Ponedeljak, 08.10.2018.

11:30

Alfa Romeo ima problem sa motorima

Izvor: B92

Alfa Romeo ima problem sa motorima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Jovan Ristic

pre 5 godina

Zašto su Alfe sa oznakom Quadrifoglio mnogo skuplje od onih bez te oznake?

Zato što u gepeku dolaze sa 4 mehaničara a obične samo sa jednim!

idiot

pre 5 godina

@ zombi apokalipsa

Nadimci „idiot“, „moron“ i/ili „mozak jedne kokoške“ služe kao inicijalni sedativ, da svaki čitalac u startu sa manje težine „primi“ ono što pišem, da je svestan da je „sa one strane“ samo „budala“. Da se „ne uzbuđava“. I naravno da se i ne trudim da pod tim imenima pišem drugačije, različitim stilom, a da hoću, nikakav problem.

Za ono „Bussines Ambition komercijalista“ si Ti bio „okidač“, jer si me ovde „provalio“ da sam ja „komercijalista“. Za Bussines Ambition je zaslužna škoda, jer im je to bio odličan paket. A zajedno, to mi deluje kao odgovarajuće za „prodajne savetnike“ poput onoga:

„Molba za ,,moron''; "idiot"; "mozak jedne kokoske"; i ostali glupi nazivi. Prekini vise da pljujes Skodu. Ispitacu svaku firmu sa Fabiom 1.0 Tsi 95 ks.Izbacice te sa posla veruj mi.
(Realista, 6. oktobar 2018 13:29 )“

Dodje mi da mu ovde ostavim i moj PIB i MB...

Što se tiče onog „pitanja za milion dolara“, verujem da odgovor na njega ne zna ni glavna urednica „Škoda Newsletter“-a. Neko gleda „Zadrugu“, ja čitam ... i to.

Serija koju pominješ se, inače, ne zove "škoda protivU srpskog naroda", već „Uvoznik škode protiv zdravog razuma srpskih kupaca i bezbednosti korisnika škode“.
Već sam ti rekao, nemam ništa protiv same Škode. Robni žig kao i svaki drugi...

Turbo Benzina

pre 5 godina

Dočekaše razni kontraši i mrzitelji Alfe vest koja im je ulepšala dan. Kao što se moglo očekivati, usledila je poplava već odavno izlizanih i nimalo smešnih viceva i poštapalica koje nemaju veze sa mozgom, ali služe da zabave raju koja nikada nije sela u zdravu i očuvanu Alfu. Možda jedino u 147 JTD od 1.800 € kome je odavno duša uzeta, pa na osnovu toga formiraju svoje mišljenje.

Elem, Alfe vozim ceo život, što nove, što polovne, a vozim jednu prelepu i sada. Nikada me nijedna nije izdala, ako ne računam otkaz akumulatora mesec dana nakon isteka garancije. Da nekako mogu da dobacim do jednog QV-a o kome je reč u vesti ostvario bih jedan od najvećih snova i po njega otišao peške, iz ovih stopa.

Alfa će kao ozbiljna kompanija, baš poput i drugih koji su radili milionske opozive (a niko ih zbog toga ne proziva!) o svom trošku zameniti te sporne sitnice i udovoljiti svojim kupcima. A ti isti kupci će uživati u jedinstvenom osećaju i performansama koje dežurni hejteri i tvorci loših viceva nikada neće moći zamisliti.

Pa jedna japanska Takata je proizvela milione spornih vazdušnih jastuka i odgovorna je za nekoliko smrtnih slučajeva, ali mi ćemo da se ovde sprdamo sa Alfom zato što joj se zbog sitnice malo više greje motor razvijan u jednom Ferrariju. Ma šta znaju Italijani o automobilizmu u poslednjih 100+ godina:-))

Nego da čujemo mi još neki interesantan vic...

Džo

pre 5 godina

Ne zove se džabe alfa. Za njih je i beta verzija napredak.
Još "Romeo" i "Đulija"! Pa Romeo i Julija su simbol da umiru mladi "zbog loše sinhronizacije".

Ej, sto godina prave automobile, a još ne mogu da naprave ispravan, a kamo li dobar!

Agg

pre 5 godina

Ja sam vozio 147 156 159 nikad nikakvih problema , a vi sto bi re u Pazaru reklo fau vee nemate pojma sta je Alfa i verovatno nikad niste ni seli u nju.Za Vas je jos golf dvojka ikona i vrhunac auto industrije.Panjeli VW BMV i ostali varao ceo svet sa katalizatorima i to je kao ok jer su nemci.

idiot

pre 5 godina

@Yeti
"Evo ja sa tim 1.2 tsi "lančanim" u Jetiju saranjujem već 260 000 km uz redovno održavanje koje je smešno jeftino.
Lanac zamenjen po isteku garancije i to isključivo iz predostrožnosti nikakav problem ne može da stvori jedino postoji mogućnost pojave nekog "zvuka" koji ja nisam ni primetio."

Ne sumnjam da je kod Tebe upravo kako kažeš, ali, prema mom iskustvu, veoma čest deo teksta oglasa kojim prodavac nekog Yeti-a 1,2 TSI "preporučuje" svoja kola na oglasima za prodaju polovnih vozila glasi upravo ovako, kao za oglašeni primerak sa samo 89 kkm:

"... redovno odrzavan,zamenjen set spanera i lanac..."

Evo i link oglasa: https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/12008340/skoda-yeti-12tsi

Prati malo (ako te interesuje), pa ćeš da vidiš da je tako.

Inače, jedna u nizu "urbanih legendi" kaže i da prodavac/davalac garancije, kome je bilo poznato da roba koju prodaje ima nedostatak (ili mu to nije mogao ostati nepoznato), da nema pravo da se pozove na protek garantnih rokova.

