Utorak, 08.05.2018.

10:27

DW: Zlo koje u Srbiji ubija i posle rata

Pre tačno devetnaest godina su avioni NATO na Niš bacili stotine kasetnih bombi. Smrtno je stradalo 15 ljudi.

Izvor: Dojèe vele

DW: Zlo koje u Srbiji ubija i posle rata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

rajko

pre 5 godina

""Za ove sto pravdaju zasto Srbija nije pristupila Konvenciji za zabranu upotrebe kasetne municije iz 2008 godine,jedno pojasnjenje - kasetna municija danas je ZABRANJENO oruzje i NESME se koristiti. Svaka upotreba kasetne municije bi bila kaznjiva po medjunarodnom pravu. Znaci, na pogresnom ste putu. Danas ne postoje kupci za ovo oruzje. U vreme bombardovanja Jugoslavije 1999, navzalost,kasetna municija nije bila zabranjena te se Konvencija ne moze retroaktivno primenjivati
(pogresan korak, 8. maj 2018 19:12)""
==============================
Srbija nije pristupila konvenciji zato sto i vojna/namenska industrija Srbije i danas proizvodi kasetnu municiju.
A da je prostupila konvenciji morala bi prestati proizvoditi tu municiju i na njoj zaradjivati milione dolara

pogresan korak

pre 5 godina

Za ove sto pravdaju zasto Srbija nije pristupila Konvenciji za zabranu upotrebe kasetne municije iz 2008 godine,jedno pojasnjenje - kasetna municija danas je ZABRANJENO oruzje i NESME se koristiti. Svaka upotreba kasetne municije bi bila kaznjiva po medjunarodnom pravu. Znaci, na pogresnom ste putu. Danas ne postoje kupci za ovo oruzje. U vreme bombardovanja Jugoslavije 1999, navzalost,kasetna municija nije bila zabranjena te se Konvencija ne moze retroaktivno primenjivati

ninepi

pre 5 godina

I posle se pitaju zasto necemo u NATo pakt, zasto ne volimo zapadnjacke lidere, zasto smo rusofili. Eto zasto. Rusi su nas ponekad mozda i namagarcili, zanemarili, stavili u drugi plan, ali nas nikad nisu ubijali na ovakav ponizavajuci nacin. Kao da smo neka niza vrsta. Ako ne verujete meni, pitajte Novaka. On to najbolje zna. (Rusofil sam, tim se dicim)

Partizan

pre 5 godina

Strašno osuđujem NATO. I nikada nisam volela tadašnjeg predsednika Miloševića, njegovu politiku, ali to ratovanje – šta će nam to? Ako nekog treba da napadaju, nek napadaju njega, zašto nas nedužne ljude?! Mi smo radili sve isto što i svakog dana, išli na posao, živeli kako smo znali i umeli“, kaže ova žena.
Draga Gita, niste vi bili za Milosevica ali milioni drugih jesu. On je posle svega sto je uradio, 2000te porazen OSVOJIO 2 MILIONA GLASOVA. Svesno ili ne, njegovi biraci su podrzali njegovu politiku konfrontacije, inata, sukoba i zabadanja prsta u oko svima. Vi i mi ostali koji Slobu nismo podrzavali smo taoci i zrtve Slobe, njegovih biraca i Nato pakta. Sto je najtragicnije, u Srbiji danas vlada ista ta ekipa koja je tada posejala seme smrti, bede, korupcije i kriminala...

Draža

pre 5 godina

To u Nišu su namerno uradili. Mene iskreno čudi da je bilo samo 15 žrtava (na svu sreću), ali s obzirom na to da je bilo u sred dana u sred grada punom civila, očekivalo bi se bar 50-100 žrtava.
Ne znam samo šta im je to trebalo.

Srbja i danas proizvodi kasetnu municiju/bombe

pre 5 godina

Ne zaboravimo:

namenska industrija Srbije i danas proizvodi kasetne bombe i njihovim izvozom zaradjuje velike, velike pare najvise u Arapske i Africke drzave.
I bas zato Srbija nije potpisnik medjunarodne konvencije o njihovoj zabrani

zvezdarac

pre 5 godina

Ja sam zaista mislio da je kasetno oružje zabranjeno odavno (i pre 1999) kad ono tek u poslednjih desetak godina i, ironije li, MI NISMO POTPISALI. Bože sačuvaj kakva smo mi gomila bezmozgaša.

shjeee

pre 5 godina

Sećam se, bio sam sa ocem. Videli smo crni dim, čuli buku, a onda sam osetio da gubim tlo pod nogama. Otac me je zgrabio pod mišku, i trčao koliko je mogao, taj bol u rebrima osetim svaki put kad rekapituliram priču. Trčao je oko 3 minuta, zatim me je spustio. Bili smo sakriveni u kapiji niške Tvrđave iza velikih vrata. Jezivo.

Pantagruel

pre 5 godina

Зна се зашто Србија није потписала ту конвенцију: Зато што би наши бомбардери "Орао" постали знатно мање убојити ако не би могли да користе касетне бомбе. Исто важи и за вишецевни ракетни лансер "Оркан". Адекватну замену, која би могла компензовати губитак та два оруђа, за сада немамо. Не заборавите да смо потписали забрану противпешадијских мина. Да укинемо још и то,

baba saveta

pre 5 godina

Koliko znam kasetne bombe su zabranjene za upotrebu iz razloga što su namenjene isključivo uništavanju to jest ubijanju ljudi. E, sad zašto ih je NATO koristio ne znam, ali rat je prokleto surova stvar i ne možete očekivati samilost ni od koga. Zašto su nas bombardovali? I dalje mislim da je jednom pametnom politikom to moglo biti izbegnuto. Inače jednako bi bili surovi i prema svom narodu kad su interesi u pitanju.

Danko

pre 5 godina

Neki žele da prikažu da je NATO kriv, kao bez razloga nas bombardovali, iz čista mira, naša politika bila odlična, pre svega miroljubiva, a oni nas bombardovali... Nisu znali koga bi, Mongoliju, Bagladeš ili Rumuniju, pa nas izabrali...

321

pre 5 godina

Ima nas koji nisu iz Beograda, koji nisu cinili nikakvo zlo, koji smo bombardovani i koji smo ginuli, i koji smo na kraju proterani iz svojih kuca na Kosovu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zeljosav, 8. maj 2018 13:57)

Naravno da ima , kao i ja , ali nasa politika i zlocinci iz nasih naroda skupo su nas kostali. Te kvazi patriJote. Generali , dobrovoljci , cetnici... i mi nevini ispastali jos vise.

licemeri

pre 5 godina

Ne sećam se da je bilo ko iz NATO okarakterisao ovaj napad kao grešku, a kamoli da se izvinio, a i previše je bilo tih "grešaka" da bi bilo slučajno. Za vreme NATO bombardovanja više je stradalo civila nego vojske. Dok su glumili humanitarce oni su namerno i ciljano gađali infrastrukturne objekte, čak i isključivo civilne objekte (bolnica, voz, traktorska kolona albanaca itd itd. Sve su to ratni zločini. Čak je i Vesli Klark tražio tepih bombardovanje Beograda.

