Petak, 11.05.2018.

08:30

Raspad Jugoslavije počeo je već na Jugoviziji?

Izvor: nedeljnik.rs

Raspad Jugoslavije poèeo je veæ na Jugoviziji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

slavonija

pre 5 godina

(Milan, 11. maj 2018 08:41

U Hrvatskoj se ćirilica u školama ne uči od 1991-e - jedino se uči u selima sa srpskom većinom. Bio sam sa sinom od 16 godina u Beogradu. Iako ima dosta i latinice, ćirilicu nije nikako razumio. Tako blizu a tako daleko. Srbija mu je izgledala kao neka egzotična daleka zemlja. A uz to za izraze poput šargarepa, boranija, itd sam mu bio prevoditelj.

Velimir

pre 5 godina

@Dobro je.
Nije vam valjala "trula Juga", pa sada uživajte.
Svi redom, od Slovenije do Makedonije.
(White Power, 11. maj 2018 08:5

Slovenija je zadovoljna svojim izborom, tako i Hrvatska. Jedino kukumavce ovi sto su oduve bili "sto juznije, to tuznije"

ajd

pre 5 godina

iskreno raspad je počeo ubojstvom Radiča i drugih u parlamentu SHS,jer Hrvati nikada to nisu zaboravili ,jer se jedna parlamentarna federacija pretvorila u diktaturu srpskog kralja i to tako sto su ubijeni hrvatski prvaci

pravi (se) englez

pre 5 godina

Hrvati nama 0 poena, a mi njima gomilu. Bas smo politicki korektni, a i glupi, kao i uvek.
(Selfi Romeo, 11. maj 2018 10:08)

Speak for yourself!

Svetlana

pre 5 godina

(White Power, 11. maj 2018 08:55)

Koliko vidim svi uživaju osim nas u Srbiji. Svi su u EU i NATO ili će uskoro biti. Svi imaju veće prosečne plate od nas i svi su godinama ispred nas po razvijenosti.
Oni uživaju a šta mi radimo za to vreme?

Golubovic

pre 5 godina

Ili pogledas kako su se Jugovica plasili po zapadu - imalo gde da se pobegne kuci, u civilizovanu drzavu, sa ozbiljnom vojskom koju si mogao da zoves i da ti boga mi doturi i oruzje, i to ozbiljno, ne revolvere - pa nek vidi Sicilijanac iz Albanije u Americi da li sme tebe da dira i ko ce na Kosovu da mu strada.
Sad Hrvati muljavo raspredaju price a niko ih ne registruje tako mlitave i bratoubilacke, cuj njofra, a Srbe vec svi izbegavaju, hoce budale da se pozabave i kad nemaju podrsku vojske, bezi od manijaka.
Uz sve to su Slovene navukli da izgube veci deo Kosova a i da prepuste kontrolu Mediterana - jeste da nije bilo zastite Rusa, ali smo mogli jednu partiju i da isfoliramo kao sto je radjeno sa MIGovima - Srbija trebala odmah u EU kao Jugoslavija u kompletu, svi da se prave da su botovi - dok se posle primeti da slovenska braca to vise iz zezanja, ne bi niko ni stigao da reaguje (postala bi Katalonija problem pre ili kasnije, ili Irska i Engleska, i prosli bi nezapazeno tako dobili partiju bez karata, na blef, kao Englezi sto rade redovno).
E sad to sto je Slobs hteo da svi o nama pricaju pa igrao na sve ili nista, i to sa losim kartama - hoce li ikad izaci na dobro - moracemo bar jos 5 godina da sacekamo, a mozda i 25 ili 250...

Trovach

pre 5 godina

@Pozz iz HR...Stvarno je tako. Iako sam Hrvat iz Srbije i cesto letujem u Dubrovniku, pazim da ne govorim hleb, kafa, basta i slicno, da ne nerviram ljude, ali ponekad kiksnem. Najteze mi je da govorim ijekavski, jer to ove radim samo kada se zezam, pa pritom imitiram zagrebacki govor :)

Janez

pre 5 godina

Srbi, zapamtite, raspad je počeo kada je slovenačko rukovodstvo odlučili da se otcepe. Razlog materijalni. Sve ostalo su besmislice. Posle je krenulo po zlu.
I kada jednog dana pomislite da se sa njime udružiti, setite se ovoga.

Никола87

pre 5 godina

@ps.BU

Тако је. Милошевић је био само део механизма имплозије целог Балкана, не први и не најодговорнији. Суде му јер није желео да се Југославија "распадне мирним путем"? Неприродно створена Франкенштајн-држава, заснована на потирању идентитета њених грађана (и то управо Срба који су њеном стварању највише допринели) није ни могла да се растави нормално и мирно. Посадите било ког другог државника на Милошевићево место крајем '80-их и током '90-их - да ли би одиграо за јоту боље? Он није могао бити крив за то што је Тито Уставом отцепио Косово и дао га Албанцима на тацни, као и за то што су Хрвати дивљали против Срба бар 20 година пре Титове смрти. Кажем, не миришем човека, заслужио је и Хаг и стигму издајника, али можда да је владао у неким мање суровим околностима у тадашњој Европи, које би му више ишле на руку...

Ja

pre 5 godina

1983. godiste sam, ovoga se ne secam, pa rekoh da nadjem obe pesme ("Daj obuci levisice" i "Brazil") na YouTube-u i uporedim. OK, razumem da nije u tome stvar, ali - jaaaooo... Ne znam koja je gora.

Jaooo

pre 5 godina

Pesma b. Dol ce ce se uvek pevati. Ko se drugih seca? Drugo. Hvala bogu sto vise ne zivimo sa hrvatima i slovencima, i ostalima. Neka im bog pomogne i neka im je daleka kuca od nas.
(Cokoladica, 11. maj 2018 09:53)

Ajde molim te...

NovaDeca

pre 5 godina

Ako se prigodom ovog priloga ne ode na visok nivo umovanja o uzrocima i posledicama već ostane na ''banalnom'' koji se tiče pop muzike i nastupa na Pesmi Evrovizije,treba reći da beogradskiodn.srpski izvođači osim Ljiljane Petrović i Lole Novaković (ove pevale pesme slovenačkih kompozitora),a potom samo Korni grupe i trija Aske,iz 74-te odn. 82-ge godine sa ne baš visokim plasmanima ako je isti uvek merilo,nisu uspevali da se domognu evrovizijske scene zbog istih takvih kuhinja a uglavnom u krajnjem za promociju izvođača i neretko potpuno nepoznatih i mediokritetnih solista i ad hoc sastava iz Hrvatske,Dalmacije i Slovenije..tog 9.marta 1991. kada je Beograd bio u opsadnom stanju nakon izvođenja tenkova na ulice,beogradska televizija je prvi put uz verovatnu koordiniranu podršku iz do tada nelojalnih Novog Sada i pogotovo Prištine,uspela da izgura svojeg izvođača,kojoj je to bio 4-ti nastup na nacionalnom finalu..rasklimani orkestar RAI takvu kompoziciju nije mogao da iznese a interpretacija Bebi Dol je bila isuviše ležerna za tadašnje standarde..već sledeće godine u jeku rata,još jedna Beograđanka zatvara ciklus jugo-vizije klasičnom festivalskom pesmom i sjajnim izvođenjem,koji je uprkos raspadu zemlje i negativnom odijumu bodovan u zlatnoj sredini tabele.Ono što ostaje do danas kao pravilo je da srpska televizija RTS uvek ima vlastitog favorita,mahom iz svojih redova urednika,večitih kompozitora poput Sanje Ilića a finala su samo farsa..

trile

pre 5 godina

Pravi raspad je počeo hrvatskom rezolucijom MASPOK kad su hrvati tražili svoje poreze, novac(!), vojsku (!). Tito je kao bajabi suzbio MASPOK ali je dao ustav iz 1974 koji je SFRJ uredio kao konfederalnu zemlju a Srbiji dao "pokrajine" (Kosovo). Posle zla NDH Hrvatska nije trebalo uopšte da postoji a sigurno ne da se nagrađuje Baranjom (prvi put u Hrvatskoj) i Dubrovnikom (prvi put u Hrvatskoj 1938). Uzgred 1974 su svi srpski intelektualci koji su kritikovali ustav a posebno Mihailo Đurić koji je nakon toga SFRJ nazvao raspadnutom državom suprotsavljenih zemalja zajedno sa prof. dr Andrija Gams, prof. dr Ružica Guzina, prof. dr Stevan Vračar, doc. dr Branislava Jojić, dr Aleksandar Stojanović, asistenti Danilo Basta i Vojislav Koštunica svi su proterani na čuveni "institute za sociologiju". Odnosno, bili su skrajnuti. Hvala Tito i bratskim narodima i narodnostima. Granice koje su onda napisali postoje i sad, kako je tačno repdviđeno, srpski nacionalni element van Srbije je uništen jedino svaka cast hrabrim bosancima koji su se izborili za svoju RS!

ne

pre 5 godina

Zapoceo je na zasedanju AVNOJ-a. Tada je Broz iscrtao buduce granice po svojoj zelji, a srpski komunisti su se takmicili ko ce jaca da mu aplaudira.

