Sreda, 15.08.2018.

16:27

Deca u uniformama na Zlatiboru – o čemu se radi? VIDEO

Na Zlatiboru je otvoren prvi “omladinsko-patriotski“ kamp za decu, koji organizuju “srpske i ruske veteranske i patriotske grupe“.

Izvor: B92

Deca u uniformama na Zlatiboru – o èemu se radi? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

165 Komentari

Sortiraj po:

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Putin salje Lavrova kod Dodika sa uputstvom za secesiju...malo kasnije i Vucic ide na brifing kod Putina...to sigurno nije dobro!

Rhyzm

pre 5 godina

A sto to vama toliko smeta, zanima me kako bi "brizni" reagovali, da je ovako nesto napravljeno uz blagoslov Amerike? Kao sto se recimo radi na Kosovu?

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Putin salje Lavrova kod Dodika sa uputstvom za secesiju...malo kasnije i Vucic ide na brifing kod Putina...to sigurno nije dobro!

komentator

pre 5 godina

pomoć rusije tako što će decu da nam spreme za rat. ajde da nam stvarno pomognete tako što ćete da odete odavde i ostavite nas na miru!!!

zevs

pre 5 godina

ja sam imao ideju da na selu organizujem dečiji kamp od 10-16god.Ustajanje u 5 ,čišćenje štale,obora .torova,hranjenje razne stoke,seoski doručak rad u voćnjaku,bašti na njivi.Kompletna klopa sa sela ,bez interneta osim nedelje,sa kupatilima ,posebnim sobama za dečake i devojčice.Dečaci i devojčice bi preko dana učili kao se radi sa mašinama ,alatom (prema uzrastu),rad u kuhinji...Da malo očvrsnu ,da preplanu na suncu,da okuse potpuno drugačiji način života od grada,da vide kako se uzgaja povrće ,kako se pravi sir,kajmak,jogurt,kako se peče prase ,kuvani kupus i ostala milina.Verujem da bi to deci ostalo dugo u sećanju kao i nama odraslima koji su išli naradne akcije.

goran

pre 5 godina

Služio sam vojsku, tamo sam odrastao i uozbiljio se kao i mnogi drugi pre i posle mene. Otvore ti se oči, shvatiš da nema više mame da ti spremi da jedeš i da ti opere prljave čarape ( u jna te niko nije terao da pereš čarape, nosi ti prljave , nije problem). Služenje vojnog roka je bilo dobro iz tog razloga, očvrsneš, odrasteš.
Kada je ukinuto služenje vojnog roka dobili smo mladiće ( dobar deo njih ) potpuno nesposobne (mahom feminiziranih) za budući život, formiranje porodice i dr. Opet su tu tate i mame da skuvaju ručkove, popeglaju veš i brinu se o novim mladim porodicama jer mladi roditelji nemogu samostalno gotovo ništa da urade.
Ovakvi kampovi su smejurija u odnosu na jna u koju smo išli sa 18 godina! Ne zaboravite služenje vojnog roka je trajalo 12 meseci, ilustracije radi poligon na kom smo mi vežbali se zvao "dolina suza" , na tabanima sam imao plihove prečnika 3-4 cm od marševa (pešačenje u koloni sa punom ratnom opremom) koji su bili dugi 14-17km, itd.
Prema tome pustite vašu decu da se malo igraju u prirodi, neka ih malo ožari trava, neće ništa loše da im se desi, možda ih i ujede neka bubica. Čim se vrate kući obavezno ih odvedite na detaljan lekarski pregled , da utvrdite da bubica nije bila otrovna, ljubi ih mama/tata.

aj ne

pre 5 godina

Koliko se ja sećam, u bivšoj YU je postojao predmet ONO i DSZ, u okviru kojeg je postojala obuka rukovanja puškom PAP, čak i bojevo gađanje sa pet metaka /pravih/, kao i gađanje vatzdušnom puškom. I to sve u okviru srednje škole, regularno. Isto kao i orijentisanje u prirodi, pravilno stavljanje maske protiv bojnih otrova, pronalaženje postavljenih mina pipalicom, prva pomoć.... I evo me, odrastao čovek, ništa mi ne fali, nemam želju da nekog ubijem. Žao mi današnje dece koja o opstanku u prirodi i zaštiti sebe nemaju pojma.

Drago

pre 5 godina

Ko god je prošao vojnu obuku zna kakva je ovo glupost. Ništa oni tamo naučiti neće što ima veze sa pravom vojskom. Mogu samo da budu siledžije jer su umislili da su opasni zato što su par dana nosili uniformu.

Madhva (Hare Krišna)

pre 5 godina

Mi smo u izviđačima, osamdesetih, učili topografiju, prvu pomoć, snalaženje u prirodi, strojev korak, čvorove, paljenje i održananje vatre, podizanje šatora... A na nekim takmičenjima i bacanje bombe (metalne improvizacije u metu) gađanje iz vazdušne puške. Tu se negovala disciplina i vojnička poslušnost a nezvanično se smatralo da su izviđači odmah do vojske. Pevali smo izviđačke pesme i himne i verovali u bratstvo i jedinstvo. Šta bih dao da se opet vratim u to vreme.
Ne znam šta je ovo sad, ali moguće je da je 95% isto kao i naši stari izviđači ( nadam se)

D

pre 5 godina

Ovde nije tema da li deca trebaju da imaju vise vanskolskih aktivnosti nego ciji je ovo kamp i u cije ime se ta deca "obucavaju" pored regularne vojske?

cika steva

pre 5 godina

nas su u srednjoj skoli vodili u bubanj potok da pucamo iz pusaka... to je bila... 80 i neka...
(milojko)

Opstenarodna odbrana, ideoloski, koncepcijski, prakticno nema nikakve veze sa ovim "patrijotskim" "kampovima"- to je bila redovna nastava pod kontrolom ministarstva obrazovanja i odbrane, svi ucenici podjednako, svih nacija i klasa, edukativno i kontrolisano od strane obrazovnih instirucija, par sati nedeljno, nikakve visednevne grupe za "odabrane", nikakva nacionalna konotacija", nozevi, uniforme, a o strancima trenerima da i ne govorimo...

Ali neki i ne...

pre 5 godina

Treba čitati Remarqea: tri ratna druga. Pred kraj knjige 3 ratna veterana 1.s.r. u šumi nalete na nešto slično. Znamo šta je bilo dalje...

naša idila

pre 5 godina

@Tarabicka,
Ne samo da su napravili sr.... već nešto mnogo gore. Fasizaciju drustva. Ovo sa decom je ispiranje mozga mladima. Isto to su radili Hitler, Musolini i sada baja Putin. Jednoumlje nikada na dobro izaći neće. Šta očekivati od sledbenika osudjenog ratnog zločinca Seselja. Partokratija je bila i kod Hitlera, Musolinija ikomunista. Sada je imamo sa SNS/ SRS i vecini to je OK. E to ti je Srbin.

marko zlo

pre 5 godina

Deca i roditelji se lože na airsoft replike i uniforme sa buvljaka. Sve je to ok za rekreativce ali ako su u pitanju deca od 13-15 godina to je indoktrinacija.

Rumba

pre 5 godina

Sve što tamo mogu da nauče zasigurno nije višak u životu. Svi se uokolo spremaju da im jednog dana, po mogućnosti, dođu glave. Naša dužnost je da im to kažemo i da ih spremimo da se BRANE. Istina boli, al od istine se ne sme bežati. To što ja sakrijem istinu od svog deteta, ne mora da znači da je svet u kojem on živi time postao bolji. Naprotiv.

Olga

pre 5 godina

Kako ono? Ustaše u Hrvatskoj a od đubra u sopstvenom dvorištu nemoze da se živi! Sramota i koji blam! Pa mi smo već sada ruska gubernija bez suvereniteta i slobode!

Jerry

pre 5 godina

Živim u Americi, svoju decu šaljem u letnji kamp na više nedelja. Ovakvih kampova, koliko je meni poznato, u Americi nema. Kampovi u kojima deca spavaju preko noći su regulisani na osnovu zakona pojedinačnih država i obično potpadaju pod odsek za zdravstvo u pomenutoj američkoj državi. Drugm rečima, ne može svako da vodi kamp u kome deca prenoćavaju. Ali generalno, svaki roditelj neka šalje svoju decu gde hoće ako nije protiv zakona. Ja u životu ne bih svoju decu slao u ovakav kamp ali ako ne roditelji krše zakon, nije me briga kako vaspitavaju svoju decu i koje im vrednosti prenose u životu. Ako im je definicija patriotizma rat 90tih i ako im kamp plaća strana država i uče se patriotizmu od njih, neka im bude. Ovo nije mainstream u Srbiji i ne treba biti zabrinut. Čudaka ima svuda, ali ako nije protiv zakona, OK.

Komša

pre 5 godina

@jasdf
I nisi baš odabrao primer.U Americi postoji kult oružja (Semjuel Kolt je sve ljude načinio jednakim) tako da često možeš da vidiš decu na obukama.
Kod nas je drugačije (od kako su nas Obrenovići razoružali kao narod) .
Ima i stvari u kojima su otišli u krajnost - izguglaj nešto o milicijama.Bukvalno paravojne formacije ideološki obojene (svakakvih fela).
Nije za odobriti pohvaliti se ali mora da se toleriše jer je u skladu sa Ustavom .Kod njih vlasti reaguju tek kad neka od tih grupacija baš pretera (inače su stalno ma ivici i bukvalno klize ka sektama).
Dakle ,Amerika nije primer za poređemje.
Po meni je ok da deca savladaju smalaženje u prirodi,kampuju,skijaju,planinare,uče o prorodi ,samo bez ideoligija.
I rukovanje oružjem ,rasklapanje,sklapanje,bojevo gađanje...što da ne - ali država da organizuje.

Srboljub

pre 5 godina

svaka generacija okusi rat iako se svaka kune da ga neće biti ili da će pobeći, elem kad bude rat niko vas ništa ne pita već puška u ruke... a preživeće ko zna da je koristi ...
(seljadin, 15. avgust 2018 21:22)
puske su se izuzetno korisno pokazale tokom bombardovanja...verovatno bi trebalo i zategnuti lukove, narezati i zašiljiti strele?

Srboljub

pre 5 godina

Dobro, jel se pravite... nekad se govorilo Englezi: pa nije ovde poenta u negativnim kritikama druženje u prirodi, kampovanje i sl. (što su nekad radili izviđači) nego što smo došli dotle da militantni tipovi u sadejstvu sa nazovi duhovnim veštacima, čitaj verskim frikovima, nalaze i mesto, i vreme, i dozvole ludih roditelja da dosrbljuju srpčadiju uz puške i noževe (nema veze što su drveni), a sve namigujući Putinu. Žao mi je, rusofiličari, no pasaran! Ovi genijalci što su se setili bojevog gađanja iz ONO i DSZ zaboravljaju da na tim dešavanjima nisu imali ruske, tačnije sovjetske epigone - vetovatno ih žulja što je YU prvo nezamislivo udarila kontru posle WWII SSSR-u, a posle držala ekvidistancu u odnosu na oba bloka.

Tarabicka

pre 5 godina

Ne mogu da verujem sta sam prociala, ovo postaje svaki dan sve gore, znala sam da ce ovi napraviti sr..a, ali ni u najcrnjim snovima nisam mogla da zamislim koliko!

Pera Magic Mitic

pre 5 godina

Алтернатива би могла да им буде блејање по кафићима, чатовање или компјутерске игрице. Мислим да је ово много боље и здравије.
(Живојин Рилаковић, 15. avgust 2018 17:32)
Ma, sta je tu zdravije?! Sta radi dete od 14 godina u uniformi VS, sa puskom u ruci? "Hoce deca". Pa, koje dete od 14 godina nece da se igra rata? Cekajte da napune 19-20, pa ih onda pitajte da li ce u vojsku. Kao, sto je i po zakonu.
Zdravija alternativa "catovanju" je da mu uvalis pusku u ruke i da ga ucis da barata nozem?! Pa, da postanu pravi ratnici...
Tuzba i na sud sa organizatorima ove bolestine.

seljadin

pre 5 godina

svaka generacija okusi rat iako se svaka kune da ga neće biti ili da će pobeći, elem kad bude rat niko vas ništa ne pita već puška u ruke... a preživeće ko zna da je koristi ...

lozac

pre 5 godina

Da se ovako nessta organizuje u Americi, kako ovi rusofili tvrde, svi “instruktori” bi zavrsili u mardelju bar desetak godina. Boy scouts nemaju nikakve veze sa ovom bljutavom predstavom. Pogotovo ako bi neki strani faktor (rusi) bio ukljucen.

netko

pre 5 godina

nego treba da bleje po kladionicama
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (abraham, 15. avgust 2018 20:27)

Imas razne sportove, kampove, skole borilackih vestina, jezike, nauku, fudbal i sta sve ne. Korisnije je da takve stvari uce jer ce im kasnije u zivotu biti mnogo korisnije od ratnih igara (dosta smo ratovali).
Takve stvari su sasvim dovoljne da zaokupe jedno dete i nauce ga disciplini i jos vaznije nauce ga da se kloni kriminala i ostalog.

Oni sto govore na ovo da je to dobro za decu jako, jako puno grese.
Politika i vojne vestine nisu za decu. A tek nasilje i ucenje ratnih vestina nije za njih. Razumite vec jednom.

Dosta ce im biti da im tim temama ispiraju razne vlasti i nazovinovinari mozak svakodnevno kad odrastu.

Šta je problem?

pre 5 godina

Uniforme su sa nekog vojnog otpada, imate toga i na Zapadu. Puške očigledno nisu prave. Military style boot camps zaista imate po Americi. Ovo je dečja igra u odnosu na neke zastrašujuće realistične video igre.

Lav

pre 5 godina

Za vreme druga Tita smo pucali iz puske na ONO i DSZ. I isli na radne akcije. I sta nam fali??? Sad ozbiljno: vojna obuka treba da postoji, ali pre toga treba da postoji VOJSKA! Ovo sad izgleda otprilike ovako: "rasturili smo vojsku, pa kad izbije rat poslacemo na front neku decu naoruzanu motkama , a mi cemo sa opljackanom lovom (i onom namenjeno Vojci,jakako) da se povucemo na Bahame i cekamo rasplet..."

ja hoću da budem aMoniman

pre 5 godina

Bogme moja deca neće ovaj film gledati, dosta mi je bilo igre rata u kom sam bio protiv svoje volje, oni nece zadovoljavati politicarske b*l*sne umove

Milorad

pre 5 godina

I dobro, kad zavrse tu sjajnu obuku i postanu pravi Ramboi, protiv koga bi oni mogli da ratuju?
Opet protiv NATO-a (nema protiv koga drugoga)? Za cije interese? Ruske?
Jadni Srbi i dalje nista ne kapirate? Mada nije ni to strasno, i onako kao nacija izumiremo, samo je pitanje jos koliko godina ce nas biti.
A realno, nije ni steta. Ocigledno nismo intelektuelno sposobni za 21 vek. Priroda je surova. Ili se prilagodjavas ili izumires. Mi smo odabrali ovo drugo.

milos250577

pre 5 godina

Kad Srbin zapne kao pijan za plot, pa ovo svugde imate, ja bih rekao da ovog osim u Srbiju i Rusiju ima jos u Africi i nekim islamskim zemljama 
jer u Evropi ovakve organizacije organizuju obicno skole a ne neke paravojne organizacije i cilj je da deca upoznaju prirodu i druzenje sa vrsnjacima van skole a ne obucavanje baratanjem oruzjem.
(Doc, 15. avgust 2018 20:55

Ima u Slovačkoj, EU...

lucchese

pre 5 godina

ja sam bio izvidjac i nikakve puske nit ratne uniforme ne videsmo tu. takmicili se sa drugim izvidjacima u orijentiringu, navlacenju konopca, i kojekakvim jos disciplinama koje nemaju ama bas nikakve veze sa ovim. a posle toga sam trenirao kosarku koju i sad u srednjim godinama redovno praktikujem sa prijateljima. u zdravom telu zdrav duh. a ako bas hocete da vam deca znaju baratati sa oruzjem upisite ih na streljastvo a ne u neke ilegalne vojne kampove pa jos za decu.

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Podrzavam! U Ukrajini imate kampove za etnicke cistace i cistacice, u Turskojkampove za Islamsku Drzavu, u Bosni kampove za "izbeglice", u Americi kampove za boy scouts, a u Srbiji obrazovno-patriotske kampove za klince. Svakom svoje!