456

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko smo cinicni , "oni nas bombardovali bez razloga , albanci rusili i palili". Ona druga strana je uvek kriva , mi smo bili nevini. Da samo znate sta smo cinili na Kosovu ne bi vam bilo svejedno. Lako vam je tamo iz Beograda kukati a istinu ne znate. Obe strane su cinile veliko zlo.

makar sta!

pre 5 godina

ne smemo zaboraviti NIKADA!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nikola, 8. maj 2018 12:29)

Nemoj da zaboravis ni uzrok bombardovanja, pa se nece nikada vise ponoviti, a nemoj ni da zaboravis bombardovanje, ako ti je lakse da gresku svalis na druge, a ti se osecas nevinasce!

rt

pre 5 godina

ne smemo zaboraviti NIKADA!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nikola, 8. maj 2018 12:29)

I nikada da ne zaboravis etnicka ciscenja albanaca i ubijanja na Kosovu kao razlog. Obilo nam se od glavu sve od 1981 pa do 1998 sta smo cinili dole. I ne samo to , nego su nam i oduzeli Kosovo.

Steve G

pre 5 godina

Pa mi danas sasvim lepo saradjujemo sa NATO. Nema razloga da se bune ovi sto prizeljkuju Srbiju u NATO. Vas predsednik se najvise ugleda na angelu i erdogana, sefove jakih NATO zemalja, Nemacka ekonomski, a Turska vojno. Da ne spominjem da sefuju u generalstabu i da organizuju vojne vezbe u Srbiji, imaju imunitet i slicno... A par ruskih razmontiranih migova tu nista nece promeniti. To je namenjeno proruski orijentisanom birackom telu vladajuce stranke, a takvi su im vecina glasaca. Tako da, NATO je tu, prisutan...

Zeljosav

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko smo cinicni , "oni nas bombardovali bez razloga , albanci rusili i palili". Ona druga strana je uvek kriva , mi smo bili nevini. Da samo znate sta smo cinili na Kosovu ne bi vam bilo svejedno. Lako vam je tamo iz Beograda kukati a istinu ne znate. Obe strane su cinile veliko zlo.

Ima nas koji nisu iz Beograda, koji nisu cinili nikakvo zlo, koji smo bombardovani i koji smo ginuli, i koji smo na kraju proterani iz svojih kuca na Kosovu.

Ana

pre 5 godina

Naravno, NIKADA im NE ZABORAVITI!!! Sve mogu razumeti, ali ne mogu razumeti nase ljude koji opravdavaju bombardovanje. To jedino mogu tumaciti da su totalno pogresno informisani i da im je NEKO isprao mozak. Tuzno i jadno.

Edin-molim Vas objavite ovo

pre 5 godina

Ljudi ovo sa kasetnim bombama je teska katastrofa i posteno bi bilo da NATO plati ciscenje terena..

Ali mi MORAMO nekako da nastavimo i nekako oprostimo.. Ovde su bili ratovi i u BiH, na Kosovu, Hrvatskoj..... Na sta bi to licilo da se ne zaboravi i oprosti, da se mrzimo jos 1000 godina.. Koliko god bilo tesko i bolno, alo MORAMO

Xman

pre 5 godina

Nazalost jos samo jedan od rezultata pogubne proruske politike sukobljavanja sa svima oko nas samo da bismo ostali van EU, kako je Rusiji odgovaralo i odgovara.

perica

pre 5 godina

Postoji nešto što se zove Dablinska konvencija, kojom se zabranjuju kasetne bombe. SAD i Rusija je nisu potpisale. Nije ni Srbija.

45612

pre 5 godina

Kako bilo ko, bilo čim, može da opravda ovaj gnusni zločin?
(nema opravdanja, 8. maj 2018 13:41)

Isto onako kako mi pravdamo nase zlocine na Kosovu od 1981-1998. Negiramo svaki zlocin i slusamo propagandne tv stanice 90tih. I kad nas lupe po glavi mi placemo.

Bucko razmišljam

pre 5 godina

@ ne smemo zaboraviti NIKADA!!
(Nikola, 8. maj 2018 12:29)

Vec smo ZABORAVILI !
Onog trenutka kada su gradjani Srbije svoj glas PONOVO dali onima zbog kojih je NATO bombardovao Srbiju, tog trenutka SVI su zaboravili ZBOG KOGA I ZBOG CEGA je NATO bombardovao Srbiju !

zaeu

pre 5 godina

Kladim se da svi vi koji ne zelite da zaboravite NATO bombardovanje takodje mislite da Muslimani treba da zaborave Srebrenicu. Pa da kad mi Srbi zaboravimo Nemcima Kragujevac pa od tad posle 50 godina ce i Muslimani zaboraviti na Srebrenicu...
Ali nije ovo sustina teksta, tacno je da je NATO pocinio zlocin i bez obzira na uzroke rata - nema opravdanja. Radi se o drugoj stvari: samo mi i Rumuni nismo zabranili proizvodnju kasetne municije i (gle cuda) odlicno nam ide izvoz oruzja! Svake godine od nasih kasetnih bombi pogine minimum 20-ak dece negde...
A to da nam je NATO kriv za sve jeste, zagadio nam je sredinu toliko da mi nemamo potrebe da vodimo racuna u djubretu koje pravimo. NATO je kriv sto verovatno niko od nas ne zna nijedan grad u Srbiji koji nema neku svoju deponiju...

boban,nis

pre 5 godina

Cujem nesto pada na krov.Slicno kao kad limenka nekog pica padne na limeni krov.Pogledam se sa svojim ocem i mahnemo rukom,ma nije to nista.Posle dva sata su demineri unistili nekoliko kasetnih bombi,znate ono stave ih u gumu pa eksplozija.

Voša

pre 5 godina

Japan je gore prosao, ali je Japan prepoznao geopoliticku realnost i buducnost. Mi i ako smo okruzeni sa NATOm ne shvatamo da drugu opciju ni nemamo. Ne smemo zaboraviti kao ni Japan poklon od Amerike, ali nasa deca moraju u buducnost.