Darth Shone

pre 5 godina

Mda, raspad počeo u trenutku kada je već bio uveliko u toku. Redosled događaja koji većina ovde ne želi a vidi je: 86 moemorandum, 87 click bait o sliovanju flašom, 8 sednica, uspon bankarskog mesije, svađa sa Slovenijom oko štafetnog kulta faraona, rasprava oko vojske, tj trošenja para na iluzije, 88 mitinzi istine, ili pokušaj državnog udara širom zemlje, 89 turneja Lazareve mumije po granicama Karlobag, Karlovac Ogulin i Virovitica, svađe oko titlova na Latinici i "odbrana ćirlice", urlikanje u Kninu ovo je Srbija, amandamni na ustav Srbije kojima se vrši ustavni udar i ubija Jugoslavija, govor na Gazimestanu, krivousti đeneral skuplja poene kod Hrvata, unutrašnja blokada Slovenačke robe jer Slovenci ne dadoše da botovi mitinguju, 90 ismevanje slovenaca na poslednjem partijskom kongresu, prvi višestranački izbori svugde osim u Srbiji koja čeka da donese konfederalni, secesionistički ustav u avgustu iste godine, pobeda Tuđmana i početak ogledalo histerije u HR, odgovor na to u vidu balvana, upad u platni promet i pljačka milijarde dolara u jednom danu, pobeda mesije iz Požarevca na izborima u decembru iste godine, 91 vojska umesto da hapsi snima dokumentarac, jer jo tako naređeno da bi podgla strah kod "nejači", paravojne formacije iz srbije pucaju na policiju Hrvatske, Hrvatska proglašava razdruživanje, Slovenija takođe, SIV pokreće akciju "odbrane" granice što dovodi do prvog poraza vojske koja se još 1987 stavila na stranu "nejači". Počinje rat.

nenad

pre 5 godina

@Iron
Kako nisu. Koliko vidim u ovom videu,sva tri clana zirija u Zagrebu su glasala za predstavnika tv Novi Sad. Zar to za tebe nije srpska pesma?

petrica kerempuh

pre 5 godina

Raspad je počeo 1971. nasilnim gušenjem Hrvatskog proljeća. Nakon toga je većina Hrvata shvatila da tu više nema sreće. Nastavljen je 1972. rušenjem srpskih liberala, čime je širom otvoren put za Miloševića. Bile su to dvije epizode koje su pokazale da sistem nema snagu/volje da se mijenja. Tad još možda nije bilo kasno. 10 godina kasnije već je bilo. Tito se pokazao kao potpuno nezainteresiran za ono što što će biti nakon njega.

Зманку

pre 5 godina

olja, 11. maj 2018 10:00)
Оља свака част на коментару!
Ретко ко разуме суштину наших грешака јер још увек живе уљуљкани и пате за тим режимом!

partizan

pre 5 godina

U Prištinskom studiju niti jednog Albanca. Pa se čudite zašto su se odcepili.
(slavonija, 11. maj 2018 10:35)
Al su zato imali svoje univerzitete,ucili na svom jeziku,nisu placali poreze i prelazili granicu kako zele i sva infrastruktura im bila izgradjena. Ja ne znam ni jedan narod u nekoj drugoj drzavi koji je dobio ovoliko sve na tacni.

BSN

pre 5 godina

Vidim da komentari, trazeci uzrok raspada Jugoslavije, sezu sve dalje u proslost. Da li se raspad Jugoslavije mozda desio kad su Sloveni opljackali Nis krajem 6. veka? Ili, nisam siguran, kad su neolitski farmeri iz Anadolije stigli do Djerdapske klisure i ugrozili authtone lepenskovirske lovce-sakupljace... A mozda je povlacenje Panonskog mora imalo udela?

NoName

pre 5 godina

Raspad je poceo zato sto je neko odlucio da mu je dosadno i hajde da malo menjamo svet i da pravimo sranja. Mi nismo bili izuzeti od toga, ali dosta budalastina na svetu je nastalo devedesetih.
Neko se i dan danas opasno igra sa nervima ljudi, jer mu (im) je dosadno u zivotu.
A ono sto sam primetio, da svi ovi ultra mega bogatasi i verovatno drugi za koje ne znamo, svi imaju to neko ludilo mozga. Gde su im jedina zabava u zivotu da ih neko konstantno sluzi, da setaju iz prostorije u drugu prostoriju i da odrzavaju nakaradne orgije.
Niko od njih nije stao ni na rolere, ni na skejt, bajs, skocio sa banzija, paraglajding i mnoge druge stvari. I zato im je dosadno u zivotu, pokusavajuci da nadoknade svoje mrcvarstvo novcem i idiotlukom To su sve mrtva puvala.

Arsa

pre 5 godina

Ne, raspad Jugoslavije je počeo Slobinim "ustavom", Jogurt revolucijom i govorom na Gazimestanu!
Ne raspad je počeo još ustavnom krizom 20-tih, atentatom na kralja, nastavio se genocidom nad Srbima 40-tih, maspokom 71, ustavom 74, itd itd. Sve u svemu Jugoslavija nika nije mogla ni da postoji, pre svega jer neki od naroda nikada nisu ni želeli Jugoslaviju, već su je videli kao prelazno rešenje s obzirom da su bili na gubitničkim stranama u oba rata. A tu priču da su samo Srbi krivi a svi ostali sekli vene Jugoslaviju da očuvaju možda može na Baščarčiji da prođe ili Sinju.

ej bre

pre 5 godina

U Prištinskom studiju niti jednog Albanca. Pa se čudite zašto su se odcepili.
(slavonija, 11. maj 2018 10:35)

Pa sta? Ljudi su pametno bojkotovali institucije Srbije. Ko danas ucestvuje u institucijama Kosova? Srbi... Zasluzili smo da izgubimo zemlju jer ne umemo da se borimo za nju.

Zigzag

pre 5 godina

Dobro je.Nije vam valjala "trula Juga", pa sada uživajte.Svi redom, od Slovenije do Makedonije.
(White Power, 11. maj 2018 08:55)i dobro nam je da znas,ljudi koji pisu kako je lijepo bili u Jugi nisu ni zivjeli u istoj...

KRAJ SMO VIDELI

pre 5 godina

Naime, i u JRT-u su direktno bili predstavljene televizije iz Prištine i Novog Sada, čime je srpski predstavnik dobio "dva glasa više".

TAKO JE I SLOBA SA DVA GLASA VISE UZEO STVAR U SVOJE RUKE...

Gillespie

pre 5 godina

Jugoslavija, glupava utopija Srba koji su je platili sa skoro 2. miliona žrtava. Ispalo je da su nekog okupirali. Trebalo je još 1921. poslušati Mišića i povući se na granice srpskih oblasti. Ukratko, neki su mogli da se otcepe od Juge a Srbi nisu mogli da otcepe svoje Srbe od ovih otcepljenih.

goli'k

pre 5 godina

@ ps.BU
pa,jeste,nije da nije,nemacka je opet dosla na svoje,cesi i slovaci napravise od jedne kuce dve jos bolje a mi,mi ratujemo i dan danas?

Zigzag

pre 5 godina

Formalno da, ali neformalno je taj raspad nagoveštavan godinama ranije. Kada god odem na more u Hrvatsku a mene prodavac ispravlja i kaže mi da li mislim na kruh kada zatražim hleb, nema tu neke ljubavi i zajedništva. Malo je van teme ali suština je tu.
(Milan, 11. maj 2018 08:41)pazi prodavac ga ne razumije i pita ga dal je mislio na kruh,a ovaj se uvrijedi hahaha ja se sjecam prije su skoro svi slovenci znali pricat srpskohrvatski,danas rijetko tko,jednostavno s nekim rjecima se klinci ne susrecu u svakodnevnom zivotu,to znademo mi starijji

olja

pre 5 godina

Poceo je davno, mnogo priije Beovizije, utakmica i dr. Vecina ljudi to nije prepoznala. Bili su tako uljuljkani u bratstvo i jedinstvo da je pored njih moglo proci sve sto je neko htio da prodje. I ta vecina je do danas ostala razocarana, kriveci sistem kojeg nam je raspad donio, a da pri tome ne vide da su i sami doprinijeli tome, iduci kroz zivot zatvorenih ociju. Ustav iz 74. ne bi mogao da prodje da i Srbi nisu glasali za njega. A tek ranije, dok su Srbi odmah poslije 2. svj. rata preseljavani s Kosova, opet uz precutnu sagladnost svojih sunarodnika na vlasti, Albanci iz Albanije su ta ista podrucja naseljavali kako su zeljeli. Cijela srpska sela su takodje, toboz' radi "boljeg" zivota, odlazila u Vojvodinu i tako je u BiH, broj stanovnika drugih nacija imao prevagu nad Srbima. Niko, nista od toga ne bi mogao da uradi, da nije bilo srpskih uljuljkanih i uspavanih glava. Sada su, naravno, na snazi posljedice te uspavanosti i ko zna do kada ce trajati

bljak

pre 5 godina

Pa i raspad SRJ se naslutio na Beoviziji, kada je bilo politickog natezanja glasanjem Beograda i Podgorice... Skandal oko neodlaska "Ludog letnjeg plesa" na Evroviziju, skandiranje "Hocemo Flamingose", koji su, iako prvoplasirani sa beogradske strane, dobili 0 (nula) poena od CG zirija.

