Subota, 29.09.2018.

08:51

NASA: Zemlji preti čak 950 asteroida, katastrofa još može da se spreči

Izvor: B92

NASA: Zemlji preti èak 950 asteroida, katastrofa još može da se spreèi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Bane

pre 5 godina

(bystander, 29. septembar 2018 17:26
Zahvali kapitalizmu zasto nikad nema para ni za sta sto "nije profitabilno", a ima za naoruzanje npr.. Pogledaj samo EU citizena covek je apsorbovao sve sto valja i samo prosipa neoliberalne baljezgarije koje su u praksi fail-ovale neverovatno !

Domentijan

pre 5 godina

"Sve što treba da uradimo je da promenimo brzinu asteroida samo za jedan procenat. Ako to učinimo dovoljno pre samog udara, asteroid će promeniti svoju orbitu i neće nam biti pretnja" Da li je taj normalan,1% je ništa a čime da ga dotakne,rakete koje lete do 25 000 km su vrh nauke danas,jedino da ih postavio negde na Pluton,pa odatle,ali je opet premalo tj.prekratko!Samo naučnici izmišljaju nešto da im država ili zaludjenici za svemir daju pare!Sve je to laž prijatelji velika laž,astereoidi postoje,nema sumnje ali tamo negde u svemiru,i u ovolikoj meri kao u tekstu jeste tačno,ali šta to ima veze sa našom planetom,nikakve!

Božidar Soldatović

pre 5 godina

@Pametnjaković...Nebi to bila brza smrt, osim neposredno blizu mesta udara. Posto bi se u atmosferu podigla ogromna kolicina prasine, vladao bi neprekidni mrak, a Zemlja bi se jako ohladila. Mnogi bi se smrzli, ili umrli od gladi, a ostali bi se borili za ono malo preostalih resursa. Kada bi se sve ponovo smirilo, povlasceni bi izmileli iz svojih skrovista, a ovi sto bas zbog njih prizeljkuju "resetovanje" bi bili odavno mrtvi.
(Trovach, 29. septembar 2018 11:57)Vidim prati se americka kinematografija. A neki od vas i zive u filmu.

Podici akcenat na reciklazu birokratskih besmislica

pre 5 godina

...još više pojačaći akvenat na privatni kapital i komercijalizaciju svemira, jedino tako će istraživanje brzo napredovati i isplaćivati samo sebe.
(EU Citizen)

Floskula na razini izvestaja sa plenuma CK SKJ sezdeset i neke. Pa, pojacaj 'akvenat', nema zabrane za komercijalna istrazivanja, tako pametan i sposoban kao ti sigurno nema problema da nadje VC i Bog, hm, kosmos da te vidi. Slobodnog vremena ocigledno imas. Sem ako pod 'akventom' ne mislis da privatni sektor izicka neku subvencijicu ili pomoc od drzave. Ne bi bio prvi put.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

(objavite mi komentar,svaki put pisem uzalud., 29. septembar 2018 09:
izvini a koji je NASA sprečila da uđe u orbitu? kako će ti pomoći? puno gledaš filmove, ni protiv grada niko nije uspešan 100% a ne protiv kamena iz kosmosa. Izvini ali i NASA može samo da gleda!

Zijad

pre 5 godina

Kakvi asteroidi kakvi bakraci.Zemlja siba oko svoje ose 1600 km na sat,onda siba oko Sunca 100.000 km na sat a ujedno Mjesec siba oko Zemlje,onda suncev sistem siba kroz galaksiju 1,6 miliona km na sat,onda nasa galaksija siba kroz svemir 100 miliona km na sat,ali nece valjda nas asteroidi stici.Pri takvim brzinama Zemlja siba 32 puta brze od metka.Zamislite po tim lazovima Zemlja vrteca sibajuca lopta sa obavijenim okeanima oko sebe koji su duboki 10 kilometara se krece tom brzinom.Da li ima stvarno ko misli svojim mozgom da vjeruje ovim NASA lazovima.

bystander

pre 5 godina

Već šest-sedam godina unazad se dešava da SVAKE godine neki golemi tamni asteroid (500m i više) prođe na jezivo maloj udaljenosti od Zemlje, a da je bio detektovan samo nekoliko dana pre bliskog susreta. Razlog ? U orbiti nema mreže satelita sa uređajima za pretragu u infracrvenom spektru, tj. uređajima koji detektuju takozvani "toplotni zapis" kosmičkih tela. Ukoliko takav objekat dođe sa nama suprotne strane Sunca, nećemo imati više od par dana da ga uopšte opazimo, a kamoli da nešto preduzmemo. Isto tako, ni za ostale potencijalno opasne asteroide i komete još nema dovoljno razvijene tehnologije efikasnog odvraćanja sa putanje udara, pre nego što se posegne za nuklearnom opcijom koja je očajničko i krajnje nepouzdano sredstvo. Ali, bez obzira na sve to, svetske vlade nastavljaju da se ponašaju kao pijani nojevi, potpuno ignorišući te činjenice. A zašto ? Pa skupo im je … Iako definitivno nije skuplje od veoma malog procenta globalnog BDP koji se izdvaja za ludačko naoružavanje, a neuporedivo je jeftinije od strahotnog računa u slučaju udara. Ukoliko uopšte bude bilo nekoga da svodi takav račun. Kakva nepojamna glupost, kratkovidost i neodgovornost !

Dejca-LE

pre 5 godina

Džabe, pre će se čovečanstvo samo od sebe uništiti dok se neki od asteroida reši da krene ka zamlji. Tako da nećemo imati tu čast da doživimo udar asteroida.