Pa bi i danas Tvoj davalac garancije (kome je vremenom svakako postalo poznato da je taj 1,2 TSI faličan), bio dužan da Ti taj set razvoda menja gratis. Tako kažu.

zombi apokalipsa

pre 5 godina

@business ambition komercijalista aka. idiot, moron, mozak jedne kokoške

ne bih znao tačan odgovor, jer nemam druga posla nego da visim po sajtovima uvoznika i upoređujem cenovnike i opremu (a ne dobijem ni sendvič za to).
mogu samo da pretpostavim da je to neki intro za sledeću epizodu serije "škoda protivU srpskog naroda"?

p. s. ne znam samo koga misliš da zavaraš tim stalnim promenama imena, taj stil pisanja (pogotovo interpunkcijskih znakova) je prepoznatljiv sa kilometar.

jugo ili golf kec?

pre 5 godina

@Kazu da se Dalmatinac dva puta raduje u zivotu - kad kupi barku i kad proda barku...tako i sa Alfom...
(Kalif umesto Kalifa, 8. oktobar 2018 15:38)

A drugima zivot prodje bez radovanja! :-)

Yeti

pre 5 godina

Ja sam rekao da su kupci "lančanog" 1,2 TSI "zajebani", a da proizvodjač DO DANAS nije kupcima tih vozila TRAJNO rešio problem koji imaju. Znači, taj problem (za te kupce) postoji i danas. A proizvodjača i uvoznika za time nije briga. 
Da li će npr. "Auto Čačak", kao davalac garancije, danas da gratis zameni vlasniku set lančanog razvoda na fabiji TSI 105 iz 2010. godine zato što je taj lanac istegnut? Neće ... Provereno.
(idiot, 08. oktobar 2018 16:04)

Evo ja sa tim 1.2 tsi "lančanim" u Jetiju saranjujem već 260 000 km uz redovno održavanje koje je smešno jeftino.
Lanac zamenjen po isteku garancije i to isključivo iz predostrožnosti nikakav problem ne može da stvori jedino postoji mogućnost pojave nekog "zvuka" koji ja nisam ni primetio.

M

pre 5 godina

Ovaj clanak kao da je prevodio Dacic licno. 2.0 turbo motor nema nikakvog problema pri paljenju. U pitanju je rec misfire, koja oznacava da je losa sinhronizacija sagorevanja u klipovima. Benzinski motori u svakom ciklusu uzimaju mesavinu vazduha i benzina, koja se potom pali varnicom sa svecice (uprosceno objasnjeno). Potrebno je signale za paljenje sinhronizovati tako da okidaju za svaki ventil cilindra u pravo vreme, u odnosu na brzinu obrtanja motora. Ako sinhronizacija nije dobra, moze da se desi pregrevanje motora, ili njegovo gasenje, dok je pozar marginalna pojava.
Interesantno da se problem, za sada, javlja samo u SAD, ne i u Evropi

Business Ambition komercijalista ...

pre 5 godina

@zombi apokalipsa

Ne budi na kraj srca ... Nego, evo ga "Nagradno pitanje od milion dolara"...

Na sajtu jednog uvoznika redizajnirani model tog brenda je nedavno predstavljen i ovom rečenicom (preuzeta je copy-paste, sa svim tačkma i zarezima, velikim i malim slovima, a "obrisao" sam samo ime modela ):

"Obnovljena _____ nudi sveobuhvatnu pasivnu i aktivnu bezbednost. Standardne karakteristike uključuju: Elektronsku kontrolu stabilnosti sa ABS, EBC, ASR kontrolom vuče, EBD i HBA; Multi-Collision Brake; XDS elektronska blokada diferencijala; Isofix kopče za dva dečija sedišta, Sistem za izbegavanje sudara sa integrisanom City Emergency kočnicom, Sistem za detekciju zamora vozača, Easy Light Assist, Asistencija sa osvetljenje i kišu, Asistencija za duga svetla, Detektovanje vozila u „mrtvom“ uglu, Upozorenje o saobraćaju iza vozila (niži stepen), Speedlimiter i Hill-Hold Control su opcija."

Pitanje glasi - šta od pobrojanog predstavlja STANDARDNU opremu, a šta su OPCIJE, onako kako je uvoznik jasno napisao ? Verujem da pitanje nije teško, jer je to uobičajeni način komunikacije sa visprenim kupcima.

Neću pitati za marku i model, jer je to očigledno, a imajući u vidu da jedan element bezbednosne opreme ( odavno uobičajen "standardno" u količini "6" ili "7" u toj klasi ), uopšte nije pomenut ...

Vojxit

pre 5 godina

Kakva glupost pljuvati nekog proizvođača, pa Audi je imao problem nedavno, Mercedes, Toyota meni je drago da oni kažu i zamene to. Bar da imamo para i vozimo ko šta hoće. Živeli ljudi

mr.wolf

pre 5 godina

Ah kvarovi na automobilima.. Pa tehnologija je toliko napredovala da je moguće napraviti automobil koji se ne bih kvario.. Ali svi znamo da je proizvođačima bitna marza i obrt...
(Lazar, 08. oktobar 2018 13:06)

A koja je to tehnologija strucnjace ? Da li bih se kvario ili da li bi se kvario ?
Neverovatno ...

osećaj u vožnji

pre 5 godina

Imam drugara vozi alfu 147 i stalno je kod majstora,auto koji realno vredi tek
2 000 eura godišnje mu na razne gluposti izbije barem 500 - 600 eura.

Pitam ga što je se ne otarasi a on odma počne priču kako je to više od auta kako je to umetnost,osećaj u vožnji...itd.

Sednem ja jednom u tu njegovu alfu da se provozam kad ono raspad sistema, kakva crna umetnost kakav osećaj u vožnji pa to je sramota za auto industriju.

zombi apokalipsa

pre 5 godina

@idiot aka. moron, mozak jedne kokoške, business ambition komercijalista

čekaj, kako to misliš da ne mračiš samo protiv TOG JEDNOG brenda?!

zar se nije taj problematični 1.2tsi (a bogami i 1.4tsi) motor ugrađivao u četiri različita brenda vag grupe? zar nisu sva 4 brenda imala probleme sa podmazivanjem, pucanjem klipova i rastezanjem lanca u desetak i više svojih modela? zar isti problem sa prikrivanjem te konstruktivne greške i sa reklamacijama na istu nije postojao u svim zemljama sveta gde su se ti modeli prodavali?

ili je ovo ipak samo nova epizoda serije "otkrivamo zavere škode i njenog uvoznika na srpskom tržištu"?

maxy

pre 5 godina

@SrđanBL
Problem koji vlasici tog motora imaju je i dalje tu. Problem je otklonjen na reviziji motora (bilo bi čudno da 8 godina proizvode motor sa istim problemom).
U svakom slučaju, verovatno neki i znaju, Zastava je jedan od retkih proizvođača automobila na svetu koji nikada nije povukao ili opozvao na vanredni servis ni jedan svoj model. Sa druge strane, jedna Tojota to radi redovno kada za tim ima potrebe.
Vidite, opoziv vozila nema nikakve veze sa kvalitetom.

idiot

pre 5 godina

Srđan BL

"Od 2012-13 TSI motori imaju remen, a ne lanac. Tako da je problem bio, ali ga nema vise.."