Straus

pre 5 godina

Raspad Jugoslavije je poceo 1967 kad je Vice Vukov pobijedio na krapinskom
festivalu. Zbog hrvatske narodne nosnje ga proglase antielementom, zabrane
mu javne nastupe, skinu ga s radia, kasnije su ga proglasili i ustasom a
on kad je bio na turneji u Australiji nije htio da pjeva ustaske pjesme
tako da kasnije nije bio rado slusan ni u Hrvatskoj. Kad je umro drzava
mu nije organizovala sahranu kakva pripada doajenu hrvatske (a i Yu)
muzicke scene.

stvarno

pre 5 godina

Obe pesme su bile ispod nivoa
Bebi Dol je najveci anti-talenat ikada
A Danijelova pesma zvucila kao da je bila pisana sredinom osamdesetih

ps.BU

pre 5 godina

Pogledajte kartu Evrope 1989 god i pogledajte kartu Evrope 1991 god. Cela Evropa se preomenila, a ne samo jugosalvija. Onaj ko kaze Milosevic, ratovi taj nema mozga ili je slep od mrznje.

my way

pre 5 godina

Raspad Jugoslavije poceo je onog trenutka kada je stvorena 1918, a Jajce moze mozda da se izdvoji kao neki kljucni trenutak. Montevideo, Jugovizija, Dinamo-Zvezda... sve je to bio deo svakodnevnice samo neki ne zele to da prihvate.

Milan M

pre 5 godina

Na raspad Jugoslavije uticala ideologija jednog vođe,razlika u veroispovesti,sputavanje pravoslavne vere.Jedni su bili za kapitalizam drugi protiv.Glavna prevaga je da su zapadne sile odlučile da je Jugoslavija nepotrebna pošto se varšavski pakt raspao.Naravno narodima koji su živeli u njoj je i te kako bila potrebna.

lebovitz

pre 5 godina

Raspad Jugoslavije je počeo već prvih dana nakon ujedinjenja 1918. Inače, ako gledamo samo komunističku Jugoslaviju, već raspadom novosadskog književnog dogovora postaje jasno da je Jugoslavija neodrživa na duge staze, sve ostalo je bilo kupovina vremena.

Iron

pre 5 godina

Brazil jeste preuzasna pesma. Ali ovoliku pristrastnost I netrpeljivost od strane Hrvata da nisu nijednoj srpskoj pesmi dali bar bod to nigde nisam video. Znaci crtani film od glasanja.

Hari Haler

pre 5 godina

E to je ta divna, bajna Jugoslavija o kojoj Beogradjani i dalje lamentiraju, kao sto je izgledalo ovo glasanje takva je bila i cela drzava samo sto su se svi pravili mutavi zbog kakve takve socijalne sigurnosti koja se rapidno osipala od 1980.

Genije

pre 5 godina

Raspad Jugoslavije je počeo 1953 donošenjem Ustavnih amandmana na Ustav iz 1946, kojima su uvedeni prvi konfederalni elementi u federativni sistem ustrojstva države.
Svega 7 godina je Jugoslavija bila država u pravom smislu reči.

Cokoladica

pre 5 godina

Pesma b. Dol ce ce se uvek pevati. Ko se drugih seca? Drugo. Hvala bogu sto vise ne zivimo sa hrvatima i slovencima, i ostalima. Neka im bog pomogne i neka im je daleka kuca od nas.

pop

pre 5 godina

Ta vestacka tvorevina,nametnuta od strane zapada,posle prvog svetskog rata,nikada nije trebala da se oformi,ma mi kao uvek smo bili slabog karaktera da kazemo ne zelimo da budemo u istoj zemlji sa onima koji nisu i nece biti nikad nasi prijatelji.

Nikola

pre 5 godina

Secam se kao da je juce bilo. To je i jedina Jugovizija i kasnije Evrovizija koje se secam kao dete (imao sam 9 godina). Nisam previse razumeo politicku situaciju, ali sam cuo od brata i oca da je to neka vrsta namestaljke, pa se kvalitet pesme pokazao na Evroviziji.

bananamen

pre 5 godina

Top lista nadrealista najbolje opisuje raspad i period posle raspada Jugoslavije. Dok sam čitao ovaj tekst odma me je asocirao na TLN.

Dalibor Topic

pre 5 godina

Ma daaa..to je bas bio glavni faktor raspada Jugoslavije..ajd ne s...te vise sa tim clancima.Sta je sledeci naslov..vracare i druidi u SFRJ se posvadjali i oni su 86' zapoceli raspad Juge..

Milan

pre 5 godina

Formalno da, ali neformalno je taj raspad nagoveštavan godinama ranije. Kada god odem na more u Hrvatsku a mene prodavac ispravlja i kaže mi da li mislim na kruh kada zatražim hleb, nema tu neke ljubavi i zajedništva. Malo je van teme ali suština je tu.

Milan

pre 5 godina

Formalno da, ali neformalno je taj raspad nagoveštavan godinama ranije. Kada god odem na more u Hrvatsku a mene prodavac ispravlja i kaže mi da li mislim na kruh kada zatražim hleb, nema tu neke ljubavi i zajedništva. Malo je van teme ali suština je tu.

ps.BU

pre 5 godina

Pogledajte kartu Evrope 1989 god i pogledajte kartu Evrope 1991 god. Cela Evropa se preomenila, a ne samo jugosalvija. Onaj ko kaze Milosevic, ratovi taj nema mozga ili je slep od mrznje.

Straus

pre 5 godina

Raspad Jugoslavije je poceo 1967 kad je Vice Vukov pobijedio na krapinskom
festivalu. Zbog hrvatske narodne nosnje ga proglase antielementom, zabrane
mu javne nastupe, skinu ga s radia, kasnije su ga proglasili i ustasom a
on kad je bio na turneji u Australiji nije htio da pjeva ustaske pjesme
tako da kasnije nije bio rado slusan ni u Hrvatskoj. Kad je umro drzava
mu nije organizovala sahranu kakva pripada doajenu hrvatske (a i Yu)
muzicke scene.

Milan M

pre 5 godina

Na raspad Jugoslavije uticala ideologija jednog vođe,razlika u veroispovesti,sputavanje pravoslavne vere.Jedni su bili za kapitalizam drugi protiv.Glavna prevaga je da su zapadne sile odlučile da je Jugoslavija nepotrebna pošto se varšavski pakt raspao.Naravno narodima koji su živeli u njoj je i te kako bila potrebna.

olja

pre 5 godina

Poceo je davno, mnogo priije Beovizije, utakmica i dr. Vecina ljudi to nije prepoznala. Bili su tako uljuljkani u bratstvo i jedinstvo da je pored njih moglo proci sve sto je neko htio da prodje. I ta vecina je do danas ostala razocarana, kriveci sistem kojeg nam je raspad donio, a da pri tome ne vide da su i sami doprinijeli tome, iduci kroz zivot zatvorenih ociju. Ustav iz 74. ne bi mogao da prodje da i Srbi nisu glasali za njega. A tek ranije, dok su Srbi odmah poslije 2. svj. rata preseljavani s Kosova, opet uz precutnu sagladnost svojih sunarodnika na vlasti, Albanci iz Albanije su ta ista podrucja naseljavali kako su zeljeli. Cijela srpska sela su takodje, toboz' radi "boljeg" zivota, odlazila u Vojvodinu i tako je u BiH, broj stanovnika drugih nacija imao prevagu nad Srbima. Niko, nista od toga ne bi mogao da uradi, da nije bilo srpskih uljuljkanih i uspavanih glava. Sada su, naravno, na snazi posljedice te uspavanosti i ko zna do kada ce trajati

bljak

pre 5 godina

Pa i raspad SRJ se naslutio na Beoviziji, kada je bilo politickog natezanja glasanjem Beograda i Podgorice... Skandal oko neodlaska "Ludog letnjeg plesa" na Evroviziju, skandiranje "Hocemo Flamingose", koji su, iako prvoplasirani sa beogradske strane, dobili 0 (nula) poena od CG zirija.

