Ponedeljak, 27.08.2018.

09:48

Srbija vs Nemačka: "Đaci ne smeju ni da pomisle..."

Učenica drugog razreda niške gimnazije "Svetozar Marković" Lara Novak (16) vratila se nedavno iz Štutgarta, gde je živela mesec dana i pohađala tamošnju školu.

Izvor: Beta

Srbija vs Nemaèka: "Ðaci ne smeju ni da pomisle..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

141 Komentari

Sortiraj po:

Sanja

pre 5 godina

Evo mi treće dete prolazi kroz nemačku školu. Napisala bih roman. Tačno je da se kod nas uči i što treba i što ne treba, tačno je da ima neopravdanih, da se kupuju udžbenici, u Nemačkoj ima dobrih stvari kao polaganje plivanja i bicikla u okviru školske nastave, itd. Problem je delimično u izuzetno zastarelom sistemu. Nisu se prilagodili socijalnoj situaciji u zadnjih 30 godina. Sistem ocenjivanja je zastareo, deca se posle 4.osnovne dele na 3 tipa škole različitih usmerenja na osnovu ocena i netransparentnih mišljenja učitelja, koja su uglavnom negativnija i oštrija kada se radi o imigrantima i nestašnijim dečacima. Učitelji ne priznaju nikakvu odgovornost za neuspeh deteta -to je do njega! Naša osnovna škola ovde nije imala direktora 3 godine, nastavnici izostaju zbog bolesti redovno. Moj sin je u trećem razredu u jednom polugodištu imao 8 (čitaj OSAM) različitih predavača, i tek je nakon dugotrajnog insistiranje roditelja nađeno bolje rešenje, jer oni bože, nisu mogli sami od sebe da naprave bolji plan. Ova devojka je verovatno bila na razmeni u gimnaziji, naša deca su pametna, gimnazije kao najbolja forma srednje škole u Nemačkoj nije loša, ali ovo što su moja deca u osnovnoj doživela: haos, izostanci učitelja, netransparentnost, diskriminacija (svesna i nesvesna), loš menadžment, odsustvo inspekcija, smrdljivi WC-i, daleko od dobrog školstva. Kada pričate sa Nemcima oni se vade na to da imaju besplatne fakultete..treba jedni od drugih da učimo, a najviše od Finaca.

Jole

pre 5 godina

@Slobodni klikeri
Ima istine u tome što ste rekli, u zapadnim zemljama naravno da je u početku teško biti emigrant, i da emigrantsko dete neće odmah dobiti sve lako na tacni kao i ono rodjeno u toj zemlji; ali to je statistika i prosek, i to ne treba shvatati lično. Ko hoće da radi, trudi se, i ima šta da pokaže, dobiće kad tad svoju šansu. Naravno da će Nemac po inerciji očekivati da je većina emigranata došla tu da šljaka bilo šta, samo da pobegne od bede, i pokušaće da ih stavi u taj kalup. Ali ostalo je sve dalje na samom čoveku, a deca imaju velike šanse da se integrišu i napreduju. Većina emigranata i jeste niskih kvalifikacija, i zadovoljna je tim poslovima koji Nemci ne žele da rade. Ali oni koji pokazuju ambiciju, želju za radom , napredovanjem, savladavanjem jezika, dobiće svoju šansu. Naravno da prvih nekoliko godina jesu teški, jer ne možete očekivati da u zemlji u kojoj ste novajlija dobijete odmah isti život kao da ste građanin te zemlje i živite tu od rodjenja. Ali vremenom postaje bolje, ako ste uporni, učite jezik, i usavršavate se. To je kad radite u velikoj i bogatoj firmi: naravno da ćete u njoj imati veću šansu da postanete nešto nego u maloj i bednoj, u kojoj već 30 godina stvari idu nadole.

mnogo smo nenormalni

pre 5 godina

"Skloni su olakom osudjivanju a nije retkost i da vam odrze kratko predavanje na sred ulice ako niste presli cim se zeleno upalilo (licno mi se desilo)"
Hahaha, sto ovde nije slucaj. Posebno osudjivanje i sviranje/psovanje na semaforima. Da si trazio ne bi nasao 2 gora primera...


Problem je sto nema babe i dede, tetke i ujne da se nadju kad zatreba.
(rog, 27. avgust 2018 17:31)
Pa odvedi i njih. Baba na 3 meseca, pa deda na 3, pa baba opet itd, ko i hiljade drugih...

Inženjer

pre 5 godina

Posle petog razreda u srbiji nastavio sam školovanje u severnoj nemackoj u regiji Niedersachsen. Prvo polugodiste me nisu ocenjivali zbog jezika u predmetima u kojima se koristi nemački. Matematika, fizičko i ostali predmeti su bili ocenjeni. Škola je obezbedila 2 casa dopunske nastave nemačkog jezika, gde sam učio uglavnom gramatiku u prvoj godini. Najviše sam naučio kroz slušanje drugih. Posle 2 god. (8 razred) sam bio na nivou nemaca što se jezika tice. U 10 razredu sam bio djak generacije sa 8 jedinica i prosekom od 1.6.

U školi gde sam ja išao je svako koristio mobile telefone. Tada je krenula generacija smartphonova i puno njih ih je koristilo i na času. U višoj školi sam koristio Smartphone kao pomoć za prevod španskog jezika. Tako da ne mogu ovo prvo da potvrdim iz članka. Bas danas u autobusu deca ne ispuštaju telefone iz ruku.

Sto se gradiva tice iz clanka, ne podudara se sa mojim iskustvom. Gradivo je itekako teže od srpskog, iz istorije uče isključivo Nemačku istoriju(sto mi se nije svidelo), u skoro svakom predmetu sam imao kontrolni. Nema ništa od učenja na pamet kao u srbiji. Nikakva reprodukcija učenog, nego upaliti mozak i upotrebiti nauceno u zadacima.

90 % od učenika osnovne škole ponesu sendviče, voće i povrće od kuće i pojedu ga na pauzama. U školama postoji mala trafika gde učenici mogu da kupe sendviče i ostale sitne namirnice. U višoj školi je postojala menza, gde sam jednom imao užinu jer je mnogo skupo.

Ovo me je najviše iznenadilo. Ne poznajem nikog ko je izlazio u kafiće i retko ko seta po parkovima tako mlad. Roditelji najviše brinu za decu zbog strašnih slučajeva sa izbeglicama. Uglavnom sede kući i vise na kompjuterima. U malom gradu uveče niko ne seta i niko ne ide na pice. To me je najviše iznenadilo u nemackoj, dok sam u srbiji redovno izlazio uveče sa društvom.

Vrlo često se u nemackoj praktikuje rad u grupi. To mi se mnogo sviđalo i kao grupa pokušavali smo da budemo uvek bolji od druge grupe. Samim tim smo pokušavali uvek da podelimo zadatke, kako bi svako imao nešto da radi.

Pozdrav

Susjed

pre 5 godina

@rog
Vidite gospodine, većinu stvari koje vi Nijemcima zamjerate su zapravo kulturološke razlike zbog kojih je njihovo društvo uređeno i funkcionalno, a ovo u kojem vi živite u stanju poluraspada. Drugim riječima, to što oni utišavaju dijete, traže da se pokrenete na zeleno svijetlo i slično, to je dokaz kako oni žive u uređenom i odgovornom okruženju. I problem nije u njima nego u ljudima poput vas, koji ne žele rad, red i poredak nego vječitu improvizaciju, snalaženje, kašnjenje, neispunjavanje obveza i tako daljle, i tako dalje...

Zagor

pre 5 godina

@ Orwell Vegan: Jeste, to sto u Srbiji nema veganskih obroka u skoli je nas najveci problem. Neka srede sve drugo, pa moze menza da dodje na red. Cuj, nije dovoljno da deca jedu po neko povrce ili voce, mora odmah da bude "vegan". Jel' ti baba jela vegan?

Spectator

pre 5 godina

Pošto je Njemačka savezna država, policija kao i školstvo je pokrajinska stvar. Znači 16 njemačkih pokrajina odlučuje o tome, kako će se školstvo razvijati. Tako na primjer, Bavarska i Baden Württemberg, koje su i inače u pri vrhu PISA studije, kada se radi o Njemačkoj, a imaju dosta konzervativna pravila, koja se sigurno zadnjih pedesetak godina nisu mijenjala. Temeljna škola (Grundschule) traje do kraja četvrtog razreda. Poslije te temeljne škole, slijedi selekcija. Cca. 25-28% najboljih učenika pohađa gimanziju, koja traje 13 godina (4 + 9) i završava maturom (Abitur), na nju idu djeca, koja će mahom kasnije studirati. Druga je realka, traje 10 godina (4 + 6), nju pohađa preko 50% učenika, kad se završi realka dobiva se diploma "srednje zrelost" (Mittlere Reife) s kojom se ide na naukovanje, traje tri ili četiri god. Tokom naukovanja se dobiva plaća, ide radni staž i zdrastveno osiguranje, imaš odmor, nema ferija. Radi se tri ili četiri dana a jedan ili dva dana se ide u školu. Većina službeničkih dužnosti, od bankovnog djelatnika, preko knjigovođe, odnosno trgovca, pa sve do službenika u javnom servisu. Postoji i treći stup , tzk. glavna škola (Hauptschule), koja na žalost nije glavna, nego najlošija i ako imate sreće, možete dobiti naukovanje za vodoinstaletera, električara, kuhara, frizera...Hauptschule traje 9 godina (4 + 5), nju podađa cca. 20% učenika a udio stranaca je 80%. Tako da se već tu vidi da su migranti u dosta lošem položaju što se startne pozicije tiče.

Milosav

pre 5 godina

Citam komentare i svima je kriv Pink, vlast, rijalitiji ... potpuno promasili susitniu. Zato cemo i ostati tu gde jesmo, na dnu. Sve pocinje od nas, svi vi koji ovde kukate sutra bi jos vise kukali morate da postujete bar 1/3 pravila koju postuje prosecan Nemac. SVe krece od kuce, ne gleda rijaliti kod komsije, ne glasa on za ovuakvu vlast. Kakav narod takva drzava, Svi se pogledajte u ogledalo prvo.
(Mare, 27. avgust 2018 12:24) #

Sto posto tacno. Ne znam sta je sa ovom novom generacijom roditelja koji su toliko opsednuti svojom decom, razmaze ih i puste da rade sta hoce pa im je onda kriva skola, nastavnik ili ucitelj ili drzava. Roditelji jedva sastavljaju kraj sa krajem a deci kupuju najnovije telefone, obucu i odecu.
Dolazim u Srbiju dva puta godisnje (zivim u Kanadi preko 30 godina) i ono sto vidim je prosto neverovatno. Na primer komsije iz sela uzeli kes kredit od banke i onda umesto da instaliraju prozore na drugom spratu da im ne kisne oni petogodisnjem detetu kupili tablet od 30,000 dinara.
Stvarno nemam reci.
Decu treba uciti disciplini i radnoj navici od malena, ne mislim biti prestrog nego jednostavno da znaju reda. Vidim jos nesto kad dodjem tamo a to je da se deca i unuci obracaju roditeljima i babama i dedama po imenu umesto mama, tat deda i baba. Pa to je nesto neverovatno.
Ja mozda nisam u toku ili sam "zaostao".

rog

pre 5 godina

Ima dosta stvari u clanku sa kojima se ne bih slozio na osnovu iskustva. Deca mozda jesu druzeljubiva i lako sklapaju prijateljstva sa strancima ali odrasli nisu takvi. Njihovi medjusobni odnosi su za nase pojmove hladni. Iako kulturni, uljudni i nasmejani vecina je izvestacena. Skloni su olakom osudjivanju a nije retkost i da vam odrze kratko predavanje na sred ulice ako niste presli cim se zeleno upalilo (licno mi se desilo). Rado ce vam odrzati lekciju ako vam dete od 3 godine nije tiho ili pocne intenzivnije da place u javnosti. U Nemackoj po nekoj statistici skoro 30% dece u ranom uzrastu proglasavaju za hiperaktivnu i nece se libiti da vam prepisu raznorazne lekove za smirenje. Jedan od razloga je taj sto vrtici dobijaju 3x vise sredstava od drzave za hiperaktivno dete pa svakog ko ne sedi savrseno mirno u vrticu, ne zna da se obuje i obuce sa 3 godine ili nije sposobno da stoji u stavu mirno ce smatrati za problem. Imaju i oni svojih problema kao drustvo ali da su daleko ispred nas je istina. I dalje zivim u Srbiji ali bih se rado iselio bas zbog navedenih stvari. Problem je sto nema babe i dede, tetke i ujne da se nadju kad zatreba. Valjda ce mi dete oprostiti na ovoj odluci kad napuni 18.

mnogo smo nenormalni

pre 5 godina

Znaci bolje je da nam deca manje uce, kao sto je u Nemackoj?
(manje rada, manje rada, 27. avgust 2018 15:51)

Da, bolje je da manje uce gluposti (bubaju) a vise uce da razmisljaju.

Bavarac

pre 5 godina

Vidi se da niste nikad bili u Nemackoj. Kao prvo, tamo su deca takodje uglavnom zapustena i bezobrazna. Kao drugo, i tamo postoje parovi i ostalo, ko tamo zivi zna o cemu pricam. RTL, RTL 2, Prosieben, SAT1 i mnogi drugi kanali koji su samo bazirani na zaglupljivanju naroda. Sta je jedina razlika? To sto se kod njih pored 80% zombiranih nadje 20% koji se BORE protiv toga i guraju i sebe i drzavu napred, dok kod nas tih 20% ide linijom manjeg otpora i ceka priliku da mu padne s neba, cast izuzecima.

Sokrat

pre 5 godina

Jedan od osnovnih razloga zašto je "tamo negde" (a uglavnom svuda) bolje nego u Srbiji je upravo ovo što se vidi i čita u mnogim komentarima: komentarišete kritički i tražite "rupe" u zapažanjima 16-ogodišnje devojčice koja je negde u Nemačkoj provela samo 1 mesec. Takvo kritizerstvo i večita negativnost su nas i doveli tu gde smo danas. Devojčica je uradila nešto divno - kandidovala se, otišla, videla, nešto naučila, lepo i korisno se provela, stekla neka nova poznanstva i lepa iskustva. I bravo za to! Naravno da u Nemačkoj ne rastu ljubičice i zumbuli na svakom ćošku, verovatno je i naša škola "jača" po kurikulumu. Deca su svuda slična na početku a na kraju su proizvod društva koje ih okružuje (srednje statistički). Tako da često na kraju iz te "lošije" škole izađe veći procenat fakultetski obrazovanih, za samostalni život osposobljenijih, mnogo više preduzetnički nastrojenih mladih ljudi nego u Srbiji. Ima nešto i do privrede, ekonomskog i pravnog okruženja, zar ne? Ne znam da li škola zove policiju ako dete ne dođe u školu ali znam da policija za vreme školske godine, naročite poslednje nedelje pre nekog raspusta ponekad na aerodromima proverava decu koja putuju van zemlje sa roditeljima: pozovu školu da vide da li je odlazak/izostanak deteta dogovoren. Ako jeste i škola potvrdi, OK. Ako nije, putujte slobodno, roditelji dobijaju kaznu (čini mi se 1500 Eur), ne znam koja je kazna u školi.

veljko

pre 5 godina

све хејтер до хејтера@
Naši ništa ne naučiše u školi, zato Nemci, Austrijanci, Svajcarci I ostali pokupiše naše stručnjake zato što su nesposobni i neškolovani.

nastavnik

pre 5 godina

Radim u srednjoj skoli u Norveskoj. Ovde se koriste telefoni u skolama, ali dok traju casovi drze se na polici u ucionici i zvuk je iskljucen. U pauzama se koriste, i na malim i na velikim odmorima. Ali da mene neko pita - trebalo bi ih potpuno zabraniti u skolama, kao u Francuskoj.

све хејтер до хејтера

pre 5 godina

Sin mi je 5 razred u Svajcarsku telfon nesme mi na pauzu ni u sklolskom dvoristu i to do kraja 6og....
(bulldog)

Da li ima neko od vas koji zive u "Svajcarsku" da je pismen?

Срећо моја, то што је он неписмен је небитно, битно је да је свом детету обезбедио квалитетно школовање и лепу будућност у богатој и безбедној земљи, а шта си ти за своје дете урадио, срећо моја?

jsx

pre 5 godina

Moguce da ce mi posle objaviti komentar pa se izvinjavam ako se budem ponavljao. Po meni nije toliko kljucna razlika sta se uci, pogotovo u gimnaziji, ni njima ni nama ne bi skodilo vise informacija (moras prvo da imas informacije da bi ih povezivao), ali ne bi bilo strasno cak ni da ucimo manje.
Ono sto je najbitnije ovde je sto su ucenici u Nemackoj svesni da ako ne znaju dovoljno nece imati najvisu ocenu. Ovde pogotovo u osnovnim skolama svi smatraju da treba da imaju pet cisto onako i ukulio su njihovi roditelji dovoljno naporni uspece u tome sto potpuno devalvira trud postenih, a i implicitno im pokazuje da je zapravo najbitnije imati vezu. Kasnije se trend nastavlja i u "stvarnosti", ali iako ce tim ucenicima mozda i doneti zaradu, nama kao drzavi njihova "veza" nece nimalo pomoci...

realno

pre 5 godina

(Lik iz FrancuskU, 27. avgust 2018 15:33)
Sav tvoj komentar je smehotresan, ali na ovo da se osvrnem:
-"5.skupljanje trave - beskorisna rabota." Zašto? Je l' zato što nisu dali kozama? A radne navike, osećaj za uredost, razvijanje ekološke svesti itd.
-"6.plata - šta će im" buahaha Verovatno ih uče da se rad plaća i da znaju vrednovati svoj rad.
-"8.Ne nose telefon - glupo, sta ako ih neko otme, vidi 1." A inače otmičari im ostave telefon.

steph

pre 5 godina

Najjača mi je rečenica koju godinama čujem od raznih ljudi "što švaba uči u petom, srbin uči u trećem razredu". Mnogo volimo da potcenjujemo a ne vidimo svoje dvorište.

Srboljub

pre 5 godina

"Koliko EU botova.Znaci bolje je da nam deca manje uce, kao sto je u Nemackoj?"
manje rada 2x
E, sad mi je jasan profil evrofoba: nije poenta u kvantitetu, nego kvalitetu, u mogućnosti da vladaš funkcionalnim znanjem, ne da verglaš nabubane fakte. Jedan od problema prosvete, potpisujem sa 25 g. staža.

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

Slobodni Klikeri , ne verujem u istinitost vaše priče iz prostog razloga jer je na zapadu od kad ja znam , a evo još malo pa pedeset godina u austriji , uvek bilo cenjeno znanje i učinak a ne poreklo !

Diplomirani difovac

pre 5 godina

A ja danas išao da kupim vrata muške svlačionice koju je jedan učenik 8.razreda 2 puta izlomio dok kolega i ja nismo bili prisutni.
Prvi put sam ja otišao do zbornice da zamenim dnevnik,a on nije imao nastavu.Drugi put sam ja bio na takmičenju a kolega je otišao po dnevnik.
I zna se koji učenik je oba puta namerno polomio vrata i direktorka je napismeno upozorila kolegu i mene da ako u roku od 8(OSAM) dana ne obezbedimo SABRAZNA vrata,biće nam odbijeno od plate.
I ja na kupujemprodajem.com nadjem polovna vrata koja pasuju,odem svojim kolima po njih i odnesem ih u školu da ih domar stavi("Ne gadjaju se rupe baš")
I da,dotični sada već bivši učenik je GLASNO najavio:"ČEKAM DA NASTAVNICI NE BUDU TU I OPET ĆU DA RAZBIJEM VRATA."

Ne,nije u pitanju škola u Nemačkoj već jedna osnovna škola u Beogradu.

stranac

pre 5 godina

Mislim da je ova skolarka uvidjela prije svega gdje je njena buducnost. Al morace prozivjeti jos koju godinu ovde da bude sigurna da zeli da ode.