Pa, nisam ja rekao da problem sa lancem danas imaju TSI motori kojima danas sistem razvoda pokreće zupčasti kaiš.
Ja sam rekao da su kupci "lančanog" 1,2 TSI "zajebani", a da proizvodjač DO DANAS nije kupcima tih vozila TRAJNO rešio problem koji imaju. Znači, taj problem (za te kupce) postoji i danas. A proizvodjača i uvoznika za time nije briga.
Da li će npr. "Auto Čačak", kao davalac garancije, danas da gratis zameni vlasniku set lančanog razvoda na fabiji TSI 105 iz 2010. godine zato što je taj lanac istegnut? Neće ... Provereno.

Sheriff

pre 5 godina

@idiot Nije samo problem 1.2 TSI, već je problema bilo i sa 1.4 TSI naročito sa onim od 160 KS (ugrađivan u Golf-a 6). Sa tim motorom su vlasnici imali mnogo problema, a jedan od njih je bio ogromna potrošnja ulja. Oni koji su imali sreće i upornosti uspeli su da dobiju nove motore, a oni koji nisu su dali preko 20.000 EUR za auto koji ima neispravan motor. Nisu problemi samo kod VW-a ili Alfa Romea , ima tu još dosta primera. Npr. Fiat je uspeo da upropasti odlični 1.2 Fire motor koji se ugrađivao u Punta i Pandu. Naime, sa tim motorima nije bilo nikakvih problema dok su bili EURO 4 (60KS) i EURO 5 (69KS), a kada su napravili EURO6 (takođe 69KS), počeli su problemi. Problem se ogleda u veoma teškom kretanju iz mesta prvom brzinom na uzbrdici, čak i najmanjoj. Inače ovi EURO6 motori se danas ugrađuju u Fiat 500, Fiat Grande Punto, novu Pandu i o problemu koji sam spomenuo možete zaista mnogo pročitati na stranim forumima. Da li je u međuvremenu nekim softverskim update-om rešen problem, to ne znam, ali znam da su se mnogi pokajali što su kupili auto sa tim motorom.

ja

pre 5 godina

Toyota je povukla 2.43 mil vozila hibrida i sta sad ni oni nevaljaju,tj Toyota ne valja. Ja ne znam ni jednu marku vozila da zbog necega nisu povlacili vozila na doradu

costa

pre 5 godina

Italijani, dobri samo u gastronomiju i modu.
(Toxic_PR, 08. oktobar 2018 13:26) U pravu si, Ferari, Lamborghini, Maserati i Ducati ništa ne valjaju!!

LaleGator

pre 5 godina

Alfa je legendarna marka sa slavnom istorijom

Zaista je Sramota da današnji inženjeri alfe je na ovakav način brukaju i prave ogromnu stetu

Lazar

pre 5 godina

Ah kvarovi na automobilima.. Pa tehnologija je toliko napredovala da je moguće napraviti automobil koji se ne bih kvario.. Ali svi znamo da je proizvođačima bitna marza i obrt...

???

pre 5 godina

Mene zanima kako neko ko ima pare za nov auto kupi Alfu,svaka cast tim ljudima!
Znate onu staru izreku,ako neces da ti se dete drogira,ti mu kupi Alfu!

idiot

pre 5 godina

Nije ništa nebično da fabrika nešto omane u konstrukciji ili samoj izradi. I da se greška kasnije otkrije (kao serijska ili fabrička). Samo je pitanje šta proizvodjač kasnije uradi kada se otkrije serijska greška i neka greška u konstrukciji. Šta je, recimo, od strane proizvodjača ili naših uvoznika uradjeno za vlasnike problematičnih 1,2 TSI motora sa lancem, a kako bi im se problem TRAJNO rešio? Nije uradjeno ništa u cilju TRAJNE sanacije. Problem imali, problem im i dan danas ostao. Znam jednog vlasnika koji je svoja kola sa tim motorom kupio krajem 2010, a ceo set razvoda je morao da menja već jedno 5-6 puta. A kola mu pri prethodnoj zameni lanca i lančanika prešla tek oko 70-80 kkm. Neću da navodim brend i model, jer će biti da opet mračim protiv tog brenda ...
Zašto proizvodjač i uvoznik na takav grub način ostave na cedilu svoje kupce? To „nije humano“.A ni pošteno.To je grubo izigravanje prava iz garancije.

idiot

pre 5 godina

Nije ništa nebično da fabrika nešto omane u konstrukciji ili samoj izradi. I da se greška kasnije otkrije (kao serijska ili fabrička). Samo je pitanje šta proizvodjač kasnije uradi kada se otkrije serijska greška i neka greška u konstrukciji. Šta je, recimo, od strane proizvodjača ili naših uvoznika uradjeno za vlasnike problematičnih 1,2 TSI motora sa lancem, a kako bi im se problem TRAJNO rešio? Nije uradjeno ništa u cilju TRAJNE sanacije. Problem imali, problem im i dan danas ostao. Znam jednog vlasnika koji je svoja kola sa tim motorom kupio krajem 2010, a ceo set razvoda je morao da menja već jedno 5-6 puta. A kola mu pri prethodnoj zameni lanca i lančanika prešla tek oko 70-80 kkm. Neću da navodim brend i model, jer će biti da opet mračim protiv tog brenda ...
Zašto proizvodjač i uvoznik na takav grub način ostave na cedilu svoje kupce? To „nije humano“.A ni pošteno.To je grubo izigravanje prava iz garancije.

costa

pre 5 godina

Italijani, dobri samo u gastronomiju i modu.
(Toxic_PR, 08. oktobar 2018 13:26) U pravu si, Ferari, Lamborghini, Maserati i Ducati ništa ne valjaju!!

ja

pre 5 godina

Toyota je povukla 2.43 mil vozila hibrida i sta sad ni oni nevaljaju,tj Toyota ne valja. Ja ne znam ni jednu marku vozila da zbog necega nisu povlacili vozila na doradu

???

pre 5 godina

Mene zanima kako neko ko ima pare za nov auto kupi Alfu,svaka cast tim ljudima!
Znate onu staru izreku,ako neces da ti se dete drogira,ti mu kupi Alfu!

LaleGator

pre 5 godina

Alfa je legendarna marka sa slavnom istorijom

Zaista je Sramota da današnji inženjeri alfe je na ovakav način brukaju i prave ogromnu stetu

osećaj u vožnji

pre 5 godina

Imam drugara vozi alfu 147 i stalno je kod majstora,auto koji realno vredi tek
2 000 eura godišnje mu na razne gluposti izbije barem 500 - 600 eura.