Posmatrac

pre 5 godina

Zanimljivo, ovde drvlje i kamenje sto NASA trazi CAK 76 miliona dolara.
A juce ili prekljuce na vest o upotrebi F-35 u koji je ulupano 350 MILIJARDI dolara, komentatori su se ili odusevljavali ili tvrdili da su ruski bolji... Niko se nije zgrazavao nad cenom. A ovaj NASA-in zahtev mu dodje ko sitno iz dzepa....

Stevan

pre 5 godina

Genijalno, opasan je samo prvi:) Da su bolje pogledali, prema nama idu hiljade, milioni kamencuga, ko izmisli te teleskope. Pre njih gledali smo u zvezde i uzivali, samo zvezde padalice, pa jos ako nesto pozelis...

Loo

pre 5 godina

U prevodu: budžet NASA-e je sve manji. Povećajte nam budžet za 100 miliona i sve će biti ok.(Boki NS, 29. septembar 2018 08:58) ja bi bas zbog takvih kao ti voleo da ukinu nasu.pa lepo kad krene neka kamencuga ka zemlji da gledam kako ovi sto pljuju amerikance kukaju da ce ih katasrtofa pogoditi i sto neko ne zaustavi tu propast..dobro tu si i rusi, oni sa S400 obaraju sve sto leti :Duostalom, sta ce znanje o svemiru u drzavi gde je neki rijaliti krs drzavni i nacionalni prioritet. sto je jos smesnije narod koji od pomracenja sunca bezi u podrum i radi za 200 evra, glas na izborima prodaje za kilu brasna govori amerikancima kako i na sta da trose pare.Taj novac je americki, imaju pravo da rade snjim sta hoce.A bolje da ga daju nasi nego vojnoj industriji ili politicarima u dzep.
(objavite mi komentar,svaki put pisem uzalud., 29. septembar 2018 09:58) kratka ti je pamet prijatelju, ti si zaboravio na heroja iz feketica kako resava sporne situacije. Gasi nasu ne brini nista

Bora

pre 5 godina

@zz Zasmetalo ti je, vidim, što je onako ismejan tvoj komentar na vest o japanskim sondama pre neki dan? Pa nisi valjda očekivao aplauze za tvoje neverovatno "poznavanje" astrofizike?

EU Citizen

pre 5 godina

Zemlji aktuelno ne preti nijedan zaista veliki asteroid (od poznatih ima ih par koji bi možda mogli za par decenija, ali ne mora da znači), ali suludo je nemati spreman mehanizam adekvatne odbrane jer, iako to nije mnogo verovatno, pošto je svemir jako veliki i jako prazan, nešto nepoznato uvek može da iskoči iz dalje periferije. Ovo je, naravno, žickanje budžetskih sredstava, i NASA jeste jedna neefikasna i ideologizovana birokratija, ali ova svrha je jedna od retkih za koju treba izdvojiti relativnu siću, mnogo više se para daje raznim teroristima i diktatorima, na primer Palestincima, to sve treba ukinuti, a ovo je ipak dobro utrošen novac, iako NASA treba dubinski reformisati i još više pojačaći akvenat na privatni kapital i komercijalizaciju svemira, jedino tako će istraživanje brzo napredovati i isplaćivati samo sebe.

Džedaj

pre 5 godina

Dajte da mi prvo saniramo brdo a naš predsednik zna kako da se bori sa mračnim silama koje ga okružuju i žele da zaustave Srbiju da bude prva u Evropi i u kosmosu naravno.

Magelanija

pre 5 godina

NASA upala u probleme kako da opravda svoje troškove, sad im treba još 76 mil$ da “sačuvaju planetu”, a ideja iz holivudskih filmova...
(Novosadjanin, 29. septembar 2018 10:47)
Ne stupido upravo je Holivud pravio filmive tako sto su prvo konsultovali upravo naucnike iz Nase kako stvari deluju u slucaju takvih desavanja.

BSV

pre 5 godina

Kako samo izmišljaju stvari. Treba im novac i to je to. Pa oni sada na prosto pitanje zašto više ne šalju ljude na Mesec odgovaraju kako su izgubili tehnologiju. Ali zato mogu da putuju na Mars ili Sunce. A takođe nema fotografije zemlje koja nije kompozit, animacija, crtež ili slika. Ne može se ni letjeti preko Antarktika. Zašto? Zato što nas već vekovima lažu kako je zemlja lopta, a ona nije lopta, a jeste okrugla, kao tanjir. I iznad nje je kupola. I ne može se napustiti krug zemaljski.

Veliki bra

pre 5 godina

Verovatnoća da neki asteroid pogodi Zemlju je ista kao da 1000 nas pucamo sa 500m u komarca i da ga pogodimo.

Tačno je da gravitacija Zemlje i Meseca utiče na putanju asteroida, ali mnogo više utiče Sunce, pa kada asteroid i prođe u "blizini" Zemlje (pa neka je to i 50000km, što je u svemirskim razmerama veoma blizu), dok on napravi ponovo "krug", Zemlja više neće biti na toj poziciji ni 365 dana kasnije, plus će Sunce poremetiti putanju tog asteroida.

Naravno, može se dogoditi da neki od onih većih završi u našoj atmosferi i izazove neku katastrofu, ali je opet veća verovatnoća da pogodi vodu (2/3 povšine) nego kopno, i tako napravi veću štetu samo u priobalnim područjima u okolini udara.
Najveći problem bi bio ako bi neka kometa prošla kroz asteroidni pojas i poslala u pravcu Zemlje neki od većih asteroida, ali je i za to verovatnoća vrlo mala.