Milan

pre 5 godina

Sto sume nestaju svetlosnom brzinom, a drzava ne reaguje ni kad im odneses fotografiju sa snimljenom tablicom kamiona i vozaca? Sto nam divljac umire potrovana po atarima? To je sve zdravo?
(moreeee....!,

Smeta sve ovo što si nabrojao, itekako! Možda i više nego ono što sam naveo. Nego to nije tema, ovde, sada...

moreeee....!

pre 5 godina

Oduvek sam bio na strani opozicije, protiv Miloševića. Stav po tom pitanju se nije nikada promenio. Ali se promenio po pitanju NATO, na gore. Mnogo zla su naneli narodu, svima nama. Ljudi oboljevaju od kancera kao nigde u Evropi, kontaminirano zemljište, vode, nezdrava sredina. Svakakvo su nam smeće bacili na glavu. Ne mogu da ih volim, nikada.
(Milan, 8. maj 2018 12:02)

Oni su bacili ono vidljivo, iz vazduha (da nije bilo bagre iz devedesetih, niko nam ne bi bacio nista), a nasi trovaci su ga zakopali na kvarnjaka po citavoj Srbiji, pa nas sad polako truje preko vode i hrane, to ti ne smeta? Ne smeta ti sto imamo fabrike bez filtera, koje otpad svih vrsta ispustaju direktno u reke, sto veliki deo Srbije nema ni kanalizaciju, pa i to zavrsi u rekama i podzemnim vodama, sto seljaci prskaju voce i povrce toliko, da cak ni Rusi nece da ih jedu??? Sto sume nestaju svetlosnom brzinom, a drzava ne reaguje ni kad im odneses fotografiju sa snimljenom tablicom kamiona i vozaca? Sto nam divljac umire potrovana po atarima? To je sve zdravo?

Novica

pre 5 godina

Sto pre u NATO da se ovakve stvari ne bi nikada vise dogadjale. A vi sto pisete da je NATO kriv ocigledno nikada necete shvatiti zasto zivimo kao poslednja beda usred Evrope, sto izumiremo, sto sve mlado i sposobno ODE U NATO ZEMLJE DA ZIVI. Pa ako imate mrvu mozga zapitajte se zasto je to tako.

DB

pre 5 godina

@Milan
Ni ja ih ne volim niti cu ih ikada voleti. Ali...i ne treba da ib volimo vec treba da vidimo sta ce nama najvise da koristi. Ako je to biti u Nato, onda uradimo i to a i dalje ih ne volimo. Nema veze jedno sa drugim.

Milan

pre 5 godina

Oduvek sam bio na strani opozicije, protiv Miloševića. Stav po tom pitanju se nije nikada promenio. Ali se promenio po pitanju NATO, na gore. Mnogo zla su naneli narodu, svima nama. Ljudi oboljevaju od kancera kao nigde u Evropi, kontaminirano zemljište, vode, nezdrava sredina. Svakakvo su nam smeće bacili na glavu. Ne mogu da ih volim, nikada.

‘ajde NATO samnom ovaj celer brati

pre 5 godina

Oduvek sam bio na strani opozicije, protiv Miloševića. Stav po tom pitanju se nije nikada promenio. Ali se promenio po pitanju NATO, na gore. Mnogo zla su naneli narodu, svima nama. Ljudi oboljevaju od kancera kao nigde u Evropi, kontaminirano zemljište, vode, nezdrava sredina. Svakakvo su nam smeće bacili na glavu. Ne mogu da ih volim, nikada.(Milan, 08. maj 2018 12:02) Identicno druze, do slovce potpisujem, tacka!

MS

pre 5 godina

Kasetne bombe imamo još uvek u našem naoružanju. Medju prvima smo ratifikovali konvenciju o zabrani. Na žalost ne možemo da ih se odreknemo, zato što su sistemi okji ih zamenjuju veoma skupi za nas. Pitajte vojne analitičare ako hoće da kažu nešto o tome.

Mihajlo

pre 5 godina

Iz celog teksta se nigde ne vidi ni trunčica osude samog čina - bacanja kasetnih bombi na grad. Potpuno neutralno se piše o tome kao da se radi o nekoj prirodnoj nepogodi, višoj sili. I tek na kraju se prekoreva Srbija koja je eto zaboravila na kasetne bombe na svojoj teritoriji. Sram je bilo!

Sasa

pre 5 godina

Znaci mi smo krivi sto su bacali kasetne bombe...razumem da treba to ocistiti ali treba traziti da to finansira Nato...i da plati odstetu porodicama...

stefan

pre 5 godina

Bacanje kasetnih bombi na civile je ratni zlocin. Kako to da niko iz vlasti ove jadne zemlje nikada nije pokrenuo tuzbu protiv NATO-a za ocigledan ratni zlocin? Koji sud bi odbacio tuzbu u kojoj se navodi da su kasetne bombe bacene na vise lokacija u samom centru grada?

darkness...

pre 5 godina

Tuga....Strasne sudbine....

Ali uvek se pitam, sta je to sa nama Srbima da nam se po ko zna koji put desavaju ovakve strahote....

I nemojte da mi kazete: zli Americanci, (kako se to ne desava u nekoj evropskoj zemlji na kraju XX veka?)

I nemojte da mi kazete: kriv je Milosevic, ( a znam da jeste, ali mi smo ga izabrali, mi smo ga napravili takvog i pustili da nas vodi kroz sve te strahote. ..)

stefan

pre 5 godina

Bacanje kasetnih bombi na civile je ratni zlocin. Kako to da niko iz vlasti ove jadne zemlje nikada nije pokrenuo tuzbu protiv NATO-a za ocigledan ratni zlocin? Koji sud bi odbacio tuzbu u kojoj se navodi da su kasetne bombe bacene na vise lokacija u samom centru grada?

Sasa

pre 5 godina

Znaci mi smo krivi sto su bacali kasetne bombe...razumem da treba to ocistiti ali treba traziti da to finansira Nato...i da plati odstetu porodicama...

Milan

pre 5 godina

Oduvek sam bio na strani opozicije, protiv Miloševića. Stav po tom pitanju se nije nikada promenio. Ali se promenio po pitanju NATO, na gore. Mnogo zla su naneli narodu, svima nama. Ljudi oboljevaju od kancera kao nigde u Evropi, kontaminirano zemljište, vode, nezdrava sredina. Svakakvo su nam smeće bacili na glavu. Ne mogu da ih volim, nikada.

darkness...

pre 5 godina

Tuga....Strasne sudbine....

Ali uvek se pitam, sta je to sa nama Srbima da nam se po ko zna koji put desavaju ovakve strahote....

I nemojte da mi kazete: zli Americanci, (kako se to ne desava u nekoj evropskoj zemlji na kraju XX veka?)

