dela Evrope u propast. Ali tu priči nije kraj, i komunističke da kažem staljinističke elite, takođe nemogu da nas smisle iz razloga šta smo podržali Tita 1948 u njegovom sukobu sa Staljinom. Još jedan ogroman minus u percepciji Rusa, tako da me ne čudi ovo naše konstantno nuđenje Rusima da nas vole, da smo ortaci, da smo ovo da smo ono, ali verujte, Putin će nas prvom prilikom baciti na stranu kad su u pitanju njegovi ili državni interesi. Puno se nama prodaje magla a prava istina prećutkuje.
(Veliki knez, 8. oktobar 2018 13:43)

Не могу да верујем да постоје људи који су убеђени да Први светски рат не би избио да Гаврило Принцип није извршио атентат на Франца Фердинанда. Побогу, све је било спремно за тај рат, само се тражио ПОВОД. УЗРОК рата је много дубљи, тадашње међудржавне размирице нису могле да се реше без ратног сукоба.

Fox

pre 5 godina

Sama cinjenica da ubistvo Austro-Ugarskog Cara, uzimas kao povod za Prvi svetski rat, tebe automatski diskriministe kao ozbiljnog sagovornika i komentatora...
(Milos, 08. oktobar 2018 14:41)
Hteo si nesto reci ali da li si se lose izrazio ili je nesto drugo u pitanju ne znam. Atentat koji je izvrsio Gavrilo Princip jeste bio povod za pocetak Prvog svetskog rata, tj napada Austrougarske i to je opste poznato i svaki istoricar ce ti to reci. Medjutim, uzrok rata ne lezi u atentatu vec u pretenzijama Austrougarske na Balkanu i njene agresivne politike. Austrougari su samo cekali neki povod kako bi napali a atentan im je dobro dosao kao izgovor.

billy_the_cat

pre 5 godina

Nenad@ A u Rusiji su tekli med i mlijeko prije Lenjina. Obični građani nisu imali bukvalno sta da jedu, sve je vlastela brala. Osim toga Nijemci su Ruse u 1 svjetskom ratu bukvalno razvalili u svakoj bitci, izuzetke možete na prste jedne ruke nabrojati. Njima je samo trebao zatvoren front sa Rujama koji su ionako izgubili rat.

Veliki blez

pre 5 godina

@veliki kneze, tvoj komentar za rusku carsku elitu je u najmanju ruku degutantan i vulgaran. Da je to tako kako ga ti predstavljas, Vrangel ne bi ni pomisljao da dodje medju mrske Srbe, vec bi otisao voljenim Bugarima. Ali, te spinove koje pustate iz americke kuhinje mogu da prodju samo kod ljudi bez mozga koji nisu sposobni za logicko razmisljanje i zaklkucivanje. Dakle, Vrangel i desetine hiljade Rusa su dosli u Srbiju, tu nasli svoj spas i svoj dom. A to je najvece svedocanstvo slovenskog bratstva Srba i Rusa. Ako dodje do velike frke, mi sigurno necemo biti na strani Nemacke, Amerike ili Engleske.

fullsend

pre 5 godina

@A Nije tacno. U Vojvodini imas puno srpskih prezimena na ov, ev, in, ski itd koji se tako prezivaju stotinama godina unazad, jos od doba austrijske vlasti i nemaju nikakve veze sa Rusima.

Goran Stefanovic

pre 5 godina

Tekst koji sam napisao nije romansiran, vec za sve iznete detalje postoje pouzdani izvori.Naravno u knjizi ce biti navedeni svi izvori.

kimi

pre 5 godina

mogu da shvatim da Poljaci, Mađari gaje nekritički prezir prema komunizmu, jer im je to metafora za ropstvo i potlačenost pod tadašnjim SSSRom. Ali od ljudi sa naših prostora bih očekivao makar malo kritičkiji i širi pogled, makar u tome da nije komunizam kao ideja uništio slovenske narode, već da im je slovenska interpretacija komunizma to učinila.
Prosto, jedna humana i razumna ideja je zloupotrebljena za svrgavanje plemstva od strane potlačenih i za revoluciju. A kako to obično biva i koje su posledice, zna se.
I sam Marks je tvrdio da se komunistički poredak ne može održivo uspostaviti revolucijom, samo evolutivno, odosno postupno. Da se poslužim onom starom krilaticom - svak ima svoj put u socijalizam!
(Brkajlo, 08. oktobar 2018 13:01)

Karl Mark je pisao najgore moguce stvari o srbima, smatrao nas je bukvalno divljim narodom.

fullsend

pre 5 godina

@Џони Sta reci osim bravo. Sve je tacno od reci do reci. Samo bih dodao da sam u kontaktu sa dosta Francuza i da Srbi nemaju pojma da u Francuskoj ima puno ljudi koji su pro-srpskih stavova i razmisljanja. Takodje vole da isticu da smo zajedno krvarili u Velikom ratu.

Drakče

pre 5 godina

Ovi u Srbiji koji su navodno Srbi a prezivaju se na “ov”, to ti sve Rusi. Na primer Alexandra Jerkov iz DSa.
(A, 08. oktobar 2018 14:46)

Au, al ga ti uopšti. Pa pola Vojvodine je na “ov”. A sa druge strane, Vrangel je imao “čisto” rusko prezime. U tekstu se spominje da je doveo roditelje iz Drezdena, ali se ne pojašnjava šta su radili u Drezdenu. Uglavnom, nisu tamo bili turistički.

Trovach

pre 5 godina

@Veliki knez...Do prvog svetskog rata bi svakako doslo i atentat na prestolonaslednika Ferdinanda je samo zgodno posluzio kao povod, a uzroci su mnogo dublji. Na primer, Nemcima se zurilo da sto pre zapocnu rat sa Rusijom koja je u to vreme ubrzano gradila zeljeznicku mrezu i za kratko vreme bi prevazisli Nemce, a to je vazno zbog brzog prebacivanja trupa tamo gde su najpotrebnije. Nemci su na severu Francuske bas zato bili toliko uspesni jer su koristili francuske pruge i rudnike uglja.
Moj pradeda je bio vojvodjanski Srbin i mobilisan je u austro-ugarsku vojsku, pa se prvom prilikom predao Rusima. Poslali su ga u juzni Sibir (Semipalatinsk u danasnjem Kazahstanu) na imanje mog cukundede. Tu se upoznao sa mojom prabakom, a kada je izbila oktobarska revolucija, morali su da beze i to preko Kine za Srbiju.

артиљерац

pre 5 godina

@ mali soso Највеће војсковође и људској историји су Александар Македонски,
Џингис Кан и Александар Васиљевич Суворов.Ниједан од њих НИЈЕ изгубио НИЈЕДНУ
битку,а самим тим ни рат.Жуков је губио битке,а и оне кој је добијао је добио
уз јако велике људске губитке.Суворов је добијао битке са губицима испод 5%.
Blitzkrieg нису смислили Немци,него Суворов,150 година раније.
@ баба Стана Стаљинов отац НИЈЕ био свештеник.Био је обућар.Стаљин је похађао
богословију(средња свештеничка школа)али је избачен због ЛОПОВЛУКА.Крао је од
другова.И тим занатом се бавио и кад је постао бољшевик.Лењин је рекао да их
је(њега,Троцког,Зиновјева,Камјењева)Стаљин издржавао у емиграцији,крађама и
проваљивањем у станове по Бечу.

antikomunista

pre 5 godina

@ veliki knez
Da li srpske elite imaju imalo drukćiji stav o GP i jugokomunistima od ruskih aristokrata? Obrenovići i Karađorđevići, Nedići i nedićevci verovatno obožavaju jugokomuniste. Svi evropski aristokrati mrze komuniste jer su srušili carstva i ravnotežu sila a doveli divljake iz šume na vlast koji su uništili elite i poredak, oduzeli imovinu i zaveli teror i diktaturu.

Унклија

pre 5 godina

Шта је радила та бела елита у Србији кад је дошао Хитлер, за кога су се борили?

Nenad

pre 5 godina

A da li znate ko je Lenjina doveo na vlast. Ko je finansirao i naoruzavao boljsevike? Naravno da je carstvo bilo u problemu. U jos gorem problemu je bila AU koja je vojno bila pred kolapsom jos krajem 1914 posle neuspele ofanzive na Rusiju. Da se vratimo na Rusiju, komuniste je na vlast doveo Nemacki kajzer i vrhovna komanda da bi ih izbacili iz rata. Zavadi pa vladaj. Lenjina su iz Svajcarske preko Nemacke i Finske poslali u Petrovgrad prepunog para i nemackog oruzja. I sve vreme ga finansirali kako su znali i mogli. To nije teorija zavere. To su istorijske cinjenice poznate svima. Samo se ne spominju previse cesto.....

Џони

pre 5 godina

@Veliki knez

Сличне приче сам читао и слушао. Традиционалистички, родољубиви Руси – што бисмо ми рекли, “отачаствени” – никад нису престали да осуђују Србе и криве их за то што је њихова царевина отишла у пропаст. Небројено више него нас, воле Немце, Бугаре, Французе, чак и са Америма често закопавају ратне секире и траже да више не буде хладноратовских тензија, и правдају им се како су се они у ствари увек потајно дивили САД. Занимљиво, народ са бројчано највише жртава у Великом рату (нешто мање од милион и по) и који је поднео најсуровије кланице тог периода – Французи – памти Србе по добру и искрено их воли и диви им се. Деведесетих, у јеку пљувачине целог западног света по нашем народу, група француских интелектуалаца и писаца објавили су неколико књига са есејима подршке Србима и агрументима у корист српске ствари у тадашњим ратовима… чега се (скоро?) нико од руских интелектуалаца и аналитичара није сетио. Уопште, не волим то руско “опростите нам, браћо” и та нека накнадна мажења са нама на конто исте вере, Путина, овога, онога... Прво, нећу да опростим ниједном убици ни издајици моје земље и народа (обичном народу, пак, немам шта да праштам!), а друго, ваша “браћа” су већ вековима неко други (укључујући чак и Амере и Немце) уместо Србије, и то знамо сви.