Bruder Jakob

pre 5 godina

U moje vreme( osamdesete),
išli smo u izviđače i sve ovo isto imali....
(Kale*, 15. avgust 2018 19:09)

Ma ajde?!
U moje to isto vrijeme osamdesetih mi smo okolo planinarili, učili se orijentirati, koje biljke u šumi su jestive i kuhali grah(pasulj) na logorskoj vatri, nije bilo nikakvih puški ni noževa!

Srbin

pre 5 godina

po cemu je to drugacije od Americkih slicnih kampova i srednjih/osnovnih vojnih skola? Oni to imaju od kada i niko negovori o tome. Cim se to pojavilo u Srbiji i Rusiji odjednom haos. Prvo uporedite to sa Americkim i onda cemo videti sta je sta...
(Nev, 15. avgust 2018 19:13)

Jedno je zvanicna vojna skola a drugo je ovo.U Srbiji.postoji srednja vojna skola.U Americi ne postoji osnovna vojna skola tek posle primary school. U Rusiji posto je kod njih desetoletka u Vojno ucisliste se krece sa 14 godina kao i kod nas posle osmoletke

NY

pre 5 godina

Америци се ово зове - скаути.
(УЗР, 15. avgust 2018 19:02)

I u Srbiji su skauti tj izvidjaci.Ali skauti ne uce baratanje oruzijem. Radi se orijentiriring.Izvidjacka organizacija je zvanicni pokret.Nose se zelene uniforme i marama oko vrata i amblem izvidjackog odreda.Ovo na slici izgleda kao vojnicki kamp. Svoje dete nikada ne bi dao u takvu organizaciju

Doc

pre 5 godina

Kad Srbin zapne kao pijan za plot, pa ovo svugde imate, ja bih rekao da ovog osim u Srbiju i Rusiju ima jos u Africi i nekim islamskim zemljama
jer u Evropi ovakve organizacije organizuju obicno skole a ne neke paravojne organizacije i cilj je da deca upoznaju prirodu i druzenje sa vrsnjacima van skole a ne obucavanje baratanjem oruzjem.

Raca

pre 5 godina

@ kortizol
Zanemariću vređanje izraženo rečju "baljezganje" kojom si označio ono što sam u komentaru napisao,to neka govori o tebi samome.
Ja "ne srbujem" iz Kalifornije,iz Srbije nisam "pobegao",a ponajmanje sam prestao da volim svoju otadžbinu,koju ti očigledno u svojoj frustraciji prezireš.
Ne zbog mene,već istine radi i zbog hiljada časnih ljudi koji su otišli iz Srbije,a koje su ljudi poput tebe skloni da vređaju,a u kontekstu ovog teksta,
reći ću:
Ja sam iz Srbije otišao sa 29 godina.
Pre toga sam sa zadovoljstvom služio vojni rok godinu dana.
1991 sam se sa ponosom odazvao na poziv za mobilizaciju i učestvovao u ratu kao rezervni oficir tadašnje JNA.
To je bilo na početku druge godine mojih studija na fakultetu u BG,zbog čega sam izgubio jedan semestar.
Diplomirao sam i tek kasnije odselio za SAD .
Nikada nisam i neću prezirati i mrzeti svoju otadžbinu Srbiju,dok sam bio tamo,sada kada sam ovde,i gde god da me život odvede.
Tvoje i razmišljanje tvojih istomišljenika o patriotizmu ljudi koji više sticajem okolnosti ne žive u Srbiji je smešno i SRAMNO !!
Ponoviću još jednom: Zaobiđite SAD,nisu joj potrebni takvi ljudi,nekako ste isuviše "mekani".
Pozdrav iz Kalifornije !!!

матори али баш

pre 5 godina

одмах се сетим филма Кабаре.... тко незна зашто то пишем нека погледа филм.... извиђачи за малолетне и довровољно служење војног рока за пунолетне... сасвим довољно..

jazAbdin

pre 5 godina

ovakvo iskustvo im moze nekada zatrebati u zivotu i puno znaciti,ako je na dobrovoljnoj bazi ne vidim problem,imam sina od 3 godine i ja bi ga prvi poslao u slican kamp kada dođe vreme,sigurno ce vise nauciti o zivotu nego da ostane ceo raspust u gradu,ameri imaju slican metod i strpaju decu citavo leto u kampove i niko ne drami...

Ibrahim Kutlaj Aldemir

pre 5 godina

Ovo su mladi gorani ili izviđači, osim toga sa 14 godina ste svršeni osnovac i kandidat za vojnu gimnaziju i nije da ste baš dete, a sa navršenih 23 godina života iza sebe možete imati završenu i vojnu akademiju i daleko od toga da ste bilo kakvo dete. Zloupotreba dece na ovim prostorima postoji samo u BiH federaciji gde se deca od nekoliko godina do 12 godina obučavaju da budu "Askeri" - islamska otomanska pešadija, a njihovu obuku organizuje Naser Orić lično.

mrki

pre 5 godina

Pa i ja sam sedamdesetih išao u izvidjace. Ucili odredjivanje strane sveta, citanje i kretanje po topografskim kartama, snalaženje u prirodi itd. I svi smo bili u uniformama a spavali u šatorima pored logorske vatre. Veoma lepo druženje.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

nečiji sinovi provode raspust na Zlatiboru na ovakav način, u suštini bitno da je besplatno i deca imaju tri obroka dnevno što če da rastereti kućni budžet 10ak dana sa te strane ova manifestacija je socijalnog karaktera dok oni što ovi treba a brane letuju po Mikonosima, Sejšelima, hawaii-ma da se odmore malo od vožnje BMW-a po ovim nesređenim beogradskim ulicama i devojaka koji ih jure u ogromnom broju, žele devojčice za sebe malo tog glamura koji su tate ovih omogućile svojim sinovima kada su predhodni ovakvi branili takve...Srbijo, jadna li si !!!

Zabrinuta

pre 5 godina

Procitah jedan komentar kako se deca na zapadu vaspitavaju da budu snalazljivi, pa zasto nebi i ovde. Moj bratanac ide u nemacku drzavnu gimnsziju. Svake zime imaju obavezno skijanje, u maju su imali nocno planinarenje , a nakon dvadesetak dana dvodnevno kampovanje sa spavanjem u vtecama i to sve u organizaciji skole i sa zaduzenim nastavnikom. Imaju jednonedeljnu razmenu ucenika sa nekom skolom iz Francuske, dvonedeljnu praksu u banci ...Odusevljena sam na koni nacin osposobljabaju decu za zivot. U tu gimnaziju se upisuje po preporuci i uz odgovarajuci uspeh.Po meni je to svestrano obrazovanje, a ne besomucno bubanje gradiva iz svih mogucih oblasti koje vecina ne usvoji. Zato su lak plen rznih navijackih grupa i ovakvih obuka sa uniformama i oruzjem.

Nev

pre 5 godina

I po cemu je to drugacije od Americkih slicnih kampova i srednjih/osnovnih vojnih skola? Oni to imaju od kada i niko negovori o tome. Cim se to pojavilo u Srbiji i Rusiji odjednom haos. Prvo uporedite to sa Americkim i onda cemo videti sta je sta...

svet

pre 5 godina

Sledeca faza softball ;). Bolje deca ciji roditelji odobravaju te vrste kampova i ako dete zanima, neka ide i proba. Takve osobe su onda manje sklone hujskanju na druge nego osobe sta nisu prosli te faze i nemaju pijma sta znaci zapravo borba. Poenta toga bi trebalo da bude uciti miru i toleranciji ali da budes spreman i na najgore.

Maksa

pre 5 godina

Алтернатива би могла да им буде блејање по кафићима, чатовање или компјутерске игрице. Мислим да је ово много боље и здравије.
(Живојин Рилаковић, 15. avgust 2018 17:32)

Druže gospodine, ne postoje džaba mladi izviđači koji savladavaju nabrojano snalaženje u prostoru, preživljavanje, druženje i ostalo bez dodira sa hladnim i vatrenim oružijem! A postoje treniranja na sportskim terenima ili terenu/livadi ispred zgrade/kuće! To su alternative a ovo vaše nabrojano su drugi vid aktivnosti što bi radili i ovi iz kampa u slobodno vreme. A to što ste nabrojali baš te elemente troše ja vremena a ne čitanje, učenje, intelektualno usavršavanje je problem kako su postavljene vrednosti u modernom društvu, a kod nas pogotovu.

jasdf

pre 5 godina

@totalwar
To sto deca smeju da pucaju ne znaci da postoje kampovi decijih paravojnih formacija. To sto su ljudi nosili kackete ne znaci da deca treba da nose vojne uniforme (vojske koja je rasformirana). Kako si uspeo da povezes te stvari, nije mi jasno.
Ako nadjes jedan primer u SAD da stranaci organizuju kampove u kojoj decu uci da postanu ratnici priznacu da si u pravu.

hertog

pre 5 godina

Pa ja sam sa svojim odeljenjem(sedmi razred) 1987. bio u okviru škole na takvom kampu dve nedelje i to je tada bilo normalno. Rasklapali puške, učili orijentaciju, biljke, radio uredjaje.... Učili smo veslati i plivati sa nekim gumenim puskama. I dečaci i devojčice. Mogu vam reci da je svima to bilo nezaboravno druženje.

David

pre 5 godina

Pozdravljam ovakve događaje. U Rusiji se redovno održavaju.
Kad mogu djaci u Americi da svakog dana pozdravljaju zastavu i slusaju himnu, možemo i mi da organizujemo kampove ovakve vrste.

Један је маестро - Федерер

pre 5 godina

Летња школа за младе патриЈоте. Преко главе ми је више те русофилије у Србији. Организаторе овог кампа треба затворити.

ПС: деца су до осамнаест година, не двадесет и три.

fuj i bljak

pre 5 godina

Ipak je bolje da mi deca sede u kaficu i igraju igrice i idu na neki sport, strani jezik...posade neko drvo, cuvaju prirodu!
Da, bre, budu miroljubiva, kao sto i jesu!
Tesko je deci dobrih roditelja!

Zox

pre 5 godina

Већини овде коментатора изгледа смета што је у питању патриотски камп, што је у питању униформа Српске војске и што је по угледу на сличне Руске кампове. А било би у реду да су обукли нпр. љубичасте униформе? Шта фали ако деца добровољно желе овакву обуку?
(Огњен, 15. avgust 2018 17:32)

Osim što ovo nije nikakav "patriotski kamp" već manifestacija bolesnog militarizma i zloupotrebe dece. Koji se uvoze, gle čuda, iz Rusije. Ne daj Bože da odatle dođe nešto normalno..

pedja

pre 5 godina

Moja pokojna baba je pricala: "Da bog sacuva i sakloni!"
Tada nisam bas tacno znao sta to znaci ,ali sada sve razumem. Kako je samo pametna bila, a samo je znala da se potpise. U svakoj normalnoj zemlji decu uce nesto drugo, ali to nam je sto nam je!

Banana-Man

pre 5 godina

Ovo je militarizam. Nikakvo cudi, kad nam svakog dana pricaju o oruziju, Migovima i sta ja znam! Srbija je vec duze vreme postala diktatura, a ovo je samo logicni razvoj situacije.

Millennium

pre 5 godina

Hm, kao neko ko je dobrovoljno služio vojsku, kao patriota i vernik, jesam za neki vid kampa za omladinu koja bi tamo išla od svoje volje. Gde bi se učilo preživljavanje u prirodi, prva pomoć, pa čak i rukovanje oružjem. Ali pod nadzorom stručnih lica! A pre svega bi trebalo učiti poštovanje prema prirodi i ljudima. Ne podržavam ove paravojne kampove koje drže sumnjiva lica, neostvareni vojnici i samozvani gurui pravoslavlja i patriotizma.

kortizol

pre 5 godina

(Raca, 15. avgust 2018 18:38)

Kljucno u ovom baljezganju je poslednja recenica-pozdrav iz kalifirnije. Najlakse je srbovati iz daljine i biti pametan preko tudje grbace. Sto se ne vratis kad toliko volis ovu zemlju. Znas zasto? Jer tamo imas mogucnost izbora, ovde nemas. Ovde nemas pravnu zastitu, ovde vlada zakon jaceg, sa boljim vezama a ne zakon. Zato si i pobegao, zato i ja hocu da pobegnem. Necu da mi sutra maloumnici mobilisu decu. Odj*bite sa srednjevekovnim paljenjem.

Jax

pre 5 godina

Ja sam mislio da ovog ima samo u Siriji i Afganistanu....
(stutt, 15. avgust 2018 18:16)

Ovoga u USA ima jos od pedesetih godina prošlog veka i uglavnom je sluzilo kao disciplinska mera za nestašne klince tokom leta. Većina ih je nastavljala vojnu karijeru čim napune 18 godina (u USA mozes biti vojnik sa 18 i ici u isti taj Afganistan, ali ne mozes do 21. godine kupiti pivo).

only fools and horses

pre 5 godina

Naravno da je bolje, kompjuteri su za one s mozgom da ga koriste. Za one ostale, kopanje rovova je skoro isto kao kopanje kanala, biće im korisno da znaju.
(Vlada, 15. avgust 2018 17:49)

Ma da bolje da igraju pucačke video igre, one vrlo realistične, ili da u GTA kolima gaze ljude po ulici. Za to itekako treba mozak, jel da?
Jel Vi stvarno mislite da se mozak razvija besomučnim, neprekidnim igranjem takvih igara? Bilo kakvim video igrama? I da će se kompjuterski opismeniti na taj način, naučiti da programiraju?

danguba

pre 5 godina

Zlo i naopako. A poredjenja sa slicnim kampovima u SAD su totalno neumjesna i ne vidim nista dobro, ni produktivno za drustvo u tome. Cista destrukcija.

Zlatko

pre 5 godina

Bio prisutan u Kini poslednjeg dana školske godine. Ispred škole gomila školica, kampova sa raznoraznim flajerima i popustima za leto. Između ostalih i jedan ovakav kamp. Ja u tome ne vidim ništa loše. Niko tu decu ne tera da budu u tom kampu, niti će bilo ko da ih tera u uniformu nakon kampa. Dobiće neke nove informacije. Neću da kažem naučiće, jer da bi se nešto naučilo dobijena informacija treba da se ponavlja i usavršava (primer: dete će imati lekcije iz samoodbrane, ali ako ne krene na džudo ili aikido, ako te tehnike ne ponavlja i ne usavršava, vrlo brzo će ih i zaboraviti). Deca će videti kako izgleda vojnički život po pravilima, družiće se sa vršnjacima, biće na svežem vazduhu, naučiće nešto i o poštovanju i neće im usta biti puna njihovih dečjih prava. Ja sam za kamp bilo kakve vrste (sport, muzika, likovne umetnosti...) pa neka deca biraju.

Perun Bog

pre 5 godina

Ovde je vise sporno sto su u uniformama bivse Vojske Jugoslavije ... o cemu se tu radi? Jel to nekome fali VJ i devedesete ili je nesto drugo u pitanju?

.

pre 5 godina

U vremenu igrica, smart telefona i rijaliti programa ovo je pravo osveženje za mlade. Više nasilja ima u igricama i tvu nego u kampu, plus se krive leđa i oči.

Mihajlo

pre 5 godina

@jasdf, takvih kampova ima koliko god hoćeš u USA, UK... i upravo ih uče da preživljavaju, zategnu krevet, ubijaju i sl. za siromašne to su kampovi po planinama, za bogate to su vojne osnovne i srednje škole koje se debelo plaćaju. Na drugoj strani Finska, Švedska, Poljska, baltičke zemlje organizuju paravojne jedinice koje vežbaju vikendima i ne vide u tome nikakav fundamentalizam, čak naprotiv.

SASA

pre 5 godina

Kakvo je ovo budalasanje? Vratite redovno služenje vojnog roka i prestanite da glumite! Ne razumem čemu ovi služi! Ako deca žele da uče tehnike preživljavanja, orijentacije, kampovamje, za to postoje u skoro celom svetu Izviđači, pa izvolite. Tamo se to radi kada su deca u pitanju a ne ovako. Šta želite da postignete sa ovom decom, da sutra budu lagana meta, jel. Sram da vas bude!