Pitam ga što je se ne otarasi a on odma počne priču kako je to više od auta kako je to umetnost,osećaj u vožnji...itd.

Sednem ja jednom u tu njegovu alfu da se provozam kad ono raspad sistema, kakva crna umetnost kakav osećaj u vožnji pa to je sramota za auto industriju.

M

pre 5 godina

Ovaj clanak kao da je prevodio Dacic licno. 2.0 turbo motor nema nikakvog problema pri paljenju. U pitanju je rec misfire, koja oznacava da je losa sinhronizacija sagorevanja u klipovima. Benzinski motori u svakom ciklusu uzimaju mesavinu vazduha i benzina, koja se potom pali varnicom sa svecice (uprosceno objasnjeno). Potrebno je signale za paljenje sinhronizovati tako da okidaju za svaki ventil cilindra u pravo vreme, u odnosu na brzinu obrtanja motora. Ako sinhronizacija nije dobra, moze da se desi pregrevanje motora, ili njegovo gasenje, dok je pozar marginalna pojava.
Interesantno da se problem, za sada, javlja samo u SAD, ne i u Evropi

Lazar

pre 5 godina

Ah kvarovi na automobilima.. Pa tehnologija je toliko napredovala da je moguće napraviti automobil koji se ne bih kvario.. Ali svi znamo da je proizvođačima bitna marza i obrt...

mr.wolf

pre 5 godina

Ah kvarovi na automobilima.. Pa tehnologija je toliko napredovala da je moguće napraviti automobil koji se ne bih kvario.. Ali svi znamo da je proizvođačima bitna marza i obrt...
(Lazar, 08. oktobar 2018 13:06)

A koja je to tehnologija strucnjace ? Da li bih se kvario ili da li bi se kvario ?
Neverovatno ...

idiot

pre 5 godina

Srđan BL

"Od 2012-13 TSI motori imaju remen, a ne lanac. Tako da je problem bio, ali ga nema vise.."

Pa, nisam ja rekao da problem sa lancem danas imaju TSI motori kojima danas sistem razvoda pokreće zupčasti kaiš.
Ja sam rekao da su kupci "lančanog" 1,2 TSI "zajebani", a da proizvodjač DO DANAS nije kupcima tih vozila TRAJNO rešio problem koji imaju. Znači, taj problem (za te kupce) postoji i danas. A proizvodjača i uvoznika za time nije briga.
Da li će npr. "Auto Čačak", kao davalac garancije, danas da gratis zameni vlasniku set lančanog razvoda na fabiji TSI 105 iz 2010. godine zato što je taj lanac istegnut? Neće ... Provereno.

Vojxit

pre 5 godina

Kakva glupost pljuvati nekog proizvođača, pa Audi je imao problem nedavno, Mercedes, Toyota meni je drago da oni kažu i zamene to. Bar da imamo para i vozimo ko šta hoće. Živeli ljudi

maxy

pre 5 godina

@SrđanBL
Problem koji vlasici tog motora imaju je i dalje tu. Problem je otklonjen na reviziji motora (bilo bi čudno da 8 godina proizvode motor sa istim problemom).
U svakom slučaju, verovatno neki i znaju, Zastava je jedan od retkih proizvođača automobila na svetu koji nikada nije povukao ili opozvao na vanredni servis ni jedan svoj model. Sa druge strane, jedna Tojota to radi redovno kada za tim ima potrebe.
Vidite, opoziv vozila nema nikakve veze sa kvalitetom.

Agg

pre 5 godina

Ja sam vozio 147 156 159 nikad nikakvih problema , a vi sto bi re u Pazaru reklo fau vee nemate pojma sta je Alfa i verovatno nikad niste ni seli u nju.Za Vas je jos golf dvojka ikona i vrhunac auto industrije.Panjeli VW BMV i ostali varao ceo svet sa katalizatorima i to je kao ok jer su nemci.

jugo ili golf kec?

pre 5 godina

@Kazu da se Dalmatinac dva puta raduje u zivotu - kad kupi barku i kad proda barku...tako i sa Alfom...
(Kalif umesto Kalifa, 8. oktobar 2018 15:38)

A drugima zivot prodje bez radovanja! :-)

zombi apokalipsa

pre 5 godina

@idiot aka. moron, mozak jedne kokoške, business ambition komercijalista

čekaj, kako to misliš da ne mračiš samo protiv TOG JEDNOG brenda?!

zar se nije taj problematični 1.2tsi (a bogami i 1.4tsi) motor ugrađivao u četiri različita brenda vag grupe? zar nisu sva 4 brenda imala probleme sa podmazivanjem, pucanjem klipova i rastezanjem lanca u desetak i više svojih modela? zar isti problem sa prikrivanjem te konstruktivne greške i sa reklamacijama na istu nije postojao u svim zemljama sveta gde su se ti modeli prodavali?

ili je ovo ipak samo nova epizoda serije "otkrivamo zavere škode i njenog uvoznika na srpskom tržištu"?

Turbo Benzina

pre 5 godina

Dočekaše razni kontraši i mrzitelji Alfe vest koja im je ulepšala dan. Kao što se moglo očekivati, usledila je poplava već odavno izlizanih i nimalo smešnih viceva i poštapalica koje nemaju veze sa mozgom, ali služe da zabave raju koja nikada nije sela u zdravu i očuvanu Alfu. Možda jedino u 147 JTD od 1.800 € kome je odavno duša uzeta, pa na osnovu toga formiraju svoje mišljenje.

Elem, Alfe vozim ceo život, što nove, što polovne, a vozim jednu prelepu i sada. Nikada me nijedna nije izdala, ako ne računam otkaz akumulatora mesec dana nakon isteka garancije. Da nekako mogu da dobacim do jednog QV-a o kome je reč u vesti ostvario bih jedan od najvećih snova i po njega otišao peške, iz ovih stopa.

Alfa će kao ozbiljna kompanija, baš poput i drugih koji su radili milionske opozive (a niko ih zbog toga ne proziva!) o svom trošku zameniti te sporne sitnice i udovoljiti svojim kupcima. A ti isti kupci će uživati u jedinstvenom osećaju i performansama koje dežurni hejteri i tvorci loših viceva nikada neće moći zamisliti.