Milos

pre 5 godina

"Kod nas petica vise ne vredi kao ranije. Skoro svako moze da bude odlican i da pri tome pojma nema".Ma ovde su svi odlični, vrlodobrih nema.Ovde svi studiraju i svi su dali sve ispite u roku.Ovde je fakultet na nivou osnovne škole.O kupljenim diplomama što srednje škole što skoro svakog fakulteta ne može se ni pričati.U ostalom ovde te prvo tata i mama zaposle sa kupljenom dip srednje škole a onda te ubeđuju kako oni sad studiraju i teško uče i naravno rade, i gle čuda , završavaju fakultet za godinu dana kao najveći svetski umovi i sa osmehom postaju direktori, uz non stop kuknjavu kako su se oni namučili studirajući.A mi kao ovce nemo sve to posmatramo , nema ni BEEEEEEEEE.
(pastir, 27. avgust 2018 14:16)
Iz tog razloga ja sam ponosan na moju trogodisnju srednju skolu i znanjem koje sam stekao radeci u najvecim distributivnim firmama.
Iako sam imao prilika da ""zavrsim" visoke skole, nikada nisam imao zeludac za takvo nesto i sada radim u velikoj firmi i teudim se da manjam stvari na bolje.

samo da primetim

pre 5 godina

Četiri puta su bombradovali moju zemlju i moj narod, tako da me sva ova malograđanska oduševljavanja ne dotiču.
Osamneste, osamneste...
(Boža Badovinac, 27. avgust 2018 14:16)
I opet, nikako da dođete pameti? Može još! Može još!:(((

Lik iz FrancuskU

pre 5 godina

Odusevljavate se jako cudnim stvarimam:
1. dete kasni 30min, policijaaaa!!! Guzva u saobracaju? Proliv? Čemu ludovanje?
2. Knjige se nasladjuju - bespotrebno klosarenje, gušt je listati nikad otvorenu knjigu. Još treba da se trese da se bezvrednoj knjizi nesto ne desi
3. ne ispituju se ponedeljkom znaci ispituju se 25% vise ostalim danima
4. bombone, vau...
5. skupljanje trave - beskorisna rabota
6. plata - šta će im
7. izgledaju čisto - Slovenija je čistija
8. Ne nose telefon - glupo, sta ako ih neko otme, vidi 1.

Poznat si mi nesto, ali mnogo vas ima

pre 5 godina

Četiri puta su bombradovali moju zemlju i moj narod, tako da me sva ova malograđanska oduševljavanja ne dotiču.
Osamneste, osamneste...
(Boža Badovinac, 27. avgust 2018 14:16)

Da ne zivis mozda u "Ulici zrtava RTS propagande, broj 18"?

Orwell Vegan

pre 5 godina

Da ne spominjem ogromne kulturoloske razlike, u Nemackoj su u skolske menze odavno uvedeni veganski obroci. Ja sam jos pre desetak godina slao imejlove u ministarstva po tom pitanju, niko da odgovori. Verujem da su se slatko ismejali tamo,valjda im je bolje kada se deca truju cipsom i pljeskavicama. Dakle, racunam da smo u zaostatku minumum 30-50 godina u svakom pogledu.

Boža Badovinac

pre 5 godina

Četiri puta su bombradovali moju zemlju i moj narod, tako da me sva ova malograđanska oduševljavanja ne dotiču.
Osamneste, osamneste...

Zoran

pre 5 godina

Sin mi je 5 razred u Svajcarsku telfon nesme mi na pauzu ni u sklolskom dvoristu i to do kraja 6og....
(bulldog, 27. avgust 2018 12:19)

Da li ima neko od vas koji zive u "Svajcarsku" da je pismen?

lord

pre 5 godina

pa nazalost, u srbiji se pod reformom obrazovanja najvecim delom podrazumeva utvrdjivanje neradnih datuma i profesorskih plata... barem je tako do sad bilo, ne znam mozda gresim...

tietzsche

pre 5 godina

@sale majstor
Ako je rec o osnovnoj skoli (1-4 raz) onda potvrdjujem. Za gimnaziju medjutim stoji da je tesko imati jedinice i da su decaci i devojcice odvojeni na fizickom. Devojka u clanku govori takodje za gimnaziju ako sam dobro razumeo

kobi brajant

pre 5 godina

...1. Ako ucenik ne dodje na pocetak casa razredni zove policiju i za pola sata policija dolazi na vrata stana (kuce) da vide sta se desilo s detetom (da mu se nije nesto desilo, da nije otet usput i sl). Nema neopravdanih izostanaka. 2. Deca ne kupuju knjige vec ih nasledjuju od prethodne generacije. Zabranjeno je saranje i unistavanje knjiga. Svaka knjiga ima pecat grada i skole kao i ime i prezime ko je koristio knjigu i njegov potpis. Postoji samo jedan izdavac knjiga za citavu republiku. 3. Deca ne rade nikad kontrolni i ne ispitiju se ponedeljkom da ne bi imali stresan vikend. 4. Ko zavrsi prvi zadatak moze da se posluzi bombonama. 5. Postoji rad pored skole kada ucenici s nastavnicima kupe suvu travu. Ako svi imaju bicikl onda svi idu biciklom a nastavnik je na celu kolone. 6. U srednjoj skoli ucenici dobijaju platu kada su na praksi koja se krece od 700-900 evra u zavisnosti od godine i vrste skole. 7. Skole izgledaju besprekorno cisto.
(Dule, 27. avgust 2018 10:26)



Da vidimo:
1. tacno
2. tacno
3. netacno
4. zavisi od nastavnika, imao sam cak i nastavnika koji je delio cokolade...ali nije svugde i uvek tako i siguran sam da ima takvih nastavnika i kod nas.
5. mozda postoje i takvi nastavnici, ali nisam doziveo, cisto sumnjam, zato sto tako nesto nije osigurano, a nemac bez osiguranja ne izlazi pred vrata...
6. hahaha...nope
7. peti razred sam bio u srbiji u skoli i nisam osetio neku razliku u cistoci u poredjenju sa nemackim skolama

Petar

pre 5 godina

A sto reci o Japanu; u skolama nema cistaca jer djaci sami ciste ucionice, hodnike, pa i klozete. Da nauce da cene sto im je drzava dala besplatno skolovanje, da postuju prostor u kome uce. Telefona nema ni u mislima.Zaostala neka zemlja....

znalac

pre 5 godina

Svaka čast njoj prvo što je otišla a drugo što je primetila kulturološke razlike..i uvidela u kome je u stvari problem i da naše društvo treba da se menja !!!

pastir

pre 5 godina

"Kod nas petica vise ne vredi kao ranije. Skoro svako moze da bude odlican i da pri tome pojma nema".Ma ovde su svi odlični, vrlodobrih nema.Ovde svi studiraju i svi su dali sve ispite u roku.Ovde je fakultet na nivou osnovne škole.O kupljenim diplomama što srednje škole što skoro svakog fakulteta ne može se ni pričati.U ostalom ovde te prvo tata i mama zaposle sa kupljenom dip srednje škole a onda te ubeđuju kako oni sad studiraju i teško uče i naravno rade, i gle čuda , završavaju fakultet za godinu dana kao najveći svetski umovi i sa osmehom postaju direktori, uz non stop kuknjavu kako su se oni namučili studirajući.A mi kao ovce nemo sve to posmatramo , nema ni BEEEEEEEEE.

erziehrin

pre 5 godina

ono sto je ova devojcica opisala je uglavnom tako, mada se i skolski sistem razlikuje od pokrajine do pokrajine..ja mogu za bavarsku da kazem da je skolstvo lepse organizovano, jer deca uce zaista prakticne stvari i koliko vidim po mojoj deci oni zaista i nauce puno toga..mobilne telefone deca uglavnom i ne nose u skolu, ako ih i imaju ne pale ih na casovima, ali kada su po grupicama itekako gledaju u telefone i kad god mogu ne izlaze iz svojih kuca, vec se umrezavaju i druze se virtuelno..sto se skola tice, tacno je da ih nakon cetvrtog razreda selektuju na osnovu ocena iz tri glavna predmeta i upisuju se u razlicite skole i to nije losa stvar, zato sto se na taj nacin deca koja su dobri djaci i oni losijih ocena, a najcesce takvog i ponasanja razdvajaju..na taj nacin se i uticaj 'loseg' drustva barem malo umanjuje..a kako moja deca i kazu, kada nema tih 'problematicnih' djaka koji ometaju nastavu lakse je da se prati ono sto nastavnik predaje..ono sto je u nemackom sistemu lose je nekfleksibilnost i ogranicenost nemackih nastavnika..naravno, postoje i oni koji se ne uklapaju u taj sablon..u svakom slucaju, sustina u svim razlikama jeste u kompletnom drustvu u sistemu u kulturoloskim suprotnostima..jedno je sigurno, od nemaca i nemackog drustva mozemo dosta da naucimo, kako bi nam svima bilo bolje.

Zoran

pre 5 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem koliko ste nepismeni. Sedamdeset od sto ne ume da sastavi jednu prostu recenicu a posebni su likovi ovi iz "Svajcarsku". I oni komentarisu o skolstvu na "zapadu". NEVEROVATNO!

sremac

pre 5 godina

To je kao kad bih ja poredio mercedesa i fiću. Mi ne treba da se poredimo ni sa kim jer smo najgori i treba da nadjemo sistem koji je za nas prihvatljiv (mislim na skolstvo). Meni su nekad telefoni spas za čas onu debilnu i nevaspitanu decu pustis da igraju igrice na telefonu i ćute. A sa ostalima radiš. Kod njih je verovatno nemoguće da ti miniraju časove ovde je to normalno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (troll level 100, 27. avgust 2018 12:40)

Ne bih se slizio u celosti sa vasim kometarom. Naravno da ne mozes porediti mercedes i ficu tj njihovu tehnologiju i ekknomsku moc ali sistem rada i obrazovanja mozes promeniti, za rezultate i buducnost sledecih generacija i ove drzave. Mi uvek imamo opravdanje da nista ne uradimo da se nesto promeni pocevsi od samih nas, sve se moze kad se hoce s'tim sto duze cekamo sve postaje gore i sve vise zaostajemo u raskoraku sa vremenom i razvijenim drzavama.

irelandcalling

pre 5 godina

Bravo i srecno za ovu nasu sjajnu devojcicu, ali i za svu nasu divnu decu kojima se malo posvecujemo...a zasluzuju vise paznje i truda oko njih...

Bavari

pre 5 godina

@Phoeb, mislim da ni sam vucic ne bi bolje napisao ovakvu demagogoju kao Vi (mada niste zasluzili persiranje (pogledati na google sta znaci persiranje))

Sve je dakle slicno, tj isto osim:
- odnosa skole prema djacima I obrnuto
- odnosa drzave prema deci I obrnuto
- vaspitanja
- gradiva
- ocenjivanja

Sve ostalo je isto :))))))

Da se doda na sve pomenuto, fakultet je skoro pa besplatan za sve (cak I za strance). Tj placa se 60e semester (ovo je za IT). Dakle godina 120e.

E I upis je dva puta godisnje na fakultet, zamislite vi to...

Primera je jos puno, mi smo I dalje u 60tim sa skolstvom I nije da ne moze da se promeni, ali zbog sendvicara I @Phoeb nece nikad. Njima odgovara da ljudi budu u mutnom tj blatu. Lakse je imperatoru da upravlja ovcama a to pravi od naroda svaki dan...
- odnosa

Spyderco

pre 5 godina

Ovo sa telefonima ce biti i kod nas.
(Goran, 27. avgust 2018 10:27)

To sa telefonima bi kod nas bilo odavno uvedeno da nije idiotskog koncepta dečijih prava koji je ovde uvezen sa tog istog zapada, pretpostavljam sa malo severnije lokacije od Nemačke (čuveni skandinavski modeli), pošto smo majstori da sa zapada usvojimo najgore stvari. Mene je malo iznenadilo ovo fizičko. U moje vreme su dečaci i devojčice imali nastavnike odnosno nastavnice, i naravno razdvojene muške i ženske svlačionice. Ako je to u Srbiji postalo uniseks, aferim na prosvetu. Nemački prosvetni sistem je inače prilično rigidan, i mnogi nemci njime nisu zadovoljni, a predmet je kritika i u ostatku zapadnog sveta. Deca se već sa 11 godina selektuju i prosleđuju u vrlo kompleksan sistem srednjih škola, sa maltene zakucanom profesionalnom biografijom i prilično otežanom vertikalnom pokretljivošću. Drugim rečima, učitelji već u tom uzrastu procenjuju ko će da bude naučnik ili filozof, a ko će da radi na traci za montažu golfa (malo karikiram, ali je otprilike tako). Da ne dužim, proguglajte pojmove Gymnasium, Realschule i Hauptschule. Da je tamo sve tako bajno, ne bi uvozili tolike inženjere i lekare iz istočne Evrope.

Dejan

pre 5 godina

Ne znam za Nemačku, ali moja 16-ogodišnja ćerka uči madjarski da bi sa 18 dobila drzavljanstvo EU ne bi li se skolovala na zapadu. To je za mene kao patriotu izuzetan poraz, ali istovremeno kao oca izuzetan ponos!
Raspadam se...

Aleksandar I

pre 5 godina

(Mare, 27. avgust 2018 12:24)

Na komentaru svaka cast, pa i oninimaju svoje pink kanale i rijalite, ali je problem ko to gleda....

Phoeb

pre 5 godina

Gomila komentara se svodi na "nebo i zemlja". Hajde da pogledamo tekst i da izdvojimo razlike:

1) Učenici manje koriste mobilne telefone.
2) U školi se uči manje, samo bazične stvari iz predmet.
3) Skoro da nema domaćih zadataka.
4) Teško se dobijaju najbolje ocene, za to baš treba biti vanserijski.
5) Učenici srednjih škola se više šetaju po gradu, a kod nas više sede u kafićima.
6) Učenici jedu u menzi.
7) U porodici su kućni poslovi ravnomernije raspoređeni.

Kako su ovo razlike "nebo i zemlja"? Da je otišla u Severnu Koreju, pa da je rekla da su njenog drugara iz razreda streljali na trgu jer nije dovoljno plakao kada je čuo da Kim ima kijavicu ili da je otišla u Japan pa dobila vreću za spavanje da nosi u školu ili da je otišla u Nigeriju pa joj upao Boko Haram u školu to bi bila "nebo i zemlja" razlika. Ovako su to dva vrlo slična obrazovna sistema, što nije ni čudo jer su na formiranje srpskog obrazovanja jako uticali nemački obrazovni modeli.

troll level 100

pre 5 godina

To je kao kad bih ja poredio mercedesa i fiću. Mi ne treba da se poredimo ni sa kim jer smo najgori i treba da nadjemo sistem koji je za nas prihvatljiv (mislim na skolstvo). Meni su nekad telefoni spas za čas onu debilnu i nevaspitanu decu pustis da igraju igrice na telefonu i ćute. A sa ostalima radiš. Kod njih je verovatno nemoguće da ti miniraju časove ovde je to normalno.

Mare

pre 5 godina

Citam komentare i svima je kriv Pink, vlast, rijalitiji ... potpuno promasili susitniu. Zato cemo i ostati tu gde jesmo, na dnu. Sve pocinje od nas, svi vi koji ovde kukate sutra bi jos vise kukali morate da postujete bar 1/3 pravila koju postuje prosecan Nemac. SVe krece od kuce, ne gleda rijaliti kod komsije, ne glasa on za ovuakvu vlast. Kakav narod takva drzava, Svi se pogledajte u ogledalo prvo.

biserko

pre 5 godina

Pqa nije nam valjda cilj da postanemo (kao) Nemci ? Mislim da se sa time ne bi složili SPC,SPS,JUL i izvorni radikali kao i onaj rusofilski kamp za vojnu obuku dece , na sreću u poslednji čas zatvoren.

jr

pre 5 godina

Naravno, ima veze... Bio sam zatecen i fasciniran kada sam na nedavno zavrsenom Evropskom prvenstvu u atletici video legendarnu nemacku sampionku u skoku u dalj, dvostruku olimpijsku pobednicu Hajke Dreksler, kako kao volonter ravna pesak na borilistu skoka u dalj nekakvim anonimusima. To je za mene bio vrhunac skromnosti i posvecenosti. Mala digresija, ona je pre dvadesetpet godina skakala 7.63m dok aktuelna osvajacica zlatne medalje nije preskocila ni 7m.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Tako uvek pomislis kada odes u neku zemlju koja pripada zapadnom svetu i kada ostanes tako kratko par meseci mislis da je sve divno i bajno. I stranci kada dodju u Srbiju na par dana,nedelja mislie da je ovde do dzadza. Medjutim ako ostanes malo duze,posle 2-3 godine pocinjes da uvidjas ozbiljne nedostatke. To znam iz licnog primera zivota van. Ja imam prijateljicu koja se sa decom pre oko godinu dana pridruzila suprugu u Nemackoj (medicinski radnik). Ona nema ovako lepe reci za Nemacku. Skola za decu je ok,ali je uciteljica vec na samom pocetku jednom detetu nesto prebacila u vezi rata (dete ne zna o cemu se radi jer je dete),a takodje su imali problem da upisu dete u neku tamosnju gimnaziju jer je administracija htela da ga gurne u neku zanatsku skolu iako dete iz Srbije nosi odlicne ocene. I na kraju morali su da potegnu neku vezu. Da,da,vezu u Nemackoj. U razgovoru oko toga smo konstatovali da administracija to namerno zeli,da od mogucnosti ozbiljnog skolovanja eliminise decu imigranata,jer oni nisu tu dovedeni da uce ozbiljne i visoke skole vec da dobace najvise do nekog zanatlije,da rade,ne da misle. Da budu obicna radna snaga,kvalifikovana iskljucivo za ono sto njima treba. Sto je ok,ali nije ok da namerno sputavas nekoga ko moze vise. Visoke skole su za Nemce. Da bi mogli da vladaju,naravno.
Tako da ta moja prijateljica ima vrlo ozbiljne primedbe,a posebno ako se uzme da je liberalno i tzv. zuto nastrojena i da je Evropu gledala nekim totalno drugim ocima. Sta bi onda rekao neko ko to nije?

Ironije

pre 5 godina

@(Dule, 27. avgust 2018 10:26)
Evo kako to kod nas izgleda:
1. Ako dete ne dođe na čas niko se ne uzbuđuje. Verovatno je na letovanju/zimovanju sa roditeljima koji će mu opravdati časove
2. Roditelji kupuju knjige i to svake godine jer, Bože moj, nije isti izdavač i ne mogu se koristiti knjige od prethodne generacije (za godinu dana promeni se matematika, fizika, hemija...)
3. Decu "ubijaju" sa kontrolnim zadacima, često nenajavljenim u cilju disciplinovanja đaka. Ceh najčešće plaćaju oni koji ne prave incidente.
4. Ko prvi reši zadatak odmah dobije epitet "štrebera" a u sledećoj fazi postaje predmet zlostavljanja koje niko ne sankcioniše.
5. Ne postoji rad, postoji destrukcija (pisanje grafita po školi, razbijanje prozora i bacanje smeća). Ako neko dođe biciklom velika je verovatnoća da će biti ukraden.
6. Kod nas platu ne dobijaju ni radnici a kamoli učenici
7. Škole liče na crnački geto
8. O državi bolje da ne pričam. Nema dovoljno karaktera

samo kazem.

pre 5 godina

Увек сам се питао како нека овако рандом особа заврши у вестима.
(Самурај_са_југа, 27. avgust 2018 10:08)

1. Srbija je mala zemlja, ne desava se cesto nesto sto novinar SME da napise
2. Na portalima imaju obavezu da na svakih osam minuta izbace vest, pa kada je dan relativno "miran", bez nekih bitnijih vesti, pise se nesto da se ispuni norma
3. Ne znam za ovu, ali nisu sve vesti uvek tacne i iz proverenih izvora, neke manje bitne se i "sminkaju".
4. Mala smo zemlja, nije tesko naci nekog, ko zna nekog, ko poznaje novinara, pa se malo pogura prica,po ceni jednog pica ili pljeskavice.

slavonac

pre 5 godina

Za ovo vezano uz mobilne telefone se slazem,to bi trebalo uvesti i kod nas jer ovo bespotrebno blejanje u telefone prelazi u patologiju..

mamor

pre 5 godina

Svima koji nisu proveli neko vreme u Nemačkoj.