Hari Haler

pre 5 godina

E to je ta divna, bajna Jugoslavija o kojoj Beogradjani i dalje lamentiraju, kao sto je izgledalo ovo glasanje takva je bila i cela drzava samo sto su se svi pravili mutavi zbog kakve takve socijalne sigurnosti koja se rapidno osipala od 1980.

lebovitz

pre 5 godina

Raspad Jugoslavije je počeo već prvih dana nakon ujedinjenja 1918. Inače, ako gledamo samo komunističku Jugoslaviju, već raspadom novosadskog književnog dogovora postaje jasno da je Jugoslavija neodrživa na duge staze, sve ostalo je bilo kupovina vremena.

bananamen

pre 5 godina

Top lista nadrealista najbolje opisuje raspad i period posle raspada Jugoslavije. Dok sam čitao ovaj tekst odma me je asocirao na TLN.

my way

pre 5 godina

Raspad Jugoslavije poceo je onog trenutka kada je stvorena 1918, a Jajce moze mozda da se izdvoji kao neki kljucni trenutak. Montevideo, Jugovizija, Dinamo-Zvezda... sve je to bio deo svakodnevnice samo neki ne zele to da prihvate.

Cokoladica

pre 5 godina

Pesma b. Dol ce ce se uvek pevati. Ko se drugih seca? Drugo. Hvala bogu sto vise ne zivimo sa hrvatima i slovencima, i ostalima. Neka im bog pomogne i neka im je daleka kuca od nas.

pop

pre 5 godina

Ta vestacka tvorevina,nametnuta od strane zapada,posle prvog svetskog rata,nikada nije trebala da se oformi,ma mi kao uvek smo bili slabog karaktera da kazemo ne zelimo da budemo u istoj zemlji sa onima koji nisu i nece biti nikad nasi prijatelji.

stvarno

pre 5 godina

Obe pesme su bile ispod nivoa
Bebi Dol je najveci anti-talenat ikada
A Danijelova pesma zvucila kao da je bila pisana sredinom osamdesetih

Iron

pre 5 godina

Brazil jeste preuzasna pesma. Ali ovoliku pristrastnost I netrpeljivost od strane Hrvata da nisu nijednoj srpskoj pesmi dali bar bod to nigde nisam video. Znaci crtani film od glasanja.

Dalibor Topic

pre 5 godina

Ma daaa..to je bas bio glavni faktor raspada Jugoslavije..ajd ne s...te vise sa tim clancima.Sta je sledeci naslov..vracare i druidi u SFRJ se posvadjali i oni su 86' zapoceli raspad Juge..

Nikola

pre 5 godina

Secam se kao da je juce bilo. To je i jedina Jugovizija i kasnije Evrovizija koje se secam kao dete (imao sam 9 godina). Nisam previse razumeo politicku situaciju, ali sam cuo od brata i oca da je to neka vrsta namestaljke, pa se kvalitet pesme pokazao na Evroviziji.

Genije

pre 5 godina

Raspad Jugoslavije je počeo 1953 donošenjem Ustavnih amandmana na Ustav iz 1946, kojima su uvedeni prvi konfederalni elementi u federativni sistem ustrojstva države.
Svega 7 godina je Jugoslavija bila država u pravom smislu reči.

Darth Shone

pre 5 godina

Mda, raspad počeo u trenutku kada je već bio uveliko u toku. Redosled događaja koji većina ovde ne želi a vidi je: 86 moemorandum, 87 click bait o sliovanju flašom, 8 sednica, uspon bankarskog mesije, svađa sa Slovenijom oko štafetnog kulta faraona, rasprava oko vojske, tj trošenja para na iluzije, 88 mitinzi istine, ili pokušaj državnog udara širom zemlje, 89 turneja Lazareve mumije po granicama Karlobag, Karlovac Ogulin i Virovitica, svađe oko titlova na Latinici i "odbrana ćirlice", urlikanje u Kninu ovo je Srbija, amandamni na ustav Srbije kojima se vrši ustavni udar i ubija Jugoslavija, govor na Gazimestanu, krivousti đeneral skuplja poene kod Hrvata, unutrašnja blokada Slovenačke robe jer Slovenci ne dadoše da botovi mitinguju, 90 ismevanje slovenaca na poslednjem partijskom kongresu, prvi višestranački izbori svugde osim u Srbiji koja čeka da donese konfederalni, secesionistički ustav u avgustu iste godine, pobeda Tuđmana i početak ogledalo histerije u HR, odgovor na to u vidu balvana, upad u platni promet i pljačka milijarde dolara u jednom danu, pobeda mesije iz Požarevca na izborima u decembru iste godine, 91 vojska umesto da hapsi snima dokumentarac, jer jo tako naređeno da bi podgla strah kod "nejači", paravojne formacije iz srbije pucaju na policiju Hrvatske, Hrvatska proglašava razdruživanje, Slovenija takođe, SIV pokreće akciju "odbrane" granice što dovodi do prvog poraza vojske koja se još 1987 stavila na stranu "nejači". Počinje rat.

Velimir

pre 5 godina

@Dobro je.
Nije vam valjala "trula Juga", pa sada uživajte.
Svi redom, od Slovenije do Makedonije.
(White Power, 11. maj 2018 08:5

Slovenija je zadovoljna svojim izborom, tako i Hrvatska. Jedino kukumavce ovi sto su oduve bili "sto juznije, to tuznije"

Svetlana

pre 5 godina

(White Power, 11. maj 2018 08:55)

Koliko vidim svi uživaju osim nas u Srbiji. Svi su u EU i NATO ili će uskoro biti. Svi imaju veće prosečne plate od nas i svi su godinama ispred nas po razvijenosti.
Oni uživaju a šta mi radimo za to vreme?

ajd

pre 5 godina

iskreno raspad je počeo ubojstvom Radiča i drugih u parlamentu SHS,jer Hrvati nikada to nisu zaboravili ,jer se jedna parlamentarna federacija pretvorila u diktaturu srpskog kralja i to tako sto su ubijeni hrvatski prvaci

Ja

pre 5 godina

1983. godiste sam, ovoga se ne secam, pa rekoh da nadjem obe pesme ("Daj obuci levisice" i "Brazil") na YouTube-u i uporedim. OK, razumem da nije u tome stvar, ali - jaaaooo... Ne znam koja je gora.

partizan

pre 5 godina

U Prištinskom studiju niti jednog Albanca. Pa se čudite zašto su se odcepili.
(slavonija, 11. maj 2018 10:35)
Al su zato imali svoje univerzitete,ucili na svom jeziku,nisu placali poreze i prelazili granicu kako zele i sva infrastruktura im bila izgradjena. Ja ne znam ni jedan narod u nekoj drugoj drzavi koji je dobio ovoliko sve na tacni.

Gillespie

pre 5 godina

Jugoslavija, glupava utopija Srba koji su je platili sa skoro 2. miliona žrtava. Ispalo je da su nekog okupirali. Trebalo je još 1921. poslušati Mišića i povući se na granice srpskih oblasti. Ukratko, neki su mogli da se otcepe od Juge a Srbi nisu mogli da otcepe svoje Srbe od ovih otcepljenih.

trile

pre 5 godina

Pravi raspad je počeo hrvatskom rezolucijom MASPOK kad su hrvati tražili svoje poreze, novac(!), vojsku (!). Tito je kao bajabi suzbio MASPOK ali je dao ustav iz 1974 koji je SFRJ uredio kao konfederalnu zemlju a Srbiji dao "pokrajine" (Kosovo). Posle zla NDH Hrvatska nije trebalo uopšte da postoji a sigurno ne da se nagrađuje Baranjom (prvi put u Hrvatskoj) i Dubrovnikom (prvi put u Hrvatskoj 1938). Uzgred 1974 su svi srpski intelektualci koji su kritikovali ustav a posebno Mihailo Đurić koji je nakon toga SFRJ nazvao raspadnutom državom suprotsavljenih zemalja zajedno sa prof. dr Andrija Gams, prof. dr Ružica Guzina, prof. dr Stevan Vračar, doc. dr Branislava Jojić, dr Aleksandar Stojanović, asistenti Danilo Basta i Vojislav Koštunica svi su proterani na čuveni "institute za sociologiju". Odnosno, bili su skrajnuti. Hvala Tito i bratskim narodima i narodnostima. Granice koje su onda napisali postoje i sad, kako je tačno repdviđeno, srpski nacionalni element van Srbije je uništen jedino svaka cast hrabrim bosancima koji su se izborili za svoju RS!