Pa jedna japanska Takata je proizvela milione spornih vazdušnih jastuka i odgovorna je za nekoliko smrtnih slučajeva, ali mi ćemo da se ovde sprdamo sa Alfom zato što joj se zbog sitnice malo više greje motor razvijan u jednom Ferrariju. Ma šta znaju Italijani o automobilizmu u poslednjih 100+ godina:-))

Nego da čujemo mi još neki interesantan vic...

Sheriff

pre 5 godina

@idiot Nije samo problem 1.2 TSI, već je problema bilo i sa 1.4 TSI naročito sa onim od 160 KS (ugrađivan u Golf-a 6). Sa tim motorom su vlasnici imali mnogo problema, a jedan od njih je bio ogromna potrošnja ulja. Oni koji su imali sreće i upornosti uspeli su da dobiju nove motore, a oni koji nisu su dali preko 20.000 EUR za auto koji ima neispravan motor. Nisu problemi samo kod VW-a ili Alfa Romea , ima tu još dosta primera. Npr. Fiat je uspeo da upropasti odlični 1.2 Fire motor koji se ugrađivao u Punta i Pandu. Naime, sa tim motorima nije bilo nikakvih problema dok su bili EURO 4 (60KS) i EURO 5 (69KS), a kada su napravili EURO6 (takođe 69KS), počeli su problemi. Problem se ogleda u veoma teškom kretanju iz mesta prvom brzinom na uzbrdici, čak i najmanjoj. Inače ovi EURO6 motori se danas ugrađuju u Fiat 500, Fiat Grande Punto, novu Pandu i o problemu koji sam spomenuo možete zaista mnogo pročitati na stranim forumima. Da li je u međuvremenu nekim softverskim update-om rešen problem, to ne znam, ali znam da su se mnogi pokajali što su kupili auto sa tim motorom.

Džo

pre 5 godina

Ne zove se džabe alfa. Za njih je i beta verzija napredak.
Još "Romeo" i "Đulija"! Pa Romeo i Julija su simbol da umiru mladi "zbog loše sinhronizacije".

Ej, sto godina prave automobile, a još ne mogu da naprave ispravan, a kamo li dobar!

idiot

pre 5 godina

@Yeti
"Evo ja sa tim 1.2 tsi "lančanim" u Jetiju saranjujem već 260 000 km uz redovno održavanje koje je smešno jeftino.
Lanac zamenjen po isteku garancije i to isključivo iz predostrožnosti nikakav problem ne može da stvori jedino postoji mogućnost pojave nekog "zvuka" koji ja nisam ni primetio."

Ne sumnjam da je kod Tebe upravo kako kažeš, ali, prema mom iskustvu, veoma čest deo teksta oglasa kojim prodavac nekog Yeti-a 1,2 TSI "preporučuje" svoja kola na oglasima za prodaju polovnih vozila glasi upravo ovako, kao za oglašeni primerak sa samo 89 kkm:

"... redovno odrzavan,zamenjen set spanera i lanac..."

Evo i link oglasa: https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/12008340/skoda-yeti-12tsi

Prati malo (ako te interesuje), pa ćeš da vidiš da je tako.

Inače, jedna u nizu "urbanih legendi" kaže i da prodavac/davalac garancije, kome je bilo poznato da roba koju prodaje ima nedostatak (ili mu to nije mogao ostati nepoznato), da nema pravo da se pozove na protek garantnih rokova.

Pa bi i danas Tvoj davalac garancije (kome je vremenom svakako postalo poznato da je taj 1,2 TSI faličan), bio dužan da Ti taj set razvoda menja gratis. Tako kažu.

Jovan Ristic

pre 5 godina

Zašto su Alfe sa oznakom Quadrifoglio mnogo skuplje od onih bez te oznake?

Zato što u gepeku dolaze sa 4 mehaničara a obične samo sa jednim!

Business Ambition komercijalista ...

pre 5 godina

@zombi apokalipsa

Ne budi na kraj srca ... Nego, evo ga "Nagradno pitanje od milion dolara"...

Na sajtu jednog uvoznika redizajnirani model tog brenda je nedavno predstavljen i ovom rečenicom (preuzeta je copy-paste, sa svim tačkma i zarezima, velikim i malim slovima, a "obrisao" sam samo ime modela ):

"Obnovljena _____ nudi sveobuhvatnu pasivnu i aktivnu bezbednost. Standardne karakteristike uključuju: Elektronsku kontrolu stabilnosti sa ABS, EBC, ASR kontrolom vuče, EBD i HBA; Multi-Collision Brake; XDS elektronska blokada diferencijala; Isofix kopče za dva dečija sedišta, Sistem za izbegavanje sudara sa integrisanom City Emergency kočnicom, Sistem za detekciju zamora vozača, Easy Light Assist, Asistencija sa osvetljenje i kišu, Asistencija za duga svetla, Detektovanje vozila u „mrtvom“ uglu, Upozorenje o saobraćaju iza vozila (niži stepen), Speedlimiter i Hill-Hold Control su opcija."

Pitanje glasi - šta od pobrojanog predstavlja STANDARDNU opremu, a šta su OPCIJE, onako kako je uvoznik jasno napisao ? Verujem da pitanje nije teško, jer je to uobičajeni način komunikacije sa visprenim kupcima.

Neću pitati za marku i model, jer je to očigledno, a imajući u vidu da jedan element bezbednosne opreme ( odavno uobičajen "standardno" u količini "6" ili "7" u toj klasi ), uopšte nije pomenut ...

idiot

pre 5 godina

@ zombi apokalipsa

Nadimci „idiot“, „moron“ i/ili „mozak jedne kokoške“ služe kao inicijalni sedativ, da svaki čitalac u startu sa manje težine „primi“ ono što pišem, da je svestan da je „sa one strane“ samo „budala“. Da se „ne uzbuđava“. I naravno da se i ne trudim da pod tim imenima pišem drugačije, različitim stilom, a da hoću, nikakav problem.

Za ono „Bussines Ambition komercijalista“ si Ti bio „okidač“, jer si me ovde „provalio“ da sam ja „komercijalista“. Za Bussines Ambition je zaslužna škoda, jer im je to bio odličan paket. A zajedno, to mi deluje kao odgovarajuće za „prodajne savetnike“ poput onoga:

„Molba za ,,moron''; "idiot"; "mozak jedne kokoske"; i ostali glupi nazivi. Prekini vise da pljujes Skodu. Ispitacu svaku firmu sa Fabiom 1.0 Tsi 95 ks.Izbacice te sa posla veruj mi.
(Realista, 6. oktobar 2018 13:29 )“

Dodje mi da mu ovde ostavim i moj PIB i MB...