RZM

pre 5 godina

Moze neko da mi pojasni dve stvari:
99% bogatstva pripada 1% ljudi. Postoji samo jedna podela na svetu: na bogate i siromasne. Sve ostale podele su nametnute, nebitne i sluze da zamajavaju sirotinju. Sad, jedini komunisti su pokusali tome da stanu na kraj... Da li je tacno?
Druga stvar: Staljin, jeste bio diktator i ubica, ali za vreme njega i KP-e Rusija je iz srednjovekovne feudalne drzave vinula u svemir. Kako je to moguce?
Ovi sto mrze komuniste, su obicni kulaci koji imaju samo jednu zelju: restituciju... Pa niko ne bi zube imao i znao da pise a nije komunista

A

pre 5 godina

Koliko sada ima Rusa u Srbiji? Tada ih je bilo 100.000 gde su? Lažovi veliki lažovi!
(Dejan Marinković, 8. oktobar 2018 11:21)
Ko kaže da ih je bilo 100.000? Vidiš u textu da kažu da je došlo 40.000 i to u celu YU. Ovi u Srbiji koji su navodno Srbi a prezivaju se na “ov”, to ti sve Rusi. Na primer Alexandra Jerkov iz DSa.

Cheburator karburator

pre 5 godina

@veliki knez
Upravo tako, potpisujem svaku rec. Ali nemojte zaboraviti noviju istoriju, odnosno zasto Rusija ni u cemu nije pomogla Srbiji devedesetih godina. Razlog je jednostavan, 1991 kada je bio puč u Rusiji, secate se kada je goreo Beli Dom i malo se pucalo po Moskvi, Jeljcin nije dobio ocekivanu podrsku od Milosevica. I dok su i jedan i drugi bili predsednici svojih zemalja, devedesetih godina proslog veka, Srbija nikakvu pomoc od Rusa dobila nije. Tako da je istorijski gledano nas odnos mnogo bolji sa vecinom zemalja Zapada nego li sa Rusijom. Ali to mnogi nikako da shvate...

Папи

pre 5 godina

@ana
Ако те ова тема не занима ти читај есеје о надоградњи ноктију.
Нађе се за сваког по нешто.

Marko

pre 5 godina

I dalje mi deluje da nema dovoljno istorijske distance da se objektivno, hladno, bez emocija diskutuje o ovakvim stvarima, iako je proslo skoro vek.

Ljudi su jako emotivni kada se vode ovakve price, bilo kojoj strani da su priklonjeni, nebitno da li je u pitanju monarhija, komunizam, kapitalizam, a emocije su uglavnom neprijatelj istorijskih cinjenica...

mali soso

pre 5 godina

Dule (8. oktobar 2018 12:02): "Komunizam je doneo mnogo zla slovenskim narodima."

------------------------------------------

Tako je sinko, ali prošlo je skoro 30 godina od kad su se Sloveni oslobodili tog zla. Zato im sada lepo ide...

- Samo u prvih 20 godina od oslobođenja od komunizma (1990-2010) je rođeno 24 miliona beba manje, nego u prethodnih 20 u zlu (1970-1990).
- Prosečan životni vek se smanjio za 6-7 godina.
- Populacija u slovenskim zemljama, od kad su se oslobodili zla, se u proseku smanjuje po stopi 1-2% godišnje. U Srbiji se populacija trenutno smanjuje za po 100.000 ljudi godišnje.
- Broj samoubica i alkoholičara se udvostručio, otkad su Sloveni izašli iz zla.
- Broj narkomana je povećan za više od 30 puta.
- Preko 75 miliona Slovena je skliznulo u siromaštvo i glad, tj. njihov broj se više nego udesetostručio otkad se oslobodiše zla.
- Broj anemičnih trudnica i neuhranjene dece je uvećan tri puta, iako je natalitet znatno opao.
- Desetine miliona Slovena su ostali bez posla.
- Desetine miliona Slovena su izmešteni, mukom, iz svojih prebivališta.
- Milioni Slovena su ostali bez prava na pristojno obrazovanje, lecenje, zivot i ishranu.
- itd...

Znači Dule, samo cepaj i širi istinu po internetu.

Milos

pre 5 godina

" godinama pokušavam da objasnim da stara ruska emigracija njihove aristokratske i ekonomske elite mrze nas Srbe iz dna duše jer nam nikako ne mogu da oproste Gavrila Principa i haos koji je on proizveo."
*************************************************************
Sama cinjenica da ubistvo Austro-Ugarskog Cara, uzimas kao povod za Prvi svetski rat, tebe automatski diskriministe kao ozbiljnog sagovornika i komentatora...

deda Miloje

pre 5 godina

@Баба Стана
Staljin je završio crkvenu srednju školu i kao prvi u klasi dobio stipendiju 1894 na Teološkom seminaru RPC. Pevao u crkvenom horu za pare. Otac njegov nije bio sveštenik već obućar koji je napustio porodicu, otišao u drugi grad i skončao u kafanskoj tuči. Njegov stsriji sin Jakov izvršio samoubistvo u nemačkom logoru bacanjem na ogradu pod naponom. Druga žena Nadežda Alilujeva izvršila samoubistvo. Mlađi sin Vasilij umro od alkohola 1962. Ćerka Svetlana emigrirala u SAD. Još su rusi dobro prošli pod ovim gruzijcem.

Brkajlo

pre 5 godina

@ Dule,

mogu da shvatim da Poljaci, Mađari gaje nekritički prezir prema komunizmu, jer im je to metafora za ropstvo i potlačenost pod tadašnjim SSSRom. Ali od ljudi sa naših prostora bih očekivao makar malo kritičkiji i širi pogled, makar u tome da nije komunizam kao ideja uništio slovenske narode, već da im je slovenska interpretacija komunizma to učinila.
Prosto, jedna humana i razumna ideja je zloupotrebljena za svrgavanje plemstva od strane potlačenih i za revoluciju. A kako to obično biva i koje su posledice, zna se.
I sam Marks je tvrdio da se komunistički poredak ne može održivo uspostaviti revolucijom, samo evolutivno, odosno postupno. Da se poslužim onom starom krilaticom - svak ima svoj put u socijalizam!

vlajko

pre 5 godina

@Dejan Marinković od 30ak ljudi koje recimo da poznajem u Novom Sadu, bar troje imaju rusko poreklo, to jest babe su im bile ruskinje izbegle posle revolucije. Oni su svi srbi i tako se izjasnjavaju, ali neki od njih znaju ko im je familija u Rusiji i u kontaktu su.

Nece ona nidje

pre 5 godina

ana: Anci, ako te ne zanima, onda nemoj da citas. Idi lepo prosetaj po lepom vremenu i manje troluj. Isto vazi i za sve dezurne tastatura hejtere.

XXX

pre 5 godina

Kada je SSSR osvojio Jugoslaviju Tito je morao da isporuči sve belogardejce i njihove potomke . Naročito im je bilo teško da se sakriju u većim mestima . Rusi su našli spas prekrštavajući se u Srbe i seobom u manja mesta . Jedna od priča je i Saše Zalepugina čija je porodica našla spas preseljenjem iz Sarajeva u Istru i posrbljivanjem .

Veliki knez

pre 5 godina

Već godinama pokušavam da objasnim da stara ruska emigracija njihove aristokratske i ekonomske elite mrze nas Srbe iz dna duše jer nam nikako ne mogu da oproste Gavrila Principa i haos koji je on proizveo. U to sam se i sam uverio pričajuči sa jednim članom visoke aristokratije u Torontu. Oni ne samo da su besni nego i ogorčeni kako se Srbija neodgovorno upustila u sukob sa Austro-ugarskom i kako je još gluplje car Nikolaj ušao u taj rata potpuno npripremljen. Optužuju nas da smo izazvali haos koji je oterao njihov svet ali i svet velikog dela Evrope u propast. Ali tu priči nije kraj, i komunističke da kažem staljinističke elite, takođe nemogu da nas smisle iz razloga šta smo podržali Tita 1948 u njegovom sukobu sa Staljinom. Još jedan ogroman minus u percepciji Rusa, tako da me ne čudi ovo naše konstantno nuđenje Rusima da nas vole, da smo ortaci, da smo ovo da smo ono, ali verujte, Putin će nas prvom prilikom baciti na stranu kad su u pitanju njegovi ili državni interesi. Puno se nama prodaje magla a prava istina prećutkuje.

iluzija

pre 5 godina

Mi smo bili u sukobu sa SSSRom.
Mi smo poslednja zemlja koja je priznala SSSR, tek 1940. Aleksandru Karadjordjevicu su predlagali da bude novi car Rusije.
A Staljin je preko Kominterne i KPJ vodio politiku protiv Srbije i Karadjordjevica, da vrati Srbiju na granice pre 1912. Sto je i uradio. On je tvorac ovih pokrajina Kosova i vojvodine kao drzava u drzavi.
Propaganda kako smo mi veciti prijatelji sa Rusima nema veze sa istinom.

Руска Душа

pre 5 godina

@Дејан Определите се, да ли ћете по званичном или износите своје лично незадовољство? Сувише уносите емоције у нешто што хоћете да представите чињеницама.. Нека је и биографија “украшена” па шта? Чија није?
А ми, ми смо ту, међу Вама, њихови потомци... И ружно је да нас називате лажовима. Делили смо као народи и делимо и даље свако добро а зло и пре..
Међу другим народима није било сарадника са окупатором?
Не делите нас..
Постоји само једна подела “добро-лоше”, коју сваког од нас науче код куће, ако се нисмо родили са тим нечим што затрепери у грудима.. Проблем настане ако нисмо добили рођењем и није било никог да нас научи...
Зато, полако “с’ напади”, велика је наша Душа примиће и то, свако Вам добро од нас таквих..

Dejan Marinković

pre 5 godina

Romansirano,polu-netačno,kakva mistika,nije on bio ništa do prodavca "carske"magle u tadašnjoj SHS(kraljevini Jugoslaviji),čim je počeo Drugi sv.rat njegovi se staviše na raspolaganje Nemačkoj(ruski zaštitni korpus)jačine 20.000ljudi.Koliko sada ima Rusa u Srbiji? Tada ih je bilo 100.000 gde su? Lažovi veliki lažovi!

mali soso

pre 5 godina

Baroni, stare kraljevske porodice, čuda, ovo, ono... ali najveći vojskovođa u ljudskoj istoriji, Georgij Konstantinovič Žukov - sin seljaka. Pa najveći državnik u čitavoj ljudskoj istoriji, Josif Visarionovič Staljin - opet sin seljaka iz Gruzije, pred kojim je i jedan Sir Winston Leonard Spencer Churchill - vojvoda od Molboroa, iz aristokratske loze stare 500 godina, na sednicama Konferencije u Jalti ustajao u stav mirno i, po sopstvenom priznanju, instinktivno držao ruke priljubljene uz šavove na pantalonama. Pred sinom seljaka... he, he.