Arsa

pre 5 godina

Ne, raspad Jugoslavije je počeo Slobinim "ustavom", Jogurt revolucijom i govorom na Gazimestanu!
Ne raspad je počeo još ustavnom krizom 20-tih, atentatom na kralja, nastavio se genocidom nad Srbima 40-tih, maspokom 71, ustavom 74, itd itd. Sve u svemu Jugoslavija nika nije mogla ni da postoji, pre svega jer neki od naroda nikada nisu ni želeli Jugoslaviju, već su je videli kao prelazno rešenje s obzirom da su bili na gubitničkim stranama u oba rata. A tu priču da su samo Srbi krivi a svi ostali sekli vene Jugoslaviju da očuvaju možda može na Baščarčiji da prođe ili Sinju.

petrica kerempuh

pre 5 godina

Raspad je počeo 1971. nasilnim gušenjem Hrvatskog proljeća. Nakon toga je većina Hrvata shvatila da tu više nema sreće. Nastavljen je 1972. rušenjem srpskih liberala, čime je širom otvoren put za Miloševića. Bile su to dvije epizode koje su pokazale da sistem nema snagu/volje da se mijenja. Tad još možda nije bilo kasno. 10 godina kasnije već je bilo. Tito se pokazao kao potpuno nezainteresiran za ono što što će biti nakon njega.

Trovach

pre 5 godina

@Pozz iz HR...Stvarno je tako. Iako sam Hrvat iz Srbije i cesto letujem u Dubrovniku, pazim da ne govorim hleb, kafa, basta i slicno, da ne nerviram ljude, ali ponekad kiksnem. Najteze mi je da govorim ijekavski, jer to ove radim samo kada se zezam, pa pritom imitiram zagrebacki govor :)

Jaooo

pre 5 godina

Pesma b. Dol ce ce se uvek pevati. Ko se drugih seca? Drugo. Hvala bogu sto vise ne zivimo sa hrvatima i slovencima, i ostalima. Neka im bog pomogne i neka im je daleka kuca od nas.
(Cokoladica, 11. maj 2018 09:53)

Ajde molim te...

ne

pre 5 godina

Zapoceo je na zasedanju AVNOJ-a. Tada je Broz iscrtao buduce granice po svojoj zelji, a srpski komunisti su se takmicili ko ce jaca da mu aplaudira.

KRAJ SMO VIDELI

pre 5 godina

Naime, i u JRT-u su direktno bili predstavljene televizije iz Prištine i Novog Sada, čime je srpski predstavnik dobio "dva glasa više".

TAKO JE I SLOBA SA DVA GLASA VISE UZEO STVAR U SVOJE RUKE...

Zigzag

pre 5 godina

Dobro je.Nije vam valjala "trula Juga", pa sada uživajte.Svi redom, od Slovenije do Makedonije.
(White Power, 11. maj 2018 08:55)i dobro nam je da znas,ljudi koji pisu kako je lijepo bili u Jugi nisu ni zivjeli u istoj...

nenad

pre 5 godina

@Iron
Kako nisu. Koliko vidim u ovom videu,sva tri clana zirija u Zagrebu su glasala za predstavnika tv Novi Sad. Zar to za tebe nije srpska pesma?

Janez

pre 5 godina

Srbi, zapamtite, raspad je počeo kada je slovenačko rukovodstvo odlučili da se otcepe. Razlog materijalni. Sve ostalo su besmislice. Posle je krenulo po zlu.
I kada jednog dana pomislite da se sa njime udružiti, setite se ovoga.

ej bre

pre 5 godina

U Prištinskom studiju niti jednog Albanca. Pa se čudite zašto su se odcepili.
(slavonija, 11. maj 2018 10:35)

Pa sta? Ljudi su pametno bojkotovali institucije Srbije. Ko danas ucestvuje u institucijama Kosova? Srbi... Zasluzili smo da izgubimo zemlju jer ne umemo da se borimo za nju.

Zigzag

pre 5 godina

Formalno da, ali neformalno je taj raspad nagoveštavan godinama ranije. Kada god odem na more u Hrvatsku a mene prodavac ispravlja i kaže mi da li mislim na kruh kada zatražim hleb, nema tu neke ljubavi i zajedništva. Malo je van teme ali suština je tu.
(Milan, 11. maj 2018 08:41)pazi prodavac ga ne razumije i pita ga dal je mislio na kruh,a ovaj se uvrijedi hahaha ja se sjecam prije su skoro svi slovenci znali pricat srpskohrvatski,danas rijetko tko,jednostavno s nekim rjecima se klinci ne susrecu u svakodnevnom zivotu,to znademo mi starijji

NovaDeca

pre 5 godina

Ako se prigodom ovog priloga ne ode na visok nivo umovanja o uzrocima i posledicama već ostane na ''banalnom'' koji se tiče pop muzike i nastupa na Pesmi Evrovizije,treba reći da beogradskiodn.srpski izvođači osim Ljiljane Petrović i Lole Novaković (ove pevale pesme slovenačkih kompozitora),a potom samo Korni grupe i trija Aske,iz 74-te odn. 82-ge godine sa ne baš visokim plasmanima ako je isti uvek merilo,nisu uspevali da se domognu evrovizijske scene zbog istih takvih kuhinja a uglavnom u krajnjem za promociju izvođača i neretko potpuno nepoznatih i mediokritetnih solista i ad hoc sastava iz Hrvatske,Dalmacije i Slovenije..tog 9.marta 1991. kada je Beograd bio u opsadnom stanju nakon izvođenja tenkova na ulice,beogradska televizija je prvi put uz verovatnu koordiniranu podršku iz do tada nelojalnih Novog Sada i pogotovo Prištine,uspela da izgura svojeg izvođača,kojoj je to bio 4-ti nastup na nacionalnom finalu..rasklimani orkestar RAI takvu kompoziciju nije mogao da iznese a interpretacija Bebi Dol je bila isuviše ležerna za tadašnje standarde..već sledeće godine u jeku rata,još jedna Beograđanka zatvara ciklus jugo-vizije klasičnom festivalskom pesmom i sjajnim izvođenjem,koji je uprkos raspadu zemlje i negativnom odijumu bodovan u zlatnoj sredini tabele.Ono što ostaje do danas kao pravilo je da srpska televizija RTS uvek ima vlastitog favorita,mahom iz svojih redova urednika,večitih kompozitora poput Sanje Ilića a finala su samo farsa..

pravi (se) englez

pre 5 godina

Hrvati nama 0 poena, a mi njima gomilu. Bas smo politicki korektni, a i glupi, kao i uvek.
(Selfi Romeo, 11. maj 2018 10:08)

Speak for yourself!

BSN

pre 5 godina

Vidim da komentari, trazeci uzrok raspada Jugoslavije, sezu sve dalje u proslost. Da li se raspad Jugoslavije mozda desio kad su Sloveni opljackali Nis krajem 6. veka? Ili, nisam siguran, kad su neolitski farmeri iz Anadolije stigli do Djerdapske klisure i ugrozili authtone lepenskovirske lovce-sakupljace... A mozda je povlacenje Panonskog mora imalo udela?

slavonija

pre 5 godina

(Milan, 11. maj 2018 08:41

U Hrvatskoj se ćirilica u školama ne uči od 1991-e - jedino se uči u selima sa srpskom većinom. Bio sam sa sinom od 16 godina u Beogradu. Iako ima dosta i latinice, ćirilicu nije nikako razumio. Tako blizu a tako daleko. Srbija mu je izgledala kao neka egzotična daleka zemlja. A uz to za izraze poput šargarepa, boranija, itd sam mu bio prevoditelj.

Зманку

pre 5 godina

olja, 11. maj 2018 10:00)
Оља свака част на коментару!
Ретко ко разуме суштину наших грешака јер још увек живе уљуљкани и пате за тим режимом!

NoName

pre 5 godina

Raspad je poceo zato sto je neko odlucio da mu je dosadno i hajde da malo menjamo svet i da pravimo sranja. Mi nismo bili izuzeti od toga, ali dosta budalastina na svetu je nastalo devedesetih.
Neko se i dan danas opasno igra sa nervima ljudi, jer mu (im) je dosadno u zivotu.
A ono sto sam primetio, da svi ovi ultra mega bogatasi i verovatno drugi za koje ne znamo, svi imaju to neko ludilo mozga. Gde su im jedina zabava u zivotu da ih neko konstantno sluzi, da setaju iz prostorije u drugu prostoriju i da odrzavaju nakaradne orgije.
Niko od njih nije stao ni na rolere, ni na skejt, bajs, skocio sa banzija, paraglajding i mnoge druge stvari. I zato im je dosadno u zivotu, pokusavajuci da nadoknade svoje mrcvarstvo novcem i idiotlukom To su sve mrtva puvala.