Što se tiče onog „pitanja za milion dolara“, verujem da odgovor na njega ne zna ni glavna urednica „Škoda Newsletter“-a. Neko gleda „Zadrugu“, ja čitam ... i to.

Serija koju pominješ se, inače, ne zove "škoda protivU srpskog naroda", već „Uvoznik škode protiv zdravog razuma srpskih kupaca i bezbednosti korisnika škode“.
Već sam ti rekao, nemam ništa protiv same Škode. Robni žig kao i svaki drugi...

Yeti

pre 5 godina

Ja sam rekao da su kupci "lančanog" 1,2 TSI "zajebani", a da proizvodjač DO DANAS nije kupcima tih vozila TRAJNO rešio problem koji imaju. Znači, taj problem (za te kupce) postoji i danas. A proizvodjača i uvoznika za time nije briga. 
Da li će npr. "Auto Čačak", kao davalac garancije, danas da gratis zameni vlasniku set lančanog razvoda na fabiji TSI 105 iz 2010. godine zato što je taj lanac istegnut? Neće ... Provereno.
(idiot, 08. oktobar 2018 16:04)

Evo ja sa tim 1.2 tsi "lančanim" u Jetiju saranjujem već 260 000 km uz redovno održavanje koje je smešno jeftino.
Lanac zamenjen po isteku garancije i to isključivo iz predostrožnosti nikakav problem ne može da stvori jedino postoji mogućnost pojave nekog "zvuka" koji ja nisam ni primetio.

zombi apokalipsa

pre 5 godina

@business ambition komercijalista aka. idiot, moron, mozak jedne kokoške

ne bih znao tačan odgovor, jer nemam druga posla nego da visim po sajtovima uvoznika i upoređujem cenovnike i opremu (a ne dobijem ni sendvič za to).
mogu samo da pretpostavim da je to neki intro za sledeću epizodu serije "škoda protivU srpskog naroda"?

p. s. ne znam samo koga misliš da zavaraš tim stalnim promenama imena, taj stil pisanja (pogotovo interpunkcijskih znakova) je prepoznatljiv sa kilometar.

???

pre 5 godina

Mene zanima kako neko ko ima pare za nov auto kupi Alfu,svaka cast tim ljudima!
Znate onu staru izreku,ako neces da ti se dete drogira,ti mu kupi Alfu!

osećaj u vožnji

pre 5 godina

Imam drugara vozi alfu 147 i stalno je kod majstora,auto koji realno vredi tek
2 000 eura godišnje mu na razne gluposti izbije barem 500 - 600 eura.

Pitam ga što je se ne otarasi a on odma počne priču kako je to više od auta kako je to umetnost,osećaj u vožnji...itd.

Sednem ja jednom u tu njegovu alfu da se provozam kad ono raspad sistema, kakva crna umetnost kakav osećaj u vožnji pa to je sramota za auto industriju.

Džo

pre 5 godina

Ne zove se džabe alfa. Za njih je i beta verzija napredak.
Još "Romeo" i "Đulija"! Pa Romeo i Julija su simbol da umiru mladi "zbog loše sinhronizacije".

Ej, sto godina prave automobile, a još ne mogu da naprave ispravan, a kamo li dobar!

Lazar

pre 5 godina

Ah kvarovi na automobilima.. Pa tehnologija je toliko napredovala da je moguće napraviti automobil koji se ne bih kvario.. Ali svi znamo da je proizvođačima bitna marza i obrt...

LaleGator

pre 5 godina

Alfa je legendarna marka sa slavnom istorijom

Zaista je Sramota da današnji inženjeri alfe je na ovakav način brukaju i prave ogromnu stetu

Yeti

pre 5 godina

Ja sam rekao da su kupci "lančanog" 1,2 TSI "zajebani", a da proizvodjač DO DANAS nije kupcima tih vozila TRAJNO rešio problem koji imaju. Znači, taj problem (za te kupce) postoji i danas. A proizvodjača i uvoznika za time nije briga. 
Da li će npr. "Auto Čačak", kao davalac garancije, danas da gratis zameni vlasniku set lančanog razvoda na fabiji TSI 105 iz 2010. godine zato što je taj lanac istegnut? Neće ... Provereno.
(idiot, 08. oktobar 2018 16:04)

Evo ja sa tim 1.2 tsi "lančanim" u Jetiju saranjujem već 260 000 km uz redovno održavanje koje je smešno jeftino.
Lanac zamenjen po isteku garancije i to isključivo iz predostrožnosti nikakav problem ne može da stvori jedino postoji mogućnost pojave nekog "zvuka" koji ja nisam ni primetio.

idiot

pre 5 godina

Nije ništa nebično da fabrika nešto omane u konstrukciji ili samoj izradi. I da se greška kasnije otkrije (kao serijska ili fabrička). Samo je pitanje šta proizvodjač kasnije uradi kada se otkrije serijska greška i neka greška u konstrukciji. Šta je, recimo, od strane proizvodjača ili naših uvoznika uradjeno za vlasnike problematičnih 1,2 TSI motora sa lancem, a kako bi im se problem TRAJNO rešio? Nije uradjeno ništa u cilju TRAJNE sanacije. Problem imali, problem im i dan danas ostao. Znam jednog vlasnika koji je svoja kola sa tim motorom kupio krajem 2010, a ceo set razvoda je morao da menja već jedno 5-6 puta. A kola mu pri prethodnoj zameni lanca i lančanika prešla tek oko 70-80 kkm. Neću da navodim brend i model, jer će biti da opet mračim protiv tog brenda ...
Zašto proizvodjač i uvoznik na takav grub način ostave na cedilu svoje kupce? To „nije humano“.A ni pošteno.To je grubo izigravanje prava iz garancije.

zombi apokalipsa

pre 5 godina

@idiot aka. moron, mozak jedne kokoške, business ambition komercijalista

čekaj, kako to misliš da ne mračiš samo protiv TOG JEDNOG brenda?!

zar se nije taj problematični 1.2tsi (a bogami i 1.4tsi) motor ugrađivao u četiri različita brenda vag grupe? zar nisu sva 4 brenda imala probleme sa podmazivanjem, pucanjem klipova i rastezanjem lanca u desetak i više svojih modela? zar isti problem sa prikrivanjem te konstruktivne greške i sa reklamacijama na istu nije postojao u svim zemljama sveta gde su se ti modeli prodavali?

ili je ovo ipak samo nova epizoda serije "otkrivamo zavere škode i njenog uvoznika na srpskom tržištu"?