Tako ti je to u Rusiji/CCCP-u bilo, brale.

kimi

pre 5 godina

Romansirano,polu-netačno,kakva mistika,nije on bio ništa do prodavca "carske"magle u tadašnjoj SHS(kraljevini Jugoslaviji),čim je počeo Drugi sv.rat njegovi se staviše na raspolaganje Nemačkoj(ruski zaštitni korpus)jačine 20.000ljudi.Koliko sada ima Rusa u Srbiji? Tada ih je bilo 100.000 gde su? Lažovi veliki lažovi!
(Dejan Marinković, 08. oktobar 2018 11:21)

Potpuno isto su zlo i fasizam i komunizam.
A svi romansiraju biografiju pa tako i partizanska vojska jugoslavije.

Boske

pre 5 godina

Romansirano,polu-netačno,kakva mistika,nije on bio ništa do prodavca "carske"magle u tadašnjoj SHS(kraljevini Jugoslaviji),čim je počeo Drugi sv.rat njegovi se staviše na raspolaganje Nemačkoj(ruski zaštitni korpus)jačine 20.000ljudi.Koliko sada ima Rusa u Srbiji? Tada ih je bilo 100.000 gde su? Lažovi veliki lažovi!
(Dejan Marinković, 08. oktobar 2018 11:21)

Gospon Dejane, ne mogu da provalim da li ste za Tita ili za Staljina?

Руска Душа

pre 5 godina

@Дејан Определите се, да ли ћете по званичном или износите своје лично незадовољство? Сувише уносите емоције у нешто што хоћете да представите чињеницама.. Нека је и биографија “украшена” па шта? Чија није?
А ми, ми смо ту, међу Вама, њихови потомци... И ружно је да нас називате лажовима. Делили смо као народи и делимо и даље свако добро а зло и пре..
Међу другим народима није било сарадника са окупатором?
Не делите нас..
Постоји само једна подела “добро-лоше”, коју сваког од нас науче код куће, ако се нисмо родили са тим нечим што затрепери у грудима.. Проблем настане ако нисмо добили рођењем и није било никог да нас научи...
Зато, полако “с’ напади”, велика је наша Душа примиће и то, свако Вам добро од нас таквих..

kimi

pre 5 godina

Romansirano,polu-netačno,kakva mistika,nije on bio ništa do prodavca "carske"magle u tadašnjoj SHS(kraljevini Jugoslaviji),čim je počeo Drugi sv.rat njegovi se staviše na raspolaganje Nemačkoj(ruski zaštitni korpus)jačine 20.000ljudi.Koliko sada ima Rusa u Srbiji? Tada ih je bilo 100.000 gde su? Lažovi veliki lažovi!
(Dejan Marinković, 08. oktobar 2018 11:21)

Potpuno isto su zlo i fasizam i komunizam.
A svi romansiraju biografiju pa tako i partizanska vojska jugoslavije.

Boske

pre 5 godina

Romansirano,polu-netačno,kakva mistika,nije on bio ništa do prodavca "carske"magle u tadašnjoj SHS(kraljevini Jugoslaviji),čim je počeo Drugi sv.rat njegovi se staviše na raspolaganje Nemačkoj(ruski zaštitni korpus)jačine 20.000ljudi.Koliko sada ima Rusa u Srbiji? Tada ih je bilo 100.000 gde su? Lažovi veliki lažovi!
(Dejan Marinković, 08. oktobar 2018 11:21)

Gospon Dejane, ne mogu da provalim da li ste za Tita ili za Staljina?

Veliki knez

pre 5 godina

Već godinama pokušavam da objasnim da stara ruska emigracija njihove aristokratske i ekonomske elite mrze nas Srbe iz dna duše jer nam nikako ne mogu da oproste Gavrila Principa i haos koji je on proizveo. U to sam se i sam uverio pričajuči sa jednim članom visoke aristokratije u Torontu. Oni ne samo da su besni nego i ogorčeni kako se Srbija neodgovorno upustila u sukob sa Austro-ugarskom i kako je još gluplje car Nikolaj ušao u taj rata potpuno npripremljen. Optužuju nas da smo izazvali haos koji je oterao njihov svet ali i svet velikog dela Evrope u propast. Ali tu priči nije kraj, i komunističke da kažem staljinističke elite, takođe nemogu da nas smisle iz razloga šta smo podržali Tita 1948 u njegovom sukobu sa Staljinom. Još jedan ogroman minus u percepciji Rusa, tako da me ne čudi ovo naše konstantno nuđenje Rusima da nas vole, da smo ortaci, da smo ovo da smo ono, ali verujte, Putin će nas prvom prilikom baciti na stranu kad su u pitanju njegovi ili državni interesi. Puno se nama prodaje magla a prava istina prećutkuje.

Dejan Marinković

pre 5 godina

Romansirano,polu-netačno,kakva mistika,nije on bio ništa do prodavca "carske"magle u tadašnjoj SHS(kraljevini Jugoslaviji),čim je počeo Drugi sv.rat njegovi se staviše na raspolaganje Nemačkoj(ruski zaštitni korpus)jačine 20.000ljudi.Koliko sada ima Rusa u Srbiji? Tada ih je bilo 100.000 gde su? Lažovi veliki lažovi!

iluzija

pre 5 godina

Mi smo bili u sukobu sa SSSRom.
Mi smo poslednja zemlja koja je priznala SSSR, tek 1940. Aleksandru Karadjordjevicu su predlagali da bude novi car Rusije.
A Staljin je preko Kominterne i KPJ vodio politiku protiv Srbije i Karadjordjevica, da vrati Srbiju na granice pre 1912. Sto je i uradio. On je tvorac ovih pokrajina Kosova i vojvodine kao drzava u drzavi.
Propaganda kako smo mi veciti prijatelji sa Rusima nema veze sa istinom.

XXX

pre 5 godina

Kada je SSSR osvojio Jugoslaviju Tito je morao da isporuči sve belogardejce i njihove potomke . Naročito im je bilo teško da se sakriju u većim mestima . Rusi su našli spas prekrštavajući se u Srbe i seobom u manja mesta . Jedna od priča je i Saše Zalepugina čija je porodica našla spas preseljenjem iz Sarajeva u Istru i posrbljivanjem .

Brkajlo

pre 5 godina

@ Dule,

mogu da shvatim da Poljaci, Mađari gaje nekritički prezir prema komunizmu, jer im je to metafora za ropstvo i potlačenost pod tadašnjim SSSRom. Ali od ljudi sa naših prostora bih očekivao makar malo kritičkiji i širi pogled, makar u tome da nije komunizam kao ideja uništio slovenske narode, već da im je slovenska interpretacija komunizma to učinila.
Prosto, jedna humana i razumna ideja je zloupotrebljena za svrgavanje plemstva od strane potlačenih i za revoluciju. A kako to obično biva i koje su posledice, zna se.
I sam Marks je tvrdio da se komunistički poredak ne može održivo uspostaviti revolucijom, samo evolutivno, odosno postupno. Da se poslužim onom starom krilaticom - svak ima svoj put u socijalizam!

Nece ona nidje

pre 5 godina

ana: Anci, ako te ne zanima, onda nemoj da citas. Idi lepo prosetaj po lepom vremenu i manje troluj. Isto vazi i za sve dezurne tastatura hejtere.

Nenad

pre 5 godina

A da li znate ko je Lenjina doveo na vlast. Ko je finansirao i naoruzavao boljsevike? Naravno da je carstvo bilo u problemu. U jos gorem problemu je bila AU koja je vojno bila pred kolapsom jos krajem 1914 posle neuspele ofanzive na Rusiju. Da se vratimo na Rusiju, komuniste je na vlast doveo Nemacki kajzer i vrhovna komanda da bi ih izbacili iz rata. Zavadi pa vladaj. Lenjina su iz Svajcarske preko Nemacke i Finske poslali u Petrovgrad prepunog para i nemackog oruzja. I sve vreme ga finansirali kako su znali i mogli. To nije teorija zavere. To su istorijske cinjenice poznate svima. Samo se ne spominju previse cesto.....

mali soso

pre 5 godina

Baroni, stare kraljevske porodice, čuda, ovo, ono... ali najveći vojskovođa u ljudskoj istoriji, Georgij Konstantinovič Žukov - sin seljaka. Pa najveći državnik u čitavoj ljudskoj istoriji, Josif Visarionovič Staljin - opet sin seljaka iz Gruzije, pred kojim je i jedan Sir Winston Leonard Spencer Churchill - vojvoda od Molboroa, iz aristokratske loze stare 500 godina, na sednicama Konferencije u Jalti ustajao u stav mirno i, po sopstvenom priznanju, instinktivno držao ruke priljubljene uz šavove na pantalonama. Pred sinom seljaka... he, he.

Tako ti je to u Rusiji/CCCP-u bilo, brale.

артиљерац

pre 5 godina

@ mali soso Највеће војсковође и људској историји су Александар Македонски,
Џингис Кан и Александар Васиљевич Суворов.Ниједан од њих НИЈЕ изгубио НИЈЕДНУ
битку,а самим тим ни рат.Жуков је губио битке,а и оне кој је добијао је добио
уз јако велике људске губитке.Суворов је добијао битке са губицима испод 5%.
Blitzkrieg нису смислили Немци,него Суворов,150 година раније.
@ баба Стана Стаљинов отац НИЈЕ био свештеник.Био је обућар.Стаљин је похађао
богословију(средња свештеничка школа)али је избачен због ЛОПОВЛУКА.Крао је од
другова.И тим занатом се бавио и кад је постао бољшевик.Лењин је рекао да их
је(њега,Троцког,Зиновјева,Камјењева)Стаљин издржавао у емиграцији,крађама и
проваљивањем у станове по Бечу.

Milos

pre 5 godina

" godinama pokušavam da objasnim da stara ruska emigracija njihove aristokratske i ekonomske elite mrze nas Srbe iz dna duše jer nam nikako ne mogu da oproste Gavrila Principa i haos koji je on proizveo."
*************************************************************
Sama cinjenica da ubistvo Austro-Ugarskog Cara, uzimas kao povod za Prvi svetski rat, tebe automatski diskriministe kao ozbiljnog sagovornika i komentatora...

vladimir

pre 5 godina

"Legenda kaže da mu je tom prilikom život spasla supruga Olga. Rekla je da želi da pogine sa svojim mužem i boljševici su se sažalili i ostavili barona u životu."

Da,daaa!.....Boljshevici su bash bili poznati po tome sto su "umeli da se sazzale"!?!.... tako su se " sazzalili" i u Jekaterinburgu nad kompletnom carskom porodicom!....

mali soso

pre 5 godina

Dule (8. oktobar 2018 12:02): "Komunizam je doneo mnogo zla slovenskim narodima."