Ne postoji ni jedan segment života koji se može porediti sa Srbijom.
Oduvek su bili i jesu nekoliko stotina godina ispred nas.
Nije mi drago što je tako, ali to je realnost.

tamo gde živi normalan svet

pre 5 godina

Bravo Lara!
Nadam se da znaš da odabereš destinaciju života.
Samo mali savet. Zaboravi srpski. Lakše će ti biti. Ova sredina je degenerisana kvazi istorijom, mitologijom i pre svega ubedjenju u superiornost nad drugima.

Marko

pre 5 godina

Naše škole su kolektivni centri za narkomaniju, dilovanje i konzumiranje.
(šetač, 27. avgust 2018 10:55)
@Otvoreno tvrdim da su nase skole daleko bolje i izbacuju daleko kvalitetnije djake bar sto se tice osnovne , problem su srednje u kojima su nemci daleko bolji zbog duelnog obrazovanja.Nije sve crno ili belo ponekad previse podcenjujemo sebe bez razloga.

jasdf

pre 5 godina

@hance
Gradivo samo po sebi ne znaci puno. Svako, u tim godinama, moze da nauci da reprodukuje gomile informacija. Sa druge strane, ne moze svako da udje u sustinu odredjene nauke/vestine. Tu je i razlika, mi imamo obimno gradivo i trazimo njegovu reprodukciju, oni imaju rasterecenije gradivo i traze njegovo razumevanje.

realno

pre 5 godina

Zašto samo mesec dana? To mi je nekako malo, kako onda nadoknadi gradivo kad se vrati, a i nije veliki period da se prilagodi novoj sredini.

Slave

pre 5 godina

Gradivo je dosta lakse od naseg, ali treba biti vanserijski talenat da bi dobio najvecu ocenu. Nesto se ovde ne gadja?

(Hance, 27. avgust 2018 11:00)

Gradivo nije obimno i puno statističkih podataka. Svet je shvatio da to odavno nikome ne treba, bar ne pored elektronskih knjiga i baza podataka, koje se lako pretražuju.

Ne uči se napamet, traži se razumevanje, analiza i kritičko razmišljanje.
Eseji tj. radovi kod nas, moraju da budu originalni.

Hai

pre 5 godina

Telefone treba proterati iz škole, to svakako. Ono što moramo da preuzmemo od Nemaca je to ocenjivanje. Kod nas petica vise ne vredi kao ranije. Skoro svako moze da bude odlican i da pri tome pojma nema.

mnogo smo nenormalni

pre 5 godina

Naše škole su kolektivni centri za narkomaniju, dilovanje i konzumiranje.
(šetač, 27. avgust 2018 10:55)

Zaboravio si regrutovanje u starlete, navijace i funkcionere/preletace

realno

pre 5 godina

-Kod nas profesori rade nedolične stvari devojčicama decenijama i o tome se ćuti. Posle te devojčice moraju slično da trpe na poslu. I naravno da ne smeju to da kažu svom tati, sutra mužu.
-Žena moraju u Srbiji da imaju više hrabrosti, i da bolje poznaju muško telo. -Mušarcu nije mesto pored žena na času fizičkog.
(Aleksandar, 27. avgust 2018 10:22)
Sigurno da ima devojčica sa takvim traumatičnim iskustvima sa profesorima i to treba najoštrije sankcionisati.
E, za ovo drugo ima kontradiktornosti. Kažeš- žene moraju imati više hrabrosti i da bolje upoznaju muško telo, a onda- muškarcu nije mesto pored žene na času fizičkog. To je druga krajnost, mesto mu je, ako je pristojan, a ako nije, onda mu nije mesto ni u razredu, ni na ulici itd. Jer, po toj logici ne bi trebali biti ni u autobusu, sportu, na plaži itd.

Knjige, a ne zvona i praporci

pre 5 godina

Ovo je kao neki putopis iz 18-tog veka, kada su u Srbiji najveci gradovi bili oko 30-40 hiljada ljudi, a drzava prakticno bez skolstva. Nemacka je u takvom stanju bila negde u 6 ili 7 veku nove ere.

Mileta

pre 5 godina

Pre neki dan izgubih živce objašnjavajući komšiji kako je na zapadu. Lik gledao na televiziji o terorističkim napadima i ubedjuje mene koji sam proveo deo života tamo kako je bolje ovde i kako tamo ništa ne valja.

lune

pre 5 godina

Ovo se totalno ne slaže sa mojim iskustvom u Nemačkoj. Nisam išao u školu ali mislim na tinejdžere i njihove telefone. To da oni sede u kafiću i pričaju a nisu na svojim telefonima, to nisam video. Ali ne kažem da laže, verovatno je takvo iskustvo imala.

Dunja

pre 5 godina

Kod nas ucenici pricaju na casu na mob.Moj brat kaze u sred predavanja uceniku zazvoni telefon i on mom bratu kaz da tise prica ima telefonski poziv.Moj brat mu nesme rec da kaze jel bi dobijo sankcije da se suprostavi uceniku.

ExS

pre 5 godina

Ova devojcica je videla samo minimalni deo nemacke kao drustva. Porodica uopstenije tako orojentisana...naravno da ima takvih ali retko. Sto se tice izlazaka, u principu je ave tacno-izadju sa drugarima a ne sa telefonom

Pedu

pre 5 godina

Đaci u Irskoj ne smeju da pomisle ni da donesu telefon u školu, i to mi je sasvim ok.
Imaju tri obavezna predmeta, engleski, irski i matematiku.
Ostale predmete biraju, i ako im se nešto od tih predmeta ne sviđa, slobodni su da ih menjaju kada hoće.
U srednjoj (high school), ako planiraju na koledž, i žele što više bodova, mogu da idu na "napredne" časove predmeta koje uče.
Ti "napredni" su otprilike u rangu naših normalnih časova.

Kada upisuju koledž, sastavljaju listu od 10ak želja, koji bi koledž hteli da upišu.
Škola (high school) šalje koledžima rezultate učenika, nakon čega koledži šalju ponude učenicima da se upišu kod njih.

Sistem funkcioniše kad ima volje.
Kada živiš u Srbiji, nema tog normalnog sistema koji bi mogao da funkcioniše.

Aleksandar

pre 5 godina

Odličan tekst! Odlčno je što B92 ima hrebrosti da ovo objavi. Kod nas profesori rade nedolične stvari devojčicama decenijama i o tome se ćuti. Posle te devojčice moraju slično da trpe na poslu. I naravno da ne smeju to da kažu svom tati, sutra mužu. Žena moraju u Srbiji da imaju više hrabrosti, i da bolje poznaju muško telo. Mušarcu nije mesto pored žena na častu fizičkog.

Nemanja

pre 5 godina

Nasem skolskom sistemu treba jedna oooogromna, ogromna reforma. Ali kako deci zabraniti telefone, instantgrame kad ce prvi roditelji doci, naravno, ubedjeni da niko njima ne sme nista da zabrani. Svest kod naseg naroda se ne menja tako lako..

bojan

pre 5 godina

I eto SAD TREBA DA SE ISCUDJAVAMO NA NESTO STO BI TREBALO DA JE NORMALNO.Blago NEMCIMA STO NEMAJU PINK TELEVIZIJU, JAKA KULTURA SA TRADICIJOM A NEKADA SMO JE I MI IMALI.....

C i n i k

pre 5 godina

Nemacka je super drzava,posto imaju decenijama kod sebe pripadnike raznih naroda nemaju nikakav problem sa tim da li je neko iz Srbije,Pakistana ili Engleske.
Razlika u obrazovanju je evidentna a to je laksa skola, prilagodjena uzrastu dece.
Polazu mnogo na zdrav zivot i sport,uopste, to je narod koji je uz pomoc Usa posle 2.sv.rata izlecio svoj problem sa agresijom...sto mi nikada nismo uspeli..

djnld

pre 5 godina

Bravo devojko! Mlada, ambiciozna, svesna svoje buducnosti... Samo tako nastavi, to nama starijima daje nadu da nije sve izgubljeno u Srbiji. Ucini jos nesto... gledaj da ovi tvoji utisci nekako dopru do ministara prosvete i kulture.

Srdjan

pre 5 godina

A na slici Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda, koja očigledno drži konferenciju za novinare. Kakve veze slika ima sa ovim tekstom?

Mirko

pre 5 godina

Mirise sve i cvece cveta, da ne zivim u Nemackoj mislio bih kako je ovo istina. Medjutim omaladina kod Nemaca se dosta promenila u odnosu na generacije od pre. Mnogo su postali lenji uvek traze precice, obrazovanje koje se pruza daleko je od nekog nivoa koji je bio nekad. A to da Nemci imaju neka pravila i koja moraju da postoju radi forme ne znaci da su automatski dobra.

gradjanin

pre 5 godina

Zato su oni kao društvo u vrhu a mi na dnu.
A ispade, kolektivno ludilo, imali su i oni kao i mi.
S tom razlikom što su oni izvukli pouku.

Dule

pre 5 godina

Ja sam bio pre 2 godine u Nemackoj i evo prica koje sam cuo tamo a ticu se skole: 1. Ako ucenik ne dodje na pocetak casa razredni zove policiju i za pola sata policija dolazi na vrata stana (kuce) da vide sta se desilo s detetom (da mu se nije nesto desilo, da nije otet usput i sl). Nema neopravdanih izostanaka. 2. Deca ne kupuju knjige vec ih nasledjuju od prethodne generacije. Zabranjeno je saranje i unistavanje knjiga. Svaka knjiga ima pecat grada i skole kao i ime i prezime ko je koristio knjigu i njegov potpis. Postoji samo jedan izdavac knjiga za citavu republiku. 3. Deca ne rade nikad kontrolni i ne ispitiju se ponedeljkom da ne bi imali stresan vikend. 4. Ko zavrsi prvi zadatak moze da se posluzi bombonama. 5. Postoji rad pored skole kada ucenici s nastavnicima kupe suvu travu. Ako svi imaju bicikl onda svi idu biciklom a nastavnik je na celu kolone. 6. U srednjoj skoli ucenici dobijaju platu kada su na praksi koja se krece od 700-900 evra u zavisnosti od godine i vrste skole. 7. Skole izgledaju besprekorno cisto. 8. Kao i drzava tako i skole cista suprotnost nasima.

Dr Iggy

pre 5 godina

Sjajno. To je lep utisak o uređenom društvu. Naravno, imaće želju, poredivši dve zemlje, da bira gde će profesionalno da se razvija. Znanje nemačkog jezika već otvara vrata.

Ginekolog

pre 5 godina

"Učenici se sa gradivom upoznaju kroz nekoliko nivoa koji se nadograđuju, ne moraju da uče detalje, već samo ono što je najosnovnije iz neke oblasti", kazala je Novak.

Onda zovu steance za nešto što nije osnovno. Propast od obrazovnog sistema.

sale majstor

pre 5 godina

Kakva glupost! Ja zivim u Nemackoj i to za ocene jednostavno nije tacno. Iako moje kcerke tecno pricaju i nemacki i srpski, u skoli imaju, sem 3-4 predmeta, samo jedinice, dakle najblolje ocene. Dosta druge dece isto ima jedinice, bez da su nesto posebno talentovani. Na fizicko se ide zajedno, i devojcice i decaci. U Beograd dodjem 3-4 puta, neki put zajedno sa njih dve, neki put sam, ali svaki put vidim, da je ponasanje tinejdzera i ovamo i tamo uglavnom isto, i sto se tice mobilnih i sto se tice izlazaka i tema.
Ja sad ne znam u kakvoj je skoli ona bila, posle cetiri godine osnovne, u nemackoj se bira da se ide u hauptschule (za uglavnom najgore ucenike), u realschule (za one koji misle da im je sledeca, gimnazija, previse naporna) i gimnazija, za maksimalan trud i najvise ucenja.

Zeko

pre 5 godina

Ma znao sam, oni kulturni a mi nismo i to je to. Ova mala curica uci Nemacki i cim zavrsi sredju onda ce ona pravac Svabija a mi ostajemo tu gde smo.

marko

pre 5 godina

Mene odusevilo to kako učenici paze na sve kao da im je drzava kuca, niko ne skraba po klupama zidovima sve je cisto i zanimljivo je kako oni kreću da se uce radu vec u 5 razredu..

Benz Town

pre 5 godina

Sve štima ali za jedinice nije baš tako da moraš biti Tesla. Greje se stolica i posle škole i eto odličnih ocena.

Pozdrav iz Štutgarta

Goran

pre 5 godina

Ovo sa telefonima ce biti i kod nas. Pitanje je dana kada ce neko preseci i reci da telefon u skoli ruinira deciju koncentraciju i da deca ni na sta drugo i ne moisle osim igranja igrica. Dobar bi bio kao razbibriga ali kad bi klinci znali da se kontrolisu, ali posto ne znaju niti ce ikada u tom dobu znati, resenje je u zabrani.

Александар

pre 5 godina

Нијемци су ипак господа.. Морам рећи, нажалост за нас.. Ми смо мали и искомплексирани људи, са застарјелим системом образовања, за неваспитаном и бахатом дјецом од истих таквих родитеља, који хоће да остваре некаква своја права али без икаквих обавеза.. Ето, туга!

prcko

pre 5 godina

pa zar to nije i kod nas tako da decki i curice imaju odvojenu sportsku nastavu. kod mene u gimnaziji je barem tako bilo a i u osnovnoj skoli. da curice mogu imati samo zenu za nastavnika toga se ne secam iako ideja nije losa jer se tako izbegava svaka mogucnost zlopupotrebe polozaja nastavnika fizickog obrazovanja.

Dule

pre 5 godina

Ja sam bio pre 2 godine u Nemackoj i evo prica koje sam cuo tamo a ticu se skole: 1. Ako ucenik ne dodje na pocetak casa razredni zove policiju i za pola sata policija dolazi na vrata stana (kuce) da vide sta se desilo s detetom (da mu se nije nesto desilo, da nije otet usput i sl). Nema neopravdanih izostanaka. 2. Deca ne kupuju knjige vec ih nasledjuju od prethodne generacije. Zabranjeno je saranje i unistavanje knjiga. Svaka knjiga ima pecat grada i skole kao i ime i prezime ko je koristio knjigu i njegov potpis. Postoji samo jedan izdavac knjiga za citavu republiku. 3. Deca ne rade nikad kontrolni i ne ispitiju se ponedeljkom da ne bi imali stresan vikend. 4. Ko zavrsi prvi zadatak moze da se posluzi bombonama. 5. Postoji rad pored skole kada ucenici s nastavnicima kupe suvu travu. Ako svi imaju bicikl onda svi idu biciklom a nastavnik je na celu kolone. 6. U srednjoj skoli ucenici dobijaju platu kada su na praksi koja se krece od 700-900 evra u zavisnosti od godine i vrste skole. 7. Skole izgledaju besprekorno cisto. 8. Kao i drzava tako i skole cista suprotnost nasima.

bojan

pre 5 godina

I eto SAD TREBA DA SE ISCUDJAVAMO NA NESTO STO BI TREBALO DA JE NORMALNO.Blago NEMCIMA STO NEMAJU PINK TELEVIZIJU, JAKA KULTURA SA TRADICIJOM A NEKADA SMO JE I MI IMALI.....

Pedu

pre 5 godina

Đaci u Irskoj ne smeju da pomisle ni da donesu telefon u školu, i to mi je sasvim ok.
Imaju tri obavezna predmeta, engleski, irski i matematiku.
Ostale predmete biraju, i ako im se nešto od tih predmeta ne sviđa, slobodni su da ih menjaju kada hoće.
U srednjoj (high school), ako planiraju na koledž, i žele što više bodova, mogu da idu na "napredne" časove predmeta koje uče.
Ti "napredni" su otprilike u rangu naših normalnih časova.

Kada upisuju koledž, sastavljaju listu od 10ak želja, koji bi koledž hteli da upišu.
Škola (high school) šalje koledžima rezultate učenika, nakon čega koledži šalju ponude učenicima da se upišu kod njih.

Sistem funkcioniše kad ima volje.
Kada živiš u Srbiji, nema tog normalnog sistema koji bi mogao da funkcioniše.

C i n i k

pre 5 godina

Nemacka je super drzava,posto imaju decenijama kod sebe pripadnike raznih naroda nemaju nikakav problem sa tim da li je neko iz Srbije,Pakistana ili Engleske.
Razlika u obrazovanju je evidentna a to je laksa skola, prilagodjena uzrastu dece.
Polazu mnogo na zdrav zivot i sport,uopste, to je narod koji je uz pomoc Usa posle 2.sv.rata izlecio svoj problem sa agresijom...sto mi nikada nismo uspeli..

Александар

pre 5 godina

Нијемци су ипак господа.. Морам рећи, нажалост за нас.. Ми смо мали и искомплексирани људи, са застарјелим системом образовања, за неваспитаном и бахатом дјецом од истих таквих родитеља, који хоће да остваре некаква своја права али без икаквих обавеза.. Ето, туга!

Mare

pre 5 godina

Citam komentare i svima je kriv Pink, vlast, rijalitiji ... potpuno promasili susitniu. Zato cemo i ostati tu gde jesmo, na dnu. Sve pocinje od nas, svi vi koji ovde kukate sutra bi jos vise kukali morate da postujete bar 1/3 pravila koju postuje prosecan Nemac. SVe krece od kuce, ne gleda rijaliti kod komsije, ne glasa on za ovuakvu vlast. Kakav narod takva drzava, Svi se pogledajte u ogledalo prvo.

Ironije

pre 5 godina

@(Dule, 27. avgust 2018 10:26)
Evo kako to kod nas izgleda:
1. Ako dete ne dođe na čas niko se ne uzbuđuje. Verovatno je na letovanju/zimovanju sa roditeljima koji će mu opravdati časove
2. Roditelji kupuju knjige i to svake godine jer, Bože moj, nije isti izdavač i ne mogu se koristiti knjige od prethodne generacije (za godinu dana promeni se matematika, fizika, hemija...)
3. Decu "ubijaju" sa kontrolnim zadacima, često nenajavljenim u cilju disciplinovanja đaka. Ceh najčešće plaćaju oni koji ne prave incidente.
4. Ko prvi reši zadatak odmah dobije epitet "štrebera" a u sledećoj fazi postaje predmet zlostavljanja koje niko ne sankcioniše.
5. Ne postoji rad, postoji destrukcija (pisanje grafita po školi, razbijanje prozora i bacanje smeća). Ako neko dođe biciklom velika je verovatnoća da će biti ukraden.
6. Kod nas platu ne dobijaju ni radnici a kamoli učenici
7. Škole liče na crnački geto
8. O državi bolje da ne pričam. Nema dovoljno karaktera

Benz Town

pre 5 godina

Sve štima ali za jedinice nije baš tako da moraš biti Tesla. Greje se stolica i posle škole i eto odličnih ocena.

Pozdrav iz Štutgarta

jr

pre 5 godina

Naravno, ima veze... Bio sam zatecen i fasciniran kada sam na nedavno zavrsenom Evropskom prvenstvu u atletici video legendarnu nemacku sampionku u skoku u dalj, dvostruku olimpijsku pobednicu Hajke Dreksler, kako kao volonter ravna pesak na borilistu skoka u dalj nekakvim anonimusima. To je za mene bio vrhunac skromnosti i posvecenosti. Mala digresija, ona je pre dvadesetpet godina skakala 7.63m dok aktuelna osvajacica zlatne medalje nije preskocila ni 7m.

Zeko

pre 5 godina

Ma znao sam, oni kulturni a mi nismo i to je to. Ova mala curica uci Nemacki i cim zavrsi sredju onda ce ona pravac Svabija a mi ostajemo tu gde smo.

Nemanja

pre 5 godina

Nasem skolskom sistemu treba jedna oooogromna, ogromna reforma. Ali kako deci zabraniti telefone, instantgrame kad ce prvi roditelji doci, naravno, ubedjeni da niko njima ne sme nista da zabrani. Svest kod naseg naroda se ne menja tako lako..

