Subota, 08.09.2018.

09:00

Električni automobil u Srbiji - BMW i3 na testu

Izvor: B92

Elektrièni automobil u Srbiji - BMW i3 na testu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

siroma' sam al' volim da živim

pre 5 godina

"Drugari, prvo infrastruktura za ova vozila pa onda trgovina"

Koliko je bilo benzinskih pumpi kada se krenulo sa sus motorima pre 100 godina?
(hm, 9. septembar 2018 07:34)

Koliko je bilo prodatih automobila tj. ko je kupovao automobile pre 100 godina? Samo oni sa dubokim džepom...e tako je i sada.
Svaki početak je težak i prvo to sebi mogu da priušte oni sa dubljim džepom a mi ostali nakon kusur godina pa je i komentarisanje šta bi nama odgovaralo bespredmetno sve dok proizvodnja ove tehnologije ne pojeftini dovoljno za naše džepove.

snesko

pre 5 godina

Upalite te ga na leru zimi da otopi led sa soferke,
Da vam onda vidim domet ?!
Najveca glupost u srbiji, pogotovo bez generatorskog motora.

Dejan i

pre 5 godina

Занима ме износ рачуна за струју након 31 пуњења од 9 сати...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ххх, 9. septembar 2018 08:47)

Gruba računica bi bila ovako nešto . Pošto je kapacitet baterije 33,2 kWh, to otprilike znači da je za punjenje koje traje 9,5 sati, potrebno oko 4 kW snage na kućnom punjaču. Ako pomnožimo vreme punjena (9,5 sati) sa angažiranom snagom ( 4kW) dobijemo 38 kWh električne energije (narodski rečeno potrošene struje) potrebne za jedno kompletno punjenje baterije.

Ako biste svaki dan u mjesecu koji ima 31 dan punili bateriju svih 9,5 sati, ukupan utrošak električne energije bi bio 1178 kWh . Ova potrošnja vaše domaćinstvo svrstava u plavu zonu gde je cena za 1 kWh oko 7,658 din za jednostaničnog brojilo (izvinjavam se ako je ovo pogrešan podatak). Kada pomnožimo ukupan utrošak od 1178 kWh sa cenom odbijamo 9021,12 din! Kod dvotarifnim brojila u slučaju punjenja tokom noći, iznos bi bio znatno niži (oko 2600din)

Sa druge strane, neko je naveo da je realan domet ovog automobila oko 160 km u gradu. Kada bi svih 31 dan prešli po 160km, to je ukupno 4960 km !

Dakle za 9021,12 din možete preći najmanje 4960km!

Mislim da svako može preračunati koliko ga košta ova kilometraža sa benzincima ili dizelašima.

Dejan

pre 5 godina

dejan
reci mi da se šališ? ti se šališ jel da? da ti edb da snagu od 300kw??

Dečko ovo je Srbija tjs Bg, gde za najobičniji priključak za vodu ili struju ili tel, treba brdo dokumentacije, brdo para, brdo veze i brdo vremena.
(teror, 9. septembar 2018 03:12)

Prvo to "dečko" ostavi za svoje vršnjake u kafiću. Malo kućnog vaspitanja ti ne bi bilo na odmet. Ne znam šta ti je nejasno? Čoveku sam odgovorio jer se vidi da nije u materiji, a meni je to struka. Čovek uopšte nije imao predstavu kolika je potrebna instalisana snaga da bi ugradio brzi punjač. Da ne pričamo o tome koliko prostora zauzima.
Za sve priključke je potrebna elektroenergetska saglasnost distribucije. Pa ako je dobiješ (kao privatno lice i za 100KW je nemoguće a za 350kW je nemoguća misija) izvoli radi! Kao pravno lice pod uslovom da postoje tehnički uslovi za takav priključak to punjenje ne bi bilo nimalo jeftino. Industrijski kilovat jako skup, a parametri koji ulaze u cenu su obračunska snaga, aktivna i reaktivna energija,te merno mesto, plus uračunat PDV i akcize na energiju, a potom i porez na delatnost.

Batica

pre 5 godina

Samo me zanima gde je sad ona gomila koja mi lupa minuse kada napišem da se EV može registrovati u Srbiji kao i da se može probati?
Usput,meni ovaj auto izgleda veoma neprivlačno i stvarna autonomija jeste oko 160km što bi trebalo da bude dovoljno za jednodnevnu gradsku vožnju.Problemi nastaju kada želite da dopunite bateriju,ili ideš nazad u BMW,ili u garažu ili do Bubanj potoka.Kod nas je cela operacija veoma stresna sem ako nemaš sopstvenu garažu sa utičnicom.Ono što je apsolutna prednost EV negde na zapadu kod nas jednostavno ne postoji,nema besplatnog parkinga,nema subvencija pri kupovini,nema bre ništa sem poreza kao i za sve ostale automobile.Iz tih razloga kupovina ovako nečega je isključivo avantura za nekoga ko želi da baci 40-50K €.

gg

pre 5 godina

pa da bi dosli do te struje vise se zagadi atmosfere nego sa euro 6 dizelom...
(gigs, 8. septembar 2018 18:34)

Netacno, stepen iskoriscenja elektrana je veci od stepena iskoriscenja sus motora. Osim toga i termoelektrane imaju filtere.

impeRAtor

pre 5 godina

Ruzniji BMW nije i nece postojati. Bilo bi lepo kad bi mogao da se izolujem od vesti o automobilima narednih 15ak godina, dok smesna histerija za smesnim elektricnim ludorijama ne prodje...

only fools and horses

pre 5 godina

Zašto se uvek daje vreme punjenja do 80% kapaciteta? Dajte i koliko treba da bi se napunilo do 100%. Znam da se od 80-100% puni najsporije, i da je bolje za bateriju puniti do 80% (koliko to glupo zvuči, i pokazuje nesavršenost i limitiranost baterija), ali onda je baterija i autonomija praktično manja za tih 20%.

hm

pre 5 godina

"Drugari, prvo infrastruktura za ova vozila pa onda trgovina"

Koliko je bilo benzinskih pumpi kada se krenulo sa sus motorima pre 100 godina?

Goran Šundric

pre 5 godina

Zašto je taj BMW morao biti toliko odvratno visok??! 158cm je uvreda za vozača u XXI veku! Taj BMW će proći na tržištu isto kao i odvratni i ružni Audi A2 iz istog razloga: Zbog visine i kombi ružnog repa! Ekspresno će nestati sa malo prodatih primeraka isto kao i Audi A2!!

teror

pre 5 godina

@dejan
reci mi da se šališ? ti se šališ jel da? da ti edb da snagu od 300kw??

Dečko ovo je Srbija tjs Bg, gde za najobičniji priključak za vodu ili struju ili tel, treba brdo dokumentacije, brdo para, brdo veze i brdo vremena.