I nemojte da mi kazete: kriv je Milosevic, ( a znam da jeste, ali mi smo ga izabrali, mi smo ga napravili takvog i pustili da nas vodi kroz sve te strahote. ..)

moreeee....!

pre 5 godina

Oduvek sam bio na strani opozicije, protiv Miloševića. Stav po tom pitanju se nije nikada promenio. Ali se promenio po pitanju NATO, na gore. Mnogo zla su naneli narodu, svima nama. Ljudi oboljevaju od kancera kao nigde u Evropi, kontaminirano zemljište, vode, nezdrava sredina. Svakakvo su nam smeće bacili na glavu. Ne mogu da ih volim, nikada.
(Milan, 8. maj 2018 12:02)

Oni su bacili ono vidljivo, iz vazduha (da nije bilo bagre iz devedesetih, niko nam ne bi bacio nista), a nasi trovaci su ga zakopali na kvarnjaka po citavoj Srbiji, pa nas sad polako truje preko vode i hrane, to ti ne smeta? Ne smeta ti sto imamo fabrike bez filtera, koje otpad svih vrsta ispustaju direktno u reke, sto veliki deo Srbije nema ni kanalizaciju, pa i to zavrsi u rekama i podzemnim vodama, sto seljaci prskaju voce i povrce toliko, da cak ni Rusi nece da ih jedu??? Sto sume nestaju svetlosnom brzinom, a drzava ne reaguje ni kad im odneses fotografiju sa snimljenom tablicom kamiona i vozaca? Sto nam divljac umire potrovana po atarima? To je sve zdravo?

Mihajlo

pre 5 godina

Iz celog teksta se nigde ne vidi ni trunčica osude samog čina - bacanja kasetnih bombi na grad. Potpuno neutralno se piše o tome kao da se radi o nekoj prirodnoj nepogodi, višoj sili. I tek na kraju se prekoreva Srbija koja je eto zaboravila na kasetne bombe na svojoj teritoriji. Sram je bilo!

‘ajde NATO samnom ovaj celer brati

pre 5 godina

Oduvek sam bio na strani opozicije, protiv Miloševića. Stav po tom pitanju se nije nikada promenio. Ali se promenio po pitanju NATO, na gore. Mnogo zla su naneli narodu, svima nama. Ljudi oboljevaju od kancera kao nigde u Evropi, kontaminirano zemljište, vode, nezdrava sredina. Svakakvo su nam smeće bacili na glavu. Ne mogu da ih volim, nikada.(Milan, 08. maj 2018 12:02) Identicno druze, do slovce potpisujem, tacka!

Bucko razmišljam

pre 5 godina

@ ne smemo zaboraviti NIKADA!!
(Nikola, 8. maj 2018 12:29)

Vec smo ZABORAVILI !
Onog trenutka kada su gradjani Srbije svoj glas PONOVO dali onima zbog kojih je NATO bombardovao Srbiju, tog trenutka SVI su zaboravili ZBOG KOGA I ZBOG CEGA je NATO bombardovao Srbiju !

makar sta!

pre 5 godina

ne smemo zaboraviti NIKADA!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nikola, 8. maj 2018 12:29)

Nemoj da zaboravis ni uzrok bombardovanja, pa se nece nikada vise ponoviti, a nemoj ni da zaboravis bombardovanje, ako ti je lakse da gresku svalis na druge, a ti se osecas nevinasce!

Novica

pre 5 godina

Sto pre u NATO da se ovakve stvari ne bi nikada vise dogadjale. A vi sto pisete da je NATO kriv ocigledno nikada necete shvatiti zasto zivimo kao poslednja beda usred Evrope, sto izumiremo, sto sve mlado i sposobno ODE U NATO ZEMLJE DA ZIVI. Pa ako imate mrvu mozga zapitajte se zasto je to tako.

456

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko smo cinicni , "oni nas bombardovali bez razloga , albanci rusili i palili". Ona druga strana je uvek kriva , mi smo bili nevini. Da samo znate sta smo cinili na Kosovu ne bi vam bilo svejedno. Lako vam je tamo iz Beograda kukati a istinu ne znate. Obe strane su cinile veliko zlo.

Ana

pre 5 godina

Naravno, NIKADA im NE ZABORAVITI!!! Sve mogu razumeti, ali ne mogu razumeti nase ljude koji opravdavaju bombardovanje. To jedino mogu tumaciti da su totalno pogresno informisani i da im je NEKO isprao mozak. Tuzno i jadno.

MS

pre 5 godina

Kasetne bombe imamo još uvek u našem naoružanju. Medju prvima smo ratifikovali konvenciju o zabrani. Na žalost ne možemo da ih se odreknemo, zato što su sistemi okji ih zamenjuju veoma skupi za nas. Pitajte vojne analitičare ako hoće da kažu nešto o tome.

rt

pre 5 godina

ne smemo zaboraviti NIKADA!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nikola, 8. maj 2018 12:29)

I nikada da ne zaboravis etnicka ciscenja albanaca i ubijanja na Kosovu kao razlog. Obilo nam se od glavu sve od 1981 pa do 1998 sta smo cinili dole. I ne samo to , nego su nam i oduzeli Kosovo.

perica

pre 5 godina

Postoji nešto što se zove Dablinska konvencija, kojom se zabranjuju kasetne bombe. SAD i Rusija je nisu potpisale. Nije ni Srbija.

licemeri

pre 5 godina

Ne sećam se da je bilo ko iz NATO okarakterisao ovaj napad kao grešku, a kamoli da se izvinio, a i previše je bilo tih "grešaka" da bi bilo slučajno. Za vreme NATO bombardovanja više je stradalo civila nego vojske. Dok su glumili humanitarce oni su namerno i ciljano gađali infrastrukturne objekte, čak i isključivo civilne objekte (bolnica, voz, traktorska kolona albanaca itd itd. Sve su to ratni zločini. Čak je i Vesli Klark tražio tepih bombardovanje Beograda.

45612

pre 5 godina

Kako bilo ko, bilo čim, može da opravda ovaj gnusni zločin?
(nema opravdanja, 8. maj 2018 13:41)

Isto onako kako mi pravdamo nase zlocine na Kosovu od 1981-1998. Negiramo svaki zlocin i slusamo propagandne tv stanice 90tih. I kad nas lupe po glavi mi placemo.

Voša

pre 5 godina

Japan je gore prosao, ali je Japan prepoznao geopoliticku realnost i buducnost. Mi i ako smo okruzeni sa NATOm ne shvatamo da drugu opciju ni nemamo. Ne smemo zaboraviti kao ni Japan poklon od Amerike, ali nasa deca moraju u buducnost.

zaeu

pre 5 godina

Kladim se da svi vi koji ne zelite da zaboravite NATO bombardovanje takodje mislite da Muslimani treba da zaborave Srebrenicu. Pa da kad mi Srbi zaboravimo Nemcima Kragujevac pa od tad posle 50 godina ce i Muslimani zaboraviti na Srebrenicu...
Ali nije ovo sustina teksta, tacno je da je NATO pocinio zlocin i bez obzira na uzroke rata - nema opravdanja. Radi se o drugoj stvari: samo mi i Rumuni nismo zabranili proizvodnju kasetne municije i (gle cuda) odlicno nam ide izvoz oruzja! Svake godine od nasih kasetnih bombi pogine minimum 20-ak dece negde...
A to da nam je NATO kriv za sve jeste, zagadio nam je sredinu toliko da mi nemamo potrebe da vodimo racuna u djubretu koje pravimo. NATO je kriv sto verovatno niko od nas ne zna nijedan grad u Srbiji koji nema neku svoju deponiju...