Slave

pre 5 godina

Gradivo je dosta lakse od naseg, ali treba biti vanserijski talenat da bi dobio najvecu ocenu. Nesto se ovde ne gadja?

(Hance, 27. avgust 2018 11:00)

Gradivo nije obimno i puno statističkih podataka. Svet je shvatio da to odavno nikome ne treba, bar ne pored elektronskih knjiga i baza podataka, koje se lako pretražuju.

Ne uči se napamet, traži se razumevanje, analiza i kritičko razmišljanje.
Eseji tj. radovi kod nas, moraju da budu originalni.

mamor

pre 5 godina

Svima koji nisu proveli neko vreme u Nemačkoj.

Ne postoji ni jedan segment života koji se može porediti sa Srbijom.
Oduvek su bili i jesu nekoliko stotina godina ispred nas.
Nije mi drago što je tako, ali to je realnost.

djnld

pre 5 godina

Bravo devojko! Mlada, ambiciozna, svesna svoje buducnosti... Samo tako nastavi, to nama starijima daje nadu da nije sve izgubljeno u Srbiji. Ucini jos nesto... gledaj da ovi tvoji utisci nekako dopru do ministara prosvete i kulture.

Srdjan

pre 5 godina

A na slici Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda, koja očigledno drži konferenciju za novinare. Kakve veze slika ima sa ovim tekstom?

Dejan

pre 5 godina

Ne znam za Nemačku, ali moja 16-ogodišnja ćerka uči madjarski da bi sa 18 dobila drzavljanstvo EU ne bi li se skolovala na zapadu. To je za mene kao patriotu izuzetan poraz, ali istovremeno kao oca izuzetan ponos!
Raspadam se...

lune

pre 5 godina

Ovo se totalno ne slaže sa mojim iskustvom u Nemačkoj. Nisam išao u školu ali mislim na tinejdžere i njihove telefone. To da oni sede u kafiću i pričaju a nisu na svojim telefonima, to nisam video. Ali ne kažem da laže, verovatno je takvo iskustvo imala.

Goran

pre 5 godina

Ovo sa telefonima ce biti i kod nas. Pitanje je dana kada ce neko preseci i reci da telefon u skoli ruinira deciju koncentraciju i da deca ni na sta drugo i ne moisle osim igranja igrica. Dobar bi bio kao razbibriga ali kad bi klinci znali da se kontrolisu, ali posto ne znaju niti ce ikada u tom dobu znati, resenje je u zabrani.

Zoran

pre 5 godina

Sin mi je 5 razred u Svajcarsku telfon nesme mi na pauzu ni u sklolskom dvoristu i to do kraja 6og....
(bulldog, 27. avgust 2018 12:19)

Da li ima neko od vas koji zive u "Svajcarsku" da je pismen?

marko

pre 5 godina

Mene odusevilo to kako učenici paze na sve kao da im je drzava kuca, niko ne skraba po klupama zidovima sve je cisto i zanimljivo je kako oni kreću da se uce radu vec u 5 razredu..

mnogo smo nenormalni

pre 5 godina

Naše škole su kolektivni centri za narkomaniju, dilovanje i konzumiranje.
(šetač, 27. avgust 2018 10:55)

Zaboravio si regrutovanje u starlete, navijace i funkcionere/preletace

Petar

pre 5 godina

A sto reci o Japanu; u skolama nema cistaca jer djaci sami ciste ucionice, hodnike, pa i klozete. Da nauce da cene sto im je drzava dala besplatno skolovanje, da postuju prostor u kome uce. Telefona nema ni u mislima.Zaostala neka zemlja....

Dunja

pre 5 godina

Kod nas ucenici pricaju na casu na mob.Moj brat kaze u sred predavanja uceniku zazvoni telefon i on mom bratu kaz da tise prica ima telefonski poziv.Moj brat mu nesme rec da kaze jel bi dobijo sankcije da se suprostavi uceniku.

Mileta

pre 5 godina

Pre neki dan izgubih živce objašnjavajući komšiji kako je na zapadu. Lik gledao na televiziji o terorističkim napadima i ubedjuje mene koji sam proveo deo života tamo kako je bolje ovde i kako tamo ništa ne valja.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Tako uvek pomislis kada odes u neku zemlju koja pripada zapadnom svetu i kada ostanes tako kratko par meseci mislis da je sve divno i bajno. I stranci kada dodju u Srbiju na par dana,nedelja mislie da je ovde do dzadza. Medjutim ako ostanes malo duze,posle 2-3 godine pocinjes da uvidjas ozbiljne nedostatke. To znam iz licnog primera zivota van. Ja imam prijateljicu koja se sa decom pre oko godinu dana pridruzila suprugu u Nemackoj (medicinski radnik). Ona nema ovako lepe reci za Nemacku. Skola za decu je ok,ali je uciteljica vec na samom pocetku jednom detetu nesto prebacila u vezi rata (dete ne zna o cemu se radi jer je dete),a takodje su imali problem da upisu dete u neku tamosnju gimnaziju jer je administracija htela da ga gurne u neku zanatsku skolu iako dete iz Srbije nosi odlicne ocene. I na kraju morali su da potegnu neku vezu. Da,da,vezu u Nemackoj. U razgovoru oko toga smo konstatovali da administracija to namerno zeli,da od mogucnosti ozbiljnog skolovanja eliminise decu imigranata,jer oni nisu tu dovedeni da uce ozbiljne i visoke skole vec da dobace najvise do nekog zanatlije,da rade,ne da misle. Da budu obicna radna snaga,kvalifikovana iskljucivo za ono sto njima treba. Sto je ok,ali nije ok da namerno sputavas nekoga ko moze vise. Visoke skole su za Nemce. Da bi mogli da vladaju,naravno.
Tako da ta moja prijateljica ima vrlo ozbiljne primedbe,a posebno ako se uzme da je liberalno i tzv. zuto nastrojena i da je Evropu gledala nekim totalno drugim ocima. Sta bi onda rekao neko ko to nije?

troll level 100

pre 5 godina

To je kao kad bih ja poredio mercedesa i fiću. Mi ne treba da se poredimo ni sa kim jer smo najgori i treba da nadjemo sistem koji je za nas prihvatljiv (mislim na skolstvo). Meni su nekad telefoni spas za čas onu debilnu i nevaspitanu decu pustis da igraju igrice na telefonu i ćute. A sa ostalima radiš. Kod njih je verovatno nemoguće da ti miniraju časove ovde je to normalno.

biserko

pre 5 godina

Pqa nije nam valjda cilj da postanemo (kao) Nemci ? Mislim da se sa time ne bi složili SPC,SPS,JUL i izvorni radikali kao i onaj rusofilski kamp za vojnu obuku dece , na sreću u poslednji čas zatvoren.

sale majstor

pre 5 godina

Kakva glupost! Ja zivim u Nemackoj i to za ocene jednostavno nije tacno. Iako moje kcerke tecno pricaju i nemacki i srpski, u skoli imaju, sem 3-4 predmeta, samo jedinice, dakle najblolje ocene. Dosta druge dece isto ima jedinice, bez da su nesto posebno talentovani. Na fizicko se ide zajedno, i devojcice i decaci. U Beograd dodjem 3-4 puta, neki put zajedno sa njih dve, neki put sam, ali svaki put vidim, da je ponasanje tinejdzera i ovamo i tamo uglavnom isto, i sto se tice mobilnih i sto se tice izlazaka i tema.
Ja sad ne znam u kakvoj je skoli ona bila, posle cetiri godine osnovne, u nemackoj se bira da se ide u hauptschule (za uglavnom najgore ucenike), u realschule (za one koji misle da im je sledeca, gimnazija, previse naporna) i gimnazija, za maksimalan trud i najvise ucenja.

Hai

pre 5 godina

Telefone treba proterati iz škole, to svakako. Ono što moramo da preuzmemo od Nemaca je to ocenjivanje. Kod nas petica vise ne vredi kao ranije. Skoro svako moze da bude odlican i da pri tome pojma nema.

све хејтер до хејтера

pre 5 godina

Sin mi je 5 razred u Svajcarsku telfon nesme mi na pauzu ni u sklolskom dvoristu i to do kraja 6og....
(bulldog)

Da li ima neko od vas koji zive u "Svajcarsku" da je pismen?

Срећо моја, то што је он неписмен је небитно, битно је да је свом детету обезбедио квалитетно школовање и лепу будућност у богатој и безбедној земљи, а шта си ти за своје дете урадио, срећо моја?

gradjanin

pre 5 godina

Zato su oni kao društvo u vrhu a mi na dnu.
A ispade, kolektivno ludilo, imali su i oni kao i mi.
S tom razlikom što su oni izvukli pouku.

Phoeb

pre 5 godina

Gomila komentara se svodi na "nebo i zemlja". Hajde da pogledamo tekst i da izdvojimo razlike:

1) Učenici manje koriste mobilne telefone.
2) U školi se uči manje, samo bazične stvari iz predmet.
3) Skoro da nema domaćih zadataka.
4) Teško se dobijaju najbolje ocene, za to baš treba biti vanserijski.
5) Učenici srednjih škola se više šetaju po gradu, a kod nas više sede u kafićima.
6) Učenici jedu u menzi.
7) U porodici su kućni poslovi ravnomernije raspoređeni.

Kako su ovo razlike "nebo i zemlja"? Da je otišla u Severnu Koreju, pa da je rekla da su njenog drugara iz razreda streljali na trgu jer nije dovoljno plakao kada je čuo da Kim ima kijavicu ili da je otišla u Japan pa dobila vreću za spavanje da nosi u školu ili da je otišla u Nigeriju pa joj upao Boko Haram u školu to bi bila "nebo i zemlja" razlika. Ovako su to dva vrlo slična obrazovna sistema, što nije ni čudo jer su na formiranje srpskog obrazovanja jako uticali nemački obrazovni modeli.

Spyderco

pre 5 godina

Ovo sa telefonima ce biti i kod nas.
(Goran, 27. avgust 2018 10:27)

To sa telefonima bi kod nas bilo odavno uvedeno da nije idiotskog koncepta dečijih prava koji je ovde uvezen sa tog istog zapada, pretpostavljam sa malo severnije lokacije od Nemačke (čuveni skandinavski modeli), pošto smo majstori da sa zapada usvojimo najgore stvari. Mene je malo iznenadilo ovo fizičko. U moje vreme su dečaci i devojčice imali nastavnike odnosno nastavnice, i naravno razdvojene muške i ženske svlačionice. Ako je to u Srbiji postalo uniseks, aferim na prosvetu. Nemački prosvetni sistem je inače prilično rigidan, i mnogi nemci njime nisu zadovoljni, a predmet je kritika i u ostatku zapadnog sveta. Deca se već sa 11 godina selektuju i prosleđuju u vrlo kompleksan sistem srednjih škola, sa maltene zakucanom profesionalnom biografijom i prilično otežanom vertikalnom pokretljivošću. Drugim rečima, učitelji već u tom uzrastu procenjuju ko će da bude naučnik ili filozof, a ko će da radi na traci za montažu golfa (malo karikiram, ali je otprilike tako). Da ne dužim, proguglajte pojmove Gymnasium, Realschule i Hauptschule. Da je tamo sve tako bajno, ne bi uvozili tolike inženjere i lekare iz istočne Evrope.

Diplomirani difovac

pre 5 godina

A ja danas išao da kupim vrata muške svlačionice koju je jedan učenik 8.razreda 2 puta izlomio dok kolega i ja nismo bili prisutni.
Prvi put sam ja otišao do zbornice da zamenim dnevnik,a on nije imao nastavu.Drugi put sam ja bio na takmičenju a kolega je otišao po dnevnik.
I zna se koji učenik je oba puta namerno polomio vrata i direktorka je napismeno upozorila kolegu i mene da ako u roku od 8(OSAM) dana ne obezbedimo SABRAZNA vrata,biće nam odbijeno od plate.
I ja na kupujemprodajem.com nadjem polovna vrata koja pasuju,odem svojim kolima po njih i odnesem ih u školu da ih domar stavi("Ne gadjaju se rupe baš")
I da,dotični sada već bivši učenik je GLASNO najavio:"ČEKAM DA NASTAVNICI NE BUDU TU I OPET ĆU DA RAZBIJEM VRATA."

Ne,nije u pitanju škola u Nemačkoj već jedna osnovna škola u Beogradu.

Mirko

pre 5 godina

Mirise sve i cvece cveta, da ne zivim u Nemackoj mislio bih kako je ovo istina. Medjutim omaladina kod Nemaca se dosta promenila u odnosu na generacije od pre. Mnogo su postali lenji uvek traze precice, obrazovanje koje se pruza daleko je od nekog nivoa koji je bio nekad. A to da Nemci imaju neka pravila i koja moraju da postoju radi forme ne znaci da su automatski dobra.

mnogo smo nenormalni

pre 5 godina

Znaci bolje je da nam deca manje uce, kao sto je u Nemackoj?
(manje rada, manje rada, 27. avgust 2018 15:51)

Da, bolje je da manje uce gluposti (bubaju) a vise uce da razmisljaju.

slavonac

pre 5 godina

Za ovo vezano uz mobilne telefone se slazem,to bi trebalo uvesti i kod nas jer ovo bespotrebno blejanje u telefone prelazi u patologiju..

tamo gde živi normalan svet

pre 5 godina

Bravo Lara!
Nadam se da znaš da odabereš destinaciju života.
Samo mali savet. Zaboravi srpski. Lakše će ti biti. Ova sredina je degenerisana kvazi istorijom, mitologijom i pre svega ubedjenju u superiornost nad drugima.

Zoran

pre 5 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem koliko ste nepismeni. Sedamdeset od sto ne ume da sastavi jednu prostu recenicu a posebni su likovi ovi iz "Svajcarsku". I oni komentarisu o skolstvu na "zapadu". NEVEROVATNO!

samo kazem.

pre 5 godina

Увек сам се питао како нека овако рандом особа заврши у вестима.
(Самурај_са_југа, 27. avgust 2018 10:08)

1. Srbija je mala zemlja, ne desava se cesto nesto sto novinar SME da napise
2. Na portalima imaju obavezu da na svakih osam minuta izbace vest, pa kada je dan relativno "miran", bez nekih bitnijih vesti, pise se nesto da se ispuni norma
3. Ne znam za ovu, ali nisu sve vesti uvek tacne i iz proverenih izvora, neke manje bitne se i "sminkaju".
4. Mala smo zemlja, nije tesko naci nekog, ko zna nekog, ko poznaje novinara, pa se malo pogura prica,po ceni jednog pica ili pljeskavice.

Bavarac

pre 5 godina

Vidi se da niste nikad bili u Nemackoj. Kao prvo, tamo su deca takodje uglavnom zapustena i bezobrazna. Kao drugo, i tamo postoje parovi i ostalo, ko tamo zivi zna o cemu pricam. RTL, RTL 2, Prosieben, SAT1 i mnogi drugi kanali koji su samo bazirani na zaglupljivanju naroda. Sta je jedina razlika? To sto se kod njih pored 80% zombiranih nadje 20% koji se BORE protiv toga i guraju i sebe i drzavu napred, dok kod nas tih 20% ide linijom manjeg otpora i ceka priliku da mu padne s neba, cast izuzecima.

jasdf

pre 5 godina

@hance
Gradivo samo po sebi ne znaci puno. Svako, u tim godinama, moze da nauci da reprodukuje gomile informacija. Sa druge strane, ne moze svako da udje u sustinu odredjene nauke/vestine. Tu je i razlika, mi imamo obimno gradivo i trazimo njegovu reprodukciju, oni imaju rasterecenije gradivo i traze njegovo razumevanje.

steph

pre 5 godina

Najjača mi je rečenica koju godinama čujem od raznih ljudi "što švaba uči u petom, srbin uči u trećem razredu". Mnogo volimo da potcenjujemo a ne vidimo svoje dvorište.

Dr Iggy

pre 5 godina

Sjajno. To je lep utisak o uređenom društvu. Naravno, imaće želju, poredivši dve zemlje, da bira gde će profesionalno da se razvija. Znanje nemačkog jezika već otvara vrata.

znalac

pre 5 godina

Svaka čast njoj prvo što je otišla a drugo što je primetila kulturološke razlike..i uvidela u kome je u stvari problem i da naše društvo treba da se menja !!!

irelandcalling

pre 5 godina

Bravo i srecno za ovu nasu sjajnu devojcicu, ali i za svu nasu divnu decu kojima se malo posvecujemo...a zasluzuju vise paznje i truda oko njih...

ExS

pre 5 godina

Ova devojcica je videla samo minimalni deo nemacke kao drustva. Porodica uopstenije tako orojentisana...naravno da ima takvih ali retko. Sto se tice izlazaka, u principu je ave tacno-izadju sa drugarima a ne sa telefonom

erziehrin

pre 5 godina

ono sto je ova devojcica opisala je uglavnom tako, mada se i skolski sistem razlikuje od pokrajine do pokrajine..ja mogu za bavarsku da kazem da je skolstvo lepse organizovano, jer deca uce zaista prakticne stvari i koliko vidim po mojoj deci oni zaista i nauce puno toga..mobilne telefone deca uglavnom i ne nose u skolu, ako ih i imaju ne pale ih na casovima, ali kada su po grupicama itekako gledaju u telefone i kad god mogu ne izlaze iz svojih kuca, vec se umrezavaju i druze se virtuelno..sto se skola tice, tacno je da ih nakon cetvrtog razreda selektuju na osnovu ocena iz tri glavna predmeta i upisuju se u razlicite skole i to nije losa stvar, zato sto se na taj nacin deca koja su dobri djaci i oni losijih ocena, a najcesce takvog i ponasanja razdvajaju..na taj nacin se i uticaj 'loseg' drustva barem malo umanjuje..a kako moja deca i kazu, kada nema tih 'problematicnih' djaka koji ometaju nastavu lakse je da se prati ono sto nastavnik predaje..ono sto je u nemackom sistemu lose je nekfleksibilnost i ogranicenost nemackih nastavnika..naravno, postoje i oni koji se ne uklapaju u taj sablon..u svakom slucaju, sustina u svim razlikama jeste u kompletnom drustvu u sistemu u kulturoloskim suprotnostima..jedno je sigurno, od nemaca i nemackog drustva mozemo dosta da naucimo, kako bi nam svima bilo bolje.

realno

pre 5 godina

-Kod nas profesori rade nedolične stvari devojčicama decenijama i o tome se ćuti. Posle te devojčice moraju slično da trpe na poslu. I naravno da ne smeju to da kažu svom tati, sutra mužu.
-Žena moraju u Srbiji da imaju više hrabrosti, i da bolje poznaju muško telo. -Mušarcu nije mesto pored žena na času fizičkog.
(Aleksandar, 27. avgust 2018 10:22)
Sigurno da ima devojčica sa takvim traumatičnim iskustvima sa profesorima i to treba najoštrije sankcionisati.
E, za ovo drugo ima kontradiktornosti. Kažeš- žene moraju imati više hrabrosti i da bolje upoznaju muško telo, a onda- muškarcu nije mesto pored žene na času fizičkog. To je druga krajnost, mesto mu je, ako je pristojan, a ako nije, onda mu nije mesto ni u razredu, ni na ulici itd. Jer, po toj logici ne bi trebali biti ni u autobusu, sportu, na plaži itd.