Moca

pre 5 godina

Ovde neki mase poentu. Bmw i3 je gradski ekoloski auto, predvidjen da rastereti metropole zagadjenja vazduha a ne da se njime ide na more. Konacno, neko ko ima novca da kupi ovako nesto svakako ne ide na more autom nego na neku destinaciju na koju se stize iskljucivo avionom.

mrki.

pre 5 godina

@(Kokki, 8. septembar 2018 13:18)

evo ja cu da ti kazem bar dva ovako iz glave. prvi je taj, sto bi nesto trosilo vrednu struju ao ne mora, tako da tu motori otpadaju. a drugo, sto bi nesto bilo teze nego sto mora, tako da tu opet motori i ceo mehanizam otpada. lepo kurbla pa teraj. ne namestas sedisten non stop nego jednom i nikad vise.

милојко

pre 5 godina

Да ли постоји нека приколица од пар мегавата батерија за ово чудо ако се усудим да изађем из града јер пуњача нема ама баш нигде ? За одлазак на море нећу ни да помишљам ...

dare 011

pre 5 godina

BMW koji je potrošio godine za razvoj ovog modela, na projekte, plate, tehnologiju, inovacije...ODREKAO SE ZARADE i prodaje ga zbog ekologije po ceni koštanja ALI se zato država Srbija ugrafila za catinu i PDV i taj auto je sada barem 20% skuplji u Srbiju nego u Hrvatskoj

Oliver

pre 5 godina

@ Bane,
Citat iz jednog domaceg filma je odgovarajuci za finansijsku analizu koju ste izneli :" ovo ni pas s' maslom ne bi mogao da pojede". Tvrditi da Ford izgubi po 2000e za svaki prodati Focus je van pameti.

gigs

pre 5 godina

ljudi pa za te pare mogu da kupim 3 vw polo... o cemu pricate? pa da bi dosli do te struje vise se zagadi atmosfere nego sa euro 6 dizelom...jedino da se struja dobija na vetar ili putem solarnih ploca....ali daleko smo mi ceo svet od toga...

qwerty

pre 5 godina

Koliko struje potrtosi za jedno punjenje? Da li se uisplati puniti ga kuci a da cena struje bude manja od cene benzina koji bi se potrosio za istu kilometrazu.

Baja

pre 5 godina

Kupio. Vozio. Prodao. Autonomija u realnim uslovima je najviše 160 km. Dok se dovezeš do pumpe koja ima punjač i vratiš se ostane ti bar za još 120 km. Pa kreni na put ako smeš.

Lj

pre 5 godina

Ima oh u Ljubljani, vidjao sam i u autotaksijima ih ima, sto znaci da doata prelaze. Najvise bmv i reno(zoe) ali na svakom koraku ima punjaca sto je bitno.

milence

pre 5 godina

Vi verujete da bmw nema zaradu? Ja verujem da zaradjuje jako lepo na tome. Zna se da je razlika cene proizvodnje i maloprodajne cene visestruka p
jer kako bi drugacije ta firma rasla inotvarala nove fabrike, od vazduha. To je prica za nekog drugog.

r53

pre 5 godina

Vozio ga vise puta po Berlinu, gde bmw ima driveNow car sharing servis sa I3, serijom 1 i Minijima. Izadje jeftinije nego taksi. Praktican, lepo ide, generalno jako jeftino i zgodno resenje za grad, idealno za od A do B. Druga stvar je sto je meni ovo izuzetno ruzno vozilo i sto mi emociju izaziva uglavnom nesto starije od 15 godina, al to je neka druga tema..

Hehe

pre 5 godina

Nije zvanicni model ali ovo je buducnost https://electrek.co/2018/09/07/bmw-i3-100-kwh-battery-pack-lion-smart/. Kad ovo postane standard sa benzincima/dizlom je gotovo.

GuA

pre 5 godina

mislim da baterije kostaju 10k i traju 5 godina
(seljadin, 8. septembar 2018 12:08)

Bar si rekao da "mislis"

Cena je oko 8k $ a BMW daje garanciju na 8 godina ili 100k milja (70% kapaciteta)

Dragan

pre 5 godina

Onaj najbrzi punjac nemoze da se ugradi u privatnoj garazi jer vuce preko 50 KW, sto kabl prema kuci nemoze da prenese. Lepo je da se pojacava konkurencija, pre ili kasnije ce cene poceti da padaju. ovo je auto za entuzijaste, slede klasicniji modeli u vecim serijama.

Nkk

pre 5 godina

Zanimljiv gradski auto. Ovako dobro izgleda jer je ovo zapravo koncept koji je ubačen u produkciju.
Jedini i najveći problem ostaje cena vozila koja ne može da se opravda niti isplati. A svakako jeste i problem dostupnost punjača kod nas i to što država još uvek ne daje nikakve subvencije za ova vozila.

kiki

pre 5 godina

12kwh na 100 km to je u evropi oko 7 eura .mali dizel trosi u evropi 8 eura na 100km a hibrid 6 eura na 100 dakle sto se potrosnje tice okino si ispit burazeru....

bozza

pre 5 godina

najzabavniji auto koji sam ikada vozio, zahtevan po pitanju punjenja, ali ko moze da priusti cenu i promeni navike u skladu sa punjenjem, savrseni gradski auto

Kokki

pre 5 godina

Extra. Gledao sam i sve testove na Youtube-u.

Jedino što ne mogu da dobacim svešću: KAKO auto koji toliko košta i koji je ceo struktuiran futuristički i kome je električna "sve na dugme" konceptualnost, ima sedišta koja pomeraš "drukanjem" pedale rukom kao da si u golfu iz 90ih?? Za taj koncept i za te pare? Zašto??

Dejan

pre 5 godina

da li moze da se kupi punjac I postavi u garazu? mislim na brzi punjac od 40min. Ne steker of 9 sati
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sinzo Abe, 8. septembar 2018 09:56)

Ako ispuniš tehničke uslove kod distribucije i ona ti odobri tako jak priključak za garažu onda može. Za one sporije ti treba snaga od 67 do 100 kW - Nisan Leaf ili Tesla 3, 120kW za Teslu S, ABB je napravio super brzi punjač Terra High Power DC fast charger koji "gura sitnicu" od 350kW. Ako bi se na autu skinuo limit ograničenja snage i struje punjenja recimo Leaf bi mogao da se napuni na njemu za 8 minuta i autonomija opet 200km. Što sporije puniš bolje za bateriju, manje se greje, manje deformiše, duži rok trajanja.

Bane

pre 5 godina

"Da li ste znali da BMW nema nikakvu zaradu na proizvodnji električnog i3? Auto se bukvalno prodaje po ceni koliko koštaju proizvodnja i komponente."