Никола87

pre 5 godina

@ps.BU

Тако је. Милошевић је био само део механизма имплозије целог Балкана, не први и не најодговорнији. Суде му јер није желео да се Југославија "распадне мирним путем"? Неприродно створена Франкенштајн-држава, заснована на потирању идентитета њених грађана (и то управо Срба који су њеном стварању највише допринели) није ни могла да се растави нормално и мирно. Посадите било ког другог државника на Милошевићево место крајем '80-их и током '90-их - да ли би одиграо за јоту боље? Он није могао бити крив за то што је Тито Уставом отцепио Косово и дао га Албанцима на тацни, као и за то што су Хрвати дивљали против Срба бар 20 година пре Титове смрти. Кажем, не миришем човека, заслужио је и Хаг и стигму издајника, али можда да је владао у неким мање суровим околностима у тадашњој Европи, које би му више ишле на руку...

goli'k

pre 5 godina

@ ps.BU
pa,jeste,nije da nije,nemacka je opet dosla na svoje,cesi i slovaci napravise od jedne kuce dve jos bolje a mi,mi ratujemo i dan danas?

Golubovic

pre 5 godina

Ili pogledas kako su se Jugovica plasili po zapadu - imalo gde da se pobegne kuci, u civilizovanu drzavu, sa ozbiljnom vojskom koju si mogao da zoves i da ti boga mi doturi i oruzje, i to ozbiljno, ne revolvere - pa nek vidi Sicilijanac iz Albanije u Americi da li sme tebe da dira i ko ce na Kosovu da mu strada.
Sad Hrvati muljavo raspredaju price a niko ih ne registruje tako mlitave i bratoubilacke, cuj njofra, a Srbe vec svi izbegavaju, hoce budale da se pozabave i kad nemaju podrsku vojske, bezi od manijaka.
Uz sve to su Slovene navukli da izgube veci deo Kosova a i da prepuste kontrolu Mediterana - jeste da nije bilo zastite Rusa, ali smo mogli jednu partiju i da isfoliramo kao sto je radjeno sa MIGovima - Srbija trebala odmah u EU kao Jugoslavija u kompletu, svi da se prave da su botovi - dok se posle primeti da slovenska braca to vise iz zezanja, ne bi niko ni stigao da reaguje (postala bi Katalonija problem pre ili kasnije, ili Irska i Engleska, i prosli bi nezapazeno tako dobili partiju bez karata, na blef, kao Englezi sto rade redovno).
E sad to sto je Slobs hteo da svi o nama pricaju pa igrao na sve ili nista, i to sa losim kartama - hoce li ikad izaci na dobro - moracemo bar jos 5 godina da sacekamo, a mozda i 25 ili 250...

ps.BU

pre 5 godina

Pogledajte kartu Evrope 1989 god i pogledajte kartu Evrope 1991 god. Cela Evropa se preomenila, a ne samo jugosalvija. Onaj ko kaze Milosevic, ratovi taj nema mozga ili je slep od mrznje.

Cokoladica

pre 5 godina

Pesma b. Dol ce ce se uvek pevati. Ko se drugih seca? Drugo. Hvala bogu sto vise ne zivimo sa hrvatima i slovencima, i ostalima. Neka im bog pomogne i neka im je daleka kuca od nas.

Milan M

pre 5 godina

Na raspad Jugoslavije uticala ideologija jednog vođe,razlika u veroispovesti,sputavanje pravoslavne vere.Jedni su bili za kapitalizam drugi protiv.Glavna prevaga je da su zapadne sile odlučile da je Jugoslavija nepotrebna pošto se varšavski pakt raspao.Naravno narodima koji su živeli u njoj je i te kako bila potrebna.

Milan

pre 5 godina

Formalno da, ali neformalno je taj raspad nagoveštavan godinama ranije. Kada god odem na more u Hrvatsku a mene prodavac ispravlja i kaže mi da li mislim na kruh kada zatražim hleb, nema tu neke ljubavi i zajedništva. Malo je van teme ali suština je tu.

stvarno

pre 5 godina

Obe pesme su bile ispod nivoa
Bebi Dol je najveci anti-talenat ikada
A Danijelova pesma zvucila kao da je bila pisana sredinom osamdesetih

Iron

pre 5 godina

Brazil jeste preuzasna pesma. Ali ovoliku pristrastnost I netrpeljivost od strane Hrvata da nisu nijednoj srpskoj pesmi dali bar bod to nigde nisam video. Znaci crtani film od glasanja.

olja

pre 5 godina

Poceo je davno, mnogo priije Beovizije, utakmica i dr. Vecina ljudi to nije prepoznala. Bili su tako uljuljkani u bratstvo i jedinstvo da je pored njih moglo proci sve sto je neko htio da prodje. I ta vecina je do danas ostala razocarana, kriveci sistem kojeg nam je raspad donio, a da pri tome ne vide da su i sami doprinijeli tome, iduci kroz zivot zatvorenih ociju. Ustav iz 74. ne bi mogao da prodje da i Srbi nisu glasali za njega. A tek ranije, dok su Srbi odmah poslije 2. svj. rata preseljavani s Kosova, opet uz precutnu sagladnost svojih sunarodnika na vlasti, Albanci iz Albanije su ta ista podrucja naseljavali kako su zeljeli. Cijela srpska sela su takodje, toboz' radi "boljeg" zivota, odlazila u Vojvodinu i tako je u BiH, broj stanovnika drugih nacija imao prevagu nad Srbima. Niko, nista od toga ne bi mogao da uradi, da nije bilo srpskih uljuljkanih i uspavanih glava. Sada su, naravno, na snazi posljedice te uspavanosti i ko zna do kada ce trajati

pop

pre 5 godina

Ta vestacka tvorevina,nametnuta od strane zapada,posle prvog svetskog rata,nikada nije trebala da se oformi,ma mi kao uvek smo bili slabog karaktera da kazemo ne zelimo da budemo u istoj zemlji sa onima koji nisu i nece biti nikad nasi prijatelji.

Straus

pre 5 godina

Raspad Jugoslavije je poceo 1967 kad je Vice Vukov pobijedio na krapinskom
festivalu. Zbog hrvatske narodne nosnje ga proglase antielementom, zabrane
mu javne nastupe, skinu ga s radia, kasnije su ga proglasili i ustasom a
on kad je bio na turneji u Australiji nije htio da pjeva ustaske pjesme
tako da kasnije nije bio rado slusan ni u Hrvatskoj. Kad je umro drzava
mu nije organizovala sahranu kakva pripada doajenu hrvatske (a i Yu)
muzicke scene.

Janez

pre 5 godina

Srbi, zapamtite, raspad je počeo kada je slovenačko rukovodstvo odlučili da se otcepe. Razlog materijalni. Sve ostalo su besmislice. Posle je krenulo po zlu.
I kada jednog dana pomislite da se sa njime udružiti, setite se ovoga.

Genije

pre 5 godina

Raspad Jugoslavije je počeo 1953 donošenjem Ustavnih amandmana na Ustav iz 1946, kojima su uvedeni prvi konfederalni elementi u federativni sistem ustrojstva države.
Svega 7 godina je Jugoslavija bila država u pravom smislu reči.

partizan

pre 5 godina

U Prištinskom studiju niti jednog Albanca. Pa se čudite zašto su se odcepili.
(slavonija, 11. maj 2018 10:35)
Al su zato imali svoje univerzitete,ucili na svom jeziku,nisu placali poreze i prelazili granicu kako zele i sva infrastruktura im bila izgradjena. Ja ne znam ni jedan narod u nekoj drugoj drzavi koji je dobio ovoliko sve na tacni.

trile

pre 5 godina

Pravi raspad je počeo hrvatskom rezolucijom MASPOK kad su hrvati tražili svoje poreze, novac(!), vojsku (!). Tito je kao bajabi suzbio MASPOK ali je dao ustav iz 1974 koji je SFRJ uredio kao konfederalnu zemlju a Srbiji dao "pokrajine" (Kosovo). Posle zla NDH Hrvatska nije trebalo uopšte da postoji a sigurno ne da se nagrađuje Baranjom (prvi put u Hrvatskoj) i Dubrovnikom (prvi put u Hrvatskoj 1938). Uzgred 1974 su svi srpski intelektualci koji su kritikovali ustav a posebno Mihailo Đurić koji je nakon toga SFRJ nazvao raspadnutom državom suprotsavljenih zemalja zajedno sa prof. dr Andrija Gams, prof. dr Ružica Guzina, prof. dr Stevan Vračar, doc. dr Branislava Jojić, dr Aleksandar Stojanović, asistenti Danilo Basta i Vojislav Koštunica svi su proterani na čuveni "institute za sociologiju". Odnosno, bili su skrajnuti. Hvala Tito i bratskim narodima i narodnostima. Granice koje su onda napisali postoje i sad, kako je tačno repdviđeno, srpski nacionalni element van Srbije je uništen jedino svaka cast hrabrim bosancima koji su se izborili za svoju RS!