Milosav

pre 5 godina

Citam komentare i svima je kriv Pink, vlast, rijalitiji ... potpuno promasili susitniu. Zato cemo i ostati tu gde jesmo, na dnu. Sve pocinje od nas, svi vi koji ovde kukate sutra bi jos vise kukali morate da postujete bar 1/3 pravila koju postuje prosecan Nemac. SVe krece od kuce, ne gleda rijaliti kod komsije, ne glasa on za ovuakvu vlast. Kakav narod takva drzava, Svi se pogledajte u ogledalo prvo.
(Mare, 27. avgust 2018 12:24) #

Sto posto tacno. Ne znam sta je sa ovom novom generacijom roditelja koji su toliko opsednuti svojom decom, razmaze ih i puste da rade sta hoce pa im je onda kriva skola, nastavnik ili ucitelj ili drzava. Roditelji jedva sastavljaju kraj sa krajem a deci kupuju najnovije telefone, obucu i odecu.
Dolazim u Srbiju dva puta godisnje (zivim u Kanadi preko 30 godina) i ono sto vidim je prosto neverovatno. Na primer komsije iz sela uzeli kes kredit od banke i onda umesto da instaliraju prozore na drugom spratu da im ne kisne oni petogodisnjem detetu kupili tablet od 30,000 dinara.
Stvarno nemam reci.
Decu treba uciti disciplini i radnoj navici od malena, ne mislim biti prestrog nego jednostavno da znaju reda. Vidim jos nesto kad dodjem tamo a to je da se deca i unuci obracaju roditeljima i babama i dedama po imenu umesto mama, tat deda i baba. Pa to je nesto neverovatno.
Ja mozda nisam u toku ili sam "zaostao".

lord

pre 5 godina

pa nazalost, u srbiji se pod reformom obrazovanja najvecim delom podrazumeva utvrdjivanje neradnih datuma i profesorskih plata... barem je tako do sad bilo, ne znam mozda gresim...

nastavnik

pre 5 godina

Radim u srednjoj skoli u Norveskoj. Ovde se koriste telefoni u skolama, ali dok traju casovi drze se na polici u ucionici i zvuk je iskljucen. U pauzama se koriste, i na malim i na velikim odmorima. Ali da mene neko pita - trebalo bi ih potpuno zabraniti u skolama, kao u Francuskoj.

Sokrat

pre 5 godina

Jedan od osnovnih razloga zašto je "tamo negde" (a uglavnom svuda) bolje nego u Srbiji je upravo ovo što se vidi i čita u mnogim komentarima: komentarišete kritički i tražite "rupe" u zapažanjima 16-ogodišnje devojčice koja je negde u Nemačkoj provela samo 1 mesec. Takvo kritizerstvo i večita negativnost su nas i doveli tu gde smo danas. Devojčica je uradila nešto divno - kandidovala se, otišla, videla, nešto naučila, lepo i korisno se provela, stekla neka nova poznanstva i lepa iskustva. I bravo za to! Naravno da u Nemačkoj ne rastu ljubičice i zumbuli na svakom ćošku, verovatno je i naša škola "jača" po kurikulumu. Deca su svuda slična na početku a na kraju su proizvod društva koje ih okružuje (srednje statistički). Tako da često na kraju iz te "lošije" škole izađe veći procenat fakultetski obrazovanih, za samostalni život osposobljenijih, mnogo više preduzetnički nastrojenih mladih ljudi nego u Srbiji. Ima nešto i do privrede, ekonomskog i pravnog okruženja, zar ne? Ne znam da li škola zove policiju ako dete ne dođe u školu ali znam da policija za vreme školske godine, naročite poslednje nedelje pre nekog raspusta ponekad na aerodromima proverava decu koja putuju van zemlje sa roditeljima: pozovu školu da vide da li je odlazak/izostanak deteta dogovoren. Ako jeste i škola potvrdi, OK. Ako nije, putujte slobodno, roditelji dobijaju kaznu (čini mi se 1500 Eur), ne znam koja je kazna u školi.

Poznat si mi nesto, ali mnogo vas ima

pre 5 godina

Četiri puta su bombradovali moju zemlju i moj narod, tako da me sva ova malograđanska oduševljavanja ne dotiču.
Osamneste, osamneste...
(Boža Badovinac, 27. avgust 2018 14:16)

Da ne zivis mozda u "Ulici zrtava RTS propagande, broj 18"?

prcko

pre 5 godina

pa zar to nije i kod nas tako da decki i curice imaju odvojenu sportsku nastavu. kod mene u gimnaziji je barem tako bilo a i u osnovnoj skoli. da curice mogu imati samo zenu za nastavnika toga se ne secam iako ideja nije losa jer se tako izbegava svaka mogucnost zlopupotrebe polozaja nastavnika fizickog obrazovanja.

Aleksandar I

pre 5 godina

(Mare, 27. avgust 2018 12:24)

Na komentaru svaka cast, pa i oninimaju svoje pink kanale i rijalite, ali je problem ko to gleda....

Susjed

pre 5 godina

@rog
Vidite gospodine, većinu stvari koje vi Nijemcima zamjerate su zapravo kulturološke razlike zbog kojih je njihovo društvo uređeno i funkcionalno, a ovo u kojem vi živite u stanju poluraspada. Drugim riječima, to što oni utišavaju dijete, traže da se pokrenete na zeleno svijetlo i slično, to je dokaz kako oni žive u uređenom i odgovornom okruženju. I problem nije u njima nego u ljudima poput vas, koji ne žele rad, red i poredak nego vječitu improvizaciju, snalaženje, kašnjenje, neispunjavanje obveza i tako daljle, i tako dalje...

Aleksandar

pre 5 godina

Odličan tekst! Odlčno je što B92 ima hrebrosti da ovo objavi. Kod nas profesori rade nedolične stvari devojčicama decenijama i o tome se ćuti. Posle te devojčice moraju slično da trpe na poslu. I naravno da ne smeju to da kažu svom tati, sutra mužu. Žena moraju u Srbiji da imaju više hrabrosti, i da bolje poznaju muško telo. Mušarcu nije mesto pored žena na častu fizičkog.

Inženjer

pre 5 godina

Posle petog razreda u srbiji nastavio sam školovanje u severnoj nemackoj u regiji Niedersachsen. Prvo polugodiste me nisu ocenjivali zbog jezika u predmetima u kojima se koristi nemački. Matematika, fizičko i ostali predmeti su bili ocenjeni. Škola je obezbedila 2 casa dopunske nastave nemačkog jezika, gde sam učio uglavnom gramatiku u prvoj godini. Najviše sam naučio kroz slušanje drugih. Posle 2 god. (8 razred) sam bio na nivou nemaca što se jezika tice. U 10 razredu sam bio djak generacije sa 8 jedinica i prosekom od 1.6.

U školi gde sam ja išao je svako koristio mobile telefone. Tada je krenula generacija smartphonova i puno njih ih je koristilo i na času. U višoj školi sam koristio Smartphone kao pomoć za prevod španskog jezika. Tako da ne mogu ovo prvo da potvrdim iz članka. Bas danas u autobusu deca ne ispuštaju telefone iz ruku.

Sto se gradiva tice iz clanka, ne podudara se sa mojim iskustvom. Gradivo je itekako teže od srpskog, iz istorije uče isključivo Nemačku istoriju(sto mi se nije svidelo), u skoro svakom predmetu sam imao kontrolni. Nema ništa od učenja na pamet kao u srbiji. Nikakva reprodukcija učenog, nego upaliti mozak i upotrebiti nauceno u zadacima.

90 % od učenika osnovne škole ponesu sendviče, voće i povrće od kuće i pojedu ga na pauzama. U školama postoji mala trafika gde učenici mogu da kupe sendviče i ostale sitne namirnice. U višoj školi je postojala menza, gde sam jednom imao užinu jer je mnogo skupo.

Ovo me je najviše iznenadilo. Ne poznajem nikog ko je izlazio u kafiće i retko ko seta po parkovima tako mlad. Roditelji najviše brinu za decu zbog strašnih slučajeva sa izbeglicama. Uglavnom sede kući i vise na kompjuterima. U malom gradu uveče niko ne seta i niko ne ide na pice. To me je najviše iznenadilo u nemackoj, dok sam u srbiji redovno izlazio uveče sa društvom.

Vrlo često se u nemackoj praktikuje rad u grupi. To mi se mnogo sviđalo i kao grupa pokušavali smo da budemo uvek bolji od druge grupe. Samim tim smo pokušavali uvek da podelimo zadatke, kako bi svako imao nešto da radi.

Pozdrav

Bavari

pre 5 godina

@Phoeb, mislim da ni sam vucic ne bi bolje napisao ovakvu demagogoju kao Vi (mada niste zasluzili persiranje (pogledati na google sta znaci persiranje))

Sve je dakle slicno, tj isto osim:
- odnosa skole prema djacima I obrnuto
- odnosa drzave prema deci I obrnuto
- vaspitanja
- gradiva
- ocenjivanja

Sve ostalo je isto :))))))

Da se doda na sve pomenuto, fakultet je skoro pa besplatan za sve (cak I za strance). Tj placa se 60e semester (ovo je za IT). Dakle godina 120e.

E I upis je dva puta godisnje na fakultet, zamislite vi to...

Primera je jos puno, mi smo I dalje u 60tim sa skolstvom I nije da ne moze da se promeni, ali zbog sendvicara I @Phoeb nece nikad. Njima odgovara da ljudi budu u mutnom tj blatu. Lakse je imperatoru da upravlja ovcama a to pravi od naroda svaki dan...
- odnosa

kobi brajant

pre 5 godina

...1. Ako ucenik ne dodje na pocetak casa razredni zove policiju i za pola sata policija dolazi na vrata stana (kuce) da vide sta se desilo s detetom (da mu se nije nesto desilo, da nije otet usput i sl). Nema neopravdanih izostanaka. 2. Deca ne kupuju knjige vec ih nasledjuju od prethodne generacije. Zabranjeno je saranje i unistavanje knjiga. Svaka knjiga ima pecat grada i skole kao i ime i prezime ko je koristio knjigu i njegov potpis. Postoji samo jedan izdavac knjiga za citavu republiku. 3. Deca ne rade nikad kontrolni i ne ispitiju se ponedeljkom da ne bi imali stresan vikend. 4. Ko zavrsi prvi zadatak moze da se posluzi bombonama. 5. Postoji rad pored skole kada ucenici s nastavnicima kupe suvu travu. Ako svi imaju bicikl onda svi idu biciklom a nastavnik je na celu kolone. 6. U srednjoj skoli ucenici dobijaju platu kada su na praksi koja se krece od 700-900 evra u zavisnosti od godine i vrste skole. 7. Skole izgledaju besprekorno cisto.
(Dule, 27. avgust 2018 10:26)



Da vidimo:
1. tacno
2. tacno
3. netacno
4. zavisi od nastavnika, imao sam cak i nastavnika koji je delio cokolade...ali nije svugde i uvek tako i siguran sam da ima takvih nastavnika i kod nas.
5. mozda postoje i takvi nastavnici, ali nisam doziveo, cisto sumnjam, zato sto tako nesto nije osigurano, a nemac bez osiguranja ne izlazi pred vrata...
6. hahaha...nope
7. peti razred sam bio u srbiji u skoli i nisam osetio neku razliku u cistoci u poredjenju sa nemackim skolama

Marko

pre 5 godina

Naše škole su kolektivni centri za narkomaniju, dilovanje i konzumiranje.
(šetač, 27. avgust 2018 10:55)
@Otvoreno tvrdim da su nase skole daleko bolje i izbacuju daleko kvalitetnije djake bar sto se tice osnovne , problem su srednje u kojima su nemci daleko bolji zbog duelnog obrazovanja.Nije sve crno ili belo ponekad previse podcenjujemo sebe bez razloga.

Boža Badovinac

pre 5 godina

Četiri puta su bombradovali moju zemlju i moj narod, tako da me sva ova malograđanska oduševljavanja ne dotiču.
Osamneste, osamneste...

tietzsche

pre 5 godina

@sale majstor
Ako je rec o osnovnoj skoli (1-4 raz) onda potvrdjujem. Za gimnaziju medjutim stoji da je tesko imati jedinice i da su decaci i devojcice odvojeni na fizickom. Devojka u clanku govori takodje za gimnaziju ako sam dobro razumeo

pastir

pre 5 godina

"Kod nas petica vise ne vredi kao ranije. Skoro svako moze da bude odlican i da pri tome pojma nema".Ma ovde su svi odlični, vrlodobrih nema.Ovde svi studiraju i svi su dali sve ispite u roku.Ovde je fakultet na nivou osnovne škole.O kupljenim diplomama što srednje škole što skoro svakog fakulteta ne može se ni pričati.U ostalom ovde te prvo tata i mama zaposle sa kupljenom dip srednje škole a onda te ubeđuju kako oni sad studiraju i teško uče i naravno rade, i gle čuda , završavaju fakultet za godinu dana kao najveći svetski umovi i sa osmehom postaju direktori, uz non stop kuknjavu kako su se oni namučili studirajući.A mi kao ovce nemo sve to posmatramo , nema ni BEEEEEEEEE.

samo da primetim

pre 5 godina

Četiri puta su bombradovali moju zemlju i moj narod, tako da me sva ova malograđanska oduševljavanja ne dotiču.
Osamneste, osamneste...
(Boža Badovinac, 27. avgust 2018 14:16)
I opet, nikako da dođete pameti? Može još! Može još!:(((

Srboljub

pre 5 godina

"Koliko EU botova.Znaci bolje je da nam deca manje uce, kao sto je u Nemackoj?"
manje rada 2x
E, sad mi je jasan profil evrofoba: nije poenta u kvantitetu, nego kvalitetu, u mogućnosti da vladaš funkcionalnim znanjem, ne da verglaš nabubane fakte. Jedan od problema prosvete, potpisujem sa 25 g. staža.

Zagor

pre 5 godina

@ Orwell Vegan: Jeste, to sto u Srbiji nema veganskih obroka u skoli je nas najveci problem. Neka srede sve drugo, pa moze menza da dodje na red. Cuj, nije dovoljno da deca jedu po neko povrce ili voce, mora odmah da bude "vegan". Jel' ti baba jela vegan?

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

Slobodni Klikeri , ne verujem u istinitost vaše priče iz prostog razloga jer je na zapadu od kad ja znam , a evo još malo pa pedeset godina u austriji , uvek bilo cenjeno znanje i učinak a ne poreklo !

Knjige, a ne zvona i praporci

pre 5 godina

Ovo je kao neki putopis iz 18-tog veka, kada su u Srbiji najveci gradovi bili oko 30-40 hiljada ljudi, a drzava prakticno bez skolstva. Nemacka je u takvom stanju bila negde u 6 ili 7 veku nove ere.

sremac

pre 5 godina

To je kao kad bih ja poredio mercedesa i fiću. Mi ne treba da se poredimo ni sa kim jer smo najgori i treba da nadjemo sistem koji je za nas prihvatljiv (mislim na skolstvo). Meni su nekad telefoni spas za čas onu debilnu i nevaspitanu decu pustis da igraju igrice na telefonu i ćute. A sa ostalima radiš. Kod njih je verovatno nemoguće da ti miniraju časove ovde je to normalno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (troll level 100, 27. avgust 2018 12:40)

Ne bih se slizio u celosti sa vasim kometarom. Naravno da ne mozes porediti mercedes i ficu tj njihovu tehnologiju i ekknomsku moc ali sistem rada i obrazovanja mozes promeniti, za rezultate i buducnost sledecih generacija i ove drzave. Mi uvek imamo opravdanje da nista ne uradimo da se nesto promeni pocevsi od samih nas, sve se moze kad se hoce s'tim sto duze cekamo sve postaje gore i sve vise zaostajemo u raskoraku sa vremenom i razvijenim drzavama.

Sanja

pre 5 godina

Evo mi treće dete prolazi kroz nemačku školu. Napisala bih roman. Tačno je da se kod nas uči i što treba i što ne treba, tačno je da ima neopravdanih, da se kupuju udžbenici, u Nemačkoj ima dobrih stvari kao polaganje plivanja i bicikla u okviru školske nastave, itd. Problem je delimično u izuzetno zastarelom sistemu. Nisu se prilagodili socijalnoj situaciji u zadnjih 30 godina. Sistem ocenjivanja je zastareo, deca se posle 4.osnovne dele na 3 tipa škole različitih usmerenja na osnovu ocena i netransparentnih mišljenja učitelja, koja su uglavnom negativnija i oštrija kada se radi o imigrantima i nestašnijim dečacima. Učitelji ne priznaju nikakvu odgovornost za neuspeh deteta -to je do njega! Naša osnovna škola ovde nije imala direktora 3 godine, nastavnici izostaju zbog bolesti redovno. Moj sin je u trećem razredu u jednom polugodištu imao 8 (čitaj OSAM) različitih predavača, i tek je nakon dugotrajnog insistiranje roditelja nađeno bolje rešenje, jer oni bože, nisu mogli sami od sebe da naprave bolji plan. Ova devojka je verovatno bila na razmeni u gimnaziji, naša deca su pametna, gimnazije kao najbolja forma srednje škole u Nemačkoj nije loša, ali ovo što su moja deca u osnovnoj doživela: haos, izostanci učitelja, netransparentnost, diskriminacija (svesna i nesvesna), loš menadžment, odsustvo inspekcija, smrdljivi WC-i, daleko od dobrog školstva. Kada pričate sa Nemcima oni se vade na to da imaju besplatne fakultete..treba jedni od drugih da učimo, a najviše od Finaca.

Spectator

pre 5 godina

Pošto je Njemačka savezna država, policija kao i školstvo je pokrajinska stvar. Znači 16 njemačkih pokrajina odlučuje o tome, kako će se školstvo razvijati. Tako na primjer, Bavarska i Baden Württemberg, koje su i inače u pri vrhu PISA studije, kada se radi o Njemačkoj, a imaju dosta konzervativna pravila, koja se sigurno zadnjih pedesetak godina nisu mijenjala. Temeljna škola (Grundschule) traje do kraja četvrtog razreda. Poslije te temeljne škole, slijedi selekcija. Cca. 25-28% najboljih učenika pohađa gimanziju, koja traje 13 godina (4 + 9) i završava maturom (Abitur), na nju idu djeca, koja će mahom kasnije studirati. Druga je realka, traje 10 godina (4 + 6), nju pohađa preko 50% učenika, kad se završi realka dobiva se diploma "srednje zrelost" (Mittlere Reife) s kojom se ide na naukovanje, traje tri ili četiri god. Tokom naukovanja se dobiva plaća, ide radni staž i zdrastveno osiguranje, imaš odmor, nema ferija. Radi se tri ili četiri dana a jedan ili dva dana se ide u školu. Većina službeničkih dužnosti, od bankovnog djelatnika, preko knjigovođe, odnosno trgovca, pa sve do službenika u javnom servisu. Postoji i treći stup , tzk. glavna škola (Hauptschule), koja na žalost nije glavna, nego najlošija i ako imate sreće, možete dobiti naukovanje za vodoinstaletera, električara, kuhara, frizera...Hauptschule traje 9 godina (4 + 5), nju podađa cca. 20% učenika a udio stranaca je 80%. Tako da se već tu vidi da su migranti u dosta lošem položaju što se startne pozicije tiče.

Orwell Vegan

pre 5 godina

Da ne spominjem ogromne kulturoloske razlike, u Nemackoj su u skolske menze odavno uvedeni veganski obroci. Ja sam jos pre desetak godina slao imejlove u ministarstva po tom pitanju, niko da odgovori. Verujem da su se slatko ismejali tamo,valjda im je bolje kada se deca truju cipsom i pljeskavicama. Dakle, racunam da smo u zaostatku minumum 30-50 godina u svakom pogledu.

realno

pre 5 godina

(Lik iz FrancuskU, 27. avgust 2018 15:33)
Sav tvoj komentar je smehotresan, ali na ovo da se osvrnem:
-"5.skupljanje trave - beskorisna rabota." Zašto? Je l' zato što nisu dali kozama? A radne navike, osećaj za uredost, razvijanje ekološke svesti itd.
-"6.plata - šta će im" buahaha Verovatno ih uče da se rad plaća i da znaju vrednovati svoj rad.
-"8.Ne nose telefon - glupo, sta ako ih neko otme, vidi 1." A inače otmičari im ostave telefon.

stranac

pre 5 godina

Mislim da je ova skolarka uvidjela prije svega gdje je njena buducnost. Al morace prozivjeti jos koju godinu ovde da bude sigurna da zeli da ode.

jsx

pre 5 godina

Moguce da ce mi posle objaviti komentar pa se izvinjavam ako se budem ponavljao. Po meni nije toliko kljucna razlika sta se uci, pogotovo u gimnaziji, ni njima ni nama ne bi skodilo vise informacija (moras prvo da imas informacije da bi ih povezivao), ali ne bi bilo strasno cak ni da ucimo manje.
Ono sto je najbitnije ovde je sto su ucenici u Nemackoj svesni da ako ne znaju dovoljno nece imati najvisu ocenu. Ovde pogotovo u osnovnim skolama svi smatraju da treba da imaju pet cisto onako i ukulio su njihovi roditelji dovoljno naporni uspece u tome sto potpuno devalvira trud postenih, a i implicitno im pokazuje da je zapravo najbitnije imati vezu. Kasnije se trend nastavlja i u "stvarnosti", ali iako ce tim ucenicima mozda i doneti zaradu, nama kao drzavi njihova "veza" nece nimalo pomoci...

veljko

pre 5 godina

све хејтер до хејтера@
Naši ništa ne naučiše u školi, zato Nemci, Austrijanci, Svajcarci I ostali pokupiše naše stručnjake zato što su nesposobni i neškolovani.