Marko

pre 5 godina

Jesu li zaboravili da decu uce da se domovina brani i lepotom, i časću i znanjem, i dobrotom i lepim vaspitanjem. Toga nam mnogo vise fali u drustvu nego pusaka i uniformi.

Dragan

pre 5 godina

Kakvo licemerje... Niko ne vidi ništa loše u tome da deca od 12 godina u četiri zida igraju Gears of War ili Call of Duty u kojima pršti krv na sve strane, lete delovi tela razneseni bombama i sl. a smeta im ako ta ista deca uče strojev korak i rade fiskulturu u prirodi, na čistom vazduhu i uče se da vole svoju zemlju. Kad sam ja bio mali, to se radilo u izviđačima i bilo je prelepo druženje.

stranger

pre 5 godina

@totalwar, slazem se apsolutno samo bih dodao jos da je zapadni sistem, kapitalizam, napravljen tako da od ljudi pravi vukove. deca vozacki polazu sa 16 a iz roditeljskog doma odlaze sa 18. Do 25-e to su oformljene i izgradjene licnosti spremne na sve. Uvek u pokretu, u borbi... Pravi predatori. Kad vidite zapadnjaka skoro svaki nosi ranac na ledjima, ne samo turista nego takvi idu i na posao. Kao vojnici. Sposobni su da se snadju u svakoj situaciji. A kod nas jos uvek zene daju muzevima da jedu. Poruka, neka se celice deca, nego sta. Jedino sto mi smeta je neka ideoloska indoktrinacija a sve drugo je ok.

Raca

pre 5 godina

U SAD ovakav vid obuke omladine je već decenijama najnormalnija i poželjna aktivnost,uz apsolutnu želju i odobravanje roditelja i na zadovoljstvo dece.
Živim u SAD skoro 20 godina i zato znam.
Za sve one koji se ovde u komentarima zgražavaju na slične aktivnosti u Srbiji a istovremeno maštaju da svoju decu pošalju na "zapad" drugarki savet: Obrazujte se,informišite i prestanite da ružno govorite o zemlji u kojoj ste rođeni i živite.Jer kao takvi nikome nećete biti potrebni i korisni,i niko vas neće ceniti, pogotovo ne na tom "zapadu" o kome vi maštate i naravno sve znate.
Jer ako niste spremni da branite svoju otadžbinu nećete sutra braniti ni svoju novu domovinu u koju planirate da se iselite.Zaobiđite SAD gospodo,zbog vas samih.
Moja jedina primedba i zapažanje u pogledu kampova ove vrste u Srbiji jeste da oni treba da budu organizovani od strane zvaničnih i kredibilnih organizacija i po mogućnosti pod okriljem zvaničnih državnih institucija.Pogotvo imajući u vidu nepostojanje obaveznog vojnog roka.
Pozdrav iz Kalifornije svim razumnim ljudima !!!

Jacobo

pre 5 godina

Hoce li ljudi shvatiti da se ratovi ne vode vise kao nekada, danas se ratuje informacijama i finansijskim uslovljavanjima, a ako se koristi oruzje to su rakete, tako da ovi klinci mogu samo glinene golubove da glume ako krene neki rat.

Kontras

pre 5 godina

@ roditelj

Da se razumemo, protiv sam bilo koje strane vojske u Srbiji. Samo srpska vojska i neutralnost.

Ali, vratih se pre par dana sa tog zapada o kome pricas. U svakoj od tih zapadnih zemalja ima mnogo baza Nato-a. Mislis li da tamo nije zapadna omladina? Mislis li da oni tamo uce balet ili se takodje igraju ratnih igara?

Mnogo naivno razmisljas gospodine. Svuda je slicno. Ili imas jaku vojsku i ekonomski si jak ili te gaze.

pobeći negde...

pre 5 godina

"Dete" od 23 godine, jel'? U vojsku se išlo sa 18 - 19, ja sam za malo izbegao da kao vojnik JNA zaglavim na ratištu '91. I sad je ovo neki "miroljubivi", skoro pa izviđački kamp?

netko

pre 5 godina

Млада,ЈАРА,господо,то потпуно исто постоји већ деценијама у САД,само се зову
СКАУТИ.И немојте молим вас да ми причате бајке,како су то као наши извиђачи.
А ваша поређења са ИСИС-ом су више него неумесна.Показују тешко необразовање и
неразумевање(проистекло из необразовања) ствари.
(артиљерац, 15. avgust 2018 16:55)

evo ga cuveni vazdupehovni injenjer koji ne zna dva aviona da poredi al zato zna da su skauti u americi organizacija koja je sasvim drugacija od nasih izvidjaca.

Prvo i osnovno strucnjace koje druge nazivas neobrazovanima, usa skauti imaju neku decju uniformu i ne lice na neke nafurane nazovivojnike kao ovde kod nas i u rusiji, niti prolaze kroz neki nazovi military dril.
Narocito ih NE uce vojnim vestinama, ko oni decu po rusiji sto vode da pucaju.

Uce ih boravku u prirodi i slicnim stvarima kao i kod nas sto uce izvidjace.

Живојин Рилаковић

pre 5 godina

Алтернатива би могла да им буде блејање по кафићима, чатовање или компјутерске игрице. Мислим да је ово много боље и здравије.

voja

pre 5 godina

@Живојин Рилаковић
Ne mora to da bude alternativa... Alternativa bi mogli da budu i izviđači bez oružja ili neki sporstki kamp. A na kraju bolje i da sede kod kuće i igraju igrice, ja sam igrao igrice kad sam bio klinac i sad sam završio faks i živim i radim u Engleskoj i redovno se bavim sportom i gejmingom.

totalwar

pre 5 godina

"Bogami, grebaću i rukama i nogama da moja deca odrastaju negde zapadnije gde se deca igraju nekih drugih primerenijih igara"

Pa recimo zapadnije u USA, ovakvi kampovi postoje decenijama, a u nekim državama i deca ispod 12 godina ( da, baš mala deca ) smeju da pucaju bojevnom municijom na strelištima ( naravno uz prisustvo instruktora). Da opet ponovim - bojevom municojom, i to iz automatskog oružja.

Što ideš baš zapadnije od istočne obale, sve više ima takvih kampova. Na Apalačima ( i to severnim, koji su extra progresivni u odnosu na južne), svega par sati vožnje od Filadelfije, na jednom odmorištu sa motelima i šoping molom, bili smo jedini bez bejzbol kačketa, od kojih je većina bila u maskirnim bojama, a ostali u raznim varijacijama američke zastave, USA natpisima i slično.

Samo jedna od malih ilustracija, šta je zapad, i šta prosečan Srbin odgajan u duhu titoizma, misli da je zapad.

Огњен

pre 5 godina

Већини овде коментатора изгледа смета што је у питању патриотски камп, што је у питању униформа Српске војске и што је по угледу на сличне Руске кампове. А било би у реду да су обукли нпр. љубичасте униформе? Шта фали ако деца добровољно желе овакву обуку?

zabrinuti susjed

pre 5 godina

Užas!!!! Pa ljudi jeste li vi normalni?
Djecu od 14 godina učite da pucaju iz puške ili barataju nožem!!!?
Pa djecu treba slati u nogometne, rukometne, matematičke, informatičke, robotičke Itd kampove.
Moj sin tih godina upravo ide na rukometni kamp????

Професор Атлагић

pre 5 godina

Само се запитајте да ли би волели да ваше дете буде у ријалитију или у неком оваквом кампу. Мислим да је боље да научи да држи пушку у руци него .....
Уосталом, зар неко мора да се извињава због патриотизма?!

bzzz

pre 5 godina

Promasaj.
Mogli ste im dati neke izvidjacke uniforme, a ne maskirne M-93 . Ovo je malo morbidno.
Ne moraju blejati po kaficima, ali i ne moraju se igrati rata i koristiti oruzje sa 15god.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Ovakvih budalstina ima svuda po svetu,ali ih nisam ocekivao i kod nas.
Uvek ce biti ratobornih kretena,koji misle da na ovaj nacin cuvaju "svetinje",ali su to u sustini obicne kukavice,od kojih vecina nije ni sluzila vojsku,dok je bila obavezna.

Ja sam jako davno vodio izvidjace po celoj nasoj bivsoj zemlji,gde smo provodili leta u kampovima ,koji su naizgled bili organizovani kao vojni,ali su u sustini bili veom ahumana mesta ,gde su se deca druzila i razvijala socijalne i druge vestine,van kontrole roditelja.
Ono sto nismo nikada radili,niti je bilo dozvoljeno,jeste pucanje iz bilo kakvog oruzja.

Izvidjaci nikada nisu bili patriotska organizacija,cak ni kada je kod nas poceo da raste "patriotizam",pocetkom 90'.

Vlada

pre 5 godina

Алтернатива би могла да им буде блејање по кафићима, чатовање или компјутерске игрице. Мислим да је ово много боље и здравије.
(Живојин Рилаковић, 15. avgust 2018 17:32)

Naravno da je bolje, kompjuteri su za one s mozgom da ga koriste. Za one ostale, kopanje rovova je skoro isto kao kopanje kanala, biće im korisno da znaju.

jasdf

pre 5 godina

@artiljetac
Mladi gospodine, deca se u izvidjackim kampovima u SAD ne uce da pucaju, da se bore i ne nose vojne uniforme. Ni jedan rukovodilac kampova ne govori da im je cilj da od dece naprave "ratnike". Takvih kampova ima po Iraku i Siriji i vodi ih ISIS. Postoje i u Rusiji, odatle je dosao najveci broj boraca u Donjecku i Luhansku. Slicni kampovi postoje u SAD, ali nisu izvidjacki vec ih osnivaju raznorazne sekte i arijevska bratstva.

micko

pre 5 godina

Svaka cast! Ovo je pravi primer kako se odgajaju deca, da brane svoju zemlju. Srbija je ziva dok su joj deca verna. I posebno hvala Ruskoj federaciji sto nam je ovo omogucila.

Mnogo bolje da treniraju i budu fizicki aktivna nego da igraju kuci igrice i gledaju parove.

hasno

pre 5 godina

I posle se neko ovde buni kada u HR marsiraju crno kosuljasi. I ovo je ista sekta.
Inace sto se Srbije tice, ovo jasno pokazuje da smo Ruska kolonija, i iskreno i treba da placamo najskuplju naftu u regionu, uprkos pada cene barela.

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

Šta je bre ovo ?
Dokle smo mi dogurali ?

Sa druge strane možda je i bolje ovako nego da vise po kafićima!

Ali ratne uniforme NE MOŽE !

артиљерац

pre 5 godina

Млада,ЈАРА,господо,то потпуно исто постоји већ деценијама у САД,само се зову
СКАУТИ.И немојте молим вас да ми причате бајке,како су то као наши извиђачи.
А ваша поређења са ИСИС-ом су више него неумесна.Показују тешко необразовање и
неразумевање(проистекло из необразовања) ствари.

roditelj

pre 5 godina

Auuu, ala je ovo daleko otišlo. Paravojne formacije dece iz srpsko-ruskog patriotskog kampa. Ovo pritom nije news net. Bogami, grebaću i rukama i nogama da moja deca odrastaju negde zapadnije gde se deca igraju nekih drugih primerenijih igara.

roditelj

pre 5 godina

Auuu, ala je ovo daleko otišlo. Paravojne formacije dece iz srpsko-ruskog patriotskog kampa. Ovo pritom nije news net. Bogami, grebaću i rukama i nogama da moja deca odrastaju negde zapadnije gde se deca igraju nekih drugih primerenijih igara.

hasno

pre 5 godina

I posle se neko ovde buni kada u HR marsiraju crno kosuljasi. I ovo je ista sekta.
Inace sto se Srbije tice, ovo jasno pokazuje da smo Ruska kolonija, i iskreno i treba da placamo najskuplju naftu u regionu, uprkos pada cene barela.

pobeći negde...

pre 5 godina

"Dete" od 23 godine, jel'? U vojsku se išlo sa 18 - 19, ja sam za malo izbegao da kao vojnik JNA zaglavim na ratištu '91. I sad je ovo neki "miroljubivi", skoro pa izviđački kamp?

Marko

pre 5 godina

Jesu li zaboravili da decu uce da se domovina brani i lepotom, i časću i znanjem, i dobrotom i lepim vaspitanjem. Toga nam mnogo vise fali u drustvu nego pusaka i uniformi.

totalwar

pre 5 godina

"Bogami, grebaću i rukama i nogama da moja deca odrastaju negde zapadnije gde se deca igraju nekih drugih primerenijih igara"

Pa recimo zapadnije u USA, ovakvi kampovi postoje decenijama, a u nekim državama i deca ispod 12 godina ( da, baš mala deca ) smeju da pucaju bojevnom municijom na strelištima ( naravno uz prisustvo instruktora). Da opet ponovim - bojevom municojom, i to iz automatskog oružja.

Što ideš baš zapadnije od istočne obale, sve više ima takvih kampova. Na Apalačima ( i to severnim, koji su extra progresivni u odnosu na južne), svega par sati vožnje od Filadelfije, na jednom odmorištu sa motelima i šoping molom, bili smo jedini bez bejzbol kačketa, od kojih je većina bila u maskirnim bojama, a ostali u raznim varijacijama američke zastave, USA natpisima i slično.

Samo jedna od malih ilustracija, šta je zapad, i šta prosečan Srbin odgajan u duhu titoizma, misli da je zapad.

Zox

pre 5 godina

Већини овде коментатора изгледа смета што је у питању патриотски камп, што је у питању униформа Српске војске и што је по угледу на сличне Руске кампове. А било би у реду да су обукли нпр. љубичасте униформе? Шта фали ако деца добровољно желе овакву обуку?
(Огњен, 15. avgust 2018 17:32)

Osim što ovo nije nikakav "patriotski kamp" već manifestacija bolesnog militarizma i zloupotrebe dece. Koji se uvoze, gle čuda, iz Rusije. Ne daj Bože da odatle dođe nešto normalno..

Srboljub

pre 5 godina

svaka generacija okusi rat iako se svaka kune da ga neće biti ili da će pobeći, elem kad bude rat niko vas ništa ne pita već puška u ruke... a preživeće ko zna da je koristi ...
(seljadin, 15. avgust 2018 21:22)
puske su se izuzetno korisno pokazale tokom bombardovanja...verovatno bi trebalo i zategnuti lukove, narezati i zašiljiti strele?

Tarabicka

pre 5 godina

Ne mogu da verujem sta sam prociala, ovo postaje svaki dan sve gore, znala sam da ce ovi napraviti sr..a, ali ni u najcrnjim snovima nisam mogla da zamislim koliko!

Bruder Jakob

pre 5 godina

U moje vreme( osamdesete),
išli smo u izviđače i sve ovo isto imali....
(Kale*, 15. avgust 2018 19:09)

Ma ajde?!
U moje to isto vrijeme osamdesetih mi smo okolo planinarili, učili se orijentirati, koje biljke u šumi su jestive i kuhali grah(pasulj) na logorskoj vatri, nije bilo nikakvih puški ni noževa!

Olga

pre 5 godina

Kako ono? Ustaše u Hrvatskoj a od đubra u sopstvenom dvorištu nemoze da se živi! Sramota i koji blam! Pa mi smo već sada ruska gubernija bez suvereniteta i slobode!

marko zlo

pre 5 godina

Deca i roditelji se lože na airsoft replike i uniforme sa buvljaka. Sve je to ok za rekreativce ali ako su u pitanju deca od 13-15 godina to je indoktrinacija.

zabrinuti susjed

pre 5 godina

Užas!!!! Pa ljudi jeste li vi normalni?
Djecu od 14 godina učite da pucaju iz puške ili barataju nožem!!!?
Pa djecu treba slati u nogometne, rukometne, matematičke, informatičke, robotičke Itd kampove.
Moj sin tih godina upravo ide na rukometni kamp????

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

Šta je bre ovo ?
Dokle smo mi dogurali ?

Sa druge strane možda je i bolje ovako nego da vise po kafićima!

Ali ratne uniforme NE MOŽE !