I onaj asteroid od pre oko 65 miliona godina je bio "slučajnost", mada jednog dana možda i saznamo da nije bio baš slučajan, jer da nešto tako nije zbrisalo dinosauruse, pitanje da li bi danas bilo čoveka i čovekolikih majmuna.

Trovach

pre 5 godina

@Pametnjaković...Nebi to bila brza smrt, osim neposredno blizu mesta udara. Posto bi se u atmosferu podigla ogromna kolicina prasine, vladao bi neprekidni mrak, a Zemlja bi se jako ohladila. Mnogi bi se smrzli, ili umrli od gladi, a ostali bi se borili za ono malo preostalih resursa. Kada bi se sve ponovo smirilo, povlasceni bi izmileli iz svojih skrovista, a ovi sto bas zbog njih prizeljkuju "resetovanje" bi bili odavno mrtvi.

zz

pre 5 godina

to nije problem,bila vest pre par dana japanci spustaju male robote na asteroide sa svojim svemirskim letelicama na cak 280 mil km od zemlje onako bez problema ko dobar dan,neka ima naprave japanci jedno 1000 komada i nece biti problema,mogu da spuste sta hoce na njih....ne znam zasto se dize panika...

daljine nisu problem kazu strucnjaci sa foruma,matematika je cudo,daljina nije bitna samo izracunas i japanska letelica to odnese i spusti na asteroid,moze i milijarda km!

ovi ameri nisu ni culi za to,kako su zaostali samo panice,boze sacuvaj!!

Milan

pre 5 godina

Stičemo utisak da kada bude došao taj trenutak da nas niko neće ni obavestiti, a oni koji budu trebali će već biti u skloništu duboko pod zemljom.

Pametnjaković

pre 5 godina

Ali zar ne bi bilo bolje da ipak neki od asteroida udari i okonča ovaj pakao. To bi bila brza i efikasna smrt. Zašto da se mučimo bezveze kad nas ionako čeka izumiranje. Bolje pre nego kasnije, manje ljudi će se mučiti. Ovako da se katastrofa dogodi kada nas bude bilo 20 milijardi, složićete se da je mnogo gore. Takođe postoji velika verovatnoća da ćemo se pobiti međusobno velikim ratovima pre nego bilo koji asteroid udari. To bi bila još veća katastrofa, mnogo gora od asteroida.

Novosadjanin

pre 5 godina

NASA upala u probleme kako da opravda svoje troškove, sad im treba još 76 mil$ da “sačuvaju planetu”, a ideja iz holivudskih filmova...

mali radojica

pre 5 godina

Mislim stvarno strašno pa mi smo gotovi,samo jedan kamenčić i kraj. Nego da trknem ja po te čvarke i kavurmu jer nikad se ne zna.....

objavite mi komentar,svaki put pisem uzalud.

pre 5 godina

U prevodu: budžet NASA-e je sve manji. Povećajte nam budžet za 100 miliona i sve će biti ok.
(Boki NS, 29. septembar 2018 08:58)

ja bi bas zbog takvih kao ti voleo da ukinu nasu.

pa lepo kad krene neka kamencuga ka zemlji da gledam kako ovi sto pljuju amerikance kukaju da ce ih katasrtofa pogoditi i sto neko ne zaustavi tu propast..
dobro tu si i rusi, oni sa S400 obaraju sve sto leti :D

uostalom, sta ce znanje o svemiru u drzavi gde je neki rijaliti krs drzavni i nacionalni prioritet. sto je jos smesnije narod koji od pomracenja sunca bezi u podrum i radi za 200 evra, glas na izborima prodaje za kilu brasna govori amerikancima kako i na sta da trose pare.

Taj novac je americki, imaju pravo da rade snjim sta hoce.
A bolje da ga daju nasi nego vojnoj industriji ili politicarima u dzep.

Tachyon

pre 5 godina

Sad kada se zakače za ovih 76 miliona, ovi što brinu za poreske obveznike u USA. Naravno, uz brigu gde mogu da kupe jeftinu kavurmu i čvarke.

Tachyon

pre 5 godina

Sad kada se zakače za ovih 76 miliona, ovi što brinu za poreske obveznike u USA. Naravno, uz brigu gde mogu da kupe jeftinu kavurmu i čvarke.

objavite mi komentar,svaki put pisem uzalud.

pre 5 godina

U prevodu: budžet NASA-e je sve manji. Povećajte nam budžet za 100 miliona i sve će biti ok.
(Boki NS, 29. septembar 2018 08:58)

ja bi bas zbog takvih kao ti voleo da ukinu nasu.

pa lepo kad krene neka kamencuga ka zemlji da gledam kako ovi sto pljuju amerikance kukaju da ce ih katasrtofa pogoditi i sto neko ne zaustavi tu propast..
dobro tu si i rusi, oni sa S400 obaraju sve sto leti :D

uostalom, sta ce znanje o svemiru u drzavi gde je neki rijaliti krs drzavni i nacionalni prioritet. sto je jos smesnije narod koji od pomracenja sunca bezi u podrum i radi za 200 evra, glas na izborima prodaje za kilu brasna govori amerikancima kako i na sta da trose pare.

Taj novac je americki, imaju pravo da rade snjim sta hoce.
A bolje da ga daju nasi nego vojnoj industriji ili politicarima u dzep.

Milan

pre 5 godina

Stičemo utisak da kada bude došao taj trenutak da nas niko neće ni obavestiti, a oni koji budu trebali će već biti u skloništu duboko pod zemljom.