Ovo naravno nije tacno. Odnosno ovaj drugi deo. Proizvodnja i komponente u proizvodnji svalog auta ne kostaju vise od 5-6.000 eur. Ono sto ulazi u cenu je raspodela ogromnih troskova koji su ulozeni u razvoj proizvoda po jedinici proizvoda. Zato su elektro automobili skupi jer su troskovi razvoja ogromni posto se radi od nule, a ne proda se dovoljno jedinica da kada se taj trosak raspodeli na njih po jednom autu taj trosak bude mali da ne utice previse na cenu. Znaci u ovom slucaju BMW prodaje auto tek da pokrije troskove razvoja i proizvodnje.

Zasto je Golf VW-ov najprofitabilniji proizvod? Pa zato sto ga proda u proseku pola miliona godisnje, a razvoj ga kosta isto koliko recimo Forda za Fokusa, al Fokus se proda u proseku 150.000 godisnje. I sada neka proizvodnja oba auta kosta 7.000 evra a neka se prodaju za 15.000. I neka razvoj oba kosta isto, kada se troskovi razvoja Golfa podele na 3,5 miliona prodatih jedinica, to je po jednoj jedinici recimo 2.000 evra. Znaci Golf kosta 9.000 a proda se za 15.000 i zarada na svakom Golfu 6.000. A kada se troskovi razvoja Forda podele na 750.000 jedinica onda je to 5 puta vise odnosno 10.000 po autu pa Ford kosta 17.000 a proda se za 15.000 i gube 2.000 na svakom autu jer ne mogu da ga prodaju po ceni vecoj od trzisne....

kako da ne

pre 5 godina

Reno Zoe je auto za ovo. Jeftiniji, manji za grad, takodje ima prostora i 5 vrata. Ovo kao ima neki ‘dizajn’ i to je to. Na zapadu mnogo vise voze Zoe nego ovo. Prakticniji, jeftiniji i slicno prolaze

japanac

pre 5 godina

Ovaj e-mobil je jedinstvenog i neobičnog izgleda, namenjen uglavnom za grad. 150km preći u gradu dnevno, veliki je poduhvat za običnog vozača i korisnika. Možda bi kurirske i određene gradske službe mogle da iskoriste u potpunosti ovaj auto u jednom danu i tako isplate vozilo za navedeno vreme. Što se tiče pojedinih funkcionalnosti, kao što je i navedeno, zadnja poluvrata predstavljaju problem koji može da se reši tako što će se u slučaju dva putnika koristiti samo prednja sedišta. Inače, cena od preko 35k evra je dosta visoka za jedno ovakvo vozilo, pa onaj kome je drugo u voznom parku sigurno ima još jedno, dvostruke ili veće vrednosti. Kod nas još dugo nečemo viđati često ovaj BMW na ulicama, ne samo zbog cene već i zbog retkih punjača na javnim mestima...

да да

pre 5 godina

Овлаш поглед на времена пуњења једноставно мора да произведе жесток смех ! А колико кошта експлоатација оваквих возила да и не причамо .... Далеееека будућност, попут 3Д телевизора и биоскопа који се појаве па нестану на сваких пар деценија ... Наравно, увек је могуће покушати некога на силу натерати да нешто купи или користи али то може да има само контра ефекат. Заболе све њих уво за екологију, овде је маргина профита и код производа и касније у експлоатацији тренутно огромна и зато би они да забране старе моторе, но, видећемо ...

MiD

pre 5 godina

Da li ste znali da BMW nema nikakvu zaradu na proizvodnji električnog i3? Auto se bukvalno prodaje po ceni koliko koštaju proizvodnja i komponente.
Ha,ha!

alex

pre 5 godina

Ganjao par puta, u Nemackoj nazalost a ne u Srbiji. Autic je bruka, ko je elektro vozio, zna.. Pun gas i kao kad avion polece. ali opet preskup, moze se za mnogo manje para uzeti Reno Zoja....

Svemoćni Rendžer

pre 5 godina

Rok trajanja baterija / broj punjenja ? Koliko snage gube vremenom ? Koliko koštaju nove baterije ? Koliko struje troše dok se pune ? O najbitnijim pitanjima ništa...

Bmw

pre 5 godina

Права мала ракета. Осећао сам се пријатно у њему, чак шта више, док сам седео у њему осећао сам се као на снимању за неки часопис уређења простора у минималистичком стилу. Свака предрасуда пада после пар метара вожње. Такође је и i8 једно небероватно возило. Само напред Бмв!

rani

pre 5 godina

Fantazija od vozila! Da sam bogat i da mi tih 40 hiljadarki nije neki problem, sigurno bih imao ovo vozilo, iako sam veliki ljubitelj klasičnih, starih automobila! Pre neki dan sam na semaforu video kako startuje i ostao sam zatečen i zbunjen! Prosto neverovatno, kao da je formula!

Svemoćni Rendžer

pre 5 godina

Rok trajanja baterija / broj punjenja ? Koliko snage gube vremenom ? Koliko koštaju nove baterije ? Koliko struje troše dok se pune ? O najbitnijim pitanjima ništa...

MiD

pre 5 godina

Da li ste znali da BMW nema nikakvu zaradu na proizvodnji električnog i3? Auto se bukvalno prodaje po ceni koliko koštaju proizvodnja i komponente.
Ha,ha!

alex

pre 5 godina

Ganjao par puta, u Nemackoj nazalost a ne u Srbiji. Autic je bruka, ko je elektro vozio, zna.. Pun gas i kao kad avion polece. ali opet preskup, moze se za mnogo manje para uzeti Reno Zoja....

rani

pre 5 godina

Fantazija od vozila! Da sam bogat i da mi tih 40 hiljadarki nije neki problem, sigurno bih imao ovo vozilo, iako sam veliki ljubitelj klasičnih, starih automobila! Pre neki dan sam na semaforu video kako startuje i ostao sam zatečen i zbunjen! Prosto neverovatno, kao da je formula!

dare 011

pre 5 godina

BMW koji je potrošio godine za razvoj ovog modela, na projekte, plate, tehnologiju, inovacije...ODREKAO SE ZARADE i prodaje ga zbog ekologije po ceni koštanja ALI se zato država Srbija ugrafila za catinu i PDV i taj auto je sada barem 20% skuplji u Srbiju nego u Hrvatskoj

Bmw

pre 5 godina

Права мала ракета. Осећао сам се пријатно у њему, чак шта више, док сам седео у њему осећао сам се као на снимању за неки часопис уређења простора у минималистичком стилу. Свака предрасуда пада после пар метара вожње. Такође је и i8 једно небероватно возило. Само напред Бмв!