Pera Magic Mitic

pre 5 godina

Алтернатива би могла да им буде блејање по кафићима, чатовање или компјутерске игрице. Мислим да је ово много боље и здравије.
(Живојин Рилаковић, 15. avgust 2018 17:32)
Ma, sta je tu zdravije?! Sta radi dete od 14 godina u uniformi VS, sa puskom u ruci? "Hoce deca". Pa, koje dete od 14 godina nece da se igra rata? Cekajte da napune 19-20, pa ih onda pitajte da li ce u vojsku. Kao, sto je i po zakonu.
Zdravija alternativa "catovanju" je da mu uvalis pusku u ruke i da ga ucis da barata nozem?! Pa, da postanu pravi ratnici...
Tuzba i na sud sa organizatorima ove bolestine.

micko

pre 5 godina

Svaka cast! Ovo je pravi primer kako se odgajaju deca, da brane svoju zemlju. Srbija je ziva dok su joj deca verna. I posebno hvala Ruskoj federaciji sto nam je ovo omogucila.

Mnogo bolje da treniraju i budu fizicki aktivna nego da igraju kuci igrice i gledaju parove.

bzzz

pre 5 godina

Promasaj.
Mogli ste im dati neke izvidjacke uniforme, a ne maskirne M-93 . Ovo je malo morbidno.
Ne moraju blejati po kaficima, ali i ne moraju se igrati rata i koristiti oruzje sa 15god.

jasdf

pre 5 godina

@artiljetac
Mladi gospodine, deca se u izvidjackim kampovima u SAD ne uce da pucaju, da se bore i ne nose vojne uniforme. Ni jedan rukovodilac kampova ne govori da im je cilj da od dece naprave "ratnike". Takvih kampova ima po Iraku i Siriji i vodi ih ISIS. Postoje i u Rusiji, odatle je dosao najveci broj boraca u Donjecku i Luhansku. Slicni kampovi postoje u SAD, ali nisu izvidjacki vec ih osnivaju raznorazne sekte i arijevska bratstva.

Millennium

pre 5 godina

Hm, kao neko ko je dobrovoljno služio vojsku, kao patriota i vernik, jesam za neki vid kampa za omladinu koja bi tamo išla od svoje volje. Gde bi se učilo preživljavanje u prirodi, prva pomoć, pa čak i rukovanje oružjem. Ali pod nadzorom stručnih lica! A pre svega bi trebalo učiti poštovanje prema prirodi i ljudima. Ne podržavam ove paravojne kampove koje drže sumnjiva lica, neostvareni vojnici i samozvani gurui pravoslavlja i patriotizma.

артиљерац

pre 5 godina

Млада,ЈАРА,господо,то потпуно исто постоји већ деценијама у САД,само се зову
СКАУТИ.И немојте молим вас да ми причате бајке,како су то као наши извиђачи.
А ваша поређења са ИСИС-ом су више него неумесна.Показују тешко необразовање и
неразумевање(проистекло из необразовања) ствари.

NY

pre 5 godina

Америци се ово зове - скаути.
(УЗР, 15. avgust 2018 19:02)

I u Srbiji su skauti tj izvidjaci.Ali skauti ne uce baratanje oruzijem. Radi se orijentiriring.Izvidjacka organizacija je zvanicni pokret.Nose se zelene uniforme i marama oko vrata i amblem izvidjackog odreda.Ovo na slici izgleda kao vojnicki kamp. Svoje dete nikada ne bi dao u takvu organizaciju

pedja

pre 5 godina

Moja pokojna baba je pricala: "Da bog sacuva i sakloni!"
Tada nisam bas tacno znao sta to znaci ,ali sada sve razumem. Kako je samo pametna bila, a samo je znala da se potpise. U svakoj normalnoj zemlji decu uce nesto drugo, ali to nam je sto nam je!

kortizol

pre 5 godina

(Raca, 15. avgust 2018 18:38)

Kljucno u ovom baljezganju je poslednja recenica-pozdrav iz kalifirnije. Najlakse je srbovati iz daljine i biti pametan preko tudje grbace. Sto se ne vratis kad toliko volis ovu zemlju. Znas zasto? Jer tamo imas mogucnost izbora, ovde nemas. Ovde nemas pravnu zastitu, ovde vlada zakon jaceg, sa boljim vezama a ne zakon. Zato si i pobegao, zato i ja hocu da pobegnem. Necu da mi sutra maloumnici mobilisu decu. Odj*bite sa srednjevekovnim paljenjem.

Живојин Рилаковић

pre 5 godina

Алтернатива би могла да им буде блејање по кафићима, чатовање или компјутерске игрице. Мислим да је ово много боље и здравије.

Огњен

pre 5 godina

Већини овде коментатора изгледа смета што је у питању патриотски камп, што је у питању униформа Српске војске и што је по угледу на сличне Руске кампове. А било би у реду да су обукли нпр. љубичасте униформе? Шта фали ако деца добровољно желе овакву обуку?

Vlada

pre 5 godina

Алтернатива би могла да им буде блејање по кафићима, чатовање или компјутерске игрице. Мислим да је ово много боље и здравије.
(Живојин Рилаковић, 15. avgust 2018 17:32)

Naravno da je bolje, kompjuteri su za one s mozgom da ga koriste. Za one ostale, kopanje rovova je skoro isto kao kopanje kanala, biće im korisno da znaju.

Kontras

pre 5 godina

@ roditelj

Da se razumemo, protiv sam bilo koje strane vojske u Srbiji. Samo srpska vojska i neutralnost.

Ali, vratih se pre par dana sa tog zapada o kome pricas. U svakoj od tih zapadnih zemalja ima mnogo baza Nato-a. Mislis li da tamo nije zapadna omladina? Mislis li da oni tamo uce balet ili se takodje igraju ratnih igara?

Mnogo naivno razmisljas gospodine. Svuda je slicno. Ili imas jaku vojsku i ekonomski si jak ili te gaze.

danguba

pre 5 godina

Zlo i naopako. A poredjenja sa slicnim kampovima u SAD su totalno neumjesna i ne vidim nista dobro, ni produktivno za drustvo u tome. Cista destrukcija.

Један је маестро - Федерер

pre 5 godina

Летња школа за младе патриЈоте. Преко главе ми је више те русофилије у Србији. Организаторе овог кампа треба затворити.

ПС: деца су до осамнаест година, не двадесет и три.

Milorad

pre 5 godina

I dobro, kad zavrse tu sjajnu obuku i postanu pravi Ramboi, protiv koga bi oni mogli da ratuju?
Opet protiv NATO-a (nema protiv koga drugoga)? Za cije interese? Ruske?
Jadni Srbi i dalje nista ne kapirate? Mada nije ni to strasno, i onako kao nacija izumiremo, samo je pitanje jos koliko godina ce nas biti.
A realno, nije ni steta. Ocigledno nismo intelektuelno sposobni za 21 vek. Priroda je surova. Ili se prilagodjavas ili izumires. Mi smo odabrali ovo drugo.

Maksa

pre 5 godina

Алтернатива би могла да им буде блејање по кафићима, чатовање или компјутерске игрице. Мислим да је ово много боље и здравије.
(Живојин Рилаковић, 15. avgust 2018 17:32)

Druže gospodine, ne postoje džaba mladi izviđači koji savladavaju nabrojano snalaženje u prostoru, preživljavanje, druženje i ostalo bez dodira sa hladnim i vatrenim oružijem! A postoje treniranja na sportskim terenima ili terenu/livadi ispred zgrade/kuće! To su alternative a ovo vaše nabrojano su drugi vid aktivnosti što bi radili i ovi iz kampa u slobodno vreme. A to što ste nabrojali baš te elemente troše ja vremena a ne čitanje, učenje, intelektualno usavršavanje je problem kako su postavljene vrednosti u modernom društvu, a kod nas pogotovu.

Srboljub

pre 5 godina

Dobro, jel se pravite... nekad se govorilo Englezi: pa nije ovde poenta u negativnim kritikama druženje u prirodi, kampovanje i sl. (što su nekad radili izviđači) nego što smo došli dotle da militantni tipovi u sadejstvu sa nazovi duhovnim veštacima, čitaj verskim frikovima, nalaze i mesto, i vreme, i dozvole ludih roditelja da dosrbljuju srpčadiju uz puške i noževe (nema veze što su drveni), a sve namigujući Putinu. Žao mi je, rusofiličari, no pasaran! Ovi genijalci što su se setili bojevog gađanja iz ONO i DSZ zaboravljaju da na tim dešavanjima nisu imali ruske, tačnije sovjetske epigone - vetovatno ih žulja što je YU prvo nezamislivo udarila kontru posle WWII SSSR-u, a posle držala ekvidistancu u odnosu na oba bloka.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Ovakvih budalstina ima svuda po svetu,ali ih nisam ocekivao i kod nas.
Uvek ce biti ratobornih kretena,koji misle da na ovaj nacin cuvaju "svetinje",ali su to u sustini obicne kukavice,od kojih vecina nije ni sluzila vojsku,dok je bila obavezna.

Ja sam jako davno vodio izvidjace po celoj nasoj bivsoj zemlji,gde smo provodili leta u kampovima ,koji su naizgled bili organizovani kao vojni,ali su u sustini bili veom ahumana mesta ,gde su se deca druzila i razvijala socijalne i druge vestine,van kontrole roditelja.
Ono sto nismo nikada radili,niti je bilo dozvoljeno,jeste pucanje iz bilo kakvog oruzja.

Izvidjaci nikada nisu bili patriotska organizacija,cak ni kada je kod nas poceo da raste "patriotizam",pocetkom 90'.

netko

pre 5 godina

Млада,ЈАРА,господо,то потпуно исто постоји већ деценијама у САД,само се зову
СКАУТИ.И немојте молим вас да ми причате бајке,како су то као наши извиђачи.
А ваша поређења са ИСИС-ом су више него неумесна.Показују тешко необразовање и
неразумевање(проистекло из необразовања) ствари.
(артиљерац, 15. avgust 2018 16:55)

evo ga cuveni vazdupehovni injenjer koji ne zna dva aviona da poredi al zato zna da su skauti u americi organizacija koja je sasvim drugacija od nasih izvidjaca.

Prvo i osnovno strucnjace koje druge nazivas neobrazovanima, usa skauti imaju neku decju uniformu i ne lice na neke nafurane nazovivojnike kao ovde kod nas i u rusiji, niti prolaze kroz neki nazovi military dril.
Narocito ih NE uce vojnim vestinama, ko oni decu po rusiji sto vode da pucaju.

Uce ih boravku u prirodi i slicnim stvarima kao i kod nas sto uce izvidjace.

Drago

pre 5 godina

Ko god je prošao vojnu obuku zna kakva je ovo glupost. Ništa oni tamo naučiti neće što ima veze sa pravom vojskom. Mogu samo da budu siledžije jer su umislili da su opasni zato što su par dana nosili uniformu.

SASA

pre 5 godina

Kakvo je ovo budalasanje? Vratite redovno služenje vojnog roka i prestanite da glumite! Ne razumem čemu ovi služi! Ako deca žele da uče tehnike preživljavanja, orijentacije, kampovamje, za to postoje u skoro celom svetu Izviđači, pa izvolite. Tamo se to radi kada su deca u pitanju a ne ovako. Šta želite da postignete sa ovom decom, da sutra budu lagana meta, jel. Sram da vas bude!

komentator

pre 5 godina

pomoć rusije tako što će decu da nam spreme za rat. ajde da nam stvarno pomognete tako što ćete da odete odavde i ostavite nas na miru!!!

Jerry

pre 5 godina

Živim u Americi, svoju decu šaljem u letnji kamp na više nedelja. Ovakvih kampova, koliko je meni poznato, u Americi nema. Kampovi u kojima deca spavaju preko noći su regulisani na osnovu zakona pojedinačnih država i obično potpadaju pod odsek za zdravstvo u pomenutoj američkoj državi. Drugm rečima, ne može svako da vodi kamp u kome deca prenoćavaju. Ali generalno, svaki roditelj neka šalje svoju decu gde hoće ako nije protiv zakona. Ja u životu ne bih svoju decu slao u ovakav kamp ali ako ne roditelji krše zakon, nije me briga kako vaspitavaju svoju decu i koje im vrednosti prenose u životu. Ako im je definicija patriotizma rat 90tih i ako im kamp plaća strana država i uče se patriotizmu od njih, neka im bude. Ovo nije mainstream u Srbiji i ne treba biti zabrinut. Čudaka ima svuda, ali ako nije protiv zakona, OK.

Jacobo

pre 5 godina

Hoce li ljudi shvatiti da se ratovi ne vode vise kao nekada, danas se ratuje informacijama i finansijskim uslovljavanjima, a ako se koristi oruzje to su rakete, tako da ovi klinci mogu samo glinene golubove da glume ako krene neki rat.

Banana-Man

pre 5 godina

Ovo je militarizam. Nikakvo cudi, kad nam svakog dana pricaju o oruziju, Migovima i sta ja znam! Srbija je vec duze vreme postala diktatura, a ovo je samo logicni razvoj situacije.

Perun Bog

pre 5 godina

Ovde je vise sporno sto su u uniformama bivse Vojske Jugoslavije ... o cemu se tu radi? Jel to nekome fali VJ i devedesete ili je nesto drugo u pitanju?

zevs

pre 5 godina

ja sam imao ideju da na selu organizujem dečiji kamp od 10-16god.Ustajanje u 5 ,čišćenje štale,obora .torova,hranjenje razne stoke,seoski doručak rad u voćnjaku,bašti na njivi.Kompletna klopa sa sela ,bez interneta osim nedelje,sa kupatilima ,posebnim sobama za dečake i devojčice.Dečaci i devojčice bi preko dana učili kao se radi sa mašinama ,alatom (prema uzrastu),rad u kuhinji...Da malo očvrsnu ,da preplanu na suncu,da okuse potpuno drugačiji način života od grada,da vide kako se uzgaja povrće ,kako se pravi sir,kajmak,jogurt,kako se peče prase ,kuvani kupus i ostala milina.Verujem da bi to deci ostalo dugo u sećanju kao i nama odraslima koji su išli naradne akcije.

netko

pre 5 godina

nego treba da bleje po kladionicama
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (abraham, 15. avgust 2018 20:27)

Imas razne sportove, kampove, skole borilackih vestina, jezike, nauku, fudbal i sta sve ne. Korisnije je da takve stvari uce jer ce im kasnije u zivotu biti mnogo korisnije od ratnih igara (dosta smo ratovali).
Takve stvari su sasvim dovoljne da zaokupe jedno dete i nauce ga disciplini i jos vaznije nauce ga da se kloni kriminala i ostalog.

Oni sto govore na ovo da je to dobro za decu jako, jako puno grese.
Politika i vojne vestine nisu za decu. A tek nasilje i ucenje ratnih vestina nije za njih. Razumite vec jednom.

Dosta ce im biti da im tim temama ispiraju razne vlasti i nazovinovinari mozak svakodnevno kad odrastu.

voja

pre 5 godina

@Живојин Рилаковић
Ne mora to da bude alternativa... Alternativa bi mogli da budu i izviđači bez oružja ili neki sporstki kamp. A na kraju bolje i da sede kod kuće i igraju igrice, ja sam igrao igrice kad sam bio klinac i sad sam završio faks i živim i radim u Engleskoj i redovno se bavim sportom i gejmingom.

fuj i bljak

pre 5 godina

Ipak je bolje da mi deca sede u kaficu i igraju igrice i idu na neki sport, strani jezik...posade neko drvo, cuvaju prirodu!
Da, bre, budu miroljubiva, kao sto i jesu!
Tesko je deci dobrih roditelja!

Zabrinuta

pre 5 godina

Procitah jedan komentar kako se deca na zapadu vaspitavaju da budu snalazljivi, pa zasto nebi i ovde. Moj bratanac ide u nemacku drzavnu gimnsziju. Svake zime imaju obavezno skijanje, u maju su imali nocno planinarenje , a nakon dvadesetak dana dvodnevno kampovanje sa spavanjem u vtecama i to sve u organizaciji skole i sa zaduzenim nastavnikom. Imaju jednonedeljnu razmenu ucenika sa nekom skolom iz Francuske, dvonedeljnu praksu u banci ...Odusevljena sam na koni nacin osposobljabaju decu za zivot. U tu gimnaziju se upisuje po preporuci i uz odgovarajuci uspeh.Po meni je to svestrano obrazovanje, a ne besomucno bubanje gradiva iz svih mogucih oblasti koje vecina ne usvoji. Zato su lak plen rznih navijackih grupa i ovakvih obuka sa uniformama i oruzjem.