Jole

pre 5 godina

@Slobodni klikeri
Ima istine u tome što ste rekli, u zapadnim zemljama naravno da je u početku teško biti emigrant, i da emigrantsko dete neće odmah dobiti sve lako na tacni kao i ono rodjeno u toj zemlji; ali to je statistika i prosek, i to ne treba shvatati lično. Ko hoće da radi, trudi se, i ima šta da pokaže, dobiće kad tad svoju šansu. Naravno da će Nemac po inerciji očekivati da je većina emigranata došla tu da šljaka bilo šta, samo da pobegne od bede, i pokušaće da ih stavi u taj kalup. Ali ostalo je sve dalje na samom čoveku, a deca imaju velike šanse da se integrišu i napreduju. Većina emigranata i jeste niskih kvalifikacija, i zadovoljna je tim poslovima koji Nemci ne žele da rade. Ali oni koji pokazuju ambiciju, želju za radom , napredovanjem, savladavanjem jezika, dobiće svoju šansu. Naravno da prvih nekoliko godina jesu teški, jer ne možete očekivati da u zemlji u kojoj ste novajlija dobijete odmah isti život kao da ste građanin te zemlje i živite tu od rodjenja. Ali vremenom postaje bolje, ako ste uporni, učite jezik, i usavršavate se. To je kad radite u velikoj i bogatoj firmi: naravno da ćete u njoj imati veću šansu da postanete nešto nego u maloj i bednoj, u kojoj već 30 godina stvari idu nadole.

Ginekolog

pre 5 godina

"Učenici se sa gradivom upoznaju kroz nekoliko nivoa koji se nadograđuju, ne moraju da uče detalje, već samo ono što je najosnovnije iz neke oblasti", kazala je Novak.

Onda zovu steance za nešto što nije osnovno. Propast od obrazovnog sistema.

rog

pre 5 godina

Ima dosta stvari u clanku sa kojima se ne bih slozio na osnovu iskustva. Deca mozda jesu druzeljubiva i lako sklapaju prijateljstva sa strancima ali odrasli nisu takvi. Njihovi medjusobni odnosi su za nase pojmove hladni. Iako kulturni, uljudni i nasmejani vecina je izvestacena. Skloni su olakom osudjivanju a nije retkost i da vam odrze kratko predavanje na sred ulice ako niste presli cim se zeleno upalilo (licno mi se desilo). Rado ce vam odrzati lekciju ako vam dete od 3 godine nije tiho ili pocne intenzivnije da place u javnosti. U Nemackoj po nekoj statistici skoro 30% dece u ranom uzrastu proglasavaju za hiperaktivnu i nece se libiti da vam prepisu raznorazne lekove za smirenje. Jedan od razloga je taj sto vrtici dobijaju 3x vise sredstava od drzave za hiperaktivno dete pa svakog ko ne sedi savrseno mirno u vrticu, ne zna da se obuje i obuce sa 3 godine ili nije sposobno da stoji u stavu mirno ce smatrati za problem. Imaju i oni svojih problema kao drustvo ali da su daleko ispred nas je istina. I dalje zivim u Srbiji ali bih se rado iselio bas zbog navedenih stvari. Problem je sto nema babe i dede, tetke i ujne da se nadju kad zatreba. Valjda ce mi dete oprostiti na ovoj odluci kad napuni 18.

Milos

pre 5 godina

"Kod nas petica vise ne vredi kao ranije. Skoro svako moze da bude odlican i da pri tome pojma nema".Ma ovde su svi odlični, vrlodobrih nema.Ovde svi studiraju i svi su dali sve ispite u roku.Ovde je fakultet na nivou osnovne škole.O kupljenim diplomama što srednje škole što skoro svakog fakulteta ne može se ni pričati.U ostalom ovde te prvo tata i mama zaposle sa kupljenom dip srednje škole a onda te ubeđuju kako oni sad studiraju i teško uče i naravno rade, i gle čuda , završavaju fakultet za godinu dana kao najveći svetski umovi i sa osmehom postaju direktori, uz non stop kuknjavu kako su se oni namučili studirajući.A mi kao ovce nemo sve to posmatramo , nema ni BEEEEEEEEE.
(pastir, 27. avgust 2018 14:16)
Iz tog razloga ja sam ponosan na moju trogodisnju srednju skolu i znanjem koje sam stekao radeci u najvecim distributivnim firmama.
Iako sam imao prilika da ""zavrsim" visoke skole, nikada nisam imao zeludac za takvo nesto i sada radim u velikoj firmi i teudim se da manjam stvari na bolje.

mnogo smo nenormalni

pre 5 godina

"Skloni su olakom osudjivanju a nije retkost i da vam odrze kratko predavanje na sred ulice ako niste presli cim se zeleno upalilo (licno mi se desilo)"
Hahaha, sto ovde nije slucaj. Posebno osudjivanje i sviranje/psovanje na semaforima. Da si trazio ne bi nasao 2 gora primera...


Problem je sto nema babe i dede, tetke i ujne da se nadju kad zatreba.
(rog, 27. avgust 2018 17:31)
Pa odvedi i njih. Baba na 3 meseca, pa deda na 3, pa baba opet itd, ko i hiljade drugih...

realno

pre 5 godina

Zašto samo mesec dana? To mi je nekako malo, kako onda nadoknadi gradivo kad se vrati, a i nije veliki period da se prilagodi novoj sredini.

Lik iz FrancuskU

pre 5 godina

Odusevljavate se jako cudnim stvarimam:
1. dete kasni 30min, policijaaaa!!! Guzva u saobracaju? Proliv? Čemu ludovanje?
2. Knjige se nasladjuju - bespotrebno klosarenje, gušt je listati nikad otvorenu knjigu. Još treba da se trese da se bezvrednoj knjizi nesto ne desi
3. ne ispituju se ponedeljkom znaci ispituju se 25% vise ostalim danima
4. bombone, vau...
5. skupljanje trave - beskorisna rabota
6. plata - šta će im
7. izgledaju čisto - Slovenija je čistija
8. Ne nose telefon - glupo, sta ako ih neko otme, vidi 1.

Mirko

pre 5 godina

Mirise sve i cvece cveta, da ne zivim u Nemackoj mislio bih kako je ovo istina. Medjutim omaladina kod Nemaca se dosta promenila u odnosu na generacije od pre. Mnogo su postali lenji uvek traze precice, obrazovanje koje se pruza daleko je od nekog nivoa koji je bio nekad. A to da Nemci imaju neka pravila i koja moraju da postoju radi forme ne znaci da su automatski dobra.

Phoeb

pre 5 godina

Gomila komentara se svodi na "nebo i zemlja". Hajde da pogledamo tekst i da izdvojimo razlike:

1) Učenici manje koriste mobilne telefone.
2) U školi se uči manje, samo bazične stvari iz predmet.
3) Skoro da nema domaćih zadataka.
4) Teško se dobijaju najbolje ocene, za to baš treba biti vanserijski.
5) Učenici srednjih škola se više šetaju po gradu, a kod nas više sede u kafićima.
6) Učenici jedu u menzi.
7) U porodici su kućni poslovi ravnomernije raspoređeni.

Kako su ovo razlike "nebo i zemlja"? Da je otišla u Severnu Koreju, pa da je rekla da su njenog drugara iz razreda streljali na trgu jer nije dovoljno plakao kada je čuo da Kim ima kijavicu ili da je otišla u Japan pa dobila vreću za spavanje da nosi u školu ili da je otišla u Nigeriju pa joj upao Boko Haram u školu to bi bila "nebo i zemlja" razlika. Ovako su to dva vrlo slična obrazovna sistema, što nije ni čudo jer su na formiranje srpskog obrazovanja jako uticali nemački obrazovni modeli.

Ginekolog

pre 5 godina

"Učenici se sa gradivom upoznaju kroz nekoliko nivoa koji se nadograđuju, ne moraju da uče detalje, već samo ono što je najosnovnije iz neke oblasti", kazala je Novak.

Onda zovu steance za nešto što nije osnovno. Propast od obrazovnog sistema.

Boža Badovinac

pre 5 godina

Četiri puta su bombradovali moju zemlju i moj narod, tako da me sva ova malograđanska oduševljavanja ne dotiču.
Osamneste, osamneste...

Lik iz FrancuskU

pre 5 godina

Odusevljavate se jako cudnim stvarimam:
1. dete kasni 30min, policijaaaa!!! Guzva u saobracaju? Proliv? Čemu ludovanje?
2. Knjige se nasladjuju - bespotrebno klosarenje, gušt je listati nikad otvorenu knjigu. Još treba da se trese da se bezvrednoj knjizi nesto ne desi
3. ne ispituju se ponedeljkom znaci ispituju se 25% vise ostalim danima
4. bombone, vau...
5. skupljanje trave - beskorisna rabota
6. plata - šta će im
7. izgledaju čisto - Slovenija je čistija
8. Ne nose telefon - glupo, sta ako ih neko otme, vidi 1.

Aleksandar

pre 5 godina

Odličan tekst! Odlčno je što B92 ima hrebrosti da ovo objavi. Kod nas profesori rade nedolične stvari devojčicama decenijama i o tome se ćuti. Posle te devojčice moraju slično da trpe na poslu. I naravno da ne smeju to da kažu svom tati, sutra mužu. Žena moraju u Srbiji da imaju više hrabrosti, i da bolje poznaju muško telo. Mušarcu nije mesto pored žena na častu fizičkog.

Marko

pre 5 godina

Naše škole su kolektivni centri za narkomaniju, dilovanje i konzumiranje.
(šetač, 27. avgust 2018 10:55)
@Otvoreno tvrdim da su nase skole daleko bolje i izbacuju daleko kvalitetnije djake bar sto se tice osnovne , problem su srednje u kojima su nemci daleko bolji zbog duelnog obrazovanja.Nije sve crno ili belo ponekad previse podcenjujemo sebe bez razloga.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Tako uvek pomislis kada odes u neku zemlju koja pripada zapadnom svetu i kada ostanes tako kratko par meseci mislis da je sve divno i bajno. I stranci kada dodju u Srbiju na par dana,nedelja mislie da je ovde do dzadza. Medjutim ako ostanes malo duze,posle 2-3 godine pocinjes da uvidjas ozbiljne nedostatke. To znam iz licnog primera zivota van. Ja imam prijateljicu koja se sa decom pre oko godinu dana pridruzila suprugu u Nemackoj (medicinski radnik). Ona nema ovako lepe reci za Nemacku. Skola za decu je ok,ali je uciteljica vec na samom pocetku jednom detetu nesto prebacila u vezi rata (dete ne zna o cemu se radi jer je dete),a takodje su imali problem da upisu dete u neku tamosnju gimnaziju jer je administracija htela da ga gurne u neku zanatsku skolu iako dete iz Srbije nosi odlicne ocene. I na kraju morali su da potegnu neku vezu. Da,da,vezu u Nemackoj. U razgovoru oko toga smo konstatovali da administracija to namerno zeli,da od mogucnosti ozbiljnog skolovanja eliminise decu imigranata,jer oni nisu tu dovedeni da uce ozbiljne i visoke skole vec da dobace najvise do nekog zanatlije,da rade,ne da misle. Da budu obicna radna snaga,kvalifikovana iskljucivo za ono sto njima treba. Sto je ok,ali nije ok da namerno sputavas nekoga ko moze vise. Visoke skole su za Nemce. Da bi mogli da vladaju,naravno.
Tako da ta moja prijateljica ima vrlo ozbiljne primedbe,a posebno ako se uzme da je liberalno i tzv. zuto nastrojena i da je Evropu gledala nekim totalno drugim ocima. Sta bi onda rekao neko ko to nije?

tamo gde živi normalan svet

pre 5 godina

Bravo Lara!
Nadam se da znaš da odabereš destinaciju života.
Samo mali savet. Zaboravi srpski. Lakše će ti biti. Ova sredina je degenerisana kvazi istorijom, mitologijom i pre svega ubedjenju u superiornost nad drugima.

lune

pre 5 godina

Ovo se totalno ne slaže sa mojim iskustvom u Nemačkoj. Nisam išao u školu ali mislim na tinejdžere i njihove telefone. To da oni sede u kafiću i pričaju a nisu na svojim telefonima, to nisam video. Ali ne kažem da laže, verovatno je takvo iskustvo imala.

C i n i k

pre 5 godina

Nemacka je super drzava,posto imaju decenijama kod sebe pripadnike raznih naroda nemaju nikakav problem sa tim da li je neko iz Srbije,Pakistana ili Engleske.
Razlika u obrazovanju je evidentna a to je laksa skola, prilagodjena uzrastu dece.
Polazu mnogo na zdrav zivot i sport,uopste, to je narod koji je uz pomoc Usa posle 2.sv.rata izlecio svoj problem sa agresijom...sto mi nikada nismo uspeli..

све хејтер до хејтера

pre 5 godina

Sin mi je 5 razred u Svajcarsku telfon nesme mi na pauzu ni u sklolskom dvoristu i to do kraja 6og....
(bulldog)

Da li ima neko od vas koji zive u "Svajcarsku" da je pismen?

Срећо моја, то што је он неписмен је небитно, битно је да је свом детету обезбедио квалитетно школовање и лепу будућност у богатој и безбедној земљи, а шта си ти за своје дете урадио, срећо моја?

sale majstor

pre 5 godina

Kakva glupost! Ja zivim u Nemackoj i to za ocene jednostavno nije tacno. Iako moje kcerke tecno pricaju i nemacki i srpski, u skoli imaju, sem 3-4 predmeta, samo jedinice, dakle najblolje ocene. Dosta druge dece isto ima jedinice, bez da su nesto posebno talentovani. Na fizicko se ide zajedno, i devojcice i decaci. U Beograd dodjem 3-4 puta, neki put zajedno sa njih dve, neki put sam, ali svaki put vidim, da je ponasanje tinejdzera i ovamo i tamo uglavnom isto, i sto se tice mobilnih i sto se tice izlazaka i tema.
Ja sad ne znam u kakvoj je skoli ona bila, posle cetiri godine osnovne, u nemackoj se bira da se ide u hauptschule (za uglavnom najgore ucenike), u realschule (za one koji misle da im je sledeca, gimnazija, previse naporna) i gimnazija, za maksimalan trud i najvise ucenja.

biserko

pre 5 godina

Pqa nije nam valjda cilj da postanemo (kao) Nemci ? Mislim da se sa time ne bi složili SPC,SPS,JUL i izvorni radikali kao i onaj rusofilski kamp za vojnu obuku dece , na sreću u poslednji čas zatvoren.

Orwell Vegan

pre 5 godina

Da ne spominjem ogromne kulturoloske razlike, u Nemackoj su u skolske menze odavno uvedeni veganski obroci. Ja sam jos pre desetak godina slao imejlove u ministarstva po tom pitanju, niko da odgovori. Verujem da su se slatko ismejali tamo,valjda im je bolje kada se deca truju cipsom i pljeskavicama. Dakle, racunam da smo u zaostatku minumum 30-50 godina u svakom pogledu.

troll level 100

pre 5 godina

To je kao kad bih ja poredio mercedesa i fiću. Mi ne treba da se poredimo ni sa kim jer smo najgori i treba da nadjemo sistem koji je za nas prihvatljiv (mislim na skolstvo). Meni su nekad telefoni spas za čas onu debilnu i nevaspitanu decu pustis da igraju igrice na telefonu i ćute. A sa ostalima radiš. Kod njih je verovatno nemoguće da ti miniraju časove ovde je to normalno.

Dule

pre 5 godina

Ja sam bio pre 2 godine u Nemackoj i evo prica koje sam cuo tamo a ticu se skole: 1. Ako ucenik ne dodje na pocetak casa razredni zove policiju i za pola sata policija dolazi na vrata stana (kuce) da vide sta se desilo s detetom (da mu se nije nesto desilo, da nije otet usput i sl). Nema neopravdanih izostanaka. 2. Deca ne kupuju knjige vec ih nasledjuju od prethodne generacije. Zabranjeno je saranje i unistavanje knjiga. Svaka knjiga ima pecat grada i skole kao i ime i prezime ko je koristio knjigu i njegov potpis. Postoji samo jedan izdavac knjiga za citavu republiku. 3. Deca ne rade nikad kontrolni i ne ispitiju se ponedeljkom da ne bi imali stresan vikend. 4. Ko zavrsi prvi zadatak moze da se posluzi bombonama. 5. Postoji rad pored skole kada ucenici s nastavnicima kupe suvu travu. Ako svi imaju bicikl onda svi idu biciklom a nastavnik je na celu kolone. 6. U srednjoj skoli ucenici dobijaju platu kada su na praksi koja se krece od 700-900 evra u zavisnosti od godine i vrste skole. 7. Skole izgledaju besprekorno cisto. 8. Kao i drzava tako i skole cista suprotnost nasima.

Poznat si mi nesto, ali mnogo vas ima

pre 5 godina

Četiri puta su bombradovali moju zemlju i moj narod, tako da me sva ova malograđanska oduševljavanja ne dotiču.
Osamneste, osamneste...
(Boža Badovinac, 27. avgust 2018 14:16)

Da ne zivis mozda u "Ulici zrtava RTS propagande, broj 18"?

prcko

pre 5 godina

pa zar to nije i kod nas tako da decki i curice imaju odvojenu sportsku nastavu. kod mene u gimnaziji je barem tako bilo a i u osnovnoj skoli. da curice mogu imati samo zenu za nastavnika toga se ne secam iako ideja nije losa jer se tako izbegava svaka mogucnost zlopupotrebe polozaja nastavnika fizickog obrazovanja.

mamor

pre 5 godina

Svima koji nisu proveli neko vreme u Nemačkoj.

Ne postoji ni jedan segment života koji se može porediti sa Srbijom.
Oduvek su bili i jesu nekoliko stotina godina ispred nas.
Nije mi drago što je tako, ali to je realnost.

Knjige, a ne zvona i praporci

pre 5 godina

Ovo je kao neki putopis iz 18-tog veka, kada su u Srbiji najveci gradovi bili oko 30-40 hiljada ljudi, a drzava prakticno bez skolstva. Nemacka je u takvom stanju bila negde u 6 ili 7 veku nove ere.

samo da primetim

pre 5 godina

Četiri puta su bombradovali moju zemlju i moj narod, tako da me sva ova malograđanska oduševljavanja ne dotiču.
Osamneste, osamneste...
(Boža Badovinac, 27. avgust 2018 14:16)
I opet, nikako da dođete pameti? Može još! Može još!:(((

kobi brajant

pre 5 godina

...1. Ako ucenik ne dodje na pocetak casa razredni zove policiju i za pola sata policija dolazi na vrata stana (kuce) da vide sta se desilo s detetom (da mu se nije nesto desilo, da nije otet usput i sl). Nema neopravdanih izostanaka. 2. Deca ne kupuju knjige vec ih nasledjuju od prethodne generacije. Zabranjeno je saranje i unistavanje knjiga. Svaka knjiga ima pecat grada i skole kao i ime i prezime ko je koristio knjigu i njegov potpis. Postoji samo jedan izdavac knjiga za citavu republiku. 3. Deca ne rade nikad kontrolni i ne ispitiju se ponedeljkom da ne bi imali stresan vikend. 4. Ko zavrsi prvi zadatak moze da se posluzi bombonama. 5. Postoji rad pored skole kada ucenici s nastavnicima kupe suvu travu. Ako svi imaju bicikl onda svi idu biciklom a nastavnik je na celu kolone. 6. U srednjoj skoli ucenici dobijaju platu kada su na praksi koja se krece od 700-900 evra u zavisnosti od godine i vrste skole. 7. Skole izgledaju besprekorno cisto.
(Dule, 27. avgust 2018 10:26)



Da vidimo:
1. tacno
2. tacno
3. netacno
4. zavisi od nastavnika, imao sam cak i nastavnika koji je delio cokolade...ali nije svugde i uvek tako i siguran sam da ima takvih nastavnika i kod nas.
5. mozda postoje i takvi nastavnici, ali nisam doziveo, cisto sumnjam, zato sto tako nesto nije osigurano, a nemac bez osiguranja ne izlazi pred vrata...
6. hahaha...nope
7. peti razred sam bio u srbiji u skoli i nisam osetio neku razliku u cistoci u poredjenju sa nemackim skolama

Zoran

pre 5 godina

Sin mi je 5 razred u Svajcarsku telfon nesme mi na pauzu ni u sklolskom dvoristu i to do kraja 6og....
(bulldog, 27. avgust 2018 12:19)

Da li ima neko od vas koji zive u "Svajcarsku" da je pismen?