Dejan

pre 5 godina

da li moze da se kupi punjac I postavi u garazu? mislim na brzi punjac od 40min. Ne steker of 9 sati
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sinzo Abe, 8. septembar 2018 09:56)

Ako ispuniš tehničke uslove kod distribucije i ona ti odobri tako jak priključak za garažu onda može. Za one sporije ti treba snaga od 67 do 100 kW - Nisan Leaf ili Tesla 3, 120kW za Teslu S, ABB je napravio super brzi punjač Terra High Power DC fast charger koji "gura sitnicu" od 350kW. Ako bi se na autu skinuo limit ograničenja snage i struje punjenja recimo Leaf bi mogao da se napuni na njemu za 8 minuta i autonomija opet 200km. Što sporije puniš bolje za bateriju, manje se greje, manje deformiše, duži rok trajanja.

japanac

pre 5 godina

Ovaj e-mobil je jedinstvenog i neobičnog izgleda, namenjen uglavnom za grad. 150km preći u gradu dnevno, veliki je poduhvat za običnog vozača i korisnika. Možda bi kurirske i određene gradske službe mogle da iskoriste u potpunosti ovaj auto u jednom danu i tako isplate vozilo za navedeno vreme. Što se tiče pojedinih funkcionalnosti, kao što je i navedeno, zadnja poluvrata predstavljaju problem koji može da se reši tako što će se u slučaju dva putnika koristiti samo prednja sedišta. Inače, cena od preko 35k evra je dosta visoka za jedno ovakvo vozilo, pa onaj kome je drugo u voznom parku sigurno ima još jedno, dvostruke ili veće vrednosti. Kod nas još dugo nečemo viđati često ovaj BMW na ulicama, ne samo zbog cene već i zbog retkih punjača na javnim mestima...

Kokki

pre 5 godina

Extra. Gledao sam i sve testove na Youtube-u.

Jedino što ne mogu da dobacim svešću: KAKO auto koji toliko košta i koji je ceo struktuiran futuristički i kome je električna "sve na dugme" konceptualnost, ima sedišta koja pomeraš "drukanjem" pedale rukom kao da si u golfu iz 90ih?? Za taj koncept i za te pare? Zašto??

GuA

pre 5 godina

mislim da baterije kostaju 10k i traju 5 godina
(seljadin, 8. septembar 2018 12:08)

Bar si rekao da "mislis"

Cena je oko 8k $ a BMW daje garanciju na 8 godina ili 100k milja (70% kapaciteta)

Dejan i

pre 5 godina

Занима ме износ рачуна за струју након 31 пуњења од 9 сати...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ххх, 9. septembar 2018 08:47)

Gruba računica bi bila ovako nešto . Pošto je kapacitet baterije 33,2 kWh, to otprilike znači da je za punjenje koje traje 9,5 sati, potrebno oko 4 kW snage na kućnom punjaču. Ako pomnožimo vreme punjena (9,5 sati) sa angažiranom snagom ( 4kW) dobijemo 38 kWh električne energije (narodski rečeno potrošene struje) potrebne za jedno kompletno punjenje baterije.

Ako biste svaki dan u mjesecu koji ima 31 dan punili bateriju svih 9,5 sati, ukupan utrošak električne energije bi bio 1178 kWh . Ova potrošnja vaše domaćinstvo svrstava u plavu zonu gde je cena za 1 kWh oko 7,658 din za jednostaničnog brojilo (izvinjavam se ako je ovo pogrešan podatak). Kada pomnožimo ukupan utrošak od 1178 kWh sa cenom odbijamo 9021,12 din! Kod dvotarifnim brojila u slučaju punjenja tokom noći, iznos bi bio znatno niži (oko 2600din)

Sa druge strane, neko je naveo da je realan domet ovog automobila oko 160 km u gradu. Kada bi svih 31 dan prešli po 160km, to je ukupno 4960 km !

Dakle za 9021,12 din možete preći najmanje 4960km!

Mislim da svako može preračunati koliko ga košta ova kilometraža sa benzincima ili dizelašima.

Bane

pre 5 godina

"Da li ste znali da BMW nema nikakvu zaradu na proizvodnji električnog i3? Auto se bukvalno prodaje po ceni koliko koštaju proizvodnja i komponente."

Ovo naravno nije tacno. Odnosno ovaj drugi deo. Proizvodnja i komponente u proizvodnji svalog auta ne kostaju vise od 5-6.000 eur. Ono sto ulazi u cenu je raspodela ogromnih troskova koji su ulozeni u razvoj proizvoda po jedinici proizvoda. Zato su elektro automobili skupi jer su troskovi razvoja ogromni posto se radi od nule, a ne proda se dovoljno jedinica da kada se taj trosak raspodeli na njih po jednom autu taj trosak bude mali da ne utice previse na cenu. Znaci u ovom slucaju BMW prodaje auto tek da pokrije troskove razvoja i proizvodnje.

Zasto je Golf VW-ov najprofitabilniji proizvod? Pa zato sto ga proda u proseku pola miliona godisnje, a razvoj ga kosta isto koliko recimo Forda za Fokusa, al Fokus se proda u proseku 150.000 godisnje. I sada neka proizvodnja oba auta kosta 7.000 evra a neka se prodaju za 15.000. I neka razvoj oba kosta isto, kada se troskovi razvoja Golfa podele na 3,5 miliona prodatih jedinica, to je po jednoj jedinici recimo 2.000 evra. Znaci Golf kosta 9.000 a proda se za 15.000 i zarada na svakom Golfu 6.000. A kada se troskovi razvoja Forda podele na 750.000 jedinica onda je to 5 puta vise odnosno 10.000 po autu pa Ford kosta 17.000 a proda se za 15.000 i gube 2.000 na svakom autu jer ne mogu da ga prodaju po ceni vecoj od trzisne....

Lj

pre 5 godina

Ima oh u Ljubljani, vidjao sam i u autotaksijima ih ima, sto znaci da doata prelaze. Najvise bmv i reno(zoe) ali na svakom koraku ima punjaca sto je bitno.

r53

pre 5 godina

Vozio ga vise puta po Berlinu, gde bmw ima driveNow car sharing servis sa I3, serijom 1 i Minijima. Izadje jeftinije nego taksi. Praktican, lepo ide, generalno jako jeftino i zgodno resenje za grad, idealno za od A do B. Druga stvar je sto je meni ovo izuzetno ruzno vozilo i sto mi emociju izaziva uglavnom nesto starije od 15 godina, al to je neka druga tema..

Dragan

pre 5 godina

Onaj najbrzi punjac nemoze da se ugradi u privatnoj garazi jer vuce preko 50 KW, sto kabl prema kuci nemoze da prenese. Lepo je da se pojacava konkurencija, pre ili kasnije ce cene poceti da padaju. ovo je auto za entuzijaste, slede klasicniji modeli u vecim serijama.