Zeljosav

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko smo cinicni , "oni nas bombardovali bez razloga , albanci rusili i palili". Ona druga strana je uvek kriva , mi smo bili nevini. Da samo znate sta smo cinili na Kosovu ne bi vam bilo svejedno. Lako vam je tamo iz Beograda kukati a istinu ne znate. Obe strane su cinile veliko zlo.

Ima nas koji nisu iz Beograda, koji nisu cinili nikakvo zlo, koji smo bombardovani i koji smo ginuli, i koji smo na kraju proterani iz svojih kuca na Kosovu.

Danko

pre 5 godina

Neki žele da prikažu da je NATO kriv, kao bez razloga nas bombardovali, iz čista mira, naša politika bila odlična, pre svega miroljubiva, a oni nas bombardovali... Nisu znali koga bi, Mongoliju, Bagladeš ili Rumuniju, pa nas izabrali...

Milan

pre 5 godina

Sto sume nestaju svetlosnom brzinom, a drzava ne reaguje ni kad im odneses fotografiju sa snimljenom tablicom kamiona i vozaca? Sto nam divljac umire potrovana po atarima? To je sve zdravo?
(moreeee....!,

Smeta sve ovo što si nabrojao, itekako! Možda i više nego ono što sam naveo. Nego to nije tema, ovde, sada...

Steve G

pre 5 godina

Pa mi danas sasvim lepo saradjujemo sa NATO. Nema razloga da se bune ovi sto prizeljkuju Srbiju u NATO. Vas predsednik se najvise ugleda na angelu i erdogana, sefove jakih NATO zemalja, Nemacka ekonomski, a Turska vojno. Da ne spominjem da sefuju u generalstabu i da organizuju vojne vezbe u Srbiji, imaju imunitet i slicno... A par ruskih razmontiranih migova tu nista nece promeniti. To je namenjeno proruski orijentisanom birackom telu vladajuce stranke, a takvi su im vecina glasaca. Tako da, NATO je tu, prisutan...

Xman

pre 5 godina

Nazalost jos samo jedan od rezultata pogubne proruske politike sukobljavanja sa svima oko nas samo da bismo ostali van EU, kako je Rusiji odgovaralo i odgovara.

321

pre 5 godina

Ima nas koji nisu iz Beograda, koji nisu cinili nikakvo zlo, koji smo bombardovani i koji smo ginuli, i koji smo na kraju proterani iz svojih kuca na Kosovu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zeljosav, 8. maj 2018 13:57)

Naravno da ima , kao i ja , ali nasa politika i zlocinci iz nasih naroda skupo su nas kostali. Te kvazi patriJote. Generali , dobrovoljci , cetnici... i mi nevini ispastali jos vise.

DB

pre 5 godina

@Milan
Ni ja ih ne volim niti cu ih ikada voleti. Ali...i ne treba da ib volimo vec treba da vidimo sta ce nama najvise da koristi. Ako je to biti u Nato, onda uradimo i to a i dalje ih ne volimo. Nema veze jedno sa drugim.

boban,nis

pre 5 godina

Cujem nesto pada na krov.Slicno kao kad limenka nekog pica padne na limeni krov.Pogledam se sa svojim ocem i mahnemo rukom,ma nije to nista.Posle dva sata su demineri unistili nekoliko kasetnih bombi,znate ono stave ih u gumu pa eksplozija.

Srbja i danas proizvodi kasetnu municiju/bombe

pre 5 godina

Ne zaboravimo:

namenska industrija Srbije i danas proizvodi kasetne bombe i njihovim izvozom zaradjuje velike, velike pare najvise u Arapske i Africke drzave.
I bas zato Srbija nije potpisnik medjunarodne konvencije o njihovoj zabrani

Edin-molim Vas objavite ovo

pre 5 godina

Ljudi ovo sa kasetnim bombama je teska katastrofa i posteno bi bilo da NATO plati ciscenje terena..

Ali mi MORAMO nekako da nastavimo i nekako oprostimo.. Ovde su bili ratovi i u BiH, na Kosovu, Hrvatskoj..... Na sta bi to licilo da se ne zaboravi i oprosti, da se mrzimo jos 1000 godina.. Koliko god bilo tesko i bolno, alo MORAMO

zvezdarac

pre 5 godina

Ja sam zaista mislio da je kasetno oružje zabranjeno odavno (i pre 1999) kad ono tek u poslednjih desetak godina i, ironije li, MI NISMO POTPISALI. Bože sačuvaj kakva smo mi gomila bezmozgaša.

Draža

pre 5 godina

To u Nišu su namerno uradili. Mene iskreno čudi da je bilo samo 15 žrtava (na svu sreću), ali s obzirom na to da je bilo u sred dana u sred grada punom civila, očekivalo bi se bar 50-100 žrtava.
Ne znam samo šta im je to trebalo.

Partizan

pre 5 godina

Strašno osuđujem NATO. I nikada nisam volela tadašnjeg predsednika Miloševića, njegovu politiku, ali to ratovanje – šta će nam to? Ako nekog treba da napadaju, nek napadaju njega, zašto nas nedužne ljude?! Mi smo radili sve isto što i svakog dana, išli na posao, živeli kako smo znali i umeli“, kaže ova žena.
Draga Gita, niste vi bili za Milosevica ali milioni drugih jesu. On je posle svega sto je uradio, 2000te porazen OSVOJIO 2 MILIONA GLASOVA. Svesno ili ne, njegovi biraci su podrzali njegovu politiku konfrontacije, inata, sukoba i zabadanja prsta u oko svima. Vi i mi ostali koji Slobu nismo podrzavali smo taoci i zrtve Slobe, njegovih biraca i Nato pakta. Sto je najtragicnije, u Srbiji danas vlada ista ta ekipa koja je tada posejala seme smrti, bede, korupcije i kriminala...

shjeee

pre 5 godina

Sećam se, bio sam sa ocem. Videli smo crni dim, čuli buku, a onda sam osetio da gubim tlo pod nogama. Otac me je zgrabio pod mišku, i trčao koliko je mogao, taj bol u rebrima osetim svaki put kad rekapituliram priču. Trčao je oko 3 minuta, zatim me je spustio. Bili smo sakriveni u kapiji niške Tvrđave iza velikih vrata. Jezivo.

baba saveta

pre 5 godina

Koliko znam kasetne bombe su zabranjene za upotrebu iz razloga što su namenjene isključivo uništavanju to jest ubijanju ljudi. E, sad zašto ih je NATO koristio ne znam, ali rat je prokleto surova stvar i ne možete očekivati samilost ni od koga. Zašto su nas bombardovali? I dalje mislim da je jednom pametnom politikom to moglo biti izbegnuto. Inače jednako bi bili surovi i prema svom narodu kad su interesi u pitanju.