------------------------------------------

Tako je sinko, ali prošlo je skoro 30 godina od kad su se Sloveni oslobodili tog zla. Zato im sada lepo ide...

- Samo u prvih 20 godina od oslobođenja od komunizma (1990-2010) je rođeno 24 miliona beba manje, nego u prethodnih 20 u zlu (1970-1990).
- Prosečan životni vek se smanjio za 6-7 godina.
- Populacija u slovenskim zemljama, od kad su se oslobodili zla, se u proseku smanjuje po stopi 1-2% godišnje. U Srbiji se populacija trenutno smanjuje za po 100.000 ljudi godišnje.
- Broj samoubica i alkoholičara se udvostručio, otkad su Sloveni izašli iz zla.
- Broj narkomana je povećan za više od 30 puta.
- Preko 75 miliona Slovena je skliznulo u siromaštvo i glad, tj. njihov broj se više nego udesetostručio otkad se oslobodiše zla.
- Broj anemičnih trudnica i neuhranjene dece je uvećan tri puta, iako je natalitet znatno opao.
- Desetine miliona Slovena su ostali bez posla.
- Desetine miliona Slovena su izmešteni, mukom, iz svojih prebivališta.
- Milioni Slovena su ostali bez prava na pristojno obrazovanje, lecenje, zivot i ishranu.
- itd...

Znači Dule, samo cepaj i širi istinu po internetu.

deda Miloje

pre 5 godina

@Баба Стана
Staljin je završio crkvenu srednju školu i kao prvi u klasi dobio stipendiju 1894 na Teološkom seminaru RPC. Pevao u crkvenom horu za pare. Otac njegov nije bio sveštenik već obućar koji je napustio porodicu, otišao u drugi grad i skončao u kafanskoj tuči. Njegov stsriji sin Jakov izvršio samoubistvo u nemačkom logoru bacanjem na ogradu pod naponom. Druga žena Nadežda Alilujeva izvršila samoubistvo. Mlađi sin Vasilij umro od alkohola 1962. Ćerka Svetlana emigrirala u SAD. Još su rusi dobro prošli pod ovim gruzijcem.

Џони

pre 5 godina

@Veliki knez

Сличне приче сам читао и слушао. Традиционалистички, родољубиви Руси – што бисмо ми рекли, “отачаствени” – никад нису престали да осуђују Србе и криве их за то што је њихова царевина отишла у пропаст. Небројено више него нас, воле Немце, Бугаре, Французе, чак и са Америма често закопавају ратне секире и траже да више не буде хладноратовских тензија, и правдају им се како су се они у ствари увек потајно дивили САД. Занимљиво, народ са бројчано највише жртава у Великом рату (нешто мање од милион и по) и који је поднео најсуровије кланице тог периода – Французи – памти Србе по добру и искрено их воли и диви им се. Деведесетих, у јеку пљувачине целог западног света по нашем народу, група француских интелектуалаца и писаца објавили су неколико књига са есејима подршке Србима и агрументима у корист српске ствари у тадашњим ратовима… чега се (скоро?) нико од руских интелектуалаца и аналитичара није сетио. Уопште, не волим то руско “опростите нам, браћо” и та нека накнадна мажења са нама на конто исте вере, Путина, овога, онога... Прво, нећу да опростим ниједном убици ни издајици моје земље и народа (обичном народу, пак, немам шта да праштам!), а друго, ваша “браћа” су већ вековима неко други (укључујући чак и Амере и Немце) уместо Србије, и то знамо сви.

Лепи Цане

pre 5 godina

Već godinama pokušavam da objasnim da stara ruska emigracija njihove aristokratske i ekonomske elite mrze nas Srbe iz dna duše jer nam nikako ne mogu da oproste Gavrila Principa i haos koji je on proizveo. U to sam se i sam uverio pričajuči sa jednim članom visoke aristokratije u Torontu. Oni ne samo da su besni nego i ogorčeni kako se Srbija neodgovorno upustila u sukob sa Austro-ugarskom i kako je još gluplje car Nikolaj ušao u taj rata potpuno npripremljen. Optužuju nas da smo izazvali haos koji je oterao njihov svet ali i svet velikog dela Evrope u propast. Ali tu priči nije kraj, i komunističke da kažem staljinističke elite, takođe nemogu da nas smisle iz razloga šta smo podržali Tita 1948 u njegovom sukobu sa Staljinom. Još jedan ogroman minus u percepciji Rusa, tako da me ne čudi ovo naše konstantno nuđenje Rusima da nas vole, da smo ortaci, da smo ovo da smo ono, ali verujte, Putin će nas prvom prilikom baciti na stranu kad su u pitanju njegovi ili državni interesi. Puno se nama prodaje magla a prava istina prećutkuje.
(Veliki knez, 8. oktobar 2018 13:43)

Не могу да верујем да постоје људи који су убеђени да Први светски рат не би избио да Гаврило Принцип није извршио атентат на Франца Фердинанда. Побогу, све је било спремно за тај рат, само се тражио ПОВОД. УЗРОК рата је много дубљи, тадашње међудржавне размирице нису могле да се реше без ратног сукоба.

Cheburator karburator

pre 5 godina

@veliki knez
Upravo tako, potpisujem svaku rec. Ali nemojte zaboraviti noviju istoriju, odnosno zasto Rusija ni u cemu nije pomogla Srbiji devedesetih godina. Razlog je jednostavan, 1991 kada je bio puč u Rusiji, secate se kada je goreo Beli Dom i malo se pucalo po Moskvi, Jeljcin nije dobio ocekivanu podrsku od Milosevica. I dok su i jedan i drugi bili predsednici svojih zemalja, devedesetih godina proslog veka, Srbija nikakvu pomoc od Rusa dobila nije. Tako da je istorijski gledano nas odnos mnogo bolji sa vecinom zemalja Zapada nego li sa Rusijom. Ali to mnogi nikako da shvate...

vlajko

pre 5 godina

@Dejan Marinković od 30ak ljudi koje recimo da poznajem u Novom Sadu, bar troje imaju rusko poreklo, to jest babe su im bile ruskinje izbegle posle revolucije. Oni su svi srbi i tako se izjasnjavaju, ali neki od njih znaju ko im je familija u Rusiji i u kontaktu su.

Fox

pre 5 godina

Sama cinjenica da ubistvo Austro-Ugarskog Cara, uzimas kao povod za Prvi svetski rat, tebe automatski diskriministe kao ozbiljnog sagovornika i komentatora...
(Milos, 08. oktobar 2018 14:41)
Hteo si nesto reci ali da li si se lose izrazio ili je nesto drugo u pitanju ne znam. Atentat koji je izvrsio Gavrilo Princip jeste bio povod za pocetak Prvog svetskog rata, tj napada Austrougarske i to je opste poznato i svaki istoricar ce ti to reci. Medjutim, uzrok rata ne lezi u atentatu vec u pretenzijama Austrougarske na Balkanu i njene agresivne politike. Austrougari su samo cekali neki povod kako bi napali a atentan im je dobro dosao kao izgovor.

Hidrivoje

pre 5 godina

"Ovi u Srbiji koji su navodno Srbi a prezivaju se na “ov”, to ti sve Rusi. Na primer Alexandra Jerkov iz DSa"

Jerkov apsolutno nije rusko prezime jer Jerko u Rusiji ne postoji. To je čisto prezime dalmatinskih ostrva na kojima se prezimena često dobivaju na istom principu kao u Rusiji. Jerko je Jeronim, svetac zaštitnik Dalmacije.
Bio je i onaj fudbaler Hajduka Jerolimov pa košarkaš Gregov... Puna ih Dalmacija.

RZM

pre 5 godina

Moze neko da mi pojasni dve stvari:
99% bogatstva pripada 1% ljudi. Postoji samo jedna podela na svetu: na bogate i siromasne. Sve ostale podele su nametnute, nebitne i sluze da zamajavaju sirotinju. Sad, jedini komunisti su pokusali tome da stanu na kraj... Da li je tacno?
Druga stvar: Staljin, jeste bio diktator i ubica, ali za vreme njega i KP-e Rusija je iz srednjovekovne feudalne drzave vinula u svemir. Kako je to moguce?
Ovi sto mrze komuniste, su obicni kulaci koji imaju samo jednu zelju: restituciju... Pa niko ne bi zube imao i znao da pise a nije komunista

fullsend

pre 5 godina

@A Nije tacno. U Vojvodini imas puno srpskih prezimena na ov, ev, in, ski itd koji se tako prezivaju stotinama godina unazad, jos od doba austrijske vlasti i nemaju nikakve veze sa Rusima.

Gaston

pre 5 godina

“Već godinama pokušavam da objasnim da stara ruska emigracija njihove aristokratske i ekonomske elite mrze nas Srbe iz dna duše jer nam nikako ne mogu da oproste Gavrila Principa i haos koji je on proizveo.” Ne znam kakvo je stanje u redovima stare ruske emigracije, ali znam da nijedna škola istorije na svetu ne uči da su Srbi krivi za rat i da rata ne bi bilo da nije bilo atentata u Sarajevu. Od Beča i Berlina pa nadalje, nigde nećeš pronaći tako infantilan pogled na situaciju. Da ne spominjem sada da nije Srbija napala Austrougarsku nego obrnuto.

neutralni felsh

pre 5 godina

rusi nam jugoslaviju nikad nisu oprostili i nece nikada... jedino tada smo bili slobodni od njihovih trgovanja nasim prostorima.

Папи

pre 5 godina

@ana
Ако те ова тема не занима ти читај есеје о надоградњи ноктију.
Нађе се за сваког по нешто.

Trovach

pre 5 godina

@Veliki knez...Do prvog svetskog rata bi svakako doslo i atentat na prestolonaslednika Ferdinanda je samo zgodno posluzio kao povod, a uzroci su mnogo dublji. Na primer, Nemcima se zurilo da sto pre zapocnu rat sa Rusijom koja je u to vreme ubrzano gradila zeljeznicku mrezu i za kratko vreme bi prevazisli Nemce, a to je vazno zbog brzog prebacivanja trupa tamo gde su najpotrebnije. Nemci su na severu Francuske bas zato bili toliko uspesni jer su koristili francuske pruge i rudnike uglja.
Moj pradeda je bio vojvodjanski Srbin i mobilisan je u austro-ugarsku vojsku, pa se prvom prilikom predao Rusima. Poslali su ga u juzni Sibir (Semipalatinsk u danasnjem Kazahstanu) na imanje mog cukundede. Tu se upoznao sa mojom prabakom, a kada je izbila oktobarska revolucija, morali su da beze i to preko Kine za Srbiju.