Moca

pre 5 godina

Ovde neki mase poentu. Bmw i3 je gradski ekoloski auto, predvidjen da rastereti metropole zagadjenja vazduha a ne da se njime ide na more. Konacno, neko ko ima novca da kupi ovako nesto svakako ne ide na more autom nego na neku destinaciju na koju se stize iskljucivo avionom.

kako da ne

pre 5 godina

Reno Zoe je auto za ovo. Jeftiniji, manji za grad, takodje ima prostora i 5 vrata. Ovo kao ima neki ‘dizajn’ i to je to. Na zapadu mnogo vise voze Zoe nego ovo. Prakticniji, jeftiniji i slicno prolaze

milence

pre 5 godina

Vi verujete da bmw nema zaradu? Ja verujem da zaradjuje jako lepo na tome. Zna se da je razlika cene proizvodnje i maloprodajne cene visestruka p
jer kako bi drugacije ta firma rasla inotvarala nove fabrike, od vazduha. To je prica za nekog drugog.

bozza

pre 5 godina

najzabavniji auto koji sam ikada vozio, zahtevan po pitanju punjenja, ali ko moze da priusti cenu i promeni navike u skladu sa punjenjem, savrseni gradski auto

Nkk

pre 5 godina

Zanimljiv gradski auto. Ovako dobro izgleda jer je ovo zapravo koncept koji je ubačen u produkciju.
Jedini i najveći problem ostaje cena vozila koja ne može da se opravda niti isplati. A svakako jeste i problem dostupnost punjača kod nas i to što država još uvek ne daje nikakve subvencije za ova vozila.

Oliver

pre 5 godina

@ Bane,
Citat iz jednog domaceg filma je odgovarajuci za finansijsku analizu koju ste izneli :" ovo ni pas s' maslom ne bi mogao da pojede". Tvrditi da Ford izgubi po 2000e za svaki prodati Focus je van pameti.

Baja

pre 5 godina

Kupio. Vozio. Prodao. Autonomija u realnim uslovima je najviše 160 km. Dok se dovezeš do pumpe koja ima punjač i vratiš se ostane ti bar za još 120 km. Pa kreni na put ako smeš.

kiki

pre 5 godina

12kwh na 100 km to je u evropi oko 7 eura .mali dizel trosi u evropi 8 eura na 100km a hibrid 6 eura na 100 dakle sto se potrosnje tice okino si ispit burazeru....

Dejan

pre 5 godina

dejan
reci mi da se šališ? ti se šališ jel da? da ti edb da snagu od 300kw??

Dečko ovo je Srbija tjs Bg, gde za najobičniji priključak za vodu ili struju ili tel, treba brdo dokumentacije, brdo para, brdo veze i brdo vremena.
(teror, 9. septembar 2018 03:12)

Prvo to "dečko" ostavi za svoje vršnjake u kafiću. Malo kućnog vaspitanja ti ne bi bilo na odmet. Ne znam šta ti je nejasno? Čoveku sam odgovorio jer se vidi da nije u materiji, a meni je to struka. Čovek uopšte nije imao predstavu kolika je potrebna instalisana snaga da bi ugradio brzi punjač. Da ne pričamo o tome koliko prostora zauzima.
Za sve priključke je potrebna elektroenergetska saglasnost distribucije. Pa ako je dobiješ (kao privatno lice i za 100KW je nemoguće a za 350kW je nemoguća misija) izvoli radi! Kao pravno lice pod uslovom da postoje tehnički uslovi za takav priključak to punjenje ne bi bilo nimalo jeftino. Industrijski kilovat jako skup, a parametri koji ulaze u cenu su obračunska snaga, aktivna i reaktivna energija,te merno mesto, plus uračunat PDV i akcize na energiju, a potom i porez na delatnost.

милојко

pre 5 godina

Да ли постоји нека приколица од пар мегавата батерија за ово чудо ако се усудим да изађем из града јер пуњача нема ама баш нигде ? За одлазак на море нећу ни да помишљам ...

gigs

pre 5 godina

ljudi pa za te pare mogu da kupim 3 vw polo... o cemu pricate? pa da bi dosli do te struje vise se zagadi atmosfere nego sa euro 6 dizelom...jedino da se struja dobija na vetar ili putem solarnih ploca....ali daleko smo mi ceo svet od toga...

да да

pre 5 godina

Овлаш поглед на времена пуњења једноставно мора да произведе жесток смех ! А колико кошта експлоатација оваквих возила да и не причамо .... Далеееека будућност, попут 3Д телевизора и биоскопа који се појаве па нестану на сваких пар деценија ... Наравно, увек је могуће покушати некога на силу натерати да нешто купи или користи али то може да има само контра ефекат. Заболе све њих уво за екологију, овде је маргина профита и код производа и касније у експлоатацији тренутно огромна и зато би они да забране старе моторе, но, видећемо ...

gg

pre 5 godina

pa da bi dosli do te struje vise se zagadi atmosfere nego sa euro 6 dizelom...
(gigs, 8. septembar 2018 18:34)

Netacno, stepen iskoriscenja elektrana je veci od stepena iskoriscenja sus motora. Osim toga i termoelektrane imaju filtere.

hm

pre 5 godina

"Drugari, prvo infrastruktura za ova vozila pa onda trgovina"

Koliko je bilo benzinskih pumpi kada se krenulo sa sus motorima pre 100 godina?

qwerty

pre 5 godina

Koliko struje potrtosi za jedno punjenje? Da li se uisplati puniti ga kuci a da cena struje bude manja od cene benzina koji bi se potrosio za istu kilometrazu.

Batica

pre 5 godina

Samo me zanima gde je sad ona gomila koja mi lupa minuse kada napišem da se EV može registrovati u Srbiji kao i da se može probati?
Usput,meni ovaj auto izgleda veoma neprivlačno i stvarna autonomija jeste oko 160km što bi trebalo da bude dovoljno za jednodnevnu gradsku vožnju.Problemi nastaju kada želite da dopunite bateriju,ili ideš nazad u BMW,ili u garažu ili do Bubanj potoka.Kod nas je cela operacija veoma stresna sem ako nemaš sopstvenu garažu sa utičnicom.Ono što je apsolutna prednost EV negde na zapadu kod nas jednostavno ne postoji,nema besplatnog parkinga,nema subvencija pri kupovini,nema bre ništa sem poreza kao i za sve ostale automobile.Iz tih razloga kupovina ovako nečega je isključivo avantura za nekoga ko želi da baci 40-50K €.

only fools and horses

pre 5 godina

Zašto se uvek daje vreme punjenja do 80% kapaciteta? Dajte i koliko treba da bi se napunilo do 100%. Znam da se od 80-100% puni najsporije, i da je bolje za bateriju puniti do 80% (koliko to glupo zvuči, i pokazuje nesavršenost i limitiranost baterija), ali onda je baterija i autonomija praktično manja za tih 20%.