Posmatrac

pre 5 godina

Zanimljivo, ovde drvlje i kamenje sto NASA trazi CAK 76 miliona dolara.
A juce ili prekljuce na vest o upotrebi F-35 u koji je ulupano 350 MILIJARDI dolara, komentatori su se ili odusevljavali ili tvrdili da su ruski bolji... Niko se nije zgrazavao nad cenom. A ovaj NASA-in zahtev mu dodje ko sitno iz dzepa....

mali radojica

pre 5 godina

Mislim stvarno strašno pa mi smo gotovi,samo jedan kamenčić i kraj. Nego da trknem ja po te čvarke i kavurmu jer nikad se ne zna.....

Novosadjanin

pre 5 godina

NASA upala u probleme kako da opravda svoje troškove, sad im treba još 76 mil$ da “sačuvaju planetu”, a ideja iz holivudskih filmova...

Trovach

pre 5 godina

@Pametnjaković...Nebi to bila brza smrt, osim neposredno blizu mesta udara. Posto bi se u atmosferu podigla ogromna kolicina prasine, vladao bi neprekidni mrak, a Zemlja bi se jako ohladila. Mnogi bi se smrzli, ili umrli od gladi, a ostali bi se borili za ono malo preostalih resursa. Kada bi se sve ponovo smirilo, povlasceni bi izmileli iz svojih skrovista, a ovi sto bas zbog njih prizeljkuju "resetovanje" bi bili odavno mrtvi.

Magelanija

pre 5 godina

NASA upala u probleme kako da opravda svoje troškove, sad im treba još 76 mil$ da “sačuvaju planetu”, a ideja iz holivudskih filmova...
(Novosadjanin, 29. septembar 2018 10:47)
Ne stupido upravo je Holivud pravio filmive tako sto su prvo konsultovali upravo naucnike iz Nase kako stvari deluju u slucaju takvih desavanja.

Pametnjaković

pre 5 godina

Ali zar ne bi bilo bolje da ipak neki od asteroida udari i okonča ovaj pakao. To bi bila brza i efikasna smrt. Zašto da se mučimo bezveze kad nas ionako čeka izumiranje. Bolje pre nego kasnije, manje ljudi će se mučiti. Ovako da se katastrofa dogodi kada nas bude bilo 20 milijardi, složićete se da je mnogo gore. Takođe postoji velika verovatnoća da ćemo se pobiti međusobno velikim ratovima pre nego bilo koji asteroid udari. To bi bila još veća katastrofa, mnogo gora od asteroida.

Džedaj

pre 5 godina

Dajte da mi prvo saniramo brdo a naš predsednik zna kako da se bori sa mračnim silama koje ga okružuju i žele da zaustave Srbiju da bude prva u Evropi i u kosmosu naravno.

zz

pre 5 godina

to nije problem,bila vest pre par dana japanci spustaju male robote na asteroide sa svojim svemirskim letelicama na cak 280 mil km od zemlje onako bez problema ko dobar dan,neka ima naprave japanci jedno 1000 komada i nece biti problema,mogu da spuste sta hoce na njih....ne znam zasto se dize panika...

daljine nisu problem kazu strucnjaci sa foruma,matematika je cudo,daljina nije bitna samo izracunas i japanska letelica to odnese i spusti na asteroid,moze i milijarda km!

ovi ameri nisu ni culi za to,kako su zaostali samo panice,boze sacuvaj!!

Loo

pre 5 godina

U prevodu: budžet NASA-e je sve manji. Povećajte nam budžet za 100 miliona i sve će biti ok.(Boki NS, 29. septembar 2018 08:58) ja bi bas zbog takvih kao ti voleo da ukinu nasu.pa lepo kad krene neka kamencuga ka zemlji da gledam kako ovi sto pljuju amerikance kukaju da ce ih katasrtofa pogoditi i sto neko ne zaustavi tu propast..dobro tu si i rusi, oni sa S400 obaraju sve sto leti :Duostalom, sta ce znanje o svemiru u drzavi gde je neki rijaliti krs drzavni i nacionalni prioritet. sto je jos smesnije narod koji od pomracenja sunca bezi u podrum i radi za 200 evra, glas na izborima prodaje za kilu brasna govori amerikancima kako i na sta da trose pare.Taj novac je americki, imaju pravo da rade snjim sta hoce.A bolje da ga daju nasi nego vojnoj industriji ili politicarima u dzep.
(objavite mi komentar,svaki put pisem uzalud., 29. septembar 2018 09:58) kratka ti je pamet prijatelju, ti si zaboravio na heroja iz feketica kako resava sporne situacije. Gasi nasu ne brini nista

EU Citizen

pre 5 godina

Zemlji aktuelno ne preti nijedan zaista veliki asteroid (od poznatih ima ih par koji bi možda mogli za par decenija, ali ne mora da znači), ali suludo je nemati spreman mehanizam adekvatne odbrane jer, iako to nije mnogo verovatno, pošto je svemir jako veliki i jako prazan, nešto nepoznato uvek može da iskoči iz dalje periferije. Ovo je, naravno, žickanje budžetskih sredstava, i NASA jeste jedna neefikasna i ideologizovana birokratija, ali ova svrha je jedna od retkih za koju treba izdvojiti relativnu siću, mnogo više se para daje raznim teroristima i diktatorima, na primer Palestincima, to sve treba ukinuti, a ovo je ipak dobro utrošen novac, iako NASA treba dubinski reformisati i još više pojačaći akvenat na privatni kapital i komercijalizaciju svemira, jedino tako će istraživanje brzo napredovati i isplaćivati samo sebe.