Veliki blez

pre 5 godina

@veliki kneze, tvoj komentar za rusku carsku elitu je u najmanju ruku degutantan i vulgaran. Da je to tako kako ga ti predstavljas, Vrangel ne bi ni pomisljao da dodje medju mrske Srbe, vec bi otisao voljenim Bugarima. Ali, te spinove koje pustate iz americke kuhinje mogu da prodju samo kod ljudi bez mozga koji nisu sposobni za logicko razmisljanje i zaklkucivanje. Dakle, Vrangel i desetine hiljade Rusa su dosli u Srbiju, tu nasli svoj spas i svoj dom. A to je najvece svedocanstvo slovenskog bratstva Srba i Rusa. Ako dodje do velike frke, mi sigurno necemo biti na strani Nemacke, Amerike ili Engleske.

Drakče

pre 5 godina

Ovi u Srbiji koji su navodno Srbi a prezivaju se na “ov”, to ti sve Rusi. Na primer Alexandra Jerkov iz DSa.
(A, 08. oktobar 2018 14:46)

Au, al ga ti uopšti. Pa pola Vojvodine je na “ov”. A sa druge strane, Vrangel je imao “čisto” rusko prezime. U tekstu se spominje da je doveo roditelje iz Drezdena, ali se ne pojašnjava šta su radili u Drezdenu. Uglavnom, nisu tamo bili turistički.

antikomunista

pre 5 godina

@ veliki knez
Da li srpske elite imaju imalo drukćiji stav o GP i jugokomunistima od ruskih aristokrata? Obrenovići i Karađorđevići, Nedići i nedićevci verovatno obožavaju jugokomuniste. Svi evropski aristokrati mrze komuniste jer su srušili carstva i ravnotežu sila a doveli divljake iz šume na vlast koji su uništili elite i poredak, oduzeli imovinu i zaveli teror i diktaturu.

Marko

pre 5 godina

I dalje mi deluje da nema dovoljno istorijske distance da se objektivno, hladno, bez emocija diskutuje o ovakvim stvarima, iako je proslo skoro vek.

Ljudi su jako emotivni kada se vode ovakve price, bilo kojoj strani da su priklonjeni, nebitno da li je u pitanju monarhija, komunizam, kapitalizam, a emocije su uglavnom neprijatelj istorijskih cinjenica...

kimi

pre 5 godina

mogu da shvatim da Poljaci, Mađari gaje nekritički prezir prema komunizmu, jer im je to metafora za ropstvo i potlačenost pod tadašnjim SSSRom. Ali od ljudi sa naših prostora bih očekivao makar malo kritičkiji i širi pogled, makar u tome da nije komunizam kao ideja uništio slovenske narode, već da im je slovenska interpretacija komunizma to učinila.
Prosto, jedna humana i razumna ideja je zloupotrebljena za svrgavanje plemstva od strane potlačenih i za revoluciju. A kako to obično biva i koje su posledice, zna se.
I sam Marks je tvrdio da se komunistički poredak ne može održivo uspostaviti revolucijom, samo evolutivno, odosno postupno. Da se poslužim onom starom krilaticom - svak ima svoj put u socijalizam!
(Brkajlo, 08. oktobar 2018 13:01)

Karl Mark je pisao najgore moguce stvari o srbima, smatrao nas je bukvalno divljim narodom.

billy_the_cat

pre 5 godina

Nenad@ A u Rusiji su tekli med i mlijeko prije Lenjina. Obični građani nisu imali bukvalno sta da jedu, sve je vlastela brala. Osim toga Nijemci su Ruse u 1 svjetskom ratu bukvalno razvalili u svakoj bitci, izuzetke možete na prste jedne ruke nabrojati. Njima je samo trebao zatvoren front sa Rujama koji su ionako izgubili rat.

A

pre 5 godina

Koliko sada ima Rusa u Srbiji? Tada ih je bilo 100.000 gde su? Lažovi veliki lažovi!
(Dejan Marinković, 8. oktobar 2018 11:21)
Ko kaže da ih je bilo 100.000? Vidiš u textu da kažu da je došlo 40.000 i to u celu YU. Ovi u Srbiji koji su navodno Srbi a prezivaju se na “ov”, to ti sve Rusi. Na primer Alexandra Jerkov iz DSa.

Унклија

pre 5 godina

Шта је радила та бела елита у Србији кад је дошао Хитлер, за кога су се борили?

fullsend

pre 5 godina

@Џони Sta reci osim bravo. Sve je tacno od reci do reci. Samo bih dodao da sam u kontaktu sa dosta Francuza i da Srbi nemaju pojma da u Francuskoj ima puno ljudi koji su pro-srpskih stavova i razmisljanja. Takodje vole da isticu da smo zajedno krvarili u Velikom ratu.

Goran Stefanovic

pre 5 godina

Tekst koji sam napisao nije romansiran, vec za sve iznete detalje postoje pouzdani izvori.Naravno u knjizi ce biti navedeni svi izvori.

tra

pre 5 godina

@mali soso
„Pa najveći državnik u čitavoj ljudskoj istoriji, Josif Visarionovič Staljin...“
“Tako je sinko, ali prošlo je skoro 30 godina od kad su se Sloveni oslobodili tog zla. Zato im sada lepo ide...”

Kome se ti diviš čoveče?! Staljinu? On je za tebe najveći državnik u istoriji? To stvarno govori dosta o tebi.
Navodiš gomile brojki o tome kako je bilo sjajno u vreme komunizma a danas propadamo jer ga više nema.E pa „sinko“ tu zamenu teza (inače jednu od omiljenih komunističkih manipulativnih metoda) možeš da prodaješ nekom drugom.Naše propadanje se neće zaustaviti dok se stvarno ne oslobodimo komunizma koji je duboko ukorenjen u mentalnom sklopu većine ovog našeg nesretnog naroda.To što navodiš su posledice ideološkog eksperimenta zvanog komunizam.Nemci su svoje zlo uspeli da prevazidju (iako će uvek nositi pečat krivice za ono što su učinili), ali mi naše zlo ne prevazilazimo.Naprotiv, ovde J.B.Tito i S.Milošević i dalje imaju status božanstava.
Lako je biti ciničan iz generalskog nasledjenog stana ili otete kuće na Dedinju, sa debelim deviznim štekom iz „srećnih vremena“ kada je crvena KPJ knjižica otvarala sva vrata.
E gospodo komunisti, večito gladni...

Lacerta

pre 5 godina

Ma, sve je to lepo, "ledeni pogled", "budio je strahopoštovanje" i tako to, ali ja iz ovog teksta ne vidim po čemu je on bio tako dobar general.

Kada i šta je on konkretno uradio u karijeri? Ovde piše da je dobio silno ordenje, ali ne i zašto. Kao što zna svako ko je barem odslužio vojsku, u svim vojskama sveta, pa i ruskoj, ordenje se NE dobija uvek i samo na zbog zasluga, nego postoje i razne druge "considerations". Zato me ničija gomila ordenja nije nikad impresionirala. A i mnogo mi loše zvuči ono "učestvovao u kaznenoj ekspediciji" (dobrovoljno?), zna se šta to znači "na terenu"... Čitao sam "Tihi Don" od Šolohova (pravi autor je carski oficir). Neka je u opisima zločina OBEJU strana samo pola izmišljeno, mnogo je...

Kad je prešao kod Belih, šta je konkretno uradio? Tekst to ne kaže, ali kaže da ga je "pratila reputacija gubitnika". (Ne)zasluženo? Naravno, Crveni su ga mrzeli. Pa sigurno neće voleti nekoga ko se bori protiv njih?!

Ali ako mu je glavna zasluga to što su ga Crveni mrzeli, i nije mnogo...

Ssve u svemu, u ovom tekstu je previše romantizma, a premalo konkretnih istrijskih činjenica.

crvena_napast

pre 5 godina

(mali soso, 8. oktobar 2018 14:33)

Komentar kao da ga je Duci Simonovic pisao. Mozda i jeste? Ili neko ko se lozi na njegove baljezgarije. Vecito gadjanje velikim (netacnim) ciframa, armagedonom...A ne spominjete poljake koji su krajem sedamdesetih (ili kada ono vec) slali svoje zene u kur*anje u jugoslaviju, da bi prehranili decu. Gde je ta Poljska danas? Kakav je standard u ceskoj, slovackoj, sloveniji u odnosu na nas, pa i na mnoge druge zemlje sveta (naravno ne mislim na najrazvijenije)? O cemu bre ti pises i koga zamajavas? Od komunizma je samo grdje zlo fasizam, ali sve je to mrtva trka.

Zubiza

pre 5 godina

Spominje se ovde Suvorov, Ne bi bilo na odmet spomenuti i Alekseja Brusilova, Augusta fon Mekenzena i Svetozara Borojevica koji su po vecini istoricara bili najbolji Generali 1sv rata. Naravno Borojevic je bio defanzivac, briljirao u odbrani dok su druga dva bili cuveni stratezi za napad.

Balkanac

pre 5 godina

Bela armija se u drugom svetskom ratu prikljucila okupacionim snagama. U jednom takvom sukobu sa partizanskim jedinicama ubijen je i naroni heroj Sirogojno.

Wrangel Svedko

pre 5 godina

Ovaj tekst kao da je napisala moja baba nakon sto je popila jutarnju kaficu sa komsinicom...
Kakve papazjanij, cudo jedno...
I na kraju otrovase nesretnog krvoloka tuberkolozom.. jadi moji...
Znam ja za jedan slucaj, sreli se dvojica na kafi i i ovaj gost mu krisom nasuo celi dzak reume u soljicu dok domacin nije pazio.
Do tada ovaj bio zdrav, al od te kafe kosti ga bol samo tako, ne moz covek da prohoda...

only fools and horses

pre 5 godina

@Џони

Интересантан поглед на ствари. Нећете и не можете да опростите Русима. Само не знам шта, ваљда што нису ратовали за нас и са нама у протеклим ратовима. И то против истих тих Француза које волите и који нас обожавају, али ето, само су нас мало нападали, бомбардовали, све време водили са Американцима, Британцима и Немцима антисрпску политику. Нисте ли "мало" контрадикторни.

biće bolje

pre 5 godina

mnogo toga je bilo isprepletano ovde na raskršću istoka i zapada. Nažalost ovaj narod je najviše patnje doživeo upravo što nikad nije znao gde je bolje ići. Uvek smo kroz istoriju velike bogate sile doživljavali kao okupatore, dok su naše komšije uživale u nacizmu fašizmu i kapatalizmu. I danas je tako, celu EU i SAD gledamo sa mržnjom dok ostali na balkanu se utrkuju ko će da im ustupi teritoriju za vojne baze. Mi provedosmo najlepše godine u sankcijama ratovima i bedi, a ostali izgradiše imperije. Loši smo učiteli istorije.

svasta

pre 5 godina

Pojma vi nemate, mnogi od vas. Zivim u jednoj od kuca u kojoj je svojevremeno ziveo Lenjin. Kad bi samo znali s cim raspolažem?!. Eh.