Pantagruel

pre 5 godina

Зна се зашто Србија није потписала ту конвенцију: Зато што би наши бомбардери "Орао" постали знатно мање убојити ако не би могли да користе касетне бомбе. Исто важи и за вишецевни ракетни лансер "Оркан". Адекватну замену, која би могла компензовати губитак та два оруђа, за сада немамо. Не заборавите да смо потписали забрану противпешадијских мина. Да укинемо још и то,

ninepi

pre 5 godina

I posle se pitaju zasto necemo u NATo pakt, zasto ne volimo zapadnjacke lidere, zasto smo rusofili. Eto zasto. Rusi su nas ponekad mozda i namagarcili, zanemarili, stavili u drugi plan, ali nas nikad nisu ubijali na ovakav ponizavajuci nacin. Kao da smo neka niza vrsta. Ako ne verujete meni, pitajte Novaka. On to najbolje zna. (Rusofil sam, tim se dicim)

rajko

pre 5 godina

""Za ove sto pravdaju zasto Srbija nije pristupila Konvenciji za zabranu upotrebe kasetne municije iz 2008 godine,jedno pojasnjenje - kasetna municija danas je ZABRANJENO oruzje i NESME se koristiti. Svaka upotreba kasetne municije bi bila kaznjiva po medjunarodnom pravu. Znaci, na pogresnom ste putu. Danas ne postoje kupci za ovo oruzje. U vreme bombardovanja Jugoslavije 1999, navzalost,kasetna municija nije bila zabranjena te se Konvencija ne moze retroaktivno primenjivati
(pogresan korak, 8. maj 2018 19:12)""
==============================
Srbija nije pristupila konvenciji zato sto i vojna/namenska industrija Srbije i danas proizvodi kasetnu municiju.
A da je prostupila konvenciji morala bi prestati proizvoditi tu municiju i na njoj zaradjivati milione dolara

pogresan korak

pre 5 godina

Za ove sto pravdaju zasto Srbija nije pristupila Konvenciji za zabranu upotrebe kasetne municije iz 2008 godine,jedno pojasnjenje - kasetna municija danas je ZABRANJENO oruzje i NESME se koristiti. Svaka upotreba kasetne municije bi bila kaznjiva po medjunarodnom pravu. Znaci, na pogresnom ste putu. Danas ne postoje kupci za ovo oruzje. U vreme bombardovanja Jugoslavije 1999, navzalost,kasetna municija nije bila zabranjena te se Konvencija ne moze retroaktivno primenjivati

Novica

pre 5 godina

Sto pre u NATO da se ovakve stvari ne bi nikada vise dogadjale. A vi sto pisete da je NATO kriv ocigledno nikada necete shvatiti zasto zivimo kao poslednja beda usred Evrope, sto izumiremo, sto sve mlado i sposobno ODE U NATO ZEMLJE DA ZIVI. Pa ako imate mrvu mozga zapitajte se zasto je to tako.

makar sta!

pre 5 godina

ne smemo zaboraviti NIKADA!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nikola, 8. maj 2018 12:29)

Nemoj da zaboravis ni uzrok bombardovanja, pa se nece nikada vise ponoviti, a nemoj ni da zaboravis bombardovanje, ako ti je lakse da gresku svalis na druge, a ti se osecas nevinasce!

Danko

pre 5 godina

Neki žele da prikažu da je NATO kriv, kao bez razloga nas bombardovali, iz čista mira, naša politika bila odlična, pre svega miroljubiva, a oni nas bombardovali... Nisu znali koga bi, Mongoliju, Bagladeš ili Rumuniju, pa nas izabrali...

45612

pre 5 godina

Kako bilo ko, bilo čim, može da opravda ovaj gnusni zločin?
(nema opravdanja, 8. maj 2018 13:41)

Isto onako kako mi pravdamo nase zlocine na Kosovu od 1981-1998. Negiramo svaki zlocin i slusamo propagandne tv stanice 90tih. I kad nas lupe po glavi mi placemo.

rt

pre 5 godina

ne smemo zaboraviti NIKADA!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nikola, 8. maj 2018 12:29)

I nikada da ne zaboravis etnicka ciscenja albanaca i ubijanja na Kosovu kao razlog. Obilo nam se od glavu sve od 1981 pa do 1998 sta smo cinili dole. I ne samo to , nego su nam i oduzeli Kosovo.

456

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko smo cinicni , "oni nas bombardovali bez razloga , albanci rusili i palili". Ona druga strana je uvek kriva , mi smo bili nevini. Da samo znate sta smo cinili na Kosovu ne bi vam bilo svejedno. Lako vam je tamo iz Beograda kukati a istinu ne znate. Obe strane su cinile veliko zlo.

Xman

pre 5 godina

Nazalost jos samo jedan od rezultata pogubne proruske politike sukobljavanja sa svima oko nas samo da bismo ostali van EU, kako je Rusiji odgovaralo i odgovara.

DB

pre 5 godina

@Milan
Ni ja ih ne volim niti cu ih ikada voleti. Ali...i ne treba da ib volimo vec treba da vidimo sta ce nama najvise da koristi. Ako je to biti u Nato, onda uradimo i to a i dalje ih ne volimo. Nema veze jedno sa drugim.

darkness...

pre 5 godina

Tuga....Strasne sudbine....

Ali uvek se pitam, sta je to sa nama Srbima da nam se po ko zna koji put desavaju ovakve strahote....

I nemojte da mi kazete: zli Americanci, (kako se to ne desava u nekoj evropskoj zemlji na kraju XX veka?)

I nemojte da mi kazete: kriv je Milosevic, ( a znam da jeste, ali mi smo ga izabrali, mi smo ga napravili takvog i pustili da nas vodi kroz sve te strahote. ..)

moreeee....!

pre 5 godina

Oduvek sam bio na strani opozicije, protiv Miloševića. Stav po tom pitanju se nije nikada promenio. Ali se promenio po pitanju NATO, na gore. Mnogo zla su naneli narodu, svima nama. Ljudi oboljevaju od kancera kao nigde u Evropi, kontaminirano zemljište, vode, nezdrava sredina. Svakakvo su nam smeće bacili na glavu. Ne mogu da ih volim, nikada.
(Milan, 8. maj 2018 12:02)

Oni su bacili ono vidljivo, iz vazduha (da nije bilo bagre iz devedesetih, niko nam ne bi bacio nista), a nasi trovaci su ga zakopali na kvarnjaka po citavoj Srbiji, pa nas sad polako truje preko vode i hrane, to ti ne smeta? Ne smeta ti sto imamo fabrike bez filtera, koje otpad svih vrsta ispustaju direktno u reke, sto veliki deo Srbije nema ni kanalizaciju, pa i to zavrsi u rekama i podzemnim vodama, sto seljaci prskaju voce i povrce toliko, da cak ni Rusi nece da ih jedu??? Sto sume nestaju svetlosnom brzinom, a drzava ne reaguje ni kad im odneses fotografiju sa snimljenom tablicom kamiona i vozaca? Sto nam divljac umire potrovana po atarima? To je sve zdravo?