bystander

pre 5 godina

Već šest-sedam godina unazad se dešava da SVAKE godine neki golemi tamni asteroid (500m i više) prođe na jezivo maloj udaljenosti od Zemlje, a da je bio detektovan samo nekoliko dana pre bliskog susreta. Razlog ? U orbiti nema mreže satelita sa uređajima za pretragu u infracrvenom spektru, tj. uređajima koji detektuju takozvani "toplotni zapis" kosmičkih tela. Ukoliko takav objekat dođe sa nama suprotne strane Sunca, nećemo imati više od par dana da ga uopšte opazimo, a kamoli da nešto preduzmemo. Isto tako, ni za ostale potencijalno opasne asteroide i komete još nema dovoljno razvijene tehnologije efikasnog odvraćanja sa putanje udara, pre nego što se posegne za nuklearnom opcijom koja je očajničko i krajnje nepouzdano sredstvo. Ali, bez obzira na sve to, svetske vlade nastavljaju da se ponašaju kao pijani nojevi, potpuno ignorišući te činjenice. A zašto ? Pa skupo im je … Iako definitivno nije skuplje od veoma malog procenta globalnog BDP koji se izdvaja za ludačko naoružavanje, a neuporedivo je jeftinije od strahotnog računa u slučaju udara. Ukoliko uopšte bude bilo nekoga da svodi takav račun. Kakva nepojamna glupost, kratkovidost i neodgovornost !

Podici akcenat na reciklazu birokratskih besmislica

pre 5 godina

...još više pojačaći akvenat na privatni kapital i komercijalizaciju svemira, jedino tako će istraživanje brzo napredovati i isplaćivati samo sebe.
(EU Citizen)

Floskula na razini izvestaja sa plenuma CK SKJ sezdeset i neke. Pa, pojacaj 'akvenat', nema zabrane za komercijalna istrazivanja, tako pametan i sposoban kao ti sigurno nema problema da nadje VC i Bog, hm, kosmos da te vidi. Slobodnog vremena ocigledno imas. Sem ako pod 'akventom' ne mislis da privatni sektor izicka neku subvencijicu ili pomoc od drzave. Ne bi bio prvi put.

Bora

pre 5 godina

@zz Zasmetalo ti je, vidim, što je onako ismejan tvoj komentar na vest o japanskim sondama pre neki dan? Pa nisi valjda očekivao aplauze za tvoje neverovatno "poznavanje" astrofizike?

Dejca-LE

pre 5 godina

Džabe, pre će se čovečanstvo samo od sebe uništiti dok se neki od asteroida reši da krene ka zamlji. Tako da nećemo imati tu čast da doživimo udar asteroida.

BSV

pre 5 godina

Kako samo izmišljaju stvari. Treba im novac i to je to. Pa oni sada na prosto pitanje zašto više ne šalju ljude na Mesec odgovaraju kako su izgubili tehnologiju. Ali zato mogu da putuju na Mars ili Sunce. A takođe nema fotografije zemlje koja nije kompozit, animacija, crtež ili slika. Ne može se ni letjeti preko Antarktika. Zašto? Zato što nas već vekovima lažu kako je zemlja lopta, a ona nije lopta, a jeste okrugla, kao tanjir. I iznad nje je kupola. I ne može se napustiti krug zemaljski.

Stevan

pre 5 godina

Genijalno, opasan je samo prvi:) Da su bolje pogledali, prema nama idu hiljade, milioni kamencuga, ko izmisli te teleskope. Pre njih gledali smo u zvezde i uzivali, samo zvezde padalice, pa jos ako nesto pozelis...

Veliki bra

pre 5 godina

Verovatnoća da neki asteroid pogodi Zemlju je ista kao da 1000 nas pucamo sa 500m u komarca i da ga pogodimo.

Tačno je da gravitacija Zemlje i Meseca utiče na putanju asteroida, ali mnogo više utiče Sunce, pa kada asteroid i prođe u "blizini" Zemlje (pa neka je to i 50000km, što je u svemirskim razmerama veoma blizu), dok on napravi ponovo "krug", Zemlja više neće biti na toj poziciji ni 365 dana kasnije, plus će Sunce poremetiti putanju tog asteroida.

Naravno, može se dogoditi da neki od onih većih završi u našoj atmosferi i izazove neku katastrofu, ali je opet veća verovatnoća da pogodi vodu (2/3 povšine) nego kopno, i tako napravi veću štetu samo u priobalnim područjima u okolini udara.
Najveći problem bi bio ako bi neka kometa prošla kroz asteroidni pojas i poslala u pravcu Zemlje neki od većih asteroida, ali je i za to verovatnoća vrlo mala.

I onaj asteroid od pre oko 65 miliona godina je bio "slučajnost", mada jednog dana možda i saznamo da nije bio baš slučajan, jer da nešto tako nije zbrisalo dinosauruse, pitanje da li bi danas bilo čoveka i čovekolikih majmuna.

Zijad

pre 5 godina

Kakvi asteroidi kakvi bakraci.Zemlja siba oko svoje ose 1600 km na sat,onda siba oko Sunca 100.000 km na sat a ujedno Mjesec siba oko Zemlje,onda suncev sistem siba kroz galaksiju 1,6 miliona km na sat,onda nasa galaksija siba kroz svemir 100 miliona km na sat,ali nece valjda nas asteroidi stici.Pri takvim brzinama Zemlja siba 32 puta brze od metka.Zamislite po tim lazovima Zemlja vrteca sibajuca lopta sa obavijenim okeanima oko sebe koji su duboki 10 kilometara se krece tom brzinom.Da li ima stvarno ko misli svojim mozgom da vjeruje ovim NASA lazovima.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

(objavite mi komentar,svaki put pisem uzalud., 29. septembar 2018 09:
izvini a koji je NASA sprečila da uđe u orbitu? kako će ti pomoći? puno gledaš filmove, ni protiv grada niko nije uspešan 100% a ne protiv kamena iz kosmosa. Izvini ali i NASA može samo da gleda!