Александар

pre 5 godina

Нијемци су ипак господа.. Морам рећи, нажалост за нас.. Ми смо мали и искомплексирани људи, са застарјелим системом образовања, за неваспитаном и бахатом дјецом од истих таквих родитеља, који хоће да остваре некаква своја права али без икаквих обавеза.. Ето, туга!

bojan

pre 5 godina

I eto SAD TREBA DA SE ISCUDJAVAMO NA NESTO STO BI TREBALO DA JE NORMALNO.Blago NEMCIMA STO NEMAJU PINK TELEVIZIJU, JAKA KULTURA SA TRADICIJOM A NEKADA SMO JE I MI IMALI.....

rog

pre 5 godina

Ima dosta stvari u clanku sa kojima se ne bih slozio na osnovu iskustva. Deca mozda jesu druzeljubiva i lako sklapaju prijateljstva sa strancima ali odrasli nisu takvi. Njihovi medjusobni odnosi su za nase pojmove hladni. Iako kulturni, uljudni i nasmejani vecina je izvestacena. Skloni su olakom osudjivanju a nije retkost i da vam odrze kratko predavanje na sred ulice ako niste presli cim se zeleno upalilo (licno mi se desilo). Rado ce vam odrzati lekciju ako vam dete od 3 godine nije tiho ili pocne intenzivnije da place u javnosti. U Nemackoj po nekoj statistici skoro 30% dece u ranom uzrastu proglasavaju za hiperaktivnu i nece se libiti da vam prepisu raznorazne lekove za smirenje. Jedan od razloga je taj sto vrtici dobijaju 3x vise sredstava od drzave za hiperaktivno dete pa svakog ko ne sedi savrseno mirno u vrticu, ne zna da se obuje i obuce sa 3 godine ili nije sposobno da stoji u stavu mirno ce smatrati za problem. Imaju i oni svojih problema kao drustvo ali da su daleko ispred nas je istina. I dalje zivim u Srbiji ali bih se rado iselio bas zbog navedenih stvari. Problem je sto nema babe i dede, tetke i ujne da se nadju kad zatreba. Valjda ce mi dete oprostiti na ovoj odluci kad napuni 18.

veljko

pre 5 godina

све хејтер до хејтера@
Naši ništa ne naučiše u školi, zato Nemci, Austrijanci, Svajcarci I ostali pokupiše naše stručnjake zato što su nesposobni i neškolovani.

realno

pre 5 godina

Zašto samo mesec dana? To mi je nekako malo, kako onda nadoknadi gradivo kad se vrati, a i nije veliki period da se prilagodi novoj sredini.

lord

pre 5 godina

pa nazalost, u srbiji se pod reformom obrazovanja najvecim delom podrazumeva utvrdjivanje neradnih datuma i profesorskih plata... barem je tako do sad bilo, ne znam mozda gresim...

Dunja

pre 5 godina

Kod nas ucenici pricaju na casu na mob.Moj brat kaze u sred predavanja uceniku zazvoni telefon i on mom bratu kaz da tise prica ima telefonski poziv.Moj brat mu nesme rec da kaze jel bi dobijo sankcije da se suprostavi uceniku.

Mileta

pre 5 godina

Pre neki dan izgubih živce objašnjavajući komšiji kako je na zapadu. Lik gledao na televiziji o terorističkim napadima i ubedjuje mene koji sam proveo deo života tamo kako je bolje ovde i kako tamo ništa ne valja.

Bavarac

pre 5 godina

Vidi se da niste nikad bili u Nemackoj. Kao prvo, tamo su deca takodje uglavnom zapustena i bezobrazna. Kao drugo, i tamo postoje parovi i ostalo, ko tamo zivi zna o cemu pricam. RTL, RTL 2, Prosieben, SAT1 i mnogi drugi kanali koji su samo bazirani na zaglupljivanju naroda. Sta je jedina razlika? To sto se kod njih pored 80% zombiranih nadje 20% koji se BORE protiv toga i guraju i sebe i drzavu napred, dok kod nas tih 20% ide linijom manjeg otpora i ceka priliku da mu padne s neba, cast izuzecima.

djnld

pre 5 godina

Bravo devojko! Mlada, ambiciozna, svesna svoje buducnosti... Samo tako nastavi, to nama starijima daje nadu da nije sve izgubljeno u Srbiji. Ucini jos nesto... gledaj da ovi tvoji utisci nekako dopru do ministara prosvete i kulture.

Zoran

pre 5 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem koliko ste nepismeni. Sedamdeset od sto ne ume da sastavi jednu prostu recenicu a posebni su likovi ovi iz "Svajcarsku". I oni komentarisu o skolstvu na "zapadu". NEVEROVATNO!

Spyderco

pre 5 godina

Ovo sa telefonima ce biti i kod nas.
(Goran, 27. avgust 2018 10:27)

To sa telefonima bi kod nas bilo odavno uvedeno da nije idiotskog koncepta dečijih prava koji je ovde uvezen sa tog istog zapada, pretpostavljam sa malo severnije lokacije od Nemačke (čuveni skandinavski modeli), pošto smo majstori da sa zapada usvojimo najgore stvari. Mene je malo iznenadilo ovo fizičko. U moje vreme su dečaci i devojčice imali nastavnike odnosno nastavnice, i naravno razdvojene muške i ženske svlačionice. Ako je to u Srbiji postalo uniseks, aferim na prosvetu. Nemački prosvetni sistem je inače prilično rigidan, i mnogi nemci njime nisu zadovoljni, a predmet je kritika i u ostatku zapadnog sveta. Deca se već sa 11 godina selektuju i prosleđuju u vrlo kompleksan sistem srednjih škola, sa maltene zakucanom profesionalnom biografijom i prilično otežanom vertikalnom pokretljivošću. Drugim rečima, učitelji već u tom uzrastu procenjuju ko će da bude naučnik ili filozof, a ko će da radi na traci za montažu golfa (malo karikiram, ali je otprilike tako). Da ne dužim, proguglajte pojmove Gymnasium, Realschule i Hauptschule. Da je tamo sve tako bajno, ne bi uvozili tolike inženjere i lekare iz istočne Evrope.

Dejan

pre 5 godina

Ne znam za Nemačku, ali moja 16-ogodišnja ćerka uči madjarski da bi sa 18 dobila drzavljanstvo EU ne bi li se skolovala na zapadu. To je za mene kao patriotu izuzetan poraz, ali istovremeno kao oca izuzetan ponos!
Raspadam se...

Zeko

pre 5 godina

Ma znao sam, oni kulturni a mi nismo i to je to. Ova mala curica uci Nemacki i cim zavrsi sredju onda ce ona pravac Svabija a mi ostajemo tu gde smo.

ExS

pre 5 godina

Ova devojcica je videla samo minimalni deo nemacke kao drustva. Porodica uopstenije tako orojentisana...naravno da ima takvih ali retko. Sto se tice izlazaka, u principu je ave tacno-izadju sa drugarima a ne sa telefonom

Ironije

pre 5 godina

@(Dule, 27. avgust 2018 10:26)
Evo kako to kod nas izgleda:
1. Ako dete ne dođe na čas niko se ne uzbuđuje. Verovatno je na letovanju/zimovanju sa roditeljima koji će mu opravdati časove
2. Roditelji kupuju knjige i to svake godine jer, Bože moj, nije isti izdavač i ne mogu se koristiti knjige od prethodne generacije (za godinu dana promeni se matematika, fizika, hemija...)
3. Decu "ubijaju" sa kontrolnim zadacima, često nenajavljenim u cilju disciplinovanja đaka. Ceh najčešće plaćaju oni koji ne prave incidente.
4. Ko prvi reši zadatak odmah dobije epitet "štrebera" a u sledećoj fazi postaje predmet zlostavljanja koje niko ne sankcioniše.
5. Ne postoji rad, postoji destrukcija (pisanje grafita po školi, razbijanje prozora i bacanje smeća). Ako neko dođe biciklom velika je verovatnoća da će biti ukraden.
6. Kod nas platu ne dobijaju ni radnici a kamoli učenici
7. Škole liče na crnački geto
8. O državi bolje da ne pričam. Nema dovoljno karaktera

mnogo smo nenormalni

pre 5 godina

Naše škole su kolektivni centri za narkomaniju, dilovanje i konzumiranje.
(šetač, 27. avgust 2018 10:55)

Zaboravio si regrutovanje u starlete, navijace i funkcionere/preletace

Milos

pre 5 godina

"Kod nas petica vise ne vredi kao ranije. Skoro svako moze da bude odlican i da pri tome pojma nema".Ma ovde su svi odlični, vrlodobrih nema.Ovde svi studiraju i svi su dali sve ispite u roku.Ovde je fakultet na nivou osnovne škole.O kupljenim diplomama što srednje škole što skoro svakog fakulteta ne može se ni pričati.U ostalom ovde te prvo tata i mama zaposle sa kupljenom dip srednje škole a onda te ubeđuju kako oni sad studiraju i teško uče i naravno rade, i gle čuda , završavaju fakultet za godinu dana kao najveći svetski umovi i sa osmehom postaju direktori, uz non stop kuknjavu kako su se oni namučili studirajući.A mi kao ovce nemo sve to posmatramo , nema ni BEEEEEEEEE.
(pastir, 27. avgust 2018 14:16)
Iz tog razloga ja sam ponosan na moju trogodisnju srednju skolu i znanjem koje sam stekao radeci u najvecim distributivnim firmama.
Iako sam imao prilika da ""zavrsim" visoke skole, nikada nisam imao zeludac za takvo nesto i sada radim u velikoj firmi i teudim se da manjam stvari na bolje.

gradjanin

pre 5 godina

Zato su oni kao društvo u vrhu a mi na dnu.
A ispade, kolektivno ludilo, imali su i oni kao i mi.
S tom razlikom što su oni izvukli pouku.

Pedu

pre 5 godina

Đaci u Irskoj ne smeju da pomisle ni da donesu telefon u školu, i to mi je sasvim ok.
Imaju tri obavezna predmeta, engleski, irski i matematiku.
Ostale predmete biraju, i ako im se nešto od tih predmeta ne sviđa, slobodni su da ih menjaju kada hoće.
U srednjoj (high school), ako planiraju na koledž, i žele što više bodova, mogu da idu na "napredne" časove predmeta koje uče.
Ti "napredni" su otprilike u rangu naših normalnih časova.

Kada upisuju koledž, sastavljaju listu od 10ak želja, koji bi koledž hteli da upišu.
Škola (high school) šalje koledžima rezultate učenika, nakon čega koledži šalju ponude učenicima da se upišu kod njih.

Sistem funkcioniše kad ima volje.
Kada živiš u Srbiji, nema tog normalnog sistema koji bi mogao da funkcioniše.

samo kazem.

pre 5 godina

Увек сам се питао како нека овако рандом особа заврши у вестима.
(Самурај_са_југа, 27. avgust 2018 10:08)

1. Srbija je mala zemlja, ne desava se cesto nesto sto novinar SME da napise
2. Na portalima imaju obavezu da na svakih osam minuta izbace vest, pa kada je dan relativno "miran", bez nekih bitnijih vesti, pise se nesto da se ispuni norma
3. Ne znam za ovu, ali nisu sve vesti uvek tacne i iz proverenih izvora, neke manje bitne se i "sminkaju".
4. Mala smo zemlja, nije tesko naci nekog, ko zna nekog, ko poznaje novinara, pa se malo pogura prica,po ceni jednog pica ili pljeskavice.

Susjed

pre 5 godina

@rog
Vidite gospodine, većinu stvari koje vi Nijemcima zamjerate su zapravo kulturološke razlike zbog kojih je njihovo društvo uređeno i funkcionalno, a ovo u kojem vi živite u stanju poluraspada. Drugim riječima, to što oni utišavaju dijete, traže da se pokrenete na zeleno svijetlo i slično, to je dokaz kako oni žive u uređenom i odgovornom okruženju. I problem nije u njima nego u ljudima poput vas, koji ne žele rad, red i poredak nego vječitu improvizaciju, snalaženje, kašnjenje, neispunjavanje obveza i tako daljle, i tako dalje...

realno

pre 5 godina

-Kod nas profesori rade nedolične stvari devojčicama decenijama i o tome se ćuti. Posle te devojčice moraju slično da trpe na poslu. I naravno da ne smeju to da kažu svom tati, sutra mužu.
-Žena moraju u Srbiji da imaju više hrabrosti, i da bolje poznaju muško telo. -Mušarcu nije mesto pored žena na času fizičkog.
(Aleksandar, 27. avgust 2018 10:22)
Sigurno da ima devojčica sa takvim traumatičnim iskustvima sa profesorima i to treba najoštrije sankcionisati.
E, za ovo drugo ima kontradiktornosti. Kažeš- žene moraju imati više hrabrosti i da bolje upoznaju muško telo, a onda- muškarcu nije mesto pored žene na času fizičkog. To je druga krajnost, mesto mu je, ako je pristojan, a ako nije, onda mu nije mesto ni u razredu, ni na ulici itd. Jer, po toj logici ne bi trebali biti ni u autobusu, sportu, na plaži itd.

Mare

pre 5 godina

Citam komentare i svima je kriv Pink, vlast, rijalitiji ... potpuno promasili susitniu. Zato cemo i ostati tu gde jesmo, na dnu. Sve pocinje od nas, svi vi koji ovde kukate sutra bi jos vise kukali morate da postujete bar 1/3 pravila koju postuje prosecan Nemac. SVe krece od kuce, ne gleda rijaliti kod komsije, ne glasa on za ovuakvu vlast. Kakav narod takva drzava, Svi se pogledajte u ogledalo prvo.

Srboljub

pre 5 godina

"Koliko EU botova.Znaci bolje je da nam deca manje uce, kao sto je u Nemackoj?"
manje rada 2x
E, sad mi je jasan profil evrofoba: nije poenta u kvantitetu, nego kvalitetu, u mogućnosti da vladaš funkcionalnim znanjem, ne da verglaš nabubane fakte. Jedan od problema prosvete, potpisujem sa 25 g. staža.

Nemanja

pre 5 godina

Nasem skolskom sistemu treba jedna oooogromna, ogromna reforma. Ali kako deci zabraniti telefone, instantgrame kad ce prvi roditelji doci, naravno, ubedjeni da niko njima ne sme nista da zabrani. Svest kod naseg naroda se ne menja tako lako..

Sanja

pre 5 godina

Evo mi treće dete prolazi kroz nemačku školu. Napisala bih roman. Tačno je da se kod nas uči i što treba i što ne treba, tačno je da ima neopravdanih, da se kupuju udžbenici, u Nemačkoj ima dobrih stvari kao polaganje plivanja i bicikla u okviru školske nastave, itd. Problem je delimično u izuzetno zastarelom sistemu. Nisu se prilagodili socijalnoj situaciji u zadnjih 30 godina. Sistem ocenjivanja je zastareo, deca se posle 4.osnovne dele na 3 tipa škole različitih usmerenja na osnovu ocena i netransparentnih mišljenja učitelja, koja su uglavnom negativnija i oštrija kada se radi o imigrantima i nestašnijim dečacima. Učitelji ne priznaju nikakvu odgovornost za neuspeh deteta -to je do njega! Naša osnovna škola ovde nije imala direktora 3 godine, nastavnici izostaju zbog bolesti redovno. Moj sin je u trećem razredu u jednom polugodištu imao 8 (čitaj OSAM) različitih predavača, i tek je nakon dugotrajnog insistiranje roditelja nađeno bolje rešenje, jer oni bože, nisu mogli sami od sebe da naprave bolji plan. Ova devojka je verovatno bila na razmeni u gimnaziji, naša deca su pametna, gimnazije kao najbolja forma srednje škole u Nemačkoj nije loša, ali ovo što su moja deca u osnovnoj doživela: haos, izostanci učitelja, netransparentnost, diskriminacija (svesna i nesvesna), loš menadžment, odsustvo inspekcija, smrdljivi WC-i, daleko od dobrog školstva. Kada pričate sa Nemcima oni se vade na to da imaju besplatne fakultete..treba jedni od drugih da učimo, a najviše od Finaca.

Benz Town

pre 5 godina

Sve štima ali za jedinice nije baš tako da moraš biti Tesla. Greje se stolica i posle škole i eto odličnih ocena.

Pozdrav iz Štutgarta

jr

pre 5 godina

Naravno, ima veze... Bio sam zatecen i fasciniran kada sam na nedavno zavrsenom Evropskom prvenstvu u atletici video legendarnu nemacku sampionku u skoku u dalj, dvostruku olimpijsku pobednicu Hajke Dreksler, kako kao volonter ravna pesak na borilistu skoka u dalj nekakvim anonimusima. To je za mene bio vrhunac skromnosti i posvecenosti. Mala digresija, ona je pre dvadesetpet godina skakala 7.63m dok aktuelna osvajacica zlatne medalje nije preskocila ni 7m.

Bavari

pre 5 godina

@Phoeb, mislim da ni sam vucic ne bi bolje napisao ovakvu demagogoju kao Vi (mada niste zasluzili persiranje (pogledati na google sta znaci persiranje))

Sve je dakle slicno, tj isto osim:
- odnosa skole prema djacima I obrnuto
- odnosa drzave prema deci I obrnuto
- vaspitanja
- gradiva
- ocenjivanja

Sve ostalo je isto :))))))

Da se doda na sve pomenuto, fakultet je skoro pa besplatan za sve (cak I za strance). Tj placa se 60e semester (ovo je za IT). Dakle godina 120e.

E I upis je dva puta godisnje na fakultet, zamislite vi to...

Primera je jos puno, mi smo I dalje u 60tim sa skolstvom I nije da ne moze da se promeni, ali zbog sendvicara I @Phoeb nece nikad. Njima odgovara da ljudi budu u mutnom tj blatu. Lakse je imperatoru da upravlja ovcama a to pravi od naroda svaki dan...
- odnosa

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

Slobodni Klikeri , ne verujem u istinitost vaše priče iz prostog razloga jer je na zapadu od kad ja znam , a evo još malo pa pedeset godina u austriji , uvek bilo cenjeno znanje i učinak a ne poreklo !

Zagor

pre 5 godina

@ Orwell Vegan: Jeste, to sto u Srbiji nema veganskih obroka u skoli je nas najveci problem. Neka srede sve drugo, pa moze menza da dodje na red. Cuj, nije dovoljno da deca jedu po neko povrce ili voce, mora odmah da bude "vegan". Jel' ti baba jela vegan?