Rumba

pre 5 godina

Sve što tamo mogu da nauče zasigurno nije višak u životu. Svi se uokolo spremaju da im jednog dana, po mogućnosti, dođu glave. Naša dužnost je da im to kažemo i da ih spremimo da se BRANE. Istina boli, al od istine se ne sme bežati. To što ja sakrijem istinu od svog deteta, ne mora da znači da je svet u kojem on živi time postao bolji. Naprotiv.

lucchese

pre 5 godina

ja sam bio izvidjac i nikakve puske nit ratne uniforme ne videsmo tu. takmicili se sa drugim izvidjacima u orijentiringu, navlacenju konopca, i kojekakvim jos disciplinama koje nemaju ama bas nikakve veze sa ovim. a posle toga sam trenirao kosarku koju i sad u srednjim godinama redovno praktikujem sa prijateljima. u zdravom telu zdrav duh. a ako bas hocete da vam deca znaju baratati sa oruzjem upisite ih na streljastvo a ne u neke ilegalne vojne kampove pa jos za decu.

jasdf

pre 5 godina

@totalwar
To sto deca smeju da pucaju ne znaci da postoje kampovi decijih paravojnih formacija. To sto su ljudi nosili kackete ne znaci da deca treba da nose vojne uniforme (vojske koja je rasformirana). Kako si uspeo da povezes te stvari, nije mi jasno.
Ako nadjes jedan primer u SAD da stranaci organizuju kampove u kojoj decu uci da postanu ratnici priznacu da si u pravu.

Doc

pre 5 godina

Kad Srbin zapne kao pijan za plot, pa ovo svugde imate, ja bih rekao da ovog osim u Srbiju i Rusiju ima jos u Africi i nekim islamskim zemljama
jer u Evropi ovakve organizacije organizuju obicno skole a ne neke paravojne organizacije i cilj je da deca upoznaju prirodu i druzenje sa vrsnjacima van skole a ne obucavanje baratanjem oruzjem.

ja hoću da budem aMoniman

pre 5 godina

Bogme moja deca neće ovaj film gledati, dosta mi je bilo igre rata u kom sam bio protiv svoje volje, oni nece zadovoljavati politicarske b*l*sne umove

Lav

pre 5 godina

Za vreme druga Tita smo pucali iz puske na ONO i DSZ. I isli na radne akcije. I sta nam fali??? Sad ozbiljno: vojna obuka treba da postoji, ali pre toga treba da postoji VOJSKA! Ovo sad izgleda otprilike ovako: "rasturili smo vojsku, pa kad izbije rat poslacemo na front neku decu naoruzanu motkama , a mi cemo sa opljackanom lovom (i onom namenjeno Vojci,jakako) da se povucemo na Bahame i cekamo rasplet..."

Jax

pre 5 godina

Ja sam mislio da ovog ima samo u Siriji i Afganistanu....
(stutt, 15. avgust 2018 18:16)

Ovoga u USA ima jos od pedesetih godina prošlog veka i uglavnom je sluzilo kao disciplinska mera za nestašne klince tokom leta. Većina ih je nastavljala vojnu karijeru čim napune 18 godina (u USA mozes biti vojnik sa 18 i ici u isti taj Afganistan, ali ne mozes do 21. godine kupiti pivo).

aj ne

pre 5 godina

Koliko se ja sećam, u bivšoj YU je postojao predmet ONO i DSZ, u okviru kojeg je postojala obuka rukovanja puškom PAP, čak i bojevo gađanje sa pet metaka /pravih/, kao i gađanje vatzdušnom puškom. I to sve u okviru srednje škole, regularno. Isto kao i orijentisanje u prirodi, pravilno stavljanje maske protiv bojnih otrova, pronalaženje postavljenih mina pipalicom, prva pomoć.... I evo me, odrastao čovek, ništa mi ne fali, nemam želju da nekog ubijem. Žao mi današnje dece koja o opstanku u prirodi i zaštiti sebe nemaju pojma.

hertog

pre 5 godina

Pa ja sam sa svojim odeljenjem(sedmi razred) 1987. bio u okviru škole na takvom kampu dve nedelje i to je tada bilo normalno. Rasklapali puške, učili orijentaciju, biljke, radio uredjaje.... Učili smo veslati i plivati sa nekim gumenim puskama. I dečaci i devojčice. Mogu vam reci da je svima to bilo nezaboravno druženje.

only fools and horses

pre 5 godina

Naravno da je bolje, kompjuteri su za one s mozgom da ga koriste. Za one ostale, kopanje rovova je skoro isto kao kopanje kanala, biće im korisno da znaju.
(Vlada, 15. avgust 2018 17:49)

Ma da bolje da igraju pucačke video igre, one vrlo realistične, ili da u GTA kolima gaze ljude po ulici. Za to itekako treba mozak, jel da?
Jel Vi stvarno mislite da se mozak razvija besomučnim, neprekidnim igranjem takvih igara? Bilo kakvim video igrama? I da će se kompjuterski opismeniti na taj način, naučiti da programiraju?

lozac

pre 5 godina

Da se ovako nessta organizuje u Americi, kako ovi rusofili tvrde, svi “instruktori” bi zavrsili u mardelju bar desetak godina. Boy scouts nemaju nikakve veze sa ovom bljutavom predstavom. Pogotovo ako bi neki strani faktor (rusi) bio ukljucen.

Raca

pre 5 godina

@ kortizol
Zanemariću vređanje izraženo rečju "baljezganje" kojom si označio ono što sam u komentaru napisao,to neka govori o tebi samome.
Ja "ne srbujem" iz Kalifornije,iz Srbije nisam "pobegao",a ponajmanje sam prestao da volim svoju otadžbinu,koju ti očigledno u svojoj frustraciji prezireš.
Ne zbog mene,već istine radi i zbog hiljada časnih ljudi koji su otišli iz Srbije,a koje su ljudi poput tebe skloni da vređaju,a u kontekstu ovog teksta,
reći ću:
Ja sam iz Srbije otišao sa 29 godina.
Pre toga sam sa zadovoljstvom služio vojni rok godinu dana.
1991 sam se sa ponosom odazvao na poziv za mobilizaciju i učestvovao u ratu kao rezervni oficir tadašnje JNA.
To je bilo na početku druge godine mojih studija na fakultetu u BG,zbog čega sam izgubio jedan semestar.
Diplomirao sam i tek kasnije odselio za SAD .
Nikada nisam i neću prezirati i mrzeti svoju otadžbinu Srbiju,dok sam bio tamo,sada kada sam ovde,i gde god da me život odvede.
Tvoje i razmišljanje tvojih istomišljenika o patriotizmu ljudi koji više sticajem okolnosti ne žive u Srbiji je smešno i SRAMNO !!
Ponoviću još jednom: Zaobiđite SAD,nisu joj potrebni takvi ljudi,nekako ste isuviše "mekani".
Pozdrav iz Kalifornije !!!

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Podrzavam! U Ukrajini imate kampove za etnicke cistace i cistacice, u Turskojkampove za Islamsku Drzavu, u Bosni kampove za "izbeglice", u Americi kampove za boy scouts, a u Srbiji obrazovno-patriotske kampove za klince. Svakom svoje!

Komša

pre 5 godina

@jasdf
I nisi baš odabrao primer.U Americi postoji kult oružja (Semjuel Kolt je sve ljude načinio jednakim) tako da često možeš da vidiš decu na obukama.
Kod nas je drugačije (od kako su nas Obrenovići razoružali kao narod) .
Ima i stvari u kojima su otišli u krajnost - izguglaj nešto o milicijama.Bukvalno paravojne formacije ideološki obojene (svakakvih fela).
Nije za odobriti pohvaliti se ali mora da se toleriše jer je u skladu sa Ustavom .Kod njih vlasti reaguju tek kad neka od tih grupacija baš pretera (inače su stalno ma ivici i bukvalno klize ka sektama).
Dakle ,Amerika nije primer za poređemje.
Po meni je ok da deca savladaju smalaženje u prirodi,kampuju,skijaju,planinare,uče o prorodi ,samo bez ideoligija.
I rukovanje oružjem ,rasklapanje,sklapanje,bojevo gađanje...što da ne - ali država da organizuje.

naša idila

pre 5 godina

@Tarabicka,
Ne samo da su napravili sr.... već nešto mnogo gore. Fasizaciju drustva. Ovo sa decom je ispiranje mozga mladima. Isto to su radili Hitler, Musolini i sada baja Putin. Jednoumlje nikada na dobro izaći neće. Šta očekivati od sledbenika osudjenog ratnog zločinca Seselja. Partokratija je bila i kod Hitlera, Musolinija ikomunista. Sada je imamo sa SNS/ SRS i vecini to je OK. E to ti je Srbin.

cika steva

pre 5 godina

nas su u srednjoj skoli vodili u bubanj potok da pucamo iz pusaka... to je bila... 80 i neka...
(milojko)

Opstenarodna odbrana, ideoloski, koncepcijski, prakticno nema nikakve veze sa ovim "patrijotskim" "kampovima"- to je bila redovna nastava pod kontrolom ministarstva obrazovanja i odbrane, svi ucenici podjednako, svih nacija i klasa, edukativno i kontrolisano od strane obrazovnih instirucija, par sati nedeljno, nikakve visednevne grupe za "odabrane", nikakva nacionalna konotacija", nozevi, uniforme, a o strancima trenerima da i ne govorimo...

stranger

pre 5 godina

@totalwar, slazem se apsolutno samo bih dodao jos da je zapadni sistem, kapitalizam, napravljen tako da od ljudi pravi vukove. deca vozacki polazu sa 16 a iz roditeljskog doma odlaze sa 18. Do 25-e to su oformljene i izgradjene licnosti spremne na sve. Uvek u pokretu, u borbi... Pravi predatori. Kad vidite zapadnjaka skoro svaki nosi ranac na ledjima, ne samo turista nego takvi idu i na posao. Kao vojnici. Sposobni su da se snadju u svakoj situaciji. A kod nas jos uvek zene daju muzevima da jedu. Poruka, neka se celice deca, nego sta. Jedino sto mi smeta je neka ideoloska indoktrinacija a sve drugo je ok.

Srbin

pre 5 godina

po cemu je to drugacije od Americkih slicnih kampova i srednjih/osnovnih vojnih skola? Oni to imaju od kada i niko negovori o tome. Cim se to pojavilo u Srbiji i Rusiji odjednom haos. Prvo uporedite to sa Americkim i onda cemo videti sta je sta...
(Nev, 15. avgust 2018 19:13)

Jedno je zvanicna vojna skola a drugo je ovo.U Srbiji.postoji srednja vojna skola.U Americi ne postoji osnovna vojna skola tek posle primary school. U Rusiji posto je kod njih desetoletka u Vojno ucisliste se krece sa 14 godina kao i kod nas posle osmoletke

Dragan

pre 5 godina

Kakvo licemerje... Niko ne vidi ništa loše u tome da deca od 12 godina u četiri zida igraju Gears of War ili Call of Duty u kojima pršti krv na sve strane, lete delovi tela razneseni bombama i sl. a smeta im ako ta ista deca uče strojev korak i rade fiskulturu u prirodi, na čistom vazduhu i uče se da vole svoju zemlju. Kad sam ja bio mali, to se radilo u izviđačima i bilo je prelepo druženje.

.

pre 5 godina

U vremenu igrica, smart telefona i rijaliti programa ovo je pravo osveženje za mlade. Više nasilja ima u igricama i tvu nego u kampu, plus se krive leđa i oči.

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

nečiji sinovi provode raspust na Zlatiboru na ovakav način, u suštini bitno da je besplatno i deca imaju tri obroka dnevno što če da rastereti kućni budžet 10ak dana sa te strane ova manifestacija je socijalnog karaktera dok oni što ovi treba a brane letuju po Mikonosima, Sejšelima, hawaii-ma da se odmore malo od vožnje BMW-a po ovim nesređenim beogradskim ulicama i devojaka koji ih jure u ogromnom broju, žele devojčice za sebe malo tog glamura koji su tate ovih omogućile svojim sinovima kada su predhodni ovakvi branili takve...Srbijo, jadna li si !!!

D

pre 5 godina

Ovde nije tema da li deca trebaju da imaju vise vanskolskih aktivnosti nego ciji je ovo kamp i u cije ime se ta deca "obucavaju" pored regularne vojske?

Raca

pre 5 godina

U SAD ovakav vid obuke omladine je već decenijama najnormalnija i poželjna aktivnost,uz apsolutnu želju i odobravanje roditelja i na zadovoljstvo dece.
Živim u SAD skoro 20 godina i zato znam.
Za sve one koji se ovde u komentarima zgražavaju na slične aktivnosti u Srbiji a istovremeno maštaju da svoju decu pošalju na "zapad" drugarki savet: Obrazujte se,informišite i prestanite da ružno govorite o zemlji u kojoj ste rođeni i živite.Jer kao takvi nikome nećete biti potrebni i korisni,i niko vas neće ceniti, pogotovo ne na tom "zapadu" o kome vi maštate i naravno sve znate.
Jer ako niste spremni da branite svoju otadžbinu nećete sutra braniti ni svoju novu domovinu u koju planirate da se iselite.Zaobiđite SAD gospodo,zbog vas samih.
Moja jedina primedba i zapažanje u pogledu kampova ove vrste u Srbiji jeste da oni treba da budu organizovani od strane zvaničnih i kredibilnih organizacija i po mogućnosti pod okriljem zvaničnih državnih institucija.Pogotvo imajući u vidu nepostojanje obaveznog vojnog roka.
Pozdrav iz Kalifornije svim razumnim ljudima !!!

mrki

pre 5 godina

Pa i ja sam sedamdesetih išao u izvidjace. Ucili odredjivanje strane sveta, citanje i kretanje po topografskim kartama, snalaženje u prirodi itd. I svi smo bili u uniformama a spavali u šatorima pored logorske vatre. Veoma lepo druženje.

матори али баш

pre 5 godina

одмах се сетим филма Кабаре.... тко незна зашто то пишем нека погледа филм.... извиђачи за малолетне и довровољно служење војног рока за пунолетне... сасвим довољно..

David

pre 5 godina

Pozdravljam ovakve događaje. U Rusiji se redovno održavaju.
Kad mogu djaci u Americi da svakog dana pozdravljaju zastavu i slusaju himnu, možemo i mi da organizujemo kampove ovakve vrste.

Mihajlo

pre 5 godina

@jasdf, takvih kampova ima koliko god hoćeš u USA, UK... i upravo ih uče da preživljavaju, zategnu krevet, ubijaju i sl. za siromašne to su kampovi po planinama, za bogate to su vojne osnovne i srednje škole koje se debelo plaćaju. Na drugoj strani Finska, Švedska, Poljska, baltičke zemlje organizuju paravojne jedinice koje vežbaju vikendima i ne vide u tome nikakav fundamentalizam, čak naprotiv.

goran

pre 5 godina

Služio sam vojsku, tamo sam odrastao i uozbiljio se kao i mnogi drugi pre i posle mene. Otvore ti se oči, shvatiš da nema više mame da ti spremi da jedeš i da ti opere prljave čarape ( u jna te niko nije terao da pereš čarape, nosi ti prljave , nije problem). Služenje vojnog roka je bilo dobro iz tog razloga, očvrsneš, odrasteš.
Kada je ukinuto služenje vojnog roka dobili smo mladiće ( dobar deo njih ) potpuno nesposobne (mahom feminiziranih) za budući život, formiranje porodice i dr. Opet su tu tate i mame da skuvaju ručkove, popeglaju veš i brinu se o novim mladim porodicama jer mladi roditelji nemogu samostalno gotovo ništa da urade.
Ovakvi kampovi su smejurija u odnosu na jna u koju smo išli sa 18 godina! Ne zaboravite služenje vojnog roka je trajalo 12 meseci, ilustracije radi poligon na kom smo mi vežbali se zvao "dolina suza" , na tabanima sam imao plihove prečnika 3-4 cm od marševa (pešačenje u koloni sa punom ratnom opremom) koji su bili dugi 14-17km, itd.
Prema tome pustite vašu decu da se malo igraju u prirodi, neka ih malo ožari trava, neće ništa loše da im se desi, možda ih i ujede neka bubica. Čim se vrate kući obavezno ih odvedite na detaljan lekarski pregled , da utvrdite da bubica nije bila otrovna, ljubi ih mama/tata.