Dejan Marinković

pre 5 godina

Romansirano,polu-netačno,kakva mistika,nije on bio ništa do prodavca "carske"magle u tadašnjoj SHS(kraljevini Jugoslaviji),čim je počeo Drugi sv.rat njegovi se staviše na raspolaganje Nemačkoj(ruski zaštitni korpus)jačine 20.000ljudi.Koliko sada ima Rusa u Srbiji? Tada ih je bilo 100.000 gde su? Lažovi veliki lažovi!

mali soso

pre 5 godina

Baroni, stare kraljevske porodice, čuda, ovo, ono... ali najveći vojskovođa u ljudskoj istoriji, Georgij Konstantinovič Žukov - sin seljaka. Pa najveći državnik u čitavoj ljudskoj istoriji, Josif Visarionovič Staljin - opet sin seljaka iz Gruzije, pred kojim je i jedan Sir Winston Leonard Spencer Churchill - vojvoda od Molboroa, iz aristokratske loze stare 500 godina, na sednicama Konferencije u Jalti ustajao u stav mirno i, po sopstvenom priznanju, instinktivno držao ruke priljubljene uz šavove na pantalonama. Pred sinom seljaka... he, he.

Tako ti je to u Rusiji/CCCP-u bilo, brale.

Veliki knez

pre 5 godina

Već godinama pokušavam da objasnim da stara ruska emigracija njihove aristokratske i ekonomske elite mrze nas Srbe iz dna duše jer nam nikako ne mogu da oproste Gavrila Principa i haos koji je on proizveo. U to sam se i sam uverio pričajuči sa jednim članom visoke aristokratije u Torontu. Oni ne samo da su besni nego i ogorčeni kako se Srbija neodgovorno upustila u sukob sa Austro-ugarskom i kako je još gluplje car Nikolaj ušao u taj rata potpuno npripremljen. Optužuju nas da smo izazvali haos koji je oterao njihov svet ali i svet velikog dela Evrope u propast. Ali tu priči nije kraj, i komunističke da kažem staljinističke elite, takođe nemogu da nas smisle iz razloga šta smo podržali Tita 1948 u njegovom sukobu sa Staljinom. Još jedan ogroman minus u percepciji Rusa, tako da me ne čudi ovo naše konstantno nuđenje Rusima da nas vole, da smo ortaci, da smo ovo da smo ono, ali verujte, Putin će nas prvom prilikom baciti na stranu kad su u pitanju njegovi ili državni interesi. Puno se nama prodaje magla a prava istina prećutkuje.

kimi

pre 5 godina

Romansirano,polu-netačno,kakva mistika,nije on bio ništa do prodavca "carske"magle u tadašnjoj SHS(kraljevini Jugoslaviji),čim je počeo Drugi sv.rat njegovi se staviše na raspolaganje Nemačkoj(ruski zaštitni korpus)jačine 20.000ljudi.Koliko sada ima Rusa u Srbiji? Tada ih je bilo 100.000 gde su? Lažovi veliki lažovi!
(Dejan Marinković, 08. oktobar 2018 11:21)

Potpuno isto su zlo i fasizam i komunizam.
A svi romansiraju biografiju pa tako i partizanska vojska jugoslavije.

iluzija

pre 5 godina

Mi smo bili u sukobu sa SSSRom.
Mi smo poslednja zemlja koja je priznala SSSR, tek 1940. Aleksandru Karadjordjevicu su predlagali da bude novi car Rusije.
A Staljin je preko Kominterne i KPJ vodio politiku protiv Srbije i Karadjordjevica, da vrati Srbiju na granice pre 1912. Sto je i uradio. On je tvorac ovih pokrajina Kosova i vojvodine kao drzava u drzavi.
Propaganda kako smo mi veciti prijatelji sa Rusima nema veze sa istinom.

Boske

pre 5 godina

Romansirano,polu-netačno,kakva mistika,nije on bio ništa do prodavca "carske"magle u tadašnjoj SHS(kraljevini Jugoslaviji),čim je počeo Drugi sv.rat njegovi se staviše na raspolaganje Nemačkoj(ruski zaštitni korpus)jačine 20.000ljudi.Koliko sada ima Rusa u Srbiji? Tada ih je bilo 100.000 gde su? Lažovi veliki lažovi!
(Dejan Marinković, 08. oktobar 2018 11:21)

Gospon Dejane, ne mogu da provalim da li ste za Tita ili za Staljina?

neutralni felsh

pre 5 godina

rusi nam jugoslaviju nikad nisu oprostili i nece nikada... jedino tada smo bili slobodni od njihovih trgovanja nasim prostorima.

RZM

pre 5 godina

Moze neko da mi pojasni dve stvari:
99% bogatstva pripada 1% ljudi. Postoji samo jedna podela na svetu: na bogate i siromasne. Sve ostale podele su nametnute, nebitne i sluze da zamajavaju sirotinju. Sad, jedini komunisti su pokusali tome da stanu na kraj... Da li je tacno?
Druga stvar: Staljin, jeste bio diktator i ubica, ali za vreme njega i KP-e Rusija je iz srednjovekovne feudalne drzave vinula u svemir. Kako je to moguce?
Ovi sto mrze komuniste, su obicni kulaci koji imaju samo jednu zelju: restituciju... Pa niko ne bi zube imao i znao da pise a nije komunista

mali soso

pre 5 godina

Dule (8. oktobar 2018 12:02): "Komunizam je doneo mnogo zla slovenskim narodima."

------------------------------------------

Tako je sinko, ali prošlo je skoro 30 godina od kad su se Sloveni oslobodili tog zla. Zato im sada lepo ide...

- Samo u prvih 20 godina od oslobođenja od komunizma (1990-2010) je rođeno 24 miliona beba manje, nego u prethodnih 20 u zlu (1970-1990).
- Prosečan životni vek se smanjio za 6-7 godina.
- Populacija u slovenskim zemljama, od kad su se oslobodili zla, se u proseku smanjuje po stopi 1-2% godišnje. U Srbiji se populacija trenutno smanjuje za po 100.000 ljudi godišnje.
- Broj samoubica i alkoholičara se udvostručio, otkad su Sloveni izašli iz zla.
- Broj narkomana je povećan za više od 30 puta.
- Preko 75 miliona Slovena je skliznulo u siromaštvo i glad, tj. njihov broj se više nego udesetostručio otkad se oslobodiše zla.
- Broj anemičnih trudnica i neuhranjene dece je uvećan tri puta, iako je natalitet znatno opao.
- Desetine miliona Slovena su ostali bez posla.
- Desetine miliona Slovena su izmešteni, mukom, iz svojih prebivališta.
- Milioni Slovena su ostali bez prava na pristojno obrazovanje, lecenje, zivot i ishranu.
- itd...

Znači Dule, samo cepaj i širi istinu po internetu.

A

pre 5 godina

Koliko sada ima Rusa u Srbiji? Tada ih je bilo 100.000 gde su? Lažovi veliki lažovi!
(Dejan Marinković, 8. oktobar 2018 11:21)
Ko kaže da ih je bilo 100.000? Vidiš u textu da kažu da je došlo 40.000 i to u celu YU. Ovi u Srbiji koji su navodno Srbi a prezivaju se na “ov”, to ti sve Rusi. Na primer Alexandra Jerkov iz DSa.

Brkajlo

pre 5 godina

@ Dule,

mogu da shvatim da Poljaci, Mađari gaje nekritički prezir prema komunizmu, jer im je to metafora za ropstvo i potlačenost pod tadašnjim SSSRom. Ali od ljudi sa naših prostora bih očekivao makar malo kritičkiji i širi pogled, makar u tome da nije komunizam kao ideja uništio slovenske narode, već da im je slovenska interpretacija komunizma to učinila.
Prosto, jedna humana i razumna ideja je zloupotrebljena za svrgavanje plemstva od strane potlačenih i za revoluciju. A kako to obično biva i koje su posledice, zna se.
I sam Marks je tvrdio da se komunistički poredak ne može održivo uspostaviti revolucijom, samo evolutivno, odosno postupno. Da se poslužim onom starom krilaticom - svak ima svoj put u socijalizam!

Руска Душа

pre 5 godina

@Дејан Определите се, да ли ћете по званичном или износите своје лично незадовољство? Сувише уносите емоције у нешто што хоћете да представите чињеницама.. Нека је и биографија “украшена” па шта? Чија није?
А ми, ми смо ту, међу Вама, њихови потомци... И ружно је да нас називате лажовима. Делили смо као народи и делимо и даље свако добро а зло и пре..
Међу другим народима није било сарадника са окупатором?
Не делите нас..
Постоји само једна подела “добро-лоше”, коју сваког од нас науче код куће, ако се нисмо родили са тим нечим што затрепери у грудима.. Проблем настане ако нисмо добили рођењем и није било никог да нас научи...
Зато, полако “с’ напади”, велика је наша Душа примиће и то, свако Вам добро од нас таквих..

Џони

pre 5 godina

@Veliki knez

Сличне приче сам читао и слушао. Традиционалистички, родољубиви Руси – што бисмо ми рекли, “отачаствени” – никад нису престали да осуђују Србе и криве их за то што је њихова царевина отишла у пропаст. Небројено више него нас, воле Немце, Бугаре, Французе, чак и са Америма често закопавају ратне секире и траже да више не буде хладноратовских тензија, и правдају им се како су се они у ствари увек потајно дивили САД. Занимљиво, народ са бројчано највише жртава у Великом рату (нешто мање од милион и по) и који је поднео најсуровије кланице тог периода – Французи – памти Србе по добру и искрено их воли и диви им се. Деведесетих, у јеку пљувачине целог западног света по нашем народу, група француских интелектуалаца и писаца објавили су неколико књига са есејима подршке Србима и агрументима у корист српске ствари у тадашњим ратовима… чега се (скоро?) нико од руских интелектуалаца и аналитичара није сетио. Уопште, не волим то руско “опростите нам, браћо” и та нека накнадна мажења са нама на конто исте вере, Путина, овога, онога... Прво, нећу да опростим ниједном убици ни издајици моје земље и народа (обичном народу, пак, немам шта да праштам!), а друго, ваша “браћа” су већ вековима неко други (укључујући чак и Амере и Немце) уместо Србије, и то знамо сви.