Hehe

pre 5 godina

Nije zvanicni model ali ovo je buducnost https://electrek.co/2018/09/07/bmw-i3-100-kwh-battery-pack-lion-smart/. Kad ovo postane standard sa benzincima/dizlom je gotovo.

mrki.

pre 5 godina

@(Kokki, 8. septembar 2018 13:18)

evo ja cu da ti kazem bar dva ovako iz glave. prvi je taj, sto bi nesto trosilo vrednu struju ao ne mora, tako da tu motori otpadaju. a drugo, sto bi nesto bilo teze nego sto mora, tako da tu opet motori i ceo mehanizam otpada. lepo kurbla pa teraj. ne namestas sedisten non stop nego jednom i nikad vise.

teror

pre 5 godina

@dejan
reci mi da se šališ? ti se šališ jel da? da ti edb da snagu od 300kw??

Dečko ovo je Srbija tjs Bg, gde za najobičniji priključak za vodu ili struju ili tel, treba brdo dokumentacije, brdo para, brdo veze i brdo vremena.

snesko

pre 5 godina

Upalite te ga na leru zimi da otopi led sa soferke,
Da vam onda vidim domet ?!
Najveca glupost u srbiji, pogotovo bez generatorskog motora.

impeRAtor

pre 5 godina

Ruzniji BMW nije i nece postojati. Bilo bi lepo kad bi mogao da se izolujem od vesti o automobilima narednih 15ak godina, dok smesna histerija za smesnim elektricnim ludorijama ne prodje...

Goran Šundric

pre 5 godina

Zašto je taj BMW morao biti toliko odvratno visok??! 158cm je uvreda za vozača u XXI veku! Taj BMW će proći na tržištu isto kao i odvratni i ružni Audi A2 iz istog razloga: Zbog visine i kombi ružnog repa! Ekspresno će nestati sa malo prodatih primeraka isto kao i Audi A2!!

siroma' sam al' volim da živim

pre 5 godina

"Drugari, prvo infrastruktura za ova vozila pa onda trgovina"

Koliko je bilo benzinskih pumpi kada se krenulo sa sus motorima pre 100 godina?
(hm, 9. septembar 2018 07:34)

Koliko je bilo prodatih automobila tj. ko je kupovao automobile pre 100 godina? Samo oni sa dubokim džepom...e tako je i sada.
Svaki početak je težak i prvo to sebi mogu da priušte oni sa dubljim džepom a mi ostali nakon kusur godina pa je i komentarisanje šta bi nama odgovaralo bespredmetno sve dok proizvodnja ove tehnologije ne pojeftini dovoljno za naše džepove.

да да

pre 5 godina

Овлаш поглед на времена пуњења једноставно мора да произведе жесток смех ! А колико кошта експлоатација оваквих возила да и не причамо .... Далеееека будућност, попут 3Д телевизора и биоскопа који се појаве па нестану на сваких пар деценија ... Наравно, увек је могуће покушати некога на силу натерати да нешто купи или користи али то може да има само контра ефекат. Заболе све њих уво за екологију, овде је маргина профита и код производа и касније у експлоатацији тренутно огромна и зато би они да забране старе моторе, но, видећемо ...

Baja

pre 5 godina

Kupio. Vozio. Prodao. Autonomija u realnim uslovima je najviše 160 km. Dok se dovezeš do pumpe koja ima punjač i vratiš se ostane ti bar za još 120 km. Pa kreni na put ako smeš.

gigs

pre 5 godina

ljudi pa za te pare mogu da kupim 3 vw polo... o cemu pricate? pa da bi dosli do te struje vise se zagadi atmosfere nego sa euro 6 dizelom...jedino da se struja dobija na vetar ili putem solarnih ploca....ali daleko smo mi ceo svet od toga...

impeRAtor

pre 5 godina

Ruzniji BMW nije i nece postojati. Bilo bi lepo kad bi mogao da se izolujem od vesti o automobilima narednih 15ak godina, dok smesna histerija za smesnim elektricnim ludorijama ne prodje...

snesko

pre 5 godina

Upalite te ga na leru zimi da otopi led sa soferke,
Da vam onda vidim domet ?!
Najveca glupost u srbiji, pogotovo bez generatorskog motora.

kiki

pre 5 godina

12kwh na 100 km to je u evropi oko 7 eura .mali dizel trosi u evropi 8 eura na 100km a hibrid 6 eura na 100 dakle sto se potrosnje tice okino si ispit burazeru....

Goran Šundric

pre 5 godina

Zašto je taj BMW morao biti toliko odvratno visok??! 158cm je uvreda za vozača u XXI veku! Taj BMW će proći na tržištu isto kao i odvratni i ružni Audi A2 iz istog razloga: Zbog visine i kombi ružnog repa! Ekspresno će nestati sa malo prodatih primeraka isto kao i Audi A2!!

Svemoćni Rendžer

pre 5 godina

Rok trajanja baterija / broj punjenja ? Koliko snage gube vremenom ? Koliko koštaju nove baterije ? Koliko struje troše dok se pune ? O najbitnijim pitanjima ništa...

kako da ne

pre 5 godina

Reno Zoe je auto za ovo. Jeftiniji, manji za grad, takodje ima prostora i 5 vrata. Ovo kao ima neki ‘dizajn’ i to je to. Na zapadu mnogo vise voze Zoe nego ovo. Prakticniji, jeftiniji i slicno prolaze

Bane

pre 5 godina

"Da li ste znali da BMW nema nikakvu zaradu na proizvodnji električnog i3? Auto se bukvalno prodaje po ceni koliko koštaju proizvodnja i komponente."

Ovo naravno nije tacno. Odnosno ovaj drugi deo. Proizvodnja i komponente u proizvodnji svalog auta ne kostaju vise od 5-6.000 eur. Ono sto ulazi u cenu je raspodela ogromnih troskova koji su ulozeni u razvoj proizvoda po jedinici proizvoda. Zato su elektro automobili skupi jer su troskovi razvoja ogromni posto se radi od nule, a ne proda se dovoljno jedinica da kada se taj trosak raspodeli na njih po jednom autu taj trosak bude mali da ne utice previse na cenu. Znaci u ovom slucaju BMW prodaje auto tek da pokrije troskove razvoja i proizvodnje.

Zasto je Golf VW-ov najprofitabilniji proizvod? Pa zato sto ga proda u proseku pola miliona godisnje, a razvoj ga kosta isto koliko recimo Forda za Fokusa, al Fokus se proda u proseku 150.000 godisnje. I sada neka proizvodnja oba auta kosta 7.000 evra a neka se prodaju za 15.000. I neka razvoj oba kosta isto, kada se troskovi razvoja Golfa podele na 3,5 miliona prodatih jedinica, to je po jednoj jedinici recimo 2.000 evra. Znaci Golf kosta 9.000 a proda se za 15.000 i zarada na svakom Golfu 6.000. A kada se troskovi razvoja Forda podele na 750.000 jedinica onda je to 5 puta vise odnosno 10.000 po autu pa Ford kosta 17.000 a proda se za 15.000 i gube 2.000 na svakom autu jer ne mogu da ga prodaju po ceni vecoj od trzisne....