zaeu

pre 5 godina

Kladim se da svi vi koji ne zelite da zaboravite NATO bombardovanje takodje mislite da Muslimani treba da zaborave Srebrenicu. Pa da kad mi Srbi zaboravimo Nemcima Kragujevac pa od tad posle 50 godina ce i Muslimani zaboraviti na Srebrenicu...
Ali nije ovo sustina teksta, tacno je da je NATO pocinio zlocin i bez obzira na uzroke rata - nema opravdanja. Radi se o drugoj stvari: samo mi i Rumuni nismo zabranili proizvodnju kasetne municije i (gle cuda) odlicno nam ide izvoz oruzja! Svake godine od nasih kasetnih bombi pogine minimum 20-ak dece negde...
A to da nam je NATO kriv za sve jeste, zagadio nam je sredinu toliko da mi nemamo potrebe da vodimo racuna u djubretu koje pravimo. NATO je kriv sto verovatno niko od nas ne zna nijedan grad u Srbiji koji nema neku svoju deponiju...

Milan

pre 5 godina

Oduvek sam bio na strani opozicije, protiv Miloševića. Stav po tom pitanju se nije nikada promenio. Ali se promenio po pitanju NATO, na gore. Mnogo zla su naneli narodu, svima nama. Ljudi oboljevaju od kancera kao nigde u Evropi, kontaminirano zemljište, vode, nezdrava sredina. Svakakvo su nam smeće bacili na glavu. Ne mogu da ih volim, nikada.

Zeljosav

pre 5 godina

Ne mogu da verujem koliko smo cinicni , "oni nas bombardovali bez razloga , albanci rusili i palili". Ona druga strana je uvek kriva , mi smo bili nevini. Da samo znate sta smo cinili na Kosovu ne bi vam bilo svejedno. Lako vam je tamo iz Beograda kukati a istinu ne znate. Obe strane su cinile veliko zlo.

Ima nas koji nisu iz Beograda, koji nisu cinili nikakvo zlo, koji smo bombardovani i koji smo ginuli, i koji smo na kraju proterani iz svojih kuca na Kosovu.

Ana

pre 5 godina

Naravno, NIKADA im NE ZABORAVITI!!! Sve mogu razumeti, ali ne mogu razumeti nase ljude koji opravdavaju bombardovanje. To jedino mogu tumaciti da su totalno pogresno informisani i da im je NEKO isprao mozak. Tuzno i jadno.

321

pre 5 godina

Ima nas koji nisu iz Beograda, koji nisu cinili nikakvo zlo, koji smo bombardovani i koji smo ginuli, i koji smo na kraju proterani iz svojih kuca na Kosovu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zeljosav, 8. maj 2018 13:57)

Naravno da ima , kao i ja , ali nasa politika i zlocinci iz nasih naroda skupo su nas kostali. Te kvazi patriJote. Generali , dobrovoljci , cetnici... i mi nevini ispastali jos vise.

Sasa

pre 5 godina

Znaci mi smo krivi sto su bacali kasetne bombe...razumem da treba to ocistiti ali treba traziti da to finansira Nato...i da plati odstetu porodicama...

Edin-molim Vas objavite ovo

pre 5 godina

Ljudi ovo sa kasetnim bombama je teska katastrofa i posteno bi bilo da NATO plati ciscenje terena..

Ali mi MORAMO nekako da nastavimo i nekako oprostimo.. Ovde su bili ratovi i u BiH, na Kosovu, Hrvatskoj..... Na sta bi to licilo da se ne zaboravi i oprosti, da se mrzimo jos 1000 godina.. Koliko god bilo tesko i bolno, alo MORAMO

Voša

pre 5 godina

Japan je gore prosao, ali je Japan prepoznao geopoliticku realnost i buducnost. Mi i ako smo okruzeni sa NATOm ne shvatamo da drugu opciju ni nemamo. Ne smemo zaboraviti kao ni Japan poklon od Amerike, ali nasa deca moraju u buducnost.

‘ajde NATO samnom ovaj celer brati

pre 5 godina

Oduvek sam bio na strani opozicije, protiv Miloševića. Stav po tom pitanju se nije nikada promenio. Ali se promenio po pitanju NATO, na gore. Mnogo zla su naneli narodu, svima nama. Ljudi oboljevaju od kancera kao nigde u Evropi, kontaminirano zemljište, vode, nezdrava sredina. Svakakvo su nam smeće bacili na glavu. Ne mogu da ih volim, nikada.(Milan, 08. maj 2018 12:02) Identicno druze, do slovce potpisujem, tacka!

Bucko razmišljam

pre 5 godina

@ ne smemo zaboraviti NIKADA!!
(Nikola, 8. maj 2018 12:29)

Vec smo ZABORAVILI !
Onog trenutka kada su gradjani Srbije svoj glas PONOVO dali onima zbog kojih je NATO bombardovao Srbiju, tog trenutka SVI su zaboravili ZBOG KOGA I ZBOG CEGA je NATO bombardovao Srbiju !

stefan

pre 5 godina

Bacanje kasetnih bombi na civile je ratni zlocin. Kako to da niko iz vlasti ove jadne zemlje nikada nije pokrenuo tuzbu protiv NATO-a za ocigledan ratni zlocin? Koji sud bi odbacio tuzbu u kojoj se navodi da su kasetne bombe bacene na vise lokacija u samom centru grada?

Mihajlo

pre 5 godina

Iz celog teksta se nigde ne vidi ni trunčica osude samog čina - bacanja kasetnih bombi na grad. Potpuno neutralno se piše o tome kao da se radi o nekoj prirodnoj nepogodi, višoj sili. I tek na kraju se prekoreva Srbija koja je eto zaboravila na kasetne bombe na svojoj teritoriji. Sram je bilo!

MS

pre 5 godina

Kasetne bombe imamo još uvek u našem naoružanju. Medju prvima smo ratifikovali konvenciju o zabrani. Na žalost ne možemo da ih se odreknemo, zato što su sistemi okji ih zamenjuju veoma skupi za nas. Pitajte vojne analitičare ako hoće da kažu nešto o tome.

Milan

pre 5 godina

Sto sume nestaju svetlosnom brzinom, a drzava ne reaguje ni kad im odneses fotografiju sa snimljenom tablicom kamiona i vozaca? Sto nam divljac umire potrovana po atarima? To je sve zdravo?
(moreeee....!,

Smeta sve ovo što si nabrojao, itekako! Možda i više nego ono što sam naveo. Nego to nije tema, ovde, sada...

licemeri

pre 5 godina

Ne sećam se da je bilo ko iz NATO okarakterisao ovaj napad kao grešku, a kamoli da se izvinio, a i previše je bilo tih "grešaka" da bi bilo slučajno. Za vreme NATO bombardovanja više je stradalo civila nego vojske. Dok su glumili humanitarce oni su namerno i ciljano gađali infrastrukturne objekte, čak i isključivo civilne objekte (bolnica, voz, traktorska kolona albanaca itd itd. Sve su to ratni zločini. Čak je i Vesli Klark tražio tepih bombardovanje Beograda.