Milos

pre 5 godina

" godinama pokušavam da objasnim da stara ruska emigracija njihove aristokratske i ekonomske elite mrze nas Srbe iz dna duše jer nam nikako ne mogu da oproste Gavrila Principa i haos koji je on proizveo."
*************************************************************
Sama cinjenica da ubistvo Austro-Ugarskog Cara, uzimas kao povod za Prvi svetski rat, tebe automatski diskriministe kao ozbiljnog sagovornika i komentatora...

antikomunista

pre 5 godina

@ veliki knez
Da li srpske elite imaju imalo drukćiji stav o GP i jugokomunistima od ruskih aristokrata? Obrenovići i Karađorđevići, Nedići i nedićevci verovatno obožavaju jugokomuniste. Svi evropski aristokrati mrze komuniste jer su srušili carstva i ravnotežu sila a doveli divljake iz šume na vlast koji su uništili elite i poredak, oduzeli imovinu i zaveli teror i diktaturu.

billy_the_cat

pre 5 godina

Nenad@ A u Rusiji su tekli med i mlijeko prije Lenjina. Obični građani nisu imali bukvalno sta da jedu, sve je vlastela brala. Osim toga Nijemci su Ruse u 1 svjetskom ratu bukvalno razvalili u svakoj bitci, izuzetke možete na prste jedne ruke nabrojati. Njima je samo trebao zatvoren front sa Rujama koji su ionako izgubili rat.

Veliki blez

pre 5 godina

@veliki kneze, tvoj komentar za rusku carsku elitu je u najmanju ruku degutantan i vulgaran. Da je to tako kako ga ti predstavljas, Vrangel ne bi ni pomisljao da dodje medju mrske Srbe, vec bi otisao voljenim Bugarima. Ali, te spinove koje pustate iz americke kuhinje mogu da prodju samo kod ljudi bez mozga koji nisu sposobni za logicko razmisljanje i zaklkucivanje. Dakle, Vrangel i desetine hiljade Rusa su dosli u Srbiju, tu nasli svoj spas i svoj dom. A to je najvece svedocanstvo slovenskog bratstva Srba i Rusa. Ako dodje do velike frke, mi sigurno necemo biti na strani Nemacke, Amerike ili Engleske.

kimi

pre 5 godina

mogu da shvatim da Poljaci, Mađari gaje nekritički prezir prema komunizmu, jer im je to metafora za ropstvo i potlačenost pod tadašnjim SSSRom. Ali od ljudi sa naših prostora bih očekivao makar malo kritičkiji i širi pogled, makar u tome da nije komunizam kao ideja uništio slovenske narode, već da im je slovenska interpretacija komunizma to učinila.
Prosto, jedna humana i razumna ideja je zloupotrebljena za svrgavanje plemstva od strane potlačenih i za revoluciju. A kako to obično biva i koje su posledice, zna se.
I sam Marks je tvrdio da se komunistički poredak ne može održivo uspostaviti revolucijom, samo evolutivno, odosno postupno. Da se poslužim onom starom krilaticom - svak ima svoj put u socijalizam!
(Brkajlo, 08. oktobar 2018 13:01)

Karl Mark je pisao najgore moguce stvari o srbima, smatrao nas je bukvalno divljim narodom.

Cheburator karburator

pre 5 godina

@veliki knez
Upravo tako, potpisujem svaku rec. Ali nemojte zaboraviti noviju istoriju, odnosno zasto Rusija ni u cemu nije pomogla Srbiji devedesetih godina. Razlog je jednostavan, 1991 kada je bio puč u Rusiji, secate se kada je goreo Beli Dom i malo se pucalo po Moskvi, Jeljcin nije dobio ocekivanu podrsku od Milosevica. I dok su i jedan i drugi bili predsednici svojih zemalja, devedesetih godina proslog veka, Srbija nikakvu pomoc od Rusa dobila nije. Tako da je istorijski gledano nas odnos mnogo bolji sa vecinom zemalja Zapada nego li sa Rusijom. Ali to mnogi nikako da shvate...

Nenad

pre 5 godina

A da li znate ko je Lenjina doveo na vlast. Ko je finansirao i naoruzavao boljsevike? Naravno da je carstvo bilo u problemu. U jos gorem problemu je bila AU koja je vojno bila pred kolapsom jos krajem 1914 posle neuspele ofanzive na Rusiju. Da se vratimo na Rusiju, komuniste je na vlast doveo Nemacki kajzer i vrhovna komanda da bi ih izbacili iz rata. Zavadi pa vladaj. Lenjina su iz Svajcarske preko Nemacke i Finske poslali u Petrovgrad prepunog para i nemackog oruzja. I sve vreme ga finansirali kako su znali i mogli. To nije teorija zavere. To su istorijske cinjenice poznate svima. Samo se ne spominju previse cesto.....

Унклија

pre 5 godina

Шта је радила та бела елита у Србији кад је дошао Хитлер, за кога су се борили?

Nece ona nidje

pre 5 godina

ana: Anci, ako te ne zanima, onda nemoj da citas. Idi lepo prosetaj po lepom vremenu i manje troluj. Isto vazi i za sve dezurne tastatura hejtere.

Goran Stefanovic

pre 5 godina

Tekst koji sam napisao nije romansiran, vec za sve iznete detalje postoje pouzdani izvori.Naravno u knjizi ce biti navedeni svi izvori.

Gaston

pre 5 godina

“Već godinama pokušavam da objasnim da stara ruska emigracija njihove aristokratske i ekonomske elite mrze nas Srbe iz dna duše jer nam nikako ne mogu da oproste Gavrila Principa i haos koji je on proizveo.” Ne znam kakvo je stanje u redovima stare ruske emigracije, ali znam da nijedna škola istorije na svetu ne uči da su Srbi krivi za rat i da rata ne bi bilo da nije bilo atentata u Sarajevu. Od Beča i Berlina pa nadalje, nigde nećeš pronaći tako infantilan pogled na situaciju. Da ne spominjem sada da nije Srbija napala Austrougarsku nego obrnuto.

Wrangel Svedko

pre 5 godina

Ovaj tekst kao da je napisala moja baba nakon sto je popila jutarnju kaficu sa komsinicom...
Kakve papazjanij, cudo jedno...
I na kraju otrovase nesretnog krvoloka tuberkolozom.. jadi moji...
Znam ja za jedan slucaj, sreli se dvojica na kafi i i ovaj gost mu krisom nasuo celi dzak reume u soljicu dok domacin nije pazio.
Do tada ovaj bio zdrav, al od te kafe kosti ga bol samo tako, ne moz covek da prohoda...

fullsend

pre 5 godina

@Џони Sta reci osim bravo. Sve je tacno od reci do reci. Samo bih dodao da sam u kontaktu sa dosta Francuza i da Srbi nemaju pojma da u Francuskoj ima puno ljudi koji su pro-srpskih stavova i razmisljanja. Takodje vole da isticu da smo zajedno krvarili u Velikom ratu.

Fox

pre 5 godina

Sama cinjenica da ubistvo Austro-Ugarskog Cara, uzimas kao povod za Prvi svetski rat, tebe automatski diskriministe kao ozbiljnog sagovornika i komentatora...
(Milos, 08. oktobar 2018 14:41)
Hteo si nesto reci ali da li si se lose izrazio ili je nesto drugo u pitanju ne znam. Atentat koji je izvrsio Gavrilo Princip jeste bio povod za pocetak Prvog svetskog rata, tj napada Austrougarske i to je opste poznato i svaki istoricar ce ti to reci. Medjutim, uzrok rata ne lezi u atentatu vec u pretenzijama Austrougarske na Balkanu i njene agresivne politike. Austrougari su samo cekali neki povod kako bi napali a atentan im je dobro dosao kao izgovor.

crvena_napast

pre 5 godina

(mali soso, 8. oktobar 2018 14:33)

Komentar kao da ga je Duci Simonovic pisao. Mozda i jeste? Ili neko ko se lozi na njegove baljezgarije. Vecito gadjanje velikim (netacnim) ciframa, armagedonom...A ne spominjete poljake koji su krajem sedamdesetih (ili kada ono vec) slali svoje zene u kur*anje u jugoslaviju, da bi prehranili decu. Gde je ta Poljska danas? Kakav je standard u ceskoj, slovackoj, sloveniji u odnosu na nas, pa i na mnoge druge zemlje sveta (naravno ne mislim na najrazvijenije)? O cemu bre ti pises i koga zamajavas? Od komunizma je samo grdje zlo fasizam, ali sve je to mrtva trka.

XXX

pre 5 godina

Kada je SSSR osvojio Jugoslaviju Tito je morao da isporuči sve belogardejce i njihove potomke . Naročito im je bilo teško da se sakriju u većim mestima . Rusi su našli spas prekrštavajući se u Srbe i seobom u manja mesta . Jedna od priča je i Saše Zalepugina čija je porodica našla spas preseljenjem iz Sarajeva u Istru i posrbljivanjem .

Папи

pre 5 godina

@ana
Ако те ова тема не занима ти читај есеје о надоградњи ноктију.
Нађе се за сваког по нешто.

артиљерац

pre 5 godina

@ mali soso Највеће војсковође и људској историји су Александар Македонски,
Џингис Кан и Александар Васиљевич Суворов.Ниједан од њих НИЈЕ изгубио НИЈЕДНУ
битку,а самим тим ни рат.Жуков је губио битке,а и оне кој је добијао је добио
уз јако велике људске губитке.Суворов је добијао битке са губицима испод 5%.
Blitzkrieg нису смислили Немци,него Суворов,150 година раније.
@ баба Стана Стаљинов отац НИЈЕ био свештеник.Био је обућар.Стаљин је похађао
богословију(средња свештеничка школа)али је избачен због ЛОПОВЛУКА.Крао је од
другова.И тим занатом се бавио и кад је постао бољшевик.Лењин је рекао да их
је(њега,Троцког,Зиновјева,Камјењева)Стаљин издржавао у емиграцији,крађама и
проваљивањем у станове по Бечу.

vladimir

pre 5 godina

"Legenda kaže da mu je tom prilikom život spasla supruga Olga. Rekla je da želi da pogine sa svojim mužem i boljševici su se sažalili i ostavili barona u životu."