Kokki

pre 5 godina

Extra. Gledao sam i sve testove na Youtube-u.

Jedino što ne mogu da dobacim svešću: KAKO auto koji toliko košta i koji je ceo struktuiran futuristički i kome je električna "sve na dugme" konceptualnost, ima sedišta koja pomeraš "drukanjem" pedale rukom kao da si u golfu iz 90ih?? Za taj koncept i za te pare? Zašto??

milence

pre 5 godina

Vi verujete da bmw nema zaradu? Ja verujem da zaradjuje jako lepo na tome. Zna se da je razlika cene proizvodnje i maloprodajne cene visestruka p
jer kako bi drugacije ta firma rasla inotvarala nove fabrike, od vazduha. To je prica za nekog drugog.

MiD

pre 5 godina

Da li ste znali da BMW nema nikakvu zaradu na proizvodnji električnog i3? Auto se bukvalno prodaje po ceni koliko koštaju proizvodnja i komponente.
Ha,ha!

милојко

pre 5 godina

Да ли постоји нека приколица од пар мегавата батерија за ово чудо ако се усудим да изађем из града јер пуњача нема ама баш нигде ? За одлазак на море нећу ни да помишљам ...

Bmw

pre 5 godina

Права мала ракета. Осећао сам се пријатно у њему, чак шта више, док сам седео у њему осећао сам се као на снимању за неки часопис уређења простора у минималистичком стилу. Свака предрасуда пада после пар метара вожње. Такође је и i8 једно небероватно возило. Само напред Бмв!

rani

pre 5 godina

Fantazija od vozila! Da sam bogat i da mi tih 40 hiljadarki nije neki problem, sigurno bih imao ovo vozilo, iako sam veliki ljubitelj klasičnih, starih automobila! Pre neki dan sam na semaforu video kako startuje i ostao sam zatečen i zbunjen! Prosto neverovatno, kao da je formula!

alex

pre 5 godina

Ganjao par puta, u Nemackoj nazalost a ne u Srbiji. Autic je bruka, ko je elektro vozio, zna.. Pun gas i kao kad avion polece. ali opet preskup, moze se za mnogo manje para uzeti Reno Zoja....

bozza

pre 5 godina

najzabavniji auto koji sam ikada vozio, zahtevan po pitanju punjenja, ali ko moze da priusti cenu i promeni navike u skladu sa punjenjem, savrseni gradski auto

Hehe

pre 5 godina

Nije zvanicni model ali ovo je buducnost https://electrek.co/2018/09/07/bmw-i3-100-kwh-battery-pack-lion-smart/. Kad ovo postane standard sa benzincima/dizlom je gotovo.

teror

pre 5 godina

@dejan
reci mi da se šališ? ti se šališ jel da? da ti edb da snagu od 300kw??

Dečko ovo je Srbija tjs Bg, gde za najobičniji priključak za vodu ili struju ili tel, treba brdo dokumentacije, brdo para, brdo veze i brdo vremena.

GuA

pre 5 godina

mislim da baterije kostaju 10k i traju 5 godina
(seljadin, 8. septembar 2018 12:08)

Bar si rekao da "mislis"

Cena je oko 8k $ a BMW daje garanciju na 8 godina ili 100k milja (70% kapaciteta)

r53

pre 5 godina

Vozio ga vise puta po Berlinu, gde bmw ima driveNow car sharing servis sa I3, serijom 1 i Minijima. Izadje jeftinije nego taksi. Praktican, lepo ide, generalno jako jeftino i zgodno resenje za grad, idealno za od A do B. Druga stvar je sto je meni ovo izuzetno ruzno vozilo i sto mi emociju izaziva uglavnom nesto starije od 15 godina, al to je neka druga tema..

Dejan

pre 5 godina

dejan
reci mi da se šališ? ti se šališ jel da? da ti edb da snagu od 300kw??

Dečko ovo je Srbija tjs Bg, gde za najobičniji priključak za vodu ili struju ili tel, treba brdo dokumentacije, brdo para, brdo veze i brdo vremena.
(teror, 9. septembar 2018 03:12)

Prvo to "dečko" ostavi za svoje vršnjake u kafiću. Malo kućnog vaspitanja ti ne bi bilo na odmet. Ne znam šta ti je nejasno? Čoveku sam odgovorio jer se vidi da nije u materiji, a meni je to struka. Čovek uopšte nije imao predstavu kolika je potrebna instalisana snaga da bi ugradio brzi punjač. Da ne pričamo o tome koliko prostora zauzima.
Za sve priključke je potrebna elektroenergetska saglasnost distribucije. Pa ako je dobiješ (kao privatno lice i za 100KW je nemoguće a za 350kW je nemoguća misija) izvoli radi! Kao pravno lice pod uslovom da postoje tehnički uslovi za takav priključak to punjenje ne bi bilo nimalo jeftino. Industrijski kilovat jako skup, a parametri koji ulaze u cenu su obračunska snaga, aktivna i reaktivna energija,te merno mesto, plus uračunat PDV i akcize na energiju, a potom i porez na delatnost.

qwerty

pre 5 godina

Koliko struje potrtosi za jedno punjenje? Da li se uisplati puniti ga kuci a da cena struje bude manja od cene benzina koji bi se potrosio za istu kilometrazu.

Nkk

pre 5 godina

Zanimljiv gradski auto. Ovako dobro izgleda jer je ovo zapravo koncept koji je ubačen u produkciju.
Jedini i najveći problem ostaje cena vozila koja ne može da se opravda niti isplati. A svakako jeste i problem dostupnost punjača kod nas i to što država još uvek ne daje nikakve subvencije za ova vozila.

dare 011

pre 5 godina

BMW koji je potrošio godine za razvoj ovog modela, na projekte, plate, tehnologiju, inovacije...ODREKAO SE ZARADE i prodaje ga zbog ekologije po ceni koštanja ALI se zato država Srbija ugrafila za catinu i PDV i taj auto je sada barem 20% skuplji u Srbiju nego u Hrvatskoj

gg

pre 5 godina

pa da bi dosli do te struje vise se zagadi atmosfere nego sa euro 6 dizelom...
(gigs, 8. septembar 2018 18:34)

Netacno, stepen iskoriscenja elektrana je veci od stepena iskoriscenja sus motora. Osim toga i termoelektrane imaju filtere.

hm

pre 5 godina

"Drugari, prvo infrastruktura za ova vozila pa onda trgovina"

Koliko je bilo benzinskih pumpi kada se krenulo sa sus motorima pre 100 godina?

Dragan

pre 5 godina

Onaj najbrzi punjac nemoze da se ugradi u privatnoj garazi jer vuce preko 50 KW, sto kabl prema kuci nemoze da prenese. Lepo je da se pojacava konkurencija, pre ili kasnije ce cene poceti da padaju. ovo je auto za entuzijaste, slede klasicniji modeli u vecim serijama.