Jole

pre 5 godina

@Slobodni klikeri
Ima istine u tome što ste rekli, u zapadnim zemljama naravno da je u početku teško biti emigrant, i da emigrantsko dete neće odmah dobiti sve lako na tacni kao i ono rodjeno u toj zemlji; ali to je statistika i prosek, i to ne treba shvatati lično. Ko hoće da radi, trudi se, i ima šta da pokaže, dobiće kad tad svoju šansu. Naravno da će Nemac po inerciji očekivati da je većina emigranata došla tu da šljaka bilo šta, samo da pobegne od bede, i pokušaće da ih stavi u taj kalup. Ali ostalo je sve dalje na samom čoveku, a deca imaju velike šanse da se integrišu i napreduju. Većina emigranata i jeste niskih kvalifikacija, i zadovoljna je tim poslovima koji Nemci ne žele da rade. Ali oni koji pokazuju ambiciju, želju za radom , napredovanjem, savladavanjem jezika, dobiće svoju šansu. Naravno da prvih nekoliko godina jesu teški, jer ne možete očekivati da u zemlji u kojoj ste novajlija dobijete odmah isti život kao da ste građanin te zemlje i živite tu od rodjenja. Ali vremenom postaje bolje, ako ste uporni, učite jezik, i usavršavate se. To je kad radite u velikoj i bogatoj firmi: naravno da ćete u njoj imati veću šansu da postanete nešto nego u maloj i bednoj, u kojoj već 30 godina stvari idu nadole.

steph

pre 5 godina

Najjača mi je rečenica koju godinama čujem od raznih ljudi "što švaba uči u petom, srbin uči u trećem razredu". Mnogo volimo da potcenjujemo a ne vidimo svoje dvorište.

Hai

pre 5 godina

Telefone treba proterati iz škole, to svakako. Ono što moramo da preuzmemo od Nemaca je to ocenjivanje. Kod nas petica vise ne vredi kao ranije. Skoro svako moze da bude odlican i da pri tome pojma nema.

pastir

pre 5 godina

"Kod nas petica vise ne vredi kao ranije. Skoro svako moze da bude odlican i da pri tome pojma nema".Ma ovde su svi odlični, vrlodobrih nema.Ovde svi studiraju i svi su dali sve ispite u roku.Ovde je fakultet na nivou osnovne škole.O kupljenim diplomama što srednje škole što skoro svakog fakulteta ne može se ni pričati.U ostalom ovde te prvo tata i mama zaposle sa kupljenom dip srednje škole a onda te ubeđuju kako oni sad studiraju i teško uče i naravno rade, i gle čuda , završavaju fakultet za godinu dana kao najveći svetski umovi i sa osmehom postaju direktori, uz non stop kuknjavu kako su se oni namučili studirajući.A mi kao ovce nemo sve to posmatramo , nema ni BEEEEEEEEE.

znalac

pre 5 godina

Svaka čast njoj prvo što je otišla a drugo što je primetila kulturološke razlike..i uvidela u kome je u stvari problem i da naše društvo treba da se menja !!!

marko

pre 5 godina

Mene odusevilo to kako učenici paze na sve kao da im je drzava kuca, niko ne skraba po klupama zidovima sve je cisto i zanimljivo je kako oni kreću da se uce radu vec u 5 razredu..

Sokrat

pre 5 godina

Jedan od osnovnih razloga zašto je "tamo negde" (a uglavnom svuda) bolje nego u Srbiji je upravo ovo što se vidi i čita u mnogim komentarima: komentarišete kritički i tražite "rupe" u zapažanjima 16-ogodišnje devojčice koja je negde u Nemačkoj provela samo 1 mesec. Takvo kritizerstvo i večita negativnost su nas i doveli tu gde smo danas. Devojčica je uradila nešto divno - kandidovala se, otišla, videla, nešto naučila, lepo i korisno se provela, stekla neka nova poznanstva i lepa iskustva. I bravo za to! Naravno da u Nemačkoj ne rastu ljubičice i zumbuli na svakom ćošku, verovatno je i naša škola "jača" po kurikulumu. Deca su svuda slična na početku a na kraju su proizvod društva koje ih okružuje (srednje statistički). Tako da često na kraju iz te "lošije" škole izađe veći procenat fakultetski obrazovanih, za samostalni život osposobljenijih, mnogo više preduzetnički nastrojenih mladih ljudi nego u Srbiji. Ima nešto i do privrede, ekonomskog i pravnog okruženja, zar ne? Ne znam da li škola zove policiju ako dete ne dođe u školu ali znam da policija za vreme školske godine, naročite poslednje nedelje pre nekog raspusta ponekad na aerodromima proverava decu koja putuju van zemlje sa roditeljima: pozovu školu da vide da li je odlazak/izostanak deteta dogovoren. Ako jeste i škola potvrdi, OK. Ako nije, putujte slobodno, roditelji dobijaju kaznu (čini mi se 1500 Eur), ne znam koja je kazna u školi.

Slave

pre 5 godina

Gradivo je dosta lakse od naseg, ali treba biti vanserijski talenat da bi dobio najvecu ocenu. Nesto se ovde ne gadja?

(Hance, 27. avgust 2018 11:00)

Gradivo nije obimno i puno statističkih podataka. Svet je shvatio da to odavno nikome ne treba, bar ne pored elektronskih knjiga i baza podataka, koje se lako pretražuju.

Ne uči se napamet, traži se razumevanje, analiza i kritičko razmišljanje.
Eseji tj. radovi kod nas, moraju da budu originalni.

realno

pre 5 godina

(Lik iz FrancuskU, 27. avgust 2018 15:33)
Sav tvoj komentar je smehotresan, ali na ovo da se osvrnem:
-"5.skupljanje trave - beskorisna rabota." Zašto? Je l' zato što nisu dali kozama? A radne navike, osećaj za uredost, razvijanje ekološke svesti itd.
-"6.plata - šta će im" buahaha Verovatno ih uče da se rad plaća i da znaju vrednovati svoj rad.
-"8.Ne nose telefon - glupo, sta ako ih neko otme, vidi 1." A inače otmičari im ostave telefon.

jasdf

pre 5 godina

@hance
Gradivo samo po sebi ne znaci puno. Svako, u tim godinama, moze da nauci da reprodukuje gomile informacija. Sa druge strane, ne moze svako da udje u sustinu odredjene nauke/vestine. Tu je i razlika, mi imamo obimno gradivo i trazimo njegovu reprodukciju, oni imaju rasterecenije gradivo i traze njegovo razumevanje.

Aleksandar I

pre 5 godina

(Mare, 27. avgust 2018 12:24)

Na komentaru svaka cast, pa i oninimaju svoje pink kanale i rijalite, ali je problem ko to gleda....

Petar

pre 5 godina

A sto reci o Japanu; u skolama nema cistaca jer djaci sami ciste ucionice, hodnike, pa i klozete. Da nauce da cene sto im je drzava dala besplatno skolovanje, da postuju prostor u kome uce. Telefona nema ni u mislima.Zaostala neka zemlja....

stranac

pre 5 godina

Mislim da je ova skolarka uvidjela prije svega gdje je njena buducnost. Al morace prozivjeti jos koju godinu ovde da bude sigurna da zeli da ode.

nastavnik

pre 5 godina

Radim u srednjoj skoli u Norveskoj. Ovde se koriste telefoni u skolama, ali dok traju casovi drze se na polici u ucionici i zvuk je iskljucen. U pauzama se koriste, i na malim i na velikim odmorima. Ali da mene neko pita - trebalo bi ih potpuno zabraniti u skolama, kao u Francuskoj.

Milosav

pre 5 godina

Citam komentare i svima je kriv Pink, vlast, rijalitiji ... potpuno promasili susitniu. Zato cemo i ostati tu gde jesmo, na dnu. Sve pocinje od nas, svi vi koji ovde kukate sutra bi jos vise kukali morate da postujete bar 1/3 pravila koju postuje prosecan Nemac. SVe krece od kuce, ne gleda rijaliti kod komsije, ne glasa on za ovuakvu vlast. Kakav narod takva drzava, Svi se pogledajte u ogledalo prvo.
(Mare, 27. avgust 2018 12:24) #

Sto posto tacno. Ne znam sta je sa ovom novom generacijom roditelja koji su toliko opsednuti svojom decom, razmaze ih i puste da rade sta hoce pa im je onda kriva skola, nastavnik ili ucitelj ili drzava. Roditelji jedva sastavljaju kraj sa krajem a deci kupuju najnovije telefone, obucu i odecu.
Dolazim u Srbiju dva puta godisnje (zivim u Kanadi preko 30 godina) i ono sto vidim je prosto neverovatno. Na primer komsije iz sela uzeli kes kredit od banke i onda umesto da instaliraju prozore na drugom spratu da im ne kisne oni petogodisnjem detetu kupili tablet od 30,000 dinara.
Stvarno nemam reci.
Decu treba uciti disciplini i radnoj navici od malena, ne mislim biti prestrog nego jednostavno da znaju reda. Vidim jos nesto kad dodjem tamo a to je da se deca i unuci obracaju roditeljima i babama i dedama po imenu umesto mama, tat deda i baba. Pa to je nesto neverovatno.
Ja mozda nisam u toku ili sam "zaostao".

Goran

pre 5 godina

Ovo sa telefonima ce biti i kod nas. Pitanje je dana kada ce neko preseci i reci da telefon u skoli ruinira deciju koncentraciju i da deca ni na sta drugo i ne moisle osim igranja igrica. Dobar bi bio kao razbibriga ali kad bi klinci znali da se kontrolisu, ali posto ne znaju niti ce ikada u tom dobu znati, resenje je u zabrani.

Inženjer

pre 5 godina

Posle petog razreda u srbiji nastavio sam školovanje u severnoj nemackoj u regiji Niedersachsen. Prvo polugodiste me nisu ocenjivali zbog jezika u predmetima u kojima se koristi nemački. Matematika, fizičko i ostali predmeti su bili ocenjeni. Škola je obezbedila 2 casa dopunske nastave nemačkog jezika, gde sam učio uglavnom gramatiku u prvoj godini. Najviše sam naučio kroz slušanje drugih. Posle 2 god. (8 razred) sam bio na nivou nemaca što se jezika tice. U 10 razredu sam bio djak generacije sa 8 jedinica i prosekom od 1.6.

U školi gde sam ja išao je svako koristio mobile telefone. Tada je krenula generacija smartphonova i puno njih ih je koristilo i na času. U višoj školi sam koristio Smartphone kao pomoć za prevod španskog jezika. Tako da ne mogu ovo prvo da potvrdim iz članka. Bas danas u autobusu deca ne ispuštaju telefone iz ruku.

Sto se gradiva tice iz clanka, ne podudara se sa mojim iskustvom. Gradivo je itekako teže od srpskog, iz istorije uče isključivo Nemačku istoriju(sto mi se nije svidelo), u skoro svakom predmetu sam imao kontrolni. Nema ništa od učenja na pamet kao u srbiji. Nikakva reprodukcija učenog, nego upaliti mozak i upotrebiti nauceno u zadacima.

90 % od učenika osnovne škole ponesu sendviče, voće i povrće od kuće i pojedu ga na pauzama. U školama postoji mala trafika gde učenici mogu da kupe sendviče i ostale sitne namirnice. U višoj školi je postojala menza, gde sam jednom imao užinu jer je mnogo skupo.

Ovo me je najviše iznenadilo. Ne poznajem nikog ko je izlazio u kafiće i retko ko seta po parkovima tako mlad. Roditelji najviše brinu za decu zbog strašnih slučajeva sa izbeglicama. Uglavnom sede kući i vise na kompjuterima. U malom gradu uveče niko ne seta i niko ne ide na pice. To me je najviše iznenadilo u nemackoj, dok sam u srbiji redovno izlazio uveče sa društvom.

Vrlo često se u nemackoj praktikuje rad u grupi. To mi se mnogo sviđalo i kao grupa pokušavali smo da budemo uvek bolji od druge grupe. Samim tim smo pokušavali uvek da podelimo zadatke, kako bi svako imao nešto da radi.

Pozdrav

mnogo smo nenormalni

pre 5 godina

"Skloni su olakom osudjivanju a nije retkost i da vam odrze kratko predavanje na sred ulice ako niste presli cim se zeleno upalilo (licno mi se desilo)"
Hahaha, sto ovde nije slucaj. Posebno osudjivanje i sviranje/psovanje na semaforima. Da si trazio ne bi nasao 2 gora primera...


Problem je sto nema babe i dede, tetke i ujne da se nadju kad zatreba.
(rog, 27. avgust 2018 17:31)
Pa odvedi i njih. Baba na 3 meseca, pa deda na 3, pa baba opet itd, ko i hiljade drugih...

mnogo smo nenormalni

pre 5 godina

Znaci bolje je da nam deca manje uce, kao sto je u Nemackoj?
(manje rada, manje rada, 27. avgust 2018 15:51)

Da, bolje je da manje uce gluposti (bubaju) a vise uce da razmisljaju.

Spectator

pre 5 godina

Pošto je Njemačka savezna država, policija kao i školstvo je pokrajinska stvar. Znači 16 njemačkih pokrajina odlučuje o tome, kako će se školstvo razvijati. Tako na primjer, Bavarska i Baden Württemberg, koje su i inače u pri vrhu PISA studije, kada se radi o Njemačkoj, a imaju dosta konzervativna pravila, koja se sigurno zadnjih pedesetak godina nisu mijenjala. Temeljna škola (Grundschule) traje do kraja četvrtog razreda. Poslije te temeljne škole, slijedi selekcija. Cca. 25-28% najboljih učenika pohađa gimanziju, koja traje 13 godina (4 + 9) i završava maturom (Abitur), na nju idu djeca, koja će mahom kasnije studirati. Druga je realka, traje 10 godina (4 + 6), nju pohađa preko 50% učenika, kad se završi realka dobiva se diploma "srednje zrelost" (Mittlere Reife) s kojom se ide na naukovanje, traje tri ili četiri god. Tokom naukovanja se dobiva plaća, ide radni staž i zdrastveno osiguranje, imaš odmor, nema ferija. Radi se tri ili četiri dana a jedan ili dva dana se ide u školu. Većina službeničkih dužnosti, od bankovnog djelatnika, preko knjigovođe, odnosno trgovca, pa sve do službenika u javnom servisu. Postoji i treći stup , tzk. glavna škola (Hauptschule), koja na žalost nije glavna, nego najlošija i ako imate sreće, možete dobiti naukovanje za vodoinstaletera, električara, kuhara, frizera...Hauptschule traje 9 godina (4 + 5), nju podađa cca. 20% učenika a udio stranaca je 80%. Tako da se već tu vidi da su migranti u dosta lošem položaju što se startne pozicije tiče.

Dr Iggy

pre 5 godina

Sjajno. To je lep utisak o uređenom društvu. Naravno, imaće želju, poredivši dve zemlje, da bira gde će profesionalno da se razvija. Znanje nemačkog jezika već otvara vrata.

irelandcalling

pre 5 godina

Bravo i srecno za ovu nasu sjajnu devojcicu, ali i za svu nasu divnu decu kojima se malo posvecujemo...a zasluzuju vise paznje i truda oko njih...

sremac

pre 5 godina

To je kao kad bih ja poredio mercedesa i fiću. Mi ne treba da se poredimo ni sa kim jer smo najgori i treba da nadjemo sistem koji je za nas prihvatljiv (mislim na skolstvo). Meni su nekad telefoni spas za čas onu debilnu i nevaspitanu decu pustis da igraju igrice na telefonu i ćute. A sa ostalima radiš. Kod njih je verovatno nemoguće da ti miniraju časove ovde je to normalno.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (troll level 100, 27. avgust 2018 12:40)

Ne bih se slizio u celosti sa vasim kometarom. Naravno da ne mozes porediti mercedes i ficu tj njihovu tehnologiju i ekknomsku moc ali sistem rada i obrazovanja mozes promeniti, za rezultate i buducnost sledecih generacija i ove drzave. Mi uvek imamo opravdanje da nista ne uradimo da se nesto promeni pocevsi od samih nas, sve se moze kad se hoce s'tim sto duze cekamo sve postaje gore i sve vise zaostajemo u raskoraku sa vremenom i razvijenim drzavama.

Diplomirani difovac

pre 5 godina

A ja danas išao da kupim vrata muške svlačionice koju je jedan učenik 8.razreda 2 puta izlomio dok kolega i ja nismo bili prisutni.
Prvi put sam ja otišao do zbornice da zamenim dnevnik,a on nije imao nastavu.Drugi put sam ja bio na takmičenju a kolega je otišao po dnevnik.
I zna se koji učenik je oba puta namerno polomio vrata i direktorka je napismeno upozorila kolegu i mene da ako u roku od 8(OSAM) dana ne obezbedimo SABRAZNA vrata,biće nam odbijeno od plate.
I ja na kupujemprodajem.com nadjem polovna vrata koja pasuju,odem svojim kolima po njih i odnesem ih u školu da ih domar stavi("Ne gadjaju se rupe baš")
I da,dotični sada već bivši učenik je GLASNO najavio:"ČEKAM DA NASTAVNICI NE BUDU TU I OPET ĆU DA RAZBIJEM VRATA."

Ne,nije u pitanju škola u Nemačkoj već jedna osnovna škola u Beogradu.

jsx

pre 5 godina

Moguce da ce mi posle objaviti komentar pa se izvinjavam ako se budem ponavljao. Po meni nije toliko kljucna razlika sta se uci, pogotovo u gimnaziji, ni njima ni nama ne bi skodilo vise informacija (moras prvo da imas informacije da bi ih povezivao), ali ne bi bilo strasno cak ni da ucimo manje.
Ono sto je najbitnije ovde je sto su ucenici u Nemackoj svesni da ako ne znaju dovoljno nece imati najvisu ocenu. Ovde pogotovo u osnovnim skolama svi smatraju da treba da imaju pet cisto onako i ukulio su njihovi roditelji dovoljno naporni uspece u tome sto potpuno devalvira trud postenih, a i implicitno im pokazuje da je zapravo najbitnije imati vezu. Kasnije se trend nastavlja i u "stvarnosti", ali iako ce tim ucenicima mozda i doneti zaradu, nama kao drzavi njihova "veza" nece nimalo pomoci...

Srdjan

pre 5 godina

A na slici Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda, koja očigledno drži konferenciju za novinare. Kakve veze slika ima sa ovim tekstom?

erziehrin

pre 5 godina

ono sto je ova devojcica opisala je uglavnom tako, mada se i skolski sistem razlikuje od pokrajine do pokrajine..ja mogu za bavarsku da kazem da je skolstvo lepse organizovano, jer deca uce zaista prakticne stvari i koliko vidim po mojoj deci oni zaista i nauce puno toga..mobilne telefone deca uglavnom i ne nose u skolu, ako ih i imaju ne pale ih na casovima, ali kada su po grupicama itekako gledaju u telefone i kad god mogu ne izlaze iz svojih kuca, vec se umrezavaju i druze se virtuelno..sto se skola tice, tacno je da ih nakon cetvrtog razreda selektuju na osnovu ocena iz tri glavna predmeta i upisuju se u razlicite skole i to nije losa stvar, zato sto se na taj nacin deca koja su dobri djaci i oni losijih ocena, a najcesce takvog i ponasanja razdvajaju..na taj nacin se i uticaj 'loseg' drustva barem malo umanjuje..a kako moja deca i kazu, kada nema tih 'problematicnih' djaka koji ometaju nastavu lakse je da se prati ono sto nastavnik predaje..ono sto je u nemackom sistemu lose je nekfleksibilnost i ogranicenost nemackih nastavnika..naravno, postoje i oni koji se ne uklapaju u taj sablon..u svakom slucaju, sustina u svim razlikama jeste u kompletnom drustvu u sistemu u kulturoloskim suprotnostima..jedno je sigurno, od nemaca i nemackog drustva mozemo dosta da naucimo, kako bi nam svima bilo bolje.

slavonac

pre 5 godina

Za ovo vezano uz mobilne telefone se slazem,to bi trebalo uvesti i kod nas jer ovo bespotrebno blejanje u telefone prelazi u patologiju..

tietzsche

pre 5 godina

@sale majstor
Ako je rec o osnovnoj skoli (1-4 raz) onda potvrdjujem. Za gimnaziju medjutim stoji da je tesko imati jedinice i da su decaci i devojcice odvojeni na fizickom. Devojka u clanku govori takodje za gimnaziju ako sam dobro razumeo