Božidar Soldatović

pre 5 godina

@Pametnjaković...Nebi to bila brza smrt, osim neposredno blizu mesta udara. Posto bi se u atmosferu podigla ogromna kolicina prasine, vladao bi neprekidni mrak, a Zemlja bi se jako ohladila. Mnogi bi se smrzli, ili umrli od gladi, a ostali bi se borili za ono malo preostalih resursa. Kada bi se sve ponovo smirilo, povlasceni bi izmileli iz svojih skrovista, a ovi sto bas zbog njih prizeljkuju "resetovanje" bi bili odavno mrtvi.
(Trovach, 29. septembar 2018 11:57)Vidim prati se americka kinematografija. A neki od vas i zive u filmu.

Domentijan

pre 5 godina

"Sve što treba da uradimo je da promenimo brzinu asteroida samo za jedan procenat. Ako to učinimo dovoljno pre samog udara, asteroid će promeniti svoju orbitu i neće nam biti pretnja" Da li je taj normalan,1% je ništa a čime da ga dotakne,rakete koje lete do 25 000 km su vrh nauke danas,jedino da ih postavio negde na Pluton,pa odatle,ali je opet premalo tj.prekratko!Samo naučnici izmišljaju nešto da im država ili zaludjenici za svemir daju pare!Sve je to laž prijatelji velika laž,astereoidi postoje,nema sumnje ali tamo negde u svemiru,i u ovolikoj meri kao u tekstu jeste tačno,ali šta to ima veze sa našom planetom,nikakve!

Bane

pre 5 godina

(bystander, 29. septembar 2018 17:26
Zahvali kapitalizmu zasto nikad nema para ni za sta sto "nije profitabilno", a ima za naoruzanje npr.. Pogledaj samo EU citizena covek je apsorbovao sve sto valja i samo prosipa neoliberalne baljezgarije koje su u praksi fail-ovale neverovatno !

BSV

pre 5 godina

Kako samo izmišljaju stvari. Treba im novac i to je to. Pa oni sada na prosto pitanje zašto više ne šalju ljude na Mesec odgovaraju kako su izgubili tehnologiju. Ali zato mogu da putuju na Mars ili Sunce. A takođe nema fotografije zemlje koja nije kompozit, animacija, crtež ili slika. Ne može se ni letjeti preko Antarktika. Zašto? Zato što nas već vekovima lažu kako je zemlja lopta, a ona nije lopta, a jeste okrugla, kao tanjir. I iznad nje je kupola. I ne može se napustiti krug zemaljski.

Pametnjaković

pre 5 godina

Ali zar ne bi bilo bolje da ipak neki od asteroida udari i okonča ovaj pakao. To bi bila brza i efikasna smrt. Zašto da se mučimo bezveze kad nas ionako čeka izumiranje. Bolje pre nego kasnije, manje ljudi će se mučiti. Ovako da se katastrofa dogodi kada nas bude bilo 20 milijardi, složićete se da je mnogo gore. Takođe postoji velika verovatnoća da ćemo se pobiti međusobno velikim ratovima pre nego bilo koji asteroid udari. To bi bila još veća katastrofa, mnogo gora od asteroida.

Novosadjanin

pre 5 godina

NASA upala u probleme kako da opravda svoje troškove, sad im treba još 76 mil$ da “sačuvaju planetu”, a ideja iz holivudskih filmova...

zz

pre 5 godina

to nije problem,bila vest pre par dana japanci spustaju male robote na asteroide sa svojim svemirskim letelicama na cak 280 mil km od zemlje onako bez problema ko dobar dan,neka ima naprave japanci jedno 1000 komada i nece biti problema,mogu da spuste sta hoce na njih....ne znam zasto se dize panika...

daljine nisu problem kazu strucnjaci sa foruma,matematika je cudo,daljina nije bitna samo izracunas i japanska letelica to odnese i spusti na asteroid,moze i milijarda km!

ovi ameri nisu ni culi za to,kako su zaostali samo panice,boze sacuvaj!!

mali radojica

pre 5 godina

Mislim stvarno strašno pa mi smo gotovi,samo jedan kamenčić i kraj. Nego da trknem ja po te čvarke i kavurmu jer nikad se ne zna.....

Zijad

pre 5 godina

Kakvi asteroidi kakvi bakraci.Zemlja siba oko svoje ose 1600 km na sat,onda siba oko Sunca 100.000 km na sat a ujedno Mjesec siba oko Zemlje,onda suncev sistem siba kroz galaksiju 1,6 miliona km na sat,onda nasa galaksija siba kroz svemir 100 miliona km na sat,ali nece valjda nas asteroidi stici.Pri takvim brzinama Zemlja siba 32 puta brze od metka.Zamislite po tim lazovima Zemlja vrteca sibajuca lopta sa obavijenim okeanima oko sebe koji su duboki 10 kilometara se krece tom brzinom.Da li ima stvarno ko misli svojim mozgom da vjeruje ovim NASA lazovima.