Dalibor Topic

pre 5 godina

Ma daaa..to je bas bio glavni faktor raspada Jugoslavije..ajd ne s...te vise sa tim clancima.Sta je sledeci naslov..vracare i druidi u SFRJ se posvadjali i oni su 86' zapoceli raspad Juge..

Hari Haler

pre 5 godina

E to je ta divna, bajna Jugoslavija o kojoj Beogradjani i dalje lamentiraju, kao sto je izgledalo ovo glasanje takva je bila i cela drzava samo sto su se svi pravili mutavi zbog kakve takve socijalne sigurnosti koja se rapidno osipala od 1980.

BSN

pre 5 godina

Vidim da komentari, trazeci uzrok raspada Jugoslavije, sezu sve dalje u proslost. Da li se raspad Jugoslavije mozda desio kad su Sloveni opljackali Nis krajem 6. veka? Ili, nisam siguran, kad su neolitski farmeri iz Anadolije stigli do Djerdapske klisure i ugrozili authtone lepenskovirske lovce-sakupljace... A mozda je povlacenje Panonskog mora imalo udela?

Velimir

pre 5 godina

@Dobro je.
Nije vam valjala "trula Juga", pa sada uživajte.
Svi redom, od Slovenije do Makedonije.
(White Power, 11. maj 2018 08:5

Slovenija je zadovoljna svojim izborom, tako i Hrvatska. Jedino kukumavce ovi sto su oduve bili "sto juznije, to tuznije"

Никола87

pre 5 godina

@ps.BU

Тако је. Милошевић је био само део механизма имплозије целог Балкана, не први и не најодговорнији. Суде му јер није желео да се Југославија "распадне мирним путем"? Неприродно створена Франкенштајн-држава, заснована на потирању идентитета њених грађана (и то управо Срба који су њеном стварању највише допринели) није ни могла да се растави нормално и мирно. Посадите било ког другог државника на Милошевићево место крајем '80-их и током '90-их - да ли би одиграо за јоту боље? Он није могао бити крив за то што је Тито Уставом отцепио Косово и дао га Албанцима на тацни, као и за то што су Хрвати дивљали против Срба бар 20 година пре Титове смрти. Кажем, не миришем човека, заслужио је и Хаг и стигму издајника, али можда да је владао у неким мање суровим околностима у тадашњој Европи, које би му више ишле на руку...

ajd

pre 5 godina

iskreno raspad je počeo ubojstvom Radiča i drugih u parlamentu SHS,jer Hrvati nikada to nisu zaboravili ,jer se jedna parlamentarna federacija pretvorila u diktaturu srpskog kralja i to tako sto su ubijeni hrvatski prvaci

ne

pre 5 godina

Zapoceo je na zasedanju AVNOJ-a. Tada je Broz iscrtao buduce granice po svojoj zelji, a srpski komunisti su se takmicili ko ce jaca da mu aplaudira.

Darth Shone

pre 5 godina

Mda, raspad počeo u trenutku kada je već bio uveliko u toku. Redosled događaja koji većina ovde ne želi a vidi je: 86 moemorandum, 87 click bait o sliovanju flašom, 8 sednica, uspon bankarskog mesije, svađa sa Slovenijom oko štafetnog kulta faraona, rasprava oko vojske, tj trošenja para na iluzije, 88 mitinzi istine, ili pokušaj državnog udara širom zemlje, 89 turneja Lazareve mumije po granicama Karlobag, Karlovac Ogulin i Virovitica, svađe oko titlova na Latinici i "odbrana ćirlice", urlikanje u Kninu ovo je Srbija, amandamni na ustav Srbije kojima se vrši ustavni udar i ubija Jugoslavija, govor na Gazimestanu, krivousti đeneral skuplja poene kod Hrvata, unutrašnja blokada Slovenačke robe jer Slovenci ne dadoše da botovi mitinguju, 90 ismevanje slovenaca na poslednjem partijskom kongresu, prvi višestranački izbori svugde osim u Srbiji koja čeka da donese konfederalni, secesionistički ustav u avgustu iste godine, pobeda Tuđmana i početak ogledalo histerije u HR, odgovor na to u vidu balvana, upad u platni promet i pljačka milijarde dolara u jednom danu, pobeda mesije iz Požarevca na izborima u decembru iste godine, 91 vojska umesto da hapsi snima dokumentarac, jer jo tako naređeno da bi podgla strah kod "nejači", paravojne formacije iz srbije pucaju na policiju Hrvatske, Hrvatska proglašava razdruživanje, Slovenija takođe, SIV pokreće akciju "odbrane" granice što dovodi do prvog poraza vojske koja se još 1987 stavila na stranu "nejači". Počinje rat.

Arsa

pre 5 godina

Ne, raspad Jugoslavije je počeo Slobinim "ustavom", Jogurt revolucijom i govorom na Gazimestanu!
Ne raspad je počeo još ustavnom krizom 20-tih, atentatom na kralja, nastavio se genocidom nad Srbima 40-tih, maspokom 71, ustavom 74, itd itd. Sve u svemu Jugoslavija nika nije mogla ni da postoji, pre svega jer neki od naroda nikada nisu ni želeli Jugoslaviju, već su je videli kao prelazno rešenje s obzirom da su bili na gubitničkim stranama u oba rata. A tu priču da su samo Srbi krivi a svi ostali sekli vene Jugoslaviju da očuvaju možda može na Baščarčiji da prođe ili Sinju.

Golubovic

pre 5 godina

Ili pogledas kako su se Jugovica plasili po zapadu - imalo gde da se pobegne kuci, u civilizovanu drzavu, sa ozbiljnom vojskom koju si mogao da zoves i da ti boga mi doturi i oruzje, i to ozbiljno, ne revolvere - pa nek vidi Sicilijanac iz Albanije u Americi da li sme tebe da dira i ko ce na Kosovu da mu strada.
Sad Hrvati muljavo raspredaju price a niko ih ne registruje tako mlitave i bratoubilacke, cuj njofra, a Srbe vec svi izbegavaju, hoce budale da se pozabave i kad nemaju podrsku vojske, bezi od manijaka.
Uz sve to su Slovene navukli da izgube veci deo Kosova a i da prepuste kontrolu Mediterana - jeste da nije bilo zastite Rusa, ali smo mogli jednu partiju i da isfoliramo kao sto je radjeno sa MIGovima - Srbija trebala odmah u EU kao Jugoslavija u kompletu, svi da se prave da su botovi - dok se posle primeti da slovenska braca to vise iz zezanja, ne bi niko ni stigao da reaguje (postala bi Katalonija problem pre ili kasnije, ili Irska i Engleska, i prosli bi nezapazeno tako dobili partiju bez karata, na blef, kao Englezi sto rade redovno).
E sad to sto je Slobs hteo da svi o nama pricaju pa igrao na sve ili nista, i to sa losim kartama - hoce li ikad izaci na dobro - moracemo bar jos 5 godina da sacekamo, a mozda i 25 ili 250...

Gillespie

pre 5 godina

Jugoslavija, glupava utopija Srba koji su je platili sa skoro 2. miliona žrtava. Ispalo je da su nekog okupirali. Trebalo je još 1921. poslušati Mišića i povući se na granice srpskih oblasti. Ukratko, neki su mogli da se otcepe od Juge a Srbi nisu mogli da otcepe svoje Srbe od ovih otcepljenih.

Svetlana

pre 5 godina

(White Power, 11. maj 2018 08:55)

Koliko vidim svi uživaju osim nas u Srbiji. Svi su u EU i NATO ili će uskoro biti. Svi imaju veće prosečne plate od nas i svi su godinama ispred nas po razvijenosti.
Oni uživaju a šta mi radimo za to vreme?