Da,daaa!.....Boljshevici su bash bili poznati po tome sto su "umeli da se sazzale"!?!.... tako su se " sazzalili" i u Jekaterinburgu nad kompletnom carskom porodicom!....

tra

pre 5 godina

@mali soso
„Pa najveći državnik u čitavoj ljudskoj istoriji, Josif Visarionovič Staljin...“
“Tako je sinko, ali prošlo je skoro 30 godina od kad su se Sloveni oslobodili tog zla. Zato im sada lepo ide...”

Kome se ti diviš čoveče?! Staljinu? On je za tebe najveći državnik u istoriji? To stvarno govori dosta o tebi.
Navodiš gomile brojki o tome kako je bilo sjajno u vreme komunizma a danas propadamo jer ga više nema.E pa „sinko“ tu zamenu teza (inače jednu od omiljenih komunističkih manipulativnih metoda) možeš da prodaješ nekom drugom.Naše propadanje se neće zaustaviti dok se stvarno ne oslobodimo komunizma koji je duboko ukorenjen u mentalnom sklopu većine ovog našeg nesretnog naroda.To što navodiš su posledice ideološkog eksperimenta zvanog komunizam.Nemci su svoje zlo uspeli da prevazidju (iako će uvek nositi pečat krivice za ono što su učinili), ali mi naše zlo ne prevazilazimo.Naprotiv, ovde J.B.Tito i S.Milošević i dalje imaju status božanstava.
Lako je biti ciničan iz generalskog nasledjenog stana ili otete kuće na Dedinju, sa debelim deviznim štekom iz „srećnih vremena“ kada je crvena KPJ knjižica otvarala sva vrata.
E gospodo komunisti, večito gladni...

Лепи Цане

pre 5 godina

Već godinama pokušavam da objasnim da stara ruska emigracija njihove aristokratske i ekonomske elite mrze nas Srbe iz dna duše jer nam nikako ne mogu da oproste Gavrila Principa i haos koji je on proizveo. U to sam se i sam uverio pričajuči sa jednim članom visoke aristokratije u Torontu. Oni ne samo da su besni nego i ogorčeni kako se Srbija neodgovorno upustila u sukob sa Austro-ugarskom i kako je još gluplje car Nikolaj ušao u taj rata potpuno npripremljen. Optužuju nas da smo izazvali haos koji je oterao njihov svet ali i svet velikog dela Evrope u propast. Ali tu priči nije kraj, i komunističke da kažem staljinističke elite, takođe nemogu da nas smisle iz razloga šta smo podržali Tita 1948 u njegovom sukobu sa Staljinom. Još jedan ogroman minus u percepciji Rusa, tako da me ne čudi ovo naše konstantno nuđenje Rusima da nas vole, da smo ortaci, da smo ovo da smo ono, ali verujte, Putin će nas prvom prilikom baciti na stranu kad su u pitanju njegovi ili državni interesi. Puno se nama prodaje magla a prava istina prećutkuje.
(Veliki knez, 8. oktobar 2018 13:43)

Не могу да верујем да постоје људи који су убеђени да Први светски рат не би избио да Гаврило Принцип није извршио атентат на Франца Фердинанда. Побогу, све је било спремно за тај рат, само се тражио ПОВОД. УЗРОК рата је много дубљи, тадашње међудржавне размирице нису могле да се реше без ратног сукоба.

Hidrivoje

pre 5 godina

"Ovi u Srbiji koji su navodno Srbi a prezivaju se na “ov”, to ti sve Rusi. Na primer Alexandra Jerkov iz DSa"

Jerkov apsolutno nije rusko prezime jer Jerko u Rusiji ne postoji. To je čisto prezime dalmatinskih ostrva na kojima se prezimena često dobivaju na istom principu kao u Rusiji. Jerko je Jeronim, svetac zaštitnik Dalmacije.
Bio je i onaj fudbaler Hajduka Jerolimov pa košarkaš Gregov... Puna ih Dalmacija.

deda Miloje

pre 5 godina

@Баба Стана
Staljin je završio crkvenu srednju školu i kao prvi u klasi dobio stipendiju 1894 na Teološkom seminaru RPC. Pevao u crkvenom horu za pare. Otac njegov nije bio sveštenik već obućar koji je napustio porodicu, otišao u drugi grad i skončao u kafanskoj tuči. Njegov stsriji sin Jakov izvršio samoubistvo u nemačkom logoru bacanjem na ogradu pod naponom. Druga žena Nadežda Alilujeva izvršila samoubistvo. Mlađi sin Vasilij umro od alkohola 1962. Ćerka Svetlana emigrirala u SAD. Još su rusi dobro prošli pod ovim gruzijcem.

Drakče

pre 5 godina

Ovi u Srbiji koji su navodno Srbi a prezivaju se na “ov”, to ti sve Rusi. Na primer Alexandra Jerkov iz DSa.
(A, 08. oktobar 2018 14:46)

Au, al ga ti uopšti. Pa pola Vojvodine je na “ov”. A sa druge strane, Vrangel je imao “čisto” rusko prezime. U tekstu se spominje da je doveo roditelje iz Drezdena, ali se ne pojašnjava šta su radili u Drezdenu. Uglavnom, nisu tamo bili turistički.

only fools and horses

pre 5 godina

@Џони

Интересантан поглед на ствари. Нећете и не можете да опростите Русима. Само не знам шта, ваљда што нису ратовали за нас и са нама у протеклим ратовима. И то против истих тих Француза које волите и који нас обожавају, али ето, само су нас мало нападали, бомбардовали, све време водили са Американцима, Британцима и Немцима антисрпску политику. Нисте ли "мало" контрадикторни.

svasta

pre 5 godina

Pojma vi nemate, mnogi od vas. Zivim u jednoj od kuca u kojoj je svojevremeno ziveo Lenjin. Kad bi samo znali s cim raspolažem?!. Eh.

vlajko

pre 5 godina

@Dejan Marinković od 30ak ljudi koje recimo da poznajem u Novom Sadu, bar troje imaju rusko poreklo, to jest babe su im bile ruskinje izbegle posle revolucije. Oni su svi srbi i tako se izjasnjavaju, ali neki od njih znaju ko im je familija u Rusiji i u kontaktu su.

Trovach

pre 5 godina

@Veliki knez...Do prvog svetskog rata bi svakako doslo i atentat na prestolonaslednika Ferdinanda je samo zgodno posluzio kao povod, a uzroci su mnogo dublji. Na primer, Nemcima se zurilo da sto pre zapocnu rat sa Rusijom koja je u to vreme ubrzano gradila zeljeznicku mrezu i za kratko vreme bi prevazisli Nemce, a to je vazno zbog brzog prebacivanja trupa tamo gde su najpotrebnije. Nemci su na severu Francuske bas zato bili toliko uspesni jer su koristili francuske pruge i rudnike uglja.
Moj pradeda je bio vojvodjanski Srbin i mobilisan je u austro-ugarsku vojsku, pa se prvom prilikom predao Rusima. Poslali su ga u juzni Sibir (Semipalatinsk u danasnjem Kazahstanu) na imanje mog cukundede. Tu se upoznao sa mojom prabakom, a kada je izbila oktobarska revolucija, morali su da beze i to preko Kine za Srbiju.

Marko

pre 5 godina

I dalje mi deluje da nema dovoljno istorijske distance da se objektivno, hladno, bez emocija diskutuje o ovakvim stvarima, iako je proslo skoro vek.

Ljudi su jako emotivni kada se vode ovakve price, bilo kojoj strani da su priklonjeni, nebitno da li je u pitanju monarhija, komunizam, kapitalizam, a emocije su uglavnom neprijatelj istorijskih cinjenica...

Lacerta

pre 5 godina

Ma, sve je to lepo, "ledeni pogled", "budio je strahopoštovanje" i tako to, ali ja iz ovog teksta ne vidim po čemu je on bio tako dobar general.

Kada i šta je on konkretno uradio u karijeri? Ovde piše da je dobio silno ordenje, ali ne i zašto. Kao što zna svako ko je barem odslužio vojsku, u svim vojskama sveta, pa i ruskoj, ordenje se NE dobija uvek i samo na zbog zasluga, nego postoje i razne druge "considerations". Zato me ničija gomila ordenja nije nikad impresionirala. A i mnogo mi loše zvuči ono "učestvovao u kaznenoj ekspediciji" (dobrovoljno?), zna se šta to znači "na terenu"... Čitao sam "Tihi Don" od Šolohova (pravi autor je carski oficir). Neka je u opisima zločina OBEJU strana samo pola izmišljeno, mnogo je...

Kad je prešao kod Belih, šta je konkretno uradio? Tekst to ne kaže, ali kaže da ga je "pratila reputacija gubitnika". (Ne)zasluženo? Naravno, Crveni su ga mrzeli. Pa sigurno neće voleti nekoga ko se bori protiv njih?!

Ali ako mu je glavna zasluga to što su ga Crveni mrzeli, i nije mnogo...

Ssve u svemu, u ovom tekstu je previše romantizma, a premalo konkretnih istrijskih činjenica.

Balkanac

pre 5 godina

Bela armija se u drugom svetskom ratu prikljucila okupacionim snagama. U jednom takvom sukobu sa partizanskim jedinicama ubijen je i naroni heroj Sirogojno.

biće bolje

pre 5 godina

mnogo toga je bilo isprepletano ovde na raskršću istoka i zapada. Nažalost ovaj narod je najviše patnje doživeo upravo što nikad nije znao gde je bolje ići. Uvek smo kroz istoriju velike bogate sile doživljavali kao okupatore, dok su naše komšije uživale u nacizmu fašizmu i kapatalizmu. I danas je tako, celu EU i SAD gledamo sa mržnjom dok ostali na balkanu se utrkuju ko će da im ustupi teritoriju za vojne baze. Mi provedosmo najlepše godine u sankcijama ratovima i bedi, a ostali izgradiše imperije. Loši smo učiteli istorije.

fullsend

pre 5 godina

@A Nije tacno. U Vojvodini imas puno srpskih prezimena na ov, ev, in, ski itd koji se tako prezivaju stotinama godina unazad, jos od doba austrijske vlasti i nemaju nikakve veze sa Rusima.

Zubiza

pre 5 godina

Spominje se ovde Suvorov, Ne bi bilo na odmet spomenuti i Alekseja Brusilova, Augusta fon Mekenzena i Svetozara Borojevica koji su po vecini istoricara bili najbolji Generali 1sv rata. Naravno Borojevic je bio defanzivac, briljirao u odbrani dok su druga dva bili cuveni stratezi za napad.