Ibrahim Kutlaj Aldemir

pre 5 godina

Ovo su mladi gorani ili izviđači, osim toga sa 14 godina ste svršeni osnovac i kandidat za vojnu gimnaziju i nije da ste baš dete, a sa navršenih 23 godina života iza sebe možete imati završenu i vojnu akademiju i daleko od toga da ste bilo kakvo dete. Zloupotreba dece na ovim prostorima postoji samo u BiH federaciji gde se deca od nekoliko godina do 12 godina obučavaju da budu "Askeri" - islamska otomanska pešadija, a njihovu obuku organizuje Naser Orić lično.

Професор Атлагић

pre 5 godina

Само се запитајте да ли би волели да ваше дете буде у ријалитију или у неком оваквом кампу. Мислим да је боље да научи да држи пушку у руци него .....
Уосталом, зар неко мора да се извињава због патриотизма?!

svet

pre 5 godina

Sledeca faza softball ;). Bolje deca ciji roditelji odobravaju te vrste kampova i ako dete zanima, neka ide i proba. Takve osobe su onda manje sklone hujskanju na druge nego osobe sta nisu prosli te faze i nemaju pijma sta znaci zapravo borba. Poenta toga bi trebalo da bude uciti miru i toleranciji ali da budes spreman i na najgore.

jazAbdin

pre 5 godina

ovakvo iskustvo im moze nekada zatrebati u zivotu i puno znaciti,ako je na dobrovoljnoj bazi ne vidim problem,imam sina od 3 godine i ja bi ga prvi poslao u slican kamp kada dođe vreme,sigurno ce vise nauciti o zivotu nego da ostane ceo raspust u gradu,ameri imaju slican metod i strpaju decu citavo leto u kampove i niko ne drami...

Zlatko

pre 5 godina

Bio prisutan u Kini poslednjeg dana školske godine. Ispred škole gomila školica, kampova sa raznoraznim flajerima i popustima za leto. Između ostalih i jedan ovakav kamp. Ja u tome ne vidim ništa loše. Niko tu decu ne tera da budu u tom kampu, niti će bilo ko da ih tera u uniformu nakon kampa. Dobiće neke nove informacije. Neću da kažem naučiće, jer da bi se nešto naučilo dobijena informacija treba da se ponavlja i usavršava (primer: dete će imati lekcije iz samoodbrane, ali ako ne krene na džudo ili aikido, ako te tehnike ne ponavlja i ne usavršava, vrlo brzo će ih i zaboraviti). Deca će videti kako izgleda vojnički život po pravilima, družiće se sa vršnjacima, biće na svežem vazduhu, naučiće nešto i o poštovanju i neće im usta biti puna njihovih dečjih prava. Ja sam za kamp bilo kakve vrste (sport, muzika, likovne umetnosti...) pa neka deca biraju.

Šta je problem?

pre 5 godina

Uniforme su sa nekog vojnog otpada, imate toga i na Zapadu. Puške očigledno nisu prave. Military style boot camps zaista imate po Americi. Ovo je dečja igra u odnosu na neke zastrašujuće realistične video igre.

Nev

pre 5 godina

I po cemu je to drugacije od Americkih slicnih kampova i srednjih/osnovnih vojnih skola? Oni to imaju od kada i niko negovori o tome. Cim se to pojavilo u Srbiji i Rusiji odjednom haos. Prvo uporedite to sa Americkim i onda cemo videti sta je sta...

seljadin

pre 5 godina

svaka generacija okusi rat iako se svaka kune da ga neće biti ili da će pobeći, elem kad bude rat niko vas ništa ne pita već puška u ruke... a preživeće ko zna da je koristi ...

Madhva (Hare Krišna)

pre 5 godina

Mi smo u izviđačima, osamdesetih, učili topografiju, prvu pomoć, snalaženje u prirodi, strojev korak, čvorove, paljenje i održananje vatre, podizanje šatora... A na nekim takmičenjima i bacanje bombe (metalne improvizacije u metu) gađanje iz vazdušne puške. Tu se negovala disciplina i vojnička poslušnost a nezvanično se smatralo da su izviđači odmah do vojske. Pevali smo izviđačke pesme i himne i verovali u bratstvo i jedinstvo. Šta bih dao da se opet vratim u to vreme.
Ne znam šta je ovo sad, ali moguće je da je 95% isto kao i naši stari izviđači ( nadam se)

Ali neki i ne...

pre 5 godina

Treba čitati Remarqea: tri ratna druga. Pred kraj knjige 3 ratna veterana 1.s.r. u šumi nalete na nešto slično. Znamo šta je bilo dalje...

milos250577

pre 5 godina

Kad Srbin zapne kao pijan za plot, pa ovo svugde imate, ja bih rekao da ovog osim u Srbiju i Rusiju ima jos u Africi i nekim islamskim zemljama 
jer u Evropi ovakve organizacije organizuju obicno skole a ne neke paravojne organizacije i cilj je da deca upoznaju prirodu i druzenje sa vrsnjacima van skole a ne obucavanje baratanjem oruzjem.
(Doc, 15. avgust 2018 20:55

Ima u Slovačkoj, EU...

Rhyzm

pre 5 godina

A sto to vama toliko smeta, zanima me kako bi "brizni" reagovali, da je ovako nesto napravljeno uz blagoslov Amerike? Kao sto se recimo radi na Kosovu?

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Putin salje Lavrova kod Dodika sa uputstvom za secesiju...malo kasnije i Vucic ide na brifing kod Putina...to sigurno nije dobro!

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Putin salje Lavrova kod Dodika sa uputstvom za secesiju...malo kasnije i Vucic ide na brifing kod Putina...to sigurno nije dobro!

micko

pre 5 godina

Svaka cast! Ovo je pravi primer kako se odgajaju deca, da brane svoju zemlju. Srbija je ziva dok su joj deca verna. I posebno hvala Ruskoj federaciji sto nam je ovo omogucila.

Mnogo bolje da treniraju i budu fizicki aktivna nego da igraju kuci igrice i gledaju parove.

Огњен

pre 5 godina

Већини овде коментатора изгледа смета што је у питању патриотски камп, што је у питању униформа Српске војске и што је по угледу на сличне Руске кампове. А било би у реду да су обукли нпр. љубичасте униформе? Шта фали ако деца добровољно желе овакву обуку?

Живојин Рилаковић

pre 5 godina

Алтернатива би могла да им буде блејање по кафићима, чатовање или компјутерске игрице. Мислим да је ово много боље и здравије.

артиљерац

pre 5 godina

Млада,ЈАРА,господо,то потпуно исто постоји већ деценијама у САД,само се зову
СКАУТИ.И немојте молим вас да ми причате бајке,како су то као наши извиђачи.
А ваша поређења са ИСИС-ом су више него неумесна.Показују тешко необразовање и
неразумевање(проистекло из необразовања) ствари.

roditelj

pre 5 godina

Auuu, ala je ovo daleko otišlo. Paravojne formacije dece iz srpsko-ruskog patriotskog kampa. Ovo pritom nije news net. Bogami, grebaću i rukama i nogama da moja deca odrastaju negde zapadnije gde se deca igraju nekih drugih primerenijih igara.

hasno

pre 5 godina

I posle se neko ovde buni kada u HR marsiraju crno kosuljasi. I ovo je ista sekta.
Inace sto se Srbije tice, ovo jasno pokazuje da smo Ruska kolonija, i iskreno i treba da placamo najskuplju naftu u regionu, uprkos pada cene barela.

totalwar

pre 5 godina

"Bogami, grebaću i rukama i nogama da moja deca odrastaju negde zapadnije gde se deca igraju nekih drugih primerenijih igara"

Pa recimo zapadnije u USA, ovakvi kampovi postoje decenijama, a u nekim državama i deca ispod 12 godina ( da, baš mala deca ) smeju da pucaju bojevnom municijom na strelištima ( naravno uz prisustvo instruktora). Da opet ponovim - bojevom municojom, i to iz automatskog oružja.

Što ideš baš zapadnije od istočne obale, sve više ima takvih kampova. Na Apalačima ( i to severnim, koji su extra progresivni u odnosu na južne), svega par sati vožnje od Filadelfije, na jednom odmorištu sa motelima i šoping molom, bili smo jedini bez bejzbol kačketa, od kojih je većina bila u maskirnim bojama, a ostali u raznim varijacijama američke zastave, USA natpisima i slično.

Samo jedna od malih ilustracija, šta je zapad, i šta prosečan Srbin odgajan u duhu titoizma, misli da je zapad.

Rumba

pre 5 godina

Sve što tamo mogu da nauče zasigurno nije višak u životu. Svi se uokolo spremaju da im jednog dana, po mogućnosti, dođu glave. Naša dužnost je da im to kažemo i da ih spremimo da se BRANE. Istina boli, al od istine se ne sme bežati. To što ja sakrijem istinu od svog deteta, ne mora da znači da je svet u kojem on živi time postao bolji. Naprotiv.

Kontras

pre 5 godina

@ roditelj

Da se razumemo, protiv sam bilo koje strane vojske u Srbiji. Samo srpska vojska i neutralnost.

Ali, vratih se pre par dana sa tog zapada o kome pricas. U svakoj od tih zapadnih zemalja ima mnogo baza Nato-a. Mislis li da tamo nije zapadna omladina? Mislis li da oni tamo uce balet ili se takodje igraju ratnih igara?

Mnogo naivno razmisljas gospodine. Svuda je slicno. Ili imas jaku vojsku i ekonomski si jak ili te gaze.

.

pre 5 godina

U vremenu igrica, smart telefona i rijaliti programa ovo je pravo osveženje za mlade. Više nasilja ima u igricama i tvu nego u kampu, plus se krive leđa i oči.

Професор Атлагић

pre 5 godina

Само се запитајте да ли би волели да ваше дете буде у ријалитију или у неком оваквом кампу. Мислим да је боље да научи да држи пушку у руци него .....
Уосталом, зар неко мора да се извињава због патриотизма?!

DEDA CVETKO

pre 5 godina

Podrzavam! U Ukrajini imate kampove za etnicke cistace i cistacice, u Turskojkampove za Islamsku Drzavu, u Bosni kampove za "izbeglice", u Americi kampove za boy scouts, a u Srbiji obrazovno-patriotske kampove za klince. Svakom svoje!

David

pre 5 godina

Pozdravljam ovakve događaje. U Rusiji se redovno održavaju.
Kad mogu djaci u Americi da svakog dana pozdravljaju zastavu i slusaju himnu, možemo i mi da organizujemo kampove ovakve vrste.

Raca

pre 5 godina

U SAD ovakav vid obuke omladine je već decenijama najnormalnija i poželjna aktivnost,uz apsolutnu želju i odobravanje roditelja i na zadovoljstvo dece.
Živim u SAD skoro 20 godina i zato znam.
Za sve one koji se ovde u komentarima zgražavaju na slične aktivnosti u Srbiji a istovremeno maštaju da svoju decu pošalju na "zapad" drugarki savet: Obrazujte se,informišite i prestanite da ružno govorite o zemlji u kojoj ste rođeni i živite.Jer kao takvi nikome nećete biti potrebni i korisni,i niko vas neće ceniti, pogotovo ne na tom "zapadu" o kome vi maštate i naravno sve znate.
Jer ako niste spremni da branite svoju otadžbinu nećete sutra braniti ni svoju novu domovinu u koju planirate da se iselite.Zaobiđite SAD gospodo,zbog vas samih.
Moja jedina primedba i zapažanje u pogledu kampova ove vrste u Srbiji jeste da oni treba da budu organizovani od strane zvaničnih i kredibilnih organizacija i po mogućnosti pod okriljem zvaničnih državnih institucija.Pogotvo imajući u vidu nepostojanje obaveznog vojnog roka.
Pozdrav iz Kalifornije svim razumnim ljudima !!!

Dragan

pre 5 godina

Kakvo licemerje... Niko ne vidi ništa loše u tome da deca od 12 godina u četiri zida igraju Gears of War ili Call of Duty u kojima pršti krv na sve strane, lete delovi tela razneseni bombama i sl. a smeta im ako ta ista deca uče strojev korak i rade fiskulturu u prirodi, na čistom vazduhu i uče se da vole svoju zemlju. Kad sam ja bio mali, to se radilo u izviđačima i bilo je prelepo druženje.

Olga

pre 5 godina

Kako ono? Ustaše u Hrvatskoj a od đubra u sopstvenom dvorištu nemoze da se živi! Sramota i koji blam! Pa mi smo već sada ruska gubernija bez suvereniteta i slobode!

s..nikolić /austrija

pre 5 godina

Šta je bre ovo ?
Dokle smo mi dogurali ?

Sa druge strane možda je i bolje ovako nego da vise po kafićima!

Ali ratne uniforme NE MOŽE !

only fools and horses

pre 5 godina

Naravno da je bolje, kompjuteri su za one s mozgom da ga koriste. Za one ostale, kopanje rovova je skoro isto kao kopanje kanala, biće im korisno da znaju.
(Vlada, 15. avgust 2018 17:49)

Ma da bolje da igraju pucačke video igre, one vrlo realistične, ili da u GTA kolima gaze ljude po ulici. Za to itekako treba mozak, jel da?
Jel Vi stvarno mislite da se mozak razvija besomučnim, neprekidnim igranjem takvih igara? Bilo kakvim video igrama? I da će se kompjuterski opismeniti na taj način, naučiti da programiraju?

Raca

pre 5 godina

@ kortizol
Zanemariću vređanje izraženo rečju "baljezganje" kojom si označio ono što sam u komentaru napisao,to neka govori o tebi samome.
Ja "ne srbujem" iz Kalifornije,iz Srbije nisam "pobegao",a ponajmanje sam prestao da volim svoju otadžbinu,koju ti očigledno u svojoj frustraciji prezireš.
Ne zbog mene,već istine radi i zbog hiljada časnih ljudi koji su otišli iz Srbije,a koje su ljudi poput tebe skloni da vređaju,a u kontekstu ovog teksta,
reći ću:
Ja sam iz Srbije otišao sa 29 godina.
Pre toga sam sa zadovoljstvom služio vojni rok godinu dana.
1991 sam se sa ponosom odazvao na poziv za mobilizaciju i učestvovao u ratu kao rezervni oficir tadašnje JNA.
To je bilo na početku druge godine mojih studija na fakultetu u BG,zbog čega sam izgubio jedan semestar.
Diplomirao sam i tek kasnije odselio za SAD .
Nikada nisam i neću prezirati i mrzeti svoju otadžbinu Srbiju,dok sam bio tamo,sada kada sam ovde,i gde god da me život odvede.
Tvoje i razmišljanje tvojih istomišljenika o patriotizmu ljudi koji više sticajem okolnosti ne žive u Srbiji je smešno i SRAMNO !!
Ponoviću još jednom: Zaobiđite SAD,nisu joj potrebni takvi ljudi,nekako ste isuviše "mekani".
Pozdrav iz Kalifornije !!!

Mihajlo

pre 5 godina

@jasdf, takvih kampova ima koliko god hoćeš u USA, UK... i upravo ih uče da preživljavaju, zategnu krevet, ubijaju i sl. za siromašne to su kampovi po planinama, za bogate to su vojne osnovne i srednje škole koje se debelo plaćaju. Na drugoj strani Finska, Švedska, Poljska, baltičke zemlje organizuju paravojne jedinice koje vežbaju vikendima i ne vide u tome nikakav fundamentalizam, čak naprotiv.

goran

pre 5 godina

Služio sam vojsku, tamo sam odrastao i uozbiljio se kao i mnogi drugi pre i posle mene. Otvore ti se oči, shvatiš da nema više mame da ti spremi da jedeš i da ti opere prljave čarape ( u jna te niko nije terao da pereš čarape, nosi ti prljave , nije problem). Služenje vojnog roka je bilo dobro iz tog razloga, očvrsneš, odrasteš.
Kada je ukinuto služenje vojnog roka dobili smo mladiće ( dobar deo njih ) potpuno nesposobne (mahom feminiziranih) za budući život, formiranje porodice i dr. Opet su tu tate i mame da skuvaju ručkove, popeglaju veš i brinu se o novim mladim porodicama jer mladi roditelji nemogu samostalno gotovo ništa da urade.
Ovakvi kampovi su smejurija u odnosu na jna u koju smo išli sa 18 godina! Ne zaboravite služenje vojnog roka je trajalo 12 meseci, ilustracije radi poligon na kom smo mi vežbali se zvao "dolina suza" , na tabanima sam imao plihove prečnika 3-4 cm od marševa (pešačenje u koloni sa punom ratnom opremom) koji su bili dugi 14-17km, itd.
Prema tome pustite vašu decu da se malo igraju u prirodi, neka ih malo ožari trava, neće ništa loše da im se desi, možda ih i ujede neka bubica. Čim se vrate kući obavezno ih odvedite na detaljan lekarski pregled , da utvrdite da bubica nije bila otrovna, ljubi ih mama/tata.