Jovan Ristic

pre 5 godina

Zašto su Alfe sa oznakom Quadrifoglio mnogo skuplje od onih bez te oznake?

Zato što u gepeku dolaze sa 4 mehaničara a obične samo sa jednim!

costa

pre 5 godina

Italijani, dobri samo u gastronomiju i modu.
(Toxic_PR, 08. oktobar 2018 13:26) U pravu si, Ferari, Lamborghini, Maserati i Ducati ništa ne valjaju!!

maxy

pre 5 godina

@SrđanBL
Problem koji vlasici tog motora imaju je i dalje tu. Problem je otklonjen na reviziji motora (bilo bi čudno da 8 godina proizvode motor sa istim problemom).
U svakom slučaju, verovatno neki i znaju, Zastava je jedan od retkih proizvođača automobila na svetu koji nikada nije povukao ili opozvao na vanredni servis ni jedan svoj model. Sa druge strane, jedna Tojota to radi redovno kada za tim ima potrebe.
Vidite, opoziv vozila nema nikakve veze sa kvalitetom.

M

pre 5 godina

Ovaj clanak kao da je prevodio Dacic licno. 2.0 turbo motor nema nikakvog problema pri paljenju. U pitanju je rec misfire, koja oznacava da je losa sinhronizacija sagorevanja u klipovima. Benzinski motori u svakom ciklusu uzimaju mesavinu vazduha i benzina, koja se potom pali varnicom sa svecice (uprosceno objasnjeno). Potrebno je signale za paljenje sinhronizovati tako da okidaju za svaki ventil cilindra u pravo vreme, u odnosu na brzinu obrtanja motora. Ako sinhronizacija nije dobra, moze da se desi pregrevanje motora, ili njegovo gasenje, dok je pozar marginalna pojava.
Interesantno da se problem, za sada, javlja samo u SAD, ne i u Evropi

Agg

pre 5 godina

Ja sam vozio 147 156 159 nikad nikakvih problema , a vi sto bi re u Pazaru reklo fau vee nemate pojma sta je Alfa i verovatno nikad niste ni seli u nju.Za Vas je jos golf dvojka ikona i vrhunac auto industrije.Panjeli VW BMV i ostali varao ceo svet sa katalizatorima i to je kao ok jer su nemci.

Turbo Benzina

pre 5 godina

Dočekaše razni kontraši i mrzitelji Alfe vest koja im je ulepšala dan. Kao što se moglo očekivati, usledila je poplava već odavno izlizanih i nimalo smešnih viceva i poštapalica koje nemaju veze sa mozgom, ali služe da zabave raju koja nikada nije sela u zdravu i očuvanu Alfu. Možda jedino u 147 JTD od 1.800 € kome je odavno duša uzeta, pa na osnovu toga formiraju svoje mišljenje.

Elem, Alfe vozim ceo život, što nove, što polovne, a vozim jednu prelepu i sada. Nikada me nijedna nije izdala, ako ne računam otkaz akumulatora mesec dana nakon isteka garancije. Da nekako mogu da dobacim do jednog QV-a o kome je reč u vesti ostvario bih jedan od najvećih snova i po njega otišao peške, iz ovih stopa.

Alfa će kao ozbiljna kompanija, baš poput i drugih koji su radili milionske opozive (a niko ih zbog toga ne proziva!) o svom trošku zameniti te sporne sitnice i udovoljiti svojim kupcima. A ti isti kupci će uživati u jedinstvenom osećaju i performansama koje dežurni hejteri i tvorci loših viceva nikada neće moći zamisliti.

Pa jedna japanska Takata je proizvela milione spornih vazdušnih jastuka i odgovorna je za nekoliko smrtnih slučajeva, ali mi ćemo da se ovde sprdamo sa Alfom zato što joj se zbog sitnice malo više greje motor razvijan u jednom Ferrariju. Ma šta znaju Italijani o automobilizmu u poslednjih 100+ godina:-))

Nego da čujemo mi još neki interesantan vic...

idiot

pre 5 godina

@ zombi apokalipsa

Nadimci „idiot“, „moron“ i/ili „mozak jedne kokoške“ služe kao inicijalni sedativ, da svaki čitalac u startu sa manje težine „primi“ ono što pišem, da je svestan da je „sa one strane“ samo „budala“. Da se „ne uzbuđava“. I naravno da se i ne trudim da pod tim imenima pišem drugačije, različitim stilom, a da hoću, nikakav problem.

Za ono „Bussines Ambition komercijalista“ si Ti bio „okidač“, jer si me ovde „provalio“ da sam ja „komercijalista“. Za Bussines Ambition je zaslužna škoda, jer im je to bio odličan paket. A zajedno, to mi deluje kao odgovarajuće za „prodajne savetnike“ poput onoga:

„Molba za ,,moron''; "idiot"; "mozak jedne kokoske"; i ostali glupi nazivi. Prekini vise da pljujes Skodu. Ispitacu svaku firmu sa Fabiom 1.0 Tsi 95 ks.Izbacice te sa posla veruj mi.
(Realista, 6. oktobar 2018 13:29 )“

Dodje mi da mu ovde ostavim i moj PIB i MB...

Što se tiče onog „pitanja za milion dolara“, verujem da odgovor na njega ne zna ni glavna urednica „Škoda Newsletter“-a. Neko gleda „Zadrugu“, ja čitam ... i to.

Serija koju pominješ se, inače, ne zove "škoda protivU srpskog naroda", već „Uvoznik škode protiv zdravog razuma srpskih kupaca i bezbednosti korisnika škode“.
Već sam ti rekao, nemam ništa protiv same Škode. Robni žig kao i svaki drugi...

mr.wolf

pre 5 godina

Ah kvarovi na automobilima.. Pa tehnologija je toliko napredovala da je moguće napraviti automobil koji se ne bih kvario.. Ali svi znamo da je proizvođačima bitna marza i obrt...
(Lazar, 08. oktobar 2018 13:06)

A koja je to tehnologija strucnjace ? Da li bih se kvario ili da li bi se kvario ?
Neverovatno ...

ja

pre 5 godina

Toyota je povukla 2.43 mil vozila hibrida i sta sad ni oni nevaljaju,tj Toyota ne valja. Ja ne znam ni jednu marku vozila da zbog necega nisu povlacili vozila na doradu

Business Ambition komercijalista ...

pre 5 godina

@zombi apokalipsa

Ne budi na kraj srca ... Nego, evo ga "Nagradno pitanje od milion dolara"...