EU Citizen

pre 5 godina

Zemlji aktuelno ne preti nijedan zaista veliki asteroid (od poznatih ima ih par koji bi možda mogli za par decenija, ali ne mora da znači), ali suludo je nemati spreman mehanizam adekvatne odbrane jer, iako to nije mnogo verovatno, pošto je svemir jako veliki i jako prazan, nešto nepoznato uvek može da iskoči iz dalje periferije. Ovo je, naravno, žickanje budžetskih sredstava, i NASA jeste jedna neefikasna i ideologizovana birokratija, ali ova svrha je jedna od retkih za koju treba izdvojiti relativnu siću, mnogo više se para daje raznim teroristima i diktatorima, na primer Palestincima, to sve treba ukinuti, a ovo je ipak dobro utrošen novac, iako NASA treba dubinski reformisati i još više pojačaći akvenat na privatni kapital i komercijalizaciju svemira, jedino tako će istraživanje brzo napredovati i isplaćivati samo sebe.

objavite mi komentar,svaki put pisem uzalud.

pre 5 godina

U prevodu: budžet NASA-e je sve manji. Povećajte nam budžet za 100 miliona i sve će biti ok.
(Boki NS, 29. septembar 2018 08:58)

ja bi bas zbog takvih kao ti voleo da ukinu nasu.

pa lepo kad krene neka kamencuga ka zemlji da gledam kako ovi sto pljuju amerikance kukaju da ce ih katasrtofa pogoditi i sto neko ne zaustavi tu propast..
dobro tu si i rusi, oni sa S400 obaraju sve sto leti :D

uostalom, sta ce znanje o svemiru u drzavi gde je neki rijaliti krs drzavni i nacionalni prioritet. sto je jos smesnije narod koji od pomracenja sunca bezi u podrum i radi za 200 evra, glas na izborima prodaje za kilu brasna govori amerikancima kako i na sta da trose pare.

Taj novac je americki, imaju pravo da rade snjim sta hoce.
A bolje da ga daju nasi nego vojnoj industriji ili politicarima u dzep.

Tachyon

pre 5 godina

Sad kada se zakače za ovih 76 miliona, ovi što brinu za poreske obveznike u USA. Naravno, uz brigu gde mogu da kupe jeftinu kavurmu i čvarke.

Božidar Soldatović

pre 5 godina

@Pametnjaković...Nebi to bila brza smrt, osim neposredno blizu mesta udara. Posto bi se u atmosferu podigla ogromna kolicina prasine, vladao bi neprekidni mrak, a Zemlja bi se jako ohladila. Mnogi bi se smrzli, ili umrli od gladi, a ostali bi se borili za ono malo preostalih resursa. Kada bi se sve ponovo smirilo, povlasceni bi izmileli iz svojih skrovista, a ovi sto bas zbog njih prizeljkuju "resetovanje" bi bili odavno mrtvi.
(Trovach, 29. septembar 2018 11:57)Vidim prati se americka kinematografija. A neki od vas i zive u filmu.

Veliki bra

pre 5 godina

Verovatnoća da neki asteroid pogodi Zemlju je ista kao da 1000 nas pucamo sa 500m u komarca i da ga pogodimo.

Tačno je da gravitacija Zemlje i Meseca utiče na putanju asteroida, ali mnogo više utiče Sunce, pa kada asteroid i prođe u "blizini" Zemlje (pa neka je to i 50000km, što je u svemirskim razmerama veoma blizu), dok on napravi ponovo "krug", Zemlja više neće biti na toj poziciji ni 365 dana kasnije, plus će Sunce poremetiti putanju tog asteroida.

Naravno, može se dogoditi da neki od onih većih završi u našoj atmosferi i izazove neku katastrofu, ali je opet veća verovatnoća da pogodi vodu (2/3 povšine) nego kopno, i tako napravi veću štetu samo u priobalnim područjima u okolini udara.
Najveći problem bi bio ako bi neka kometa prošla kroz asteroidni pojas i poslala u pravcu Zemlje neki od većih asteroida, ali je i za to verovatnoća vrlo mala.

I onaj asteroid od pre oko 65 miliona godina je bio "slučajnost", mada jednog dana možda i saznamo da nije bio baš slučajan, jer da nešto tako nije zbrisalo dinosauruse, pitanje da li bi danas bilo čoveka i čovekolikih majmuna.

Milan

pre 5 godina

Stičemo utisak da kada bude došao taj trenutak da nas niko neće ni obavestiti, a oni koji budu trebali će već biti u skloništu duboko pod zemljom.

Magelanija

pre 5 godina

NASA upala u probleme kako da opravda svoje troškove, sad im treba još 76 mil$ da “sačuvaju planetu”, a ideja iz holivudskih filmova...
(Novosadjanin, 29. septembar 2018 10:47)
Ne stupido upravo je Holivud pravio filmive tako sto su prvo konsultovali upravo naucnike iz Nase kako stvari deluju u slucaju takvih desavanja.

Loo

pre 5 godina

U prevodu: budžet NASA-e je sve manji. Povećajte nam budžet za 100 miliona i sve će biti ok.(Boki NS, 29. septembar 2018 08:58) ja bi bas zbog takvih kao ti voleo da ukinu nasu.pa lepo kad krene neka kamencuga ka zemlji da gledam kako ovi sto pljuju amerikance kukaju da ce ih katasrtofa pogoditi i sto neko ne zaustavi tu propast..dobro tu si i rusi, oni sa S400 obaraju sve sto leti :Duostalom, sta ce znanje o svemiru u drzavi gde je neki rijaliti krs drzavni i nacionalni prioritet. sto je jos smesnije narod koji od pomracenja sunca bezi u podrum i radi za 200 evra, glas na izborima prodaje za kilu brasna govori amerikancima kako i na sta da trose pare.Taj novac je americki, imaju pravo da rade snjim sta hoce.A bolje da ga daju nasi nego vojnoj industriji ili politicarima u dzep.
(objavite mi komentar,svaki put pisem uzalud., 29. septembar 2018 09:58) kratka ti je pamet prijatelju, ti si zaboravio na heroja iz feketica kako resava sporne situacije. Gasi nasu ne brini nista

Domentijan

pre 5 godina

"Sve što treba da uradimo je da promenimo brzinu asteroida samo za jedan procenat. Ako to učinimo dovoljno pre samog udara, asteroid će promeniti svoju orbitu i neće nam biti pretnja" Da li je taj normalan,1% je ništa a čime da ga dotakne,rakete koje lete do 25 000 km su vrh nauke danas,jedino da ih postavio negde na Pluton,pa odatle,ali je opet premalo tj.prekratko!Samo naučnici izmišljaju nešto da im država ili zaludjenici za svemir daju pare!Sve je to laž prijatelji velika laž,astereoidi postoje,nema sumnje ali tamo negde u svemiru,i u ovolikoj meri kao u tekstu jeste tačno,ali šta to ima veze sa našom planetom,nikakve!