Oliver

pre 5 godina

@ Bane,
Citat iz jednog domaceg filma je odgovarajuci za finansijsku analizu koju ste izneli :" ovo ni pas s' maslom ne bi mogao da pojede". Tvrditi da Ford izgubi po 2000e za svaki prodati Focus je van pameti.

Batica

pre 5 godina

Samo me zanima gde je sad ona gomila koja mi lupa minuse kada napišem da se EV može registrovati u Srbiji kao i da se može probati?
Usput,meni ovaj auto izgleda veoma neprivlačno i stvarna autonomija jeste oko 160km što bi trebalo da bude dovoljno za jednodnevnu gradsku vožnju.Problemi nastaju kada želite da dopunite bateriju,ili ideš nazad u BMW,ili u garažu ili do Bubanj potoka.Kod nas je cela operacija veoma stresna sem ako nemaš sopstvenu garažu sa utičnicom.Ono što je apsolutna prednost EV negde na zapadu kod nas jednostavno ne postoji,nema besplatnog parkinga,nema subvencija pri kupovini,nema bre ništa sem poreza kao i za sve ostale automobile.Iz tih razloga kupovina ovako nečega je isključivo avantura za nekoga ko želi da baci 40-50K €.

japanac

pre 5 godina

Ovaj e-mobil je jedinstvenog i neobičnog izgleda, namenjen uglavnom za grad. 150km preći u gradu dnevno, veliki je poduhvat za običnog vozača i korisnika. Možda bi kurirske i određene gradske službe mogle da iskoriste u potpunosti ovaj auto u jednom danu i tako isplate vozilo za navedeno vreme. Što se tiče pojedinih funkcionalnosti, kao što je i navedeno, zadnja poluvrata predstavljaju problem koji može da se reši tako što će se u slučaju dva putnika koristiti samo prednja sedišta. Inače, cena od preko 35k evra je dosta visoka za jedno ovakvo vozilo, pa onaj kome je drugo u voznom parku sigurno ima još jedno, dvostruke ili veće vrednosti. Kod nas još dugo nečemo viđati često ovaj BMW na ulicama, ne samo zbog cene već i zbog retkih punjača na javnim mestima...

mrki.

pre 5 godina

@(Kokki, 8. septembar 2018 13:18)

evo ja cu da ti kazem bar dva ovako iz glave. prvi je taj, sto bi nesto trosilo vrednu struju ao ne mora, tako da tu motori otpadaju. a drugo, sto bi nesto bilo teze nego sto mora, tako da tu opet motori i ceo mehanizam otpada. lepo kurbla pa teraj. ne namestas sedisten non stop nego jednom i nikad vise.

only fools and horses

pre 5 godina

Zašto se uvek daje vreme punjenja do 80% kapaciteta? Dajte i koliko treba da bi se napunilo do 100%. Znam da se od 80-100% puni najsporije, i da je bolje za bateriju puniti do 80% (koliko to glupo zvuči, i pokazuje nesavršenost i limitiranost baterija), ali onda je baterija i autonomija praktično manja za tih 20%.

Dejan i

pre 5 godina

Занима ме износ рачуна за струју након 31 пуњења од 9 сати...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ххх, 9. septembar 2018 08:47)

Gruba računica bi bila ovako nešto . Pošto je kapacitet baterije 33,2 kWh, to otprilike znači da je za punjenje koje traje 9,5 sati, potrebno oko 4 kW snage na kućnom punjaču. Ako pomnožimo vreme punjena (9,5 sati) sa angažiranom snagom ( 4kW) dobijemo 38 kWh električne energije (narodski rečeno potrošene struje) potrebne za jedno kompletno punjenje baterije.

Ako biste svaki dan u mjesecu koji ima 31 dan punili bateriju svih 9,5 sati, ukupan utrošak električne energije bi bio 1178 kWh . Ova potrošnja vaše domaćinstvo svrstava u plavu zonu gde je cena za 1 kWh oko 7,658 din za jednostaničnog brojilo (izvinjavam se ako je ovo pogrešan podatak). Kada pomnožimo ukupan utrošak od 1178 kWh sa cenom odbijamo 9021,12 din! Kod dvotarifnim brojila u slučaju punjenja tokom noći, iznos bi bio znatno niži (oko 2600din)

Sa druge strane, neko je naveo da je realan domet ovog automobila oko 160 km u gradu. Kada bi svih 31 dan prešli po 160km, to je ukupno 4960 km !

Dakle za 9021,12 din možete preći najmanje 4960km!

Mislim da svako može preračunati koliko ga košta ova kilometraža sa benzincima ili dizelašima.

Dejan

pre 5 godina

da li moze da se kupi punjac I postavi u garazu? mislim na brzi punjac od 40min. Ne steker of 9 sati
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sinzo Abe, 8. septembar 2018 09:56)

Ako ispuniš tehničke uslove kod distribucije i ona ti odobri tako jak priključak za garažu onda može. Za one sporije ti treba snaga od 67 do 100 kW - Nisan Leaf ili Tesla 3, 120kW za Teslu S, ABB je napravio super brzi punjač Terra High Power DC fast charger koji "gura sitnicu" od 350kW. Ako bi se na autu skinuo limit ograničenja snage i struje punjenja recimo Leaf bi mogao da se napuni na njemu za 8 minuta i autonomija opet 200km. Što sporije puniš bolje za bateriju, manje se greje, manje deformiše, duži rok trajanja.

siroma' sam al' volim da živim

pre 5 godina

"Drugari, prvo infrastruktura za ova vozila pa onda trgovina"

Koliko je bilo benzinskih pumpi kada se krenulo sa sus motorima pre 100 godina?
(hm, 9. septembar 2018 07:34)

Koliko je bilo prodatih automobila tj. ko je kupovao automobile pre 100 godina? Samo oni sa dubokim džepom...e tako je i sada.
Svaki početak je težak i prvo to sebi mogu da priušte oni sa dubljim džepom a mi ostali nakon kusur godina pa je i komentarisanje šta bi nama odgovaralo bespredmetno sve dok proizvodnja ove tehnologije ne pojeftini dovoljno za naše džepove.

Lj

pre 5 godina

Ima oh u Ljubljani, vidjao sam i u autotaksijima ih ima, sto znaci da doata prelaze. Najvise bmv i reno(zoe) ali na svakom koraku ima punjaca sto je bitno.

Moca

pre 5 godina

Ovde neki mase poentu. Bmw i3 je gradski ekoloski auto, predvidjen da rastereti metropole zagadjenja vazduha a ne da se njime ide na more. Konacno, neko ko ima novca da kupi ovako nesto svakako ne ide na more autom nego na neku destinaciju na koju se stize iskljucivo avionom.