Šta je problem?

pre 5 godina

Uniforme su sa nekog vojnog otpada, imate toga i na Zapadu. Puške očigledno nisu prave. Military style boot camps zaista imate po Americi. Ovo je dečja igra u odnosu na neke zastrašujuće realistične video igre.

Zlatko

pre 5 godina

Bio prisutan u Kini poslednjeg dana školske godine. Ispred škole gomila školica, kampova sa raznoraznim flajerima i popustima za leto. Između ostalih i jedan ovakav kamp. Ja u tome ne vidim ništa loše. Niko tu decu ne tera da budu u tom kampu, niti će bilo ko da ih tera u uniformu nakon kampa. Dobiće neke nove informacije. Neću da kažem naučiće, jer da bi se nešto naučilo dobijena informacija treba da se ponavlja i usavršava (primer: dete će imati lekcije iz samoodbrane, ali ako ne krene na džudo ili aikido, ako te tehnike ne ponavlja i ne usavršava, vrlo brzo će ih i zaboraviti). Deca će videti kako izgleda vojnički život po pravilima, družiće se sa vršnjacima, biće na svežem vazduhu, naučiće nešto i o poštovanju i neće im usta biti puna njihovih dečjih prava. Ja sam za kamp bilo kakve vrste (sport, muzika, likovne umetnosti...) pa neka deca biraju.

Nev

pre 5 godina

I po cemu je to drugacije od Americkih slicnih kampova i srednjih/osnovnih vojnih skola? Oni to imaju od kada i niko negovori o tome. Cim se to pojavilo u Srbiji i Rusiji odjednom haos. Prvo uporedite to sa Americkim i onda cemo videti sta je sta...

jazAbdin

pre 5 godina

ovakvo iskustvo im moze nekada zatrebati u zivotu i puno znaciti,ako je na dobrovoljnoj bazi ne vidim problem,imam sina od 3 godine i ja bi ga prvi poslao u slican kamp kada dođe vreme,sigurno ce vise nauciti o zivotu nego da ostane ceo raspust u gradu,ameri imaju slican metod i strpaju decu citavo leto u kampove i niko ne drami...

Pera Magic Mitic

pre 5 godina

Алтернатива би могла да им буде блејање по кафићима, чатовање или компјутерске игрице. Мислим да је ово много боље и здравије.
(Живојин Рилаковић, 15. avgust 2018 17:32)
Ma, sta je tu zdravije?! Sta radi dete od 14 godina u uniformi VS, sa puskom u ruci? "Hoce deca". Pa, koje dete od 14 godina nece da se igra rata? Cekajte da napune 19-20, pa ih onda pitajte da li ce u vojsku. Kao, sto je i po zakonu.
Zdravija alternativa "catovanju" je da mu uvalis pusku u ruke i da ga ucis da barata nozem?! Pa, da postanu pravi ratnici...
Tuzba i na sud sa organizatorima ove bolestine.

stranger

pre 5 godina

@totalwar, slazem se apsolutno samo bih dodao jos da je zapadni sistem, kapitalizam, napravljen tako da od ljudi pravi vukove. deca vozacki polazu sa 16 a iz roditeljskog doma odlaze sa 18. Do 25-e to su oformljene i izgradjene licnosti spremne na sve. Uvek u pokretu, u borbi... Pravi predatori. Kad vidite zapadnjaka skoro svaki nosi ranac na ledjima, ne samo turista nego takvi idu i na posao. Kao vojnici. Sposobni su da se snadju u svakoj situaciji. A kod nas jos uvek zene daju muzevima da jedu. Poruka, neka se celice deca, nego sta. Jedino sto mi smeta je neka ideoloska indoktrinacija a sve drugo je ok.

pobeći negde...

pre 5 godina

"Dete" od 23 godine, jel'? U vojsku se išlo sa 18 - 19, ja sam za malo izbegao da kao vojnik JNA zaglavim na ratištu '91. I sad je ovo neki "miroljubivi", skoro pa izviđački kamp?

Ibrahim Kutlaj Aldemir

pre 5 godina

Ovo su mladi gorani ili izviđači, osim toga sa 14 godina ste svršeni osnovac i kandidat za vojnu gimnaziju i nije da ste baš dete, a sa navršenih 23 godina života iza sebe možete imati završenu i vojnu akademiju i daleko od toga da ste bilo kakvo dete. Zloupotreba dece na ovim prostorima postoji samo u BiH federaciji gde se deca od nekoliko godina do 12 godina obučavaju da budu "Askeri" - islamska otomanska pešadija, a njihovu obuku organizuje Naser Orić lično.

Zox

pre 5 godina

Већини овде коментатора изгледа смета што је у питању патриотски камп, што је у питању униформа Српске војске и што је по угледу на сличне Руске кампове. А било би у реду да су обукли нпр. љубичасте униформе? Шта фали ако деца добровољно желе овакву обуку?
(Огњен, 15. avgust 2018 17:32)

Osim što ovo nije nikakav "patriotski kamp" već manifestacija bolesnog militarizma i zloupotrebe dece. Koji se uvoze, gle čuda, iz Rusije. Ne daj Bože da odatle dođe nešto normalno..

hertog

pre 5 godina

Pa ja sam sa svojim odeljenjem(sedmi razred) 1987. bio u okviru škole na takvom kampu dve nedelje i to je tada bilo normalno. Rasklapali puške, učili orijentaciju, biljke, radio uredjaje.... Učili smo veslati i plivati sa nekim gumenim puskama. I dečaci i devojčice. Mogu vam reci da je svima to bilo nezaboravno druženje.

Jerry

pre 5 godina

Živim u Americi, svoju decu šaljem u letnji kamp na više nedelja. Ovakvih kampova, koliko je meni poznato, u Americi nema. Kampovi u kojima deca spavaju preko noći su regulisani na osnovu zakona pojedinačnih država i obično potpadaju pod odsek za zdravstvo u pomenutoj američkoj državi. Drugm rečima, ne može svako da vodi kamp u kome deca prenoćavaju. Ali generalno, svaki roditelj neka šalje svoju decu gde hoće ako nije protiv zakona. Ja u životu ne bih svoju decu slao u ovakav kamp ali ako ne roditelji krše zakon, nije me briga kako vaspitavaju svoju decu i koje im vrednosti prenose u životu. Ako im je definicija patriotizma rat 90tih i ako im kamp plaća strana država i uče se patriotizmu od njih, neka im bude. Ovo nije mainstream u Srbiji i ne treba biti zabrinut. Čudaka ima svuda, ali ako nije protiv zakona, OK.

danguba

pre 5 godina

Zlo i naopako. A poredjenja sa slicnim kampovima u SAD su totalno neumjesna i ne vidim nista dobro, ni produktivno za drustvo u tome. Cista destrukcija.

Tarabicka

pre 5 godina

Ne mogu da verujem sta sam prociala, ovo postaje svaki dan sve gore, znala sam da ce ovi napraviti sr..a, ali ni u najcrnjim snovima nisam mogla da zamislim koliko!

pedja

pre 5 godina

Moja pokojna baba je pricala: "Da bog sacuva i sakloni!"
Tada nisam bas tacno znao sta to znaci ,ali sada sve razumem. Kako je samo pametna bila, a samo je znala da se potpise. U svakoj normalnoj zemlji decu uce nesto drugo, ali to nam je sto nam je!

Srboljub

pre 5 godina

svaka generacija okusi rat iako se svaka kune da ga neće biti ili da će pobeći, elem kad bude rat niko vas ništa ne pita već puška u ruke... a preživeće ko zna da je koristi ...
(seljadin, 15. avgust 2018 21:22)
puske su se izuzetno korisno pokazale tokom bombardovanja...verovatno bi trebalo i zategnuti lukove, narezati i zašiljiti strele?

seljadin

pre 5 godina

svaka generacija okusi rat iako se svaka kune da ga neće biti ili da će pobeći, elem kad bude rat niko vas ništa ne pita već puška u ruke... a preživeće ko zna da je koristi ...

Marko

pre 5 godina

Jesu li zaboravili da decu uce da se domovina brani i lepotom, i časću i znanjem, i dobrotom i lepim vaspitanjem. Toga nam mnogo vise fali u drustvu nego pusaka i uniformi.

zabrinuti susjed

pre 5 godina

Užas!!!! Pa ljudi jeste li vi normalni?
Djecu od 14 godina učite da pucaju iz puške ili barataju nožem!!!?
Pa djecu treba slati u nogometne, rukometne, matematičke, informatičke, robotičke Itd kampove.
Moj sin tih godina upravo ide na rukometni kamp????

Bruder Jakob

pre 5 godina

U moje vreme( osamdesete),
išli smo u izviđače i sve ovo isto imali....
(Kale*, 15. avgust 2018 19:09)

Ma ajde?!
U moje to isto vrijeme osamdesetih mi smo okolo planinarili, učili se orijentirati, koje biljke u šumi su jestive i kuhali grah(pasulj) na logorskoj vatri, nije bilo nikakvih puški ni noževa!

marko zlo

pre 5 godina

Deca i roditelji se lože na airsoft replike i uniforme sa buvljaka. Sve je to ok za rekreativce ali ako su u pitanju deca od 13-15 godina to je indoktrinacija.

Један је маестро - Федерер

pre 5 godina

Летња школа за младе патриЈоте. Преко главе ми је више те русофилије у Србији. Организаторе овог кампа треба затворити.

ПС: деца су до осамнаест година, не двадесет и три.

Jax

pre 5 godina

Ja sam mislio da ovog ima samo u Siriji i Afganistanu....
(stutt, 15. avgust 2018 18:16)

Ovoga u USA ima jos od pedesetih godina prošlog veka i uglavnom je sluzilo kao disciplinska mera za nestašne klince tokom leta. Većina ih je nastavljala vojnu karijeru čim napune 18 godina (u USA mozes biti vojnik sa 18 i ici u isti taj Afganistan, ali ne mozes do 21. godine kupiti pivo).

VelikoSrbin Katai - ex Pera Pisar

pre 5 godina

nečiji sinovi provode raspust na Zlatiboru na ovakav način, u suštini bitno da je besplatno i deca imaju tri obroka dnevno što če da rastereti kućni budžet 10ak dana sa te strane ova manifestacija je socijalnog karaktera dok oni što ovi treba a brane letuju po Mikonosima, Sejšelima, hawaii-ma da se odmore malo od vožnje BMW-a po ovim nesređenim beogradskim ulicama i devojaka koji ih jure u ogromnom broju, žele devojčice za sebe malo tog glamura koji su tate ovih omogućile svojim sinovima kada su predhodni ovakvi branili takve...Srbijo, jadna li si !!!

aj ne

pre 5 godina

Koliko se ja sećam, u bivšoj YU je postojao predmet ONO i DSZ, u okviru kojeg je postojala obuka rukovanja puškom PAP, čak i bojevo gađanje sa pet metaka /pravih/, kao i gađanje vatzdušnom puškom. I to sve u okviru srednje škole, regularno. Isto kao i orijentisanje u prirodi, pravilno stavljanje maske protiv bojnih otrova, pronalaženje postavljenih mina pipalicom, prva pomoć.... I evo me, odrastao čovek, ništa mi ne fali, nemam želju da nekog ubijem. Žao mi današnje dece koja o opstanku u prirodi i zaštiti sebe nemaju pojma.

Vlada

pre 5 godina

Алтернатива би могла да им буде блејање по кафићима, чатовање или компјутерске игрице. Мислим да је ово много боље и здравије.
(Живојин Рилаковић, 15. avgust 2018 17:32)

Naravno da je bolje, kompjuteri su za one s mozgom da ga koriste. Za one ostale, kopanje rovova je skoro isto kao kopanje kanala, biće im korisno da znaju.

SASA

pre 5 godina

Kakvo je ovo budalasanje? Vratite redovno služenje vojnog roka i prestanite da glumite! Ne razumem čemu ovi služi! Ako deca žele da uče tehnike preživljavanja, orijentacije, kampovamje, za to postoje u skoro celom svetu Izviđači, pa izvolite. Tamo se to radi kada su deca u pitanju a ne ovako. Šta želite da postignete sa ovom decom, da sutra budu lagana meta, jel. Sram da vas bude!

milos250577

pre 5 godina

Kad Srbin zapne kao pijan za plot, pa ovo svugde imate, ja bih rekao da ovog osim u Srbiju i Rusiju ima jos u Africi i nekim islamskim zemljama 
jer u Evropi ovakve organizacije organizuju obicno skole a ne neke paravojne organizacije i cilj je da deca upoznaju prirodu i druzenje sa vrsnjacima van skole a ne obucavanje baratanjem oruzjem.
(Doc, 15. avgust 2018 20:55

Ima u Slovačkoj, EU...

kortizol

pre 5 godina

(Raca, 15. avgust 2018 18:38)

Kljucno u ovom baljezganju je poslednja recenica-pozdrav iz kalifirnije. Najlakse je srbovati iz daljine i biti pametan preko tudje grbace. Sto se ne vratis kad toliko volis ovu zemlju. Znas zasto? Jer tamo imas mogucnost izbora, ovde nemas. Ovde nemas pravnu zastitu, ovde vlada zakon jaceg, sa boljim vezama a ne zakon. Zato si i pobegao, zato i ja hocu da pobegnem. Necu da mi sutra maloumnici mobilisu decu. Odj*bite sa srednjevekovnim paljenjem.

Milorad

pre 5 godina

I dobro, kad zavrse tu sjajnu obuku i postanu pravi Ramboi, protiv koga bi oni mogli da ratuju?
Opet protiv NATO-a (nema protiv koga drugoga)? Za cije interese? Ruske?
Jadni Srbi i dalje nista ne kapirate? Mada nije ni to strasno, i onako kao nacija izumiremo, samo je pitanje jos koliko godina ce nas biti.
A realno, nije ni steta. Ocigledno nismo intelektuelno sposobni za 21 vek. Priroda je surova. Ili se prilagodjavas ili izumires. Mi smo odabrali ovo drugo.

fuj i bljak

pre 5 godina

Ipak je bolje da mi deca sede u kaficu i igraju igrice i idu na neki sport, strani jezik...posade neko drvo, cuvaju prirodu!
Da, bre, budu miroljubiva, kao sto i jesu!
Tesko je deci dobrih roditelja!

NY

pre 5 godina

Америци се ово зове - скаути.
(УЗР, 15. avgust 2018 19:02)

I u Srbiji su skauti tj izvidjaci.Ali skauti ne uce baratanje oruzijem. Radi se orijentiriring.Izvidjacka organizacija je zvanicni pokret.Nose se zelene uniforme i marama oko vrata i amblem izvidjackog odreda.Ovo na slici izgleda kao vojnicki kamp. Svoje dete nikada ne bi dao u takvu organizaciju

Madhva (Hare Krišna)

pre 5 godina

Mi smo u izviđačima, osamdesetih, učili topografiju, prvu pomoć, snalaženje u prirodi, strojev korak, čvorove, paljenje i održananje vatre, podizanje šatora... A na nekim takmičenjima i bacanje bombe (metalne improvizacije u metu) gađanje iz vazdušne puške. Tu se negovala disciplina i vojnička poslušnost a nezvanično se smatralo da su izviđači odmah do vojske. Pevali smo izviđačke pesme i himne i verovali u bratstvo i jedinstvo. Šta bih dao da se opet vratim u to vreme.
Ne znam šta je ovo sad, ali moguće je da je 95% isto kao i naši stari izviđači ( nadam se)

Maksa

pre 5 godina

Алтернатива би могла да им буде блејање по кафићима, чатовање или компјутерске игрице. Мислим да је ово много боље и здравије.
(Живојин Рилаковић, 15. avgust 2018 17:32)

Druže gospodine, ne postoje džaba mladi izviđači koji savladavaju nabrojano snalaženje u prostoru, preživljavanje, druženje i ostalo bez dodira sa hladnim i vatrenim oružijem! A postoje treniranja na sportskim terenima ili terenu/livadi ispred zgrade/kuće! To su alternative a ovo vaše nabrojano su drugi vid aktivnosti što bi radili i ovi iz kampa u slobodno vreme. A to što ste nabrojali baš te elemente troše ja vremena a ne čitanje, učenje, intelektualno usavršavanje je problem kako su postavljene vrednosti u modernom društvu, a kod nas pogotovu.