Partizan

pre 5 godina

Strašno osuđujem NATO. I nikada nisam volela tadašnjeg predsednika Miloševića, njegovu politiku, ali to ratovanje – šta će nam to? Ako nekog treba da napadaju, nek napadaju njega, zašto nas nedužne ljude?! Mi smo radili sve isto što i svakog dana, išli na posao, živeli kako smo znali i umeli“, kaže ova žena.
Draga Gita, niste vi bili za Milosevica ali milioni drugih jesu. On je posle svega sto je uradio, 2000te porazen OSVOJIO 2 MILIONA GLASOVA. Svesno ili ne, njegovi biraci su podrzali njegovu politiku konfrontacije, inata, sukoba i zabadanja prsta u oko svima. Vi i mi ostali koji Slobu nismo podrzavali smo taoci i zrtve Slobe, njegovih biraca i Nato pakta. Sto je najtragicnije, u Srbiji danas vlada ista ta ekipa koja je tada posejala seme smrti, bede, korupcije i kriminala...

Steve G

pre 5 godina

Pa mi danas sasvim lepo saradjujemo sa NATO. Nema razloga da se bune ovi sto prizeljkuju Srbiju u NATO. Vas predsednik se najvise ugleda na angelu i erdogana, sefove jakih NATO zemalja, Nemacka ekonomski, a Turska vojno. Da ne spominjem da sefuju u generalstabu i da organizuju vojne vezbe u Srbiji, imaju imunitet i slicno... A par ruskih razmontiranih migova tu nista nece promeniti. To je namenjeno proruski orijentisanom birackom telu vladajuce stranke, a takvi su im vecina glasaca. Tako da, NATO je tu, prisutan...

baba saveta

pre 5 godina

Koliko znam kasetne bombe su zabranjene za upotrebu iz razloga što su namenjene isključivo uništavanju to jest ubijanju ljudi. E, sad zašto ih je NATO koristio ne znam, ali rat je prokleto surova stvar i ne možete očekivati samilost ni od koga. Zašto su nas bombardovali? I dalje mislim da je jednom pametnom politikom to moglo biti izbegnuto. Inače jednako bi bili surovi i prema svom narodu kad su interesi u pitanju.

Srbja i danas proizvodi kasetnu municiju/bombe

pre 5 godina

Ne zaboravimo:

namenska industrija Srbije i danas proizvodi kasetne bombe i njihovim izvozom zaradjuje velike, velike pare najvise u Arapske i Africke drzave.
I bas zato Srbija nije potpisnik medjunarodne konvencije o njihovoj zabrani

zvezdarac

pre 5 godina

Ja sam zaista mislio da je kasetno oružje zabranjeno odavno (i pre 1999) kad ono tek u poslednjih desetak godina i, ironije li, MI NISMO POTPISALI. Bože sačuvaj kakva smo mi gomila bezmozgaša.

ninepi

pre 5 godina

I posle se pitaju zasto necemo u NATo pakt, zasto ne volimo zapadnjacke lidere, zasto smo rusofili. Eto zasto. Rusi su nas ponekad mozda i namagarcili, zanemarili, stavili u drugi plan, ali nas nikad nisu ubijali na ovakav ponizavajuci nacin. Kao da smo neka niza vrsta. Ako ne verujete meni, pitajte Novaka. On to najbolje zna. (Rusofil sam, tim se dicim)

Pantagruel

pre 5 godina

Зна се зашто Србија није потписала ту конвенцију: Зато што би наши бомбардери "Орао" постали знатно мање убојити ако не би могли да користе касетне бомбе. Исто важи и за вишецевни ракетни лансер "Оркан". Адекватну замену, која би могла компензовати губитак та два оруђа, за сада немамо. Не заборавите да смо потписали забрану противпешадијских мина. Да укинемо још и то,

perica

pre 5 godina

Postoji nešto što se zove Dablinska konvencija, kojom se zabranjuju kasetne bombe. SAD i Rusija je nisu potpisale. Nije ni Srbija.

Draža

pre 5 godina

To u Nišu su namerno uradili. Mene iskreno čudi da je bilo samo 15 žrtava (na svu sreću), ali s obzirom na to da je bilo u sred dana u sred grada punom civila, očekivalo bi se bar 50-100 žrtava.
Ne znam samo šta im je to trebalo.

shjeee

pre 5 godina

Sećam se, bio sam sa ocem. Videli smo crni dim, čuli buku, a onda sam osetio da gubim tlo pod nogama. Otac me je zgrabio pod mišku, i trčao koliko je mogao, taj bol u rebrima osetim svaki put kad rekapituliram priču. Trčao je oko 3 minuta, zatim me je spustio. Bili smo sakriveni u kapiji niške Tvrđave iza velikih vrata. Jezivo.

boban,nis

pre 5 godina

Cujem nesto pada na krov.Slicno kao kad limenka nekog pica padne na limeni krov.Pogledam se sa svojim ocem i mahnemo rukom,ma nije to nista.Posle dva sata su demineri unistili nekoliko kasetnih bombi,znate ono stave ih u gumu pa eksplozija.

pogresan korak

pre 5 godina

Za ove sto pravdaju zasto Srbija nije pristupila Konvenciji za zabranu upotrebe kasetne municije iz 2008 godine,jedno pojasnjenje - kasetna municija danas je ZABRANJENO oruzje i NESME se koristiti. Svaka upotreba kasetne municije bi bila kaznjiva po medjunarodnom pravu. Znaci, na pogresnom ste putu. Danas ne postoje kupci za ovo oruzje. U vreme bombardovanja Jugoslavije 1999, navzalost,kasetna municija nije bila zabranjena te se Konvencija ne moze retroaktivno primenjivati

rajko

pre 5 godina

""Za ove sto pravdaju zasto Srbija nije pristupila Konvenciji za zabranu upotrebe kasetne municije iz 2008 godine,jedno pojasnjenje - kasetna municija danas je ZABRANJENO oruzje i NESME se koristiti. Svaka upotreba kasetne municije bi bila kaznjiva po medjunarodnom pravu. Znaci, na pogresnom ste putu. Danas ne postoje kupci za ovo oruzje. U vreme bombardovanja Jugoslavije 1999, navzalost,kasetna municija nije bila zabranjena te se Konvencija ne moze retroaktivno primenjivati
(pogresan korak, 8. maj 2018 19:12)""
==============================
Srbija nije pristupila konvenciji zato sto i vojna/namenska industrija Srbije i danas proizvodi kasetnu municiju.
A da je prostupila konvenciji morala bi prestati proizvoditi tu municiju i na njoj zaradjivati milione dolara