Džedaj

pre 5 godina

Dajte da mi prvo saniramo brdo a naš predsednik zna kako da se bori sa mračnim silama koje ga okružuju i žele da zaustave Srbiju da bude prva u Evropi i u kosmosu naravno.

Stevan

pre 5 godina

Genijalno, opasan je samo prvi:) Da su bolje pogledali, prema nama idu hiljade, milioni kamencuga, ko izmisli te teleskope. Pre njih gledali smo u zvezde i uzivali, samo zvezde padalice, pa jos ako nesto pozelis...

Podici akcenat na reciklazu birokratskih besmislica

pre 5 godina

...još više pojačaći akvenat na privatni kapital i komercijalizaciju svemira, jedino tako će istraživanje brzo napredovati i isplaćivati samo sebe.
(EU Citizen)

Floskula na razini izvestaja sa plenuma CK SKJ sezdeset i neke. Pa, pojacaj 'akvenat', nema zabrane za komercijalna istrazivanja, tako pametan i sposoban kao ti sigurno nema problema da nadje VC i Bog, hm, kosmos da te vidi. Slobodnog vremena ocigledno imas. Sem ako pod 'akventom' ne mislis da privatni sektor izicka neku subvencijicu ili pomoc od drzave. Ne bi bio prvi put.

Dejca-LE

pre 5 godina

Džabe, pre će se čovečanstvo samo od sebe uništiti dok se neki od asteroida reši da krene ka zamlji. Tako da nećemo imati tu čast da doživimo udar asteroida.

bystander

pre 5 godina

Već šest-sedam godina unazad se dešava da SVAKE godine neki golemi tamni asteroid (500m i više) prođe na jezivo maloj udaljenosti od Zemlje, a da je bio detektovan samo nekoliko dana pre bliskog susreta. Razlog ? U orbiti nema mreže satelita sa uređajima za pretragu u infracrvenom spektru, tj. uređajima koji detektuju takozvani "toplotni zapis" kosmičkih tela. Ukoliko takav objekat dođe sa nama suprotne strane Sunca, nećemo imati više od par dana da ga uopšte opazimo, a kamoli da nešto preduzmemo. Isto tako, ni za ostale potencijalno opasne asteroide i komete još nema dovoljno razvijene tehnologije efikasnog odvraćanja sa putanje udara, pre nego što se posegne za nuklearnom opcijom koja je očajničko i krajnje nepouzdano sredstvo. Ali, bez obzira na sve to, svetske vlade nastavljaju da se ponašaju kao pijani nojevi, potpuno ignorišući te činjenice. A zašto ? Pa skupo im je … Iako definitivno nije skuplje od veoma malog procenta globalnog BDP koji se izdvaja za ludačko naoružavanje, a neuporedivo je jeftinije od strahotnog računa u slučaju udara. Ukoliko uopšte bude bilo nekoga da svodi takav račun. Kakva nepojamna glupost, kratkovidost i neodgovornost !

Trovach

pre 5 godina

@Pametnjaković...Nebi to bila brza smrt, osim neposredno blizu mesta udara. Posto bi se u atmosferu podigla ogromna kolicina prasine, vladao bi neprekidni mrak, a Zemlja bi se jako ohladila. Mnogi bi se smrzli, ili umrli od gladi, a ostali bi se borili za ono malo preostalih resursa. Kada bi se sve ponovo smirilo, povlasceni bi izmileli iz svojih skrovista, a ovi sto bas zbog njih prizeljkuju "resetovanje" bi bili odavno mrtvi.

Bora

pre 5 godina

@zz Zasmetalo ti je, vidim, što je onako ismejan tvoj komentar na vest o japanskim sondama pre neki dan? Pa nisi valjda očekivao aplauze za tvoje neverovatno "poznavanje" astrofizike?

Posmatrac

pre 5 godina

Zanimljivo, ovde drvlje i kamenje sto NASA trazi CAK 76 miliona dolara.
A juce ili prekljuce na vest o upotrebi F-35 u koji je ulupano 350 MILIJARDI dolara, komentatori su se ili odusevljavali ili tvrdili da su ruski bolji... Niko se nije zgrazavao nad cenom. A ovaj NASA-in zahtev mu dodje ko sitno iz dzepa....

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

(objavite mi komentar,svaki put pisem uzalud., 29. septembar 2018 09:
izvini a koji je NASA sprečila da uđe u orbitu? kako će ti pomoći? puno gledaš filmove, ni protiv grada niko nije uspešan 100% a ne protiv kamena iz kosmosa. Izvini ali i NASA može samo da gleda!

Bane

pre 5 godina

(bystander, 29. septembar 2018 17:26
Zahvali kapitalizmu zasto nikad nema para ni za sta sto "nije profitabilno", a ima za naoruzanje npr.. Pogledaj samo EU citizena covek je apsorbovao sve sto valja i samo prosipa neoliberalne baljezgarije koje su u praksi fail-ovale neverovatno !