Na sajtu jednog uvoznika redizajnirani model tog brenda je nedavno predstavljen i ovom rečenicom (preuzeta je copy-paste, sa svim tačkma i zarezima, velikim i malim slovima, a "obrisao" sam samo ime modela ):

"Obnovljena _____ nudi sveobuhvatnu pasivnu i aktivnu bezbednost. Standardne karakteristike uključuju: Elektronsku kontrolu stabilnosti sa ABS, EBC, ASR kontrolom vuče, EBD i HBA; Multi-Collision Brake; XDS elektronska blokada diferencijala; Isofix kopče za dva dečija sedišta, Sistem za izbegavanje sudara sa integrisanom City Emergency kočnicom, Sistem za detekciju zamora vozača, Easy Light Assist, Asistencija sa osvetljenje i kišu, Asistencija za duga svetla, Detektovanje vozila u „mrtvom“ uglu, Upozorenje o saobraćaju iza vozila (niži stepen), Speedlimiter i Hill-Hold Control su opcija."

Pitanje glasi - šta od pobrojanog predstavlja STANDARDNU opremu, a šta su OPCIJE, onako kako je uvoznik jasno napisao ? Verujem da pitanje nije teško, jer je to uobičajeni način komunikacije sa visprenim kupcima.

Neću pitati za marku i model, jer je to očigledno, a imajući u vidu da jedan element bezbednosne opreme ( odavno uobičajen "standardno" u količini "6" ili "7" u toj klasi ), uopšte nije pomenut ...

zombi apokalipsa

pre 5 godina

@business ambition komercijalista aka. idiot, moron, mozak jedne kokoške

ne bih znao tačan odgovor, jer nemam druga posla nego da visim po sajtovima uvoznika i upoređujem cenovnike i opremu (a ne dobijem ni sendvič za to).
mogu samo da pretpostavim da je to neki intro za sledeću epizodu serije "škoda protivU srpskog naroda"?

p. s. ne znam samo koga misliš da zavaraš tim stalnim promenama imena, taj stil pisanja (pogotovo interpunkcijskih znakova) je prepoznatljiv sa kilometar.

idiot

pre 5 godina

Srđan BL

"Od 2012-13 TSI motori imaju remen, a ne lanac. Tako da je problem bio, ali ga nema vise.."

Pa, nisam ja rekao da problem sa lancem danas imaju TSI motori kojima danas sistem razvoda pokreće zupčasti kaiš.
Ja sam rekao da su kupci "lančanog" 1,2 TSI "zajebani", a da proizvodjač DO DANAS nije kupcima tih vozila TRAJNO rešio problem koji imaju. Znači, taj problem (za te kupce) postoji i danas. A proizvodjača i uvoznika za time nije briga.
Da li će npr. "Auto Čačak", kao davalac garancije, danas da gratis zameni vlasniku set lančanog razvoda na fabiji TSI 105 iz 2010. godine zato što je taj lanac istegnut? Neće ... Provereno.

Vojxit

pre 5 godina

Kakva glupost pljuvati nekog proizvođača, pa Audi je imao problem nedavno, Mercedes, Toyota meni je drago da oni kažu i zamene to. Bar da imamo para i vozimo ko šta hoće. Živeli ljudi

Sheriff

pre 5 godina

@idiot Nije samo problem 1.2 TSI, već je problema bilo i sa 1.4 TSI naročito sa onim od 160 KS (ugrađivan u Golf-a 6). Sa tim motorom su vlasnici imali mnogo problema, a jedan od njih je bio ogromna potrošnja ulja. Oni koji su imali sreće i upornosti uspeli su da dobiju nove motore, a oni koji nisu su dali preko 20.000 EUR za auto koji ima neispravan motor. Nisu problemi samo kod VW-a ili Alfa Romea , ima tu još dosta primera. Npr. Fiat je uspeo da upropasti odlični 1.2 Fire motor koji se ugrađivao u Punta i Pandu. Naime, sa tim motorima nije bilo nikakvih problema dok su bili EURO 4 (60KS) i EURO 5 (69KS), a kada su napravili EURO6 (takođe 69KS), počeli su problemi. Problem se ogleda u veoma teškom kretanju iz mesta prvom brzinom na uzbrdici, čak i najmanjoj. Inače ovi EURO6 motori se danas ugrađuju u Fiat 500, Fiat Grande Punto, novu Pandu i o problemu koji sam spomenuo možete zaista mnogo pročitati na stranim forumima. Da li je u međuvremenu nekim softverskim update-om rešen problem, to ne znam, ali znam da su se mnogi pokajali što su kupili auto sa tim motorom.

jugo ili golf kec?

pre 5 godina

@Kazu da se Dalmatinac dva puta raduje u zivotu - kad kupi barku i kad proda barku...tako i sa Alfom...
(Kalif umesto Kalifa, 8. oktobar 2018 15:38)

A drugima zivot prodje bez radovanja! :-)

idiot

pre 5 godina

@Yeti
"Evo ja sa tim 1.2 tsi "lančanim" u Jetiju saranjujem već 260 000 km uz redovno održavanje koje je smešno jeftino.
Lanac zamenjen po isteku garancije i to isključivo iz predostrožnosti nikakav problem ne može da stvori jedino postoji mogućnost pojave nekog "zvuka" koji ja nisam ni primetio."

Ne sumnjam da je kod Tebe upravo kako kažeš, ali, prema mom iskustvu, veoma čest deo teksta oglasa kojim prodavac nekog Yeti-a 1,2 TSI "preporučuje" svoja kola na oglasima za prodaju polovnih vozila glasi upravo ovako, kao za oglašeni primerak sa samo 89 kkm:

"... redovno odrzavan,zamenjen set spanera i lanac..."

Evo i link oglasa: https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/12008340/skoda-yeti-12tsi

Prati malo (ako te interesuje), pa ćeš da vidiš da je tako.

Inače, jedna u nizu "urbanih legendi" kaže i da prodavac/davalac garancije, kome je bilo poznato da roba koju prodaje ima nedostatak (ili mu to nije mogao ostati nepoznato), da nema pravo da se pozove na protek garantnih rokova.

Pa bi i danas Tvoj davalac garancije (kome je vremenom svakako postalo poznato da je taj 1,2 TSI faličan), bio dužan da Ti taj set razvoda menja gratis. Tako kažu.