Zigzag

pre 5 godina

Formalno da, ali neformalno je taj raspad nagoveštavan godinama ranije. Kada god odem na more u Hrvatsku a mene prodavac ispravlja i kaže mi da li mislim na kruh kada zatražim hleb, nema tu neke ljubavi i zajedništva. Malo je van teme ali suština je tu.
(Milan, 11. maj 2018 08:41)pazi prodavac ga ne razumije i pita ga dal je mislio na kruh,a ovaj se uvrijedi hahaha ja se sjecam prije su skoro svi slovenci znali pricat srpskohrvatski,danas rijetko tko,jednostavno s nekim rjecima se klinci ne susrecu u svakodnevnom zivotu,to znademo mi starijji

Trovach

pre 5 godina

@Pozz iz HR...Stvarno je tako. Iako sam Hrvat iz Srbije i cesto letujem u Dubrovniku, pazim da ne govorim hleb, kafa, basta i slicno, da ne nerviram ljude, ali ponekad kiksnem. Najteze mi je da govorim ijekavski, jer to ove radim samo kada se zezam, pa pritom imitiram zagrebacki govor :)

my way

pre 5 godina

Raspad Jugoslavije poceo je onog trenutka kada je stvorena 1918, a Jajce moze mozda da se izdvoji kao neki kljucni trenutak. Montevideo, Jugovizija, Dinamo-Zvezda... sve je to bio deo svakodnevnice samo neki ne zele to da prihvate.

NoName

pre 5 godina

Raspad je poceo zato sto je neko odlucio da mu je dosadno i hajde da malo menjamo svet i da pravimo sranja. Mi nismo bili izuzeti od toga, ali dosta budalastina na svetu je nastalo devedesetih.
Neko se i dan danas opasno igra sa nervima ljudi, jer mu (im) je dosadno u zivotu.
A ono sto sam primetio, da svi ovi ultra mega bogatasi i verovatno drugi za koje ne znamo, svi imaju to neko ludilo mozga. Gde su im jedina zabava u zivotu da ih neko konstantno sluzi, da setaju iz prostorije u drugu prostoriju i da odrzavaju nakaradne orgije.
Niko od njih nije stao ni na rolere, ni na skejt, bajs, skocio sa banzija, paraglajding i mnoge druge stvari. I zato im je dosadno u zivotu, pokusavajuci da nadoknade svoje mrcvarstvo novcem i idiotlukom To su sve mrtva puvala.

lebovitz

pre 5 godina

Raspad Jugoslavije je počeo već prvih dana nakon ujedinjenja 1918. Inače, ako gledamo samo komunističku Jugoslaviju, već raspadom novosadskog književnog dogovora postaje jasno da je Jugoslavija neodrživa na duge staze, sve ostalo je bilo kupovina vremena.

Nikola

pre 5 godina

Secam se kao da je juce bilo. To je i jedina Jugovizija i kasnije Evrovizija koje se secam kao dete (imao sam 9 godina). Nisam previse razumeo politicku situaciju, ali sam cuo od brata i oca da je to neka vrsta namestaljke, pa se kvalitet pesme pokazao na Evroviziji.

petrica kerempuh

pre 5 godina

Raspad je počeo 1971. nasilnim gušenjem Hrvatskog proljeća. Nakon toga je većina Hrvata shvatila da tu više nema sreće. Nastavljen je 1972. rušenjem srpskih liberala, čime je širom otvoren put za Miloševića. Bile su to dvije epizode koje su pokazale da sistem nema snagu/volje da se mijenja. Tad još možda nije bilo kasno. 10 godina kasnije već je bilo. Tito se pokazao kao potpuno nezainteresiran za ono što što će biti nakon njega.

bljak

pre 5 godina

Pa i raspad SRJ se naslutio na Beoviziji, kada je bilo politickog natezanja glasanjem Beograda i Podgorice... Skandal oko neodlaska "Ludog letnjeg plesa" na Evroviziju, skandiranje "Hocemo Flamingose", koji su, iako prvoplasirani sa beogradske strane, dobili 0 (nula) poena od CG zirija.

ej bre

pre 5 godina

U Prištinskom studiju niti jednog Albanca. Pa se čudite zašto su se odcepili.
(slavonija, 11. maj 2018 10:35)

Pa sta? Ljudi su pametno bojkotovali institucije Srbije. Ko danas ucestvuje u institucijama Kosova? Srbi... Zasluzili smo da izgubimo zemlju jer ne umemo da se borimo za nju.

Zigzag

pre 5 godina

Dobro je.Nije vam valjala "trula Juga", pa sada uživajte.Svi redom, od Slovenije do Makedonije.
(White Power, 11. maj 2018 08:55)i dobro nam je da znas,ljudi koji pisu kako je lijepo bili u Jugi nisu ni zivjeli u istoj...

bananamen

pre 5 godina

Top lista nadrealista najbolje opisuje raspad i period posle raspada Jugoslavije. Dok sam čitao ovaj tekst odma me je asocirao na TLN.

pravi (se) englez

pre 5 godina

Hrvati nama 0 poena, a mi njima gomilu. Bas smo politicki korektni, a i glupi, kao i uvek.
(Selfi Romeo, 11. maj 2018 10:08)

Speak for yourself!

Зманку

pre 5 godina

olja, 11. maj 2018 10:00)
Оља свака част на коментару!
Ретко ко разуме суштину наших грешака јер још увек живе уљуљкани и пате за тим режимом!

slavonija

pre 5 godina

(Milan, 11. maj 2018 08:41

U Hrvatskoj se ćirilica u školama ne uči od 1991-e - jedino se uči u selima sa srpskom većinom. Bio sam sa sinom od 16 godina u Beogradu. Iako ima dosta i latinice, ćirilicu nije nikako razumio. Tako blizu a tako daleko. Srbija mu je izgledala kao neka egzotična daleka zemlja. A uz to za izraze poput šargarepa, boranija, itd sam mu bio prevoditelj.

NovaDeca

pre 5 godina

Ako se prigodom ovog priloga ne ode na visok nivo umovanja o uzrocima i posledicama već ostane na ''banalnom'' koji se tiče pop muzike i nastupa na Pesmi Evrovizije,treba reći da beogradskiodn.srpski izvođači osim Ljiljane Petrović i Lole Novaković (ove pevale pesme slovenačkih kompozitora),a potom samo Korni grupe i trija Aske,iz 74-te odn. 82-ge godine sa ne baš visokim plasmanima ako je isti uvek merilo,nisu uspevali da se domognu evrovizijske scene zbog istih takvih kuhinja a uglavnom u krajnjem za promociju izvođača i neretko potpuno nepoznatih i mediokritetnih solista i ad hoc sastava iz Hrvatske,Dalmacije i Slovenije..tog 9.marta 1991. kada je Beograd bio u opsadnom stanju nakon izvođenja tenkova na ulice,beogradska televizija je prvi put uz verovatnu koordiniranu podršku iz do tada nelojalnih Novog Sada i pogotovo Prištine,uspela da izgura svojeg izvođača,kojoj je to bio 4-ti nastup na nacionalnom finalu..rasklimani orkestar RAI takvu kompoziciju nije mogao da iznese a interpretacija Bebi Dol je bila isuviše ležerna za tadašnje standarde..već sledeće godine u jeku rata,još jedna Beograđanka zatvara ciklus jugo-vizije klasičnom festivalskom pesmom i sjajnim izvođenjem,koji je uprkos raspadu zemlje i negativnom odijumu bodovan u zlatnoj sredini tabele.Ono što ostaje do danas kao pravilo je da srpska televizija RTS uvek ima vlastitog favorita,mahom iz svojih redova urednika,večitih kompozitora poput Sanje Ilića a finala su samo farsa..

Jaooo

pre 5 godina

Pesma b. Dol ce ce se uvek pevati. Ko se drugih seca? Drugo. Hvala bogu sto vise ne zivimo sa hrvatima i slovencima, i ostalima. Neka im bog pomogne i neka im je daleka kuca od nas.
(Cokoladica, 11. maj 2018 09:53)

Ajde molim te...

nenad

pre 5 godina

@Iron
Kako nisu. Koliko vidim u ovom videu,sva tri clana zirija u Zagrebu su glasala za predstavnika tv Novi Sad. Zar to za tebe nije srpska pesma?

KRAJ SMO VIDELI

pre 5 godina

Naime, i u JRT-u su direktno bili predstavljene televizije iz Prištine i Novog Sada, čime je srpski predstavnik dobio "dva glasa više".

TAKO JE I SLOBA SA DVA GLASA VISE UZEO STVAR U SVOJE RUKE...

goli'k

pre 5 godina

@ ps.BU
pa,jeste,nije da nije,nemacka je opet dosla na svoje,cesi i slovaci napravise od jedne kuce dve jos bolje a mi,mi ratujemo i dan danas?

Ja

pre 5 godina

1983. godiste sam, ovoga se ne secam, pa rekoh da nadjem obe pesme ("Daj obuci levisice" i "Brazil") na YouTube-u i uporedim. OK, razumem da nije u tome stvar, ali - jaaaooo... Ne znam koja je gora.