Perun Bog

pre 5 godina

Ovde je vise sporno sto su u uniformama bivse Vojske Jugoslavije ... o cemu se tu radi? Jel to nekome fali VJ i devedesete ili je nesto drugo u pitanju?

jasdf

pre 5 godina

@artiljetac
Mladi gospodine, deca se u izvidjackim kampovima u SAD ne uce da pucaju, da se bore i ne nose vojne uniforme. Ni jedan rukovodilac kampova ne govori da im je cilj da od dece naprave "ratnike". Takvih kampova ima po Iraku i Siriji i vodi ih ISIS. Postoje i u Rusiji, odatle je dosao najveci broj boraca u Donjecku i Luhansku. Slicni kampovi postoje u SAD, ali nisu izvidjacki vec ih osnivaju raznorazne sekte i arijevska bratstva.

Srboljub

pre 5 godina

Dobro, jel se pravite... nekad se govorilo Englezi: pa nije ovde poenta u negativnim kritikama druženje u prirodi, kampovanje i sl. (što su nekad radili izviđači) nego što smo došli dotle da militantni tipovi u sadejstvu sa nazovi duhovnim veštacima, čitaj verskim frikovima, nalaze i mesto, i vreme, i dozvole ludih roditelja da dosrbljuju srpčadiju uz puške i noževe (nema veze što su drveni), a sve namigujući Putinu. Žao mi je, rusofiličari, no pasaran! Ovi genijalci što su se setili bojevog gađanja iz ONO i DSZ zaboravljaju da na tim dešavanjima nisu imali ruske, tačnije sovjetske epigone - vetovatno ih žulja što je YU prvo nezamislivo udarila kontru posle WWII SSSR-u, a posle držala ekvidistancu u odnosu na oba bloka.

mrki

pre 5 godina

Pa i ja sam sedamdesetih išao u izvidjace. Ucili odredjivanje strane sveta, citanje i kretanje po topografskim kartama, snalaženje u prirodi itd. I svi smo bili u uniformama a spavali u šatorima pored logorske vatre. Veoma lepo druženje.

Doc

pre 5 godina

Kad Srbin zapne kao pijan za plot, pa ovo svugde imate, ja bih rekao da ovog osim u Srbiju i Rusiju ima jos u Africi i nekim islamskim zemljama
jer u Evropi ovakve organizacije organizuju obicno skole a ne neke paravojne organizacije i cilj je da deca upoznaju prirodu i druzenje sa vrsnjacima van skole a ne obucavanje baratanjem oruzjem.

Lav

pre 5 godina

Za vreme druga Tita smo pucali iz puske na ONO i DSZ. I isli na radne akcije. I sta nam fali??? Sad ozbiljno: vojna obuka treba da postoji, ali pre toga treba da postoji VOJSKA! Ovo sad izgleda otprilike ovako: "rasturili smo vojsku, pa kad izbije rat poslacemo na front neku decu naoruzanu motkama , a mi cemo sa opljackanom lovom (i onom namenjeno Vojci,jakako) da se povucemo na Bahame i cekamo rasplet..."

bzzz

pre 5 godina

Promasaj.
Mogli ste im dati neke izvidjacke uniforme, a ne maskirne M-93 . Ovo je malo morbidno.
Ne moraju blejati po kaficima, ali i ne moraju se igrati rata i koristiti oruzje sa 15god.

Drago

pre 5 godina

Ko god je prošao vojnu obuku zna kakva je ovo glupost. Ništa oni tamo naučiti neće što ima veze sa pravom vojskom. Mogu samo da budu siledžije jer su umislili da su opasni zato što su par dana nosili uniformu.

Banana-Man

pre 5 godina

Ovo je militarizam. Nikakvo cudi, kad nam svakog dana pricaju o oruziju, Migovima i sta ja znam! Srbija je vec duze vreme postala diktatura, a ovo je samo logicni razvoj situacije.

lozac

pre 5 godina

Da se ovako nessta organizuje u Americi, kako ovi rusofili tvrde, svi “instruktori” bi zavrsili u mardelju bar desetak godina. Boy scouts nemaju nikakve veze sa ovom bljutavom predstavom. Pogotovo ako bi neki strani faktor (rusi) bio ukljucen.

komentator

pre 5 godina

pomoć rusije tako što će decu da nam spreme za rat. ajde da nam stvarno pomognete tako što ćete da odete odavde i ostavite nas na miru!!!

netko

pre 5 godina

Млада,ЈАРА,господо,то потпуно исто постоји већ деценијама у САД,само се зову
СКАУТИ.И немојте молим вас да ми причате бајке,како су то као наши извиђачи.
А ваша поређења са ИСИС-ом су више него неумесна.Показују тешко необразовање и
неразумевање(проистекло из необразовања) ствари.
(артиљерац, 15. avgust 2018 16:55)

evo ga cuveni vazdupehovni injenjer koji ne zna dva aviona da poredi al zato zna da su skauti u americi organizacija koja je sasvim drugacija od nasih izvidjaca.

Prvo i osnovno strucnjace koje druge nazivas neobrazovanima, usa skauti imaju neku decju uniformu i ne lice na neke nafurane nazovivojnike kao ovde kod nas i u rusiji, niti prolaze kroz neki nazovi military dril.
Narocito ih NE uce vojnim vestinama, ko oni decu po rusiji sto vode da pucaju.

Uce ih boravku u prirodi i slicnim stvarima kao i kod nas sto uce izvidjace.

svet

pre 5 godina

Sledeca faza softball ;). Bolje deca ciji roditelji odobravaju te vrste kampova i ako dete zanima, neka ide i proba. Takve osobe su onda manje sklone hujskanju na druge nego osobe sta nisu prosli te faze i nemaju pijma sta znaci zapravo borba. Poenta toga bi trebalo da bude uciti miru i toleranciji ali da budes spreman i na najgore.

netko

pre 5 godina

nego treba da bleje po kladionicama
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (abraham, 15. avgust 2018 20:27)

Imas razne sportove, kampove, skole borilackih vestina, jezike, nauku, fudbal i sta sve ne. Korisnije je da takve stvari uce jer ce im kasnije u zivotu biti mnogo korisnije od ratnih igara (dosta smo ratovali).
Takve stvari su sasvim dovoljne da zaokupe jedno dete i nauce ga disciplini i jos vaznije nauce ga da se kloni kriminala i ostalog.

Oni sto govore na ovo da je to dobro za decu jako, jako puno grese.
Politika i vojne vestine nisu za decu. A tek nasilje i ucenje ratnih vestina nije za njih. Razumite vec jednom.

Dosta ce im biti da im tim temama ispiraju razne vlasti i nazovinovinari mozak svakodnevno kad odrastu.

Zabrinuta

pre 5 godina

Procitah jedan komentar kako se deca na zapadu vaspitavaju da budu snalazljivi, pa zasto nebi i ovde. Moj bratanac ide u nemacku drzavnu gimnsziju. Svake zime imaju obavezno skijanje, u maju su imali nocno planinarenje , a nakon dvadesetak dana dvodnevno kampovanje sa spavanjem u vtecama i to sve u organizaciji skole i sa zaduzenim nastavnikom. Imaju jednonedeljnu razmenu ucenika sa nekom skolom iz Francuske, dvonedeljnu praksu u banci ...Odusevljena sam na koni nacin osposobljabaju decu za zivot. U tu gimnaziju se upisuje po preporuci i uz odgovarajuci uspeh.Po meni je to svestrano obrazovanje, a ne besomucno bubanje gradiva iz svih mogucih oblasti koje vecina ne usvoji. Zato su lak plen rznih navijackih grupa i ovakvih obuka sa uniformama i oruzjem.

voja

pre 5 godina

@Живојин Рилаковић
Ne mora to da bude alternativa... Alternativa bi mogli da budu i izviđači bez oružja ili neki sporstki kamp. A na kraju bolje i da sede kod kuće i igraju igrice, ja sam igrao igrice kad sam bio klinac i sad sam završio faks i živim i radim u Engleskoj i redovno se bavim sportom i gejmingom.

jasdf

pre 5 godina

@totalwar
To sto deca smeju da pucaju ne znaci da postoje kampovi decijih paravojnih formacija. To sto su ljudi nosili kackete ne znaci da deca treba da nose vojne uniforme (vojske koja je rasformirana). Kako si uspeo da povezes te stvari, nije mi jasno.
Ako nadjes jedan primer u SAD da stranaci organizuju kampove u kojoj decu uci da postanu ratnici priznacu da si u pravu.

Jacobo

pre 5 godina

Hoce li ljudi shvatiti da se ratovi ne vode vise kao nekada, danas se ratuje informacijama i finansijskim uslovljavanjima, a ako se koristi oruzje to su rakete, tako da ovi klinci mogu samo glinene golubove da glume ako krene neki rat.

Millennium

pre 5 godina

Hm, kao neko ko je dobrovoljno služio vojsku, kao patriota i vernik, jesam za neki vid kampa za omladinu koja bi tamo išla od svoje volje. Gde bi se učilo preživljavanje u prirodi, prva pomoć, pa čak i rukovanje oružjem. Ali pod nadzorom stručnih lica! A pre svega bi trebalo učiti poštovanje prema prirodi i ljudima. Ne podržavam ove paravojne kampove koje drže sumnjiva lica, neostvareni vojnici i samozvani gurui pravoslavlja i patriotizma.

naša idila

pre 5 godina

@Tarabicka,
Ne samo da su napravili sr.... već nešto mnogo gore. Fasizaciju drustva. Ovo sa decom je ispiranje mozga mladima. Isto to su radili Hitler, Musolini i sada baja Putin. Jednoumlje nikada na dobro izaći neće. Šta očekivati od sledbenika osudjenog ratnog zločinca Seselja. Partokratija je bila i kod Hitlera, Musolinija ikomunista. Sada je imamo sa SNS/ SRS i vecini to je OK. E to ti je Srbin.

Komša

pre 5 godina

@jasdf
I nisi baš odabrao primer.U Americi postoji kult oružja (Semjuel Kolt je sve ljude načinio jednakim) tako da često možeš da vidiš decu na obukama.
Kod nas je drugačije (od kako su nas Obrenovići razoružali kao narod) .
Ima i stvari u kojima su otišli u krajnost - izguglaj nešto o milicijama.Bukvalno paravojne formacije ideološki obojene (svakakvih fela).
Nije za odobriti pohvaliti se ali mora da se toleriše jer je u skladu sa Ustavom .Kod njih vlasti reaguju tek kad neka od tih grupacija baš pretera (inače su stalno ma ivici i bukvalno klize ka sektama).
Dakle ,Amerika nije primer za poređemje.
Po meni je ok da deca savladaju smalaženje u prirodi,kampuju,skijaju,planinare,uče o prorodi ,samo bez ideoligija.
I rukovanje oružjem ,rasklapanje,sklapanje,bojevo gađanje...što da ne - ali država da organizuje.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Ovakvih budalstina ima svuda po svetu,ali ih nisam ocekivao i kod nas.
Uvek ce biti ratobornih kretena,koji misle da na ovaj nacin cuvaju "svetinje",ali su to u sustini obicne kukavice,od kojih vecina nije ni sluzila vojsku,dok je bila obavezna.

Ja sam jako davno vodio izvidjace po celoj nasoj bivsoj zemlji,gde smo provodili leta u kampovima ,koji su naizgled bili organizovani kao vojni,ali su u sustini bili veom ahumana mesta ,gde su se deca druzila i razvijala socijalne i druge vestine,van kontrole roditelja.
Ono sto nismo nikada radili,niti je bilo dozvoljeno,jeste pucanje iz bilo kakvog oruzja.

Izvidjaci nikada nisu bili patriotska organizacija,cak ni kada je kod nas poceo da raste "patriotizam",pocetkom 90'.

Srbin

pre 5 godina

po cemu je to drugacije od Americkih slicnih kampova i srednjih/osnovnih vojnih skola? Oni to imaju od kada i niko negovori o tome. Cim se to pojavilo u Srbiji i Rusiji odjednom haos. Prvo uporedite to sa Americkim i onda cemo videti sta je sta...
(Nev, 15. avgust 2018 19:13)

Jedno je zvanicna vojna skola a drugo je ovo.U Srbiji.postoji srednja vojna skola.U Americi ne postoji osnovna vojna skola tek posle primary school. U Rusiji posto je kod njih desetoletka u Vojno ucisliste se krece sa 14 godina kao i kod nas posle osmoletke

ja hoću da budem aMoniman

pre 5 godina

Bogme moja deca neće ovaj film gledati, dosta mi je bilo igre rata u kom sam bio protiv svoje volje, oni nece zadovoljavati politicarske b*l*sne umove

lucchese

pre 5 godina

ja sam bio izvidjac i nikakve puske nit ratne uniforme ne videsmo tu. takmicili se sa drugim izvidjacima u orijentiringu, navlacenju konopca, i kojekakvim jos disciplinama koje nemaju ama bas nikakve veze sa ovim. a posle toga sam trenirao kosarku koju i sad u srednjim godinama redovno praktikujem sa prijateljima. u zdravom telu zdrav duh. a ako bas hocete da vam deca znaju baratati sa oruzjem upisite ih na streljastvo a ne u neke ilegalne vojne kampove pa jos za decu.

zevs

pre 5 godina

ja sam imao ideju da na selu organizujem dečiji kamp od 10-16god.Ustajanje u 5 ,čišćenje štale,obora .torova,hranjenje razne stoke,seoski doručak rad u voćnjaku,bašti na njivi.Kompletna klopa sa sela ,bez interneta osim nedelje,sa kupatilima ,posebnim sobama za dečake i devojčice.Dečaci i devojčice bi preko dana učili kao se radi sa mašinama ,alatom (prema uzrastu),rad u kuhinji...Da malo očvrsnu ,da preplanu na suncu,da okuse potpuno drugačiji način života od grada,da vide kako se uzgaja povrće ,kako se pravi sir,kajmak,jogurt,kako se peče prase ,kuvani kupus i ostala milina.Verujem da bi to deci ostalo dugo u sećanju kao i nama odraslima koji su išli naradne akcije.

матори али баш

pre 5 godina

одмах се сетим филма Кабаре.... тко незна зашто то пишем нека погледа филм.... извиђачи за малолетне и довровољно служење војног рока за пунолетне... сасвим довољно..

D

pre 5 godina

Ovde nije tema da li deca trebaju da imaju vise vanskolskih aktivnosti nego ciji je ovo kamp i u cije ime se ta deca "obucavaju" pored regularne vojske?

cika steva

pre 5 godina

nas su u srednjoj skoli vodili u bubanj potok da pucamo iz pusaka... to je bila... 80 i neka...
(milojko)

Opstenarodna odbrana, ideoloski, koncepcijski, prakticno nema nikakve veze sa ovim "patrijotskim" "kampovima"- to je bila redovna nastava pod kontrolom ministarstva obrazovanja i odbrane, svi ucenici podjednako, svih nacija i klasa, edukativno i kontrolisano od strane obrazovnih instirucija, par sati nedeljno, nikakve visednevne grupe za "odabrane", nikakva nacionalna konotacija", nozevi, uniforme, a o strancima trenerima da i ne govorimo...

Rhyzm

pre 5 godina

A sto to vama toliko smeta, zanima me kako bi "brizni" reagovali, da je ovako nesto napravljeno uz blagoslov Amerike? Kao sto se recimo radi na Kosovu?

Ali neki i ne...

pre 5 godina

Treba čitati Remarqea: tri ratna druga. Pred kraj knjige 3 ratna veterana 1.s.r. u šumi nalete na nešto slično. Znamo šta je bilo dalje...

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Putin salje Lavrova kod Dodika sa uputstvom za secesiju...malo kasnije i Vucic ide na brifing kod Putina...to sigurno nije dobro!

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Putin salje Lavrova kod Dodika sa uputstvom za secesiju...malo kasnije i Vucic ide na brifing kod Putina...to sigurno nije dobro!